Sreda, 03.12.2014.

10:21

Evo zašto Putin igra na kartu Istok

Rusi verovatno procenjuju da će EU nastojati svim sredstvima da spreči izgradnju Južnog toka. Zato im se ne isplati da se upuste u ogromna a neizvesna ulaganja

Izvor: Danas

Evo zašto Putin igra na kartu Istok IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

154 Komentari

Sortiraj po:

IDE - MILE - LAKOVACKOM - PRUGOM

pre 9 godina

Srbija je kako se kaze ni kriva ni duzna dosla i nalazi se u velikom problemu zahvaljujuci bivsem Borisom Tadic i njegove lose politike. Jos jednom se ispostavilo da mu nije bila bitna Srbija i njeni gradjani vec licna reklama i interes. Ovaj sada i malom detetu ispostavilo se stetan sporazum za Srbiju treba ispitati i utvrditi ko snosi najvecu odgovornost. Koliko vidim sada je vec poceo da deli savete sta bi trebalo da se sada radi. Pa gospodine Tadicu postavlja se pitanje zasto ste potpisali tako stetan ugovor za nasu zemlju. Krajnje je vreme da se obeleze stetocine koje su dovele zemlju na ivicu propasti, da konacno poloze racune i odgovaraju za ono sto su uradili. Sto se tice stava Rusije i njihovog predsednika Putina zasto se okrece ka Istoku to je jasno kao dan.Kina je velika zemlja u ovom trenutku jedna od najvecih u ekspanziji,velik potrosac nema politicke konflikte sa Rusijom to je jasan razlog zasto nece biti gradnje Juznog toka.

Mikelanđelo

pre 9 godina

Srbija je u velikom problemu zahvaljujući Tadića i njegove loše politike. Još jednom se ispostavilo da mu nije bila bitna Srbija i njeni građani već lična reklama i interes. Ovaj ispostavilo se štetan sporazum za Srbiju treba ispitati i utvrditi ko snosi najveću odgovornost. Krajnje je vreme da se obeleže štetočine koje su dovele zemlju na ivicu propasti.

mijura

pre 9 godina

Posle DS-a,potop!Neslavna uloga B.Tadića u sporazumu o NIS-u je evidentna i istražni organi bi trebali da se pozabave ovim slučajem.

mijura

pre 9 godina

Posle DS-a,potop!Neslavna uloga B.Tadića u sporazumu o NIS-u je evidentna i istražni organi bi trebali da se pozabave ovim slučajem.

minjA

pre 9 godina

Bravo majstori!
Tako su demokrate vodile državu!
Odustajanje Rusije od izgradnje gasovoda , Srbiju će koštati oko pet milijardi evra, računajući dosadašnja ulaganja naše zemlje u ovaj projekat, potencijalni profit koji je zbog njegovog propadanja izgubljen, kao i budžetske gubitke po osnovu povlastica koje su ruskom „Gaspromu“ date u okviru energetskog sporazuma, a važiće još devet godina !!

Nevena T.

pre 9 godina

Jasno kao dan. Kina velika zemlja, velik potrosac, nema politicke konflikte sa Rusijom to je jasan razlog zasto nece biti gradnje Juznog toka.

Fakir

pre 9 godina

Obustavljanje izgradnje gasovoda će najviše pogoditi našu zemlju, u to nema sumnje. Ipak, drago mi je što Srbija nije kriva za ovakvu odluku Rusije. EU i Rusija su u lošim odnosima, tako da je ovakva odluka ruske vlasti u potpunosti razumljiva. Nadam se da ćemo problem snabdevanja gasom rešiti u najkraćem mogućem roku.

Ibanez

pre 9 godina

Šteta je ukoliko Južni tok zaista bude obustavljen, mogli smo od tog lepo da profitiramo. Imamo mi toliko toga da unapredimo u našoj zemlji i da nadomestimo propuštenu zaradu od tranzita gasa kroz Srbiju.

JACA

pre 9 godina

Mi smo zrtve politickog marketinga Tadica i DS.Od njihove vladavine godinama ćemo se oporavljati od prodaje naših resursa. Ni u jednoj jedinoj reči nisu zaštitili Srbiju u sporazumu.Vreme je da se vidi šta je radio Tadić i njegov DS, treba da ih je sramota,pored pljackanja pravili su i stetne ugovor

Miroslav, Toronto

pre 9 godina

Apsolutno niko ne komentarise tekst, tj. sta je Reljic rekao o ruskoj energetskoj strategiji i nasem polozajuu toj prici. Da podsetim - covek je lepo objasnio da je privatizacija NIS-a, uspesna privatizacija, preduzece je modernizovano i profitabilno i znacajno popunjava srpski budzet. Dakle to mora da se posmatra odvojeno od "juznog toka". U ostalom ajde da se navedu bar jos tri uspesne (a velike) prvatizacije. Ajde da se uporedi privatizacija INE u Hrvatskoj i ova NIS-a. Na zalost umesto "smislene rasprave" kako kaze Reljic, ovde svako gleda svoju, potpuno iskljucivu politicku agendu. Kao mi smo prozapadni, pa ajde osim Rusa da sutiramo i Kostunicu, Tadica i ko nam je jos "kriv" za "los" ugovor. Treba da smo srecni - preduzece je uspesno i zaposljava ljude (malo li je?). Da li bi tako bilo i da nije prodato ili da je prodato nekom drugom, to niko ne zna - ali sa iskustvima drugih privatizacija - slabe su sanse... A na kraju (ako se vec reaguje emotivno), sto je Reljic zaista izbegao- "juzni tok" je sahranjen ne od Rusa nego od EU - tu zaista treba biti slep i ignorisati ociglednu cinjenicu.

alexandroo

pre 9 godina

Za razliku od nas, Rusi su zaštitili svoje interese, tako da im sad ni dlaka s glave neće zafaliti zbog toga što od Južnog toka nema ništa !
Bravo Tadiću ,bravo demokrate!
Tako se radi na uništenju Srbije!
E pa zato smo ovde,gde smo...

georgina

pre 9 godina

Zbog obećane izgradnje gasovoda NIS je prodat po ceni nižoj za 800 miliona evra, dok je ruskoj kompaniji omogućena i povlašćena stopa rudne rente, koja će važiti do 2023.
Samo jedan od primera lošeg rukovođenja demokrata...
Ko zna šta će još isplivati?!

Atinac

pre 9 godina

čekaj samo da ukraijina ne plati utrošeni gas , a krene da kraducka po običaju iz zaliha zemalja zapadne evrope pitaćemo ih šta im ne treba ? Što se nas tiče -jednostavno im ne platimo gas u vrednosti od 30 miliona evra koliko nam iznose direktni uloženi naši novci , a ako im se to ne svidi onda im dignemo rudnu rentu na 25% i otići će sami rusi i vratiti nam NIS!! A gas mi ga plaćamo pa ga plaćamo svakako najskupljeg u evropi.

melanija

pre 9 godina

Ugovor sa Rusima su sklopili predsednik Tadić i premijer Koštunica, koji su garantovali da, ako se proda NIS , Južnim tokom će gas poteći do 2013, a s njim i gotovo milijardu evra od tranzitnih taksi...A Srbiju i NiS nisu zaštitili ukoliko ne dođe do izgradnje ovog gasovoda !

Grunf

pre 9 godina

.Šta ima neka mi neko odgovori nelogično bez obzira na sukob EU-Rusija da neko traži tržište za svoj prouizvod.Šta je nelogično da indirektno te neko natera da se okreneš tržištu skoro 4 puta većem od sadašnjeg.Mi trošimo toliko gasa da više iscuri koje kuda a uz put kažu da se jeftino prodaje korisnicima i to jeftino se ne naplaćuje.Postavlja se još jedno pitanje ovakva odluka Rusije da se okrene Kinezima i Turcima se ne donosi preko noći.U julu mesecu smo ptpoisali potpisano uz nevidjeno dobre uslove gde smo obezbedili energetsku stabilnost i uposlili gradjevinsku operativu i sve ostaje nama i još naplaćijemo tranzit sa dve cevi da bi danas dobili jedno mišljenje o alternativnom pristupu nekih energenata.Vetra,voda,sunce?Za to se spremate strateški decenijama a u slučaju Srbije vekovima.Da li je tekst uvreda nekoga,da li je diskriminacija.Nije, samo jedna loša geopolitička strateška procena.Loše osluškivanje.Ceo svet je iznenadjen ovakvom odlukom.To je Ruska procena.Problem je samo u tome što mi nikako da shvatimo da sve što leti ne jede se.Prvo skočiš pa onda kažeš hop.

kuntač

pre 9 godina

Gde se veliki šminker Tadić upetlja,tu sreće više nema.Još uvek,i ko zna koliko još,ćemo osećati posledice rada njegovih "stručnih" kadrova.

Nebojsa88

pre 9 godina

Ponovo se stvar lomi preko nasih ledja, Juzni tok je odlicna investicija koja je sada na cekanju, nadam se da ce se stvar resiti pozitivno.Ono sto ohrabruje jeste sto nam nece biti uskraceno snadbevanje gasom iz Rusije ybog prijateljskih odnosa nase dve zemlje

Filipinii

pre 9 godina

Kostunica sigurno nije bio obavesten sta je Tadic uradio,sigurno da je iznenadjen za sve ovo sto nam se desava.Tek sada vidim kakav smo circus od vlade imali zadnjih 10ak godina.

Borovnica22

pre 9 godina

Pa ovo bi bila steta za nasu zemlju.Ali mi ne znamo sta su Tadic I kompanija potpisivali kad je trebalo,I sad se javi neko I proziva premijera,pa nije on to potpisiva,nije on kriv sto su lopovi to radili i sigurno izvukli svoju korist,a sada cemo mi ispastati.

Obilić

pre 9 godina

Bilo bi dobro da je ovo jedini slucaj da je Sbije u gubitku zbog gresaka ljudi koji su vodili drzavu u prethodnih 12 godina. Bice na potrebno mnogo godina kako bi sanirali sve “grehe” prethodnih vlasti.

Mile

pre 9 godina

Obavezno ispitati ko je odgovoran za sklapanje ugovora,nije im bilo dosta sto su opljackali i osiromasili ovu jadnu zemlju nego ni u ovom sporazumu Srbiju nisu zastitili ni jednom recju.

radisa

pre 9 godina

Tadic i njegov DS nisu zastitili interese Srbije ni jednom recju u sporazumu koji su oni potpisali! Krajnje je vreme da se vidi da li tu postoji i krivicna odgovornost. Nije im bilo dosta sto su pljackali za sebe nego su i olako prodavali nase resurse, opet zbog marketinga.

Perun

pre 9 godina

Nema veze sto populacija u Evropi opada koliko je vaznije to sto je gas kao energent prisutan u mnogim industrijskim postrojenjima koji su najveci potrosaci, najveci proizvodjaci i najveci punioci budzeta. To najvise boli sve, narocito nas.

sve je rekao!

pre 9 godina

Na pitanje u kakvu poziciju Srbija dolazi zbog takve odluke, Reljić kaže da ona nije gora nego što je do sada bila - nema osnove da se očekuje da bi mogla naglo da raste tražnja za energijom, jer industrijska proizvodnja u Srbiji i na prostoru cele bivše Jugoslavije maltene sigurno neće rasti narednih godina, a stanovništvo, sa izuzetkom Kosova, smanjuje se i u jugoistočnoj Evropi............

Margarin

pre 9 godina

Jadan narod nije imao u uvid sta ovi iz DS potpisuju I kakve ugovore prave na stetz svih nas sada radi marketinga.Prodali su interese zemlje,unistili su sve.Nijednog trenutka nisu branili interes drzave I naroda .U tom ugovoru se morao zastiti Srbiju,ali oni to ocigledno nisu uradili.

Vladan

pre 9 godina

E sad trebamo ispitati ko je odgovoran za potpsivanje ugovora koji su očigledno bili na štetu Srbije. Kostunica, Tadic ili neko treci... Dokle ćemo više ispaštati zbog nesposobnosti političara koji su nam vodili državu!

PRAVDO IMA LI TE GDE

pre 9 godina

Zbog političkog marketinga Kostunica i Tadic prodali su interese Srbije. Od njihove vladavine godinama ćemo se oporavljati od prodaje naših resursa. Ni u jednoj jedinoj reči nisu zaštitili Srbiju u sporazumu.Za ovo treba krivicno da odgovaraju....

Blagoje

pre 9 godina

(kiza, 3. decembar 2014 16:51)

Dzabe si cinican.
Mnogo citas Pravdu i slicne novine.
Niko ne ispira mozak kao KGB svojevremeno.
Covek je sasvim u pravu.

Џони

pre 9 godina

@Marijana M - ,...dakle SPS i DS vrhuska...a vec potpisan Ugovor je bio pred Parlamentom gde se glasalo u dobroj veri da je tadasnji drzavni vrh sklopio za Srbiju najpovoljniji aranzman....kad ono nismo se ni zastitili od ovakvih mogucnosti

Вучићеви ботови би требало да пазе шта пишу. Никакве добре вере није било, већ су посланици имали уовор испред себе и могли су да га прочитају да су хтели. Пошто су гласали, онда, сада, да умукну.

Ostap

pre 9 godina

"Uz to, imajući u vidu privredno tavorenje i opadanje broja stanovnika nije izvesno da li će tražnja za zemnim gasom u Evropi zaista rasti narednih godina u toj meri da ne bi mogla da bude zadovoljena postojećim gasovodima, kaže Dušan Reljić, šef predstavništva nemačkog Instituta za međunarodnu politiku i sigurnost u Briselu"

Pored ovakvih strucnjaka name propast i ne treba. Ovo je teza - "sta ce vama povecanje kolicine energenata, kada vas je sve manje i kada nista ne radite." Pa kakva je onda buducnost evropskog kontinenta? Nece biti stanovnistva, nece da radi industrija, pa sto da se onda uzbudjujemo kada nas nece ni biti. Tarabici za ovoga "strucnjaka" bili nobelovci, al oni pravi. Oni rekli vladace zuta rasa, a Srbi pod sljivu. Svi srecni a i koji ce nam onda Juzni tok. Imbecilnost zapadnog zakljucivanja. Onda su Siptari najpametniji narod u Evropi. Oni ce pobediti sve onom stvari, a ne pamecu. Pa Siptarska "ona stvar" mnogo delotvornija od sve evropske "pameti" zajedno.

Marko

pre 9 godina

To je dobro sto je Rusija odustala od juznog toka, zato sto mozda ovi ovde konacno shvate realnost i pocnu sami da se vade iz blata ne cekajuci na raznorazne Ruse, Guse, Buse i ostale mitske licnosti. Sto se naravno nece dogoditi. Ali da su u pitanju neki drugi a ne ovakvi, ovo bi bila velika mogucnost na putu sazrevanja i razvoja.

strpljivi

pre 9 godina

Bivse demokratske vlasti,zajedno sa Kostunicom su nas tako ojadile da vise ni sama Rusija ne moze da nas iscupa. Sam ugovor koji su potpisali ne daje nam za pravo da se ista pitamo i da ista odlucujemo! I opet mi ostasmo kratkih rukava i niko nas nista ne pita! Moliti boga i Ruse da budu milostivi da dobijemo za nas koliko nam treba!

maki

pre 9 godina

Bice velika steta za nasu zemlju, ako dodje do obustave juznog toka, ali velika sila kao sto je Rusija gleda prvenstveno svoje interese.

kiza

pre 9 godina

@kgrus
jeste, zato su Nemacka i Vatikan prvi priznali Slo i Hrv. Zato su NATO generali pomagali vojno. Rusi su u stvari maestralno izmanipulisali Slovence i Hrvate da proglase nezavisnot a takodje su uspeli da nateraju NATO da bombarduje Srbe u Bosni pa kasnije i u Srbiji kako bi ih Srbi zamrzeli. Koji su maheri ti Rusi...

miloš d.

pre 9 godina

Putin i Rusija mogu da igraju na kartu istoka odnosno Kine ili Turske sa izgradnjom gasovoda, ali ono što niko ne pominje jeste da Rusi NEMAJU PARA za izgradnju tako velikih projeta i tu je kraj priče, a mi ovde treba da se okrenemo sebi i ostavimo Ruse da rešavaju svoje probleme i da razmislimo koliko smo zaista od Rusa dobili bilo čega u prethodnih 200 godina.

PrecisePangolin

pre 9 godina

Niko nije video sustinu ovog teksta i vidjenja stvari!
Ceo region, pa i sama Srbija, mora da se okrene obnovljivim izvorima energije!!!
Uz obe obale Dunava, od BGD ka istoku, moze se instalirati ogroman broj vetrogeneratora koji bi pravili struju, kao sto vec rade rumuni!!!
Na ovim rekama koje imamo mozemo napraviti jos 4-5 HE koje bi zadovoljile sve potrebe Republike a imalo bi i za izvoz. Takodje, uposlili bi nasu gradj. industriju a strucnjake vec imamo....

Neko ce da kaze da nemamo para za takve projekte - svaki kredit koji se dobije za izgradnju HE i vetrogeneratora je rentabilan!!!

Barberi

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da su Tadić i Koštunica potpisivali sporazume koji ne štite naše interese!!! Sramota, sad se tek vidi šta su radili Tadić i kompanija! Pored toga što su pljačkali kako su stigli, još su i potpisivali ugovore štetne po Srbiju!

KGRus

pre 9 godina

Ej bre ljudi, Amerika i Nemacka su nam rasturili drzavu od 24 miliona ljudi, napravili rat od 4 godine, uveli sankcije 10 godina da uniste privredu, bombardovali Srbiju i srusili skoro sve sto je vredelo od fabrika i mostova, oteli i Kosovo i Metohiju, a vi tupite da su nas rusi zeznuli za NIS u koji je inace ulozeno nekoliko milijardi, koji vise nezagadjuje Pancevo i koji bi bio zatvoren da nije prodat...
(Mujo, 3. decembar 2014 11:38)

Bodu oci nekoliko stvari: Jedini interes za raspad Yugoslavije je imala samo Rusija, zbog zapadnog smera kretanja zemlje. Bili smo spremni da udjemo u EU i verovatno i NATO. Zna se ko je to sprecio, eno mu je zena i njegovi tajfuni gde se izlezavaju s nasim parama po Rusiji. Zato nisu sprecili ni bombardovanje, a ne bi me zacudilo kad bi isplivali dokumenti koliko su se omrsili da to ne sprece. Plus, i to im je odgovaralo, stvaranje mrznje prema Zapadu kod Srba.
A Kosovo - pa Kosovo je izgubljeno jos krajem 1970-tih. To sto je bilo je bila samo kulminacija visedecenijske problematike zvane Kosovo, zapad nije morao nista da nam otme. Sami smo ga prodali. Ne ja, nego oni koji su ga zaista i prodali.

lana69

pre 9 godina

Sta su Tadic i Kostunica potpisali i kako su zastitili nase interese to cemo tek da osetimo,jer poznavajuci njih bicemo na velikom gubitku.Zbog EU i mi ispastamo ni krivi ni duzni.Strasno

NEPOPRAVLJIVI RUSOFIL

pre 9 godina

Šta ako Putke malo zavrne slavinu na severnom toku,iako bi i tu pretrpeo štetu ali po principu kad je bal neka je bal ima nekog smisla,pa onda g.đa Angela Merkel neka objasni privrednicima(BMW,Mercedes,Henkel...)kako da organizuju proizvodnju.Možda da zapale malo vatru na ledini pa da nastave sa proizvodnjom...

Marija Magdalena

pre 9 godina

Nadam se da će nadležni organi proveriti da li postoji krivična odgovornost ljudi koji su taj sporazum potpisivali, tj. Tadića i Koštunice na prvom mestu, jer su potpisali sporazum koji ne štiti interese Srbije!

magistar

pre 9 godina

Ne vidim razlog pokretanja velikih tema tipa necije blagonaklonosti i sl. Srbija saradjuje sa celim svetom i ovo je pitanje koje direktno nije vezano za nasu zemlju. Videcemo sta ce tu jos biti, ali ono sto je sigurno je da nasa Vlada radi na koriscenju svake sanse za Srbiju i tako ce i biti.

Rabren

pre 9 godina

Rusija je uradila pravu stvar, a EU nek odluči želi li se razvijati ili će biti periferij Amerike. A na nama je da ubuduće pazimo kako pravimo međunarodne dogovore.

Venus

pre 9 godina

Proveriti da li postoji i krivična odgovornost, odgovornih za potpisivanje tog sporazuma, tj. Tadića i Koštunice, jer je očigledno da su prodali interese Srbije zarad političkog marketinga!!!

branko

pre 9 godina

Pametan čovek, trguje sa onima koji ga ne ucenjuju. Azijske zemlje imaju stalni porast industrijske proizvodnje i sve veće količine gasa će im biti neophodne, a baš me interesuje koliko dugo će Arapi i Ameri uspeti da drže ovako niske cene nafte.

Dokle ćemo da budemo ovce?

pre 9 godina

Čitam ove "stručne" komentare i ne verujem dokle ide ljudska glupost. Samo vi i dalje navijajte za Rusiju ili Evropu i Ameriku, a na kraju imamo samo to da godinama narod i privreda u Srbiji plaćaju, i kako stvari stoje plaćaće, ubedljivo najskupliji gas u Evropi. Ne zanima me zašto, kako i čijom krivicom, neću da plaćam gas ništa skuplje od Nemaca, Engleza i Rusa, naročito kad imam najniže prihode u Evropi i tu se završava svaka priča o prijateljstvu, članstvu i geopolitici.

Vladislav

pre 9 godina

znači, ne lupajte više! jedini koji je bio protiv gasnog aranžmana je čedomir jovanovic. a tadic je 2006. bio predsednik koji je u petak na predizbornu tišinu sa tadašnjim premijerom Kostunicom potpisao sporazum koji su već dogovorili vlada dss g17 spo-ns uz podršku sps. A od aktuelnih na vlasti se niko nije bunio.

Mića

pre 9 godina

Treba ispitati kolika je odgovornost Tadića, Koštunice i ostalih članova tadašnje vlade. Zašto nisu zaštićeni interesi Srbije i njenih gradjana. Da li je to samo politička ili i krivična odgovornost?

frajla

pre 9 godina

Niko se od nas nije zapitao kakav je uguovor potpisala vlada Borisa Tadica, zar ugovor nebi trebao da sam po sebi zaštiti Srbiju od štetnosti.

MARINKO KOSTIC

pre 9 godina

Putin je poslao jasnu poruku Zapadu ili omogucite izgradnju Juznog toka ili se Rusija okrece novim trzistima na Istoku Kini,Japanu ,Koreji...

Mare Petrovic

pre 9 godina

Jos jedan pokazatelj da su Tadic i Kostunica potpisali los ugovor sa Rusijom kada su prodali NIS jer nisu predvideli ni u domenu teorije da Juzni tok moze da propadne.

DANICA JERKOVIC

pre 9 godina

Srbija ne moze puno da trazi od Rusije jer joj je manevarski prostor skucen i ovo je ipak sukob Istoka i Zapada ,ali momze da utvrdi odgovornost ds i dss i ispitaju pod kojim okolnostima su potpisali los ugovor o prodaji NIS.

RADMILO DIMITRIC

pre 9 godina

Velika steta ce biti nacinjena nasoj drzavi ako se obustavi projekat Juzni tok ali jos veca steta ce biti od Kostunice i Tadica koji su radi licne promocije i promocije svoje stranke prodali NIS pod katastrofalno losim uslovima.

Cvetana

pre 9 godina

Zuti dali NIS ispod cene zbog izgradnje Juznog toka, pritom nisu zastitili nase interese ako se ne izgradi. Ko ce sad da ispasta, opet gradjani!

Jelisaveta

pre 9 godina

EU svim sredstvima pokusava da blokira Rusiju i sve njene projekte! A samim tim steti i sebi! Zalosno je sto je nasa tadasnja vlast koja je potpisivala ugovor nije zastitila interese svoje zemlje! Kostunica, Tadic i ostali da se pozovu na odgovornost!

seimortatroia

pre 9 godina

Evropa i SAD zele da zastite Ukrajinu tako sto ce gas nastaviti da tece sadasnjim gasovodom.Da je izgradjen Juzni tok mnogo vise bi kostalo Evropu i SAD da zadrze uticaj na Ukrajinu.Ovako Rusi moraju kroz Ukrajinu,placaju tranzit a EU i SAD diktiraju politiku Ukrajine.Da je izgradjen Juzni tok,Rusi bi jednostavno zavrnuli gas Ukrajinu i za EU ga preusmerili kroz Juzni tok,Ukrajincima bi jedino resenje bilo da se vrate pod uticaj Rusa ili da ih EU i SAD finansiraju a to je malo verovatno.

que

pre 9 godina

@Stefan: Je li to "Srbija u NATO" kao "zahvalnost" sto su zemlje clanice pomenute alijanse sabotirale i onemogucavale gradnju JT? Ocigledno da nisu svima svojstveni inteligencija i logika, o dostojanstvu ne vredi ni pricati - to se ovde odavno izgubilo kod vecine.
I da se podsetimo trenutka kada su Bugari odustali od JT: http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2014&mm=06&dd=08&nav_id=858454
Uz clanak treba reci da je izostavljeno da je jedan od americkih senatora K. Marfi (koji je nedavno boravio i kod nas) kao i vec "cuveni" Mekejn (vidjen i na pocetku sukoba u Ukrajini, Siriji, Libiji, Gruziji). Svako sa normalnim mozdanim funkcijama bi trebalo da ume sam da izvuce zakljucke.

MARKO NIKIC

pre 9 godina

Obustavljanje projekta Juzni tok otvara pitanje kako su onda Tadic i Kostunica prodali NIS a nisu predvideli ovako nesto u ugovoru,treba ispitati njihovu odgovornost.

ANDJELINA

pre 9 godina

Smatram da je ovo posledica nesavesnog vodjenja poklitike pretodne vlade, kao i sklapanje ugovora koji ugrozavaju interese Srbije.Treba ispitati do kraja sve ugovore koji su sklapani u vreme vladavine DS-a, jer pored toga sto su osiromasili nasu drzavi,takvim ugovorima ostavili su posledice od kojih cemo se dugo,dugo oporavljati

espada

pre 9 godina

Ovo nas tera da se okrenemo sebi,ali velike "zasluge" za taj preokret snose Tadić i Koštunica.Bilo bi dobro da nadležni porazgovaraju sa njima.Imaju oni šta reći o karastrofalnom ugovoru.

ostali se vole, b 92 se čita

pre 9 godina

Srbija je u čitavoj ovoj priči kolatelarna šteta. Ja ne mogu da shvatim kako je prethodna vlast na čelu sa Koštunicom, Tadićem mogla da dozvoli da da se potpiše sporazum, a da pritom ne budu zaštićeni srpski interesi. Godinama će srpski narod ispaštati zbog grešaka prethodne vlasti, koja je isključivo gledala samo lične interese. Sve se sazna pre ili kasnije...

Steluca

pre 9 godina

E sad da se obratimo Tadicu i Kostunici, koji su 2008 godine potpisali ugovor o izgradnji Juznog toka, bez da zastite srpske interese. Sada gubimo 5 milijardi evra!

Poznavalac Prilika

pre 9 godina

KGB i Rusija moraju da vrate kompletne srpske nacionalne resurse nafte i gasa vredne 9.2 milijarde koje su dobili na poklon od Udbask0-Oznaske ruske pete kolone uz NIS.

Samo u zadnje 4 godine KGB je izvukao nafte iz srpskih polja u vrednosti od 2.7 milijardi eura ekspresno jer su znali da je Juzni tok prevara.

To ce sve morati da plati Udbasko-Oznaska ruska brkata peta kolona zajedno sa njihovim nadredjenim iz KGB-a i da se vrate u vlasnistvo Srbije srpski nacionalni resursi nafte i gasa.
NIS je firma kao firma i niko ne spori NIS , ali je problem sto je Udbasko-Oznaska ruska peta kolona uz firmu NIS dala na poklon srpske nacionalne resurse nafte i gasa , cime je izvrsena najveca pljacka u istoriji Srbije i ne samo to nego omogucavanje boljsevickom KGB-u da stavi kompletnu kontrolu nad energetskim sektorom Srbije.
Placanja stete drzavi Srbiji od strane Udbasko-Oznaske ruske pete kolone i njihovih nadredjnih iz KGB-a nece izuzeti procesuiranje Udbasko-Oznaske ruske pete kolone za veleizdaju Srbije.

Dosli smo do samo kraja Udbasko-Oznaske rusofilske igranke i njihovog petokolonaskog delovanja u Srbiji , ostalo je samo procesuiranje istih od strane srpskih drzavnih organa i sudjenje za veleizdaju Srbije.

MILICA GRUBOR

pre 9 godina

Srbija gubi mnogo ako se obustavi projekat Juzni tok ali ne moze nista da utice na to jer ovo je ipak sukob velikih sila i mi se tu nista ne pitamo.

VITA TODOROV

pre 9 godina

Rusija ne zeli da ulaze ogroman novac u neizvestan projekat Juzni tok i sad polako zeli da vidi na sta je Eu spremna i koliko su cvrsti njihovi stavovi dok se ne zavrsi sukob velikih sila Srbija moze samo da bude posmatac ovo je ipak nesto mnogo vise.

Bora

pre 9 godina

Ne shvatam neke koji ovde pišu ,,,,Srbija je izgubila neznam ovo neznam ono...ljudi pa sem 30 miliona nismo ništa izgubili...ne možemo izgubiti nešto što nikada nismo ni imali zar ne ????? To su samo bili tamo nekakvi planovi koji se nisu ostvarili verovatno zbog pada cena energenata...

Bora

pre 9 godina

Zaboravih da dodam : Ovaj naslov u najmanju ruku nije tačan jel svaki dobar kockar (Putin) nikada ne igra na jednu kartu (onda gubi) nego na više karata a ne vidim šta ga je ranije sprečavalo da napravi ugovore sa Kinom i Turskom. Sve je to u cilju propagande i pokušaja što dužeg ostajanja na vlasti Putina i njegovih tajkuna (u stilu Ante Pavelića "na ljutu ranu ljutu travu".

Kulca

pre 9 godina

Pošto nema Južnog toka, otvara se pitanje NIS-a. Sad će Euro fanatici tražiti da se oduzme NIS od Rusa. Rezultat Rusi odlaze , NIS se prodaje zapadnoj kompaniji, koja zatvara NIS. Radnici na ulici , a naftni derivati se uvoze . Onda radi arbitraža u korist Rusa, javni dug raste.

Zvonko

pre 9 godina

Nema nam razvitka i poboljsanja . Nisam verovao da se ovako nesto moze desiti i sve vise verujem da su ljudi u pravu sto se tice EU. Oni ne zele da se mi razvijamo i podignemo standard, ovo je direktan udar na buducnost Srbije. Raspisati referendum da se građani izjasne da li su za EU ili ne! Po tom referendumu se opredeliti sta ce da radimo u buducnosti. Najveci gubitnici su Srbija i Bugarska i odmah vam mogu reci da se iz ovoga mulja necemo izvuci 50 godina, ne zato sto ne mozemo i sto smo neradnici vec zato sto oni ne zele to da dozvole. Sada vam je jasno iz kog su razloga Rumunija i Bugarska tokom noci onako siromasni primljeni u EU. Sve to samo zbog blizine sa Rusijom i da bi njima mogli da pakoste. Pitati Brisel sa cime cemo mi pokrenuti nasu industriju i da nam objasne carobnu formulu kako da u 21 veku, modernom dobu, pokrenemo razne industrijske i privredne projekte bez gasa! Sa ovolikim gasom mozemo samo da zadovoljimo minimalne potrebe na pojedinim delovima drzave. Takodje ovo je bilo prvo predizborno obecanje, tako da sa ovim novim stanjem, vladajuca stranka mora da podnese izvestaj narodu sta je uradila i koga je pritiskala da se ovaj projekat od vitalnog i veoma bitnog znacaja uradi. U Bugarskoj vec najavljeni protesti protiv Vlasti zbog ove odluke, narod je poludeo i trazi momentalne ostavke u Vladi i izbore. Da vas podsetim da su Bugari vise privrzeni uzajamno sa Rusijom nego mi i njima ovo tesko pada.

Ruslan

pre 9 godina

Evo zasto Putin igra na istok-Kina, Japan, J. Koreja, Indonezija, Turska , Iran, Indija, sve zemlje u velikom ekonomskom naboju, puni para i ne ucenjuju!
A evo zasto ne igra na zapad-rasuta EU, ratoborna Amerika sa velikim unutrasnjim i ekonomskim problemima, raznorazni Bugari i ostala boranija!

Teodora S

pre 9 godina

Што се Јужног тока тиче, сасвим је јасно да га је стопирала Америка користећи Бугарску као пуког извршиоца, која сада упире прстом у Москву као кривца који од пројекта одустаје "због пада цена нафте и вредности рубље". Сасвим логичан потез Русије, јер та држава брани своје интересе.

zdravko

pre 9 godina

A sta ako za dve godine ne bude novih radnih mesta tj nema investicija?U medjuvremenu se desava pljacka penzionera ,prosvete,zdravstva iz javnog sektora.Ostaje nam samo rec Vucica da ce nam biti bolje, na osnovu cega?Gde su sada ekonomisti da kazu svoje misljenje?Sta ako i sa ovim prodjemo kao sa juznim tokom?

Miki

pre 9 godina

Radim u Rusiji za 64000 rubalja u Velestroju Moskva.U dinarima u januaru je to bilo 170000 din,a sada je 116000.Uskoro dajem otkaz jer je Rusija na kolenima.Jeftina nafta u svetu je krah za ove firme.

Humanoid

pre 9 godina

Ono sto zemlje bivse SFRJ treba da urade je prekid svih veza sa rusijom sem diplomatskih.Kad su rusi marginalizovani nama je dobro cim surujemo sa njima ostanemo gladni,goli i bosi.Putin neka radi sta hoce ali bez nas?
(mujcinovic salih, 3. decembar 2014 11:12)

Ti si se svojevremeno (to neću zaboraviti) svim silama upinjao da pronađeš opravdanje za bombaše iz Volgograda (tvoji komnetari na ovom portalu). Meni je od tada jasno da je reč o psih**ati, a ako ćeš prekidati veze s Rusijom, pokupi se, na kamilu i u ISIL. Tamo je pokroviteljima terorizma mesto, a ne u Evropi!

Rankov D.

pre 9 godina

Lepo je sve covek rekao naci ulagace i raditi na prozivodnji sunceve energije i snage vetra kako bi pokrenuli industriju i.grejali narod. Ljudi ovo je takav samar od strane EU da ja nemam reci, ovim su nas unazadili ko zna koliko godina. Mi obicni smrtnici pojma nemamo koliko je bilo spremljeno investicija i izgradnja preduzeca a koja su cekala gas. Bez stabilne gasne mreze nema ni jake industrije. Mi smo se puno nadali da cemo pokrenuti industriju i zaposliti narod a toga sada nema! Sta nam ostaje? Da prodajemo voce, povrce i ulazemo u razvoj solarne energije. Takodje sta je sa gasifikacijom centralne i juzne Srbije? Koliko znam radovi uveliko traju sad ce biti obustavljeni posto necemo imati gas kako bi konacno dali mogucnost narodu da se na ovaj nacin greje. Zbog ovih stvari treba da leti Vlada u Bugarskoj pa onda u Srbiji koja nije pritisla Bugarsku. Te dve zemlje su najveci i totalni gubitnici. Slovenci i Madjari takodje ali ne u tolikoj meri.

Senior

pre 9 godina

@ wolf
Kriza se u Rusiji jedva oseca, hrane - krompir, piletina, riba, povrce voce u Moskvi su 30-40% jeftiniji od beogradskih. Delotvornost sankcija ce se smanjiti pocetkom 2016. godine i u roku od nekoliko meseci pocete privredni rast od 3-5%. Ove godine suficit je 14,2 % veci od proslogodisnjeg i iznosi 156 milijardi dolara. Cene nafte moraju za 6 meseci ici rapidno na preko 90$, u suprotnom UAE, Kuvajt ce doziveti bankrot. Vec i Amerikanci i Saudijci uveliko osecaju posledice vestackog smanjenja cene nafte. Rusija je uveliko nasla zamenu za zapadne proizvode, preko 70%, a domaca proizvodnja se uvecala za preko 10%. Ove godine u Rusiji Inflacija je 7-8%, privredni rast 10-12%. Rublja pada, ali kada zemlja ima ogromne zlatne rezerve, pad valute ima minoran znacaj. Rusija u razmeni sa drugim zemljama vise o 50% koristi rublju, dolar 40% (sa tendencijom pada od 2-3 % mesecno). Za 2 godine dolar ce potpuno biti izbacen iz Rusije. Slaba Rublja znaci i vise para u transakcijama od uvoza u Rusiju i ruskog izvoza van. Tako na pr. nemacka vozila su jeftinija, prodaju se u rubljama, a ruski gas za Poljake na pr. je skuplji jer se obracunava u dolarima. Toliko, cisto da ti kazem koliko ste vi zatrovani zapadnim medijima i mislite da je CNN biblija!

!!!

pre 9 godina

Stvarno smo jadni nema nam pomoci pljackaju nas i Rusi i Evropa ovo prosto boli koliko smo nisko spali prosto ponizavajuce, a tesko da nesto puno mozemo promeniti u svoju korist.

Putin666

pre 9 godina

Nadlezni organi treba da vide jel postoji i krivicna odgovornost jer zbog politickog marketinga Tadic i DS prodali su interes Srbije.Strasno

krsta...

pre 9 godina

zato sto tamo zivi preko 2 milijarde ljudi koji se tek razvijaju u ekonomskom smislu pa ce i potrosnja da poraste a rusi oce da uzmu svoj kolac od zapada u tom delu sveta...a mi umislili da smo bitni pa nas rusi kao magarce izradili...tako i treba kad ne shvatamo da njima nismo uopste bitni jer imamo samo 7 miliona stanovnika i stalno izumiremo i konstantno nam se smanjuje teritorija...a sve je to jer ne shvatamo da ruse zabole za nas i da nece da ulaze u sukob sa zapadom zbog nas nego ih samo peckaju preko male i jadne srbijice...ovo je zapadna interesna sfera i to pre svega amerike i cim pre shvatimo mozda i ima sanse za nas...

Marina

pre 9 godina

DSS je decenijama branio samo sopstevni interes, potpisivali smo sporazume koji su nas doveli do samog dna i prodali su interes svog naroda.

Janko

pre 9 godina

Pročitao sam vest i jako mi je drago što ovaj izjavljuje da industrijska proizvodnja u Srbiji sigurno neće rasti, pa za nas nema opasnosti. Kamo sreće da i prodaja robe prestane u Srbiji, onda ne bi bilo problema sa visokim cenama!

Uzunko

pre 9 godina

Putin je izgubio.
Ne smemo da budemo i mi gubitnici.
Zatvorimo jednom za svagda tu stranicu u našoj istoriji i okrenimo se zapadu.
U poslednjih 200 godina sve napredno što je došlo u Srbiju, došlo je sa zapada.
Nama je mesto na zapadu u EU, a ne u nekoj Euro-Azijskoj uniji.

Milance

pre 9 godina

Tek sad se setili da im se ne isplati i tek sad se javlja neizvesnost,pa ako su nam prijatelji i braca kao sto kazu,zasto nam ne rekose da ne ulazemo novac u Juzni tok,zaduzismo se do guse,njih bas briga.

stanislav

pre 9 godina

Tek ce neke stvari izaci na svetlost dana i sve mutnje radnje koje su se legalno sprovodile za vremebivse vlasti,a koje se nama trenutno obijaju o glavu.Nadam se da glavni akteri nece proci kao i svi do sada koji su nas opustosili,ojadili i gurnuli u ambis

Balsa

pre 9 godina

Postavlja se pitanje da li ovde postoji odgovornost ranijih vlada,koji su napravili sporazum a da nisu prethodno zastitili nase interese.

Bozana B

pre 9 godina

Smatram da nadlezni organi treba da ispitaju da li postoji i krivicna odgovornost Kostunice, Tadica i ljudi iz njegove vlade jer napraviti sporazum u kojem ne zastitis interese svoje zemlje je za osudu i kaznu

wolf

pre 9 godina

Putin je "igrao" neku svoju igru pa se izgleda "preigrao".
Padaju cen nafte u svetu, pada vrednost ruske rublje ...
Srbija je na žalost kolatelarna šteta ovih igara.
Vreme je za ozbljno resetovanje odnosa Srbije i Rusije.
Vučić je na potezu !

Sanja88

pre 9 godina

Treba da se utvrdi sta su to ranije vlasti radile,dok je bio Tadic,Kostunica i kakve su to ugovore sklapali,i gde su nasi interesi u svemu.

man

pre 9 godina

Samo sam čekao da pročitam kako 'NIS puni budžet preko poreza'? I to od gospodina koji je šef nemačkog instituta? Istina je da budžet pune građani Srbije kroz poreze, akcize i sl. NIS jedino plaća porez na dobit, i doprinose za zaposlene, i rudnu rentu od 3% preko koje Srbiju olakšaju za 80 miliona evra godišnje.

ja

pre 9 godina

zar ameri i njihovi saveznici nisu ucinili sve da ne dodje do realizacije juznog toka, stalno ucene i neki eU standardi, ...a i mi smo jedva cekali ovu vest ...i sta sad mi necemo a turci uskocise i sad rusi krivi...

Jovan

pre 9 godina

Bla, bla truć prijatelju.
Činjenica je da Srbija gubi mnooogo:

-Oko 30 miliona evra za osnivački ulog zajedničke firme, projekte, eksproprijaciju i pripremne radove.

-Investiciju od dve milijarde evra i godišnji prihodi od oko 300 miliona evra

To su za jednu izraubovanu i izruiniranu ekonomju poput ove srpske OGROMNE pare.
Neko bi zaista morao izaći pred lice pravde zbog štetnog ugovora po Srbiju koji je potpisan sa ruskom mafijom, kao i zbog sramnog poklanjanja NIS-a KGB-u, bez ikakve potrebe, a evo sada se vidi, i bez ikakve svrhe.
Osim mita koje su dobli svi koji su u ovoj velikoj prevari učestvovali, od Koštunice, Tatića, Škundrića, Bubala, Dinkića, pa sve do onog nesretnika Ilića koji se i danas hvali da je lično potpisao taj sraman ugovor.

samo da primetim

pre 9 godina

E baš onako "ekspertski". Srbija ne treba da razvija industriju, a broj stanovnika ionako opada, pa šta će onda Srbiji jeftini gas plus prihodi od tranzita.

Majda S

pre 9 godina

E da je Srbiju kao potpisnicu Ugovora o izgradnji projekta Juzni tok prestavljao neko ko zna ili se razume u takve poslove, pa da je odredbama ugovora precizirana klauzula o zastiti nasih interesa u slucaju da neko odustane ili ne ispuni ugovorom predvidjene obaveze, mi bi sada dobili debelo obestecenje....ovako smo dzabe dali nacionalnu naftnu kompaniju

Marijana M

pre 9 godina

Ugovor o prodaji NIS-a direktnom pogodbom a uz benefit za Srbiju u vidu izgradnje Juznog toka i mogucnosti ubiranja tranzitne rente, potpisali su BoTa,Kostunica,Bajatovic,...dakle SPS i DS vrhuska...a vec potpisan Ugovor je bio pred Parlamentom gde se glasalo u dobroj veri da je tadasnji drzavni vrh sklopio za Srbiju najpovoljniji aranzman....kad ono nismo se ni zastitili od ovakvih mogucnosti

Pera

pre 9 godina

Koliko je realna mogućnost da se Srbija preko Bugarske ili Makedonije poveže sa gasnim terminalom koji Rusija planira da gradi na granici između Grčke i Turske, i koji bi trebao da se nalazi na delu novog gasovoda koji bi trebalo da ima isti kapacitet kao i planirani Južni tok.

tedi0

pre 9 godina

Dokle vise da mi budemo 13. prase zbog necijih visih interesa?! Treba malo misliti i o dostojanstvu... ok, Rusija juri sopstvene ciljeve, a jel moze da mi malo manje jurimo njih ispadamo smesni - po drugi put... izgleda da nam taj prvi put pri formiranju takvog sporazuma nije bio dovoljan.

Super

pre 9 godina

To privredno tavorenje Evrope koje se pominje u tekstu nije prolaznog karaktera. Vremenom će se tavorenje pretvoriti u ozbiljnu stagnaciju i zato je Rusiji Kina daleko važniji partner. Oreol 'raja na Zemlji' Evropska unija je bespovratno izgubila samo to niko ne sme glasno da kaže. Svi ozbiljni poslovi se već deceniju unazad izmeštaju na daleki istok jer sve projekcije ukazuju na to da je naredni vek - vek velike ekonomske ekspanzije istoka i taj talas kreće iz Kine naravno. Evropa je tokom 90ih tokom dominacije zapada izgubila kontakt sa realnošću, uljuljkala se u osećaj neprikosnovene superiornosti, nove (stare) kolonije su padale jedna za drugom kao domine... i u tom pobednonosnom jurišu zapad je potcenio i Rusiju i Kinu. Zapad prestaje da bude sinonim izobilja.

Melenci

pre 9 godina

normalno je da ce proceniti sta je isplativije u buducnosti,pre svega sigurnije.U uslovima sankcija ne idu u rizik.Od prijateljske Rusije i svake druge dobronamerne zemlje ne ocekujem da nam poklanjaju nego da nam daju olaksice ili ne otezavaju situaciju.Mislim da prica sa Juznim tokom nije zavrsena nego da je tek pocela.Nije to samo posao nego i politika.Kapital utice i na politiku jedne zemlje ne presudno,ali dovoljno da podrzi blisku stranku.Nije Putin tek tako pozdravio Borisa kada mu je u poseti bio Nikolic.

zdravko

pre 9 godina

Svako gleda sebe i svoju drzavu.Kada smo trebali zapadu Enleskoj i Francuzima gurnuli su nas u dva svetska rata gde smo izgubili milione zivota.Kada im ne trebamo oni nas bombarduju radiokativnim bombama.Ako im treba saradnja sa Amerikom ,Rusi ce da izglasaju tj da se uzdrze od veta u UN sto ce dati tim istim amerima pravo da nam rade sta hoce.Ako se Rusima ne isplati juzni tok sta ih briga za nas.Nase sve vlade su vise gledale interese EU,Rusije i Amerike nego stanovnika Srbije zato i jesmo tu gde jesmo.Niko u ovoj zemlji srpska akademija,SPC,politicke stranke i biznismeni nije seo i napravio plan za nekih 5 godina sta da radimo.Posle svega Tito je bio veci Srbin od svih ovih navedenih.

zoran

pre 9 godina

Zaključujem iz teksta da je Evropa zimogrožljivi čiča, ali svejedno čiča, i to samac, koji greje samo dve prostorije i troši malo gasa. Ja bi još dodao - bogat čiča, devizni penzioner.
Svako se okreće tamo gde mu je veći profit. Samo, ja sam juče poslao jedan komentar i administrator mi ga nije objavio. Moj stav je bio, slično onome što je Tadić izjavio sinoć, da je južni tok bio u interesu i Evrope i Rusije. I da jedino nije bio u interesu Ukrajine i njihovih novoustanovljenih saveznika - USA. A Turska, i to sam tvrdio u tom komentaru, ljuta na SAD zbog pomaganja Kurdima, zadovoljno trlja ruke novom ulogom i približavanjem evroazijskoj uniji (evropska joj je izgleda, kao i nama, još uvek nedostižna).
Putin nije ovim potezom priznao poraz kako to tvrdi Fajnenšal tajms, on je samo povukao još jedan potez na crno-beloj tabli. Igra se nastavlja, NATO je već najavio formiranje jedinica za "brz odgovor ruskoj pretnji".

Mujo

pre 9 godina

Znate kako kazu, kad krene poplava pacovi prvi isplivaju. Sad se lepo vidi kako reaguue zapad, koje medije kontrolisu u Srbiji i koliko su se uspanicili.
Kakve su ovo gluposti? Rusi nam oteli NIS, rusi nas nisu branili za vreme bombardovanja. Ko bre zivi u ovoj zemlji da pada na ove gluposti.
Ej bre ljudi, Amerika i Nemacka su nam rasturili drzavu od 24 miliona ljudi, napravili rat od 4 godine, uveli sankcije 10 godina da uniste privredu, bombardovali Srbiju i srusili skoro sve sto je vredelo od fabrika i mostova, oteli i Kosovo i Metohiju, a vi tupite da su nas rusi zeznuli za NIS u koji je inace ulozeno nekoliko milijardi, koji vise nezagadjuje Pancevo i koji bi bio zatvoren da nije prodat.
Ako ove komentare pise narod Srbije i ocenjuje mi smo skroz nenormalni. Ali ne verujem da je tako.
A Juzni tok ce da se radi kad malo rusi srede situaciju i ne idemo u nikakvu EU.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Ono sto zemlje bivse SFRJ treba da urade je prekid svih veza sa rusijom sem diplomatskih.Kad su rusi marginalizovani nama je dobro cim surujemo sa njima ostanemo gladni,goli i bosi.Putin neka radi sta hoce ali bez nas?

Rus u dusi

pre 9 godina

Gas nema buducnost,vide to Rusi.EU prelazi na alternativne metode dobijanja energije,vetar ,Sunce, biljke a po novim EU standardima izolacija u novim kucama smanjuje 30% energije za grejanje sve je vise el -automobila,a i klima je toplija.To sa turskom je samo izgovor,trebalo bi im 30 godina da isplate gasovod po tim cenama,isto je i sa Kinom,proba Putin da zamaze oci svetu i svome narodu,Rublja je pala za pola u zadnje dve godine ,Ukrainska kriza je isprovocirana da bi se prikrio tj opravdao pad ekonomije.Nisu zapadni kapitalisti bas tako naivni znaju sta rade,Ipak su oni 70 godina ispred ruskog kapitalisma. U Moskvi se voze u pozlacenim americkim automomilima a danski ministar finasija ide biciklom na posao,e u tome je razlika.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

Politika se mora sve više oslanjati na prosvetske snage jer je više nego očigledno da već u 21. veku proevropsko postaje usko, nacionalističko i nedovljno.

Kamičak

pre 9 godina

Г. Рељић као и сви експерти по наруџбини, само спроводи пропаганду у корист својег лобија који треба да нам ували скупу технологију заговарајући тзв. алтернативне изворе енергије. Да се не играмо слаткоречивим паролама, ово су чињенице. Најјефтинији извор енергије по цени произведеног kWh
1. геотермелни систем 90% времена год.
2. гасни системи од 0,06 до 0,12 USD за топлане односно гасне електране 90% расположив
3. хидро електране 0,08 USD расположив око 75%
4. Ветар од 0,08 до 0,20 USD расположив око 35% времена год.
5. термоелектране око 0,08 расположив око 85%
6. нуклеарне електране око 0,09 USD расположив >90%
7. Системи на биомасу око 0,10 USD расположив 80%
8. Соларни системи од 0,13 до 0,25 USD расположив 20-25%

munz

pre 9 godina

Čovek je sve lepo objasnio. I jasno je iz priče da ćemo morati da na kraju priznamo Kosovo, i da to skoro niko više ne spori, ali da nam Rusi i Kinezi drže glavni adut u rukama za što bolju pregovaračku poziciju.

Mujo

pre 9 godina

Znate kako kazu, kad krene poplava pacovi prvi isplivaju. Sad se lepo vidi kako reaguue zapad, koje medije kontrolisu u Srbiji i koliko su se uspanicili.
Kakve su ovo gluposti? Rusi nam oteli NIS, rusi nas nisu branili za vreme bombardovanja. Ko bre zivi u ovoj zemlji da pada na ove gluposti.
Ej bre ljudi, Amerika i Nemacka su nam rasturili drzavu od 24 miliona ljudi, napravili rat od 4 godine, uveli sankcije 10 godina da uniste privredu, bombardovali Srbiju i srusili skoro sve sto je vredelo od fabrika i mostova, oteli i Kosovo i Metohiju, a vi tupite da su nas rusi zeznuli za NIS u koji je inace ulozeno nekoliko milijardi, koji vise nezagadjuje Pancevo i koji bi bio zatvoren da nije prodat.
Ako ove komentare pise narod Srbije i ocenjuje mi smo skroz nenormalni. Ali ne verujem da je tako.
A Juzni tok ce da se radi kad malo rusi srede situaciju i ne idemo u nikakvu EU.

wolf

pre 9 godina

Putin je "igrao" neku svoju igru pa se izgleda "preigrao".
Padaju cen nafte u svetu, pada vrednost ruske rublje ...
Srbija je na žalost kolatelarna šteta ovih igara.
Vreme je za ozbljno resetovanje odnosa Srbije i Rusije.
Vučić je na potezu !

munz

pre 9 godina

Čovek je sve lepo objasnio. I jasno je iz priče da ćemo morati da na kraju priznamo Kosovo, i da to skoro niko više ne spori, ali da nam Rusi i Kinezi drže glavni adut u rukama za što bolju pregovaračku poziciju.

Marina

pre 9 godina

DSS je decenijama branio samo sopstevni interes, potpisivali smo sporazume koji su nas doveli do samog dna i prodali su interes svog naroda.

Jovan

pre 9 godina

Bla, bla truć prijatelju.
Činjenica je da Srbija gubi mnooogo:

-Oko 30 miliona evra za osnivački ulog zajedničke firme, projekte, eksproprijaciju i pripremne radove.

-Investiciju od dve milijarde evra i godišnji prihodi od oko 300 miliona evra

To su za jednu izraubovanu i izruiniranu ekonomju poput ove srpske OGROMNE pare.
Neko bi zaista morao izaći pred lice pravde zbog štetnog ugovora po Srbiju koji je potpisan sa ruskom mafijom, kao i zbog sramnog poklanjanja NIS-a KGB-u, bez ikakve potrebe, a evo sada se vidi, i bez ikakve svrhe.
Osim mita koje su dobli svi koji su u ovoj velikoj prevari učestvovali, od Koštunice, Tatića, Škundrića, Bubala, Dinkića, pa sve do onog nesretnika Ilića koji se i danas hvali da je lično potpisao taj sraman ugovor.

stanislav

pre 9 godina

Tek ce neke stvari izaci na svetlost dana i sve mutnje radnje koje su se legalno sprovodile za vremebivse vlasti,a koje se nama trenutno obijaju o glavu.Nadam se da glavni akteri nece proci kao i svi do sada koji su nas opustosili,ojadili i gurnuli u ambis

Marijana M

pre 9 godina

Ugovor o prodaji NIS-a direktnom pogodbom a uz benefit za Srbiju u vidu izgradnje Juznog toka i mogucnosti ubiranja tranzitne rente, potpisali su BoTa,Kostunica,Bajatovic,...dakle SPS i DS vrhuska...a vec potpisan Ugovor je bio pred Parlamentom gde se glasalo u dobroj veri da je tadasnji drzavni vrh sklopio za Srbiju najpovoljniji aranzman....kad ono nismo se ni zastitili od ovakvih mogucnosti

Nebojsa88

pre 9 godina

Ponovo se stvar lomi preko nasih ledja, Juzni tok je odlicna investicija koja je sada na cekanju, nadam se da ce se stvar resiti pozitivno.Ono sto ohrabruje jeste sto nam nece biti uskraceno snadbevanje gasom iz Rusije ybog prijateljskih odnosa nase dve zemlje

man

pre 9 godina

Samo sam čekao da pročitam kako 'NIS puni budžet preko poreza'? I to od gospodina koji je šef nemačkog instituta? Istina je da budžet pune građani Srbije kroz poreze, akcize i sl. NIS jedino plaća porez na dobit, i doprinose za zaposlene, i rudnu rentu od 3% preko koje Srbiju olakšaju za 80 miliona evra godišnje.

Sanja88

pre 9 godina

Treba da se utvrdi sta su to ranije vlasti radile,dok je bio Tadic,Kostunica i kakve su to ugovore sklapali,i gde su nasi interesi u svemu.

Rus u dusi

pre 9 godina

Gas nema buducnost,vide to Rusi.EU prelazi na alternativne metode dobijanja energije,vetar ,Sunce, biljke a po novim EU standardima izolacija u novim kucama smanjuje 30% energije za grejanje sve je vise el -automobila,a i klima je toplija.To sa turskom je samo izgovor,trebalo bi im 30 godina da isplate gasovod po tim cenama,isto je i sa Kinom,proba Putin da zamaze oci svetu i svome narodu,Rublja je pala za pola u zadnje dve godine ,Ukrainska kriza je isprovocirana da bi se prikrio tj opravdao pad ekonomije.Nisu zapadni kapitalisti bas tako naivni znaju sta rade,Ipak su oni 70 godina ispred ruskog kapitalisma. U Moskvi se voze u pozlacenim americkim automomilima a danski ministar finasija ide biciklom na posao,e u tome je razlika.

kuntač

pre 9 godina

Gde se veliki šminker Tadić upetlja,tu sreće više nema.Još uvek,i ko zna koliko još,ćemo osećati posledice rada njegovih "stručnih" kadrova.

Putin666

pre 9 godina

Nadlezni organi treba da vide jel postoji i krivicna odgovornost jer zbog politickog marketinga Tadic i DS prodali su interes Srbije.Strasno

Vladan

pre 9 godina

E sad trebamo ispitati ko je odgovoran za potpsivanje ugovora koji su očigledno bili na štetu Srbije. Kostunica, Tadic ili neko treci... Dokle ćemo više ispaštati zbog nesposobnosti političara koji su nam vodili državu!

Margarin

pre 9 godina

Jadan narod nije imao u uvid sta ovi iz DS potpisuju I kakve ugovore prave na stetz svih nas sada radi marketinga.Prodali su interese zemlje,unistili su sve.Nijednog trenutka nisu branili interes drzave I naroda .U tom ugovoru se morao zastiti Srbiju,ali oni to ocigledno nisu uradili.

Bozana B

pre 9 godina

Smatram da nadlezni organi treba da ispitaju da li postoji i krivicna odgovornost Kostunice, Tadica i ljudi iz njegove vlade jer napraviti sporazum u kojem ne zastitis interese svoje zemlje je za osudu i kaznu

Obilić

pre 9 godina

Bilo bi dobro da je ovo jedini slucaj da je Sbije u gubitku zbog gresaka ljudi koji su vodili drzavu u prethodnih 12 godina. Bice na potrebno mnogo godina kako bi sanirali sve “grehe” prethodnih vlasti.

radisa

pre 9 godina

Tadic i njegov DS nisu zastitili interese Srbije ni jednom recju u sporazumu koji su oni potpisali! Krajnje je vreme da se vidi da li tu postoji i krivicna odgovornost. Nije im bilo dosta sto su pljackali za sebe nego su i olako prodavali nase resurse, opet zbog marketinga.

zdravko

pre 9 godina

Svako gleda sebe i svoju drzavu.Kada smo trebali zapadu Enleskoj i Francuzima gurnuli su nas u dva svetska rata gde smo izgubili milione zivota.Kada im ne trebamo oni nas bombarduju radiokativnim bombama.Ako im treba saradnja sa Amerikom ,Rusi ce da izglasaju tj da se uzdrze od veta u UN sto ce dati tim istim amerima pravo da nam rade sta hoce.Ako se Rusima ne isplati juzni tok sta ih briga za nas.Nase sve vlade su vise gledale interese EU,Rusije i Amerike nego stanovnika Srbije zato i jesmo tu gde jesmo.Niko u ovoj zemlji srpska akademija,SPC,politicke stranke i biznismeni nije seo i napravio plan za nekih 5 godina sta da radimo.Posle svega Tito je bio veci Srbin od svih ovih navedenih.

Janko

pre 9 godina

Pročitao sam vest i jako mi je drago što ovaj izjavljuje da industrijska proizvodnja u Srbiji sigurno neće rasti, pa za nas nema opasnosti. Kamo sreće da i prodaja robe prestane u Srbiji, onda ne bi bilo problema sa visokim cenama!

Borovnica22

pre 9 godina

Pa ovo bi bila steta za nasu zemlju.Ali mi ne znamo sta su Tadic I kompanija potpisivali kad je trebalo,I sad se javi neko I proziva premijera,pa nije on to potpisiva,nije on kriv sto su lopovi to radili i sigurno izvukli svoju korist,a sada cemo mi ispastati.

Milance

pre 9 godina

Tek sad se setili da im se ne isplati i tek sad se javlja neizvesnost,pa ako su nam prijatelji i braca kao sto kazu,zasto nam ne rekose da ne ulazemo novac u Juzni tok,zaduzismo se do guse,njih bas briga.

PRAVDO IMA LI TE GDE

pre 9 godina

Zbog političkog marketinga Kostunica i Tadic prodali su interese Srbije. Od njihove vladavine godinama ćemo se oporavljati od prodaje naših resursa. Ni u jednoj jedinoj reči nisu zaštitili Srbiju u sporazumu.Za ovo treba krivicno da odgovaraju....

Mile

pre 9 godina

Obavezno ispitati ko je odgovoran za sklapanje ugovora,nije im bilo dosta sto su opljackali i osiromasili ovu jadnu zemlju nego ni u ovom sporazumu Srbiju nisu zastitili ni jednom recju.

strpljivi

pre 9 godina

Bivse demokratske vlasti,zajedno sa Kostunicom su nas tako ojadile da vise ni sama Rusija ne moze da nas iscupa. Sam ugovor koji su potpisali ne daje nam za pravo da se ista pitamo i da ista odlucujemo! I opet mi ostasmo kratkih rukava i niko nas nista ne pita! Moliti boga i Ruse da budu milostivi da dobijemo za nas koliko nam treba!

ANDJELINA

pre 9 godina

Smatram da je ovo posledica nesavesnog vodjenja poklitike pretodne vlade, kao i sklapanje ugovora koji ugrozavaju interese Srbije.Treba ispitati do kraja sve ugovore koji su sklapani u vreme vladavine DS-a, jer pored toga sto su osiromasili nasu drzavi,takvim ugovorima ostavili su posledice od kojih cemo se dugo,dugo oporavljati

Mića

pre 9 godina

Treba ispitati kolika je odgovornost Tadića, Koštunice i ostalih članova tadašnje vlade. Zašto nisu zaštićeni interesi Srbije i njenih gradjana. Da li je to samo politička ili i krivična odgovornost?

melanija

pre 9 godina

Ugovor sa Rusima su sklopili predsednik Tadić i premijer Koštunica, koji su garantovali da, ako se proda NIS , Južnim tokom će gas poteći do 2013, a s njim i gotovo milijardu evra od tranzitnih taksi...A Srbiju i NiS nisu zaštitili ukoliko ne dođe do izgradnje ovog gasovoda !

Filipinii

pre 9 godina

Kostunica sigurno nije bio obavesten sta je Tadic uradio,sigurno da je iznenadjen za sve ovo sto nam se desava.Tek sada vidim kakav smo circus od vlade imali zadnjih 10ak godina.

Balsa

pre 9 godina

Postavlja se pitanje da li ovde postoji odgovornost ranijih vlada,koji su napravili sporazum a da nisu prethodno zastitili nase interese.

Perun

pre 9 godina

Nema veze sto populacija u Evropi opada koliko je vaznije to sto je gas kao energent prisutan u mnogim industrijskim postrojenjima koji su najveci potrosaci, najveci proizvodjaci i najveci punioci budzeta. To najvise boli sve, narocito nas.

Jelisaveta

pre 9 godina

EU svim sredstvima pokusava da blokira Rusiju i sve njene projekte! A samim tim steti i sebi! Zalosno je sto je nasa tadasnja vlast koja je potpisivala ugovor nije zastitila interese svoje zemlje! Kostunica, Tadic i ostali da se pozovu na odgovornost!

Steluca

pre 9 godina

E sad da se obratimo Tadicu i Kostunici, koji su 2008 godine potpisali ugovor o izgradnji Juznog toka, bez da zastite srpske interese. Sada gubimo 5 milijardi evra!

lana69

pre 9 godina

Sta su Tadic i Kostunica potpisali i kako su zastitili nase interese to cemo tek da osetimo,jer poznavajuci njih bicemo na velikom gubitku.Zbog EU i mi ispastamo ni krivi ni duzni.Strasno

frajla

pre 9 godina

Niko se od nas nije zapitao kakav je uguovor potpisala vlada Borisa Tadica, zar ugovor nebi trebao da sam po sebi zaštiti Srbiju od štetnosti.

Barberi

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da su Tadić i Koštunica potpisivali sporazume koji ne štite naše interese!!! Sramota, sad se tek vidi šta su radili Tadić i kompanija! Pored toga što su pljačkali kako su stigli, još su i potpisivali ugovore štetne po Srbiju!

Majda S

pre 9 godina

E da je Srbiju kao potpisnicu Ugovora o izgradnji projekta Juzni tok prestavljao neko ko zna ili se razume u takve poslove, pa da je odredbama ugovora precizirana klauzula o zastiti nasih interesa u slucaju da neko odustane ili ne ispuni ugovorom predvidjene obaveze, mi bi sada dobili debelo obestecenje....ovako smo dzabe dali nacionalnu naftnu kompaniju

Bora

pre 9 godina

Zaboravih da dodam : Ovaj naslov u najmanju ruku nije tačan jel svaki dobar kockar (Putin) nikada ne igra na jednu kartu (onda gubi) nego na više karata a ne vidim šta ga je ranije sprečavalo da napravi ugovore sa Kinom i Turskom. Sve je to u cilju propagande i pokušaja što dužeg ostajanja na vlasti Putina i njegovih tajkuna (u stilu Ante Pavelića "na ljutu ranu ljutu travu".

Marija Magdalena

pre 9 godina

Nadam se da će nadležni organi proveriti da li postoji krivična odgovornost ljudi koji su taj sporazum potpisivali, tj. Tadića i Koštunice na prvom mestu, jer su potpisali sporazum koji ne štiti interese Srbije!

Mare Petrovic

pre 9 godina

Jos jedan pokazatelj da su Tadic i Kostunica potpisali los ugovor sa Rusijom kada su prodali NIS jer nisu predvideli ni u domenu teorije da Juzni tok moze da propadne.

RADMILO DIMITRIC

pre 9 godina

Velika steta ce biti nacinjena nasoj drzavi ako se obustavi projekat Juzni tok ali jos veca steta ce biti od Kostunice i Tadica koji su radi licne promocije i promocije svoje stranke prodali NIS pod katastrofalno losim uslovima.

Super

pre 9 godina

To privredno tavorenje Evrope koje se pominje u tekstu nije prolaznog karaktera. Vremenom će se tavorenje pretvoriti u ozbiljnu stagnaciju i zato je Rusiji Kina daleko važniji partner. Oreol 'raja na Zemlji' Evropska unija je bespovratno izgubila samo to niko ne sme glasno da kaže. Svi ozbiljni poslovi se već deceniju unazad izmeštaju na daleki istok jer sve projekcije ukazuju na to da je naredni vek - vek velike ekonomske ekspanzije istoka i taj talas kreće iz Kine naravno. Evropa je tokom 90ih tokom dominacije zapada izgubila kontakt sa realnošću, uljuljkala se u osećaj neprikosnovene superiornosti, nove (stare) kolonije su padale jedna za drugom kao domine... i u tom pobednonosnom jurišu zapad je potcenio i Rusiju i Kinu. Zapad prestaje da bude sinonim izobilja.

seimortatroia

pre 9 godina

Evropa i SAD zele da zastite Ukrajinu tako sto ce gas nastaviti da tece sadasnjim gasovodom.Da je izgradjen Juzni tok mnogo vise bi kostalo Evropu i SAD da zadrze uticaj na Ukrajinu.Ovako Rusi moraju kroz Ukrajinu,placaju tranzit a EU i SAD diktiraju politiku Ukrajine.Da je izgradjen Juzni tok,Rusi bi jednostavno zavrnuli gas Ukrajinu i za EU ga preusmerili kroz Juzni tok,Ukrajincima bi jedino resenje bilo da se vrate pod uticaj Rusa ili da ih EU i SAD finansiraju a to je malo verovatno.

magistar

pre 9 godina

Ne vidim razlog pokretanja velikih tema tipa necije blagonaklonosti i sl. Srbija saradjuje sa celim svetom i ovo je pitanje koje direktno nije vezano za nasu zemlju. Videcemo sta ce tu jos biti, ali ono sto je sigurno je da nasa Vlada radi na koriscenju svake sanse za Srbiju i tako ce i biti.

Blagoje

pre 9 godina

(kiza, 3. decembar 2014 16:51)

Dzabe si cinican.
Mnogo citas Pravdu i slicne novine.
Niko ne ispira mozak kao KGB svojevremeno.
Covek je sasvim u pravu.

Cvetana

pre 9 godina

Zuti dali NIS ispod cene zbog izgradnje Juznog toka, pritom nisu zastitili nase interese ako se ne izgradi. Ko ce sad da ispasta, opet gradjani!

Venus

pre 9 godina

Proveriti da li postoji i krivična odgovornost, odgovornih za potpisivanje tog sporazuma, tj. Tadića i Koštunice, jer je očigledno da su prodali interese Srbije zarad političkog marketinga!!!

samo da primetim

pre 9 godina

E baš onako "ekspertski". Srbija ne treba da razvija industriju, a broj stanovnika ionako opada, pa šta će onda Srbiji jeftini gas plus prihodi od tranzita.

Melenci

pre 9 godina

normalno je da ce proceniti sta je isplativije u buducnosti,pre svega sigurnije.U uslovima sankcija ne idu u rizik.Od prijateljske Rusije i svake druge dobronamerne zemlje ne ocekujem da nam poklanjaju nego da nam daju olaksice ili ne otezavaju situaciju.Mislim da prica sa Juznim tokom nije zavrsena nego da je tek pocela.Nije to samo posao nego i politika.Kapital utice i na politiku jedne zemlje ne presudno,ali dovoljno da podrzi blisku stranku.Nije Putin tek tako pozdravio Borisa kada mu je u poseti bio Nikolic.

ja

pre 9 godina

zar ameri i njihovi saveznici nisu ucinili sve da ne dodje do realizacije juznog toka, stalno ucene i neki eU standardi, ...a i mi smo jedva cekali ovu vest ...i sta sad mi necemo a turci uskocise i sad rusi krivi...

zoran

pre 9 godina

Zaključujem iz teksta da je Evropa zimogrožljivi čiča, ali svejedno čiča, i to samac, koji greje samo dve prostorije i troši malo gasa. Ja bi još dodao - bogat čiča, devizni penzioner.
Svako se okreće tamo gde mu je veći profit. Samo, ja sam juče poslao jedan komentar i administrator mi ga nije objavio. Moj stav je bio, slično onome što je Tadić izjavio sinoć, da je južni tok bio u interesu i Evrope i Rusije. I da jedino nije bio u interesu Ukrajine i njihovih novoustanovljenih saveznika - USA. A Turska, i to sam tvrdio u tom komentaru, ljuta na SAD zbog pomaganja Kurdima, zadovoljno trlja ruke novom ulogom i približavanjem evroazijskoj uniji (evropska joj je izgleda, kao i nama, još uvek nedostižna).
Putin nije ovim potezom priznao poraz kako to tvrdi Fajnenšal tajms, on je samo povukao još jedan potez na crno-beloj tabli. Igra se nastavlja, NATO je već najavio formiranje jedinica za "brz odgovor ruskoj pretnji".

MARKO NIKIC

pre 9 godina

Obustavljanje projekta Juzni tok otvara pitanje kako su onda Tadic i Kostunica prodali NIS a nisu predvideli ovako nesto u ugovoru,treba ispitati njihovu odgovornost.

branko

pre 9 godina

Pametan čovek, trguje sa onima koji ga ne ucenjuju. Azijske zemlje imaju stalni porast industrijske proizvodnje i sve veće količine gasa će im biti neophodne, a baš me interesuje koliko dugo će Arapi i Ameri uspeti da drže ovako niske cene nafte.

Teodora S

pre 9 godina

Што се Јужног тока тиче, сасвим је јасно да га је стопирала Америка користећи Бугарску као пуког извршиоца, која сада упире прстом у Москву као кривца који од пројекта одустаје "због пада цена нафте и вредности рубље". Сасвим логичан потез Русије, јер та држава брани своје интересе.

espada

pre 9 godina

Ovo nas tera da se okrenemo sebi,ali velike "zasluge" za taj preokret snose Tadić i Koštunica.Bilo bi dobro da nadležni porazgovaraju sa njima.Imaju oni šta reći o karastrofalnom ugovoru.

DANICA JERKOVIC

pre 9 godina

Srbija ne moze puno da trazi od Rusije jer joj je manevarski prostor skucen i ovo je ipak sukob Istoka i Zapada ,ali momze da utvrdi odgovornost ds i dss i ispitaju pod kojim okolnostima su potpisali los ugovor o prodaji NIS.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

Politika se mora sve više oslanjati na prosvetske snage jer je više nego očigledno da već u 21. veku proevropsko postaje usko, nacionalističko i nedovljno.

Kamičak

pre 9 godina

Г. Рељић као и сви експерти по наруџбини, само спроводи пропаганду у корист својег лобија који треба да нам ували скупу технологију заговарајући тзв. алтернативне изворе енергије. Да се не играмо слаткоречивим паролама, ово су чињенице. Најјефтинији извор енергије по цени произведеног kWh
1. геотермелни систем 90% времена год.
2. гасни системи од 0,06 до 0,12 USD за топлане односно гасне електране 90% расположив
3. хидро електране 0,08 USD расположив око 75%
4. Ветар од 0,08 до 0,20 USD расположив око 35% времена год.
5. термоелектране око 0,08 расположив око 85%
6. нуклеарне електране око 0,09 USD расположив >90%
7. Системи на биомасу око 0,10 USD расположив 80%
8. Соларни системи од 0,13 до 0,25 USD расположив 20-25%

Senior

pre 9 godina

@ wolf
Kriza se u Rusiji jedva oseca, hrane - krompir, piletina, riba, povrce voce u Moskvi su 30-40% jeftiniji od beogradskih. Delotvornost sankcija ce se smanjiti pocetkom 2016. godine i u roku od nekoliko meseci pocete privredni rast od 3-5%. Ove godine suficit je 14,2 % veci od proslogodisnjeg i iznosi 156 milijardi dolara. Cene nafte moraju za 6 meseci ici rapidno na preko 90$, u suprotnom UAE, Kuvajt ce doziveti bankrot. Vec i Amerikanci i Saudijci uveliko osecaju posledice vestackog smanjenja cene nafte. Rusija je uveliko nasla zamenu za zapadne proizvode, preko 70%, a domaca proizvodnja se uvecala za preko 10%. Ove godine u Rusiji Inflacija je 7-8%, privredni rast 10-12%. Rublja pada, ali kada zemlja ima ogromne zlatne rezerve, pad valute ima minoran znacaj. Rusija u razmeni sa drugim zemljama vise o 50% koristi rublju, dolar 40% (sa tendencijom pada od 2-3 % mesecno). Za 2 godine dolar ce potpuno biti izbacen iz Rusije. Slaba Rublja znaci i vise para u transakcijama od uvoza u Rusiju i ruskog izvoza van. Tako na pr. nemacka vozila su jeftinija, prodaju se u rubljama, a ruski gas za Poljake na pr. je skuplji jer se obracunava u dolarima. Toliko, cisto da ti kazem koliko ste vi zatrovani zapadnim medijima i mislite da je CNN biblija!

maki

pre 9 godina

Bice velika steta za nasu zemlju, ako dodje do obustave juznog toka, ali velika sila kao sto je Rusija gleda prvenstveno svoje interese.

Kulca

pre 9 godina

Pošto nema Južnog toka, otvara se pitanje NIS-a. Sad će Euro fanatici tražiti da se oduzme NIS od Rusa. Rezultat Rusi odlaze , NIS se prodaje zapadnoj kompaniji, koja zatvara NIS. Radnici na ulici , a naftni derivati se uvoze . Onda radi arbitraža u korist Rusa, javni dug raste.

Ostap

pre 9 godina

"Uz to, imajući u vidu privredno tavorenje i opadanje broja stanovnika nije izvesno da li će tražnja za zemnim gasom u Evropi zaista rasti narednih godina u toj meri da ne bi mogla da bude zadovoljena postojećim gasovodima, kaže Dušan Reljić, šef predstavništva nemačkog Instituta za međunarodnu politiku i sigurnost u Briselu"

Pored ovakvih strucnjaka name propast i ne treba. Ovo je teza - "sta ce vama povecanje kolicine energenata, kada vas je sve manje i kada nista ne radite." Pa kakva je onda buducnost evropskog kontinenta? Nece biti stanovnistva, nece da radi industrija, pa sto da se onda uzbudjujemo kada nas nece ni biti. Tarabici za ovoga "strucnjaka" bili nobelovci, al oni pravi. Oni rekli vladace zuta rasa, a Srbi pod sljivu. Svi srecni a i koji ce nam onda Juzni tok. Imbecilnost zapadnog zakljucivanja. Onda su Siptari najpametniji narod u Evropi. Oni ce pobediti sve onom stvari, a ne pamecu. Pa Siptarska "ona stvar" mnogo delotvornija od sve evropske "pameti" zajedno.

tedi0

pre 9 godina

Dokle vise da mi budemo 13. prase zbog necijih visih interesa?! Treba malo misliti i o dostojanstvu... ok, Rusija juri sopstvene ciljeve, a jel moze da mi malo manje jurimo njih ispadamo smesni - po drugi put... izgleda da nam taj prvi put pri formiranju takvog sporazuma nije bio dovoljan.

NEPOPRAVLJIVI RUSOFIL

pre 9 godina

Šta ako Putke malo zavrne slavinu na severnom toku,iako bi i tu pretrpeo štetu ali po principu kad je bal neka je bal ima nekog smisla,pa onda g.đa Angela Merkel neka objasni privrednicima(BMW,Mercedes,Henkel...)kako da organizuju proizvodnju.Možda da zapale malo vatru na ledini pa da nastave sa proizvodnjom...

ostali se vole, b 92 se čita

pre 9 godina

Srbija je u čitavoj ovoj priči kolatelarna šteta. Ja ne mogu da shvatim kako je prethodna vlast na čelu sa Koštunicom, Tadićem mogla da dozvoli da da se potpiše sporazum, a da pritom ne budu zaštićeni srpski interesi. Godinama će srpski narod ispaštati zbog grešaka prethodne vlasti, koja je isključivo gledala samo lične interese. Sve se sazna pre ili kasnije...

Rabren

pre 9 godina

Rusija je uradila pravu stvar, a EU nek odluči želi li se razvijati ili će biti periferij Amerike. A na nama je da ubuduće pazimo kako pravimo međunarodne dogovore.

Pera

pre 9 godina

Koliko je realna mogućnost da se Srbija preko Bugarske ili Makedonije poveže sa gasnim terminalom koji Rusija planira da gradi na granici između Grčke i Turske, i koji bi trebao da se nalazi na delu novog gasovoda koji bi trebalo da ima isti kapacitet kao i planirani Južni tok.

Humanoid

pre 9 godina

Ono sto zemlje bivse SFRJ treba da urade je prekid svih veza sa rusijom sem diplomatskih.Kad su rusi marginalizovani nama je dobro cim surujemo sa njima ostanemo gladni,goli i bosi.Putin neka radi sta hoce ali bez nas?
(mujcinovic salih, 3. decembar 2014 11:12)

Ti si se svojevremeno (to neću zaboraviti) svim silama upinjao da pronađeš opravdanje za bombaše iz Volgograda (tvoji komnetari na ovom portalu). Meni je od tada jasno da je reč o psih**ati, a ako ćeš prekidati veze s Rusijom, pokupi se, na kamilu i u ISIL. Tamo je pokroviteljima terorizma mesto, a ne u Evropi!

PrecisePangolin

pre 9 godina

Niko nije video sustinu ovog teksta i vidjenja stvari!
Ceo region, pa i sama Srbija, mora da se okrene obnovljivim izvorima energije!!!
Uz obe obale Dunava, od BGD ka istoku, moze se instalirati ogroman broj vetrogeneratora koji bi pravili struju, kao sto vec rade rumuni!!!
Na ovim rekama koje imamo mozemo napraviti jos 4-5 HE koje bi zadovoljile sve potrebe Republike a imalo bi i za izvoz. Takodje, uposlili bi nasu gradj. industriju a strucnjake vec imamo....

Neko ce da kaze da nemamo para za takve projekte - svaki kredit koji se dobije za izgradnju HE i vetrogeneratora je rentabilan!!!

mujcinovic salih

pre 9 godina

Ono sto zemlje bivse SFRJ treba da urade je prekid svih veza sa rusijom sem diplomatskih.Kad su rusi marginalizovani nama je dobro cim surujemo sa njima ostanemo gladni,goli i bosi.Putin neka radi sta hoce ali bez nas?

Ruslan

pre 9 godina

Evo zasto Putin igra na istok-Kina, Japan, J. Koreja, Indonezija, Turska , Iran, Indija, sve zemlje u velikom ekonomskom naboju, puni para i ne ucenjuju!
A evo zasto ne igra na zapad-rasuta EU, ratoborna Amerika sa velikim unutrasnjim i ekonomskim problemima, raznorazni Bugari i ostala boranija!

MILICA GRUBOR

pre 9 godina

Srbija gubi mnogo ako se obustavi projekat Juzni tok ali ne moze nista da utice na to jer ovo je ipak sukob velikih sila i mi se tu nista ne pitamo.

VITA TODOROV

pre 9 godina

Rusija ne zeli da ulaze ogroman novac u neizvestan projekat Juzni tok i sad polako zeli da vidi na sta je Eu spremna i koliko su cvrsti njihovi stavovi dok se ne zavrsi sukob velikih sila Srbija moze samo da bude posmatac ovo je ipak nesto mnogo vise.

MARINKO KOSTIC

pre 9 godina

Putin je poslao jasnu poruku Zapadu ili omogucite izgradnju Juznog toka ili se Rusija okrece novim trzistima na Istoku Kini,Japanu ,Koreji...

Bora

pre 9 godina

Ne shvatam neke koji ovde pišu ,,,,Srbija je izgubila neznam ovo neznam ono...ljudi pa sem 30 miliona nismo ništa izgubili...ne možemo izgubiti nešto što nikada nismo ni imali zar ne ????? To su samo bili tamo nekakvi planovi koji se nisu ostvarili verovatno zbog pada cena energenata...

Zvonko

pre 9 godina

Nema nam razvitka i poboljsanja . Nisam verovao da se ovako nesto moze desiti i sve vise verujem da su ljudi u pravu sto se tice EU. Oni ne zele da se mi razvijamo i podignemo standard, ovo je direktan udar na buducnost Srbije. Raspisati referendum da se građani izjasne da li su za EU ili ne! Po tom referendumu se opredeliti sta ce da radimo u buducnosti. Najveci gubitnici su Srbija i Bugarska i odmah vam mogu reci da se iz ovoga mulja necemo izvuci 50 godina, ne zato sto ne mozemo i sto smo neradnici vec zato sto oni ne zele to da dozvole. Sada vam je jasno iz kog su razloga Rumunija i Bugarska tokom noci onako siromasni primljeni u EU. Sve to samo zbog blizine sa Rusijom i da bi njima mogli da pakoste. Pitati Brisel sa cime cemo mi pokrenuti nasu industriju i da nam objasne carobnu formulu kako da u 21 veku, modernom dobu, pokrenemo razne industrijske i privredne projekte bez gasa! Sa ovolikim gasom mozemo samo da zadovoljimo minimalne potrebe na pojedinim delovima drzave. Takodje ovo je bilo prvo predizborno obecanje, tako da sa ovim novim stanjem, vladajuca stranka mora da podnese izvestaj narodu sta je uradila i koga je pritiskala da se ovaj projekat od vitalnog i veoma bitnog znacaja uradi. U Bugarskoj vec najavljeni protesti protiv Vlasti zbog ove odluke, narod je poludeo i trazi momentalne ostavke u Vladi i izbore. Da vas podsetim da su Bugari vise privrzeni uzajamno sa Rusijom nego mi i njima ovo tesko pada.

Poznavalac Prilika

pre 9 godina

KGB i Rusija moraju da vrate kompletne srpske nacionalne resurse nafte i gasa vredne 9.2 milijarde koje su dobili na poklon od Udbask0-Oznaske ruske pete kolone uz NIS.

Samo u zadnje 4 godine KGB je izvukao nafte iz srpskih polja u vrednosti od 2.7 milijardi eura ekspresno jer su znali da je Juzni tok prevara.

To ce sve morati da plati Udbasko-Oznaska ruska brkata peta kolona zajedno sa njihovim nadredjenim iz KGB-a i da se vrate u vlasnistvo Srbije srpski nacionalni resursi nafte i gasa.
NIS je firma kao firma i niko ne spori NIS , ali je problem sto je Udbasko-Oznaska ruska peta kolona uz firmu NIS dala na poklon srpske nacionalne resurse nafte i gasa , cime je izvrsena najveca pljacka u istoriji Srbije i ne samo to nego omogucavanje boljsevickom KGB-u da stavi kompletnu kontrolu nad energetskim sektorom Srbije.
Placanja stete drzavi Srbiji od strane Udbasko-Oznaske ruske pete kolone i njihovih nadredjnih iz KGB-a nece izuzeti procesuiranje Udbasko-Oznaske ruske pete kolone za veleizdaju Srbije.

Dosli smo do samo kraja Udbasko-Oznaske rusofilske igranke i njihovog petokolonaskog delovanja u Srbiji , ostalo je samo procesuiranje istih od strane srpskih drzavnih organa i sudjenje za veleizdaju Srbije.

que

pre 9 godina

@Stefan: Je li to "Srbija u NATO" kao "zahvalnost" sto su zemlje clanice pomenute alijanse sabotirale i onemogucavale gradnju JT? Ocigledno da nisu svima svojstveni inteligencija i logika, o dostojanstvu ne vredi ni pricati - to se ovde odavno izgubilo kod vecine.
I da se podsetimo trenutka kada su Bugari odustali od JT: http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2014&mm=06&dd=08&nav_id=858454
Uz clanak treba reci da je izostavljeno da je jedan od americkih senatora K. Marfi (koji je nedavno boravio i kod nas) kao i vec "cuveni" Mekejn (vidjen i na pocetku sukoba u Ukrajini, Siriji, Libiji, Gruziji). Svako sa normalnim mozdanim funkcijama bi trebalo da ume sam da izvuce zakljucke.

Uzunko

pre 9 godina

Putin je izgubio.
Ne smemo da budemo i mi gubitnici.
Zatvorimo jednom za svagda tu stranicu u našoj istoriji i okrenimo se zapadu.
U poslednjih 200 godina sve napredno što je došlo u Srbiju, došlo je sa zapada.
Nama je mesto na zapadu u EU, a ne u nekoj Euro-Azijskoj uniji.

Miki

pre 9 godina

Radim u Rusiji za 64000 rubalja u Velestroju Moskva.U dinarima u januaru je to bilo 170000 din,a sada je 116000.Uskoro dajem otkaz jer je Rusija na kolenima.Jeftina nafta u svetu je krah za ove firme.

zdravko

pre 9 godina

A sta ako za dve godine ne bude novih radnih mesta tj nema investicija?U medjuvremenu se desava pljacka penzionera ,prosvete,zdravstva iz javnog sektora.Ostaje nam samo rec Vucica da ce nam biti bolje, na osnovu cega?Gde su sada ekonomisti da kazu svoje misljenje?Sta ako i sa ovim prodjemo kao sa juznim tokom?

KGRus

pre 9 godina

Ej bre ljudi, Amerika i Nemacka su nam rasturili drzavu od 24 miliona ljudi, napravili rat od 4 godine, uveli sankcije 10 godina da uniste privredu, bombardovali Srbiju i srusili skoro sve sto je vredelo od fabrika i mostova, oteli i Kosovo i Metohiju, a vi tupite da su nas rusi zeznuli za NIS u koji je inace ulozeno nekoliko milijardi, koji vise nezagadjuje Pancevo i koji bi bio zatvoren da nije prodat...
(Mujo, 3. decembar 2014 11:38)

Bodu oci nekoliko stvari: Jedini interes za raspad Yugoslavije je imala samo Rusija, zbog zapadnog smera kretanja zemlje. Bili smo spremni da udjemo u EU i verovatno i NATO. Zna se ko je to sprecio, eno mu je zena i njegovi tajfuni gde se izlezavaju s nasim parama po Rusiji. Zato nisu sprecili ni bombardovanje, a ne bi me zacudilo kad bi isplivali dokumenti koliko su se omrsili da to ne sprece. Plus, i to im je odgovaralo, stvaranje mrznje prema Zapadu kod Srba.
A Kosovo - pa Kosovo je izgubljeno jos krajem 1970-tih. To sto je bilo je bila samo kulminacija visedecenijske problematike zvane Kosovo, zapad nije morao nista da nam otme. Sami smo ga prodali. Ne ja, nego oni koji su ga zaista i prodali.

krsta...

pre 9 godina

zato sto tamo zivi preko 2 milijarde ljudi koji se tek razvijaju u ekonomskom smislu pa ce i potrosnja da poraste a rusi oce da uzmu svoj kolac od zapada u tom delu sveta...a mi umislili da smo bitni pa nas rusi kao magarce izradili...tako i treba kad ne shvatamo da njima nismo uopste bitni jer imamo samo 7 miliona stanovnika i stalno izumiremo i konstantno nam se smanjuje teritorija...a sve je to jer ne shvatamo da ruse zabole za nas i da nece da ulaze u sukob sa zapadom zbog nas nego ih samo peckaju preko male i jadne srbijice...ovo je zapadna interesna sfera i to pre svega amerike i cim pre shvatimo mozda i ima sanse za nas...

Rankov D.

pre 9 godina

Lepo je sve covek rekao naci ulagace i raditi na prozivodnji sunceve energije i snage vetra kako bi pokrenuli industriju i.grejali narod. Ljudi ovo je takav samar od strane EU da ja nemam reci, ovim su nas unazadili ko zna koliko godina. Mi obicni smrtnici pojma nemamo koliko je bilo spremljeno investicija i izgradnja preduzeca a koja su cekala gas. Bez stabilne gasne mreze nema ni jake industrije. Mi smo se puno nadali da cemo pokrenuti industriju i zaposliti narod a toga sada nema! Sta nam ostaje? Da prodajemo voce, povrce i ulazemo u razvoj solarne energije. Takodje sta je sa gasifikacijom centralne i juzne Srbije? Koliko znam radovi uveliko traju sad ce biti obustavljeni posto necemo imati gas kako bi konacno dali mogucnost narodu da se na ovaj nacin greje. Zbog ovih stvari treba da leti Vlada u Bugarskoj pa onda u Srbiji koja nije pritisla Bugarsku. Te dve zemlje su najveci i totalni gubitnici. Slovenci i Madjari takodje ali ne u tolikoj meri.

Џони

pre 9 godina

@Marijana M - ,...dakle SPS i DS vrhuska...a vec potpisan Ugovor je bio pred Parlamentom gde se glasalo u dobroj veri da je tadasnji drzavni vrh sklopio za Srbiju najpovoljniji aranzman....kad ono nismo se ni zastitili od ovakvih mogucnosti

Вучићеви ботови би требало да пазе шта пишу. Никакве добре вере није било, већ су посланици имали уовор испред себе и могли су да га прочитају да су хтели. Пошто су гласали, онда, сада, да умукну.

Dokle ćemo da budemo ovce?

pre 9 godina

Čitam ove "stručne" komentare i ne verujem dokle ide ljudska glupost. Samo vi i dalje navijajte za Rusiju ili Evropu i Ameriku, a na kraju imamo samo to da godinama narod i privreda u Srbiji plaćaju, i kako stvari stoje plaćaće, ubedljivo najskupliji gas u Evropi. Ne zanima me zašto, kako i čijom krivicom, neću da plaćam gas ništa skuplje od Nemaca, Engleza i Rusa, naročito kad imam najniže prihode u Evropi i tu se završava svaka priča o prijateljstvu, članstvu i geopolitici.

miloš d.

pre 9 godina

Putin i Rusija mogu da igraju na kartu istoka odnosno Kine ili Turske sa izgradnjom gasovoda, ali ono što niko ne pominje jeste da Rusi NEMAJU PARA za izgradnju tako velikih projeta i tu je kraj priče, a mi ovde treba da se okrenemo sebi i ostavimo Ruse da rešavaju svoje probleme i da razmislimo koliko smo zaista od Rusa dobili bilo čega u prethodnih 200 godina.

kiza

pre 9 godina

@kgrus
jeste, zato su Nemacka i Vatikan prvi priznali Slo i Hrv. Zato su NATO generali pomagali vojno. Rusi su u stvari maestralno izmanipulisali Slovence i Hrvate da proglase nezavisnot a takodje su uspeli da nateraju NATO da bombarduje Srbe u Bosni pa kasnije i u Srbiji kako bi ih Srbi zamrzeli. Koji su maheri ti Rusi...

Marko

pre 9 godina

To je dobro sto je Rusija odustala od juznog toka, zato sto mozda ovi ovde konacno shvate realnost i pocnu sami da se vade iz blata ne cekajuci na raznorazne Ruse, Guse, Buse i ostale mitske licnosti. Sto se naravno nece dogoditi. Ali da su u pitanju neki drugi a ne ovakvi, ovo bi bila velika mogucnost na putu sazrevanja i razvoja.

JACA

pre 9 godina

Mi smo zrtve politickog marketinga Tadica i DS.Od njihove vladavine godinama ćemo se oporavljati od prodaje naših resursa. Ni u jednoj jedinoj reči nisu zaštitili Srbiju u sporazumu.Vreme je da se vidi šta je radio Tadić i njegov DS, treba da ih je sramota,pored pljackanja pravili su i stetne ugovor

Vladislav

pre 9 godina

znači, ne lupajte više! jedini koji je bio protiv gasnog aranžmana je čedomir jovanovic. a tadic je 2006. bio predsednik koji je u petak na predizbornu tišinu sa tadašnjim premijerom Kostunicom potpisao sporazum koji su već dogovorili vlada dss g17 spo-ns uz podršku sps. A od aktuelnih na vlasti se niko nije bunio.

sve je rekao!

pre 9 godina

Na pitanje u kakvu poziciju Srbija dolazi zbog takve odluke, Reljić kaže da ona nije gora nego što je do sada bila - nema osnove da se očekuje da bi mogla naglo da raste tražnja za energijom, jer industrijska proizvodnja u Srbiji i na prostoru cele bivše Jugoslavije maltene sigurno neće rasti narednih godina, a stanovništvo, sa izuzetkom Kosova, smanjuje se i u jugoistočnoj Evropi............

!!!

pre 9 godina

Stvarno smo jadni nema nam pomoci pljackaju nas i Rusi i Evropa ovo prosto boli koliko smo nisko spali prosto ponizavajuce, a tesko da nesto puno mozemo promeniti u svoju korist.

Miroslav, Toronto

pre 9 godina

Apsolutno niko ne komentarise tekst, tj. sta je Reljic rekao o ruskoj energetskoj strategiji i nasem polozajuu toj prici. Da podsetim - covek je lepo objasnio da je privatizacija NIS-a, uspesna privatizacija, preduzece je modernizovano i profitabilno i znacajno popunjava srpski budzet. Dakle to mora da se posmatra odvojeno od "juznog toka". U ostalom ajde da se navedu bar jos tri uspesne (a velike) prvatizacije. Ajde da se uporedi privatizacija INE u Hrvatskoj i ova NIS-a. Na zalost umesto "smislene rasprave" kako kaze Reljic, ovde svako gleda svoju, potpuno iskljucivu politicku agendu. Kao mi smo prozapadni, pa ajde osim Rusa da sutiramo i Kostunicu, Tadica i ko nam je jos "kriv" za "los" ugovor. Treba da smo srecni - preduzece je uspesno i zaposljava ljude (malo li je?). Da li bi tako bilo i da nije prodato ili da je prodato nekom drugom, to niko ne zna - ali sa iskustvima drugih privatizacija - slabe su sanse... A na kraju (ako se vec reaguje emotivno), sto je Reljic zaista izbegao- "juzni tok" je sahranjen ne od Rusa nego od EU - tu zaista treba biti slep i ignorisati ociglednu cinjenicu.

georgina

pre 9 godina

Zbog obećane izgradnje gasovoda NIS je prodat po ceni nižoj za 800 miliona evra, dok je ruskoj kompaniji omogućena i povlašćena stopa rudne rente, koja će važiti do 2023.
Samo jedan od primera lošeg rukovođenja demokrata...
Ko zna šta će još isplivati?!

Atinac

pre 9 godina

čekaj samo da ukraijina ne plati utrošeni gas , a krene da kraducka po običaju iz zaliha zemalja zapadne evrope pitaćemo ih šta im ne treba ? Što se nas tiče -jednostavno im ne platimo gas u vrednosti od 30 miliona evra koliko nam iznose direktni uloženi naši novci , a ako im se to ne svidi onda im dignemo rudnu rentu na 25% i otići će sami rusi i vratiti nam NIS!! A gas mi ga plaćamo pa ga plaćamo svakako najskupljeg u evropi.

alexandroo

pre 9 godina

Za razliku od nas, Rusi su zaštitili svoje interese, tako da im sad ni dlaka s glave neće zafaliti zbog toga što od Južnog toka nema ništa !
Bravo Tadiću ,bravo demokrate!
Tako se radi na uništenju Srbije!
E pa zato smo ovde,gde smo...

Grunf

pre 9 godina

.Šta ima neka mi neko odgovori nelogično bez obzira na sukob EU-Rusija da neko traži tržište za svoj prouizvod.Šta je nelogično da indirektno te neko natera da se okreneš tržištu skoro 4 puta većem od sadašnjeg.Mi trošimo toliko gasa da više iscuri koje kuda a uz put kažu da se jeftino prodaje korisnicima i to jeftino se ne naplaćuje.Postavlja se još jedno pitanje ovakva odluka Rusije da se okrene Kinezima i Turcima se ne donosi preko noći.U julu mesecu smo ptpoisali potpisano uz nevidjeno dobre uslove gde smo obezbedili energetsku stabilnost i uposlili gradjevinsku operativu i sve ostaje nama i još naplaćijemo tranzit sa dve cevi da bi danas dobili jedno mišljenje o alternativnom pristupu nekih energenata.Vetra,voda,sunce?Za to se spremate strateški decenijama a u slučaju Srbije vekovima.Da li je tekst uvreda nekoga,da li je diskriminacija.Nije, samo jedna loša geopolitička strateška procena.Loše osluškivanje.Ceo svet je iznenadjen ovakvom odlukom.To je Ruska procena.Problem je samo u tome što mi nikako da shvatimo da sve što leti ne jede se.Prvo skočiš pa onda kažeš hop.

Fakir

pre 9 godina

Obustavljanje izgradnje gasovoda će najviše pogoditi našu zemlju, u to nema sumnje. Ipak, drago mi je što Srbija nije kriva za ovakvu odluku Rusije. EU i Rusija su u lošim odnosima, tako da je ovakva odluka ruske vlasti u potpunosti razumljiva. Nadam se da ćemo problem snabdevanja gasom rešiti u najkraćem mogućem roku.

minjA

pre 9 godina

Bravo majstori!
Tako su demokrate vodile državu!
Odustajanje Rusije od izgradnje gasovoda , Srbiju će koštati oko pet milijardi evra, računajući dosadašnja ulaganja naše zemlje u ovaj projekat, potencijalni profit koji je zbog njegovog propadanja izgubljen, kao i budžetske gubitke po osnovu povlastica koje su ruskom „Gaspromu“ date u okviru energetskog sporazuma, a važiće još devet godina !!

Mikelanđelo

pre 9 godina

Srbija je u velikom problemu zahvaljujući Tadića i njegove loše politike. Još jednom se ispostavilo da mu nije bila bitna Srbija i njeni građani već lična reklama i interes. Ovaj ispostavilo se štetan sporazum za Srbiju treba ispitati i utvrditi ko snosi najveću odgovornost. Krajnje je vreme da se obeleže štetočine koje su dovele zemlju na ivicu propasti.

IDE - MILE - LAKOVACKOM - PRUGOM

pre 9 godina

Srbija je kako se kaze ni kriva ni duzna dosla i nalazi se u velikom problemu zahvaljujuci bivsem Borisom Tadic i njegove lose politike. Jos jednom se ispostavilo da mu nije bila bitna Srbija i njeni gradjani vec licna reklama i interes. Ovaj sada i malom detetu ispostavilo se stetan sporazum za Srbiju treba ispitati i utvrditi ko snosi najvecu odgovornost. Koliko vidim sada je vec poceo da deli savete sta bi trebalo da se sada radi. Pa gospodine Tadicu postavlja se pitanje zasto ste potpisali tako stetan ugovor za nasu zemlju. Krajnje je vreme da se obeleze stetocine koje su dovele zemlju na ivicu propasti, da konacno poloze racune i odgovaraju za ono sto su uradili. Sto se tice stava Rusije i njihovog predsednika Putina zasto se okrece ka Istoku to je jasno kao dan.Kina je velika zemlja u ovom trenutku jedna od najvecih u ekspanziji,velik potrosac nema politicke konflikte sa Rusijom to je jasan razlog zasto nece biti gradnje Juznog toka.

Ibanez

pre 9 godina

Šteta je ukoliko Južni tok zaista bude obustavljen, mogli smo od tog lepo da profitiramo. Imamo mi toliko toga da unapredimo u našoj zemlji i da nadomestimo propuštenu zaradu od tranzita gasa kroz Srbiju.

Nevena T.

pre 9 godina

Jasno kao dan. Kina velika zemlja, velik potrosac, nema politicke konflikte sa Rusijom to je jasan razlog zasto nece biti gradnje Juznog toka.

mijura

pre 9 godina

Posle DS-a,potop!Neslavna uloga B.Tadića u sporazumu o NIS-u je evidentna i istražni organi bi trebali da se pozabave ovim slučajem.

mijura

pre 9 godina

Posle DS-a,potop!Neslavna uloga B.Tadića u sporazumu o NIS-u je evidentna i istražni organi bi trebali da se pozabave ovim slučajem.

Mujo

pre 9 godina

Znate kako kazu, kad krene poplava pacovi prvi isplivaju. Sad se lepo vidi kako reaguue zapad, koje medije kontrolisu u Srbiji i koliko su se uspanicili.
Kakve su ovo gluposti? Rusi nam oteli NIS, rusi nas nisu branili za vreme bombardovanja. Ko bre zivi u ovoj zemlji da pada na ove gluposti.
Ej bre ljudi, Amerika i Nemacka su nam rasturili drzavu od 24 miliona ljudi, napravili rat od 4 godine, uveli sankcije 10 godina da uniste privredu, bombardovali Srbiju i srusili skoro sve sto je vredelo od fabrika i mostova, oteli i Kosovo i Metohiju, a vi tupite da su nas rusi zeznuli za NIS u koji je inace ulozeno nekoliko milijardi, koji vise nezagadjuje Pancevo i koji bi bio zatvoren da nije prodat.
Ako ove komentare pise narod Srbije i ocenjuje mi smo skroz nenormalni. Ali ne verujem da je tako.
A Juzni tok ce da se radi kad malo rusi srede situaciju i ne idemo u nikakvu EU.

wolf

pre 9 godina

Putin je "igrao" neku svoju igru pa se izgleda "preigrao".
Padaju cen nafte u svetu, pada vrednost ruske rublje ...
Srbija je na žalost kolatelarna šteta ovih igara.
Vreme je za ozbljno resetovanje odnosa Srbije i Rusije.
Vučić je na potezu !

Ostap

pre 9 godina

"Uz to, imajući u vidu privredno tavorenje i opadanje broja stanovnika nije izvesno da li će tražnja za zemnim gasom u Evropi zaista rasti narednih godina u toj meri da ne bi mogla da bude zadovoljena postojećim gasovodima, kaže Dušan Reljić, šef predstavništva nemačkog Instituta za međunarodnu politiku i sigurnost u Briselu"

Pored ovakvih strucnjaka name propast i ne treba. Ovo je teza - "sta ce vama povecanje kolicine energenata, kada vas je sve manje i kada nista ne radite." Pa kakva je onda buducnost evropskog kontinenta? Nece biti stanovnistva, nece da radi industrija, pa sto da se onda uzbudjujemo kada nas nece ni biti. Tarabici za ovoga "strucnjaka" bili nobelovci, al oni pravi. Oni rekli vladace zuta rasa, a Srbi pod sljivu. Svi srecni a i koji ce nam onda Juzni tok. Imbecilnost zapadnog zakljucivanja. Onda su Siptari najpametniji narod u Evropi. Oni ce pobediti sve onom stvari, a ne pamecu. Pa Siptarska "ona stvar" mnogo delotvornija od sve evropske "pameti" zajedno.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Ono sto zemlje bivse SFRJ treba da urade je prekid svih veza sa rusijom sem diplomatskih.Kad su rusi marginalizovani nama je dobro cim surujemo sa njima ostanemo gladni,goli i bosi.Putin neka radi sta hoce ali bez nas?

zdravko

pre 9 godina

Svako gleda sebe i svoju drzavu.Kada smo trebali zapadu Enleskoj i Francuzima gurnuli su nas u dva svetska rata gde smo izgubili milione zivota.Kada im ne trebamo oni nas bombarduju radiokativnim bombama.Ako im treba saradnja sa Amerikom ,Rusi ce da izglasaju tj da se uzdrze od veta u UN sto ce dati tim istim amerima pravo da nam rade sta hoce.Ako se Rusima ne isplati juzni tok sta ih briga za nas.Nase sve vlade su vise gledale interese EU,Rusije i Amerike nego stanovnika Srbije zato i jesmo tu gde jesmo.Niko u ovoj zemlji srpska akademija,SPC,politicke stranke i biznismeni nije seo i napravio plan za nekih 5 godina sta da radimo.Posle svega Tito je bio veci Srbin od svih ovih navedenih.

Humanoid

pre 9 godina

Ono sto zemlje bivse SFRJ treba da urade je prekid svih veza sa rusijom sem diplomatskih.Kad su rusi marginalizovani nama je dobro cim surujemo sa njima ostanemo gladni,goli i bosi.Putin neka radi sta hoce ali bez nas?
(mujcinovic salih, 3. decembar 2014 11:12)

Ti si se svojevremeno (to neću zaboraviti) svim silama upinjao da pronađeš opravdanje za bombaše iz Volgograda (tvoji komnetari na ovom portalu). Meni je od tada jasno da je reč o psih**ati, a ako ćeš prekidati veze s Rusijom, pokupi se, na kamilu i u ISIL. Tamo je pokroviteljima terorizma mesto, a ne u Evropi!

samo da primetim

pre 9 godina

E baš onako "ekspertski". Srbija ne treba da razvija industriju, a broj stanovnika ionako opada, pa šta će onda Srbiji jeftini gas plus prihodi od tranzita.

munz

pre 9 godina

Čovek je sve lepo objasnio. I jasno je iz priče da ćemo morati da na kraju priznamo Kosovo, i da to skoro niko više ne spori, ali da nam Rusi i Kinezi drže glavni adut u rukama za što bolju pregovaračku poziciju.

que

pre 9 godina

@Stefan: Je li to "Srbija u NATO" kao "zahvalnost" sto su zemlje clanice pomenute alijanse sabotirale i onemogucavale gradnju JT? Ocigledno da nisu svima svojstveni inteligencija i logika, o dostojanstvu ne vredi ni pricati - to se ovde odavno izgubilo kod vecine.
I da se podsetimo trenutka kada su Bugari odustali od JT: http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2014&mm=06&dd=08&nav_id=858454
Uz clanak treba reci da je izostavljeno da je jedan od americkih senatora K. Marfi (koji je nedavno boravio i kod nas) kao i vec "cuveni" Mekejn (vidjen i na pocetku sukoba u Ukrajini, Siriji, Libiji, Gruziji). Svako sa normalnim mozdanim funkcijama bi trebalo da ume sam da izvuce zakljucke.

zoran

pre 9 godina

Zaključujem iz teksta da je Evropa zimogrožljivi čiča, ali svejedno čiča, i to samac, koji greje samo dve prostorije i troši malo gasa. Ja bi još dodao - bogat čiča, devizni penzioner.
Svako se okreće tamo gde mu je veći profit. Samo, ja sam juče poslao jedan komentar i administrator mi ga nije objavio. Moj stav je bio, slično onome što je Tadić izjavio sinoć, da je južni tok bio u interesu i Evrope i Rusije. I da jedino nije bio u interesu Ukrajine i njihovih novoustanovljenih saveznika - USA. A Turska, i to sam tvrdio u tom komentaru, ljuta na SAD zbog pomaganja Kurdima, zadovoljno trlja ruke novom ulogom i približavanjem evroazijskoj uniji (evropska joj je izgleda, kao i nama, još uvek nedostižna).
Putin nije ovim potezom priznao poraz kako to tvrdi Fajnenšal tajms, on je samo povukao još jedan potez na crno-beloj tabli. Igra se nastavlja, NATO je već najavio formiranje jedinica za "brz odgovor ruskoj pretnji".

Zvonko

pre 9 godina

Nema nam razvitka i poboljsanja . Nisam verovao da se ovako nesto moze desiti i sve vise verujem da su ljudi u pravu sto se tice EU. Oni ne zele da se mi razvijamo i podignemo standard, ovo je direktan udar na buducnost Srbije. Raspisati referendum da se građani izjasne da li su za EU ili ne! Po tom referendumu se opredeliti sta ce da radimo u buducnosti. Najveci gubitnici su Srbija i Bugarska i odmah vam mogu reci da se iz ovoga mulja necemo izvuci 50 godina, ne zato sto ne mozemo i sto smo neradnici vec zato sto oni ne zele to da dozvole. Sada vam je jasno iz kog su razloga Rumunija i Bugarska tokom noci onako siromasni primljeni u EU. Sve to samo zbog blizine sa Rusijom i da bi njima mogli da pakoste. Pitati Brisel sa cime cemo mi pokrenuti nasu industriju i da nam objasne carobnu formulu kako da u 21 veku, modernom dobu, pokrenemo razne industrijske i privredne projekte bez gasa! Sa ovolikim gasom mozemo samo da zadovoljimo minimalne potrebe na pojedinim delovima drzave. Takodje ovo je bilo prvo predizborno obecanje, tako da sa ovim novim stanjem, vladajuca stranka mora da podnese izvestaj narodu sta je uradila i koga je pritiskala da se ovaj projekat od vitalnog i veoma bitnog znacaja uradi. U Bugarskoj vec najavljeni protesti protiv Vlasti zbog ove odluke, narod je poludeo i trazi momentalne ostavke u Vladi i izbore. Da vas podsetim da su Bugari vise privrzeni uzajamno sa Rusijom nego mi i njima ovo tesko pada.

zdravko

pre 9 godina

A sta ako za dve godine ne bude novih radnih mesta tj nema investicija?U medjuvremenu se desava pljacka penzionera ,prosvete,zdravstva iz javnog sektora.Ostaje nam samo rec Vucica da ce nam biti bolje, na osnovu cega?Gde su sada ekonomisti da kazu svoje misljenje?Sta ako i sa ovim prodjemo kao sa juznim tokom?

Rankov D.

pre 9 godina

Lepo je sve covek rekao naci ulagace i raditi na prozivodnji sunceve energije i snage vetra kako bi pokrenuli industriju i.grejali narod. Ljudi ovo je takav samar od strane EU da ja nemam reci, ovim su nas unazadili ko zna koliko godina. Mi obicni smrtnici pojma nemamo koliko je bilo spremljeno investicija i izgradnja preduzeca a koja su cekala gas. Bez stabilne gasne mreze nema ni jake industrije. Mi smo se puno nadali da cemo pokrenuti industriju i zaposliti narod a toga sada nema! Sta nam ostaje? Da prodajemo voce, povrce i ulazemo u razvoj solarne energije. Takodje sta je sa gasifikacijom centralne i juzne Srbije? Koliko znam radovi uveliko traju sad ce biti obustavljeni posto necemo imati gas kako bi konacno dali mogucnost narodu da se na ovaj nacin greje. Zbog ovih stvari treba da leti Vlada u Bugarskoj pa onda u Srbiji koja nije pritisla Bugarsku. Te dve zemlje su najveci i totalni gubitnici. Slovenci i Madjari takodje ali ne u tolikoj meri.

Џони

pre 9 godina

@Marijana M - ,...dakle SPS i DS vrhuska...a vec potpisan Ugovor je bio pred Parlamentom gde se glasalo u dobroj veri da je tadasnji drzavni vrh sklopio za Srbiju najpovoljniji aranzman....kad ono nismo se ni zastitili od ovakvih mogucnosti

Вучићеви ботови би требало да пазе шта пишу. Никакве добре вере није било, већ су посланици имали уовор испред себе и могли су да га прочитају да су хтели. Пошто су гласали, онда, сада, да умукну.

Poznavalac Prilika

pre 9 godina

KGB i Rusija moraju da vrate kompletne srpske nacionalne resurse nafte i gasa vredne 9.2 milijarde koje su dobili na poklon od Udbask0-Oznaske ruske pete kolone uz NIS.

Samo u zadnje 4 godine KGB je izvukao nafte iz srpskih polja u vrednosti od 2.7 milijardi eura ekspresno jer su znali da je Juzni tok prevara.

To ce sve morati da plati Udbasko-Oznaska ruska brkata peta kolona zajedno sa njihovim nadredjenim iz KGB-a i da se vrate u vlasnistvo Srbije srpski nacionalni resursi nafte i gasa.
NIS je firma kao firma i niko ne spori NIS , ali je problem sto je Udbasko-Oznaska ruska peta kolona uz firmu NIS dala na poklon srpske nacionalne resurse nafte i gasa , cime je izvrsena najveca pljacka u istoriji Srbije i ne samo to nego omogucavanje boljsevickom KGB-u da stavi kompletnu kontrolu nad energetskim sektorom Srbije.
Placanja stete drzavi Srbiji od strane Udbasko-Oznaske ruske pete kolone i njihovih nadredjnih iz KGB-a nece izuzeti procesuiranje Udbasko-Oznaske ruske pete kolone za veleizdaju Srbije.

Dosli smo do samo kraja Udbasko-Oznaske rusofilske igranke i njihovog petokolonaskog delovanja u Srbiji , ostalo je samo procesuiranje istih od strane srpskih drzavnih organa i sudjenje za veleizdaju Srbije.

Uzunko

pre 9 godina

Putin je izgubio.
Ne smemo da budemo i mi gubitnici.
Zatvorimo jednom za svagda tu stranicu u našoj istoriji i okrenimo se zapadu.
U poslednjih 200 godina sve napredno što je došlo u Srbiju, došlo je sa zapada.
Nama je mesto na zapadu u EU, a ne u nekoj Euro-Azijskoj uniji.

Marko

pre 9 godina

To je dobro sto je Rusija odustala od juznog toka, zato sto mozda ovi ovde konacno shvate realnost i pocnu sami da se vade iz blata ne cekajuci na raznorazne Ruse, Guse, Buse i ostale mitske licnosti. Sto se naravno nece dogoditi. Ali da su u pitanju neki drugi a ne ovakvi, ovo bi bila velika mogucnost na putu sazrevanja i razvoja.

miloš d.

pre 9 godina

Putin i Rusija mogu da igraju na kartu istoka odnosno Kine ili Turske sa izgradnjom gasovoda, ali ono što niko ne pominje jeste da Rusi NEMAJU PARA za izgradnju tako velikih projeta i tu je kraj priče, a mi ovde treba da se okrenemo sebi i ostavimo Ruse da rešavaju svoje probleme i da razmislimo koliko smo zaista od Rusa dobili bilo čega u prethodnih 200 godina.

Miki

pre 9 godina

Radim u Rusiji za 64000 rubalja u Velestroju Moskva.U dinarima u januaru je to bilo 170000 din,a sada je 116000.Uskoro dajem otkaz jer je Rusija na kolenima.Jeftina nafta u svetu je krah za ove firme.

Rus u dusi

pre 9 godina

Gas nema buducnost,vide to Rusi.EU prelazi na alternativne metode dobijanja energije,vetar ,Sunce, biljke a po novim EU standardima izolacija u novim kucama smanjuje 30% energije za grejanje sve je vise el -automobila,a i klima je toplija.To sa turskom je samo izgovor,trebalo bi im 30 godina da isplate gasovod po tim cenama,isto je i sa Kinom,proba Putin da zamaze oci svetu i svome narodu,Rublja je pala za pola u zadnje dve godine ,Ukrainska kriza je isprovocirana da bi se prikrio tj opravdao pad ekonomije.Nisu zapadni kapitalisti bas tako naivni znaju sta rade,Ipak su oni 70 godina ispred ruskog kapitalisma. U Moskvi se voze u pozlacenim americkim automomilima a danski ministar finasija ide biciklom na posao,e u tome je razlika.

kiza

pre 9 godina

@kgrus
jeste, zato su Nemacka i Vatikan prvi priznali Slo i Hrv. Zato su NATO generali pomagali vojno. Rusi su u stvari maestralno izmanipulisali Slovence i Hrvate da proglase nezavisnot a takodje su uspeli da nateraju NATO da bombarduje Srbe u Bosni pa kasnije i u Srbiji kako bi ih Srbi zamrzeli. Koji su maheri ti Rusi...

krsta...

pre 9 godina

zato sto tamo zivi preko 2 milijarde ljudi koji se tek razvijaju u ekonomskom smislu pa ce i potrosnja da poraste a rusi oce da uzmu svoj kolac od zapada u tom delu sveta...a mi umislili da smo bitni pa nas rusi kao magarce izradili...tako i treba kad ne shvatamo da njima nismo uopste bitni jer imamo samo 7 miliona stanovnika i stalno izumiremo i konstantno nam se smanjuje teritorija...a sve je to jer ne shvatamo da ruse zabole za nas i da nece da ulaze u sukob sa zapadom zbog nas nego ih samo peckaju preko male i jadne srbijice...ovo je zapadna interesna sfera i to pre svega amerike i cim pre shvatimo mozda i ima sanse za nas...

Atinac

pre 9 godina

čekaj samo da ukraijina ne plati utrošeni gas , a krene da kraducka po običaju iz zaliha zemalja zapadne evrope pitaćemo ih šta im ne treba ? Što se nas tiče -jednostavno im ne platimo gas u vrednosti od 30 miliona evra koliko nam iznose direktni uloženi naši novci , a ako im se to ne svidi onda im dignemo rudnu rentu na 25% i otići će sami rusi i vratiti nam NIS!! A gas mi ga plaćamo pa ga plaćamo svakako najskupljeg u evropi.

Vladislav

pre 9 godina

znači, ne lupajte više! jedini koji je bio protiv gasnog aranžmana je čedomir jovanovic. a tadic je 2006. bio predsednik koji je u petak na predizbornu tišinu sa tadašnjim premijerom Kostunicom potpisao sporazum koji su već dogovorili vlada dss g17 spo-ns uz podršku sps. A od aktuelnih na vlasti se niko nije bunio.

Marina

pre 9 godina

DSS je decenijama branio samo sopstevni interes, potpisivali smo sporazume koji su nas doveli do samog dna i prodali su interes svog naroda.

KGRus

pre 9 godina

Ej bre ljudi, Amerika i Nemacka su nam rasturili drzavu od 24 miliona ljudi, napravili rat od 4 godine, uveli sankcije 10 godina da uniste privredu, bombardovali Srbiju i srusili skoro sve sto je vredelo od fabrika i mostova, oteli i Kosovo i Metohiju, a vi tupite da su nas rusi zeznuli za NIS u koji je inace ulozeno nekoliko milijardi, koji vise nezagadjuje Pancevo i koji bi bio zatvoren da nije prodat...
(Mujo, 3. decembar 2014 11:38)

Bodu oci nekoliko stvari: Jedini interes za raspad Yugoslavije je imala samo Rusija, zbog zapadnog smera kretanja zemlje. Bili smo spremni da udjemo u EU i verovatno i NATO. Zna se ko je to sprecio, eno mu je zena i njegovi tajfuni gde se izlezavaju s nasim parama po Rusiji. Zato nisu sprecili ni bombardovanje, a ne bi me zacudilo kad bi isplivali dokumenti koliko su se omrsili da to ne sprece. Plus, i to im je odgovaralo, stvaranje mrznje prema Zapadu kod Srba.
A Kosovo - pa Kosovo je izgubljeno jos krajem 1970-tih. To sto je bilo je bila samo kulminacija visedecenijske problematike zvane Kosovo, zapad nije morao nista da nam otme. Sami smo ga prodali. Ne ja, nego oni koji su ga zaista i prodali.

!!!

pre 9 godina

Stvarno smo jadni nema nam pomoci pljackaju nas i Rusi i Evropa ovo prosto boli koliko smo nisko spali prosto ponizavajuce, a tesko da nesto puno mozemo promeniti u svoju korist.

sve je rekao!

pre 9 godina

Na pitanje u kakvu poziciju Srbija dolazi zbog takve odluke, Reljić kaže da ona nije gora nego što je do sada bila - nema osnove da se očekuje da bi mogla naglo da raste tražnja za energijom, jer industrijska proizvodnja u Srbiji i na prostoru cele bivše Jugoslavije maltene sigurno neće rasti narednih godina, a stanovništvo, sa izuzetkom Kosova, smanjuje se i u jugoistočnoj Evropi............

stanislav

pre 9 godina

Tek ce neke stvari izaci na svetlost dana i sve mutnje radnje koje su se legalno sprovodile za vremebivse vlasti,a koje se nama trenutno obijaju o glavu.Nadam se da glavni akteri nece proci kao i svi do sada koji su nas opustosili,ojadili i gurnuli u ambis

Jovan

pre 9 godina

Bla, bla truć prijatelju.
Činjenica je da Srbija gubi mnooogo:

-Oko 30 miliona evra za osnivački ulog zajedničke firme, projekte, eksproprijaciju i pripremne radove.

-Investiciju od dve milijarde evra i godišnji prihodi od oko 300 miliona evra

To su za jednu izraubovanu i izruiniranu ekonomju poput ove srpske OGROMNE pare.
Neko bi zaista morao izaći pred lice pravde zbog štetnog ugovora po Srbiju koji je potpisan sa ruskom mafijom, kao i zbog sramnog poklanjanja NIS-a KGB-u, bez ikakve potrebe, a evo sada se vidi, i bez ikakve svrhe.
Osim mita koje su dobli svi koji su u ovoj velikoj prevari učestvovali, od Koštunice, Tatića, Škundrića, Bubala, Dinkića, pa sve do onog nesretnika Ilića koji se i danas hvali da je lično potpisao taj sraman ugovor.

man

pre 9 godina

Samo sam čekao da pročitam kako 'NIS puni budžet preko poreza'? I to od gospodina koji je šef nemačkog instituta? Istina je da budžet pune građani Srbije kroz poreze, akcize i sl. NIS jedino plaća porez na dobit, i doprinose za zaposlene, i rudnu rentu od 3% preko koje Srbiju olakšaju za 80 miliona evra godišnje.

Putin666

pre 9 godina

Nadlezni organi treba da vide jel postoji i krivicna odgovornost jer zbog politickog marketinga Tadic i DS prodali su interes Srbije.Strasno

Dokle ćemo da budemo ovce?

pre 9 godina

Čitam ove "stručne" komentare i ne verujem dokle ide ljudska glupost. Samo vi i dalje navijajte za Rusiju ili Evropu i Ameriku, a na kraju imamo samo to da godinama narod i privreda u Srbiji plaćaju, i kako stvari stoje plaćaće, ubedljivo najskupliji gas u Evropi. Ne zanima me zašto, kako i čijom krivicom, neću da plaćam gas ništa skuplje od Nemaca, Engleza i Rusa, naročito kad imam najniže prihode u Evropi i tu se završava svaka priča o prijateljstvu, članstvu i geopolitici.

Milance

pre 9 godina

Tek sad se setili da im se ne isplati i tek sad se javlja neizvesnost,pa ako su nam prijatelji i braca kao sto kazu,zasto nam ne rekose da ne ulazemo novac u Juzni tok,zaduzismo se do guse,njih bas briga.

Marijana M

pre 9 godina

Ugovor o prodaji NIS-a direktnom pogodbom a uz benefit za Srbiju u vidu izgradnje Juznog toka i mogucnosti ubiranja tranzitne rente, potpisali su BoTa,Kostunica,Bajatovic,...dakle SPS i DS vrhuska...a vec potpisan Ugovor je bio pred Parlamentom gde se glasalo u dobroj veri da je tadasnji drzavni vrh sklopio za Srbiju najpovoljniji aranzman....kad ono nismo se ni zastitili od ovakvih mogucnosti

Super

pre 9 godina

To privredno tavorenje Evrope koje se pominje u tekstu nije prolaznog karaktera. Vremenom će se tavorenje pretvoriti u ozbiljnu stagnaciju i zato je Rusiji Kina daleko važniji partner. Oreol 'raja na Zemlji' Evropska unija je bespovratno izgubila samo to niko ne sme glasno da kaže. Svi ozbiljni poslovi se već deceniju unazad izmeštaju na daleki istok jer sve projekcije ukazuju na to da je naredni vek - vek velike ekonomske ekspanzije istoka i taj talas kreće iz Kine naravno. Evropa je tokom 90ih tokom dominacije zapada izgubila kontakt sa realnošću, uljuljkala se u osećaj neprikosnovene superiornosti, nove (stare) kolonije su padale jedna za drugom kao domine... i u tom pobednonosnom jurišu zapad je potcenio i Rusiju i Kinu. Zapad prestaje da bude sinonim izobilja.

Bozana B

pre 9 godina

Smatram da nadlezni organi treba da ispitaju da li postoji i krivicna odgovornost Kostunice, Tadica i ljudi iz njegove vlade jer napraviti sporazum u kojem ne zastitis interese svoje zemlje je za osudu i kaznu

Sanja88

pre 9 godina

Treba da se utvrdi sta su to ranije vlasti radile,dok je bio Tadic,Kostunica i kakve su to ugovore sklapali,i gde su nasi interesi u svemu.

Senior

pre 9 godina

@ wolf
Kriza se u Rusiji jedva oseca, hrane - krompir, piletina, riba, povrce voce u Moskvi su 30-40% jeftiniji od beogradskih. Delotvornost sankcija ce se smanjiti pocetkom 2016. godine i u roku od nekoliko meseci pocete privredni rast od 3-5%. Ove godine suficit je 14,2 % veci od proslogodisnjeg i iznosi 156 milijardi dolara. Cene nafte moraju za 6 meseci ici rapidno na preko 90$, u suprotnom UAE, Kuvajt ce doziveti bankrot. Vec i Amerikanci i Saudijci uveliko osecaju posledice vestackog smanjenja cene nafte. Rusija je uveliko nasla zamenu za zapadne proizvode, preko 70%, a domaca proizvodnja se uvecala za preko 10%. Ove godine u Rusiji Inflacija je 7-8%, privredni rast 10-12%. Rublja pada, ali kada zemlja ima ogromne zlatne rezerve, pad valute ima minoran znacaj. Rusija u razmeni sa drugim zemljama vise o 50% koristi rublju, dolar 40% (sa tendencijom pada od 2-3 % mesecno). Za 2 godine dolar ce potpuno biti izbacen iz Rusije. Slaba Rublja znaci i vise para u transakcijama od uvoza u Rusiju i ruskog izvoza van. Tako na pr. nemacka vozila su jeftinija, prodaju se u rubljama, a ruski gas za Poljake na pr. je skuplji jer se obracunava u dolarima. Toliko, cisto da ti kazem koliko ste vi zatrovani zapadnim medijima i mislite da je CNN biblija!

Balsa

pre 9 godina

Postavlja se pitanje da li ovde postoji odgovornost ranijih vlada,koji su napravili sporazum a da nisu prethodno zastitili nase interese.

Majda S

pre 9 godina

E da je Srbiju kao potpisnicu Ugovora o izgradnji projekta Juzni tok prestavljao neko ko zna ili se razume u takve poslove, pa da je odredbama ugovora precizirana klauzula o zastiti nasih interesa u slucaju da neko odustane ili ne ispuni ugovorom predvidjene obaveze, mi bi sada dobili debelo obestecenje....ovako smo dzabe dali nacionalnu naftnu kompaniju

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

Politika se mora sve više oslanjati na prosvetske snage jer je više nego očigledno da već u 21. veku proevropsko postaje usko, nacionalističko i nedovljno.

Ruslan

pre 9 godina

Evo zasto Putin igra na istok-Kina, Japan, J. Koreja, Indonezija, Turska , Iran, Indija, sve zemlje u velikom ekonomskom naboju, puni para i ne ucenjuju!
A evo zasto ne igra na zapad-rasuta EU, ratoborna Amerika sa velikim unutrasnjim i ekonomskim problemima, raznorazni Bugari i ostala boranija!

Bora

pre 9 godina

Zaboravih da dodam : Ovaj naslov u najmanju ruku nije tačan jel svaki dobar kockar (Putin) nikada ne igra na jednu kartu (onda gubi) nego na više karata a ne vidim šta ga je ranije sprečavalo da napravi ugovore sa Kinom i Turskom. Sve je to u cilju propagande i pokušaja što dužeg ostajanja na vlasti Putina i njegovih tajkuna (u stilu Ante Pavelića "na ljutu ranu ljutu travu".

Jelisaveta

pre 9 godina

EU svim sredstvima pokusava da blokira Rusiju i sve njene projekte! A samim tim steti i sebi! Zalosno je sto je nasa tadasnja vlast koja je potpisivala ugovor nije zastitila interese svoje zemlje! Kostunica, Tadic i ostali da se pozovu na odgovornost!

kuntač

pre 9 godina

Gde se veliki šminker Tadić upetlja,tu sreće više nema.Još uvek,i ko zna koliko još,ćemo osećati posledice rada njegovih "stručnih" kadrova.

JACA

pre 9 godina

Mi smo zrtve politickog marketinga Tadica i DS.Od njihove vladavine godinama ćemo se oporavljati od prodaje naših resursa. Ni u jednoj jedinoj reči nisu zaštitili Srbiju u sporazumu.Vreme je da se vidi šta je radio Tadić i njegov DS, treba da ih je sramota,pored pljackanja pravili su i stetne ugovor

NEPOPRAVLJIVI RUSOFIL

pre 9 godina

Šta ako Putke malo zavrne slavinu na severnom toku,iako bi i tu pretrpeo štetu ali po principu kad je bal neka je bal ima nekog smisla,pa onda g.đa Angela Merkel neka objasni privrednicima(BMW,Mercedes,Henkel...)kako da organizuju proizvodnju.Možda da zapale malo vatru na ledini pa da nastave sa proizvodnjom...

Blagoje

pre 9 godina

(kiza, 3. decembar 2014 16:51)

Dzabe si cinican.
Mnogo citas Pravdu i slicne novine.
Niko ne ispira mozak kao KGB svojevremeno.
Covek je sasvim u pravu.

Margarin

pre 9 godina

Jadan narod nije imao u uvid sta ovi iz DS potpisuju I kakve ugovore prave na stetz svih nas sada radi marketinga.Prodali su interese zemlje,unistili su sve.Nijednog trenutka nisu branili interes drzave I naroda .U tom ugovoru se morao zastiti Srbiju,ali oni to ocigledno nisu uradili.

alexandroo

pre 9 godina

Za razliku od nas, Rusi su zaštitili svoje interese, tako da im sad ni dlaka s glave neće zafaliti zbog toga što od Južnog toka nema ništa !
Bravo Tadiću ,bravo demokrate!
Tako se radi na uništenju Srbije!
E pa zato smo ovde,gde smo...

tedi0

pre 9 godina

Dokle vise da mi budemo 13. prase zbog necijih visih interesa?! Treba malo misliti i o dostojanstvu... ok, Rusija juri sopstvene ciljeve, a jel moze da mi malo manje jurimo njih ispadamo smesni - po drugi put... izgleda da nam taj prvi put pri formiranju takvog sporazuma nije bio dovoljan.

seimortatroia

pre 9 godina

Evropa i SAD zele da zastite Ukrajinu tako sto ce gas nastaviti da tece sadasnjim gasovodom.Da je izgradjen Juzni tok mnogo vise bi kostalo Evropu i SAD da zadrze uticaj na Ukrajinu.Ovako Rusi moraju kroz Ukrajinu,placaju tranzit a EU i SAD diktiraju politiku Ukrajine.Da je izgradjen Juzni tok,Rusi bi jednostavno zavrnuli gas Ukrajinu i za EU ga preusmerili kroz Juzni tok,Ukrajincima bi jedino resenje bilo da se vrate pod uticaj Rusa ili da ih EU i SAD finansiraju a to je malo verovatno.

lana69

pre 9 godina

Sta su Tadic i Kostunica potpisali i kako su zastitili nase interese to cemo tek da osetimo,jer poznavajuci njih bicemo na velikom gubitku.Zbog EU i mi ispastamo ni krivi ni duzni.Strasno

Barberi

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da su Tadić i Koštunica potpisivali sporazume koji ne štite naše interese!!! Sramota, sad se tek vidi šta su radili Tadić i kompanija! Pored toga što su pljačkali kako su stigli, još su i potpisivali ugovore štetne po Srbiju!

magistar

pre 9 godina

Ne vidim razlog pokretanja velikih tema tipa necije blagonaklonosti i sl. Srbija saradjuje sa celim svetom i ovo je pitanje koje direktno nije vezano za nasu zemlju. Videcemo sta ce tu jos biti, ali ono sto je sigurno je da nasa Vlada radi na koriscenju svake sanse za Srbiju i tako ce i biti.

Borovnica22

pre 9 godina

Pa ovo bi bila steta za nasu zemlju.Ali mi ne znamo sta su Tadic I kompanija potpisivali kad je trebalo,I sad se javi neko I proziva premijera,pa nije on to potpisiva,nije on kriv sto su lopovi to radili i sigurno izvukli svoju korist,a sada cemo mi ispastati.

radisa

pre 9 godina

Tadic i njegov DS nisu zastitili interese Srbije ni jednom recju u sporazumu koji su oni potpisali! Krajnje je vreme da se vidi da li tu postoji i krivicna odgovornost. Nije im bilo dosta sto su pljackali za sebe nego su i olako prodavali nase resurse, opet zbog marketinga.

Kulca

pre 9 godina

Pošto nema Južnog toka, otvara se pitanje NIS-a. Sad će Euro fanatici tražiti da se oduzme NIS od Rusa. Rezultat Rusi odlaze , NIS se prodaje zapadnoj kompaniji, koja zatvara NIS. Radnici na ulici , a naftni derivati se uvoze . Onda radi arbitraža u korist Rusa, javni dug raste.

MARINKO KOSTIC

pre 9 godina

Putin je poslao jasnu poruku Zapadu ili omogucite izgradnju Juznog toka ili se Rusija okrece novim trzistima na Istoku Kini,Japanu ,Koreji...

Cvetana

pre 9 godina

Zuti dali NIS ispod cene zbog izgradnje Juznog toka, pritom nisu zastitili nase interese ako se ne izgradi. Ko ce sad da ispasta, opet gradjani!

Mare Petrovic

pre 9 godina

Jos jedan pokazatelj da su Tadic i Kostunica potpisali los ugovor sa Rusijom kada su prodali NIS jer nisu predvideli ni u domenu teorije da Juzni tok moze da propadne.

ANDJELINA

pre 9 godina

Smatram da je ovo posledica nesavesnog vodjenja poklitike pretodne vlade, kao i sklapanje ugovora koji ugrozavaju interese Srbije.Treba ispitati do kraja sve ugovore koji su sklapani u vreme vladavine DS-a, jer pored toga sto su osiromasili nasu drzavi,takvim ugovorima ostavili su posledice od kojih cemo se dugo,dugo oporavljati

frajla

pre 9 godina

Niko se od nas nije zapitao kakav je uguovor potpisala vlada Borisa Tadica, zar ugovor nebi trebao da sam po sebi zaštiti Srbiju od štetnosti.

Filipinii

pre 9 godina

Kostunica sigurno nije bio obavesten sta je Tadic uradio,sigurno da je iznenadjen za sve ovo sto nam se desava.Tek sada vidim kakav smo circus od vlade imali zadnjih 10ak godina.

georgina

pre 9 godina

Zbog obećane izgradnje gasovoda NIS je prodat po ceni nižoj za 800 miliona evra, dok je ruskoj kompaniji omogućena i povlašćena stopa rudne rente, koja će važiti do 2023.
Samo jedan od primera lošeg rukovođenja demokrata...
Ko zna šta će još isplivati?!

Teodora S

pre 9 godina

Што се Јужног тока тиче, сасвим је јасно да га је стопирала Америка користећи Бугарску као пуког извршиоца, која сада упире прстом у Москву као кривца који од пројекта одустаје "због пада цена нафте и вредности рубље". Сасвим логичан потез Русије, јер та држава брани своје интересе.

Mića

pre 9 godina

Treba ispitati kolika je odgovornost Tadića, Koštunice i ostalih članova tadašnje vlade. Zašto nisu zaštićeni interesi Srbije i njenih gradjana. Da li je to samo politička ili i krivična odgovornost?

Venus

pre 9 godina

Proveriti da li postoji i krivična odgovornost, odgovornih za potpisivanje tog sporazuma, tj. Tadića i Koštunice, jer je očigledno da su prodali interese Srbije zarad političkog marketinga!!!

strpljivi

pre 9 godina

Bivse demokratske vlasti,zajedno sa Kostunicom su nas tako ojadile da vise ni sama Rusija ne moze da nas iscupa. Sam ugovor koji su potpisali ne daje nam za pravo da se ista pitamo i da ista odlucujemo! I opet mi ostasmo kratkih rukava i niko nas nista ne pita! Moliti boga i Ruse da budu milostivi da dobijemo za nas koliko nam treba!

Melenci

pre 9 godina

normalno je da ce proceniti sta je isplativije u buducnosti,pre svega sigurnije.U uslovima sankcija ne idu u rizik.Od prijateljske Rusije i svake druge dobronamerne zemlje ne ocekujem da nam poklanjaju nego da nam daju olaksice ili ne otezavaju situaciju.Mislim da prica sa Juznim tokom nije zavrsena nego da je tek pocela.Nije to samo posao nego i politika.Kapital utice i na politiku jedne zemlje ne presudno,ali dovoljno da podrzi blisku stranku.Nije Putin tek tako pozdravio Borisa kada mu je u poseti bio Nikolic.

Steluca

pre 9 godina

E sad da se obratimo Tadicu i Kostunici, koji su 2008 godine potpisali ugovor o izgradnji Juznog toka, bez da zastite srpske interese. Sada gubimo 5 milijardi evra!

Marija Magdalena

pre 9 godina

Nadam se da će nadležni organi proveriti da li postoji krivična odgovornost ljudi koji su taj sporazum potpisivali, tj. Tadića i Koštunice na prvom mestu, jer su potpisali sporazum koji ne štiti interese Srbije!

Rabren

pre 9 godina

Rusija je uradila pravu stvar, a EU nek odluči želi li se razvijati ili će biti periferij Amerike. A na nama je da ubuduće pazimo kako pravimo međunarodne dogovore.

Obilić

pre 9 godina

Bilo bi dobro da je ovo jedini slucaj da je Sbije u gubitku zbog gresaka ljudi koji su vodili drzavu u prethodnih 12 godina. Bice na potrebno mnogo godina kako bi sanirali sve “grehe” prethodnih vlasti.

Nebojsa88

pre 9 godina

Ponovo se stvar lomi preko nasih ledja, Juzni tok je odlicna investicija koja je sada na cekanju, nadam se da ce se stvar resiti pozitivno.Ono sto ohrabruje jeste sto nam nece biti uskraceno snadbevanje gasom iz Rusije ybog prijateljskih odnosa nase dve zemlje

melanija

pre 9 godina

Ugovor sa Rusima su sklopili predsednik Tadić i premijer Koštunica, koji su garantovali da, ako se proda NIS , Južnim tokom će gas poteći do 2013, a s njim i gotovo milijardu evra od tranzitnih taksi...A Srbiju i NiS nisu zaštitili ukoliko ne dođe do izgradnje ovog gasovoda !

Pera

pre 9 godina

Koliko je realna mogućnost da se Srbija preko Bugarske ili Makedonije poveže sa gasnim terminalom koji Rusija planira da gradi na granici između Grčke i Turske, i koji bi trebao da se nalazi na delu novog gasovoda koji bi trebalo da ima isti kapacitet kao i planirani Južni tok.

RADMILO DIMITRIC

pre 9 godina

Velika steta ce biti nacinjena nasoj drzavi ako se obustavi projekat Juzni tok ali jos veca steta ce biti od Kostunice i Tadica koji su radi licne promocije i promocije svoje stranke prodali NIS pod katastrofalno losim uslovima.

PrecisePangolin

pre 9 godina

Niko nije video sustinu ovog teksta i vidjenja stvari!
Ceo region, pa i sama Srbija, mora da se okrene obnovljivim izvorima energije!!!
Uz obe obale Dunava, od BGD ka istoku, moze se instalirati ogroman broj vetrogeneratora koji bi pravili struju, kao sto vec rade rumuni!!!
Na ovim rekama koje imamo mozemo napraviti jos 4-5 HE koje bi zadovoljile sve potrebe Republike a imalo bi i za izvoz. Takodje, uposlili bi nasu gradj. industriju a strucnjake vec imamo....

Neko ce da kaze da nemamo para za takve projekte - svaki kredit koji se dobije za izgradnju HE i vetrogeneratora je rentabilan!!!

Miroslav, Toronto

pre 9 godina

Apsolutno niko ne komentarise tekst, tj. sta je Reljic rekao o ruskoj energetskoj strategiji i nasem polozajuu toj prici. Da podsetim - covek je lepo objasnio da je privatizacija NIS-a, uspesna privatizacija, preduzece je modernizovano i profitabilno i znacajno popunjava srpski budzet. Dakle to mora da se posmatra odvojeno od "juznog toka". U ostalom ajde da se navedu bar jos tri uspesne (a velike) prvatizacije. Ajde da se uporedi privatizacija INE u Hrvatskoj i ova NIS-a. Na zalost umesto "smislene rasprave" kako kaze Reljic, ovde svako gleda svoju, potpuno iskljucivu politicku agendu. Kao mi smo prozapadni, pa ajde osim Rusa da sutiramo i Kostunicu, Tadica i ko nam je jos "kriv" za "los" ugovor. Treba da smo srecni - preduzece je uspesno i zaposljava ljude (malo li je?). Da li bi tako bilo i da nije prodato ili da je prodato nekom drugom, to niko ne zna - ali sa iskustvima drugih privatizacija - slabe su sanse... A na kraju (ako se vec reaguje emotivno), sto je Reljic zaista izbegao- "juzni tok" je sahranjen ne od Rusa nego od EU - tu zaista treba biti slep i ignorisati ociglednu cinjenicu.

Janko

pre 9 godina

Pročitao sam vest i jako mi je drago što ovaj izjavljuje da industrijska proizvodnja u Srbiji sigurno neće rasti, pa za nas nema opasnosti. Kamo sreće da i prodaja robe prestane u Srbiji, onda ne bi bilo problema sa visokim cenama!

ja

pre 9 godina

zar ameri i njihovi saveznici nisu ucinili sve da ne dodje do realizacije juznog toka, stalno ucene i neki eU standardi, ...a i mi smo jedva cekali ovu vest ...i sta sad mi necemo a turci uskocise i sad rusi krivi...

Bora

pre 9 godina

Ne shvatam neke koji ovde pišu ,,,,Srbija je izgubila neznam ovo neznam ono...ljudi pa sem 30 miliona nismo ništa izgubili...ne možemo izgubiti nešto što nikada nismo ni imali zar ne ????? To su samo bili tamo nekakvi planovi koji se nisu ostvarili verovatno zbog pada cena energenata...

MILICA GRUBOR

pre 9 godina

Srbija gubi mnogo ako se obustavi projekat Juzni tok ali ne moze nista da utice na to jer ovo je ipak sukob velikih sila i mi se tu nista ne pitamo.

VITA TODOROV

pre 9 godina

Rusija ne zeli da ulaze ogroman novac u neizvestan projekat Juzni tok i sad polako zeli da vidi na sta je Eu spremna i koliko su cvrsti njihovi stavovi dok se ne zavrsi sukob velikih sila Srbija moze samo da bude posmatac ovo je ipak nesto mnogo vise.

maki

pre 9 godina

Bice velika steta za nasu zemlju, ako dodje do obustave juznog toka, ali velika sila kao sto je Rusija gleda prvenstveno svoje interese.

Vladan

pre 9 godina

E sad trebamo ispitati ko je odgovoran za potpsivanje ugovora koji su očigledno bili na štetu Srbije. Kostunica, Tadic ili neko treci... Dokle ćemo više ispaštati zbog nesposobnosti političara koji su nam vodili državu!

PRAVDO IMA LI TE GDE

pre 9 godina

Zbog političkog marketinga Kostunica i Tadic prodali su interese Srbije. Od njihove vladavine godinama ćemo se oporavljati od prodaje naših resursa. Ni u jednoj jedinoj reči nisu zaštitili Srbiju u sporazumu.Za ovo treba krivicno da odgovaraju....

espada

pre 9 godina

Ovo nas tera da se okrenemo sebi,ali velike "zasluge" za taj preokret snose Tadić i Koštunica.Bilo bi dobro da nadležni porazgovaraju sa njima.Imaju oni šta reći o karastrofalnom ugovoru.

DANICA JERKOVIC

pre 9 godina

Srbija ne moze puno da trazi od Rusije jer joj je manevarski prostor skucen i ovo je ipak sukob Istoka i Zapada ,ali momze da utvrdi odgovornost ds i dss i ispitaju pod kojim okolnostima su potpisali los ugovor o prodaji NIS.

branko

pre 9 godina

Pametan čovek, trguje sa onima koji ga ne ucenjuju. Azijske zemlje imaju stalni porast industrijske proizvodnje i sve veće količine gasa će im biti neophodne, a baš me interesuje koliko dugo će Arapi i Ameri uspeti da drže ovako niske cene nafte.

Mile

pre 9 godina

Obavezno ispitati ko je odgovoran za sklapanje ugovora,nije im bilo dosta sto su opljackali i osiromasili ovu jadnu zemlju nego ni u ovom sporazumu Srbiju nisu zastitili ni jednom recju.

ostali se vole, b 92 se čita

pre 9 godina

Srbija je u čitavoj ovoj priči kolatelarna šteta. Ja ne mogu da shvatim kako je prethodna vlast na čelu sa Koštunicom, Tadićem mogla da dozvoli da da se potpiše sporazum, a da pritom ne budu zaštićeni srpski interesi. Godinama će srpski narod ispaštati zbog grešaka prethodne vlasti, koja je isključivo gledala samo lične interese. Sve se sazna pre ili kasnije...

Grunf

pre 9 godina

.Šta ima neka mi neko odgovori nelogično bez obzira na sukob EU-Rusija da neko traži tržište za svoj prouizvod.Šta je nelogično da indirektno te neko natera da se okreneš tržištu skoro 4 puta većem od sadašnjeg.Mi trošimo toliko gasa da više iscuri koje kuda a uz put kažu da se jeftino prodaje korisnicima i to jeftino se ne naplaćuje.Postavlja se još jedno pitanje ovakva odluka Rusije da se okrene Kinezima i Turcima se ne donosi preko noći.U julu mesecu smo ptpoisali potpisano uz nevidjeno dobre uslove gde smo obezbedili energetsku stabilnost i uposlili gradjevinsku operativu i sve ostaje nama i još naplaćijemo tranzit sa dve cevi da bi danas dobili jedno mišljenje o alternativnom pristupu nekih energenata.Vetra,voda,sunce?Za to se spremate strateški decenijama a u slučaju Srbije vekovima.Da li je tekst uvreda nekoga,da li je diskriminacija.Nije, samo jedna loša geopolitička strateška procena.Loše osluškivanje.Ceo svet je iznenadjen ovakvom odlukom.To je Ruska procena.Problem je samo u tome što mi nikako da shvatimo da sve što leti ne jede se.Prvo skočiš pa onda kažeš hop.

Kamičak

pre 9 godina

Г. Рељић као и сви експерти по наруџбини, само спроводи пропаганду у корист својег лобија који треба да нам ували скупу технологију заговарајући тзв. алтернативне изворе енергије. Да се не играмо слаткоречивим паролама, ово су чињенице. Најјефтинији извор енергије по цени произведеног kWh
1. геотермелни систем 90% времена год.
2. гасни системи од 0,06 до 0,12 USD за топлане односно гасне електране 90% расположив
3. хидро електране 0,08 USD расположив око 75%
4. Ветар од 0,08 до 0,20 USD расположив око 35% времена год.
5. термоелектране око 0,08 расположив око 85%
6. нуклеарне електране око 0,09 USD расположив >90%
7. Системи на биомасу око 0,10 USD расположив 80%
8. Соларни системи од 0,13 до 0,25 USD расположив 20-25%

MARKO NIKIC

pre 9 godina

Obustavljanje projekta Juzni tok otvara pitanje kako su onda Tadic i Kostunica prodali NIS a nisu predvideli ovako nesto u ugovoru,treba ispitati njihovu odgovornost.

Fakir

pre 9 godina

Obustavljanje izgradnje gasovoda će najviše pogoditi našu zemlju, u to nema sumnje. Ipak, drago mi je što Srbija nije kriva za ovakvu odluku Rusije. EU i Rusija su u lošim odnosima, tako da je ovakva odluka ruske vlasti u potpunosti razumljiva. Nadam se da ćemo problem snabdevanja gasom rešiti u najkraćem mogućem roku.

Ibanez

pre 9 godina

Šteta je ukoliko Južni tok zaista bude obustavljen, mogli smo od tog lepo da profitiramo. Imamo mi toliko toga da unapredimo u našoj zemlji i da nadomestimo propuštenu zaradu od tranzita gasa kroz Srbiju.

minjA

pre 9 godina

Bravo majstori!
Tako su demokrate vodile državu!
Odustajanje Rusije od izgradnje gasovoda , Srbiju će koštati oko pet milijardi evra, računajući dosadašnja ulaganja naše zemlje u ovaj projekat, potencijalni profit koji je zbog njegovog propadanja izgubljen, kao i budžetske gubitke po osnovu povlastica koje su ruskom „Gaspromu“ date u okviru energetskog sporazuma, a važiće još devet godina !!

mijura

pre 9 godina

Posle DS-a,potop!Neslavna uloga B.Tadića u sporazumu o NIS-u je evidentna i istražni organi bi trebali da se pozabave ovim slučajem.

mijura

pre 9 godina

Posle DS-a,potop!Neslavna uloga B.Tadića u sporazumu o NIS-u je evidentna i istražni organi bi trebali da se pozabave ovim slučajem.

Mikelanđelo

pre 9 godina

Srbija je u velikom problemu zahvaljujući Tadića i njegove loše politike. Još jednom se ispostavilo da mu nije bila bitna Srbija i njeni građani već lična reklama i interes. Ovaj ispostavilo se štetan sporazum za Srbiju treba ispitati i utvrditi ko snosi najveću odgovornost. Krajnje je vreme da se obeleže štetočine koje su dovele zemlju na ivicu propasti.

IDE - MILE - LAKOVACKOM - PRUGOM

pre 9 godina

Srbija je kako se kaze ni kriva ni duzna dosla i nalazi se u velikom problemu zahvaljujuci bivsem Borisom Tadic i njegove lose politike. Jos jednom se ispostavilo da mu nije bila bitna Srbija i njeni gradjani vec licna reklama i interes. Ovaj sada i malom detetu ispostavilo se stetan sporazum za Srbiju treba ispitati i utvrditi ko snosi najvecu odgovornost. Koliko vidim sada je vec poceo da deli savete sta bi trebalo da se sada radi. Pa gospodine Tadicu postavlja se pitanje zasto ste potpisali tako stetan ugovor za nasu zemlju. Krajnje je vreme da se obeleze stetocine koje su dovele zemlju na ivicu propasti, da konacno poloze racune i odgovaraju za ono sto su uradili. Sto se tice stava Rusije i njihovog predsednika Putina zasto se okrece ka Istoku to je jasno kao dan.Kina je velika zemlja u ovom trenutku jedna od najvecih u ekspanziji,velik potrosac nema politicke konflikte sa Rusijom to je jasan razlog zasto nece biti gradnje Juznog toka.

Perun

pre 9 godina

Nema veze sto populacija u Evropi opada koliko je vaznije to sto je gas kao energent prisutan u mnogim industrijskim postrojenjima koji su najveci potrosaci, najveci proizvodjaci i najveci punioci budzeta. To najvise boli sve, narocito nas.

Nevena T.

pre 9 godina

Jasno kao dan. Kina velika zemlja, velik potrosac, nema politicke konflikte sa Rusijom to je jasan razlog zasto nece biti gradnje Juznog toka.