Aktuelno

Utorak, 06.01.2015.

20:20

Otkrivene planete dosad najsličnije Zemlji

Izvor: Guardian

Otkrivene planete dosad najsliènije Zemlji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

Miško

pre 9 godina

Postoji "opservabilna veličina svemira" i stvarna, treba uvek imati na umu da je reč o dve suštinski različite stvari !
Ova druga je dostupna našim instrumentima & očima i iznosi približno nekih 14,6 milijardi svetlosnih godina, ova druga pak se može meriti sa odnosom dimenzija atoma naspram dimenzija opservabilnog(vidljivog) svemira...

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

@vasilije knezevic. Mozete li mi objasniti tvrdnju da je svemir beskonacan? Ozbiljno vas pitam, jer je meni neshvatljivo da nesto nema kraj, a u ovom slucaju i da ima. Nema mi smisla ni jedno ni drugo, pa bih volio kad bih cuo neke argumente. Hvala.
(radoznao, 7. januar 2015 22:34)
-------
Meni je nejasnije da svemir ima kraj? Gde je taj kraj i, ŠTA JE IZA? Kako izgleda taj kraj svemira? Da li je to kao neki zid iza koga ne postoji NIŠTA? Ali, odmah, potom, postavlja se pitanje, kako izgleda to NISTA, od čega je sastavljeno i dokle se pruža to ništavilo? Za naše ljudske umove, koji su ograničeni ili, još gore, sputani znanjem, logikom i merilima čija je primena ograničena samo na zemlju, što nas sprečava da smelije udjemo u neke nove načine shvatanja sveta oko nas, neke stvari su nepojmljive. Posebno pojam beskonačnosti, konačnosti i brzina. Setite se one srpske zagonetke koja glasi: Šta je brže od svetlosti? Možda tu leže neki odgovori na koje će čovečanstvo, verovatno, čekati još milionima godina.

radoznao

pre 9 godina

@vasilije knezevic. Mozete li mi objasniti tvrdnju da je svemir beskonacan? Ozbiljno vas pitam, jer je meni neshvatljivo da nesto nema kraj, a u ovom slucaju i da ima. Nema mi smisla ni jedno ni drugo, pa bih volio kad bih cuo neke argumente. Hvala.

vasilije knezevic

pre 9 godina

Ukoliko postoji voda, na bilo kojoj od pomenutih planeta, onda to nije tesko odgnetnuti.
Voda postoji u kruznom stanju,procesu, i atmosfera takve planete je zasicena manje/vise
vodenom parom,oblacima,razno/razne gustine i boje kao sto to vidimo svakodnevno na
nasem nebu.Ali, na kraju.to su nemoguce razdaljine pa se mnogi snimci brkaju.Obzirom
da je svemir beskonacan onda postoji i vrlo realna mogucnost da postoji neka planeta
tamo negdje u univerzumu, koja je slicna nasoj.Razdaljine su nestvarne i mogucnost
naseg intimnijeg kontakta sa tim planetama potpuno nestvarna.Vrlo je moguce da su
ljudi, sa tih udaljenih planeta,na razlicitom nivou civilizacije i tehnologije od nase,mozda
daleko visem ili nizem.Vjerovatno da i oni imaju istu ideju i stalno pokusavaju da nadju
smisao kontakta. Svi pokusaji,za sada,izgledaju nemoguci.Promjene u svemiru su vrlo ceste
ali i ogromne tako da ih mi ne mozemo identifikovati,jer su izvan nasih percepcija,samo
naslutiti.Zivot u svemiru postoji u neunistivim formama koje se razvijaju tek onda kad im
ukazu prilike.Nama su samo djelimicno poznati periodi koji su nasu planetu doveli u savremeno
stanje.Mozda degradacija sada pocinje i povratak na "bezzivotno"stanje,ali ga mi samo
intituivno naziremo i optuzujemo sami sebe.Kao da hocemo da budemo veliki.Mi smo ipak
vrlo ,vrlo neznatni.
vasilije knezevic 07 jan. 2015

nebo ne postoji

pre 9 godina

Brzina svetlosti u vakuumu je konstanta i apsolutna kategorija. Znači, ako imate statičan objekat, svetlost ide ka njemu 300.000 km/s i to je njihova relativna brzina. Isto je i ako svetlost dolazi iz suprotnog smera, ali ako uklonite taj statični objekat iz sredine, relativna brzina dva snopa svetlosti suprotnih smerova se NEĆE duplirati, već će ostati na tih 300.000 km/s. Čudno, malo i nepojmljivo, ali je tako. Većim brzinama se udaljavaju jedino galaksije međusobno. Ako je neka galaksija duplo dalja od nas, ona će se duplo brže i odaljavati. To je Hablov zakon iz 1929. godine i on je posledica metričkog širenja svemira jer je Veliki prasak eksplozija koja i dalje traje. Kad eksplozija dostigne vrhunac, svemir će prestati da se širi i naglo će se ohladiti na apsolutnu nulu, te će svaka čestica prestati da se kreće. Ovo poslednje je već samo jedna od teorija, a i moja lična pretpostavka.

Smuleco

pre 9 godina

Svemir je zakrivljen u sistemu prostor-vreme. To znači, da je moguće, pod određenim uslovima, ako se i ne kreće brzinom svetlosti, da se stigne iz tačke A u tačku B. Uzmite papir A4 formata, i obeležite na krajevima papira tačku A i B. Ako se krećete po papiru koji je ravan, treba vam određeno vreme. Ako savijete papir dovoljno, tačka A i B čak mogu i da se poklope! Tu je suština!

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

470 godina nije problem ali jeste ako je ta planeta eksplodirala pre nekih 200 godina a mi zapucali na pola puta a onda pitanje a sta ce mo sad.

allí je fina vest za mastanje
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (aca, 7. januar 2015 05:47)
-----
Pa u tome i jeste sustina i lepota posmatranja zvezda. Mastanje? Zar nismo od detinjstva, barem oni koji su ziveli van velikih gradova, posmatrali zvezde i gledali "vatromet" koji su priredjivali meteori. Tacno je da posmatranjem nekih zvezda posmatramo daleku proslost ali, u moru bezgranicnog prostora, medju bezgranicno velikim brojem nebeskih tela, postoji velika verovatnoca da, mozda, postoji bas identicno nebesko telo, poput nase planete. Masta uvek postane stvarnost. Ranije ili kasnije. Jer, da te ideje nisu verovatne i ostvarljive ne bi se u nasem mozgu javljale, cak, ni kao masta. Ograniceni smo ovozemaljskim velicinama i parametrima. Posebno vremenom i brzinom. Mislim da je to glavni problem da slobodnije i preciznije zaplovimo interplanetarnim prostorom. Ja verujem, da u svemiru postoji potpuno identicna planeta pa, cak i osoba koja, poput mene, u ovom trenutku, kucka po tastaturi i razmislja da li u nebeskoj neogranicenosti postoji jos neka planeta na kojoj ima zivih bica?! Da ova moja "infantilna i suluda" ideja nije samo plod maste potvrdjuje i potpuno egzaktan racun verovatnoce.

keli butragenjo

pre 9 godina

Fino je procitati ovakvu vijest. Medjutim misljenja sam da dok se god bazimo na izucavanju svemira posmatranjem kao primarnim metodom (sto nam je danas gotovo jedina opcija) necemo postici velike rezultate, narocito ne u pronalasku zivota. Koliki je prostor toliko je i vrijeme, a covjek pistoji manje od jednog treptaja u ovim razmjerama.

Trovach

pre 9 godina

@Dragan...Teraformiranje Marsa je, po mom misljenju, nemoguce. Najveci problem je Marsovo (pre)slabo magnetno polje koje bi trebalo da stiti ziva bica od kosmicke radijacije. Drugi problem je Marsova slaba gravitacija koja ne moze zadrzati neku guscu atmosferu. U poredjenju sa takvom atmosferom na Mont Everestu biste se osecali kao da disete punim plucima. Mozda bi takvi uslovi mogli omoguciti opstanak jednostavnijih organizama, ali ne i ljudi.

perapk

pre 9 godina

@aca

Planete ne eksplodiraju. To je nemoguće, osim u slučaju dobro poznate planete Kripton, ali ona je samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo.
To se dešava nekim velikim zvezdama, a ova oko koje kruže pomenute planete nije jedna od tih.

ice9

pre 9 godina

Oce li gsp uvesti liniju do tamo i ako hoce koja ce zona biti? Zamislite da slusate 470 svetlosnih godina Postovani putnici molimo otkucajte vase karte :D.

dragan

pre 9 godina

Ja sam za to da se Mars učini nastanjivim a to je teoretski moguće.Stavarenjem gasova stvarate efekat staklene bašte što bi povećalo temperaturu i delimično štitilo od zračenja,sađenjem ogromnih polja biljkama koje mogu da opstanu bez vazduha bi se stvorio vazduh što opet ima posledicu stvaranja ozona.Vode ima na polovima a ima i na mesecima koji su oko Marsa,Jupitera a i asteroidnom pojasu.To je skupo,dugo traje ali zasad jedino moguće rešenje.Problem leta brzinom svetlosti je velik niti postoji mašina za nešto slično niti se zna kako bi živ organizam i sama letilica izdržala tu brzinu.

banacanin

pre 9 godina

zasto mislite da je brzina svetlosti najveca moguca brzina u svemiru tu brzinu su dosad pronasli naucnici ko zna sta je sa prostor vremenom savijanjem prostora paralelnim univerzumima itd .moj misljenje je da su naucnici tek mali deo otkrili ali ima vremena otkrice jos ako covecanstvo potraje e tu je problem previse smo samodestruktivni kao zivotinjska vrsta jedina svestna bar tako tvrde

Autobusi

pre 9 godina

@ko razume shvatice,

zapravo, ako je planeta udaljena oko 400 svetlosnih godina, to upravo znaci da je svetlost od zvezde oko koje se planeta okrece je putovala oko 400 godina a ne milioni... Jer svetlosna godina ti je razdaljina svetlosti koja predje za jednu godinu...

Decko

pre 9 godina

Pogledajte na National Geographic dokumentarac "Evacuating planet Earth".Bice vam mozda jasno zasto 470 svetlosnih godina i nije nepremostivo i zasto bi trebali da razmisljamo o nalazenju zemljinog dvojnika.

aca

pre 9 godina

470 godina nije problem ali jeste ako je ta planeta eksplodirala pre nekih 200 godina a mi zapucali na pola puta a onda pitanje a sta ce mo sad.

allí je fina vest za mastanje

nesa

pre 9 godina

Trazenje naseljivih planeta daljih od desetak svetlosnig godina nemaju nikakvog prakticnog znacaja.
Ako je ideja da covek jednog dana zapocne naseljavanje drugih planeta, onda treba istrazivanje usmeriti na planete do kojih je moguce stici.

Saša

pre 9 godina

Zbog čega najveća svetska sila istovremeno finansira projekte istraživanja dubokog, svemira koje za krajnji cilj ima kolonizaciju neke planete uporedo sa raznim ratovuma na planeti Zemlji unazad 50-ak godina? Ne razumem smisao, pa neka su to i usputna saznanja.

Kad ja tamo,a ono medjutim...

pre 9 godina

(ovozemaljski, 6. januar 2015 21:57)
Voleo bih bas da ovaj naucni simpozijum koji se okupio oko tvoje proste konstatacije,sve u cilju deljenja ti negativnih komentara i tako sugierisuci na tvoje neznanje,zautaconst i pokusaje unazadjivanja ovako `velicansvenih` otkrica da nam prosto,a mogu i doktorsku disartaciju napisati sve mi jedno, objasne po kojoj osnovi su ti dali negativan komentar i koji deo tvoje kostatacije nije tacan.

Imam utisak kad bih cuo odgovor da bih se prenerazio...jer covek pomisli da je ljudska tupavost i glupost sa nekim cinom u ovom objektivon svetu dotakla dno...kad ono evo novog olimpijca i sampiona...i to ne jedan nego ceo tim od nekoliko desetina snaznih umova!

mladen.ba

pre 9 godina

Od malih nogu sam fasciniran svemirom i uvijek sa obradujem kada procitam slicne vijesti. Najsrecniji bih bio kada bi bio otkriven zivot van nase planete. Ubijedjen sam da postoji. :)

srx

pre 9 godina

@ovozemaljski

Neki ljudi vide probleme u svemu i odustanu prije nego sto ista i zapocnu. Neki ljudi su oni koji nadju nacina da prebrode te prepreke. "Trazenje" planeta je dio programa da bi se potvrdila teorija broja naseljivih planeta. Postoje planete koje su naseljive mnogo blize nama. Toliko blizu da mozemo da pretpostavimo da jos postoje. Ove sto su udaljene 400-500 svjetlosnih godina su relativno blizu.

Put ka drugom svijetu ce biti kao put u Ameriku u 16. vijeku. Karta u jednom pravcu.

Ko razume shvatiće

pre 9 godina

I sad, pošto svetlost putuje koliko putuje, znači da je teleskop snimio planetu i zvezdu oko koje kruže pre od prilike oko milion godina, kakve su one bile danas kada su uočene teleskopom, saznaćemo za jedno milion godina, kada slika koja stiže do teleskopa u realnom vremenu bude došla do zemlje.

slobinator

pre 9 godina

a među stanovništvom planeta kepler upravo se vodi debata da li postoje vankeplerci.njihovi proroci keplerići su predskazali da će sa planete udaljene 47 svetlosnih godina doći čudna bića,bela,žuta i crna, koja će piti vodu iz njihovih okeana.

nenad rs

pre 9 godina

Недавно је била на Н Г занимљива емисија о открићу ове две планете у зони златокосе.Мислим да се по том питању нешто дешава углавном нисмо сами, само нас даљине раздвајају.

marko

pre 9 godina

jedino kada se razvije sistem teleportovanja materije tj. ljudi mastanje o preseljenju ljudske rase na tako udaljene planete ce dobiti smisao...

Adnan

pre 9 godina

@ovozemaljski

Ne bi mu trebalo toliko. Toliko bi vremena proslo tebi, posmatracu na Zemlji. Njemu bi proslo tek par godina, ako se krece brzinom svjetlosti.

Ddule

pre 9 godina

Bas lepa vest i razlog da se radujemo. 470 svetlosnih godina nije i ko zna koliko daleko, to je nesto slicno daljini izmedju Beograda i Beca.

Jan Bibijan

pre 9 godina

Bilo bi zanimljivo da smo dobili podatke o sastavu atmosfere i kore tla, jer je udaljenost od zvezde samo jedan faktor, ali zanimljivo.

ovozemaljski

pre 9 godina

Gospode Boze cemu ova ludorija sa trazenjem nastanjivih planeta na takvu udaljenost. Pa znate li koji je to put od 470 svetlosnih godina. Kada bi covecanstvo nekako i moglo da razvije tehnologiju koja bi podrzavala tu fatalnu brzinu od 300 000 km/s bilo bi mu potrebno 470 godina da stigne tamo. A sta posle? Budalastina.

slobinator

pre 9 godina

a među stanovništvom planeta kepler upravo se vodi debata da li postoje vankeplerci.njihovi proroci keplerići su predskazali da će sa planete udaljene 47 svetlosnih godina doći čudna bića,bela,žuta i crna, koja će piti vodu iz njihovih okeana.

Ddule

pre 9 godina

Bas lepa vest i razlog da se radujemo. 470 svetlosnih godina nije i ko zna koliko daleko, to je nesto slicno daljini izmedju Beograda i Beca.

Jan Bibijan

pre 9 godina

Bilo bi zanimljivo da smo dobili podatke o sastavu atmosfere i kore tla, jer je udaljenost od zvezde samo jedan faktor, ali zanimljivo.

ovozemaljski

pre 9 godina

Gospode Boze cemu ova ludorija sa trazenjem nastanjivih planeta na takvu udaljenost. Pa znate li koji je to put od 470 svetlosnih godina. Kada bi covecanstvo nekako i moglo da razvije tehnologiju koja bi podrzavala tu fatalnu brzinu od 300 000 km/s bilo bi mu potrebno 470 godina da stigne tamo. A sta posle? Budalastina.

marko

pre 9 godina

jedino kada se razvije sistem teleportovanja materije tj. ljudi mastanje o preseljenju ljudske rase na tako udaljene planete ce dobiti smisao...

mladen.ba

pre 9 godina

Od malih nogu sam fasciniran svemirom i uvijek sa obradujem kada procitam slicne vijesti. Najsrecniji bih bio kada bi bio otkriven zivot van nase planete. Ubijedjen sam da postoji. :)

nenad rs

pre 9 godina

Недавно је била на Н Г занимљива емисија о открићу ове две планете у зони златокосе.Мислим да се по том питању нешто дешава углавном нисмо сами, само нас даљине раздвајају.

Adnan

pre 9 godina

@ovozemaljski

Ne bi mu trebalo toliko. Toliko bi vremena proslo tebi, posmatracu na Zemlji. Njemu bi proslo tek par godina, ako se krece brzinom svjetlosti.

srx

pre 9 godina

@ovozemaljski

Neki ljudi vide probleme u svemu i odustanu prije nego sto ista i zapocnu. Neki ljudi su oni koji nadju nacina da prebrode te prepreke. "Trazenje" planeta je dio programa da bi se potvrdila teorija broja naseljivih planeta. Postoje planete koje su naseljive mnogo blize nama. Toliko blizu da mozemo da pretpostavimo da jos postoje. Ove sto su udaljene 400-500 svjetlosnih godina su relativno blizu.

Put ka drugom svijetu ce biti kao put u Ameriku u 16. vijeku. Karta u jednom pravcu.

aca

pre 9 godina

470 godina nije problem ali jeste ako je ta planeta eksplodirala pre nekih 200 godina a mi zapucali na pola puta a onda pitanje a sta ce mo sad.

allí je fina vest za mastanje

Autobusi

pre 9 godina

@ko razume shvatice,

zapravo, ako je planeta udaljena oko 400 svetlosnih godina, to upravo znaci da je svetlost od zvezde oko koje se planeta okrece je putovala oko 400 godina a ne milioni... Jer svetlosna godina ti je razdaljina svetlosti koja predje za jednu godinu...

banacanin

pre 9 godina

zasto mislite da je brzina svetlosti najveca moguca brzina u svemiru tu brzinu su dosad pronasli naucnici ko zna sta je sa prostor vremenom savijanjem prostora paralelnim univerzumima itd .moj misljenje je da su naucnici tek mali deo otkrili ali ima vremena otkrice jos ako covecanstvo potraje e tu je problem previse smo samodestruktivni kao zivotinjska vrsta jedina svestna bar tako tvrde

Decko

pre 9 godina

Pogledajte na National Geographic dokumentarac "Evacuating planet Earth".Bice vam mozda jasno zasto 470 svetlosnih godina i nije nepremostivo i zasto bi trebali da razmisljamo o nalazenju zemljinog dvojnika.

ice9

pre 9 godina

Oce li gsp uvesti liniju do tamo i ako hoce koja ce zona biti? Zamislite da slusate 470 svetlosnih godina Postovani putnici molimo otkucajte vase karte :D.

Ko razume shvatiće

pre 9 godina

I sad, pošto svetlost putuje koliko putuje, znači da je teleskop snimio planetu i zvezdu oko koje kruže pre od prilike oko milion godina, kakve su one bile danas kada su uočene teleskopom, saznaćemo za jedno milion godina, kada slika koja stiže do teleskopa u realnom vremenu bude došla do zemlje.

nesa

pre 9 godina

Trazenje naseljivih planeta daljih od desetak svetlosnig godina nemaju nikakvog prakticnog znacaja.
Ako je ideja da covek jednog dana zapocne naseljavanje drugih planeta, onda treba istrazivanje usmeriti na planete do kojih je moguce stici.

perapk

pre 9 godina

@aca

Planete ne eksplodiraju. To je nemoguće, osim u slučaju dobro poznate planete Kripton, ali ona je samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo.
To se dešava nekim velikim zvezdama, a ova oko koje kruže pomenute planete nije jedna od tih.

Smuleco

pre 9 godina

Svemir je zakrivljen u sistemu prostor-vreme. To znači, da je moguće, pod određenim uslovima, ako se i ne kreće brzinom svetlosti, da se stigne iz tačke A u tačku B. Uzmite papir A4 formata, i obeležite na krajevima papira tačku A i B. Ako se krećete po papiru koji je ravan, treba vam određeno vreme. Ako savijete papir dovoljno, tačka A i B čak mogu i da se poklope! Tu je suština!

dragan

pre 9 godina

Ja sam za to da se Mars učini nastanjivim a to je teoretski moguće.Stavarenjem gasova stvarate efekat staklene bašte što bi povećalo temperaturu i delimično štitilo od zračenja,sađenjem ogromnih polja biljkama koje mogu da opstanu bez vazduha bi se stvorio vazduh što opet ima posledicu stvaranja ozona.Vode ima na polovima a ima i na mesecima koji su oko Marsa,Jupitera a i asteroidnom pojasu.To je skupo,dugo traje ali zasad jedino moguće rešenje.Problem leta brzinom svetlosti je velik niti postoji mašina za nešto slično niti se zna kako bi živ organizam i sama letilica izdržala tu brzinu.

Kad ja tamo,a ono medjutim...

pre 9 godina

(ovozemaljski, 6. januar 2015 21:57)
Voleo bih bas da ovaj naucni simpozijum koji se okupio oko tvoje proste konstatacije,sve u cilju deljenja ti negativnih komentara i tako sugierisuci na tvoje neznanje,zautaconst i pokusaje unazadjivanja ovako `velicansvenih` otkrica da nam prosto,a mogu i doktorsku disartaciju napisati sve mi jedno, objasne po kojoj osnovi su ti dali negativan komentar i koji deo tvoje kostatacije nije tacan.

Imam utisak kad bih cuo odgovor da bih se prenerazio...jer covek pomisli da je ljudska tupavost i glupost sa nekim cinom u ovom objektivon svetu dotakla dno...kad ono evo novog olimpijca i sampiona...i to ne jedan nego ceo tim od nekoliko desetina snaznih umova!

Saša

pre 9 godina

Zbog čega najveća svetska sila istovremeno finansira projekte istraživanja dubokog, svemira koje za krajnji cilj ima kolonizaciju neke planete uporedo sa raznim ratovuma na planeti Zemlji unazad 50-ak godina? Ne razumem smisao, pa neka su to i usputna saznanja.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

470 godina nije problem ali jeste ako je ta planeta eksplodirala pre nekih 200 godina a mi zapucali na pola puta a onda pitanje a sta ce mo sad.

allí je fina vest za mastanje
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (aca, 7. januar 2015 05:47)
-----
Pa u tome i jeste sustina i lepota posmatranja zvezda. Mastanje? Zar nismo od detinjstva, barem oni koji su ziveli van velikih gradova, posmatrali zvezde i gledali "vatromet" koji su priredjivali meteori. Tacno je da posmatranjem nekih zvezda posmatramo daleku proslost ali, u moru bezgranicnog prostora, medju bezgranicno velikim brojem nebeskih tela, postoji velika verovatnoca da, mozda, postoji bas identicno nebesko telo, poput nase planete. Masta uvek postane stvarnost. Ranije ili kasnije. Jer, da te ideje nisu verovatne i ostvarljive ne bi se u nasem mozgu javljale, cak, ni kao masta. Ograniceni smo ovozemaljskim velicinama i parametrima. Posebno vremenom i brzinom. Mislim da je to glavni problem da slobodnije i preciznije zaplovimo interplanetarnim prostorom. Ja verujem, da u svemiru postoji potpuno identicna planeta pa, cak i osoba koja, poput mene, u ovom trenutku, kucka po tastaturi i razmislja da li u nebeskoj neogranicenosti postoji jos neka planeta na kojoj ima zivih bica?! Da ova moja "infantilna i suluda" ideja nije samo plod maste potvrdjuje i potpuno egzaktan racun verovatnoce.

nebo ne postoji

pre 9 godina

Brzina svetlosti u vakuumu je konstanta i apsolutna kategorija. Znači, ako imate statičan objekat, svetlost ide ka njemu 300.000 km/s i to je njihova relativna brzina. Isto je i ako svetlost dolazi iz suprotnog smera, ali ako uklonite taj statični objekat iz sredine, relativna brzina dva snopa svetlosti suprotnih smerova se NEĆE duplirati, već će ostati na tih 300.000 km/s. Čudno, malo i nepojmljivo, ali je tako. Većim brzinama se udaljavaju jedino galaksije međusobno. Ako je neka galaksija duplo dalja od nas, ona će se duplo brže i odaljavati. To je Hablov zakon iz 1929. godine i on je posledica metričkog širenja svemira jer je Veliki prasak eksplozija koja i dalje traje. Kad eksplozija dostigne vrhunac, svemir će prestati da se širi i naglo će se ohladiti na apsolutnu nulu, te će svaka čestica prestati da se kreće. Ovo poslednje je već samo jedna od teorija, a i moja lična pretpostavka.

Trovach

pre 9 godina

@Dragan...Teraformiranje Marsa je, po mom misljenju, nemoguce. Najveci problem je Marsovo (pre)slabo magnetno polje koje bi trebalo da stiti ziva bica od kosmicke radijacije. Drugi problem je Marsova slaba gravitacija koja ne moze zadrzati neku guscu atmosferu. U poredjenju sa takvom atmosferom na Mont Everestu biste se osecali kao da disete punim plucima. Mozda bi takvi uslovi mogli omoguciti opstanak jednostavnijih organizama, ali ne i ljudi.

keli butragenjo

pre 9 godina

Fino je procitati ovakvu vijest. Medjutim misljenja sam da dok se god bazimo na izucavanju svemira posmatranjem kao primarnim metodom (sto nam je danas gotovo jedina opcija) necemo postici velike rezultate, narocito ne u pronalasku zivota. Koliki je prostor toliko je i vrijeme, a covjek pistoji manje od jednog treptaja u ovim razmjerama.

vasilije knezevic

pre 9 godina

Ukoliko postoji voda, na bilo kojoj od pomenutih planeta, onda to nije tesko odgnetnuti.
Voda postoji u kruznom stanju,procesu, i atmosfera takve planete je zasicena manje/vise
vodenom parom,oblacima,razno/razne gustine i boje kao sto to vidimo svakodnevno na
nasem nebu.Ali, na kraju.to su nemoguce razdaljine pa se mnogi snimci brkaju.Obzirom
da je svemir beskonacan onda postoji i vrlo realna mogucnost da postoji neka planeta
tamo negdje u univerzumu, koja je slicna nasoj.Razdaljine su nestvarne i mogucnost
naseg intimnijeg kontakta sa tim planetama potpuno nestvarna.Vrlo je moguce da su
ljudi, sa tih udaljenih planeta,na razlicitom nivou civilizacije i tehnologije od nase,mozda
daleko visem ili nizem.Vjerovatno da i oni imaju istu ideju i stalno pokusavaju da nadju
smisao kontakta. Svi pokusaji,za sada,izgledaju nemoguci.Promjene u svemiru su vrlo ceste
ali i ogromne tako da ih mi ne mozemo identifikovati,jer su izvan nasih percepcija,samo
naslutiti.Zivot u svemiru postoji u neunistivim formama koje se razvijaju tek onda kad im
ukazu prilike.Nama su samo djelimicno poznati periodi koji su nasu planetu doveli u savremeno
stanje.Mozda degradacija sada pocinje i povratak na "bezzivotno"stanje,ali ga mi samo
intituivno naziremo i optuzujemo sami sebe.Kao da hocemo da budemo veliki.Mi smo ipak
vrlo ,vrlo neznatni.
vasilije knezevic 07 jan. 2015

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

@vasilije knezevic. Mozete li mi objasniti tvrdnju da je svemir beskonacan? Ozbiljno vas pitam, jer je meni neshvatljivo da nesto nema kraj, a u ovom slucaju i da ima. Nema mi smisla ni jedno ni drugo, pa bih volio kad bih cuo neke argumente. Hvala.
(radoznao, 7. januar 2015 22:34)
-------
Meni je nejasnije da svemir ima kraj? Gde je taj kraj i, ŠTA JE IZA? Kako izgleda taj kraj svemira? Da li je to kao neki zid iza koga ne postoji NIŠTA? Ali, odmah, potom, postavlja se pitanje, kako izgleda to NISTA, od čega je sastavljeno i dokle se pruža to ništavilo? Za naše ljudske umove, koji su ograničeni ili, još gore, sputani znanjem, logikom i merilima čija je primena ograničena samo na zemlju, što nas sprečava da smelije udjemo u neke nove načine shvatanja sveta oko nas, neke stvari su nepojmljive. Posebno pojam beskonačnosti, konačnosti i brzina. Setite se one srpske zagonetke koja glasi: Šta je brže od svetlosti? Možda tu leže neki odgovori na koje će čovečanstvo, verovatno, čekati još milionima godina.

Miško

pre 9 godina

Postoji "opservabilna veličina svemira" i stvarna, treba uvek imati na umu da je reč o dve suštinski različite stvari !
Ova druga je dostupna našim instrumentima & očima i iznosi približno nekih 14,6 milijardi svetlosnih godina, ova druga pak se može meriti sa odnosom dimenzija atoma naspram dimenzija opservabilnog(vidljivog) svemira...

radoznao

pre 9 godina

@vasilije knezevic. Mozete li mi objasniti tvrdnju da je svemir beskonacan? Ozbiljno vas pitam, jer je meni neshvatljivo da nesto nema kraj, a u ovom slucaju i da ima. Nema mi smisla ni jedno ni drugo, pa bih volio kad bih cuo neke argumente. Hvala.

ovozemaljski

pre 9 godina

Gospode Boze cemu ova ludorija sa trazenjem nastanjivih planeta na takvu udaljenost. Pa znate li koji je to put od 470 svetlosnih godina. Kada bi covecanstvo nekako i moglo da razvije tehnologiju koja bi podrzavala tu fatalnu brzinu od 300 000 km/s bilo bi mu potrebno 470 godina da stigne tamo. A sta posle? Budalastina.

Ko razume shvatiće

pre 9 godina

I sad, pošto svetlost putuje koliko putuje, znači da je teleskop snimio planetu i zvezdu oko koje kruže pre od prilike oko milion godina, kakve su one bile danas kada su uočene teleskopom, saznaćemo za jedno milion godina, kada slika koja stiže do teleskopa u realnom vremenu bude došla do zemlje.

marko

pre 9 godina

jedino kada se razvije sistem teleportovanja materije tj. ljudi mastanje o preseljenju ljudske rase na tako udaljene planete ce dobiti smisao...

Ddule

pre 9 godina

Bas lepa vest i razlog da se radujemo. 470 svetlosnih godina nije i ko zna koliko daleko, to je nesto slicno daljini izmedju Beograda i Beca.

slobinator

pre 9 godina

a među stanovništvom planeta kepler upravo se vodi debata da li postoje vankeplerci.njihovi proroci keplerići su predskazali da će sa planete udaljene 47 svetlosnih godina doći čudna bića,bela,žuta i crna, koja će piti vodu iz njihovih okeana.

Saša

pre 9 godina

Zbog čega najveća svetska sila istovremeno finansira projekte istraživanja dubokog, svemira koje za krajnji cilj ima kolonizaciju neke planete uporedo sa raznim ratovuma na planeti Zemlji unazad 50-ak godina? Ne razumem smisao, pa neka su to i usputna saznanja.

Kad ja tamo,a ono medjutim...

pre 9 godina

(ovozemaljski, 6. januar 2015 21:57)
Voleo bih bas da ovaj naucni simpozijum koji se okupio oko tvoje proste konstatacije,sve u cilju deljenja ti negativnih komentara i tako sugierisuci na tvoje neznanje,zautaconst i pokusaje unazadjivanja ovako `velicansvenih` otkrica da nam prosto,a mogu i doktorsku disartaciju napisati sve mi jedno, objasne po kojoj osnovi su ti dali negativan komentar i koji deo tvoje kostatacije nije tacan.

Imam utisak kad bih cuo odgovor da bih se prenerazio...jer covek pomisli da je ljudska tupavost i glupost sa nekim cinom u ovom objektivon svetu dotakla dno...kad ono evo novog olimpijca i sampiona...i to ne jedan nego ceo tim od nekoliko desetina snaznih umova!

nesa

pre 9 godina

Trazenje naseljivih planeta daljih od desetak svetlosnig godina nemaju nikakvog prakticnog znacaja.
Ako je ideja da covek jednog dana zapocne naseljavanje drugih planeta, onda treba istrazivanje usmeriti na planete do kojih je moguce stici.

banacanin

pre 9 godina

zasto mislite da je brzina svetlosti najveca moguca brzina u svemiru tu brzinu su dosad pronasli naucnici ko zna sta je sa prostor vremenom savijanjem prostora paralelnim univerzumima itd .moj misljenje je da su naucnici tek mali deo otkrili ali ima vremena otkrice jos ako covecanstvo potraje e tu je problem previse smo samodestruktivni kao zivotinjska vrsta jedina svestna bar tako tvrde

Jan Bibijan

pre 9 godina

Bilo bi zanimljivo da smo dobili podatke o sastavu atmosfere i kore tla, jer je udaljenost od zvezde samo jedan faktor, ali zanimljivo.

Adnan

pre 9 godina

@ovozemaljski

Ne bi mu trebalo toliko. Toliko bi vremena proslo tebi, posmatracu na Zemlji. Njemu bi proslo tek par godina, ako se krece brzinom svjetlosti.

aca

pre 9 godina

470 godina nije problem ali jeste ako je ta planeta eksplodirala pre nekih 200 godina a mi zapucali na pola puta a onda pitanje a sta ce mo sad.

allí je fina vest za mastanje

Smuleco

pre 9 godina

Svemir je zakrivljen u sistemu prostor-vreme. To znači, da je moguće, pod određenim uslovima, ako se i ne kreće brzinom svetlosti, da se stigne iz tačke A u tačku B. Uzmite papir A4 formata, i obeležite na krajevima papira tačku A i B. Ako se krećete po papiru koji je ravan, treba vam određeno vreme. Ako savijete papir dovoljno, tačka A i B čak mogu i da se poklope! Tu je suština!

Decko

pre 9 godina

Pogledajte na National Geographic dokumentarac "Evacuating planet Earth".Bice vam mozda jasno zasto 470 svetlosnih godina i nije nepremostivo i zasto bi trebali da razmisljamo o nalazenju zemljinog dvojnika.

vasilije knezevic

pre 9 godina

Ukoliko postoji voda, na bilo kojoj od pomenutih planeta, onda to nije tesko odgnetnuti.
Voda postoji u kruznom stanju,procesu, i atmosfera takve planete je zasicena manje/vise
vodenom parom,oblacima,razno/razne gustine i boje kao sto to vidimo svakodnevno na
nasem nebu.Ali, na kraju.to su nemoguce razdaljine pa se mnogi snimci brkaju.Obzirom
da je svemir beskonacan onda postoji i vrlo realna mogucnost da postoji neka planeta
tamo negdje u univerzumu, koja je slicna nasoj.Razdaljine su nestvarne i mogucnost
naseg intimnijeg kontakta sa tim planetama potpuno nestvarna.Vrlo je moguce da su
ljudi, sa tih udaljenih planeta,na razlicitom nivou civilizacije i tehnologije od nase,mozda
daleko visem ili nizem.Vjerovatno da i oni imaju istu ideju i stalno pokusavaju da nadju
smisao kontakta. Svi pokusaji,za sada,izgledaju nemoguci.Promjene u svemiru su vrlo ceste
ali i ogromne tako da ih mi ne mozemo identifikovati,jer su izvan nasih percepcija,samo
naslutiti.Zivot u svemiru postoji u neunistivim formama koje se razvijaju tek onda kad im
ukazu prilike.Nama su samo djelimicno poznati periodi koji su nasu planetu doveli u savremeno
stanje.Mozda degradacija sada pocinje i povratak na "bezzivotno"stanje,ali ga mi samo
intituivno naziremo i optuzujemo sami sebe.Kao da hocemo da budemo veliki.Mi smo ipak
vrlo ,vrlo neznatni.
vasilije knezevic 07 jan. 2015

keli butragenjo

pre 9 godina

Fino je procitati ovakvu vijest. Medjutim misljenja sam da dok se god bazimo na izucavanju svemira posmatranjem kao primarnim metodom (sto nam je danas gotovo jedina opcija) necemo postici velike rezultate, narocito ne u pronalasku zivota. Koliki je prostor toliko je i vrijeme, a covjek pistoji manje od jednog treptaja u ovim razmjerama.

mladen.ba

pre 9 godina

Od malih nogu sam fasciniran svemirom i uvijek sa obradujem kada procitam slicne vijesti. Najsrecniji bih bio kada bi bio otkriven zivot van nase planete. Ubijedjen sam da postoji. :)

srx

pre 9 godina

@ovozemaljski

Neki ljudi vide probleme u svemu i odustanu prije nego sto ista i zapocnu. Neki ljudi su oni koji nadju nacina da prebrode te prepreke. "Trazenje" planeta je dio programa da bi se potvrdila teorija broja naseljivih planeta. Postoje planete koje su naseljive mnogo blize nama. Toliko blizu da mozemo da pretpostavimo da jos postoje. Ove sto su udaljene 400-500 svjetlosnih godina su relativno blizu.

Put ka drugom svijetu ce biti kao put u Ameriku u 16. vijeku. Karta u jednom pravcu.

Autobusi

pre 9 godina

@ko razume shvatice,

zapravo, ako je planeta udaljena oko 400 svetlosnih godina, to upravo znaci da je svetlost od zvezde oko koje se planeta okrece je putovala oko 400 godina a ne milioni... Jer svetlosna godina ti je razdaljina svetlosti koja predje za jednu godinu...

ice9

pre 9 godina

Oce li gsp uvesti liniju do tamo i ako hoce koja ce zona biti? Zamislite da slusate 470 svetlosnih godina Postovani putnici molimo otkucajte vase karte :D.

perapk

pre 9 godina

@aca

Planete ne eksplodiraju. To je nemoguće, osim u slučaju dobro poznate planete Kripton, ali ona je samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo.
To se dešava nekim velikim zvezdama, a ova oko koje kruže pomenute planete nije jedna od tih.

Trovach

pre 9 godina

@Dragan...Teraformiranje Marsa je, po mom misljenju, nemoguce. Najveci problem je Marsovo (pre)slabo magnetno polje koje bi trebalo da stiti ziva bica od kosmicke radijacije. Drugi problem je Marsova slaba gravitacija koja ne moze zadrzati neku guscu atmosferu. U poredjenju sa takvom atmosferom na Mont Everestu biste se osecali kao da disete punim plucima. Mozda bi takvi uslovi mogli omoguciti opstanak jednostavnijih organizama, ali ne i ljudi.

Miško

pre 9 godina

Postoji "opservabilna veličina svemira" i stvarna, treba uvek imati na umu da je reč o dve suštinski različite stvari !
Ova druga je dostupna našim instrumentima & očima i iznosi približno nekih 14,6 milijardi svetlosnih godina, ova druga pak se može meriti sa odnosom dimenzija atoma naspram dimenzija opservabilnog(vidljivog) svemira...

nenad rs

pre 9 godina

Недавно је била на Н Г занимљива емисија о открићу ове две планете у зони златокосе.Мислим да се по том питању нешто дешава углавном нисмо сами, само нас даљине раздвајају.

dragan

pre 9 godina

Ja sam za to da se Mars učini nastanjivim a to je teoretski moguće.Stavarenjem gasova stvarate efekat staklene bašte što bi povećalo temperaturu i delimično štitilo od zračenja,sađenjem ogromnih polja biljkama koje mogu da opstanu bez vazduha bi se stvorio vazduh što opet ima posledicu stvaranja ozona.Vode ima na polovima a ima i na mesecima koji su oko Marsa,Jupitera a i asteroidnom pojasu.To je skupo,dugo traje ali zasad jedino moguće rešenje.Problem leta brzinom svetlosti je velik niti postoji mašina za nešto slično niti se zna kako bi živ organizam i sama letilica izdržala tu brzinu.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

470 godina nije problem ali jeste ako je ta planeta eksplodirala pre nekih 200 godina a mi zapucali na pola puta a onda pitanje a sta ce mo sad.

allí je fina vest za mastanje
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (aca, 7. januar 2015 05:47)
-----
Pa u tome i jeste sustina i lepota posmatranja zvezda. Mastanje? Zar nismo od detinjstva, barem oni koji su ziveli van velikih gradova, posmatrali zvezde i gledali "vatromet" koji su priredjivali meteori. Tacno je da posmatranjem nekih zvezda posmatramo daleku proslost ali, u moru bezgranicnog prostora, medju bezgranicno velikim brojem nebeskih tela, postoji velika verovatnoca da, mozda, postoji bas identicno nebesko telo, poput nase planete. Masta uvek postane stvarnost. Ranije ili kasnije. Jer, da te ideje nisu verovatne i ostvarljive ne bi se u nasem mozgu javljale, cak, ni kao masta. Ograniceni smo ovozemaljskim velicinama i parametrima. Posebno vremenom i brzinom. Mislim da je to glavni problem da slobodnije i preciznije zaplovimo interplanetarnim prostorom. Ja verujem, da u svemiru postoji potpuno identicna planeta pa, cak i osoba koja, poput mene, u ovom trenutku, kucka po tastaturi i razmislja da li u nebeskoj neogranicenosti postoji jos neka planeta na kojoj ima zivih bica?! Da ova moja "infantilna i suluda" ideja nije samo plod maste potvrdjuje i potpuno egzaktan racun verovatnoce.

nebo ne postoji

pre 9 godina

Brzina svetlosti u vakuumu je konstanta i apsolutna kategorija. Znači, ako imate statičan objekat, svetlost ide ka njemu 300.000 km/s i to je njihova relativna brzina. Isto je i ako svetlost dolazi iz suprotnog smera, ali ako uklonite taj statični objekat iz sredine, relativna brzina dva snopa svetlosti suprotnih smerova se NEĆE duplirati, već će ostati na tih 300.000 km/s. Čudno, malo i nepojmljivo, ali je tako. Većim brzinama se udaljavaju jedino galaksije međusobno. Ako je neka galaksija duplo dalja od nas, ona će se duplo brže i odaljavati. To je Hablov zakon iz 1929. godine i on je posledica metričkog širenja svemira jer je Veliki prasak eksplozija koja i dalje traje. Kad eksplozija dostigne vrhunac, svemir će prestati da se širi i naglo će se ohladiti na apsolutnu nulu, te će svaka čestica prestati da se kreće. Ovo poslednje je već samo jedna od teorija, a i moja lična pretpostavka.

radoznao

pre 9 godina

@vasilije knezevic. Mozete li mi objasniti tvrdnju da je svemir beskonacan? Ozbiljno vas pitam, jer je meni neshvatljivo da nesto nema kraj, a u ovom slucaju i da ima. Nema mi smisla ni jedno ni drugo, pa bih volio kad bih cuo neke argumente. Hvala.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

@vasilije knezevic. Mozete li mi objasniti tvrdnju da je svemir beskonacan? Ozbiljno vas pitam, jer je meni neshvatljivo da nesto nema kraj, a u ovom slucaju i da ima. Nema mi smisla ni jedno ni drugo, pa bih volio kad bih cuo neke argumente. Hvala.
(radoznao, 7. januar 2015 22:34)
-------
Meni je nejasnije da svemir ima kraj? Gde je taj kraj i, ŠTA JE IZA? Kako izgleda taj kraj svemira? Da li je to kao neki zid iza koga ne postoji NIŠTA? Ali, odmah, potom, postavlja se pitanje, kako izgleda to NISTA, od čega je sastavljeno i dokle se pruža to ništavilo? Za naše ljudske umove, koji su ograničeni ili, još gore, sputani znanjem, logikom i merilima čija je primena ograničena samo na zemlju, što nas sprečava da smelije udjemo u neke nove načine shvatanja sveta oko nas, neke stvari su nepojmljive. Posebno pojam beskonačnosti, konačnosti i brzina. Setite se one srpske zagonetke koja glasi: Šta je brže od svetlosti? Možda tu leže neki odgovori na koje će čovečanstvo, verovatno, čekati još milionima godina.