Subota, 17.01.2015.

21:22

Eksperti upozoravaju da bi Windows 7 mogao da prođe kao XP

Izvor: benchmark.rs

Eksperti upozoravaju da bi Windows 7 mogao da proðe kao XP IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Vasa Pelagić

pre 9 godina

@Ranzo dete osamdesetih: nemoj pogrešno da me shvatiš ali svaki "stručnjak" za kompjutere koga sam u životu upoznao je bio samoproglašen. Doduše, od 2008, od kada sam prešao na Macintosh, nisam upoznao ni jednog, tako da se u međuvremenu nešto i promenilo. Današnji primer: na poslu imam dva lap- topa, MacBookPro i neki HP. Sa MBP je kačenje na printer preko WiFi trajalo pola minuta, odprilike; HP ga je našao na listi, onda je usledila poruka da nešto radi sa WinUpdate, uz upozorenje da će proces da potraje- i potrajao se, završivši se porukom da je neka greška u pitanju, te od instalacije ne bi ništa. Možda je to trenutak kada je trebalo da pozovem stručnjaka?

Ministarstvo za lobotomizaciju

pre 9 godina

Jeste ljubomorni smo sto nemamo mekove. Iskreno gledam da predjem na linux, da ne trpim glupost majkrosofta. Samo prelazak na drugi os... Moglo bi da potraje.

Langus

pre 9 godina

@(Ranzo dete osamdesetih, 18. januar 2015 23:48)

Nisam bas neki strucnjak ali me malo zbunjuje ovo piratski/nepiratski u smislu losijeg rada i vece ranljivosti.

Koliko ja razumem ovaj tekst: "Microsoft lets us evaluate Windows 7 for 30 days without entering product key and with a simple trick you can even extend the evaluation period couple of months. But downloading Windows 7 installers from microsoft.com website is not a trivial task. Most of the links available on the Windows 7 websites leads us to purchase screen and links to download the evaluation installers are buried under fine print text." postoji relativno jednostavan nacin da se piratski skine original MS Windows 7 recimo i da se naknadno aktivira.

Cini mi se da onaj poznati aktivator uradi posao vrlo brzo i nekako zivim u ubedjenju da on ne prepravlja originalni Windows u smislu pogorsanja. Gore citirani tekst se nalazi na sajtu http://www.techdreams.org/microsoft/windows-7/links-to-download-windows-7-with-sp1-iso-directly-from-microsoft-servers/6264-20110805 a takodje i objasnjenje da su oni pripremili linkove da bi korisnici zainteresovani za evaluaciju lakse skinuli originalni MS Windows i mole korisnike da kupe kljuc za aktivaciju i da se ne obracaju ovom sajtu sa molbama za aktivacioni kljuc.

Surovi

pre 9 godina

Vidim da mnogi ne znaju sta je razlika izmedju legalnog i piratskog softvera!
Jedina razlika je u tome sto si legalni platio ,a piratski nisi....Druge razlike nema!
Piratski os mora da se pecuje,da bi se zaobisla validcija i to je sve.
Posle toga je potpuno funkcionalan kao i bilo koji legalni.Sto se tice virusa ,razlike nema i piratski os nije nista ugrozeniji od legalnog.
Koriscenje legalnog softvera ima svoje prednosti,a glavna je podrska.Za kucnog korisnika ,ovo je nebitna stvar,ali za velike kompanije je neophodna.Ms naplacuje licence,ali je podrska ili besplatna ili veoma jeftina (zavisno od ugovora i usluge),dok su linuxi besplatni,ali je zato podrska jezivo skupa.Opet treba naglasiti,da za kucne korisnike je sve ovo nebitno!
Piratska osmica je identnicna legalnoj (imam ih obe),a samo je nacin aktivacije drugaciji.Legalna se aktivira preko serijskog broja sa mrkice,a piratska sa KMS aktivatorom.I na jednoj i da drugoj radi apdejt i svi servisi.
Sto se tice virusa,oni se najlakse dobijaju losim ponasanjem na netu i neznanjem.Kao sto i stvarnom zivotu mozete da se zarazite ako ne pazite i ne koristite zastitu,tako je i na netu.Antivirusi su pozeljni,dobro podeseni fajervolovi su imperativ,kao i izbegavanje svih mogucih toolbarova i slicnog djubreta.Da bi racunar radio kako treba ,potrebno je znanje i odrzavanje.Racunar nece raditi kako treba ako razmisljate kako imate mocan hardver ,dobar antivirus i legalan os,a ne odrzavate ga kako treba!

Mike_USA

pre 9 godina

Rastuzim se kad procitam ovakve komentare. Koliko smo neupuceni i mislimo da smo pametni to je strasno. Za sve koji se "bave servisiranjem kompjutera" i onih koji iskljucuju update-e cim instaliraju racunar, par informacija "iz ostatka sveta".

Svi update-i, imaju jedinu svrhu da operativni sistem ucine boljim. Sigurnijim, stabilnijim ili da dodaju nove funkcionalnosti. Kao sto se Photoshop razvija, Skype, i svi ostali programi, tako i OS kroz raznovrsnost korisnika i povratnih informacija koje se dobijaju moze napraviti bolji, brzi i stabilniji proizvod.

Vi ni sada ne koristite MS support, tako da za 99% korisnika u Srbiji i gotovo 100% kucnih korisnika ova informacija apsolutno nema nikakav znacaj. Prvo, niti ste dovoljno interesantni niti imate bilo kakve poverljive informacije koje nekome mogu biti zanimljivi pa da pokusaju da napadnu vas racunar ili iskoriste bilo kakvu rupu za pristup. Cak ni mnogi AV i AS sistemi ne mogu detektovati ovakve upade, zato postoje IPS resenja, ali to je sad druga prica.

Oni kojima ova informacija ista znaci su admini velikih firmi jer takve firme imaju dosta softvera i resenja koji su "in-house" razvijeni i sasvim je moguce da bi prelazak na novi OS od njih zahtevao prepravku koda, dodavanje novih ili izbacivanje nekih stvari, a to moze potrajati mesecima. Za jednog kucnog korisnika, reinstalacija OS-a je sat-dva posla i ovaj clanak iako to nije nigde receno se sigurno ne odnosi na njih.

prolaznik

pre 9 godina

Sada CE ti da dodje neki glupi srb koji ne zna da promeni naziv ikone da sere kako su win 7 I xp bogovi... Zbog toga I ne vole win 8.1 ..

Ranzo dete osamdesetih

pre 9 godina

@fGenije a servisiranje si ucio u srednjoj pekarskoj? Verovatno nisi ni svestan da ogromna vecina piratskih custom verzija iza ledja korisnika radi mali milion stvari. Treba se makar malo zanimati za svoje zanimanje. Srbija, zemlja gde je svako samoproklamovani ekspert za sve.

Aleksandar

pre 9 godina

Kako ce to da pogodi nas koji jedva da znamo da upalimo komp. Sves to znamo je da odemo na fb i igramo igricu ili pustamo slike napustenih kucica.Duboko cemo biti pogodjeni

fGenije

pre 9 godina

System Update je uvek iskljucen i uvek instaliram krekovane verzije pirata koji su odlicni u radu i bolji od originala! Ja servisiram kompjutere zadnjih 13 godina i nisam naleto ni na jednu noviju funkciju koja je dosla u update-u, s toga je isti iskljucen jer nema svrhu. Zaticao sam stotine racunara koji su zbog update-a prestali sa radom nekog drajvera ili programa. U Srbiji nema zime, kod nas je 98% piratskih sistema i update ne znaci nista, suvisan je i moze da izazove havariju i probleme a ne poboljsanje. Experti mogu samo da daju izjave, za nas je to suvisno i ne vredi pominjanja, obicna budalastina i vic!

Mavs

pre 9 godina

Windows 7 će biti podržan još 5 godina, u čemu je problem? Niko ne podržava svoje OS-ove toliko dugo kao MS.
Valjda će napraviti dostojnog naslednika sedmice za 5 godina (po vašim kriterijumima)...

Inače ne kapiram komentare tipa "moj mekintoš nema taj problem", josemiti je bagovitiji od osmice samo tako (doduše manje je vremena na tržištu, a osmica je još uvek bagovita), zahtevniji je jedno tri puta (windows i linux su brži od X-ke na benčmarkovima, na mekintošima), a korisnički interfejs koji je doskora bio ubedljivo najbolji u industriji naružen je providnim glupostima, presvetlim prozorima i fontom koji dobro izgleda samo na retina ekranima.

Kukate što će extended podrška sedmice trajati samo 11 godina? Mejnstrim podrška OS X-ke je godinu dana, extended je tri godine. Čak i kada se extended podrška uračuna Apple svoje KOMPJUTERE ne podržava 11 godina, kamo li sisteme. Velika većina mek juzera se uopšte ni ne žali na ovo, jer nemaju nameru da koriste jedan kompjuter duže od 5 godina.

1+1=10

pre 9 godina

@kiza, учествујеш у пребацивању одговорности између произвођача које боли уво за безбедност и Гугла који је пропусте исправио у текућим издањима. Произвођачи уређаја са Андроидом могу да пређу на текућа подржана издања, или могу сами да издају закрпе.
Будући да Гугл не крије изворни код исправки у новим издањима, његово понашање према заједници је поштено, чак и ако се упореди са софтвером за рачунаре на Интеловој платформи. Прелазак на нова издања Виндоуза не раде ни произвођачи (пример, Асус), ни сам Мирософт.
Иначе, разговор о овоме нема везе са чланком, а покретач @kiza је највише одговоран за троловање.

Zeko Peko

pre 9 godina

U prevodu. Kupite Win 10 kad izdaje, jako smo malo zaradili na Win 8.
Win XP ima podrsku i dalje ali ne za obicnog korisnika i ne kroz windows update, cak do 2019.

Hpipaq

pre 9 godina

@dzoni gresis dok Sam imao instaliranu vistu iskljucen win update pokusam da instaliram av kad trazi da imas instaliran update kb.... I kad je instaliran taj update instalacija je prosla odlicno

Kix

pre 9 godina

Po vecini komentara mogu da vidim da je SSD ili neki hard disk od 4TB I dalje misaona imenica u Srbiji, zbog toga ima toliko pro XP komentara jer se I dalje radi na hardveru starom deset godina.

A bas ta cinjenica starog hardvera me dovodi do tog velikog mita "kako je komplikovano migrirati hiljade kompjutera na novi OS u jednom okruzenju". Nije komplikovano vec vremenski zahtevno ali pre svega skupo jer kompanije ne zele dodatne troskove vec stotinama ljudi uvaljuju laptopove stare deset godina sa XPom I kazu im radi. Znaci o parama se radi a ne o nekakvoj komplikaciji procesa. A taj izgovor ne radi nam in-house softver na 7ici vec samo na XPu je opet izgovor da se ne potrose pare I napravi sofver kako treba vec da se I dalje koristi stap I kanap resenje koje radi na kratke staze.

Nemate pojma na kojoj opremi rade izvrsni direktori domacih banka a kamoli neki obicni radnici I kakva kvazi IT sluzba tamo radi, ili samo nisu adekvatno placeni pa ih boli uvo. Recimo ako se zaposlite u menadzmentu EFG banke danas dobicete odvaljeni laptop sa XPom koji puzi, znam jer kod mene dolaze da im "sredim" nemoguce I naravno da nista ne moze da se sredi. To vam je kao kada bi vam u NASA dali papir I olivku I rekli "treba da poleti" I sto je najgore ljudi to prihvate. Prihvate masine sa krs ekranima koji naude ocima posle godinu dana naprezanja a da ne govorim o neefikasnosti tih masina u obicnom radu. Ali preduzece je sacuvalo pare I svu odgovornost prebacilo na zaposlene.

Špejtim

pre 9 godina

Hvala Mikrosoftu sto nam je omogućio da dugo koristimo stare racunare koji su ipak upotrebljivi. Ja ću na svoj stari računar nadograditi memorije i koristiti Win 10 32 bitnu verziju koju su najavili.
Samo da ne bude da sam pristrasan i protiv Apple-a, imam IPAD2, koji je nakon nadogradnje na IOS 8 postao NEUPOTREBLJIV, spor, po nekoliko sekundi se otvara home screen posle nekih aplikacija, internet pretragaživač užas spor. A nije uopšte jednostavno vratiti se na IOS 7 koji je poslednji dobro radio

Surovi

pre 9 godina

Da li iko od vas zna kolika je nocna mora prebacivanje sa jednog OS na drugi?
Normalno,na jednom racunaru je to maciji kasalj,ali u sistemima gde ima vise stotina ,pa i hiljada racunara,to je ozbiljan i tezak proces.Zbog toga velike kompanije gledaju da sto duze koriste racunare sa postojecim os=ovima,sve dok ima zavrsavaju posao.Do pre jedno 7 godina ,redovno sam se susretao sa racunarima na win 98.Firme su ih koristile jer nisu imale izbora zbog softvera koji je radio na njima ili su im jednostavno zavrsavali posao.
Veoma cesto korisnici mogu da koriste svega par programa koji su im neophodni za rad,dok pun pristup sistemu nemaju.Cak ni desktop nemaju,a aplikacije koriste preko remote a.To je slucaj u bankama,opstinama i sl.,a korisnici nemaju potrebe za vise od toga.Ti racunari se nalaze u lokalnim mrezama i najcesce nemaju izlaz na net.
Ms ima odlicne korisnicke os/ove,dok je linux kralj u svetu servera.OSX je marginalan os sa svega par procenata na trzistu.Mnogi ga hvale,ali on nije ni prici bilo kom MS os u.

iggi

pre 9 godina

Veliki broj racunara po firmama radi iskljucivo kao terminal na kome se vrti neki prodajno-knjigovodstveni program oni jos uvek rade na xp-u i radice do hardver ne otakze to je realnost a sva ostala prica je samo zelja Microsofta.

kiza

pre 9 godina

Propust je otkrio bezbednosni analitičar Tod Birdsli, ali zbog toga što je u pitanju star softver, Gugl neće raditi na njegovom rešavanju iako su ti telefoni izloženi malicioznim hakerskim napadima.

„Ukoliko je u pitanju verzija softvera koja je starija od Androida 4.4, generalno ne razvijamo pečeve sami, već to prepuštamo drugima“, stoji u saopštenju Android bezbednosnog tima.

Gugl tvrdi da su uređaji koji rade na starijim verzijama Androida, kao što je Jelly Bean, isuviše stari da bi kompanija nastavila da ih podržava.

Međutim, sa druge strane, nove nadogradnje za Android telefone stižu jako sporo i zavise od velikog broja faktora, a tu su i brojni proizvođači koji predstavljaju uređaje sa starijim verzijama Android operativnog sistema.

Sve u svemu, ovo znači da trenutno postoji 930 miliona Android telefona koji imaju problem koji neće biti rešen.

Napisao sam ovo,jer ni jedan sistem nije savrsen.Kad god je neka vest o windowsu odmah pljuvanje po njemu,pa se jave linux korisnici,itd,itd..
Sta sad reci o ovome?

Pazite, mogu da nas uvate ...!

pre 9 godina

Možda bezbedniji od hakerskih napada običnih smrtnika, ali što se potpune sigurnosti tiče, mislite da će oni koji su prisluškivali Angelu tek tako odustati od mogućnosti da vam vršljaju po računaru samo ako negde ukucate zajedno reči "bomba i kapitol hil" ....Pa u prvom pasusu pisanja novog operativnog sistema od strane Windowsa je CIA genuine.
Kao što nije i tajna da svakom vojnom vazduhoplovu koji prodaju nekoj zemlji mogu pristupiti, locirati ga u svakom trernutku a po potrebi i oboriti bez zrna baruta.

treci svetski - drugi nuklearni

pre 9 godina

Od Pecom 32 na ovamo nemam problema ni sa cim, a trenutno koristim WinXP, Win7, Android i Ubuntu i nemam problema ni sa njima, a koristim ih za svasta nesto. Mozda je problem u korisnicima?

Boki

pre 9 godina

MAK je jedini sto stabilno funkcionise, microsoft je mrtav, i vise mu nema spasa,sam je sebe unistio sa sve filozofijom pakistanskih i indijskih uvezenih nadri strucnjaka.

dzoni

pre 9 godina

Tzv Eksperti placeni od microsofta.. Prvo sto uradim kad instaliram sedmicu je da ugasim update.. Nista gore nema kad ti treba odmah racunar ti ukljucis a on umesto da se ukljuci pokaze ti please dont turn off your computer updating.. A sav taj update gluposti.. Instaliras dobar anti virus i cao.

marko

pre 9 godina

@kolovođa i slični komentari

Ne radi se ovde o tome kako ćeš se ti adaptirati na metro desktop i da li radi skype, gmail i acrobat viewer. Tu naravno nema problema.

Tranzicija ozbiljnih i glomaznih sistema je dugotrajan i neizvetan proces.

Radim u firmi koja samo u Srbiji posluje sa preko hiljadu klijentskih jedinica, plus tridesetak još zemalja. Već ti je jasno da migracija mailova, servera, arhive isl zahteva dodatne resurse i vreme koje kompanija najmanje ima. Dakle, svi radnici moraju da budu operativni bez pauze, jer svaki problem je gubljenje novaca.

Pomenuću još i da mi koristimo sigurno desetak programa pisanih samo za naše potrebe. Uz svu podršku Microsofta, neki nisu nikada proradili ni na Sedmici posle tranzicije sa XP-a.

Sve u svemu - velike promene ovog tipa su robija.

Zoran

pre 9 godina

"Okej, krajnje mi idu na živce ovakve stvari."

Ovo ti je cist primer kako se svoja povrsnost okrece u korist. Vidis, zakrpe se stavljaju jer je sistem felerican. I onda se narod toliko navikne na to da misli kako su zakrpe bas ono bez cega se ne moze i onda predje na novi sistem, gde opet idu zakrpe.

Ja sam malo stariji i u Americi sam, dosao sam do zakljucka da budala na ovom svetu ima previse.

Samo cuti i pusti budale da traze ono sto tebi godi, a one uospte ne znaju da za njih nije dobro, vec misle da je dobro.

U Americi je najvazniej da cutis i ne otkrivas budalam koje se igre igraju, vec da to iskoristis. I milion puta sam uspeo da stvari okrenem u svoju korist, zena mi kaze da je trebalo da budem advokat.

Petar

pre 9 godina

Okej, krajnje mi idu na živce ovakve stvari.
Kraj bilo kakve podrške za operativne sisteme ne znači apsolutno ništa nego služi da isprepada ove zatupljene koji su u iole napredniji rad na računaru kao i način na koji serijska proizvodnja funkcioniše upućeni isto koliko i u broj protozoa koje su naselile dijafragmu bengalskog lava.

Prva stavka; Od kako sam nabavio računar sa sedmicom isključio sam bilo kakve vrste automatskih apdejta i ostalih digitalnih gnjida i vaški. To sam uradio jer imam proklete opreznosti pri lutanju internetom, a i pored toga jedan anti-virus i dva spyware removal programa. Naravno, sve troje su legalni i besplatni, da ne navodim koje sad jer nisam bilbord, heh.

Druga stavka; Okej, ne želim zvučati paranoično, ali sam poprilično uveren da (iako individualcima ne može da naškodi) svaki "sigurnosni" apdejt koji doleće iz Majkrosofta upravo pravi sigurnosni propust kako bi kojekakve viruštine potekle iz kuće velikog brata mogle da bace pogled imate li šta relevantno na računaru.

Treća stavka; Majkrosoft ovde može poslužiti samo kao primer kako uspešno profitirati od ljudske gluposti.
Ljudi. Ne. Budite. Ovce.

Nemanja

pre 9 godina

Meni rad XP još ko sat, osmica mi deluje onako zanimljivo pa ću se prebaciti možda jednom na nju, mada možda i neću. Ovo djubre izmedju bolje ni da ne komentarišem.

Ilija

pre 9 godina

Bez brige, nece. Evo meni je Windows sam skinuo poslednji update za Win7 i sta se desilo? Drajver za videokarticu je pobrljavio i sad se zakucava. Proizvodjac videokartice je odavno digao ruke (laptop star skoro 6 godina), tako da hteo ja ili ne ako zelim da zadrzim masinu moracu na neki drugi sistem. . . I tako ce biti i sa ostalima. . .

: (){ : |:& }

pre 9 godina

@Kolovođa

Verovatno misle na admine koji treba da updateuju sistem u firmi na 100ak racunara na kojima rade ljudi koji misle da je google web browser, treba objasniti njima sta je metro i drugacija ikonica za start meni...
A za svoju masinu, zna se sta eksperti koriste...

zigot

pre 9 godina

kolovodja, vidim nisi u industriji. OS refresh je suludo komplikovan i skup zadatak kada radis sa stotinama, hiljadama i stotinama hiljada uredjaja.

srbin

pre 9 godina

I dalje mislim da je 98SE zakon. Naravno, nisam ga video godinama nigde. XP prvi veliki bug Microsofta. Vistu da ne pominjem. 7ica mi se svidela, ali sve je to longhorn.. suviše mnogo bagovito onako... Linuxi mi nit smrde nit mirišu, lepo to radi ali treba da budes expert da bi ga podesio. IOS nisam koristio nikad duže vreme, mouda se usrecim tek sa nekim macom. A možda i ne. Ne znam.

zenon

pre 9 godina

šta fali, xp radi posao kako treba. SP3 i avira i ako radiš pametno na računaru ni W7 ne treba. ako nema podršku, to ne znači da neće ni raditi. bez panike, na svim računarima imam xp sp3 i ništa im ne fali. nikakve zakrpe nisam instalirao, jer mislim da je to samo zamajavanje kao nešto radimo i poboljšavamo, ali u stvari sistem postaje glomazniji i još ranjiviji. na žalost kupovinom novog računara moramo se oprostiti i od xp i w7, ne gine nam w8

1+1=10

pre 9 godina

Страна гласила су још прошле године преносила да Седмица не добија све закрпе које добија Осми путник.
Ово је намењено администраторима професионалцима. Обични корисници немају вештине да се изборе са безбедношћу на Виндози. То важи и за већину коментатора.
Треће, толико се прича о безбедности на Виндоузу и Андроиду без повода, а опет, домаћа гласила нису преносила да је прошле године Убунту проглашен најбезбеднијим оперативним системом (иако није ОС, већ дистрибуција). Требало би по питању безбедности да се пише о најбољима, иако нису спонзори.

teško

pre 9 godina

Onaj kome hardverski podržava 7icu podržaće i 8.1 i 10 i 11.
Greška je napravljena sa vistom isuviše hardverski zahtevna za to vreme kad se pojavila. 7ica nikad neće biti kao XP zato što XP nije zahtevan. već sa windows 10 će biti zaboravljena.

Milan

pre 9 godina

Logično je da treba da se pređe na modernije i novije nakon više od deset godina, koliko će sedmica imati 2020. godine. Treba biti u koraku sa vremenom a ne biti primitivac. :)

Kolovođa

pre 9 godina

Ja ne razumem koji su ti "eksperti" koji mogu da izjave da je migracija na novi sistem toliki bauk i problem. Kao prvo Windows 8.1 je odličan. Rade sve, podvlačim SVE aplikacije koje rade i u sedmici (po mom iskustvu brže i bolje). Može da se podesi da se startuje u desktop modu što ga od sedmuce razlikuje jedino po start dugmetu i to je sve. Sve ostalo je normalnom korisniku na poslu, a i privatno potpuno nebitno. Na metro se čovek jednostavno mora navići. Meni lično na metrou stoji sve što bih inače kačio na start bar i desktop, tako da ne vidim zbog čega je to loše, štedi prostor i preglednije je pošto je start bar ograničen širinom ektana, a desktop mi nije prenatrpan ikonucama. Za profesionalne korisnike je manji problem preći sa sedmice na osmicu nego sa XP-a na sedmicu.

1+1=10

pre 9 godina

Страна гласила су још прошле године преносила да Седмица не добија све закрпе које добија Осми путник.
Ово је намењено администраторима професионалцима. Обични корисници немају вештине да се изборе са безбедношћу на Виндози. То важи и за већину коментатора.
Треће, толико се прича о безбедности на Виндоузу и Андроиду без повода, а опет, домаћа гласила нису преносила да је прошле године Убунту проглашен најбезбеднијим оперативним системом (иако није ОС, већ дистрибуција). Требало би по питању безбедности да се пише о најбољима, иако нису спонзори.

zenon

pre 9 godina

šta fali, xp radi posao kako treba. SP3 i avira i ako radiš pametno na računaru ni W7 ne treba. ako nema podršku, to ne znači da neće ni raditi. bez panike, na svim računarima imam xp sp3 i ništa im ne fali. nikakve zakrpe nisam instalirao, jer mislim da je to samo zamajavanje kao nešto radimo i poboljšavamo, ali u stvari sistem postaje glomazniji i još ranjiviji. na žalost kupovinom novog računara moramo se oprostiti i od xp i w7, ne gine nam w8

Kolovođa

pre 9 godina

Ja ne razumem koji su ti "eksperti" koji mogu da izjave da je migracija na novi sistem toliki bauk i problem. Kao prvo Windows 8.1 je odličan. Rade sve, podvlačim SVE aplikacije koje rade i u sedmici (po mom iskustvu brže i bolje). Može da se podesi da se startuje u desktop modu što ga od sedmuce razlikuje jedino po start dugmetu i to je sve. Sve ostalo je normalnom korisniku na poslu, a i privatno potpuno nebitno. Na metro se čovek jednostavno mora navići. Meni lično na metrou stoji sve što bih inače kačio na start bar i desktop, tako da ne vidim zbog čega je to loše, štedi prostor i preglednije je pošto je start bar ograničen širinom ektana, a desktop mi nije prenatrpan ikonucama. Za profesionalne korisnike je manji problem preći sa sedmice na osmicu nego sa XP-a na sedmicu.

teško

pre 9 godina

Onaj kome hardverski podržava 7icu podržaće i 8.1 i 10 i 11.
Greška je napravljena sa vistom isuviše hardverski zahtevna za to vreme kad se pojavila. 7ica nikad neće biti kao XP zato što XP nije zahtevan. već sa windows 10 će biti zaboravljena.

Petar

pre 9 godina

Okej, krajnje mi idu na živce ovakve stvari.
Kraj bilo kakve podrške za operativne sisteme ne znači apsolutno ništa nego služi da isprepada ove zatupljene koji su u iole napredniji rad na računaru kao i način na koji serijska proizvodnja funkcioniše upućeni isto koliko i u broj protozoa koje su naselile dijafragmu bengalskog lava.

Prva stavka; Od kako sam nabavio računar sa sedmicom isključio sam bilo kakve vrste automatskih apdejta i ostalih digitalnih gnjida i vaški. To sam uradio jer imam proklete opreznosti pri lutanju internetom, a i pored toga jedan anti-virus i dva spyware removal programa. Naravno, sve troje su legalni i besplatni, da ne navodim koje sad jer nisam bilbord, heh.

Druga stavka; Okej, ne želim zvučati paranoično, ali sam poprilično uveren da (iako individualcima ne može da naškodi) svaki "sigurnosni" apdejt koji doleće iz Majkrosofta upravo pravi sigurnosni propust kako bi kojekakve viruštine potekle iz kuće velikog brata mogle da bace pogled imate li šta relevantno na računaru.

Treća stavka; Majkrosoft ovde može poslužiti samo kao primer kako uspešno profitirati od ljudske gluposti.
Ljudi. Ne. Budite. Ovce.

marko

pre 9 godina

@kolovođa i slični komentari

Ne radi se ovde o tome kako ćeš se ti adaptirati na metro desktop i da li radi skype, gmail i acrobat viewer. Tu naravno nema problema.

Tranzicija ozbiljnih i glomaznih sistema je dugotrajan i neizvetan proces.

Radim u firmi koja samo u Srbiji posluje sa preko hiljadu klijentskih jedinica, plus tridesetak još zemalja. Već ti je jasno da migracija mailova, servera, arhive isl zahteva dodatne resurse i vreme koje kompanija najmanje ima. Dakle, svi radnici moraju da budu operativni bez pauze, jer svaki problem je gubljenje novaca.

Pomenuću još i da mi koristimo sigurno desetak programa pisanih samo za naše potrebe. Uz svu podršku Microsofta, neki nisu nikada proradili ni na Sedmici posle tranzicije sa XP-a.

Sve u svemu - velike promene ovog tipa su robija.

zigot

pre 9 godina

kolovodja, vidim nisi u industriji. OS refresh je suludo komplikovan i skup zadatak kada radis sa stotinama, hiljadama i stotinama hiljada uredjaja.

: (){ : |:& }

pre 9 godina

@Kolovođa

Verovatno misle na admine koji treba da updateuju sistem u firmi na 100ak racunara na kojima rade ljudi koji misle da je google web browser, treba objasniti njima sta je metro i drugacija ikonica za start meni...
A za svoju masinu, zna se sta eksperti koriste...

Ilija

pre 9 godina

Bez brige, nece. Evo meni je Windows sam skinuo poslednji update za Win7 i sta se desilo? Drajver za videokarticu je pobrljavio i sad se zakucava. Proizvodjac videokartice je odavno digao ruke (laptop star skoro 6 godina), tako da hteo ja ili ne ako zelim da zadrzim masinu moracu na neki drugi sistem. . . I tako ce biti i sa ostalima. . .

Zoran

pre 9 godina

"Okej, krajnje mi idu na živce ovakve stvari."

Ovo ti je cist primer kako se svoja povrsnost okrece u korist. Vidis, zakrpe se stavljaju jer je sistem felerican. I onda se narod toliko navikne na to da misli kako su zakrpe bas ono bez cega se ne moze i onda predje na novi sistem, gde opet idu zakrpe.

Ja sam malo stariji i u Americi sam, dosao sam do zakljucka da budala na ovom svetu ima previse.

Samo cuti i pusti budale da traze ono sto tebi godi, a one uospte ne znaju da za njih nije dobro, vec misle da je dobro.

U Americi je najvazniej da cutis i ne otkrivas budalam koje se igre igraju, vec da to iskoristis. I milion puta sam uspeo da stvari okrenem u svoju korist, zena mi kaze da je trebalo da budem advokat.

Kix

pre 9 godina

Po vecini komentara mogu da vidim da je SSD ili neki hard disk od 4TB I dalje misaona imenica u Srbiji, zbog toga ima toliko pro XP komentara jer se I dalje radi na hardveru starom deset godina.

A bas ta cinjenica starog hardvera me dovodi do tog velikog mita "kako je komplikovano migrirati hiljade kompjutera na novi OS u jednom okruzenju". Nije komplikovano vec vremenski zahtevno ali pre svega skupo jer kompanije ne zele dodatne troskove vec stotinama ljudi uvaljuju laptopove stare deset godina sa XPom I kazu im radi. Znaci o parama se radi a ne o nekakvoj komplikaciji procesa. A taj izgovor ne radi nam in-house softver na 7ici vec samo na XPu je opet izgovor da se ne potrose pare I napravi sofver kako treba vec da se I dalje koristi stap I kanap resenje koje radi na kratke staze.

Nemate pojma na kojoj opremi rade izvrsni direktori domacih banka a kamoli neki obicni radnici I kakva kvazi IT sluzba tamo radi, ili samo nisu adekvatno placeni pa ih boli uvo. Recimo ako se zaposlite u menadzmentu EFG banke danas dobicete odvaljeni laptop sa XPom koji puzi, znam jer kod mene dolaze da im "sredim" nemoguce I naravno da nista ne moze da se sredi. To vam je kao kada bi vam u NASA dali papir I olivku I rekli "treba da poleti" I sto je najgore ljudi to prihvate. Prihvate masine sa krs ekranima koji naude ocima posle godinu dana naprezanja a da ne govorim o neefikasnosti tih masina u obicnom radu. Ali preduzece je sacuvalo pare I svu odgovornost prebacilo na zaposlene.

Milan

pre 9 godina

Logično je da treba da se pređe na modernije i novije nakon više od deset godina, koliko će sedmica imati 2020. godine. Treba biti u koraku sa vremenom a ne biti primitivac. :)

iggi

pre 9 godina

Veliki broj racunara po firmama radi iskljucivo kao terminal na kome se vrti neki prodajno-knjigovodstveni program oni jos uvek rade na xp-u i radice do hardver ne otakze to je realnost a sva ostala prica je samo zelja Microsofta.

treci svetski - drugi nuklearni

pre 9 godina

Od Pecom 32 na ovamo nemam problema ni sa cim, a trenutno koristim WinXP, Win7, Android i Ubuntu i nemam problema ni sa njima, a koristim ih za svasta nesto. Mozda je problem u korisnicima?

kiza

pre 9 godina

Propust je otkrio bezbednosni analitičar Tod Birdsli, ali zbog toga što je u pitanju star softver, Gugl neće raditi na njegovom rešavanju iako su ti telefoni izloženi malicioznim hakerskim napadima.

„Ukoliko je u pitanju verzija softvera koja je starija od Androida 4.4, generalno ne razvijamo pečeve sami, već to prepuštamo drugima“, stoji u saopštenju Android bezbednosnog tima.

Gugl tvrdi da su uređaji koji rade na starijim verzijama Androida, kao što je Jelly Bean, isuviše stari da bi kompanija nastavila da ih podržava.

Međutim, sa druge strane, nove nadogradnje za Android telefone stižu jako sporo i zavise od velikog broja faktora, a tu su i brojni proizvođači koji predstavljaju uređaje sa starijim verzijama Android operativnog sistema.

Sve u svemu, ovo znači da trenutno postoji 930 miliona Android telefona koji imaju problem koji neće biti rešen.

Napisao sam ovo,jer ni jedan sistem nije savrsen.Kad god je neka vest o windowsu odmah pljuvanje po njemu,pa se jave linux korisnici,itd,itd..
Sta sad reci o ovome?

Surovi

pre 9 godina

Da li iko od vas zna kolika je nocna mora prebacivanje sa jednog OS na drugi?
Normalno,na jednom racunaru je to maciji kasalj,ali u sistemima gde ima vise stotina ,pa i hiljada racunara,to je ozbiljan i tezak proces.Zbog toga velike kompanije gledaju da sto duze koriste racunare sa postojecim os=ovima,sve dok ima zavrsavaju posao.Do pre jedno 7 godina ,redovno sam se susretao sa racunarima na win 98.Firme su ih koristile jer nisu imale izbora zbog softvera koji je radio na njima ili su im jednostavno zavrsavali posao.
Veoma cesto korisnici mogu da koriste svega par programa koji su im neophodni za rad,dok pun pristup sistemu nemaju.Cak ni desktop nemaju,a aplikacije koriste preko remote a.To je slucaj u bankama,opstinama i sl.,a korisnici nemaju potrebe za vise od toga.Ti racunari se nalaze u lokalnim mrezama i najcesce nemaju izlaz na net.
Ms ima odlicne korisnicke os/ove,dok je linux kralj u svetu servera.OSX je marginalan os sa svega par procenata na trzistu.Mnogi ga hvale,ali on nije ni prici bilo kom MS os u.

Mavs

pre 9 godina

Windows 7 će biti podržan još 5 godina, u čemu je problem? Niko ne podržava svoje OS-ove toliko dugo kao MS.
Valjda će napraviti dostojnog naslednika sedmice za 5 godina (po vašim kriterijumima)...

Inače ne kapiram komentare tipa "moj mekintoš nema taj problem", josemiti je bagovitiji od osmice samo tako (doduše manje je vremena na tržištu, a osmica je još uvek bagovita), zahtevniji je jedno tri puta (windows i linux su brži od X-ke na benčmarkovima, na mekintošima), a korisnički interfejs koji je doskora bio ubedljivo najbolji u industriji naružen je providnim glupostima, presvetlim prozorima i fontom koji dobro izgleda samo na retina ekranima.

Kukate što će extended podrška sedmice trajati samo 11 godina? Mejnstrim podrška OS X-ke je godinu dana, extended je tri godine. Čak i kada se extended podrška uračuna Apple svoje KOMPJUTERE ne podržava 11 godina, kamo li sisteme. Velika većina mek juzera se uopšte ni ne žali na ovo, jer nemaju nameru da koriste jedan kompjuter duže od 5 godina.

dzoni

pre 9 godina

Tzv Eksperti placeni od microsofta.. Prvo sto uradim kad instaliram sedmicu je da ugasim update.. Nista gore nema kad ti treba odmah racunar ti ukljucis a on umesto da se ukljuci pokaze ti please dont turn off your computer updating.. A sav taj update gluposti.. Instaliras dobar anti virus i cao.

Špejtim

pre 9 godina

Hvala Mikrosoftu sto nam je omogućio da dugo koristimo stare racunare koji su ipak upotrebljivi. Ja ću na svoj stari računar nadograditi memorije i koristiti Win 10 32 bitnu verziju koju su najavili.
Samo da ne bude da sam pristrasan i protiv Apple-a, imam IPAD2, koji je nakon nadogradnje na IOS 8 postao NEUPOTREBLJIV, spor, po nekoliko sekundi se otvara home screen posle nekih aplikacija, internet pretragaživač užas spor. A nije uopšte jednostavno vratiti se na IOS 7 koji je poslednji dobro radio

Surovi

pre 9 godina

Vidim da mnogi ne znaju sta je razlika izmedju legalnog i piratskog softvera!
Jedina razlika je u tome sto si legalni platio ,a piratski nisi....Druge razlike nema!
Piratski os mora da se pecuje,da bi se zaobisla validcija i to je sve.
Posle toga je potpuno funkcionalan kao i bilo koji legalni.Sto se tice virusa ,razlike nema i piratski os nije nista ugrozeniji od legalnog.
Koriscenje legalnog softvera ima svoje prednosti,a glavna je podrska.Za kucnog korisnika ,ovo je nebitna stvar,ali za velike kompanije je neophodna.Ms naplacuje licence,ali je podrska ili besplatna ili veoma jeftina (zavisno od ugovora i usluge),dok su linuxi besplatni,ali je zato podrska jezivo skupa.Opet treba naglasiti,da za kucne korisnike je sve ovo nebitno!
Piratska osmica je identnicna legalnoj (imam ih obe),a samo je nacin aktivacije drugaciji.Legalna se aktivira preko serijskog broja sa mrkice,a piratska sa KMS aktivatorom.I na jednoj i da drugoj radi apdejt i svi servisi.
Sto se tice virusa,oni se najlakse dobijaju losim ponasanjem na netu i neznanjem.Kao sto i stvarnom zivotu mozete da se zarazite ako ne pazite i ne koristite zastitu,tako je i na netu.Antivirusi su pozeljni,dobro podeseni fajervolovi su imperativ,kao i izbegavanje svih mogucih toolbarova i slicnog djubreta.Da bi racunar radio kako treba ,potrebno je znanje i odrzavanje.Racunar nece raditi kako treba ako razmisljate kako imate mocan hardver ,dobar antivirus i legalan os,a ne odrzavate ga kako treba!

Nemanja

pre 9 godina

Meni rad XP još ko sat, osmica mi deluje onako zanimljivo pa ću se prebaciti možda jednom na nju, mada možda i neću. Ovo djubre izmedju bolje ni da ne komentarišem.

fGenije

pre 9 godina

System Update je uvek iskljucen i uvek instaliram krekovane verzije pirata koji su odlicni u radu i bolji od originala! Ja servisiram kompjutere zadnjih 13 godina i nisam naleto ni na jednu noviju funkciju koja je dosla u update-u, s toga je isti iskljucen jer nema svrhu. Zaticao sam stotine racunara koji su zbog update-a prestali sa radom nekog drajvera ili programa. U Srbiji nema zime, kod nas je 98% piratskih sistema i update ne znaci nista, suvisan je i moze da izazove havariju i probleme a ne poboljsanje. Experti mogu samo da daju izjave, za nas je to suvisno i ne vredi pominjanja, obicna budalastina i vic!

Zeko Peko

pre 9 godina

U prevodu. Kupite Win 10 kad izdaje, jako smo malo zaradili na Win 8.
Win XP ima podrsku i dalje ali ne za obicnog korisnika i ne kroz windows update, cak do 2019.

srbin

pre 9 godina

I dalje mislim da je 98SE zakon. Naravno, nisam ga video godinama nigde. XP prvi veliki bug Microsofta. Vistu da ne pominjem. 7ica mi se svidela, ali sve je to longhorn.. suviše mnogo bagovito onako... Linuxi mi nit smrde nit mirišu, lepo to radi ali treba da budes expert da bi ga podesio. IOS nisam koristio nikad duže vreme, mouda se usrecim tek sa nekim macom. A možda i ne. Ne znam.

Mike_USA

pre 9 godina

Rastuzim se kad procitam ovakve komentare. Koliko smo neupuceni i mislimo da smo pametni to je strasno. Za sve koji se "bave servisiranjem kompjutera" i onih koji iskljucuju update-e cim instaliraju racunar, par informacija "iz ostatka sveta".

Svi update-i, imaju jedinu svrhu da operativni sistem ucine boljim. Sigurnijim, stabilnijim ili da dodaju nove funkcionalnosti. Kao sto se Photoshop razvija, Skype, i svi ostali programi, tako i OS kroz raznovrsnost korisnika i povratnih informacija koje se dobijaju moze napraviti bolji, brzi i stabilniji proizvod.

Vi ni sada ne koristite MS support, tako da za 99% korisnika u Srbiji i gotovo 100% kucnih korisnika ova informacija apsolutno nema nikakav znacaj. Prvo, niti ste dovoljno interesantni niti imate bilo kakve poverljive informacije koje nekome mogu biti zanimljivi pa da pokusaju da napadnu vas racunar ili iskoriste bilo kakvu rupu za pristup. Cak ni mnogi AV i AS sistemi ne mogu detektovati ovakve upade, zato postoje IPS resenja, ali to je sad druga prica.

Oni kojima ova informacija ista znaci su admini velikih firmi jer takve firme imaju dosta softvera i resenja koji su "in-house" razvijeni i sasvim je moguce da bi prelazak na novi OS od njih zahtevao prepravku koda, dodavanje novih ili izbacivanje nekih stvari, a to moze potrajati mesecima. Za jednog kucnog korisnika, reinstalacija OS-a je sat-dva posla i ovaj clanak iako to nije nigde receno se sigurno ne odnosi na njih.

Pazite, mogu da nas uvate ...!

pre 9 godina

Možda bezbedniji od hakerskih napada običnih smrtnika, ali što se potpune sigurnosti tiče, mislite da će oni koji su prisluškivali Angelu tek tako odustati od mogućnosti da vam vršljaju po računaru samo ako negde ukucate zajedno reči "bomba i kapitol hil" ....Pa u prvom pasusu pisanja novog operativnog sistema od strane Windowsa je CIA genuine.
Kao što nije i tajna da svakom vojnom vazduhoplovu koji prodaju nekoj zemlji mogu pristupiti, locirati ga u svakom trernutku a po potrebi i oboriti bez zrna baruta.

Aleksandar

pre 9 godina

Kako ce to da pogodi nas koji jedva da znamo da upalimo komp. Sves to znamo je da odemo na fb i igramo igricu ili pustamo slike napustenih kucica.Duboko cemo biti pogodjeni

Boki

pre 9 godina

MAK je jedini sto stabilno funkcionise, microsoft je mrtav, i vise mu nema spasa,sam je sebe unistio sa sve filozofijom pakistanskih i indijskih uvezenih nadri strucnjaka.

Ranzo dete osamdesetih

pre 9 godina

@fGenije a servisiranje si ucio u srednjoj pekarskoj? Verovatno nisi ni svestan da ogromna vecina piratskih custom verzija iza ledja korisnika radi mali milion stvari. Treba se makar malo zanimati za svoje zanimanje. Srbija, zemlja gde je svako samoproklamovani ekspert za sve.

1+1=10

pre 9 godina

@kiza, учествујеш у пребацивању одговорности између произвођача које боли уво за безбедност и Гугла који је пропусте исправио у текућим издањима. Произвођачи уређаја са Андроидом могу да пређу на текућа подржана издања, или могу сами да издају закрпе.
Будући да Гугл не крије изворни код исправки у новим издањима, његово понашање према заједници је поштено, чак и ако се упореди са софтвером за рачунаре на Интеловој платформи. Прелазак на нова издања Виндоуза не раде ни произвођачи (пример, Асус), ни сам Мирософт.
Иначе, разговор о овоме нема везе са чланком, а покретач @kiza је највише одговоран за троловање.

Langus

pre 9 godina

@(Ranzo dete osamdesetih, 18. januar 2015 23:48)

Nisam bas neki strucnjak ali me malo zbunjuje ovo piratski/nepiratski u smislu losijeg rada i vece ranljivosti.

Koliko ja razumem ovaj tekst: "Microsoft lets us evaluate Windows 7 for 30 days without entering product key and with a simple trick you can even extend the evaluation period couple of months. But downloading Windows 7 installers from microsoft.com website is not a trivial task. Most of the links available on the Windows 7 websites leads us to purchase screen and links to download the evaluation installers are buried under fine print text." postoji relativno jednostavan nacin da se piratski skine original MS Windows 7 recimo i da se naknadno aktivira.

Cini mi se da onaj poznati aktivator uradi posao vrlo brzo i nekako zivim u ubedjenju da on ne prepravlja originalni Windows u smislu pogorsanja. Gore citirani tekst se nalazi na sajtu http://www.techdreams.org/microsoft/windows-7/links-to-download-windows-7-with-sp1-iso-directly-from-microsoft-servers/6264-20110805 a takodje i objasnjenje da su oni pripremili linkove da bi korisnici zainteresovani za evaluaciju lakse skinuli originalni MS Windows i mole korisnike da kupe kljuc za aktivaciju i da se ne obracaju ovom sajtu sa molbama za aktivacioni kljuc.

Ministarstvo za lobotomizaciju

pre 9 godina

Jeste ljubomorni smo sto nemamo mekove. Iskreno gledam da predjem na linux, da ne trpim glupost majkrosofta. Samo prelazak na drugi os... Moglo bi da potraje.

prolaznik

pre 9 godina

Sada CE ti da dodje neki glupi srb koji ne zna da promeni naziv ikone da sere kako su win 7 I xp bogovi... Zbog toga I ne vole win 8.1 ..

Hpipaq

pre 9 godina

@dzoni gresis dok Sam imao instaliranu vistu iskljucen win update pokusam da instaliram av kad trazi da imas instaliran update kb.... I kad je instaliran taj update instalacija je prosla odlicno

Vasa Pelagić

pre 9 godina

@Ranzo dete osamdesetih: nemoj pogrešno da me shvatiš ali svaki "stručnjak" za kompjutere koga sam u životu upoznao je bio samoproglašen. Doduše, od 2008, od kada sam prešao na Macintosh, nisam upoznao ni jednog, tako da se u međuvremenu nešto i promenilo. Današnji primer: na poslu imam dva lap- topa, MacBookPro i neki HP. Sa MBP je kačenje na printer preko WiFi trajalo pola minuta, odprilike; HP ga je našao na listi, onda je usledila poruka da nešto radi sa WinUpdate, uz upozorenje da će proces da potraje- i potrajao se, završivši se porukom da je neka greška u pitanju, te od instalacije ne bi ništa. Možda je to trenutak kada je trebalo da pozovem stručnjaka?

Kolovođa

pre 9 godina

Ja ne razumem koji su ti "eksperti" koji mogu da izjave da je migracija na novi sistem toliki bauk i problem. Kao prvo Windows 8.1 je odličan. Rade sve, podvlačim SVE aplikacije koje rade i u sedmici (po mom iskustvu brže i bolje). Može da se podesi da se startuje u desktop modu što ga od sedmuce razlikuje jedino po start dugmetu i to je sve. Sve ostalo je normalnom korisniku na poslu, a i privatno potpuno nebitno. Na metro se čovek jednostavno mora navići. Meni lično na metrou stoji sve što bih inače kačio na start bar i desktop, tako da ne vidim zbog čega je to loše, štedi prostor i preglednije je pošto je start bar ograničen širinom ektana, a desktop mi nije prenatrpan ikonucama. Za profesionalne korisnike je manji problem preći sa sedmice na osmicu nego sa XP-a na sedmicu.

Nemanja

pre 9 godina

Meni rad XP još ko sat, osmica mi deluje onako zanimljivo pa ću se prebaciti možda jednom na nju, mada možda i neću. Ovo djubre izmedju bolje ni da ne komentarišem.

Milan

pre 9 godina

Logično je da treba da se pređe na modernije i novije nakon više od deset godina, koliko će sedmica imati 2020. godine. Treba biti u koraku sa vremenom a ne biti primitivac. :)

srbin

pre 9 godina

I dalje mislim da je 98SE zakon. Naravno, nisam ga video godinama nigde. XP prvi veliki bug Microsofta. Vistu da ne pominjem. 7ica mi se svidela, ali sve je to longhorn.. suviše mnogo bagovito onako... Linuxi mi nit smrde nit mirišu, lepo to radi ali treba da budes expert da bi ga podesio. IOS nisam koristio nikad duže vreme, mouda se usrecim tek sa nekim macom. A možda i ne. Ne znam.

Boki

pre 9 godina

MAK je jedini sto stabilno funkcionise, microsoft je mrtav, i vise mu nema spasa,sam je sebe unistio sa sve filozofijom pakistanskih i indijskih uvezenih nadri strucnjaka.

Petar

pre 9 godina

Okej, krajnje mi idu na živce ovakve stvari.
Kraj bilo kakve podrške za operativne sisteme ne znači apsolutno ništa nego služi da isprepada ove zatupljene koji su u iole napredniji rad na računaru kao i način na koji serijska proizvodnja funkcioniše upućeni isto koliko i u broj protozoa koje su naselile dijafragmu bengalskog lava.

Prva stavka; Od kako sam nabavio računar sa sedmicom isključio sam bilo kakve vrste automatskih apdejta i ostalih digitalnih gnjida i vaški. To sam uradio jer imam proklete opreznosti pri lutanju internetom, a i pored toga jedan anti-virus i dva spyware removal programa. Naravno, sve troje su legalni i besplatni, da ne navodim koje sad jer nisam bilbord, heh.

Druga stavka; Okej, ne želim zvučati paranoično, ali sam poprilično uveren da (iako individualcima ne može da naškodi) svaki "sigurnosni" apdejt koji doleće iz Majkrosofta upravo pravi sigurnosni propust kako bi kojekakve viruštine potekle iz kuće velikog brata mogle da bace pogled imate li šta relevantno na računaru.

Treća stavka; Majkrosoft ovde može poslužiti samo kao primer kako uspešno profitirati od ljudske gluposti.
Ljudi. Ne. Budite. Ovce.

zenon

pre 9 godina

šta fali, xp radi posao kako treba. SP3 i avira i ako radiš pametno na računaru ni W7 ne treba. ako nema podršku, to ne znači da neće ni raditi. bez panike, na svim računarima imam xp sp3 i ništa im ne fali. nikakve zakrpe nisam instalirao, jer mislim da je to samo zamajavanje kao nešto radimo i poboljšavamo, ali u stvari sistem postaje glomazniji i još ranjiviji. na žalost kupovinom novog računara moramo se oprostiti i od xp i w7, ne gine nam w8

fGenije

pre 9 godina

System Update je uvek iskljucen i uvek instaliram krekovane verzije pirata koji su odlicni u radu i bolji od originala! Ja servisiram kompjutere zadnjih 13 godina i nisam naleto ni na jednu noviju funkciju koja je dosla u update-u, s toga je isti iskljucen jer nema svrhu. Zaticao sam stotine racunara koji su zbog update-a prestali sa radom nekog drajvera ili programa. U Srbiji nema zime, kod nas je 98% piratskih sistema i update ne znaci nista, suvisan je i moze da izazove havariju i probleme a ne poboljsanje. Experti mogu samo da daju izjave, za nas je to suvisno i ne vredi pominjanja, obicna budalastina i vic!

dzoni

pre 9 godina

Tzv Eksperti placeni od microsofta.. Prvo sto uradim kad instaliram sedmicu je da ugasim update.. Nista gore nema kad ti treba odmah racunar ti ukljucis a on umesto da se ukljuci pokaze ti please dont turn off your computer updating.. A sav taj update gluposti.. Instaliras dobar anti virus i cao.

1+1=10

pre 9 godina

Страна гласила су још прошле године преносила да Седмица не добија све закрпе које добија Осми путник.
Ово је намењено администраторима професионалцима. Обични корисници немају вештине да се изборе са безбедношћу на Виндози. То важи и за већину коментатора.
Треће, толико се прича о безбедности на Виндоузу и Андроиду без повода, а опет, домаћа гласила нису преносила да је прошле године Убунту проглашен најбезбеднијим оперативним системом (иако није ОС, већ дистрибуција). Требало би по питању безбедности да се пише о најбољима, иако нису спонзори.

Ilija

pre 9 godina

Bez brige, nece. Evo meni je Windows sam skinuo poslednji update za Win7 i sta se desilo? Drajver za videokarticu je pobrljavio i sad se zakucava. Proizvodjac videokartice je odavno digao ruke (laptop star skoro 6 godina), tako da hteo ja ili ne ako zelim da zadrzim masinu moracu na neki drugi sistem. . . I tako ce biti i sa ostalima. . .

teško

pre 9 godina

Onaj kome hardverski podržava 7icu podržaće i 8.1 i 10 i 11.
Greška je napravljena sa vistom isuviše hardverski zahtevna za to vreme kad se pojavila. 7ica nikad neće biti kao XP zato što XP nije zahtevan. već sa windows 10 će biti zaboravljena.

Pazite, mogu da nas uvate ...!

pre 9 godina

Možda bezbedniji od hakerskih napada običnih smrtnika, ali što se potpune sigurnosti tiče, mislite da će oni koji su prisluškivali Angelu tek tako odustati od mogućnosti da vam vršljaju po računaru samo ako negde ukucate zajedno reči "bomba i kapitol hil" ....Pa u prvom pasusu pisanja novog operativnog sistema od strane Windowsa je CIA genuine.
Kao što nije i tajna da svakom vojnom vazduhoplovu koji prodaju nekoj zemlji mogu pristupiti, locirati ga u svakom trernutku a po potrebi i oboriti bez zrna baruta.

Ranzo dete osamdesetih

pre 9 godina

@fGenije a servisiranje si ucio u srednjoj pekarskoj? Verovatno nisi ni svestan da ogromna vecina piratskih custom verzija iza ledja korisnika radi mali milion stvari. Treba se makar malo zanimati za svoje zanimanje. Srbija, zemlja gde je svako samoproklamovani ekspert za sve.

prolaznik

pre 9 godina

Sada CE ti da dodje neki glupi srb koji ne zna da promeni naziv ikone da sere kako su win 7 I xp bogovi... Zbog toga I ne vole win 8.1 ..

Kix

pre 9 godina

Po vecini komentara mogu da vidim da je SSD ili neki hard disk od 4TB I dalje misaona imenica u Srbiji, zbog toga ima toliko pro XP komentara jer se I dalje radi na hardveru starom deset godina.

A bas ta cinjenica starog hardvera me dovodi do tog velikog mita "kako je komplikovano migrirati hiljade kompjutera na novi OS u jednom okruzenju". Nije komplikovano vec vremenski zahtevno ali pre svega skupo jer kompanije ne zele dodatne troskove vec stotinama ljudi uvaljuju laptopove stare deset godina sa XPom I kazu im radi. Znaci o parama se radi a ne o nekakvoj komplikaciji procesa. A taj izgovor ne radi nam in-house softver na 7ici vec samo na XPu je opet izgovor da se ne potrose pare I napravi sofver kako treba vec da se I dalje koristi stap I kanap resenje koje radi na kratke staze.

Nemate pojma na kojoj opremi rade izvrsni direktori domacih banka a kamoli neki obicni radnici I kakva kvazi IT sluzba tamo radi, ili samo nisu adekvatno placeni pa ih boli uvo. Recimo ako se zaposlite u menadzmentu EFG banke danas dobicete odvaljeni laptop sa XPom koji puzi, znam jer kod mene dolaze da im "sredim" nemoguce I naravno da nista ne moze da se sredi. To vam je kao kada bi vam u NASA dali papir I olivku I rekli "treba da poleti" I sto je najgore ljudi to prihvate. Prihvate masine sa krs ekranima koji naude ocima posle godinu dana naprezanja a da ne govorim o neefikasnosti tih masina u obicnom radu. Ali preduzece je sacuvalo pare I svu odgovornost prebacilo na zaposlene.

Surovi

pre 9 godina

Da li iko od vas zna kolika je nocna mora prebacivanje sa jednog OS na drugi?
Normalno,na jednom racunaru je to maciji kasalj,ali u sistemima gde ima vise stotina ,pa i hiljada racunara,to je ozbiljan i tezak proces.Zbog toga velike kompanije gledaju da sto duze koriste racunare sa postojecim os=ovima,sve dok ima zavrsavaju posao.Do pre jedno 7 godina ,redovno sam se susretao sa racunarima na win 98.Firme su ih koristile jer nisu imale izbora zbog softvera koji je radio na njima ili su im jednostavno zavrsavali posao.
Veoma cesto korisnici mogu da koriste svega par programa koji su im neophodni za rad,dok pun pristup sistemu nemaju.Cak ni desktop nemaju,a aplikacije koriste preko remote a.To je slucaj u bankama,opstinama i sl.,a korisnici nemaju potrebe za vise od toga.Ti racunari se nalaze u lokalnim mrezama i najcesce nemaju izlaz na net.
Ms ima odlicne korisnicke os/ove,dok je linux kralj u svetu servera.OSX je marginalan os sa svega par procenata na trzistu.Mnogi ga hvale,ali on nije ni prici bilo kom MS os u.

Špejtim

pre 9 godina

Hvala Mikrosoftu sto nam je omogućio da dugo koristimo stare racunare koji su ipak upotrebljivi. Ja ću na svoj stari računar nadograditi memorije i koristiti Win 10 32 bitnu verziju koju su najavili.
Samo da ne bude da sam pristrasan i protiv Apple-a, imam IPAD2, koji je nakon nadogradnje na IOS 8 postao NEUPOTREBLJIV, spor, po nekoliko sekundi se otvara home screen posle nekih aplikacija, internet pretragaživač užas spor. A nije uopšte jednostavno vratiti se na IOS 7 koji je poslednji dobro radio

1+1=10

pre 9 godina

@kiza, учествујеш у пребацивању одговорности између произвођача које боли уво за безбедност и Гугла који је пропусте исправио у текућим издањима. Произвођачи уређаја са Андроидом могу да пређу на текућа подржана издања, или могу сами да издају закрпе.
Будући да Гугл не крије изворни код исправки у новим издањима, његово понашање према заједници је поштено, чак и ако се упореди са софтвером за рачунаре на Интеловој платформи. Прелазак на нова издања Виндоуза не раде ни произвођачи (пример, Асус), ни сам Мирософт.
Иначе, разговор о овоме нема везе са чланком, а покретач @kiza је највише одговоран за троловање.

Zeko Peko

pre 9 godina

U prevodu. Kupite Win 10 kad izdaje, jako smo malo zaradili na Win 8.
Win XP ima podrsku i dalje ali ne za obicnog korisnika i ne kroz windows update, cak do 2019.

: (){ : |:& }

pre 9 godina

@Kolovođa

Verovatno misle na admine koji treba da updateuju sistem u firmi na 100ak racunara na kojima rade ljudi koji misle da je google web browser, treba objasniti njima sta je metro i drugacija ikonica za start meni...
A za svoju masinu, zna se sta eksperti koriste...

Zoran

pre 9 godina

"Okej, krajnje mi idu na živce ovakve stvari."

Ovo ti je cist primer kako se svoja povrsnost okrece u korist. Vidis, zakrpe se stavljaju jer je sistem felerican. I onda se narod toliko navikne na to da misli kako su zakrpe bas ono bez cega se ne moze i onda predje na novi sistem, gde opet idu zakrpe.

Ja sam malo stariji i u Americi sam, dosao sam do zakljucka da budala na ovom svetu ima previse.

Samo cuti i pusti budale da traze ono sto tebi godi, a one uospte ne znaju da za njih nije dobro, vec misle da je dobro.

U Americi je najvazniej da cutis i ne otkrivas budalam koje se igre igraju, vec da to iskoristis. I milion puta sam uspeo da stvari okrenem u svoju korist, zena mi kaze da je trebalo da budem advokat.

Aleksandar

pre 9 godina

Kako ce to da pogodi nas koji jedva da znamo da upalimo komp. Sves to znamo je da odemo na fb i igramo igricu ili pustamo slike napustenih kucica.Duboko cemo biti pogodjeni

Vasa Pelagić

pre 9 godina

@Ranzo dete osamdesetih: nemoj pogrešno da me shvatiš ali svaki "stručnjak" za kompjutere koga sam u životu upoznao je bio samoproglašen. Doduše, od 2008, od kada sam prešao na Macintosh, nisam upoznao ni jednog, tako da se u međuvremenu nešto i promenilo. Današnji primer: na poslu imam dva lap- topa, MacBookPro i neki HP. Sa MBP je kačenje na printer preko WiFi trajalo pola minuta, odprilike; HP ga je našao na listi, onda je usledila poruka da nešto radi sa WinUpdate, uz upozorenje da će proces da potraje- i potrajao se, završivši se porukom da je neka greška u pitanju, te od instalacije ne bi ništa. Možda je to trenutak kada je trebalo da pozovem stručnjaka?

treci svetski - drugi nuklearni

pre 9 godina

Od Pecom 32 na ovamo nemam problema ni sa cim, a trenutno koristim WinXP, Win7, Android i Ubuntu i nemam problema ni sa njima, a koristim ih za svasta nesto. Mozda je problem u korisnicima?

Mavs

pre 9 godina

Windows 7 će biti podržan još 5 godina, u čemu je problem? Niko ne podržava svoje OS-ove toliko dugo kao MS.
Valjda će napraviti dostojnog naslednika sedmice za 5 godina (po vašim kriterijumima)...

Inače ne kapiram komentare tipa "moj mekintoš nema taj problem", josemiti je bagovitiji od osmice samo tako (doduše manje je vremena na tržištu, a osmica je još uvek bagovita), zahtevniji je jedno tri puta (windows i linux su brži od X-ke na benčmarkovima, na mekintošima), a korisnički interfejs koji je doskora bio ubedljivo najbolji u industriji naružen je providnim glupostima, presvetlim prozorima i fontom koji dobro izgleda samo na retina ekranima.

Kukate što će extended podrška sedmice trajati samo 11 godina? Mejnstrim podrška OS X-ke je godinu dana, extended je tri godine. Čak i kada se extended podrška uračuna Apple svoje KOMPJUTERE ne podržava 11 godina, kamo li sisteme. Velika većina mek juzera se uopšte ni ne žali na ovo, jer nemaju nameru da koriste jedan kompjuter duže od 5 godina.

Ministarstvo za lobotomizaciju

pre 9 godina

Jeste ljubomorni smo sto nemamo mekove. Iskreno gledam da predjem na linux, da ne trpim glupost majkrosofta. Samo prelazak na drugi os... Moglo bi da potraje.

kiza

pre 9 godina

Propust je otkrio bezbednosni analitičar Tod Birdsli, ali zbog toga što je u pitanju star softver, Gugl neće raditi na njegovom rešavanju iako su ti telefoni izloženi malicioznim hakerskim napadima.

„Ukoliko je u pitanju verzija softvera koja je starija od Androida 4.4, generalno ne razvijamo pečeve sami, već to prepuštamo drugima“, stoji u saopštenju Android bezbednosnog tima.

Gugl tvrdi da su uređaji koji rade na starijim verzijama Androida, kao što je Jelly Bean, isuviše stari da bi kompanija nastavila da ih podržava.

Međutim, sa druge strane, nove nadogradnje za Android telefone stižu jako sporo i zavise od velikog broja faktora, a tu su i brojni proizvođači koji predstavljaju uređaje sa starijim verzijama Android operativnog sistema.

Sve u svemu, ovo znači da trenutno postoji 930 miliona Android telefona koji imaju problem koji neće biti rešen.

Napisao sam ovo,jer ni jedan sistem nije savrsen.Kad god je neka vest o windowsu odmah pljuvanje po njemu,pa se jave linux korisnici,itd,itd..
Sta sad reci o ovome?

iggi

pre 9 godina

Veliki broj racunara po firmama radi iskljucivo kao terminal na kome se vrti neki prodajno-knjigovodstveni program oni jos uvek rade na xp-u i radice do hardver ne otakze to je realnost a sva ostala prica je samo zelja Microsofta.

Hpipaq

pre 9 godina

@dzoni gresis dok Sam imao instaliranu vistu iskljucen win update pokusam da instaliram av kad trazi da imas instaliran update kb.... I kad je instaliran taj update instalacija je prosla odlicno

Mike_USA

pre 9 godina

Rastuzim se kad procitam ovakve komentare. Koliko smo neupuceni i mislimo da smo pametni to je strasno. Za sve koji se "bave servisiranjem kompjutera" i onih koji iskljucuju update-e cim instaliraju racunar, par informacija "iz ostatka sveta".

Svi update-i, imaju jedinu svrhu da operativni sistem ucine boljim. Sigurnijim, stabilnijim ili da dodaju nove funkcionalnosti. Kao sto se Photoshop razvija, Skype, i svi ostali programi, tako i OS kroz raznovrsnost korisnika i povratnih informacija koje se dobijaju moze napraviti bolji, brzi i stabilniji proizvod.

Vi ni sada ne koristite MS support, tako da za 99% korisnika u Srbiji i gotovo 100% kucnih korisnika ova informacija apsolutno nema nikakav znacaj. Prvo, niti ste dovoljno interesantni niti imate bilo kakve poverljive informacije koje nekome mogu biti zanimljivi pa da pokusaju da napadnu vas racunar ili iskoriste bilo kakvu rupu za pristup. Cak ni mnogi AV i AS sistemi ne mogu detektovati ovakve upade, zato postoje IPS resenja, ali to je sad druga prica.

Oni kojima ova informacija ista znaci su admini velikih firmi jer takve firme imaju dosta softvera i resenja koji su "in-house" razvijeni i sasvim je moguce da bi prelazak na novi OS od njih zahtevao prepravku koda, dodavanje novih ili izbacivanje nekih stvari, a to moze potrajati mesecima. Za jednog kucnog korisnika, reinstalacija OS-a je sat-dva posla i ovaj clanak iako to nije nigde receno se sigurno ne odnosi na njih.

Surovi

pre 9 godina

Vidim da mnogi ne znaju sta je razlika izmedju legalnog i piratskog softvera!
Jedina razlika je u tome sto si legalni platio ,a piratski nisi....Druge razlike nema!
Piratski os mora da se pecuje,da bi se zaobisla validcija i to je sve.
Posle toga je potpuno funkcionalan kao i bilo koji legalni.Sto se tice virusa ,razlike nema i piratski os nije nista ugrozeniji od legalnog.
Koriscenje legalnog softvera ima svoje prednosti,a glavna je podrska.Za kucnog korisnika ,ovo je nebitna stvar,ali za velike kompanije je neophodna.Ms naplacuje licence,ali je podrska ili besplatna ili veoma jeftina (zavisno od ugovora i usluge),dok su linuxi besplatni,ali je zato podrska jezivo skupa.Opet treba naglasiti,da za kucne korisnike je sve ovo nebitno!
Piratska osmica je identnicna legalnoj (imam ih obe),a samo je nacin aktivacije drugaciji.Legalna se aktivira preko serijskog broja sa mrkice,a piratska sa KMS aktivatorom.I na jednoj i da drugoj radi apdejt i svi servisi.
Sto se tice virusa,oni se najlakse dobijaju losim ponasanjem na netu i neznanjem.Kao sto i stvarnom zivotu mozete da se zarazite ako ne pazite i ne koristite zastitu,tako je i na netu.Antivirusi su pozeljni,dobro podeseni fajervolovi su imperativ,kao i izbegavanje svih mogucih toolbarova i slicnog djubreta.Da bi racunar radio kako treba ,potrebno je znanje i odrzavanje.Racunar nece raditi kako treba ako razmisljate kako imate mocan hardver ,dobar antivirus i legalan os,a ne odrzavate ga kako treba!

zigot

pre 9 godina

kolovodja, vidim nisi u industriji. OS refresh je suludo komplikovan i skup zadatak kada radis sa stotinama, hiljadama i stotinama hiljada uredjaja.

marko

pre 9 godina

@kolovođa i slični komentari

Ne radi se ovde o tome kako ćeš se ti adaptirati na metro desktop i da li radi skype, gmail i acrobat viewer. Tu naravno nema problema.

Tranzicija ozbiljnih i glomaznih sistema je dugotrajan i neizvetan proces.

Radim u firmi koja samo u Srbiji posluje sa preko hiljadu klijentskih jedinica, plus tridesetak još zemalja. Već ti je jasno da migracija mailova, servera, arhive isl zahteva dodatne resurse i vreme koje kompanija najmanje ima. Dakle, svi radnici moraju da budu operativni bez pauze, jer svaki problem je gubljenje novaca.

Pomenuću još i da mi koristimo sigurno desetak programa pisanih samo za naše potrebe. Uz svu podršku Microsofta, neki nisu nikada proradili ni na Sedmici posle tranzicije sa XP-a.

Sve u svemu - velike promene ovog tipa su robija.

Langus

pre 9 godina

@(Ranzo dete osamdesetih, 18. januar 2015 23:48)

Nisam bas neki strucnjak ali me malo zbunjuje ovo piratski/nepiratski u smislu losijeg rada i vece ranljivosti.

Koliko ja razumem ovaj tekst: "Microsoft lets us evaluate Windows 7 for 30 days without entering product key and with a simple trick you can even extend the evaluation period couple of months. But downloading Windows 7 installers from microsoft.com website is not a trivial task. Most of the links available on the Windows 7 websites leads us to purchase screen and links to download the evaluation installers are buried under fine print text." postoji relativno jednostavan nacin da se piratski skine original MS Windows 7 recimo i da se naknadno aktivira.

Cini mi se da onaj poznati aktivator uradi posao vrlo brzo i nekako zivim u ubedjenju da on ne prepravlja originalni Windows u smislu pogorsanja. Gore citirani tekst se nalazi na sajtu http://www.techdreams.org/microsoft/windows-7/links-to-download-windows-7-with-sp1-iso-directly-from-microsoft-servers/6264-20110805 a takodje i objasnjenje da su oni pripremili linkove da bi korisnici zainteresovani za evaluaciju lakse skinuli originalni MS Windows i mole korisnike da kupe kljuc za aktivaciju i da se ne obracaju ovom sajtu sa molbama za aktivacioni kljuc.