Sreda, 21.01.2015.

18:41

"Ni reč o 15.000 za prosvetare"

Ministarstvo prosvete saopštilo je da u pregovorima o kolektivnom ugovoru, kao i o prekidu štrajka, nije bilo reči o iznosima godišnjih i jubilarnih nagrada.

Izvor: Tanjug

"Ni reè o 15.000 za prosvetare" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

75 Komentari

Sortiraj po:

TVRDI PAZAR

pre 9 godina

Znalo se da će se sindikalisti prosvetari prodati, samo je bila u pitanju cena, nisu to više oni stari dobri učitelji, ovo su profiteri, nisu išli na fakultet zbog ljubavi prema profesiji već što su morali nešto završiti i da zarade.Prodane duše.

matematicarka

pre 9 godina

Ovaj Pedja mi je najjaci-hoce sa diplomom ETF-a da predaje tehnicko u razrednoj nastavi :D Odlicno! Pedja, kad izadje konkurs za nastavnika tehnickog, onda se javljaj. Druga i jos veca stvar-smesno mi je to sto stalno navode da nema posla u okolini, pa molim lepo, putujte ljudi! Ima nas koji putujemo iz Bg po sat
i po u jednom smeru, da ne bismo sedeli kod kuce i kukali kako, za boga, nema posla!

Riki

pre 9 godina

Ovo je ispipavanje pulsa. Vucic plasira u medijima (koje kontrolise) lazne vesti, ne bi li proverio reakcije i izazvao razjedinjenost.... :(

Saša Radovanović 

pre 9 godina

Za Peđu sa ETF-a:
S obzirom na fakultet koji si završio čudi me da nisi konkurisao u nekoj od privatnih srednjih ili OŠ.
Pošto sigurno dobro znaš matematiku, fiziku, elektrotehniku, informatiku i elektroniku eto ti prilike da držiš privatne časove ili pripremnu nastavu za prijemni. Dvočas je minimum 10 evra. Dva učenika dnevno = 20 evra, puta 22 radna dana, eto ti 440 evra - to sigurno nećeš dobiti u školi.

kuj vi je kriv kad ste učili čkole

pre 9 godina

Ljudi, ne zaboravite da u prosveti ima i onih koji ne nose dnevnik i rade po 8 sati dnevno (u školi) - tetkice, domari, sekretari (pravnici), računovođe, pedagozi ... Svi oni imaju mnogo manju platu nego njihove kolege u opštini, komunalnom, eps-u i sl. sa istom stručnom spremom i istim radnim vremenom.
U školama nema izmišljenih ili dupliranih radnih mesta kao što je to slučaj sa mnogim državnim službama (pomoćnici, savetnici, zamenici, savetnici savetnika). Naprotiv, škole nemaju logopeda, nemaju defektologe, u pojedinim nema psihologa (a ima 800 đaka)!? Da ne spominjem da su ranijih godina i socijalni radnici bili prisutni u školama, npr. dva dana je u jednoj školi, pa 2-3 dana u drugoj itd.

sasar

pre 9 godina

Tužno je kada neuki u svojoj nemoći ili besu komentarišu radno vreme profesora. Meni nije jasno ko organizuje i izvodi prijemne ispite (jun), razredne i popravne ispite (avgust), ko vrši upis u srednje škole (jul) - ako su prosvetari 3 meseca na raspustu?
Smešno bi bilo kada bi npr. komentarisali radno vreme vatrogasaca pa rekli:"E, ovog meseca niste imali ni jednu intervenciju - nema plate jer ni jedan požar niste ugasili". Možete i đubretarima da smanjite platu ako kante nisu prepune, pa završe ranije sa čišćenjem i dovezu na deponiju poluprazan kamion (e, za taj dan - manja dnevnica).
Umesto što usmeravate gnev na školovane ljude porazmislite o sledećem, npr. Da li EPS-u treba više od 600 direktora, toliko ih ima trenutno, sa platom 3-4 puta većom od profesorske?

ranko r

pre 9 godina

Za akademske gradjane nema novcane pomoci a za policajce sa trogodisnjom sr skolom i kursom u Kamenici 10000din pomoci svakog meseca i to poslednje 2,5 godine!

svileni

pre 9 godina

Zamolio bih sve prosvetne radnike da izbegnu da se još više ponižavaju i komentarišu koliko rade. Ne nasedajte ljudi. Meni se plače kad pročitam da neko mora da ispiše svoj radni dan/nedelju/godinu da bi nekom naprednom neandertalcu pokušao da objasni šta je škola i šta je RAD.

Nadzirac

pre 9 godina

Po ko zna koji put prosvetari Vam govorim, da PLATNI RAZREDI resavaju sve probleme.

Ne prekidajte strajk sve dok "tetkica" u skoli ne bude imala istu platu kao cistacica u Narodnoj Banci. Taj argument je neoboriv, pogotovu sto je potekao od strane vlasti, a Vi ste dovoljno pametni, kad vec niste dovoljno hrabri i organizovani, da shvatite sustinu.

Branko Kockica

pre 9 godina

Dok smanjujete ljudima plate...ja se slazem sa time. Onda,malo pred 1.januar,povede se prica kako jedva sakupljamo novac da platimo nase tzv."estradne umetnike". Da ih izvedemo na trgove,da pecemo volove a nema pas za sta da nas ujede?!?!?! Onom sa harmonikom i masnim rukama od onog malog laneta sto ga izede 50 000 eura,"zeni" koja vise podseca na muskarca a ime mu je Marijan Serifovic 50 000 eura.OK,pevali su na -25,u rukavicama,veoma tesko zaradjena lova?!?! Samo pitam,da li moramo na trgovima slaviti ?! Da li imamo sta slaviti uopste? Gde je tu ta cuvena stednja?? Ceo zivot gledam Dacica i Vucica...setite se,slali su nasu decu u ratove...Ja im to nikada necu zaboraviti a ni oprostiti.
Stednja??? To je prica za nekulturne idiote koji i glasaju za ubice,a ti isti nekulturni su i ciljna grupa ovih ubica,jer forsiraju nekulturu i njima nije u interesu da se ova drzava ikada opismeni.

kavric

pre 9 godina

jel sam ja dobro shvatio?! Neko ti uzme 60.000 dinara godisnje,isplati ti "nagradu" od tvojih para u iznosu od 15.000 dinara i ti treba to da progutas?! Alo politicari(megatrendovci) neki od nas prosvetara se razumeju u racun! Sramota!

Veljko

pre 9 godina

Ovi sto pisu " Rade tri sata dnevno i odmaraju se sest meseci", nisu ni dobacili preko osnovne. Sta bi? Jos nema obecanog posla za bot intelektualce...

goran

pre 9 godina

Kimi, 21. januar 2015 23:49)
Kimi, nije problem što piju kafu oni što vam smanjuju platu, problem je u onima od kojih treba uzeti za vaše plate. E, oni nemaju za kafu ni kod kuće

Providno

pre 9 godina

Botovi postali nezaposleni strucnjaci, penzioneri, zabrinuti roditelji...dobili zadatak da udare najstrasnije na " pohlepne" prosvetne radnike i da ih javnosti pretstave kao neradnike, alkoholicare, narkomane, korumpirane, a sve to sa ciljem " zavadi pa vladaj" I da se ucutkaju i oni i svi ostali. Nalogodavci botova , bili ste losi djaci, niste naucili nista iz istorije! U ovoj zemlji , osim prosvetara, ima jos mnogo ponizenih i opljackanih i svi su obrazovani jer ste na takve najvise udarili. Vidimo se na izborima, ako ne i pre.

Alexa

pre 9 godina

@kulinarka
Pucaš od neobaveštenosti, a bitno da pišeš komentare, dok ti zagoreva ručak. Na birou NEMA matematičara, nema ni programera, inženjera... Kad neko od prosvetara ode na bolovanje vrlo često NEMA ko da ga menja, a i kad dođe neko nov, sačuvaj bože kako drži nastavu. Kada bi se svim prosvetarima koji štrajkuju dao otkaz, škole bi se zatvorile. Ministar to zna. Zato i prosipa prazne pretnje.

pera ložač

pre 9 godina

Jedan komentator je napisao kako će nam biti zao ako se škole privatizuju, pa budemo morali da plaćamo mnogo para za školarine.

Da li vi znate da u Srbiji ima državnih osnovnih škola koje dobijaju nekoliko hiljada eura po učeniku po skolskoj godini? To je novac poreskih obveznika.

Recimo privatna obdaništa su duplo jeftinija od državnih pre subvencije. Posle subvencije od 80%, drzavna koštaju manje jer dobijaju keš od poreskih obveznika. Procenite sami gde je bolja usluga.

maxssimuss

pre 9 godina

Slušaj ovoga uvesti osmočasovno radno vreme, znači prva smena od 7 do 15 a druga od 15:30 do 23:30! Šta sve neću ovde pročitati

Mima

pre 9 godina

@pedja
Nikako mi nije jasno, kako sa diplomom ETF-a, konkurises za radno mesto nastavnika razredne nastave? Nije ni cudo sto te nikada nisu zvali, niti ce te ikada pozvati.
Nastavnik razredne nastave je ustvari ucitelj, da ti pojasnim. Ti nemas strucnu spremu za to radno mesto.
Postoji Pravilnik o vrsti strucne spreme nastavnika i strucnih saradnika u osnovnoj skoli.
Neka tvoja firma bude sto uspesnija, ostani tu gde jesi.

veca-pereca

pre 9 godina

ok, ne radimo nista i imamo izvanredne odmore, citaj raspuste...al eto, ipak nekako cuvamo vasu decu 6 sati dnevno...elem, posto sat cuvanja dece? cenim da nije ispod 300 dinara na sat...dakle 6x300=1800 dinara dnevno, pa puta 20 dana mesecno, to mu dodje 36000... pa puta 30 do 40 djaka...hmmm, nije to losa para, msm to mu dodje meleonce i malo preko...pa puta koliko radnih dana.... zato molim, neobrazovan i zatucan svet,koji od skole ima dva do tri skolska odmora da ne komentarise vise nas rad...kao ni ine koji su skole zavrsili zaobilaznim putem, a dve knjige u zivotu nisu procitali...bez nastavnika nema ni lekara,ni sudije, ni pekara, ni mesara, ma ni cistaca ulica...i kad pocnete da cenite nas rad vise, i da manje mazite svoju decu, vec da ih podsticete na posten rad i ucenje, e tada ce u ovoj jadnoj srbijici biti bolje...dotle, ja svoju podsticem da budu najbolji, sto i jesu, a onda kao u onoj bezveznoj reklami jos bezveznijeg kvazi fakulteta, da pale brate iz ove zemlje!

Kimi

pre 9 godina

Radimo mi, ne sekirajte se. Rad nije samo drzanje casa. Nije to rad u prodavnici, pa kad zavrsis, free si. Kad dodjes kuci, moras da pregledas domace, pismene, da se spremis za sutrasnji dan. Gde su sednice, sredjivanja dnevnika, pisanja knjizica, roditeljski.... Alooo drugari?! PLUS, moras da das primer. Moras da budes vedar, pozitivan, lepo obucen! Ja i zena smo prosvetari, imamo dvoje dece koja idu u vrtic i skolu, placamo ratu za stan. Kako? A ovi sto nam smanjuju plate piju u kaficima kod skupstine kafu koja kosta 500din, polupismeni poslanici sa srednjom skolom drze u ruci iPhone 6!

Igor

pre 9 godina

Ideja za platne razrede: 3. stepen 30.000 4.stepen 40.000 5.stepen 50.000 6.stepen 60.000 7.stepen 80.000 8.stepen 100.000 i to je to. Posle dodajte za uslove rada pojedinim zanimanjima. Kakve nagrade, kakve priče?

pedja

pre 9 godina

Imam diplomu ETF-a i svoju privatnu firmu.
Firma radi kako radi, ali ... više bih voleo državnu službu. Redovno konkurišem za posao nastavnika razredne nastave. Mogao bih da predajem predmete koji imaju veze sa mojom strukom, a najviše bi mi odgovarao posao nastavnika tehničkog. Međutim - u 18 škola u široj okolini mesta u kojem živim NEMA posla za mene. Ali zato ima za neke druge.

I ko onda kaže da nema stručnih koji bi mogli da zamene one kojima sadašnja plata i uslovi ne odgovaraju? Ima nas i to mnogo.

podrska prosvetarima

pre 9 godina

Moja majka radi u osnovnoj skoli kao uciteljica. Znam sve njene kolege i koleginice. To su obrazovani ljudi sa zavrsenim fakultetima u struci i sa master diplomama. Ljudi koji vole decu i koji vole svoj posao. Nemojte da pricate gluposti o radnom vremenu prosvetara. Oni mnogo rade da bi naucili nasu decu! Moja majka drzi casove od 8 ujutru do 1 popodne( popodnevna smena nekad od 1 do pola 7 uvece) zatim ostaje u skoli da bi sredila svoj dnevnik, prisustvuje sednicama, drzi otvorena vrata za roditelje, itd. Kada dodje kuci sedi satima i priprema unapred casove koje ce da drzi malisanima, sece kolaze, sama nalazi razne rekvizite pomocu kojih ce na interesantan nacin preneti steceno znanje, i nauciti decu. A pored svega toga BESPLATNO drzi dramsku sekciju kao vannastavnu aktivnost, gde takodje sama nalazi i kupuje rekvizite i kostime potrebne za predstave. Pa recite posle da prosvetari nista ne rade. Oni su veoma privrzeni deci, i dozivljavaju ih kao svoju i teze ka tome da ih obrazuju na najbolji moguci nacin. Prosvetari su ljudi koji obrazuju nase buduce naucnike, knjizevnike, doktore, umetnike...I to sve rade za mizernih 40 000. A sad ce i za manje. Necemo to da dozvolimo! Podrska!

prosvetni radnik

pre 9 godina

Ovo je bruka i sramota za sve poštene prosvetne radnike! Kakve se igre igraju između sindikata i ministarstva? Treba prekinuti ovakav štrajk i potpuno obustaviti nastavu sve dok se ne uvedu platni razredi u javni sektor i dok se ne dovedemo u približno istu ravan po platama. Mislim da je svakom ko imalo misli svojom glavom jasno zašto se ne uvode platni razredi. Kakve su ono besmislice ministarke lokalne uprave i čega još o tome kako to ne mogu uvesti platne razrede bar za dve godine, ne mogu da prebroje koliko ljudi je u javnom sektoru i sl. Neće da uvedu platne razrede zbog svih onih u državnoj upravi, ministarstvima i agencijama. A zašto? Zato što su to sve politički kadrovi, ljudi koji su zaposleni samo zato jer pripadaju određenoj političkoj stranci, koji su za "velike" radili posao na terenu, kojima su obećane plate po sto i kusur hiljada i sl. Pa kako sad vlast da ima "obraza" da im smanji platu? Sve je ovo trulež neviđenih razmera!!!

069

pre 9 godina

Imam dva pitanja:
1.Najbolji izvozni proizvod Srbije u nekoliko zadnjih godina su obrazovani ljudi. Ko je te ljude obrazovao kada su prosvetni radnici toliko nesposobni?
2. Ako bi nezaposleni sa biroa radili za pola plate u prosveti, za koji deo plate bi radili u opštinama, policiji ili vojsci?

ALEX

pre 9 godina

Sve u svemu moramo da izdržimo godinu ili dve ako želimo da nam svima bude bolje. Nije to velika cena ako uzmemo kolike smo sve cene morali da plaćamo.

jedan nastavnik iz Srbije

pre 9 godina

1. Ko je taj čovek Dragan Matijević(predsednik USPRS)?
2. Nigde ne nalazim ko, gde, kako, koliko... troši MOJU članarinu (400 i više dinara mesečno puta koliko godina)?
3. Recite mi jedan razlog da se sutra ne iščlanim iz USPRS-a?


Pročitaj više http://edukacija.rs/desavanja/nista-od-pregovora-strajk-prosvetara-se-nastavlja

a koje boje su te kantice i lopatice?

pre 9 godina

Naravno da nista nece dobiti, iz prostog razloga. Ako ministarstvo popusti, to ce biti znak i za ostale radnike da pocnu da strajkuju, dok im se ne odobre povecanja... A s' obzirom da su i u prosveti zaposljeni mahom rodbina, prijatelji i partijci, nije ni cudo da misle da mogu da pobede ... Razmisljanje im ipak nije jaca strana ;)

nenad

pre 9 godina

o cemu vi pricate ljudi,pa za polovinu predmeta nema dovoljno strucnih...kakav biro...ova drzava treba sve,ali sve resurse da ulozi u obrazovanje,nauku,tehnologiju...jedino obrazovani ljudi mogu da pokrenu ovu zemlju...nepismeni i polupismeni mogu samo da budu jeftina radna snaga...zato prestanite sa pljuvanjem ucitelja i profesora,nista time ne dobijate,osim mozda sto ste se trenutno olaksali i ispucali na nekoga...

Tex

pre 9 godina

@ObjektivnoPazi, ima mnooogo mladih ljudi koji sede na birou i koji zele da rade. Neka bude smena, da se pokazu ovi novi koji imaju nove ideje, da deca uce na kreativniji a ne na zastareli nacin.
To su mladi,kreativni ljudi koji su fakultet zavrsavali na Megatrendu,Bijeljini sl.? Takvi se u Srpskoj ne mogu zaposljabati u javnom sektoru ali u Srbiji su glavni. Podrska prosvetarima i bez odustajanja!

ИБАРСКИ ВУК

pre 9 godina

нерадницима у просвети поделити отказе, а радницима у просвети увести осмочасовно радно време..............

kulinarka

pre 9 godina

@Objektivno

Pazi, ima mnooogo mladih ljudi koji sede na birou i koji zele da rade. Neka bude smena, da se pokazu ovi novi koji imaju nove ideje, da deca uce na kreativniji a ne na zastareli nacin. Po istoj, staroj ceni.

bob

pre 9 godina

vucicu i sns-u u celini ne treba obrazovanje niti obrazovani ljudi,to vidimo po pojedinim ministrima,a i predsedniku drzave,zasto?pa zato jer je lakse vladati sa neobrazovanim ljudima

nnidza

pre 9 godina

Prosvetni sam radnik. Imam stambeni kredit i ne tražim ništa sem boljih uslova rada u školi i oročenje kolektivnog ugovora (najkasniji termin za usvajanje, sve na papir). Nagrade, pomoć, vraćanje 10% me uopšte ne insteresuje, baš kao i jedan dobar deo prosvetnih radnika...

kulinarka

pre 9 godina

@Tex

Odmah pucas na privatne fakultete! Nisu svi sa Megatrenda! Ima normalne dece, sa novim idejama koji sede u maxiju za kasom i cekaju. Dok neki rade u prosveti, primaju redovno platu i zale se. I da, ne strajkuju sve skole. Ostali su zadovoljni, rade i cute. Ova "seljacka buna" mora da se prekine!

Kimi

pre 9 godina

A i ne treba mi nikakva crkavica. To je tek ponizenje. Ne znam, da mi neko objasni, kada smo mi to postali crkvena drzava, posto se spominje "vidovdanska nagrada"?! Ja kao pastafarijanac ne bih mogao to ni da prihvatim....

Dilan Dog

pre 9 godina

Moja cerka je diplomirala na Akademiji primenjenih umetnosti sa 9,81.Bila na budzetu na drzavnom fakultetu.Dobila i stipendiju Dositeja za najbolje studente.E,problem je sto nije stranacki aktivna pa ceka 2,5 godine posao.Imam predlog,kome se ne svidja neka da otkaz,mnogi nezaposleni bi prihvatili da rade umesto njih.A zna se kako su dosli do posla.

Kimi

pre 9 godina

I sa i bez te crkavice, mi smo sno dna... Totalni smo luzeri... Tako nam i treba. Stid me je sebe. A vi gospodo korumpirani sindikalisti, sada ste se nagumali parama i od nas napravili ovce, i zapitajte se da li cete opet! Ja se odmah sutra ispisujem iz sindikata. Dobri ste za pilice i zimnicu na rate. A i tada je povoljnije u Ideji na akciji...

Вељо

pre 9 godina

Свакодневно читам коментаре о просветним радницима као нерадницима, онима чији је учинак минималан, или га уопште нема итд. Само ми није јасно шта ће онда ваша деца код тих људи кад ничему не могу да их науче. Основна школа је обавезна, а након тога сви ви који мислите да можете боље учите сами своју децу (шта ће им дипломе средњих школа и факултета кад ви све знате и можете боље)... Али не колико год ви не волели наш образовни систем, једнако (ако не и више) волите да у том систему ваша деца имају петице (касније десетке) и да имају дипломе тог "пропалог и накарадног" система... Све би ја "нас" приватизовао, па кад и за средњу школу будемо плаћали школарине од по неколико хиљада еура плакаћемо за тим "неспособним и неуким" професорима који су нам децу ако ништа чували за сићу!!!

gradjanin

pre 9 godina

Bravo! Kad su prosvetari toliki beskicmenjaci i poniznici, netreba niti zasluzuju ni tricavih 15000 din. Nije ni cudo sto su decenijama dno drustvene lestvice. Svaka vlada a i drustvo ih gazi. Pa oni nemogu ni sa decom da izadju na kraj, a kamoli sta drugo.

pre 9 godina

Држава треба да покаже да је озбиљна и подели отказ овим нерадницима.где сте били док је трајао распуст?лепо је кад се прима плата да се седи кући?!

Objektivno

pre 9 godina

@kulinarka

ima ko ce da radi???? ima ko ce da radi??? ne pricamo o kuvarima pa ako i ne znaju u najgorem slucaju dobijes salmonelu. ovde se radi o vaspitacima nase dece i nema ko ce da radi nego ce da radi onaj ko zna. Ti kulinarko slobodno svoju decu posalji kod neobrazovanih, politicki obojenih vaspitaca, ja necu pa makar ih slao u privatne mgabe:)

lale

pre 9 godina

Vecina roditelja je prepustila svoju decu da ih samo skola vaspita... Danas je prosveta na najnizem nivou u istori, i mi ocekujemo da nam prosvetari sa mizernim platama vasputaju citavo odeljenje....

kappa

pre 9 godina

Kakve su ovo sprdnje..Ko se ovde zaj....va sa ljudima??? Novine ili predstavnik prosvetara??
Kakve bre nagrade..ne bih da budu izuzeti smanjenju plata,i neće biti..ali kolektivni ugovor i najbitnije platni razredi moraju da se urade...

Rale

pre 9 godina

Napredak jedne zemlje zavisi od vaseg rada, ucitelji , profesori .
Ne pristajte da vas napredni plagijatori ponizavaju.To nije samo vas interes, vec onih drugih , postenih ljudi ove zemlje.
Zatvorite skole , fakultete i druge obrazovne ustanove
da vidi svet kako funkcionise populizam.

Rale

pre 9 godina

Napredak jedne zemlje zavisi od vaseg rada, ucitelji , profesori .
Ne pristajte da vas napredni plagijatori ponizavaju.To nije samo vas interes, vec onih drugih , postenih ljudi ove zemlje.
Zatvorite skole , fakultete i druge obrazovne ustanove
da vidi svet kako funkcionise populizam.

Вељо

pre 9 godina

Свакодневно читам коментаре о просветним радницима као нерадницима, онима чији је учинак минималан, или га уопште нема итд. Само ми није јасно шта ће онда ваша деца код тих људи кад ничему не могу да их науче. Основна школа је обавезна, а након тога сви ви који мислите да можете боље учите сами своју децу (шта ће им дипломе средњих школа и факултета кад ви све знате и можете боље)... Али не колико год ви не волели наш образовни систем, једнако (ако не и више) волите да у том систему ваша деца имају петице (касније десетке) и да имају дипломе тог "пропалог и накарадног" система... Све би ја "нас" приватизовао, па кад и за средњу школу будемо плаћали школарине од по неколико хиљада еура плакаћемо за тим "неспособним и неуким" професорима који су нам децу ако ништа чували за сићу!!!

Kimi

pre 9 godina

I sa i bez te crkavice, mi smo sno dna... Totalni smo luzeri... Tako nam i treba. Stid me je sebe. A vi gospodo korumpirani sindikalisti, sada ste se nagumali parama i od nas napravili ovce, i zapitajte se da li cete opet! Ja se odmah sutra ispisujem iz sindikata. Dobri ste za pilice i zimnicu na rate. A i tada je povoljnije u Ideji na akciji...

lale

pre 9 godina

Vecina roditelja je prepustila svoju decu da ih samo skola vaspita... Danas je prosveta na najnizem nivou u istori, i mi ocekujemo da nam prosvetari sa mizernim platama vasputaju citavo odeljenje....

bob

pre 9 godina

vucicu i sns-u u celini ne treba obrazovanje niti obrazovani ljudi,to vidimo po pojedinim ministrima,a i predsedniku drzave,zasto?pa zato jer je lakse vladati sa neobrazovanim ljudima

podrska prosvetarima

pre 9 godina

Moja majka radi u osnovnoj skoli kao uciteljica. Znam sve njene kolege i koleginice. To su obrazovani ljudi sa zavrsenim fakultetima u struci i sa master diplomama. Ljudi koji vole decu i koji vole svoj posao. Nemojte da pricate gluposti o radnom vremenu prosvetara. Oni mnogo rade da bi naucili nasu decu! Moja majka drzi casove od 8 ujutru do 1 popodne( popodnevna smena nekad od 1 do pola 7 uvece) zatim ostaje u skoli da bi sredila svoj dnevnik, prisustvuje sednicama, drzi otvorena vrata za roditelje, itd. Kada dodje kuci sedi satima i priprema unapred casove koje ce da drzi malisanima, sece kolaze, sama nalazi razne rekvizite pomocu kojih ce na interesantan nacin preneti steceno znanje, i nauciti decu. A pored svega toga BESPLATNO drzi dramsku sekciju kao vannastavnu aktivnost, gde takodje sama nalazi i kupuje rekvizite i kostime potrebne za predstave. Pa recite posle da prosvetari nista ne rade. Oni su veoma privrzeni deci, i dozivljavaju ih kao svoju i teze ka tome da ih obrazuju na najbolji moguci nacin. Prosvetari su ljudi koji obrazuju nase buduce naucnike, knjizevnike, doktore, umetnike...I to sve rade za mizernih 40 000. A sad ce i za manje. Necemo to da dozvolimo! Podrska!

Kimi

pre 9 godina

A i ne treba mi nikakva crkavica. To je tek ponizenje. Ne znam, da mi neko objasni, kada smo mi to postali crkvena drzava, posto se spominje "vidovdanska nagrada"?! Ja kao pastafarijanac ne bih mogao to ni da prihvatim....

Tex

pre 9 godina

@ObjektivnoPazi, ima mnooogo mladih ljudi koji sede na birou i koji zele da rade. Neka bude smena, da se pokazu ovi novi koji imaju nove ideje, da deca uce na kreativniji a ne na zastareli nacin.
To su mladi,kreativni ljudi koji su fakultet zavrsavali na Megatrendu,Bijeljini sl.? Takvi se u Srpskoj ne mogu zaposljabati u javnom sektoru ali u Srbiji su glavni. Podrska prosvetarima i bez odustajanja!

Objektivno

pre 9 godina

@kulinarka

ima ko ce da radi???? ima ko ce da radi??? ne pricamo o kuvarima pa ako i ne znaju u najgorem slucaju dobijes salmonelu. ovde se radi o vaspitacima nase dece i nema ko ce da radi nego ce da radi onaj ko zna. Ti kulinarko slobodno svoju decu posalji kod neobrazovanih, politicki obojenih vaspitaca, ja necu pa makar ih slao u privatne mgabe:)

069

pre 9 godina

Imam dva pitanja:
1.Najbolji izvozni proizvod Srbije u nekoliko zadnjih godina su obrazovani ljudi. Ko je te ljude obrazovao kada su prosvetni radnici toliko nesposobni?
2. Ako bi nezaposleni sa biroa radili za pola plate u prosveti, za koji deo plate bi radili u opštinama, policiji ili vojsci?

Kimi

pre 9 godina

Radimo mi, ne sekirajte se. Rad nije samo drzanje casa. Nije to rad u prodavnici, pa kad zavrsis, free si. Kad dodjes kuci, moras da pregledas domace, pismene, da se spremis za sutrasnji dan. Gde su sednice, sredjivanja dnevnika, pisanja knjizica, roditeljski.... Alooo drugari?! PLUS, moras da das primer. Moras da budes vedar, pozitivan, lepo obucen! Ja i zena smo prosvetari, imamo dvoje dece koja idu u vrtic i skolu, placamo ratu za stan. Kako? A ovi sto nam smanjuju plate piju u kaficima kod skupstine kafu koja kosta 500din, polupismeni poslanici sa srednjom skolom drze u ruci iPhone 6!

kappa

pre 9 godina

Kakve su ovo sprdnje..Ko se ovde zaj....va sa ljudima??? Novine ili predstavnik prosvetara??
Kakve bre nagrade..ne bih da budu izuzeti smanjenju plata,i neće biti..ali kolektivni ugovor i najbitnije platni razredi moraju da se urade...

veca-pereca

pre 9 godina

ok, ne radimo nista i imamo izvanredne odmore, citaj raspuste...al eto, ipak nekako cuvamo vasu decu 6 sati dnevno...elem, posto sat cuvanja dece? cenim da nije ispod 300 dinara na sat...dakle 6x300=1800 dinara dnevno, pa puta 20 dana mesecno, to mu dodje 36000... pa puta 30 do 40 djaka...hmmm, nije to losa para, msm to mu dodje meleonce i malo preko...pa puta koliko radnih dana.... zato molim, neobrazovan i zatucan svet,koji od skole ima dva do tri skolska odmora da ne komentarise vise nas rad...kao ni ine koji su skole zavrsili zaobilaznim putem, a dve knjige u zivotu nisu procitali...bez nastavnika nema ni lekara,ni sudije, ni pekara, ni mesara, ma ni cistaca ulica...i kad pocnete da cenite nas rad vise, i da manje mazite svoju decu, vec da ih podsticete na posten rad i ucenje, e tada ce u ovoj jadnoj srbijici biti bolje...dotle, ja svoju podsticem da budu najbolji, sto i jesu, a onda kao u onoj bezveznoj reklami jos bezveznijeg kvazi fakulteta, da pale brate iz ove zemlje!

nenad

pre 9 godina

o cemu vi pricate ljudi,pa za polovinu predmeta nema dovoljno strucnih...kakav biro...ova drzava treba sve,ali sve resurse da ulozi u obrazovanje,nauku,tehnologiju...jedino obrazovani ljudi mogu da pokrenu ovu zemlju...nepismeni i polupismeni mogu samo da budu jeftina radna snaga...zato prestanite sa pljuvanjem ucitelja i profesora,nista time ne dobijate,osim mozda sto ste se trenutno olaksali i ispucali na nekoga...

prosvetni radnik

pre 9 godina

Ovo je bruka i sramota za sve poštene prosvetne radnike! Kakve se igre igraju između sindikata i ministarstva? Treba prekinuti ovakav štrajk i potpuno obustaviti nastavu sve dok se ne uvedu platni razredi u javni sektor i dok se ne dovedemo u približno istu ravan po platama. Mislim da je svakom ko imalo misli svojom glavom jasno zašto se ne uvode platni razredi. Kakve su ono besmislice ministarke lokalne uprave i čega još o tome kako to ne mogu uvesti platne razrede bar za dve godine, ne mogu da prebroje koliko ljudi je u javnom sektoru i sl. Neće da uvedu platne razrede zbog svih onih u državnoj upravi, ministarstvima i agencijama. A zašto? Zato što su to sve politički kadrovi, ljudi koji su zaposleni samo zato jer pripadaju određenoj političkoj stranci, koji su za "velike" radili posao na terenu, kojima su obećane plate po sto i kusur hiljada i sl. Pa kako sad vlast da ima "obraza" da im smanji platu? Sve je ovo trulež neviđenih razmera!!!

maxssimuss

pre 9 godina

Slušaj ovoga uvesti osmočasovno radno vreme, znači prva smena od 7 do 15 a druga od 15:30 do 23:30! Šta sve neću ovde pročitati

Igor

pre 9 godina

Ideja za platne razrede: 3. stepen 30.000 4.stepen 40.000 5.stepen 50.000 6.stepen 60.000 7.stepen 80.000 8.stepen 100.000 i to je to. Posle dodajte za uslove rada pojedinim zanimanjima. Kakve nagrade, kakve priče?

Mima

pre 9 godina

@pedja
Nikako mi nije jasno, kako sa diplomom ETF-a, konkurises za radno mesto nastavnika razredne nastave? Nije ni cudo sto te nikada nisu zvali, niti ce te ikada pozvati.
Nastavnik razredne nastave je ustvari ucitelj, da ti pojasnim. Ti nemas strucnu spremu za to radno mesto.
Postoji Pravilnik o vrsti strucne spreme nastavnika i strucnih saradnika u osnovnoj skoli.
Neka tvoja firma bude sto uspesnija, ostani tu gde jesi.

nnidza

pre 9 godina

Prosvetni sam radnik. Imam stambeni kredit i ne tražim ništa sem boljih uslova rada u školi i oročenje kolektivnog ugovora (najkasniji termin za usvajanje, sve na papir). Nagrade, pomoć, vraćanje 10% me uopšte ne insteresuje, baš kao i jedan dobar deo prosvetnih radnika...

gradjanin

pre 9 godina

Bravo! Kad su prosvetari toliki beskicmenjaci i poniznici, netreba niti zasluzuju ni tricavih 15000 din. Nije ni cudo sto su decenijama dno drustvene lestvice. Svaka vlada a i drustvo ih gazi. Pa oni nemogu ni sa decom da izadju na kraj, a kamoli sta drugo.

Dilan Dog

pre 9 godina

Moja cerka je diplomirala na Akademiji primenjenih umetnosti sa 9,81.Bila na budzetu na drzavnom fakultetu.Dobila i stipendiju Dositeja za najbolje studente.E,problem je sto nije stranacki aktivna pa ceka 2,5 godine posao.Imam predlog,kome se ne svidja neka da otkaz,mnogi nezaposleni bi prihvatili da rade umesto njih.A zna se kako su dosli do posla.

jedan nastavnik iz Srbije

pre 9 godina

1. Ko je taj čovek Dragan Matijević(predsednik USPRS)?
2. Nigde ne nalazim ko, gde, kako, koliko... troši MOJU članarinu (400 i više dinara mesečno puta koliko godina)?
3. Recite mi jedan razlog da se sutra ne iščlanim iz USPRS-a?


Pročitaj više http://edukacija.rs/desavanja/nista-od-pregovora-strajk-prosvetara-se-nastavlja

pre 9 godina

Држава треба да покаже да је озбиљна и подели отказ овим нерадницима.где сте били док је трајао распуст?лепо је кад се прима плата да се седи кући?!

ИБАРСКИ ВУК

pre 9 godina

нерадницима у просвети поделити отказе, а радницима у просвети увести осмочасовно радно време..............

svileni

pre 9 godina

Zamolio bih sve prosvetne radnike da izbegnu da se još više ponižavaju i komentarišu koliko rade. Ne nasedajte ljudi. Meni se plače kad pročitam da neko mora da ispiše svoj radni dan/nedelju/godinu da bi nekom naprednom neandertalcu pokušao da objasni šta je škola i šta je RAD.

kavric

pre 9 godina

jel sam ja dobro shvatio?! Neko ti uzme 60.000 dinara godisnje,isplati ti "nagradu" od tvojih para u iznosu od 15.000 dinara i ti treba to da progutas?! Alo politicari(megatrendovci) neki od nas prosvetara se razumeju u racun! Sramota!

ranko r

pre 9 godina

Za akademske gradjane nema novcane pomoci a za policajce sa trogodisnjom sr skolom i kursom u Kamenici 10000din pomoci svakog meseca i to poslednje 2,5 godine!

Nadzirac

pre 9 godina

Po ko zna koji put prosvetari Vam govorim, da PLATNI RAZREDI resavaju sve probleme.

Ne prekidajte strajk sve dok "tetkica" u skoli ne bude imala istu platu kao cistacica u Narodnoj Banci. Taj argument je neoboriv, pogotovu sto je potekao od strane vlasti, a Vi ste dovoljno pametni, kad vec niste dovoljno hrabri i organizovani, da shvatite sustinu.

Veljko

pre 9 godina

Ovi sto pisu " Rade tri sata dnevno i odmaraju se sest meseci", nisu ni dobacili preko osnovne. Sta bi? Jos nema obecanog posla za bot intelektualce...

kulinarka

pre 9 godina

@Objektivno

Pazi, ima mnooogo mladih ljudi koji sede na birou i koji zele da rade. Neka bude smena, da se pokazu ovi novi koji imaju nove ideje, da deca uce na kreativniji a ne na zastareli nacin. Po istoj, staroj ceni.

kuj vi je kriv kad ste učili čkole

pre 9 godina

Ljudi, ne zaboravite da u prosveti ima i onih koji ne nose dnevnik i rade po 8 sati dnevno (u školi) - tetkice, domari, sekretari (pravnici), računovođe, pedagozi ... Svi oni imaju mnogo manju platu nego njihove kolege u opštini, komunalnom, eps-u i sl. sa istom stručnom spremom i istim radnim vremenom.
U školama nema izmišljenih ili dupliranih radnih mesta kao što je to slučaj sa mnogim državnim službama (pomoćnici, savetnici, zamenici, savetnici savetnika). Naprotiv, škole nemaju logopeda, nemaju defektologe, u pojedinim nema psihologa (a ima 800 đaka)!? Da ne spominjem da su ranijih godina i socijalni radnici bili prisutni u školama, npr. dva dana je u jednoj školi, pa 2-3 dana u drugoj itd.

Branko Kockica

pre 9 godina

Dok smanjujete ljudima plate...ja se slazem sa time. Onda,malo pred 1.januar,povede se prica kako jedva sakupljamo novac da platimo nase tzv."estradne umetnike". Da ih izvedemo na trgove,da pecemo volove a nema pas za sta da nas ujede?!?!?! Onom sa harmonikom i masnim rukama od onog malog laneta sto ga izede 50 000 eura,"zeni" koja vise podseca na muskarca a ime mu je Marijan Serifovic 50 000 eura.OK,pevali su na -25,u rukavicama,veoma tesko zaradjena lova?!?! Samo pitam,da li moramo na trgovima slaviti ?! Da li imamo sta slaviti uopste? Gde je tu ta cuvena stednja?? Ceo zivot gledam Dacica i Vucica...setite se,slali su nasu decu u ratove...Ja im to nikada necu zaboraviti a ni oprostiti.
Stednja??? To je prica za nekulturne idiote koji i glasaju za ubice,a ti isti nekulturni su i ciljna grupa ovih ubica,jer forsiraju nekulturu i njima nije u interesu da se ova drzava ikada opismeni.

Alexa

pre 9 godina

@kulinarka
Pucaš od neobaveštenosti, a bitno da pišeš komentare, dok ti zagoreva ručak. Na birou NEMA matematičara, nema ni programera, inženjera... Kad neko od prosvetara ode na bolovanje vrlo često NEMA ko da ga menja, a i kad dođe neko nov, sačuvaj bože kako drži nastavu. Kada bi se svim prosvetarima koji štrajkuju dao otkaz, škole bi se zatvorile. Ministar to zna. Zato i prosipa prazne pretnje.

Providno

pre 9 godina

Botovi postali nezaposleni strucnjaci, penzioneri, zabrinuti roditelji...dobili zadatak da udare najstrasnije na " pohlepne" prosvetne radnike i da ih javnosti pretstave kao neradnike, alkoholicare, narkomane, korumpirane, a sve to sa ciljem " zavadi pa vladaj" I da se ucutkaju i oni i svi ostali. Nalogodavci botova , bili ste losi djaci, niste naucili nista iz istorije! U ovoj zemlji , osim prosvetara, ima jos mnogo ponizenih i opljackanih i svi su obrazovani jer ste na takve najvise udarili. Vidimo se na izborima, ako ne i pre.

sasar

pre 9 godina

Tužno je kada neuki u svojoj nemoći ili besu komentarišu radno vreme profesora. Meni nije jasno ko organizuje i izvodi prijemne ispite (jun), razredne i popravne ispite (avgust), ko vrši upis u srednje škole (jul) - ako su prosvetari 3 meseca na raspustu?
Smešno bi bilo kada bi npr. komentarisali radno vreme vatrogasaca pa rekli:"E, ovog meseca niste imali ni jednu intervenciju - nema plate jer ni jedan požar niste ugasili". Možete i đubretarima da smanjite platu ako kante nisu prepune, pa završe ranije sa čišćenjem i dovezu na deponiju poluprazan kamion (e, za taj dan - manja dnevnica).
Umesto što usmeravate gnev na školovane ljude porazmislite o sledećem, npr. Da li EPS-u treba više od 600 direktora, toliko ih ima trenutno, sa platom 3-4 puta većom od profesorske?

kulinarka

pre 9 godina

@Tex

Odmah pucas na privatne fakultete! Nisu svi sa Megatrenda! Ima normalne dece, sa novim idejama koji sede u maxiju za kasom i cekaju. Dok neki rade u prosveti, primaju redovno platu i zale se. I da, ne strajkuju sve skole. Ostali su zadovoljni, rade i cute. Ova "seljacka buna" mora da se prekine!

a koje boje su te kantice i lopatice?

pre 9 godina

Naravno da nista nece dobiti, iz prostog razloga. Ako ministarstvo popusti, to ce biti znak i za ostale radnike da pocnu da strajkuju, dok im se ne odobre povecanja... A s' obzirom da su i u prosveti zaposljeni mahom rodbina, prijatelji i partijci, nije ni cudo da misle da mogu da pobede ... Razmisljanje im ipak nije jaca strana ;)

pedja

pre 9 godina

Imam diplomu ETF-a i svoju privatnu firmu.
Firma radi kako radi, ali ... više bih voleo državnu službu. Redovno konkurišem za posao nastavnika razredne nastave. Mogao bih da predajem predmete koji imaju veze sa mojom strukom, a najviše bi mi odgovarao posao nastavnika tehničkog. Međutim - u 18 škola u široj okolini mesta u kojem živim NEMA posla za mene. Ali zato ima za neke druge.

I ko onda kaže da nema stručnih koji bi mogli da zamene one kojima sadašnja plata i uslovi ne odgovaraju? Ima nas i to mnogo.

ALEX

pre 9 godina

Sve u svemu moramo da izdržimo godinu ili dve ako želimo da nam svima bude bolje. Nije to velika cena ako uzmemo kolike smo sve cene morali da plaćamo.

Riki

pre 9 godina

Ovo je ispipavanje pulsa. Vucic plasira u medijima (koje kontrolise) lazne vesti, ne bi li proverio reakcije i izazvao razjedinjenost.... :(

goran

pre 9 godina

Kimi, 21. januar 2015 23:49)
Kimi, nije problem što piju kafu oni što vam smanjuju platu, problem je u onima od kojih treba uzeti za vaše plate. E, oni nemaju za kafu ni kod kuće

Saša Radovanović 

pre 9 godina

Za Peđu sa ETF-a:
S obzirom na fakultet koji si završio čudi me da nisi konkurisao u nekoj od privatnih srednjih ili OŠ.
Pošto sigurno dobro znaš matematiku, fiziku, elektrotehniku, informatiku i elektroniku eto ti prilike da držiš privatne časove ili pripremnu nastavu za prijemni. Dvočas je minimum 10 evra. Dva učenika dnevno = 20 evra, puta 22 radna dana, eto ti 440 evra - to sigurno nećeš dobiti u školi.

matematicarka

pre 9 godina

Ovaj Pedja mi je najjaci-hoce sa diplomom ETF-a da predaje tehnicko u razrednoj nastavi :D Odlicno! Pedja, kad izadje konkurs za nastavnika tehnickog, onda se javljaj. Druga i jos veca stvar-smesno mi je to sto stalno navode da nema posla u okolini, pa molim lepo, putujte ljudi! Ima nas koji putujemo iz Bg po sat
i po u jednom smeru, da ne bismo sedeli kod kuce i kukali kako, za boga, nema posla!

pera ložač

pre 9 godina

Jedan komentator je napisao kako će nam biti zao ako se škole privatizuju, pa budemo morali da plaćamo mnogo para za školarine.

Da li vi znate da u Srbiji ima državnih osnovnih škola koje dobijaju nekoliko hiljada eura po učeniku po skolskoj godini? To je novac poreskih obveznika.

Recimo privatna obdaništa su duplo jeftinija od državnih pre subvencije. Posle subvencije od 80%, drzavna koštaju manje jer dobijaju keš od poreskih obveznika. Procenite sami gde je bolja usluga.

TVRDI PAZAR

pre 9 godina

Znalo se da će se sindikalisti prosvetari prodati, samo je bila u pitanju cena, nisu to više oni stari dobri učitelji, ovo su profiteri, nisu išli na fakultet zbog ljubavi prema profesiji već što su morali nešto završiti i da zarade.Prodane duše.

Dilan Dog

pre 9 godina

Moja cerka je diplomirala na Akademiji primenjenih umetnosti sa 9,81.Bila na budzetu na drzavnom fakultetu.Dobila i stipendiju Dositeja za najbolje studente.E,problem je sto nije stranacki aktivna pa ceka 2,5 godine posao.Imam predlog,kome se ne svidja neka da otkaz,mnogi nezaposleni bi prihvatili da rade umesto njih.A zna se kako su dosli do posla.

pre 9 godina

Држава треба да покаже да је озбиљна и подели отказ овим нерадницима.где сте били док је трајао распуст?лепо је кад се прима плата да се седи кући?!

ИБАРСКИ ВУК

pre 9 godina

нерадницима у просвети поделити отказе, а радницима у просвети увести осмочасовно радно време..............

kulinarka

pre 9 godina

@Tex

Odmah pucas na privatne fakultete! Nisu svi sa Megatrenda! Ima normalne dece, sa novim idejama koji sede u maxiju za kasom i cekaju. Dok neki rade u prosveti, primaju redovno platu i zale se. I da, ne strajkuju sve skole. Ostali su zadovoljni, rade i cute. Ova "seljacka buna" mora da se prekine!

ALEX

pre 9 godina

Sve u svemu moramo da izdržimo godinu ili dve ako želimo da nam svima bude bolje. Nije to velika cena ako uzmemo kolike smo sve cene morali da plaćamo.

kulinarka

pre 9 godina

@Objektivno

Pazi, ima mnooogo mladih ljudi koji sede na birou i koji zele da rade. Neka bude smena, da se pokazu ovi novi koji imaju nove ideje, da deca uce na kreativniji a ne na zastareli nacin. Po istoj, staroj ceni.

a koje boje su te kantice i lopatice?

pre 9 godina

Naravno da nista nece dobiti, iz prostog razloga. Ako ministarstvo popusti, to ce biti znak i za ostale radnike da pocnu da strajkuju, dok im se ne odobre povecanja... A s' obzirom da su i u prosveti zaposljeni mahom rodbina, prijatelji i partijci, nije ni cudo da misle da mogu da pobede ... Razmisljanje im ipak nije jaca strana ;)

pedja

pre 9 godina

Imam diplomu ETF-a i svoju privatnu firmu.
Firma radi kako radi, ali ... više bih voleo državnu službu. Redovno konkurišem za posao nastavnika razredne nastave. Mogao bih da predajem predmete koji imaju veze sa mojom strukom, a najviše bi mi odgovarao posao nastavnika tehničkog. Međutim - u 18 škola u široj okolini mesta u kojem živim NEMA posla za mene. Ali zato ima za neke druge.

I ko onda kaže da nema stručnih koji bi mogli da zamene one kojima sadašnja plata i uslovi ne odgovaraju? Ima nas i to mnogo.

gradjanin

pre 9 godina

Bravo! Kad su prosvetari toliki beskicmenjaci i poniznici, netreba niti zasluzuju ni tricavih 15000 din. Nije ni cudo sto su decenijama dno drustvene lestvice. Svaka vlada a i drustvo ih gazi. Pa oni nemogu ni sa decom da izadju na kraj, a kamoli sta drugo.

nnidza

pre 9 godina

Prosvetni sam radnik. Imam stambeni kredit i ne tražim ništa sem boljih uslova rada u školi i oročenje kolektivnog ugovora (najkasniji termin za usvajanje, sve na papir). Nagrade, pomoć, vraćanje 10% me uopšte ne insteresuje, baš kao i jedan dobar deo prosvetnih radnika...

Rale

pre 9 godina

Napredak jedne zemlje zavisi od vaseg rada, ucitelji , profesori .
Ne pristajte da vas napredni plagijatori ponizavaju.To nije samo vas interes, vec onih drugih , postenih ljudi ove zemlje.
Zatvorite skole , fakultete i druge obrazovne ustanove
da vidi svet kako funkcionise populizam.

Вељо

pre 9 godina

Свакодневно читам коментаре о просветним радницима као нерадницима, онима чији је учинак минималан, или га уопште нема итд. Само ми није јасно шта ће онда ваша деца код тих људи кад ничему не могу да их науче. Основна школа је обавезна, а након тога сви ви који мислите да можете боље учите сами своју децу (шта ће им дипломе средњих школа и факултета кад ви све знате и можете боље)... Али не колико год ви не волели наш образовни систем, једнако (ако не и више) волите да у том систему ваша деца имају петице (касније десетке) и да имају дипломе тог "пропалог и накарадног" система... Све би ја "нас" приватизовао, па кад и за средњу школу будемо плаћали школарине од по неколико хиљада еура плакаћемо за тим "неспособним и неуким" професорима који су нам децу ако ништа чували за сићу!!!

Tex

pre 9 godina

@ObjektivnoPazi, ima mnooogo mladih ljudi koji sede na birou i koji zele da rade. Neka bude smena, da se pokazu ovi novi koji imaju nove ideje, da deca uce na kreativniji a ne na zastareli nacin.
To su mladi,kreativni ljudi koji su fakultet zavrsavali na Megatrendu,Bijeljini sl.? Takvi se u Srpskoj ne mogu zaposljabati u javnom sektoru ali u Srbiji su glavni. Podrska prosvetarima i bez odustajanja!

Kimi

pre 9 godina

A i ne treba mi nikakva crkavica. To je tek ponizenje. Ne znam, da mi neko objasni, kada smo mi to postali crkvena drzava, posto se spominje "vidovdanska nagrada"?! Ja kao pastafarijanac ne bih mogao to ni da prihvatim....

Objektivno

pre 9 godina

@kulinarka

ima ko ce da radi???? ima ko ce da radi??? ne pricamo o kuvarima pa ako i ne znaju u najgorem slucaju dobijes salmonelu. ovde se radi o vaspitacima nase dece i nema ko ce da radi nego ce da radi onaj ko zna. Ti kulinarko slobodno svoju decu posalji kod neobrazovanih, politicki obojenih vaspitaca, ja necu pa makar ih slao u privatne mgabe:)

lale

pre 9 godina

Vecina roditelja je prepustila svoju decu da ih samo skola vaspita... Danas je prosveta na najnizem nivou u istori, i mi ocekujemo da nam prosvetari sa mizernim platama vasputaju citavo odeljenje....

podrska prosvetarima

pre 9 godina

Moja majka radi u osnovnoj skoli kao uciteljica. Znam sve njene kolege i koleginice. To su obrazovani ljudi sa zavrsenim fakultetima u struci i sa master diplomama. Ljudi koji vole decu i koji vole svoj posao. Nemojte da pricate gluposti o radnom vremenu prosvetara. Oni mnogo rade da bi naucili nasu decu! Moja majka drzi casove od 8 ujutru do 1 popodne( popodnevna smena nekad od 1 do pola 7 uvece) zatim ostaje u skoli da bi sredila svoj dnevnik, prisustvuje sednicama, drzi otvorena vrata za roditelje, itd. Kada dodje kuci sedi satima i priprema unapred casove koje ce da drzi malisanima, sece kolaze, sama nalazi razne rekvizite pomocu kojih ce na interesantan nacin preneti steceno znanje, i nauciti decu. A pored svega toga BESPLATNO drzi dramsku sekciju kao vannastavnu aktivnost, gde takodje sama nalazi i kupuje rekvizite i kostime potrebne za predstave. Pa recite posle da prosvetari nista ne rade. Oni su veoma privrzeni deci, i dozivljavaju ih kao svoju i teze ka tome da ih obrazuju na najbolji moguci nacin. Prosvetari su ljudi koji obrazuju nase buduce naucnike, knjizevnike, doktore, umetnike...I to sve rade za mizernih 40 000. A sad ce i za manje. Necemo to da dozvolimo! Podrska!

veca-pereca

pre 9 godina

ok, ne radimo nista i imamo izvanredne odmore, citaj raspuste...al eto, ipak nekako cuvamo vasu decu 6 sati dnevno...elem, posto sat cuvanja dece? cenim da nije ispod 300 dinara na sat...dakle 6x300=1800 dinara dnevno, pa puta 20 dana mesecno, to mu dodje 36000... pa puta 30 do 40 djaka...hmmm, nije to losa para, msm to mu dodje meleonce i malo preko...pa puta koliko radnih dana.... zato molim, neobrazovan i zatucan svet,koji od skole ima dva do tri skolska odmora da ne komentarise vise nas rad...kao ni ine koji su skole zavrsili zaobilaznim putem, a dve knjige u zivotu nisu procitali...bez nastavnika nema ni lekara,ni sudije, ni pekara, ni mesara, ma ni cistaca ulica...i kad pocnete da cenite nas rad vise, i da manje mazite svoju decu, vec da ih podsticete na posten rad i ucenje, e tada ce u ovoj jadnoj srbijici biti bolje...dotle, ja svoju podsticem da budu najbolji, sto i jesu, a onda kao u onoj bezveznoj reklami jos bezveznijeg kvazi fakulteta, da pale brate iz ove zemlje!

kappa

pre 9 godina

Kakve su ovo sprdnje..Ko se ovde zaj....va sa ljudima??? Novine ili predstavnik prosvetara??
Kakve bre nagrade..ne bih da budu izuzeti smanjenju plata,i neće biti..ali kolektivni ugovor i najbitnije platni razredi moraju da se urade...

bob

pre 9 godina

vucicu i sns-u u celini ne treba obrazovanje niti obrazovani ljudi,to vidimo po pojedinim ministrima,a i predsedniku drzave,zasto?pa zato jer je lakse vladati sa neobrazovanim ljudima

pera ložač

pre 9 godina

Jedan komentator je napisao kako će nam biti zao ako se škole privatizuju, pa budemo morali da plaćamo mnogo para za školarine.

Da li vi znate da u Srbiji ima državnih osnovnih škola koje dobijaju nekoliko hiljada eura po učeniku po skolskoj godini? To je novac poreskih obveznika.

Recimo privatna obdaništa su duplo jeftinija od državnih pre subvencije. Posle subvencije od 80%, drzavna koštaju manje jer dobijaju keš od poreskih obveznika. Procenite sami gde je bolja usluga.

jedan nastavnik iz Srbije

pre 9 godina

1. Ko je taj čovek Dragan Matijević(predsednik USPRS)?
2. Nigde ne nalazim ko, gde, kako, koliko... troši MOJU članarinu (400 i više dinara mesečno puta koliko godina)?
3. Recite mi jedan razlog da se sutra ne iščlanim iz USPRS-a?


Pročitaj više http://edukacija.rs/desavanja/nista-od-pregovora-strajk-prosvetara-se-nastavlja

Kimi

pre 9 godina

Radimo mi, ne sekirajte se. Rad nije samo drzanje casa. Nije to rad u prodavnici, pa kad zavrsis, free si. Kad dodjes kuci, moras da pregledas domace, pismene, da se spremis za sutrasnji dan. Gde su sednice, sredjivanja dnevnika, pisanja knjizica, roditeljski.... Alooo drugari?! PLUS, moras da das primer. Moras da budes vedar, pozitivan, lepo obucen! Ja i zena smo prosvetari, imamo dvoje dece koja idu u vrtic i skolu, placamo ratu za stan. Kako? A ovi sto nam smanjuju plate piju u kaficima kod skupstine kafu koja kosta 500din, polupismeni poslanici sa srednjom skolom drze u ruci iPhone 6!

goran

pre 9 godina

Kimi, 21. januar 2015 23:49)
Kimi, nije problem što piju kafu oni što vam smanjuju platu, problem je u onima od kojih treba uzeti za vaše plate. E, oni nemaju za kafu ni kod kuće

069

pre 9 godina

Imam dva pitanja:
1.Najbolji izvozni proizvod Srbije u nekoliko zadnjih godina su obrazovani ljudi. Ko je te ljude obrazovao kada su prosvetni radnici toliko nesposobni?
2. Ako bi nezaposleni sa biroa radili za pola plate u prosveti, za koji deo plate bi radili u opštinama, policiji ili vojsci?

nenad

pre 9 godina

o cemu vi pricate ljudi,pa za polovinu predmeta nema dovoljno strucnih...kakav biro...ova drzava treba sve,ali sve resurse da ulozi u obrazovanje,nauku,tehnologiju...jedino obrazovani ljudi mogu da pokrenu ovu zemlju...nepismeni i polupismeni mogu samo da budu jeftina radna snaga...zato prestanite sa pljuvanjem ucitelja i profesora,nista time ne dobijate,osim mozda sto ste se trenutno olaksali i ispucali na nekoga...

Igor

pre 9 godina

Ideja za platne razrede: 3. stepen 30.000 4.stepen 40.000 5.stepen 50.000 6.stepen 60.000 7.stepen 80.000 8.stepen 100.000 i to je to. Posle dodajte za uslove rada pojedinim zanimanjima. Kakve nagrade, kakve priče?

Kimi

pre 9 godina

I sa i bez te crkavice, mi smo sno dna... Totalni smo luzeri... Tako nam i treba. Stid me je sebe. A vi gospodo korumpirani sindikalisti, sada ste se nagumali parama i od nas napravili ovce, i zapitajte se da li cete opet! Ja se odmah sutra ispisujem iz sindikata. Dobri ste za pilice i zimnicu na rate. A i tada je povoljnije u Ideji na akciji...

prosvetni radnik

pre 9 godina

Ovo je bruka i sramota za sve poštene prosvetne radnike! Kakve se igre igraju između sindikata i ministarstva? Treba prekinuti ovakav štrajk i potpuno obustaviti nastavu sve dok se ne uvedu platni razredi u javni sektor i dok se ne dovedemo u približno istu ravan po platama. Mislim da je svakom ko imalo misli svojom glavom jasno zašto se ne uvode platni razredi. Kakve su ono besmislice ministarke lokalne uprave i čega još o tome kako to ne mogu uvesti platne razrede bar za dve godine, ne mogu da prebroje koliko ljudi je u javnom sektoru i sl. Neće da uvedu platne razrede zbog svih onih u državnoj upravi, ministarstvima i agencijama. A zašto? Zato što su to sve politički kadrovi, ljudi koji su zaposleni samo zato jer pripadaju određenoj političkoj stranci, koji su za "velike" radili posao na terenu, kojima su obećane plate po sto i kusur hiljada i sl. Pa kako sad vlast da ima "obraza" da im smanji platu? Sve je ovo trulež neviđenih razmera!!!

maxssimuss

pre 9 godina

Slušaj ovoga uvesti osmočasovno radno vreme, znači prva smena od 7 do 15 a druga od 15:30 do 23:30! Šta sve neću ovde pročitati

TVRDI PAZAR

pre 9 godina

Znalo se da će se sindikalisti prosvetari prodati, samo je bila u pitanju cena, nisu to više oni stari dobri učitelji, ovo su profiteri, nisu išli na fakultet zbog ljubavi prema profesiji već što su morali nešto završiti i da zarade.Prodane duše.

Mima

pre 9 godina

@pedja
Nikako mi nije jasno, kako sa diplomom ETF-a, konkurises za radno mesto nastavnika razredne nastave? Nije ni cudo sto te nikada nisu zvali, niti ce te ikada pozvati.
Nastavnik razredne nastave je ustvari ucitelj, da ti pojasnim. Ti nemas strucnu spremu za to radno mesto.
Postoji Pravilnik o vrsti strucne spreme nastavnika i strucnih saradnika u osnovnoj skoli.
Neka tvoja firma bude sto uspesnija, ostani tu gde jesi.

ranko r

pre 9 godina

Za akademske gradjane nema novcane pomoci a za policajce sa trogodisnjom sr skolom i kursom u Kamenici 10000din pomoci svakog meseca i to poslednje 2,5 godine!

Veljko

pre 9 godina

Ovi sto pisu " Rade tri sata dnevno i odmaraju se sest meseci", nisu ni dobacili preko osnovne. Sta bi? Jos nema obecanog posla za bot intelektualce...

Saša Radovanović 

pre 9 godina

Za Peđu sa ETF-a:
S obzirom na fakultet koji si završio čudi me da nisi konkurisao u nekoj od privatnih srednjih ili OŠ.
Pošto sigurno dobro znaš matematiku, fiziku, elektrotehniku, informatiku i elektroniku eto ti prilike da držiš privatne časove ili pripremnu nastavu za prijemni. Dvočas je minimum 10 evra. Dva učenika dnevno = 20 evra, puta 22 radna dana, eto ti 440 evra - to sigurno nećeš dobiti u školi.

Alexa

pre 9 godina

@kulinarka
Pucaš od neobaveštenosti, a bitno da pišeš komentare, dok ti zagoreva ručak. Na birou NEMA matematičara, nema ni programera, inženjera... Kad neko od prosvetara ode na bolovanje vrlo često NEMA ko da ga menja, a i kad dođe neko nov, sačuvaj bože kako drži nastavu. Kada bi se svim prosvetarima koji štrajkuju dao otkaz, škole bi se zatvorile. Ministar to zna. Zato i prosipa prazne pretnje.

svileni

pre 9 godina

Zamolio bih sve prosvetne radnike da izbegnu da se još više ponižavaju i komentarišu koliko rade. Ne nasedajte ljudi. Meni se plače kad pročitam da neko mora da ispiše svoj radni dan/nedelju/godinu da bi nekom naprednom neandertalcu pokušao da objasni šta je škola i šta je RAD.

Providno

pre 9 godina

Botovi postali nezaposleni strucnjaci, penzioneri, zabrinuti roditelji...dobili zadatak da udare najstrasnije na " pohlepne" prosvetne radnike i da ih javnosti pretstave kao neradnike, alkoholicare, narkomane, korumpirane, a sve to sa ciljem " zavadi pa vladaj" I da se ucutkaju i oni i svi ostali. Nalogodavci botova , bili ste losi djaci, niste naucili nista iz istorije! U ovoj zemlji , osim prosvetara, ima jos mnogo ponizenih i opljackanih i svi su obrazovani jer ste na takve najvise udarili. Vidimo se na izborima, ako ne i pre.

kavric

pre 9 godina

jel sam ja dobro shvatio?! Neko ti uzme 60.000 dinara godisnje,isplati ti "nagradu" od tvojih para u iznosu od 15.000 dinara i ti treba to da progutas?! Alo politicari(megatrendovci) neki od nas prosvetara se razumeju u racun! Sramota!

Nadzirac

pre 9 godina

Po ko zna koji put prosvetari Vam govorim, da PLATNI RAZREDI resavaju sve probleme.

Ne prekidajte strajk sve dok "tetkica" u skoli ne bude imala istu platu kao cistacica u Narodnoj Banci. Taj argument je neoboriv, pogotovu sto je potekao od strane vlasti, a Vi ste dovoljno pametni, kad vec niste dovoljno hrabri i organizovani, da shvatite sustinu.

Branko Kockica

pre 9 godina

Dok smanjujete ljudima plate...ja se slazem sa time. Onda,malo pred 1.januar,povede se prica kako jedva sakupljamo novac da platimo nase tzv."estradne umetnike". Da ih izvedemo na trgove,da pecemo volove a nema pas za sta da nas ujede?!?!?! Onom sa harmonikom i masnim rukama od onog malog laneta sto ga izede 50 000 eura,"zeni" koja vise podseca na muskarca a ime mu je Marijan Serifovic 50 000 eura.OK,pevali su na -25,u rukavicama,veoma tesko zaradjena lova?!?! Samo pitam,da li moramo na trgovima slaviti ?! Da li imamo sta slaviti uopste? Gde je tu ta cuvena stednja?? Ceo zivot gledam Dacica i Vucica...setite se,slali su nasu decu u ratove...Ja im to nikada necu zaboraviti a ni oprostiti.
Stednja??? To je prica za nekulturne idiote koji i glasaju za ubice,a ti isti nekulturni su i ciljna grupa ovih ubica,jer forsiraju nekulturu i njima nije u interesu da se ova drzava ikada opismeni.

kuj vi je kriv kad ste učili čkole

pre 9 godina

Ljudi, ne zaboravite da u prosveti ima i onih koji ne nose dnevnik i rade po 8 sati dnevno (u školi) - tetkice, domari, sekretari (pravnici), računovođe, pedagozi ... Svi oni imaju mnogo manju platu nego njihove kolege u opštini, komunalnom, eps-u i sl. sa istom stručnom spremom i istim radnim vremenom.
U školama nema izmišljenih ili dupliranih radnih mesta kao što je to slučaj sa mnogim državnim službama (pomoćnici, savetnici, zamenici, savetnici savetnika). Naprotiv, škole nemaju logopeda, nemaju defektologe, u pojedinim nema psihologa (a ima 800 đaka)!? Da ne spominjem da su ranijih godina i socijalni radnici bili prisutni u školama, npr. dva dana je u jednoj školi, pa 2-3 dana u drugoj itd.

sasar

pre 9 godina

Tužno je kada neuki u svojoj nemoći ili besu komentarišu radno vreme profesora. Meni nije jasno ko organizuje i izvodi prijemne ispite (jun), razredne i popravne ispite (avgust), ko vrši upis u srednje škole (jul) - ako su prosvetari 3 meseca na raspustu?
Smešno bi bilo kada bi npr. komentarisali radno vreme vatrogasaca pa rekli:"E, ovog meseca niste imali ni jednu intervenciju - nema plate jer ni jedan požar niste ugasili". Možete i đubretarima da smanjite platu ako kante nisu prepune, pa završe ranije sa čišćenjem i dovezu na deponiju poluprazan kamion (e, za taj dan - manja dnevnica).
Umesto što usmeravate gnev na školovane ljude porazmislite o sledećem, npr. Da li EPS-u treba više od 600 direktora, toliko ih ima trenutno, sa platom 3-4 puta većom od profesorske?

Riki

pre 9 godina

Ovo je ispipavanje pulsa. Vucic plasira u medijima (koje kontrolise) lazne vesti, ne bi li proverio reakcije i izazvao razjedinjenost.... :(

matematicarka

pre 9 godina

Ovaj Pedja mi je najjaci-hoce sa diplomom ETF-a da predaje tehnicko u razrednoj nastavi :D Odlicno! Pedja, kad izadje konkurs za nastavnika tehnickog, onda se javljaj. Druga i jos veca stvar-smesno mi je to sto stalno navode da nema posla u okolini, pa molim lepo, putujte ljudi! Ima nas koji putujemo iz Bg po sat
i po u jednom smeru, da ne bismo sedeli kod kuce i kukali kako, za boga, nema posla!