Ponedeljak, 09.02.2015.

08:10

Sad je šansa da se otrgnemo Rusiji

Niske globalne cene nafte "zlatna su prilika" za Evropsku uniju da razradi plan formiranja energetske unije, s ciljem da smanji energetsku zavisnost od Rusije.

Izvor: Tanjug

Sad je šansa da se otrgnemo Rusiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Kuca uvek dobija

pre 9 godina

Srbija je igrala na Juzni tok, izgubila poverenje na Zapadu i sad se ponovo vraca istom Zapadu sa pricom da je uvek bila uz njega!

Pera

pre 9 godina

@Džoni
E s tom Azijom malo preterujete. Za koga oni proizvode: za Evropu i Severnu Ameriku. Kineska država ima para, ali potrošači nemaju (još uvek). Snaga tržišta je kupovna moć potrošača, sve drugo su snovi.
A da ne zaboravim, naravno važna je i distribucija novca (nekolicina milijardera / milijonera ne čine tržište - bar ne za plin, za jahte verovatno da)

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

.... i postanemo zavisni od Amerike....ili narodski "sjaši Kurta da uzjaše Murta"...neka živi samostalna Evropa...ha..ha..ha..ha...

killa

pre 9 godina

u evropi se stvara konstantna paranoja u vezi sa rusijom i veoma je prosto uociti je sa strane. ne vidim potrebu evrope da se otrgne najvecem lezistu energenata(izuzev nafte) na svetu. uzajamna saradnja moze samo da dovede do koristi, uz dobar sporazum, svakako, ali to naravno ne odgovara jednoj trecoj drzavi...

pre 9 godina

Evroameri se varaju ako misle da mogu naškoditi Rusiji.. Tu su uvek Kina i Indija kojima treba i gas i nafta u enormnim količinama. A to su stari narodi i kulture i nisu naivni ni malo. Znaju sa kim mogu ravnopravno da trguju... Ajmo Srbi u Evroaziju, tamo su nam braća i prijatelji!!!

Dusan

pre 9 godina

(Terrorsoft, 9. februar 2015 09:52)
Genijalan plan za koji se ti pitas gde je, je pod stavkom 5 - diversifikacija dostave energije. Ako ne znas sta to znaci objasnicu ti. Uvoz energenata sa razlicitih strana.

Suprotno onome sto mnogi nasi "strucnjaci" (koji su usput pominjali do pre pola godine da je JT posao veka i cak lobirali da Rusi kupe i deo EPS-a) pricaju kako je nemoguce da SAD, Kanada, pa i neke africke zemlje snabdevaju EU gasom putem tankera, to resenje je vrlo moguce. Evropa inace, za vreme velike ljubavi Sredera i Putina, je pristala da placa Rusima mnogo vecu cenu gasa od one na koju su, primera radi, Rusi pristali da trguju sa Kinezima.

Transport gasa tankerima uopste ne kosta znatno vise nego gasovodom. Gasovod mora da se odrzava, gasne stanice remontuju itd. Amortizacija nije mala. transport brodovima je oko 10% skuplji nego gasovodom, sto bi u konacnoj ceni gasa znacilo oko 3-5% vecu cenu. Ako uzmes u obzir da ce se time obezbediti sigurnost snabdevanja onda je to sasvim opravdano.

Alexa

pre 9 godina

Da li postoji zemlja prema kojoj je sasvim normalbo voditi otvorenu neprijateljsku politiku kao sto se to cini sa Rusijom? Jesu li nekom za sve krivi Rusi, Srbi I biciklisti? Zasto biciklisti? A zasto Srbi I Rusi?

mrx

pre 9 godina

@dzoni: Brate, Rusija ima granicuni na suprotnoj strani zemljine kugle, ali to im nije bas drago. Trebalo bi to zastotit. Inace, rusko-kineska granica je bila najveca i najcuvanija na svetu. Rusi su to vise cuvali od bilo koje druge linije. Danas je potpuno demarkirana, ali je cinjenica da su te dve zemlje imale ocajne odnose do 21. veka. Ratovali su 1969, na moje iznenadjenje Rusi ih pregazili. Knjige braco, knjige, a ne zvona i praporci.

novosadjan

pre 9 godina

Cudo kako Srbija propada, a puna je eksperata i strucnjaka, vidim. Da toliko vole Srbiju, bili bi najveci i najpametniji i najsnazniji. Oh wait...

Zole

pre 9 godina

Ovaj plan izgleda kao: Vise necu piti vodu sa potoka ka kojeg oduvek pijem vodu i od sad cu da skupljam kisnicu i pijem flasiranu vodu.

gavra

pre 9 godina

Jedno je sigurno EU posle 7 godina nece dobijati gas preko Ukraine Samo preko Turske Grcke I Juga Evrope Tako da treba da pozure da nadju taj novi jeftin gas sto pre

grom

pre 9 godina

Hahaha al' ce neko kasnije da se ceska tamo gde ga ne svrbi. Pa od koga ce evropa da uzima gas i naftu, mozda od Norveske koja ne moze da isporuci ni 15% potreba. " ko ne plati na mostu, platice na cupriji"

dzoni

pre 9 godina

A gde pise da Rusi pate za EU ...u Aziji zivi 4.7 MILIJARDI ljudi..i ostvaruje 90% celokupne proizvodnje u svetu ..Rusija na granici ima zemlju sa najvecom proizvodnjom na svetu i sa najvecim trzistem koja ne zna sta ce sa viskom para..Kinom ..EU izolacijom od Rusije izoluje samu sebe..naravno najveci udarac dobijaju zemlje istocne i jugoistocne evrope koje onda samo u EU mogu da izvoze a zapad njihove proizvode nece.

Mufljuz

pre 9 godina

Ovaj Maroš Šefčovič neki jako pametan covek. cim je on u "agenciji" odmah je sve jasno. Hoce covek da smanji energetsku zavisnost EU od Rusije? Kako? Pa direkt se EU prikljuci ili na Mesec ili na Ameriku. Samo jos da saopste kuda ce ici gasovod.

Milan

pre 9 godina

Lik prica gluposti, jer takvo resenje nije dugorocno, jer ce nafta zagarantovano poskupeti.
(jjj, 9. februar 2015 08:52)

Naravno kad postane skuplja dara nego mera, neki Rokfeler će reći "dosta ste se igrali globalnih ekonomskih igrica sa rusima, znate li vi koliko sam ja izgubio zbog toga"? Sutradan će cena nafte biti vraćena na staro a od tog udara će se evropa teško oporaviti.

patriota

pre 9 godina

Nafta je ovde sporedna priča i svi globalni stratezi to dobro znaju, kao što znaju da nafta nepotiče od masnoća izumrlih dinosaurusa. Problem je voda kao i druge sirovine kojih ima sve manje. Borba je za te sirovine i cilj da se napravi jedna vlada,jedna valuta i jedna vera. Pitanje je samo načina i ko stoji na tom putu.

bb

pre 9 godina

Kad neko žudi da dobije neprijatelja, i svojski se, istrajno trudi da to postigne, na kraju i uspe.
Ali ovaj nesretnik je verovatno neki miš, koji ne bi trebalo sa izlazi iz svoje rupe, sa svojim besmislenim komentarima.

Marko

pre 9 godina

@jjj

Nafta vise nikad nece poskupeti jer su se otkrile sve mahinacije naftnog lobija ovim pojeftinjenjem i u vodu padaju price da su svetske zalihe nafte pri kraju. Nafte ima koliko hoces i cena to potvrdjuje. Nesto cega ima malo na moze biti jeftino, ali nesto cega ima mnogo moze biti i jeftino i skupo, a to smo decenijama unazad imali prilike da vidimo sa cenom nafte. Sad je jedino resenje rat i nova raspodela snaga na svetskoj sceni.

Terrorsoft

pre 9 godina

Genijalan plan:
1) smanjenje emisije štetnih gasova,
2) ulaganje u tehnologiju,
3) unapređenje energetske efikasnosti,
4) razvoj jedinstvenog evropskog energetskog tržišta i
5) diversifikacija dostave energije.

Samo nema odgovora na kljucno pitanje.
A odakle ce Evropa nabavljati energente?

Monte Cristo

pre 9 godina

Nafta moze i ne mora da poskupi u skladu sa interesima velikih potrosaca.Prednost Evropske unije je (ono sto se cesto zaboravlja)da je ona najmocnija financiska,politicka i vojna sila svih vremena na evropskom tlu(mocnija cak i od cuvenog Rimskog carstva).Tako da ne treba potcenjivati njenu moc u bilo kom aspektu,a .Da li se raspada ili ne vreme ce pokazati najbolje,jer ona nije slucajno nastala niti ce se raspasti tek tako....

Ћезо рца

pre 9 godina

Мени се чини да Руси никога не вуку за рукав, а камоли да некога ,,даве''. Ваш ,,питон'' станује преко ,,велике баре''.

samo ja

pre 9 godina

Svima je vec jasno da je sve ovo velika igra pa ko iyvuce neku licnu korist! Skupo jeftino koga je briga! Pitanje je da lievropski lideri yele haos na svom terenu, jer svi su iygledi da ka tome idemo!

Skretnicar

pre 9 godina

Ovaj lik da nije visoki funkcioner mogao bi u cirkusu da zasmejava decu . Pre njega kandidat za to mesto je bila ona slovenka ( predsednica vlade ) pa o ovoj problematici nije ama bas nista znala i sutnuli su je ( Sedi dole 1 ). E ovaj zna za diversifikaciju i to ponavlja do besvesti ALI SAMO JE JEDNO PRAVILO ENERGENTE KUPUJES TAMO GDE IH IMA u Sahari se voda nekupuje bez obzira na diversifikaciju snabdevanja.

Smarty

pre 9 godina

"Srbija nezadrzivo srlja u Evropu"! Secam se da smo nekada, u vreme jednopartizma, svakog koji nije bio ni za sta slali u politiku (a oni se lepo uhlebili i skrojili nam kapu). Izgleda da taj trend nije prestao, jer kako tumaciti ovako "strucno" lupetanje jednog ministra za energetiku EU, koji potice iz do juce komunisticke zemlje?
EU je visoko razvijeno drustvo, koje vapi za energentima. Najracionalnije resenje su Ruski energenti, jer je sve drugo skuplje i nedovoljno za potrebe Evrope. Mi smo sa Juznim tokom vec platili cenu. Sluziti interesima Amerike na racun sopstvene stete stavlja me u dilemu da postavim sebi pitanje sa pocetka teksta - kuda to ide Srbija?

Roko

pre 9 godina

Ne razumem kakva je to slobodna trgovina gde se Rusija bojkotuje pa neka Amerika napravi plinovode i naftovode do Evrope onda cemo kupovati od onoga ko je povoljniji.

Mladen Mladenović

pre 9 godina

Koliko ja shvatam ovaj članak, ovde se ne radi o traženju neke alternative , zbog ucena od strane Rusije, koja je uvek bila stabilni isporučilac energenata i država koja poštuje dogovoreno već, o alternativi koja bi zapadu, odnosno SAD i EU, omogućila da oni bolje i efikasnije ucenjuje Rusiju. Njima je žao što zbog velike potrebe za ruskim gasom ne mogu da ucenjuju Rusiju a ne od bojazni da će Rusija ucenjivati Evropu. Jedino, ako ovaj strašno demokratski svet, pod ucenom ne smatra to što Rusija traži da joj se gas i nafta plate.

Kiki

pre 9 godina

Za pola godine ce se sve promeniti... Da li cete za pola godine uspeti da promenite nesto? Ne, ali gospodin je politicar i nije bas mudar. Jednom recju - politicar.

samo kažem

pre 9 godina

za 1 sekund sa sunca do zemlje dopre veća količina enetgije nego što su trenutne godišnje potrebe cele planete. a i tehnologija za njenu upotrebu postoji. znači samo izgovori za konflikt jer liberalni kapitalizam bez konflikta ne funkcioniše.

Terrorsoft

pre 9 godina

Genijalan plan:
1) smanjenje emisije štetnih gasova,
2) ulaganje u tehnologiju,
3) unapređenje energetske efikasnosti,
4) razvoj jedinstvenog evropskog energetskog tržišta i
5) diversifikacija dostave energije.

Samo nema odgovora na kljucno pitanje.
A odakle ce Evropa nabavljati energente?

Ћезо рца

pre 9 godina

Мени се чини да Руси никога не вуку за рукав, а камоли да некога ,,даве''. Ваш ,,питон'' станује преко ,,велике баре''.

Smarty

pre 9 godina

"Srbija nezadrzivo srlja u Evropu"! Secam se da smo nekada, u vreme jednopartizma, svakog koji nije bio ni za sta slali u politiku (a oni se lepo uhlebili i skrojili nam kapu). Izgleda da taj trend nije prestao, jer kako tumaciti ovako "strucno" lupetanje jednog ministra za energetiku EU, koji potice iz do juce komunisticke zemlje?
EU je visoko razvijeno drustvo, koje vapi za energentima. Najracionalnije resenje su Ruski energenti, jer je sve drugo skuplje i nedovoljno za potrebe Evrope. Mi smo sa Juznim tokom vec platili cenu. Sluziti interesima Amerike na racun sopstvene stete stavlja me u dilemu da postavim sebi pitanje sa pocetka teksta - kuda to ide Srbija?

Mladen Mladenović

pre 9 godina

Koliko ja shvatam ovaj članak, ovde se ne radi o traženju neke alternative , zbog ucena od strane Rusije, koja je uvek bila stabilni isporučilac energenata i država koja poštuje dogovoreno već, o alternativi koja bi zapadu, odnosno SAD i EU, omogućila da oni bolje i efikasnije ucenjuje Rusiju. Njima je žao što zbog velike potrebe za ruskim gasom ne mogu da ucenjuju Rusiju a ne od bojazni da će Rusija ucenjivati Evropu. Jedino, ako ovaj strašno demokratski svet, pod ucenom ne smatra to što Rusija traži da joj se gas i nafta plate.

Roko

pre 9 godina

Ne razumem kakva je to slobodna trgovina gde se Rusija bojkotuje pa neka Amerika napravi plinovode i naftovode do Evrope onda cemo kupovati od onoga ko je povoljniji.

Kiki

pre 9 godina

Za pola godine ce se sve promeniti... Da li cete za pola godine uspeti da promenite nesto? Ne, ali gospodin je politicar i nije bas mudar. Jednom recju - politicar.

samo kažem

pre 9 godina

za 1 sekund sa sunca do zemlje dopre veća količina enetgije nego što su trenutne godišnje potrebe cele planete. a i tehnologija za njenu upotrebu postoji. znači samo izgovori za konflikt jer liberalni kapitalizam bez konflikta ne funkcioniše.

samo ja

pre 9 godina

Svima je vec jasno da je sve ovo velika igra pa ko iyvuce neku licnu korist! Skupo jeftino koga je briga! Pitanje je da lievropski lideri yele haos na svom terenu, jer svi su iygledi da ka tome idemo!

Marko

pre 9 godina

@jjj

Nafta vise nikad nece poskupeti jer su se otkrile sve mahinacije naftnog lobija ovim pojeftinjenjem i u vodu padaju price da su svetske zalihe nafte pri kraju. Nafte ima koliko hoces i cena to potvrdjuje. Nesto cega ima malo na moze biti jeftino, ali nesto cega ima mnogo moze biti i jeftino i skupo, a to smo decenijama unazad imali prilike da vidimo sa cenom nafte. Sad je jedino resenje rat i nova raspodela snaga na svetskoj sceni.

Monte Cristo

pre 9 godina

Nafta moze i ne mora da poskupi u skladu sa interesima velikih potrosaca.Prednost Evropske unije je (ono sto se cesto zaboravlja)da je ona najmocnija financiska,politicka i vojna sila svih vremena na evropskom tlu(mocnija cak i od cuvenog Rimskog carstva).Tako da ne treba potcenjivati njenu moc u bilo kom aspektu,a .Da li se raspada ili ne vreme ce pokazati najbolje,jer ona nije slucajno nastala niti ce se raspasti tek tako....

dzoni

pre 9 godina

A gde pise da Rusi pate za EU ...u Aziji zivi 4.7 MILIJARDI ljudi..i ostvaruje 90% celokupne proizvodnje u svetu ..Rusija na granici ima zemlju sa najvecom proizvodnjom na svetu i sa najvecim trzistem koja ne zna sta ce sa viskom para..Kinom ..EU izolacijom od Rusije izoluje samu sebe..naravno najveci udarac dobijaju zemlje istocne i jugoistocne evrope koje onda samo u EU mogu da izvoze a zapad njihove proizvode nece.

bb

pre 9 godina

Kad neko žudi da dobije neprijatelja, i svojski se, istrajno trudi da to postigne, na kraju i uspe.
Ali ovaj nesretnik je verovatno neki miš, koji ne bi trebalo sa izlazi iz svoje rupe, sa svojim besmislenim komentarima.

Mufljuz

pre 9 godina

Ovaj Maroš Šefčovič neki jako pametan covek. cim je on u "agenciji" odmah je sve jasno. Hoce covek da smanji energetsku zavisnost EU od Rusije? Kako? Pa direkt se EU prikljuci ili na Mesec ili na Ameriku. Samo jos da saopste kuda ce ici gasovod.

Skretnicar

pre 9 godina

Ovaj lik da nije visoki funkcioner mogao bi u cirkusu da zasmejava decu . Pre njega kandidat za to mesto je bila ona slovenka ( predsednica vlade ) pa o ovoj problematici nije ama bas nista znala i sutnuli su je ( Sedi dole 1 ). E ovaj zna za diversifikaciju i to ponavlja do besvesti ALI SAMO JE JEDNO PRAVILO ENERGENTE KUPUJES TAMO GDE IH IMA u Sahari se voda nekupuje bez obzira na diversifikaciju snabdevanja.

patriota

pre 9 godina

Nafta je ovde sporedna priča i svi globalni stratezi to dobro znaju, kao što znaju da nafta nepotiče od masnoća izumrlih dinosaurusa. Problem je voda kao i druge sirovine kojih ima sve manje. Borba je za te sirovine i cilj da se napravi jedna vlada,jedna valuta i jedna vera. Pitanje je samo načina i ko stoji na tom putu.

Alexa

pre 9 godina

Da li postoji zemlja prema kojoj je sasvim normalbo voditi otvorenu neprijateljsku politiku kao sto se to cini sa Rusijom? Jesu li nekom za sve krivi Rusi, Srbi I biciklisti? Zasto biciklisti? A zasto Srbi I Rusi?

Zole

pre 9 godina

Ovaj plan izgleda kao: Vise necu piti vodu sa potoka ka kojeg oduvek pijem vodu i od sad cu da skupljam kisnicu i pijem flasiranu vodu.

pre 9 godina

Evroameri se varaju ako misle da mogu naškoditi Rusiji.. Tu su uvek Kina i Indija kojima treba i gas i nafta u enormnim količinama. A to su stari narodi i kulture i nisu naivni ni malo. Znaju sa kim mogu ravnopravno da trguju... Ajmo Srbi u Evroaziju, tamo su nam braća i prijatelji!!!

grom

pre 9 godina

Hahaha al' ce neko kasnije da se ceska tamo gde ga ne svrbi. Pa od koga ce evropa da uzima gas i naftu, mozda od Norveske koja ne moze da isporuci ni 15% potreba. " ko ne plati na mostu, platice na cupriji"

killa

pre 9 godina

u evropi se stvara konstantna paranoja u vezi sa rusijom i veoma je prosto uociti je sa strane. ne vidim potrebu evrope da se otrgne najvecem lezistu energenata(izuzev nafte) na svetu. uzajamna saradnja moze samo da dovede do koristi, uz dobar sporazum, svakako, ali to naravno ne odgovara jednoj trecoj drzavi...

novosadjan

pre 9 godina

Cudo kako Srbija propada, a puna je eksperata i strucnjaka, vidim. Da toliko vole Srbiju, bili bi najveci i najpametniji i najsnazniji. Oh wait...

Dusan

pre 9 godina

(Terrorsoft, 9. februar 2015 09:52)
Genijalan plan za koji se ti pitas gde je, je pod stavkom 5 - diversifikacija dostave energije. Ako ne znas sta to znaci objasnicu ti. Uvoz energenata sa razlicitih strana.

Suprotno onome sto mnogi nasi "strucnjaci" (koji su usput pominjali do pre pola godine da je JT posao veka i cak lobirali da Rusi kupe i deo EPS-a) pricaju kako je nemoguce da SAD, Kanada, pa i neke africke zemlje snabdevaju EU gasom putem tankera, to resenje je vrlo moguce. Evropa inace, za vreme velike ljubavi Sredera i Putina, je pristala da placa Rusima mnogo vecu cenu gasa od one na koju su, primera radi, Rusi pristali da trguju sa Kinezima.

Transport gasa tankerima uopste ne kosta znatno vise nego gasovodom. Gasovod mora da se odrzava, gasne stanice remontuju itd. Amortizacija nije mala. transport brodovima je oko 10% skuplji nego gasovodom, sto bi u konacnoj ceni gasa znacilo oko 3-5% vecu cenu. Ako uzmes u obzir da ce se time obezbediti sigurnost snabdevanja onda je to sasvim opravdano.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

.... i postanemo zavisni od Amerike....ili narodski "sjaši Kurta da uzjaše Murta"...neka živi samostalna Evropa...ha..ha..ha..ha...

Pera

pre 9 godina

@Džoni
E s tom Azijom malo preterujete. Za koga oni proizvode: za Evropu i Severnu Ameriku. Kineska država ima para, ali potrošači nemaju (još uvek). Snaga tržišta je kupovna moć potrošača, sve drugo su snovi.
A da ne zaboravim, naravno važna je i distribucija novca (nekolicina milijardera / milijonera ne čine tržište - bar ne za plin, za jahte verovatno da)

gavra

pre 9 godina

Jedno je sigurno EU posle 7 godina nece dobijati gas preko Ukraine Samo preko Turske Grcke I Juga Evrope Tako da treba da pozure da nadju taj novi jeftin gas sto pre

Milan

pre 9 godina

Lik prica gluposti, jer takvo resenje nije dugorocno, jer ce nafta zagarantovano poskupeti.
(jjj, 9. februar 2015 08:52)

Naravno kad postane skuplja dara nego mera, neki Rokfeler će reći "dosta ste se igrali globalnih ekonomskih igrica sa rusima, znate li vi koliko sam ja izgubio zbog toga"? Sutradan će cena nafte biti vraćena na staro a od tog udara će se evropa teško oporaviti.

mrx

pre 9 godina

@dzoni: Brate, Rusija ima granicuni na suprotnoj strani zemljine kugle, ali to im nije bas drago. Trebalo bi to zastotit. Inace, rusko-kineska granica je bila najveca i najcuvanija na svetu. Rusi su to vise cuvali od bilo koje druge linije. Danas je potpuno demarkirana, ali je cinjenica da su te dve zemlje imale ocajne odnose do 21. veka. Ratovali su 1969, na moje iznenadjenje Rusi ih pregazili. Knjige braco, knjige, a ne zvona i praporci.

Kuca uvek dobija

pre 9 godina

Srbija je igrala na Juzni tok, izgubila poverenje na Zapadu i sad se ponovo vraca istom Zapadu sa pricom da je uvek bila uz njega!

Marko

pre 9 godina

@jjj

Nafta vise nikad nece poskupeti jer su se otkrile sve mahinacije naftnog lobija ovim pojeftinjenjem i u vodu padaju price da su svetske zalihe nafte pri kraju. Nafte ima koliko hoces i cena to potvrdjuje. Nesto cega ima malo na moze biti jeftino, ali nesto cega ima mnogo moze biti i jeftino i skupo, a to smo decenijama unazad imali prilike da vidimo sa cenom nafte. Sad je jedino resenje rat i nova raspodela snaga na svetskoj sceni.

Monte Cristo

pre 9 godina

Nafta moze i ne mora da poskupi u skladu sa interesima velikih potrosaca.Prednost Evropske unije je (ono sto se cesto zaboravlja)da je ona najmocnija financiska,politicka i vojna sila svih vremena na evropskom tlu(mocnija cak i od cuvenog Rimskog carstva).Tako da ne treba potcenjivati njenu moc u bilo kom aspektu,a .Da li se raspada ili ne vreme ce pokazati najbolje,jer ona nije slucajno nastala niti ce se raspasti tek tako....

Terrorsoft

pre 9 godina

Genijalan plan:
1) smanjenje emisije štetnih gasova,
2) ulaganje u tehnologiju,
3) unapređenje energetske efikasnosti,
4) razvoj jedinstvenog evropskog energetskog tržišta i
5) diversifikacija dostave energije.

Samo nema odgovora na kljucno pitanje.
A odakle ce Evropa nabavljati energente?

Ћезо рца

pre 9 godina

Мени се чини да Руси никога не вуку за рукав, а камоли да некога ,,даве''. Ваш ,,питон'' станује преко ,,велике баре''.

Smarty

pre 9 godina

"Srbija nezadrzivo srlja u Evropu"! Secam se da smo nekada, u vreme jednopartizma, svakog koji nije bio ni za sta slali u politiku (a oni se lepo uhlebili i skrojili nam kapu). Izgleda da taj trend nije prestao, jer kako tumaciti ovako "strucno" lupetanje jednog ministra za energetiku EU, koji potice iz do juce komunisticke zemlje?
EU je visoko razvijeno drustvo, koje vapi za energentima. Najracionalnije resenje su Ruski energenti, jer je sve drugo skuplje i nedovoljno za potrebe Evrope. Mi smo sa Juznim tokom vec platili cenu. Sluziti interesima Amerike na racun sopstvene stete stavlja me u dilemu da postavim sebi pitanje sa pocetka teksta - kuda to ide Srbija?

dzoni

pre 9 godina

A gde pise da Rusi pate za EU ...u Aziji zivi 4.7 MILIJARDI ljudi..i ostvaruje 90% celokupne proizvodnje u svetu ..Rusija na granici ima zemlju sa najvecom proizvodnjom na svetu i sa najvecim trzistem koja ne zna sta ce sa viskom para..Kinom ..EU izolacijom od Rusije izoluje samu sebe..naravno najveci udarac dobijaju zemlje istocne i jugoistocne evrope koje onda samo u EU mogu da izvoze a zapad njihove proizvode nece.

Mladen Mladenović

pre 9 godina

Koliko ja shvatam ovaj članak, ovde se ne radi o traženju neke alternative , zbog ucena od strane Rusije, koja je uvek bila stabilni isporučilac energenata i država koja poštuje dogovoreno već, o alternativi koja bi zapadu, odnosno SAD i EU, omogućila da oni bolje i efikasnije ucenjuje Rusiju. Njima je žao što zbog velike potrebe za ruskim gasom ne mogu da ucenjuju Rusiju a ne od bojazni da će Rusija ucenjivati Evropu. Jedino, ako ovaj strašno demokratski svet, pod ucenom ne smatra to što Rusija traži da joj se gas i nafta plate.

Roko

pre 9 godina

Ne razumem kakva je to slobodna trgovina gde se Rusija bojkotuje pa neka Amerika napravi plinovode i naftovode do Evrope onda cemo kupovati od onoga ko je povoljniji.

Kiki

pre 9 godina

Za pola godine ce se sve promeniti... Da li cete za pola godine uspeti da promenite nesto? Ne, ali gospodin je politicar i nije bas mudar. Jednom recju - politicar.

samo kažem

pre 9 godina

za 1 sekund sa sunca do zemlje dopre veća količina enetgije nego što su trenutne godišnje potrebe cele planete. a i tehnologija za njenu upotrebu postoji. znači samo izgovori za konflikt jer liberalni kapitalizam bez konflikta ne funkcioniše.

Mufljuz

pre 9 godina

Ovaj Maroš Šefčovič neki jako pametan covek. cim je on u "agenciji" odmah je sve jasno. Hoce covek da smanji energetsku zavisnost EU od Rusije? Kako? Pa direkt se EU prikljuci ili na Mesec ili na Ameriku. Samo jos da saopste kuda ce ici gasovod.

bb

pre 9 godina

Kad neko žudi da dobije neprijatelja, i svojski se, istrajno trudi da to postigne, na kraju i uspe.
Ali ovaj nesretnik je verovatno neki miš, koji ne bi trebalo sa izlazi iz svoje rupe, sa svojim besmislenim komentarima.

pre 9 godina

Evroameri se varaju ako misle da mogu naškoditi Rusiji.. Tu su uvek Kina i Indija kojima treba i gas i nafta u enormnim količinama. A to su stari narodi i kulture i nisu naivni ni malo. Znaju sa kim mogu ravnopravno da trguju... Ajmo Srbi u Evroaziju, tamo su nam braća i prijatelji!!!

Skretnicar

pre 9 godina

Ovaj lik da nije visoki funkcioner mogao bi u cirkusu da zasmejava decu . Pre njega kandidat za to mesto je bila ona slovenka ( predsednica vlade ) pa o ovoj problematici nije ama bas nista znala i sutnuli su je ( Sedi dole 1 ). E ovaj zna za diversifikaciju i to ponavlja do besvesti ALI SAMO JE JEDNO PRAVILO ENERGENTE KUPUJES TAMO GDE IH IMA u Sahari se voda nekupuje bez obzira na diversifikaciju snabdevanja.

samo ja

pre 9 godina

Svima je vec jasno da je sve ovo velika igra pa ko iyvuce neku licnu korist! Skupo jeftino koga je briga! Pitanje je da lievropski lideri yele haos na svom terenu, jer svi su iygledi da ka tome idemo!

Alexa

pre 9 godina

Da li postoji zemlja prema kojoj je sasvim normalbo voditi otvorenu neprijateljsku politiku kao sto se to cini sa Rusijom? Jesu li nekom za sve krivi Rusi, Srbi I biciklisti? Zasto biciklisti? A zasto Srbi I Rusi?

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

.... i postanemo zavisni od Amerike....ili narodski "sjaši Kurta da uzjaše Murta"...neka živi samostalna Evropa...ha..ha..ha..ha...

patriota

pre 9 godina

Nafta je ovde sporedna priča i svi globalni stratezi to dobro znaju, kao što znaju da nafta nepotiče od masnoća izumrlih dinosaurusa. Problem je voda kao i druge sirovine kojih ima sve manje. Borba je za te sirovine i cilj da se napravi jedna vlada,jedna valuta i jedna vera. Pitanje je samo načina i ko stoji na tom putu.

Dusan

pre 9 godina

(Terrorsoft, 9. februar 2015 09:52)
Genijalan plan za koji se ti pitas gde je, je pod stavkom 5 - diversifikacija dostave energije. Ako ne znas sta to znaci objasnicu ti. Uvoz energenata sa razlicitih strana.

Suprotno onome sto mnogi nasi "strucnjaci" (koji su usput pominjali do pre pola godine da je JT posao veka i cak lobirali da Rusi kupe i deo EPS-a) pricaju kako je nemoguce da SAD, Kanada, pa i neke africke zemlje snabdevaju EU gasom putem tankera, to resenje je vrlo moguce. Evropa inace, za vreme velike ljubavi Sredera i Putina, je pristala da placa Rusima mnogo vecu cenu gasa od one na koju su, primera radi, Rusi pristali da trguju sa Kinezima.

Transport gasa tankerima uopste ne kosta znatno vise nego gasovodom. Gasovod mora da se odrzava, gasne stanice remontuju itd. Amortizacija nije mala. transport brodovima je oko 10% skuplji nego gasovodom, sto bi u konacnoj ceni gasa znacilo oko 3-5% vecu cenu. Ako uzmes u obzir da ce se time obezbediti sigurnost snabdevanja onda je to sasvim opravdano.

Milan

pre 9 godina

Lik prica gluposti, jer takvo resenje nije dugorocno, jer ce nafta zagarantovano poskupeti.
(jjj, 9. februar 2015 08:52)

Naravno kad postane skuplja dara nego mera, neki Rokfeler će reći "dosta ste se igrali globalnih ekonomskih igrica sa rusima, znate li vi koliko sam ja izgubio zbog toga"? Sutradan će cena nafte biti vraćena na staro a od tog udara će se evropa teško oporaviti.

killa

pre 9 godina

u evropi se stvara konstantna paranoja u vezi sa rusijom i veoma je prosto uociti je sa strane. ne vidim potrebu evrope da se otrgne najvecem lezistu energenata(izuzev nafte) na svetu. uzajamna saradnja moze samo da dovede do koristi, uz dobar sporazum, svakako, ali to naravno ne odgovara jednoj trecoj drzavi...

mrx

pre 9 godina

@dzoni: Brate, Rusija ima granicuni na suprotnoj strani zemljine kugle, ali to im nije bas drago. Trebalo bi to zastotit. Inace, rusko-kineska granica je bila najveca i najcuvanija na svetu. Rusi su to vise cuvali od bilo koje druge linije. Danas je potpuno demarkirana, ali je cinjenica da su te dve zemlje imale ocajne odnose do 21. veka. Ratovali su 1969, na moje iznenadjenje Rusi ih pregazili. Knjige braco, knjige, a ne zvona i praporci.

Zole

pre 9 godina

Ovaj plan izgleda kao: Vise necu piti vodu sa potoka ka kojeg oduvek pijem vodu i od sad cu da skupljam kisnicu i pijem flasiranu vodu.

Kuca uvek dobija

pre 9 godina

Srbija je igrala na Juzni tok, izgubila poverenje na Zapadu i sad se ponovo vraca istom Zapadu sa pricom da je uvek bila uz njega!

grom

pre 9 godina

Hahaha al' ce neko kasnije da se ceska tamo gde ga ne svrbi. Pa od koga ce evropa da uzima gas i naftu, mozda od Norveske koja ne moze da isporuci ni 15% potreba. " ko ne plati na mostu, platice na cupriji"

gavra

pre 9 godina

Jedno je sigurno EU posle 7 godina nece dobijati gas preko Ukraine Samo preko Turske Grcke I Juga Evrope Tako da treba da pozure da nadju taj novi jeftin gas sto pre

Pera

pre 9 godina

@Džoni
E s tom Azijom malo preterujete. Za koga oni proizvode: za Evropu i Severnu Ameriku. Kineska država ima para, ali potrošači nemaju (još uvek). Snaga tržišta je kupovna moć potrošača, sve drugo su snovi.
A da ne zaboravim, naravno važna je i distribucija novca (nekolicina milijardera / milijonera ne čine tržište - bar ne za plin, za jahte verovatno da)

novosadjan

pre 9 godina

Cudo kako Srbija propada, a puna je eksperata i strucnjaka, vidim. Da toliko vole Srbiju, bili bi najveci i najpametniji i najsnazniji. Oh wait...