Ponedeljak, 26.01.2015.

08:30

Siriza za malo do apsolutne većine

Levičarska Siriza pobedila je na prevremenim parlamentarnih izborima u Grčkoj sa 36,34 odsto glasova birača i osvojenih 149 od 300 mesta u parlamentu.

Izvor: Tanjug

Siriza za malo do apsolutne veæine IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Milan

pre 9 godina

Pobedila politika troši-platiće-neko-drugi. Mi južnjaci verujemo u bajke
(ja, 26. januar 2015 09:07)

Za razliku od njih severnjaci se drže politike ruši-platiće-neko-drugi.
Nemci su sledećih 2000 godina trebali da žive u dužničkom ropstvu samo za ono što su uradili u 2. svetskom ratu. Gde bi mi bili danas da imamo sve ono što su nam nemci i njihovi saveznici porušili, u materijalnom i nematerijalnom smislu.

Milan

pre 9 godina

pa ovi su gori i od nas. Ladno veruju u bajke da ce im neko oprostiti dugove i reci tako je valja se oprostiti . Pa jel neko moze da veruje sa dva grama mozga u to. Njima su vec odpisali deo duga i sad bi jos. Kako to zamisljaju ? i koji je faktor Grcka ikome ? Mogu da odbiju i kazu necemo da placamo necemo mmf ali evropske institucije moraju jer su deo eu. Uvek sam bio zgrozen kako zive. Dok sam ziveo dole trosilo se vise nego sto realno imaju. kafane pune , radnje isto. Odakle ako je plata bila 1300 maraka tada ? Oni su najveci neradnici koje ja znam. Da vam opistem radni dan u privatnoj kompaniji, dodjes u devet popiju nes pa procitaju novine malo procaskaju jave se tu i tamo ne telefon onda oko 10.30 se malo pokrenu pa rade do jedan pa na rucak sat vremena a nema nikog sat i po. Onda dodju nabrekli od klope pospani lenji ajde opet kaficu i razvlacenje pa malo rade i eto pet sati ajdemo kuci. Efektivno nisu radili 4 sata. Zatim bio sam zabezeknut raznim nagrama u drzavnom sektoru i 13 , 14 i 15 plati. Pa gde to ima i koji to sistem moze da izdrzi. Oni sa te tri plate placali kredite za kola stanove itd. Ostalo za troskanje preko godine.A tek o prevarama sa kreditima firmi i vezama sa politicarima to je gore nego kod nas. Uzme kredit pa kao nema da vrati deo da nekom politicaru a ostalo preuzme grcka drzava i ojha lep zivot. A o ulaganju u hotele da ne govorim sve im je sa kraja osamdesetih uzas.

Veliki brat

pre 9 godina

Grci traže da im se otpiše popriličan deo duga, i svi to kritikuju, samo niko ne priča koliko od tog duga u stvari čine kamate.

Znate li da je glavni cilj Svetske Banke, MMF-a i sličnih institucija da im nikad ne vratite glavnicu zajma, samo da na vreme plaćate sve kamate.
Posle određenog broja godina plaćene kamate daleko premašuju glavnicu, naročito u slučaju Srbije, Grčke i sličnih zemalja gde su kamate vrlo nepovoljne.

Treće, ko je uopšte odobravao grcima tolika zaduživanja, ako nemaju ekonomiju da to vrate? Dakle, neko je u saradnji sa grčkim političarima namerno prihvatio lažiranje pravog stanja da bi ih gurnuo u još veće dugove.
Otprilike, kao što su u SAD oko 2002-2003. god. davali stambene kredite i onima koji nisu kreditno sposobni pa je 2008. pukao balon.

Normalan narod, koji nije imao neke koristi od tih kredita (kao što ni mi u Srbiji nismo videli ništa od tih milijardi investicija i kredita MMF-a), ne želi sada da steže još više kaiš dok su oni najviše odgovorni za to bezbrižni jer su se na vreme nafatirali.

Helsinki

pre 9 godina

Necete da vratite dug? Dobro, od sutra su Solun i Halkidiki Nemacka, a vi vidite kada sledeci put svratite u EU krcmu da se napijete, ali tako da ne ode i Atina.

maja

pre 9 godina

@gorane, SIRIZA će ući u koaliciju sa POTAMI, koja ima oko 6%, odmah je posle HRISI AVGI na 4. mestu. Možda i sa Kamenosom što ti kažeš, tj. sa strankom ANEKSARTITI ELINES, mada sumnjam. Ovde uglavnom pricaju da će to POTAMI, biti u vlasti sa Tiprasom.

grekos

pre 9 godina

Imam jedno pitanje, ako neko poznaje izborni sistem Grcke. Kako je moguce da Siriza ima otprilike 38 odsto glasova i dobije 149 mesta, a ND 27 odsto glasova i samo 79 poslanickih mesta, odnosno skoro duplo manje. Ipak je razlika samo 8 posto, ne vise.
Hvala
(Bruno,

Po grckom izbornom zakonu pobednik dobija bonus od 50 mesta u parlamentu

ajronik-supersonik

pre 9 godina

300 poslanika u parlamentu za toliku zemlju.....Makedoniju,Tesalijsku ravnicu,neshto brda u Epiru,poluostrvce Peloponez i gutu (naseljenih) malih golih ostrvaca!????!?....i gomilu slane vode......pa oni su zziv primer alegorije(ako bi mi,hipotetichki,bili Papa)-"vecci katolik od Pape"!....za**bashe i nas....

Srbin

pre 9 godina

Odgovor za Bruna:po grčkom izbornom zakonu stranka koja osvoji najviše glasova dobija bonus od 50 poslaničkih mesta zbog stabilnosti parlamenta.

Neko iz mase

pre 9 godina

E sad drzte gace, ako je neko imao koristi od EU to su grci. Tako da je na balkanu opet pobedila struja koja odgovara berlinu i londonu (kao kod nas vucko). I meni je neverovatno kako im to uspeva.

Zrinjski

pre 9 godina

jedva cekam da vidim kako ce lijeni grci dijelit 13 plata i sve povlastice trosenja, na koje su navikli od para EU? hmmm... bice zanimljivo , a lovu svu moraju ratit EU

ivanhoe

pre 9 godina

Imam jedno pitanje, ako neko poznaje izborni sistem Grcke. Kako je moguce da Siriza ima otprilike 38 odsto glasova i dobije 149 mesta, a ND 27 odsto glasova i samo 79 poslanickih mesta, odnosno skoro duplo manje. Ipak je razlika samo 8 posto, ne vise. Hvala (Bruno, 26. januar 2015 08:51)

Pobednik dobija 50 dodatnih mesta koja se ne dele vec su obezbedjena za pobednika. Znaci trecina i malo vise od 250 je 99 i jos 50 gratis. Cudan sistem imaju, favorizuje pobednika.

kolega

pre 9 godina

Ako Siriz zaista izvuce Grcku iz krize, bice haosa po Evropi. A ako su ovo obicne prazne populisticke price, onda znam kako ce se osecati Grcki narod.

Prpa, prpa

pre 9 godina

Gradjanska svest u Srbiji je jos na niskom nivou, kao i solidarnost jer vlast čini sve da nas medjusobno posvadja. Ipak, činjenica je da je ova vlast prva koja je smanjila plate i penzije, i to selektivno, pa treba očekivati da ce zbog gladnih stomaka i praznog novcanika doći do pojave neke nove političke stranke koja ce to iskoristiti. Pitanje je samo ko ce to biti.

Penzioner

pre 9 godina

Tako rade pametni narodi.U Grckoj su se zaovih par godina na vlasti promenile sve parlamentarne partije.Nesto ne valja odmah na izbore.A ne ko mi.Ne valja a vladajuca stranka i dalje ima podrsku naroda.Uzmu penzije i plate svi gundjaju ali glasaju za iste.Cudni smo mi Srbi

Bee-Zon

pre 9 godina

Nema od toga nista. Grcka moze da se ku..i ali ne zna da leti. Ako prestanu sa otplatom duga izbacice ih iz evrozone, vrednost drahme ce naglo pasti, cene skociti, narod opet izaci na ulice. Nece biti Nemaca da posalju pomoc.

repus

pre 9 godina

на велику жалост морам рећи да је европа заслужила ову казну грчке јел није ми никада било јасно зашто су је и примили у еу када је код нас се знало и половином прошлог века да се каже пропао као грчка свако лето гледајући колико је то нерадан народ још горе сам бесан зашто су је примили у еу сада нека искусе своју грешку једини им је спас да је избаце из еу ми сада можемо да очекујемо да ће да нам браски врате визе као деведесетих јел ће да кажу требанам за трошкарење и ми ћемо по обичају то да прихватимо и да похрлимо на море код њих јел је то буразерски да нам наплате визе пошто смо ми богатија земља од њих

Goran

pre 9 godina

Neće se desiti ništa spektakularno. Ni u samoj Grčkoj,a kamoli u EU. SIRIZA je uspela da dobro plovi na talasu nezadovoljstva zbog mera stednje u Grčkoj. Realno govoreći, u Grčkoj se i moralo štedeti.Sama logika goviri da npr. Grčka ima mniži bdp po glavi stanovnika od Češke i Slovačke, manji broj zaposlenih, naročito u privredi, a plate su bile 20% više. Dok je u Češkoj i Slovačkoj 15% radilo u državnom sektoru, dotle je u Grčkoj taj % prelazio 60. Dakle, para niej bilo ,zaduživalo se i došlo sve na napaltu.
Naravno, teško se štedi sa 750 evra plate, ali laklše nego sa naših 300.To su činjenice.
Pobeda SIRIZE i nije loša jer će malo provetriti scenu Grčke i EU. Ono što nije dobro je porast populizma i demagogije. Svuda.
SIRIZA ima i taj mali problem nedostajuča dva mandata za tanku većinu. Ona nema mogućnost da sarađuje sa komunistima jer komunisti SIRIZU smatraju kukavičjim jajetom i lažnom levicom.Ne mogu ni sa PASOKOM i Novom Demokratijom, a n isa profašističkom ZLATNOM ZOROM. Ostaje jedna mala partija SLOBODNI GRCI. Oni su jako desno, ali su isto protiv mera štednje.E, sad, kako će ići saradnja krajnje levice i krajnje desnice,to će se tek videti. A sa druge strane će biti 47% opozicionih poslanika, razne fele. Biće teško SIRIZI ,ali ponoviću, nikakavog potreca biti neće.

boba ns

pre 9 godina

Volim Grke i Grcku, ali kako oni misle i dokle da trose ono sto nisu zaradili. Pa lako je trositi tudje. oni jednostavno nisu u stanju da obezbede standard na koji su navikli troseci pozamljeno i ne vracajuci kredite. to jednostavno nije moguce.
svako od nas ima kesu u koju svako jutro zabije glavu da vidi koliko ima. ako nema, sakekas da nesto dodje pa trosis ili stedis.

dragan

pre 9 godina

Onaj koji osvoji prvo mesto, automatski dobija 50 mandata bonus i zato se mnogima matematika ne slaze! To je posteno i dobro resenje, a ne kao kod nas, pa najvece funkcije i odgovornost preuzme G17 sa 5%!

milos

pre 9 godina

Ovo je prost pokazatelj koliko je Grcima muka od mera stednji i dogovora sa MMF-om. Ono sto je ovaj covek pricao se meri sa bajkama (mozda me demantuje, ko zna) a narod mu je poverovao.
mada, ako uspe u nameri, napravice haos u EU, jer levicarski pokret jaca, te me reakcije na njihovu pobedu iz zemalja eu uopste ne cude

goranski

pre 9 godina

Po komentarima ovde na B92 jasno je da ovako nesto u Srbiji nikad ne bi proslo.
Ideja solidarnosti je nepojmiva prosecnom kmetu na ovim prostorima.
Mi radije prodajemo glasove za serpu ribe i zivimo u blatu dok hvalimo vodju
po kojekavim portalima.
Kad bi test inteligencije bio obavezan pre glasanja u ovoj zemjli mi ne bi imali ovakvu vladu.
Izgleda da su najbolji stvarno otisli odavde.

Karadoz

pre 9 godina

Lijepo je vjerovati u bajke ali jednom se ipak mora odrasti. I bice vec nakon mjesec dana protesti jer ce neko `zaboraviti` sta je obecao.

patriot

pre 9 godina

samo nemci su grcima pozajmili 75 milijarde €. sad grci traze da se otpise 60%! a obecao je 300.000 novih radnih mesta u javnom sektoru!!!! e moji grci....
i jos nesto: ukupno trazi da im se otpisu 190 milijarde €...

pisar

pre 9 godina

Imam jedno pitanje, ako neko poznaje izborni sistem Grcke. Kako je moguce da Siriza ima otprilike 38 odsto glasova i dobije 149 mesta, a ND 27 odsto glasova i samo 79 poslanickih mesta, odnosno skoro duplo manje. Ipak je razlika samo 8 posto, ne vise.
Hvala
(Bruno, 26. januar 2015 08:51)


Onaj koji dobije izbore,automatski mu se pripisuju 50 poslaničkih mjesta,koja su za to rezervirana.

... ma , ko mene pita ...

pre 9 godina

Negde procitah , da su u izbornoj kampanji obecavali , da banke nece nikome vise da oduzimaju stanove zbog duga ...??!!? Zvuci poznato , kod nas su obecavali da ce dug za struju svima biti otpisan i da se ne placa , da ce da se zivi bolje za 2-3 ... pa , opet za 2-3 godine , pa opet za 3-4 god ... Grcima sve naj ... ali nama , neka je Bog u pomoc .

Bruno

pre 9 godina

Imam jedno pitanje, ako neko poznaje izborni sistem Grcke. Kako je moguce da Siriza ima otprilike 38 odsto glasova i dobije 149 mesta, a ND 27 odsto glasova i samo 79 poslanickih mesta, odnosno skoro duplo manje. Ipak je razlika samo 8 posto, ne vise.
Hvala

nebojsa

pre 9 godina

Nadam se da ce buduca vlada Grcke sluziti svom narodu za razliku od nase koja sluzi strancima dajuci radnicima niske robske plate i unistavajuci 1.700.000 penzionera.

Aron

pre 9 godina

Sve jedno. Verovatno će formirati vlast. Ovim rezultatima Grci su pokazali neviđenu neodgovornost i glupost. Jer ne shvataju da je sve eovo posledica prevelikog zaduženja i da je njihov raniji standard bio samo balon koji jednom pukao. I nastavoće da puca jer novac mora da se vrati , nema izvlačenja.

plying

pre 9 godina

konacno svez dasak vazduha u odavno zadimljenoj kafani zvanoj eu! samo da izdrzi siriza i cipras, pa da to bude zaista radjanje nove zore i nade za obicne ljude u evropi! a koliko su grci ispred nas vidi se sto biraju ciprasa a mi vucica koji nam mere stednje prodaje kao reforme!!

goranski

pre 9 godina

Po komentarima ovde na B92 jasno je da ovako nesto u Srbiji nikad ne bi proslo.
Ideja solidarnosti je nepojmiva prosecnom kmetu na ovim prostorima.
Mi radije prodajemo glasove za serpu ribe i zivimo u blatu dok hvalimo vodju
po kojekavim portalima.
Kad bi test inteligencije bio obavezan pre glasanja u ovoj zemjli mi ne bi imali ovakvu vladu.
Izgleda da su najbolji stvarno otisli odavde.

... ma , ko mene pita ...

pre 9 godina

Negde procitah , da su u izbornoj kampanji obecavali , da banke nece nikome vise da oduzimaju stanove zbog duga ...??!!? Zvuci poznato , kod nas su obecavali da ce dug za struju svima biti otpisan i da se ne placa , da ce da se zivi bolje za 2-3 ... pa , opet za 2-3 godine , pa opet za 3-4 god ... Grcima sve naj ... ali nama , neka je Bog u pomoc .

plying

pre 9 godina

konacno svez dasak vazduha u odavno zadimljenoj kafani zvanoj eu! samo da izdrzi siriza i cipras, pa da to bude zaista radjanje nove zore i nade za obicne ljude u evropi! a koliko su grci ispred nas vidi se sto biraju ciprasa a mi vucica koji nam mere stednje prodaje kao reforme!!

nebojsa

pre 9 godina

Nadam se da ce buduca vlada Grcke sluziti svom narodu za razliku od nase koja sluzi strancima dajuci radnicima niske robske plate i unistavajuci 1.700.000 penzionera.

kolega

pre 9 godina

Ako Siriz zaista izvuce Grcku iz krize, bice haosa po Evropi. A ako su ovo obicne prazne populisticke price, onda znam kako ce se osecati Grcki narod.

Penzioner

pre 9 godina

Tako rade pametni narodi.U Grckoj su se zaovih par godina na vlasti promenile sve parlamentarne partije.Nesto ne valja odmah na izbore.A ne ko mi.Ne valja a vladajuca stranka i dalje ima podrsku naroda.Uzmu penzije i plate svi gundjaju ali glasaju za iste.Cudni smo mi Srbi

Zrinjski

pre 9 godina

jedva cekam da vidim kako ce lijeni grci dijelit 13 plata i sve povlastice trosenja, na koje su navikli od para EU? hmmm... bice zanimljivo , a lovu svu moraju ratit EU

Aron

pre 9 godina

Sve jedno. Verovatno će formirati vlast. Ovim rezultatima Grci su pokazali neviđenu neodgovornost i glupost. Jer ne shvataju da je sve eovo posledica prevelikog zaduženja i da je njihov raniji standard bio samo balon koji jednom pukao. I nastavoće da puca jer novac mora da se vrati , nema izvlačenja.

ivanhoe

pre 9 godina

Imam jedno pitanje, ako neko poznaje izborni sistem Grcke. Kako je moguce da Siriza ima otprilike 38 odsto glasova i dobije 149 mesta, a ND 27 odsto glasova i samo 79 poslanickih mesta, odnosno skoro duplo manje. Ipak je razlika samo 8 posto, ne vise. Hvala (Bruno, 26. januar 2015 08:51)

Pobednik dobija 50 dodatnih mesta koja se ne dele vec su obezbedjena za pobednika. Znaci trecina i malo vise od 250 je 99 i jos 50 gratis. Cudan sistem imaju, favorizuje pobednika.

Neko iz mase

pre 9 godina

E sad drzte gace, ako je neko imao koristi od EU to su grci. Tako da je na balkanu opet pobedila struja koja odgovara berlinu i londonu (kao kod nas vucko). I meni je neverovatno kako im to uspeva.

Bruno

pre 9 godina

Imam jedno pitanje, ako neko poznaje izborni sistem Grcke. Kako je moguce da Siriza ima otprilike 38 odsto glasova i dobije 149 mesta, a ND 27 odsto glasova i samo 79 poslanickih mesta, odnosno skoro duplo manje. Ipak je razlika samo 8 posto, ne vise.
Hvala

grekos

pre 9 godina

Imam jedno pitanje, ako neko poznaje izborni sistem Grcke. Kako je moguce da Siriza ima otprilike 38 odsto glasova i dobije 149 mesta, a ND 27 odsto glasova i samo 79 poslanickih mesta, odnosno skoro duplo manje. Ipak je razlika samo 8 posto, ne vise.
Hvala
(Bruno,

Po grckom izbornom zakonu pobednik dobija bonus od 50 mesta u parlamentu

Prpa, prpa

pre 9 godina

Gradjanska svest u Srbiji je jos na niskom nivou, kao i solidarnost jer vlast čini sve da nas medjusobno posvadja. Ipak, činjenica je da je ova vlast prva koja je smanjila plate i penzije, i to selektivno, pa treba očekivati da ce zbog gladnih stomaka i praznog novcanika doći do pojave neke nove političke stranke koja ce to iskoristiti. Pitanje je samo ko ce to biti.

Goran

pre 9 godina

Neće se desiti ništa spektakularno. Ni u samoj Grčkoj,a kamoli u EU. SIRIZA je uspela da dobro plovi na talasu nezadovoljstva zbog mera stednje u Grčkoj. Realno govoreći, u Grčkoj se i moralo štedeti.Sama logika goviri da npr. Grčka ima mniži bdp po glavi stanovnika od Češke i Slovačke, manji broj zaposlenih, naročito u privredi, a plate su bile 20% više. Dok je u Češkoj i Slovačkoj 15% radilo u državnom sektoru, dotle je u Grčkoj taj % prelazio 60. Dakle, para niej bilo ,zaduživalo se i došlo sve na napaltu.
Naravno, teško se štedi sa 750 evra plate, ali laklše nego sa naših 300.To su činjenice.
Pobeda SIRIZE i nije loša jer će malo provetriti scenu Grčke i EU. Ono što nije dobro je porast populizma i demagogije. Svuda.
SIRIZA ima i taj mali problem nedostajuča dva mandata za tanku većinu. Ona nema mogućnost da sarađuje sa komunistima jer komunisti SIRIZU smatraju kukavičjim jajetom i lažnom levicom.Ne mogu ni sa PASOKOM i Novom Demokratijom, a n isa profašističkom ZLATNOM ZOROM. Ostaje jedna mala partija SLOBODNI GRCI. Oni su jako desno, ali su isto protiv mera štednje.E, sad, kako će ići saradnja krajnje levice i krajnje desnice,to će se tek videti. A sa druge strane će biti 47% opozicionih poslanika, razne fele. Biće teško SIRIZI ,ali ponoviću, nikakavog potreca biti neće.

Bee-Zon

pre 9 godina

Nema od toga nista. Grcka moze da se ku..i ali ne zna da leti. Ako prestanu sa otplatom duga izbacice ih iz evrozone, vrednost drahme ce naglo pasti, cene skociti, narod opet izaci na ulice. Nece biti Nemaca da posalju pomoc.

milos

pre 9 godina

Ovo je prost pokazatelj koliko je Grcima muka od mera stednji i dogovora sa MMF-om. Ono sto je ovaj covek pricao se meri sa bajkama (mozda me demantuje, ko zna) a narod mu je poverovao.
mada, ako uspe u nameri, napravice haos u EU, jer levicarski pokret jaca, te me reakcije na njihovu pobedu iz zemalja eu uopste ne cude

patriot

pre 9 godina

samo nemci su grcima pozajmili 75 milijarde €. sad grci traze da se otpise 60%! a obecao je 300.000 novih radnih mesta u javnom sektoru!!!! e moji grci....
i jos nesto: ukupno trazi da im se otpisu 190 milijarde €...

Karadoz

pre 9 godina

Lijepo je vjerovati u bajke ali jednom se ipak mora odrasti. I bice vec nakon mjesec dana protesti jer ce neko `zaboraviti` sta je obecao.

dragan

pre 9 godina

Onaj koji osvoji prvo mesto, automatski dobija 50 mandata bonus i zato se mnogima matematika ne slaze! To je posteno i dobro resenje, a ne kao kod nas, pa najvece funkcije i odgovornost preuzme G17 sa 5%!

Srbin

pre 9 godina

Odgovor za Bruna:po grčkom izbornom zakonu stranka koja osvoji najviše glasova dobija bonus od 50 poslaničkih mesta zbog stabilnosti parlamenta.

ajronik-supersonik

pre 9 godina

300 poslanika u parlamentu za toliku zemlju.....Makedoniju,Tesalijsku ravnicu,neshto brda u Epiru,poluostrvce Peloponez i gutu (naseljenih) malih golih ostrvaca!????!?....i gomilu slane vode......pa oni su zziv primer alegorije(ako bi mi,hipotetichki,bili Papa)-"vecci katolik od Pape"!....za**bashe i nas....

boba ns

pre 9 godina

Volim Grke i Grcku, ali kako oni misle i dokle da trose ono sto nisu zaradili. Pa lako je trositi tudje. oni jednostavno nisu u stanju da obezbede standard na koji su navikli troseci pozamljeno i ne vracajuci kredite. to jednostavno nije moguce.
svako od nas ima kesu u koju svako jutro zabije glavu da vidi koliko ima. ako nema, sakekas da nesto dodje pa trosis ili stedis.

repus

pre 9 godina

на велику жалост морам рећи да је европа заслужила ову казну грчке јел није ми никада било јасно зашто су је и примили у еу када је код нас се знало и половином прошлог века да се каже пропао као грчка свако лето гледајући колико је то нерадан народ још горе сам бесан зашто су је примили у еу сада нека искусе своју грешку једини им је спас да је избаце из еу ми сада можемо да очекујемо да ће да нам браски врате визе као деведесетих јел ће да кажу требанам за трошкарење и ми ћемо по обичају то да прихватимо и да похрлимо на море код њих јел је то буразерски да нам наплате визе пошто смо ми богатија земља од њих

Milan

pre 9 godina

Pobedila politika troši-platiće-neko-drugi. Mi južnjaci verujemo u bajke
(ja, 26. januar 2015 09:07)

Za razliku od njih severnjaci se drže politike ruši-platiće-neko-drugi.
Nemci su sledećih 2000 godina trebali da žive u dužničkom ropstvu samo za ono što su uradili u 2. svetskom ratu. Gde bi mi bili danas da imamo sve ono što su nam nemci i njihovi saveznici porušili, u materijalnom i nematerijalnom smislu.

Veliki brat

pre 9 godina

Grci traže da im se otpiše popriličan deo duga, i svi to kritikuju, samo niko ne priča koliko od tog duga u stvari čine kamate.

Znate li da je glavni cilj Svetske Banke, MMF-a i sličnih institucija da im nikad ne vratite glavnicu zajma, samo da na vreme plaćate sve kamate.
Posle određenog broja godina plaćene kamate daleko premašuju glavnicu, naročito u slučaju Srbije, Grčke i sličnih zemalja gde su kamate vrlo nepovoljne.

Treće, ko je uopšte odobravao grcima tolika zaduživanja, ako nemaju ekonomiju da to vrate? Dakle, neko je u saradnji sa grčkim političarima namerno prihvatio lažiranje pravog stanja da bi ih gurnuo u još veće dugove.
Otprilike, kao što su u SAD oko 2002-2003. god. davali stambene kredite i onima koji nisu kreditno sposobni pa je 2008. pukao balon.

Normalan narod, koji nije imao neke koristi od tih kredita (kao što ni mi u Srbiji nismo videli ništa od tih milijardi investicija i kredita MMF-a), ne želi sada da steže još više kaiš dok su oni najviše odgovorni za to bezbrižni jer su se na vreme nafatirali.

Milan

pre 9 godina

pa ovi su gori i od nas. Ladno veruju u bajke da ce im neko oprostiti dugove i reci tako je valja se oprostiti . Pa jel neko moze da veruje sa dva grama mozga u to. Njima su vec odpisali deo duga i sad bi jos. Kako to zamisljaju ? i koji je faktor Grcka ikome ? Mogu da odbiju i kazu necemo da placamo necemo mmf ali evropske institucije moraju jer su deo eu. Uvek sam bio zgrozen kako zive. Dok sam ziveo dole trosilo se vise nego sto realno imaju. kafane pune , radnje isto. Odakle ako je plata bila 1300 maraka tada ? Oni su najveci neradnici koje ja znam. Da vam opistem radni dan u privatnoj kompaniji, dodjes u devet popiju nes pa procitaju novine malo procaskaju jave se tu i tamo ne telefon onda oko 10.30 se malo pokrenu pa rade do jedan pa na rucak sat vremena a nema nikog sat i po. Onda dodju nabrekli od klope pospani lenji ajde opet kaficu i razvlacenje pa malo rade i eto pet sati ajdemo kuci. Efektivno nisu radili 4 sata. Zatim bio sam zabezeknut raznim nagrama u drzavnom sektoru i 13 , 14 i 15 plati. Pa gde to ima i koji to sistem moze da izdrzi. Oni sa te tri plate placali kredite za kola stanove itd. Ostalo za troskanje preko godine.A tek o prevarama sa kreditima firmi i vezama sa politicarima to je gore nego kod nas. Uzme kredit pa kao nema da vrati deo da nekom politicaru a ostalo preuzme grcka drzava i ojha lep zivot. A o ulaganju u hotele da ne govorim sve im je sa kraja osamdesetih uzas.

pisar

pre 9 godina

Imam jedno pitanje, ako neko poznaje izborni sistem Grcke. Kako je moguce da Siriza ima otprilike 38 odsto glasova i dobije 149 mesta, a ND 27 odsto glasova i samo 79 poslanickih mesta, odnosno skoro duplo manje. Ipak je razlika samo 8 posto, ne vise.
Hvala
(Bruno, 26. januar 2015 08:51)


Onaj koji dobije izbore,automatski mu se pripisuju 50 poslaničkih mjesta,koja su za to rezervirana.

Helsinki

pre 9 godina

Necete da vratite dug? Dobro, od sutra su Solun i Halkidiki Nemacka, a vi vidite kada sledeci put svratite u EU krcmu da se napijete, ali tako da ne ode i Atina.

maja

pre 9 godina

@gorane, SIRIZA će ući u koaliciju sa POTAMI, koja ima oko 6%, odmah je posle HRISI AVGI na 4. mestu. Možda i sa Kamenosom što ti kažeš, tj. sa strankom ANEKSARTITI ELINES, mada sumnjam. Ovde uglavnom pricaju da će to POTAMI, biti u vlasti sa Tiprasom.

Aron

pre 9 godina

Sve jedno. Verovatno će formirati vlast. Ovim rezultatima Grci su pokazali neviđenu neodgovornost i glupost. Jer ne shvataju da je sve eovo posledica prevelikog zaduženja i da je njihov raniji standard bio samo balon koji jednom pukao. I nastavoće da puca jer novac mora da se vrati , nema izvlačenja.

repus

pre 9 godina

на велику жалост морам рећи да је европа заслужила ову казну грчке јел није ми никада било јасно зашто су је и примили у еу када је код нас се знало и половином прошлог века да се каже пропао као грчка свако лето гледајући колико је то нерадан народ још горе сам бесан зашто су је примили у еу сада нека искусе своју грешку једини им је спас да је избаце из еу ми сада можемо да очекујемо да ће да нам браски врате визе као деведесетих јел ће да кажу требанам за трошкарење и ми ћемо по обичају то да прихватимо и да похрлимо на море код њих јел је то буразерски да нам наплате визе пошто смо ми богатија земља од њих

Zrinjski

pre 9 godina

jedva cekam da vidim kako ce lijeni grci dijelit 13 plata i sve povlastice trosenja, na koje su navikli od para EU? hmmm... bice zanimljivo , a lovu svu moraju ratit EU

Neko iz mase

pre 9 godina

E sad drzte gace, ako je neko imao koristi od EU to su grci. Tako da je na balkanu opet pobedila struja koja odgovara berlinu i londonu (kao kod nas vucko). I meni je neverovatno kako im to uspeva.

plying

pre 9 godina

konacno svez dasak vazduha u odavno zadimljenoj kafani zvanoj eu! samo da izdrzi siriza i cipras, pa da to bude zaista radjanje nove zore i nade za obicne ljude u evropi! a koliko su grci ispred nas vidi se sto biraju ciprasa a mi vucica koji nam mere stednje prodaje kao reforme!!

ajronik-supersonik

pre 9 godina

300 poslanika u parlamentu za toliku zemlju.....Makedoniju,Tesalijsku ravnicu,neshto brda u Epiru,poluostrvce Peloponez i gutu (naseljenih) malih golih ostrvaca!????!?....i gomilu slane vode......pa oni su zziv primer alegorije(ako bi mi,hipotetichki,bili Papa)-"vecci katolik od Pape"!....za**bashe i nas....

Helsinki

pre 9 godina

Necete da vratite dug? Dobro, od sutra su Solun i Halkidiki Nemacka, a vi vidite kada sledeci put svratite u EU krcmu da se napijete, ali tako da ne ode i Atina.

Bee-Zon

pre 9 godina

Nema od toga nista. Grcka moze da se ku..i ali ne zna da leti. Ako prestanu sa otplatom duga izbacice ih iz evrozone, vrednost drahme ce naglo pasti, cene skociti, narod opet izaci na ulice. Nece biti Nemaca da posalju pomoc.

nebojsa

pre 9 godina

Nadam se da ce buduca vlada Grcke sluziti svom narodu za razliku od nase koja sluzi strancima dajuci radnicima niske robske plate i unistavajuci 1.700.000 penzionera.

goranski

pre 9 godina

Po komentarima ovde na B92 jasno je da ovako nesto u Srbiji nikad ne bi proslo.
Ideja solidarnosti je nepojmiva prosecnom kmetu na ovim prostorima.
Mi radije prodajemo glasove za serpu ribe i zivimo u blatu dok hvalimo vodju
po kojekavim portalima.
Kad bi test inteligencije bio obavezan pre glasanja u ovoj zemjli mi ne bi imali ovakvu vladu.
Izgleda da su najbolji stvarno otisli odavde.

Bruno

pre 9 godina

Imam jedno pitanje, ako neko poznaje izborni sistem Grcke. Kako je moguce da Siriza ima otprilike 38 odsto glasova i dobije 149 mesta, a ND 27 odsto glasova i samo 79 poslanickih mesta, odnosno skoro duplo manje. Ipak je razlika samo 8 posto, ne vise.
Hvala

... ma , ko mene pita ...

pre 9 godina

Negde procitah , da su u izbornoj kampanji obecavali , da banke nece nikome vise da oduzimaju stanove zbog duga ...??!!? Zvuci poznato , kod nas su obecavali da ce dug za struju svima biti otpisan i da se ne placa , da ce da se zivi bolje za 2-3 ... pa , opet za 2-3 godine , pa opet za 3-4 god ... Grcima sve naj ... ali nama , neka je Bog u pomoc .

Karadoz

pre 9 godina

Lijepo je vjerovati u bajke ali jednom se ipak mora odrasti. I bice vec nakon mjesec dana protesti jer ce neko `zaboraviti` sta je obecao.

boba ns

pre 9 godina

Volim Grke i Grcku, ali kako oni misle i dokle da trose ono sto nisu zaradili. Pa lako je trositi tudje. oni jednostavno nisu u stanju da obezbede standard na koji su navikli troseci pozamljeno i ne vracajuci kredite. to jednostavno nije moguce.
svako od nas ima kesu u koju svako jutro zabije glavu da vidi koliko ima. ako nema, sakekas da nesto dodje pa trosis ili stedis.

Penzioner

pre 9 godina

Tako rade pametni narodi.U Grckoj su se zaovih par godina na vlasti promenile sve parlamentarne partije.Nesto ne valja odmah na izbore.A ne ko mi.Ne valja a vladajuca stranka i dalje ima podrsku naroda.Uzmu penzije i plate svi gundjaju ali glasaju za iste.Cudni smo mi Srbi

Milan

pre 9 godina

pa ovi su gori i od nas. Ladno veruju u bajke da ce im neko oprostiti dugove i reci tako je valja se oprostiti . Pa jel neko moze da veruje sa dva grama mozga u to. Njima su vec odpisali deo duga i sad bi jos. Kako to zamisljaju ? i koji je faktor Grcka ikome ? Mogu da odbiju i kazu necemo da placamo necemo mmf ali evropske institucije moraju jer su deo eu. Uvek sam bio zgrozen kako zive. Dok sam ziveo dole trosilo se vise nego sto realno imaju. kafane pune , radnje isto. Odakle ako je plata bila 1300 maraka tada ? Oni su najveci neradnici koje ja znam. Da vam opistem radni dan u privatnoj kompaniji, dodjes u devet popiju nes pa procitaju novine malo procaskaju jave se tu i tamo ne telefon onda oko 10.30 se malo pokrenu pa rade do jedan pa na rucak sat vremena a nema nikog sat i po. Onda dodju nabrekli od klope pospani lenji ajde opet kaficu i razvlacenje pa malo rade i eto pet sati ajdemo kuci. Efektivno nisu radili 4 sata. Zatim bio sam zabezeknut raznim nagrama u drzavnom sektoru i 13 , 14 i 15 plati. Pa gde to ima i koji to sistem moze da izdrzi. Oni sa te tri plate placali kredite za kola stanove itd. Ostalo za troskanje preko godine.A tek o prevarama sa kreditima firmi i vezama sa politicarima to je gore nego kod nas. Uzme kredit pa kao nema da vrati deo da nekom politicaru a ostalo preuzme grcka drzava i ojha lep zivot. A o ulaganju u hotele da ne govorim sve im je sa kraja osamdesetih uzas.

patriot

pre 9 godina

samo nemci su grcima pozajmili 75 milijarde €. sad grci traze da se otpise 60%! a obecao je 300.000 novih radnih mesta u javnom sektoru!!!! e moji grci....
i jos nesto: ukupno trazi da im se otpisu 190 milijarde €...

Goran

pre 9 godina

Neće se desiti ništa spektakularno. Ni u samoj Grčkoj,a kamoli u EU. SIRIZA je uspela da dobro plovi na talasu nezadovoljstva zbog mera stednje u Grčkoj. Realno govoreći, u Grčkoj se i moralo štedeti.Sama logika goviri da npr. Grčka ima mniži bdp po glavi stanovnika od Češke i Slovačke, manji broj zaposlenih, naročito u privredi, a plate su bile 20% više. Dok je u Češkoj i Slovačkoj 15% radilo u državnom sektoru, dotle je u Grčkoj taj % prelazio 60. Dakle, para niej bilo ,zaduživalo se i došlo sve na napaltu.
Naravno, teško se štedi sa 750 evra plate, ali laklše nego sa naših 300.To su činjenice.
Pobeda SIRIZE i nije loša jer će malo provetriti scenu Grčke i EU. Ono što nije dobro je porast populizma i demagogije. Svuda.
SIRIZA ima i taj mali problem nedostajuča dva mandata za tanku većinu. Ona nema mogućnost da sarađuje sa komunistima jer komunisti SIRIZU smatraju kukavičjim jajetom i lažnom levicom.Ne mogu ni sa PASOKOM i Novom Demokratijom, a n isa profašističkom ZLATNOM ZOROM. Ostaje jedna mala partija SLOBODNI GRCI. Oni su jako desno, ali su isto protiv mera štednje.E, sad, kako će ići saradnja krajnje levice i krajnje desnice,to će se tek videti. A sa druge strane će biti 47% opozicionih poslanika, razne fele. Biće teško SIRIZI ,ali ponoviću, nikakavog potreca biti neće.

Milan

pre 9 godina

Pobedila politika troši-platiće-neko-drugi. Mi južnjaci verujemo u bajke
(ja, 26. januar 2015 09:07)

Za razliku od njih severnjaci se drže politike ruši-platiće-neko-drugi.
Nemci su sledećih 2000 godina trebali da žive u dužničkom ropstvu samo za ono što su uradili u 2. svetskom ratu. Gde bi mi bili danas da imamo sve ono što su nam nemci i njihovi saveznici porušili, u materijalnom i nematerijalnom smislu.

Veliki brat

pre 9 godina

Grci traže da im se otpiše popriličan deo duga, i svi to kritikuju, samo niko ne priča koliko od tog duga u stvari čine kamate.

Znate li da je glavni cilj Svetske Banke, MMF-a i sličnih institucija da im nikad ne vratite glavnicu zajma, samo da na vreme plaćate sve kamate.
Posle određenog broja godina plaćene kamate daleko premašuju glavnicu, naročito u slučaju Srbije, Grčke i sličnih zemalja gde su kamate vrlo nepovoljne.

Treće, ko je uopšte odobravao grcima tolika zaduživanja, ako nemaju ekonomiju da to vrate? Dakle, neko je u saradnji sa grčkim političarima namerno prihvatio lažiranje pravog stanja da bi ih gurnuo u još veće dugove.
Otprilike, kao što su u SAD oko 2002-2003. god. davali stambene kredite i onima koji nisu kreditno sposobni pa je 2008. pukao balon.

Normalan narod, koji nije imao neke koristi od tih kredita (kao što ni mi u Srbiji nismo videli ništa od tih milijardi investicija i kredita MMF-a), ne želi sada da steže još više kaiš dok su oni najviše odgovorni za to bezbrižni jer su se na vreme nafatirali.

kolega

pre 9 godina

Ako Siriz zaista izvuce Grcku iz krize, bice haosa po Evropi. A ako su ovo obicne prazne populisticke price, onda znam kako ce se osecati Grcki narod.

Prpa, prpa

pre 9 godina

Gradjanska svest u Srbiji je jos na niskom nivou, kao i solidarnost jer vlast čini sve da nas medjusobno posvadja. Ipak, činjenica je da je ova vlast prva koja je smanjila plate i penzije, i to selektivno, pa treba očekivati da ce zbog gladnih stomaka i praznog novcanika doći do pojave neke nove političke stranke koja ce to iskoristiti. Pitanje je samo ko ce to biti.

maja

pre 9 godina

@gorane, SIRIZA će ući u koaliciju sa POTAMI, koja ima oko 6%, odmah je posle HRISI AVGI na 4. mestu. Možda i sa Kamenosom što ti kažeš, tj. sa strankom ANEKSARTITI ELINES, mada sumnjam. Ovde uglavnom pricaju da će to POTAMI, biti u vlasti sa Tiprasom.

milos

pre 9 godina

Ovo je prost pokazatelj koliko je Grcima muka od mera stednji i dogovora sa MMF-om. Ono sto je ovaj covek pricao se meri sa bajkama (mozda me demantuje, ko zna) a narod mu je poverovao.
mada, ako uspe u nameri, napravice haos u EU, jer levicarski pokret jaca, te me reakcije na njihovu pobedu iz zemalja eu uopste ne cude

pisar

pre 9 godina

Imam jedno pitanje, ako neko poznaje izborni sistem Grcke. Kako je moguce da Siriza ima otprilike 38 odsto glasova i dobije 149 mesta, a ND 27 odsto glasova i samo 79 poslanickih mesta, odnosno skoro duplo manje. Ipak je razlika samo 8 posto, ne vise.
Hvala
(Bruno, 26. januar 2015 08:51)


Onaj koji dobije izbore,automatski mu se pripisuju 50 poslaničkih mjesta,koja su za to rezervirana.

ivanhoe

pre 9 godina

Imam jedno pitanje, ako neko poznaje izborni sistem Grcke. Kako je moguce da Siriza ima otprilike 38 odsto glasova i dobije 149 mesta, a ND 27 odsto glasova i samo 79 poslanickih mesta, odnosno skoro duplo manje. Ipak je razlika samo 8 posto, ne vise. Hvala (Bruno, 26. januar 2015 08:51)

Pobednik dobija 50 dodatnih mesta koja se ne dele vec su obezbedjena za pobednika. Znaci trecina i malo vise od 250 je 99 i jos 50 gratis. Cudan sistem imaju, favorizuje pobednika.

Srbin

pre 9 godina

Odgovor za Bruna:po grčkom izbornom zakonu stranka koja osvoji najviše glasova dobija bonus od 50 poslaničkih mesta zbog stabilnosti parlamenta.

grekos

pre 9 godina

Imam jedno pitanje, ako neko poznaje izborni sistem Grcke. Kako je moguce da Siriza ima otprilike 38 odsto glasova i dobije 149 mesta, a ND 27 odsto glasova i samo 79 poslanickih mesta, odnosno skoro duplo manje. Ipak je razlika samo 8 posto, ne vise.
Hvala
(Bruno,

Po grckom izbornom zakonu pobednik dobija bonus od 50 mesta u parlamentu

dragan

pre 9 godina

Onaj koji osvoji prvo mesto, automatski dobija 50 mandata bonus i zato se mnogima matematika ne slaze! To je posteno i dobro resenje, a ne kao kod nas, pa najvece funkcije i odgovornost preuzme G17 sa 5%!