Aktuelno

Sreda, 14.01.2015.

08:20

Rusi će konačno moći da vide film "Levijatan"

Izvor: Tanjug

Rusi æe konaèno moæi da vide film "Levijatan" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

nikol dz femija

pre 9 godina

AMERIČKA ISTINITA PRIČA, ALI AMERIČKA, prebačena u ruski milje i rusku klimu i ruski mentalitet, sloboda reditelja kako će to predstaviti, ALI PRIČA NIJE RUSKA NITI ISTINITA RUSKA PRIČA.

HM ... HM.

nya

pre 9 godina

Zvjaginjcev je odlican, njegov prethodni film Elena je isto jako dobar. Medju najboljim ruskim rediteljima sa Sokurovim pa i Trakovskim.

SIma

pre 9 godina

Gledao film. Nije loš. Malo je suviše mračan i tragičan za moj ukus ali vredelo je pogledati ga. Po mom skromnom mišljenju u pitanju je kritika modernog ruskog društva koje karakteriše moralno posrnuće, korupcija, kriminal, itd. U tom smislu bi smo ovakav film mogli snimati i u Srbiji...

KG

pre 9 godina

@vasilije knezevic 14 jan. 2015
"Svima nama je poznat slucaj "Solzenitcin" koji sada zivi u Rusiji".
Genije,Solzenjicin je umro jos 2008. godine. Ne pisi o necemu ocemu nemas pojma.
On je prvi pisao o gulazima, knjige mu nisu samo stampane, nego i prodavane u milionskom tirazu. Godinama je bio na listi bestselera.
"Arhipelag Gulag" je knjizevno remek delo, osim sto ima i faktolosku vrednost.
Tako su devedesetih napadali Draskovicevu knjigu "Ncc djenerala", partijski aparatcici Milosevicevog rezima. Kao, nema knjizevnu vrednost. A o cinjenicama da je Draza drogiran, nisu se izjasnjavali.
Cetnike ne volim, samo navodim primer "objektine" umetnicke kritike u totalitatrnom drustvu.
Mozda bi mogao da se zapitas i zasto se film "Stalker - vodic kroz zonu" nikad nije prikazivao U SSSR-u. Zato sto opisuje stanje posle nuklearne katastrofe u Sibiru 1955. godine. Koja se, po zvanicnoj verziji, nikad nije ni dogodila.

Poruka za Vasilija

pre 9 godina

@Vasilije

Zasto se vi Vasilije lepo ne spakujete i odete sa loseg i nikakvog zapada gde god Vam je volja, nego kritikujete i pricate o stvarima o kojima nemate apsolutno nikakvog znanja? Ja vam zelim sve najbolje i preporcujem da prestanete da ocenjujete narod. Ko vama daje pravo da o ikome sudite, nipodistavate i prosipate mrznju prema ijednom narodu (u ovom slucaju narodu SAD)?

NN

pre 9 godina

Na dodeli Zlatnih globusa su se po meni desila dva iznanadjenja globus za sporednu musku ulogu i za najbolji strani film. Jer su svi ocekivali da ce globusa osvojiti poljski film Ida koji je osvojio silne nagrade na Evropskim filmskim nagradama ukljucujuci i najbolji film.

kolega

pre 9 godina

@ Cicero

Vau, koliko si ti pismen... Pravi intelektualac, pa još i Cicero (da ne kažem Ciceron). Tvoj komentar je nepismen za početak, a svoje intelektualne momente bolje zadrzi za sebe, veruj mi. Inače i ja sam gledao ovaj film... Film je dno. Ali lepo si iskoristio priliku da podeliš sa nama koje si sve filmove gledao. Pravi filmski kritičar, nema šta. Mada, kakav ti je komentar, ne čudi me činjenica da ti se ova dosada od filma dopala.

wer

pre 9 godina

(FILM JE KATASTROFA, 14. januar 2015 15:49)

ovaj neki 'neostvareni' talenat filmske rezije sa megatrenda...
kao da je ucio o filmu u klasi kod mrkonjica himself?

Pedja

pre 9 godina

@Too Drunk To Fu*k

Kako se ne bih secao tih divnih dana.
Jul 1982 u Ljubljani, ja u kasarni precrtavam prve dane u kalendaru.
Oko mene sve neke stare kuke a ja neutesni fazan.
U kasarni naravno kantina, u kantini pivo naravno a bogami i napolitanke.
No umesto da pivo bude hladno a napolitanke sveze i hrskave kakve su za meze najbolje, pivo toplo a napolitanke bajate.
Zbog tog toplog piva i bajatih napolitanki,( a posle sam saznao da je bilo kantina gde je vojska uzivala uz hladno pivo i hrskave bapolitanke,)
ostao mi je i dan danas otuzan osecaj u ustima i secanje na teske mahmurluce u prvim danima vojnickoga drila.
Kada smo i mi iz julske klase postali stare kuke napolitanke kao meze zamenio je cuveni mesnu narezak koga smo dobijali od podmitljivih kuvara.
Prijatno najstarija.

Tin-Tin

pre 9 godina

Ne volim Zvjaginceva,ali te priče da će uzeti oskara jer blati Rusiju su čista paranoja. Kao da bi mu dali novac,pa samo onaj skelet je koštao kao 2 budžeta našeg Ničijeg deteta.

Uostalom,Zlatnog lava je dobio za porodičnu dramu.

vasilije knezevic

pre 9 godina

Obzirom da zivim na zapadu nadamse da ce moje mislenje imati nekakvog smisla.Film,uopste,
je najcesce orudje propagande bilo da se radi o sopstvenoj zemlji ili nekoj drugoj koja je
manje/vise odredjena kao neprijateljska,prijateljska.Tu ne postoji neka sredina koja zemlju
karakteris kao "neutralnu"u pogledu kulturnog proizvoda.Sve se svodi na obicnu laz koja
pomaze "neprijatelju"stvarnom ili imaginarnom.Rusija je za Ameriku izmisljeni neprijatelj
broj jedan i skoro je nemoguce naci nesto pozitivno o toj zemlji.Propaganda je ucinila svoje
i sa najboljim deterdzentom oprala mozak prosjecnog Amerikanca.Cak se i na nacisticku
Njemacku gleda drugacije.Onda nije nikakvo cudo da se,bilo kakav proizvod koji ima
kulturnu oznaku,bilo da se radi o knjizi,filmu ili nekom drugom umjetnickom stvaralastvu.
tretira pozitivno samo ako govori potpuno negativno o Rusiji.Vjerovatno da je pomenuti
film solidno uradjen i vrijedan pogledati ali je njegova popularnost na zapadu samo radi
toga sto govori negativno o Rusiji.Ta americka propaganda pokriva sve one zemlje koje se
identifikuju kao "zapad".Svima nama je poznat slucaj "Solzenitcin" koji sada zivi u Rusiji.
Milioni njegovih knjiga su prodati u Americi;niko ih nije citao.On je postao bogat i "slavan"
i vratio se kuci da trosi dolare.Zasto je "Rmbo"toliko popularan?U Ovim danima ne mora
da budem "politicki korektan"pa mogu izraziti istinu.
vasilije knezevic 14 jan. 2015

Too Drunk To Fu*k

pre 9 godina

@ Pedja

Da li ce dobiti Oskar ili ne bas me briga jer nagradu " Oskar"
volim onoliko koliko volim da pijem pivo a mezim napolitanke.

Ko god je sluzio vojni rok u JNA, zna da je vrh uzitaka vojnicka kantina sa napolitankama i pivom. Tako da, mozda si i nenamerno, u svom neznanju, opisao osecaj rajskog uzitka avgustovske klase iz '85. negde u centralnoj Bosni.

PRIJATNO AVGUST!

Cicero

pre 9 godina

@apsoluta

Po načinu na koji prilaziš filmovima (a i po vokabularu) na tvom mestu ja bih izbegavao ubuduće da mnogo komentarišem filmove. Tvoja ocena filma me je strašno podsetila na reakciju partijskih apartčika ( pa i samog Tita u jednom trenutku) na filmove "crnog talasa" u Jugoslaviji. Optužbe su bile iste: ruži zemlju, prikazuje samo najgore, i pruža priliku neprijateljima van zemlje da ruže istu itd.

Andrey Zvyagintsev nije počeo da snima juče filmove. On je priznat autor, nagrađivan i cenjen. Levijatan je finansiran od strane Ministarstva kulture Rusije i ruski je kandidat za Oskara i nije prvi ni poslednji ruski film koji prikazuje tamne strane i probleme ruskog društva danas. Priča o "propagandi" je nerazumevanje filma i umetnosti uopšte, sužena svest do krajnjih granica.

Mene lično film nije mnogo oduševio. Više mi se svidela "Ida" npr. ( koja možeš misliti isto raspravlja o otvorenim problemima poljskog društva) i "Mamica" sjajnog Dolana. Ukusi su različiti, samo kada se obrazlažu dosta toga se uoči koliko neko voli filmsku umetnost ili ne.

yoyo

pre 9 godina

Gledao sam ovaj film na Hercegnovskom filmskom festivalu , odlicna cistokrvna drama , akcenat je stavljen na mracniju stranu ljudi. Iako vecina vas pise o flertovanju ovog rezisera sa zapadom koristeci politicko oruzje ja ne bi pridavao toliku vaznost tome.
Primjetili smo svi sliku Putina i jos mnogo sitnica , ali meni to nikako nije bila poenta , poenta su ljudi i njihovi medjusobni odnosi , koji nisu uvjek dobri i sjajni , vec mogu biti mracni , surovi , izdajnicki , cak i pored ljubavi koja postoji izmedju njih..

Na kraju svako vidi ono sto zeli, od mene svakako preporuka za film.

FILM JE KATASTROFA

pre 9 godina

Film je toliko banalan da nemam reči... Višeslojan?!?! Film jedva da je jednoslojan! Poenta filma je da je običan čovek nemoćan pred moćnim političarem. Eto sad ne morate da ga gledate, da gubite tri sata vremena da bi vam neko, na dosadan način rekao nešto što već znate. A ovi "filmofili" kojima se film svidja samo zato što je u pitanju Zvjaginjcev su najobičniji art-foleri koji se oduševljavaju bilo čime što je šatro "avangarda", pa makar to npr. bila i predstava na Bitefu u kojoj se goli glumac poliva krečom 45 minuta - to je kritika savremenog društva i otudjenosti, tako su mi rekli! Ma idi... To je predstava u kojoj se ćovek poliva krečom, a ti si se oduševio jer ti imaš intelektualni kapacitet da to "shvatiš"! E tako i za ovaj film... "Poznavaoci umetnosti" koji su došli sa predubedjenjem da je film VRH i on će biti VRH, pa makar i sa najnaivnijom scenom ikada-scenom izleta (ko je gledao film, zna o čemu pričam) @apsoluta - sve si u pravu, banalnost do bola, propaganda, naivnost, bez emocije. Pravi primer tzv. umetničarenja! PS Do ovog filma sam izuzetno voleo Andreja Zvjaginjceva, ali ovaj film mu je promašaj i to TOTALNI! Ali dobiće oskara, naravno, što je siguran znak da je film treš. Btw, ne volim Rusiju, čak šta više...

Pedja

pre 9 godina

" Levijatan" je cetvrti sjajan film vec sada jednog od najboljih evropskih rezisera Zvjaginceva.
Naravno i jedan od najboljih filmova proslogodisnje svetske produkcije.
Da li ce dobiti Oskar ili ne bas me briga jer nagradu " Oskar"
volim onoliko koliko volim da pijem pivo a mezim napolitanke.

dragan

pre 9 godina

Film je mracan i odlican. On jeste kritika i drustva i crkve, ali pre svega kritika LJUDI. Mogao je da se desava i u Rusiji, i u Vajomingu, i u Francuskoj - bilo gde. Jer ljudska priroda i obezljudjenje su svuda isti. Znaci, pravoslavni svetsenik, odnosno vladika, iz filma mogao je biti i katolicki ili protestantski, svejedno. Svoditi ovaj film samo na političku dimenziju je uvreda umetnosti.

Alexa

pre 9 godina

@ apsoluta:

Pa po tom Vašem ispade da je i Nikita Mihalkov snimio "Varljivo sunce" kako bi se domogao Oskara. I šta sad, svaki umetnik koji progovori kritički o lošim pojavama društva u kojem živi dobiće etiketu prodane duše, petokolonaša itd? Manite se teorija zavere, Andrej Zvjagincev nema potrebu nikome da se dodovorava, a najveća nagrada koju će poneti, neuporedivo sjajnija od holivudskog zlatnog čovečuljka, jeste zvanje 'Naslednik Andreja Tarkovskog'.

Heroj ulice

pre 9 godina

Levijatan je remek delo.I da je sreće u Rusiji bi bilo prikazano integralno izdanje,bez ikakvih intervencija.Andrej Zvajgincev je reditelj koji već desetak godina snima najbolje filmove u Evropi,tu nema mesta propagandi ili nečemu sličnom.Zašto bi se rusko društvo ili postojeća vlast brinuli za recepciju filma,kakve veze ima što film portretiše savremenu Rusiju kakva ona jeste?Nije antiruski,naprotiv afrimiše rusku poetiku.Po onome što tretira u Levijatanu reklo bi se da je i protiv tajkuna na Balkanu,tema je univerzalna.Levijatan,Povratak,Elena,Izgnanstvo kada se vidi njegov opus nameće se vrlo jasna ideja-veliki umetnik Andrej Zvajgincev.

levijatan de russe

pre 9 godina

film ima vise slojeva. naravno, onaj prvi koji na zapadu najlakse citaju je da je antoruiski i antiputinovski i da ce zato dobiti nagrade. ipak, gledam na njega kao na sveopstu kritiku drustva danas bilo gde u svetu! uostalom, na samom kraju filma, kada gradonacelnik kaze sincicu : - bog sve vidi! - mnogo je jaca poruka od putinove fotke ili ruskog drustvenog sistema danas. naprotiv! poruka je jaka, hriscanska ili za ove ateiste, pravedna. toliko!

plying

pre 9 godina

film ima dobre glumce i fotografiju. pored toga, pretenciozan je, predugacak i u osnovi banalan. iako se trudi da isprica nekakvu vanvremensku pricu koja se nezavisno od nacionalnog, verakog i rasnog porekla negde nivelise na eshatoloskoj ravni, u osnovi se radi o jednom dosta dobro odmerenom antipropagandnom filmu koji jasno puca na zapadne nagrade. iako svi problemi tretirani u filmu postoje i u dr drzavama, njihova jasna stereopizacija i vezivanje za savremenu rusiju je nesto sto filmu daje prodju na zapadu, na sta su autori jasno ciljali.

Vonler

pre 9 godina

@Apsoluta, naravno da je sve sto si napisao istina, kao i cinjenica da je doticnom kao inspiracija za film bio dogadjaj iz (o slatke li ironije) USA.
Naime, inspirisan dogadjajima iz 2004 i sudbinom Marvin Heemeyer-a, napravio je film u kom su losi momci Rusi i eto nagrada... :)

Nikola

pre 9 godina

Cudno je to kako na zapadu nagrade najlakse dobijaju filmovi koji izuzetno kriticki prikazuju istocne zemlje. I Kusturicin film Otac na sluzbenom putu je, kako on sam pise u svojoj knjizi, bio izuzetno dobro prihvacen jer pise o odvodjenju nepodobnih gradjana od strane UDBE 50-tih godina. Tako i ovaj pise o alarmantnom stanju u Rusiji i odmah nagrada :).

apsoluta

pre 9 godina

Gledao sam film na FAF-u... Evo mogu odmah da vam kažem da će film dobiti oskara za najbolji strani film. Zašto? Zato što prikazuje rusko društvo na katastrofalan način, zato što je anti-ruski i zato što korumpirani političar koji uništava siromašnog mehaničara ima sliku Putina u svojoj kancelariji. Verujem da je rusko društvo zaista korumpirano (imaju cenzuru i komisiju koja izbacuje psovke iz filmova, šta ćeš više, naježio sam se!), da je u krizi, ali ovaj film nema nikakvu umetničku vrednost, ovaj film je najobičnija podmukla propaganda kroz umetnost koje se užasavam, svejedno da li je američka, ruska, hrvatska ili srpska... Ovaj film je unapred radjen u skladu sa planom dobijanja oskara, kao onomad Ničija zemlja. Utisak o ovom filmu se svodi na to da li ste rusofil ili rusofob. Nema tu umetnosti, samo politika koje mi je preko glave... da ne kažem nešto drugo.

apsoluta

pre 9 godina

Gledao sam film na FAF-u... Evo mogu odmah da vam kažem da će film dobiti oskara za najbolji strani film. Zašto? Zato što prikazuje rusko društvo na katastrofalan način, zato što je anti-ruski i zato što korumpirani političar koji uništava siromašnog mehaničara ima sliku Putina u svojoj kancelariji. Verujem da je rusko društvo zaista korumpirano (imaju cenzuru i komisiju koja izbacuje psovke iz filmova, šta ćeš više, naježio sam se!), da je u krizi, ali ovaj film nema nikakvu umetničku vrednost, ovaj film je najobičnija podmukla propaganda kroz umetnost koje se užasavam, svejedno da li je američka, ruska, hrvatska ili srpska... Ovaj film je unapred radjen u skladu sa planom dobijanja oskara, kao onomad Ničija zemlja. Utisak o ovom filmu se svodi na to da li ste rusofil ili rusofob. Nema tu umetnosti, samo politika koje mi je preko glave... da ne kažem nešto drugo.

dragan

pre 9 godina

Film je mracan i odlican. On jeste kritika i drustva i crkve, ali pre svega kritika LJUDI. Mogao je da se desava i u Rusiji, i u Vajomingu, i u Francuskoj - bilo gde. Jer ljudska priroda i obezljudjenje su svuda isti. Znaci, pravoslavni svetsenik, odnosno vladika, iz filma mogao je biti i katolicki ili protestantski, svejedno. Svoditi ovaj film samo na političku dimenziju je uvreda umetnosti.

Nikola

pre 9 godina

Cudno je to kako na zapadu nagrade najlakse dobijaju filmovi koji izuzetno kriticki prikazuju istocne zemlje. I Kusturicin film Otac na sluzbenom putu je, kako on sam pise u svojoj knjizi, bio izuzetno dobro prihvacen jer pise o odvodjenju nepodobnih gradjana od strane UDBE 50-tih godina. Tako i ovaj pise o alarmantnom stanju u Rusiji i odmah nagrada :).

Alexa

pre 9 godina

@ apsoluta:

Pa po tom Vašem ispade da je i Nikita Mihalkov snimio "Varljivo sunce" kako bi se domogao Oskara. I šta sad, svaki umetnik koji progovori kritički o lošim pojavama društva u kojem živi dobiće etiketu prodane duše, petokolonaša itd? Manite se teorija zavere, Andrej Zvjagincev nema potrebu nikome da se dodovorava, a najveća nagrada koju će poneti, neuporedivo sjajnija od holivudskog zlatnog čovečuljka, jeste zvanje 'Naslednik Andreja Tarkovskog'.

plying

pre 9 godina

film ima dobre glumce i fotografiju. pored toga, pretenciozan je, predugacak i u osnovi banalan. iako se trudi da isprica nekakvu vanvremensku pricu koja se nezavisno od nacionalnog, verakog i rasnog porekla negde nivelise na eshatoloskoj ravni, u osnovi se radi o jednom dosta dobro odmerenom antipropagandnom filmu koji jasno puca na zapadne nagrade. iako svi problemi tretirani u filmu postoje i u dr drzavama, njihova jasna stereopizacija i vezivanje za savremenu rusiju je nesto sto filmu daje prodju na zapadu, na sta su autori jasno ciljali.

Heroj ulice

pre 9 godina

Levijatan je remek delo.I da je sreće u Rusiji bi bilo prikazano integralno izdanje,bez ikakvih intervencija.Andrej Zvajgincev je reditelj koji već desetak godina snima najbolje filmove u Evropi,tu nema mesta propagandi ili nečemu sličnom.Zašto bi se rusko društvo ili postojeća vlast brinuli za recepciju filma,kakve veze ima što film portretiše savremenu Rusiju kakva ona jeste?Nije antiruski,naprotiv afrimiše rusku poetiku.Po onome što tretira u Levijatanu reklo bi se da je i protiv tajkuna na Balkanu,tema je univerzalna.Levijatan,Povratak,Elena,Izgnanstvo kada se vidi njegov opus nameće se vrlo jasna ideja-veliki umetnik Andrej Zvajgincev.

Pedja

pre 9 godina

" Levijatan" je cetvrti sjajan film vec sada jednog od najboljih evropskih rezisera Zvjaginceva.
Naravno i jedan od najboljih filmova proslogodisnje svetske produkcije.
Da li ce dobiti Oskar ili ne bas me briga jer nagradu " Oskar"
volim onoliko koliko volim da pijem pivo a mezim napolitanke.

levijatan de russe

pre 9 godina

film ima vise slojeva. naravno, onaj prvi koji na zapadu najlakse citaju je da je antoruiski i antiputinovski i da ce zato dobiti nagrade. ipak, gledam na njega kao na sveopstu kritiku drustva danas bilo gde u svetu! uostalom, na samom kraju filma, kada gradonacelnik kaze sincicu : - bog sve vidi! - mnogo je jaca poruka od putinove fotke ili ruskog drustvenog sistema danas. naprotiv! poruka je jaka, hriscanska ili za ove ateiste, pravedna. toliko!

yoyo

pre 9 godina

Gledao sam ovaj film na Hercegnovskom filmskom festivalu , odlicna cistokrvna drama , akcenat je stavljen na mracniju stranu ljudi. Iako vecina vas pise o flertovanju ovog rezisera sa zapadom koristeci politicko oruzje ja ne bi pridavao toliku vaznost tome.
Primjetili smo svi sliku Putina i jos mnogo sitnica , ali meni to nikako nije bila poenta , poenta su ljudi i njihovi medjusobni odnosi , koji nisu uvjek dobri i sjajni , vec mogu biti mracni , surovi , izdajnicki , cak i pored ljubavi koja postoji izmedju njih..

Na kraju svako vidi ono sto zeli, od mene svakako preporuka za film.

Vonler

pre 9 godina

@Apsoluta, naravno da je sve sto si napisao istina, kao i cinjenica da je doticnom kao inspiracija za film bio dogadjaj iz (o slatke li ironije) USA.
Naime, inspirisan dogadjajima iz 2004 i sudbinom Marvin Heemeyer-a, napravio je film u kom su losi momci Rusi i eto nagrada... :)

Cicero

pre 9 godina

@apsoluta

Po načinu na koji prilaziš filmovima (a i po vokabularu) na tvom mestu ja bih izbegavao ubuduće da mnogo komentarišem filmove. Tvoja ocena filma me je strašno podsetila na reakciju partijskih apartčika ( pa i samog Tita u jednom trenutku) na filmove "crnog talasa" u Jugoslaviji. Optužbe su bile iste: ruži zemlju, prikazuje samo najgore, i pruža priliku neprijateljima van zemlje da ruže istu itd.

Andrey Zvyagintsev nije počeo da snima juče filmove. On je priznat autor, nagrađivan i cenjen. Levijatan je finansiran od strane Ministarstva kulture Rusije i ruski je kandidat za Oskara i nije prvi ni poslednji ruski film koji prikazuje tamne strane i probleme ruskog društva danas. Priča o "propagandi" je nerazumevanje filma i umetnosti uopšte, sužena svest do krajnjih granica.

Mene lično film nije mnogo oduševio. Više mi se svidela "Ida" npr. ( koja možeš misliti isto raspravlja o otvorenim problemima poljskog društva) i "Mamica" sjajnog Dolana. Ukusi su različiti, samo kada se obrazlažu dosta toga se uoči koliko neko voli filmsku umetnost ili ne.

FILM JE KATASTROFA

pre 9 godina

Film je toliko banalan da nemam reči... Višeslojan?!?! Film jedva da je jednoslojan! Poenta filma je da je običan čovek nemoćan pred moćnim političarem. Eto sad ne morate da ga gledate, da gubite tri sata vremena da bi vam neko, na dosadan način rekao nešto što već znate. A ovi "filmofili" kojima se film svidja samo zato što je u pitanju Zvjaginjcev su najobičniji art-foleri koji se oduševljavaju bilo čime što je šatro "avangarda", pa makar to npr. bila i predstava na Bitefu u kojoj se goli glumac poliva krečom 45 minuta - to je kritika savremenog društva i otudjenosti, tako su mi rekli! Ma idi... To je predstava u kojoj se ćovek poliva krečom, a ti si se oduševio jer ti imaš intelektualni kapacitet da to "shvatiš"! E tako i za ovaj film... "Poznavaoci umetnosti" koji su došli sa predubedjenjem da je film VRH i on će biti VRH, pa makar i sa najnaivnijom scenom ikada-scenom izleta (ko je gledao film, zna o čemu pričam) @apsoluta - sve si u pravu, banalnost do bola, propaganda, naivnost, bez emocije. Pravi primer tzv. umetničarenja! PS Do ovog filma sam izuzetno voleo Andreja Zvjaginjceva, ali ovaj film mu je promašaj i to TOTALNI! Ali dobiće oskara, naravno, što je siguran znak da je film treš. Btw, ne volim Rusiju, čak šta više...

SIma

pre 9 godina

Gledao film. Nije loš. Malo je suviše mračan i tragičan za moj ukus ali vredelo je pogledati ga. Po mom skromnom mišljenju u pitanju je kritika modernog ruskog društva koje karakteriše moralno posrnuće, korupcija, kriminal, itd. U tom smislu bi smo ovakav film mogli snimati i u Srbiji...

Poruka za Vasilija

pre 9 godina

@Vasilije

Zasto se vi Vasilije lepo ne spakujete i odete sa loseg i nikakvog zapada gde god Vam je volja, nego kritikujete i pricate o stvarima o kojima nemate apsolutno nikakvog znanja? Ja vam zelim sve najbolje i preporcujem da prestanete da ocenjujete narod. Ko vama daje pravo da o ikome sudite, nipodistavate i prosipate mrznju prema ijednom narodu (u ovom slucaju narodu SAD)?

KG

pre 9 godina

@vasilije knezevic 14 jan. 2015
"Svima nama je poznat slucaj "Solzenitcin" koji sada zivi u Rusiji".
Genije,Solzenjicin je umro jos 2008. godine. Ne pisi o necemu ocemu nemas pojma.
On je prvi pisao o gulazima, knjige mu nisu samo stampane, nego i prodavane u milionskom tirazu. Godinama je bio na listi bestselera.
"Arhipelag Gulag" je knjizevno remek delo, osim sto ima i faktolosku vrednost.
Tako su devedesetih napadali Draskovicevu knjigu "Ncc djenerala", partijski aparatcici Milosevicevog rezima. Kao, nema knjizevnu vrednost. A o cinjenicama da je Draza drogiran, nisu se izjasnjavali.
Cetnike ne volim, samo navodim primer "objektine" umetnicke kritike u totalitatrnom drustvu.
Mozda bi mogao da se zapitas i zasto se film "Stalker - vodic kroz zonu" nikad nije prikazivao U SSSR-u. Zato sto opisuje stanje posle nuklearne katastrofe u Sibiru 1955. godine. Koja se, po zvanicnoj verziji, nikad nije ni dogodila.

vasilije knezevic

pre 9 godina

Obzirom da zivim na zapadu nadamse da ce moje mislenje imati nekakvog smisla.Film,uopste,
je najcesce orudje propagande bilo da se radi o sopstvenoj zemlji ili nekoj drugoj koja je
manje/vise odredjena kao neprijateljska,prijateljska.Tu ne postoji neka sredina koja zemlju
karakteris kao "neutralnu"u pogledu kulturnog proizvoda.Sve se svodi na obicnu laz koja
pomaze "neprijatelju"stvarnom ili imaginarnom.Rusija je za Ameriku izmisljeni neprijatelj
broj jedan i skoro je nemoguce naci nesto pozitivno o toj zemlji.Propaganda je ucinila svoje
i sa najboljim deterdzentom oprala mozak prosjecnog Amerikanca.Cak se i na nacisticku
Njemacku gleda drugacije.Onda nije nikakvo cudo da se,bilo kakav proizvod koji ima
kulturnu oznaku,bilo da se radi o knjizi,filmu ili nekom drugom umjetnickom stvaralastvu.
tretira pozitivno samo ako govori potpuno negativno o Rusiji.Vjerovatno da je pomenuti
film solidno uradjen i vrijedan pogledati ali je njegova popularnost na zapadu samo radi
toga sto govori negativno o Rusiji.Ta americka propaganda pokriva sve one zemlje koje se
identifikuju kao "zapad".Svima nama je poznat slucaj "Solzenitcin" koji sada zivi u Rusiji.
Milioni njegovih knjiga su prodati u Americi;niko ih nije citao.On je postao bogat i "slavan"
i vratio se kuci da trosi dolare.Zasto je "Rmbo"toliko popularan?U Ovim danima ne mora
da budem "politicki korektan"pa mogu izraziti istinu.
vasilije knezevic 14 jan. 2015

Too Drunk To Fu*k

pre 9 godina

@ Pedja

Da li ce dobiti Oskar ili ne bas me briga jer nagradu " Oskar"
volim onoliko koliko volim da pijem pivo a mezim napolitanke.

Ko god je sluzio vojni rok u JNA, zna da je vrh uzitaka vojnicka kantina sa napolitankama i pivom. Tako da, mozda si i nenamerno, u svom neznanju, opisao osecaj rajskog uzitka avgustovske klase iz '85. negde u centralnoj Bosni.

PRIJATNO AVGUST!

Tin-Tin

pre 9 godina

Ne volim Zvjaginceva,ali te priče da će uzeti oskara jer blati Rusiju su čista paranoja. Kao da bi mu dali novac,pa samo onaj skelet je koštao kao 2 budžeta našeg Ničijeg deteta.

Uostalom,Zlatnog lava je dobio za porodičnu dramu.

wer

pre 9 godina

(FILM JE KATASTROFA, 14. januar 2015 15:49)

ovaj neki 'neostvareni' talenat filmske rezije sa megatrenda...
kao da je ucio o filmu u klasi kod mrkonjica himself?

NN

pre 9 godina

Na dodeli Zlatnih globusa su se po meni desila dva iznanadjenja globus za sporednu musku ulogu i za najbolji strani film. Jer su svi ocekivali da ce globusa osvojiti poljski film Ida koji je osvojio silne nagrade na Evropskim filmskim nagradama ukljucujuci i najbolji film.

nya

pre 9 godina

Zvjaginjcev je odlican, njegov prethodni film Elena je isto jako dobar. Medju najboljim ruskim rediteljima sa Sokurovim pa i Trakovskim.

Pedja

pre 9 godina

@Too Drunk To Fu*k

Kako se ne bih secao tih divnih dana.
Jul 1982 u Ljubljani, ja u kasarni precrtavam prve dane u kalendaru.
Oko mene sve neke stare kuke a ja neutesni fazan.
U kasarni naravno kantina, u kantini pivo naravno a bogami i napolitanke.
No umesto da pivo bude hladno a napolitanke sveze i hrskave kakve su za meze najbolje, pivo toplo a napolitanke bajate.
Zbog tog toplog piva i bajatih napolitanki,( a posle sam saznao da je bilo kantina gde je vojska uzivala uz hladno pivo i hrskave bapolitanke,)
ostao mi je i dan danas otuzan osecaj u ustima i secanje na teske mahmurluce u prvim danima vojnickoga drila.
Kada smo i mi iz julske klase postali stare kuke napolitanke kao meze zamenio je cuveni mesnu narezak koga smo dobijali od podmitljivih kuvara.
Prijatno najstarija.

kolega

pre 9 godina

@ Cicero

Vau, koliko si ti pismen... Pravi intelektualac, pa još i Cicero (da ne kažem Ciceron). Tvoj komentar je nepismen za početak, a svoje intelektualne momente bolje zadrzi za sebe, veruj mi. Inače i ja sam gledao ovaj film... Film je dno. Ali lepo si iskoristio priliku da podeliš sa nama koje si sve filmove gledao. Pravi filmski kritičar, nema šta. Mada, kakav ti je komentar, ne čudi me činjenica da ti se ova dosada od filma dopala.

nikol dz femija

pre 9 godina

AMERIČKA ISTINITA PRIČA, ALI AMERIČKA, prebačena u ruski milje i rusku klimu i ruski mentalitet, sloboda reditelja kako će to predstaviti, ALI PRIČA NIJE RUSKA NITI ISTINITA RUSKA PRIČA.

HM ... HM.

apsoluta

pre 9 godina

Gledao sam film na FAF-u... Evo mogu odmah da vam kažem da će film dobiti oskara za najbolji strani film. Zašto? Zato što prikazuje rusko društvo na katastrofalan način, zato što je anti-ruski i zato što korumpirani političar koji uništava siromašnog mehaničara ima sliku Putina u svojoj kancelariji. Verujem da je rusko društvo zaista korumpirano (imaju cenzuru i komisiju koja izbacuje psovke iz filmova, šta ćeš više, naježio sam se!), da je u krizi, ali ovaj film nema nikakvu umetničku vrednost, ovaj film je najobičnija podmukla propaganda kroz umetnost koje se užasavam, svejedno da li je američka, ruska, hrvatska ili srpska... Ovaj film je unapred radjen u skladu sa planom dobijanja oskara, kao onomad Ničija zemlja. Utisak o ovom filmu se svodi na to da li ste rusofil ili rusofob. Nema tu umetnosti, samo politika koje mi je preko glave... da ne kažem nešto drugo.

plying

pre 9 godina

film ima dobre glumce i fotografiju. pored toga, pretenciozan je, predugacak i u osnovi banalan. iako se trudi da isprica nekakvu vanvremensku pricu koja se nezavisno od nacionalnog, verakog i rasnog porekla negde nivelise na eshatoloskoj ravni, u osnovi se radi o jednom dosta dobro odmerenom antipropagandnom filmu koji jasno puca na zapadne nagrade. iako svi problemi tretirani u filmu postoje i u dr drzavama, njihova jasna stereopizacija i vezivanje za savremenu rusiju je nesto sto filmu daje prodju na zapadu, na sta su autori jasno ciljali.

Nikola

pre 9 godina

Cudno je to kako na zapadu nagrade najlakse dobijaju filmovi koji izuzetno kriticki prikazuju istocne zemlje. I Kusturicin film Otac na sluzbenom putu je, kako on sam pise u svojoj knjizi, bio izuzetno dobro prihvacen jer pise o odvodjenju nepodobnih gradjana od strane UDBE 50-tih godina. Tako i ovaj pise o alarmantnom stanju u Rusiji i odmah nagrada :).

FILM JE KATASTROFA

pre 9 godina

Film je toliko banalan da nemam reči... Višeslojan?!?! Film jedva da je jednoslojan! Poenta filma je da je običan čovek nemoćan pred moćnim političarem. Eto sad ne morate da ga gledate, da gubite tri sata vremena da bi vam neko, na dosadan način rekao nešto što već znate. A ovi "filmofili" kojima se film svidja samo zato što je u pitanju Zvjaginjcev su najobičniji art-foleri koji se oduševljavaju bilo čime što je šatro "avangarda", pa makar to npr. bila i predstava na Bitefu u kojoj se goli glumac poliva krečom 45 minuta - to je kritika savremenog društva i otudjenosti, tako su mi rekli! Ma idi... To je predstava u kojoj se ćovek poliva krečom, a ti si se oduševio jer ti imaš intelektualni kapacitet da to "shvatiš"! E tako i za ovaj film... "Poznavaoci umetnosti" koji su došli sa predubedjenjem da je film VRH i on će biti VRH, pa makar i sa najnaivnijom scenom ikada-scenom izleta (ko je gledao film, zna o čemu pričam) @apsoluta - sve si u pravu, banalnost do bola, propaganda, naivnost, bez emocije. Pravi primer tzv. umetničarenja! PS Do ovog filma sam izuzetno voleo Andreja Zvjaginjceva, ali ovaj film mu je promašaj i to TOTALNI! Ali dobiće oskara, naravno, što je siguran znak da je film treš. Btw, ne volim Rusiju, čak šta više...

vasilije knezevic

pre 9 godina

Obzirom da zivim na zapadu nadamse da ce moje mislenje imati nekakvog smisla.Film,uopste,
je najcesce orudje propagande bilo da se radi o sopstvenoj zemlji ili nekoj drugoj koja je
manje/vise odredjena kao neprijateljska,prijateljska.Tu ne postoji neka sredina koja zemlju
karakteris kao "neutralnu"u pogledu kulturnog proizvoda.Sve se svodi na obicnu laz koja
pomaze "neprijatelju"stvarnom ili imaginarnom.Rusija je za Ameriku izmisljeni neprijatelj
broj jedan i skoro je nemoguce naci nesto pozitivno o toj zemlji.Propaganda je ucinila svoje
i sa najboljim deterdzentom oprala mozak prosjecnog Amerikanca.Cak se i na nacisticku
Njemacku gleda drugacije.Onda nije nikakvo cudo da se,bilo kakav proizvod koji ima
kulturnu oznaku,bilo da se radi o knjizi,filmu ili nekom drugom umjetnickom stvaralastvu.
tretira pozitivno samo ako govori potpuno negativno o Rusiji.Vjerovatno da je pomenuti
film solidno uradjen i vrijedan pogledati ali je njegova popularnost na zapadu samo radi
toga sto govori negativno o Rusiji.Ta americka propaganda pokriva sve one zemlje koje se
identifikuju kao "zapad".Svima nama je poznat slucaj "Solzenitcin" koji sada zivi u Rusiji.
Milioni njegovih knjiga su prodati u Americi;niko ih nije citao.On je postao bogat i "slavan"
i vratio se kuci da trosi dolare.Zasto je "Rmbo"toliko popularan?U Ovim danima ne mora
da budem "politicki korektan"pa mogu izraziti istinu.
vasilije knezevic 14 jan. 2015

Vonler

pre 9 godina

@Apsoluta, naravno da je sve sto si napisao istina, kao i cinjenica da je doticnom kao inspiracija za film bio dogadjaj iz (o slatke li ironije) USA.
Naime, inspirisan dogadjajima iz 2004 i sudbinom Marvin Heemeyer-a, napravio je film u kom su losi momci Rusi i eto nagrada... :)

levijatan de russe

pre 9 godina

film ima vise slojeva. naravno, onaj prvi koji na zapadu najlakse citaju je da je antoruiski i antiputinovski i da ce zato dobiti nagrade. ipak, gledam na njega kao na sveopstu kritiku drustva danas bilo gde u svetu! uostalom, na samom kraju filma, kada gradonacelnik kaze sincicu : - bog sve vidi! - mnogo je jaca poruka od putinove fotke ili ruskog drustvenog sistema danas. naprotiv! poruka je jaka, hriscanska ili za ove ateiste, pravedna. toliko!

Alexa

pre 9 godina

@ apsoluta:

Pa po tom Vašem ispade da je i Nikita Mihalkov snimio "Varljivo sunce" kako bi se domogao Oskara. I šta sad, svaki umetnik koji progovori kritički o lošim pojavama društva u kojem živi dobiće etiketu prodane duše, petokolonaša itd? Manite se teorija zavere, Andrej Zvjagincev nema potrebu nikome da se dodovorava, a najveća nagrada koju će poneti, neuporedivo sjajnija od holivudskog zlatnog čovečuljka, jeste zvanje 'Naslednik Andreja Tarkovskog'.

kolega

pre 9 godina

@ Cicero

Vau, koliko si ti pismen... Pravi intelektualac, pa još i Cicero (da ne kažem Ciceron). Tvoj komentar je nepismen za početak, a svoje intelektualne momente bolje zadrzi za sebe, veruj mi. Inače i ja sam gledao ovaj film... Film je dno. Ali lepo si iskoristio priliku da podeliš sa nama koje si sve filmove gledao. Pravi filmski kritičar, nema šta. Mada, kakav ti je komentar, ne čudi me činjenica da ti se ova dosada od filma dopala.

Heroj ulice

pre 9 godina

Levijatan je remek delo.I da je sreće u Rusiji bi bilo prikazano integralno izdanje,bez ikakvih intervencija.Andrej Zvajgincev je reditelj koji već desetak godina snima najbolje filmove u Evropi,tu nema mesta propagandi ili nečemu sličnom.Zašto bi se rusko društvo ili postojeća vlast brinuli za recepciju filma,kakve veze ima što film portretiše savremenu Rusiju kakva ona jeste?Nije antiruski,naprotiv afrimiše rusku poetiku.Po onome što tretira u Levijatanu reklo bi se da je i protiv tajkuna na Balkanu,tema je univerzalna.Levijatan,Povratak,Elena,Izgnanstvo kada se vidi njegov opus nameće se vrlo jasna ideja-veliki umetnik Andrej Zvajgincev.

Pedja

pre 9 godina

" Levijatan" je cetvrti sjajan film vec sada jednog od najboljih evropskih rezisera Zvjaginceva.
Naravno i jedan od najboljih filmova proslogodisnje svetske produkcije.
Da li ce dobiti Oskar ili ne bas me briga jer nagradu " Oskar"
volim onoliko koliko volim da pijem pivo a mezim napolitanke.

dragan

pre 9 godina

Film je mracan i odlican. On jeste kritika i drustva i crkve, ali pre svega kritika LJUDI. Mogao je da se desava i u Rusiji, i u Vajomingu, i u Francuskoj - bilo gde. Jer ljudska priroda i obezljudjenje su svuda isti. Znaci, pravoslavni svetsenik, odnosno vladika, iz filma mogao je biti i katolicki ili protestantski, svejedno. Svoditi ovaj film samo na političku dimenziju je uvreda umetnosti.

Too Drunk To Fu*k

pre 9 godina

@ Pedja

Da li ce dobiti Oskar ili ne bas me briga jer nagradu " Oskar"
volim onoliko koliko volim da pijem pivo a mezim napolitanke.

Ko god je sluzio vojni rok u JNA, zna da je vrh uzitaka vojnicka kantina sa napolitankama i pivom. Tako da, mozda si i nenamerno, u svom neznanju, opisao osecaj rajskog uzitka avgustovske klase iz '85. negde u centralnoj Bosni.

PRIJATNO AVGUST!

Tin-Tin

pre 9 godina

Ne volim Zvjaginceva,ali te priče da će uzeti oskara jer blati Rusiju su čista paranoja. Kao da bi mu dali novac,pa samo onaj skelet je koštao kao 2 budžeta našeg Ničijeg deteta.

Uostalom,Zlatnog lava je dobio za porodičnu dramu.

Pedja

pre 9 godina

@Too Drunk To Fu*k

Kako se ne bih secao tih divnih dana.
Jul 1982 u Ljubljani, ja u kasarni precrtavam prve dane u kalendaru.
Oko mene sve neke stare kuke a ja neutesni fazan.
U kasarni naravno kantina, u kantini pivo naravno a bogami i napolitanke.
No umesto da pivo bude hladno a napolitanke sveze i hrskave kakve su za meze najbolje, pivo toplo a napolitanke bajate.
Zbog tog toplog piva i bajatih napolitanki,( a posle sam saznao da je bilo kantina gde je vojska uzivala uz hladno pivo i hrskave bapolitanke,)
ostao mi je i dan danas otuzan osecaj u ustima i secanje na teske mahmurluce u prvim danima vojnickoga drila.
Kada smo i mi iz julske klase postali stare kuke napolitanke kao meze zamenio je cuveni mesnu narezak koga smo dobijali od podmitljivih kuvara.
Prijatno najstarija.

yoyo

pre 9 godina

Gledao sam ovaj film na Hercegnovskom filmskom festivalu , odlicna cistokrvna drama , akcenat je stavljen na mracniju stranu ljudi. Iako vecina vas pise o flertovanju ovog rezisera sa zapadom koristeci politicko oruzje ja ne bi pridavao toliku vaznost tome.
Primjetili smo svi sliku Putina i jos mnogo sitnica , ali meni to nikako nije bila poenta , poenta su ljudi i njihovi medjusobni odnosi , koji nisu uvjek dobri i sjajni , vec mogu biti mracni , surovi , izdajnicki , cak i pored ljubavi koja postoji izmedju njih..

Na kraju svako vidi ono sto zeli, od mene svakako preporuka za film.

Cicero

pre 9 godina

@apsoluta

Po načinu na koji prilaziš filmovima (a i po vokabularu) na tvom mestu ja bih izbegavao ubuduće da mnogo komentarišem filmove. Tvoja ocena filma me je strašno podsetila na reakciju partijskih apartčika ( pa i samog Tita u jednom trenutku) na filmove "crnog talasa" u Jugoslaviji. Optužbe su bile iste: ruži zemlju, prikazuje samo najgore, i pruža priliku neprijateljima van zemlje da ruže istu itd.

Andrey Zvyagintsev nije počeo da snima juče filmove. On je priznat autor, nagrađivan i cenjen. Levijatan je finansiran od strane Ministarstva kulture Rusije i ruski je kandidat za Oskara i nije prvi ni poslednji ruski film koji prikazuje tamne strane i probleme ruskog društva danas. Priča o "propagandi" je nerazumevanje filma i umetnosti uopšte, sužena svest do krajnjih granica.

Mene lično film nije mnogo oduševio. Više mi se svidela "Ida" npr. ( koja možeš misliti isto raspravlja o otvorenim problemima poljskog društva) i "Mamica" sjajnog Dolana. Ukusi su različiti, samo kada se obrazlažu dosta toga se uoči koliko neko voli filmsku umetnost ili ne.

wer

pre 9 godina

(FILM JE KATASTROFA, 14. januar 2015 15:49)

ovaj neki 'neostvareni' talenat filmske rezije sa megatrenda...
kao da je ucio o filmu u klasi kod mrkonjica himself?

nikol dz femija

pre 9 godina

AMERIČKA ISTINITA PRIČA, ALI AMERIČKA, prebačena u ruski milje i rusku klimu i ruski mentalitet, sloboda reditelja kako će to predstaviti, ALI PRIČA NIJE RUSKA NITI ISTINITA RUSKA PRIČA.

HM ... HM.

KG

pre 9 godina

@vasilije knezevic 14 jan. 2015
"Svima nama je poznat slucaj "Solzenitcin" koji sada zivi u Rusiji".
Genije,Solzenjicin je umro jos 2008. godine. Ne pisi o necemu ocemu nemas pojma.
On je prvi pisao o gulazima, knjige mu nisu samo stampane, nego i prodavane u milionskom tirazu. Godinama je bio na listi bestselera.
"Arhipelag Gulag" je knjizevno remek delo, osim sto ima i faktolosku vrednost.
Tako su devedesetih napadali Draskovicevu knjigu "Ncc djenerala", partijski aparatcici Milosevicevog rezima. Kao, nema knjizevnu vrednost. A o cinjenicama da je Draza drogiran, nisu se izjasnjavali.
Cetnike ne volim, samo navodim primer "objektine" umetnicke kritike u totalitatrnom drustvu.
Mozda bi mogao da se zapitas i zasto se film "Stalker - vodic kroz zonu" nikad nije prikazivao U SSSR-u. Zato sto opisuje stanje posle nuklearne katastrofe u Sibiru 1955. godine. Koja se, po zvanicnoj verziji, nikad nije ni dogodila.

NN

pre 9 godina

Na dodeli Zlatnih globusa su se po meni desila dva iznanadjenja globus za sporednu musku ulogu i za najbolji strani film. Jer su svi ocekivali da ce globusa osvojiti poljski film Ida koji je osvojio silne nagrade na Evropskim filmskim nagradama ukljucujuci i najbolji film.

Poruka za Vasilija

pre 9 godina

@Vasilije

Zasto se vi Vasilije lepo ne spakujete i odete sa loseg i nikakvog zapada gde god Vam je volja, nego kritikujete i pricate o stvarima o kojima nemate apsolutno nikakvog znanja? Ja vam zelim sve najbolje i preporcujem da prestanete da ocenjujete narod. Ko vama daje pravo da o ikome sudite, nipodistavate i prosipate mrznju prema ijednom narodu (u ovom slucaju narodu SAD)?

SIma

pre 9 godina

Gledao film. Nije loš. Malo je suviše mračan i tragičan za moj ukus ali vredelo je pogledati ga. Po mom skromnom mišljenju u pitanju je kritika modernog ruskog društva koje karakteriše moralno posrnuće, korupcija, kriminal, itd. U tom smislu bi smo ovakav film mogli snimati i u Srbiji...

nya

pre 9 godina

Zvjaginjcev je odlican, njegov prethodni film Elena je isto jako dobar. Medju najboljim ruskim rediteljima sa Sokurovim pa i Trakovskim.