Sreda, 17.12.2014.

20:30

Pad rublje ojadio najbogatije Ruse

Dvadeset najbogatijih ruskih milijardera izgubilo je oko 10 milijardi dolara od početka ove veoma turbulentne nedelje na ruskom finansijskom tržištu.

Izvor: Beta

Pad rublje ojadio najbogatije Ruse IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

vratiti film

pre 9 godina

Setite se one rusofilske histerije koja je trajala zadnjih nekoliko godina do pre samo nekoliko meseci, a koja je za cilj imala da Srbiju nacini nekakvom ruskom gubernijom. I zamislite da smo naseli na tu pricu koju su nam servirali ti nasi geostrateski mudraci (uglavnom svi izmileli iz Milosevicevog sinjela). Danas bi i Srbija bila najverovatnije kolateralna steta svih ovih dogadjanja. Ti nasi nacionalno osvesceni umovi imaju nepogresiv osecaj da nas povedu u propast. I po prvi put posle duzeg vremena smo imali srece zato sto se nismo poveli za tom pricom. Namerno kazem, imali smo srece, a ne pameti, jer da je ta propagandna masinerija nastavila da radi i da se nisu dogodile stvari sa Ukrajinom, danas bi Srbija bila nekakva ruska moneta za potkusurivanje sa zapadom, a zapad bi sa nama brisao pod bas kao i 90-tih. Tako da mogu reci da me trenutni razvoj dogadjaja veoma raduje, mada zalim ruski narod, jer oni ce nastradati, bas kao sto smo i mi nastradali sa Milosevicem. A Rusija trenutno ide u smeru, bas u kome smo i mi isli kada je Milosevic bio na vlasti. Nadam se da ce se na vreme osvestiti, jos nije kasno.

Я русский

pre 9 godina

Молим редакцију Б92 да убудуће буде према нама обзирнија када нам саопштава вест да поједини руски милијардери више немају 160 милијарди долара већ су спали на тричавих 100. То нам саопштавате као да су нафтне, енергетске и компаније тешке индустрије и стратешких метала ИЗНЕНАДА ПОСТАЛЕ КВРАЉИВА РОБА и да не могу да преживе опоравак.

Nista sarma, nista rasol

pre 9 godina

Ako i ja racunam kao Blumberg, onda sam izgubio, na stanu u kome zivim, bar 50.000 Evra zbog povecanja cene kupusa !

Lik

pre 9 godina

"Amerofili sacekajte da jos malo padne temperatura i udari minus pa da Rusi malo zavrnu ventil na Severnom toku pa da vidimo kako ce frau Merkel da objasni svom narodu zasto se EU i Nemacka toliko podmecu za interese SAD"
(Bobi B.)

Dajte malo ozbiljnosti, Nemačka konkretno ima rezerve gasa za do proleća.


Sada je već svakom razumnom očigledno koliko je Rusija ekonomski ranjiva. Cena dobijanja Krima se već sada pokazuje kao prevelika
(Neznalica, 18. decembar 2014 06:57)

Definiši "prevelika". Ako misliš na vrednost u novcu koji Rusija sada gubi onda si omanuo sa logikom, ova kriza ima svoj kraj (i to brzo) a Krim im ostaje zauvek.

dzoni

pre 9 godina

brese juce
Smesno je da poredis Srbiju i RUsiju..u Srbiji kurs ide iskljucivao samo na dole..
U Rusiji je pao ali evo sad se lagano vraca..bio 75 za dolar pre 2 dana a sad je 58
Takodje SSSR je imao svojevremeno rublju jaku kao zemlja..1950 do 1990 rublja je konstanto jacala u odnosu na dolar..naravno nije rublja jacala vec je bio dolar slabio zbog stampanja...ali tad je SSSR proizvodio sve zivo a Rusija sad slabo nesto tako da morace da krene u proizvodnju.
Ja se ne bih mnogo brinuo za Ruse..njihov dug je 10% a nista nisu prodali..a u SRbiji evo vec 70% a vec smo sve rasprodali.

Bojan

pre 9 godina

Jednom je to moralo da se desi jer bezbolno odricanje dolara nije moguce na drugi nacin. Manje vise. Jednom kad se Rusija kao Kina otarasi dolara kao platezno sredsvo u medjunarodnim transakcijama, bice drugacije. Samo polako.

mladen

pre 9 godina

Eee moje Americke usijane glave....pa Rusija ima saradnju sa Kinom(prvom ekonomijom sveta) i Indijom pet puta vecu od Amera...sta ih briga za dolar... zamislite da taj dolar Kina i Rusija ukinu kod sebe...to bi znacila automatska propast Amerike, i to je cinjenica...a Ameri samo nek se igraju ;) da nece da bombarduju Rusiju kao i nas :D nama nisu mogli nista 72 dana, a sad uporedite nas i Ruse i opet dobijate cinjenicu :D i da, kazete Rusija nam nikad nije pomogla :) pa i da nije neka, bar nam nije bombama i osiromasenim uranijumom zemlju trovala i civile i decu ubijala...porodiliste gadjala i to zvala kolateralnom stetom... p.s. Rusija ima Sibir , a sada i Arktik gde su otkrigene najvece i jos nepoznate zalihe nafte i gasa...zauzela je to Rusija prva jer Ameri nisu imali toliko jake ledolomce da se probiju do tog dela Arktika ,,, pozzz

lol

pre 9 godina

Plata je u Rusiji i dalje oko 2000 evra, jeste kriza, ali kad se nafta vrati na staru cenu, eto opet boljitka za Ruse, da ne pominjem izgradnju gasovoda ka Turskoj i Kini, i sile Briksa, koje tek trebaju da krenu sa međusobnim robnim razmenama.

Sa druge strane, ja nisam rusofil, ali ne mogu da verujem da evropejci toliko mrze Ruse, kad je u Americi neka prirodna katastrofa svi saosećamo sa njima, a kad ih Amerika namerno uništava, to svi opravdavaju.

Bobi B.

pre 9 godina

Amerofili sacekajte da jos malo padne temperatura i udari minus pa da Rusi malo zavrnu ventil na Severnom toku pa da vidimo kako ce frau Merkel da objasni svom narodu zasto se EU i Nemacka toliko podmecu za interese SAD. Kad je bal neka je bal a onda ce ceo svet, ukljucujuci i vas koji podrzavaju bahatu Ameriku,da zakuka ali ce biti kasno.

lale

pre 9 godina

1971. SAD

.. Richard Nixon, je takoreći preko noći odustao od tzv. „zlatnog standarda“, odnosno, doneo odluku da dolar više ne mora imati protivrednost u zlatu. Time je on zapravo bio proglasio BANKROT svoje zemlje.

mattko

pre 9 godina

Da Rusija dobije sankcije kakve je imala SR Jugoslavija, kojs su bile apsolutno totalne, ne bi izdrzala 3 godine koliko smo ih mi imali. Nas su one unazadali barem 30 godina a Rusija ce svakako morati da preispita svoju politiku ili da udje u samoubistveni rat. Ja ne znam da li je to Putinu jasno i da li je Krim velicine Vojvodine vredan toga. Neka razmisle hladne glave jer batina nuklearnog rata ima dva kraja. Bili Rusi u pravu ili ne sada se vidi da smo bili zamorac na kojem je posmatrano sta ce se desavati na velikoj slici. Mi smo izvukli pouke, slusamo jaceg na obe strane uostalom kao sve druge drzave koje nisu medju onima koje odlucuju o sudbini sveta. Neko ce reci da ovo sto pisem nije patriotski i da je cak kukavicki ali svet je sada sistem koorporacija a ne drzava i sto se to pre shvati bice lakse i obicnom coveku koji nema vlasnistvo u vladajucim korporacijama. Sahovska tabla je aktivirana a to je dirigivani sled stvari. Resenje ukrajinske krize oko Krima jos uvek moze biti reseno tako da formalno pripadne Ukrajini a onda ima dva nacina da se problem ruske flote resi ili kupovinom te teritorije od strane Rusije ili iynajmljivanjem na 100 godina kao sto j bilo u slucaju Honk-Konga.Svet a narocito mali bi odahnuo.

Neznalica

pre 9 godina

Sada je već svakom razumnom očigledno koliko je Rusija ekonomski ranjiva. Cena dobijanja Krima se već sada pokazuje kao prevelika.

Najgore od svega je što se vidi da Rusija nema ekonomskih mehanizama kojima može da odgovori na ovaj ekonomski rat. Sva rešenja vezana za prodaju energenata od koje Rusija očigledno živi su na dugom štapu. Svi ti projekti sada usmereni prema Kini i Turskoj su ipak na dugom štapu. Za njihovu realizaciju je potrebno dosta vremena. Dotle, ko zna šta će se dešavati. Ako su tačni izveštaji koje mi ovde dobijamo, situacija za običnog čoveka je slična kao kod nas početkom devedesetih. A kod nas je raspad sistema doveo do potpunog raspada za dve godine. Šta će biti sa Rusijom za dve godine? Doduše oni su, pogotovo vojno, velika zemlja i jedan od glavnih igrača. To je mnogo velika razlika. Samo, vođenje rata sa njihove strane ne može ni njima doneti ništa dobro. Onaj iz prošlosti SSSR je bio mnogo veća i mnogoljudnija zemlja. Sada, Rusa 150 miliona a Amera 330 miliona. Prosto nijedan rat sem nuklearnog, gde bi verovatno bilo nerešeno (potpuno uništenje svih), Rusija nije u poziciji da dobije.

BG

pre 9 godina

Situacija je malo bolja na svetskim berzama! Sve sto je vezano za istrazivanje, eksploataciju i distribuciju nafte i njenih derivata je drasticno palo. Ja mislim da pametni sada kupuju. Takvih je na obe strane, Zapad i Rusija. Pitanje je ko ce prvi da trepne! Interesantno vreme.

House of highlights

pre 9 godina

U ovoj krizi svi gube, a najvise male drzave. Poredjenje Jugoslavije i Rusije je u najmanju ruku smesno. Rusija je nuklearna i vojna sila. Nemojte to zaboraviti. I Obama ako nije lud da ugrozi globalnu bezbednost mora da zna gde je granica. Isto vazi i za Putina. Nadam se da i jedan i drugi nisu dovoljno glupi (ludi). http://blogs.wsj.com/moneybeat/2014/11/28/european-oil-majors-lose-more-than-50-billion-in-market-value/

Jakov

pre 9 godina

@prst na celo:
E moj "prijatelju" - ti da si stavio prst na celo ne bi zvucao kao baba Vanga. Stavi ti prst na knjigu,ili obidji malo Ameriku, Rusiju, Evropu - uporedi... - pa onda lepi etikete o radovanju, zluradnicima itd. Nisi ti nista bolji od tih koje kritikujes, vec i sam svrstavas po automatizmu ljude koji nisu orijentisani ka Rusiji u tabor Amerike, a "kao" ogradjujes se i predstavljas da si neki pazifista.
Oduvek sam izbegavao takve karaktere, koji bi ni da smrde ni da mirisu, sa stavovima izbalansiranim na kafanskim mudrolijama!

Nikolamoskva

pre 9 godina

I ja ne mogu da shvatim zasto ste toliko zli... Pa izgleda da je Srbija zasluzila sve ovo sto joj se desilo... Kakva je za vas radost da Rusi imaju problema... To mi deluje na ono kad neko nista u zivotu ucinio nije pa mu je krivo zbog toga i sad se raduje tudjoj nesreci. Mnogo ste zli dragi Srbi... Zato vas niko od komsija i ne voli

mm

pre 9 godina

Classic parkiraju lovu u nekretnine http://www.dailymail.co.uk/news/article-2877431/I-ve-got-100m-spend-Belgravia-Russia-s-oligarchs-started-new-stampede-high-end-London-property-protect-wealth-country-s-collapsing-economy.html

Dado

pre 9 godina

Prvo i osnovno. Rublja vrijedi tocno koliko vrijedi Putin u ocima trzista.
Narod (ruski) mozes prevariti ali trziste ne. Kockali su se i izgubili su. Ovisiti o jednom izvoznom proizvodu i ne nauciti povjest(Jednom su Ameri vec bankrotirali SSSR na isti nacin) je jednostavno glupo. Da se razumijemo, nista se strasno nece sutra desiti osim sto ce prosjecni Ruski covjek puno losije zivjeti, bogatasi se ionako za sebe pobrinu. Cak se u Moskvi ljudi zale, da ce Rusija mostati nova Cuba, samo sa snijegom.

andrej

pre 9 godina

E, TO je vec problem. Nije problem kad obicni Rusi gladuju -- svi znamo kakav je stav ruskih vladajucih garnitura prema dobrobiti svog naroda.

Ali sad kada tajkuni i oligarsi, koji i odrzavaju Putina na vlasti, krenu da se prebrojavaju, bice Putin manji od makovog zrna.
(Sahista, 17. decembar 2014 22:39)

E vidis to ovim nasim Rusofilima nije jasno,a u stvari sve je to isto i na zapadu i na istoku.Cim bogatasima krene nizbrdo padaju i vlade,predsednici pa i drzave i tu se gubi sve patriotsko i versko jer hej bogatasi gube milijarde ko shisha sirotinju i narod....

brese juce

pre 9 godina

mali podsetnik od juce
mesto desavanja
Jugoslavija, Srbija
1990 godina, 7 din = 1 DEM , fiksni kurs , moze da se menja u svakoj banci,
1991 god 9 din = 1 DEM,
malo posle toga 13 din = 1 DEM
1992 nema vise u banci da se menja ulicni kurs 24din . 26 din, pa pocinju nule da se dodaju
1993 , novcanica od 500000000 din vredi 1DEM i to samo jedan dan, sutra ti trebaju dve takve sa PUNO NISTICA za 1 dem.. toalet papir vredi vise od novca .....

Ostalo znate

Sahista

pre 9 godina

E, TO je vec problem. Nije problem kad obicni Rusi gladuju -- svi znamo kakav je stav ruskih vladajucih garnitura prema dobrobiti svog naroda.

Ali sad kada tajkuni i oligarsi, koji i odrzavaju Putina na vlasti, krenu da se prebrojavaju, bice Putin manji od makovog zrna.

Prst na čelo

pre 9 godina

Koliko treba da budeš zao da bi likovao nad tuđom mukom?

Ja nisam "Rusofil" (kako domaći zapadoljupci ovde pežorativno nazivaju svakoga ko nema naklonosti prema američkoj "demokratiji") ali zaista ne kapiram kakvo dobro bi doneo zapadnjački monopol i apsolutna svetska dominacija zapada, bez ikakve protiv-teže (oličene u Rusiji, između ostalog). Kome je monopol na bilo šta dobro doneo (osim tim istim monopolistima).

I odgovorno tvrdim da ste idioti svi vi koji se radujete bilo kakvom sukobu Istoka i Zapada jer ne shvatate da će to odvesti u mrak čitavo čovečanstvo. A problem koji ja vidim je da će za to biti kriv zapad. Jer šta oni hoće? Hoće da se Rusi odreknu strateški važnih teritorija samo da bi se NATO primakao ruskim granicama što više jer je zapad pikirao sibir kao ultimativni cilj - nafta, gas i pijeća voda! Ko to ima, diktiraće svetske uslove svima ostalima, a zapad to pokušava barem poslednjih 200 godina (bilo da je to bio Napoleon, Hitler ili neokolonijalno iživljavanje američkih korporacija).

Ivan

pre 9 godina

Svidelo se to nekom ili ne i hteli neki da prihvate ili ne USA je pravi dominantni igrač u svetu i u finansijskom i u vojnom pogledu. Kad Amerika dobije kijavicu Evropa dobije upalu pluća.

Djordje NS

pre 9 godina

Sad će opet naši rusofili da kažu da je sve to u stvari usluga zapada Rusiji ili taktika Putina da rasturi EU i Ameriku... A u stvari cvrc... Navikao sam na minuse i zapravo se hranim njima kad ste vi u pitanju.

Rusofil

pre 9 godina

Mi uvek znamo kome da se okrenemo u prelomnim istorijskim trenucima. Nemam nista protiv rusa, ali od njih nikakve vajde nikad necemo da imamo!

Djordje NS

pre 9 godina

Sad će opet naši rusofili da kažu da je sve to u stvari usluga zapada Rusiji ili taktika Putina da rasturi EU i Ameriku... A u stvari cvrc... Navikao sam na minuse i zapravo se hranim njima kad ste vi u pitanju.

Ivan

pre 9 godina

Svidelo se to nekom ili ne i hteli neki da prihvate ili ne USA je pravi dominantni igrač u svetu i u finansijskom i u vojnom pogledu. Kad Amerika dobije kijavicu Evropa dobije upalu pluća.

Rusofil

pre 9 godina

Mi uvek znamo kome da se okrenemo u prelomnim istorijskim trenucima. Nemam nista protiv rusa, ali od njih nikakve vajde nikad necemo da imamo!

brese juce

pre 9 godina

mali podsetnik od juce
mesto desavanja
Jugoslavija, Srbija
1990 godina, 7 din = 1 DEM , fiksni kurs , moze da se menja u svakoj banci,
1991 god 9 din = 1 DEM,
malo posle toga 13 din = 1 DEM
1992 nema vise u banci da se menja ulicni kurs 24din . 26 din, pa pocinju nule da se dodaju
1993 , novcanica od 500000000 din vredi 1DEM i to samo jedan dan, sutra ti trebaju dve takve sa PUNO NISTICA za 1 dem.. toalet papir vredi vise od novca .....

Ostalo znate

Prst na čelo

pre 9 godina

Koliko treba da budeš zao da bi likovao nad tuđom mukom?

Ja nisam "Rusofil" (kako domaći zapadoljupci ovde pežorativno nazivaju svakoga ko nema naklonosti prema američkoj "demokratiji") ali zaista ne kapiram kakvo dobro bi doneo zapadnjački monopol i apsolutna svetska dominacija zapada, bez ikakve protiv-teže (oličene u Rusiji, između ostalog). Kome je monopol na bilo šta dobro doneo (osim tim istim monopolistima).

I odgovorno tvrdim da ste idioti svi vi koji se radujete bilo kakvom sukobu Istoka i Zapada jer ne shvatate da će to odvesti u mrak čitavo čovečanstvo. A problem koji ja vidim je da će za to biti kriv zapad. Jer šta oni hoće? Hoće da se Rusi odreknu strateški važnih teritorija samo da bi se NATO primakao ruskim granicama što više jer je zapad pikirao sibir kao ultimativni cilj - nafta, gas i pijeća voda! Ko to ima, diktiraće svetske uslove svima ostalima, a zapad to pokušava barem poslednjih 200 godina (bilo da je to bio Napoleon, Hitler ili neokolonijalno iživljavanje američkih korporacija).

Sahista

pre 9 godina

E, TO je vec problem. Nije problem kad obicni Rusi gladuju -- svi znamo kakav je stav ruskih vladajucih garnitura prema dobrobiti svog naroda.

Ali sad kada tajkuni i oligarsi, koji i odrzavaju Putina na vlasti, krenu da se prebrojavaju, bice Putin manji od makovog zrna.

andrej

pre 9 godina

E, TO je vec problem. Nije problem kad obicni Rusi gladuju -- svi znamo kakav je stav ruskih vladajucih garnitura prema dobrobiti svog naroda.

Ali sad kada tajkuni i oligarsi, koji i odrzavaju Putina na vlasti, krenu da se prebrojavaju, bice Putin manji od makovog zrna.
(Sahista, 17. decembar 2014 22:39)

E vidis to ovim nasim Rusofilima nije jasno,a u stvari sve je to isto i na zapadu i na istoku.Cim bogatasima krene nizbrdo padaju i vlade,predsednici pa i drzave i tu se gubi sve patriotsko i versko jer hej bogatasi gube milijarde ko shisha sirotinju i narod....

Я русский

pre 9 godina

Молим редакцију Б92 да убудуће буде према нама обзирнија када нам саопштава вест да поједини руски милијардери више немају 160 милијарди долара већ су спали на тричавих 100. То нам саопштавате као да су нафтне, енергетске и компаније тешке индустрије и стратешких метала ИЗНЕНАДА ПОСТАЛЕ КВРАЉИВА РОБА и да не могу да преживе опоравак.

lol

pre 9 godina

Plata je u Rusiji i dalje oko 2000 evra, jeste kriza, ali kad se nafta vrati na staru cenu, eto opet boljitka za Ruse, da ne pominjem izgradnju gasovoda ka Turskoj i Kini, i sile Briksa, koje tek trebaju da krenu sa međusobnim robnim razmenama.

Sa druge strane, ja nisam rusofil, ali ne mogu da verujem da evropejci toliko mrze Ruse, kad je u Americi neka prirodna katastrofa svi saosećamo sa njima, a kad ih Amerika namerno uništava, to svi opravdavaju.

vratiti film

pre 9 godina

Setite se one rusofilske histerije koja je trajala zadnjih nekoliko godina do pre samo nekoliko meseci, a koja je za cilj imala da Srbiju nacini nekakvom ruskom gubernijom. I zamislite da smo naseli na tu pricu koju su nam servirali ti nasi geostrateski mudraci (uglavnom svi izmileli iz Milosevicevog sinjela). Danas bi i Srbija bila najverovatnije kolateralna steta svih ovih dogadjanja. Ti nasi nacionalno osvesceni umovi imaju nepogresiv osecaj da nas povedu u propast. I po prvi put posle duzeg vremena smo imali srece zato sto se nismo poveli za tom pricom. Namerno kazem, imali smo srece, a ne pameti, jer da je ta propagandna masinerija nastavila da radi i da se nisu dogodile stvari sa Ukrajinom, danas bi Srbija bila nekakva ruska moneta za potkusurivanje sa zapadom, a zapad bi sa nama brisao pod bas kao i 90-tih. Tako da mogu reci da me trenutni razvoj dogadjaja veoma raduje, mada zalim ruski narod, jer oni ce nastradati, bas kao sto smo i mi nastradali sa Milosevicem. A Rusija trenutno ide u smeru, bas u kome smo i mi isli kada je Milosevic bio na vlasti. Nadam se da ce se na vreme osvestiti, jos nije kasno.

mladen

pre 9 godina

Eee moje Americke usijane glave....pa Rusija ima saradnju sa Kinom(prvom ekonomijom sveta) i Indijom pet puta vecu od Amera...sta ih briga za dolar... zamislite da taj dolar Kina i Rusija ukinu kod sebe...to bi znacila automatska propast Amerike, i to je cinjenica...a Ameri samo nek se igraju ;) da nece da bombarduju Rusiju kao i nas :D nama nisu mogli nista 72 dana, a sad uporedite nas i Ruse i opet dobijate cinjenicu :D i da, kazete Rusija nam nikad nije pomogla :) pa i da nije neka, bar nam nije bombama i osiromasenim uranijumom zemlju trovala i civile i decu ubijala...porodiliste gadjala i to zvala kolateralnom stetom... p.s. Rusija ima Sibir , a sada i Arktik gde su otkrigene najvece i jos nepoznate zalihe nafte i gasa...zauzela je to Rusija prva jer Ameri nisu imali toliko jake ledolomce da se probiju do tog dela Arktika ,,, pozzz

dzoni

pre 9 godina

brese juce
Smesno je da poredis Srbiju i RUsiju..u Srbiji kurs ide iskljucivao samo na dole..
U Rusiji je pao ali evo sad se lagano vraca..bio 75 za dolar pre 2 dana a sad je 58
Takodje SSSR je imao svojevremeno rublju jaku kao zemlja..1950 do 1990 rublja je konstanto jacala u odnosu na dolar..naravno nije rublja jacala vec je bio dolar slabio zbog stampanja...ali tad je SSSR proizvodio sve zivo a Rusija sad slabo nesto tako da morace da krene u proizvodnju.
Ja se ne bih mnogo brinuo za Ruse..njihov dug je 10% a nista nisu prodali..a u SRbiji evo vec 70% a vec smo sve rasprodali.

Bobi B.

pre 9 godina

Amerofili sacekajte da jos malo padne temperatura i udari minus pa da Rusi malo zavrnu ventil na Severnom toku pa da vidimo kako ce frau Merkel da objasni svom narodu zasto se EU i Nemacka toliko podmecu za interese SAD. Kad je bal neka je bal a onda ce ceo svet, ukljucujuci i vas koji podrzavaju bahatu Ameriku,da zakuka ali ce biti kasno.

Lik

pre 9 godina

"Amerofili sacekajte da jos malo padne temperatura i udari minus pa da Rusi malo zavrnu ventil na Severnom toku pa da vidimo kako ce frau Merkel da objasni svom narodu zasto se EU i Nemacka toliko podmecu za interese SAD"
(Bobi B.)

Dajte malo ozbiljnosti, Nemačka konkretno ima rezerve gasa za do proleća.


Sada je već svakom razumnom očigledno koliko je Rusija ekonomski ranjiva. Cena dobijanja Krima se već sada pokazuje kao prevelika
(Neznalica, 18. decembar 2014 06:57)

Definiši "prevelika". Ako misliš na vrednost u novcu koji Rusija sada gubi onda si omanuo sa logikom, ova kriza ima svoj kraj (i to brzo) a Krim im ostaje zauvek.

mattko

pre 9 godina

Da Rusija dobije sankcije kakve je imala SR Jugoslavija, kojs su bile apsolutno totalne, ne bi izdrzala 3 godine koliko smo ih mi imali. Nas su one unazadali barem 30 godina a Rusija ce svakako morati da preispita svoju politiku ili da udje u samoubistveni rat. Ja ne znam da li je to Putinu jasno i da li je Krim velicine Vojvodine vredan toga. Neka razmisle hladne glave jer batina nuklearnog rata ima dva kraja. Bili Rusi u pravu ili ne sada se vidi da smo bili zamorac na kojem je posmatrano sta ce se desavati na velikoj slici. Mi smo izvukli pouke, slusamo jaceg na obe strane uostalom kao sve druge drzave koje nisu medju onima koje odlucuju o sudbini sveta. Neko ce reci da ovo sto pisem nije patriotski i da je cak kukavicki ali svet je sada sistem koorporacija a ne drzava i sto se to pre shvati bice lakse i obicnom coveku koji nema vlasnistvo u vladajucim korporacijama. Sahovska tabla je aktivirana a to je dirigivani sled stvari. Resenje ukrajinske krize oko Krima jos uvek moze biti reseno tako da formalno pripadne Ukrajini a onda ima dva nacina da se problem ruske flote resi ili kupovinom te teritorije od strane Rusije ili iynajmljivanjem na 100 godina kao sto j bilo u slucaju Honk-Konga.Svet a narocito mali bi odahnuo.

Neznalica

pre 9 godina

Sada je već svakom razumnom očigledno koliko je Rusija ekonomski ranjiva. Cena dobijanja Krima se već sada pokazuje kao prevelika.

Najgore od svega je što se vidi da Rusija nema ekonomskih mehanizama kojima može da odgovori na ovaj ekonomski rat. Sva rešenja vezana za prodaju energenata od koje Rusija očigledno živi su na dugom štapu. Svi ti projekti sada usmereni prema Kini i Turskoj su ipak na dugom štapu. Za njihovu realizaciju je potrebno dosta vremena. Dotle, ko zna šta će se dešavati. Ako su tačni izveštaji koje mi ovde dobijamo, situacija za običnog čoveka je slična kao kod nas početkom devedesetih. A kod nas je raspad sistema doveo do potpunog raspada za dve godine. Šta će biti sa Rusijom za dve godine? Doduše oni su, pogotovo vojno, velika zemlja i jedan od glavnih igrača. To je mnogo velika razlika. Samo, vođenje rata sa njihove strane ne može ni njima doneti ništa dobro. Onaj iz prošlosti SSSR je bio mnogo veća i mnogoljudnija zemlja. Sada, Rusa 150 miliona a Amera 330 miliona. Prosto nijedan rat sem nuklearnog, gde bi verovatno bilo nerešeno (potpuno uništenje svih), Rusija nije u poziciji da dobije.

BG

pre 9 godina

Situacija je malo bolja na svetskim berzama! Sve sto je vezano za istrazivanje, eksploataciju i distribuciju nafte i njenih derivata je drasticno palo. Ja mislim da pametni sada kupuju. Takvih je na obe strane, Zapad i Rusija. Pitanje je ko ce prvi da trepne! Interesantno vreme.

Jakov

pre 9 godina

@prst na celo:
E moj "prijatelju" - ti da si stavio prst na celo ne bi zvucao kao baba Vanga. Stavi ti prst na knjigu,ili obidji malo Ameriku, Rusiju, Evropu - uporedi... - pa onda lepi etikete o radovanju, zluradnicima itd. Nisi ti nista bolji od tih koje kritikujes, vec i sam svrstavas po automatizmu ljude koji nisu orijentisani ka Rusiji u tabor Amerike, a "kao" ogradjujes se i predstavljas da si neki pazifista.
Oduvek sam izbegavao takve karaktere, koji bi ni da smrde ni da mirisu, sa stavovima izbalansiranim na kafanskim mudrolijama!

Dado

pre 9 godina

Prvo i osnovno. Rublja vrijedi tocno koliko vrijedi Putin u ocima trzista.
Narod (ruski) mozes prevariti ali trziste ne. Kockali su se i izgubili su. Ovisiti o jednom izvoznom proizvodu i ne nauciti povjest(Jednom su Ameri vec bankrotirali SSSR na isti nacin) je jednostavno glupo. Da se razumijemo, nista se strasno nece sutra desiti osim sto ce prosjecni Ruski covjek puno losije zivjeti, bogatasi se ionako za sebe pobrinu. Cak se u Moskvi ljudi zale, da ce Rusija mostati nova Cuba, samo sa snijegom.

lale

pre 9 godina

1971. SAD

.. Richard Nixon, je takoreći preko noći odustao od tzv. „zlatnog standarda“, odnosno, doneo odluku da dolar više ne mora imati protivrednost u zlatu. Time je on zapravo bio proglasio BANKROT svoje zemlje.

Bojan

pre 9 godina

Jednom je to moralo da se desi jer bezbolno odricanje dolara nije moguce na drugi nacin. Manje vise. Jednom kad se Rusija kao Kina otarasi dolara kao platezno sredsvo u medjunarodnim transakcijama, bice drugacije. Samo polako.

Nista sarma, nista rasol

pre 9 godina

Ako i ja racunam kao Blumberg, onda sam izgubio, na stanu u kome zivim, bar 50.000 Evra zbog povecanja cene kupusa !

Nikolamoskva

pre 9 godina

I ja ne mogu da shvatim zasto ste toliko zli... Pa izgleda da je Srbija zasluzila sve ovo sto joj se desilo... Kakva je za vas radost da Rusi imaju problema... To mi deluje na ono kad neko nista u zivotu ucinio nije pa mu je krivo zbog toga i sad se raduje tudjoj nesreci. Mnogo ste zli dragi Srbi... Zato vas niko od komsija i ne voli

House of highlights

pre 9 godina

U ovoj krizi svi gube, a najvise male drzave. Poredjenje Jugoslavije i Rusije je u najmanju ruku smesno. Rusija je nuklearna i vojna sila. Nemojte to zaboraviti. I Obama ako nije lud da ugrozi globalnu bezbednost mora da zna gde je granica. Isto vazi i za Putina. Nadam se da i jedan i drugi nisu dovoljno glupi (ludi). http://blogs.wsj.com/moneybeat/2014/11/28/european-oil-majors-lose-more-than-50-billion-in-market-value/

mm

pre 9 godina

Classic parkiraju lovu u nekretnine http://www.dailymail.co.uk/news/article-2877431/I-ve-got-100m-spend-Belgravia-Russia-s-oligarchs-started-new-stampede-high-end-London-property-protect-wealth-country-s-collapsing-economy.html

Djordje NS

pre 9 godina

Sad će opet naši rusofili da kažu da je sve to u stvari usluga zapada Rusiji ili taktika Putina da rasturi EU i Ameriku... A u stvari cvrc... Navikao sam na minuse i zapravo se hranim njima kad ste vi u pitanju.

Prst na čelo

pre 9 godina

Koliko treba da budeš zao da bi likovao nad tuđom mukom?

Ja nisam "Rusofil" (kako domaći zapadoljupci ovde pežorativno nazivaju svakoga ko nema naklonosti prema američkoj "demokratiji") ali zaista ne kapiram kakvo dobro bi doneo zapadnjački monopol i apsolutna svetska dominacija zapada, bez ikakve protiv-teže (oličene u Rusiji, između ostalog). Kome je monopol na bilo šta dobro doneo (osim tim istim monopolistima).

I odgovorno tvrdim da ste idioti svi vi koji se radujete bilo kakvom sukobu Istoka i Zapada jer ne shvatate da će to odvesti u mrak čitavo čovečanstvo. A problem koji ja vidim je da će za to biti kriv zapad. Jer šta oni hoće? Hoće da se Rusi odreknu strateški važnih teritorija samo da bi se NATO primakao ruskim granicama što više jer je zapad pikirao sibir kao ultimativni cilj - nafta, gas i pijeća voda! Ko to ima, diktiraće svetske uslove svima ostalima, a zapad to pokušava barem poslednjih 200 godina (bilo da je to bio Napoleon, Hitler ili neokolonijalno iživljavanje američkih korporacija).

Ivan

pre 9 godina

Svidelo se to nekom ili ne i hteli neki da prihvate ili ne USA je pravi dominantni igrač u svetu i u finansijskom i u vojnom pogledu. Kad Amerika dobije kijavicu Evropa dobije upalu pluća.

Rusofil

pre 9 godina

Mi uvek znamo kome da se okrenemo u prelomnim istorijskim trenucima. Nemam nista protiv rusa, ali od njih nikakve vajde nikad necemo da imamo!

Sahista

pre 9 godina

E, TO je vec problem. Nije problem kad obicni Rusi gladuju -- svi znamo kakav je stav ruskih vladajucih garnitura prema dobrobiti svog naroda.

Ali sad kada tajkuni i oligarsi, koji i odrzavaju Putina na vlasti, krenu da se prebrojavaju, bice Putin manji od makovog zrna.

brese juce

pre 9 godina

mali podsetnik od juce
mesto desavanja
Jugoslavija, Srbija
1990 godina, 7 din = 1 DEM , fiksni kurs , moze da se menja u svakoj banci,
1991 god 9 din = 1 DEM,
malo posle toga 13 din = 1 DEM
1992 nema vise u banci da se menja ulicni kurs 24din . 26 din, pa pocinju nule da se dodaju
1993 , novcanica od 500000000 din vredi 1DEM i to samo jedan dan, sutra ti trebaju dve takve sa PUNO NISTICA za 1 dem.. toalet papir vredi vise od novca .....

Ostalo znate

andrej

pre 9 godina

E, TO je vec problem. Nije problem kad obicni Rusi gladuju -- svi znamo kakav je stav ruskih vladajucih garnitura prema dobrobiti svog naroda.

Ali sad kada tajkuni i oligarsi, koji i odrzavaju Putina na vlasti, krenu da se prebrojavaju, bice Putin manji od makovog zrna.
(Sahista, 17. decembar 2014 22:39)

E vidis to ovim nasim Rusofilima nije jasno,a u stvari sve je to isto i na zapadu i na istoku.Cim bogatasima krene nizbrdo padaju i vlade,predsednici pa i drzave i tu se gubi sve patriotsko i versko jer hej bogatasi gube milijarde ko shisha sirotinju i narod....

Bobi B.

pre 9 godina

Amerofili sacekajte da jos malo padne temperatura i udari minus pa da Rusi malo zavrnu ventil na Severnom toku pa da vidimo kako ce frau Merkel da objasni svom narodu zasto se EU i Nemacka toliko podmecu za interese SAD. Kad je bal neka je bal a onda ce ceo svet, ukljucujuci i vas koji podrzavaju bahatu Ameriku,da zakuka ali ce biti kasno.

mladen

pre 9 godina

Eee moje Americke usijane glave....pa Rusija ima saradnju sa Kinom(prvom ekonomijom sveta) i Indijom pet puta vecu od Amera...sta ih briga za dolar... zamislite da taj dolar Kina i Rusija ukinu kod sebe...to bi znacila automatska propast Amerike, i to je cinjenica...a Ameri samo nek se igraju ;) da nece da bombarduju Rusiju kao i nas :D nama nisu mogli nista 72 dana, a sad uporedite nas i Ruse i opet dobijate cinjenicu :D i da, kazete Rusija nam nikad nije pomogla :) pa i da nije neka, bar nam nije bombama i osiromasenim uranijumom zemlju trovala i civile i decu ubijala...porodiliste gadjala i to zvala kolateralnom stetom... p.s. Rusija ima Sibir , a sada i Arktik gde su otkrigene najvece i jos nepoznate zalihe nafte i gasa...zauzela je to Rusija prva jer Ameri nisu imali toliko jake ledolomce da se probiju do tog dela Arktika ,,, pozzz

Lik

pre 9 godina

"Amerofili sacekajte da jos malo padne temperatura i udari minus pa da Rusi malo zavrnu ventil na Severnom toku pa da vidimo kako ce frau Merkel da objasni svom narodu zasto se EU i Nemacka toliko podmecu za interese SAD"
(Bobi B.)

Dajte malo ozbiljnosti, Nemačka konkretno ima rezerve gasa za do proleća.


Sada je već svakom razumnom očigledno koliko je Rusija ekonomski ranjiva. Cena dobijanja Krima se već sada pokazuje kao prevelika
(Neznalica, 18. decembar 2014 06:57)

Definiši "prevelika". Ako misliš na vrednost u novcu koji Rusija sada gubi onda si omanuo sa logikom, ova kriza ima svoj kraj (i to brzo) a Krim im ostaje zauvek.

lol

pre 9 godina

Plata je u Rusiji i dalje oko 2000 evra, jeste kriza, ali kad se nafta vrati na staru cenu, eto opet boljitka za Ruse, da ne pominjem izgradnju gasovoda ka Turskoj i Kini, i sile Briksa, koje tek trebaju da krenu sa međusobnim robnim razmenama.

Sa druge strane, ja nisam rusofil, ali ne mogu da verujem da evropejci toliko mrze Ruse, kad je u Americi neka prirodna katastrofa svi saosećamo sa njima, a kad ih Amerika namerno uništava, to svi opravdavaju.

dzoni

pre 9 godina

brese juce
Smesno je da poredis Srbiju i RUsiju..u Srbiji kurs ide iskljucivao samo na dole..
U Rusiji je pao ali evo sad se lagano vraca..bio 75 za dolar pre 2 dana a sad je 58
Takodje SSSR je imao svojevremeno rublju jaku kao zemlja..1950 do 1990 rublja je konstanto jacala u odnosu na dolar..naravno nije rublja jacala vec je bio dolar slabio zbog stampanja...ali tad je SSSR proizvodio sve zivo a Rusija sad slabo nesto tako da morace da krene u proizvodnju.
Ja se ne bih mnogo brinuo za Ruse..njihov dug je 10% a nista nisu prodali..a u SRbiji evo vec 70% a vec smo sve rasprodali.

Bojan

pre 9 godina

Jednom je to moralo da se desi jer bezbolno odricanje dolara nije moguce na drugi nacin. Manje vise. Jednom kad se Rusija kao Kina otarasi dolara kao platezno sredsvo u medjunarodnim transakcijama, bice drugacije. Samo polako.

Nista sarma, nista rasol

pre 9 godina

Ako i ja racunam kao Blumberg, onda sam izgubio, na stanu u kome zivim, bar 50.000 Evra zbog povecanja cene kupusa !

lale

pre 9 godina

1971. SAD

.. Richard Nixon, je takoreći preko noći odustao od tzv. „zlatnog standarda“, odnosno, doneo odluku da dolar više ne mora imati protivrednost u zlatu. Time je on zapravo bio proglasio BANKROT svoje zemlje.

vratiti film

pre 9 godina

Setite se one rusofilske histerije koja je trajala zadnjih nekoliko godina do pre samo nekoliko meseci, a koja je za cilj imala da Srbiju nacini nekakvom ruskom gubernijom. I zamislite da smo naseli na tu pricu koju su nam servirali ti nasi geostrateski mudraci (uglavnom svi izmileli iz Milosevicevog sinjela). Danas bi i Srbija bila najverovatnije kolateralna steta svih ovih dogadjanja. Ti nasi nacionalno osvesceni umovi imaju nepogresiv osecaj da nas povedu u propast. I po prvi put posle duzeg vremena smo imali srece zato sto se nismo poveli za tom pricom. Namerno kazem, imali smo srece, a ne pameti, jer da je ta propagandna masinerija nastavila da radi i da se nisu dogodile stvari sa Ukrajinom, danas bi Srbija bila nekakva ruska moneta za potkusurivanje sa zapadom, a zapad bi sa nama brisao pod bas kao i 90-tih. Tako da mogu reci da me trenutni razvoj dogadjaja veoma raduje, mada zalim ruski narod, jer oni ce nastradati, bas kao sto smo i mi nastradali sa Milosevicem. A Rusija trenutno ide u smeru, bas u kome smo i mi isli kada je Milosevic bio na vlasti. Nadam se da ce se na vreme osvestiti, jos nije kasno.

mattko

pre 9 godina

Da Rusija dobije sankcije kakve je imala SR Jugoslavija, kojs su bile apsolutno totalne, ne bi izdrzala 3 godine koliko smo ih mi imali. Nas su one unazadali barem 30 godina a Rusija ce svakako morati da preispita svoju politiku ili da udje u samoubistveni rat. Ja ne znam da li je to Putinu jasno i da li je Krim velicine Vojvodine vredan toga. Neka razmisle hladne glave jer batina nuklearnog rata ima dva kraja. Bili Rusi u pravu ili ne sada se vidi da smo bili zamorac na kojem je posmatrano sta ce se desavati na velikoj slici. Mi smo izvukli pouke, slusamo jaceg na obe strane uostalom kao sve druge drzave koje nisu medju onima koje odlucuju o sudbini sveta. Neko ce reci da ovo sto pisem nije patriotski i da je cak kukavicki ali svet je sada sistem koorporacija a ne drzava i sto se to pre shvati bice lakse i obicnom coveku koji nema vlasnistvo u vladajucim korporacijama. Sahovska tabla je aktivirana a to je dirigivani sled stvari. Resenje ukrajinske krize oko Krima jos uvek moze biti reseno tako da formalno pripadne Ukrajini a onda ima dva nacina da se problem ruske flote resi ili kupovinom te teritorije od strane Rusije ili iynajmljivanjem na 100 godina kao sto j bilo u slucaju Honk-Konga.Svet a narocito mali bi odahnuo.

Nikolamoskva

pre 9 godina

I ja ne mogu da shvatim zasto ste toliko zli... Pa izgleda da je Srbija zasluzila sve ovo sto joj se desilo... Kakva je za vas radost da Rusi imaju problema... To mi deluje na ono kad neko nista u zivotu ucinio nije pa mu je krivo zbog toga i sad se raduje tudjoj nesreci. Mnogo ste zli dragi Srbi... Zato vas niko od komsija i ne voli

Dado

pre 9 godina

Prvo i osnovno. Rublja vrijedi tocno koliko vrijedi Putin u ocima trzista.
Narod (ruski) mozes prevariti ali trziste ne. Kockali su se i izgubili su. Ovisiti o jednom izvoznom proizvodu i ne nauciti povjest(Jednom su Ameri vec bankrotirali SSSR na isti nacin) je jednostavno glupo. Da se razumijemo, nista se strasno nece sutra desiti osim sto ce prosjecni Ruski covjek puno losije zivjeti, bogatasi se ionako za sebe pobrinu. Cak se u Moskvi ljudi zale, da ce Rusija mostati nova Cuba, samo sa snijegom.

Я русский

pre 9 godina

Молим редакцију Б92 да убудуће буде према нама обзирнија када нам саопштава вест да поједини руски милијардери више немају 160 милијарди долара већ су спали на тричавих 100. То нам саопштавате као да су нафтне, енергетске и компаније тешке индустрије и стратешких метала ИЗНЕНАДА ПОСТАЛЕ КВРАЉИВА РОБА и да не могу да преживе опоравак.

House of highlights

pre 9 godina

U ovoj krizi svi gube, a najvise male drzave. Poredjenje Jugoslavije i Rusije je u najmanju ruku smesno. Rusija je nuklearna i vojna sila. Nemojte to zaboraviti. I Obama ako nije lud da ugrozi globalnu bezbednost mora da zna gde je granica. Isto vazi i za Putina. Nadam se da i jedan i drugi nisu dovoljno glupi (ludi). http://blogs.wsj.com/moneybeat/2014/11/28/european-oil-majors-lose-more-than-50-billion-in-market-value/

Neznalica

pre 9 godina

Sada je već svakom razumnom očigledno koliko je Rusija ekonomski ranjiva. Cena dobijanja Krima se već sada pokazuje kao prevelika.

Najgore od svega je što se vidi da Rusija nema ekonomskih mehanizama kojima može da odgovori na ovaj ekonomski rat. Sva rešenja vezana za prodaju energenata od koje Rusija očigledno živi su na dugom štapu. Svi ti projekti sada usmereni prema Kini i Turskoj su ipak na dugom štapu. Za njihovu realizaciju je potrebno dosta vremena. Dotle, ko zna šta će se dešavati. Ako su tačni izveštaji koje mi ovde dobijamo, situacija za običnog čoveka je slična kao kod nas početkom devedesetih. A kod nas je raspad sistema doveo do potpunog raspada za dve godine. Šta će biti sa Rusijom za dve godine? Doduše oni su, pogotovo vojno, velika zemlja i jedan od glavnih igrača. To je mnogo velika razlika. Samo, vođenje rata sa njihove strane ne može ni njima doneti ništa dobro. Onaj iz prošlosti SSSR je bio mnogo veća i mnogoljudnija zemlja. Sada, Rusa 150 miliona a Amera 330 miliona. Prosto nijedan rat sem nuklearnog, gde bi verovatno bilo nerešeno (potpuno uništenje svih), Rusija nije u poziciji da dobije.

Jakov

pre 9 godina

@prst na celo:
E moj "prijatelju" - ti da si stavio prst na celo ne bi zvucao kao baba Vanga. Stavi ti prst na knjigu,ili obidji malo Ameriku, Rusiju, Evropu - uporedi... - pa onda lepi etikete o radovanju, zluradnicima itd. Nisi ti nista bolji od tih koje kritikujes, vec i sam svrstavas po automatizmu ljude koji nisu orijentisani ka Rusiji u tabor Amerike, a "kao" ogradjujes se i predstavljas da si neki pazifista.
Oduvek sam izbegavao takve karaktere, koji bi ni da smrde ni da mirisu, sa stavovima izbalansiranim na kafanskim mudrolijama!

mm

pre 9 godina

Classic parkiraju lovu u nekretnine http://www.dailymail.co.uk/news/article-2877431/I-ve-got-100m-spend-Belgravia-Russia-s-oligarchs-started-new-stampede-high-end-London-property-protect-wealth-country-s-collapsing-economy.html

BG

pre 9 godina

Situacija je malo bolja na svetskim berzama! Sve sto je vezano za istrazivanje, eksploataciju i distribuciju nafte i njenih derivata je drasticno palo. Ja mislim da pametni sada kupuju. Takvih je na obe strane, Zapad i Rusija. Pitanje je ko ce prvi da trepne! Interesantno vreme.