Ponedeljak, 08.12.2014.

18:39

Erdogan uvodi otomanski jezik

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kaže da će uvesti časove otomanskog turskog jezika, koji je bio u upotrebi za vreme Otomanskog carstva.

Izvor: Tanjug

Erdogan uvodi otomanski jezik IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Bla!

pre 9 godina

@Jakov:
To sto tebi odgovara da se vratis deset vekova unazad, ne znaci da tako i teba da bude. Da li znas da se mi zahvaljujuci tim "govedarskim" jezicima u svim slojevima razumemo, isto pisemo, i isto govorimo? U osmanskom jeziku, kad smo vec kod njega, su tada postojale jezicke podele koje su za narod bile stravicne. Jednim osmanskim je govorio obican narod, drugim osmanskim sa vise od pola persijskih i arapskih pozajmljenica, elitni deo drustva. Takva jezicka i kulturoloska pojava u 21. veku nije dopustiva, svidelo se to tebi ili ne. Mrtvi jezici su mrtvi jezici, i zna se gde se i u koje svrhe oni izucavaju.

Mali Radojica

pre 9 godina

Nista neocekivano od NATO pesadinca Erdogana.
Po komentarima bi rekao da ima dosta onih koji bi dobrovoljno danas bili janicari jer je ipak to siguran drzavni posao, redovna plata, beneficije, dobro radno vreme...

Bokisha

pre 9 godina

Dosta je veca razlika izmedju modernog turskog jezika i osmanskog, nego izmedju savremenog srpskog jezika i staroslovenskog/srpskoslovenskog. Osmanski jezik se pisao arabicom, i takvo pismo vecina populacije danas ne razume, a i leksika i znacenje reci su se promenile. Sto se starosrpskog jezika tice, dosta je bliskiji i jednostavniji za razumevanje, na izgled, ali ako se zaista udubite u njegovo izucavanje, nailazite na sve vece razlike. Meni je to pravilo veliki problem prilikom ucenja ruskog jezika, zbog velikih slicnosti, ali ujedno i temeljnih razlika.

Vec nekoliko godina unazad Erdogan vrsi reosmanizaciju, ne cak ni reislamizaciju. Zapravo, samo pokazuje kakve su njegove geopoliticke pretenzije i aspiracije, a u tu igru se i mi uklapamo.

Za vas koji potencirate zlurado kako su Erdogan i Putin dva drugara, sta biste onda rekli na to sto se Erdogan godinama lize prvo sa Busom, a onda i sa Obamom? A da, tad nije diktator, a ako zarad svojih i nacionalnih interesa moze da ugrabi korist od saradnje sa Putinom, onda je diktator i u 'prirodnom drustvu'! No dobro, koliko bogatstvo duha, takvi i stavovi i razmisljanja.

Pera

pre 9 godina

Naoruzavajmo se, vratite obavezan vojni rok, uvesti vojni rok i za zene.
A ne moramo bas tako. Mozete i da napravite plan hitne islamizacije drustva i uvedite turski kao obavezan u skole...

vex

pre 9 godina

Ne znam da li je osmanski ili otomanski, moja baba kad je to studirala pre 70 godina, zvalo se staroturski. Uzasno nepraktican jezik. Turski koji ima 8 samoglasnika pisati arapskim pismom koji ima tri znaka koji bi trebalo da predstavljaju samoglasnike (a i njih ne pisu uvek, pa nagadjaj kako se cita). Ni u jednoj zemlji, sredini, kulturi, rikverc nikome dobro nije doneo. Treba pamtiti i prenositi znanje, ali vracati se na staro je jako pogresno.

Milan Ristić

pre 9 godina

Tako i treba. Čovek radi za državu a ne za sebe kao naša politička "elita". Mogu samo da mu zavide i da se mrze, ne može mu niko nišna. Precednik je jedne od najveće i strateški i vojno najjače drzave koja se prostire na dva kontinenta.

Mostar - mostarcima

pre 9 godina

Ocekujem da jedno jutro osvane vijest "VOJSKA SKINULA ERDOGANA S VLASTI". Bar 20 ovakvih je skinuto sa vlasti nakon osnivanja moderne Turske drzave. Vecina je cak i pogubljeno.
Ja se pitam šta je za tebe moderno... Imati ovaj "napredak" gdje su se izgubile sve vrijednosti,, napredno društvo kako ga ti zoveš,, ostalo je skoro bez familije,,, moda čini da nam djea ostare vec u 13, 14 godini,,, a njihova generalna kultura je ravna nuli..Drustva moiderna u kojim su stijemljenja i želje tj idoli za mladost,, ove cajke radodajke i fudbaleri ,,, to su primjeri za ove narastaje sto dolaze,, ovu izgubljenu mladost koja i kad jede ne odvaja ociju sa mobitela a ne mali broj puta ih vidjam u kaficima i po 4,5 njih,, i niko ni sa kime ne progovara ni rijec,,, samo kao zombi bulje svako u svoj mobitel,,, to ti je napredak,, modernizacija, ??? Bravo Erdogane,, spašavaj što se spasiti može,,, a kome se ne svidja nek ide u modernizaciju,,, :)

Oui

pre 9 godina

Kad smo ga mi zvakali kod Colicke, mogu i oni! :D Salu na stranu. Da je nazadovanje: donekle i jeste, jer je Erdoganov cilj ocigledan. S druge strane, ako u verskim skolama mogu da uce arapski, osmanski im nece biti veliki problem. Nadam se da nece vremenom postati obavezan u srednjim skolama i gimnazijama... Opet, nisu Osmanlije jedini deo turske istorije i nije osmanski jedini turski jezik koji se izucava - to je ono zbog cega se gradjani ustvari bune.

Jakov

pre 9 godina

Свака част Ердогану. Камо среће да ми имамо оваквог председника. Турци се коначно враћају својим коренима, свом старом језику и писму и својој старој култури коју је скоро уништио умоболник, западни агент и штеточина Кемал паша који је себе прогласио "Ататурком". Та насилна и примитивна европеизација је и изазвала као реакцију исламски фундаментализам који све више јача у Турској. Да имамо ми нашег Ердогана, већ бисмо били члан Евроазијског Савеза. Вратили бисмо учење старословенског и српско словенског језика у школе. Вукова језичка револуција нас је потпуно одвојила од наше старе културе. Данас, осим ретких појединаца-стручњака, Срби нису у стању да читају своју књижевност која је цветала од 11. до почетка 19. века. Вратимо се свом старом ученом језику који је био тако богат да готово уопште није имао страних речи, језику којим су писали и говорили наши образовани преци, а којег нас је лишила Вукова реформа и наметнула нам његов "говедарски" језик.

ima tu nesto

pre 9 godina

pa mladji turci npr. ne znaju dosta rijeci koje su jos kod nas na balkanu u upotrebi. umjesto kayis oni kazu kemer (za remen). umjesto zejtin kazu yag, za ulje. itd. dosta im je modernizovan jezik. a nece osiromasiti ako nauce nesto, doduse samo u vjerskim skolama se uvodi kao obavezan predmet a u normalnim skolama kao izborni. nista strasno. siguran sam da bi i kod nas (u BiH) a i u Srbiji dosta mladih pozdravilo jedan izborni predmet nasih starih jezika, posebno oni koje zanima historija ili je cak planiraju studirati. po meni, nimalo los potez, samo sto jedna struja kojima erdogan smeta to sto propovijeda slobodu vjere (da krscani mogu isticati svoja obiljezja a muslimani isto svoja) svaki njegov potez kritikuju. a ustvari su oni za zatupljivanje. kurdi a i druge manjine uzivaju dosta veca prava nego pod ataturkovom ideologijom, molim vas pitajte turske kurde to. sve manjine su dobile veca prava, to je istina koja naravno nije u interesu medijima jer je svakako pozitivno. on radi sto misli da je najbolje za njegov narod. nadje se uvijek sacica koja ce naravno biti ters ali, sta se moze. toga ima i kod vas, i kod nas, i svugdje drugo. neki su srbi nama prodavali oruzje u ratu, neki su nasi vase uvodili kroz nase polozaje (ako pelemis prica istinu :) jbg uvijek se nadje neko ko je protiv interesa svog naroda. lijep pozdrav

pu pu sto dalje

pre 9 godina

Po cemu je Osmansko Carstvo bilo dekadentno!? ....
(@Pacov, 8. decembar 2014 22:30)

Nije bilo dekadetntno nego nakaradno i represivno, posebno prema hriscanima !!

@@Pacov

pre 9 godina

Hahahahaha. Prvo Bec je 2 puta opsedan od strane Turaka. Drugo, ako su bili tolerantni prema Jevrejima, kako su tako bili tolerantni prema Balkancima, Grcima, Srbima? Toliko smo ih voleli da smo plakali kada smo vodili 1. Balkanski rat.
Spalili 1594. mosti Svetog Save na Vracaru, danak u krvi i jos mnogo toga. Jaka stvar, vladali na 3 kontinenta (Balkan, sever Afrike i mali deo Azije).
Evropljani nikada nisu opsedali Carigrad(?!), a i sto bi ga inace opsedali, kada je on bio Vizantijski i hriscanski? A i Mongoli su bili jos bolji i jaci od Turaka, sta je bilo 1402. kod Angore, ko je pobedio? Sta mislis zbog cega Turci nisu isli ka istocnim delovima Azije? Najvece kopneno carstvo na svetu (oko 33 miliona kvadratnih kilometara) i 2. carstvo po povrsini svih vremena pod vodjstvom Dzingis Kana i njegovih naslednika, koji su stigli do danasnje Madjarske, Rumunije i istocne Evrope!

istoricar

pre 9 godina

Ovaj se nameracio da i posle njega neko bude on!!! Znaci previse se navukao na seriju o Sulejmanu!!!

Sad kad krene pohod na Beograd!

Бојан Илић

pre 9 godina

@maraНа цркви Богдашићкој код Котора очувао се следећи натпис: "В име отца и сина и светаго духа и свете Марије богородице и светих врховних апостола ја милостију божиов јепискои зетски Неофит саздах храм сиј в област светаго Михаила в дни благочастиваго и богом државнаго и светороднаго господина краља Стефана Уроша, сина Првовенчанаго краља Стефана, внука светаго Симеона Немање, в лето 1269".Ovako je govorio srpski narod sredinom XIII veka. Sta je tu nenarodno i nerazumljivo?
(Tihonije, 08. decembar 2014 23:08)

Није cool и in, "вуче" нас назад...:-))
Фолиранти брате мој!
Браво за коментар!

Tihonije

pre 9 godina

@mara

На цркви Богдашићкој код Котора очувао се следећи натпис: "В име отца и сина и светаго духа и свете Марије богородице и светих врховних апостола ја милостију божиов јепискои зетски Неофит саздах храм сиј в област светаго Михаила в дни благочастиваго и богом државнаго и светороднаго господина краља Стефана Уроша, сина Првовенчанаго краља Стефана, внука светаго Симеона Немање, в лето 1269".

Ovako je govorio srpski narod sredinom XIII veka. Sta je tu nenarodno i nerazumljivo?

Citadela

pre 9 godina

@mira

Draga Miro, ne postoji crkveni i narodni jezik. To su nas zestoko prevarili nametnutom Vukovom reformom, pod zestokim uticajem Jerneja Kopitara, beckih novaca, projektom prisilnog odrodjavanja Srba od slovenskih korena i germanizacijom srpskog jezika. Jer da je tako kako Vi kazete, kojim jezikom je govorio Sveti Sava, despot Stefan Lazarevic i ostali do pocetka XIX veka. Kako bi zvali taj jezik? Da li to znaci da Rastko Nemanjic nije govorio srpski jezik? Ili da ga niko nije razumeo? Nije dakle tacno, do pocetka XIX veka srpski i ruski jezik su bili skoro sasvim medjusobno razumljivi u obicnom narodu. A onda se poceli sa "uproscavanjem" po germanskim standardima kada su brze bolje izbacena dva glagolska oblika koja su karakteristicna za Slovene (pricastije i dejepricastije svrsenog i nesvrsenog vida) koja se danas u "modernom" srpskom prevode sa "koji peva", "koji je pevao", itd. dakle sa "koji". Dalje, Vukovom reformom uopste se ne pominje srpski jezik kao autohtoni, ma kako ga Vi nazvali. Vuk taj "reformisani" jezik zove iskljucivo "српскохрватски", "хрватскосрпски", "српски или хрватски" и "хрватски или српски" jezik (po Beckom dogovoru iz 1850.). Dakle kao jedan jezik. Ja ovde govorim o knjizevnim, gramaticki pravilnim jezicima, a ne satrovackim narecjima koja i danas postoje i daleko da su od nekog razumljivog jezika. Dakle o onome jeziku kojim Vam citaju vesti, recimo na Dnevniku RTSa.

@Pacov

pre 9 godina

Po cemu je Osmansko Carstvo bilo dekadentno!?
Bilo vekovima najbogatije i najnaprednije Carstvo sveta.
To je JEDINA drzava koja pre druge polovine 19 veka NIKADA nije imala spoljni dug! Naravno, prvi put su se zaduzili kada su od Francuske i Engleske uzeli vojni kredit za rat protiv Rusa na Krimu.
Do 1914 su vladali ogromnim teritorijama, na cak 3 kontinenta.
A toliko su dekadentni bili da su imali stotine javnih kupatila u svojim gradovima, dok cak ni palate evropskih kraljeva nisu imale kupatila.
O vojsci ne treba ni pricati, vekovima je cela Evropa drhtala od njih, opsedali su Bec 3 puta, a Evropljani nikada nisu opsedali Carigrad.
A sto se drugih stvari tice, bili su toliko tolerantni da su npr. Jevreji samo kod njih mogli da zive kao ravnopravni gradjani. Cak su jednom prilikom sve Jevreje proterane iz Spanije, brodovima prebacili u Osmansko Carstvo i garantovali im sva prava.
U to vreme bili su mnogo napredniji od evropskih drzava.

ha

pre 9 godina

@mira
Ne vidim da on vuce zemlju unazad. Turska je u ekonomskom pogledu veoma snazna drzava, zive dobro i kod njih nema krize, kakve ima u EU npr. Zasto bi se Turci stideli svoje istorije? Neka ih, naucice jezik svojih predaka, sta je tu lose? Bolje i tako nego da se, kao kod nas, vise paznje posvecuje engleskom, ruskom, nemackom, nego srpskom jeziku.
U Turskoj postoje mnogi koji bi najvise voleli da zaborave svoju istoriju, pa da racunaju vreme od Ataturka.
Kada se Francuzi ponose Napoleonom, Englezi svojim kraljevima, zasto se Turci ne bi ponosili svojim Sultanima?

диско нинџа

pre 9 godina

vojska ne skida nikoga vec pravi puc. Obicno za strane interese. I obicno protiv interesa naroda. I to nije demokratija cak i ako ima razumevanje CNN-a.

JA

pre 9 godina

Ocekujem da jedno jutro osvane vijest "VOJSKA SKINULA ERDOGANA S VLASTI". Bar 20 ovakvih je skinuto sa vlasti nakon osnivanja moderne Turske drzave. Vecina je cak i pogubljeno

krsta...

pre 9 godina

@JA
pobrinuo se on da ga ne skinu...odavno je on smenio pametne ljude u turskoj vojsci i postavio istomisljenike da pripreme vojsku za dzihad...nazalost...

Pacov

pre 9 godina

Normalna ste drzava bili zadnjih 80 godina, ne dozvolite da ovaj vehabija srusi sve Ataturkove ideale. Uporedi dekadentno Otomansko Carstvo i modernu Tursku i sve ti je jasno. Fundamentalizam nije doneo nista dobro ljudima koji ga praktikuju. Islam je bio na vrhuncu u sedmom veku kada je dao tolike matematicare i filozofe, a ne u osamnaestom, kad je nastao vehabizam.

sde

pre 9 godina

Carstva se ponovno ujedinjuju. "Iz ovog rata nece nas spasiti mir, vec revolucija!". Ne znam kako se zvao, ali bio je francuski vojnik u Velikom ratu. Streljali su ga zbog tog usklica.

deki

pre 9 godina

s njim se nesto desava ovih dana,prvo izjavi da ne postoji ravnopravnost izmedju muskaraca i zena,sad uvodi otomanski jezik,sta je sledece ... ?

Beli

pre 9 godina

Studirao sam u Turskoj i imao sam obavezne predmete Engleski i strukovni Engleski. Pola predavanja mi je bilo na Engleskom i kamo srece da sam tad imao i Osmanski.

Bojan

pre 9 godina

Velika glupost, da je stariji oblik jezika bio valjan, onda bi se i odrzao. Jezik evoluira i menja se. Ko hoce da uci nije problem ali ne bi trebalo da se namece ljudima.

Super Stupid

pre 9 godina

Ne uzbuđujte se, Otomansko carstvo je na engleskom a na srpskom Osmansko, prema turskom
Osmanlı İmparatorluğu. Prema tome sve je ok, odavno niko ne očekuje da novinari znaju nešto da prevedu. Osim toga i mi kažemo, kao i u engleskom, francuskom i nemačkom "otoman" za deo nameštaja koji je u Evropu dospeo iz Osmanskog to jest Otomanskog carstva

Acika

pre 9 godina

Сад ће и наше владике да се сете какво нам је зло донео Вук Караџић европеизацијом српског језика!

mira

pre 9 godina

Kad bi i mi uveli staroslovenski bar u gimnazije!
 (Ivan, 8. decembar 2014 18:45)

Dragi Ivane, PRE staroslovenskog bi ti bolje bilo da naucis SRPSKI. Kaze se : "Kada BISMO i mi...". I procitaj malo zasto je crkveni jezik zamenjen NARODNIM. I to ne samo kod nas. Ocito je da svi diktatori kojima se ljulja stolica pocnu da bude nacionalni zanos, pa povedu zemlju UNAZAD.

mira

pre 9 godina

Kad bi i mi uveli staroslovenski bar u gimnazije!
 (Ivan, 8. decembar 2014 18:45)

Dragi Ivane, PRE staroslovenskog bi ti bolje bilo da naucis SRPSKI. Kaze se : "Kada BISMO i mi...". I procitaj malo zasto je crkveni jezik zamenjen NARODNIM. I to ne samo kod nas. Ocito je da svi diktatori kojima se ljulja stolica pocnu da bude nacionalni zanos, pa povedu zemlju UNAZAD.

Acika

pre 9 godina

Сад ће и наше владике да се сете какво нам је зло донео Вук Караџић европеизацијом српског језика!

Super Stupid

pre 9 godina

Ne uzbuđujte se, Otomansko carstvo je na engleskom a na srpskom Osmansko, prema turskom
Osmanlı İmparatorluğu. Prema tome sve je ok, odavno niko ne očekuje da novinari znaju nešto da prevedu. Osim toga i mi kažemo, kao i u engleskom, francuskom i nemačkom "otoman" za deo nameštaja koji je u Evropu dospeo iz Osmanskog to jest Otomanskog carstva

Pacov

pre 9 godina

Normalna ste drzava bili zadnjih 80 godina, ne dozvolite da ovaj vehabija srusi sve Ataturkove ideale. Uporedi dekadentno Otomansko Carstvo i modernu Tursku i sve ti je jasno. Fundamentalizam nije doneo nista dobro ljudima koji ga praktikuju. Islam je bio na vrhuncu u sedmom veku kada je dao tolike matematicare i filozofe, a ne u osamnaestom, kad je nastao vehabizam.

Bojan

pre 9 godina

Velika glupost, da je stariji oblik jezika bio valjan, onda bi se i odrzao. Jezik evoluira i menja se. Ko hoce da uci nije problem ali ne bi trebalo da se namece ljudima.

deki

pre 9 godina

s njim se nesto desava ovih dana,prvo izjavi da ne postoji ravnopravnost izmedju muskaraca i zena,sad uvodi otomanski jezik,sta je sledece ... ?

@Pacov

pre 9 godina

Po cemu je Osmansko Carstvo bilo dekadentno!?
Bilo vekovima najbogatije i najnaprednije Carstvo sveta.
To je JEDINA drzava koja pre druge polovine 19 veka NIKADA nije imala spoljni dug! Naravno, prvi put su se zaduzili kada su od Francuske i Engleske uzeli vojni kredit za rat protiv Rusa na Krimu.
Do 1914 su vladali ogromnim teritorijama, na cak 3 kontinenta.
A toliko su dekadentni bili da su imali stotine javnih kupatila u svojim gradovima, dok cak ni palate evropskih kraljeva nisu imale kupatila.
O vojsci ne treba ni pricati, vekovima je cela Evropa drhtala od njih, opsedali su Bec 3 puta, a Evropljani nikada nisu opsedali Carigrad.
A sto se drugih stvari tice, bili su toliko tolerantni da su npr. Jevreji samo kod njih mogli da zive kao ravnopravni gradjani. Cak su jednom prilikom sve Jevreje proterane iz Spanije, brodovima prebacili u Osmansko Carstvo i garantovali im sva prava.
U to vreme bili su mnogo napredniji od evropskih drzava.

JA

pre 9 godina

Ocekujem da jedno jutro osvane vijest "VOJSKA SKINULA ERDOGANA S VLASTI". Bar 20 ovakvih je skinuto sa vlasti nakon osnivanja moderne Turske drzave. Vecina je cak i pogubljeno

Beli

pre 9 godina

Studirao sam u Turskoj i imao sam obavezne predmete Engleski i strukovni Engleski. Pola predavanja mi je bilo na Engleskom i kamo srece da sam tad imao i Osmanski.

ha

pre 9 godina

@mira
Ne vidim da on vuce zemlju unazad. Turska je u ekonomskom pogledu veoma snazna drzava, zive dobro i kod njih nema krize, kakve ima u EU npr. Zasto bi se Turci stideli svoje istorije? Neka ih, naucice jezik svojih predaka, sta je tu lose? Bolje i tako nego da se, kao kod nas, vise paznje posvecuje engleskom, ruskom, nemackom, nego srpskom jeziku.
U Turskoj postoje mnogi koji bi najvise voleli da zaborave svoju istoriju, pa da racunaju vreme od Ataturka.
Kada se Francuzi ponose Napoleonom, Englezi svojim kraljevima, zasto se Turci ne bi ponosili svojim Sultanima?

krsta...

pre 9 godina

@JA
pobrinuo se on da ga ne skinu...odavno je on smenio pametne ljude u turskoj vojsci i postavio istomisljenike da pripreme vojsku za dzihad...nazalost...

sde

pre 9 godina

Carstva se ponovno ujedinjuju. "Iz ovog rata nece nas spasiti mir, vec revolucija!". Ne znam kako se zvao, ali bio je francuski vojnik u Velikom ratu. Streljali su ga zbog tog usklica.

Tihonije

pre 9 godina

@mara

На цркви Богдашићкој код Котора очувао се следећи натпис: "В име отца и сина и светаго духа и свете Марије богородице и светих врховних апостола ја милостију божиов јепискои зетски Неофит саздах храм сиј в област светаго Михаила в дни благочастиваго и богом државнаго и светороднаго господина краља Стефана Уроша, сина Првовенчанаго краља Стефана, внука светаго Симеона Немање, в лето 1269".

Ovako je govorio srpski narod sredinom XIII veka. Sta je tu nenarodno i nerazumljivo?

Бојан Илић

pre 9 godina

@maraНа цркви Богдашићкој код Котора очувао се следећи натпис: "В име отца и сина и светаго духа и свете Марије богородице и светих врховних апостола ја милостију божиов јепискои зетски Неофит саздах храм сиј в област светаго Михаила в дни благочастиваго и богом државнаго и светороднаго господина краља Стефана Уроша, сина Првовенчанаго краља Стефана, внука светаго Симеона Немање, в лето 1269".Ovako je govorio srpski narod sredinom XIII veka. Sta je tu nenarodno i nerazumljivo?
(Tihonije, 08. decembar 2014 23:08)

Није cool и in, "вуче" нас назад...:-))
Фолиранти брате мој!
Браво за коментар!

диско нинџа

pre 9 godina

vojska ne skida nikoga vec pravi puc. Obicno za strane interese. I obicno protiv interesa naroda. I to nije demokratija cak i ako ima razumevanje CNN-a.

Citadela

pre 9 godina

@mira

Draga Miro, ne postoji crkveni i narodni jezik. To su nas zestoko prevarili nametnutom Vukovom reformom, pod zestokim uticajem Jerneja Kopitara, beckih novaca, projektom prisilnog odrodjavanja Srba od slovenskih korena i germanizacijom srpskog jezika. Jer da je tako kako Vi kazete, kojim jezikom je govorio Sveti Sava, despot Stefan Lazarevic i ostali do pocetka XIX veka. Kako bi zvali taj jezik? Da li to znaci da Rastko Nemanjic nije govorio srpski jezik? Ili da ga niko nije razumeo? Nije dakle tacno, do pocetka XIX veka srpski i ruski jezik su bili skoro sasvim medjusobno razumljivi u obicnom narodu. A onda se poceli sa "uproscavanjem" po germanskim standardima kada su brze bolje izbacena dva glagolska oblika koja su karakteristicna za Slovene (pricastije i dejepricastije svrsenog i nesvrsenog vida) koja se danas u "modernom" srpskom prevode sa "koji peva", "koji je pevao", itd. dakle sa "koji". Dalje, Vukovom reformom uopste se ne pominje srpski jezik kao autohtoni, ma kako ga Vi nazvali. Vuk taj "reformisani" jezik zove iskljucivo "српскохрватски", "хрватскосрпски", "српски или хрватски" и "хрватски или српски" jezik (po Beckom dogovoru iz 1850.). Dakle kao jedan jezik. Ja ovde govorim o knjizevnim, gramaticki pravilnim jezicima, a ne satrovackim narecjima koja i danas postoje i daleko da su od nekog razumljivog jezika. Dakle o onome jeziku kojim Vam citaju vesti, recimo na Dnevniku RTSa.

vex

pre 9 godina

Ne znam da li je osmanski ili otomanski, moja baba kad je to studirala pre 70 godina, zvalo se staroturski. Uzasno nepraktican jezik. Turski koji ima 8 samoglasnika pisati arapskim pismom koji ima tri znaka koji bi trebalo da predstavljaju samoglasnike (a i njih ne pisu uvek, pa nagadjaj kako se cita). Ni u jednoj zemlji, sredini, kulturi, rikverc nikome dobro nije doneo. Treba pamtiti i prenositi znanje, ali vracati se na staro je jako pogresno.

Bla!

pre 9 godina

@Jakov:
To sto tebi odgovara da se vratis deset vekova unazad, ne znaci da tako i teba da bude. Da li znas da se mi zahvaljujuci tim "govedarskim" jezicima u svim slojevima razumemo, isto pisemo, i isto govorimo? U osmanskom jeziku, kad smo vec kod njega, su tada postojale jezicke podele koje su za narod bile stravicne. Jednim osmanskim je govorio obican narod, drugim osmanskim sa vise od pola persijskih i arapskih pozajmljenica, elitni deo drustva. Takva jezicka i kulturoloska pojava u 21. veku nije dopustiva, svidelo se to tebi ili ne. Mrtvi jezici su mrtvi jezici, i zna se gde se i u koje svrhe oni izucavaju.

pu pu sto dalje

pre 9 godina

Po cemu je Osmansko Carstvo bilo dekadentno!? ....
(@Pacov, 8. decembar 2014 22:30)

Nije bilo dekadetntno nego nakaradno i represivno, posebno prema hriscanima !!

Pera

pre 9 godina

Naoruzavajmo se, vratite obavezan vojni rok, uvesti vojni rok i za zene.
A ne moramo bas tako. Mozete i da napravite plan hitne islamizacije drustva i uvedite turski kao obavezan u skole...

Bokisha

pre 9 godina

Dosta je veca razlika izmedju modernog turskog jezika i osmanskog, nego izmedju savremenog srpskog jezika i staroslovenskog/srpskoslovenskog. Osmanski jezik se pisao arabicom, i takvo pismo vecina populacije danas ne razume, a i leksika i znacenje reci su se promenile. Sto se starosrpskog jezika tice, dosta je bliskiji i jednostavniji za razumevanje, na izgled, ali ako se zaista udubite u njegovo izucavanje, nailazite na sve vece razlike. Meni je to pravilo veliki problem prilikom ucenja ruskog jezika, zbog velikih slicnosti, ali ujedno i temeljnih razlika.

Vec nekoliko godina unazad Erdogan vrsi reosmanizaciju, ne cak ni reislamizaciju. Zapravo, samo pokazuje kakve su njegove geopoliticke pretenzije i aspiracije, a u tu igru se i mi uklapamo.

Za vas koji potencirate zlurado kako su Erdogan i Putin dva drugara, sta biste onda rekli na to sto se Erdogan godinama lize prvo sa Busom, a onda i sa Obamom? A da, tad nije diktator, a ako zarad svojih i nacionalnih interesa moze da ugrabi korist od saradnje sa Putinom, onda je diktator i u 'prirodnom drustvu'! No dobro, koliko bogatstvo duha, takvi i stavovi i razmisljanja.

@@Pacov

pre 9 godina

Hahahahaha. Prvo Bec je 2 puta opsedan od strane Turaka. Drugo, ako su bili tolerantni prema Jevrejima, kako su tako bili tolerantni prema Balkancima, Grcima, Srbima? Toliko smo ih voleli da smo plakali kada smo vodili 1. Balkanski rat.
Spalili 1594. mosti Svetog Save na Vracaru, danak u krvi i jos mnogo toga. Jaka stvar, vladali na 3 kontinenta (Balkan, sever Afrike i mali deo Azije).
Evropljani nikada nisu opsedali Carigrad(?!), a i sto bi ga inace opsedali, kada je on bio Vizantijski i hriscanski? A i Mongoli su bili jos bolji i jaci od Turaka, sta je bilo 1402. kod Angore, ko je pobedio? Sta mislis zbog cega Turci nisu isli ka istocnim delovima Azije? Najvece kopneno carstvo na svetu (oko 33 miliona kvadratnih kilometara) i 2. carstvo po povrsini svih vremena pod vodjstvom Dzingis Kana i njegovih naslednika, koji su stigli do danasnje Madjarske, Rumunije i istocne Evrope!

Jakov

pre 9 godina

Свака част Ердогану. Камо среће да ми имамо оваквог председника. Турци се коначно враћају својим коренима, свом старом језику и писму и својој старој култури коју је скоро уништио умоболник, западни агент и штеточина Кемал паша који је себе прогласио "Ататурком". Та насилна и примитивна европеизација је и изазвала као реакцију исламски фундаментализам који све више јача у Турској. Да имамо ми нашег Ердогана, већ бисмо били члан Евроазијског Савеза. Вратили бисмо учење старословенског и српско словенског језика у школе. Вукова језичка револуција нас је потпуно одвојила од наше старе културе. Данас, осим ретких појединаца-стручњака, Срби нису у стању да читају своју књижевност која је цветала од 11. до почетка 19. века. Вратимо се свом старом ученом језику који је био тако богат да готово уопште није имао страних речи, језику којим су писали и говорили наши образовани преци, а којег нас је лишила Вукова реформа и наметнула нам његов "говедарски" језик.

ima tu nesto

pre 9 godina

pa mladji turci npr. ne znaju dosta rijeci koje su jos kod nas na balkanu u upotrebi. umjesto kayis oni kazu kemer (za remen). umjesto zejtin kazu yag, za ulje. itd. dosta im je modernizovan jezik. a nece osiromasiti ako nauce nesto, doduse samo u vjerskim skolama se uvodi kao obavezan predmet a u normalnim skolama kao izborni. nista strasno. siguran sam da bi i kod nas (u BiH) a i u Srbiji dosta mladih pozdravilo jedan izborni predmet nasih starih jezika, posebno oni koje zanima historija ili je cak planiraju studirati. po meni, nimalo los potez, samo sto jedna struja kojima erdogan smeta to sto propovijeda slobodu vjere (da krscani mogu isticati svoja obiljezja a muslimani isto svoja) svaki njegov potez kritikuju. a ustvari su oni za zatupljivanje. kurdi a i druge manjine uzivaju dosta veca prava nego pod ataturkovom ideologijom, molim vas pitajte turske kurde to. sve manjine su dobile veca prava, to je istina koja naravno nije u interesu medijima jer je svakako pozitivno. on radi sto misli da je najbolje za njegov narod. nadje se uvijek sacica koja ce naravno biti ters ali, sta se moze. toga ima i kod vas, i kod nas, i svugdje drugo. neki su srbi nama prodavali oruzje u ratu, neki su nasi vase uvodili kroz nase polozaje (ako pelemis prica istinu :) jbg uvijek se nadje neko ko je protiv interesa svog naroda. lijep pozdrav

Milan Ristić

pre 9 godina

Tako i treba. Čovek radi za državu a ne za sebe kao naša politička "elita". Mogu samo da mu zavide i da se mrze, ne može mu niko nišna. Precednik je jedne od najveće i strateški i vojno najjače drzave koja se prostire na dva kontinenta.

istoricar

pre 9 godina

Ovaj se nameracio da i posle njega neko bude on!!! Znaci previse se navukao na seriju o Sulejmanu!!!

Sad kad krene pohod na Beograd!

Oui

pre 9 godina

Kad smo ga mi zvakali kod Colicke, mogu i oni! :D Salu na stranu. Da je nazadovanje: donekle i jeste, jer je Erdoganov cilj ocigledan. S druge strane, ako u verskim skolama mogu da uce arapski, osmanski im nece biti veliki problem. Nadam se da nece vremenom postati obavezan u srednjim skolama i gimnazijama... Opet, nisu Osmanlije jedini deo turske istorije i nije osmanski jedini turski jezik koji se izucava - to je ono zbog cega se gradjani ustvari bune.

Mali Radojica

pre 9 godina

Nista neocekivano od NATO pesadinca Erdogana.
Po komentarima bi rekao da ima dosta onih koji bi dobrovoljno danas bili janicari jer je ipak to siguran drzavni posao, redovna plata, beneficije, dobro radno vreme...

Mostar - mostarcima

pre 9 godina

Ocekujem da jedno jutro osvane vijest "VOJSKA SKINULA ERDOGANA S VLASTI". Bar 20 ovakvih je skinuto sa vlasti nakon osnivanja moderne Turske drzave. Vecina je cak i pogubljeno.
Ja se pitam šta je za tebe moderno... Imati ovaj "napredak" gdje su se izgubile sve vrijednosti,, napredno društvo kako ga ti zoveš,, ostalo je skoro bez familije,,, moda čini da nam djea ostare vec u 13, 14 godini,,, a njihova generalna kultura je ravna nuli..Drustva moiderna u kojim su stijemljenja i želje tj idoli za mladost,, ove cajke radodajke i fudbaleri ,,, to su primjeri za ove narastaje sto dolaze,, ovu izgubljenu mladost koja i kad jede ne odvaja ociju sa mobitela a ne mali broj puta ih vidjam u kaficima i po 4,5 njih,, i niko ni sa kime ne progovara ni rijec,,, samo kao zombi bulje svako u svoj mobitel,,, to ti je napredak,, modernizacija, ??? Bravo Erdogane,, spašavaj što se spasiti može,,, a kome se ne svidja nek ide u modernizaciju,,, :)

Beli

pre 9 godina

Studirao sam u Turskoj i imao sam obavezne predmete Engleski i strukovni Engleski. Pola predavanja mi je bilo na Engleskom i kamo srece da sam tad imao i Osmanski.

Acika

pre 9 godina

Сад ће и наше владике да се сете какво нам је зло донео Вук Караџић европеизацијом српског језика!

mira

pre 9 godina

Kad bi i mi uveli staroslovenski bar u gimnazije!
 (Ivan, 8. decembar 2014 18:45)

Dragi Ivane, PRE staroslovenskog bi ti bolje bilo da naucis SRPSKI. Kaze se : "Kada BISMO i mi...". I procitaj malo zasto je crkveni jezik zamenjen NARODNIM. I to ne samo kod nas. Ocito je da svi diktatori kojima se ljulja stolica pocnu da bude nacionalni zanos, pa povedu zemlju UNAZAD.

диско нинџа

pre 9 godina

vojska ne skida nikoga vec pravi puc. Obicno za strane interese. I obicno protiv interesa naroda. I to nije demokratija cak i ako ima razumevanje CNN-a.

Pacov

pre 9 godina

Normalna ste drzava bili zadnjih 80 godina, ne dozvolite da ovaj vehabija srusi sve Ataturkove ideale. Uporedi dekadentno Otomansko Carstvo i modernu Tursku i sve ti je jasno. Fundamentalizam nije doneo nista dobro ljudima koji ga praktikuju. Islam je bio na vrhuncu u sedmom veku kada je dao tolike matematicare i filozofe, a ne u osamnaestom, kad je nastao vehabizam.

@Pacov

pre 9 godina

Po cemu je Osmansko Carstvo bilo dekadentno!?
Bilo vekovima najbogatije i najnaprednije Carstvo sveta.
To je JEDINA drzava koja pre druge polovine 19 veka NIKADA nije imala spoljni dug! Naravno, prvi put su se zaduzili kada su od Francuske i Engleske uzeli vojni kredit za rat protiv Rusa na Krimu.
Do 1914 su vladali ogromnim teritorijama, na cak 3 kontinenta.
A toliko su dekadentni bili da su imali stotine javnih kupatila u svojim gradovima, dok cak ni palate evropskih kraljeva nisu imale kupatila.
O vojsci ne treba ni pricati, vekovima je cela Evropa drhtala od njih, opsedali su Bec 3 puta, a Evropljani nikada nisu opsedali Carigrad.
A sto se drugih stvari tice, bili su toliko tolerantni da su npr. Jevreji samo kod njih mogli da zive kao ravnopravni gradjani. Cak su jednom prilikom sve Jevreje proterane iz Spanije, brodovima prebacili u Osmansko Carstvo i garantovali im sva prava.
U to vreme bili su mnogo napredniji od evropskih drzava.

JA

pre 9 godina

Ocekujem da jedno jutro osvane vijest "VOJSKA SKINULA ERDOGANA S VLASTI". Bar 20 ovakvih je skinuto sa vlasti nakon osnivanja moderne Turske drzave. Vecina je cak i pogubljeno

krsta...

pre 9 godina

@JA
pobrinuo se on da ga ne skinu...odavno je on smenio pametne ljude u turskoj vojsci i postavio istomisljenike da pripreme vojsku za dzihad...nazalost...

ha

pre 9 godina

@mira
Ne vidim da on vuce zemlju unazad. Turska je u ekonomskom pogledu veoma snazna drzava, zive dobro i kod njih nema krize, kakve ima u EU npr. Zasto bi se Turci stideli svoje istorije? Neka ih, naucice jezik svojih predaka, sta je tu lose? Bolje i tako nego da se, kao kod nas, vise paznje posvecuje engleskom, ruskom, nemackom, nego srpskom jeziku.
U Turskoj postoje mnogi koji bi najvise voleli da zaborave svoju istoriju, pa da racunaju vreme od Ataturka.
Kada se Francuzi ponose Napoleonom, Englezi svojim kraljevima, zasto se Turci ne bi ponosili svojim Sultanima?

Citadela

pre 9 godina

@mira

Draga Miro, ne postoji crkveni i narodni jezik. To su nas zestoko prevarili nametnutom Vukovom reformom, pod zestokim uticajem Jerneja Kopitara, beckih novaca, projektom prisilnog odrodjavanja Srba od slovenskih korena i germanizacijom srpskog jezika. Jer da je tako kako Vi kazete, kojim jezikom je govorio Sveti Sava, despot Stefan Lazarevic i ostali do pocetka XIX veka. Kako bi zvali taj jezik? Da li to znaci da Rastko Nemanjic nije govorio srpski jezik? Ili da ga niko nije razumeo? Nije dakle tacno, do pocetka XIX veka srpski i ruski jezik su bili skoro sasvim medjusobno razumljivi u obicnom narodu. A onda se poceli sa "uproscavanjem" po germanskim standardima kada su brze bolje izbacena dva glagolska oblika koja su karakteristicna za Slovene (pricastije i dejepricastije svrsenog i nesvrsenog vida) koja se danas u "modernom" srpskom prevode sa "koji peva", "koji je pevao", itd. dakle sa "koji". Dalje, Vukovom reformom uopste se ne pominje srpski jezik kao autohtoni, ma kako ga Vi nazvali. Vuk taj "reformisani" jezik zove iskljucivo "српскохрватски", "хрватскосрпски", "српски или хрватски" и "хрватски или српски" jezik (po Beckom dogovoru iz 1850.). Dakle kao jedan jezik. Ja ovde govorim o knjizevnim, gramaticki pravilnim jezicima, a ne satrovackim narecjima koja i danas postoje i daleko da su od nekog razumljivog jezika. Dakle o onome jeziku kojim Vam citaju vesti, recimo na Dnevniku RTSa.

Bojan

pre 9 godina

Velika glupost, da je stariji oblik jezika bio valjan, onda bi se i odrzao. Jezik evoluira i menja se. Ko hoce da uci nije problem ali ne bi trebalo da se namece ljudima.

deki

pre 9 godina

s njim se nesto desava ovih dana,prvo izjavi da ne postoji ravnopravnost izmedju muskaraca i zena,sad uvodi otomanski jezik,sta je sledece ... ?

Tihonije

pre 9 godina

@mara

На цркви Богдашићкој код Котора очувао се следећи натпис: "В име отца и сина и светаго духа и свете Марије богородице и светих врховних апостола ја милостију божиов јепискои зетски Неофит саздах храм сиј в област светаго Михаила в дни благочастиваго и богом државнаго и светороднаго господина краља Стефана Уроша, сина Првовенчанаго краља Стефана, внука светаго Симеона Немање, в лето 1269".

Ovako je govorio srpski narod sredinom XIII veka. Sta je tu nenarodno i nerazumljivo?

Бојан Илић

pre 9 godina

@maraНа цркви Богдашићкој код Котора очувао се следећи натпис: "В име отца и сина и светаго духа и свете Марије богородице и светих врховних апостола ја милостију божиов јепискои зетски Неофит саздах храм сиј в област светаго Михаила в дни благочастиваго и богом државнаго и светороднаго господина краља Стефана Уроша, сина Првовенчанаго краља Стефана, внука светаго Симеона Немање, в лето 1269".Ovako je govorio srpski narod sredinom XIII veka. Sta je tu nenarodno i nerazumljivo?
(Tihonije, 08. decembar 2014 23:08)

Није cool и in, "вуче" нас назад...:-))
Фолиранти брате мој!
Браво за коментар!

sde

pre 9 godina

Carstva se ponovno ujedinjuju. "Iz ovog rata nece nas spasiti mir, vec revolucija!". Ne znam kako se zvao, ali bio je francuski vojnik u Velikom ratu. Streljali su ga zbog tog usklica.

Super Stupid

pre 9 godina

Ne uzbuđujte se, Otomansko carstvo je na engleskom a na srpskom Osmansko, prema turskom
Osmanlı İmparatorluğu. Prema tome sve je ok, odavno niko ne očekuje da novinari znaju nešto da prevedu. Osim toga i mi kažemo, kao i u engleskom, francuskom i nemačkom "otoman" za deo nameštaja koji je u Evropu dospeo iz Osmanskog to jest Otomanskog carstva

Jakov

pre 9 godina

Свака част Ердогану. Камо среће да ми имамо оваквог председника. Турци се коначно враћају својим коренима, свом старом језику и писму и својој старој култури коју је скоро уништио умоболник, западни агент и штеточина Кемал паша који је себе прогласио "Ататурком". Та насилна и примитивна европеизација је и изазвала као реакцију исламски фундаментализам који све више јача у Турској. Да имамо ми нашег Ердогана, већ бисмо били члан Евроазијског Савеза. Вратили бисмо учење старословенског и српско словенског језика у школе. Вукова језичка револуција нас је потпуно одвојила од наше старе културе. Данас, осим ретких појединаца-стручњака, Срби нису у стању да читају своју књижевност која је цветала од 11. до почетка 19. века. Вратимо се свом старом ученом језику који је био тако богат да готово уопште није имао страних речи, језику којим су писали и говорили наши образовани преци, а којег нас је лишила Вукова реформа и наметнула нам његов "говедарски" језик.

ima tu nesto

pre 9 godina

pa mladji turci npr. ne znaju dosta rijeci koje su jos kod nas na balkanu u upotrebi. umjesto kayis oni kazu kemer (za remen). umjesto zejtin kazu yag, za ulje. itd. dosta im je modernizovan jezik. a nece osiromasiti ako nauce nesto, doduse samo u vjerskim skolama se uvodi kao obavezan predmet a u normalnim skolama kao izborni. nista strasno. siguran sam da bi i kod nas (u BiH) a i u Srbiji dosta mladih pozdravilo jedan izborni predmet nasih starih jezika, posebno oni koje zanima historija ili je cak planiraju studirati. po meni, nimalo los potez, samo sto jedna struja kojima erdogan smeta to sto propovijeda slobodu vjere (da krscani mogu isticati svoja obiljezja a muslimani isto svoja) svaki njegov potez kritikuju. a ustvari su oni za zatupljivanje. kurdi a i druge manjine uzivaju dosta veca prava nego pod ataturkovom ideologijom, molim vas pitajte turske kurde to. sve manjine su dobile veca prava, to je istina koja naravno nije u interesu medijima jer je svakako pozitivno. on radi sto misli da je najbolje za njegov narod. nadje se uvijek sacica koja ce naravno biti ters ali, sta se moze. toga ima i kod vas, i kod nas, i svugdje drugo. neki su srbi nama prodavali oruzje u ratu, neki su nasi vase uvodili kroz nase polozaje (ako pelemis prica istinu :) jbg uvijek se nadje neko ko je protiv interesa svog naroda. lijep pozdrav

Mostar - mostarcima

pre 9 godina

Ocekujem da jedno jutro osvane vijest "VOJSKA SKINULA ERDOGANA S VLASTI". Bar 20 ovakvih je skinuto sa vlasti nakon osnivanja moderne Turske drzave. Vecina je cak i pogubljeno.
Ja se pitam šta je za tebe moderno... Imati ovaj "napredak" gdje su se izgubile sve vrijednosti,, napredno društvo kako ga ti zoveš,, ostalo je skoro bez familije,,, moda čini da nam djea ostare vec u 13, 14 godini,,, a njihova generalna kultura je ravna nuli..Drustva moiderna u kojim su stijemljenja i želje tj idoli za mladost,, ove cajke radodajke i fudbaleri ,,, to su primjeri za ove narastaje sto dolaze,, ovu izgubljenu mladost koja i kad jede ne odvaja ociju sa mobitela a ne mali broj puta ih vidjam u kaficima i po 4,5 njih,, i niko ni sa kime ne progovara ni rijec,,, samo kao zombi bulje svako u svoj mobitel,,, to ti je napredak,, modernizacija, ??? Bravo Erdogane,, spašavaj što se spasiti može,,, a kome se ne svidja nek ide u modernizaciju,,, :)

@@Pacov

pre 9 godina

Hahahahaha. Prvo Bec je 2 puta opsedan od strane Turaka. Drugo, ako su bili tolerantni prema Jevrejima, kako su tako bili tolerantni prema Balkancima, Grcima, Srbima? Toliko smo ih voleli da smo plakali kada smo vodili 1. Balkanski rat.
Spalili 1594. mosti Svetog Save na Vracaru, danak u krvi i jos mnogo toga. Jaka stvar, vladali na 3 kontinenta (Balkan, sever Afrike i mali deo Azije).
Evropljani nikada nisu opsedali Carigrad(?!), a i sto bi ga inace opsedali, kada je on bio Vizantijski i hriscanski? A i Mongoli su bili jos bolji i jaci od Turaka, sta je bilo 1402. kod Angore, ko je pobedio? Sta mislis zbog cega Turci nisu isli ka istocnim delovima Azije? Najvece kopneno carstvo na svetu (oko 33 miliona kvadratnih kilometara) i 2. carstvo po povrsini svih vremena pod vodjstvom Dzingis Kana i njegovih naslednika, koji su stigli do danasnje Madjarske, Rumunije i istocne Evrope!

Milan Ristić

pre 9 godina

Tako i treba. Čovek radi za državu a ne za sebe kao naša politička "elita". Mogu samo da mu zavide i da se mrze, ne može mu niko nišna. Precednik je jedne od najveće i strateški i vojno najjače drzave koja se prostire na dva kontinenta.

pu pu sto dalje

pre 9 godina

Po cemu je Osmansko Carstvo bilo dekadentno!? ....
(@Pacov, 8. decembar 2014 22:30)

Nije bilo dekadetntno nego nakaradno i represivno, posebno prema hriscanima !!

Mali Radojica

pre 9 godina

Nista neocekivano od NATO pesadinca Erdogana.
Po komentarima bi rekao da ima dosta onih koji bi dobrovoljno danas bili janicari jer je ipak to siguran drzavni posao, redovna plata, beneficije, dobro radno vreme...

Bla!

pre 9 godina

@Jakov:
To sto tebi odgovara da se vratis deset vekova unazad, ne znaci da tako i teba da bude. Da li znas da se mi zahvaljujuci tim "govedarskim" jezicima u svim slojevima razumemo, isto pisemo, i isto govorimo? U osmanskom jeziku, kad smo vec kod njega, su tada postojale jezicke podele koje su za narod bile stravicne. Jednim osmanskim je govorio obican narod, drugim osmanskim sa vise od pola persijskih i arapskih pozajmljenica, elitni deo drustva. Takva jezicka i kulturoloska pojava u 21. veku nije dopustiva, svidelo se to tebi ili ne. Mrtvi jezici su mrtvi jezici, i zna se gde se i u koje svrhe oni izucavaju.

istoricar

pre 9 godina

Ovaj se nameracio da i posle njega neko bude on!!! Znaci previse se navukao na seriju o Sulejmanu!!!

Sad kad krene pohod na Beograd!

Oui

pre 9 godina

Kad smo ga mi zvakali kod Colicke, mogu i oni! :D Salu na stranu. Da je nazadovanje: donekle i jeste, jer je Erdoganov cilj ocigledan. S druge strane, ako u verskim skolama mogu da uce arapski, osmanski im nece biti veliki problem. Nadam se da nece vremenom postati obavezan u srednjim skolama i gimnazijama... Opet, nisu Osmanlije jedini deo turske istorije i nije osmanski jedini turski jezik koji se izucava - to je ono zbog cega se gradjani ustvari bune.

vex

pre 9 godina

Ne znam da li je osmanski ili otomanski, moja baba kad je to studirala pre 70 godina, zvalo se staroturski. Uzasno nepraktican jezik. Turski koji ima 8 samoglasnika pisati arapskim pismom koji ima tri znaka koji bi trebalo da predstavljaju samoglasnike (a i njih ne pisu uvek, pa nagadjaj kako se cita). Ni u jednoj zemlji, sredini, kulturi, rikverc nikome dobro nije doneo. Treba pamtiti i prenositi znanje, ali vracati se na staro je jako pogresno.

Pera

pre 9 godina

Naoruzavajmo se, vratite obavezan vojni rok, uvesti vojni rok i za zene.
A ne moramo bas tako. Mozete i da napravite plan hitne islamizacije drustva i uvedite turski kao obavezan u skole...

Bokisha

pre 9 godina

Dosta je veca razlika izmedju modernog turskog jezika i osmanskog, nego izmedju savremenog srpskog jezika i staroslovenskog/srpskoslovenskog. Osmanski jezik se pisao arabicom, i takvo pismo vecina populacije danas ne razume, a i leksika i znacenje reci su se promenile. Sto se starosrpskog jezika tice, dosta je bliskiji i jednostavniji za razumevanje, na izgled, ali ako se zaista udubite u njegovo izucavanje, nailazite na sve vece razlike. Meni je to pravilo veliki problem prilikom ucenja ruskog jezika, zbog velikih slicnosti, ali ujedno i temeljnih razlika.

Vec nekoliko godina unazad Erdogan vrsi reosmanizaciju, ne cak ni reislamizaciju. Zapravo, samo pokazuje kakve su njegove geopoliticke pretenzije i aspiracije, a u tu igru se i mi uklapamo.

Za vas koji potencirate zlurado kako su Erdogan i Putin dva drugara, sta biste onda rekli na to sto se Erdogan godinama lize prvo sa Busom, a onda i sa Obamom? A da, tad nije diktator, a ako zarad svojih i nacionalnih interesa moze da ugrabi korist od saradnje sa Putinom, onda je diktator i u 'prirodnom drustvu'! No dobro, koliko bogatstvo duha, takvi i stavovi i razmisljanja.