Sreda, 10.12.2014.

11:35

Kurc: Rešite Kosovo pre ulaska u EU

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc rekao je u intervjuu za NIN da je pre ulaska Srbije u EU potrebna puna normalizacija odnosa sa Kosovom

Izvor: NIN

Kurc: Rešite Kosovo pre ulaska u EU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

94 Komentari

Sortiraj po:

sreta

pre 9 godina

Srbija ima svoj cilj.Nikada se necemo odreci Kosova ali smo spremni na pregovore.Resavanje pitanja Kosova ne znaci i njegovo priznavanje!!!

DRINSKA - REGATA - LJUBOVIJA 2014

pre 9 godina

Srbija ce svakako zajedno sa Kosovom u njenom sastavu i uz vasu pomoc gospodine Kurc najbrze ispuniti uslove za clanstvo u EU tada ce gradjani nase juzne srpske pokrajine osetiti blagodeti koje se Srbiji nude. Vasa iskrena pomc nam je svakako vise nego neophodna u ovom trenutku. Vi ste uvek pprilikom susreta sa Aleksandrom Vucic uvek isticali i stavljali u prvi plan veliko prijateljstvo sa Aleksandrom Vucic, evo vam prilike da to i dokazete na delu. Najpre povucite nelegalne odluke o priznavanju jedne srpske pokrajine kao suverene drzave i onda ce sve ici ubrzano i prirodnim putem. Srbija je za saradnju ali je uvek bila i bice protiv otimacina, okupacija i ucena. Siguran sam da ni vi ni vasa zemlja to nikom nebi dozvolili.

SARS

pre 9 godina

Svestan je svako cinjenicnog stanja samo sto niko ne sme i ne moze da prevali preko usta istinu, cije ovce onoga i livada. greske se ne mogu ispraviti a greske datiraju od pre vise decenija tako da ne mozemo sad ove ljude zbog toga urnisati. Bice kako je sudjeno . Lupajte minuse, ali nemojte verovati da je ovaj gospodin, bas tako rekao.

savkec

pre 9 godina

Srbija priznati nezavisnosti Kosova neće, kao što to ne priznaju ni Španija i Kipar, jer kada bi oni priznali nezavisnost Kosova, odmah bi EU imala 2 nove članice: Kataloniju i Turski deo Kipra.

ivana85

pre 9 godina

Ta normalizacija nikada nece biti, potvrđena pravno obavezujućim dokumentom, jer tako nesto se za vek i vjekova nece se resiti, jer srbi nece dati Kosovo ni po koju cenu.

Boban

pre 9 godina

Čudno koliko je teško priznati da smo bespomoćni u mnogim stvarima, problem je u nama, problem je u tome što ćutimo, problem je što imamo naš mali virtuelni svet. Sami dopuštamo, popuštamo, nadamo se da će stati, da će dušmani prestati, ali ne ide. Ne da nam se. Pravimo greške u koracima i kad se osvestimo teško je vraćati se unazad. Nema povratka jer život nema reprizu. Greške su napravljene još u ono neko vreme, ali sad bi vraćanje na to neko vreme značilo da za sve imamo izgovore a suština je sasvim drugačija, stanje, svest i vreme je drugačije, ljudi, neki novi svetski poredak, u kom nema mesta za "male" iako smo mnogo veći od njih, iako imamo veru. Ne vredi, drugi odlučuju, dali smo im kad smo stali. One 99 . godine. A mislili smo to je to. I evo.. Ko nam je kriv? Žuti? Plavi? Crveni? Ljubičasti? Ne liči li opet na izgovore? Ili na onu staru "ako nam je tako lakše..". Nadam se, verujem, neke nove generacije dolaze, nadam se da će znati, umeti, hteti i smeti.. Da kažu "dosta više, ne može, nema dalje, ne damo!". Zaslužuje Srbija to.

Marina

pre 9 godina

Srbija čvrsto stoji iza svojih stavova i odluka. Dosta je toga što je Srbija uradila, kako bi mogla da postane članica EU. Pitanje Kosova "visi u vazduhu" i EU se nije jasno izjasnila niti zahtevala od Srbije da prizna nezavisno Kosovo.

Miloš Ilić

pre 9 godina

Mi ćemo rešiti Kosovo čim prestanete vi da nam ga rešavate i vratite tamo gde i pripada: u ustavopravni poredak Srbije. Tako će Srbija zajedno sa Kosovom u njenom sastavu i uz vašu pomoć najbrže ispuniti uslove za članstvo u EU a i stanovnici južne srpske pokrajine osetiti blagodeti koje se Srbiji nude. Vaša pomoć nam je svakako više nego neophodna: najpre povucite nelegalne odluke o priznavanju jedne srpske pokrajine kao suverene države i onda će sve ići ubrzano i prirodnim putem. Srbija je za saradnju ali je uvek bila i biće protiv otimačina, okupacija i ucena.

aNa

pre 9 godina

Kazu da nije u interesu Evropske unije da prihvati u punopravno članstvo članice koje su u sukobu sa susednim zemljama, jer bi to značilo uvoz nestabilnosti.
Slazem se sa tim ali njima treba opet da se objasni da Kosovo nije nasa susedna zemlja !?

milla

pre 9 godina

Gospodin Kurc je veoma lepo objasnio i ja se u potpunosti slazem ,da je u Srbiji nacionalizam prevazidjena ideologija . Oni koji su namerno pustili Seselja i pokusali da izazovu haos u Srbiji ,sigurno su ostali razocarani sa veoma slabom reakcijom gradjana Srbije!

apokalipticar

pre 9 godina

Pa sta sad hoce ovaj? Zar nije bivsi premijer, sadasnji ministar inostranih poslova rekao da nigde niko ne trazi da priznamo Kosovo da bi usli u EU? Kome ja, kao Srbin da verujem, mladom ministru Austrije ili Dacicu, nasem coveku sa toliko iskustva?

milla

pre 9 godina

Gospodin je veoma lepo objasnio i ja se u potpunosti slazem ,da je u Srbiji nacionalizam prevazidjena ideologija . Oni koji su namerno pustili Seselja i pokusali da izazovu haos u Srbiji ,sigurno su ostali razocarani sa veoma slabom reakcijom gradjana Srbije!

fuega

pre 9 godina

Citam ove komentare i vidim da vise se bavite vi politikom nego vasi politicari, i kako ja znam kad se narod bavi se politikom drzava je u krizi.Za Srbiju bolje je da prizna nezavisnost Kosova, ako stvarno mislite da idete ka EU. A nasi politicari na Kosovu isto tako nama laze da smo na putu prema EU ali ja znam da nece to da bude jos 30 god. Vi ipak mozete ako svatite jednom da je Kosovo izgubljeno od 1999.

Srbija, jedna jedina

pre 9 godina

E, pa necemo da ga priznamo! I onda vi nama ne date u EU i eto... Nisam srecan zbog toga, voleo bih u EU, ali ja da glasam za to necu. Nikad necu da priznam nezavisno Kosovo.Tako vaspitavam i svoju decu, pa neka bude sta bude. Necu da zaboravim i kraj!

Miro Đokić

pre 9 godina

@Vrbovica:Beograd preduzima sve mere da se nastavi razgovori sa Prištinom kako bi se stvorili normalni uslovi za život građana na Kosovu , ali to ne znači da će Srbija priznati nezavisnost Kosova.

Jagodica

pre 9 godina

@(Mita, 10. decembar 2014 14:08):
Upravo tamo gde i treba da bude.A sto se tice priznavanja Kosova,nikada ga necemo priznati.To je nasa sveta zemlja.Neka to svima bude jasno.
Iskreno se nadam da su iz EU shvatili,a ako nisu,da ce shvatiti da Vucic,kao i narod u Srbiji ima jasan stav po pitanju Kosova.Smatram da bi svako insistiranje na priznavanju KIM moglo rezultirati samo prekidom saradnje sa EU.Jos jedna stvar,Srbija je suverena drzava i pitanje Kosova je nasa unutrasnja stvar,na koju niko nema pravo da utice.Svi cemo se sloziti da je i za nas i za medjunarodnu zajednicu Kosovo skatljiva tema.Ali se isto tako nadam da ce se u svakom pogledu naci resenje da ljudima koji tamo zive bude bolje,da im se obezbede bolji uslovi za zivot i kretanje,sve sa ciljem da KIM ostane deo Srbije.

Milioner 5

pre 9 godina

Resili bi smo mi kada bi i druga strana bila za saradnju, oni samo miniraju svaki nas pokusaj da se odnosi poprave i da se saradnja i pregovori nastave.

Bajkeri 5

pre 9 godina

Resili bi smo mi kada bi i druga strana bila za saradnju, oni samo miniraju svaki nas pokusaj da se odnosi poprave i da se saradnja i pregovori nastave.

Stankovic

pre 9 godina

Zna se sta je medjunarodno pravo i sta pise u ustavu Republike Srbije. Nikada se necemo odreci suverenita i teritorijalnog integriteta. Bolna tema jeste ali proevropska Vlada ce miroljubom politikom naci najbolje moguce resenje koje je nas prihvatljivo.

Lukas aus Agram!

pre 9 godina

@falkao
Kakvu nezavisnost treba Austrija dati Južnom Tirolu, pa Južni Tirol je suvereni dio Italije i s Austrijom nema veze!!!

Nemo

pre 9 godina

Politicarima treba omoguciti da uce nemacki jezik. Onda ce Vucic i ostali bolje razumeti sta EU (citaj Nemacka) kaze. Takodje treba im iskontrolisati sluh posto ne cuju da ljudi hoce referendum u vezi ulaska u EU.

Vrbovica 5

pre 9 godina

Resili bi smo mi kada bi i druga strana bila za saradnju, oni samo miniraju svaki nas pokusaj da se odnosi poprave i da se saradnja i pregovori nastave.

herkules s

pre 9 godina

Ne slazem se sa misljenjem Kurca. Mi smo stub stabilnosti u regionu. Ako je neko u sukobu, to je albanska strana, ona je ta koja pokusava da izazivanjem nemira i pravljenjem ekcesa remeti nastavak pregovora. Mislim da je to i Evropska komisija , a i Savet bezbednosti UN-a uocio.

Goran

pre 9 godina

Srbija nije napravila problem na Kosovu. Sukob na Kosovu je rešen rezolucijom 1244 i kumanovskim sporazumom. Problem je nastao proglašenjem nezavisnosti. Ne shvatam kako cela EU funkcioniše sa Kiprom bez problema a Kosovo bi bilo nepremostiva prepreka !?

razmislite...

pre 9 godina

@Sanja

Poređenje sa Tirolom ne stoji. Oko Tirola je najvažnije to što su "obe strane" - hrišćani (i obe, većinom, katolici).
To im da je vrlo sličnu kulturno-civilizacijsku "podlogu". I socijalna slika je gotovo identična.
Toga na relaciji Srbija/Kosovo - nema.
Zato je neuporedivo.

Napet

pre 9 godina

Cim vi date nezavisnost juznom tirolu i pokazete nam na primeru kako se to radi.Onda cemo uzeti u razmatranje vas predlog.
(falkao, 10. decembar 2014 14:45)

MOLIM TE....ali zaista te lepo MOLIM, i ne samo tebe, već i ostale ljude koji ostavljaju komentare kako ovde, tako i na raznim drugim sajtovima i forumima, da se detaljno, ali detaljno informišete o temi o kojoj se raspravlja, da informacije pretražite iz više izvora, kao i da, kada poželite da ostavite komentar dobro i pažljivo razmislite šta ćete napisati, kako se ovakvi komentari više ne bi ponavljali!

@falkao...sine moj lepi, prvo pogledaj na karti Evrope gde se nalazi Južni Tirol, pročitaj nešto o njemu (onako, čisto osnovne informacije) pa se detaljno informiši o pokrajini o kojoj govoriš! Znaš...glupo je da tek ovako ostaviš komentar...smejaće ti se ljudi! Sutra ćeš opet lupiti glupost ali pod nekim drugim imenom. Ne radi to...MOLIM TE!

Andreja Pravnik

pre 9 godina

Herb Kurc, Keltska Srbija ce morati da saceka neka bolja vremena za ulazak u EU, jer su sada uslovi takvi, da nisu prihvatljivi za narod Srbije.

Sanja

pre 9 godina

Iako je u Italiji, od Juznog Tirola Italija skoro da nema nikakve koristi, uzivaju beneficije koje druge regije u Italiji nemaju. Zato i ne traze da se prikljuce Austriji iako govore skoro iskljucivo nemacki jezik: placali bi mnogo vece poreze!! Razmislimo sta bi bilo sa Kosovom u Srbiji!! Pamet u glavu umesto busanja u grudi!!

Warpten

pre 9 godina

Neke zemlje članice nisu priznale Kosovo,zašto bi smo to mi radili?!
(ninna, 10. decembar 2014 16:01


Jesi li ti toliko naivna? Te zemlje su vec u Eu i imaju definisane granice. Sa druge strane nema sanse da nas prime dok god imamo nedefinisane granice...

Stefan

pre 9 godina

Mislim da su oni koji otvoreno kazu pravu istinu , u stvari, najbolji prijatelji Srbije i iskreno zele da je vide u svom drustvu. Austriji bi trebalo verovati jer je uvek prizeljkivala Srbiju u svom interesnom krugu. U vreme Obrenovica, to nije bilo pogubno , naprotiv!!

ulazi polako

pre 9 godina

A gde su sada botovi, da nam pisu kako se Aca ubija od posla sa Kurcom, Medvedevim, Putinom, budzetom, strajkovima, smanjenjima plata i penzija, borbom protiv korpucije, smenjivanjem ministara, zaposljavanja, Mercedes, cipovi, samostalne odluke "nase" Vlade, PKU i oprema za policiju, sta ce sa Seseljem.............?????

Radi covek po dva dana na dan.

GALINA55

pre 9 godina

Kosovo nije susedna zemlja, na nečiju žlost, a za normalizaciju odnosa trebalo bi se obratiti i strani koja bojkotuje normalizaciju , a ne samo srpskoj. Za uspostavljanje saradnje i dijloga potrebna je volja obe strane.

volim sve što vole mladi

pre 9 godina

Razumljvo je da EU ima stav da države njene buduće članice ne treba da joj se pridružuju pre nego što reše sporna pitanja. Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ali to pitanje i dalje nije rešeno. Sa druge strane, ima vremena do pristupanja Srbije EU, i nikako ne treba pristajati na ucene već se potruditi da se dogovorom dodje do najboljeg mogućeg rešenja.

Душан

pre 9 godina

Јасно ко' дан.

Ако се неварам, Вучић је јуче рекао да НИКО из ЕУ од нас није тражио да признамо да се одричемо дела своје територије зарад чланства у ткз унији?

Господине Вучићу, да ли је ово било званично или се Курц само шалио?

Borja

pre 9 godina

Srbija je spremna na resavanje bitnih problema sa Pristinom u cilju stabilnih odnosa na Balkanu ali ne odustaje od svoje teritorijalne celovitosti ni od ekonomske saradnje sa Rusijom jer je to u nasem interesu.

Sale@

pre 9 godina

Sad će Vučela i Dačko da nas opet ubeđuju kako niko ne traži da priznamo tzv. Kosovo. A mi kao pametni ćemo reći da su u pravu.
Na drugoj strani, predsednik Toma Nikolić će ispasti da je u krivu i da podriva Vladu Srbije. I opet ćemo reći pošto smo pametni, da on nije u pravu.
Na trećoj strani, svako ko digne glas protiv toga, biće proglašen nacionalistom. Tad ne znam šta ćemo reći.
Vojvodina će onda uz pomoć pare sa zapada da preko autonomaša podriva i ruši Srbiju još više. Isto sledi i Raškom oblasti, sa Preševom i Bujanovcem i ko zna gde još. Tada ni nećemo smeti ništa reći...
Vučela i Dačko će nas naravno i dalje ubeđivati kako nam zapad misli dobro.
A retko ko kaže, da je EU postala šargarepa u rukama Germana, ranije i Anglosaksonaca, u pokoravanju onih nacija i država koje nisu mogle u svojoj istoriji pokoriti. Na kraju će se i ona raspasti, a nama će šta ostati...
Jedno "malo sutra" ili "veliki šipak"... Zavisi ko ga kako tumači!!!

Lesa

pre 9 godina

Ne traži se od Srbije da prizna Kosovo već da normalizuje odnose sa Kosovom pri čemu je za gospodina Kurca Kosovo suverena država.Znači,država Srbija treba da i u pismenoj formi normalizuje odnose sa državom Kosovom.Znači,ako Srbija normalizuje i to napismeno odnose sa Kosovom tj.prizna granicu sa Kosovom onda Srbija može u EU.Ne,to nije zahtev za priznanje suvereniteta Kosova,to je zahtev za normalizaciju odbnosa recimo kao zahtev za normalizaciju odnosa Bretanje i Francuske ili Baskije i Španije ili Piemonta i Italije ili Koruške i Austrije ili Bavarske i Nemačke.Kažu da nije isto.Pa nije isto ali može da bude.Dozvolite mi da prevedemo već jednom na srpski taj famozni "zahtev za normalizaciju odnosa sa Kosovom u pismenoj formi".Prevod glasi:"Priznajte Kosovo".Nego,šta ako Srbija ne prizna Kosovo tj.ne normalizuje odnose sa Kosovom (KiM)?Tada Srbija neće postati član EU.Ako Srbija nije član EU onda joj ne ginu dve situacije.Jedna je neutralnost a druga je veza sa "Evroazijskim integracijama".Tada će Srbija uvažavati samo bilateralne dogovore sa državama EU.A rezolucija Saveta Bezbednosti UN? Koja rezolucija? Pa ona 1244.Ona je itekako na snazi i nju moraju da poštuju svi pa i EU sa sve gospodinom Kurtzom? Kurtz se drži one :"Boga vam poljubim,majku vam božju i imperijalistićku,pa ne morate se držati rezolucije kao pijan plota!" Citirani se nije baš držao zakona kao pijan plota pa što bi se EU držala jedne rezolucije kao pijan plota?E ali rezolucija SB UN je rezolucija SB UN.

Siniša

pre 9 godina

On kaže - normalizacija odnosa ,,sa susednim državama'', ali Kosovo nije susedna država, već deo Srbije. Ne treba nam članstvo u EU ako moramo da se odreknemo svoje teritorije, a moramo, samo što Vučić to ne sme da kaže, jer bi izgubio 50% glasova.

Bane

pre 9 godina

"Nije u interesu Evropske unije da prihvati u punopravno članstvo članice koje su u sukobu sa susednim zemljama"

A Kipar? EU-politicari, ko vas ne zna skupo vas placa. A mi vas ocigledno ne znamo. Zato vas placamo deceniju ipo zivota u zabludi o EU i drugim bajkama za lakoverne narode.

Che

pre 9 godina

"Nije u interesu Evropske unije da prihvati u punopravno članstvo članice koje su u sukobu sa susednim zemljama"

hehehe...ali ne, ne trazi se da Srbija prizna Kosovo...neeee.

Горан

pre 9 godina

Вучић и Дачић ће и формално признати независност Косова. До сада су урадили све што им је наређено из Брисела. Не видим неког виђенијег политичара да ће се успротивити признању независности Косова.

Додирнули смо дно ...

zlopamtilo

pre 9 godina

Cenzori, cenzori, često ne puštate veoma blage komentare, ako vam se ideološki ne dopadaju, a srpsko ludilo puštate čak i sa obscenim izrazima i ličnim uvredama. Tužno, dokle je došlo na b92.

Citadela

pre 9 godina

@sarajevo.ba

Prijatelju, mnogo je to para. Mani se!

Nego zivot u Srbiji: pre podne ovi sa zapada - morate da priznate Kosovo. Po podne nasi "umni" politicari - niko nam iz EU ne trazi da priznamo Kosovo.

A krajem septembra na prelazu kod Decana pocela izgradnja tvrdog i pravog granicnog prelaza. Mozete se uveriti svojim ocima. Al zato juce Vucic rece - nece nama niko nista naredjivati. Pa Nemci su tek juce naredili tvrde prelaze, al mi ih zeznuli - vec smo ih napravili. Iz inata i da nam ne naredjuju. Bravo, Vucko. Kao i sinoc protest MOKu - zamlacivanje prostog naroda, a Beograd dao saglasnot, letele depese iz Vlade po svetu.

rambov fan

pre 9 godina

Preporucujem gospodinu da se ne vezuje za vremenske rokove.
Mi smo majstori u odugovlacenju.

Na pola mandata ce ga ribati pretpostavljeni:
- Godine gospodine prolaze !

Rale

pre 9 godina

Zašto se stalno spominje 1914. ?
Pa tko je započeo 1914. ?
Možda Gavrilo Princip?
Vjerojatno ne bi bilo 1. svjetskog rata da nije bilo atentata.
Ne bi nastala Jugoslavija i ne bi bilo ratova između Srba i Hrvata.
Hrvatska bi sa Slovenijom ostala pod Austijom i živjela puno bolje nego sada.
A sigurno bi i u Srbiji bio puno bolji standard nego sada.
Ekstremisti su samo zlo donijeli.

Pameten je ovaj Kurac

pre 9 godina

Jos niste zaboravili 1914 ? Dali je to prevazidjena ideologija g-dni Kurac, ili to za Vas nevazi ? Ceracemo se jos, sigurno. Premijeru Republike hocemo referendum !

Pameten je ovaj Kurac

pre 9 godina

Jos niste zaboravili 1914 ? Dali je to prevazidjena ideologija g-dni Kurac, ili to za Vas nevazi ? Ceracemo se jos, sigurno. Premijeru Republike hocemo referendum !

Che

pre 9 godina

"Nije u interesu Evropske unije da prihvati u punopravno članstvo članice koje su u sukobu sa susednim zemljama"

hehehe...ali ne, ne trazi se da Srbija prizna Kosovo...neeee.

Горан

pre 9 godina

Вучић и Дачић ће и формално признати независност Косова. До сада су урадили све што им је наређено из Брисела. Не видим неког виђенијег политичара да ће се успротивити признању независности Косова.

Додирнули смо дно ...

Citadela

pre 9 godina

@sarajevo.ba

Prijatelju, mnogo je to para. Mani se!

Nego zivot u Srbiji: pre podne ovi sa zapada - morate da priznate Kosovo. Po podne nasi "umni" politicari - niko nam iz EU ne trazi da priznamo Kosovo.

A krajem septembra na prelazu kod Decana pocela izgradnja tvrdog i pravog granicnog prelaza. Mozete se uveriti svojim ocima. Al zato juce Vucic rece - nece nama niko nista naredjivati. Pa Nemci su tek juce naredili tvrde prelaze, al mi ih zeznuli - vec smo ih napravili. Iz inata i da nam ne naredjuju. Bravo, Vucko. Kao i sinoc protest MOKu - zamlacivanje prostog naroda, a Beograd dao saglasnot, letele depese iz Vlade po svetu.

Siniša

pre 9 godina

On kaže - normalizacija odnosa ,,sa susednim državama'', ali Kosovo nije susedna država, već deo Srbije. Ne treba nam članstvo u EU ako moramo da se odreknemo svoje teritorije, a moramo, samo što Vučić to ne sme da kaže, jer bi izgubio 50% glasova.

zlopamtilo

pre 9 godina

Cenzori, cenzori, često ne puštate veoma blage komentare, ako vam se ideološki ne dopadaju, a srpsko ludilo puštate čak i sa obscenim izrazima i ličnim uvredama. Tužno, dokle je došlo na b92.

Lesa

pre 9 godina

Ne traži se od Srbije da prizna Kosovo već da normalizuje odnose sa Kosovom pri čemu je za gospodina Kurca Kosovo suverena država.Znači,država Srbija treba da i u pismenoj formi normalizuje odnose sa državom Kosovom.Znači,ako Srbija normalizuje i to napismeno odnose sa Kosovom tj.prizna granicu sa Kosovom onda Srbija može u EU.Ne,to nije zahtev za priznanje suvereniteta Kosova,to je zahtev za normalizaciju odbnosa recimo kao zahtev za normalizaciju odnosa Bretanje i Francuske ili Baskije i Španije ili Piemonta i Italije ili Koruške i Austrije ili Bavarske i Nemačke.Kažu da nije isto.Pa nije isto ali može da bude.Dozvolite mi da prevedemo već jednom na srpski taj famozni "zahtev za normalizaciju odnosa sa Kosovom u pismenoj formi".Prevod glasi:"Priznajte Kosovo".Nego,šta ako Srbija ne prizna Kosovo tj.ne normalizuje odnose sa Kosovom (KiM)?Tada Srbija neće postati član EU.Ako Srbija nije član EU onda joj ne ginu dve situacije.Jedna je neutralnost a druga je veza sa "Evroazijskim integracijama".Tada će Srbija uvažavati samo bilateralne dogovore sa državama EU.A rezolucija Saveta Bezbednosti UN? Koja rezolucija? Pa ona 1244.Ona je itekako na snazi i nju moraju da poštuju svi pa i EU sa sve gospodinom Kurtzom? Kurtz se drži one :"Boga vam poljubim,majku vam božju i imperijalistićku,pa ne morate se držati rezolucije kao pijan plota!" Citirani se nije baš držao zakona kao pijan plota pa što bi se EU držala jedne rezolucije kao pijan plota?E ali rezolucija SB UN je rezolucija SB UN.

Душан

pre 9 godina

Јасно ко' дан.

Ако се неварам, Вучић је јуче рекао да НИКО из ЕУ од нас није тражио да признамо да се одричемо дела своје територије зарад чланства у ткз унији?

Господине Вучићу, да ли је ово било званично или се Курц само шалио?

Rale

pre 9 godina

Zašto se stalno spominje 1914. ?
Pa tko je započeo 1914. ?
Možda Gavrilo Princip?
Vjerojatno ne bi bilo 1. svjetskog rata da nije bilo atentata.
Ne bi nastala Jugoslavija i ne bi bilo ratova između Srba i Hrvata.
Hrvatska bi sa Slovenijom ostala pod Austijom i živjela puno bolje nego sada.
A sigurno bi i u Srbiji bio puno bolji standard nego sada.
Ekstremisti su samo zlo donijeli.

Goran

pre 9 godina

Srbija nije napravila problem na Kosovu. Sukob na Kosovu je rešen rezolucijom 1244 i kumanovskim sporazumom. Problem je nastao proglašenjem nezavisnosti. Ne shvatam kako cela EU funkcioniše sa Kiprom bez problema a Kosovo bi bilo nepremostiva prepreka !?

Napet

pre 9 godina

Cim vi date nezavisnost juznom tirolu i pokazete nam na primeru kako se to radi.Onda cemo uzeti u razmatranje vas predlog.
(falkao, 10. decembar 2014 14:45)

MOLIM TE....ali zaista te lepo MOLIM, i ne samo tebe, već i ostale ljude koji ostavljaju komentare kako ovde, tako i na raznim drugim sajtovima i forumima, da se detaljno, ali detaljno informišete o temi o kojoj se raspravlja, da informacije pretražite iz više izvora, kao i da, kada poželite da ostavite komentar dobro i pažljivo razmislite šta ćete napisati, kako se ovakvi komentari više ne bi ponavljali!

@falkao...sine moj lepi, prvo pogledaj na karti Evrope gde se nalazi Južni Tirol, pročitaj nešto o njemu (onako, čisto osnovne informacije) pa se detaljno informiši o pokrajini o kojoj govoriš! Znaš...glupo je da tek ovako ostaviš komentar...smejaće ti se ljudi! Sutra ćeš opet lupiti glupost ali pod nekim drugim imenom. Ne radi to...MOLIM TE!

herkules s

pre 9 godina

Ne slazem se sa misljenjem Kurca. Mi smo stub stabilnosti u regionu. Ako je neko u sukobu, to je albanska strana, ona je ta koja pokusava da izazivanjem nemira i pravljenjem ekcesa remeti nastavak pregovora. Mislim da je to i Evropska komisija , a i Savet bezbednosti UN-a uocio.

Borja

pre 9 godina

Srbija je spremna na resavanje bitnih problema sa Pristinom u cilju stabilnih odnosa na Balkanu ali ne odustaje od svoje teritorijalne celovitosti ni od ekonomske saradnje sa Rusijom jer je to u nasem interesu.

Sanja

pre 9 godina

Iako je u Italiji, od Juznog Tirola Italija skoro da nema nikakve koristi, uzivaju beneficije koje druge regije u Italiji nemaju. Zato i ne traze da se prikljuce Austriji iako govore skoro iskljucivo nemacki jezik: placali bi mnogo vece poreze!! Razmislimo sta bi bilo sa Kosovom u Srbiji!! Pamet u glavu umesto busanja u grudi!!

Jagodica

pre 9 godina

@(Mita, 10. decembar 2014 14:08):
Upravo tamo gde i treba da bude.A sto se tice priznavanja Kosova,nikada ga necemo priznati.To je nasa sveta zemlja.Neka to svima bude jasno.
Iskreno se nadam da su iz EU shvatili,a ako nisu,da ce shvatiti da Vucic,kao i narod u Srbiji ima jasan stav po pitanju Kosova.Smatram da bi svako insistiranje na priznavanju KIM moglo rezultirati samo prekidom saradnje sa EU.Jos jedna stvar,Srbija je suverena drzava i pitanje Kosova je nasa unutrasnja stvar,na koju niko nema pravo da utice.Svi cemo se sloziti da je i za nas i za medjunarodnu zajednicu Kosovo skatljiva tema.Ali se isto tako nadam da ce se u svakom pogledu naci resenje da ljudima koji tamo zive bude bolje,da im se obezbede bolji uslovi za zivot i kretanje,sve sa ciljem da KIM ostane deo Srbije.

GALINA55

pre 9 godina

Kosovo nije susedna zemlja, na nečiju žlost, a za normalizaciju odnosa trebalo bi se obratiti i strani koja bojkotuje normalizaciju , a ne samo srpskoj. Za uspostavljanje saradnje i dijloga potrebna je volja obe strane.

rambov fan

pre 9 godina

Preporucujem gospodinu da se ne vezuje za vremenske rokove.
Mi smo majstori u odugovlacenju.

Na pola mandata ce ga ribati pretpostavljeni:
- Godine gospodine prolaze !

Sale@

pre 9 godina

Sad će Vučela i Dačko da nas opet ubeđuju kako niko ne traži da priznamo tzv. Kosovo. A mi kao pametni ćemo reći da su u pravu.
Na drugoj strani, predsednik Toma Nikolić će ispasti da je u krivu i da podriva Vladu Srbije. I opet ćemo reći pošto smo pametni, da on nije u pravu.
Na trećoj strani, svako ko digne glas protiv toga, biće proglašen nacionalistom. Tad ne znam šta ćemo reći.
Vojvodina će onda uz pomoć pare sa zapada da preko autonomaša podriva i ruši Srbiju još više. Isto sledi i Raškom oblasti, sa Preševom i Bujanovcem i ko zna gde još. Tada ni nećemo smeti ništa reći...
Vučela i Dačko će nas naravno i dalje ubeđivati kako nam zapad misli dobro.
A retko ko kaže, da je EU postala šargarepa u rukama Germana, ranije i Anglosaksonaca, u pokoravanju onih nacija i država koje nisu mogle u svojoj istoriji pokoriti. Na kraju će se i ona raspasti, a nama će šta ostati...
Jedno "malo sutra" ili "veliki šipak"... Zavisi ko ga kako tumači!!!

razmislite...

pre 9 godina

@Sanja

Poređenje sa Tirolom ne stoji. Oko Tirola je najvažnije to što su "obe strane" - hrišćani (i obe, većinom, katolici).
To im da je vrlo sličnu kulturno-civilizacijsku "podlogu". I socijalna slika je gotovo identična.
Toga na relaciji Srbija/Kosovo - nema.
Zato je neuporedivo.

Vrbovica 5

pre 9 godina

Resili bi smo mi kada bi i druga strana bila za saradnju, oni samo miniraju svaki nas pokusaj da se odnosi poprave i da se saradnja i pregovori nastave.

Stankovic

pre 9 godina

Zna se sta je medjunarodno pravo i sta pise u ustavu Republike Srbije. Nikada se necemo odreci suverenita i teritorijalnog integriteta. Bolna tema jeste ali proevropska Vlada ce miroljubom politikom naci najbolje moguce resenje koje je nas prihvatljivo.

Milioner 5

pre 9 godina

Resili bi smo mi kada bi i druga strana bila za saradnju, oni samo miniraju svaki nas pokusaj da se odnosi poprave i da se saradnja i pregovori nastave.

volim sve što vole mladi

pre 9 godina

Razumljvo je da EU ima stav da države njene buduće članice ne treba da joj se pridružuju pre nego što reše sporna pitanja. Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ali to pitanje i dalje nije rešeno. Sa druge strane, ima vremena do pristupanja Srbije EU, i nikako ne treba pristajati na ucene već se potruditi da se dogovorom dodje do najboljeg mogućeg rešenja.

Lukas aus Agram!

pre 9 godina

@falkao
Kakvu nezavisnost treba Austrija dati Južnom Tirolu, pa Južni Tirol je suvereni dio Italije i s Austrijom nema veze!!!

Warpten

pre 9 godina

Neke zemlje članice nisu priznale Kosovo,zašto bi smo to mi radili?!
(ninna, 10. decembar 2014 16:01


Jesi li ti toliko naivna? Te zemlje su vec u Eu i imaju definisane granice. Sa druge strane nema sanse da nas prime dok god imamo nedefinisane granice...

aNa

pre 9 godina

Kazu da nije u interesu Evropske unije da prihvati u punopravno članstvo članice koje su u sukobu sa susednim zemljama, jer bi to značilo uvoz nestabilnosti.
Slazem se sa tim ali njima treba opet da se objasni da Kosovo nije nasa susedna zemlja !?

Bane

pre 9 godina

"Nije u interesu Evropske unije da prihvati u punopravno članstvo članice koje su u sukobu sa susednim zemljama"

A Kipar? EU-politicari, ko vas ne zna skupo vas placa. A mi vas ocigledno ne znamo. Zato vas placamo deceniju ipo zivota u zabludi o EU i drugim bajkama za lakoverne narode.

ulazi polako

pre 9 godina

A gde su sada botovi, da nam pisu kako se Aca ubija od posla sa Kurcom, Medvedevim, Putinom, budzetom, strajkovima, smanjenjima plata i penzija, borbom protiv korpucije, smenjivanjem ministara, zaposljavanja, Mercedes, cipovi, samostalne odluke "nase" Vlade, PKU i oprema za policiju, sta ce sa Seseljem.............?????

Radi covek po dva dana na dan.

Stefan

pre 9 godina

Mislim da su oni koji otvoreno kazu pravu istinu , u stvari, najbolji prijatelji Srbije i iskreno zele da je vide u svom drustvu. Austriji bi trebalo verovati jer je uvek prizeljkivala Srbiju u svom interesnom krugu. U vreme Obrenovica, to nije bilo pogubno , naprotiv!!

Bajkeri 5

pre 9 godina

Resili bi smo mi kada bi i druga strana bila za saradnju, oni samo miniraju svaki nas pokusaj da se odnosi poprave i da se saradnja i pregovori nastave.

Miro Đokić

pre 9 godina

@Vrbovica:Beograd preduzima sve mere da se nastavi razgovori sa Prištinom kako bi se stvorili normalni uslovi za život građana na Kosovu , ali to ne znači da će Srbija priznati nezavisnost Kosova.

Andreja Pravnik

pre 9 godina

Herb Kurc, Keltska Srbija ce morati da saceka neka bolja vremena za ulazak u EU, jer su sada uslovi takvi, da nisu prihvatljivi za narod Srbije.

Nemo

pre 9 godina

Politicarima treba omoguciti da uce nemacki jezik. Onda ce Vucic i ostali bolje razumeti sta EU (citaj Nemacka) kaze. Takodje treba im iskontrolisati sluh posto ne cuju da ljudi hoce referendum u vezi ulaska u EU.

Srbija, jedna jedina

pre 9 godina

E, pa necemo da ga priznamo! I onda vi nama ne date u EU i eto... Nisam srecan zbog toga, voleo bih u EU, ali ja da glasam za to necu. Nikad necu da priznam nezavisno Kosovo.Tako vaspitavam i svoju decu, pa neka bude sta bude. Necu da zaboravim i kraj!

fuega

pre 9 godina

Citam ove komentare i vidim da vise se bavite vi politikom nego vasi politicari, i kako ja znam kad se narod bavi se politikom drzava je u krizi.Za Srbiju bolje je da prizna nezavisnost Kosova, ako stvarno mislite da idete ka EU. A nasi politicari na Kosovu isto tako nama laze da smo na putu prema EU ali ja znam da nece to da bude jos 30 god. Vi ipak mozete ako svatite jednom da je Kosovo izgubljeno od 1999.

apokalipticar

pre 9 godina

Pa sta sad hoce ovaj? Zar nije bivsi premijer, sadasnji ministar inostranih poslova rekao da nigde niko ne trazi da priznamo Kosovo da bi usli u EU? Kome ja, kao Srbin da verujem, mladom ministru Austrije ili Dacicu, nasem coveku sa toliko iskustva?

milla

pre 9 godina

Gospodin je veoma lepo objasnio i ja se u potpunosti slazem ,da je u Srbiji nacionalizam prevazidjena ideologija . Oni koji su namerno pustili Seselja i pokusali da izazovu haos u Srbiji ,sigurno su ostali razocarani sa veoma slabom reakcijom gradjana Srbije!

savkec

pre 9 godina

Srbija priznati nezavisnosti Kosova neće, kao što to ne priznaju ni Španija i Kipar, jer kada bi oni priznali nezavisnost Kosova, odmah bi EU imala 2 nove članice: Kataloniju i Turski deo Kipra.

milla

pre 9 godina

Gospodin Kurc je veoma lepo objasnio i ja se u potpunosti slazem ,da je u Srbiji nacionalizam prevazidjena ideologija . Oni koji su namerno pustili Seselja i pokusali da izazovu haos u Srbiji ,sigurno su ostali razocarani sa veoma slabom reakcijom gradjana Srbije!

Miloš Ilić

pre 9 godina

Mi ćemo rešiti Kosovo čim prestanete vi da nam ga rešavate i vratite tamo gde i pripada: u ustavopravni poredak Srbije. Tako će Srbija zajedno sa Kosovom u njenom sastavu i uz vašu pomoć najbrže ispuniti uslove za članstvo u EU a i stanovnici južne srpske pokrajine osetiti blagodeti koje se Srbiji nude. Vaša pomoć nam je svakako više nego neophodna: najpre povucite nelegalne odluke o priznavanju jedne srpske pokrajine kao suverene države i onda će sve ići ubrzano i prirodnim putem. Srbija je za saradnju ali je uvek bila i biće protiv otimačina, okupacija i ucena.

DRINSKA - REGATA - LJUBOVIJA 2014

pre 9 godina

Srbija ce svakako zajedno sa Kosovom u njenom sastavu i uz vasu pomoc gospodine Kurc najbrze ispuniti uslove za clanstvo u EU tada ce gradjani nase juzne srpske pokrajine osetiti blagodeti koje se Srbiji nude. Vasa iskrena pomc nam je svakako vise nego neophodna u ovom trenutku. Vi ste uvek pprilikom susreta sa Aleksandrom Vucic uvek isticali i stavljali u prvi plan veliko prijateljstvo sa Aleksandrom Vucic, evo vam prilike da to i dokazete na delu. Najpre povucite nelegalne odluke o priznavanju jedne srpske pokrajine kao suverene drzave i onda ce sve ici ubrzano i prirodnim putem. Srbija je za saradnju ali je uvek bila i bice protiv otimacina, okupacija i ucena. Siguran sam da ni vi ni vasa zemlja to nikom nebi dozvolili.

ivana85

pre 9 godina

Ta normalizacija nikada nece biti, potvrđena pravno obavezujućim dokumentom, jer tako nesto se za vek i vjekova nece se resiti, jer srbi nece dati Kosovo ni po koju cenu.

Marina

pre 9 godina

Srbija čvrsto stoji iza svojih stavova i odluka. Dosta je toga što je Srbija uradila, kako bi mogla da postane članica EU. Pitanje Kosova "visi u vazduhu" i EU se nije jasno izjasnila niti zahtevala od Srbije da prizna nezavisno Kosovo.

Boban

pre 9 godina

Čudno koliko je teško priznati da smo bespomoćni u mnogim stvarima, problem je u nama, problem je u tome što ćutimo, problem je što imamo naš mali virtuelni svet. Sami dopuštamo, popuštamo, nadamo se da će stati, da će dušmani prestati, ali ne ide. Ne da nam se. Pravimo greške u koracima i kad se osvestimo teško je vraćati se unazad. Nema povratka jer život nema reprizu. Greške su napravljene još u ono neko vreme, ali sad bi vraćanje na to neko vreme značilo da za sve imamo izgovore a suština je sasvim drugačija, stanje, svest i vreme je drugačije, ljudi, neki novi svetski poredak, u kom nema mesta za "male" iako smo mnogo veći od njih, iako imamo veru. Ne vredi, drugi odlučuju, dali smo im kad smo stali. One 99 . godine. A mislili smo to je to. I evo.. Ko nam je kriv? Žuti? Plavi? Crveni? Ljubičasti? Ne liči li opet na izgovore? Ili na onu staru "ako nam je tako lakše..". Nadam se, verujem, neke nove generacije dolaze, nadam se da će znati, umeti, hteti i smeti.. Da kažu "dosta više, ne može, nema dalje, ne damo!". Zaslužuje Srbija to.

SARS

pre 9 godina

Svestan je svako cinjenicnog stanja samo sto niko ne sme i ne moze da prevali preko usta istinu, cije ovce onoga i livada. greske se ne mogu ispraviti a greske datiraju od pre vise decenija tako da ne mozemo sad ove ljude zbog toga urnisati. Bice kako je sudjeno . Lupajte minuse, ali nemojte verovati da je ovaj gospodin, bas tako rekao.

sreta

pre 9 godina

Srbija ima svoj cilj.Nikada se necemo odreci Kosova ali smo spremni na pregovore.Resavanje pitanja Kosova ne znaci i njegovo priznavanje!!!

Pameten je ovaj Kurac

pre 9 godina

Jos niste zaboravili 1914 ? Dali je to prevazidjena ideologija g-dni Kurac, ili to za Vas nevazi ? Ceracemo se jos, sigurno. Premijeru Republike hocemo referendum !

Горан

pre 9 godina

Вучић и Дачић ће и формално признати независност Косова. До сада су урадили све што им је наређено из Брисела. Не видим неког виђенијег политичара да ће се успротивити признању независности Косова.

Додирнули смо дно ...

Rale

pre 9 godina

Zašto se stalno spominje 1914. ?
Pa tko je započeo 1914. ?
Možda Gavrilo Princip?
Vjerojatno ne bi bilo 1. svjetskog rata da nije bilo atentata.
Ne bi nastala Jugoslavija i ne bi bilo ratova između Srba i Hrvata.
Hrvatska bi sa Slovenijom ostala pod Austijom i živjela puno bolje nego sada.
A sigurno bi i u Srbiji bio puno bolji standard nego sada.
Ekstremisti su samo zlo donijeli.

Che

pre 9 godina

"Nije u interesu Evropske unije da prihvati u punopravno članstvo članice koje su u sukobu sa susednim zemljama"

hehehe...ali ne, ne trazi se da Srbija prizna Kosovo...neeee.

Душан

pre 9 godina

Јасно ко' дан.

Ако се неварам, Вучић је јуче рекао да НИКО из ЕУ од нас није тражио да признамо да се одричемо дела своје територије зарад чланства у ткз унији?

Господине Вучићу, да ли је ово било званично или се Курц само шалио?

Sale@

pre 9 godina

Sad će Vučela i Dačko da nas opet ubeđuju kako niko ne traži da priznamo tzv. Kosovo. A mi kao pametni ćemo reći da su u pravu.
Na drugoj strani, predsednik Toma Nikolić će ispasti da je u krivu i da podriva Vladu Srbije. I opet ćemo reći pošto smo pametni, da on nije u pravu.
Na trećoj strani, svako ko digne glas protiv toga, biće proglašen nacionalistom. Tad ne znam šta ćemo reći.
Vojvodina će onda uz pomoć pare sa zapada da preko autonomaša podriva i ruši Srbiju još više. Isto sledi i Raškom oblasti, sa Preševom i Bujanovcem i ko zna gde još. Tada ni nećemo smeti ništa reći...
Vučela i Dačko će nas naravno i dalje ubeđivati kako nam zapad misli dobro.
A retko ko kaže, da je EU postala šargarepa u rukama Germana, ranije i Anglosaksonaca, u pokoravanju onih nacija i država koje nisu mogle u svojoj istoriji pokoriti. Na kraju će se i ona raspasti, a nama će šta ostati...
Jedno "malo sutra" ili "veliki šipak"... Zavisi ko ga kako tumači!!!

Warpten

pre 9 godina

Neke zemlje članice nisu priznale Kosovo,zašto bi smo to mi radili?!
(ninna, 10. decembar 2014 16:01


Jesi li ti toliko naivna? Te zemlje su vec u Eu i imaju definisane granice. Sa druge strane nema sanse da nas prime dok god imamo nedefinisane granice...

zlopamtilo

pre 9 godina

Cenzori, cenzori, često ne puštate veoma blage komentare, ako vam se ideološki ne dopadaju, a srpsko ludilo puštate čak i sa obscenim izrazima i ličnim uvredama. Tužno, dokle je došlo na b92.

ulazi polako

pre 9 godina

A gde su sada botovi, da nam pisu kako se Aca ubija od posla sa Kurcom, Medvedevim, Putinom, budzetom, strajkovima, smanjenjima plata i penzija, borbom protiv korpucije, smenjivanjem ministara, zaposljavanja, Mercedes, cipovi, samostalne odluke "nase" Vlade, PKU i oprema za policiju, sta ce sa Seseljem.............?????

Radi covek po dva dana na dan.

Bane

pre 9 godina

"Nije u interesu Evropske unije da prihvati u punopravno članstvo članice koje su u sukobu sa susednim zemljama"

A Kipar? EU-politicari, ko vas ne zna skupo vas placa. A mi vas ocigledno ne znamo. Zato vas placamo deceniju ipo zivota u zabludi o EU i drugim bajkama za lakoverne narode.

Andreja Pravnik

pre 9 godina

Herb Kurc, Keltska Srbija ce morati da saceka neka bolja vremena za ulazak u EU, jer su sada uslovi takvi, da nisu prihvatljivi za narod Srbije.

Nemo

pre 9 godina

Politicarima treba omoguciti da uce nemacki jezik. Onda ce Vucic i ostali bolje razumeti sta EU (citaj Nemacka) kaze. Takodje treba im iskontrolisati sluh posto ne cuju da ljudi hoce referendum u vezi ulaska u EU.

Siniša

pre 9 godina

On kaže - normalizacija odnosa ,,sa susednim državama'', ali Kosovo nije susedna država, već deo Srbije. Ne treba nam članstvo u EU ako moramo da se odreknemo svoje teritorije, a moramo, samo što Vučić to ne sme da kaže, jer bi izgubio 50% glasova.

Citadela

pre 9 godina

@sarajevo.ba

Prijatelju, mnogo je to para. Mani se!

Nego zivot u Srbiji: pre podne ovi sa zapada - morate da priznate Kosovo. Po podne nasi "umni" politicari - niko nam iz EU ne trazi da priznamo Kosovo.

A krajem septembra na prelazu kod Decana pocela izgradnja tvrdog i pravog granicnog prelaza. Mozete se uveriti svojim ocima. Al zato juce Vucic rece - nece nama niko nista naredjivati. Pa Nemci su tek juce naredili tvrde prelaze, al mi ih zeznuli - vec smo ih napravili. Iz inata i da nam ne naredjuju. Bravo, Vucko. Kao i sinoc protest MOKu - zamlacivanje prostog naroda, a Beograd dao saglasnot, letele depese iz Vlade po svetu.

rambov fan

pre 9 godina

Preporucujem gospodinu da se ne vezuje za vremenske rokove.
Mi smo majstori u odugovlacenju.

Na pola mandata ce ga ribati pretpostavljeni:
- Godine gospodine prolaze !

Borja

pre 9 godina

Srbija je spremna na resavanje bitnih problema sa Pristinom u cilju stabilnih odnosa na Balkanu ali ne odustaje od svoje teritorijalne celovitosti ni od ekonomske saradnje sa Rusijom jer je to u nasem interesu.

herkules s

pre 9 godina

Ne slazem se sa misljenjem Kurca. Mi smo stub stabilnosti u regionu. Ako je neko u sukobu, to je albanska strana, ona je ta koja pokusava da izazivanjem nemira i pravljenjem ekcesa remeti nastavak pregovora. Mislim da je to i Evropska komisija , a i Savet bezbednosti UN-a uocio.

Goran

pre 9 godina

Srbija nije napravila problem na Kosovu. Sukob na Kosovu je rešen rezolucijom 1244 i kumanovskim sporazumom. Problem je nastao proglašenjem nezavisnosti. Ne shvatam kako cela EU funkcioniše sa Kiprom bez problema a Kosovo bi bilo nepremostiva prepreka !?

Srbija, jedna jedina

pre 9 godina

E, pa necemo da ga priznamo! I onda vi nama ne date u EU i eto... Nisam srecan zbog toga, voleo bih u EU, ali ja da glasam za to necu. Nikad necu da priznam nezavisno Kosovo.Tako vaspitavam i svoju decu, pa neka bude sta bude. Necu da zaboravim i kraj!

Lesa

pre 9 godina

Ne traži se od Srbije da prizna Kosovo već da normalizuje odnose sa Kosovom pri čemu je za gospodina Kurca Kosovo suverena država.Znači,država Srbija treba da i u pismenoj formi normalizuje odnose sa državom Kosovom.Znači,ako Srbija normalizuje i to napismeno odnose sa Kosovom tj.prizna granicu sa Kosovom onda Srbija može u EU.Ne,to nije zahtev za priznanje suvereniteta Kosova,to je zahtev za normalizaciju odbnosa recimo kao zahtev za normalizaciju odnosa Bretanje i Francuske ili Baskije i Španije ili Piemonta i Italije ili Koruške i Austrije ili Bavarske i Nemačke.Kažu da nije isto.Pa nije isto ali može da bude.Dozvolite mi da prevedemo već jednom na srpski taj famozni "zahtev za normalizaciju odnosa sa Kosovom u pismenoj formi".Prevod glasi:"Priznajte Kosovo".Nego,šta ako Srbija ne prizna Kosovo tj.ne normalizuje odnose sa Kosovom (KiM)?Tada Srbija neće postati član EU.Ako Srbija nije član EU onda joj ne ginu dve situacije.Jedna je neutralnost a druga je veza sa "Evroazijskim integracijama".Tada će Srbija uvažavati samo bilateralne dogovore sa državama EU.A rezolucija Saveta Bezbednosti UN? Koja rezolucija? Pa ona 1244.Ona je itekako na snazi i nju moraju da poštuju svi pa i EU sa sve gospodinom Kurtzom? Kurtz se drži one :"Boga vam poljubim,majku vam božju i imperijalistićku,pa ne morate se držati rezolucije kao pijan plota!" Citirani se nije baš držao zakona kao pijan plota pa što bi se EU držala jedne rezolucije kao pijan plota?E ali rezolucija SB UN je rezolucija SB UN.

Stankovic

pre 9 godina

Zna se sta je medjunarodno pravo i sta pise u ustavu Republike Srbije. Nikada se necemo odreci suverenita i teritorijalnog integriteta. Bolna tema jeste ali proevropska Vlada ce miroljubom politikom naci najbolje moguce resenje koje je nas prihvatljivo.

GALINA55

pre 9 godina

Kosovo nije susedna zemlja, na nečiju žlost, a za normalizaciju odnosa trebalo bi se obratiti i strani koja bojkotuje normalizaciju , a ne samo srpskoj. Za uspostavljanje saradnje i dijloga potrebna je volja obe strane.

Jagodica

pre 9 godina

@(Mita, 10. decembar 2014 14:08):
Upravo tamo gde i treba da bude.A sto se tice priznavanja Kosova,nikada ga necemo priznati.To je nasa sveta zemlja.Neka to svima bude jasno.
Iskreno se nadam da su iz EU shvatili,a ako nisu,da ce shvatiti da Vucic,kao i narod u Srbiji ima jasan stav po pitanju Kosova.Smatram da bi svako insistiranje na priznavanju KIM moglo rezultirati samo prekidom saradnje sa EU.Jos jedna stvar,Srbija je suverena drzava i pitanje Kosova je nasa unutrasnja stvar,na koju niko nema pravo da utice.Svi cemo se sloziti da je i za nas i za medjunarodnu zajednicu Kosovo skatljiva tema.Ali se isto tako nadam da ce se u svakom pogledu naci resenje da ljudima koji tamo zive bude bolje,da im se obezbede bolji uslovi za zivot i kretanje,sve sa ciljem da KIM ostane deo Srbije.

Bajkeri 5

pre 9 godina

Resili bi smo mi kada bi i druga strana bila za saradnju, oni samo miniraju svaki nas pokusaj da se odnosi poprave i da se saradnja i pregovori nastave.

Vrbovica 5

pre 9 godina

Resili bi smo mi kada bi i druga strana bila za saradnju, oni samo miniraju svaki nas pokusaj da se odnosi poprave i da se saradnja i pregovori nastave.

Milioner 5

pre 9 godina

Resili bi smo mi kada bi i druga strana bila za saradnju, oni samo miniraju svaki nas pokusaj da se odnosi poprave i da se saradnja i pregovori nastave.

Sanja

pre 9 godina

Iako je u Italiji, od Juznog Tirola Italija skoro da nema nikakve koristi, uzivaju beneficije koje druge regije u Italiji nemaju. Zato i ne traze da se prikljuce Austriji iako govore skoro iskljucivo nemacki jezik: placali bi mnogo vece poreze!! Razmislimo sta bi bilo sa Kosovom u Srbiji!! Pamet u glavu umesto busanja u grudi!!

Lukas aus Agram!

pre 9 godina

@falkao
Kakvu nezavisnost treba Austrija dati Južnom Tirolu, pa Južni Tirol je suvereni dio Italije i s Austrijom nema veze!!!

milla

pre 9 godina

Gospodin je veoma lepo objasnio i ja se u potpunosti slazem ,da je u Srbiji nacionalizam prevazidjena ideologija . Oni koji su namerno pustili Seselja i pokusali da izazovu haos u Srbiji ,sigurno su ostali razocarani sa veoma slabom reakcijom gradjana Srbije!

fuega

pre 9 godina

Citam ove komentare i vidim da vise se bavite vi politikom nego vasi politicari, i kako ja znam kad se narod bavi se politikom drzava je u krizi.Za Srbiju bolje je da prizna nezavisnost Kosova, ako stvarno mislite da idete ka EU. A nasi politicari na Kosovu isto tako nama laze da smo na putu prema EU ali ja znam da nece to da bude jos 30 god. Vi ipak mozete ako svatite jednom da je Kosovo izgubljeno od 1999.

Stefan

pre 9 godina

Mislim da su oni koji otvoreno kazu pravu istinu , u stvari, najbolji prijatelji Srbije i iskreno zele da je vide u svom drustvu. Austriji bi trebalo verovati jer je uvek prizeljkivala Srbiju u svom interesnom krugu. U vreme Obrenovica, to nije bilo pogubno , naprotiv!!

razmislite...

pre 9 godina

@Sanja

Poređenje sa Tirolom ne stoji. Oko Tirola je najvažnije to što su "obe strane" - hrišćani (i obe, većinom, katolici).
To im da je vrlo sličnu kulturno-civilizacijsku "podlogu". I socijalna slika je gotovo identična.
Toga na relaciji Srbija/Kosovo - nema.
Zato je neuporedivo.

milla

pre 9 godina

Gospodin Kurc je veoma lepo objasnio i ja se u potpunosti slazem ,da je u Srbiji nacionalizam prevazidjena ideologija . Oni koji su namerno pustili Seselja i pokusali da izazovu haos u Srbiji ,sigurno su ostali razocarani sa veoma slabom reakcijom gradjana Srbije!

volim sve što vole mladi

pre 9 godina

Razumljvo je da EU ima stav da države njene buduće članice ne treba da joj se pridružuju pre nego što reše sporna pitanja. Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ali to pitanje i dalje nije rešeno. Sa druge strane, ima vremena do pristupanja Srbije EU, i nikako ne treba pristajati na ucene već se potruditi da se dogovorom dodje do najboljeg mogućeg rešenja.

Napet

pre 9 godina

Cim vi date nezavisnost juznom tirolu i pokazete nam na primeru kako se to radi.Onda cemo uzeti u razmatranje vas predlog.
(falkao, 10. decembar 2014 14:45)

MOLIM TE....ali zaista te lepo MOLIM, i ne samo tebe, već i ostale ljude koji ostavljaju komentare kako ovde, tako i na raznim drugim sajtovima i forumima, da se detaljno, ali detaljno informišete o temi o kojoj se raspravlja, da informacije pretražite iz više izvora, kao i da, kada poželite da ostavite komentar dobro i pažljivo razmislite šta ćete napisati, kako se ovakvi komentari više ne bi ponavljali!

@falkao...sine moj lepi, prvo pogledaj na karti Evrope gde se nalazi Južni Tirol, pročitaj nešto o njemu (onako, čisto osnovne informacije) pa se detaljno informiši o pokrajini o kojoj govoriš! Znaš...glupo je da tek ovako ostaviš komentar...smejaće ti se ljudi! Sutra ćeš opet lupiti glupost ali pod nekim drugim imenom. Ne radi to...MOLIM TE!

Miro Đokić

pre 9 godina

@Vrbovica:Beograd preduzima sve mere da se nastavi razgovori sa Prištinom kako bi se stvorili normalni uslovi za život građana na Kosovu , ali to ne znači da će Srbija priznati nezavisnost Kosova.

aNa

pre 9 godina

Kazu da nije u interesu Evropske unije da prihvati u punopravno članstvo članice koje su u sukobu sa susednim zemljama, jer bi to značilo uvoz nestabilnosti.
Slazem se sa tim ali njima treba opet da se objasni da Kosovo nije nasa susedna zemlja !?

Miloš Ilić

pre 9 godina

Mi ćemo rešiti Kosovo čim prestanete vi da nam ga rešavate i vratite tamo gde i pripada: u ustavopravni poredak Srbije. Tako će Srbija zajedno sa Kosovom u njenom sastavu i uz vašu pomoć najbrže ispuniti uslove za članstvo u EU a i stanovnici južne srpske pokrajine osetiti blagodeti koje se Srbiji nude. Vaša pomoć nam je svakako više nego neophodna: najpre povucite nelegalne odluke o priznavanju jedne srpske pokrajine kao suverene države i onda će sve ići ubrzano i prirodnim putem. Srbija je za saradnju ali je uvek bila i biće protiv otimačina, okupacija i ucena.

Boban

pre 9 godina

Čudno koliko je teško priznati da smo bespomoćni u mnogim stvarima, problem je u nama, problem je u tome što ćutimo, problem je što imamo naš mali virtuelni svet. Sami dopuštamo, popuštamo, nadamo se da će stati, da će dušmani prestati, ali ne ide. Ne da nam se. Pravimo greške u koracima i kad se osvestimo teško je vraćati se unazad. Nema povratka jer život nema reprizu. Greške su napravljene još u ono neko vreme, ali sad bi vraćanje na to neko vreme značilo da za sve imamo izgovore a suština je sasvim drugačija, stanje, svest i vreme je drugačije, ljudi, neki novi svetski poredak, u kom nema mesta za "male" iako smo mnogo veći od njih, iako imamo veru. Ne vredi, drugi odlučuju, dali smo im kad smo stali. One 99 . godine. A mislili smo to je to. I evo.. Ko nam je kriv? Žuti? Plavi? Crveni? Ljubičasti? Ne liči li opet na izgovore? Ili na onu staru "ako nam je tako lakše..". Nadam se, verujem, neke nove generacije dolaze, nadam se da će znati, umeti, hteti i smeti.. Da kažu "dosta više, ne može, nema dalje, ne damo!". Zaslužuje Srbija to.

ivana85

pre 9 godina

Ta normalizacija nikada nece biti, potvrđena pravno obavezujućim dokumentom, jer tako nesto se za vek i vjekova nece se resiti, jer srbi nece dati Kosovo ni po koju cenu.

SARS

pre 9 godina

Svestan je svako cinjenicnog stanja samo sto niko ne sme i ne moze da prevali preko usta istinu, cije ovce onoga i livada. greske se ne mogu ispraviti a greske datiraju od pre vise decenija tako da ne mozemo sad ove ljude zbog toga urnisati. Bice kako je sudjeno . Lupajte minuse, ali nemojte verovati da je ovaj gospodin, bas tako rekao.

apokalipticar

pre 9 godina

Pa sta sad hoce ovaj? Zar nije bivsi premijer, sadasnji ministar inostranih poslova rekao da nigde niko ne trazi da priznamo Kosovo da bi usli u EU? Kome ja, kao Srbin da verujem, mladom ministru Austrije ili Dacicu, nasem coveku sa toliko iskustva?

Marina

pre 9 godina

Srbija čvrsto stoji iza svojih stavova i odluka. Dosta je toga što je Srbija uradila, kako bi mogla da postane članica EU. Pitanje Kosova "visi u vazduhu" i EU se nije jasno izjasnila niti zahtevala od Srbije da prizna nezavisno Kosovo.

savkec

pre 9 godina

Srbija priznati nezavisnosti Kosova neće, kao što to ne priznaju ni Španija i Kipar, jer kada bi oni priznali nezavisnost Kosova, odmah bi EU imala 2 nove članice: Kataloniju i Turski deo Kipra.

DRINSKA - REGATA - LJUBOVIJA 2014

pre 9 godina

Srbija ce svakako zajedno sa Kosovom u njenom sastavu i uz vasu pomoc gospodine Kurc najbrze ispuniti uslove za clanstvo u EU tada ce gradjani nase juzne srpske pokrajine osetiti blagodeti koje se Srbiji nude. Vasa iskrena pomc nam je svakako vise nego neophodna u ovom trenutku. Vi ste uvek pprilikom susreta sa Aleksandrom Vucic uvek isticali i stavljali u prvi plan veliko prijateljstvo sa Aleksandrom Vucic, evo vam prilike da to i dokazete na delu. Najpre povucite nelegalne odluke o priznavanju jedne srpske pokrajine kao suverene drzave i onda ce sve ici ubrzano i prirodnim putem. Srbija je za saradnju ali je uvek bila i bice protiv otimacina, okupacija i ucena. Siguran sam da ni vi ni vasa zemlja to nikom nebi dozvolili.

sreta

pre 9 godina

Srbija ima svoj cilj.Nikada se necemo odreci Kosova ali smo spremni na pregovore.Resavanje pitanja Kosova ne znaci i njegovo priznavanje!!!