Utorak, 16.12.2014.

12:27

Plaćamo 158 mil.€ obaveza Er Srbije

Javni dug Srbije biće uvećan za 19,3 milijarde dinara, koliko iznose obaveze avio-kompanije Er Srbija koje će preuzeti država.

Izvor: Beta

Plaæamo 158 mil.€ obaveza Er Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

195 Komentari

Sortiraj po:

herkules s

pre 9 godina

to nije dug,to su obaveze koje drzava mora da isplati poveriocima. Normalno je da ukoliko je vlasnik drzava , da ce drzava i da isplacuje poverioce. Ako trosimo derivate Naftne industrije Srbije onda to moramo i da isplatino NIS-u.

Remember

pre 9 godina

@ Atinac: Nije kupljen nijedan avion. Svi su uzeti u lizing i to preskup lizing, od firme u vlasnistvu supruge visokog funcionera Etihada, nekada sluzbenika JAT-a...

Viki

pre 9 godina

Kompanija je profitabilna i Srbija ima veliku korist od AIR Srbije ali se i obaveze moraju izmiriti od strane države koje su predvižene ugovorom.

CEREZIT - F 117

pre 9 godina

Naravno da drzava treba i mora odgovorno da se ponasa kada su obaveze u pitanju. Dajte vec jednom da prestanemo samo da kukamo i zalimo se, gledajmo stvari onakvim kakve jesu. Posto je JAT bio klinicki mrtav bez nade da dodje sebi, drzava u tom momentu nije imala bolje resenje da ga se resi vec na ovaj nacin.Gledano realno pa je li imao neku bolju ponudu. Svakako da nije i sva je sreca sto smo ipak nasli partnera. Objektivno JAT je bio rupa bez dna, najmladji avion 25 godina star, od ovoga ce bar nesto biti za par godina. Ne mozete samo da gurate problem pod tepih i pozajmljujete pare jednom dodje na naplatu, bolje sada nego kasnije. Pravi rezultati su tek pred nama zato kriticari molim vas za malo strpljenja.

Srdjan

pre 9 godina

Ja podrzavam razvoj "Air Serbia"-e ALI, obzirom na ovo: http://www.b92.net/biz/fokus/analiza.php?yyyy=2014&mm=12&nav_id=932938 pitam se ZASTO drzava nista ne cini da pomogne (jos uvek) domacoj aviokompaniji AVIOGENEX koja je pred gasenjem a zaposleni nisu primili 18 (OSAMNAEST) PLATA i na putu su da postanu socijalni slucajevi, sto visoko obrazovano vazduhoplovno strucno osoblje ni u jednoj drzavi sveta ne bi dozivelo.
Za pomoc AVIOGENEX-u kako bi mogao sam da posluje, jer godinama NE DOBIJA nikakve subvencije od drzave i nije na budzetu,dovoljno je manje od 1 ( jednog ) procenta ove sume ali drzava sve ignorise, pa nema ni za nase MINIMALCE a posebno ne za bilo kakvu drugu pomoc .
ZASTO nam ne pomogne i isto ovako preuzme i dugove AVIOGENEX-a,prema ISTIM drzavnim firmama-Aerodromu,Dunav osiguranju i Jat Tehnici, a suma je bukvalno smesna u poredjenju sa ovim
ZASTO ne dozvoli prodaju i strane investicije i omoguci nam da SAMI radimo i opstanemo?
ZASTO...?
Mi,35 zaposlenih, zelimo samo sansu,ili castan kraj a OVO SIGURNO NIJE TO.

Mary

pre 9 godina

Srbija je preuzela na sebe da isplati deo duga Er Srbije i tu nista nije sporno. Posle promene Zakona odnosi izmedju Er Srbije i Republike Srbije bice definisani novim ugovorom.

Atinac

pre 9 godina

zaboravili ste napisati osnovne stvari da je kupljeno deset novih aviona i da je svaka od njih u proseku košta oko 80 miliona dolara znači uloženo je praktično preko 800 miliona dolara samo u flotu letelica a Er srbija je ove godine u prvih 6 meseci imala profit od 102 miliona evra- ovo je lako proverljivo i dostupno preko interneta , svoj deo duga država srbija mora da finansira i tu nema zbora , dugoročno gledano ovo i nije neki dug i biće ga još možda sledeće godine posle toga dolazi samo profit od korišćenja nove avioflote.

Jos 3 godine...

pre 9 godina

Er Srbija ce i za 2014. imati oko 200 miliona evra gubitaka. Ali Arape to ne brine jer u ugovoru pise da ce sve dugove DO KRAJA 2016. placati gradjani Srbije. Zato se ovako bahanalisu - placaju preskupi Belvil, zaposljavaju neskolovane rodjake, sa platama u hiljadama evra. Na program poslali 500 ljudi, zaposlili 1.500... I sve ostalo sto je u komentarima receno.

hm

pre 9 godina

Ako netko misli da Er Srbija i sada posluje pozitivno taj se dobro vara. Tko zna koliko ce jos novih 'drzavnih garancija' doci na naplatu. A tu je i pitanje aerodroma gde Er Srbija ima povlasten polozaj.

glomazno

pre 9 godina

Glupo je sad zaliti se i kukati, jer se sve ovo znalo i pre 20ak godina. Ovo je kao ocekivati od slepog da progleda, mozda za nijansu uzaludnije. Jedini je problem sto stvarno ne znam sta bi bila alternativa?? Manje vise sve smo probali i nije islo, a i kada bi izgledalo kao da ima neke nade tajne sluzbe, strani i domaci neprijatelji ili ko vec su po hitnom postupku stali tome na put. Izgleda je problem u nama, dragi moji sugradjani...u nama, u nasim prijateljima, rodjacima, komsijama tj u svima onima sa pasosima Republike Srbije. Ostaje nam samo da cekamo blagodeti Beograda na vodi, zilijardi kinesko-arapskih investicija i kanalima koji ce nas konacno spojiti sa Marsom, pa cemo konacno moci precicom tamo gde jos ni NASA nije stagla. Uzdravlje!!

iPENZIONER

pre 9 godina

A da slucajno ovo nije dug Jata? (Turista, 16. decembar 2014 17:19)

Nazalost nije. Dug JATa je bio 600 miliona i on je odavno usao pre osnivanja AirSrbije. Ovaj dug je novi jer svaki AirBus iznajmljujemo za 10 miliona evra i strane pilote placamo 15000evra mesecno. Otvaramo linije sa 20-50 putnika dnevno. Ko na brimer Zagreb od ove nedelje. I to pokriva samo cenu sendvica sto dobiju u avionu.

wolf

pre 9 godina

Ovo je dobar potez. Dubioze treba rasčišćavati, kao bi Er Srbija mogla normalno da posluje. Da je mogao da se JAT proda sa ovolikim dugovima, verovatno bi već odavno bio prodat !
Budući veći promet putnika i povećan priliv poreza u budžet po tom osnovu, kompenzovaće ove transfere države prema poveriocima.

zoca

pre 9 godina

Nece da kazu da za air srbiju ne vazi smanjenje plata a da radnicima aerodroma Nikola Tesla smanjena plata i prikazani su kao
budzetski korisnici a da pri tome nijedan evro ne uzimaju iz budzeta a ujedno pune budzet Srbije!

BillyBob

pre 9 godina

Ovo će biti poslednji put da se iz državnog budžeta izdvaja novac za Er Srbiju, te u narednim godinama svi parametri ukazuju na povećanje profita kompanije i brz povraćaj sredstava. Oni koji kritikuju obaveze Srbije prema kompaniji treba da pogledaju koliko se novca izdvajalo za JAT pre partnerstva sa Etihadom.

Bjuti-bifor-Brejn-BG

pre 9 godina

Er Srbija je za ovo kratko vreme uspela da se nametne kao lider u regionu. Ova potraživanja su relativno mala s obzirom n potencijal koji ova firma ima za dalji razvoj

dr.kadzija

pre 9 godina

Bravo Vucicu. pokazao si nam kako radi najuspesnija aviokompanija, lider regiona. ovako moze da radi svaja bu..a. radis sta hoces, gubitka nema, sve preuzima drzava. stvarno sam fasciniran poslovnim rezultatima. Jos povecaj procenat koji cete uzimati penzionerima za poslovne eksperimente vlade Srbije i njenih partnera.

Bez krila

pre 9 godina

A zato su meni umanjili platu, sad je sve jasno gde curi. A mene ubedjuju kako sam ja bahati radnik javnog sektora koji treba ta radi za koru hleba da bi nam tamo 2000 i neke bilo bolje.SRAMOTA!

Onlajn

pre 9 godina

još će da dobiju i 13 platu, da da dragi moji, bakšiš na prodaji karata po smeni i do 200 evra, pa vi vidite
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (cvrc milojka, 16. decembar 2014 14:36)

Baksin na prodaji avio karata? Odakle si ti? Toga nema ni kod Busplusa! Neznam jeste li gori vi DSovi ili SNSovi botovi. Da vidimo. Bice da ste svi isti.

ostali se vole, b 92 se čita

pre 9 godina

Treba dobro razmilsiti o tome zašto država izmiruje obaveze prema kompaniji ER Srbija. Logičan odgovor je da država ima obavezu da izmiri dug, jer je dug napravljen još dok se avio-kompanija zvala JAT ervejz. Er Srbija, naslednik Jat ervejza, u vlasništvu je Vlade Srbije i kompanije Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata od 2013-te godine. Umesto što pojedinci odmah kritikuju aktuelnu vlast i premijera trebalo bi da pitaju bivšu vlast zašto je ostavila iza sebe dugove.

xl

pre 9 godina

tako otužan text,bolje da sam ga preskočio,ali kad ga već turiste na sajt,ajde....žalosna je ova zemlja sa ovakvom vladom,sa ovakvim narodom koji je je izabrao...Srećni su oni koji su bili pametni i hrabri i otišli iz ovog balkanskog blata,lepljivog i smrdljivog,i sada se negde tamo smeškaju,pomalo setno i sretno i zahvaljuju Bogu na šansi koju im dade.Da žive normalno i nemisle o politici,ratovima i lopivima...

Bgd

pre 9 godina

@(Dule, 16. decembar 2014 15:45)
Pa bio je 100% u našem vlasništvu pa je samo pravio gubitke. Dokle smo trebali da finansiramo političko-burazersku kombinatoriku i lopovluk?

mimicimi

pre 9 godina

Treba pogledati jednom istini u oči...Naravno da država treba da plaća svoje dugove iz prošlosti. Trebalo je sprečiti da do tih dugova ne dođe. Dobro je da je sada EeSrbija kompanija koja dobro posluje.

Maja

pre 9 godina

Pa ovako je mogao i JAT da nastavi da funkcionise, drzava vrati dugove i zadrzi 100% vlasnistva. Avione i onako moramo da platimo.. Ne razumem sta smo mi tu dobili?!

bolimebaszanik

pre 9 godina

Odmah da se razumemo, ugovor nije potpisan u avgustu 2013. vec nedelju dana pre nego sto ga je Vucic "prezentovao" (ne secam se tacno datuma ali nije nikakav problem proveriti). Taj novopotpisani u potpunosti menja onaj koji je potpisan u avgustu 2013. Ovaj komentar je tu da vas (B92) podseti da ne mozete i ne treba da objavljujete netacne informacije kao i podsetnik za vucka da nismo zaboravili mazanje ociju koje je napravio sa tim ugovorom!

supervisor

pre 9 godina

Pljacka decenije! Veka bre! Strasno sta smo dozvolili. Ne zaboravite da ovaj zakon vazi za sve dugove i ugovore koje je Air Serbia napravila zakljucno sa 31. 12.2013. godine. Podvlacim. Svi ugovori o leasingu "novih" aviona su navpravljeni do tog datuma. Sve otpremnine i nova oprema je nabavljena do tog datuma. Celokupan rebrending kompanije i ulaganje je uradjeno u ime Air Serbia do tog datuma. Da li to znaci da i to placaju gradjani Srbije? Sta su onda doneli iz Etihada? Sta je to Vucic ugovorio? Maglu! Jel su zato smanjenje plate, penzije i oteto od naroda. Pljacka!

billboard

pre 9 godina

Ovo će biti poslednji put da se iz državnog budžeta izdvaja novac za Er Srbiju, te u narednim godinama svi parametri ukazuju na povećanje profita kompanije i brz povraćaj sredstava. Oni koji kritikuju obaveze Srbije prema kompaniji treba da pogledaju koliko se novca izdvajalo za JAT pre partnerstva sa Etihadom.

Serbinho

pre 9 godina

Pisao sam o nelogicnostima poteza uprave Air Serbia, obzirom da kompanije ne placaju obuku kandidatima za tip aviona, famozni type rating koji je dosta skup, vec se traze da kandidati vec poseduju isti kao i iskustvo na istom.
Air Serbia je uzimala ljude bez iskustva i gurnula u vatru.
Karte iz Milana za Beograd su preskupe, letim sa Easyjet, ne znam popunjenost aviona na toj liniji, ali ako ne zadovoljava komercijalne standarde, mozda bi uprava mogla da odgovori zasto nije popunjen a moze biti ako se snizi malo cena karata.

realista

pre 9 godina

Ne treba zaboraviti da je air Serbia akcionarsko drustvo kakvo je bilo I JAT. Ko su ti akcionari? Da li je neko od sadasnjih I bivsih zaposlenih upisao akcije, ili ne daj boze, dobio dividende za iste ma kolika njihova vrednost bila? Jedino oni nisu dobili nikakve akcije koje je upisao svaki punoletni gradjanin. Da li Vam I ovo ukazuje ne nevidjenu prevaru svih nas? E, moj Sasa Radulovicu progovori o ovome. Znamo da si bio 100% u pravu

Matilda

pre 9 godina

E, sad neka SNS vraca dug za posao stoleca. Mi iz javnog servisa vec vracamo neke druge dugove, pa smo zauzeti. Ako ne vrate, necemo glasati za njih. Vidi sliku, cetiri vodoravno! Pa ce tako i biti, jer oni dug nece vratiti.

Aca

pre 9 godina

Za 49% vlasništva kapitala JAT-a, Arapi su dali 40 miliona dolara ( oko 30 miliona evra) ZAJMA! Pa to je nešto što se zna i što je i B92 pisao! Sve dugove plaćamo mi, obuku pilota u Nemačkoj, socijalni preogram, avione.... Sada ste se setili da se bunite!

mudrac

pre 9 godina

Ahahahahahaha eeee narode moj!!! Glasali ste-gledajte!
Te Vučkove šarene laže.
Pa možete li da zamislite koliko će nas tek koštati Beograd na(pod) vodom??

aaaa

pre 9 godina

Ko zna šta osim ovoga piše u tom ugovoru ...
A vreme kad treba obelodaniti ovu vest je baš u vreme samita jer će tada njoj biti posvećen 1promil medisjksog vremena ...

realista

pre 9 godina

E, dragi moji jos je Radulovic na TV b92 ukazao na stetnost ugovora po drzavu Srbiju. Niko ga nije ozbiljno shvatio, cak su ga pojedini mediji i ignorisali. Taj ugovor jos uvek nije objavljen. Sve je pod velom tajne. Vremenom će se dokazati njegove tvrdnje. Ovaj dug upravo to dokazuje, ali ne iznenzdjuje. To je ocekivano

Biznis

pre 9 godina

Sta bi bilo kada bi morali sami da rukovodimo nasim preduzecima? Mislim da najvecu stetu ovoj drzavi pricinjavaju kojakakvi direktori i burazerske šeme.
Ono cemu svi trucaju je da treba dovesti sposobno i odgovorno rukovodstvo. Ali kako to da samo stranci znaju sta je dobar menadzment? I da. Oni ce svakako najuriti tu bagru. Pa sto to ne uradi drzava pre nego dodje strani kapital? Mozda i nece biti potrebe za dokapitalizacijom od strane nekih trecih lica.

genije - sakupljac minusa

pre 9 godina

Lepo je rečeno kad je sklapan ugovor da država preuzima na sebe obaveze do 31.decembra 2013. Evo to sad stiglo na naplatu.
Šta se kog vraga sad čudite?!
Koliko je dobar ili loš takav ugovor je drugo pitanje ali ovo se znalo još od kako su pregovori počeli.
Tako smo prodali i sartid amerima za siću a mi plaćali dugove(za koji niko ne sme da pisne jer su to ameri, a oni pokupili pare, prnje i ostavili još i nove dugove).
A posle neko pominje NIS u kom su Rusi preuzeli na sebe sve dugove... Pa ispada da je plaćen mnogo više od famoznih 400 miliona...

Hejteri - umesto ispraznog trabunjanja, izadjite na izbore.

Slavisa

pre 9 godina

Svakoj propagandi jednom dođe kraj. Jednom smo mislili da smo nebeski narod, pa smo posle 10 godina shvatili da nismo. Srbija je dobila kolubarsku bitku zato što je imala obrazovane i učene Putnika i Mišića, uvežbanu vojsku i poštenog kralja. Sada imamo ljude sa kupljenim diplomama, nabeđenog i samozaljubljenog premijera. Međuttim zakone fizike, prirode i tržišta ne može da prevari čak i najbolja propaganda, ni medijski mrak. Ovo je samo prva losa u nizu vesti koje ćemo čuti. Naravno da je Radulović bio u pravu kao što će biti i za sledeće što će se desiti. Rebalans budžeta već u aprilu , najkasnije maju, promašeni prihodi za najmanje 300-500 mil evra. Racionalni ljudi na rade uporno iste stvari, a da očekuju drugačije rezultate. A do tada će najbolji student na svetu ikada i najvredniji čovek, koji nikada ne spava, da proda i Telekom i delove Eps-a i da kupi još 2 god na vlasti. Samo ne znam šta ćemo posle toga?

djurad

pre 9 godina

Ma ajde i to, dug mora da se vrati, nije sporno. JAT i aerodrom mozda idu na bolje, nesto se desava, cest sam korisnik istih. Nego mi nije jasno kako niko da odgovara za te dugove? Zna se koje radio nabavke po visestruko vecim cenama od realnih, ko je to potpisivao, i zbog cega sada mi, kroz poreze, takse, akcize, kazne, moramo da vratimo njihove lopovluke. Niko bre da odgovara u Srbiji za silne milijarde koje su ukrali na montirane tendere, radove, odrzavnja, izdavanja, stimovane cene, prodaju drzavne imovine i knogo toga. Ama bas niko da lezi u zatvoru do danas zbog toga. Nesto malo naprave marketinga, kao bice ispitano, i corak, nigde nista. Dok sada ovo kucam ko zna koliko se gde pregovara po kafanama za kojekave poslove JPa i privatnika, gde se stimuju vrednosti visestruko. Zato ne verujem ovima novima, glasao sam za njih da ne bi gledao one stare, medjutim NISTA se nije promenilo, osim agresivnijeg marketinga i cenzure novih vladara.

Flojd

pre 9 godina

Nije Etihad nista ulozio u Er Srbiju, vec su dali kredit kojim su kupljeni avioni koji se stalno kvare, jer su gori od starih JAT-ovih 10 puta. Kada je potpisan ugovor, Vucic je slavodobitno uskliknuo kako drzava vise ne mora da brine o zaposlenima u JATu, jer je to sada strana kompanija. Sada vidimo da se tim istim zaposlenima smanjuju plate kroz mere stednje koje vlada sprovodi samo prema budzetskim korisnicima. Ne znam sada sta da mislim, jeli to privatna ili drzavna firma i u cijim je ona zaista rukama. Prica se da ovaj mutni projekat; Beograd niz vodu, finansiraju Cane, Milo i jos neki krupni igraci iz regiona, a da Arapi sluze samo da zamazu oci narodu. Kao u Pavicevim humoristickim serijama, kada se Josif Tatic-jataganac lazno predstavljao kao Arapin-investitor. Plate su katastrofalne, pa tako svi piloti gledaju oglase i beze u strane kompanije, jer ovde zaradjuju oko 3000 evra, prema 7-10 hiljada preko. Inzenjeri u tehnici koji rade i trecu smenu imaju oko 40 bednih hiljada, a konkurs za stjuardese je stalno otvoren, jer zbog malih plata devojke rade neko vreme i cim steknu licencu beze preko. Sve u svemu, propast ziva.

idc

pre 9 godina

Naravno da će Država da vraća dugove koje je i napravila!
Ko bi normalan otplaćivao dugove koje nije napravio? Nije da branim sns ili bilo koga,ali što se ranije nije vodilo računa o JAT-u i zašto se tad nije kritički govorilo o ovoj tome?
JAT je, bio, doterao cara do duvana a sad je bar krenuo da bude profitabilna.
Mene samo zanima taj drugi ugovor, šta u njemu piše, i koliki procenat ima Srbija a koliko arapi.

Dule

pre 9 godina

To je ta Vučićeva firma koja radi kao nikada do sada! Sa toliko para dotiranja i JAT je mogao da nastavi uspešno da radi i da bude samo naš-100%!

Perica

pre 9 godina

Dajte narode prestanite samo da kukate i žalite se. Pa je li imao neku bolju ponudu? Onaj jat je bio rupa bez dna, najmladji avion 25 godina star, od ovoga ce bar nesto biti za par godina. Ne mozete samo da gurate problem pod tepih i pozajmljujete pare jednom dodje na naplatu, bolje sada nego kasnije.

Goran

pre 9 godina

Moram priznati da nikad nisam leteo avionom ali treba dati iz budžeta onima koji lete, njima je sigurno potrebno. Lepo je što imamo našu avio kompaniju sa državnim imenom jer to doprinosi boljem imidžu naše zemlje u svetu.

Miodrag

pre 9 godina

Dil sve boji od boljega! Zelezara za 1 din, FIAT sa kompenzacijom radnih mesta poslodavcu (citaj opet budzet!) itd...NIS mu dodje u poredjenju sa takvima kao posao milenijuma!

Mare

pre 9 godina

Joj koliko strucnjaka ovde. Etihad je samo omogucio kupovinu novih aviona, svojom kreditnom linijom, doveo svoj menadzment, obezbedio putnike, Aerodrom je postao tranzitno mesto za putnike etihada. I to je los posao? Ja imam firmu koja pravi gubitke, dodje pera i ovezbedi mi kreditnu liniju i posao, putnike u ovom slucaju i delimo PROFIT u bilo kom odnosu i to je los posao. Upravu ste zato smo ovako uspesna zemlja jer svi pravite bolje dilove. P.s. U narednih 10 godina jat bi samostalno napravio jos sto miliona gubitaka kao i sve male avio kompanije.

robertnbg

pre 9 godina

halo dobrp jutro sta je s vama ko pise ovakve gluposti kakav naslednik air srbija je jat evo kako je nastalo drugo ime jat ima direktora i taj napise odluku koja glasi donosi se danas odluka o promeni imena predizece jat se od danas zove air srbija tovse odnese u apr oni to proknjize i ime je promenejno naslednik bi znacilo da se osnuje novo preduzece a novo preduzece ne moze nigde da sleti da li vi to razumete ne mozes da poketis i kazes halo london daj pistu slecemo vec oostoje slotovi zna se ko kada sme da sleti jat ima slotove kao stara firma zato nije osnova o novo preduzece vec je doneta din a 4 papur odluka da se primeni ime dobro jutro

Mirce

pre 9 godina

Logicno je da na Srbiji bude otplata duga Jata, a ne na Etihadu. A najvaznije mi je da Srbija sada ima modernu i konkurentnu avio kompaniju koja je zauzela poziciju lidera u regionu i koja ima puno potencijala za dalju ekspanziju.

Kreker

pre 9 godina

Er Srbija je ostvarila ogroman uspeh za ovo kratko vreme, a to je činjenica. Polako postaje lider u regionu, a to je definitivno najbitnije za sve nas. Ova kompanija je dokaz da Srbija i dalje treba da sarađuje sa stranim zemljama. Moramo nastaviti saradnju sa Emiratima i u narednom periodu, u to nema sumnje.

rema

pre 9 godina

Pa u taj FIAT je uloženo oko milijardu evra od 2008. godine, a ugovor se krije. Ovo je slična priča. Pre par nedelja AV otvorio neku fabriku lekova u Vršcu gde je subvencionisao stranca sa 7.000e po radnom mestu. To je kriminal, Radulović je hteo da ukine subvencije.

vec kuku, lele

pre 9 godina

Imam neki osecaj da ce ovde cim grane prolece da se digne "kuka i motika".
I slepi progledali i gluvi poceli da cuju.
Ovi resili da ispoklanjaju i rasprodaju celu zemlju, a koliko su pokupili za sebe cuce se i to jednog lepog dana.

Sasa_Radule

pre 9 godina

Etihad ulaže 40 miliona $. Tačka. Ni dolara više. Za to dobija 49% kompanije Air Serbia.Republika Srbija ulaže imovini vrednu 200 miliona $. Od toga, samo slotovi na mnogobrojnim aerodromima vrede 80 miliona $. Nekretnine vrede još 80 miliona.Republika Srbija ulaže 82 miliona $ novog keša u formi subvencija.Republika Srbija treba da plati sve dugove JAT-a nastale pre datuma zatvaranja ugovora. Ne znamo da li je ovaj datum nastupio ili još uvek nije. Ako nije, država Srbija je i danas odgovorna za sve nove gubitke koje pravi AirSerbia.Dugovi JATA na dan 31.12.2013.godine po objavljenim zvaničnim finansijskim izveštajima iznose oko 370 miliona $. Ovaj iznos ne uključuje neobračunate kamate, niti mnoge sporove koji su u toku. Na osnovu lične karte JAT-a, sa kamatama, ovaj dug je procenjen na oko 500 miliona $.Etihad ima obavezu da da pozajmicu od 60 miliona $. To je pozajmica na koju se plaća kamata i ne predstavlja investiciju već kredit koji Air Serbia mora da vrati. Republika Srbija ima obavezu da da pozajmicu od 20 miliona $.Pored svega ovoga, AirSerbia dobija garantovan monopolski položaj, država Srbija će snositi sve troškove za otpremnine, troškove izgradnje i uređenja terminala dodeljenog AirSerbia, popust od 50% na aerodromske takse, popust od 50% na gorivo od NIS-a itd.U prvoj polovini 2013.godine, JAT je imao poslovni gubitak od oko 10 miliona evra. U drugoj polovini 2013. sa novim menadžmentom, JAT je napravio dodatni poslovni gubitak od više od 35 miliona eur

Markec78

pre 9 godina

Meni su dosadile price iz kuhinje Ds oko otplate duga nacionalne avio kompanije. Ti dugovi su napravljeni za vreme njihove vlasti kada je Jat iz godine u godinu belezio gubitke.

Vidojlo

pre 9 godina

G.dine Vučiću! Obavezan si po ustavu da ovom narodu a posebno penzionerima, Javno prezentiraš ugovor koji je pod isključivo tvojim patronatom potpisan sa avio kompanijom iz UAR. Da prezentiraš potpisani ugovor, izveštaj komisije koliko je JAT dugovao pre prodaje, koliki su novonastali dugovi nove kompanije, koje smo sve obaveze preuzeli i koliko će to penzionere da košta. Da li je dovoljno ovih 25% što si nam uzeo protiv ustavno ili ćemo morati da damo još 25%.

banev

pre 9 godina

Ako smo partneri (mislim na onu drugu stranu-da je ne spominjem), posteno je reci kolike su njene obaveze ili su oni samo pokupili profit?

Nemanja

pre 9 godina

Zasto Er Srbija nije obuhvacena umanjenjem plata zaposlenih kao svi ostali u drzavnom sektoru, obzirom da je drzava vlasnik 51% te kompanije?

Milos

pre 9 godina

Vlast jos od Slobe odrzava lazni standard u gradovima da se narod ne bi bunio a realno stanje stvari je da mi nemamo privredu niti cemo je imati jos dugo vremena i moramo da uradimo isto sto i Rumuni samo na mnogo vecem nivou jer mi nismo u EU i NATO pa niko nam nece dati pare kad bankrotiramo.

A sta su uradili Rumuni? Deurbanizaciju. Ogroman broj ljudi se vratio na selo. Zasto? Zato stu su u gradu mogli jedino da umru od gladi jer drzava nije htela vise da finasira nepostojecu privredu. I zato sad Rumunija polako staje na noge (Dacia je odlican primer). A kod nas se desila obrnuta stvar. Drzava je 1990tih placala propale fabrike i kompanije (JAT, Zastava, IMT, Sartid) iako je mogla da na kontu sankcija da kaze ljudi gotovo je i da ih sve zatvori (izgubili bi naredne izbore ali bi barem zemlju postavili na zdrav temelj).

Onda je dosao DOS koji je nastavio sa slicnom politikom jer se moglo zbog otpisa dugova i eto gde smo. Zato mi danas placamo Er Srbija i FIAT i ostale investicije umesto da nam investitori sami dolaze, ne dolaze jer niko nece da ulozi u zemlju koja je blizu propasti. Ako pak je ta zemlja spremna da im da vise nego sto moraju da uloze eto njih jer nemaju nikakav rizik.

Kalisi

pre 9 godina

Srbija je mnogo dobila privatizacijom Jata. Sada imamo avio kompanijom kojom smo ponosni, a omoguci ce i laksu i povoljniju privatizaciju Beogradskog aerodroma koji je ove godine imao rekordnu posetu.

dyin' ain't much of a livin'

pre 9 godina

uz takve troškove mogli su opušteno da ugase JAT. ili eventualno nekom da ga poklone (ako je lud) . kakvo bre plaćanje? kakve gluposti.

Я русский

pre 9 godina

Kakvi hejterski komentari. Ove obaveze nisu novi dugovi nego obaveze pre decembra 2013, sto lepo pise i u tekstu. To je deo duga JAT a koji je drzava preuzela na sebe.
(milos, 16. decembar 2014 13:40)

Хејтерски ? Какав је то онда "посао века" направио ПРЕМУДРИ ВИЗИОНАР ? Ми отплаћујемо целокупан ЈАТ-ов дуг од скоро четврт милијарде долара, улажемо још толико као депозит за изнајмљивање авиона, улажемо целокупан аеродром који вреди милијарде долара и још понешто што је обавијено велом ДРЖАВНЕ ТАЈНЕ. Ако би неко мене питао за мишљење, ја бих му рекао да би сваки продавац на било којој српској пијаци у било ком месту у Србији био у стању да направи повољнији посао. Због чега смо уопште продавали ЈАТ ако је држава имала намеру да уложи оволико новца?

Captain Carrot

pre 9 godina

Za jelku od 15 metara mora se i određena kilometraža polnog organa
ispušiti. Dobro nije samo jelka tj. nama jelka a vrlim vođama
i prvom ešalonu partijskih kadrova puni džepovi.

aleksa

pre 9 godina

Pitanje za ove sto pricaju da je ovo dug JAT-a a ne dug Air Serbia... sve i da je tako, po cemu se onda taj Ugovor razlikuje od "lopovskih privatizacija koju se podrzavali zuti" (napisano vasim recnikom da bi sto bolje razumeli). Ja sam izgledao bio naivan kad sam mislio da se kod privatizacije kupuje sve vezanu za jednu firmu- i aktiva i pasiva, i potrazivanja i dugovi.

Sve u svemu, svaka cast AV za samo nekoliko meseci predanog rada uspeo je... bojim se da cemo tek videti sta je sve uspeo.

banana republika Srbistan

pre 9 godina

ne samo sto nam uzimaju 150 miliona evra iz budzeta (a za te pare su mogli mnogo toga da urade za gradjane) nego svako od nas koji mora da leti, sada placa stotine evra vise po letu, jer je air srbija oterala konkurenciju, pa na preimer wizzair ne leti vise za oslo i brisel, a do brisel je cena bila 50e za povratnu kartu , a air srbija naplacujem +250.)I ovo i NIS je klasican cin veleizdaje.

sve same fantazije..

pre 9 godina

Tako je to kad hocemo da subvencionisemo avione JAT-AIR Serbia,automobile-FIAT,autobuse-IKARUS,kamione-FAP,zelezara-SMEDEREVO sve propast do propasti,mogli bi malo i cipove da finansijski podrzimo sto da ne kad se bacaju pare na sve strane.Samo necemo raditi ono sto je jedino logicno i od cega mozemo zaista nesto zaraditi.Koliko su para spucali u ove gluposti moglo se revitalizovati na desetine agrokombinata bez kojih ni mali poljoprivrednici uopste ne mogu funkcionisati jer su rascepkani ,mali,nepismeni nemaju kome da predaju svoje proizvode na dalju preradu.Za izvoz su suvise mali i nebitni a zadruge ne zele da formiraju jer niko nikom ne veruje ,dakle sveopsta ludnica.Da li neko u ovoj zemlji zna da izracuna vreme obrta i povratka ulozenog kapitala do stvaranja profita ili se sve radi pro forme pa sta ispadne.

NV

pre 9 godina

Izgleda da ce 2015 biti godina gde ce isplivati na videlo sve velike pljacke koje su nam se desile od 5 oktobra do danas.Bar ce AIR Srbija povecati promet zato sto ce mnogi politicari kupovati kartu u jednom pravcu.

ne cenzurisi

pre 9 godina

@Kreker, 16. decembar 2014 14:20
"Er Srbija je ostvarila ogroman uspeh" pa sad mi zbog tog "uspeha" treba da se odreknemo lecenja i penzija da bi izdrzavali "uspesnu" Er Srbiju.

@Obren, 16. decembar 2014 14:13
Koje nase dugove, nije to moj dug.
Oni ce da kupe Jat, ali da ja to platim. Pa ako ja placam onda Jat treba da bude moj.

Air Serbia je počela sa radom 26. oktobra 2013. a dugovi su iz 31. 12. 2013.

Prle

pre 9 godina

Juče je bila vest da je Er Srbija Beogradu poklonila jelku. Mnogi su, na pitanje koliko to košta, branili mALOG da je sve to poklon kompanije Er Srbija. Hajde sada udahnite, malo razmislite, i ponovo komentarišite koliko nas košta jelka.

Može biti samo je*an....

pre 9 godina

Svaki put kada budem video kako avion Er Srbije nestaje u visinama, znaću da deo mojih teško zarađenih para odlazi, tamo negde daleko, siromašnim šeicima....
U prevodu, nastavlja se Superhik sistem -" Otimaj siromašnima, daj bogatima...."
Sad kontam šta značu skraćenica SNS......
"Siromašni, Nemate Sreće".....
Nastaviće se....

hipnoza

pre 9 godina

Pitanjce za botove kad država MORA da isplaćuje dugove kako to da meni nikada neće biti isplaćen dug od 30 plata jer nema para u firmi koja je namerno dovedena do stečaja? Država, ako se to uopšte može tako nazvati isplaćuje samo onde gde njoj odgovara da se omaste.

VOJA

pre 9 godina

I da nije bilo ugovora i saradnje sa Etihadom zahvaljujuci kome danas postoji ER Srbija mi bi smo taj dug pre ili kasnije morali da vratimo, kao sto ce mo morati i sve ostale dugove da vraćamo koje smo sami tj oni koje smo glasali napravili.

Милош-Пољска

pre 9 godina

Шушка се да Ер Србија прави још веће губитке него под својим старим именом. Ово је тек почетак. За Ер Србију су такође предвиђене субвенције из буџета. Оних 50 милиона евра годишње, које су грађани Србије плаћали за ЈАТ, ће се испоставити као врло мали трошак.

Nikola

pre 9 godina

Nije dug Er Srbije nego JAT-a!!!
A tako cemo platiti i dugove SVIH srpskih banaka i SVIH javnih preduzeca u vlasnistvu Srbije!
SPS i DS sto dohvate to pokradu a ovi ne znaju ni to. Osim Dragice, Tomine.

Privrednik

pre 9 godina

Pametni arapi , Nece mladu sa dugom.Znaci i sve ostale firme od Zelezeare, FAP-a. IKARBUSA itd njihove dugove preuzima drzava kao javni dug, drugim recima otplacuju gradjani Srbije.I jos kada se uzme u obzir i obaveza drzave kroz ucesce u Air Srbiji,otplacivanje lizinga za avione ispade da je Etihad dao samo menadzment, mogucnost da se iz njihove kvote kupe novi avioni. I profit se deli uodnosu 51:49

Srdjan

pre 9 godina

Jesu ovo JATovi dugovi ili dugovi AirSrbija-e?
Kakva je ovo vest sad, ne razumem. Dogovor je napravljen, obaveze su jasne. Sta ocekuje autor ovog teksta sad da se desi? Postoji li alternativa otplati tog starog duga drustvenim preduzecima (drzava duguje samoj sebi)???
(Marko, 16. decembar 2014 13:27)
Ni meni nije jasno da li su ovo dugovi JAT-a ili AIR Serbia? Ako je ovo nova firma a Srbija je preuzela dugovanja JAT_a na sebe, kakve veze ima Air Serbia sa ovim dugovanjima? Ili je ipak tačno da je Air Serbia profitabilna jer ne plaća aerodromske usluge, kerozin po realnoj ceni i još mnogo Toga drugog?

djordje

pre 9 godina

Air Serbia ja sada profitabilna firma a do skora je samo pravila gubitke i bila rupa bez dna, i ovo je cena tih starih gubitaka, ako je država dobila dugoročne garancije za razvoj i poslovanje Air Serbia ne vidim šta je ovo loše, šta je trebalo da se uguši kompanija da više ne postoji? I posle toga bi postojali ti isti dugovi...

v stepanovic

pre 9 godina

Dosad su i srpski vrapci ukapirali osnovu srpske politike: Kad god politicar trijumfalno najavljuje fantastican uspeh 'investiranja strane kompanije u Srbiji', rezultat je uvek isti: pozitvni poeni za politicara, negativni poeni za srpsku ekonomiju i srpski narod, koji ce decenijama morati da snosi teret tog 'uspeha'

budala

pre 9 godina

Prodajem 50% mog stana u Americi pod sledecim uslovima:
stan vredi oko 250 000USD
kupac investira oko 30-35000USD da mi opremi skroz novu kuhinju i jedno kupatilo.
Ja nastavljam da placam kredit u banci od oko 150 000USD, kupac je oslobodjen placanja kredita
Za gore navedeno moze da zivi u jednoj spavacoj sobi i dobija 50% prava na vrednost stana
Ko hoce, neka mi se javi budala@vladasrbije.rs

ps. zaboravih, necu mu naplatiti ni punu cenu grejanja, nego po povoljnijoj tarifi nego sto ja sam placam. Deal?

gradjanin

pre 9 godina

A šta ste drugo očekivali od A. Vucica i njegovih istoriskih i najboljih ugovora. Samo se nadam da se naprednjackoj vlasti blizi kraj jer ovako ima da 100 godina da otplacujemo.

pppsssssss

pre 9 godina

Dno!!! Svi koji imaju kredite, kojima kasne ili su im smanjene plate, koji su nezaposleni godinama, gladni, bolesni..... u skupstinu i da traze da im drzava Srbija refinansira sva dugovanja i ceo zivot koji im je unisten ovakvim odlukama, donetim sad i ranije.
Ovako i ja mogu biti drzavnik!!!!!!
Sta svi mi imamo da placamo bahate i nestrucne politicki postavljene direktore, menadzere i njihovo lose poslovanje, ali ne na svoju stetu, jer dobro je poznato kolike su im plate i sve privilegije koje imaju!!!!
Briga me za Air Srbiju, pod kljuc i neka propadne sve zajedno sa njima- zeleznice, Eps, Kolubara......sve do kraja.

NV

pre 9 godina

Isplacujemo dug JAT-a ,dajemo nekretnine firme ,ulazemo dodatnih 80 miliona,
oterali smo low cost kompanije sa aerodroma ,iznamljujemo avione(koje placamo arapskoj komaniji) dok Etihad ulaze 40 miliona a onda delimo profit.

Vojislav

pre 9 godina

To su dugovi bivseg Jata zakljucno sa krajem prosle 2013. godine, to je u startu bilo jasno niko drugi neće da otplaćuje nase dugove koje smo sami napravili.

Scorpio

pre 9 godina

Ovo su verovatno dugovi JAT-a koje je Air Srbija preuzela po osnivanju, i drzava placa te dugove koji su napravljeni u dugom nizu godina u proslosti. Ne verujem da bi neka kompanija ulazila u partnerstvo i preuzela tudje dugove i jos ulagala novac. Normalno je da moramo svoje dugove da platimo sami.

Dalibor

pre 9 godina

Sledeće smanjenje plata i penzija će ići za dugove Zastave koje Fiat nije preuzeo, pa za Železaru, pa za RTB Bor, pa za NIS, sve dok penzioneri i radnici ne budu u obavezi da državi isplaćuju mesečnu naknadu.

Marko

pre 9 godina

Jesu ovo JATovi dugovi ili dugovi AirSrbija-e?
Kakva je ovo vest sad, ne razumem. Dogovor je napravljen, obaveze su jasne. Sta ocekuje autor ovog teksta sad da se desi? Postoji li alternativa otplati tog starog duga drustvenim preduzecima (drzava duguje samoj sebi)???

to se zove prosperitet

pre 9 godina

Dokle ćemo da izdržavamo tudju firmu? Juče Mali kaže da nas jelka na Trgu nije ništa koštala, jer je to donacija firme, a sad vidimo da tu istu firmu mi doniramo sa 150 miliona evra! Poklonite meni milion evra, daću vam za uzvrat veću i lepšu pravu jelku, a ne ono metalno čudovište.
(Bata, 16. decembar 2014 12:54)
Jelka je reklama za Air Dzihad i to se placa svuda u svetu, samo se u Beogradu besplatna reklama zove POKLON i tacka.
A Djilas vise nije ni kriminalac ni lopina jer ce ovaj sutra da umire od ponosa i srece kad bude sekao vrpcu na mostu, sa kojim nema blage veze.
Sad im je glavni problem Pajtic, jer jos tamo Vucic i njegov mozak ,Mali, nisu uspeli da zaj... sve do daske.....

miha

pre 9 godina

Pre svega to je dug Jata koji je AirSerbia nasledila, jer se kaze sa stanjem na dan 31dec2013 kada je otprilike ista i osnovana !!! Sasvim je normalno da drzava izmiruje svoje dugove , samo je jadno sto to ne rade na svoju inicijativu nego zbog Etihada.

MileDisko

pre 9 godina

Ljudi, procitajte lepo clanak. Radi se o obavezama koje su nastale zakljucno sa 31.12.2013!!! Dakle, radi se JAT-ovim dugovima, a posto je JAT bio u vlasnistvu drzave, jasno je da drzava te dugove mora da vrati (nece sigurno Vucicevi Arapi da ih vracaju). To da su to dugovi AS nije cinjenicno tacno, mada formalnopravno AS jeste pravni sledbenik JAT-a, pa otuda ovakav naslov vesti. Samo treba pazljivo citati a ne odmah u vatru...

ne cenzurisi

pre 9 godina

Sta je to 158 miliona evra za nas? Nista.
Ili onih 4 miliona evra sto smo poklonili Frezenijusu.

Uzme se malo od bolesnih, od trudnica, dece, smanje se penzije,plate lekarima pa se to pokloni bogatim Arapima ili Nemcima.
To je "proevropski".
Svetla buducnost koju vec sad zivimo.

Goran

pre 9 godina

Ima li uopste ima neka "strana investicija" koju mi ne placamo, od Beograda na vodi gde mi treba milijardu evra da ulozimo da rascistimo teren a Arapi do danas nisu ulozili nista, preko Fijata pa do zelezare gde cemo ako ikada bude prodata morati da dajemo ogromne pare da je odrzimo na vestackom disanju.

milos

pre 9 godina

Kakvi hejterski komentari. Ove obaveze nisu novi dugovi nego obaveze pre decembra 2013, sto lepo pise i u tekstu. To je deo duga JAT a koji je drzava preuzela na sebe.

VEOMA DOBRO OBAVESTEN

pre 9 godina

Tako je i moja baba mogla da preuzme JAT... Inace izmedju JATa i Aerodroma BG su isle samo fakture, nikad nije bilo ni dinara. Posto su i jedna i druga firma bile drzavne AB je jos uvek. Sa NISom je bilo slicno.. Mi zivimo maglu od 1945.

Borac

pre 9 godina

158 000 000 eura?!Toliko kosta sminka?Avionski prevoz za putnike je skuplji i jos se i preko budzeta placa za sminkeraj?!Lideri!!!Grubom racunicom se dodje do cifre od 2 000 000 000 eura godisnje koji se potrose na ocuvanje pozicija pojedinaca i kvazinacionalnih brendova i fabrika koje proizvode dobitke za pojedince a propast za Srbiju.

Prijepoljac

pre 9 godina

A ja cu da vam kazem i zasto! Nijedna privatna kompanija nije luda da kupi drugu kompaniju i placa preuvelicane i napumpane troskove.Case od 20e piksle od 50e,fotelje 2000e itd itd e sad zasto drzava pristaje da placa to?Zato sto su svi politicari umjesani u ovu aferu,i sve je to prodavano Jatu i Aerodromu preko njihovih firmi pijavica.

ovoga nema ni u crtanim filmovima

pre 9 godina

Znači Vučuić će prodati TELEKOM kako bi finasirao Air Srbiju.
Ta kompanija je nastala od JAT-a, tako što su građani srbije na svoja pleća primili dugove.
Sad ja pitam Vučića i ostale blente šta je nama potrebnije kompanija koja ostvaruje gubite ili ona koja ostvaruje profit.

Bata

pre 9 godina

Dokle ćemo da izdržavamo tudju firmu? Juče Mali kaže da nas jelka na Trgu nije ništa koštala, jer je to donacija firme, a sad vidimo da tu istu firmu mi doniramo sa 150 miliona evra! Poklonite meni milion evra, daću vam za uzvrat veću i lepšu pravu jelku, a ne ono metalno čudovište.

zimzeleni

pre 9 godina

Model srpskog uspesnog biznisa - prodas strancu, dozvolis mu da ima monopol i da uzme sav profit, a dugove preuzmes na sebe. I jos se hvalis time.

Majstori

pre 9 godina

Bravo, bravo majstori manipulacija, genijalci!
Mi smo u stvari glupa stoka koja je poverovala da se prodajom mafiJata resavamo bede , odnosno njegovog dugovanja i raznih poslovnih gubitaka u korist gradjana Srbije (naravno, koga drugoga).
Sada cemo do kraja nasih zivota placati pogresne odluke, ne samo nasih "strucnjaka" vec i brace Arapa.
Partnera, prijatelja....

yupiiii!

pre 9 godina

Ha ha, pocinju da isplivavaju delovi onog "fantasticnog ugovora!!!

Tj, Srbija placa obaveze, a Etihad ubira profit!!!

Bas je lepo biti LIDER REGIONA!!!

Srbija

pre 9 godina

Javni dug sve veci i veci
Nezaposlenost sve veca i veca
Plate sve manje i manje

Partijska kasa SNS-a sve punija i punija
Broj SNS partijskih vojnika u drzavnoj sluzbi sve veci i veci

Pravimo se da smo pametni za narod kome su ministri Vulin, Slina, Bata Gasic, Sertic a preCednik Toma Diploma

ја сам остао без текста

pre 9 godina

У години штедње кад се краду пензије, смањују плате крећу отпуштања држава финасира нечије баханалије.
Знате и неписмена баба би могла овако да води фирму.

VladaNS

pre 9 godina

Sve, ali sve što sad čitate je Radulović lepo rekao uoči prošlih izbora. Drago mi je što se sve više ljudi javno kaje što je glasalo za SNS ali nikad neću razumeti zbog čega su uopšte imali i gram nade da oni neće do kraja uništiti ovu zemlju.

Banbus

pre 9 godina

Kakav divan i uspesan ugovor sa Etihadom, 150 miliona eura iz budzeta, to jer apsolutna katastrofa. Doci ce i taj dan kada ce neko za ovo morati da odgovara.

VladaNS

pre 9 godina

Sve, ali sve što sad čitate je Radulović lepo rekao uoči prošlih izbora. Drago mi je što se sve više ljudi javno kaje što je glasalo za SNS ali nikad neću razumeti zbog čega su uopšte imali i gram nade da oni neće do kraja uništiti ovu zemlju.

Banbus

pre 9 godina

Kakav divan i uspesan ugovor sa Etihadom, 150 miliona eura iz budzeta, to jer apsolutna katastrofa. Doci ce i taj dan kada ce neko za ovo morati da odgovara.

yupiiii!

pre 9 godina

Ha ha, pocinju da isplivavaju delovi onog "fantasticnog ugovora!!!

Tj, Srbija placa obaveze, a Etihad ubira profit!!!

Bas je lepo biti LIDER REGIONA!!!

Bata

pre 9 godina

Dokle ćemo da izdržavamo tudju firmu? Juče Mali kaže da nas jelka na Trgu nije ništa koštala, jer je to donacija firme, a sad vidimo da tu istu firmu mi doniramo sa 150 miliona evra! Poklonite meni milion evra, daću vam za uzvrat veću i lepšu pravu jelku, a ne ono metalno čudovište.

Prle

pre 9 godina

Juče je bila vest da je Er Srbija Beogradu poklonila jelku. Mnogi su, na pitanje koliko to košta, branili mALOG da je sve to poklon kompanije Er Srbija. Hajde sada udahnite, malo razmislite, i ponovo komentarišite koliko nas košta jelka.

Srbija

pre 9 godina

Javni dug sve veci i veci
Nezaposlenost sve veca i veca
Plate sve manje i manje

Partijska kasa SNS-a sve punija i punija
Broj SNS partijskih vojnika u drzavnoj sluzbi sve veci i veci

Pravimo se da smo pametni za narod kome su ministri Vulin, Slina, Bata Gasic, Sertic a preCednik Toma Diploma

zimzeleni

pre 9 godina

Model srpskog uspesnog biznisa - prodas strancu, dozvolis mu da ima monopol i da uzme sav profit, a dugove preuzmes na sebe. I jos se hvalis time.

ја сам остао без текста

pre 9 godina

У години штедње кад се краду пензије, смањују плате крећу отпуштања држава финасира нечије баханалије.
Знате и неписмена баба би могла овако да води фирму.

budala

pre 9 godina

Prodajem 50% mog stana u Americi pod sledecim uslovima:
stan vredi oko 250 000USD
kupac investira oko 30-35000USD da mi opremi skroz novu kuhinju i jedno kupatilo.
Ja nastavljam da placam kredit u banci od oko 150 000USD, kupac je oslobodjen placanja kredita
Za gore navedeno moze da zivi u jednoj spavacoj sobi i dobija 50% prava na vrednost stana
Ko hoce, neka mi se javi budala@vladasrbije.rs

ps. zaboravih, necu mu naplatiti ni punu cenu grejanja, nego po povoljnijoj tarifi nego sto ja sam placam. Deal?

hipnoza

pre 9 godina

Pitanjce za botove kad država MORA da isplaćuje dugove kako to da meni nikada neće biti isplaćen dug od 30 plata jer nema para u firmi koja je namerno dovedena do stečaja? Država, ako se to uopšte može tako nazvati isplaćuje samo onde gde njoj odgovara da se omaste.

Može biti samo je*an....

pre 9 godina

Svaki put kada budem video kako avion Er Srbije nestaje u visinama, znaću da deo mojih teško zarađenih para odlazi, tamo negde daleko, siromašnim šeicima....
U prevodu, nastavlja se Superhik sistem -" Otimaj siromašnima, daj bogatima...."
Sad kontam šta značu skraćenica SNS......
"Siromašni, Nemate Sreće".....
Nastaviće se....

rema

pre 9 godina

Pa u taj FIAT je uloženo oko milijardu evra od 2008. godine, a ugovor se krije. Ovo je slična priča. Pre par nedelja AV otvorio neku fabriku lekova u Vršcu gde je subvencionisao stranca sa 7.000e po radnom mestu. To je kriminal, Radulović je hteo da ukine subvencije.

realista

pre 9 godina

E, dragi moji jos je Radulovic na TV b92 ukazao na stetnost ugovora po drzavu Srbiju. Niko ga nije ozbiljno shvatio, cak su ga pojedini mediji i ignorisali. Taj ugovor jos uvek nije objavljen. Sve je pod velom tajne. Vremenom će se dokazati njegove tvrdnje. Ovaj dug upravo to dokazuje, ali ne iznenzdjuje. To je ocekivano

Bjuti-bifor-Brejn-BG

pre 9 godina

Er Srbija je za ovo kratko vreme uspela da se nametne kao lider u regionu. Ova potraživanja su relativno mala s obzirom n potencijal koji ova firma ima za dalji razvoj

Prijepoljac

pre 9 godina

A ja cu da vam kazem i zasto! Nijedna privatna kompanija nije luda da kupi drugu kompaniju i placa preuvelicane i napumpane troskove.Case od 20e piksle od 50e,fotelje 2000e itd itd e sad zasto drzava pristaje da placa to?Zato sto su svi politicari umjesani u ovu aferu,i sve je to prodavano Jatu i Aerodromu preko njihovih firmi pijavica.

BillyBob

pre 9 godina

Ovo će biti poslednji put da se iz državnog budžeta izdvaja novac za Er Srbiju, te u narednim godinama svi parametri ukazuju na povećanje profita kompanije i brz povraćaj sredstava. Oni koji kritikuju obaveze Srbije prema kompaniji treba da pogledaju koliko se novca izdvajalo za JAT pre partnerstva sa Etihadom.

Dalibor

pre 9 godina

Sledeće smanjenje plata i penzija će ići za dugove Zastave koje Fiat nije preuzeo, pa za Železaru, pa za RTB Bor, pa za NIS, sve dok penzioneri i radnici ne budu u obavezi da državi isplaćuju mesečnu naknadu.

Nemanja

pre 9 godina

Zasto Er Srbija nije obuhvacena umanjenjem plata zaposlenih kao svi ostali u drzavnom sektoru, obzirom da je drzava vlasnik 51% te kompanije?

Slavisa

pre 9 godina

Svakoj propagandi jednom dođe kraj. Jednom smo mislili da smo nebeski narod, pa smo posle 10 godina shvatili da nismo. Srbija je dobila kolubarsku bitku zato što je imala obrazovane i učene Putnika i Mišića, uvežbanu vojsku i poštenog kralja. Sada imamo ljude sa kupljenim diplomama, nabeđenog i samozaljubljenog premijera. Međuttim zakone fizike, prirode i tržišta ne može da prevari čak i najbolja propaganda, ni medijski mrak. Ovo je samo prva losa u nizu vesti koje ćemo čuti. Naravno da je Radulović bio u pravu kao što će biti i za sledeće što će se desiti. Rebalans budžeta već u aprilu , najkasnije maju, promašeni prihodi za najmanje 300-500 mil evra. Racionalni ljudi na rade uporno iste stvari, a da očekuju drugačije rezultate. A do tada će najbolji student na svetu ikada i najvredniji čovek, koji nikada ne spava, da proda i Telekom i delove Eps-a i da kupi još 2 god na vlasti. Samo ne znam šta ćemo posle toga?

Flojd

pre 9 godina

Nije Etihad nista ulozio u Er Srbiju, vec su dali kredit kojim su kupljeni avioni koji se stalno kvare, jer su gori od starih JAT-ovih 10 puta. Kada je potpisan ugovor, Vucic je slavodobitno uskliknuo kako drzava vise ne mora da brine o zaposlenima u JATu, jer je to sada strana kompanija. Sada vidimo da se tim istim zaposlenima smanjuju plate kroz mere stednje koje vlada sprovodi samo prema budzetskim korisnicima. Ne znam sada sta da mislim, jeli to privatna ili drzavna firma i u cijim je ona zaista rukama. Prica se da ovaj mutni projekat; Beograd niz vodu, finansiraju Cane, Milo i jos neki krupni igraci iz regiona, a da Arapi sluze samo da zamazu oci narodu. Kao u Pavicevim humoristickim serijama, kada se Josif Tatic-jataganac lazno predstavljao kao Arapin-investitor. Plate su katastrofalne, pa tako svi piloti gledaju oglase i beze u strane kompanije, jer ovde zaradjuju oko 3000 evra, prema 7-10 hiljada preko. Inzenjeri u tehnici koji rade i trecu smenu imaju oko 40 bednih hiljada, a konkurs za stjuardese je stalno otvoren, jer zbog malih plata devojke rade neko vreme i cim steknu licencu beze preko. Sve u svemu, propast ziva.

v stepanovic

pre 9 godina

Dosad su i srpski vrapci ukapirali osnovu srpske politike: Kad god politicar trijumfalno najavljuje fantastican uspeh 'investiranja strane kompanije u Srbiji', rezultat je uvek isti: pozitvni poeni za politicara, negativni poeni za srpsku ekonomiju i srpski narod, koji ce decenijama morati da snosi teret tog 'uspeha'

Sasa_Radule

pre 9 godina

Etihad ulaže 40 miliona $. Tačka. Ni dolara više. Za to dobija 49% kompanije Air Serbia.Republika Srbija ulaže imovini vrednu 200 miliona $. Od toga, samo slotovi na mnogobrojnim aerodromima vrede 80 miliona $. Nekretnine vrede još 80 miliona.Republika Srbija ulaže 82 miliona $ novog keša u formi subvencija.Republika Srbija treba da plati sve dugove JAT-a nastale pre datuma zatvaranja ugovora. Ne znamo da li je ovaj datum nastupio ili još uvek nije. Ako nije, država Srbija je i danas odgovorna za sve nove gubitke koje pravi AirSerbia.Dugovi JATA na dan 31.12.2013.godine po objavljenim zvaničnim finansijskim izveštajima iznose oko 370 miliona $. Ovaj iznos ne uključuje neobračunate kamate, niti mnoge sporove koji su u toku. Na osnovu lične karte JAT-a, sa kamatama, ovaj dug je procenjen na oko 500 miliona $.Etihad ima obavezu da da pozajmicu od 60 miliona $. To je pozajmica na koju se plaća kamata i ne predstavlja investiciju već kredit koji Air Serbia mora da vrati. Republika Srbija ima obavezu da da pozajmicu od 20 miliona $.Pored svega ovoga, AirSerbia dobija garantovan monopolski položaj, država Srbija će snositi sve troškove za otpremnine, troškove izgradnje i uređenja terminala dodeljenog AirSerbia, popust od 50% na aerodromske takse, popust od 50% na gorivo od NIS-a itd.U prvoj polovini 2013.godine, JAT je imao poslovni gubitak od oko 10 miliona evra. U drugoj polovini 2013. sa novim menadžmentom, JAT je napravio dodatni poslovni gubitak od više od 35 miliona eur

Majstori

pre 9 godina

Bravo, bravo majstori manipulacija, genijalci!
Mi smo u stvari glupa stoka koja je poverovala da se prodajom mafiJata resavamo bede , odnosno njegovog dugovanja i raznih poslovnih gubitaka u korist gradjana Srbije (naravno, koga drugoga).
Sada cemo do kraja nasih zivota placati pogresne odluke, ne samo nasih "strucnjaka" vec i brace Arapa.
Partnera, prijatelja....

ovoga nema ni u crtanim filmovima

pre 9 godina

Znači Vučuić će prodati TELEKOM kako bi finasirao Air Srbiju.
Ta kompanija je nastala od JAT-a, tako što su građani srbije na svoja pleća primili dugove.
Sad ja pitam Vučića i ostale blente šta je nama potrebnije kompanija koja ostvaruje gubite ili ona koja ostvaruje profit.

mudrac

pre 9 godina

Ahahahahahaha eeee narode moj!!! Glasali ste-gledajte!
Te Vučkove šarene laže.
Pa možete li da zamislite koliko će nas tek koštati Beograd na(pod) vodom??

Borac

pre 9 godina

158 000 000 eura?!Toliko kosta sminka?Avionski prevoz za putnike je skuplji i jos se i preko budzeta placa za sminkeraj?!Lideri!!!Grubom racunicom se dodje do cifre od 2 000 000 000 eura godisnje koji se potrose na ocuvanje pozicija pojedinaca i kvazinacionalnih brendova i fabrika koje proizvode dobitke za pojedince a propast za Srbiju.

pppsssssss

pre 9 godina

Dno!!! Svi koji imaju kredite, kojima kasne ili su im smanjene plate, koji su nezaposleni godinama, gladni, bolesni..... u skupstinu i da traze da im drzava Srbija refinansira sva dugovanja i ceo zivot koji im je unisten ovakvim odlukama, donetim sad i ranije.
Ovako i ja mogu biti drzavnik!!!!!!
Sta svi mi imamo da placamo bahate i nestrucne politicki postavljene direktore, menadzere i njihovo lose poslovanje, ali ne na svoju stetu, jer dobro je poznato kolike su im plate i sve privilegije koje imaju!!!!
Briga me za Air Srbiju, pod kljuc i neka propadne sve zajedno sa njima- zeleznice, Eps, Kolubara......sve do kraja.

ne cenzurisi

pre 9 godina

Sta je to 158 miliona evra za nas? Nista.
Ili onih 4 miliona evra sto smo poklonili Frezenijusu.

Uzme se malo od bolesnih, od trudnica, dece, smanje se penzije,plate lekarima pa se to pokloni bogatim Arapima ili Nemcima.
To je "proevropski".
Svetla buducnost koju vec sad zivimo.

NV

pre 9 godina

Isplacujemo dug JAT-a ,dajemo nekretnine firme ,ulazemo dodatnih 80 miliona,
oterali smo low cost kompanije sa aerodroma ,iznamljujemo avione(koje placamo arapskoj komaniji) dok Etihad ulaze 40 miliona a onda delimo profit.

to se zove prosperitet

pre 9 godina

Dokle ćemo da izdržavamo tudju firmu? Juče Mali kaže da nas jelka na Trgu nije ništa koštala, jer je to donacija firme, a sad vidimo da tu istu firmu mi doniramo sa 150 miliona evra! Poklonite meni milion evra, daću vam za uzvrat veću i lepšu pravu jelku, a ne ono metalno čudovište.
(Bata, 16. decembar 2014 12:54)
Jelka je reklama za Air Dzihad i to se placa svuda u svetu, samo se u Beogradu besplatna reklama zove POKLON i tacka.
A Djilas vise nije ni kriminalac ni lopina jer ce ovaj sutra da umire od ponosa i srece kad bude sekao vrpcu na mostu, sa kojim nema blage veze.
Sad im je glavni problem Pajtic, jer jos tamo Vucic i njegov mozak ,Mali, nisu uspeli da zaj... sve do daske.....

gradjanin

pre 9 godina

A šta ste drugo očekivali od A. Vucica i njegovih istoriskih i najboljih ugovora. Samo se nadam da se naprednjackoj vlasti blizi kraj jer ovako ima da 100 godina da otplacujemo.

Goran

pre 9 godina

Ima li uopste ima neka "strana investicija" koju mi ne placamo, od Beograda na vodi gde mi treba milijardu evra da ulozimo da rascistimo teren a Arapi do danas nisu ulozili nista, preko Fijata pa do zelezare gde cemo ako ikada bude prodata morati da dajemo ogromne pare da je odrzimo na vestackom disanju.

ostali se vole, b 92 se čita

pre 9 godina

Treba dobro razmilsiti o tome zašto država izmiruje obaveze prema kompaniji ER Srbija. Logičan odgovor je da država ima obavezu da izmiri dug, jer je dug napravljen još dok se avio-kompanija zvala JAT ervejz. Er Srbija, naslednik Jat ervejza, u vlasništvu je Vlade Srbije i kompanije Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata od 2013-te godine. Umesto što pojedinci odmah kritikuju aktuelnu vlast i premijera trebalo bi da pitaju bivšu vlast zašto je ostavila iza sebe dugove.

VEOMA DOBRO OBAVESTEN

pre 9 godina

Tako je i moja baba mogla da preuzme JAT... Inace izmedju JATa i Aerodroma BG su isle samo fakture, nikad nije bilo ni dinara. Posto su i jedna i druga firma bile drzavne AB je jos uvek. Sa NISom je bilo slicno.. Mi zivimo maglu od 1945.

Aca

pre 9 godina

Za 49% vlasništva kapitala JAT-a, Arapi su dali 40 miliona dolara ( oko 30 miliona evra) ZAJMA! Pa to je nešto što se zna i što je i B92 pisao! Sve dugove plaćamo mi, obuku pilota u Nemačkoj, socijalni preogram, avione.... Sada ste se setili da se bunite!

Dule

pre 9 godina

To je ta Vučićeva firma koja radi kao nikada do sada! Sa toliko para dotiranja i JAT je mogao da nastavi uspešno da radi i da bude samo naš-100%!

billboard

pre 9 godina

Ovo će biti poslednji put da se iz državnog budžeta izdvaja novac za Er Srbiju, te u narednim godinama svi parametri ukazuju na povećanje profita kompanije i brz povraćaj sredstava. Oni koji kritikuju obaveze Srbije prema kompaniji treba da pogledaju koliko se novca izdvajalo za JAT pre partnerstva sa Etihadom.

dr.kadzija

pre 9 godina

Bravo Vucicu. pokazao si nam kako radi najuspesnija aviokompanija, lider regiona. ovako moze da radi svaja bu..a. radis sta hoces, gubitka nema, sve preuzima drzava. stvarno sam fasciniran poslovnim rezultatima. Jos povecaj procenat koji cete uzimati penzionerima za poslovne eksperimente vlade Srbije i njenih partnera.

milos

pre 9 godina

Kakvi hejterski komentari. Ove obaveze nisu novi dugovi nego obaveze pre decembra 2013, sto lepo pise i u tekstu. To je deo duga JAT a koji je drzava preuzela na sebe.

Милош-Пољска

pre 9 godina

Шушка се да Ер Србија прави још веће губитке него под својим старим именом. Ово је тек почетак. За Ер Србију су такође предвиђене субвенције из буџета. Оних 50 милиона евра годишње, које су грађани Србије плаћали за ЈАТ, ће се испоставити као врло мали трошак.

Captain Carrot

pre 9 godina

Za jelku od 15 metara mora se i određena kilometraža polnog organa
ispušiti. Dobro nije samo jelka tj. nama jelka a vrlim vođama
i prvom ešalonu partijskih kadrova puni džepovi.

Bgd

pre 9 godina

@(Dule, 16. decembar 2014 15:45)
Pa bio je 100% u našem vlasništvu pa je samo pravio gubitke. Dokle smo trebali da finansiramo političko-burazersku kombinatoriku i lopovluk?

Perica

pre 9 godina

Dajte narode prestanite samo da kukate i žalite se. Pa je li imao neku bolju ponudu? Onaj jat je bio rupa bez dna, najmladji avion 25 godina star, od ovoga ce bar nesto biti za par godina. Ne mozete samo da gurate problem pod tepih i pozajmljujete pare jednom dodje na naplatu, bolje sada nego kasnije.

Maja

pre 9 godina

Pa ovako je mogao i JAT da nastavi da funkcionise, drzava vrati dugove i zadrzi 100% vlasnistva. Avione i onako moramo da platimo.. Ne razumem sta smo mi tu dobili?!

Vidojlo

pre 9 godina

G.dine Vučiću! Obavezan si po ustavu da ovom narodu a posebno penzionerima, Javno prezentiraš ugovor koji je pod isključivo tvojim patronatom potpisan sa avio kompanijom iz UAR. Da prezentiraš potpisani ugovor, izveštaj komisije koliko je JAT dugovao pre prodaje, koliki su novonastali dugovi nove kompanije, koje smo sve obaveze preuzeli i koliko će to penzionere da košta. Da li je dovoljno ovih 25% što si nam uzeo protiv ustavno ili ćemo morati da damo još 25%.

wolf

pre 9 godina

Ovo je dobar potez. Dubioze treba rasčišćavati, kao bi Er Srbija mogla normalno da posluje. Da je mogao da se JAT proda sa ovolikim dugovima, verovatno bi već odavno bio prodat !
Budući veći promet putnika i povećan priliv poreza u budžet po tom osnovu, kompenzovaće ove transfere države prema poveriocima.

banana republika Srbistan

pre 9 godina

ne samo sto nam uzimaju 150 miliona evra iz budzeta (a za te pare su mogli mnogo toga da urade za gradjane) nego svako od nas koji mora da leti, sada placa stotine evra vise po letu, jer je air srbija oterala konkurenciju, pa na preimer wizzair ne leti vise za oslo i brisel, a do brisel je cena bila 50e za povratnu kartu , a air srbija naplacujem +250.)I ovo i NIS je klasican cin veleizdaje.

Milos

pre 9 godina

Vlast jos od Slobe odrzava lazni standard u gradovima da se narod ne bi bunio a realno stanje stvari je da mi nemamo privredu niti cemo je imati jos dugo vremena i moramo da uradimo isto sto i Rumuni samo na mnogo vecem nivou jer mi nismo u EU i NATO pa niko nam nece dati pare kad bankrotiramo.

A sta su uradili Rumuni? Deurbanizaciju. Ogroman broj ljudi se vratio na selo. Zasto? Zato stu su u gradu mogli jedino da umru od gladi jer drzava nije htela vise da finasira nepostojecu privredu. I zato sad Rumunija polako staje na noge (Dacia je odlican primer). A kod nas se desila obrnuta stvar. Drzava je 1990tih placala propale fabrike i kompanije (JAT, Zastava, IMT, Sartid) iako je mogla da na kontu sankcija da kaze ljudi gotovo je i da ih sve zatvori (izgubili bi naredne izbore ali bi barem zemlju postavili na zdrav temelj).

Onda je dosao DOS koji je nastavio sa slicnom politikom jer se moglo zbog otpisa dugova i eto gde smo. Zato mi danas placamo Er Srbija i FIAT i ostale investicije umesto da nam investitori sami dolaze, ne dolaze jer niko nece da ulozi u zemlju koja je blizu propasti. Ako pak je ta zemlja spremna da im da vise nego sto moraju da uloze eto njih jer nemaju nikakav rizik.

idc

pre 9 godina

Naravno da će Država da vraća dugove koje je i napravila!
Ko bi normalan otplaćivao dugove koje nije napravio? Nije da branim sns ili bilo koga,ali što se ranije nije vodilo računa o JAT-u i zašto se tad nije kritički govorilo o ovoj tome?
JAT je, bio, doterao cara do duvana a sad je bar krenuo da bude profitabilna.
Mene samo zanima taj drugi ugovor, šta u njemu piše, i koliki procenat ima Srbija a koliko arapi.

vec kuku, lele

pre 9 godina

Imam neki osecaj da ce ovde cim grane prolece da se digne "kuka i motika".
I slepi progledali i gluvi poceli da cuju.
Ovi resili da ispoklanjaju i rasprodaju celu zemlju, a koliko su pokupili za sebe cuce se i to jednog lepog dana.

MileDisko

pre 9 godina

Ljudi, procitajte lepo clanak. Radi se o obavezama koje su nastale zakljucno sa 31.12.2013!!! Dakle, radi se JAT-ovim dugovima, a posto je JAT bio u vlasnistvu drzave, jasno je da drzava te dugove mora da vrati (nece sigurno Vucicevi Arapi da ih vracaju). To da su to dugovi AS nije cinjenicno tacno, mada formalnopravno AS jeste pravni sledbenik JAT-a, pa otuda ovakav naslov vesti. Samo treba pazljivo citati a ne odmah u vatru...

Goran

pre 9 godina

Moram priznati da nikad nisam leteo avionom ali treba dati iz budžeta onima koji lete, njima je sigurno potrebno. Lepo je što imamo našu avio kompaniju sa državnim imenom jer to doprinosi boljem imidžu naše zemlje u svetu.

miha

pre 9 godina

Pre svega to je dug Jata koji je AirSerbia nasledila, jer se kaze sa stanjem na dan 31dec2013 kada je otprilike ista i osnovana !!! Sasvim je normalno da drzava izmiruje svoje dugove , samo je jadno sto to ne rade na svoju inicijativu nego zbog Etihada.

Я русский

pre 9 godina

Kakvi hejterski komentari. Ove obaveze nisu novi dugovi nego obaveze pre decembra 2013, sto lepo pise i u tekstu. To je deo duga JAT a koji je drzava preuzela na sebe.
(milos, 16. decembar 2014 13:40)

Хејтерски ? Какав је то онда "посао века" направио ПРЕМУДРИ ВИЗИОНАР ? Ми отплаћујемо целокупан ЈАТ-ов дуг од скоро четврт милијарде долара, улажемо још толико као депозит за изнајмљивање авиона, улажемо целокупан аеродром који вреди милијарде долара и још понешто што је обавијено велом ДРЖАВНЕ ТАЈНЕ. Ако би неко мене питао за мишљење, ја бих му рекао да би сваки продавац на било којој српској пијаци у било ком месту у Србији био у стању да направи повољнији посао. Због чега смо уопште продавали ЈАТ ако је држава имала намеру да уложи оволико новца?

mimicimi

pre 9 godina

Treba pogledati jednom istini u oči...Naravno da država treba da plaća svoje dugove iz prošlosti. Trebalo je sprečiti da do tih dugova ne dođe. Dobro je da je sada EeSrbija kompanija koja dobro posluje.

ne cenzurisi

pre 9 godina

@Kreker, 16. decembar 2014 14:20
"Er Srbija je ostvarila ogroman uspeh" pa sad mi zbog tog "uspeha" treba da se odreknemo lecenja i penzija da bi izdrzavali "uspesnu" Er Srbiju.

@Obren, 16. decembar 2014 14:13
Koje nase dugove, nije to moj dug.
Oni ce da kupe Jat, ali da ja to platim. Pa ako ja placam onda Jat treba da bude moj.

Air Serbia je počela sa radom 26. oktobra 2013. a dugovi su iz 31. 12. 2013.

djordje

pre 9 godina

Air Serbia ja sada profitabilna firma a do skora je samo pravila gubitke i bila rupa bez dna, i ovo je cena tih starih gubitaka, ako je država dobila dugoročne garancije za razvoj i poslovanje Air Serbia ne vidim šta je ovo loše, šta je trebalo da se uguši kompanija da više ne postoji? I posle toga bi postojali ti isti dugovi...

NV

pre 9 godina

Izgleda da ce 2015 biti godina gde ce isplivati na videlo sve velike pljacke koje su nam se desile od 5 oktobra do danas.Bar ce AIR Srbija povecati promet zato sto ce mnogi politicari kupovati kartu u jednom pravcu.

Miodrag

pre 9 godina

Dil sve boji od boljega! Zelezara za 1 din, FIAT sa kompenzacijom radnih mesta poslodavcu (citaj opet budzet!) itd...NIS mu dodje u poredjenju sa takvima kao posao milenijuma!

aleksa

pre 9 godina

Pitanje za ove sto pricaju da je ovo dug JAT-a a ne dug Air Serbia... sve i da je tako, po cemu se onda taj Ugovor razlikuje od "lopovskih privatizacija koju se podrzavali zuti" (napisano vasim recnikom da bi sto bolje razumeli). Ja sam izgledao bio naivan kad sam mislio da se kod privatizacije kupuje sve vezanu za jednu firmu- i aktiva i pasiva, i potrazivanja i dugovi.

Sve u svemu, svaka cast AV za samo nekoliko meseci predanog rada uspeo je... bojim se da cemo tek videti sta je sve uspeo.

sve same fantazije..

pre 9 godina

Tako je to kad hocemo da subvencionisemo avione JAT-AIR Serbia,automobile-FIAT,autobuse-IKARUS,kamione-FAP,zelezara-SMEDEREVO sve propast do propasti,mogli bi malo i cipove da finansijski podrzimo sto da ne kad se bacaju pare na sve strane.Samo necemo raditi ono sto je jedino logicno i od cega mozemo zaista nesto zaraditi.Koliko su para spucali u ove gluposti moglo se revitalizovati na desetine agrokombinata bez kojih ni mali poljoprivrednici uopste ne mogu funkcionisati jer su rascepkani ,mali,nepismeni nemaju kome da predaju svoje proizvode na dalju preradu.Za izvoz su suvise mali i nebitni a zadruge ne zele da formiraju jer niko nikom ne veruje ,dakle sveopsta ludnica.Da li neko u ovoj zemlji zna da izracuna vreme obrta i povratka ulozenog kapitala do stvaranja profita ili se sve radi pro forme pa sta ispadne.

Vojislav

pre 9 godina

To su dugovi bivseg Jata zakljucno sa krajem prosle 2013. godine, to je u startu bilo jasno niko drugi neće da otplaćuje nase dugove koje smo sami napravili.

iPENZIONER

pre 9 godina

A da slucajno ovo nije dug Jata? (Turista, 16. decembar 2014 17:19)

Nazalost nije. Dug JATa je bio 600 miliona i on je odavno usao pre osnivanja AirSrbije. Ovaj dug je novi jer svaki AirBus iznajmljujemo za 10 miliona evra i strane pilote placamo 15000evra mesecno. Otvaramo linije sa 20-50 putnika dnevno. Ko na brimer Zagreb od ove nedelje. I to pokriva samo cenu sendvica sto dobiju u avionu.

dyin' ain't much of a livin'

pre 9 godina

uz takve troškove mogli su opušteno da ugase JAT. ili eventualno nekom da ga poklone (ako je lud) . kakvo bre plaćanje? kakve gluposti.

Scorpio

pre 9 godina

Ovo su verovatno dugovi JAT-a koje je Air Srbija preuzela po osnivanju, i drzava placa te dugove koji su napravljeni u dugom nizu godina u proslosti. Ne verujem da bi neka kompanija ulazila u partnerstvo i preuzela tudje dugove i jos ulagala novac. Normalno je da moramo svoje dugove da platimo sami.

Privrednik

pre 9 godina

Pametni arapi , Nece mladu sa dugom.Znaci i sve ostale firme od Zelezeare, FAP-a. IKARBUSA itd njihove dugove preuzima drzava kao javni dug, drugim recima otplacuju gradjani Srbije.I jos kada se uzme u obzir i obaveza drzave kroz ucesce u Air Srbiji,otplacivanje lizinga za avione ispade da je Etihad dao samo menadzment, mogucnost da se iz njihove kvote kupe novi avioni. I profit se deli uodnosu 51:49

aaaa

pre 9 godina

Ko zna šta osim ovoga piše u tom ugovoru ...
A vreme kad treba obelodaniti ovu vest je baš u vreme samita jer će tada njoj biti posvećen 1promil medisjksog vremena ...

hm

pre 9 godina

Ako netko misli da Er Srbija i sada posluje pozitivno taj se dobro vara. Tko zna koliko ce jos novih 'drzavnih garancija' doci na naplatu. A tu je i pitanje aerodroma gde Er Srbija ima povlasten polozaj.

Mare

pre 9 godina

Joj koliko strucnjaka ovde. Etihad je samo omogucio kupovinu novih aviona, svojom kreditnom linijom, doveo svoj menadzment, obezbedio putnike, Aerodrom je postao tranzitno mesto za putnike etihada. I to je los posao? Ja imam firmu koja pravi gubitke, dodje pera i ovezbedi mi kreditnu liniju i posao, putnike u ovom slucaju i delimo PROFIT u bilo kom odnosu i to je los posao. Upravu ste zato smo ovako uspesna zemlja jer svi pravite bolje dilove. P.s. U narednih 10 godina jat bi samostalno napravio jos sto miliona gubitaka kao i sve male avio kompanije.

supervisor

pre 9 godina

Pljacka decenije! Veka bre! Strasno sta smo dozvolili. Ne zaboravite da ovaj zakon vazi za sve dugove i ugovore koje je Air Serbia napravila zakljucno sa 31. 12.2013. godine. Podvlacim. Svi ugovori o leasingu "novih" aviona su navpravljeni do tog datuma. Sve otpremnine i nova oprema je nabavljena do tog datuma. Celokupan rebrending kompanije i ulaganje je uradjeno u ime Air Serbia do tog datuma. Da li to znaci da i to placaju gradjani Srbije? Sta su onda doneli iz Etihada? Sta je to Vucic ugovorio? Maglu! Jel su zato smanjenje plate, penzije i oteto od naroda. Pljacka!

Kalisi

pre 9 godina

Srbija je mnogo dobila privatizacijom Jata. Sada imamo avio kompanijom kojom smo ponosni, a omoguci ce i laksu i povoljniju privatizaciju Beogradskog aerodroma koji je ove godine imao rekordnu posetu.

Markec78

pre 9 godina

Meni su dosadile price iz kuhinje Ds oko otplate duga nacionalne avio kompanije. Ti dugovi su napravljeni za vreme njihove vlasti kada je Jat iz godine u godinu belezio gubitke.

Srdjan

pre 9 godina

Jesu ovo JATovi dugovi ili dugovi AirSrbija-e?
Kakva je ovo vest sad, ne razumem. Dogovor je napravljen, obaveze su jasne. Sta ocekuje autor ovog teksta sad da se desi? Postoji li alternativa otplati tog starog duga drustvenim preduzecima (drzava duguje samoj sebi)???
(Marko, 16. decembar 2014 13:27)
Ni meni nije jasno da li su ovo dugovi JAT-a ili AIR Serbia? Ako je ovo nova firma a Srbija je preuzela dugovanja JAT_a na sebe, kakve veze ima Air Serbia sa ovim dugovanjima? Ili je ipak tačno da je Air Serbia profitabilna jer ne plaća aerodromske usluge, kerozin po realnoj ceni i još mnogo Toga drugog?

djurad

pre 9 godina

Ma ajde i to, dug mora da se vrati, nije sporno. JAT i aerodrom mozda idu na bolje, nesto se desava, cest sam korisnik istih. Nego mi nije jasno kako niko da odgovara za te dugove? Zna se koje radio nabavke po visestruko vecim cenama od realnih, ko je to potpisivao, i zbog cega sada mi, kroz poreze, takse, akcize, kazne, moramo da vratimo njihove lopovluke. Niko bre da odgovara u Srbiji za silne milijarde koje su ukrali na montirane tendere, radove, odrzavnja, izdavanja, stimovane cene, prodaju drzavne imovine i knogo toga. Ama bas niko da lezi u zatvoru do danas zbog toga. Nesto malo naprave marketinga, kao bice ispitano, i corak, nigde nista. Dok sada ovo kucam ko zna koliko se gde pregovara po kafanama za kojekave poslove JPa i privatnika, gde se stimuju vrednosti visestruko. Zato ne verujem ovima novima, glasao sam za njih da ne bi gledao one stare, medjutim NISTA se nije promenilo, osim agresivnijeg marketinga i cenzure novih vladara.

Kreker

pre 9 godina

Er Srbija je ostvarila ogroman uspeh za ovo kratko vreme, a to je činjenica. Polako postaje lider u regionu, a to je definitivno najbitnije za sve nas. Ova kompanija je dokaz da Srbija i dalje treba da sarađuje sa stranim zemljama. Moramo nastaviti saradnju sa Emiratima i u narednom periodu, u to nema sumnje.

Mary

pre 9 godina

Srbija je preuzela na sebe da isplati deo duga Er Srbije i tu nista nije sporno. Posle promene Zakona odnosi izmedju Er Srbije i Republike Srbije bice definisani novim ugovorom.

Nikola

pre 9 godina

Nije dug Er Srbije nego JAT-a!!!
A tako cemo platiti i dugove SVIH srpskih banaka i SVIH javnih preduzeca u vlasnistvu Srbije!
SPS i DS sto dohvate to pokradu a ovi ne znaju ni to. Osim Dragice, Tomine.

xl

pre 9 godina

tako otužan text,bolje da sam ga preskočio,ali kad ga već turiste na sajt,ajde....žalosna je ova zemlja sa ovakvom vladom,sa ovakvim narodom koji je je izabrao...Srećni su oni koji su bili pametni i hrabri i otišli iz ovog balkanskog blata,lepljivog i smrdljivog,i sada se negde tamo smeškaju,pomalo setno i sretno i zahvaljuju Bogu na šansi koju im dade.Da žive normalno i nemisle o politici,ratovima i lopivima...

robertnbg

pre 9 godina

halo dobrp jutro sta je s vama ko pise ovakve gluposti kakav naslednik air srbija je jat evo kako je nastalo drugo ime jat ima direktora i taj napise odluku koja glasi donosi se danas odluka o promeni imena predizece jat se od danas zove air srbija tovse odnese u apr oni to proknjize i ime je promenejno naslednik bi znacilo da se osnuje novo preduzece a novo preduzece ne moze nigde da sleti da li vi to razumete ne mozes da poketis i kazes halo london daj pistu slecemo vec oostoje slotovi zna se ko kada sme da sleti jat ima slotove kao stara firma zato nije osnova o novo preduzece vec je doneta din a 4 papur odluka da se primeni ime dobro jutro

Biznis

pre 9 godina

Sta bi bilo kada bi morali sami da rukovodimo nasim preduzecima? Mislim da najvecu stetu ovoj drzavi pricinjavaju kojakakvi direktori i burazerske šeme.
Ono cemu svi trucaju je da treba dovesti sposobno i odgovorno rukovodstvo. Ali kako to da samo stranci znaju sta je dobar menadzment? I da. Oni ce svakako najuriti tu bagru. Pa sto to ne uradi drzava pre nego dodje strani kapital? Mozda i nece biti potrebe za dokapitalizacijom od strane nekih trecih lica.

Onlajn

pre 9 godina

još će da dobiju i 13 platu, da da dragi moji, bakšiš na prodaji karata po smeni i do 200 evra, pa vi vidite
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (cvrc milojka, 16. decembar 2014 14:36)

Baksin na prodaji avio karata? Odakle si ti? Toga nema ni kod Busplusa! Neznam jeste li gori vi DSovi ili SNSovi botovi. Da vidimo. Bice da ste svi isti.

bolimebaszanik

pre 9 godina

Odmah da se razumemo, ugovor nije potpisan u avgustu 2013. vec nedelju dana pre nego sto ga je Vucic "prezentovao" (ne secam se tacno datuma ali nije nikakav problem proveriti). Taj novopotpisani u potpunosti menja onaj koji je potpisan u avgustu 2013. Ovaj komentar je tu da vas (B92) podseti da ne mozete i ne treba da objavljujete netacne informacije kao i podsetnik za vucka da nismo zaboravili mazanje ociju koje je napravio sa tim ugovorom!

Bez krila

pre 9 godina

A zato su meni umanjili platu, sad je sve jasno gde curi. A mene ubedjuju kako sam ja bahati radnik javnog sektora koji treba ta radi za koru hleba da bi nam tamo 2000 i neke bilo bolje.SRAMOTA!

genije - sakupljac minusa

pre 9 godina

Lepo je rečeno kad je sklapan ugovor da država preuzima na sebe obaveze do 31.decembra 2013. Evo to sad stiglo na naplatu.
Šta se kog vraga sad čudite?!
Koliko je dobar ili loš takav ugovor je drugo pitanje ali ovo se znalo još od kako su pregovori počeli.
Tako smo prodali i sartid amerima za siću a mi plaćali dugove(za koji niko ne sme da pisne jer su to ameri, a oni pokupili pare, prnje i ostavili još i nove dugove).
A posle neko pominje NIS u kom su Rusi preuzeli na sebe sve dugove... Pa ispada da je plaćen mnogo više od famoznih 400 miliona...

Hejteri - umesto ispraznog trabunjanja, izadjite na izbore.

realista

pre 9 godina

Ne treba zaboraviti da je air Serbia akcionarsko drustvo kakvo je bilo I JAT. Ko su ti akcionari? Da li je neko od sadasnjih I bivsih zaposlenih upisao akcije, ili ne daj boze, dobio dividende za iste ma kolika njihova vrednost bila? Jedino oni nisu dobili nikakve akcije koje je upisao svaki punoletni gradjanin. Da li Vam I ovo ukazuje ne nevidjenu prevaru svih nas? E, moj Sasa Radulovicu progovori o ovome. Znamo da si bio 100% u pravu

VOJA

pre 9 godina

I da nije bilo ugovora i saradnje sa Etihadom zahvaljujuci kome danas postoji ER Srbija mi bi smo taj dug pre ili kasnije morali da vratimo, kao sto ce mo morati i sve ostale dugove da vraćamo koje smo sami tj oni koje smo glasali napravili.

zoca

pre 9 godina

Nece da kazu da za air srbiju ne vazi smanjenje plata a da radnicima aerodroma Nikola Tesla smanjena plata i prikazani su kao
budzetski korisnici a da pri tome nijedan evro ne uzimaju iz budzeta a ujedno pune budzet Srbije!

banev

pre 9 godina

Ako smo partneri (mislim na onu drugu stranu-da je ne spominjem), posteno je reci kolike su njene obaveze ili su oni samo pokupili profit?

Marko

pre 9 godina

Jesu ovo JATovi dugovi ili dugovi AirSrbija-e?
Kakva je ovo vest sad, ne razumem. Dogovor je napravljen, obaveze su jasne. Sta ocekuje autor ovog teksta sad da se desi? Postoji li alternativa otplati tog starog duga drustvenim preduzecima (drzava duguje samoj sebi)???

glomazno

pre 9 godina

Glupo je sad zaliti se i kukati, jer se sve ovo znalo i pre 20ak godina. Ovo je kao ocekivati od slepog da progleda, mozda za nijansu uzaludnije. Jedini je problem sto stvarno ne znam sta bi bila alternativa?? Manje vise sve smo probali i nije islo, a i kada bi izgledalo kao da ima neke nade tajne sluzbe, strani i domaci neprijatelji ili ko vec su po hitnom postupku stali tome na put. Izgleda je problem u nama, dragi moji sugradjani...u nama, u nasim prijateljima, rodjacima, komsijama tj u svima onima sa pasosima Republike Srbije. Ostaje nam samo da cekamo blagodeti Beograda na vodi, zilijardi kinesko-arapskih investicija i kanalima koji ce nas konacno spojiti sa Marsom, pa cemo konacno moci precicom tamo gde jos ni NASA nije stagla. Uzdravlje!!

Matilda

pre 9 godina

E, sad neka SNS vraca dug za posao stoleca. Mi iz javnog servisa vec vracamo neke druge dugove, pa smo zauzeti. Ako ne vrate, necemo glasati za njih. Vidi sliku, cetiri vodoravno! Pa ce tako i biti, jer oni dug nece vratiti.

Serbinho

pre 9 godina

Pisao sam o nelogicnostima poteza uprave Air Serbia, obzirom da kompanije ne placaju obuku kandidatima za tip aviona, famozni type rating koji je dosta skup, vec se traze da kandidati vec poseduju isti kao i iskustvo na istom.
Air Serbia je uzimala ljude bez iskustva i gurnula u vatru.
Karte iz Milana za Beograd su preskupe, letim sa Easyjet, ne znam popunjenost aviona na toj liniji, ali ako ne zadovoljava komercijalne standarde, mozda bi uprava mogla da odgovori zasto nije popunjen a moze biti ako se snizi malo cena karata.

Mirce

pre 9 godina

Logicno je da na Srbiji bude otplata duga Jata, a ne na Etihadu. A najvaznije mi je da Srbija sada ima modernu i konkurentnu avio kompaniju koja je zauzela poziciju lidera u regionu i koja ima puno potencijala za dalju ekspanziju.

Jos 3 godine...

pre 9 godina

Er Srbija ce i za 2014. imati oko 200 miliona evra gubitaka. Ali Arape to ne brine jer u ugovoru pise da ce sve dugove DO KRAJA 2016. placati gradjani Srbije. Zato se ovako bahanalisu - placaju preskupi Belvil, zaposljavaju neskolovane rodjake, sa platama u hiljadama evra. Na program poslali 500 ljudi, zaposlili 1.500... I sve ostalo sto je u komentarima receno.

Remember

pre 9 godina

@ Atinac: Nije kupljen nijedan avion. Svi su uzeti u lizing i to preskup lizing, od firme u vlasnistvu supruge visokog funcionera Etihada, nekada sluzbenika JAT-a...

Srdjan

pre 9 godina

Ja podrzavam razvoj "Air Serbia"-e ALI, obzirom na ovo: http://www.b92.net/biz/fokus/analiza.php?yyyy=2014&mm=12&nav_id=932938 pitam se ZASTO drzava nista ne cini da pomogne (jos uvek) domacoj aviokompaniji AVIOGENEX koja je pred gasenjem a zaposleni nisu primili 18 (OSAMNAEST) PLATA i na putu su da postanu socijalni slucajevi, sto visoko obrazovano vazduhoplovno strucno osoblje ni u jednoj drzavi sveta ne bi dozivelo.
Za pomoc AVIOGENEX-u kako bi mogao sam da posluje, jer godinama NE DOBIJA nikakve subvencije od drzave i nije na budzetu,dovoljno je manje od 1 ( jednog ) procenta ove sume ali drzava sve ignorise, pa nema ni za nase MINIMALCE a posebno ne za bilo kakvu drugu pomoc .
ZASTO nam ne pomogne i isto ovako preuzme i dugove AVIOGENEX-a,prema ISTIM drzavnim firmama-Aerodromu,Dunav osiguranju i Jat Tehnici, a suma je bukvalno smesna u poredjenju sa ovim
ZASTO ne dozvoli prodaju i strane investicije i omoguci nam da SAMI radimo i opstanemo?
ZASTO...?
Mi,35 zaposlenih, zelimo samo sansu,ili castan kraj a OVO SIGURNO NIJE TO.

Atinac

pre 9 godina

zaboravili ste napisati osnovne stvari da je kupljeno deset novih aviona i da je svaka od njih u proseku košta oko 80 miliona dolara znači uloženo je praktično preko 800 miliona dolara samo u flotu letelica a Er srbija je ove godine u prvih 6 meseci imala profit od 102 miliona evra- ovo je lako proverljivo i dostupno preko interneta , svoj deo duga država srbija mora da finansira i tu nema zbora , dugoročno gledano ovo i nije neki dug i biće ga još možda sledeće godine posle toga dolazi samo profit od korišćenja nove avioflote.

CEREZIT - F 117

pre 9 godina

Naravno da drzava treba i mora odgovorno da se ponasa kada su obaveze u pitanju. Dajte vec jednom da prestanemo samo da kukamo i zalimo se, gledajmo stvari onakvim kakve jesu. Posto je JAT bio klinicki mrtav bez nade da dodje sebi, drzava u tom momentu nije imala bolje resenje da ga se resi vec na ovaj nacin.Gledano realno pa je li imao neku bolju ponudu. Svakako da nije i sva je sreca sto smo ipak nasli partnera. Objektivno JAT je bio rupa bez dna, najmladji avion 25 godina star, od ovoga ce bar nesto biti za par godina. Ne mozete samo da gurate problem pod tepih i pozajmljujete pare jednom dodje na naplatu, bolje sada nego kasnije. Pravi rezultati su tek pred nama zato kriticari molim vas za malo strpljenja.

Viki

pre 9 godina

Kompanija je profitabilna i Srbija ima veliku korist od AIR Srbije ali se i obaveze moraju izmiriti od strane države koje su predvižene ugovorom.

herkules s

pre 9 godina

to nije dug,to su obaveze koje drzava mora da isplati poveriocima. Normalno je da ukoliko je vlasnik drzava , da ce drzava i da isplacuje poverioce. Ako trosimo derivate Naftne industrije Srbije onda to moramo i da isplatino NIS-u.

MileDisko

pre 9 godina

Ljudi, procitajte lepo clanak. Radi se o obavezama koje su nastale zakljucno sa 31.12.2013!!! Dakle, radi se JAT-ovim dugovima, a posto je JAT bio u vlasnistvu drzave, jasno je da drzava te dugove mora da vrati (nece sigurno Vucicevi Arapi da ih vracaju). To da su to dugovi AS nije cinjenicno tacno, mada formalnopravno AS jeste pravni sledbenik JAT-a, pa otuda ovakav naslov vesti. Samo treba pazljivo citati a ne odmah u vatru...

Maja

pre 9 godina

Pa ovako je mogao i JAT da nastavi da funkcionise, drzava vrati dugove i zadrzi 100% vlasnistva. Avione i onako moramo da platimo.. Ne razumem sta smo mi tu dobili?!

dr.kadzija

pre 9 godina

Bravo Vucicu. pokazao si nam kako radi najuspesnija aviokompanija, lider regiona. ovako moze da radi svaja bu..a. radis sta hoces, gubitka nema, sve preuzima drzava. stvarno sam fasciniran poslovnim rezultatima. Jos povecaj procenat koji cete uzimati penzionerima za poslovne eksperimente vlade Srbije i njenih partnera.

djordje

pre 9 godina

Air Serbia ja sada profitabilna firma a do skora je samo pravila gubitke i bila rupa bez dna, i ovo je cena tih starih gubitaka, ako je država dobila dugoročne garancije za razvoj i poslovanje Air Serbia ne vidim šta je ovo loše, šta je trebalo da se uguši kompanija da više ne postoji? I posle toga bi postojali ti isti dugovi...

Sasa_Radule

pre 9 godina

Etihad ulaže 40 miliona $. Tačka. Ni dolara više. Za to dobija 49% kompanije Air Serbia.Republika Srbija ulaže imovini vrednu 200 miliona $. Od toga, samo slotovi na mnogobrojnim aerodromima vrede 80 miliona $. Nekretnine vrede još 80 miliona.Republika Srbija ulaže 82 miliona $ novog keša u formi subvencija.Republika Srbija treba da plati sve dugove JAT-a nastale pre datuma zatvaranja ugovora. Ne znamo da li je ovaj datum nastupio ili još uvek nije. Ako nije, država Srbija je i danas odgovorna za sve nove gubitke koje pravi AirSerbia.Dugovi JATA na dan 31.12.2013.godine po objavljenim zvaničnim finansijskim izveštajima iznose oko 370 miliona $. Ovaj iznos ne uključuje neobračunate kamate, niti mnoge sporove koji su u toku. Na osnovu lične karte JAT-a, sa kamatama, ovaj dug je procenjen na oko 500 miliona $.Etihad ima obavezu da da pozajmicu od 60 miliona $. To je pozajmica na koju se plaća kamata i ne predstavlja investiciju već kredit koji Air Serbia mora da vrati. Republika Srbija ima obavezu da da pozajmicu od 20 miliona $.Pored svega ovoga, AirSerbia dobija garantovan monopolski položaj, država Srbija će snositi sve troškove za otpremnine, troškove izgradnje i uređenja terminala dodeljenog AirSerbia, popust od 50% na aerodromske takse, popust od 50% na gorivo od NIS-a itd.U prvoj polovini 2013.godine, JAT je imao poslovni gubitak od oko 10 miliona evra. U drugoj polovini 2013. sa novim menadžmentom, JAT je napravio dodatni poslovni gubitak od više od 35 miliona eur

milos

pre 9 godina

Kakvi hejterski komentari. Ove obaveze nisu novi dugovi nego obaveze pre decembra 2013, sto lepo pise i u tekstu. To je deo duga JAT a koji je drzava preuzela na sebe.

miha

pre 9 godina

Pre svega to je dug Jata koji je AirSerbia nasledila, jer se kaze sa stanjem na dan 31dec2013 kada je otprilike ista i osnovana !!! Sasvim je normalno da drzava izmiruje svoje dugove , samo je jadno sto to ne rade na svoju inicijativu nego zbog Etihada.

Bjuti-bifor-Brejn-BG

pre 9 godina

Er Srbija je za ovo kratko vreme uspela da se nametne kao lider u regionu. Ova potraživanja su relativno mala s obzirom n potencijal koji ova firma ima za dalji razvoj

Scorpio

pre 9 godina

Ovo su verovatno dugovi JAT-a koje je Air Srbija preuzela po osnivanju, i drzava placa te dugove koji su napravljeni u dugom nizu godina u proslosti. Ne verujem da bi neka kompanija ulazila u partnerstvo i preuzela tudje dugove i jos ulagala novac. Normalno je da moramo svoje dugove da platimo sami.

iPENZIONER

pre 9 godina

A da slucajno ovo nije dug Jata? (Turista, 16. decembar 2014 17:19)

Nazalost nije. Dug JATa je bio 600 miliona i on je odavno usao pre osnivanja AirSrbije. Ovaj dug je novi jer svaki AirBus iznajmljujemo za 10 miliona evra i strane pilote placamo 15000evra mesecno. Otvaramo linije sa 20-50 putnika dnevno. Ko na brimer Zagreb od ove nedelje. I to pokriva samo cenu sendvica sto dobiju u avionu.

NV

pre 9 godina

Isplacujemo dug JAT-a ,dajemo nekretnine firme ,ulazemo dodatnih 80 miliona,
oterali smo low cost kompanije sa aerodroma ,iznamljujemo avione(koje placamo arapskoj komaniji) dok Etihad ulaze 40 miliona a onda delimo profit.

Vojislav

pre 9 godina

To su dugovi bivseg Jata zakljucno sa krajem prosle 2013. godine, to je u startu bilo jasno niko drugi neće da otplaćuje nase dugove koje smo sami napravili.

Nikola

pre 9 godina

Nije dug Er Srbije nego JAT-a!!!
A tako cemo platiti i dugove SVIH srpskih banaka i SVIH javnih preduzeca u vlasnistvu Srbije!
SPS i DS sto dohvate to pokradu a ovi ne znaju ni to. Osim Dragice, Tomine.

Kalisi

pre 9 godina

Srbija je mnogo dobila privatizacijom Jata. Sada imamo avio kompanijom kojom smo ponosni, a omoguci ce i laksu i povoljniju privatizaciju Beogradskog aerodroma koji je ove godine imao rekordnu posetu.

supervisor

pre 9 godina

Pljacka decenije! Veka bre! Strasno sta smo dozvolili. Ne zaboravite da ovaj zakon vazi za sve dugove i ugovore koje je Air Serbia napravila zakljucno sa 31. 12.2013. godine. Podvlacim. Svi ugovori o leasingu "novih" aviona su navpravljeni do tog datuma. Sve otpremnine i nova oprema je nabavljena do tog datuma. Celokupan rebrending kompanije i ulaganje je uradjeno u ime Air Serbia do tog datuma. Da li to znaci da i to placaju gradjani Srbije? Sta su onda doneli iz Etihada? Sta je to Vucic ugovorio? Maglu! Jel su zato smanjenje plate, penzije i oteto od naroda. Pljacka!

zoca

pre 9 godina

Nece da kazu da za air srbiju ne vazi smanjenje plata a da radnicima aerodroma Nikola Tesla smanjena plata i prikazani su kao
budzetski korisnici a da pri tome nijedan evro ne uzimaju iz budzeta a ujedno pune budzet Srbije!

hm

pre 9 godina

Ako netko misli da Er Srbija i sada posluje pozitivno taj se dobro vara. Tko zna koliko ce jos novih 'drzavnih garancija' doci na naplatu. A tu je i pitanje aerodroma gde Er Srbija ima povlasten polozaj.

Onlajn

pre 9 godina

još će da dobiju i 13 platu, da da dragi moji, bakšiš na prodaji karata po smeni i do 200 evra, pa vi vidite
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (cvrc milojka, 16. decembar 2014 14:36)

Baksin na prodaji avio karata? Odakle si ti? Toga nema ni kod Busplusa! Neznam jeste li gori vi DSovi ili SNSovi botovi. Da vidimo. Bice da ste svi isti.

realista

pre 9 godina

Ne treba zaboraviti da je air Serbia akcionarsko drustvo kakvo je bilo I JAT. Ko su ti akcionari? Da li je neko od sadasnjih I bivsih zaposlenih upisao akcije, ili ne daj boze, dobio dividende za iste ma kolika njihova vrednost bila? Jedino oni nisu dobili nikakve akcije koje je upisao svaki punoletni gradjanin. Da li Vam I ovo ukazuje ne nevidjenu prevaru svih nas? E, moj Sasa Radulovicu progovori o ovome. Znamo da si bio 100% u pravu

Marko

pre 9 godina

Jesu ovo JATovi dugovi ili dugovi AirSrbija-e?
Kakva je ovo vest sad, ne razumem. Dogovor je napravljen, obaveze su jasne. Sta ocekuje autor ovog teksta sad da se desi? Postoji li alternativa otplati tog starog duga drustvenim preduzecima (drzava duguje samoj sebi)???

genije - sakupljac minusa

pre 9 godina

Lepo je rečeno kad je sklapan ugovor da država preuzima na sebe obaveze do 31.decembra 2013. Evo to sad stiglo na naplatu.
Šta se kog vraga sad čudite?!
Koliko je dobar ili loš takav ugovor je drugo pitanje ali ovo se znalo još od kako su pregovori počeli.
Tako smo prodali i sartid amerima za siću a mi plaćali dugove(za koji niko ne sme da pisne jer su to ameri, a oni pokupili pare, prnje i ostavili još i nove dugove).
A posle neko pominje NIS u kom su Rusi preuzeli na sebe sve dugove... Pa ispada da je plaćen mnogo više od famoznih 400 miliona...

Hejteri - umesto ispraznog trabunjanja, izadjite na izbore.

hipnoza

pre 9 godina

Pitanjce za botove kad država MORA da isplaćuje dugove kako to da meni nikada neće biti isplaćen dug od 30 plata jer nema para u firmi koja je namerno dovedena do stečaja? Država, ako se to uopšte može tako nazvati isplaćuje samo onde gde njoj odgovara da se omaste.

Perica

pre 9 godina

Dajte narode prestanite samo da kukate i žalite se. Pa je li imao neku bolju ponudu? Onaj jat je bio rupa bez dna, najmladji avion 25 godina star, od ovoga ce bar nesto biti za par godina. Ne mozete samo da gurate problem pod tepih i pozajmljujete pare jednom dodje na naplatu, bolje sada nego kasnije.

BillyBob

pre 9 godina

Ovo će biti poslednji put da se iz državnog budžeta izdvaja novac za Er Srbiju, te u narednim godinama svi parametri ukazuju na povećanje profita kompanije i brz povraćaj sredstava. Oni koji kritikuju obaveze Srbije prema kompaniji treba da pogledaju koliko se novca izdvajalo za JAT pre partnerstva sa Etihadom.

realista

pre 9 godina

E, dragi moji jos je Radulovic na TV b92 ukazao na stetnost ugovora po drzavu Srbiju. Niko ga nije ozbiljno shvatio, cak su ga pojedini mediji i ignorisali. Taj ugovor jos uvek nije objavljen. Sve je pod velom tajne. Vremenom će se dokazati njegove tvrdnje. Ovaj dug upravo to dokazuje, ali ne iznenzdjuje. To je ocekivano

Goran

pre 9 godina

Moram priznati da nikad nisam leteo avionom ali treba dati iz budžeta onima koji lete, njima je sigurno potrebno. Lepo je što imamo našu avio kompaniju sa državnim imenom jer to doprinosi boljem imidžu naše zemlje u svetu.

mudrac

pre 9 godina

Ahahahahahaha eeee narode moj!!! Glasali ste-gledajte!
Te Vučkove šarene laže.
Pa možete li da zamislite koliko će nas tek koštati Beograd na(pod) vodom??

Kreker

pre 9 godina

Er Srbija je ostvarila ogroman uspeh za ovo kratko vreme, a to je činjenica. Polako postaje lider u regionu, a to je definitivno najbitnije za sve nas. Ova kompanija je dokaz da Srbija i dalje treba da sarađuje sa stranim zemljama. Moramo nastaviti saradnju sa Emiratima i u narednom periodu, u to nema sumnje.

djurad

pre 9 godina

Ma ajde i to, dug mora da se vrati, nije sporno. JAT i aerodrom mozda idu na bolje, nesto se desava, cest sam korisnik istih. Nego mi nije jasno kako niko da odgovara za te dugove? Zna se koje radio nabavke po visestruko vecim cenama od realnih, ko je to potpisivao, i zbog cega sada mi, kroz poreze, takse, akcize, kazne, moramo da vratimo njihove lopovluke. Niko bre da odgovara u Srbiji za silne milijarde koje su ukrali na montirane tendere, radove, odrzavnja, izdavanja, stimovane cene, prodaju drzavne imovine i knogo toga. Ama bas niko da lezi u zatvoru do danas zbog toga. Nesto malo naprave marketinga, kao bice ispitano, i corak, nigde nista. Dok sada ovo kucam ko zna koliko se gde pregovara po kafanama za kojekave poslove JPa i privatnika, gde se stimuju vrednosti visestruko. Zato ne verujem ovima novima, glasao sam za njih da ne bi gledao one stare, medjutim NISTA se nije promenilo, osim agresivnijeg marketinga i cenzure novih vladara.

Serbinho

pre 9 godina

Pisao sam o nelogicnostima poteza uprave Air Serbia, obzirom da kompanije ne placaju obuku kandidatima za tip aviona, famozni type rating koji je dosta skup, vec se traze da kandidati vec poseduju isti kao i iskustvo na istom.
Air Serbia je uzimala ljude bez iskustva i gurnula u vatru.
Karte iz Milana za Beograd su preskupe, letim sa Easyjet, ne znam popunjenost aviona na toj liniji, ali ako ne zadovoljava komercijalne standarde, mozda bi uprava mogla da odgovori zasto nije popunjen a moze biti ako se snizi malo cena karata.

Flojd

pre 9 godina

Nije Etihad nista ulozio u Er Srbiju, vec su dali kredit kojim su kupljeni avioni koji se stalno kvare, jer su gori od starih JAT-ovih 10 puta. Kada je potpisan ugovor, Vucic je slavodobitno uskliknuo kako drzava vise ne mora da brine o zaposlenima u JATu, jer je to sada strana kompanija. Sada vidimo da se tim istim zaposlenima smanjuju plate kroz mere stednje koje vlada sprovodi samo prema budzetskim korisnicima. Ne znam sada sta da mislim, jeli to privatna ili drzavna firma i u cijim je ona zaista rukama. Prica se da ovaj mutni projekat; Beograd niz vodu, finansiraju Cane, Milo i jos neki krupni igraci iz regiona, a da Arapi sluze samo da zamazu oci narodu. Kao u Pavicevim humoristickim serijama, kada se Josif Tatic-jataganac lazno predstavljao kao Arapin-investitor. Plate su katastrofalne, pa tako svi piloti gledaju oglase i beze u strane kompanije, jer ovde zaradjuju oko 3000 evra, prema 7-10 hiljada preko. Inzenjeri u tehnici koji rade i trecu smenu imaju oko 40 bednih hiljada, a konkurs za stjuardese je stalno otvoren, jer zbog malih plata devojke rade neko vreme i cim steknu licencu beze preko. Sve u svemu, propast ziva.

Aca

pre 9 godina

Za 49% vlasništva kapitala JAT-a, Arapi su dali 40 miliona dolara ( oko 30 miliona evra) ZAJMA! Pa to je nešto što se zna i što je i B92 pisao! Sve dugove plaćamo mi, obuku pilota u Nemačkoj, socijalni preogram, avione.... Sada ste se setili da se bunite!

VOJA

pre 9 godina

I da nije bilo ugovora i saradnje sa Etihadom zahvaljujuci kome danas postoji ER Srbija mi bi smo taj dug pre ili kasnije morali da vratimo, kao sto ce mo morati i sve ostale dugove da vraćamo koje smo sami tj oni koje smo glasali napravili.

Matilda

pre 9 godina

E, sad neka SNS vraca dug za posao stoleca. Mi iz javnog servisa vec vracamo neke druge dugove, pa smo zauzeti. Ako ne vrate, necemo glasati za njih. Vidi sliku, cetiri vodoravno! Pa ce tako i biti, jer oni dug nece vratiti.

glomazno

pre 9 godina

Glupo je sad zaliti se i kukati, jer se sve ovo znalo i pre 20ak godina. Ovo je kao ocekivati od slepog da progleda, mozda za nijansu uzaludnije. Jedini je problem sto stvarno ne znam sta bi bila alternativa?? Manje vise sve smo probali i nije islo, a i kada bi izgledalo kao da ima neke nade tajne sluzbe, strani i domaci neprijatelji ili ko vec su po hitnom postupku stali tome na put. Izgleda je problem u nama, dragi moji sugradjani...u nama, u nasim prijateljima, rodjacima, komsijama tj u svima onima sa pasosima Republike Srbije. Ostaje nam samo da cekamo blagodeti Beograda na vodi, zilijardi kinesko-arapskih investicija i kanalima koji ce nas konacno spojiti sa Marsom, pa cemo konacno moci precicom tamo gde jos ni NASA nije stagla. Uzdravlje!!

aaaa

pre 9 godina

Ko zna šta osim ovoga piše u tom ugovoru ...
A vreme kad treba obelodaniti ovu vest je baš u vreme samita jer će tada njoj biti posvećen 1promil medisjksog vremena ...

Slavisa

pre 9 godina

Svakoj propagandi jednom dođe kraj. Jednom smo mislili da smo nebeski narod, pa smo posle 10 godina shvatili da nismo. Srbija je dobila kolubarsku bitku zato što je imala obrazovane i učene Putnika i Mišića, uvežbanu vojsku i poštenog kralja. Sada imamo ljude sa kupljenim diplomama, nabeđenog i samozaljubljenog premijera. Međuttim zakone fizike, prirode i tržišta ne može da prevari čak i najbolja propaganda, ni medijski mrak. Ovo je samo prva losa u nizu vesti koje ćemo čuti. Naravno da je Radulović bio u pravu kao što će biti i za sledeće što će se desiti. Rebalans budžeta već u aprilu , najkasnije maju, promašeni prihodi za najmanje 300-500 mil evra. Racionalni ljudi na rade uporno iste stvari, a da očekuju drugačije rezultate. A do tada će najbolji student na svetu ikada i najvredniji čovek, koji nikada ne spava, da proda i Telekom i delove Eps-a i da kupi još 2 god na vlasti. Samo ne znam šta ćemo posle toga?

Mirce

pre 9 godina

Logicno je da na Srbiji bude otplata duga Jata, a ne na Etihadu. A najvaznije mi je da Srbija sada ima modernu i konkurentnu avio kompaniju koja je zauzela poziciju lidera u regionu i koja ima puno potencijala za dalju ekspanziju.

Markec78

pre 9 godina

Meni su dosadile price iz kuhinje Ds oko otplate duga nacionalne avio kompanije. Ti dugovi su napravljeni za vreme njihove vlasti kada je Jat iz godine u godinu belezio gubitke.

Milos

pre 9 godina

Vlast jos od Slobe odrzava lazni standard u gradovima da se narod ne bi bunio a realno stanje stvari je da mi nemamo privredu niti cemo je imati jos dugo vremena i moramo da uradimo isto sto i Rumuni samo na mnogo vecem nivou jer mi nismo u EU i NATO pa niko nam nece dati pare kad bankrotiramo.

A sta su uradili Rumuni? Deurbanizaciju. Ogroman broj ljudi se vratio na selo. Zasto? Zato stu su u gradu mogli jedino da umru od gladi jer drzava nije htela vise da finasira nepostojecu privredu. I zato sad Rumunija polako staje na noge (Dacia je odlican primer). A kod nas se desila obrnuta stvar. Drzava je 1990tih placala propale fabrike i kompanije (JAT, Zastava, IMT, Sartid) iako je mogla da na kontu sankcija da kaze ljudi gotovo je i da ih sve zatvori (izgubili bi naredne izbore ali bi barem zemlju postavili na zdrav temelj).

Onda je dosao DOS koji je nastavio sa slicnom politikom jer se moglo zbog otpisa dugova i eto gde smo. Zato mi danas placamo Er Srbija i FIAT i ostale investicije umesto da nam investitori sami dolaze, ne dolaze jer niko nece da ulozi u zemlju koja je blizu propasti. Ako pak je ta zemlja spremna da im da vise nego sto moraju da uloze eto njih jer nemaju nikakav rizik.

Dule

pre 9 godina

To je ta Vučićeva firma koja radi kao nikada do sada! Sa toliko para dotiranja i JAT je mogao da nastavi uspešno da radi i da bude samo naš-100%!

Može biti samo je*an....

pre 9 godina

Svaki put kada budem video kako avion Er Srbije nestaje u visinama, znaću da deo mojih teško zarađenih para odlazi, tamo negde daleko, siromašnim šeicima....
U prevodu, nastavlja se Superhik sistem -" Otimaj siromašnima, daj bogatima...."
Sad kontam šta značu skraćenica SNS......
"Siromašni, Nemate Sreće".....
Nastaviće se....

sve same fantazije..

pre 9 godina

Tako je to kad hocemo da subvencionisemo avione JAT-AIR Serbia,automobile-FIAT,autobuse-IKARUS,kamione-FAP,zelezara-SMEDEREVO sve propast do propasti,mogli bi malo i cipove da finansijski podrzimo sto da ne kad se bacaju pare na sve strane.Samo necemo raditi ono sto je jedino logicno i od cega mozemo zaista nesto zaraditi.Koliko su para spucali u ove gluposti moglo se revitalizovati na desetine agrokombinata bez kojih ni mali poljoprivrednici uopste ne mogu funkcionisati jer su rascepkani ,mali,nepismeni nemaju kome da predaju svoje proizvode na dalju preradu.Za izvoz su suvise mali i nebitni a zadruge ne zele da formiraju jer niko nikom ne veruje ,dakle sveopsta ludnica.Da li neko u ovoj zemlji zna da izracuna vreme obrta i povratka ulozenog kapitala do stvaranja profita ili se sve radi pro forme pa sta ispadne.

budala

pre 9 godina

Prodajem 50% mog stana u Americi pod sledecim uslovima:
stan vredi oko 250 000USD
kupac investira oko 30-35000USD da mi opremi skroz novu kuhinju i jedno kupatilo.
Ja nastavljam da placam kredit u banci od oko 150 000USD, kupac je oslobodjen placanja kredita
Za gore navedeno moze da zivi u jednoj spavacoj sobi i dobija 50% prava na vrednost stana
Ko hoce, neka mi se javi budala@vladasrbije.rs

ps. zaboravih, necu mu naplatiti ni punu cenu grejanja, nego po povoljnijoj tarifi nego sto ja sam placam. Deal?

Miodrag

pre 9 godina

Dil sve boji od boljega! Zelezara za 1 din, FIAT sa kompenzacijom radnih mesta poslodavcu (citaj opet budzet!) itd...NIS mu dodje u poredjenju sa takvima kao posao milenijuma!

ne cenzurisi

pre 9 godina

@Kreker, 16. decembar 2014 14:20
"Er Srbija je ostvarila ogroman uspeh" pa sad mi zbog tog "uspeha" treba da se odreknemo lecenja i penzija da bi izdrzavali "uspesnu" Er Srbiju.

@Obren, 16. decembar 2014 14:13
Koje nase dugove, nije to moj dug.
Oni ce da kupe Jat, ali da ja to platim. Pa ako ja placam onda Jat treba da bude moj.

Air Serbia je počela sa radom 26. oktobra 2013. a dugovi su iz 31. 12. 2013.

Prle

pre 9 godina

Juče je bila vest da je Er Srbija Beogradu poklonila jelku. Mnogi su, na pitanje koliko to košta, branili mALOG da je sve to poklon kompanije Er Srbija. Hajde sada udahnite, malo razmislite, i ponovo komentarišite koliko nas košta jelka.

Goran

pre 9 godina

Ima li uopste ima neka "strana investicija" koju mi ne placamo, od Beograda na vodi gde mi treba milijardu evra da ulozimo da rascistimo teren a Arapi do danas nisu ulozili nista, preko Fijata pa do zelezare gde cemo ako ikada bude prodata morati da dajemo ogromne pare da je odrzimo na vestackom disanju.

Mare

pre 9 godina

Joj koliko strucnjaka ovde. Etihad je samo omogucio kupovinu novih aviona, svojom kreditnom linijom, doveo svoj menadzment, obezbedio putnike, Aerodrom je postao tranzitno mesto za putnike etihada. I to je los posao? Ja imam firmu koja pravi gubitke, dodje pera i ovezbedi mi kreditnu liniju i posao, putnike u ovom slucaju i delimo PROFIT u bilo kom odnosu i to je los posao. Upravu ste zato smo ovako uspesna zemlja jer svi pravite bolje dilove. P.s. U narednih 10 godina jat bi samostalno napravio jos sto miliona gubitaka kao i sve male avio kompanije.

wolf

pre 9 godina

Ovo je dobar potez. Dubioze treba rasčišćavati, kao bi Er Srbija mogla normalno da posluje. Da je mogao da se JAT proda sa ovolikim dugovima, verovatno bi već odavno bio prodat !
Budući veći promet putnika i povećan priliv poreza u budžet po tom osnovu, kompenzovaće ove transfere države prema poveriocima.

Jos 3 godine...

pre 9 godina

Er Srbija ce i za 2014. imati oko 200 miliona evra gubitaka. Ali Arape to ne brine jer u ugovoru pise da ce sve dugove DO KRAJA 2016. placati gradjani Srbije. Zato se ovako bahanalisu - placaju preskupi Belvil, zaposljavaju neskolovane rodjake, sa platama u hiljadama evra. Na program poslali 500 ljudi, zaposlili 1.500... I sve ostalo sto je u komentarima receno.

Dalibor

pre 9 godina

Sledeće smanjenje plata i penzija će ići za dugove Zastave koje Fiat nije preuzeo, pa za Železaru, pa za RTB Bor, pa za NIS, sve dok penzioneri i radnici ne budu u obavezi da državi isplaćuju mesečnu naknadu.

Srdjan

pre 9 godina

Jesu ovo JATovi dugovi ili dugovi AirSrbija-e?
Kakva je ovo vest sad, ne razumem. Dogovor je napravljen, obaveze su jasne. Sta ocekuje autor ovog teksta sad da se desi? Postoji li alternativa otplati tog starog duga drustvenim preduzecima (drzava duguje samoj sebi)???
(Marko, 16. decembar 2014 13:27)
Ni meni nije jasno da li su ovo dugovi JAT-a ili AIR Serbia? Ako je ovo nova firma a Srbija je preuzela dugovanja JAT_a na sebe, kakve veze ima Air Serbia sa ovim dugovanjima? Ili je ipak tačno da je Air Serbia profitabilna jer ne plaća aerodromske usluge, kerozin po realnoj ceni i još mnogo Toga drugog?

rema

pre 9 godina

Pa u taj FIAT je uloženo oko milijardu evra od 2008. godine, a ugovor se krije. Ovo je slična priča. Pre par nedelja AV otvorio neku fabriku lekova u Vršcu gde je subvencionisao stranca sa 7.000e po radnom mestu. To je kriminal, Radulović je hteo da ukine subvencije.

pppsssssss

pre 9 godina

Dno!!! Svi koji imaju kredite, kojima kasne ili su im smanjene plate, koji su nezaposleni godinama, gladni, bolesni..... u skupstinu i da traze da im drzava Srbija refinansira sva dugovanja i ceo zivot koji im je unisten ovakvim odlukama, donetim sad i ranije.
Ovako i ja mogu biti drzavnik!!!!!!
Sta svi mi imamo da placamo bahate i nestrucne politicki postavljene direktore, menadzere i njihovo lose poslovanje, ali ne na svoju stetu, jer dobro je poznato kolike su im plate i sve privilegije koje imaju!!!!
Briga me za Air Srbiju, pod kljuc i neka propadne sve zajedno sa njima- zeleznice, Eps, Kolubara......sve do kraja.

banana republika Srbistan

pre 9 godina

ne samo sto nam uzimaju 150 miliona evra iz budzeta (a za te pare su mogli mnogo toga da urade za gradjane) nego svako od nas koji mora da leti, sada placa stotine evra vise po letu, jer je air srbija oterala konkurenciju, pa na preimer wizzair ne leti vise za oslo i brisel, a do brisel je cena bila 50e za povratnu kartu , a air srbija naplacujem +250.)I ovo i NIS je klasican cin veleizdaje.

Banbus

pre 9 godina

Kakav divan i uspesan ugovor sa Etihadom, 150 miliona eura iz budzeta, to jer apsolutna katastrofa. Doci ce i taj dan kada ce neko za ovo morati da odgovara.

VladaNS

pre 9 godina

Sve, ali sve što sad čitate je Radulović lepo rekao uoči prošlih izbora. Drago mi je što se sve više ljudi javno kaje što je glasalo za SNS ali nikad neću razumeti zbog čega su uopšte imali i gram nade da oni neće do kraja uništiti ovu zemlju.

v stepanovic

pre 9 godina

Dosad su i srpski vrapci ukapirali osnovu srpske politike: Kad god politicar trijumfalno najavljuje fantastican uspeh 'investiranja strane kompanije u Srbiji', rezultat je uvek isti: pozitvni poeni za politicara, negativni poeni za srpsku ekonomiju i srpski narod, koji ce decenijama morati da snosi teret tog 'uspeha'

aleksa

pre 9 godina

Pitanje za ove sto pricaju da je ovo dug JAT-a a ne dug Air Serbia... sve i da je tako, po cemu se onda taj Ugovor razlikuje od "lopovskih privatizacija koju se podrzavali zuti" (napisano vasim recnikom da bi sto bolje razumeli). Ja sam izgledao bio naivan kad sam mislio da se kod privatizacije kupuje sve vezanu za jednu firmu- i aktiva i pasiva, i potrazivanja i dugovi.

Sve u svemu, svaka cast AV za samo nekoliko meseci predanog rada uspeo je... bojim se da cemo tek videti sta je sve uspeo.

Милош-Пољска

pre 9 godina

Шушка се да Ер Србија прави још веће губитке него под својим старим именом. Ово је тек почетак. За Ер Србију су такође предвиђене субвенције из буџета. Оних 50 милиона евра годишње, које су грађани Србије плаћали за ЈАТ, ће се испоставити као врло мали трошак.

vec kuku, lele

pre 9 godina

Imam neki osecaj da ce ovde cim grane prolece da se digne "kuka i motika".
I slepi progledali i gluvi poceli da cuju.
Ovi resili da ispoklanjaju i rasprodaju celu zemlju, a koliko su pokupili za sebe cuce se i to jednog lepog dana.

gradjanin

pre 9 godina

A šta ste drugo očekivali od A. Vucica i njegovih istoriskih i najboljih ugovora. Samo se nadam da se naprednjackoj vlasti blizi kraj jer ovako ima da 100 godina da otplacujemo.

to se zove prosperitet

pre 9 godina

Dokle ćemo da izdržavamo tudju firmu? Juče Mali kaže da nas jelka na Trgu nije ništa koštala, jer je to donacija firme, a sad vidimo da tu istu firmu mi doniramo sa 150 miliona evra! Poklonite meni milion evra, daću vam za uzvrat veću i lepšu pravu jelku, a ne ono metalno čudovište.
(Bata, 16. decembar 2014 12:54)
Jelka je reklama za Air Dzihad i to se placa svuda u svetu, samo se u Beogradu besplatna reklama zove POKLON i tacka.
A Djilas vise nije ni kriminalac ni lopina jer ce ovaj sutra da umire od ponosa i srece kad bude sekao vrpcu na mostu, sa kojim nema blage veze.
Sad im je glavni problem Pajtic, jer jos tamo Vucic i njegov mozak ,Mali, nisu uspeli da zaj... sve do daske.....

Nemanja

pre 9 godina

Zasto Er Srbija nije obuhvacena umanjenjem plata zaposlenih kao svi ostali u drzavnom sektoru, obzirom da je drzava vlasnik 51% te kompanije?

Privrednik

pre 9 godina

Pametni arapi , Nece mladu sa dugom.Znaci i sve ostale firme od Zelezeare, FAP-a. IKARBUSA itd njihove dugove preuzima drzava kao javni dug, drugim recima otplacuju gradjani Srbije.I jos kada se uzme u obzir i obaveza drzave kroz ucesce u Air Srbiji,otplacivanje lizinga za avione ispade da je Etihad dao samo menadzment, mogucnost da se iz njihove kvote kupe novi avioni. I profit se deli uodnosu 51:49

idc

pre 9 godina

Naravno da će Država da vraća dugove koje je i napravila!
Ko bi normalan otplaćivao dugove koje nije napravio? Nije da branim sns ili bilo koga,ali što se ranije nije vodilo računa o JAT-u i zašto se tad nije kritički govorilo o ovoj tome?
JAT je, bio, doterao cara do duvana a sad je bar krenuo da bude profitabilna.
Mene samo zanima taj drugi ugovor, šta u njemu piše, i koliki procenat ima Srbija a koliko arapi.

ne cenzurisi

pre 9 godina

Sta je to 158 miliona evra za nas? Nista.
Ili onih 4 miliona evra sto smo poklonili Frezenijusu.

Uzme se malo od bolesnih, od trudnica, dece, smanje se penzije,plate lekarima pa se to pokloni bogatim Arapima ili Nemcima.
To je "proevropski".
Svetla buducnost koju vec sad zivimo.

dyin' ain't much of a livin'

pre 9 godina

uz takve troškove mogli su opušteno da ugase JAT. ili eventualno nekom da ga poklone (ako je lud) . kakvo bre plaćanje? kakve gluposti.

Я русский

pre 9 godina

Kakvi hejterski komentari. Ove obaveze nisu novi dugovi nego obaveze pre decembra 2013, sto lepo pise i u tekstu. To je deo duga JAT a koji je drzava preuzela na sebe.
(milos, 16. decembar 2014 13:40)

Хејтерски ? Какав је то онда "посао века" направио ПРЕМУДРИ ВИЗИОНАР ? Ми отплаћујемо целокупан ЈАТ-ов дуг од скоро четврт милијарде долара, улажемо још толико као депозит за изнајмљивање авиона, улажемо целокупан аеродром који вреди милијарде долара и још понешто што је обавијено велом ДРЖАВНЕ ТАЈНЕ. Ако би неко мене питао за мишљење, ја бих му рекао да би сваки продавац на било којој српској пијаци у било ком месту у Србији био у стању да направи повољнији посао. Због чега смо уопште продавали ЈАТ ако је држава имала намеру да уложи оволико новца?

Vidojlo

pre 9 godina

G.dine Vučiću! Obavezan si po ustavu da ovom narodu a posebno penzionerima, Javno prezentiraš ugovor koji je pod isključivo tvojim patronatom potpisan sa avio kompanijom iz UAR. Da prezentiraš potpisani ugovor, izveštaj komisije koliko je JAT dugovao pre prodaje, koliki su novonastali dugovi nove kompanije, koje smo sve obaveze preuzeli i koliko će to penzionere da košta. Da li je dovoljno ovih 25% što si nam uzeo protiv ustavno ili ćemo morati da damo još 25%.

VEOMA DOBRO OBAVESTEN

pre 9 godina

Tako je i moja baba mogla da preuzme JAT... Inace izmedju JATa i Aerodroma BG su isle samo fakture, nikad nije bilo ni dinara. Posto su i jedna i druga firma bile drzavne AB je jos uvek. Sa NISom je bilo slicno.. Mi zivimo maglu od 1945.

Captain Carrot

pre 9 godina

Za jelku od 15 metara mora se i određena kilometraža polnog organa
ispušiti. Dobro nije samo jelka tj. nama jelka a vrlim vođama
i prvom ešalonu partijskih kadrova puni džepovi.

Prijepoljac

pre 9 godina

A ja cu da vam kazem i zasto! Nijedna privatna kompanija nije luda da kupi drugu kompaniju i placa preuvelicane i napumpane troskove.Case od 20e piksle od 50e,fotelje 2000e itd itd e sad zasto drzava pristaje da placa to?Zato sto su svi politicari umjesani u ovu aferu,i sve je to prodavano Jatu i Aerodromu preko njihovih firmi pijavica.

zimzeleni

pre 9 godina

Model srpskog uspesnog biznisa - prodas strancu, dozvolis mu da ima monopol i da uzme sav profit, a dugove preuzmes na sebe. I jos se hvalis time.

Borac

pre 9 godina

158 000 000 eura?!Toliko kosta sminka?Avionski prevoz za putnike je skuplji i jos se i preko budzeta placa za sminkeraj?!Lideri!!!Grubom racunicom se dodje do cifre od 2 000 000 000 eura godisnje koji se potrose na ocuvanje pozicija pojedinaca i kvazinacionalnih brendova i fabrika koje proizvode dobitke za pojedince a propast za Srbiju.

banev

pre 9 godina

Ako smo partneri (mislim na onu drugu stranu-da je ne spominjem), posteno je reci kolike su njene obaveze ili su oni samo pokupili profit?

NV

pre 9 godina

Izgleda da ce 2015 biti godina gde ce isplivati na videlo sve velike pljacke koje su nam se desile od 5 oktobra do danas.Bar ce AIR Srbija povecati promet zato sto ce mnogi politicari kupovati kartu u jednom pravcu.

ovoga nema ni u crtanim filmovima

pre 9 godina

Znači Vučuić će prodati TELEKOM kako bi finasirao Air Srbiju.
Ta kompanija je nastala od JAT-a, tako što su građani srbije na svoja pleća primili dugove.
Sad ja pitam Vučića i ostale blente šta je nama potrebnije kompanija koja ostvaruje gubite ili ona koja ostvaruje profit.

billboard

pre 9 godina

Ovo će biti poslednji put da se iz državnog budžeta izdvaja novac za Er Srbiju, te u narednim godinama svi parametri ukazuju na povećanje profita kompanije i brz povraćaj sredstava. Oni koji kritikuju obaveze Srbije prema kompaniji treba da pogledaju koliko se novca izdvajalo za JAT pre partnerstva sa Etihadom.

ја сам остао без текста

pre 9 godina

У години штедње кад се краду пензије, смањују плате крећу отпуштања држава финасира нечије баханалије.
Знате и неписмена баба би могла овако да води фирму.

Bata

pre 9 godina

Dokle ćemo da izdržavamo tudju firmu? Juče Mali kaže da nas jelka na Trgu nije ništa koštala, jer je to donacija firme, a sad vidimo da tu istu firmu mi doniramo sa 150 miliona evra! Poklonite meni milion evra, daću vam za uzvrat veću i lepšu pravu jelku, a ne ono metalno čudovište.

Majstori

pre 9 godina

Bravo, bravo majstori manipulacija, genijalci!
Mi smo u stvari glupa stoka koja je poverovala da se prodajom mafiJata resavamo bede , odnosno njegovog dugovanja i raznih poslovnih gubitaka u korist gradjana Srbije (naravno, koga drugoga).
Sada cemo do kraja nasih zivota placati pogresne odluke, ne samo nasih "strucnjaka" vec i brace Arapa.
Partnera, prijatelja....

yupiiii!

pre 9 godina

Ha ha, pocinju da isplivavaju delovi onog "fantasticnog ugovora!!!

Tj, Srbija placa obaveze, a Etihad ubira profit!!!

Bas je lepo biti LIDER REGIONA!!!

Srbija

pre 9 godina

Javni dug sve veci i veci
Nezaposlenost sve veca i veca
Plate sve manje i manje

Partijska kasa SNS-a sve punija i punija
Broj SNS partijskih vojnika u drzavnoj sluzbi sve veci i veci

Pravimo se da smo pametni za narod kome su ministri Vulin, Slina, Bata Gasic, Sertic a preCednik Toma Diploma

ostali se vole, b 92 se čita

pre 9 godina

Treba dobro razmilsiti o tome zašto država izmiruje obaveze prema kompaniji ER Srbija. Logičan odgovor je da država ima obavezu da izmiri dug, jer je dug napravljen još dok se avio-kompanija zvala JAT ervejz. Er Srbija, naslednik Jat ervejza, u vlasništvu je Vlade Srbije i kompanije Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata od 2013-te godine. Umesto što pojedinci odmah kritikuju aktuelnu vlast i premijera trebalo bi da pitaju bivšu vlast zašto je ostavila iza sebe dugove.

mimicimi

pre 9 godina

Treba pogledati jednom istini u oči...Naravno da država treba da plaća svoje dugove iz prošlosti. Trebalo je sprečiti da do tih dugova ne dođe. Dobro je da je sada EeSrbija kompanija koja dobro posluje.

Bez krila

pre 9 godina

A zato su meni umanjili platu, sad je sve jasno gde curi. A mene ubedjuju kako sam ja bahati radnik javnog sektora koji treba ta radi za koru hleba da bi nam tamo 2000 i neke bilo bolje.SRAMOTA!

xl

pre 9 godina

tako otužan text,bolje da sam ga preskočio,ali kad ga već turiste na sajt,ajde....žalosna je ova zemlja sa ovakvom vladom,sa ovakvim narodom koji je je izabrao...Srećni su oni koji su bili pametni i hrabri i otišli iz ovog balkanskog blata,lepljivog i smrdljivog,i sada se negde tamo smeškaju,pomalo setno i sretno i zahvaljuju Bogu na šansi koju im dade.Da žive normalno i nemisle o politici,ratovima i lopivima...

bolimebaszanik

pre 9 godina

Odmah da se razumemo, ugovor nije potpisan u avgustu 2013. vec nedelju dana pre nego sto ga je Vucic "prezentovao" (ne secam se tacno datuma ali nije nikakav problem proveriti). Taj novopotpisani u potpunosti menja onaj koji je potpisan u avgustu 2013. Ovaj komentar je tu da vas (B92) podseti da ne mozete i ne treba da objavljujete netacne informacije kao i podsetnik za vucka da nismo zaboravili mazanje ociju koje je napravio sa tim ugovorom!

robertnbg

pre 9 godina

halo dobrp jutro sta je s vama ko pise ovakve gluposti kakav naslednik air srbija je jat evo kako je nastalo drugo ime jat ima direktora i taj napise odluku koja glasi donosi se danas odluka o promeni imena predizece jat se od danas zove air srbija tovse odnese u apr oni to proknjize i ime je promenejno naslednik bi znacilo da se osnuje novo preduzece a novo preduzece ne moze nigde da sleti da li vi to razumete ne mozes da poketis i kazes halo london daj pistu slecemo vec oostoje slotovi zna se ko kada sme da sleti jat ima slotove kao stara firma zato nije osnova o novo preduzece vec je doneta din a 4 papur odluka da se primeni ime dobro jutro

Mary

pre 9 godina

Srbija je preuzela na sebe da isplati deo duga Er Srbije i tu nista nije sporno. Posle promene Zakona odnosi izmedju Er Srbije i Republike Srbije bice definisani novim ugovorom.

Viki

pre 9 godina

Kompanija je profitabilna i Srbija ima veliku korist od AIR Srbije ali se i obaveze moraju izmiriti od strane države koje su predvižene ugovorom.

Atinac

pre 9 godina

zaboravili ste napisati osnovne stvari da je kupljeno deset novih aviona i da je svaka od njih u proseku košta oko 80 miliona dolara znači uloženo je praktično preko 800 miliona dolara samo u flotu letelica a Er srbija je ove godine u prvih 6 meseci imala profit od 102 miliona evra- ovo je lako proverljivo i dostupno preko interneta , svoj deo duga država srbija mora da finansira i tu nema zbora , dugoročno gledano ovo i nije neki dug i biće ga još možda sledeće godine posle toga dolazi samo profit od korišćenja nove avioflote.

Bgd

pre 9 godina

@(Dule, 16. decembar 2014 15:45)
Pa bio je 100% u našem vlasništvu pa je samo pravio gubitke. Dokle smo trebali da finansiramo političko-burazersku kombinatoriku i lopovluk?

CEREZIT - F 117

pre 9 godina

Naravno da drzava treba i mora odgovorno da se ponasa kada su obaveze u pitanju. Dajte vec jednom da prestanemo samo da kukamo i zalimo se, gledajmo stvari onakvim kakve jesu. Posto je JAT bio klinicki mrtav bez nade da dodje sebi, drzava u tom momentu nije imala bolje resenje da ga se resi vec na ovaj nacin.Gledano realno pa je li imao neku bolju ponudu. Svakako da nije i sva je sreca sto smo ipak nasli partnera. Objektivno JAT je bio rupa bez dna, najmladji avion 25 godina star, od ovoga ce bar nesto biti za par godina. Ne mozete samo da gurate problem pod tepih i pozajmljujete pare jednom dodje na naplatu, bolje sada nego kasnije. Pravi rezultati su tek pred nama zato kriticari molim vas za malo strpljenja.

herkules s

pre 9 godina

to nije dug,to su obaveze koje drzava mora da isplati poveriocima. Normalno je da ukoliko je vlasnik drzava , da ce drzava i da isplacuje poverioce. Ako trosimo derivate Naftne industrije Srbije onda to moramo i da isplatino NIS-u.

Biznis

pre 9 godina

Sta bi bilo kada bi morali sami da rukovodimo nasim preduzecima? Mislim da najvecu stetu ovoj drzavi pricinjavaju kojakakvi direktori i burazerske šeme.
Ono cemu svi trucaju je da treba dovesti sposobno i odgovorno rukovodstvo. Ali kako to da samo stranci znaju sta je dobar menadzment? I da. Oni ce svakako najuriti tu bagru. Pa sto to ne uradi drzava pre nego dodje strani kapital? Mozda i nece biti potrebe za dokapitalizacijom od strane nekih trecih lica.

Srdjan

pre 9 godina

Ja podrzavam razvoj "Air Serbia"-e ALI, obzirom na ovo: http://www.b92.net/biz/fokus/analiza.php?yyyy=2014&mm=12&nav_id=932938 pitam se ZASTO drzava nista ne cini da pomogne (jos uvek) domacoj aviokompaniji AVIOGENEX koja je pred gasenjem a zaposleni nisu primili 18 (OSAMNAEST) PLATA i na putu su da postanu socijalni slucajevi, sto visoko obrazovano vazduhoplovno strucno osoblje ni u jednoj drzavi sveta ne bi dozivelo.
Za pomoc AVIOGENEX-u kako bi mogao sam da posluje, jer godinama NE DOBIJA nikakve subvencije od drzave i nije na budzetu,dovoljno je manje od 1 ( jednog ) procenta ove sume ali drzava sve ignorise, pa nema ni za nase MINIMALCE a posebno ne za bilo kakvu drugu pomoc .
ZASTO nam ne pomogne i isto ovako preuzme i dugove AVIOGENEX-a,prema ISTIM drzavnim firmama-Aerodromu,Dunav osiguranju i Jat Tehnici, a suma je bukvalno smesna u poredjenju sa ovim
ZASTO ne dozvoli prodaju i strane investicije i omoguci nam da SAMI radimo i opstanemo?
ZASTO...?
Mi,35 zaposlenih, zelimo samo sansu,ili castan kraj a OVO SIGURNO NIJE TO.

Remember

pre 9 godina

@ Atinac: Nije kupljen nijedan avion. Svi su uzeti u lizing i to preskup lizing, od firme u vlasnistvu supruge visokog funcionera Etihada, nekada sluzbenika JAT-a...