Aktuelno

Utorak, 27.01.2015.

12:19

Vivaldi: Pregledač za nekadašnje ljubitelje Opere

Izvor: cnet.com

Vivaldi: Pregledaè za nekadašnje ljubitelje Opere IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

opera

pre 9 godina

Koristio sam Operu do verzije 12.17, ceo zivot. Onda se apdejtovala na ovu Operu 27, koja je, blago receno, katastrofalna. Video sam ovde na sajtu vest o ovom Vivaldiju, skinuo ga, i mnogo mi se vise dopada nego nova Opera. Iako je ovo tek razvojna verzija i nedostaje svasta, vidi se da ide u pravom smeru koji smo voleli kod starih Opera, tako da sam ja zvanicno poceo da ga koristim.

Che

pre 9 godina

(stefan.ivanovic@outlook.com, 27. januar 2015 19:55)

Stao sam kod fles plejera...kakav crni fles plejer, zastarelo djubre, treba ga zabraniti.

Opera 12.xx

pre 9 godina

Upravo pisem komentar iz Vivaldija. Odlican pregledac! Ima sve opcije koje su meni neophodne iz stare Opere. Postoji opcija da se instalira kao standalone. Defiinitivno vrijedi probati.

Ske

pre 9 godina

Radim u firmi koja razvija jednu od popularnijih komponenti za Joomla CMS. Koliko je Opera bitna i relevantna danas govori činjenica da svoj sopstveni softver ni ne testiramo sa njom..
Ovo čudo, isto kao i Microsoftov Spartan će samo doneti još glavobolja web developerima.

Недељко Стефановић

pre 9 godina

@BOLEBIKI

Прво, нико није независан од остатка света, па тако ни Русија.

Није ствар у томе да свако прави све сам. Apple није направио WebKit од нуле, него на основу KHTML-а из KDE пројекта, а подлога за OS X и iOS је BSD, који је као и KHTML слободан софтвер отвореног кода.

Тако и Yandex. Зашто би улагали у прављење свог Web engine-а, ако им се не исплати? Далеко од тога да је Русија информационо-технолошка сила, али има одатле и неких врло познатих пројеката.

1. Fine Reader,
2. WinRar,
3. 7z,
4. nginx,
5. Yandex.

shommie

pre 9 godina

A ja sam čuo da su sredstvo plaćanja u Rusiji rublje pa me sad kopka dal ja mogu svoje rublje da iskoristim za kupovinu tamo pošto u krasnim Sjedinjenim državama mogu plaćati samo u dolarima, što je takodje kul i fenomenanalno

Zg

pre 9 godina

Koristim 12.17 i ne nameravam da prestanem.
Međutim polako se pojavljuje sve više sajtova koji su mi bitni a koji ovde ne rade kako treba.
(djuk, 27. januar 2015 18:37)

To i mene muči. Sve više problema... Ali jednostavno NEMA alternative ni u jednom drugom browseru. Nema. Čak i da negdje poinstaliraš pedeset ekstenzija (koje pojedu gigabajt RAM-a i uvedu hrpu bugova), to opet nije to.

Ja bez notesa, F4 i RSS-a, wanda, F12, shift+i, shift+g, ugrađene podrške za UserJS i UserCSS, EXIF viewera, triple clicka i mouse gesturesa ne mogu normalno koristiti web. O mogućnostima konfiguracije izgleda i pozicije svih elemenata prozora da ne pričamo.

Nadam se da će Vivaldi biti dobar. Za browser koji radi kao Opera 12, ali ima moderan engine ispod, bez problema bih platio (kao što sam pred više od deset godina platio Operu 6).

the who

pre 9 godina

(stefan.ivanovic@outlook.com, 27. januar 2015 19:55)
Stara Opera je sporija od apsolutno svih browser-a, i od Chrome-a i od Firefox-a i od IE i od Maxthon-a i od nove Opera-e

operski pevac

pre 9 godina

Ja imam Operu na Androidu i radi brzo i jednostavno! Ne treba mi nista posebno, bitno da ne mrcvari mobilni, kao ona neizbrisiva konjina Chrome. Mislim da velika vecina korisnika trazi samo jednostavnost i brzinu.

Aleksandar

pre 9 godina

Ja sam čuo da Rusi koriste arapske cifre. Zamislite, ni svoje brojeve nisu mogli da izmisle, nego tuđe koriste. Jaka su mi oni sila... ;)

hromirani

pre 9 godina

(milos, 27. januar 2015 16:44)
Kod mene Chrome podesen da On startup "Open a specific page" (www.google.com/ncr radi pretrage po google.com a ne .rs), na pocetnoj strani samo Google polje za pretragu. Umesto ABP odavno koristim Adguard (trosi 30-40MB) i to je to, trosi oko 1-1.5GB

stefan.ivanovic@outlook.com

pre 9 godina

Evo kucam sa Vivaldia komentar. Po rasporedu funkcija po korisničkom interfejsu je skoro kopija stare Opere, mada mu fali dosta stvari. Sve radi jako brzo ali slabo opcija za sada ima. Youtube otvara u HTML5 playeru umesto u Flash playeru i osetno je lošiji od Flasha. Nema mouse gestures. Kada se unese adresa gmail npr. i pritisne Crtl+Enter ne dodaje sam www i .com kao drugi browseri. Ne pamti unete email adrese gobalno već za svaki sajt posebno, što može biti ok u nekom slučaju ali ne uvek. Stack tabova postoji ali da bi se videli grupisani tabovi mora desni klik na grupu pa Disolve Tab Stack, što nije baš praktično. Dupli klik na Tabs bar ne otvara novi tab već izlazi iz Maximize prikaza prozora, to je opcija koju su mnogi korisnici 12.xx Opere tražili u novoj Operi. Nema ni Recent tabs za sada. Generalno ima jako malo podešavanja ali cenim da će neke nove vremenom dodavati. Nema advanced options kao nekad opera što je imala kad se ukuca opera:config u adres bar, kada se ukuca vivaldi:config dobije se obavštenje da je stranica nedostupna a u samom tabu piše chrome://config/ is not available tako da je i ovo kao i nova Opera chromium baziran pregledač što je bezveze, stara Opera je bila brza kao zvrk baš zbog legendarnog Presto engine. HTML5 test prepoznaje user-string kao Vivaldi 1.0 a interesantno je da je HTML5 rezultat 511 naspram Chrome 39 koji ima 501 i Opere 27 koja ima 507, što je za svaku pohvalu. Za sad nije loše, skidam ponovo za mesec dana da vidimo progres

nerealan

pre 9 godina

Koristim Chrome jer sam na Androidu i nije da sam prisiljen da ga koristim, ali i jeste... Chrome je prvo jako lepo dizajniran što je meni jako bitno. Dobro radi i nudi milion opcija sa svojom prodavnicom aplikacija i pravljenja više naloga za korištenje Chrome-a na kompu koji se sinhronizuje sa telefonom/tabletom itd. ALI... Chrome je masivan i jako puno resursa troši za svoje funkcionisanje i mnogo mi to smeta... Ne znam da li ste probali ChromeOS, ali Chrome na ChromeOS-u radi perfektno, ali bukvalno. Želeo bih takav Chrome i na svom ”prozoru".

Tiberije

pre 9 godina

Koristim operu od 2005 kada sam kupio racunar i moram da priznam da su me razocarali sa onim Stashom i uklanjanjem starog nacina organizacije bukmarka. Ali su idalje najbolji od svih

djuk

pre 9 godina

Naravno da je Opera bila ispred svih sa svojim konceptom koji obuhvata sve što vam treba direktno po instalaciji.
Koristim 12.17 i ne nameravam da prestanem.
Međutim polako se pojavljuje sve više sajtova koji su mi bitni a koji ovde ne rade kako treba. Nije bilo nove verzije 9 meseci, a i tada (12.16>12.17) su bile samo manje ispravke. Ove nove verzije sa Chromiumom su nešto potpuno drugo, radije koristim Iron nego te nove Opere. Probaću Vivaldi.

milos

pre 9 godina

hocu pregledac koji mi na pocetnu stranu nece ubacivati kojekakve stranice i izbacivati stotine reklama.
takodje koji nece trositi 1gb memorije.
ok za ram manje vise ali ovo sa reklamama u poslednje vreme je haos. malo pomaze adblock plus ali posle pola sata surfa i 2-3 taba win 7 trosi 2,5gb rama.

mean machine

pre 9 godina

Koristim yandex i odličan je pretraživač. Uzeo najbolje od Chromea i Opere! Na mašini zajedno sa Chromom, Firefoxom, šiša ih za medalju po brzini!

Mod69

pre 9 godina

(Vaš e-mail, 27. januar 2015 12:49)

Sve sto si naveo mozes da imas i firefoxu i u chrome-u ako se samo malo potrudis. Postoje toliko plagova koji rade posao bez mucenja masine, na windzi, lindzi, kako god. Ne budi lenj i dzangrizav, jos si mlad.

Nebojša

pre 9 godina

Ja imam instaliranu operu ali nešto mi nije jasno udjem u deinstalacioni meni i tamo stoje tri verzije opere mislim verzija 23 24 i 26 dali to tako treba piše da svaka zauzima po 450 mb.

BOLEBIKI

pre 9 godina

Zanimljivo je čuti kako Ruski Yandex koristi Google Chromium podlogu :) Odmah se sjetim naših Rusofila koji tvrde kako Rusi mogu u potpunosti da se odvoje od zapada - da baš, nisu čak u stanju ni svoj browser da naprave :) Ruska tehnologija je jaka kao i Srpska mornarica!

Dragan

pre 9 godina

Ja koristim operu i na desktopu i na mobilnom i za moje potrebe savrseno radi.Ne pada mi napamet da prelazim na nikakav Vivaldi i druge pregledace dok bude radila kao sada.

Vaš e-mail

pre 9 godina

Koristio sam Operu sigurno zadnjih 10 godina, do pre mesec dana sam bio na 12.16, ali vise nisam mogao, engine je bas bas zastareo, dobar deo sajtova ne radi kako treba, a dobar deo sporo radi. Uveli su u CrOperi importovanje bookmarkova i passworda sa stare, pa sam presao nju. Zadovoljan sam brzinom al zato manjka u sve ostalom.
Jednostavno sam se navikao na staru... covece kolko je to bio napredan browser u svoje vreme. 90% stvari koje su sada osnova svih ostalih, Opera je imala prva.
Obozavao sam recimo Notes koji je imala po defaultu, pa wand, pa fantastican bookmark editor (ovaj na cromiumu je tuga), pa recimo totalno jednostavna opcija uklanjanja + dugmeta sa speed diala, na novoj me to toliko iritira da ocu da poludim. A i opcije su joj tuga, fazon mogu da biram fontove, pocetnu stranu
Da ne spominjem da nova nema dorektno otvaranje .torrent fajlova, vec moras da ga saveujes na hard, pa da pokrenes da bi ga ubacio u torrent program.
I naravno nezaobilazni "private tab", a ne ko sad moram ceo private window da otvaram, pa ko idiot da prebacujem sa jednog prozora na drugi, umesto da imam sve na jednom mestu, pinovane tabove ne otvarao kao pinovane u novoj sesiju... sve u svemu srednje zalosno.
12.16 jednostavno ispred svog vremena. I umesto da naprave novi engine koji ce zadrzati sve sto je imao Presto uz poboljsanu brzinu i smanjenje potrosnje rama, oni uzeli ovo Guglovo *****

Vaš e-mail

pre 9 godina

Koristio sam Operu sigurno zadnjih 10 godina, do pre mesec dana sam bio na 12.16, ali vise nisam mogao, engine je bas bas zastareo, dobar deo sajtova ne radi kako treba, a dobar deo sporo radi. Uveli su u CrOperi importovanje bookmarkova i passworda sa stare, pa sam presao nju. Zadovoljan sam brzinom al zato manjka u sve ostalom.
Jednostavno sam se navikao na staru... covece kolko je to bio napredan browser u svoje vreme. 90% stvari koje su sada osnova svih ostalih, Opera je imala prva.
Obozavao sam recimo Notes koji je imala po defaultu, pa wand, pa fantastican bookmark editor (ovaj na cromiumu je tuga), pa recimo totalno jednostavna opcija uklanjanja + dugmeta sa speed diala, na novoj me to toliko iritira da ocu da poludim. A i opcije su joj tuga, fazon mogu da biram fontove, pocetnu stranu
Da ne spominjem da nova nema dorektno otvaranje .torrent fajlova, vec moras da ga saveujes na hard, pa da pokrenes da bi ga ubacio u torrent program.
I naravno nezaobilazni "private tab", a ne ko sad moram ceo private window da otvaram, pa ko idiot da prebacujem sa jednog prozora na drugi, umesto da imam sve na jednom mestu, pinovane tabove ne otvarao kao pinovane u novoj sesiju... sve u svemu srednje zalosno.
12.16 jednostavno ispred svog vremena. I umesto da naprave novi engine koji ce zadrzati sve sto je imao Presto uz poboljsanu brzinu i smanjenje potrosnje rama, oni uzeli ovo Guglovo *****

BOLEBIKI

pre 9 godina

Zanimljivo je čuti kako Ruski Yandex koristi Google Chromium podlogu :) Odmah se sjetim naših Rusofila koji tvrde kako Rusi mogu u potpunosti da se odvoje od zapada - da baš, nisu čak u stanju ni svoj browser da naprave :) Ruska tehnologija je jaka kao i Srpska mornarica!

Aleksandar

pre 9 godina

Ja sam čuo da Rusi koriste arapske cifre. Zamislite, ni svoje brojeve nisu mogli da izmisle, nego tuđe koriste. Jaka su mi oni sila... ;)

operski pevac

pre 9 godina

Ja imam Operu na Androidu i radi brzo i jednostavno! Ne treba mi nista posebno, bitno da ne mrcvari mobilni, kao ona neizbrisiva konjina Chrome. Mislim da velika vecina korisnika trazi samo jednostavnost i brzinu.

Dragan

pre 9 godina

Ja koristim operu i na desktopu i na mobilnom i za moje potrebe savrseno radi.Ne pada mi napamet da prelazim na nikakav Vivaldi i druge pregledace dok bude radila kao sada.

Zg

pre 9 godina

Koristim 12.17 i ne nameravam da prestanem.
Međutim polako se pojavljuje sve više sajtova koji su mi bitni a koji ovde ne rade kako treba.
(djuk, 27. januar 2015 18:37)

To i mene muči. Sve više problema... Ali jednostavno NEMA alternative ni u jednom drugom browseru. Nema. Čak i da negdje poinstaliraš pedeset ekstenzija (koje pojedu gigabajt RAM-a i uvedu hrpu bugova), to opet nije to.

Ja bez notesa, F4 i RSS-a, wanda, F12, shift+i, shift+g, ugrađene podrške za UserJS i UserCSS, EXIF viewera, triple clicka i mouse gesturesa ne mogu normalno koristiti web. O mogućnostima konfiguracije izgleda i pozicije svih elemenata prozora da ne pričamo.

Nadam se da će Vivaldi biti dobar. Za browser koji radi kao Opera 12, ali ima moderan engine ispod, bez problema bih platio (kao što sam pred više od deset godina platio Operu 6).

milos

pre 9 godina

hocu pregledac koji mi na pocetnu stranu nece ubacivati kojekakve stranice i izbacivati stotine reklama.
takodje koji nece trositi 1gb memorije.
ok za ram manje vise ali ovo sa reklamama u poslednje vreme je haos. malo pomaze adblock plus ali posle pola sata surfa i 2-3 taba win 7 trosi 2,5gb rama.

stefan.ivanovic@outlook.com

pre 9 godina

Evo kucam sa Vivaldia komentar. Po rasporedu funkcija po korisničkom interfejsu je skoro kopija stare Opere, mada mu fali dosta stvari. Sve radi jako brzo ali slabo opcija za sada ima. Youtube otvara u HTML5 playeru umesto u Flash playeru i osetno je lošiji od Flasha. Nema mouse gestures. Kada se unese adresa gmail npr. i pritisne Crtl+Enter ne dodaje sam www i .com kao drugi browseri. Ne pamti unete email adrese gobalno već za svaki sajt posebno, što može biti ok u nekom slučaju ali ne uvek. Stack tabova postoji ali da bi se videli grupisani tabovi mora desni klik na grupu pa Disolve Tab Stack, što nije baš praktično. Dupli klik na Tabs bar ne otvara novi tab već izlazi iz Maximize prikaza prozora, to je opcija koju su mnogi korisnici 12.xx Opere tražili u novoj Operi. Nema ni Recent tabs za sada. Generalno ima jako malo podešavanja ali cenim da će neke nove vremenom dodavati. Nema advanced options kao nekad opera što je imala kad se ukuca opera:config u adres bar, kada se ukuca vivaldi:config dobije se obavštenje da je stranica nedostupna a u samom tabu piše chrome://config/ is not available tako da je i ovo kao i nova Opera chromium baziran pregledač što je bezveze, stara Opera je bila brza kao zvrk baš zbog legendarnog Presto engine. HTML5 test prepoznaje user-string kao Vivaldi 1.0 a interesantno je da je HTML5 rezultat 511 naspram Chrome 39 koji ima 501 i Opere 27 koja ima 507, što je za svaku pohvalu. Za sad nije loše, skidam ponovo za mesec dana da vidimo progres

djuk

pre 9 godina

Naravno da je Opera bila ispred svih sa svojim konceptom koji obuhvata sve što vam treba direktno po instalaciji.
Koristim 12.17 i ne nameravam da prestanem.
Međutim polako se pojavljuje sve više sajtova koji su mi bitni a koji ovde ne rade kako treba. Nije bilo nove verzije 9 meseci, a i tada (12.16>12.17) su bile samo manje ispravke. Ove nove verzije sa Chromiumom su nešto potpuno drugo, radije koristim Iron nego te nove Opere. Probaću Vivaldi.

Недељко Стефановић

pre 9 godina

@BOLEBIKI

Прво, нико није независан од остатка света, па тако ни Русија.

Није ствар у томе да свако прави све сам. Apple није направио WebKit од нуле, него на основу KHTML-а из KDE пројекта, а подлога за OS X и iOS је BSD, који је као и KHTML слободан софтвер отвореног кода.

Тако и Yandex. Зашто би улагали у прављење свог Web engine-а, ако им се не исплати? Далеко од тога да је Русија информационо-технолошка сила, али има одатле и неких врло познатих пројеката.

1. Fine Reader,
2. WinRar,
3. 7z,
4. nginx,
5. Yandex.

Tiberije

pre 9 godina

Koristim operu od 2005 kada sam kupio racunar i moram da priznam da su me razocarali sa onim Stashom i uklanjanjem starog nacina organizacije bukmarka. Ali su idalje najbolji od svih

opera

pre 9 godina

Koristio sam Operu do verzije 12.17, ceo zivot. Onda se apdejtovala na ovu Operu 27, koja je, blago receno, katastrofalna. Video sam ovde na sajtu vest o ovom Vivaldiju, skinuo ga, i mnogo mi se vise dopada nego nova Opera. Iako je ovo tek razvojna verzija i nedostaje svasta, vidi se da ide u pravom smeru koji smo voleli kod starih Opera, tako da sam ja zvanicno poceo da ga koristim.

Opera 12.xx

pre 9 godina

Upravo pisem komentar iz Vivaldija. Odlican pregledac! Ima sve opcije koje su meni neophodne iz stare Opere. Postoji opcija da se instalira kao standalone. Defiinitivno vrijedi probati.

Che

pre 9 godina

(stefan.ivanovic@outlook.com, 27. januar 2015 19:55)

Stao sam kod fles plejera...kakav crni fles plejer, zastarelo djubre, treba ga zabraniti.

the who

pre 9 godina

(stefan.ivanovic@outlook.com, 27. januar 2015 19:55)
Stara Opera je sporija od apsolutno svih browser-a, i od Chrome-a i od Firefox-a i od IE i od Maxthon-a i od nove Opera-e

Nebojša

pre 9 godina

Ja imam instaliranu operu ali nešto mi nije jasno udjem u deinstalacioni meni i tamo stoje tri verzije opere mislim verzija 23 24 i 26 dali to tako treba piše da svaka zauzima po 450 mb.

Mod69

pre 9 godina

(Vaš e-mail, 27. januar 2015 12:49)

Sve sto si naveo mozes da imas i firefoxu i u chrome-u ako se samo malo potrudis. Postoje toliko plagova koji rade posao bez mucenja masine, na windzi, lindzi, kako god. Ne budi lenj i dzangrizav, jos si mlad.

hromirani

pre 9 godina

(milos, 27. januar 2015 16:44)
Kod mene Chrome podesen da On startup "Open a specific page" (www.google.com/ncr radi pretrage po google.com a ne .rs), na pocetnoj strani samo Google polje za pretragu. Umesto ABP odavno koristim Adguard (trosi 30-40MB) i to je to, trosi oko 1-1.5GB

shommie

pre 9 godina

A ja sam čuo da su sredstvo plaćanja u Rusiji rublje pa me sad kopka dal ja mogu svoje rublje da iskoristim za kupovinu tamo pošto u krasnim Sjedinjenim državama mogu plaćati samo u dolarima, što je takodje kul i fenomenanalno

nerealan

pre 9 godina

Koristim Chrome jer sam na Androidu i nije da sam prisiljen da ga koristim, ali i jeste... Chrome je prvo jako lepo dizajniran što je meni jako bitno. Dobro radi i nudi milion opcija sa svojom prodavnicom aplikacija i pravljenja više naloga za korištenje Chrome-a na kompu koji se sinhronizuje sa telefonom/tabletom itd. ALI... Chrome je masivan i jako puno resursa troši za svoje funkcionisanje i mnogo mi to smeta... Ne znam da li ste probali ChromeOS, ali Chrome na ChromeOS-u radi perfektno, ali bukvalno. Želeo bih takav Chrome i na svom ”prozoru".

Ske

pre 9 godina

Radim u firmi koja razvija jednu od popularnijih komponenti za Joomla CMS. Koliko je Opera bitna i relevantna danas govori činjenica da svoj sopstveni softver ni ne testiramo sa njom..
Ovo čudo, isto kao i Microsoftov Spartan će samo doneti još glavobolja web developerima.

mean machine

pre 9 godina

Koristim yandex i odličan je pretraživač. Uzeo najbolje od Chromea i Opere! Na mašini zajedno sa Chromom, Firefoxom, šiša ih za medalju po brzini!

BOLEBIKI

pre 9 godina

Zanimljivo je čuti kako Ruski Yandex koristi Google Chromium podlogu :) Odmah se sjetim naših Rusofila koji tvrde kako Rusi mogu u potpunosti da se odvoje od zapada - da baš, nisu čak u stanju ni svoj browser da naprave :) Ruska tehnologija je jaka kao i Srpska mornarica!

Dragan

pre 9 godina

Ja koristim operu i na desktopu i na mobilnom i za moje potrebe savrseno radi.Ne pada mi napamet da prelazim na nikakav Vivaldi i druge pregledace dok bude radila kao sada.

Mod69

pre 9 godina

(Vaš e-mail, 27. januar 2015 12:49)

Sve sto si naveo mozes da imas i firefoxu i u chrome-u ako se samo malo potrudis. Postoje toliko plagova koji rade posao bez mucenja masine, na windzi, lindzi, kako god. Ne budi lenj i dzangrizav, jos si mlad.

Aleksandar

pre 9 godina

Ja sam čuo da Rusi koriste arapske cifre. Zamislite, ni svoje brojeve nisu mogli da izmisle, nego tuđe koriste. Jaka su mi oni sila... ;)

the who

pre 9 godina

(stefan.ivanovic@outlook.com, 27. januar 2015 19:55)
Stara Opera je sporija od apsolutno svih browser-a, i od Chrome-a i od Firefox-a i od IE i od Maxthon-a i od nove Opera-e

nerealan

pre 9 godina

Koristim Chrome jer sam na Androidu i nije da sam prisiljen da ga koristim, ali i jeste... Chrome je prvo jako lepo dizajniran što je meni jako bitno. Dobro radi i nudi milion opcija sa svojom prodavnicom aplikacija i pravljenja više naloga za korištenje Chrome-a na kompu koji se sinhronizuje sa telefonom/tabletom itd. ALI... Chrome je masivan i jako puno resursa troši za svoje funkcionisanje i mnogo mi to smeta... Ne znam da li ste probali ChromeOS, ali Chrome na ChromeOS-u radi perfektno, ali bukvalno. Želeo bih takav Chrome i na svom ”prozoru".

mean machine

pre 9 godina

Koristim yandex i odličan je pretraživač. Uzeo najbolje od Chromea i Opere! Na mašini zajedno sa Chromom, Firefoxom, šiša ih za medalju po brzini!

Ske

pre 9 godina

Radim u firmi koja razvija jednu od popularnijih komponenti za Joomla CMS. Koliko je Opera bitna i relevantna danas govori činjenica da svoj sopstveni softver ni ne testiramo sa njom..
Ovo čudo, isto kao i Microsoftov Spartan će samo doneti još glavobolja web developerima.

shommie

pre 9 godina

A ja sam čuo da su sredstvo plaćanja u Rusiji rublje pa me sad kopka dal ja mogu svoje rublje da iskoristim za kupovinu tamo pošto u krasnim Sjedinjenim državama mogu plaćati samo u dolarima, što je takodje kul i fenomenanalno

Vaš e-mail

pre 9 godina

Koristio sam Operu sigurno zadnjih 10 godina, do pre mesec dana sam bio na 12.16, ali vise nisam mogao, engine je bas bas zastareo, dobar deo sajtova ne radi kako treba, a dobar deo sporo radi. Uveli su u CrOperi importovanje bookmarkova i passworda sa stare, pa sam presao nju. Zadovoljan sam brzinom al zato manjka u sve ostalom.
Jednostavno sam se navikao na staru... covece kolko je to bio napredan browser u svoje vreme. 90% stvari koje su sada osnova svih ostalih, Opera je imala prva.
Obozavao sam recimo Notes koji je imala po defaultu, pa wand, pa fantastican bookmark editor (ovaj na cromiumu je tuga), pa recimo totalno jednostavna opcija uklanjanja + dugmeta sa speed diala, na novoj me to toliko iritira da ocu da poludim. A i opcije su joj tuga, fazon mogu da biram fontove, pocetnu stranu
Da ne spominjem da nova nema dorektno otvaranje .torrent fajlova, vec moras da ga saveujes na hard, pa da pokrenes da bi ga ubacio u torrent program.
I naravno nezaobilazni "private tab", a ne ko sad moram ceo private window da otvaram, pa ko idiot da prebacujem sa jednog prozora na drugi, umesto da imam sve na jednom mestu, pinovane tabove ne otvarao kao pinovane u novoj sesiju... sve u svemu srednje zalosno.
12.16 jednostavno ispred svog vremena. I umesto da naprave novi engine koji ce zadrzati sve sto je imao Presto uz poboljsanu brzinu i smanjenje potrosnje rama, oni uzeli ovo Guglovo *****

hromirani

pre 9 godina

(milos, 27. januar 2015 16:44)
Kod mene Chrome podesen da On startup "Open a specific page" (www.google.com/ncr radi pretrage po google.com a ne .rs), na pocetnoj strani samo Google polje za pretragu. Umesto ABP odavno koristim Adguard (trosi 30-40MB) i to je to, trosi oko 1-1.5GB

milos

pre 9 godina

hocu pregledac koji mi na pocetnu stranu nece ubacivati kojekakve stranice i izbacivati stotine reklama.
takodje koji nece trositi 1gb memorije.
ok za ram manje vise ali ovo sa reklamama u poslednje vreme je haos. malo pomaze adblock plus ali posle pola sata surfa i 2-3 taba win 7 trosi 2,5gb rama.

Zg

pre 9 godina

Koristim 12.17 i ne nameravam da prestanem.
Međutim polako se pojavljuje sve više sajtova koji su mi bitni a koji ovde ne rade kako treba.
(djuk, 27. januar 2015 18:37)

To i mene muči. Sve više problema... Ali jednostavno NEMA alternative ni u jednom drugom browseru. Nema. Čak i da negdje poinstaliraš pedeset ekstenzija (koje pojedu gigabajt RAM-a i uvedu hrpu bugova), to opet nije to.

Ja bez notesa, F4 i RSS-a, wanda, F12, shift+i, shift+g, ugrađene podrške za UserJS i UserCSS, EXIF viewera, triple clicka i mouse gesturesa ne mogu normalno koristiti web. O mogućnostima konfiguracije izgleda i pozicije svih elemenata prozora da ne pričamo.

Nadam se da će Vivaldi biti dobar. Za browser koji radi kao Opera 12, ali ima moderan engine ispod, bez problema bih platio (kao što sam pred više od deset godina platio Operu 6).

Tiberije

pre 9 godina

Koristim operu od 2005 kada sam kupio racunar i moram da priznam da su me razocarali sa onim Stashom i uklanjanjem starog nacina organizacije bukmarka. Ali su idalje najbolji od svih

stefan.ivanovic@outlook.com

pre 9 godina

Evo kucam sa Vivaldia komentar. Po rasporedu funkcija po korisničkom interfejsu je skoro kopija stare Opere, mada mu fali dosta stvari. Sve radi jako brzo ali slabo opcija za sada ima. Youtube otvara u HTML5 playeru umesto u Flash playeru i osetno je lošiji od Flasha. Nema mouse gestures. Kada se unese adresa gmail npr. i pritisne Crtl+Enter ne dodaje sam www i .com kao drugi browseri. Ne pamti unete email adrese gobalno već za svaki sajt posebno, što može biti ok u nekom slučaju ali ne uvek. Stack tabova postoji ali da bi se videli grupisani tabovi mora desni klik na grupu pa Disolve Tab Stack, što nije baš praktično. Dupli klik na Tabs bar ne otvara novi tab već izlazi iz Maximize prikaza prozora, to je opcija koju su mnogi korisnici 12.xx Opere tražili u novoj Operi. Nema ni Recent tabs za sada. Generalno ima jako malo podešavanja ali cenim da će neke nove vremenom dodavati. Nema advanced options kao nekad opera što je imala kad se ukuca opera:config u adres bar, kada se ukuca vivaldi:config dobije se obavštenje da je stranica nedostupna a u samom tabu piše chrome://config/ is not available tako da je i ovo kao i nova Opera chromium baziran pregledač što je bezveze, stara Opera je bila brza kao zvrk baš zbog legendarnog Presto engine. HTML5 test prepoznaje user-string kao Vivaldi 1.0 a interesantno je da je HTML5 rezultat 511 naspram Chrome 39 koji ima 501 i Opere 27 koja ima 507, što je za svaku pohvalu. Za sad nije loše, skidam ponovo za mesec dana da vidimo progres

Che

pre 9 godina

(stefan.ivanovic@outlook.com, 27. januar 2015 19:55)

Stao sam kod fles plejera...kakav crni fles plejer, zastarelo djubre, treba ga zabraniti.

Nebojša

pre 9 godina

Ja imam instaliranu operu ali nešto mi nije jasno udjem u deinstalacioni meni i tamo stoje tri verzije opere mislim verzija 23 24 i 26 dali to tako treba piše da svaka zauzima po 450 mb.

djuk

pre 9 godina

Naravno da je Opera bila ispred svih sa svojim konceptom koji obuhvata sve što vam treba direktno po instalaciji.
Koristim 12.17 i ne nameravam da prestanem.
Međutim polako se pojavljuje sve više sajtova koji su mi bitni a koji ovde ne rade kako treba. Nije bilo nove verzije 9 meseci, a i tada (12.16>12.17) su bile samo manje ispravke. Ove nove verzije sa Chromiumom su nešto potpuno drugo, radije koristim Iron nego te nove Opere. Probaću Vivaldi.

Недељко Стефановић

pre 9 godina

@BOLEBIKI

Прво, нико није независан од остатка света, па тако ни Русија.

Није ствар у томе да свако прави све сам. Apple није направио WebKit од нуле, него на основу KHTML-а из KDE пројекта, а подлога за OS X и iOS је BSD, који је као и KHTML слободан софтвер отвореног кода.

Тако и Yandex. Зашто би улагали у прављење свог Web engine-а, ако им се не исплати? Далеко од тога да је Русија информационо-технолошка сила, али има одатле и неких врло познатих пројеката.

1. Fine Reader,
2. WinRar,
3. 7z,
4. nginx,
5. Yandex.

operski pevac

pre 9 godina

Ja imam Operu na Androidu i radi brzo i jednostavno! Ne treba mi nista posebno, bitno da ne mrcvari mobilni, kao ona neizbrisiva konjina Chrome. Mislim da velika vecina korisnika trazi samo jednostavnost i brzinu.

Opera 12.xx

pre 9 godina

Upravo pisem komentar iz Vivaldija. Odlican pregledac! Ima sve opcije koje su meni neophodne iz stare Opere. Postoji opcija da se instalira kao standalone. Defiinitivno vrijedi probati.

opera

pre 9 godina

Koristio sam Operu do verzije 12.17, ceo zivot. Onda se apdejtovala na ovu Operu 27, koja je, blago receno, katastrofalna. Video sam ovde na sajtu vest o ovom Vivaldiju, skinuo ga, i mnogo mi se vise dopada nego nova Opera. Iako je ovo tek razvojna verzija i nedostaje svasta, vidi se da ide u pravom smeru koji smo voleli kod starih Opera, tako da sam ja zvanicno poceo da ga koristim.