Utorak, 23.12.2014.

22:07

Kad jedna izjava uzburka zdravstvo

Izvor: B92

Kad jedna izjava uzburka zdravstvo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

mmne

pre 9 godina

pa ima pravo...on koji je ,humano, davao(skretao) sredstva iz klinickog centra(od drzave), za isplate dugova u crvenoj zvezdi, normalno da ne veruje onima koji ga pokazuju prstom....e moja Srbijo sa svojim STUBOVIMA S R B S T V A....

Molim redakciju da objavi ovaj komentar da bi ljudi saznali o kakvom se coveku radi....."drz´te lopova!!!"

misko

pre 9 godina

Kupovina i plagijati diplomskih radova su od vrha države pa na dole stim da narod sve može da istrpi ali kada mu je zdravlje ostavljeno na milost boga a ne na stručne lekare to je znak da je propast nacije na vidiku.Novorođenčad se decenijama kradu iz porodilišta i niko prstom da mrdne.UŽAS od nebeskog naroda, koji čeka da mu sve probleme reši neko iz Kine ili Japana.

Pavle Trajkovic

pre 9 godina

Ako pricamo o fenomenu loseg u sistemu, onda je komentar tacan. Problem je samo ko je ta osoba koja je bacila prvi kamen. Kredibilitet osobe koja kaze da je ugradila prvo vestacko srce u Srbiji - Sinkardiju, a u stvari se tom pacijentu ugradi nesto drugo, sto nema veze sa totalnim vestackim srcem, je prilicno klimav. Na zalost, bice da je ovo samo jalov napor jednog coveka, koji je davno trebao da bude u penziji, da ostane na sadacnjoj funkciji. Bice komicno i skaradno kad za par meseci, nakon smene direktora KCS, pocne da se odmotava klupko raznih malverzacija i zloupotreba. Tada ce krenuti drugaciji komentari citalaca, a problem u organizaciji zdravstva i edukaciji bice potisnut u drugi plan.

Luger

pre 9 godina

A šta je on uzburkao? Rekao je ono što svi mi dobro znamo, a tako nije samo na medicinskom fakultetu več i na ostalim državnim fakultetima. Ovde neko reče kada bi se tako lako kupovali ispiti, nebi naši lekari išli u Nemačku da rade. E ti koji su diplomu pošteno stekli, oni i pokušavaju da dođu do Nemačke, obijaju pragove stranih ambasada u potrazi za poslom, jer znaju da je na zapadu diploma ništa drugo do bezvredni komad papira ukoliko iza njega ne stojite i ukliko niste spremni da se usavršavate odnosno stičete nova znanja. Oni koji su kupili diplome ne idu nigde, jer znaju ko su šta su i koliko vrede. Njima je ovde sve obezbeđeno, takvi nemaju problema sa nalaženjem posla, jer uvek dolaze na gotovo. Onog momenta kada se u Srbiji, bude vrednovalo znanje, a diploma postane samo papir za ukrašavanje zida, kada se budu gledali rezultati rada, kada bude postojala odgovornost za urađeno, kada oni koji ne znaju posao budu dobijali otkaze, e onda će se prestati sa kupovinom diploma, e onda će stvari doći na svoje mesto. I još nešto. Nisu ovde u pitanju samo obične diplome, ovde su u pitanju i magistarske diplome i diplome doktora nauka. Mi imamo gomilu doktora nauka, a kada vidite te njihove radove, uhvatite se za glavu od ogromne količine gluposti koja se tamo nalazi. Krajnje je vreme da država preduzme konkretne akcije po ovom pitanju, korumpirane pohapsiti a lažne diplome oduzeti, raščistiti smeće koje se nagomilalo na srpskim univerzitetima, jer takvi stručnjaci uništiše sve.

Nikodije Konstantinovic

pre 9 godina

Kao direktoru KCS, njegov prioritet treba da je stanje u toj ustanovi a ne sistemski problemi. Ja sam samo obican pacijent koji je nedavno imao nesrecu da ide na dijagnostiku u u jednoj od poliklinika. Prvo: doktori hodaju i rade u svojoj licnoj odeci (!), nemaju nikakve oznake ko su i sta su(!). Drugo: NIJEDNA, ali bas nijedna vrata u toj poliklinici nisu ispravna, (mislim naravno na ono gde pacijent ide, ne na kancelarije i salter sale), (!). Trece: NIJEDAN radnik obezbedjenja (ili kako se vec zovu oni uniformisani koji paze na red a mogu i da daju obavestenja narodu) nije vidjen u toj ogromnoj zgradi. Ali je zato nervozna sestra vristala na bolesnika da ce pozvati obezbedjenje ako je jos nesto pita(!). To vi g. Miljko sredite, za lose lekare je kasno. Radite SVOJ posao.

Nisam odavle !

pre 9 godina

Nek on samo ide u penziju, a trebao je davno, jer je ispunio uslov.
Pa on je iste te studente ocenjivao koji su imali prosek 10,0. Znači li to, da je i on deci kolega poklanjao desetku?
Pa on je te lekare primao u radni odnos u KC, i slao na specijalizaciju.
Da li to on izjavljuje da nije dobro obavljao posao direktora KCS?
Čudno, u zemlji čuda...

nigde nije rekao da ne veruje lekarima

pre 9 godina

Ovo nema veze sa medicinskim fakulteton nego sa svim. Svuda se masovno polaze na vezu i cinjenica je da oni koji imaju prosek preko 9 ostale ispite polazu cak i kad ne znaju. To sam video milion puta. Kad profesor vidi da je prosek npr. 9,5 odmah daje minimum 9 makar da student nista ne zna. Isto tako morate da znate za 11 da bi dobili bar 6 ako vide da ste padali puno puta. Mene je to oduvek nerviralo jer pola ocena uopste nije fer. Najbitnije je samo da na prvoj imate dobar prosek, a onda nastave da vam daju po automatizmu i kad ne znate sve.

m

pre 9 godina

Nije u pitanju poklanjanje ocena već nepotizam (u kome i godpodin koji morališe učestvuje). Kako te loše lekare prime u Nemačkoj i Norveškoj? Problem je jer najbolji odlaze jer ne mogu da nađu posao, nemaju vezu a oni koji imaju vezu ne uče. Kada bi se zaustavilo stranačko i rođačko zapošljavanje onda bi svi učili jer bi konkurencija bila velika.

DrMr

pre 9 godina

Prof. Ristić je oličenje nečeg genijalnog koje je odavnom trebalo da se saopšti našoj javnosti otvoreno i hrabro. On je skinuo samo retuš sa slike i videla se kreatura našeg obrazovnog i zdravstvenog sistema. Kada bi se skinula šminka koja je pre slikanja nanesena ona bi smo imali ogoljenu nakazu kopju su stvorili i stvarali Milosavljevići, Obradovići, Gašo, Turajlići, Dejanovići itd. Tragično je što su navodi uvaženog prof. Ristića tačni mogu se mnogim milijarditim brojem slučajeva dokazati. I umesto da se Ministarstvo zdravlja, Medicinski fakultet i univerziteti širom srbije uzmu u pamet i pokrenu akciju na otklanjanu groznih činjenica. Oni su se udružili u horski napad bez pardona na čovaka koji je i na kraju radne karijere ipak smogao snage da progovori.Umesto da mu se zahvale za otrežnje oni bi ga najradije linčovali ili uradili ono što rade džihadisti. Sramno je ovo, pre svega za Ministarstvo, Medicinski fakultet i dr. a zatim za društvo kao celinu. Da li je neka smrt pacijenta dokazana kao greška lekara? - NIJE. Ni jedna struka nema strukovnu solidarnost kao medicinari, što je još jedna društvena sramota, a čast za poštenje profesora Ristića.

Cepter

pre 9 godina

Ma za diplome je posebna prica .. neka ode ministar u DZ Vozdovac pa nek vidi ko kad radi .. kome se izdaju stomatoloske ordinacije .. koliko se ceka ...

slavisa

pre 9 godina

Ako je to saopstio prof.Ristic onda je sigurno tako. Prof. Ristic je nas najbolji hirurg koji se zlatnim slovima upisao u istoriju srpske medicine. Ja to znam na licnom primeru. Kamo srece da nam je vise Ristica i u drugim oblastima.

Branko

pre 9 godina

Više bih cenio dotičnog gospodina da je sve ovo rekao pre 20 godina a ne sad kad je već otišao u penziju na Medicinskom fakultetu a sa "67 godina" i dalje je direktor KCS(samo zato što je lični prijatelj predsednika države). Sad glumi majku hrabrost. Pa on je taj koji je školovao kadrove, pa on je taj koji je delio nezasluženo 10 deci svojih prijatelja(znam ih nekoliko), pa on je taj sujetni i ozlojeđeni profesor koji pljuje na svoje kolege jer su ga izopštili iz podele para sa nekih projekata i studija. Zavist, zloba, sujeta, posle mene potop, evo ja idem u penziju ko će sad da vas leči, evo ja prvi u Srbiji ugrađujem veštačko srce(koje ću morati da vadim za par meseci) ali je važno da to ostane zabeleženo u analima kardiohirurgije. Umesto veštačkog srca pametnije bi mu bilo da se zalaže za uvođenje zakona o donorstvu organa gde su svi građani Srbije potencijalni donori a ko ne želi neka potpiše ali ako mu zatreba ne može ni da dobije pa neka se leči u inostranstvu. U tom slučaju "nestvarno skupe" veštačke pumpe ne bi ni bile potrebne već bi Srbija prednjačila po broju transplantacija.

Dobre namere

pre 9 godina

Zvuči porazno, ali jr na nesreću svih žitelja Srbije, konstatacija Dr.Ristića je tačna.
Naravno da ima veoma kvalitetnih lekara, ali je njihov broj veoma mali - upravo, toliki - kako je to predstavio Dr.Ristić ( oko 1o % ).
Verujem da je slična situacija i u svim drugim profesijama ali je, po prirodi stvari, zdravstvo najosetljivije.
Negiranjem činjenica koje je izneo Dr.Ristić ( od strane medicinskog fak. i ministarstva zdravlja) stvari se neće popraviti. Naprotiv, sve dublje ćemo tonuti.
Stoga, neophodno je da svi relevantni faktori (med. fak. ministarstvo, lek komora, i sami lekari, "širom otvore oči" ne bi li vratili ugled profesiji - na dobrobit svih žitelja Srbije.

mrs no

pre 9 godina

Prof. Ristic je u pravu za polaganje ispita na medicini. Ali kako to resiti kad se Ministarstvo i fakultet brze bolje oglase kako to nije tacno. Ako ministarstvo to kaze, a javna je tajna da se masovno polazu i preko veze i za pare, ko ce to promeniti onda? Mozda Nemacko ministarstvo.

Hiawatha

pre 9 godina

"a taj stav podržava i Ministarstvo zdravlja"

-Kao što se podržavaju mnogi drugi stavovi što se tiče doktorata, i afere "indeks" iz Kragujevca. Neće Srbija ugledati svetlost dana što se tiče korupcije, od nas su jedino gore neke Afričke države.

mrs no

pre 9 godina

Prof. Ristic je u pravu za polaganje ispita na medicini. Ali kako to resiti kad se Ministarstvo i fakultet brze bolje oglase kako to nije tacno. Ako ministarstvo to kaze, a javna je tajna da se masovno polazu i preko veze i za pare, ko ce to promeniti onda? Mozda Nemacko ministarstvo.

Hiawatha

pre 9 godina

"a taj stav podržava i Ministarstvo zdravlja"

-Kao što se podržavaju mnogi drugi stavovi što se tiče doktorata, i afere "indeks" iz Kragujevca. Neće Srbija ugledati svetlost dana što se tiče korupcije, od nas su jedino gore neke Afričke države.

slavisa

pre 9 godina

Ako je to saopstio prof.Ristic onda je sigurno tako. Prof. Ristic je nas najbolji hirurg koji se zlatnim slovima upisao u istoriju srpske medicine. Ja to znam na licnom primeru. Kamo srece da nam je vise Ristica i u drugim oblastima.

Dobre namere

pre 9 godina

Zvuči porazno, ali jr na nesreću svih žitelja Srbije, konstatacija Dr.Ristića je tačna.
Naravno da ima veoma kvalitetnih lekara, ali je njihov broj veoma mali - upravo, toliki - kako je to predstavio Dr.Ristić ( oko 1o % ).
Verujem da je slična situacija i u svim drugim profesijama ali je, po prirodi stvari, zdravstvo najosetljivije.
Negiranjem činjenica koje je izneo Dr.Ristić ( od strane medicinskog fak. i ministarstva zdravlja) stvari se neće popraviti. Naprotiv, sve dublje ćemo tonuti.
Stoga, neophodno je da svi relevantni faktori (med. fak. ministarstvo, lek komora, i sami lekari, "širom otvore oči" ne bi li vratili ugled profesiji - na dobrobit svih žitelja Srbije.

Branko

pre 9 godina

Više bih cenio dotičnog gospodina da je sve ovo rekao pre 20 godina a ne sad kad je već otišao u penziju na Medicinskom fakultetu a sa "67 godina" i dalje je direktor KCS(samo zato što je lični prijatelj predsednika države). Sad glumi majku hrabrost. Pa on je taj koji je školovao kadrove, pa on je taj koji je delio nezasluženo 10 deci svojih prijatelja(znam ih nekoliko), pa on je taj sujetni i ozlojeđeni profesor koji pljuje na svoje kolege jer su ga izopštili iz podele para sa nekih projekata i studija. Zavist, zloba, sujeta, posle mene potop, evo ja idem u penziju ko će sad da vas leči, evo ja prvi u Srbiji ugrađujem veštačko srce(koje ću morati da vadim za par meseci) ali je važno da to ostane zabeleženo u analima kardiohirurgije. Umesto veštačkog srca pametnije bi mu bilo da se zalaže za uvođenje zakona o donorstvu organa gde su svi građani Srbije potencijalni donori a ko ne želi neka potpiše ali ako mu zatreba ne može ni da dobije pa neka se leči u inostranstvu. U tom slučaju "nestvarno skupe" veštačke pumpe ne bi ni bile potrebne već bi Srbija prednjačila po broju transplantacija.

Luger

pre 9 godina

A šta je on uzburkao? Rekao je ono što svi mi dobro znamo, a tako nije samo na medicinskom fakultetu več i na ostalim državnim fakultetima. Ovde neko reče kada bi se tako lako kupovali ispiti, nebi naši lekari išli u Nemačku da rade. E ti koji su diplomu pošteno stekli, oni i pokušavaju da dođu do Nemačke, obijaju pragove stranih ambasada u potrazi za poslom, jer znaju da je na zapadu diploma ništa drugo do bezvredni komad papira ukoliko iza njega ne stojite i ukliko niste spremni da se usavršavate odnosno stičete nova znanja. Oni koji su kupili diplome ne idu nigde, jer znaju ko su šta su i koliko vrede. Njima je ovde sve obezbeđeno, takvi nemaju problema sa nalaženjem posla, jer uvek dolaze na gotovo. Onog momenta kada se u Srbiji, bude vrednovalo znanje, a diploma postane samo papir za ukrašavanje zida, kada se budu gledali rezultati rada, kada bude postojala odgovornost za urađeno, kada oni koji ne znaju posao budu dobijali otkaze, e onda će se prestati sa kupovinom diploma, e onda će stvari doći na svoje mesto. I još nešto. Nisu ovde u pitanju samo obične diplome, ovde su u pitanju i magistarske diplome i diplome doktora nauka. Mi imamo gomilu doktora nauka, a kada vidite te njihove radove, uhvatite se za glavu od ogromne količine gluposti koja se tamo nalazi. Krajnje je vreme da država preduzme konkretne akcije po ovom pitanju, korumpirane pohapsiti a lažne diplome oduzeti, raščistiti smeće koje se nagomilalo na srpskim univerzitetima, jer takvi stručnjaci uništiše sve.

Cepter

pre 9 godina

Ma za diplome je posebna prica .. neka ode ministar u DZ Vozdovac pa nek vidi ko kad radi .. kome se izdaju stomatoloske ordinacije .. koliko se ceka ...

m

pre 9 godina

Nije u pitanju poklanjanje ocena već nepotizam (u kome i godpodin koji morališe učestvuje). Kako te loše lekare prime u Nemačkoj i Norveškoj? Problem je jer najbolji odlaze jer ne mogu da nađu posao, nemaju vezu a oni koji imaju vezu ne uče. Kada bi se zaustavilo stranačko i rođačko zapošljavanje onda bi svi učili jer bi konkurencija bila velika.

nigde nije rekao da ne veruje lekarima

pre 9 godina

Ovo nema veze sa medicinskim fakulteton nego sa svim. Svuda se masovno polaze na vezu i cinjenica je da oni koji imaju prosek preko 9 ostale ispite polazu cak i kad ne znaju. To sam video milion puta. Kad profesor vidi da je prosek npr. 9,5 odmah daje minimum 9 makar da student nista ne zna. Isto tako morate da znate za 11 da bi dobili bar 6 ako vide da ste padali puno puta. Mene je to oduvek nerviralo jer pola ocena uopste nije fer. Najbitnije je samo da na prvoj imate dobar prosek, a onda nastave da vam daju po automatizmu i kad ne znate sve.

DrMr

pre 9 godina

Prof. Ristić je oličenje nečeg genijalnog koje je odavnom trebalo da se saopšti našoj javnosti otvoreno i hrabro. On je skinuo samo retuš sa slike i videla se kreatura našeg obrazovnog i zdravstvenog sistema. Kada bi se skinula šminka koja je pre slikanja nanesena ona bi smo imali ogoljenu nakazu kopju su stvorili i stvarali Milosavljevići, Obradovići, Gašo, Turajlići, Dejanovići itd. Tragično je što su navodi uvaženog prof. Ristića tačni mogu se mnogim milijarditim brojem slučajeva dokazati. I umesto da se Ministarstvo zdravlja, Medicinski fakultet i univerziteti širom srbije uzmu u pamet i pokrenu akciju na otklanjanu groznih činjenica. Oni su se udružili u horski napad bez pardona na čovaka koji je i na kraju radne karijere ipak smogao snage da progovori.Umesto da mu se zahvale za otrežnje oni bi ga najradije linčovali ili uradili ono što rade džihadisti. Sramno je ovo, pre svega za Ministarstvo, Medicinski fakultet i dr. a zatim za društvo kao celinu. Da li je neka smrt pacijenta dokazana kao greška lekara? - NIJE. Ni jedna struka nema strukovnu solidarnost kao medicinari, što je još jedna društvena sramota, a čast za poštenje profesora Ristića.

Nikodije Konstantinovic

pre 9 godina

Kao direktoru KCS, njegov prioritet treba da je stanje u toj ustanovi a ne sistemski problemi. Ja sam samo obican pacijent koji je nedavno imao nesrecu da ide na dijagnostiku u u jednoj od poliklinika. Prvo: doktori hodaju i rade u svojoj licnoj odeci (!), nemaju nikakve oznake ko su i sta su(!). Drugo: NIJEDNA, ali bas nijedna vrata u toj poliklinici nisu ispravna, (mislim naravno na ono gde pacijent ide, ne na kancelarije i salter sale), (!). Trece: NIJEDAN radnik obezbedjenja (ili kako se vec zovu oni uniformisani koji paze na red a mogu i da daju obavestenja narodu) nije vidjen u toj ogromnoj zgradi. Ali je zato nervozna sestra vristala na bolesnika da ce pozvati obezbedjenje ako je jos nesto pita(!). To vi g. Miljko sredite, za lose lekare je kasno. Radite SVOJ posao.

Nisam odavle !

pre 9 godina

Nek on samo ide u penziju, a trebao je davno, jer je ispunio uslov.
Pa on je iste te studente ocenjivao koji su imali prosek 10,0. Znači li to, da je i on deci kolega poklanjao desetku?
Pa on je te lekare primao u radni odnos u KC, i slao na specijalizaciju.
Da li to on izjavljuje da nije dobro obavljao posao direktora KCS?
Čudno, u zemlji čuda...

Pavle Trajkovic

pre 9 godina

Ako pricamo o fenomenu loseg u sistemu, onda je komentar tacan. Problem je samo ko je ta osoba koja je bacila prvi kamen. Kredibilitet osobe koja kaze da je ugradila prvo vestacko srce u Srbiji - Sinkardiju, a u stvari se tom pacijentu ugradi nesto drugo, sto nema veze sa totalnim vestackim srcem, je prilicno klimav. Na zalost, bice da je ovo samo jalov napor jednog coveka, koji je davno trebao da bude u penziji, da ostane na sadacnjoj funkciji. Bice komicno i skaradno kad za par meseci, nakon smene direktora KCS, pocne da se odmotava klupko raznih malverzacija i zloupotreba. Tada ce krenuti drugaciji komentari citalaca, a problem u organizaciji zdravstva i edukaciji bice potisnut u drugi plan.

misko

pre 9 godina

Kupovina i plagijati diplomskih radova su od vrha države pa na dole stim da narod sve može da istrpi ali kada mu je zdravlje ostavljeno na milost boga a ne na stručne lekare to je znak da je propast nacije na vidiku.Novorođenčad se decenijama kradu iz porodilišta i niko prstom da mrdne.UŽAS od nebeskog naroda, koji čeka da mu sve probleme reši neko iz Kine ili Japana.

mmne

pre 9 godina

pa ima pravo...on koji je ,humano, davao(skretao) sredstva iz klinickog centra(od drzave), za isplate dugova u crvenoj zvezdi, normalno da ne veruje onima koji ga pokazuju prstom....e moja Srbijo sa svojim STUBOVIMA S R B S T V A....

Molim redakciju da objavi ovaj komentar da bi ljudi saznali o kakvom se coveku radi....."drz´te lopova!!!"

Branko

pre 9 godina

Više bih cenio dotičnog gospodina da je sve ovo rekao pre 20 godina a ne sad kad je već otišao u penziju na Medicinskom fakultetu a sa "67 godina" i dalje je direktor KCS(samo zato što je lični prijatelj predsednika države). Sad glumi majku hrabrost. Pa on je taj koji je školovao kadrove, pa on je taj koji je delio nezasluženo 10 deci svojih prijatelja(znam ih nekoliko), pa on je taj sujetni i ozlojeđeni profesor koji pljuje na svoje kolege jer su ga izopštili iz podele para sa nekih projekata i studija. Zavist, zloba, sujeta, posle mene potop, evo ja idem u penziju ko će sad da vas leči, evo ja prvi u Srbiji ugrađujem veštačko srce(koje ću morati da vadim za par meseci) ali je važno da to ostane zabeleženo u analima kardiohirurgije. Umesto veštačkog srca pametnije bi mu bilo da se zalaže za uvođenje zakona o donorstvu organa gde su svi građani Srbije potencijalni donori a ko ne želi neka potpiše ali ako mu zatreba ne može ni da dobije pa neka se leči u inostranstvu. U tom slučaju "nestvarno skupe" veštačke pumpe ne bi ni bile potrebne već bi Srbija prednjačila po broju transplantacija.

slavisa

pre 9 godina

Ako je to saopstio prof.Ristic onda je sigurno tako. Prof. Ristic je nas najbolji hirurg koji se zlatnim slovima upisao u istoriju srpske medicine. Ja to znam na licnom primeru. Kamo srece da nam je vise Ristica i u drugim oblastima.

Nisam odavle !

pre 9 godina

Nek on samo ide u penziju, a trebao je davno, jer je ispunio uslov.
Pa on je iste te studente ocenjivao koji su imali prosek 10,0. Znači li to, da je i on deci kolega poklanjao desetku?
Pa on je te lekare primao u radni odnos u KC, i slao na specijalizaciju.
Da li to on izjavljuje da nije dobro obavljao posao direktora KCS?
Čudno, u zemlji čuda...

DrMr

pre 9 godina

Prof. Ristić je oličenje nečeg genijalnog koje je odavnom trebalo da se saopšti našoj javnosti otvoreno i hrabro. On je skinuo samo retuš sa slike i videla se kreatura našeg obrazovnog i zdravstvenog sistema. Kada bi se skinula šminka koja je pre slikanja nanesena ona bi smo imali ogoljenu nakazu kopju su stvorili i stvarali Milosavljevići, Obradovići, Gašo, Turajlići, Dejanovići itd. Tragično je što su navodi uvaženog prof. Ristića tačni mogu se mnogim milijarditim brojem slučajeva dokazati. I umesto da se Ministarstvo zdravlja, Medicinski fakultet i univerziteti širom srbije uzmu u pamet i pokrenu akciju na otklanjanu groznih činjenica. Oni su se udružili u horski napad bez pardona na čovaka koji je i na kraju radne karijere ipak smogao snage da progovori.Umesto da mu se zahvale za otrežnje oni bi ga najradije linčovali ili uradili ono što rade džihadisti. Sramno je ovo, pre svega za Ministarstvo, Medicinski fakultet i dr. a zatim za društvo kao celinu. Da li je neka smrt pacijenta dokazana kao greška lekara? - NIJE. Ni jedna struka nema strukovnu solidarnost kao medicinari, što je još jedna društvena sramota, a čast za poštenje profesora Ristića.

Nikodije Konstantinovic

pre 9 godina

Kao direktoru KCS, njegov prioritet treba da je stanje u toj ustanovi a ne sistemski problemi. Ja sam samo obican pacijent koji je nedavno imao nesrecu da ide na dijagnostiku u u jednoj od poliklinika. Prvo: doktori hodaju i rade u svojoj licnoj odeci (!), nemaju nikakve oznake ko su i sta su(!). Drugo: NIJEDNA, ali bas nijedna vrata u toj poliklinici nisu ispravna, (mislim naravno na ono gde pacijent ide, ne na kancelarije i salter sale), (!). Trece: NIJEDAN radnik obezbedjenja (ili kako se vec zovu oni uniformisani koji paze na red a mogu i da daju obavestenja narodu) nije vidjen u toj ogromnoj zgradi. Ali je zato nervozna sestra vristala na bolesnika da ce pozvati obezbedjenje ako je jos nesto pita(!). To vi g. Miljko sredite, za lose lekare je kasno. Radite SVOJ posao.

Pavle Trajkovic

pre 9 godina

Ako pricamo o fenomenu loseg u sistemu, onda je komentar tacan. Problem je samo ko je ta osoba koja je bacila prvi kamen. Kredibilitet osobe koja kaze da je ugradila prvo vestacko srce u Srbiji - Sinkardiju, a u stvari se tom pacijentu ugradi nesto drugo, sto nema veze sa totalnim vestackim srcem, je prilicno klimav. Na zalost, bice da je ovo samo jalov napor jednog coveka, koji je davno trebao da bude u penziji, da ostane na sadacnjoj funkciji. Bice komicno i skaradno kad za par meseci, nakon smene direktora KCS, pocne da se odmotava klupko raznih malverzacija i zloupotreba. Tada ce krenuti drugaciji komentari citalaca, a problem u organizaciji zdravstva i edukaciji bice potisnut u drugi plan.

mrs no

pre 9 godina

Prof. Ristic je u pravu za polaganje ispita na medicini. Ali kako to resiti kad se Ministarstvo i fakultet brze bolje oglase kako to nije tacno. Ako ministarstvo to kaze, a javna je tajna da se masovno polazu i preko veze i za pare, ko ce to promeniti onda? Mozda Nemacko ministarstvo.

Dobre namere

pre 9 godina

Zvuči porazno, ali jr na nesreću svih žitelja Srbije, konstatacija Dr.Ristića je tačna.
Naravno da ima veoma kvalitetnih lekara, ali je njihov broj veoma mali - upravo, toliki - kako je to predstavio Dr.Ristić ( oko 1o % ).
Verujem da je slična situacija i u svim drugim profesijama ali je, po prirodi stvari, zdravstvo najosetljivije.
Negiranjem činjenica koje je izneo Dr.Ristić ( od strane medicinskog fak. i ministarstva zdravlja) stvari se neće popraviti. Naprotiv, sve dublje ćemo tonuti.
Stoga, neophodno je da svi relevantni faktori (med. fak. ministarstvo, lek komora, i sami lekari, "širom otvore oči" ne bi li vratili ugled profesiji - na dobrobit svih žitelja Srbije.

nigde nije rekao da ne veruje lekarima

pre 9 godina

Ovo nema veze sa medicinskim fakulteton nego sa svim. Svuda se masovno polaze na vezu i cinjenica je da oni koji imaju prosek preko 9 ostale ispite polazu cak i kad ne znaju. To sam video milion puta. Kad profesor vidi da je prosek npr. 9,5 odmah daje minimum 9 makar da student nista ne zna. Isto tako morate da znate za 11 da bi dobili bar 6 ako vide da ste padali puno puta. Mene je to oduvek nerviralo jer pola ocena uopste nije fer. Najbitnije je samo da na prvoj imate dobar prosek, a onda nastave da vam daju po automatizmu i kad ne znate sve.

m

pre 9 godina

Nije u pitanju poklanjanje ocena već nepotizam (u kome i godpodin koji morališe učestvuje). Kako te loše lekare prime u Nemačkoj i Norveškoj? Problem je jer najbolji odlaze jer ne mogu da nađu posao, nemaju vezu a oni koji imaju vezu ne uče. Kada bi se zaustavilo stranačko i rođačko zapošljavanje onda bi svi učili jer bi konkurencija bila velika.

Hiawatha

pre 9 godina

"a taj stav podržava i Ministarstvo zdravlja"

-Kao što se podržavaju mnogi drugi stavovi što se tiče doktorata, i afere "indeks" iz Kragujevca. Neće Srbija ugledati svetlost dana što se tiče korupcije, od nas su jedino gore neke Afričke države.

Luger

pre 9 godina

A šta je on uzburkao? Rekao je ono što svi mi dobro znamo, a tako nije samo na medicinskom fakultetu več i na ostalim državnim fakultetima. Ovde neko reče kada bi se tako lako kupovali ispiti, nebi naši lekari išli u Nemačku da rade. E ti koji su diplomu pošteno stekli, oni i pokušavaju da dođu do Nemačke, obijaju pragove stranih ambasada u potrazi za poslom, jer znaju da je na zapadu diploma ništa drugo do bezvredni komad papira ukoliko iza njega ne stojite i ukliko niste spremni da se usavršavate odnosno stičete nova znanja. Oni koji su kupili diplome ne idu nigde, jer znaju ko su šta su i koliko vrede. Njima je ovde sve obezbeđeno, takvi nemaju problema sa nalaženjem posla, jer uvek dolaze na gotovo. Onog momenta kada se u Srbiji, bude vrednovalo znanje, a diploma postane samo papir za ukrašavanje zida, kada se budu gledali rezultati rada, kada bude postojala odgovornost za urađeno, kada oni koji ne znaju posao budu dobijali otkaze, e onda će se prestati sa kupovinom diploma, e onda će stvari doći na svoje mesto. I još nešto. Nisu ovde u pitanju samo obične diplome, ovde su u pitanju i magistarske diplome i diplome doktora nauka. Mi imamo gomilu doktora nauka, a kada vidite te njihove radove, uhvatite se za glavu od ogromne količine gluposti koja se tamo nalazi. Krajnje je vreme da država preduzme konkretne akcije po ovom pitanju, korumpirane pohapsiti a lažne diplome oduzeti, raščistiti smeće koje se nagomilalo na srpskim univerzitetima, jer takvi stručnjaci uništiše sve.

mmne

pre 9 godina

pa ima pravo...on koji je ,humano, davao(skretao) sredstva iz klinickog centra(od drzave), za isplate dugova u crvenoj zvezdi, normalno da ne veruje onima koji ga pokazuju prstom....e moja Srbijo sa svojim STUBOVIMA S R B S T V A....

Molim redakciju da objavi ovaj komentar da bi ljudi saznali o kakvom se coveku radi....."drz´te lopova!!!"

Cepter

pre 9 godina

Ma za diplome je posebna prica .. neka ode ministar u DZ Vozdovac pa nek vidi ko kad radi .. kome se izdaju stomatoloske ordinacije .. koliko se ceka ...

misko

pre 9 godina

Kupovina i plagijati diplomskih radova su od vrha države pa na dole stim da narod sve može da istrpi ali kada mu je zdravlje ostavljeno na milost boga a ne na stručne lekare to je znak da je propast nacije na vidiku.Novorođenčad se decenijama kradu iz porodilišta i niko prstom da mrdne.UŽAS od nebeskog naroda, koji čeka da mu sve probleme reši neko iz Kine ili Japana.