Utorak, 23.12.2014.

20:54

"Medicinski ne poklanja ocene"

Izjava direktora Kliničkog centra Srbije, Miljka Ristića, kako ne veruje većini lekara uzburkala je srpsko zdravstvo.

Izvor: B92

"Medicinski ne poklanja ocene" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

124 Komentari

Sortiraj po:

keva

pre 9 godina

Tokom stzdija nikada nisam cula za cenovnike i nisam upoznala nikoga ko je tako polagao ispite. Ne kazem da toga nema, daleko od toga, vec da sam ja ucila, i da su moje kolege ucile. Nemojte generalizovati. Ima nas koji smo ucili, a i dan danas ucimo, da bi znali da radimo posao koji volimo. A ima i nas koji smo morali da ucimo da bi zadrzali studentske kredite, jer nismo profesorska i doktorska deca.

dane

pre 9 godina

tužno je to ko sve radi na medicinskom fakultetu, dno dna, to je buvljak a ne fakultet, i posle dođe dekan i priča bez imalo stida kao da smo mi naivni, mi kojima je uzimao novac za ispite...

Milanko Renovica

pre 9 godina

@ana:Na žalost to nije usamljen primer. Dakle opet je u pitanju veza. Ako nemaš vezu , moraš čekati kod lekara , na dobijanje posla , na šalterima i svugde ste osuđeni da čekate. Stvari su se malo promenile u poslednje vreme , ali to nije ni izdaleko dobro da bi bili zadovoljni. Teško je za tako kratko vreme iskoreniti korupciju koja je se razmnožila kao korov.

Mira Tomović

pre 9 godina

@Borislav: Svi znamo da je čovek rekao istinu. Pa kada idete kod lekara , ako nemate neku vezu onda na neki specijalistički pregled čekate i po nekoliko meseci . Sa vezom ili sa plavom kovertom ,to se smanjuje na nekoliko dana.

drmrsci

pre 9 godina

Svi pominji profesorsku decu i decu doktora, zaboravljaju na decu ciji su roditelji imucni i koji imaju para da plate sve ispite. Fakultet je totalno dno. Dekan je dosao na to mesto zahvaljujuci dinastiji Bumbasirevic, ministar prosvete je bio Dr sa medicinskog fakulteta koji je pokazao svoje ne znanje iz oblasti medicine u jednoj emisiji,a isti taj bivsi ministar drzi predavanje tako sto cita sa papira koje mu je neko drugi napisao. Svi ispiti mogu da se plate, ima jasan cenovnik, cena zavisi samo od roka u kom se polazu.

Haiyan

pre 9 godina

Ne znam da li je sve ovo tacno. Misljenje mi je podeljeno,narocito zbog cinjenice da se u nasoj zemlji preko medija obracunavaju razne interesne grupe i pojedinci i jedni drugima svasta podmecu. Nije mi problem da dete lekara dobije posao,problem je ako je posao dobio/la samo zato sto je necije dete. Licno znam mladog 'hirurga',sina poznatog hirurga,cije je znanje u najmanju ruku diskutabilno i ja ne bih voleo da me takav covek leci.

Danijela

pre 9 godina

Sve cvećka do cvećke. Ne zna se ko je pošteniji od njih dvojice(trojice ako ubacimo i ministra u isti koš). Kako to da je gospodin Risić odjedared dobio napad poštenja i pravde? Mora da mu čuveni Dekan Lalić ne želi da produži profesuru nema druge, malo su se pokačili a?
Isti gospodin Ristić koji je sa novcem namenjen za lecenje dece otišao u inostranstvo da se operše i isti potroši, nek kaže kako je njegova ćerka(Nataša Miljić) završila fakultet, specijalicaziju itd.
Baš se on našao da nas sve prosvetli.
I isti gospodin Lalić govori o nepostojanju korupcije na Medicinskom fakultetu, a sa celom ekipom prodekana prikriva plagijarizam i korupciju na čuvenom Medicinskom fakultetu!!!
Svakog ko je štrčao u pozitivnom smislu, što po znanju što po umeću su se pobrinuli da udalje sa Medicinskog fakulteta, i Kliničkog centra obojica. Da ne govorim o izuzetnim studentima kojima nisu dali ni da privire u iste institucije a koji nisu profesorska deca, i nisu članovi ni jedne partije. Oni su završili u provincijama, zabitima, srećniji u inostranstvu. Da ih slučajno ne bi nadmašili u njihovim skromnim veštinama i još manjim znanjima.
Blago nama sa svima njima!!!

Dragan

pre 9 godina

Vidim da se ovde javljaju mnogi koji imaju direktna saznanja o korupciji. Predlazem policiji koja (po sluzbenoj duznosti) ovo cita da ispita te ljude (nije problem da se ti ljudi identifikuju preko IP adrese).

Cica N

pre 9 godina

@Student medicine bg:Pa mi da molimo Boga za što bolje zdravlje starijim lekarima i da im se produži radni vek.Kada oni odu u penziju onada se možemo slikati.

mikrob

pre 9 godina

niko ne pominje prakticni ispit iz mikrobiologije na medicinskom BU,koga je imala cela generacija,za 5e se kupovao,pa kad cela generacija polozi,onda poniste prakticni...nekad mi se gadi fakultet koji studiram kad vidim da sve ide preko novca,ali da imam viska para mozda bih i ja radio kao oni,ovako muko sedi i uci,valjda ce se isplatiti jednog dana...

dr med

pre 9 godina

Pravo je cudo ko je digao glas protiv korupcije ,nepotizma i veza ! Ironija, parodija groteska ja ne znam kako se zove ova lose ofarbana spodoba u kontekstu pravednika i progresivnog reformatora srpskog zdravstva.

anonimni student med u beogradu

pre 9 godina

neka se javi student medicine u beogradu a da nije kupio ispit ili preko časova ( odeš na 10tak časova, daš 800 do 1400evra, kada izađu spiskovi vidiš kod kog si profesora, dobiješ pitanja pred ispit koja naučiš, izvlačiš samo fiktivno pitanja pred kolegama a odgovaraš ona što si se dogovorio) ili druga varijanza je bez časova ako odma odeš i daš pare odnosno ako ti je tata profesor ne daješ pare (ako daješ pare obično je to onda veća suma i dobiješ minimum 7cu da ne bi bio sumljiv). e kada to sve završiš onda obučeš mantil i lečiš ljude ....

NoName

pre 9 godina

A jok i nema korupcije. Svako dovodi svoga, dizu se ocene preko veze, polaze se preko veze, svasta se radi preko veze. Pa evo samo jednog slucaja koliko nam je drzava u rasulu. Devojka je dosla u Telekom, koja treba da nadzire radnike, a najveci crnjak je sto radnici trebaju da obuce devojku, da bi ih ona posle nadzirala. Devojka blage veze nema sa poslom, a dosla je preko veze od nekih direktorcica u Telekomu.

motka

pre 9 godina

Car je go. Sad su profesori i lekari francuske sobarice.

- Zamisli, poklanjaju se ocene profesorskoj deci.
- Zamisli, ako imas vezu dobices brze (ili uopste) pregled/intervenciju/operaciju
- Zamisli, neko je to javno rekao

blllll

pre 9 godina

moja drugarica u kragujevcu ima prosek 9,8, od osnovne skole je bila vukovac. sada uci nemacki da bi otisla i nasla posao. Sin prof. dr arsenijevica ima jedva naguren prosek iznad 8,5 i mesto asistenta. ne poklanjaju se svima ocene ali da ima nepotizma ima... na zalost ima ga i na drugim fakultetima.

kerberus

pre 9 godina

Pa medicinski i ne poklanja vec profesori na medicinskom, e sad samo ne znamo sta traze za uzvrat ali dobro nije ni bitna tehnika.

danica

pre 9 godina

Ispiti se prodaju kao na pijaci, to znam jer sam i sama student na tom fakultetu, ocene i ispiti se sređuju preko telefona. To mora da prestane! najbolji lekari odlaze u Nemačku a profesorska deca sa visokim nameštenim prosekom i oni što kupuju za pare ispite ostaju i čeka ih posao. Pozivam novinare da čisto eksperimentalno neko upiše medicinu i vidi kolika je pijaca ispita na anatomiji i celom medicinskom fakultetu u beogradu.

lekar

pre 9 godina

Nažalost, sve što dr Ristić priča je u pravu, a dekan kao da je dekan medicinskog fakulteta negde drugde, osim u Beogradu. Kažem namerno nažalost, jer bih voleo da dr Ristić nije u pravu...
Dokazi za sve ovo što on priča su sledeći:
1) drastično je porastao prosek ocena u odnosu na period pre 20, 30 i više godina i sada je mnogo više lekara sa prosekom 10 ili nešto malo manje od 10!!! Dodaću ovome i to da je to karakterističnije za profesorsku decu.
2) prosek ocena je porastao u odnosu na raniji period, ali je kvalitet znanja u praktičnom i teoretskom smislu u okviru KCS-a u odnosu na svet daleko pao. Ne bih baš za sve krivio nedostatak novca...
3) zaostajemo i u akademskom smislu za odgovarajućim svetskim medicinskim fakultetima u svetu, a radovi koji se pišu pretstavljaju običnu resavsku školu. Radove, čak i prezentacije pišu mlađi lekari, čak i volonteri, a potpisuju se "ugledni profesori" koji često ne udovolje autora ni time da pročitaju "svoj" rad.
4) takav nerad se manifestuje i time da ovaj fakultet nema ko da reprezentuje u svetu, od profesorskog kadra. Nemamo skoro ni jedno zvučno ime iz bilo koje oblasti medicine...
5) razlog tom "anonizmu" među profesorima je loša neadekvatna selekcija zapošljavanja, unazad 30 i više godina, koje funkcioniše na sledeće načine: -porodični; -materijalni; -partijski; -seksualni ili pak kombinacijom dva ili više od gorenavedenog
6) ima toga još, ali nemam dovoljno karaktera

Najtužnije je što ovo svi u KCS-u znaju...

srednji vek

pre 9 godina

Dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić nagira deklarativno ali sustinski potvrdjuje tvrdnje direktora KC Miljka Ristica. Zdravstvo u Srbiji polako ali sigurno postaje porodicni feudalni interes.

iatrosofia vsakoe vešti

pre 9 godina

Čovek je potpuno u pravu, ocene se ne poklanjaju (svima). Ako niste "naše" doktorsko dete, "naše" partijsko dete ili jednostavno sposoban poltron, zaista ćete morati debelo da se pomučite da položite ispit, čak ćete povremeno biti meta iživljavanja i ponižavanja. Tada na ocenu utiču čak i takve stvari kao što su uspeh "profesorove" stranke na izborima, njegova erektilna disfunkcija ili količina alkohola u njegovoj krvi.

Ali ako ste "naše" dete, za vas nema problema, radno mesto vas čeka pre nego što upišete fakultet. Sa osmehom ćete završiti u roku sa prosekom najmanje 9,80, bićete među najboljima u generaciji i niko vam ne može ništa jer imate crno na belo da ste najbolji. Nije bitno što niste nikad videli ispite koje ste "polagali", bože moj, naučićete kasnije ono malo što vam bude trebalo, a osim toga, još uvek ima dovoljnno onih koji su stvarno učili i koji će sutra umesto vas vaditi kestenje iz vatre. Uostalom, bićete previše zauzeti radom u nastavi, vodićete vežbe i držati predavanja budućim mladim lekarima.

Ovih dvostrukih kriterijuma i vezara sa (pre)visokim prosecima sam se lično nagledao tokom studiranja medicine, uvaženi dekan koji tvrdi suprotno, iako vrlo dobro zna kako se to radi, je težak licemer. Znam samo par slučajeva profesorske-doktorske dece koja su zaista učila i bila odlični studenti sa odličnim znanjem.
Ipak, većinu svršenih studenata medicine ipak čine oni koji su pošteno položili svoje ispite, to su uglavnom oni što sad godinama čuče na birou.

tt

pre 9 godina

Svi mi koji smo zavrsili fakultet pre par decenija znamo da je i tada i da je narocito sada Medicinski fakultet leglo nepotizma, da su deca profesora posebna kasta, zasticena vrsta . Uvek su imali poseban tretman na ispitima i uvek obezbedjen posao na klinikama i institutima. Naravno da medju njima ima i sada vrhunskih strucnjaka ali ima i ...

Slaviša student med

pre 9 godina

Anatomija 800do1300 evra (preko časova 800 evra ali ako je oktobar 2 onda odmah na ruke ide 1300 evra), histologija 300evra, biohemija je jedini ispit koji ne može da se kupi na medicinskom fakultetu u Beogradu, patologija 1300 evra preko časova, farmakologija 1200 evta preko časova ili 1500 evra odmah na ruke.. dragi novinari ako hoćete detaljne cene odite u naš dekanat u ilici doktora subotića, potražite i pitajte profesora Bulata jednog og prorektora da vam da cenovnik i kako je njegova rođaka i sa kojim prosekom završila medicinu... Miljko Ristić je u pravu, to što vam istina ne odgovara to je druga stvar

telecommunications forever

pre 9 godina

Naravno da medicniski fakultet ne poklanja ocene, jer iste moraju žestoko da se plate. Na medicinskom fakultetu u Beogradu samo nedostaje cenovnik, mada ništa nije bolja situacija ni na drugim fakultetima. Javna je tajna da se ispiti i diplome u Srbiji kupuju, tako da je danas lako biti i doktor i inženjer. Ja sam recimo svojim očima gledao na beogradskom ETF-u kako se tatinoj deci sređuju ispiti, a profesor koji je to radio ni jednog trenutka nije pokazivao ni trunku griže savesti, niti ga je bilo strah od posledica toga što radi, jer je očevidno bilo da je žestoko zaštićen. Šta je sa akcijom indeks zašto je sve stalo? Što se takva akcija ne sprovede i na beogradskom univezritetu? Mi imamo univerzitetsku mafiju koja hara već četvrt veka, ali niko dosada nije procesuiran, a nijedna lažna diploma nije oduzeta. Na sve strane diplomirani stručnjaci, svi sa visokom prosekom, svi završili na vreme, a neznanje caruje. Laži će Srbiji doći glave, a ova dražva i narod ako misle da opstanu, sa istima če morati surovo da se obračunaju. Nije važno samo imati "šaru", važno je imati znanje i sposobnost da se usvajaju nova znanja. Zato kada vidim sve te lažnjake od diploma, ponosan sam na moju diplomu koju sam pošteno stekao krvavim radom, istina dugo sam studirao, ali mi je diploma jedna od najčistijih, ne samo na ETF-u, nego u Srbiji. Zato svima kažem da diploma nije ništa drugo, do jedan bezvredni komad papira kojim možete da se hladite u letnje dane, a znanje je moć!

dr

pre 9 godina

Sećam se jednog ispita na kome profesorka samo što nije orgazmirala jer se ispostavilo da je student potomak poznatog lekara. Naravno, u skladu sa emocijom, bez ikakvog stida i blama, išla je i najviša ocena. Daleko od toga da student nije znao, ali je nepisano pravilo da "poznato" dete dobije pola ocene više, a aninimus pola ocene manje, i tako tokom celih studija.
I da, verovali ili ne, postoji i polna diskriminacija na medicinskom fakultetu, kod pojedinih ispitivača, pa zaključite sami koliko smo emancipovani. Inače, nikad nisam mogla da razumem taj nedostatak kriterijuma ni u školi ni na faksu, nametao mi se zaključak da su nastavnici i profesori bez istog nekako ograničeni...

ana

pre 9 godina

svaka cast risticu! konacno neko da kaze kako zaista jeste. a patetican odgovor dekana je dat reda radi jer i sam kaze da ne moze da garantuje.
evo zivog primera: znam devojku iz malog mesta u srbiji, studirala je medicinu - glavu nije digla s knjige - prosek 9.8. vec par godina ne moze da se zaposli jer nema vezu. jbg tata zemljoradnik, mama samo srednja skola i svi iz neke palanke u srbiji. sad trazi posao u bosni. toliko.

Borislav

pre 9 godina

Naravno da je ova izjava istinita, ali to je tako duboko ukorenjena stvar u nasem narodu da je prosto neverovatno da se ljudi sada toboze sablaznjavaju i krste.

izuzetak2

pre 9 godina

da medju onima koji dodeljuju sredstva i upravljaju fondovima nema okorelih lopova, ne bi bilo ni potrebe za korupcijom i dolaskom na red preko veze. činjenica je da smo demografski stari a da medicinskih institucija nema ni blizu dovoljno. Hoće li u ovoj zemlji iko ikad odgovarati i vratiti novac koji je ukrao od svih nas, a nas zadužio kreditima?

Boban

pre 9 godina

U pravu je ovaj Lalić, ispiti se u glavnom ne poklanjaju već se prodaju...čudi me da o tome nema govora ili je možda neobavešten.
Sramota je da Medicinski fakultet u Beogradu, sa tradicijom kakvu ima, u ovom trenutku, ali i ko zna po koji put, ima partijske kadrove na mestu dekana, ljude koji svojim moralnim likom i hipokrizijom mogu samo da izazovu gađenje...
Ovo što je rekao ovaj Lalić je takva kombinacija gluposti, neznanja i licemerja da svakome ko je pročitao napred navedeni tekst treba jak želudac da mu u suprotnom ne bi pozlilo... ovo je dno, niže od ovog nema!!!

Student medicine bg

pre 9 godina

Direktor KCS Prof Miljan Ristić je rekao istinu! da se to zna ! Mnogo je gore čak, ja sam kupio samo jedan ispit koji svi kupuju, a neki su preko veze sredili desetak ispita... a profesorska deca zakazuju upisivanje ocena par dana unapred telefonom,dogovore se sa nastavnikom koja pitanja će da odgovaraju, on cedulje sa tim pitanjima skloni i student šta god da izvuče odgovara unapred dogovorena pitanja,tako da pred svedocima ispada da dve zna... tužno je to i opasno, svi mladi lekari što valjaju odoše napolje, ovde ostaju najgori što su preko veze ili para završili medicinu u beogradu i isto tako dobili posao... Kad stariji doktori odu u penziju Srbiju neće imati ko da leči...

profesorka

pre 9 godina

ajde bre, generacije nepismenih neznalica izlaze sa medic. fakulteta, pa su politički podobni i tako rade, a jadni pacijenti sa tim kvazi lekarima

genius

pre 9 godina

Medicinski POKLANJA ocene! Priču o dodatnim ispitnim rokovima za "posebnu" decu znaju svi.
Medicinski se od možda najbolje škole u Srbiji (čak i u SFRJ) zarozao na nivo osrednjeg fakulteta na BU, sa tendencijom da bude još gori. Za to vreme, "ugledni" profesori samo jure tezge po privatnim klinikama i da svoju decu ili decu "viđenijih" ljudi (u zamenu za određene usluge, naravno) uguraju na fakultet (opciono, neku državnu kliniku), odakle ih samo Bog može oterati. Pri tome im kapnu, za naše uslove, lepe pare, pogotovo ako se u vidu ima da mnogi od njih provedu na poslu do 3h nedeljno (na državnim klinikama, ipak, malo više), a neki se pojave svakih 6 meseci da podignu markice za zdravstvenu.
Ne kažem ja da profesori medicinskog fakulteta ne treba da imaju veće plate, ni da ne bi trebali da rade i prekovremeno ukoliko mogu da izdrže. Samo kažem da među njima ima tragično veliki broj onih koji svoju platu na univerzitetu NE ZARADE! Naravno, čast izuzecima.
O samoproklamovanim veličinama, najprimitivnijem kriminalu, korupciji i nepotizmu - bespredmetno je govoriti.

Pex

pre 9 godina

Hoce li vise prestati nasi da nas pljuju za par procenata politickih poena i funkciju?!?! Tako nam i treba,jadni smo i bedni,nikad zdravstvo u Srbiji nece biti na mestu na kom zasluzuje jer to sto mi sami sebi radimo je cudo...Dok ne pocnes da cenis sebe ni drugi te nece ceniti...

Tatab

pre 9 godina

Xexexe... A kao on je cist kao suza, mi smo svi veverice pa ne pamtimo šta je sve radio, .....dobro da nam PreCednik nema i diplomu Medecinskog fakulteta, kol'ko ga je titrao u "KBC Beograd"...

dr med

pre 9 godina

Ja sam imala prosek 9.93, iz unutrašnjosti sam a najbliže lekaru u porodici što imam je tetka koji je večiti apsolvent. I šta sad, ni ja ništa ne znam? Ovo mi više liči na pravdanje zapošljavanja nekih osrednjih lekara kojih je KCS danas PUN. A ne znam kad je poslednji put neko primljen u toj ustanovi preko konkursa i razgovora za posao.

...a tamo zna se kako se posluje

pre 9 godina

Jasno da ne poklanja ocene....pa nisu glupi, ali ih zato prodaju za lovu ili politicke podobnosti. Nije taj medicinski fakultet u tunguziji vec u Srbiji...

moje ime

pre 9 godina

"Medicinski ne poklanja ocene" , naravno, nema dzabe ni kod babe, ili protivusluga ili kash ( nekada i sex ) nista se tamo ne poklanja ...

NemanjaVac8

pre 9 godina

Ma ne nikako. To ima samo na Mega Trendu i na privatnim fakultetima. Inače Mega Trend i privatni fakulteti su izmislili poklanjanje ocena, falsifikovanja diplome i uopšte korupciju u prosveti. Dakle kada njih budemo eliinsali iz sistema i kada nam ostanu samo državni fakulteti tada ćemo postati najjača sila na svetu sa najvećim praktičnim i teorijskim znanjem. Samo me čudi kako to da kadar sa državnih fakulteta nije napravio ništa pre svega u ekonomiji a faktički do juče je samo taj kadar i postojao. Svi ministri su do juče bili sa državnih fakulteta i rezultat im je ne 0 nego -100.
Mladi ljudi treba da shvate jednu jako bitnu stvar da danas u XXI veku više nije toliko bitno ime institucije, koliko je bitno ime profesora kod kojeg učiš, lično angažovanje, rad na sebi i opipljivi rezultati u neakademskom svetu.Slikar mora da ima slike i ako su one vrhunske uopšte je nebitno koju akademiju je završio, pa čak i kakav je imao prosek na studijama.Dakle onaj ko uči slikarstvo, mora da bude slikar a ne filzof, istoričar umetnosti isl. Relacija profesor-student je ključan faktor za stvaranje kvalitetnih stručnjaka.Medicinski fakultet je inače gnezdo snobova, frustrianih malograđana i okorelih mafijaša kojima niko decenijama ne može da stane na put.

Milos

pre 9 godina

Sram vas bilo, sve vas koji tvrdite da se ocene poklanjaju na medicinskom u Nisu ili Beogradu. Zapamtite ocene se ne poklanjaju ocene se placaju! Ae pa tako. :)

shpitz

pre 9 godina

O, najzad! Posle ovog istupa prof Ristića počinje ponovo da stiče moje poštovanje. Institut za KVB u Sremskoj Kamenici zovu Institut za majku i dete jer sva deca lekara su zaposlena tamo dok nekih 20% nepedigriranih vuče za njih i ne može da zatvori dežurstva. Ljudi pucaju od posla dok nepotizam urušava kvalitet. Ljudi koji rade rade toliko da više nisu u stanju da svoj posao rade kvalitetno, dok doktorska deca šetaju slušalice po odeljenjima i kuntaju u maminim kancelarijama. Sve je otišlo do đavola, ispod površine je takva muljčina i blato dok je površina sjajna i mirna kao ogledalo. Ne dao vam Bog da se razbolite, najverovatnije ćete pasti u ruke nekog pozera koji je samo kondukter na putu ka patologiji.

Vvvvvvv

pre 9 godina

Iskreno, svaka cas Risticu sto je prvi funkcioner koji je javno progovorio o ovom problemu! Na zalost tako funkcionise visoko obrazovanje kod nas. Ja sam najbrze od svih doktorirao na drzavnom fakultetu i bio najbolji doktorant. Kao zahvalnicu sam dobio maltretiranje i sut kartu kad sam doktorirao, jer za mene nije bilo mesta od silnih tatinih i maminih sinova. Pa zasto mora da znaci da ako roditelj obavlja isti posao da ce i dete biti dobro u tome? Ima mnogo boljih u vecini slucajeva, samo ne mogu da dodju do izrazaja od ovih protektiranih kojima treba 20 godina da domtoriraju, pa onda posle mi koji smo vredno radili i doktorirali u roku budemo kritikovani da smo nekog podmitili ili sta vec...

marko

pre 9 godina

naravno da funkcionise tako! i svaka cast ovom coveku sto o tome javno prica. svi ostali cute ili brane svoje guzice. ima protekcije i veza i na fakultetima i uzdravstvu.

Dragan Kostic

pre 9 godina

Poštovani, profesor Ristić je potpuno u pravu. Imam zdravstveni problem. Urađen mi eho jetre kod 5 lekara i svi imaju različito mišljenje. I ova struka se pretvorila u biznis. Naši lekari imaju oskudno znanje mahom se kriju iza DR. Ovakvo zdravstvo sa ovakvim znanjem i obrazovanjem lekara osiromašeni narod ne može da izdržava.

djordje

pre 9 godina

Diplomirao sam Medicinski fakultet u Beogradu aprila 1989 sa prosekom 9,75 i samo su beogradska deca i sa nizim prosekom mogla da udju u KCS. Ja ni da primirisem. Ovo je sigurno jos jedan primer beogradizacije koja obara kvalitet u medicini.Kvalitetni lekari odlaze,a Beograd dobija ono sto je i zasluzio.

boki

pre 9 godina

Bravo Risticu! Neko da govori otvoreno o stanju u zdravstvu i nestrucnosti vecine lekara i pedijatara. A POLAGANJE ISPITA PREKO VEZE NA MEDICINI DIREKTNO NEKOGA MOZE DA UBIJE!Dosta tog "kastinskog" pristupa medicinskoj struci

Sasa

pre 9 godina

Naravno, ova vest nije interesantna nikome. Vazno je komentarisati ko će popustiti SAD ili Rusija. A to što je lekar javno ukazao na nešto što je opšte poznato i što se protiv toga apsolutno ništa ne preduzima, to se nikoga ne dotiče. Kakav narod, takva je i vlast! Ali ne žurite sa minusima ili plusevima, kada kazem vlast, mislim na apolutne sve politicare.

Lajavui

pre 9 godina

Ristić je sve objasnio. A ovog dekana i Ministra zdravlja treba da bude sramota, dokazuju da su naši intelektualci osim po završenim školama, po svemu ostalom ispod nekog čobanina. Zato i jesmo tu gde smo. p.s. Najeklatantniji primer u KC Srbije je slučaj Prof. dr. Gage Dragutinovića, čovek je radiolog, profesor i zaposlen u Kliničkom centru, a njegov sin je vlasnik Radiološkog - Dijagnostičkog centra Hram kod Narodne biblioteke Srbije (CT skeneri, Magnetne rezonance), e taj njegov sin je ni manje ni više zaposlen u javnim nabavkama Kliničkog centra, ima li goreg sukoba interesa od ovog??? U iole pristojnoj zemlji i jedan i drugi bi dobili najmanje momentalne otkaze.

Dr Kimi

pre 9 godina

Kakva laz, neverovatno! I sam sam student medicinskog fakulteta i sve sto je izneo dr Ristic je apsolutno tacno, ne samo za KCS, vec i za KCV, KCN i sve druge, to je sistemski problem

daki

pre 9 godina

Ovo je sramota da jedan od kljucnih igraca u namestanju ocena gospodin Lalic trenutni dekan med.fakulteta priča o ne namestanju. On je samo jedan od piona akademika Bumbasirevica, koji je ne samo svom sinu, nego i citavoj uzoj i široj familiji namestao desetke, kako bi narod video da su im deca odlikasi, a u stvari propalice, pa da izmedju ostalog pomenem i Vojislava Bumbasirevica sina akademika, pa Bajecovog sina, bivseg direktora klinickog centra,pa ćerka penzionisanog profesora VMA, Gligić Ana, ma sve divna deca, odlikasi tatini i mamini, pa jos sto su svi postavljeni na kljucnim funkcijama drzavnih klinika u Beogradu, ma prava divota! A onda i pored tako kvalitetnog kadra sadasnji direktor kl.centra Ristic ide u inostranstvo na ugradnju zalistaka!? Pa profesore zasto u inostranstvo?! Pa prosto jer covek zna kome je poklanjao ocene i ima uslove da se ne leci u Srbiji, jer bi sada verovatno bio na Lešću a ne u kl centru! Da, sada vise nece biti poklanjanja ocena na Medicinskom fakultetu u Beogradu, jer su ispunili kvotu i ispoklanjali onima kojima su trebali, DECI PROFESORA! Pitam se samo dokle ce vise ti "ugledni profesori", voditi nastavu i predavanja i ispitivanja u Srbiji?! da li kod nas postoji neki zakon koji se postuje, da li postoji neka vlast, da li postoji neka sluzba koja ce ih sankcionisati..... strasno gde zivimo!

Mića BZNR

pre 9 godina

Jedan od ova dva gospodina ne govori istinu. A oba su iz zdravstva. Oba sa istog fakulteta, i oba iz KCS. Teško je verovati da je Medicinski fakultet imun na pojave koje su prisutne na svim univerzitetima u Srbiji. Toliko puta je već pisano o lakim desetkama u indeksima dece profesora Med. fak. Na žalost, na tom fakultetu je niz bračnih parova, a i deca su im stigla do asistenata, docenata...

Andrija

pre 9 godina

Napadati studente, ovako grubo i uopsteno, je uvreda za sve koji su u lekarskoj bransi. Ako je toliko hrabar i pravdoljubiv nek pokaze taj isti Ristic koji lekar je tu a da nije zasluzio...Najlakse je, gospodo moja, udariti po lekarima, ljudima koji imaju vise godina studija iza sebe nego neki razreda osnovne skole...Onda nemojte da se cudite sto nam najbolji odlaze, pogotovo iz ove struke, a ostaje kukolj da nas leci..

nezaposljeni lekar

pre 9 godina

tako je.u mojoj generaciji u Nisu je bilo studenata koji i ne izadju na ispit,a upise im se 10.i naravno, takvi,gle cuda,odmah nadju posao.cast vecini koji su svoje desetke zaradili krvavo uceci. mada,ne treba generalizovati stvar zbog par takvih tatinih i maminih,velika vecina su posteno zaradili svoje diplome, al zato sada,jer nemaju nikog "jakog", sede po biroima.

Maja

pre 9 godina

Strašno je ovako blatiti Medicinski fakultet, kad mi koji ga studiramo ulažemo sve svoje vreme u učenje, a onda se naše znanje relativizuje. Ne poznajem kolege kojima se gleda kroz prste na ispitima. Činjenica je da mnoga lekarska deca imaju dobre ocene, ali upravo ti studenti i studentkinje pokazuju i nadprosečnu količinu znanja na vežbama i kolokvijumima tokom godine, pa ne sumnjam da im je i konačna ocena realna. Logično je da znaju više, jer mnogo toga mogu da im objasne roditelji lekari, a imaju i literaturu od roditelja kojom proširuju svoje znanje.

univerzitet u NS

pre 9 godina

odakle ovom gospodinu obraza da kaze kako nije istina ono sto dr Ristic govori.... ili mu je obraz djon ili stvarno ne vidi problem u tome sto se u klinickim centrima podrazumeva da ce raditi sin i kcerka tog i tog....u oba slucaja je problem....
kao lekar koji je zavrsio medicinu u NS, govorim iz sopstvenog iskustva....
neki zaista veruju da su bogom dani samo zato sto nose odredjeno prezime....
Jedina dobra stvar je sto u bolnicama nema vise shvaleranja-svi su rodbina ;-)

Pera

pre 9 godina

Poklanja se poklanja i to posebno od kad je uvedena bolonja,a o maminoj i tatinoj deci da i ne pricam kako se pustaju na ispitima.I nije ljud Miljko,dobro zna sta prica,u tom je sistemu dugo.Covek lepo kaze,znao bi da preporuci 10 kardiologa kod kojih bi otisao i koje bi preporucio nekom a od 11 do 101-og su mu svi isti po znanju!(mamina i tatina deca). A medicinskim fakultetom i bolnicama vladaju klanovi kvazi strucnjaka koji guraju mediokritete a dobra deca vam beze po Evropi,sramota,pa tako gosp.Lalicu,pokrijte se usima i pogledajte istini u oci jednom a ne da demagogisete.

neko ko je to okusio

pre 9 godina

Dr Ristić je potpuno u pravu za sve što je izgovorio, kome se ne sviđa da čuje šta je istina neka se pre ili kasnije sam u to uveri!

Jasna Maric

pre 9 godina

Biti lekar postiže se učenjem, a ne talentom, i ne može se porediti što deca glumaca postaju glumci, jer je ovde pored prisutnog zanimanja u porodici, potreban i talenat. Prema tome jasno je da su deca lekara isforsirana, a iz ličnog iskustva znam i da su im ocene poklanjane. I tako završe na vezu fakultete, dobiju visoke ocene, na vezu, preko veze dobiju posao, preko veze specijalizaciju, preko veze dobar posao, i to nam je razlog što nam je zdravstvo puno nestručnjaka, jer pravi, vredni i pametni stručnjaci ne mogu da dodju do izražaja od ovih tatinih sinova. To je razlog što su moja deca, uspešni lekari, sa visokim prosekom ocena, morali da odu u inostranstvo, da nostrifikuju svoje diplome i specijalizaciju i subspecijalizaciju obavljaju daleko od svoje zemlje. Nažalost!

Roki

pre 9 godina

Ovaj nije normalan, mislim nije tesko uzeti spisak zaposlenih napr. u KCS i pogledati ko je sa kim u rodbinskim odnosima. Nije mi jasno zasto ovaj to negira, kada se zna da je to tako i da ti veza treba za sve od posla u zdravstvu do lecenja.Spisak zaposlenih na Medicinskom fakultetu isto je dostupan, klanovi koji trenutno vladaju su Bumbasirevici, Lalici, Kadija,Radosavljevici itd. Ovi koji nemaju vezu beze iz Srbije samo tako.

Isti serijski program, deceniju za decenijom, vek za vekom

pre 9 godina

Nije ovo samo problem zdravstva, niti KCS i MF, već je, nažalost, problem mnogo, mnogo širi i veoma, veoma duboko ukorenjen u našem društvu, da to sve poredstavlja jedan užas od koga prosečan građanin Srbije može da se odbrani jedino tako što će da ga ignoriše. Prvi korak predstavljao bi prestanak ignorisanja problema, makar od strane ljudi koji umeju da misle svojom glavom, a drugi korak mogao bi da bude politička lustaracija kojom bi se zabranilo političko delovanje svima koji su se, makar i kao najobičniji članovi bilo koje političke stranke od leta 1990, do danas, bavili politikom makar u opštinskom odboru stranke, ili imali, makar na jedan dan, bilo koju političku funkciju.

xoxoxo

pre 9 godina

Pa naravno da profesorska deca imaju najbolje ocene.A to sto polazu bez drugih svedoka ili najteze ispite tako ultrapametni spremaju desetak dana je vec druga prica.I naravno da rade na mestima koje mi obicni smrtnici,koji smo zbog tih devetki i desetki ozbiljno grejali stolice,mozemo samo da sanjamo.Posto nam nista drugo nije preostalo,otisli smo u Nemacku.

Galen

pre 9 godina

Kako izgleda ispit kod Miljka Ristica na hirurgiji.Umesto komisije od 3 profesora i 5 pitanja sto je obavezno,pojavi se sam i onda kaze studentu biraj pitanje.Ispricas to pitanje i on te pita za koju si ocenu znao i ti kazes uglavnom 10 ii 9 ako nisi bas bezobrazan.To je smejurija i kad je tako u BG mogu da zamislim kakva je situacija u Nisu,Kragujevcu,Kosovskoj Mitrovici.A kako deca profesora polazu ispite to je tek tema za jedan insajder.

Super

pre 9 godina

Ristić me je doslovno oduševio svojim neverovatno hrabrim istupom izgovorivši naglas javnu tajnu. Nadam se samo da ga ta hrabrost neće koštati dalje karijere. U zdravstvu vladaju dinastički odnosi i to nasuprot dekanovom mišljenju ni na koji način ne poboljšava kvalitet zdravstvene usluge. Zato u sred KC Beograd stoji grafit - leči me doktor Google.

oklagija

pre 9 godina

Studiram gradjevinu i ne znam koliko sam kompetentan, ali moram priznati da me zaista iznenadjuje cinjenica da vecina studenata medicine ima prosek koji tezi 10. Ili su im kriterijumi toliko visoki da moras znati sve ukoliko zelis da polozis ili su pak preniski. Ja se nadam da je ovo prvo u pitanju al u isto vreme i sumnjam u to.

Vladimir

pre 9 godina

Vi, profesore, odbacujte optužbe, ali ja kao pacijent tvrdim, (kako ono ide) pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, da ili loše prenosite znanja ili poklanjate ocene.

Dragan

pre 9 godina

Lekari cesto zloupotrebljavaju pravo da istovremeno obavljaju privatnu i drzavnu praksu. Zakazuju preglede (konsultacije) u privatnim ordinacijama, a onda te pacijente upucuju sami sebi u drzavne klinike, preko veze i reda, na stetu pacijenata javnih ustanova. Odnos prema privatnim pacijentima je odlican, a preama drzavnim kao prema stoci. Tako naplacuju privatnim pacijentima resurse drzavnih zdr. ustanova. Svi to svakodnevno vidimo. Lekarima je telefon glavni instrument u drzavnoj sluzbi. I u klinickum centrima i na VMA. Jer ovo je Srbija. Tako nije u UK ili SAD. Tamo je zadovoljan pacijent cilj. Neka ih stid bude. Da nije profitabilno zaradjivati na tudjoj bolesti, ne bi slali decu da uce njihovu profesiju.

ovaj dekan kao da je s kruske pao ili misli da smo svi mi ostali pali s kruske.

pre 9 godina

Postujem ja institiciju dekana, ali jos vise uvazavam realnost.

p.s. uzgred, moje iskustvo sa srpskim zdravstvenim sistemom uopste nije tako lose. Ali, to ne znaci da sam lud covek da ne vidim sta se desava.

analiticar amater

pre 9 godina

razumem da mora da izjavi nesto, ali da nema nepotizma u srpskoj medicini u bolnicama i na fakultetu je zaista licemerno...osecam se kao da me je pljunio u lice. koliko samo prijatelje i rodbine znam koji su samo s vezom uspeli nesto da urade.
sto se medicinskog fakulteta tice, tu se zna za porodicne klanove, ja tebi/tvom detetu, ti mom....iole ozbiljnija istrga bi pokazala koliko je medicinski fakultet korumpiran i zagrezao u nepotizam.

jadno je i licemerno, pogotovo od nekoga sa vrha medicinskog fakulteta da moze da izjavi ovako nesto......taj covek nema obraz, vec djon

xRade

pre 9 godina

Kakvih prica pricaju lekari o polaganju veza, coveku samo da se digne kosa na glavi. UZAS. Kazu, vecini kolega ni svoju macku ne bi dali da lece.
Primer - Izadje profesorov sin na ispit:
Profa: Kolega koji su omotaci bubrega?
Kolega: mum cit mum cut...
Profa: kolega, pa kako se kaze - Ko bubreg u...u....
Kolega: Ko bubreg u LOJU! jupiiiii
I covek polozi ko da su ljudi ovce. POLOZI.

Nekad je bio prijemni ispit za profesorsku i lekarsku decu u posebnoj zgradu na primer.

Inace cuo sam za cerku Zorice Brunclik da je devojka bila osrednja al nista preko veze nije polagala. Ne znam da li je zavrsila.

Циник

pre 9 godina

"Ristić navodi da, i na fakultetu i u bolnicama funkcionišu prijateljske i rodbinske veze, a protekcija se dobija i na poziv nekih, kako kaže, važnih ličnosti".
Ово у Србији? Немогуће!

muamua

pre 9 godina

ja ne verujem lekarima...tirsova bolnica subota 20.12.u 21h smo doveli bebu tri meseca staru sa gusenjem...primili su je u 23 i 45...u 01:00 su bili gotovi rezultati krvi itd..pusteno kuci sve ok nastaviti terapiju za kasalj i inhalaciju...u ponedeljak ujutru nasa beba u d misovic pulmologija ..primljena prva na pregled pa na rentgen i na kraju upala pluca konstatovana...u petak je radjen urin gde smo u ponedeljak dobili rezultat bakteriju koja se javlja pri upali pluca...da je dr u tirsovoj uradila rentgen odmah ovo se ne bi toliko iskomplikovalo...

Lemi

pre 9 godina

Miljko Ristić je dokaz da vrhunski lekar ne mora biti i dobar čovek. U njegove "ljudske" kvalitete, nažalost, lično sam se uverio. Pored toga, njegova opsesivna potreba da se obračunava sa vodećim srpskim kardiolozima je, zaista, neshvatljiva.

Dusan011

pre 9 godina

Nije problem sto se deca lekara opredeljuju za profesije svojih roditelja, to niko ne spori, svako ima pravo izbora na osnovu ocena i prijemnog ispita.
Problem je u tome sto se Dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić pravi naivan, a ako zaista ne zna i nikada nije cuo za izreku "to je nase dete" tek onda nije za mesto na kome se nalazi.
Krajem osamdesetih kada je moja generacija studirala to se odnosilo na decu kolega profesora i lekara, a redje na dete poznanika ili projatelja nekoga od profesora.
- Nije se to koristio da se neko ko nema blage veze pusti da polozi, ali se itekako koristilo da se zasluzena ocena podigne za jednu ili cak dve, i to je ono sto profesoru Risticu smeta, da su studenti sa najvecim prosekom mahom lekarska deca, a u kojima on ne prepoznaje vrhunsko znanje.
- Da li je praksa ostala samo u okvirima kolegijalno-esnafske protekcije ili je davalviranje stvarnog znanja svrseninh studenata medicine poprimilo i marketinski trend sve prisutan u ostalim delovima drustva na zalost ostaje na dekanu Lalicu da vodi racuna, no kako on nije obavesten o praksi koja se bar 30 godina primenjuje u instituciji kojoj je na celu, sigurno je da o ovoj temi skoro necemo imati nikakvih revolucionarnih vesti.
A sto se tice profesora Ristica, svaka cast na hrabrosti, no bojim se da ce bez icije podrske i njega uskoro slomiti borba protiv vetrenjaca.
Zivi bili, a videli!

Provera znanja

pre 9 godina

Za dobijanje visokih ocena preko veze postoji vrlo jednostavno resenje: kada treba da se prime novi lekari napr u Klinicki Centar Srbije, bez obzira na prosek ocena koji prilazu na konkurs, neka polazu jedan poduzi, sveobuhvatni test medicinskog znanja, pa, ko ga najbolje uradi, taj neka bude primljen na posao. Uostalom, student bi trebalo da uci za sticanje znanja, a ne za ocenu.
Svojevremeno se tako radilo u Nisu i ispostavilo se da su se mamini i tatini sinovi i cerke na takvom testu provere znanja propisno obrukali i da, uprkos naknadnim urgencijama svojih roditelja na funkcijama, nisu primljeni na posao. Ovako treba raditi svuda i uvek!

Dali bocek

pre 9 godina

Istina. Nazalost, na posredan nacin sam ucestvovao u "proizvodnji" jedne lekarke. Doduse, krajem 90-tih, ali princip je verovatno i dalje isti.

miks

pre 9 godina

Odlicna tema i sigurno je slicno u celom svetu. Specificna jer ako "navodis" dete da bude lekar kao i ti, a ono to ne zeli i ne voli, opasna je situacija. Dobijas lekara kome u biti nije da pomogne drugome, vec da uziva povlastice koje mu pruza takav zivot. Niko nije naslednom linijom predodredjen da bude lekar. Nije isto biti obucar generacijama, jer bolji i losiji ne predstavljaju razliku jer nece niko stradati greskom obucara.

drmr

pre 9 godina

tacno je da se stvari obavljaju preko veze ali je isto tako tacno da se sve stvari u svakoj zivotnoj situaciji u Srbiji obavljaju preko veze, samim tim ne vidim zasto bi zdravstvo bilo izuzeto. Sa druge strane, pausalno ocenjivanje da studenti nista ne znaju ne stoji jer ima vrlo pametnih i obrazovanih studenata. Tvrdnje dr Ristica bih mogao podvesti pod nerazumnu upisnu politiku fakulteta, jer postoji hiperprodukcija, a samim tim ima studenata kojima i nije mesto u zdravstvenoj struci. Dakle, problem je kompleksan i ne moze se nesto tvrditi jednostrano. Kao lekar specijalista bih mogao da upitam generaciju dr Ristica, sta su ucinili da prenesu znanje mladim kolegama, buduci da su id posleratnih doktora dobili ogromno uvazavanje i transfer znanja a oni to nisu spreveli narednoj generaciji (cast izuzecima). Jednostavno, zdravstvo ima boljke kao i svaki segment u ovom nakaradnom drustvu, i tako treba gledati na stvar. Ima losih lekara ali ima i brilijantnih. Nazalost, to se ne moze prezentovati narodu na taj nacin...

Милош

pre 9 godina

У обе приче постоји истина, не треба генерализовати, али је чињеница да негативна селекција није поштедела ни здравство.

krle - dron

pre 9 godina

Medicinski fakultet,ma dal je moguce da su se toliko iznenadili,da se nisu mozda i uvredili??,slusaj bre ti burazeru vec 20-godina za upis na medicini ljudi iz unutrasnjosti prodaju i kuce i imanja,nekada je to zvonilo i po 15-hiljada maraka a tek ispiti tu je prava igranka bez prestanka,gori ste od "Index" afere 17-puta bruke nijedne.Boli vas to sto je neko skupio hrabrosti da vas sve razoblici,kakva ste vi tunjava boljsevicka bratija i bebe ste otimali vec 30-godina,medecinski fakultet i zdravstvo je jedna mracna scena srbije i mediji iz humanih razloga moraju da pisu o svim njihovim negativnostima koji su neljudski i cemerni.

Slaviša student med

pre 9 godina

Anatomija 800do1300 evra (preko časova 800 evra ali ako je oktobar 2 onda odmah na ruke ide 1300 evra), histologija 300evra, biohemija je jedini ispit koji ne može da se kupi na medicinskom fakultetu u Beogradu, patologija 1300 evra preko časova, farmakologija 1200 evta preko časova ili 1500 evra odmah na ruke.. dragi novinari ako hoćete detaljne cene odite u naš dekanat u ilici doktora subotića, potražite i pitajte profesora Bulata jednog og prorektora da vam da cenovnik i kako je njegova rođaka i sa kojim prosekom završila medicinu... Miljko Ristić je u pravu, to što vam istina ne odgovara to je druga stvar

Student medicine bg

pre 9 godina

Direktor KCS Prof Miljan Ristić je rekao istinu! da se to zna ! Mnogo je gore čak, ja sam kupio samo jedan ispit koji svi kupuju, a neki su preko veze sredili desetak ispita... a profesorska deca zakazuju upisivanje ocena par dana unapred telefonom,dogovore se sa nastavnikom koja pitanja će da odgovaraju, on cedulje sa tim pitanjima skloni i student šta god da izvuče odgovara unapred dogovorena pitanja,tako da pred svedocima ispada da dve zna... tužno je to i opasno, svi mladi lekari što valjaju odoše napolje, ovde ostaju najgori što su preko veze ili para završili medicinu u beogradu i isto tako dobili posao... Kad stariji doktori odu u penziju Srbiju neće imati ko da leči...

iatrosofia vsakoe vešti

pre 9 godina

Čovek je potpuno u pravu, ocene se ne poklanjaju (svima). Ako niste "naše" doktorsko dete, "naše" partijsko dete ili jednostavno sposoban poltron, zaista ćete morati debelo da se pomučite da položite ispit, čak ćete povremeno biti meta iživljavanja i ponižavanja. Tada na ocenu utiču čak i takve stvari kao što su uspeh "profesorove" stranke na izborima, njegova erektilna disfunkcija ili količina alkohola u njegovoj krvi.

Ali ako ste "naše" dete, za vas nema problema, radno mesto vas čeka pre nego što upišete fakultet. Sa osmehom ćete završiti u roku sa prosekom najmanje 9,80, bićete među najboljima u generaciji i niko vam ne može ništa jer imate crno na belo da ste najbolji. Nije bitno što niste nikad videli ispite koje ste "polagali", bože moj, naučićete kasnije ono malo što vam bude trebalo, a osim toga, još uvek ima dovoljnno onih koji su stvarno učili i koji će sutra umesto vas vaditi kestenje iz vatre. Uostalom, bićete previše zauzeti radom u nastavi, vodićete vežbe i držati predavanja budućim mladim lekarima.

Ovih dvostrukih kriterijuma i vezara sa (pre)visokim prosecima sam se lično nagledao tokom studiranja medicine, uvaženi dekan koji tvrdi suprotno, iako vrlo dobro zna kako se to radi, je težak licemer. Znam samo par slučajeva profesorske-doktorske dece koja su zaista učila i bila odlični studenti sa odličnim znanjem.
Ipak, većinu svršenih studenata medicine ipak čine oni koji su pošteno položili svoje ispite, to su uglavnom oni što sad godinama čuče na birou.

ana

pre 9 godina

svaka cast risticu! konacno neko da kaze kako zaista jeste. a patetican odgovor dekana je dat reda radi jer i sam kaze da ne moze da garantuje.
evo zivog primera: znam devojku iz malog mesta u srbiji, studirala je medicinu - glavu nije digla s knjige - prosek 9.8. vec par godina ne moze da se zaposli jer nema vezu. jbg tata zemljoradnik, mama samo srednja skola i svi iz neke palanke u srbiji. sad trazi posao u bosni. toliko.

Borislav

pre 9 godina

Naravno da je ova izjava istinita, ali to je tako duboko ukorenjena stvar u nasem narodu da je prosto neverovatno da se ljudi sada toboze sablaznjavaju i krste.

dr

pre 9 godina

Sećam se jednog ispita na kome profesorka samo što nije orgazmirala jer se ispostavilo da je student potomak poznatog lekara. Naravno, u skladu sa emocijom, bez ikakvog stida i blama, išla je i najviša ocena. Daleko od toga da student nije znao, ali je nepisano pravilo da "poznato" dete dobije pola ocene više, a aninimus pola ocene manje, i tako tokom celih studija.
I da, verovali ili ne, postoji i polna diskriminacija na medicinskom fakultetu, kod pojedinih ispitivača, pa zaključite sami koliko smo emancipovani. Inače, nikad nisam mogla da razumem taj nedostatak kriterijuma ni u školi ni na faksu, nametao mi se zaključak da su nastavnici i profesori bez istog nekako ograničeni...

telecommunications forever

pre 9 godina

Naravno da medicniski fakultet ne poklanja ocene, jer iste moraju žestoko da se plate. Na medicinskom fakultetu u Beogradu samo nedostaje cenovnik, mada ništa nije bolja situacija ni na drugim fakultetima. Javna je tajna da se ispiti i diplome u Srbiji kupuju, tako da je danas lako biti i doktor i inženjer. Ja sam recimo svojim očima gledao na beogradskom ETF-u kako se tatinoj deci sređuju ispiti, a profesor koji je to radio ni jednog trenutka nije pokazivao ni trunku griže savesti, niti ga je bilo strah od posledica toga što radi, jer je očevidno bilo da je žestoko zaštićen. Šta je sa akcijom indeks zašto je sve stalo? Što se takva akcija ne sprovede i na beogradskom univezritetu? Mi imamo univerzitetsku mafiju koja hara već četvrt veka, ali niko dosada nije procesuiran, a nijedna lažna diploma nije oduzeta. Na sve strane diplomirani stručnjaci, svi sa visokom prosekom, svi završili na vreme, a neznanje caruje. Laži će Srbiji doći glave, a ova dražva i narod ako misle da opstanu, sa istima če morati surovo da se obračunaju. Nije važno samo imati "šaru", važno je imati znanje i sposobnost da se usvajaju nova znanja. Zato kada vidim sve te lažnjake od diploma, ponosan sam na moju diplomu koju sam pošteno stekao krvavim radom, istina dugo sam studirao, ali mi je diploma jedna od najčistijih, ne samo na ETF-u, nego u Srbiji. Zato svima kažem da diploma nije ništa drugo, do jedan bezvredni komad papira kojim možete da se hladite u letnje dane, a znanje je moć!

tt

pre 9 godina

Svi mi koji smo zavrsili fakultet pre par decenija znamo da je i tada i da je narocito sada Medicinski fakultet leglo nepotizma, da su deca profesora posebna kasta, zasticena vrsta . Uvek su imali poseban tretman na ispitima i uvek obezbedjen posao na klinikama i institutima. Naravno da medju njima ima i sada vrhunskih strucnjaka ali ima i ...

profesorka

pre 9 godina

ajde bre, generacije nepismenih neznalica izlaze sa medic. fakulteta, pa su politički podobni i tako rade, a jadni pacijenti sa tim kvazi lekarima

Jasna Maric

pre 9 godina

Biti lekar postiže se učenjem, a ne talentom, i ne može se porediti što deca glumaca postaju glumci, jer je ovde pored prisutnog zanimanja u porodici, potreban i talenat. Prema tome jasno je da su deca lekara isforsirana, a iz ličnog iskustva znam i da su im ocene poklanjane. I tako završe na vezu fakultete, dobiju visoke ocene, na vezu, preko veze dobiju posao, preko veze specijalizaciju, preko veze dobar posao, i to nam je razlog što nam je zdravstvo puno nestručnjaka, jer pravi, vredni i pametni stručnjaci ne mogu da dodju do izražaja od ovih tatinih sinova. To je razlog što su moja deca, uspešni lekari, sa visokim prosekom ocena, morali da odu u inostranstvo, da nostrifikuju svoje diplome i specijalizaciju i subspecijalizaciju obavljaju daleko od svoje zemlje. Nažalost!

Lajavui

pre 9 godina

Ristić je sve objasnio. A ovog dekana i Ministra zdravlja treba da bude sramota, dokazuju da su naši intelektualci osim po završenim školama, po svemu ostalom ispod nekog čobanina. Zato i jesmo tu gde smo. p.s. Najeklatantniji primer u KC Srbije je slučaj Prof. dr. Gage Dragutinovića, čovek je radiolog, profesor i zaposlen u Kliničkom centru, a njegov sin je vlasnik Radiološkog - Dijagnostičkog centra Hram kod Narodne biblioteke Srbije (CT skeneri, Magnetne rezonance), e taj njegov sin je ni manje ni više zaposlen u javnim nabavkama Kliničkog centra, ima li goreg sukoba interesa od ovog??? U iole pristojnoj zemlji i jedan i drugi bi dobili najmanje momentalne otkaze.

Boban

pre 9 godina

U pravu je ovaj Lalić, ispiti se u glavnom ne poklanjaju već se prodaju...čudi me da o tome nema govora ili je možda neobavešten.
Sramota je da Medicinski fakultet u Beogradu, sa tradicijom kakvu ima, u ovom trenutku, ali i ko zna po koji put, ima partijske kadrove na mestu dekana, ljude koji svojim moralnim likom i hipokrizijom mogu samo da izazovu gađenje...
Ovo što je rekao ovaj Lalić je takva kombinacija gluposti, neznanja i licemerja da svakome ko je pročitao napred navedeni tekst treba jak želudac da mu u suprotnom ne bi pozlilo... ovo je dno, niže od ovog nema!!!

shpitz

pre 9 godina

O, najzad! Posle ovog istupa prof Ristića počinje ponovo da stiče moje poštovanje. Institut za KVB u Sremskoj Kamenici zovu Institut za majku i dete jer sva deca lekara su zaposlena tamo dok nekih 20% nepedigriranih vuče za njih i ne može da zatvori dežurstva. Ljudi pucaju od posla dok nepotizam urušava kvalitet. Ljudi koji rade rade toliko da više nisu u stanju da svoj posao rade kvalitetno, dok doktorska deca šetaju slušalice po odeljenjima i kuntaju u maminim kancelarijama. Sve je otišlo do đavola, ispod površine je takva muljčina i blato dok je površina sjajna i mirna kao ogledalo. Ne dao vam Bog da se razbolite, najverovatnije ćete pasti u ruke nekog pozera koji je samo kondukter na putu ka patologiji.

djordje

pre 9 godina

Diplomirao sam Medicinski fakultet u Beogradu aprila 1989 sa prosekom 9,75 i samo su beogradska deca i sa nizim prosekom mogla da udju u KCS. Ja ni da primirisem. Ovo je sigurno jos jedan primer beogradizacije koja obara kvalitet u medicini.Kvalitetni lekari odlaze,a Beograd dobija ono sto je i zasluzio.

daki

pre 9 godina

Ovo je sramota da jedan od kljucnih igraca u namestanju ocena gospodin Lalic trenutni dekan med.fakulteta priča o ne namestanju. On je samo jedan od piona akademika Bumbasirevica, koji je ne samo svom sinu, nego i citavoj uzoj i široj familiji namestao desetke, kako bi narod video da su im deca odlikasi, a u stvari propalice, pa da izmedju ostalog pomenem i Vojislava Bumbasirevica sina akademika, pa Bajecovog sina, bivseg direktora klinickog centra,pa ćerka penzionisanog profesora VMA, Gligić Ana, ma sve divna deca, odlikasi tatini i mamini, pa jos sto su svi postavljeni na kljucnim funkcijama drzavnih klinika u Beogradu, ma prava divota! A onda i pored tako kvalitetnog kadra sadasnji direktor kl.centra Ristic ide u inostranstvo na ugradnju zalistaka!? Pa profesore zasto u inostranstvo?! Pa prosto jer covek zna kome je poklanjao ocene i ima uslove da se ne leci u Srbiji, jer bi sada verovatno bio na Lešću a ne u kl centru! Da, sada vise nece biti poklanjanja ocena na Medicinskom fakultetu u Beogradu, jer su ispunili kvotu i ispoklanjali onima kojima su trebali, DECI PROFESORA! Pitam se samo dokle ce vise ti "ugledni profesori", voditi nastavu i predavanja i ispitivanja u Srbiji?! da li kod nas postoji neki zakon koji se postuje, da li postoji neka vlast, da li postoji neka sluzba koja ce ih sankcionisati..... strasno gde zivimo!

srednji vek

pre 9 godina

Dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić nagira deklarativno ali sustinski potvrdjuje tvrdnje direktora KC Miljka Ristica. Zdravstvo u Srbiji polako ali sigurno postaje porodicni feudalni interes.

genius

pre 9 godina

Medicinski POKLANJA ocene! Priču o dodatnim ispitnim rokovima za "posebnu" decu znaju svi.
Medicinski se od možda najbolje škole u Srbiji (čak i u SFRJ) zarozao na nivo osrednjeg fakulteta na BU, sa tendencijom da bude još gori. Za to vreme, "ugledni" profesori samo jure tezge po privatnim klinikama i da svoju decu ili decu "viđenijih" ljudi (u zamenu za određene usluge, naravno) uguraju na fakultet (opciono, neku državnu kliniku), odakle ih samo Bog može oterati. Pri tome im kapnu, za naše uslove, lepe pare, pogotovo ako se u vidu ima da mnogi od njih provedu na poslu do 3h nedeljno (na državnim klinikama, ipak, malo više), a neki se pojave svakih 6 meseci da podignu markice za zdravstvenu.
Ne kažem ja da profesori medicinskog fakulteta ne treba da imaju veće plate, ni da ne bi trebali da rade i prekovremeno ukoliko mogu da izdrže. Samo kažem da među njima ima tragično veliki broj onih koji svoju platu na univerzitetu NE ZARADE! Naravno, čast izuzecima.
O samoproklamovanim veličinama, najprimitivnijem kriminalu, korupciji i nepotizmu - bespredmetno je govoriti.

xoxoxo

pre 9 godina

Pa naravno da profesorska deca imaju najbolje ocene.A to sto polazu bez drugih svedoka ili najteze ispite tako ultrapametni spremaju desetak dana je vec druga prica.I naravno da rade na mestima koje mi obicni smrtnici,koji smo zbog tih devetki i desetki ozbiljno grejali stolice,mozemo samo da sanjamo.Posto nam nista drugo nije preostalo,otisli smo u Nemacku.

univerzitet u NS

pre 9 godina

odakle ovom gospodinu obraza da kaze kako nije istina ono sto dr Ristic govori.... ili mu je obraz djon ili stvarno ne vidi problem u tome sto se u klinickim centrima podrazumeva da ce raditi sin i kcerka tog i tog....u oba slucaja je problem....
kao lekar koji je zavrsio medicinu u NS, govorim iz sopstvenog iskustva....
neki zaista veruju da su bogom dani samo zato sto nose odredjeno prezime....
Jedina dobra stvar je sto u bolnicama nema vise shvaleranja-svi su rodbina ;-)

danica

pre 9 godina

Ispiti se prodaju kao na pijaci, to znam jer sam i sama student na tom fakultetu, ocene i ispiti se sređuju preko telefona. To mora da prestane! najbolji lekari odlaze u Nemačku a profesorska deca sa visokim nameštenim prosekom i oni što kupuju za pare ispite ostaju i čeka ih posao. Pozivam novinare da čisto eksperimentalno neko upiše medicinu i vidi kolika je pijaca ispita na anatomiji i celom medicinskom fakultetu u beogradu.

motka

pre 9 godina

Car je go. Sad su profesori i lekari francuske sobarice.

- Zamisli, poklanjaju se ocene profesorskoj deci.
- Zamisli, ako imas vezu dobices brze (ili uopste) pregled/intervenciju/operaciju
- Zamisli, neko je to javno rekao

anonimni student med u beogradu

pre 9 godina

neka se javi student medicine u beogradu a da nije kupio ispit ili preko časova ( odeš na 10tak časova, daš 800 do 1400evra, kada izađu spiskovi vidiš kod kog si profesora, dobiješ pitanja pred ispit koja naučiš, izvlačiš samo fiktivno pitanja pred kolegama a odgovaraš ona što si se dogovorio) ili druga varijanza je bez časova ako odma odeš i daš pare odnosno ako ti je tata profesor ne daješ pare (ako daješ pare obično je to onda veća suma i dobiješ minimum 7cu da ne bi bio sumljiv). e kada to sve završiš onda obučeš mantil i lečiš ljude ....

Dusan011

pre 9 godina

Nije problem sto se deca lekara opredeljuju za profesije svojih roditelja, to niko ne spori, svako ima pravo izbora na osnovu ocena i prijemnog ispita.
Problem je u tome sto se Dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić pravi naivan, a ako zaista ne zna i nikada nije cuo za izreku "to je nase dete" tek onda nije za mesto na kome se nalazi.
Krajem osamdesetih kada je moja generacija studirala to se odnosilo na decu kolega profesora i lekara, a redje na dete poznanika ili projatelja nekoga od profesora.
- Nije se to koristio da se neko ko nema blage veze pusti da polozi, ali se itekako koristilo da se zasluzena ocena podigne za jednu ili cak dve, i to je ono sto profesoru Risticu smeta, da su studenti sa najvecim prosekom mahom lekarska deca, a u kojima on ne prepoznaje vrhunsko znanje.
- Da li je praksa ostala samo u okvirima kolegijalno-esnafske protekcije ili je davalviranje stvarnog znanja svrseninh studenata medicine poprimilo i marketinski trend sve prisutan u ostalim delovima drustva na zalost ostaje na dekanu Lalicu da vodi racuna, no kako on nije obavesten o praksi koja se bar 30 godina primenjuje u instituciji kojoj je na celu, sigurno je da o ovoj temi skoro necemo imati nikakvih revolucionarnih vesti.
A sto se tice profesora Ristica, svaka cast na hrabrosti, no bojim se da ce bez icije podrske i njega uskoro slomiti borba protiv vetrenjaca.
Zivi bili, a videli!

Danijela

pre 9 godina

Sve cvećka do cvećke. Ne zna se ko je pošteniji od njih dvojice(trojice ako ubacimo i ministra u isti koš). Kako to da je gospodin Risić odjedared dobio napad poštenja i pravde? Mora da mu čuveni Dekan Lalić ne želi da produži profesuru nema druge, malo su se pokačili a?
Isti gospodin Ristić koji je sa novcem namenjen za lecenje dece otišao u inostranstvo da se operše i isti potroši, nek kaže kako je njegova ćerka(Nataša Miljić) završila fakultet, specijalicaziju itd.
Baš se on našao da nas sve prosvetli.
I isti gospodin Lalić govori o nepostojanju korupcije na Medicinskom fakultetu, a sa celom ekipom prodekana prikriva plagijarizam i korupciju na čuvenom Medicinskom fakultetu!!!
Svakog ko je štrčao u pozitivnom smislu, što po znanju što po umeću su se pobrinuli da udalje sa Medicinskog fakulteta, i Kliničkog centra obojica. Da ne govorim o izuzetnim studentima kojima nisu dali ni da privire u iste institucije a koji nisu profesorska deca, i nisu članovi ni jedne partije. Oni su završili u provincijama, zabitima, srećniji u inostranstvu. Da ih slučajno ne bi nadmašili u njihovim skromnim veštinama i još manjim znanjima.
Blago nama sa svima njima!!!

lekar

pre 9 godina

Nažalost, sve što dr Ristić priča je u pravu, a dekan kao da je dekan medicinskog fakulteta negde drugde, osim u Beogradu. Kažem namerno nažalost, jer bih voleo da dr Ristić nije u pravu...
Dokazi za sve ovo što on priča su sledeći:
1) drastično je porastao prosek ocena u odnosu na period pre 20, 30 i više godina i sada je mnogo više lekara sa prosekom 10 ili nešto malo manje od 10!!! Dodaću ovome i to da je to karakterističnije za profesorsku decu.
2) prosek ocena je porastao u odnosu na raniji period, ali je kvalitet znanja u praktičnom i teoretskom smislu u okviru KCS-a u odnosu na svet daleko pao. Ne bih baš za sve krivio nedostatak novca...
3) zaostajemo i u akademskom smislu za odgovarajućim svetskim medicinskim fakultetima u svetu, a radovi koji se pišu pretstavljaju običnu resavsku školu. Radove, čak i prezentacije pišu mlađi lekari, čak i volonteri, a potpisuju se "ugledni profesori" koji često ne udovolje autora ni time da pročitaju "svoj" rad.
4) takav nerad se manifestuje i time da ovaj fakultet nema ko da reprezentuje u svetu, od profesorskog kadra. Nemamo skoro ni jedno zvučno ime iz bilo koje oblasti medicine...
5) razlog tom "anonizmu" među profesorima je loša neadekvatna selekcija zapošljavanja, unazad 30 i više godina, koje funkcioniše na sledeće načine: -porodični; -materijalni; -partijski; -seksualni ili pak kombinacijom dva ili više od gorenavedenog
6) ima toga još, ali nemam dovoljno karaktera

Najtužnije je što ovo svi u KCS-u znaju...

Dr Kimi

pre 9 godina

Kakva laz, neverovatno! I sam sam student medicinskog fakulteta i sve sto je izneo dr Ristic je apsolutno tacno, ne samo za KCS, vec i za KCV, KCN i sve druge, to je sistemski problem

izuzetak2

pre 9 godina

da medju onima koji dodeljuju sredstva i upravljaju fondovima nema okorelih lopova, ne bi bilo ni potrebe za korupcijom i dolaskom na red preko veze. činjenica je da smo demografski stari a da medicinskih institucija nema ni blizu dovoljno. Hoće li u ovoj zemlji iko ikad odgovarati i vratiti novac koji je ukrao od svih nas, a nas zadužio kreditima?

Provera znanja

pre 9 godina

Za dobijanje visokih ocena preko veze postoji vrlo jednostavno resenje: kada treba da se prime novi lekari napr u Klinicki Centar Srbije, bez obzira na prosek ocena koji prilazu na konkurs, neka polazu jedan poduzi, sveobuhvatni test medicinskog znanja, pa, ko ga najbolje uradi, taj neka bude primljen na posao. Uostalom, student bi trebalo da uci za sticanje znanja, a ne za ocenu.
Svojevremeno se tako radilo u Nisu i ispostavilo se da su se mamini i tatini sinovi i cerke na takvom testu provere znanja propisno obrukali i da, uprkos naknadnim urgencijama svojih roditelja na funkcijama, nisu primljeni na posao. Ovako treba raditi svuda i uvek!

blllll

pre 9 godina

moja drugarica u kragujevcu ima prosek 9,8, od osnovne skole je bila vukovac. sada uci nemacki da bi otisla i nasla posao. Sin prof. dr arsenijevica ima jedva naguren prosek iznad 8,5 i mesto asistenta. ne poklanjaju se svima ocene ali da ima nepotizma ima... na zalost ima ga i na drugim fakultetima.

Roki

pre 9 godina

Ovaj nije normalan, mislim nije tesko uzeti spisak zaposlenih napr. u KCS i pogledati ko je sa kim u rodbinskim odnosima. Nije mi jasno zasto ovaj to negira, kada se zna da je to tako i da ti veza treba za sve od posla u zdravstvu do lecenja.Spisak zaposlenih na Medicinskom fakultetu isto je dostupan, klanovi koji trenutno vladaju su Bumbasirevici, Lalici, Kadija,Radosavljevici itd. Ovi koji nemaju vezu beze iz Srbije samo tako.

Vvvvvvv

pre 9 godina

Iskreno, svaka cas Risticu sto je prvi funkcioner koji je javno progovorio o ovom problemu! Na zalost tako funkcionise visoko obrazovanje kod nas. Ja sam najbrze od svih doktorirao na drzavnom fakultetu i bio najbolji doktorant. Kao zahvalnicu sam dobio maltretiranje i sut kartu kad sam doktorirao, jer za mene nije bilo mesta od silnih tatinih i maminih sinova. Pa zasto mora da znaci da ako roditelj obavlja isti posao da ce i dete biti dobro u tome? Ima mnogo boljih u vecini slucajeva, samo ne mogu da dodju do izrazaja od ovih protektiranih kojima treba 20 godina da domtoriraju, pa onda posle mi koji smo vredno radili i doktorirali u roku budemo kritikovani da smo nekog podmitili ili sta vec...

drmrsci

pre 9 godina

Svi pominji profesorsku decu i decu doktora, zaboravljaju na decu ciji su roditelji imucni i koji imaju para da plate sve ispite. Fakultet je totalno dno. Dekan je dosao na to mesto zahvaljujuci dinastiji Bumbasirevic, ministar prosvete je bio Dr sa medicinskog fakulteta koji je pokazao svoje ne znanje iz oblasti medicine u jednoj emisiji,a isti taj bivsi ministar drzi predavanje tako sto cita sa papira koje mu je neko drugi napisao. Svi ispiti mogu da se plate, ima jasan cenovnik, cena zavisi samo od roka u kom se polazu.

Super

pre 9 godina

Ristić me je doslovno oduševio svojim neverovatno hrabrim istupom izgovorivši naglas javnu tajnu. Nadam se samo da ga ta hrabrost neće koštati dalje karijere. U zdravstvu vladaju dinastički odnosi i to nasuprot dekanovom mišljenju ni na koji način ne poboljšava kvalitet zdravstvene usluge. Zato u sred KC Beograd stoji grafit - leči me doktor Google.

moje ime

pre 9 godina

"Medicinski ne poklanja ocene" , naravno, nema dzabe ni kod babe, ili protivusluga ili kash ( nekada i sex ) nista se tamo ne poklanja ...

NemanjaVac8

pre 9 godina

Ma ne nikako. To ima samo na Mega Trendu i na privatnim fakultetima. Inače Mega Trend i privatni fakulteti su izmislili poklanjanje ocena, falsifikovanja diplome i uopšte korupciju u prosveti. Dakle kada njih budemo eliinsali iz sistema i kada nam ostanu samo državni fakulteti tada ćemo postati najjača sila na svetu sa najvećim praktičnim i teorijskim znanjem. Samo me čudi kako to da kadar sa državnih fakulteta nije napravio ništa pre svega u ekonomiji a faktički do juče je samo taj kadar i postojao. Svi ministri su do juče bili sa državnih fakulteta i rezultat im je ne 0 nego -100.
Mladi ljudi treba da shvate jednu jako bitnu stvar da danas u XXI veku više nije toliko bitno ime institucije, koliko je bitno ime profesora kod kojeg učiš, lično angažovanje, rad na sebi i opipljivi rezultati u neakademskom svetu.Slikar mora da ima slike i ako su one vrhunske uopšte je nebitno koju akademiju je završio, pa čak i kakav je imao prosek na studijama.Dakle onaj ko uči slikarstvo, mora da bude slikar a ne filzof, istoričar umetnosti isl. Relacija profesor-student je ključan faktor za stvaranje kvalitetnih stručnjaka.Medicinski fakultet je inače gnezdo snobova, frustrianih malograđana i okorelih mafijaša kojima niko decenijama ne može da stane na put.

Milos

pre 9 godina

Sram vas bilo, sve vas koji tvrdite da se ocene poklanjaju na medicinskom u Nisu ili Beogradu. Zapamtite ocene se ne poklanjaju ocene se placaju! Ae pa tako. :)

dr med

pre 9 godina

Ja sam imala prosek 9.93, iz unutrašnjosti sam a najbliže lekaru u porodici što imam je tetka koji je večiti apsolvent. I šta sad, ni ja ništa ne znam? Ovo mi više liči na pravdanje zapošljavanja nekih osrednjih lekara kojih je KCS danas PUN. A ne znam kad je poslednji put neko primljen u toj ustanovi preko konkursa i razgovora za posao.

...a tamo zna se kako se posluje

pre 9 godina

Jasno da ne poklanja ocene....pa nisu glupi, ali ih zato prodaju za lovu ili politicke podobnosti. Nije taj medicinski fakultet u tunguziji vec u Srbiji...

boki

pre 9 godina

Bravo Risticu! Neko da govori otvoreno o stanju u zdravstvu i nestrucnosti vecine lekara i pedijatara. A POLAGANJE ISPITA PREKO VEZE NA MEDICINI DIREKTNO NEKOGA MOZE DA UBIJE!Dosta tog "kastinskog" pristupa medicinskoj struci

mikrob

pre 9 godina

niko ne pominje prakticni ispit iz mikrobiologije na medicinskom BU,koga je imala cela generacija,za 5e se kupovao,pa kad cela generacija polozi,onda poniste prakticni...nekad mi se gadi fakultet koji studiram kad vidim da sve ide preko novca,ali da imam viska para mozda bih i ja radio kao oni,ovako muko sedi i uci,valjda ce se isplatiti jednog dana...

dane

pre 9 godina

tužno je to ko sve radi na medicinskom fakultetu, dno dna, to je buvljak a ne fakultet, i posle dođe dekan i priča bez imalo stida kao da smo mi naivni, mi kojima je uzimao novac za ispite...

Pera

pre 9 godina

Poklanja se poklanja i to posebno od kad je uvedena bolonja,a o maminoj i tatinoj deci da i ne pricam kako se pustaju na ispitima.I nije ljud Miljko,dobro zna sta prica,u tom je sistemu dugo.Covek lepo kaze,znao bi da preporuci 10 kardiologa kod kojih bi otisao i koje bi preporucio nekom a od 11 do 101-og su mu svi isti po znanju!(mamina i tatina deca). A medicinskim fakultetom i bolnicama vladaju klanovi kvazi strucnjaka koji guraju mediokritete a dobra deca vam beze po Evropi,sramota,pa tako gosp.Lalicu,pokrijte se usima i pogledajte istini u oci jednom a ne da demagogisete.

neko ko je to okusio

pre 9 godina

Dr Ristić je potpuno u pravu za sve što je izgovorio, kome se ne sviđa da čuje šta je istina neka se pre ili kasnije sam u to uveri!

oklagija

pre 9 godina

Studiram gradjevinu i ne znam koliko sam kompetentan, ali moram priznati da me zaista iznenadjuje cinjenica da vecina studenata medicine ima prosek koji tezi 10. Ili su im kriterijumi toliko visoki da moras znati sve ukoliko zelis da polozis ili su pak preniski. Ja se nadam da je ovo prvo u pitanju al u isto vreme i sumnjam u to.

drmr

pre 9 godina

tacno je da se stvari obavljaju preko veze ali je isto tako tacno da se sve stvari u svakoj zivotnoj situaciji u Srbiji obavljaju preko veze, samim tim ne vidim zasto bi zdravstvo bilo izuzeto. Sa druge strane, pausalno ocenjivanje da studenti nista ne znaju ne stoji jer ima vrlo pametnih i obrazovanih studenata. Tvrdnje dr Ristica bih mogao podvesti pod nerazumnu upisnu politiku fakulteta, jer postoji hiperprodukcija, a samim tim ima studenata kojima i nije mesto u zdravstvenoj struci. Dakle, problem je kompleksan i ne moze se nesto tvrditi jednostrano. Kao lekar specijalista bih mogao da upitam generaciju dr Ristica, sta su ucinili da prenesu znanje mladim kolegama, buduci da su id posleratnih doktora dobili ogromno uvazavanje i transfer znanja a oni to nisu spreveli narednoj generaciji (cast izuzecima). Jednostavno, zdravstvo ima boljke kao i svaki segment u ovom nakaradnom drustvu, i tako treba gledati na stvar. Ima losih lekara ali ima i brilijantnih. Nazalost, to se ne moze prezentovati narodu na taj nacin...

NoName

pre 9 godina

A jok i nema korupcije. Svako dovodi svoga, dizu se ocene preko veze, polaze se preko veze, svasta se radi preko veze. Pa evo samo jednog slucaja koliko nam je drzava u rasulu. Devojka je dosla u Telekom, koja treba da nadzire radnike, a najveci crnjak je sto radnici trebaju da obuce devojku, da bi ih ona posle nadzirala. Devojka blage veze nema sa poslom, a dosla je preko veze od nekih direktorcica u Telekomu.

Циник

pre 9 godina

"Ristić navodi da, i na fakultetu i u bolnicama funkcionišu prijateljske i rodbinske veze, a protekcija se dobija i na poziv nekih, kako kaže, važnih ličnosti".
Ово у Србији? Немогуће!

Mića BZNR

pre 9 godina

Jedan od ova dva gospodina ne govori istinu. A oba su iz zdravstva. Oba sa istog fakulteta, i oba iz KCS. Teško je verovati da je Medicinski fakultet imun na pojave koje su prisutne na svim univerzitetima u Srbiji. Toliko puta je već pisano o lakim desetkama u indeksima dece profesora Med. fak. Na žalost, na tom fakultetu je niz bračnih parova, a i deca su im stigla do asistenata, docenata...

Милош

pre 9 godina

У обе приче постоји истина, не треба генерализовати, али је чињеница да негативна селекција није поштедела ни здравство.

Dragan Kostic

pre 9 godina

Poštovani, profesor Ristić je potpuno u pravu. Imam zdravstveni problem. Urađen mi eho jetre kod 5 lekara i svi imaju različito mišljenje. I ova struka se pretvorila u biznis. Naši lekari imaju oskudno znanje mahom se kriju iza DR. Ovakvo zdravstvo sa ovakvim znanjem i obrazovanjem lekara osiromašeni narod ne može da izdržava.

nezaposljeni lekar

pre 9 godina

tako je.u mojoj generaciji u Nisu je bilo studenata koji i ne izadju na ispit,a upise im se 10.i naravno, takvi,gle cuda,odmah nadju posao.cast vecini koji su svoje desetke zaradili krvavo uceci. mada,ne treba generalizovati stvar zbog par takvih tatinih i maminih,velika vecina su posteno zaradili svoje diplome, al zato sada,jer nemaju nikog "jakog", sede po biroima.

krle - dron

pre 9 godina

Medicinski fakultet,ma dal je moguce da su se toliko iznenadili,da se nisu mozda i uvredili??,slusaj bre ti burazeru vec 20-godina za upis na medicini ljudi iz unutrasnjosti prodaju i kuce i imanja,nekada je to zvonilo i po 15-hiljada maraka a tek ispiti tu je prava igranka bez prestanka,gori ste od "Index" afere 17-puta bruke nijedne.Boli vas to sto je neko skupio hrabrosti da vas sve razoblici,kakva ste vi tunjava boljsevicka bratija i bebe ste otimali vec 30-godina,medecinski fakultet i zdravstvo je jedna mracna scena srbije i mediji iz humanih razloga moraju da pisu o svim njihovim negativnostima koji su neljudski i cemerni.

Cica N

pre 9 godina

@Student medicine bg:Pa mi da molimo Boga za što bolje zdravlje starijim lekarima i da im se produži radni vek.Kada oni odu u penziju onada se možemo slikati.

miks

pre 9 godina

Odlicna tema i sigurno je slicno u celom svetu. Specificna jer ako "navodis" dete da bude lekar kao i ti, a ono to ne zeli i ne voli, opasna je situacija. Dobijas lekara kome u biti nije da pomogne drugome, vec da uziva povlastice koje mu pruza takav zivot. Niko nije naslednom linijom predodredjen da bude lekar. Nije isto biti obucar generacijama, jer bolji i losiji ne predstavljaju razliku jer nece niko stradati greskom obucara.

ovaj dekan kao da je s kruske pao ili misli da smo svi mi ostali pali s kruske.

pre 9 godina

Postujem ja institiciju dekana, ali jos vise uvazavam realnost.

p.s. uzgred, moje iskustvo sa srpskim zdravstvenim sistemom uopste nije tako lose. Ali, to ne znaci da sam lud covek da ne vidim sta se desava.

Dragan

pre 9 godina

Lekari cesto zloupotrebljavaju pravo da istovremeno obavljaju privatnu i drzavnu praksu. Zakazuju preglede (konsultacije) u privatnim ordinacijama, a onda te pacijente upucuju sami sebi u drzavne klinike, preko veze i reda, na stetu pacijenata javnih ustanova. Odnos prema privatnim pacijentima je odlican, a preama drzavnim kao prema stoci. Tako naplacuju privatnim pacijentima resurse drzavnih zdr. ustanova. Svi to svakodnevno vidimo. Lekarima je telefon glavni instrument u drzavnoj sluzbi. I u klinickum centrima i na VMA. Jer ovo je Srbija. Tako nije u UK ili SAD. Tamo je zadovoljan pacijent cilj. Neka ih stid bude. Da nije profitabilno zaradjivati na tudjoj bolesti, ne bi slali decu da uce njihovu profesiju.

analiticar amater

pre 9 godina

razumem da mora da izjavi nesto, ali da nema nepotizma u srpskoj medicini u bolnicama i na fakultetu je zaista licemerno...osecam se kao da me je pljunio u lice. koliko samo prijatelje i rodbine znam koji su samo s vezom uspeli nesto da urade.
sto se medicinskog fakulteta tice, tu se zna za porodicne klanove, ja tebi/tvom detetu, ti mom....iole ozbiljnija istrga bi pokazala koliko je medicinski fakultet korumpiran i zagrezao u nepotizam.

jadno je i licemerno, pogotovo od nekoga sa vrha medicinskog fakulteta da moze da izjavi ovako nesto......taj covek nema obraz, vec djon

Isti serijski program, deceniju za decenijom, vek za vekom

pre 9 godina

Nije ovo samo problem zdravstva, niti KCS i MF, već je, nažalost, problem mnogo, mnogo širi i veoma, veoma duboko ukorenjen u našem društvu, da to sve poredstavlja jedan užas od koga prosečan građanin Srbije može da se odbrani jedino tako što će da ga ignoriše. Prvi korak predstavljao bi prestanak ignorisanja problema, makar od strane ljudi koji umeju da misle svojom glavom, a drugi korak mogao bi da bude politička lustaracija kojom bi se zabranilo političko delovanje svima koji su se, makar i kao najobičniji članovi bilo koje političke stranke od leta 1990, do danas, bavili politikom makar u opštinskom odboru stranke, ili imali, makar na jedan dan, bilo koju političku funkciju.

Lemi

pre 9 godina

Miljko Ristić je dokaz da vrhunski lekar ne mora biti i dobar čovek. U njegove "ljudske" kvalitete, nažalost, lično sam se uverio. Pored toga, njegova opsesivna potreba da se obračunava sa vodećim srpskim kardiolozima je, zaista, neshvatljiva.

Dali bocek

pre 9 godina

Istina. Nazalost, na posredan nacin sam ucestvovao u "proizvodnji" jedne lekarke. Doduse, krajem 90-tih, ali princip je verovatno i dalje isti.

marko

pre 9 godina

naravno da funkcionise tako! i svaka cast ovom coveku sto o tome javno prica. svi ostali cute ili brane svoje guzice. ima protekcije i veza i na fakultetima i uzdravstvu.

kerberus

pre 9 godina

Pa medicinski i ne poklanja vec profesori na medicinskom, e sad samo ne znamo sta traze za uzvrat ali dobro nije ni bitna tehnika.

Dragan

pre 9 godina

Vidim da se ovde javljaju mnogi koji imaju direktna saznanja o korupciji. Predlazem policiji koja (po sluzbenoj duznosti) ovo cita da ispita te ljude (nije problem da se ti ljudi identifikuju preko IP adrese).

muamua

pre 9 godina

ja ne verujem lekarima...tirsova bolnica subota 20.12.u 21h smo doveli bebu tri meseca staru sa gusenjem...primili su je u 23 i 45...u 01:00 su bili gotovi rezultati krvi itd..pusteno kuci sve ok nastaviti terapiju za kasalj i inhalaciju...u ponedeljak ujutru nasa beba u d misovic pulmologija ..primljena prva na pregled pa na rentgen i na kraju upala pluca konstatovana...u petak je radjen urin gde smo u ponedeljak dobili rezultat bakteriju koja se javlja pri upali pluca...da je dr u tirsovoj uradila rentgen odmah ovo se ne bi toliko iskomplikovalo...

Mira Tomović

pre 9 godina

@Borislav: Svi znamo da je čovek rekao istinu. Pa kada idete kod lekara , ako nemate neku vezu onda na neki specijalistički pregled čekate i po nekoliko meseci . Sa vezom ili sa plavom kovertom ,to se smanjuje na nekoliko dana.

xRade

pre 9 godina

Kakvih prica pricaju lekari o polaganju veza, coveku samo da se digne kosa na glavi. UZAS. Kazu, vecini kolega ni svoju macku ne bi dali da lece.
Primer - Izadje profesorov sin na ispit:
Profa: Kolega koji su omotaci bubrega?
Kolega: mum cit mum cut...
Profa: kolega, pa kako se kaze - Ko bubreg u...u....
Kolega: Ko bubreg u LOJU! jupiiiii
I covek polozi ko da su ljudi ovce. POLOZI.

Nekad je bio prijemni ispit za profesorsku i lekarsku decu u posebnoj zgradu na primer.

Inace cuo sam za cerku Zorice Brunclik da je devojka bila osrednja al nista preko veze nije polagala. Ne znam da li je zavrsila.

Haiyan

pre 9 godina

Ne znam da li je sve ovo tacno. Misljenje mi je podeljeno,narocito zbog cinjenice da se u nasoj zemlji preko medija obracunavaju razne interesne grupe i pojedinci i jedni drugima svasta podmecu. Nije mi problem da dete lekara dobije posao,problem je ako je posao dobio/la samo zato sto je necije dete. Licno znam mladog 'hirurga',sina poznatog hirurga,cije je znanje u najmanju ruku diskutabilno i ja ne bih voleo da me takav covek leci.

Tatab

pre 9 godina

Xexexe... A kao on je cist kao suza, mi smo svi veverice pa ne pamtimo šta je sve radio, .....dobro da nam PreCednik nema i diplomu Medecinskog fakulteta, kol'ko ga je titrao u "KBC Beograd"...

Pex

pre 9 godina

Hoce li vise prestati nasi da nas pljuju za par procenata politickih poena i funkciju?!?! Tako nam i treba,jadni smo i bedni,nikad zdravstvo u Srbiji nece biti na mestu na kom zasluzuje jer to sto mi sami sebi radimo je cudo...Dok ne pocnes da cenis sebe ni drugi te nece ceniti...

Galen

pre 9 godina

Kako izgleda ispit kod Miljka Ristica na hirurgiji.Umesto komisije od 3 profesora i 5 pitanja sto je obavezno,pojavi se sam i onda kaze studentu biraj pitanje.Ispricas to pitanje i on te pita za koju si ocenu znao i ti kazes uglavnom 10 ii 9 ako nisi bas bezobrazan.To je smejurija i kad je tako u BG mogu da zamislim kakva je situacija u Nisu,Kragujevcu,Kosovskoj Mitrovici.A kako deca profesora polazu ispite to je tek tema za jedan insajder.

dr med

pre 9 godina

Pravo je cudo ko je digao glas protiv korupcije ,nepotizma i veza ! Ironija, parodija groteska ja ne znam kako se zove ova lose ofarbana spodoba u kontekstu pravednika i progresivnog reformatora srpskog zdravstva.

Sasa

pre 9 godina

Naravno, ova vest nije interesantna nikome. Vazno je komentarisati ko će popustiti SAD ili Rusija. A to što je lekar javno ukazao na nešto što je opšte poznato i što se protiv toga apsolutno ništa ne preduzima, to se nikoga ne dotiče. Kakav narod, takva je i vlast! Ali ne žurite sa minusima ili plusevima, kada kazem vlast, mislim na apolutne sve politicare.

Milanko Renovica

pre 9 godina

@ana:Na žalost to nije usamljen primer. Dakle opet je u pitanju veza. Ako nemaš vezu , moraš čekati kod lekara , na dobijanje posla , na šalterima i svugde ste osuđeni da čekate. Stvari su se malo promenile u poslednje vreme , ali to nije ni izdaleko dobro da bi bili zadovoljni. Teško je za tako kratko vreme iskoreniti korupciju koja je se razmnožila kao korov.

Vladimir

pre 9 godina

Vi, profesore, odbacujte optužbe, ali ja kao pacijent tvrdim, (kako ono ide) pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, da ili loše prenosite znanja ili poklanjate ocene.

keva

pre 9 godina

Tokom stzdija nikada nisam cula za cenovnike i nisam upoznala nikoga ko je tako polagao ispite. Ne kazem da toga nema, daleko od toga, vec da sam ja ucila, i da su moje kolege ucile. Nemojte generalizovati. Ima nas koji smo ucili, a i dan danas ucimo, da bi znali da radimo posao koji volimo. A ima i nas koji smo morali da ucimo da bi zadrzali studentske kredite, jer nismo profesorska i doktorska deca.

Andrija

pre 9 godina

Napadati studente, ovako grubo i uopsteno, je uvreda za sve koji su u lekarskoj bransi. Ako je toliko hrabar i pravdoljubiv nek pokaze taj isti Ristic koji lekar je tu a da nije zasluzio...Najlakse je, gospodo moja, udariti po lekarima, ljudima koji imaju vise godina studija iza sebe nego neki razreda osnovne skole...Onda nemojte da se cudite sto nam najbolji odlaze, pogotovo iz ove struke, a ostaje kukolj da nas leci..

Maja

pre 9 godina

Strašno je ovako blatiti Medicinski fakultet, kad mi koji ga studiramo ulažemo sve svoje vreme u učenje, a onda se naše znanje relativizuje. Ne poznajem kolege kojima se gleda kroz prste na ispitima. Činjenica je da mnoga lekarska deca imaju dobre ocene, ali upravo ti studenti i studentkinje pokazuju i nadprosečnu količinu znanja na vežbama i kolokvijumima tokom godine, pa ne sumnjam da im je i konačna ocena realna. Logično je da znaju više, jer mnogo toga mogu da im objasne roditelji lekari, a imaju i literaturu od roditelja kojom proširuju svoje znanje.

Maja

pre 9 godina

Strašno je ovako blatiti Medicinski fakultet, kad mi koji ga studiramo ulažemo sve svoje vreme u učenje, a onda se naše znanje relativizuje. Ne poznajem kolege kojima se gleda kroz prste na ispitima. Činjenica je da mnoga lekarska deca imaju dobre ocene, ali upravo ti studenti i studentkinje pokazuju i nadprosečnu količinu znanja na vežbama i kolokvijumima tokom godine, pa ne sumnjam da im je i konačna ocena realna. Logično je da znaju više, jer mnogo toga mogu da im objasne roditelji lekari, a imaju i literaturu od roditelja kojom proširuju svoje znanje.

Andrija

pre 9 godina

Napadati studente, ovako grubo i uopsteno, je uvreda za sve koji su u lekarskoj bransi. Ako je toliko hrabar i pravdoljubiv nek pokaze taj isti Ristic koji lekar je tu a da nije zasluzio...Najlakse je, gospodo moja, udariti po lekarima, ljudima koji imaju vise godina studija iza sebe nego neki razreda osnovne skole...Onda nemojte da se cudite sto nam najbolji odlaze, pogotovo iz ove struke, a ostaje kukolj da nas leci..

Lemi

pre 9 godina

Miljko Ristić je dokaz da vrhunski lekar ne mora biti i dobar čovek. U njegove "ljudske" kvalitete, nažalost, lično sam se uverio. Pored toga, njegova opsesivna potreba da se obračunava sa vodećim srpskim kardiolozima je, zaista, neshvatljiva.

djordje

pre 9 godina

Diplomirao sam Medicinski fakultet u Beogradu aprila 1989 sa prosekom 9,75 i samo su beogradska deca i sa nizim prosekom mogla da udju u KCS. Ja ni da primirisem. Ovo je sigurno jos jedan primer beogradizacije koja obara kvalitet u medicini.Kvalitetni lekari odlaze,a Beograd dobija ono sto je i zasluzio.

keva

pre 9 godina

Tokom stzdija nikada nisam cula za cenovnike i nisam upoznala nikoga ko je tako polagao ispite. Ne kazem da toga nema, daleko od toga, vec da sam ja ucila, i da su moje kolege ucile. Nemojte generalizovati. Ima nas koji smo ucili, a i dan danas ucimo, da bi znali da radimo posao koji volimo. A ima i nas koji smo morali da ucimo da bi zadrzali studentske kredite, jer nismo profesorska i doktorska deca.

NemanjaVac8

pre 9 godina

Ma ne nikako. To ima samo na Mega Trendu i na privatnim fakultetima. Inače Mega Trend i privatni fakulteti su izmislili poklanjanje ocena, falsifikovanja diplome i uopšte korupciju u prosveti. Dakle kada njih budemo eliinsali iz sistema i kada nam ostanu samo državni fakulteti tada ćemo postati najjača sila na svetu sa najvećim praktičnim i teorijskim znanjem. Samo me čudi kako to da kadar sa državnih fakulteta nije napravio ništa pre svega u ekonomiji a faktički do juče je samo taj kadar i postojao. Svi ministri su do juče bili sa državnih fakulteta i rezultat im je ne 0 nego -100.
Mladi ljudi treba da shvate jednu jako bitnu stvar da danas u XXI veku više nije toliko bitno ime institucije, koliko je bitno ime profesora kod kojeg učiš, lično angažovanje, rad na sebi i opipljivi rezultati u neakademskom svetu.Slikar mora da ima slike i ako su one vrhunske uopšte je nebitno koju akademiju je završio, pa čak i kakav je imao prosek na studijama.Dakle onaj ko uči slikarstvo, mora da bude slikar a ne filzof, istoričar umetnosti isl. Relacija profesor-student je ključan faktor za stvaranje kvalitetnih stručnjaka.Medicinski fakultet je inače gnezdo snobova, frustrianih malograđana i okorelih mafijaša kojima niko decenijama ne može da stane na put.

Tatab

pre 9 godina

Xexexe... A kao on je cist kao suza, mi smo svi veverice pa ne pamtimo šta je sve radio, .....dobro da nam PreCednik nema i diplomu Medecinskog fakulteta, kol'ko ga je titrao u "KBC Beograd"...

Galen

pre 9 godina

Kako izgleda ispit kod Miljka Ristica na hirurgiji.Umesto komisije od 3 profesora i 5 pitanja sto je obavezno,pojavi se sam i onda kaze studentu biraj pitanje.Ispricas to pitanje i on te pita za koju si ocenu znao i ti kazes uglavnom 10 ii 9 ako nisi bas bezobrazan.To je smejurija i kad je tako u BG mogu da zamislim kakva je situacija u Nisu,Kragujevcu,Kosovskoj Mitrovici.A kako deca profesora polazu ispite to je tek tema za jedan insajder.

dr med

pre 9 godina

Pravo je cudo ko je digao glas protiv korupcije ,nepotizma i veza ! Ironija, parodija groteska ja ne znam kako se zove ova lose ofarbana spodoba u kontekstu pravednika i progresivnog reformatora srpskog zdravstva.

dr med

pre 9 godina

Ja sam imala prosek 9.93, iz unutrašnjosti sam a najbliže lekaru u porodici što imam je tetka koji je večiti apsolvent. I šta sad, ni ja ništa ne znam? Ovo mi više liči na pravdanje zapošljavanja nekih osrednjih lekara kojih je KCS danas PUN. A ne znam kad je poslednji put neko primljen u toj ustanovi preko konkursa i razgovora za posao.

Slaviša student med

pre 9 godina

Anatomija 800do1300 evra (preko časova 800 evra ali ako je oktobar 2 onda odmah na ruke ide 1300 evra), histologija 300evra, biohemija je jedini ispit koji ne može da se kupi na medicinskom fakultetu u Beogradu, patologija 1300 evra preko časova, farmakologija 1200 evta preko časova ili 1500 evra odmah na ruke.. dragi novinari ako hoćete detaljne cene odite u naš dekanat u ilici doktora subotića, potražite i pitajte profesora Bulata jednog og prorektora da vam da cenovnik i kako je njegova rođaka i sa kojim prosekom završila medicinu... Miljko Ristić je u pravu, to što vam istina ne odgovara to je druga stvar

Dragan

pre 9 godina

Vidim da se ovde javljaju mnogi koji imaju direktna saznanja o korupciji. Predlazem policiji koja (po sluzbenoj duznosti) ovo cita da ispita te ljude (nije problem da se ti ljudi identifikuju preko IP adrese).

muamua

pre 9 godina

ja ne verujem lekarima...tirsova bolnica subota 20.12.u 21h smo doveli bebu tri meseca staru sa gusenjem...primili su je u 23 i 45...u 01:00 su bili gotovi rezultati krvi itd..pusteno kuci sve ok nastaviti terapiju za kasalj i inhalaciju...u ponedeljak ujutru nasa beba u d misovic pulmologija ..primljena prva na pregled pa na rentgen i na kraju upala pluca konstatovana...u petak je radjen urin gde smo u ponedeljak dobili rezultat bakteriju koja se javlja pri upali pluca...da je dr u tirsovoj uradila rentgen odmah ovo se ne bi toliko iskomplikovalo...

krle - dron

pre 9 godina

Medicinski fakultet,ma dal je moguce da su se toliko iznenadili,da se nisu mozda i uvredili??,slusaj bre ti burazeru vec 20-godina za upis na medicini ljudi iz unutrasnjosti prodaju i kuce i imanja,nekada je to zvonilo i po 15-hiljada maraka a tek ispiti tu je prava igranka bez prestanka,gori ste od "Index" afere 17-puta bruke nijedne.Boli vas to sto je neko skupio hrabrosti da vas sve razoblici,kakva ste vi tunjava boljsevicka bratija i bebe ste otimali vec 30-godina,medecinski fakultet i zdravstvo je jedna mracna scena srbije i mediji iz humanih razloga moraju da pisu o svim njihovim negativnostima koji su neljudski i cemerni.

drmr

pre 9 godina

tacno je da se stvari obavljaju preko veze ali je isto tako tacno da se sve stvari u svakoj zivotnoj situaciji u Srbiji obavljaju preko veze, samim tim ne vidim zasto bi zdravstvo bilo izuzeto. Sa druge strane, pausalno ocenjivanje da studenti nista ne znaju ne stoji jer ima vrlo pametnih i obrazovanih studenata. Tvrdnje dr Ristica bih mogao podvesti pod nerazumnu upisnu politiku fakulteta, jer postoji hiperprodukcija, a samim tim ima studenata kojima i nije mesto u zdravstvenoj struci. Dakle, problem je kompleksan i ne moze se nesto tvrditi jednostrano. Kao lekar specijalista bih mogao da upitam generaciju dr Ristica, sta su ucinili da prenesu znanje mladim kolegama, buduci da su id posleratnih doktora dobili ogromno uvazavanje i transfer znanja a oni to nisu spreveli narednoj generaciji (cast izuzecima). Jednostavno, zdravstvo ima boljke kao i svaki segment u ovom nakaradnom drustvu, i tako treba gledati na stvar. Ima losih lekara ali ima i brilijantnih. Nazalost, to se ne moze prezentovati narodu na taj nacin...

dane

pre 9 godina

tužno je to ko sve radi na medicinskom fakultetu, dno dna, to je buvljak a ne fakultet, i posle dođe dekan i priča bez imalo stida kao da smo mi naivni, mi kojima je uzimao novac za ispite...

Vladimir

pre 9 godina

Vi, profesore, odbacujte optužbe, ali ja kao pacijent tvrdim, (kako ono ide) pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, da ili loše prenosite znanja ili poklanjate ocene.

miks

pre 9 godina

Odlicna tema i sigurno je slicno u celom svetu. Specificna jer ako "navodis" dete da bude lekar kao i ti, a ono to ne zeli i ne voli, opasna je situacija. Dobijas lekara kome u biti nije da pomogne drugome, vec da uziva povlastice koje mu pruza takav zivot. Niko nije naslednom linijom predodredjen da bude lekar. Nije isto biti obucar generacijama, jer bolji i losiji ne predstavljaju razliku jer nece niko stradati greskom obucara.

telecommunications forever

pre 9 godina

Naravno da medicniski fakultet ne poklanja ocene, jer iste moraju žestoko da se plate. Na medicinskom fakultetu u Beogradu samo nedostaje cenovnik, mada ništa nije bolja situacija ni na drugim fakultetima. Javna je tajna da se ispiti i diplome u Srbiji kupuju, tako da je danas lako biti i doktor i inženjer. Ja sam recimo svojim očima gledao na beogradskom ETF-u kako se tatinoj deci sređuju ispiti, a profesor koji je to radio ni jednog trenutka nije pokazivao ni trunku griže savesti, niti ga je bilo strah od posledica toga što radi, jer je očevidno bilo da je žestoko zaštićen. Šta je sa akcijom indeks zašto je sve stalo? Što se takva akcija ne sprovede i na beogradskom univezritetu? Mi imamo univerzitetsku mafiju koja hara već četvrt veka, ali niko dosada nije procesuiran, a nijedna lažna diploma nije oduzeta. Na sve strane diplomirani stručnjaci, svi sa visokom prosekom, svi završili na vreme, a neznanje caruje. Laži će Srbiji doći glave, a ova dražva i narod ako misle da opstanu, sa istima če morati surovo da se obračunaju. Nije važno samo imati "šaru", važno je imati znanje i sposobnost da se usvajaju nova znanja. Zato kada vidim sve te lažnjake od diploma, ponosan sam na moju diplomu koju sam pošteno stekao krvavim radom, istina dugo sam studirao, ali mi je diploma jedna od najčistijih, ne samo na ETF-u, nego u Srbiji. Zato svima kažem da diploma nije ništa drugo, do jedan bezvredni komad papira kojim možete da se hladite u letnje dane, a znanje je moć!

profesorka

pre 9 godina

ajde bre, generacije nepismenih neznalica izlaze sa medic. fakulteta, pa su politički podobni i tako rade, a jadni pacijenti sa tim kvazi lekarima

Sasa

pre 9 godina

Naravno, ova vest nije interesantna nikome. Vazno je komentarisati ko će popustiti SAD ili Rusija. A to što je lekar javno ukazao na nešto što je opšte poznato i što se protiv toga apsolutno ništa ne preduzima, to se nikoga ne dotiče. Kakav narod, takva je i vlast! Ali ne žurite sa minusima ili plusevima, kada kazem vlast, mislim na apolutne sve politicare.

Vvvvvvv

pre 9 godina

Iskreno, svaka cas Risticu sto je prvi funkcioner koji je javno progovorio o ovom problemu! Na zalost tako funkcionise visoko obrazovanje kod nas. Ja sam najbrze od svih doktorirao na drzavnom fakultetu i bio najbolji doktorant. Kao zahvalnicu sam dobio maltretiranje i sut kartu kad sam doktorirao, jer za mene nije bilo mesta od silnih tatinih i maminih sinova. Pa zasto mora da znaci da ako roditelj obavlja isti posao da ce i dete biti dobro u tome? Ima mnogo boljih u vecini slucajeva, samo ne mogu da dodju do izrazaja od ovih protektiranih kojima treba 20 godina da domtoriraju, pa onda posle mi koji smo vredno radili i doktorirali u roku budemo kritikovani da smo nekog podmitili ili sta vec...

xoxoxo

pre 9 godina

Pa naravno da profesorska deca imaju najbolje ocene.A to sto polazu bez drugih svedoka ili najteze ispite tako ultrapametni spremaju desetak dana je vec druga prica.I naravno da rade na mestima koje mi obicni smrtnici,koji smo zbog tih devetki i desetki ozbiljno grejali stolice,mozemo samo da sanjamo.Posto nam nista drugo nije preostalo,otisli smo u Nemacku.

Милош

pre 9 godina

У обе приче постоји истина, не треба генерализовати, али је чињеница да негативна селекција није поштедела ни здравство.

Provera znanja

pre 9 godina

Za dobijanje visokih ocena preko veze postoji vrlo jednostavno resenje: kada treba da se prime novi lekari napr u Klinicki Centar Srbije, bez obzira na prosek ocena koji prilazu na konkurs, neka polazu jedan poduzi, sveobuhvatni test medicinskog znanja, pa, ko ga najbolje uradi, taj neka bude primljen na posao. Uostalom, student bi trebalo da uci za sticanje znanja, a ne za ocenu.
Svojevremeno se tako radilo u Nisu i ispostavilo se da su se mamini i tatini sinovi i cerke na takvom testu provere znanja propisno obrukali i da, uprkos naknadnim urgencijama svojih roditelja na funkcijama, nisu primljeni na posao. Ovako treba raditi svuda i uvek!

oklagija

pre 9 godina

Studiram gradjevinu i ne znam koliko sam kompetentan, ali moram priznati da me zaista iznenadjuje cinjenica da vecina studenata medicine ima prosek koji tezi 10. Ili su im kriterijumi toliko visoki da moras znati sve ukoliko zelis da polozis ili su pak preniski. Ja se nadam da je ovo prvo u pitanju al u isto vreme i sumnjam u to.

analiticar amater

pre 9 godina

razumem da mora da izjavi nesto, ali da nema nepotizma u srpskoj medicini u bolnicama i na fakultetu je zaista licemerno...osecam se kao da me je pljunio u lice. koliko samo prijatelje i rodbine znam koji su samo s vezom uspeli nesto da urade.
sto se medicinskog fakulteta tice, tu se zna za porodicne klanove, ja tebi/tvom detetu, ti mom....iole ozbiljnija istrga bi pokazala koliko je medicinski fakultet korumpiran i zagrezao u nepotizam.

jadno je i licemerno, pogotovo od nekoga sa vrha medicinskog fakulteta da moze da izjavi ovako nesto......taj covek nema obraz, vec djon

marko

pre 9 godina

naravno da funkcionise tako! i svaka cast ovom coveku sto o tome javno prica. svi ostali cute ili brane svoje guzice. ima protekcije i veza i na fakultetima i uzdravstvu.

Dr Kimi

pre 9 godina

Kakva laz, neverovatno! I sam sam student medicinskog fakulteta i sve sto je izneo dr Ristic je apsolutno tacno, ne samo za KCS, vec i za KCV, KCN i sve druge, to je sistemski problem

Pex

pre 9 godina

Hoce li vise prestati nasi da nas pljuju za par procenata politickih poena i funkciju?!?! Tako nam i treba,jadni smo i bedni,nikad zdravstvo u Srbiji nece biti na mestu na kom zasluzuje jer to sto mi sami sebi radimo je cudo...Dok ne pocnes da cenis sebe ni drugi te nece ceniti...

daki

pre 9 godina

Ovo je sramota da jedan od kljucnih igraca u namestanju ocena gospodin Lalic trenutni dekan med.fakulteta priča o ne namestanju. On je samo jedan od piona akademika Bumbasirevica, koji je ne samo svom sinu, nego i citavoj uzoj i široj familiji namestao desetke, kako bi narod video da su im deca odlikasi, a u stvari propalice, pa da izmedju ostalog pomenem i Vojislava Bumbasirevica sina akademika, pa Bajecovog sina, bivseg direktora klinickog centra,pa ćerka penzionisanog profesora VMA, Gligić Ana, ma sve divna deca, odlikasi tatini i mamini, pa jos sto su svi postavljeni na kljucnim funkcijama drzavnih klinika u Beogradu, ma prava divota! A onda i pored tako kvalitetnog kadra sadasnji direktor kl.centra Ristic ide u inostranstvo na ugradnju zalistaka!? Pa profesore zasto u inostranstvo?! Pa prosto jer covek zna kome je poklanjao ocene i ima uslove da se ne leci u Srbiji, jer bi sada verovatno bio na Lešću a ne u kl centru! Da, sada vise nece biti poklanjanja ocena na Medicinskom fakultetu u Beogradu, jer su ispunili kvotu i ispoklanjali onima kojima su trebali, DECI PROFESORA! Pitam se samo dokle ce vise ti "ugledni profesori", voditi nastavu i predavanja i ispitivanja u Srbiji?! da li kod nas postoji neki zakon koji se postuje, da li postoji neka vlast, da li postoji neka sluzba koja ce ih sankcionisati..... strasno gde zivimo!

Dragan Kostic

pre 9 godina

Poštovani, profesor Ristić je potpuno u pravu. Imam zdravstveni problem. Urađen mi eho jetre kod 5 lekara i svi imaju različito mišljenje. I ova struka se pretvorila u biznis. Naši lekari imaju oskudno znanje mahom se kriju iza DR. Ovakvo zdravstvo sa ovakvim znanjem i obrazovanjem lekara osiromašeni narod ne može da izdržava.

Milos

pre 9 godina

Sram vas bilo, sve vas koji tvrdite da se ocene poklanjaju na medicinskom u Nisu ili Beogradu. Zapamtite ocene se ne poklanjaju ocene se placaju! Ae pa tako. :)

Pera

pre 9 godina

Poklanja se poklanja i to posebno od kad je uvedena bolonja,a o maminoj i tatinoj deci da i ne pricam kako se pustaju na ispitima.I nije ljud Miljko,dobro zna sta prica,u tom je sistemu dugo.Covek lepo kaze,znao bi da preporuci 10 kardiologa kod kojih bi otisao i koje bi preporucio nekom a od 11 do 101-og su mu svi isti po znanju!(mamina i tatina deca). A medicinskim fakultetom i bolnicama vladaju klanovi kvazi strucnjaka koji guraju mediokritete a dobra deca vam beze po Evropi,sramota,pa tako gosp.Lalicu,pokrijte se usima i pogledajte istini u oci jednom a ne da demagogisete.

Mića BZNR

pre 9 godina

Jedan od ova dva gospodina ne govori istinu. A oba su iz zdravstva. Oba sa istog fakulteta, i oba iz KCS. Teško je verovati da je Medicinski fakultet imun na pojave koje su prisutne na svim univerzitetima u Srbiji. Toliko puta je već pisano o lakim desetkama u indeksima dece profesora Med. fak. Na žalost, na tom fakultetu je niz bračnih parova, a i deca su im stigla do asistenata, docenata...

...a tamo zna se kako se posluje

pre 9 godina

Jasno da ne poklanja ocene....pa nisu glupi, ali ih zato prodaju za lovu ili politicke podobnosti. Nije taj medicinski fakultet u tunguziji vec u Srbiji...

genius

pre 9 godina

Medicinski POKLANJA ocene! Priču o dodatnim ispitnim rokovima za "posebnu" decu znaju svi.
Medicinski se od možda najbolje škole u Srbiji (čak i u SFRJ) zarozao na nivo osrednjeg fakulteta na BU, sa tendencijom da bude još gori. Za to vreme, "ugledni" profesori samo jure tezge po privatnim klinikama i da svoju decu ili decu "viđenijih" ljudi (u zamenu za određene usluge, naravno) uguraju na fakultet (opciono, neku državnu kliniku), odakle ih samo Bog može oterati. Pri tome im kapnu, za naše uslove, lepe pare, pogotovo ako se u vidu ima da mnogi od njih provedu na poslu do 3h nedeljno (na državnim klinikama, ipak, malo više), a neki se pojave svakih 6 meseci da podignu markice za zdravstvenu.
Ne kažem ja da profesori medicinskog fakulteta ne treba da imaju veće plate, ni da ne bi trebali da rade i prekovremeno ukoliko mogu da izdrže. Samo kažem da među njima ima tragično veliki broj onih koji svoju platu na univerzitetu NE ZARADE! Naravno, čast izuzecima.
O samoproklamovanim veličinama, najprimitivnijem kriminalu, korupciji i nepotizmu - bespredmetno je govoriti.

dr

pre 9 godina

Sećam se jednog ispita na kome profesorka samo što nije orgazmirala jer se ispostavilo da je student potomak poznatog lekara. Naravno, u skladu sa emocijom, bez ikakvog stida i blama, išla je i najviša ocena. Daleko od toga da student nije znao, ali je nepisano pravilo da "poznato" dete dobije pola ocene više, a aninimus pola ocene manje, i tako tokom celih studija.
I da, verovali ili ne, postoji i polna diskriminacija na medicinskom fakultetu, kod pojedinih ispitivača, pa zaključite sami koliko smo emancipovani. Inače, nikad nisam mogla da razumem taj nedostatak kriterijuma ni u školi ni na faksu, nametao mi se zaključak da su nastavnici i profesori bez istog nekako ograničeni...

tt

pre 9 godina

Svi mi koji smo zavrsili fakultet pre par decenija znamo da je i tada i da je narocito sada Medicinski fakultet leglo nepotizma, da su deca profesora posebna kasta, zasticena vrsta . Uvek su imali poseban tretman na ispitima i uvek obezbedjen posao na klinikama i institutima. Naravno da medju njima ima i sada vrhunskih strucnjaka ali ima i ...

iatrosofia vsakoe vešti

pre 9 godina

Čovek je potpuno u pravu, ocene se ne poklanjaju (svima). Ako niste "naše" doktorsko dete, "naše" partijsko dete ili jednostavno sposoban poltron, zaista ćete morati debelo da se pomučite da položite ispit, čak ćete povremeno biti meta iživljavanja i ponižavanja. Tada na ocenu utiču čak i takve stvari kao što su uspeh "profesorove" stranke na izborima, njegova erektilna disfunkcija ili količina alkohola u njegovoj krvi.

Ali ako ste "naše" dete, za vas nema problema, radno mesto vas čeka pre nego što upišete fakultet. Sa osmehom ćete završiti u roku sa prosekom najmanje 9,80, bićete među najboljima u generaciji i niko vam ne može ništa jer imate crno na belo da ste najbolji. Nije bitno što niste nikad videli ispite koje ste "polagali", bože moj, naučićete kasnije ono malo što vam bude trebalo, a osim toga, još uvek ima dovoljnno onih koji su stvarno učili i koji će sutra umesto vas vaditi kestenje iz vatre. Uostalom, bićete previše zauzeti radom u nastavi, vodićete vežbe i držati predavanja budućim mladim lekarima.

Ovih dvostrukih kriterijuma i vezara sa (pre)visokim prosecima sam se lično nagledao tokom studiranja medicine, uvaženi dekan koji tvrdi suprotno, iako vrlo dobro zna kako se to radi, je težak licemer. Znam samo par slučajeva profesorske-doktorske dece koja su zaista učila i bila odlični studenti sa odličnim znanjem.
Ipak, većinu svršenih studenata medicine ipak čine oni koji su pošteno položili svoje ispite, to su uglavnom oni što sad godinama čuče na birou.

ana

pre 9 godina

svaka cast risticu! konacno neko da kaze kako zaista jeste. a patetican odgovor dekana je dat reda radi jer i sam kaze da ne moze da garantuje.
evo zivog primera: znam devojku iz malog mesta u srbiji, studirala je medicinu - glavu nije digla s knjige - prosek 9.8. vec par godina ne moze da se zaposli jer nema vezu. jbg tata zemljoradnik, mama samo srednja skola i svi iz neke palanke u srbiji. sad trazi posao u bosni. toliko.

Borislav

pre 9 godina

Naravno da je ova izjava istinita, ali to je tako duboko ukorenjena stvar u nasem narodu da je prosto neverovatno da se ljudi sada toboze sablaznjavaju i krste.

anonimni student med u beogradu

pre 9 godina

neka se javi student medicine u beogradu a da nije kupio ispit ili preko časova ( odeš na 10tak časova, daš 800 do 1400evra, kada izađu spiskovi vidiš kod kog si profesora, dobiješ pitanja pred ispit koja naučiš, izvlačiš samo fiktivno pitanja pred kolegama a odgovaraš ona što si se dogovorio) ili druga varijanza je bez časova ako odma odeš i daš pare odnosno ako ti je tata profesor ne daješ pare (ako daješ pare obično je to onda veća suma i dobiješ minimum 7cu da ne bi bio sumljiv). e kada to sve završiš onda obučeš mantil i lečiš ljude ....

lekar

pre 9 godina

Nažalost, sve što dr Ristić priča je u pravu, a dekan kao da je dekan medicinskog fakulteta negde drugde, osim u Beogradu. Kažem namerno nažalost, jer bih voleo da dr Ristić nije u pravu...
Dokazi za sve ovo što on priča su sledeći:
1) drastično je porastao prosek ocena u odnosu na period pre 20, 30 i više godina i sada je mnogo više lekara sa prosekom 10 ili nešto malo manje od 10!!! Dodaću ovome i to da je to karakterističnije za profesorsku decu.
2) prosek ocena je porastao u odnosu na raniji period, ali je kvalitet znanja u praktičnom i teoretskom smislu u okviru KCS-a u odnosu na svet daleko pao. Ne bih baš za sve krivio nedostatak novca...
3) zaostajemo i u akademskom smislu za odgovarajućim svetskim medicinskim fakultetima u svetu, a radovi koji se pišu pretstavljaju običnu resavsku školu. Radove, čak i prezentacije pišu mlađi lekari, čak i volonteri, a potpisuju se "ugledni profesori" koji često ne udovolje autora ni time da pročitaju "svoj" rad.
4) takav nerad se manifestuje i time da ovaj fakultet nema ko da reprezentuje u svetu, od profesorskog kadra. Nemamo skoro ni jedno zvučno ime iz bilo koje oblasti medicine...
5) razlog tom "anonizmu" među profesorima je loša neadekvatna selekcija zapošljavanja, unazad 30 i više godina, koje funkcioniše na sledeće načine: -porodični; -materijalni; -partijski; -seksualni ili pak kombinacijom dva ili više od gorenavedenog
6) ima toga još, ali nemam dovoljno karaktera

Najtužnije je što ovo svi u KCS-u znaju...

Haiyan

pre 9 godina

Ne znam da li je sve ovo tacno. Misljenje mi je podeljeno,narocito zbog cinjenice da se u nasoj zemlji preko medija obracunavaju razne interesne grupe i pojedinci i jedni drugima svasta podmecu. Nije mi problem da dete lekara dobije posao,problem je ako je posao dobio/la samo zato sto je necije dete. Licno znam mladog 'hirurga',sina poznatog hirurga,cije je znanje u najmanju ruku diskutabilno i ja ne bih voleo da me takav covek leci.

drmrsci

pre 9 godina

Svi pominji profesorsku decu i decu doktora, zaboravljaju na decu ciji su roditelji imucni i koji imaju para da plate sve ispite. Fakultet je totalno dno. Dekan je dosao na to mesto zahvaljujuci dinastiji Bumbasirevic, ministar prosvete je bio Dr sa medicinskog fakulteta koji je pokazao svoje ne znanje iz oblasti medicine u jednoj emisiji,a isti taj bivsi ministar drzi predavanje tako sto cita sa papira koje mu je neko drugi napisao. Svi ispiti mogu da se plate, ima jasan cenovnik, cena zavisi samo od roka u kom se polazu.

Mira Tomović

pre 9 godina

@Borislav: Svi znamo da je čovek rekao istinu. Pa kada idete kod lekara , ako nemate neku vezu onda na neki specijalistički pregled čekate i po nekoliko meseci . Sa vezom ili sa plavom kovertom ,to se smanjuje na nekoliko dana.

ovaj dekan kao da je s kruske pao ili misli da smo svi mi ostali pali s kruske.

pre 9 godina

Postujem ja institiciju dekana, ali jos vise uvazavam realnost.

p.s. uzgred, moje iskustvo sa srpskim zdravstvenim sistemom uopste nije tako lose. Ali, to ne znaci da sam lud covek da ne vidim sta se desava.

Super

pre 9 godina

Ristić me je doslovno oduševio svojim neverovatno hrabrim istupom izgovorivši naglas javnu tajnu. Nadam se samo da ga ta hrabrost neće koštati dalje karijere. U zdravstvu vladaju dinastički odnosi i to nasuprot dekanovom mišljenju ni na koji način ne poboljšava kvalitet zdravstvene usluge. Zato u sred KC Beograd stoji grafit - leči me doktor Google.

xRade

pre 9 godina

Kakvih prica pricaju lekari o polaganju veza, coveku samo da se digne kosa na glavi. UZAS. Kazu, vecini kolega ni svoju macku ne bi dali da lece.
Primer - Izadje profesorov sin na ispit:
Profa: Kolega koji su omotaci bubrega?
Kolega: mum cit mum cut...
Profa: kolega, pa kako se kaze - Ko bubreg u...u....
Kolega: Ko bubreg u LOJU! jupiiiii
I covek polozi ko da su ljudi ovce. POLOZI.

Nekad je bio prijemni ispit za profesorsku i lekarsku decu u posebnoj zgradu na primer.

Inace cuo sam za cerku Zorice Brunclik da je devojka bila osrednja al nista preko veze nije polagala. Ne znam da li je zavrsila.

Циник

pre 9 godina

"Ristić navodi da, i na fakultetu i u bolnicama funkcionišu prijateljske i rodbinske veze, a protekcija se dobija i na poziv nekih, kako kaže, važnih ličnosti".
Ово у Србији? Немогуће!

Isti serijski program, deceniju za decenijom, vek za vekom

pre 9 godina

Nije ovo samo problem zdravstva, niti KCS i MF, već je, nažalost, problem mnogo, mnogo širi i veoma, veoma duboko ukorenjen u našem društvu, da to sve poredstavlja jedan užas od koga prosečan građanin Srbije može da se odbrani jedino tako što će da ga ignoriše. Prvi korak predstavljao bi prestanak ignorisanja problema, makar od strane ljudi koji umeju da misle svojom glavom, a drugi korak mogao bi da bude politička lustaracija kojom bi se zabranilo političko delovanje svima koji su se, makar i kao najobičniji članovi bilo koje političke stranke od leta 1990, do danas, bavili politikom makar u opštinskom odboru stranke, ili imali, makar na jedan dan, bilo koju političku funkciju.

Roki

pre 9 godina

Ovaj nije normalan, mislim nije tesko uzeti spisak zaposlenih napr. u KCS i pogledati ko je sa kim u rodbinskim odnosima. Nije mi jasno zasto ovaj to negira, kada se zna da je to tako i da ti veza treba za sve od posla u zdravstvu do lecenja.Spisak zaposlenih na Medicinskom fakultetu isto je dostupan, klanovi koji trenutno vladaju su Bumbasirevici, Lalici, Kadija,Radosavljevici itd. Ovi koji nemaju vezu beze iz Srbije samo tako.

univerzitet u NS

pre 9 godina

odakle ovom gospodinu obraza da kaze kako nije istina ono sto dr Ristic govori.... ili mu je obraz djon ili stvarno ne vidi problem u tome sto se u klinickim centrima podrazumeva da ce raditi sin i kcerka tog i tog....u oba slucaja je problem....
kao lekar koji je zavrsio medicinu u NS, govorim iz sopstvenog iskustva....
neki zaista veruju da su bogom dani samo zato sto nose odredjeno prezime....
Jedina dobra stvar je sto u bolnicama nema vise shvaleranja-svi su rodbina ;-)

nezaposljeni lekar

pre 9 godina

tako je.u mojoj generaciji u Nisu je bilo studenata koji i ne izadju na ispit,a upise im se 10.i naravno, takvi,gle cuda,odmah nadju posao.cast vecini koji su svoje desetke zaradili krvavo uceci. mada,ne treba generalizovati stvar zbog par takvih tatinih i maminih,velika vecina su posteno zaradili svoje diplome, al zato sada,jer nemaju nikog "jakog", sede po biroima.

srednji vek

pre 9 godina

Dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić nagira deklarativno ali sustinski potvrdjuje tvrdnje direktora KC Miljka Ristica. Zdravstvo u Srbiji polako ali sigurno postaje porodicni feudalni interes.

Student medicine bg

pre 9 godina

Direktor KCS Prof Miljan Ristić je rekao istinu! da se to zna ! Mnogo je gore čak, ja sam kupio samo jedan ispit koji svi kupuju, a neki su preko veze sredili desetak ispita... a profesorska deca zakazuju upisivanje ocena par dana unapred telefonom,dogovore se sa nastavnikom koja pitanja će da odgovaraju, on cedulje sa tim pitanjima skloni i student šta god da izvuče odgovara unapred dogovorena pitanja,tako da pred svedocima ispada da dve zna... tužno je to i opasno, svi mladi lekari što valjaju odoše napolje, ovde ostaju najgori što su preko veze ili para završili medicinu u beogradu i isto tako dobili posao... Kad stariji doktori odu u penziju Srbiju neće imati ko da leči...

danica

pre 9 godina

Ispiti se prodaju kao na pijaci, to znam jer sam i sama student na tom fakultetu, ocene i ispiti se sređuju preko telefona. To mora da prestane! najbolji lekari odlaze u Nemačku a profesorska deca sa visokim nameštenim prosekom i oni što kupuju za pare ispite ostaju i čeka ih posao. Pozivam novinare da čisto eksperimentalno neko upiše medicinu i vidi kolika je pijaca ispita na anatomiji i celom medicinskom fakultetu u beogradu.

blllll

pre 9 godina

moja drugarica u kragujevcu ima prosek 9,8, od osnovne skole je bila vukovac. sada uci nemacki da bi otisla i nasla posao. Sin prof. dr arsenijevica ima jedva naguren prosek iznad 8,5 i mesto asistenta. ne poklanjaju se svima ocene ali da ima nepotizma ima... na zalost ima ga i na drugim fakultetima.

mikrob

pre 9 godina

niko ne pominje prakticni ispit iz mikrobiologije na medicinskom BU,koga je imala cela generacija,za 5e se kupovao,pa kad cela generacija polozi,onda poniste prakticni...nekad mi se gadi fakultet koji studiram kad vidim da sve ide preko novca,ali da imam viska para mozda bih i ja radio kao oni,ovako muko sedi i uci,valjda ce se isplatiti jednog dana...

Cica N

pre 9 godina

@Student medicine bg:Pa mi da molimo Boga za što bolje zdravlje starijim lekarima i da im se produži radni vek.Kada oni odu u penziju onada se možemo slikati.

Danijela

pre 9 godina

Sve cvećka do cvećke. Ne zna se ko je pošteniji od njih dvojice(trojice ako ubacimo i ministra u isti koš). Kako to da je gospodin Risić odjedared dobio napad poštenja i pravde? Mora da mu čuveni Dekan Lalić ne želi da produži profesuru nema druge, malo su se pokačili a?
Isti gospodin Ristić koji je sa novcem namenjen za lecenje dece otišao u inostranstvo da se operše i isti potroši, nek kaže kako je njegova ćerka(Nataša Miljić) završila fakultet, specijalicaziju itd.
Baš se on našao da nas sve prosvetli.
I isti gospodin Lalić govori o nepostojanju korupcije na Medicinskom fakultetu, a sa celom ekipom prodekana prikriva plagijarizam i korupciju na čuvenom Medicinskom fakultetu!!!
Svakog ko je štrčao u pozitivnom smislu, što po znanju što po umeću su se pobrinuli da udalje sa Medicinskog fakulteta, i Kliničkog centra obojica. Da ne govorim o izuzetnim studentima kojima nisu dali ni da privire u iste institucije a koji nisu profesorska deca, i nisu članovi ni jedne partije. Oni su završili u provincijama, zabitima, srećniji u inostranstvu. Da ih slučajno ne bi nadmašili u njihovim skromnim veštinama i još manjim znanjima.
Blago nama sa svima njima!!!

Milanko Renovica

pre 9 godina

@ana:Na žalost to nije usamljen primer. Dakle opet je u pitanju veza. Ako nemaš vezu , moraš čekati kod lekara , na dobijanje posla , na šalterima i svugde ste osuđeni da čekate. Stvari su se malo promenile u poslednje vreme , ali to nije ni izdaleko dobro da bi bili zadovoljni. Teško je za tako kratko vreme iskoreniti korupciju koja je se razmnožila kao korov.

Dusan011

pre 9 godina

Nije problem sto se deca lekara opredeljuju za profesije svojih roditelja, to niko ne spori, svako ima pravo izbora na osnovu ocena i prijemnog ispita.
Problem je u tome sto se Dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić pravi naivan, a ako zaista ne zna i nikada nije cuo za izreku "to je nase dete" tek onda nije za mesto na kome se nalazi.
Krajem osamdesetih kada je moja generacija studirala to se odnosilo na decu kolega profesora i lekara, a redje na dete poznanika ili projatelja nekoga od profesora.
- Nije se to koristio da se neko ko nema blage veze pusti da polozi, ali se itekako koristilo da se zasluzena ocena podigne za jednu ili cak dve, i to je ono sto profesoru Risticu smeta, da su studenti sa najvecim prosekom mahom lekarska deca, a u kojima on ne prepoznaje vrhunsko znanje.
- Da li je praksa ostala samo u okvirima kolegijalno-esnafske protekcije ili je davalviranje stvarnog znanja svrseninh studenata medicine poprimilo i marketinski trend sve prisutan u ostalim delovima drustva na zalost ostaje na dekanu Lalicu da vodi racuna, no kako on nije obavesten o praksi koja se bar 30 godina primenjuje u instituciji kojoj je na celu, sigurno je da o ovoj temi skoro necemo imati nikakvih revolucionarnih vesti.
A sto se tice profesora Ristica, svaka cast na hrabrosti, no bojim se da ce bez icije podrske i njega uskoro slomiti borba protiv vetrenjaca.
Zivi bili, a videli!

Dali bocek

pre 9 godina

Istina. Nazalost, na posredan nacin sam ucestvovao u "proizvodnji" jedne lekarke. Doduse, krajem 90-tih, ali princip je verovatno i dalje isti.

moje ime

pre 9 godina

"Medicinski ne poklanja ocene" , naravno, nema dzabe ni kod babe, ili protivusluga ili kash ( nekada i sex ) nista se tamo ne poklanja ...

Lajavui

pre 9 godina

Ristić je sve objasnio. A ovog dekana i Ministra zdravlja treba da bude sramota, dokazuju da su naši intelektualci osim po završenim školama, po svemu ostalom ispod nekog čobanina. Zato i jesmo tu gde smo. p.s. Najeklatantniji primer u KC Srbije je slučaj Prof. dr. Gage Dragutinovića, čovek je radiolog, profesor i zaposlen u Kliničkom centru, a njegov sin je vlasnik Radiološkog - Dijagnostičkog centra Hram kod Narodne biblioteke Srbije (CT skeneri, Magnetne rezonance), e taj njegov sin je ni manje ni više zaposlen u javnim nabavkama Kliničkog centra, ima li goreg sukoba interesa od ovog??? U iole pristojnoj zemlji i jedan i drugi bi dobili najmanje momentalne otkaze.

neko ko je to okusio

pre 9 godina

Dr Ristić je potpuno u pravu za sve što je izgovorio, kome se ne sviđa da čuje šta je istina neka se pre ili kasnije sam u to uveri!

shpitz

pre 9 godina

O, najzad! Posle ovog istupa prof Ristića počinje ponovo da stiče moje poštovanje. Institut za KVB u Sremskoj Kamenici zovu Institut za majku i dete jer sva deca lekara su zaposlena tamo dok nekih 20% nepedigriranih vuče za njih i ne može da zatvori dežurstva. Ljudi pucaju od posla dok nepotizam urušava kvalitet. Ljudi koji rade rade toliko da više nisu u stanju da svoj posao rade kvalitetno, dok doktorska deca šetaju slušalice po odeljenjima i kuntaju u maminim kancelarijama. Sve je otišlo do đavola, ispod površine je takva muljčina i blato dok je površina sjajna i mirna kao ogledalo. Ne dao vam Bog da se razbolite, najverovatnije ćete pasti u ruke nekog pozera koji je samo kondukter na putu ka patologiji.

boki

pre 9 godina

Bravo Risticu! Neko da govori otvoreno o stanju u zdravstvu i nestrucnosti vecine lekara i pedijatara. A POLAGANJE ISPITA PREKO VEZE NA MEDICINI DIREKTNO NEKOGA MOZE DA UBIJE!Dosta tog "kastinskog" pristupa medicinskoj struci

Jasna Maric

pre 9 godina

Biti lekar postiže se učenjem, a ne talentom, i ne može se porediti što deca glumaca postaju glumci, jer je ovde pored prisutnog zanimanja u porodici, potreban i talenat. Prema tome jasno je da su deca lekara isforsirana, a iz ličnog iskustva znam i da su im ocene poklanjane. I tako završe na vezu fakultete, dobiju visoke ocene, na vezu, preko veze dobiju posao, preko veze specijalizaciju, preko veze dobar posao, i to nam je razlog što nam je zdravstvo puno nestručnjaka, jer pravi, vredni i pametni stručnjaci ne mogu da dodju do izražaja od ovih tatinih sinova. To je razlog što su moja deca, uspešni lekari, sa visokim prosekom ocena, morali da odu u inostranstvo, da nostrifikuju svoje diplome i specijalizaciju i subspecijalizaciju obavljaju daleko od svoje zemlje. Nažalost!

Boban

pre 9 godina

U pravu je ovaj Lalić, ispiti se u glavnom ne poklanjaju već se prodaju...čudi me da o tome nema govora ili je možda neobavešten.
Sramota je da Medicinski fakultet u Beogradu, sa tradicijom kakvu ima, u ovom trenutku, ali i ko zna po koji put, ima partijske kadrove na mestu dekana, ljude koji svojim moralnim likom i hipokrizijom mogu samo da izazovu gađenje...
Ovo što je rekao ovaj Lalić je takva kombinacija gluposti, neznanja i licemerja da svakome ko je pročitao napred navedeni tekst treba jak želudac da mu u suprotnom ne bi pozlilo... ovo je dno, niže od ovog nema!!!

izuzetak2

pre 9 godina

da medju onima koji dodeljuju sredstva i upravljaju fondovima nema okorelih lopova, ne bi bilo ni potrebe za korupcijom i dolaskom na red preko veze. činjenica je da smo demografski stari a da medicinskih institucija nema ni blizu dovoljno. Hoće li u ovoj zemlji iko ikad odgovarati i vratiti novac koji je ukrao od svih nas, a nas zadužio kreditima?

Dragan

pre 9 godina

Lekari cesto zloupotrebljavaju pravo da istovremeno obavljaju privatnu i drzavnu praksu. Zakazuju preglede (konsultacije) u privatnim ordinacijama, a onda te pacijente upucuju sami sebi u drzavne klinike, preko veze i reda, na stetu pacijenata javnih ustanova. Odnos prema privatnim pacijentima je odlican, a preama drzavnim kao prema stoci. Tako naplacuju privatnim pacijentima resurse drzavnih zdr. ustanova. Svi to svakodnevno vidimo. Lekarima je telefon glavni instrument u drzavnoj sluzbi. I u klinickum centrima i na VMA. Jer ovo je Srbija. Tako nije u UK ili SAD. Tamo je zadovoljan pacijent cilj. Neka ih stid bude. Da nije profitabilno zaradjivati na tudjoj bolesti, ne bi slali decu da uce njihovu profesiju.

NoName

pre 9 godina

A jok i nema korupcije. Svako dovodi svoga, dizu se ocene preko veze, polaze se preko veze, svasta se radi preko veze. Pa evo samo jednog slucaja koliko nam je drzava u rasulu. Devojka je dosla u Telekom, koja treba da nadzire radnike, a najveci crnjak je sto radnici trebaju da obuce devojku, da bi ih ona posle nadzirala. Devojka blage veze nema sa poslom, a dosla je preko veze od nekih direktorcica u Telekomu.

motka

pre 9 godina

Car je go. Sad su profesori i lekari francuske sobarice.

- Zamisli, poklanjaju se ocene profesorskoj deci.
- Zamisli, ako imas vezu dobices brze (ili uopste) pregled/intervenciju/operaciju
- Zamisli, neko je to javno rekao

kerberus

pre 9 godina

Pa medicinski i ne poklanja vec profesori na medicinskom, e sad samo ne znamo sta traze za uzvrat ali dobro nije ni bitna tehnika.