Petak, 30.01.2015.

13:13

Svi mitovi o potrošnji goriva

Izvor: B92

Svi mitovi o potrošnji goriva IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

Vladimir ristic

pre 9 godina

To u vezi kvaliteta goriva je samo mit. Računa se stil voznje i to je najvaznije za potrosnju goriva. Ja živim u nemackoj i kad sam na odmoru preko leta 3-4 nedelje ne primeti se nikakakva razlika u potrosnji goriva a sipao sam na OMV, MOL, NIS.
Ali sta se primeti je kad je ogranicenje brzine 40 ili 50 kmh a neko pored prodje sa 80 jasno je ko ce potrositi vise goriva. Imao sam peugeot 307 2.0 HDI 136 ps i gradska voznja je bila oko 6-6,5 zavisi od nacina voznje. Sad imam 308 1,6 sa 112 ps i start stop motorom i troši 5-5.5l gradska voznja.
Noviji motori imaju bolju tehnologiju sagorevanja i potrosnja je manja ali samo ako se pazi na saobracajne propise, ako bi u gradu vozio 70-80 verovatno ne bi ni trosio 5 litara.

inzenjer drumskog saobracaja

pre 9 godina

Koliko pritiskate papucicu gasa toliko ce da trosi. Ako bespotrebno ubrzavate na ravnom ili nizbrdici samo dodatno trosite gorivo. Takodje bespotrebno preticanje vozila dosta iziskuje ppritiskanje papucice gasa, a takodje u mnogim situacijama nije bezbedno. Lagano usporavajte vozilo, a isto tako i ubrzavajte. Time cete sacuvati motor i kocioni siste, produzicete zivotni vec vozilu, a potrosnju cete svesti na minimum.

Nikola

pre 9 godina

neb@ Turbina pali na 2000rpm? Cek bre, jel ti znas sta je turbo, i kako on u opste funkcionise? Ona se okrece non stop, jer je sve sinhronizovano, izduv=ubrizgavanje vazduha. Samo sto pri 2000+rpm postaje sve efikasnija zbog broja obrtaja turbine u minuti i pritiska vazduha u motor.

Pera

pre 9 godina

Cesto poslovno putujem na relaciji Subotica-Bratislava. Kod nas tocim na Molu i do cilja potrosim oko pola rezervoara (30 L). Tamo sipam na Shellu i vratim se identicnim putem i ostane mi gotovo 3/4 rezervoara?

BMW 130i E81

pre 9 godina

15l po gradu 12l na otvorenom, bio to 95, 98, Super 100, SHELL V Power, domaci, strani, ukrajinski, rumunski...
Ljudi, samo izracunavanje potrosnje goriva je mit, i nepotrebno opterecenje mozga. To nikada ne mozete izracunati, a pogotovo ne ono "koma 2, koma 3, koma 6 ili 7 litara".

Cika crni

pre 9 godina

Propaganda cista! Benzinci mogu da trose do 2 litra na 100km kada bi stavili one karburatore i sisteme ubrizgavanja koje su pantentirali svetski inzinjeri i izumitelji ciji patenti sede u fioci zbog naftnih profitera i monopola! Kucajte na google Pogue Carburetor, Git heater, Gasoline vaporizer i uverite se da sa 3,75 litra (Jedan US Gallon) auto prelazi oko 350 kilometara i to sa kamionetima od po 3-4000 kubika! Ovde i auto od 1100 kubika trosi 10 litra benzina, samo da vam iscukaju i zadnji dinar! Elektricni auto srbija nece atestirati i videti jos 30 godina!

Hm

pre 9 godina

Meni na benzincu razlika u potrosnji ne ide vise nego 0.5l na 100km u zavisnosti od kvaliteta goriva. Ipak, kad je los benzin, motor je bucan, kad krecem iz mirovanja moram jaci gas inace se auto gasi, za nijansu slabije vuce (subjektivno), dok potrosnja je uvek tu negde skoro pa ista.

hiavata

pre 9 godina

Poznanica mi radi u laboratoriji koja je sertifikovana za zvanicno testiranje goriva sa benzinskih pumpi u Srbiji. Po njenim recima kvalitet dizela se ne razlikuje od pumpe do pumpe ali je zato razlika u kvalitetu benzina primetna.

Acko

pre 9 godina

Potrosnja zavusi od tezine vozila i naravno stila voznje ako non stop u svakoj brzini nabijate gas normalno da ce vise da trosi jer u motor ulazi veca kolicina goriva,A sa druge strane amerikancu su naslu da nam pricaju o potrosnji goriva pa kod njih je gorivo negde oko 70 din. mozda u manje i toce na galonima voze kola od 3000 kubika pa navise pa njega bas briga kolko trosi :-)

baki obr

pre 9 godina

Vozač sam i po meni je prvi faktor gorivo a drugi asfalt tj kroz madjarsku po bordu npr 6l a kad udjem na horgos i krenem ka Bg bord pokazuje 7-7.3 u prevodu gume udaraju u rupe i na zakrpe i normalno da troši više energije za kretanje po takvom ,oranje,putu

sistematski pregled

pre 9 godina

Ovaj se oko nekih stvari izlupetao za medalju. Da stil vožnje ne utiče na potrošnju, pa to samo degenije može tako nešto da tvrdi. Pa ovi kad obaraju neke rekorde koliko neki auto troši onda tak kazsnije szanmo da su vozilo 80 km/h iza kamiona u glavnom na otvorenom putu bez semafora.
Pa ja na svom autu u gradu primetim nekad razliku od 2 pa čak i do 3 lite na 100km. Jednostavno kad je špic i vožnja kreni stani ubistvo. Dok kad vozim van špica i otvoremi se semafori milina koliko malo troši. Da spomenem i naše semafore to je ludilo koliko nisu sinhronizovani ako hoćete da stignete na drugi semafor u jedno slučaju morate biti fanđu, dok u drugom slučaju morate da milite sporije od puža.

P.S
Tek nek mi neko kaže šta znači potrošnja gooriva sa indentičnim autom u istom gradu samo se jedni više voze po NBG-u, a drugi u Straom Gradu. Pa to su nebo i zemlja po potrošnji.

netacno,mali auti trosse manje od velikh

pre 9 godina

Manja masa auta,manji volumen auta(manji otpor zraka pri voznji),aerodinamika,manji promjer guma,manje gume,manji motor-to su osnove fizike.I ne znam kako autor ovog teksta moze da kaze da je netocno da manji automobili manje trose???Takvo sta napisati iziskuje elementarno nepoznavanje fizike.Ali cesto procitam od nekih neznalica kako i sirina guma utice na kocenje,tj.sto sira guma to bolje kocenje??i slicne gluposti neznalica sa losim znanjem fizike.Sira guma samo povecava potrosnju i nista drugo jer sila trenja ne ovisi o povrsini dodirne povrsine vec o keoficiijentu,itd.Autori clanaka o automobilima bi trebalo da prouce materiju prije nego sto ista napisu pogotovu na ozbiljnim stranicama poput b92.Pozdarv

Jasam

pre 9 godina

Kia Cee'd 1,4 L i 105 HP kada je ja vozim, trosi od 5,5 do 6 u gradskoj voznji.
Kocenje motorom, brzina oko propinsane i sto brza ubrzavanja do zeljene brzine jer je bolje da auto vuce 20 L nekoliko sekundi nego 10 L pola minuta(i ne davis saobracaj). A vi vidite kako cete. :)

Dzigi

pre 9 godina

Primer kvaliteta naseg goriva: Pre dve godine sipam pun rezervoar dizela ( ne znam koliko tacno litara,sluzbeni auto je pa me i ne interesuje :D ), vozim auto putem za Austriju preko Slovenije i pali mi se lampica od rezerve posle 600 predjenih km. U Sloveniji opet sipam pun rezervoar i nastavljam ka Austriji i istim putem nazad. I pogodite sta...prelazim 1200 km pre nego sto sam usao u rezervu. Ej bre,pa duplo vise sa istom kolicinom goriva,sa voznjom po istom putu!

janko

pre 9 godina

off: potrosnju je moguce kontrolisati na praznim putevima, cim dodje guzva, zastoj tu nema leba..
on: poredjenje malih i velikih automobila je irelevantno. treba porediti mali i veliki auto sa istim motorom. e tada prestaje da bude mit, jer fizika je fizika. Ako isti motor gura 950kg hecbek i 1400kg sedan.
Takodje. Manji motor trosi manje u gradskoj voznji, dok pri vecim brzinama dolazi veliki preokret u korist vecih motora (pod uslovom da vozila imaju istu masu od napr. 1000kg).
Bolji benzin smanjuje potrosnju vozila, jer pri istoj kolicini proizvodi vecu snagu motora, ukoliko motor nije projektovan za jaci benzin (98, 99 oktana) pri duzem koriscenju ovog benzina dolazi do veceg habanja motora, pri kratkotrajnom koriscenju (napr. jedan rezervoar na 10 obicnog) nece motoru nista.
Aditivi su sirok pojam, ali u sustini ako je certifikovan aditiv namenjen smanjenju potrosnje, da, smanjice je, ali kratkorocno, i obicno je cena aditiva visa, u odnosu na ustedu goriva. Napr. Shell fuelsave vec ima aditiv u sebi i da, potrosnja je niza u odnosu na obican benzin, naftu. Ali smanjenje je 0.1-0.2l na 100km, tako da ne ocekujte nista ogromno, i cena je obicno visa u odnosu na konkurenciju.

neb

pre 9 godina

Deo teksta koji spominje da nema veze koji se menjac nalazi u kolim je cista laz. Vecina automobila danas poseduje turbinu koja uglavnom pali kada motor predje 2000 ob/min. Prosecan vozac (bar kod nas) koji vozi auto sa manuelnim menjacem menja brzinu izmedju 1800 i 2000 obrtaja, odnosno pre paljenja turbine. Automatski menjac obicno menja stepen prenosa izmedju 2500 i 3000 obrtaja, sto zanci da se svaki put pali turbina koja odmah znci vecu potrosnju goriva.
Naravno sto se tice teksta mora se uzeti u obzir da je ovo napisano za amerikance koji nemaju pojma ni cemu sluzi menjac.

Mit

pre 9 godina

Slazem se sa dole navedenim komentarom da dosta utice godisnje doba, tj spoljna temperatura. Meni mondeo 2.0TDCi 130ks je trosio po onim mrazevima osetno vise, a iz prica vidim da i druga kola uglavnom trose vise po niskim temperaturama.,

ZoranJ

pre 9 godina

Još jedan fenomen je da vlasnici automobila iz nekog razloga uvek lažu za potrošnju sopstvenog vozila. Ja za celu svoju vozačku karijeru nisam sreo vozača čiji Yugo troši više od mog, ili ne daj bože Golfa II koji je ikad premašio 5 lit dizela u bilo kojim uslovima. U moderno doba je taj fenomen malo izgubio na aktuelnosti, ali i dan danas ima vlasnika Peugeot-a 307 koji se kunu da od Beograda do Zlatibora potroše 2,8 lit/100 km.

vladebb

pre 9 godina

@Roadkil
Ja bas zivim u norveskoj i vozim dizela, ista je potrosnja ovde kada sipam i dole kod nas. Bukvalno nikakva razlika u dizel gorivu a za benzin ne mogu da tvrdim. 1.6 hdi motor od 92ks u realnim uslovim malo losiji rezultati od fabricki deklarisanih. Tj prezadovoljan svaka preporuka!

Zdrav Razum

pre 9 godina

Moj stari BMW 320d sa manuelnim menjacem 1999 godiste 136ks sa bosch-pumpom je trosio 5.6l/100km, dok moj sadasnji 120d automat 2005 godiste 163ks komonrejl trosi 7.7l/100km, tacnim merenjem predjenim kilometrima i sipanjem do cepa......manji, moderniji i mladji trosi jasno vise nego veci i stariji.
2.1l/100km razlike je 21l/1000km ili 210l/10.000km

dusan

pre 9 godina

evo vec koji put citam za shell v power benzin sipao sam ga otprilike devedeset posto rezervoara , do cepa , jest da je skup za medalju u odnosu na nase gorivo ali po nemackom autobanu ljudi bukvalno kao da sam motor zamenio na autu ,bolji duplo . Prvi put sam primetio malu razliku imao sam dosta naseg goriva pa nisam mnogo sipao v power kasnije obican aral ,ali sad preporucuje svakom ko hoce da vidi koji krs od benzina Toce ovi nasi ruski lopovi.

Dušan Babić

pre 9 godina

Uključena svetla /zakonska obaveza/ povećavaju potrošnju goriva.Minimalno 100 vati se troši na sijalice...više snage je potrebno za pogon alternatora,što dovodi i do veće potrošnje goriva!

Aca

pre 9 godina

Tu nedostaje cuveni mit da auto manje trosi cim se predje granica. Nas covek cim predje granicu svestan je da se saobracajni propisi moraju striktno postovati, jer su kazne velike, a o pokusaju podmicivanja policajca nema ni govora. U inostranstvu se vozi po propisima i postuju ogranicenja brzine. Kada se ispostuju ovi uslovi potrosnja je manja i do 20% ali srbin to nece da prizna vec trazi krivca u gorivu.

svidrigojlo

pre 9 godina

Konfiguracija saobracajnice,ako govorimo o gradskoj voznji,je presudna za potrosnju.Svakog dana provodim u kolima mnogo vremena,ali predjem malo kilometara,obzirom da zivim u manjem gradu gde su skretanja i semafori na 200-300 metara...reno senic trosi 10,5 litara...i naravno stil voznje

Jao

pre 9 godina

@Mel

Laganim ubrzavanjem povećavaš potrošnju. Najmanja potrošnja je kad što brže dostigneš željenu brzinu i onda voziš konstantno, što je vrlo teško u gradskim uslovima. Možda si mislio da ne treba davati veliki gas jer ćeš za 100 metara morati kočiti zbog semafora, ali to je već prilagođavanje vožnje uslovima puta, to jest što manje naglih ubrzanja i naglih kočenja. To nas vraća na drugu rečenicu, što konstantnija brzina vožnje, manja potrošnja...

CarloNS

pre 9 godina

Dodao bih samo još dve stvari, koje iz mog ličnog iskustva, utiču na potrošnju goriva:
1. Godišnje doba, leti manje troši automobil, nego zimi (i do 20% u zavisnosti od toga kolika je temperatura u minusu napolju), bar na osnovu ličnog posmatranja na mojim kolima sa injection motorom, 2000ccm i 130ks.

(Roadkil, 30. januar 2015 14:02)

U principu leti manje troši nego zimi, ako ne radi stalno pod klimom i ako nije pretoplo. Kada su jako velike vrućine vazduh je redak i onda ne vuče baš najbolje (tu malo pomogne interkuler kod dizela). Meni se čini da najbolje vuče leti, ali predveče ili noću kada malo osveži.

Lovac na Botove

pre 9 godina

Vozio sam benzince neke i vrlo mlade,motori sa 1.2 i sa 1.6 trose u gradu priblizno isto,od 9 do 10 l benzina.Vozim sada dizel i to 2.0 i mogu da kazem da je razlika u odnosu na benzinca primetna,manje trosi i u gradu od 7do 8 l ali i na otvorenom, sto je vazno.Na 150 km /h mi trosi oko 6 l, a benzinac na toj brzini oko 10 l.

pc

pre 9 godina

Evo o mitu o kvalitetu goriva. Kad idem u Grcku sipam nase gorivo na NAP-u I potrosnja na Puntu 1.2 mi je bila 5.2 sa klimom do Grcke. Sipao u Grckoj I prosecna potrosnja mi bila 5.4.
Sa Stilom (dizel) sipao u Srbiji I prosecna potrosnja 5.5 sa klimom, Sipao u Grckoj I prosecna potrosnja 5.3 nazad.
Nisam primerio neku veliku razliku u performansama na Grskom gorivu. Kad sam kupio dizela sipao sam na EKO pumpi u NS, mada su tada svi hvalili gorivo sa MOL-a. Jednom sam sipao na MOL-u I nikad vise. Kasnije se ispostavilo da nema sta nisu sipali u to gorivo, pa je MOL intervenisao I podelio otkaze ljudima na pumpi u NS.
Kad se renovirala rafinerija u Pancevu drugar mi kaze da sipam na NIS-u I ja ga poslusam. Primetio sam da auto trosi manje oko 10% po gradu.
Potrosnja mi dosta oscilira kad putujem sam I kad sam da decom pogotovo kad sam na autoputu. Sa decom mi je potrosnja malo iznad fabricke, a kad sam sam potrosnja mi je 20% veca jer brze vozim. Isao sam I u Bosnu (i sa puntom i sa Stilom) I nisam video neku razliku u gorivu.
Sipao dizel i u Madjarskoj I nije bilo neke razlike mada nisam merio potrosnju.
Uglavnom potrose oba automobila pozamasnu kolicinu svaki mesec I jedini je spas kupiti biciklo I malo nabaciti kondicije sto I nameravam kad deca porastu da mogu da idu sama u skolu.

Mića Stanara

pre 9 godina

Ja imam audija 4 dizela i sve kako piše u knjižici je tačno, u pogledu potrošnje goriva.Jedino je izuzetak maksimalna brzina-vozio sam 235km, a u tehničkoj knjižici piše da je maksimalna 205km na čas. Pozdrav "‚ta bilo".

Kenan

pre 9 godina

Vozim Mercedes E 350 Blutec 4MATIC,nov auto,prešao sam oko 9 hiljada kilometara..Jedino ako se vozi umereno,bez naglih ubrzavanja i u zoni niskih obrtaja motora,moguće je ostvariti ,deklarisanu potrošnju,od oko 5 litara na otvorenom putu,ali morate da pazite na gas,a normalna vožnja,troši 7-8 litara dizel goriva.Ali kada kupite auto sa 252 KS,žalosno je da ga ne vozite brzo,da ne koristite njegovo ubrzanje i obrtni moment od 620 Nm.Jer ubrzava od 0-100 Kmh,za 6,7 sekundi.
Novi moderni dizel motori,u kombinaciji sa start-stop tehnologijom,troše izuzetno malo,u odnosu na performanse motora.

Nikola: gorivu nista ne fali

pre 9 godina

2. Kvalitet goriva. O ovoj temi je u Srbiji izlišno raspravljati, pošto imamo najgori benzim u Evropi, (izuzimajući Moldaviju, Ukrajinu, Finsku, Norvešku, Letoniju, Litvaniju i Estoniju, pošto u tim zemljama nisam bio u prilici da sipam benzin u kola, pa nemam parametre za poredjenje)koji povećava potrošnju SVAKOG automobila za minimum 10%.
(Roadkil, 30. januar 2015 14:02)

Ne znam zasto stalno kukate na kvalitet goriva u Srbiji? Dolazim dva puta godisnje u Srbiju, tankam dizel i nikada nikakvih problema nisam imao ni sa vucom ni sa potrosnjom goriva. Sve ostaje u istim parametrima kao i u Nemackoj. Auto vuce super i trosi, ako normalno vozim, 5,9 l/100km. Nemam utisak da je "srpski" dizel gori ili bolji od nemackog.

NDM

pre 9 godina

Vezano za starost i potrošnju imam lično iskustvo: moj skromni Hyundai Accent 2007. god., 100 ks, troši sa malim varijacijama 7.8 lit prosek već 8 god, prešao 150000. Samo običan benzin sipam i radim redovan servis.

Čiča Miloje

pre 9 godina

Šaltovanje comon reil dizela pri najvećem o/m povećava potrošnju za 30 odsto! Moje iskustvo sa testa mercedesa vito 2.0 i (valjda 115 ks ako se dobro sećam) pod kontrolom mercedesovog instruktora i elektronskog merenja. Prva vožnja, ja šaltovao pri oko 1700 o/m, 13 lit.
Druga vožnja po komandi instruktora: gas do daske prvom, koliko smo krenuli tri metra, odmah u drugu, u treću isto i onda četvrtom i petom normalna vožnja koristeći inerciju... blesavo izgledalo, ali elektronika pokazala 9 lit. Voženo na zatvorenom poligonu u nekoj bivšoj kasarni trasom od oko osam km, sa uzbrdicama i krivinama, sa ograničenjima, kao na normalnom putu... Bilo pre desetak godina, još čuvam " priznanje " kao najštedljiviji!
Kaže instruktor da komon reil u startu pod punim gasom ne zalije cilindar gorivom, već ga vraća u onu cev (common rail) i to se gorivo iskoristi kasnije . Ubrzanje je normalno sporije, ali je komercijalna korist za firme mnogo značajnija!

imdr

pre 9 godina

Ovo za automatske menjače nije tačno. Klasičan automatski menjač će uvek povećati potrošnju, ali robotizovan (npr. DSG), ili CVT menjač neće.

googler

pre 9 godina

Evo jedno iskustvo. Sipao sam gorivo u Srbiji. Otisao na poslovni put u Sloveniju. Ispraznio rezervoar i napunio ga u Sloveniji. Identicnim putem sam se vratio nazad, a moj automobil je potrosio negde oko 0,3l goriva manje na 100km. U pitanju je Skoda Octavia 2008 godiste. Toliko o kvalitegu naseg goriva

:)

Pera

pre 9 godina

Pored svega navedenog, treba reći da je motor najekonomičniji kada se vrti oko max obrtnog momenta koji je za svaki motor karakterističan. To znači da treba u podacima o motoru pronaći taj podatak tj, na kom broju obrtaja motor ima najveći obrtni momenat i ako želite da auto ima najmanju moguću potrošnju, u svim stepenima prenosa treba voziti na tom broju obrtaja. Drugim rečima, to je broj obrtaja motora na kome "najviše daje za ono što potroši" tj, na većem ili manjem broju obrtaja on "više potroši nego što daje". Ne treba mešati ovaj parametar sa najvećom snagom koja se uvek postiže isključivo na najvećem broju obrtaja koji motor može da postigne. Obično je za benzinske motore najveći obrtni momenat negde izmedju 2000 i 3000 obrtaja, a za dizele na nešto manjem broju obrtaja.

c.o.a.

pre 9 godina

@sajber
Izvadi pare, ugradi hho, isprobaj ga, pa tek onda iznesi svoje mišljenje! Imam ugrađen, i odlična je stvar za vožnju na otvorenom. Smanjuje potrošnju i do 2l na 100km. U gradu je razlika dosta manja ako je guzva.

565

pre 9 godina

GUME duvati malo jace nego sto je standard, gume ce se tako sacuvati (nece ofelsaviti vremenom) i manje ce se habati sara i uopste struktura gume. 15-ke ici na 2.2 a 16-ke na 2,5 . Zracni filter mjenjati sto cesce i filter od goriva (barem je to sad jeftino)... Na vozilima sa turbinom obavezno naprskati akuator na turbini sa vd 40 (to je ona polugica sto otvara i zatvara turbinu) taj akuator zapekne i ne otvara turbinu dovoljno, motor se onda gusi i nema dovoljno snage (nekad *sjecka* u ubrzanju na odredjenim obrtajima)

Brenki

pre 9 godina

Za potrosnju - lagana voznja, bez naglih ubrzavanja i kocenja, pracenje toka saobracaja, voziti sto vise po inerciji bez gasa gde je moguce(bez pritiskanja kvacila, u datom stepenu prenosa, dakle ne u "leru"), kada vidite crveno svetlo na semaforu ne zalecite se(to mi nikad nije bilo jasno sto ljudi rade). Iskljuciti sve nepotrebne potrosace(npr. maglenke kad nema magle), ne vozite auto na rezervi, obrtaje drzite u zoni 2-3 hiljade. Proveravajte pritisak u gumama jednom nedeljno(10 minuta posla na svakoj pumpi). Sto je duze i vise gas pritisnut - potrosnja je veca.

na dizel se greje na benzin se vozi

pre 9 godina

Ja sam pravio racunicu sa fiat puntom 1.2 benzin, relacija Novi Sad - Šabac, jer svaki dr dan putujem. Vozilo u perfektnom stanju redovno odrzavano, to napominjem zbog dela u tekstu koji se vezuje i za stanje vozila. Prosek potrosnje 4,5 l voznja u 5. brzini na 2000 obrtaja 80 km/h vreme puta sat i
5, 10 min. Moj brat npr sa istim vozilom na istoj relaciji napravi prosek 6 l, a stigne mozda 5 min pre pri tom je prosecna brzina skoro ista, razlika je sto sa njim zeludac se prevrce. Pa iz toga zakljucujem da veliki uticaj na potrosnju ima vozac, tj nacin voznje. Tako da ljudima savetujem da voze opusteno, jer time cuvaju sebe i druge, cuvaju vozilo a i smanjuju potrosnju.

Koki

pre 9 godina

citat: ""doduše ceo tekst je i pisan za glupe amere""

Uvek sam se pitao koji je Srbima **** sa ovakvim izjavama... od sramote gde živimo i kakva neobrazovana i nekulturna stoka nas okružuje, pogotovo u saobraćaju, trebamo samo ušima da se pokrijemo...

Daniel

pre 9 godina

Pa kako ti sluzis vozilu, tako će vozilo da sluzi i tebi:)) da ne pisem o brojkama, to svako zna koga uopste zanima potrosnja i ova materija, ali recimo svakih 6 meseci treba detaljno ispitati kod nekog legalnog servisera performanse vaseg vozila!!! I zapamtite- nemojte patosirati papucicu gasa ako hocete da cuvate gorivo!!!!

mimi

pre 9 godina

Vozim novi Grande Punto od juna sa benzinskim motorom od 1.2 69ks i potrosnja se u periodu prvih 6k km kretala od 5-5,5lit na otvorenom do 7,5-8 lit u gradu i to sa upaljenom klimom. Sipao sam obican benzin na Nisu, Eko i Omv, znaci onaj od 95 navodnih oktana. Odjednom, sa pojeftinjenjem goriva(kakva slucajnost) na 125din oko nove godine potrosnja goriva mog automobila uzimajuci u obzir niske temperature skace na nenormalnih 9,5-10lit pa ponekad i preko toga. Ja poludeo, razmisljam ko zna sta je, sta nije u redu, auto vuce mnogo slabije kao da ima 40ks i onda mi padne na pamet da sipam benzin od navodnih 98oktana po ceni od 138dinara. Auto sa tim gorivom na temperaturama oko nule trosi 7-7,5 lit, vuce normalno, meni pao kamen sa srca.Znaci li to da je kobajagi gorivo pojeftinilo al zato je za dve klase slabijeg kvaliteta nego ranije ako za gorivo u nasoj zemlji uopste mozemo reci da ima neki kvalitet? Da li se jos nekome desila slicna situacija? Pozdrav svima

svasta

pre 9 godina

@rus - to nema bas mnogo veze sa oktanskim brojem, pre je u vodi koja se kod nas dosipa :) gde da sipamo cist benzin pa da nam kola crknu

borislav

pre 9 godina

Znam ljude koji odrzavaju nivo goriva u rezervoaru na osrednjem nivou da ne bi opteretili vozilo masom goriva (!?) pa zato nikad ne sipaju do vrha, da bi manje trosili :D To su verovatno skontali gledajuci F1, meni ne pada na pamet da se bavim time :D
Znam lika koji voli da vozi "u repu" drugog vozila, da bi smanjio potrosnju :D Isto fazon iz F1, a jednom je slupao kola :D
Dobrih ovde ima saveta i poruka, ali stvarno nas zanima kvalitet goriva. JA sam bio u ubedjenju da vise nije takva katastrofa kao pre 10-15 godina, pa se pitam da li gresim?!
Moze li neko, realno brojkama predstaviti nas kvalitet goriva u odnosu na EU standarde, u odnosu na Bosnu, Hrvatsku, Grcku...?
Zanima me i da li je (mit?) kvalitet goriva bolji na benzinskih stanicama duz autoputa? (navodno im je zapreceno zbog stranaca da tu moraju da sipaju pravo gorivo)
Ko moze o tome?

stefan

pre 9 godina

Koliko naucnika na jednom mestu. Prosto drugari lagana startovanja motorno kocenje ujednacena voznja ispod 2000 obrtaja gume na 2.2 bara i cao.

Djambo djet

pre 9 godina

@roadkil, to je tačno, ako imaš turbinu. Jer hladniji vazduh ima veću gustinu, više kiseonika, i zahteva više goriva za dobro balansiranu mešavinu. Iz istog razloga, motor razvija više snage na nižim temp.

vlada

pre 9 godina

Vezano za oktanski broj goriva, ali naravno i kvalitet, u prosečnom Euro3 autu: Shell V-Power u odnosu na naše gorivo u praktično istom režimu vožnje, a mereno čep/čep - razlika u potrošnji 20% (u korist Shell-a naravno).
(rus, 30. januar 2015 14:19)

A kad se probudiš iz sna ili kad shvatiš da ti je ovo napričao isti majstor koji ti je naplatio filter vazduha 1000 danara a samo je uzeo tvoj stari i produvao ga kompresorom?

Joca 011

pre 9 godina

Dalje o ekonomičnoj vožnji 2:
- Samo da pojasnim cut-off: kočenje motorom efikasnije je od vožnje u leru, stoga što tada, u leru, motor troši oko 1 l/h, a u kočenju motorom ništa.
- Potrošnja malo zavisi od kubikaže i snage motora. Ono što nameće opterećenje na motor jeste vozilo, a njegovo stanje, što se tiče potreba za energijom, definišu otpori vuče. Dva istovetna vozila, s istim vozačem, po istoj trasi i uslovima vožnje, a sa slabim ili sa jakim motorom, trošiće podjednako goriva.
- Merenje potrošnje jedino je merodavno svaki put punjenjem do vrha (bez opterećivanja da li je to posle 100 ili posle 347 km), i deljenjem usute količine sa pređenom (zabeleženom kilometražom).
- Klima ''popije'' oko 1 do 2 l/100km.
- Gepek na krovu, otvoreni prozori, i slični kvaritelji aerodinamike, koštaju.
- Ispumpane gume čine kretanje vozila težim i povećavaju potrošnju u odnosu na jače napumpane gume.
.

Joca 011

pre 9 godina

Dalje o ekonomičnom stilu vožnje 1:
- Zabluda je, npr., da se energija (gorivo) štedi što sporijim ubrzavanjem. Naprotiv, energično ubrzavanje do željene brzine je štedljivije od "kilavog".
- Što brža vožnja to veća potrošnja, logično. Ali, pošto ne možemo militi po autoputu, do oko 100 km/h je optimalno, doduše za aerodinamičnije je to i 120.
- Vožnja u zavetrini vozila ispred sebe može da smanji potrošnju i do 30%. Naravno da je naporna jer zahteva koncentraciju, i riskantna jer je veća verovatnoća ''kalpiša''. Praktikuje se u konvojima, npr. vidimo da stranci tako voze po autoputu.
- Politika promene stepena prenosa: U procesu ubrzavanja punim gasom optimalno je držati obrtaje oko onih pri kojima je max obrtni momenat (obično je to oko 2/3 obrtaja pri kojima je snaga motora max). Potom, za održavanje brzine, stepen prenosa treba da bude viši, tj. obrtaji niži, toliko da se motor ''ne muči'' a podmiruje potrebe.
- Novi auti imaju tzv. cut-off, kojim se potrošnja goriva svodi na nulu prilikom kočenja motorom, tako da je najekonomičniji režim rada kočenje motorom (na dugačkoj nizbrdici).
.

e2

pre 9 godina

Na mom auti (Reno Megan 2008.) potrosnja moze da varira do 1.5 litra u zavisnosti od stila voznje.
Gledajuci i citajuci analize strucnjaka o smanjenju pozrosnje koji su sazvakali i zakljucili da svako moze da utice na smanjenje potrosnje ako predvidi situaciju i postigne da odrzava optimalnu brzinu bez naglih promena (kocenja i ubrzavanja) postici ce najracionalnije sto njefov auto moze da mu da. Svakako price koje pojedini komentarisu da je najbolje agresivno ubrzati ne piju vodu. Najbolje je biti umeren i sto manje oscilirati.

Joca 011

pre 9 godina

Na potrošnju utiče vozilo i vozač.
- Na vozilo najviše utiče težina, 10% veća težina dovodi do 9% veće potrošnje. Potom aerodinamički oblik (kamionski najgori, "Ferrari" najbolji).
- Od vozača zavisi 30% (isto vozilo, ista trasa, isti uslovi, sve isto samo dva vozača: štediša i rasipnik).
Najvažnije je predikcija (predviđanje) vožnje u smislu izbegavanja nepotrebnih usporavanja.
Start iz mesta je najskuplji mogući, tako da je postignuće i najmanje, pešačke, brzine (5 km/h) umesto zaustavljanja od velikog značaja na potrošnju goriva.
(Obrazloženje:
Kinetička energija vozila iznosi ½ (m . v2), tako da od brzine energija kretanja zavisi kvadratno. Trostruko veća brzina kojom se prođe kroz semafor znači da je vozilo sačuvalo devetostruko veću enegiju, a ona, kada se izgubi, nema se odakle proizvesti osim iz goriva.)
Kada vidite da vozač pored vas projuri nebili što pre stigao do semafora i tu stao, znajte da je u pitanju rasipnik. Trebalo je da se približava polako, s namerom da "klizne" kroz zeleno svetlo sa što većom održanom brzinom.
Osim nepotrebnih usporavanja vozila, ima još akcija vozača u cilju uštede ali su sve one znatno manjeg značaja.
.

Zuki

pre 9 godina

Na ispravnom automobilu jedino sto odredjuje potrosnju je koliko pritiskas pedalu za gas. Sto je vise pritiskas vise goriva se trosi. Svi ostali faktori su minorni u odnosu na "tezinu" desne noge.
Naravno, ne ulazim u kvalitet tog goriva. U Srbiji se podrazumeva da je gorivo ocajno.

risus sardonicus

pre 9 godina

skoro sam vodio raspravu sa prijateljem, koliko ciji auto trosi. ja kazem moj trosi oko 8 u gradu sto je prihvatljivo za auto star 26 godina, propisno ocuvanog i podesenog, na sta je on skocio i dreknuo, 'sta!? trosi 8l goriva!?'
rekao sam da je za njega sa tim rezonom kadet kocka ili golf 2 auto iz snova. a onda je krenuo kako njegov lacetti sa 2.0 dizelom trosi 5 (!) po gradu, i shvatio da je svaka dalja rasprava uzaludna.

Jovan

pre 9 godina

Imao sam podosta automobila u prošlosti, ali sam se potrošnjom bavio tek sa poslednja dva. Jedan je bio star preko 15 godina i uz redovno održavanje sam redovno postizao potrošnju koju je navela fabrika. Sa drugim autom, u pitanju je dizel, postižem potrošnju nižu od fabričkih podataka. Zimi su podizali potrošnju za 10-tak procenata ako temperature idu debelo u minus. Po ovakvom vremenu kakvo je ovih dana potrošnja je minimalno, skoro neprimetno povećana. Moja vožnja je uvek oko 90km/h, a na auto putevima 0d 100-120km/h. Ne preferiram sportsku vožnju, ali nisam ni od daveža na putu. Redovno održavam automobile, sipam samo na određenoj pumpi, gume uvek u dobrom stanju. Gradska vožnja u nervozi i trke po putevima najviše troše.
Nisam isprobao gorivo u inostranstvu da bih mgao o tome da govorim, ali vozim francuski auto koji troši ispod propisanih specifikacija, mogu da mislim koliko bi i da li bi još spustio potrošnju negde u inostranstvu.
Ukratko, ne verujem u te priče o kvalitetu goriva kod nas i napolju!

Nemanja

pre 9 godina

Jedna napomena: Računari u automobilima mogu pokazivati oko 10% (koliko je u slučaju mog automobila i kod par prijatelja) manju potrošnju od stvarne.

djurad

pre 9 godina

Zaboravili ste jednu jako, jako bitnu stvar, oko potrosnje goriva. Sipanjem goriva u nekoj od zemalja EU, doprinece smanjenjui pootrosnje i za 10%. Ovo svako zna ko kolima cesto putuje bilo gde na zapad. Takodje, jedan od bitnih faktora potrosnje je i takozvano "pero na gasu" prilikom voznje. Tempomat takodje dobro uradi posao sto se smanjenja potrosnje tice, kada se vozi na otvorenom. Gume su takodje bitan faktor, cak i promena ulja, kvalitetno ulje u motoru.

Jasam

pre 9 godina

Istina je tekst. Neko je napisao "sporije ubrzavane", upravo kontra od toga. Sto pre treba doci do zeljene brzine i onda umiriti papucu gasa. Recimo da benzinski motori od 1,400 do 1,800 jako malo trose u cetvrtoj do 60 na sat i u petoj oko 90 na sat.

KoleM

pre 9 godina

Savremeni motor ne ubacuju gorivo iznad određenog goriva u cilindre kada nije pritisnut gas. Tako možete najbolje da štedite ako što manje pritiskate gas, odnosno kočite motorom, držite odstojanje i neko pravilo bi bilo što manje kočnice ste pritisnuli manje ste goriva potrošili. Manja potrošnja nije zbog kočnica već zato što ste kočili motorom i time zaustavili dovod goriva u cilindar. Ja takvom vožnjom uspevam da potrošim manje od 8 lit\100 km sa benzincem od 1.6 u gradu ali bez gradskih gužvi (NBGD).

The Spatula

pre 9 godina

Moj Fiat guta 7-8l dizela po lokalu. Na otvorenom 5-6l, ako je Ibarska otvoreno. Kako nekima trosi 3-4l ne znam i da li lazu ili ne, ne znam. Ja ni sa jednim autom nisam dobio tu potrosnju, a promenio sam bar 25 automobila.

mozda nije vezano za text

pre 9 godina

vozim punta 1.2 16v. 80ks. na plin. stanem taj dan na shell pumpu u ch, mislim da sam tu kupio i vinjetu, pridje mi covek sa losim engleskim i pita sta sipamo? rekoh ne znam, nemam ovu pumpu u svojoj zemlji, gledam gomilu nekih benzina... kaze on: pa otvori ti onda prvu shell pumpu, kroz smeh... kaze mogu li da predlozim ovo: v-power. kazem ja ajde sto da ne... nastavlja on: v power - you fly! sipa on, platim ja, i krenem prema alpima sa tek vencanom suprugom prema stelvio pasu... e taj dan se ne zaboravlja!

bonos

pre 9 godina

Aditivi su unistili drugarev motor na fiatu. Sipao ke neki za efikasnije sagorevanje, i nakon pola boce otisli dihtunzi,... Popravka 300 evra

vlada

pre 9 godina

Potpisujem sve što piše u tekstu, doduše ceo tekst je i pisan za glupe amere, čini mi se.

Što se potrošnje tiče, kod nas važi pravilo 10 za 15 i 15 za 10.
Ako je reč o potrošnji onda nije 15 nego 10, a ako je reč o nečem drugom, da ne kažem čemu, onda nije 10 nego 15.

Zato mene kad pitaju koliko trošiu moja Honda Accord, ja im kažem da potroši sve što sipam u nju!

Roadkil

pre 9 godina

Dodao bih samo još dve stvari, koje iz mog ličnog iskustva, utiču na potrošnju goriva:
1. Godišnje doba, leti manje troši automobil, nego zimi (i do 20% u zavisnosti od toga kolika je temperatura u minusu napolju), bar na osnovu ličnog posmatranja na mojim kolima sa injection motorom, 2000ccm i 130ks.
2. Kvalitet goriva. O ovoj temi je u Srbiji izlišno raspravljati, pošto imamo najgori benzim u Evropi, (izuzimajući Moldaviju, Ukrajinu, Finsku, Norvešku, Letoniju, Litvaniju i Estoniju, pošto u tim zemljama nisam bio u prilici da sipam benzin u kola, pa nemam parametre za poredjenje)koji povećava potrošnju SVAKOG automobila za minimum 10%.

rus

pre 9 godina

Vezano za oktanski broj goriva, ali naravno i kvalitet, u prosečnom Euro3 autu: Shell V-Power u odnosu na naše gorivo u praktično istom režimu vožnje, a mereno čep/čep - razlika u potrošnji 20% (u korist Shell-a naravno).

Stancos de Pancos

pre 9 godina

Potrosnja goriva - jedan iskusan vozac iz firme je eksperimentisao da bi dosao do najnize potrosnje i njegovo iskustvo je - aki sto ostrije dodjes do zeljene brzine, znaci po gasu do pete onda je potrosnja najmanja ali pri takvoj voznji stradaju vremenom delovi transmisije kao i gume i kocioni elementi !Sa druge strane meksa voznja miosda malo vise trosi ali cuva sklop vozila ! A i onako usput - vecita dilema o Najboljem autu - Pa SLUZBENO !

Roadkil

pre 9 godina

Dodao bih samo još dve stvari, koje iz mog ličnog iskustva, utiču na potrošnju goriva:
1. Godišnje doba, leti manje troši automobil, nego zimi (i do 20% u zavisnosti od toga kolika je temperatura u minusu napolju), bar na osnovu ličnog posmatranja na mojim kolima sa injection motorom, 2000ccm i 130ks.
2. Kvalitet goriva. O ovoj temi je u Srbiji izlišno raspravljati, pošto imamo najgori benzim u Evropi, (izuzimajući Moldaviju, Ukrajinu, Finsku, Norvešku, Letoniju, Litvaniju i Estoniju, pošto u tim zemljama nisam bio u prilici da sipam benzin u kola, pa nemam parametre za poredjenje)koji povećava potrošnju SVAKOG automobila za minimum 10%.

vlada

pre 9 godina

Potpisujem sve što piše u tekstu, doduše ceo tekst je i pisan za glupe amere, čini mi se.

Što se potrošnje tiče, kod nas važi pravilo 10 za 15 i 15 za 10.
Ako je reč o potrošnji onda nije 15 nego 10, a ako je reč o nečem drugom, da ne kažem čemu, onda nije 10 nego 15.

Zato mene kad pitaju koliko trošiu moja Honda Accord, ja im kažem da potroši sve što sipam u nju!

Stancos de Pancos

pre 9 godina

Potrosnja goriva - jedan iskusan vozac iz firme je eksperimentisao da bi dosao do najnize potrosnje i njegovo iskustvo je - aki sto ostrije dodjes do zeljene brzine, znaci po gasu do pete onda je potrosnja najmanja ali pri takvoj voznji stradaju vremenom delovi transmisije kao i gume i kocioni elementi !Sa druge strane meksa voznja miosda malo vise trosi ali cuva sklop vozila ! A i onako usput - vecita dilema o Najboljem autu - Pa SLUZBENO !

rus

pre 9 godina

Vezano za oktanski broj goriva, ali naravno i kvalitet, u prosečnom Euro3 autu: Shell V-Power u odnosu na naše gorivo u praktično istom režimu vožnje, a mereno čep/čep - razlika u potrošnji 20% (u korist Shell-a naravno).

ZoranJ

pre 9 godina

Još jedan fenomen je da vlasnici automobila iz nekog razloga uvek lažu za potrošnju sopstvenog vozila. Ja za celu svoju vozačku karijeru nisam sreo vozača čiji Yugo troši više od mog, ili ne daj bože Golfa II koji je ikad premašio 5 lit dizela u bilo kojim uslovima. U moderno doba je taj fenomen malo izgubio na aktuelnosti, ali i dan danas ima vlasnika Peugeot-a 307 koji se kunu da od Beograda do Zlatibora potroše 2,8 lit/100 km.

Aca

pre 9 godina

Tu nedostaje cuveni mit da auto manje trosi cim se predje granica. Nas covek cim predje granicu svestan je da se saobracajni propisi moraju striktno postovati, jer su kazne velike, a o pokusaju podmicivanja policajca nema ni govora. U inostranstvu se vozi po propisima i postuju ogranicenja brzine. Kada se ispostuju ovi uslovi potrosnja je manja i do 20% ali srbin to nece da prizna vec trazi krivca u gorivu.

Koki

pre 9 godina

citat: ""doduše ceo tekst je i pisan za glupe amere""

Uvek sam se pitao koji je Srbima **** sa ovakvim izjavama... od sramote gde živimo i kakva neobrazovana i nekulturna stoka nas okružuje, pogotovo u saobraćaju, trebamo samo ušima da se pokrijemo...

sistematski pregled

pre 9 godina

Ovaj se oko nekih stvari izlupetao za medalju. Da stil vožnje ne utiče na potrošnju, pa to samo degenije može tako nešto da tvrdi. Pa ovi kad obaraju neke rekorde koliko neki auto troši onda tak kazsnije szanmo da su vozilo 80 km/h iza kamiona u glavnom na otvorenom putu bez semafora.
Pa ja na svom autu u gradu primetim nekad razliku od 2 pa čak i do 3 lite na 100km. Jednostavno kad je špic i vožnja kreni stani ubistvo. Dok kad vozim van špica i otvoremi se semafori milina koliko malo troši. Da spomenem i naše semafore to je ludilo koliko nisu sinhronizovani ako hoćete da stignete na drugi semafor u jedno slučaju morate biti fanđu, dok u drugom slučaju morate da milite sporije od puža.

P.S
Tek nek mi neko kaže šta znači potrošnja gooriva sa indentičnim autom u istom gradu samo se jedni više voze po NBG-u, a drugi u Straom Gradu. Pa to su nebo i zemlja po potrošnji.

na dizel se greje na benzin se vozi

pre 9 godina

Ja sam pravio racunicu sa fiat puntom 1.2 benzin, relacija Novi Sad - Šabac, jer svaki dr dan putujem. Vozilo u perfektnom stanju redovno odrzavano, to napominjem zbog dela u tekstu koji se vezuje i za stanje vozila. Prosek potrosnje 4,5 l voznja u 5. brzini na 2000 obrtaja 80 km/h vreme puta sat i
5, 10 min. Moj brat npr sa istim vozilom na istoj relaciji napravi prosek 6 l, a stigne mozda 5 min pre pri tom je prosecna brzina skoro ista, razlika je sto sa njim zeludac se prevrce. Pa iz toga zakljucujem da veliki uticaj na potrosnju ima vozac, tj nacin voznje. Tako da ljudima savetujem da voze opusteno, jer time cuvaju sebe i druge, cuvaju vozilo a i smanjuju potrosnju.

dusan

pre 9 godina

evo vec koji put citam za shell v power benzin sipao sam ga otprilike devedeset posto rezervoara , do cepa , jest da je skup za medalju u odnosu na nase gorivo ali po nemackom autobanu ljudi bukvalno kao da sam motor zamenio na autu ,bolji duplo . Prvi put sam primetio malu razliku imao sam dosta naseg goriva pa nisam mnogo sipao v power kasnije obican aral ,ali sad preporucuje svakom ko hoce da vidi koji krs od benzina Toce ovi nasi ruski lopovi.

baki obr

pre 9 godina

Vozač sam i po meni je prvi faktor gorivo a drugi asfalt tj kroz madjarsku po bordu npr 6l a kad udjem na horgos i krenem ka Bg bord pokazuje 7-7.3 u prevodu gume udaraju u rupe i na zakrpe i normalno da troši više energije za kretanje po takvom ,oranje,putu

hiavata

pre 9 godina

Poznanica mi radi u laboratoriji koja je sertifikovana za zvanicno testiranje goriva sa benzinskih pumpi u Srbiji. Po njenim recima kvalitet dizela se ne razlikuje od pumpe do pumpe ali je zato razlika u kvalitetu benzina primetna.

Dušan Babić

pre 9 godina

Uključena svetla /zakonska obaveza/ povećavaju potrošnju goriva.Minimalno 100 vati se troši na sijalice...više snage je potrebno za pogon alternatora,što dovodi i do veće potrošnje goriva!

mimi

pre 9 godina

Vozim novi Grande Punto od juna sa benzinskim motorom od 1.2 69ks i potrosnja se u periodu prvih 6k km kretala od 5-5,5lit na otvorenom do 7,5-8 lit u gradu i to sa upaljenom klimom. Sipao sam obican benzin na Nisu, Eko i Omv, znaci onaj od 95 navodnih oktana. Odjednom, sa pojeftinjenjem goriva(kakva slucajnost) na 125din oko nove godine potrosnja goriva mog automobila uzimajuci u obzir niske temperature skace na nenormalnih 9,5-10lit pa ponekad i preko toga. Ja poludeo, razmisljam ko zna sta je, sta nije u redu, auto vuce mnogo slabije kao da ima 40ks i onda mi padne na pamet da sipam benzin od navodnih 98oktana po ceni od 138dinara. Auto sa tim gorivom na temperaturama oko nule trosi 7-7,5 lit, vuce normalno, meni pao kamen sa srca.Znaci li to da je kobajagi gorivo pojeftinilo al zato je za dve klase slabijeg kvaliteta nego ranije ako za gorivo u nasoj zemlji uopste mozemo reci da ima neki kvalitet? Da li se jos nekome desila slicna situacija? Pozdrav svima

Zdrav Razum

pre 9 godina

Moj stari BMW 320d sa manuelnim menjacem 1999 godiste 136ks sa bosch-pumpom je trosio 5.6l/100km, dok moj sadasnji 120d automat 2005 godiste 163ks komonrejl trosi 7.7l/100km, tacnim merenjem predjenim kilometrima i sipanjem do cepa......manji, moderniji i mladji trosi jasno vise nego veci i stariji.
2.1l/100km razlike je 21l/1000km ili 210l/10.000km

mozda nije vezano za text

pre 9 godina

vozim punta 1.2 16v. 80ks. na plin. stanem taj dan na shell pumpu u ch, mislim da sam tu kupio i vinjetu, pridje mi covek sa losim engleskim i pita sta sipamo? rekoh ne znam, nemam ovu pumpu u svojoj zemlji, gledam gomilu nekih benzina... kaze on: pa otvori ti onda prvu shell pumpu, kroz smeh... kaze mogu li da predlozim ovo: v-power. kazem ja ajde sto da ne... nastavlja on: v power - you fly! sipa on, platim ja, i krenem prema alpima sa tek vencanom suprugom prema stelvio pasu... e taj dan se ne zaboravlja!

neb

pre 9 godina

Deo teksta koji spominje da nema veze koji se menjac nalazi u kolim je cista laz. Vecina automobila danas poseduje turbinu koja uglavnom pali kada motor predje 2000 ob/min. Prosecan vozac (bar kod nas) koji vozi auto sa manuelnim menjacem menja brzinu izmedju 1800 i 2000 obrtaja, odnosno pre paljenja turbine. Automatski menjac obicno menja stepen prenosa izmedju 2500 i 3000 obrtaja, sto zanci da se svaki put pali turbina koja odmah znci vecu potrosnju goriva.
Naravno sto se tice teksta mora se uzeti u obzir da je ovo napisano za amerikance koji nemaju pojma ni cemu sluzi menjac.

Acko

pre 9 godina

Potrosnja zavusi od tezine vozila i naravno stila voznje ako non stop u svakoj brzini nabijate gas normalno da ce vise da trosi jer u motor ulazi veca kolicina goriva,A sa druge strane amerikancu su naslu da nam pricaju o potrosnji goriva pa kod njih je gorivo negde oko 70 din. mozda u manje i toce na galonima voze kola od 3000 kubika pa navise pa njega bas briga kolko trosi :-)

pc

pre 9 godina

Evo o mitu o kvalitetu goriva. Kad idem u Grcku sipam nase gorivo na NAP-u I potrosnja na Puntu 1.2 mi je bila 5.2 sa klimom do Grcke. Sipao u Grckoj I prosecna potrosnja mi bila 5.4.
Sa Stilom (dizel) sipao u Srbiji I prosecna potrosnja 5.5 sa klimom, Sipao u Grckoj I prosecna potrosnja 5.3 nazad.
Nisam primerio neku veliku razliku u performansama na Grskom gorivu. Kad sam kupio dizela sipao sam na EKO pumpi u NS, mada su tada svi hvalili gorivo sa MOL-a. Jednom sam sipao na MOL-u I nikad vise. Kasnije se ispostavilo da nema sta nisu sipali u to gorivo, pa je MOL intervenisao I podelio otkaze ljudima na pumpi u NS.
Kad se renovirala rafinerija u Pancevu drugar mi kaze da sipam na NIS-u I ja ga poslusam. Primetio sam da auto trosi manje oko 10% po gradu.
Potrosnja mi dosta oscilira kad putujem sam I kad sam da decom pogotovo kad sam na autoputu. Sa decom mi je potrosnja malo iznad fabricke, a kad sam sam potrosnja mi je 20% veca jer brze vozim. Isao sam I u Bosnu (i sa puntom i sa Stilom) I nisam video neku razliku u gorivu.
Sipao dizel i u Madjarskoj I nije bilo neke razlike mada nisam merio potrosnju.
Uglavnom potrose oba automobila pozamasnu kolicinu svaki mesec I jedini je spas kupiti biciklo I malo nabaciti kondicije sto I nameravam kad deca porastu da mogu da idu sama u skolu.

Joca 011

pre 9 godina

Na potrošnju utiče vozilo i vozač.
- Na vozilo najviše utiče težina, 10% veća težina dovodi do 9% veće potrošnje. Potom aerodinamički oblik (kamionski najgori, "Ferrari" najbolji).
- Od vozača zavisi 30% (isto vozilo, ista trasa, isti uslovi, sve isto samo dva vozača: štediša i rasipnik).
Najvažnije je predikcija (predviđanje) vožnje u smislu izbegavanja nepotrebnih usporavanja.
Start iz mesta je najskuplji mogući, tako da je postignuće i najmanje, pešačke, brzine (5 km/h) umesto zaustavljanja od velikog značaja na potrošnju goriva.
(Obrazloženje:
Kinetička energija vozila iznosi ½ (m . v2), tako da od brzine energija kretanja zavisi kvadratno. Trostruko veća brzina kojom se prođe kroz semafor znači da je vozilo sačuvalo devetostruko veću enegiju, a ona, kada se izgubi, nema se odakle proizvesti osim iz goriva.)
Kada vidite da vozač pored vas projuri nebili što pre stigao do semafora i tu stao, znajte da je u pitanju rasipnik. Trebalo je da se približava polako, s namerom da "klizne" kroz zeleno svetlo sa što većom održanom brzinom.
Osim nepotrebnih usporavanja vozila, ima još akcija vozača u cilju uštede ali su sve one znatno manjeg značaja.
.

risus sardonicus

pre 9 godina

skoro sam vodio raspravu sa prijateljem, koliko ciji auto trosi. ja kazem moj trosi oko 8 u gradu sto je prihvatljivo za auto star 26 godina, propisno ocuvanog i podesenog, na sta je on skocio i dreknuo, 'sta!? trosi 8l goriva!?'
rekao sam da je za njega sa tim rezonom kadet kocka ili golf 2 auto iz snova. a onda je krenuo kako njegov lacetti sa 2.0 dizelom trosi 5 (!) po gradu, i shvatio da je svaka dalja rasprava uzaludna.

Jao

pre 9 godina

@Mel

Laganim ubrzavanjem povećavaš potrošnju. Najmanja potrošnja je kad što brže dostigneš željenu brzinu i onda voziš konstantno, što je vrlo teško u gradskim uslovima. Možda si mislio da ne treba davati veliki gas jer ćeš za 100 metara morati kočiti zbog semafora, ali to je već prilagođavanje vožnje uslovima puta, to jest što manje naglih ubrzanja i naglih kočenja. To nas vraća na drugu rečenicu, što konstantnija brzina vožnje, manja potrošnja...

Cika crni

pre 9 godina

Propaganda cista! Benzinci mogu da trose do 2 litra na 100km kada bi stavili one karburatore i sisteme ubrizgavanja koje su pantentirali svetski inzinjeri i izumitelji ciji patenti sede u fioci zbog naftnih profitera i monopola! Kucajte na google Pogue Carburetor, Git heater, Gasoline vaporizer i uverite se da sa 3,75 litra (Jedan US Gallon) auto prelazi oko 350 kilometara i to sa kamionetima od po 3-4000 kubika! Ovde i auto od 1100 kubika trosi 10 litra benzina, samo da vam iscukaju i zadnji dinar! Elektricni auto srbija nece atestirati i videti jos 30 godina!

The Spatula

pre 9 godina

Moj Fiat guta 7-8l dizela po lokalu. Na otvorenom 5-6l, ako je Ibarska otvoreno. Kako nekima trosi 3-4l ne znam i da li lazu ili ne, ne znam. Ja ni sa jednim autom nisam dobio tu potrosnju, a promenio sam bar 25 automobila.

Mit

pre 9 godina

Slazem se sa dole navedenim komentarom da dosta utice godisnje doba, tj spoljna temperatura. Meni mondeo 2.0TDCi 130ks je trosio po onim mrazevima osetno vise, a iz prica vidim da i druga kola uglavnom trose vise po niskim temperaturama.,

Brenki

pre 9 godina

Za potrosnju - lagana voznja, bez naglih ubrzavanja i kocenja, pracenje toka saobracaja, voziti sto vise po inerciji bez gasa gde je moguce(bez pritiskanja kvacila, u datom stepenu prenosa, dakle ne u "leru"), kada vidite crveno svetlo na semaforu ne zalecite se(to mi nikad nije bilo jasno sto ljudi rade). Iskljuciti sve nepotrebne potrosace(npr. maglenke kad nema magle), ne vozite auto na rezervi, obrtaje drzite u zoni 2-3 hiljade. Proveravajte pritisak u gumama jednom nedeljno(10 minuta posla na svakoj pumpi). Sto je duze i vise gas pritisnut - potrosnja je veca.

vladebb

pre 9 godina

@Roadkil
Ja bas zivim u norveskoj i vozim dizela, ista je potrosnja ovde kada sipam i dole kod nas. Bukvalno nikakva razlika u dizel gorivu a za benzin ne mogu da tvrdim. 1.6 hdi motor od 92ks u realnim uslovim malo losiji rezultati od fabricki deklarisanih. Tj prezadovoljan svaka preporuka!

Nikola: gorivu nista ne fali

pre 9 godina

2. Kvalitet goriva. O ovoj temi je u Srbiji izlišno raspravljati, pošto imamo najgori benzim u Evropi, (izuzimajući Moldaviju, Ukrajinu, Finsku, Norvešku, Letoniju, Litvaniju i Estoniju, pošto u tim zemljama nisam bio u prilici da sipam benzin u kola, pa nemam parametre za poredjenje)koji povećava potrošnju SVAKOG automobila za minimum 10%.
(Roadkil, 30. januar 2015 14:02)

Ne znam zasto stalno kukate na kvalitet goriva u Srbiji? Dolazim dva puta godisnje u Srbiju, tankam dizel i nikada nikakvih problema nisam imao ni sa vucom ni sa potrosnjom goriva. Sve ostaje u istim parametrima kao i u Nemackoj. Auto vuce super i trosi, ako normalno vozim, 5,9 l/100km. Nemam utisak da je "srpski" dizel gori ili bolji od nemackog.

Nikola

pre 9 godina

neb@ Turbina pali na 2000rpm? Cek bre, jel ti znas sta je turbo, i kako on u opste funkcionise? Ona se okrece non stop, jer je sve sinhronizovano, izduv=ubrizgavanje vazduha. Samo sto pri 2000+rpm postaje sve efikasnija zbog broja obrtaja turbine u minuti i pritiska vazduha u motor.

Lovac na Botove

pre 9 godina

Vozio sam benzince neke i vrlo mlade,motori sa 1.2 i sa 1.6 trose u gradu priblizno isto,od 9 do 10 l benzina.Vozim sada dizel i to 2.0 i mogu da kazem da je razlika u odnosu na benzinca primetna,manje trosi i u gradu od 7do 8 l ali i na otvorenom, sto je vazno.Na 150 km /h mi trosi oko 6 l, a benzinac na toj brzini oko 10 l.

Jasam

pre 9 godina

Kia Cee'd 1,4 L i 105 HP kada je ja vozim, trosi od 5,5 do 6 u gradskoj voznji.
Kocenje motorom, brzina oko propinsane i sto brza ubrzavanja do zeljene brzine jer je bolje da auto vuce 20 L nekoliko sekundi nego 10 L pola minuta(i ne davis saobracaj). A vi vidite kako cete. :)

CarloNS

pre 9 godina

Dodao bih samo još dve stvari, koje iz mog ličnog iskustva, utiču na potrošnju goriva:
1. Godišnje doba, leti manje troši automobil, nego zimi (i do 20% u zavisnosti od toga kolika je temperatura u minusu napolju), bar na osnovu ličnog posmatranja na mojim kolima sa injection motorom, 2000ccm i 130ks.

(Roadkil, 30. januar 2015 14:02)

U principu leti manje troši nego zimi, ako ne radi stalno pod klimom i ako nije pretoplo. Kada su jako velike vrućine vazduh je redak i onda ne vuče baš najbolje (tu malo pomogne interkuler kod dizela). Meni se čini da najbolje vuče leti, ali predveče ili noću kada malo osveži.

BMW 130i E81

pre 9 godina

15l po gradu 12l na otvorenom, bio to 95, 98, Super 100, SHELL V Power, domaci, strani, ukrajinski, rumunski...
Ljudi, samo izracunavanje potrosnje goriva je mit, i nepotrebno opterecenje mozga. To nikada ne mozete izracunati, a pogotovo ne ono "koma 2, koma 3, koma 6 ili 7 litara".

Pera

pre 9 godina

Cesto poslovno putujem na relaciji Subotica-Bratislava. Kod nas tocim na Molu i do cilja potrosim oko pola rezervoara (30 L). Tamo sipam na Shellu i vratim se identicnim putem i ostane mi gotovo 3/4 rezervoara?

Joca 011

pre 9 godina

Dalje o ekonomičnom stilu vožnje 1:
- Zabluda je, npr., da se energija (gorivo) štedi što sporijim ubrzavanjem. Naprotiv, energično ubrzavanje do željene brzine je štedljivije od "kilavog".
- Što brža vožnja to veća potrošnja, logično. Ali, pošto ne možemo militi po autoputu, do oko 100 km/h je optimalno, doduše za aerodinamičnije je to i 120.
- Vožnja u zavetrini vozila ispred sebe može da smanji potrošnju i do 30%. Naravno da je naporna jer zahteva koncentraciju, i riskantna jer je veća verovatnoća ''kalpiša''. Praktikuje se u konvojima, npr. vidimo da stranci tako voze po autoputu.
- Politika promene stepena prenosa: U procesu ubrzavanja punim gasom optimalno je držati obrtaje oko onih pri kojima je max obrtni momenat (obično je to oko 2/3 obrtaja pri kojima je snaga motora max). Potom, za održavanje brzine, stepen prenosa treba da bude viši, tj. obrtaji niži, toliko da se motor ''ne muči'' a podmiruje potrebe.
- Novi auti imaju tzv. cut-off, kojim se potrošnja goriva svodi na nulu prilikom kočenja motorom, tako da je najekonomičniji režim rada kočenje motorom (na dugačkoj nizbrdici).
.

stefan

pre 9 godina

Koliko naucnika na jednom mestu. Prosto drugari lagana startovanja motorno kocenje ujednacena voznja ispod 2000 obrtaja gume na 2.2 bara i cao.

Joca 011

pre 9 godina

Dalje o ekonomičnoj vožnji 2:
- Samo da pojasnim cut-off: kočenje motorom efikasnije je od vožnje u leru, stoga što tada, u leru, motor troši oko 1 l/h, a u kočenju motorom ništa.
- Potrošnja malo zavisi od kubikaže i snage motora. Ono što nameće opterećenje na motor jeste vozilo, a njegovo stanje, što se tiče potreba za energijom, definišu otpori vuče. Dva istovetna vozila, s istim vozačem, po istoj trasi i uslovima vožnje, a sa slabim ili sa jakim motorom, trošiće podjednako goriva.
- Merenje potrošnje jedino je merodavno svaki put punjenjem do vrha (bez opterećivanja da li je to posle 100 ili posle 347 km), i deljenjem usute količine sa pređenom (zabeleženom kilometražom).
- Klima ''popije'' oko 1 do 2 l/100km.
- Gepek na krovu, otvoreni prozori, i slični kvaritelji aerodinamike, koštaju.
- Ispumpane gume čine kretanje vozila težim i povećavaju potrošnju u odnosu na jače napumpane gume.
.

janko

pre 9 godina

off: potrosnju je moguce kontrolisati na praznim putevima, cim dodje guzva, zastoj tu nema leba..
on: poredjenje malih i velikih automobila je irelevantno. treba porediti mali i veliki auto sa istim motorom. e tada prestaje da bude mit, jer fizika je fizika. Ako isti motor gura 950kg hecbek i 1400kg sedan.
Takodje. Manji motor trosi manje u gradskoj voznji, dok pri vecim brzinama dolazi veliki preokret u korist vecih motora (pod uslovom da vozila imaju istu masu od napr. 1000kg).
Bolji benzin smanjuje potrosnju vozila, jer pri istoj kolicini proizvodi vecu snagu motora, ukoliko motor nije projektovan za jaci benzin (98, 99 oktana) pri duzem koriscenju ovog benzina dolazi do veceg habanja motora, pri kratkotrajnom koriscenju (napr. jedan rezervoar na 10 obicnog) nece motoru nista.
Aditivi su sirok pojam, ali u sustini ako je certifikovan aditiv namenjen smanjenju potrosnje, da, smanjice je, ali kratkorocno, i obicno je cena aditiva visa, u odnosu na ustedu goriva. Napr. Shell fuelsave vec ima aditiv u sebi i da, potrosnja je niza u odnosu na obican benzin, naftu. Ali smanjenje je 0.1-0.2l na 100km, tako da ne ocekujte nista ogromno, i cena je obicno visa u odnosu na konkurenciju.

borislav

pre 9 godina

Znam ljude koji odrzavaju nivo goriva u rezervoaru na osrednjem nivou da ne bi opteretili vozilo masom goriva (!?) pa zato nikad ne sipaju do vrha, da bi manje trosili :D To su verovatno skontali gledajuci F1, meni ne pada na pamet da se bavim time :D
Znam lika koji voli da vozi "u repu" drugog vozila, da bi smanjio potrosnju :D Isto fazon iz F1, a jednom je slupao kola :D
Dobrih ovde ima saveta i poruka, ali stvarno nas zanima kvalitet goriva. JA sam bio u ubedjenju da vise nije takva katastrofa kao pre 10-15 godina, pa se pitam da li gresim?!
Moze li neko, realno brojkama predstaviti nas kvalitet goriva u odnosu na EU standarde, u odnosu na Bosnu, Hrvatsku, Grcku...?
Zanima me i da li je (mit?) kvalitet goriva bolji na benzinskih stanicama duz autoputa? (navodno im je zapreceno zbog stranaca da tu moraju da sipaju pravo gorivo)
Ko moze o tome?

imdr

pre 9 godina

Ovo za automatske menjače nije tačno. Klasičan automatski menjač će uvek povećati potrošnju, ali robotizovan (npr. DSG), ili CVT menjač neće.

inzenjer drumskog saobracaja

pre 9 godina

Koliko pritiskate papucicu gasa toliko ce da trosi. Ako bespotrebno ubrzavate na ravnom ili nizbrdici samo dodatno trosite gorivo. Takodje bespotrebno preticanje vozila dosta iziskuje ppritiskanje papucice gasa, a takodje u mnogim situacijama nije bezbedno. Lagano usporavajte vozilo, a isto tako i ubrzavajte. Time cete sacuvati motor i kocioni siste, produzicete zivotni vec vozilu, a potrosnju cete svesti na minimum.

netacno,mali auti trosse manje od velikh

pre 9 godina

Manja masa auta,manji volumen auta(manji otpor zraka pri voznji),aerodinamika,manji promjer guma,manje gume,manji motor-to su osnove fizike.I ne znam kako autor ovog teksta moze da kaze da je netocno da manji automobili manje trose???Takvo sta napisati iziskuje elementarno nepoznavanje fizike.Ali cesto procitam od nekih neznalica kako i sirina guma utice na kocenje,tj.sto sira guma to bolje kocenje??i slicne gluposti neznalica sa losim znanjem fizike.Sira guma samo povecava potrosnju i nista drugo jer sila trenja ne ovisi o povrsini dodirne povrsine vec o keoficiijentu,itd.Autori clanaka o automobilima bi trebalo da prouce materiju prije nego sto ista napisu pogotovu na ozbiljnim stranicama poput b92.Pozdarv

Hm

pre 9 godina

Meni na benzincu razlika u potrosnji ne ide vise nego 0.5l na 100km u zavisnosti od kvaliteta goriva. Ipak, kad je los benzin, motor je bucan, kad krecem iz mirovanja moram jaci gas inace se auto gasi, za nijansu slabije vuce (subjektivno), dok potrosnja je uvek tu negde skoro pa ista.

Jasam

pre 9 godina

Istina je tekst. Neko je napisao "sporije ubrzavane", upravo kontra od toga. Sto pre treba doci do zeljene brzine i onda umiriti papucu gasa. Recimo da benzinski motori od 1,400 do 1,800 jako malo trose u cetvrtoj do 60 na sat i u petoj oko 90 na sat.

Zuki

pre 9 godina

Na ispravnom automobilu jedino sto odredjuje potrosnju je koliko pritiskas pedalu za gas. Sto je vise pritiskas vise goriva se trosi. Svi ostali faktori su minorni u odnosu na "tezinu" desne noge.
Naravno, ne ulazim u kvalitet tog goriva. U Srbiji se podrazumeva da je gorivo ocajno.

djurad

pre 9 godina

Zaboravili ste jednu jako, jako bitnu stvar, oko potrosnje goriva. Sipanjem goriva u nekoj od zemalja EU, doprinece smanjenjui pootrosnje i za 10%. Ovo svako zna ko kolima cesto putuje bilo gde na zapad. Takodje, jedan od bitnih faktora potrosnje je i takozvano "pero na gasu" prilikom voznje. Tempomat takodje dobro uradi posao sto se smanjenja potrosnje tice, kada se vozi na otvorenom. Gume su takodje bitan faktor, cak i promena ulja, kvalitetno ulje u motoru.

Nemanja

pre 9 godina

Jedna napomena: Računari u automobilima mogu pokazivati oko 10% (koliko je u slučaju mog automobila i kod par prijatelja) manju potrošnju od stvarne.

svidrigojlo

pre 9 godina

Konfiguracija saobracajnice,ako govorimo o gradskoj voznji,je presudna za potrosnju.Svakog dana provodim u kolima mnogo vremena,ali predjem malo kilometara,obzirom da zivim u manjem gradu gde su skretanja i semafori na 200-300 metara...reno senic trosi 10,5 litara...i naravno stil voznje

Kenan

pre 9 godina

Vozim Mercedes E 350 Blutec 4MATIC,nov auto,prešao sam oko 9 hiljada kilometara..Jedino ako se vozi umereno,bez naglih ubrzavanja i u zoni niskih obrtaja motora,moguće je ostvariti ,deklarisanu potrošnju,od oko 5 litara na otvorenom putu,ali morate da pazite na gas,a normalna vožnja,troši 7-8 litara dizel goriva.Ali kada kupite auto sa 252 KS,žalosno je da ga ne vozite brzo,da ne koristite njegovo ubrzanje i obrtni moment od 620 Nm.Jer ubrzava od 0-100 Kmh,za 6,7 sekundi.
Novi moderni dizel motori,u kombinaciji sa start-stop tehnologijom,troše izuzetno malo,u odnosu na performanse motora.

e2

pre 9 godina

Na mom auti (Reno Megan 2008.) potrosnja moze da varira do 1.5 litra u zavisnosti od stila voznje.
Gledajuci i citajuci analize strucnjaka o smanjenju pozrosnje koji su sazvakali i zakljucili da svako moze da utice na smanjenje potrosnje ako predvidi situaciju i postigne da odrzava optimalnu brzinu bez naglih promena (kocenja i ubrzavanja) postici ce najracionalnije sto njefov auto moze da mu da. Svakako price koje pojedini komentarisu da je najbolje agresivno ubrzati ne piju vodu. Najbolje je biti umeren i sto manje oscilirati.

Čiča Miloje

pre 9 godina

Šaltovanje comon reil dizela pri najvećem o/m povećava potrošnju za 30 odsto! Moje iskustvo sa testa mercedesa vito 2.0 i (valjda 115 ks ako se dobro sećam) pod kontrolom mercedesovog instruktora i elektronskog merenja. Prva vožnja, ja šaltovao pri oko 1700 o/m, 13 lit.
Druga vožnja po komandi instruktora: gas do daske prvom, koliko smo krenuli tri metra, odmah u drugu, u treću isto i onda četvrtom i petom normalna vožnja koristeći inerciju... blesavo izgledalo, ali elektronika pokazala 9 lit. Voženo na zatvorenom poligonu u nekoj bivšoj kasarni trasom od oko osam km, sa uzbrdicama i krivinama, sa ograničenjima, kao na normalnom putu... Bilo pre desetak godina, još čuvam " priznanje " kao najštedljiviji!
Kaže instruktor da komon reil u startu pod punim gasom ne zalije cilindar gorivom, već ga vraća u onu cev (common rail) i to se gorivo iskoristi kasnije . Ubrzanje je normalno sporije, ali je komercijalna korist za firme mnogo značajnija!

565

pre 9 godina

GUME duvati malo jace nego sto je standard, gume ce se tako sacuvati (nece ofelsaviti vremenom) i manje ce se habati sara i uopste struktura gume. 15-ke ici na 2.2 a 16-ke na 2,5 . Zracni filter mjenjati sto cesce i filter od goriva (barem je to sad jeftino)... Na vozilima sa turbinom obavezno naprskati akuator na turbini sa vd 40 (to je ona polugica sto otvara i zatvara turbinu) taj akuator zapekne i ne otvara turbinu dovoljno, motor se onda gusi i nema dovoljno snage (nekad *sjecka* u ubrzanju na odredjenim obrtajima)

Dzigi

pre 9 godina

Primer kvaliteta naseg goriva: Pre dve godine sipam pun rezervoar dizela ( ne znam koliko tacno litara,sluzbeni auto je pa me i ne interesuje :D ), vozim auto putem za Austriju preko Slovenije i pali mi se lampica od rezerve posle 600 predjenih km. U Sloveniji opet sipam pun rezervoar i nastavljam ka Austriji i istim putem nazad. I pogodite sta...prelazim 1200 km pre nego sto sam usao u rezervu. Ej bre,pa duplo vise sa istom kolicinom goriva,sa voznjom po istom putu!

NDM

pre 9 godina

Vezano za starost i potrošnju imam lično iskustvo: moj skromni Hyundai Accent 2007. god., 100 ks, troši sa malim varijacijama 7.8 lit prosek već 8 god, prešao 150000. Samo običan benzin sipam i radim redovan servis.

vlada

pre 9 godina

Vezano za oktanski broj goriva, ali naravno i kvalitet, u prosečnom Euro3 autu: Shell V-Power u odnosu na naše gorivo u praktično istom režimu vožnje, a mereno čep/čep - razlika u potrošnji 20% (u korist Shell-a naravno).
(rus, 30. januar 2015 14:19)

A kad se probudiš iz sna ili kad shvatiš da ti je ovo napričao isti majstor koji ti je naplatio filter vazduha 1000 danara a samo je uzeo tvoj stari i produvao ga kompresorom?

Vladimir ristic

pre 9 godina

To u vezi kvaliteta goriva je samo mit. Računa se stil voznje i to je najvaznije za potrosnju goriva. Ja živim u nemackoj i kad sam na odmoru preko leta 3-4 nedelje ne primeti se nikakakva razlika u potrosnji goriva a sipao sam na OMV, MOL, NIS.
Ali sta se primeti je kad je ogranicenje brzine 40 ili 50 kmh a neko pored prodje sa 80 jasno je ko ce potrositi vise goriva. Imao sam peugeot 307 2.0 HDI 136 ps i gradska voznja je bila oko 6-6,5 zavisi od nacina voznje. Sad imam 308 1,6 sa 112 ps i start stop motorom i troši 5-5.5l gradska voznja.
Noviji motori imaju bolju tehnologiju sagorevanja i potrosnja je manja ali samo ako se pazi na saobracajne propise, ako bi u gradu vozio 70-80 verovatno ne bi ni trosio 5 litara.

KoleM

pre 9 godina

Savremeni motor ne ubacuju gorivo iznad određenog goriva u cilindre kada nije pritisnut gas. Tako možete najbolje da štedite ako što manje pritiskate gas, odnosno kočite motorom, držite odstojanje i neko pravilo bi bilo što manje kočnice ste pritisnuli manje ste goriva potrošili. Manja potrošnja nije zbog kočnica već zato što ste kočili motorom i time zaustavili dovod goriva u cilindar. Ja takvom vožnjom uspevam da potrošim manje od 8 lit\100 km sa benzincem od 1.6 u gradu ali bez gradskih gužvi (NBGD).

Daniel

pre 9 godina

Pa kako ti sluzis vozilu, tako će vozilo da sluzi i tebi:)) da ne pisem o brojkama, to svako zna koga uopste zanima potrosnja i ova materija, ali recimo svakih 6 meseci treba detaljno ispitati kod nekog legalnog servisera performanse vaseg vozila!!! I zapamtite- nemojte patosirati papucicu gasa ako hocete da cuvate gorivo!!!!

googler

pre 9 godina

Evo jedno iskustvo. Sipao sam gorivo u Srbiji. Otisao na poslovni put u Sloveniju. Ispraznio rezervoar i napunio ga u Sloveniji. Identicnim putem sam se vratio nazad, a moj automobil je potrosio negde oko 0,3l goriva manje na 100km. U pitanju je Skoda Octavia 2008 godiste. Toliko o kvalitegu naseg goriva

:)

svasta

pre 9 godina

@rus - to nema bas mnogo veze sa oktanskim brojem, pre je u vodi koja se kod nas dosipa :) gde da sipamo cist benzin pa da nam kola crknu

Djambo djet

pre 9 godina

@roadkil, to je tačno, ako imaš turbinu. Jer hladniji vazduh ima veću gustinu, više kiseonika, i zahteva više goriva za dobro balansiranu mešavinu. Iz istog razloga, motor razvija više snage na nižim temp.

Pera

pre 9 godina

Pored svega navedenog, treba reći da je motor najekonomičniji kada se vrti oko max obrtnog momenta koji je za svaki motor karakterističan. To znači da treba u podacima o motoru pronaći taj podatak tj, na kom broju obrtaja motor ima najveći obrtni momenat i ako želite da auto ima najmanju moguću potrošnju, u svim stepenima prenosa treba voziti na tom broju obrtaja. Drugim rečima, to je broj obrtaja motora na kome "najviše daje za ono što potroši" tj, na većem ili manjem broju obrtaja on "više potroši nego što daje". Ne treba mešati ovaj parametar sa najvećom snagom koja se uvek postiže isključivo na najvećem broju obrtaja koji motor može da postigne. Obično je za benzinske motore najveći obrtni momenat negde izmedju 2000 i 3000 obrtaja, a za dizele na nešto manjem broju obrtaja.

Mića Stanara

pre 9 godina

Ja imam audija 4 dizela i sve kako piše u knjižici je tačno, u pogledu potrošnje goriva.Jedino je izuzetak maksimalna brzina-vozio sam 235km, a u tehničkoj knjižici piše da je maksimalna 205km na čas. Pozdrav "‚ta bilo".

bonos

pre 9 godina

Aditivi su unistili drugarev motor na fiatu. Sipao ke neki za efikasnije sagorevanje, i nakon pola boce otisli dihtunzi,... Popravka 300 evra

Jovan

pre 9 godina

Imao sam podosta automobila u prošlosti, ali sam se potrošnjom bavio tek sa poslednja dva. Jedan je bio star preko 15 godina i uz redovno održavanje sam redovno postizao potrošnju koju je navela fabrika. Sa drugim autom, u pitanju je dizel, postižem potrošnju nižu od fabričkih podataka. Zimi su podizali potrošnju za 10-tak procenata ako temperature idu debelo u minus. Po ovakvom vremenu kakvo je ovih dana potrošnja je minimalno, skoro neprimetno povećana. Moja vožnja je uvek oko 90km/h, a na auto putevima 0d 100-120km/h. Ne preferiram sportsku vožnju, ali nisam ni od daveža na putu. Redovno održavam automobile, sipam samo na određenoj pumpi, gume uvek u dobrom stanju. Gradska vožnja u nervozi i trke po putevima najviše troše.
Nisam isprobao gorivo u inostranstvu da bih mgao o tome da govorim, ali vozim francuski auto koji troši ispod propisanih specifikacija, mogu da mislim koliko bi i da li bi još spustio potrošnju negde u inostranstvu.
Ukratko, ne verujem u te priče o kvalitetu goriva kod nas i napolju!

c.o.a.

pre 9 godina

@sajber
Izvadi pare, ugradi hho, isprobaj ga, pa tek onda iznesi svoje mišljenje! Imam ugrađen, i odlična je stvar za vožnju na otvorenom. Smanjuje potrošnju i do 2l na 100km. U gradu je razlika dosta manja ako je guzva.

Stancos de Pancos

pre 9 godina

Potrosnja goriva - jedan iskusan vozac iz firme je eksperimentisao da bi dosao do najnize potrosnje i njegovo iskustvo je - aki sto ostrije dodjes do zeljene brzine, znaci po gasu do pete onda je potrosnja najmanja ali pri takvoj voznji stradaju vremenom delovi transmisije kao i gume i kocioni elementi !Sa druge strane meksa voznja miosda malo vise trosi ali cuva sklop vozila ! A i onako usput - vecita dilema o Najboljem autu - Pa SLUZBENO !

vlada

pre 9 godina

Potpisujem sve što piše u tekstu, doduše ceo tekst je i pisan za glupe amere, čini mi se.

Što se potrošnje tiče, kod nas važi pravilo 10 za 15 i 15 za 10.
Ako je reč o potrošnji onda nije 15 nego 10, a ako je reč o nečem drugom, da ne kažem čemu, onda nije 10 nego 15.

Zato mene kad pitaju koliko trošiu moja Honda Accord, ja im kažem da potroši sve što sipam u nju!

Dzigi

pre 9 godina

Primer kvaliteta naseg goriva: Pre dve godine sipam pun rezervoar dizela ( ne znam koliko tacno litara,sluzbeni auto je pa me i ne interesuje :D ), vozim auto putem za Austriju preko Slovenije i pali mi se lampica od rezerve posle 600 predjenih km. U Sloveniji opet sipam pun rezervoar i nastavljam ka Austriji i istim putem nazad. I pogodite sta...prelazim 1200 km pre nego sto sam usao u rezervu. Ej bre,pa duplo vise sa istom kolicinom goriva,sa voznjom po istom putu!

Mića Stanara

pre 9 godina

Ja imam audija 4 dizela i sve kako piše u knjižici je tačno, u pogledu potrošnje goriva.Jedino je izuzetak maksimalna brzina-vozio sam 235km, a u tehničkoj knjižici piše da je maksimalna 205km na čas. Pozdrav "‚ta bilo".

neb

pre 9 godina

Deo teksta koji spominje da nema veze koji se menjac nalazi u kolim je cista laz. Vecina automobila danas poseduje turbinu koja uglavnom pali kada motor predje 2000 ob/min. Prosecan vozac (bar kod nas) koji vozi auto sa manuelnim menjacem menja brzinu izmedju 1800 i 2000 obrtaja, odnosno pre paljenja turbine. Automatski menjac obicno menja stepen prenosa izmedju 2500 i 3000 obrtaja, sto zanci da se svaki put pali turbina koja odmah znci vecu potrosnju goriva.
Naravno sto se tice teksta mora se uzeti u obzir da je ovo napisano za amerikance koji nemaju pojma ni cemu sluzi menjac.

rus

pre 9 godina

Vezano za oktanski broj goriva, ali naravno i kvalitet, u prosečnom Euro3 autu: Shell V-Power u odnosu na naše gorivo u praktično istom režimu vožnje, a mereno čep/čep - razlika u potrošnji 20% (u korist Shell-a naravno).

Roadkil

pre 9 godina

Dodao bih samo još dve stvari, koje iz mog ličnog iskustva, utiču na potrošnju goriva:
1. Godišnje doba, leti manje troši automobil, nego zimi (i do 20% u zavisnosti od toga kolika je temperatura u minusu napolju), bar na osnovu ličnog posmatranja na mojim kolima sa injection motorom, 2000ccm i 130ks.
2. Kvalitet goriva. O ovoj temi je u Srbiji izlišno raspravljati, pošto imamo najgori benzim u Evropi, (izuzimajući Moldaviju, Ukrajinu, Finsku, Norvešku, Letoniju, Litvaniju i Estoniju, pošto u tim zemljama nisam bio u prilici da sipam benzin u kola, pa nemam parametre za poredjenje)koji povećava potrošnju SVAKOG automobila za minimum 10%.

Kenan

pre 9 godina

Vozim Mercedes E 350 Blutec 4MATIC,nov auto,prešao sam oko 9 hiljada kilometara..Jedino ako se vozi umereno,bez naglih ubrzavanja i u zoni niskih obrtaja motora,moguće je ostvariti ,deklarisanu potrošnju,od oko 5 litara na otvorenom putu,ali morate da pazite na gas,a normalna vožnja,troši 7-8 litara dizel goriva.Ali kada kupite auto sa 252 KS,žalosno je da ga ne vozite brzo,da ne koristite njegovo ubrzanje i obrtni moment od 620 Nm.Jer ubrzava od 0-100 Kmh,za 6,7 sekundi.
Novi moderni dizel motori,u kombinaciji sa start-stop tehnologijom,troše izuzetno malo,u odnosu na performanse motora.

Jovan

pre 9 godina

Imao sam podosta automobila u prošlosti, ali sam se potrošnjom bavio tek sa poslednja dva. Jedan je bio star preko 15 godina i uz redovno održavanje sam redovno postizao potrošnju koju je navela fabrika. Sa drugim autom, u pitanju je dizel, postižem potrošnju nižu od fabričkih podataka. Zimi su podizali potrošnju za 10-tak procenata ako temperature idu debelo u minus. Po ovakvom vremenu kakvo je ovih dana potrošnja je minimalno, skoro neprimetno povećana. Moja vožnja je uvek oko 90km/h, a na auto putevima 0d 100-120km/h. Ne preferiram sportsku vožnju, ali nisam ni od daveža na putu. Redovno održavam automobile, sipam samo na određenoj pumpi, gume uvek u dobrom stanju. Gradska vožnja u nervozi i trke po putevima najviše troše.
Nisam isprobao gorivo u inostranstvu da bih mgao o tome da govorim, ali vozim francuski auto koji troši ispod propisanih specifikacija, mogu da mislim koliko bi i da li bi još spustio potrošnju negde u inostranstvu.
Ukratko, ne verujem u te priče o kvalitetu goriva kod nas i napolju!

Pera

pre 9 godina

Pored svega navedenog, treba reći da je motor najekonomičniji kada se vrti oko max obrtnog momenta koji je za svaki motor karakterističan. To znači da treba u podacima o motoru pronaći taj podatak tj, na kom broju obrtaja motor ima najveći obrtni momenat i ako želite da auto ima najmanju moguću potrošnju, u svim stepenima prenosa treba voziti na tom broju obrtaja. Drugim rečima, to je broj obrtaja motora na kome "najviše daje za ono što potroši" tj, na većem ili manjem broju obrtaja on "više potroši nego što daje". Ne treba mešati ovaj parametar sa najvećom snagom koja se uvek postiže isključivo na najvećem broju obrtaja koji motor može da postigne. Obično je za benzinske motore najveći obrtni momenat negde izmedju 2000 i 3000 obrtaja, a za dizele na nešto manjem broju obrtaja.

BMW 130i E81

pre 9 godina

15l po gradu 12l na otvorenom, bio to 95, 98, Super 100, SHELL V Power, domaci, strani, ukrajinski, rumunski...
Ljudi, samo izracunavanje potrosnje goriva je mit, i nepotrebno opterecenje mozga. To nikada ne mozete izracunati, a pogotovo ne ono "koma 2, koma 3, koma 6 ili 7 litara".

netacno,mali auti trosse manje od velikh

pre 9 godina

Manja masa auta,manji volumen auta(manji otpor zraka pri voznji),aerodinamika,manji promjer guma,manje gume,manji motor-to su osnove fizike.I ne znam kako autor ovog teksta moze da kaze da je netocno da manji automobili manje trose???Takvo sta napisati iziskuje elementarno nepoznavanje fizike.Ali cesto procitam od nekih neznalica kako i sirina guma utice na kocenje,tj.sto sira guma to bolje kocenje??i slicne gluposti neznalica sa losim znanjem fizike.Sira guma samo povecava potrosnju i nista drugo jer sila trenja ne ovisi o povrsini dodirne povrsine vec o keoficiijentu,itd.Autori clanaka o automobilima bi trebalo da prouce materiju prije nego sto ista napisu pogotovu na ozbiljnim stranicama poput b92.Pozdarv

Cika crni

pre 9 godina

Propaganda cista! Benzinci mogu da trose do 2 litra na 100km kada bi stavili one karburatore i sisteme ubrizgavanja koje su pantentirali svetski inzinjeri i izumitelji ciji patenti sede u fioci zbog naftnih profitera i monopola! Kucajte na google Pogue Carburetor, Git heater, Gasoline vaporizer i uverite se da sa 3,75 litra (Jedan US Gallon) auto prelazi oko 350 kilometara i to sa kamionetima od po 3-4000 kubika! Ovde i auto od 1100 kubika trosi 10 litra benzina, samo da vam iscukaju i zadnji dinar! Elektricni auto srbija nece atestirati i videti jos 30 godina!

googler

pre 9 godina

Evo jedno iskustvo. Sipao sam gorivo u Srbiji. Otisao na poslovni put u Sloveniju. Ispraznio rezervoar i napunio ga u Sloveniji. Identicnim putem sam se vratio nazad, a moj automobil je potrosio negde oko 0,3l goriva manje na 100km. U pitanju je Skoda Octavia 2008 godiste. Toliko o kvalitegu naseg goriva

:)

Nikola: gorivu nista ne fali

pre 9 godina

2. Kvalitet goriva. O ovoj temi je u Srbiji izlišno raspravljati, pošto imamo najgori benzim u Evropi, (izuzimajući Moldaviju, Ukrajinu, Finsku, Norvešku, Letoniju, Litvaniju i Estoniju, pošto u tim zemljama nisam bio u prilici da sipam benzin u kola, pa nemam parametre za poredjenje)koji povećava potrošnju SVAKOG automobila za minimum 10%.
(Roadkil, 30. januar 2015 14:02)

Ne znam zasto stalno kukate na kvalitet goriva u Srbiji? Dolazim dva puta godisnje u Srbiju, tankam dizel i nikada nikakvih problema nisam imao ni sa vucom ni sa potrosnjom goriva. Sve ostaje u istim parametrima kao i u Nemackoj. Auto vuce super i trosi, ako normalno vozim, 5,9 l/100km. Nemam utisak da je "srpski" dizel gori ili bolji od nemackog.

Dušan Babić

pre 9 godina

Uključena svetla /zakonska obaveza/ povećavaju potrošnju goriva.Minimalno 100 vati se troši na sijalice...više snage je potrebno za pogon alternatora,što dovodi i do veće potrošnje goriva!

c.o.a.

pre 9 godina

@sajber
Izvadi pare, ugradi hho, isprobaj ga, pa tek onda iznesi svoje mišljenje! Imam ugrađen, i odlična je stvar za vožnju na otvorenom. Smanjuje potrošnju i do 2l na 100km. U gradu je razlika dosta manja ako je guzva.

Lovac na Botove

pre 9 godina

Vozio sam benzince neke i vrlo mlade,motori sa 1.2 i sa 1.6 trose u gradu priblizno isto,od 9 do 10 l benzina.Vozim sada dizel i to 2.0 i mogu da kazem da je razlika u odnosu na benzinca primetna,manje trosi i u gradu od 7do 8 l ali i na otvorenom, sto je vazno.Na 150 km /h mi trosi oko 6 l, a benzinac na toj brzini oko 10 l.

Jasam

pre 9 godina

Kia Cee'd 1,4 L i 105 HP kada je ja vozim, trosi od 5,5 do 6 u gradskoj voznji.
Kocenje motorom, brzina oko propinsane i sto brza ubrzavanja do zeljene brzine jer je bolje da auto vuce 20 L nekoliko sekundi nego 10 L pola minuta(i ne davis saobracaj). A vi vidite kako cete. :)

baki obr

pre 9 godina

Vozač sam i po meni je prvi faktor gorivo a drugi asfalt tj kroz madjarsku po bordu npr 6l a kad udjem na horgos i krenem ka Bg bord pokazuje 7-7.3 u prevodu gume udaraju u rupe i na zakrpe i normalno da troši više energije za kretanje po takvom ,oranje,putu

Zdrav Razum

pre 9 godina

Moj stari BMW 320d sa manuelnim menjacem 1999 godiste 136ks sa bosch-pumpom je trosio 5.6l/100km, dok moj sadasnji 120d automat 2005 godiste 163ks komonrejl trosi 7.7l/100km, tacnim merenjem predjenim kilometrima i sipanjem do cepa......manji, moderniji i mladji trosi jasno vise nego veci i stariji.
2.1l/100km razlike je 21l/1000km ili 210l/10.000km

Aca

pre 9 godina

Tu nedostaje cuveni mit da auto manje trosi cim se predje granica. Nas covek cim predje granicu svestan je da se saobracajni propisi moraju striktno postovati, jer su kazne velike, a o pokusaju podmicivanja policajca nema ni govora. U inostranstvu se vozi po propisima i postuju ogranicenja brzine. Kada se ispostuju ovi uslovi potrosnja je manja i do 20% ali srbin to nece da prizna vec trazi krivca u gorivu.

bonos

pre 9 godina

Aditivi su unistili drugarev motor na fiatu. Sipao ke neki za efikasnije sagorevanje, i nakon pola boce otisli dihtunzi,... Popravka 300 evra

vlada

pre 9 godina

Vezano za oktanski broj goriva, ali naravno i kvalitet, u prosečnom Euro3 autu: Shell V-Power u odnosu na naše gorivo u praktično istom režimu vožnje, a mereno čep/čep - razlika u potrošnji 20% (u korist Shell-a naravno).
(rus, 30. januar 2015 14:19)

A kad se probudiš iz sna ili kad shvatiš da ti je ovo napričao isti majstor koji ti je naplatio filter vazduha 1000 danara a samo je uzeo tvoj stari i produvao ga kompresorom?

565

pre 9 godina

GUME duvati malo jace nego sto je standard, gume ce se tako sacuvati (nece ofelsaviti vremenom) i manje ce se habati sara i uopste struktura gume. 15-ke ici na 2.2 a 16-ke na 2,5 . Zracni filter mjenjati sto cesce i filter od goriva (barem je to sad jeftino)... Na vozilima sa turbinom obavezno naprskati akuator na turbini sa vd 40 (to je ona polugica sto otvara i zatvara turbinu) taj akuator zapekne i ne otvara turbinu dovoljno, motor se onda gusi i nema dovoljno snage (nekad *sjecka* u ubrzanju na odredjenim obrtajima)

Koki

pre 9 godina

citat: ""doduše ceo tekst je i pisan za glupe amere""

Uvek sam se pitao koji je Srbima **** sa ovakvim izjavama... od sramote gde živimo i kakva neobrazovana i nekulturna stoka nas okružuje, pogotovo u saobraćaju, trebamo samo ušima da se pokrijemo...

dusan

pre 9 godina

evo vec koji put citam za shell v power benzin sipao sam ga otprilike devedeset posto rezervoara , do cepa , jest da je skup za medalju u odnosu na nase gorivo ali po nemackom autobanu ljudi bukvalno kao da sam motor zamenio na autu ,bolji duplo . Prvi put sam primetio malu razliku imao sam dosta naseg goriva pa nisam mnogo sipao v power kasnije obican aral ,ali sad preporucuje svakom ko hoce da vidi koji krs od benzina Toce ovi nasi ruski lopovi.

Pera

pre 9 godina

Cesto poslovno putujem na relaciji Subotica-Bratislava. Kod nas tocim na Molu i do cilja potrosim oko pola rezervoara (30 L). Tamo sipam na Shellu i vratim se identicnim putem i ostane mi gotovo 3/4 rezervoara?

Zuki

pre 9 godina

Na ispravnom automobilu jedino sto odredjuje potrosnju je koliko pritiskas pedalu za gas. Sto je vise pritiskas vise goriva se trosi. Svi ostali faktori su minorni u odnosu na "tezinu" desne noge.
Naravno, ne ulazim u kvalitet tog goriva. U Srbiji se podrazumeva da je gorivo ocajno.

Joca 011

pre 9 godina

Dalje o ekonomičnoj vožnji 2:
- Samo da pojasnim cut-off: kočenje motorom efikasnije je od vožnje u leru, stoga što tada, u leru, motor troši oko 1 l/h, a u kočenju motorom ništa.
- Potrošnja malo zavisi od kubikaže i snage motora. Ono što nameće opterećenje na motor jeste vozilo, a njegovo stanje, što se tiče potreba za energijom, definišu otpori vuče. Dva istovetna vozila, s istim vozačem, po istoj trasi i uslovima vožnje, a sa slabim ili sa jakim motorom, trošiće podjednako goriva.
- Merenje potrošnje jedino je merodavno svaki put punjenjem do vrha (bez opterećivanja da li je to posle 100 ili posle 347 km), i deljenjem usute količine sa pređenom (zabeleženom kilometražom).
- Klima ''popije'' oko 1 do 2 l/100km.
- Gepek na krovu, otvoreni prozori, i slični kvaritelji aerodinamike, koštaju.
- Ispumpane gume čine kretanje vozila težim i povećavaju potrošnju u odnosu na jače napumpane gume.
.

CarloNS

pre 9 godina

Dodao bih samo još dve stvari, koje iz mog ličnog iskustva, utiču na potrošnju goriva:
1. Godišnje doba, leti manje troši automobil, nego zimi (i do 20% u zavisnosti od toga kolika je temperatura u minusu napolju), bar na osnovu ličnog posmatranja na mojim kolima sa injection motorom, 2000ccm i 130ks.

(Roadkil, 30. januar 2015 14:02)

U principu leti manje troši nego zimi, ako ne radi stalno pod klimom i ako nije pretoplo. Kada su jako velike vrućine vazduh je redak i onda ne vuče baš najbolje (tu malo pomogne interkuler kod dizela). Meni se čini da najbolje vuče leti, ali predveče ili noću kada malo osveži.

Acko

pre 9 godina

Potrosnja zavusi od tezine vozila i naravno stila voznje ako non stop u svakoj brzini nabijate gas normalno da ce vise da trosi jer u motor ulazi veca kolicina goriva,A sa druge strane amerikancu su naslu da nam pricaju o potrosnji goriva pa kod njih je gorivo negde oko 70 din. mozda u manje i toce na galonima voze kola od 3000 kubika pa navise pa njega bas briga kolko trosi :-)

Nikola

pre 9 godina

neb@ Turbina pali na 2000rpm? Cek bre, jel ti znas sta je turbo, i kako on u opste funkcionise? Ona se okrece non stop, jer je sve sinhronizovano, izduv=ubrizgavanje vazduha. Samo sto pri 2000+rpm postaje sve efikasnija zbog broja obrtaja turbine u minuti i pritiska vazduha u motor.

mozda nije vezano za text

pre 9 godina

vozim punta 1.2 16v. 80ks. na plin. stanem taj dan na shell pumpu u ch, mislim da sam tu kupio i vinjetu, pridje mi covek sa losim engleskim i pita sta sipamo? rekoh ne znam, nemam ovu pumpu u svojoj zemlji, gledam gomilu nekih benzina... kaze on: pa otvori ti onda prvu shell pumpu, kroz smeh... kaze mogu li da predlozim ovo: v-power. kazem ja ajde sto da ne... nastavlja on: v power - you fly! sipa on, platim ja, i krenem prema alpima sa tek vencanom suprugom prema stelvio pasu... e taj dan se ne zaboravlja!

The Spatula

pre 9 godina

Moj Fiat guta 7-8l dizela po lokalu. Na otvorenom 5-6l, ako je Ibarska otvoreno. Kako nekima trosi 3-4l ne znam i da li lazu ili ne, ne znam. Ja ni sa jednim autom nisam dobio tu potrosnju, a promenio sam bar 25 automobila.

mimi

pre 9 godina

Vozim novi Grande Punto od juna sa benzinskim motorom od 1.2 69ks i potrosnja se u periodu prvih 6k km kretala od 5-5,5lit na otvorenom do 7,5-8 lit u gradu i to sa upaljenom klimom. Sipao sam obican benzin na Nisu, Eko i Omv, znaci onaj od 95 navodnih oktana. Odjednom, sa pojeftinjenjem goriva(kakva slucajnost) na 125din oko nove godine potrosnja goriva mog automobila uzimajuci u obzir niske temperature skace na nenormalnih 9,5-10lit pa ponekad i preko toga. Ja poludeo, razmisljam ko zna sta je, sta nije u redu, auto vuce mnogo slabije kao da ima 40ks i onda mi padne na pamet da sipam benzin od navodnih 98oktana po ceni od 138dinara. Auto sa tim gorivom na temperaturama oko nule trosi 7-7,5 lit, vuce normalno, meni pao kamen sa srca.Znaci li to da je kobajagi gorivo pojeftinilo al zato je za dve klase slabijeg kvaliteta nego ranije ako za gorivo u nasoj zemlji uopste mozemo reci da ima neki kvalitet? Da li se jos nekome desila slicna situacija? Pozdrav svima

na dizel se greje na benzin se vozi

pre 9 godina

Ja sam pravio racunicu sa fiat puntom 1.2 benzin, relacija Novi Sad - Šabac, jer svaki dr dan putujem. Vozilo u perfektnom stanju redovno odrzavano, to napominjem zbog dela u tekstu koji se vezuje i za stanje vozila. Prosek potrosnje 4,5 l voznja u 5. brzini na 2000 obrtaja 80 km/h vreme puta sat i
5, 10 min. Moj brat npr sa istim vozilom na istoj relaciji napravi prosek 6 l, a stigne mozda 5 min pre pri tom je prosecna brzina skoro ista, razlika je sto sa njim zeludac se prevrce. Pa iz toga zakljucujem da veliki uticaj na potrosnju ima vozac, tj nacin voznje. Tako da ljudima savetujem da voze opusteno, jer time cuvaju sebe i druge, cuvaju vozilo a i smanjuju potrosnju.

imdr

pre 9 godina

Ovo za automatske menjače nije tačno. Klasičan automatski menjač će uvek povećati potrošnju, ali robotizovan (npr. DSG), ili CVT menjač neće.

Čiča Miloje

pre 9 godina

Šaltovanje comon reil dizela pri najvećem o/m povećava potrošnju za 30 odsto! Moje iskustvo sa testa mercedesa vito 2.0 i (valjda 115 ks ako se dobro sećam) pod kontrolom mercedesovog instruktora i elektronskog merenja. Prva vožnja, ja šaltovao pri oko 1700 o/m, 13 lit.
Druga vožnja po komandi instruktora: gas do daske prvom, koliko smo krenuli tri metra, odmah u drugu, u treću isto i onda četvrtom i petom normalna vožnja koristeći inerciju... blesavo izgledalo, ali elektronika pokazala 9 lit. Voženo na zatvorenom poligonu u nekoj bivšoj kasarni trasom od oko osam km, sa uzbrdicama i krivinama, sa ograničenjima, kao na normalnom putu... Bilo pre desetak godina, još čuvam " priznanje " kao najštedljiviji!
Kaže instruktor da komon reil u startu pod punim gasom ne zalije cilindar gorivom, već ga vraća u onu cev (common rail) i to se gorivo iskoristi kasnije . Ubrzanje je normalno sporije, ali je komercijalna korist za firme mnogo značajnija!

Jao

pre 9 godina

@Mel

Laganim ubrzavanjem povećavaš potrošnju. Najmanja potrošnja je kad što brže dostigneš željenu brzinu i onda voziš konstantno, što je vrlo teško u gradskim uslovima. Možda si mislio da ne treba davati veliki gas jer ćeš za 100 metara morati kočiti zbog semafora, ali to je već prilagođavanje vožnje uslovima puta, to jest što manje naglih ubrzanja i naglih kočenja. To nas vraća na drugu rečenicu, što konstantnija brzina vožnje, manja potrošnja...

vladebb

pre 9 godina

@Roadkil
Ja bas zivim u norveskoj i vozim dizela, ista je potrosnja ovde kada sipam i dole kod nas. Bukvalno nikakva razlika u dizel gorivu a za benzin ne mogu da tvrdim. 1.6 hdi motor od 92ks u realnim uslovim malo losiji rezultati od fabricki deklarisanih. Tj prezadovoljan svaka preporuka!

ZoranJ

pre 9 godina

Još jedan fenomen je da vlasnici automobila iz nekog razloga uvek lažu za potrošnju sopstvenog vozila. Ja za celu svoju vozačku karijeru nisam sreo vozača čiji Yugo troši više od mog, ili ne daj bože Golfa II koji je ikad premašio 5 lit dizela u bilo kojim uslovima. U moderno doba je taj fenomen malo izgubio na aktuelnosti, ali i dan danas ima vlasnika Peugeot-a 307 koji se kunu da od Beograda do Zlatibora potroše 2,8 lit/100 km.

Vladimir ristic

pre 9 godina

To u vezi kvaliteta goriva je samo mit. Računa se stil voznje i to je najvaznije za potrosnju goriva. Ja živim u nemackoj i kad sam na odmoru preko leta 3-4 nedelje ne primeti se nikakakva razlika u potrosnji goriva a sipao sam na OMV, MOL, NIS.
Ali sta se primeti je kad je ogranicenje brzine 40 ili 50 kmh a neko pored prodje sa 80 jasno je ko ce potrositi vise goriva. Imao sam peugeot 307 2.0 HDI 136 ps i gradska voznja je bila oko 6-6,5 zavisi od nacina voznje. Sad imam 308 1,6 sa 112 ps i start stop motorom i troši 5-5.5l gradska voznja.
Noviji motori imaju bolju tehnologiju sagorevanja i potrosnja je manja ali samo ako se pazi na saobracajne propise, ako bi u gradu vozio 70-80 verovatno ne bi ni trosio 5 litara.

Jasam

pre 9 godina

Istina je tekst. Neko je napisao "sporije ubrzavane", upravo kontra od toga. Sto pre treba doci do zeljene brzine i onda umiriti papucu gasa. Recimo da benzinski motori od 1,400 do 1,800 jako malo trose u cetvrtoj do 60 na sat i u petoj oko 90 na sat.

djurad

pre 9 godina

Zaboravili ste jednu jako, jako bitnu stvar, oko potrosnje goriva. Sipanjem goriva u nekoj od zemalja EU, doprinece smanjenjui pootrosnje i za 10%. Ovo svako zna ko kolima cesto putuje bilo gde na zapad. Takodje, jedan od bitnih faktora potrosnje je i takozvano "pero na gasu" prilikom voznje. Tempomat takodje dobro uradi posao sto se smanjenja potrosnje tice, kada se vozi na otvorenom. Gume su takodje bitan faktor, cak i promena ulja, kvalitetno ulje u motoru.

borislav

pre 9 godina

Znam ljude koji odrzavaju nivo goriva u rezervoaru na osrednjem nivou da ne bi opteretili vozilo masom goriva (!?) pa zato nikad ne sipaju do vrha, da bi manje trosili :D To su verovatno skontali gledajuci F1, meni ne pada na pamet da se bavim time :D
Znam lika koji voli da vozi "u repu" drugog vozila, da bi smanjio potrosnju :D Isto fazon iz F1, a jednom je slupao kola :D
Dobrih ovde ima saveta i poruka, ali stvarno nas zanima kvalitet goriva. JA sam bio u ubedjenju da vise nije takva katastrofa kao pre 10-15 godina, pa se pitam da li gresim?!
Moze li neko, realno brojkama predstaviti nas kvalitet goriva u odnosu na EU standarde, u odnosu na Bosnu, Hrvatsku, Grcku...?
Zanima me i da li je (mit?) kvalitet goriva bolji na benzinskih stanicama duz autoputa? (navodno im je zapreceno zbog stranaca da tu moraju da sipaju pravo gorivo)
Ko moze o tome?

stefan

pre 9 godina

Koliko naucnika na jednom mestu. Prosto drugari lagana startovanja motorno kocenje ujednacena voznja ispod 2000 obrtaja gume na 2.2 bara i cao.

Daniel

pre 9 godina

Pa kako ti sluzis vozilu, tako će vozilo da sluzi i tebi:)) da ne pisem o brojkama, to svako zna koga uopste zanima potrosnja i ova materija, ali recimo svakih 6 meseci treba detaljno ispitati kod nekog legalnog servisera performanse vaseg vozila!!! I zapamtite- nemojte patosirati papucicu gasa ako hocete da cuvate gorivo!!!!

pc

pre 9 godina

Evo o mitu o kvalitetu goriva. Kad idem u Grcku sipam nase gorivo na NAP-u I potrosnja na Puntu 1.2 mi je bila 5.2 sa klimom do Grcke. Sipao u Grckoj I prosecna potrosnja mi bila 5.4.
Sa Stilom (dizel) sipao u Srbiji I prosecna potrosnja 5.5 sa klimom, Sipao u Grckoj I prosecna potrosnja 5.3 nazad.
Nisam primerio neku veliku razliku u performansama na Grskom gorivu. Kad sam kupio dizela sipao sam na EKO pumpi u NS, mada su tada svi hvalili gorivo sa MOL-a. Jednom sam sipao na MOL-u I nikad vise. Kasnije se ispostavilo da nema sta nisu sipali u to gorivo, pa je MOL intervenisao I podelio otkaze ljudima na pumpi u NS.
Kad se renovirala rafinerija u Pancevu drugar mi kaze da sipam na NIS-u I ja ga poslusam. Primetio sam da auto trosi manje oko 10% po gradu.
Potrosnja mi dosta oscilira kad putujem sam I kad sam da decom pogotovo kad sam na autoputu. Sa decom mi je potrosnja malo iznad fabricke, a kad sam sam potrosnja mi je 20% veca jer brze vozim. Isao sam I u Bosnu (i sa puntom i sa Stilom) I nisam video neku razliku u gorivu.
Sipao dizel i u Madjarskoj I nije bilo neke razlike mada nisam merio potrosnju.
Uglavnom potrose oba automobila pozamasnu kolicinu svaki mesec I jedini je spas kupiti biciklo I malo nabaciti kondicije sto I nameravam kad deca porastu da mogu da idu sama u skolu.

KoleM

pre 9 godina

Savremeni motor ne ubacuju gorivo iznad određenog goriva u cilindre kada nije pritisnut gas. Tako možete najbolje da štedite ako što manje pritiskate gas, odnosno kočite motorom, držite odstojanje i neko pravilo bi bilo što manje kočnice ste pritisnuli manje ste goriva potrošili. Manja potrošnja nije zbog kočnica već zato što ste kočili motorom i time zaustavili dovod goriva u cilindar. Ja takvom vožnjom uspevam da potrošim manje od 8 lit\100 km sa benzincem od 1.6 u gradu ali bez gradskih gužvi (NBGD).

e2

pre 9 godina

Na mom auti (Reno Megan 2008.) potrosnja moze da varira do 1.5 litra u zavisnosti od stila voznje.
Gledajuci i citajuci analize strucnjaka o smanjenju pozrosnje koji su sazvakali i zakljucili da svako moze da utice na smanjenje potrosnje ako predvidi situaciju i postigne da odrzava optimalnu brzinu bez naglih promena (kocenja i ubrzavanja) postici ce najracionalnije sto njefov auto moze da mu da. Svakako price koje pojedini komentarisu da je najbolje agresivno ubrzati ne piju vodu. Najbolje je biti umeren i sto manje oscilirati.

Nemanja

pre 9 godina

Jedna napomena: Računari u automobilima mogu pokazivati oko 10% (koliko je u slučaju mog automobila i kod par prijatelja) manju potrošnju od stvarne.

Joca 011

pre 9 godina

Na potrošnju utiče vozilo i vozač.
- Na vozilo najviše utiče težina, 10% veća težina dovodi do 9% veće potrošnje. Potom aerodinamički oblik (kamionski najgori, "Ferrari" najbolji).
- Od vozača zavisi 30% (isto vozilo, ista trasa, isti uslovi, sve isto samo dva vozača: štediša i rasipnik).
Najvažnije je predikcija (predviđanje) vožnje u smislu izbegavanja nepotrebnih usporavanja.
Start iz mesta je najskuplji mogući, tako da je postignuće i najmanje, pešačke, brzine (5 km/h) umesto zaustavljanja od velikog značaja na potrošnju goriva.
(Obrazloženje:
Kinetička energija vozila iznosi ½ (m . v2), tako da od brzine energija kretanja zavisi kvadratno. Trostruko veća brzina kojom se prođe kroz semafor znači da je vozilo sačuvalo devetostruko veću enegiju, a ona, kada se izgubi, nema se odakle proizvesti osim iz goriva.)
Kada vidite da vozač pored vas projuri nebili što pre stigao do semafora i tu stao, znajte da je u pitanju rasipnik. Trebalo je da se približava polako, s namerom da "klizne" kroz zeleno svetlo sa što većom održanom brzinom.
Osim nepotrebnih usporavanja vozila, ima još akcija vozača u cilju uštede ali su sve one znatno manjeg značaja.
.

Brenki

pre 9 godina

Za potrosnju - lagana voznja, bez naglih ubrzavanja i kocenja, pracenje toka saobracaja, voziti sto vise po inerciji bez gasa gde je moguce(bez pritiskanja kvacila, u datom stepenu prenosa, dakle ne u "leru"), kada vidite crveno svetlo na semaforu ne zalecite se(to mi nikad nije bilo jasno sto ljudi rade). Iskljuciti sve nepotrebne potrosace(npr. maglenke kad nema magle), ne vozite auto na rezervi, obrtaje drzite u zoni 2-3 hiljade. Proveravajte pritisak u gumama jednom nedeljno(10 minuta posla na svakoj pumpi). Sto je duze i vise gas pritisnut - potrosnja je veca.

Mit

pre 9 godina

Slazem se sa dole navedenim komentarom da dosta utice godisnje doba, tj spoljna temperatura. Meni mondeo 2.0TDCi 130ks je trosio po onim mrazevima osetno vise, a iz prica vidim da i druga kola uglavnom trose vise po niskim temperaturama.,

janko

pre 9 godina

off: potrosnju je moguce kontrolisati na praznim putevima, cim dodje guzva, zastoj tu nema leba..
on: poredjenje malih i velikih automobila je irelevantno. treba porediti mali i veliki auto sa istim motorom. e tada prestaje da bude mit, jer fizika je fizika. Ako isti motor gura 950kg hecbek i 1400kg sedan.
Takodje. Manji motor trosi manje u gradskoj voznji, dok pri vecim brzinama dolazi veliki preokret u korist vecih motora (pod uslovom da vozila imaju istu masu od napr. 1000kg).
Bolji benzin smanjuje potrosnju vozila, jer pri istoj kolicini proizvodi vecu snagu motora, ukoliko motor nije projektovan za jaci benzin (98, 99 oktana) pri duzem koriscenju ovog benzina dolazi do veceg habanja motora, pri kratkotrajnom koriscenju (napr. jedan rezervoar na 10 obicnog) nece motoru nista.
Aditivi su sirok pojam, ali u sustini ako je certifikovan aditiv namenjen smanjenju potrosnje, da, smanjice je, ali kratkorocno, i obicno je cena aditiva visa, u odnosu na ustedu goriva. Napr. Shell fuelsave vec ima aditiv u sebi i da, potrosnja je niza u odnosu na obican benzin, naftu. Ali smanjenje je 0.1-0.2l na 100km, tako da ne ocekujte nista ogromno, i cena je obicno visa u odnosu na konkurenciju.

sistematski pregled

pre 9 godina

Ovaj se oko nekih stvari izlupetao za medalju. Da stil vožnje ne utiče na potrošnju, pa to samo degenije može tako nešto da tvrdi. Pa ovi kad obaraju neke rekorde koliko neki auto troši onda tak kazsnije szanmo da su vozilo 80 km/h iza kamiona u glavnom na otvorenom putu bez semafora.
Pa ja na svom autu u gradu primetim nekad razliku od 2 pa čak i do 3 lite na 100km. Jednostavno kad je špic i vožnja kreni stani ubistvo. Dok kad vozim van špica i otvoremi se semafori milina koliko malo troši. Da spomenem i naše semafore to je ludilo koliko nisu sinhronizovani ako hoćete da stignete na drugi semafor u jedno slučaju morate biti fanđu, dok u drugom slučaju morate da milite sporije od puža.

P.S
Tek nek mi neko kaže šta znači potrošnja gooriva sa indentičnim autom u istom gradu samo se jedni više voze po NBG-u, a drugi u Straom Gradu. Pa to su nebo i zemlja po potrošnji.

Hm

pre 9 godina

Meni na benzincu razlika u potrosnji ne ide vise nego 0.5l na 100km u zavisnosti od kvaliteta goriva. Ipak, kad je los benzin, motor je bucan, kad krecem iz mirovanja moram jaci gas inace se auto gasi, za nijansu slabije vuce (subjektivno), dok potrosnja je uvek tu negde skoro pa ista.

inzenjer drumskog saobracaja

pre 9 godina

Koliko pritiskate papucicu gasa toliko ce da trosi. Ako bespotrebno ubrzavate na ravnom ili nizbrdici samo dodatno trosite gorivo. Takodje bespotrebno preticanje vozila dosta iziskuje ppritiskanje papucice gasa, a takodje u mnogim situacijama nije bezbedno. Lagano usporavajte vozilo, a isto tako i ubrzavajte. Time cete sacuvati motor i kocioni siste, produzicete zivotni vec vozilu, a potrosnju cete svesti na minimum.

Djambo djet

pre 9 godina

@roadkil, to je tačno, ako imaš turbinu. Jer hladniji vazduh ima veću gustinu, više kiseonika, i zahteva više goriva za dobro balansiranu mešavinu. Iz istog razloga, motor razvija više snage na nižim temp.

svidrigojlo

pre 9 godina

Konfiguracija saobracajnice,ako govorimo o gradskoj voznji,je presudna za potrosnju.Svakog dana provodim u kolima mnogo vremena,ali predjem malo kilometara,obzirom da zivim u manjem gradu gde su skretanja i semafori na 200-300 metara...reno senic trosi 10,5 litara...i naravno stil voznje

hiavata

pre 9 godina

Poznanica mi radi u laboratoriji koja je sertifikovana za zvanicno testiranje goriva sa benzinskih pumpi u Srbiji. Po njenim recima kvalitet dizela se ne razlikuje od pumpe do pumpe ali je zato razlika u kvalitetu benzina primetna.

risus sardonicus

pre 9 godina

skoro sam vodio raspravu sa prijateljem, koliko ciji auto trosi. ja kazem moj trosi oko 8 u gradu sto je prihvatljivo za auto star 26 godina, propisno ocuvanog i podesenog, na sta je on skocio i dreknuo, 'sta!? trosi 8l goriva!?'
rekao sam da je za njega sa tim rezonom kadet kocka ili golf 2 auto iz snova. a onda je krenuo kako njegov lacetti sa 2.0 dizelom trosi 5 (!) po gradu, i shvatio da je svaka dalja rasprava uzaludna.

Joca 011

pre 9 godina

Dalje o ekonomičnom stilu vožnje 1:
- Zabluda je, npr., da se energija (gorivo) štedi što sporijim ubrzavanjem. Naprotiv, energično ubrzavanje do željene brzine je štedljivije od "kilavog".
- Što brža vožnja to veća potrošnja, logično. Ali, pošto ne možemo militi po autoputu, do oko 100 km/h je optimalno, doduše za aerodinamičnije je to i 120.
- Vožnja u zavetrini vozila ispred sebe može da smanji potrošnju i do 30%. Naravno da je naporna jer zahteva koncentraciju, i riskantna jer je veća verovatnoća ''kalpiša''. Praktikuje se u konvojima, npr. vidimo da stranci tako voze po autoputu.
- Politika promene stepena prenosa: U procesu ubrzavanja punim gasom optimalno je držati obrtaje oko onih pri kojima je max obrtni momenat (obično je to oko 2/3 obrtaja pri kojima je snaga motora max). Potom, za održavanje brzine, stepen prenosa treba da bude viši, tj. obrtaji niži, toliko da se motor ''ne muči'' a podmiruje potrebe.
- Novi auti imaju tzv. cut-off, kojim se potrošnja goriva svodi na nulu prilikom kočenja motorom, tako da je najekonomičniji režim rada kočenje motorom (na dugačkoj nizbrdici).
.

svasta

pre 9 godina

@rus - to nema bas mnogo veze sa oktanskim brojem, pre je u vodi koja se kod nas dosipa :) gde da sipamo cist benzin pa da nam kola crknu

NDM

pre 9 godina

Vezano za starost i potrošnju imam lično iskustvo: moj skromni Hyundai Accent 2007. god., 100 ks, troši sa malim varijacijama 7.8 lit prosek već 8 god, prešao 150000. Samo običan benzin sipam i radim redovan servis.