Utorak, 09.12.2014.

15:14

Ministri EU: Šta posle Južnog toka?

Evropski komesar za energiju Maroš Šefčović izjavio je da gasovod Južni tok može da se gradi samo ako se sasvim uskladi sa evropskim propisima.

Izvor: Beta

Ministri EU: Šta posle Južnog toka? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Pera

pre 9 godina

Mislim da tu nisu u pitanju nikakva uskladjivanja sa zakonima EU. Sve je pitanje volje. Evo kako Turska - do sada bila tako blbiska sa EU i preko noci sklopila ugovor sa Rusijom i vec se zna sta ce biti. Cudno mi je da EU ulazi u ovakve sukobe sa Rusijom kao svetskom silom jer takve metode daju rezultate samo ako su primenjene protiv zemalja poput Srbije i druge sirotinje :( Gde ces ti ici protiv sebi ravnog? Pa nema sanse da nedobijes po nosu.

Kapetan Kuka

pre 9 godina

Meni je poseban utisak ostavila ona rečenica gospodina Milera, da će izgradnjom podmorskog gasovoda do tursko-grčke granice, značaj gasovoda kroz Ukrajinu biti svedena na nulu. To mi liči na ono obećanje koje im je Putin dao, da će Ukrajina uvek imati onoliko gasa koliko unapred plati i ništa više. Nikakav tranzit, odvrtanje, zavrtanje ventila u Ukrajini, pretakanje, preusmeravanje... ništa. Nula. Šlus! Ende! Ili srpski: Znači Zdravo! Rusi smatraju da su gasovod od Ukr prema Evropi oni gradili, a sada EU traži da im ga prepusti. Znači, Rusi samo treba da daju gas i da se više ništa ne pitaju, jer EU izmišlja treće pakete, Ukr nacionalizuje gasovod, čak je Bajden postavio ni manje ni više, nego svog sina za direktora gasnog preduzeća u Ukr, da mali po sistemu "vozi Miško" upravlja sa tokom gasa za Evropu... E, po neće moći. Malo morgen! posle ovoga u Turskoj, će biti gasovod Severni Tok i onaj ka Turskoj. A mali Bajden, ako mu se jako dopalo da direktoriše neka ide u Nemačku pa neka tamo distribuira gas koji stigne iz Rusije, naravno ako frau Merkel dozvoli. Iza Ukrajine će cevi biti prazne, pa će Ukrajinci moći do mile volje da zavrću i odvrću Porošenka i Jacenjuka, umesto gasnih ventila.

Bozon

pre 9 godina

I šta to ovi likovi sad razgovaraju? Južni tok je ćao. Moći će da kupuju gas od Turaka za 800 dolara. A mogli su da ga imaju za 300.

Runjocaveman

pre 9 godina

Tri gasovoda idu iz Rusije u EU,sto Bugarskoj ne treba gas to je njihov posao,Srbiju nije uvazio nitko,tako da su i Rusija i EU ostvarli poslove,Srbija je na pogresnom eu putu.

Dušan

pre 9 godina

Европски јужни крак градиће Европа по њиховим правилима.Одакле европи гас да тим цевима пролази.

mali radojica

pre 9 godina

@Zole da malo pojasnimo: MI smo izgubili ovde najviše a Rusija će se opariti od Turske tako da se za njih ne brinem. EU će se već nekako snaći jer ima Severni tok koji drže Nemci. Posle svega je jasno kao dan da je JT onemogućen samo zbog toga da male zemlje Balkana I srednje Europe(Austrija,madjarska I Slovačka) ni po koju cenu ne budu energetski nezavisne jer se radi o zemljama koje su relativno stabilne u pogledu hrane koja će od 2020 zajedno sa energentima biti najače oružje na planeti pa će biti teško ucenjivati ih I pokoravati kao do sada. No medjutim, Nemci naši uvek dragi I odani prijatelji(!!) su se izgleda malko preračunali jer se Ruje(čitaj Gasprom) nikad neće odreći JT pa makar se on nazvao I Balkanskom rečicom. Cevi će dovući do istočne Trakije(granica Turske I Grčke)odakle će svaka zemlja vući cevi za sebe. E vidite dragi moji u tome je catch,jer tada EU neće biti u mogućnosti da bilo šta blokira jer se vise ne radi o EU kao celini već će zemlje ponaosob zaključivati sporazum sa Gazpromom. To su ti energetski protokoli, a sam Gazprom će učestvovati u izgradnji tih gasovoda. To znači da mi nećemo uzimati skoro nikakve pare za tranzit što je šteta i to ekonomska ali ćemo ipak biti energetski obezbedjeni a onda će malkice manje raznorazni moćnici moći da obigravaju oko nas I da nas ucenjuju.

maki

pre 9 godina

na kraju su nas izrokali i eu i rusija, toliko koliko smo bitni, eu bi da propadnemo sto vise, da postanemo potrosacko robovska drzava a rusi bi da ih velicamo na svoju stetu, samo da bi pokazali eu i sad-u da imaju i dalje jak uticaj, zabacena kolonija ili zabacena gubernija, isto nam se vata

au

pre 9 godina

@You55:Dezinformacije."On je rekao da projekat Južni tok mora da se usaglasi sa zakonodavstnom EU : “Svi tako veliki projekti, ma odakle dolazili, moraju da poštuju EU zakone”. Da podsetimo da su TAP, TANAP i Severni tok dobili izuzeće iz Trećeg energetskog paketa."
http://ekonomskevesti.com/evropska-unija/sefcovic-ubrzacemo-juzni-gasni-koridor/
Toliko o objektivnosti EKomisije...

milan

pre 9 godina

Najpraktičnije je ako problematika posmatra sa tačke gledišta pojedinih strana u nastalim problemima ili kao u ovom slučaju pre njih. EU smatra da je za njenu sigurnost u snabdevanju sa energentima bolje kada ne dolazi sve iz jedne ruke nego od dve različite kompanije što je i razumljivo sa te tačke gledišta sa druge strane Rusija bi da sve ostane u rukama Gasproma da je lakše politički uticati na rad državne firme i koristiti je po potrebi kada sa tačke gledišta Rusije oni počnu da vrdaju. Mislim samo da je EU suviše dugo čekala i da ostaje osećaj da je ipak Ukrajina glavni razlog brige EU a da Rusija nije na vreme osetila tendencije u EU i nije reagovala. Najgore je što zemlje kao Srbija dobijaju osećaj da ih koriste kao ping-pong lopticu i šamaraju ova ili ona strana samo da bi sebe zadovoljili i kada u vrhu vlasti još imate dve očite struje za ovu i za onu stranu nema potrebnog balansa što može biti ubitačno.

Џони Хазард

pre 9 godina

Potpredsednik EK je dodao da će predložiti da se "formira radna grupa na visokom nivou da bi celovito prišlo toj situaciji naročito na području jugoistočne Evrope".

Колико видим, нема разлога за панику јер ће бити формирана радна група на високом нивоу.

Milan

pre 9 godina

Jos jedan dokaz da je Evropa u krizi i na putu da se raspdane...Ove Brisleske birokrate jso uvek nisu svesni realnosti...Slušali su Amerikance a onda ih je Putin preigrao ali njima je najvažnije da su oni bili poslužni prema Vašingtonu!

dex

pre 9 godina

oni hoće da rusi izgrade gasovod a svi da ga koriste.
lepo im rusi rekli. mi će mo izgraditi do turske a vi onda pravite šta hoćete i s kin hoćete

Sudba

pre 9 godina

Posle toliko komentara kako im Juzni tok nije ni potreban oni se ubise da naprave Juzni tok 2, a od njega, sto bi nas narod rekao, nema nista.
http://ekonomskevesti.com/evropska-unija/sefcovic-ubrzacemo-juzni-gasni-koridor/

You55

pre 9 godina

Po 3. energetskom sporazumu, sve evropske kompanije su morale da razdvoje aktivnosti prodaje od distribucije gasa u odvojene firme. Ove poslednje moraju da opsluzuju sve konkurente na trzistu (uz nadoknadu). Zakon je isti za sve, domace i strane, ne postoje oni koji su "jednakiji" od drugih. Srbiji preporucujem da se mane praznih ruskih obecanja i da izdejstvuje EU fondove za prikljucenje na neki magistralni gasovod (TAP, JT ako bude....)

nema granice

pre 9 godina

Mi smo toliko glupi da cemo verovatno kao narod i nestati brze nego i sto mislimo.
Ovi nam prodaju bezobrazluk i licemerje u neogranicenim kolicinama a mi samo amnujemo i jos pljujemo Ruse kako su losa braca.
Nisu oni nama nikakva braca, ali ne mogu gas da vode po nebu do nas, niti da bi bili nasa braca da ga nikom ne prodaju.Treba i njih 140 milion da zivi od necega.E sad sto ne savijaju kicmu kao mi pred svakim, to je nas problem a ne njihov.

Gruzanin

pre 9 godina

Davno sam bio u Brazilu i cuo sledece : 70-tih godina, u vreme naftne krize, drzava je postavila cilj da zameni uvoz nafte sa proizvodnjom alkohola u zemlji. I za 20-tak godina upornog rada uspeli su skoro potpuno da eliminisu uvoz nafte, svi SUS motori idu na 100% ili barem 85% etanol, zaposlili su silne ljude koji proizvode gorivo, i koriste ogroman potencijal velike i mocne prirode Brazila. Vreme je da i mi definisemo strategiju oslanjanja na nase snage, da u potpunosti razvijemo kapacitete za proizvodnju hidro energije, geotermalne, vetrogeneratora, biogasa i biodizela, i konacno i suncane energije i naravno vodonika. Kako do sredstava? Za pocetak uvesti ekolosku taksu za vozila koja ulaze u zemlju : 10 e za automobile, 20 e za kombije, 50 e za autobuse i 100 e za kamione. Taksa da vazi za jedan ulazak i izlazak u roku od 30 dana. Od tog novca napraviti srpski "kickstarter" program za tehnologije u obnovljivim izvorima energije, i jos vise svaka firma koja ulozi u takvu tehnologiju da bude stimulisana oslobodjenjem od pdv-a i na 1 e svog ulaganja dobija 1 e od tog fonda. Naravno svako ulaganje mora da bude pokrivemo bankarskom garancijom ( ko to nema taj nije ni sposoban da radi ozbiljno ). Istovremo krenuti sa konverzijom starih motora, kotlova i svih starih energetskih sistema, uz istovremeno privlacenje proizvodjaca iz sveta da uz velike poreske olaksice to proizvode i prodaju ovde. Zar ne bi bila prava stvar da Tesla motors ima svoje proizvode na nasim ulicama?

Mare,NS

pre 9 godina

""...da je Južni tok trebalo uskladiti sa pravilima iz Trećeg ekonomskog paketa, koji zabranjuje da ista firma bude i vlasnik gasovoda i jedini distributer gasa. ...""

Za malo da mu neko poveruje,ali cinjenice kazu sledece:

WINTERSHALL
HOLDING Gmbh
(BASF Group)-Nemacka 15%

EDF - Francuska 15%

ENI S.p.A -Italija 20%


Svi zajedno cine konzorcijum,zajedno sa ruskim partnerima:

SAUTH STREAM TRANSPORT B.V. -za projektovanje,izgradnju i EKSPLOATACIJU!

Nema lazi,nema prevare,lako proverljivo i svima dostupno!!!

Da vidimo,kako stojr stvari sa Severnim tokom???
Ah da,to je zabranjeno i spominjati!!!

međed

pre 9 godina

Kome do sada nije bilo jasno zašto su Bugarska i Rumunija onako "navrat nanos" primljene u EU nadam se da sad jeste. Samo zamislite da su i oni sada u istoj fazi pristupa kao i mi, što bi i bilo objektivno.

Kapetan Kuka

pre 9 godina

Birokrate iz Brisela su zaključile: Južni Tok može a se gradi, ali po pravilu ... da kad nešto napraviš, moraš prepustiti konkurentu da slobodno koristi... Sjajno. Pravite ga vi, ako vam treba. Dotle, biće gasa na TR/GR granici, pa izvolite, kome treba.
"Građani Evrope moraju shvatiti da je EU tu da pomogne..." Aman, ne pomažite više, mi sa Jugoistoka izgibosmo od vaše pomoći.

najkraći rezime

pre 9 godina

Američki pijuni zbog kojeg će da trpe građani Evrope a siromašne zemlje da ostanu bez prihoda koji su značajan deo njihovih budžeta.
Inače da ne pitam licemere kako je Severni tok usklađen sa zakonima EU.

defence

pre 9 godina

Za ove je Kostunica obavestajni agent . Rusi ce napraviti gaovod do Tursko-Grcke granice pa vi nastavljajte ako hocete i gradite ga po bilo kakvim pravilima .

samo pitam...

pre 9 godina

"Želimo da uverimo naše članice i njihove građane da je EU tu da pomogne".

Da li to znaci da ce EU uplatiti Bugarskoj 3,5 milijarde evra za izgubljene direktne investicije i nakon toga po 400 miliona evra godisnje za narednih 50ak godina na ime izgubljenih tranzitnih taksi?

R2D2

pre 9 godina

Drugim recima nemate pojma sta cete sada, bitno da ste se najeli i napili i da svi zajedno umisljate da ste bitni. A saopstenja kao da vam je pisao Kostunica

hile

pre 9 godina

(cikvecento, 9. decembar 2014 15:49)

Naknada za tranzit, tj infrastrukturu se ionako obračunava posebno, a količina plina se obračunava i plaća posebno. Nema nikakvog razloga da se plaćanje jednog veže za drugo. Vlasništvo nema veze sa time. Vlasnik infrastrukture i vlasnik plina mogu, a i ne moraju biti isti. Ionako se te dvije stvari različito naplaćuju. Povećanje cijene plina neće nužno dovoditi do povećanja naknade za infrastrukturu i slično. Niti cijena jednog ovisi o plaćanju drugog. Dvije sasvim različite stvari, plin i plinovod.
Isto važi i za telefon, struju i slično. Kablovi i bandere su jedno, a obračunavanje prometa i paketa koje koriste korisnici je nešto sasvim drugo. Ovo prvo naplaćuje vlasnik infrastrukture na svom računu, a ovo drugo se naplaćuje posebno i mogu ga naplaćivati i neke komercijalne firme koje se bave telefonijom i strujom i naplaćuje se posebno. Sasvim normalna i uobičajena stvar i, još važnije, korisna za kupce.

Helios

pre 9 godina

Kakva pacovizacija! Što ne izglasaju da je za usluge geolokacija neophodno poštovati zakone EU na teritoriji EU? Tako NIKAKO vojska USA ne bi mogla i da poseduje satelite i pruža GPS (posedujući Big Data GPS informacije). Naprotiv, primenjujući istu "principijelnost" i "zakonitost" morali da se odreknu kontrole ako zadrže posed nad satelitima; da raspišu tender da drugi mogu da budu provajderi usluga. Bar 50%, ili, ako ih tretiraju kao Ruse, i 100%.
Eto, smislio sam Treći Informacioni Paket, očekujem da me prime u Evropsku komisiju kao savetnika za svemir...
"Želimo da uverimo naše članice i njihove građane da je EU tu da pomogne" - neograničena bestidnost! Da pomogne u čemu, da Bal Vampira može da bude i po danu?
Kakva pacovizacija!

Langus

pre 9 godina

@(Zole, 9. decembar 2014 16:31)

Procitaj jos jednom sta si napisao. Jeste, sad EU moze da ... plati i da gradi, a da su Rusi pravili JT oni bi i PLATILI taj gasovod. Razumes? U svakom slucaju, alternative nekako i nema, gas ce i dalje najvise ili jedino iz Rusije dolaziti. Sto bi Rusi bili ludi pa b*****a pravili dzabe gasovod?

gillien

pre 9 godina

Brzo smislite novu kombinaciju sa rusima. oni su nasa braca, nisu nas bombardovali i samo nam se cini da su ravnodusni prema srbima. Sada je prilika da mazohizam dozivi max.

Ciceron

pre 9 godina

A zasto to ne vazi za TAR gde je 100% vlasnik gasovoda i gasa azerbejdzanska drzavna kompanija SOCAR i to sa obe strane cevke? Zasto EU birokrate stalno obmanjuju gradjanstvo? Pa Katar je smanji isporuke gasa za EU i preorijentisao se uglavnom na Aziju i Juznu Ameriku. Iranu ne pada na pamet da nepromisljeno srlja u bilo kakve poduhvate bez koordinacije sa Rusijom. A Azerbejdzan moze EU da obezbedi samo 4% godisnjih potreba pa da ga cede. A taj fantomski Juzni energetski koridor zaobilazi Srbiju i treba da ide iz Grcke, Bugarske u Rumuniju. I ko ce to da plati? A mi? Sto nas je opet EU izigrala? I opet i opet.

Zole

pre 9 godina

EU je pobedila Rusiju. Rusija je odustala da gradi gasovod po uslovima Treceg energetskog paketa. Sad EU moze da gradi svoj gasovod po svojim pravilima od granice Turske do konacne destinacije. Za Srbiju bi bilo dobro da postavi povoljne uslove za izgradnju tog gasovoda kroz Srbiju.

pobrkali loncice

pre 9 godina

Ovi iz Brisela s najvece stetocine u Evropi.Sede tamo i za platurine od 12-35000 evrica mesecno mlate raznu slamu.
Pa gospodo vi mozete da prodajete nesto sto je vase po vasim pravilima, ali ne i tudje.
Kazite lepo nedaju Ameri da se gradi Juzni tok i zavrsite pricu za sva vremena.E kako ce oni da vas greju to morate sami da resite.

from_HR

pre 9 godina

Smiješno zar ne?

Ekipa se SADA sastala i sve dogovorila,ali bez glavnog dobavljača, ekspeditivno nema što. Ovo je pravi odraz EU birokracije, oni još uvijek sastanče i dogovaraju, shvatite gotovo je, nema više "južnog toka" Rusi su ga već zaboravili. Bolje neka odmah, ali odmah, počnu planirati tko će financirati plinovod do Turske i koja će mu biti ruta, mogli bi i tu zakasniti.

genije

pre 9 godina

Kazete RF nije obavestila birokrate iz EU? Pa nije sa vama nista ni dogovarala da bi vas obavestavali. Sve zemlje ukljucene u JT (dakle svi ucesnici) su obavesteni.
Birokratska st@k@...

cikvecento

pre 9 godina

kakve nebulozne izjave,oni misle da im rusi grade juzni tok svojim parama a da oni budu suvlasnici i da kroz te cevi ide i neki drugi gas sem ruskog.

from_HR

pre 9 godina

Smiješno zar ne?

Ekipa se SADA sastala i sve dogovorila,ali bez glavnog dobavljača, ekspeditivno nema što. Ovo je pravi odraz EU birokracije, oni još uvijek sastanče i dogovaraju, shvatite gotovo je, nema više "južnog toka" Rusi su ga već zaboravili. Bolje neka odmah, ali odmah, počnu planirati tko će financirati plinovod do Turske i koja će mu biti ruta, mogli bi i tu zakasniti.

pobrkali loncice

pre 9 godina

Ovi iz Brisela s najvece stetocine u Evropi.Sede tamo i za platurine od 12-35000 evrica mesecno mlate raznu slamu.
Pa gospodo vi mozete da prodajete nesto sto je vase po vasim pravilima, ali ne i tudje.
Kazite lepo nedaju Ameri da se gradi Juzni tok i zavrsite pricu za sva vremena.E kako ce oni da vas greju to morate sami da resite.

cikvecento

pre 9 godina

kakve nebulozne izjave,oni misle da im rusi grade juzni tok svojim parama a da oni budu suvlasnici i da kroz te cevi ide i neki drugi gas sem ruskog.

najkraći rezime

pre 9 godina

Američki pijuni zbog kojeg će da trpe građani Evrope a siromašne zemlje da ostanu bez prihoda koji su značajan deo njihovih budžeta.
Inače da ne pitam licemere kako je Severni tok usklađen sa zakonima EU.

Helios

pre 9 godina

Kakva pacovizacija! Što ne izglasaju da je za usluge geolokacija neophodno poštovati zakone EU na teritoriji EU? Tako NIKAKO vojska USA ne bi mogla i da poseduje satelite i pruža GPS (posedujući Big Data GPS informacije). Naprotiv, primenjujući istu "principijelnost" i "zakonitost" morali da se odreknu kontrole ako zadrže posed nad satelitima; da raspišu tender da drugi mogu da budu provajderi usluga. Bar 50%, ili, ako ih tretiraju kao Ruse, i 100%.
Eto, smislio sam Treći Informacioni Paket, očekujem da me prime u Evropsku komisiju kao savetnika za svemir...
"Želimo da uverimo naše članice i njihove građane da je EU tu da pomogne" - neograničena bestidnost! Da pomogne u čemu, da Bal Vampira može da bude i po danu?
Kakva pacovizacija!

genije

pre 9 godina

Kazete RF nije obavestila birokrate iz EU? Pa nije sa vama nista ni dogovarala da bi vas obavestavali. Sve zemlje ukljucene u JT (dakle svi ucesnici) su obavesteni.
Birokratska st@k@...

međed

pre 9 godina

Kome do sada nije bilo jasno zašto su Bugarska i Rumunija onako "navrat nanos" primljene u EU nadam se da sad jeste. Samo zamislite da su i oni sada u istoj fazi pristupa kao i mi, što bi i bilo objektivno.

Kapetan Kuka

pre 9 godina

Birokrate iz Brisela su zaključile: Južni Tok može a se gradi, ali po pravilu ... da kad nešto napraviš, moraš prepustiti konkurentu da slobodno koristi... Sjajno. Pravite ga vi, ako vam treba. Dotle, biće gasa na TR/GR granici, pa izvolite, kome treba.
"Građani Evrope moraju shvatiti da je EU tu da pomogne..." Aman, ne pomažite više, mi sa Jugoistoka izgibosmo od vaše pomoći.

R2D2

pre 9 godina

Drugim recima nemate pojma sta cete sada, bitno da ste se najeli i napili i da svi zajedno umisljate da ste bitni. A saopstenja kao da vam je pisao Kostunica

defence

pre 9 godina

Za ove je Kostunica obavestajni agent . Rusi ce napraviti gaovod do Tursko-Grcke granice pa vi nastavljajte ako hocete i gradite ga po bilo kakvim pravilima .

samo pitam...

pre 9 godina

"Želimo da uverimo naše članice i njihove građane da je EU tu da pomogne".

Da li to znaci da ce EU uplatiti Bugarskoj 3,5 milijarde evra za izgubljene direktne investicije i nakon toga po 400 miliona evra godisnje za narednih 50ak godina na ime izgubljenih tranzitnih taksi?

Ciceron

pre 9 godina

A zasto to ne vazi za TAR gde je 100% vlasnik gasovoda i gasa azerbejdzanska drzavna kompanija SOCAR i to sa obe strane cevke? Zasto EU birokrate stalno obmanjuju gradjanstvo? Pa Katar je smanji isporuke gasa za EU i preorijentisao se uglavnom na Aziju i Juznu Ameriku. Iranu ne pada na pamet da nepromisljeno srlja u bilo kakve poduhvate bez koordinacije sa Rusijom. A Azerbejdzan moze EU da obezbedi samo 4% godisnjih potreba pa da ga cede. A taj fantomski Juzni energetski koridor zaobilazi Srbiju i treba da ide iz Grcke, Bugarske u Rumuniju. I ko ce to da plati? A mi? Sto nas je opet EU izigrala? I opet i opet.

Mare,NS

pre 9 godina

""...da je Južni tok trebalo uskladiti sa pravilima iz Trećeg ekonomskog paketa, koji zabranjuje da ista firma bude i vlasnik gasovoda i jedini distributer gasa. ...""

Za malo da mu neko poveruje,ali cinjenice kazu sledece:

WINTERSHALL
HOLDING Gmbh
(BASF Group)-Nemacka 15%

EDF - Francuska 15%

ENI S.p.A -Italija 20%


Svi zajedno cine konzorcijum,zajedno sa ruskim partnerima:

SAUTH STREAM TRANSPORT B.V. -za projektovanje,izgradnju i EKSPLOATACIJU!

Nema lazi,nema prevare,lako proverljivo i svima dostupno!!!

Da vidimo,kako stojr stvari sa Severnim tokom???
Ah da,to je zabranjeno i spominjati!!!

nema granice

pre 9 godina

Mi smo toliko glupi da cemo verovatno kao narod i nestati brze nego i sto mislimo.
Ovi nam prodaju bezobrazluk i licemerje u neogranicenim kolicinama a mi samo amnujemo i jos pljujemo Ruse kako su losa braca.
Nisu oni nama nikakva braca, ali ne mogu gas da vode po nebu do nas, niti da bi bili nasa braca da ga nikom ne prodaju.Treba i njih 140 milion da zivi od necega.E sad sto ne savijaju kicmu kao mi pred svakim, to je nas problem a ne njihov.

Runjocaveman

pre 9 godina

Tri gasovoda idu iz Rusije u EU,sto Bugarskoj ne treba gas to je njihov posao,Srbiju nije uvazio nitko,tako da su i Rusija i EU ostvarli poslove,Srbija je na pogresnom eu putu.

Langus

pre 9 godina

@(Zole, 9. decembar 2014 16:31)

Procitaj jos jednom sta si napisao. Jeste, sad EU moze da ... plati i da gradi, a da su Rusi pravili JT oni bi i PLATILI taj gasovod. Razumes? U svakom slucaju, alternative nekako i nema, gas ce i dalje najvise ili jedino iz Rusije dolaziti. Sto bi Rusi bili ludi pa b*****a pravili dzabe gasovod?

au

pre 9 godina

@You55:Dezinformacije."On je rekao da projekat Južni tok mora da se usaglasi sa zakonodavstnom EU : “Svi tako veliki projekti, ma odakle dolazili, moraju da poštuju EU zakone”. Da podsetimo da su TAP, TANAP i Severni tok dobili izuzeće iz Trećeg energetskog paketa."
http://ekonomskevesti.com/evropska-unija/sefcovic-ubrzacemo-juzni-gasni-koridor/
Toliko o objektivnosti EKomisije...

Kapetan Kuka

pre 9 godina

Meni je poseban utisak ostavila ona rečenica gospodina Milera, da će izgradnjom podmorskog gasovoda do tursko-grčke granice, značaj gasovoda kroz Ukrajinu biti svedena na nulu. To mi liči na ono obećanje koje im je Putin dao, da će Ukrajina uvek imati onoliko gasa koliko unapred plati i ništa više. Nikakav tranzit, odvrtanje, zavrtanje ventila u Ukrajini, pretakanje, preusmeravanje... ništa. Nula. Šlus! Ende! Ili srpski: Znači Zdravo! Rusi smatraju da su gasovod od Ukr prema Evropi oni gradili, a sada EU traži da im ga prepusti. Znači, Rusi samo treba da daju gas i da se više ništa ne pitaju, jer EU izmišlja treće pakete, Ukr nacionalizuje gasovod, čak je Bajden postavio ni manje ni više, nego svog sina za direktora gasnog preduzeća u Ukr, da mali po sistemu "vozi Miško" upravlja sa tokom gasa za Evropu... E, po neće moći. Malo morgen! posle ovoga u Turskoj, će biti gasovod Severni Tok i onaj ka Turskoj. A mali Bajden, ako mu se jako dopalo da direktoriše neka ide u Nemačku pa neka tamo distribuira gas koji stigne iz Rusije, naravno ako frau Merkel dozvoli. Iza Ukrajine će cevi biti prazne, pa će Ukrajinci moći do mile volje da zavrću i odvrću Porošenka i Jacenjuka, umesto gasnih ventila.

Zole

pre 9 godina

EU je pobedila Rusiju. Rusija je odustala da gradi gasovod po uslovima Treceg energetskog paketa. Sad EU moze da gradi svoj gasovod po svojim pravilima od granice Turske do konacne destinacije. Za Srbiju bi bilo dobro da postavi povoljne uslove za izgradnju tog gasovoda kroz Srbiju.

Џони Хазард

pre 9 godina

Potpredsednik EK je dodao da će predložiti da se "formira radna grupa na visokom nivou da bi celovito prišlo toj situaciji naročito na području jugoistočne Evrope".

Колико видим, нема разлога за панику јер ће бити формирана радна група на високом нивоу.

mali radojica

pre 9 godina

@Zole da malo pojasnimo: MI smo izgubili ovde najviše a Rusija će se opariti od Turske tako da se za njih ne brinem. EU će se već nekako snaći jer ima Severni tok koji drže Nemci. Posle svega je jasno kao dan da je JT onemogućen samo zbog toga da male zemlje Balkana I srednje Europe(Austrija,madjarska I Slovačka) ni po koju cenu ne budu energetski nezavisne jer se radi o zemljama koje su relativno stabilne u pogledu hrane koja će od 2020 zajedno sa energentima biti najače oružje na planeti pa će biti teško ucenjivati ih I pokoravati kao do sada. No medjutim, Nemci naši uvek dragi I odani prijatelji(!!) su se izgleda malko preračunali jer se Ruje(čitaj Gasprom) nikad neće odreći JT pa makar se on nazvao I Balkanskom rečicom. Cevi će dovući do istočne Trakije(granica Turske I Grčke)odakle će svaka zemlja vući cevi za sebe. E vidite dragi moji u tome je catch,jer tada EU neće biti u mogućnosti da bilo šta blokira jer se vise ne radi o EU kao celini već će zemlje ponaosob zaključivati sporazum sa Gazpromom. To su ti energetski protokoli, a sam Gazprom će učestvovati u izgradnji tih gasovoda. To znači da mi nećemo uzimati skoro nikakve pare za tranzit što je šteta i to ekonomska ali ćemo ipak biti energetski obezbedjeni a onda će malkice manje raznorazni moćnici moći da obigravaju oko nas I da nas ucenjuju.

Milan

pre 9 godina

Jos jedan dokaz da je Evropa u krizi i na putu da se raspdane...Ove Brisleske birokrate jso uvek nisu svesni realnosti...Slušali su Amerikance a onda ih je Putin preigrao ali njima je najvažnije da su oni bili poslužni prema Vašingtonu!

gillien

pre 9 godina

Brzo smislite novu kombinaciju sa rusima. oni su nasa braca, nisu nas bombardovali i samo nam se cini da su ravnodusni prema srbima. Sada je prilika da mazohizam dozivi max.

Sudba

pre 9 godina

Posle toliko komentara kako im Juzni tok nije ni potreban oni se ubise da naprave Juzni tok 2, a od njega, sto bi nas narod rekao, nema nista.
http://ekonomskevesti.com/evropska-unija/sefcovic-ubrzacemo-juzni-gasni-koridor/

maki

pre 9 godina

na kraju su nas izrokali i eu i rusija, toliko koliko smo bitni, eu bi da propadnemo sto vise, da postanemo potrosacko robovska drzava a rusi bi da ih velicamo na svoju stetu, samo da bi pokazali eu i sad-u da imaju i dalje jak uticaj, zabacena kolonija ili zabacena gubernija, isto nam se vata

dex

pre 9 godina

oni hoće da rusi izgrade gasovod a svi da ga koriste.
lepo im rusi rekli. mi će mo izgraditi do turske a vi onda pravite šta hoćete i s kin hoćete

Gruzanin

pre 9 godina

Davno sam bio u Brazilu i cuo sledece : 70-tih godina, u vreme naftne krize, drzava je postavila cilj da zameni uvoz nafte sa proizvodnjom alkohola u zemlji. I za 20-tak godina upornog rada uspeli su skoro potpuno da eliminisu uvoz nafte, svi SUS motori idu na 100% ili barem 85% etanol, zaposlili su silne ljude koji proizvode gorivo, i koriste ogroman potencijal velike i mocne prirode Brazila. Vreme je da i mi definisemo strategiju oslanjanja na nase snage, da u potpunosti razvijemo kapacitete za proizvodnju hidro energije, geotermalne, vetrogeneratora, biogasa i biodizela, i konacno i suncane energije i naravno vodonika. Kako do sredstava? Za pocetak uvesti ekolosku taksu za vozila koja ulaze u zemlju : 10 e za automobile, 20 e za kombije, 50 e za autobuse i 100 e za kamione. Taksa da vazi za jedan ulazak i izlazak u roku od 30 dana. Od tog novca napraviti srpski "kickstarter" program za tehnologije u obnovljivim izvorima energije, i jos vise svaka firma koja ulozi u takvu tehnologiju da bude stimulisana oslobodjenjem od pdv-a i na 1 e svog ulaganja dobija 1 e od tog fonda. Naravno svako ulaganje mora da bude pokrivemo bankarskom garancijom ( ko to nema taj nije ni sposoban da radi ozbiljno ). Istovremo krenuti sa konverzijom starih motora, kotlova i svih starih energetskih sistema, uz istovremeno privlacenje proizvodjaca iz sveta da uz velike poreske olaksice to proizvode i prodaju ovde. Zar ne bi bila prava stvar da Tesla motors ima svoje proizvode na nasim ulicama?

Pera

pre 9 godina

Mislim da tu nisu u pitanju nikakva uskladjivanja sa zakonima EU. Sve je pitanje volje. Evo kako Turska - do sada bila tako blbiska sa EU i preko noci sklopila ugovor sa Rusijom i vec se zna sta ce biti. Cudno mi je da EU ulazi u ovakve sukobe sa Rusijom kao svetskom silom jer takve metode daju rezultate samo ako su primenjene protiv zemalja poput Srbije i druge sirotinje :( Gde ces ti ici protiv sebi ravnog? Pa nema sanse da nedobijes po nosu.

Bozon

pre 9 godina

I šta to ovi likovi sad razgovaraju? Južni tok je ćao. Moći će da kupuju gas od Turaka za 800 dolara. A mogli su da ga imaju za 300.

Dušan

pre 9 godina

Европски јужни крак градиће Европа по њиховим правилима.Одакле европи гас да тим цевима пролази.

milan

pre 9 godina

Najpraktičnije je ako problematika posmatra sa tačke gledišta pojedinih strana u nastalim problemima ili kao u ovom slučaju pre njih. EU smatra da je za njenu sigurnost u snabdevanju sa energentima bolje kada ne dolazi sve iz jedne ruke nego od dve različite kompanije što je i razumljivo sa te tačke gledišta sa druge strane Rusija bi da sve ostane u rukama Gasproma da je lakše politički uticati na rad državne firme i koristiti je po potrebi kada sa tačke gledišta Rusije oni počnu da vrdaju. Mislim samo da je EU suviše dugo čekala i da ostaje osećaj da je ipak Ukrajina glavni razlog brige EU a da Rusija nije na vreme osetila tendencije u EU i nije reagovala. Najgore je što zemlje kao Srbija dobijaju osećaj da ih koriste kao ping-pong lopticu i šamaraju ova ili ona strana samo da bi sebe zadovoljili i kada u vrhu vlasti još imate dve očite struje za ovu i za onu stranu nema potrebnog balansa što može biti ubitačno.

hile

pre 9 godina

(cikvecento, 9. decembar 2014 15:49)

Naknada za tranzit, tj infrastrukturu se ionako obračunava posebno, a količina plina se obračunava i plaća posebno. Nema nikakvog razloga da se plaćanje jednog veže za drugo. Vlasništvo nema veze sa time. Vlasnik infrastrukture i vlasnik plina mogu, a i ne moraju biti isti. Ionako se te dvije stvari različito naplaćuju. Povećanje cijene plina neće nužno dovoditi do povećanja naknade za infrastrukturu i slično. Niti cijena jednog ovisi o plaćanju drugog. Dvije sasvim različite stvari, plin i plinovod.
Isto važi i za telefon, struju i slično. Kablovi i bandere su jedno, a obračunavanje prometa i paketa koje koriste korisnici je nešto sasvim drugo. Ovo prvo naplaćuje vlasnik infrastrukture na svom računu, a ovo drugo se naplaćuje posebno i mogu ga naplaćivati i neke komercijalne firme koje se bave telefonijom i strujom i naplaćuje se posebno. Sasvim normalna i uobičajena stvar i, još važnije, korisna za kupce.

You55

pre 9 godina

Po 3. energetskom sporazumu, sve evropske kompanije su morale da razdvoje aktivnosti prodaje od distribucije gasa u odvojene firme. Ove poslednje moraju da opsluzuju sve konkurente na trzistu (uz nadoknadu). Zakon je isti za sve, domace i strane, ne postoje oni koji su "jednakiji" od drugih. Srbiji preporucujem da se mane praznih ruskih obecanja i da izdejstvuje EU fondove za prikljucenje na neki magistralni gasovod (TAP, JT ako bude....)

Zole

pre 9 godina

EU je pobedila Rusiju. Rusija je odustala da gradi gasovod po uslovima Treceg energetskog paketa. Sad EU moze da gradi svoj gasovod po svojim pravilima od granice Turske do konacne destinacije. Za Srbiju bi bilo dobro da postavi povoljne uslove za izgradnju tog gasovoda kroz Srbiju.

gillien

pre 9 godina

Brzo smislite novu kombinaciju sa rusima. oni su nasa braca, nisu nas bombardovali i samo nam se cini da su ravnodusni prema srbima. Sada je prilika da mazohizam dozivi max.

hile

pre 9 godina

(cikvecento, 9. decembar 2014 15:49)

Naknada za tranzit, tj infrastrukturu se ionako obračunava posebno, a količina plina se obračunava i plaća posebno. Nema nikakvog razloga da se plaćanje jednog veže za drugo. Vlasništvo nema veze sa time. Vlasnik infrastrukture i vlasnik plina mogu, a i ne moraju biti isti. Ionako se te dvije stvari različito naplaćuju. Povećanje cijene plina neće nužno dovoditi do povećanja naknade za infrastrukturu i slično. Niti cijena jednog ovisi o plaćanju drugog. Dvije sasvim različite stvari, plin i plinovod.
Isto važi i za telefon, struju i slično. Kablovi i bandere su jedno, a obračunavanje prometa i paketa koje koriste korisnici je nešto sasvim drugo. Ovo prvo naplaćuje vlasnik infrastrukture na svom računu, a ovo drugo se naplaćuje posebno i mogu ga naplaćivati i neke komercijalne firme koje se bave telefonijom i strujom i naplaćuje se posebno. Sasvim normalna i uobičajena stvar i, još važnije, korisna za kupce.

You55

pre 9 godina

Po 3. energetskom sporazumu, sve evropske kompanije su morale da razdvoje aktivnosti prodaje od distribucije gasa u odvojene firme. Ove poslednje moraju da opsluzuju sve konkurente na trzistu (uz nadoknadu). Zakon je isti za sve, domace i strane, ne postoje oni koji su "jednakiji" od drugih. Srbiji preporucujem da se mane praznih ruskih obecanja i da izdejstvuje EU fondove za prikljucenje na neki magistralni gasovod (TAP, JT ako bude....)

cikvecento

pre 9 godina

kakve nebulozne izjave,oni misle da im rusi grade juzni tok svojim parama a da oni budu suvlasnici i da kroz te cevi ide i neki drugi gas sem ruskog.

from_HR

pre 9 godina

Smiješno zar ne?

Ekipa se SADA sastala i sve dogovorila,ali bez glavnog dobavljača, ekspeditivno nema što. Ovo je pravi odraz EU birokracije, oni još uvijek sastanče i dogovaraju, shvatite gotovo je, nema više "južnog toka" Rusi su ga već zaboravili. Bolje neka odmah, ali odmah, počnu planirati tko će financirati plinovod do Turske i koja će mu biti ruta, mogli bi i tu zakasniti.

pobrkali loncice

pre 9 godina

Ovi iz Brisela s najvece stetocine u Evropi.Sede tamo i za platurine od 12-35000 evrica mesecno mlate raznu slamu.
Pa gospodo vi mozete da prodajete nesto sto je vase po vasim pravilima, ali ne i tudje.
Kazite lepo nedaju Ameri da se gradi Juzni tok i zavrsite pricu za sva vremena.E kako ce oni da vas greju to morate sami da resite.

genije

pre 9 godina

Kazete RF nije obavestila birokrate iz EU? Pa nije sa vama nista ni dogovarala da bi vas obavestavali. Sve zemlje ukljucene u JT (dakle svi ucesnici) su obavesteni.
Birokratska st@k@...

najkraći rezime

pre 9 godina

Američki pijuni zbog kojeg će da trpe građani Evrope a siromašne zemlje da ostanu bez prihoda koji su značajan deo njihovih budžeta.
Inače da ne pitam licemere kako je Severni tok usklađen sa zakonima EU.

Helios

pre 9 godina

Kakva pacovizacija! Što ne izglasaju da je za usluge geolokacija neophodno poštovati zakone EU na teritoriji EU? Tako NIKAKO vojska USA ne bi mogla i da poseduje satelite i pruža GPS (posedujući Big Data GPS informacije). Naprotiv, primenjujući istu "principijelnost" i "zakonitost" morali da se odreknu kontrole ako zadrže posed nad satelitima; da raspišu tender da drugi mogu da budu provajderi usluga. Bar 50%, ili, ako ih tretiraju kao Ruse, i 100%.
Eto, smislio sam Treći Informacioni Paket, očekujem da me prime u Evropsku komisiju kao savetnika za svemir...
"Želimo da uverimo naše članice i njihove građane da je EU tu da pomogne" - neograničena bestidnost! Da pomogne u čemu, da Bal Vampira može da bude i po danu?
Kakva pacovizacija!

R2D2

pre 9 godina

Drugim recima nemate pojma sta cete sada, bitno da ste se najeli i napili i da svi zajedno umisljate da ste bitni. A saopstenja kao da vam je pisao Kostunica

Kapetan Kuka

pre 9 godina

Birokrate iz Brisela su zaključile: Južni Tok može a se gradi, ali po pravilu ... da kad nešto napraviš, moraš prepustiti konkurentu da slobodno koristi... Sjajno. Pravite ga vi, ako vam treba. Dotle, biće gasa na TR/GR granici, pa izvolite, kome treba.
"Građani Evrope moraju shvatiti da je EU tu da pomogne..." Aman, ne pomažite više, mi sa Jugoistoka izgibosmo od vaše pomoći.

Mare,NS

pre 9 godina

""...da je Južni tok trebalo uskladiti sa pravilima iz Trećeg ekonomskog paketa, koji zabranjuje da ista firma bude i vlasnik gasovoda i jedini distributer gasa. ...""

Za malo da mu neko poveruje,ali cinjenice kazu sledece:

WINTERSHALL
HOLDING Gmbh
(BASF Group)-Nemacka 15%

EDF - Francuska 15%

ENI S.p.A -Italija 20%


Svi zajedno cine konzorcijum,zajedno sa ruskim partnerima:

SAUTH STREAM TRANSPORT B.V. -za projektovanje,izgradnju i EKSPLOATACIJU!

Nema lazi,nema prevare,lako proverljivo i svima dostupno!!!

Da vidimo,kako stojr stvari sa Severnim tokom???
Ah da,to je zabranjeno i spominjati!!!

milan

pre 9 godina

Najpraktičnije je ako problematika posmatra sa tačke gledišta pojedinih strana u nastalim problemima ili kao u ovom slučaju pre njih. EU smatra da je za njenu sigurnost u snabdevanju sa energentima bolje kada ne dolazi sve iz jedne ruke nego od dve različite kompanije što je i razumljivo sa te tačke gledišta sa druge strane Rusija bi da sve ostane u rukama Gasproma da je lakše politički uticati na rad državne firme i koristiti je po potrebi kada sa tačke gledišta Rusije oni počnu da vrdaju. Mislim samo da je EU suviše dugo čekala i da ostaje osećaj da je ipak Ukrajina glavni razlog brige EU a da Rusija nije na vreme osetila tendencije u EU i nije reagovala. Najgore je što zemlje kao Srbija dobijaju osećaj da ih koriste kao ping-pong lopticu i šamaraju ova ili ona strana samo da bi sebe zadovoljili i kada u vrhu vlasti još imate dve očite struje za ovu i za onu stranu nema potrebnog balansa što može biti ubitačno.

mali radojica

pre 9 godina

@Zole da malo pojasnimo: MI smo izgubili ovde najviše a Rusija će se opariti od Turske tako da se za njih ne brinem. EU će se već nekako snaći jer ima Severni tok koji drže Nemci. Posle svega je jasno kao dan da je JT onemogućen samo zbog toga da male zemlje Balkana I srednje Europe(Austrija,madjarska I Slovačka) ni po koju cenu ne budu energetski nezavisne jer se radi o zemljama koje su relativno stabilne u pogledu hrane koja će od 2020 zajedno sa energentima biti najače oružje na planeti pa će biti teško ucenjivati ih I pokoravati kao do sada. No medjutim, Nemci naši uvek dragi I odani prijatelji(!!) su se izgleda malko preračunali jer se Ruje(čitaj Gasprom) nikad neće odreći JT pa makar se on nazvao I Balkanskom rečicom. Cevi će dovući do istočne Trakije(granica Turske I Grčke)odakle će svaka zemlja vući cevi za sebe. E vidite dragi moji u tome je catch,jer tada EU neće biti u mogućnosti da bilo šta blokira jer se vise ne radi o EU kao celini već će zemlje ponaosob zaključivati sporazum sa Gazpromom. To su ti energetski protokoli, a sam Gazprom će učestvovati u izgradnji tih gasovoda. To znači da mi nećemo uzimati skoro nikakve pare za tranzit što je šteta i to ekonomska ali ćemo ipak biti energetski obezbedjeni a onda će malkice manje raznorazni moćnici moći da obigravaju oko nas I da nas ucenjuju.

samo pitam...

pre 9 godina

"Želimo da uverimo naše članice i njihove građane da je EU tu da pomogne".

Da li to znaci da ce EU uplatiti Bugarskoj 3,5 milijarde evra za izgubljene direktne investicije i nakon toga po 400 miliona evra godisnje za narednih 50ak godina na ime izgubljenih tranzitnih taksi?

Gruzanin

pre 9 godina

Davno sam bio u Brazilu i cuo sledece : 70-tih godina, u vreme naftne krize, drzava je postavila cilj da zameni uvoz nafte sa proizvodnjom alkohola u zemlji. I za 20-tak godina upornog rada uspeli su skoro potpuno da eliminisu uvoz nafte, svi SUS motori idu na 100% ili barem 85% etanol, zaposlili su silne ljude koji proizvode gorivo, i koriste ogroman potencijal velike i mocne prirode Brazila. Vreme je da i mi definisemo strategiju oslanjanja na nase snage, da u potpunosti razvijemo kapacitete za proizvodnju hidro energije, geotermalne, vetrogeneratora, biogasa i biodizela, i konacno i suncane energije i naravno vodonika. Kako do sredstava? Za pocetak uvesti ekolosku taksu za vozila koja ulaze u zemlju : 10 e za automobile, 20 e za kombije, 50 e za autobuse i 100 e za kamione. Taksa da vazi za jedan ulazak i izlazak u roku od 30 dana. Od tog novca napraviti srpski "kickstarter" program za tehnologije u obnovljivim izvorima energije, i jos vise svaka firma koja ulozi u takvu tehnologiju da bude stimulisana oslobodjenjem od pdv-a i na 1 e svog ulaganja dobija 1 e od tog fonda. Naravno svako ulaganje mora da bude pokrivemo bankarskom garancijom ( ko to nema taj nije ni sposoban da radi ozbiljno ). Istovremo krenuti sa konverzijom starih motora, kotlova i svih starih energetskih sistema, uz istovremeno privlacenje proizvodjaca iz sveta da uz velike poreske olaksice to proizvode i prodaju ovde. Zar ne bi bila prava stvar da Tesla motors ima svoje proizvode na nasim ulicama?

međed

pre 9 godina

Kome do sada nije bilo jasno zašto su Bugarska i Rumunija onako "navrat nanos" primljene u EU nadam se da sad jeste. Samo zamislite da su i oni sada u istoj fazi pristupa kao i mi, što bi i bilo objektivno.

Ciceron

pre 9 godina

A zasto to ne vazi za TAR gde je 100% vlasnik gasovoda i gasa azerbejdzanska drzavna kompanija SOCAR i to sa obe strane cevke? Zasto EU birokrate stalno obmanjuju gradjanstvo? Pa Katar je smanji isporuke gasa za EU i preorijentisao se uglavnom na Aziju i Juznu Ameriku. Iranu ne pada na pamet da nepromisljeno srlja u bilo kakve poduhvate bez koordinacije sa Rusijom. A Azerbejdzan moze EU da obezbedi samo 4% godisnjih potreba pa da ga cede. A taj fantomski Juzni energetski koridor zaobilazi Srbiju i treba da ide iz Grcke, Bugarske u Rumuniju. I ko ce to da plati? A mi? Sto nas je opet EU izigrala? I opet i opet.

Langus

pre 9 godina

@(Zole, 9. decembar 2014 16:31)

Procitaj jos jednom sta si napisao. Jeste, sad EU moze da ... plati i da gradi, a da su Rusi pravili JT oni bi i PLATILI taj gasovod. Razumes? U svakom slucaju, alternative nekako i nema, gas ce i dalje najvise ili jedino iz Rusije dolaziti. Sto bi Rusi bili ludi pa b*****a pravili dzabe gasovod?

nema granice

pre 9 godina

Mi smo toliko glupi da cemo verovatno kao narod i nestati brze nego i sto mislimo.
Ovi nam prodaju bezobrazluk i licemerje u neogranicenim kolicinama a mi samo amnujemo i jos pljujemo Ruse kako su losa braca.
Nisu oni nama nikakva braca, ali ne mogu gas da vode po nebu do nas, niti da bi bili nasa braca da ga nikom ne prodaju.Treba i njih 140 milion da zivi od necega.E sad sto ne savijaju kicmu kao mi pred svakim, to je nas problem a ne njihov.

maki

pre 9 godina

na kraju su nas izrokali i eu i rusija, toliko koliko smo bitni, eu bi da propadnemo sto vise, da postanemo potrosacko robovska drzava a rusi bi da ih velicamo na svoju stetu, samo da bi pokazali eu i sad-u da imaju i dalje jak uticaj, zabacena kolonija ili zabacena gubernija, isto nam se vata

Runjocaveman

pre 9 godina

Tri gasovoda idu iz Rusije u EU,sto Bugarskoj ne treba gas to je njihov posao,Srbiju nije uvazio nitko,tako da su i Rusija i EU ostvarli poslove,Srbija je na pogresnom eu putu.

Kapetan Kuka

pre 9 godina

Meni je poseban utisak ostavila ona rečenica gospodina Milera, da će izgradnjom podmorskog gasovoda do tursko-grčke granice, značaj gasovoda kroz Ukrajinu biti svedena na nulu. To mi liči na ono obećanje koje im je Putin dao, da će Ukrajina uvek imati onoliko gasa koliko unapred plati i ništa više. Nikakav tranzit, odvrtanje, zavrtanje ventila u Ukrajini, pretakanje, preusmeravanje... ništa. Nula. Šlus! Ende! Ili srpski: Znači Zdravo! Rusi smatraju da su gasovod od Ukr prema Evropi oni gradili, a sada EU traži da im ga prepusti. Znači, Rusi samo treba da daju gas i da se više ništa ne pitaju, jer EU izmišlja treće pakete, Ukr nacionalizuje gasovod, čak je Bajden postavio ni manje ni više, nego svog sina za direktora gasnog preduzeća u Ukr, da mali po sistemu "vozi Miško" upravlja sa tokom gasa za Evropu... E, po neće moći. Malo morgen! posle ovoga u Turskoj, će biti gasovod Severni Tok i onaj ka Turskoj. A mali Bajden, ako mu se jako dopalo da direktoriše neka ide u Nemačku pa neka tamo distribuira gas koji stigne iz Rusije, naravno ako frau Merkel dozvoli. Iza Ukrajine će cevi biti prazne, pa će Ukrajinci moći do mile volje da zavrću i odvrću Porošenka i Jacenjuka, umesto gasnih ventila.

defence

pre 9 godina

Za ove je Kostunica obavestajni agent . Rusi ce napraviti gaovod do Tursko-Grcke granice pa vi nastavljajte ako hocete i gradite ga po bilo kakvim pravilima .

Sudba

pre 9 godina

Posle toliko komentara kako im Juzni tok nije ni potreban oni se ubise da naprave Juzni tok 2, a od njega, sto bi nas narod rekao, nema nista.
http://ekonomskevesti.com/evropska-unija/sefcovic-ubrzacemo-juzni-gasni-koridor/

dex

pre 9 godina

oni hoće da rusi izgrade gasovod a svi da ga koriste.
lepo im rusi rekli. mi će mo izgraditi do turske a vi onda pravite šta hoćete i s kin hoćete

Dušan

pre 9 godina

Европски јужни крак градиће Европа по њиховим правилима.Одакле европи гас да тим цевима пролази.

Pera

pre 9 godina

Mislim da tu nisu u pitanju nikakva uskladjivanja sa zakonima EU. Sve je pitanje volje. Evo kako Turska - do sada bila tako blbiska sa EU i preko noci sklopila ugovor sa Rusijom i vec se zna sta ce biti. Cudno mi je da EU ulazi u ovakve sukobe sa Rusijom kao svetskom silom jer takve metode daju rezultate samo ako su primenjene protiv zemalja poput Srbije i druge sirotinje :( Gde ces ti ici protiv sebi ravnog? Pa nema sanse da nedobijes po nosu.

Milan

pre 9 godina

Jos jedan dokaz da je Evropa u krizi i na putu da se raspdane...Ove Brisleske birokrate jso uvek nisu svesni realnosti...Slušali su Amerikance a onda ih je Putin preigrao ali njima je najvažnije da su oni bili poslužni prema Vašingtonu!

au

pre 9 godina

@You55:Dezinformacije."On je rekao da projekat Južni tok mora da se usaglasi sa zakonodavstnom EU : “Svi tako veliki projekti, ma odakle dolazili, moraju da poštuju EU zakone”. Da podsetimo da su TAP, TANAP i Severni tok dobili izuzeće iz Trećeg energetskog paketa."
http://ekonomskevesti.com/evropska-unija/sefcovic-ubrzacemo-juzni-gasni-koridor/
Toliko o objektivnosti EKomisije...

Bozon

pre 9 godina

I šta to ovi likovi sad razgovaraju? Južni tok je ćao. Moći će da kupuju gas od Turaka za 800 dolara. A mogli su da ga imaju za 300.

Џони Хазард

pre 9 godina

Potpredsednik EK je dodao da će predložiti da se "formira radna grupa na visokom nivou da bi celovito prišlo toj situaciji naročito na području jugoistočne Evrope".

Колико видим, нема разлога за панику јер ће бити формирана радна група на високом нивоу.