Četvrtak, 04.12.2014.

17:47

Američko-ruski rat oko škriljaca

Zapad optužuje Rusiju da finansira proteste protiv frekovanja u Rumuniji, ali nudi samo "posredne dokaze”

Izvor: Politika

Amerièko-ruski rat oko škriljaca IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

jo jo

pre 9 godina

Za zapad uvek su rusi krivi za sve. Evo sad i za skriljce. Sutra ce za puzeve i ostalu gamad. Ameri, au pa oni nikad za nista nisu krivi. Taman posla.

mare

pre 9 godina

@Rile, nemoj da prozivas ljude odakle su, jer se ovde kaze zavisnik a ne ovisnik. Kao drugo, razmisljas vrlo kratkovido, ti bi sekao granu na kojoj sedis za par hiljada evra, ali kad ona pukne te ti pare nista ne znace!

KoleM

pre 9 godina

Mi čistiji i jeftiniji način dobijanja gasa i nafte poklonismo Rusima, sve naše gasne i naftne izvore i one koji će se tek naći. Što se tiče lobiranja, nažalost, nijedan akcija u medijima, pozitivna ili negativna se ne radi zbog uverenja već finansiranje. Tako i GMO, stručnjaci kažu nije štetno a večito se vodi propaganda protiv. Truju se ljudi pesticidima i svakakvim aditivima a onda se plasira priča o zaprasivanju kemtrejlsovima ili kao uranijum kriv za sve.

Toliko

pre 9 godina

Koga jos ovo podseca na Huverovo proganjane "komunista"? Cim se nesto pobunis pojavi ti se FBI da te proglasi za komunistu. Tako je svojevremeno Carli Caplin zavrsio. Najvise volim kad se ovi prozapadni liberali zalete da brane ovakve nebuloze. Uostalom sve i da ih finansiraju, pa sta? To i dalje ne znaci da stav koji zastupaju nije ispravan tj. kako je manje zagadjenje zato sto ti trose recimo ruske dolare, a ne americke.

Kindzas

pre 9 godina

Rusi,uz pomoc novca koga imaju,majstori su za teorije zavera,huskanja,podbadanne,kupovinu malih medija i njihovom momentalnom gasenju ili usmeravanju za potrbe pravljenja haosa koji ide njima u korist/primer 3 Srbije,koja uz pomoc Ruskih para kupuje medije po Vojvodini i siri Ruski nacionalizam.Rusi ce napraviri totalni HAOS u Evropi i svetu.U zemljama kao sto su Srbija,Bugarska,Rumunija,Grcka,dovoljno je par miliona dolara i HAOS JE TU.

nemate pojma

pre 9 godina

imam dokaze, doduse posredne i ne potvrdjene da su Rusi oborili cenu nafte jer se fraking nafte skriljaca ne isplati na ceni ispod 88dolara po barelu...

sto stariji to ludji

pre 9 godina

Hahaha, Rosnjeft busi po Meksickom zalivu, BP drzi 20-25% Rosnjefta, Exxon busi u Sibiru i uz istocnu obalu Rusije na Pacifiku, u Srbiji su Halliburton i NIS (Gasprom) zajedno vrsili probe a oni kao "ratuju" u Rumuniji. Pa mozda ratuju, ali oko bolje lokacije i % profita...

(Dva najveca foliranta, 4. decembar 2014 19:57)

I u USA i u Kanadi se frack-uje sve u 16, uskoro krece i po EU

Gulamfer

pre 9 godina

Pa sta je problem i ako placaju - vise stite zivotnu sredinu od onih lopova iz grin pisa. Bar ce taj deo Rumunije da ostane netaknuta priroda. Al nece, sve ce to amerikanci urnisati radi "slobode". Rumunija energetski nezavisna, a amerikanci istrazuju, vade i uzimaju dobit. Al ti je nezavisnost....

Rile

pre 9 godina

@Mare
A ti zivis u Koviljaci ili u BG? Kad si zadnji put video bunar ili banju? Slusas ljude koje lupetaju... Fracking moze da steti, ali ne mora ako se radi kako treba. U Americi su mnogi farmeri postali milioneri, pa ako im se ide u banju, mogu da biraju sada koju... Sto je jos vaznije, Amerika je od naftnog ovisnika postala izvoznik. Uskoro najveci na svetu. Kad naprave gasovod do Evrope i Kine, Rusi su ga ugasili skroz!

EU Citizen

pre 9 godina

Boljševici su oduvek finansirali petu kolonu na Zapadu, od komunističkih partija između dva rata i tokom celog trajanja hladnog rata, preko raznih "mirovnih" i "antinuklearnih" pokreta, čije bi pripadnike, da su se osim u marginalnim tragovima, ikada pojavili u SSSR ili današnjoj Rusiji ubrzo pojela pomrčina (odnosno, zatvori, ludnice, groblja i logori, što se tim marginalnim tragovima, usotalom, upravo u velikoj većini i desilo), sve do današnjih pseudoekoloških štetočina (koji ispod "zelene" fasade uglavnom kriju neokomunističku agendu, zato ih u Evropi i zovu "lubenice" - spolja zeleni, unutra crveni :) ), naročito u zemljama nemačkog govornog područja, kojima smeta nuklearna energija ili freking, to jest, sve ono što ugrožava poziciju Kremlja, ali im, iz nekog razloga, intimno povezanog sa izvorima finansiranja, ne smeta spaljivanje ogromnih količina prirodnog gasa, koje bi (kada bi u pseudonaučnim tvrdnjama o "dramatičnom" otpoljavanju bilo iole istine) bilo mnogo štetnije od onoga protiv čega se bore. Dakle, na istoku stare priče, nema to mnogo ni potrebe dokazivati, poenta je samo ne obazirati se na petu kolonu, a ako pretera, adekvatno promeniti zakone, baciti više svetla na to ko ih i kako finansira, i napuniti zatvore...

foka

pre 9 godina

Daj prestanite sa glupostima,ugledni list?
Ruski lobisti,Americki lobisti,Engleski lobisti koja razlika? Inace ova proizvodnja je najidiotskija od svih. Totalni uzas za okolis i ljude. Srecno ludjaci.

Posmatrač, NL

pre 9 godina

Anti-ruska histerija ne posustaje... širom zapadne Evrope je bilo X protesta protiv eksploatacije gasa i nafte iz škriljaca. Samo ludak bi tako nešto poželeo u svojoj okolini!

Nikola Comski

pre 9 godina

Ma slusaj! Nemam nista protiv proizvodnje gasa od skriljaca, ali neka to pocne, i to masovno, u SAD, VB, Nemackoj, Francuskoj, Italiji. Oni tvrde da taj postupak ne zagadjuje, ne unistava covekovu okolinu, ali hoce ipak prvo da pocnu u Bugarskoj i Rumuniji sa eksploatacijom. Izgleda da te dve drzave EU,SAD i NATO sluze kao zamorcici. Ko' vele: Ajd' da probamo kod njih, pa ako ne pocrkaju onda cemo i kod nas da eksploatisemo. Opet su, kao i uvek, Amerikanci u zizi dogadjanja. Americki energetski gigant "Ševron”, najuren (sto se skriljaca tice) iz SAD, pokusava da pravi profit u istocnoj Evropi...po svaku cenu. Posto im ne ide glatko kriv je...Ko? Pa Rus covece.

www.dobarpredak.com

pre 9 godina

Uopšte ne treba biti ničiji plaćenik da bi se borio protiv frekinga. Ima više štete nego koristi http://dobarpredak.com/2013/11/15/freking-stete-koristi/

mare

pre 9 godina

ameri su teski zlikovci, unistili bi totalno zivot i zemlju i vazduh zarad prljavih dolara. Pogledajte njihove filmove, kakvu oni buducnost zamisljaju, kao totalnu pustos i rusevine. Stop skriljcima i banditima preko okeana!

Pera

pre 9 godina

Prvo moj stric radi u NIS-u pa znam da je bio u Rumuniji pre 2 meseca i istrazivali su da li ima nafte i prirodnog gasa a ne skriljaca tako da autor teksta lupeta gluposti pa su im zabranili pre mesec i po da nastave istrazivanje jer su ih pritegli is US.Drugo Gasprom je pre 1 god otvorio 15 pumpnih stanica u Rumuniji kao Gaspromnjeft a ne NIS.U Bugarskoj je bilo u planu da takodje istrazuju ali im Bugari nisu dali nego su Kanadjani trazili uljne skriljce.Ovo su info iz prve ruke.Najvise prirodnog gasa po procenama ima u Transilvaniji pa su bili tenderi na kojima je Gasprom bio ucesnik i otkupio prava na istrazivanje u nekim oblastima.Ako se Rumuni bune zbog skriljaca to je zato sto su svesni rizika po zdravlje i pitku vodu.Sto ne vade skriljce u Poljskoj ona ih ima vise od Rumunije ili Estoniji oni bi dupe dali za Amere ili...Ovima Rusi iskacu iza coska,iz kutije ko cupavci jeftina propaganda za ljude koji nemaju blage veze o ovim stvarima.Nadam se objavi posto retko ko ko slobodno misli i zna neke stvari moze da objavi komentar jer i ovde se placa za komentare pa covek moze da procita milion gluposti.

Kahw

pre 9 godina

Jadni aktivisti. Kad su pravoverni, kuju ih u zvezde, kada nisu, onda su ološ plaćenički... "Pet centi" na temu: http://zelenomajmunce.blogspot.com/2014/12/nato-vredja-ekoloske-organizacije.html

facepalm

pre 9 godina

bušiće Rusi ovde, i zagađivati životnu sredinu (a opravdanje će lako da se proguta, jer će nam vlast napomenuti da će to otvoriti nova radna mesta, i to će uraditi možda čak i nabusito, ako ostane ova vlast, jer ova vlast shvata da je sa Srbima najbolje samo oštro), i to zato što smo im pored po nas loše cene za NIS dali i naftna polja i moguće bušotine. no bitno je da su Amerikanci dežurni krivci. neće biti Južnog toga, bušiće ovde Rusi, a Srbima su uvek Ameri krivi. i to za nešto što se dešava u Rumuniji. joj majko mila! da je nama ova zemlja bitna, zemlja u kojoj živimo, razmišljali bi o fijasku i prevari zvanoj Južni tok (kao, EU im nije dala, a u stvari ispostavilo se da je bolje ići kroz Tursku do Italije, pa možda pustiti jedan krak i do Bugarske i Srbije), a ne o Amerima koji crpe naftu u Ruminiji ili tamo negde u Iraku!

Dva najveca foliranta

pre 9 godina

Dva savezne americke drzave cele bukvalno leze na skriljcima, nisu pipnute te rezerve...

Ni pipnute,jer "fracking" je gori i od Cernobilja,jer zagadjuje zemlju dubinski a ne samo povrsinski...


btw: Lako je meni za njhivu "svadju",dva najbolja saradnika jos od 2 svetskog

djole

pre 9 godina

Jaoooj...pa ako neko potplacuje na sve strane razne budale to su SAD. Cak ii ako to radi neko drugi, what`s the problem? Pa vi sami ste maheri u tome. Samo sto su ovi diskretniji ukoliko uopste to i rade.

Mare,NS

pre 9 godina

""...Reporter uglednog lista, istina, na nekoliko mesta ponavlja da nema direktnih pokazatelja kojima bi se potkrepile takve tvrdnje, ali ističe "posredne dokaze” koji vode do Kremlja kao glavnog inspiratora demonstracija. ...""

Rusi,nego sta!

Pre neki dan sam gledao,kako su se podigli gradjani GB,u jednom mirnom engleskom okrugu,gde su telima blokirali pristup gradjevinskim masinama,koje su trebale da vrse ispitivanja skriljaca,pri cemu je cak doslo do sukoba sa policijom!

Doduse,takodje nema dokaza,da Rusi stoje iza ovog protesta u UK,ali procitavsi ovu vest,sad vidim da je to sasvim moguce!!!

Helios

pre 9 godina

Sumnju u rusku umešanost pre nekoliko meseci je izneo sada već bivši gen. sekretar NATO-a Anders Rasmusen: "Svojim sofisticiranim strategijama širenja informacija i dezinformacija Rusija se aktivno uključila u rad takozvanih nevladinih organizacija – udruženja za zaštitu životne sredine protiv korišćenja uljnih škriljaca – kako bi očuvala zavisnost (Evrope) od ruskog gasa.”
Morao sam 3put refreš pa 5 puta da pročitam! WTF?! Pa još od Radio Slobodna Evropa oni koriste Medije, UN agencije, NVO i sve živo za - sve živo... od nadraživanja raje do direktne špijunaže.
Ali to ne smeju drugi da rade jer - to nije lepo!
Pri svemu tome nije samo najgore svo ovo zlo i enormna šteta. Najstrašniji je ovaj preko ispod okolo svega neograničeni idiotizam - e od toga nema spasa.
Stalno prepucavanje idiota NATOfila i idiota RUSofila to potvrđuje itekako. Zlo i idiotizam su univerzalni, i svi će nas akati koliko god da mogu. Em idiotski em jeftino kupljeni mediji ovde pomažu da parlament uzurpiraju stranke EU-džihada. Prirodna je ali ipak stupidna reakcija da su Rusi bolji i spasonosni. Ko nije sebi dobar nikom nije.
Ovaj NATO idiot ovo kaže bez stida i srama jer je em zločinački nastrojen em - idiot. Ova smehotresna izjava je i početak... kad u ne tako dalekoj budućnosti Istok bude imao mnogo više para i kad će Zapad biti prinuđen da batali NGO metod infiltracije i uništenja; i šta tek kad tada kao kontru objave liste plaćenih NGO herojkinja koje su na TVu jedva manje od Cece i PPV...

mare

pre 9 godina

ko god vadi gas na fracking shteti podzemnim vodama u prevodu to je proces upumpavanja hemikalija u sedimentne stene ispod povrsinskog sloja zemlje i istiskivanje gasa van sto znaci cao bunari,banje,izvori ciste vode,cao jednom delu fabrikama mineralne vode cao

mare

pre 9 godina

ko god vadi gas na fracking shteti podzemnim vodama u prevodu to je proces upumpavanja hemikalija u sedimentne stene ispod povrsinskog sloja zemlje i istiskivanje gasa van sto znaci cao bunari,banje,izvori ciste vode,cao jednom delu fabrikama mineralne vode cao

djole

pre 9 godina

Jaoooj...pa ako neko potplacuje na sve strane razne budale to su SAD. Cak ii ako to radi neko drugi, what`s the problem? Pa vi sami ste maheri u tome. Samo sto su ovi diskretniji ukoliko uopste to i rade.

Mare,NS

pre 9 godina

""...Reporter uglednog lista, istina, na nekoliko mesta ponavlja da nema direktnih pokazatelja kojima bi se potkrepile takve tvrdnje, ali ističe "posredne dokaze” koji vode do Kremlja kao glavnog inspiratora demonstracija. ...""

Rusi,nego sta!

Pre neki dan sam gledao,kako su se podigli gradjani GB,u jednom mirnom engleskom okrugu,gde su telima blokirali pristup gradjevinskim masinama,koje su trebale da vrse ispitivanja skriljaca,pri cemu je cak doslo do sukoba sa policijom!

Doduse,takodje nema dokaza,da Rusi stoje iza ovog protesta u UK,ali procitavsi ovu vest,sad vidim da je to sasvim moguce!!!

Helios

pre 9 godina

Sumnju u rusku umešanost pre nekoliko meseci je izneo sada već bivši gen. sekretar NATO-a Anders Rasmusen: "Svojim sofisticiranim strategijama širenja informacija i dezinformacija Rusija se aktivno uključila u rad takozvanih nevladinih organizacija – udruženja za zaštitu životne sredine protiv korišćenja uljnih škriljaca – kako bi očuvala zavisnost (Evrope) od ruskog gasa.”
Morao sam 3put refreš pa 5 puta da pročitam! WTF?! Pa još od Radio Slobodna Evropa oni koriste Medije, UN agencije, NVO i sve živo za - sve živo... od nadraživanja raje do direktne špijunaže.
Ali to ne smeju drugi da rade jer - to nije lepo!
Pri svemu tome nije samo najgore svo ovo zlo i enormna šteta. Najstrašniji je ovaj preko ispod okolo svega neograničeni idiotizam - e od toga nema spasa.
Stalno prepucavanje idiota NATOfila i idiota RUSofila to potvrđuje itekako. Zlo i idiotizam su univerzalni, i svi će nas akati koliko god da mogu. Em idiotski em jeftino kupljeni mediji ovde pomažu da parlament uzurpiraju stranke EU-džihada. Prirodna je ali ipak stupidna reakcija da su Rusi bolji i spasonosni. Ko nije sebi dobar nikom nije.
Ovaj NATO idiot ovo kaže bez stida i srama jer je em zločinački nastrojen em - idiot. Ova smehotresna izjava je i početak... kad u ne tako dalekoj budućnosti Istok bude imao mnogo više para i kad će Zapad biti prinuđen da batali NGO metod infiltracije i uništenja; i šta tek kad tada kao kontru objave liste plaćenih NGO herojkinja koje su na TVu jedva manje od Cece i PPV...

Dva najveca foliranta

pre 9 godina

Dva savezne americke drzave cele bukvalno leze na skriljcima, nisu pipnute te rezerve...

Ni pipnute,jer "fracking" je gori i od Cernobilja,jer zagadjuje zemlju dubinski a ne samo povrsinski...


btw: Lako je meni za njhivu "svadju",dva najbolja saradnika jos od 2 svetskog

Nikola Comski

pre 9 godina

Ma slusaj! Nemam nista protiv proizvodnje gasa od skriljaca, ali neka to pocne, i to masovno, u SAD, VB, Nemackoj, Francuskoj, Italiji. Oni tvrde da taj postupak ne zagadjuje, ne unistava covekovu okolinu, ali hoce ipak prvo da pocnu u Bugarskoj i Rumuniji sa eksploatacijom. Izgleda da te dve drzave EU,SAD i NATO sluze kao zamorcici. Ko' vele: Ajd' da probamo kod njih, pa ako ne pocrkaju onda cemo i kod nas da eksploatisemo. Opet su, kao i uvek, Amerikanci u zizi dogadjanja. Americki energetski gigant "Ševron”, najuren (sto se skriljaca tice) iz SAD, pokusava da pravi profit u istocnoj Evropi...po svaku cenu. Posto im ne ide glatko kriv je...Ko? Pa Rus covece.

Posmatrač, NL

pre 9 godina

Anti-ruska histerija ne posustaje... širom zapadne Evrope je bilo X protesta protiv eksploatacije gasa i nafte iz škriljaca. Samo ludak bi tako nešto poželeo u svojoj okolini!

Pera

pre 9 godina

Prvo moj stric radi u NIS-u pa znam da je bio u Rumuniji pre 2 meseca i istrazivali su da li ima nafte i prirodnog gasa a ne skriljaca tako da autor teksta lupeta gluposti pa su im zabranili pre mesec i po da nastave istrazivanje jer su ih pritegli is US.Drugo Gasprom je pre 1 god otvorio 15 pumpnih stanica u Rumuniji kao Gaspromnjeft a ne NIS.U Bugarskoj je bilo u planu da takodje istrazuju ali im Bugari nisu dali nego su Kanadjani trazili uljne skriljce.Ovo su info iz prve ruke.Najvise prirodnog gasa po procenama ima u Transilvaniji pa su bili tenderi na kojima je Gasprom bio ucesnik i otkupio prava na istrazivanje u nekim oblastima.Ako se Rumuni bune zbog skriljaca to je zato sto su svesni rizika po zdravlje i pitku vodu.Sto ne vade skriljce u Poljskoj ona ih ima vise od Rumunije ili Estoniji oni bi dupe dali za Amere ili...Ovima Rusi iskacu iza coska,iz kutije ko cupavci jeftina propaganda za ljude koji nemaju blage veze o ovim stvarima.Nadam se objavi posto retko ko ko slobodno misli i zna neke stvari moze da objavi komentar jer i ovde se placa za komentare pa covek moze da procita milion gluposti.

foka

pre 9 godina

Daj prestanite sa glupostima,ugledni list?
Ruski lobisti,Americki lobisti,Engleski lobisti koja razlika? Inace ova proizvodnja je najidiotskija od svih. Totalni uzas za okolis i ljude. Srecno ludjaci.

Gulamfer

pre 9 godina

Pa sta je problem i ako placaju - vise stite zivotnu sredinu od onih lopova iz grin pisa. Bar ce taj deo Rumunije da ostane netaknuta priroda. Al nece, sve ce to amerikanci urnisati radi "slobode". Rumunija energetski nezavisna, a amerikanci istrazuju, vade i uzimaju dobit. Al ti je nezavisnost....

mare

pre 9 godina

ameri su teski zlikovci, unistili bi totalno zivot i zemlju i vazduh zarad prljavih dolara. Pogledajte njihove filmove, kakvu oni buducnost zamisljaju, kao totalnu pustos i rusevine. Stop skriljcima i banditima preko okeana!

facepalm

pre 9 godina

bušiće Rusi ovde, i zagađivati životnu sredinu (a opravdanje će lako da se proguta, jer će nam vlast napomenuti da će to otvoriti nova radna mesta, i to će uraditi možda čak i nabusito, ako ostane ova vlast, jer ova vlast shvata da je sa Srbima najbolje samo oštro), i to zato što smo im pored po nas loše cene za NIS dali i naftna polja i moguće bušotine. no bitno je da su Amerikanci dežurni krivci. neće biti Južnog toga, bušiće ovde Rusi, a Srbima su uvek Ameri krivi. i to za nešto što se dešava u Rumuniji. joj majko mila! da je nama ova zemlja bitna, zemlja u kojoj živimo, razmišljali bi o fijasku i prevari zvanoj Južni tok (kao, EU im nije dala, a u stvari ispostavilo se da je bolje ići kroz Tursku do Italije, pa možda pustiti jedan krak i do Bugarske i Srbije), a ne o Amerima koji crpe naftu u Ruminiji ili tamo negde u Iraku!

www.dobarpredak.com

pre 9 godina

Uopšte ne treba biti ničiji plaćenik da bi se borio protiv frekinga. Ima više štete nego koristi http://dobarpredak.com/2013/11/15/freking-stete-koristi/

sto stariji to ludji

pre 9 godina

Hahaha, Rosnjeft busi po Meksickom zalivu, BP drzi 20-25% Rosnjefta, Exxon busi u Sibiru i uz istocnu obalu Rusije na Pacifiku, u Srbiji su Halliburton i NIS (Gasprom) zajedno vrsili probe a oni kao "ratuju" u Rumuniji. Pa mozda ratuju, ali oko bolje lokacije i % profita...

(Dva najveca foliranta, 4. decembar 2014 19:57)

I u USA i u Kanadi se frack-uje sve u 16, uskoro krece i po EU

EU Citizen

pre 9 godina

Boljševici su oduvek finansirali petu kolonu na Zapadu, od komunističkih partija između dva rata i tokom celog trajanja hladnog rata, preko raznih "mirovnih" i "antinuklearnih" pokreta, čije bi pripadnike, da su se osim u marginalnim tragovima, ikada pojavili u SSSR ili današnjoj Rusiji ubrzo pojela pomrčina (odnosno, zatvori, ludnice, groblja i logori, što se tim marginalnim tragovima, usotalom, upravo u velikoj većini i desilo), sve do današnjih pseudoekoloških štetočina (koji ispod "zelene" fasade uglavnom kriju neokomunističku agendu, zato ih u Evropi i zovu "lubenice" - spolja zeleni, unutra crveni :) ), naročito u zemljama nemačkog govornog područja, kojima smeta nuklearna energija ili freking, to jest, sve ono što ugrožava poziciju Kremlja, ali im, iz nekog razloga, intimno povezanog sa izvorima finansiranja, ne smeta spaljivanje ogromnih količina prirodnog gasa, koje bi (kada bi u pseudonaučnim tvrdnjama o "dramatičnom" otpoljavanju bilo iole istine) bilo mnogo štetnije od onoga protiv čega se bore. Dakle, na istoku stare priče, nema to mnogo ni potrebe dokazivati, poenta je samo ne obazirati se na petu kolonu, a ako pretera, adekvatno promeniti zakone, baciti više svetla na to ko ih i kako finansira, i napuniti zatvore...

Toliko

pre 9 godina

Koga jos ovo podseca na Huverovo proganjane "komunista"? Cim se nesto pobunis pojavi ti se FBI da te proglasi za komunistu. Tako je svojevremeno Carli Caplin zavrsio. Najvise volim kad se ovi prozapadni liberali zalete da brane ovakve nebuloze. Uostalom sve i da ih finansiraju, pa sta? To i dalje ne znaci da stav koji zastupaju nije ispravan tj. kako je manje zagadjenje zato sto ti trose recimo ruske dolare, a ne americke.

Kahw

pre 9 godina

Jadni aktivisti. Kad su pravoverni, kuju ih u zvezde, kada nisu, onda su ološ plaćenički... "Pet centi" na temu: http://zelenomajmunce.blogspot.com/2014/12/nato-vredja-ekoloske-organizacije.html

jo jo

pre 9 godina

Za zapad uvek su rusi krivi za sve. Evo sad i za skriljce. Sutra ce za puzeve i ostalu gamad. Ameri, au pa oni nikad za nista nisu krivi. Taman posla.

Rile

pre 9 godina

@Mare
A ti zivis u Koviljaci ili u BG? Kad si zadnji put video bunar ili banju? Slusas ljude koje lupetaju... Fracking moze da steti, ali ne mora ako se radi kako treba. U Americi su mnogi farmeri postali milioneri, pa ako im se ide u banju, mogu da biraju sada koju... Sto je jos vaznije, Amerika je od naftnog ovisnika postala izvoznik. Uskoro najveci na svetu. Kad naprave gasovod do Evrope i Kine, Rusi su ga ugasili skroz!

nemate pojma

pre 9 godina

imam dokaze, doduse posredne i ne potvrdjene da su Rusi oborili cenu nafte jer se fraking nafte skriljaca ne isplati na ceni ispod 88dolara po barelu...

mare

pre 9 godina

@Rile, nemoj da prozivas ljude odakle su, jer se ovde kaze zavisnik a ne ovisnik. Kao drugo, razmisljas vrlo kratkovido, ti bi sekao granu na kojoj sedis za par hiljada evra, ali kad ona pukne te ti pare nista ne znace!

Kindzas

pre 9 godina

Rusi,uz pomoc novca koga imaju,majstori su za teorije zavera,huskanja,podbadanne,kupovinu malih medija i njihovom momentalnom gasenju ili usmeravanju za potrbe pravljenja haosa koji ide njima u korist/primer 3 Srbije,koja uz pomoc Ruskih para kupuje medije po Vojvodini i siri Ruski nacionalizam.Rusi ce napraviri totalni HAOS u Evropi i svetu.U zemljama kao sto su Srbija,Bugarska,Rumunija,Grcka,dovoljno je par miliona dolara i HAOS JE TU.

KoleM

pre 9 godina

Mi čistiji i jeftiniji način dobijanja gasa i nafte poklonismo Rusima, sve naše gasne i naftne izvore i one koji će se tek naći. Što se tiče lobiranja, nažalost, nijedan akcija u medijima, pozitivna ili negativna se ne radi zbog uverenja već finansiranje. Tako i GMO, stručnjaci kažu nije štetno a večito se vodi propaganda protiv. Truju se ljudi pesticidima i svakakvim aditivima a onda se plasira priča o zaprasivanju kemtrejlsovima ili kao uranijum kriv za sve.

EU Citizen

pre 9 godina

Boljševici su oduvek finansirali petu kolonu na Zapadu, od komunističkih partija između dva rata i tokom celog trajanja hladnog rata, preko raznih "mirovnih" i "antinuklearnih" pokreta, čije bi pripadnike, da su se osim u marginalnim tragovima, ikada pojavili u SSSR ili današnjoj Rusiji ubrzo pojela pomrčina (odnosno, zatvori, ludnice, groblja i logori, što se tim marginalnim tragovima, usotalom, upravo u velikoj većini i desilo), sve do današnjih pseudoekoloških štetočina (koji ispod "zelene" fasade uglavnom kriju neokomunističku agendu, zato ih u Evropi i zovu "lubenice" - spolja zeleni, unutra crveni :) ), naročito u zemljama nemačkog govornog područja, kojima smeta nuklearna energija ili freking, to jest, sve ono što ugrožava poziciju Kremlja, ali im, iz nekog razloga, intimno povezanog sa izvorima finansiranja, ne smeta spaljivanje ogromnih količina prirodnog gasa, koje bi (kada bi u pseudonaučnim tvrdnjama o "dramatičnom" otpoljavanju bilo iole istine) bilo mnogo štetnije od onoga protiv čega se bore. Dakle, na istoku stare priče, nema to mnogo ni potrebe dokazivati, poenta je samo ne obazirati se na petu kolonu, a ako pretera, adekvatno promeniti zakone, baciti više svetla na to ko ih i kako finansira, i napuniti zatvore...

Rile

pre 9 godina

@Mare
A ti zivis u Koviljaci ili u BG? Kad si zadnji put video bunar ili banju? Slusas ljude koje lupetaju... Fracking moze da steti, ali ne mora ako se radi kako treba. U Americi su mnogi farmeri postali milioneri, pa ako im se ide u banju, mogu da biraju sada koju... Sto je jos vaznije, Amerika je od naftnog ovisnika postala izvoznik. Uskoro najveci na svetu. Kad naprave gasovod do Evrope i Kine, Rusi su ga ugasili skroz!

facepalm

pre 9 godina

bušiće Rusi ovde, i zagađivati životnu sredinu (a opravdanje će lako da se proguta, jer će nam vlast napomenuti da će to otvoriti nova radna mesta, i to će uraditi možda čak i nabusito, ako ostane ova vlast, jer ova vlast shvata da je sa Srbima najbolje samo oštro), i to zato što smo im pored po nas loše cene za NIS dali i naftna polja i moguće bušotine. no bitno je da su Amerikanci dežurni krivci. neće biti Južnog toga, bušiće ovde Rusi, a Srbima su uvek Ameri krivi. i to za nešto što se dešava u Rumuniji. joj majko mila! da je nama ova zemlja bitna, zemlja u kojoj živimo, razmišljali bi o fijasku i prevari zvanoj Južni tok (kao, EU im nije dala, a u stvari ispostavilo se da je bolje ići kroz Tursku do Italije, pa možda pustiti jedan krak i do Bugarske i Srbije), a ne o Amerima koji crpe naftu u Ruminiji ili tamo negde u Iraku!

djole

pre 9 godina

Jaoooj...pa ako neko potplacuje na sve strane razne budale to su SAD. Cak ii ako to radi neko drugi, what`s the problem? Pa vi sami ste maheri u tome. Samo sto su ovi diskretniji ukoliko uopste to i rade.

mare

pre 9 godina

ko god vadi gas na fracking shteti podzemnim vodama u prevodu to je proces upumpavanja hemikalija u sedimentne stene ispod povrsinskog sloja zemlje i istiskivanje gasa van sto znaci cao bunari,banje,izvori ciste vode,cao jednom delu fabrikama mineralne vode cao

Kindzas

pre 9 godina

Rusi,uz pomoc novca koga imaju,majstori su za teorije zavera,huskanja,podbadanne,kupovinu malih medija i njihovom momentalnom gasenju ili usmeravanju za potrbe pravljenja haosa koji ide njima u korist/primer 3 Srbije,koja uz pomoc Ruskih para kupuje medije po Vojvodini i siri Ruski nacionalizam.Rusi ce napraviri totalni HAOS u Evropi i svetu.U zemljama kao sto su Srbija,Bugarska,Rumunija,Grcka,dovoljno je par miliona dolara i HAOS JE TU.

Dva najveca foliranta

pre 9 godina

Dva savezne americke drzave cele bukvalno leze na skriljcima, nisu pipnute te rezerve...

Ni pipnute,jer "fracking" je gori i od Cernobilja,jer zagadjuje zemlju dubinski a ne samo povrsinski...


btw: Lako je meni za njhivu "svadju",dva najbolja saradnika jos od 2 svetskog

mare

pre 9 godina

ameri su teski zlikovci, unistili bi totalno zivot i zemlju i vazduh zarad prljavih dolara. Pogledajte njihove filmove, kakvu oni buducnost zamisljaju, kao totalnu pustos i rusevine. Stop skriljcima i banditima preko okeana!

Helios

pre 9 godina

Sumnju u rusku umešanost pre nekoliko meseci je izneo sada već bivši gen. sekretar NATO-a Anders Rasmusen: "Svojim sofisticiranim strategijama širenja informacija i dezinformacija Rusija se aktivno uključila u rad takozvanih nevladinih organizacija – udruženja za zaštitu životne sredine protiv korišćenja uljnih škriljaca – kako bi očuvala zavisnost (Evrope) od ruskog gasa.”
Morao sam 3put refreš pa 5 puta da pročitam! WTF?! Pa još od Radio Slobodna Evropa oni koriste Medije, UN agencije, NVO i sve živo za - sve živo... od nadraživanja raje do direktne špijunaže.
Ali to ne smeju drugi da rade jer - to nije lepo!
Pri svemu tome nije samo najgore svo ovo zlo i enormna šteta. Najstrašniji je ovaj preko ispod okolo svega neograničeni idiotizam - e od toga nema spasa.
Stalno prepucavanje idiota NATOfila i idiota RUSofila to potvrđuje itekako. Zlo i idiotizam su univerzalni, i svi će nas akati koliko god da mogu. Em idiotski em jeftino kupljeni mediji ovde pomažu da parlament uzurpiraju stranke EU-džihada. Prirodna je ali ipak stupidna reakcija da su Rusi bolji i spasonosni. Ko nije sebi dobar nikom nije.
Ovaj NATO idiot ovo kaže bez stida i srama jer je em zločinački nastrojen em - idiot. Ova smehotresna izjava je i početak... kad u ne tako dalekoj budućnosti Istok bude imao mnogo više para i kad će Zapad biti prinuđen da batali NGO metod infiltracije i uništenja; i šta tek kad tada kao kontru objave liste plaćenih NGO herojkinja koje su na TVu jedva manje od Cece i PPV...

Mare,NS

pre 9 godina

""...Reporter uglednog lista, istina, na nekoliko mesta ponavlja da nema direktnih pokazatelja kojima bi se potkrepile takve tvrdnje, ali ističe "posredne dokaze” koji vode do Kremlja kao glavnog inspiratora demonstracija. ...""

Rusi,nego sta!

Pre neki dan sam gledao,kako su se podigli gradjani GB,u jednom mirnom engleskom okrugu,gde su telima blokirali pristup gradjevinskim masinama,koje su trebale da vrse ispitivanja skriljaca,pri cemu je cak doslo do sukoba sa policijom!

Doduse,takodje nema dokaza,da Rusi stoje iza ovog protesta u UK,ali procitavsi ovu vest,sad vidim da je to sasvim moguce!!!

Gulamfer

pre 9 godina

Pa sta je problem i ako placaju - vise stite zivotnu sredinu od onih lopova iz grin pisa. Bar ce taj deo Rumunije da ostane netaknuta priroda. Al nece, sve ce to amerikanci urnisati radi "slobode". Rumunija energetski nezavisna, a amerikanci istrazuju, vade i uzimaju dobit. Al ti je nezavisnost....

Pera

pre 9 godina

Prvo moj stric radi u NIS-u pa znam da je bio u Rumuniji pre 2 meseca i istrazivali su da li ima nafte i prirodnog gasa a ne skriljaca tako da autor teksta lupeta gluposti pa su im zabranili pre mesec i po da nastave istrazivanje jer su ih pritegli is US.Drugo Gasprom je pre 1 god otvorio 15 pumpnih stanica u Rumuniji kao Gaspromnjeft a ne NIS.U Bugarskoj je bilo u planu da takodje istrazuju ali im Bugari nisu dali nego su Kanadjani trazili uljne skriljce.Ovo su info iz prve ruke.Najvise prirodnog gasa po procenama ima u Transilvaniji pa su bili tenderi na kojima je Gasprom bio ucesnik i otkupio prava na istrazivanje u nekim oblastima.Ako se Rumuni bune zbog skriljaca to je zato sto su svesni rizika po zdravlje i pitku vodu.Sto ne vade skriljce u Poljskoj ona ih ima vise od Rumunije ili Estoniji oni bi dupe dali za Amere ili...Ovima Rusi iskacu iza coska,iz kutije ko cupavci jeftina propaganda za ljude koji nemaju blage veze o ovim stvarima.Nadam se objavi posto retko ko ko slobodno misli i zna neke stvari moze da objavi komentar jer i ovde se placa za komentare pa covek moze da procita milion gluposti.

KoleM

pre 9 godina

Mi čistiji i jeftiniji način dobijanja gasa i nafte poklonismo Rusima, sve naše gasne i naftne izvore i one koji će se tek naći. Što se tiče lobiranja, nažalost, nijedan akcija u medijima, pozitivna ili negativna se ne radi zbog uverenja već finansiranje. Tako i GMO, stručnjaci kažu nije štetno a večito se vodi propaganda protiv. Truju se ljudi pesticidima i svakakvim aditivima a onda se plasira priča o zaprasivanju kemtrejlsovima ili kao uranijum kriv za sve.

Nikola Comski

pre 9 godina

Ma slusaj! Nemam nista protiv proizvodnje gasa od skriljaca, ali neka to pocne, i to masovno, u SAD, VB, Nemackoj, Francuskoj, Italiji. Oni tvrde da taj postupak ne zagadjuje, ne unistava covekovu okolinu, ali hoce ipak prvo da pocnu u Bugarskoj i Rumuniji sa eksploatacijom. Izgleda da te dve drzave EU,SAD i NATO sluze kao zamorcici. Ko' vele: Ajd' da probamo kod njih, pa ako ne pocrkaju onda cemo i kod nas da eksploatisemo. Opet su, kao i uvek, Amerikanci u zizi dogadjanja. Americki energetski gigant "Ševron”, najuren (sto se skriljaca tice) iz SAD, pokusava da pravi profit u istocnoj Evropi...po svaku cenu. Posto im ne ide glatko kriv je...Ko? Pa Rus covece.

sto stariji to ludji

pre 9 godina

Hahaha, Rosnjeft busi po Meksickom zalivu, BP drzi 20-25% Rosnjefta, Exxon busi u Sibiru i uz istocnu obalu Rusije na Pacifiku, u Srbiji su Halliburton i NIS (Gasprom) zajedno vrsili probe a oni kao "ratuju" u Rumuniji. Pa mozda ratuju, ali oko bolje lokacije i % profita...

(Dva najveca foliranta, 4. decembar 2014 19:57)

I u USA i u Kanadi se frack-uje sve u 16, uskoro krece i po EU

Posmatrač, NL

pre 9 godina

Anti-ruska histerija ne posustaje... širom zapadne Evrope je bilo X protesta protiv eksploatacije gasa i nafte iz škriljaca. Samo ludak bi tako nešto poželeo u svojoj okolini!

nemate pojma

pre 9 godina

imam dokaze, doduse posredne i ne potvrdjene da su Rusi oborili cenu nafte jer se fraking nafte skriljaca ne isplati na ceni ispod 88dolara po barelu...

foka

pre 9 godina

Daj prestanite sa glupostima,ugledni list?
Ruski lobisti,Americki lobisti,Engleski lobisti koja razlika? Inace ova proizvodnja je najidiotskija od svih. Totalni uzas za okolis i ljude. Srecno ludjaci.

Kahw

pre 9 godina

Jadni aktivisti. Kad su pravoverni, kuju ih u zvezde, kada nisu, onda su ološ plaćenički... "Pet centi" na temu: http://zelenomajmunce.blogspot.com/2014/12/nato-vredja-ekoloske-organizacije.html

www.dobarpredak.com

pre 9 godina

Uopšte ne treba biti ničiji plaćenik da bi se borio protiv frekinga. Ima više štete nego koristi http://dobarpredak.com/2013/11/15/freking-stete-koristi/

Toliko

pre 9 godina

Koga jos ovo podseca na Huverovo proganjane "komunista"? Cim se nesto pobunis pojavi ti se FBI da te proglasi za komunistu. Tako je svojevremeno Carli Caplin zavrsio. Najvise volim kad se ovi prozapadni liberali zalete da brane ovakve nebuloze. Uostalom sve i da ih finansiraju, pa sta? To i dalje ne znaci da stav koji zastupaju nije ispravan tj. kako je manje zagadjenje zato sto ti trose recimo ruske dolare, a ne americke.

mare

pre 9 godina

@Rile, nemoj da prozivas ljude odakle su, jer se ovde kaze zavisnik a ne ovisnik. Kao drugo, razmisljas vrlo kratkovido, ti bi sekao granu na kojoj sedis za par hiljada evra, ali kad ona pukne te ti pare nista ne znace!

jo jo

pre 9 godina

Za zapad uvek su rusi krivi za sve. Evo sad i za skriljce. Sutra ce za puzeve i ostalu gamad. Ameri, au pa oni nikad za nista nisu krivi. Taman posla.