Petak, 26.12.2014.

08:54

Svet sporo prihvata električne automobile

Izvor: B92

Svet sporo prihvata elektriène automobile IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Zeljko

pre 9 godina

@Dalibor
Dalibor, drago mi je da neko komentarise pa makar i konzervativno. Dakle vas komentar upravo polazi od pasivnog gledanja na stvari. U Srbiji kao i bilo gde drugde na svetu treba da se pridje upravo suprotno od ovoga sto vi navodite. Naime mi kao krajnji potrosaci moramo da pokrenemo "revoluciju" jer nema vise cekanja. Kako? Pa jednostavno pokusajem da se skinemo sa mreze ili da iz iste uzimamo minimum energije a da kad god mozemo vracamo istu u mrezu postavljanjem solarnih panela, ugradnjom geotermalne energije gde god je to moguce, postavljanjem vetrenjaca. Pokretanjem privatne inicijative u tom pravcu. Insistiranjem da se omoguci sto vise javnih stanica, punionica na solarnu energiju, dakle ne vezano za mrezu pa i time da budu u privatnom vlasnistvu. Tu drzava moze da pomogne regulisanjem te oblasti zakonski. Recimo zasto ne bi bilo moguce da neko ko to hoce investira u privatne punionice od po 10-20KW i da to bude mali biznis a da iste budu postavljene na javnim mestima. Ovo je jako opsirna tema i moglo bi se o ovome...tu je i energija iz gorivih celija. Postojeca tehnologija omogucava upotrebu generetora na gorivu celiju koji koriste prirodni gas kao izvor za hidrogen i to se vec u Americi koristu u kucnoj upotrebi, produkt je struja i topla voda, dakle grejanje i struja. Treba samo krenuti. Ponavljam da ako sedimo i cekamo da nam Elektrodistribucija donese energiju ili da nam drzava uradi nesto to necemo nikada docekati.

CarloNS

pre 9 godina

(Dalibor, 28. decembar 2014 23:46)

U automobilima je prosečno iskorišćenje energije oko 19% tako da je pitanje šta je bolje. U termoelektranama postoji bolja kontrola zagađenja (bar bi trebala da bude). Energija koja se ne iskoristi za struju (toplota) koristi se uglavnom za daljinsko grejanje. Kod automobila oko 80% energije prospe se u vazduh u vidu toplote.

Dvostepeni autonomni screwball izumitelj

pre 9 godina

"zar dok prednji tockovi (npr) vuku i trose baterije nebi zadnji da ih nadopunjuju ili cak proizvode dostatnu struju za rad elektromotora "

To već postoji, izumeo čovek po imenu Veljko Milković, najveći srpski pronalazač još od Žarka Radosavljevića.

Dalibor

pre 9 godina

Nema električnih automobila, jer ne postoji država koja ima energetski potencijal ni za 10% električnih automobila. A i efekti masovne upotrebe su diskutabilni.

Konkretno za Srbiju, efikasnost termoelektrana je oko 33%. Od utičnice do točkova u idealnim uslovima stigne oko 70% energije, dakle od elektrane do točka najviše 23%, realno oko 15-17% pogotovo ako bi se koristilo brzo punjenje. Prema tome, ekološki efekat u Srbiji bi bio negativan. Za brzo punjenje novih baterija je neophodan trofazni priključak 63A što bi u računu za struju značilo 2.235 dinara samo za angažovanu snagu. To je što se Srbije tiče. U inostranstvu zbog visokih cena električne energije isplativost upotrebe električnih automobila je na još nižem nivou. Inače, u ceni goriva najveći deo čine akcize, a retko koja država naplaćuje akcize na električnu energiju, što će se sigurno desiti ako potrošnja znatno poraste. Ne postoji ni jedan izvor električne energije bez štetnih ekoloških efekata. Solarni paneli i vetrogeneratori se ne prave čistom energijom itd.

Sve ovo ne znači da ne treba da se radi na električnim automobilima, samo je besmisleno postavljati pitanja masovne proizvodnje i izmišljati teorije zavere. Razvoj i primena teče baš onako kako treba sa adekvatnim dugoročnim ciljevima. U narednih 20 do 30 godina treba forsirati vozila sa hibridnim pogonom i što pre spustiti potrošnju goriva ispod 2l/100km

yappy.ns

pre 9 godina

Nisam neki inzinjer, aliiii...zar dok prednji tockovi (npr) vuku i trose baterije nebi zadnji da ih nadopunjuju ili cak proizvode dostatnu struju za rad elektromotora po principu odnosa zubaca na zupcanicima koji pokrecu proizvodjace struje (alternatori ili kako se vec zovu). A napraviti, dizajnirati, neki manji gradski autic nije sveto pismo. Komsije iz HRe su imale uspesan pokusaj, cak je i lep autic bio. Secam se zadnja "svetla" su bila u obliku x ... Cini mi se da su baterije potencijalni ekoloski problem, ono zbod odlaganja i reciklaze.

HIDROELEKTRANE SRBIJE

pre 9 godina

Zamislite tisinu u gradu, a cuje se koje kude po neka skripa kocnica i fijuk vetra pri prolasku auta pored. Jos u Srbiji nigde nisam video da neko vozi el. auto, a i kako bi kada kod nas (koliko sam upucen) nema na pumpama elektricno punjenje. Svakako da je prednost ovih automobila ta sto auto mozete tokom noci da napunite kod kuce, a zatim ako prelazite vece kilometraze da ga dopunite na nekoj od pumpi. Jedva cekam kada ce nasa zemlja imati sluha za poreske olaksice i subvencije po pitanju ove tehnologije. Ipak smo ove godine zbog ogromne kolicine padavina, proizveli verovatno maksimalnu kolicinu el. energije. Sad zamislite koliko bi kod nas bilo isplatljivije voziti na struju u odnosu na benzin i dizel koji uvozimo! Takodje bi cena goriva znacajno pala kada bi imali konkurenciju elektro pumpi.

Zoran

pre 9 godina

To ce narod da kupuje kada prestanu da se prave benzinci i dizelasi i svi ostali(vodonik, gas,...). Samo ako moraju da kupe. Sa druge strane automehanicari ce da izgube posao, masa. Obrni okreni to se nikom ne isplati.

Zoran

pre 9 godina

Ima nas koji ne padamo na teoriju i ne gledamo u Teslu kao na vanzemaljsko bice. Prvo kilometraza koja moze da se predje sa jednim punjenjem je teoretska, odbiji 20%. Punjenje baterija traje dugo, a covek koji zeli automobil zeli ga zbog slobode kretanja i nogranicenosti. Benzin nije bio skup ni kad je bio skuplji, kamoli sada.

Struja nema buducnost za automobile osim u gradskom prevozu, vozovi i tako to.

Mladen

pre 9 godina

U svim modelima je baterija 100% zamenljiva i 99% se reciklira . Za 10 godina kada bude dovoljno starih baterija bice dovoljno jeftinog litijuma za jeftine nove baterije . Inace , guglajte jadarit . Sto se Tesle tice , osim dozivotnog besplatnog punjenja od pola sata za 80% sto je oko 400km ili 4 sata voznje kada ionako svako normalan mora da odmori , od pre neki dan nude i zamenu baterije koja traje 90s i kosta 'koliko i prosecan pun reservoar' ili oko 50 evra . Ako odete na njihov sajt ,videce te da planiraju punjac u BG i Nisu sledece godine ka Instabulu , odnosno krajem godine jos i na Zlatiboru , Dubrovniku , Skoplju i Solunu . Baterije se sve isporuce sa vecim kapacitetom od navedenog , ne pune se do kraja i za korisnika domet ne opada u garanciji . A sto se odrzavanja tice , potrosni materijal su gume , brisaci i filter za vazduh klime . Zbog regenerativnog kocenja meh. kocnice se koriste samo u izuzetnim situacijama i traju vecno . Skoljku na sasiji drzi par srafova ko na Bubi , a motor tezak 60kg je deo ko deo i kosta mozda 1000 evra .

iznogud

pre 9 godina

@sajber
Elektricna energija se koristi i za vadjenje nafte i proizvodnju derivata, pa niko to ne pita. Takodje, postoje neograniceni obnovljivi izvori energije, kao sto je solarna, hidro i energija verta ili vodenih struja.
Inace, da imam pare i da je u Srbiji imalo zastupljena potrebna infrastruktura za ovo, odmah bi kupio Teslu.

niko vazan

pre 9 godina

Velike naftne kompanije veoma uticu na celu pricu, od fora da nisu dovoljno ergonomicni, da su bazerije skupe, te sto uticu na dizajnere da ih prave ovako ruzne. Kada bi si elektro automobili bili indenticni naftnim mogelima po dizajnu, kao sto je Mercedes uradio sa elektricnimmodelom SLS, vise bi se prodavali.

Milan

pre 9 godina

Pa to je sjajna vest. Zar da razmisljam kad ce da mi oslabe baterije i sta ce da se desi kad nesto odkaze, koje su cene tih popravki? To je sve toooliko komplikovano da je to katastrofa i kako npr da neko odputuje iz Nemacke za Srbiju, kad mu je domet lupam 100km.

sajber

pre 9 godina

ljudi kazite mi, da li se struja pravi iz vazduha ili iz uglja i koji je globalni stepen korisnosti sistema elektrana- mreža-auto? :) hvala

Neko

pre 9 godina

Nije to loše uopšte, ali ipak pošto sam po malo "petrolhead", ne bih mogao bez onog zvuka motora(benzinca). Do duše, sad sam mlad. Verovatno ću i ja razmišljati kao i ostali komentatori kad ostarim malo. :)

klipnjaca

pre 9 godina

Tehnologija baterija je dostigla vrhunac. Ovaj domet koji elektricni automobili danas imaju je maksimum, sve dok se ne desi neka velika revolucija u tom pogledu. Elektricni automobili su preskupi. Za sada su samo skupi statusni simboli za bogatase. Tako da nema od elektricnih automobila nista u skorijoj buducnosti. Ultimativno, naravno, automobili koje pokrecu motori sa unutrasnjim sagorevanjem ce nestati, nazalost mislim da ja necu doziveti da to vidim.

solarijum

pre 9 godina

Problem sa baterijam je i pad kapaciteta. Kapacitet baterije nije isti na početku i posle tri godine, ma koliko god da je napredovala tehnologija.
Takođe zimi se mnogo brže prazni baterija. Kiliko nas ima bar garažno mesto u zatvorenom prostoru.
Takođe i visoke temperature utiču na životni vek baterije.
Mislim da svi sadašnji prodavci što bi se reklo od mobilnih telefona pa do automobila kriju kriju sve te uticaje na bateriju kao zmija noge.

Zeljko

pre 9 godina

Prosta racunica: ja vozim Toyotu Korolu vec 11 godina i za to vreme sam platio goriva otprilike $21,000 dolara. Auto je kostao $22,000 sto je ukupno $43,0000 (CAD). E sada zelja mi je da kupin Nisan Leaf. Novu generaciju najavljuju sa povecanom autonomijom na preko 300km a meni je potreban auto koji moze da ima autonomiju od minimalno $260km. Napominjem da zivim u Kanadi i da su razdaljine, prosecne bar 3 do 4 puta vece nego recimo u Beogradu. Ako bih sada kupio Leaf on bi me izasao negde oko $28,0000 sa povracajem koji mi drzava daje od $8,500. Za deset godina cak i da promenim baterije opet bi mi ostalo par hiljada ili kad sracunamo potrosenu struju u najgorem slucaju bih bio na nuli. Svima koje brine baterija ista ne mora da se menja posle 8-10g. Vec joj samo slabi kapacitet ali i dalje moze da se vozi nekoliko godina. Zakljucite sami. Moj je problem konkretno sto Leef sada ima domet od oko 180km a to meni licno ne odgovara. On bi bio idealan za Srpsko trziste kada bi vlada izglasala povracaj prilikom kupovine pa makar i manji. ja nikako ne kapiram kako niko u Srbiji nije pokrenuo proizvodnju domaceg elektroautomobila sa Kineskim baterijama? Ako nije u pitanju teorija zavere da li to znaci da smo kao nacija stvarno toliko inertni i da samo cekamo da nam to neko drugi pokrene? Ja duboko verujem da bi elektro auto domace proizvodnje u Srbiji bio hit.

popovicvl

pre 9 godina

Zamislite auto kojem ne treba menajti ulje, filtere, kaiseve, turbine, ventile, dihtunge, antifriz, dizne, zamajce, korpe, lamele, pumpe, creva, zatezace... To je elektricni pogon.

Baterija je uvek zamenljiva, nije istina da kad propadne baterija propada auto. S'tim ako se kupi polovan elektricni auto, podrazumeva se da ce biti potrebe promeniti bateriju, ali nakon 5 ili vise godina moze samo da se zameni samo jacom i boljom.

Baterije ce biti sve gusce i jeftinije.

Coa

pre 9 godina

Prosto
Gorivo jos uvek nije dovoljno skupo a baterije jos uvek nisu dovoljno jeftine/sigurne i kompaktne. Inace vlasnik sam elektricnog vozila koje sam sam slozio i znam problematiku u celini. Ne mora se izdvojiti ogroman novac da bi se vozilo na struju. Ja sam kupio stari auto sa pogonom na svim tockovima, napred mi je ostao benzinac i on tera prednje tockove a pozadi sam odspojio gardan i na njegovo mesto na diferncijalu sam uz odredjene modifikacije prikacio trofazni BLC motor od 5kw koji kratkotrajno moze dati 15kw snage. Baterije sam kupio 5kw/h Rc Lipo iz Kine (to su baterije koje se koriste za raznorzne modele na daljinsku kontrolu) koje mi daju dovoljno dometa da za krace vozne po gradu a za dalje palim benzica napred. Auto kida na ubrzanju kada rade i benzinac i elektro motor u tandemu a sve to me je kostalo zajedno sa automobilom oko 4500e i naravno izbegao sam sve ateste peripetje jer sam zadrzao benzinca a retko kad ga koristim :)

Pero

pre 9 godina

Elektricni automobili su mesavina cene i dizajna. Ako izuzmemo Teslu, Mercedes i BMW, sve ostalo sto ide na struju blago receno ne lici ninasta, a uz to i kosta onako posteno. Sto se tice Tesle, Mercedesa i BMW-a, tu dizajn nije problem ali jeste cena.
Elektricni Mercedes i BMW i3 kostaju po 41000$ sto je skoro pa 335i ili C300 4matic. Dakle jedno od najjacih izdanja iz C segmenta. A i8 sa cenom od 135000$ je jedan od najskupljih modela koje BMW nudi (samo 760Li je skuplji i to za celih 6000$!), a d ane kazem da se za te novce moze uzeti i S63 AMG. Doduse u celoj prici Tesla se jos i cini da je dzabe kad se uzme da kosta "samo" 71000$ sto je skoro pa isto koliko i serija 7 i 6GC, da ne kazem da se za te novce moze kupiti M3/4. . . Dakle, najveci problem su nenormalne i ne srazmerne cene! Kad se one unormale i uravnoteze onda se moze pricati o povecanju prodaje, a do tad bice samo luksuz. . .

Anonymous

pre 9 godina

Upotrebljiva autonomija? Za 90% vozila do 200km (izuzetak Tesla-košta ipak mnogi više od Leafa ili sličnih modela).
Životni vek baterije? Do 7 godina. To znači i životni vek auta je toliki pošto je baterija najvrednija stvar na istom-rezidualna tržišna vrednost takvog auta nakon otkaza baterije- 0!
Gorivne ćelije su budućnost dok naftaši još ne izumru. Baterije nisu i neće uspeti napraviti potrebnu revoluciju.

čik pogodi ko sam

pre 9 godina

Kad iz gradskog autobusa pređem u trolu, pa onaj mir i tišina umesto brundanja, pa milina dok se voziš i uspevaš da razgovaraš, da čuješ muziku ili da čitaš, e ta milina će vladati ulicama kad svi pređu na električne automobile, stanari prometnih ulica konačno će moći spavati, a deca nam neće više kašljati kad ih izvedemo na ulice. Nažalost, verujem da usavršavanje električnih i razvoj drugih alternativnih motora namerno koče velike naftne sile i da će to i činiti još jedno dvesta godina dok ne prodaju sve preostale prirodne rezerve. A onda će nam ponuditi novi revolucionarni proizvod, koji će odjednom postati superpouzdan - elektromotor.

Dragan

pre 9 godina

Nadati se da ce neko da kupi toliko skupo auto zbog ekologije je neracionalno.Kupce interesuje samo sto dobijaju za ulozeni novac. Kada budu pristupacniji struja ce da poskupi i docice na isto kao sadasnji automobili.Da bi se isplatio elektricni auto danas treba da se predje preko 300.000 km sto je tesko zamislivo uz sadasnju autonomiju i elektricne pumpe.

Laki

pre 9 godina

Auto samo na el pogon je čist luksuz. Takođe kako ovi lažu oko potrošnje na 100km, tako ovi još žešće lažu oko toga kolika je autonomija sa punim kapacitetom baterije.

да да

pre 9 godina

Када цена половног са новим кинеским батеријама падне на око три хиљаде евра,куповаће се, барем у србистану !

lecic89@aol.com

pre 9 godina

Sem Tesle automobili na struju su jako cudnog dizajna, i to se vecini ljudi ne svidja. Bez povlastica nece da ih kupe ni oni koje apsolutno ne iteresuje dizajn vec im sluze uskljucivo za prevoz od a do tacke b.

lecic89@aol.com

pre 9 godina

Sem Tesle automobili na struju su jako cudnog dizajna, i to se vecini ljudi ne svidja. Bez povlastica nece da ih kupe ni oni koje apsolutno ne iteresuje dizajn vec im sluze uskljucivo za prevoz od a do tacke b.

да да

pre 9 godina

Када цена половног са новим кинеским батеријама падне на око три хиљаде евра,куповаће се, барем у србистану !

popovicvl

pre 9 godina

Zamislite auto kojem ne treba menajti ulje, filtere, kaiseve, turbine, ventile, dihtunge, antifriz, dizne, zamajce, korpe, lamele, pumpe, creva, zatezace... To je elektricni pogon.

Baterija je uvek zamenljiva, nije istina da kad propadne baterija propada auto. S'tim ako se kupi polovan elektricni auto, podrazumeva se da ce biti potrebe promeniti bateriju, ali nakon 5 ili vise godina moze samo da se zameni samo jacom i boljom.

Baterije ce biti sve gusce i jeftinije.

čik pogodi ko sam

pre 9 godina

Kad iz gradskog autobusa pređem u trolu, pa onaj mir i tišina umesto brundanja, pa milina dok se voziš i uspevaš da razgovaraš, da čuješ muziku ili da čitaš, e ta milina će vladati ulicama kad svi pređu na električne automobile, stanari prometnih ulica konačno će moći spavati, a deca nam neće više kašljati kad ih izvedemo na ulice. Nažalost, verujem da usavršavanje električnih i razvoj drugih alternativnih motora namerno koče velike naftne sile i da će to i činiti još jedno dvesta godina dok ne prodaju sve preostale prirodne rezerve. A onda će nam ponuditi novi revolucionarni proizvod, koji će odjednom postati superpouzdan - elektromotor.

Coa

pre 9 godina

Prosto
Gorivo jos uvek nije dovoljno skupo a baterije jos uvek nisu dovoljno jeftine/sigurne i kompaktne. Inace vlasnik sam elektricnog vozila koje sam sam slozio i znam problematiku u celini. Ne mora se izdvojiti ogroman novac da bi se vozilo na struju. Ja sam kupio stari auto sa pogonom na svim tockovima, napred mi je ostao benzinac i on tera prednje tockove a pozadi sam odspojio gardan i na njegovo mesto na diferncijalu sam uz odredjene modifikacije prikacio trofazni BLC motor od 5kw koji kratkotrajno moze dati 15kw snage. Baterije sam kupio 5kw/h Rc Lipo iz Kine (to su baterije koje se koriste za raznorzne modele na daljinsku kontrolu) koje mi daju dovoljno dometa da za krace vozne po gradu a za dalje palim benzica napred. Auto kida na ubrzanju kada rade i benzinac i elektro motor u tandemu a sve to me je kostalo zajedno sa automobilom oko 4500e i naravno izbegao sam sve ateste peripetje jer sam zadrzao benzinca a retko kad ga koristim :)

Laki

pre 9 godina

Auto samo na el pogon je čist luksuz. Takođe kako ovi lažu oko potrošnje na 100km, tako ovi još žešće lažu oko toga kolika je autonomija sa punim kapacitetom baterije.

Dragan

pre 9 godina

Nadati se da ce neko da kupi toliko skupo auto zbog ekologije je neracionalno.Kupce interesuje samo sto dobijaju za ulozeni novac. Kada budu pristupacniji struja ce da poskupi i docice na isto kao sadasnji automobili.Da bi se isplatio elektricni auto danas treba da se predje preko 300.000 km sto je tesko zamislivo uz sadasnju autonomiju i elektricne pumpe.

Pero

pre 9 godina

Elektricni automobili su mesavina cene i dizajna. Ako izuzmemo Teslu, Mercedes i BMW, sve ostalo sto ide na struju blago receno ne lici ninasta, a uz to i kosta onako posteno. Sto se tice Tesle, Mercedesa i BMW-a, tu dizajn nije problem ali jeste cena.
Elektricni Mercedes i BMW i3 kostaju po 41000$ sto je skoro pa 335i ili C300 4matic. Dakle jedno od najjacih izdanja iz C segmenta. A i8 sa cenom od 135000$ je jedan od najskupljih modela koje BMW nudi (samo 760Li je skuplji i to za celih 6000$!), a d ane kazem da se za te novce moze uzeti i S63 AMG. Doduse u celoj prici Tesla se jos i cini da je dzabe kad se uzme da kosta "samo" 71000$ sto je skoro pa isto koliko i serija 7 i 6GC, da ne kazem da se za te novce moze kupiti M3/4. . . Dakle, najveci problem su nenormalne i ne srazmerne cene! Kad se one unormale i uravnoteze onda se moze pricati o povecanju prodaje, a do tad bice samo luksuz. . .

Zeljko

pre 9 godina

Prosta racunica: ja vozim Toyotu Korolu vec 11 godina i za to vreme sam platio goriva otprilike $21,000 dolara. Auto je kostao $22,000 sto je ukupno $43,0000 (CAD). E sada zelja mi je da kupin Nisan Leaf. Novu generaciju najavljuju sa povecanom autonomijom na preko 300km a meni je potreban auto koji moze da ima autonomiju od minimalno $260km. Napominjem da zivim u Kanadi i da su razdaljine, prosecne bar 3 do 4 puta vece nego recimo u Beogradu. Ako bih sada kupio Leaf on bi me izasao negde oko $28,0000 sa povracajem koji mi drzava daje od $8,500. Za deset godina cak i da promenim baterije opet bi mi ostalo par hiljada ili kad sracunamo potrosenu struju u najgorem slucaju bih bio na nuli. Svima koje brine baterija ista ne mora da se menja posle 8-10g. Vec joj samo slabi kapacitet ali i dalje moze da se vozi nekoliko godina. Zakljucite sami. Moj je problem konkretno sto Leef sada ima domet od oko 180km a to meni licno ne odgovara. On bi bio idealan za Srpsko trziste kada bi vlada izglasala povracaj prilikom kupovine pa makar i manji. ja nikako ne kapiram kako niko u Srbiji nije pokrenuo proizvodnju domaceg elektroautomobila sa Kineskim baterijama? Ako nije u pitanju teorija zavere da li to znaci da smo kao nacija stvarno toliko inertni i da samo cekamo da nam to neko drugi pokrene? Ja duboko verujem da bi elektro auto domace proizvodnje u Srbiji bio hit.

sajber

pre 9 godina

ljudi kazite mi, da li se struja pravi iz vazduha ili iz uglja i koji je globalni stepen korisnosti sistema elektrana- mreža-auto? :) hvala

Anonymous

pre 9 godina

Upotrebljiva autonomija? Za 90% vozila do 200km (izuzetak Tesla-košta ipak mnogi više od Leafa ili sličnih modela).
Životni vek baterije? Do 7 godina. To znači i životni vek auta je toliki pošto je baterija najvrednija stvar na istom-rezidualna tržišna vrednost takvog auta nakon otkaza baterije- 0!
Gorivne ćelije su budućnost dok naftaši još ne izumru. Baterije nisu i neće uspeti napraviti potrebnu revoluciju.

solarijum

pre 9 godina

Problem sa baterijam je i pad kapaciteta. Kapacitet baterije nije isti na početku i posle tri godine, ma koliko god da je napredovala tehnologija.
Takođe zimi se mnogo brže prazni baterija. Kiliko nas ima bar garažno mesto u zatvorenom prostoru.
Takođe i visoke temperature utiču na životni vek baterije.
Mislim da svi sadašnji prodavci što bi se reklo od mobilnih telefona pa do automobila kriju kriju sve te uticaje na bateriju kao zmija noge.

Neko

pre 9 godina

Nije to loše uopšte, ali ipak pošto sam po malo "petrolhead", ne bih mogao bez onog zvuka motora(benzinca). Do duše, sad sam mlad. Verovatno ću i ja razmišljati kao i ostali komentatori kad ostarim malo. :)

klipnjaca

pre 9 godina

Tehnologija baterija je dostigla vrhunac. Ovaj domet koji elektricni automobili danas imaju je maksimum, sve dok se ne desi neka velika revolucija u tom pogledu. Elektricni automobili su preskupi. Za sada su samo skupi statusni simboli za bogatase. Tako da nema od elektricnih automobila nista u skorijoj buducnosti. Ultimativno, naravno, automobili koje pokrecu motori sa unutrasnjim sagorevanjem ce nestati, nazalost mislim da ja necu doziveti da to vidim.

Mladen

pre 9 godina

U svim modelima je baterija 100% zamenljiva i 99% se reciklira . Za 10 godina kada bude dovoljno starih baterija bice dovoljno jeftinog litijuma za jeftine nove baterije . Inace , guglajte jadarit . Sto se Tesle tice , osim dozivotnog besplatnog punjenja od pola sata za 80% sto je oko 400km ili 4 sata voznje kada ionako svako normalan mora da odmori , od pre neki dan nude i zamenu baterije koja traje 90s i kosta 'koliko i prosecan pun reservoar' ili oko 50 evra . Ako odete na njihov sajt ,videce te da planiraju punjac u BG i Nisu sledece godine ka Instabulu , odnosno krajem godine jos i na Zlatiboru , Dubrovniku , Skoplju i Solunu . Baterije se sve isporuce sa vecim kapacitetom od navedenog , ne pune se do kraja i za korisnika domet ne opada u garanciji . A sto se odrzavanja tice , potrosni materijal su gume , brisaci i filter za vazduh klime . Zbog regenerativnog kocenja meh. kocnice se koriste samo u izuzetnim situacijama i traju vecno . Skoljku na sasiji drzi par srafova ko na Bubi , a motor tezak 60kg je deo ko deo i kosta mozda 1000 evra .

iznogud

pre 9 godina

@sajber
Elektricna energija se koristi i za vadjenje nafte i proizvodnju derivata, pa niko to ne pita. Takodje, postoje neograniceni obnovljivi izvori energije, kao sto je solarna, hidro i energija verta ili vodenih struja.
Inace, da imam pare i da je u Srbiji imalo zastupljena potrebna infrastruktura za ovo, odmah bi kupio Teslu.

Zoran

pre 9 godina

Ima nas koji ne padamo na teoriju i ne gledamo u Teslu kao na vanzemaljsko bice. Prvo kilometraza koja moze da se predje sa jednim punjenjem je teoretska, odbiji 20%. Punjenje baterija traje dugo, a covek koji zeli automobil zeli ga zbog slobode kretanja i nogranicenosti. Benzin nije bio skup ni kad je bio skuplji, kamoli sada.

Struja nema buducnost za automobile osim u gradskom prevozu, vozovi i tako to.

HIDROELEKTRANE SRBIJE

pre 9 godina

Zamislite tisinu u gradu, a cuje se koje kude po neka skripa kocnica i fijuk vetra pri prolasku auta pored. Jos u Srbiji nigde nisam video da neko vozi el. auto, a i kako bi kada kod nas (koliko sam upucen) nema na pumpama elektricno punjenje. Svakako da je prednost ovih automobila ta sto auto mozete tokom noci da napunite kod kuce, a zatim ako prelazite vece kilometraze da ga dopunite na nekoj od pumpi. Jedva cekam kada ce nasa zemlja imati sluha za poreske olaksice i subvencije po pitanju ove tehnologije. Ipak smo ove godine zbog ogromne kolicine padavina, proizveli verovatno maksimalnu kolicinu el. energije. Sad zamislite koliko bi kod nas bilo isplatljivije voziti na struju u odnosu na benzin i dizel koji uvozimo! Takodje bi cena goriva znacajno pala kada bi imali konkurenciju elektro pumpi.

Dalibor

pre 9 godina

Nema električnih automobila, jer ne postoji država koja ima energetski potencijal ni za 10% električnih automobila. A i efekti masovne upotrebe su diskutabilni.

Konkretno za Srbiju, efikasnost termoelektrana je oko 33%. Od utičnice do točkova u idealnim uslovima stigne oko 70% energije, dakle od elektrane do točka najviše 23%, realno oko 15-17% pogotovo ako bi se koristilo brzo punjenje. Prema tome, ekološki efekat u Srbiji bi bio negativan. Za brzo punjenje novih baterija je neophodan trofazni priključak 63A što bi u računu za struju značilo 2.235 dinara samo za angažovanu snagu. To je što se Srbije tiče. U inostranstvu zbog visokih cena električne energije isplativost upotrebe električnih automobila je na još nižem nivou. Inače, u ceni goriva najveći deo čine akcize, a retko koja država naplaćuje akcize na električnu energiju, što će se sigurno desiti ako potrošnja znatno poraste. Ne postoji ni jedan izvor električne energije bez štetnih ekoloških efekata. Solarni paneli i vetrogeneratori se ne prave čistom energijom itd.

Sve ovo ne znači da ne treba da se radi na električnim automobilima, samo je besmisleno postavljati pitanja masovne proizvodnje i izmišljati teorije zavere. Razvoj i primena teče baš onako kako treba sa adekvatnim dugoročnim ciljevima. U narednih 20 do 30 godina treba forsirati vozila sa hibridnim pogonom i što pre spustiti potrošnju goriva ispod 2l/100km

Dvostepeni autonomni screwball izumitelj

pre 9 godina

"zar dok prednji tockovi (npr) vuku i trose baterije nebi zadnji da ih nadopunjuju ili cak proizvode dostatnu struju za rad elektromotora "

To već postoji, izumeo čovek po imenu Veljko Milković, najveći srpski pronalazač još od Žarka Radosavljevića.

CarloNS

pre 9 godina

(Dalibor, 28. decembar 2014 23:46)

U automobilima je prosečno iskorišćenje energije oko 19% tako da je pitanje šta je bolje. U termoelektranama postoji bolja kontrola zagađenja (bar bi trebala da bude). Energija koja se ne iskoristi za struju (toplota) koristi se uglavnom za daljinsko grejanje. Kod automobila oko 80% energije prospe se u vazduh u vidu toplote.

Milan

pre 9 godina

Pa to je sjajna vest. Zar da razmisljam kad ce da mi oslabe baterije i sta ce da se desi kad nesto odkaze, koje su cene tih popravki? To je sve toooliko komplikovano da je to katastrofa i kako npr da neko odputuje iz Nemacke za Srbiju, kad mu je domet lupam 100km.

niko vazan

pre 9 godina

Velike naftne kompanije veoma uticu na celu pricu, od fora da nisu dovoljno ergonomicni, da su bazerije skupe, te sto uticu na dizajnere da ih prave ovako ruzne. Kada bi si elektro automobili bili indenticni naftnim mogelima po dizajnu, kao sto je Mercedes uradio sa elektricnimmodelom SLS, vise bi se prodavali.

Zoran

pre 9 godina

To ce narod da kupuje kada prestanu da se prave benzinci i dizelasi i svi ostali(vodonik, gas,...). Samo ako moraju da kupe. Sa druge strane automehanicari ce da izgube posao, masa. Obrni okreni to se nikom ne isplati.

yappy.ns

pre 9 godina

Nisam neki inzinjer, aliiii...zar dok prednji tockovi (npr) vuku i trose baterije nebi zadnji da ih nadopunjuju ili cak proizvode dostatnu struju za rad elektromotora po principu odnosa zubaca na zupcanicima koji pokrecu proizvodjace struje (alternatori ili kako se vec zovu). A napraviti, dizajnirati, neki manji gradski autic nije sveto pismo. Komsije iz HRe su imale uspesan pokusaj, cak je i lep autic bio. Secam se zadnja "svetla" su bila u obliku x ... Cini mi se da su baterije potencijalni ekoloski problem, ono zbod odlaganja i reciklaze.

Zeljko

pre 9 godina

@Dalibor
Dalibor, drago mi je da neko komentarise pa makar i konzervativno. Dakle vas komentar upravo polazi od pasivnog gledanja na stvari. U Srbiji kao i bilo gde drugde na svetu treba da se pridje upravo suprotno od ovoga sto vi navodite. Naime mi kao krajnji potrosaci moramo da pokrenemo "revoluciju" jer nema vise cekanja. Kako? Pa jednostavno pokusajem da se skinemo sa mreze ili da iz iste uzimamo minimum energije a da kad god mozemo vracamo istu u mrezu postavljanjem solarnih panela, ugradnjom geotermalne energije gde god je to moguce, postavljanjem vetrenjaca. Pokretanjem privatne inicijative u tom pravcu. Insistiranjem da se omoguci sto vise javnih stanica, punionica na solarnu energiju, dakle ne vezano za mrezu pa i time da budu u privatnom vlasnistvu. Tu drzava moze da pomogne regulisanjem te oblasti zakonski. Recimo zasto ne bi bilo moguce da neko ko to hoce investira u privatne punionice od po 10-20KW i da to bude mali biznis a da iste budu postavljene na javnim mestima. Ovo je jako opsirna tema i moglo bi se o ovome...tu je i energija iz gorivih celija. Postojeca tehnologija omogucava upotrebu generetora na gorivu celiju koji koriste prirodni gas kao izvor za hidrogen i to se vec u Americi koristu u kucnoj upotrebi, produkt je struja i topla voda, dakle grejanje i struja. Treba samo krenuti. Ponavljam da ako sedimo i cekamo da nam Elektrodistribucija donese energiju ili da nam drzava uradi nesto to necemo nikada docekati.

Anonymous

pre 9 godina

Upotrebljiva autonomija? Za 90% vozila do 200km (izuzetak Tesla-košta ipak mnogi više od Leafa ili sličnih modela).
Životni vek baterije? Do 7 godina. To znači i životni vek auta je toliki pošto je baterija najvrednija stvar na istom-rezidualna tržišna vrednost takvog auta nakon otkaza baterije- 0!
Gorivne ćelije su budućnost dok naftaši još ne izumru. Baterije nisu i neće uspeti napraviti potrebnu revoluciju.

да да

pre 9 godina

Када цена половног са новим кинеским батеријама падне на око три хиљаде евра,куповаће се, барем у србистану !

Zoran

pre 9 godina

Ima nas koji ne padamo na teoriju i ne gledamo u Teslu kao na vanzemaljsko bice. Prvo kilometraza koja moze da se predje sa jednim punjenjem je teoretska, odbiji 20%. Punjenje baterija traje dugo, a covek koji zeli automobil zeli ga zbog slobode kretanja i nogranicenosti. Benzin nije bio skup ni kad je bio skuplji, kamoli sada.

Struja nema buducnost za automobile osim u gradskom prevozu, vozovi i tako to.

klipnjaca

pre 9 godina

Tehnologija baterija je dostigla vrhunac. Ovaj domet koji elektricni automobili danas imaju je maksimum, sve dok se ne desi neka velika revolucija u tom pogledu. Elektricni automobili su preskupi. Za sada su samo skupi statusni simboli za bogatase. Tako da nema od elektricnih automobila nista u skorijoj buducnosti. Ultimativno, naravno, automobili koje pokrecu motori sa unutrasnjim sagorevanjem ce nestati, nazalost mislim da ja necu doziveti da to vidim.

Dragan

pre 9 godina

Nadati se da ce neko da kupi toliko skupo auto zbog ekologije je neracionalno.Kupce interesuje samo sto dobijaju za ulozeni novac. Kada budu pristupacniji struja ce da poskupi i docice na isto kao sadasnji automobili.Da bi se isplatio elektricni auto danas treba da se predje preko 300.000 km sto je tesko zamislivo uz sadasnju autonomiju i elektricne pumpe.

popovicvl

pre 9 godina

Zamislite auto kojem ne treba menajti ulje, filtere, kaiseve, turbine, ventile, dihtunge, antifriz, dizne, zamajce, korpe, lamele, pumpe, creva, zatezace... To je elektricni pogon.

Baterija je uvek zamenljiva, nije istina da kad propadne baterija propada auto. S'tim ako se kupi polovan elektricni auto, podrazumeva se da ce biti potrebe promeniti bateriju, ali nakon 5 ili vise godina moze samo da se zameni samo jacom i boljom.

Baterije ce biti sve gusce i jeftinije.

Milan

pre 9 godina

Pa to je sjajna vest. Zar da razmisljam kad ce da mi oslabe baterije i sta ce da se desi kad nesto odkaze, koje su cene tih popravki? To je sve toooliko komplikovano da je to katastrofa i kako npr da neko odputuje iz Nemacke za Srbiju, kad mu je domet lupam 100km.

Laki

pre 9 godina

Auto samo na el pogon je čist luksuz. Takođe kako ovi lažu oko potrošnje na 100km, tako ovi još žešće lažu oko toga kolika je autonomija sa punim kapacitetom baterije.

sajber

pre 9 godina

ljudi kazite mi, da li se struja pravi iz vazduha ili iz uglja i koji je globalni stepen korisnosti sistema elektrana- mreža-auto? :) hvala

Coa

pre 9 godina

Prosto
Gorivo jos uvek nije dovoljno skupo a baterije jos uvek nisu dovoljno jeftine/sigurne i kompaktne. Inace vlasnik sam elektricnog vozila koje sam sam slozio i znam problematiku u celini. Ne mora se izdvojiti ogroman novac da bi se vozilo na struju. Ja sam kupio stari auto sa pogonom na svim tockovima, napred mi je ostao benzinac i on tera prednje tockove a pozadi sam odspojio gardan i na njegovo mesto na diferncijalu sam uz odredjene modifikacije prikacio trofazni BLC motor od 5kw koji kratkotrajno moze dati 15kw snage. Baterije sam kupio 5kw/h Rc Lipo iz Kine (to su baterije koje se koriste za raznorzne modele na daljinsku kontrolu) koje mi daju dovoljno dometa da za krace vozne po gradu a za dalje palim benzica napred. Auto kida na ubrzanju kada rade i benzinac i elektro motor u tandemu a sve to me je kostalo zajedno sa automobilom oko 4500e i naravno izbegao sam sve ateste peripetje jer sam zadrzao benzinca a retko kad ga koristim :)

niko vazan

pre 9 godina

Velike naftne kompanije veoma uticu na celu pricu, od fora da nisu dovoljno ergonomicni, da su bazerije skupe, te sto uticu na dizajnere da ih prave ovako ruzne. Kada bi si elektro automobili bili indenticni naftnim mogelima po dizajnu, kao sto je Mercedes uradio sa elektricnimmodelom SLS, vise bi se prodavali.

Zoran

pre 9 godina

To ce narod da kupuje kada prestanu da se prave benzinci i dizelasi i svi ostali(vodonik, gas,...). Samo ako moraju da kupe. Sa druge strane automehanicari ce da izgube posao, masa. Obrni okreni to se nikom ne isplati.

Pero

pre 9 godina

Elektricni automobili su mesavina cene i dizajna. Ako izuzmemo Teslu, Mercedes i BMW, sve ostalo sto ide na struju blago receno ne lici ninasta, a uz to i kosta onako posteno. Sto se tice Tesle, Mercedesa i BMW-a, tu dizajn nije problem ali jeste cena.
Elektricni Mercedes i BMW i3 kostaju po 41000$ sto je skoro pa 335i ili C300 4matic. Dakle jedno od najjacih izdanja iz C segmenta. A i8 sa cenom od 135000$ je jedan od najskupljih modela koje BMW nudi (samo 760Li je skuplji i to za celih 6000$!), a d ane kazem da se za te novce moze uzeti i S63 AMG. Doduse u celoj prici Tesla se jos i cini da je dzabe kad se uzme da kosta "samo" 71000$ sto je skoro pa isto koliko i serija 7 i 6GC, da ne kazem da se za te novce moze kupiti M3/4. . . Dakle, najveci problem su nenormalne i ne srazmerne cene! Kad se one unormale i uravnoteze onda se moze pricati o povecanju prodaje, a do tad bice samo luksuz. . .

Neko

pre 9 godina

Nije to loše uopšte, ali ipak pošto sam po malo "petrolhead", ne bih mogao bez onog zvuka motora(benzinca). Do duše, sad sam mlad. Verovatno ću i ja razmišljati kao i ostali komentatori kad ostarim malo. :)

lecic89@aol.com

pre 9 godina

Sem Tesle automobili na struju su jako cudnog dizajna, i to se vecini ljudi ne svidja. Bez povlastica nece da ih kupe ni oni koje apsolutno ne iteresuje dizajn vec im sluze uskljucivo za prevoz od a do tacke b.

čik pogodi ko sam

pre 9 godina

Kad iz gradskog autobusa pređem u trolu, pa onaj mir i tišina umesto brundanja, pa milina dok se voziš i uspevaš da razgovaraš, da čuješ muziku ili da čitaš, e ta milina će vladati ulicama kad svi pređu na električne automobile, stanari prometnih ulica konačno će moći spavati, a deca nam neće više kašljati kad ih izvedemo na ulice. Nažalost, verujem da usavršavanje električnih i razvoj drugih alternativnih motora namerno koče velike naftne sile i da će to i činiti još jedno dvesta godina dok ne prodaju sve preostale prirodne rezerve. A onda će nam ponuditi novi revolucionarni proizvod, koji će odjednom postati superpouzdan - elektromotor.

iznogud

pre 9 godina

@sajber
Elektricna energija se koristi i za vadjenje nafte i proizvodnju derivata, pa niko to ne pita. Takodje, postoje neograniceni obnovljivi izvori energije, kao sto je solarna, hidro i energija verta ili vodenih struja.
Inace, da imam pare i da je u Srbiji imalo zastupljena potrebna infrastruktura za ovo, odmah bi kupio Teslu.

yappy.ns

pre 9 godina

Nisam neki inzinjer, aliiii...zar dok prednji tockovi (npr) vuku i trose baterije nebi zadnji da ih nadopunjuju ili cak proizvode dostatnu struju za rad elektromotora po principu odnosa zubaca na zupcanicima koji pokrecu proizvodjace struje (alternatori ili kako se vec zovu). A napraviti, dizajnirati, neki manji gradski autic nije sveto pismo. Komsije iz HRe su imale uspesan pokusaj, cak je i lep autic bio. Secam se zadnja "svetla" su bila u obliku x ... Cini mi se da su baterije potencijalni ekoloski problem, ono zbod odlaganja i reciklaze.

Zeljko

pre 9 godina

Prosta racunica: ja vozim Toyotu Korolu vec 11 godina i za to vreme sam platio goriva otprilike $21,000 dolara. Auto je kostao $22,000 sto je ukupno $43,0000 (CAD). E sada zelja mi je da kupin Nisan Leaf. Novu generaciju najavljuju sa povecanom autonomijom na preko 300km a meni je potreban auto koji moze da ima autonomiju od minimalno $260km. Napominjem da zivim u Kanadi i da su razdaljine, prosecne bar 3 do 4 puta vece nego recimo u Beogradu. Ako bih sada kupio Leaf on bi me izasao negde oko $28,0000 sa povracajem koji mi drzava daje od $8,500. Za deset godina cak i da promenim baterije opet bi mi ostalo par hiljada ili kad sracunamo potrosenu struju u najgorem slucaju bih bio na nuli. Svima koje brine baterija ista ne mora da se menja posle 8-10g. Vec joj samo slabi kapacitet ali i dalje moze da se vozi nekoliko godina. Zakljucite sami. Moj je problem konkretno sto Leef sada ima domet od oko 180km a to meni licno ne odgovara. On bi bio idealan za Srpsko trziste kada bi vlada izglasala povracaj prilikom kupovine pa makar i manji. ja nikako ne kapiram kako niko u Srbiji nije pokrenuo proizvodnju domaceg elektroautomobila sa Kineskim baterijama? Ako nije u pitanju teorija zavere da li to znaci da smo kao nacija stvarno toliko inertni i da samo cekamo da nam to neko drugi pokrene? Ja duboko verujem da bi elektro auto domace proizvodnje u Srbiji bio hit.

Dalibor

pre 9 godina

Nema električnih automobila, jer ne postoji država koja ima energetski potencijal ni za 10% električnih automobila. A i efekti masovne upotrebe su diskutabilni.

Konkretno za Srbiju, efikasnost termoelektrana je oko 33%. Od utičnice do točkova u idealnim uslovima stigne oko 70% energije, dakle od elektrane do točka najviše 23%, realno oko 15-17% pogotovo ako bi se koristilo brzo punjenje. Prema tome, ekološki efekat u Srbiji bi bio negativan. Za brzo punjenje novih baterija je neophodan trofazni priključak 63A što bi u računu za struju značilo 2.235 dinara samo za angažovanu snagu. To je što se Srbije tiče. U inostranstvu zbog visokih cena električne energije isplativost upotrebe električnih automobila je na još nižem nivou. Inače, u ceni goriva najveći deo čine akcize, a retko koja država naplaćuje akcize na električnu energiju, što će se sigurno desiti ako potrošnja znatno poraste. Ne postoji ni jedan izvor električne energije bez štetnih ekoloških efekata. Solarni paneli i vetrogeneratori se ne prave čistom energijom itd.

Sve ovo ne znači da ne treba da se radi na električnim automobilima, samo je besmisleno postavljati pitanja masovne proizvodnje i izmišljati teorije zavere. Razvoj i primena teče baš onako kako treba sa adekvatnim dugoročnim ciljevima. U narednih 20 do 30 godina treba forsirati vozila sa hibridnim pogonom i što pre spustiti potrošnju goriva ispod 2l/100km

Mladen

pre 9 godina

U svim modelima je baterija 100% zamenljiva i 99% se reciklira . Za 10 godina kada bude dovoljno starih baterija bice dovoljno jeftinog litijuma za jeftine nove baterije . Inace , guglajte jadarit . Sto se Tesle tice , osim dozivotnog besplatnog punjenja od pola sata za 80% sto je oko 400km ili 4 sata voznje kada ionako svako normalan mora da odmori , od pre neki dan nude i zamenu baterije koja traje 90s i kosta 'koliko i prosecan pun reservoar' ili oko 50 evra . Ako odete na njihov sajt ,videce te da planiraju punjac u BG i Nisu sledece godine ka Instabulu , odnosno krajem godine jos i na Zlatiboru , Dubrovniku , Skoplju i Solunu . Baterije se sve isporuce sa vecim kapacitetom od navedenog , ne pune se do kraja i za korisnika domet ne opada u garanciji . A sto se odrzavanja tice , potrosni materijal su gume , brisaci i filter za vazduh klime . Zbog regenerativnog kocenja meh. kocnice se koriste samo u izuzetnim situacijama i traju vecno . Skoljku na sasiji drzi par srafova ko na Bubi , a motor tezak 60kg je deo ko deo i kosta mozda 1000 evra .

HIDROELEKTRANE SRBIJE

pre 9 godina

Zamislite tisinu u gradu, a cuje se koje kude po neka skripa kocnica i fijuk vetra pri prolasku auta pored. Jos u Srbiji nigde nisam video da neko vozi el. auto, a i kako bi kada kod nas (koliko sam upucen) nema na pumpama elektricno punjenje. Svakako da je prednost ovih automobila ta sto auto mozete tokom noci da napunite kod kuce, a zatim ako prelazite vece kilometraze da ga dopunite na nekoj od pumpi. Jedva cekam kada ce nasa zemlja imati sluha za poreske olaksice i subvencije po pitanju ove tehnologije. Ipak smo ove godine zbog ogromne kolicine padavina, proizveli verovatno maksimalnu kolicinu el. energije. Sad zamislite koliko bi kod nas bilo isplatljivije voziti na struju u odnosu na benzin i dizel koji uvozimo! Takodje bi cena goriva znacajno pala kada bi imali konkurenciju elektro pumpi.

Dvostepeni autonomni screwball izumitelj

pre 9 godina

"zar dok prednji tockovi (npr) vuku i trose baterije nebi zadnji da ih nadopunjuju ili cak proizvode dostatnu struju za rad elektromotora "

To već postoji, izumeo čovek po imenu Veljko Milković, najveći srpski pronalazač još od Žarka Radosavljevića.

Zeljko

pre 9 godina

@Dalibor
Dalibor, drago mi je da neko komentarise pa makar i konzervativno. Dakle vas komentar upravo polazi od pasivnog gledanja na stvari. U Srbiji kao i bilo gde drugde na svetu treba da se pridje upravo suprotno od ovoga sto vi navodite. Naime mi kao krajnji potrosaci moramo da pokrenemo "revoluciju" jer nema vise cekanja. Kako? Pa jednostavno pokusajem da se skinemo sa mreze ili da iz iste uzimamo minimum energije a da kad god mozemo vracamo istu u mrezu postavljanjem solarnih panela, ugradnjom geotermalne energije gde god je to moguce, postavljanjem vetrenjaca. Pokretanjem privatne inicijative u tom pravcu. Insistiranjem da se omoguci sto vise javnih stanica, punionica na solarnu energiju, dakle ne vezano za mrezu pa i time da budu u privatnom vlasnistvu. Tu drzava moze da pomogne regulisanjem te oblasti zakonski. Recimo zasto ne bi bilo moguce da neko ko to hoce investira u privatne punionice od po 10-20KW i da to bude mali biznis a da iste budu postavljene na javnim mestima. Ovo je jako opsirna tema i moglo bi se o ovome...tu je i energija iz gorivih celija. Postojeca tehnologija omogucava upotrebu generetora na gorivu celiju koji koriste prirodni gas kao izvor za hidrogen i to se vec u Americi koristu u kucnoj upotrebi, produkt je struja i topla voda, dakle grejanje i struja. Treba samo krenuti. Ponavljam da ako sedimo i cekamo da nam Elektrodistribucija donese energiju ili da nam drzava uradi nesto to necemo nikada docekati.

solarijum

pre 9 godina

Problem sa baterijam je i pad kapaciteta. Kapacitet baterije nije isti na početku i posle tri godine, ma koliko god da je napredovala tehnologija.
Takođe zimi se mnogo brže prazni baterija. Kiliko nas ima bar garažno mesto u zatvorenom prostoru.
Takođe i visoke temperature utiču na životni vek baterije.
Mislim da svi sadašnji prodavci što bi se reklo od mobilnih telefona pa do automobila kriju kriju sve te uticaje na bateriju kao zmija noge.

CarloNS

pre 9 godina

(Dalibor, 28. decembar 2014 23:46)

U automobilima je prosečno iskorišćenje energije oko 19% tako da je pitanje šta je bolje. U termoelektranama postoji bolja kontrola zagađenja (bar bi trebala da bude). Energija koja se ne iskoristi za struju (toplota) koristi se uglavnom za daljinsko grejanje. Kod automobila oko 80% energije prospe se u vazduh u vidu toplote.