Četvrtak, 25.12.2014.

17:33

Hrvati, ili dajte naftu ili tužimo

Naftne kompanije koje su dale ponude za posao oko nafte i gasa u Jadranu, vredan milijadu dolara, ako do 2. januara ne sklope ugovore, mogle bi da tuže Hrvatsku

Izvor: Tanjug

Hrvati, ili dajte naftu ili tužimo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

objektivan

pre 9 godina

Kakav bezobrazan naslov clanka !!!!!
Prvo, rokovi jos nisu prosli i ja sam 100% uveren da ce do 2.januara sve biti reseno, sto je ministar Vrdoljak i najavio.
Drugo, iz naslova se da zakljuciti da ce Hrvatska nekom pokloniti svoju naftu, ako ta bude nadjena! E pa gospodo iz Tanjuga, nazaalost necete gledati taj film koji je Vlada Srbije snimala sa Rusima, a to sto vas to boli pa tu bol lecite ovakvim naslovima, a komentatori komentarima "niceg dobrog nema i nikada ne moze biti u HR", to je vas problem.
Trece, sto se tice @Srpskog Vragolana, "majstore", naravno da imas pravo na svoju sliku o Hrvatskoj, ali da je u njoj sve uzasno a u BIH cim predjes granicu cvetaju ruze, na to ti mogu reci samo da sam se slatko nasmejao...

SrpskiVragolan

pre 9 godina

@Orbis Romanus

Ne znam kako računate taj procenat udela od turizma u BDP ali sam siguran da je mnogo veći (verovatno oko 40-50%) kad se ubroje i one veoma tesno povezane usluge sa turizmom. Činjenica je da zavisite mnogo od turizma i da se baš i ne pretegete za sav taj novac od turista. Zato i nazivam turizam neradom. To ti pričam iz prve ruke jer su u Opatiji hteli da zaračunaju 10 Eur za malenu picu kao da sam u Napoliju u nekom elitnom restoranu. Vaš premier Milanović govori kako mu ne trebaju kineski krediti već da ćete uzimati bezpovratna sredstva iz EU fondova i graditi po HR. Toliko ste dobri i uspešni... Slovenija se na isti način izgradila i posle se stvara utisak kao da ste uspešni a realnost je malkice drugačija. Srbija je mnogo nastradala i preživela pošto je bila matica u Jugoslaviji, bila pod embargom i pod vizama, bombardovana od strane Nato, pokradena i razorena teškim lopovskim privatizacijama, odvojena od Crne Gore, pretpela otimanje teritorije (Kosova i Metohije) i sputavana od strane velikih sila anti propagandom i pravljenjem slabog imidža preko medija svih ovih godinama dok HR i ostale su bile pošteđene svega od navedenoga, čak su bile i pomagane. Uzmi samo zadnjih 20 godina i uporedi kakav je bio naš put i kakav je bio put ostalih Ex-Yu država. Evo sad Nemci i Ameri su sve uradili da ne bude Južnog Toka kako ne bi prolazio kroz Srbiju jer bi tada Srbija postala eenergetsko nezavisna i sve ucene prema našoj državi bi tada morale da prestanu.

Orbis Romanus

pre 9 godina

SrpskiVragolan, 26. decembar 2014 11:27

Zbog svega toga što ste nabrojali mi imamo veći BDP i nominalno i realno od Srbije,koja ima skoro duplo više stanovnika,a i od BiH koja ima kao i mi...Turizam pridonosi našem BDP-u sa svojih 17-18%.Stvarno smo lijeni i ne znamo...

SrpskiVragolan

pre 9 godina

Prosto mi je žao ovih Hrvata što veruju u ove bajke da će biti neka prebogata država kad im krenu Ameri vrtati rupe. Bio pre dva dana u okolini Karlovca i ne mogu da verujem kako su prošli u EU. Pa tamo još uvek izgleda kao ratno stanje. Kuće u veoma lošem stanju ili napuštene, obradivih površina jako malo, šuma isto tako. U samom Karlovcu u šoping centru Super Nova došao klinac da nas moli za sendvič kojeg smo mu potom i kupili. Rijeka isto tako ne odiše prosperitetom a znamo da Istra važi za najrazvijeniji region u hr. Ogromne divlje kuće na golim kamenjarskim brdima bez ikakvog ukusa. Čim smo prešli u Bosnu (Velika Kladuša) stanje se drastično promenilo. Moram priznati pozitivno sam se iznenadio. Vidi se život i bolji standard. Kuće na sprat sa novim fasadama, besna kola itd. Ovi hrvati da nemaju Jadrana i turista ne znam kako bi uopšte preživljavali. Tek tada kada prođeš i vidiš sve shvatiš koliko drago ti je da si iz Srbije. Ne zavisimo od prodaje lepota i nerada već zavisimo od industrije i rada. Zato kad se postavimo na noge bićemo nesalomivi kao Nemci samo da nas ove velike sile ne sputavaju kao što su to činile sve do danas.

Nenad

pre 9 godina

A zasto Hrvatska sama ne istrazuje svoje more?
Kako je divno u kapitalizmu!
(vrle, 25. decembar 2014 19:53)

Zato sto nema ni znanja/iskustva ni sredstava. A nema bas zato sto je kao i mi bila u komunizmu/socijalizmu.
(nije vodka rakija, 25. decembar 2014 21:34)

Mozda je tako, ali ipak mislim da je stara Juga imala dosta eksperata, samim tim i Hrvatska. Bilo bi i para, mogao se uzeti kredit za istrazivanja, isplatilo bi se kasnije. Kako je Norveska od bede postala bogata? Problem je sto kao i u Srbiji, u Hrvatskoj su na vlasti od 90-tih secikese, tajkuni i mesetari koji gledaju samo svoj dzep. Opljackali su drzave i uzduz i popreko, pa sad nema ni za sraf (ili zavrtanj)...

Branko BG

pre 9 godina

@ako ćemo
Ja koji živim u Srbiji nikad nisam čuo da mi proizvodimo kivi. Da to nije, možda, vaš kivi koji, kao i mandarine ostade da truli. ;-)

malji_deca

pre 9 godina

@"Samo da Rusima ne dozvole jer onda su zavrsili sa slobodom.(Si)"
-----------------------------------------------------------------
... a ovako inace NISU!?
ps. videli smo koliko je EU "slobodna" u americkim kandzama.

Bager

pre 9 godina

Odakle da daju naftu....to je ugovor za nastavak istraživanja....plin na sjevernom Jadranu je nađen i eksploatiše se ali nafta.....ni kapi....Sa istraživanjem i probnim bušenjima počelo se još prije tridesetak godina...i na južnom Jadranu i do danas ništa.Pažljivije sa naslovima....

Janje iz Teologosa

pre 9 godina

Koga zanima Jadran kada postoji Grcka? Kopajte Ameri, duboko, prljavo i masno. . .neka fleka bude od Ulcinja do Portoroza, zabole me.

KoleM

pre 9 godina

Hrvati dobro naplaćuju naftu koja tek treba da se nađe I da se naprave bušotine. Mi smo imali već napravljene I korišćene bušotine I poklonili smo ih Rusima, staviše sva nafta koja se nađe u Srbiji pripada Rusima. Od te nafte mi dobijemo 3% a Rusi 97%.

nenad

pre 9 godina

Nije to nikakva muka samo se vi nemojte brinuti oko tuđih granica imate vi svoj problem.Sve će to biti riješeno.
(mario, 25. decembar 2014 23:20

Ko brine? Sačuvaj bože... Više brinem za Aljasku nego za vas... Čuj granice...smeh od države.

Mujo11

pre 9 godina

Hrvati bas su srecni, a mozda najsrecni narod na Jugoistocnoj Europi! Sunce, more(vise od 5800 km obale), turizam, idealne uslove za poljoprivredu...,a sada eto i naftu i gas...!
Moram da pripremim one male stvari sto imam i sto pre za Hrvatsku, naravno ne kao turist jel toliko para nemam, ali kao "gastrabajter", dok je jos rano!
Malo sam se salio na ovom zadnju recenicu, i ako ima malo i istine!?
Istina je da Hrvatska je lepa i svi prirodni uslovi su da ona da bude bogata drzava! Istina isto je da je i Srbija, BiH, C.Gora, Makedonija, Albanija, Grcka, Bugarska..., sve zemlje na ovon delu Europe, su ljepe, svaka ima prirodno bogatsvo za dobrobit naroda i tih drzava!
Treba samo vise raditi, manje mrznje medju narodima i drzavama ovog dela Europe!
Srecno svima!

Bariton

pre 9 godina

Prljava bransa,prljavi okolis i more. Kad pukne busotina kao dole u Texasu pa danima suklja nafta slobodno u more. Miljoni tona lepljive crne mase ravno u more.
Turisti se obozavaju kupati u gov..ma. Danas Plavi Jadran sutra vec Crni Jadran?

mare

pre 9 godina

Batina je iz raja izasla. Ovo vazi za sve one gramzive politicare i "biznismene" kojima su dolari u ocima a sto unistavaju prirodu i zivot zabole ih stojko. Za njih samo motka u glavu i nista drugo ne pomaze.

ako ćemo

pre 9 godina

''Ostaje još vazduh da prodaju...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Branko BG, 25. decembar 2014 18:45) ''

Bolje se brini da ne propadne kiwi..

mario

pre 9 godina

(pomorac, 25. decembar 2014 21:04)
Nije to nikakva muka samo se vi nemojte brinuti oko tuđih granica imate vi svoj problem.Sve će to biti riješeno.

nije vodka rakija

pre 9 godina

A zasto Hrvatska sama ne istrazuje svoje more?
Kako je divno u kapitalizmu!
(vrle, 25. decembar 2014 19:53)
Zato sto nema ni znanja/iskustva ni sredstava. A nema bas zato sto je kao i mi bila u komunizmu/socijalizmu.

venom

pre 9 godina

Cekaju da naftne kompanije ulete sa "dragovoljnim prilozima". Tko uleti najvise, taj ce da "istrazuje". SDP odlazi uskoro u povijest a ovaj posao ce ih isplatiti prije odlaska u "zasluzenu" mirovinu.

Zagorje do Munchena

pre 9 godina

@vrle

Nemamo tehnologiju, a ni financijskih mogućnosti za provedbu takvih ispitivanja. Probne bušotine koštaju brutalno puno, a rizik je prilično velik. Potrebno je napraviti dobre ugovore i to je to. Kaj se ekologije tiče,Talijani pumpaju sve u šesnaest par kilometara dalje već godinama, o tankerima koji svakodnevno prolaze kroz Jadran da i ne pričam. Tako da rizik postoji pumpali mi naftu ili ne...

hm...

pre 9 godina

@xxx and company

Pa zakon o ugljikovodicima je javan i jasno se zna formula kako ce se novac dijeliti izmedju, kompanija, opcina, zupanija i drzave. Ukupno ce oko 56% ici Hrvatskoj a koliko ono srbija dobije od rusa? 3% i vi se nasli pljuvat amere jaoo
Kao drugo pravila su bila jasna unaprijed i donjela ih je vlada, mogli su se i rusi javit ali nemaju para ili interesa di je problem, pa nije ih nitko odbio, i za kraj daleko najveca kompannija koja se javila je talijanski ENI koji vec ima busotine zajedno sa INA-om u sjevernom jadranu od kuda Hrvatska i dobiva dobar dio od 80% vlastitih potreba.

BTW rezerve plina i nafte u jadranu su oko desetak milijardi dolara a ne tisuce milijardi, nema tu arabije.

geolog

pre 9 godina

samo opusteno komsije, za istrazivanje i razradu su potrebne decenije. malko saveta od starog geologa, pustite ih neka istrazuju, obzirom da je na moru skupo je, a onda kada se docepate logova, ni po muke, elegantno prestignete dance i norvezane. ko zna, moz i navratim kod vas na rig katkad...

mup

pre 9 godina

Nafta se pokazala prokletstvom, umesto da bude blagoslov. Dok su ameri prangijali po Libiji i Iraku da bi im oteli naftu, mnogi su ih u tome podrzavali ponavljajuci mantru o uvodjenju demokratije. Danas, kada vidimo da u tim zemljama vlada haos i bezakonje, a zivot ne vredi po lule duvana, jasno je i naivnima da je jedini cilj kontrola naftnih izvora, jer nebi cena otisla na 50$ cime se destabilizuje Rusija, da su zivi Sadam i Gadafi. Hrvatima se zna sudbina, a to je istrazivanje nafte koje ce im skupo biti naplaceno i nesto mrvica kroz rudnu rentu. Korist nikakva, a steta po ekoloski sistem ogromna. To su i zasluzili jer su podrzali Ameriku u njenim pljackaskim ratovima.

XXX

pre 9 godina

Amerikanci ce dobit pravo na eksploataciju nafte i plina. Hrvatska će od svega toga zaradit samo mrvice. Bolje rečeno običan narod od toga neće imati ništa. Lopine će sklopit ugovor, par muljatora će u džepove strpat par miliona i to je to. Lopovska država, lopovska posla

nije vodka rakija

pre 9 godina

(XXX, 25. decembar 2014 18:03)
Sto ne bi Amerikanci dobili kad su Rusi odustali, rekli da tu nema nafte... Tako su i u Srbiji, dok nisu angazovali Halliburton, nisu znali da ima nafte...

Djordje

pre 9 godina

Hrvati, bolje se otreznite jer ako ovi pocnu da vam buse lepi jadran gotovi ste ? Kad pocnu da vam pristizu tankeri i rupe pocele tu i tamo da propustaju zbogom lepoj dalmaciji? To je zlocin protiv tako lepog mora.

XXX

pre 9 godina

Amerikanci ce dobit pravo na eksploataciju nafte i plina. Hrvatska će od svega toga zaradit samo mrvice. Bolje rečeno običan narod od toga neće imati ništa. Lopine će sklopit ugovor, par muljatora će u džepove strpat par miliona i to je to. Lopovska država, lopovska posla

Djordje

pre 9 godina

Hrvati, bolje se otreznite jer ako ovi pocnu da vam buse lepi jadran gotovi ste ? Kad pocnu da vam pristizu tankeri i rupe pocele tu i tamo da propustaju zbogom lepoj dalmaciji? To je zlocin protiv tako lepog mora.

mup

pre 9 godina

Nafta se pokazala prokletstvom, umesto da bude blagoslov. Dok su ameri prangijali po Libiji i Iraku da bi im oteli naftu, mnogi su ih u tome podrzavali ponavljajuci mantru o uvodjenju demokratije. Danas, kada vidimo da u tim zemljama vlada haos i bezakonje, a zivot ne vredi po lule duvana, jasno je i naivnima da je jedini cilj kontrola naftnih izvora, jer nebi cena otisla na 50$ cime se destabilizuje Rusija, da su zivi Sadam i Gadafi. Hrvatima se zna sudbina, a to je istrazivanje nafte koje ce im skupo biti naplaceno i nesto mrvica kroz rudnu rentu. Korist nikakva, a steta po ekoloski sistem ogromna. To su i zasluzili jer su podrzali Ameriku u njenim pljackaskim ratovima.

Zagorje do Munchena

pre 9 godina

@vrle

Nemamo tehnologiju, a ni financijskih mogućnosti za provedbu takvih ispitivanja. Probne bušotine koštaju brutalno puno, a rizik je prilično velik. Potrebno je napraviti dobre ugovore i to je to. Kaj se ekologije tiče,Talijani pumpaju sve u šesnaest par kilometara dalje već godinama, o tankerima koji svakodnevno prolaze kroz Jadran da i ne pričam. Tako da rizik postoji pumpali mi naftu ili ne...

nije vodka rakija

pre 9 godina

A zasto Hrvatska sama ne istrazuje svoje more?
Kako je divno u kapitalizmu!
(vrle, 25. decembar 2014 19:53)
Zato sto nema ni znanja/iskustva ni sredstava. A nema bas zato sto je kao i mi bila u komunizmu/socijalizmu.

nije vodka rakija

pre 9 godina

(XXX, 25. decembar 2014 18:03)
Sto ne bi Amerikanci dobili kad su Rusi odustali, rekli da tu nema nafte... Tako su i u Srbiji, dok nisu angazovali Halliburton, nisu znali da ima nafte...

ako ćemo

pre 9 godina

''Ostaje još vazduh da prodaju...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Branko BG, 25. decembar 2014 18:45) ''

Bolje se brini da ne propadne kiwi..

hm...

pre 9 godina

@xxx and company

Pa zakon o ugljikovodicima je javan i jasno se zna formula kako ce se novac dijeliti izmedju, kompanija, opcina, zupanija i drzave. Ukupno ce oko 56% ici Hrvatskoj a koliko ono srbija dobije od rusa? 3% i vi se nasli pljuvat amere jaoo
Kao drugo pravila su bila jasna unaprijed i donjela ih je vlada, mogli su se i rusi javit ali nemaju para ili interesa di je problem, pa nije ih nitko odbio, i za kraj daleko najveca kompannija koja se javila je talijanski ENI koji vec ima busotine zajedno sa INA-om u sjevernom jadranu od kuda Hrvatska i dobiva dobar dio od 80% vlastitih potreba.

BTW rezerve plina i nafte u jadranu su oko desetak milijardi dolara a ne tisuce milijardi, nema tu arabije.

geolog

pre 9 godina

samo opusteno komsije, za istrazivanje i razradu su potrebne decenije. malko saveta od starog geologa, pustite ih neka istrazuju, obzirom da je na moru skupo je, a onda kada se docepate logova, ni po muke, elegantno prestignete dance i norvezane. ko zna, moz i navratim kod vas na rig katkad...

mario

pre 9 godina

(pomorac, 25. decembar 2014 21:04)
Nije to nikakva muka samo se vi nemojte brinuti oko tuđih granica imate vi svoj problem.Sve će to biti riješeno.

venom

pre 9 godina

Cekaju da naftne kompanije ulete sa "dragovoljnim prilozima". Tko uleti najvise, taj ce da "istrazuje". SDP odlazi uskoro u povijest a ovaj posao ce ih isplatiti prije odlaska u "zasluzenu" mirovinu.

Mujo11

pre 9 godina

Hrvati bas su srecni, a mozda najsrecni narod na Jugoistocnoj Europi! Sunce, more(vise od 5800 km obale), turizam, idealne uslove za poljoprivredu...,a sada eto i naftu i gas...!
Moram da pripremim one male stvari sto imam i sto pre za Hrvatsku, naravno ne kao turist jel toliko para nemam, ali kao "gastrabajter", dok je jos rano!
Malo sam se salio na ovom zadnju recenicu, i ako ima malo i istine!?
Istina je da Hrvatska je lepa i svi prirodni uslovi su da ona da bude bogata drzava! Istina isto je da je i Srbija, BiH, C.Gora, Makedonija, Albanija, Grcka, Bugarska..., sve zemlje na ovon delu Europe, su ljepe, svaka ima prirodno bogatsvo za dobrobit naroda i tih drzava!
Treba samo vise raditi, manje mrznje medju narodima i drzavama ovog dela Europe!
Srecno svima!

KoleM

pre 9 godina

Hrvati dobro naplaćuju naftu koja tek treba da se nađe I da se naprave bušotine. Mi smo imali već napravljene I korišćene bušotine I poklonili smo ih Rusima, staviše sva nafta koja se nađe u Srbiji pripada Rusima. Od te nafte mi dobijemo 3% a Rusi 97%.

Orbis Romanus

pre 9 godina

SrpskiVragolan, 26. decembar 2014 11:27

Zbog svega toga što ste nabrojali mi imamo veći BDP i nominalno i realno od Srbije,koja ima skoro duplo više stanovnika,a i od BiH koja ima kao i mi...Turizam pridonosi našem BDP-u sa svojih 17-18%.Stvarno smo lijeni i ne znamo...

nenad

pre 9 godina

Nije to nikakva muka samo se vi nemojte brinuti oko tuđih granica imate vi svoj problem.Sve će to biti riješeno.
(mario, 25. decembar 2014 23:20

Ko brine? Sačuvaj bože... Više brinem za Aljasku nego za vas... Čuj granice...smeh od države.

objektivan

pre 9 godina

Kakav bezobrazan naslov clanka !!!!!
Prvo, rokovi jos nisu prosli i ja sam 100% uveren da ce do 2.januara sve biti reseno, sto je ministar Vrdoljak i najavio.
Drugo, iz naslova se da zakljuciti da ce Hrvatska nekom pokloniti svoju naftu, ako ta bude nadjena! E pa gospodo iz Tanjuga, nazaalost necete gledati taj film koji je Vlada Srbije snimala sa Rusima, a to sto vas to boli pa tu bol lecite ovakvim naslovima, a komentatori komentarima "niceg dobrog nema i nikada ne moze biti u HR", to je vas problem.
Trece, sto se tice @Srpskog Vragolana, "majstore", naravno da imas pravo na svoju sliku o Hrvatskoj, ali da je u njoj sve uzasno a u BIH cim predjes granicu cvetaju ruze, na to ti mogu reci samo da sam se slatko nasmejao...

malji_deca

pre 9 godina

@"Samo da Rusima ne dozvole jer onda su zavrsili sa slobodom.(Si)"
-----------------------------------------------------------------
... a ovako inace NISU!?
ps. videli smo koliko je EU "slobodna" u americkim kandzama.

Bager

pre 9 godina

Odakle da daju naftu....to je ugovor za nastavak istraživanja....plin na sjevernom Jadranu je nađen i eksploatiše se ali nafta.....ni kapi....Sa istraživanjem i probnim bušenjima počelo se još prije tridesetak godina...i na južnom Jadranu i do danas ništa.Pažljivije sa naslovima....

Bariton

pre 9 godina

Prljava bransa,prljavi okolis i more. Kad pukne busotina kao dole u Texasu pa danima suklja nafta slobodno u more. Miljoni tona lepljive crne mase ravno u more.
Turisti se obozavaju kupati u gov..ma. Danas Plavi Jadran sutra vec Crni Jadran?

Janje iz Teologosa

pre 9 godina

Koga zanima Jadran kada postoji Grcka? Kopajte Ameri, duboko, prljavo i masno. . .neka fleka bude od Ulcinja do Portoroza, zabole me.

Nenad

pre 9 godina

A zasto Hrvatska sama ne istrazuje svoje more?
Kako je divno u kapitalizmu!
(vrle, 25. decembar 2014 19:53)

Zato sto nema ni znanja/iskustva ni sredstava. A nema bas zato sto je kao i mi bila u komunizmu/socijalizmu.
(nije vodka rakija, 25. decembar 2014 21:34)

Mozda je tako, ali ipak mislim da je stara Juga imala dosta eksperata, samim tim i Hrvatska. Bilo bi i para, mogao se uzeti kredit za istrazivanja, isplatilo bi se kasnije. Kako je Norveska od bede postala bogata? Problem je sto kao i u Srbiji, u Hrvatskoj su na vlasti od 90-tih secikese, tajkuni i mesetari koji gledaju samo svoj dzep. Opljackali su drzave i uzduz i popreko, pa sad nema ni za sraf (ili zavrtanj)...

Branko BG

pre 9 godina

@ako ćemo
Ja koji živim u Srbiji nikad nisam čuo da mi proizvodimo kivi. Da to nije, možda, vaš kivi koji, kao i mandarine ostade da truli. ;-)

mare

pre 9 godina

Batina je iz raja izasla. Ovo vazi za sve one gramzive politicare i "biznismene" kojima su dolari u ocima a sto unistavaju prirodu i zivot zabole ih stojko. Za njih samo motka u glavu i nista drugo ne pomaze.

SrpskiVragolan

pre 9 godina

Prosto mi je žao ovih Hrvata što veruju u ove bajke da će biti neka prebogata država kad im krenu Ameri vrtati rupe. Bio pre dva dana u okolini Karlovca i ne mogu da verujem kako su prošli u EU. Pa tamo još uvek izgleda kao ratno stanje. Kuće u veoma lošem stanju ili napuštene, obradivih površina jako malo, šuma isto tako. U samom Karlovcu u šoping centru Super Nova došao klinac da nas moli za sendvič kojeg smo mu potom i kupili. Rijeka isto tako ne odiše prosperitetom a znamo da Istra važi za najrazvijeniji region u hr. Ogromne divlje kuće na golim kamenjarskim brdima bez ikakvog ukusa. Čim smo prešli u Bosnu (Velika Kladuša) stanje se drastično promenilo. Moram priznati pozitivno sam se iznenadio. Vidi se život i bolji standard. Kuće na sprat sa novim fasadama, besna kola itd. Ovi hrvati da nemaju Jadrana i turista ne znam kako bi uopšte preživljavali. Tek tada kada prođeš i vidiš sve shvatiš koliko drago ti je da si iz Srbije. Ne zavisimo od prodaje lepota i nerada već zavisimo od industrije i rada. Zato kad se postavimo na noge bićemo nesalomivi kao Nemci samo da nas ove velike sile ne sputavaju kao što su to činile sve do danas.

SrpskiVragolan

pre 9 godina

@Orbis Romanus

Ne znam kako računate taj procenat udela od turizma u BDP ali sam siguran da je mnogo veći (verovatno oko 40-50%) kad se ubroje i one veoma tesno povezane usluge sa turizmom. Činjenica je da zavisite mnogo od turizma i da se baš i ne pretegete za sav taj novac od turista. Zato i nazivam turizam neradom. To ti pričam iz prve ruke jer su u Opatiji hteli da zaračunaju 10 Eur za malenu picu kao da sam u Napoliju u nekom elitnom restoranu. Vaš premier Milanović govori kako mu ne trebaju kineski krediti već da ćete uzimati bezpovratna sredstva iz EU fondova i graditi po HR. Toliko ste dobri i uspešni... Slovenija se na isti način izgradila i posle se stvara utisak kao da ste uspešni a realnost je malkice drugačija. Srbija je mnogo nastradala i preživela pošto je bila matica u Jugoslaviji, bila pod embargom i pod vizama, bombardovana od strane Nato, pokradena i razorena teškim lopovskim privatizacijama, odvojena od Crne Gore, pretpela otimanje teritorije (Kosova i Metohije) i sputavana od strane velikih sila anti propagandom i pravljenjem slabog imidža preko medija svih ovih godinama dok HR i ostale su bile pošteđene svega od navedenoga, čak su bile i pomagane. Uzmi samo zadnjih 20 godina i uporedi kakav je bio naš put i kakav je bio put ostalih Ex-Yu država. Evo sad Nemci i Ameri su sve uradili da ne bude Južnog Toka kako ne bi prolazio kroz Srbiju jer bi tada Srbija postala eenergetsko nezavisna i sve ucene prema našoj državi bi tada morale da prestanu.

mup

pre 9 godina

Nafta se pokazala prokletstvom, umesto da bude blagoslov. Dok su ameri prangijali po Libiji i Iraku da bi im oteli naftu, mnogi su ih u tome podrzavali ponavljajuci mantru o uvodjenju demokratije. Danas, kada vidimo da u tim zemljama vlada haos i bezakonje, a zivot ne vredi po lule duvana, jasno je i naivnima da je jedini cilj kontrola naftnih izvora, jer nebi cena otisla na 50$ cime se destabilizuje Rusija, da su zivi Sadam i Gadafi. Hrvatima se zna sudbina, a to je istrazivanje nafte koje ce im skupo biti naplaceno i nesto mrvica kroz rudnu rentu. Korist nikakva, a steta po ekoloski sistem ogromna. To su i zasluzili jer su podrzali Ameriku u njenim pljackaskim ratovima.

nije vodka rakija

pre 9 godina

A zasto Hrvatska sama ne istrazuje svoje more?
Kako je divno u kapitalizmu!
(vrle, 25. decembar 2014 19:53)
Zato sto nema ni znanja/iskustva ni sredstava. A nema bas zato sto je kao i mi bila u komunizmu/socijalizmu.

mario

pre 9 godina

(pomorac, 25. decembar 2014 21:04)
Nije to nikakva muka samo se vi nemojte brinuti oko tuđih granica imate vi svoj problem.Sve će to biti riješeno.

Djordje

pre 9 godina

Hrvati, bolje se otreznite jer ako ovi pocnu da vam buse lepi jadran gotovi ste ? Kad pocnu da vam pristizu tankeri i rupe pocele tu i tamo da propustaju zbogom lepoj dalmaciji? To je zlocin protiv tako lepog mora.

XXX

pre 9 godina

Amerikanci ce dobit pravo na eksploataciju nafte i plina. Hrvatska će od svega toga zaradit samo mrvice. Bolje rečeno običan narod od toga neće imati ništa. Lopine će sklopit ugovor, par muljatora će u džepove strpat par miliona i to je to. Lopovska država, lopovska posla

SrpskiVragolan

pre 9 godina

Prosto mi je žao ovih Hrvata što veruju u ove bajke da će biti neka prebogata država kad im krenu Ameri vrtati rupe. Bio pre dva dana u okolini Karlovca i ne mogu da verujem kako su prošli u EU. Pa tamo još uvek izgleda kao ratno stanje. Kuće u veoma lošem stanju ili napuštene, obradivih površina jako malo, šuma isto tako. U samom Karlovcu u šoping centru Super Nova došao klinac da nas moli za sendvič kojeg smo mu potom i kupili. Rijeka isto tako ne odiše prosperitetom a znamo da Istra važi za najrazvijeniji region u hr. Ogromne divlje kuće na golim kamenjarskim brdima bez ikakvog ukusa. Čim smo prešli u Bosnu (Velika Kladuša) stanje se drastično promenilo. Moram priznati pozitivno sam se iznenadio. Vidi se život i bolji standard. Kuće na sprat sa novim fasadama, besna kola itd. Ovi hrvati da nemaju Jadrana i turista ne znam kako bi uopšte preživljavali. Tek tada kada prođeš i vidiš sve shvatiš koliko drago ti je da si iz Srbije. Ne zavisimo od prodaje lepota i nerada već zavisimo od industrije i rada. Zato kad se postavimo na noge bićemo nesalomivi kao Nemci samo da nas ove velike sile ne sputavaju kao što su to činile sve do danas.

nije vodka rakija

pre 9 godina

(XXX, 25. decembar 2014 18:03)
Sto ne bi Amerikanci dobili kad su Rusi odustali, rekli da tu nema nafte... Tako su i u Srbiji, dok nisu angazovali Halliburton, nisu znali da ima nafte...

ako ćemo

pre 9 godina

''Ostaje još vazduh da prodaju...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Branko BG, 25. decembar 2014 18:45) ''

Bolje se brini da ne propadne kiwi..

Janje iz Teologosa

pre 9 godina

Koga zanima Jadran kada postoji Grcka? Kopajte Ameri, duboko, prljavo i masno. . .neka fleka bude od Ulcinja do Portoroza, zabole me.

hm...

pre 9 godina

@xxx and company

Pa zakon o ugljikovodicima je javan i jasno se zna formula kako ce se novac dijeliti izmedju, kompanija, opcina, zupanija i drzave. Ukupno ce oko 56% ici Hrvatskoj a koliko ono srbija dobije od rusa? 3% i vi se nasli pljuvat amere jaoo
Kao drugo pravila su bila jasna unaprijed i donjela ih je vlada, mogli su se i rusi javit ali nemaju para ili interesa di je problem, pa nije ih nitko odbio, i za kraj daleko najveca kompannija koja se javila je talijanski ENI koji vec ima busotine zajedno sa INA-om u sjevernom jadranu od kuda Hrvatska i dobiva dobar dio od 80% vlastitih potreba.

BTW rezerve plina i nafte u jadranu su oko desetak milijardi dolara a ne tisuce milijardi, nema tu arabije.

nenad

pre 9 godina

Nije to nikakva muka samo se vi nemojte brinuti oko tuđih granica imate vi svoj problem.Sve će to biti riješeno.
(mario, 25. decembar 2014 23:20

Ko brine? Sačuvaj bože... Više brinem za Aljasku nego za vas... Čuj granice...smeh od države.

SrpskiVragolan

pre 9 godina

@Orbis Romanus

Ne znam kako računate taj procenat udela od turizma u BDP ali sam siguran da je mnogo veći (verovatno oko 40-50%) kad se ubroje i one veoma tesno povezane usluge sa turizmom. Činjenica je da zavisite mnogo od turizma i da se baš i ne pretegete za sav taj novac od turista. Zato i nazivam turizam neradom. To ti pričam iz prve ruke jer su u Opatiji hteli da zaračunaju 10 Eur za malenu picu kao da sam u Napoliju u nekom elitnom restoranu. Vaš premier Milanović govori kako mu ne trebaju kineski krediti već da ćete uzimati bezpovratna sredstva iz EU fondova i graditi po HR. Toliko ste dobri i uspešni... Slovenija se na isti način izgradila i posle se stvara utisak kao da ste uspešni a realnost je malkice drugačija. Srbija je mnogo nastradala i preživela pošto je bila matica u Jugoslaviji, bila pod embargom i pod vizama, bombardovana od strane Nato, pokradena i razorena teškim lopovskim privatizacijama, odvojena od Crne Gore, pretpela otimanje teritorije (Kosova i Metohije) i sputavana od strane velikih sila anti propagandom i pravljenjem slabog imidža preko medija svih ovih godinama dok HR i ostale su bile pošteđene svega od navedenoga, čak su bile i pomagane. Uzmi samo zadnjih 20 godina i uporedi kakav je bio naš put i kakav je bio put ostalih Ex-Yu država. Evo sad Nemci i Ameri su sve uradili da ne bude Južnog Toka kako ne bi prolazio kroz Srbiju jer bi tada Srbija postala eenergetsko nezavisna i sve ucene prema našoj državi bi tada morale da prestanu.

Branko BG

pre 9 godina

@ako ćemo
Ja koji živim u Srbiji nikad nisam čuo da mi proizvodimo kivi. Da to nije, možda, vaš kivi koji, kao i mandarine ostade da truli. ;-)

Zagorje do Munchena

pre 9 godina

@vrle

Nemamo tehnologiju, a ni financijskih mogućnosti za provedbu takvih ispitivanja. Probne bušotine koštaju brutalno puno, a rizik je prilično velik. Potrebno je napraviti dobre ugovore i to je to. Kaj se ekologije tiče,Talijani pumpaju sve u šesnaest par kilometara dalje već godinama, o tankerima koji svakodnevno prolaze kroz Jadran da i ne pričam. Tako da rizik postoji pumpali mi naftu ili ne...

geolog

pre 9 godina

samo opusteno komsije, za istrazivanje i razradu su potrebne decenije. malko saveta od starog geologa, pustite ih neka istrazuju, obzirom da je na moru skupo je, a onda kada se docepate logova, ni po muke, elegantno prestignete dance i norvezane. ko zna, moz i navratim kod vas na rig katkad...

venom

pre 9 godina

Cekaju da naftne kompanije ulete sa "dragovoljnim prilozima". Tko uleti najvise, taj ce da "istrazuje". SDP odlazi uskoro u povijest a ovaj posao ce ih isplatiti prije odlaska u "zasluzenu" mirovinu.

malji_deca

pre 9 godina

@"Samo da Rusima ne dozvole jer onda su zavrsili sa slobodom.(Si)"
-----------------------------------------------------------------
... a ovako inace NISU!?
ps. videli smo koliko je EU "slobodna" u americkim kandzama.

Bariton

pre 9 godina

Prljava bransa,prljavi okolis i more. Kad pukne busotina kao dole u Texasu pa danima suklja nafta slobodno u more. Miljoni tona lepljive crne mase ravno u more.
Turisti se obozavaju kupati u gov..ma. Danas Plavi Jadran sutra vec Crni Jadran?

Bager

pre 9 godina

Odakle da daju naftu....to je ugovor za nastavak istraživanja....plin na sjevernom Jadranu je nađen i eksploatiše se ali nafta.....ni kapi....Sa istraživanjem i probnim bušenjima počelo se još prije tridesetak godina...i na južnom Jadranu i do danas ništa.Pažljivije sa naslovima....

Nenad

pre 9 godina

A zasto Hrvatska sama ne istrazuje svoje more?
Kako je divno u kapitalizmu!
(vrle, 25. decembar 2014 19:53)

Zato sto nema ni znanja/iskustva ni sredstava. A nema bas zato sto je kao i mi bila u komunizmu/socijalizmu.
(nije vodka rakija, 25. decembar 2014 21:34)

Mozda je tako, ali ipak mislim da je stara Juga imala dosta eksperata, samim tim i Hrvatska. Bilo bi i para, mogao se uzeti kredit za istrazivanja, isplatilo bi se kasnije. Kako je Norveska od bede postala bogata? Problem je sto kao i u Srbiji, u Hrvatskoj su na vlasti od 90-tih secikese, tajkuni i mesetari koji gledaju samo svoj dzep. Opljackali su drzave i uzduz i popreko, pa sad nema ni za sraf (ili zavrtanj)...

KoleM

pre 9 godina

Hrvati dobro naplaćuju naftu koja tek treba da se nađe I da se naprave bušotine. Mi smo imali već napravljene I korišćene bušotine I poklonili smo ih Rusima, staviše sva nafta koja se nađe u Srbiji pripada Rusima. Od te nafte mi dobijemo 3% a Rusi 97%.

mare

pre 9 godina

Batina je iz raja izasla. Ovo vazi za sve one gramzive politicare i "biznismene" kojima su dolari u ocima a sto unistavaju prirodu i zivot zabole ih stojko. Za njih samo motka u glavu i nista drugo ne pomaze.

objektivan

pre 9 godina

Kakav bezobrazan naslov clanka !!!!!
Prvo, rokovi jos nisu prosli i ja sam 100% uveren da ce do 2.januara sve biti reseno, sto je ministar Vrdoljak i najavio.
Drugo, iz naslova se da zakljuciti da ce Hrvatska nekom pokloniti svoju naftu, ako ta bude nadjena! E pa gospodo iz Tanjuga, nazaalost necete gledati taj film koji je Vlada Srbije snimala sa Rusima, a to sto vas to boli pa tu bol lecite ovakvim naslovima, a komentatori komentarima "niceg dobrog nema i nikada ne moze biti u HR", to je vas problem.
Trece, sto se tice @Srpskog Vragolana, "majstore", naravno da imas pravo na svoju sliku o Hrvatskoj, ali da je u njoj sve uzasno a u BIH cim predjes granicu cvetaju ruze, na to ti mogu reci samo da sam se slatko nasmejao...

Mujo11

pre 9 godina

Hrvati bas su srecni, a mozda najsrecni narod na Jugoistocnoj Europi! Sunce, more(vise od 5800 km obale), turizam, idealne uslove za poljoprivredu...,a sada eto i naftu i gas...!
Moram da pripremim one male stvari sto imam i sto pre za Hrvatsku, naravno ne kao turist jel toliko para nemam, ali kao "gastrabajter", dok je jos rano!
Malo sam se salio na ovom zadnju recenicu, i ako ima malo i istine!?
Istina je da Hrvatska je lepa i svi prirodni uslovi su da ona da bude bogata drzava! Istina isto je da je i Srbija, BiH, C.Gora, Makedonija, Albanija, Grcka, Bugarska..., sve zemlje na ovon delu Europe, su ljepe, svaka ima prirodno bogatsvo za dobrobit naroda i tih drzava!
Treba samo vise raditi, manje mrznje medju narodima i drzavama ovog dela Europe!
Srecno svima!

Orbis Romanus

pre 9 godina

SrpskiVragolan, 26. decembar 2014 11:27

Zbog svega toga što ste nabrojali mi imamo veći BDP i nominalno i realno od Srbije,koja ima skoro duplo više stanovnika,a i od BiH koja ima kao i mi...Turizam pridonosi našem BDP-u sa svojih 17-18%.Stvarno smo lijeni i ne znamo...