Utorak, 13.01.2015.

10:19

Princ: Nafta više nikad na $100

Cena barela sirove nafte pala je ispod 45 dolara prvi put posle šest godina, a saudijski princ Alvaled bin Talal kaže da je visoka cena nafte prošlost.

Izvor: B92

Princ: Nafta više nikad na $100 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

dkg

pre 9 godina

Statistika dnevno se upali 2.000.000 automobila neko sipa neko ne (kamioni autobusi mašine.... )sipaju velike količine tako da ispada dq je neki prosek od 7-8 litara po automobilu što dovodi do cifre od 15.000.000 litara pomnožite to sa 50 dinara akciza i vidite koliko se dnevno ulije u budžet. A na putu rupa rupu stiže.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

"Njima je najbolje kada nista ne rade niti bilo sta proizvode. Imaju stampariju sa kojom resavaju sve probleme. Probleme imaju samo oni koji rade i prodaju svoje proizvode za dolare."

Pa sto vi u Srbiji ne stampate a drugi da rade za vas? Probali ste devedesetih i nije proslo.
(Zoran, 13. januar 2015 19:31)
------
Kao prvo Srbi nikada nisu ni imali namere da drugi rade za njih. Sa stampanjem dinara je islo ali, morate shvatiti da Srbija ima malu ekonomiju i samo oko 7 miliona stanovnika. Zamislite nasuprot tome oko 10 milijardi stanovnika planete, zamislite dolare od Indonezije do "Ognjene zemlje", Aljaske i Australije, koji nikada nece stici na naplatu pa ce Vam biti mnogo jasnije. Uostalom da li znate kako se pise TRILION i koliko je to novaca?

manjina

pre 9 godina

@vecina, 13. januar 2015 20:06
Ne uzima drzava 62% , i ne moze biti kriva drzava sto NIS ostvaruje veci profit po litru od naftasa u Nemackoj.

Cena bez poreza ili Profit koji uzima NIS na 1l dizela 71,5 dinara na dan 5.1. 2015. Taj profit je bio jos veci dok su akcize bile drasticno manje.
Cena bez poreza na 1l dizela u Nemackoj 63 dinara na dan 5.1. 2015.
Cena bez poreza na 1l dizela u Francuskoj 55 dinara na dan 5.1. 2015.


Od cene 1l bezolovnog benzina prodavcu u Sloveniji ostane 51 dinar, ili 33,75% od cene.
Od cene 1l bezolovnog benzina u Srbiji NISu ostane 65 dinara ili 47,1% od cene.

Od cene 1l dizela prodavcu u Sloveniji ostaje 54 dinara ili 37,6%,a u Srbiji NISu ostane 72 dinara ili 49% iako je cena ista.
Kako je onda drzava kriva sto NIS zaracunava 33% vecu marzu od naftasa u Sloveniji?

vecina

pre 9 godina

Vecina ovde komentarise cenu na berzama tj cenu barela. Prvo danasnja cena je sa dospecem 15 februar a ne dan za dan. Drugo barel nije 1000 litara kako kladim se vecina misli. Trece nije kriv NIS nego drzava koja uzima 62 posto cene od litre akciza plus PDV plus takse. Cetvrto kod nas nece pojeftini koliko je pala i cena barela . Razlozi su drzava. jacanje dolara, pad dinara. Pad dinara kao i drzavni nametu su krivica onih koji nas vode. Ono sto krivim predhodne to je Djelic iz 2002 godine kada je doneo nelogicni zakon o akcizama koje se uskladjuju sa stopom inflacije iz predhodne godine i pravi time novu inflaciju u tekucoj . Znaci kod nas litar benzina moze pasti na najnize 110 dinara i to vam je sto vam je. A iz litra nafte sirove ne ide samo cist benzin ili dizel iz litre ide i kerozin i bitumen i industrijski benzin i dizel

Zoran

pre 9 godina

"Njima je najbolje kada nista ne rade niti bilo sta proizvode. Imaju stampariju sa kojom resavaju sve probleme. Probleme imaju samo oni koji rade i prodaju svoje proizvode za dolare."

Pa sto vi u Srbiji ne stampate a drugi da rade za vas? Probali ste devedesetih i nije proslo.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

U 'propaloj Americi' gallon je pao na 2$. Nemaju Naprednjake i reforme. A ni Ruse da im prodaju benzin.
(Zima2015, 13. januar 2015 15:45)
----------
U "propaloj Americi" ne moraju da brinu za ekonomicnost i produktivnost. Njima je svejedno. Uspeli su da stvore ekonomiju koja ne zavisi ni od kakvih ekonomskih faktora. Njima je najbolje kada nista ne rade niti bilo sta proizvode. Imaju stampariju sa kojom resavaju sve probleme. Probleme imaju samo oni koji rade i prodaju svoje proizvode za dolare. Oni moraju da rade sve vise i bolje, kako bi "ameri" nastavili da sanjaju svoj "americki san". Znam da cete me proglasiti rusofilom ali, objasnite mi, kako drzava koja ima 14 triliona dolara unutrasnjeg duga i nesto "povoljniji" spoljasnji dug, moze da bude najbogatija i da deli drugima kredite i pomoc? Meni kao "glupom seljaku" nikako nece biti jasno kako nekome "koka" nosi 1 "jaje" a on pojede tri pa, opet ima da podeli drugima uy debelu kamatu?! Iluzija, alhemija ili su odabrani kao narod pa poput Isusa Hrista jednim hlebom mogu da nahrane citav svet?!

Pera

pre 9 godina

Jos da paraziti lopovski smanje stvarno cenu goriva kod nas.Trenutno je jeftinije gorivo u Italiji ili nemackoj nego u Srbijo.
Sramota,niko ne odgovara.

crnarukapravde!

pre 9 godina

Amerika je trenutno najveći proizvođač nafte, potisli su Ruse na drugo mesto, a Saudijsku Arbiju na treće. To su uspeli jer su upotponosti ovladali tehnologijom dobijanja nafte iz uljanih škriljaca i omasovili je. Na taj načinin su oborili cenu nafte i stavili Rusiju u problem. Proizvodnja nafte
iz uljanih škriljaca je izuzetno štetna po životnu okolinu, ali to je drugi problem. Proguglajte
malo o tome. Pozdrav.

Mika

pre 9 godina

Fora je u tome sto su mnoge zalivske zemlje usle u veliki investicioni ciklus (u vreme kada je FED stampao dolare bez pokrica da stimulise privredu) pod pretpostavkom da ce cena nafte biti sve veca (zbog inflacije), i sad su u procepu (moraju da vracaju dugove) jer niko nece da smanji proizvodnju nafte i ugrozi sebi prihode i otplatu dugova. Dvostruka pobeda za Ameriku (stampanje para i investicije u fracking + smanjenje cene nafte preko povecane ponude).

Vladan

pre 9 godina

Za sve neverne Tome evo sajta koji svaki dan azurira cene benzina. Videcete da je cena benzina zapravo pala, ali zaboravljate i da su vase zarade realno manje zbog deprecijacije dinara. http://www.fuel-prices-europe.info/

жикс

pre 9 godina

код нас мпц горива не зависи од тржишне цене нафте, него од тога колико паразитима на власти треба пара.....

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Generalno, sasvim je lepo kada cene padaju. Standard stanovništva bi trebao da raste. Medjutim, ako sve cene padaju standard će biti približno isti za sve stanovnike neke drzave ili zajednice koji žive od svog rada. Kupovna moć bi im se smanjivala uslej drastičnog pada cena njihovih proizvoda, tako da bi bili na "nuli". Kada se to desi prosperiraju samo oni koji poseduju "štampariju" i niko više. Oni sebi mogu da povećavaju životne standfarde do miloe vbolje. Samo pritiskom na jedno dugme. Mislim da Princ ovu iznudjenu izjavu daje u čisto propagandističke svrhe. Da malo i on "puhne" u jedra proameričke politike koju ima prema Rusiji. To gorivo, koje "nikada više neće biti 100 evra za barel", ipak će na kraju biti kao pravo "crno zlato". Kajmak će pobrati oni koji nisu kaskali ispred američke rude. Ali, što bi Princ brinuo za sirotinju?

Simo

pre 9 godina

Ne mozete samo gledati jednu stranu, nafta je pojeftinila 56% ali je dolar prosle godine u ovo vreme bio 85 din a sad je 105 din a nafta se kupuje za dolare. A benzin je bio 152 a sad je 128 sto nije 5%. Samo sto su sve zemlje proklete, nigde u Evropi i okruzenju nije cena goriva pala za 50%, nego drzavama odgovara da svoje deficitarne budzete pune vecim akcizama i tako donekle ublaze minus... kao i ovi nasi lopovi, dobro im doslo.

EU

pre 9 godina

a meni je najjaća ova sa zalihama... kako ovi naftaši lažu... pa još pre 40 godina je bila svetska energetska kriza, i sve ove godine slušamo priču, da će skoro nafta ponestati... a sad ovde priča o (suvišnim) zalihama... pa šta je ovo ljudi? Da li nafte ima ili je nema? Odlučite se više!

mf

pre 9 godina

a posto je mazut, jel on pojeftinio, jel to neko kontrolise, jel pojeftinilo grejanje bilo gde u srbiji gde je na mazut...ajde ministre anticu, dajte malo podataka...trebalo je bar simbolicno 1 dinar po kvm da pojeftini, oce li nako da polozi racun

Lik

pre 9 godina

Nije ovo samo zbog Rusije, hibridi pa uopšte i električni automobili polako napadaju tržište. Brzo punjivi sistemi su blizu, u okviru od par godina i to će se pojaviti i onda kreće nova tehnološka revolucija u transportu.

mike

pre 9 godina

A zasto ne prepolovimo akcize i napravimo da je u Srbiji najjeftinija nafta u Europi. Videli bi kako bi se kompanije otvarale svaki dan. Americki recept ali kod nas kopiraju Europu pa onda nemamo sta da ponudima sto oni nemaju. Da bi neko iz EU investirao ovde treba da smo drugaciji i bolji od te njegove EU

mladen

pre 9 godina

(ndj, 13. januar 2015 11:53)
leba ti kako su rusi izbaceni sa trzista kad proizvode(vade)najvise nafte na svetu,lepo napises komentar ali brate odvali ga za ruse,a i sami rusi su rekli da ce povecati vadjenje nafte jer skace potrosnja na njihovom trzistu i jos jedna stvar ovo nije borba za teritoriju vec za saveznike jer ako amerima odgovara jeftina nafta ne odgovara vecini njihovih saveznika koji proizvode istu.ako neki ne vide da je ovo klasicno povlacenje amera od svetskog policajca taj je slep odavno,razvukli su se previse,a ipak nisu svemocni
lose su odigrali zadnjih 20 godina sada ce morati proci neko vreme da ponovo postanu oreol demokratije i slobode

nis prazni nase budzete

pre 9 godina

@Marko, 13. januar 2015 11:56
Pa tako je NIS najveci "punilac" budzeta.
Tako NIS "puni budžet sa 14 odsto".

To je od akciza i pdva, ne placa to NIS nego mi, a NIS se onda hvali kako on placa.
Placa, nasim parama.

Movado

pre 9 godina

Ajde vi kao novinari lepo objavite ogromqn clanak preko cele nslove i pitajte sto su nam cene tolko visoke, stopovecavaju akcize. Kad poraste cena goriva sve cene odu gore, hrana grejanje prevoz, i stajensada?
Mi nemamo novinarsku kucu koja moze da napravi razliku i da stvara pritisak

otkud toliki skok?

pre 9 godina

Za mene nije pitanje zasto pojeftinjuje, nego mi nije jasno kako joj je u nekim periodima cena skakala 4-5 puta u odnosu na recimo 2002 i pre. Sve mi se cini da su se i ovi sto prodaju naftu sluzili prljavim trikovima ne bi li se tome sto vise naduvala cena.

Jovan Ristic

pre 9 godina

@Marko Nisi u pravu, pošto bi se automobili prodavali i da ima i da nema nafte. Naravno da tempo pronalaženja naftnih nalazišta ne prati tempo potražnje za naftom, a nema ni potrebe da bude tako. Nafta polako dobija konkurenciju, a to je dobra vest za ekonomiju.

Mufljuz

pre 9 godina

Cena nafte nikad vise na 100$ .... kakve to veze ima sa cenom prevoza u Beogradu. Mali nasao pa zasao! Pala cena nafte sa 100 i kusur $ za barel na 45$ za barel a Mali dize cenu karte sa 73 na 89 din.! Njegovo objasnjenje je da karta vazi 90 minuta! Mozes misliti genijalca .... pa ne ulaze ljudi u GSP da bi se vozikali 90 minuta nego da stignu tamo gde su naumili - ako je moguce za sto krace vreme i uz jedan prevoz!

Marko

pre 9 godina

Danas se troši 6 barela nafte na 1 pronađen. Pre pet godina, trošilo se 4 barela na svaki pronađeni. Za godinu dana će se trošiti 8 na jedan koji se izvadi. Suština cele priče je da, iako ponestaje nafte, ekonomski sistem i dalje forsira kancerogeni model rasta da bi ljudi kupovali još automobila da bi BDP i broj radnih mesta rastao, iako se time propast ubrzava. Postoji li alternativa ekonomiji zasnovanoj na ugljovodoniku ? Naravno, ali promene ne možemo da ostvarimo unutar protokola tržišnog sistema, jer se tu nova rešenja mogu primeniti samo putem mehanizma profita. Ljudi ne ulažu u obnovljivu energiju, jer tu nema zarade. Ovo bi bilo moguće samo uz velike troškove. Tu nema nikakvog novčanog podsticaja, a u ovom sistemu bez njega se ne radi.

Gagi

pre 9 godina

Cena nafte za pola godine na svetskom nivou pala 56% a u Srbiji cene pale za 5-6%!
ne daj bože da sada poskupi za 7-8%, u Srbiji bi se morala uskladiti cena i povećati makar za 40-50%.
Da li je u Srbiji ostao bilo ko normalan, pitam se?

ИБАРСКИ ВУК

pre 9 godina

провидно.........русија неће пасти на ноге због вештачке цене горива, коју одређује америка

Ђорђе

pre 9 godina

Е па није шамар него блага ћушка и то од оног који је васпитавао Либију, Сирију, Иран, Ирак...

Marko

pre 9 godina

Secam se leta 2007 god, barel nafte je oborio svaki rekord i bio je 147e , litar goriva je tada kostao oko 115 din, sada je cena 45e za barel a litar goriva 140 din, vise drzava sada zaradjuje sa akcizama i porezima nego onaj ko je tu naftu izvukao iz zemlje ...

Alex

pre 9 godina

Ovako može da govori samo princ koji gleda samo interese svoje dinastije a ne cele zemlje kojom vladaju.Zato je Saudijska Arabija zaostala zemlja koja gro prihoda ulaže u naoružanje u funkciji očuvanja vlasti.

mcmurphy

pre 9 godina

kad je cena nafte bila u porastu i zivotne namirnice kao i sve ostalo je poskupelo. ne vidim da je bilo sta pojeftinilo u zadnje vreme sem cigareta.

dzonikg

pre 9 godina

OVde je nasa vlast dobila jer ce da se prepolovi cena uvoza nafte u Srbiji a imaju sad i jos lufta da povecavaju akcije..sad je 80 din akciza+PDV ..racunaju moze do 100 dinara ako nastavi cena nafte jos da pada

ndj

pre 9 godina

@marko

A odakle tebi informacija da nafte nestaje? Da li si se ikad stvarno potrudio da nadjes stvarne podatke?
Nafta je bila i bice jos dugo dugo nesto sto moze uvek da se proda jer je najtrazeniji privredni i najvazniji strateski resurs. Kao takva koristi se za kontrolu svih trzista i vladanje svetom putem te kontrole. Rusi su uzbaceni sa trzista ovim sankcijama jer jedini pored USA imaju potencijal da vladaju svetom zahvaljujuci ogromnim rezervama naftinih resursa pored vojnog potencijala koji poseduju. Trziste je slobodno kolko gazde dopuste, sto se da videti i na primeru srpskog mikrotrzista naftnih derivata; spala cena goriva za nekoliko dinara...

Marko

pre 9 godina

Secam se leta 2007 god, barel nafte je oborio svaki rekord i bio je 147e , litar goriva je tada kostao oko 115 din, sada je cena 45e za barel a litar goriva 140 din, vise drzava sada zaradjuje sa akcizama i porezima nego onaj ko je tu naftu izvukao iz zemlje ...

Gagi

pre 9 godina

Cena nafte za pola godine na svetskom nivou pala 56% a u Srbiji cene pale za 5-6%!
ne daj bože da sada poskupi za 7-8%, u Srbiji bi se morala uskladiti cena i povećati makar za 40-50%.
Da li je u Srbiji ostao bilo ko normalan, pitam se?

mcmurphy

pre 9 godina

kad je cena nafte bila u porastu i zivotne namirnice kao i sve ostalo je poskupelo. ne vidim da je bilo sta pojeftinilo u zadnje vreme sem cigareta.

dzonikg

pre 9 godina

OVde je nasa vlast dobila jer ce da se prepolovi cena uvoza nafte u Srbiji a imaju sad i jos lufta da povecavaju akcije..sad je 80 din akciza+PDV ..racunaju moze do 100 dinara ako nastavi cena nafte jos da pada

Marko

pre 9 godina

Danas se troši 6 barela nafte na 1 pronađen. Pre pet godina, trošilo se 4 barela na svaki pronađeni. Za godinu dana će se trošiti 8 na jedan koji se izvadi. Suština cele priče je da, iako ponestaje nafte, ekonomski sistem i dalje forsira kancerogeni model rasta da bi ljudi kupovali još automobila da bi BDP i broj radnih mesta rastao, iako se time propast ubrzava. Postoji li alternativa ekonomiji zasnovanoj na ugljovodoniku ? Naravno, ali promene ne možemo da ostvarimo unutar protokola tržišnog sistema, jer se tu nova rešenja mogu primeniti samo putem mehanizma profita. Ljudi ne ulažu u obnovljivu energiju, jer tu nema zarade. Ovo bi bilo moguće samo uz velike troškove. Tu nema nikakvog novčanog podsticaja, a u ovom sistemu bez njega se ne radi.

Ђорђе

pre 9 godina

Е па није шамар него блага ћушка и то од оног који је васпитавао Либију, Сирију, Иран, Ирак...

ИБАРСКИ ВУК

pre 9 godina

провидно.........русија неће пасти на ноге због вештачке цене горива, коју одређује америка

ndj

pre 9 godina

@marko

A odakle tebi informacija da nafte nestaje? Da li si se ikad stvarno potrudio da nadjes stvarne podatke?
Nafta je bila i bice jos dugo dugo nesto sto moze uvek da se proda jer je najtrazeniji privredni i najvazniji strateski resurs. Kao takva koristi se za kontrolu svih trzista i vladanje svetom putem te kontrole. Rusi su uzbaceni sa trzista ovim sankcijama jer jedini pored USA imaju potencijal da vladaju svetom zahvaljujuci ogromnim rezervama naftinih resursa pored vojnog potencijala koji poseduju. Trziste je slobodno kolko gazde dopuste, sto se da videti i na primeru srpskog mikrotrzista naftnih derivata; spala cena goriva za nekoliko dinara...

Alex

pre 9 godina

Ovako može da govori samo princ koji gleda samo interese svoje dinastije a ne cele zemlje kojom vladaju.Zato je Saudijska Arabija zaostala zemlja koja gro prihoda ulaže u naoružanje u funkciji očuvanja vlasti.

жикс

pre 9 godina

код нас мпц горива не зависи од тржишне цене нафте, него од тога колико паразитима на власти треба пара.....

Simo

pre 9 godina

Ne mozete samo gledati jednu stranu, nafta je pojeftinila 56% ali je dolar prosle godine u ovo vreme bio 85 din a sad je 105 din a nafta se kupuje za dolare. A benzin je bio 152 a sad je 128 sto nije 5%. Samo sto su sve zemlje proklete, nigde u Evropi i okruzenju nije cena goriva pala za 50%, nego drzavama odgovara da svoje deficitarne budzete pune vecim akcizama i tako donekle ublaze minus... kao i ovi nasi lopovi, dobro im doslo.

EU

pre 9 godina

a meni je najjaća ova sa zalihama... kako ovi naftaši lažu... pa još pre 40 godina je bila svetska energetska kriza, i sve ove godine slušamo priču, da će skoro nafta ponestati... a sad ovde priča o (suvišnim) zalihama... pa šta je ovo ljudi? Da li nafte ima ili je nema? Odlučite se više!

nis prazni nase budzete

pre 9 godina

@Marko, 13. januar 2015 11:56
Pa tako je NIS najveci "punilac" budzeta.
Tako NIS "puni budžet sa 14 odsto".

To je od akciza i pdva, ne placa to NIS nego mi, a NIS se onda hvali kako on placa.
Placa, nasim parama.

mike

pre 9 godina

A zasto ne prepolovimo akcize i napravimo da je u Srbiji najjeftinija nafta u Europi. Videli bi kako bi se kompanije otvarale svaki dan. Americki recept ali kod nas kopiraju Europu pa onda nemamo sta da ponudima sto oni nemaju. Da bi neko iz EU investirao ovde treba da smo drugaciji i bolji od te njegove EU

mf

pre 9 godina

a posto je mazut, jel on pojeftinio, jel to neko kontrolise, jel pojeftinilo grejanje bilo gde u srbiji gde je na mazut...ajde ministre anticu, dajte malo podataka...trebalo je bar simbolicno 1 dinar po kvm da pojeftini, oce li nako da polozi racun

Mufljuz

pre 9 godina

Cena nafte nikad vise na 100$ .... kakve to veze ima sa cenom prevoza u Beogradu. Mali nasao pa zasao! Pala cena nafte sa 100 i kusur $ za barel na 45$ za barel a Mali dize cenu karte sa 73 na 89 din.! Njegovo objasnjenje je da karta vazi 90 minuta! Mozes misliti genijalca .... pa ne ulaze ljudi u GSP da bi se vozikali 90 minuta nego da stignu tamo gde su naumili - ako je moguce za sto krace vreme i uz jedan prevoz!

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

U 'propaloj Americi' gallon je pao na 2$. Nemaju Naprednjake i reforme. A ni Ruse da im prodaju benzin.
(Zima2015, 13. januar 2015 15:45)
----------
U "propaloj Americi" ne moraju da brinu za ekonomicnost i produktivnost. Njima je svejedno. Uspeli su da stvore ekonomiju koja ne zavisi ni od kakvih ekonomskih faktora. Njima je najbolje kada nista ne rade niti bilo sta proizvode. Imaju stampariju sa kojom resavaju sve probleme. Probleme imaju samo oni koji rade i prodaju svoje proizvode za dolare. Oni moraju da rade sve vise i bolje, kako bi "ameri" nastavili da sanjaju svoj "americki san". Znam da cete me proglasiti rusofilom ali, objasnite mi, kako drzava koja ima 14 triliona dolara unutrasnjeg duga i nesto "povoljniji" spoljasnji dug, moze da bude najbogatija i da deli drugima kredite i pomoc? Meni kao "glupom seljaku" nikako nece biti jasno kako nekome "koka" nosi 1 "jaje" a on pojede tri pa, opet ima da podeli drugima uy debelu kamatu?! Iluzija, alhemija ili su odabrani kao narod pa poput Isusa Hrista jednim hlebom mogu da nahrane citav svet?!

Pera

pre 9 godina

Jos da paraziti lopovski smanje stvarno cenu goriva kod nas.Trenutno je jeftinije gorivo u Italiji ili nemackoj nego u Srbijo.
Sramota,niko ne odgovara.

Lik

pre 9 godina

Nije ovo samo zbog Rusije, hibridi pa uopšte i električni automobili polako napadaju tržište. Brzo punjivi sistemi su blizu, u okviru od par godina i to će se pojaviti i onda kreće nova tehnološka revolucija u transportu.

Vladan

pre 9 godina

Za sve neverne Tome evo sajta koji svaki dan azurira cene benzina. Videcete da je cena benzina zapravo pala, ali zaboravljate i da su vase zarade realno manje zbog deprecijacije dinara. http://www.fuel-prices-europe.info/

Movado

pre 9 godina

Ajde vi kao novinari lepo objavite ogromqn clanak preko cele nslove i pitajte sto su nam cene tolko visoke, stopovecavaju akcize. Kad poraste cena goriva sve cene odu gore, hrana grejanje prevoz, i stajensada?
Mi nemamo novinarsku kucu koja moze da napravi razliku i da stvara pritisak

otkud toliki skok?

pre 9 godina

Za mene nije pitanje zasto pojeftinjuje, nego mi nije jasno kako joj je u nekim periodima cena skakala 4-5 puta u odnosu na recimo 2002 i pre. Sve mi se cini da su se i ovi sto prodaju naftu sluzili prljavim trikovima ne bi li se tome sto vise naduvala cena.

crnarukapravde!

pre 9 godina

Amerika je trenutno najveći proizvođač nafte, potisli su Ruse na drugo mesto, a Saudijsku Arbiju na treće. To su uspeli jer su upotponosti ovladali tehnologijom dobijanja nafte iz uljanih škriljaca i omasovili je. Na taj načinin su oborili cenu nafte i stavili Rusiju u problem. Proizvodnja nafte
iz uljanih škriljaca je izuzetno štetna po životnu okolinu, ali to je drugi problem. Proguglajte
malo o tome. Pozdrav.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Generalno, sasvim je lepo kada cene padaju. Standard stanovništva bi trebao da raste. Medjutim, ako sve cene padaju standard će biti približno isti za sve stanovnike neke drzave ili zajednice koji žive od svog rada. Kupovna moć bi im se smanjivala uslej drastičnog pada cena njihovih proizvoda, tako da bi bili na "nuli". Kada se to desi prosperiraju samo oni koji poseduju "štampariju" i niko više. Oni sebi mogu da povećavaju životne standfarde do miloe vbolje. Samo pritiskom na jedno dugme. Mislim da Princ ovu iznudjenu izjavu daje u čisto propagandističke svrhe. Da malo i on "puhne" u jedra proameričke politike koju ima prema Rusiji. To gorivo, koje "nikada više neće biti 100 evra za barel", ipak će na kraju biti kao pravo "crno zlato". Kajmak će pobrati oni koji nisu kaskali ispred američke rude. Ali, što bi Princ brinuo za sirotinju?

Jovan Ristic

pre 9 godina

@Marko Nisi u pravu, pošto bi se automobili prodavali i da ima i da nema nafte. Naravno da tempo pronalaženja naftnih nalazišta ne prati tempo potražnje za naftom, a nema ni potrebe da bude tako. Nafta polako dobija konkurenciju, a to je dobra vest za ekonomiju.

Mika

pre 9 godina

Fora je u tome sto su mnoge zalivske zemlje usle u veliki investicioni ciklus (u vreme kada je FED stampao dolare bez pokrica da stimulise privredu) pod pretpostavkom da ce cena nafte biti sve veca (zbog inflacije), i sad su u procepu (moraju da vracaju dugove) jer niko nece da smanji proizvodnju nafte i ugrozi sebi prihode i otplatu dugova. Dvostruka pobeda za Ameriku (stampanje para i investicije u fracking + smanjenje cene nafte preko povecane ponude).

vecina

pre 9 godina

Vecina ovde komentarise cenu na berzama tj cenu barela. Prvo danasnja cena je sa dospecem 15 februar a ne dan za dan. Drugo barel nije 1000 litara kako kladim se vecina misli. Trece nije kriv NIS nego drzava koja uzima 62 posto cene od litre akciza plus PDV plus takse. Cetvrto kod nas nece pojeftini koliko je pala i cena barela . Razlozi su drzava. jacanje dolara, pad dinara. Pad dinara kao i drzavni nametu su krivica onih koji nas vode. Ono sto krivim predhodne to je Djelic iz 2002 godine kada je doneo nelogicni zakon o akcizama koje se uskladjuju sa stopom inflacije iz predhodne godine i pravi time novu inflaciju u tekucoj . Znaci kod nas litar benzina moze pasti na najnize 110 dinara i to vam je sto vam je. A iz litra nafte sirove ne ide samo cist benzin ili dizel iz litre ide i kerozin i bitumen i industrijski benzin i dizel

Zoran

pre 9 godina

"Njima je najbolje kada nista ne rade niti bilo sta proizvode. Imaju stampariju sa kojom resavaju sve probleme. Probleme imaju samo oni koji rade i prodaju svoje proizvode za dolare."

Pa sto vi u Srbiji ne stampate a drugi da rade za vas? Probali ste devedesetih i nije proslo.

mladen

pre 9 godina

(ndj, 13. januar 2015 11:53)
leba ti kako su rusi izbaceni sa trzista kad proizvode(vade)najvise nafte na svetu,lepo napises komentar ali brate odvali ga za ruse,a i sami rusi su rekli da ce povecati vadjenje nafte jer skace potrosnja na njihovom trzistu i jos jedna stvar ovo nije borba za teritoriju vec za saveznike jer ako amerima odgovara jeftina nafta ne odgovara vecini njihovih saveznika koji proizvode istu.ako neki ne vide da je ovo klasicno povlacenje amera od svetskog policajca taj je slep odavno,razvukli su se previse,a ipak nisu svemocni
lose su odigrali zadnjih 20 godina sada ce morati proci neko vreme da ponovo postanu oreol demokratije i slobode

manjina

pre 9 godina

@vecina, 13. januar 2015 20:06
Ne uzima drzava 62% , i ne moze biti kriva drzava sto NIS ostvaruje veci profit po litru od naftasa u Nemackoj.

Cena bez poreza ili Profit koji uzima NIS na 1l dizela 71,5 dinara na dan 5.1. 2015. Taj profit je bio jos veci dok su akcize bile drasticno manje.
Cena bez poreza na 1l dizela u Nemackoj 63 dinara na dan 5.1. 2015.
Cena bez poreza na 1l dizela u Francuskoj 55 dinara na dan 5.1. 2015.


Od cene 1l bezolovnog benzina prodavcu u Sloveniji ostane 51 dinar, ili 33,75% od cene.
Od cene 1l bezolovnog benzina u Srbiji NISu ostane 65 dinara ili 47,1% od cene.

Od cene 1l dizela prodavcu u Sloveniji ostaje 54 dinara ili 37,6%,a u Srbiji NISu ostane 72 dinara ili 49% iako je cena ista.
Kako je onda drzava kriva sto NIS zaracunava 33% vecu marzu od naftasa u Sloveniji?

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

"Njima je najbolje kada nista ne rade niti bilo sta proizvode. Imaju stampariju sa kojom resavaju sve probleme. Probleme imaju samo oni koji rade i prodaju svoje proizvode za dolare."

Pa sto vi u Srbiji ne stampate a drugi da rade za vas? Probali ste devedesetih i nije proslo.
(Zoran, 13. januar 2015 19:31)
------
Kao prvo Srbi nikada nisu ni imali namere da drugi rade za njih. Sa stampanjem dinara je islo ali, morate shvatiti da Srbija ima malu ekonomiju i samo oko 7 miliona stanovnika. Zamislite nasuprot tome oko 10 milijardi stanovnika planete, zamislite dolare od Indonezije do "Ognjene zemlje", Aljaske i Australije, koji nikada nece stici na naplatu pa ce Vam biti mnogo jasnije. Uostalom da li znate kako se pise TRILION i koliko je to novaca?

dkg

pre 9 godina

Statistika dnevno se upali 2.000.000 automobila neko sipa neko ne (kamioni autobusi mašine.... )sipaju velike količine tako da ispada dq je neki prosek od 7-8 litara po automobilu što dovodi do cifre od 15.000.000 litara pomnožite to sa 50 dinara akciza i vidite koliko se dnevno ulije u budžet. A na putu rupa rupu stiže.

ИБАРСКИ ВУК

pre 9 godina

провидно.........русија неће пасти на ноге због вештачке цене горива, коју одређује америка

Alex

pre 9 godina

Ovako može da govori samo princ koji gleda samo interese svoje dinastije a ne cele zemlje kojom vladaju.Zato je Saudijska Arabija zaostala zemlja koja gro prihoda ulaže u naoružanje u funkciji očuvanja vlasti.

Marko

pre 9 godina

Danas se troši 6 barela nafte na 1 pronađen. Pre pet godina, trošilo se 4 barela na svaki pronađeni. Za godinu dana će se trošiti 8 na jedan koji se izvadi. Suština cele priče je da, iako ponestaje nafte, ekonomski sistem i dalje forsira kancerogeni model rasta da bi ljudi kupovali još automobila da bi BDP i broj radnih mesta rastao, iako se time propast ubrzava. Postoji li alternativa ekonomiji zasnovanoj na ugljovodoniku ? Naravno, ali promene ne možemo da ostvarimo unutar protokola tržišnog sistema, jer se tu nova rešenja mogu primeniti samo putem mehanizma profita. Ljudi ne ulažu u obnovljivu energiju, jer tu nema zarade. Ovo bi bilo moguće samo uz velike troškove. Tu nema nikakvog novčanog podsticaja, a u ovom sistemu bez njega se ne radi.

Ђорђе

pre 9 godina

Е па није шамар него блага ћушка и то од оног који је васпитавао Либију, Сирију, Иран, Ирак...

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

U 'propaloj Americi' gallon je pao na 2$. Nemaju Naprednjake i reforme. A ni Ruse da im prodaju benzin.
(Zima2015, 13. januar 2015 15:45)
----------
U "propaloj Americi" ne moraju da brinu za ekonomicnost i produktivnost. Njima je svejedno. Uspeli su da stvore ekonomiju koja ne zavisi ni od kakvih ekonomskih faktora. Njima je najbolje kada nista ne rade niti bilo sta proizvode. Imaju stampariju sa kojom resavaju sve probleme. Probleme imaju samo oni koji rade i prodaju svoje proizvode za dolare. Oni moraju da rade sve vise i bolje, kako bi "ameri" nastavili da sanjaju svoj "americki san". Znam da cete me proglasiti rusofilom ali, objasnite mi, kako drzava koja ima 14 triliona dolara unutrasnjeg duga i nesto "povoljniji" spoljasnji dug, moze da bude najbogatija i da deli drugima kredite i pomoc? Meni kao "glupom seljaku" nikako nece biti jasno kako nekome "koka" nosi 1 "jaje" a on pojede tri pa, opet ima da podeli drugima uy debelu kamatu?! Iluzija, alhemija ili su odabrani kao narod pa poput Isusa Hrista jednim hlebom mogu da nahrane citav svet?!

ndj

pre 9 godina

@marko

A odakle tebi informacija da nafte nestaje? Da li si se ikad stvarno potrudio da nadjes stvarne podatke?
Nafta je bila i bice jos dugo dugo nesto sto moze uvek da se proda jer je najtrazeniji privredni i najvazniji strateski resurs. Kao takva koristi se za kontrolu svih trzista i vladanje svetom putem te kontrole. Rusi su uzbaceni sa trzista ovim sankcijama jer jedini pored USA imaju potencijal da vladaju svetom zahvaljujuci ogromnim rezervama naftinih resursa pored vojnog potencijala koji poseduju. Trziste je slobodno kolko gazde dopuste, sto se da videti i na primeru srpskog mikrotrzista naftnih derivata; spala cena goriva za nekoliko dinara...

Marko

pre 9 godina

Secam se leta 2007 god, barel nafte je oborio svaki rekord i bio je 147e , litar goriva je tada kostao oko 115 din, sada je cena 45e za barel a litar goriva 140 din, vise drzava sada zaradjuje sa akcizama i porezima nego onaj ko je tu naftu izvukao iz zemlje ...

mladen

pre 9 godina

(ndj, 13. januar 2015 11:53)
leba ti kako su rusi izbaceni sa trzista kad proizvode(vade)najvise nafte na svetu,lepo napises komentar ali brate odvali ga za ruse,a i sami rusi su rekli da ce povecati vadjenje nafte jer skace potrosnja na njihovom trzistu i jos jedna stvar ovo nije borba za teritoriju vec za saveznike jer ako amerima odgovara jeftina nafta ne odgovara vecini njihovih saveznika koji proizvode istu.ako neki ne vide da je ovo klasicno povlacenje amera od svetskog policajca taj je slep odavno,razvukli su se previse,a ipak nisu svemocni
lose su odigrali zadnjih 20 godina sada ce morati proci neko vreme da ponovo postanu oreol demokratije i slobode

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Generalno, sasvim je lepo kada cene padaju. Standard stanovništva bi trebao da raste. Medjutim, ako sve cene padaju standard će biti približno isti za sve stanovnike neke drzave ili zajednice koji žive od svog rada. Kupovna moć bi im se smanjivala uslej drastičnog pada cena njihovih proizvoda, tako da bi bili na "nuli". Kada se to desi prosperiraju samo oni koji poseduju "štampariju" i niko više. Oni sebi mogu da povećavaju životne standfarde do miloe vbolje. Samo pritiskom na jedno dugme. Mislim da Princ ovu iznudjenu izjavu daje u čisto propagandističke svrhe. Da malo i on "puhne" u jedra proameričke politike koju ima prema Rusiji. To gorivo, koje "nikada više neće biti 100 evra za barel", ipak će na kraju biti kao pravo "crno zlato". Kajmak će pobrati oni koji nisu kaskali ispred američke rude. Ali, što bi Princ brinuo za sirotinju?

Zoran

pre 9 godina

"Njima je najbolje kada nista ne rade niti bilo sta proizvode. Imaju stampariju sa kojom resavaju sve probleme. Probleme imaju samo oni koji rade i prodaju svoje proizvode za dolare."

Pa sto vi u Srbiji ne stampate a drugi da rade za vas? Probali ste devedesetih i nije proslo.

crnarukapravde!

pre 9 godina

Amerika je trenutno najveći proizvođač nafte, potisli su Ruse na drugo mesto, a Saudijsku Arbiju na treće. To su uspeli jer su upotponosti ovladali tehnologijom dobijanja nafte iz uljanih škriljaca i omasovili je. Na taj načinin su oborili cenu nafte i stavili Rusiju u problem. Proizvodnja nafte
iz uljanih škriljaca je izuzetno štetna po životnu okolinu, ali to je drugi problem. Proguglajte
malo o tome. Pozdrav.

Lik

pre 9 godina

Nije ovo samo zbog Rusije, hibridi pa uopšte i električni automobili polako napadaju tržište. Brzo punjivi sistemi su blizu, u okviru od par godina i to će se pojaviti i onda kreće nova tehnološka revolucija u transportu.

Gagi

pre 9 godina

Cena nafte za pola godine na svetskom nivou pala 56% a u Srbiji cene pale za 5-6%!
ne daj bože da sada poskupi za 7-8%, u Srbiji bi se morala uskladiti cena i povećati makar za 40-50%.
Da li je u Srbiji ostao bilo ko normalan, pitam se?

nis prazni nase budzete

pre 9 godina

@Marko, 13. januar 2015 11:56
Pa tako je NIS najveci "punilac" budzeta.
Tako NIS "puni budžet sa 14 odsto".

To je od akciza i pdva, ne placa to NIS nego mi, a NIS se onda hvali kako on placa.
Placa, nasim parama.

vecina

pre 9 godina

Vecina ovde komentarise cenu na berzama tj cenu barela. Prvo danasnja cena je sa dospecem 15 februar a ne dan za dan. Drugo barel nije 1000 litara kako kladim se vecina misli. Trece nije kriv NIS nego drzava koja uzima 62 posto cene od litre akciza plus PDV plus takse. Cetvrto kod nas nece pojeftini koliko je pala i cena barela . Razlozi su drzava. jacanje dolara, pad dinara. Pad dinara kao i drzavni nametu su krivica onih koji nas vode. Ono sto krivim predhodne to je Djelic iz 2002 godine kada je doneo nelogicni zakon o akcizama koje se uskladjuju sa stopom inflacije iz predhodne godine i pravi time novu inflaciju u tekucoj . Znaci kod nas litar benzina moze pasti na najnize 110 dinara i to vam je sto vam je. A iz litra nafte sirove ne ide samo cist benzin ili dizel iz litre ide i kerozin i bitumen i industrijski benzin i dizel

dzonikg

pre 9 godina

OVde je nasa vlast dobila jer ce da se prepolovi cena uvoza nafte u Srbiji a imaju sad i jos lufta da povecavaju akcije..sad je 80 din akciza+PDV ..racunaju moze do 100 dinara ako nastavi cena nafte jos da pada

mike

pre 9 godina

A zasto ne prepolovimo akcize i napravimo da je u Srbiji najjeftinija nafta u Europi. Videli bi kako bi se kompanije otvarale svaki dan. Americki recept ali kod nas kopiraju Europu pa onda nemamo sta da ponudima sto oni nemaju. Da bi neko iz EU investirao ovde treba da smo drugaciji i bolji od te njegove EU

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

"Njima je najbolje kada nista ne rade niti bilo sta proizvode. Imaju stampariju sa kojom resavaju sve probleme. Probleme imaju samo oni koji rade i prodaju svoje proizvode za dolare."

Pa sto vi u Srbiji ne stampate a drugi da rade za vas? Probali ste devedesetih i nije proslo.
(Zoran, 13. januar 2015 19:31)
------
Kao prvo Srbi nikada nisu ni imali namere da drugi rade za njih. Sa stampanjem dinara je islo ali, morate shvatiti da Srbija ima malu ekonomiju i samo oko 7 miliona stanovnika. Zamislite nasuprot tome oko 10 milijardi stanovnika planete, zamislite dolare od Indonezije do "Ognjene zemlje", Aljaske i Australije, koji nikada nece stici na naplatu pa ce Vam biti mnogo jasnije. Uostalom da li znate kako se pise TRILION i koliko je to novaca?

mcmurphy

pre 9 godina

kad je cena nafte bila u porastu i zivotne namirnice kao i sve ostalo je poskupelo. ne vidim da je bilo sta pojeftinilo u zadnje vreme sem cigareta.

Vladan

pre 9 godina

Za sve neverne Tome evo sajta koji svaki dan azurira cene benzina. Videcete da je cena benzina zapravo pala, ali zaboravljate i da su vase zarade realno manje zbog deprecijacije dinara. http://www.fuel-prices-europe.info/

Pera

pre 9 godina

Jos da paraziti lopovski smanje stvarno cenu goriva kod nas.Trenutno je jeftinije gorivo u Italiji ili nemackoj nego u Srbijo.
Sramota,niko ne odgovara.

manjina

pre 9 godina

@vecina, 13. januar 2015 20:06
Ne uzima drzava 62% , i ne moze biti kriva drzava sto NIS ostvaruje veci profit po litru od naftasa u Nemackoj.

Cena bez poreza ili Profit koji uzima NIS na 1l dizela 71,5 dinara na dan 5.1. 2015. Taj profit je bio jos veci dok su akcize bile drasticno manje.
Cena bez poreza na 1l dizela u Nemackoj 63 dinara na dan 5.1. 2015.
Cena bez poreza na 1l dizela u Francuskoj 55 dinara na dan 5.1. 2015.


Od cene 1l bezolovnog benzina prodavcu u Sloveniji ostane 51 dinar, ili 33,75% od cene.
Od cene 1l bezolovnog benzina u Srbiji NISu ostane 65 dinara ili 47,1% od cene.

Od cene 1l dizela prodavcu u Sloveniji ostaje 54 dinara ili 37,6%,a u Srbiji NISu ostane 72 dinara ili 49% iako je cena ista.
Kako je onda drzava kriva sto NIS zaracunava 33% vecu marzu od naftasa u Sloveniji?

Mufljuz

pre 9 godina

Cena nafte nikad vise na 100$ .... kakve to veze ima sa cenom prevoza u Beogradu. Mali nasao pa zasao! Pala cena nafte sa 100 i kusur $ za barel na 45$ za barel a Mali dize cenu karte sa 73 na 89 din.! Njegovo objasnjenje je da karta vazi 90 minuta! Mozes misliti genijalca .... pa ne ulaze ljudi u GSP da bi se vozikali 90 minuta nego da stignu tamo gde su naumili - ako je moguce za sto krace vreme i uz jedan prevoz!

жикс

pre 9 godina

код нас мпц горива не зависи од тржишне цене нафте, него од тога колико паразитима на власти треба пара.....

otkud toliki skok?

pre 9 godina

Za mene nije pitanje zasto pojeftinjuje, nego mi nije jasno kako joj je u nekim periodima cena skakala 4-5 puta u odnosu na recimo 2002 i pre. Sve mi se cini da su se i ovi sto prodaju naftu sluzili prljavim trikovima ne bi li se tome sto vise naduvala cena.

Simo

pre 9 godina

Ne mozete samo gledati jednu stranu, nafta je pojeftinila 56% ali je dolar prosle godine u ovo vreme bio 85 din a sad je 105 din a nafta se kupuje za dolare. A benzin je bio 152 a sad je 128 sto nije 5%. Samo sto su sve zemlje proklete, nigde u Evropi i okruzenju nije cena goriva pala za 50%, nego drzavama odgovara da svoje deficitarne budzete pune vecim akcizama i tako donekle ublaze minus... kao i ovi nasi lopovi, dobro im doslo.

EU

pre 9 godina

a meni je najjaća ova sa zalihama... kako ovi naftaši lažu... pa još pre 40 godina je bila svetska energetska kriza, i sve ove godine slušamo priču, da će skoro nafta ponestati... a sad ovde priča o (suvišnim) zalihama... pa šta je ovo ljudi? Da li nafte ima ili je nema? Odlučite se više!

Mika

pre 9 godina

Fora je u tome sto su mnoge zalivske zemlje usle u veliki investicioni ciklus (u vreme kada je FED stampao dolare bez pokrica da stimulise privredu) pod pretpostavkom da ce cena nafte biti sve veca (zbog inflacije), i sad su u procepu (moraju da vracaju dugove) jer niko nece da smanji proizvodnju nafte i ugrozi sebi prihode i otplatu dugova. Dvostruka pobeda za Ameriku (stampanje para i investicije u fracking + smanjenje cene nafte preko povecane ponude).

Movado

pre 9 godina

Ajde vi kao novinari lepo objavite ogromqn clanak preko cele nslove i pitajte sto su nam cene tolko visoke, stopovecavaju akcize. Kad poraste cena goriva sve cene odu gore, hrana grejanje prevoz, i stajensada?
Mi nemamo novinarsku kucu koja moze da napravi razliku i da stvara pritisak

Jovan Ristic

pre 9 godina

@Marko Nisi u pravu, pošto bi se automobili prodavali i da ima i da nema nafte. Naravno da tempo pronalaženja naftnih nalazišta ne prati tempo potražnje za naftom, a nema ni potrebe da bude tako. Nafta polako dobija konkurenciju, a to je dobra vest za ekonomiju.

mf

pre 9 godina

a posto je mazut, jel on pojeftinio, jel to neko kontrolise, jel pojeftinilo grejanje bilo gde u srbiji gde je na mazut...ajde ministre anticu, dajte malo podataka...trebalo je bar simbolicno 1 dinar po kvm da pojeftini, oce li nako da polozi racun

dkg

pre 9 godina

Statistika dnevno se upali 2.000.000 automobila neko sipa neko ne (kamioni autobusi mašine.... )sipaju velike količine tako da ispada dq je neki prosek od 7-8 litara po automobilu što dovodi do cifre od 15.000.000 litara pomnožite to sa 50 dinara akciza i vidite koliko se dnevno ulije u budžet. A na putu rupa rupu stiže.