Četvrtak, 04.12.2014.

11:12

Da je Bajden znao da će Putin...

Zbog najave odustajanja od izgradnje Južnog toka, Hrvatska, ni kriva ni dužna postaje regionalni energetski div, pišu regionalni mediji.

Izvor: Slobodna Dalmacija, Danas hr

Da je Bajden znao da æe Putin... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Moma

pre 9 godina

Biće tu još igranke – ne postaje se “regionalni energetski centar” tek tako. Potrebno je doooosta investiranja. Čini mi se da je ova Bajdenova izjava za jednokratnu upotrebu. Mi smo izvukli deblji kraj zbog EU-Rusija natezanja, ali ova priča mi liči na šarenu lažu. Pompezna izjava da se pokaže kako Amerikanci mogu očas posla da srede problem. Kao i priča o nafti iz uljnih škriljaca - a radi se o izuzetno skupoj i prljavoj tehnologiji. BTW, koliko komentara od Mata, Šima i ostalih - ovo liči na blog nekih hrvatskih novina. I sve kipti od želje da se bude baja na Balkanu! Budite baje u EU! Pozz.

Realan

pre 9 godina

E jeste se ponadali, milijarde investicija, Srbija lider, folovi, golovi, a na kraju cemo vam otvorit i plinsku Idea-u u Srbiji. Uvijek ste na kraju donji.

ciceron

pre 9 godina

A blago Hrvatskoj, sad ce Bajden da dodje kod njih, Ukrajinu su unapredili i modernizovali sad ce da dodju i kod njih.Ako se slucajno nadje neko vece nalaziste pa ne mogu to Hrvati sami da prodaju, doci ce Tata, mora se to demokratizovati malo da bi bilo po EU standardima.

Mate

pre 9 godina

Neki doista ne zele shvatiti da Rusi nemaju jedini plin a kamoli najeftiniji.Zar nisu vama prodavali skiplje nego u EU.Zapravo vi ne zelite prihvatiti da Rusi sa plinom zele nametnuti utjecaj monopolistickim metodama koje nikada nece proci u EU. Uvjereni ste, neznam radi cega, mozda radi vase opsjednutosti Rusima kao supermenima da je plin iz Rusoje jedino rjesenje za EU. To je zakljucak djeteta kpji je fan supermena.EU ima i novaca i alternative na kojima ce sigurno poraditi zajedno sa SAD. Da, plin iz azerbaijana,taj plinovod je u planu, LNG krk kojem se smijete ali upravo je plan da se iz njega opskrbljuju ukraina, madjarska, slovacka,austrija.Rusi nemogu ucijenjivati EU i SAD jer htojeli vi ili ne nemaju snage za to. U sve tezoj su situaciji i sankcije ce ih odvesti slijedece godine u recesiju a tada ce to osijetiti ruski narod i biti ce tuzni kraj maloga Putina.

span

pre 9 godina

Hrvatska ima svoju proizvodnju plina ,koja pokriva gotovo 70% potreba,uz minimalnu eksploataciju iz Jadrana!!!Sviđalo se to susjedima ili ne,to su fakti!Nakon iskustava od prije par godina,počela je sama otvarati druge pravce dobave,izbjegavajući ruski plin!Na Mediteranu i na Bliskom i Srednjem Istoku postoje ogromni viškovi ukapljenog plina,kojem je cijena dosta niska,a izgradnjom hrvatskog i još tri-četiri LNG terminala na Mediteranu,zatvorit će se taj dobavni mega pravac sa više krakova i Europa će sve manje biti ovisna o ruskom plinu!Srbija prisvaja i utvara si da baštini puno od politike bivše sfrj,pa onda moraju znati da je dobro se Bogu moliti al nije dobro niti sotoni se zamjeriti!Sad kad je prdnuo južni tok,bilo bi dobro malo popraviti odnose sa Hrvatskom,jer će hrvatska de facto,postati jaki energetski igrač!A ako Rus i promjeni pjesmu,opet ste brača!Sa Hrvatima jedino susjedi i poslovni partneri,ionako vam večina nafte ide Jadranskim naftovodom!!!
Energetsku priču Europe ne trebaju rasčlanjivati tipovi kojima je domet osnovna škola i prispodobe sa nekim sportskim događajima,kakvi vidim prevladavaju u diskusiji,niti oni koji Hrvatsku podcjenjuju,vrijeđaju s pozicija neke veličine i srpske mitologije!Ponavljam,susjedi smo,to nam je suđeno,poslovati možemo,u EU i NATO-u smo,primjetili ste i neki dan da je i samo malo zločestoće dovoljno da vam zapaprimo u Europarlamentu,prema tome,pamet i mudrost u glavu a ne priče o ustašama,šiptarima,glupim Amerikancima,itd!

Zg

pre 9 godina

Sad ce gradjani Hrvatske i cele EU biti srecni sto neće trositi jeftini ruski gas, vec ce trosti američki gas skuplji za 50%.
(Zole, 4. decembar 2014 16:48)

Hrvatska teoretski pokriva sve svoje potrebe za plinom. U teoriji. U praksi baš i ne, jer ne postoji dovoljan kapacitet skladišta - ali proizvodnja na godišnjoj razini je dovoljna za cijelu državu. LNG terminal nam nije previše bitan, ali Europi jest.

Ne znam samo otkud si izvukao SAD u cijeloj priči, jer bi LNG na ovaj hipotetski terminal dolazio iz Katara.

krsto

pre 9 godina

Vidim da nama u Hrvatskoj mnogi čitatelji baš i ne predviđaju ništa dobro, barem po ovoj temi, a nerazumiju dvije osnovne stvari, a to su da Hrvatska, već desetljećima ne uvozi plin uopće, a da pritom nije otvorila polja u Jadranu, koja kad bi bila i loša, bila bi svakako dovoljna za Hrvatsku široku potrošnju, pa i industriju u znatno jačem angažmanu od postojećeg, za nekoliko desetljeća. Znači. LNG terminal, je transportni i služiti će za dovoz u ostale zemlje EU, te nešto manje za Hrvatsku kao potrošača. Nama plin poradi ove činjenice neće godinama poskupjeti. Drugo, građani Srbije koji rijetko ili nikada ne posjećuju Hrvatsku, nikada nebi smjeli komentirati opće stanje u istoj, koje svakako nije bajno, jer smo se naučili na bolje, ali je daleko od toga da se uspoređuje s onim u Srbiji, od standarda kako društvenog, osobnog, infrastrukture... To nije moj zaključak, nego komentar Vaših građana koje kroz svoj posao u turizmu svakodnevno čujem. Pristup EU nam je donio neke dobre stvari, ali i način ponašanja gdje se nemože trošiti ono što nije zarađeno. Takav način života i rada je težak inicijalno, ali je jedini ispravan i istinit. To sve Vas još čeka, a nije lagano, nije ugodno, ali je istinito, premda inicijalno znači pad standarda građana. U svakom slučaju živi Vi meni bili, i dao Bog puno zaradili i po ljeti potrošili, po mogućnosti u Hr, ali nije uvijet.

doboj

pre 9 godina

Samo pogledajte kako su napredovale drzave koje stoje uz amere a kako one koje su uz ruse nekadasnja zapadna njemacka juzna koreja turska poljska japan svi su oni se priklonili amerima i jako dobro profitirali pa i yugoslavija je od amera izvukla milijarde zato sto je okrenula leda sovjetskom savezu i bila najbogatija socijalisticka drzava dok su madari cesi poljaci i ostali ruski saveznici krepavali od gladi

Kralj Ibi

pre 9 godina

Sto Srbi umeju da se zanesu ali kao Hrvati nikada. Jos mi je u secanju kako su se posle uspeha njihovih mladih teniserki u Australiji napalili da postaju teniska super sila kad ono mucak. Tako ce i ovde biti. Previse futura ima u ovim izjavama, sto bi mi Srbi rekli moz'da bidne al' ne mora da znaci.

miami

pre 9 godina

I treba. Amerika ce od Hrvatske da napravi silu, jer je Hrvatska odabrala Ameriku za saveznika, a ne Rusiju, kao sto je to uradila Srbija. Pogledajte americke saveznike kakve su sile postale. Od Holandije, Nemacke preko Turske, Tajvana, Japana itd.. A Srbija ce biti na nivou Belorusije, Jermenije I slicno.

Nadrljasmo

pre 9 godina

Kad Rusi zavrnu slavine za isporuku gasa, to je nedopustivo i 'gas ne sme biti oruzje'.
Kad te Evropa spreci da se snabdevas od Rusa, to je demokratija za primer.

Kako god, mi smo nadrljali i koja god igra da se igra i ko god da igra, mi nekako ispadnemo na stolu za kusur ili baksis.

karamba

pre 9 godina

Topli termalni izvori sirom zemlje nisu iskorisceni ni 10% a mogu da greju celu zemlju.
O koristima za privredu da ne govorim,ali,kako bi onda Bajatovic i ostala lopovska garnitura u zadnjih 25 godina zgrtala stotine miliona evra u privatne dzepove?!

Mi smo jedan duboko unesrecen narod,sa urodjenim sadomazohizmom u sebi,jer ovo sto trpimo i otvorenih ociju gledamo,ne bi sebi dozvolio niko na svetu zemaljskom!

Vise nas ni ne zalim,jer,ko sebi nece da pomogne,ne moze mu pomoci Gospod Bog sam!

V@le

pre 9 godina

Odlična vijest i nadam se da će se ostvariti, a najvažnije je što ćemo učvrstiti svoju lidersku poziciju. Ipak će se isplatiti pristupak EU i NATO-u.

Langus

pre 9 godina

LNG je opasan i skup, od pocetka do kraja. Putin je samo izvrgao ruglu EU i SAD i okrenuo se Turskoj, pa ko voli neka izvoli odatle prema Madjarskoj, Austriji, Italiji i ostaloj boraniji, neka pravi gasovod "u skladu sa EU zakonodavstvom" ali za svoje pare. Smesno, EU bi htela da im neko drugi (Rusi) finansira gasovod ali kako EU kaze - ti napravis, ja koristim dzabe. Sipak.

Marko

pre 9 godina

Evropska unija se zajebava mnogo,neka se gospoda sete kako su kukali kada je Rusija zavrnula gas zbog kradje gasa od strane Ukrajine tri meseca nije bilo isporuke gasa.

Ukrajina je nestabilna država sa ogromnim dugovanjima za gas,pa kada se desi da Rusija ponovo zavrne gas Ukrajini zbog ne plaćanja ili krađe gase ,šta će Evropa tada da radi kada ne bude imala gas nekoliko meseci....gasovod južni tok je baš zbog toga trebao da bude napravljen da zaobidje Ukrajinu i da redovno snabdeva Evropske potrošače,sa ovim odustajanjem samo Evropa gubi a Amerikanci su srećni jer misle da su zajebali Ruse ali malo sutra...Rusija ako ne proda taj gas evropi prodaće ga nekom drugom,tako da njih boli uvo,kada imaš proizvod koji svi traže najmanji problem da ga prodaš.

Nadam se samo da će se uskoro rešiti taj spor oko Južnog toka za dobrobit svih nas.

Бранислав

pre 9 godina

Хрватска и у скоријој будућности Велика Албанија ће бити главне "ударне песнице" САД..за Србе иде веома тежак период..опстати између те две регионалне силе неће бити нимало лако..

bob rock

pre 9 godina

Ja kada god nisam siguran kakav stav da zauzmem po nekom pitanju iz slicnih oblasti, potrazim da procitam kakav stav zauzima misa brkic(namerno malim slovom). Onda ja zauzmem dijametralno drugaciji stav i znam da je to opcija koja je bolja i za zemlju i mene licno..

south stream

pre 9 godina

Pa oni su odavno energetski u boljem polozaju od nas, 90% NIS-ove nafte nam stize preko njih. Sta ces, vole ih braca vise nego nas.
Zato mi bi trebali ili da povecamo rudnu rentu i preuzmemo Backi dvor ili da ostavimo rudnu rentu kolika je a preuzmemo NIS i Backi dvor, a braci se zahvalimo. Ako im ne bude pravo, nek se zale Briselu, sto bi rekao Cepurin

Zoran Obradovic

pre 9 godina

To mozda i bude funkcionisalo, samo sto ce LNG za potrosace biti oko 50% skuplji nego ruski. A ako Putin kompletnu proizvodnju proda na istok nece imati dovoljno za Evropu. Evropa se prerano raduje, Putin im je nagovestio de ce ruski gas biti dopreman do Turske, ako treba Evropi morace sami da grade gasovod od turske do Evrope - ukoliko turci budu imali viska gasa...Evropi se crno pise na energetskom polju, oni nece da zagadjuju sopstvenu prirodu i zbog toga nece da koriste ugalj, atomska energija im je uz to i opasna, pokusaji sa vetrom i suncanom energijom skoro da i ne daju rezultate. Zanima me kako se resiti energetske probleme.

Zoran Obradovic

pre 9 godina

To mozda i bude funkcionisalo, samo sto ce LNG za potrosace biti oko 50% skuplji nego ruski. A ako Putin kompletnu proizvodnju proda na istok nece imati dovoljno za Evropu. Evropa se prerano raduje, Putin im je nagovestio de ce ruski gas biti dopreman do Turske, ako treba Evropi morace sami da grade gasovod od turske do Evrope - ukoliko turci budu imali viska gasa...Evropi se crno pise na energetskom polju, oni nece da zagadjuju sopstvenu prirodu i zbog toga nece da koriste ugalj, atomska energija im je uz to i opasna, pokusaji sa vetrom i suncanom energijom skoro da i ne daju rezultate. Zanima me kako se resiti energetske probleme.

karamba

pre 9 godina

Topli termalni izvori sirom zemlje nisu iskorisceni ni 10% a mogu da greju celu zemlju.
O koristima za privredu da ne govorim,ali,kako bi onda Bajatovic i ostala lopovska garnitura u zadnjih 25 godina zgrtala stotine miliona evra u privatne dzepove?!

Mi smo jedan duboko unesrecen narod,sa urodjenim sadomazohizmom u sebi,jer ovo sto trpimo i otvorenih ociju gledamo,ne bi sebi dozvolio niko na svetu zemaljskom!

Vise nas ni ne zalim,jer,ko sebi nece da pomogne,ne moze mu pomoci Gospod Bog sam!

Бранислав

pre 9 godina

Хрватска и у скоријој будућности Велика Албанија ће бити главне "ударне песнице" САД..за Србе иде веома тежак период..опстати између те две регионалне силе неће бити нимало лако..

miami

pre 9 godina

I treba. Amerika ce od Hrvatske da napravi silu, jer je Hrvatska odabrala Ameriku za saveznika, a ne Rusiju, kao sto je to uradila Srbija. Pogledajte americke saveznike kakve su sile postale. Od Holandije, Nemacke preko Turske, Tajvana, Japana itd.. A Srbija ce biti na nivou Belorusije, Jermenije I slicno.

south stream

pre 9 godina

Pa oni su odavno energetski u boljem polozaju od nas, 90% NIS-ove nafte nam stize preko njih. Sta ces, vole ih braca vise nego nas.
Zato mi bi trebali ili da povecamo rudnu rentu i preuzmemo Backi dvor ili da ostavimo rudnu rentu kolika je a preuzmemo NIS i Backi dvor, a braci se zahvalimo. Ako im ne bude pravo, nek se zale Briselu, sto bi rekao Cepurin

krsto

pre 9 godina

Vidim da nama u Hrvatskoj mnogi čitatelji baš i ne predviđaju ništa dobro, barem po ovoj temi, a nerazumiju dvije osnovne stvari, a to su da Hrvatska, već desetljećima ne uvozi plin uopće, a da pritom nije otvorila polja u Jadranu, koja kad bi bila i loša, bila bi svakako dovoljna za Hrvatsku široku potrošnju, pa i industriju u znatno jačem angažmanu od postojećeg, za nekoliko desetljeća. Znači. LNG terminal, je transportni i služiti će za dovoz u ostale zemlje EU, te nešto manje za Hrvatsku kao potrošača. Nama plin poradi ove činjenice neće godinama poskupjeti. Drugo, građani Srbije koji rijetko ili nikada ne posjećuju Hrvatsku, nikada nebi smjeli komentirati opće stanje u istoj, koje svakako nije bajno, jer smo se naučili na bolje, ali je daleko od toga da se uspoređuje s onim u Srbiji, od standarda kako društvenog, osobnog, infrastrukture... To nije moj zaključak, nego komentar Vaših građana koje kroz svoj posao u turizmu svakodnevno čujem. Pristup EU nam je donio neke dobre stvari, ali i način ponašanja gdje se nemože trošiti ono što nije zarađeno. Takav način života i rada je težak inicijalno, ali je jedini ispravan i istinit. To sve Vas još čeka, a nije lagano, nije ugodno, ali je istinito, premda inicijalno znači pad standarda građana. U svakom slučaju živi Vi meni bili, i dao Bog puno zaradili i po ljeti potrošili, po mogućnosti u Hr, ali nije uvijet.

Nadrljasmo

pre 9 godina

Kad Rusi zavrnu slavine za isporuku gasa, to je nedopustivo i 'gas ne sme biti oruzje'.
Kad te Evropa spreci da se snabdevas od Rusa, to je demokratija za primer.

Kako god, mi smo nadrljali i koja god igra da se igra i ko god da igra, mi nekako ispadnemo na stolu za kusur ili baksis.

doboj

pre 9 godina

Samo pogledajte kako su napredovale drzave koje stoje uz amere a kako one koje su uz ruse nekadasnja zapadna njemacka juzna koreja turska poljska japan svi su oni se priklonili amerima i jako dobro profitirali pa i yugoslavija je od amera izvukla milijarde zato sto je okrenula leda sovjetskom savezu i bila najbogatija socijalisticka drzava dok su madari cesi poljaci i ostali ruski saveznici krepavali od gladi

V@le

pre 9 godina

Odlična vijest i nadam se da će se ostvariti, a najvažnije je što ćemo učvrstiti svoju lidersku poziciju. Ipak će se isplatiti pristupak EU i NATO-u.

Langus

pre 9 godina

LNG je opasan i skup, od pocetka do kraja. Putin je samo izvrgao ruglu EU i SAD i okrenuo se Turskoj, pa ko voli neka izvoli odatle prema Madjarskoj, Austriji, Italiji i ostaloj boraniji, neka pravi gasovod "u skladu sa EU zakonodavstvom" ali za svoje pare. Smesno, EU bi htela da im neko drugi (Rusi) finansira gasovod ali kako EU kaze - ti napravis, ja koristim dzabe. Sipak.

Zg

pre 9 godina

Sad ce gradjani Hrvatske i cele EU biti srecni sto neće trositi jeftini ruski gas, vec ce trosti američki gas skuplji za 50%.
(Zole, 4. decembar 2014 16:48)

Hrvatska teoretski pokriva sve svoje potrebe za plinom. U teoriji. U praksi baš i ne, jer ne postoji dovoljan kapacitet skladišta - ali proizvodnja na godišnjoj razini je dovoljna za cijelu državu. LNG terminal nam nije previše bitan, ali Europi jest.

Ne znam samo otkud si izvukao SAD u cijeloj priči, jer bi LNG na ovaj hipotetski terminal dolazio iz Katara.

bob rock

pre 9 godina

Ja kada god nisam siguran kakav stav da zauzmem po nekom pitanju iz slicnih oblasti, potrazim da procitam kakav stav zauzima misa brkic(namerno malim slovom). Onda ja zauzmem dijametralno drugaciji stav i znam da je to opcija koja je bolja i za zemlju i mene licno..

Marko

pre 9 godina

Evropska unija se zajebava mnogo,neka se gospoda sete kako su kukali kada je Rusija zavrnula gas zbog kradje gasa od strane Ukrajine tri meseca nije bilo isporuke gasa.

Ukrajina je nestabilna država sa ogromnim dugovanjima za gas,pa kada se desi da Rusija ponovo zavrne gas Ukrajini zbog ne plaćanja ili krađe gase ,šta će Evropa tada da radi kada ne bude imala gas nekoliko meseci....gasovod južni tok je baš zbog toga trebao da bude napravljen da zaobidje Ukrajinu i da redovno snabdeva Evropske potrošače,sa ovim odustajanjem samo Evropa gubi a Amerikanci su srećni jer misle da su zajebali Ruse ali malo sutra...Rusija ako ne proda taj gas evropi prodaće ga nekom drugom,tako da njih boli uvo,kada imaš proizvod koji svi traže najmanji problem da ga prodaš.

Nadam se samo da će se uskoro rešiti taj spor oko Južnog toka za dobrobit svih nas.

span

pre 9 godina

Hrvatska ima svoju proizvodnju plina ,koja pokriva gotovo 70% potreba,uz minimalnu eksploataciju iz Jadrana!!!Sviđalo se to susjedima ili ne,to su fakti!Nakon iskustava od prije par godina,počela je sama otvarati druge pravce dobave,izbjegavajući ruski plin!Na Mediteranu i na Bliskom i Srednjem Istoku postoje ogromni viškovi ukapljenog plina,kojem je cijena dosta niska,a izgradnjom hrvatskog i još tri-četiri LNG terminala na Mediteranu,zatvorit će se taj dobavni mega pravac sa više krakova i Europa će sve manje biti ovisna o ruskom plinu!Srbija prisvaja i utvara si da baštini puno od politike bivše sfrj,pa onda moraju znati da je dobro se Bogu moliti al nije dobro niti sotoni se zamjeriti!Sad kad je prdnuo južni tok,bilo bi dobro malo popraviti odnose sa Hrvatskom,jer će hrvatska de facto,postati jaki energetski igrač!A ako Rus i promjeni pjesmu,opet ste brača!Sa Hrvatima jedino susjedi i poslovni partneri,ionako vam večina nafte ide Jadranskim naftovodom!!!
Energetsku priču Europe ne trebaju rasčlanjivati tipovi kojima je domet osnovna škola i prispodobe sa nekim sportskim događajima,kakvi vidim prevladavaju u diskusiji,niti oni koji Hrvatsku podcjenjuju,vrijeđaju s pozicija neke veličine i srpske mitologije!Ponavljam,susjedi smo,to nam je suđeno,poslovati možemo,u EU i NATO-u smo,primjetili ste i neki dan da je i samo malo zločestoće dovoljno da vam zapaprimo u Europarlamentu,prema tome,pamet i mudrost u glavu a ne priče o ustašama,šiptarima,glupim Amerikancima,itd!

Mate

pre 9 godina

Neki doista ne zele shvatiti da Rusi nemaju jedini plin a kamoli najeftiniji.Zar nisu vama prodavali skiplje nego u EU.Zapravo vi ne zelite prihvatiti da Rusi sa plinom zele nametnuti utjecaj monopolistickim metodama koje nikada nece proci u EU. Uvjereni ste, neznam radi cega, mozda radi vase opsjednutosti Rusima kao supermenima da je plin iz Rusoje jedino rjesenje za EU. To je zakljucak djeteta kpji je fan supermena.EU ima i novaca i alternative na kojima ce sigurno poraditi zajedno sa SAD. Da, plin iz azerbaijana,taj plinovod je u planu, LNG krk kojem se smijete ali upravo je plan da se iz njega opskrbljuju ukraina, madjarska, slovacka,austrija.Rusi nemogu ucijenjivati EU i SAD jer htojeli vi ili ne nemaju snage za to. U sve tezoj su situaciji i sankcije ce ih odvesti slijedece godine u recesiju a tada ce to osijetiti ruski narod i biti ce tuzni kraj maloga Putina.

Realan

pre 9 godina

E jeste se ponadali, milijarde investicija, Srbija lider, folovi, golovi, a na kraju cemo vam otvorit i plinsku Idea-u u Srbiji. Uvijek ste na kraju donji.

Kralj Ibi

pre 9 godina

Sto Srbi umeju da se zanesu ali kao Hrvati nikada. Jos mi je u secanju kako su se posle uspeha njihovih mladih teniserki u Australiji napalili da postaju teniska super sila kad ono mucak. Tako ce i ovde biti. Previse futura ima u ovim izjavama, sto bi mi Srbi rekli moz'da bidne al' ne mora da znaci.

ciceron

pre 9 godina

A blago Hrvatskoj, sad ce Bajden da dodje kod njih, Ukrajinu su unapredili i modernizovali sad ce da dodju i kod njih.Ako se slucajno nadje neko vece nalaziste pa ne mogu to Hrvati sami da prodaju, doci ce Tata, mora se to demokratizovati malo da bi bilo po EU standardima.

Moma

pre 9 godina

Biće tu još igranke – ne postaje se “regionalni energetski centar” tek tako. Potrebno je doooosta investiranja. Čini mi se da je ova Bajdenova izjava za jednokratnu upotrebu. Mi smo izvukli deblji kraj zbog EU-Rusija natezanja, ali ova priča mi liči na šarenu lažu. Pompezna izjava da se pokaže kako Amerikanci mogu očas posla da srede problem. Kao i priča o nafti iz uljnih škriljaca - a radi se o izuzetno skupoj i prljavoj tehnologiji. BTW, koliko komentara od Mata, Šima i ostalih - ovo liči na blog nekih hrvatskih novina. I sve kipti od želje da se bude baja na Balkanu! Budite baje u EU! Pozz.

Zoran Obradovic

pre 9 godina

To mozda i bude funkcionisalo, samo sto ce LNG za potrosace biti oko 50% skuplji nego ruski. A ako Putin kompletnu proizvodnju proda na istok nece imati dovoljno za Evropu. Evropa se prerano raduje, Putin im je nagovestio de ce ruski gas biti dopreman do Turske, ako treba Evropi morace sami da grade gasovod od turske do Evrope - ukoliko turci budu imali viska gasa...Evropi se crno pise na energetskom polju, oni nece da zagadjuju sopstvenu prirodu i zbog toga nece da koriste ugalj, atomska energija im je uz to i opasna, pokusaji sa vetrom i suncanom energijom skoro da i ne daju rezultate. Zanima me kako se resiti energetske probleme.

V@le

pre 9 godina

Odlična vijest i nadam se da će se ostvariti, a najvažnije je što ćemo učvrstiti svoju lidersku poziciju. Ipak će se isplatiti pristupak EU i NATO-u.

Langus

pre 9 godina

LNG je opasan i skup, od pocetka do kraja. Putin je samo izvrgao ruglu EU i SAD i okrenuo se Turskoj, pa ko voli neka izvoli odatle prema Madjarskoj, Austriji, Italiji i ostaloj boraniji, neka pravi gasovod "u skladu sa EU zakonodavstvom" ali za svoje pare. Smesno, EU bi htela da im neko drugi (Rusi) finansira gasovod ali kako EU kaze - ti napravis, ja koristim dzabe. Sipak.

Marko

pre 9 godina

Evropska unija se zajebava mnogo,neka se gospoda sete kako su kukali kada je Rusija zavrnula gas zbog kradje gasa od strane Ukrajine tri meseca nije bilo isporuke gasa.

Ukrajina je nestabilna država sa ogromnim dugovanjima za gas,pa kada se desi da Rusija ponovo zavrne gas Ukrajini zbog ne plaćanja ili krađe gase ,šta će Evropa tada da radi kada ne bude imala gas nekoliko meseci....gasovod južni tok je baš zbog toga trebao da bude napravljen da zaobidje Ukrajinu i da redovno snabdeva Evropske potrošače,sa ovim odustajanjem samo Evropa gubi a Amerikanci su srećni jer misle da su zajebali Ruse ali malo sutra...Rusija ako ne proda taj gas evropi prodaće ga nekom drugom,tako da njih boli uvo,kada imaš proizvod koji svi traže najmanji problem da ga prodaš.

Nadam se samo da će se uskoro rešiti taj spor oko Južnog toka za dobrobit svih nas.

Kralj Ibi

pre 9 godina

Sto Srbi umeju da se zanesu ali kao Hrvati nikada. Jos mi je u secanju kako su se posle uspeha njihovih mladih teniserki u Australiji napalili da postaju teniska super sila kad ono mucak. Tako ce i ovde biti. Previse futura ima u ovim izjavama, sto bi mi Srbi rekli moz'da bidne al' ne mora da znaci.

Бранислав

pre 9 godina

Хрватска и у скоријој будућности Велика Албанија ће бити главне "ударне песнице" САД..за Србе иде веома тежак период..опстати између те две регионалне силе неће бити нимало лако..

miami

pre 9 godina

I treba. Amerika ce od Hrvatske da napravi silu, jer je Hrvatska odabrala Ameriku za saveznika, a ne Rusiju, kao sto je to uradila Srbija. Pogledajte americke saveznike kakve su sile postale. Od Holandije, Nemacke preko Turske, Tajvana, Japana itd.. A Srbija ce biti na nivou Belorusije, Jermenije I slicno.

ciceron

pre 9 godina

A blago Hrvatskoj, sad ce Bajden da dodje kod njih, Ukrajinu su unapredili i modernizovali sad ce da dodju i kod njih.Ako se slucajno nadje neko vece nalaziste pa ne mogu to Hrvati sami da prodaju, doci ce Tata, mora se to demokratizovati malo da bi bilo po EU standardima.

south stream

pre 9 godina

Pa oni su odavno energetski u boljem polozaju od nas, 90% NIS-ove nafte nam stize preko njih. Sta ces, vole ih braca vise nego nas.
Zato mi bi trebali ili da povecamo rudnu rentu i preuzmemo Backi dvor ili da ostavimo rudnu rentu kolika je a preuzmemo NIS i Backi dvor, a braci se zahvalimo. Ako im ne bude pravo, nek se zale Briselu, sto bi rekao Cepurin

span

pre 9 godina

Hrvatska ima svoju proizvodnju plina ,koja pokriva gotovo 70% potreba,uz minimalnu eksploataciju iz Jadrana!!!Sviđalo se to susjedima ili ne,to su fakti!Nakon iskustava od prije par godina,počela je sama otvarati druge pravce dobave,izbjegavajući ruski plin!Na Mediteranu i na Bliskom i Srednjem Istoku postoje ogromni viškovi ukapljenog plina,kojem je cijena dosta niska,a izgradnjom hrvatskog i još tri-četiri LNG terminala na Mediteranu,zatvorit će se taj dobavni mega pravac sa više krakova i Europa će sve manje biti ovisna o ruskom plinu!Srbija prisvaja i utvara si da baštini puno od politike bivše sfrj,pa onda moraju znati da je dobro se Bogu moliti al nije dobro niti sotoni se zamjeriti!Sad kad je prdnuo južni tok,bilo bi dobro malo popraviti odnose sa Hrvatskom,jer će hrvatska de facto,postati jaki energetski igrač!A ako Rus i promjeni pjesmu,opet ste brača!Sa Hrvatima jedino susjedi i poslovni partneri,ionako vam večina nafte ide Jadranskim naftovodom!!!
Energetsku priču Europe ne trebaju rasčlanjivati tipovi kojima je domet osnovna škola i prispodobe sa nekim sportskim događajima,kakvi vidim prevladavaju u diskusiji,niti oni koji Hrvatsku podcjenjuju,vrijeđaju s pozicija neke veličine i srpske mitologije!Ponavljam,susjedi smo,to nam je suđeno,poslovati možemo,u EU i NATO-u smo,primjetili ste i neki dan da je i samo malo zločestoće dovoljno da vam zapaprimo u Europarlamentu,prema tome,pamet i mudrost u glavu a ne priče o ustašama,šiptarima,glupim Amerikancima,itd!

Mate

pre 9 godina

Neki doista ne zele shvatiti da Rusi nemaju jedini plin a kamoli najeftiniji.Zar nisu vama prodavali skiplje nego u EU.Zapravo vi ne zelite prihvatiti da Rusi sa plinom zele nametnuti utjecaj monopolistickim metodama koje nikada nece proci u EU. Uvjereni ste, neznam radi cega, mozda radi vase opsjednutosti Rusima kao supermenima da je plin iz Rusoje jedino rjesenje za EU. To je zakljucak djeteta kpji je fan supermena.EU ima i novaca i alternative na kojima ce sigurno poraditi zajedno sa SAD. Da, plin iz azerbaijana,taj plinovod je u planu, LNG krk kojem se smijete ali upravo je plan da se iz njega opskrbljuju ukraina, madjarska, slovacka,austrija.Rusi nemogu ucijenjivati EU i SAD jer htojeli vi ili ne nemaju snage za to. U sve tezoj su situaciji i sankcije ce ih odvesti slijedece godine u recesiju a tada ce to osijetiti ruski narod i biti ce tuzni kraj maloga Putina.

krsto

pre 9 godina

Vidim da nama u Hrvatskoj mnogi čitatelji baš i ne predviđaju ništa dobro, barem po ovoj temi, a nerazumiju dvije osnovne stvari, a to su da Hrvatska, već desetljećima ne uvozi plin uopće, a da pritom nije otvorila polja u Jadranu, koja kad bi bila i loša, bila bi svakako dovoljna za Hrvatsku široku potrošnju, pa i industriju u znatno jačem angažmanu od postojećeg, za nekoliko desetljeća. Znači. LNG terminal, je transportni i služiti će za dovoz u ostale zemlje EU, te nešto manje za Hrvatsku kao potrošača. Nama plin poradi ove činjenice neće godinama poskupjeti. Drugo, građani Srbije koji rijetko ili nikada ne posjećuju Hrvatsku, nikada nebi smjeli komentirati opće stanje u istoj, koje svakako nije bajno, jer smo se naučili na bolje, ali je daleko od toga da se uspoređuje s onim u Srbiji, od standarda kako društvenog, osobnog, infrastrukture... To nije moj zaključak, nego komentar Vaših građana koje kroz svoj posao u turizmu svakodnevno čujem. Pristup EU nam je donio neke dobre stvari, ali i način ponašanja gdje se nemože trošiti ono što nije zarađeno. Takav način života i rada je težak inicijalno, ali je jedini ispravan i istinit. To sve Vas još čeka, a nije lagano, nije ugodno, ali je istinito, premda inicijalno znači pad standarda građana. U svakom slučaju živi Vi meni bili, i dao Bog puno zaradili i po ljeti potrošili, po mogućnosti u Hr, ali nije uvijet.

karamba

pre 9 godina

Topli termalni izvori sirom zemlje nisu iskorisceni ni 10% a mogu da greju celu zemlju.
O koristima za privredu da ne govorim,ali,kako bi onda Bajatovic i ostala lopovska garnitura u zadnjih 25 godina zgrtala stotine miliona evra u privatne dzepove?!

Mi smo jedan duboko unesrecen narod,sa urodjenim sadomazohizmom u sebi,jer ovo sto trpimo i otvorenih ociju gledamo,ne bi sebi dozvolio niko na svetu zemaljskom!

Vise nas ni ne zalim,jer,ko sebi nece da pomogne,ne moze mu pomoci Gospod Bog sam!

bob rock

pre 9 godina

Ja kada god nisam siguran kakav stav da zauzmem po nekom pitanju iz slicnih oblasti, potrazim da procitam kakav stav zauzima misa brkic(namerno malim slovom). Onda ja zauzmem dijametralno drugaciji stav i znam da je to opcija koja je bolja i za zemlju i mene licno..

Nadrljasmo

pre 9 godina

Kad Rusi zavrnu slavine za isporuku gasa, to je nedopustivo i 'gas ne sme biti oruzje'.
Kad te Evropa spreci da se snabdevas od Rusa, to je demokratija za primer.

Kako god, mi smo nadrljali i koja god igra da se igra i ko god da igra, mi nekako ispadnemo na stolu za kusur ili baksis.

doboj

pre 9 godina

Samo pogledajte kako su napredovale drzave koje stoje uz amere a kako one koje su uz ruse nekadasnja zapadna njemacka juzna koreja turska poljska japan svi su oni se priklonili amerima i jako dobro profitirali pa i yugoslavija je od amera izvukla milijarde zato sto je okrenula leda sovjetskom savezu i bila najbogatija socijalisticka drzava dok su madari cesi poljaci i ostali ruski saveznici krepavali od gladi

Realan

pre 9 godina

E jeste se ponadali, milijarde investicija, Srbija lider, folovi, golovi, a na kraju cemo vam otvorit i plinsku Idea-u u Srbiji. Uvijek ste na kraju donji.

Moma

pre 9 godina

Biće tu još igranke – ne postaje se “regionalni energetski centar” tek tako. Potrebno je doooosta investiranja. Čini mi se da je ova Bajdenova izjava za jednokratnu upotrebu. Mi smo izvukli deblji kraj zbog EU-Rusija natezanja, ali ova priča mi liči na šarenu lažu. Pompezna izjava da se pokaže kako Amerikanci mogu očas posla da srede problem. Kao i priča o nafti iz uljnih škriljaca - a radi se o izuzetno skupoj i prljavoj tehnologiji. BTW, koliko komentara od Mata, Šima i ostalih - ovo liči na blog nekih hrvatskih novina. I sve kipti od želje da se bude baja na Balkanu! Budite baje u EU! Pozz.

Zg

pre 9 godina

Sad ce gradjani Hrvatske i cele EU biti srecni sto neće trositi jeftini ruski gas, vec ce trosti američki gas skuplji za 50%.
(Zole, 4. decembar 2014 16:48)

Hrvatska teoretski pokriva sve svoje potrebe za plinom. U teoriji. U praksi baš i ne, jer ne postoji dovoljan kapacitet skladišta - ali proizvodnja na godišnjoj razini je dovoljna za cijelu državu. LNG terminal nam nije previše bitan, ali Europi jest.

Ne znam samo otkud si izvukao SAD u cijeloj priči, jer bi LNG na ovaj hipotetski terminal dolazio iz Katara.