Subota, 13.12.2014.

17:33

Čomski: Društvo u SAD je rasističko

Profesor Noam Čomski smatra da bi protesti u Fergusonu lako mogli da se pretvore u pokret za borbu protiv rasizma i za uspostavljanje socijalne pravde.

Izvor: B92

Èomski: Društvo u SAD je rasistièko IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Бојан Илић

pre 9 godina

@krezaNe kapiras ti. Snouden ni u kom slucaju nije crnac. Posto u Rusiji nema crnaca.
(Lived in St. Louis for 2 years, 13. decembar 2014 23:01)

Има црнаца, слагао те неко или си подлегао "глобалној манипулацији" да су Руси криви за све!:-)

Pocisti prvo svoje dvoriste

pre 9 godina

@Mare,NS, 13. decembar 2014 20:12
Pretpostavljam da u NSu vlada potpuna jednakost i da ne postoje posebna naselja za npr. Rome. A pretpostavljam da i u svim drugim gradovima Srbije Romi ne zive u posebnim naseljima. I onda neko kao ti trubi ovde o neravnopravnosti i rezervatima u Americi. Da li se boris za ravnopravnost u NSu barem?

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Znači ovo sa Obamom je u stvari trik?
(Zlopamtilo)
----
Normalno da je trik. Zar ste zaista pomislili da bi "prvi crni predsdnik" bio ikada izabran da pravi vladari SAD nisu to zeleli? Vrhunac demagogije, odnosno licemerja. Izborom "crnog predsdnika" svetu se pokazuje velicina americkog sistema a, ustvari, prikriva se otvoreni rasizam koji vlada na svakom koraku. Ne samo prema crncima vec i prema svim imigrantima, osim onih koji dolaze iz Engleske, Skotske, Irske ili eventualno Nemacke. Popularni "ameri" znaju sta znace simboli. Zbog toga ce gensek NATO-a uvek biti neki tip iz Norveske ili Svedske, glasnogovornik Haskog tribunala, kao i veliki broj osoblja bice sa Balkana ali, uvek iz onih entiteta u ciju se korist sudi, Valentin Incko ce biti angazovan da se bori protiv Srba u BiH zato sto je dugo sluzbovao u Beogradu i govori srpski, Marti Ahtisari, Finac ce biti izabran da "nepristrasno" posreduje u srpsko-albanskom sukobu, Amerikanci ce u sukobu na Balkanu biti na strani muslimana i Albanaca, ne bi li muslimanima sirom sveta poslali poruku kako su na njihovoj strani, misleci na ogromne zalihe nafte, potom ce inicirati "arapska proleca" koja ce na povrsinu izbaciti najmonstruoznije ljude i ideologije protiv kojih ce SAD, danas, ponovo voditi beskrajne ratove u kojima ce, naravno, ginuti "domorodacko" stanovnistvo?! Kraljevi manipulacija gospodine. SAD i Velika Britanija su dva lica jedne te iste ZLE PARE. Svo zlo na ovoj planeti je kreirano u tom djavoljem drustvu.

Lanna

pre 9 godina

Da je EU citizen citao Chomskog i ostale kako on kaze pseudo bla bla mpzda bi se do sada opismenio. Podelio je tacke i zareze samo po njemu poznatim pravilima. Verovatno to tako rade "najbolji i najproduktivniji, a ne tipovi kao Chomski.

Ned

pre 9 godina

Vidim da su neki zapenushili pljujuci Comskog kao komunistu. Nije uopste bitno da li je on komunista ili ne, bitno je da on jasno vidi stvari, otvoreno prica o istim i pogadja u centar. Cinjenica je da ni kapitalizam ni komunizam nisu pravedni sistemi. Uzrok tome je ljudska priroda. Svidjalo se to nama ili ne mi smo inteligentne zivotinje. Vecina uvek stavlja licne interese ispred svega i ne bira sredstva da ih ostvari. Moral i etika su izuzetno elasticne kategorije i modifikuju se prema trenutnim potrebama. Hvala Comskom sto kaze ono sto svi vide ali nece da kazu da bi bili politicki korektni.

Byakuya-sama

pre 9 godina

@(lived in St Louis, 13. decembar 2014 19:29)


Klasičan rasista se javio, znači od majke belkinje i oca crnca, sin crnac. Izgleda da svi koji nisu snežno beli, da su u stvari crnci.

Obamina majka potiče iz vrlo bogate porodice, a ko mu je stvarno otac, ko zna.

Kiselo groždje

pre 9 godina

(EU Citizen, 13. decembar 2014 19:14) Vi ste dakle profesor nekog univerziteta koji je prestižniji od MIT-a i sigurno ste napisali preko 150 knjiga pa zato tako lako sa vaših visina lepite etikete i pljujete ljude po komentarima.

Smuleco

pre 9 godina

Najveći borac protiv Novog Svetskog Poretka. Čovek koji je "raskrinkao" Trilateralnu komisiju, masone ostale vladare iz senke. Zna skoro sve o njima, jer je i sam, do 50-tih godina prošlog veka bio deo njihovog paklenog plana, a onda se otrgao "kontroli". I progovorio o svemu. Inače, veliki naučnik i lingvista, utemeljivač kontrastivne analize jezika. Ovaj svet je srećan što postoji, da "vladarima" pegla lobanju!

Baja

pre 9 godina

Znači ovo sa Obamom je u stvari trik?
(Zlopamtilo, 13. decembar 2014 19:30

Normalno da je trik,pa oni su to pripremali 20 godina,i više se to ponoviti neće.

black in soul

pre 9 godina

Veci deo Albanaca, Hrvata i jedan deo muslimana su iste rase kao i mi. Molim komentatore da naprave razliku izmedju nacije, vere i rase. Tako da tesko mi mozemo uciti bilo koga o bilo cemu.

Cinoeye

pre 9 godina

Citat od (л, 13. decembar 2014 19:10)
""1 убије црнца 2 - црнац 1 иде у затвор. Црнац убије белца - црнац иде у затвор. Белац убије црнца - белац не оде у затвор јер опише црнца као "демона" и (бела) порота се сложи са тим. Осим тога, сиромаштво диже криминал а идеја да свако у Америци може преко ноћи да се обогати вредним радом више не пије воду, само да завршиш колеџ ти треба позајмица коју ћеш банци да отплаћујеш целог живота док богатији у старту могу то да отплате и аутоматски су у предности. Осим тога, црнци су трпели кулук белих Американаца 400 година скоро, где до пре пар деценија нису ни смели да се обогате ни школују у "белачким" школама, није неочекивано што нису за 3,4 деценије СВИ постали супер богати доктори наука поготово кад се узме у обзир колико има простих,сиромашних белаца у САД (прогуглај trailer parks, white trash)"""

tvoja priča ne drzi vodu. Ako pročitaš šta Sam napisao videćeš da je 90% crnaca ubijeno od strane drugih crnaca. Takođe nije istina da belci koji ubije crnce ne idu zatvor. Dakle crnci najviše nastradaju od samih sebe. 12% populacije a 60% po zatvorima Je statistika koje govori sama za sebe. Ljudi sa strahom hledaju na crnce ne zato što su crni nego što sam te ti statistički oni čine više kriminala A naravno tu sad možemo pričati o diskriminaciji ide to možda poslovica onoga što se dešavalo u istoriji sa njima. Ali dosta više bilo istorije niko njih sada ne tera da kradu prodaju drogu i ubijaju. dosta je više konstantnog nabacivanje krivice na rasizam

Svaka ptica svojoj rasi

pre 9 godina

Sto manje crnaca, latinosa i Indijanaca - to je i manje rasizma.

No istinu na stranu, kako belci, i latinosi i crnci su veliki rasisti itekako.

Ako neko ne veruje da je Amerika rasisticko drustvo, u Gugl slikama, u pretrazi, ukucajte > racial map (i samo dodajte ime veceg SAD grada po izboru).

Dobicete rezultate, slikovite, koji jasno pokazju rasnu podelu na bele i obojene delove grada.

Americke serije koje su rasno-politicki korektne s crncem belcem kao najboljim ortacima su samo svet maste.

Mare,NS

pre 9 godina

@Mare,NS, 13. decembar 2014 18:22
Nista se nije promenilo za 150 godina? Ako budes ikada leteo iz npr. Njujorka nazad ka Srbiji, primetices da crncima nije dozvoljeno da udju u avion sa belcima. Takodje, crnac nikada nece moci da bude pedsednik Amerike.
(Oh wait, 13. decembar 2014 19:13)

Izuzetno dostignuce.
Pogotovo,ovo u vezi s Predsednikom,koji sam i bez ikakvog pritiska krupnog kapitala,donosi odluke u najboljoj zelji da popravi polozaj afro-amerikanaca i ostalih `obojenih`!
Oh Wait,da li su i Indijanci shvatili,da je to sto su istrebljeni,bilo u njihovom interesu,jer u rezervatima se mnogo bolje zivi nego u ostatku SAD!!!
Nisi li se ti osetio jednim od prozvanih `nasih` iseljenika,pa pokusavas da umiris savest?
Ako jesi,nisi uspeo.
Normalno je da pomaka za 150g. ima,ali je to daleko od ravnopravnosti i jednakih sansi za normalan zivot!!!

лаки

pre 9 godina

Mi srbi mozemo drzati predavanje americi o rasizmu kada izaberemo predsednika albanca, hrvata ili muslimana a do tada treba da se pokrijemo usima kada je u pitanju netrpeljivost "drugacijih" nego sto smo mi
(VSOP, 13. decembar 2014 19:13)

Да су Срби поробили Албанце и одвели их на Косово присилно, продавали на аукцијама, третирали горе него животиње, одвајали мајке од деце, забрањивали им да уче да читају и образују се, поседовали их, на силу им набијали српска презимена (Вил Смит није презиме Смит донео из Африке, та презимена су увек насилно додата од стране белих робовласника да означе власништво над прецима данашњих црнаца), забрањивали основна људска права кроз највећи део 20. века, забрањивали окупљања и поседовање земље, тукли, убијали, спаљивали их и слично и Албанци поред тога се борили за бољу Србију, а не отцепљивали територије на којима су већина би и могли нешто да причамо. Овако ти је коментар сраман и нетачан. Сама чињеница да црнци нису никад вршили геноцид над белцима у Америци као што су Албанци и Хрвати над Србима у 2. Светском рату би требала да буде довољна да схватиш зашто није исто, не спомињући сва остала мучења Срба од стране Албанаца, Хрвата и муслимана на овим просторима кроз нашу историју.

phreak

pre 9 godina

Mi srbi mozemo drzati predavanje americi o rasizmu kada izaberemo predsednika albanca, hrvata ili muslimana a do tada treba da se pokrijemo usima kada je u pitanju netrpeljivost "drugacijih" nego sto smo mi
(VSOP, 13. decembar 2014 19:13)

Predsednici su nam uglavnom, kao i veliki broj političkih funkcionera i tzv. privrednika, poreklom iz Crne Gore. Za ministre smo više puta imali muslimane i katolike. U susednim zemljama o tako nečemu možeš da sanjaš. Americi svaka čast, nije naše da njima objašnjavamo šta kod njih ne valja, sa tim se slažem.

George Carlin

pre 9 godina

@Zana5: trebalo je da pitaš: "gde prevedoste", ako si već mislila da dobiješ odgovor. Čomski je u pravu 1/1, inače. Ovi koji misle da je Obama vesnik proleća trebalo bi da se sete MLK i JFK- ja; oni koji misle ozbiljno nešto da menjaju u Americi bivaju promptno ukinuti. Amerika je primitivno, rasizmom i religijom zatrovano društvo, nastalo na bezvlašću i evolutivnom principu "survival of the fittest" i koje jezgradilo ono što je Evropa našla na dnu kace.

л

pre 9 godina

A ko će da protestuje da 90% crnaca biva ubijeno od strane drugih crnaca, sve u svemu oko 10000 godisnje. Sta cemo sa kriminalom, 60% ne zavrsi srednju skolu, a do 20 imaju 4-5 dece sa sve različitim muškarcima, drogom...afro amerima su za sve krivi drugi, kao nama CIA i Vatikan.
(Cinoeye, 13. decembar 2014 18:10)

Ево ти укратко објашњење: црнац 1 убије црнца 2 - црнац 1 иде у затвор. Црнац убије белца - црнац иде у затвор. Белац убије црнца - белац не оде у затвор јер опише црнца као "демона" и (бела) порота се сложи са тим. Осим тога, сиромаштво диже криминал а идеја да свако у Америци може преко ноћи да се обогати вредним радом више не пије воду, само да завршиш колеџ ти треба позајмица коју ћеш банци да отплаћујеш целог живота док богатији у старту могу то да отплате и аутоматски су у предности. Осим тога, црнци су трпели кулук белих Американаца 400 година скоро, где до пре пар деценија нису ни смели да се обогате ни школују у "белачким" школама, није неочекивано што нису за 3,4 деценије СВИ постали супер богати доктори наука поготово кад се узме у обзир колико има простих, сиромашних белаца у САД (прогуглај trailer parks, white trash)

Mrmot

pre 9 godina

A šta je sa crnim rasizmom i nasiljem protiv belaca koje se ignoriše u medijima? Čak i sudovi odbijaju da koriste te zakone protiv rasizma kad su žrtve belci. Tako da u pravu ste, američko društvo je rasističko...

VSOP

pre 9 godina

Mi srbi mozemo drzati predavanje americi o rasizmu kada izaberemo predsednika albanca, hrvata ili muslimana a do tada treba da se pokrijemo usima kada je u pitanju netrpeljivost "drugacijih" nego sto smo mi

Oh wait

pre 9 godina

@Mare,NS, 13. decembar 2014 18:22
Nista se nije promenilo za 150 godina? Ako budes ikada leteo iz npr. Njujorka nazad ka Srbiji, primetices da crncima nije dozvoljeno da udju u avion sa belcima. Takodje, crnac nikada nece moci da bude pedsednik Amerike.

joca

pre 9 godina

na kraju je zakljucio da je to istorija amerike, nije istorija vec sadašnjost i budućnost, svetski delioci demokratije i pravde su najveći lopovi i rasisti, zato nam je planeta takva kakva je, ja sam uplasen i hocu da me neko zastiti, imam pravo na bezbednost i biram ODKB kao zastitnika, sa jedne strane cu imati jeftino gorivo, zastitu i necu morati da ratujem za tudje interese a sa druge necu moci da putuje na "razvijeni zapad", meni to odgovara i zelim da moja deca sutra zive u takvoj drzavi

borko

pre 9 godina

Rasizam, ksenofobija, nacionalizam- to su sve teske bolesti savremenog sveta i nijedno drustvo nije pobeglo od njih. Pojedinci, manjina, moguce da jesu, al vecina je tu gde je i sad izgleda da ce tako jako dugo i ostati.
Ovo sto je napisao autor u tekstu moze stvarno da se gleda sa puno razlicith strana... sukob belih i crnih Amerikanaca je stvar sa dubokim korenom i treba puno vremena da se prevazidje.
Doduse, oni stvarno imaju crnog predsednika... i to je vec neki korak...
Probajte bar za trenutak da zamislite da Srbija ima jednog Albanca za predsednika.. ili Hrvata.. ili Hrvatska Srbina... ili da je predsednik na Kosovu-kakav god da je status- Srbin... pa nam je jasno da ni mi nismo daleko odmakli... Ukrajinac u Rusiji za predsednika... Englez u Francuskoj... Francuz u Engleskoj... pa nastavite spisak po volji...

barracuda

pre 9 godina

Najžešći kritičari Amerike jesu u samoj Americi. Među najpoznatije (anti)američke aktiviste spadaju osobe poput Michaela Moorea, Noama Chomskog, Naomi Klein, Billa Mahera, Olivera Stonea, Sheana Penna i mnogih drugih. Oni svoje namere i ne kriju- preziru današnje američko društvo i vrednosti na kojima je ono utemeljeno, a od Amerike žele stvoriti novu Norvešku (ne shvatajući da je norveško društvo kreirano za Norvežane, i da se ono ne može kopirati u celom svetu). Uzmite za primer samo Michaela Moorea, danas verovatno najpoznatijeg autora dokumentarnih filmova. Godinama nas putem svojih filmova, ali i knjiga i javnih nastupa želi ubediti kako je Amerika užasno društvo kojim vladaju nepravda, eksploatacija i nehumani brutalni kapitalizam u kome mali obični čovjek nema nikakvu mogućnost za napredak. Takvu ''istinitost'' najbolje potvrđuje on sam, koji je kao dete iz radničke porodice zahvaljujući takvim propagandnim delima danas težak nekoliko desetina miliona dolara!

Amerikanci ne zabranjuju ni komunističku ni fašističku partiju. Jer, time bi uništili sebe, svoju ideju. Time bi se odrekli Slobode. Oni puštaju svima da se izraze i da deluju, s jedinim ograničenjem da se time ne ugrožava sloboda drugog pojedinca. Budući da su potpuno posvećeni slobodnom tržištu, oni cene da je potrebno da postoji i slobodno tržište političkih ideja. Tu se ključno razlikuju od komunista i fašista-ovi zabranjuju sve one koji ne misle kao oni.

lived in St Louis

pre 9 godina

Comski gubi iz vida da je predsednik USA crnac, iako crnaca u USA ima 12%. I to crnac iz relativno siromašne porodice koji je u životu uspeo koristeći prilike koje su mu u USA ukazane, uključujući i završavanje najboljih škola na svetu koje on i njegova porodica sigurno nisu mogli da plate.
Sve je proces i ništa se ne moze promeniti preko noći. Ali se stvari u USA ipak menjaju.

Zana5

pre 9 godina

Gde preveste black men kao negroidno stanovnistvo?
Pored toga, izbacili ste hispanic, u pretposlednjem pasusu.
“It’s called the drug war, and it’s a racist war. Ronald Reagan was an extreme racist — though he denied it — and the whole drug war is designed, from policing, to eventual release from prison, to make it impossible for black men and, increasingly, more and more women and hispanics to be part of society.”

EU Citizen

pre 9 godina

Pretvoriće se, kad na vrbi rodi grožđe, jer je to što takve komunjare kao Čomski nazivaju "socijalnom pravdom" u suštini najcrnja nepravda, nemoralno i autodestruktivno društvo koje bezočno pljačka najbolje, najsposobnije i najodgovornije, a favorizuje i privileguje najgore: neradnike, parazite, kriminalce i pseudointelektualna laprdala tipa "profesora" Čomskog ("profesora", jer je, kao i svi ostali "stručnjaci" za društvene pseudonauke "ekspert" za nešto što u 95% nema nikakvu praktičnu primenu, već je samo beskrajno prežavakavanje proizvoljnih ideoloških pisanih sastava, pa čak ni njegove lingvističke teorije nemaju nikakvu vrednost, jer su samo, doduše, inteligentno sastavljen, ali zato ništa manje fiktivan sistem čistih spekulacija bez ikakve mogućnosti verifikacije i praktične upotrebe), a u Americi, za razliku od totalitarizmom i socijalizmom zatrovane i upropašćene Evrope, postoji kritična masa razumnih i odgovornih ljudi koji ni po koju cenu neće dospustiti da se ova velika zemlja (koliko-toliko) slobodnog tržišta i slobodnih pojedinaca pretvori u još jednu bednu i bankrotiranu neokomunističku rupu u stilu EU, što bi ovakve štetočine čije pravo mesto nije na univerzitetima, već u restoranima brze hrane, jer je to njihova vrednost na realnom tržištu rada, očigledno htele.

miha bukovac

pre 9 godina

Čovek koji najbrže sagledava istinu i suštinu svakog problema, tako je odavna sugerisao da KiM treba podeliti sa Šiptarima, naši idiot- "intelektualci" i političari nisu hteli da čuju o tome.

Cinoeye

pre 9 godina

A ko će da protestuje da 90% crnaca biva ubijeno od strane drugih crnaca, sve u svemu oko 10000 godisnje. Sta cemo sa kriminalom, 60% ne zavrsi srednju skolu, a do 20 imaju 4-5 dece sa sve različitim muškarcima, drogom...afro amerima su za sve krivi drugi, kao nama CIA i Vatikan.

Mare,NS

pre 9 godina

""...
“To je američka istorija i nikakav mali trik ne može da je promeni”, zaključio je Čomski. ...""

Profesor je potpuno u pravu i jedan od retkih,koji sme da podigne svoj glas,znajuci da ga slusaju i oni,koji ne zele da cuju to sto govori.
U SAD vlada totalna amnezija,kada je u pitanju neoboriva cinjenica,da su skoro u potpunosti istrebili starosedeoce.
Zaboravlja se i cinjenica,da su bili robovlasnicko drustvo.
Pa,nisu ti crnci pali sa neba,nego su njihove pretke okovane lancima doveli na tlo Amerike,da rintaju i dan i noc,u zamenu za hranu i vodu.
Dobro se profesor setio i gradjanskog rata(1861-1865),gde je robovima obecana sloboda i ravnopravnost,ako se prikljuce `severnjacima`,sto je ogroman broj njih i ucinio,ugradivsi svoje zivote u temelje danasnje Amerike.
Sledece godine se obelezava 150.g. od zavrsetka tog rata,a kao sto vidimo gotovo nista sto im je obecano tada,nije isunjeno!
Dobri su im samo privilegovani afro-amerikanci,kada ih zabavljaju na sportskim terenima i donose medalje sa najvecih svetskih takmicenja,a sve pada u vodu,kada se kamere ugase.
Narocito me nerviraju `nasi` ljudi,koje je zivot odneo tamo,kako se za samo par meseci provedenih,pretvaraju u nevidjene rasiste i svojim komentarima na ovim stranicama,predstavljaju sve ove afro-amerikance neradnicima i kriminalcima.
Valjda po onoj narodnoj:Sa kim si,takav si!!!

Mare,NS

pre 9 godina

""...
“To je američka istorija i nikakav mali trik ne može da je promeni”, zaključio je Čomski. ...""

Profesor je potpuno u pravu i jedan od retkih,koji sme da podigne svoj glas,znajuci da ga slusaju i oni,koji ne zele da cuju to sto govori.
U SAD vlada totalna amnezija,kada je u pitanju neoboriva cinjenica,da su skoro u potpunosti istrebili starosedeoce.
Zaboravlja se i cinjenica,da su bili robovlasnicko drustvo.
Pa,nisu ti crnci pali sa neba,nego su njihove pretke okovane lancima doveli na tlo Amerike,da rintaju i dan i noc,u zamenu za hranu i vodu.
Dobro se profesor setio i gradjanskog rata(1861-1865),gde je robovima obecana sloboda i ravnopravnost,ako se prikljuce `severnjacima`,sto je ogroman broj njih i ucinio,ugradivsi svoje zivote u temelje danasnje Amerike.
Sledece godine se obelezava 150.g. od zavrsetka tog rata,a kao sto vidimo gotovo nista sto im je obecano tada,nije isunjeno!
Dobri su im samo privilegovani afro-amerikanci,kada ih zabavljaju na sportskim terenima i donose medalje sa najvecih svetskih takmicenja,a sve pada u vodu,kada se kamere ugase.
Narocito me nerviraju `nasi` ljudi,koje je zivot odneo tamo,kako se za samo par meseci provedenih,pretvaraju u nevidjene rasiste i svojim komentarima na ovim stranicama,predstavljaju sve ove afro-amerikance neradnicima i kriminalcima.
Valjda po onoj narodnoj:Sa kim si,takav si!!!

miha bukovac

pre 9 godina

Čovek koji najbrže sagledava istinu i suštinu svakog problema, tako je odavna sugerisao da KiM treba podeliti sa Šiptarima, naši idiot- "intelektualci" i političari nisu hteli da čuju o tome.

Zana5

pre 9 godina

Gde preveste black men kao negroidno stanovnistvo?
Pored toga, izbacili ste hispanic, u pretposlednjem pasusu.
“It’s called the drug war, and it’s a racist war. Ronald Reagan was an extreme racist — though he denied it — and the whole drug war is designed, from policing, to eventual release from prison, to make it impossible for black men and, increasingly, more and more women and hispanics to be part of society.”

л

pre 9 godina

A ko će da protestuje da 90% crnaca biva ubijeno od strane drugih crnaca, sve u svemu oko 10000 godisnje. Sta cemo sa kriminalom, 60% ne zavrsi srednju skolu, a do 20 imaju 4-5 dece sa sve različitim muškarcima, drogom...afro amerima su za sve krivi drugi, kao nama CIA i Vatikan.
(Cinoeye, 13. decembar 2014 18:10)

Ево ти укратко објашњење: црнац 1 убије црнца 2 - црнац 1 иде у затвор. Црнац убије белца - црнац иде у затвор. Белац убије црнца - белац не оде у затвор јер опише црнца као "демона" и (бела) порота се сложи са тим. Осим тога, сиромаштво диже криминал а идеја да свако у Америци може преко ноћи да се обогати вредним радом више не пије воду, само да завршиш колеџ ти треба позајмица коју ћеш банци да отплаћујеш целог живота док богатији у старту могу то да отплате и аутоматски су у предности. Осим тога, црнци су трпели кулук белих Американаца 400 година скоро, где до пре пар деценија нису ни смели да се обогате ни школују у "белачким" школама, није неочекивано што нису за 3,4 деценије СВИ постали супер богати доктори наука поготово кад се узме у обзир колико има простих, сиромашних белаца у САД (прогуглај trailer parks, white trash)

Cinoeye

pre 9 godina

A ko će da protestuje da 90% crnaca biva ubijeno od strane drugih crnaca, sve u svemu oko 10000 godisnje. Sta cemo sa kriminalom, 60% ne zavrsi srednju skolu, a do 20 imaju 4-5 dece sa sve različitim muškarcima, drogom...afro amerima su za sve krivi drugi, kao nama CIA i Vatikan.

VSOP

pre 9 godina

Mi srbi mozemo drzati predavanje americi o rasizmu kada izaberemo predsednika albanca, hrvata ili muslimana a do tada treba da se pokrijemo usima kada je u pitanju netrpeljivost "drugacijih" nego sto smo mi

EU Citizen

pre 9 godina

Pretvoriće se, kad na vrbi rodi grožđe, jer je to što takve komunjare kao Čomski nazivaju "socijalnom pravdom" u suštini najcrnja nepravda, nemoralno i autodestruktivno društvo koje bezočno pljačka najbolje, najsposobnije i najodgovornije, a favorizuje i privileguje najgore: neradnike, parazite, kriminalce i pseudointelektualna laprdala tipa "profesora" Čomskog ("profesora", jer je, kao i svi ostali "stručnjaci" za društvene pseudonauke "ekspert" za nešto što u 95% nema nikakvu praktičnu primenu, već je samo beskrajno prežavakavanje proizvoljnih ideoloških pisanih sastava, pa čak ni njegove lingvističke teorije nemaju nikakvu vrednost, jer su samo, doduše, inteligentno sastavljen, ali zato ništa manje fiktivan sistem čistih spekulacija bez ikakve mogućnosti verifikacije i praktične upotrebe), a u Americi, za razliku od totalitarizmom i socijalizmom zatrovane i upropašćene Evrope, postoji kritična masa razumnih i odgovornih ljudi koji ni po koju cenu neće dospustiti da se ova velika zemlja (koliko-toliko) slobodnog tržišta i slobodnih pojedinaca pretvori u još jednu bednu i bankrotiranu neokomunističku rupu u stilu EU, što bi ovakve štetočine čije pravo mesto nije na univerzitetima, već u restoranima brze hrane, jer je to njihova vrednost na realnom tržištu rada, očigledno htele.

lived in St Louis

pre 9 godina

Comski gubi iz vida da je predsednik USA crnac, iako crnaca u USA ima 12%. I to crnac iz relativno siromašne porodice koji je u životu uspeo koristeći prilike koje su mu u USA ukazane, uključujući i završavanje najboljih škola na svetu koje on i njegova porodica sigurno nisu mogli da plate.
Sve je proces i ništa se ne moze promeniti preko noći. Ali se stvari u USA ipak menjaju.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Znači ovo sa Obamom je u stvari trik?
(Zlopamtilo)
----
Normalno da je trik. Zar ste zaista pomislili da bi "prvi crni predsdnik" bio ikada izabran da pravi vladari SAD nisu to zeleli? Vrhunac demagogije, odnosno licemerja. Izborom "crnog predsdnika" svetu se pokazuje velicina americkog sistema a, ustvari, prikriva se otvoreni rasizam koji vlada na svakom koraku. Ne samo prema crncima vec i prema svim imigrantima, osim onih koji dolaze iz Engleske, Skotske, Irske ili eventualno Nemacke. Popularni "ameri" znaju sta znace simboli. Zbog toga ce gensek NATO-a uvek biti neki tip iz Norveske ili Svedske, glasnogovornik Haskog tribunala, kao i veliki broj osoblja bice sa Balkana ali, uvek iz onih entiteta u ciju se korist sudi, Valentin Incko ce biti angazovan da se bori protiv Srba u BiH zato sto je dugo sluzbovao u Beogradu i govori srpski, Marti Ahtisari, Finac ce biti izabran da "nepristrasno" posreduje u srpsko-albanskom sukobu, Amerikanci ce u sukobu na Balkanu biti na strani muslimana i Albanaca, ne bi li muslimanima sirom sveta poslali poruku kako su na njihovoj strani, misleci na ogromne zalihe nafte, potom ce inicirati "arapska proleca" koja ce na povrsinu izbaciti najmonstruoznije ljude i ideologije protiv kojih ce SAD, danas, ponovo voditi beskrajne ratove u kojima ce, naravno, ginuti "domorodacko" stanovnistvo?! Kraljevi manipulacija gospodine. SAD i Velika Britanija su dva lica jedne te iste ZLE PARE. Svo zlo na ovoj planeti je kreirano u tom djavoljem drustvu.

Oh wait

pre 9 godina

@Mare,NS, 13. decembar 2014 18:22
Nista se nije promenilo za 150 godina? Ako budes ikada leteo iz npr. Njujorka nazad ka Srbiji, primetices da crncima nije dozvoljeno da udju u avion sa belcima. Takodje, crnac nikada nece moci da bude pedsednik Amerike.

Kiselo groždje

pre 9 godina

(EU Citizen, 13. decembar 2014 19:14) Vi ste dakle profesor nekog univerziteta koji je prestižniji od MIT-a i sigurno ste napisali preko 150 knjiga pa zato tako lako sa vaših visina lepite etikete i pljujete ljude po komentarima.

лаки

pre 9 godina

Mi srbi mozemo drzati predavanje americi o rasizmu kada izaberemo predsednika albanca, hrvata ili muslimana a do tada treba da se pokrijemo usima kada je u pitanju netrpeljivost "drugacijih" nego sto smo mi
(VSOP, 13. decembar 2014 19:13)

Да су Срби поробили Албанце и одвели их на Косово присилно, продавали на аукцијама, третирали горе него животиње, одвајали мајке од деце, забрањивали им да уче да читају и образују се, поседовали их, на силу им набијали српска презимена (Вил Смит није презиме Смит донео из Африке, та презимена су увек насилно додата од стране белих робовласника да означе власништво над прецима данашњих црнаца), забрањивали основна људска права кроз највећи део 20. века, забрањивали окупљања и поседовање земље, тукли, убијали, спаљивали их и слично и Албанци поред тога се борили за бољу Србију, а не отцепљивали територије на којима су већина би и могли нешто да причамо. Овако ти је коментар сраман и нетачан. Сама чињеница да црнци нису никад вршили геноцид над белцима у Америци као што су Албанци и Хрвати над Србима у 2. Светском рату би требала да буде довољна да схватиш зашто није исто, не спомињући сва остала мучења Срба од стране Албанаца, Хрвата и муслимана на овим просторима кроз нашу историју.

Smuleco

pre 9 godina

Najveći borac protiv Novog Svetskog Poretka. Čovek koji je "raskrinkao" Trilateralnu komisiju, masone ostale vladare iz senke. Zna skoro sve o njima, jer je i sam, do 50-tih godina prošlog veka bio deo njihovog paklenog plana, a onda se otrgao "kontroli". I progovorio o svemu. Inače, veliki naučnik i lingvista, utemeljivač kontrastivne analize jezika. Ovaj svet je srećan što postoji, da "vladarima" pegla lobanju!

Lanna

pre 9 godina

Da je EU citizen citao Chomskog i ostale kako on kaze pseudo bla bla mpzda bi se do sada opismenio. Podelio je tacke i zareze samo po njemu poznatim pravilima. Verovatno to tako rade "najbolji i najproduktivniji, a ne tipovi kao Chomski.

Ned

pre 9 godina

Vidim da su neki zapenushili pljujuci Comskog kao komunistu. Nije uopste bitno da li je on komunista ili ne, bitno je da on jasno vidi stvari, otvoreno prica o istim i pogadja u centar. Cinjenica je da ni kapitalizam ni komunizam nisu pravedni sistemi. Uzrok tome je ljudska priroda. Svidjalo se to nama ili ne mi smo inteligentne zivotinje. Vecina uvek stavlja licne interese ispred svega i ne bira sredstva da ih ostvari. Moral i etika su izuzetno elasticne kategorije i modifikuju se prema trenutnim potrebama. Hvala Comskom sto kaze ono sto svi vide ali nece da kazu da bi bili politicki korektni.

Svaka ptica svojoj rasi

pre 9 godina

Sto manje crnaca, latinosa i Indijanaca - to je i manje rasizma.

No istinu na stranu, kako belci, i latinosi i crnci su veliki rasisti itekako.

Ako neko ne veruje da je Amerika rasisticko drustvo, u Gugl slikama, u pretrazi, ukucajte > racial map (i samo dodajte ime veceg SAD grada po izboru).

Dobicete rezultate, slikovite, koji jasno pokazju rasnu podelu na bele i obojene delove grada.

Americke serije koje su rasno-politicki korektne s crncem belcem kao najboljim ortacima su samo svet maste.

Pocisti prvo svoje dvoriste

pre 9 godina

@Mare,NS, 13. decembar 2014 20:12
Pretpostavljam da u NSu vlada potpuna jednakost i da ne postoje posebna naselja za npr. Rome. A pretpostavljam da i u svim drugim gradovima Srbije Romi ne zive u posebnim naseljima. I onda neko kao ti trubi ovde o neravnopravnosti i rezervatima u Americi. Da li se boris za ravnopravnost u NSu barem?

barracuda

pre 9 godina

Najžešći kritičari Amerike jesu u samoj Americi. Među najpoznatije (anti)američke aktiviste spadaju osobe poput Michaela Moorea, Noama Chomskog, Naomi Klein, Billa Mahera, Olivera Stonea, Sheana Penna i mnogih drugih. Oni svoje namere i ne kriju- preziru današnje američko društvo i vrednosti na kojima je ono utemeljeno, a od Amerike žele stvoriti novu Norvešku (ne shvatajući da je norveško društvo kreirano za Norvežane, i da se ono ne može kopirati u celom svetu). Uzmite za primer samo Michaela Moorea, danas verovatno najpoznatijeg autora dokumentarnih filmova. Godinama nas putem svojih filmova, ali i knjiga i javnih nastupa želi ubediti kako je Amerika užasno društvo kojim vladaju nepravda, eksploatacija i nehumani brutalni kapitalizam u kome mali obični čovjek nema nikakvu mogućnost za napredak. Takvu ''istinitost'' najbolje potvrđuje on sam, koji je kao dete iz radničke porodice zahvaljujući takvim propagandnim delima danas težak nekoliko desetina miliona dolara!

Amerikanci ne zabranjuju ni komunističku ni fašističku partiju. Jer, time bi uništili sebe, svoju ideju. Time bi se odrekli Slobode. Oni puštaju svima da se izraze i da deluju, s jedinim ograničenjem da se time ne ugrožava sloboda drugog pojedinca. Budući da su potpuno posvećeni slobodnom tržištu, oni cene da je potrebno da postoji i slobodno tržište političkih ideja. Tu se ključno razlikuju od komunista i fašista-ovi zabranjuju sve one koji ne misle kao oni.

Baja

pre 9 godina

Znači ovo sa Obamom je u stvari trik?
(Zlopamtilo, 13. decembar 2014 19:30

Normalno da je trik,pa oni su to pripremali 20 godina,i više se to ponoviti neće.

George Carlin

pre 9 godina

@Zana5: trebalo je da pitaš: "gde prevedoste", ako si već mislila da dobiješ odgovor. Čomski je u pravu 1/1, inače. Ovi koji misle da je Obama vesnik proleća trebalo bi da se sete MLK i JFK- ja; oni koji misle ozbiljno nešto da menjaju u Americi bivaju promptno ukinuti. Amerika je primitivno, rasizmom i religijom zatrovano društvo, nastalo na bezvlašću i evolutivnom principu "survival of the fittest" i koje jezgradilo ono što je Evropa našla na dnu kace.

black in soul

pre 9 godina

Veci deo Albanaca, Hrvata i jedan deo muslimana su iste rase kao i mi. Molim komentatore da naprave razliku izmedju nacije, vere i rase. Tako da tesko mi mozemo uciti bilo koga o bilo cemu.

phreak

pre 9 godina

Mi srbi mozemo drzati predavanje americi o rasizmu kada izaberemo predsednika albanca, hrvata ili muslimana a do tada treba da se pokrijemo usima kada je u pitanju netrpeljivost "drugacijih" nego sto smo mi
(VSOP, 13. decembar 2014 19:13)

Predsednici su nam uglavnom, kao i veliki broj političkih funkcionera i tzv. privrednika, poreklom iz Crne Gore. Za ministre smo više puta imali muslimane i katolike. U susednim zemljama o tako nečemu možeš da sanjaš. Americi svaka čast, nije naše da njima objašnjavamo šta kod njih ne valja, sa tim se slažem.

Byakuya-sama

pre 9 godina

@(lived in St Louis, 13. decembar 2014 19:29)


Klasičan rasista se javio, znači od majke belkinje i oca crnca, sin crnac. Izgleda da svi koji nisu snežno beli, da su u stvari crnci.

Obamina majka potiče iz vrlo bogate porodice, a ko mu je stvarno otac, ko zna.

Mrmot

pre 9 godina

A šta je sa crnim rasizmom i nasiljem protiv belaca koje se ignoriše u medijima? Čak i sudovi odbijaju da koriste te zakone protiv rasizma kad su žrtve belci. Tako da u pravu ste, američko društvo je rasističko...

borko

pre 9 godina

Rasizam, ksenofobija, nacionalizam- to su sve teske bolesti savremenog sveta i nijedno drustvo nije pobeglo od njih. Pojedinci, manjina, moguce da jesu, al vecina je tu gde je i sad izgleda da ce tako jako dugo i ostati.
Ovo sto je napisao autor u tekstu moze stvarno da se gleda sa puno razlicith strana... sukob belih i crnih Amerikanaca je stvar sa dubokim korenom i treba puno vremena da se prevazidje.
Doduse, oni stvarno imaju crnog predsednika... i to je vec neki korak...
Probajte bar za trenutak da zamislite da Srbija ima jednog Albanca za predsednika.. ili Hrvata.. ili Hrvatska Srbina... ili da je predsednik na Kosovu-kakav god da je status- Srbin... pa nam je jasno da ni mi nismo daleko odmakli... Ukrajinac u Rusiji za predsednika... Englez u Francuskoj... Francuz u Engleskoj... pa nastavite spisak po volji...

Mare,NS

pre 9 godina

@Mare,NS, 13. decembar 2014 18:22
Nista se nije promenilo za 150 godina? Ako budes ikada leteo iz npr. Njujorka nazad ka Srbiji, primetices da crncima nije dozvoljeno da udju u avion sa belcima. Takodje, crnac nikada nece moci da bude pedsednik Amerike.
(Oh wait, 13. decembar 2014 19:13)

Izuzetno dostignuce.
Pogotovo,ovo u vezi s Predsednikom,koji sam i bez ikakvog pritiska krupnog kapitala,donosi odluke u najboljoj zelji da popravi polozaj afro-amerikanaca i ostalih `obojenih`!
Oh Wait,da li su i Indijanci shvatili,da je to sto su istrebljeni,bilo u njihovom interesu,jer u rezervatima se mnogo bolje zivi nego u ostatku SAD!!!
Nisi li se ti osetio jednim od prozvanih `nasih` iseljenika,pa pokusavas da umiris savest?
Ako jesi,nisi uspeo.
Normalno je da pomaka za 150g. ima,ali je to daleko od ravnopravnosti i jednakih sansi za normalan zivot!!!

Cinoeye

pre 9 godina

Citat od (л, 13. decembar 2014 19:10)
""1 убије црнца 2 - црнац 1 иде у затвор. Црнац убије белца - црнац иде у затвор. Белац убије црнца - белац не оде у затвор јер опише црнца као "демона" и (бела) порота се сложи са тим. Осим тога, сиромаштво диже криминал а идеја да свако у Америци може преко ноћи да се обогати вредним радом више не пије воду, само да завршиш колеџ ти треба позајмица коју ћеш банци да отплаћујеш целог живота док богатији у старту могу то да отплате и аутоматски су у предности. Осим тога, црнци су трпели кулук белих Американаца 400 година скоро, где до пре пар деценија нису ни смели да се обогате ни школују у "белачким" школама, није неочекивано што нису за 3,4 деценије СВИ постали супер богати доктори наука поготово кад се узме у обзир колико има простих,сиромашних белаца у САД (прогуглај trailer parks, white trash)"""

tvoja priča ne drzi vodu. Ako pročitaš šta Sam napisao videćeš da je 90% crnaca ubijeno od strane drugih crnaca. Takođe nije istina da belci koji ubije crnce ne idu zatvor. Dakle crnci najviše nastradaju od samih sebe. 12% populacije a 60% po zatvorima Je statistika koje govori sama za sebe. Ljudi sa strahom hledaju na crnce ne zato što su crni nego što sam te ti statistički oni čine više kriminala A naravno tu sad možemo pričati o diskriminaciji ide to možda poslovica onoga što se dešavalo u istoriji sa njima. Ali dosta više bilo istorije niko njih sada ne tera da kradu prodaju drogu i ubijaju. dosta je više konstantnog nabacivanje krivice na rasizam

Бојан Илић

pre 9 godina

@krezaNe kapiras ti. Snouden ni u kom slucaju nije crnac. Posto u Rusiji nema crnaca.
(Lived in St. Louis for 2 years, 13. decembar 2014 23:01)

Има црнаца, слагао те неко или си подлегао "глобалној манипулацији" да су Руси криви за све!:-)

joca

pre 9 godina

na kraju je zakljucio da je to istorija amerike, nije istorija vec sadašnjost i budućnost, svetski delioci demokratije i pravde su najveći lopovi i rasisti, zato nam je planeta takva kakva je, ja sam uplasen i hocu da me neko zastiti, imam pravo na bezbednost i biram ODKB kao zastitnika, sa jedne strane cu imati jeftino gorivo, zastitu i necu morati da ratujem za tudje interese a sa druge necu moci da putuje na "razvijeni zapad", meni to odgovara i zelim da moja deca sutra zive u takvoj drzavi

EU Citizen

pre 9 godina

Pretvoriće se, kad na vrbi rodi grožđe, jer je to što takve komunjare kao Čomski nazivaju "socijalnom pravdom" u suštini najcrnja nepravda, nemoralno i autodestruktivno društvo koje bezočno pljačka najbolje, najsposobnije i najodgovornije, a favorizuje i privileguje najgore: neradnike, parazite, kriminalce i pseudointelektualna laprdala tipa "profesora" Čomskog ("profesora", jer je, kao i svi ostali "stručnjaci" za društvene pseudonauke "ekspert" za nešto što u 95% nema nikakvu praktičnu primenu, već je samo beskrajno prežavakavanje proizvoljnih ideoloških pisanih sastava, pa čak ni njegove lingvističke teorije nemaju nikakvu vrednost, jer su samo, doduše, inteligentno sastavljen, ali zato ništa manje fiktivan sistem čistih spekulacija bez ikakve mogućnosti verifikacije i praktične upotrebe), a u Americi, za razliku od totalitarizmom i socijalizmom zatrovane i upropašćene Evrope, postoji kritična masa razumnih i odgovornih ljudi koji ni po koju cenu neće dospustiti da se ova velika zemlja (koliko-toliko) slobodnog tržišta i slobodnih pojedinaca pretvori u još jednu bednu i bankrotiranu neokomunističku rupu u stilu EU, što bi ovakve štetočine čije pravo mesto nije na univerzitetima, već u restoranima brze hrane, jer je to njihova vrednost na realnom tržištu rada, očigledno htele.

lived in St Louis

pre 9 godina

Comski gubi iz vida da je predsednik USA crnac, iako crnaca u USA ima 12%. I to crnac iz relativno siromašne porodice koji je u životu uspeo koristeći prilike koje su mu u USA ukazane, uključujući i završavanje najboljih škola na svetu koje on i njegova porodica sigurno nisu mogli da plate.
Sve je proces i ništa se ne moze promeniti preko noći. Ali se stvari u USA ipak menjaju.

VSOP

pre 9 godina

Mi srbi mozemo drzati predavanje americi o rasizmu kada izaberemo predsednika albanca, hrvata ili muslimana a do tada treba da se pokrijemo usima kada je u pitanju netrpeljivost "drugacijih" nego sto smo mi

Cinoeye

pre 9 godina

A ko će da protestuje da 90% crnaca biva ubijeno od strane drugih crnaca, sve u svemu oko 10000 godisnje. Sta cemo sa kriminalom, 60% ne zavrsi srednju skolu, a do 20 imaju 4-5 dece sa sve različitim muškarcima, drogom...afro amerima su za sve krivi drugi, kao nama CIA i Vatikan.

Oh wait

pre 9 godina

@Mare,NS, 13. decembar 2014 18:22
Nista se nije promenilo za 150 godina? Ako budes ikada leteo iz npr. Njujorka nazad ka Srbiji, primetices da crncima nije dozvoljeno da udju u avion sa belcima. Takodje, crnac nikada nece moci da bude pedsednik Amerike.

Mare,NS

pre 9 godina

""...
“To je američka istorija i nikakav mali trik ne može da je promeni”, zaključio je Čomski. ...""

Profesor je potpuno u pravu i jedan od retkih,koji sme da podigne svoj glas,znajuci da ga slusaju i oni,koji ne zele da cuju to sto govori.
U SAD vlada totalna amnezija,kada je u pitanju neoboriva cinjenica,da su skoro u potpunosti istrebili starosedeoce.
Zaboravlja se i cinjenica,da su bili robovlasnicko drustvo.
Pa,nisu ti crnci pali sa neba,nego su njihove pretke okovane lancima doveli na tlo Amerike,da rintaju i dan i noc,u zamenu za hranu i vodu.
Dobro se profesor setio i gradjanskog rata(1861-1865),gde je robovima obecana sloboda i ravnopravnost,ako se prikljuce `severnjacima`,sto je ogroman broj njih i ucinio,ugradivsi svoje zivote u temelje danasnje Amerike.
Sledece godine se obelezava 150.g. od zavrsetka tog rata,a kao sto vidimo gotovo nista sto im je obecano tada,nije isunjeno!
Dobri su im samo privilegovani afro-amerikanci,kada ih zabavljaju na sportskim terenima i donose medalje sa najvecih svetskih takmicenja,a sve pada u vodu,kada se kamere ugase.
Narocito me nerviraju `nasi` ljudi,koje je zivot odneo tamo,kako se za samo par meseci provedenih,pretvaraju u nevidjene rasiste i svojim komentarima na ovim stranicama,predstavljaju sve ove afro-amerikance neradnicima i kriminalcima.
Valjda po onoj narodnoj:Sa kim si,takav si!!!

miha bukovac

pre 9 godina

Čovek koji najbrže sagledava istinu i suštinu svakog problema, tako je odavna sugerisao da KiM treba podeliti sa Šiptarima, naši idiot- "intelektualci" i političari nisu hteli da čuju o tome.

л

pre 9 godina

A ko će da protestuje da 90% crnaca biva ubijeno od strane drugih crnaca, sve u svemu oko 10000 godisnje. Sta cemo sa kriminalom, 60% ne zavrsi srednju skolu, a do 20 imaju 4-5 dece sa sve različitim muškarcima, drogom...afro amerima su za sve krivi drugi, kao nama CIA i Vatikan.
(Cinoeye, 13. decembar 2014 18:10)

Ево ти укратко објашњење: црнац 1 убије црнца 2 - црнац 1 иде у затвор. Црнац убије белца - црнац иде у затвор. Белац убије црнца - белац не оде у затвор јер опише црнца као "демона" и (бела) порота се сложи са тим. Осим тога, сиромаштво диже криминал а идеја да свако у Америци може преко ноћи да се обогати вредним радом више не пије воду, само да завршиш колеџ ти треба позајмица коју ћеш банци да отплаћујеш целог живота док богатији у старту могу то да отплате и аутоматски су у предности. Осим тога, црнци су трпели кулук белих Американаца 400 година скоро, где до пре пар деценија нису ни смели да се обогате ни школују у "белачким" школама, није неочекивано што нису за 3,4 деценије СВИ постали супер богати доктори наука поготово кад се узме у обзир колико има простих, сиромашних белаца у САД (прогуглај trailer parks, white trash)

barracuda

pre 9 godina

Najžešći kritičari Amerike jesu u samoj Americi. Među najpoznatije (anti)američke aktiviste spadaju osobe poput Michaela Moorea, Noama Chomskog, Naomi Klein, Billa Mahera, Olivera Stonea, Sheana Penna i mnogih drugih. Oni svoje namere i ne kriju- preziru današnje američko društvo i vrednosti na kojima je ono utemeljeno, a od Amerike žele stvoriti novu Norvešku (ne shvatajući da je norveško društvo kreirano za Norvežane, i da se ono ne može kopirati u celom svetu). Uzmite za primer samo Michaela Moorea, danas verovatno najpoznatijeg autora dokumentarnih filmova. Godinama nas putem svojih filmova, ali i knjiga i javnih nastupa želi ubediti kako je Amerika užasno društvo kojim vladaju nepravda, eksploatacija i nehumani brutalni kapitalizam u kome mali obični čovjek nema nikakvu mogućnost za napredak. Takvu ''istinitost'' najbolje potvrđuje on sam, koji je kao dete iz radničke porodice zahvaljujući takvim propagandnim delima danas težak nekoliko desetina miliona dolara!

Amerikanci ne zabranjuju ni komunističku ni fašističku partiju. Jer, time bi uništili sebe, svoju ideju. Time bi se odrekli Slobode. Oni puštaju svima da se izraze i da deluju, s jedinim ograničenjem da se time ne ugrožava sloboda drugog pojedinca. Budući da su potpuno posvećeni slobodnom tržištu, oni cene da je potrebno da postoji i slobodno tržište političkih ideja. Tu se ključno razlikuju od komunista i fašista-ovi zabranjuju sve one koji ne misle kao oni.

Pocisti prvo svoje dvoriste

pre 9 godina

@Mare,NS, 13. decembar 2014 20:12
Pretpostavljam da u NSu vlada potpuna jednakost i da ne postoje posebna naselja za npr. Rome. A pretpostavljam da i u svim drugim gradovima Srbije Romi ne zive u posebnim naseljima. I onda neko kao ti trubi ovde o neravnopravnosti i rezervatima u Americi. Da li se boris za ravnopravnost u NSu barem?

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Znači ovo sa Obamom je u stvari trik?
(Zlopamtilo)
----
Normalno da je trik. Zar ste zaista pomislili da bi "prvi crni predsdnik" bio ikada izabran da pravi vladari SAD nisu to zeleli? Vrhunac demagogije, odnosno licemerja. Izborom "crnog predsdnika" svetu se pokazuje velicina americkog sistema a, ustvari, prikriva se otvoreni rasizam koji vlada na svakom koraku. Ne samo prema crncima vec i prema svim imigrantima, osim onih koji dolaze iz Engleske, Skotske, Irske ili eventualno Nemacke. Popularni "ameri" znaju sta znace simboli. Zbog toga ce gensek NATO-a uvek biti neki tip iz Norveske ili Svedske, glasnogovornik Haskog tribunala, kao i veliki broj osoblja bice sa Balkana ali, uvek iz onih entiteta u ciju se korist sudi, Valentin Incko ce biti angazovan da se bori protiv Srba u BiH zato sto je dugo sluzbovao u Beogradu i govori srpski, Marti Ahtisari, Finac ce biti izabran da "nepristrasno" posreduje u srpsko-albanskom sukobu, Amerikanci ce u sukobu na Balkanu biti na strani muslimana i Albanaca, ne bi li muslimanima sirom sveta poslali poruku kako su na njihovoj strani, misleci na ogromne zalihe nafte, potom ce inicirati "arapska proleca" koja ce na povrsinu izbaciti najmonstruoznije ljude i ideologije protiv kojih ce SAD, danas, ponovo voditi beskrajne ratove u kojima ce, naravno, ginuti "domorodacko" stanovnistvo?! Kraljevi manipulacija gospodine. SAD i Velika Britanija su dva lica jedne te iste ZLE PARE. Svo zlo na ovoj planeti je kreirano u tom djavoljem drustvu.

borko

pre 9 godina

Rasizam, ksenofobija, nacionalizam- to su sve teske bolesti savremenog sveta i nijedno drustvo nije pobeglo od njih. Pojedinci, manjina, moguce da jesu, al vecina je tu gde je i sad izgleda da ce tako jako dugo i ostati.
Ovo sto je napisao autor u tekstu moze stvarno da se gleda sa puno razlicith strana... sukob belih i crnih Amerikanaca je stvar sa dubokim korenom i treba puno vremena da se prevazidje.
Doduse, oni stvarno imaju crnog predsednika... i to je vec neki korak...
Probajte bar za trenutak da zamislite da Srbija ima jednog Albanca za predsednika.. ili Hrvata.. ili Hrvatska Srbina... ili da je predsednik na Kosovu-kakav god da je status- Srbin... pa nam je jasno da ni mi nismo daleko odmakli... Ukrajinac u Rusiji za predsednika... Englez u Francuskoj... Francuz u Engleskoj... pa nastavite spisak po volji...

Zana5

pre 9 godina

Gde preveste black men kao negroidno stanovnistvo?
Pored toga, izbacili ste hispanic, u pretposlednjem pasusu.
“It’s called the drug war, and it’s a racist war. Ronald Reagan was an extreme racist — though he denied it — and the whole drug war is designed, from policing, to eventual release from prison, to make it impossible for black men and, increasingly, more and more women and hispanics to be part of society.”

Mare,NS

pre 9 godina

@Mare,NS, 13. decembar 2014 18:22
Nista se nije promenilo za 150 godina? Ako budes ikada leteo iz npr. Njujorka nazad ka Srbiji, primetices da crncima nije dozvoljeno da udju u avion sa belcima. Takodje, crnac nikada nece moci da bude pedsednik Amerike.
(Oh wait, 13. decembar 2014 19:13)

Izuzetno dostignuce.
Pogotovo,ovo u vezi s Predsednikom,koji sam i bez ikakvog pritiska krupnog kapitala,donosi odluke u najboljoj zelji da popravi polozaj afro-amerikanaca i ostalih `obojenih`!
Oh Wait,da li su i Indijanci shvatili,da je to sto su istrebljeni,bilo u njihovom interesu,jer u rezervatima se mnogo bolje zivi nego u ostatku SAD!!!
Nisi li se ti osetio jednim od prozvanih `nasih` iseljenika,pa pokusavas da umiris savest?
Ako jesi,nisi uspeo.
Normalno je da pomaka za 150g. ima,ali je to daleko od ravnopravnosti i jednakih sansi za normalan zivot!!!

black in soul

pre 9 godina

Veci deo Albanaca, Hrvata i jedan deo muslimana su iste rase kao i mi. Molim komentatore da naprave razliku izmedju nacije, vere i rase. Tako da tesko mi mozemo uciti bilo koga o bilo cemu.

лаки

pre 9 godina

Mi srbi mozemo drzati predavanje americi o rasizmu kada izaberemo predsednika albanca, hrvata ili muslimana a do tada treba da se pokrijemo usima kada je u pitanju netrpeljivost "drugacijih" nego sto smo mi
(VSOP, 13. decembar 2014 19:13)

Да су Срби поробили Албанце и одвели их на Косово присилно, продавали на аукцијама, третирали горе него животиње, одвајали мајке од деце, забрањивали им да уче да читају и образују се, поседовали их, на силу им набијали српска презимена (Вил Смит није презиме Смит донео из Африке, та презимена су увек насилно додата од стране белих робовласника да означе власништво над прецима данашњих црнаца), забрањивали основна људска права кроз највећи део 20. века, забрањивали окупљања и поседовање земље, тукли, убијали, спаљивали их и слично и Албанци поред тога се борили за бољу Србију, а не отцепљивали територије на којима су већина би и могли нешто да причамо. Овако ти је коментар сраман и нетачан. Сама чињеница да црнци нису никад вршили геноцид над белцима у Америци као што су Албанци и Хрвати над Србима у 2. Светском рату би требала да буде довољна да схватиш зашто није исто, не спомињући сва остала мучења Срба од стране Албанаца, Хрвата и муслимана на овим просторима кроз нашу историју.

George Carlin

pre 9 godina

@Zana5: trebalo je da pitaš: "gde prevedoste", ako si već mislila da dobiješ odgovor. Čomski je u pravu 1/1, inače. Ovi koji misle da je Obama vesnik proleća trebalo bi da se sete MLK i JFK- ja; oni koji misle ozbiljno nešto da menjaju u Americi bivaju promptno ukinuti. Amerika je primitivno, rasizmom i religijom zatrovano društvo, nastalo na bezvlašću i evolutivnom principu "survival of the fittest" i koje jezgradilo ono što je Evropa našla na dnu kace.

Kiselo groždje

pre 9 godina

(EU Citizen, 13. decembar 2014 19:14) Vi ste dakle profesor nekog univerziteta koji je prestižniji od MIT-a i sigurno ste napisali preko 150 knjiga pa zato tako lako sa vaših visina lepite etikete i pljujete ljude po komentarima.

Smuleco

pre 9 godina

Najveći borac protiv Novog Svetskog Poretka. Čovek koji je "raskrinkao" Trilateralnu komisiju, masone ostale vladare iz senke. Zna skoro sve o njima, jer je i sam, do 50-tih godina prošlog veka bio deo njihovog paklenog plana, a onda se otrgao "kontroli". I progovorio o svemu. Inače, veliki naučnik i lingvista, utemeljivač kontrastivne analize jezika. Ovaj svet je srećan što postoji, da "vladarima" pegla lobanju!

phreak

pre 9 godina

Mi srbi mozemo drzati predavanje americi o rasizmu kada izaberemo predsednika albanca, hrvata ili muslimana a do tada treba da se pokrijemo usima kada je u pitanju netrpeljivost "drugacijih" nego sto smo mi
(VSOP, 13. decembar 2014 19:13)

Predsednici su nam uglavnom, kao i veliki broj političkih funkcionera i tzv. privrednika, poreklom iz Crne Gore. Za ministre smo više puta imali muslimane i katolike. U susednim zemljama o tako nečemu možeš da sanjaš. Americi svaka čast, nije naše da njima objašnjavamo šta kod njih ne valja, sa tim se slažem.

Lanna

pre 9 godina

Da je EU citizen citao Chomskog i ostale kako on kaze pseudo bla bla mpzda bi se do sada opismenio. Podelio je tacke i zareze samo po njemu poznatim pravilima. Verovatno to tako rade "najbolji i najproduktivniji, a ne tipovi kao Chomski.

Cinoeye

pre 9 godina

Citat od (л, 13. decembar 2014 19:10)
""1 убије црнца 2 - црнац 1 иде у затвор. Црнац убије белца - црнац иде у затвор. Белац убије црнца - белац не оде у затвор јер опише црнца као "демона" и (бела) порота се сложи са тим. Осим тога, сиромаштво диже криминал а идеја да свако у Америци може преко ноћи да се обогати вредним радом више не пије воду, само да завршиш колеџ ти треба позајмица коју ћеш банци да отплаћујеш целог живота док богатији у старту могу то да отплате и аутоматски су у предности. Осим тога, црнци су трпели кулук белих Американаца 400 година скоро, где до пре пар деценија нису ни смели да се обогате ни школују у "белачким" школама, није неочекивано што нису за 3,4 деценије СВИ постали супер богати доктори наука поготово кад се узме у обзир колико има простих,сиромашних белаца у САД (прогуглај trailer parks, white trash)"""

tvoja priča ne drzi vodu. Ako pročitaš šta Sam napisao videćeš da je 90% crnaca ubijeno od strane drugih crnaca. Takođe nije istina da belci koji ubije crnce ne idu zatvor. Dakle crnci najviše nastradaju od samih sebe. 12% populacije a 60% po zatvorima Je statistika koje govori sama za sebe. Ljudi sa strahom hledaju na crnce ne zato što su crni nego što sam te ti statistički oni čine više kriminala A naravno tu sad možemo pričati o diskriminaciji ide to možda poslovica onoga što se dešavalo u istoriji sa njima. Ali dosta više bilo istorije niko njih sada ne tera da kradu prodaju drogu i ubijaju. dosta je više konstantnog nabacivanje krivice na rasizam

Ned

pre 9 godina

Vidim da su neki zapenushili pljujuci Comskog kao komunistu. Nije uopste bitno da li je on komunista ili ne, bitno je da on jasno vidi stvari, otvoreno prica o istim i pogadja u centar. Cinjenica je da ni kapitalizam ni komunizam nisu pravedni sistemi. Uzrok tome je ljudska priroda. Svidjalo se to nama ili ne mi smo inteligentne zivotinje. Vecina uvek stavlja licne interese ispred svega i ne bira sredstva da ih ostvari. Moral i etika su izuzetno elasticne kategorije i modifikuju se prema trenutnim potrebama. Hvala Comskom sto kaze ono sto svi vide ali nece da kazu da bi bili politicki korektni.

Mrmot

pre 9 godina

A šta je sa crnim rasizmom i nasiljem protiv belaca koje se ignoriše u medijima? Čak i sudovi odbijaju da koriste te zakone protiv rasizma kad su žrtve belci. Tako da u pravu ste, američko društvo je rasističko...

joca

pre 9 godina

na kraju je zakljucio da je to istorija amerike, nije istorija vec sadašnjost i budućnost, svetski delioci demokratije i pravde su najveći lopovi i rasisti, zato nam je planeta takva kakva je, ja sam uplasen i hocu da me neko zastiti, imam pravo na bezbednost i biram ODKB kao zastitnika, sa jedne strane cu imati jeftino gorivo, zastitu i necu morati da ratujem za tudje interese a sa druge necu moci da putuje na "razvijeni zapad", meni to odgovara i zelim da moja deca sutra zive u takvoj drzavi

Svaka ptica svojoj rasi

pre 9 godina

Sto manje crnaca, latinosa i Indijanaca - to je i manje rasizma.

No istinu na stranu, kako belci, i latinosi i crnci su veliki rasisti itekako.

Ako neko ne veruje da je Amerika rasisticko drustvo, u Gugl slikama, u pretrazi, ukucajte > racial map (i samo dodajte ime veceg SAD grada po izboru).

Dobicete rezultate, slikovite, koji jasno pokazju rasnu podelu na bele i obojene delove grada.

Americke serije koje su rasno-politicki korektne s crncem belcem kao najboljim ortacima su samo svet maste.

Baja

pre 9 godina

Znači ovo sa Obamom je u stvari trik?
(Zlopamtilo, 13. decembar 2014 19:30

Normalno da je trik,pa oni su to pripremali 20 godina,i više se to ponoviti neće.

Byakuya-sama

pre 9 godina

@(lived in St Louis, 13. decembar 2014 19:29)


Klasičan rasista se javio, znači od majke belkinje i oca crnca, sin crnac. Izgleda da svi koji nisu snežno beli, da su u stvari crnci.

Obamina majka potiče iz vrlo bogate porodice, a ko mu je stvarno otac, ko zna.

Бојан Илић

pre 9 godina

@krezaNe kapiras ti. Snouden ni u kom slucaju nije crnac. Posto u Rusiji nema crnaca.
(Lived in St. Louis for 2 years, 13. decembar 2014 23:01)

Има црнаца, слагао те неко или си подлегао "глобалној манипулацији" да су Руси криви за све!:-)