Nedelja, 07.12.2014.

09:48

"RUS bi da poveća uticaj na Balkan"

Nemačka kancelarka Angela Merkel optužuje Rusiju da pokušava da učini zemlje zapadnog Balkana ekonomski i politički zavisnima, kako bi povećala svoj uticaj.

Izvor: Tanjug

"RUS bi da poveæa uticaj na Balkan" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

abcd

pre 9 godina

Pa sad....i jedni i drugi se bore za isto samo sto od strane Rusije ne nailazimo na tolike uslove,poduslove,ucene....njihova borba za prevlast nad Balkanom lomi se preko nas i obicno donese i stetu,evo i zadnjeg primera sa Juznim tokom!

Katjusa

pre 9 godina

(Marija, 07. decembar 2014 12:48)

A sta su ti Rusi tako strasno uradili? Ti ustvari govoris o SSSR i KGB. Moras malo da se informises i sinhronizujes... 21.vek je. Ne vise sovjeta... a Putina tamo u Rusiji vole kao boga, glasaju ga na izborima stlalno. Vole ga Rusi vise nego ameri Obamu.

Mislim, dzabe ti cekas da oni sad propadnu. Vidis da su sve jaci.

Ali slobodno cekaj. Ko ti brani :-)

Svetlost

pre 9 godina

(boleuskas, 07. decembar 2014 11:11)

Ma milina jedna... Steta sto ne ostadose Nemci, pa da se tvoja baba uda za nekog Nemca... Jer oni nisu silovali, oni su prosili zene i ljubili ruke... Da.

Doduse, umeli su da streljaju decu, po nekoliko hiljada ucenika za dan... ali eto... to su sami trazili... kad su bili Srbi. jel' te... ?
Boze, da li ovaj razume sta je rekao?

Ћезо рца

pre 9 godina

А таман су Немци успели овде све живо да разбуцају и потчине својем утицају. Руска ,,дрскост и безобразлук''.

emocije evrofanatika

pre 9 godina

@Action Man, 7. decembar 2014 11:38
Mi ne zivimo u Nemackoj i nismo duzni niti da stradamo da bi se u Nemackoj zivelo bolje, niti smo duzni da se preselimo svi u Nemacku.

O kakvim emocijama pricas? O emocijama Angele Merkel? Nije ceo svet duzan da bude podredjen interesima razvoja Nemacke. Kakve crne emocije. Koji je nas interes da budemo podredjeni i jeftina radna snaga bilo kome pa i prepodobnoj Nemackoj u koju ste vi emotivno zaljubljeni.

brasa

pre 9 godina

sukobi u tim zemljama su nastali mnoooogo ranije nije ih sad rusija izazvala a ih spreci na putu za evropu a uostalom kolko ste vi sukoba izazvali sta su vasi momci trazili u sloveniji pa hrvatskoj gurali ste besramno muslimane praveci se da neznate koji su i zasta su e a sad se kola okrenula nizastranu doci ce isil i kod vas to je vase kuce red je da se lesi vrati kuci

tako to biva

pre 9 godina

(rrrr, 7. decembar 2014 11:49)
Zeleznicka stanica u Moskvi po imenu Kijevska najbolje govori o tom strahu. Svakodnevo stotine Moldavaca idu u Rusiju da zarade ili nose zaradjeno kuci da bi porodice prezivele.

Zli

pre 9 godina

Nemacka 1939. nije ista kao Nemacka 2014. Rusija 1945. nije ista kao Rusija 2014. Mi smo okruzeni NATO zemljama i cackamo mecku koja uvek moze da nas sastavi kao 1999. kad Rusi nisu prstom mrdnuli. Zbog navedenog glasam za NATO i EU i srednji prst rusima koliko odmah pa da pocnemo da zivimo.

Mile

pre 9 godina

Ahahahaah :D covece, pa SAD su toliko uticale na Evropu da uvede sankcije Rusiji i time sama sebe udari po usima i budzetu, a ista ta Nemacka nam je rekla davnooo da je uslov za pocetak pregovora saradnja sa Hagom, pa je uslov bio pocinjanje pregovora sa Kosovom, pa onda sporazumi sa Kosovom, pa primena sporazuma u potpunosti, pa sad novi sporazum, pa na kraju priznavanje Kosova. A sta ste nam dali? Ni tacan datum pregovora, a kamoli nesto vise. Zasto bi Srbija cekala na jednu Nemacku koja nije u stanju mi najsmesniju stvar da nam ucini. Idemo tamo gde ima para, sad neka z**** svi bratstva itd, ne mora ni Rusija biti ta zemlja, neka bude bilo koja koja ce nam obezbediti bolji zivot, mada tesko je to ako sami sebi ne pomognemo...

ja sam

pre 9 godina

a velike zemlje EU ne žele da male zemlje budu ekonomski zavisne? kakav cinizam, kakva ironija merkelove. koliko sam je cenio pre, toliko mi se sada čini da je izgubila kompas pa često lupeta.

Главни архиватор

pre 9 godina

Хијавата
Ујак ми је радио у Аљматевску код Казана,Татарска,плата 4000$,крај богат нафтом.И то у доба Јељцина.Слажем се с тобом.Пуни смо предрасуда.

parangal

pre 9 godina

Kamo srece da je ostala konfederalna Juga kao unija i da nam ne treba nikakav zastitnik i savetnik. Ovako smo kao ovce na livadi koje beze u raznim smerovima od raznih gladnih zveri. Slusam neke ambasadore u Beogradu pricaju kao da su kuci, kao da su u svojoj basti. Boze sad tek vidim kako ih je Tito peglao. Bio je car sa nesvrstanima. Slobodni igraci.

drang nach osten

pre 9 godina

Dobro je samo kad Nemacka ne bi da poveca svoj uticaj.
To nas i istorija uci, da Nemci u poslednjih 100 godina nikad nisu ni bombradovali ni okupirali Balkan a nisu ni odvodili u logore odavde.

Koji je najveci podvodni gasovod na svetu? Severni tok, od Rusije do Nemacke. To moze, da se Nemacka razvija, ali Juzni tok ne moze, da bi mi ostali u siromastvu a Nemacka ostala dominantna bez konkurencije a svi ostali njene sluge.

Sale@

pre 9 godina

Zekan...

Prijatelju, da iza vas nije Vatikan, ne bi vi imali ni državu ni naciju. Birali ste uvek gubitničku stranu, a onda volšebno pod uticajem Vatikana priljubljeni uz srpske skute. I nakon I i nakon II sv.rata ta je priča.
Nije vama Srbija problem, već Italija koja će vam tražiti nazad ono što je njeno - Dalmaciju i Istru. Pri nekom sl.restruktuiranju snaga u Evropi, vi ćete ostati bez toga. Srbije tad neće biti da vas zaštiti i odbrani od toga kao ranije, jer Bogu hvala, ista se opametila.
U zdravlje!

kokoda

pre 9 godina

Merkelova se raskokodakala zato što bi i Nemačka da ima isti takav uticaj. Jedino kako mogu da ostvare uticaj je na isti onaj način na koji su to radili i ranije...

Marija

pre 9 godina

U pravu je Gospodja Merkel sve.
Konacno se i ona skroz probudila , shvatila je da sa boljsevickom bandom nema pregovora.

Srecom KGB banda je popila djon u Bugarskoj i Rumuniji jer te zemlje znaju sta znaci KGB cizma .
Potencijalni mali problemcic je KGB spavach u Madjarskoj Viktor Orban kojeg je KGB aktivirao , te su sada Madjari koji takodje znaju sta je KGB cizma na potezu.

KGB ima puno svojih spavacha i u Srbiji i u Republici Srpskoj , Udbaska ruska peta kolona ne da Srbiji napred po naredbi iz KGB-a koja je inflirtrirana u sve pore drustva , medjutim i to ce se vrlo brzo dovesti u red .
Uskoro stize ekspresni zahtev za otvaranje dosijea UDBE te ce gradjani Srbije imati priliku da se upoznaju sa Udbaskom ruskom uzdajnickom petom kolonom.
Jedine zemlje koje nisu otvorile dosijea u Evropi su KGB Rusija i Srbija.

KGB banda su sada braca i i sa islamistima odakle isto pokusavaju da izrovare Evropu preko Bliskog isktoka.

Ocajnici iz KGB-a se ocajnicki trude da preko svoje agenture i spavacha naprave haos na Balkanu kao sto su ga vec napravili 90-ih godina , samo ovaj put jos u saradnji sa islamistima, a sve zboh njihovog nasilnog opstanka na vlasti u Rusiji, jer misle da ce potencijalnim izazivanjem haosa na Balkanu dobiti na vremenu u Rusiji.
To im je jedina politika.

Samo ostre sankcije i dalje KGB bandi koja se vec uveliko raspada po svim savovima i uskoro ce se i ruski narod osloboditi KGB cizme.

Istina

pre 9 godina

(dzonikg, 07. decembar 2014 11:44)Vidi se da nemaš pojma o istoriji.Rusi nikad izvan svoje zemlje nisu ginuli za slobodu nečijeg naroda nego za vlastiti politički interes.Kad to prevaziđeš u svojoj glavi onda ćeš možda i shvatit šta se tad događalo....

Hijavata

pre 9 godina

@Action Man

Evo ja po slucajnom uzorku uzeo Kazanj, glavni grad Tatarstana, od Moskve ihaahaa. Da vidimo potrebe za poslom i kolike su plate. To sto vidite mnozite sa 2.2 otprilike da dobijete u dinarima: http://kazan.hh.ru/ A tamo je sve jeftinije nego u Srbiji, nesto i vise od dva puta. Tacno da nije Nemacka, al je tacno da nije ni Srbija, a ako napravimo odnos plata/cena ispade da je ipak blize Nemackoj iako je provincija (mada nemojte da im to kazete). A da bi se priblizno upoznali sa ovim gradom velicine Beograda pogledajte pa se cudite: https://ru.wikipedia.org/wiki/Казань
Hocete podatke o Permu, Ufi, Toljatiju - dakle bolje je biti realan, nego se drzati nametnutih stereotipa.

Millennium

pre 9 godina

Kako bi bilo lepo kada biste nas i jedni i drugi ostavili više na miru i prestali da se prepucavate preko naših leđa. Ali nažalost, nismo mi te sreće.

brasa

pre 9 godina

neverovatno kako je rusima zabranjeno sve sto je vama dozvoljeno, pa i idiotu je jasno da ako je neka zemlja energetski zavisna onda joj je svejedno od koga, kao vase ucene su demokratske a njihove diktatorske, budalastina, veci problem za eu je sto je zavisna od kauboja e to je problem celog slobodnog sveta...

mmisa

pre 9 godina

Neka nam je Bog u pomoci. Rusi su planetarno zlo. Ko moze treba samo da se seti svega sto su radili svim zemljama istocne Evrope. Sta su radili sopstvenom narodu.Da ne pricamo o kugi komunizma koji su sirili po svetu. Jadan je svako ko od Rusa ocekuje bilo kakvu pomoc.

proka

pre 9 godina

Rusija je imala dve zaloge u Srbiji - energiju i Kosovo. Od prvog je sama digla ruke, ostaje Kosovo dok se Nešto ne dogovori, tj. dok se ne utvrdi cena po kojoj ga priznajemo. Nemačka ima veliku prednost, ali iskoristiće je samo ako stvarno zalegne za Srbiju, podrži privredu, ZSO i interese (imovinske) na Kosovu, i drži Hrvatsku pod kontrolom (pošto se sused, usled svoje stagnacije, okomio na uterivanje svoje istine). Kako god, mi ćemo biti u EU i NATO-u. Ne nerviram se, jer se ne pitamo.

dzonikg

pre 9 godina

@boleuskas
E tacno sam znao da je samo pitanje vremena kad ce ovde da se pise o tome kako su Nemci ustvari bili mnogo dobri
Ti Nemci su streljali mojoj rodjenoj babi brata 17 godina i oca..sta su oni uopste radili ovde?
Verovatno su i logori u sred beograda ( a bilo ih dva) gde su odvodili desetine hiljada Beogradjana na ubijanje bili jer su mnogo bili dobri.

Kad sam bio klinac bilo mi smesno sto nas stalno u skoli uce "Smrt Fazismu sloboda narodu" kad fasisti ne postoje vise..al sam se prevario...sad su oni koji su ginuli za slobodu hostapleri a ovi drugi gospoda.

Zekan

pre 9 godina

Sve ovo sto na Balkanu rade i Nijemci i Rusi je potpuno legitimno, bore se za svoje interese. No, razlika je sto Rusi ne igraju uvijek i legalno, za sto je Ukrajina krasan primjer. Zone interesa su davnih dana odredjene i one se ne mogu prosirivati. Srbi su pod ruskim utjecajem, Hrvati i Slovenci pod njemackim. Bosnjaci blizi njemackoj interesnoj zoni ali prije svega pod turskim utjecajem. U Srbiji je pogresno misljenje da su Hrvati oduvijek bili necija zakrpa i pred svima saginjali glavu. Mi Hrvati smo oduvijek svjesni da smo brojcano mala nacija i da ne mozemo mijenjati svjetsku politiku. Umjesto toga smo uvijek pametno birali saveznike i zato danas imamo svoju drzavu. Vi Srbi u tome bas niste najbolji jer vam Rusi umjesto tapsanja po ramenu nikad nisu nista pomogli. Pobogu, pa cak su sjedili i gledali dok ste bili pod bombama i gubili Kosovo. I danas isto ne rade nista osim poneke izjave u Vijecu sigurnosti da vam pomognu da vratite Kosovo. Vrijeme za strateske promjene u srpskim glavama mozda?

boleuskas

pre 9 godina

Kad se sjedim babine priče iz drugog svjetskog rata, ona tvrdi da su Nijemci dolazili u selo i veoma dobro plaćali sve što im je trebalo do seljaka, prasad, mliječne proizvode, krave i sl. Plaćali su više od tadašnje cijene (selo je bilo srpsko). A kada bi prolazili partizani ili četnici, a kasnije i Rusi, oni su samo otimali, i to ne malo, nego su uzimali sve što ljudi imaju i to od čitavog sela. Čisto da znate... E da, Rusi su i silovali. Da znate da to nije samo priča, već stvarnost, gdje su Rusi prolazili tu se ženama nije dobro pisalo.

niko-nije-kriv

pre 9 godina

Andja se jedvo oporavila od soka, inace je politicar kojeg cenim.Andjo niste se dovoljno oduprli Amerikancima, oterali ste gas vasem velikom konkuretu kojeg ne zelite u EU Turskoj.Mozete vi sada da kritikujete i Putina i Tursku, ali Erdgon sada sedi na gasnom ventulu za Evropu. Niste hteli da mi zaradujemo na tranzitu, a sada je gore jos, zaradjuje Turska.Nema vise prigovora, vi ste oterali gas sa vrata EU.

Action Man

pre 9 godina

Ja ne bih o emocijama,prosto,podjite do Nemacke i vidite kako se zivi,isto tako podjite do Rusije i vidite kako se zivi (mimo Moskve) ,uporedite pa prokomentarisite...

Nemac po mentalitetu

pre 9 godina

Dok se oni bave geostrategijom, mi iz običnog sveta treba da se bavimo finansijama. Ponosan sam što sam za 6 dana poslovnog boravka u Minhenu potrošio samo 62 evra (hrana), sve ostalo što sam naplatio sam vratio u Srbiju. Ovo mi je prvi put bez krpica i drangulija u koferu, a sa parama u džepu. Idemo dalje, Pešta je u januaru.

moldeeer

pre 9 godina

@Action Man

Kakve veze ima kakos e zivi u Nemackoj... Podji ti do Bugarske i Rumunije koje su vec 6-7 godina u uniji pa vidi kako se zivi....

ned

pre 9 godina

Ovde je samo pitanje vremena kada će kod nas krenuti teška inflacija. Ovo krljanje velikih sila Srbija je uvek skupo plaćala. Posebno sada kad su na vlasti isti oni koji su nas i doveli u ovaj mrak još 90-tih.

moldeeer

pre 9 godina

A sta bi ste vi?....Ista ... i jedni i drugi, gledaju svoje interese, a nasi prosjaci trce sa rasirenim rukama cas vamo, cas tamo.... Niko nam nece pomoci dok sami sebi ne pomognemo...

nišlijka

pre 9 godina

Ne dozvolite im, napravite gerontološki centar u Niškoj banji, dovedite penzionere sa niskim penzijama, lepo njima, a lepo i nama jer bi tu radili naši medicinari, ali i frizeri, pekari, roštiljdžije...Nije teško sa malim ulaganjem uraditi nešto dobro za vas i nas. Vi širite uticaj, mi dobijamo radna mesta.

marija

pre 9 godina

NATO, citaj Amerika, i jeste glavni problem. To i slep vidi.
Ne znam o kakvim napadima na clanice NATO Merkel govori.
Ko napada ili ce napadati balticke zemlje, Rusija???
Ovo je vec paranoja Angele Merkel.

smuki

pre 9 godina

@moldeeer

Ljudi da se ne lazemo. Na balkanu nema drzava. Drzava je mozda, ali mozda, bila bivsa Juga ali kako vidimo i nju su rasturili. Dok je Balkan razjedinjen uvek ce biti za podkusurivanje velikih sila jer se nalazimo na nesrecnom mestu. kad bi se ceo Balkan ujedinio u jednu drzavu, Slovenija, Hvatska, Srbija, Bosna, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Grcka, Bugarska, Rumunija e tad bi mozda bili drzava kao sada sto je turska. Znam da ovo izgleda nemoguce ali u danasnje vreme biti rob a ne gazda u svojoj kuci vodi samo propasti. Steta sto smo mi balkanci svi tako mali i u glavama pa ne vidimo sta se desava. Nazalost po nas, to neki veliki i pametniji znaju kakvi smo i to koriste protiv nas.

I.N.A.T

pre 9 godina

a mali narodi i male države mu dodju kao neki sitniš u potkusurivanju velikih sila....
mu sami možemo da molimo boga da nas zaobiđe sledeći veliki sukob, a on se očigledno sprema, inače nas neće biti.....

Milojko

pre 9 godina

"RUS bi da poveća uticaj na Balkan". Ljudi, da li je u vama ostao gram mozga, bežite od Rusa! Da li imate sećanje ili vam je mozak totalno ispran, setite se Poljske, Čehoslovačke, DDR-a. Rus je Rus i to se NE MOŽE promeniti, baš kao što je Nemac Nemac. Gde god je Ruska čizma stala, ničega nije bilo, samo kafa i herbata (čaj). Oni su i danas takvi. Koriste sitne narode i redovno ih ostavljaju ako im se dalje ne isplati, a mi, ko siroče bez majke, uporno za njima, ko ukleti. Kada već nemamo svoju glavu, bolje da nama upravlja Nemačka i zapad, nego pijani Rus čije odluke zavise od toga kako je ustao i da li mu se hoće. Pogledajte im parlament, pogledajte im standard, da li je to ono što želite vašim unucima. Ako ne zbog sebe, barem zbog unuka dođite pameti....

i nista vam nece biti jasno

pre 9 godina

pa vi niste normalni !!
ni rusija, ni kina nisu spremne za vasu globalizaciju, bla truc novi svetski poredak!!!

bojim se da cete prekasno to shvatiti, pa cemo se svi zajedno vratiti u IX vek.
ovo je kao 1939,svi pricaju da nema sanse za rat bla,bla...
a posle kao ukrajina napala rusiju,ovi ih zgazili ,pa nemacka i japan objavili rat,pa kina objavila,pa bolje grob nego rob...

...a narod, k'o narod,
glup i tup,
pa navija malo za jedne, malo za druge?!

Marko Škorić

pre 9 godina

@dzoni: Nema ovde nikakvog licemerja, samo što treba reći da Rusija već ima svoj uticaj na Balkanu a Zabad pokušava na sve načine da taj uticaj umanji.

Demokrata

pre 9 godina

Ljudi Rusija nije bas najbolji put za nas.Ne slazem ni skroz za EU.Bio sam tamo i kad god sam pitao ljude sta misle o Srbiji kaxu da nemaju neko misljenje.Nije da imaju neko negativno misljenje o Srbiji nego prosto ih ne zanima.Gledaju nas kao neka mala ne bitna drzavica sto je i tacno na neki nacin.Nije da oni nas glesaju kao braca Srbi nego sve je to interes.Mi ih povezujemo sa zapadom.Zato ja mislim da bi bilo najbolje da budemo neutralni sto se tice EU i Rusije a mozda cak je najbolje uci u Evropsku Uniju zbog toga sto napokon cemo moci da izvozimo nase proizvode iz Vojvodine.

moldeeer

pre 9 godina

A sta bi ste vi?....Ista ... i jedni i drugi, gledaju svoje interese, a nasi prosjaci trce sa rasirenim rukama cas vamo, cas tamo.... Niko nam nece pomoci dok sami sebi ne pomognemo...

marija

pre 9 godina

NATO, citaj Amerika, i jeste glavni problem. To i slep vidi.
Ne znam o kakvim napadima na clanice NATO Merkel govori.
Ko napada ili ce napadati balticke zemlje, Rusija???
Ovo je vec paranoja Angele Merkel.

ned

pre 9 godina

Ovde je samo pitanje vremena kada će kod nas krenuti teška inflacija. Ovo krljanje velikih sila Srbija je uvek skupo plaćala. Posebno sada kad su na vlasti isti oni koji su nas i doveli u ovaj mrak još 90-tih.

Milojko

pre 9 godina

"RUS bi da poveća uticaj na Balkan". Ljudi, da li je u vama ostao gram mozga, bežite od Rusa! Da li imate sećanje ili vam je mozak totalno ispran, setite se Poljske, Čehoslovačke, DDR-a. Rus je Rus i to se NE MOŽE promeniti, baš kao što je Nemac Nemac. Gde god je Ruska čizma stala, ničega nije bilo, samo kafa i herbata (čaj). Oni su i danas takvi. Koriste sitne narode i redovno ih ostavljaju ako im se dalje ne isplati, a mi, ko siroče bez majke, uporno za njima, ko ukleti. Kada već nemamo svoju glavu, bolje da nama upravlja Nemačka i zapad, nego pijani Rus čije odluke zavise od toga kako je ustao i da li mu se hoće. Pogledajte im parlament, pogledajte im standard, da li je to ono što želite vašim unucima. Ako ne zbog sebe, barem zbog unuka dođite pameti....

i nista vam nece biti jasno

pre 9 godina

pa vi niste normalni !!
ni rusija, ni kina nisu spremne za vasu globalizaciju, bla truc novi svetski poredak!!!

bojim se da cete prekasno to shvatiti, pa cemo se svi zajedno vratiti u IX vek.
ovo je kao 1939,svi pricaju da nema sanse za rat bla,bla...
a posle kao ukrajina napala rusiju,ovi ih zgazili ,pa nemacka i japan objavili rat,pa kina objavila,pa bolje grob nego rob...

...a narod, k'o narod,
glup i tup,
pa navija malo za jedne, malo za druge?!

brasa

pre 9 godina

neverovatno kako je rusima zabranjeno sve sto je vama dozvoljeno, pa i idiotu je jasno da ako je neka zemlja energetski zavisna onda joj je svejedno od koga, kao vase ucene su demokratske a njihove diktatorske, budalastina, veci problem za eu je sto je zavisna od kauboja e to je problem celog slobodnog sveta...

Marko Škorić

pre 9 godina

@dzoni: Nema ovde nikakvog licemerja, samo što treba reći da Rusija već ima svoj uticaj na Balkanu a Zabad pokušava na sve načine da taj uticaj umanji.

niko-nije-kriv

pre 9 godina

Andja se jedvo oporavila od soka, inace je politicar kojeg cenim.Andjo niste se dovoljno oduprli Amerikancima, oterali ste gas vasem velikom konkuretu kojeg ne zelite u EU Turskoj.Mozete vi sada da kritikujete i Putina i Tursku, ali Erdgon sada sedi na gasnom ventulu za Evropu. Niste hteli da mi zaradujemo na tranzitu, a sada je gore jos, zaradjuje Turska.Nema vise prigovora, vi ste oterali gas sa vrata EU.

boleuskas

pre 9 godina

Kad se sjedim babine priče iz drugog svjetskog rata, ona tvrdi da su Nijemci dolazili u selo i veoma dobro plaćali sve što im je trebalo do seljaka, prasad, mliječne proizvode, krave i sl. Plaćali su više od tadašnje cijene (selo je bilo srpsko). A kada bi prolazili partizani ili četnici, a kasnije i Rusi, oni su samo otimali, i to ne malo, nego su uzimali sve što ljudi imaju i to od čitavog sela. Čisto da znate... E da, Rusi su i silovali. Da znate da to nije samo priča, već stvarnost, gdje su Rusi prolazili tu se ženama nije dobro pisalo.

I.N.A.T

pre 9 godina

a mali narodi i male države mu dodju kao neki sitniš u potkusurivanju velikih sila....
mu sami možemo da molimo boga da nas zaobiđe sledeći veliki sukob, a on se očigledno sprema, inače nas neće biti.....

smuki

pre 9 godina

@moldeeer

Ljudi da se ne lazemo. Na balkanu nema drzava. Drzava je mozda, ali mozda, bila bivsa Juga ali kako vidimo i nju su rasturili. Dok je Balkan razjedinjen uvek ce biti za podkusurivanje velikih sila jer se nalazimo na nesrecnom mestu. kad bi se ceo Balkan ujedinio u jednu drzavu, Slovenija, Hvatska, Srbija, Bosna, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Grcka, Bugarska, Rumunija e tad bi mozda bili drzava kao sada sto je turska. Znam da ovo izgleda nemoguce ali u danasnje vreme biti rob a ne gazda u svojoj kuci vodi samo propasti. Steta sto smo mi balkanci svi tako mali i u glavama pa ne vidimo sta se desava. Nazalost po nas, to neki veliki i pametniji znaju kakvi smo i to koriste protiv nas.

moldeeer

pre 9 godina

@Action Man

Kakve veze ima kakos e zivi u Nemackoj... Podji ti do Bugarske i Rumunije koje su vec 6-7 godina u uniji pa vidi kako se zivi....

dzonikg

pre 9 godina

@boleuskas
E tacno sam znao da je samo pitanje vremena kad ce ovde da se pise o tome kako su Nemci ustvari bili mnogo dobri
Ti Nemci su streljali mojoj rodjenoj babi brata 17 godina i oca..sta su oni uopste radili ovde?
Verovatno su i logori u sred beograda ( a bilo ih dva) gde su odvodili desetine hiljada Beogradjana na ubijanje bili jer su mnogo bili dobri.

Kad sam bio klinac bilo mi smesno sto nas stalno u skoli uce "Smrt Fazismu sloboda narodu" kad fasisti ne postoje vise..al sam se prevario...sad su oni koji su ginuli za slobodu hostapleri a ovi drugi gospoda.

Millennium

pre 9 godina

Kako bi bilo lepo kada biste nas i jedni i drugi ostavili više na miru i prestali da se prepucavate preko naših leđa. Ali nažalost, nismo mi te sreće.

Zekan

pre 9 godina

Sve ovo sto na Balkanu rade i Nijemci i Rusi je potpuno legitimno, bore se za svoje interese. No, razlika je sto Rusi ne igraju uvijek i legalno, za sto je Ukrajina krasan primjer. Zone interesa su davnih dana odredjene i one se ne mogu prosirivati. Srbi su pod ruskim utjecajem, Hrvati i Slovenci pod njemackim. Bosnjaci blizi njemackoj interesnoj zoni ali prije svega pod turskim utjecajem. U Srbiji je pogresno misljenje da su Hrvati oduvijek bili necija zakrpa i pred svima saginjali glavu. Mi Hrvati smo oduvijek svjesni da smo brojcano mala nacija i da ne mozemo mijenjati svjetsku politiku. Umjesto toga smo uvijek pametno birali saveznike i zato danas imamo svoju drzavu. Vi Srbi u tome bas niste najbolji jer vam Rusi umjesto tapsanja po ramenu nikad nisu nista pomogli. Pobogu, pa cak su sjedili i gledali dok ste bili pod bombama i gubili Kosovo. I danas isto ne rade nista osim poneke izjave u Vijecu sigurnosti da vam pomognu da vratite Kosovo. Vrijeme za strateske promjene u srpskim glavama mozda?

Demokrata

pre 9 godina

Ljudi Rusija nije bas najbolji put za nas.Ne slazem ni skroz za EU.Bio sam tamo i kad god sam pitao ljude sta misle o Srbiji kaxu da nemaju neko misljenje.Nije da imaju neko negativno misljenje o Srbiji nego prosto ih ne zanima.Gledaju nas kao neka mala ne bitna drzavica sto je i tacno na neki nacin.Nije da oni nas glesaju kao braca Srbi nego sve je to interes.Mi ih povezujemo sa zapadom.Zato ja mislim da bi bilo najbolje da budemo neutralni sto se tice EU i Rusije a mozda cak je najbolje uci u Evropsku Uniju zbog toga sto napokon cemo moci da izvozimo nase proizvode iz Vojvodine.

Action Man

pre 9 godina

Ja ne bih o emocijama,prosto,podjite do Nemacke i vidite kako se zivi,isto tako podjite do Rusije i vidite kako se zivi (mimo Moskve) ,uporedite pa prokomentarisite...

nišlijka

pre 9 godina

Ne dozvolite im, napravite gerontološki centar u Niškoj banji, dovedite penzionere sa niskim penzijama, lepo njima, a lepo i nama jer bi tu radili naši medicinari, ali i frizeri, pekari, roštiljdžije...Nije teško sa malim ulaganjem uraditi nešto dobro za vas i nas. Vi širite uticaj, mi dobijamo radna mesta.

mmisa

pre 9 godina

Neka nam je Bog u pomoci. Rusi su planetarno zlo. Ko moze treba samo da se seti svega sto su radili svim zemljama istocne Evrope. Sta su radili sopstvenom narodu.Da ne pricamo o kugi komunizma koji su sirili po svetu. Jadan je svako ko od Rusa ocekuje bilo kakvu pomoc.

Hijavata

pre 9 godina

@Action Man

Evo ja po slucajnom uzorku uzeo Kazanj, glavni grad Tatarstana, od Moskve ihaahaa. Da vidimo potrebe za poslom i kolike su plate. To sto vidite mnozite sa 2.2 otprilike da dobijete u dinarima: http://kazan.hh.ru/ A tamo je sve jeftinije nego u Srbiji, nesto i vise od dva puta. Tacno da nije Nemacka, al je tacno da nije ni Srbija, a ako napravimo odnos plata/cena ispade da je ipak blize Nemackoj iako je provincija (mada nemojte da im to kazete). A da bi se priblizno upoznali sa ovim gradom velicine Beograda pogledajte pa se cudite: https://ru.wikipedia.org/wiki/Казань
Hocete podatke o Permu, Ufi, Toljatiju - dakle bolje je biti realan, nego se drzati nametnutih stereotipa.

Nemac po mentalitetu

pre 9 godina

Dok se oni bave geostrategijom, mi iz običnog sveta treba da se bavimo finansijama. Ponosan sam što sam za 6 dana poslovnog boravka u Minhenu potrošio samo 62 evra (hrana), sve ostalo što sam naplatio sam vratio u Srbiju. Ovo mi je prvi put bez krpica i drangulija u koferu, a sa parama u džepu. Idemo dalje, Pešta je u januaru.

proka

pre 9 godina

Rusija je imala dve zaloge u Srbiji - energiju i Kosovo. Od prvog je sama digla ruke, ostaje Kosovo dok se Nešto ne dogovori, tj. dok se ne utvrdi cena po kojoj ga priznajemo. Nemačka ima veliku prednost, ali iskoristiće je samo ako stvarno zalegne za Srbiju, podrži privredu, ZSO i interese (imovinske) na Kosovu, i drži Hrvatsku pod kontrolom (pošto se sused, usled svoje stagnacije, okomio na uterivanje svoje istine). Kako god, mi ćemo biti u EU i NATO-u. Ne nerviram se, jer se ne pitamo.

drang nach osten

pre 9 godina

Dobro je samo kad Nemacka ne bi da poveca svoj uticaj.
To nas i istorija uci, da Nemci u poslednjih 100 godina nikad nisu ni bombradovali ni okupirali Balkan a nisu ni odvodili u logore odavde.

Koji je najveci podvodni gasovod na svetu? Severni tok, od Rusije do Nemacke. To moze, da se Nemacka razvija, ali Juzni tok ne moze, da bi mi ostali u siromastvu a Nemacka ostala dominantna bez konkurencije a svi ostali njene sluge.

Sale@

pre 9 godina

Zekan...

Prijatelju, da iza vas nije Vatikan, ne bi vi imali ni državu ni naciju. Birali ste uvek gubitničku stranu, a onda volšebno pod uticajem Vatikana priljubljeni uz srpske skute. I nakon I i nakon II sv.rata ta je priča.
Nije vama Srbija problem, već Italija koja će vam tražiti nazad ono što je njeno - Dalmaciju i Istru. Pri nekom sl.restruktuiranju snaga u Evropi, vi ćete ostati bez toga. Srbije tad neće biti da vas zaštiti i odbrani od toga kao ranije, jer Bogu hvala, ista se opametila.
U zdravlje!

Istina

pre 9 godina

(dzonikg, 07. decembar 2014 11:44)Vidi se da nemaš pojma o istoriji.Rusi nikad izvan svoje zemlje nisu ginuli za slobodu nečijeg naroda nego za vlastiti politički interes.Kad to prevaziđeš u svojoj glavi onda ćeš možda i shvatit šta se tad događalo....

ja sam

pre 9 godina

a velike zemlje EU ne žele da male zemlje budu ekonomski zavisne? kakav cinizam, kakva ironija merkelove. koliko sam je cenio pre, toliko mi se sada čini da je izgubila kompas pa često lupeta.

Zli

pre 9 godina

Nemacka 1939. nije ista kao Nemacka 2014. Rusija 1945. nije ista kao Rusija 2014. Mi smo okruzeni NATO zemljama i cackamo mecku koja uvek moze da nas sastavi kao 1999. kad Rusi nisu prstom mrdnuli. Zbog navedenog glasam za NATO i EU i srednji prst rusima koliko odmah pa da pocnemo da zivimo.

tako to biva

pre 9 godina

(rrrr, 7. decembar 2014 11:49)
Zeleznicka stanica u Moskvi po imenu Kijevska najbolje govori o tom strahu. Svakodnevo stotine Moldavaca idu u Rusiju da zarade ili nose zaradjeno kuci da bi porodice prezivele.

kokoda

pre 9 godina

Merkelova se raskokodakala zato što bi i Nemačka da ima isti takav uticaj. Jedino kako mogu da ostvare uticaj je na isti onaj način na koji su to radili i ranije...

Главни архиватор

pre 9 godina

Хијавата
Ујак ми је радио у Аљматевску код Казана,Татарска,плата 4000$,крај богат нафтом.И то у доба Јељцина.Слажем се с тобом.Пуни смо предрасуда.

Mile

pre 9 godina

Ahahahaah :D covece, pa SAD su toliko uticale na Evropu da uvede sankcije Rusiji i time sama sebe udari po usima i budzetu, a ista ta Nemacka nam je rekla davnooo da je uslov za pocetak pregovora saradnja sa Hagom, pa je uslov bio pocinjanje pregovora sa Kosovom, pa onda sporazumi sa Kosovom, pa primena sporazuma u potpunosti, pa sad novi sporazum, pa na kraju priznavanje Kosova. A sta ste nam dali? Ni tacan datum pregovora, a kamoli nesto vise. Zasto bi Srbija cekala na jednu Nemacku koja nije u stanju mi najsmesniju stvar da nam ucini. Idemo tamo gde ima para, sad neka z**** svi bratstva itd, ne mora ni Rusija biti ta zemlja, neka bude bilo koja koja ce nam obezbediti bolji zivot, mada tesko je to ako sami sebi ne pomognemo...

parangal

pre 9 godina

Kamo srece da je ostala konfederalna Juga kao unija i da nam ne treba nikakav zastitnik i savetnik. Ovako smo kao ovce na livadi koje beze u raznim smerovima od raznih gladnih zveri. Slusam neke ambasadore u Beogradu pricaju kao da su kuci, kao da su u svojoj basti. Boze sad tek vidim kako ih je Tito peglao. Bio je car sa nesvrstanima. Slobodni igraci.

emocije evrofanatika

pre 9 godina

@Action Man, 7. decembar 2014 11:38
Mi ne zivimo u Nemackoj i nismo duzni niti da stradamo da bi se u Nemackoj zivelo bolje, niti smo duzni da se preselimo svi u Nemacku.

O kakvim emocijama pricas? O emocijama Angele Merkel? Nije ceo svet duzan da bude podredjen interesima razvoja Nemacke. Kakve crne emocije. Koji je nas interes da budemo podredjeni i jeftina radna snaga bilo kome pa i prepodobnoj Nemackoj u koju ste vi emotivno zaljubljeni.

brasa

pre 9 godina

sukobi u tim zemljama su nastali mnoooogo ranije nije ih sad rusija izazvala a ih spreci na putu za evropu a uostalom kolko ste vi sukoba izazvali sta su vasi momci trazili u sloveniji pa hrvatskoj gurali ste besramno muslimane praveci se da neznate koji su i zasta su e a sad se kola okrenula nizastranu doci ce isil i kod vas to je vase kuce red je da se lesi vrati kuci

Marija

pre 9 godina

U pravu je Gospodja Merkel sve.
Konacno se i ona skroz probudila , shvatila je da sa boljsevickom bandom nema pregovora.

Srecom KGB banda je popila djon u Bugarskoj i Rumuniji jer te zemlje znaju sta znaci KGB cizma .
Potencijalni mali problemcic je KGB spavach u Madjarskoj Viktor Orban kojeg je KGB aktivirao , te su sada Madjari koji takodje znaju sta je KGB cizma na potezu.

KGB ima puno svojih spavacha i u Srbiji i u Republici Srpskoj , Udbaska ruska peta kolona ne da Srbiji napred po naredbi iz KGB-a koja je inflirtrirana u sve pore drustva , medjutim i to ce se vrlo brzo dovesti u red .
Uskoro stize ekspresni zahtev za otvaranje dosijea UDBE te ce gradjani Srbije imati priliku da se upoznaju sa Udbaskom ruskom uzdajnickom petom kolonom.
Jedine zemlje koje nisu otvorile dosijea u Evropi su KGB Rusija i Srbija.

KGB banda su sada braca i i sa islamistima odakle isto pokusavaju da izrovare Evropu preko Bliskog isktoka.

Ocajnici iz KGB-a se ocajnicki trude da preko svoje agenture i spavacha naprave haos na Balkanu kao sto su ga vec napravili 90-ih godina , samo ovaj put jos u saradnji sa islamistima, a sve zboh njihovog nasilnog opstanka na vlasti u Rusiji, jer misle da ce potencijalnim izazivanjem haosa na Balkanu dobiti na vremenu u Rusiji.
To im je jedina politika.

Samo ostre sankcije i dalje KGB bandi koja se vec uveliko raspada po svim savovima i uskoro ce se i ruski narod osloboditi KGB cizme.

Ћезо рца

pre 9 godina

А таман су Немци успели овде све живо да разбуцају и потчине својем утицају. Руска ,,дрскост и безобразлук''.

Svetlost

pre 9 godina

(boleuskas, 07. decembar 2014 11:11)

Ma milina jedna... Steta sto ne ostadose Nemci, pa da se tvoja baba uda za nekog Nemca... Jer oni nisu silovali, oni su prosili zene i ljubili ruke... Da.

Doduse, umeli su da streljaju decu, po nekoliko hiljada ucenika za dan... ali eto... to su sami trazili... kad su bili Srbi. jel' te... ?
Boze, da li ovaj razume sta je rekao?

Katjusa

pre 9 godina

(Marija, 07. decembar 2014 12:48)

A sta su ti Rusi tako strasno uradili? Ti ustvari govoris o SSSR i KGB. Moras malo da se informises i sinhronizujes... 21.vek je. Ne vise sovjeta... a Putina tamo u Rusiji vole kao boga, glasaju ga na izborima stlalno. Vole ga Rusi vise nego ameri Obamu.

Mislim, dzabe ti cekas da oni sad propadnu. Vidis da su sve jaci.

Ali slobodno cekaj. Ko ti brani :-)

abcd

pre 9 godina

Pa sad....i jedni i drugi se bore za isto samo sto od strane Rusije ne nailazimo na tolike uslove,poduslove,ucene....njihova borba za prevlast nad Balkanom lomi se preko nas i obicno donese i stetu,evo i zadnjeg primera sa Juznim tokom!

Milojko

pre 9 godina

"RUS bi da poveća uticaj na Balkan". Ljudi, da li je u vama ostao gram mozga, bežite od Rusa! Da li imate sećanje ili vam je mozak totalno ispran, setite se Poljske, Čehoslovačke, DDR-a. Rus je Rus i to se NE MOŽE promeniti, baš kao što je Nemac Nemac. Gde god je Ruska čizma stala, ničega nije bilo, samo kafa i herbata (čaj). Oni su i danas takvi. Koriste sitne narode i redovno ih ostavljaju ako im se dalje ne isplati, a mi, ko siroče bez majke, uporno za njima, ko ukleti. Kada već nemamo svoju glavu, bolje da nama upravlja Nemačka i zapad, nego pijani Rus čije odluke zavise od toga kako je ustao i da li mu se hoće. Pogledajte im parlament, pogledajte im standard, da li je to ono što želite vašim unucima. Ako ne zbog sebe, barem zbog unuka dođite pameti....

boleuskas

pre 9 godina

Kad se sjedim babine priče iz drugog svjetskog rata, ona tvrdi da su Nijemci dolazili u selo i veoma dobro plaćali sve što im je trebalo do seljaka, prasad, mliječne proizvode, krave i sl. Plaćali su više od tadašnje cijene (selo je bilo srpsko). A kada bi prolazili partizani ili četnici, a kasnije i Rusi, oni su samo otimali, i to ne malo, nego su uzimali sve što ljudi imaju i to od čitavog sela. Čisto da znate... E da, Rusi su i silovali. Da znate da to nije samo priča, već stvarnost, gdje su Rusi prolazili tu se ženama nije dobro pisalo.

mmisa

pre 9 godina

Neka nam je Bog u pomoci. Rusi su planetarno zlo. Ko moze treba samo da se seti svega sto su radili svim zemljama istocne Evrope. Sta su radili sopstvenom narodu.Da ne pricamo o kugi komunizma koji su sirili po svetu. Jadan je svako ko od Rusa ocekuje bilo kakvu pomoc.

Demokrata

pre 9 godina

Ljudi Rusija nije bas najbolji put za nas.Ne slazem ni skroz za EU.Bio sam tamo i kad god sam pitao ljude sta misle o Srbiji kaxu da nemaju neko misljenje.Nije da imaju neko negativno misljenje o Srbiji nego prosto ih ne zanima.Gledaju nas kao neka mala ne bitna drzavica sto je i tacno na neki nacin.Nije da oni nas glesaju kao braca Srbi nego sve je to interes.Mi ih povezujemo sa zapadom.Zato ja mislim da bi bilo najbolje da budemo neutralni sto se tice EU i Rusije a mozda cak je najbolje uci u Evropsku Uniju zbog toga sto napokon cemo moci da izvozimo nase proizvode iz Vojvodine.

Zekan

pre 9 godina

Sve ovo sto na Balkanu rade i Nijemci i Rusi je potpuno legitimno, bore se za svoje interese. No, razlika je sto Rusi ne igraju uvijek i legalno, za sto je Ukrajina krasan primjer. Zone interesa su davnih dana odredjene i one se ne mogu prosirivati. Srbi su pod ruskim utjecajem, Hrvati i Slovenci pod njemackim. Bosnjaci blizi njemackoj interesnoj zoni ali prije svega pod turskim utjecajem. U Srbiji je pogresno misljenje da su Hrvati oduvijek bili necija zakrpa i pred svima saginjali glavu. Mi Hrvati smo oduvijek svjesni da smo brojcano mala nacija i da ne mozemo mijenjati svjetsku politiku. Umjesto toga smo uvijek pametno birali saveznike i zato danas imamo svoju drzavu. Vi Srbi u tome bas niste najbolji jer vam Rusi umjesto tapsanja po ramenu nikad nisu nista pomogli. Pobogu, pa cak su sjedili i gledali dok ste bili pod bombama i gubili Kosovo. I danas isto ne rade nista osim poneke izjave u Vijecu sigurnosti da vam pomognu da vratite Kosovo. Vrijeme za strateske promjene u srpskim glavama mozda?

Action Man

pre 9 godina

Ja ne bih o emocijama,prosto,podjite do Nemacke i vidite kako se zivi,isto tako podjite do Rusije i vidite kako se zivi (mimo Moskve) ,uporedite pa prokomentarisite...

Istina

pre 9 godina

(dzonikg, 07. decembar 2014 11:44)Vidi se da nemaš pojma o istoriji.Rusi nikad izvan svoje zemlje nisu ginuli za slobodu nečijeg naroda nego za vlastiti politički interes.Kad to prevaziđeš u svojoj glavi onda ćeš možda i shvatit šta se tad događalo....

Zli

pre 9 godina

Nemacka 1939. nije ista kao Nemacka 2014. Rusija 1945. nije ista kao Rusija 2014. Mi smo okruzeni NATO zemljama i cackamo mecku koja uvek moze da nas sastavi kao 1999. kad Rusi nisu prstom mrdnuli. Zbog navedenog glasam za NATO i EU i srednji prst rusima koliko odmah pa da pocnemo da zivimo.

proka

pre 9 godina

Rusija je imala dve zaloge u Srbiji - energiju i Kosovo. Od prvog je sama digla ruke, ostaje Kosovo dok se Nešto ne dogovori, tj. dok se ne utvrdi cena po kojoj ga priznajemo. Nemačka ima veliku prednost, ali iskoristiće je samo ako stvarno zalegne za Srbiju, podrži privredu, ZSO i interese (imovinske) na Kosovu, i drži Hrvatsku pod kontrolom (pošto se sused, usled svoje stagnacije, okomio na uterivanje svoje istine). Kako god, mi ćemo biti u EU i NATO-u. Ne nerviram se, jer se ne pitamo.

marija

pre 9 godina

NATO, citaj Amerika, i jeste glavni problem. To i slep vidi.
Ne znam o kakvim napadima na clanice NATO Merkel govori.
Ko napada ili ce napadati balticke zemlje, Rusija???
Ovo je vec paranoja Angele Merkel.

Marija

pre 9 godina

U pravu je Gospodja Merkel sve.
Konacno se i ona skroz probudila , shvatila je da sa boljsevickom bandom nema pregovora.

Srecom KGB banda je popila djon u Bugarskoj i Rumuniji jer te zemlje znaju sta znaci KGB cizma .
Potencijalni mali problemcic je KGB spavach u Madjarskoj Viktor Orban kojeg je KGB aktivirao , te su sada Madjari koji takodje znaju sta je KGB cizma na potezu.

KGB ima puno svojih spavacha i u Srbiji i u Republici Srpskoj , Udbaska ruska peta kolona ne da Srbiji napred po naredbi iz KGB-a koja je inflirtrirana u sve pore drustva , medjutim i to ce se vrlo brzo dovesti u red .
Uskoro stize ekspresni zahtev za otvaranje dosijea UDBE te ce gradjani Srbije imati priliku da se upoznaju sa Udbaskom ruskom uzdajnickom petom kolonom.
Jedine zemlje koje nisu otvorile dosijea u Evropi su KGB Rusija i Srbija.

KGB banda su sada braca i i sa islamistima odakle isto pokusavaju da izrovare Evropu preko Bliskog isktoka.

Ocajnici iz KGB-a se ocajnicki trude da preko svoje agenture i spavacha naprave haos na Balkanu kao sto su ga vec napravili 90-ih godina , samo ovaj put jos u saradnji sa islamistima, a sve zboh njihovog nasilnog opstanka na vlasti u Rusiji, jer misle da ce potencijalnim izazivanjem haosa na Balkanu dobiti na vremenu u Rusiji.
To im je jedina politika.

Samo ostre sankcije i dalje KGB bandi koja se vec uveliko raspada po svim savovima i uskoro ce se i ruski narod osloboditi KGB cizme.

ned

pre 9 godina

Ovde je samo pitanje vremena kada će kod nas krenuti teška inflacija. Ovo krljanje velikih sila Srbija je uvek skupo plaćala. Posebno sada kad su na vlasti isti oni koji su nas i doveli u ovaj mrak još 90-tih.

brasa

pre 9 godina

neverovatno kako je rusima zabranjeno sve sto je vama dozvoljeno, pa i idiotu je jasno da ako je neka zemlja energetski zavisna onda joj je svejedno od koga, kao vase ucene su demokratske a njihove diktatorske, budalastina, veci problem za eu je sto je zavisna od kauboja e to je problem celog slobodnog sveta...

niko-nije-kriv

pre 9 godina

Andja se jedvo oporavila od soka, inace je politicar kojeg cenim.Andjo niste se dovoljno oduprli Amerikancima, oterali ste gas vasem velikom konkuretu kojeg ne zelite u EU Turskoj.Mozete vi sada da kritikujete i Putina i Tursku, ali Erdgon sada sedi na gasnom ventulu za Evropu. Niste hteli da mi zaradujemo na tranzitu, a sada je gore jos, zaradjuje Turska.Nema vise prigovora, vi ste oterali gas sa vrata EU.

moldeeer

pre 9 godina

A sta bi ste vi?....Ista ... i jedni i drugi, gledaju svoje interese, a nasi prosjaci trce sa rasirenim rukama cas vamo, cas tamo.... Niko nam nece pomoci dok sami sebi ne pomognemo...

nišlijka

pre 9 godina

Ne dozvolite im, napravite gerontološki centar u Niškoj banji, dovedite penzionere sa niskim penzijama, lepo njima, a lepo i nama jer bi tu radili naši medicinari, ali i frizeri, pekari, roštiljdžije...Nije teško sa malim ulaganjem uraditi nešto dobro za vas i nas. Vi širite uticaj, mi dobijamo radna mesta.

Marko Škorić

pre 9 godina

@dzoni: Nema ovde nikakvog licemerja, samo što treba reći da Rusija već ima svoj uticaj na Balkanu a Zabad pokušava na sve načine da taj uticaj umanji.

dzonikg

pre 9 godina

@boleuskas
E tacno sam znao da je samo pitanje vremena kad ce ovde da se pise o tome kako su Nemci ustvari bili mnogo dobri
Ti Nemci su streljali mojoj rodjenoj babi brata 17 godina i oca..sta su oni uopste radili ovde?
Verovatno su i logori u sred beograda ( a bilo ih dva) gde su odvodili desetine hiljada Beogradjana na ubijanje bili jer su mnogo bili dobri.

Kad sam bio klinac bilo mi smesno sto nas stalno u skoli uce "Smrt Fazismu sloboda narodu" kad fasisti ne postoje vise..al sam se prevario...sad su oni koji su ginuli za slobodu hostapleri a ovi drugi gospoda.

i nista vam nece biti jasno

pre 9 godina

pa vi niste normalni !!
ni rusija, ni kina nisu spremne za vasu globalizaciju, bla truc novi svetski poredak!!!

bojim se da cete prekasno to shvatiti, pa cemo se svi zajedno vratiti u IX vek.
ovo je kao 1939,svi pricaju da nema sanse za rat bla,bla...
a posle kao ukrajina napala rusiju,ovi ih zgazili ,pa nemacka i japan objavili rat,pa kina objavila,pa bolje grob nego rob...

...a narod, k'o narod,
glup i tup,
pa navija malo za jedne, malo za druge?!

Nemac po mentalitetu

pre 9 godina

Dok se oni bave geostrategijom, mi iz običnog sveta treba da se bavimo finansijama. Ponosan sam što sam za 6 dana poslovnog boravka u Minhenu potrošio samo 62 evra (hrana), sve ostalo što sam naplatio sam vratio u Srbiju. Ovo mi je prvi put bez krpica i drangulija u koferu, a sa parama u džepu. Idemo dalje, Pešta je u januaru.

smuki

pre 9 godina

@moldeeer

Ljudi da se ne lazemo. Na balkanu nema drzava. Drzava je mozda, ali mozda, bila bivsa Juga ali kako vidimo i nju su rasturili. Dok je Balkan razjedinjen uvek ce biti za podkusurivanje velikih sila jer se nalazimo na nesrecnom mestu. kad bi se ceo Balkan ujedinio u jednu drzavu, Slovenija, Hvatska, Srbija, Bosna, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Grcka, Bugarska, Rumunija e tad bi mozda bili drzava kao sada sto je turska. Znam da ovo izgleda nemoguce ali u danasnje vreme biti rob a ne gazda u svojoj kuci vodi samo propasti. Steta sto smo mi balkanci svi tako mali i u glavama pa ne vidimo sta se desava. Nazalost po nas, to neki veliki i pametniji znaju kakvi smo i to koriste protiv nas.

moldeeer

pre 9 godina

@Action Man

Kakve veze ima kakos e zivi u Nemackoj... Podji ti do Bugarske i Rumunije koje su vec 6-7 godina u uniji pa vidi kako se zivi....

Hijavata

pre 9 godina

@Action Man

Evo ja po slucajnom uzorku uzeo Kazanj, glavni grad Tatarstana, od Moskve ihaahaa. Da vidimo potrebe za poslom i kolike su plate. To sto vidite mnozite sa 2.2 otprilike da dobijete u dinarima: http://kazan.hh.ru/ A tamo je sve jeftinije nego u Srbiji, nesto i vise od dva puta. Tacno da nije Nemacka, al je tacno da nije ni Srbija, a ako napravimo odnos plata/cena ispade da je ipak blize Nemackoj iako je provincija (mada nemojte da im to kazete). A da bi se priblizno upoznali sa ovim gradom velicine Beograda pogledajte pa se cudite: https://ru.wikipedia.org/wiki/Казань
Hocete podatke o Permu, Ufi, Toljatiju - dakle bolje je biti realan, nego se drzati nametnutih stereotipa.

Sale@

pre 9 godina

Zekan...

Prijatelju, da iza vas nije Vatikan, ne bi vi imali ni državu ni naciju. Birali ste uvek gubitničku stranu, a onda volšebno pod uticajem Vatikana priljubljeni uz srpske skute. I nakon I i nakon II sv.rata ta je priča.
Nije vama Srbija problem, već Italija koja će vam tražiti nazad ono što je njeno - Dalmaciju i Istru. Pri nekom sl.restruktuiranju snaga u Evropi, vi ćete ostati bez toga. Srbije tad neće biti da vas zaštiti i odbrani od toga kao ranije, jer Bogu hvala, ista se opametila.
U zdravlje!

parangal

pre 9 godina

Kamo srece da je ostala konfederalna Juga kao unija i da nam ne treba nikakav zastitnik i savetnik. Ovako smo kao ovce na livadi koje beze u raznim smerovima od raznih gladnih zveri. Slusam neke ambasadore u Beogradu pricaju kao da su kuci, kao da su u svojoj basti. Boze sad tek vidim kako ih je Tito peglao. Bio je car sa nesvrstanima. Slobodni igraci.

Millennium

pre 9 godina

Kako bi bilo lepo kada biste nas i jedni i drugi ostavili više na miru i prestali da se prepucavate preko naših leđa. Ali nažalost, nismo mi te sreće.

I.N.A.T

pre 9 godina

a mali narodi i male države mu dodju kao neki sitniš u potkusurivanju velikih sila....
mu sami možemo da molimo boga da nas zaobiđe sledeći veliki sukob, a on se očigledno sprema, inače nas neće biti.....

drang nach osten

pre 9 godina

Dobro je samo kad Nemacka ne bi da poveca svoj uticaj.
To nas i istorija uci, da Nemci u poslednjih 100 godina nikad nisu ni bombradovali ni okupirali Balkan a nisu ni odvodili u logore odavde.

Koji je najveci podvodni gasovod na svetu? Severni tok, od Rusije do Nemacke. To moze, da se Nemacka razvija, ali Juzni tok ne moze, da bi mi ostali u siromastvu a Nemacka ostala dominantna bez konkurencije a svi ostali njene sluge.

kokoda

pre 9 godina

Merkelova se raskokodakala zato što bi i Nemačka da ima isti takav uticaj. Jedino kako mogu da ostvare uticaj je na isti onaj način na koji su to radili i ranije...

emocije evrofanatika

pre 9 godina

@Action Man, 7. decembar 2014 11:38
Mi ne zivimo u Nemackoj i nismo duzni niti da stradamo da bi se u Nemackoj zivelo bolje, niti smo duzni da se preselimo svi u Nemacku.

O kakvim emocijama pricas? O emocijama Angele Merkel? Nije ceo svet duzan da bude podredjen interesima razvoja Nemacke. Kakve crne emocije. Koji je nas interes da budemo podredjeni i jeftina radna snaga bilo kome pa i prepodobnoj Nemackoj u koju ste vi emotivno zaljubljeni.

tako to biva

pre 9 godina

(rrrr, 7. decembar 2014 11:49)
Zeleznicka stanica u Moskvi po imenu Kijevska najbolje govori o tom strahu. Svakodnevo stotine Moldavaca idu u Rusiju da zarade ili nose zaradjeno kuci da bi porodice prezivele.

ja sam

pre 9 godina

a velike zemlje EU ne žele da male zemlje budu ekonomski zavisne? kakav cinizam, kakva ironija merkelove. koliko sam je cenio pre, toliko mi se sada čini da je izgubila kompas pa često lupeta.

Главни архиватор

pre 9 godina

Хијавата
Ујак ми је радио у Аљматевску код Казана,Татарска,плата 4000$,крај богат нафтом.И то у доба Јељцина.Слажем се с тобом.Пуни смо предрасуда.

brasa

pre 9 godina

sukobi u tim zemljama su nastali mnoooogo ranije nije ih sad rusija izazvala a ih spreci na putu za evropu a uostalom kolko ste vi sukoba izazvali sta su vasi momci trazili u sloveniji pa hrvatskoj gurali ste besramno muslimane praveci se da neznate koji su i zasta su e a sad se kola okrenula nizastranu doci ce isil i kod vas to je vase kuce red je da se lesi vrati kuci

Mile

pre 9 godina

Ahahahaah :D covece, pa SAD su toliko uticale na Evropu da uvede sankcije Rusiji i time sama sebe udari po usima i budzetu, a ista ta Nemacka nam je rekla davnooo da je uslov za pocetak pregovora saradnja sa Hagom, pa je uslov bio pocinjanje pregovora sa Kosovom, pa onda sporazumi sa Kosovom, pa primena sporazuma u potpunosti, pa sad novi sporazum, pa na kraju priznavanje Kosova. A sta ste nam dali? Ni tacan datum pregovora, a kamoli nesto vise. Zasto bi Srbija cekala na jednu Nemacku koja nije u stanju mi najsmesniju stvar da nam ucini. Idemo tamo gde ima para, sad neka z**** svi bratstva itd, ne mora ni Rusija biti ta zemlja, neka bude bilo koja koja ce nam obezbediti bolji zivot, mada tesko je to ako sami sebi ne pomognemo...

Svetlost

pre 9 godina

(boleuskas, 07. decembar 2014 11:11)

Ma milina jedna... Steta sto ne ostadose Nemci, pa da se tvoja baba uda za nekog Nemca... Jer oni nisu silovali, oni su prosili zene i ljubili ruke... Da.

Doduse, umeli su da streljaju decu, po nekoliko hiljada ucenika za dan... ali eto... to su sami trazili... kad su bili Srbi. jel' te... ?
Boze, da li ovaj razume sta je rekao?

Katjusa

pre 9 godina

(Marija, 07. decembar 2014 12:48)

A sta su ti Rusi tako strasno uradili? Ti ustvari govoris o SSSR i KGB. Moras malo da se informises i sinhronizujes... 21.vek je. Ne vise sovjeta... a Putina tamo u Rusiji vole kao boga, glasaju ga na izborima stlalno. Vole ga Rusi vise nego ameri Obamu.

Mislim, dzabe ti cekas da oni sad propadnu. Vidis da su sve jaci.

Ali slobodno cekaj. Ko ti brani :-)

abcd

pre 9 godina

Pa sad....i jedni i drugi se bore za isto samo sto od strane Rusije ne nailazimo na tolike uslove,poduslove,ucene....njihova borba za prevlast nad Balkanom lomi se preko nas i obicno donese i stetu,evo i zadnjeg primera sa Juznim tokom!

Ћезо рца

pre 9 godina

А таман су Немци успели овде све живо да разбуцају и потчине својем утицају. Руска ,,дрскост и безобразлук''.