Sreda, 03.12.2014.

12:10

Šta BBC kaže o kraju Južnog toka?

Saopštenje ruskog predsednika Vladimira Putina o otkazivanju izgradnje Južnog toka izazvalo je mešavinu iznenađenja, olakšanja i zaprepašćenja, javlja Bi-Bi-Si.

Izvor: Tanjug

Šta BBC kaže o kraju Južnog toka? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

NOC - U - BELOM - SETENU

pre 9 godina

Na veliku zalost u ovom trenutku Srbija moze samo da nemo posmatra sa strane sta se desava trenutno oko gradnje Juznog toka, jer se mi nista ne pitamo, sto se nas tice mi smo izrazili veliku zelju da Juzni tok prodje kroz nasu zemlju jer bi time stekli mnoge koristi. Ovde se ocigledno radi samo o politickom nadmudrivanja Zapada sa Rusima je sada ocigledna. Ovde u ovom trenutku samo profitiraju Ukrajinci jer sve mora ici preko njih. Takodje tu i SAD imaju svoj interes jer su sklonili Rusiju sa vaznog projekta i oslabili Evropu. Uskoro ce se saznati da li je ovo blef i kako ce se postaviti drugi. Nazalost ovde se opet i jos jednom radi o obracunu velikih, opet smo mi u gubitku. Ali kako se kaze da je jutro uvek pametnije od noci.

Dejan

pre 9 godina

Nadlezni organi treba da ispitaju tadasnju vlast,koja je gledala svoj politicki markenting a nije stitila interese Srbije.Vreme je da se kako su radili ds i Tadic,koliko su stetnih ugovora napravili.Od njihove lose vladavine ce nam trebati godine da se oporavimo od prodaje resursa...

Ibanez

pre 9 godina

Šta da se radi, ako ne bude Južnog toka izgubićemo planirani profit ali to ne znači da ga nećemo nadoknaditi na drugim stranama.

Fantom

pre 9 godina

Nadam se da će Srbija rešiti ovaj problem snabdevanja gasom i to što pre. Siguran sam da aktuelna vlast daje sve od sebe po tom pitanju.

Mary

pre 9 godina

Ukrajina je jedva docekala ovo iz politickih razloga, odgovara im zaostravanje odnosa EU i Rusije.Moguce je da su razni cinioci uticali na odluku Rusije, oni se rukovode svojim interesima. Ipak ima naznaka da ce se razgovori EU i Rusije nastaviti, tako da nije iskljuceno da se nastavi sa projektom.

Menhetn 5

pre 9 godina

Udario tuk naluk, neda Putin da ga neka tamo Evropa uceljuje, pa makar to bilo spinovano i od strane Amerike. Oni jednostavno imaju svoj stav i toga se pridrzavaju, nema kompromisa i ucena, a BBC moze samo da komentarise ne doticeje se ovaj slucaj.

Svarog

pre 9 godina

Politicka nadmudrivanja Zapada sa Rusima je ocigledna. Ovde profitiraju Ukrajinci jer sve mora ici preko njih a i SAD jer su sklonili Ruse sa vaznog projekta i oslabili Evropu. Uskoro ce se saznati da li je ovo blef i kako ce se postaviti drugi. Nazalost, opet smo mi u gubitku.

SREDA

pre 9 godina

Znamo mi sta oni mosle, ali videcemo sta ce se sada desavati i da li ce se nesto okrenuti u nasu korist. verujem da premijer ne miruje i da trazi neko resenje, nesto da premosti sve ovo.

Beogradjanka

pre 9 godina

Srbija i njeno rukovodstvo treba kao i do sada da mudro gleda svoja posla dok se ova kriza ne resi. U medjuvremenu ispitati sta su bivse vlasti uradile da osiguraju Srbiju u ovom slucaju.

Mika

pre 9 godina

Prvo fraking gas je projektovan na cenu nafte od 80 USD tako je isplativ.Da prirodni gas je jeftiniji dosta od ovog drugog brze se vadi i istrazuje,jeftinija proizvodnja imate na youtube pa pogledajte u Kanadi kako se dobija taj svemoguci fraking gas i koliko treba vremena i novca da bi poceli njegovu proizvodnju a o zagadjenju pitajte domoroce na Aljasci.Nije nama Rusija kriva vec Ameri i vodeca trojka EU Nemacka,VB,Francuska koje boli dupe za Balkan.Da Srbija je dobila trasu JT jer prvobitna trasa je isla kroz Rumuniju zahvaljujuci Rusima.Da izlazimo na more mi ne bi imali problem sa snadbevanjem gasom mala smo zemlja jedan dobar tanker veliko skladiste i bili bismo obezbedjeni.Bugari su zasrali sve ocigledno moraju da plate Amerima ulazak u EU pre vremena.Jedna info za placene kom. i za botove nas(ruski) NIS je zakupio prava na istrazivanje i busenje u Rumuniji i to su im zabranili pre 2 meseca zbog pritisaka iz US i EU.Zato prekinite da se...e o Rusiji i ako Vas nesto udara po usima nisu to sigurno ruske packe vec NATO.EU je stvorena da bi bogatije zemlje EU postale bogatije time sto prave sebi trziste koje one kontrolisu a ova boranija od zemalja su inzinjeri koji rade za duplo manje pare od nemackih,peraci ulica,beraci kupusa,jabuka jer Nemac nece za te pare i na odredjeno vreme kad im trebas.

@Djibra

pre 9 godina

Tacno ali obrnuto. Putin radi samo sa onima koje može da ucenjuje. A da je folirant, jeste 100%.
Sledeci korak mu je priznanje Kosova, posle naše nadam se normalne reakcije da nam se vrati Naftagas ceo, a njemu daje alibi za Krim, ali i dalje za Donbas, Harkov...

xRade

pre 9 godina

EU odnosno deo politicara ne zeli jeftini ruski gas
(Filomena, 3. decembar 2014 14:14)

Ruski gas NIJE JEFTIN kosta isto koliko sav ostali gas na na svetu jer su cene Nafte, Gasa, Bakra, Zlate I ostalih sirovina formirane na svetskom nivou. U ostalom Evropa ima severni gasovod I ima sve do Bugarske. Bugarima ni zasta ne treba gasovod. Treba Srbima, Grcima...
Cena gasa pada zbog FRAKINGA koji omogucava izvlacenja gasa zemljama koje nisu ni znale da imaju gas. U Americi je gas sve jeftiniji.

SaucySalamander

pre 9 godina

Ma ovo je specijalni rat velikih sila....mi smo samo tu, izmedju, kao kolateralna steta....niti mozemo da promenimo nesto niti mozemo da uticemo da se nesto promeni....
Mozemo samo da probamo da smanjimo stetu i dalje gubitke....

Batko

pre 9 godina

@Chiske Nije problem što je NIS prodat, već je problem što u sporazumu koji su potpisali Tadić i Koštunica nije ni na jedan način zaštićena država u slučaju da do izgradnje Južnog toka ne dođe.

Filomena

pre 9 godina

EU ce nabavljati gas i energente od drugih puno skupljih proizvodjaca. EU odnosno deo politicara ne zeli jeftini ruski gas bas zato jer je ruski. Mrznja prema Rusiji je prevelika kod dela donosilaca odluka u EU da je ta mrznja vec patoloska.
Ne simpatiziram nikoga samo vidim da slobodna trzisna utakmica nestaje. Ne mozes kupovati od koga hoces jer ti neki komesar u centru ne dozvoljava. Absurd...

siki82

pre 9 godina

Kada je počinjao projekat Južni tok,niko nije znao šta će se desiti u budućnosti,ali Srbija je trebala u to vreme na neki način da zaštiti svoje interese,kao što je Rusija zaštitila svije,pa sada ne bi bili u toliko lošoj situaciji.Naravno mi smo sitna boranija i ne pitamo se ništa,ali Rusija i EU neka rešavaju svoje medjusobne raznirice,biće bolje svima.

Kad, tad

pre 9 godina

Neka se Zapad ne raduje jer ce Vucic uspeti da ubedi Rusiju i zemlje u okruzenju da se od tog projekta ne odustane. Juzni tok ce kad tad zaziveti.

Misica

pre 9 godina

I ja verujem da se radi oblefu. Putin želi da EU potklekne. Ne znam da li će uspeti u tome, jer je EU neprijateljski naklonjena prema Rusiji.

tandaremandare

pre 9 godina

@TSimovic

Tesko je saradjivati sa nekim ko te negleda ka partnera, nego kao koloniju!!! Evropi smo mi samo problem, da mogu da nas prebace na africki kontinent, davno bi to uradili!

bla

pre 9 godina

Simovic
Vidimo sta je od 2008 kad je potpisan trgovinski sporazum sa EU donelo Srbiji... Duplo veci dug od 2008, dinar pao 50%, GDP pao 15%, plate manje 100 eura, cene vece bar 50%.

Srbija se granici sa 3 EU zemlje.. Madjarska prosecna plata 330 eura, Rumunija 300, Bugarska 270...ko misli da ce nekim cudom u Srbiji da bude bolje od njih zivi u predizbornim obecanjima.

Gane87

pre 9 godina

Svi znaju svoj interes samo srpske vlasti nisu znale kada su potpisivale. Ko ce sada da odgovara zbog stete Srbiji vezano za sporazum NIS?

dragaN

pre 9 godina

Evropa nece ostati gasa. Bez jeftinijeg gasa i tranzitnih taksi ce ostati gradjani Balkana, a to su ionako Evropljani drugog reda. Ne brinite eurofili, Nemacka nece ostati bez gasa, cak ce vam sa zaradom i prodavati taj gas ovde preko Severnog toka.

izvinite njima ništa ne verujem

pre 9 godina

Jel to onaj BBC koji je pidržavao i sprovodio politiku Tonija Blera da Irak ima neko opasno oružje?
Jel to onaj BBC koji je nas Srbe satnizovao gore nego Hitlera i naciste?

man

pre 9 godina

Cena gasa se veže uz cenu nafte, Rusima se Južni tok ne isplati.Sad Putin želi da slaže javnost prebacivajući lopticu na Bugarsku.., klasična nemoć!

djole

pre 9 godina

Jaoj ova sirotinja is istocen Evrope i Balkana pa kad ode na zapad...beda..nije ni pomenuo svoju zemlju Bugarsku koja je najveci gubitnik.
A kako to nije potreban Juzni tok kad je Ukrajina bandistska zemlja koja godinama ne placa gas?A? Pa ni sad ga ne bi imali da im EU nije platila dug kao sto svi znamo. EU je platila prvu transu. Hocemo li svake zime na tri meseca da strepimo hoce li ba*ra platiti gas? Mene licno nikakva Ukrajina ne zanima, zelim gas i tacka. Kakva beda od ovih komentatora ljudi pa to je nemoguce.

Higija

pre 9 godina

EU i Rusija treba da nađu zakedničke interese.Južni tok je investicija koja koja će potpuno ojačati našu državu a šotrebna je državama EU.Srbija je na pravom putu ekonomskog napretka i razvoja i teži ekonpmskom prosperitetu i razvoju.Južni tok zaista može da pomogne razvoju naše države.Srbija je na pravom putu ekonomskog prosperiteta i razvoja.

T Simovic

pre 9 godina

Nema ovde blefa !
Rusi su u velikom strateškom povlačenju sa evropskog kontinenta.
Ruska "priča" je do sada Srbiju puno stajala.
Ovo je dugoročno dobra vest za sve građane Srbije, jer će od sada saradnja Srbije za EU biti mnogo intenzivnija, a naročito na polju energetike.
Srbiji je uvek bilo mesto na zapadu.

T Simovic

pre 9 godina

Nema ovde blefa !
Rusi su u velikom strateškom povlačenju sa evropskog kontinenta.
Ruska "priča" je do sada Srbiju puno stajala.
Ovo je dugoročno dobra vest za sve građane Srbije, jer će od sada saradnja Srbije za EU biti mnogo intenzivnija, a naročito na polju energetike.
Srbiji je uvek bilo mesto na zapadu.

izvinite njima ništa ne verujem

pre 9 godina

Jel to onaj BBC koji je pidržavao i sprovodio politiku Tonija Blera da Irak ima neko opasno oružje?
Jel to onaj BBC koji je nas Srbe satnizovao gore nego Hitlera i naciste?

dragaN

pre 9 godina

Evropa nece ostati gasa. Bez jeftinijeg gasa i tranzitnih taksi ce ostati gradjani Balkana, a to su ionako Evropljani drugog reda. Ne brinite eurofili, Nemacka nece ostati bez gasa, cak ce vam sa zaradom i prodavati taj gas ovde preko Severnog toka.

Batko

pre 9 godina

@Chiske Nije problem što je NIS prodat, već je problem što u sporazumu koji su potpisali Tadić i Koštunica nije ni na jedan način zaštićena država u slučaju da do izgradnje Južnog toka ne dođe.

Higija

pre 9 godina

EU i Rusija treba da nađu zakedničke interese.Južni tok je investicija koja koja će potpuno ojačati našu državu a šotrebna je državama EU.Srbija je na pravom putu ekonomskog napretka i razvoja i teži ekonpmskom prosperitetu i razvoju.Južni tok zaista može da pomogne razvoju naše države.Srbija je na pravom putu ekonomskog prosperiteta i razvoja.

Kad, tad

pre 9 godina

Neka se Zapad ne raduje jer ce Vucic uspeti da ubedi Rusiju i zemlje u okruzenju da se od tog projekta ne odustane. Juzni tok ce kad tad zaziveti.

SaucySalamander

pre 9 godina

Ma ovo je specijalni rat velikih sila....mi smo samo tu, izmedju, kao kolateralna steta....niti mozemo da promenimo nesto niti mozemo da uticemo da se nesto promeni....
Mozemo samo da probamo da smanjimo stetu i dalje gubitke....

bla

pre 9 godina

Simovic
Vidimo sta je od 2008 kad je potpisan trgovinski sporazum sa EU donelo Srbiji... Duplo veci dug od 2008, dinar pao 50%, GDP pao 15%, plate manje 100 eura, cene vece bar 50%.

Srbija se granici sa 3 EU zemlje.. Madjarska prosecna plata 330 eura, Rumunija 300, Bugarska 270...ko misli da ce nekim cudom u Srbiji da bude bolje od njih zivi u predizbornim obecanjima.

tandaremandare

pre 9 godina

@TSimovic

Tesko je saradjivati sa nekim ko te negleda ka partnera, nego kao koloniju!!! Evropi smo mi samo problem, da mogu da nas prebace na africki kontinent, davno bi to uradili!

Filomena

pre 9 godina

EU ce nabavljati gas i energente od drugih puno skupljih proizvodjaca. EU odnosno deo politicara ne zeli jeftini ruski gas bas zato jer je ruski. Mrznja prema Rusiji je prevelika kod dela donosilaca odluka u EU da je ta mrznja vec patoloska.
Ne simpatiziram nikoga samo vidim da slobodna trzisna utakmica nestaje. Ne mozes kupovati od koga hoces jer ti neki komesar u centru ne dozvoljava. Absurd...

siki82

pre 9 godina

Kada je počinjao projekat Južni tok,niko nije znao šta će se desiti u budućnosti,ali Srbija je trebala u to vreme na neki način da zaštiti svoje interese,kao što je Rusija zaštitila svije,pa sada ne bi bili u toliko lošoj situaciji.Naravno mi smo sitna boranija i ne pitamo se ništa,ali Rusija i EU neka rešavaju svoje medjusobne raznirice,biće bolje svima.

Misica

pre 9 godina

I ja verujem da se radi oblefu. Putin želi da EU potklekne. Ne znam da li će uspeti u tome, jer je EU neprijateljski naklonjena prema Rusiji.

djole

pre 9 godina

Jaoj ova sirotinja is istocen Evrope i Balkana pa kad ode na zapad...beda..nije ni pomenuo svoju zemlju Bugarsku koja je najveci gubitnik.
A kako to nije potreban Juzni tok kad je Ukrajina bandistska zemlja koja godinama ne placa gas?A? Pa ni sad ga ne bi imali da im EU nije platila dug kao sto svi znamo. EU je platila prvu transu. Hocemo li svake zime na tri meseca da strepimo hoce li ba*ra platiti gas? Mene licno nikakva Ukrajina ne zanima, zelim gas i tacka. Kakva beda od ovih komentatora ljudi pa to je nemoguce.

Gane87

pre 9 godina

Svi znaju svoj interes samo srpske vlasti nisu znale kada su potpisivale. Ko ce sada da odgovara zbog stete Srbiji vezano za sporazum NIS?

man

pre 9 godina

Cena gasa se veže uz cenu nafte, Rusima se Južni tok ne isplati.Sad Putin želi da slaže javnost prebacivajući lopticu na Bugarsku.., klasična nemoć!

Mika

pre 9 godina

Prvo fraking gas je projektovan na cenu nafte od 80 USD tako je isplativ.Da prirodni gas je jeftiniji dosta od ovog drugog brze se vadi i istrazuje,jeftinija proizvodnja imate na youtube pa pogledajte u Kanadi kako se dobija taj svemoguci fraking gas i koliko treba vremena i novca da bi poceli njegovu proizvodnju a o zagadjenju pitajte domoroce na Aljasci.Nije nama Rusija kriva vec Ameri i vodeca trojka EU Nemacka,VB,Francuska koje boli dupe za Balkan.Da Srbija je dobila trasu JT jer prvobitna trasa je isla kroz Rumuniju zahvaljujuci Rusima.Da izlazimo na more mi ne bi imali problem sa snadbevanjem gasom mala smo zemlja jedan dobar tanker veliko skladiste i bili bismo obezbedjeni.Bugari su zasrali sve ocigledno moraju da plate Amerima ulazak u EU pre vremena.Jedna info za placene kom. i za botove nas(ruski) NIS je zakupio prava na istrazivanje i busenje u Rumuniji i to su im zabranili pre 2 meseca zbog pritisaka iz US i EU.Zato prekinite da se...e o Rusiji i ako Vas nesto udara po usima nisu to sigurno ruske packe vec NATO.EU je stvorena da bi bogatije zemlje EU postale bogatije time sto prave sebi trziste koje one kontrolisu a ova boranija od zemalja su inzinjeri koji rade za duplo manje pare od nemackih,peraci ulica,beraci kupusa,jabuka jer Nemac nece za te pare i na odredjeno vreme kad im trebas.

xRade

pre 9 godina

EU odnosno deo politicara ne zeli jeftini ruski gas
(Filomena, 3. decembar 2014 14:14)

Ruski gas NIJE JEFTIN kosta isto koliko sav ostali gas na na svetu jer su cene Nafte, Gasa, Bakra, Zlate I ostalih sirovina formirane na svetskom nivou. U ostalom Evropa ima severni gasovod I ima sve do Bugarske. Bugarima ni zasta ne treba gasovod. Treba Srbima, Grcima...
Cena gasa pada zbog FRAKINGA koji omogucava izvlacenja gasa zemljama koje nisu ni znale da imaju gas. U Americi je gas sve jeftiniji.

Menhetn 5

pre 9 godina

Udario tuk naluk, neda Putin da ga neka tamo Evropa uceljuje, pa makar to bilo spinovano i od strane Amerike. Oni jednostavno imaju svoj stav i toga se pridrzavaju, nema kompromisa i ucena, a BBC moze samo da komentarise ne doticeje se ovaj slucaj.

@Djibra

pre 9 godina

Tacno ali obrnuto. Putin radi samo sa onima koje može da ucenjuje. A da je folirant, jeste 100%.
Sledeci korak mu je priznanje Kosova, posle naše nadam se normalne reakcije da nam se vrati Naftagas ceo, a njemu daje alibi za Krim, ali i dalje za Donbas, Harkov...

Svarog

pre 9 godina

Politicka nadmudrivanja Zapada sa Rusima je ocigledna. Ovde profitiraju Ukrajinci jer sve mora ici preko njih a i SAD jer su sklonili Ruse sa vaznog projekta i oslabili Evropu. Uskoro ce se saznati da li je ovo blef i kako ce se postaviti drugi. Nazalost, opet smo mi u gubitku.

SREDA

pre 9 godina

Znamo mi sta oni mosle, ali videcemo sta ce se sada desavati i da li ce se nesto okrenuti u nasu korist. verujem da premijer ne miruje i da trazi neko resenje, nesto da premosti sve ovo.

Mary

pre 9 godina

Ukrajina je jedva docekala ovo iz politickih razloga, odgovara im zaostravanje odnosa EU i Rusije.Moguce je da su razni cinioci uticali na odluku Rusije, oni se rukovode svojim interesima. Ipak ima naznaka da ce se razgovori EU i Rusije nastaviti, tako da nije iskljuceno da se nastavi sa projektom.

NOC - U - BELOM - SETENU

pre 9 godina

Na veliku zalost u ovom trenutku Srbija moze samo da nemo posmatra sa strane sta se desava trenutno oko gradnje Juznog toka, jer se mi nista ne pitamo, sto se nas tice mi smo izrazili veliku zelju da Juzni tok prodje kroz nasu zemlju jer bi time stekli mnoge koristi. Ovde se ocigledno radi samo o politickom nadmudrivanja Zapada sa Rusima je sada ocigledna. Ovde u ovom trenutku samo profitiraju Ukrajinci jer sve mora ici preko njih. Takodje tu i SAD imaju svoj interes jer su sklonili Rusiju sa vaznog projekta i oslabili Evropu. Uskoro ce se saznati da li je ovo blef i kako ce se postaviti drugi. Nazalost ovde se opet i jos jednom radi o obracunu velikih, opet smo mi u gubitku. Ali kako se kaze da je jutro uvek pametnije od noci.

Beogradjanka

pre 9 godina

Srbija i njeno rukovodstvo treba kao i do sada da mudro gleda svoja posla dok se ova kriza ne resi. U medjuvremenu ispitati sta su bivse vlasti uradile da osiguraju Srbiju u ovom slucaju.

Fantom

pre 9 godina

Nadam se da će Srbija rešiti ovaj problem snabdevanja gasom i to što pre. Siguran sam da aktuelna vlast daje sve od sebe po tom pitanju.

Ibanez

pre 9 godina

Šta da se radi, ako ne bude Južnog toka izgubićemo planirani profit ali to ne znači da ga nećemo nadoknaditi na drugim stranama.

Dejan

pre 9 godina

Nadlezni organi treba da ispitaju tadasnju vlast,koja je gledala svoj politicki markenting a nije stitila interese Srbije.Vreme je da se kako su radili ds i Tadic,koliko su stetnih ugovora napravili.Od njihove lose vladavine ce nam trebati godine da se oporavimo od prodaje resursa...

T Simovic

pre 9 godina

Nema ovde blefa !
Rusi su u velikom strateškom povlačenju sa evropskog kontinenta.
Ruska "priča" je do sada Srbiju puno stajala.
Ovo je dugoročno dobra vest za sve građane Srbije, jer će od sada saradnja Srbije za EU biti mnogo intenzivnija, a naročito na polju energetike.
Srbiji je uvek bilo mesto na zapadu.

bla

pre 9 godina

Simovic
Vidimo sta je od 2008 kad je potpisan trgovinski sporazum sa EU donelo Srbiji... Duplo veci dug od 2008, dinar pao 50%, GDP pao 15%, plate manje 100 eura, cene vece bar 50%.

Srbija se granici sa 3 EU zemlje.. Madjarska prosecna plata 330 eura, Rumunija 300, Bugarska 270...ko misli da ce nekim cudom u Srbiji da bude bolje od njih zivi u predizbornim obecanjima.

Gane87

pre 9 godina

Svi znaju svoj interes samo srpske vlasti nisu znale kada su potpisivale. Ko ce sada da odgovara zbog stete Srbiji vezano za sporazum NIS?

man

pre 9 godina

Cena gasa se veže uz cenu nafte, Rusima se Južni tok ne isplati.Sad Putin želi da slaže javnost prebacivajući lopticu na Bugarsku.., klasična nemoć!

dragaN

pre 9 godina

Evropa nece ostati gasa. Bez jeftinijeg gasa i tranzitnih taksi ce ostati gradjani Balkana, a to su ionako Evropljani drugog reda. Ne brinite eurofili, Nemacka nece ostati bez gasa, cak ce vam sa zaradom i prodavati taj gas ovde preko Severnog toka.

Higija

pre 9 godina

EU i Rusija treba da nađu zakedničke interese.Južni tok je investicija koja koja će potpuno ojačati našu državu a šotrebna je državama EU.Srbija je na pravom putu ekonomskog napretka i razvoja i teži ekonpmskom prosperitetu i razvoju.Južni tok zaista može da pomogne razvoju naše države.Srbija je na pravom putu ekonomskog prosperiteta i razvoja.

xRade

pre 9 godina

EU odnosno deo politicara ne zeli jeftini ruski gas
(Filomena, 3. decembar 2014 14:14)

Ruski gas NIJE JEFTIN kosta isto koliko sav ostali gas na na svetu jer su cene Nafte, Gasa, Bakra, Zlate I ostalih sirovina formirane na svetskom nivou. U ostalom Evropa ima severni gasovod I ima sve do Bugarske. Bugarima ni zasta ne treba gasovod. Treba Srbima, Grcima...
Cena gasa pada zbog FRAKINGA koji omogucava izvlacenja gasa zemljama koje nisu ni znale da imaju gas. U Americi je gas sve jeftiniji.

Filomena

pre 9 godina

EU ce nabavljati gas i energente od drugih puno skupljih proizvodjaca. EU odnosno deo politicara ne zeli jeftini ruski gas bas zato jer je ruski. Mrznja prema Rusiji je prevelika kod dela donosilaca odluka u EU da je ta mrznja vec patoloska.
Ne simpatiziram nikoga samo vidim da slobodna trzisna utakmica nestaje. Ne mozes kupovati od koga hoces jer ti neki komesar u centru ne dozvoljava. Absurd...

@Djibra

pre 9 godina

Tacno ali obrnuto. Putin radi samo sa onima koje može da ucenjuje. A da je folirant, jeste 100%.
Sledeci korak mu je priznanje Kosova, posle naše nadam se normalne reakcije da nam se vrati Naftagas ceo, a njemu daje alibi za Krim, ali i dalje za Donbas, Harkov...

Kad, tad

pre 9 godina

Neka se Zapad ne raduje jer ce Vucic uspeti da ubedi Rusiju i zemlje u okruzenju da se od tog projekta ne odustane. Juzni tok ce kad tad zaziveti.

izvinite njima ništa ne verujem

pre 9 godina

Jel to onaj BBC koji je pidržavao i sprovodio politiku Tonija Blera da Irak ima neko opasno oružje?
Jel to onaj BBC koji je nas Srbe satnizovao gore nego Hitlera i naciste?

Beogradjanka

pre 9 godina

Srbija i njeno rukovodstvo treba kao i do sada da mudro gleda svoja posla dok se ova kriza ne resi. U medjuvremenu ispitati sta su bivse vlasti uradile da osiguraju Srbiju u ovom slucaju.

djole

pre 9 godina

Jaoj ova sirotinja is istocen Evrope i Balkana pa kad ode na zapad...beda..nije ni pomenuo svoju zemlju Bugarsku koja je najveci gubitnik.
A kako to nije potreban Juzni tok kad je Ukrajina bandistska zemlja koja godinama ne placa gas?A? Pa ni sad ga ne bi imali da im EU nije platila dug kao sto svi znamo. EU je platila prvu transu. Hocemo li svake zime na tri meseca da strepimo hoce li ba*ra platiti gas? Mene licno nikakva Ukrajina ne zanima, zelim gas i tacka. Kakva beda od ovih komentatora ljudi pa to je nemoguce.

SREDA

pre 9 godina

Znamo mi sta oni mosle, ali videcemo sta ce se sada desavati i da li ce se nesto okrenuti u nasu korist. verujem da premijer ne miruje i da trazi neko resenje, nesto da premosti sve ovo.

Misica

pre 9 godina

I ja verujem da se radi oblefu. Putin želi da EU potklekne. Ne znam da li će uspeti u tome, jer je EU neprijateljski naklonjena prema Rusiji.

tandaremandare

pre 9 godina

@TSimovic

Tesko je saradjivati sa nekim ko te negleda ka partnera, nego kao koloniju!!! Evropi smo mi samo problem, da mogu da nas prebace na africki kontinent, davno bi to uradili!

Batko

pre 9 godina

@Chiske Nije problem što je NIS prodat, već je problem što u sporazumu koji su potpisali Tadić i Koštunica nije ni na jedan način zaštićena država u slučaju da do izgradnje Južnog toka ne dođe.

Menhetn 5

pre 9 godina

Udario tuk naluk, neda Putin da ga neka tamo Evropa uceljuje, pa makar to bilo spinovano i od strane Amerike. Oni jednostavno imaju svoj stav i toga se pridrzavaju, nema kompromisa i ucena, a BBC moze samo da komentarise ne doticeje se ovaj slucaj.

Mika

pre 9 godina

Prvo fraking gas je projektovan na cenu nafte od 80 USD tako je isplativ.Da prirodni gas je jeftiniji dosta od ovog drugog brze se vadi i istrazuje,jeftinija proizvodnja imate na youtube pa pogledajte u Kanadi kako se dobija taj svemoguci fraking gas i koliko treba vremena i novca da bi poceli njegovu proizvodnju a o zagadjenju pitajte domoroce na Aljasci.Nije nama Rusija kriva vec Ameri i vodeca trojka EU Nemacka,VB,Francuska koje boli dupe za Balkan.Da Srbija je dobila trasu JT jer prvobitna trasa je isla kroz Rumuniju zahvaljujuci Rusima.Da izlazimo na more mi ne bi imali problem sa snadbevanjem gasom mala smo zemlja jedan dobar tanker veliko skladiste i bili bismo obezbedjeni.Bugari su zasrali sve ocigledno moraju da plate Amerima ulazak u EU pre vremena.Jedna info za placene kom. i za botove nas(ruski) NIS je zakupio prava na istrazivanje i busenje u Rumuniji i to su im zabranili pre 2 meseca zbog pritisaka iz US i EU.Zato prekinite da se...e o Rusiji i ako Vas nesto udara po usima nisu to sigurno ruske packe vec NATO.EU je stvorena da bi bogatije zemlje EU postale bogatije time sto prave sebi trziste koje one kontrolisu a ova boranija od zemalja su inzinjeri koji rade za duplo manje pare od nemackih,peraci ulica,beraci kupusa,jabuka jer Nemac nece za te pare i na odredjeno vreme kad im trebas.

siki82

pre 9 godina

Kada je počinjao projekat Južni tok,niko nije znao šta će se desiti u budućnosti,ali Srbija je trebala u to vreme na neki način da zaštiti svoje interese,kao što je Rusija zaštitila svije,pa sada ne bi bili u toliko lošoj situaciji.Naravno mi smo sitna boranija i ne pitamo se ništa,ali Rusija i EU neka rešavaju svoje medjusobne raznirice,biće bolje svima.

Svarog

pre 9 godina

Politicka nadmudrivanja Zapada sa Rusima je ocigledna. Ovde profitiraju Ukrajinci jer sve mora ici preko njih a i SAD jer su sklonili Ruse sa vaznog projekta i oslabili Evropu. Uskoro ce se saznati da li je ovo blef i kako ce se postaviti drugi. Nazalost, opet smo mi u gubitku.

SaucySalamander

pre 9 godina

Ma ovo je specijalni rat velikih sila....mi smo samo tu, izmedju, kao kolateralna steta....niti mozemo da promenimo nesto niti mozemo da uticemo da se nesto promeni....
Mozemo samo da probamo da smanjimo stetu i dalje gubitke....

Mary

pre 9 godina

Ukrajina je jedva docekala ovo iz politickih razloga, odgovara im zaostravanje odnosa EU i Rusije.Moguce je da su razni cinioci uticali na odluku Rusije, oni se rukovode svojim interesima. Ipak ima naznaka da ce se razgovori EU i Rusije nastaviti, tako da nije iskljuceno da se nastavi sa projektom.

Fantom

pre 9 godina

Nadam se da će Srbija rešiti ovaj problem snabdevanja gasom i to što pre. Siguran sam da aktuelna vlast daje sve od sebe po tom pitanju.

Ibanez

pre 9 godina

Šta da se radi, ako ne bude Južnog toka izgubićemo planirani profit ali to ne znači da ga nećemo nadoknaditi na drugim stranama.

NOC - U - BELOM - SETENU

pre 9 godina

Na veliku zalost u ovom trenutku Srbija moze samo da nemo posmatra sa strane sta se desava trenutno oko gradnje Juznog toka, jer se mi nista ne pitamo, sto se nas tice mi smo izrazili veliku zelju da Juzni tok prodje kroz nasu zemlju jer bi time stekli mnoge koristi. Ovde se ocigledno radi samo o politickom nadmudrivanja Zapada sa Rusima je sada ocigledna. Ovde u ovom trenutku samo profitiraju Ukrajinci jer sve mora ici preko njih. Takodje tu i SAD imaju svoj interes jer su sklonili Rusiju sa vaznog projekta i oslabili Evropu. Uskoro ce se saznati da li je ovo blef i kako ce se postaviti drugi. Nazalost ovde se opet i jos jednom radi o obracunu velikih, opet smo mi u gubitku. Ali kako se kaze da je jutro uvek pametnije od noci.

Dejan

pre 9 godina

Nadlezni organi treba da ispitaju tadasnju vlast,koja je gledala svoj politicki markenting a nije stitila interese Srbije.Vreme je da se kako su radili ds i Tadic,koliko su stetnih ugovora napravili.Od njihove lose vladavine ce nam trebati godine da se oporavimo od prodaje resursa...