Petak, 12.12.2014.

14:03

Putin oterao Guglove inženjere

Američka internet kompanija Gugl saopštila je da povlači svoje inženjere iz Rusije.

Izvor: Beta

Putin oterao Guglove inženjere IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Alabada

pre 9 godina

Zasto su komentari podrske ovog Putinovog poteza smesni svakom ko cak i povrsno prati desavsnja u IT svetu. Ove teoreticare koji ne znaju ni digitron da koriste ne bih ni dpominjao

Robert

pre 9 godina

Ja bih voleo da imam izbor gde će da čuvam svoje podatke. Naravno uvek bih izabrao da ih čuvam na serveru koji se nalazi u mojoj zemlji jer od svoje države ne mogu da pobegnem tj oni uvek mogu da prikupe moje podatke, ako treba i običnim praćenjem i prisluškivanjem. Zaista nema potrebe da sve podatke o sebi dostavljam i nekome u USA.

dzoni

pre 9 godina

V@le,
Nisi cuo za ASOP romove iliti android open source? A to su vecina romova.. . Tamo je izbaceno apsolutno sve iz koda sto ima veze sa googleom i pracenjem.. Pa ako hoces flasujes gapps.
Google ne moze da napravi android closed source jer je androd samo graficka nadogradnja linuxa koji je open source.

V@le

pre 9 godina

Podatci su danas previše dostupni "onima na vrhu". Ameri ionako kontroliraju Internet tako da me ne čude Putinovi postupci iako smatram da je nedemokratski jer bi građani sami trebali odlučivati o sebi, a ako se žele postići dobre odluke, onda im je mogao ponuditi obrazovanje umjesto cenzure. Protiv Googlea se bori i EU, a ne samo Rusija. EU je izglasala čitav niz zakona za smanjenje Googleove moći u Europi, tako da su, vjerujem teška srca, morali brisati privatne podatke građana EU. Sad jesu li, to nitko ne zna jer digitalni svijet nema granica.
Kod nas u Hrvatskoj također rade na Microsoftovim programima, a iako je Linux besplatan, ipak je još uvijek težak za korištenje "običnim" korisnicima pa i nekim računarcima, a da programsku potporu ne spominjem jer je činjenica da se Open Office ne može mjeriti s Microsoftovim te cijeli niz drugih alata da ne nabrajam. Ali moram istaknuti da iako košta, imamo i određene privilegije tako da, mi studenti, možemo besplatno doći do Microsoftovih OS-ova te produkata, a za sve drugo tu su torrenti.

Bora

pre 9 godina

@Garbage collector
Dakle, koji si ti car. Poenta Putinove akcije u Rusiji je kontrola ruskih građana i podataka o njima.
A poenta Guglovog prisustva svuda na planeti, pa i u Rusiji, je čovekoljublje?
E bravo ti ga baš. Pitaj Brina i Cukerberga koliko su para dobili od NSA i CIA do sada za podatke o američkim građanima (o ostatku sveta se ne priča). Oni to čak i ne kriju. Stvarno si moderan poznavalac.

rr

pre 9 godina

google je NSA firma! google translate, gmail i disk.. sve ima istu svrhu.. odakle pare da se sve to napravi kao besplatni servis. od reklama.. dajte, molim...
savrsen plan...

antibot

pre 9 godina

ko je bio u Kini zna da google i fejs ne rade a da li smo mi pametniji od milijarde Kineza procenite sami
(seljadin, 12. decembar 2014 17:28)

ne radi se tu o pameti i volji milijarde kineza, vec o diktaturi i samovolji desetak kineskih vladara...

Garbage collector

pre 9 godina

Ovi koji ovde lupaju gluposti želeći samo da daju podršku Putinu, moraju da razumeju neke stvari.
Google svoje ultra brze servere ne može da deli tek tako po svetu. Prvo zakon je dosta nejasan. Ako rusi od nove godine ne mogu da koriste Gmail i Google wallet, a po svemu sudeći PayPal će takođe morati da ode. Google sigurno neće ostati na brodu koji tone.
Umesto da sam čovek odlučuje da li će deliti svoje podatke preko interneta, uvodi se cenzura koja se još uvek ne zna koliko će da ide duboko.
Takođe mora se naglasiti još jedna stvar, u Rusiji takve servere smeće da ima samo država, predlog zakona je došao od njihove obaveštajne službe. Poenta je u kontroli svojih državljana.
Sve važne informacije svaka zemlja već drži na svojim serverima. Pa i Srbija u Srbiji. Ne sme MUP da ima servere u inostranstvu, niti ijedna druga državna služba itd. Ali zato građani imaju tu slobodu.

Dr

pre 9 godina

Od toga da li se profili korisnika Gogle cuvaju na serverima u Usa ili Srbiji je mali problem u odnosu na to da drzavna administracija u Srbiji koristi truli Windows umesto Linux-a. Em sto Srbi tako direktno guraju novac u dzepove Bila Gejtsa, em sto je bezbednost podataka u Srbiji ravna nuli.

ivan

pre 9 godina

Googl-u ne ide dobro u vise zemalja ukljucujuci i Rusiju.

I to se pripisuje Putinu?

Drug Putin ce pomraciti sunce?

Dakle - posle Staljina -Tito, posle Tita -Putin...

Ko je bre i sta je taj Putin? Dobijate pare po svakom pomenu imena 'Putin'?
Svaka vest pocinje sa 'Putin'!

... Vas Putin!

au

pre 9 godina

bas sam se pitao sta je zli Putin, iz dosade i pakosti, danas naudio slobodnom svetu . ovaj potez je takav da ga i severna koreja i alabama osudjuju. jedva cekam sutra da vidim sta je novo zli Putin smislio. mozda se i nezatucani kanzas, ajova i ajdaho zgroze.

Saul Goodman

pre 9 godina

Naravno da ih povlaci kada Putko ceo internet smatra projektom CIA-e. On bi bio najradosniji kada bi nekako mogao da ukine ionako cenzurisani internet u Rusiji. Covek koga sam na pocetku smatrao za velikog drzavnika, sada se ponasa kao najgori tiranin i despot...

gruja

pre 9 godina

@Stipan
Tamo jako mali broj ljudi koristi Google servise. Orijentisani su na yandex.ru - u nekim segmentima i napredniji od Google-a. Ne verujem da će iko i primietiti ovaj potez.

TSI

pre 9 godina

Odavno koristim yandex browser za android..mnogo brzi od chrome a poceo sam da koristim i na desktopu..odlican je i za desktop a ne mora ameri bas sve da znaju sta radim(kad koristis chrome)
(dzoni, 12. decembar 2014 14:35)
Kad koristis Yandex, onda i Rusi i Ameri znaju...

daska

pre 9 godina

(napred srce, 12. decembar 2014 14:48)

Ne, nego to znači da ruske službe žele imati potpunu kontrolu nad informacijama na internetu. Svaki građanin, ako to želi, može koristiti usluge kompanija koje imaju servere u Rusiji. Zašto netko mora koristiti Google ako ne želi da se informacije o njemu čuvaju na serverima u SAD-u? Pa živimo u demokraciji. Putin umjesto da kaže ruskom narodu da koristi neku rusku verziju pretraživača, donosi zakon o tome da svi moraju imati servere u Rusiji. Meni je sasvim jasno zašto je napravljen ovaj potez - uvod u internet cenzuru u budućnosti kada krenu prosvjedi protiv Putina zbog gospodarske krize.

putnik

pre 9 godina

monopl Gugla postaje problema. I taj Gugl saraduje sa CIA. A danas sve nesto povezano sa Gugl akautima, narocito smartfoni na Androidu.

zato ce ih i EU doterati. Rudija ima jak Yandex i Vkontakte.

nemci su recimo zabranili guglov street view.

Vlada

pre 9 godina

Ovo je ključna odluka koju treba i naša država da donese. Ovom odlukom se pospešuje razvoj sopstvenog IT-ja, zapošljavanje lokalnih ljudi, a ne omogućava se bankama, osiguranjima i drugim firmama da koriste resurse u Italiji, Rumuniji, Austriji i sl. Ma koliko suludo zvučalo, ovo je prava odluka koja samo može da pomogne državi - a to nije prva Rusija uradila već i zemlje kao što je Švajcarska i dr.

andro

pre 9 godina

Pročitajte knjigu o Edvardu Snoudenu pa ćete videti da su Google, Yahho, FB i dr. podatke sa svojih servera direktno ustupali NSA tj. američkoj DB i to neograničeno. To isto rade i provajderi u VB. Potpuno logična i zdrava odluka Putina.

abudabinus filohije

pre 9 godina

Ne znam sto ste napeli Rusiju kad Nemačka odavno ima taj zakon. Radio sam za nemačku IT firmu pa znam. Ni jedan podatak ne sme biti čuvan van Nemačke.

EDV AOP

pre 9 godina

E, pazi vam vest:
1. Putin oterao Guglove inženjere
2. Frans presu je rečeno u Guglu da je ta kompanija povukla i svoje stručnjake iz Švedske, Finske i Norveške

Odoše i iz cele Skandinavije zbog Putina, oder?...

V@le

pre 9 godina

Odavno koristim yandex browser za android..mnogo brzi od chrome a poceo sam da koristim i na desktopu..odlican je i za desktop a ne mora ameri bas sve da znaju sta radim(kad koristis chrome)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dzoni, 12. decembar 2014 14:35)

Informacije radi, sam operativni sustav Android razvija Google tako da nisi mnogo uradio.

Hahaha

pre 9 godina

Naslov vam je sto kazu klinci bzvz. Vest je zapravo da su oterali menadzere Gugla iz Rusije i raskinuli poslovnu saradnju. A sto se inzenjera tice, vise ruskih inzenjera sam video u zemljama Zapadne Evrope i Americi nego inzenjera iz zemalja EU, Amerike i Australije u Rusiji, a bio sam poslovno u Rusiji pre 3 godine i znam o cemu pricam. Ovde govorim o IT i telekmounikacijama. O drugim oblastima za koje nisam strucan (gradjevinarstvo, vojna industrija, geologija i slicno) ne mogu da komentarisem nista, mozda je tu situacija drugacija.

Перица

pre 9 godina

ЕУ захтева да се подаци чувају у ЕУ, нордијске земље не верују обавештајним службама ЕУ (баш се питам зашто) па траже да се подаци чувају у нордијским земљама, Бразил тражи да се подаци чувају у Бразилу, ми у Србији, Руси у Русији.

И шта је ту чудно?

napred srce

pre 9 godina

Pa dobro iako ce mnogi kritikovati Putina i ovakav sled dogadjaja kao uvod u diktaturu ja mislim da je zahtev da se podaci o korisnicima nalaze na serveru koji je u zemlji. To verovatno zanci da bi eventualno neke marketinske agencije, strane obavestajne sluzbe i ostali teze doali do tih podataka

dzoni

pre 9 godina

Odavno koristim yandex browser za android..mnogo brzi od chrome a poceo sam da koristim i na desktopu..odlican je i za desktop a ne mora ameri bas sve da znaju sta radim(kad koristis chrome)

EDV AOP

pre 9 godina

E, pazi vam vest:
1. Putin oterao Guglove inženjere
2. Frans presu je rečeno u Guglu da je ta kompanija povukla i svoje stručnjake iz Švedske, Finske i Norveške

Odoše i iz cele Skandinavije zbog Putina, oder?...

napred srce

pre 9 godina

Pa dobro iako ce mnogi kritikovati Putina i ovakav sled dogadjaja kao uvod u diktaturu ja mislim da je zahtev da se podaci o korisnicima nalaze na serveru koji je u zemlji. To verovatno zanci da bi eventualno neke marketinske agencije, strane obavestajne sluzbe i ostali teze doali do tih podataka

abudabinus filohije

pre 9 godina

Ne znam sto ste napeli Rusiju kad Nemačka odavno ima taj zakon. Radio sam za nemačku IT firmu pa znam. Ni jedan podatak ne sme biti čuvan van Nemačke.

Перица

pre 9 godina

ЕУ захтева да се подаци чувају у ЕУ, нордијске земље не верују обавештајним службама ЕУ (баш се питам зашто) па траже да се подаци чувају у нордијским земљама, Бразил тражи да се подаци чувају у Бразилу, ми у Србији, Руси у Русији.

И шта је ту чудно?

dzoni

pre 9 godina

Odavno koristim yandex browser za android..mnogo brzi od chrome a poceo sam da koristim i na desktopu..odlican je i za desktop a ne mora ameri bas sve da znaju sta radim(kad koristis chrome)

V@le

pre 9 godina

Odavno koristim yandex browser za android..mnogo brzi od chrome a poceo sam da koristim i na desktopu..odlican je i za desktop a ne mora ameri bas sve da znaju sta radim(kad koristis chrome)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dzoni, 12. decembar 2014 14:35)

Informacije radi, sam operativni sustav Android razvija Google tako da nisi mnogo uradio.

andro

pre 9 godina

Pročitajte knjigu o Edvardu Snoudenu pa ćete videti da su Google, Yahho, FB i dr. podatke sa svojih servera direktno ustupali NSA tj. američkoj DB i to neograničeno. To isto rade i provajderi u VB. Potpuno logična i zdrava odluka Putina.

ivan

pre 9 godina

Googl-u ne ide dobro u vise zemalja ukljucujuci i Rusiju.

I to se pripisuje Putinu?

Drug Putin ce pomraciti sunce?

Dakle - posle Staljina -Tito, posle Tita -Putin...

Ko je bre i sta je taj Putin? Dobijate pare po svakom pomenu imena 'Putin'?
Svaka vest pocinje sa 'Putin'!

... Vas Putin!

Vlada

pre 9 godina

Ovo je ključna odluka koju treba i naša država da donese. Ovom odlukom se pospešuje razvoj sopstvenog IT-ja, zapošljavanje lokalnih ljudi, a ne omogućava se bankama, osiguranjima i drugim firmama da koriste resurse u Italiji, Rumuniji, Austriji i sl. Ma koliko suludo zvučalo, ovo je prava odluka koja samo može da pomogne državi - a to nije prva Rusija uradila već i zemlje kao što je Švajcarska i dr.

TSI

pre 9 godina

Odavno koristim yandex browser za android..mnogo brzi od chrome a poceo sam da koristim i na desktopu..odlican je i za desktop a ne mora ameri bas sve da znaju sta radim(kad koristis chrome)
(dzoni, 12. decembar 2014 14:35)
Kad koristis Yandex, onda i Rusi i Ameri znaju...

gruja

pre 9 godina

@Stipan
Tamo jako mali broj ljudi koristi Google servise. Orijentisani su na yandex.ru - u nekim segmentima i napredniji od Google-a. Ne verujem da će iko i primietiti ovaj potez.

au

pre 9 godina

bas sam se pitao sta je zli Putin, iz dosade i pakosti, danas naudio slobodnom svetu . ovaj potez je takav da ga i severna koreja i alabama osudjuju. jedva cekam sutra da vidim sta je novo zli Putin smislio. mozda se i nezatucani kanzas, ajova i ajdaho zgroze.

putnik

pre 9 godina

monopl Gugla postaje problema. I taj Gugl saraduje sa CIA. A danas sve nesto povezano sa Gugl akautima, narocito smartfoni na Androidu.

zato ce ih i EU doterati. Rudija ima jak Yandex i Vkontakte.

nemci su recimo zabranili guglov street view.

Hahaha

pre 9 godina

Naslov vam je sto kazu klinci bzvz. Vest je zapravo da su oterali menadzere Gugla iz Rusije i raskinuli poslovnu saradnju. A sto se inzenjera tice, vise ruskih inzenjera sam video u zemljama Zapadne Evrope i Americi nego inzenjera iz zemalja EU, Amerike i Australije u Rusiji, a bio sam poslovno u Rusiji pre 3 godine i znam o cemu pricam. Ovde govorim o IT i telekmounikacijama. O drugim oblastima za koje nisam strucan (gradjevinarstvo, vojna industrija, geologija i slicno) ne mogu da komentarisem nista, mozda je tu situacija drugacija.

Saul Goodman

pre 9 godina

Naravno da ih povlaci kada Putko ceo internet smatra projektom CIA-e. On bi bio najradosniji kada bi nekako mogao da ukine ionako cenzurisani internet u Rusiji. Covek koga sam na pocetku smatrao za velikog drzavnika, sada se ponasa kao najgori tiranin i despot...

Dr

pre 9 godina

Od toga da li se profili korisnika Gogle cuvaju na serverima u Usa ili Srbiji je mali problem u odnosu na to da drzavna administracija u Srbiji koristi truli Windows umesto Linux-a. Em sto Srbi tako direktno guraju novac u dzepove Bila Gejtsa, em sto je bezbednost podataka u Srbiji ravna nuli.

Robert

pre 9 godina

Ja bih voleo da imam izbor gde će da čuvam svoje podatke. Naravno uvek bih izabrao da ih čuvam na serveru koji se nalazi u mojoj zemlji jer od svoje države ne mogu da pobegnem tj oni uvek mogu da prikupe moje podatke, ako treba i običnim praćenjem i prisluškivanjem. Zaista nema potrebe da sve podatke o sebi dostavljam i nekome u USA.

daska

pre 9 godina

(napred srce, 12. decembar 2014 14:48)

Ne, nego to znači da ruske službe žele imati potpunu kontrolu nad informacijama na internetu. Svaki građanin, ako to želi, može koristiti usluge kompanija koje imaju servere u Rusiji. Zašto netko mora koristiti Google ako ne želi da se informacije o njemu čuvaju na serverima u SAD-u? Pa živimo u demokraciji. Putin umjesto da kaže ruskom narodu da koristi neku rusku verziju pretraživača, donosi zakon o tome da svi moraju imati servere u Rusiji. Meni je sasvim jasno zašto je napravljen ovaj potez - uvod u internet cenzuru u budućnosti kada krenu prosvjedi protiv Putina zbog gospodarske krize.

Bora

pre 9 godina

@Garbage collector
Dakle, koji si ti car. Poenta Putinove akcije u Rusiji je kontrola ruskih građana i podataka o njima.
A poenta Guglovog prisustva svuda na planeti, pa i u Rusiji, je čovekoljublje?
E bravo ti ga baš. Pitaj Brina i Cukerberga koliko su para dobili od NSA i CIA do sada za podatke o američkim građanima (o ostatku sveta se ne priča). Oni to čak i ne kriju. Stvarno si moderan poznavalac.

rr

pre 9 godina

google je NSA firma! google translate, gmail i disk.. sve ima istu svrhu.. odakle pare da se sve to napravi kao besplatni servis. od reklama.. dajte, molim...
savrsen plan...

Garbage collector

pre 9 godina

Ovi koji ovde lupaju gluposti želeći samo da daju podršku Putinu, moraju da razumeju neke stvari.
Google svoje ultra brze servere ne može da deli tek tako po svetu. Prvo zakon je dosta nejasan. Ako rusi od nove godine ne mogu da koriste Gmail i Google wallet, a po svemu sudeći PayPal će takođe morati da ode. Google sigurno neće ostati na brodu koji tone.
Umesto da sam čovek odlučuje da li će deliti svoje podatke preko interneta, uvodi se cenzura koja se još uvek ne zna koliko će da ide duboko.
Takođe mora se naglasiti još jedna stvar, u Rusiji takve servere smeće da ima samo država, predlog zakona je došao od njihove obaveštajne službe. Poenta je u kontroli svojih državljana.
Sve važne informacije svaka zemlja već drži na svojim serverima. Pa i Srbija u Srbiji. Ne sme MUP da ima servere u inostranstvu, niti ijedna druga državna služba itd. Ali zato građani imaju tu slobodu.

antibot

pre 9 godina

ko je bio u Kini zna da google i fejs ne rade a da li smo mi pametniji od milijarde Kineza procenite sami
(seljadin, 12. decembar 2014 17:28)

ne radi se tu o pameti i volji milijarde kineza, vec o diktaturi i samovolji desetak kineskih vladara...

V@le

pre 9 godina

Podatci su danas previše dostupni "onima na vrhu". Ameri ionako kontroliraju Internet tako da me ne čude Putinovi postupci iako smatram da je nedemokratski jer bi građani sami trebali odlučivati o sebi, a ako se žele postići dobre odluke, onda im je mogao ponuditi obrazovanje umjesto cenzure. Protiv Googlea se bori i EU, a ne samo Rusija. EU je izglasala čitav niz zakona za smanjenje Googleove moći u Europi, tako da su, vjerujem teška srca, morali brisati privatne podatke građana EU. Sad jesu li, to nitko ne zna jer digitalni svijet nema granica.
Kod nas u Hrvatskoj također rade na Microsoftovim programima, a iako je Linux besplatan, ipak je još uvijek težak za korištenje "običnim" korisnicima pa i nekim računarcima, a da programsku potporu ne spominjem jer je činjenica da se Open Office ne može mjeriti s Microsoftovim te cijeli niz drugih alata da ne nabrajam. Ali moram istaknuti da iako košta, imamo i određene privilegije tako da, mi studenti, možemo besplatno doći do Microsoftovih OS-ova te produkata, a za sve drugo tu su torrenti.

dzoni

pre 9 godina

V@le,
Nisi cuo za ASOP romove iliti android open source? A to su vecina romova.. . Tamo je izbaceno apsolutno sve iz koda sto ima veze sa googleom i pracenjem.. Pa ako hoces flasujes gapps.
Google ne moze da napravi android closed source jer je androd samo graficka nadogradnja linuxa koji je open source.

Alabada

pre 9 godina

Zasto su komentari podrske ovog Putinovog poteza smesni svakom ko cak i povrsno prati desavsnja u IT svetu. Ove teoreticare koji ne znaju ni digitron da koriste ne bih ni dpominjao

Saul Goodman

pre 9 godina

Naravno da ih povlaci kada Putko ceo internet smatra projektom CIA-e. On bi bio najradosniji kada bi nekako mogao da ukine ionako cenzurisani internet u Rusiji. Covek koga sam na pocetku smatrao za velikog drzavnika, sada se ponasa kao najgori tiranin i despot...

daska

pre 9 godina

(napred srce, 12. decembar 2014 14:48)

Ne, nego to znači da ruske službe žele imati potpunu kontrolu nad informacijama na internetu. Svaki građanin, ako to želi, može koristiti usluge kompanija koje imaju servere u Rusiji. Zašto netko mora koristiti Google ako ne želi da se informacije o njemu čuvaju na serverima u SAD-u? Pa živimo u demokraciji. Putin umjesto da kaže ruskom narodu da koristi neku rusku verziju pretraživača, donosi zakon o tome da svi moraju imati servere u Rusiji. Meni je sasvim jasno zašto je napravljen ovaj potez - uvod u internet cenzuru u budućnosti kada krenu prosvjedi protiv Putina zbog gospodarske krize.

dzoni

pre 9 godina

Odavno koristim yandex browser za android..mnogo brzi od chrome a poceo sam da koristim i na desktopu..odlican je i za desktop a ne mora ameri bas sve da znaju sta radim(kad koristis chrome)

Garbage collector

pre 9 godina

Ovi koji ovde lupaju gluposti želeći samo da daju podršku Putinu, moraju da razumeju neke stvari.
Google svoje ultra brze servere ne može da deli tek tako po svetu. Prvo zakon je dosta nejasan. Ako rusi od nove godine ne mogu da koriste Gmail i Google wallet, a po svemu sudeći PayPal će takođe morati da ode. Google sigurno neće ostati na brodu koji tone.
Umesto da sam čovek odlučuje da li će deliti svoje podatke preko interneta, uvodi se cenzura koja se još uvek ne zna koliko će da ide duboko.
Takođe mora se naglasiti još jedna stvar, u Rusiji takve servere smeće da ima samo država, predlog zakona je došao od njihove obaveštajne službe. Poenta je u kontroli svojih državljana.
Sve važne informacije svaka zemlja već drži na svojim serverima. Pa i Srbija u Srbiji. Ne sme MUP da ima servere u inostranstvu, niti ijedna druga državna služba itd. Ali zato građani imaju tu slobodu.

napred srce

pre 9 godina

Pa dobro iako ce mnogi kritikovati Putina i ovakav sled dogadjaja kao uvod u diktaturu ja mislim da je zahtev da se podaci o korisnicima nalaze na serveru koji je u zemlji. To verovatno zanci da bi eventualno neke marketinske agencije, strane obavestajne sluzbe i ostali teze doali do tih podataka

antibot

pre 9 godina

ko je bio u Kini zna da google i fejs ne rade a da li smo mi pametniji od milijarde Kineza procenite sami
(seljadin, 12. decembar 2014 17:28)

ne radi se tu o pameti i volji milijarde kineza, vec o diktaturi i samovolji desetak kineskih vladara...

putnik

pre 9 godina

monopl Gugla postaje problema. I taj Gugl saraduje sa CIA. A danas sve nesto povezano sa Gugl akautima, narocito smartfoni na Androidu.

zato ce ih i EU doterati. Rudija ima jak Yandex i Vkontakte.

nemci su recimo zabranili guglov street view.

Dr

pre 9 godina

Od toga da li se profili korisnika Gogle cuvaju na serverima u Usa ili Srbiji je mali problem u odnosu na to da drzavna administracija u Srbiji koristi truli Windows umesto Linux-a. Em sto Srbi tako direktno guraju novac u dzepove Bila Gejtsa, em sto je bezbednost podataka u Srbiji ravna nuli.

Alabada

pre 9 godina

Zasto su komentari podrske ovog Putinovog poteza smesni svakom ko cak i povrsno prati desavsnja u IT svetu. Ove teoreticare koji ne znaju ni digitron da koriste ne bih ni dpominjao

Vlada

pre 9 godina

Ovo je ključna odluka koju treba i naša država da donese. Ovom odlukom se pospešuje razvoj sopstvenog IT-ja, zapošljavanje lokalnih ljudi, a ne omogućava se bankama, osiguranjima i drugim firmama da koriste resurse u Italiji, Rumuniji, Austriji i sl. Ma koliko suludo zvučalo, ovo je prava odluka koja samo može da pomogne državi - a to nije prva Rusija uradila već i zemlje kao što je Švajcarska i dr.

andro

pre 9 godina

Pročitajte knjigu o Edvardu Snoudenu pa ćete videti da su Google, Yahho, FB i dr. podatke sa svojih servera direktno ustupali NSA tj. američkoj DB i to neograničeno. To isto rade i provajderi u VB. Potpuno logična i zdrava odluka Putina.

ivan

pre 9 godina

Googl-u ne ide dobro u vise zemalja ukljucujuci i Rusiju.

I to se pripisuje Putinu?

Drug Putin ce pomraciti sunce?

Dakle - posle Staljina -Tito, posle Tita -Putin...

Ko je bre i sta je taj Putin? Dobijate pare po svakom pomenu imena 'Putin'?
Svaka vest pocinje sa 'Putin'!

... Vas Putin!

au

pre 9 godina

bas sam se pitao sta je zli Putin, iz dosade i pakosti, danas naudio slobodnom svetu . ovaj potez je takav da ga i severna koreja i alabama osudjuju. jedva cekam sutra da vidim sta je novo zli Putin smislio. mozda se i nezatucani kanzas, ajova i ajdaho zgroze.

rr

pre 9 godina

google je NSA firma! google translate, gmail i disk.. sve ima istu svrhu.. odakle pare da se sve to napravi kao besplatni servis. od reklama.. dajte, molim...
savrsen plan...

gruja

pre 9 godina

@Stipan
Tamo jako mali broj ljudi koristi Google servise. Orijentisani su na yandex.ru - u nekim segmentima i napredniji od Google-a. Ne verujem da će iko i primietiti ovaj potez.

TSI

pre 9 godina

Odavno koristim yandex browser za android..mnogo brzi od chrome a poceo sam da koristim i na desktopu..odlican je i za desktop a ne mora ameri bas sve da znaju sta radim(kad koristis chrome)
(dzoni, 12. decembar 2014 14:35)
Kad koristis Yandex, onda i Rusi i Ameri znaju...

abudabinus filohije

pre 9 godina

Ne znam sto ste napeli Rusiju kad Nemačka odavno ima taj zakon. Radio sam za nemačku IT firmu pa znam. Ni jedan podatak ne sme biti čuvan van Nemačke.

V@le

pre 9 godina

Odavno koristim yandex browser za android..mnogo brzi od chrome a poceo sam da koristim i na desktopu..odlican je i za desktop a ne mora ameri bas sve da znaju sta radim(kad koristis chrome)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dzoni, 12. decembar 2014 14:35)

Informacije radi, sam operativni sustav Android razvija Google tako da nisi mnogo uradio.

Bora

pre 9 godina

@Garbage collector
Dakle, koji si ti car. Poenta Putinove akcije u Rusiji je kontrola ruskih građana i podataka o njima.
A poenta Guglovog prisustva svuda na planeti, pa i u Rusiji, je čovekoljublje?
E bravo ti ga baš. Pitaj Brina i Cukerberga koliko su para dobili od NSA i CIA do sada za podatke o američkim građanima (o ostatku sveta se ne priča). Oni to čak i ne kriju. Stvarno si moderan poznavalac.

EDV AOP

pre 9 godina

E, pazi vam vest:
1. Putin oterao Guglove inženjere
2. Frans presu je rečeno u Guglu da je ta kompanija povukla i svoje stručnjake iz Švedske, Finske i Norveške

Odoše i iz cele Skandinavije zbog Putina, oder?...

Перица

pre 9 godina

ЕУ захтева да се подаци чувају у ЕУ, нордијске земље не верују обавештајним службама ЕУ (баш се питам зашто) па траже да се подаци чувају у нордијским земљама, Бразил тражи да се подаци чувају у Бразилу, ми у Србији, Руси у Русији.

И шта је ту чудно?

Hahaha

pre 9 godina

Naslov vam je sto kazu klinci bzvz. Vest je zapravo da su oterali menadzere Gugla iz Rusije i raskinuli poslovnu saradnju. A sto se inzenjera tice, vise ruskih inzenjera sam video u zemljama Zapadne Evrope i Americi nego inzenjera iz zemalja EU, Amerike i Australije u Rusiji, a bio sam poslovno u Rusiji pre 3 godine i znam o cemu pricam. Ovde govorim o IT i telekmounikacijama. O drugim oblastima za koje nisam strucan (gradjevinarstvo, vojna industrija, geologija i slicno) ne mogu da komentarisem nista, mozda je tu situacija drugacija.

Robert

pre 9 godina

Ja bih voleo da imam izbor gde će da čuvam svoje podatke. Naravno uvek bih izabrao da ih čuvam na serveru koji se nalazi u mojoj zemlji jer od svoje države ne mogu da pobegnem tj oni uvek mogu da prikupe moje podatke, ako treba i običnim praćenjem i prisluškivanjem. Zaista nema potrebe da sve podatke o sebi dostavljam i nekome u USA.

V@le

pre 9 godina

Podatci su danas previše dostupni "onima na vrhu". Ameri ionako kontroliraju Internet tako da me ne čude Putinovi postupci iako smatram da je nedemokratski jer bi građani sami trebali odlučivati o sebi, a ako se žele postići dobre odluke, onda im je mogao ponuditi obrazovanje umjesto cenzure. Protiv Googlea se bori i EU, a ne samo Rusija. EU je izglasala čitav niz zakona za smanjenje Googleove moći u Europi, tako da su, vjerujem teška srca, morali brisati privatne podatke građana EU. Sad jesu li, to nitko ne zna jer digitalni svijet nema granica.
Kod nas u Hrvatskoj također rade na Microsoftovim programima, a iako je Linux besplatan, ipak je još uvijek težak za korištenje "običnim" korisnicima pa i nekim računarcima, a da programsku potporu ne spominjem jer je činjenica da se Open Office ne može mjeriti s Microsoftovim te cijeli niz drugih alata da ne nabrajam. Ali moram istaknuti da iako košta, imamo i određene privilegije tako da, mi studenti, možemo besplatno doći do Microsoftovih OS-ova te produkata, a za sve drugo tu su torrenti.

dzoni

pre 9 godina

V@le,
Nisi cuo za ASOP romove iliti android open source? A to su vecina romova.. . Tamo je izbaceno apsolutno sve iz koda sto ima veze sa googleom i pracenjem.. Pa ako hoces flasujes gapps.
Google ne moze da napravi android closed source jer je androd samo graficka nadogradnja linuxa koji je open source.