Nedelja, 07.12.2014.

20:27

"Južni tok - više tačka nego zarez"

Zvaničnici Gasproma i Rusije stavljaju do znanja da je po pitanju Južnog toka više stavljena tačka, nego zarez, javlja naša dopisnica iz Moskve.

Izvor: B92

"Južni tok - više taèka nego zarez" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

103 Komentari

Sortiraj po:

Ekolog

pre 9 godina

Ne bi bilo fer da Srbija, kao iskreni prijatelj Rusije, ispasta zbog nepromisljene politike velih svetskih sila. Nadam se da ce se pronaci adekvatno resenje za ovaj problem.

Nevena T.

pre 9 godina

Rusija ne zeli da trpi zbog losih politickih odluka zapada i mi tu kao drzava ne mozemo nista. Jednostavno bice tesko ali znamo sta nam u ovom trenutku jeste ciniti a to je poboljsanje standarda ljudi u drzavi.

Milioner 5

pre 9 godina

Ma kakva Evropa za sve su krivi Amerikanci,uslovljavaju sve zivo, i svakoga ko iole zavisi od njih. Ali zemlje Balkana su vrlo glupe, jos davnih dana su trebale da se udruze i da ne dozvole mesanje dve velike sile i ni slucajno da se prepucavaju preko Balkana.

Dusan

pre 9 godina

U saopstenju se ne navodi da li je tema razgovora izmedju Nikolica i Putina bilo alternativno resenje za Srbiju po pitanju snabdevanja gasom.

Viki

pre 9 godina

Putin je ponudio Nikoliću alternativno rešenje snabdevanja gasom i to bi trebalo da reši snabdevanje Srbije gasom.Naše rukovodstvo se maksimalno trudi da Srbija bude energetski stabilna država što je od velike važnosti za Srbiju.

BORKOVACKA - DOLINA

pre 9 godina

Milsim da ce Srbija ako nista drugo ukoliko nista ne bude od Juznog toka bar izvuci pouku da prilikom svakog buduceg sklapanja Ugovra staviti i kaluzulu ukoliko ne dodje do realizacije istog kako drzava vise nikada nebi bila ostecena, kao sto su to cinili predhodni clanovi vlade. Takodje ono sto mislim da bi trebalo da se desi ukoliko nista ne bude od gradnje Juznog toka, logicno je da treba pozvati na odgovornost sve one politicare, koji su potpisali ugovor da plate odstetu Srbiji.

ritam masina

pre 9 godina

Ako nista ne bude od Juznog toka,logicno je da treba pozvati na odgovornost sve one politicare,koji su potpisali ugovor da plate odstetu Srbiji.

XY

pre 9 godina

Ovi rusoLJubi me stvarno uveseljavaju.Sta god da se desi rusija po njima nije kriva.Nismo mi sklapali dogovor i ugovor sa EU i USA u vezi sve juznijeg toka vec sa majkom Rusijom.Ako nas toliko vole sto samo sebicno gledaju svoj interes,sto se ne zrtvuju zbog nas i zasto su nam uvalili stetan ugovor(cak da su nasi bili neoprezni pa ga nisu dobro protumacili)?

Profesorka

pre 9 godina

Dobro je što su predsednici Srbije, Rusije i Mađarske razmotrili dalji rad u energetskoj sferi u svetlu obustave projekta Južni tok. U Srbiji se nadaju da će biti nastavljeno sa gradnjom Južnog toka. EU je kriva za sve jer je pokazala nefleksibilnost po ovom pitanju.

aca

pre 9 godina

Nasa drzava bi malo leba bez motike. E pa u Srbiji je oduvek vazilo pravilo da ko radi ne boji se gladi- ali samo gladi doslovce. Neka buduca prosrpska vlada bi trebala da stavi prst na celo i da da odgovore na sledeca pitanja: Kako vaspostaviti srpsko selo, unistavano 70 godina i kako uz pomoc Rusije angazuje sredstva za podsticaj mladih poljoprivrednih proizvodjaca koji bi isporucivali stoku, voce, povrce, organsku hranu na rusko i domace trziste? Znaci ne tri tajkuna sa 10 miliona tona nego milion poljoprivrednika po 10 tona koji ce dobiti takav standard na selu da ne moraju da se sele u grad ako nisu za lekara i naucnika. Drugo kako vratiti natalitet nacionalnostima u Srbiji sa vecim mortalitetom od nataliteta kao onom izmedju dva svetska rata kad je bilo od 5-10oro dece u porodicama? Kako podstaci i razviti finalnu industriju sa srpskim brendovima u granama koje ne podrzaumevaju svemirsku tehnologiju i kako spreciti da stranci u nasoj zemlji prozivode i prodaju poljoprivredne prozivode sumnjivog sadrzaja sa GMO tragovima a sa ciljem dolaska na rusko trziste i ne zloupotrebljavati da Rusi daju 15000e za fiat 500l Italijanima a da bi nama ostalo od toga 1000-1500e. Znaci ja ne zelim Ikeu i Kiku u Srbiji vec zelim da Simpo i Dalas dobro posluju.

b

pre 9 godina

Bravo Marko, ovo što si napisao je poenta. Neka rusofili kmeče...

"Ali smo zato mi budale jos vece kad kupujemo gorivo na pumpama svaki dan od nase "brace" Rusa po povlascenoj ceni najvecoj u regionu koje je pri tom cisto djubre kojim unistavamo nase jadne automobile...O poklonu Nis-a i o rudnoj renti od samo 3% inace je svuda u svetu 15% necu ni da pricam...Ali to su nasa "braca",oni ce da nam vrate Kosovo,da nam naprave Juzni tok...Kad ono gle cuda,nema ni jedno ni drugo...EU nije protiv gasovoda vec hoce samo transparetnost u tom poslu u skladu sa zakonima i konvencijam koje smo i sami potpisali...I kako to da samo smo mi potpisali da firma koja bi se bavila transportom gasa preko Srbije bila ruska vecinski(a kod svih drugih obrnuto)!?Ah da,to braca da nam ucine...Rusofili verovatno salju komentare sa nekog ruskog telefona(mada uvek zaboravim da to cudo jos nisu uspeli da naparave)...I svi voze nase bratske lade i moskvice,a ne aute iz EU(to su sve krsevi inace)...
(Marko, 07. decembar 2014 21:28) "

Paloma

pre 9 godina

Nikolić i Vučić sada moraju da se izbore za najbolju alternativu. Drago mi je sto vidim napore u tom smeru. Činjenica je da nismo sami u ovom nezadovoljstvu, pa bi trebalo mozda zajednički nastupiti sa drugima.

gradjanin normalan

pre 9 godina

@tex vile,
ne secas se sta je rekao cika Putin kada je trazio da se plati neplaceni racuni? Lepo je rekao biznis je biznis i lovu na sto. A posto smo svorc on nam je zavrnuo ventile. Bas kao i Ukrajini. Tek toliko da znas da se ravnas.

Marijana

pre 9 godina

Ne mogu da verujem koliko smo nerealni. Gledajmo samo činjenice: Južni tok ne može da prođe kroz Srbiju, ako prvo ne prođe kroz Bugarsku. EU iz nekih svojih razloga ne želi Južni tok. Ti razlozi su očigledno veliki, jer inače ne bi sami sekli granu na kojoj sede. Mi smo usputna stanica, pa će što se Južnog toka tiče biti onako kako drugi odluče. Očigledno smo potpisali loš ugovor i prodali NIS budzašto zbog Južnog toka (koga neće biti) i ruskog glasa o Kosovu u Savetu bezbednosti (a Rusi već crtaju mapu Srbije bez Kosova). Vizionarstvo nam nikada nije bilo jača strana...

Milos09

pre 9 godina

Potpuno je neverovatno da ljudii misle da obustava projekta Juzni tok ima ikakve veze sa odnosom Srbije i Rusije. To je pre svega gasovod namenjen snabdevanju EU, i vise nego jasno je zakljuciti da su pogorsani odnosi NATO-Rusija,kao i pritisak USA na tranzitne zemlje pravi razlog prekida izgradnje.

Ivona

pre 9 godina

Da pokusamo da oborimo Ugovor o prodaji nisa, uzmemo obestecenje, povecamo rudnu rentu....verovatno postoje eksperti kojima je u opisu posla strategija u ovakvim kriznim situacijama

Pera

pre 9 godina

pa ako nece biti juznog toka, bice visa rudna renta. "Prodajes mi moje zito i pricas kako dobro zaradjujes". I dosta mi je vise "bratskih" odnosa sa bilo kim, od toga mi bridi zadnjica.

Jovanka

pre 9 godina

Koliko sam ja informisana, Juzni tok je otkazan, tako da je na nasoj vladi da prevazidje trenutnu situaciju mudrom saradnjom sa Rusijom uz obezbedjenje sigurne isporuke prirodnog gasa u narednom periodu i okretanje alternativnim izvorima energije

Johnnie

pre 9 godina

@Poctaljion - Treba da razgovaraju SRBIJAGAS I GASPROM.
Cim se ukljuce politicari,od toga nema nista ili. Rusi treba da javno saopste da je Gasprom Putinova Firma.

A, koju je to firmu zastupao americki senator Mekejn kada je skoro bio u Bugarskoj i zahtevao zabranu projekta Juzni tok?

Tosha

pre 9 godina

Nikolicu, idi jos jednom u Moskvu da nakon tacke boldiraju NE, pa da se vec jednom okrenemo ka EU. Mislim da je krajnje vreme da shvatis da Srbija nije u sferi ruskog politicko/vojnog interesa!!!

Poctaljion

pre 9 godina

Nekada se to resavalo na relaciji. Firma-Firma.
U SFRJ,radio sma u spoljnotrgovinskoj firmi/nije GENEX,INEX,INVEST-IMPORT,RUDNAP,UNIVERZAL,itd/,koja je imala godisnji izvoz veci od 1 MILIJARDE DOLARA.Sporove smo resavali izmedju sebe,a ako ne moze onda je nadleznost prelazila na cuveni sud u PARIZU.
U ovom slucaju,gde su se uzbudili Rusofilski duhovi oko necega sto NE POSTOJI U STVARNOSTI,Treba da razgovaraju SRBIJAGAS I GASPROM.
Cim se ukljuce politicari,od toga nema nista ili. Rusi treba da javno saopste da je Gasprom Putinova Firma.

АлекС

pre 9 godina

Srbija treba da traži reviziju međudržavnog sporazuma sa Rusijom, jer deo sporazuma o izgradnji južnog toka neće biti ispunjen, i to ne našom greškom. Zašto je Rusija obećavala da će da izgradi nešto što ne može da ispuni?
Praktično su nas prevarili za taj deo i zato treba insistirati na reviziji celog sporazuma, pa i ići na medjunarodni sud i tražiti arbitražu.
I treba zapamtiti da su nas Rusi prevarili po ko zna koji put.
(MilosNS, 8. decembar 2014 00:36)

Никада нисмо добили ни једну арбитражу јер смо увек све погрешно радили.

Predrag

pre 9 godina

Jel će se setiti neki novonar da pozove Koštunicu ili voditelj u emisiju da ga pita o potpisivanju ugovora sa NIS-om? Tadić se nemusto oglasavao, Koštunice nema nige.

tex viler

pre 9 godina

Mi ne možemo da utičemo na njihovu odluku,ali neka nam moguću štetu nadoknade nekim drugim poslovima.Bio bi red ako smo prijatelji.

Švaba

pre 9 godina

Srbija nije zaslužila da joj Rusija okrene leđa pošto zna da je Južni tok važan za našz zemlju. Ipak mislim da nije stavljena tačka na ovaj projekat već da će Nikolić i Vučić uspeti da izbalansiraju stvar kako bi se našlo rešenje i stvorili svi uslovi da se Južni tok ipak realizuje.

Jellka

pre 9 godina

Na Rusiji je da donese konacnu odluku,ali sto se tice Vucica i Nikolica sigurna sam da se maksimalno potruditi da situaciju preokrenu u nasu korist.Vreme ce pokazati...

Malecka

pre 9 godina

Juzni tok bi bio veliki poduhvat i uspeh za Srbiju i nadam se da jos uvek nije sve izgubljeno.Bilo kako bilo,ono u sta sam 100 % sigurna je da ce vlada uciniti sve da gradjani ne trpe posledice svih ovih problema.

LEA

pre 9 godina

@ [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (gillien, 7. decembar 2014 20:49) :
Sasvim je normalno da svaki covek vise veruje svojim ocima nego bilo cemu drugom.Ali ovde nije rec o tome.Ja ne bih davala ovakve komentare.Mislim da je najbolje sacekati sutrasnji dan i videti sta na sve to imaju da kazu Vucic i Medvedev.I jos nesto,znaju Rusi odlicno ko smo mi i gde se Srbija nalazi

Natasa

pre 9 godina

Bilo koja pomoc od strane Rusije u ovom momentu je potrebna Srbiji radi njenog prosperiteta i dobro je sto ova vlast pregovara u interesu Srbije a nikako ne zakljucuje stetne ugovore!Takodje, prioritet bi trebalo dati ispitivanju privatizacije NIS-a, kao I ispitivanju sadrzine ugovora koji su potpisani od strane bivse vlasti I konacno sankcionisati pojedince ukoliko postoji bilo kakva zloupotreba!

cica Glisa

pre 9 godina

.... Ali i Srbiju jer su opstrukcijom raznih elemenata nepostovani clanovi ugovora, pa je ugovor u beskonacnost menjan u korist Srbije.
(Ciceron, 7. decembar 2014 22:23)

Bas me zanima kakav je bio prvobitni sporazum jer je onaj koji je zakljucen NAJPOVOLJIJI za Rusku stranu od svih bilateralih sporazuma oko JTa. :)

Za ostalo - nemam reci. A tome jasno govori vase izjednacavanje Gasprom=Rusija sto je nepojmivo sa bilo kakvim antimonopolskim zakonim i kosi se za zdravom trzisnom logikom.

MilosNS

pre 9 godina

Srbija treba da traži reviziju međudržavnog sporazuma sa Rusijom, jer deo sporazuma o izgradnji južnog toka neće biti ispunjen, i to ne našom greškom. Zašto je Rusija obećavala da će da izgradi nešto što ne može da ispuni?
Praktično su nas prevarili za taj deo i zato treba insistirati na reviziji celog sporazuma, pa i ići na medjunarodni sud i tražiti arbitražu.
I treba zapamtiti da su nas Rusi prevarili po ko zna koji put.

Mistic

pre 9 godina

Ta "tačka" nam je nova donacija od strane EU koja sve češće pada pod uticaj SAD. Nisu mogli da podnesu to što bi Srbija izgradnjom Južnog toka postala apsolutni ekonomski lider u regionu i da bi sa tog stanovišta EU morala drugačije nego do sada da razgovara sa nama!

obi van

pre 9 godina

Rusija je definitivno raskrstila sa EU i okrenula se Aziji. Ako u Njemačkoj pobijedi Afd i u Francuskoj Front Nacional možda se odnosi poboljšaju ali nikada neće biti kao pre. Evropa je zahvaljujući Merkelovoj propustila svoju istorijsku šansu.

Cam

pre 9 godina

Nemacka je sebi ali i svojim zapadnoevropskim komsijama obezbedila alternativu za Ukrajinu,tako sto je izgradila Severni tok.Zato su sada Srbija i balkanske zemlje u situaciji da zavise od politickih igrara mocnika.

Balecki

pre 9 godina

Orban i Master Toma,dve lji*ave ruske poltrončine,koje ne interesuje sudbina i prosperitet sopstvenog naroda iako vrlo dobro znaju da sve dolazi iz EU,od investicija,kredita,robna razmena,trgovina,milioni naših koji žive i rade u toj omrženoj EU.Ovaj prvi je samo poreklom Madjar,a ovaj drugi samo poreklom Srbin,u zbilji dve obične Ruske protuve koje ispunjavaju apsolutno sve naloge iz Kremlja,udaljenog preko 2000 km,bez obzira koliku će cenu platiti njihov narod!!!

АлекС

pre 9 godina

Из већине коментара видим појаву још једне физичке [sic!] особине нашег народа, да смо постали колективно АУТИСТИЧНИ. Поред до сада већ широм света познатих љубавника, лепотана и мудролија. Ништа нам не вреди што већ данима сви који су упознати са уговорима за Јужни ток и НИС, говоре да та два уговора нису међусобно условљена. Данима на форумима вапимо да нам се врати "наш" НИС као размажена деца која хистеришу на улици због некупљеног сладоледа. Онда, сада већ много пута поновљена Путинова, "за љубав је потребно двоје". Да је то изрекао негде у Русији, онда би се могло разматрати на кога је мислио. Колики трба да је некоме коефицијент интелигенције, да би схватио да ако неко то изговори у моме присуству, ДА САМ ТАЈ ДРУГИ ЈА. Оно што садашња владајућа гарнитура није схватила је да је Русија озбиљна држава, као и државе које нас гуше већ 14 година, и да сходно томе се са њима не може општити као са земљацима из Бајчетине или Чипуљића.

Ciceron

pre 9 godina

@Bane

Ja zelim da podsetim da je Evropski parlament u aprilu 2014. doneo OBAVEZUJUCU rezoluciju o ZABRANI izgradnje JT. Zakonodovstvo EU je starije od nacionalnih zakonodavstava clanica ali i kandidata i podpisnika konvencije o evropskoj energetskoj stabilnosti. Problem i jeste u tome sto je Rusija stalno tvrdila da su bilateralni ugovori vazniji i pravno obavezujuci za potpisnike, a EK je tvrdila sasvim suprotno, bez obzira sto je III energetski paket donet POSLE sklapanja vecine bilateralnih ugovora. Po Vasoj logici, takodje onda Rusija ima pravo da tuzi recimo Bugarsku jer nije postovala clanove potpisanih ugovora. Ali i Srbiju jer su opstrukcijom raznih elemenata nepostovani clanovi ugovora, pa je ugovor u beskonacnost menjan u korist Srbije.

Evo da Vam pojasnim slucaj sa Severnim tokom. Posle izgradnje i pustanja ovoga gasovoda, EK je donela naknadnu odluku 2009. da ovaj gasovod takodje potpada pod III energetski sporazum. I rezervisala je 50% protoka kroz gasovod za "druge distributere" iako njih fakticki nema i nece ih ni biti. Ali to je direktno nacionalizacija tudje imovine ili prosto receno otimacina vlasnistva Gazproma i drugih deonicara. To je postalo praksa da je u EU moguce izvrsiti otimanje tudje imovine ako je to stategijski opravdano (citaj otimanje ruske imovine). Rusija to vise nece da trpi, potpisali jedan bilateralni ugovor sa Turskom i eliminisali EU kao gasnog ekonomskog partnera. Mislim da je bolje da se ne pravimo naivna francuska sobarica.

Istina

pre 9 godina

Докле кроатизми у српском језику, зарез, за понети... итд., а о турцизмима да не говорим.
(Никола, 07. decembar 2014 21:37)

Vidi se koliko si upoznat sa svojim jezikom.Kad bi iz srpskog jezika izbacili sve ono što smatraš da nije srpsko,vi nebi imali dovoljan fond riječi za komunikaciju.Zato,poklopi se ušima i nauči se nešto prije nego što negdje ostaviš glup komentar...

Nikola

pre 9 godina

@dve tacke

zašto da vrate NIS kad je dolaskom Rusa postao najbolje preduzeće u Srbiji i puni skoro 12% njenog budžeta. Osim toga Srbija posjeduje i ovako 49%.

jelena

pre 9 godina

Kako su mi glupi ovi botovi, koji pisu ono sto bi zeleli njihovi partijski lideri.Stalno ponavljanje "Rusi prekinuse braci srbima juzni" tok. Svaki slepac zna da su Amerikanci usli u Ukrajinu da mogu uvek da prekinu dopremu gasa Evropi. Zbog toga su Rusi zeleli da grade JT, Ameri prekidaju u Bugarskoj, zato su ih ekspresno i primili u EU Nato da imaju kontrolu.Ali slepacki botovi ne vide, nego Rusi pa Rusi, svi su na gubitku znog toga samo nisu ovi sto pisu komentare.

Shomi

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da neki jos misle da smo neki faktor u belosvetskoj peripetiji.
Ako ruje kazu: gotovo, onda je gotovo, nema ugovor, dobri odnosi, braca i slicna sranja.
Zaboravi na prekid ugovora o NISu (upropastice nas ruje zbog jednostranog prekida ugovara), zaboravi: pricacu veceras sa Putinom....
Sto pre shvatimo da smo 25a rupa na minifruli, to bolje za nas

dule

pre 9 godina

Mi sebe lazemo. Ceo svet govori juzni tok gotov, nama pricaju da ce oni to da srede. Ceo svet priznaje Kosovo, nama pricaju da je to nase.

Otvorite oci, istina je.

Dusan

pre 9 godina

Rusofili, "jel' verujete više meni il' svojim očima"? Neće vas rusi izneveriti, vole oni nas, samo da se sete ko smo i gde smo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (gillien, 7. decembar 2014 20:49)

Draze mi je nista Rusko nego zapadno sve.

Rusi i Srbi braca zauvek

Dusan

pre 9 godina

Alo ljudi, hoce li neko objasniti ovim nasim politicarima da mi nismo pavijani gologuzani! Jel oni stvarno misle da mi verujemo da Putin samo ceka Vucka da ga pozove i eto, odmah menja planove, zove Erdogana da otkaze posao jer su ga njegova pravoslavna braca zamolila. Gospode boze, izadjite posteno i recite da ste ispali ovce (posto ste vi svi podrzali sporazum 2008. godine zajedno sa Tadicem i Kostunicom). A ne ovde da horde vasih botova pripremaju teren vec 10 dana pisanjem komentara i svaljivanjem krivice na bivsu vlast. A jedini konsenzus u Skupstini tada je postignut oko Kosova i prodaje NIS-a.

Rusi su odustali od Juznog toka zato sto im je u poredjenju sa gasovodom prema Turskoj dva puta skuplji, sto je u redu sa ekonomskog stanovista. To sto smo mi ispali ovce i na slepo verovali da ce Rusi izgraditi JT zato sto nas vole, ko nas sisa. U politici nema ljubavi, samo interesa.

Marko

pre 9 godina

@Mihailo Ali smo zato mi budale jos vece kad kupujemo gorivo na pumpama svaki dan od nase "brace" Rusa po povlascenoj ceni najvecoj u regionu koje je pri tom cisto djubre kojim unistavamo nase jadne automobile...O poklonu Nis-a i o rudnoj renti od samo 3% inace je svuda u svetu 15% necu ni da pricam...Ali to su nasa "braca",oni ce da nam vrate Kosovo,da nam naprave Juzni tok...Kad ono gle cuda,nema ni jedno ni drugo...EU nije protiv gasovoda vec hoce samo transparetnost u tom poslu u skladu sa zakonima i konvencijam koje smo i sami potpisali...I kako to da samo smo mi potpisali da firma koja bi se bavila transportom gasa preko Srbije bila ruska vecinski(a kod svih drugih obrnuto)!?Ah da,to braca da nam ucine...Rusofili verovatno salju komentare sa nekog ruskog telefona(mada uvek zaboravim da to cudo jos nisu uspeli da naparave)...I svi voze nase bratske lade i moskvice,a ne aute iz EU(to su sve krsevi inace)...

Nije vreme za dokazivanje, "putem telefona"

pre 9 godina

Čemu sujeta premijera - predsednik Toma razgovarao sa Putinom, dovoljno, iako je AV najavio da će LIČNO pitati Putina zašto je za raskid ugovora ON saznao preko agencija, nije Putin očigledno bio rspoložen za razgovor s njim, valjda Putin zna zašto je tako odlučio (i tačka!), i šta sad znači ovaj naknadni razgovor sa Medvedovim, ako ga bude, i da se u svim medijima taj "događaj" najavljuje, za prvo mesto bore se RTS i Pinki, da bi se zadovoljila povređena sujeta i nama poslata umišljena poruka da će kraja biti kad se ON saglasi. Šta to Medvedov može da kaže više od Putina? Može li ruski premijer da naredi nastavak projekta Južni potok? Možda može.

Никола

pre 9 godina

Докле кроатизми у српском језику, зарез, за понети... итд., а о турцизмима да не говорим.

jer za ljubav treba imat para

pre 9 godina

sad je malo jasnije šta je putin za nedavne posjete beogradu govorio:"za ljubav je potrebno dvoje" on je i onda znao za južni tok ali lukava lisica govorio je uvijeno. sad sve znamo i za ljubav i koji su to dvoje .. a tomi je rekao :predsjedniče napišite mi pismo ako imate kakvih problema - ali toma je okrenuo njegov broj

Boro9

pre 9 godina

Na ovom poslu je dobro imati iza sebe Mađare da nas opet neko ne optužuje da smo crne ovce. Vremenom će i ostale zemlje EU shvatiti da su marionete Amera. Ako žele da plaćaju skuplje eno široko im polje i neizgrađeni gasni terminali.

Mihailo

pre 9 godina

Federacija neće graditi Tok, konačno je jasno shvaćeno da će EU praviti probleme, što su na kraju krajeva njeni predstavnici i radili od samog početka tog projekta, i da Rusiji neuporedivo više odgovara da se ide preko Turske; oni koji su u EU, ili žele da uđu u EU, mogu slobodno da nastave sa svojom (pro)evropskom politikom, a ako im treba gas - pravac Turska. Nisu Rusi budale pa da dozvole da ih zavrće i pravi majmunima kome god padne na pamet.

Nikoliću ako nešto nije jasno neka se obrati Briselu.

Boro9

pre 9 godina

Na ovom poslu je dobro imati iza sebe Mađare da nas opet neko ne optužuje da smo crne ovce. Vremenom će i ostale zemlje EU shvatiti da su marionete Amera. Ako žele da plaćaju skuplje eno široko im polje i neizgrađeni gasni terminali.

Никола

pre 9 godina

Докле кроатизми у српском језику, зарез, за понети... итд., а о турцизмима да не говорим.

Marko

pre 9 godina

@Mihailo Ali smo zato mi budale jos vece kad kupujemo gorivo na pumpama svaki dan od nase "brace" Rusa po povlascenoj ceni najvecoj u regionu koje je pri tom cisto djubre kojim unistavamo nase jadne automobile...O poklonu Nis-a i o rudnoj renti od samo 3% inace je svuda u svetu 15% necu ni da pricam...Ali to su nasa "braca",oni ce da nam vrate Kosovo,da nam naprave Juzni tok...Kad ono gle cuda,nema ni jedno ni drugo...EU nije protiv gasovoda vec hoce samo transparetnost u tom poslu u skladu sa zakonima i konvencijam koje smo i sami potpisali...I kako to da samo smo mi potpisali da firma koja bi se bavila transportom gasa preko Srbije bila ruska vecinski(a kod svih drugih obrnuto)!?Ah da,to braca da nam ucine...Rusofili verovatno salju komentare sa nekog ruskog telefona(mada uvek zaboravim da to cudo jos nisu uspeli da naparave)...I svi voze nase bratske lade i moskvice,a ne aute iz EU(to su sve krsevi inace)...

dule

pre 9 godina

Mi sebe lazemo. Ceo svet govori juzni tok gotov, nama pricaju da ce oni to da srede. Ceo svet priznaje Kosovo, nama pricaju da je to nase.

Otvorite oci, istina je.

Dusan

pre 9 godina

Alo ljudi, hoce li neko objasniti ovim nasim politicarima da mi nismo pavijani gologuzani! Jel oni stvarno misle da mi verujemo da Putin samo ceka Vucka da ga pozove i eto, odmah menja planove, zove Erdogana da otkaze posao jer su ga njegova pravoslavna braca zamolila. Gospode boze, izadjite posteno i recite da ste ispali ovce (posto ste vi svi podrzali sporazum 2008. godine zajedno sa Tadicem i Kostunicom). A ne ovde da horde vasih botova pripremaju teren vec 10 dana pisanjem komentara i svaljivanjem krivice na bivsu vlast. A jedini konsenzus u Skupstini tada je postignut oko Kosova i prodaje NIS-a.

Rusi su odustali od Juznog toka zato sto im je u poredjenju sa gasovodom prema Turskoj dva puta skuplji, sto je u redu sa ekonomskog stanovista. To sto smo mi ispali ovce i na slepo verovali da ce Rusi izgraditi JT zato sto nas vole, ko nas sisa. U politici nema ljubavi, samo interesa.

Cam

pre 9 godina

Nemacka je sebi ali i svojim zapadnoevropskim komsijama obezbedila alternativu za Ukrajinu,tako sto je izgradila Severni tok.Zato su sada Srbija i balkanske zemlje u situaciji da zavise od politickih igrara mocnika.

Nikola

pre 9 godina

@dve tacke

zašto da vrate NIS kad je dolaskom Rusa postao najbolje preduzeće u Srbiji i puni skoro 12% njenog budžeta. Osim toga Srbija posjeduje i ovako 49%.

Shomi

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da neki jos misle da smo neki faktor u belosvetskoj peripetiji.
Ako ruje kazu: gotovo, onda je gotovo, nema ugovor, dobri odnosi, braca i slicna sranja.
Zaboravi na prekid ugovora o NISu (upropastice nas ruje zbog jednostranog prekida ugovara), zaboravi: pricacu veceras sa Putinom....
Sto pre shvatimo da smo 25a rupa na minifruli, to bolje za nas

Nije vreme za dokazivanje, "putem telefona"

pre 9 godina

Čemu sujeta premijera - predsednik Toma razgovarao sa Putinom, dovoljno, iako je AV najavio da će LIČNO pitati Putina zašto je za raskid ugovora ON saznao preko agencija, nije Putin očigledno bio rspoložen za razgovor s njim, valjda Putin zna zašto je tako odlučio (i tačka!), i šta sad znači ovaj naknadni razgovor sa Medvedovim, ako ga bude, i da se u svim medijima taj "događaj" najavljuje, za prvo mesto bore se RTS i Pinki, da bi se zadovoljila povređena sujeta i nama poslata umišljena poruka da će kraja biti kad se ON saglasi. Šta to Medvedov može da kaže više od Putina? Može li ruski premijer da naredi nastavak projekta Južni potok? Možda može.

Mihailo

pre 9 godina

Federacija neće graditi Tok, konačno je jasno shvaćeno da će EU praviti probleme, što su na kraju krajeva njeni predstavnici i radili od samog početka tog projekta, i da Rusiji neuporedivo više odgovara da se ide preko Turske; oni koji su u EU, ili žele da uđu u EU, mogu slobodno da nastave sa svojom (pro)evropskom politikom, a ako im treba gas - pravac Turska. Nisu Rusi budale pa da dozvole da ih zavrće i pravi majmunima kome god padne na pamet.

Nikoliću ako nešto nije jasno neka se obrati Briselu.

АлекС

pre 9 godina

Из већине коментара видим појаву још једне физичке [sic!] особине нашег народа, да смо постали колективно АУТИСТИЧНИ. Поред до сада већ широм света познатих љубавника, лепотана и мудролија. Ништа нам не вреди што већ данима сви који су упознати са уговорима за Јужни ток и НИС, говоре да та два уговора нису међусобно условљена. Данима на форумима вапимо да нам се врати "наш" НИС као размажена деца која хистеришу на улици због некупљеног сладоледа. Онда, сада већ много пута поновљена Путинова, "за љубав је потребно двоје". Да је то изрекао негде у Русији, онда би се могло разматрати на кога је мислио. Колики трба да је некоме коефицијент интелигенције, да би схватио да ако неко то изговори у моме присуству, ДА САМ ТАЈ ДРУГИ ЈА. Оно што садашња владајућа гарнитура није схватила је да је Русија озбиљна држава, као и државе које нас гуше већ 14 година, и да сходно томе се са њима не може општити као са земљацима из Бајчетине или Чипуљића.

Istina

pre 9 godina

Докле кроатизми у српском језику, зарез, за понети... итд., а о турцизмима да не говорим.
(Никола, 07. decembar 2014 21:37)

Vidi se koliko si upoznat sa svojim jezikom.Kad bi iz srpskog jezika izbacili sve ono što smatraš da nije srpsko,vi nebi imali dovoljan fond riječi za komunikaciju.Zato,poklopi se ušima i nauči se nešto prije nego što negdje ostaviš glup komentar...

jelena

pre 9 godina

Kako su mi glupi ovi botovi, koji pisu ono sto bi zeleli njihovi partijski lideri.Stalno ponavljanje "Rusi prekinuse braci srbima juzni" tok. Svaki slepac zna da su Amerikanci usli u Ukrajinu da mogu uvek da prekinu dopremu gasa Evropi. Zbog toga su Rusi zeleli da grade JT, Ameri prekidaju u Bugarskoj, zato su ih ekspresno i primili u EU Nato da imaju kontrolu.Ali slepacki botovi ne vide, nego Rusi pa Rusi, svi su na gubitku znog toga samo nisu ovi sto pisu komentare.

Balecki

pre 9 godina

Orban i Master Toma,dve lji*ave ruske poltrončine,koje ne interesuje sudbina i prosperitet sopstvenog naroda iako vrlo dobro znaju da sve dolazi iz EU,od investicija,kredita,robna razmena,trgovina,milioni naših koji žive i rade u toj omrženoj EU.Ovaj prvi je samo poreklom Madjar,a ovaj drugi samo poreklom Srbin,u zbilji dve obične Ruske protuve koje ispunjavaju apsolutno sve naloge iz Kremlja,udaljenog preko 2000 km,bez obzira koliku će cenu platiti njihov narod!!!

jer za ljubav treba imat para

pre 9 godina

sad je malo jasnije šta je putin za nedavne posjete beogradu govorio:"za ljubav je potrebno dvoje" on je i onda znao za južni tok ali lukava lisica govorio je uvijeno. sad sve znamo i za ljubav i koji su to dvoje .. a tomi je rekao :predsjedniče napišite mi pismo ako imate kakvih problema - ali toma je okrenuo njegov broj

Dusan

pre 9 godina

Rusofili, "jel' verujete više meni il' svojim očima"? Neće vas rusi izneveriti, vole oni nas, samo da se sete ko smo i gde smo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (gillien, 7. decembar 2014 20:49)

Draze mi je nista Rusko nego zapadno sve.

Rusi i Srbi braca zauvek

obi van

pre 9 godina

Rusija je definitivno raskrstila sa EU i okrenula se Aziji. Ako u Njemačkoj pobijedi Afd i u Francuskoj Front Nacional možda se odnosi poboljšaju ali nikada neće biti kao pre. Evropa je zahvaljujući Merkelovoj propustila svoju istorijsku šansu.

Ciceron

pre 9 godina

@Bane

Ja zelim da podsetim da je Evropski parlament u aprilu 2014. doneo OBAVEZUJUCU rezoluciju o ZABRANI izgradnje JT. Zakonodovstvo EU je starije od nacionalnih zakonodavstava clanica ali i kandidata i podpisnika konvencije o evropskoj energetskoj stabilnosti. Problem i jeste u tome sto je Rusija stalno tvrdila da su bilateralni ugovori vazniji i pravno obavezujuci za potpisnike, a EK je tvrdila sasvim suprotno, bez obzira sto je III energetski paket donet POSLE sklapanja vecine bilateralnih ugovora. Po Vasoj logici, takodje onda Rusija ima pravo da tuzi recimo Bugarsku jer nije postovala clanove potpisanih ugovora. Ali i Srbiju jer su opstrukcijom raznih elemenata nepostovani clanovi ugovora, pa je ugovor u beskonacnost menjan u korist Srbije.

Evo da Vam pojasnim slucaj sa Severnim tokom. Posle izgradnje i pustanja ovoga gasovoda, EK je donela naknadnu odluku 2009. da ovaj gasovod takodje potpada pod III energetski sporazum. I rezervisala je 50% protoka kroz gasovod za "druge distributere" iako njih fakticki nema i nece ih ni biti. Ali to je direktno nacionalizacija tudje imovine ili prosto receno otimacina vlasnistva Gazproma i drugih deonicara. To je postalo praksa da je u EU moguce izvrsiti otimanje tudje imovine ako je to stategijski opravdano (citaj otimanje ruske imovine). Rusija to vise nece da trpi, potpisali jedan bilateralni ugovor sa Turskom i eliminisali EU kao gasnog ekonomskog partnera. Mislim da je bolje da se ne pravimo naivna francuska sobarica.

MilosNS

pre 9 godina

Srbija treba da traži reviziju međudržavnog sporazuma sa Rusijom, jer deo sporazuma o izgradnji južnog toka neće biti ispunjen, i to ne našom greškom. Zašto je Rusija obećavala da će da izgradi nešto što ne može da ispuni?
Praktično su nas prevarili za taj deo i zato treba insistirati na reviziji celog sporazuma, pa i ići na medjunarodni sud i tražiti arbitražu.
I treba zapamtiti da su nas Rusi prevarili po ko zna koji put.

АлекС

pre 9 godina

Srbija treba da traži reviziju međudržavnog sporazuma sa Rusijom, jer deo sporazuma o izgradnji južnog toka neće biti ispunjen, i to ne našom greškom. Zašto je Rusija obećavala da će da izgradi nešto što ne može da ispuni?
Praktično su nas prevarili za taj deo i zato treba insistirati na reviziji celog sporazuma, pa i ići na medjunarodni sud i tražiti arbitražu.
I treba zapamtiti da su nas Rusi prevarili po ko zna koji put.
(MilosNS, 8. decembar 2014 00:36)

Никада нисмо добили ни једну арбитражу јер смо увек све погрешно радили.

Mistic

pre 9 godina

Ta "tačka" nam je nova donacija od strane EU koja sve češće pada pod uticaj SAD. Nisu mogli da podnesu to što bi Srbija izgradnjom Južnog toka postala apsolutni ekonomski lider u regionu i da bi sa tog stanovišta EU morala drugačije nego do sada da razgovara sa nama!

Predrag

pre 9 godina

Jel će se setiti neki novonar da pozove Koštunicu ili voditelj u emisiju da ga pita o potpisivanju ugovora sa NIS-om? Tadić se nemusto oglasavao, Koštunice nema nige.

Pera

pre 9 godina

pa ako nece biti juznog toka, bice visa rudna renta. "Prodajes mi moje zito i pricas kako dobro zaradjujes". I dosta mi je vise "bratskih" odnosa sa bilo kim, od toga mi bridi zadnjica.

Tosha

pre 9 godina

Nikolicu, idi jos jednom u Moskvu da nakon tacke boldiraju NE, pa da se vec jednom okrenemo ka EU. Mislim da je krajnje vreme da shvatis da Srbija nije u sferi ruskog politicko/vojnog interesa!!!

Marijana

pre 9 godina

Ne mogu da verujem koliko smo nerealni. Gledajmo samo činjenice: Južni tok ne može da prođe kroz Srbiju, ako prvo ne prođe kroz Bugarsku. EU iz nekih svojih razloga ne želi Južni tok. Ti razlozi su očigledno veliki, jer inače ne bi sami sekli granu na kojoj sede. Mi smo usputna stanica, pa će što se Južnog toka tiče biti onako kako drugi odluče. Očigledno smo potpisali loš ugovor i prodali NIS budzašto zbog Južnog toka (koga neće biti) i ruskog glasa o Kosovu u Savetu bezbednosti (a Rusi već crtaju mapu Srbije bez Kosova). Vizionarstvo nam nikada nije bilo jača strana...

b

pre 9 godina

Bravo Marko, ovo što si napisao je poenta. Neka rusofili kmeče...

"Ali smo zato mi budale jos vece kad kupujemo gorivo na pumpama svaki dan od nase "brace" Rusa po povlascenoj ceni najvecoj u regionu koje je pri tom cisto djubre kojim unistavamo nase jadne automobile...O poklonu Nis-a i o rudnoj renti od samo 3% inace je svuda u svetu 15% necu ni da pricam...Ali to su nasa "braca",oni ce da nam vrate Kosovo,da nam naprave Juzni tok...Kad ono gle cuda,nema ni jedno ni drugo...EU nije protiv gasovoda vec hoce samo transparetnost u tom poslu u skladu sa zakonima i konvencijam koje smo i sami potpisali...I kako to da samo smo mi potpisali da firma koja bi se bavila transportom gasa preko Srbije bila ruska vecinski(a kod svih drugih obrnuto)!?Ah da,to braca da nam ucine...Rusofili verovatno salju komentare sa nekog ruskog telefona(mada uvek zaboravim da to cudo jos nisu uspeli da naparave)...I svi voze nase bratske lade i moskvice,a ne aute iz EU(to su sve krsevi inace)...
(Marko, 07. decembar 2014 21:28) "

Poctaljion

pre 9 godina

Nekada se to resavalo na relaciji. Firma-Firma.
U SFRJ,radio sma u spoljnotrgovinskoj firmi/nije GENEX,INEX,INVEST-IMPORT,RUDNAP,UNIVERZAL,itd/,koja je imala godisnji izvoz veci od 1 MILIJARDE DOLARA.Sporove smo resavali izmedju sebe,a ako ne moze onda je nadleznost prelazila na cuveni sud u PARIZU.
U ovom slucaju,gde su se uzbudili Rusofilski duhovi oko necega sto NE POSTOJI U STVARNOSTI,Treba da razgovaraju SRBIJAGAS I GASPROM.
Cim se ukljuce politicari,od toga nema nista ili. Rusi treba da javno saopste da je Gasprom Putinova Firma.

cica Glisa

pre 9 godina

.... Ali i Srbiju jer su opstrukcijom raznih elemenata nepostovani clanovi ugovora, pa je ugovor u beskonacnost menjan u korist Srbije.
(Ciceron, 7. decembar 2014 22:23)

Bas me zanima kakav je bio prvobitni sporazum jer je onaj koji je zakljucen NAJPOVOLJIJI za Rusku stranu od svih bilateralih sporazuma oko JTa. :)

Za ostalo - nemam reci. A tome jasno govori vase izjednacavanje Gasprom=Rusija sto je nepojmivo sa bilo kakvim antimonopolskim zakonim i kosi se za zdravom trzisnom logikom.

XY

pre 9 godina

Ovi rusoLJubi me stvarno uveseljavaju.Sta god da se desi rusija po njima nije kriva.Nismo mi sklapali dogovor i ugovor sa EU i USA u vezi sve juznijeg toka vec sa majkom Rusijom.Ako nas toliko vole sto samo sebicno gledaju svoj interes,sto se ne zrtvuju zbog nas i zasto su nam uvalili stetan ugovor(cak da su nasi bili neoprezni pa ga nisu dobro protumacili)?

gradjanin normalan

pre 9 godina

@tex vile,
ne secas se sta je rekao cika Putin kada je trazio da se plati neplaceni racuni? Lepo je rekao biznis je biznis i lovu na sto. A posto smo svorc on nam je zavrnuo ventile. Bas kao i Ukrajini. Tek toliko da znas da se ravnas.

Ivona

pre 9 godina

Da pokusamo da oborimo Ugovor o prodaji nisa, uzmemo obestecenje, povecamo rudnu rentu....verovatno postoje eksperti kojima je u opisu posla strategija u ovakvim kriznim situacijama

ritam masina

pre 9 godina

Ako nista ne bude od Juznog toka,logicno je da treba pozvati na odgovornost sve one politicare,koji su potpisali ugovor da plate odstetu Srbiji.

Milos09

pre 9 godina

Potpuno je neverovatno da ljudii misle da obustava projekta Juzni tok ima ikakve veze sa odnosom Srbije i Rusije. To je pre svega gasovod namenjen snabdevanju EU, i vise nego jasno je zakljuciti da su pogorsani odnosi NATO-Rusija,kao i pritisak USA na tranzitne zemlje pravi razlog prekida izgradnje.

tex viler

pre 9 godina

Mi ne možemo da utičemo na njihovu odluku,ali neka nam moguću štetu nadoknade nekim drugim poslovima.Bio bi red ako smo prijatelji.

Natasa

pre 9 godina

Bilo koja pomoc od strane Rusije u ovom momentu je potrebna Srbiji radi njenog prosperiteta i dobro je sto ova vlast pregovara u interesu Srbije a nikako ne zakljucuje stetne ugovore!Takodje, prioritet bi trebalo dati ispitivanju privatizacije NIS-a, kao I ispitivanju sadrzine ugovora koji su potpisani od strane bivse vlasti I konacno sankcionisati pojedince ukoliko postoji bilo kakva zloupotreba!

LEA

pre 9 godina

@ [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (gillien, 7. decembar 2014 20:49) :
Sasvim je normalno da svaki covek vise veruje svojim ocima nego bilo cemu drugom.Ali ovde nije rec o tome.Ja ne bih davala ovakve komentare.Mislim da je najbolje sacekati sutrasnji dan i videti sta na sve to imaju da kazu Vucic i Medvedev.I jos nesto,znaju Rusi odlicno ko smo mi i gde se Srbija nalazi

Johnnie

pre 9 godina

@Poctaljion - Treba da razgovaraju SRBIJAGAS I GASPROM.
Cim se ukljuce politicari,od toga nema nista ili. Rusi treba da javno saopste da je Gasprom Putinova Firma.

A, koju je to firmu zastupao americki senator Mekejn kada je skoro bio u Bugarskoj i zahtevao zabranu projekta Juzni tok?

aca

pre 9 godina

Nasa drzava bi malo leba bez motike. E pa u Srbiji je oduvek vazilo pravilo da ko radi ne boji se gladi- ali samo gladi doslovce. Neka buduca prosrpska vlada bi trebala da stavi prst na celo i da da odgovore na sledeca pitanja: Kako vaspostaviti srpsko selo, unistavano 70 godina i kako uz pomoc Rusije angazuje sredstva za podsticaj mladih poljoprivrednih proizvodjaca koji bi isporucivali stoku, voce, povrce, organsku hranu na rusko i domace trziste? Znaci ne tri tajkuna sa 10 miliona tona nego milion poljoprivrednika po 10 tona koji ce dobiti takav standard na selu da ne moraju da se sele u grad ako nisu za lekara i naucnika. Drugo kako vratiti natalitet nacionalnostima u Srbiji sa vecim mortalitetom od nataliteta kao onom izmedju dva svetska rata kad je bilo od 5-10oro dece u porodicama? Kako podstaci i razviti finalnu industriju sa srpskim brendovima u granama koje ne podrzaumevaju svemirsku tehnologiju i kako spreciti da stranci u nasoj zemlji prozivode i prodaju poljoprivredne prozivode sumnjivog sadrzaja sa GMO tragovima a sa ciljem dolaska na rusko trziste i ne zloupotrebljavati da Rusi daju 15000e za fiat 500l Italijanima a da bi nama ostalo od toga 1000-1500e. Znaci ja ne zelim Ikeu i Kiku u Srbiji vec zelim da Simpo i Dalas dobro posluju.

Jovanka

pre 9 godina

Koliko sam ja informisana, Juzni tok je otkazan, tako da je na nasoj vladi da prevazidje trenutnu situaciju mudrom saradnjom sa Rusijom uz obezbedjenje sigurne isporuke prirodnog gasa u narednom periodu i okretanje alternativnim izvorima energije

BORKOVACKA - DOLINA

pre 9 godina

Milsim da ce Srbija ako nista drugo ukoliko nista ne bude od Juznog toka bar izvuci pouku da prilikom svakog buduceg sklapanja Ugovra staviti i kaluzulu ukoliko ne dodje do realizacije istog kako drzava vise nikada nebi bila ostecena, kao sto su to cinili predhodni clanovi vlade. Takodje ono sto mislim da bi trebalo da se desi ukoliko nista ne bude od gradnje Juznog toka, logicno je da treba pozvati na odgovornost sve one politicare, koji su potpisali ugovor da plate odstetu Srbiji.

Švaba

pre 9 godina

Srbija nije zaslužila da joj Rusija okrene leđa pošto zna da je Južni tok važan za našz zemlju. Ipak mislim da nije stavljena tačka na ovaj projekat već da će Nikolić i Vučić uspeti da izbalansiraju stvar kako bi se našlo rešenje i stvorili svi uslovi da se Južni tok ipak realizuje.

Malecka

pre 9 godina

Juzni tok bi bio veliki poduhvat i uspeh za Srbiju i nadam se da jos uvek nije sve izgubljeno.Bilo kako bilo,ono u sta sam 100 % sigurna je da ce vlada uciniti sve da gradjani ne trpe posledice svih ovih problema.

Paloma

pre 9 godina

Nikolić i Vučić sada moraju da se izbore za najbolju alternativu. Drago mi je sto vidim napore u tom smeru. Činjenica je da nismo sami u ovom nezadovoljstvu, pa bi trebalo mozda zajednički nastupiti sa drugima.

Jellka

pre 9 godina

Na Rusiji je da donese konacnu odluku,ali sto se tice Vucica i Nikolica sigurna sam da se maksimalno potruditi da situaciju preokrenu u nasu korist.Vreme ce pokazati...

Profesorka

pre 9 godina

Dobro je što su predsednici Srbije, Rusije i Mađarske razmotrili dalji rad u energetskoj sferi u svetlu obustave projekta Južni tok. U Srbiji se nadaju da će biti nastavljeno sa gradnjom Južnog toka. EU je kriva za sve jer je pokazala nefleksibilnost po ovom pitanju.

Nevena T.

pre 9 godina

Rusija ne zeli da trpi zbog losih politickih odluka zapada i mi tu kao drzava ne mozemo nista. Jednostavno bice tesko ali znamo sta nam u ovom trenutku jeste ciniti a to je poboljsanje standarda ljudi u drzavi.

Viki

pre 9 godina

Putin je ponudio Nikoliću alternativno rešenje snabdevanja gasom i to bi trebalo da reši snabdevanje Srbije gasom.Naše rukovodstvo se maksimalno trudi da Srbija bude energetski stabilna država što je od velike važnosti za Srbiju.

Dusan

pre 9 godina

U saopstenju se ne navodi da li je tema razgovora izmedju Nikolica i Putina bilo alternativno resenje za Srbiju po pitanju snabdevanja gasom.

Milioner 5

pre 9 godina

Ma kakva Evropa za sve su krivi Amerikanci,uslovljavaju sve zivo, i svakoga ko iole zavisi od njih. Ali zemlje Balkana su vrlo glupe, jos davnih dana su trebale da se udruze i da ne dozvole mesanje dve velike sile i ni slucajno da se prepucavaju preko Balkana.

Ekolog

pre 9 godina

Ne bi bilo fer da Srbija, kao iskreni prijatelj Rusije, ispasta zbog nepromisljene politike velih svetskih sila. Nadam se da ce se pronaci adekvatno resenje za ovaj problem.

Istina

pre 9 godina

Докле кроатизми у српском језику, зарез, за понети... итд., а о турцизмима да не говорим.
(Никола, 07. decembar 2014 21:37)

Vidi se koliko si upoznat sa svojim jezikom.Kad bi iz srpskog jezika izbacili sve ono što smatraš da nije srpsko,vi nebi imali dovoljan fond riječi za komunikaciju.Zato,poklopi se ušima i nauči se nešto prije nego što negdje ostaviš glup komentar...

Nije vreme za dokazivanje, "putem telefona"

pre 9 godina

Čemu sujeta premijera - predsednik Toma razgovarao sa Putinom, dovoljno, iako je AV najavio da će LIČNO pitati Putina zašto je za raskid ugovora ON saznao preko agencija, nije Putin očigledno bio rspoložen za razgovor s njim, valjda Putin zna zašto je tako odlučio (i tačka!), i šta sad znači ovaj naknadni razgovor sa Medvedovim, ako ga bude, i da se u svim medijima taj "događaj" najavljuje, za prvo mesto bore se RTS i Pinki, da bi se zadovoljila povređena sujeta i nama poslata umišljena poruka da će kraja biti kad se ON saglasi. Šta to Medvedov može da kaže više od Putina? Može li ruski premijer da naredi nastavak projekta Južni potok? Možda može.

Balecki

pre 9 godina

Orban i Master Toma,dve lji*ave ruske poltrončine,koje ne interesuje sudbina i prosperitet sopstvenog naroda iako vrlo dobro znaju da sve dolazi iz EU,od investicija,kredita,robna razmena,trgovina,milioni naših koji žive i rade u toj omrženoj EU.Ovaj prvi je samo poreklom Madjar,a ovaj drugi samo poreklom Srbin,u zbilji dve obične Ruske protuve koje ispunjavaju apsolutno sve naloge iz Kremlja,udaljenog preko 2000 km,bez obzira koliku će cenu platiti njihov narod!!!

Mihailo

pre 9 godina

Federacija neće graditi Tok, konačno je jasno shvaćeno da će EU praviti probleme, što su na kraju krajeva njeni predstavnici i radili od samog početka tog projekta, i da Rusiji neuporedivo više odgovara da se ide preko Turske; oni koji su u EU, ili žele da uđu u EU, mogu slobodno da nastave sa svojom (pro)evropskom politikom, a ako im treba gas - pravac Turska. Nisu Rusi budale pa da dozvole da ih zavrće i pravi majmunima kome god padne na pamet.

Nikoliću ako nešto nije jasno neka se obrati Briselu.

Никола

pre 9 godina

Докле кроатизми у српском језику, зарез, за понети... итд., а о турцизмима да не говорим.

Dusan

pre 9 godina

Alo ljudi, hoce li neko objasniti ovim nasim politicarima da mi nismo pavijani gologuzani! Jel oni stvarno misle da mi verujemo da Putin samo ceka Vucka da ga pozove i eto, odmah menja planove, zove Erdogana da otkaze posao jer su ga njegova pravoslavna braca zamolila. Gospode boze, izadjite posteno i recite da ste ispali ovce (posto ste vi svi podrzali sporazum 2008. godine zajedno sa Tadicem i Kostunicom). A ne ovde da horde vasih botova pripremaju teren vec 10 dana pisanjem komentara i svaljivanjem krivice na bivsu vlast. A jedini konsenzus u Skupstini tada je postignut oko Kosova i prodaje NIS-a.

Rusi su odustali od Juznog toka zato sto im je u poredjenju sa gasovodom prema Turskoj dva puta skuplji, sto je u redu sa ekonomskog stanovista. To sto smo mi ispali ovce i na slepo verovali da ce Rusi izgraditi JT zato sto nas vole, ko nas sisa. U politici nema ljubavi, samo interesa.

Dusan

pre 9 godina

Rusofili, "jel' verujete više meni il' svojim očima"? Neće vas rusi izneveriti, vole oni nas, samo da se sete ko smo i gde smo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (gillien, 7. decembar 2014 20:49)

Draze mi je nista Rusko nego zapadno sve.

Rusi i Srbi braca zauvek

jer za ljubav treba imat para

pre 9 godina

sad je malo jasnije šta je putin za nedavne posjete beogradu govorio:"za ljubav je potrebno dvoje" on je i onda znao za južni tok ali lukava lisica govorio je uvijeno. sad sve znamo i za ljubav i koji su to dvoje .. a tomi je rekao :predsjedniče napišite mi pismo ako imate kakvih problema - ali toma je okrenuo njegov broj

Shomi

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da neki jos misle da smo neki faktor u belosvetskoj peripetiji.
Ako ruje kazu: gotovo, onda je gotovo, nema ugovor, dobri odnosi, braca i slicna sranja.
Zaboravi na prekid ugovora o NISu (upropastice nas ruje zbog jednostranog prekida ugovara), zaboravi: pricacu veceras sa Putinom....
Sto pre shvatimo da smo 25a rupa na minifruli, to bolje za nas

АлекС

pre 9 godina

Из већине коментара видим појаву још једне физичке [sic!] особине нашег народа, да смо постали колективно АУТИСТИЧНИ. Поред до сада већ широм света познатих љубавника, лепотана и мудролија. Ништа нам не вреди што већ данима сви који су упознати са уговорима за Јужни ток и НИС, говоре да та два уговора нису међусобно условљена. Данима на форумима вапимо да нам се врати "наш" НИС као размажена деца која хистеришу на улици због некупљеног сладоледа. Онда, сада већ много пута поновљена Путинова, "за љубав је потребно двоје". Да је то изрекао негде у Русији, онда би се могло разматрати на кога је мислио. Колики трба да је некоме коефицијент интелигенције, да би схватио да ако неко то изговори у моме присуству, ДА САМ ТАЈ ДРУГИ ЈА. Оно што садашња владајућа гарнитура није схватила је да је Русија озбиљна држава, као и државе које нас гуше већ 14 година, и да сходно томе се са њима не може општити као са земљацима из Бајчетине или Чипуљића.

dule

pre 9 godina

Mi sebe lazemo. Ceo svet govori juzni tok gotov, nama pricaju da ce oni to da srede. Ceo svet priznaje Kosovo, nama pricaju da je to nase.

Otvorite oci, istina je.

Boro9

pre 9 godina

Na ovom poslu je dobro imati iza sebe Mađare da nas opet neko ne optužuje da smo crne ovce. Vremenom će i ostale zemlje EU shvatiti da su marionete Amera. Ako žele da plaćaju skuplje eno široko im polje i neizgrađeni gasni terminali.

LEA

pre 9 godina

@ [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (gillien, 7. decembar 2014 20:49) :
Sasvim je normalno da svaki covek vise veruje svojim ocima nego bilo cemu drugom.Ali ovde nije rec o tome.Ja ne bih davala ovakve komentare.Mislim da je najbolje sacekati sutrasnji dan i videti sta na sve to imaju da kazu Vucic i Medvedev.I jos nesto,znaju Rusi odlicno ko smo mi i gde se Srbija nalazi

Malecka

pre 9 godina

Juzni tok bi bio veliki poduhvat i uspeh za Srbiju i nadam se da jos uvek nije sve izgubljeno.Bilo kako bilo,ono u sta sam 100 % sigurna je da ce vlada uciniti sve da gradjani ne trpe posledice svih ovih problema.

Marko

pre 9 godina

@Mihailo Ali smo zato mi budale jos vece kad kupujemo gorivo na pumpama svaki dan od nase "brace" Rusa po povlascenoj ceni najvecoj u regionu koje je pri tom cisto djubre kojim unistavamo nase jadne automobile...O poklonu Nis-a i o rudnoj renti od samo 3% inace je svuda u svetu 15% necu ni da pricam...Ali to su nasa "braca",oni ce da nam vrate Kosovo,da nam naprave Juzni tok...Kad ono gle cuda,nema ni jedno ni drugo...EU nije protiv gasovoda vec hoce samo transparetnost u tom poslu u skladu sa zakonima i konvencijam koje smo i sami potpisali...I kako to da samo smo mi potpisali da firma koja bi se bavila transportom gasa preko Srbije bila ruska vecinski(a kod svih drugih obrnuto)!?Ah da,to braca da nam ucine...Rusofili verovatno salju komentare sa nekog ruskog telefona(mada uvek zaboravim da to cudo jos nisu uspeli da naparave)...I svi voze nase bratske lade i moskvice,a ne aute iz EU(to su sve krsevi inace)...

Mistic

pre 9 godina

Ta "tačka" nam je nova donacija od strane EU koja sve češće pada pod uticaj SAD. Nisu mogli da podnesu to što bi Srbija izgradnjom Južnog toka postala apsolutni ekonomski lider u regionu i da bi sa tog stanovišta EU morala drugačije nego do sada da razgovara sa nama!

Jellka

pre 9 godina

Na Rusiji je da donese konacnu odluku,ali sto se tice Vucica i Nikolica sigurna sam da se maksimalno potruditi da situaciju preokrenu u nasu korist.Vreme ce pokazati...

jelena

pre 9 godina

Kako su mi glupi ovi botovi, koji pisu ono sto bi zeleli njihovi partijski lideri.Stalno ponavljanje "Rusi prekinuse braci srbima juzni" tok. Svaki slepac zna da su Amerikanci usli u Ukrajinu da mogu uvek da prekinu dopremu gasa Evropi. Zbog toga su Rusi zeleli da grade JT, Ameri prekidaju u Bugarskoj, zato su ih ekspresno i primili u EU Nato da imaju kontrolu.Ali slepacki botovi ne vide, nego Rusi pa Rusi, svi su na gubitku znog toga samo nisu ovi sto pisu komentare.

obi van

pre 9 godina

Rusija je definitivno raskrstila sa EU i okrenula se Aziji. Ako u Njemačkoj pobijedi Afd i u Francuskoj Front Nacional možda se odnosi poboljšaju ali nikada neće biti kao pre. Evropa je zahvaljujući Merkelovoj propustila svoju istorijsku šansu.

Natasa

pre 9 godina

Bilo koja pomoc od strane Rusije u ovom momentu je potrebna Srbiji radi njenog prosperiteta i dobro je sto ova vlast pregovara u interesu Srbije a nikako ne zakljucuje stetne ugovore!Takodje, prioritet bi trebalo dati ispitivanju privatizacije NIS-a, kao I ispitivanju sadrzine ugovora koji su potpisani od strane bivse vlasti I konacno sankcionisati pojedince ukoliko postoji bilo kakva zloupotreba!

Nikola

pre 9 godina

@dve tacke

zašto da vrate NIS kad je dolaskom Rusa postao najbolje preduzeće u Srbiji i puni skoro 12% njenog budžeta. Osim toga Srbija posjeduje i ovako 49%.

Švaba

pre 9 godina

Srbija nije zaslužila da joj Rusija okrene leđa pošto zna da je Južni tok važan za našz zemlju. Ipak mislim da nije stavljena tačka na ovaj projekat već da će Nikolić i Vučić uspeti da izbalansiraju stvar kako bi se našlo rešenje i stvorili svi uslovi da se Južni tok ipak realizuje.

Ciceron

pre 9 godina

@Bane

Ja zelim da podsetim da je Evropski parlament u aprilu 2014. doneo OBAVEZUJUCU rezoluciju o ZABRANI izgradnje JT. Zakonodovstvo EU je starije od nacionalnih zakonodavstava clanica ali i kandidata i podpisnika konvencije o evropskoj energetskoj stabilnosti. Problem i jeste u tome sto je Rusija stalno tvrdila da su bilateralni ugovori vazniji i pravno obavezujuci za potpisnike, a EK je tvrdila sasvim suprotno, bez obzira sto je III energetski paket donet POSLE sklapanja vecine bilateralnih ugovora. Po Vasoj logici, takodje onda Rusija ima pravo da tuzi recimo Bugarsku jer nije postovala clanove potpisanih ugovora. Ali i Srbiju jer su opstrukcijom raznih elemenata nepostovani clanovi ugovora, pa je ugovor u beskonacnost menjan u korist Srbije.

Evo da Vam pojasnim slucaj sa Severnim tokom. Posle izgradnje i pustanja ovoga gasovoda, EK je donela naknadnu odluku 2009. da ovaj gasovod takodje potpada pod III energetski sporazum. I rezervisala je 50% protoka kroz gasovod za "druge distributere" iako njih fakticki nema i nece ih ni biti. Ali to je direktno nacionalizacija tudje imovine ili prosto receno otimacina vlasnistva Gazproma i drugih deonicara. To je postalo praksa da je u EU moguce izvrsiti otimanje tudje imovine ako je to stategijski opravdano (citaj otimanje ruske imovine). Rusija to vise nece da trpi, potpisali jedan bilateralni ugovor sa Turskom i eliminisali EU kao gasnog ekonomskog partnera. Mislim da je bolje da se ne pravimo naivna francuska sobarica.

MilosNS

pre 9 godina

Srbija treba da traži reviziju međudržavnog sporazuma sa Rusijom, jer deo sporazuma o izgradnji južnog toka neće biti ispunjen, i to ne našom greškom. Zašto je Rusija obećavala da će da izgradi nešto što ne može da ispuni?
Praktično su nas prevarili za taj deo i zato treba insistirati na reviziji celog sporazuma, pa i ići na medjunarodni sud i tražiti arbitražu.
I treba zapamtiti da su nas Rusi prevarili po ko zna koji put.

Jovanka

pre 9 godina

Koliko sam ja informisana, Juzni tok je otkazan, tako da je na nasoj vladi da prevazidje trenutnu situaciju mudrom saradnjom sa Rusijom uz obezbedjenje sigurne isporuke prirodnog gasa u narednom periodu i okretanje alternativnim izvorima energije

Paloma

pre 9 godina

Nikolić i Vučić sada moraju da se izbore za najbolju alternativu. Drago mi je sto vidim napore u tom smeru. Činjenica je da nismo sami u ovom nezadovoljstvu, pa bi trebalo mozda zajednički nastupiti sa drugima.

Profesorka

pre 9 godina

Dobro je što su predsednici Srbije, Rusije i Mađarske razmotrili dalji rad u energetskoj sferi u svetlu obustave projekta Južni tok. U Srbiji se nadaju da će biti nastavljeno sa gradnjom Južnog toka. EU je kriva za sve jer je pokazala nefleksibilnost po ovom pitanju.

tex viler

pre 9 godina

Mi ne možemo da utičemo na njihovu odluku,ali neka nam moguću štetu nadoknade nekim drugim poslovima.Bio bi red ako smo prijatelji.

Ivona

pre 9 godina

Da pokusamo da oborimo Ugovor o prodaji nisa, uzmemo obestecenje, povecamo rudnu rentu....verovatno postoje eksperti kojima je u opisu posla strategija u ovakvim kriznim situacijama

cica Glisa

pre 9 godina

.... Ali i Srbiju jer su opstrukcijom raznih elemenata nepostovani clanovi ugovora, pa je ugovor u beskonacnost menjan u korist Srbije.
(Ciceron, 7. decembar 2014 22:23)

Bas me zanima kakav je bio prvobitni sporazum jer je onaj koji je zakljucen NAJPOVOLJIJI za Rusku stranu od svih bilateralih sporazuma oko JTa. :)

Za ostalo - nemam reci. A tome jasno govori vase izjednacavanje Gasprom=Rusija sto je nepojmivo sa bilo kakvim antimonopolskim zakonim i kosi se za zdravom trzisnom logikom.

Cam

pre 9 godina

Nemacka je sebi ali i svojim zapadnoevropskim komsijama obezbedila alternativu za Ukrajinu,tako sto je izgradila Severni tok.Zato su sada Srbija i balkanske zemlje u situaciji da zavise od politickih igrara mocnika.

b

pre 9 godina

Bravo Marko, ovo što si napisao je poenta. Neka rusofili kmeče...

"Ali smo zato mi budale jos vece kad kupujemo gorivo na pumpama svaki dan od nase "brace" Rusa po povlascenoj ceni najvecoj u regionu koje je pri tom cisto djubre kojim unistavamo nase jadne automobile...O poklonu Nis-a i o rudnoj renti od samo 3% inace je svuda u svetu 15% necu ni da pricam...Ali to su nasa "braca",oni ce da nam vrate Kosovo,da nam naprave Juzni tok...Kad ono gle cuda,nema ni jedno ni drugo...EU nije protiv gasovoda vec hoce samo transparetnost u tom poslu u skladu sa zakonima i konvencijam koje smo i sami potpisali...I kako to da samo smo mi potpisali da firma koja bi se bavila transportom gasa preko Srbije bila ruska vecinski(a kod svih drugih obrnuto)!?Ah da,to braca da nam ucine...Rusofili verovatno salju komentare sa nekog ruskog telefona(mada uvek zaboravim da to cudo jos nisu uspeli da naparave)...I svi voze nase bratske lade i moskvice,a ne aute iz EU(to su sve krsevi inace)...
(Marko, 07. decembar 2014 21:28) "

Predrag

pre 9 godina

Jel će se setiti neki novonar da pozove Koštunicu ili voditelj u emisiju da ga pita o potpisivanju ugovora sa NIS-om? Tadić se nemusto oglasavao, Koštunice nema nige.

Milos09

pre 9 godina

Potpuno je neverovatno da ljudii misle da obustava projekta Juzni tok ima ikakve veze sa odnosom Srbije i Rusije. To je pre svega gasovod namenjen snabdevanju EU, i vise nego jasno je zakljuciti da su pogorsani odnosi NATO-Rusija,kao i pritisak USA na tranzitne zemlje pravi razlog prekida izgradnje.

Tosha

pre 9 godina

Nikolicu, idi jos jednom u Moskvu da nakon tacke boldiraju NE, pa da se vec jednom okrenemo ka EU. Mislim da je krajnje vreme da shvatis da Srbija nije u sferi ruskog politicko/vojnog interesa!!!

aca

pre 9 godina

Nasa drzava bi malo leba bez motike. E pa u Srbiji je oduvek vazilo pravilo da ko radi ne boji se gladi- ali samo gladi doslovce. Neka buduca prosrpska vlada bi trebala da stavi prst na celo i da da odgovore na sledeca pitanja: Kako vaspostaviti srpsko selo, unistavano 70 godina i kako uz pomoc Rusije angazuje sredstva za podsticaj mladih poljoprivrednih proizvodjaca koji bi isporucivali stoku, voce, povrce, organsku hranu na rusko i domace trziste? Znaci ne tri tajkuna sa 10 miliona tona nego milion poljoprivrednika po 10 tona koji ce dobiti takav standard na selu da ne moraju da se sele u grad ako nisu za lekara i naucnika. Drugo kako vratiti natalitet nacionalnostima u Srbiji sa vecim mortalitetom od nataliteta kao onom izmedju dva svetska rata kad je bilo od 5-10oro dece u porodicama? Kako podstaci i razviti finalnu industriju sa srpskim brendovima u granama koje ne podrzaumevaju svemirsku tehnologiju i kako spreciti da stranci u nasoj zemlji prozivode i prodaju poljoprivredne prozivode sumnjivog sadrzaja sa GMO tragovima a sa ciljem dolaska na rusko trziste i ne zloupotrebljavati da Rusi daju 15000e za fiat 500l Italijanima a da bi nama ostalo od toga 1000-1500e. Znaci ja ne zelim Ikeu i Kiku u Srbiji vec zelim da Simpo i Dalas dobro posluju.

Poctaljion

pre 9 godina

Nekada se to resavalo na relaciji. Firma-Firma.
U SFRJ,radio sma u spoljnotrgovinskoj firmi/nije GENEX,INEX,INVEST-IMPORT,RUDNAP,UNIVERZAL,itd/,koja je imala godisnji izvoz veci od 1 MILIJARDE DOLARA.Sporove smo resavali izmedju sebe,a ako ne moze onda je nadleznost prelazila na cuveni sud u PARIZU.
U ovom slucaju,gde su se uzbudili Rusofilski duhovi oko necega sto NE POSTOJI U STVARNOSTI,Treba da razgovaraju SRBIJAGAS I GASPROM.
Cim se ukljuce politicari,od toga nema nista ili. Rusi treba da javno saopste da je Gasprom Putinova Firma.

Pera

pre 9 godina

pa ako nece biti juznog toka, bice visa rudna renta. "Prodajes mi moje zito i pricas kako dobro zaradjujes". I dosta mi je vise "bratskih" odnosa sa bilo kim, od toga mi bridi zadnjica.

Johnnie

pre 9 godina

@Poctaljion - Treba da razgovaraju SRBIJAGAS I GASPROM.
Cim se ukljuce politicari,od toga nema nista ili. Rusi treba da javno saopste da je Gasprom Putinova Firma.

A, koju je to firmu zastupao americki senator Mekejn kada je skoro bio u Bugarskoj i zahtevao zabranu projekta Juzni tok?

XY

pre 9 godina

Ovi rusoLJubi me stvarno uveseljavaju.Sta god da se desi rusija po njima nije kriva.Nismo mi sklapali dogovor i ugovor sa EU i USA u vezi sve juznijeg toka vec sa majkom Rusijom.Ako nas toliko vole sto samo sebicno gledaju svoj interes,sto se ne zrtvuju zbog nas i zasto su nam uvalili stetan ugovor(cak da su nasi bili neoprezni pa ga nisu dobro protumacili)?

Viki

pre 9 godina

Putin je ponudio Nikoliću alternativno rešenje snabdevanja gasom i to bi trebalo da reši snabdevanje Srbije gasom.Naše rukovodstvo se maksimalno trudi da Srbija bude energetski stabilna država što je od velike važnosti za Srbiju.

Marijana

pre 9 godina

Ne mogu da verujem koliko smo nerealni. Gledajmo samo činjenice: Južni tok ne može da prođe kroz Srbiju, ako prvo ne prođe kroz Bugarsku. EU iz nekih svojih razloga ne želi Južni tok. Ti razlozi su očigledno veliki, jer inače ne bi sami sekli granu na kojoj sede. Mi smo usputna stanica, pa će što se Južnog toka tiče biti onako kako drugi odluče. Očigledno smo potpisali loš ugovor i prodali NIS budzašto zbog Južnog toka (koga neće biti) i ruskog glasa o Kosovu u Savetu bezbednosti (a Rusi već crtaju mapu Srbije bez Kosova). Vizionarstvo nam nikada nije bilo jača strana...

ritam masina

pre 9 godina

Ako nista ne bude od Juznog toka,logicno je da treba pozvati na odgovornost sve one politicare,koji su potpisali ugovor da plate odstetu Srbiji.

Milioner 5

pre 9 godina

Ma kakva Evropa za sve su krivi Amerikanci,uslovljavaju sve zivo, i svakoga ko iole zavisi od njih. Ali zemlje Balkana su vrlo glupe, jos davnih dana su trebale da se udruze i da ne dozvole mesanje dve velike sile i ni slucajno da se prepucavaju preko Balkana.

Nevena T.

pre 9 godina

Rusija ne zeli da trpi zbog losih politickih odluka zapada i mi tu kao drzava ne mozemo nista. Jednostavno bice tesko ali znamo sta nam u ovom trenutku jeste ciniti a to je poboljsanje standarda ljudi u drzavi.

АлекС

pre 9 godina

Srbija treba da traži reviziju međudržavnog sporazuma sa Rusijom, jer deo sporazuma o izgradnji južnog toka neće biti ispunjen, i to ne našom greškom. Zašto je Rusija obećavala da će da izgradi nešto što ne može da ispuni?
Praktično su nas prevarili za taj deo i zato treba insistirati na reviziji celog sporazuma, pa i ići na medjunarodni sud i tražiti arbitražu.
I treba zapamtiti da su nas Rusi prevarili po ko zna koji put.
(MilosNS, 8. decembar 2014 00:36)

Никада нисмо добили ни једну арбитражу јер смо увек све погрешно радили.

gradjanin normalan

pre 9 godina

@tex vile,
ne secas se sta je rekao cika Putin kada je trazio da se plati neplaceni racuni? Lepo je rekao biznis je biznis i lovu na sto. A posto smo svorc on nam je zavrnuo ventile. Bas kao i Ukrajini. Tek toliko da znas da se ravnas.

BORKOVACKA - DOLINA

pre 9 godina

Milsim da ce Srbija ako nista drugo ukoliko nista ne bude od Juznog toka bar izvuci pouku da prilikom svakog buduceg sklapanja Ugovra staviti i kaluzulu ukoliko ne dodje do realizacije istog kako drzava vise nikada nebi bila ostecena, kao sto su to cinili predhodni clanovi vlade. Takodje ono sto mislim da bi trebalo da se desi ukoliko nista ne bude od gradnje Juznog toka, logicno je da treba pozvati na odgovornost sve one politicare, koji su potpisali ugovor da plate odstetu Srbiji.

Dusan

pre 9 godina

U saopstenju se ne navodi da li je tema razgovora izmedju Nikolica i Putina bilo alternativno resenje za Srbiju po pitanju snabdevanja gasom.

Ekolog

pre 9 godina

Ne bi bilo fer da Srbija, kao iskreni prijatelj Rusije, ispasta zbog nepromisljene politike velih svetskih sila. Nadam se da ce se pronaci adekvatno resenje za ovaj problem.