Četvrtak, 11.12.2014.

19:45

Zašto ne treba kažnjavati decu kada lažu?

Izvor: B92

Zašto ne treba kažnjavati decu kada lažu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

gog

pre 9 godina

Čekaj, ako ga ubeđuješ da neće biti kažnjen ako kaže istinu, onda bi ono trebalo da zna pre toga šta je uopšte kazna. Kako da zna šta je kazna ako nije nikad kažnjavano? :)

jedan sasvim obican otac

pre 9 godina

"Ako deca pocnu da lice na vas, tucite ih", rece jednom jedan pametan covek. Sve sto treba da radite sa decom je da ih razumete. Spustite se na njihov nivo, budite i vi deca. Uskladite svoje ponasanje na njihov nivo i mnogo ce da nauce od vas. Moj klinac, kao i sva druga deca, imao je potrebu da dira stekere i struju. Jednom prilikom sam popravljao jedan kucni uredjaj i dok se on motao oko mene i odvlacio mi paznju, slucajno sam dodirnuo gole zice i udarila me je struja, sto me je jako iznerviralo, ali sam video da je njega to mnogo vise pogodilo nego mene. Koliko god da je banalan primer, koji se desio sasvim slucajno mojom nemarnoscu jer nisam mogao da se koncetrisem na ono sto radim, a niti da posvetim u tom trenutku paznju svom detetu, shvatio sam da sam sasvim "slucajno" stvorio fobiju od struje, kod svog sina, naravno na tezi nacin, barem po mene. I dan danas me pita da li me boli ruka i gleda u nju trazeci nekakve tragove kao posledicu toga. Deca uce od nas i onda kada ih nicemu "ne ucimo", zato pamet u glavu, vodite racuna sta radite pored svoje dece, a i na kraju krajeva budite i vi deca kada ste sa njima.

ah oh

pre 9 godina

Jos jedan tekst iz enciklopedije - Kako da upropastite vase dete.
Istina je uvek bolja od lazi, ali istina sluzi za vodjenje odgovornog zivota, a ne zivota u kome se greske ne placaju. Greske se placaju itekako skupo! To treba nauciti decu od malih nogu.

Leontije Trbuhozborac

pre 9 godina

Po ovim nazovi naučnicima i pedagozima roditeljski uticaj bi trebalo u potpunosti ukinuti, kako se deci ne bi narušavalo samopouzdanje i lična inicijativa. Rađa se doba u kojem će svet biti prepun samoživih, metiljavih i lažljivih paranoidnih shizofrenika.

Djenka Djavo

pre 9 godina

Vaspitanje dece je nesto o cemu skoro niko veze nema. Ucimo se na soptsvenoj deci i taman kada smo ukapirali kako da pocnemo deca napustaju kucu i zapocinju svoje porodice, noseci sa sobom nase greske. Ono sto sam ja za sve ove godine naucio, od svoje dece, je da kazne nemaju smisla bez nagrada. Na zalost u Srbiji (a i sire) kazna je cesto jedini oblik komunikacije sa decom. Odrasli lazu, varaju, kradu, a deca sve to gledaju pa im nije jasno na kojim drogama je ovaj svet. I kada se dignu da nesto kazu dobiju po labrnji od istih lazova i prevaranata. Nije lako biti roditelj, ali je jos teze biti dete u danasnje vreme. Zagarantovani kompleksi i neuroze, buducnost bez perspective i obaveza da se void racuna o onima koji su za to sve ogovorni (posto je empirijski dokazano da namcori i nadzak-babe zive najduze). Zato volite svoju decu bez obzira na sve, dajte im podrsku u svemu sto hoce da rade i nagradite svako dobro ponasanje pa makar i samo osmehom. A kazne ostavite za vase kolege, politicare, kvazi-prijatelje i iskompleksirane roditelje. Ova planeta ce vam biti zahvalna za svaku uravnotezenu osobu koja postane punoletna, takvih nema dovoljno verujte mi.

Samo Srbi

pre 9 godina

Ma pustite Kanadjane, sta oni tamo znaju. Srbi znaju kako se vaspitavaju deca. Pa to se vidi po odraslim Srbima, postenim, uspesnim, drustveno svesnim...Toliko generacija je odraslo na batinama pa sta im danas fali.

pc

pre 9 godina

Ja samo ne znam gde nadju ovakve retarde da prave ovakva istrazivanja I to jos nakaradno.
Pa ja da sam slagao kad sam bio dete ili da sam rekao poluistinu otac bi me obesio na banderu. Mi kao deca nismo lagali, javljali smo se starijim na ulici, ustajali u autobusu, bili mirni u skoli itd.
Imam malu decu I moja deca su za primer, a ja sam kao moj otac. Ovi sto nam sole pamet ili imaju samo kerove I macke u kuci ili su im deca narkomani I probisvjeti.

kako da vam dete postane psihopata

pre 9 godina

Samo da pojasnimo.
Ukoliko se u jednoj osobi tokom odrastanja ne izgradi griža savesti, njegovo stanje medicinski gledano svrstava se u ozbiljne psihopatske osobine.

Vladimir

pre 9 godina

Boli nas paja sta kanadjani kazu, vaspitacemo decu kako su nas vaspitali na ovim prostorima. Svaka dzudza zavrsi fakultet za 3 godine pa misli da je svet poceo njegovim diplomiranjem.

odliveni

pre 9 godina

trebao bi neko da napise tekst "50 razloga zasto naucnicima i istrazivacima ne treba dati da odgajaju vase (a mozda ni svoje) dete".

Свијетла будућност

pre 9 godina

Децу не треба кажњавати кад` лажу, да би што пре отишла у политичаре.

Zeleni Zub (prezire slavu)

pre 9 godina

Nije sve crno i belo, vaspitanje je mnogo vise od toga, i treba decu podsticati na iskrenost jer se na tome bazira poverenje. Kazna je takodje jako sirok pojam, i zavisi od mnogo toga, kao i vrsta kazne... ne moze se svaka individua kaznjavati/nagradjivati isto. Sad, za ljude koji misle da laganje treba da se 'prasta' zamislite da je pitanje zivota ili smrti. Prva stvar koja mi pada na pamet, "jesi ti 'pojeo' bombonice iz ove kutije gde mama/tata/baba drze lekice?"
- Nicam!
Dobro, verujem ti, laku noc... A primera gde deciji zivot moze biti ugrozen zbog jedne "lazi" ima mnogo. Zato od pocetka graditi poverenje da moze bilo sta da ti kaze, biti fer i korektan, 'kaznjavati' po potrebi, pametno. Jer, moraju nauciti da razne akcije, za uzvrat imaju i razne posledice, i da se ne prasta sve, svaki put. Ako ih roditelji to ne nauce, imace tezak sudar sa realnoscu 20,30 godina kasnije. A neko moze i stradati...

only fools and horses

pre 9 godina

Govorila su istinu deca koja znaju da neće biti kažnjena što god da urade. To su znači deca koja se ne plaše uopšte roditelja i misle da mogu da rade šta hoće.
A staviti detetu igračku iza leđa i reći da ne sme da se okrene. Čudi me da se samo 67% dece okrenulo, očekivao bih 99%.

Rajko

pre 9 godina

Meni izgleda da kada roditelji uhvate dete u lazi, pa se razbesne i reaguju ostro i odlucno, oni pokazuju slabost. Oni u stvari ispoljavaju frustraciju zato sto se osecaju prevarenim ("Kako smes mene da lazes!?"). Roditeljski bes iz nemoci je najgori nacin vaspitavanja dece. Mnogo bolje bi bilo da se bes ne ispolji, a da se detetu posredno ili kasnije stavi do znanja da laz nije prosla i da se ne isplati. Dete se mozi i kazniti, ali ne u afektu i ne iz frustracije. Na taj nacin roditelj zadrzava kontrolu u odnosu sa detetom i pokazuje da od lazi nema koristi.

Jedna žena

pre 9 godina

Nije roditelj bankomat, ima i osećanja.
Ja nisam decu kažnjavala, ali pokazivala sam osećanja.
Drugo, odmah znam kad me lažu i pokažem da me to vredja.

Medjutim, pouka ovog teksta radi. Kad primetite da vas deca lažu, to znači da niste napravili prostor za istinu.
Ja sam korigovala sebe i preokrenula situaciju kad su bili mali.

Roditeljska prevelika očekivanja od dece i roditeljski strah prave od dece lažove.
Dete laže jer želi da ugodi roditelju, ne samo da spase sebe. Oba motiva su ok. Ako postavite odnos sa detetom tako da je laž jeftinija od istine, onda će vas dete lagati, isto je i sa odraslim ljudima.
I sami znate, ima uvek u kolektivu, ili u porodici neko s kim smo uporno na distanci, prećutkujemo mu i "štitimo" ga od istine, ili jednostavno strahujemo od njegove reakcije.

Ako ste vi to za dete, ili ćete pribeći kazni, a time samo još više "poskupljujete" istinu,
ili ćete preći preko laži uz komentare da znate da vas dete laže i da vas to vredja, ali obavezno morate učiniti da je istina prihvaćena i da se detetu "isplati".

To što vas dete laže, smatrajte da ono ima emocionalne sposobnosti da sračuna šta je za njega lakše, ali vi treba da mu pokažete da je istina bolja.
Neko mora kaznom, ako neće da se bavi decom, kazna je zadnji izbor.
Ja sam se bavila, i sad uživam sa mojim tinedžerima, izrasli su u divne mlade ljude, korektne i poštene, iskrene.

Pao s Marsa

pre 9 godina

Naslov govori jedno, a tekst nesto sasvim drugo. Plus, eksperiment je malo plitak. Nemojte lagati decu (i pred decom), pa nece imati od koga da nauce.

iq_67

pre 9 godina

Zavisi od coveka do coveka. Niko nije isti, pa se ne treba primenjivati isti nacin vaspitanja na svako dete. Mozda je ovaj eksperiment istinit, ali svakako deca iz Kanade ne razmisljaju isto kao deca ovde, takodje imaju i potpuno drugaciji zivot. Vi najbolje znate kakva je vasa situacija i vi ste ti koji odlucujete o sebi i svojoj deci.

Zoran

pre 9 godina

Boga mi ja svom da dozvolim da laze necu. Nema teorije. Trenutno je svet precutno organizovan po toj logici, ali dete ce biti debelo izribano ako laze.

Slobodan

pre 9 godina

Ja znam da sam slagao samo jednom u zivotu i posle nissm smeo. Zato, ne slusajte kanadjane, vec sami vaspitajte svoju decu!!!
Nisu vam decu pravili ni kanadjani, ni drzava, pa vam je nece ni vaspitavati!!!

Slobodan

pre 9 godina

Ja znam da sam slagao samo jednom u zivotu i posle nissm smeo. Zato, ne slusajte kanadjane, vec sami vaspitajte svoju decu!!!
Nisu vam decu pravili ni kanadjani, ni drzava, pa vam je nece ni vaspitavati!!!

Zoran

pre 9 godina

Boga mi ja svom da dozvolim da laze necu. Nema teorije. Trenutno je svet precutno organizovan po toj logici, ali dete ce biti debelo izribano ako laze.

Djenka Djavo

pre 9 godina

Vaspitanje dece je nesto o cemu skoro niko veze nema. Ucimo se na soptsvenoj deci i taman kada smo ukapirali kako da pocnemo deca napustaju kucu i zapocinju svoje porodice, noseci sa sobom nase greske. Ono sto sam ja za sve ove godine naucio, od svoje dece, je da kazne nemaju smisla bez nagrada. Na zalost u Srbiji (a i sire) kazna je cesto jedini oblik komunikacije sa decom. Odrasli lazu, varaju, kradu, a deca sve to gledaju pa im nije jasno na kojim drogama je ovaj svet. I kada se dignu da nesto kazu dobiju po labrnji od istih lazova i prevaranata. Nije lako biti roditelj, ali je jos teze biti dete u danasnje vreme. Zagarantovani kompleksi i neuroze, buducnost bez perspective i obaveza da se void racuna o onima koji su za to sve ogovorni (posto je empirijski dokazano da namcori i nadzak-babe zive najduze). Zato volite svoju decu bez obzira na sve, dajte im podrsku u svemu sto hoce da rade i nagradite svako dobro ponasanje pa makar i samo osmehom. A kazne ostavite za vase kolege, politicare, kvazi-prijatelje i iskompleksirane roditelje. Ova planeta ce vam biti zahvalna za svaku uravnotezenu osobu koja postane punoletna, takvih nema dovoljno verujte mi.

Jedna žena

pre 9 godina

Nije roditelj bankomat, ima i osećanja.
Ja nisam decu kažnjavala, ali pokazivala sam osećanja.
Drugo, odmah znam kad me lažu i pokažem da me to vredja.

Medjutim, pouka ovog teksta radi. Kad primetite da vas deca lažu, to znači da niste napravili prostor za istinu.
Ja sam korigovala sebe i preokrenula situaciju kad su bili mali.

Roditeljska prevelika očekivanja od dece i roditeljski strah prave od dece lažove.
Dete laže jer želi da ugodi roditelju, ne samo da spase sebe. Oba motiva su ok. Ako postavite odnos sa detetom tako da je laž jeftinija od istine, onda će vas dete lagati, isto je i sa odraslim ljudima.
I sami znate, ima uvek u kolektivu, ili u porodici neko s kim smo uporno na distanci, prećutkujemo mu i "štitimo" ga od istine, ili jednostavno strahujemo od njegove reakcije.

Ako ste vi to za dete, ili ćete pribeći kazni, a time samo još više "poskupljujete" istinu,
ili ćete preći preko laži uz komentare da znate da vas dete laže i da vas to vredja, ali obavezno morate učiniti da je istina prihvaćena i da se detetu "isplati".

To što vas dete laže, smatrajte da ono ima emocionalne sposobnosti da sračuna šta je za njega lakše, ali vi treba da mu pokažete da je istina bolja.
Neko mora kaznom, ako neće da se bavi decom, kazna je zadnji izbor.
Ja sam se bavila, i sad uživam sa mojim tinedžerima, izrasli su u divne mlade ljude, korektne i poštene, iskrene.

Samo Srbi

pre 9 godina

Ma pustite Kanadjane, sta oni tamo znaju. Srbi znaju kako se vaspitavaju deca. Pa to se vidi po odraslim Srbima, postenim, uspesnim, drustveno svesnim...Toliko generacija je odraslo na batinama pa sta im danas fali.

Rajko

pre 9 godina

Meni izgleda da kada roditelji uhvate dete u lazi, pa se razbesne i reaguju ostro i odlucno, oni pokazuju slabost. Oni u stvari ispoljavaju frustraciju zato sto se osecaju prevarenim ("Kako smes mene da lazes!?"). Roditeljski bes iz nemoci je najgori nacin vaspitavanja dece. Mnogo bolje bi bilo da se bes ne ispolji, a da se detetu posredno ili kasnije stavi do znanja da laz nije prosla i da se ne isplati. Dete se mozi i kazniti, ali ne u afektu i ne iz frustracije. Na taj nacin roditelj zadrzava kontrolu u odnosu sa detetom i pokazuje da od lazi nema koristi.

Pao s Marsa

pre 9 godina

Naslov govori jedno, a tekst nesto sasvim drugo. Plus, eksperiment je malo plitak. Nemojte lagati decu (i pred decom), pa nece imati od koga da nauce.

kako da vam dete postane psihopata

pre 9 godina

Samo da pojasnimo.
Ukoliko se u jednoj osobi tokom odrastanja ne izgradi griža savesti, njegovo stanje medicinski gledano svrstava se u ozbiljne psihopatske osobine.

jedan sasvim obican otac

pre 9 godina

"Ako deca pocnu da lice na vas, tucite ih", rece jednom jedan pametan covek. Sve sto treba da radite sa decom je da ih razumete. Spustite se na njihov nivo, budite i vi deca. Uskladite svoje ponasanje na njihov nivo i mnogo ce da nauce od vas. Moj klinac, kao i sva druga deca, imao je potrebu da dira stekere i struju. Jednom prilikom sam popravljao jedan kucni uredjaj i dok se on motao oko mene i odvlacio mi paznju, slucajno sam dodirnuo gole zice i udarila me je struja, sto me je jako iznerviralo, ali sam video da je njega to mnogo vise pogodilo nego mene. Koliko god da je banalan primer, koji se desio sasvim slucajno mojom nemarnoscu jer nisam mogao da se koncetrisem na ono sto radim, a niti da posvetim u tom trenutku paznju svom detetu, shvatio sam da sam sasvim "slucajno" stvorio fobiju od struje, kod svog sina, naravno na tezi nacin, barem po mene. I dan danas me pita da li me boli ruka i gleda u nju trazeci nekakve tragove kao posledicu toga. Deca uce od nas i onda kada ih nicemu "ne ucimo", zato pamet u glavu, vodite racuna sta radite pored svoje dece, a i na kraju krajeva budite i vi deca kada ste sa njima.

Zeleni Zub (prezire slavu)

pre 9 godina

Nije sve crno i belo, vaspitanje je mnogo vise od toga, i treba decu podsticati na iskrenost jer se na tome bazira poverenje. Kazna je takodje jako sirok pojam, i zavisi od mnogo toga, kao i vrsta kazne... ne moze se svaka individua kaznjavati/nagradjivati isto. Sad, za ljude koji misle da laganje treba da se 'prasta' zamislite da je pitanje zivota ili smrti. Prva stvar koja mi pada na pamet, "jesi ti 'pojeo' bombonice iz ove kutije gde mama/tata/baba drze lekice?"
- Nicam!
Dobro, verujem ti, laku noc... A primera gde deciji zivot moze biti ugrozen zbog jedne "lazi" ima mnogo. Zato od pocetka graditi poverenje da moze bilo sta da ti kaze, biti fer i korektan, 'kaznjavati' po potrebi, pametno. Jer, moraju nauciti da razne akcije, za uzvrat imaju i razne posledice, i da se ne prasta sve, svaki put. Ako ih roditelji to ne nauce, imace tezak sudar sa realnoscu 20,30 godina kasnije. A neko moze i stradati...

only fools and horses

pre 9 godina

Govorila su istinu deca koja znaju da neće biti kažnjena što god da urade. To su znači deca koja se ne plaše uopšte roditelja i misle da mogu da rade šta hoće.
A staviti detetu igračku iza leđa i reći da ne sme da se okrene. Čudi me da se samo 67% dece okrenulo, očekivao bih 99%.

Leontije Trbuhozborac

pre 9 godina

Po ovim nazovi naučnicima i pedagozima roditeljski uticaj bi trebalo u potpunosti ukinuti, kako se deci ne bi narušavalo samopouzdanje i lična inicijativa. Rađa se doba u kojem će svet biti prepun samoživih, metiljavih i lažljivih paranoidnih shizofrenika.

ah oh

pre 9 godina

Jos jedan tekst iz enciklopedije - Kako da upropastite vase dete.
Istina je uvek bolja od lazi, ali istina sluzi za vodjenje odgovornog zivota, a ne zivota u kome se greske ne placaju. Greske se placaju itekako skupo! To treba nauciti decu od malih nogu.

odliveni

pre 9 godina

trebao bi neko da napise tekst "50 razloga zasto naucnicima i istrazivacima ne treba dati da odgajaju vase (a mozda ni svoje) dete".

pc

pre 9 godina

Ja samo ne znam gde nadju ovakve retarde da prave ovakva istrazivanja I to jos nakaradno.
Pa ja da sam slagao kad sam bio dete ili da sam rekao poluistinu otac bi me obesio na banderu. Mi kao deca nismo lagali, javljali smo se starijim na ulici, ustajali u autobusu, bili mirni u skoli itd.
Imam malu decu I moja deca su za primer, a ja sam kao moj otac. Ovi sto nam sole pamet ili imaju samo kerove I macke u kuci ili su im deca narkomani I probisvjeti.

Vladimir

pre 9 godina

Boli nas paja sta kanadjani kazu, vaspitacemo decu kako su nas vaspitali na ovim prostorima. Svaka dzudza zavrsi fakultet za 3 godine pa misli da je svet poceo njegovim diplomiranjem.

Свијетла будућност

pre 9 godina

Децу не треба кажњавати кад` лажу, да би што пре отишла у политичаре.

iq_67

pre 9 godina

Zavisi od coveka do coveka. Niko nije isti, pa se ne treba primenjivati isti nacin vaspitanja na svako dete. Mozda je ovaj eksperiment istinit, ali svakako deca iz Kanade ne razmisljaju isto kao deca ovde, takodje imaju i potpuno drugaciji zivot. Vi najbolje znate kakva je vasa situacija i vi ste ti koji odlucujete o sebi i svojoj deci.

gog

pre 9 godina

Čekaj, ako ga ubeđuješ da neće biti kažnjen ako kaže istinu, onda bi ono trebalo da zna pre toga šta je uopšte kazna. Kako da zna šta je kazna ako nije nikad kažnjavano? :)

Slobodan

pre 9 godina

Ja znam da sam slagao samo jednom u zivotu i posle nissm smeo. Zato, ne slusajte kanadjane, vec sami vaspitajte svoju decu!!!
Nisu vam decu pravili ni kanadjani, ni drzava, pa vam je nece ni vaspitavati!!!

Zoran

pre 9 godina

Boga mi ja svom da dozvolim da laze necu. Nema teorije. Trenutno je svet precutno organizovan po toj logici, ali dete ce biti debelo izribano ako laze.

pc

pre 9 godina

Ja samo ne znam gde nadju ovakve retarde da prave ovakva istrazivanja I to jos nakaradno.
Pa ja da sam slagao kad sam bio dete ili da sam rekao poluistinu otac bi me obesio na banderu. Mi kao deca nismo lagali, javljali smo se starijim na ulici, ustajali u autobusu, bili mirni u skoli itd.
Imam malu decu I moja deca su za primer, a ja sam kao moj otac. Ovi sto nam sole pamet ili imaju samo kerove I macke u kuci ili su im deca narkomani I probisvjeti.

Vladimir

pre 9 godina

Boli nas paja sta kanadjani kazu, vaspitacemo decu kako su nas vaspitali na ovim prostorima. Svaka dzudza zavrsi fakultet za 3 godine pa misli da je svet poceo njegovim diplomiranjem.

Leontije Trbuhozborac

pre 9 godina

Po ovim nazovi naučnicima i pedagozima roditeljski uticaj bi trebalo u potpunosti ukinuti, kako se deci ne bi narušavalo samopouzdanje i lična inicijativa. Rađa se doba u kojem će svet biti prepun samoživih, metiljavih i lažljivih paranoidnih shizofrenika.

odliveni

pre 9 godina

trebao bi neko da napise tekst "50 razloga zasto naucnicima i istrazivacima ne treba dati da odgajaju vase (a mozda ni svoje) dete".

ah oh

pre 9 godina

Jos jedan tekst iz enciklopedije - Kako da upropastite vase dete.
Istina je uvek bolja od lazi, ali istina sluzi za vodjenje odgovornog zivota, a ne zivota u kome se greske ne placaju. Greske se placaju itekako skupo! To treba nauciti decu od malih nogu.

Samo Srbi

pre 9 godina

Ma pustite Kanadjane, sta oni tamo znaju. Srbi znaju kako se vaspitavaju deca. Pa to se vidi po odraslim Srbima, postenim, uspesnim, drustveno svesnim...Toliko generacija je odraslo na batinama pa sta im danas fali.

only fools and horses

pre 9 godina

Govorila su istinu deca koja znaju da neće biti kažnjena što god da urade. To su znači deca koja se ne plaše uopšte roditelja i misle da mogu da rade šta hoće.
A staviti detetu igračku iza leđa i reći da ne sme da se okrene. Čudi me da se samo 67% dece okrenulo, očekivao bih 99%.

kako da vam dete postane psihopata

pre 9 godina

Samo da pojasnimo.
Ukoliko se u jednoj osobi tokom odrastanja ne izgradi griža savesti, njegovo stanje medicinski gledano svrstava se u ozbiljne psihopatske osobine.

iq_67

pre 9 godina

Zavisi od coveka do coveka. Niko nije isti, pa se ne treba primenjivati isti nacin vaspitanja na svako dete. Mozda je ovaj eksperiment istinit, ali svakako deca iz Kanade ne razmisljaju isto kao deca ovde, takodje imaju i potpuno drugaciji zivot. Vi najbolje znate kakva je vasa situacija i vi ste ti koji odlucujete o sebi i svojoj deci.

Pao s Marsa

pre 9 godina

Naslov govori jedno, a tekst nesto sasvim drugo. Plus, eksperiment je malo plitak. Nemojte lagati decu (i pred decom), pa nece imati od koga da nauce.

Rajko

pre 9 godina

Meni izgleda da kada roditelji uhvate dete u lazi, pa se razbesne i reaguju ostro i odlucno, oni pokazuju slabost. Oni u stvari ispoljavaju frustraciju zato sto se osecaju prevarenim ("Kako smes mene da lazes!?"). Roditeljski bes iz nemoci je najgori nacin vaspitavanja dece. Mnogo bolje bi bilo da se bes ne ispolji, a da se detetu posredno ili kasnije stavi do znanja da laz nije prosla i da se ne isplati. Dete se mozi i kazniti, ali ne u afektu i ne iz frustracije. Na taj nacin roditelj zadrzava kontrolu u odnosu sa detetom i pokazuje da od lazi nema koristi.

Свијетла будућност

pre 9 godina

Децу не треба кажњавати кад` лажу, да би што пре отишла у политичаре.

gog

pre 9 godina

Čekaj, ako ga ubeđuješ da neće biti kažnjen ako kaže istinu, onda bi ono trebalo da zna pre toga šta je uopšte kazna. Kako da zna šta je kazna ako nije nikad kažnjavano? :)

Zeleni Zub (prezire slavu)

pre 9 godina

Nije sve crno i belo, vaspitanje je mnogo vise od toga, i treba decu podsticati na iskrenost jer se na tome bazira poverenje. Kazna je takodje jako sirok pojam, i zavisi od mnogo toga, kao i vrsta kazne... ne moze se svaka individua kaznjavati/nagradjivati isto. Sad, za ljude koji misle da laganje treba da se 'prasta' zamislite da je pitanje zivota ili smrti. Prva stvar koja mi pada na pamet, "jesi ti 'pojeo' bombonice iz ove kutije gde mama/tata/baba drze lekice?"
- Nicam!
Dobro, verujem ti, laku noc... A primera gde deciji zivot moze biti ugrozen zbog jedne "lazi" ima mnogo. Zato od pocetka graditi poverenje da moze bilo sta da ti kaze, biti fer i korektan, 'kaznjavati' po potrebi, pametno. Jer, moraju nauciti da razne akcije, za uzvrat imaju i razne posledice, i da se ne prasta sve, svaki put. Ako ih roditelji to ne nauce, imace tezak sudar sa realnoscu 20,30 godina kasnije. A neko moze i stradati...

Jedna žena

pre 9 godina

Nije roditelj bankomat, ima i osećanja.
Ja nisam decu kažnjavala, ali pokazivala sam osećanja.
Drugo, odmah znam kad me lažu i pokažem da me to vredja.

Medjutim, pouka ovog teksta radi. Kad primetite da vas deca lažu, to znači da niste napravili prostor za istinu.
Ja sam korigovala sebe i preokrenula situaciju kad su bili mali.

Roditeljska prevelika očekivanja od dece i roditeljski strah prave od dece lažove.
Dete laže jer želi da ugodi roditelju, ne samo da spase sebe. Oba motiva su ok. Ako postavite odnos sa detetom tako da je laž jeftinija od istine, onda će vas dete lagati, isto je i sa odraslim ljudima.
I sami znate, ima uvek u kolektivu, ili u porodici neko s kim smo uporno na distanci, prećutkujemo mu i "štitimo" ga od istine, ili jednostavno strahujemo od njegove reakcije.

Ako ste vi to za dete, ili ćete pribeći kazni, a time samo još više "poskupljujete" istinu,
ili ćete preći preko laži uz komentare da znate da vas dete laže i da vas to vredja, ali obavezno morate učiniti da je istina prihvaćena i da se detetu "isplati".

To što vas dete laže, smatrajte da ono ima emocionalne sposobnosti da sračuna šta je za njega lakše, ali vi treba da mu pokažete da je istina bolja.
Neko mora kaznom, ako neće da se bavi decom, kazna je zadnji izbor.
Ja sam se bavila, i sad uživam sa mojim tinedžerima, izrasli su u divne mlade ljude, korektne i poštene, iskrene.

Djenka Djavo

pre 9 godina

Vaspitanje dece je nesto o cemu skoro niko veze nema. Ucimo se na soptsvenoj deci i taman kada smo ukapirali kako da pocnemo deca napustaju kucu i zapocinju svoje porodice, noseci sa sobom nase greske. Ono sto sam ja za sve ove godine naucio, od svoje dece, je da kazne nemaju smisla bez nagrada. Na zalost u Srbiji (a i sire) kazna je cesto jedini oblik komunikacije sa decom. Odrasli lazu, varaju, kradu, a deca sve to gledaju pa im nije jasno na kojim drogama je ovaj svet. I kada se dignu da nesto kazu dobiju po labrnji od istih lazova i prevaranata. Nije lako biti roditelj, ali je jos teze biti dete u danasnje vreme. Zagarantovani kompleksi i neuroze, buducnost bez perspective i obaveza da se void racuna o onima koji su za to sve ogovorni (posto je empirijski dokazano da namcori i nadzak-babe zive najduze). Zato volite svoju decu bez obzira na sve, dajte im podrsku u svemu sto hoce da rade i nagradite svako dobro ponasanje pa makar i samo osmehom. A kazne ostavite za vase kolege, politicare, kvazi-prijatelje i iskompleksirane roditelje. Ova planeta ce vam biti zahvalna za svaku uravnotezenu osobu koja postane punoletna, takvih nema dovoljno verujte mi.

jedan sasvim obican otac

pre 9 godina

"Ako deca pocnu da lice na vas, tucite ih", rece jednom jedan pametan covek. Sve sto treba da radite sa decom je da ih razumete. Spustite se na njihov nivo, budite i vi deca. Uskladite svoje ponasanje na njihov nivo i mnogo ce da nauce od vas. Moj klinac, kao i sva druga deca, imao je potrebu da dira stekere i struju. Jednom prilikom sam popravljao jedan kucni uredjaj i dok se on motao oko mene i odvlacio mi paznju, slucajno sam dodirnuo gole zice i udarila me je struja, sto me je jako iznerviralo, ali sam video da je njega to mnogo vise pogodilo nego mene. Koliko god da je banalan primer, koji se desio sasvim slucajno mojom nemarnoscu jer nisam mogao da se koncetrisem na ono sto radim, a niti da posvetim u tom trenutku paznju svom detetu, shvatio sam da sam sasvim "slucajno" stvorio fobiju od struje, kod svog sina, naravno na tezi nacin, barem po mene. I dan danas me pita da li me boli ruka i gleda u nju trazeci nekakve tragove kao posledicu toga. Deca uce od nas i onda kada ih nicemu "ne ucimo", zato pamet u glavu, vodite racuna sta radite pored svoje dece, a i na kraju krajeva budite i vi deca kada ste sa njima.