Ponedeljak, 08.12.2014.

14:19

Medvedev Vučiću: Kriva je EU

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim o Južnom toku.

Izvor: Tanjug

Medvedev Vuèiæu: Kriva je EU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

105 Komentari

Sortiraj po:

princ

pre 9 godina

Bez obzira na prekid izgradnje Juznog toka, ne treba ocekivati nestasice gasa u Srbiji, Rusija je spremna da pomogne nasoj zemlji ukoliko do toga dodje, Medvedev i Vucic su razgovorali o tome, kao i o nastavku saradnje i unapredjenu hemijskog kompleksa i poljoprivredne proizvodnje.

Calipso

pre 9 godina

Srbija je izgubila energetsku stabilnost odustajanjem Rusuje od juznog toka. Zalosno je to sto ce narod ispastati zbog toga, potrebno je naci resenje za ovaj problem... Verujemo, da Vucic ce naci neko resenje!

biki

pre 9 godina

Energetski sukob izmedju EU i Rusije nama je doneo samo stetu koja bi verovatno bila manja da Tadic i Kostunica nisu sklopili ugovor koji nam se sada na sve ovo obija o glavu!

HEINZ

pre 9 godina

Opste je poznata cinjenica ko je olako i neodgovorno potpisao stetan ugovor po Srbiju i za to nema opravdanja, sve ih treba kazniti. Ne moze se na tome stati, moramo sada ispraviti stavke ugovora koliko nam Rusi dozvole, ako nam dozvole i dogovoriti se detaljno oko snabdevanja gasa u buducnosti, te obezbediti energetsku stabilnost Srbije. Kritikovanje prethodne vlasti je gubljenje vremena, potrebno je uloziti napore i krenuti napred.

T'POL

pre 9 godina

Prethodna vlast nas je zakopala zaista duboko. Ponasali su se neodgovorno, bezobrazno i stetno po drzavu i trebalo bi svi da odgovaraju sto nisu stitili interese svoje zemlje. Ali nema natrag, sada je na redu peglanje gresaka, koliko je to moguce, i obezbedjivanje energenata za ubuduce na sve raspolozive nacine.

Draganica

pre 9 godina

Obustavljanjem izgradnje gasovoda Južni tok nastao je problem za Srbiju, ali verujemo da će Vučić uspeti da popravi trenutnu novonastalu situaciju i da će se potruditi da sa Rusijom na partnerskim osnovama reši sve eventualne poteškoće i probleme.

lokvanj

pre 9 godina

Stavljena je tacka na projekat izgradnje gasovoda Juzni tok, to je za Srbiju bila teska vest, ali nasa zemlja nije mogla da utice na tu situaciju, Vucic i Medvedev su o tome razgovorali telefonom, takodje su govorili o daljem nastavku bileteralne saradnje u razlicitim oblastima.

kvadrat

pre 9 godina

Obustavljanje izgradnje gasovoda Juzni tok je zaista teska vest za Srbiju, Vucic je razgovorao sa Medvedevim povodom ovog pitanja i oba drzavnika su izrazila zaljenje zbog nemogucnosti nastavka izgradnje, takodje je bilo reci o unapredjenju hemijskog kompleksa, poljoprivredno-prehrambene proizvodnje i trgovine.

Manfred

pre 9 godina

Da je trebalo da prodje JT,trebalo je.Ali to sto nije,mozemo da se zahvalimo EU takticarima koji se na ovakav nacin bore protiv Putina i to preko nasih ledja.Zalosno je sto niko ne gleda stete i njihove razmere koje izaziva

Cipelica

pre 9 godina

Nije jednostavno ispraviti sada greske sa lose pravljenim ugovorima,ali Medvedev i Putin ce svakako dozvoliti bolju bilateralnu saradnju i pravljenje ugovora o uvozu gasa,i nekim drugim vidovima saradnje gde bismo mi mogli da se razvijamo.Juzni tok bi nam obezbedio mnogo novca,a ovako smo i bez zarade i na steti.

ledeni56

pre 9 godina

Nisu na Rusi krivi što nam je ovo njihovo odsutajanje napravilo problem.Sada treba videti koja je alternativa ovome,budući da nam je ovo mnogo značilo.To bolje rečeno mora se sa Rusima intezivno pregovarati da se posledice što pre ublaže.

Nevena T.

pre 9 godina

Rusija je shvatila da politicka previranja sa EU dovode do gubitka novca u vezi sa Juznim tokom pa su samim tim i ovaj projekat obustavili. A Srbija treba da se zapita zasto nije potpisana klauzula o odsteti ukoliko dodje do prekida radova na Juznom toku.

mornar

pre 9 godina

Prekidanje izgradnje gasovoda je bila odluka na koju Srbija, kao mala zemlja, zaista nije mogla da utice, predsednik Vlade Rusije Medvedev je u razgovoru sa Vucicem rekao da je do prekida doslo zbog slabe saradnje zemalja EU, oni su imali veoma prijateljski i konstruktivan razgovor gde su govorili i o unapredjenju saradnje Rusije i Srbije.

mornar

pre 9 godina

Prekidanje izgradnje gasovoda je bila odluka na koju Srbija, kao mala zemlja, zaista nije mogla da utice, predsednik Vlade Rusije Medvedev je u razgovoru sa Vucicem rekao da je do prekida doslo zbog slabe saradnje zemalja EU, oni su imali veoma prijateljski i konstruktivan razgovor gde su govorili i o unapredjenju saradnje Rusije i Srbije.

slikar

pre 9 godina

Predsednik Vlade Rusije Dmitri Medvedev je telefonom razgovorao sa Vucicem, tema razgovora je bio Juzni tok, Vucic je izrazio zaljenje zbog toga sto nece doci do realizacije ovog projekta, a razlog tome je nedovoljna saradnja zemalja EU. Rusija je kao prijatelj nase zemlje spremna da pomogne ukoliko dodje do eventualne nestasice gasa u Srbiji.

Ej bre!

pre 9 godina

Putin nije diplomata nego vojnik. Njegove mere jesu radikalne ali veoma uspešne. Samo se vi držite ljudskih prava, a ja vas pitam ko je najuspešniji u borbi protiv terorizma? Sećate li se šta je Putin uradio kada su teroristi ušli u pozorište tokom mjuzikla Nord-Ost 2002. godine? Svako ko pokuša da ucenjuje Putina može da očekuje ekstremne mere.

Truman

pre 9 godina

Činjenica je da aktuelna vlast intenzivno radi na rešavanju problema snabdevanja gasom, a to je trenutno najbitnije za sve nas. Ovaj razgovor je sigurno uticao na rešavanje problema Južnog toka, u to nema sumnje. Bitno je da ćemo nastaviti da razvijamo prijateljske odnose i saradnju sa Rusijom i u narednom periodu.

leo fender

pre 9 godina

Ni krivi ni duzni nasli smo se izmedju cekica i nakovnja. Istorija se opet ponavlja. Mudrom politikom mora se prevazici ovaj problem. Iskreno se nadam da ce tako i biti.

vlasta

pre 9 godina

I posle ovoga treba ostati dobar i sa Rusima i sa zapadom. Vucicu, da ti nisam u kozi. Trebace ti enormno mnogo znanja, umeca a i srece da resis ovaj problem. Nemoj da nas razocaras, racunamo na tebe.

ecc

pre 9 godina

Nazalost, tako je to kad i pored velikog truda i volje nisi u mogucnosti da odlucujes o onome sto je dobro i sto ce ti doneti korist. I Rusija i EU su mnogo veci i jaci od nas i oni su ti koji se pitaju.

ILIJADA

pre 9 godina

Velika je greska predhodne vlaste sto nije imala na umu da se od svagog sporazuma, dogovora, ugovora moze odustasti i da uvek mogu da nastupe nepredvidjene okolnosti koje nisu postojale u momentu zakljucivanja istih.....e upravo se iz tih razloga ugovoraju obezbedjenja razlicite vrste u slucaju da neka od ugovornih strana pretrpi stetu bez svoje krivice.

Grasko

pre 9 godina

Najbitnije je da smo lepo poklonili NIS a da nismo dobili nista za uzvrat......

Sad ce nam Rusija dozvoliti da izvozimo FIAT, tako da ce i Italijani da se ovajde na nasoj grbaci.....

A mi, pa ko sisa narod?

Balkanac

pre 9 godina

Sta bi trebali jos da uradimo da bi nas velike sile smatrale ozbiljnim partnerom,da bi imali poverenja u Srbiju...da bi podrzale reforme za izlazak iz krize??? Zasto nas uvek uvlace da donosimo teske odluke u trenucima kad zaista zelimo da se ekonomski oporavimo, jel svaki put moramo da objasnjavamo da smo za stabilnost i razvoj Balkana,da zelimo sa svima dobre odnose! Zasto je to toliko tesko shvatiti?!

Sara

pre 9 godina

Svaka zemlja claniva EU ima i bilateralne odnose sa Rusijom po svim pitanjima. Ocigledno da se evropska administracija otrgla kontroli- politicari jer verujem da kada bi Italijane pitali , gradjane da bi bili razocarani sto nema projekta (i oni su bili deo projekta. Tako da jesu EU tj, sluzbenici pri Eu preterali stalno s tim pritiskom koji je kao suptilan ali vidi problema sto je Cepurin rekao to kako je reka. Objektivnost nam fali. I jeste grozno sto nece biti zaposljavanja na izgradnji ali da razloge za slavlje imaju oni kojima je EU naklonjenija- ministri neki, nevladine organizacije i neki ekonomisti koji ili ne znaju sta pricaju ili su placeni da tako pricaju i raduju se i opet neki gradjani koji su srecni zbog ove vesti a da ih pitate zasto ne bi imli valjanu argumentaciju. P.S. Austrija kao clanica EU je bila jako zainteresovana i i bila za JT i to jasno iskazivala.Dakle jesu problem politicari EU koji su se otudjili od gradjana Eu koje predstavljju i to se nije pokazalo samo na ovom primeru.

Hakinnen030

pre 9 godina

Bugarska politika ce nas opet mnogo kostati, mada pitanje je koliki pritisak su imali od strane EU da ne daju dozvolu za prolaz kroz teritoriju. Koliki ce tek njihovi biti gubici.

zlata

pre 9 godina

Ne preostaje nam nista drugo nego da se preorijentisemo na druge projekte i investicije. Ima toga jos sto Srbiji moze doneti veliku korist.

volimo se Ja i B92

pre 9 godina

U ovom momentu je smesno vise razmisljati i pricati o tome ko je kriv za obustavu izgradnje Juznog toka.Treba sto pre naci nacin da se potrebni energenti obezbede.

NADA - POSLEDNJA - UMIRE

pre 9 godina

Iako sam u zivotu optimista mislim da je sada vec kasno je za bilo kakvo pravdanje.Dugo su Rusi odogovlacili ovaj projakat, cekali bolja vremena, menjali trasu.Cini mi se da ni oni sami znali sta hoce. Sada je sansa za novi pocetak Srpsko Ruskih odnosa, ali sa jasno ugovorenim klauzulama za naknadu stete, onog ko ne ispuni potpisan Ugovor.

anakin

pre 9 godina

Ocekujmo brzi odgovor EU, kriva je Rusija. Najgore je sto ce prebacivati krivicu jedni na druge preko nasih ledja. Nazalost nije do nas, oni su veliki i mocni a mi to nismo.

VerKA

pre 9 godina

Kao i sve drugo što je prethodna vlada uradila loše i na štetu Srbije i ovo mora da popravlja i spašava Vučić i njegovi saradnici, kako bi građani što manje bili oštećeni i pogođeni otkazom gradnje Južnog toka.

Jela

pre 9 godina

Nebitno je ko je kriv Srbija mora naći rešenje brzo,rusija može pomoći sigurno a naša vlada će reagovati za dobrobit naroda nesumnjivo.

lana

pre 9 godina

Dok se veliki ne pomire Srbija će trpeti ali neće čekati već će naša vlada pronaći neko rešenje,važno je da Srbija može uvek da računa na ruske energente.

David

pre 9 godina

A sta da se radi.....Neprijatna i teska naravno, ali iz ovakvih situacija moramo izaci jaci. Naravno da postoje alternative, uvek postoje

Voja00

pre 9 godina

Srbija je energetski zavisna drzava I ova vestr je jako teska za sve nas. Krivce za los ugovor znamo ali takodje su tu umesale prse I velike sile I uvek kada se sukobe veliki manje drzave ispastaju. Jedino sto mozemo da se nadamo da ce dobri odnosi premijer i ruskih zvanicnika uspeti da se nekako dogovore i da ce se naci sto povoljnije resenje za Srbiju

Мировњак

pre 9 godina

Тамо где се слонови туку, трава не расте каже народна изрека. Као и много пута пре и сада је Србија колатерална штета сукоба моћи великих сила, али оно што мени никако не иде у главу јесте питање да ли је ЕУ толико слепа код очију, да не схвата да стопирање Јужног тока наноси далеко већу штету самој Унији и њеним привредним интересима, него Русији која ће окретањем ка Турској, Кини и Истоку далеко надмашити количину гаса која је извожена ка Унији. На нашој Влади је доста деликатан задатак да осигура енергетску безбедност државе. Верујем у позитиван исход тих напора.

Bojan Jelic

pre 9 godina

Da mi vise ne bi trpeli , jedino cemu mozemo da se nadamo je da velike sile pronadju resenje i neki zajednicki jezik, a premijer je dosad uspesno balansirao izmedju te dve strane jer po nas ne bi bilo dobro da se moramo opredeliti.

Jovanka

pre 9 godina

Nije vise ni vazno ko je kriv, dok mi trazimo krivca prolazi vreme. Baciti se na posao i pronaci druge nacine da se obezbede energenti bez kojih se ne moze, da ne dodjemo u situaciju da nam nestanu!

vule77

pre 9 godina

Sada treba ozbiljno da se razgovara sa Rusima i da se nađe model da se ublaži šteta koja je nastala zbog njihovog odustajanja od južnog toka.

Marija Gajic

pre 9 godina

A sta da se radi, mali smo i zavisimo od velikih, to nam je tako i s tim moramo da se pomirimo. Steta za projekat koji bi Srbiji doneo i energetsku stabilnost a i profit.

ostali se vole, b 92 se čita

pre 9 godina

Rusija ima svoje razloge zašto je obustavila izgradnju Južnog toka. Srbiji to ne ide u prilog, ali je u ovom trenutku važno naći alternativno rešenje kako Srbija ne bi ostala bez gasa. Rusija je uvek bila u prijateljskim odnosima sa Srbijom i imala razumavanje za sve naše probleme, tako da verujem da će omogućiti da Srbija preko gasovoda koji prolazi kroz Tursku ipak dodje do gasa.

Zaq

pre 9 godina

Južni tok je važan sa Srbiju i ceo region.Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je uvek u srži problema. Dokazuje to svakim danom. Samo napred!
(bjanka, 08. decembar 2014 14:50)

Bot lvl: Masterclass!

Mila Markovic

pre 9 godina

Srbija je mala zemlja i stoga neminovno mora da trpi uticaj velikih sila. Naneta nam je steta i nepravda ovakvim tokom dogadjaja koji je rezultirao stopiranjem projekta, iako je nasa vlast sve ucinila da se Juzni tok sprovede u delo.

Andjela

pre 9 godina

Vise nije ni vazno ko je kriv, treba nastaviti dalje i pronaci druge puteve do resenja problema. Od toga ko je kriv, necemo dobiti nista, samo gubimo vreme.Krenite u ofanzivu na gas, kako znate i umete!

Verko77

pre 9 godina

(Vera, 8. decembar 2014 15:26)
Ne znam sta je za tebe normalan komentar,al istina je da je Tadic potpisao los sporazum,a ova vlast pokusava da ispravi.

Nestor

pre 9 godina

Teško je ispravljati krive Drine. Oni koji su sklapali i potpisivali ugovor trebali su da da predvide sve što je u državnom interesu, ali to po običaju i nije urađeno. Ipak od Rusa možemo očekivati pomoć i podršku u na raznim poljima, jer smo i njih podržali kad im je trebalo i nismo podlegli pritiscima.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Nikad nista dobro nije stiglo od rusa shvatite to.Pokazite mi jednu zemlju kojoj je rusija pomogla a sad je relevantan cinioc u svetu.Jednu,jedinu!

Slavisa

pre 9 godina

Ovaj sporazum je zločin prema građanima Srbije. Baciti najmanje 1,5 milijarde evra u bunar (pokloniti Rusima) je nezamislivo, pogotovo imajući u vidu da su smanjene plate i penzije da bi se uštedelo 5 puta manje od te sume. Državni tužilac mora da reaguje, da se odgovorni za ovaj kriminalni akt prema jadnoj Srbiji, uhapse. Mi moramo da tužimo Rusiju pred međunarodnim sudom itražimo arbitražu. Ovo Prijatelji, ovo što su nama uradili Rusi, ne rade prijateljima.
Ovaj primer je takođe pokazatelj, koliko su pogubni tajni i polutajni ugovori i ko zna šta nas sve čeka u budćnosti, kad budemo morali da plaćamo i druge ugovore potpisane na štetu Srbije. Jaoj si ga nama i našoj deci, unucima, čukun unucima...

sta to menja stvar?

pre 9 godina

Da li je kriva EU ili neko drugi iz naseg ugla totalno je nebitno, jer sve ugovore za JT mi smo potpisali i sklopili sa Rusima i ni sa kim drugim.

SAD GUBI OD KINE

pre 9 godina

sad čine sve moguće da onemogiće jačanje odnosa eu i rusije, direktno je bila umeešana u ukrajinsku krizu a cil je slabljenje eu koja je postala ozbiljan privredni i vojni činilac u svetu.udaljavanjem od eu rusije sad gube bitku sa kinom, rusija je uz kinu, ili obratno,kina je uz rusiju, tu su i indija i brazl i j afrika,taj savez izbaciće za par godina kinu kao svetskog lidera privredne i vojne industrije

Natasa

pre 9 godina

Svaki oblik saradnje sa Rusijom je korisna za Srbiju i podrzavam stav premijera kojim se zalaze za ocuvanje dobrih, prijateljskih odnosa sa Rusijom, kao i odluku kojom eksperti ispituju sadrzinu ugovora zakljucenih za vreme vladavine bivse vlasti!

BillyTheKid

pre 9 godina

Bez obzira na ishod projekta Južni tok (na koji Srbija nema nikakvog uticaja) treba insistirati na razgovorima o tome kako je do odustajanja došlo i zašto, kao partneri, nismo o tome obavešteni. To će biti još jedan korak ka izgradnji boljeg položaja Srbije u narednim pregovorima i projektima, što je čak i važnije od samog J.toka.

Aca šmeker

pre 9 godina

Srbija ima prijateljske i partnerske odnose sa Rusijom i nije kriva za ovu situaciju oko Južnog toka, ali ipak ispašta. EU je trebala da pokaže više razumevanja po pitanju ovog projekta.

nesha

pre 9 godina

kako vas nije sramota da se vise ponizavate pred Rusima.
oni su nas pustili niz vodu, i to otvoreno rekli. jeste li vi funkcioneru drzave Srbije ili komesari ruske gubernije ?

Mili

pre 9 godina

Juzni tok je veoma bitan za Srbiju i odustajanje Rusije od njega bi znacilo veliki gubitak, ali ipak verujem da ce se razgovorima doci do resenja.

bjanka

pre 9 godina

Južni tok je važan sa Srbiju i ceo region.Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je uvek u srži problema. Dokazuje to svakim danom. Samo napred!

11482

pre 9 godina

Neophodno je pregledati sve postojeće ugovore oko Južnog toka,naći rešenje,zaštititi interese Srbije na bolji način i nastaviti energetsku saradnju sa Rusijom,kao i korektne odnose.

mile

pre 9 godina

Kao zemlja ne smemo više verovati obećanjima, nego samo sigurnim stvarima. Moramo se ugladati na Ruse i u svemu imati dobru alternativu.

IKSOKS

pre 9 godina

Prekid izgradnje Južnog toka nimalo nije prijatna za Srbiju. Na nama je sada da pronađemo način za ublažavanje posledica prekinute izgradnje, kao i da se izborimo sa loše zaključenim sporazumima i da se posledice svedu na minimum.

Паја

pre 9 godina

Па добро...Србија ту ништа није крива у вези јужног тока, питајте .....биће неких других видова сарадње, а ко зна што је то добро...

slavica

pre 9 godina

I pored tačke koja je stavljena na gasovod ipak naši političari pokušavaju na sve moguće načine da pokušaju da poboljšaju trgovinu u ostalim oblastima kao što je poljoprivreda koja je za nas bitna stavka.

NadaX

pre 9 godina

Ovo nisu dobre vesti, treba da se utvrdi ko je odgovoran za nepovoljan ugovor. To što odgovorni nisu na vlasti više, ne znači da su oslobođeni krivice.

Slavisa

pre 9 godina

Ovaj sporazum je zločin prema građanima Srbije. Baciti najmanje 1,5 milijarde evra u bunar (pokloniti Rusima) je nezamislivo, pogotovo imajući u vidu da su smanjene plate i penzije da bi se uštedelo 5 puta manje od te sume. Državni tužilac mora da reaguje, da se odgovorni za ovaj kriminalni akt prema jadnoj Srbiji, uhapse. Mi moramo da tužimo Rusiju pred međunarodnim sudom itražimo arbitražu. Ovo Prijatelji, ovo što su nama uradili Rusi, ne rade prijateljima.
Ovaj primer je takođe pokazatelj, koliko su pogubni tajni i polutajni ugovori i ko zna šta nas sve čeka u budćnosti, kad budemo morali da plaćamo i druge ugovore potpisane na štetu Srbije. Jaoj si ga nama i našoj deci, unucima, čukun unucima...

sta to menja stvar?

pre 9 godina

Da li je kriva EU ili neko drugi iz naseg ugla totalno je nebitno, jer sve ugovore za JT mi smo potpisali i sklopili sa Rusima i ni sa kim drugim.

bjanka

pre 9 godina

Južni tok je važan sa Srbiju i ceo region.Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je uvek u srži problema. Dokazuje to svakim danom. Samo napred!

Nestor

pre 9 godina

Teško je ispravljati krive Drine. Oni koji su sklapali i potpisivali ugovor trebali su da da predvide sve što je u državnom interesu, ali to po običaju i nije urađeno. Ipak od Rusa možemo očekivati pomoć i podršku u na raznim poljima, jer smo i njih podržali kad im je trebalo i nismo podlegli pritiscima.

Mili

pre 9 godina

Juzni tok je veoma bitan za Srbiju i odustajanje Rusije od njega bi znacilo veliki gubitak, ali ipak verujem da ce se razgovorima doci do resenja.

NadaX

pre 9 godina

Ovo nisu dobre vesti, treba da se utvrdi ko je odgovoran za nepovoljan ugovor. To što odgovorni nisu na vlasti više, ne znači da su oslobođeni krivice.

Aca šmeker

pre 9 godina

Srbija ima prijateljske i partnerske odnose sa Rusijom i nije kriva za ovu situaciju oko Južnog toka, ali ipak ispašta. EU je trebala da pokaže više razumevanja po pitanju ovog projekta.

slavica

pre 9 godina

I pored tačke koja je stavljena na gasovod ipak naši političari pokušavaju na sve moguće načine da pokušaju da poboljšaju trgovinu u ostalim oblastima kao što je poljoprivreda koja je za nas bitna stavka.

Natasa

pre 9 godina

Svaki oblik saradnje sa Rusijom je korisna za Srbiju i podrzavam stav premijera kojim se zalaze za ocuvanje dobrih, prijateljskih odnosa sa Rusijom, kao i odluku kojom eksperti ispituju sadrzinu ugovora zakljucenih za vreme vladavine bivse vlasti!

11482

pre 9 godina

Neophodno je pregledati sve postojeće ugovore oko Južnog toka,naći rešenje,zaštititi interese Srbije na bolji način i nastaviti energetsku saradnju sa Rusijom,kao i korektne odnose.

nesha

pre 9 godina

kako vas nije sramota da se vise ponizavate pred Rusima.
oni su nas pustili niz vodu, i to otvoreno rekli. jeste li vi funkcioneru drzave Srbije ili komesari ruske gubernije ?

Паја

pre 9 godina

Па добро...Србија ту ништа није крива у вези јужног тока, питајте .....биће неких других видова сарадње, а ко зна што је то добро...

IKSOKS

pre 9 godina

Prekid izgradnje Južnog toka nimalo nije prijatna za Srbiju. Na nama je sada da pronađemo način za ublažavanje posledica prekinute izgradnje, kao i da se izborimo sa loše zaključenim sporazumima i da se posledice svedu na minimum.

Andjela

pre 9 godina

Vise nije ni vazno ko je kriv, treba nastaviti dalje i pronaci druge puteve do resenja problema. Od toga ko je kriv, necemo dobiti nista, samo gubimo vreme.Krenite u ofanzivu na gas, kako znate i umete!

Verko77

pre 9 godina

(Vera, 8. decembar 2014 15:26)
Ne znam sta je za tebe normalan komentar,al istina je da je Tadic potpisao los sporazum,a ova vlast pokusava da ispravi.

Bojan Jelic

pre 9 godina

Da mi vise ne bi trpeli , jedino cemu mozemo da se nadamo je da velike sile pronadju resenje i neki zajednicki jezik, a premijer je dosad uspesno balansirao izmedju te dve strane jer po nas ne bi bilo dobro da se moramo opredeliti.

Marija Gajic

pre 9 godina

A sta da se radi, mali smo i zavisimo od velikih, to nam je tako i s tim moramo da se pomirimo. Steta za projekat koji bi Srbiji doneo i energetsku stabilnost a i profit.

mile

pre 9 godina

Kao zemlja ne smemo više verovati obećanjima, nego samo sigurnim stvarima. Moramo se ugladati na Ruse i u svemu imati dobru alternativu.

BillyTheKid

pre 9 godina

Bez obzira na ishod projekta Južni tok (na koji Srbija nema nikakvog uticaja) treba insistirati na razgovorima o tome kako je do odustajanja došlo i zašto, kao partneri, nismo o tome obavešteni. To će biti još jedan korak ka izgradnji boljeg položaja Srbije u narednim pregovorima i projektima, što je čak i važnije od samog J.toka.

VerKA

pre 9 godina

Kao i sve drugo što je prethodna vlada uradila loše i na štetu Srbije i ovo mora da popravlja i spašava Vučić i njegovi saradnici, kako bi građani što manje bili oštećeni i pogođeni otkazom gradnje Južnog toka.

ostali se vole, b 92 se čita

pre 9 godina

Rusija ima svoje razloge zašto je obustavila izgradnju Južnog toka. Srbiji to ne ide u prilog, ali je u ovom trenutku važno naći alternativno rešenje kako Srbija ne bi ostala bez gasa. Rusija je uvek bila u prijateljskim odnosima sa Srbijom i imala razumavanje za sve naše probleme, tako da verujem da će omogućiti da Srbija preko gasovoda koji prolazi kroz Tursku ipak dodje do gasa.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Nikad nista dobro nije stiglo od rusa shvatite to.Pokazite mi jednu zemlju kojoj je rusija pomogla a sad je relevantan cinioc u svetu.Jednu,jedinu!

Jovanka

pre 9 godina

Nije vise ni vazno ko je kriv, dok mi trazimo krivca prolazi vreme. Baciti se na posao i pronaci druge nacine da se obezbede energenti bez kojih se ne moze, da ne dodjemo u situaciju da nam nestanu!

lana

pre 9 godina

Dok se veliki ne pomire Srbija će trpeti ali neće čekati već će naša vlada pronaći neko rešenje,važno je da Srbija može uvek da računa na ruske energente.

Мировњак

pre 9 godina

Тамо где се слонови туку, трава не расте каже народна изрека. Као и много пута пре и сада је Србија колатерална штета сукоба моћи великих сила, али оно што мени никако не иде у главу јесте питање да ли је ЕУ толико слепа код очију, да не схвата да стопирање Јужног тока наноси далеко већу штету самој Унији и њеним привредним интересима, него Русији која ће окретањем ка Турској, Кини и Истоку далеко надмашити количину гаса која је извожена ка Унији. На нашој Влади је доста деликатан задатак да осигура енергетску безбедност државе. Верујем у позитиван исход тих напора.

Mila Markovic

pre 9 godina

Srbija je mala zemlja i stoga neminovno mora da trpi uticaj velikih sila. Naneta nam je steta i nepravda ovakvim tokom dogadjaja koji je rezultirao stopiranjem projekta, iako je nasa vlast sve ucinila da se Juzni tok sprovede u delo.

vule77

pre 9 godina

Sada treba ozbiljno da se razgovara sa Rusima i da se nađe model da se ublaži šteta koja je nastala zbog njihovog odustajanja od južnog toka.

Voja00

pre 9 godina

Srbija je energetski zavisna drzava I ova vestr je jako teska za sve nas. Krivce za los ugovor znamo ali takodje su tu umesale prse I velike sile I uvek kada se sukobe veliki manje drzave ispastaju. Jedino sto mozemo da se nadamo da ce dobri odnosi premijer i ruskih zvanicnika uspeti da se nekako dogovore i da ce se naci sto povoljnije resenje za Srbiju

David

pre 9 godina

A sta da se radi.....Neprijatna i teska naravno, ali iz ovakvih situacija moramo izaci jaci. Naravno da postoje alternative, uvek postoje

Jela

pre 9 godina

Nebitno je ko je kriv Srbija mora naći rešenje brzo,rusija može pomoći sigurno a naša vlada će reagovati za dobrobit naroda nesumnjivo.

Zaq

pre 9 godina

Južni tok je važan sa Srbiju i ceo region.Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je uvek u srži problema. Dokazuje to svakim danom. Samo napred!
(bjanka, 08. decembar 2014 14:50)

Bot lvl: Masterclass!

SAD GUBI OD KINE

pre 9 godina

sad čine sve moguće da onemogiće jačanje odnosa eu i rusije, direktno je bila umeešana u ukrajinsku krizu a cil je slabljenje eu koja je postala ozbiljan privredni i vojni činilac u svetu.udaljavanjem od eu rusije sad gube bitku sa kinom, rusija je uz kinu, ili obratno,kina je uz rusiju, tu su i indija i brazl i j afrika,taj savez izbaciće za par godina kinu kao svetskog lidera privredne i vojne industrije

Hakinnen030

pre 9 godina

Bugarska politika ce nas opet mnogo kostati, mada pitanje je koliki pritisak su imali od strane EU da ne daju dozvolu za prolaz kroz teritoriju. Koliki ce tek njihovi biti gubici.

Sara

pre 9 godina

Svaka zemlja claniva EU ima i bilateralne odnose sa Rusijom po svim pitanjima. Ocigledno da se evropska administracija otrgla kontroli- politicari jer verujem da kada bi Italijane pitali , gradjane da bi bili razocarani sto nema projekta (i oni su bili deo projekta. Tako da jesu EU tj, sluzbenici pri Eu preterali stalno s tim pritiskom koji je kao suptilan ali vidi problema sto je Cepurin rekao to kako je reka. Objektivnost nam fali. I jeste grozno sto nece biti zaposljavanja na izgradnji ali da razloge za slavlje imaju oni kojima je EU naklonjenija- ministri neki, nevladine organizacije i neki ekonomisti koji ili ne znaju sta pricaju ili su placeni da tako pricaju i raduju se i opet neki gradjani koji su srecni zbog ove vesti a da ih pitate zasto ne bi imli valjanu argumentaciju. P.S. Austrija kao clanica EU je bila jako zainteresovana i i bila za JT i to jasno iskazivala.Dakle jesu problem politicari EU koji su se otudjili od gradjana Eu koje predstavljju i to se nije pokazalo samo na ovom primeru.

Cipelica

pre 9 godina

Nije jednostavno ispraviti sada greske sa lose pravljenim ugovorima,ali Medvedev i Putin ce svakako dozvoliti bolju bilateralnu saradnju i pravljenje ugovora o uvozu gasa,i nekim drugim vidovima saradnje gde bismo mi mogli da se razvijamo.Juzni tok bi nam obezbedio mnogo novca,a ovako smo i bez zarade i na steti.

NADA - POSLEDNJA - UMIRE

pre 9 godina

Iako sam u zivotu optimista mislim da je sada vec kasno je za bilo kakvo pravdanje.Dugo su Rusi odogovlacili ovaj projakat, cekali bolja vremena, menjali trasu.Cini mi se da ni oni sami znali sta hoce. Sada je sansa za novi pocetak Srpsko Ruskih odnosa, ali sa jasno ugovorenim klauzulama za naknadu stete, onog ko ne ispuni potpisan Ugovor.

anakin

pre 9 godina

Ocekujmo brzi odgovor EU, kriva je Rusija. Najgore je sto ce prebacivati krivicu jedni na druge preko nasih ledja. Nazalost nije do nas, oni su veliki i mocni a mi to nismo.

volimo se Ja i B92

pre 9 godina

U ovom momentu je smesno vise razmisljati i pricati o tome ko je kriv za obustavu izgradnje Juznog toka.Treba sto pre naci nacin da se potrebni energenti obezbede.

ILIJADA

pre 9 godina

Velika je greska predhodne vlaste sto nije imala na umu da se od svagog sporazuma, dogovora, ugovora moze odustasti i da uvek mogu da nastupe nepredvidjene okolnosti koje nisu postojale u momentu zakljucivanja istih.....e upravo se iz tih razloga ugovoraju obezbedjenja razlicite vrste u slucaju da neka od ugovornih strana pretrpi stetu bez svoje krivice.

Manfred

pre 9 godina

Da je trebalo da prodje JT,trebalo je.Ali to sto nije,mozemo da se zahvalimo EU takticarima koji se na ovakav nacin bore protiv Putina i to preko nasih ledja.Zalosno je sto niko ne gleda stete i njihove razmere koje izaziva

Grasko

pre 9 godina

Najbitnije je da smo lepo poklonili NIS a da nismo dobili nista za uzvrat......

Sad ce nam Rusija dozvoliti da izvozimo FIAT, tako da ce i Italijani da se ovajde na nasoj grbaci.....

A mi, pa ko sisa narod?

vlasta

pre 9 godina

I posle ovoga treba ostati dobar i sa Rusima i sa zapadom. Vucicu, da ti nisam u kozi. Trebace ti enormno mnogo znanja, umeca a i srece da resis ovaj problem. Nemoj da nas razocaras, racunamo na tebe.

Truman

pre 9 godina

Činjenica je da aktuelna vlast intenzivno radi na rešavanju problema snabdevanja gasom, a to je trenutno najbitnije za sve nas. Ovaj razgovor je sigurno uticao na rešavanje problema Južnog toka, u to nema sumnje. Bitno je da ćemo nastaviti da razvijamo prijateljske odnose i saradnju sa Rusijom i u narednom periodu.

T'POL

pre 9 godina

Prethodna vlast nas je zakopala zaista duboko. Ponasali su se neodgovorno, bezobrazno i stetno po drzavu i trebalo bi svi da odgovaraju sto nisu stitili interese svoje zemlje. Ali nema natrag, sada je na redu peglanje gresaka, koliko je to moguce, i obezbedjivanje energenata za ubuduce na sve raspolozive nacine.

HEINZ

pre 9 godina

Opste je poznata cinjenica ko je olako i neodgovorno potpisao stetan ugovor po Srbiju i za to nema opravdanja, sve ih treba kazniti. Ne moze se na tome stati, moramo sada ispraviti stavke ugovora koliko nam Rusi dozvole, ako nam dozvole i dogovoriti se detaljno oko snabdevanja gasa u buducnosti, te obezbediti energetsku stabilnost Srbije. Kritikovanje prethodne vlasti je gubljenje vremena, potrebno je uloziti napore i krenuti napred.

zlata

pre 9 godina

Ne preostaje nam nista drugo nego da se preorijentisemo na druge projekte i investicije. Ima toga jos sto Srbiji moze doneti veliku korist.

Balkanac

pre 9 godina

Sta bi trebali jos da uradimo da bi nas velike sile smatrale ozbiljnim partnerom,da bi imali poverenja u Srbiju...da bi podrzale reforme za izlazak iz krize??? Zasto nas uvek uvlace da donosimo teske odluke u trenucima kad zaista zelimo da se ekonomski oporavimo, jel svaki put moramo da objasnjavamo da smo za stabilnost i razvoj Balkana,da zelimo sa svima dobre odnose! Zasto je to toliko tesko shvatiti?!

leo fender

pre 9 godina

Ni krivi ni duzni nasli smo se izmedju cekica i nakovnja. Istorija se opet ponavlja. Mudrom politikom mora se prevazici ovaj problem. Iskreno se nadam da ce tako i biti.

ecc

pre 9 godina

Nazalost, tako je to kad i pored velikog truda i volje nisi u mogucnosti da odlucujes o onome sto je dobro i sto ce ti doneti korist. I Rusija i EU su mnogo veci i jaci od nas i oni su ti koji se pitaju.

Ej bre!

pre 9 godina

Putin nije diplomata nego vojnik. Njegove mere jesu radikalne ali veoma uspešne. Samo se vi držite ljudskih prava, a ja vas pitam ko je najuspešniji u borbi protiv terorizma? Sećate li se šta je Putin uradio kada su teroristi ušli u pozorište tokom mjuzikla Nord-Ost 2002. godine? Svako ko pokuša da ucenjuje Putina može da očekuje ekstremne mere.

slikar

pre 9 godina

Predsednik Vlade Rusije Dmitri Medvedev je telefonom razgovorao sa Vucicem, tema razgovora je bio Juzni tok, Vucic je izrazio zaljenje zbog toga sto nece doci do realizacije ovog projekta, a razlog tome je nedovoljna saradnja zemalja EU. Rusija je kao prijatelj nase zemlje spremna da pomogne ukoliko dodje do eventualne nestasice gasa u Srbiji.

mornar

pre 9 godina

Prekidanje izgradnje gasovoda je bila odluka na koju Srbija, kao mala zemlja, zaista nije mogla da utice, predsednik Vlade Rusije Medvedev je u razgovoru sa Vucicem rekao da je do prekida doslo zbog slabe saradnje zemalja EU, oni su imali veoma prijateljski i konstruktivan razgovor gde su govorili i o unapredjenju saradnje Rusije i Srbije.

mornar

pre 9 godina

Prekidanje izgradnje gasovoda je bila odluka na koju Srbija, kao mala zemlja, zaista nije mogla da utice, predsednik Vlade Rusije Medvedev je u razgovoru sa Vucicem rekao da je do prekida doslo zbog slabe saradnje zemalja EU, oni su imali veoma prijateljski i konstruktivan razgovor gde su govorili i o unapredjenju saradnje Rusije i Srbije.

Nevena T.

pre 9 godina

Rusija je shvatila da politicka previranja sa EU dovode do gubitka novca u vezi sa Juznim tokom pa su samim tim i ovaj projekat obustavili. A Srbija treba da se zapita zasto nije potpisana klauzula o odsteti ukoliko dodje do prekida radova na Juznom toku.

ledeni56

pre 9 godina

Nisu na Rusi krivi što nam je ovo njihovo odsutajanje napravilo problem.Sada treba videti koja je alternativa ovome,budući da nam je ovo mnogo značilo.To bolje rečeno mora se sa Rusima intezivno pregovarati da se posledice što pre ublaže.

kvadrat

pre 9 godina

Obustavljanje izgradnje gasovoda Juzni tok je zaista teska vest za Srbiju, Vucic je razgovorao sa Medvedevim povodom ovog pitanja i oba drzavnika su izrazila zaljenje zbog nemogucnosti nastavka izgradnje, takodje je bilo reci o unapredjenju hemijskog kompleksa, poljoprivredno-prehrambene proizvodnje i trgovine.

lokvanj

pre 9 godina

Stavljena je tacka na projekat izgradnje gasovoda Juzni tok, to je za Srbiju bila teska vest, ali nasa zemlja nije mogla da utice na tu situaciju, Vucic i Medvedev su o tome razgovorali telefonom, takodje su govorili o daljem nastavku bileteralne saradnje u razlicitim oblastima.

Draganica

pre 9 godina

Obustavljanjem izgradnje gasovoda Južni tok nastao je problem za Srbiju, ali verujemo da će Vučić uspeti da popravi trenutnu novonastalu situaciju i da će se potruditi da sa Rusijom na partnerskim osnovama reši sve eventualne poteškoće i probleme.

biki

pre 9 godina

Energetski sukob izmedju EU i Rusije nama je doneo samo stetu koja bi verovatno bila manja da Tadic i Kostunica nisu sklopili ugovor koji nam se sada na sve ovo obija o glavu!

Calipso

pre 9 godina

Srbija je izgubila energetsku stabilnost odustajanjem Rusuje od juznog toka. Zalosno je to sto ce narod ispastati zbog toga, potrebno je naci resenje za ovaj problem... Verujemo, da Vucic ce naci neko resenje!

princ

pre 9 godina

Bez obzira na prekid izgradnje Juznog toka, ne treba ocekivati nestasice gasa u Srbiji, Rusija je spremna da pomogne nasoj zemlji ukoliko do toga dodje, Medvedev i Vucic su razgovorali o tome, kao i o nastavku saradnje i unapredjenu hemijskog kompleksa i poljoprivredne proizvodnje.

bjanka

pre 9 godina

Južni tok je važan sa Srbiju i ceo region.Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je uvek u srži problema. Dokazuje to svakim danom. Samo napred!

nesha

pre 9 godina

kako vas nije sramota da se vise ponizavate pred Rusima.
oni su nas pustili niz vodu, i to otvoreno rekli. jeste li vi funkcioneru drzave Srbije ili komesari ruske gubernije ?

mujcinovic salih

pre 9 godina

Nikad nista dobro nije stiglo od rusa shvatite to.Pokazite mi jednu zemlju kojoj je rusija pomogla a sad je relevantan cinioc u svetu.Jednu,jedinu!

Zaq

pre 9 godina

Južni tok je važan sa Srbiju i ceo region.Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je uvek u srži problema. Dokazuje to svakim danom. Samo napred!
(bjanka, 08. decembar 2014 14:50)

Bot lvl: Masterclass!

slavica

pre 9 godina

I pored tačke koja je stavljena na gasovod ipak naši političari pokušavaju na sve moguće načine da pokušaju da poboljšaju trgovinu u ostalim oblastima kao što je poljoprivreda koja je za nas bitna stavka.

Mili

pre 9 godina

Juzni tok je veoma bitan za Srbiju i odustajanje Rusije od njega bi znacilo veliki gubitak, ali ipak verujem da ce se razgovorima doci do resenja.

Aca šmeker

pre 9 godina

Srbija ima prijateljske i partnerske odnose sa Rusijom i nije kriva za ovu situaciju oko Južnog toka, ali ipak ispašta. EU je trebala da pokaže više razumevanja po pitanju ovog projekta.

Паја

pre 9 godina

Па добро...Србија ту ништа није крива у вези јужног тока, питајте .....биће неких других видова сарадње, а ко зна што је то добро...

Natasa

pre 9 godina

Svaki oblik saradnje sa Rusijom je korisna za Srbiju i podrzavam stav premijera kojim se zalaze za ocuvanje dobrih, prijateljskih odnosa sa Rusijom, kao i odluku kojom eksperti ispituju sadrzinu ugovora zakljucenih za vreme vladavine bivse vlasti!

IKSOKS

pre 9 godina

Prekid izgradnje Južnog toka nimalo nije prijatna za Srbiju. Na nama je sada da pronađemo način za ublažavanje posledica prekinute izgradnje, kao i da se izborimo sa loše zaključenim sporazumima i da se posledice svedu na minimum.

Nestor

pre 9 godina

Teško je ispravljati krive Drine. Oni koji su sklapali i potpisivali ugovor trebali su da da predvide sve što je u državnom interesu, ali to po običaju i nije urađeno. Ipak od Rusa možemo očekivati pomoć i podršku u na raznim poljima, jer smo i njih podržali kad im je trebalo i nismo podlegli pritiscima.

Verko77

pre 9 godina

(Vera, 8. decembar 2014 15:26)
Ne znam sta je za tebe normalan komentar,al istina je da je Tadic potpisao los sporazum,a ova vlast pokusava da ispravi.

mile

pre 9 godina

Kao zemlja ne smemo više verovati obećanjima, nego samo sigurnim stvarima. Moramo se ugladati na Ruse i u svemu imati dobru alternativu.

11482

pre 9 godina

Neophodno je pregledati sve postojeće ugovore oko Južnog toka,naći rešenje,zaštititi interese Srbije na bolji način i nastaviti energetsku saradnju sa Rusijom,kao i korektne odnose.

NadaX

pre 9 godina

Ovo nisu dobre vesti, treba da se utvrdi ko je odgovoran za nepovoljan ugovor. To što odgovorni nisu na vlasti više, ne znači da su oslobođeni krivice.

Andjela

pre 9 godina

Vise nije ni vazno ko je kriv, treba nastaviti dalje i pronaci druge puteve do resenja problema. Od toga ko je kriv, necemo dobiti nista, samo gubimo vreme.Krenite u ofanzivu na gas, kako znate i umete!

BillyTheKid

pre 9 godina

Bez obzira na ishod projekta Južni tok (na koji Srbija nema nikakvog uticaja) treba insistirati na razgovorima o tome kako je do odustajanja došlo i zašto, kao partneri, nismo o tome obavešteni. To će biti još jedan korak ka izgradnji boljeg položaja Srbije u narednim pregovorima i projektima, što je čak i važnije od samog J.toka.

Slavisa

pre 9 godina

Ovaj sporazum je zločin prema građanima Srbije. Baciti najmanje 1,5 milijarde evra u bunar (pokloniti Rusima) je nezamislivo, pogotovo imajući u vidu da su smanjene plate i penzije da bi se uštedelo 5 puta manje od te sume. Državni tužilac mora da reaguje, da se odgovorni za ovaj kriminalni akt prema jadnoj Srbiji, uhapse. Mi moramo da tužimo Rusiju pred međunarodnim sudom itražimo arbitražu. Ovo Prijatelji, ovo što su nama uradili Rusi, ne rade prijateljima.
Ovaj primer je takođe pokazatelj, koliko su pogubni tajni i polutajni ugovori i ko zna šta nas sve čeka u budćnosti, kad budemo morali da plaćamo i druge ugovore potpisane na štetu Srbije. Jaoj si ga nama i našoj deci, unucima, čukun unucima...

SAD GUBI OD KINE

pre 9 godina

sad čine sve moguće da onemogiće jačanje odnosa eu i rusije, direktno je bila umeešana u ukrajinsku krizu a cil je slabljenje eu koja je postala ozbiljan privredni i vojni činilac u svetu.udaljavanjem od eu rusije sad gube bitku sa kinom, rusija je uz kinu, ili obratno,kina je uz rusiju, tu su i indija i brazl i j afrika,taj savez izbaciće za par godina kinu kao svetskog lidera privredne i vojne industrije

Mila Markovic

pre 9 godina

Srbija je mala zemlja i stoga neminovno mora da trpi uticaj velikih sila. Naneta nam je steta i nepravda ovakvim tokom dogadjaja koji je rezultirao stopiranjem projekta, iako je nasa vlast sve ucinila da se Juzni tok sprovede u delo.

sta to menja stvar?

pre 9 godina

Da li je kriva EU ili neko drugi iz naseg ugla totalno je nebitno, jer sve ugovore za JT mi smo potpisali i sklopili sa Rusima i ni sa kim drugim.

ostali se vole, b 92 se čita

pre 9 godina

Rusija ima svoje razloge zašto je obustavila izgradnju Južnog toka. Srbiji to ne ide u prilog, ali je u ovom trenutku važno naći alternativno rešenje kako Srbija ne bi ostala bez gasa. Rusija je uvek bila u prijateljskim odnosima sa Srbijom i imala razumavanje za sve naše probleme, tako da verujem da će omogućiti da Srbija preko gasovoda koji prolazi kroz Tursku ipak dodje do gasa.

Marija Gajic

pre 9 godina

A sta da se radi, mali smo i zavisimo od velikih, to nam je tako i s tim moramo da se pomirimo. Steta za projekat koji bi Srbiji doneo i energetsku stabilnost a i profit.

vule77

pre 9 godina

Sada treba ozbiljno da se razgovara sa Rusima i da se nađe model da se ublaži šteta koja je nastala zbog njihovog odustajanja od južnog toka.

VerKA

pre 9 godina

Kao i sve drugo što je prethodna vlada uradila loše i na štetu Srbije i ovo mora da popravlja i spašava Vučić i njegovi saradnici, kako bi građani što manje bili oštećeni i pogođeni otkazom gradnje Južnog toka.

Мировњак

pre 9 godina

Тамо где се слонови туку, трава не расте каже народна изрека. Као и много пута пре и сада је Србија колатерална штета сукоба моћи великих сила, али оно што мени никако не иде у главу јесте питање да ли је ЕУ толико слепа код очију, да не схвата да стопирање Јужног тока наноси далеко већу штету самој Унији и њеним привредним интересима, него Русији која ће окретањем ка Турској, Кини и Истоку далеко надмашити количину гаса која је извожена ка Унији. На нашој Влади је доста деликатан задатак да осигура енергетску безбедност државе. Верујем у позитиван исход тих напора.

Jovanka

pre 9 godina

Nije vise ni vazno ko je kriv, dok mi trazimo krivca prolazi vreme. Baciti se na posao i pronaci druge nacine da se obezbede energenti bez kojih se ne moze, da ne dodjemo u situaciju da nam nestanu!

Bojan Jelic

pre 9 godina

Da mi vise ne bi trpeli , jedino cemu mozemo da se nadamo je da velike sile pronadju resenje i neki zajednicki jezik, a premijer je dosad uspesno balansirao izmedju te dve strane jer po nas ne bi bilo dobro da se moramo opredeliti.

lana

pre 9 godina

Dok se veliki ne pomire Srbija će trpeti ali neće čekati već će naša vlada pronaći neko rešenje,važno je da Srbija može uvek da računa na ruske energente.

Jela

pre 9 godina

Nebitno je ko je kriv Srbija mora naći rešenje brzo,rusija može pomoći sigurno a naša vlada će reagovati za dobrobit naroda nesumnjivo.

David

pre 9 godina

A sta da se radi.....Neprijatna i teska naravno, ali iz ovakvih situacija moramo izaci jaci. Naravno da postoje alternative, uvek postoje

Voja00

pre 9 godina

Srbija je energetski zavisna drzava I ova vestr je jako teska za sve nas. Krivce za los ugovor znamo ali takodje su tu umesale prse I velike sile I uvek kada se sukobe veliki manje drzave ispastaju. Jedino sto mozemo da se nadamo da ce dobri odnosi premijer i ruskih zvanicnika uspeti da se nekako dogovore i da ce se naci sto povoljnije resenje za Srbiju

zlata

pre 9 godina

Ne preostaje nam nista drugo nego da se preorijentisemo na druge projekte i investicije. Ima toga jos sto Srbiji moze doneti veliku korist.

NADA - POSLEDNJA - UMIRE

pre 9 godina

Iako sam u zivotu optimista mislim da je sada vec kasno je za bilo kakvo pravdanje.Dugo su Rusi odogovlacili ovaj projakat, cekali bolja vremena, menjali trasu.Cini mi se da ni oni sami znali sta hoce. Sada je sansa za novi pocetak Srpsko Ruskih odnosa, ali sa jasno ugovorenim klauzulama za naknadu stete, onog ko ne ispuni potpisan Ugovor.

anakin

pre 9 godina

Ocekujmo brzi odgovor EU, kriva je Rusija. Najgore je sto ce prebacivati krivicu jedni na druge preko nasih ledja. Nazalost nije do nas, oni su veliki i mocni a mi to nismo.

Grasko

pre 9 godina

Najbitnije je da smo lepo poklonili NIS a da nismo dobili nista za uzvrat......

Sad ce nam Rusija dozvoliti da izvozimo FIAT, tako da ce i Italijani da se ovajde na nasoj grbaci.....

A mi, pa ko sisa narod?

ILIJADA

pre 9 godina

Velika je greska predhodne vlaste sto nije imala na umu da se od svagog sporazuma, dogovora, ugovora moze odustasti i da uvek mogu da nastupe nepredvidjene okolnosti koje nisu postojale u momentu zakljucivanja istih.....e upravo se iz tih razloga ugovoraju obezbedjenja razlicite vrste u slucaju da neka od ugovornih strana pretrpi stetu bez svoje krivice.

volimo se Ja i B92

pre 9 godina

U ovom momentu je smesno vise razmisljati i pricati o tome ko je kriv za obustavu izgradnje Juznog toka.Treba sto pre naci nacin da se potrebni energenti obezbede.

Hakinnen030

pre 9 godina

Bugarska politika ce nas opet mnogo kostati, mada pitanje je koliki pritisak su imali od strane EU da ne daju dozvolu za prolaz kroz teritoriju. Koliki ce tek njihovi biti gubici.

Sara

pre 9 godina

Svaka zemlja claniva EU ima i bilateralne odnose sa Rusijom po svim pitanjima. Ocigledno da se evropska administracija otrgla kontroli- politicari jer verujem da kada bi Italijane pitali , gradjane da bi bili razocarani sto nema projekta (i oni su bili deo projekta. Tako da jesu EU tj, sluzbenici pri Eu preterali stalno s tim pritiskom koji je kao suptilan ali vidi problema sto je Cepurin rekao to kako je reka. Objektivnost nam fali. I jeste grozno sto nece biti zaposljavanja na izgradnji ali da razloge za slavlje imaju oni kojima je EU naklonjenija- ministri neki, nevladine organizacije i neki ekonomisti koji ili ne znaju sta pricaju ili su placeni da tako pricaju i raduju se i opet neki gradjani koji su srecni zbog ove vesti a da ih pitate zasto ne bi imli valjanu argumentaciju. P.S. Austrija kao clanica EU je bila jako zainteresovana i i bila za JT i to jasno iskazivala.Dakle jesu problem politicari EU koji su se otudjili od gradjana Eu koje predstavljju i to se nije pokazalo samo na ovom primeru.

leo fender

pre 9 godina

Ni krivi ni duzni nasli smo se izmedju cekica i nakovnja. Istorija se opet ponavlja. Mudrom politikom mora se prevazici ovaj problem. Iskreno se nadam da ce tako i biti.

ecc

pre 9 godina

Nazalost, tako je to kad i pored velikog truda i volje nisi u mogucnosti da odlucujes o onome sto je dobro i sto ce ti doneti korist. I Rusija i EU su mnogo veci i jaci od nas i oni su ti koji se pitaju.

vlasta

pre 9 godina

I posle ovoga treba ostati dobar i sa Rusima i sa zapadom. Vucicu, da ti nisam u kozi. Trebace ti enormno mnogo znanja, umeca a i srece da resis ovaj problem. Nemoj da nas razocaras, racunamo na tebe.

Ej bre!

pre 9 godina

Putin nije diplomata nego vojnik. Njegove mere jesu radikalne ali veoma uspešne. Samo se vi držite ljudskih prava, a ja vas pitam ko je najuspešniji u borbi protiv terorizma? Sećate li se šta je Putin uradio kada su teroristi ušli u pozorište tokom mjuzikla Nord-Ost 2002. godine? Svako ko pokuša da ucenjuje Putina može da očekuje ekstremne mere.

Balkanac

pre 9 godina

Sta bi trebali jos da uradimo da bi nas velike sile smatrale ozbiljnim partnerom,da bi imali poverenja u Srbiju...da bi podrzale reforme za izlazak iz krize??? Zasto nas uvek uvlace da donosimo teske odluke u trenucima kad zaista zelimo da se ekonomski oporavimo, jel svaki put moramo da objasnjavamo da smo za stabilnost i razvoj Balkana,da zelimo sa svima dobre odnose! Zasto je to toliko tesko shvatiti?!

Truman

pre 9 godina

Činjenica je da aktuelna vlast intenzivno radi na rešavanju problema snabdevanja gasom, a to je trenutno najbitnije za sve nas. Ovaj razgovor je sigurno uticao na rešavanje problema Južnog toka, u to nema sumnje. Bitno je da ćemo nastaviti da razvijamo prijateljske odnose i saradnju sa Rusijom i u narednom periodu.

slikar

pre 9 godina

Predsednik Vlade Rusije Dmitri Medvedev je telefonom razgovorao sa Vucicem, tema razgovora je bio Juzni tok, Vucic je izrazio zaljenje zbog toga sto nece doci do realizacije ovog projekta, a razlog tome je nedovoljna saradnja zemalja EU. Rusija je kao prijatelj nase zemlje spremna da pomogne ukoliko dodje do eventualne nestasice gasa u Srbiji.

mornar

pre 9 godina

Prekidanje izgradnje gasovoda je bila odluka na koju Srbija, kao mala zemlja, zaista nije mogla da utice, predsednik Vlade Rusije Medvedev je u razgovoru sa Vucicem rekao da je do prekida doslo zbog slabe saradnje zemalja EU, oni su imali veoma prijateljski i konstruktivan razgovor gde su govorili i o unapredjenju saradnje Rusije i Srbije.

mornar

pre 9 godina

Prekidanje izgradnje gasovoda je bila odluka na koju Srbija, kao mala zemlja, zaista nije mogla da utice, predsednik Vlade Rusije Medvedev je u razgovoru sa Vucicem rekao da je do prekida doslo zbog slabe saradnje zemalja EU, oni su imali veoma prijateljski i konstruktivan razgovor gde su govorili i o unapredjenju saradnje Rusije i Srbije.

Nevena T.

pre 9 godina

Rusija je shvatila da politicka previranja sa EU dovode do gubitka novca u vezi sa Juznim tokom pa su samim tim i ovaj projekat obustavili. A Srbija treba da se zapita zasto nije potpisana klauzula o odsteti ukoliko dodje do prekida radova na Juznom toku.

Manfred

pre 9 godina

Da je trebalo da prodje JT,trebalo je.Ali to sto nije,mozemo da se zahvalimo EU takticarima koji se na ovakav nacin bore protiv Putina i to preko nasih ledja.Zalosno je sto niko ne gleda stete i njihove razmere koje izaziva

Cipelica

pre 9 godina

Nije jednostavno ispraviti sada greske sa lose pravljenim ugovorima,ali Medvedev i Putin ce svakako dozvoliti bolju bilateralnu saradnju i pravljenje ugovora o uvozu gasa,i nekim drugim vidovima saradnje gde bismo mi mogli da se razvijamo.Juzni tok bi nam obezbedio mnogo novca,a ovako smo i bez zarade i na steti.

ledeni56

pre 9 godina

Nisu na Rusi krivi što nam je ovo njihovo odsutajanje napravilo problem.Sada treba videti koja je alternativa ovome,budući da nam je ovo mnogo značilo.To bolje rečeno mora se sa Rusima intezivno pregovarati da se posledice što pre ublaže.

kvadrat

pre 9 godina

Obustavljanje izgradnje gasovoda Juzni tok je zaista teska vest za Srbiju, Vucic je razgovorao sa Medvedevim povodom ovog pitanja i oba drzavnika su izrazila zaljenje zbog nemogucnosti nastavka izgradnje, takodje je bilo reci o unapredjenju hemijskog kompleksa, poljoprivredno-prehrambene proizvodnje i trgovine.

lokvanj

pre 9 godina

Stavljena je tacka na projekat izgradnje gasovoda Juzni tok, to je za Srbiju bila teska vest, ali nasa zemlja nije mogla da utice na tu situaciju, Vucic i Medvedev su o tome razgovorali telefonom, takodje su govorili o daljem nastavku bileteralne saradnje u razlicitim oblastima.

Draganica

pre 9 godina

Obustavljanjem izgradnje gasovoda Južni tok nastao je problem za Srbiju, ali verujemo da će Vučić uspeti da popravi trenutnu novonastalu situaciju i da će se potruditi da sa Rusijom na partnerskim osnovama reši sve eventualne poteškoće i probleme.

T'POL

pre 9 godina

Prethodna vlast nas je zakopala zaista duboko. Ponasali su se neodgovorno, bezobrazno i stetno po drzavu i trebalo bi svi da odgovaraju sto nisu stitili interese svoje zemlje. Ali nema natrag, sada je na redu peglanje gresaka, koliko je to moguce, i obezbedjivanje energenata za ubuduce na sve raspolozive nacine.

HEINZ

pre 9 godina

Opste je poznata cinjenica ko je olako i neodgovorno potpisao stetan ugovor po Srbiju i za to nema opravdanja, sve ih treba kazniti. Ne moze se na tome stati, moramo sada ispraviti stavke ugovora koliko nam Rusi dozvole, ako nam dozvole i dogovoriti se detaljno oko snabdevanja gasa u buducnosti, te obezbediti energetsku stabilnost Srbije. Kritikovanje prethodne vlasti je gubljenje vremena, potrebno je uloziti napore i krenuti napred.

biki

pre 9 godina

Energetski sukob izmedju EU i Rusije nama je doneo samo stetu koja bi verovatno bila manja da Tadic i Kostunica nisu sklopili ugovor koji nam se sada na sve ovo obija o glavu!

Calipso

pre 9 godina

Srbija je izgubila energetsku stabilnost odustajanjem Rusuje od juznog toka. Zalosno je to sto ce narod ispastati zbog toga, potrebno je naci resenje za ovaj problem... Verujemo, da Vucic ce naci neko resenje!

princ

pre 9 godina

Bez obzira na prekid izgradnje Juznog toka, ne treba ocekivati nestasice gasa u Srbiji, Rusija je spremna da pomogne nasoj zemlji ukoliko do toga dodje, Medvedev i Vucic su razgovorali o tome, kao i o nastavku saradnje i unapredjenu hemijskog kompleksa i poljoprivredne proizvodnje.