Sreda, 17.12.2014.

16:45

B92: Evo kuda će proći brza pruga

Četiri premijera i jedan zajednički interes – modernizovana pruga koja će povezati naš region.

Izvor: B92

B92: Evo kuda æe proæi brza pruga IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

142 Komentari

Sortiraj po:

dzoni

pre 9 godina

Do 2020 ce biti izgradjen Bg na vodi, pruga Beograd-Budimpeshta, TE Kostolac, most preko Vinche, pochece radovi vezani za metro, bice zavrshen prokop! Zivi bili pa videli..

Ovaj dan ću da pamtim dokle god još budem imao šta da jedem!

pre 9 godina

Ljudi, gotovo je, shvatio sam - sad sam konačno shvatio: Vučić je MAKETA premijera!

NekoIzMase

pre 9 godina

Inače, ne znam da li da se radujem, ili tugujem zbog ove vesti. Do sada sam do Pešte putovao 8 sati, ali sam se vozio za bagatelu. Kad izgrade ovo, možda neću putovati nikako, ako budu rebnuli astronomsku cenu.
(expert, 18. decembar 2014 10:31)

Isto sam pomislio ... Ali kapiram da će valjda, kao i svuda, biti i brzi voz, koji će biti skuplji, ali i putnički koji će saobraćati malo brže od ovog koji ide danas, zbog kvalitetnije pruge, pa će se stizati za nekih 4-5 sati, npr ...

Besmisleno je ako izgrade prugu i bude moguće putovati samo za recimo 50e u jednom pravcu ... Onda bolje avion koristiti... :)

predrag 011

pre 9 godina

jeste li culi od sredine 2015 u srbiji nezaposlenost pada na samo 8% , prosecne plate u svim sektorima ide na 900eur , a penzije oko 650eur , dobicemo deo jonskog mora kao poklon od nasih braca grka , a kinezi nam daju da nam se nadje 10milijardi dolara

GlaDOS

pre 9 godina

Ma nešto tu ne štima... Prvo, pruga ide na Klebiju, a ne prema Segedinu kako bi trebalo! Drugo, Institut za puteve ne može da projektuje železnicu ni po jednom osnovu! Treće, ne postoji brza pruga istovremeno za putnički i teretni saobraćaj (kako je ovde predstavljeno!) nigde na ovoj planeti...
(neko ko se razume, 17. decembar 2014 17:36)

Medjunarodni voz ide i treba da ide za kelebiju posto je segedin van linije budimpesta- subotica. Pogledaj na mapi, naravno ako se razumes i u to :)

Aleksandar

pre 9 godina

Guvernerka kaze da povlace novac iz nerazvijenih zemalja. A kuna i denar stabilni.
(zivojin, 17. decembar 2014 19:30)

U odnosu na nas, Makedonija, a naročito Hrvatska - nisu nerazvijene zemlje. -_-

Dragan

pre 9 godina

Brza pruga će ići najpre pored kanala Beograd-Solun, zatim jednom deonicom pored gasovoda Južni tok, a spojiće se sa beogradskim metroom ispod Beograda na vodi.

expert

pre 9 godina

Ludilo, za jedan dan se vreme putovanja od Beograda do Pešte povećalo za više od jednog sata. Šta će biti tek tamo u XXII veku, kada izgrade prugu?
(Mile, 17. decembar 2014 17:11)

Samo su uračunali stajanje na granici.

Inače, ne znam da li da se radujem, ili tugujem zbog ove vesti. Do sada sam do Pešte putovao 8 sati, ali sam se vozio za bagatelu. Kad izgrade ovo, možda neću putovati nikako, ako budu rebnuli astronomsku cenu.

igor

pre 9 godina

Odlican potez Kineza. Jeste Rusofili culi sta kaze premijer Kine-EU je najveci spoljnotrgovinski partner Kine!! Kinezi rade I osvajaju svet radom, a ne zive od I prirodnog botatstva-gasa, kojim zaradjujuju kao Bacuske!!! Svaka cast za Kinu!!

justin

pre 9 godina

Bojim se da EU neće tek tako dozvoliti izgr pruge u Mađarskoj..biće kao I sa Južnim tokom.
Ne prolazi u Evropi ono što se u Srbistanu naziva Džirlo posao:
-Dam ti kredit
-Zaposlim SVOJU radnu snagu I materijale (bez tendera )
-angažujem neke podizvođače tek da se igrate
-I lepo uzmete DA MI OTPLATITE KREDIT.
Vide će se da će I sine da uvoze iz Kine...a Smederevo,zar neko misli da će neko da kupi Smederevo.Dobar posao bi bio da Kinezi kupe Smederevi I OVDE prave sine I konstrukciju za mostove koje misle da rade.

Bojan

pre 9 godina

90tih neko nepismen napravio gresku...pa nazvao projekat Brze pruge Srbije (BPS).
20 i kusur godina kasnije...projekat opet aktuelan..isti...razlika je samo u tome sto su se otreznili, pa ipak nece da projektuju za brzinu preko 200 km/h...iako je realno i to previse...160 km/h je dovoljno...sto se tice ravnicarskog dela....
Ostaje jedna prosto neverovatna cinjenica...sto posle dvadeset i kusur godina...niko ne sme da kaze nasim politicarima...bagro jedna nepismena...pruga ne moze da bude brza...kao sto ni put ne moze da bude brz...vozovi su krecu, a ne pruga...znaci pruga za velike brzine, a ne brza pruga.....

Niko Bjelic

pre 9 godina

Odlično, sad ću lakše da stignem iz SU do Budimpešte i presednem na brzi voz kad se budem vracao za Austriju. Samo garantovano će i cene karata poskupeti :(

Boris

pre 9 godina

Kinezi trasiraju novi pravac za dostavu svoje robe tržištu EU. Pogledajte kartu i sve će vam biti jasno. Srbija se u ovom projektu našla samo zbog svog geografskog položaja (koji naravno treba što bolje iskoristiti). Jedna opcija je železnicom preko Kazahstana, Rusije, Ukrajine do EU. Druga opcija je morskim putem do Mediterana, a potom železnicom do EU. Budimpešta se jednim pogledom na kartu izdvaja kao vrlo logična tačka za buduće čvorište za dalje usmeravanje kontejnera.

Vladimir Pula

pre 9 godina

Ovo je sjajno, zvuci dosta uvjerljivo, vise nego ovi ostali fantomski-megalomanski projekti koji su se provlačili u vašim medijima. Ipak su se sastala tri premijera, ipak premijer Kine nije bilo ko. Ali to me zanima, sta ima tu za Kineze, zašto daju lovu i pod kojim uvjetima? Pa ne daju je jer ste im simpatični.

JOJKE

pre 9 godina

KAKO NAM JE KOMUNIZAM SPRŽIO MOZAK !

Kako ne možete da ukapirate da Kinezi imaju gomile (čitaj: vagone bezvrednih američkih dolara) i žele da ih se što pre otarase. Te dolare nikada ne mogu da unovče i za njih dobiju pravu vrednost, a da se pri tome to razlikuje od broja 0.

Bilo šta i koliko da smo im tražili dobili bi, jer ovo je uspeh za Kineze.

Od nas (bez obzira koliko smo bedni) će uspeti da naplate i nešto, ali od Amerikanaca ništa.

Tako da Vas molim prestanite da pričate o ekonomiji, rentabilnosti, racionalnosti..., kada se ovde radi samo o nečemu što se zove: "Što se pre otarasimo od ovih bezvrednih papira (dolara), tim bolje po nas (Kineze).

Naša greška je što nismo uzeli još par stotina milijardi dolara kredita i da završimo posao. Stalno grešimo.

PS
Pitanje:
A ko će da vrati te kredite ?

Odgovor:
A ko je ikada vratio kredite !

Svi koji su to pokušali ili su smenjeni u "narodnim revolucijama" ili su ubijeni.

Srbi, tako svet funkcioniše. Uzmi kredu i sve je u redu.

garavi

pre 9 godina

aman više, kanali, gradovi na vodi, arapi, pruge , avioni, kamioni. ..... ko bre veruje u to? ???? znam! moja baka od 87 god. iskren da budem kune se u vučića hahahahaha.

kragujevcanin

pre 9 godina

i Kragujevac opet van svakog koloseka... Prvo ga je Tito namerno iskljucio da oslabi i podeli Srbiju, a sad ga aktuelna vlast opet iskljucuje iz svih trasa...

Sto ne prodje pruga kroz Kv ili KS, ili Kg ili SM? I nemojte samo foru o ekonomskoj neisplativosti.

Kineze bas briga da povezu Srbiju, oni samo hoce svoju robu da prevoze.

yeah

pre 9 godina

Ovo je vise nego ocigledan projekat, i mi se po svemu sudeci nista ne pitamo, ali iskreno mislim da i od ovoga nema nista, bice tu neke ne razjasnjene parcele, imovinski odnosi, vec ce se nesto naci i nista sa brzim prugama, BG-BUD se mozda i desi, ali celom duzinom nema sanse...

Milan

pre 9 godina

Plovni kanal Dunav-Morava-Vardar, Beograd na vodi, Juzni Tok. Samo da i Kina izgradi prugu u roku kao ova prethodna tri projekta i nema kraja sreci i prosperitetu nama podanicima, gedzovanima... :-)
(joe, 17. decembar 2014 23:02)

Kina sve to može da izgradi kao što se to može videti iz njihove prakse. Problem su pre svega politički mudroseri koji to vide samo virtualno za izborne potrebe. Takve treba uvek hapsiti kad se promeni vlast.

jos otkad, ajoj!

pre 9 godina

A o Kosmodromu u Zarkovu ni rec?
(Razocarenje..., 17. decembar 2014 17:24)

Kosmodrom je izgradjen u Banatskom Despotovcu, a sa aerodroma u Lazarevu svakih sat vremena imas direktnu liniju Lazarevo-Frankfurt.

dragan

pre 9 godina

Studija izvodljivosti na nivou osnovne škole:
Pruga košta 2 milijarde $ (sa kamatama).
Da bi se isplatila za 10 god (i onda počela da donosi pare), potrebno je da ima profit 200 mil $ godišnje.
Ako železnice imaju odličnu profitnu stopu od 10% (a ne kao sada da prave gubitke), onda treba da imaju prihod od 2 milijarde $ godišnje samo na ovoj trasi... što je inače više od svih prihoda koje imaju Železnice Srbije.
Da bi imali prihod od 2 milijarde $ godišnje, trebalo bi da prevezu robe u vrednosti od bar 20 milijardi $ ovom trasom (a zašto ne starom prugom onda), ili ekvivalent od bar 30 miliona putnika.
Dakle, kako god da okreneš, nema ekonomske opravdanosti... jer nemamo dovoljno robe i putnika da bismo zaposlili ovu železniclu.
(deki, 17. decembar 2014 20:42)

Inace kinezi to ne prave nama jer im se svidjamo nego prave sebi prolaz na trziste EU.Ako si pratio uzeli su u zakup grcku luku,Pirej ili Solun,mada je malo falilo da to bude i neka luka u Hrvatskoj ali su se iz njima poznatih razloga odlucili za Grcku.Znaci treba im nacin za prevoz te robe dalje do Zapadne Evrope i zato je cela ova prica.E sad sracunaj njihovu proizvodnju i kolicinu robe koju Kina izvozi na evropsko trziste pa uradi svoju studiju isplativosti opet.Iskreno mislim da je cela prica o kanalu Dunav-Morava-Vardar bila u opticaju upravo zbog ove price ali im se verovatno vise isplati pruga od kanala

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Mozda se i uradi Bgd-Budimpesta,ali juzno od Bgd nema sanse.Bice kao i onih 150 km autoputa na K10, gradice se bar 30 godina,i svaki rezim ce iznova da sece vrpce. Jer,da nije takvih propalih projekata i propagande,sta bi otvarali pred svake izbore?

Mile

pre 9 godina

@werp690
nemoj biti tako siguran. Uskoro će Kinezi i Mađari da budu obavešteni da ugovori nisu u skladu sa EU regulativom koja će biti uvedena 2032. godine i tako to...

joe

pre 9 godina

Plovni kanal Dunav-Morava-Vardar, Beograd na vodi, Juzni Tok. Samo da i Kina izgradi prugu u roku kao ova prethodna tri projekta i nema kraja sreci i prosperitetu nama podanicima, gedzovanima... :-)

Veliki brat

pre 9 godina

Seća li se neko na našim prugama vozova koji su prevozili Zastavina vozila?

Ja sam jednom 80-ih izbrojao 72 vagona u kompoziciji, svi krcati novim automobilima iz Zastave.

Kineska automobilska industrija je već dostigla u većini segmenata Zapad, problem nastupa na evropskom tržištu je servisna mreža, dostava delova i sl.

Kinezi se spremaju za to, zakupili Pirej, sad će da krenu da grade prugu, a nama je bolje da im damo koncesiju i za prugu i za autoput. Onda neće k'o ovi naši da kopaju svaki tunel po 2-3 godine, nego će za 2-3 godine završiti celu trasu autoputa i celu prugu. Imaće i naša privreda koristi od toga, jer će biti konkurentnija zbog brže i jeftinije dostave repromaterijala i isporuke gotovih proizvoda.

A sve gde se mi pitamo i šta mi nadziremo nikad se ne završi ili bude maksimalno isfušereno. Pa evo naši radnici su radili most kod Beške, iako je iza njih stajala Alpina uzela je naše domaće firme za izvođače radova, pa šta je bilo? Da li je na osnovu samo tog jednog slučaja jasno zašto kinezi i azerbejdžanci dovode svoje radnike?

Zato što će naš radnik ceo dan da se raspravlja sa nadređenim zašto nešto treba da se radi onako kako nije predviđeno projektom, jer on bolje zna!!!

Srbija je puna onih koji sve znaju, osim da rade svoj posao kako treba.
Kao što nam se trećina stanovništva razume u fudbal bolje od fudbalskih trenera, iako ne umeju ni loptu da šutnu!

Aleksandar

pre 9 godina

Ja ne znam sta sta ljudi vise zele..>! Da vas pitam ovde sve zajedno!? Ima li Srbija para za bilo kakve projekte...!? Nasi politicari su toliko nesposobni da ne mogu (kad bi im se dao zadatak) ni organizovan lanac kioska da otvore i da ih kontrolisu..oni ce da prave pruge!!! Lepo je sto kinezu ulazu,neka....treba se samo boriti za sto bolje uslove koliko to budemo mogli u koliko budemo u stanju da to iznesemo jer su nam gradjevinske firme kao i sve ostalo,nelikvidne,korupirane,neoragizovane! Samo nek se gradi..mogu da dodju i Kolumbijic da grade,samo da krenemo sa modernizacijom infrastrukture i svega ostalog,prugu ne mogu da iznesu iz zemlje...ali mogu kapital i sve ostalo,zato se nadam bar nekom pametnom u vladi Srbije koji ce da gleda interese kolko tolko!!!

Dragan

pre 9 godina

@(deki, 17. decembar 2014 20:42),

isplativost svake investicije meri se i direktnim i indirektnim efekcima.

O direktnim efektima si uglavnom sve napisao (pre svega prihodi od prevoza robe i putnika i od putarine (autoputevi) a zatim dodatni prihodi od ugostiteljskih sadrzaja i prodaje robe i usluga u stanicama, itd.

Indirektni efekti mogu ali i ne moraju da budu mnogo veci od direktnih. Tu pre svega mislim na privredni razvoj u regionima kroz koja prolazi pruga ili autoput, vecu zaposlenost, manji broj saobracanjih udesa, itd.

Privatne investitore ovi indirektni efekti savrseno ne interesuju. Da li ce manje ili vise da se gine ili ce vise gradjana da bude zaposleno - njima ni iz dzepa ni u dzep. Za drzavu to ne vazi, osim ako se ne radi o nacistickoj ili talibanskoj diktaturi. Zbog toga autoput i pruga nikada ne mogu biti isplativi za privatnog investitora koliko mogu biti isplativi za drzavu.

zoran

pre 9 godina

kinezi daju kredit kojim se kupuje njihova roba a projekte izvode njihovu ljudi mi smo tu samo prosta fizicka radna snaga, male koristi osimvdugova

blabojzna

pre 9 godina

Занима ме да ли ће теретни возови ићи у "С" или "СС" режиму? На којој раздаљини ће бити станице? Која ће бити експлоатациона брзина? Ко је из струке стао иза ове студије?

Vojvođanin

pre 9 godina

(werp690, 17. decembar 2014 20:16)

Konačno jedan razuman i normalan komentar. Kakvo osveženje u moru blata botovskih komentara!!! E u ovo već mogu i da poverujem. Svaka čast!!!

werp690

pre 9 godina

Apsolutno verujem da ce ova pruga biti izgradjena i to u roku od dve godine,ali ne zato sto je to uspeh ove ili one vlasti vec zato sto je Kinezima bitna ova trasa! Najveca Kineska kargo kompanija je uzela Grcku luku Pirej u koncesiju na 30 godina i izuzetno ce im znaciti brza pruga koja ce povezivati Atinu-Solun-Beograd-Budimpestu-Dalje gde treba...Ne vole nas Kinezi nego im treba ta pruga,a mi ako smo pametni treba da ostanemo pri tome da nemamo novca i da ne zelimo kredite! Izgradice je Kinezi zbog njih! A ova pruga ce izuzetno biti znacajna svim stanovnicima Evrope jer ce brzo i nadam se povoljno moci da se prevezu do "Evrope".

Milosav

pre 9 godina

Izgleda da brza pruga prolazi kroz Beograd na vodi, onda malo paralelno sa solunskim kanalom i na kraju preko gasovoda Juzni Tok. Odmah preraspored za Velju i Mrkonju vratiti (neka nam Bakuta oprosti, otadzbina zove) da ovo vode posto oni znaju kako to treba.

deki

pre 9 godina

Studija izvodljivosti na nivou osnovne škole:
Pruga košta 2 milijarde $ (sa kamatama).
Da bi se isplatila za 10 god (i onda počela da donosi pare), potrebno je da ima profit 200 mil $ godišnje.
Ako železnice imaju odličnu profitnu stopu od 10% (a ne kao sada da prave gubitke), onda treba da imaju prihod od 2 milijarde $ godišnje samo na ovoj trasi... što je inače više od svih prihoda koje imaju Železnice Srbije.
Da bi imali prihod od 2 milijarde $ godišnje, trebalo bi da prevezu robe u vrednosti od bar 20 milijardi $ ovom trasom (a zašto ne starom prugom onda), ili ekvivalent od bar 30 miliona putnika.
Dakle, kako god da okreneš, nema ekonomske opravdanosti... jer nemamo dovoljno robe i putnika da bismo zaposlili ovu železniclu.

zeleznicar

pre 9 godina

Znaci, kraj foliranja " Beograd-Budimpesta". Kada su ovih dana razumni ljudi postavljali pitanje ekonomske logike te verzije, SNS botovi su padali u trans pravdajuci taj deo projekta jer samo tako je to moglo da se okarakterise kao SNS uspeh. Ovako, sada je jasno da je projekat kineski i da se zove Budimpesta-Atina i da, zahvaljujuci geografiji, a ne SNS-u, delom prolazi kroz Srbiju. Tako ce biti i sa svim ostalim kineskim ulaganjima. Pre ili kasnije postace jasno da je sve kineski interes, od zaposljavanja njihove radne snage do eksploatacije za plasman njihovih roba. Mi cemo zbog geografije mozda dobiti neku crkavicu, a i to je pitanje, jer, niko ne garantuje da se nece ponoviti iskustvo sa Rusima; vi nama NIS, a mi vama Juzni tok, ali, kobajagi.

miki

pre 9 godina

Neka neko objasni sta mi osim novog zaduzivanja dobijamo,kolika je ekonomska dobit ovog projekta.Sta ja kao pojedinac imam sto ce se do Budimpeste stici za dva sata , kada nemam para za autobus do Beograda?

Mladen

pre 9 godina

Ta pruga je trebala da ide preko Mladenovca . Kraci je put i bar bi Mladenovac kao prigradsko naselje bio na pola sata vozom od Beograda . A mislim da jedini razlog trase na Malu Krsnu je da se zaobidje Kusadak (ko radi na zeleznici zna o cemu pricam) .

zivojin

pre 9 godina

Vidim, pruga prolazi kroz Beograd na vodi. A evro vec 123 dinara. Svaki novi projekat, evro ojaca za par dinara. Guvernerka kaze da povlace novac iz nerazvijenih zemalja. A kuna i denar stabilni.

Lazar

pre 9 godina

Kada su tu vec Kinezi da priupitam sta je bilo sa izradom Plana o izgradnji autoputa i tunela na Fruskoj Gori. Koliko me secanje sluzi, a javno je to isticano i na televiziji da ce Kinezi izraditi plan do kraja 2014.godine??? Ima li ikakvih informacija o ovom projektu???

Иван

pre 9 godina

Banat kao i uvek do sad kompletno zaobidjen... Za Banat izgleda bolje da se povezuje sa Temisvarom kad vec Beograd i Novi Sad to ne zele...

patriota

pre 9 godina

Prosto da nepoveruješ koje gluposti mogubda pročitam od ovih lezilebovića. Prvo g-do gradiće se nova pruga,novom trasom od Bg - Velika Plana,a odatle remont postojeće kao i pravac NS, Subotica. Takve remont su uradili i Hrvati. Putnički vozovi mogu da saobraćaju do 180 km/h a teretni do 120km/h. Ko želi da zna pogledajte kada šetate nekad pored žel.stanica na teretnim vagonima piše jedna tablica i oznaka SS što znači brzine do 120 km natovareni pa piše težina koju može da nosi pri toj brzini. Drugo podsmevate se švajcarskim vouovima kažete popravite pruge,sad kada se gradi pruga ni to vam nevalja. Šta vama valja?

11482

pre 9 godina

Ostvarivanje ovako velikog projekta kakav je modernizacija pruge Beograd-Budimpešta olakšanje nam trgovinsku razmenu i nama i ostalim zemljama kuda pruga bude prolazila,a za nas to automatski znači opravak privrede.

Aleksandar

pre 9 godina

Kad pogledam komentare, uopšte me ne čudi što nam je zemlja u rasulu i što nemožemo ništa da uradimo, već sve gradimo po 50 godina. Zato Kinezi dovode svoje ljude da nadgledaju radove i protok novca, jer mi ništa ne bi uradili već pokrali pare. E zato će ubuduće svi drugi biti rukovodeći kadar sem Srba, a pruga će biti završena jer će je graditi Kinezi. Da se mi pitamo, ne bi je videli ni za 100 godina. Izgradnju pruge potvrdio je premijer Kine, zato molim pljuvače ako ne mogu pomoći nemoj te zabijati klipove u točkove već uradite nešto korisno u životu. B92 objavite komentare jer mi je muka da čitam ove negativne komentare.

Cross

pre 9 godina

sta je sa kanalom, dokle se stiglo sa time, vucicu reaguj
(Aleksa, 17. decembar 2014 17:59)

Ovo na slici i jest trasa kanala. Pruga će ići po dnu tog kanala,
a ispod pruge cijevi južnog toka. Na kraju, pustit će se voda
u kanal, kako bi mogli ploviti brodovi.
Samo bez čuđenja, to je specijalna tehnika gradnje!

Voja Smederevac

pre 9 godina

Prošao je nama brzi voz davno, više puta ali videli ga nismo. To je bio ustvari trik. Zamenio ga kasnije jos bolji trik: Reci skok. Skok! Protutnjao Juzni Tok! Ha, 'ste ga videli? Nismo. Magija ziva sine. E sad vec dolazimo do ozbiljnih iluzionista: Ima ceeela Brza Pruga da proleti pored nas. To ni Mandrak nije radio. Napreduju trikovi danas, sve bolji do boljeg. A masa se zabavlja i aplaudira. Ali niko u transu da pita jel ima neki trik da se, ćiribu-ćiriba.. napuni prazan frizider?

Elrond

pre 9 godina

Jeste nas Djilas ojadio, ne moze niko da porekne. Ali i drugi su nas ojadjivali, a on ostade na kraju jedini kog pamtim da je odradio neki veliki projekat do kraja. Jeste skup most, ali vredi, odradjen je. Mozemo da ga mrzimo, ali zapitajte se, da li je bolje da nas ojade i naprave makar nesto, ili da nas ojade i naprave prazan prostor, kao Velja, Krka, Mrka i kompanija, koja je i dalje na vlasti...

Cross

pre 9 godina

"Srbija obećava maksimalnu brzinu u projektovanju i gradnji pruge kako bi do juna 2017. godine delovi te deonice zaživeli."

Hahahahahaaha, pa bogtemazo Prokop se gradi vec 40 godina i nije ni blizu zavrsetka... Tacno, mozda ce "delovi te deonice" i zaziveti do 2017,
ali delovi duzine par km maksimum. Nema sanse da se odradi ni BG-NS do 2017,
a ni Zezeljev most u NS-u nece biti gotov do tada pa dalje i da hoce - ne moze.
(bice dinar jaci od rublje, 17. decembar 2014 17:32)

Ništa novo, o tome sam nedavno napisao jedan komentar (dolje)
i sve ide upravo po tom scenariju. Jedan dio ispunjen (pod navodnicima),
drugi slijede ~

Jasno prije promjene Ustava, malo natezanja u parlamentu,
malo uvjeravanja naroda, "malo velikih obećanja,
malo hvalisanja o budućnosti", malo utjeravanja straha u kosti,
malo junačkih pesama, malo demonstracija na ulicama,
malo nereda, malo prepucavanja stranaka, eto potpisivanja
i priznanja Kosova. Predivno!
(Cross, 12. decembar 2014 22:06)

Никола

pre 9 godina

Зошто Србија ја запиша Македонија на мапата како ФИРОМ ? Тоа е дело на Институтот за патишта, како српска државна инатитуција. За какво добрососедство станува збор ? Македонија е призната и од Србија и од Унгарија и од Кина како Република Македонија, па не мора да им се додворувате на Грците. Срамота ! Идиотизам !

nislija

pre 9 godina

Da li ce i jedan "projekat" naprdnjaka biti ikada objavljen koristeci se sadasnjim glagolskim vremenom umesto futurom....evo, moze i aorist. :)
(Realista, 17. decembar 2014 17:02)

Novi juzni, tj. Potemkinov tok?
(Dragan, 17. decembar 2014 17:06)

Dragi ljudi, molim Vas da koristite samo reci koje se upotrebljavaju u Farmi i u Grandu, pruzite sansu i botovima da shvate o cemu pisete :-)

Bili

pre 9 godina

Postovani predsenice Vlade Republike Srbije,gos.Vucicu.
Ne bih hteo da upotrebim tezu rec,ali istinu ne govorite.Do Budapesta od Beograda automobilom treba nepuna cetiri sata.To znaci da cak i ta Vasa brza pruga nece biti brza za transport.Odnosno to nije ono o cemu ste najavljivali sve ovo vreme,a kamoli blizu onome sto ste danas izjavili.Vase najave postaju sve neubedljivije i preporucio bih Vam da odstupite iz Nemanjine 11.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (miki, 17. decembar 2014 17:47)

Bas tako. Pocelo je prvo sa licitiranjem, 300km/h, za 1,5h, 30min do NS-a, pa sad sve duze i duze. Ali dobro, posle svega usoeh ce biti ako pruga uopste i bude izgradjena.

Petronije

pre 9 godina

A maketa??? Ajde veliki vodjo brzo maketu od par hiljada evra da narod to vidi. Nego, secam se da je Srbija uzela kredit od Rusije za modernizaciju pruga, stigle i masine za brzo skidanje starih i namestanje novih "pragova". Kako sada Kinezi? Zato mi i placamo desetine miliona evra penala zbog raznoraznih ne iskoriscenih kredita, ne postovanja ugovora. Neka neko objasni sta se desilo sa Ruskim ugovorom o modernizaciji pruga. I koliko cemo miliona evra morati da platimo penale? Ili je ovo jos jedna u nizu prevara vladajuce bande, kao i gomila predizbornih obecanja.

Srbija

pre 9 godina

ne moze za 2h 40 min do Budmpeste kolima? da se kladimo ?
(Aleks, 17. decembar 2014 17:52)

!! šta bre 2h 40m?
Moj Miško izvozi to za sat i po, vezanih očiju u rikverc. Pare na stol.

ludak

pre 9 godina

Zar mora pruga da ide kroz NS i BG, zar nije mogla da ide od Subotice kroz Banat i onda dole Moravskom dolinom ka Makedoniji, to je najdirektnija ruta i vozovi bi mogli postizati i vece brzine....

Željko

pre 9 godina

A koliko mostova treba sagraditi preko kanala Dunav-Morava-Vardar? Ipak tim kanalom treba da plove prekookeanski brodovi koji će da transportuju Ikarbus-Mercedes u svet, pa Mubadala čipove, kamione FAP i ZASTAVA, automobile iz fabrike u Obrenovcu, delovi za BOING avione, dovoz koksa i rude u Smederevo kao i izvoz železa. Takođe treba da se dovozi oprema za navodnjavanje Vojvodine i izvoz hrane u UAE.
E moji SNS botovi, pa zar ste već zaboravili sve ovo? Pa vi ni ugovor sa Etihadom ne možete da pokažete, a ne nešto drugo.

mike

pre 9 godina

jos samo da na granici Madjari i nasi nebudu bezobrazni i da ne zadrzavaju voz kao kad se ide autobusom pa mozda i odlucim da zamenim avion

Deda Miloje

pre 9 godina

Da Kinezi ne odu do Hrvata ili Slovenaca koji vec imaju dobre pruge, nove autoputeve I vlastite luke a i clanice su EU?
Sta deda zna :))

Grunf

pre 9 godina

Naravno niko nema ništa protiv lepih snova.Ne poznajem ni jednog čoveka koji ne voli da mašta.Ipak Ovo je zemlja Srbija i sve ostaje na maštanju o brzim prugama,autoputevima,gradnji elktrana,gasovodima.Mislim da svi znamo da do Budimpešte kolima se stiže za nekih 4 sata laganom vožnjom.Od 300km/h došli smo već do 200,pa se malo provlači i ideja o 140km/h.Naravno za uslove Srbije ovo je super-sonična brzina.Kao i svaka vest ova je isto nedorečena.Šta je sa transportom roba koji bi trebao da donosi najveći profit.Neka bude 2h i 40min. sata.Do Budimpešte iam nekih čini mi se 370km.Tu negde oko 150km u proseku.Opet je za nas svemirski.Ali ajde računa se tu gde će stajati, smetovi, poplave, zadržavanje na granici itd.Meni je taman ne moram da gledam kroz prozor i da ništa ne vidim.Problem je daleko ozbiljniji a to je ono čega se mi dohvatimo kako sprovedemo u delo.Kažu najznačajniji projekat u Bgd.ul.Vojvode Stepe.Pa pitajte koliko kasne?Zašto?Zašto nema podzemnih kontejnera,zašto nije zamenjena kanalizaciona i vodovodna mreža.Šta da radimo ako opet po običaju uprskamo.Da se razumemo bilo bi fenomenalno da se to uradi.Neka ide vozić i 120km/h i biće ludo za nas.Ne znam da li imamo lokomotive,vagone prilagdjene toj brzini.Putovao sam vozom od Beograda do Beća dva puta.Vagon (spavaća kola)mislio sam da će izleteti iz šina kad je pošao od Budimpešte do Beča.Kod nas je umirujuće.Ako bude svaka čast.Do 2017 imate vremena da osmislite spomen ploču i prilagodite je razlogu postavljanja.

maca

pre 9 godina

Koja brza pruga,kad je od nisa cik cak?
Jel to 60km/h posto je sad 20? Sta brza podrazumeva?Kroz cije selo treba da prodje brza pruga?
Bacate pare,a narod ce da grca.Dajte odmah u koncesiju,da nas ne zaduzujete bez potrebe.Kad udaris paraf,udari ga kako treba ili podvij rep

mario

pre 9 godina

I kako će onda Srbija biti kao neko središte kada je samo tranzitna ruta,središta će biti luka u Solunu tamo će dolaziti tankeri i tamo će se vršiti pretvoar robe.
Srbija ne može biti središte kada nema izlaz na more i da onda ima svoju luku kao što imaju Grčka,Hrvatska,CG,a to je nedostatak Srbiji.

dragan

pre 9 godina

Kinezu verujem, Vucicu ne verujem. Nego, nije mi jasno zasto se toliko potenciar Beograd Budimpesta, taj severni krak, kada su tu ravnice, a od Beograda na dole je zapravo katastrofa i tezi teren.

besmislena investicija

pre 9 godina

Ko se vozi vozom?? Ako idem bas u Atinu ok. Uzmem taksi pa do hotela. Ali sta cu da radim ako treba da idem 300km od Atine? renta kar? Kolko to sve kosta?? Onda ci svojim autom da idem. Evropski vozovi su toliko skupi da recimo od Haildelberga do Venecije za 4 clana karte su bile letos 1200$. Ko avion a mozda i skuplje. 10x vise nego renta kar.

bice dinar jaci od rublje

pre 9 godina

"Srbija obećava maksimalnu brzinu u projektovanju i gradnji pruge kako bi do juna 2017. godine delovi te deonice zaživeli."

Hahahahahaaha, pa bogtemazo Prokop se gradi vec 40 godina i nije ni blizu zavrsetka... Tacno, mozda ce "delovi te deonice" i zaziveti do 2017, ali delovi duzine par km maksimum. Nema sanse da se odradi ni BG-NS do 2017, a ni Zezeljev most u NS-u nece biti gotov do tada pa dalje i da hoce - ne moze.

papir trpi sve

pre 9 godina

Tako smo se naslusali i o kanalu Beograd-Solun, pa ni jedna lopata nije pokrenuta.

Ovo je jos Sloba pricao pocetkom devedesetih, a ovi ga samo kopiraju.

Prazne price, kao i cipovi, Mercedes, talasi zaspoljavanja, niko ne sme da dirne u penzije.................sve ono sto narod zeli da cuje.

Nismo u stanju ni da popravimo kuce nasim ljudima posle poplava.

objektivan

pre 9 godina

A kad se bude potpisivao sporazum o izgradnji ove pruge, pod kojim imenom ce ga potpisati Makedonija a da na taj potpis pristane Grcka ?

Dragan

pre 9 godina

Da li ispod ili pored te pruge ide plovni kanal do Soluna? Ili se pored te pruge postavljaju opticki kablovi i Zeleznice Srbije postaju vlasnik telekomunikacione mreze koja ce ostati jedina drzavna mreza, posle prodaje Telekoma.

Mile

pre 9 godina

Ludilo, za jedan dan se vreme putovanja od Beograda do Pešte povećalo za više od jednog sata. Šta će biti tek tamo u XXII veku, kada izgrade prugu?

SNS prevaranti

pre 9 godina

B92, ajde pokušajte malo da na objektivan način analizirate sve ove ugovore i sporazume i obavestite građane o čemu se ovde, ustvari, radi. Znam da vam nije lako i da vas sns pritiska. Dve stvari su očigledne, uzimamo kredite i uvaljuju nam njihovu robu(huawei i sl krševe), a mi njima jagnjiće...mi uzimamo kredite, a oni grade...da nije tužno bilo bi smešno. O ovoj pruzi još nije urađena ni studija izvodljivosti, niti znamo kako će se finansirati, ko će graditi...a vi pokazujete mapu, isto kao što ste pokazivali i mapu kanala D-M-V, od koga nema ništa...

miki

pre 9 godina

Postovani predsenice Vlade Republike Srbije,gos.Vucicu.
Ne bih hteo da upotrebim tezu rec,ali istinu ne govorite.Do Budapesta od Beograda automobilom treba nepuna cetiri sata.To znaci da cak i ta Vasa brza pruga nece biti brza za transport.Odnosno to nije ono o cemu ste najavljivali sve ovo vreme,a kamoli blizu onome sto ste danas izjavili.Vase najave postaju sve neubedljivije i preporucio bih Vam da odstupite iz Nemanjine 11.

Realista

pre 9 godina

Da li ce i jedan "projekat" naprdnjaka biti ikada objavljen koristeci se sadasnjim glagolskim vremenom umesto futurom....evo, moze i aorist. :)

samo pitam

pre 9 godina

A koliko putnika dnevno će iči tom brzom prugom između Beograda i Budimpešte? U Francuskoj i Japanu milioni putnika svakodnevno putuju brzim prugama i tamo one imaju svoje ekonomsko opravdanje.

mcmurphy

pre 9 godina

Od Beograda do Male Krsne za 30 minuta, a posle do Pozarevca jos sat vremena. Malo se salim, ali ovo je stvarno odlican projekat i jedva cekam da ga vidim na delu.

neko ko se razume

pre 9 godina

Ma nešto tu ne štima... Prvo, pruga ide na Klebiju, a ne prema Segedinu kako bi trebalo! Drugo, Institut za puteve ne može da projektuje železnicu ni po jednom osnovu! Treće, ne postoji brza pruga istovremeno za putnički i teretni saobraćaj (kako je ovde predstavljeno!) nigde na ovoj planeti...

Sasa

pre 9 godina

Opet neka karta ...kao za Juzni tok ...gledali smo kartu Kuznog toka 7 godina ...sada gledamo ovu kartu ...i uvek SAMO nada i karte ...nigde nista na kraju

Sasa

pre 9 godina

Opet neka karta ...kao za Juzni tok ...gledali smo kartu Kuznog toka 7 godina ...sada gledamo ovu kartu ...i uvek SAMO nada i karte ...nigde nista na kraju

papir trpi sve

pre 9 godina

Tako smo se naslusali i o kanalu Beograd-Solun, pa ni jedna lopata nije pokrenuta.

Ovo je jos Sloba pricao pocetkom devedesetih, a ovi ga samo kopiraju.

Prazne price, kao i cipovi, Mercedes, talasi zaspoljavanja, niko ne sme da dirne u penzije.................sve ono sto narod zeli da cuje.

Nismo u stanju ni da popravimo kuce nasim ljudima posle poplava.

Realista

pre 9 godina

Da li ce i jedan "projekat" naprdnjaka biti ikada objavljen koristeci se sadasnjim glagolskim vremenom umesto futurom....evo, moze i aorist. :)

SNS prevaranti

pre 9 godina

B92, ajde pokušajte malo da na objektivan način analizirate sve ove ugovore i sporazume i obavestite građane o čemu se ovde, ustvari, radi. Znam da vam nije lako i da vas sns pritiska. Dve stvari su očigledne, uzimamo kredite i uvaljuju nam njihovu robu(huawei i sl krševe), a mi njima jagnjiće...mi uzimamo kredite, a oni grade...da nije tužno bilo bi smešno. O ovoj pruzi još nije urađena ni studija izvodljivosti, niti znamo kako će se finansirati, ko će graditi...a vi pokazujete mapu, isto kao što ste pokazivali i mapu kanala D-M-V, od koga nema ništa...

neko ko se razume

pre 9 godina

Ma nešto tu ne štima... Prvo, pruga ide na Klebiju, a ne prema Segedinu kako bi trebalo! Drugo, Institut za puteve ne može da projektuje železnicu ni po jednom osnovu! Treće, ne postoji brza pruga istovremeno za putnički i teretni saobraćaj (kako je ovde predstavljeno!) nigde na ovoj planeti...

Željko

pre 9 godina

A koliko mostova treba sagraditi preko kanala Dunav-Morava-Vardar? Ipak tim kanalom treba da plove prekookeanski brodovi koji će da transportuju Ikarbus-Mercedes u svet, pa Mubadala čipove, kamione FAP i ZASTAVA, automobile iz fabrike u Obrenovcu, delovi za BOING avione, dovoz koksa i rude u Smederevo kao i izvoz železa. Takođe treba da se dovozi oprema za navodnjavanje Vojvodine i izvoz hrane u UAE.
E moji SNS botovi, pa zar ste već zaboravili sve ovo? Pa vi ni ugovor sa Etihadom ne možete da pokažete, a ne nešto drugo.

nislija

pre 9 godina

Da li ce i jedan "projekat" naprdnjaka biti ikada objavljen koristeci se sadasnjim glagolskim vremenom umesto futurom....evo, moze i aorist. :)
(Realista, 17. decembar 2014 17:02)

Novi juzni, tj. Potemkinov tok?
(Dragan, 17. decembar 2014 17:06)

Dragi ljudi, molim Vas da koristite samo reci koje se upotrebljavaju u Farmi i u Grandu, pruzite sansu i botovima da shvate o cemu pisete :-)

Mile

pre 9 godina

Ludilo, za jedan dan se vreme putovanja od Beograda do Pešte povećalo za više od jednog sata. Šta će biti tek tamo u XXII veku, kada izgrade prugu?

bice dinar jaci od rublje

pre 9 godina

"Srbija obećava maksimalnu brzinu u projektovanju i gradnji pruge kako bi do juna 2017. godine delovi te deonice zaživeli."

Hahahahahaaha, pa bogtemazo Prokop se gradi vec 40 godina i nije ni blizu zavrsetka... Tacno, mozda ce "delovi te deonice" i zaziveti do 2017, ali delovi duzine par km maksimum. Nema sanse da se odradi ni BG-NS do 2017, a ni Zezeljev most u NS-u nece biti gotov do tada pa dalje i da hoce - ne moze.

samo pitam

pre 9 godina

A koliko putnika dnevno će iči tom brzom prugom između Beograda i Budimpešte? U Francuskoj i Japanu milioni putnika svakodnevno putuju brzim prugama i tamo one imaju svoje ekonomsko opravdanje.

Veliki brat

pre 9 godina

Seća li se neko na našim prugama vozova koji su prevozili Zastavina vozila?

Ja sam jednom 80-ih izbrojao 72 vagona u kompoziciji, svi krcati novim automobilima iz Zastave.

Kineska automobilska industrija je već dostigla u većini segmenata Zapad, problem nastupa na evropskom tržištu je servisna mreža, dostava delova i sl.

Kinezi se spremaju za to, zakupili Pirej, sad će da krenu da grade prugu, a nama je bolje da im damo koncesiju i za prugu i za autoput. Onda neće k'o ovi naši da kopaju svaki tunel po 2-3 godine, nego će za 2-3 godine završiti celu trasu autoputa i celu prugu. Imaće i naša privreda koristi od toga, jer će biti konkurentnija zbog brže i jeftinije dostave repromaterijala i isporuke gotovih proizvoda.

A sve gde se mi pitamo i šta mi nadziremo nikad se ne završi ili bude maksimalno isfušereno. Pa evo naši radnici su radili most kod Beške, iako je iza njih stajala Alpina uzela je naše domaće firme za izvođače radova, pa šta je bilo? Da li je na osnovu samo tog jednog slučaja jasno zašto kinezi i azerbejdžanci dovode svoje radnike?

Zato što će naš radnik ceo dan da se raspravlja sa nadređenim zašto nešto treba da se radi onako kako nije predviđeno projektom, jer on bolje zna!!!

Srbija je puna onih koji sve znaju, osim da rade svoj posao kako treba.
Kao što nam se trećina stanovništva razume u fudbal bolje od fudbalskih trenera, iako ne umeju ni loptu da šutnu!

Cross

pre 9 godina

sta je sa kanalom, dokle se stiglo sa time, vucicu reaguj
(Aleksa, 17. decembar 2014 17:59)

Ovo na slici i jest trasa kanala. Pruga će ići po dnu tog kanala,
a ispod pruge cijevi južnog toka. Na kraju, pustit će se voda
u kanal, kako bi mogli ploviti brodovi.
Samo bez čuđenja, to je specijalna tehnika gradnje!

miki

pre 9 godina

Postovani predsenice Vlade Republike Srbije,gos.Vucicu.
Ne bih hteo da upotrebim tezu rec,ali istinu ne govorite.Do Budapesta od Beograda automobilom treba nepuna cetiri sata.To znaci da cak i ta Vasa brza pruga nece biti brza za transport.Odnosno to nije ono o cemu ste najavljivali sve ovo vreme,a kamoli blizu onome sto ste danas izjavili.Vase najave postaju sve neubedljivije i preporucio bih Vam da odstupite iz Nemanjine 11.

Elrond

pre 9 godina

Jeste nas Djilas ojadio, ne moze niko da porekne. Ali i drugi su nas ojadjivali, a on ostade na kraju jedini kog pamtim da je odradio neki veliki projekat do kraja. Jeste skup most, ali vredi, odradjen je. Mozemo da ga mrzimo, ali zapitajte se, da li je bolje da nas ojade i naprave makar nesto, ili da nas ojade i naprave prazan prostor, kao Velja, Krka, Mrka i kompanija, koja je i dalje na vlasti...

zeleznicar

pre 9 godina

Znaci, kraj foliranja " Beograd-Budimpesta". Kada su ovih dana razumni ljudi postavljali pitanje ekonomske logike te verzije, SNS botovi su padali u trans pravdajuci taj deo projekta jer samo tako je to moglo da se okarakterise kao SNS uspeh. Ovako, sada je jasno da je projekat kineski i da se zove Budimpesta-Atina i da, zahvaljujuci geografiji, a ne SNS-u, delom prolazi kroz Srbiju. Tako ce biti i sa svim ostalim kineskim ulaganjima. Pre ili kasnije postace jasno da je sve kineski interes, od zaposljavanja njihove radne snage do eksploatacije za plasman njihovih roba. Mi cemo zbog geografije mozda dobiti neku crkavicu, a i to je pitanje, jer, niko ne garantuje da se nece ponoviti iskustvo sa Rusima; vi nama NIS, a mi vama Juzni tok, ali, kobajagi.

Milosav

pre 9 godina

Izgleda da brza pruga prolazi kroz Beograd na vodi, onda malo paralelno sa solunskim kanalom i na kraju preko gasovoda Juzni Tok. Odmah preraspored za Velju i Mrkonju vratiti (neka nam Bakuta oprosti, otadzbina zove) da ovo vode posto oni znaju kako to treba.

dragan

pre 9 godina

Kinezu verujem, Vucicu ne verujem. Nego, nije mi jasno zasto se toliko potenciar Beograd Budimpesta, taj severni krak, kada su tu ravnice, a od Beograda na dole je zapravo katastrofa i tezi teren.

Voja Smederevac

pre 9 godina

Prošao je nama brzi voz davno, više puta ali videli ga nismo. To je bio ustvari trik. Zamenio ga kasnije jos bolji trik: Reci skok. Skok! Protutnjao Juzni Tok! Ha, 'ste ga videli? Nismo. Magija ziva sine. E sad vec dolazimo do ozbiljnih iluzionista: Ima ceeela Brza Pruga da proleti pored nas. To ni Mandrak nije radio. Napreduju trikovi danas, sve bolji do boljeg. A masa se zabavlja i aplaudira. Ali niko u transu da pita jel ima neki trik da se, ćiribu-ćiriba.. napuni prazan frizider?

zivojin

pre 9 godina

Vidim, pruga prolazi kroz Beograd na vodi. A evro vec 123 dinara. Svaki novi projekat, evro ojaca za par dinara. Guvernerka kaze da povlace novac iz nerazvijenih zemalja. A kuna i denar stabilni.

zoran

pre 9 godina

kinezi daju kredit kojim se kupuje njihova roba a projekte izvode njihovu ljudi mi smo tu samo prosta fizicka radna snaga, male koristi osimvdugova

werp690

pre 9 godina

Apsolutno verujem da ce ova pruga biti izgradjena i to u roku od dve godine,ali ne zato sto je to uspeh ove ili one vlasti vec zato sto je Kinezima bitna ova trasa! Najveca Kineska kargo kompanija je uzela Grcku luku Pirej u koncesiju na 30 godina i izuzetno ce im znaciti brza pruga koja ce povezivati Atinu-Solun-Beograd-Budimpestu-Dalje gde treba...Ne vole nas Kinezi nego im treba ta pruga,a mi ako smo pametni treba da ostanemo pri tome da nemamo novca i da ne zelimo kredite! Izgradice je Kinezi zbog njih! A ova pruga ce izuzetno biti znacajna svim stanovnicima Evrope jer ce brzo i nadam se povoljno moci da se prevezu do "Evrope".

Dragan

pre 9 godina

Da li ispod ili pored te pruge ide plovni kanal do Soluna? Ili se pored te pruge postavljaju opticki kablovi i Zeleznice Srbije postaju vlasnik telekomunikacione mreze koja ce ostati jedina drzavna mreza, posle prodaje Telekoma.

Srbija

pre 9 godina

ne moze za 2h 40 min do Budmpeste kolima? da se kladimo ?
(Aleks, 17. decembar 2014 17:52)

!! šta bre 2h 40m?
Moj Miško izvozi to za sat i po, vezanih očiju u rikverc. Pare na stol.

joe

pre 9 godina

Plovni kanal Dunav-Morava-Vardar, Beograd na vodi, Juzni Tok. Samo da i Kina izgradi prugu u roku kao ova prethodna tri projekta i nema kraja sreci i prosperitetu nama podanicima, gedzovanima... :-)

Petronije

pre 9 godina

A maketa??? Ajde veliki vodjo brzo maketu od par hiljada evra da narod to vidi. Nego, secam se da je Srbija uzela kredit od Rusije za modernizaciju pruga, stigle i masine za brzo skidanje starih i namestanje novih "pragova". Kako sada Kinezi? Zato mi i placamo desetine miliona evra penala zbog raznoraznih ne iskoriscenih kredita, ne postovanja ugovora. Neka neko objasni sta se desilo sa Ruskim ugovorom o modernizaciji pruga. I koliko cemo miliona evra morati da platimo penale? Ili je ovo jos jedna u nizu prevara vladajuce bande, kao i gomila predizbornih obecanja.

Grunf

pre 9 godina

Naravno niko nema ništa protiv lepih snova.Ne poznajem ni jednog čoveka koji ne voli da mašta.Ipak Ovo je zemlja Srbija i sve ostaje na maštanju o brzim prugama,autoputevima,gradnji elktrana,gasovodima.Mislim da svi znamo da do Budimpešte kolima se stiže za nekih 4 sata laganom vožnjom.Od 300km/h došli smo već do 200,pa se malo provlači i ideja o 140km/h.Naravno za uslove Srbije ovo je super-sonična brzina.Kao i svaka vest ova je isto nedorečena.Šta je sa transportom roba koji bi trebao da donosi najveći profit.Neka bude 2h i 40min. sata.Do Budimpešte iam nekih čini mi se 370km.Tu negde oko 150km u proseku.Opet je za nas svemirski.Ali ajde računa se tu gde će stajati, smetovi, poplave, zadržavanje na granici itd.Meni je taman ne moram da gledam kroz prozor i da ništa ne vidim.Problem je daleko ozbiljniji a to je ono čega se mi dohvatimo kako sprovedemo u delo.Kažu najznačajniji projekat u Bgd.ul.Vojvode Stepe.Pa pitajte koliko kasne?Zašto?Zašto nema podzemnih kontejnera,zašto nije zamenjena kanalizaciona i vodovodna mreža.Šta da radimo ako opet po običaju uprskamo.Da se razumemo bilo bi fenomenalno da se to uradi.Neka ide vozić i 120km/h i biće ludo za nas.Ne znam da li imamo lokomotive,vagone prilagdjene toj brzini.Putovao sam vozom od Beograda do Beća dva puta.Vagon (spavaća kola)mislio sam da će izleteti iz šina kad je pošao od Budimpešte do Beča.Kod nas je umirujuće.Ako bude svaka čast.Do 2017 imate vremena da osmislite spomen ploču i prilagodite je razlogu postavljanja.

Lazar

pre 9 godina

Kada su tu vec Kinezi da priupitam sta je bilo sa izradom Plana o izgradnji autoputa i tunela na Fruskoj Gori. Koliko me secanje sluzi, a javno je to isticano i na televiziji da ce Kinezi izraditi plan do kraja 2014.godine??? Ima li ikakvih informacija o ovom projektu???

objektivan

pre 9 godina

A kad se bude potpisivao sporazum o izgradnji ove pruge, pod kojim imenom ce ga potpisati Makedonija a da na taj potpis pristane Grcka ?

miki

pre 9 godina

Neka neko objasni sta mi osim novog zaduzivanja dobijamo,kolika je ekonomska dobit ovog projekta.Sta ja kao pojedinac imam sto ce se do Budimpeste stici za dva sata , kada nemam para za autobus do Beograda?

deki

pre 9 godina

Studija izvodljivosti na nivou osnovne škole:
Pruga košta 2 milijarde $ (sa kamatama).
Da bi se isplatila za 10 god (i onda počela da donosi pare), potrebno je da ima profit 200 mil $ godišnje.
Ako železnice imaju odličnu profitnu stopu od 10% (a ne kao sada da prave gubitke), onda treba da imaju prihod od 2 milijarde $ godišnje samo na ovoj trasi... što je inače više od svih prihoda koje imaju Železnice Srbije.
Da bi imali prihod od 2 milijarde $ godišnje, trebalo bi da prevezu robe u vrednosti od bar 20 milijardi $ ovom trasom (a zašto ne starom prugom onda), ili ekvivalent od bar 30 miliona putnika.
Dakle, kako god da okreneš, nema ekonomske opravdanosti... jer nemamo dovoljno robe i putnika da bismo zaposlili ovu železniclu.

Bili

pre 9 godina

Postovani predsenice Vlade Republike Srbije,gos.Vucicu.
Ne bih hteo da upotrebim tezu rec,ali istinu ne govorite.Do Budapesta od Beograda automobilom treba nepuna cetiri sata.To znaci da cak i ta Vasa brza pruga nece biti brza za transport.Odnosno to nije ono o cemu ste najavljivali sve ovo vreme,a kamoli blizu onome sto ste danas izjavili.Vase najave postaju sve neubedljivije i preporucio bih Vam da odstupite iz Nemanjine 11.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (miki, 17. decembar 2014 17:47)

Bas tako. Pocelo je prvo sa licitiranjem, 300km/h, za 1,5h, 30min do NS-a, pa sad sve duze i duze. Ali dobro, posle svega usoeh ce biti ako pruga uopste i bude izgradjena.

Deda Miloje

pre 9 godina

Da Kinezi ne odu do Hrvata ili Slovenaca koji vec imaju dobre pruge, nove autoputeve I vlastite luke a i clanice su EU?
Sta deda zna :))

Иван

pre 9 godina

Banat kao i uvek do sad kompletno zaobidjen... Za Banat izgleda bolje da se povezuje sa Temisvarom kad vec Beograd i Novi Sad to ne zele...

Aleksandar

pre 9 godina

Kad pogledam komentare, uopšte me ne čudi što nam je zemlja u rasulu i što nemožemo ništa da uradimo, već sve gradimo po 50 godina. Zato Kinezi dovode svoje ljude da nadgledaju radove i protok novca, jer mi ništa ne bi uradili već pokrali pare. E zato će ubuduće svi drugi biti rukovodeći kadar sem Srba, a pruga će biti završena jer će je graditi Kinezi. Da se mi pitamo, ne bi je videli ni za 100 godina. Izgradnju pruge potvrdio je premijer Kine, zato molim pljuvače ako ne mogu pomoći nemoj te zabijati klipove u točkove već uradite nešto korisno u životu. B92 objavite komentare jer mi je muka da čitam ove negativne komentare.

besmislena investicija

pre 9 godina

Ko se vozi vozom?? Ako idem bas u Atinu ok. Uzmem taksi pa do hotela. Ali sta cu da radim ako treba da idem 300km od Atine? renta kar? Kolko to sve kosta?? Onda ci svojim autom da idem. Evropski vozovi su toliko skupi da recimo od Haildelberga do Venecije za 4 clana karte su bile letos 1200$. Ko avion a mozda i skuplje. 10x vise nego renta kar.

Aleksandar

pre 9 godina

Ja ne znam sta sta ljudi vise zele..>! Da vas pitam ovde sve zajedno!? Ima li Srbija para za bilo kakve projekte...!? Nasi politicari su toliko nesposobni da ne mogu (kad bi im se dao zadatak) ni organizovan lanac kioska da otvore i da ih kontrolisu..oni ce da prave pruge!!! Lepo je sto kinezu ulazu,neka....treba se samo boriti za sto bolje uslove koliko to budemo mogli u koliko budemo u stanju da to iznesemo jer su nam gradjevinske firme kao i sve ostalo,nelikvidne,korupirane,neoragizovane! Samo nek se gradi..mogu da dodju i Kolumbijic da grade,samo da krenemo sa modernizacijom infrastrukture i svega ostalog,prugu ne mogu da iznesu iz zemlje...ali mogu kapital i sve ostalo,zato se nadam bar nekom pametnom u vladi Srbije koji ce da gleda interese kolko tolko!!!

maca

pre 9 godina

Koja brza pruga,kad je od nisa cik cak?
Jel to 60km/h posto je sad 20? Sta brza podrazumeva?Kroz cije selo treba da prodje brza pruga?
Bacate pare,a narod ce da grca.Dajte odmah u koncesiju,da nas ne zaduzujete bez potrebe.Kad udaris paraf,udari ga kako treba ili podvij rep

Bojan

pre 9 godina

90tih neko nepismen napravio gresku...pa nazvao projekat Brze pruge Srbije (BPS).
20 i kusur godina kasnije...projekat opet aktuelan..isti...razlika je samo u tome sto su se otreznili, pa ipak nece da projektuju za brzinu preko 200 km/h...iako je realno i to previse...160 km/h je dovoljno...sto se tice ravnicarskog dela....
Ostaje jedna prosto neverovatna cinjenica...sto posle dvadeset i kusur godina...niko ne sme da kaze nasim politicarima...bagro jedna nepismena...pruga ne moze da bude brza...kao sto ni put ne moze da bude brz...vozovi su krecu, a ne pruga...znaci pruga za velike brzine, a ne brza pruga.....

Cross

pre 9 godina

"Srbija obećava maksimalnu brzinu u projektovanju i gradnji pruge kako bi do juna 2017. godine delovi te deonice zaživeli."

Hahahahahaaha, pa bogtemazo Prokop se gradi vec 40 godina i nije ni blizu zavrsetka... Tacno, mozda ce "delovi te deonice" i zaziveti do 2017,
ali delovi duzine par km maksimum. Nema sanse da se odradi ni BG-NS do 2017,
a ni Zezeljev most u NS-u nece biti gotov do tada pa dalje i da hoce - ne moze.
(bice dinar jaci od rublje, 17. decembar 2014 17:32)

Ništa novo, o tome sam nedavno napisao jedan komentar (dolje)
i sve ide upravo po tom scenariju. Jedan dio ispunjen (pod navodnicima),
drugi slijede ~

Jasno prije promjene Ustava, malo natezanja u parlamentu,
malo uvjeravanja naroda, "malo velikih obećanja,
malo hvalisanja o budućnosti", malo utjeravanja straha u kosti,
malo junačkih pesama, malo demonstracija na ulicama,
malo nereda, malo prepucavanja stranaka, eto potpisivanja
i priznanja Kosova. Predivno!
(Cross, 12. decembar 2014 22:06)

jos otkad, ajoj!

pre 9 godina

A o Kosmodromu u Zarkovu ni rec?
(Razocarenje..., 17. decembar 2014 17:24)

Kosmodrom je izgradjen u Banatskom Despotovcu, a sa aerodroma u Lazarevu svakih sat vremena imas direktnu liniju Lazarevo-Frankfurt.

blabojzna

pre 9 godina

Занима ме да ли ће теретни возови ићи у "С" или "СС" режиму? На којој раздаљини ће бити станице? Која ће бити експлоатациона брзина? Ко је из струке стао иза ове студије?

Никола

pre 9 godina

Зошто Србија ја запиша Македонија на мапата како ФИРОМ ? Тоа е дело на Институтот за патишта, како српска државна инатитуција. За какво добрососедство станува збор ? Македонија е призната и од Србија и од Унгарија и од Кина како Република Македонија, па не мора да им се додворувате на Грците. Срамота ! Идиотизам !

garavi

pre 9 godina

aman više, kanali, gradovi na vodi, arapi, pruge , avioni, kamioni. ..... ko bre veruje u to? ???? znam! moja baka od 87 god. iskren da budem kune se u vučića hahahahaha.

ludak

pre 9 godina

Zar mora pruga da ide kroz NS i BG, zar nije mogla da ide od Subotice kroz Banat i onda dole Moravskom dolinom ka Makedoniji, to je najdirektnija ruta i vozovi bi mogli postizati i vece brzine....

patriota

pre 9 godina

Prosto da nepoveruješ koje gluposti mogubda pročitam od ovih lezilebovića. Prvo g-do gradiće se nova pruga,novom trasom od Bg - Velika Plana,a odatle remont postojeće kao i pravac NS, Subotica. Takve remont su uradili i Hrvati. Putnički vozovi mogu da saobraćaju do 180 km/h a teretni do 120km/h. Ko želi da zna pogledajte kada šetate nekad pored žel.stanica na teretnim vagonima piše jedna tablica i oznaka SS što znači brzine do 120 km natovareni pa piše težina koju može da nosi pri toj brzini. Drugo podsmevate se švajcarskim vouovima kažete popravite pruge,sad kada se gradi pruga ni to vam nevalja. Šta vama valja?

Dragan

pre 9 godina

@(deki, 17. decembar 2014 20:42),

isplativost svake investicije meri se i direktnim i indirektnim efekcima.

O direktnim efektima si uglavnom sve napisao (pre svega prihodi od prevoza robe i putnika i od putarine (autoputevi) a zatim dodatni prihodi od ugostiteljskih sadrzaja i prodaje robe i usluga u stanicama, itd.

Indirektni efekti mogu ali i ne moraju da budu mnogo veci od direktnih. Tu pre svega mislim na privredni razvoj u regionima kroz koja prolazi pruga ili autoput, vecu zaposlenost, manji broj saobracanjih udesa, itd.

Privatne investitore ovi indirektni efekti savrseno ne interesuju. Da li ce manje ili vise da se gine ili ce vise gradjana da bude zaposleno - njima ni iz dzepa ni u dzep. Za drzavu to ne vazi, osim ako se ne radi o nacistickoj ili talibanskoj diktaturi. Zbog toga autoput i pruga nikada ne mogu biti isplativi za privatnog investitora koliko mogu biti isplativi za drzavu.

Dragan

pre 9 godina

Brza pruga će ići najpre pored kanala Beograd-Solun, zatim jednom deonicom pored gasovoda Južni tok, a spojiće se sa beogradskim metroom ispod Beograda na vodi.

mcmurphy

pre 9 godina

Od Beograda do Male Krsne za 30 minuta, a posle do Pozarevca jos sat vremena. Malo se salim, ali ovo je stvarno odlican projekat i jedva cekam da ga vidim na delu.

Milan

pre 9 godina

Plovni kanal Dunav-Morava-Vardar, Beograd na vodi, Juzni Tok. Samo da i Kina izgradi prugu u roku kao ova prethodna tri projekta i nema kraja sreci i prosperitetu nama podanicima, gedzovanima... :-)
(joe, 17. decembar 2014 23:02)

Kina sve to može da izgradi kao što se to može videti iz njihove prakse. Problem su pre svega politički mudroseri koji to vide samo virtualno za izborne potrebe. Takve treba uvek hapsiti kad se promeni vlast.

mario

pre 9 godina

I kako će onda Srbija biti kao neko središte kada je samo tranzitna ruta,središta će biti luka u Solunu tamo će dolaziti tankeri i tamo će se vršiti pretvoar robe.
Srbija ne može biti središte kada nema izlaz na more i da onda ima svoju luku kao što imaju Grčka,Hrvatska,CG,a to je nedostatak Srbiji.

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Mozda se i uradi Bgd-Budimpesta,ali juzno od Bgd nema sanse.Bice kao i onih 150 km autoputa na K10, gradice se bar 30 godina,i svaki rezim ce iznova da sece vrpce. Jer,da nije takvih propalih projekata i propagande,sta bi otvarali pred svake izbore?

Mladen

pre 9 godina

Ta pruga je trebala da ide preko Mladenovca . Kraci je put i bar bi Mladenovac kao prigradsko naselje bio na pola sata vozom od Beograda . A mislim da jedini razlog trase na Malu Krsnu je da se zaobidje Kusadak (ko radi na zeleznici zna o cemu pricam) .

yeah

pre 9 godina

Ovo je vise nego ocigledan projekat, i mi se po svemu sudeci nista ne pitamo, ali iskreno mislim da i od ovoga nema nista, bice tu neke ne razjasnjene parcele, imovinski odnosi, vec ce se nesto naci i nista sa brzim prugama, BG-BUD se mozda i desi, ali celom duzinom nema sanse...

mike

pre 9 godina

jos samo da na granici Madjari i nasi nebudu bezobrazni i da ne zadrzavaju voz kao kad se ide autobusom pa mozda i odlucim da zamenim avion

Vladimir Pula

pre 9 godina

Ovo je sjajno, zvuci dosta uvjerljivo, vise nego ovi ostali fantomski-megalomanski projekti koji su se provlačili u vašim medijima. Ipak su se sastala tri premijera, ipak premijer Kine nije bilo ko. Ali to me zanima, sta ima tu za Kineze, zašto daju lovu i pod kojim uvjetima? Pa ne daju je jer ste im simpatični.

Vojvođanin

pre 9 godina

(werp690, 17. decembar 2014 20:16)

Konačno jedan razuman i normalan komentar. Kakvo osveženje u moru blata botovskih komentara!!! E u ovo već mogu i da poverujem. Svaka čast!!!

dragan

pre 9 godina

Studija izvodljivosti na nivou osnovne škole:
Pruga košta 2 milijarde $ (sa kamatama).
Da bi se isplatila za 10 god (i onda počela da donosi pare), potrebno je da ima profit 200 mil $ godišnje.
Ako železnice imaju odličnu profitnu stopu od 10% (a ne kao sada da prave gubitke), onda treba da imaju prihod od 2 milijarde $ godišnje samo na ovoj trasi... što je inače više od svih prihoda koje imaju Železnice Srbije.
Da bi imali prihod od 2 milijarde $ godišnje, trebalo bi da prevezu robe u vrednosti od bar 20 milijardi $ ovom trasom (a zašto ne starom prugom onda), ili ekvivalent od bar 30 miliona putnika.
Dakle, kako god da okreneš, nema ekonomske opravdanosti... jer nemamo dovoljno robe i putnika da bismo zaposlili ovu železniclu.
(deki, 17. decembar 2014 20:42)

Inace kinezi to ne prave nama jer im se svidjamo nego prave sebi prolaz na trziste EU.Ako si pratio uzeli su u zakup grcku luku,Pirej ili Solun,mada je malo falilo da to bude i neka luka u Hrvatskoj ali su se iz njima poznatih razloga odlucili za Grcku.Znaci treba im nacin za prevoz te robe dalje do Zapadne Evrope i zato je cela ova prica.E sad sracunaj njihovu proizvodnju i kolicinu robe koju Kina izvozi na evropsko trziste pa uradi svoju studiju isplativosti opet.Iskreno mislim da je cela prica o kanalu Dunav-Morava-Vardar bila u opticaju upravo zbog ove price ali im se verovatno vise isplati pruga od kanala

Boris

pre 9 godina

Kinezi trasiraju novi pravac za dostavu svoje robe tržištu EU. Pogledajte kartu i sve će vam biti jasno. Srbija se u ovom projektu našla samo zbog svog geografskog položaja (koji naravno treba što bolje iskoristiti). Jedna opcija je železnicom preko Kazahstana, Rusije, Ukrajine do EU. Druga opcija je morskim putem do Mediterana, a potom železnicom do EU. Budimpešta se jednim pogledom na kartu izdvaja kao vrlo logična tačka za buduće čvorište za dalje usmeravanje kontejnera.

Mile

pre 9 godina

@werp690
nemoj biti tako siguran. Uskoro će Kinezi i Mađari da budu obavešteni da ugovori nisu u skladu sa EU regulativom koja će biti uvedena 2032. godine i tako to...

kragujevcanin

pre 9 godina

i Kragujevac opet van svakog koloseka... Prvo ga je Tito namerno iskljucio da oslabi i podeli Srbiju, a sad ga aktuelna vlast opet iskljucuje iz svih trasa...

Sto ne prodje pruga kroz Kv ili KS, ili Kg ili SM? I nemojte samo foru o ekonomskoj neisplativosti.

Kineze bas briga da povezu Srbiju, oni samo hoce svoju robu da prevoze.

justin

pre 9 godina

Bojim se da EU neće tek tako dozvoliti izgr pruge u Mađarskoj..biće kao I sa Južnim tokom.
Ne prolazi u Evropi ono što se u Srbistanu naziva Džirlo posao:
-Dam ti kredit
-Zaposlim SVOJU radnu snagu I materijale (bez tendera )
-angažujem neke podizvođače tek da se igrate
-I lepo uzmete DA MI OTPLATITE KREDIT.
Vide će se da će I sine da uvoze iz Kine...a Smederevo,zar neko misli da će neko da kupi Smederevo.Dobar posao bi bio da Kinezi kupe Smederevi I OVDE prave sine I konstrukciju za mostove koje misle da rade.

predrag 011

pre 9 godina

jeste li culi od sredine 2015 u srbiji nezaposlenost pada na samo 8% , prosecne plate u svim sektorima ide na 900eur , a penzije oko 650eur , dobicemo deo jonskog mora kao poklon od nasih braca grka , a kinezi nam daju da nam se nadje 10milijardi dolara

igor

pre 9 godina

Odlican potez Kineza. Jeste Rusofili culi sta kaze premijer Kine-EU je najveci spoljnotrgovinski partner Kine!! Kinezi rade I osvajaju svet radom, a ne zive od I prirodnog botatstva-gasa, kojim zaradjujuju kao Bacuske!!! Svaka cast za Kinu!!

11482

pre 9 godina

Ostvarivanje ovako velikog projekta kakav je modernizacija pruge Beograd-Budimpešta olakšanje nam trgovinsku razmenu i nama i ostalim zemljama kuda pruga bude prolazila,a za nas to automatski znači opravak privrede.

JOJKE

pre 9 godina

KAKO NAM JE KOMUNIZAM SPRŽIO MOZAK !

Kako ne možete da ukapirate da Kinezi imaju gomile (čitaj: vagone bezvrednih američkih dolara) i žele da ih se što pre otarase. Te dolare nikada ne mogu da unovče i za njih dobiju pravu vrednost, a da se pri tome to razlikuje od broja 0.

Bilo šta i koliko da smo im tražili dobili bi, jer ovo je uspeh za Kineze.

Od nas (bez obzira koliko smo bedni) će uspeti da naplate i nešto, ali od Amerikanaca ništa.

Tako da Vas molim prestanite da pričate o ekonomiji, rentabilnosti, racionalnosti..., kada se ovde radi samo o nečemu što se zove: "Što se pre otarasimo od ovih bezvrednih papira (dolara), tim bolje po nas (Kineze).

Naša greška je što nismo uzeli još par stotina milijardi dolara kredita i da završimo posao. Stalno grešimo.

PS
Pitanje:
A ko će da vrati te kredite ?

Odgovor:
A ko je ikada vratio kredite !

Svi koji su to pokušali ili su smenjeni u "narodnim revolucijama" ili su ubijeni.

Srbi, tako svet funkcioniše. Uzmi kredu i sve je u redu.

Aleksandar

pre 9 godina

Guvernerka kaze da povlace novac iz nerazvijenih zemalja. A kuna i denar stabilni.
(zivojin, 17. decembar 2014 19:30)

U odnosu na nas, Makedonija, a naročito Hrvatska - nisu nerazvijene zemlje. -_-

Ovaj dan ću da pamtim dokle god još budem imao šta da jedem!

pre 9 godina

Ljudi, gotovo je, shvatio sam - sad sam konačno shvatio: Vučić je MAKETA premijera!

NekoIzMase

pre 9 godina

Inače, ne znam da li da se radujem, ili tugujem zbog ove vesti. Do sada sam do Pešte putovao 8 sati, ali sam se vozio za bagatelu. Kad izgrade ovo, možda neću putovati nikako, ako budu rebnuli astronomsku cenu.
(expert, 18. decembar 2014 10:31)

Isto sam pomislio ... Ali kapiram da će valjda, kao i svuda, biti i brzi voz, koji će biti skuplji, ali i putnički koji će saobraćati malo brže od ovog koji ide danas, zbog kvalitetnije pruge, pa će se stizati za nekih 4-5 sati, npr ...

Besmisleno je ako izgrade prugu i bude moguće putovati samo za recimo 50e u jednom pravcu ... Onda bolje avion koristiti... :)

Niko Bjelic

pre 9 godina

Odlično, sad ću lakše da stignem iz SU do Budimpešte i presednem na brzi voz kad se budem vracao za Austriju. Samo garantovano će i cene karata poskupeti :(

GlaDOS

pre 9 godina

Ma nešto tu ne štima... Prvo, pruga ide na Klebiju, a ne prema Segedinu kako bi trebalo! Drugo, Institut za puteve ne može da projektuje železnicu ni po jednom osnovu! Treće, ne postoji brza pruga istovremeno za putnički i teretni saobraćaj (kako je ovde predstavljeno!) nigde na ovoj planeti...
(neko ko se razume, 17. decembar 2014 17:36)

Medjunarodni voz ide i treba da ide za kelebiju posto je segedin van linije budimpesta- subotica. Pogledaj na mapi, naravno ako se razumes i u to :)

dzoni

pre 9 godina

Do 2020 ce biti izgradjen Bg na vodi, pruga Beograd-Budimpeshta, TE Kostolac, most preko Vinche, pochece radovi vezani za metro, bice zavrshen prokop! Zivi bili pa videli..

expert

pre 9 godina

Ludilo, za jedan dan se vreme putovanja od Beograda do Pešte povećalo za više od jednog sata. Šta će biti tek tamo u XXII veku, kada izgrade prugu?
(Mile, 17. decembar 2014 17:11)

Samo su uračunali stajanje na granici.

Inače, ne znam da li da se radujem, ili tugujem zbog ove vesti. Do sada sam do Pešte putovao 8 sati, ali sam se vozio za bagatelu. Kad izgrade ovo, možda neću putovati nikako, ako budu rebnuli astronomsku cenu.

Никола

pre 9 godina

Зошто Србија ја запиша Македонија на мапата како ФИРОМ ? Тоа е дело на Институтот за патишта, како српска државна инатитуција. За какво добрососедство станува збор ? Македонија е призната и од Србија и од Унгарија и од Кина како Република Македонија, па не мора да им се додворувате на Грците. Срамота ! Идиотизам !

mcmurphy

pre 9 godina

Od Beograda do Male Krsne za 30 minuta, a posle do Pozarevca jos sat vremena. Malo se salim, ali ovo je stvarno odlican projekat i jedva cekam da ga vidim na delu.

11482

pre 9 godina

Ostvarivanje ovako velikog projekta kakav je modernizacija pruge Beograd-Budimpešta olakšanje nam trgovinsku razmenu i nama i ostalim zemljama kuda pruga bude prolazila,a za nas to automatski znači opravak privrede.

ludak

pre 9 godina

Zar mora pruga da ide kroz NS i BG, zar nije mogla da ide od Subotice kroz Banat i onda dole Moravskom dolinom ka Makedoniji, to je najdirektnija ruta i vozovi bi mogli postizati i vece brzine....

patriota

pre 9 godina

Prosto da nepoveruješ koje gluposti mogubda pročitam od ovih lezilebovića. Prvo g-do gradiće se nova pruga,novom trasom od Bg - Velika Plana,a odatle remont postojeće kao i pravac NS, Subotica. Takve remont su uradili i Hrvati. Putnički vozovi mogu da saobraćaju do 180 km/h a teretni do 120km/h. Ko želi da zna pogledajte kada šetate nekad pored žel.stanica na teretnim vagonima piše jedna tablica i oznaka SS što znači brzine do 120 km natovareni pa piše težina koju može da nosi pri toj brzini. Drugo podsmevate se švajcarskim vouovima kažete popravite pruge,sad kada se gradi pruga ni to vam nevalja. Šta vama valja?

Sasa

pre 9 godina

Opet neka karta ...kao za Juzni tok ...gledali smo kartu Kuznog toka 7 godina ...sada gledamo ovu kartu ...i uvek SAMO nada i karte ...nigde nista na kraju

besmislena investicija

pre 9 godina

Ko se vozi vozom?? Ako idem bas u Atinu ok. Uzmem taksi pa do hotela. Ali sta cu da radim ako treba da idem 300km od Atine? renta kar? Kolko to sve kosta?? Onda ci svojim autom da idem. Evropski vozovi su toliko skupi da recimo od Haildelberga do Venecije za 4 clana karte su bile letos 1200$. Ko avion a mozda i skuplje. 10x vise nego renta kar.

Aleksandar

pre 9 godina

Kad pogledam komentare, uopšte me ne čudi što nam je zemlja u rasulu i što nemožemo ništa da uradimo, već sve gradimo po 50 godina. Zato Kinezi dovode svoje ljude da nadgledaju radove i protok novca, jer mi ništa ne bi uradili već pokrali pare. E zato će ubuduće svi drugi biti rukovodeći kadar sem Srba, a pruga će biti završena jer će je graditi Kinezi. Da se mi pitamo, ne bi je videli ni za 100 godina. Izgradnju pruge potvrdio je premijer Kine, zato molim pljuvače ako ne mogu pomoći nemoj te zabijati klipove u točkove već uradite nešto korisno u životu. B92 objavite komentare jer mi je muka da čitam ove negativne komentare.

SNS prevaranti

pre 9 godina

B92, ajde pokušajte malo da na objektivan način analizirate sve ove ugovore i sporazume i obavestite građane o čemu se ovde, ustvari, radi. Znam da vam nije lako i da vas sns pritiska. Dve stvari su očigledne, uzimamo kredite i uvaljuju nam njihovu robu(huawei i sl krševe), a mi njima jagnjiće...mi uzimamo kredite, a oni grade...da nije tužno bilo bi smešno. O ovoj pruzi još nije urađena ni studija izvodljivosti, niti znamo kako će se finansirati, ko će graditi...a vi pokazujete mapu, isto kao što ste pokazivali i mapu kanala D-M-V, od koga nema ništa...

samo pitam

pre 9 godina

A koliko putnika dnevno će iči tom brzom prugom između Beograda i Budimpešte? U Francuskoj i Japanu milioni putnika svakodnevno putuju brzim prugama i tamo one imaju svoje ekonomsko opravdanje.

papir trpi sve

pre 9 godina

Tako smo se naslusali i o kanalu Beograd-Solun, pa ni jedna lopata nije pokrenuta.

Ovo je jos Sloba pricao pocetkom devedesetih, a ovi ga samo kopiraju.

Prazne price, kao i cipovi, Mercedes, talasi zaspoljavanja, niko ne sme da dirne u penzije.................sve ono sto narod zeli da cuje.

Nismo u stanju ni da popravimo kuce nasim ljudima posle poplava.

mario

pre 9 godina

I kako će onda Srbija biti kao neko središte kada je samo tranzitna ruta,središta će biti luka u Solunu tamo će dolaziti tankeri i tamo će se vršiti pretvoar robe.
Srbija ne može biti središte kada nema izlaz na more i da onda ima svoju luku kao što imaju Grčka,Hrvatska,CG,a to je nedostatak Srbiji.

Realista

pre 9 godina

Da li ce i jedan "projekat" naprdnjaka biti ikada objavljen koristeci se sadasnjim glagolskim vremenom umesto futurom....evo, moze i aorist. :)

Иван

pre 9 godina

Banat kao i uvek do sad kompletno zaobidjen... Za Banat izgleda bolje da se povezuje sa Temisvarom kad vec Beograd i Novi Sad to ne zele...

miki

pre 9 godina

Postovani predsenice Vlade Republike Srbije,gos.Vucicu.
Ne bih hteo da upotrebim tezu rec,ali istinu ne govorite.Do Budapesta od Beograda automobilom treba nepuna cetiri sata.To znaci da cak i ta Vasa brza pruga nece biti brza za transport.Odnosno to nije ono o cemu ste najavljivali sve ovo vreme,a kamoli blizu onome sto ste danas izjavili.Vase najave postaju sve neubedljivije i preporucio bih Vam da odstupite iz Nemanjine 11.

Grunf

pre 9 godina

Naravno niko nema ništa protiv lepih snova.Ne poznajem ni jednog čoveka koji ne voli da mašta.Ipak Ovo je zemlja Srbija i sve ostaje na maštanju o brzim prugama,autoputevima,gradnji elktrana,gasovodima.Mislim da svi znamo da do Budimpešte kolima se stiže za nekih 4 sata laganom vožnjom.Od 300km/h došli smo već do 200,pa se malo provlači i ideja o 140km/h.Naravno za uslove Srbije ovo je super-sonična brzina.Kao i svaka vest ova je isto nedorečena.Šta je sa transportom roba koji bi trebao da donosi najveći profit.Neka bude 2h i 40min. sata.Do Budimpešte iam nekih čini mi se 370km.Tu negde oko 150km u proseku.Opet je za nas svemirski.Ali ajde računa se tu gde će stajati, smetovi, poplave, zadržavanje na granici itd.Meni je taman ne moram da gledam kroz prozor i da ništa ne vidim.Problem je daleko ozbiljniji a to je ono čega se mi dohvatimo kako sprovedemo u delo.Kažu najznačajniji projekat u Bgd.ul.Vojvode Stepe.Pa pitajte koliko kasne?Zašto?Zašto nema podzemnih kontejnera,zašto nije zamenjena kanalizaciona i vodovodna mreža.Šta da radimo ako opet po običaju uprskamo.Da se razumemo bilo bi fenomenalno da se to uradi.Neka ide vozić i 120km/h i biće ludo za nas.Ne znam da li imamo lokomotive,vagone prilagdjene toj brzini.Putovao sam vozom od Beograda do Beća dva puta.Vagon (spavaća kola)mislio sam da će izleteti iz šina kad je pošao od Budimpešte do Beča.Kod nas je umirujuće.Ako bude svaka čast.Do 2017 imate vremena da osmislite spomen ploču i prilagodite je razlogu postavljanja.

Mladen

pre 9 godina

Ta pruga je trebala da ide preko Mladenovca . Kraci je put i bar bi Mladenovac kao prigradsko naselje bio na pola sata vozom od Beograda . A mislim da jedini razlog trase na Malu Krsnu je da se zaobidje Kusadak (ko radi na zeleznici zna o cemu pricam) .

werp690

pre 9 godina

Apsolutno verujem da ce ova pruga biti izgradjena i to u roku od dve godine,ali ne zato sto je to uspeh ove ili one vlasti vec zato sto je Kinezima bitna ova trasa! Najveca Kineska kargo kompanija je uzela Grcku luku Pirej u koncesiju na 30 godina i izuzetno ce im znaciti brza pruga koja ce povezivati Atinu-Solun-Beograd-Budimpestu-Dalje gde treba...Ne vole nas Kinezi nego im treba ta pruga,a mi ako smo pametni treba da ostanemo pri tome da nemamo novca i da ne zelimo kredite! Izgradice je Kinezi zbog njih! A ova pruga ce izuzetno biti znacajna svim stanovnicima Evrope jer ce brzo i nadam se povoljno moci da se prevezu do "Evrope".

deki

pre 9 godina

Studija izvodljivosti na nivou osnovne škole:
Pruga košta 2 milijarde $ (sa kamatama).
Da bi se isplatila za 10 god (i onda počela da donosi pare), potrebno je da ima profit 200 mil $ godišnje.
Ako železnice imaju odličnu profitnu stopu od 10% (a ne kao sada da prave gubitke), onda treba da imaju prihod od 2 milijarde $ godišnje samo na ovoj trasi... što je inače više od svih prihoda koje imaju Železnice Srbije.
Da bi imali prihod od 2 milijarde $ godišnje, trebalo bi da prevezu robe u vrednosti od bar 20 milijardi $ ovom trasom (a zašto ne starom prugom onda), ili ekvivalent od bar 30 miliona putnika.
Dakle, kako god da okreneš, nema ekonomske opravdanosti... jer nemamo dovoljno robe i putnika da bismo zaposlili ovu železniclu.

neko ko se razume

pre 9 godina

Ma nešto tu ne štima... Prvo, pruga ide na Klebiju, a ne prema Segedinu kako bi trebalo! Drugo, Institut za puteve ne može da projektuje železnicu ni po jednom osnovu! Treće, ne postoji brza pruga istovremeno za putnički i teretni saobraćaj (kako je ovde predstavljeno!) nigde na ovoj planeti...

Cross

pre 9 godina

sta je sa kanalom, dokle se stiglo sa time, vucicu reaguj
(Aleksa, 17. decembar 2014 17:59)

Ovo na slici i jest trasa kanala. Pruga će ići po dnu tog kanala,
a ispod pruge cijevi južnog toka. Na kraju, pustit će se voda
u kanal, kako bi mogli ploviti brodovi.
Samo bez čuđenja, to je specijalna tehnika gradnje!

zeleznicar

pre 9 godina

Znaci, kraj foliranja " Beograd-Budimpesta". Kada su ovih dana razumni ljudi postavljali pitanje ekonomske logike te verzije, SNS botovi su padali u trans pravdajuci taj deo projekta jer samo tako je to moglo da se okarakterise kao SNS uspeh. Ovako, sada je jasno da je projekat kineski i da se zove Budimpesta-Atina i da, zahvaljujuci geografiji, a ne SNS-u, delom prolazi kroz Srbiju. Tako ce biti i sa svim ostalim kineskim ulaganjima. Pre ili kasnije postace jasno da je sve kineski interes, od zaposljavanja njihove radne snage do eksploatacije za plasman njihovih roba. Mi cemo zbog geografije mozda dobiti neku crkavicu, a i to je pitanje, jer, niko ne garantuje da se nece ponoviti iskustvo sa Rusima; vi nama NIS, a mi vama Juzni tok, ali, kobajagi.

nislija

pre 9 godina

Da li ce i jedan "projekat" naprdnjaka biti ikada objavljen koristeci se sadasnjim glagolskim vremenom umesto futurom....evo, moze i aorist. :)
(Realista, 17. decembar 2014 17:02)

Novi juzni, tj. Potemkinov tok?
(Dragan, 17. decembar 2014 17:06)

Dragi ljudi, molim Vas da koristite samo reci koje se upotrebljavaju u Farmi i u Grandu, pruzite sansu i botovima da shvate o cemu pisete :-)

zoran

pre 9 godina

kinezi daju kredit kojim se kupuje njihova roba a projekte izvode njihovu ljudi mi smo tu samo prosta fizicka radna snaga, male koristi osimvdugova

Željko

pre 9 godina

A koliko mostova treba sagraditi preko kanala Dunav-Morava-Vardar? Ipak tim kanalom treba da plove prekookeanski brodovi koji će da transportuju Ikarbus-Mercedes u svet, pa Mubadala čipove, kamione FAP i ZASTAVA, automobile iz fabrike u Obrenovcu, delovi za BOING avione, dovoz koksa i rude u Smederevo kao i izvoz železa. Takođe treba da se dovozi oprema za navodnjavanje Vojvodine i izvoz hrane u UAE.
E moji SNS botovi, pa zar ste već zaboravili sve ovo? Pa vi ni ugovor sa Etihadom ne možete da pokažete, a ne nešto drugo.

blabojzna

pre 9 godina

Занима ме да ли ће теретни возови ићи у "С" или "СС" режиму? На којој раздаљини ће бити станице? Која ће бити експлоатациона брзина? Ко је из струке стао иза ове студије?

Veliki brat

pre 9 godina

Seća li se neko na našim prugama vozova koji su prevozili Zastavina vozila?

Ja sam jednom 80-ih izbrojao 72 vagona u kompoziciji, svi krcati novim automobilima iz Zastave.

Kineska automobilska industrija je već dostigla u većini segmenata Zapad, problem nastupa na evropskom tržištu je servisna mreža, dostava delova i sl.

Kinezi se spremaju za to, zakupili Pirej, sad će da krenu da grade prugu, a nama je bolje da im damo koncesiju i za prugu i za autoput. Onda neće k'o ovi naši da kopaju svaki tunel po 2-3 godine, nego će za 2-3 godine završiti celu trasu autoputa i celu prugu. Imaće i naša privreda koristi od toga, jer će biti konkurentnija zbog brže i jeftinije dostave repromaterijala i isporuke gotovih proizvoda.

A sve gde se mi pitamo i šta mi nadziremo nikad se ne završi ili bude maksimalno isfušereno. Pa evo naši radnici su radili most kod Beške, iako je iza njih stajala Alpina uzela je naše domaće firme za izvođače radova, pa šta je bilo? Da li je na osnovu samo tog jednog slučaja jasno zašto kinezi i azerbejdžanci dovode svoje radnike?

Zato što će naš radnik ceo dan da se raspravlja sa nadređenim zašto nešto treba da se radi onako kako nije predviđeno projektom, jer on bolje zna!!!

Srbija je puna onih koji sve znaju, osim da rade svoj posao kako treba.
Kao što nam se trećina stanovništva razume u fudbal bolje od fudbalskih trenera, iako ne umeju ni loptu da šutnu!

kragujevcanin

pre 9 godina

i Kragujevac opet van svakog koloseka... Prvo ga je Tito namerno iskljucio da oslabi i podeli Srbiju, a sad ga aktuelna vlast opet iskljucuje iz svih trasa...

Sto ne prodje pruga kroz Kv ili KS, ili Kg ili SM? I nemojte samo foru o ekonomskoj neisplativosti.

Kineze bas briga da povezu Srbiju, oni samo hoce svoju robu da prevoze.

joe

pre 9 godina

Plovni kanal Dunav-Morava-Vardar, Beograd na vodi, Juzni Tok. Samo da i Kina izgradi prugu u roku kao ova prethodna tri projekta i nema kraja sreci i prosperitetu nama podanicima, gedzovanima... :-)

Mile

pre 9 godina

Ludilo, za jedan dan se vreme putovanja od Beograda do Pešte povećalo za više od jednog sata. Šta će biti tek tamo u XXII veku, kada izgrade prugu?

Deda Miloje

pre 9 godina

Da Kinezi ne odu do Hrvata ili Slovenaca koji vec imaju dobre pruge, nove autoputeve I vlastite luke a i clanice su EU?
Sta deda zna :))

Srbija

pre 9 godina

ne moze za 2h 40 min do Budmpeste kolima? da se kladimo ?
(Aleks, 17. decembar 2014 17:52)

!! šta bre 2h 40m?
Moj Miško izvozi to za sat i po, vezanih očiju u rikverc. Pare na stol.

maca

pre 9 godina

Koja brza pruga,kad je od nisa cik cak?
Jel to 60km/h posto je sad 20? Sta brza podrazumeva?Kroz cije selo treba da prodje brza pruga?
Bacate pare,a narod ce da grca.Dajte odmah u koncesiju,da nas ne zaduzujete bez potrebe.Kad udaris paraf,udari ga kako treba ili podvij rep

dragan

pre 9 godina

Studija izvodljivosti na nivou osnovne škole:
Pruga košta 2 milijarde $ (sa kamatama).
Da bi se isplatila za 10 god (i onda počela da donosi pare), potrebno je da ima profit 200 mil $ godišnje.
Ako železnice imaju odličnu profitnu stopu od 10% (a ne kao sada da prave gubitke), onda treba da imaju prihod od 2 milijarde $ godišnje samo na ovoj trasi... što je inače više od svih prihoda koje imaju Železnice Srbije.
Da bi imali prihod od 2 milijarde $ godišnje, trebalo bi da prevezu robe u vrednosti od bar 20 milijardi $ ovom trasom (a zašto ne starom prugom onda), ili ekvivalent od bar 30 miliona putnika.
Dakle, kako god da okreneš, nema ekonomske opravdanosti... jer nemamo dovoljno robe i putnika da bismo zaposlili ovu železniclu.
(deki, 17. decembar 2014 20:42)

Inace kinezi to ne prave nama jer im se svidjamo nego prave sebi prolaz na trziste EU.Ako si pratio uzeli su u zakup grcku luku,Pirej ili Solun,mada je malo falilo da to bude i neka luka u Hrvatskoj ali su se iz njima poznatih razloga odlucili za Grcku.Znaci treba im nacin za prevoz te robe dalje do Zapadne Evrope i zato je cela ova prica.E sad sracunaj njihovu proizvodnju i kolicinu robe koju Kina izvozi na evropsko trziste pa uradi svoju studiju isplativosti opet.Iskreno mislim da je cela prica o kanalu Dunav-Morava-Vardar bila u opticaju upravo zbog ove price ali im se verovatno vise isplati pruga od kanala

Milan

pre 9 godina

Plovni kanal Dunav-Morava-Vardar, Beograd na vodi, Juzni Tok. Samo da i Kina izgradi prugu u roku kao ova prethodna tri projekta i nema kraja sreci i prosperitetu nama podanicima, gedzovanima... :-)
(joe, 17. decembar 2014 23:02)

Kina sve to može da izgradi kao što se to može videti iz njihove prakse. Problem su pre svega politički mudroseri koji to vide samo virtualno za izborne potrebe. Takve treba uvek hapsiti kad se promeni vlast.

igor

pre 9 godina

Odlican potez Kineza. Jeste Rusofili culi sta kaze premijer Kine-EU je najveci spoljnotrgovinski partner Kine!! Kinezi rade I osvajaju svet radom, a ne zive od I prirodnog botatstva-gasa, kojim zaradjujuju kao Bacuske!!! Svaka cast za Kinu!!

Elrond

pre 9 godina

Jeste nas Djilas ojadio, ne moze niko da porekne. Ali i drugi su nas ojadjivali, a on ostade na kraju jedini kog pamtim da je odradio neki veliki projekat do kraja. Jeste skup most, ali vredi, odradjen je. Mozemo da ga mrzimo, ali zapitajte se, da li je bolje da nas ojade i naprave makar nesto, ili da nas ojade i naprave prazan prostor, kao Velja, Krka, Mrka i kompanija, koja je i dalje na vlasti...

miki

pre 9 godina

Neka neko objasni sta mi osim novog zaduzivanja dobijamo,kolika je ekonomska dobit ovog projekta.Sta ja kao pojedinac imam sto ce se do Budimpeste stici za dva sata , kada nemam para za autobus do Beograda?

JOJKE

pre 9 godina

KAKO NAM JE KOMUNIZAM SPRŽIO MOZAK !

Kako ne možete da ukapirate da Kinezi imaju gomile (čitaj: vagone bezvrednih američkih dolara) i žele da ih se što pre otarase. Te dolare nikada ne mogu da unovče i za njih dobiju pravu vrednost, a da se pri tome to razlikuje od broja 0.

Bilo šta i koliko da smo im tražili dobili bi, jer ovo je uspeh za Kineze.

Od nas (bez obzira koliko smo bedni) će uspeti da naplate i nešto, ali od Amerikanaca ništa.

Tako da Vas molim prestanite da pričate o ekonomiji, rentabilnosti, racionalnosti..., kada se ovde radi samo o nečemu što se zove: "Što se pre otarasimo od ovih bezvrednih papira (dolara), tim bolje po nas (Kineze).

Naša greška je što nismo uzeli još par stotina milijardi dolara kredita i da završimo posao. Stalno grešimo.

PS
Pitanje:
A ko će da vrati te kredite ?

Odgovor:
A ko je ikada vratio kredite !

Svi koji su to pokušali ili su smenjeni u "narodnim revolucijama" ili su ubijeni.

Srbi, tako svet funkcioniše. Uzmi kredu i sve je u redu.

Cross

pre 9 godina

"Srbija obećava maksimalnu brzinu u projektovanju i gradnji pruge kako bi do juna 2017. godine delovi te deonice zaživeli."

Hahahahahaaha, pa bogtemazo Prokop se gradi vec 40 godina i nije ni blizu zavrsetka... Tacno, mozda ce "delovi te deonice" i zaziveti do 2017,
ali delovi duzine par km maksimum. Nema sanse da se odradi ni BG-NS do 2017,
a ni Zezeljev most u NS-u nece biti gotov do tada pa dalje i da hoce - ne moze.
(bice dinar jaci od rublje, 17. decembar 2014 17:32)

Ništa novo, o tome sam nedavno napisao jedan komentar (dolje)
i sve ide upravo po tom scenariju. Jedan dio ispunjen (pod navodnicima),
drugi slijede ~

Jasno prije promjene Ustava, malo natezanja u parlamentu,
malo uvjeravanja naroda, "malo velikih obećanja,
malo hvalisanja o budućnosti", malo utjeravanja straha u kosti,
malo junačkih pesama, malo demonstracija na ulicama,
malo nereda, malo prepucavanja stranaka, eto potpisivanja
i priznanja Kosova. Predivno!
(Cross, 12. decembar 2014 22:06)

zivojin

pre 9 godina

Vidim, pruga prolazi kroz Beograd na vodi. A evro vec 123 dinara. Svaki novi projekat, evro ojaca za par dinara. Guvernerka kaze da povlace novac iz nerazvijenih zemalja. A kuna i denar stabilni.

Milosav

pre 9 godina

Izgleda da brza pruga prolazi kroz Beograd na vodi, onda malo paralelno sa solunskim kanalom i na kraju preko gasovoda Juzni Tok. Odmah preraspored za Velju i Mrkonju vratiti (neka nam Bakuta oprosti, otadzbina zove) da ovo vode posto oni znaju kako to treba.

yeah

pre 9 godina

Ovo je vise nego ocigledan projekat, i mi se po svemu sudeci nista ne pitamo, ali iskreno mislim da i od ovoga nema nista, bice tu neke ne razjasnjene parcele, imovinski odnosi, vec ce se nesto naci i nista sa brzim prugama, BG-BUD se mozda i desi, ali celom duzinom nema sanse...

Dragan

pre 9 godina

Da li ispod ili pored te pruge ide plovni kanal do Soluna? Ili se pored te pruge postavljaju opticki kablovi i Zeleznice Srbije postaju vlasnik telekomunikacione mreze koja ce ostati jedina drzavna mreza, posle prodaje Telekoma.

bice dinar jaci od rublje

pre 9 godina

"Srbija obećava maksimalnu brzinu u projektovanju i gradnji pruge kako bi do juna 2017. godine delovi te deonice zaživeli."

Hahahahahaaha, pa bogtemazo Prokop se gradi vec 40 godina i nije ni blizu zavrsetka... Tacno, mozda ce "delovi te deonice" i zaziveti do 2017, ali delovi duzine par km maksimum. Nema sanse da se odradi ni BG-NS do 2017, a ni Zezeljev most u NS-u nece biti gotov do tada pa dalje i da hoce - ne moze.

objektivan

pre 9 godina

A kad se bude potpisivao sporazum o izgradnji ove pruge, pod kojim imenom ce ga potpisati Makedonija a da na taj potpis pristane Grcka ?

Bili

pre 9 godina

Postovani predsenice Vlade Republike Srbije,gos.Vucicu.
Ne bih hteo da upotrebim tezu rec,ali istinu ne govorite.Do Budapesta od Beograda automobilom treba nepuna cetiri sata.To znaci da cak i ta Vasa brza pruga nece biti brza za transport.Odnosno to nije ono o cemu ste najavljivali sve ovo vreme,a kamoli blizu onome sto ste danas izjavili.Vase najave postaju sve neubedljivije i preporucio bih Vam da odstupite iz Nemanjine 11.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (miki, 17. decembar 2014 17:47)

Bas tako. Pocelo je prvo sa licitiranjem, 300km/h, za 1,5h, 30min do NS-a, pa sad sve duze i duze. Ali dobro, posle svega usoeh ce biti ako pruga uopste i bude izgradjena.

Petronije

pre 9 godina

A maketa??? Ajde veliki vodjo brzo maketu od par hiljada evra da narod to vidi. Nego, secam se da je Srbija uzela kredit od Rusije za modernizaciju pruga, stigle i masine za brzo skidanje starih i namestanje novih "pragova". Kako sada Kinezi? Zato mi i placamo desetine miliona evra penala zbog raznoraznih ne iskoriscenih kredita, ne postovanja ugovora. Neka neko objasni sta se desilo sa Ruskim ugovorom o modernizaciji pruga. I koliko cemo miliona evra morati da platimo penale? Ili je ovo jos jedna u nizu prevara vladajuce bande, kao i gomila predizbornih obecanja.

mike

pre 9 godina

jos samo da na granici Madjari i nasi nebudu bezobrazni i da ne zadrzavaju voz kao kad se ide autobusom pa mozda i odlucim da zamenim avion

Aleksandar

pre 9 godina

Ja ne znam sta sta ljudi vise zele..>! Da vas pitam ovde sve zajedno!? Ima li Srbija para za bilo kakve projekte...!? Nasi politicari su toliko nesposobni da ne mogu (kad bi im se dao zadatak) ni organizovan lanac kioska da otvore i da ih kontrolisu..oni ce da prave pruge!!! Lepo je sto kinezu ulazu,neka....treba se samo boriti za sto bolje uslove koliko to budemo mogli u koliko budemo u stanju da to iznesemo jer su nam gradjevinske firme kao i sve ostalo,nelikvidne,korupirane,neoragizovane! Samo nek se gradi..mogu da dodju i Kolumbijic da grade,samo da krenemo sa modernizacijom infrastrukture i svega ostalog,prugu ne mogu da iznesu iz zemlje...ali mogu kapital i sve ostalo,zato se nadam bar nekom pametnom u vladi Srbije koji ce da gleda interese kolko tolko!!!

dragan

pre 9 godina

Kinezu verujem, Vucicu ne verujem. Nego, nije mi jasno zasto se toliko potenciar Beograd Budimpesta, taj severni krak, kada su tu ravnice, a od Beograda na dole je zapravo katastrofa i tezi teren.

Voja Smederevac

pre 9 godina

Prošao je nama brzi voz davno, više puta ali videli ga nismo. To je bio ustvari trik. Zamenio ga kasnije jos bolji trik: Reci skok. Skok! Protutnjao Juzni Tok! Ha, 'ste ga videli? Nismo. Magija ziva sine. E sad vec dolazimo do ozbiljnih iluzionista: Ima ceeela Brza Pruga da proleti pored nas. To ni Mandrak nije radio. Napreduju trikovi danas, sve bolji do boljeg. A masa se zabavlja i aplaudira. Ali niko u transu da pita jel ima neki trik da se, ćiribu-ćiriba.. napuni prazan frizider?

Lazar

pre 9 godina

Kada su tu vec Kinezi da priupitam sta je bilo sa izradom Plana o izgradnji autoputa i tunela na Fruskoj Gori. Koliko me secanje sluzi, a javno je to isticano i na televiziji da ce Kinezi izraditi plan do kraja 2014.godine??? Ima li ikakvih informacija o ovom projektu???

Dragan

pre 9 godina

@(deki, 17. decembar 2014 20:42),

isplativost svake investicije meri se i direktnim i indirektnim efekcima.

O direktnim efektima si uglavnom sve napisao (pre svega prihodi od prevoza robe i putnika i od putarine (autoputevi) a zatim dodatni prihodi od ugostiteljskih sadrzaja i prodaje robe i usluga u stanicama, itd.

Indirektni efekti mogu ali i ne moraju da budu mnogo veci od direktnih. Tu pre svega mislim na privredni razvoj u regionima kroz koja prolazi pruga ili autoput, vecu zaposlenost, manji broj saobracanjih udesa, itd.

Privatne investitore ovi indirektni efekti savrseno ne interesuju. Da li ce manje ili vise da se gine ili ce vise gradjana da bude zaposleno - njima ni iz dzepa ni u dzep. Za drzavu to ne vazi, osim ako se ne radi o nacistickoj ili talibanskoj diktaturi. Zbog toga autoput i pruga nikada ne mogu biti isplativi za privatnog investitora koliko mogu biti isplativi za drzavu.

Mile

pre 9 godina

@werp690
nemoj biti tako siguran. Uskoro će Kinezi i Mađari da budu obavešteni da ugovori nisu u skladu sa EU regulativom koja će biti uvedena 2032. godine i tako to...

Vladimir Pula

pre 9 godina

Ovo je sjajno, zvuci dosta uvjerljivo, vise nego ovi ostali fantomski-megalomanski projekti koji su se provlačili u vašim medijima. Ipak su se sastala tri premijera, ipak premijer Kine nije bilo ko. Ali to me zanima, sta ima tu za Kineze, zašto daju lovu i pod kojim uvjetima? Pa ne daju je jer ste im simpatični.

garavi

pre 9 godina

aman više, kanali, gradovi na vodi, arapi, pruge , avioni, kamioni. ..... ko bre veruje u to? ???? znam! moja baka od 87 god. iskren da budem kune se u vučića hahahahaha.

Bojan

pre 9 godina

90tih neko nepismen napravio gresku...pa nazvao projekat Brze pruge Srbije (BPS).
20 i kusur godina kasnije...projekat opet aktuelan..isti...razlika je samo u tome sto su se otreznili, pa ipak nece da projektuju za brzinu preko 200 km/h...iako je realno i to previse...160 km/h je dovoljno...sto se tice ravnicarskog dela....
Ostaje jedna prosto neverovatna cinjenica...sto posle dvadeset i kusur godina...niko ne sme da kaze nasim politicarima...bagro jedna nepismena...pruga ne moze da bude brza...kao sto ni put ne moze da bude brz...vozovi su krecu, a ne pruga...znaci pruga za velike brzine, a ne brza pruga.....

justin

pre 9 godina

Bojim se da EU neće tek tako dozvoliti izgr pruge u Mađarskoj..biće kao I sa Južnim tokom.
Ne prolazi u Evropi ono što se u Srbistanu naziva Džirlo posao:
-Dam ti kredit
-Zaposlim SVOJU radnu snagu I materijale (bez tendera )
-angažujem neke podizvođače tek da se igrate
-I lepo uzmete DA MI OTPLATITE KREDIT.
Vide će se da će I sine da uvoze iz Kine...a Smederevo,zar neko misli da će neko da kupi Smederevo.Dobar posao bi bio da Kinezi kupe Smederevi I OVDE prave sine I konstrukciju za mostove koje misle da rade.

Vojvođanin

pre 9 godina

(werp690, 17. decembar 2014 20:16)

Konačno jedan razuman i normalan komentar. Kakvo osveženje u moru blata botovskih komentara!!! E u ovo već mogu i da poverujem. Svaka čast!!!

Niko Bjelic

pre 9 godina

Odlično, sad ću lakše da stignem iz SU do Budimpešte i presednem na brzi voz kad se budem vracao za Austriju. Samo garantovano će i cene karata poskupeti :(

GlaDOS

pre 9 godina

Ma nešto tu ne štima... Prvo, pruga ide na Klebiju, a ne prema Segedinu kako bi trebalo! Drugo, Institut za puteve ne može da projektuje železnicu ni po jednom osnovu! Treće, ne postoji brza pruga istovremeno za putnički i teretni saobraćaj (kako je ovde predstavljeno!) nigde na ovoj planeti...
(neko ko se razume, 17. decembar 2014 17:36)

Medjunarodni voz ide i treba da ide za kelebiju posto je segedin van linije budimpesta- subotica. Pogledaj na mapi, naravno ako se razumes i u to :)

predrag 011

pre 9 godina

jeste li culi od sredine 2015 u srbiji nezaposlenost pada na samo 8% , prosecne plate u svim sektorima ide na 900eur , a penzije oko 650eur , dobicemo deo jonskog mora kao poklon od nasih braca grka , a kinezi nam daju da nam se nadje 10milijardi dolara

Dragan

pre 9 godina

Brza pruga će ići najpre pored kanala Beograd-Solun, zatim jednom deonicom pored gasovoda Južni tok, a spojiće se sa beogradskim metroom ispod Beograda na vodi.

dzoni

pre 9 godina

Do 2020 ce biti izgradjen Bg na vodi, pruga Beograd-Budimpeshta, TE Kostolac, most preko Vinche, pochece radovi vezani za metro, bice zavrshen prokop! Zivi bili pa videli..

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Mozda se i uradi Bgd-Budimpesta,ali juzno od Bgd nema sanse.Bice kao i onih 150 km autoputa na K10, gradice se bar 30 godina,i svaki rezim ce iznova da sece vrpce. Jer,da nije takvih propalih projekata i propagande,sta bi otvarali pred svake izbore?

jos otkad, ajoj!

pre 9 godina

A o Kosmodromu u Zarkovu ni rec?
(Razocarenje..., 17. decembar 2014 17:24)

Kosmodrom je izgradjen u Banatskom Despotovcu, a sa aerodroma u Lazarevu svakih sat vremena imas direktnu liniju Lazarevo-Frankfurt.

Boris

pre 9 godina

Kinezi trasiraju novi pravac za dostavu svoje robe tržištu EU. Pogledajte kartu i sve će vam biti jasno. Srbija se u ovom projektu našla samo zbog svog geografskog položaja (koji naravno treba što bolje iskoristiti). Jedna opcija je železnicom preko Kazahstana, Rusije, Ukrajine do EU. Druga opcija je morskim putem do Mediterana, a potom železnicom do EU. Budimpešta se jednim pogledom na kartu izdvaja kao vrlo logična tačka za buduće čvorište za dalje usmeravanje kontejnera.

NekoIzMase

pre 9 godina

Inače, ne znam da li da se radujem, ili tugujem zbog ove vesti. Do sada sam do Pešte putovao 8 sati, ali sam se vozio za bagatelu. Kad izgrade ovo, možda neću putovati nikako, ako budu rebnuli astronomsku cenu.
(expert, 18. decembar 2014 10:31)

Isto sam pomislio ... Ali kapiram da će valjda, kao i svuda, biti i brzi voz, koji će biti skuplji, ali i putnički koji će saobraćati malo brže od ovog koji ide danas, zbog kvalitetnije pruge, pa će se stizati za nekih 4-5 sati, npr ...

Besmisleno je ako izgrade prugu i bude moguće putovati samo za recimo 50e u jednom pravcu ... Onda bolje avion koristiti... :)

Ovaj dan ću da pamtim dokle god još budem imao šta da jedem!

pre 9 godina

Ljudi, gotovo je, shvatio sam - sad sam konačno shvatio: Vučić je MAKETA premijera!

expert

pre 9 godina

Ludilo, za jedan dan se vreme putovanja od Beograda do Pešte povećalo za više od jednog sata. Šta će biti tek tamo u XXII veku, kada izgrade prugu?
(Mile, 17. decembar 2014 17:11)

Samo su uračunali stajanje na granici.

Inače, ne znam da li da se radujem, ili tugujem zbog ove vesti. Do sada sam do Pešte putovao 8 sati, ali sam se vozio za bagatelu. Kad izgrade ovo, možda neću putovati nikako, ako budu rebnuli astronomsku cenu.

Aleksandar

pre 9 godina

Guvernerka kaze da povlace novac iz nerazvijenih zemalja. A kuna i denar stabilni.
(zivojin, 17. decembar 2014 19:30)

U odnosu na nas, Makedonija, a naročito Hrvatska - nisu nerazvijene zemlje. -_-