Petak, 12.12.2014.

16:00

Gimnazijalci: Učimo besmislice

Svaki drugi gimnazijalac u Srbiji smatra da u školi uči mnogo bespotrebnih stvari, svaki treći da nastava nije nimalo zanimljiva.

Izvor: Tanjug

Gimnazijalci: Uèimo besmislice IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

217 Komentari

Sortiraj po:

Uzas

pre 9 godina

Ko smatra da u gimnaziji (koja nudi najsiere moguce opste obrazovanje ) uci besmislice, neka se ispise i upise strucnu srednju skolu, pa neka uci "smislice". Svi smo mi to isto ucili i sta sad hoce ove nove generacije? Da se provlace kroz obrazovni sistem ne uceci nista, sa bubicom u usima, puskicama i kovertama, potezanjem veza, a sutra da ponizavaju nekog ko nema fakultet i da se nesto vazdizu nad njim? Nece moci, mora guza dobro da se oznoji, da se vidi sta si zavrsio cim otvoris usta da nesto kazes, a ne da se mase bezvrednim papirima !

Eugenia Esther

pre 9 godina

Evo,ja recimo učim gimnaziju,i da,mogu da kažem da se uči podosta neportebnih podataka.Ali opet:svi smo mi znali šta se u gimnazijama uči pre no što ćemo ih upisati(valjda smo za toliko bili informisani).I ja sam znala,pa ako i nekad zakukam zbog toga,setim se da u mom gradu bolju školu nisam mogla upisati.I da,iako ja ne volim biologiju i matematiku,i štošta mi se i kod drugih predmeta ne sviđa,opet pokušavam da iz mase svakakvih informacija sintetišem ono najvažnije i najkvalitetnije.Naravno,tu veliku ulogu imaju i profesori.Neko se učenicima čini bolji,neko lošiji,svako radi na svoj način...Neki su okrenutiji svojim ličnim potrebama u školi,neki opet više gledaju da nas nečemu nauče i u suštini,nije to kod nas u gimnaziji ni tako loše.Hajde i ti profesori,i obrazovni sistem(koji po mom mišljenju ne valja),ali kad vidim po mojoj generaciji šta sve treba da postane intelektualac i posle da eventualno vodi ovu državu u bilo kom smislu,smuči mi se život, a pogotovu moj rad i trud u toj školi.

Joca Akadeski Gradjanin

pre 9 godina

Deco ucite skole jer smo mi skoro svi to isto ili slicno ucili. Ako nesto necete trebati vi, ali ce mozda trebati vasa deca i unuci pa da se ne obruikate, onda naucite sada. Iskoristite svo vreme da sto vise stavite u vasoj glavi. Tako ce se vas mozak razvijati u pravom smeru bez lencarenja. Jednoga dana cete sigurno to trebati - samo tako se lakse zivi i zivot bolje razume.

:)

pre 9 godina

Pa jeste, u pravu su, gde to ima da moraju sami da snjuraju po drustvenim mrezama i da hvataju sta je in a sta out, da prate koji se novi klub, splav, kafic, after hours, otvorio, ko tamo ide, sta je najskuplje i gde ima, sami moraju da uce kako se prepoznaje original Leviski, Starki, ma od svega toga vec imaju zulj na mozgu, sta ce im jos da znaju sta je poema a sta teorema! Sve sto je coveku potrebno ima na doktorskim cash&carry studijama, ili u partijskoj kafani - to je jos ponajbolja obrazovna ustanova.

zanimljivo

pre 9 godina

skola je mesto za sticanje znanja, nije mesto za zanimaciju. skola nije obavezna. od kad je sveta u skoli se uce i nepotrebne stvari, cak i na fakultetu.

Ana

pre 9 godina

Skola i ne treba da bude zabavni park. Valjda je poenta da se putem skolovanja deca nauce odgovornosti i moralnim vrednostima, pre svega. Treba da shvate da ce kasnije u zivotu i te kako morati da rade i uce stvari koje smatraju, u najmanju ruku, dosadnim i teskim da bi postigli uspeh ili da bi, kako je kod nas u zemlji najcesci slucaj, uopste preziveli. Sto se samog gradiva tice, ionako ce vecinu zaboraviti, a ono sto im bude trebalo za posao, naucice kroz praksu.

MarkO

pre 9 godina

Počeću ovako- mozak je veliki magarac i ako ga ne tučeš, neće se pomeriti.
Sasvim je prirodno da mozak ne želi da se napreže ali i pogubno. Atrofira vremenom. Pa, kako su naše izjave plod stanja našeg mozga, dobijamo i ovakve komentare : "učimo besmislice".
Gimnazija je škola opšteg obrazovanja i stvara temelj za intelektualce koji bi trebalo to obrazovanje i da poseduju. Da budu u mogućnosti da shvate SVE aspekte društva i donesu pravilan i SEVOBUHVATAN sud o problemima i stanju.
Ako neko smatra da je suvišno obrazovanje, neka se ugleda na japansku decu (da, "japanska" deca se piše malom slovom -za one koji misle da uče besmislice) koja trpe različite traume kako bi uspela da izdrže nastavni program i upisala željene fakultete. Isto važi u za Koreju, Kinu...
Uveli su nam program opisno ocenjivanja , pčelice i cvetiće, od dece stvaraju trutove i gotovane koji će , na kraju, sa baš tim atrofiranim mozgom i da zahtevaju promene u društvo...
E, sad...kakvi će ti zahtevi biti- vidimo i sami.

Marko Škorić

pre 9 godina

Daleko bi bilo bolje da prosvetari povedu računa da im učenici ne uče besmilice , umesto što štrajkuju i preko leđa tih učenika žele da ispune svoje zahteve.

Pero Ćivša

pre 9 godina

@ Pre-zime je Jesen, a ja sam Glupan:Na žalost dosta ste u pravu. Danas profesori uglavnom vode računa kakvu će platu da imaju pa tek onda razmišljaju šta ta deca treba da nauče.Nekada je škola bila i obrazovna i vaspitna ustanova , na žalost danas nije ni jedno ni drugo.

prosvetar

pre 9 godina

Nije poenta u nepotrebnom gradivu,vec u insistiranju vecine gimnazijskih profesora da se gradivo uci napamet i to uglavnom iz belezaka. Trazi se suvo memorisanje bez ikakve mogucnosti da se objasni ZASTO se u Brazilu gaji kafa ili ZASTO se taj i taj rat zavrsio tako kako se zavrsio. Danasnja deca se razlikuju upravo po tome sto su im informacije lako dostupne,a mi treba da ih naucimo kako da kriticki obrade te informacije. Treba da ih ucimo da razmisljaju a ne da bubaju. Na zalost,bubalice su i dalje na pijadestalu,a to sto sve odmah zaborave posle kontrolnog ili odgovaranja da bi mogli da memorisu novo- bas nas briga.

Iz kukanja biste dobili 5...

pre 9 godina

stvarno ne mogu da cutim...

Gimnazija je škola namenjena sticanju I razvijanju OPSTEG znanja I kulture (bez obzira na smer). Ako vam se ne svidja - birajte drugu! Možda vam društvo nije tamo, ali zanati I stručne škole nisu sramota.
Savet: ne učite predmete, nego učite gradivo! Kad čitate, mislite o tome šta čitate! zašto se neki rat završio tako kako se završio, da li je mogao drugačije, kako je moguće da su ljudi dozvolili da im crkva kroji sudbine tolike vekove?! jel I danas tako? Šta ja imam da kažem na Platonovu ideju o Državi? jel se nalupetao ili tako i treba da bude? VI UČITE PREDMETE I RAZMIŠLJATE STA SA FIZIKOM DA RADITE U ZIVOTU, A NE RAZMIŠLJATE STA SA TRENJEM, UBRZANJEM, ZAUSTAVNIM PUTEM? jeste zabavnije biti na fejsu, basketu, kafi, ali odlučite šta hoćete.

Kukate na stare knjige?! ok, geografija se menja tu I tamo, istorija dopisuje, ali biologija, filozofija, hemija, fizika, klasici, pravopis...? Profesori ne znaju da vas zainteresuju? A jel možete sami sebe da zainteresujete za nešto? jeste probali da se skupite sami I učite, pričate, vežbate zadatke bez fejsa? ili je I to out I zastarelo?

I da se razumemo: imam 30g, završila gimnaziju I fax po starom planu, radila na faxu I sad radim u privredi, učila što I vi (ne verujem da pišete programe u PASCALu na papiru, doduše) I govorim vam za vase dobro: na poslu je svaki dan ispit, a za mnoge nema drugi rok, učite stvari koje niste sanjali da vam trebaju "u struci" I možete da budete dobri samo ako razumete saradnike! mislite o tome...

proxima centauri

pre 9 godina

@(momo, 12. decembar 2014 17
Mladi kolega,
svi smo prosli kroz to uverenje da bez ikakve potrebe iz nacrtne ucimo da nacrtamo presek lavora i tanjira u sve tri projekcije, da integralimo neku bezveznu funkciju po jos bezveznijoj ( krivolinijski integrali), statikama, hidraulikama, betonima i da ne govorim, i zapomagali kad ce ono pravo: gradiliste, biro, prakticno znanje.
Danas, kao inzenjerka koja svoj profesionalni zivot privodi kraju,( i jedva ceka da je zamenis:) i koja ima veliko profesionalno iskustvo, mogu da ti kazem: uci i ne brini.
Sama cinjenica da si uspesno savladao nabrojano, dace ti neophodno samopouzdanje da se suocis sa svakim konkretnim strucnim izazovom, a buduci naoruzan teorijskim znanjem
( odnosno alatom ), neces imati nikakve smetnje da ga uspesno resis.
A to prakticno ces lako savladati u prvih par godina rada (koliko ti i treba do strucnog ispita i licence) radeci sa starijim kolegama.
Nije dobro da sa fakulteta izlaze strucnjaci za neku previse usku oblast. Inzenjer mora da bude u stanju da vidi sumu ( o drvecu brinu tehnicari)
Pozdravljam te.

ja pa ja

pre 9 godina

Konacno da se pitaju (anketiraju) i gimnazijalci, oni koji treba da budu kasnije motor ove drzave.Mislim da se za njih i uopste za srednjiskolce cini veoma malo. Pocev od posustale odnosno ne sprovedene reforme srednjeg obrazovanja pa do zanemarivanja svih ostalih bitnih segmenata. Osim sto imaju zasarelu i dosadnu nastavu nemaju ama bas nista. I onda se cudimo sto zele da studiraju u inostranstvu. Velika steta i sramota.

non sholae sed vitae discimus

pre 9 godina

Gimnazija nikad nije bila laka, uvek je moralo mnogo da se uči. Nisam sigurna da ovi koji kritikuju gimnaziju jer im ne pruža praktično znanje, znaju uopšte kakva je to škola. Gimnazija bi trebalo da pruži opšte obrazovanje, a ne stručno, jer za to postoje srednje stručne škole. Osim toga, sticajem okolnosti srećem mlade ljude-gimnazujalce- koji lektiru čitaju u skraćenoj verziji na internetu. To je poražavajuća činjenica, kakve intelektualce će Srbija sutra imati? Već se i danas vidi da mnogi koji su završili "instant" fakultete i dobili, uglavnom po partijskoj liniji, dobra radna mesta, nemaju ni opštu kulturu niti bogat rečnik.U Srbiji se sve srozalo, deci su idoli pevačice sa Pinka. Meni koja sam diplomirala davne 80. godine idoli su bili moji gimnazijski i fakultetski profesori. Dokle god se ne prekine sa praksom zapošljavanja preko veze, dokle god znanje ne bude osnovni kriterijum za prijem u radni odnos-biće ovako kako je danas. Profesor je taj koji mora da zainteresuje učenike i da im objasni zašto je važno da znaju i istoriju i umetnost i latinski i matematiku. U protivnom , imaćemo zemlju bez intelektualaca.

Pre-zime je Jesen, a ja sam Glupan

pre 9 godina

Čitam vest, pa onda komentare. Vidim, razvila se dobra diskusija - deca uče gluposti, deca ne uče gluposti. Kako ja vidim, deca uopšte ne uče. Ni pametne stvari ni gluposti. Drugo, oni što ih uče, uče ih glupostima. I tako, eto nas u zatvorenom krugu.
Oni koji su učeni, znaju da je to čemu ih uče glupo. Pa što onda da ih uče bilo čemu kad oni znaju šta nije glupo? A oni što uče ove koji su učeni čekaju da zvoni pa da idu jer je dan odrađen i plata stiže.
Važno je da kad dođe polugodište ili kraj godine, mama i tata odu u školu i srede prosek. Pa zar da komsija ima bolji prosek učeći gluposti?
Kad niko ništa nije naučio, jer su sve bile gluposti. Ko će da leči narod? Ko će da popravi most, ili..ma to su gluposti.
Za veću mudrost je potrebna mudrost više od dve generacije mudraca - za veću glupost je dovoljno dve generacije glupana...Čestitam nam svima!

OcajniJa

pre 9 godina

@Victorinox

Razumem da ti je klinac naisao k'o pozvan, ali ti bar zvucis odraslo. Nije valjda da nisi znao da se na prijemnom za farmaciju polazu hemija i matematika, koja je cesto daleko teza nego tamo gde je ona jedini predmet koji se polaze?

Dobro to, nego drugo nesto je tuznije. Plasim se da bi upravo Coa97 i ljudi njegovih interesovanja zapravo vise uspeha imali na studijama "farmaceutike". Dok posteni, naivni gimnazijalci pokusavaju da NAUCE gradivo, vuku podocnjake do poda i posecuju sva moguca predavanja gubeci time dragoceno vreme za kolokvijume, deca, ne studenti, vec tatina i mamina DECA koja na prvom mestu ne bi mogla ni da kroce na fakultet da nije para, imaju vremena za setnje, kafice, diskoteke, zimovanja i letovanja, neplanirana putovanja u sred semestra i zale se sto su vezbe obavezne.

A znate sta najvise boli?
Kada dodje ispit, a nase jadno, izmuceno gimnazijalce nije u stanju da se seti ni jednog podatka. Godina je bila duga i teska, ono puskice nema da sa njih prepise, a i ako ih napravi, nije u stanju da ih izvadi.
Coa97 tih problema nema. Sto moze da prepise, on to cini sa stilom. Po mogucstvu preko android telefona najnovije generacije, sa pristupom internetu, gde ga dodir prsta deli od najvece informacione baze. Sto treba da odgovara, to mama i tata ugovore.
Onda dodje oktobar, nas mili gimnazijalac izgubi godinu, izgubi stipendije od kojih njegova porodica zivi, izgubi ugled i ono malo samopouzdanja, a nas Coa97 je svez i spreman za novu akademsku godinu. Nove slike za Instagram su spremne, osmesi u amfiteatru i hashtagovi: #time #flies #when #you're #having #fun.
Hvala mami i tati sto znaju Peru, Miku, Ziku, a i Gocu, Sanju, Jocu, jer nije njihovo dete bilo ko, da mu ne ide ucenje. Ljubi ga majka.

Teki

pre 9 godina

Ucenik sam prve gimnazije. Iako su misljenja ljudi ovde podeljena i idu iz krajnosti u krajnost, ja se moram delom sloziti i sa jednima i sa drugima. Gradivo jeste obimno, ali kakvo god bilo, moze se savladati. Smatram da je oko 20% gradiva visak, ali to je moje misljenje. Cak i sa redovnim ucenjem, sa po 2 ili vise sati nad knjigom dnevno, tesko je sve postici. A da ne pricam o tome kada za pet radnih dana imate 10 ispitivanja (bilo pismeno ili usmeno). Ali i bez obzira na sve gore navedeno mislim da je najveci problemi to sto djaci smatraju da u ovoj zemlji za njih nema nade, osim toga, za mene, veliki problem predstavljaju i profesori koji, bez obzira sto znaju gradivo i sto za to isto gradivo imaju diplome, ne znaju da ga prenesu. Kao i svi nadam se boljem obrazovnom sistemu, ali do tada sedim, cutim i ucim

angel_eyes

pre 9 godina

Čovek uči redukcijom. Što više stvari, pa i besmislenih, čuje, vidi, pročita, veća je šansa da će mu se one zaista bitne usaditi do daljnjeg. Onda su naučene.
I ja sam bivši gimnazijalac, ne puno stariji od današnjih klinaca, i ista ta gimnazija u koju sad ide moja sestra je neuporedivo lakša.
Ne sećam da se iko od nas nešto žalio zato što smo, na primer, mi društvenjaci slušali fiziku i matematiku četiri godine. Što je, je li, 'nepotrebno' za nas.
U gimnaziju se ide ako si spreman da učiš, nekako se to smeće s uma danas.

Milun

pre 9 godina

A kome je pomoćnica ministra predstavila istraživanje? I da li je zakup ekskluzivnog prostora plaćen iz budžeta Ministarstva prosvete?

mik

pre 9 godina

Ne mogu da kazem je to sto deca u skoli sve potrebno ali nije na njima da odlucuju sta je potrebno a sta ne. I ja sam svojevremen mislila da je dobar deo gradiva koje ucimo bespotrebno ali nije cilj skolovanja samo da steknemo obrazovanje za neko buduce zanimanje nego i da se naucimo da nekoj disciplini, da radimo i slusamo i da postanemo koliko toliko disciplinovani gradjani drzave tj. da sutra postujemo zakone kao i odredjene drustvene norme bez obzira da li mi smatramo da su ti zakoni i pravila sasvim u redu. Ni poslodavac ih sutra verovatno nece pitati da li smatraju da li je to sto im je zadato da urade mozda bespotrebno. Naravno ako se medju decom nadje neko ko ce pokusati da nesto promeni, ne treba ga sputavati jer su drustvu potrebni i oni koji ce se sutra truditi da nesto promene nabolje i koji se nece uvek povijati i povinovati. Neki od njih ce mozda otici sa druge strane zakona, a neki ce mozda postati svojevrsni revolucionari u oblasti kojom se budu bavili.

sss

pre 9 godina

Idem u jednu gimnaziju gde itekako učimo sve u sitna crevca, ali smatram da je to dobro jer stičemo radne navike i biće nam lakše da učimo na fakultetu. Bar se tešim tako :)

informaticar

pre 9 godina

Šta da pričamo kad je nama informatiku u gimnaziji predavao profesor koji je tu upao kao omladinac jedne stranke koja je tada bila na vlasti, a znanje mu je bilo takvo da smo mu se u početku svi smejali.
Zatim je zaveo takvu diktaturu da muva nije smela da se čuje na času, unaokolo se hvalio kako on super organizuje nastavu i sl., a ne zna koji kabl ide na koji priključak na kućištu računara.

Kasnije smo saznali da je jedva završio fakultet, da su mu mnogi poklanjali šestice da ga skinu s vrata, a takav "genije" je uspeo da se zaposli u gimnaziju.

Na veliku radost budućih generacija on je gimnaziju napusitio, valjda je uvideo da nema mnogo smisla da radi u bilo kojoj srednjoj školi, jer se informatika menja svake godine (u prevodu, bolje da je završio geografiju, nju ionako ne zna niko pa bi mu bilo lakše da izigrava neki autoritet).

Ali se zato zaposlio u osnovnu školu, valjda računa da tamo deca slabije poznaju osnovni rad na računaru, a nije razmišljao da danas deca nešto klikću na kompu već od 2. godine, i dok stignu do njega u 5. razred, sigurno će imati veće znanje čak i da se samo igraju na internetu ili bleje na fejsbuku.

To je samo primer "kvalitetne" selekcije kadrova u našim školama, a ako uzmemo za primer recimo Švedsku ili Finsku, tamo samo najbolji diplomci mogu da rade u prosveti, naravno ako se odluče za to.

Kod nas je situacija loša jer u prosvetu uglavnom (čast izuzecima kojih je vrlo malo) upadnu pre oni sa "knjižicom" nego oni sa njihgom.

draxy

pre 9 godina

Izucavajuci sve vise strucne predmete, postajemo sve bolji strucnjaci u privredi, ali zato ne izucavajuci filozofiju, sociologiju, logiku i druge drustvene nauke zaboravljamo biti ljudska bica a sve vise postajemo roboti, odnosno robovi tehnicko-tehnoloskog razvoja.
Pozdrav moderatoru.

CarloNS

pre 9 godina

Problem je što đaci očekuju od škole da bude interesantna, bar koliko gadžeti koje donose u školu i na kojima se igraju tokom časa. Na žalost, u životu, korisne stvari su uglavnom dosadne.

DeFacto

pre 9 godina

"skole sluze da te nauce da koristis mozak, a ne auto-limarskom ili frizerskom zanatu...
(wer, 12. decembar 2014 19:11)"
upravu si, ali nisi...skole bi trebalo da nas uce da koristimo mozak, ali se u skolama ocenjuje tvoja sposobnost da naucis lekciju kao neku pesmicu i da je ponovis pred profesorom....

Aca

pre 9 godina

To samo znači nedostatak vaspitanja i da se njihovi roditelji ne bave njima na adekvatran način. Neko će sad reći "šta ima da se bavim detetom od 15-16 godina?". Hehe, nego šta negop imate da se bavite njima!

Da ste svojoj deci dali do znanja pre prijemnog da se u gimnaziji stiče jedno OPŠTRE I ŠIROKO obrazovanje, sa kojim ono ne može ništa drugo negp da upiše fakultet, možda bi se svaki drugi gimnazijalac i opredelio za neku srednju stručnu školu ili pak trogodišnju zanatsku školu, gde možda ne bi "učili besmislice"!!!!

ALi ne, roditelji guraju decu u gimnazije da bi ih posle poslali na neki fakultet. Zašro? vrv da bi mogli da se hvale po komšiluku, ne znam.


Ja sam završio ETF, a žena je završila specijalističke i doktorske studije na medicinskom fakultetu. Iskreno, bili smo šokirani kad nam je najstariji sin rekao da ne želi da uči, da je to njemu dosadno i da on misli da to nije za njega. Eno ga mašala, radi ko stolar i poprilično fino zaradjuje! Kupio plac pod avalom i uživa sa naša dva unučeta! Ćerka je završila frizersku i ima svoj frizerski salon. Mladji sin je završna godina na Pravnom fakultetu. I ono što je meni najbitnije, ni jedno dete se nije pokajalo zbog izbora svog životnopg puta!

IspeciPaReci

pre 9 godina

Malo je neozbiljno očekivati od đaka da zna šta mu je potrebno a šta ne. Ne mislim tu samo na školu već i na učenje vožnje, svakojake obuke za posao itd. Na nekom drugom, mnogo stručnijem je da odredi šta je to što je nekome potrebno za neko buduće školovanje ili posao. Ne mislim da je gradivo odlično odabrano ali nije na đacima da ga biraju.
Potrebno je vratiti neki ozbiljan kriterijum ocenjivanja. Petica mora da zna sve ili skoro sve. Ne moraju svi da imaju petice ali moraju da zapnu da bi je dobili. Poklanjanje ocena ne vodi ničemu dobrom. To je samo kratkotrajan užitak koji uvećava budući problem. To važi i za neke predmete koji nekima deluju nebitno (neko je ovde pomenuo likovno). Ako je u programu, mora da se uči.
Poklanjanje ocena se posle preslikava na poklanjanje vozačke dozvole, posla itd. Ne prave slučajno mladi u saobraćaju najviše prekršaja. Nisu valjano obučeni a bačeni su na ulicu sa utisjom da sve znaju.

miffa

pre 9 godina

Učite bespotrebne stvari? A da li se osećate malo glupo i postiđeno kad vaš vršnjak u kameru kaže da ne zna ko je Branislav Nušić?????
Ništa gore od zatupljenosti, otkud vi znate kad će vam neko znanje zatrebati i zašto znanje mora imati primenu? Možda će vam nekad pomoći da vam se ne smeju!!!!!

komentatorka

pre 9 godina

deca od namanjih nogu prvo od svojih (uglavnom losih) roditelja treba da nauce da je citav zivot borba za mesto pod suncem, i da zaradjivanje za zivot zauzima najveci deo te borbe, a drugo da im niko nije nista duzan.
cak i ako su sva deca peticari, daleko je to od toga kako ce da se snadju u zivotu. cekati da ti neko levkom ulije znanje da te neko stalno animira i zainteresuje je put u parazitizam, sto vecina ljudi u srbiji i jeste.

cex

pre 9 godina

cuj besmislice.. isao sam u gimnaziju u koliko se sjecam radili smo samo fundamentalne stvari fundamentalnih nauka.. ako su to besmislice sta je to onda smisleno??
meni je ono sto sam ucio bilo super i tu sam si jasno definisao sta me najvise privlaci jer sam imao veliki izbor.. kasnije stvari koje me nisu pretjerano zanimale sam ucio zbog sebe i svog imidza..

s

pre 9 godina

@Deda Cvetko

Jedna stvar je koliko stvari pokusavas decu da naucis, a druga stvar je koliko oni stvarno nauce.

Odmah mozes da im stavis da uce i nukleanu fiziku, ali hoce li je nauciti? Testovi pokazuju da nasi djaci znaju najmanje u proseku (jako bitna stvar koju ovde zaboravljamo je prosek), i da treba nesto menjati. Ako ce smanjenje onoga sto zelimo da nauce da dovede do toga da na kraju vise znaju onda nema sta dalje diskutovati.

Neko

pre 9 godina

Činjenica je i da đaci iz unutrašnjosti u većini slučajeva imaju bolje ocene, a onda dođu ovde na prijemni i budu dosta slabi. Evo ja npr., imao sam 2 iz matematike(gimnazija), a toliko njih sam preskočio posle prijemnog,svi su imali su 5. Nemam ništa protiv njih naravno, ali to je tako i treba da se promeni.

Kolega

pre 9 godina

Ju ju, koje uzbudjenje... Shvatite vec jednom da nam je drzava u rasulu, da se ovde odavno desio raspad vrednosti, da zivimo u realnosti koju oblikuju mediji koji favorizuju neobrazovanost i naopak vrednosni sistem. Pogledajte javne licnosti iz svih drustvenih sfera, da li 5% njih zasluzuje da im uopste poklonite paznju jedan minut? Nije tacno da nema dna, mi jesmo na dnu i valjamo se vec dve i po decenije u blatu dna a i dalje imamo visoko misljenje o sebi. A izgubili smo bitku sa najlosijima medju nama koji vladaju i kojima smo dopustili da vladaju i treba da nas je sramota. Ovo je zemlja osramocenih koji nemaju hrabrosti da to sebi priznaju.

Nolan

pre 9 godina

Imam 17 godina i kazem: SVAKI GIMNAZIJALAC MISLI DA UCIMO BESMISLICE! Vi ne znate ne samo da je dosadno nego ne ucimo stvari koje su nam potrebne. Jos kad bi bilo pametnih ljudi na vlasti da uvide ovaj problem.
(Coa97, 12. decembar 2014 16:49)

Coa druže, ti ne znaš šta je bespotrebno znanje. Upisaćeš faks jednog dana pa će ti se otvoriti novi horizonti...

Mirko

pre 9 godina

Evo jedan sjajan video na ovu temu! (Predavanje Ser Kena Robinsona)
Traje desetak minuta, i sinhronizovan je na srpski, za sve one koji možda ne bi ovo razumeli na engleskom! Obavezno pogledati! I roditelji i gimnazijalci i profesori! A posebno oni koji misle da je "učenje" samo memorisanje i reprodukcija "besmislenih slogova".
Omladina nam nikad nije bila inteligentnija, a država nam je tu gde jeste jer je vode ljudi koji su izašli iz obrazovnog sistema koji je zastareo! Pozdrav svim mladim gimnazijalcima!

http://youtu.be/t4qV0j5l1qo

Ketrin '94 (Malo je koristi od očiju, ako je um slep)

pre 9 godina

Nije mi jasno kako se niko nije dotakao toga da li ono što učimo (makar bilo i nepotrebno) zaista i razumemo? Smatram da je tu srž problema! U razumevanju naučenog! Možete da imate sve petice i da ste najbolji u školi ali ako ne razumete, i ako vam ne dopre do mozga ono što ste naučili-džabe!
Završila sam gimnaziju, kao neko kome su predviđali propast i kao jedina u generaciji, dobro sam prošla. I mogu reći da mi je drago što sam je upisala, bilo je teškoo, pre svega jer nisam vična knjizi(nema veze sa profesorima, gradivom),sve ono što sam nabubala bačeno je u vodu, ali ono što sam razumela i ono o čemu sam razmišljala i posvetila vreme - to je ostalo. Naravno 80% profesora su bili dosadni, ali to su legende škole. Strepeli smo kad su ulazili u učionici. Povrh svega to su najbolje godine, društvo, smes, strahovi, porazi, pobede,izlasci, pijanke, rođendani - bezbrižnost.
Slažm se da prosvetu treba razdrmati i osavremeniti, ali ako učenik ne razmisli i ne upije nešto sa časa neće nam ništa pomoći.

P.s. Pođimo od sebe!

Pozdrav!

UPravuSi

pre 9 godina

Sta srednkoskolci znaju? Dok nisam otisao na fakultet, nisam shvatio sta je ucenje. Neka uce oni i neka se malo muce, nece ceo zivot raditi ono sto vole, to moraju shvatiti sto pre. Niko nije krepao od ucenja.

Coa97

pre 9 godina

.e kad bude došlo vreme da se radi, a ti kaži zlom poslodavcu da ne treba da radiš besmislice, kaži saobraćajcu da su propisi besmislice i tako u nedogled. I onda, obično kasno, ukapirate da vam je život besmislen. Onda su krivi roditelji, profesori, saobraćajci, vlast, polažaonici, a vi i dalje ne umete da držite desnu stranu trotoara. Da kažete dobar dan. Da prvenstvo imaju oni što izlaze (iz autobusa, prodavnice ...), pa oni koji ulaze. A gde je nivo razmišljanja da je ideja superiornija od materijalnog. Ideja može da stvori novac, ali gomila novca ne može da stvori ideju. Sedite, bre, tu i učite, čitajte i obrazujte se. Istražujte, savladajte prvo klasične nauke: istoriju, sociologiju, logiku, filozofiju i jezik, pa onda udarite na ono što kao volite. E onda ćete biti korisni sebi i društvu. Drugi, "moderan" način vodi u ropstvo. Materijalno i duhovno.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (guja, 12. decembar 2014 17:19)

Zar se svet nije menjao tako sto se neko odupreo besmislenim stvarima i potrudio se da nesto promeni? Ako svako tako razmislja, da je zivot besmislen, onda ce i naredne generacije tako ziveti. Kako se sve svodi na politiku pa i ova tema o kojoj je tekst, treba od nje poceti i uvideti gde je tu greska pa ce sve ici lakse.

Virtual

pre 9 godina

Srbija ima najbolje moguće obrazovanje u EU koje može da se plati sa 350 evra mesečno, koliko ide na platu nastavnika. To je 10% primanja evropskog prosvetara u jačoj zemlji, a ovde svakako profani školovani na idiotski teškim srpskim fakultetima u minulim decenijama mogu da ostvare daleko veći procenat aktivnosti od tih 10%. Neka je i 50%, treba da ljubite zemlju koju gaze. Taman koliko i lekari. Za pare koje ovaj narod daje nastavnicima, srećan je što mu uopšte neko pogleda decu.

I nemojmo o tome da narod ima mizerne plate. Ima mnogo bolje obrazovanje nego što za te pare može da dobije bilo gde u normalnom svetu. Dosta je bilo demagogije - narod voli da štedi i sinu da kupi patike od 100 evra, jer to je EVROPSKA cena, pa da mu sijaju na nozi da bude porodica ponosna.
Kada dođe do obrazovanja, "e, šta hoće ti nastavnici lezilebovići, dosta im je...", pa nek prosvetarska deca nose neke kineske jeftine espadrile. Jer važno je šta imaš na nogama i na glavi, a ne ono u glavi. To se ne vidi. Bar ne na prvi pogled.

Ovaj narod je bezobrazan preko svake mere, ali i prolazi onako kako je zaslužio. I šta više komentarisati, ovakva civilizacijska propast jednog primitivnog plemena treba da uđe u udžbenike. Ovo nije narod, nego bolest.
(Silvester, 12. decembar 2014 18:22)

Bravo za komentar. Ima izreka:"Narod ima vlast kakvu zasluzuje". Oprostite sto ne znam ko je ovo rekao.

Krespo

pre 9 godina

To je dokaz da se neozbiljno pristupa jednom tako vaznom pitanju razvoja drustva. Dali se namerno ne menja ako su nekad davno uvedene besmislice tesko je znati ali postaje sumnjivo sto se to godinama ostavlja za buducnost a vozovi progresa prolaze mimo nas.Za pocetak predlazem da se sastavljaci novih programa ,ako ih bude bilo drze one latinske izreke Za zivot uci a ne za skolu.Pa tako kao obavezne predmete za pocetak barem na jednoj godini uvesti,Seksualno obrazovanje ,opsta kultura ,zdravstveno obrazovanje ,ekonomija ,dva strana jezika od kojih jedan obavezan Engleski.A ako nema dovoljno nastavnika za ove predmete ,one koji su predavali te besmislice koje djaci pominju prekvalifikovati .Normalno to ce malo teze ici ali godina dve i krenulo bi to.

marija

pre 9 godina

Naravno da je potrebno evaluirati rad nastavnika, ali nakon dobre promene pretrpanih programa po kojima Rade, a ukoliko se programi svedu na realnu meru za mnoge fakultetske palamudatore nece biti mesta,a Ministarstvo to nikada nece uraditi, jer medju palamudatorima je I Luzaninova. Dok se ne sredi visoko obrazovanje ni vrtici nam nece valjati. Je l Luzaninova to ne zna?

Coa97

pre 9 godina

@Coa97, 12. decembar 2014 17:12
Postovano mlado stvorenje,
i ja sam isla u drustveni smer, uplasena od predmeta iz prirodnih nauka...Ispostavilo se da sam upisala biologiju i zavrsila je u roku, ono, po starom, ne po Bolonji :)
I bolje sam prolazila na svim ispitima od kolega koji su zavrsili prirodni smer... Tako da ne ubijas sebe u pojam da nesto ne znas... Ko zna kad ce ti zatrebati i kad ces u sustini da se pronadjes. Puno pozdrava ti saljem.
(bivsa gimnazijalka, 12. decembar 2014 17:48)

Ok, ja sam ovde samo izneo moje i misljenje mojih drugova. Retki su slucajevi poput tvog. Svaka cast, posto mene biologija ubija u pojam, pogotovo molekularna.

extremesportist

pre 9 godina

Idem u IV razred gimanzije u Loznici(informaticki smer) i smatram da se u gimnaziji stvarno uci mnogo bespotrebnih stvari. Vecina ucenika ima problem sa sociologijom jer profesorka trazi da do detalja znamo neke besmislene stvari koje nas, ukoliko istu ne budemo studirali, niko nikada nece pitati.

Slicna je situacija i sa filozofijom, likovnom kulturom i srpskim jezikom (n.p.r. traze da znamo koje je ruske pesnike prevodio S.Raickovic. Besmisleno!).
Treba biti "opste kulturan" ali takve stvari nam ni za to ne trebaju. Neki djaci kukaju da su fizika i hemija nepotrebni ali nisu. Sto se nepotrebnosti tice, pravi problem su sociologija, filozofija, umetnost, logika...

Sto se mog smera tice, smatram da bi trebalo da se forsiraju informatika, matematika i strani jezici. Prirodni i drusveni smerovi su u jos goroj situaciji od nas.

ST25

pre 9 godina

#medstudent
Ma za sta ce ti fizika na medicini majke ti, jako malo je potrebna. Realno puno ucimo nepotrebnih stvari i ucimo previse predmeta preopsirno. Deca treba da se selektuju vec od srednje skole, i samo najbolji da idu u gimnazije (ako to ponosni roditelje uspeju da prihvate), ostali da se vec usavrsavaju (ali stvarno) u strucnim skolama. Isto i na fakultetima,eto bas na medicinskom 6 godina ucis sve predmete kao da ces da ih sve specijaliziras, i onda zavrsis i imas puno nepotrebnog znanja koje tesko primenjujes, treba usmeriti studente da budu dobri u nekim oblastima a smanjiti obim ostalih, i vise prakse. To treba primeniti i u srednjim skolama, a ne da ucim vulkane u Meksiku, svaciju istoriju do detalja, a kultura i jezici nista npr.

Anarhista

pre 9 godina

Данас се оцењује понављање.
Знам људе који су за контролне знали године владања свих Немањића, а нису могли да повежу ко је кога наследио, ал имали су петице за бубање...
Знање које се не примењује брзо оде у заборав, и остаје само жал. за изгубљеним временом. Сву ту "општу културу" не покупимо у школама него са нета, разговора, књига, па чак и дискавери и сличних канала. И такво знање обично дуже памтимо.

guja

pre 9 godina

Slicna je situacija i sa filozofijom, likovnom kulturom i srpskim jezikom (n.p.r. traze da znamo koje je ruske pesnike prevodio S.Raickovic. Besmisleno!). Treba biti "opste kulturan" ali takve stvari nam ni za to ne trebaju. Neki djaci kukaju da su fizika i hemija nepotrebni ali nisu. Sto se nepotrebnosti tice, pravi problem su sociologija, filozofija, umetnost, logika...
Sto se mog smera tice, smatram da bi trebalo da se forsiraju informatika, matematika i strani jezici. Prirodni i drusveni smerovi su u jos goroj situaciji od nas. (extremesportist, 12. decembar 20...

.....e baš lepo. Vidim informatiku učiš. Šteta što je Stiv Džobs umro, pa ne može on da ti kaže. Ali piše u njegovoj biografiji. Pročitaj, 600 strana, debela knjiga, ali zanimljiva. Ideje su mu dolazile iz ovih nauka koje tebi smetaju. Pojma nije imao o informatici. Za to postoje inženjeri, šljakeri. A šljakeri ne mogu da budu vizionari. Moraš da znaš klasične nauke da bi bio intelektualac. Bez toga si zanatlija, na nivou armirača (ništa loše za armirača) ili pekara. Nisi intelektualac, nisi vizionar. I kako da menjaš svet na bolje, ako ne znaš istoriju tog sveta, ako ne znaš kako društvo funkcioniše (sociologija). Kako da sarađuješ sa ljudima ako ne znaš psihologiju. Jadno i bedno je razmišljanje da hoćeš da budeš "stručnjak" i radiš za "dobru" platu. I šta onda? Imaš pare? I? I treba da učiš filozofiju i logiku, da bi pronašao smisao života ili si mašina.

Grunf

pre 9 godina

Eh stara lepa tema.Kada bi čovek mogao da koristi svoje iskustvo da od starosti ide ka mladosti.Iz ličnog iskustva i mnogih mojih prijatelja,danas kolega, saradnika,ipak kao sve u žiotu je stvar pojedinca.Latinski mi je predavao teolog koji je govorio sedam jezika,Istoriju čovek koji je pravio od svojih časova film.Srpski-to su bile rasprave o nekim delima a ne da li si pročitao neki roman (podrazumevalo se da si ga pročitao).Nekako većina je uspela da nam objasni da je sve to namenjeno nama.Opet sećam se matematike za koju odgovorno tvrdim da od jednačine sa jednom nepoznatom čovek koji nam je predavao ništa nas više nije naučio jer ga nije zanimao svoj posao,.Sa nekih časova niko nikad nije bežao bez obzira na znanje na ocenu.Jednostavno neki profesori imaju dar od boga da Vam prenesu znanje da Vas zainteresuju za to o čemu pričaju.Kao i sve u životu imaš pravo da se razboliš ali možda te bog ne pogleda da odeš kod dobrog i savesnog doktora.Zamislite danas generaciju gimnazijalica sa svom raspoloživom tehnikom da uče ili pokažu na karti gde je Pariz,London,Rim?Njegovo logično pitanje je šta me briga kada imam G.Earth,ili navigaciju.Sećate se Vi stariji da mi nismo imali tu čast da koristimo digitron.Pismeni iz Srpskog jezika morali smo da pišemo nalivperom.Moj gimnazijalac plače od smeha kada vidi na slikama mene i ženu u školskoj bluzi(kecelji)Jednostavno mi nismo spremni,nismo išli u korak sa vremenom,vreme koje diktira potpuno nove okolnosti obrazovanja.

Mita

pre 9 godina

pa,da treba da ih uce kako se krade,kako preko partije da uspes,kako da nekom otmes imovinu,posto je to jedini nacin da uspes u Srbiji.Sve drugo nije interesantno...

dr.pr

pre 9 godina

Intelektualni posao koji podrazumeva zavrsen fakultet zasniva se na stalnom ucenju i unapredjenju samoga sebe jer to vreme u kojem zivimo tako zahteva. Kroz srednju skolu i fax, vi se ucite kako da na najefikasni nacin naucite da ucite.Konfuzno Jer ce vam se desiti da usled potrebe vaseg posla budete primorani da usvajate znanje za nedelju dana koje ste na faxu izucavali po sest meseci. U ostalom videcete i svaticete filozofiju svega

profesor

pre 9 godina

Zalite se ministarstvu... Profesori i nastavnici sada moraju slepo da prate plan i program sto ministarstvo zada/propise, bez vecih oscilacija. Nemaju apsolutno nikakvu slobodu da deci koja zapravo i zele nesto vise sem sto je propisano da nauce, prosto ne mogu da im to omoguce, jer ce ih komisija kazniti.

goga

pre 9 godina

generalno, nas obrazovni sistem nas uopste ne osposobljava za opstajanje i konkuretnost na trzistu rada..uci se preobimno gradivo bez i malo prakse..

Joca, Akademac Belosvetski

pre 9 godina

Gimnazijalci, kada bi vi naucili samo 30% od gradiva koje vam se daje, vi nikada nebi bili neznalice. Poznato je da smo ucili mnoge stvari koje nam nisu odmah trebale, ali te stvari ce vam sigurno trebati jednoga dana u vasem zivotu. Najvaznije je da sto vise naucite, da bi bili visokocivilizovani. Kada cujete govore, odmah razumete sta je neko rekao. Zato ne kukajte, vec pokusajte da upamtite sto vise, jer svako zasto ima svoje zato. Narocito ucite englesky jezik, sa kojim cete se sporazumeti po celom svetu.

Мајка

pre 9 godina

Како ли смо ми пре 20 година уписивали факултете без једног приватног часа,није ми јасно.Па их још завршили без купљених семинарских,дипломских...Исти тај гимназијски програм.Него,све 4 збирке од корице до корице,па нас ништа на пријемном није могло изненадити.Уништише нам школу разни који снижавају критеријум,а факат је да 50% људи на 4.степену,нису ни за занат.

jeca

pre 9 godina

Logicno, kada plan pisu neki iz nekih kancelarija u Ministarstvu koji nemaju dodira ni sa ucenicima niti sa nastavnicima. To bi trebalo da se promeni.

Branko

pre 9 godina

Ne znam zasto neko ide u gimnaziju, a trazi prakticno i primenjivo znanje. Niko mu nije branio da upise zanat i pravo na rad. Ovde bi losi ucenici koji su nekada upisivali zanate, trogodisnje skole, i metaloglodacke smerove, a danas su presli u bolje skole da se programi prilagode njima, pa da mogu posle da zavrse i neki bofl fakultet, koji je cesto laksi od same gimnazije. Obrazovanje u Srbiji je potpuna lakrdija. Svi pametni odavde odu.

Super Stupid

pre 9 godina

Ovo je počelo osamdesetih, ista priča, u školi se uče besmislice. Od tada se sistematski urušava obrazovanje, jasno cilj je neobrazovana i nemisleća jeftina radna snaga.

profesor

pre 9 godina

koncept iz 19 veka. ni fakulteti nisu ništa bolji niti drugačiji. pogotovo sada sa poplavom privatnih (uzmi pare).
danas je najvažnije steći znanje - kako do znanja doći (iz dostupnih štampanih ili elektronskih izvora) i još važnije, kako ga primeniti.
sledeći je problem tankog (blago rečeno) znanja predavačkog kadra. većine.
kreativni predavači na kraju krajeva ne treba ni da se drže npp-a. piši formalno, radi šta treba, je nepisano pravilo onih koji još uvek imaju volje da rade u interesu dece. ali teško je tu volju održati ako u prosveti VII stepen stručne spreme ima platu kao IV ili V stepen u nekoj drugoj, nažalost takođe državnoj službi. (platni razredi ovde? nikad.)
i na kraju (ili na početku) je problem korupcije - prodavanja ocena, zatvaranja "krugova" (idi kod onoga na privatne časove, da bi kod ovoga dobio ocenu) i sl.

da li se nešto može promeniti? na osnovu iskustva - NE. prosveta je nezamislivo trom i neorganizovan sistem. mediokritetski i korumpiran. uostalom kao i ostatak društva - ni bolji ni gori.

ostaje samo politička žvaka - reforme. odavde do večnosti.

12 godina Vukovac, ETF generacija 1989, magistrtura

pre 9 godina

@Moj komentar sa strane

Da Vam se pridruzim:

Hvala mojoj dragog Srbiji na obrazovanju !

lala

pre 9 godina

"Samo" 68% ih se raduje studentskom zivotu... To je po meni cak I mnogo. Meni niceg lepog u studentskom zivotu nema (cetvrta sam godina studija), ucim hiljade stranica cesto nepotrebnih stvari, I svakim danom sam blize birou.

Crossroads

pre 9 godina

@Profesor_Nis
Ne znaju zato što uče gomilu nepotrebnih stvari, pa nemaju vremena ni profesori ni djaci da rade na suštini.
Samo da dodam da se i u osnovnim školama - u nižim razredima već uče nepotrebne stvari i neprimerene uzrastu, uz nazadno ex cathedra predavanje.

bivši profesor

pre 9 godina

Planovi i programi su zastareli, zahteva se bubanje, a ne kreativan rad i razmišljanje. Što se tiče profesora, 70% možete odmah da otpustite i da im se zahvalite na saradnji, jer od njih niko nikada ništa naučiti neće. Žalosno ali istinito. To su ljudi sa neupotrebljvim znanjima, nesposobni da usvoje nova, jednostavno to je svet sa diplomom i ništa više. Naravno, kako se ovde sprovodi politika čuvanja radnih mesta, takvi će još dugi niz godina pametovati po srpskim školama, a kakvu će korist imati deca, a i sama država, ostavljam vama da zaključite. Onih 30%, pošteno i kvalitetno odrađuju posao, ali su nažalost za to što rade, ponižavajuće malo plaćeni. Što se tiče samog naroda, on ima totalno pogrešnu predstavu o tome, koliko traje radni dan jednog profesora. Ako imate u proseku 4 časa dnevno, morate imati bar još 4-6 časova priprema za naredni dan, ukoliko naravno želite da nastavu izvedete na kvalitetan način, što znači da vi dnevno ne možete raditi manje od 8 sati što je i propisano zakonom, a ako zaista želite da stvari uradite kvalitetno, e onda ispod 10 sati rada dnevno, ne može da se prođe, tako da priča da je profesorski posao lak, nema nikakvog osnova. Slično je i na faklutetima. Većina predmeta su ništa drugo do gomile praznih naklapanja, a što se profesorsko-asistentskog kadra tiče, mnogi od profesora i asistenata su došli na svoja mesta zahvaljujući politici, a ne znanju. Zato, ako želimo da opstanemo, moramo pod hitno nešto da uradimo jer znanje je osnova svega.

N

pre 9 godina

DRUGOVI GIMNAZIJALCI.Zavrsio sam jednu od BGD gimnazija jos 1975.Ni tada,ni ranije a ni sada nisu se bas isticale korisnim predmetima,osim ako izuzmemo da nam je tada bilo sve jedno da li pisemo Cirilicom iliLatinicom,,Nismo bas rado ucili Latinski i mnogo vise se radilo na ucenju stranih jezika,pogotovu onih koji ce koristiti u kasnijem zivotu.Meni je zao sadasnjih ucenika,koji su osudjeni na CRKVENU CIRILICU,RUSKI JEZIK I OSTALE PATRIJOTSKE PREDMETE KAO STO SU ISTORIJA itd.Sve u svemu,skolstvo je oduvek ovde bilo POLITICKO i cinimi se od pojave Kostunice/NIKOLICA PATRIJOTSKO.
(Beograd, 12. decembar 2014 16:51)
Gospodine, ruski jezik se mnogo vise ucio u vase doba komunizma, a sto se cirilice tice, ne sekirajte se danasnja deca je i ne znaju. Vise se koriste latinicom. Prijatno gospodine!

Dejan

pre 9 godina

Ja sam se u srednjoj skoli pitao zasto ucimo silne formule za povrsine, zapremine, za kose hice i sl. iz matisa iz fizke. Onda sam na faksu savladao visu matematiku (diferencijalne jednacine, integrale i sl.). Kada sam to savladao, onda sam sve te formule mogao sam da izvedem iz par koraka. Mozda mi sve to ne treba danas za posao kojim se bavim, ali kao sto neko rece, nema bespotrebnog znanja. Bar cu svom detetu znati da objasnim matis i fiziku kam dodje u te godine a ne da placam casove.
Takodje, postoje informacije koje mogu da se zaborave poput povrsine sunca ili meseca ali postoji i univerzalno znanje koje ostaje trajno pa sad mogu da objasnim detetu zasto se menjaju godisnja doba, zasto je najkraci dan u decembru ili zasto ce za 13 hiljada godina zima biti u junu a leto u januaru (u nasoj zemlji)

milica brus

pre 9 godina

Deca su u pravu jer skola trazi nekriticko memoriranje bezbroj nepotrebnih informacija. Dobro je prouciti
skolski kurikulum i kriticko misljenje. Setimo se Konfucija:

“Ono što čujem zaboravim.
Ono što vidim, toga se setim.
Ono što učinim, razumem.”

Silvester

pre 9 godina

Srbija ima najbolje moguće obrazovanje u EU koje može da se plati sa 350 evra mesečno, koliko ide na platu nastavnika. To je 10% primanja evropskog prosvetara u jačoj zemlji, a ovde svakako profani školovani na idiotski teškim srpskim fakultetima u minulim decenijama mogu da ostvare daleko veći procenat aktivnosti od tih 10%. Neka je i 50%, treba da ljubite zemlju koju gaze. Taman koliko i lekari. Za pare koje ovaj narod daje nastavnicima, srećan je što mu uopšte neko pogleda decu.

I nemojmo o tome da narod ima mizerne plate. Ima mnogo bolje obrazovanje nego što za te pare može da dobije bilo gde u normalnom svetu. Dosta je bilo demagogije - narod voli da štedi i sinu da kupi patike od 100 evra, jer to je EVROPSKA cena, pa da mu sijaju na nozi da bude porodica ponosna.
Kada dođe do obrazovanja, "e, šta hoće ti nastavnici lezilebovići, dosta im je...", pa nek prosvetarska deca nose neke kineske jeftine espadrile. Jer važno je šta imaš na nogama i na glavi, a ne ono u glavi. To se ne vidi. Bar ne na prvi pogled.

Ovaj narod je bezobrazan preko svake mere, ali i prolazi onako kako je zaslužio. I šta više komentarisati, ovakva civilizacijska propast jednog primitivnog plemena treba da uđe u udžbenike. Ovo nije narod, nego bolest.

Dragan

pre 9 godina

Koliko je kostala ova konferencija za stampu u ekskluzivnom hotelu? Kakav je to nacin, zar u celoj Srbiji nije postojao neki slobodan amfiteatar na fakultetu ili sala u skoli.
Ako je kostala i jedan jedini dinar, ja kao gradjanin i roditelj zahtevam smenu pomocnice ministra.
Razlog je ogromna neskromnost u situaciji kad je i prosveta i cela drzava u ogromnoj krizi.
Sramota! Prevrsili ste svaku meru!
(slican dopis cu poslati na ministarstvo i Vladu Srbije)

Veseli

pre 9 godina

Škola (osnovna, srednja) ne služi da vas nauči konkretne stvari, već vas uči da razmišljate!
Isto je kasnije i sa fakultetom (državnim)!

mire

pre 9 godina

Dobro vece sugradjani,

Ja sam '89.godiste. Od 2004. do 2008. sam pohadjao opsti smer jedne od najboljih gimnazija u provinciji. Smatram da sam u toj gimnaziji ucio GOMILU bespotrebnih stvari koje veze nemaju sa opstom kulturom i koje mi nikada u zivotu nece biti potrebne. Godinama sam ucio neke detalje iz biologije, hemije, fizike, gradjanskog vaspitanja/veronauke, ustava itd.. Da ne pricam o arhaicnim lektirama koje nisu u skladu sa drustvenim poretkom u kojem zivimo. Uz to, ocigledan manjak ucenja stranih jezika zbog cega sam imao problema prilikom kasnijeg zapocinjanja zivota u inostranstvu. Sada imam 25 godina i diplomu fakulteta, a studirao sam u Srbiji i inostranstvu.

Siguran sam da su gimnazijski nastavnici odlicni u svom poslu, ali mislim da je program i plan nastave los. To je problem ministarstva, a ne gimnazija.

Prijatnu noc zelim

Blue

pre 9 godina

Ni mene u medicinskoj, secam se, nije zanimalo koliko se tona uglja proizvede u kom rudniku, a morali smo to da bubamo... To cak nije ni opsta kultura, to je izivljavanje. Posle je dosao fakultet, u kom sam takodje svasta nesto naucila, u struci, teoretski, i imala srece da dobijem posao u struci, a praksaaaa... Nula. Eto tako.

Teodosije

pre 9 godina

svaki iole obrazovaniji u ovoj zemlji zna koliko je zivota bacio na ucenje bespotrebnih stvari, pri tom posebno mislim da je srednje obrazovanje potpuni promasaj... oduvek bilo... izmpaltretira te, pa te ostavi bez icega.. nema posla za to, a na fakultetu ionako sve ponovo ucis...

Virtual

pre 9 godina

Eto stalno se zale djaci kako ih skola ne sprema za zivot, kako su predmeti nepotrebni i dosadni... Mozda bi im vise odgovarali:

1) teorija i praksa drustvenih mreza
2) osnove blejanja po splavovima i drugi metodi gubljenja vremena
3) poznavanje mobilnih telefona sa cenovnikom
4) osnovi fashion odevanja i obuvanja
5) praktikum iz alkohola, trave, ekstazija
6) voznja bez dozvole
7) umetnost odbacivanja autoriteta, sa naglaskom na miniranje porodice
8) psiholoske igrice i osnove mobinga
9) napredni kurs neodgovornog seksa
10) osnove kladjenja, valjanja i sitnog kriminala
11) muzicko i filmsko neobrazovanje
12) primenjeno fizicko obrazovanje - osnovi huliganizma
...itd.

Kako vam se cini? Skola za danasnji zivot?
(skica za novo obrazovanje, 12. decembar 2014 17:56)

Kakvo dete ti imas?
Logicno da ce obican 17-godisnjak zeleti da vozi auto odma ili da ide na utakmice. Pa bas me zanima kakav si ti bio sa 17 godina!? Voleo si da vezbas matematiku i fiziku satima? Pa evo ti u Americi nema tinejdzera koji nije probao cigaru ali vremenom sazris i odrastes i shvatis da ti to ne treba.

Coa97

pre 9 godina

Idem u petu gimnaziju u Beogradu i imam prosek 3,9, a drugovi koji su isli sa mnom u osnovnu su sada u strucnim skolama odlicni. Imao sam bolji prosek u vec pomenutoj osnovnoj skoli. Dokaz da je gimnazija mnogo teza od strucnih skola.

DEDA CVETKO

pre 9 godina

Kad sam bio mlad i glup (kao i ovde pomenuta raja), mislio sam da si mi casovi Latinskog u srednjoj skoli notorna glupost koju ucim bez veze i koji mi nikada nece biti potrebni.

Gle, gle, cetrdeset godina kasnije, mogu samo da konstatujem da mi je Latinski najmanje dvaput (bukvalno) spasio zivot, jer sam zahvaljujuci poznavanju istog bio u stanju da u velikoj meri razumem i Francuski, i Italijanski, i Spanski, i Portugalski, i Rumunski (jezike mnogih mojih neprijatelja i krvnika koje sam sreo usput).

Deci koja tek ulaze u zivot NE SME SE DOZVOLITI da odlucuju sta ce jednog dana biti dobro za njih jer to ona - po definiciji - nisu u stanju da odrede. Tek u istorijskoj perspekitivi moze se videti da li je nesto bilo dobro ili ne. Od viska znanja nikada nikoga nije glava zapolela, niti je dobio tumor na mozgu.

Naravno, zemlja Srbija moze, ako to zeli, da obrazuje sledecu generaciju obrazovno i intelektualno hendikepirane dece koja se ni po cemu nece razlikovati od slicnih jadnika, njihovih vrsnjaka sa zapada. Da li mi to zaista zelimo? Da li je to potrebno? Hoce li nama - ili njima - biti bolje ako ih trajno obogaljimo?

Torsten

pre 9 godina

Evo kako protice nastava u strozijim gimnazijama. Predavaci geografije,istorije,bilogije i ostalih manje vaznih predmeta na prirodnom smeru maltretiraju ucenike da pamte pojmove do detalja. Cemu ako su prirodan smer, zasto neko mora da zna sve vrhove svih planina,njihovu geografsku visinu,sirinu, najmanja moguca ostrva po okeanima za koje 99% nikada nije ni culo> Zasto nastavnici istorije opet prirodnjacima traze da znaju sve datume,godine itd, te deca uce napamet, trose vreme na besmislive. Svo to potroseno vreme je bolje da se potrosi na matematiku,fiziku i hemiju od cega zaista neko moze da izvuce neku korist na prirodnom smeru. Trebalo bi menjati zakon iz korena i da se zna koji su prioriteti prirodnog a koji drustvenog smera. Maltretiraju decu da moraju da uce po ceo dan, gde bre to ima u svetu da deca moraju da uce ceo dan i , ne spavaju da postigla??? Pa u XIII Beogradskoj gimnaziji, znaci totalna tortura, dete nije ni jednom izaslo kod drugara ili drugarice da bi moglo da postigne, ne koristi kompjuter uopste sem za skolu...Eto da bi ste bili 4.5 u XIII morate da radite dnevno minimum 8 sati + predavanja + dodatni casovi ako bas zelite taj odlican uspeh.

м

pre 9 godina

Kada bi bilo "prosto", onda bi svako završavao!
(Aca, 12. decembar 2014 15:58)

идеја да образовање мора да буде мучно и тешко и јесте основни разлог зашто је нама образовни систем у толико очајном стању. Цео свет се труди да пробуди радозналост код омладине и пружи им могућност да уче што више јер их интересује то а код нас се намерно отежава као да је неразумљивост и обимност градива врлина сама по себи. То је та логика комунистичких фосила, добар је факултет који се тешко завршава (небитно да ли је то због психопата професора или квалитета знања), добра је лектира која се на силу чита за оцену, добра је полиција ако користи силу над народом итд.
Зато што нама поента образовања и није да научимо што је могуће више људи што је могуће више тога него искључиво да буде тешко како не би сви завршили и јесте разлог што јесмо ту где јесмо.

yaSSar

pre 9 godina

Gledam ječerašnji kviz na vašoj televiziji, kad ono devojke ne znaju kojih su država glavni gradovi Skoplje i Ljubljana. Nema veze to što ne znaju, bitno je da će uzeti pare od produkcije, pojaviti se na tv, biti popularne u društvu, udati se jednog dana za nekog baju, a besmisleno znanje -pa kome još to treba.

skica za novo obrazovanje

pre 9 godina

Eto stalno se zale djaci kako ih skola ne sprema za zivot, kako su predmeti nepotrebni i dosadni... Mozda bi im vise odgovarali:

1) teorija i praksa drustvenih mreza
2) osnove blejanja po splavovima i drugi metodi gubljenja vremena
3) poznavanje mobilnih telefona sa cenovnikom
4) osnovi fashion odevanja i obuvanja
5) praktikum iz alkohola, trave, ekstazija
6) voznja bez dozvole
7) umetnost odbacivanja autoriteta, sa naglaskom na miniranje porodice
8) psiholoske igrice i osnove mobinga
9) napredni kurs neodgovornog seksa
10) osnove kladjenja, valjanja i sitnog kriminala
11) muzicko i filmsko neobrazovanje
12) primenjeno fizicko obrazovanje - osnovi huliganizma
...itd.

Kako vam se cini? Skola za danasnji zivot?

anti balkan mentality

pre 9 godina

"Prema istraživanju Ministarstva prosvete, gimnazijalci školovanje nastavljaju jer sa srednjim obrazovanjem neće pronaći posao"
Onda je mentalitet u Srbiji bolestan.
Ne mogu svi upravljati,neko mora biti i majstor.
U svim zemljama mrske vam Evrope je sve raspoređeno,i ne dešava se da inženjer radi za kasom,ili neko ko je završio za tehničara radi kao frizer.
A gimnazijalci bi preko noći do studija,kolko god da im se smanji,uvek im nešto neće odgovarati.

Zukikg

pre 9 godina

Potpuno se slazem sa decom...hitno reformisati obrazovanje u osnovnim skolama i srednjim...srednjiskolcima vise prakse po firmama, a osnovcima manje nepotrebnih predmeta i turske istorije...

bivsa gimnazijalka

pre 9 godina

@Coa97, 12. decembar 2014 17:12
Postovano mlado stvorenje,
i ja sam isla u drustveni smer, uplasena od predmeta iz prirodnih nauka...Ispostavilo se da sam upisala biologiju i zavrsila je u roku, ono, po starom, ne po Bolonji :)
I bolje sam prolazila na svim ispitima od kolega koji su zavrsili prirodni smer... Tako da ne ubijas sebe u pojam da nesto ne znas... Ko zna kad ce ti zatrebati i kad ces u sustini da se pronadjes. Puno pozdrava ti saljem.

Moj komentar sa strane

pre 9 godina

Zavrsila sam gimnaziju, a zatim i prirodno-matematicki fakultet - smer matematika, krajem 90-ih godina. Dosla sam u Ameriku na poslediplomske na prestizni univezitet i bila sam najbolji student u mojoj grupi, dok mnogi koji su imali i masters iz Amerike nisu mogli da poloze neke predmete. Zahvalna sam svim mojim profesorima sa PMF-a sto su mi pruzili znanje, a u moje vreme nismo imali ni knjige, vec samo beleske sa predavanja i kopije starih ispita. Sto se tice gimnazije, ucila sam mnogo predmeta koji, vi biste rekli ne trebaju matematicaru - biologiju, hemiju, fiziku (i to sve po dva - teorijski i eksperimentalni predmet), geografiju, istoriju, marksizam, PPZ, latinski, neko dole spomenu likovno, muzicko, itd. Hvala Bogu da sam imala ove predmete, pa znam nesto vise od samo svoje uske struke. Imam kolege Kineze koji ne znaju gde je Portugalija i pitaju me da li je Danska deo Nemacke, a o kolegama Amerikancima da ne govorim. Hvala mojoj dragoj Srbiji sto mi je pruzila znanje!

Victorinox

pre 9 godina

Idem na drustvani smer i 3 godine muku mucim sa matematikom. Izbaciti matematiku sa drustvenog smera pod hitno jer ja sa drustvenog smera sigurno necu ici na farmaceutiku ili matematicki fakultet.
(Coa97, 12. decembar 2014 17:12)

Morao sam ponovo da se javim. FARMACEUTIKU???? Aco sine, (pretpostavljam da ti je to ime, ako nije, izvini), tvoj vokabular je upravo ilustracija onoga o čemu sam mrčio tastaturu pre pola sata. FARMACEUTIČARKE su one fine tete što rade u apotekama; njima matematika nešto baš i nije neophodna.

Слобода или смрт!

pre 9 godina

Знање никада није вишак, а школу и не мора баш свако са заврши. Кога оптерећује градиво и учење, тај и није за школу. Уосталом, толика нам земља запарложена, а за тај занат треба ти пракса, не мораш да се смараш са књигама.

Aca K. iz GSM

pre 9 godina

To zavisi od profesora. Npr. muzičko je jedan od najgorih predmeta u školi. Bilo ko iz GSM zna o čemu ( o kome) pričam. Ona žena stvarno ima komplekse...

Stari Vujadin

pre 9 godina

Naravno da tako misle. Zato sto su "mladi i glupi" (to kazem sa najvise postovanja prema mladjim ljudima/gimnazijalcima). Svaka generacija prodje kroz to.

Kada ljudi odrastu tek onda prepoznaju vrednost sireg obrazovanja.

Naravno na uciteljima je da ukazu ucenicima na ove vrednosti, ma koliko to tesko bilo.

Црниград

pre 9 godina

(Beograd, 12. decembar 2014 16:51)

Читајући твој коментар човек може да закључи две ствари.
1. Неписмен си.
2. И 1975. године је школство било у кризи. Да је све било у реду из гимназије би изашао са основним знањем граматике.

BEOGRADSKA HRONIKA

pre 9 godina

Moja kcerka ide u jednu BG gimnaziju, sa divnim profesorima, odlicna je od prvog dana, kaze da vise od pola te dece su dosli preko veze (to vazi za vecinu gimnazija)....a vecina pojma nemaju matematiku, neki cak slabo citaju, a sigurna sam da UPRAVO su istrazvila njih. Razredna jedne prilike rekla posto ne znaju gradivo, imaju lose ocene, onda im svi krivi, skola, profesor, direktor, drzava i koga vec mogu da krive, jer u zemlji srbiji je UVEK neko drugi kriv za neuspeh !!! NIKAD NIKAD niko nece da kaze ovo nije za mene, pretesko je. Ne mora svako da bude intelelektualac, inat, veliko misljenje o svojoj deci roditelji duvaju u nji. Bolje im je da odu u Ameriku tamo i srednjoskolci ne znaju tablicu mnozenja, pa bolje da sa crncima da boje I mesaju boje, a umetnost je slaba strana.

Victorinox

pre 9 godina

Smisao postojanja gimnazije, bar u moje vreme, je bio da deci da šire obrazovanje (suma direktno neupotrebljivih informacija koju svaki civilizovan čovek treba da poseduje, to se tada zvalo opšta kultura; pored škole, sticala se i čitanjem knjiga van obavezne lektire, gledanjem filmova, a i čitanjem stripova, verovali ili ne). To je imalo dvojaku funkciju: prezentiranjem različitih oblasti olakšavalo je đacima da iskristališu svoje interesovanje i odaberu fakultet (osnovna namena gimnazije=priprema za studije), i omogućavalo sticanje osnovnih informacija o dosadašnjem razvoju civilizacije, što ipak dođe korisno. Primer: iako se nikada nećete baviti elektrotehnikom, nije zgoreg da čujete ponešto o tranzistorima i štampanim kolima. U suprotnom, dobićete generacije koje će verovati da u televizoru žive mali ljudi, kao moja pokojna baba koja se stalno svađala sa spikerima.

Mnoge srednje stučne škole su tada trajale tri godine, a proizvodna praksa je počinjala odmah: klinci od 15 godina su išli pre podne u školu, a popodne štemajz u ruke pa kod majstora na praksu, i to pravu. E sad, kada su privatne gazde u srpskom liberalnom kapitalizmu u pitanju, profilu ljudi koji oni zapošljavaju uglavnom ne treba ni osnovna škola; šta ima bre da čita!!?? Sem toga, ako neko od njih naleti na Marksa, eto belaja. Dalje, ako neko na muzičkom čuje Baha ili Mocarta, može da se zarazi time, a ona pade rejting roze televizijama... ma sve problem do problema.

Gile

pre 9 godina

…..”Lužaninova je na konferenciji u hotelu “Kraun plaza” predstavila podatke istraživanja koje je sprovelo Ministarstvo’…..
Nastavnici strajkuju, imaju mizerne plate, penzionerima smanjene penzije, a ministarstvo organizuje konferenciju u hotely “Kraun Plaza”. E moj glupavi narode….

TheMiloš

pre 9 godina

Pre 5 godina sam završio srednju skolu i smatram da je kod upisa mnogo bitnije da upišeš školu koja je drustveno/socijalno na visljem nivou od ostalih, tj. da je društvo u školi "normalnije" jer u tom uzrastu najveći uticaj ima društvo jer svaki dan provodite vreme sa 20ak ljudi iz odeljenja.

Vratite Utisak Nedelje

pre 9 godina

A zamislite u ekonomskoj tri strucna predmeta i onda: biologija, fizika, likovno, muzicko itd. A na pravnom fakultetu teorija, teorija, teorija.. nigde prakse. I sta si ti kada sve to zavrsis i zaboravis teoriju? Posle ni u zivotu ne mozes naci posao jer ga nema, a i da ga ima, gde ti je znanje u praksi?

Strateski partner za wc papir

pre 9 godina

Naravno da su u pravu jer rezultati nase privrede to pokazuju. Most nam prave Kinezi, auto Italijani, belu tehniku Slovenci, trgovinu nam drze Hrvati, Rusi nas greju a Kinezi i Turci oblace, Arapi se spremaju da nam uzmu poljoprivredu. Mis mo dobri samo za politicare, pandurei razbojnike svih vrsta !

Neko

pre 9 godina

Kakve su skole i obrazovanje?Hm,ukljucite tv,uzmete novine i vidite upotrebu i pravopis oko recce-ne.To je bre,bruka i sramota.A ovamo uce,sastav jezgra atoma,energetske nivoe,sistem za varenje clankovitih crva.Ja sam ucila gimnaziju.Ne valja nijedna skola.Pogledajte rezultate!

NikolaKG80

pre 9 godina

Nastavni program svakako ima nedostataka, ali... Da se ne lažemo, današnjoj omladini bi svaki nastavni program bio dosadan. Njih u 90% slučajeva mrzi da uče. Ja sam zaboravio skoro sve što sam naučio u školi, ali je škola jako bitna da nas od malena pripremi na obaveze koje život nosi.

cicamaca

pre 9 godina

Gluposti se uce jer treba kadar koji to predaje negde zaposliti.Ovde se skoluje ko hoce i zasta hoce i stvara se vojska nepotrebnih kadrova koje zarad socijalnog mira treba negde ugurati,a gde nego u drzavni sektor i prosvetu gde je jos veca 'ladovina. A sto se tice planske privrede i tako skolovanih kadrova to ovde nikada nije postojalo. Snaga proslog rezima je upravo bila u tome da pusti narod da radi sta hoce..sada samo nema vise ko da da te kredite koji su pokrivali "plansku privredu" i "strucne kadrove".

Petar

pre 9 godina

@Tex
A jel' treba dete da ti bude programer koji samo vidi i zna C#, Java, PHP ili da vidi malo dalje od nosa, da ima neko obrazovanje. Ja sam zavrsio informaticki smer u srednjoj (Suvarova usmerena), zivim od programiranja i brate ponosan sam sto znam napisati formulu sagorevanja metana (nesto smo pricali na poslu), sto znam sta su nukleotidi, i sto sam nesto naucio iz "Umjetnosti" (tako mi se zvao predmet).
A pazi ovo, gledao sam dokumentarac - neka ekipa koja je radila igru, godinu dana je proucavala biologiju i srodne discipline da bi vernije ISPROGRAMIRALA tu istu igru!!!!

zeljko

pre 9 godina

Deco, ucite sebe da budete najbolji u onom sto radite. Kvalitetan zanatlija je konkurentan bilo kome na trzistu rada u svetu. Kao gimnazijalac iz drugih vremena, moram priznati da u gimnaziju mnogi zalutaju pod pritiskom ambicioznih roditelja. Gimnazija je precenjena. Nikada ne potcenjujte druge izbore.

au

pre 9 godina

ovo se odnosi na oko5% koji uce. ostali i ne znaju sta se desava u skoli a neki ne znaju ni odeljenje. naravno svi imaju podrsku roditelja. nije problem gradivo nego odnos mladih generacijama prema svojim obavezama.

zemunac

pre 9 godina

nekada su u gimnazijama postojali prirodni i drustveni smer
sada imamo opsti (niti si jedno, niti si drugo)
to je kao zvanje "specijalista opste medicine" ili u prevodu za sve i svasta (kardiolog, pulmolog, alergolog, venerolog...) i ispadose oni najveci strucnjaci.
E moji "gimnazijalci" ili ste prirodni smer, a znam ih vise koji su Doktori fizike ili drustveni smer koji su manje vise niko i nista kao av

momo

pre 9 godina

Cetvrta sam godina gradjevinskog faksa u bg, i gotovo da znam isto koliko kad sam krenuo. Od ogroooomnog, ogromnog broja gluposti i zastarjelog gradiva ne mogu se zapamtiti neke stvari koje bi mozda i bile ok. Gradiliste jos nisam vidio ocima, a vec bi trebalo da znam mnogo toga da radim u praksi. To je tuga. Mislim da je bar 50% gradiva nepotrebno i zaglupljujuce. Mogu misliti koliko tek malo zna neko iz NS ili Subotice. Odvratno. Pohapsio bih one koji zagovaraju takav sistem rada sa djecom.

DISNEYLAND

pre 9 godina

Neka sutra upisu Megatrend ili Evropski Univerzitet u BG tu resavaju puzzle u ime timskog rada, ili idu u park,soping centar, ili sajam...setkanje svaki drugi dan u ime znanja....

Miljenko

pre 9 godina

Daniele, istina je da se uci dosta bespotrebnih stvari ali i osnove koja ce ti trebati u zivotu, kao npr. bespotrebno se pise sa s a ne sa z. To se inace uci u osnovnoj skoli.

mail

pre 9 godina

Budimo realni, danasnja deca (cast izuzecima, koji su samo izuzeci) ne uce ni korisne ni beskorisne stvari, njih jednostavno ucenje ne interesuje (gledano onako kroz srednju vrednost nase dece). Pri cemu mislim da to nije njihova krivica.

Dosta!

pre 9 godina

Jeste, deca su više nego merodavna da ocenjuju šta je nepotrebno od onog što uče.
Roditelji su još jedna "zainteresovana" strana protiv kvaliteta školovanja.

Svaki "mali Perica" tačno zna kako treba da izgleda školovanje i kako je njegovo dete terorisano školskim sistemom.
Prestanite da se igrate tih opasnih igara. I ovako nam je društvo glupo preko svake mere. Šta je cilj?

d

pre 9 godina

samo polako. cek da upisete fakultet. tek cete da vidite onda. od 40tak ispita, koji bi za cilj trebalo da imaju da vas pripreme da budete specijalizovani u nekoj oblasti, mozda 10 ima svrhe. ostali sluze da razni profani popune fond casova. na kraju, posle 5 godina ucenja, necete biti spremni da radite apsolutno nista konkretno i moracete da ucite kako se nesto radi tek kada se budete zaposlili, u slucaju da imate ludu srecu da radite uz nekog matorca, koji stvarno zna posao.

Coa97

pre 9 godina

Idem na drustvani smer i 3 godine muku mucim sa matematikom. Izbaciti matematiku sa drustvenog smera pod hitno jer ja sa drustvenog smera sigurno necu ici na farmaceutiku ili matematicki fakultet.

Daniel

pre 9 godina

Kako u gimnazijama tako i u ostalim srednjim skolama toliko se uci bezpotrebnih stvari.Nikakve motivacije, nista se ne radi kako bi se zaiteresovali djaci da kroz neke logicne primere ukljuce i zaposle mozak.Obrazovanje u Srbiji je na jako niskom nivou.Pogledajte malo razvijene zemlje kada je rec o zanatima, dobijes osnovno znanje kako da radis posao a kroz praksu koja traje 4 radna dana to i usavrsis.4 dana radis, a jedan dan ucis i ides u skolu.I lako je onda naci posao jer obicno tamo gde su imali praksu, ti djaci posle zavrsene skole mogu da nastave tu i da rade.To u Srbiji nema i zato smo tu gde smo.Takodje i na fakultetima se uci toliko toga sto ti nece trebati a neke sprecava da zavrse fakultet.To je zalosno.Menjati ceo sistem obrazovanja moze doneti odlicne rezultate ali od toga nema nista vec cemo nastaviti da ucimo ono sto nam nece koristiti umesto toliko stvari koje ce pomoci deci u zivotu kada postanu zreli ljudi.

Tamara

pre 9 godina

Smatram da je veoma bitno ocenjivati profesore u srednjim skolama jer sam, na zalost, bila upoznata da mnogim profesorima koji ne umeju da predaju znanje, neposteni su i izivljavaju se na ucenicima. Kao posledica toga, kao bivsa ucenica gimnazije, nisam imala nikakvo predznanje potrebno za fakultet koji sam upisala. 4 godine smo "ucili" iz istih tih knjiga koje je bilo potrebno da se nauce za prijemni za taj fakultet, a jedina stvar koju sam naucila je kako se igraju asocijacije i pravi cokolino na casu.
Molim vas da se takve stvari ne dopustaju vise u gimnazijama, a ni u strucnim skolama jer ne treba uciti radi ocena nego radi znanja. Svetu su potrebni obrazovani ljudi. Tako da ocenjivanje profesora smatram odlicnom metodom i podrzavam vas.

tornado

pre 9 godina

A za plan i program nastave,obim,teme i sve ostalo,nastavna i pomocna sredstva,krede,sundjer...krivi su nastavnici.Svaki nastavnik sam izmislja sta treba i sta ce u tom i tom razredu da predaje,sa kolikim fondom casova,standarde isto izmislja nastavnik.Ma zezam se,sve to izmislja Ministarstvo.Pozdrav

guja

pre 9 godina

Imam 17 godina i kazem: SVAKI GIMNAZIJALAC MISLI DA UCIMO BESMISLICE! Vi ne znate ne samo da je dosadno nego ne ucimo stvari koje su nam potrebne. Jos kad bi bilo pametnih ljudi na vlasti da uvide ovaj problem. (Coa97, 12. decembar 2014 16:49)......
.....e kad bude došlo vreme da se radi, a ti kaži zlom poslodavcu da ne treba da radiš besmislice, kaži saobraćajcu da su propisi besmislice i tako u nedogled. I onda, obično kasno, ukapirate da vam je život besmislen. Onda su krivi roditelji, profesori, saobraćajci, vlast, polažaonici, a vi i dalje ne umete da držite desnu stranu trotoara. Da kažete dobar dan. Da prvenstvo imaju oni što izlaze (iz autobusa, prodavnice ...), pa oni koji ulaze. A gde je nivo razmišljanja da je ideja superiornija od materijalnog. Ideja može da stvori novac, ali gomila novca ne može da stvori ideju. Sedite, bre, tu i učite, čitajte i obrazujte se. Istražujte, savladajte prvo klasične nauke: istoriju, sociologiju, logiku, filozofiju i jezik, pa onda udarite na ono što kao volite. E onda ćete biti korisni sebi i društvu. Drugi, "moderan" način vodi u ropstvo. Materijalno i duhovno.

Realista

pre 9 godina

Ja sam, u svoje vreme, u srednjoj skoli ucio totalne besmislice, recimo, morao sam da znam koliko drzava Benin, u Africi, ima koza i ovaca, ali ajde sto smo morali da znamo tacan broj ali, sto smo svakoj jos i ime morali da navedemo - to mi nikad nece biti jasno.

Ajmo realno

pre 9 godina

Vidim ja kakve se gluposti uče. Toliko da današnji srednjoškolci ne znaju koji je glavni grad Makedonije, Slovenije itd, ne znaju ko je Gavrilo Princip, ne znaju gde je Zlatibor a gde Fruška Gora. Fruška Gora je ako niste znali blizu Zlatibora. Toliko se besmislica uče da današnji gimnazijalci i srednjoškolci ne znaju iz istorije i geografije stvari koje su trebale da se nauče u osnovnoj školi. Lično sam se uverio u ovo što pričam. A za ovog koji kaže da će gimnazija usaditi đacima učenje, molim da ne lupa gluposti. Svaki đak odlučuje da li će učiti ili ne, to ide iz svesti i vrednosti u današnjem društvu. Ja sam završio srednju školu kao đak generacije i samo kao jedan od 7 ili 8 odličnih u generaciji. Srednja škola mi nije smetala da imam fakultetske diplome dva fakulteta.

let it go

pre 9 godina

Sistem treba menjati iz korena, od pocetka prvog razreda OS. pa verovatno do faxa.
Zivimo u 21 veku, aman.
Da, i ne samo to.
Zatucani, zastarelo zadrti nastavni kadar isto.
Cast izuzecima.
Imate moj glas za ocenjivanje nastavnika, profesora a bogami i ostalih.
I nabacite tetkicama osmehe na lica.
Kad udjem u onu osnovnu skolu i vidim one tetkice sa zaledjenim facama, smrznem se.
Imam osecaj kao da sam u "holokaustu"

Skola nam je DOSADNA.

Profesor_Nis

pre 9 godina

Meni je strasno dosadno kad svaki drugi gimnazijalac koji upise fakultet
ima problema sa osnovnim matematickim operacijama. Za dobar deo njih su ucenici 8. razreda osnovne skole misaona imenica! Toliko o ovome.

Srednjoškolci, knjigu u šake

pre 9 godina

"Srednjoškolci bi voleli da fakultet upisuju preko završnog ispita i liste želja, kao što su upisivali srednju školu, dok veliki broj srednjoškolaca uopšte nije posetio fakultet koji bi želeo da upiše, pokazalo je istraživanje. "

Mozete samo da sanjate ! Fakulteti MORAJU po znanju da selektiraju sve te Vukovce i odlikase koji dolaze iz srednjih skola i gimnazija.

Autrija po prvi put u svojoj istoriji uvodi kvote na fakultetima i prijemne ispite. Sistem po kome si mogao da se upises na fakultet samo sa maturskim ispitom se pokazao kao generator "vecnih" studenata.

BTW, ne postoji bespotrebno znanje.

gimnazijalac

pre 9 godina

Idem u 3. Gimnaziju i mogu vam reci da je ono haos u nasoj sk.Pocev od profesora,direktora,gradiva,pa i samih ucenika.Realno,po meni je Gimnazija sprdnja,ucimo mnogo nepotrebnih stvari,da nzm sta ce mi sluziti to kasnije.Strucne sk su teze od Gimnazije,mi ucimo samo suvu teoriju.

Marquez

pre 9 godina

...Što se tiče prijemnog ispita, oko 40 odsto gimnazijalaca se priprema uz privatne časove, dok se 26 odsto đaka iz srednjih stručnih škola priprema na taj način. To, prema njenom mišljenju, znači da gimnazijalci imaju bolje materijalne uslove. Ne, gospođo Lužanin, to znači da su deca iz gimnazija ambicioznija i da se njihovi roditelji češće odlučuju da se odreknu svega, kako bi detetu omogućili da bolje i više nauče.

gorillas in the mist

pre 9 godina

Obrazovanje u Srbiji je potpuni mrak, jer su radnici u obrazovanju plaćeni mizerno, a nastavne planove i programe, knjige piše svaka šuša koja može da se na raznorazne načine domogne tih pozicija, čast izuzecima. Nakucavanje fonda časova zbog norme koju je uvelo MP je uzrok gigantskog gradiva.
O adekvatnosti gradiva ne vredi trošiti reči...
Primer: Dete mi je u prvom razredu OŠ dobilo temu za sastav na temu "holokaust". Alooooo

A pogledajte drugacije....

pre 9 godina

Kako ja to citam: polovina djaka NE smatra da je gradivo nepotrebno i dve trecine djaka misli da je skola bar donekle zanimljiva. Moja deca tu spadaju, uglavnom :-)

Takodje, polovina djaka je iznad proseka, a dve trecine djaka ne dolaze u skolu bezveze.

Znaci, sve je u redu.

Stir.93

pre 9 godina

Npr. nemamo ni jedne jedine reči o ekonomiji. Pa to je bruka, makar da spomenuo neke osnovne stvari kroz istoriju. Ekonomija je svuda oko nas.
Ja kao sada student Ekonomije, a nekada gimnazijalac, mogu da kažem da sve u svemu gimnazija je bilo nešto jako dobro u mom životu i pored toga što se uistinu uče neke nepotrebne stvari (mada nije to toliko strašno koliko u ovom članku stoji). Smatram da treba baš ta preširoka slika.

Ali da nije bilo nekih mojih privatnih okolnosti, nikada ne bi studirao ekonomiju, jer u gimnaziji nisam stekao sliku o ekonomiji a i o ono što sam znao bilo je pogrešno.

Ma da

pre 9 godina

Ucimo besmislice! Programi po kojim radimo su katastrofa, ali kome da se obratimo kad gosn Verbic onako nemusto odgovara na strajk profesora..
Jos jedan u nizu problema u ovoj zemlji. Svi gledamo da idemo u inostranstvo

aleksa j

pre 9 godina

Ja sam upisao(polozio prijemni i bio iznad crte) dva tehnicka drzavna fakulteta u Beogradu samo zato sto je moj profesor iz matematike odlicno predavao. Znaci nije samo do djaka nego i do profesora. Znam slucajeve gde neko ko zavrsi visu ekonomsku predaje fiziku, a ima jedan kojo predaje matematiku. Oboje su upali pre ljudi koji imaju diplomu. Cela drzaca je tekva. Ma si i ja mlatim da pisem komentare. Odo. Ciao

Beograd

pre 9 godina

DRUGOVI GIMNAZIJALCI.
Zavrsio sam jednu od BGD gimnazija jos 1975.Ni tada,ni ranije a ni sada nisu se bas isticale korisnim predmetima,osim ako izuzmemo da nam je tada bilo sve jedno da li pisemo Cirilicom iliLatinicom,,Nismo bas rado ucili Latinski i mnogo vise se radilo na ucenju stranih jezika,pogotovu onih koji ce koristiti u kasnijem zivotu.
Meni je zao sadasnjih ucenika,koji su osudjeni na CRKVENU CIRILICU,RUSKI JEZIK I OSTALE PATRIJOTSKE PREDMETE KAO STO SU ISTORIJA itd.
Sve u svemu,skolstvo je oduvek ovde bilo POLITICKO i cinimi se od pojave Kostunice/NIKOLICA PATRIJOTSKO.

Zole

pre 9 godina

Sadsnji sistem obrazovanja uopste ne odgovara sistemu u kojem zivimo. Sistem usmerenog obrazovanja nastao je u vreme socijalizma kad je bila planska privreda i unapred se planiralo sta ce se gde otvoriti i koliko ce radika biti potrebno u postojećem sistemu. Sistem liberalnog kapitalizma zahteva brze promene radnih mesta i samim tim brzo prekvalifikovanje radne snage. Ucenici srednjih skola retko nadju zanimanje u u onoj delatnosti za koji su se skolovali. Samim tim sve sto su ucili u skoli ispada da su džaba ucili. Najbolje bilo da prve tri godine bude opšte obrazovanje prilagodjeno sadasnjem vremenu a se u četvrtoj godini opredeljuje za zanimanje i ući se samo oni predmeti koji su vezani za tu struku. To bi pomoglo učenicima iz malih sredina gde nije veliki izbor zanimanja da se skoluju u drugom mestu za specificnu profesiju.

ekonomska u Zemunu

pre 9 godina

I kada sam ja išao u srednju (početkom devedesetih) bili su retki nastavnici koji su bili motivisani da zainteresuju učenike i učine svoj predmet zanimljivim. Zato i pamtim profesora geografije koji je vodio odeljenje na brodić radi premeravanja korita reke Save, profesora srpskog koji je nadahnuto recitovao i ponekad objašnjavao kao da je u ulozi Radovana Trećeg.

КавајМВП

pre 9 godina

Пре 4год сам завршио гимназију, и потписујем сваку реч.

Још једна бесмислица јесте да на друштвено-језичком смеру, физика је 4год, а нпр. латински две.

falaboguzavrsioskole

pre 9 godina

Profesorima je potrebno vratiti dostojanstvo, znanju je potrebno vratiti smisao, a studentima perspektivu. Nema poboljšanja dokle god se fantomka ili clanska karta više vrednuju nego bilo koje znanje. Ova dva alata atraktivnih zanata ne navodim slučano zajedno.

...

pre 9 godina

Gimnazija, realno, i treba da pruži široko obrazovanje uključujući i "besmislice" (koje neretko imaju opštekulturnu vrednost). Preterani pragmatizam nam nikako neće koristiti. Nisam voleo matematiku i hemiju ali sam ih odradio i mislim da bi bila sramota da, iako se bavim humanističkim naukama, ne znam šta je integral ili npr šta određuje stabilnost molekula. Ako se deca na ovo žale ili su previše mladi da bi shvatili, ili su upisali pogrešnu školu. Ko hoće da bude pragmatičan od početka može slobodno da ode u neku stručnu školu. Ništa to nije loše.

student

pre 9 godina

Zavrsio sam jednu od najjacih gimnazija u Srbiji i mogu reci da sve nauceno u gimnaziji itekako olaksava rad na fakultetu. Sad, sta je korisno ili ne, to je irelevantna stvar. Nekome ce biti beskorisni integrali ko ce zavrsiti filozofiju, psihologiju ili knjizevnost. Ali sve u svemu, ministarstvo prosvete treba da se obnovi potpuno plan rada, izbaci neke stvari i ubaci neke novine, nesto sto ce drzati paznju djaku. Opet i nacin predavanja profesora je od presudnog znacaja da li ce predmet biti zanimljiv ili ne.

nesa

pre 9 godina

Uzmite udžbenike i videce te kakve gluposti uce. Zasto ne odu u svajcarsku i prepisu nastavni plan i program i nacin skolovanja? Zato sto bi takav sistem najurio sve jalove i beskorisne strucnjske koji opstaju zahvaljujuci ovakvom sistemu.Zato sto je prosveta cela koruptivna.50 mil.evra su godisnji izdaci za knjige koje su svake godine drugacije i gde svaki nastavnik lobira koje ce se knjige kupovati pa se knjige razlikuju od skole do skole,a ciljevi eskurzija su da zarade agencije,direktori,nastavnici...a sve na ustrb siromasnih roditelja To sto su nam deca nepismena to nikog ne zanima.

Trovach

pre 9 godina

Tako je bilo i u nase vreme. U poljoprivrednoj skoli sam skoro "roknuo" zbog knjizevnosti. Citao sam knjige (i to ozbiljne, a ne samo stripove), ali nisam mogao da "svarim" Lalica, Selimovica, Krlezu... Ali zato sam "razbio" sa Kafkom i Kamijem. Da njih nije bilo...

CS4396

pre 9 godina

Prvo, ovo je naručeno i našminkano "istraživanje" a namera je da se diskredituju prosvetni radnici, posebno oni koji štrajkuju.
Drugo, draga deco, za mene je gimnazija predstavljala uvod u sposobnost kritičkog mišljenja i prvu stepenicu u sazrevanju u intelektualca. Vama zavidim jedino na tehnologiji koju imate ali je na žalost koristite isključivo u svrhu jeftine zabave.
U međuvremenu ne primećujete šta žele od vas da naprave.

medstudent

pre 9 godina

potpuno netacno. samo jedan od prmera: tako sam i ja mislila da je fizika bespotrebna, kad ono dodjes na medicinu i demantujes se. ko hoce zanat- neka uci zanat.

Most

pre 9 godina

Što upisaše onda gimnazije, njih pohađaju oni koji hoće široko obrazovanje. U mom dlučaju, pohađanje iste je dobilo na smislu na fakultetu i sadašnjem poslu.
I to nije obavezno, ko ne želi, nek' ide na stručno usmerenje.
A i suludo je misliti da se formalnim obrazovanjem i diplomom završava stvae. Rad na svojim sposobnostima i veštinama treba da je kontinuiran i da obuhvata i neformalno obrazovanje.

Bokisha

pre 9 godina

Slazem se u potpunosti sa tim da moze da de uci kroz igru, ali sam proces ucenja nije igra, i nigde ne pise da mora da bude zanimljiv. Cak i najsavrseniji posao da radite ne znaci da ce vam u svakom trenutku biti zanimljiv, na kraju krajeva i vi sami stvarate atmosferu za rad svojim interesovanjem. Meni je ovo istrazivanje i pokazatelj, a i potvrda, da mladji narastaji vrlo tesko prihvataju odgovornost, i da im je dosadno i naporno sve sto podrazumeva obaveze. Nikako ne mogu da generalizujem, ali otprilike se to taman poklapa sa ovim procentima iz istrazivanja.

Tikvanik

pre 9 godina

Pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin drzi konferenciju za stampu u Miskovicevoj Kraun Plazi. Profesori strajkuju jer nemaju leba da jedu. Meni se stomak okrece. Kunem kao neka baba.
(Baba, 12. decembar 2014 16:03)

Zato sto je ona profesor na fakultetu, i shodno tome ima dosta vecu platu od profesora iz srednje skole (da ne pominjem da je redovni profesor, a time joj je plata i dosta dosta veca)). Cisto da ne brkamo babe i zabe.

fun

pre 9 godina

Gimnazijalac sam,i apsolutno je tacno(moj slucaj a i mojih drugova)dosli smo u gimnaziju jer znamo da i posle neke strucne necemo naci posao,odnosno moramo na fakultet,pa je bolje u gimnaziji uciti i biti vrlo dobar nego u strucnoj igrati iks oks i biti odlican.

straja

pre 9 godina

Nasli ste koga da pitate.Sada srecem veliki broj onih koji su se skolovali po tim NOVIM NASTAVNIM PLANOVIMA(zapadne skole).Niti su USPESNI niti imaju KULTURU ,niti OPSTE ZNANJE....ali zato podcenjuju sve bas sve!

Moca

pre 9 godina

Dragi moji gimnazijalci, koliko god da ste nezadovoljni, budite srecni jer cete imati mnogo bolju odskocnu dasku za buduce skolovanje i posao od onih koji idu u sdrednje strucne skole. Cast izuzecima, srednju strucnu skolu u Srbiji ne moze da zavrsi samo onaj ko je ne upise. Gimnazija ce vam, ako nista drugo, usaditi naviku da ucite, sto ce vam koliko sutra na fakultetu, puno znaciti.

sa fakuteta

pre 9 godina

Kao neko ko je zaposlen na fakultetu - moram da se slozim sa gimnazijalcima!

Ne samo da je nas obrazovni sistem zastareo, besmislen i preobiman, vec mu nedostaje i najvazniji element: prakticna primena znanja!

Na zalost, moji studenti su toliko unisteni 'obrazovnim sistemom' da mi se cini da bih imao bolje rezultate sa nepismenim ljudima...

Cemu sluzi skolski sistem?
Da napravi poltrone i parazite, te unisti svaku slobodnu misao!
Najgore je raditi sa 'dobrim djacima'!

Za 20 godina, koliko je proteklo od zavrsetka mojih studija do danas, toliko se toga promenilo, da mi se cini da sam na studijama samo izgubio vreme.
Na zalost, skolski sistem je uvek retrogradan i banalan...

Tako je i danas...

Idi begaj

pre 9 godina

Svaki gimnazijalac misli da uci besmislice.Kad zavrsite fakultet onda cete moci da komentarisete skolstvo,do tada,ucite sve sto vam traze i tako cete razvijati mozak.
Najbolje da srednjoskolci odredjuju sta im treba a sta ne.
Malo podseca na ove navijace sto bi da vode klubove....

Tex

pre 9 godina

Šta reci o školstvu?! Moja ćerka je gimnazijalac,informatički smer,glavni predmet u prvoj godini je LIKOVNO?!?!? A sad u drugoj hemija?!?!? Informatički smer,ejjjj. Deca se satrase od učenja ta dva predmeta,dva potpuno nebitna predmeta za taj smer!!!! Profesori tih predmeta su spremni da deci upropaste školovanje i prosek na smeru samo zato što su po prirodi najduži,a kako drugačije ih nazvati? Smerovi su totalno ne prilagodjeni današnjim potrebama!

asdf

pre 9 godina

Otkud srednjoskolci znaju sta je bespotrebno kad vecina njih nije ni punoletna? O tome sta je potrebno a sta bespotrebno treba iskljucivo da odlucuje ministarsvo prosvete i to na osnovu analiza trzista, trendova u zaposljavanju itd.. Nikako ne treba konsultovati decu sta treba da uce, ali im zato znanje treba zapakovati sto lepse i interesantije da ga lakse prihvate.

vojvodjanin

pre 9 godina

""Kada bi bilo "prosto", onda bi svako završavao!"" ja znam gomilu njih koji, da se ja pitam, ne bi ni za traktoristu zavrsili koliko su ucili, a ne gimnaziju.

dosada

pre 9 godina

Koja glupost, trositi pare na "istrazivanje" - da se gimnazijalci pitaju u skoli bi se ucili "tekstovi" popularnih pesama a ne gradivo. Naravno da ce reci da imaju previse da uce.

Englez

pre 9 godina

Srednje obrazovanje u Srbiji nije obavezno, a siroko obrazovanje jeste i smisao Gimazije. Oni kojima se to ne dopada imaju u ponudi razne zanate i kurseve koje mogu da zavrse i tamo steknu ta famozna, korisna i prakticna znanja.

doktor nezaposleni

pre 9 godina

istina, ali to ce tek da uvide kada odu da studiraju. Ja sam nedavno diplomirao, kada sagledam iz ove perspektive mi od sume ne vidimo drvo. Posle 6 godina studiranja sa jakim prosekom, daleko od toga da se osecam osposobljen za rad u struci. (sada staziram u ambulanti a popodne radim kao marketing planer, za sta iako nemam diplomu osecam se strucnije od ovih skolovanih menadzera koji generalno nemaju dodir s razumom). Dok covek ne ulozi sam u sebe nema napretka, fakultet treba da se dozivi kao nuzno zlo gde je neophodno da 70% vremena ucis stvari koje ti nikad u zivotu zatrebati nece.

aplauz

pre 9 godina

gimnazija je gimnazija i tu treba da ima vise razlicitih predmeta, kao sto su i likovno, muzicko, tu idu deca koja jos ne znaju cime bi da se bave, a ko vec zna, upisuje strucne skole gde su uglavnom strucni predmeti. malo opsteg obrazovanja nije na odmet, ali se slazem da se uci gomila nepotrebnih stvari i da profesori tih manje bitnih predmeta smatraju da je njihov predmet najvazniji i onda svoje frustracije lece na deci.

vozim se gratis!

pre 9 godina

Moram da dam komentar na komentar ovoga sto kazu da treba da se prepise svajcarski sistem. Ovde 99 posto onih koji zavrse srednju ne znaju da pokazu na karti gde je Arktik, Kuba, Juzna Amerika itd, sta je celija, oznaku kiseonika, itd itd. Oni samo i iskljucivo strebaju i za profesiju koju se opredele i zato posle ne znaju ni sijalicu da zamene. Poznavanje opste kulture im je 0 ! Zato kad ovde nabrojis 10 glavnih gradova smatraju te genijem.

Buduci ekonomista i politikolog

pre 9 godina

Nekada sam bio ucenik jedne gimnazije u Beogradu. Trenutno sam na stipendiranim studijima u inostranstvu. U potpunosti se slazem sa ucenicima gimnazija - naravno da nas takva nastava ne priprema za kasniji zivot jer nemamo nikakav prakticni rad, ucimo iz knjiga iz kojih su nasi roditelji uculi koje su samo istampane na drugacijem papiru i imaju modernije ilustracije, profesori su vecinom stari i nisu zainteresovani da nastavu ucine zanimljivom (cast izuzecima, kao na primer moja profesorka srpskog jezika i knjizevnosti). Program dizajniran od strane ministarstva je zastareo. Hitna reforma skolstva je i vise nego potrebna. Ironicno, vlada je smanjila izdatke za skolstvo i smanjila plate profesorima, sto svakako demotivise buduce mlade perspektivne profesore da rade u prosveti. U nasem drustvu, prosveta radi sve sem onoga sto bi trebalo da radi, a to je PROSVETLJIVANJE mladih ljudi...

Baba

pre 9 godina

Pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin drzi konferenciju za stampu u Miskovicevoj Kraun Plazi. Profesori strajkuju jer nemaju leba da jedu. Meni se stomak okrece. Kunem kao neka baba.

Coa97

pre 9 godina

Imam 17 godina i kazem: SVAKI GIMNAZIJALAC MISLI DA UCIMO BESMISLICE! Vi ne znate ne samo da je dosadno nego ne ucimo stvari koje su nam potrebne. Jos kad bi bilo pametnih ljudi na vlasti da uvide ovaj problem.

maca mala

pre 9 godina

Eto ja završnih gimnaziju, sa svim najboljim ocenama, pa upisah fakultet, i potpuno se razocarah u njega...sad cu da čekam jun da upisem nesto drugo... Toliko mi je gimnazija pomogla da shvatim šta me zanima... Bolje da sam neku strucnu zavrsila.

Baba

pre 9 godina

Pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin drzi konferenciju za stampu u Miskovicevoj Kraun Plazi. Profesori strajkuju jer nemaju leba da jedu. Meni se stomak okrece. Kunem kao neka baba.

Tex

pre 9 godina

Šta reci o školstvu?! Moja ćerka je gimnazijalac,informatički smer,glavni predmet u prvoj godini je LIKOVNO?!?!? A sad u drugoj hemija?!?!? Informatički smer,ejjjj. Deca se satrase od učenja ta dva predmeta,dva potpuno nebitna predmeta za taj smer!!!! Profesori tih predmeta su spremni da deci upropaste školovanje i prosek na smeru samo zato što su po prirodi najduži,a kako drugačije ih nazvati? Smerovi su totalno ne prilagodjeni današnjim potrebama!

gorillas in the mist

pre 9 godina

Obrazovanje u Srbiji je potpuni mrak, jer su radnici u obrazovanju plaćeni mizerno, a nastavne planove i programe, knjige piše svaka šuša koja može da se na raznorazne načine domogne tih pozicija, čast izuzecima. Nakucavanje fonda časova zbog norme koju je uvelo MP je uzrok gigantskog gradiva.
O adekvatnosti gradiva ne vredi trošiti reči...
Primer: Dete mi je u prvom razredu OŠ dobilo temu za sastav na temu "holokaust". Alooooo

falaboguzavrsioskole

pre 9 godina

Profesorima je potrebno vratiti dostojanstvo, znanju je potrebno vratiti smisao, a studentima perspektivu. Nema poboljšanja dokle god se fantomka ili clanska karta više vrednuju nego bilo koje znanje. Ova dva alata atraktivnih zanata ne navodim slučano zajedno.

medstudent

pre 9 godina

potpuno netacno. samo jedan od prmera: tako sam i ja mislila da je fizika bespotrebna, kad ono dodjes na medicinu i demantujes se. ko hoce zanat- neka uci zanat.

Englez

pre 9 godina

Srednje obrazovanje u Srbiji nije obavezno, a siroko obrazovanje jeste i smisao Gimazije. Oni kojima se to ne dopada imaju u ponudi razne zanate i kurseve koje mogu da zavrse i tamo steknu ta famozna, korisna i prakticna znanja.

Dragan

pre 9 godina

Koliko je kostala ova konferencija za stampu u ekskluzivnom hotelu? Kakav je to nacin, zar u celoj Srbiji nije postojao neki slobodan amfiteatar na fakultetu ili sala u skoli.
Ako je kostala i jedan jedini dinar, ja kao gradjanin i roditelj zahtevam smenu pomocnice ministra.
Razlog je ogromna neskromnost u situaciji kad je i prosveta i cela drzava u ogromnoj krizi.
Sramota! Prevrsili ste svaku meru!
(slican dopis cu poslati na ministarstvo i Vladu Srbije)

vojvodjanin

pre 9 godina

""Kada bi bilo "prosto", onda bi svako završavao!"" ja znam gomilu njih koji, da se ja pitam, ne bi ni za traktoristu zavrsili koliko su ucili, a ne gimnaziju.

Idi begaj

pre 9 godina

Svaki gimnazijalac misli da uci besmislice.Kad zavrsite fakultet onda cete moci da komentarisete skolstvo,do tada,ucite sve sto vam traze i tako cete razvijati mozak.
Najbolje da srednjoskolci odredjuju sta im treba a sta ne.
Malo podseca na ove navijace sto bi da vode klubove....

Moj komentar sa strane

pre 9 godina

Zavrsila sam gimnaziju, a zatim i prirodno-matematicki fakultet - smer matematika, krajem 90-ih godina. Dosla sam u Ameriku na poslediplomske na prestizni univezitet i bila sam najbolji student u mojoj grupi, dok mnogi koji su imali i masters iz Amerike nisu mogli da poloze neke predmete. Zahvalna sam svim mojim profesorima sa PMF-a sto su mi pruzili znanje, a u moje vreme nismo imali ni knjige, vec samo beleske sa predavanja i kopije starih ispita. Sto se tice gimnazije, ucila sam mnogo predmeta koji, vi biste rekli ne trebaju matematicaru - biologiju, hemiju, fiziku (i to sve po dva - teorijski i eksperimentalni predmet), geografiju, istoriju, marksizam, PPZ, latinski, neko dole spomenu likovno, muzicko, itd. Hvala Bogu da sam imala ove predmete, pa znam nesto vise od samo svoje uske struke. Imam kolege Kineze koji ne znaju gde je Portugalija i pitaju me da li je Danska deo Nemacke, a o kolegama Amerikancima da ne govorim. Hvala mojoj dragoj Srbiji sto mi je pruzila znanje!

skica za novo obrazovanje

pre 9 godina

Eto stalno se zale djaci kako ih skola ne sprema za zivot, kako su predmeti nepotrebni i dosadni... Mozda bi im vise odgovarali:

1) teorija i praksa drustvenih mreza
2) osnove blejanja po splavovima i drugi metodi gubljenja vremena
3) poznavanje mobilnih telefona sa cenovnikom
4) osnovi fashion odevanja i obuvanja
5) praktikum iz alkohola, trave, ekstazija
6) voznja bez dozvole
7) umetnost odbacivanja autoriteta, sa naglaskom na miniranje porodice
8) psiholoske igrice i osnove mobinga
9) napredni kurs neodgovornog seksa
10) osnove kladjenja, valjanja i sitnog kriminala
11) muzicko i filmsko neobrazovanje
12) primenjeno fizicko obrazovanje - osnovi huliganizma
...itd.

Kako vam se cini? Skola za danasnji zivot?

CS4396

pre 9 godina

Prvo, ovo je naručeno i našminkano "istraživanje" a namera je da se diskredituju prosvetni radnici, posebno oni koji štrajkuju.
Drugo, draga deco, za mene je gimnazija predstavljala uvod u sposobnost kritičkog mišljenja i prvu stepenicu u sazrevanju u intelektualca. Vama zavidim jedino na tehnologiji koju imate ali je na žalost koristite isključivo u svrhu jeftine zabave.
U međuvremenu ne primećujete šta žele od vas da naprave.

doktor nezaposleni

pre 9 godina

istina, ali to ce tek da uvide kada odu da studiraju. Ja sam nedavno diplomirao, kada sagledam iz ove perspektive mi od sume ne vidimo drvo. Posle 6 godina studiranja sa jakim prosekom, daleko od toga da se osecam osposobljen za rad u struci. (sada staziram u ambulanti a popodne radim kao marketing planer, za sta iako nemam diplomu osecam se strucnije od ovih skolovanih menadzera koji generalno nemaju dodir s razumom). Dok covek ne ulozi sam u sebe nema napretka, fakultet treba da se dozivi kao nuzno zlo gde je neophodno da 70% vremena ucis stvari koje ti nikad u zivotu zatrebati nece.

Bokisha

pre 9 godina

Slazem se u potpunosti sa tim da moze da de uci kroz igru, ali sam proces ucenja nije igra, i nigde ne pise da mora da bude zanimljiv. Cak i najsavrseniji posao da radite ne znaci da ce vam u svakom trenutku biti zanimljiv, na kraju krajeva i vi sami stvarate atmosferu za rad svojim interesovanjem. Meni je ovo istrazivanje i pokazatelj, a i potvrda, da mladji narastaji vrlo tesko prihvataju odgovornost, i da im je dosadno i naporno sve sto podrazumeva obaveze. Nikako ne mogu da generalizujem, ali otprilike se to taman poklapa sa ovim procentima iz istrazivanja.

Gile

pre 9 godina

…..”Lužaninova je na konferenciji u hotelu “Kraun plaza” predstavila podatke istraživanja koje je sprovelo Ministarstvo’…..
Nastavnici strajkuju, imaju mizerne plate, penzionerima smanjene penzije, a ministarstvo organizuje konferenciju u hotely “Kraun Plaza”. E moj glupavi narode….

guja

pre 9 godina

Imam 17 godina i kazem: SVAKI GIMNAZIJALAC MISLI DA UCIMO BESMISLICE! Vi ne znate ne samo da je dosadno nego ne ucimo stvari koje su nam potrebne. Jos kad bi bilo pametnih ljudi na vlasti da uvide ovaj problem. (Coa97, 12. decembar 2014 16:49)......
.....e kad bude došlo vreme da se radi, a ti kaži zlom poslodavcu da ne treba da radiš besmislice, kaži saobraćajcu da su propisi besmislice i tako u nedogled. I onda, obično kasno, ukapirate da vam je život besmislen. Onda su krivi roditelji, profesori, saobraćajci, vlast, polažaonici, a vi i dalje ne umete da držite desnu stranu trotoara. Da kažete dobar dan. Da prvenstvo imaju oni što izlaze (iz autobusa, prodavnice ...), pa oni koji ulaze. A gde je nivo razmišljanja da je ideja superiornija od materijalnog. Ideja može da stvori novac, ali gomila novca ne može da stvori ideju. Sedite, bre, tu i učite, čitajte i obrazujte se. Istražujte, savladajte prvo klasične nauke: istoriju, sociologiju, logiku, filozofiju i jezik, pa onda udarite na ono što kao volite. E onda ćete biti korisni sebi i društvu. Drugi, "moderan" način vodi u ropstvo. Materijalno i duhovno.

...

pre 9 godina

Gimnazija, realno, i treba da pruži široko obrazovanje uključujući i "besmislice" (koje neretko imaju opštekulturnu vrednost). Preterani pragmatizam nam nikako neće koristiti. Nisam voleo matematiku i hemiju ali sam ih odradio i mislim da bi bila sramota da, iako se bavim humanističkim naukama, ne znam šta je integral ili npr šta određuje stabilnost molekula. Ako se deca na ovo žale ili su previše mladi da bi shvatili, ili su upisali pogrešnu školu. Ko hoće da bude pragmatičan od početka može slobodno da ode u neku stručnu školu. Ništa to nije loše.

ekonomska u Zemunu

pre 9 godina

I kada sam ja išao u srednju (početkom devedesetih) bili su retki nastavnici koji su bili motivisani da zainteresuju učenike i učine svoj predmet zanimljivim. Zato i pamtim profesora geografije koji je vodio odeljenje na brodić radi premeravanja korita reke Save, profesora srpskog koji je nadahnuto recitovao i ponekad objašnjavao kao da je u ulozi Radovana Trećeg.

Silvester

pre 9 godina

Srbija ima najbolje moguće obrazovanje u EU koje može da se plati sa 350 evra mesečno, koliko ide na platu nastavnika. To je 10% primanja evropskog prosvetara u jačoj zemlji, a ovde svakako profani školovani na idiotski teškim srpskim fakultetima u minulim decenijama mogu da ostvare daleko veći procenat aktivnosti od tih 10%. Neka je i 50%, treba da ljubite zemlju koju gaze. Taman koliko i lekari. Za pare koje ovaj narod daje nastavnicima, srećan je što mu uopšte neko pogleda decu.

I nemojmo o tome da narod ima mizerne plate. Ima mnogo bolje obrazovanje nego što za te pare može da dobije bilo gde u normalnom svetu. Dosta je bilo demagogije - narod voli da štedi i sinu da kupi patike od 100 evra, jer to je EVROPSKA cena, pa da mu sijaju na nozi da bude porodica ponosna.
Kada dođe do obrazovanja, "e, šta hoće ti nastavnici lezilebovići, dosta im je...", pa nek prosvetarska deca nose neke kineske jeftine espadrile. Jer važno je šta imaš na nogama i na glavi, a ne ono u glavi. To se ne vidi. Bar ne na prvi pogled.

Ovaj narod je bezobrazan preko svake mere, ali i prolazi onako kako je zaslužio. I šta više komentarisati, ovakva civilizacijska propast jednog primitivnog plemena treba da uđe u udžbenike. Ovo nije narod, nego bolest.

Strateski partner za wc papir

pre 9 godina

Naravno da su u pravu jer rezultati nase privrede to pokazuju. Most nam prave Kinezi, auto Italijani, belu tehniku Slovenci, trgovinu nam drze Hrvati, Rusi nas greju a Kinezi i Turci oblace, Arapi se spremaju da nam uzmu poljoprivredu. Mis mo dobri samo za politicare, pandurei razbojnike svih vrsta !

yaSSar

pre 9 godina

Gledam ječerašnji kviz na vašoj televiziji, kad ono devojke ne znaju kojih su država glavni gradovi Skoplje i Ljubljana. Nema veze to što ne znaju, bitno je da će uzeti pare od produkcije, pojaviti se na tv, biti popularne u društvu, udati se jednog dana za nekog baju, a besmisleno znanje -pa kome još to treba.

sa fakuteta

pre 9 godina

Kao neko ko je zaposlen na fakultetu - moram da se slozim sa gimnazijalcima!

Ne samo da je nas obrazovni sistem zastareo, besmislen i preobiman, vec mu nedostaje i najvazniji element: prakticna primena znanja!

Na zalost, moji studenti su toliko unisteni 'obrazovnim sistemom' da mi se cini da bih imao bolje rezultate sa nepismenim ljudima...

Cemu sluzi skolski sistem?
Da napravi poltrone i parazite, te unisti svaku slobodnu misao!
Najgore je raditi sa 'dobrim djacima'!

Za 20 godina, koliko je proteklo od zavrsetka mojih studija do danas, toliko se toga promenilo, da mi se cini da sam na studijama samo izgubio vreme.
Na zalost, skolski sistem je uvek retrogradan i banalan...

Tako je i danas...

student

pre 9 godina

Zavrsio sam jednu od najjacih gimnazija u Srbiji i mogu reci da sve nauceno u gimnaziji itekako olaksava rad na fakultetu. Sad, sta je korisno ili ne, to je irelevantna stvar. Nekome ce biti beskorisni integrali ko ce zavrsiti filozofiju, psihologiju ili knjizevnost. Ali sve u svemu, ministarstvo prosvete treba da se obnovi potpuno plan rada, izbaci neke stvari i ubaci neke novine, nesto sto ce drzati paznju djaku. Opet i nacin predavanja profesora je od presudnog znacaja da li ce predmet biti zanimljiv ili ne.

Kolega

pre 9 godina

Ju ju, koje uzbudjenje... Shvatite vec jednom da nam je drzava u rasulu, da se ovde odavno desio raspad vrednosti, da zivimo u realnosti koju oblikuju mediji koji favorizuju neobrazovanost i naopak vrednosni sistem. Pogledajte javne licnosti iz svih drustvenih sfera, da li 5% njih zasluzuje da im uopste poklonite paznju jedan minut? Nije tacno da nema dna, mi jesmo na dnu i valjamo se vec dve i po decenije u blatu dna a i dalje imamo visoko misljenje o sebi. A izgubili smo bitku sa najlosijima medju nama koji vladaju i kojima smo dopustili da vladaju i treba da nas je sramota. Ovo je zemlja osramocenih koji nemaju hrabrosti da to sebi priznaju.

Mita

pre 9 godina

pa,da treba da ih uce kako se krade,kako preko partije da uspes,kako da nekom otmes imovinu,posto je to jedini nacin da uspes u Srbiji.Sve drugo nije interesantno...

Teki

pre 9 godina

Ucenik sam prve gimnazije. Iako su misljenja ljudi ovde podeljena i idu iz krajnosti u krajnost, ja se moram delom sloziti i sa jednima i sa drugima. Gradivo jeste obimno, ali kakvo god bilo, moze se savladati. Smatram da je oko 20% gradiva visak, ali to je moje misljenje. Cak i sa redovnim ucenjem, sa po 2 ili vise sati nad knjigom dnevno, tesko je sve postici. A da ne pricam o tome kada za pet radnih dana imate 10 ispitivanja (bilo pismeno ili usmeno). Ali i bez obzira na sve gore navedeno mislim da je najveci problemi to sto djaci smatraju da u ovoj zemlji za njih nema nade, osim toga, za mene, veliki problem predstavljaju i profesori koji, bez obzira sto znaju gradivo i sto za to isto gradivo imaju diplome, ne znaju da ga prenesu. Kao i svi nadam se boljem obrazovnom sistemu, ali do tada sedim, cutim i ucim

Victorinox

pre 9 godina

Idem na drustvani smer i 3 godine muku mucim sa matematikom. Izbaciti matematiku sa drustvenog smera pod hitno jer ja sa drustvenog smera sigurno necu ici na farmaceutiku ili matematicki fakultet.
(Coa97, 12. decembar 2014 17:12)

Morao sam ponovo da se javim. FARMACEUTIKU???? Aco sine, (pretpostavljam da ti je to ime, ako nije, izvini), tvoj vokabular je upravo ilustracija onoga o čemu sam mrčio tastaturu pre pola sata. FARMACEUTIČARKE su one fine tete što rade u apotekama; njima matematika nešto baš i nije neophodna.

Profesor_Nis

pre 9 godina

Meni je strasno dosadno kad svaki drugi gimnazijalac koji upise fakultet
ima problema sa osnovnim matematickim operacijama. Za dobar deo njih su ucenici 8. razreda osnovne skole misaona imenica! Toliko o ovome.

Zole

pre 9 godina

Sadsnji sistem obrazovanja uopste ne odgovara sistemu u kojem zivimo. Sistem usmerenog obrazovanja nastao je u vreme socijalizma kad je bila planska privreda i unapred se planiralo sta ce se gde otvoriti i koliko ce radika biti potrebno u postojećem sistemu. Sistem liberalnog kapitalizma zahteva brze promene radnih mesta i samim tim brzo prekvalifikovanje radne snage. Ucenici srednjih skola retko nadju zanimanje u u onoj delatnosti za koji su se skolovali. Samim tim sve sto su ucili u skoli ispada da su džaba ucili. Najbolje bilo da prve tri godine bude opšte obrazovanje prilagodjeno sadasnjem vremenu a se u četvrtoj godini opredeljuje za zanimanje i ući se samo oni predmeti koji su vezani za tu struku. To bi pomoglo učenicima iz malih sredina gde nije veliki izbor zanimanja da se skoluju u drugom mestu za specificnu profesiju.

Petar

pre 9 godina

@Tex
A jel' treba dete da ti bude programer koji samo vidi i zna C#, Java, PHP ili da vidi malo dalje od nosa, da ima neko obrazovanje. Ja sam zavrsio informaticki smer u srednjoj (Suvarova usmerena), zivim od programiranja i brate ponosan sam sto znam napisati formulu sagorevanja metana (nesto smo pricali na poslu), sto znam sta su nukleotidi, i sto sam nesto naucio iz "Umjetnosti" (tako mi se zvao predmet).
A pazi ovo, gledao sam dokumentarac - neka ekipa koja je radila igru, godinu dana je proucavala biologiju i srodne discipline da bi vernije ISPROGRAMIRALA tu istu igru!!!!

Victorinox

pre 9 godina

Smisao postojanja gimnazije, bar u moje vreme, je bio da deci da šire obrazovanje (suma direktno neupotrebljivih informacija koju svaki civilizovan čovek treba da poseduje, to se tada zvalo opšta kultura; pored škole, sticala se i čitanjem knjiga van obavezne lektire, gledanjem filmova, a i čitanjem stripova, verovali ili ne). To je imalo dvojaku funkciju: prezentiranjem različitih oblasti olakšavalo je đacima da iskristališu svoje interesovanje i odaberu fakultet (osnovna namena gimnazije=priprema za studije), i omogućavalo sticanje osnovnih informacija o dosadašnjem razvoju civilizacije, što ipak dođe korisno. Primer: iako se nikada nećete baviti elektrotehnikom, nije zgoreg da čujete ponešto o tranzistorima i štampanim kolima. U suprotnom, dobićete generacije koje će verovati da u televizoru žive mali ljudi, kao moja pokojna baba koja se stalno svađala sa spikerima.

Mnoge srednje stučne škole su tada trajale tri godine, a proizvodna praksa je počinjala odmah: klinci od 15 godina su išli pre podne u školu, a popodne štemajz u ruke pa kod majstora na praksu, i to pravu. E sad, kada su privatne gazde u srpskom liberalnom kapitalizmu u pitanju, profilu ljudi koji oni zapošljavaju uglavnom ne treba ni osnovna škola; šta ima bre da čita!!?? Sem toga, ako neko od njih naleti na Marksa, eto belaja. Dalje, ako neko na muzičkom čuje Baha ili Mocarta, može da se zarazi time, a ona pade rejting roze televizijama... ma sve problem do problema.

DEDA CVETKO

pre 9 godina

Kad sam bio mlad i glup (kao i ovde pomenuta raja), mislio sam da si mi casovi Latinskog u srednjoj skoli notorna glupost koju ucim bez veze i koji mi nikada nece biti potrebni.

Gle, gle, cetrdeset godina kasnije, mogu samo da konstatujem da mi je Latinski najmanje dvaput (bukvalno) spasio zivot, jer sam zahvaljujuci poznavanju istog bio u stanju da u velikoj meri razumem i Francuski, i Italijanski, i Spanski, i Portugalski, i Rumunski (jezike mnogih mojih neprijatelja i krvnika koje sam sreo usput).

Deci koja tek ulaze u zivot NE SME SE DOZVOLITI da odlucuju sta ce jednog dana biti dobro za njih jer to ona - po definiciji - nisu u stanju da odrede. Tek u istorijskoj perspekitivi moze se videti da li je nesto bilo dobro ili ne. Od viska znanja nikada nikoga nije glava zapolela, niti je dobio tumor na mozgu.

Naravno, zemlja Srbija moze, ako to zeli, da obrazuje sledecu generaciju obrazovno i intelektualno hendikepirane dece koja se ni po cemu nece razlikovati od slicnih jadnika, njihovih vrsnjaka sa zapada. Da li mi to zaista zelimo? Da li je to potrebno? Hoce li nama - ili njima - biti bolje ako ih trajno obogaljimo?

Mirko

pre 9 godina

Evo jedan sjajan video na ovu temu! (Predavanje Ser Kena Robinsona)
Traje desetak minuta, i sinhronizovan je na srpski, za sve one koji možda ne bi ovo razumeli na engleskom! Obavezno pogledati! I roditelji i gimnazijalci i profesori! A posebno oni koji misle da je "učenje" samo memorisanje i reprodukcija "besmislenih slogova".
Omladina nam nikad nije bila inteligentnija, a država nam je tu gde jeste jer je vode ljudi koji su izašli iz obrazovnog sistema koji je zastareo! Pozdrav svim mladim gimnazijalcima!

http://youtu.be/t4qV0j5l1qo

Miljenko

pre 9 godina

Daniele, istina je da se uci dosta bespotrebnih stvari ali i osnove koja ce ti trebati u zivotu, kao npr. bespotrebno se pise sa s a ne sa z. To se inace uci u osnovnoj skoli.

Srednjoškolci, knjigu u šake

pre 9 godina

"Srednjoškolci bi voleli da fakultet upisuju preko završnog ispita i liste želja, kao što su upisivali srednju školu, dok veliki broj srednjoškolaca uopšte nije posetio fakultet koji bi želeo da upiše, pokazalo je istraživanje. "

Mozete samo da sanjate ! Fakulteti MORAJU po znanju da selektiraju sve te Vukovce i odlikase koji dolaze iz srednjih skola i gimnazija.

Autrija po prvi put u svojoj istoriji uvodi kvote na fakultetima i prijemne ispite. Sistem po kome si mogao da se upises na fakultet samo sa maturskim ispitom se pokazao kao generator "vecnih" studenata.

BTW, ne postoji bespotrebno znanje.

Moca

pre 9 godina

Dragi moji gimnazijalci, koliko god da ste nezadovoljni, budite srecni jer cete imati mnogo bolju odskocnu dasku za buduce skolovanje i posao od onih koji idu u sdrednje strucne skole. Cast izuzecima, srednju strucnu skolu u Srbiji ne moze da zavrsi samo onaj ko je ne upise. Gimnazija ce vam, ako nista drugo, usaditi naviku da ucite, sto ce vam koliko sutra na fakultetu, puno znaciti.

asdf

pre 9 godina

Otkud srednjoskolci znaju sta je bespotrebno kad vecina njih nije ni punoletna? O tome sta je potrebno a sta bespotrebno treba iskljucivo da odlucuje ministarsvo prosvete i to na osnovu analiza trzista, trendova u zaposljavanju itd.. Nikako ne treba konsultovati decu sta treba da uce, ali im zato znanje treba zapakovati sto lepse i interesantije da ga lakse prihvate.

straja

pre 9 godina

Nasli ste koga da pitate.Sada srecem veliki broj onih koji su se skolovali po tim NOVIM NASTAVNIM PLANOVIMA(zapadne skole).Niti su USPESNI niti imaju KULTURU ,niti OPSTE ZNANJE....ali zato podcenjuju sve bas sve!

Iz kukanja biste dobili 5...

pre 9 godina

stvarno ne mogu da cutim...

Gimnazija je škola namenjena sticanju I razvijanju OPSTEG znanja I kulture (bez obzira na smer). Ako vam se ne svidja - birajte drugu! Možda vam društvo nije tamo, ali zanati I stručne škole nisu sramota.
Savet: ne učite predmete, nego učite gradivo! Kad čitate, mislite o tome šta čitate! zašto se neki rat završio tako kako se završio, da li je mogao drugačije, kako je moguće da su ljudi dozvolili da im crkva kroji sudbine tolike vekove?! jel I danas tako? Šta ja imam da kažem na Platonovu ideju o Državi? jel se nalupetao ili tako i treba da bude? VI UČITE PREDMETE I RAZMIŠLJATE STA SA FIZIKOM DA RADITE U ZIVOTU, A NE RAZMIŠLJATE STA SA TRENJEM, UBRZANJEM, ZAUSTAVNIM PUTEM? jeste zabavnije biti na fejsu, basketu, kafi, ali odlučite šta hoćete.

Kukate na stare knjige?! ok, geografija se menja tu I tamo, istorija dopisuje, ali biologija, filozofija, hemija, fizika, klasici, pravopis...? Profesori ne znaju da vas zainteresuju? A jel možete sami sebe da zainteresujete za nešto? jeste probali da se skupite sami I učite, pričate, vežbate zadatke bez fejsa? ili je I to out I zastarelo?

I da se razumemo: imam 30g, završila gimnaziju I fax po starom planu, radila na faxu I sad radim u privredi, učila što I vi (ne verujem da pišete programe u PASCALu na papiru, doduše) I govorim vam za vase dobro: na poslu je svaki dan ispit, a za mnoge nema drugi rok, učite stvari koje niste sanjali da vam trebaju "u struci" I možete da budete dobri samo ako razumete saradnike! mislite o tome...

dosada

pre 9 godina

Koja glupost, trositi pare na "istrazivanje" - da se gimnazijalci pitaju u skoli bi se ucili "tekstovi" popularnih pesama a ne gradivo. Naravno da ce reci da imaju previse da uce.

vozim se gratis!

pre 9 godina

Moram da dam komentar na komentar ovoga sto kazu da treba da se prepise svajcarski sistem. Ovde 99 posto onih koji zavrse srednju ne znaju da pokazu na karti gde je Arktik, Kuba, Juzna Amerika itd, sta je celija, oznaku kiseonika, itd itd. Oni samo i iskljucivo strebaju i za profesiju koju se opredele i zato posle ne znaju ni sijalicu da zamene. Poznavanje opste kulture im je 0 ! Zato kad ovde nabrojis 10 glavnih gradova smatraju te genijem.

Stir.93

pre 9 godina

Npr. nemamo ni jedne jedine reči o ekonomiji. Pa to je bruka, makar da spomenuo neke osnovne stvari kroz istoriju. Ekonomija je svuda oko nas.
Ja kao sada student Ekonomije, a nekada gimnazijalac, mogu da kažem da sve u svemu gimnazija je bilo nešto jako dobro u mom životu i pored toga što se uistinu uče neke nepotrebne stvari (mada nije to toliko strašno koliko u ovom članku stoji). Smatram da treba baš ta preširoka slika.

Ali da nije bilo nekih mojih privatnih okolnosti, nikada ne bi studirao ekonomiju, jer u gimnaziji nisam stekao sliku o ekonomiji a i o ono što sam znao bilo je pogrešno.

КавајМВП

pre 9 godina

Пре 4год сам завршио гимназију, и потписујем сваку реч.

Још једна бесмислица јесте да на друштвено-језичком смеру, физика је 4год, а нпр. латински две.

Most

pre 9 godina

Što upisaše onda gimnazije, njih pohađaju oni koji hoće široko obrazovanje. U mom dlučaju, pohađanje iste je dobilo na smislu na fakultetu i sadašnjem poslu.
I to nije obavezno, ko ne želi, nek' ide na stručno usmerenje.
A i suludo je misliti da se formalnim obrazovanjem i diplomom završava stvae. Rad na svojim sposobnostima i veštinama treba da je kontinuiran i da obuhvata i neformalno obrazovanje.

DISNEYLAND

pre 9 godina

Neka sutra upisu Megatrend ili Evropski Univerzitet u BG tu resavaju puzzle u ime timskog rada, ili idu u park,soping centar, ili sajam...setkanje svaki drugi dan u ime znanja....

aleksa j

pre 9 godina

Ja sam upisao(polozio prijemni i bio iznad crte) dva tehnicka drzavna fakulteta u Beogradu samo zato sto je moj profesor iz matematike odlicno predavao. Znaci nije samo do djaka nego i do profesora. Znam slucajeve gde neko ko zavrsi visu ekonomsku predaje fiziku, a ima jedan kojo predaje matematiku. Oboje su upali pre ljudi koji imaju diplomu. Cela drzaca je tekva. Ma si i ja mlatim da pisem komentare. Odo. Ciao

milica brus

pre 9 godina

Deca su u pravu jer skola trazi nekriticko memoriranje bezbroj nepotrebnih informacija. Dobro je prouciti
skolski kurikulum i kriticko misljenje. Setimo se Konfucija:

“Ono što čujem zaboravim.
Ono što vidim, toga se setim.
Ono što učinim, razumem.”

Aca

pre 9 godina

To samo znači nedostatak vaspitanja i da se njihovi roditelji ne bave njima na adekvatran način. Neko će sad reći "šta ima da se bavim detetom od 15-16 godina?". Hehe, nego šta negop imate da se bavite njima!

Da ste svojoj deci dali do znanja pre prijemnog da se u gimnaziji stiče jedno OPŠTRE I ŠIROKO obrazovanje, sa kojim ono ne može ništa drugo negp da upiše fakultet, možda bi se svaki drugi gimnazijalac i opredelio za neku srednju stručnu školu ili pak trogodišnju zanatsku školu, gde možda ne bi "učili besmislice"!!!!

ALi ne, roditelji guraju decu u gimnazije da bi ih posle poslali na neki fakultet. Zašro? vrv da bi mogli da se hvale po komšiluku, ne znam.


Ja sam završio ETF, a žena je završila specijalističke i doktorske studije na medicinskom fakultetu. Iskreno, bili smo šokirani kad nam je najstariji sin rekao da ne želi da uči, da je to njemu dosadno i da on misli da to nije za njega. Eno ga mašala, radi ko stolar i poprilično fino zaradjuje! Kupio plac pod avalom i uživa sa naša dva unučeta! Ćerka je završila frizersku i ima svoj frizerski salon. Mladji sin je završna godina na Pravnom fakultetu. I ono što je meni najbitnije, ni jedno dete se nije pokajalo zbog izbora svog životnopg puta!

Ajmo realno

pre 9 godina

Vidim ja kakve se gluposti uče. Toliko da današnji srednjoškolci ne znaju koji je glavni grad Makedonije, Slovenije itd, ne znaju ko je Gavrilo Princip, ne znaju gde je Zlatibor a gde Fruška Gora. Fruška Gora je ako niste znali blizu Zlatibora. Toliko se besmislica uče da današnji gimnazijalci i srednjoškolci ne znaju iz istorije i geografije stvari koje su trebale da se nauče u osnovnoj školi. Lično sam se uverio u ovo što pričam. A za ovog koji kaže da će gimnazija usaditi đacima učenje, molim da ne lupa gluposti. Svaki đak odlučuje da li će učiti ili ne, to ide iz svesti i vrednosti u današnjem društvu. Ja sam završio srednju školu kao đak generacije i samo kao jedan od 7 ili 8 odličnih u generaciji. Srednja škola mi nije smetala da imam fakultetske diplome dva fakulteta.

zeljko

pre 9 godina

Deco, ucite sebe da budete najbolji u onom sto radite. Kvalitetan zanatlija je konkurentan bilo kome na trzistu rada u svetu. Kao gimnazijalac iz drugih vremena, moram priznati da u gimnaziju mnogi zalutaju pod pritiskom ambicioznih roditelja. Gimnazija je precenjena. Nikada ne potcenjujte druge izbore.

maca mala

pre 9 godina

Eto ja završnih gimnaziju, sa svim najboljim ocenama, pa upisah fakultet, i potpuno se razocarah u njega...sad cu da čekam jun da upisem nesto drugo... Toliko mi je gimnazija pomogla da shvatim šta me zanima... Bolje da sam neku strucnu zavrsila.

momo

pre 9 godina

Cetvrta sam godina gradjevinskog faksa u bg, i gotovo da znam isto koliko kad sam krenuo. Od ogroooomnog, ogromnog broja gluposti i zastarjelog gradiva ne mogu se zapamtiti neke stvari koje bi mozda i bile ok. Gradiliste jos nisam vidio ocima, a vec bi trebalo da znam mnogo toga da radim u praksi. To je tuga. Mislim da je bar 50% gradiva nepotrebno i zaglupljujuce. Mogu misliti koliko tek malo zna neko iz NS ili Subotice. Odvratno. Pohapsio bih one koji zagovaraju takav sistem rada sa djecom.

fun

pre 9 godina

Gimnazijalac sam,i apsolutno je tacno(moj slucaj a i mojih drugova)dosli smo u gimnaziju jer znamo da i posle neke strucne necemo naci posao,odnosno moramo na fakultet,pa je bolje u gimnaziji uciti i biti vrlo dobar nego u strucnoj igrati iks oks i biti odlican.

Мајка

pre 9 godina

Како ли смо ми пре 20 година уписивали факултете без једног приватног часа,није ми јасно.Па их још завршили без купљених семинарских,дипломских...Исти тај гимназијски програм.Него,све 4 збирке од корице до корице,па нас ништа на пријемном није могло изненадити.Уништише нам школу разни који снижавају критеријум,а факат је да 50% људи на 4.степену,нису ни за занат.

Marquez

pre 9 godina

...Što se tiče prijemnog ispita, oko 40 odsto gimnazijalaca se priprema uz privatne časove, dok se 26 odsto đaka iz srednjih stručnih škola priprema na taj način. To, prema njenom mišljenju, znači da gimnazijalci imaju bolje materijalne uslove. Ne, gospođo Lužanin, to znači da su deca iz gimnazija ambicioznija i da se njihovi roditelji češće odlučuju da se odreknu svega, kako bi detetu omogućili da bolje i više nauče.

au

pre 9 godina

ovo se odnosi na oko5% koji uce. ostali i ne znaju sta se desava u skoli a neki ne znaju ni odeljenje. naravno svi imaju podrsku roditelja. nije problem gradivo nego odnos mladih generacijama prema svojim obavezama.

TheMiloš

pre 9 godina

Pre 5 godina sam završio srednju skolu i smatram da je kod upisa mnogo bitnije da upišeš školu koja je drustveno/socijalno na visljem nivou od ostalih, tj. da je društvo u školi "normalnije" jer u tom uzrastu najveći uticaj ima društvo jer svaki dan provodite vreme sa 20ak ljudi iz odeljenja.

nesa

pre 9 godina

Uzmite udžbenike i videce te kakve gluposti uce. Zasto ne odu u svajcarsku i prepisu nastavni plan i program i nacin skolovanja? Zato sto bi takav sistem najurio sve jalove i beskorisne strucnjske koji opstaju zahvaljujuci ovakvom sistemu.Zato sto je prosveta cela koruptivna.50 mil.evra su godisnji izdaci za knjige koje su svake godine drugacije i gde svaki nastavnik lobira koje ce se knjige kupovati pa se knjige razlikuju od skole do skole,a ciljevi eskurzija su da zarade agencije,direktori,nastavnici...a sve na ustrb siromasnih roditelja To sto su nam deca nepismena to nikog ne zanima.

Ma da

pre 9 godina

Ucimo besmislice! Programi po kojim radimo su katastrofa, ali kome da se obratimo kad gosn Verbic onako nemusto odgovara na strajk profesora..
Jos jedan u nizu problema u ovoj zemlji. Svi gledamo da idemo u inostranstvo

Ketrin '94 (Malo je koristi od očiju, ako je um slep)

pre 9 godina

Nije mi jasno kako se niko nije dotakao toga da li ono što učimo (makar bilo i nepotrebno) zaista i razumemo? Smatram da je tu srž problema! U razumevanju naučenog! Možete da imate sve petice i da ste najbolji u školi ali ako ne razumete, i ako vam ne dopre do mozga ono što ste naučili-džabe!
Završila sam gimnaziju, kao neko kome su predviđali propast i kao jedina u generaciji, dobro sam prošla. I mogu reći da mi je drago što sam je upisala, bilo je teškoo, pre svega jer nisam vična knjizi(nema veze sa profesorima, gradivom),sve ono što sam nabubala bačeno je u vodu, ali ono što sam razumela i ono o čemu sam razmišljala i posvetila vreme - to je ostalo. Naravno 80% profesora su bili dosadni, ali to su legende škole. Strepeli smo kad su ulazili u učionici. Povrh svega to su najbolje godine, društvo, smes, strahovi, porazi, pobede,izlasci, pijanke, rođendani - bezbrižnost.
Slažm se da prosvetu treba razdrmati i osavremeniti, ali ako učenik ne razmisli i ne upije nešto sa časa neće nam ništa pomoći.

P.s. Pođimo od sebe!

Pozdrav!

d

pre 9 godina

samo polako. cek da upisete fakultet. tek cete da vidite onda. od 40tak ispita, koji bi za cilj trebalo da imaju da vas pripreme da budete specijalizovani u nekoj oblasti, mozda 10 ima svrhe. ostali sluze da razni profani popune fond casova. na kraju, posle 5 godina ucenja, necete biti spremni da radite apsolutno nista konkretno i moracete da ucite kako se nesto radi tek kada se budete zaposlili, u slucaju da imate ludu srecu da radite uz nekog matorca, koji stvarno zna posao.

Veseli

pre 9 godina

Škola (osnovna, srednja) ne služi da vas nauči konkretne stvari, već vas uči da razmišljate!
Isto je kasnije i sa fakultetom (državnim)!

Trovach

pre 9 godina

Tako je bilo i u nase vreme. U poljoprivrednoj skoli sam skoro "roknuo" zbog knjizevnosti. Citao sam knjige (i to ozbiljne, a ne samo stripove), ali nisam mogao da "svarim" Lalica, Selimovica, Krlezu... Ali zato sam "razbio" sa Kafkom i Kamijem. Da njih nije bilo...

profesor

pre 9 godina

koncept iz 19 veka. ni fakulteti nisu ništa bolji niti drugačiji. pogotovo sada sa poplavom privatnih (uzmi pare).
danas je najvažnije steći znanje - kako do znanja doći (iz dostupnih štampanih ili elektronskih izvora) i još važnije, kako ga primeniti.
sledeći je problem tankog (blago rečeno) znanja predavačkog kadra. većine.
kreativni predavači na kraju krajeva ne treba ni da se drže npp-a. piši formalno, radi šta treba, je nepisano pravilo onih koji još uvek imaju volje da rade u interesu dece. ali teško je tu volju održati ako u prosveti VII stepen stručne spreme ima platu kao IV ili V stepen u nekoj drugoj, nažalost takođe državnoj službi. (platni razredi ovde? nikad.)
i na kraju (ili na početku) je problem korupcije - prodavanja ocena, zatvaranja "krugova" (idi kod onoga na privatne časove, da bi kod ovoga dobio ocenu) i sl.

da li se nešto može promeniti? na osnovu iskustva - NE. prosveta je nezamislivo trom i neorganizovan sistem. mediokritetski i korumpiran. uostalom kao i ostatak društva - ni bolji ni gori.

ostaje samo politička žvaka - reforme. odavde do večnosti.

Dosta!

pre 9 godina

Jeste, deca su više nego merodavna da ocenjuju šta je nepotrebno od onog što uče.
Roditelji su još jedna "zainteresovana" strana protiv kvaliteta školovanja.

Svaki "mali Perica" tačno zna kako treba da izgleda školovanje i kako je njegovo dete terorisano školskim sistemom.
Prestanite da se igrate tih opasnih igara. I ovako nam je društvo glupo preko svake mere. Šta je cilj?

bivsa gimnazijalka

pre 9 godina

@Coa97, 12. decembar 2014 17:12
Postovano mlado stvorenje,
i ja sam isla u drustveni smer, uplasena od predmeta iz prirodnih nauka...Ispostavilo se da sam upisala biologiju i zavrsila je u roku, ono, po starom, ne po Bolonji :)
I bolje sam prolazila na svim ispitima od kolega koji su zavrsili prirodni smer... Tako da ne ubijas sebe u pojam da nesto ne znas... Ko zna kad ce ti zatrebati i kad ces u sustini da se pronadjes. Puno pozdrava ti saljem.

Coa97

pre 9 godina

Imam 17 godina i kazem: SVAKI GIMNAZIJALAC MISLI DA UCIMO BESMISLICE! Vi ne znate ne samo da je dosadno nego ne ucimo stvari koje su nam potrebne. Jos kad bi bilo pametnih ljudi na vlasti da uvide ovaj problem.

A pogledajte drugacije....

pre 9 godina

Kako ja to citam: polovina djaka NE smatra da je gradivo nepotrebno i dve trecine djaka misli da je skola bar donekle zanimljiva. Moja deca tu spadaju, uglavnom :-)

Takodje, polovina djaka je iznad proseka, a dve trecine djaka ne dolaze u skolu bezveze.

Znaci, sve je u redu.

Stari Vujadin

pre 9 godina

Naravno da tako misle. Zato sto su "mladi i glupi" (to kazem sa najvise postovanja prema mladjim ljudima/gimnazijalcima). Svaka generacija prodje kroz to.

Kada ljudi odrastu tek onda prepoznaju vrednost sireg obrazovanja.

Naravno na uciteljima je da ukazu ucenicima na ove vrednosti, ma koliko to tesko bilo.

Buduci ekonomista i politikolog

pre 9 godina

Nekada sam bio ucenik jedne gimnazije u Beogradu. Trenutno sam na stipendiranim studijima u inostranstvu. U potpunosti se slazem sa ucenicima gimnazija - naravno da nas takva nastava ne priprema za kasniji zivot jer nemamo nikakav prakticni rad, ucimo iz knjiga iz kojih su nasi roditelji uculi koje su samo istampane na drugacijem papiru i imaju modernije ilustracije, profesori su vecinom stari i nisu zainteresovani da nastavu ucine zanimljivom (cast izuzecima, kao na primer moja profesorka srpskog jezika i knjizevnosti). Program dizajniran od strane ministarstva je zastareo. Hitna reforma skolstva je i vise nego potrebna. Ironicno, vlada je smanjila izdatke za skolstvo i smanjila plate profesorima, sto svakako demotivise buduce mlade perspektivne profesore da rade u prosveti. U nasem drustvu, prosveta radi sve sem onoga sto bi trebalo da radi, a to je PROSVETLJIVANJE mladih ljudi...

mail

pre 9 godina

Budimo realni, danasnja deca (cast izuzecima, koji su samo izuzeci) ne uce ni korisne ni beskorisne stvari, njih jednostavno ucenje ne interesuje (gledano onako kroz srednju vrednost nase dece). Pri cemu mislim da to nije njihova krivica.

NikolaKG80

pre 9 godina

Nastavni program svakako ima nedostataka, ali... Da se ne lažemo, današnjoj omladini bi svaki nastavni program bio dosadan. Njih u 90% slučajeva mrzi da uče. Ja sam zaboravio skoro sve što sam naučio u školi, ali je škola jako bitna da nas od malena pripremi na obaveze koje život nosi.

м

pre 9 godina

Kada bi bilo "prosto", onda bi svako završavao!
(Aca, 12. decembar 2014 15:58)

идеја да образовање мора да буде мучно и тешко и јесте основни разлог зашто је нама образовни систем у толико очајном стању. Цео свет се труди да пробуди радозналост код омладине и пружи им могућност да уче што више јер их интересује то а код нас се намерно отежава као да је неразумљивост и обимност градива врлина сама по себи. То је та логика комунистичких фосила, добар је факултет који се тешко завршава (небитно да ли је то због психопата професора или квалитета знања), добра је лектира која се на силу чита за оцену, добра је полиција ако користи силу над народом итд.
Зато што нама поента образовања и није да научимо што је могуће више људи што је могуће више тога него искључиво да буде тешко како не би сви завршили и јесте разлог што јесмо ту где јесмо.

Црниград

pre 9 godina

(Beograd, 12. decembar 2014 16:51)

Читајући твој коментар човек може да закључи две ствари.
1. Неписмен си.
2. И 1975. године је школство било у кризи. Да је све било у реду из гимназије би изашао са основним знањем граматике.

Branko

pre 9 godina

Ne znam zasto neko ide u gimnaziju, a trazi prakticno i primenjivo znanje. Niko mu nije branio da upise zanat i pravo na rad. Ovde bi losi ucenici koji su nekada upisivali zanate, trogodisnje skole, i metaloglodacke smerove, a danas su presli u bolje skole da se programi prilagode njima, pa da mogu posle da zavrse i neki bofl fakultet, koji je cesto laksi od same gimnazije. Obrazovanje u Srbiji je potpuna lakrdija. Svi pametni odavde odu.

Blue

pre 9 godina

Ni mene u medicinskoj, secam se, nije zanimalo koliko se tona uglja proizvede u kom rudniku, a morali smo to da bubamo... To cak nije ni opsta kultura, to je izivljavanje. Posle je dosao fakultet, u kom sam takodje svasta nesto naucila, u struci, teoretski, i imala srece da dobijem posao u struci, a praksaaaa... Nula. Eto tako.

komentatorka

pre 9 godina

deca od namanjih nogu prvo od svojih (uglavnom losih) roditelja treba da nauce da je citav zivot borba za mesto pod suncem, i da zaradjivanje za zivot zauzima najveci deo te borbe, a drugo da im niko nije nista duzan.
cak i ako su sva deca peticari, daleko je to od toga kako ce da se snadju u zivotu. cekati da ti neko levkom ulije znanje da te neko stalno animira i zainteresuje je put u parazitizam, sto vecina ljudi u srbiji i jeste.

extremesportist

pre 9 godina

Idem u IV razred gimanzije u Loznici(informaticki smer) i smatram da se u gimnaziji stvarno uci mnogo bespotrebnih stvari. Vecina ucenika ima problem sa sociologijom jer profesorka trazi da do detalja znamo neke besmislene stvari koje nas, ukoliko istu ne budemo studirali, niko nikada nece pitati.

Slicna je situacija i sa filozofijom, likovnom kulturom i srpskim jezikom (n.p.r. traze da znamo koje je ruske pesnike prevodio S.Raickovic. Besmisleno!).
Treba biti "opste kulturan" ali takve stvari nam ni za to ne trebaju. Neki djaci kukaju da su fizika i hemija nepotrebni ali nisu. Sto se nepotrebnosti tice, pravi problem su sociologija, filozofija, umetnost, logika...

Sto se mog smera tice, smatram da bi trebalo da se forsiraju informatika, matematika i strani jezici. Prirodni i drusveni smerovi su u jos goroj situaciji od nas.

Realista

pre 9 godina

Ja sam, u svoje vreme, u srednjoj skoli ucio totalne besmislice, recimo, morao sam da znam koliko drzava Benin, u Africi, ima koza i ovaca, ali ajde sto smo morali da znamo tacan broj ali, sto smo svakoj jos i ime morali da navedemo - to mi nikad nece biti jasno.

Dejan

pre 9 godina

Ja sam se u srednjoj skoli pitao zasto ucimo silne formule za povrsine, zapremine, za kose hice i sl. iz matisa iz fizke. Onda sam na faksu savladao visu matematiku (diferencijalne jednacine, integrale i sl.). Kada sam to savladao, onda sam sve te formule mogao sam da izvedem iz par koraka. Mozda mi sve to ne treba danas za posao kojim se bavim, ali kao sto neko rece, nema bespotrebnog znanja. Bar cu svom detetu znati da objasnim matis i fiziku kam dodje u te godine a ne da placam casove.
Takodje, postoje informacije koje mogu da se zaborave poput povrsine sunca ili meseca ali postoji i univerzalno znanje koje ostaje trajno pa sad mogu da objasnim detetu zasto se menjaju godisnja doba, zasto je najkraci dan u decembru ili zasto ce za 13 hiljada godina zima biti u junu a leto u januaru (u nasoj zemlji)

informaticar

pre 9 godina

Šta da pričamo kad je nama informatiku u gimnaziji predavao profesor koji je tu upao kao omladinac jedne stranke koja je tada bila na vlasti, a znanje mu je bilo takvo da smo mu se u početku svi smejali.
Zatim je zaveo takvu diktaturu da muva nije smela da se čuje na času, unaokolo se hvalio kako on super organizuje nastavu i sl., a ne zna koji kabl ide na koji priključak na kućištu računara.

Kasnije smo saznali da je jedva završio fakultet, da su mu mnogi poklanjali šestice da ga skinu s vrata, a takav "genije" je uspeo da se zaposli u gimnaziju.

Na veliku radost budućih generacija on je gimnaziju napusitio, valjda je uvideo da nema mnogo smisla da radi u bilo kojoj srednjoj školi, jer se informatika menja svake godine (u prevodu, bolje da je završio geografiju, nju ionako ne zna niko pa bi mu bilo lakše da izigrava neki autoritet).

Ali se zato zaposlio u osnovnu školu, valjda računa da tamo deca slabije poznaju osnovni rad na računaru, a nije razmišljao da danas deca nešto klikću na kompu već od 2. godine, i dok stignu do njega u 5. razred, sigurno će imati veće znanje čak i da se samo igraju na internetu ili bleje na fejsbuku.

To je samo primer "kvalitetne" selekcije kadrova u našim školama, a ako uzmemo za primer recimo Švedsku ili Finsku, tamo samo najbolji diplomci mogu da rade u prosveti, naravno ako se odluče za to.

Kod nas je situacija loša jer u prosvetu uglavnom (čast izuzecima kojih je vrlo malo) upadnu pre oni sa "knjižicom" nego oni sa njihgom.

Milun

pre 9 godina

A kome je pomoćnica ministra predstavila istraživanje? I da li je zakup ekskluzivnog prostora plaćen iz budžeta Ministarstva prosvete?

Beograd

pre 9 godina

DRUGOVI GIMNAZIJALCI.
Zavrsio sam jednu od BGD gimnazija jos 1975.Ni tada,ni ranije a ni sada nisu se bas isticale korisnim predmetima,osim ako izuzmemo da nam je tada bilo sve jedno da li pisemo Cirilicom iliLatinicom,,Nismo bas rado ucili Latinski i mnogo vise se radilo na ucenju stranih jezika,pogotovu onih koji ce koristiti u kasnijem zivotu.
Meni je zao sadasnjih ucenika,koji su osudjeni na CRKVENU CIRILICU,RUSKI JEZIK I OSTALE PATRIJOTSKE PREDMETE KAO STO SU ISTORIJA itd.
Sve u svemu,skolstvo je oduvek ovde bilo POLITICKO i cinimi se od pojave Kostunice/NIKOLICA PATRIJOTSKO.

BEOGRADSKA HRONIKA

pre 9 godina

Moja kcerka ide u jednu BG gimnaziju, sa divnim profesorima, odlicna je od prvog dana, kaze da vise od pola te dece su dosli preko veze (to vazi za vecinu gimnazija)....a vecina pojma nemaju matematiku, neki cak slabo citaju, a sigurna sam da UPRAVO su istrazvila njih. Razredna jedne prilike rekla posto ne znaju gradivo, imaju lose ocene, onda im svi krivi, skola, profesor, direktor, drzava i koga vec mogu da krive, jer u zemlji srbiji je UVEK neko drugi kriv za neuspeh !!! NIKAD NIKAD niko nece da kaze ovo nije za mene, pretesko je. Ne mora svako da bude intelelektualac, inat, veliko misljenje o svojoj deci roditelji duvaju u nji. Bolje im je da odu u Ameriku tamo i srednjoskolci ne znaju tablicu mnozenja, pa bolje da sa crncima da boje I mesaju boje, a umetnost je slaba strana.

aplauz

pre 9 godina

gimnazija je gimnazija i tu treba da ima vise razlicitih predmeta, kao sto su i likovno, muzicko, tu idu deca koja jos ne znaju cime bi da se bave, a ko vec zna, upisuje strucne skole gde su uglavnom strucni predmeti. malo opsteg obrazovanja nije na odmet, ali se slazem da se uci gomila nepotrebnih stvari i da profesori tih manje bitnih predmeta smatraju da je njihov predmet najvazniji i onda svoje frustracije lece na deci.

bivši profesor

pre 9 godina

Planovi i programi su zastareli, zahteva se bubanje, a ne kreativan rad i razmišljanje. Što se tiče profesora, 70% možete odmah da otpustite i da im se zahvalite na saradnji, jer od njih niko nikada ništa naučiti neće. Žalosno ali istinito. To su ljudi sa neupotrebljvim znanjima, nesposobni da usvoje nova, jednostavno to je svet sa diplomom i ništa više. Naravno, kako se ovde sprovodi politika čuvanja radnih mesta, takvi će još dugi niz godina pametovati po srpskim školama, a kakvu će korist imati deca, a i sama država, ostavljam vama da zaključite. Onih 30%, pošteno i kvalitetno odrađuju posao, ali su nažalost za to što rade, ponižavajuće malo plaćeni. Što se tiče samog naroda, on ima totalno pogrešnu predstavu o tome, koliko traje radni dan jednog profesora. Ako imate u proseku 4 časa dnevno, morate imati bar još 4-6 časova priprema za naredni dan, ukoliko naravno želite da nastavu izvedete na kvalitetan način, što znači da vi dnevno ne možete raditi manje od 8 sati što je i propisano zakonom, a ako zaista želite da stvari uradite kvalitetno, e onda ispod 10 sati rada dnevno, ne može da se prođe, tako da priča da je profesorski posao lak, nema nikakvog osnova. Slično je i na faklutetima. Većina predmeta su ništa drugo do gomile praznih naklapanja, a što se profesorsko-asistentskog kadra tiče, mnogi od profesora i asistenata su došli na svoja mesta zahvaljujući politici, a ne znanju. Zato, ako želimo da opstanemo, moramo pod hitno nešto da uradimo jer znanje je osnova svega.

12 godina Vukovac, ETF generacija 1989, magistrtura

pre 9 godina

@Moj komentar sa strane

Da Vam se pridruzim:

Hvala mojoj dragog Srbiji na obrazovanju !

CarloNS

pre 9 godina

Problem je što đaci očekuju od škole da bude interesantna, bar koliko gadžeti koje donose u školu i na kojima se igraju tokom časa. Na žalost, u životu, korisne stvari su uglavnom dosadne.

proxima centauri

pre 9 godina

@(momo, 12. decembar 2014 17
Mladi kolega,
svi smo prosli kroz to uverenje da bez ikakve potrebe iz nacrtne ucimo da nacrtamo presek lavora i tanjira u sve tri projekcije, da integralimo neku bezveznu funkciju po jos bezveznijoj ( krivolinijski integrali), statikama, hidraulikama, betonima i da ne govorim, i zapomagali kad ce ono pravo: gradiliste, biro, prakticno znanje.
Danas, kao inzenjerka koja svoj profesionalni zivot privodi kraju,( i jedva ceka da je zamenis:) i koja ima veliko profesionalno iskustvo, mogu da ti kazem: uci i ne brini.
Sama cinjenica da si uspesno savladao nabrojano, dace ti neophodno samopouzdanje da se suocis sa svakim konkretnim strucnim izazovom, a buduci naoruzan teorijskim znanjem
( odnosno alatom ), neces imati nikakve smetnje da ga uspesno resis.
A to prakticno ces lako savladati u prvih par godina rada (koliko ti i treba do strucnog ispita i licence) radeci sa starijim kolegama.
Nije dobro da sa fakulteta izlaze strucnjaci za neku previse usku oblast. Inzenjer mora da bude u stanju da vidi sumu ( o drvecu brinu tehnicari)
Pozdravljam te.

Coa97

pre 9 godina

Idem u petu gimnaziju u Beogradu i imam prosek 3,9, a drugovi koji su isli sa mnom u osnovnu su sada u strucnim skolama odlicni. Imao sam bolji prosek u vec pomenutoj osnovnoj skoli. Dokaz da je gimnazija mnogo teza od strucnih skola.

miffa

pre 9 godina

Učite bespotrebne stvari? A da li se osećate malo glupo i postiđeno kad vaš vršnjak u kameru kaže da ne zna ko je Branislav Nušić?????
Ništa gore od zatupljenosti, otkud vi znate kad će vam neko znanje zatrebati i zašto znanje mora imati primenu? Možda će vam nekad pomoći da vam se ne smeju!!!!!

Vratite Utisak Nedelje

pre 9 godina

A zamislite u ekonomskoj tri strucna predmeta i onda: biologija, fizika, likovno, muzicko itd. A na pravnom fakultetu teorija, teorija, teorija.. nigde prakse. I sta si ti kada sve to zavrsis i zaboravis teoriju? Posle ni u zivotu ne mozes naci posao jer ga nema, a i da ga ima, gde ti je znanje u praksi?

anti balkan mentality

pre 9 godina

"Prema istraživanju Ministarstva prosvete, gimnazijalci školovanje nastavljaju jer sa srednjim obrazovanjem neće pronaći posao"
Onda je mentalitet u Srbiji bolestan.
Ne mogu svi upravljati,neko mora biti i majstor.
U svim zemljama mrske vam Evrope je sve raspoređeno,i ne dešava se da inženjer radi za kasom,ili neko ko je završio za tehničara radi kao frizer.
A gimnazijalci bi preko noći do studija,kolko god da im se smanji,uvek im nešto neće odgovarati.

N

pre 9 godina

DRUGOVI GIMNAZIJALCI.Zavrsio sam jednu od BGD gimnazija jos 1975.Ni tada,ni ranije a ni sada nisu se bas isticale korisnim predmetima,osim ako izuzmemo da nam je tada bilo sve jedno da li pisemo Cirilicom iliLatinicom,,Nismo bas rado ucili Latinski i mnogo vise se radilo na ucenju stranih jezika,pogotovu onih koji ce koristiti u kasnijem zivotu.Meni je zao sadasnjih ucenika,koji su osudjeni na CRKVENU CIRILICU,RUSKI JEZIK I OSTALE PATRIJOTSKE PREDMETE KAO STO SU ISTORIJA itd.Sve u svemu,skolstvo je oduvek ovde bilo POLITICKO i cinimi se od pojave Kostunice/NIKOLICA PATRIJOTSKO.
(Beograd, 12. decembar 2014 16:51)
Gospodine, ruski jezik se mnogo vise ucio u vase doba komunizma, a sto se cirilice tice, ne sekirajte se danasnja deca je i ne znaju. Vise se koriste latinicom. Prijatno gospodine!

DeFacto

pre 9 godina

"skole sluze da te nauce da koristis mozak, a ne auto-limarskom ili frizerskom zanatu...
(wer, 12. decembar 2014 19:11)"
upravu si, ali nisi...skole bi trebalo da nas uce da koristimo mozak, ali se u skolama ocenjuje tvoja sposobnost da naucis lekciju kao neku pesmicu i da je ponovis pred profesorom....

mire

pre 9 godina

Dobro vece sugradjani,

Ja sam '89.godiste. Od 2004. do 2008. sam pohadjao opsti smer jedne od najboljih gimnazija u provinciji. Smatram da sam u toj gimnaziji ucio GOMILU bespotrebnih stvari koje veze nemaju sa opstom kulturom i koje mi nikada u zivotu nece biti potrebne. Godinama sam ucio neke detalje iz biologije, hemije, fizike, gradjanskog vaspitanja/veronauke, ustava itd.. Da ne pricam o arhaicnim lektirama koje nisu u skladu sa drustvenim poretkom u kojem zivimo. Uz to, ocigledan manjak ucenja stranih jezika zbog cega sam imao problema prilikom kasnijeg zapocinjanja zivota u inostranstvu. Sada imam 25 godina i diplomu fakulteta, a studirao sam u Srbiji i inostranstvu.

Siguran sam da su gimnazijski nastavnici odlicni u svom poslu, ali mislim da je program i plan nastave los. To je problem ministarstva, a ne gimnazija.

Prijatnu noc zelim

Super Stupid

pre 9 godina

Ovo je počelo osamdesetih, ista priča, u školi se uče besmislice. Od tada se sistematski urušava obrazovanje, jasno cilj je neobrazovana i nemisleća jeftina radna snaga.

Anarhista

pre 9 godina

Данас се оцењује понављање.
Знам људе који су за контролне знали године владања свих Немањића, а нису могли да повежу ко је кога наследио, ал имали су петице за бубање...
Знање које се не примењује брзо оде у заборав, и остаје само жал. за изгубљеним временом. Сву ту "општу културу" не покупимо у школама него са нета, разговора, књига, па чак и дискавери и сличних канала. И такво знање обично дуже памтимо.

Слобода или смрт!

pre 9 godina

Знање никада није вишак, а школу и не мора баш свако са заврши. Кога оптерећује градиво и учење, тај и није за школу. Уосталом, толика нам земља запарложена, а за тај занат треба ти пракса, не мораш да се смараш са књигама.

guja

pre 9 godina

Slicna je situacija i sa filozofijom, likovnom kulturom i srpskim jezikom (n.p.r. traze da znamo koje je ruske pesnike prevodio S.Raickovic. Besmisleno!). Treba biti "opste kulturan" ali takve stvari nam ni za to ne trebaju. Neki djaci kukaju da su fizika i hemija nepotrebni ali nisu. Sto se nepotrebnosti tice, pravi problem su sociologija, filozofija, umetnost, logika...
Sto se mog smera tice, smatram da bi trebalo da se forsiraju informatika, matematika i strani jezici. Prirodni i drusveni smerovi su u jos goroj situaciji od nas. (extremesportist, 12. decembar 20...

.....e baš lepo. Vidim informatiku učiš. Šteta što je Stiv Džobs umro, pa ne može on da ti kaže. Ali piše u njegovoj biografiji. Pročitaj, 600 strana, debela knjiga, ali zanimljiva. Ideje su mu dolazile iz ovih nauka koje tebi smetaju. Pojma nije imao o informatici. Za to postoje inženjeri, šljakeri. A šljakeri ne mogu da budu vizionari. Moraš da znaš klasične nauke da bi bio intelektualac. Bez toga si zanatlija, na nivou armirača (ništa loše za armirača) ili pekara. Nisi intelektualac, nisi vizionar. I kako da menjaš svet na bolje, ako ne znaš istoriju tog sveta, ako ne znaš kako društvo funkcioniše (sociologija). Kako da sarađuješ sa ljudima ako ne znaš psihologiju. Jadno i bedno je razmišljanje da hoćeš da budeš "stručnjak" i radiš za "dobru" platu. I šta onda? Imaš pare? I? I treba da učiš filozofiju i logiku, da bi pronašao smisao života ili si mašina.

draxy

pre 9 godina

Izucavajuci sve vise strucne predmete, postajemo sve bolji strucnjaci u privredi, ali zato ne izucavajuci filozofiju, sociologiju, logiku i druge drustvene nauke zaboravljamo biti ljudska bica a sve vise postajemo roboti, odnosno robovi tehnicko-tehnoloskog razvoja.
Pozdrav moderatoru.

non sholae sed vitae discimus

pre 9 godina

Gimnazija nikad nije bila laka, uvek je moralo mnogo da se uči. Nisam sigurna da ovi koji kritikuju gimnaziju jer im ne pruža praktično znanje, znaju uopšte kakva je to škola. Gimnazija bi trebalo da pruži opšte obrazovanje, a ne stručno, jer za to postoje srednje stručne škole. Osim toga, sticajem okolnosti srećem mlade ljude-gimnazujalce- koji lektiru čitaju u skraćenoj verziji na internetu. To je poražavajuća činjenica, kakve intelektualce će Srbija sutra imati? Već se i danas vidi da mnogi koji su završili "instant" fakultete i dobili, uglavnom po partijskoj liniji, dobra radna mesta, nemaju ni opštu kulturu niti bogat rečnik.U Srbiji se sve srozalo, deci su idoli pevačice sa Pinka. Meni koja sam diplomirala davne 80. godine idoli su bili moji gimnazijski i fakultetski profesori. Dokle god se ne prekine sa praksom zapošljavanja preko veze, dokle god znanje ne bude osnovni kriterijum za prijem u radni odnos-biće ovako kako je danas. Profesor je taj koji mora da zainteresuje učenike i da im objasni zašto je važno da znaju i istoriju i umetnost i latinski i matematiku. U protivnom , imaćemo zemlju bez intelektualaca.

sss

pre 9 godina

Idem u jednu gimnaziju gde itekako učimo sve u sitna crevca, ali smatram da je to dobro jer stičemo radne navike i biće nam lakše da učimo na fakultetu. Bar se tešim tako :)

Tikvanik

pre 9 godina

Pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin drzi konferenciju za stampu u Miskovicevoj Kraun Plazi. Profesori strajkuju jer nemaju leba da jedu. Meni se stomak okrece. Kunem kao neka baba.
(Baba, 12. decembar 2014 16:03)

Zato sto je ona profesor na fakultetu, i shodno tome ima dosta vecu platu od profesora iz srednje skole (da ne pominjem da je redovni profesor, a time joj je plata i dosta dosta veca)). Cisto da ne brkamo babe i zabe.

tornado

pre 9 godina

A za plan i program nastave,obim,teme i sve ostalo,nastavna i pomocna sredstva,krede,sundjer...krivi su nastavnici.Svaki nastavnik sam izmislja sta treba i sta ce u tom i tom razredu da predaje,sa kolikim fondom casova,standarde isto izmislja nastavnik.Ma zezam se,sve to izmislja Ministarstvo.Pozdrav

gimnazijalac

pre 9 godina

Idem u 3. Gimnaziju i mogu vam reci da je ono haos u nasoj sk.Pocev od profesora,direktora,gradiva,pa i samih ucenika.Realno,po meni je Gimnazija sprdnja,ucimo mnogo nepotrebnih stvari,da nzm sta ce mi sluziti to kasnije.Strucne sk su teze od Gimnazije,mi ucimo samo suvu teoriju.

Neko

pre 9 godina

Kakve su skole i obrazovanje?Hm,ukljucite tv,uzmete novine i vidite upotrebu i pravopis oko recce-ne.To je bre,bruka i sramota.A ovamo uce,sastav jezgra atoma,energetske nivoe,sistem za varenje clankovitih crva.Ja sam ucila gimnaziju.Ne valja nijedna skola.Pogledajte rezultate!

let it go

pre 9 godina

Sistem treba menjati iz korena, od pocetka prvog razreda OS. pa verovatno do faxa.
Zivimo u 21 veku, aman.
Da, i ne samo to.
Zatucani, zastarelo zadrti nastavni kadar isto.
Cast izuzecima.
Imate moj glas za ocenjivanje nastavnika, profesora a bogami i ostalih.
I nabacite tetkicama osmehe na lica.
Kad udjem u onu osnovnu skolu i vidim one tetkice sa zaledjenim facama, smrznem se.
Imam osecaj kao da sam u "holokaustu"

Skola nam je DOSADNA.

Zukikg

pre 9 godina

Potpuno se slazem sa decom...hitno reformisati obrazovanje u osnovnim skolama i srednjim...srednjiskolcima vise prakse po firmama, a osnovcima manje nepotrebnih predmeta i turske istorije...

profesor

pre 9 godina

Zalite se ministarstvu... Profesori i nastavnici sada moraju slepo da prate plan i program sto ministarstvo zada/propise, bez vecih oscilacija. Nemaju apsolutno nikakvu slobodu da deci koja zapravo i zele nesto vise sem sto je propisano da nauce, prosto ne mogu da im to omoguce, jer ce ih komisija kazniti.

Virtual

pre 9 godina

Srbija ima najbolje moguće obrazovanje u EU koje može da se plati sa 350 evra mesečno, koliko ide na platu nastavnika. To je 10% primanja evropskog prosvetara u jačoj zemlji, a ovde svakako profani školovani na idiotski teškim srpskim fakultetima u minulim decenijama mogu da ostvare daleko veći procenat aktivnosti od tih 10%. Neka je i 50%, treba da ljubite zemlju koju gaze. Taman koliko i lekari. Za pare koje ovaj narod daje nastavnicima, srećan je što mu uopšte neko pogleda decu.

I nemojmo o tome da narod ima mizerne plate. Ima mnogo bolje obrazovanje nego što za te pare može da dobije bilo gde u normalnom svetu. Dosta je bilo demagogije - narod voli da štedi i sinu da kupi patike od 100 evra, jer to je EVROPSKA cena, pa da mu sijaju na nozi da bude porodica ponosna.
Kada dođe do obrazovanja, "e, šta hoće ti nastavnici lezilebovići, dosta im je...", pa nek prosvetarska deca nose neke kineske jeftine espadrile. Jer važno je šta imaš na nogama i na glavi, a ne ono u glavi. To se ne vidi. Bar ne na prvi pogled.

Ovaj narod je bezobrazan preko svake mere, ali i prolazi onako kako je zaslužio. I šta više komentarisati, ovakva civilizacijska propast jednog primitivnog plemena treba da uđe u udžbenike. Ovo nije narod, nego bolest.
(Silvester, 12. decembar 2014 18:22)

Bravo za komentar. Ima izreka:"Narod ima vlast kakvu zasluzuje". Oprostite sto ne znam ko je ovo rekao.

OcajniJa

pre 9 godina

@Victorinox

Razumem da ti je klinac naisao k'o pozvan, ali ti bar zvucis odraslo. Nije valjda da nisi znao da se na prijemnom za farmaciju polazu hemija i matematika, koja je cesto daleko teza nego tamo gde je ona jedini predmet koji se polaze?

Dobro to, nego drugo nesto je tuznije. Plasim se da bi upravo Coa97 i ljudi njegovih interesovanja zapravo vise uspeha imali na studijama "farmaceutike". Dok posteni, naivni gimnazijalci pokusavaju da NAUCE gradivo, vuku podocnjake do poda i posecuju sva moguca predavanja gubeci time dragoceno vreme za kolokvijume, deca, ne studenti, vec tatina i mamina DECA koja na prvom mestu ne bi mogla ni da kroce na fakultet da nije para, imaju vremena za setnje, kafice, diskoteke, zimovanja i letovanja, neplanirana putovanja u sred semestra i zale se sto su vezbe obavezne.

A znate sta najvise boli?
Kada dodje ispit, a nase jadno, izmuceno gimnazijalce nije u stanju da se seti ni jednog podatka. Godina je bila duga i teska, ono puskice nema da sa njih prepise, a i ako ih napravi, nije u stanju da ih izvadi.
Coa97 tih problema nema. Sto moze da prepise, on to cini sa stilom. Po mogucstvu preko android telefona najnovije generacije, sa pristupom internetu, gde ga dodir prsta deli od najvece informacione baze. Sto treba da odgovara, to mama i tata ugovore.
Onda dodje oktobar, nas mili gimnazijalac izgubi godinu, izgubi stipendije od kojih njegova porodica zivi, izgubi ugled i ono malo samopouzdanja, a nas Coa97 je svez i spreman za novu akademsku godinu. Nove slike za Instagram su spremne, osmesi u amfiteatru i hashtagovi: #time #flies #when #you're #having #fun.
Hvala mami i tati sto znaju Peru, Miku, Ziku, a i Gocu, Sanju, Jocu, jer nije njihovo dete bilo ko, da mu ne ide ucenje. Ljubi ga majka.

Tamara

pre 9 godina

Smatram da je veoma bitno ocenjivati profesore u srednjim skolama jer sam, na zalost, bila upoznata da mnogim profesorima koji ne umeju da predaju znanje, neposteni su i izivljavaju se na ucenicima. Kao posledica toga, kao bivsa ucenica gimnazije, nisam imala nikakvo predznanje potrebno za fakultet koji sam upisala. 4 godine smo "ucili" iz istih tih knjiga koje je bilo potrebno da se nauce za prijemni za taj fakultet, a jedina stvar koju sam naucila je kako se igraju asocijacije i pravi cokolino na casu.
Molim vas da se takve stvari ne dopustaju vise u gimnazijama, a ni u strucnim skolama jer ne treba uciti radi ocena nego radi znanja. Svetu su potrebni obrazovani ljudi. Tako da ocenjivanje profesora smatram odlicnom metodom i podrzavam vas.

lala

pre 9 godina

"Samo" 68% ih se raduje studentskom zivotu... To je po meni cak I mnogo. Meni niceg lepog u studentskom zivotu nema (cetvrta sam godina studija), ucim hiljade stranica cesto nepotrebnih stvari, I svakim danom sam blize birou.

Virtual

pre 9 godina

Eto stalno se zale djaci kako ih skola ne sprema za zivot, kako su predmeti nepotrebni i dosadni... Mozda bi im vise odgovarali:

1) teorija i praksa drustvenih mreza
2) osnove blejanja po splavovima i drugi metodi gubljenja vremena
3) poznavanje mobilnih telefona sa cenovnikom
4) osnovi fashion odevanja i obuvanja
5) praktikum iz alkohola, trave, ekstazija
6) voznja bez dozvole
7) umetnost odbacivanja autoriteta, sa naglaskom na miniranje porodice
8) psiholoske igrice i osnove mobinga
9) napredni kurs neodgovornog seksa
10) osnove kladjenja, valjanja i sitnog kriminala
11) muzicko i filmsko neobrazovanje
12) primenjeno fizicko obrazovanje - osnovi huliganizma
...itd.

Kako vam se cini? Skola za danasnji zivot?
(skica za novo obrazovanje, 12. decembar 2014 17:56)

Kakvo dete ti imas?
Logicno da ce obican 17-godisnjak zeleti da vozi auto odma ili da ide na utakmice. Pa bas me zanima kakav si ti bio sa 17 godina!? Voleo si da vezbas matematiku i fiziku satima? Pa evo ti u Americi nema tinejdzera koji nije probao cigaru ali vremenom sazris i odrastes i shvatis da ti to ne treba.

Pre-zime je Jesen, a ja sam Glupan

pre 9 godina

Čitam vest, pa onda komentare. Vidim, razvila se dobra diskusija - deca uče gluposti, deca ne uče gluposti. Kako ja vidim, deca uopšte ne uče. Ni pametne stvari ni gluposti. Drugo, oni što ih uče, uče ih glupostima. I tako, eto nas u zatvorenom krugu.
Oni koji su učeni, znaju da je to čemu ih uče glupo. Pa što onda da ih uče bilo čemu kad oni znaju šta nije glupo? A oni što uče ove koji su učeni čekaju da zvoni pa da idu jer je dan odrađen i plata stiže.
Važno je da kad dođe polugodište ili kraj godine, mama i tata odu u školu i srede prosek. Pa zar da komsija ima bolji prosek učeći gluposti?
Kad niko ništa nije naučio, jer su sve bile gluposti. Ko će da leči narod? Ko će da popravi most, ili..ma to su gluposti.
Za veću mudrost je potrebna mudrost više od dve generacije mudraca - za veću glupost je dovoljno dve generacije glupana...Čestitam nam svima!

prosvetar

pre 9 godina

Nije poenta u nepotrebnom gradivu,vec u insistiranju vecine gimnazijskih profesora da se gradivo uci napamet i to uglavnom iz belezaka. Trazi se suvo memorisanje bez ikakve mogucnosti da se objasni ZASTO se u Brazilu gaji kafa ili ZASTO se taj i taj rat zavrsio tako kako se zavrsio. Danasnja deca se razlikuju upravo po tome sto su im informacije lako dostupne,a mi treba da ih naucimo kako da kriticki obrade te informacije. Treba da ih ucimo da razmisljaju a ne da bubaju. Na zalost,bubalice su i dalje na pijadestalu,a to sto sve odmah zaborave posle kontrolnog ili odgovaranja da bi mogli da memorisu novo- bas nas briga.

jeca

pre 9 godina

Logicno, kada plan pisu neki iz nekih kancelarija u Ministarstvu koji nemaju dodira ni sa ucenicima niti sa nastavnicima. To bi trebalo da se promeni.

Nolan

pre 9 godina

Imam 17 godina i kazem: SVAKI GIMNAZIJALAC MISLI DA UCIMO BESMISLICE! Vi ne znate ne samo da je dosadno nego ne ucimo stvari koje su nam potrebne. Jos kad bi bilo pametnih ljudi na vlasti da uvide ovaj problem.
(Coa97, 12. decembar 2014 16:49)

Coa druže, ti ne znaš šta je bespotrebno znanje. Upisaćeš faks jednog dana pa će ti se otvoriti novi horizonti...

angel_eyes

pre 9 godina

Čovek uči redukcijom. Što više stvari, pa i besmislenih, čuje, vidi, pročita, veća je šansa da će mu se one zaista bitne usaditi do daljnjeg. Onda su naučene.
I ja sam bivši gimnazijalac, ne puno stariji od današnjih klinaca, i ista ta gimnazija u koju sad ide moja sestra je neuporedivo lakša.
Ne sećam da se iko od nas nešto žalio zato što smo, na primer, mi društvenjaci slušali fiziku i matematiku četiri godine. Što je, je li, 'nepotrebno' za nas.
U gimnaziju se ide ako si spreman da učiš, nekako se to smeće s uma danas.

mik

pre 9 godina

Ne mogu da kazem je to sto deca u skoli sve potrebno ali nije na njima da odlucuju sta je potrebno a sta ne. I ja sam svojevremen mislila da je dobar deo gradiva koje ucimo bespotrebno ali nije cilj skolovanja samo da steknemo obrazovanje za neko buduce zanimanje nego i da se naucimo da nekoj disciplini, da radimo i slusamo i da postanemo koliko toliko disciplinovani gradjani drzave tj. da sutra postujemo zakone kao i odredjene drustvene norme bez obzira da li mi smatramo da su ti zakoni i pravila sasvim u redu. Ni poslodavac ih sutra verovatno nece pitati da li smatraju da li je to sto im je zadato da urade mozda bespotrebno. Naravno ako se medju decom nadje neko ko ce pokusati da nesto promeni, ne treba ga sputavati jer su drustvu potrebni i oni koji ce se sutra truditi da nesto promene nabolje i koji se nece uvek povijati i povinovati. Neki od njih ce mozda otici sa druge strane zakona, a neki ce mozda postati svojevrsni revolucionari u oblasti kojom se budu bavili.

Daniel

pre 9 godina

Kako u gimnazijama tako i u ostalim srednjim skolama toliko se uci bezpotrebnih stvari.Nikakve motivacije, nista se ne radi kako bi se zaiteresovali djaci da kroz neke logicne primere ukljuce i zaposle mozak.Obrazovanje u Srbiji je na jako niskom nivou.Pogledajte malo razvijene zemlje kada je rec o zanatima, dobijes osnovno znanje kako da radis posao a kroz praksu koja traje 4 radna dana to i usavrsis.4 dana radis, a jedan dan ucis i ides u skolu.I lako je onda naci posao jer obicno tamo gde su imali praksu, ti djaci posle zavrsene skole mogu da nastave tu i da rade.To u Srbiji nema i zato smo tu gde smo.Takodje i na fakultetima se uci toliko toga sto ti nece trebati a neke sprecava da zavrse fakultet.To je zalosno.Menjati ceo sistem obrazovanja moze doneti odlicne rezultate ali od toga nema nista vec cemo nastaviti da ucimo ono sto nam nece koristiti umesto toliko stvari koje ce pomoci deci u zivotu kada postanu zreli ljudi.

Grunf

pre 9 godina

Eh stara lepa tema.Kada bi čovek mogao da koristi svoje iskustvo da od starosti ide ka mladosti.Iz ličnog iskustva i mnogih mojih prijatelja,danas kolega, saradnika,ipak kao sve u žiotu je stvar pojedinca.Latinski mi je predavao teolog koji je govorio sedam jezika,Istoriju čovek koji je pravio od svojih časova film.Srpski-to su bile rasprave o nekim delima a ne da li si pročitao neki roman (podrazumevalo se da si ga pročitao).Nekako većina je uspela da nam objasni da je sve to namenjeno nama.Opet sećam se matematike za koju odgovorno tvrdim da od jednačine sa jednom nepoznatom čovek koji nam je predavao ništa nas više nije naučio jer ga nije zanimao svoj posao,.Sa nekih časova niko nikad nije bežao bez obzira na znanje na ocenu.Jednostavno neki profesori imaju dar od boga da Vam prenesu znanje da Vas zainteresuju za to o čemu pričaju.Kao i sve u životu imaš pravo da se razboliš ali možda te bog ne pogleda da odeš kod dobrog i savesnog doktora.Zamislite danas generaciju gimnazijalica sa svom raspoloživom tehnikom da uče ili pokažu na karti gde je Pariz,London,Rim?Njegovo logično pitanje je šta me briga kada imam G.Earth,ili navigaciju.Sećate se Vi stariji da mi nismo imali tu čast da koristimo digitron.Pismeni iz Srpskog jezika morali smo da pišemo nalivperom.Moj gimnazijalac plače od smeha kada vidi na slikama mene i ženu u školskoj bluzi(kecelji)Jednostavno mi nismo spremni,nismo išli u korak sa vremenom,vreme koje diktira potpuno nove okolnosti obrazovanja.

IspeciPaReci

pre 9 godina

Malo je neozbiljno očekivati od đaka da zna šta mu je potrebno a šta ne. Ne mislim tu samo na školu već i na učenje vožnje, svakojake obuke za posao itd. Na nekom drugom, mnogo stručnijem je da odredi šta je to što je nekome potrebno za neko buduće školovanje ili posao. Ne mislim da je gradivo odlično odabrano ali nije na đacima da ga biraju.
Potrebno je vratiti neki ozbiljan kriterijum ocenjivanja. Petica mora da zna sve ili skoro sve. Ne moraju svi da imaju petice ali moraju da zapnu da bi je dobili. Poklanjanje ocena ne vodi ničemu dobrom. To je samo kratkotrajan užitak koji uvećava budući problem. To važi i za neke predmete koji nekima deluju nebitno (neko je ovde pomenuo likovno). Ako je u programu, mora da se uči.
Poklanjanje ocena se posle preslikava na poklanjanje vozačke dozvole, posla itd. Ne prave slučajno mladi u saobraćaju najviše prekršaja. Nisu valjano obučeni a bačeni su na ulicu sa utisjom da sve znaju.

cicamaca

pre 9 godina

Gluposti se uce jer treba kadar koji to predaje negde zaposliti.Ovde se skoluje ko hoce i zasta hoce i stvara se vojska nepotrebnih kadrova koje zarad socijalnog mira treba negde ugurati,a gde nego u drzavni sektor i prosvetu gde je jos veca 'ladovina. A sto se tice planske privrede i tako skolovanih kadrova to ovde nikada nije postojalo. Snaga proslog rezima je upravo bila u tome da pusti narod da radi sta hoce..sada samo nema vise ko da da te kredite koji su pokrivali "plansku privredu" i "strucne kadrove".

MarkO

pre 9 godina

Počeću ovako- mozak je veliki magarac i ako ga ne tučeš, neće se pomeriti.
Sasvim je prirodno da mozak ne želi da se napreže ali i pogubno. Atrofira vremenom. Pa, kako su naše izjave plod stanja našeg mozga, dobijamo i ovakve komentare : "učimo besmislice".
Gimnazija je škola opšteg obrazovanja i stvara temelj za intelektualce koji bi trebalo to obrazovanje i da poseduju. Da budu u mogućnosti da shvate SVE aspekte društva i donesu pravilan i SEVOBUHVATAN sud o problemima i stanju.
Ako neko smatra da je suvišno obrazovanje, neka se ugleda na japansku decu (da, "japanska" deca se piše malom slovom -za one koji misle da uče besmislice) koja trpe različite traume kako bi uspela da izdrže nastavni program i upisala željene fakultete. Isto važi u za Koreju, Kinu...
Uveli su nam program opisno ocenjivanja , pčelice i cvetiće, od dece stvaraju trutove i gotovane koji će , na kraju, sa baš tim atrofiranim mozgom i da zahtevaju promene u društvo...
E, sad...kakvi će ti zahtevi biti- vidimo i sami.

Teodosije

pre 9 godina

svaki iole obrazovaniji u ovoj zemlji zna koliko je zivota bacio na ucenje bespotrebnih stvari, pri tom posebno mislim da je srednje obrazovanje potpuni promasaj... oduvek bilo... izmpaltretira te, pa te ostavi bez icega.. nema posla za to, a na fakultetu ionako sve ponovo ucis...

zemunac

pre 9 godina

nekada su u gimnazijama postojali prirodni i drustveni smer
sada imamo opsti (niti si jedno, niti si drugo)
to je kao zvanje "specijalista opste medicine" ili u prevodu za sve i svasta (kardiolog, pulmolog, alergolog, venerolog...) i ispadose oni najveci strucnjaci.
E moji "gimnazijalci" ili ste prirodni smer, a znam ih vise koji su Doktori fizike ili drustveni smer koji su manje vise niko i nista kao av

Crossroads

pre 9 godina

@Profesor_Nis
Ne znaju zato što uče gomilu nepotrebnih stvari, pa nemaju vremena ni profesori ni djaci da rade na suštini.
Samo da dodam da se i u osnovnim školama - u nižim razredima već uče nepotrebne stvari i neprimerene uzrastu, uz nazadno ex cathedra predavanje.

UPravuSi

pre 9 godina

Sta srednkoskolci znaju? Dok nisam otisao na fakultet, nisam shvatio sta je ucenje. Neka uce oni i neka se malo muce, nece ceo zivot raditi ono sto vole, to moraju shvatiti sto pre. Niko nije krepao od ucenja.

Joca, Akademac Belosvetski

pre 9 godina

Gimnazijalci, kada bi vi naucili samo 30% od gradiva koje vam se daje, vi nikada nebi bili neznalice. Poznato je da smo ucili mnoge stvari koje nam nisu odmah trebale, ali te stvari ce vam sigurno trebati jednoga dana u vasem zivotu. Najvaznije je da sto vise naucite, da bi bili visokocivilizovani. Kada cujete govore, odmah razumete sta je neko rekao. Zato ne kukajte, vec pokusajte da upamtite sto vise, jer svako zasto ima svoje zato. Narocito ucite englesky jezik, sa kojim cete se sporazumeti po celom svetu.

Aca K. iz GSM

pre 9 godina

To zavisi od profesora. Npr. muzičko je jedan od najgorih predmeta u školi. Bilo ko iz GSM zna o čemu ( o kome) pričam. Ona žena stvarno ima komplekse...

Torsten

pre 9 godina

Evo kako protice nastava u strozijim gimnazijama. Predavaci geografije,istorije,bilogije i ostalih manje vaznih predmeta na prirodnom smeru maltretiraju ucenike da pamte pojmove do detalja. Cemu ako su prirodan smer, zasto neko mora da zna sve vrhove svih planina,njihovu geografsku visinu,sirinu, najmanja moguca ostrva po okeanima za koje 99% nikada nije ni culo> Zasto nastavnici istorije opet prirodnjacima traze da znaju sve datume,godine itd, te deca uce napamet, trose vreme na besmislive. Svo to potroseno vreme je bolje da se potrosi na matematiku,fiziku i hemiju od cega zaista neko moze da izvuce neku korist na prirodnom smeru. Trebalo bi menjati zakon iz korena i da se zna koji su prioriteti prirodnog a koji drustvenog smera. Maltretiraju decu da moraju da uce po ceo dan, gde bre to ima u svetu da deca moraju da uce ceo dan i , ne spavaju da postigla??? Pa u XIII Beogradskoj gimnaziji, znaci totalna tortura, dete nije ni jednom izaslo kod drugara ili drugarice da bi moglo da postigne, ne koristi kompjuter uopste sem za skolu...Eto da bi ste bili 4.5 u XIII morate da radite dnevno minimum 8 sati + predavanja + dodatni casovi ako bas zelite taj odlican uspeh.

Neko

pre 9 godina

Činjenica je i da đaci iz unutrašnjosti u većini slučajeva imaju bolje ocene, a onda dođu ovde na prijemni i budu dosta slabi. Evo ja npr., imao sam 2 iz matematike(gimnazija), a toliko njih sam preskočio posle prijemnog,svi su imali su 5. Nemam ništa protiv njih naravno, ali to je tako i treba da se promeni.

zanimljivo

pre 9 godina

skola je mesto za sticanje znanja, nije mesto za zanimaciju. skola nije obavezna. od kad je sveta u skoli se uce i nepotrebne stvari, cak i na fakultetu.

Coa97

pre 9 godina

Idem na drustvani smer i 3 godine muku mucim sa matematikom. Izbaciti matematiku sa drustvenog smera pod hitno jer ja sa drustvenog smera sigurno necu ici na farmaceutiku ili matematicki fakultet.

s

pre 9 godina

@Deda Cvetko

Jedna stvar je koliko stvari pokusavas decu da naucis, a druga stvar je koliko oni stvarno nauce.

Odmah mozes da im stavis da uce i nukleanu fiziku, ali hoce li je nauciti? Testovi pokazuju da nasi djaci znaju najmanje u proseku (jako bitna stvar koju ovde zaboravljamo je prosek), i da treba nesto menjati. Ako ce smanjenje onoga sto zelimo da nauce da dovede do toga da na kraju vise znaju onda nema sta dalje diskutovati.

dr.pr

pre 9 godina

Intelektualni posao koji podrazumeva zavrsen fakultet zasniva se na stalnom ucenju i unapredjenju samoga sebe jer to vreme u kojem zivimo tako zahteva. Kroz srednju skolu i fax, vi se ucite kako da na najefikasni nacin naucite da ucite.Konfuzno Jer ce vam se desiti da usled potrebe vaseg posla budete primorani da usvajate znanje za nedelju dana koje ste na faxu izucavali po sest meseci. U ostalom videcete i svaticete filozofiju svega

marija

pre 9 godina

Naravno da je potrebno evaluirati rad nastavnika, ali nakon dobre promene pretrpanih programa po kojima Rade, a ukoliko se programi svedu na realnu meru za mnoge fakultetske palamudatore nece biti mesta,a Ministarstvo to nikada nece uraditi, jer medju palamudatorima je I Luzaninova. Dok se ne sredi visoko obrazovanje ni vrtici nam nece valjati. Je l Luzaninova to ne zna?

Ana

pre 9 godina

Skola i ne treba da bude zabavni park. Valjda je poenta da se putem skolovanja deca nauce odgovornosti i moralnim vrednostima, pre svega. Treba da shvate da ce kasnije u zivotu i te kako morati da rade i uce stvari koje smatraju, u najmanju ruku, dosadnim i teskim da bi postigli uspeh ili da bi, kako je kod nas u zemlji najcesci slucaj, uopste preziveli. Sto se samog gradiva tice, ionako ce vecinu zaboraviti, a ono sto im bude trebalo za posao, naucice kroz praksu.

goga

pre 9 godina

generalno, nas obrazovni sistem nas uopste ne osposobljava za opstajanje i konkuretnost na trzistu rada..uci se preobimno gradivo bez i malo prakse..

cex

pre 9 godina

cuj besmislice.. isao sam u gimnaziju u koliko se sjecam radili smo samo fundamentalne stvari fundamentalnih nauka.. ako su to besmislice sta je to onda smisleno??
meni je ono sto sam ucio bilo super i tu sam si jasno definisao sta me najvise privlaci jer sam imao veliki izbor.. kasnije stvari koje me nisu pretjerano zanimale sam ucio zbog sebe i svog imidza..

ST25

pre 9 godina

#medstudent
Ma za sta ce ti fizika na medicini majke ti, jako malo je potrebna. Realno puno ucimo nepotrebnih stvari i ucimo previse predmeta preopsirno. Deca treba da se selektuju vec od srednje skole, i samo najbolji da idu u gimnazije (ako to ponosni roditelje uspeju da prihvate), ostali da se vec usavrsavaju (ali stvarno) u strucnim skolama. Isto i na fakultetima,eto bas na medicinskom 6 godina ucis sve predmete kao da ces da ih sve specijaliziras, i onda zavrsis i imas puno nepotrebnog znanja koje tesko primenjujes, treba usmeriti studente da budu dobri u nekim oblastima a smanjiti obim ostalih, i vise prakse. To treba primeniti i u srednjim skolama, a ne da ucim vulkane u Meksiku, svaciju istoriju do detalja, a kultura i jezici nista npr.

Joca Akadeski Gradjanin

pre 9 godina

Deco ucite skole jer smo mi skoro svi to isto ili slicno ucili. Ako nesto necete trebati vi, ali ce mozda trebati vasa deca i unuci pa da se ne obruikate, onda naucite sada. Iskoristite svo vreme da sto vise stavite u vasoj glavi. Tako ce se vas mozak razvijati u pravom smeru bez lencarenja. Jednoga dana cete sigurno to trebati - samo tako se lakse zivi i zivot bolje razume.

Coa97

pre 9 godina

@Coa97, 12. decembar 2014 17:12
Postovano mlado stvorenje,
i ja sam isla u drustveni smer, uplasena od predmeta iz prirodnih nauka...Ispostavilo se da sam upisala biologiju i zavrsila je u roku, ono, po starom, ne po Bolonji :)
I bolje sam prolazila na svim ispitima od kolega koji su zavrsili prirodni smer... Tako da ne ubijas sebe u pojam da nesto ne znas... Ko zna kad ce ti zatrebati i kad ces u sustini da se pronadjes. Puno pozdrava ti saljem.
(bivsa gimnazijalka, 12. decembar 2014 17:48)

Ok, ja sam ovde samo izneo moje i misljenje mojih drugova. Retki su slucajevi poput tvog. Svaka cast, posto mene biologija ubija u pojam, pogotovo molekularna.

ja pa ja

pre 9 godina

Konacno da se pitaju (anketiraju) i gimnazijalci, oni koji treba da budu kasnije motor ove drzave.Mislim da se za njih i uopste za srednjiskolce cini veoma malo. Pocev od posustale odnosno ne sprovedene reforme srednjeg obrazovanja pa do zanemarivanja svih ostalih bitnih segmenata. Osim sto imaju zasarelu i dosadnu nastavu nemaju ama bas nista. I onda se cudimo sto zele da studiraju u inostranstvu. Velika steta i sramota.

Pero Ćivša

pre 9 godina

@ Pre-zime je Jesen, a ja sam Glupan:Na žalost dosta ste u pravu. Danas profesori uglavnom vode računa kakvu će platu da imaju pa tek onda razmišljaju šta ta deca treba da nauče.Nekada je škola bila i obrazovna i vaspitna ustanova , na žalost danas nije ni jedno ni drugo.

Uzas

pre 9 godina

Ko smatra da u gimnaziji (koja nudi najsiere moguce opste obrazovanje ) uci besmislice, neka se ispise i upise strucnu srednju skolu, pa neka uci "smislice". Svi smo mi to isto ucili i sta sad hoce ove nove generacije? Da se provlace kroz obrazovni sistem ne uceci nista, sa bubicom u usima, puskicama i kovertama, potezanjem veza, a sutra da ponizavaju nekog ko nema fakultet i da se nesto vazdizu nad njim? Nece moci, mora guza dobro da se oznoji, da se vidi sta si zavrsio cim otvoris usta da nesto kazes, a ne da se mase bezvrednim papirima !

Krespo

pre 9 godina

To je dokaz da se neozbiljno pristupa jednom tako vaznom pitanju razvoja drustva. Dali se namerno ne menja ako su nekad davno uvedene besmislice tesko je znati ali postaje sumnjivo sto se to godinama ostavlja za buducnost a vozovi progresa prolaze mimo nas.Za pocetak predlazem da se sastavljaci novih programa ,ako ih bude bilo drze one latinske izreke Za zivot uci a ne za skolu.Pa tako kao obavezne predmete za pocetak barem na jednoj godini uvesti,Seksualno obrazovanje ,opsta kultura ,zdravstveno obrazovanje ,ekonomija ,dva strana jezika od kojih jedan obavezan Engleski.A ako nema dovoljno nastavnika za ove predmete ,one koji su predavali te besmislice koje djaci pominju prekvalifikovati .Normalno to ce malo teze ici ali godina dve i krenulo bi to.

Marko Škorić

pre 9 godina

Daleko bi bilo bolje da prosvetari povedu računa da im učenici ne uče besmilice , umesto što štrajkuju i preko leđa tih učenika žele da ispune svoje zahteve.

:)

pre 9 godina

Pa jeste, u pravu su, gde to ima da moraju sami da snjuraju po drustvenim mrezama i da hvataju sta je in a sta out, da prate koji se novi klub, splav, kafic, after hours, otvorio, ko tamo ide, sta je najskuplje i gde ima, sami moraju da uce kako se prepoznaje original Leviski, Starki, ma od svega toga vec imaju zulj na mozgu, sta ce im jos da znaju sta je poema a sta teorema! Sve sto je coveku potrebno ima na doktorskim cash&carry studijama, ili u partijskoj kafani - to je jos ponajbolja obrazovna ustanova.

Eugenia Esther

pre 9 godina

Evo,ja recimo učim gimnaziju,i da,mogu da kažem da se uči podosta neportebnih podataka.Ali opet:svi smo mi znali šta se u gimnazijama uči pre no što ćemo ih upisati(valjda smo za toliko bili informisani).I ja sam znala,pa ako i nekad zakukam zbog toga,setim se da u mom gradu bolju školu nisam mogla upisati.I da,iako ja ne volim biologiju i matematiku,i štošta mi se i kod drugih predmeta ne sviđa,opet pokušavam da iz mase svakakvih informacija sintetišem ono najvažnije i najkvalitetnije.Naravno,tu veliku ulogu imaju i profesori.Neko se učenicima čini bolji,neko lošiji,svako radi na svoj način...Neki su okrenutiji svojim ličnim potrebama u školi,neki opet više gledaju da nas nečemu nauče i u suštini,nije to kod nas u gimnaziji ni tako loše.Hajde i ti profesori,i obrazovni sistem(koji po mom mišljenju ne valja),ali kad vidim po mojoj generaciji šta sve treba da postane intelektualac i posle da eventualno vodi ovu državu u bilo kom smislu,smuči mi se život, a pogotovu moj rad i trud u toj školi.

Coa97

pre 9 godina

.e kad bude došlo vreme da se radi, a ti kaži zlom poslodavcu da ne treba da radiš besmislice, kaži saobraćajcu da su propisi besmislice i tako u nedogled. I onda, obično kasno, ukapirate da vam je život besmislen. Onda su krivi roditelji, profesori, saobraćajci, vlast, polažaonici, a vi i dalje ne umete da držite desnu stranu trotoara. Da kažete dobar dan. Da prvenstvo imaju oni što izlaze (iz autobusa, prodavnice ...), pa oni koji ulaze. A gde je nivo razmišljanja da je ideja superiornija od materijalnog. Ideja može da stvori novac, ali gomila novca ne može da stvori ideju. Sedite, bre, tu i učite, čitajte i obrazujte se. Istražujte, savladajte prvo klasične nauke: istoriju, sociologiju, logiku, filozofiju i jezik, pa onda udarite na ono što kao volite. E onda ćete biti korisni sebi i društvu. Drugi, "moderan" način vodi u ropstvo. Materijalno i duhovno.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (guja, 12. decembar 2014 17:19)

Zar se svet nije menjao tako sto se neko odupreo besmislenim stvarima i potrudio se da nesto promeni? Ako svako tako razmislja, da je zivot besmislen, onda ce i naredne generacije tako ziveti. Kako se sve svodi na politiku pa i ova tema o kojoj je tekst, treba od nje poceti i uvideti gde je tu greska pa ce sve ici lakse.

Tex

pre 9 godina

Šta reci o školstvu?! Moja ćerka je gimnazijalac,informatički smer,glavni predmet u prvoj godini je LIKOVNO?!?!? A sad u drugoj hemija?!?!? Informatički smer,ejjjj. Deca se satrase od učenja ta dva predmeta,dva potpuno nebitna predmeta za taj smer!!!! Profesori tih predmeta su spremni da deci upropaste školovanje i prosek na smeru samo zato što su po prirodi najduži,a kako drugačije ih nazvati? Smerovi su totalno ne prilagodjeni današnjim potrebama!

medstudent

pre 9 godina

potpuno netacno. samo jedan od prmera: tako sam i ja mislila da je fizika bespotrebna, kad ono dodjes na medicinu i demantujes se. ko hoce zanat- neka uci zanat.

Beograd

pre 9 godina

DRUGOVI GIMNAZIJALCI.
Zavrsio sam jednu od BGD gimnazija jos 1975.Ni tada,ni ranije a ni sada nisu se bas isticale korisnim predmetima,osim ako izuzmemo da nam je tada bilo sve jedno da li pisemo Cirilicom iliLatinicom,,Nismo bas rado ucili Latinski i mnogo vise se radilo na ucenju stranih jezika,pogotovu onih koji ce koristiti u kasnijem zivotu.
Meni je zao sadasnjih ucenika,koji su osudjeni na CRKVENU CIRILICU,RUSKI JEZIK I OSTALE PATRIJOTSKE PREDMETE KAO STO SU ISTORIJA itd.
Sve u svemu,skolstvo je oduvek ovde bilo POLITICKO i cinimi se od pojave Kostunice/NIKOLICA PATRIJOTSKO.

Virtual

pre 9 godina

Eto stalno se zale djaci kako ih skola ne sprema za zivot, kako su predmeti nepotrebni i dosadni... Mozda bi im vise odgovarali:

1) teorija i praksa drustvenih mreza
2) osnove blejanja po splavovima i drugi metodi gubljenja vremena
3) poznavanje mobilnih telefona sa cenovnikom
4) osnovi fashion odevanja i obuvanja
5) praktikum iz alkohola, trave, ekstazija
6) voznja bez dozvole
7) umetnost odbacivanja autoriteta, sa naglaskom na miniranje porodice
8) psiholoske igrice i osnove mobinga
9) napredni kurs neodgovornog seksa
10) osnove kladjenja, valjanja i sitnog kriminala
11) muzicko i filmsko neobrazovanje
12) primenjeno fizicko obrazovanje - osnovi huliganizma
...itd.

Kako vam se cini? Skola za danasnji zivot?
(skica za novo obrazovanje, 12. decembar 2014 17:56)

Kakvo dete ti imas?
Logicno da ce obican 17-godisnjak zeleti da vozi auto odma ili da ide na utakmice. Pa bas me zanima kakav si ti bio sa 17 godina!? Voleo si da vezbas matematiku i fiziku satima? Pa evo ti u Americi nema tinejdzera koji nije probao cigaru ali vremenom sazris i odrastes i shvatis da ti to ne treba.

Coa97

pre 9 godina

Idem na drustvani smer i 3 godine muku mucim sa matematikom. Izbaciti matematiku sa drustvenog smera pod hitno jer ja sa drustvenog smera sigurno necu ici na farmaceutiku ili matematicki fakultet.

extremesportist

pre 9 godina

Idem u IV razred gimanzije u Loznici(informaticki smer) i smatram da se u gimnaziji stvarno uci mnogo bespotrebnih stvari. Vecina ucenika ima problem sa sociologijom jer profesorka trazi da do detalja znamo neke besmislene stvari koje nas, ukoliko istu ne budemo studirali, niko nikada nece pitati.

Slicna je situacija i sa filozofijom, likovnom kulturom i srpskim jezikom (n.p.r. traze da znamo koje je ruske pesnike prevodio S.Raickovic. Besmisleno!).
Treba biti "opste kulturan" ali takve stvari nam ni za to ne trebaju. Neki djaci kukaju da su fizika i hemija nepotrebni ali nisu. Sto se nepotrebnosti tice, pravi problem su sociologija, filozofija, umetnost, logika...

Sto se mog smera tice, smatram da bi trebalo da se forsiraju informatika, matematika i strani jezici. Prirodni i drusveni smerovi su u jos goroj situaciji od nas.

skica za novo obrazovanje

pre 9 godina

Eto stalno se zale djaci kako ih skola ne sprema za zivot, kako su predmeti nepotrebni i dosadni... Mozda bi im vise odgovarali:

1) teorija i praksa drustvenih mreza
2) osnove blejanja po splavovima i drugi metodi gubljenja vremena
3) poznavanje mobilnih telefona sa cenovnikom
4) osnovi fashion odevanja i obuvanja
5) praktikum iz alkohola, trave, ekstazija
6) voznja bez dozvole
7) umetnost odbacivanja autoriteta, sa naglaskom na miniranje porodice
8) psiholoske igrice i osnove mobinga
9) napredni kurs neodgovornog seksa
10) osnove kladjenja, valjanja i sitnog kriminala
11) muzicko i filmsko neobrazovanje
12) primenjeno fizicko obrazovanje - osnovi huliganizma
...itd.

Kako vam se cini? Skola za danasnji zivot?

Coa97

pre 9 godina

Imam 17 godina i kazem: SVAKI GIMNAZIJALAC MISLI DA UCIMO BESMISLICE! Vi ne znate ne samo da je dosadno nego ne ucimo stvari koje su nam potrebne. Jos kad bi bilo pametnih ljudi na vlasti da uvide ovaj problem.

gimnazijalac

pre 9 godina

Idem u 3. Gimnaziju i mogu vam reci da je ono haos u nasoj sk.Pocev od profesora,direktora,gradiva,pa i samih ucenika.Realno,po meni je Gimnazija sprdnja,ucimo mnogo nepotrebnih stvari,da nzm sta ce mi sluziti to kasnije.Strucne sk su teze od Gimnazije,mi ucimo samo suvu teoriju.

Idi begaj

pre 9 godina

Svaki gimnazijalac misli da uci besmislice.Kad zavrsite fakultet onda cete moci da komentarisete skolstvo,do tada,ucite sve sto vam traze i tako cete razvijati mozak.
Najbolje da srednjoskolci odredjuju sta im treba a sta ne.
Malo podseca na ove navijace sto bi da vode klubove....

fun

pre 9 godina

Gimnazijalac sam,i apsolutno je tacno(moj slucaj a i mojih drugova)dosli smo u gimnaziju jer znamo da i posle neke strucne necemo naci posao,odnosno moramo na fakultet,pa je bolje u gimnaziji uciti i biti vrlo dobar nego u strucnoj igrati iks oks i biti odlican.

Englez

pre 9 godina

Srednje obrazovanje u Srbiji nije obavezno, a siroko obrazovanje jeste i smisao Gimazije. Oni kojima se to ne dopada imaju u ponudi razne zanate i kurseve koje mogu da zavrse i tamo steknu ta famozna, korisna i prakticna znanja.

Baba

pre 9 godina

Pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin drzi konferenciju za stampu u Miskovicevoj Kraun Plazi. Profesori strajkuju jer nemaju leba da jedu. Meni se stomak okrece. Kunem kao neka baba.

Moca

pre 9 godina

Dragi moji gimnazijalci, koliko god da ste nezadovoljni, budite srecni jer cete imati mnogo bolju odskocnu dasku za buduce skolovanje i posao od onih koji idu u sdrednje strucne skole. Cast izuzecima, srednju strucnu skolu u Srbiji ne moze da zavrsi samo onaj ko je ne upise. Gimnazija ce vam, ako nista drugo, usaditi naviku da ucite, sto ce vam koliko sutra na fakultetu, puno znaciti.

BEOGRADSKA HRONIKA

pre 9 godina

Moja kcerka ide u jednu BG gimnaziju, sa divnim profesorima, odlicna je od prvog dana, kaze da vise od pola te dece su dosli preko veze (to vazi za vecinu gimnazija)....a vecina pojma nemaju matematiku, neki cak slabo citaju, a sigurna sam da UPRAVO su istrazvila njih. Razredna jedne prilike rekla posto ne znaju gradivo, imaju lose ocene, onda im svi krivi, skola, profesor, direktor, drzava i koga vec mogu da krive, jer u zemlji srbiji je UVEK neko drugi kriv za neuspeh !!! NIKAD NIKAD niko nece da kaze ovo nije za mene, pretesko je. Ne mora svako da bude intelelektualac, inat, veliko misljenje o svojoj deci roditelji duvaju u nji. Bolje im je da odu u Ameriku tamo i srednjoskolci ne znaju tablicu mnozenja, pa bolje da sa crncima da boje I mesaju boje, a umetnost je slaba strana.

Coa97

pre 9 godina

Idem u petu gimnaziju u Beogradu i imam prosek 3,9, a drugovi koji su isli sa mnom u osnovnu su sada u strucnim skolama odlicni. Imao sam bolji prosek u vec pomenutoj osnovnoj skoli. Dokaz da je gimnazija mnogo teza od strucnih skola.

Torsten

pre 9 godina

Evo kako protice nastava u strozijim gimnazijama. Predavaci geografije,istorije,bilogije i ostalih manje vaznih predmeta na prirodnom smeru maltretiraju ucenike da pamte pojmove do detalja. Cemu ako su prirodan smer, zasto neko mora da zna sve vrhove svih planina,njihovu geografsku visinu,sirinu, najmanja moguca ostrva po okeanima za koje 99% nikada nije ni culo> Zasto nastavnici istorije opet prirodnjacima traze da znaju sve datume,godine itd, te deca uce napamet, trose vreme na besmislive. Svo to potroseno vreme je bolje da se potrosi na matematiku,fiziku i hemiju od cega zaista neko moze da izvuce neku korist na prirodnom smeru. Trebalo bi menjati zakon iz korena i da se zna koji su prioriteti prirodnog a koji drustvenog smera. Maltretiraju decu da moraju da uce po ceo dan, gde bre to ima u svetu da deca moraju da uce ceo dan i , ne spavaju da postigla??? Pa u XIII Beogradskoj gimnaziji, znaci totalna tortura, dete nije ni jednom izaslo kod drugara ili drugarice da bi moglo da postigne, ne koristi kompjuter uopste sem za skolu...Eto da bi ste bili 4.5 u XIII morate da radite dnevno minimum 8 sati + predavanja + dodatni casovi ako bas zelite taj odlican uspeh.

let it go

pre 9 godina

Sistem treba menjati iz korena, od pocetka prvog razreda OS. pa verovatno do faxa.
Zivimo u 21 veku, aman.
Da, i ne samo to.
Zatucani, zastarelo zadrti nastavni kadar isto.
Cast izuzecima.
Imate moj glas za ocenjivanje nastavnika, profesora a bogami i ostalih.
I nabacite tetkicama osmehe na lica.
Kad udjem u onu osnovnu skolu i vidim one tetkice sa zaledjenim facama, smrznem se.
Imam osecaj kao da sam u "holokaustu"

Skola nam je DOSADNA.

maca mala

pre 9 godina

Eto ja završnih gimnaziju, sa svim najboljim ocenama, pa upisah fakultet, i potpuno se razocarah u njega...sad cu da čekam jun da upisem nesto drugo... Toliko mi je gimnazija pomogla da shvatim šta me zanima... Bolje da sam neku strucnu zavrsila.

Tikvanik

pre 9 godina

Pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin drzi konferenciju za stampu u Miskovicevoj Kraun Plazi. Profesori strajkuju jer nemaju leba da jedu. Meni se stomak okrece. Kunem kao neka baba.
(Baba, 12. decembar 2014 16:03)

Zato sto je ona profesor na fakultetu, i shodno tome ima dosta vecu platu od profesora iz srednje skole (da ne pominjem da je redovni profesor, a time joj je plata i dosta dosta veca)). Cisto da ne brkamo babe i zabe.

nesa

pre 9 godina

Uzmite udžbenike i videce te kakve gluposti uce. Zasto ne odu u svajcarsku i prepisu nastavni plan i program i nacin skolovanja? Zato sto bi takav sistem najurio sve jalove i beskorisne strucnjske koji opstaju zahvaljujuci ovakvom sistemu.Zato sto je prosveta cela koruptivna.50 mil.evra su godisnji izdaci za knjige koje su svake godine drugacije i gde svaki nastavnik lobira koje ce se knjige kupovati pa se knjige razlikuju od skole do skole,a ciljevi eskurzija su da zarade agencije,direktori,nastavnici...a sve na ustrb siromasnih roditelja To sto su nam deca nepismena to nikog ne zanima.

Buduci ekonomista i politikolog

pre 9 godina

Nekada sam bio ucenik jedne gimnazije u Beogradu. Trenutno sam na stipendiranim studijima u inostranstvu. U potpunosti se slazem sa ucenicima gimnazija - naravno da nas takva nastava ne priprema za kasniji zivot jer nemamo nikakav prakticni rad, ucimo iz knjiga iz kojih su nasi roditelji uculi koje su samo istampane na drugacijem papiru i imaju modernije ilustracije, profesori su vecinom stari i nisu zainteresovani da nastavu ucine zanimljivom (cast izuzecima, kao na primer moja profesorka srpskog jezika i knjizevnosti). Program dizajniran od strane ministarstva je zastareo. Hitna reforma skolstva je i vise nego potrebna. Ironicno, vlada je smanjila izdatke za skolstvo i smanjila plate profesorima, sto svakako demotivise buduce mlade perspektivne profesore da rade u prosveti. U nasem drustvu, prosveta radi sve sem onoga sto bi trebalo da radi, a to je PROSVETLJIVANJE mladih ljudi...

N

pre 9 godina

DRUGOVI GIMNAZIJALCI.Zavrsio sam jednu od BGD gimnazija jos 1975.Ni tada,ni ranije a ni sada nisu se bas isticale korisnim predmetima,osim ako izuzmemo da nam je tada bilo sve jedno da li pisemo Cirilicom iliLatinicom,,Nismo bas rado ucili Latinski i mnogo vise se radilo na ucenju stranih jezika,pogotovu onih koji ce koristiti u kasnijem zivotu.Meni je zao sadasnjih ucenika,koji su osudjeni na CRKVENU CIRILICU,RUSKI JEZIK I OSTALE PATRIJOTSKE PREDMETE KAO STO SU ISTORIJA itd.Sve u svemu,skolstvo je oduvek ovde bilo POLITICKO i cinimi se od pojave Kostunice/NIKOLICA PATRIJOTSKO.
(Beograd, 12. decembar 2014 16:51)
Gospodine, ruski jezik se mnogo vise ucio u vase doba komunizma, a sto se cirilice tice, ne sekirajte se danasnja deca je i ne znaju. Vise se koriste latinicom. Prijatno gospodine!

asdf

pre 9 godina

Otkud srednjoskolci znaju sta je bespotrebno kad vecina njih nije ni punoletna? O tome sta je potrebno a sta bespotrebno treba iskljucivo da odlucuje ministarsvo prosvete i to na osnovu analiza trzista, trendova u zaposljavanju itd.. Nikako ne treba konsultovati decu sta treba da uce, ali im zato znanje treba zapakovati sto lepse i interesantije da ga lakse prihvate.

sa fakuteta

pre 9 godina

Kao neko ko je zaposlen na fakultetu - moram da se slozim sa gimnazijalcima!

Ne samo da je nas obrazovni sistem zastareo, besmislen i preobiman, vec mu nedostaje i najvazniji element: prakticna primena znanja!

Na zalost, moji studenti su toliko unisteni 'obrazovnim sistemom' da mi se cini da bih imao bolje rezultate sa nepismenim ljudima...

Cemu sluzi skolski sistem?
Da napravi poltrone i parazite, te unisti svaku slobodnu misao!
Najgore je raditi sa 'dobrim djacima'!

Za 20 godina, koliko je proteklo od zavrsetka mojih studija do danas, toliko se toga promenilo, da mi se cini da sam na studijama samo izgubio vreme.
Na zalost, skolski sistem je uvek retrogradan i banalan...

Tako je i danas...

gorillas in the mist

pre 9 godina

Obrazovanje u Srbiji je potpuni mrak, jer su radnici u obrazovanju plaćeni mizerno, a nastavne planove i programe, knjige piše svaka šuša koja može da se na raznorazne načine domogne tih pozicija, čast izuzecima. Nakucavanje fonda časova zbog norme koju je uvelo MP je uzrok gigantskog gradiva.
O adekvatnosti gradiva ne vredi trošiti reči...
Primer: Dete mi je u prvom razredu OŠ dobilo temu za sastav na temu "holokaust". Alooooo

КавајМВП

pre 9 godina

Пре 4год сам завршио гимназију, и потписујем сваку реч.

Још једна бесмислица јесте да на друштвено-језичком смеру, физика је 4год, а нпр. латински две.

Zukikg

pre 9 godina

Potpuno se slazem sa decom...hitno reformisati obrazovanje u osnovnim skolama i srednjim...srednjiskolcima vise prakse po firmama, a osnovcima manje nepotrebnih predmeta i turske istorije...

zemunac

pre 9 godina

nekada su u gimnazijama postojali prirodni i drustveni smer
sada imamo opsti (niti si jedno, niti si drugo)
to je kao zvanje "specijalista opste medicine" ili u prevodu za sve i svasta (kardiolog, pulmolog, alergolog, venerolog...) i ispadose oni najveci strucnjaci.
E moji "gimnazijalci" ili ste prirodni smer, a znam ih vise koji su Doktori fizike ili drustveni smer koji su manje vise niko i nista kao av

Uzas

pre 9 godina

Ko smatra da u gimnaziji (koja nudi najsiere moguce opste obrazovanje ) uci besmislice, neka se ispise i upise strucnu srednju skolu, pa neka uci "smislice". Svi smo mi to isto ucili i sta sad hoce ove nove generacije? Da se provlace kroz obrazovni sistem ne uceci nista, sa bubicom u usima, puskicama i kovertama, potezanjem veza, a sutra da ponizavaju nekog ko nema fakultet i da se nesto vazdizu nad njim? Nece moci, mora guza dobro da se oznoji, da se vidi sta si zavrsio cim otvoris usta da nesto kazes, a ne da se mase bezvrednim papirima !

doktor nezaposleni

pre 9 godina

istina, ali to ce tek da uvide kada odu da studiraju. Ja sam nedavno diplomirao, kada sagledam iz ove perspektive mi od sume ne vidimo drvo. Posle 6 godina studiranja sa jakim prosekom, daleko od toga da se osecam osposobljen za rad u struci. (sada staziram u ambulanti a popodne radim kao marketing planer, za sta iako nemam diplomu osecam se strucnije od ovih skolovanih menadzera koji generalno nemaju dodir s razumom). Dok covek ne ulozi sam u sebe nema napretka, fakultet treba da se dozivi kao nuzno zlo gde je neophodno da 70% vremena ucis stvari koje ti nikad u zivotu zatrebati nece.

Tamara

pre 9 godina

Smatram da je veoma bitno ocenjivati profesore u srednjim skolama jer sam, na zalost, bila upoznata da mnogim profesorima koji ne umeju da predaju znanje, neposteni su i izivljavaju se na ucenicima. Kao posledica toga, kao bivsa ucenica gimnazije, nisam imala nikakvo predznanje potrebno za fakultet koji sam upisala. 4 godine smo "ucili" iz istih tih knjiga koje je bilo potrebno da se nauce za prijemni za taj fakultet, a jedina stvar koju sam naucila je kako se igraju asocijacije i pravi cokolino na casu.
Molim vas da se takve stvari ne dopustaju vise u gimnazijama, a ni u strucnim skolama jer ne treba uciti radi ocena nego radi znanja. Svetu su potrebni obrazovani ljudi. Tako da ocenjivanje profesora smatram odlicnom metodom i podrzavam vas.

Realista

pre 9 godina

Ja sam, u svoje vreme, u srednjoj skoli ucio totalne besmislice, recimo, morao sam da znam koliko drzava Benin, u Africi, ima koza i ovaca, ali ajde sto smo morali da znamo tacan broj ali, sto smo svakoj jos i ime morali da navedemo - to mi nikad nece biti jasno.

momo

pre 9 godina

Cetvrta sam godina gradjevinskog faksa u bg, i gotovo da znam isto koliko kad sam krenuo. Od ogroooomnog, ogromnog broja gluposti i zastarjelog gradiva ne mogu se zapamtiti neke stvari koje bi mozda i bile ok. Gradiliste jos nisam vidio ocima, a vec bi trebalo da znam mnogo toga da radim u praksi. To je tuga. Mislim da je bar 50% gradiva nepotrebno i zaglupljujuce. Mogu misliti koliko tek malo zna neko iz NS ili Subotice. Odvratno. Pohapsio bih one koji zagovaraju takav sistem rada sa djecom.

...

pre 9 godina

Gimnazija, realno, i treba da pruži široko obrazovanje uključujući i "besmislice" (koje neretko imaju opštekulturnu vrednost). Preterani pragmatizam nam nikako neće koristiti. Nisam voleo matematiku i hemiju ali sam ih odradio i mislim da bi bila sramota da, iako se bavim humanističkim naukama, ne znam šta je integral ili npr šta određuje stabilnost molekula. Ako se deca na ovo žale ili su previše mladi da bi shvatili, ili su upisali pogrešnu školu. Ko hoće da bude pragmatičan od početka može slobodno da ode u neku stručnu školu. Ništa to nije loše.

Daniel

pre 9 godina

Kako u gimnazijama tako i u ostalim srednjim skolama toliko se uci bezpotrebnih stvari.Nikakve motivacije, nista se ne radi kako bi se zaiteresovali djaci da kroz neke logicne primere ukljuce i zaposle mozak.Obrazovanje u Srbiji je na jako niskom nivou.Pogledajte malo razvijene zemlje kada je rec o zanatima, dobijes osnovno znanje kako da radis posao a kroz praksu koja traje 4 radna dana to i usavrsis.4 dana radis, a jedan dan ucis i ides u skolu.I lako je onda naci posao jer obicno tamo gde su imali praksu, ti djaci posle zavrsene skole mogu da nastave tu i da rade.To u Srbiji nema i zato smo tu gde smo.Takodje i na fakultetima se uci toliko toga sto ti nece trebati a neke sprecava da zavrse fakultet.To je zalosno.Menjati ceo sistem obrazovanja moze doneti odlicne rezultate ali od toga nema nista vec cemo nastaviti da ucimo ono sto nam nece koristiti umesto toliko stvari koje ce pomoci deci u zivotu kada postanu zreli ljudi.

Dejan

pre 9 godina

Ja sam se u srednjoj skoli pitao zasto ucimo silne formule za povrsine, zapremine, za kose hice i sl. iz matisa iz fizke. Onda sam na faksu savladao visu matematiku (diferencijalne jednacine, integrale i sl.). Kada sam to savladao, onda sam sve te formule mogao sam da izvedem iz par koraka. Mozda mi sve to ne treba danas za posao kojim se bavim, ali kao sto neko rece, nema bespotrebnog znanja. Bar cu svom detetu znati da objasnim matis i fiziku kam dodje u te godine a ne da placam casove.
Takodje, postoje informacije koje mogu da se zaborave poput povrsine sunca ili meseca ali postoji i univerzalno znanje koje ostaje trajno pa sad mogu da objasnim detetu zasto se menjaju godisnja doba, zasto je najkraci dan u decembru ili zasto ce za 13 hiljada godina zima biti u junu a leto u januaru (u nasoj zemlji)

Mirko

pre 9 godina

Evo jedan sjajan video na ovu temu! (Predavanje Ser Kena Robinsona)
Traje desetak minuta, i sinhronizovan je na srpski, za sve one koji možda ne bi ovo razumeli na engleskom! Obavezno pogledati! I roditelji i gimnazijalci i profesori! A posebno oni koji misle da je "učenje" samo memorisanje i reprodukcija "besmislenih slogova".
Omladina nam nikad nije bila inteligentnija, a država nam je tu gde jeste jer je vode ljudi koji su izašli iz obrazovnog sistema koji je zastareo! Pozdrav svim mladim gimnazijalcima!

http://youtu.be/t4qV0j5l1qo

Marko Škorić

pre 9 godina

Daleko bi bilo bolje da prosvetari povedu računa da im učenici ne uče besmilice , umesto što štrajkuju i preko leđa tih učenika žele da ispune svoje zahteve.

dosada

pre 9 godina

Koja glupost, trositi pare na "istrazivanje" - da se gimnazijalci pitaju u skoli bi se ucili "tekstovi" popularnih pesama a ne gradivo. Naravno da ce reci da imaju previse da uce.

guja

pre 9 godina

Imam 17 godina i kazem: SVAKI GIMNAZIJALAC MISLI DA UCIMO BESMISLICE! Vi ne znate ne samo da je dosadno nego ne ucimo stvari koje su nam potrebne. Jos kad bi bilo pametnih ljudi na vlasti da uvide ovaj problem. (Coa97, 12. decembar 2014 16:49)......
.....e kad bude došlo vreme da se radi, a ti kaži zlom poslodavcu da ne treba da radiš besmislice, kaži saobraćajcu da su propisi besmislice i tako u nedogled. I onda, obično kasno, ukapirate da vam je život besmislen. Onda su krivi roditelji, profesori, saobraćajci, vlast, polažaonici, a vi i dalje ne umete da držite desnu stranu trotoara. Da kažete dobar dan. Da prvenstvo imaju oni što izlaze (iz autobusa, prodavnice ...), pa oni koji ulaze. A gde je nivo razmišljanja da je ideja superiornija od materijalnog. Ideja može da stvori novac, ali gomila novca ne može da stvori ideju. Sedite, bre, tu i učite, čitajte i obrazujte se. Istražujte, savladajte prvo klasične nauke: istoriju, sociologiju, logiku, filozofiju i jezik, pa onda udarite na ono što kao volite. E onda ćete biti korisni sebi i društvu. Drugi, "moderan" način vodi u ropstvo. Materijalno i duhovno.

Bokisha

pre 9 godina

Slazem se u potpunosti sa tim da moze da de uci kroz igru, ali sam proces ucenja nije igra, i nigde ne pise da mora da bude zanimljiv. Cak i najsavrseniji posao da radite ne znaci da ce vam u svakom trenutku biti zanimljiv, na kraju krajeva i vi sami stvarate atmosferu za rad svojim interesovanjem. Meni je ovo istrazivanje i pokazatelj, a i potvrda, da mladji narastaji vrlo tesko prihvataju odgovornost, i da im je dosadno i naporno sve sto podrazumeva obaveze. Nikako ne mogu da generalizujem, ali otprilike se to taman poklapa sa ovim procentima iz istrazivanja.

Mita

pre 9 godina

pa,da treba da ih uce kako se krade,kako preko partije da uspes,kako da nekom otmes imovinu,posto je to jedini nacin da uspes u Srbiji.Sve drugo nije interesantno...

DEDA CVETKO

pre 9 godina

Kad sam bio mlad i glup (kao i ovde pomenuta raja), mislio sam da si mi casovi Latinskog u srednjoj skoli notorna glupost koju ucim bez veze i koji mi nikada nece biti potrebni.

Gle, gle, cetrdeset godina kasnije, mogu samo da konstatujem da mi je Latinski najmanje dvaput (bukvalno) spasio zivot, jer sam zahvaljujuci poznavanju istog bio u stanju da u velikoj meri razumem i Francuski, i Italijanski, i Spanski, i Portugalski, i Rumunski (jezike mnogih mojih neprijatelja i krvnika koje sam sreo usput).

Deci koja tek ulaze u zivot NE SME SE DOZVOLITI da odlucuju sta ce jednog dana biti dobro za njih jer to ona - po definiciji - nisu u stanju da odrede. Tek u istorijskoj perspekitivi moze se videti da li je nesto bilo dobro ili ne. Od viska znanja nikada nikoga nije glava zapolela, niti je dobio tumor na mozgu.

Naravno, zemlja Srbija moze, ako to zeli, da obrazuje sledecu generaciju obrazovno i intelektualno hendikepirane dece koja se ni po cemu nece razlikovati od slicnih jadnika, njihovih vrsnjaka sa zapada. Da li mi to zaista zelimo? Da li je to potrebno? Hoce li nama - ili njima - biti bolje ako ih trajno obogaljimo?

Crossroads

pre 9 godina

@Profesor_Nis
Ne znaju zato što uče gomilu nepotrebnih stvari, pa nemaju vremena ni profesori ni djaci da rade na suštini.
Samo da dodam da se i u osnovnim školama - u nižim razredima već uče nepotrebne stvari i neprimerene uzrastu, uz nazadno ex cathedra predavanje.

vozim se gratis!

pre 9 godina

Moram da dam komentar na komentar ovoga sto kazu da treba da se prepise svajcarski sistem. Ovde 99 posto onih koji zavrse srednju ne znaju da pokazu na karti gde je Arktik, Kuba, Juzna Amerika itd, sta je celija, oznaku kiseonika, itd itd. Oni samo i iskljucivo strebaju i za profesiju koju se opredele i zato posle ne znaju ni sijalicu da zamene. Poznavanje opste kulture im je 0 ! Zato kad ovde nabrojis 10 glavnih gradova smatraju te genijem.

Aca K. iz GSM

pre 9 godina

To zavisi od profesora. Npr. muzičko je jedan od najgorih predmeta u školi. Bilo ko iz GSM zna o čemu ( o kome) pričam. Ona žena stvarno ima komplekse...

Moj komentar sa strane

pre 9 godina

Zavrsila sam gimnaziju, a zatim i prirodno-matematicki fakultet - smer matematika, krajem 90-ih godina. Dosla sam u Ameriku na poslediplomske na prestizni univezitet i bila sam najbolji student u mojoj grupi, dok mnogi koji su imali i masters iz Amerike nisu mogli da poloze neke predmete. Zahvalna sam svim mojim profesorima sa PMF-a sto su mi pruzili znanje, a u moje vreme nismo imali ni knjige, vec samo beleske sa predavanja i kopije starih ispita. Sto se tice gimnazije, ucila sam mnogo predmeta koji, vi biste rekli ne trebaju matematicaru - biologiju, hemiju, fiziku (i to sve po dva - teorijski i eksperimentalni predmet), geografiju, istoriju, marksizam, PPZ, latinski, neko dole spomenu likovno, muzicko, itd. Hvala Bogu da sam imala ove predmete, pa znam nesto vise od samo svoje uske struke. Imam kolege Kineze koji ne znaju gde je Portugalija i pitaju me da li je Danska deo Nemacke, a o kolegama Amerikancima da ne govorim. Hvala mojoj dragoj Srbiji sto mi je pruzila znanje!

Coa97

pre 9 godina

@Coa97, 12. decembar 2014 17:12
Postovano mlado stvorenje,
i ja sam isla u drustveni smer, uplasena od predmeta iz prirodnih nauka...Ispostavilo se da sam upisala biologiju i zavrsila je u roku, ono, po starom, ne po Bolonji :)
I bolje sam prolazila na svim ispitima od kolega koji su zavrsili prirodni smer... Tako da ne ubijas sebe u pojam da nesto ne znas... Ko zna kad ce ti zatrebati i kad ces u sustini da se pronadjes. Puno pozdrava ti saljem.
(bivsa gimnazijalka, 12. decembar 2014 17:48)

Ok, ja sam ovde samo izneo moje i misljenje mojih drugova. Retki su slucajevi poput tvog. Svaka cast, posto mene biologija ubija u pojam, pogotovo molekularna.

Pero Ćivša

pre 9 godina

@ Pre-zime je Jesen, a ja sam Glupan:Na žalost dosta ste u pravu. Danas profesori uglavnom vode računa kakvu će platu da imaju pa tek onda razmišljaju šta ta deca treba da nauče.Nekada je škola bila i obrazovna i vaspitna ustanova , na žalost danas nije ni jedno ni drugo.

Ma da

pre 9 godina

Ucimo besmislice! Programi po kojim radimo su katastrofa, ali kome da se obratimo kad gosn Verbic onako nemusto odgovara na strajk profesora..
Jos jedan u nizu problema u ovoj zemlji. Svi gledamo da idemo u inostranstvo

TheMiloš

pre 9 godina

Pre 5 godina sam završio srednju skolu i smatram da je kod upisa mnogo bitnije da upišeš školu koja je drustveno/socijalno na visljem nivou od ostalih, tj. da je društvo u školi "normalnije" jer u tom uzrastu najveći uticaj ima društvo jer svaki dan provodite vreme sa 20ak ljudi iz odeljenja.

bivši profesor

pre 9 godina

Planovi i programi su zastareli, zahteva se bubanje, a ne kreativan rad i razmišljanje. Što se tiče profesora, 70% možete odmah da otpustite i da im se zahvalite na saradnji, jer od njih niko nikada ništa naučiti neće. Žalosno ali istinito. To su ljudi sa neupotrebljvim znanjima, nesposobni da usvoje nova, jednostavno to je svet sa diplomom i ništa više. Naravno, kako se ovde sprovodi politika čuvanja radnih mesta, takvi će još dugi niz godina pametovati po srpskim školama, a kakvu će korist imati deca, a i sama država, ostavljam vama da zaključite. Onih 30%, pošteno i kvalitetno odrađuju posao, ali su nažalost za to što rade, ponižavajuće malo plaćeni. Što se tiče samog naroda, on ima totalno pogrešnu predstavu o tome, koliko traje radni dan jednog profesora. Ako imate u proseku 4 časa dnevno, morate imati bar još 4-6 časova priprema za naredni dan, ukoliko naravno želite da nastavu izvedete na kvalitetan način, što znači da vi dnevno ne možete raditi manje od 8 sati što je i propisano zakonom, a ako zaista želite da stvari uradite kvalitetno, e onda ispod 10 sati rada dnevno, ne može da se prođe, tako da priča da je profesorski posao lak, nema nikakvog osnova. Slično je i na faklutetima. Većina predmeta su ništa drugo do gomile praznih naklapanja, a što se profesorsko-asistentskog kadra tiče, mnogi od profesora i asistenata su došli na svoja mesta zahvaljujući politici, a ne znanju. Zato, ako želimo da opstanemo, moramo pod hitno nešto da uradimo jer znanje je osnova svega.

mire

pre 9 godina

Dobro vece sugradjani,

Ja sam '89.godiste. Od 2004. do 2008. sam pohadjao opsti smer jedne od najboljih gimnazija u provinciji. Smatram da sam u toj gimnaziji ucio GOMILU bespotrebnih stvari koje veze nemaju sa opstom kulturom i koje mi nikada u zivotu nece biti potrebne. Godinama sam ucio neke detalje iz biologije, hemije, fizike, gradjanskog vaspitanja/veronauke, ustava itd.. Da ne pricam o arhaicnim lektirama koje nisu u skladu sa drustvenim poretkom u kojem zivimo. Uz to, ocigledan manjak ucenja stranih jezika zbog cega sam imao problema prilikom kasnijeg zapocinjanja zivota u inostranstvu. Sada imam 25 godina i diplomu fakulteta, a studirao sam u Srbiji i inostranstvu.

Siguran sam da su gimnazijski nastavnici odlicni u svom poslu, ali mislim da je program i plan nastave los. To je problem ministarstva, a ne gimnazija.

Prijatnu noc zelim

d

pre 9 godina

samo polako. cek da upisete fakultet. tek cete da vidite onda. od 40tak ispita, koji bi za cilj trebalo da imaju da vas pripreme da budete specijalizovani u nekoj oblasti, mozda 10 ima svrhe. ostali sluze da razni profani popune fond casova. na kraju, posle 5 godina ucenja, necete biti spremni da radite apsolutno nista konkretno i moracete da ucite kako se nesto radi tek kada se budete zaposlili, u slucaju da imate ludu srecu da radite uz nekog matorca, koji stvarno zna posao.

Blue

pre 9 godina

Ni mene u medicinskoj, secam se, nije zanimalo koliko se tona uglja proizvede u kom rudniku, a morali smo to da bubamo... To cak nije ni opsta kultura, to je izivljavanje. Posle je dosao fakultet, u kom sam takodje svasta nesto naucila, u struci, teoretski, i imala srece da dobijem posao u struci, a praksaaaa... Nula. Eto tako.

CS4396

pre 9 godina

Prvo, ovo je naručeno i našminkano "istraživanje" a namera je da se diskredituju prosvetni radnici, posebno oni koji štrajkuju.
Drugo, draga deco, za mene je gimnazija predstavljala uvod u sposobnost kritičkog mišljenja i prvu stepenicu u sazrevanju u intelektualca. Vama zavidim jedino na tehnologiji koju imate ali je na žalost koristite isključivo u svrhu jeftine zabave.
U međuvremenu ne primećujete šta žele od vas da naprave.

milica brus

pre 9 godina

Deca su u pravu jer skola trazi nekriticko memoriranje bezbroj nepotrebnih informacija. Dobro je prouciti
skolski kurikulum i kriticko misljenje. Setimo se Konfucija:

“Ono što čujem zaboravim.
Ono što vidim, toga se setim.
Ono što učinim, razumem.”

Trovach

pre 9 godina

Tako je bilo i u nase vreme. U poljoprivrednoj skoli sam skoro "roknuo" zbog knjizevnosti. Citao sam knjige (i to ozbiljne, a ne samo stripove), ali nisam mogao da "svarim" Lalica, Selimovica, Krlezu... Ali zato sam "razbio" sa Kafkom i Kamijem. Da njih nije bilo...

NikolaKG80

pre 9 godina

Nastavni program svakako ima nedostataka, ali... Da se ne lažemo, današnjoj omladini bi svaki nastavni program bio dosadan. Njih u 90% slučajeva mrzi da uče. Ja sam zaboravio skoro sve što sam naučio u školi, ali je škola jako bitna da nas od malena pripremi na obaveze koje život nosi.

Silvester

pre 9 godina

Srbija ima najbolje moguće obrazovanje u EU koje može da se plati sa 350 evra mesečno, koliko ide na platu nastavnika. To je 10% primanja evropskog prosvetara u jačoj zemlji, a ovde svakako profani školovani na idiotski teškim srpskim fakultetima u minulim decenijama mogu da ostvare daleko veći procenat aktivnosti od tih 10%. Neka je i 50%, treba da ljubite zemlju koju gaze. Taman koliko i lekari. Za pare koje ovaj narod daje nastavnicima, srećan je što mu uopšte neko pogleda decu.

I nemojmo o tome da narod ima mizerne plate. Ima mnogo bolje obrazovanje nego što za te pare može da dobije bilo gde u normalnom svetu. Dosta je bilo demagogije - narod voli da štedi i sinu da kupi patike od 100 evra, jer to je EVROPSKA cena, pa da mu sijaju na nozi da bude porodica ponosna.
Kada dođe do obrazovanja, "e, šta hoće ti nastavnici lezilebovići, dosta im je...", pa nek prosvetarska deca nose neke kineske jeftine espadrile. Jer važno je šta imaš na nogama i na glavi, a ne ono u glavi. To se ne vidi. Bar ne na prvi pogled.

Ovaj narod je bezobrazan preko svake mere, ali i prolazi onako kako je zaslužio. I šta više komentarisati, ovakva civilizacijska propast jednog primitivnog plemena treba da uđe u udžbenike. Ovo nije narod, nego bolest.

Zole

pre 9 godina

Sadsnji sistem obrazovanja uopste ne odgovara sistemu u kojem zivimo. Sistem usmerenog obrazovanja nastao je u vreme socijalizma kad je bila planska privreda i unapred se planiralo sta ce se gde otvoriti i koliko ce radika biti potrebno u postojećem sistemu. Sistem liberalnog kapitalizma zahteva brze promene radnih mesta i samim tim brzo prekvalifikovanje radne snage. Ucenici srednjih skola retko nadju zanimanje u u onoj delatnosti za koji su se skolovali. Samim tim sve sto su ucili u skoli ispada da su džaba ucili. Najbolje bilo da prve tri godine bude opšte obrazovanje prilagodjeno sadasnjem vremenu a se u četvrtoj godini opredeljuje za zanimanje i ući se samo oni predmeti koji su vezani za tu struku. To bi pomoglo učenicima iz malih sredina gde nije veliki izbor zanimanja da se skoluju u drugom mestu za specificnu profesiju.

Ajmo realno

pre 9 godina

Vidim ja kakve se gluposti uče. Toliko da današnji srednjoškolci ne znaju koji je glavni grad Makedonije, Slovenije itd, ne znaju ko je Gavrilo Princip, ne znaju gde je Zlatibor a gde Fruška Gora. Fruška Gora je ako niste znali blizu Zlatibora. Toliko se besmislica uče da današnji gimnazijalci i srednjoškolci ne znaju iz istorije i geografije stvari koje su trebale da se nauče u osnovnoj školi. Lično sam se uverio u ovo što pričam. A za ovog koji kaže da će gimnazija usaditi đacima učenje, molim da ne lupa gluposti. Svaki đak odlučuje da li će učiti ili ne, to ide iz svesti i vrednosti u današnjem društvu. Ja sam završio srednju školu kao đak generacije i samo kao jedan od 7 ili 8 odličnih u generaciji. Srednja škola mi nije smetala da imam fakultetske diplome dva fakulteta.

Dosta!

pre 9 godina

Jeste, deca su više nego merodavna da ocenjuju šta je nepotrebno od onog što uče.
Roditelji su još jedna "zainteresovana" strana protiv kvaliteta školovanja.

Svaki "mali Perica" tačno zna kako treba da izgleda školovanje i kako je njegovo dete terorisano školskim sistemom.
Prestanite da se igrate tih opasnih igara. I ovako nam je društvo glupo preko svake mere. Šta je cilj?

ST25

pre 9 godina

#medstudent
Ma za sta ce ti fizika na medicini majke ti, jako malo je potrebna. Realno puno ucimo nepotrebnih stvari i ucimo previse predmeta preopsirno. Deca treba da se selektuju vec od srednje skole, i samo najbolji da idu u gimnazije (ako to ponosni roditelje uspeju da prihvate), ostali da se vec usavrsavaju (ali stvarno) u strucnim skolama. Isto i na fakultetima,eto bas na medicinskom 6 godina ucis sve predmete kao da ces da ih sve specijaliziras, i onda zavrsis i imas puno nepotrebnog znanja koje tesko primenjujes, treba usmeriti studente da budu dobri u nekim oblastima a smanjiti obim ostalih, i vise prakse. To treba primeniti i u srednjim skolama, a ne da ucim vulkane u Meksiku, svaciju istoriju do detalja, a kultura i jezici nista npr.

Iz kukanja biste dobili 5...

pre 9 godina

stvarno ne mogu da cutim...

Gimnazija je škola namenjena sticanju I razvijanju OPSTEG znanja I kulture (bez obzira na smer). Ako vam se ne svidja - birajte drugu! Možda vam društvo nije tamo, ali zanati I stručne škole nisu sramota.
Savet: ne učite predmete, nego učite gradivo! Kad čitate, mislite o tome šta čitate! zašto se neki rat završio tako kako se završio, da li je mogao drugačije, kako je moguće da su ljudi dozvolili da im crkva kroji sudbine tolike vekove?! jel I danas tako? Šta ja imam da kažem na Platonovu ideju o Državi? jel se nalupetao ili tako i treba da bude? VI UČITE PREDMETE I RAZMIŠLJATE STA SA FIZIKOM DA RADITE U ZIVOTU, A NE RAZMIŠLJATE STA SA TRENJEM, UBRZANJEM, ZAUSTAVNIM PUTEM? jeste zabavnije biti na fejsu, basketu, kafi, ali odlučite šta hoćete.

Kukate na stare knjige?! ok, geografija se menja tu I tamo, istorija dopisuje, ali biologija, filozofija, hemija, fizika, klasici, pravopis...? Profesori ne znaju da vas zainteresuju? A jel možete sami sebe da zainteresujete za nešto? jeste probali da se skupite sami I učite, pričate, vežbate zadatke bez fejsa? ili je I to out I zastarelo?

I da se razumemo: imam 30g, završila gimnaziju I fax po starom planu, radila na faxu I sad radim u privredi, učila što I vi (ne verujem da pišete programe u PASCALu na papiru, doduše) I govorim vam za vase dobro: na poslu je svaki dan ispit, a za mnoge nema drugi rok, učite stvari koje niste sanjali da vam trebaju "u struci" I možete da budete dobri samo ako razumete saradnike! mislite o tome...

aplauz

pre 9 godina

gimnazija je gimnazija i tu treba da ima vise razlicitih predmeta, kao sto su i likovno, muzicko, tu idu deca koja jos ne znaju cime bi da se bave, a ko vec zna, upisuje strucne skole gde su uglavnom strucni predmeti. malo opsteg obrazovanja nije na odmet, ali se slazem da se uci gomila nepotrebnih stvari i da profesori tih manje bitnih predmeta smatraju da je njihov predmet najvazniji i onda svoje frustracije lece na deci.

straja

pre 9 godina

Nasli ste koga da pitate.Sada srecem veliki broj onih koji su se skolovali po tim NOVIM NASTAVNIM PLANOVIMA(zapadne skole).Niti su USPESNI niti imaju KULTURU ,niti OPSTE ZNANJE....ali zato podcenjuju sve bas sve!

Vratite Utisak Nedelje

pre 9 godina

A zamislite u ekonomskoj tri strucna predmeta i onda: biologija, fizika, likovno, muzicko itd. A na pravnom fakultetu teorija, teorija, teorija.. nigde prakse. I sta si ti kada sve to zavrsis i zaboravis teoriju? Posle ni u zivotu ne mozes naci posao jer ga nema, a i da ga ima, gde ti je znanje u praksi?

Srednjoškolci, knjigu u šake

pre 9 godina

"Srednjoškolci bi voleli da fakultet upisuju preko završnog ispita i liste želja, kao što su upisivali srednju školu, dok veliki broj srednjoškolaca uopšte nije posetio fakultet koji bi želeo da upiše, pokazalo je istraživanje. "

Mozete samo da sanjate ! Fakulteti MORAJU po znanju da selektiraju sve te Vukovce i odlikase koji dolaze iz srednjih skola i gimnazija.

Autrija po prvi put u svojoj istoriji uvodi kvote na fakultetima i prijemne ispite. Sistem po kome si mogao da se upises na fakultet samo sa maturskim ispitom se pokazao kao generator "vecnih" studenata.

BTW, ne postoji bespotrebno znanje.

Profesor_Nis

pre 9 godina

Meni je strasno dosadno kad svaki drugi gimnazijalac koji upise fakultet
ima problema sa osnovnim matematickim operacijama. Za dobar deo njih su ucenici 8. razreda osnovne skole misaona imenica! Toliko o ovome.

Dragan

pre 9 godina

Koliko je kostala ova konferencija za stampu u ekskluzivnom hotelu? Kakav je to nacin, zar u celoj Srbiji nije postojao neki slobodan amfiteatar na fakultetu ili sala u skoli.
Ako je kostala i jedan jedini dinar, ja kao gradjanin i roditelj zahtevam smenu pomocnice ministra.
Razlog je ogromna neskromnost u situaciji kad je i prosveta i cela drzava u ogromnoj krizi.
Sramota! Prevrsili ste svaku meru!
(slican dopis cu poslati na ministarstvo i Vladu Srbije)

goga

pre 9 godina

generalno, nas obrazovni sistem nas uopste ne osposobljava za opstajanje i konkuretnost na trzistu rada..uci se preobimno gradivo bez i malo prakse..

Most

pre 9 godina

Što upisaše onda gimnazije, njih pohađaju oni koji hoće široko obrazovanje. U mom dlučaju, pohađanje iste je dobilo na smislu na fakultetu i sadašnjem poslu.
I to nije obavezno, ko ne želi, nek' ide na stručno usmerenje.
A i suludo je misliti da se formalnim obrazovanjem i diplomom završava stvae. Rad na svojim sposobnostima i veštinama treba da je kontinuiran i da obuhvata i neformalno obrazovanje.

Слобода или смрт!

pre 9 godina

Знање никада није вишак, а школу и не мора баш свако са заврши. Кога оптерећује градиво и учење, тај и није за школу. Уосталом, толика нам земља запарложена, а за тај занат треба ти пракса, не мораш да се смараш са књигама.

Црниград

pre 9 godina

(Beograd, 12. decembar 2014 16:51)

Читајући твој коментар човек може да закључи две ствари.
1. Неписмен си.
2. И 1975. године је школство било у кризи. Да је све било у реду из гимназије би изашао са основним знањем граматике.

Strateski partner za wc papir

pre 9 godina

Naravno da su u pravu jer rezultati nase privrede to pokazuju. Most nam prave Kinezi, auto Italijani, belu tehniku Slovenci, trgovinu nam drze Hrvati, Rusi nas greju a Kinezi i Turci oblace, Arapi se spremaju da nam uzmu poljoprivredu. Mis mo dobri samo za politicare, pandurei razbojnike svih vrsta !

Marquez

pre 9 godina

...Što se tiče prijemnog ispita, oko 40 odsto gimnazijalaca se priprema uz privatne časove, dok se 26 odsto đaka iz srednjih stručnih škola priprema na taj način. To, prema njenom mišljenju, znači da gimnazijalci imaju bolje materijalne uslove. Ne, gospođo Lužanin, to znači da su deca iz gimnazija ambicioznija i da se njihovi roditelji češće odlučuju da se odreknu svega, kako bi detetu omogućili da bolje i više nauče.

lala

pre 9 godina

"Samo" 68% ih se raduje studentskom zivotu... To je po meni cak I mnogo. Meni niceg lepog u studentskom zivotu nema (cetvrta sam godina studija), ucim hiljade stranica cesto nepotrebnih stvari, I svakim danom sam blize birou.

Anarhista

pre 9 godina

Данас се оцењује понављање.
Знам људе који су за контролне знали године владања свих Немањића, а нису могли да повежу ко је кога наследио, ал имали су петице за бубање...
Знање које се не примењује брзо оде у заборав, и остаје само жал. за изгубљеним временом. Сву ту "општу културу" не покупимо у школама него са нета, разговора, књига, па чак и дискавери и сличних канала. И такво знање обично дуже памтимо.

Joca, Akademac Belosvetski

pre 9 godina

Gimnazijalci, kada bi vi naucili samo 30% od gradiva koje vam se daje, vi nikada nebi bili neznalice. Poznato je da smo ucili mnoge stvari koje nam nisu odmah trebale, ali te stvari ce vam sigurno trebati jednoga dana u vasem zivotu. Najvaznije je da sto vise naucite, da bi bili visokocivilizovani. Kada cujete govore, odmah razumete sta je neko rekao. Zato ne kukajte, vec pokusajte da upamtite sto vise, jer svako zasto ima svoje zato. Narocito ucite englesky jezik, sa kojim cete se sporazumeti po celom svetu.

mik

pre 9 godina

Ne mogu da kazem je to sto deca u skoli sve potrebno ali nije na njima da odlucuju sta je potrebno a sta ne. I ja sam svojevremen mislila da je dobar deo gradiva koje ucimo bespotrebno ali nije cilj skolovanja samo da steknemo obrazovanje za neko buduce zanimanje nego i da se naucimo da nekoj disciplini, da radimo i slusamo i da postanemo koliko toliko disciplinovani gradjani drzave tj. da sutra postujemo zakone kao i odredjene drustvene norme bez obzira da li mi smatramo da su ti zakoni i pravila sasvim u redu. Ni poslodavac ih sutra verovatno nece pitati da li smatraju da li je to sto im je zadato da urade mozda bespotrebno. Naravno ako se medju decom nadje neko ko ce pokusati da nesto promeni, ne treba ga sputavati jer su drustvu potrebni i oni koji ce se sutra truditi da nesto promene nabolje i koji se nece uvek povijati i povinovati. Neki od njih ce mozda otici sa druge strane zakona, a neki ce mozda postati svojevrsni revolucionari u oblasti kojom se budu bavili.

Joca Akadeski Gradjanin

pre 9 godina

Deco ucite skole jer smo mi skoro svi to isto ili slicno ucili. Ako nesto necete trebati vi, ali ce mozda trebati vasa deca i unuci pa da se ne obruikate, onda naucite sada. Iskoristite svo vreme da sto vise stavite u vasoj glavi. Tako ce se vas mozak razvijati u pravom smeru bez lencarenja. Jednoga dana cete sigurno to trebati - samo tako se lakse zivi i zivot bolje razume.

falaboguzavrsioskole

pre 9 godina

Profesorima je potrebno vratiti dostojanstvo, znanju je potrebno vratiti smisao, a studentima perspektivu. Nema poboljšanja dokle god se fantomka ili clanska karta više vrednuju nego bilo koje znanje. Ova dva alata atraktivnih zanata ne navodim slučano zajedno.

Stir.93

pre 9 godina

Npr. nemamo ni jedne jedine reči o ekonomiji. Pa to je bruka, makar da spomenuo neke osnovne stvari kroz istoriju. Ekonomija je svuda oko nas.
Ja kao sada student Ekonomije, a nekada gimnazijalac, mogu da kažem da sve u svemu gimnazija je bilo nešto jako dobro u mom životu i pored toga što se uistinu uče neke nepotrebne stvari (mada nije to toliko strašno koliko u ovom članku stoji). Smatram da treba baš ta preširoka slika.

Ali da nije bilo nekih mojih privatnih okolnosti, nikada ne bi studirao ekonomiju, jer u gimnaziji nisam stekao sliku o ekonomiji a i o ono što sam znao bilo je pogrešno.

A pogledajte drugacije....

pre 9 godina

Kako ja to citam: polovina djaka NE smatra da je gradivo nepotrebno i dve trecine djaka misli da je skola bar donekle zanimljiva. Moja deca tu spadaju, uglavnom :-)

Takodje, polovina djaka je iznad proseka, a dve trecine djaka ne dolaze u skolu bezveze.

Znaci, sve je u redu.

м

pre 9 godina

Kada bi bilo "prosto", onda bi svako završavao!
(Aca, 12. decembar 2014 15:58)

идеја да образовање мора да буде мучно и тешко и јесте основни разлог зашто је нама образовни систем у толико очајном стању. Цео свет се труди да пробуди радозналост код омладине и пружи им могућност да уче што више јер их интересује то а код нас се намерно отежава као да је неразумљивост и обимност градива врлина сама по себи. То је та логика комунистичких фосила, добар је факултет који се тешко завршава (небитно да ли је то због психопата професора или квалитета знања), добра је лектира која се на силу чита за оцену, добра је полиција ако користи силу над народом итд.
Зато што нама поента образовања и није да научимо што је могуће више људи што је могуће више тога него искључиво да буде тешко како не би сви завршили и јесте разлог што јесмо ту где јесмо.

Neko

pre 9 godina

Kakve su skole i obrazovanje?Hm,ukljucite tv,uzmete novine i vidite upotrebu i pravopis oko recce-ne.To je bre,bruka i sramota.A ovamo uce,sastav jezgra atoma,energetske nivoe,sistem za varenje clankovitih crva.Ja sam ucila gimnaziju.Ne valja nijedna skola.Pogledajte rezultate!

mail

pre 9 godina

Budimo realni, danasnja deca (cast izuzecima, koji su samo izuzeci) ne uce ni korisne ni beskorisne stvari, njih jednostavno ucenje ne interesuje (gledano onako kroz srednju vrednost nase dece). Pri cemu mislim da to nije njihova krivica.

Victorinox

pre 9 godina

Idem na drustvani smer i 3 godine muku mucim sa matematikom. Izbaciti matematiku sa drustvenog smera pod hitno jer ja sa drustvenog smera sigurno necu ici na farmaceutiku ili matematicki fakultet.
(Coa97, 12. decembar 2014 17:12)

Morao sam ponovo da se javim. FARMACEUTIKU???? Aco sine, (pretpostavljam da ti je to ime, ako nije, izvini), tvoj vokabular je upravo ilustracija onoga o čemu sam mrčio tastaturu pre pola sata. FARMACEUTIČARKE su one fine tete što rade u apotekama; njima matematika nešto baš i nije neophodna.

bivsa gimnazijalka

pre 9 godina

@Coa97, 12. decembar 2014 17:12
Postovano mlado stvorenje,
i ja sam isla u drustveni smer, uplasena od predmeta iz prirodnih nauka...Ispostavilo se da sam upisala biologiju i zavrsila je u roku, ono, po starom, ne po Bolonji :)
I bolje sam prolazila na svim ispitima od kolega koji su zavrsili prirodni smer... Tako da ne ubijas sebe u pojam da nesto ne znas... Ko zna kad ce ti zatrebati i kad ces u sustini da se pronadjes. Puno pozdrava ti saljem.

DISNEYLAND

pre 9 godina

Neka sutra upisu Megatrend ili Evropski Univerzitet u BG tu resavaju puzzle u ime timskog rada, ili idu u park,soping centar, ili sajam...setkanje svaki drugi dan u ime znanja....

Teodosije

pre 9 godina

svaki iole obrazovaniji u ovoj zemlji zna koliko je zivota bacio na ucenje bespotrebnih stvari, pri tom posebno mislim da je srednje obrazovanje potpuni promasaj... oduvek bilo... izmpaltretira te, pa te ostavi bez icega.. nema posla za to, a na fakultetu ionako sve ponovo ucis...

vojvodjanin

pre 9 godina

""Kada bi bilo "prosto", onda bi svako završavao!"" ja znam gomilu njih koji, da se ja pitam, ne bi ni za traktoristu zavrsili koliko su ucili, a ne gimnaziju.

student

pre 9 godina

Zavrsio sam jednu od najjacih gimnazija u Srbiji i mogu reci da sve nauceno u gimnaziji itekako olaksava rad na fakultetu. Sad, sta je korisno ili ne, to je irelevantna stvar. Nekome ce biti beskorisni integrali ko ce zavrsiti filozofiju, psihologiju ili knjizevnost. Ali sve u svemu, ministarstvo prosvete treba da se obnovi potpuno plan rada, izbaci neke stvari i ubaci neke novine, nesto sto ce drzati paznju djaku. Opet i nacin predavanja profesora je od presudnog znacaja da li ce predmet biti zanimljiv ili ne.

aleksa j

pre 9 godina

Ja sam upisao(polozio prijemni i bio iznad crte) dva tehnicka drzavna fakulteta u Beogradu samo zato sto je moj profesor iz matematike odlicno predavao. Znaci nije samo do djaka nego i do profesora. Znam slucajeve gde neko ko zavrsi visu ekonomsku predaje fiziku, a ima jedan kojo predaje matematiku. Oboje su upali pre ljudi koji imaju diplomu. Cela drzaca je tekva. Ma si i ja mlatim da pisem komentare. Odo. Ciao

cicamaca

pre 9 godina

Gluposti se uce jer treba kadar koji to predaje negde zaposliti.Ovde se skoluje ko hoce i zasta hoce i stvara se vojska nepotrebnih kadrova koje zarad socijalnog mira treba negde ugurati,a gde nego u drzavni sektor i prosvetu gde je jos veca 'ladovina. A sto se tice planske privrede i tako skolovanih kadrova to ovde nikada nije postojalo. Snaga proslog rezima je upravo bila u tome da pusti narod da radi sta hoce..sada samo nema vise ko da da te kredite koji su pokrivali "plansku privredu" i "strucne kadrove".

au

pre 9 godina

ovo se odnosi na oko5% koji uce. ostali i ne znaju sta se desava u skoli a neki ne znaju ni odeljenje. naravno svi imaju podrsku roditelja. nije problem gradivo nego odnos mladih generacijama prema svojim obavezama.

Stari Vujadin

pre 9 godina

Naravno da tako misle. Zato sto su "mladi i glupi" (to kazem sa najvise postovanja prema mladjim ljudima/gimnazijalcima). Svaka generacija prodje kroz to.

Kada ljudi odrastu tek onda prepoznaju vrednost sireg obrazovanja.

Naravno na uciteljima je da ukazu ucenicima na ove vrednosti, ma koliko to tesko bilo.

Branko

pre 9 godina

Ne znam zasto neko ide u gimnaziju, a trazi prakticno i primenjivo znanje. Niko mu nije branio da upise zanat i pravo na rad. Ovde bi losi ucenici koji su nekada upisivali zanate, trogodisnje skole, i metaloglodacke smerove, a danas su presli u bolje skole da se programi prilagode njima, pa da mogu posle da zavrse i neki bofl fakultet, koji je cesto laksi od same gimnazije. Obrazovanje u Srbiji je potpuna lakrdija. Svi pametni odavde odu.

12 godina Vukovac, ETF generacija 1989, magistrtura

pre 9 godina

@Moj komentar sa strane

Da Vam se pridruzim:

Hvala mojoj dragog Srbiji na obrazovanju !

Kolega

pre 9 godina

Ju ju, koje uzbudjenje... Shvatite vec jednom da nam je drzava u rasulu, da se ovde odavno desio raspad vrednosti, da zivimo u realnosti koju oblikuju mediji koji favorizuju neobrazovanost i naopak vrednosni sistem. Pogledajte javne licnosti iz svih drustvenih sfera, da li 5% njih zasluzuje da im uopste poklonite paznju jedan minut? Nije tacno da nema dna, mi jesmo na dnu i valjamo se vec dve i po decenije u blatu dna a i dalje imamo visoko misljenje o sebi. A izgubili smo bitku sa najlosijima medju nama koji vladaju i kojima smo dopustili da vladaju i treba da nas je sramota. Ovo je zemlja osramocenih koji nemaju hrabrosti da to sebi priznaju.

guja

pre 9 godina

Slicna je situacija i sa filozofijom, likovnom kulturom i srpskim jezikom (n.p.r. traze da znamo koje je ruske pesnike prevodio S.Raickovic. Besmisleno!). Treba biti "opste kulturan" ali takve stvari nam ni za to ne trebaju. Neki djaci kukaju da su fizika i hemija nepotrebni ali nisu. Sto se nepotrebnosti tice, pravi problem su sociologija, filozofija, umetnost, logika...
Sto se mog smera tice, smatram da bi trebalo da se forsiraju informatika, matematika i strani jezici. Prirodni i drusveni smerovi su u jos goroj situaciji od nas. (extremesportist, 12. decembar 20...

.....e baš lepo. Vidim informatiku učiš. Šteta što je Stiv Džobs umro, pa ne može on da ti kaže. Ali piše u njegovoj biografiji. Pročitaj, 600 strana, debela knjiga, ali zanimljiva. Ideje su mu dolazile iz ovih nauka koje tebi smetaju. Pojma nije imao o informatici. Za to postoje inženjeri, šljakeri. A šljakeri ne mogu da budu vizionari. Moraš da znaš klasične nauke da bi bio intelektualac. Bez toga si zanatlija, na nivou armirača (ništa loše za armirača) ili pekara. Nisi intelektualac, nisi vizionar. I kako da menjaš svet na bolje, ako ne znaš istoriju tog sveta, ako ne znaš kako društvo funkcioniše (sociologija). Kako da sarađuješ sa ljudima ako ne znaš psihologiju. Jadno i bedno je razmišljanje da hoćeš da budeš "stručnjak" i radiš za "dobru" platu. I šta onda? Imaš pare? I? I treba da učiš filozofiju i logiku, da bi pronašao smisao života ili si mašina.

Pre-zime je Jesen, a ja sam Glupan

pre 9 godina

Čitam vest, pa onda komentare. Vidim, razvila se dobra diskusija - deca uče gluposti, deca ne uče gluposti. Kako ja vidim, deca uopšte ne uče. Ni pametne stvari ni gluposti. Drugo, oni što ih uče, uče ih glupostima. I tako, eto nas u zatvorenom krugu.
Oni koji su učeni, znaju da je to čemu ih uče glupo. Pa što onda da ih uče bilo čemu kad oni znaju šta nije glupo? A oni što uče ove koji su učeni čekaju da zvoni pa da idu jer je dan odrađen i plata stiže.
Važno je da kad dođe polugodište ili kraj godine, mama i tata odu u školu i srede prosek. Pa zar da komsija ima bolji prosek učeći gluposti?
Kad niko ništa nije naučio, jer su sve bile gluposti. Ko će da leči narod? Ko će da popravi most, ili..ma to su gluposti.
Za veću mudrost je potrebna mudrost više od dve generacije mudraca - za veću glupost je dovoljno dve generacije glupana...Čestitam nam svima!

ja pa ja

pre 9 godina

Konacno da se pitaju (anketiraju) i gimnazijalci, oni koji treba da budu kasnije motor ove drzave.Mislim da se za njih i uopste za srednjiskolce cini veoma malo. Pocev od posustale odnosno ne sprovedene reforme srednjeg obrazovanja pa do zanemarivanja svih ostalih bitnih segmenata. Osim sto imaju zasarelu i dosadnu nastavu nemaju ama bas nista. I onda se cudimo sto zele da studiraju u inostranstvu. Velika steta i sramota.

zanimljivo

pre 9 godina

skola je mesto za sticanje znanja, nije mesto za zanimaciju. skola nije obavezna. od kad je sveta u skoli se uce i nepotrebne stvari, cak i na fakultetu.

MarkO

pre 9 godina

Počeću ovako- mozak je veliki magarac i ako ga ne tučeš, neće se pomeriti.
Sasvim je prirodno da mozak ne želi da se napreže ali i pogubno. Atrofira vremenom. Pa, kako su naše izjave plod stanja našeg mozga, dobijamo i ovakve komentare : "učimo besmislice".
Gimnazija je škola opšteg obrazovanja i stvara temelj za intelektualce koji bi trebalo to obrazovanje i da poseduju. Da budu u mogućnosti da shvate SVE aspekte društva i donesu pravilan i SEVOBUHVATAN sud o problemima i stanju.
Ako neko smatra da je suvišno obrazovanje, neka se ugleda na japansku decu (da, "japanska" deca se piše malom slovom -za one koji misle da uče besmislice) koja trpe različite traume kako bi uspela da izdrže nastavni program i upisala željene fakultete. Isto važi u za Koreju, Kinu...
Uveli su nam program opisno ocenjivanja , pčelice i cvetiće, od dece stvaraju trutove i gotovane koji će , na kraju, sa baš tim atrofiranim mozgom i da zahtevaju promene u društvo...
E, sad...kakvi će ti zahtevi biti- vidimo i sami.

:)

pre 9 godina

Pa jeste, u pravu su, gde to ima da moraju sami da snjuraju po drustvenim mrezama i da hvataju sta je in a sta out, da prate koji se novi klub, splav, kafic, after hours, otvorio, ko tamo ide, sta je najskuplje i gde ima, sami moraju da uce kako se prepoznaje original Leviski, Starki, ma od svega toga vec imaju zulj na mozgu, sta ce im jos da znaju sta je poema a sta teorema! Sve sto je coveku potrebno ima na doktorskim cash&carry studijama, ili u partijskoj kafani - to je jos ponajbolja obrazovna ustanova.

zeljko

pre 9 godina

Deco, ucite sebe da budete najbolji u onom sto radite. Kvalitetan zanatlija je konkurentan bilo kome na trzistu rada u svetu. Kao gimnazijalac iz drugih vremena, moram priznati da u gimnaziju mnogi zalutaju pod pritiskom ambicioznih roditelja. Gimnazija je precenjena. Nikada ne potcenjujte druge izbore.

Veseli

pre 9 godina

Škola (osnovna, srednja) ne služi da vas nauči konkretne stvari, već vas uči da razmišljate!
Isto je kasnije i sa fakultetom (državnim)!

profesor

pre 9 godina

koncept iz 19 veka. ni fakulteti nisu ništa bolji niti drugačiji. pogotovo sada sa poplavom privatnih (uzmi pare).
danas je najvažnije steći znanje - kako do znanja doći (iz dostupnih štampanih ili elektronskih izvora) i još važnije, kako ga primeniti.
sledeći je problem tankog (blago rečeno) znanja predavačkog kadra. većine.
kreativni predavači na kraju krajeva ne treba ni da se drže npp-a. piši formalno, radi šta treba, je nepisano pravilo onih koji još uvek imaju volje da rade u interesu dece. ali teško je tu volju održati ako u prosveti VII stepen stručne spreme ima platu kao IV ili V stepen u nekoj drugoj, nažalost takođe državnoj službi. (platni razredi ovde? nikad.)
i na kraju (ili na početku) je problem korupcije - prodavanja ocena, zatvaranja "krugova" (idi kod onoga na privatne časove, da bi kod ovoga dobio ocenu) i sl.

da li se nešto može promeniti? na osnovu iskustva - NE. prosveta je nezamislivo trom i neorganizovan sistem. mediokritetski i korumpiran. uostalom kao i ostatak društva - ni bolji ni gori.

ostaje samo politička žvaka - reforme. odavde do večnosti.

Мајка

pre 9 godina

Како ли смо ми пре 20 година уписивали факултете без једног приватног часа,није ми јасно.Па их још завршили без купљених семинарских,дипломских...Исти тај гимназијски програм.Него,све 4 збирке од корице до корице,па нас ништа на пријемном није могло изненадити.Уништише нам школу разни који снижавају критеријум,а факат је да 50% људи на 4.степену,нису ни за занат.

Coa97

pre 9 godina

.e kad bude došlo vreme da se radi, a ti kaži zlom poslodavcu da ne treba da radiš besmislice, kaži saobraćajcu da su propisi besmislice i tako u nedogled. I onda, obično kasno, ukapirate da vam je život besmislen. Onda su krivi roditelji, profesori, saobraćajci, vlast, polažaonici, a vi i dalje ne umete da držite desnu stranu trotoara. Da kažete dobar dan. Da prvenstvo imaju oni što izlaze (iz autobusa, prodavnice ...), pa oni koji ulaze. A gde je nivo razmišljanja da je ideja superiornija od materijalnog. Ideja može da stvori novac, ali gomila novca ne može da stvori ideju. Sedite, bre, tu i učite, čitajte i obrazujte se. Istražujte, savladajte prvo klasične nauke: istoriju, sociologiju, logiku, filozofiju i jezik, pa onda udarite na ono što kao volite. E onda ćete biti korisni sebi i društvu. Drugi, "moderan" način vodi u ropstvo. Materijalno i duhovno.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (guja, 12. decembar 2014 17:19)

Zar se svet nije menjao tako sto se neko odupreo besmislenim stvarima i potrudio se da nesto promeni? Ako svako tako razmislja, da je zivot besmislen, onda ce i naredne generacije tako ziveti. Kako se sve svodi na politiku pa i ova tema o kojoj je tekst, treba od nje poceti i uvideti gde je tu greska pa ce sve ici lakse.

informaticar

pre 9 godina

Šta da pričamo kad je nama informatiku u gimnaziji predavao profesor koji je tu upao kao omladinac jedne stranke koja je tada bila na vlasti, a znanje mu je bilo takvo da smo mu se u početku svi smejali.
Zatim je zaveo takvu diktaturu da muva nije smela da se čuje na času, unaokolo se hvalio kako on super organizuje nastavu i sl., a ne zna koji kabl ide na koji priključak na kućištu računara.

Kasnije smo saznali da je jedva završio fakultet, da su mu mnogi poklanjali šestice da ga skinu s vrata, a takav "genije" je uspeo da se zaposli u gimnaziju.

Na veliku radost budućih generacija on je gimnaziju napusitio, valjda je uvideo da nema mnogo smisla da radi u bilo kojoj srednjoj školi, jer se informatika menja svake godine (u prevodu, bolje da je završio geografiju, nju ionako ne zna niko pa bi mu bilo lakše da izigrava neki autoritet).

Ali se zato zaposlio u osnovnu školu, valjda računa da tamo deca slabije poznaju osnovni rad na računaru, a nije razmišljao da danas deca nešto klikću na kompu već od 2. godine, i dok stignu do njega u 5. razred, sigurno će imati veće znanje čak i da se samo igraju na internetu ili bleje na fejsbuku.

To je samo primer "kvalitetne" selekcije kadrova u našim školama, a ako uzmemo za primer recimo Švedsku ili Finsku, tamo samo najbolji diplomci mogu da rade u prosveti, naravno ako se odluče za to.

Kod nas je situacija loša jer u prosvetu uglavnom (čast izuzecima kojih je vrlo malo) upadnu pre oni sa "knjižicom" nego oni sa njihgom.

DeFacto

pre 9 godina

"skole sluze da te nauce da koristis mozak, a ne auto-limarskom ili frizerskom zanatu...
(wer, 12. decembar 2014 19:11)"
upravu si, ali nisi...skole bi trebalo da nas uce da koristimo mozak, ali se u skolama ocenjuje tvoja sposobnost da naucis lekciju kao neku pesmicu i da je ponovis pred profesorom....

Ana

pre 9 godina

Skola i ne treba da bude zabavni park. Valjda je poenta da se putem skolovanja deca nauce odgovornosti i moralnim vrednostima, pre svega. Treba da shvate da ce kasnije u zivotu i te kako morati da rade i uce stvari koje smatraju, u najmanju ruku, dosadnim i teskim da bi postigli uspeh ili da bi, kako je kod nas u zemlji najcesci slucaj, uopste preziveli. Sto se samog gradiva tice, ionako ce vecinu zaboraviti, a ono sto im bude trebalo za posao, naucice kroz praksu.

Victorinox

pre 9 godina

Smisao postojanja gimnazije, bar u moje vreme, je bio da deci da šire obrazovanje (suma direktno neupotrebljivih informacija koju svaki civilizovan čovek treba da poseduje, to se tada zvalo opšta kultura; pored škole, sticala se i čitanjem knjiga van obavezne lektire, gledanjem filmova, a i čitanjem stripova, verovali ili ne). To je imalo dvojaku funkciju: prezentiranjem različitih oblasti olakšavalo je đacima da iskristališu svoje interesovanje i odaberu fakultet (osnovna namena gimnazije=priprema za studije), i omogućavalo sticanje osnovnih informacija o dosadašnjem razvoju civilizacije, što ipak dođe korisno. Primer: iako se nikada nećete baviti elektrotehnikom, nije zgoreg da čujete ponešto o tranzistorima i štampanim kolima. U suprotnom, dobićete generacije koje će verovati da u televizoru žive mali ljudi, kao moja pokojna baba koja se stalno svađala sa spikerima.

Mnoge srednje stučne škole su tada trajale tri godine, a proizvodna praksa je počinjala odmah: klinci od 15 godina su išli pre podne u školu, a popodne štemajz u ruke pa kod majstora na praksu, i to pravu. E sad, kada su privatne gazde u srpskom liberalnom kapitalizmu u pitanju, profilu ljudi koji oni zapošljavaju uglavnom ne treba ni osnovna škola; šta ima bre da čita!!?? Sem toga, ako neko od njih naleti na Marksa, eto belaja. Dalje, ako neko na muzičkom čuje Baha ili Mocarta, može da se zarazi time, a ona pade rejting roze televizijama... ma sve problem do problema.

jeca

pre 9 godina

Logicno, kada plan pisu neki iz nekih kancelarija u Ministarstvu koji nemaju dodira ni sa ucenicima niti sa nastavnicima. To bi trebalo da se promeni.

komentatorka

pre 9 godina

deca od namanjih nogu prvo od svojih (uglavnom losih) roditelja treba da nauce da je citav zivot borba za mesto pod suncem, i da zaradjivanje za zivot zauzima najveci deo te borbe, a drugo da im niko nije nista duzan.
cak i ako su sva deca peticari, daleko je to od toga kako ce da se snadju u zivotu. cekati da ti neko levkom ulije znanje da te neko stalno animira i zainteresuje je put u parazitizam, sto vecina ljudi u srbiji i jeste.

Ketrin '94 (Malo je koristi od očiju, ako je um slep)

pre 9 godina

Nije mi jasno kako se niko nije dotakao toga da li ono što učimo (makar bilo i nepotrebno) zaista i razumemo? Smatram da je tu srž problema! U razumevanju naučenog! Možete da imate sve petice i da ste najbolji u školi ali ako ne razumete, i ako vam ne dopre do mozga ono što ste naučili-džabe!
Završila sam gimnaziju, kao neko kome su predviđali propast i kao jedina u generaciji, dobro sam prošla. I mogu reći da mi je drago što sam je upisala, bilo je teškoo, pre svega jer nisam vična knjizi(nema veze sa profesorima, gradivom),sve ono što sam nabubala bačeno je u vodu, ali ono što sam razumela i ono o čemu sam razmišljala i posvetila vreme - to je ostalo. Naravno 80% profesora su bili dosadni, ali to su legende škole. Strepeli smo kad su ulazili u učionici. Povrh svega to su najbolje godine, društvo, smes, strahovi, porazi, pobede,izlasci, pijanke, rođendani - bezbrižnost.
Slažm se da prosvetu treba razdrmati i osavremeniti, ali ako učenik ne razmisli i ne upije nešto sa časa neće nam ništa pomoći.

P.s. Pođimo od sebe!

Pozdrav!

Neko

pre 9 godina

Činjenica je i da đaci iz unutrašnjosti u većini slučajeva imaju bolje ocene, a onda dođu ovde na prijemni i budu dosta slabi. Evo ja npr., imao sam 2 iz matematike(gimnazija), a toliko njih sam preskočio posle prijemnog,svi su imali su 5. Nemam ništa protiv njih naravno, ali to je tako i treba da se promeni.

OcajniJa

pre 9 godina

@Victorinox

Razumem da ti je klinac naisao k'o pozvan, ali ti bar zvucis odraslo. Nije valjda da nisi znao da se na prijemnom za farmaciju polazu hemija i matematika, koja je cesto daleko teza nego tamo gde je ona jedini predmet koji se polaze?

Dobro to, nego drugo nesto je tuznije. Plasim se da bi upravo Coa97 i ljudi njegovih interesovanja zapravo vise uspeha imali na studijama "farmaceutike". Dok posteni, naivni gimnazijalci pokusavaju da NAUCE gradivo, vuku podocnjake do poda i posecuju sva moguca predavanja gubeci time dragoceno vreme za kolokvijume, deca, ne studenti, vec tatina i mamina DECA koja na prvom mestu ne bi mogla ni da kroce na fakultet da nije para, imaju vremena za setnje, kafice, diskoteke, zimovanja i letovanja, neplanirana putovanja u sred semestra i zale se sto su vezbe obavezne.

A znate sta najvise boli?
Kada dodje ispit, a nase jadno, izmuceno gimnazijalce nije u stanju da se seti ni jednog podatka. Godina je bila duga i teska, ono puskice nema da sa njih prepise, a i ako ih napravi, nije u stanju da ih izvadi.
Coa97 tih problema nema. Sto moze da prepise, on to cini sa stilom. Po mogucstvu preko android telefona najnovije generacije, sa pristupom internetu, gde ga dodir prsta deli od najvece informacione baze. Sto treba da odgovara, to mama i tata ugovore.
Onda dodje oktobar, nas mili gimnazijalac izgubi godinu, izgubi stipendije od kojih njegova porodica zivi, izgubi ugled i ono malo samopouzdanja, a nas Coa97 je svez i spreman za novu akademsku godinu. Nove slike za Instagram su spremne, osmesi u amfiteatru i hashtagovi: #time #flies #when #you're #having #fun.
Hvala mami i tati sto znaju Peru, Miku, Ziku, a i Gocu, Sanju, Jocu, jer nije njihovo dete bilo ko, da mu ne ide ucenje. Ljubi ga majka.

miffa

pre 9 godina

Učite bespotrebne stvari? A da li se osećate malo glupo i postiđeno kad vaš vršnjak u kameru kaže da ne zna ko je Branislav Nušić?????
Ništa gore od zatupljenosti, otkud vi znate kad će vam neko znanje zatrebati i zašto znanje mora imati primenu? Možda će vam nekad pomoći da vam se ne smeju!!!!!

draxy

pre 9 godina

Izucavajuci sve vise strucne predmete, postajemo sve bolji strucnjaci u privredi, ali zato ne izucavajuci filozofiju, sociologiju, logiku i druge drustvene nauke zaboravljamo biti ljudska bica a sve vise postajemo roboti, odnosno robovi tehnicko-tehnoloskog razvoja.
Pozdrav moderatoru.

Aca

pre 9 godina

To samo znači nedostatak vaspitanja i da se njihovi roditelji ne bave njima na adekvatran način. Neko će sad reći "šta ima da se bavim detetom od 15-16 godina?". Hehe, nego šta negop imate da se bavite njima!

Da ste svojoj deci dali do znanja pre prijemnog da se u gimnaziji stiče jedno OPŠTRE I ŠIROKO obrazovanje, sa kojim ono ne može ništa drugo negp da upiše fakultet, možda bi se svaki drugi gimnazijalac i opredelio za neku srednju stručnu školu ili pak trogodišnju zanatsku školu, gde možda ne bi "učili besmislice"!!!!

ALi ne, roditelji guraju decu u gimnazije da bi ih posle poslali na neki fakultet. Zašro? vrv da bi mogli da se hvale po komšiluku, ne znam.


Ja sam završio ETF, a žena je završila specijalističke i doktorske studije na medicinskom fakultetu. Iskreno, bili smo šokirani kad nam je najstariji sin rekao da ne želi da uči, da je to njemu dosadno i da on misli da to nije za njega. Eno ga mašala, radi ko stolar i poprilično fino zaradjuje! Kupio plac pod avalom i uživa sa naša dva unučeta! Ćerka je završila frizersku i ima svoj frizerski salon. Mladji sin je završna godina na Pravnom fakultetu. I ono što je meni najbitnije, ni jedno dete se nije pokajalo zbog izbora svog životnopg puta!

ekonomska u Zemunu

pre 9 godina

I kada sam ja išao u srednju (početkom devedesetih) bili su retki nastavnici koji su bili motivisani da zainteresuju učenike i učine svoj predmet zanimljivim. Zato i pamtim profesora geografije koji je vodio odeljenje na brodić radi premeravanja korita reke Save, profesora srpskog koji je nadahnuto recitovao i ponekad objašnjavao kao da je u ulozi Radovana Trećeg.

Petar

pre 9 godina

@Tex
A jel' treba dete da ti bude programer koji samo vidi i zna C#, Java, PHP ili da vidi malo dalje od nosa, da ima neko obrazovanje. Ja sam zavrsio informaticki smer u srednjoj (Suvarova usmerena), zivim od programiranja i brate ponosan sam sto znam napisati formulu sagorevanja metana (nesto smo pricali na poslu), sto znam sta su nukleotidi, i sto sam nesto naucio iz "Umjetnosti" (tako mi se zvao predmet).
A pazi ovo, gledao sam dokumentarac - neka ekipa koja je radila igru, godinu dana je proucavala biologiju i srodne discipline da bi vernije ISPROGRAMIRALA tu istu igru!!!!

yaSSar

pre 9 godina

Gledam ječerašnji kviz na vašoj televiziji, kad ono devojke ne znaju kojih su država glavni gradovi Skoplje i Ljubljana. Nema veze to što ne znaju, bitno je da će uzeti pare od produkcije, pojaviti se na tv, biti popularne u društvu, udati se jednog dana za nekog baju, a besmisleno znanje -pa kome još to treba.

Miljenko

pre 9 godina

Daniele, istina je da se uci dosta bespotrebnih stvari ali i osnove koja ce ti trebati u zivotu, kao npr. bespotrebno se pise sa s a ne sa z. To se inace uci u osnovnoj skoli.

Super Stupid

pre 9 godina

Ovo je počelo osamdesetih, ista priča, u školi se uče besmislice. Od tada se sistematski urušava obrazovanje, jasno cilj je neobrazovana i nemisleća jeftina radna snaga.

s

pre 9 godina

@Deda Cvetko

Jedna stvar je koliko stvari pokusavas decu da naucis, a druga stvar je koliko oni stvarno nauce.

Odmah mozes da im stavis da uce i nukleanu fiziku, ali hoce li je nauciti? Testovi pokazuju da nasi djaci znaju najmanje u proseku (jako bitna stvar koju ovde zaboravljamo je prosek), i da treba nesto menjati. Ako ce smanjenje onoga sto zelimo da nauce da dovede do toga da na kraju vise znaju onda nema sta dalje diskutovati.

Virtual

pre 9 godina

Srbija ima najbolje moguće obrazovanje u EU koje može da se plati sa 350 evra mesečno, koliko ide na platu nastavnika. To je 10% primanja evropskog prosvetara u jačoj zemlji, a ovde svakako profani školovani na idiotski teškim srpskim fakultetima u minulim decenijama mogu da ostvare daleko veći procenat aktivnosti od tih 10%. Neka je i 50%, treba da ljubite zemlju koju gaze. Taman koliko i lekari. Za pare koje ovaj narod daje nastavnicima, srećan je što mu uopšte neko pogleda decu.

I nemojmo o tome da narod ima mizerne plate. Ima mnogo bolje obrazovanje nego što za te pare može da dobije bilo gde u normalnom svetu. Dosta je bilo demagogije - narod voli da štedi i sinu da kupi patike od 100 evra, jer to je EVROPSKA cena, pa da mu sijaju na nozi da bude porodica ponosna.
Kada dođe do obrazovanja, "e, šta hoće ti nastavnici lezilebovići, dosta im je...", pa nek prosvetarska deca nose neke kineske jeftine espadrile. Jer važno je šta imaš na nogama i na glavi, a ne ono u glavi. To se ne vidi. Bar ne na prvi pogled.

Ovaj narod je bezobrazan preko svake mere, ali i prolazi onako kako je zaslužio. I šta više komentarisati, ovakva civilizacijska propast jednog primitivnog plemena treba da uđe u udžbenike. Ovo nije narod, nego bolest.
(Silvester, 12. decembar 2014 18:22)

Bravo za komentar. Ima izreka:"Narod ima vlast kakvu zasluzuje". Oprostite sto ne znam ko je ovo rekao.

UPravuSi

pre 9 godina

Sta srednkoskolci znaju? Dok nisam otisao na fakultet, nisam shvatio sta je ucenje. Neka uce oni i neka se malo muce, nece ceo zivot raditi ono sto vole, to moraju shvatiti sto pre. Niko nije krepao od ucenja.

angel_eyes

pre 9 godina

Čovek uči redukcijom. Što više stvari, pa i besmislenih, čuje, vidi, pročita, veća je šansa da će mu se one zaista bitne usaditi do daljnjeg. Onda su naučene.
I ja sam bivši gimnazijalac, ne puno stariji od današnjih klinaca, i ista ta gimnazija u koju sad ide moja sestra je neuporedivo lakša.
Ne sećam da se iko od nas nešto žalio zato što smo, na primer, mi društvenjaci slušali fiziku i matematiku četiri godine. Što je, je li, 'nepotrebno' za nas.
U gimnaziju se ide ako si spreman da učiš, nekako se to smeće s uma danas.

sss

pre 9 godina

Idem u jednu gimnaziju gde itekako učimo sve u sitna crevca, ali smatram da je to dobro jer stičemo radne navike i biće nam lakše da učimo na fakultetu. Bar se tešim tako :)

IspeciPaReci

pre 9 godina

Malo je neozbiljno očekivati od đaka da zna šta mu je potrebno a šta ne. Ne mislim tu samo na školu već i na učenje vožnje, svakojake obuke za posao itd. Na nekom drugom, mnogo stručnijem je da odredi šta je to što je nekome potrebno za neko buduće školovanje ili posao. Ne mislim da je gradivo odlično odabrano ali nije na đacima da ga biraju.
Potrebno je vratiti neki ozbiljan kriterijum ocenjivanja. Petica mora da zna sve ili skoro sve. Ne moraju svi da imaju petice ali moraju da zapnu da bi je dobili. Poklanjanje ocena ne vodi ničemu dobrom. To je samo kratkotrajan užitak koji uvećava budući problem. To važi i za neke predmete koji nekima deluju nebitno (neko je ovde pomenuo likovno). Ako je u programu, mora da se uči.
Poklanjanje ocena se posle preslikava na poklanjanje vozačke dozvole, posla itd. Ne prave slučajno mladi u saobraćaju najviše prekršaja. Nisu valjano obučeni a bačeni su na ulicu sa utisjom da sve znaju.

CarloNS

pre 9 godina

Problem je što đaci očekuju od škole da bude interesantna, bar koliko gadžeti koje donose u školu i na kojima se igraju tokom časa. Na žalost, u životu, korisne stvari su uglavnom dosadne.

Teki

pre 9 godina

Ucenik sam prve gimnazije. Iako su misljenja ljudi ovde podeljena i idu iz krajnosti u krajnost, ja se moram delom sloziti i sa jednima i sa drugima. Gradivo jeste obimno, ali kakvo god bilo, moze se savladati. Smatram da je oko 20% gradiva visak, ali to je moje misljenje. Cak i sa redovnim ucenjem, sa po 2 ili vise sati nad knjigom dnevno, tesko je sve postici. A da ne pricam o tome kada za pet radnih dana imate 10 ispitivanja (bilo pismeno ili usmeno). Ali i bez obzira na sve gore navedeno mislim da je najveci problemi to sto djaci smatraju da u ovoj zemlji za njih nema nade, osim toga, za mene, veliki problem predstavljaju i profesori koji, bez obzira sto znaju gradivo i sto za to isto gradivo imaju diplome, ne znaju da ga prenesu. Kao i svi nadam se boljem obrazovnom sistemu, ali do tada sedim, cutim i ucim

prosvetar

pre 9 godina

Nije poenta u nepotrebnom gradivu,vec u insistiranju vecine gimnazijskih profesora da se gradivo uci napamet i to uglavnom iz belezaka. Trazi se suvo memorisanje bez ikakve mogucnosti da se objasni ZASTO se u Brazilu gaji kafa ili ZASTO se taj i taj rat zavrsio tako kako se zavrsio. Danasnja deca se razlikuju upravo po tome sto su im informacije lako dostupne,a mi treba da ih naucimo kako da kriticki obrade te informacije. Treba da ih ucimo da razmisljaju a ne da bubaju. Na zalost,bubalice su i dalje na pijadestalu,a to sto sve odmah zaborave posle kontrolnog ili odgovaranja da bi mogli da memorisu novo- bas nas briga.

anti balkan mentality

pre 9 godina

"Prema istraživanju Ministarstva prosvete, gimnazijalci školovanje nastavljaju jer sa srednjim obrazovanjem neće pronaći posao"
Onda je mentalitet u Srbiji bolestan.
Ne mogu svi upravljati,neko mora biti i majstor.
U svim zemljama mrske vam Evrope je sve raspoređeno,i ne dešava se da inženjer radi za kasom,ili neko ko je završio za tehničara radi kao frizer.
A gimnazijalci bi preko noći do studija,kolko god da im se smanji,uvek im nešto neće odgovarati.

Gile

pre 9 godina

…..”Lužaninova je na konferenciji u hotelu “Kraun plaza” predstavila podatke istraživanja koje je sprovelo Ministarstvo’…..
Nastavnici strajkuju, imaju mizerne plate, penzionerima smanjene penzije, a ministarstvo organizuje konferenciju u hotely “Kraun Plaza”. E moj glupavi narode….

cex

pre 9 godina

cuj besmislice.. isao sam u gimnaziju u koliko se sjecam radili smo samo fundamentalne stvari fundamentalnih nauka.. ako su to besmislice sta je to onda smisleno??
meni je ono sto sam ucio bilo super i tu sam si jasno definisao sta me najvise privlaci jer sam imao veliki izbor.. kasnije stvari koje me nisu pretjerano zanimale sam ucio zbog sebe i svog imidza..

Milun

pre 9 godina

A kome je pomoćnica ministra predstavila istraživanje? I da li je zakup ekskluzivnog prostora plaćen iz budžeta Ministarstva prosvete?

proxima centauri

pre 9 godina

@(momo, 12. decembar 2014 17
Mladi kolega,
svi smo prosli kroz to uverenje da bez ikakve potrebe iz nacrtne ucimo da nacrtamo presek lavora i tanjira u sve tri projekcije, da integralimo neku bezveznu funkciju po jos bezveznijoj ( krivolinijski integrali), statikama, hidraulikama, betonima i da ne govorim, i zapomagali kad ce ono pravo: gradiliste, biro, prakticno znanje.
Danas, kao inzenjerka koja svoj profesionalni zivot privodi kraju,( i jedva ceka da je zamenis:) i koja ima veliko profesionalno iskustvo, mogu da ti kazem: uci i ne brini.
Sama cinjenica da si uspesno savladao nabrojano, dace ti neophodno samopouzdanje da se suocis sa svakim konkretnim strucnim izazovom, a buduci naoruzan teorijskim znanjem
( odnosno alatom ), neces imati nikakve smetnje da ga uspesno resis.
A to prakticno ces lako savladati u prvih par godina rada (koliko ti i treba do strucnog ispita i licence) radeci sa starijim kolegama.
Nije dobro da sa fakulteta izlaze strucnjaci za neku previse usku oblast. Inzenjer mora da bude u stanju da vidi sumu ( o drvecu brinu tehnicari)
Pozdravljam te.

tornado

pre 9 godina

A za plan i program nastave,obim,teme i sve ostalo,nastavna i pomocna sredstva,krede,sundjer...krivi su nastavnici.Svaki nastavnik sam izmislja sta treba i sta ce u tom i tom razredu da predaje,sa kolikim fondom casova,standarde isto izmislja nastavnik.Ma zezam se,sve to izmislja Ministarstvo.Pozdrav

dr.pr

pre 9 godina

Intelektualni posao koji podrazumeva zavrsen fakultet zasniva se na stalnom ucenju i unapredjenju samoga sebe jer to vreme u kojem zivimo tako zahteva. Kroz srednju skolu i fax, vi se ucite kako da na najefikasni nacin naucite da ucite.Konfuzno Jer ce vam se desiti da usled potrebe vaseg posla budete primorani da usvajate znanje za nedelju dana koje ste na faxu izucavali po sest meseci. U ostalom videcete i svaticete filozofiju svega

Krespo

pre 9 godina

To je dokaz da se neozbiljno pristupa jednom tako vaznom pitanju razvoja drustva. Dali se namerno ne menja ako su nekad davno uvedene besmislice tesko je znati ali postaje sumnjivo sto se to godinama ostavlja za buducnost a vozovi progresa prolaze mimo nas.Za pocetak predlazem da se sastavljaci novih programa ,ako ih bude bilo drze one latinske izreke Za zivot uci a ne za skolu.Pa tako kao obavezne predmete za pocetak barem na jednoj godini uvesti,Seksualno obrazovanje ,opsta kultura ,zdravstveno obrazovanje ,ekonomija ,dva strana jezika od kojih jedan obavezan Engleski.A ako nema dovoljno nastavnika za ove predmete ,one koji su predavali te besmislice koje djaci pominju prekvalifikovati .Normalno to ce malo teze ici ali godina dve i krenulo bi to.

non sholae sed vitae discimus

pre 9 godina

Gimnazija nikad nije bila laka, uvek je moralo mnogo da se uči. Nisam sigurna da ovi koji kritikuju gimnaziju jer im ne pruža praktično znanje, znaju uopšte kakva je to škola. Gimnazija bi trebalo da pruži opšte obrazovanje, a ne stručno, jer za to postoje srednje stručne škole. Osim toga, sticajem okolnosti srećem mlade ljude-gimnazujalce- koji lektiru čitaju u skraćenoj verziji na internetu. To je poražavajuća činjenica, kakve intelektualce će Srbija sutra imati? Već se i danas vidi da mnogi koji su završili "instant" fakultete i dobili, uglavnom po partijskoj liniji, dobra radna mesta, nemaju ni opštu kulturu niti bogat rečnik.U Srbiji se sve srozalo, deci su idoli pevačice sa Pinka. Meni koja sam diplomirala davne 80. godine idoli su bili moji gimnazijski i fakultetski profesori. Dokle god se ne prekine sa praksom zapošljavanja preko veze, dokle god znanje ne bude osnovni kriterijum za prijem u radni odnos-biće ovako kako je danas. Profesor je taj koji mora da zainteresuje učenike i da im objasni zašto je važno da znaju i istoriju i umetnost i latinski i matematiku. U protivnom , imaćemo zemlju bez intelektualaca.

Eugenia Esther

pre 9 godina

Evo,ja recimo učim gimnaziju,i da,mogu da kažem da se uči podosta neportebnih podataka.Ali opet:svi smo mi znali šta se u gimnazijama uči pre no što ćemo ih upisati(valjda smo za toliko bili informisani).I ja sam znala,pa ako i nekad zakukam zbog toga,setim se da u mom gradu bolju školu nisam mogla upisati.I da,iako ja ne volim biologiju i matematiku,i štošta mi se i kod drugih predmeta ne sviđa,opet pokušavam da iz mase svakakvih informacija sintetišem ono najvažnije i najkvalitetnije.Naravno,tu veliku ulogu imaju i profesori.Neko se učenicima čini bolji,neko lošiji,svako radi na svoj način...Neki su okrenutiji svojim ličnim potrebama u školi,neki opet više gledaju da nas nečemu nauče i u suštini,nije to kod nas u gimnaziji ni tako loše.Hajde i ti profesori,i obrazovni sistem(koji po mom mišljenju ne valja),ali kad vidim po mojoj generaciji šta sve treba da postane intelektualac i posle da eventualno vodi ovu državu u bilo kom smislu,smuči mi se život, a pogotovu moj rad i trud u toj školi.

profesor

pre 9 godina

Zalite se ministarstvu... Profesori i nastavnici sada moraju slepo da prate plan i program sto ministarstvo zada/propise, bez vecih oscilacija. Nemaju apsolutno nikakvu slobodu da deci koja zapravo i zele nesto vise sem sto je propisano da nauce, prosto ne mogu da im to omoguce, jer ce ih komisija kazniti.

Nolan

pre 9 godina

Imam 17 godina i kazem: SVAKI GIMNAZIJALAC MISLI DA UCIMO BESMISLICE! Vi ne znate ne samo da je dosadno nego ne ucimo stvari koje su nam potrebne. Jos kad bi bilo pametnih ljudi na vlasti da uvide ovaj problem.
(Coa97, 12. decembar 2014 16:49)

Coa druže, ti ne znaš šta je bespotrebno znanje. Upisaćeš faks jednog dana pa će ti se otvoriti novi horizonti...

marija

pre 9 godina

Naravno da je potrebno evaluirati rad nastavnika, ali nakon dobre promene pretrpanih programa po kojima Rade, a ukoliko se programi svedu na realnu meru za mnoge fakultetske palamudatore nece biti mesta,a Ministarstvo to nikada nece uraditi, jer medju palamudatorima je I Luzaninova. Dok se ne sredi visoko obrazovanje ni vrtici nam nece valjati. Je l Luzaninova to ne zna?

Grunf

pre 9 godina

Eh stara lepa tema.Kada bi čovek mogao da koristi svoje iskustvo da od starosti ide ka mladosti.Iz ličnog iskustva i mnogih mojih prijatelja,danas kolega, saradnika,ipak kao sve u žiotu je stvar pojedinca.Latinski mi je predavao teolog koji je govorio sedam jezika,Istoriju čovek koji je pravio od svojih časova film.Srpski-to su bile rasprave o nekim delima a ne da li si pročitao neki roman (podrazumevalo se da si ga pročitao).Nekako većina je uspela da nam objasni da je sve to namenjeno nama.Opet sećam se matematike za koju odgovorno tvrdim da od jednačine sa jednom nepoznatom čovek koji nam je predavao ništa nas više nije naučio jer ga nije zanimao svoj posao,.Sa nekih časova niko nikad nije bežao bez obzira na znanje na ocenu.Jednostavno neki profesori imaju dar od boga da Vam prenesu znanje da Vas zainteresuju za to o čemu pričaju.Kao i sve u životu imaš pravo da se razboliš ali možda te bog ne pogleda da odeš kod dobrog i savesnog doktora.Zamislite danas generaciju gimnazijalica sa svom raspoloživom tehnikom da uče ili pokažu na karti gde je Pariz,London,Rim?Njegovo logično pitanje je šta me briga kada imam G.Earth,ili navigaciju.Sećate se Vi stariji da mi nismo imali tu čast da koristimo digitron.Pismeni iz Srpskog jezika morali smo da pišemo nalivperom.Moj gimnazijalac plače od smeha kada vidi na slikama mene i ženu u školskoj bluzi(kecelji)Jednostavno mi nismo spremni,nismo išli u korak sa vremenom,vreme koje diktira potpuno nove okolnosti obrazovanja.