Nedelja, 04.01.2015.

12:09

Niko nije znao za torte sa deponije

Policija, tužilaštvo i Gradska uprava Kragujevca nisu odmah bili obavešteni o krađi 18.000 torti sa deponije u Jovanovcu koja se dogodila 24. decembra.

Izvor: Beta

Niko nije znao za torte sa deponije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

109 Komentari

Sortiraj po:

Milanko Renovica

pre 9 godina

@Siniša:Glavni propust je učenjen što nije se ispoštovala procedura zakopavanja torti. Neko je to morao da do kraja isprati i onda ne bi bilo mogućnosti da se torte nađu po pijacama.

Mira Tomović

pre 9 godina

Ovo je ozbiljan propust nadležnih koji je mogao biti poguban za građane Kragujevca. Odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost i da se protiv istih preduzmu odgovarajućemere.

Miroslav Premović

pre 9 godina

Prema trenutno važećim propisima koji regulišu upravljanje, klasifikaciju i deponovanje otpada definisano je da postoje tri kategorije deponija a u zavisnosti od vrste otpada koji se na njima odlaže a to su deponije inertnog, neopasnog i opasnog otpada.

Kragujevačka deponija se u najboljem slučaju može svrstati u kategoriju deponija inertnog otpada i na istoj se u tom slučaju može odlagati samo inertan i komunalni otpad.

Torte koje su donete na tu deponiju se sa druge strane zvanično kao “materijali nepodobni za potrošnju ili obradu” poreklom iz „...industrije peciva i konditorske industrije” mogu svrstati u tzv. neopasan ali naglašavam „ne-inertan” otpad.

Prema tome, predmetne torte niti su komunalni niti su inertan otpad, i kao takve morale su da se odlože na neku od deponija neopsnog otpada (u Leskovcu, Jagodini, Pirotu, Užicu, Lapovu i Kikindi).

Na osnovu nezvaničnih informacija izgleda da za te otpadne torte nije urađen obavezan Izveštaj o ispitivanju otpada kojim bi se i bliže propisao način postupanja sa istim. Inače bez pomenutog Izveštaja zabranjeno je svako dalje postupanje sa otpadom što uključuje i deponovanje.

Opravdanje da je to učinjenu na osnovu „naloga veterinarske inspekcije“ je pogrešno a moguće je da to govori i o suštinskom neznanju ove inspekcije po pitanju propisanih procedura i načina upravljanja otpadom.

Shodno sporne torte niti su proceduralno ispravno primljene niti su smele biti primljene na deponiji u Kragujevcu.

DAN

pre 9 godina

Čini mi se da je to igra : " Na vukove povika a lisice meso jedu ! "
Šta će se iz tog iscimati počekajmo ali to je evidentno destvo da su kriminalni klanovi koji stoje iza toga počeli su da se medjusobno nemilosrdno obračunavaju , na čiji račun ? - poreskih obaveznika ! _- Sigurno je sam o da če račun više puta za to platiti mali čovek i pitanje je koliko je puta prošla faktura za robu kroz različite firme i " Komisiskim zapisnikom " završila sa zahtevom za odstranivanje te robe iz prometa !

Sinisa

pre 9 godina

kazu za ove torte sto su stigle sa deponije, veterinarska sluzba nije odgovorna zbog toga... dakle bitno je da u tim tortama nema mlecnih masti vise od 5%... a to sto su stigle sa deponija... eto dragi moji gradjani... sad nas jos hrane sa djubrista... samo sedite vi i gledajte...

deda pero

pre 9 godina

Neka ljudi, setite se malo i budjavih kobasica u Nemackoj pocetkom ove godine.
Svako hoce brzu i laku lovu.
Treba uvesti reda ali ovo se svuda desava nismo samo mi izuzetak.

asd

pre 9 godina

Izmedju ostalog pohvalio bih vlasnika firme koje je doneo odluku da zdravstveno nebezbednu hranu ukloni iako je bila u roku trajanja. Firma je pretrpela veliki gubitak. Samo se zapitajte koliko privrednika je na to spremno.

Silver Surfer

pre 9 godina

Pre nekog vremena imali smo kradju svinjskog mesa sa djubreta pa prodavanje preradjevina na pijaci. Sada su na red dosle torte. I kako vreme ide izgleda da nam je deponija sudbina.

Zorica

pre 9 godina

Pregledala sam komentare i vidim da je vecina u ovoj vesti videla politicki incident. Mene je mnogo vise zabrinulo to sto u Srbiji uopste moze da se proda tolika kolicina torti. Sta se dogodilo sa onim srpskim domacinskim kvalitetima, gde se deca odgajaju u porodicama gde se mese i prave kolaci. Ali od neizivljenih baka i deda koji zive drugu mladost, i mama i tata koji moraju da obidju svaki kafic, izgleda smo zaboravili na te prave porodicne radosti. Za slavu se kupuju kolaci i unajmljuju konobari, za praznike se kupuju torte, ali zato se nijedna politicka emisija na tv ne propusta. I naravno, kad unistimo porodicu onda nam je za to kriv zapad.

nenad rs

pre 9 godina

Све што се каже је сувишно,мислим да је ипак било боље подијелити те торте док су биле у року трајања уз упозорење,избегла би се брука.

dr levo smetalo

pre 9 godina

Za neinformisane... podeljeno je oko 10 otkaza... ne brinite!
(!!!!, 04. januar 2015 17:00)

Kome???
Zar stvarno mislite da su ovu kradju i prevaru vrednu 50-tak hiljada evra organizovali radnici na deponiji i vozaci kamiona JP Gradska cistoca? Ako jesu, zasto se ne izadje sa njihovim imenima u javnost sa dokazom o otkazu, jer su ipak oni ugrozili desetine hiljada zivota.

Cica

pre 9 godina

Torte nisu ni smele na smetlište da idu nego u spalionicu. Firma mora da ima papir da je zbrinula otpad, znači predala otpad nekome ko će dalje sprovesti postupak uništenja, tako da treba istražiti ko je dao papir tj. to preuzeo da uništi. JK Čistoća ??? Jako čudno!! Da proizvođač ima ugovor sa normalnom firmom koja se time bavi, ovo se ne bi desilo, ali gle čuda, umesto normalne firme mora da mu partner bude JK Čistoća - ili će veterinarska inspekcija da mu prijateljski objasni ... Dokle više prodavanje magle, za sve nepravilnosti koje se tiču hrane u ovoj zemlji tragovi vode do veterinarske inspekcije ...

министар шојић

pre 9 godina

Ми крагујевчани најели смо се торте за багателу кад буде друга тура јавићемо на време да и остали грађани србије могу да се засладе !!!

s.

pre 9 godina

Drzavo preuzmi nesto potrovase ti narod.
(slobo, 4. januar 2015 16:29)

A gde ti vidis ovde drzavu?
Da bi bili drzava prvo moramo znati gde su granice te drzave.
To ovde niko ne zna.
Ili nece da kaze.

IvanSAD

pre 9 godina

Halo Bing. Kako brat? Opet u zatvoru? Slusaj imam neke torte sa deponije cena prava sitnica, malo ubudjave ali se ne vidi. Alan i Bob su pojeli jednu nista im ne fali.

milan

pre 9 godina

Znači torte su bilo još dobre i nije im istekao datum trajanja pa što ih proizvođač ili grad koji ima tako pametnog gradonačelnika nije podelio narodu ili je to trebalo kao dokaz da on gradonačelnik čuva "svoj" narod.

slobo

pre 9 godina

Od ovoga nema nista.Koliko se nama sve ovo gadilo I ruzno izgledalo.Gradonacelnik slucajno saznaje sa zakasnjenjem od nekoliko dana.Direktoru sve normalno sto se ukrade ovoliko torti bezobzira sto je rizicno po zdravlje ljudi.Vozilo Cistoce vozi robu,na ulici se prodaje.Gde je Komunalna policija?Ne postoji procedura unistavanje ovakve vrste robe.Da li ce se neko pozabaviti ovim ogromnim proble
mom.Verujte da ima I u zvanicnim prodavnicama ovakvih pojava sa brisanjem pravih rokova I pisanje laznih datuma.U Hiper marketima zamrzavaju meso kojem je istekao rok, pa ga odmrzavaju I prodaju ga kroz mleveno meso.Takodje I ne cuvaju robu u rashladnim vitrinama na propisanoj temperaturi.Drzavo preuzmi nesto potrovase ti narod.

друг Ђока

pre 9 godina

Ако им није истекао рок зашто нисте поделили народним кухињама??? Да се и оним најсиромашнијм на трен ослади у животу...у буквалном смислу...

Toni

pre 9 godina

Čekajte malo, dođe čovjek ispred pijace (i to ne na pijacu, već ispred) sa tortama koje koštaju 50 din, i svi se polome da kupe? Ne bih kupio ni limenku piva ispred pijace, a kamoli tortu.

au

pre 9 godina

u skladu sa normama i samokontrolom trgovaca i proizvodjaca eu preprodavci su iskontrolisali da su torte dobre a referenta laboratorija se jos nije oglasila i to onda znaci da su torte zausta dobre?

pekar, lekar, apotekar

pre 9 godina

Ovde ispadoše krivi oni koji su jeftinu kupovali, jer mora da im nešto fali,(pretpostavljam parice) a ne oni koji su ih izneli na tržište. Kao što je neko ovde već napomenuo ako je tako renomirana firma u pitanju onda ne bi sebi smela da dozvoli kvar hladnjače sa ovolikom količinom kvarljive robe. A sve i da se desio kvar mogle su se premestiti u drugu hladnjaču. Neko ovde spomenu da su već imale ponegde buđ, što znači da nisu bile ispravne. Uostalom sve što pišemo je u domenu spekulacije, ali mi je nejasno da neko ne trepne i dozvoli da toliku količinu kvarljive robe ne obezbedi.

igac

pre 9 godina

Nista strasno, vecina hrane koja se uveze, bilo kao gotov proizvod, bilo kao sirovina, potice sa neke od "svetskih deponija" i o tome niko ne vodi racuna (npr. meso isteklog roka iz belosvetskih hladnjaca od koga se prave prsute I kobaje).

dejan

pre 9 godina

samo da napisem ovo :"rok trajanja koji je otisnut na ambalazi prestavlja vid garancije do kojeg firma koja proizvodi taj proizvod garantuje da se on nece pokvariti." tako da torta "1 dan duze od dana otisnutog na njenom pakovanju" nece vas ubiti da je pojedete. a i ovaj kad mu je vec pokvarena hladnjaca sto nije dao siromasnima i beskucnicima da pojedu pre nego sto se pokvare neko baca. ccc samo se razbacujte sa hranom da vidimo sta ce vam djeca i unuci jesti za 40-50 godina

Predrag

pre 9 godina

Sve cirkus do cirkusa. Najvaznije je da niko nije otrovan. Bar nisu se javljali Hitnoj pomoci? Sada se zna da je neispravna roba nasla put na crnom trzistu. U ovoj akciji nesto mi mnogo smrdi, najmanje torte. Kada se kaze deponija, onda se pomisli na smrdljivi kontejner. Ne, ovoga puta torte su bile u originalnom pakovanju, zasticene od zagadjenja, moguce jos neodledjene , a i hladno vreme im je islo na ruku. Ne verujem da su prodavane za 50.-din. To je odmah sumnjivo i to su price za malu decu. Ali najsmesnije od svega je sto nadlezni, posle deset dana od "akcije" sa tortama, apeluju da se te torte ne konzumiraju. A one vec pojedene. Imam utisak da se u ovom cirkusu neko debelo ovajdio.

Fury!

pre 9 godina

Pa, da nije žalosno, bilo bi smešno..meni lično ovo je utisak godine u startu.Mislim, 18000 torti?
Organizovana tortasta banda? I baš Nikolić to "slučajno"otkrio?Kako baš On? Hapsi bre sve!

gradjanka

pre 9 godina

Halooo! Po tortama se uhvatila buđ. Otuda se to ne može nikome poklanjati, prevoziti u druge hladnjače i slično. Već je bilo pokvareno. Odgovornost je misoana imenica kod nas. Nažalost!

ivan

pre 9 godina

Sve je ovo prilicno bolesno, no neka se sud time bavi.

Ali,koliko niskog moralnog i mentalnog stanja neko mora biti
pa da tortu kupuje na trotoaru za 150-200 dinara, i da istu nosi kuci,
i da se ne zapita da li je sve to normalno, vec se vodi logikom dobrog
poslovnog uspeha.....
Koja smo mi mentalna sirotinja, strasno.

Kragujevčanka

pre 9 godina

@(Pravna država, 4. januar 2015 13:02) Na osnovu Vašeg komentara zaključujem da niste pročitali tekst vesti. U dokumentu Čistoće stoji da su torte uništene, što govori da je neko falsifikovao dokument. Sa druge strane, svi oni koji su uzeli torte sa deponije su svesno ugrozili zdravlje ljudi samim tim što su te torte prodavali na pijaci. Nikolić ovde nije kriv, već Raonić koji je sve znao a ipak ćutao.

duku

pre 9 godina

pa sto se niko nije zapitao sto su te torte rako jeftine. Si su krivi non stop gledaju sta je najeftinije i tokom godima samo dobijamo sve veci bofluk za male parevsto je najskuplje

Aleksandar

pre 9 godina

Ma kakva bre organizovan grupa,obicni prevaranti i muljatori(baanlizuju prave PRIVREDNE, kriminalne ORGANIZOVANE GRUPE) !!! samo po slovu zakona i da se od njih ne pravi neki zlocinacki um!!! Ima tu za svakog po godinu dana ,ili dve godine robija!!!

Kabeza

pre 9 godina

@ kraja.... Bitno je da se ti uklapas u klasican obrazac Srbina punog zavisti. Nisi ni pomislio da jedan sleper-hladnjaca prima 25 tona robe, a da je proizvodjacu propalo jedva pola slepera... Po tvojoj logici, on bi trebalo da salje ture u zemlje Zapadne Evrope koje mogu da stanu u gepek nekog auta... Vidi se da su ti ekonomija i biznis jaca strana, sto ti daje za pravo da dajes strucne komentare...

Djole

pre 9 godina

@kraja, matori, Marko i ostali...
Nemojte komentarisati teme o kojima malo znate. Firma koja pravi konkretne torte proizvodi ih preko 2500 na dnevnom nivou. Otuda toliki broj u problematicnoj hladnjaci. Ta firma, inace izvozno orijentisana na zapadno trziste, nije zelela da rizikuje nista i da zbog tehnickog propusta izgubi unosne poslove, te je odmah pozvala nadlezne inspekcije, koje su utvrdile da su torte neispravne za jelo, prvenstveno zbod sloja budji koji je poceo da se periodicno javlja. Formalni rok upotrebe nije istekao, ali on je projektovan iskljucivo ako se proizvod cuva na odgovarajucoj temperaturi, sto ovde nije moglo biti ispunjeno. Dakle, ne moze rok upotrebe ujedno biti garancija zdravstvene ispravnosti. I naravno da otudjenje neispravnih namirnica sa otpada i njihova dalja preprodaja predstavlja krivicno delo i ugrozavanje zdravlja ljudi.

Anastasija

pre 9 godina

@Marko, 4. januar 2015 12:51

Kako mislite Marko da smeta direktoru kada je to njegovo maslo. To je naučilo deceniju i jače da mu ne može niko ništa. Glavni interes u svemu tome ima direktor Raonić koji je od Čistoće napravio sebi biznis, a gradu teret zato što ima zaposlenih u najmanju ruku da je Kragujevac tri puta veći.

m

pre 9 godina

nije mi jasno da neko kupi tortu za takvu cenu kad svako zna koliko kosta napraviti tortu,ako nemam da je kupim,ako nemam da je napravim,svakako je ne bih kupila kod sumnjivih prodavaca,po takvim cenama koje ti govore da nesto nije u redu!!!!

lol

pre 9 godina

Nista mi nije jasno ! Prvo ako se nekom pokvari hladnjaca a torte su bile jos u roku trajanja,zasto bi ih neko bacao,zasto nije prebacio na drugo mesto?

Nele

pre 9 godina

Ne prodas torte u Eu, osiguras firmu, "pokvari ti se frizider", inspekcija dodje "kaze ne valja ovo", ti to bacis, naplatis stetu od osiguranja i ne trebaju resio si se viska zaliha. Naravno ovo je samo teorija.

Ge

pre 9 godina

..u ovakvoj situaciji bi celokupno rukovodstvo grada podnelo ostavke na čelu sa gradonačelnikom u svakoj normalnoj demokratski uredjenoj evropskoj državi...naravno da se to u Kragujevcu neće desiti, i za ovo će opet biti krivi neki drugi
(tony, 04. januar 2015 12:44)

U uredjenoj državi bi te torte uništili i nikome ne bi palo na pamet da se đubre prodaje.

kraja

pre 9 godina

..."renomirana firma" koja izvozi iskljucivo u zemlje evrope ima na skladistu 18.000 torti...???
...i pokvaren frizider...???
...rok trajanja, predpostavljam desetak dana od datuma proizvodnje...???
...neobicno...
...imas neprodato 5.000 torti, a ti pravis i dalje...
...pa imas 10.000, a ti pravis i dalje...
...pa 15.000...
...veoma neobicno...

Biljana

pre 9 godina

Koja je tebi paranoja u glavi...
Nece valjda da izvezu 7 torti? Jedna hladnjaca je pokvarena, zamisli, desava se. U njoj obicno ima mesta za vise od 10 torti itd.
Tebi zelim da malo iskuliras u novoj godini, nije sve teorija zavere.

SVD

pre 9 godina

Stvarno strašno da je neko preuzeo neke torte sa deponije i prodajom napravio sebi dobit. Ipak ne mogu a da ne pomenem da svakodnevno viđam ljude koji traže neku hranu u kontejnerima za đubre i to nikoga ne uzbuđuje, iako je moguće da ti ljudi obole i to možda gore nego od neke torte onako kako je opisana, Sve ovo jasno opisuje stanje u kome se nalaze siromašni ljudi a njih je sve više u našoj "prosperitetnoj" državi.

Svi će odgovarati za svoja dela

pre 9 godina

E pa dobro... ako niko nije znao onda niko nije ni kriv. Niko i ne treba da podnese ostavku, niko ne treba da dobije otkaz, niko ne treba krivično da odgovara, niko ne treba u zatvor...
Jedino što treba je da se upozore građani, oni koji još uvek nisu dobili proliv, da ne jedu torte za Novu godinu...
Možda vi imate 25% glasača Srbije, ali onih preostalih 75% već 3 godine ima svakodnevni proliv od vaše pojave, i znaće to da vam saopšti na idućim izborima.

Mile

pre 9 godina

"Marko: ...neusklađjenost domaće regulative sa Evropskim,..."
Kakva glupost! Znači ako to nije regulisala ta EU sve je loše pa zbog toga ostli svet jede pokvarenu ili zagađenu hranu. Očigledna opčinjenost tom EU je izbrisala sve ostale vrednosti i sve dok nije ona oformljena ceo svet i Evropa su bili osuđeni na propast. Nazdravlje!

zoran

pre 9 godina

matori, 04. januar 2015 12:57
hocu nesto da ti kazem a da te ne uvredim. Da li si ti svetan sta si napisao? Zna se zakon sta se radi sa HRANOM koja je za unistenje. Ona se unisti nemoze da se ukrade,uzme ili bilo sta drugo jer ako neko pojede moze da se otruje i nedaj boze prenese i drugima bolest.
Znaci ovde je odgovornost svih koji su trebali da uniste. Od prvog do poslednjeg u nizu OTKAZ i krivicna prijava zbog ugrozavanja zdravlja ljudi, pa onda i prekrsajna zbog stavljanja u promet. Otkaz i dve kazne zatvora od direktora do onog sto je podigo rampu.

ITinzenjer

pre 9 godina

@matori postoji zakon koji sprecava kradju djubreta, pa onda zakon koji stiti opste zdravlje itd. cak i one promoterke u marketima moraju da imaju sanitarnu knjizicu... ima tu dosta toga. sa druge strane, stvarno kako nikome nije palo da to lepo pokloni nwkoj javnoj kuhinji

veerghoen

pre 9 godina

Каква надзорна комисија, какви бакрачи, отерати одмах тог директора ЈКП. Или је можда напредњак, па га градоначелник штити?

tony

pre 9 godina

...u ovakvoj situaciji bi celokupno rukovodstvo grada podnelo ostavke na čelu sa gradonačelnikom u svakoj normalnoj demokratski uredjenoj evropskoj državi...naravno da se to u Kragujevcu neće desiti, i za ovo će opet biti krivi neki drugi

matori

pre 9 godina

"...na deponiju dovezene na uništenje, jer se proizvodjaču pokvarila hladnjača, a u tom trenutku još im nije bio istekao rok trajanja..."

Što ujedno znači da je za uništenje bila predviđena sasvim ispravna roba!
A sada se priča o tome da je opasno jesti te torte??? Nakon 10 dana, možda zaista jeste opasno, ali 6 dana pre nove godine, to nije bilo tako...
Zašto ni jednom bilmezu, koji je odlučivao o svemu tome, nije palo na pamet da sve to podeli beskućnicima, siromašnima, korisnicima socijalne pomoći... bilo kome!?
Najzad, kakva je to priča o krađi!?
Kada se nešto baci na deponiju, to se tada zove đubretom, a ubeđen sam da nema zakona koji predviđa kaznu za "krađu" đubreta.

Marko

pre 9 godina

Ne vidim kako se ovde stize do zakljucka da je ugrozeno zdravlje potrosaca. Kaze se da su torte bile u jestivom stanju kad su stigle na deponiju. Ako nisu zagadjene pri dovozenju na deponiju, pri niskim spoljnim temperaturama, verovatno su i danas jestive. Nas narod jede i mnogo odvratnije stvari nego sto su ove torte sa deponije, ali ono sto ne znas ne moze ni da te boli ili sto kazu Nemci: "Was ich nicht weiss, macht mich nicht heiss"
Elem, problem je ovde da svako radi sta hoce i to smeta direktoru. Jos veci problem je neuskladjenost domace regulative sa Evropskom a to ce tako da ostane bar jos neko vreme. Sto ne napisu kako bi morao da postupi proizvodjac torti koji posluje po Srpskim vazecim propisima?

tony

pre 9 godina

...u ovakvoj situaciji bi celokupno rukovodstvo grada podnelo ostavke na čelu sa gradonačelnikom u svakoj normalnoj demokratski uredjenoj evropskoj državi...naravno da se to u Kragujevcu neće desiti, i za ovo će opet biti krivi neki drugi

kraja

pre 9 godina

..."renomirana firma" koja izvozi iskljucivo u zemlje evrope ima na skladistu 18.000 torti...???
...i pokvaren frizider...???
...rok trajanja, predpostavljam desetak dana od datuma proizvodnje...???
...neobicno...
...imas neprodato 5.000 torti, a ti pravis i dalje...
...pa imas 10.000, a ti pravis i dalje...
...pa 15.000...
...veoma neobicno...

SVD

pre 9 godina

Stvarno strašno da je neko preuzeo neke torte sa deponije i prodajom napravio sebi dobit. Ipak ne mogu a da ne pomenem da svakodnevno viđam ljude koji traže neku hranu u kontejnerima za đubre i to nikoga ne uzbuđuje, iako je moguće da ti ljudi obole i to možda gore nego od neke torte onako kako je opisana, Sve ovo jasno opisuje stanje u kome se nalaze siromašni ljudi a njih je sve više u našoj "prosperitetnoj" državi.

Djole

pre 9 godina

@kraja, matori, Marko i ostali...
Nemojte komentarisati teme o kojima malo znate. Firma koja pravi konkretne torte proizvodi ih preko 2500 na dnevnom nivou. Otuda toliki broj u problematicnoj hladnjaci. Ta firma, inace izvozno orijentisana na zapadno trziste, nije zelela da rizikuje nista i da zbog tehnickog propusta izgubi unosne poslove, te je odmah pozvala nadlezne inspekcije, koje su utvrdile da su torte neispravne za jelo, prvenstveno zbod sloja budji koji je poceo da se periodicno javlja. Formalni rok upotrebe nije istekao, ali on je projektovan iskljucivo ako se proizvod cuva na odgovarajucoj temperaturi, sto ovde nije moglo biti ispunjeno. Dakle, ne moze rok upotrebe ujedno biti garancija zdravstvene ispravnosti. I naravno da otudjenje neispravnih namirnica sa otpada i njihova dalja preprodaja predstavlja krivicno delo i ugrozavanje zdravlja ljudi.

veerghoen

pre 9 godina

Каква надзорна комисија, какви бакрачи, отерати одмах тог директора ЈКП. Или је можда напредњак, па га градоначелник штити?

matori

pre 9 godina

"...na deponiju dovezene na uništenje, jer se proizvodjaču pokvarila hladnjača, a u tom trenutku još im nije bio istekao rok trajanja..."

Što ujedno znači da je za uništenje bila predviđena sasvim ispravna roba!
A sada se priča o tome da je opasno jesti te torte??? Nakon 10 dana, možda zaista jeste opasno, ali 6 dana pre nove godine, to nije bilo tako...
Zašto ni jednom bilmezu, koji je odlučivao o svemu tome, nije palo na pamet da sve to podeli beskućnicima, siromašnima, korisnicima socijalne pomoći... bilo kome!?
Najzad, kakva je to priča o krađi!?
Kada se nešto baci na deponiju, to se tada zove đubretom, a ubeđen sam da nema zakona koji predviđa kaznu za "krađu" đubreta.

Kragujevčanka

pre 9 godina

@(Pravna država, 4. januar 2015 13:02) Na osnovu Vašeg komentara zaključujem da niste pročitali tekst vesti. U dokumentu Čistoće stoji da su torte uništene, što govori da je neko falsifikovao dokument. Sa druge strane, svi oni koji su uzeli torte sa deponije su svesno ugrozili zdravlje ljudi samim tim što su te torte prodavali na pijaci. Nikolić ovde nije kriv, već Raonić koji je sve znao a ipak ćutao.

IvanSAD

pre 9 godina

Halo Bing. Kako brat? Opet u zatvoru? Slusaj imam neke torte sa deponije cena prava sitnica, malo ubudjave ali se ne vidi. Alan i Bob su pojeli jednu nista im ne fali.

ivan

pre 9 godina

Sve je ovo prilicno bolesno, no neka se sud time bavi.

Ali,koliko niskog moralnog i mentalnog stanja neko mora biti
pa da tortu kupuje na trotoaru za 150-200 dinara, i da istu nosi kuci,
i da se ne zapita da li je sve to normalno, vec se vodi logikom dobrog
poslovnog uspeha.....
Koja smo mi mentalna sirotinja, strasno.

Kabeza

pre 9 godina

@ kraja.... Bitno je da se ti uklapas u klasican obrazac Srbina punog zavisti. Nisi ni pomislio da jedan sleper-hladnjaca prima 25 tona robe, a da je proizvodjacu propalo jedva pola slepera... Po tvojoj logici, on bi trebalo da salje ture u zemlje Zapadne Evrope koje mogu da stanu u gepek nekog auta... Vidi se da su ti ekonomija i biznis jaca strana, sto ti daje za pravo da dajes strucne komentare...

s.

pre 9 godina

Drzavo preuzmi nesto potrovase ti narod.
(slobo, 4. januar 2015 16:29)

A gde ti vidis ovde drzavu?
Da bi bili drzava prvo moramo znati gde su granice te drzave.
To ovde niko ne zna.
Ili nece da kaze.

Toni

pre 9 godina

Čekajte malo, dođe čovjek ispred pijace (i to ne na pijacu, već ispred) sa tortama koje koštaju 50 din, i svi se polome da kupe? Ne bih kupio ni limenku piva ispred pijace, a kamoli tortu.

dejan

pre 9 godina

samo da napisem ovo :"rok trajanja koji je otisnut na ambalazi prestavlja vid garancije do kojeg firma koja proizvodi taj proizvod garantuje da se on nece pokvariti." tako da torta "1 dan duze od dana otisnutog na njenom pakovanju" nece vas ubiti da je pojedete. a i ovaj kad mu je vec pokvarena hladnjaca sto nije dao siromasnima i beskucnicima da pojedu pre nego sto se pokvare neko baca. ccc samo se razbacujte sa hranom da vidimo sta ce vam djeca i unuci jesti za 40-50 godina

Svi će odgovarati za svoja dela

pre 9 godina

E pa dobro... ako niko nije znao onda niko nije ni kriv. Niko i ne treba da podnese ostavku, niko ne treba da dobije otkaz, niko ne treba krivično da odgovara, niko ne treba u zatvor...
Jedino što treba je da se upozore građani, oni koji još uvek nisu dobili proliv, da ne jedu torte za Novu godinu...
Možda vi imate 25% glasača Srbije, ali onih preostalih 75% već 3 godine ima svakodnevni proliv od vaše pojave, i znaće to da vam saopšti na idućim izborima.

gradjanka

pre 9 godina

Halooo! Po tortama se uhvatila buđ. Otuda se to ne može nikome poklanjati, prevoziti u druge hladnjače i slično. Već je bilo pokvareno. Odgovornost je misoana imenica kod nas. Nažalost!

slobo

pre 9 godina

Od ovoga nema nista.Koliko se nama sve ovo gadilo I ruzno izgledalo.Gradonacelnik slucajno saznaje sa zakasnjenjem od nekoliko dana.Direktoru sve normalno sto se ukrade ovoliko torti bezobzira sto je rizicno po zdravlje ljudi.Vozilo Cistoce vozi robu,na ulici se prodaje.Gde je Komunalna policija?Ne postoji procedura unistavanje ovakve vrste robe.Da li ce se neko pozabaviti ovim ogromnim proble
mom.Verujte da ima I u zvanicnim prodavnicama ovakvih pojava sa brisanjem pravih rokova I pisanje laznih datuma.U Hiper marketima zamrzavaju meso kojem je istekao rok, pa ga odmrzavaju I prodaju ga kroz mleveno meso.Takodje I ne cuvaju robu u rashladnim vitrinama na propisanoj temperaturi.Drzavo preuzmi nesto potrovase ti narod.

друг Ђока

pre 9 godina

Ако им није истекао рок зашто нисте поделили народним кухињама??? Да се и оним најсиромашнијм на трен ослади у животу...у буквалном смислу...

министар шојић

pre 9 godina

Ми крагујевчани најели смо се торте за багателу кад буде друга тура јавићемо на време да и остали грађани србије могу да се засладе !!!

zoran

pre 9 godina

matori, 04. januar 2015 12:57
hocu nesto da ti kazem a da te ne uvredim. Da li si ti svetan sta si napisao? Zna se zakon sta se radi sa HRANOM koja je za unistenje. Ona se unisti nemoze da se ukrade,uzme ili bilo sta drugo jer ako neko pojede moze da se otruje i nedaj boze prenese i drugima bolest.
Znaci ovde je odgovornost svih koji su trebali da uniste. Od prvog do poslednjeg u nizu OTKAZ i krivicna prijava zbog ugrozavanja zdravlja ljudi, pa onda i prekrsajna zbog stavljanja u promet. Otkaz i dve kazne zatvora od direktora do onog sto je podigo rampu.

Fury!

pre 9 godina

Pa, da nije žalosno, bilo bi smešno..meni lično ovo je utisak godine u startu.Mislim, 18000 torti?
Organizovana tortasta banda? I baš Nikolić to "slučajno"otkrio?Kako baš On? Hapsi bre sve!

pekar, lekar, apotekar

pre 9 godina

Ovde ispadoše krivi oni koji su jeftinu kupovali, jer mora da im nešto fali,(pretpostavljam parice) a ne oni koji su ih izneli na tržište. Kao što je neko ovde već napomenuo ako je tako renomirana firma u pitanju onda ne bi sebi smela da dozvoli kvar hladnjače sa ovolikom količinom kvarljive robe. A sve i da se desio kvar mogle su se premestiti u drugu hladnjaču. Neko ovde spomenu da su već imale ponegde buđ, što znači da nisu bile ispravne. Uostalom sve što pišemo je u domenu spekulacije, ali mi je nejasno da neko ne trepne i dozvoli da toliku količinu kvarljive robe ne obezbedi.

igac

pre 9 godina

Nista strasno, vecina hrane koja se uveze, bilo kao gotov proizvod, bilo kao sirovina, potice sa neke od "svetskih deponija" i o tome niko ne vodi racuna (npr. meso isteklog roka iz belosvetskih hladnjaca od koga se prave prsute I kobaje).

Predrag

pre 9 godina

Sve cirkus do cirkusa. Najvaznije je da niko nije otrovan. Bar nisu se javljali Hitnoj pomoci? Sada se zna da je neispravna roba nasla put na crnom trzistu. U ovoj akciji nesto mi mnogo smrdi, najmanje torte. Kada se kaze deponija, onda se pomisli na smrdljivi kontejner. Ne, ovoga puta torte su bile u originalnom pakovanju, zasticene od zagadjenja, moguce jos neodledjene , a i hladno vreme im je islo na ruku. Ne verujem da su prodavane za 50.-din. To je odmah sumnjivo i to su price za malu decu. Ali najsmesnije od svega je sto nadlezni, posle deset dana od "akcije" sa tortama, apeluju da se te torte ne konzumiraju. A one vec pojedene. Imam utisak da se u ovom cirkusu neko debelo ovajdio.

duku

pre 9 godina

pa sto se niko nije zapitao sto su te torte rako jeftine. Si su krivi non stop gledaju sta je najeftinije i tokom godima samo dobijamo sve veci bofluk za male parevsto je najskuplje

Anastasija

pre 9 godina

@Marko, 4. januar 2015 12:51

Kako mislite Marko da smeta direktoru kada je to njegovo maslo. To je naučilo deceniju i jače da mu ne može niko ništa. Glavni interes u svemu tome ima direktor Raonić koji je od Čistoće napravio sebi biznis, a gradu teret zato što ima zaposlenih u najmanju ruku da je Kragujevac tri puta veći.

milan

pre 9 godina

Znači torte su bilo još dobre i nije im istekao datum trajanja pa što ih proizvođač ili grad koji ima tako pametnog gradonačelnika nije podelio narodu ili je to trebalo kao dokaz da on gradonačelnik čuva "svoj" narod.

Ge

pre 9 godina

..u ovakvoj situaciji bi celokupno rukovodstvo grada podnelo ostavke na čelu sa gradonačelnikom u svakoj normalnoj demokratski uredjenoj evropskoj državi...naravno da se to u Kragujevcu neće desiti, i za ovo će opet biti krivi neki drugi
(tony, 04. januar 2015 12:44)

U uredjenoj državi bi te torte uništili i nikome ne bi palo na pamet da se đubre prodaje.

Biljana

pre 9 godina

Koja je tebi paranoja u glavi...
Nece valjda da izvezu 7 torti? Jedna hladnjaca je pokvarena, zamisli, desava se. U njoj obicno ima mesta za vise od 10 torti itd.
Tebi zelim da malo iskuliras u novoj godini, nije sve teorija zavere.

Nele

pre 9 godina

Ne prodas torte u Eu, osiguras firmu, "pokvari ti se frizider", inspekcija dodje "kaze ne valja ovo", ti to bacis, naplatis stetu od osiguranja i ne trebaju resio si se viska zaliha. Naravno ovo je samo teorija.

m

pre 9 godina

nije mi jasno da neko kupi tortu za takvu cenu kad svako zna koliko kosta napraviti tortu,ako nemam da je kupim,ako nemam da je napravim,svakako je ne bih kupila kod sumnjivih prodavaca,po takvim cenama koje ti govore da nesto nije u redu!!!!

ITinzenjer

pre 9 godina

@matori postoji zakon koji sprecava kradju djubreta, pa onda zakon koji stiti opste zdravlje itd. cak i one promoterke u marketima moraju da imaju sanitarnu knjizicu... ima tu dosta toga. sa druge strane, stvarno kako nikome nije palo da to lepo pokloni nwkoj javnoj kuhinji

dr levo smetalo

pre 9 godina

Za neinformisane... podeljeno je oko 10 otkaza... ne brinite!
(!!!!, 04. januar 2015 17:00)

Kome???
Zar stvarno mislite da su ovu kradju i prevaru vrednu 50-tak hiljada evra organizovali radnici na deponiji i vozaci kamiona JP Gradska cistoca? Ako jesu, zasto se ne izadje sa njihovim imenima u javnost sa dokazom o otkazu, jer su ipak oni ugrozili desetine hiljada zivota.

Marko

pre 9 godina

Ne vidim kako se ovde stize do zakljucka da je ugrozeno zdravlje potrosaca. Kaze se da su torte bile u jestivom stanju kad su stigle na deponiju. Ako nisu zagadjene pri dovozenju na deponiju, pri niskim spoljnim temperaturama, verovatno su i danas jestive. Nas narod jede i mnogo odvratnije stvari nego sto su ove torte sa deponije, ali ono sto ne znas ne moze ni da te boli ili sto kazu Nemci: "Was ich nicht weiss, macht mich nicht heiss"
Elem, problem je ovde da svako radi sta hoce i to smeta direktoru. Jos veci problem je neuskladjenost domace regulative sa Evropskom a to ce tako da ostane bar jos neko vreme. Sto ne napisu kako bi morao da postupi proizvodjac torti koji posluje po Srpskim vazecim propisima?

lol

pre 9 godina

Nista mi nije jasno ! Prvo ako se nekom pokvari hladnjaca a torte su bile jos u roku trajanja,zasto bi ih neko bacao,zasto nije prebacio na drugo mesto?

Cica

pre 9 godina

Torte nisu ni smele na smetlište da idu nego u spalionicu. Firma mora da ima papir da je zbrinula otpad, znači predala otpad nekome ko će dalje sprovesti postupak uništenja, tako da treba istražiti ko je dao papir tj. to preuzeo da uništi. JK Čistoća ??? Jako čudno!! Da proizvođač ima ugovor sa normalnom firmom koja se time bavi, ovo se ne bi desilo, ali gle čuda, umesto normalne firme mora da mu partner bude JK Čistoća - ili će veterinarska inspekcija da mu prijateljski objasni ... Dokle više prodavanje magle, za sve nepravilnosti koje se tiču hrane u ovoj zemlji tragovi vode do veterinarske inspekcije ...

Aleksandar

pre 9 godina

Ma kakva bre organizovan grupa,obicni prevaranti i muljatori(baanlizuju prave PRIVREDNE, kriminalne ORGANIZOVANE GRUPE) !!! samo po slovu zakona i da se od njih ne pravi neki zlocinacki um!!! Ima tu za svakog po godinu dana ,ili dve godine robija!!!

Mile

pre 9 godina

"Marko: ...neusklađjenost domaće regulative sa Evropskim,..."
Kakva glupost! Znači ako to nije regulisala ta EU sve je loše pa zbog toga ostli svet jede pokvarenu ili zagađenu hranu. Očigledna opčinjenost tom EU je izbrisala sve ostale vrednosti i sve dok nije ona oformljena ceo svet i Evropa su bili osuđeni na propast. Nazdravlje!

au

pre 9 godina

u skladu sa normama i samokontrolom trgovaca i proizvodjaca eu preprodavci su iskontrolisali da su torte dobre a referenta laboratorija se jos nije oglasila i to onda znaci da su torte zausta dobre?

nenad rs

pre 9 godina

Све што се каже је сувишно,мислим да је ипак било боље подијелити те торте док су биле у року трајања уз упозорење,избегла би се брука.

Zorica

pre 9 godina

Pregledala sam komentare i vidim da je vecina u ovoj vesti videla politicki incident. Mene je mnogo vise zabrinulo to sto u Srbiji uopste moze da se proda tolika kolicina torti. Sta se dogodilo sa onim srpskim domacinskim kvalitetima, gde se deca odgajaju u porodicama gde se mese i prave kolaci. Ali od neizivljenih baka i deda koji zive drugu mladost, i mama i tata koji moraju da obidju svaki kafic, izgleda smo zaboravili na te prave porodicne radosti. Za slavu se kupuju kolaci i unajmljuju konobari, za praznike se kupuju torte, ali zato se nijedna politicka emisija na tv ne propusta. I naravno, kad unistimo porodicu onda nam je za to kriv zapad.

asd

pre 9 godina

Izmedju ostalog pohvalio bih vlasnika firme koje je doneo odluku da zdravstveno nebezbednu hranu ukloni iako je bila u roku trajanja. Firma je pretrpela veliki gubitak. Samo se zapitajte koliko privrednika je na to spremno.

Silver Surfer

pre 9 godina

Pre nekog vremena imali smo kradju svinjskog mesa sa djubreta pa prodavanje preradjevina na pijaci. Sada su na red dosle torte. I kako vreme ide izgleda da nam je deponija sudbina.

Miroslav Premović

pre 9 godina

Prema trenutno važećim propisima koji regulišu upravljanje, klasifikaciju i deponovanje otpada definisano je da postoje tri kategorije deponija a u zavisnosti od vrste otpada koji se na njima odlaže a to su deponije inertnog, neopasnog i opasnog otpada.

Kragujevačka deponija se u najboljem slučaju može svrstati u kategoriju deponija inertnog otpada i na istoj se u tom slučaju može odlagati samo inertan i komunalni otpad.

Torte koje su donete na tu deponiju se sa druge strane zvanično kao “materijali nepodobni za potrošnju ili obradu” poreklom iz „...industrije peciva i konditorske industrije” mogu svrstati u tzv. neopasan ali naglašavam „ne-inertan” otpad.

Prema tome, predmetne torte niti su komunalni niti su inertan otpad, i kao takve morale su da se odlože na neku od deponija neopsnog otpada (u Leskovcu, Jagodini, Pirotu, Užicu, Lapovu i Kikindi).

Na osnovu nezvaničnih informacija izgleda da za te otpadne torte nije urađen obavezan Izveštaj o ispitivanju otpada kojim bi se i bliže propisao način postupanja sa istim. Inače bez pomenutog Izveštaja zabranjeno je svako dalje postupanje sa otpadom što uključuje i deponovanje.

Opravdanje da je to učinjenu na osnovu „naloga veterinarske inspekcije“ je pogrešno a moguće je da to govori i o suštinskom neznanju ove inspekcije po pitanju propisanih procedura i načina upravljanja otpadom.

Shodno sporne torte niti su proceduralno ispravno primljene niti su smele biti primljene na deponiji u Kragujevcu.

deda pero

pre 9 godina

Neka ljudi, setite se malo i budjavih kobasica u Nemackoj pocetkom ove godine.
Svako hoce brzu i laku lovu.
Treba uvesti reda ali ovo se svuda desava nismo samo mi izuzetak.

Sinisa

pre 9 godina

kazu za ove torte sto su stigle sa deponije, veterinarska sluzba nije odgovorna zbog toga... dakle bitno je da u tim tortama nema mlecnih masti vise od 5%... a to sto su stigle sa deponija... eto dragi moji gradjani... sad nas jos hrane sa djubrista... samo sedite vi i gledajte...

DAN

pre 9 godina

Čini mi se da je to igra : " Na vukove povika a lisice meso jedu ! "
Šta će se iz tog iscimati počekajmo ali to je evidentno destvo da su kriminalni klanovi koji stoje iza toga počeli su da se medjusobno nemilosrdno obračunavaju , na čiji račun ? - poreskih obaveznika ! _- Sigurno je sam o da če račun više puta za to platiti mali čovek i pitanje je koliko je puta prošla faktura za robu kroz različite firme i " Komisiskim zapisnikom " završila sa zahtevom za odstranivanje te robe iz prometa !

Mira Tomović

pre 9 godina

Ovo je ozbiljan propust nadležnih koji je mogao biti poguban za građane Kragujevca. Odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost i da se protiv istih preduzmu odgovarajućemere.

Milanko Renovica

pre 9 godina

@Siniša:Glavni propust je učenjen što nije se ispoštovala procedura zakopavanja torti. Neko je to morao da do kraja isprati i onda ne bi bilo mogućnosti da se torte nađu po pijacama.

kraja

pre 9 godina

..."renomirana firma" koja izvozi iskljucivo u zemlje evrope ima na skladistu 18.000 torti...???
...i pokvaren frizider...???
...rok trajanja, predpostavljam desetak dana od datuma proizvodnje...???
...neobicno...
...imas neprodato 5.000 torti, a ti pravis i dalje...
...pa imas 10.000, a ti pravis i dalje...
...pa 15.000...
...veoma neobicno...

milan

pre 9 godina

Znači torte su bilo još dobre i nije im istekao datum trajanja pa što ih proizvođač ili grad koji ima tako pametnog gradonačelnika nije podelio narodu ili je to trebalo kao dokaz da on gradonačelnik čuva "svoj" narod.

SVD

pre 9 godina

Stvarno strašno da je neko preuzeo neke torte sa deponije i prodajom napravio sebi dobit. Ipak ne mogu a da ne pomenem da svakodnevno viđam ljude koji traže neku hranu u kontejnerima za đubre i to nikoga ne uzbuđuje, iako je moguće da ti ljudi obole i to možda gore nego od neke torte onako kako je opisana, Sve ovo jasno opisuje stanje u kome se nalaze siromašni ljudi a njih je sve više u našoj "prosperitetnoj" državi.

tony

pre 9 godina

...u ovakvoj situaciji bi celokupno rukovodstvo grada podnelo ostavke na čelu sa gradonačelnikom u svakoj normalnoj demokratski uredjenoj evropskoj državi...naravno da se to u Kragujevcu neće desiti, i za ovo će opet biti krivi neki drugi

s.

pre 9 godina

Drzavo preuzmi nesto potrovase ti narod.
(slobo, 4. januar 2015 16:29)

A gde ti vidis ovde drzavu?
Da bi bili drzava prvo moramo znati gde su granice te drzave.
To ovde niko ne zna.
Ili nece da kaze.

matori

pre 9 godina

"...na deponiju dovezene na uništenje, jer se proizvodjaču pokvarila hladnjača, a u tom trenutku još im nije bio istekao rok trajanja..."

Što ujedno znači da je za uništenje bila predviđena sasvim ispravna roba!
A sada se priča o tome da je opasno jesti te torte??? Nakon 10 dana, možda zaista jeste opasno, ali 6 dana pre nove godine, to nije bilo tako...
Zašto ni jednom bilmezu, koji je odlučivao o svemu tome, nije palo na pamet da sve to podeli beskućnicima, siromašnima, korisnicima socijalne pomoći... bilo kome!?
Najzad, kakva je to priča o krađi!?
Kada se nešto baci na deponiju, to se tada zove đubretom, a ubeđen sam da nema zakona koji predviđa kaznu za "krađu" đubreta.

slobo

pre 9 godina

Od ovoga nema nista.Koliko se nama sve ovo gadilo I ruzno izgledalo.Gradonacelnik slucajno saznaje sa zakasnjenjem od nekoliko dana.Direktoru sve normalno sto se ukrade ovoliko torti bezobzira sto je rizicno po zdravlje ljudi.Vozilo Cistoce vozi robu,na ulici se prodaje.Gde je Komunalna policija?Ne postoji procedura unistavanje ovakve vrste robe.Da li ce se neko pozabaviti ovim ogromnim proble
mom.Verujte da ima I u zvanicnim prodavnicama ovakvih pojava sa brisanjem pravih rokova I pisanje laznih datuma.U Hiper marketima zamrzavaju meso kojem je istekao rok, pa ga odmrzavaju I prodaju ga kroz mleveno meso.Takodje I ne cuvaju robu u rashladnim vitrinama na propisanoj temperaturi.Drzavo preuzmi nesto potrovase ti narod.

Marko

pre 9 godina

Ne vidim kako se ovde stize do zakljucka da je ugrozeno zdravlje potrosaca. Kaze se da su torte bile u jestivom stanju kad su stigle na deponiju. Ako nisu zagadjene pri dovozenju na deponiju, pri niskim spoljnim temperaturama, verovatno su i danas jestive. Nas narod jede i mnogo odvratnije stvari nego sto su ove torte sa deponije, ali ono sto ne znas ne moze ni da te boli ili sto kazu Nemci: "Was ich nicht weiss, macht mich nicht heiss"
Elem, problem je ovde da svako radi sta hoce i to smeta direktoru. Jos veci problem je neuskladjenost domace regulative sa Evropskom a to ce tako da ostane bar jos neko vreme. Sto ne napisu kako bi morao da postupi proizvodjac torti koji posluje po Srpskim vazecim propisima?

министар шојић

pre 9 godina

Ми крагујевчани најели смо се торте за багателу кад буде друга тура јавићемо на време да и остали грађани србије могу да се засладе !!!

друг Ђока

pre 9 godina

Ако им није истекао рок зашто нисте поделили народним кухињама??? Да се и оним најсиромашнијм на трен ослади у животу...у буквалном смислу...

Predrag

pre 9 godina

Sve cirkus do cirkusa. Najvaznije je da niko nije otrovan. Bar nisu se javljali Hitnoj pomoci? Sada se zna da je neispravna roba nasla put na crnom trzistu. U ovoj akciji nesto mi mnogo smrdi, najmanje torte. Kada se kaze deponija, onda se pomisli na smrdljivi kontejner. Ne, ovoga puta torte su bile u originalnom pakovanju, zasticene od zagadjenja, moguce jos neodledjene , a i hladno vreme im je islo na ruku. Ne verujem da su prodavane za 50.-din. To je odmah sumnjivo i to su price za malu decu. Ali najsmesnije od svega je sto nadlezni, posle deset dana od "akcije" sa tortama, apeluju da se te torte ne konzumiraju. A one vec pojedene. Imam utisak da se u ovom cirkusu neko debelo ovajdio.

igac

pre 9 godina

Nista strasno, vecina hrane koja se uveze, bilo kao gotov proizvod, bilo kao sirovina, potice sa neke od "svetskih deponija" i o tome niko ne vodi racuna (npr. meso isteklog roka iz belosvetskih hladnjaca od koga se prave prsute I kobaje).

Fury!

pre 9 godina

Pa, da nije žalosno, bilo bi smešno..meni lično ovo je utisak godine u startu.Mislim, 18000 torti?
Organizovana tortasta banda? I baš Nikolić to "slučajno"otkrio?Kako baš On? Hapsi bre sve!

IvanSAD

pre 9 godina

Halo Bing. Kako brat? Opet u zatvoru? Slusaj imam neke torte sa deponije cena prava sitnica, malo ubudjave ali se ne vidi. Alan i Bob su pojeli jednu nista im ne fali.

veerghoen

pre 9 godina

Каква надзорна комисија, какви бакрачи, отерати одмах тог директора ЈКП. Или је можда напредњак, па га градоначелник штити?

gradjanka

pre 9 godina

Halooo! Po tortama se uhvatila buđ. Otuda se to ne može nikome poklanjati, prevoziti u druge hladnjače i slično. Već je bilo pokvareno. Odgovornost je misoana imenica kod nas. Nažalost!

Nele

pre 9 godina

Ne prodas torte u Eu, osiguras firmu, "pokvari ti se frizider", inspekcija dodje "kaze ne valja ovo", ti to bacis, naplatis stetu od osiguranja i ne trebaju resio si se viska zaliha. Naravno ovo je samo teorija.

ivan

pre 9 godina

Sve je ovo prilicno bolesno, no neka se sud time bavi.

Ali,koliko niskog moralnog i mentalnog stanja neko mora biti
pa da tortu kupuje na trotoaru za 150-200 dinara, i da istu nosi kuci,
i da se ne zapita da li je sve to normalno, vec se vodi logikom dobrog
poslovnog uspeha.....
Koja smo mi mentalna sirotinja, strasno.

au

pre 9 godina

u skladu sa normama i samokontrolom trgovaca i proizvodjaca eu preprodavci su iskontrolisali da su torte dobre a referenta laboratorija se jos nije oglasila i to onda znaci da su torte zausta dobre?

zoran

pre 9 godina

matori, 04. januar 2015 12:57
hocu nesto da ti kazem a da te ne uvredim. Da li si ti svetan sta si napisao? Zna se zakon sta se radi sa HRANOM koja je za unistenje. Ona se unisti nemoze da se ukrade,uzme ili bilo sta drugo jer ako neko pojede moze da se otruje i nedaj boze prenese i drugima bolest.
Znaci ovde je odgovornost svih koji su trebali da uniste. Od prvog do poslednjeg u nizu OTKAZ i krivicna prijava zbog ugrozavanja zdravlja ljudi, pa onda i prekrsajna zbog stavljanja u promet. Otkaz i dve kazne zatvora od direktora do onog sto je podigo rampu.

Aleksandar

pre 9 godina

Ma kakva bre organizovan grupa,obicni prevaranti i muljatori(baanlizuju prave PRIVREDNE, kriminalne ORGANIZOVANE GRUPE) !!! samo po slovu zakona i da se od njih ne pravi neki zlocinacki um!!! Ima tu za svakog po godinu dana ,ili dve godine robija!!!

Svi će odgovarati za svoja dela

pre 9 godina

E pa dobro... ako niko nije znao onda niko nije ni kriv. Niko i ne treba da podnese ostavku, niko ne treba da dobije otkaz, niko ne treba krivično da odgovara, niko ne treba u zatvor...
Jedino što treba je da se upozore građani, oni koji još uvek nisu dobili proliv, da ne jedu torte za Novu godinu...
Možda vi imate 25% glasača Srbije, ali onih preostalih 75% već 3 godine ima svakodnevni proliv od vaše pojave, i znaće to da vam saopšti na idućim izborima.

Ge

pre 9 godina

..u ovakvoj situaciji bi celokupno rukovodstvo grada podnelo ostavke na čelu sa gradonačelnikom u svakoj normalnoj demokratski uredjenoj evropskoj državi...naravno da se to u Kragujevcu neće desiti, i za ovo će opet biti krivi neki drugi
(tony, 04. januar 2015 12:44)

U uredjenoj državi bi te torte uništili i nikome ne bi palo na pamet da se đubre prodaje.

dejan

pre 9 godina

samo da napisem ovo :"rok trajanja koji je otisnut na ambalazi prestavlja vid garancije do kojeg firma koja proizvodi taj proizvod garantuje da se on nece pokvariti." tako da torta "1 dan duze od dana otisnutog na njenom pakovanju" nece vas ubiti da je pojedete. a i ovaj kad mu je vec pokvarena hladnjaca sto nije dao siromasnima i beskucnicima da pojedu pre nego sto se pokvare neko baca. ccc samo se razbacujte sa hranom da vidimo sta ce vam djeca i unuci jesti za 40-50 godina

lol

pre 9 godina

Nista mi nije jasno ! Prvo ako se nekom pokvari hladnjaca a torte su bile jos u roku trajanja,zasto bi ih neko bacao,zasto nije prebacio na drugo mesto?

Kragujevčanka

pre 9 godina

@(Pravna država, 4. januar 2015 13:02) Na osnovu Vašeg komentara zaključujem da niste pročitali tekst vesti. U dokumentu Čistoće stoji da su torte uništene, što govori da je neko falsifikovao dokument. Sa druge strane, svi oni koji su uzeli torte sa deponije su svesno ugrozili zdravlje ljudi samim tim što su te torte prodavali na pijaci. Nikolić ovde nije kriv, već Raonić koji je sve znao a ipak ćutao.

pekar, lekar, apotekar

pre 9 godina

Ovde ispadoše krivi oni koji su jeftinu kupovali, jer mora da im nešto fali,(pretpostavljam parice) a ne oni koji su ih izneli na tržište. Kao što je neko ovde već napomenuo ako je tako renomirana firma u pitanju onda ne bi sebi smela da dozvoli kvar hladnjače sa ovolikom količinom kvarljive robe. A sve i da se desio kvar mogle su se premestiti u drugu hladnjaču. Neko ovde spomenu da su već imale ponegde buđ, što znači da nisu bile ispravne. Uostalom sve što pišemo je u domenu spekulacije, ali mi je nejasno da neko ne trepne i dozvoli da toliku količinu kvarljive robe ne obezbedi.

nenad rs

pre 9 godina

Све што се каже је сувишно,мислим да је ипак било боље подијелити те торте док су биле у року трајања уз упозорење,избегла би се брука.

duku

pre 9 godina

pa sto se niko nije zapitao sto su te torte rako jeftine. Si su krivi non stop gledaju sta je najeftinije i tokom godima samo dobijamo sve veci bofluk za male parevsto je najskuplje

Toni

pre 9 godina

Čekajte malo, dođe čovjek ispred pijace (i to ne na pijacu, već ispred) sa tortama koje koštaju 50 din, i svi se polome da kupe? Ne bih kupio ni limenku piva ispred pijace, a kamoli tortu.

Mile

pre 9 godina

"Marko: ...neusklađjenost domaće regulative sa Evropskim,..."
Kakva glupost! Znači ako to nije regulisala ta EU sve je loše pa zbog toga ostli svet jede pokvarenu ili zagađenu hranu. Očigledna opčinjenost tom EU je izbrisala sve ostale vrednosti i sve dok nije ona oformljena ceo svet i Evropa su bili osuđeni na propast. Nazdravlje!

Biljana

pre 9 godina

Koja je tebi paranoja u glavi...
Nece valjda da izvezu 7 torti? Jedna hladnjaca je pokvarena, zamisli, desava se. U njoj obicno ima mesta za vise od 10 torti itd.
Tebi zelim da malo iskuliras u novoj godini, nije sve teorija zavere.

Kabeza

pre 9 godina

@ kraja.... Bitno je da se ti uklapas u klasican obrazac Srbina punog zavisti. Nisi ni pomislio da jedan sleper-hladnjaca prima 25 tona robe, a da je proizvodjacu propalo jedva pola slepera... Po tvojoj logici, on bi trebalo da salje ture u zemlje Zapadne Evrope koje mogu da stanu u gepek nekog auta... Vidi se da su ti ekonomija i biznis jaca strana, sto ti daje za pravo da dajes strucne komentare...

m

pre 9 godina

nije mi jasno da neko kupi tortu za takvu cenu kad svako zna koliko kosta napraviti tortu,ako nemam da je kupim,ako nemam da je napravim,svakako je ne bih kupila kod sumnjivih prodavaca,po takvim cenama koje ti govore da nesto nije u redu!!!!

Zorica

pre 9 godina

Pregledala sam komentare i vidim da je vecina u ovoj vesti videla politicki incident. Mene je mnogo vise zabrinulo to sto u Srbiji uopste moze da se proda tolika kolicina torti. Sta se dogodilo sa onim srpskim domacinskim kvalitetima, gde se deca odgajaju u porodicama gde se mese i prave kolaci. Ali od neizivljenih baka i deda koji zive drugu mladost, i mama i tata koji moraju da obidju svaki kafic, izgleda smo zaboravili na te prave porodicne radosti. Za slavu se kupuju kolaci i unajmljuju konobari, za praznike se kupuju torte, ali zato se nijedna politicka emisija na tv ne propusta. I naravno, kad unistimo porodicu onda nam je za to kriv zapad.

Cica

pre 9 godina

Torte nisu ni smele na smetlište da idu nego u spalionicu. Firma mora da ima papir da je zbrinula otpad, znači predala otpad nekome ko će dalje sprovesti postupak uništenja, tako da treba istražiti ko je dao papir tj. to preuzeo da uništi. JK Čistoća ??? Jako čudno!! Da proizvođač ima ugovor sa normalnom firmom koja se time bavi, ovo se ne bi desilo, ali gle čuda, umesto normalne firme mora da mu partner bude JK Čistoća - ili će veterinarska inspekcija da mu prijateljski objasni ... Dokle više prodavanje magle, za sve nepravilnosti koje se tiču hrane u ovoj zemlji tragovi vode do veterinarske inspekcije ...

ITinzenjer

pre 9 godina

@matori postoji zakon koji sprecava kradju djubreta, pa onda zakon koji stiti opste zdravlje itd. cak i one promoterke u marketima moraju da imaju sanitarnu knjizicu... ima tu dosta toga. sa druge strane, stvarno kako nikome nije palo da to lepo pokloni nwkoj javnoj kuhinji

dr levo smetalo

pre 9 godina

Za neinformisane... podeljeno je oko 10 otkaza... ne brinite!
(!!!!, 04. januar 2015 17:00)

Kome???
Zar stvarno mislite da su ovu kradju i prevaru vrednu 50-tak hiljada evra organizovali radnici na deponiji i vozaci kamiona JP Gradska cistoca? Ako jesu, zasto se ne izadje sa njihovim imenima u javnost sa dokazom o otkazu, jer su ipak oni ugrozili desetine hiljada zivota.

Anastasija

pre 9 godina

@Marko, 4. januar 2015 12:51

Kako mislite Marko da smeta direktoru kada je to njegovo maslo. To je naučilo deceniju i jače da mu ne može niko ništa. Glavni interes u svemu tome ima direktor Raonić koji je od Čistoće napravio sebi biznis, a gradu teret zato što ima zaposlenih u najmanju ruku da je Kragujevac tri puta veći.

deda pero

pre 9 godina

Neka ljudi, setite se malo i budjavih kobasica u Nemackoj pocetkom ove godine.
Svako hoce brzu i laku lovu.
Treba uvesti reda ali ovo se svuda desava nismo samo mi izuzetak.

Djole

pre 9 godina

@kraja, matori, Marko i ostali...
Nemojte komentarisati teme o kojima malo znate. Firma koja pravi konkretne torte proizvodi ih preko 2500 na dnevnom nivou. Otuda toliki broj u problematicnoj hladnjaci. Ta firma, inace izvozno orijentisana na zapadno trziste, nije zelela da rizikuje nista i da zbog tehnickog propusta izgubi unosne poslove, te je odmah pozvala nadlezne inspekcije, koje su utvrdile da su torte neispravne za jelo, prvenstveno zbod sloja budji koji je poceo da se periodicno javlja. Formalni rok upotrebe nije istekao, ali on je projektovan iskljucivo ako se proizvod cuva na odgovarajucoj temperaturi, sto ovde nije moglo biti ispunjeno. Dakle, ne moze rok upotrebe ujedno biti garancija zdravstvene ispravnosti. I naravno da otudjenje neispravnih namirnica sa otpada i njihova dalja preprodaja predstavlja krivicno delo i ugrozavanje zdravlja ljudi.

asd

pre 9 godina

Izmedju ostalog pohvalio bih vlasnika firme koje je doneo odluku da zdravstveno nebezbednu hranu ukloni iako je bila u roku trajanja. Firma je pretrpela veliki gubitak. Samo se zapitajte koliko privrednika je na to spremno.

Milanko Renovica

pre 9 godina

@Siniša:Glavni propust je učenjen što nije se ispoštovala procedura zakopavanja torti. Neko je to morao da do kraja isprati i onda ne bi bilo mogućnosti da se torte nađu po pijacama.

Silver Surfer

pre 9 godina

Pre nekog vremena imali smo kradju svinjskog mesa sa djubreta pa prodavanje preradjevina na pijaci. Sada su na red dosle torte. I kako vreme ide izgleda da nam je deponija sudbina.

Sinisa

pre 9 godina

kazu za ove torte sto su stigle sa deponije, veterinarska sluzba nije odgovorna zbog toga... dakle bitno je da u tim tortama nema mlecnih masti vise od 5%... a to sto su stigle sa deponija... eto dragi moji gradjani... sad nas jos hrane sa djubrista... samo sedite vi i gledajte...

DAN

pre 9 godina

Čini mi se da je to igra : " Na vukove povika a lisice meso jedu ! "
Šta će se iz tog iscimati počekajmo ali to je evidentno destvo da su kriminalni klanovi koji stoje iza toga počeli su da se medjusobno nemilosrdno obračunavaju , na čiji račun ? - poreskih obaveznika ! _- Sigurno je sam o da če račun više puta za to platiti mali čovek i pitanje je koliko je puta prošla faktura za robu kroz različite firme i " Komisiskim zapisnikom " završila sa zahtevom za odstranivanje te robe iz prometa !

Mira Tomović

pre 9 godina

Ovo je ozbiljan propust nadležnih koji je mogao biti poguban za građane Kragujevca. Odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost i da se protiv istih preduzmu odgovarajućemere.

Miroslav Premović

pre 9 godina

Prema trenutno važećim propisima koji regulišu upravljanje, klasifikaciju i deponovanje otpada definisano je da postoje tri kategorije deponija a u zavisnosti od vrste otpada koji se na njima odlaže a to su deponije inertnog, neopasnog i opasnog otpada.

Kragujevačka deponija se u najboljem slučaju može svrstati u kategoriju deponija inertnog otpada i na istoj se u tom slučaju može odlagati samo inertan i komunalni otpad.

Torte koje su donete na tu deponiju se sa druge strane zvanično kao “materijali nepodobni za potrošnju ili obradu” poreklom iz „...industrije peciva i konditorske industrije” mogu svrstati u tzv. neopasan ali naglašavam „ne-inertan” otpad.

Prema tome, predmetne torte niti su komunalni niti su inertan otpad, i kao takve morale su da se odlože na neku od deponija neopsnog otpada (u Leskovcu, Jagodini, Pirotu, Užicu, Lapovu i Kikindi).

Na osnovu nezvaničnih informacija izgleda da za te otpadne torte nije urađen obavezan Izveštaj o ispitivanju otpada kojim bi se i bliže propisao način postupanja sa istim. Inače bez pomenutog Izveštaja zabranjeno je svako dalje postupanje sa otpadom što uključuje i deponovanje.

Opravdanje da je to učinjenu na osnovu „naloga veterinarske inspekcije“ je pogrešno a moguće je da to govori i o suštinskom neznanju ove inspekcije po pitanju propisanih procedura i načina upravljanja otpadom.

Shodno sporne torte niti su proceduralno ispravno primljene niti su smele biti primljene na deponiji u Kragujevcu.