Nedelja, 21.12.2014.

19:37

"Bez veze nema dobrog lečenja"

Direktor Kliničkog centra Srbije, kardiohirurg, profesor dr Miljko Ristić kaže da pacijent u Srbiji, koji nema vezu, ne može da dobije dobru lekarska pomoć.

Izvor: Politika

"Bez veze nema dobrog leèenja" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

vladan

pre 9 godina

Sto se tice strucne osposobljenosti lekara u Srbiji, samo bih napomenuo da se jos u doba blazenoupokojene SFRJ prof. dr Vinko Dolenc, jedan od vodecih svetskih neurohirurga, iz Ljubljane, zalagao da se formira jedinstvena komisija za polaganje specijalistickih ispita iz neurohirurgije, a tome su se u prvom redu suprotstavili lekari iz Srbije i komisija nije formirana.
Inace, za polaganje specijalistickog ispita iz neurohirurgije postoje jedinstvene komisije za SAD i Kanadu.

Ro-Bot

pre 9 godina

Covek je vrhunski strucnjak nema dileme, niti bilo ko moze da ospori tu cinjenicu. Medjutim kod njega prvog se ide preko veze, sve "poznate" licnosti sa srcanim tegobama dolaze kod njega, tako da bi verovatno ON PRVI trebao da da primer kao direktor i dalje da uvodi pravila na svojoj klinici! Takodje svi sa vezom se lece na klinici a svi koji nisu veza a hoce malo brze, naravno moze, ali u ovu ili onu privatnu kliniku. Idemo od glave da uredjujemo, ne da otpustamo sve i po svaku cenu ali da uvodimo red!!!!

Mira Tomović

pre 9 godina

@Starijibrat: Čovek je samo izneo ono što svi znamo. Pa kod nas ni ministri zdravlja ne veruju svojim lekarima , nego idu da se operišu i inostranstvo.

Milanko Vitomir

pre 9 godina

Kada direktor KCS od 101 kardiologa u toj ustanovi , veruje njima desetak , kako onda mi pacijenti da verujemo tim kardiolozima.Ovo je arlamantno i mora se nešto preduzeti da se situacijau zdrastvu što pre menja.

student medicine beograd

pre 9 godina

moj profesore, sve je to istina ali i nas studente pelješe za ispite, anatomija u Beogradu ne može da se položi bez 800 evra preko privatnih časova ili 1200evra ako je oktobar 2. znam iz ličnog iskustva u ne stidim se

genius

pre 9 godina

Ovo je poslednji korak u totalnom posrnuću akademskih vrednosti i kvaliteta. Sada više nema ni ono malo jada intelektualaca što ih je nekada bilo - raštrkani su, bez volje i ideje kako da nešto urade u ovoj zemlji.
Živela idiokratija i pratiokratija i Megatrend! Živeo Singiš i Grand! Živeo Pink i Kurir i Farma! Živeo Veliki Brat...
E, jadna moja Srbijo...

logicno

pre 9 godina

"Veza" je podmicivanje u naturi. Podrazumeva se da ce u buducnosti davaocu usluge biti vraceno istom merom (ili se vec radi o namirivanju nekog starog duga). Sve naravno, medju pajtasima iz iste stranke.

Aleksa

pre 9 godina

Najvaznije je to, sto je covek rekao ono sto svi vec iz iskustva znamo - a to je da postoje lekari koji nemaju dovoljno znanja. Bez obzira sto su imali dobre ocene i sto su na vreme zavrsavali fakultet i specijalizaciju.
Ne pomaze vam ni dobra veza, ni novac, ni mnogo novca, ako lekar nema ono sto je najpotrebnije -znanje.
Kad nam treba advokat mi se raspitamo koji je dobar, za stomatologa se isto tako raspitamo, kad upisujemo dete u skolu pitamo koja je skola dobra, kad uzimamo privatno casove trazimo dobrog ucitelja itd...
U svakoj profesiji postoje oni losi, bolji i najbolji, to je normalno, ali u medicini to moze biti pogubno po pacijenta, moze ga kostati zivota, ako se tek tako prepusti nekom lekaru u slucaju da je ozbiljno bolestan.
Jeste da su lekari sujetni, ali mi smo skloni da im pripisujemo znanje koje nemaju, valjda zato sto kad je covek bolestan nema izbora, mora da veruje da bi imao nadu.
Tako da, mi smo ti koji hranimo njihovu sujetu, mi smo ih, dajuci im svoje apsolutno poverenje ucinili takvim.A onda nam se to obije o glavu.
Dakle, hvala mu sto je rekao da treba imati vezu, ali je vaznije to sto je rekao da nemaju svi dovoljno znanja!

dana

pre 9 godina

Ja bih rekla da bez para nema lecenja,odnosno prvo platis da ti zakazu pa onda mito za operaciju.Tako je to u drzavi Srbiji a doticni gospodin odlicno zna sve ovo

Napet

pre 9 godina

Jadan narod sa ovima na vlasti.....
Ovaj ako odmah ne bude smenjen, sutra otkaz...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Može biti samo je*an...., 21. decembar 2014 21:08)

ZAŠTO? Jel zato što je naglas rekao istinu? Jel zato što je rekao ono što svi znamo, a nije dodao onu činjenicu, da bez para takođe nećeš dobiti adekvatnu medicinsku pomoć! Jel zato da bude smenjen?
Pa da li bre ti dete znaš gde i kako živiš? Da li znaš šta ćeš sutra da jedeš, ili si jedan ili jedna od onih iz kancelarije za brze odgovore koje će tata odvesti u skupštinski restoran na ručak!?

Milosa

pre 9 godina

U pravu je čovek i otvoreno proziva sistem. Sve je urušeno i politika je posledica totalnog društvenog etičkog i moralnog kraha. Devedesete se samo umnožavaju i ko zna da li ćemo se ikada vratiti približno nekakvim ljudskim vrednostima. Užas?

MunzeLjux

pre 9 godina

Da bi alkoholicar zapoceo uspesno lecenje, mora da se pogleda u ogledalo i sebi u lice da prizna dokle je dosao i da mu je lecenje jedina sansa da povrati ljudsko dostojanstvo i spasi zivot od propadanja. Ovo sto je izjavio ovaj hrabri covek je upravo ono sto nam treba, jer to je neophodno da bi se znalo kako dalje, kao kod lekarske dijagnoze. Bez ove iskrene izjave i dalje bismo drzali glavu u pesku praveci se da je sve u redu, dok se citav sistem urusava, sto vidi i baba jednog od komentatora. Nazalost, baba nema mogucnost da bilo sta promeni.

Tibor

pre 9 godina

Svi pričaju koliko plaća pacijent da bi bio lečen kod određenog lekara. A mito koji dobijaju za prepisivanje određenih lekova i pomagala? U ceni svakog leka i pomagala je mito za lekara koji ga prepisuje. A tek konsultantske usluge u privatnim ordinacijama. Jedini koji mogu da primaju državnu platu i da rade i privatno.

Petar

pre 9 godina

Bravo Profesore!
Svaka rec je na mestu. Medicinski fakultet je doveden do tragi-komedije sa klanovima (Bumbasirevic, Lalic, Lalosevic, Bajec idr). Zarad vlasti uspostavljena utopija sa studentima ponidivsi im izlaske na ispite svakog meseca ,a u toku skolske godine za polaganje ih ima maksimalno 3-4-5! Prosto je nemoguce da u jednom trenutku ne dobijes priliku da odgovaras kod prijatelja "mame, tate" kolege i tu je izgubljen svaki kvalitet nastave i buduceg medicinkog kadra!
Ta deca sa visokim prosecima dobiju posao brzo i bez ikakvog ustrucavanja na radnom mestu (bolnicama) svojih roditelja i rodjaka. Dalje bez ikakvog motiva za radom i usavrsavanjem na sebi (u zivotu im je akadesmki put unapred poznat i sve u krug) nastavljaju da rade i da vode bolnice, odeljenja i citav zdravstveni sistem! Nije to prica od juce, vec traje vec dugi niz decenija....
Istinski najbolji studenti ne mogu od "Profesorske dece" sa astronosmkim prosecima da dodju do posla i beze trbuhom za kruhom odavde....
Medicina nam je u svim aspektima NAJGORA u Evropi!!!!
Novinari pisite o tome! Sve podatke imate na sajtu Svetske Zdravstvene Organizacije!

Građanka

pre 9 godina

Sramotna izjava za KCS. Licno imam dobra iskustva sa Urgentnim centrom koji 24h radi kao svajcarski sat, a pripada KCS-u. Srecom da ima i drugih normalnih ustanova i dobrih lekara u Beogradu i Srbiji, nije KCS jedini.

Nikola

pre 9 godina

Wow,kakvo otkrice.Rekao sve sto i moja baba zna.Nije rekao nacin na koji misli da resi problem,ipak je na visokoj funkciji,i ima tu moc.Sve ce se nastaviti po starom,kao da nista nije ni bilo.

Liberal

pre 9 godina

Mom ocu je za operaciju trebala i veza i 500 evra i vezi i hirurgu... Eto toliko... Inace studiram medicinu u Novom Sadu a taj isti hirurg ce mi biti profesor sledece godine. Pravi primer nama mladjima. I posle me pitaju sto zelim da odem odavde. Zato sto mito smatram UBISTVOM!

Grunf

pre 9 godina

Dobili smo informaciju generalnog direktora KCS-a za koju svaki čovek u Srbiji zna.Treba poštovati iskrenost i hrabrost da se tako nešto izjavi bez obzira što je to trebao da uradi ko zna kada,makar onog dana kada je posato Direktor KCS-a.Nikad nije kasno.Na žalost sutra će Ministar zdravlja sve to odbaciti,izaći sa statistikama i sve demantovati a dr.Ristić verovatno zna da mu s esprema smena pa pred karj direktorovanja da olakša dušu šta se sve brlja sa ljudskim životima.Ako Vi koristite položaj da nekoga ubacite preko veze i sami to priznate znači da zloupotrebljavate položaj.Odakle Vam pravo da nekog "svog"ubacite na pregled preko reda kod nekog Vašeg kolege i to još birate jer smtarate da od 101 kardiologa 10 vredi a ostali su šta?Onda nije ni čudo što ste išli na lečenje u Švajcarsku,što nam je jedan od ministara zdravlja išao u Minhen.Kako možeš biti Ministar,ili direltor neke ustanove i reći da od kardiologije jednog giganta vredi 10% ljudi.Ako je tako što verovatno jeste jer ste Vi na "izvoru" onda celokupan KCS treba da bude smenjen.Smenom svi znamo ne dobijamo ništa.Sjaši kurta da uzjaši murta.Koja je razlika za pacijenta što ste sada Vi direktor a pre Vas ako je tačno(izvinjavam se ako sam promašio)dr.Bajec.Koja je razlika izmedju,Tommice i Zlatibora ili nekog trećeg.Nikakva.Krajnji korisnik trpi.Dok svi Vi izredjate svoje veze gde da s eleči običan čovek.Užas,užas.Zona sumraka.Bože samo nam daj zdravlja sve drugo nek nam uzmu.

humanista

pre 9 godina

E ovaj Gospodin je doslovce sve tacno rekao,svaka mu cast.Inace ja upravo prolazim kroz jednu mucnu pricu koja traje 55 dana a jos nemam dijagnozu za koleno.Ma bruka i jad u klinickom centru Novi Sad.

aman zaman

pre 9 godina

KOSA MI SE DIGLA NA GLAVI OD OVE IZJAVE! Ako je takvo stanje, nogu u guzicu svima, iskljuci ih sa univerziteta (zajedno sa tekucim rektorom), pa ih uvezi iz kine, azerbejdzana ili pm - barem bolesti ne znaju jezike.

A sta na ovo kazu vajni ministri? Naci ce resenje u privatizaciji? Ili ce da uvedu - da te strucno izbrisu iz spiska zivih daj jos 10000 evra u kesu da popravimo finansije u zemlji?

CH

pre 9 godina

Zar ovaj "lekar" prica sta je on radio? Doveo decu u Svajcarsku na lecenje, a umesto toga njega su operisali, srce by-pass; na teret dece koji su poslati kuci, jer on nije imao poverenje u lekare u Srbiji. To vam moral jednog lekara direktora Klinickog centra

Marko

pre 9 godina

Pa sad jedite u pekari gde ne jede ni njen vlasnik. Doduse nista novo. Jel mozete da otvorite licnu kartu bez veze-ne mozete, da dobijete pasos u terminu, vozacku, dozvolu za gradnju, otvorite firmu brzo- ne mozete. Sta mozete u jadnoj i bednoj drzavi bez veze?
Kratko i jasno. Pljunuli ste na obrazovanje i zdravstvo. Hocete da izdvajate za medicinu manje nego za benzin stranackih automobila-ne moze onda bolje. Hocete vrhunsku medicinu bez novca za opremu-ne moze. Hocete vrhunske doktore za mesecnu platu od 500 eura-ne moze.
Glasajte za lazne doktore politickih nauka nek vas oni lece. Doktor je doktor sta ima veze.

Marko

pre 9 godina

Pa sad jedite u pekari gde ne jede ni njen vlasnik. Doduse nista novo. Jel mozete da otvorite licnu kartu bez veze-ne mozete, da dobijete pasos u terminu, vozacku, dozvolu za gradnju, otvorite firmu brzo- ne mozete. Sta mozete u jadnoj i bednoj drzavi bez veze?
Kratko i jasno. Pljunuli ste na obrazovanje i zdravstvo. Hocete da izdvajate za medicinu manje nego za benzin stranackih automobila-ne moze onda bolje. Hocete vrhunsku medicinu bez novca za opremu-ne moze. Hocete vrhunske doktore za mesecnu platu od 500 eura-ne moze.
Glasajte za lazne doktore politickih nauka nek vas oni lece. Doktor je doktor sta ima veze.

humanista

pre 9 godina

E ovaj Gospodin je doslovce sve tacno rekao,svaka mu cast.Inace ja upravo prolazim kroz jednu mucnu pricu koja traje 55 dana a jos nemam dijagnozu za koleno.Ma bruka i jad u klinickom centru Novi Sad.

aman zaman

pre 9 godina

KOSA MI SE DIGLA NA GLAVI OD OVE IZJAVE! Ako je takvo stanje, nogu u guzicu svima, iskljuci ih sa univerziteta (zajedno sa tekucim rektorom), pa ih uvezi iz kine, azerbejdzana ili pm - barem bolesti ne znaju jezike.

A sta na ovo kazu vajni ministri? Naci ce resenje u privatizaciji? Ili ce da uvedu - da te strucno izbrisu iz spiska zivih daj jos 10000 evra u kesu da popravimo finansije u zemlji?

Liberal

pre 9 godina

Mom ocu je za operaciju trebala i veza i 500 evra i vezi i hirurgu... Eto toliko... Inace studiram medicinu u Novom Sadu a taj isti hirurg ce mi biti profesor sledece godine. Pravi primer nama mladjima. I posle me pitaju sto zelim da odem odavde. Zato sto mito smatram UBISTVOM!

Grunf

pre 9 godina

Dobili smo informaciju generalnog direktora KCS-a za koju svaki čovek u Srbiji zna.Treba poštovati iskrenost i hrabrost da se tako nešto izjavi bez obzira što je to trebao da uradi ko zna kada,makar onog dana kada je posato Direktor KCS-a.Nikad nije kasno.Na žalost sutra će Ministar zdravlja sve to odbaciti,izaći sa statistikama i sve demantovati a dr.Ristić verovatno zna da mu s esprema smena pa pred karj direktorovanja da olakša dušu šta se sve brlja sa ljudskim životima.Ako Vi koristite položaj da nekoga ubacite preko veze i sami to priznate znači da zloupotrebljavate položaj.Odakle Vam pravo da nekog "svog"ubacite na pregled preko reda kod nekog Vašeg kolege i to još birate jer smtarate da od 101 kardiologa 10 vredi a ostali su šta?Onda nije ni čudo što ste išli na lečenje u Švajcarsku,što nam je jedan od ministara zdravlja išao u Minhen.Kako možeš biti Ministar,ili direltor neke ustanove i reći da od kardiologije jednog giganta vredi 10% ljudi.Ako je tako što verovatno jeste jer ste Vi na "izvoru" onda celokupan KCS treba da bude smenjen.Smenom svi znamo ne dobijamo ništa.Sjaši kurta da uzjaši murta.Koja je razlika za pacijenta što ste sada Vi direktor a pre Vas ako je tačno(izvinjavam se ako sam promašio)dr.Bajec.Koja je razlika izmedju,Tommice i Zlatibora ili nekog trećeg.Nikakva.Krajnji korisnik trpi.Dok svi Vi izredjate svoje veze gde da s eleči običan čovek.Užas,užas.Zona sumraka.Bože samo nam daj zdravlja sve drugo nek nam uzmu.

CH

pre 9 godina

Zar ovaj "lekar" prica sta je on radio? Doveo decu u Svajcarsku na lecenje, a umesto toga njega su operisali, srce by-pass; na teret dece koji su poslati kuci, jer on nije imao poverenje u lekare u Srbiji. To vam moral jednog lekara direktora Klinickog centra

Nikola

pre 9 godina

Wow,kakvo otkrice.Rekao sve sto i moja baba zna.Nije rekao nacin na koji misli da resi problem,ipak je na visokoj funkciji,i ima tu moc.Sve ce se nastaviti po starom,kao da nista nije ni bilo.

Petar

pre 9 godina

Bravo Profesore!
Svaka rec je na mestu. Medicinski fakultet je doveden do tragi-komedije sa klanovima (Bumbasirevic, Lalic, Lalosevic, Bajec idr). Zarad vlasti uspostavljena utopija sa studentima ponidivsi im izlaske na ispite svakog meseca ,a u toku skolske godine za polaganje ih ima maksimalno 3-4-5! Prosto je nemoguce da u jednom trenutku ne dobijes priliku da odgovaras kod prijatelja "mame, tate" kolege i tu je izgubljen svaki kvalitet nastave i buduceg medicinkog kadra!
Ta deca sa visokim prosecima dobiju posao brzo i bez ikakvog ustrucavanja na radnom mestu (bolnicama) svojih roditelja i rodjaka. Dalje bez ikakvog motiva za radom i usavrsavanjem na sebi (u zivotu im je akadesmki put unapred poznat i sve u krug) nastavljaju da rade i da vode bolnice, odeljenja i citav zdravstveni sistem! Nije to prica od juce, vec traje vec dugi niz decenija....
Istinski najbolji studenti ne mogu od "Profesorske dece" sa astronosmkim prosecima da dodju do posla i beze trbuhom za kruhom odavde....
Medicina nam je u svim aspektima NAJGORA u Evropi!!!!
Novinari pisite o tome! Sve podatke imate na sajtu Svetske Zdravstvene Organizacije!

Aleksa

pre 9 godina

Najvaznije je to, sto je covek rekao ono sto svi vec iz iskustva znamo - a to je da postoje lekari koji nemaju dovoljno znanja. Bez obzira sto su imali dobre ocene i sto su na vreme zavrsavali fakultet i specijalizaciju.
Ne pomaze vam ni dobra veza, ni novac, ni mnogo novca, ako lekar nema ono sto je najpotrebnije -znanje.
Kad nam treba advokat mi se raspitamo koji je dobar, za stomatologa se isto tako raspitamo, kad upisujemo dete u skolu pitamo koja je skola dobra, kad uzimamo privatno casove trazimo dobrog ucitelja itd...
U svakoj profesiji postoje oni losi, bolji i najbolji, to je normalno, ali u medicini to moze biti pogubno po pacijenta, moze ga kostati zivota, ako se tek tako prepusti nekom lekaru u slucaju da je ozbiljno bolestan.
Jeste da su lekari sujetni, ali mi smo skloni da im pripisujemo znanje koje nemaju, valjda zato sto kad je covek bolestan nema izbora, mora da veruje da bi imao nadu.
Tako da, mi smo ti koji hranimo njihovu sujetu, mi smo ih, dajuci im svoje apsolutno poverenje ucinili takvim.A onda nam se to obije o glavu.
Dakle, hvala mu sto je rekao da treba imati vezu, ali je vaznije to sto je rekao da nemaju svi dovoljno znanja!

genius

pre 9 godina

Ovo je poslednji korak u totalnom posrnuću akademskih vrednosti i kvaliteta. Sada više nema ni ono malo jada intelektualaca što ih je nekada bilo - raštrkani su, bez volje i ideje kako da nešto urade u ovoj zemlji.
Živela idiokratija i pratiokratija i Megatrend! Živeo Singiš i Grand! Živeo Pink i Kurir i Farma! Živeo Veliki Brat...
E, jadna moja Srbijo...

Milanko Vitomir

pre 9 godina

Kada direktor KCS od 101 kardiologa u toj ustanovi , veruje njima desetak , kako onda mi pacijenti da verujemo tim kardiolozima.Ovo je arlamantno i mora se nešto preduzeti da se situacijau zdrastvu što pre menja.

Mira Tomović

pre 9 godina

@Starijibrat: Čovek je samo izneo ono što svi znamo. Pa kod nas ni ministri zdravlja ne veruju svojim lekarima , nego idu da se operišu i inostranstvo.

Milosa

pre 9 godina

U pravu je čovek i otvoreno proziva sistem. Sve je urušeno i politika je posledica totalnog društvenog etičkog i moralnog kraha. Devedesete se samo umnožavaju i ko zna da li ćemo se ikada vratiti približno nekakvim ljudskim vrednostima. Užas?

dana

pre 9 godina

Ja bih rekla da bez para nema lecenja,odnosno prvo platis da ti zakazu pa onda mito za operaciju.Tako je to u drzavi Srbiji a doticni gospodin odlicno zna sve ovo

MunzeLjux

pre 9 godina

Da bi alkoholicar zapoceo uspesno lecenje, mora da se pogleda u ogledalo i sebi u lice da prizna dokle je dosao i da mu je lecenje jedina sansa da povrati ljudsko dostojanstvo i spasi zivot od propadanja. Ovo sto je izjavio ovaj hrabri covek je upravo ono sto nam treba, jer to je neophodno da bi se znalo kako dalje, kao kod lekarske dijagnoze. Bez ove iskrene izjave i dalje bismo drzali glavu u pesku praveci se da je sve u redu, dok se citav sistem urusava, sto vidi i baba jednog od komentatora. Nazalost, baba nema mogucnost da bilo sta promeni.

Napet

pre 9 godina

Jadan narod sa ovima na vlasti.....
Ovaj ako odmah ne bude smenjen, sutra otkaz...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Može biti samo je*an...., 21. decembar 2014 21:08)

ZAŠTO? Jel zato što je naglas rekao istinu? Jel zato što je rekao ono što svi znamo, a nije dodao onu činjenicu, da bez para takođe nećeš dobiti adekvatnu medicinsku pomoć! Jel zato da bude smenjen?
Pa da li bre ti dete znaš gde i kako živiš? Da li znaš šta ćeš sutra da jedeš, ili si jedan ili jedna od onih iz kancelarije za brze odgovore koje će tata odvesti u skupštinski restoran na ručak!?

logicno

pre 9 godina

"Veza" je podmicivanje u naturi. Podrazumeva se da ce u buducnosti davaocu usluge biti vraceno istom merom (ili se vec radi o namirivanju nekog starog duga). Sve naravno, medju pajtasima iz iste stranke.

vladan

pre 9 godina

Sto se tice strucne osposobljenosti lekara u Srbiji, samo bih napomenuo da se jos u doba blazenoupokojene SFRJ prof. dr Vinko Dolenc, jedan od vodecih svetskih neurohirurga, iz Ljubljane, zalagao da se formira jedinstvena komisija za polaganje specijalistickih ispita iz neurohirurgije, a tome su se u prvom redu suprotstavili lekari iz Srbije i komisija nije formirana.
Inace, za polaganje specijalistickog ispita iz neurohirurgije postoje jedinstvene komisije za SAD i Kanadu.

Ro-Bot

pre 9 godina

Covek je vrhunski strucnjak nema dileme, niti bilo ko moze da ospori tu cinjenicu. Medjutim kod njega prvog se ide preko veze, sve "poznate" licnosti sa srcanim tegobama dolaze kod njega, tako da bi verovatno ON PRVI trebao da da primer kao direktor i dalje da uvodi pravila na svojoj klinici! Takodje svi sa vezom se lece na klinici a svi koji nisu veza a hoce malo brze, naravno moze, ali u ovu ili onu privatnu kliniku. Idemo od glave da uredjujemo, ne da otpustamo sve i po svaku cenu ali da uvodimo red!!!!

Građanka

pre 9 godina

Sramotna izjava za KCS. Licno imam dobra iskustva sa Urgentnim centrom koji 24h radi kao svajcarski sat, a pripada KCS-u. Srecom da ima i drugih normalnih ustanova i dobrih lekara u Beogradu i Srbiji, nije KCS jedini.

Tibor

pre 9 godina

Svi pričaju koliko plaća pacijent da bi bio lečen kod određenog lekara. A mito koji dobijaju za prepisivanje određenih lekova i pomagala? U ceni svakog leka i pomagala je mito za lekara koji ga prepisuje. A tek konsultantske usluge u privatnim ordinacijama. Jedini koji mogu da primaju državnu platu i da rade i privatno.

student medicine beograd

pre 9 godina

moj profesore, sve je to istina ali i nas studente pelješe za ispite, anatomija u Beogradu ne može da se položi bez 800 evra preko privatnih časova ili 1200evra ako je oktobar 2. znam iz ličnog iskustva u ne stidim se

CH

pre 9 godina

Zar ovaj "lekar" prica sta je on radio? Doveo decu u Svajcarsku na lecenje, a umesto toga njega su operisali, srce by-pass; na teret dece koji su poslati kuci, jer on nije imao poverenje u lekare u Srbiji. To vam moral jednog lekara direktora Klinickog centra

Građanka

pre 9 godina

Sramotna izjava za KCS. Licno imam dobra iskustva sa Urgentnim centrom koji 24h radi kao svajcarski sat, a pripada KCS-u. Srecom da ima i drugih normalnih ustanova i dobrih lekara u Beogradu i Srbiji, nije KCS jedini.

Nikola

pre 9 godina

Wow,kakvo otkrice.Rekao sve sto i moja baba zna.Nije rekao nacin na koji misli da resi problem,ipak je na visokoj funkciji,i ima tu moc.Sve ce se nastaviti po starom,kao da nista nije ni bilo.

student medicine beograd

pre 9 godina

moj profesore, sve je to istina ali i nas studente pelješe za ispite, anatomija u Beogradu ne može da se položi bez 800 evra preko privatnih časova ili 1200evra ako je oktobar 2. znam iz ličnog iskustva u ne stidim se

Petar

pre 9 godina

Bravo Profesore!
Svaka rec je na mestu. Medicinski fakultet je doveden do tragi-komedije sa klanovima (Bumbasirevic, Lalic, Lalosevic, Bajec idr). Zarad vlasti uspostavljena utopija sa studentima ponidivsi im izlaske na ispite svakog meseca ,a u toku skolske godine za polaganje ih ima maksimalno 3-4-5! Prosto je nemoguce da u jednom trenutku ne dobijes priliku da odgovaras kod prijatelja "mame, tate" kolege i tu je izgubljen svaki kvalitet nastave i buduceg medicinkog kadra!
Ta deca sa visokim prosecima dobiju posao brzo i bez ikakvog ustrucavanja na radnom mestu (bolnicama) svojih roditelja i rodjaka. Dalje bez ikakvog motiva za radom i usavrsavanjem na sebi (u zivotu im je akadesmki put unapred poznat i sve u krug) nastavljaju da rade i da vode bolnice, odeljenja i citav zdravstveni sistem! Nije to prica od juce, vec traje vec dugi niz decenija....
Istinski najbolji studenti ne mogu od "Profesorske dece" sa astronosmkim prosecima da dodju do posla i beze trbuhom za kruhom odavde....
Medicina nam je u svim aspektima NAJGORA u Evropi!!!!
Novinari pisite o tome! Sve podatke imate na sajtu Svetske Zdravstvene Organizacije!

Tibor

pre 9 godina

Svi pričaju koliko plaća pacijent da bi bio lečen kod određenog lekara. A mito koji dobijaju za prepisivanje određenih lekova i pomagala? U ceni svakog leka i pomagala je mito za lekara koji ga prepisuje. A tek konsultantske usluge u privatnim ordinacijama. Jedini koji mogu da primaju državnu platu i da rade i privatno.

humanista

pre 9 godina

E ovaj Gospodin je doslovce sve tacno rekao,svaka mu cast.Inace ja upravo prolazim kroz jednu mucnu pricu koja traje 55 dana a jos nemam dijagnozu za koleno.Ma bruka i jad u klinickom centru Novi Sad.

Marko

pre 9 godina

Pa sad jedite u pekari gde ne jede ni njen vlasnik. Doduse nista novo. Jel mozete da otvorite licnu kartu bez veze-ne mozete, da dobijete pasos u terminu, vozacku, dozvolu za gradnju, otvorite firmu brzo- ne mozete. Sta mozete u jadnoj i bednoj drzavi bez veze?
Kratko i jasno. Pljunuli ste na obrazovanje i zdravstvo. Hocete da izdvajate za medicinu manje nego za benzin stranackih automobila-ne moze onda bolje. Hocete vrhunsku medicinu bez novca za opremu-ne moze. Hocete vrhunske doktore za mesecnu platu od 500 eura-ne moze.
Glasajte za lazne doktore politickih nauka nek vas oni lece. Doktor je doktor sta ima veze.

Grunf

pre 9 godina

Dobili smo informaciju generalnog direktora KCS-a za koju svaki čovek u Srbiji zna.Treba poštovati iskrenost i hrabrost da se tako nešto izjavi bez obzira što je to trebao da uradi ko zna kada,makar onog dana kada je posato Direktor KCS-a.Nikad nije kasno.Na žalost sutra će Ministar zdravlja sve to odbaciti,izaći sa statistikama i sve demantovati a dr.Ristić verovatno zna da mu s esprema smena pa pred karj direktorovanja da olakša dušu šta se sve brlja sa ljudskim životima.Ako Vi koristite položaj da nekoga ubacite preko veze i sami to priznate znači da zloupotrebljavate položaj.Odakle Vam pravo da nekog "svog"ubacite na pregled preko reda kod nekog Vašeg kolege i to još birate jer smtarate da od 101 kardiologa 10 vredi a ostali su šta?Onda nije ni čudo što ste išli na lečenje u Švajcarsku,što nam je jedan od ministara zdravlja išao u Minhen.Kako možeš biti Ministar,ili direltor neke ustanove i reći da od kardiologije jednog giganta vredi 10% ljudi.Ako je tako što verovatno jeste jer ste Vi na "izvoru" onda celokupan KCS treba da bude smenjen.Smenom svi znamo ne dobijamo ništa.Sjaši kurta da uzjaši murta.Koja je razlika za pacijenta što ste sada Vi direktor a pre Vas ako je tačno(izvinjavam se ako sam promašio)dr.Bajec.Koja je razlika izmedju,Tommice i Zlatibora ili nekog trećeg.Nikakva.Krajnji korisnik trpi.Dok svi Vi izredjate svoje veze gde da s eleči običan čovek.Užas,užas.Zona sumraka.Bože samo nam daj zdravlja sve drugo nek nam uzmu.

aman zaman

pre 9 godina

KOSA MI SE DIGLA NA GLAVI OD OVE IZJAVE! Ako je takvo stanje, nogu u guzicu svima, iskljuci ih sa univerziteta (zajedno sa tekucim rektorom), pa ih uvezi iz kine, azerbejdzana ili pm - barem bolesti ne znaju jezike.

A sta na ovo kazu vajni ministri? Naci ce resenje u privatizaciji? Ili ce da uvedu - da te strucno izbrisu iz spiska zivih daj jos 10000 evra u kesu da popravimo finansije u zemlji?

Liberal

pre 9 godina

Mom ocu je za operaciju trebala i veza i 500 evra i vezi i hirurgu... Eto toliko... Inace studiram medicinu u Novom Sadu a taj isti hirurg ce mi biti profesor sledece godine. Pravi primer nama mladjima. I posle me pitaju sto zelim da odem odavde. Zato sto mito smatram UBISTVOM!

MunzeLjux

pre 9 godina

Da bi alkoholicar zapoceo uspesno lecenje, mora da se pogleda u ogledalo i sebi u lice da prizna dokle je dosao i da mu je lecenje jedina sansa da povrati ljudsko dostojanstvo i spasi zivot od propadanja. Ovo sto je izjavio ovaj hrabri covek je upravo ono sto nam treba, jer to je neophodno da bi se znalo kako dalje, kao kod lekarske dijagnoze. Bez ove iskrene izjave i dalje bismo drzali glavu u pesku praveci se da je sve u redu, dok se citav sistem urusava, sto vidi i baba jednog od komentatora. Nazalost, baba nema mogucnost da bilo sta promeni.

dana

pre 9 godina

Ja bih rekla da bez para nema lecenja,odnosno prvo platis da ti zakazu pa onda mito za operaciju.Tako je to u drzavi Srbiji a doticni gospodin odlicno zna sve ovo

genius

pre 9 godina

Ovo je poslednji korak u totalnom posrnuću akademskih vrednosti i kvaliteta. Sada više nema ni ono malo jada intelektualaca što ih je nekada bilo - raštrkani su, bez volje i ideje kako da nešto urade u ovoj zemlji.
Živela idiokratija i pratiokratija i Megatrend! Živeo Singiš i Grand! Živeo Pink i Kurir i Farma! Živeo Veliki Brat...
E, jadna moja Srbijo...

Milanko Vitomir

pre 9 godina

Kada direktor KCS od 101 kardiologa u toj ustanovi , veruje njima desetak , kako onda mi pacijenti da verujemo tim kardiolozima.Ovo je arlamantno i mora se nešto preduzeti da se situacijau zdrastvu što pre menja.

Mira Tomović

pre 9 godina

@Starijibrat: Čovek je samo izneo ono što svi znamo. Pa kod nas ni ministri zdravlja ne veruju svojim lekarima , nego idu da se operišu i inostranstvo.

Napet

pre 9 godina

Jadan narod sa ovima na vlasti.....
Ovaj ako odmah ne bude smenjen, sutra otkaz...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Može biti samo je*an...., 21. decembar 2014 21:08)

ZAŠTO? Jel zato što je naglas rekao istinu? Jel zato što je rekao ono što svi znamo, a nije dodao onu činjenicu, da bez para takođe nećeš dobiti adekvatnu medicinsku pomoć! Jel zato da bude smenjen?
Pa da li bre ti dete znaš gde i kako živiš? Da li znaš šta ćeš sutra da jedeš, ili si jedan ili jedna od onih iz kancelarije za brze odgovore koje će tata odvesti u skupštinski restoran na ručak!?

Milosa

pre 9 godina

U pravu je čovek i otvoreno proziva sistem. Sve je urušeno i politika je posledica totalnog društvenog etičkog i moralnog kraha. Devedesete se samo umnožavaju i ko zna da li ćemo se ikada vratiti približno nekakvim ljudskim vrednostima. Užas?

logicno

pre 9 godina

"Veza" je podmicivanje u naturi. Podrazumeva se da ce u buducnosti davaocu usluge biti vraceno istom merom (ili se vec radi o namirivanju nekog starog duga). Sve naravno, medju pajtasima iz iste stranke.

Aleksa

pre 9 godina

Najvaznije je to, sto je covek rekao ono sto svi vec iz iskustva znamo - a to je da postoje lekari koji nemaju dovoljno znanja. Bez obzira sto su imali dobre ocene i sto su na vreme zavrsavali fakultet i specijalizaciju.
Ne pomaze vam ni dobra veza, ni novac, ni mnogo novca, ako lekar nema ono sto je najpotrebnije -znanje.
Kad nam treba advokat mi se raspitamo koji je dobar, za stomatologa se isto tako raspitamo, kad upisujemo dete u skolu pitamo koja je skola dobra, kad uzimamo privatno casove trazimo dobrog ucitelja itd...
U svakoj profesiji postoje oni losi, bolji i najbolji, to je normalno, ali u medicini to moze biti pogubno po pacijenta, moze ga kostati zivota, ako se tek tako prepusti nekom lekaru u slucaju da je ozbiljno bolestan.
Jeste da su lekari sujetni, ali mi smo skloni da im pripisujemo znanje koje nemaju, valjda zato sto kad je covek bolestan nema izbora, mora da veruje da bi imao nadu.
Tako da, mi smo ti koji hranimo njihovu sujetu, mi smo ih, dajuci im svoje apsolutno poverenje ucinili takvim.A onda nam se to obije o glavu.
Dakle, hvala mu sto je rekao da treba imati vezu, ali je vaznije to sto je rekao da nemaju svi dovoljno znanja!

Ro-Bot

pre 9 godina

Covek je vrhunski strucnjak nema dileme, niti bilo ko moze da ospori tu cinjenicu. Medjutim kod njega prvog se ide preko veze, sve "poznate" licnosti sa srcanim tegobama dolaze kod njega, tako da bi verovatno ON PRVI trebao da da primer kao direktor i dalje da uvodi pravila na svojoj klinici! Takodje svi sa vezom se lece na klinici a svi koji nisu veza a hoce malo brze, naravno moze, ali u ovu ili onu privatnu kliniku. Idemo od glave da uredjujemo, ne da otpustamo sve i po svaku cenu ali da uvodimo red!!!!

vladan

pre 9 godina

Sto se tice strucne osposobljenosti lekara u Srbiji, samo bih napomenuo da se jos u doba blazenoupokojene SFRJ prof. dr Vinko Dolenc, jedan od vodecih svetskih neurohirurga, iz Ljubljane, zalagao da se formira jedinstvena komisija za polaganje specijalistickih ispita iz neurohirurgije, a tome su se u prvom redu suprotstavili lekari iz Srbije i komisija nije formirana.
Inace, za polaganje specijalistickog ispita iz neurohirurgije postoje jedinstvene komisije za SAD i Kanadu.