Utorak, 02.12.2014.

22:16

Srbija nema pravo da traži NIS

Srbija nema pravo da od Rusije traži vraćanje NIS-a ako ne bude izgrađen Južni tok, kaže za Danas Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta.

Izvor: Danas

Srbija nema pravo da traži NIS IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

232 Komentari

Sortiraj po:

ISTINA o NISu

pre 9 godina

Da li su ruski političari svesni da im Srbi više ništa ne veruju,
jer se prilikom prodaje NIS-a (i naftnih rezervi u Srbiji i nostranstvu vrednih desetine milijardi $)
desila velika prevara i PLjAČKA Srbije, koju su izveli lukavi agenti KGB i naivni srpski rusofili.

Milke F.

pre 9 godina

Najvažnije je da NIS posluje dobro i da radnici dobijaju plate na vreme, a da li će biti vraćen u našu nadležnost to nije sada toliko bitno.

MEGGY

pre 9 godina

Ipak, možda se desi u doglednoj budućnosti da se notmalizuju odnosi između Rusije i Evrope, pa da se ponovo oživi projekat Juđnog toka. Bugarska je stopirala izgradnju kroz svoju teritoriju, tako da do nas ne može da stigne gasovod, ali iskreno verujem da će u narednom periodu da se sve reši uspešno za sve strane.

Neske

pre 9 godina

E sad zamislite da se vlast nije promenila i da nam je ostala ekipa sa Tadicem,Cvetkovicem i ostalima na vlasti i zapitajte se koliko bi oni jos stete naneli drzavi!Neki se sad jave ti experti koji su potpisali ovakav ugovor sa Rusima!

Dora

pre 9 godina

Verujem da Nemačka,Francuska i ostali neće dozvoliti da Južni tok propadne i da će izvršiti pritisak u bruisel da imap doće do promene odluke i podrži izgradnju ovog gasovoda izuzetno važnog za Evropu!

KAUZA UGOVORA

pre 9 godina

*
Za prekid gradnje gasovoda Južni tok kriv je Gasprom jer nije hteo da se u ugovor unesu EU standardi za KORIŠĆENJE gasovoda (tj. da gasovodom može ići pored ruskog i drugi gas), i zato teret naknade štete zbog prekida gradnje pada na Gasprom.

Takođe Srbija mora zahtevati poništaj ugovora o prodaji NIS-a, zbog nerealizovane KAUZE (osnova, razloga,..) koja je POVEZANA sa KAUZOM Ugovora o gradnji Južnog toka,
pa će zbog toga što je Gasprom odustao od gradnje gasovoda, oni platiti naknadu pune štete
(vraćanje NIS-a, plus izgubljena dobit od JT).

Petka

pre 9 godina

Vučić bi trebao da ispred Vlade Srbije zatraži od Putina da se na neki način prključimo na neki gasovod, možda taj u Truskoj, i tako ipak rešimo svpje probleme sa gasom!

Lupo

pre 9 godina

Ćorsokak u koji se nalazimo ako zaista ne bude Južnog toka, pokazuje kako je Tadićeva vlada, samo gledala dnevno političku popularnost i nije se uopšte udubljivalal u analizu "šta će biti ako bude", i na taj način Srbiju gurnula u veliki problem!

Cale

pre 9 godina

SAd treba skupiti vladu demokrata prodvođenu tadićem i pitati ih šta su mislili kad u ugovor o prodaji NIS-a nisu ubacili mogućnost propadanja projekta Južni tok! koliko su površni ili zlonamerni!

bojanilo

pre 9 godina

Neuspešna realizacija projekta Južni tok, nikako ne bi smela da utiče na aboliranje svih onih koji su doprineli da Srbija na tako loš način ispregovara prodaju NIS-a- Ruse treba razumeti, gledali su svoj ekonomski interes, no problem je bio što naš državni vrh nije na adekvatan način štitio naše ekonomske interese

beba

pre 9 godina

Nadam se da će ruska strana, ukoliko Južni tok zaista ne zaživi, pristati na revidiranje enregetskog sporazuma. Mislim da bi bilo korektno da Rusi pristanu na povećanje rudne rente, koja je veoma niska, verovatno najniža u Evropi

Srecko

pre 9 godina

Od onakve prosle vlasti nismo se dobru mogli ni nadati i sada se vidi koliko je stetan ugovor napravljen i koliko nas je kostalo neznanje prosle vlasti!Sada se samo mozemo uzdati u Vucica da ce iskoristiti dobre odnose sa Putinom i uspeti da promeni sporazum i makar i mi izvucemo neki benefit!

ZIVOT - PRODJE - PENZIJA - NE - DODJE

pre 9 godina

Definitivno ovo je za nas veoma tezak udarac, naravno ukoliko se to desi to se jasno vidi iz izjave Aleksandra Vucic koji kaze da je ovo losa vest za Srbiju da ce nasa zemlja biti veliki gubitnik ako Juzni tok ne bude bio izgradjen.Medjutim, mi nista ne mozemo u ovom trenutku da uradimo da bi se to promenilo sem da se samo nadamo da ce stavr ipak krenuti u dobrom smeru, tu pre svega mislim na promenu odluke EU kada je Juzni tok u pitanju. Sto se tice NIS-a cak formalno pravno nemamo pravo ni da zatrazimo da se Srbiji vrati Naftna industrija Srbije, koja je bila deo sporazuma o izgradnju Juznog toka kroz teritoriju nase zemlje. Naravno da se ne treba zaletati kod bilo kakve reakcije. Kako se kaze uvej je jutro pametnije od noci.

Menhetn 5

pre 9 godina

Nema pravo da ga trazi zato sto su ga prodali nasi dragi politicari iz prethodne vlade. E pa gospodo Tadicu, Kostunico, i vi svi ostali krajnje je vreme da se suocite sa problemom i da nam kazete kakav ste sporazum napravili, valjda toliko zasluzujemo kao vas narod.

CORTEX

pre 9 godina

Ako izuzmemo najnesposobniji pregovaracki tim koji je prevideo mogucnost da projekat propadne (i za to svima treba oduzeti licence i zatvoriti ih na nako vreme) ostaje cinjenica da ni Francuskoj, ni Italiji, ni Nemackoj ne odgovara da se juzni tok ne izgradi jer jednostavno postoji potreba za gasom. Rusi pametno prebacuju vruc krompir u Brisel ali i pored svih politickih igrica koje se trenutno vode mislim da ce projekat biti ostvaren i da ce se stvari malo izgladiti posle sledeceg razgovora premijera sa Putinom.

Viki

pre 9 godina

Treba istražiti kako su Tadić i Koštunica prodali NIS za tako male pare i da li su imali i oni koristi od toga.Prodaja NIS-a je velika šteta koja je učinjena Srbiji i narodu.

Kreker

pre 9 godina

U sukobu Rusije i EU, Srbija će sigurno izvući najdeblji kraj, u to nema sumnje. Rusija bi bar malo mogla da nam pomogne u rešavanju problema snabdevanja gasom. Nalazimo se u teškoj poziciji. Siguran sam da će aktuelna vlast dati sve od sebe da se ovaj problem u potpunosti reši.

Vladan

pre 9 godina

Ko je odgovoran za potpsivanje ugovora koji su očigledno bili na štetu Srbije? Kostunica, Tadic ili neko treci... A što je najgore, ovo nije jedini slučaj da je Sbije u gubitku zbog grešaka ljudi koji su vodili državu u prethodnih 12 godina.

Nesa

pre 9 godina

Treba ispitati ko je i zasto ispustio iz ugovora da definise sta ce se desiti u slucaju propasti projekta, ne mogu da verujem da se neko od nasih bio naivan kao francuska sobarica i da nije predvideo tako nesto. T u je neko primio debele pare da ugovor bude maksimalno povoljan po ruse.

milivoje simic

pre 9 godina

sve ovo treba pretvoriti u iskustvo! ne samo juzni tok, sklapanje ugovora, nis, krivi ovi, krivi oni, vec sve ukupno gledajuci unazad dokle god hoces ili mozes, pa razmisli.nema emocija! razmisljanje sta je pametno!

mdj

pre 9 godina

Slusaj ove strucnjake u rangu Miroslava Lazanskog i Cede Cvorka:"Brisel ce biti kriv za nestasice gasa jer pravi probleme Moskvi zbog okupacije Ukrajine". Valjda ce Moskva biti kriva jer je okupirala Ukrajinu, aman covece. Pazite samo udvorice jedne da ne pogledate krivo Moskvu i Ruse, prodali ste deset hiljada Srba na Kosovu a te Ruse tretirate kao da su vam otac i majka. Kakve bre vi veze imate sa Rusima,alo?! Jel znate da je London u kilometrima blizi Srbiji od Moskve?! Ko su ti Rusi i sta se ceo zivot sa njima zamlacujete? Dobro, u redu, tu su Tolstoj i Dostojevski, lepa knjizevnost, ali kakve vi veze imate sa lepom knjizevnoscu, kad ste zadnji put knjigu procitali? "Brisel ce biti kriv". Vecito ce vam taj Brisel za nesto biti kriv iako su vasi sunarodnici pobili dvesta hiljada bosanskih Muslimana. Da li je mozda Merkelova davila ljude kao pilice na Ovcari? Sta samo ponavljate kao da vas je neko izvukao iz naftalina: oni su nas bombardovali. Jesu i to je za osudu ali gde vam je pamet da vam kaze da je to i bilo za ocekivati posle svih onih pokolja koje smo mi Srbi izazvali na teritoriji bivse SFRJ. Srpski seljaci imaju lep termin za te sto se zanose sa Rusima, lepo se kaze za takve na srpskom selu da su obicne zamlate. Ali ne samo da su zamlate i nemaju veze sa zivotom vec prave i veliku stetu konstantno potpirujuci tu tenziju u vezi sa Rusijom. Nadjite smisao zivota van Rusa i Rusije, nikad nece biti zivot kao u romanticnim ruskim romanima. Pitajte Ivanu Zigon.

kristina maric

pre 9 godina

inat prema bilo kome je najgluplja reakcija. srbija mora smireno da razmislja o svojim interesima, ali zaista o svojim! interesima u najsirem smislu.

milek

pre 9 godina

Po jučerašnjim izjavama zvaničnika EU, svi izgledi su da je ovo samo opipavanje terana, i da ni EU, a ni Rusija, ne zbog Srbije, već zbog svojih interesa neće dozvoliti da se Južni tok ne izgradi, a to je dobro i za Srbiju.

drag

pre 9 godina

(Djordje, 3. decembar 2014 02:42)

Ma kakva Snaga Sibira prema Kini... Pukli su, već se priča da nemaju para ni za to. Kinezi ne misle povećati svoj udio u financiranju tog projekta, a Rusi krešu troškove na svemu što stignu, evo sad su počeli zatvarati bolnice i ukidati niz besplatnih lijekova, penzije su zamrznute, zaustavljeno je niz infrastrukturnih objekata, državne firme nemaju para da vrate zapadnim bankama kredite i tu će država morat uskočit...

Pukli su.

Janja Ubovic

pre 9 godina

Kriza u Ukrajini nam svima stalno donosi nove i nove problame a vrhunac je odustajanje Rusije od projekta Juzni tok. Ovaj projekat je potreban i koristan i Evropskoj uniji i Rusiji pa mi nije jasno zasto obe strane rade protiv sopstvenih interesa. I gospodin Savic i Vuletic ocekuju da do propasti te investicije nece doci bas zbog obostranih interesa da ne ona propadne pa nam samo ostaje da se nadamo da ce do nekog dogovora i kompromisa ipak doci. Srbiji bi odustajanje od Juznog toka nanelo velike stete pa se nadamo da su oba nasa strucnjaka u pravu i da ima jos nade da se stvari dogovore i poprave.

profesorka

pre 9 godina

Osnovni razlog izgradnje Južnog toka je potreba potrošača u Evropskoj uniji za većim količinama gasa. Dakle, sprovođenje tog projekta je ekonomski interes Evrope. Nadamo se da će do izgradnje Južnog toka ipak doći.

ovdasnji vojvodjanin

pre 9 godina

ali zato,Vojvodina ima puno pravo da trazi povracaj NAP-a,koji je ne zakonito prisvojila srbija a zatim bez saglasnosti Vojvodjana prodala rusima !

mattko

pre 9 godina

corto, 2. decembar 2014 23:59)
Ako mislis na teritoriju Srbije bez APV , u pravu si. Ali iz vojvodjanske zemlje izvuce se skoro 1 milijarda $ u obliku nafte i gasa godisnje pa ti vidi.

Rade

pre 9 godina

Zašto niko ne pominje glavne vinovnike ove katastrofe: Koštunicu, Tadića, Bajatovića, Dačića..Zar smo zaboravili kako je Bajatović, zagovarajući prodaju obećavao pune "Banske dvore" gasa koliko hoćemo, jeftino i bla, bla. od svega, danas samo on profitira i SPS. Da li smo toliko glupi ili hipnostisani od strane nove vlasti. Ako su navalili da zgaze Miškovića, zašto to ne urade i sa pomenutim ljudima koji su napravili višestruko veću štetu Srbiji. Važno je da su Dinkića oterali koji je jedini bio protiv prodaje NIS-a. Što bi rekli u "peščaniku" ako nam je dobro, onda ništa.

Rale82

pre 9 godina

Kako nam je bivsa vlast dobar ugovor napravila... ludilo, toliko je dobar da ne bih smeo iz kuce da izadjem od srama da sam na njihovom mestu.

Pametnjaković

pre 9 godina

Glup smo narod koji ima glupe super eksperte i vrhunske stručnjake, to je jedina konstanta koja se nikada neće promeniti bez obzira na sve.

Poznavaoc

pre 9 godina

Alo vi koji SECETE VENE ZBOG RUSA I JUZNOG TOKA.
-Popisan je protokol o namereniju,sto nije ugovor o izgradnji.
-Turska trazi smanjenje cena gasa za 15%,a ne 6% sto nude Rusi.
Rusofili,prestanite da brinete Ruske brige u Srbiji.Ako ne mozete da brinete Srpske brige,onda se lepo preselite u Rusiji pa tamo brinite Ruske brige.

Pfc

pre 9 godina

Verujem da ce se posle jednog zimskog smrzavanja Nemacka opametiti i pomoci da se uradi gasovod. Ni na kraci ni na duzi rok nikom ne odgovara da gasovod ne bude izgradjen, osim amerikancima koji na taj nacin ubijaju dve muve jednim udarcem-slabe Evropu(citaj Nemacku) i glavnog neprijatelja Rusiju.
(Perun, 02. decembar 2014 23:56)

Perune Nemci se gasom snabdevaju sa gasovoda severni tok.Nemaju oni velikih problema zimi.

jeca

pre 9 godina

Prvo ovako, ako to nisu uneli u sporazum onda smo idioti neopevani. pitam se da li su imali pravnika koji zna da sastavi ovakav ugovor. Druga stva treba videti koje je pravo ugovoreno. Negde ukoliko nisu ugovorene odredbe oko propadanja posla- može da se traži poništaj pošto je to bila svrha posla. Ukoliko nije došlo do svrhe zbog koje se ugovor i potpisao ( glavna stvar) onda svaka propratna stvar mora da se vrati. To poznaje naše pravo. A sigurna sma da poznaju i druga. Bojim se da će međunarodni sudovi morati da rešavaju ovu stvar i iskreno se nadam da ćemo pokrenuti Tuzbu pred njima za ovo. Da ne bude ona priča- nećemo sa Rusima da se svađamo, a onda mi ostali uskraćeni za jednu najprosperitetniju kompaniju i ko zna koliko Milijardi evra.

grbavi

pre 9 godina

nema prava da trazi nis nazad i koji ce nam da smo znali da upravljamo NISom ne bi ga ni prodavali ali mozemo da dignemo rudnu rentu i ukinemo monopol

zora

pre 9 godina

Naravno da nema vraćanja NIS. Što je jednom poklonjeno - poklonjeno je. Nećemo valjda silom da im uzmemo? Da protiv Rusije pošaljemo one tenkove što smo ih pokazali Putinu na paradi?
Šta više, NIS nije poklonjena, nego kupljena. Rusi su svoj deo odradili: nisu priznali Kosovo i gde god se pruži prilika, a osobito u SB, blokiraju i blokiraće prijem Kosova u međunarodne organizacije. A to je bio glavni razlog za dil, zar ne? Južni tok je tu za našu stranu bila sporedna korist, a što se Rusa tiče, sasvim im je svejedno kuda bi gas išao, samo da im bude jeftinije, a da zaobiđe Ukrajinu.

Gile

pre 9 godina

Citat:"Prethodna vlada je, naime, bezrezervno verovala da je Evropskoj uniji taj gasovod neophodan i da aranžman nikad neće propasti." zavrsen citat.
Pa i najlosiji osnovac shvata da je verovanje-poverenje, bez garancija, najskuplja stvar na svetu. Kod nas se to sada i potvrdilo. Zalosno je kome mi poveravamo nase sudbine i trosimo zivot, sve manje verujuci bilo kome.

Niklas

pre 9 godina

Eto ,,brace". Jos jedno veliko obecanje i jos jedno veliko nista. Nema veze, nastavite slepo da im verujete, i nemojte da uvedete sankcije da se Putin ne uvredi...

Posle Tita nema vise Tita

pre 9 godina

Citanje komentara me baca u tesku depresiju. Oko 90% komentatora su ili teski moroni ili mozda, sto je jos gore po Srbiju, teske bitange koje se nadaju da ce botovanjem obezbediti sebi parce kolaca od grabeza poslednjih ostataka porodicnog srebra. Srpska pamet se izgleda odlila, a ono sto je ostalo zavuklo se u misiju rupu.
Mastajte i dalje kako ce vam neko dati slavine koje ce te da okrecete kako volite i zaj... kada vam padne na pamet. A kad usfali para za provod pravac firma u Svajcarskoj da se malo napune dzepovi. Problem je samo sto ste SVI (pozicija i opozicija, sadasnje i bivse) samo lokalni politicari i jajare, za razliku od onih drugih koji su drzavnici.

Rade

pre 9 godina

Pa nije valjda ponovo Kostunica? Jos jedna stvar kojom nas je njegova vlada zaduzila. Steta sto dan nema 25 casova, siguran sam da bi onda bilo i Juznog toka.

ko

pre 9 godina

kao teritorijalni stanovnik Vojvodine kao pokrajine u Srbiji dakle ne kao separatista nego kao lojalan gradjanin insistiram da Srbija obestrti sve koji zive u Vojvodini zbog pricinjene stete prodajom Naftagasa ispod trzisne cene Rusima!

Mufljuz

pre 9 godina

Valjda je sada najzad jasno zasto Srbija nikako ne uspeva da izadje na zelenu granu. Mogu vlasti sprovoditi ekonomske mere, snizavati plate, penzije, dostignuta prava, povecavati poreze i takse i to ciniti decenijama ali sve to nije ni desetina od onoga sto uniste svojim amaterizmom, neznanjem i lopovlukom. Ovaj primer sa prodajom NIS-a i ugovorom sa Rusima najbolje to pokazuje. Na zalost, ekipa na vlasti jos vise to potvrdjuje.

mile

pre 9 godina

Kako se svi vi bavite posledicama. Tačno je da smo mi kolateralna šteta i rusi moraju ovako da odluče, ali nisu oni problem. Mi smo dali NIS sa svim rudnim bogatstvom (gas,nafta,voda) kojih nema mnogo ali ima. NIS iz toga crpi profit. Mi smo DALI. Mi nismo znali da upravljamo svojim bigatstvo. Znate svi kako prolazi kuća koja zna samo da prodaje ono vredno sto ima. Uvek ukućani završi na uluci. Nisu rusi ptoblem nego mi.

ИБАРСКИ ВУК

pre 9 godina

рудна рента је најнижа у србији свега три посто............кад руси не поштују договор.........србија би требало подићи рудну ренту на осам посто

jimifix

pre 9 godina

(Steta, 2. decembar 2014 23:46)

Nije interes velikih vec ruska kolona u Srbiji kojoj je vise stalo do interesa Rusije nego svoje zemlje

Vlada

pre 9 godina

Kap u moru kompanija koje su prodate posto zasto bez ikakve garancije za vreme prosle vlade. Koliko firmi su kupili stranci za dz i posle mesec dana kazu nije profitabilno rasprodaju sve masine, sirovine i materijal zarade 10 puta vise novca i odu. I naravno nikom nista.

taša

pre 9 godina

nis je primer uspeha rusko-srpske investicije,nadam se da ce ih biti još,ako smo im dali za dzabe kompaniju treba ispitati koštuničinu vladu koja je potpisala ugovor

bogdan

pre 9 godina

Nisu samo zapadni strani placenici radili lepo nego bih rekao da su ovde uspeli istocni strani placenici. Dosta je bilo mi smo sami u svim pricama od svih ratova i sukoba, ni sa kim u timu nismo bili i ne treba ni da se postavljamo drigacije a ni da brkamo stvari.

jole

pre 9 godina

Verujem da ce se posle jednog zimskog smrzavanja Nemacka opametiti i pomoci da se uradi gasovod. Ni na kraci ni na duzi rok nikom ne odgovara da gasovod ne bude izgradjen, osim amerikancima koji na taj nacin ubijaju dve muve jednim udarcem-slabe Evropu(citaj Nemacku) i glavnog neprijatelja Rusiju. @ (Perun)

E moj Perune ... zbog takvog nacina razmisljanja kao sto je tvoj ova zemlja umire ... Pa zar ti stvarno mislis da bi Nemci sebi dozvolili da nemaju gas ? daaavno su oni stavili sve mogucnosti na sto ...

Dejan

pre 9 godina

Ne verujem da će se EU odreći jedne tako velike investicije. Pa njoj gasovod dolazi na vrata, ada sama EU ne mora mnogo da uradi. Kad se sve slegne, shvatiće šta gube.

Fridman

pre 9 godina

Sigurno da nije dobro kada propadne ovako veliki projekat.Ali,lepo vam kazu ljudi da ne moze tamo-amo.Kockali ste se,stavili pare na Rusiju(koja je barem dosta ulozila u poruseni i razvaljeni gubitas od NIS-a)i sto se sad bunite zbog toga sto ste propali.A uleteli su u dil sa Rusijom,zato sto kompletna elita ne pripada Evropi,sto su mislili da ce se na taj nacin dodvoriti Rusima (cuveno nase uvlacenje)i da ce im taj "sporazum" omoguciti da, ako ne dobiju od EU ono sto su mislili (RS,Kosovo+CG),tako nesto dobiju od Rusa.A Rusi su samo gledali svoj interes,njima je bilo vazno da "cev" prodje negde posle Bugarske i da naravno imaju jos ekonomskog interesa.Jednog dana politicari ne samo u Srbji nego i na Zap[adnom Balkanu moraju da shvate da dolazak investitora "kosta" i da nece niko potrcati ovde da nam sipa pare iz vrece.Ali kao sto je Rusima trebalo 70 godina da shvate kako funkcionise kapitalizam,pa su sada najliberalnija kapitalisticka zemlja,dosta im je drzavnog intervencionizma i bede,mozda ce i ovi nasi "srbo-komunisti" svhatiti za 50 godina kako funkcionise svet,gde se pare zaista nalaze,ko propisuje pravila igre u tom svetu i kako se igra.Propao je Milosevic,propali su i ovi.E pa sad ako niste pametni....

st

pre 9 godina

Ako nesto sto pise u sporazumu, nije i nece biti sprovedeno u delo, onda taj sporazum vise nije validan... kakvi su ovo nevalidni strucnjaci?!

EU Citizen

pre 9 godina

Uvek postoje vanredne mere, NIS se može prosto nacionalizovati i Rusima vratiti onoliko koliko su za njega platili, a ako im se to ne sviđa, neka nas tuže, mislim da uskoro dolazi vreme kada će njihove tužbe relevantne svetske sudske instance zarezivati otprilike kao tužbe Severne Koreje, jer su svojim arogantnim i agresivnim ponašanjem izgubili pravo na postupanje kao sa normalnom i ozbiljnom državom. A stvarno ozbiljna država bi pokrenula i pitanje krivične odgovornosti onih koji su odlučivali i našla načina da dokaže ono o čemu se već godinama javno govori, da su ruske pare i te kako dolazile i još dolaze do džepova pojedinaca i stranaka koji su odlučivali o prodaji NIS-a, pa bi se mnogi našli tamo gde je odavno trebalo da budu, u zatvoru, ali, naravno, ova vlast je takođe puna ruskih plaćenika i u SNS-u, a naročito u SPS-u koji je praktično ceo ruska agentura, to jest stranka domaćih izdajnika, pa je to naučna fantastika.

Srbin

pre 9 godina

Možda nemamo prava da tražimo NIS, ali zato po hitnom postupku okončati sve sudske sporove koje vode radnici NIS-a protiv NIS-a, naravno u korist radnika i odrapiti drakonske kazne i odštete koji treba NIS da plati radnicima. Povećati im rudnu rentu i ukinuti monopol NIS-u na trgovinu naftom i naftnim derivatima. Prosto naterati ih da sami vrate NIS.

WEST

pre 9 godina

Ako i bude izgrađen Južni tok bit će to po propisima EU i točka.U tom slučaju rusi će biti ograničeni i neće imati moć ucjene ,a Europa svakako radi na alternativi.Predviđena su 4 nova velika LNG terminala među kojima je i onaj na Krku,zatim plinovod iz Azerbejdžana i iz Sjeverne Afrike.Rusima se znantno smanjio manevarski prostor i svaki dan je sve manji.Valjao im putin (u crno će ih zaviti).

Ноле

pre 9 godina

Испаде да је Путину јачи адут и савезник Турска иста она Турска која је Србији икс пута на овај или онај начин исказивала непријатељство. Де овај школовани свет из радикалне странке да то појасни нама лаицима.

rusofil

pre 9 godina

Pa mozemo odmah da pustimo uvoz naftnih derivata pa bi na stranim pumpama odmah se osetio pad cena nafte na svetskom trzistu. Srbija ima nafte jedva za zlu ne trebalo a cak nedovoljno za neko duze ratno stanje pa ne znam uopste odakle nekom ideja da to prepusti bilo kome a tek Rusima koji ioanako imaju pola svetskih siroovinskih resursa. Vlada moze doneti pravila za kontrolu oktanske vrednosti, ekoloske normative koji Rusi ne mogu da obezbede pa da im se ne isplati da rade uopste. Znam da NIS puni veliki deo budzeta i zaposljava desetine hiljada ljudi ali ako se dokaze krivicno delo onih koji su omogucili taj sporazu onda bi ugovor pao na nekom od sudova.

karamba

pre 9 godina

Naravno da garancija nema,jer,kako bi onda Bajatovic i bulumenta imali primanja od po 40000evra mesecno,plus onaj deo za koji ni ne znamo koliki je!
Ne mogu i jare i pare.

Opet kazem,iskljucivi krivci za sve sto nam se desava smo mi sami,narod.Zasto mi?Zato sto smo nikakvi ...

sava1

pre 9 godina

Koliko ja znam a znaju to i gospoda Savić i Vuletic ali se prave ludi, nije uzrok ovome sukob u Ukrajini nego je uzrok odbijanje Rusa da izmene ugovore koje su sklopili sa Bugarima, sa nama (opet loš ugovor) i drugima a koji su bili neprihvatljivi za EU jer su omogućavali Rusima ekskluzivu i pravo da rade šta hoće!

Srki

pre 9 godina

Neki kukaju za NISom kao da je država pravila milione od njega, a ne da je iz godine u godinu bio u sve većem minusu zbog bezočne pljačke stranačkih poslušnika koji su njim upravljali. Da smo znali da ga iskoristimo i napravimo profitabilno preduzeće od njega, mi ga ne bismo ni prodavali. Pošto smo ga upropastili da nije bilo više kud, prodali smo ga. I da ga dobijemo nazad, opet bismo ga napravili gorim nego što jeste i opet bismo ga zavalili u minus.

neutralni felsh

pre 9 godina

taman da ne "bacim" komentar... citam malopre borisa tadica kako apeluje za juzni tok. glupo mu da kaze da je skontao kako su ga rusi premuntali, pod forom "vi nama prodate nis pod nasim uslovima, a mi vama obezbedimo juzni tok - ali budite strpljivi"... znalo se da od toga nema nista, cim se videla projektovana cena kostanja izgradnje cele instslacije (desetine milijardi dolara), ali je svima odgovaralo da pustaju bajku i dalje. nasima da vitlaju sporazumom u predizbornim kampanjama (da pridobiju ono primitivno glasacko telo koje bi da "mi zavrcemo ventil jevropi" kadgod nas "evropa opet nesto uslovljava"), rusima da cuvaju svoj ekonomski i politicki uticaj u srbiji (tri hidroaviona, poseta putina i ambasadorsko tapsanje po ramenu - jeftinije ne moze biti). da nije smesno bilo bi tuzno - ali bolje da se bar smejemo, kad vec mi placamo celu predstavu.

bravo

pre 9 godina

"Zbog svega toga Beograd ne treba da pravi nikakve rezervne planove". Nikada ih nismo ni pravili, zato smo tu gde jesmo. Genijalna izjava.

Danny

pre 9 godina

Poklloniti izvore nafte i gasa je bila neverovatna glupost, citaj kriminal. Narod to nije znao.Trebalo je odvojiti NIS od izvora nafte i onda prodati, to je tako logicno. Cak i naftno polje u Angoli je sada rusko. Ovo je najveca afera u istoriji Srbije!

dejan b

pre 9 godina

a da mi pregrmimo dugovanja sa rusima, sto smo duzni za gas. i "otkupimo" nazad nis. fale rusima pare u budzet. pa da ih pomognemo bratski.

Neznalica

pre 9 godina

Kakvi su vizionari bili Tadić i Koštunica kada su sklapali sporazum sa Rusima. Jedini nisu zatezali oko vlasništva. Znali ljudi da je 49% od nule isto koliko i 51% od nule. Usput se utalili za NIS i pokupili političke poene koji su ih držali na vlasti još 5-6 godina (Boris).

Aleksandar "biće nam bolje za dve godine" Vučić se uopšte ne sekira zbog propadanja Južnog toka pošto on ima svoj "Beograd na vodi" da na njemu jaše bar toliko dugo koliko je Tadić jahao ovaj narod.

Josarian

pre 9 godina

Ne vidim zasto ne bi izgradili nas deo? Nema veze sto ne bi nicemu koristio. Imamo i ogroman drzavni administrativni aparat koji smo izgradili, skup je, a nicemu ne koristi. Znaci da vec imamo iskustvo u takvim projektima.

miha bukovac

pre 9 godina

Srbija je poznata po vladarima idi*tima, pa bilo da su monarsi ili "republikanci", akademici ili nhjihovi sinovi. Tako je bilo sa A. Karađorđevićem, S. Milošević/M. Marković, Koštunicom ili Tadićem.
"Kad' idioti dođu na vlast ni narodu tad' nema spas."

Analiticar bez emocija

pre 9 godina

Predlažem da mi sami izgradimo svoj južni tok pa kada velikima zatreba da im naplatimo priključak a posle i tranzit. Inače dobit ćemo dupli golo.

ns

pre 9 godina

Necu da branim proslu vladu ali celu stvar je zapoceo Kostunica. Demokrate su samo zavrsile stvar. Naravno da su krivi sto se ugovorom nisu obezbedili za slucaj da cela stvar propadne. Naivno je verovati da ce sada Rusi da pristanu.na ixmenu ugovora. Oni uvek gledaju samo svoje interese. Rusi su od pocetka morali da budu manjinski partner. Lose ispregovarano od pocetka...

aleksandar

pre 9 godina

A zaœto da ga tražimo? Da opet pravimo 80 milijardi gubitka godišnje? Preduzeće sada radi kako treba i ostvaruje odličnu zaradu, samo treba da redovno isplaćuje poreze i takse. Šta, jel bolje da me krade Srbin nego da me izdržava Rus? Kakva je ovo kvazipatriotska priča, uopšte?

Dexterijus

pre 9 godina

Setite se kako su nashi cerupali taj isti NIS, pre privatizacije. Pa jos dan pre preuzimanja izvuku 100 miliona evra.Da nema tih Rusa mi danas ne bi imali goriva u Evro kvalitetu iz nase rafinerije!!!! Tako da pametnije je da je NIS sto dalje od drzavnih "ruku"....
S druge strane ako nema Juznog toka, a ni garancija za nadoknadu, mozemo bar traziti povecanje investicija iz Rusije u Srbiju kao i povecanje traznje nase robe u Rusiju.
Makar da se kroz jacu razmenu nadoknadi "minus".....

dr.kadzija

pre 9 godina

da ali ima prava da uvede ekonomski isplative cene za koncesije. dokle vise da par korumpiranih likova odlucuje o sudbini mega poslova?

жикс

pre 9 godina

како ништа, подигните рудну ренту на реалних 30% ,и има сами да врате НИС

kögel TIR.

pre 9 godina

Prethodne vlasti pa prethodne vlasti pa i vi ste gospodo radikali(naprednjaci) glasali za ovaj sporazum i vi gospodo iz DS I DSS I SPS - A !!!! Sad krivite jedni druge sto je sporazum los a kad je Čeda govorio godinama unazad da je sve to lose za NIS i energetsku stabilnost Srbije vi ste svi u glas govorili kako je on i njegova partija izdajnicka sram vas bilo sve do jednog unistavate Srbiju decenijama svojom glupavom propalom kosovskom politikom UNISTAVATE !!! Kada budete shvatili da i Rusija gleda na nas istim ocima kao i zapad onda cete shvatiti nesto do tada izvol'te pa trljajte glavu i radite sta hocete nesposobna nepismena bagro zadriglih stomaka !!

monte-video

pre 9 godina

Mislim da nema nilakve veze s sporazumom. Rusija nije davala garancije za južni tok jer je dovoljno jaka da ispoštuje to. Ovo je sasvim druga stvar i mislim da Srbija ima pravo na neku kompenzaciju!

monte-video

pre 9 godina

Ali ima prava da izgradi NIS-ovu konkurenciju! Ovi koji su hteli u Smederevu da naprave rafineriju, pobegli su glavom-bezobzira kad su videli da nismo čisti u glavu!

Centralac

pre 9 godina

kalino,

Ako je tako jel onda mi iz centralne Srbije mozemo da trazimo Vojvodjanima da nam nadoknade cenu do trzisne cene sto koriste struju proizvedenu u TE i HE na tlu centralne Srbije.

Duci0167

pre 9 godina

@perun Mastaj ti samo da ce se Nemacka smrzavati :) Sinak,oni zive u XXI veku i ne radi nista dok ne izmere sve po 100 puta. Ne brini se ti za Nemacku a to sto bi TI voleo da se smrzavaju pa ... ispasces smesan

Dedalus

pre 9 godina

"Zbog svega toga Beograd ne treba da pravi nikakve rezervne planove, jer će se izgradnjom Južnog toka..." - Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.
Ovo je slika i prilika nase politike.
Ne samo da je dubiozno nemati rezervni plan uopste (sto smo pokazali i ugovorom), nego je covek izgleda i lucidan jer negira stvarnost govoreci kao da ce Juzni tok biti realizovan.

Daki

pre 9 godina

Stidim se sto sam ikada glasao za zute i gledam skoro svaki dan sta su sve radili i prodavali...tako nam i treba,Rusi nisu nista krivi,oni isisavaju iz svakog sve sto se moze i sto se dozvoli...

Taj Dinkic,kakav god je bio,javno je prvi rekao da se povlaci iz sporazuma zato sto Rusi ne zele da potpisu sigurnost da ce biti gasovoda i dobro se secam,u jednoj emisiji je rekao da Rusi ne zele vise da pregovaraju sa njim zato sto je trazio da se obavezu pismeno i oni su se naljutili zbog toga i rekli da vise nece pregovarati sa njim jer je "bezobrzan,drzak i NE VERUJE DA JE REC PREDSEDNIKA RUSIJE JACA OD OBICNOG PAPIRA"!!!
Odmah je povucen sa pregovora a ubrzo i smenjen i secam se njegovih reci da nece ucestvovati u pljacki NIS po 5 i vise puta nizoj ceni koja bi bila u redu kada bi imali crno na belo da ce graditi i da ce graditi kroz Srbiju...

Imate sve na netu... http://forum.burek.com/vesti-iz-domace-privrede-i-ekonomije-t137907.5605.wap2.html

deki

pre 9 godina

Lupate minuse a "gradjani"? Nije ovo nista sta su Tadic i ekipa jos srozali.. ali dobro, razisli su se zuti, posvadjali izmedju sebe, presvukli odela i zamenili firme kako bi izgledali kao nova vruca roba na trzistu i prevarili glasace, hahaha... nema nista od vas, veciti ste luzeri, a taj naziv "gradjanski", vam ne daje ama bas nikakve super moci ni pameti, to je samo njihov jeftin trik kako bi se vi primili na nesto sto izgleda niste.

Duci0167

pre 9 godina

Nasla Srbija sa kim da pravi biznis. Lepo vam kazem,zavrsimo sa Rusijom i daleka im kuca. Protiv celog sveta su,kao Srbija '90tih a svi znamo kako se zavrsilo. Zaboravite na "ljubav" i ostale gluposti vec se skoncentrisite na nase interese o kojima toliko pricate. Ode NIS ko da ga bilo nije!

Kralj Ibi

pre 9 godina

@bezimena, ti i tebi slicni se silno nasekiraste sto smo mi zaboga za nista dali NIS a ne smete vam, cak to i podrzavate, otudjenje 15% teritorije, izuzetno bogate rudnim i drugim prirodnim bogatstvima, kojima danas u glavnom raspolazu americke i zapadnoevropske firme. Odmorite malo u vasoj brizi.

Djordje

pre 9 godina

Rusija je ovim potezom poslala jasnu poruku Eu ili omogucite izgradnju Juznog toka ili ce mo se mi okrenuti novim trzistima i drugim drzavama van Eu.
(Zorana Doroslovac, 02. decembar 2014 23:52)

Kojim drugim tržištima? Putin je pobedonosno napravio dil sa Turcima, ali posao je vrlo povoljan za Tursku, koja je dobila i popust na dosadašnju cenu, kao i pravo da ona dalje prodaje ruski gas koji dodje do njih, a ne samo da bude tranzitna zemlja (a to je Rusija htela da spreči ali je morala da popusti, jer nema gde). Drugo, Tursko tržište je PET POSTO veličine tržišta EU, tako da ona za Rusiju nikako nije rešenje kao zamena za EU. Onaj gasovod do Kine je na dugačkom štapu, a Kinezi će sada imati odličnu poziciju da ucene Rusiju za uslove, jer Rusija bez njih ostaje bez mogućnosti da ikome proda energente, koji su pritom sve jeftiniji. Sve u svemu, sumanuta i agresorska Putinova politika dovela je njegovu zemlju u tešku situaciju. Već sada ruski stručnjaci najavljuju recesiju u 2015. i pad rublje za dodatnih 30%, što će poskupeti uvoznu robu, a Rusija uvozi mnogo šta, od hrane, preko kozmetike do cipela (u poslednje dve stvari više od 80% robe u Rusiji je uvozno). Tako da će i gradjani Rusije osetiti blagodeti Putinove politike kao što je osećaju Ukrajinci.

anarchymeansfreedom

pre 9 godina

Imamo prava, da nadlezne sluzbe sprovedu istragu, donesu zakljucak da je drzava ostecena i pohapse one koji su takav ugovor sacinili i osnovu nelegalnih radnji sprovedenih u privatizaciji NIS-a poniste istu, i oduzmu NIS od Gasproma. To se vec radilo kada kupac nije ispostovao ugovor o privatizaviji ili se dokazalo da je i kupac prekrsio zakone i na taj nacin dosao do firme.

joka

pre 9 godina

Energetski sukob izmedju EU i Rusije nama je doneo samo stetu koja bi verovatno bila manja da Tadic i Kostunica nisu sklopili ugovor koji nam se sada na sve ovo obija o glavu!

RoD

pre 9 godina

..prodali su NIS za cenu koliko je kompaniji potrebno za 4g da ostvari taj profit..nudjeno nam je da napravimo s austrijancima i madjarima nas TOK..ali posto shabani srbijanski se okrecu "braci Rusima" koji nas vole do zadnjeg dinara..sad cemo oralno da ih zadovoljavamo..svi politicari su idijoti a i mi kao narod sto ih trpimo i biramo..

Atinac

pre 9 godina

Još jedan dilentant u moru istih koji nije očigledno pročitao šta piše u Gasnotrgovinskom sporazumu iz 2007-e godine. Uostalom šta reći ako im se ne sviđa podići im rudnu rentu na 25% i sami će nam vratiti NIS.

Gavrilo

pre 9 godina

Srbija ne priznaje suverenitet Rusije na Krimu i to će tek da nam se razbije o glavu. Sačekajte dok zahladi malo na -10. Pa da vidite žurke na otvorenom kad Ukrajina digne u vazduh gasovode postojeće.

Predrag Popovic

pre 9 godina

Parafraziram:
Kostunica: "NIS prodajemo po niskoj ceni (vise su placene RK Beograd) ali ce nam Rusija pomoci u ocuvanju Kosova (otislo odavno) i izgradice Juzni tok kroz Srbiju od koga cemo ubirati stotine miliona EUR godisnje (u ugovoru o prodaji NIS nisu kao uslov naveli obavezu izgradnje Juznog tooa niti vremenski limit da se on izgradi)". Dakle Kostunica (a mislim i Tadic) je potpisao ugovor koji je stetan po Srbiju, svesno ili nesvesno nebitno. Sumnjam da bi Zoran Djindjic to ikad uradio. Krajnje je vreme da se podnese krivicna prijava protiv Kostunice zbog potpisivanja stetnog ugovora i da se ispita o tome sta zna o atentatu na Zorana.

Petar Jovanovic

pre 9 godina

Sa Rusima je ovo lako resiti ko hoce da misli.Drzava po osnovu monopola i mreze benzinskih stanica moze da natera NIS da proda 50% benzinskih stanica i uvede potpunu liberalizaciju uvoza nafte, benzina ako ne pristanu na promenu ugovora.Rusima ove nase rafinerije realno i ne trebaju. Sami ce Rusu da odu i ponude vecinski paket akcija nazad za odgovarajucu sumu.Djindjic je vratio Telekom, vratili bi i NIS. Za Kosovo nam vise ne trebaju, to je ionako samo nasa stvar hocemo li ga priznati ili proglasiti okupaciju na delu teritorije. Radovi su u toku za ovu prvu opciju. Dakle uglavnom sve je do nas.

Haso

pre 9 godina

Znate kako kazu, kad krene poplava pacovi prvi isplivaju. Sad se lepo vidi kako reaguje zapad, koje medije kontrolisu u Srbiji i koliko su se uspanicili.
Kakve su ovo gluposti? Rusi nam oteli NIS, Rusi nas nisu branili za vreme bombardovanja. Ko bre zivi u ovoj zemlji da pada na ove gluposti?
Ej bre ljudi, Amerika i Nemacka su nam rasturili drzavu od 24 miliona ljudi, napravili rat od 4 godine, bombardovali Srbiju i srusili skoro sve sto je vredelo od fabrika i mostova, oteli i Kosovo i Metohiju, a vi tupite da su nas rusi zeznuli za NIS u koji je inace ulozeno nekoliko milijardi, koji vise nezagadjuje Pancevo i koji bi bio zatvoren da nije prodat.
Ako ove komentare pise narod Srbije i ocenjuje mi smo skroz nenormalni. Ali ne verujem da je tako.

Sss

pre 9 godina

Kolko se ja secam u pregovorima za prodaju pored Tadica i Kostunice bio je i Nikolic a i ostala politichka elita,a i dodeljene su besplatne akcije gradjanima (koji su ih bud zashto prodali) automatski i oni imaju odgovornost za prodaju,sto je po meni poenta besplatnih akcija...

tex

pre 9 godina

(Miša, 2. decembar 2014 23:48)

Aha,da. Tako sto zaposljava 'autsorsovane' studente i ljude za 20,000din mesecno. Oni ne zaposljavaju, domaci kadar radi za mizernu platu dok Englezi, Rusi, Nemci imaju strava plate.

I NIS i "banke sa zapada" samo igraju po pravilima kakva im je postavia ova nasa drzava, Da drzava kaze da je minimalac 50,000 verujte svi bi imali platu 50,000

tex

pre 9 godina

(Miša, 2. decembar 2014 23:48)

Aha,da. Tako sto zaposljava autsorsovane studente i ljude za 20,000din mesecno. Oni ne zaposljavaju, domaci kadar radi za mizernu platu dok Englezi, Rusi, Nemci imaju strava plate.

I NIS i "banke sa zapada" samo igraju po pravilima kakva im je postavia ova nasa drzava, Da drzava kaze da je minimalac 50,000 verujte svi bi imali platu 50,000

Mile

pre 9 godina

Nisu nama krivi ni Rusi ni Ameri ni niko sa strane, vec nasi placenici koji za saku dolara u svom dzepu prodaju i poklanjaju drzavnu imovinu dok su na vlasti. Potrebno je osuditi te osobe i oduzeti im sve sto imaju jer su drzavu i narod unazadili svojim postupcima.

Prethodna vlada? A da vi odskora slavite potop BG na naslovnoj...

pre 9 godina

Samo da bude zabeleženo "za zapisnik":
ZA poklanjanje NIS-a braći Rusima glasali su:
- tadašnji DSS sa svojim sadašnjim ćerkama-strankama
- tadašnji radikali sa AV, Dragičinim suprugom i njihovom današnjom ćerkom-strankom
- DS - žuti lopovi, oni su krivi za sve uključujući i ledenu kišu u Krajini
- SPS, glavni posrednici u poslu, sa partnerima PUPS i JS
PROTIV su glasali:
- G17/URS - to je onaj što nikad ne obuče prugasto
- LDP, sa tada koalicionim LSDV
- SVM i još neke manjine
SPO kako god da je glasao, Dana je posle toga dobila stalnu stolicu u Bordu direktora NIS.

zodijak ns

pre 9 godina

rusi su to znali mnoooogo ranije, kao i arapi sto nam trenutno rade. zednog preko vode, ili bolje ..sargarepa.ovo me podseca na jednog momka kome je bilo potrebno danas za danas a iduca nedelja....ce vidimo! puno puta pominjano, niti imamo strategiju, diplomatiju vode priuceni ljudi (pogle' Dacica) a "prijatelja" na pretek!?

Bolero

pre 9 godina

Moze, da dozvoli slobodan uvoz benzina, nafte, naftnih proizvoda i gasa i otvori slobodno trziste, i time stavi pod noge i ruse i amere, i EU, samo kad ne bi bili korumpirani i lizali tudje brabonjke.

Haiyan

pre 9 godina

Nista od Rusije. Batalite tu pricu bratstvo i jedinstvo,ovde su samo interesi bitni. Izradili su nas za taj ugovor i trepnuli nisu sad kad su ukinuli projekat. 25 godina vec mi truju mozak sa pricom kako cemo mi sa Rusijom,uz Rusiju,nasa braca Rusi,itd. Prazne price za prazne glave.

Dusan

pre 9 godina

Vidim dosta se pljuje BoTa... neka, i treba ali za ovo je ipak kriv kancer DrK, cak je i Mladja bio vizionar: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=782725

seimortatroia

pre 9 godina

Ma pokrali bi politicari do sada sve pare i da su nam platili 5 milijardi NIS.Meni je sve jedno,znam da evra ne bih video od tih para.

Grada

pre 9 godina

Ako od Juznog toka ne bude nista, treba krenuti u procedure raskida ugovora za NIS ili njegovu nacionalizaciju. Naravno Rusi ce debelo uracunati sve sto su investirali. Onda mi zajmimo pare (ako nam neko pozajmi) i preuzimamo NIS.Onda kada bude ponovo nas mozemo ga zadrzati (dok ne dodje u ocajnu situaciju kao pre prodaje) ili ga prodati. Obzirom na pad vrednosti nafte i rafinerija ni NIS ne moze imati cenu za koju mi mislimo da bi je dobili da ga nismo prodali Rusima. Osim ovog nema trece alternative i to treba da znamo. A onda sledi priznavanje Kosova od strane Rusije i sve sto nam dalje sledi.

Realista

pre 9 godina

ALO; Srpska vlada hoce na dve stolice. Ne moze se imati dve gazde. Rusi su ljuti. Moras birati....
Samo Turska kao veca sila moze sama odlucivati. Nato zemlja i potpisuje aranzman sa Vladimirom...

Stoja NS

pre 9 godina

Južni tok od legende polako prerasta u mit.
Srbi su poznati kao mitomani, ali ovaj put nemamo pravo na maštu i treba stati na loptu.
Da je zaista bio potreban Evropi, ovaj gasovod bi davno bio napravljen, kao na primer Severni tok.
Pametnom dosta !

Novi Sad

pre 9 godina

"Srbija nema sirovu naftu"
A šta misliš od čega je 420 000 000 € profita NIS-a za prošlu godinu ???
Potvrđene rezerve sirove nafte i gasa su bile 7 milijardi dolara prilikom prodaje NIS-a ...

Jole

pre 9 godina

Zašto nismo onda prodali NIS Nemcima, Francuzima ili Amerikancima? Pa zato što oni, kao i u slučaju Telekoma ili JAT-a, hoće sve džabe. Jedino su Rusi hteli da plate keš. Budimo realni, druge opcije jednostano nije bilo.

jcdenton

pre 9 godina

"Srbija je sve uradila što je u njenoj moći i ne može da utiče na Rusiju i EU. Ali verujem, da će Aleksandar Vučić svojim trudom i zalaganjem naći zajednički kompromis.
(lav90, 2. decembar 2014 22:39) "

kada bi postojao oskar za botove, ovaj komentar bi sigurno pobedio!

Milos

pre 9 godina

Mislim da bi vracaj NIS ili idemo u NATO pristup bio pogresan jer ipak nam je Rusija bila vekovna zastitnica iako je ponekad umela da zatalasa ali u opstem bilansu je nesumnjivo bila sa nama. Tesko vreme nas zadesilo, I to u najgorem trenutku dok su najgori diletanti I neznalice na vlasti, a ni pre njih nisu bili mnogo bolji. U ovakvom odnosu snaga ne da ne bi trebalo da koketiramo sa obe strane nego je trebalo da se pravimo mrtvi I da radimo neke male projekte saradnje u regionu, ovako moze opet preko nasih ledja da se lome koplja :/...

Mihailo

pre 9 godina

@ A šta će Srbiji NIS, kad' Srbija nema sirovu naftu?
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (corto, 2. decembar 2014 23:59)


Nisi obavešten, Srbija ima dnevnu proizvodnju veću od Saudijske Arabije, Katara i Venecuele zajedno, oko 50 miliona barela. Problem je u tome što su zli Rusi na prevaru jadnim Srbima oteli NIS, te sada Srbija živi u bedi, a trebalo bi da u odnosu na nju i El Dorado izgleda kao poslednja sirotinjska rupa.
Eto, zbog Rusa Srbi umesto da rade 6 sati dnevno, po mogućstvu u državnoj pravi - dakle ne rade ništa, imaju bar 7000 evra mesečno i žive u sedmosobnim stanovima, oni danas jedva sastavljaju kraj s krajem. Tužna sudbina jadnog naroda izazvana gubitkom NIS-a koji vredi bar sto milijardi evra.

Srbin 100%

pre 9 godina

Sa punim pravom ocekujem da se pokrene jedna opsezna istraga ko i zasto iz naseg pregovarackog tima nije trazio garancije ili nadoknadu u slucaju da ne dodje do realizacije projekta Juzni tok,jer je time naneo ogromnu stetu interesima drzave i gradjanima Srbije

Kobster

pre 9 godina

"Koliko citam Turci 'ce jos razmisliti' o izgradnji gasovoda (koji se u nasoj stampi velica u nebesa), a nisu ni zadovoljni cenom gasa koju im nude Rusi...
(ivan, 2. decembar 2014 22:34)"

U pravu si, Turci ce razmisliti i zakljuciti da im je itekako u interesu da dobijaju gas "iz prve ruke", sigurno, dugorocno i po prihvatljivoj ceni. Plus ogromno skladiste ka granici sa Grckom. Ako Turcima ovo treba, izgradice bez obzira na eventualne pritiske.

марио марко дел тинторето

pre 9 godina

Треба тражити одштету од Бугарске, будући да су они блокирали Јужни ток. Толико су се уплашили притисака да се заиста нису понашали као суверена држава.

bojan

pre 9 godina

Hipotetican moguc i veoma katasrofalan scenario:
Obzirom da su Bugarska, Rumunija i Madjarska vec u EU, "Juzni Tok" u Bugarskoj 'okrene' na sever, udje u Rumuniju i onda iz Rumunije udje u Madjarsku.
Geografski, to je potpuno moguce i nema nikakvih dodatnih okuka/motanja
A Bosna [RS i Fed] onda mogu dobiti gas preko Madjarke i Hrvatske [koja je isto u EU].
Plasim se da,ako mi prema EU puno 'zakeramo', pravimo se naivni, sedimo na dve stolice, .. ovakav nacin tretiranja je veoma realan

Labud

pre 9 godina

Te stvari se rade emancipacijom od kolonizatora. Ali onom mentalnom emancipacijom o kojoj je Bob Marley pevao. Kakva crna Rusija ili Zapad. Bravar je znao i s jednim i s drugima.

roxi

pre 9 godina

vucic je divan, mnogo inteligentan i sve radi u interesu nas. njegova vlada je sastavljena od najvecih strucnjaka, postenih ljudi, koji su pozavrsavali fakultete na svetsko poznatim.priznatim univerzitetima sa medjunarodnim priznanjima za uspesan rad van srbije. i na kraju ko tvrdi da je vucic zaposlio ca. 200 botova, koji rade u 3 smene, sa pocetkom od ujutro u 9 sati, taj mora da je drzavni neprijatelj iz SAD ili EU, isti ti koji sada hoce da vucic hapsi seselja. Pozdrav gosp. vucicu, koji budno prati sve forume nasih medija.

ubi boze

pre 9 godina

(Endzi 02. decembar 2014 23:00)

NIS je prodala vlada na celu sa Kostunicom .Predsednik je bio Tadic a zna se ko je sve jos bio u toj vladi.A posto se NIS prodavao Rusima nista nije imala protiv ni tadasnja opozicija a sadasnja vlast. Ukljuci mozak Endzi...ukljuci mozak...

dukaPPS

pre 9 godina

Nema druge nego da uvedemo ovim hohštaplerima sankcije. Drugo, ovaj "stručnjak" Profesor eko. Fakulteta nema tri blage. To se pod hitno uvede u skupštinsku proceduru Zakon koji omogućava državi da odmah počne zaplenu NIS-a (pogledati primer Čaveza 2008). Treće @Kalino NIS JE EX-jugopetrol i vama novosadistima pripada jedno veliko NIŠTA

ŽK

pre 9 godina

Stvar je jednostavna,NIS acionalizovati,pohapsiti one koji su taj štetni ugovor napravili i ruse urgentno najuriti.
Prosta stvar,da je država kako treba.Okrenuti se prema Evropi,gde je prosperitet.

MARINKO TOMIC

pre 9 godina

Definitivno je da će naša zemlja biti veliki gubitnik ako se ne zavrsi Juzni tok . Međutim, mi ništa ne možemo da uradimo da bi se to promenilo jer nam je manevarski prostor veoma skucen.

građanin

pre 9 godina

Ajde, nemojte više za sve probleme da krivite prethodne vlade! NIS je pravio gubitke jer su ga "jahali" političari, gasovod je bio odlična investicija i sporazum je bio dobar za Srbiju! Nema klauzule za vraćanje NIS-a ali samo neizvršenje dela ugovora za izgradnju gasovoda daje za pravo Srbiji da traži nadoknadu za izgubljenu dobit. To, naravno, nećemo tražiti jer "volimo" Ruse! Opet Putinu spremite vojnu paradu a on će nama dati "male ustupke"!

avram

pre 9 godina

Saglasan sam sa ocenom strucnjaka da je do ovg nezeljenog dogadjaja doslo zbog "prepucavanja" velikih sila, ali da ce zbog interesa i Rusije i zemalja EU ipak biti nastavljen projekat Juzni tok. Sadasnja vlast ne treba da zateze odnose sa Rusijom, jer ce nam se oni sigurno revansirati na drugi nacin. Oni imaju geostrateski interes da zadrze odlicne odnose sa Srbijom.

Aleksandra

pre 9 godina

"Zbog svega toga Beograd ne treba da pravi nikakve rezervne planove, jer će se izgradnjom Južnog toka kroz plaćanje tranzitnih taksa značajan novac sliti u budžet, kao i kroz porez koje će platiti naše građevinske firme angažovane na izgradnji", naglašava Vuletić."

Koji deo izjave Putina i Milera ti nisi razumeo?

Putin je kazao: "Ako Evropa ne želi da sprovede (Južni tok), onda on neće biti sproveden".
Projekat izgradnje gasovoda Južni tok je "mrtav", izjavio je Aleksej Miler.

Mujo

pre 9 godina

Ima Srbija prava da radi sta god pozeli. Ja bih pre trazio odstetu od bombardovanja, preko sto milijardi. Samo prosimo rusima. Neka da nesto I EU ili neka se gube odavde. Kako lepo cika Putin zna sa njima kad je stavio drzavu na noge.

MARICA GRUBOR

pre 9 godina

Ovo vise nije pitanje vlade Srbije ili nekih ministara ovo je pitanje dogovora izmedju Rusije i drzava Eu ,Srbija je samo koleteralna steta u sukobu ovih velikih sila.

programer

pre 9 godina

E a najjace mi sto ovo nasi zameraju Rusima, pa zamerite Tadicu koji je sklopio ovako glup ugovor! Rusi su trgovci, pare ih interesuju, ljubav postoji izmedju dva naroda, a ne izmedju dve ekonomije...

Zorana Doroslovac

pre 9 godina

Rusija je ovim potezom poslala jasnu poruku Eu ili omogucite izgradnju Juznog toka ili ce mo se mi okrenuti novim trzistima i drugim drzavama van Eu.

zoki

pre 9 godina

A sto ne kazu 'strucnjaci' da se Rusiji mozda ne isplati ovaj gasni aranzman?... i da oni grade gasovod po eu, pa valjda moraju da prihvate njihove(eu) zakone... nemaju pojma.

Miša

pre 9 godina

Srbija nema naftu, a profesor ekonomskog fakulteta bi da vraća Naftnu Industriju Srbije, koja i sada bez Južnog toka posluje pristojno i ponaša se socijalno odgovornije nego banke sa zapada.

Perun

pre 9 godina

Verujem da ce se posle jednog zimskog smrzavanja Nemacka opametiti i pomoci da se uradi gasovod. Ni na kraci ni na duzi rok nikom ne odgovara da gasovod ne bude izgradjen, osim amerikancima koji na taj nacin ubijaju dve muve jednim udarcem-slabe Evropu(citaj Nemacku) i glavnog neprijatelja Rusiju.

SOMBORAC STEVAN

pre 9 godina

Srbija ne moze da trazi nista od Rusije ako se ne izgradi Juzni tok jer nam to nije pravno omoguceno,vlada republike Srbije ne noze se nista kriviti jer sta mozemo mi da ucinimo da Bugari puste prolazak Juznog toka kroz njihovu teritoriju.

Predrag

pre 9 godina

Ugovor o prodaji NIS-a je katastrofalan za Srbiju.
Da li će Tadić i Koštunica odgovarati za potpisivanje ovako štetnog ugovora ?
Narod u Srbiji hoće pravdu !

tosa

pre 9 godina

Hajde vi malo oladite sa ovakvim vestima. To oko Juznog toka je jedna velika igra i sigurno se nece na ovome zavrsiti. Nemojte odmah dizati paniku.

baba Vanga

pre 9 godina

Oni koji su ovako prodali NIS napravili su vecu stetu nego svi tajkuni skupa od devedesetih naovamo. Jednostavno Srbi ne umeju da vode drzavu i to je to. Cak vise ni zatvor nema nikakvog smisla ....koja korist ako napune zatvore sa KGB i UDB kadrovima...pa oni nisu ni svesni sto su ucinili

Magda

pre 9 godina

Veliki su pritisci na Rusiju zbog Ukrajine , ali su I veliki pritisci na Srbiju zbog dobrih odnosa sa Rusijom. Naravno da nemamo prava da uvodimo sankcije Rusiji ali verujem da ce se naci neko resenje jer sve sto nam preostaje jeste da se promeni sprazum vezano za juzni tok iako je manevarski prostor dosta mali.

Desic M.

pre 9 godina

Kriza je nastala iz politickih razloga tj zbog rata na jugoistoku Ukrajine ....mislim da Rusija ovim stavom taktizira i mislim da je ovo samo uradjeno da bi uvideli koliko nam je znacajna saradnja sa Rusijom....

Artem

pre 9 godina

Podrška za premijera Vučića u ovako teškom ekonomskom trenutku za Srbiju! Ne bih mu bio u koži, treba pronaći prave reči koje će navesti ruske zvaničnike da dođu do rešenja koje će odgovarati i nama, makar u nekoj meri...

MILICA ZORIC

pre 9 godina

Srbija je sada u teskoj situaciji i realno ce izgubiti mnogo ako se ne izgradi Juzni tok,problem je sto predhodne vlasti koje su pisale sporazum nisu predvidele da projekat moze da propadne.

MIRJANA LATINOVIC

pre 9 godina

Predhodne vlasti nisu predvidele da ce Eu odustati od projekta Juzni tok tako da Vucic kao premijer ne moze da trazi novac od Rusije niti NIS.

BORIS POPOVIC

pre 9 godina

Premijer Vucic ne moze da utice na sukobe izmedju velikih sila ,da li smo mi krivi sto je Bugarska stopirala prolazak Juznog toka kroz teritoriju Eu.

Eiffel

pre 9 godina

Uhh, nadam se da će biti onako kako Vuletić kaže, u suprotnom nam ostaje samo da verujemo da će premijer uspeti da izdejstvuje makar nešto pozitivno za Srbiju u pregovorima sa Rusijom.

Zagorka

pre 9 godina

Prethodna vlast je ostavila neke stvari nedorecene, i delimicno su i oni krivi, a prvi su sad kad se negativno komentarise nova vlast. Bolje da cute.

beogradjanin

pre 9 godina

to su rusi.uvek i svuda su gledali da nas iskoriste.ali dzaba im,zato i jesu tako mali,iskompleksirani,puni votke i zastarele tehnike...

Molder

pre 9 godina

Jos jedna velika prevara,naravno na racun obicnih ljudi u Srbiji a vlast je pokupila premije i kajmak,nista novo...Imace im deca za gudriranje i da ginu u brzim kolima!!!

Milan

pre 9 godina

Mogu da grade ali po pravilima koja vaze u EU. Posto im se to ne isplati, jer je pala cena gasa i nafte, Rusi su odustali. Sve ostalo su gluposti.

ivan

pre 9 godina

Vlada pod hitno treba nesto da ucini kako bi na nase trziste dosla i druga naftna/gasna kompanija.

Zato je pogubno praviti monopole - na sta bi licila Srbija da smo istim monopolistima dali i petrohemiju?

Ukoliko se nastavi pad cena nafte i gasa izostanak JT mozda bude i bolje resenje na duzi rok...

Koliko citam Turci 'ce jos razmisliti' o izgradnji gasovoda (koji se u nasoj stampi velica u nebesa), a nisu ni zadovoljni cenom gasa koju im nude Rusi...

mile

pre 9 godina

Bez velikog razmisljanja ,sto pre povecati rudnu rentu NIS-u na poen vise nego sto je to u Rusiji, pojacati kontrole zagadjenja vazduha i zemljista na kriticnim lokacijama i drapati kazne , sve po zakonima ove zemlje.

Perica

pre 9 godina

Posto nase vodje nisu u stanju ni da odrze osnovne zivotne potrebe naroda SRBIJA trazi pod hitno raspisivanje izbora na svim nivoima! Neka narod kaze sta zeli I gde cemo. Velike promene su se desile u svetu I mnogo stvari je izaslo na povrsinu. Potrebna je sto pre nova politika.

Ayatollah

pre 9 godina

Mi opet ispali najgluplji, kao i obično. Kako smo počeli, bićemo uskoro robovi stranaca u sopstvenoj zemlji (dobar deo već i jeste), a na kraju će i zemlja nestati.

lav90

pre 9 godina

Srbija je sve uradila što je u njenoj moći i ne može da utiče na Rusiju i EU. Ali verujem, da će Aleksandar Vučić svojim trudom i zalaganjem naći zajednički kompromis.

simo

pre 9 godina

Ne vidim tu nikakvu kocnicu Brisela ili EUa jedina moguca scenarija je rat u Ukrajni gde su ruske snage nasilno usle i sad bi da ucenjuju Brisel ili EU i to da se ne mesaju u Ukrajinsku scenariju ali sto se tice Srbije je velika vera u Rusku poltiku jedno sto Srbija treba da zna da u biznisu nema brace i vere koja bi spojili Rusiju i Srbiju

Pedja

pre 9 godina

Naravno mi smo opet ispali budale, odnosno narod ove drzave je po ko zn akoji put ostecen, ali je neko verovatno dobro napunio dzepove za ovaj "fantasticni sporazum". Sada bi trebalo komplet vlada koja je prodala NIS i potpisala ovu glupost od sporazuma u pritvor pa na optuzenicku klupu da se ispita ko je koliko kriv i koliko godina ima da placa odstetu i ko koliko u zatvor. Kada se napravi stetan ugovor normalno je da to nosi odgovornost.

Rabren

pre 9 godina

Politika o NIS-u se ne vodi preko medija, ova naklapanja su mi smućaj pa prolij. Čemu takav pritisak i pokušaj da se nešto nametne i isforsira?

Darko

pre 9 godina

Kao i obično ispali smo naivni, da se ne izrazim drugačije, ili je neko zarad ličnih interesa zaobišao u ugovoru ovakav razvoj situacije! Bilo kako bilo, predlažem novu mernu jedinicu-Glupost-a za jediničnu vrednost gluposti-Srbiju!

Sasa

pre 9 godina

Vecina nas obicnih ljudi je znala da od juznog toka nema nista jos kad je NIS prodat. Zasto se Srbija nije osigurala to samo nasi politicari znaju.

krle

pre 9 godina

pa mozda su citav juzni tok rusi i eu i izmislili da bi od malih zemalja pokupile sve rafinerije i naftne industrije pod izgovorom da ce im se isplatiti kad prodje juzni tok.

hocu 300 minusa minimum

pre 9 godina

Moze da se ide na arbitrazu. To je inace osnovno pravilo, da moze da se raskine ugovor zbog promenjenih okolnosti. Samo je potrebno da se mi najzad opametimo i okrenemo leđa Rusiji. Koriste nas za njihove interese, a nista nam ne daju. Za njih smo niži Sloveni. Nije Milo lud. Jbg, time cemo izgubiti Kosovo ali isto tako su i Mađari izgubili Vojvodinu. Moramo da definišemo svoju politiku. Ili smo deo Evrope ili cemo i dalje da se ku**imo bez potrebne alatke. Da smo barem teritorijalno povezani sa Rusijom bila bi druga priča, ovako su predaleko.

Boza

pre 9 godina

Sta smo i mogli ocekivati kada su onakvi "strucnjaci" kao Cvetkovic,Djelic,Dinkic i ostali ucestvovali u sklapanju ugovora ali najvise je kriv Tadic jer im je on vodio glavnu rec!Jedino se mozemo nadati da ce Vucic izvuci neku korist za Srbiju iz ovog ugovora!

Sasa

pre 9 godina

Vecina nas obicnih ljudi je znala da od juznog toka nema nista jos kad je NIS prodat. Zasto se Srbija nije osigurala to samo nasi politicari znaju.

Ayatollah

pre 9 godina

Mi opet ispali najgluplji, kao i obično. Kako smo počeli, bićemo uskoro robovi stranaca u sopstvenoj zemlji (dobar deo već i jeste), a na kraju će i zemlja nestati.

Srbin 100%

pre 9 godina

Sa punim pravom ocekujem da se pokrene jedna opsezna istraga ko i zasto iz naseg pregovarackog tima nije trazio garancije ili nadoknadu u slucaju da ne dodje do realizacije projekta Juzni tok,jer je time naneo ogromnu stetu interesima drzave i gradjanima Srbije

hocu 300 minusa minimum

pre 9 godina

Moze da se ide na arbitrazu. To je inace osnovno pravilo, da moze da se raskine ugovor zbog promenjenih okolnosti. Samo je potrebno da se mi najzad opametimo i okrenemo leđa Rusiji. Koriste nas za njihove interese, a nista nam ne daju. Za njih smo niži Sloveni. Nije Milo lud. Jbg, time cemo izgubiti Kosovo ali isto tako su i Mađari izgubili Vojvodinu. Moramo da definišemo svoju politiku. Ili smo deo Evrope ili cemo i dalje da se ku**imo bez potrebne alatke. Da smo barem teritorijalno povezani sa Rusijom bila bi druga priča, ovako su predaleko.

Stoja NS

pre 9 godina

Južni tok od legende polako prerasta u mit.
Srbi su poznati kao mitomani, ali ovaj put nemamo pravo na maštu i treba stati na loptu.
Da je zaista bio potreban Evropi, ovaj gasovod bi davno bio napravljen, kao na primer Severni tok.
Pametnom dosta !

baba Vanga

pre 9 godina

Oni koji su ovako prodali NIS napravili su vecu stetu nego svi tajkuni skupa od devedesetih naovamo. Jednostavno Srbi ne umeju da vode drzavu i to je to. Cak vise ni zatvor nema nikakvog smisla ....koja korist ako napune zatvore sa KGB i UDB kadrovima...pa oni nisu ni svesni sto su ucinili

mile

pre 9 godina

Bez velikog razmisljanja ,sto pre povecati rudnu rentu NIS-u na poen vise nego sto je to u Rusiji, pojacati kontrole zagadjenja vazduha i zemljista na kriticnim lokacijama i drapati kazne , sve po zakonima ove zemlje.

Milan

pre 9 godina

Mogu da grade ali po pravilima koja vaze u EU. Posto im se to ne isplati, jer je pala cena gasa i nafte, Rusi su odustali. Sve ostalo su gluposti.

beogradjanin

pre 9 godina

to su rusi.uvek i svuda su gledali da nas iskoriste.ali dzaba im,zato i jesu tako mali,iskompleksirani,puni votke i zastarele tehnike...

krle

pre 9 godina

pa mozda su citav juzni tok rusi i eu i izmislili da bi od malih zemalja pokupile sve rafinerije i naftne industrije pod izgovorom da ce im se isplatiti kad prodje juzni tok.

građanin

pre 9 godina

Ajde, nemojte više za sve probleme da krivite prethodne vlade! NIS je pravio gubitke jer su ga "jahali" političari, gasovod je bio odlična investicija i sporazum je bio dobar za Srbiju! Nema klauzule za vraćanje NIS-a ali samo neizvršenje dela ugovora za izgradnju gasovoda daje za pravo Srbiji da traži nadoknadu za izgubljenu dobit. To, naravno, nećemo tražiti jer "volimo" Ruse! Opet Putinu spremite vojnu paradu a on će nama dati "male ustupke"!

Predrag

pre 9 godina

Ugovor o prodaji NIS-a je katastrofalan za Srbiju.
Da li će Tadić i Koštunica odgovarati za potpisivanje ovako štetnog ugovora ?
Narod u Srbiji hoće pravdu !

Aleksandra

pre 9 godina

"Zbog svega toga Beograd ne treba da pravi nikakve rezervne planove, jer će se izgradnjom Južnog toka kroz plaćanje tranzitnih taksa značajan novac sliti u budžet, kao i kroz porez koje će platiti naše građevinske firme angažovane na izgradnji", naglašava Vuletić."

Koji deo izjave Putina i Milera ti nisi razumeo?

Putin je kazao: "Ako Evropa ne želi da sprovede (Južni tok), onda on neće biti sproveden".
Projekat izgradnje gasovoda Južni tok je "mrtav", izjavio je Aleksej Miler.

Pedja

pre 9 godina

Naravno mi smo opet ispali budale, odnosno narod ove drzave je po ko zn akoji put ostecen, ali je neko verovatno dobro napunio dzepove za ovaj "fantasticni sporazum". Sada bi trebalo komplet vlada koja je prodala NIS i potpisala ovu glupost od sporazuma u pritvor pa na optuzenicku klupu da se ispita ko je koliko kriv i koliko godina ima da placa odstetu i ko koliko u zatvor. Kada se napravi stetan ugovor normalno je da to nosi odgovornost.

ivan

pre 9 godina

Vlada pod hitno treba nesto da ucini kako bi na nase trziste dosla i druga naftna/gasna kompanija.

Zato je pogubno praviti monopole - na sta bi licila Srbija da smo istim monopolistima dali i petrohemiju?

Ukoliko se nastavi pad cena nafte i gasa izostanak JT mozda bude i bolje resenje na duzi rok...

Koliko citam Turci 'ce jos razmisliti' o izgradnji gasovoda (koji se u nasoj stampi velica u nebesa), a nisu ni zadovoljni cenom gasa koju im nude Rusi...

Perica

pre 9 godina

Posto nase vodje nisu u stanju ni da odrze osnovne zivotne potrebe naroda SRBIJA trazi pod hitno raspisivanje izbora na svim nivoima! Neka narod kaze sta zeli I gde cemo. Velike promene su se desile u svetu I mnogo stvari je izaslo na povrsinu. Potrebna je sto pre nova politika.

anarchymeansfreedom

pre 9 godina

Imamo prava, da nadlezne sluzbe sprovedu istragu, donesu zakljucak da je drzava ostecena i pohapse one koji su takav ugovor sacinili i osnovu nelegalnih radnji sprovedenih u privatizaciji NIS-a poniste istu, i oduzmu NIS od Gasproma. To se vec radilo kada kupac nije ispostovao ugovor o privatizaviji ili se dokazalo da je i kupac prekrsio zakone i na taj nacin dosao do firme.

Darko

pre 9 godina

Kao i obično ispali smo naivni, da se ne izrazim drugačije, ili je neko zarad ličnih interesa zaobišao u ugovoru ovakav razvoj situacije! Bilo kako bilo, predlažem novu mernu jedinicu-Glupost-a za jediničnu vrednost gluposti-Srbiju!

Molder

pre 9 godina

Jos jedna velika prevara,naravno na racun obicnih ljudi u Srbiji a vlast je pokupila premije i kajmak,nista novo...Imace im deca za gudriranje i da ginu u brzim kolima!!!

Haso

pre 9 godina

Znate kako kazu, kad krene poplava pacovi prvi isplivaju. Sad se lepo vidi kako reaguje zapad, koje medije kontrolisu u Srbiji i koliko su se uspanicili.
Kakve su ovo gluposti? Rusi nam oteli NIS, Rusi nas nisu branili za vreme bombardovanja. Ko bre zivi u ovoj zemlji da pada na ove gluposti?
Ej bre ljudi, Amerika i Nemacka su nam rasturili drzavu od 24 miliona ljudi, napravili rat od 4 godine, bombardovali Srbiju i srusili skoro sve sto je vredelo od fabrika i mostova, oteli i Kosovo i Metohiju, a vi tupite da su nas rusi zeznuli za NIS u koji je inace ulozeno nekoliko milijardi, koji vise nezagadjuje Pancevo i koji bi bio zatvoren da nije prodat.
Ako ove komentare pise narod Srbije i ocenjuje mi smo skroz nenormalni. Ali ne verujem da je tako.

programer

pre 9 godina

E a najjace mi sto ovo nasi zameraju Rusima, pa zamerite Tadicu koji je sklopio ovako glup ugovor! Rusi su trgovci, pare ih interesuju, ljubav postoji izmedju dva naroda, a ne izmedju dve ekonomije...

tosa

pre 9 godina

Hajde vi malo oladite sa ovakvim vestima. To oko Juznog toka je jedna velika igra i sigurno se nece na ovome zavrsiti. Nemojte odmah dizati paniku.

simo

pre 9 godina

Ne vidim tu nikakvu kocnicu Brisela ili EUa jedina moguca scenarija je rat u Ukrajni gde su ruske snage nasilno usle i sad bi da ucenjuju Brisel ili EU i to da se ne mesaju u Ukrajinsku scenariju ali sto se tice Srbije je velika vera u Rusku poltiku jedno sto Srbija treba da zna da u biznisu nema brace i vere koja bi spojili Rusiju i Srbiju

Predrag Popovic

pre 9 godina

Parafraziram:
Kostunica: "NIS prodajemo po niskoj ceni (vise su placene RK Beograd) ali ce nam Rusija pomoci u ocuvanju Kosova (otislo odavno) i izgradice Juzni tok kroz Srbiju od koga cemo ubirati stotine miliona EUR godisnje (u ugovoru o prodaji NIS nisu kao uslov naveli obavezu izgradnje Juznog tooa niti vremenski limit da se on izgradi)". Dakle Kostunica (a mislim i Tadic) je potpisao ugovor koji je stetan po Srbiju, svesno ili nesvesno nebitno. Sumnjam da bi Zoran Djindjic to ikad uradio. Krajnje je vreme da se podnese krivicna prijava protiv Kostunice zbog potpisivanja stetnog ugovora i da se ispita o tome sta zna o atentatu na Zorana.

Perun

pre 9 godina

Verujem da ce se posle jednog zimskog smrzavanja Nemacka opametiti i pomoci da se uradi gasovod. Ni na kraci ni na duzi rok nikom ne odgovara da gasovod ne bude izgradjen, osim amerikancima koji na taj nacin ubijaju dve muve jednim udarcem-slabe Evropu(citaj Nemacku) i glavnog neprijatelja Rusiju.

zoki

pre 9 godina

A sto ne kazu 'strucnjaci' da se Rusiji mozda ne isplati ovaj gasni aranzman?... i da oni grade gasovod po eu, pa valjda moraju da prihvate njihove(eu) zakone... nemaju pojma.

Jole

pre 9 godina

Zašto nismo onda prodali NIS Nemcima, Francuzima ili Amerikancima? Pa zato što oni, kao i u slučaju Telekoma ili JAT-a, hoće sve džabe. Jedino su Rusi hteli da plate keš. Budimo realni, druge opcije jednostano nije bilo.

Novi Sad

pre 9 godina

"Srbija nema sirovu naftu"
A šta misliš od čega je 420 000 000 € profita NIS-a za prošlu godinu ???
Potvrđene rezerve sirove nafte i gasa su bile 7 milijardi dolara prilikom prodaje NIS-a ...

Dusan

pre 9 godina

Vidim dosta se pljuje BoTa... neka, i treba ali za ovo je ipak kriv kancer DrK, cak je i Mladja bio vizionar: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=782725

Daki

pre 9 godina

Stidim se sto sam ikada glasao za zute i gledam skoro svaki dan sta su sve radili i prodavali...tako nam i treba,Rusi nisu nista krivi,oni isisavaju iz svakog sve sto se moze i sto se dozvoli...

Taj Dinkic,kakav god je bio,javno je prvi rekao da se povlaci iz sporazuma zato sto Rusi ne zele da potpisu sigurnost da ce biti gasovoda i dobro se secam,u jednoj emisiji je rekao da Rusi ne zele vise da pregovaraju sa njim zato sto je trazio da se obavezu pismeno i oni su se naljutili zbog toga i rekli da vise nece pregovarati sa njim jer je "bezobrzan,drzak i NE VERUJE DA JE REC PREDSEDNIKA RUSIJE JACA OD OBICNOG PAPIRA"!!!
Odmah je povucen sa pregovora a ubrzo i smenjen i secam se njegovih reci da nece ucestvovati u pljacki NIS po 5 i vise puta nizoj ceni koja bi bila u redu kada bi imali crno na belo da ce graditi i da ce graditi kroz Srbiju...

Imate sve na netu... http://forum.burek.com/vesti-iz-domace-privrede-i-ekonomije-t137907.5605.wap2.html

bravo

pre 9 godina

"Zbog svega toga Beograd ne treba da pravi nikakve rezervne planove". Nikada ih nismo ni pravili, zato smo tu gde jesmo. Genijalna izjava.

марио марко дел тинторето

pre 9 godina

Треба тражити одштету од Бугарске, будући да су они блокирали Јужни ток. Толико су се уплашили притисака да се заиста нису понашали као суверена држава.

miha bukovac

pre 9 godina

Srbija je poznata po vladarima idi*tima, pa bilo da su monarsi ili "republikanci", akademici ili nhjihovi sinovi. Tako je bilo sa A. Karađorđevićem, S. Milošević/M. Marković, Koštunicom ili Tadićem.
"Kad' idioti dođu na vlast ni narodu tad' nema spas."

Zorana Doroslovac

pre 9 godina

Rusija je ovim potezom poslala jasnu poruku Eu ili omogucite izgradnju Juznog toka ili ce mo se mi okrenuti novim trzistima i drugim drzavama van Eu.

Miša

pre 9 godina

Srbija nema naftu, a profesor ekonomskog fakulteta bi da vraća Naftnu Industriju Srbije, koja i sada bez Južnog toka posluje pristojno i ponaša se socijalno odgovornije nego banke sa zapada.

karamba

pre 9 godina

Naravno da garancija nema,jer,kako bi onda Bajatovic i bulumenta imali primanja od po 40000evra mesecno,plus onaj deo za koji ni ne znamo koliki je!
Ne mogu i jare i pare.

Opet kazem,iskljucivi krivci za sve sto nam se desava smo mi sami,narod.Zasto mi?Zato sto smo nikakvi ...

Dexterijus

pre 9 godina

Setite se kako su nashi cerupali taj isti NIS, pre privatizacije. Pa jos dan pre preuzimanja izvuku 100 miliona evra.Da nema tih Rusa mi danas ne bi imali goriva u Evro kvalitetu iz nase rafinerije!!!! Tako da pametnije je da je NIS sto dalje od drzavnih "ruku"....
S druge strane ako nema Juznog toka, a ni garancija za nadoknadu, mozemo bar traziti povecanje investicija iz Rusije u Srbiju kao i povecanje traznje nase robe u Rusiju.
Makar da se kroz jacu razmenu nadoknadi "minus".....

MARICA GRUBOR

pre 9 godina

Ovo vise nije pitanje vlade Srbije ili nekih ministara ovo je pitanje dogovora izmedju Rusije i drzava Eu ,Srbija je samo koleteralna steta u sukobu ovih velikih sila.

ns

pre 9 godina

Necu da branim proslu vladu ali celu stvar je zapoceo Kostunica. Demokrate su samo zavrsile stvar. Naravno da su krivi sto se ugovorom nisu obezbedili za slucaj da cela stvar propadne. Naivno je verovati da ce sada Rusi da pristanu.na ixmenu ugovora. Oni uvek gledaju samo svoje interese. Rusi su od pocetka morali da budu manjinski partner. Lose ispregovarano od pocetka...

monte-video

pre 9 godina

Mislim da nema nilakve veze s sporazumom. Rusija nije davala garancije za južni tok jer je dovoljno jaka da ispoštuje to. Ovo je sasvim druga stvar i mislim da Srbija ima pravo na neku kompenzaciju!

Kralj Ibi

pre 9 godina

@bezimena, ti i tebi slicni se silno nasekiraste sto smo mi zaboga za nista dali NIS a ne smete vam, cak to i podrzavate, otudjenje 15% teritorije, izuzetno bogate rudnim i drugim prirodnim bogatstvima, kojima danas u glavnom raspolazu americke i zapadnoevropske firme. Odmorite malo u vasoj brizi.

SOMBORAC STEVAN

pre 9 godina

Srbija ne moze da trazi nista od Rusije ako se ne izgradi Juzni tok jer nam to nije pravno omoguceno,vlada republike Srbije ne noze se nista kriviti jer sta mozemo mi da ucinimo da Bugari puste prolazak Juznog toka kroz njihovu teritoriju.

Rabren

pre 9 godina

Politika o NIS-u se ne vodi preko medija, ova naklapanja su mi smućaj pa prolij. Čemu takav pritisak i pokušaj da se nešto nametne i isforsira?

deki

pre 9 godina

Lupate minuse a "gradjani"? Nije ovo nista sta su Tadic i ekipa jos srozali.. ali dobro, razisli su se zuti, posvadjali izmedju sebe, presvukli odela i zamenili firme kako bi izgledali kao nova vruca roba na trzistu i prevarili glasace, hahaha... nema nista od vas, veciti ste luzeri, a taj naziv "gradjanski", vam ne daje ama bas nikakve super moci ni pameti, to je samo njihov jeftin trik kako bi se vi primili na nesto sto izgleda niste.

taša

pre 9 godina

nis je primer uspeha rusko-srpske investicije,nadam se da ce ih biti još,ako smo im dali za dzabe kompaniju treba ispitati koštuničinu vladu koja je potpisala ugovor

joka

pre 9 godina

Energetski sukob izmedju EU i Rusije nama je doneo samo stetu koja bi verovatno bila manja da Tadic i Kostunica nisu sklopili ugovor koji nam se sada na sve ovo obija o glavu!

Prethodna vlada? A da vi odskora slavite potop BG na naslovnoj...

pre 9 godina

Samo da bude zabeleženo "za zapisnik":
ZA poklanjanje NIS-a braći Rusima glasali su:
- tadašnji DSS sa svojim sadašnjim ćerkama-strankama
- tadašnji radikali sa AV, Dragičinim suprugom i njihovom današnjom ćerkom-strankom
- DS - žuti lopovi, oni su krivi za sve uključujući i ledenu kišu u Krajini
- SPS, glavni posrednici u poslu, sa partnerima PUPS i JS
PROTIV su glasali:
- G17/URS - to je onaj što nikad ne obuče prugasto
- LDP, sa tada koalicionim LSDV
- SVM i još neke manjine
SPO kako god da je glasao, Dana je posle toga dobila stalnu stolicu u Bordu direktora NIS.

jcdenton

pre 9 godina

"Srbija je sve uradila što je u njenoj moći i ne može da utiče na Rusiju i EU. Ali verujem, da će Aleksandar Vučić svojim trudom i zalaganjem naći zajednički kompromis.
(lav90, 2. decembar 2014 22:39) "

kada bi postojao oskar za botove, ovaj komentar bi sigurno pobedio!

Mujo

pre 9 godina

Ima Srbija prava da radi sta god pozeli. Ja bih pre trazio odstetu od bombardovanja, preko sto milijardi. Samo prosimo rusima. Neka da nesto I EU ili neka se gube odavde. Kako lepo cika Putin zna sa njima kad je stavio drzavu na noge.

MIRJANA LATINOVIC

pre 9 godina

Predhodne vlasti nisu predvidele da ce Eu odustati od projekta Juzni tok tako da Vucic kao premijer ne moze da trazi novac od Rusije niti NIS.

BORIS POPOVIC

pre 9 godina

Premijer Vucic ne moze da utice na sukobe izmedju velikih sila ,da li smo mi krivi sto je Bugarska stopirala prolazak Juznog toka kroz teritoriju Eu.

Haiyan

pre 9 godina

Nista od Rusije. Batalite tu pricu bratstvo i jedinstvo,ovde su samo interesi bitni. Izradili su nas za taj ugovor i trepnuli nisu sad kad su ukinuli projekat. 25 godina vec mi truju mozak sa pricom kako cemo mi sa Rusijom,uz Rusiju,nasa braca Rusi,itd. Prazne price za prazne glave.

Boza

pre 9 godina

Sta smo i mogli ocekivati kada su onakvi "strucnjaci" kao Cvetkovic,Djelic,Dinkic i ostali ucestvovali u sklapanju ugovora ali najvise je kriv Tadic jer im je on vodio glavnu rec!Jedino se mozemo nadati da ce Vucic izvuci neku korist za Srbiju iz ovog ugovora!

lav90

pre 9 godina

Srbija je sve uradila što je u njenoj moći i ne može da utiče na Rusiju i EU. Ali verujem, da će Aleksandar Vučić svojim trudom i zalaganjem naći zajednički kompromis.

MILICA ZORIC

pre 9 godina

Srbija je sada u teskoj situaciji i realno ce izgubiti mnogo ako se ne izgradi Juzni tok,problem je sto predhodne vlasti koje su pisale sporazum nisu predvidele da projekat moze da propadne.

Mile

pre 9 godina

Nisu nama krivi ni Rusi ni Ameri ni niko sa strane, vec nasi placenici koji za saku dolara u svom dzepu prodaju i poklanjaju drzavnu imovinu dok su na vlasti. Potrebno je osuditi te osobe i oduzeti im sve sto imaju jer su drzavu i narod unazadili svojim postupcima.

zodijak ns

pre 9 godina

rusi su to znali mnoooogo ranije, kao i arapi sto nam trenutno rade. zednog preko vode, ili bolje ..sargarepa.ovo me podseca na jednog momka kome je bilo potrebno danas za danas a iduca nedelja....ce vidimo! puno puta pominjano, niti imamo strategiju, diplomatiju vode priuceni ljudi (pogle' Dacica) a "prijatelja" na pretek!?

Labud

pre 9 godina

Te stvari se rade emancipacijom od kolonizatora. Ali onom mentalnom emancipacijom o kojoj je Bob Marley pevao. Kakva crna Rusija ili Zapad. Bravar je znao i s jednim i s drugima.

Desic M.

pre 9 godina

Kriza je nastala iz politickih razloga tj zbog rata na jugoistoku Ukrajine ....mislim da Rusija ovim stavom taktizira i mislim da je ovo samo uradjeno da bi uvideli koliko nam je znacajna saradnja sa Rusijom....

Bolero

pre 9 godina

Moze, da dozvoli slobodan uvoz benzina, nafte, naftnih proizvoda i gasa i otvori slobodno trziste, i time stavi pod noge i ruse i amere, i EU, samo kad ne bi bili korumpirani i lizali tudje brabonjke.

Djordje

pre 9 godina

Rusija je ovim potezom poslala jasnu poruku Eu ili omogucite izgradnju Juznog toka ili ce mo se mi okrenuti novim trzistima i drugim drzavama van Eu.
(Zorana Doroslovac, 02. decembar 2014 23:52)

Kojim drugim tržištima? Putin je pobedonosno napravio dil sa Turcima, ali posao je vrlo povoljan za Tursku, koja je dobila i popust na dosadašnju cenu, kao i pravo da ona dalje prodaje ruski gas koji dodje do njih, a ne samo da bude tranzitna zemlja (a to je Rusija htela da spreči ali je morala da popusti, jer nema gde). Drugo, Tursko tržište je PET POSTO veličine tržišta EU, tako da ona za Rusiju nikako nije rešenje kao zamena za EU. Onaj gasovod do Kine je na dugačkom štapu, a Kinezi će sada imati odličnu poziciju da ucene Rusiju za uslove, jer Rusija bez njih ostaje bez mogućnosti da ikome proda energente, koji su pritom sve jeftiniji. Sve u svemu, sumanuta i agresorska Putinova politika dovela je njegovu zemlju u tešku situaciju. Već sada ruski stručnjaci najavljuju recesiju u 2015. i pad rublje za dodatnih 30%, što će poskupeti uvoznu robu, a Rusija uvozi mnogo šta, od hrane, preko kozmetike do cipela (u poslednje dve stvari više od 80% robe u Rusiji je uvozno). Tako da će i gradjani Rusije osetiti blagodeti Putinove politike kao što je osećaju Ukrajinci.

Duci0167

pre 9 godina

@perun Mastaj ti samo da ce se Nemacka smrzavati :) Sinak,oni zive u XXI veku i ne radi nista dok ne izmere sve po 100 puta. Ne brini se ti za Nemacku a to sto bi TI voleo da se smrzavaju pa ... ispasces smesan

Mihailo

pre 9 godina

@ A šta će Srbiji NIS, kad' Srbija nema sirovu naftu?
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (corto, 2. decembar 2014 23:59)


Nisi obavešten, Srbija ima dnevnu proizvodnju veću od Saudijske Arabije, Katara i Venecuele zajedno, oko 50 miliona barela. Problem je u tome što su zli Rusi na prevaru jadnim Srbima oteli NIS, te sada Srbija živi u bedi, a trebalo bi da u odnosu na nju i El Dorado izgleda kao poslednja sirotinjska rupa.
Eto, zbog Rusa Srbi umesto da rade 6 sati dnevno, po mogućstvu u državnoj pravi - dakle ne rade ništa, imaju bar 7000 evra mesečno i žive u sedmosobnim stanovima, oni danas jedva sastavljaju kraj s krajem. Tužna sudbina jadnog naroda izazvana gubitkom NIS-a koji vredi bar sto milijardi evra.

ubi boze

pre 9 godina

(Endzi 02. decembar 2014 23:00)

NIS je prodala vlada na celu sa Kostunicom .Predsednik je bio Tadic a zna se ko je sve jos bio u toj vladi.A posto se NIS prodavao Rusima nista nije imala protiv ni tadasnja opozicija a sadasnja vlast. Ukljuci mozak Endzi...ukljuci mozak...

ŽK

pre 9 godina

Stvar je jednostavna,NIS acionalizovati,pohapsiti one koji su taj štetni ugovor napravili i ruse urgentno najuriti.
Prosta stvar,da je država kako treba.Okrenuti se prema Evropi,gde je prosperitet.

Artem

pre 9 godina

Podrška za premijera Vučića u ovako teškom ekonomskom trenutku za Srbiju! Ne bih mu bio u koži, treba pronaći prave reči koje će navesti ruske zvaničnike da dođu do rešenja koje će odgovarati i nama, makar u nekoj meri...

roxi

pre 9 godina

vucic je divan, mnogo inteligentan i sve radi u interesu nas. njegova vlada je sastavljena od najvecih strucnjaka, postenih ljudi, koji su pozavrsavali fakultete na svetsko poznatim.priznatim univerzitetima sa medjunarodnim priznanjima za uspesan rad van srbije. i na kraju ko tvrdi da je vucic zaposlio ca. 200 botova, koji rade u 3 smene, sa pocetkom od ujutro u 9 sati, taj mora da je drzavni neprijatelj iz SAD ili EU, isti ti koji sada hoce da vucic hapsi seselja. Pozdrav gosp. vucicu, koji budno prati sve forume nasih medija.

Petar Jovanovic

pre 9 godina

Sa Rusima je ovo lako resiti ko hoce da misli.Drzava po osnovu monopola i mreze benzinskih stanica moze da natera NIS da proda 50% benzinskih stanica i uvede potpunu liberalizaciju uvoza nafte, benzina ako ne pristanu na promenu ugovora.Rusima ove nase rafinerije realno i ne trebaju. Sami ce Rusu da odu i ponude vecinski paket akcija nazad za odgovarajucu sumu.Djindjic je vratio Telekom, vratili bi i NIS. Za Kosovo nam vise ne trebaju, to je ionako samo nasa stvar hocemo li ga priznati ili proglasiti okupaciju na delu teritorije. Radovi su u toku za ovu prvu opciju. Dakle uglavnom sve je do nas.

avram

pre 9 godina

Saglasan sam sa ocenom strucnjaka da je do ovg nezeljenog dogadjaja doslo zbog "prepucavanja" velikih sila, ali da ce zbog interesa i Rusije i zemalja EU ipak biti nastavljen projekat Juzni tok. Sadasnja vlast ne treba da zateze odnose sa Rusijom, jer ce nam se oni sigurno revansirati na drugi nacin. Oni imaju geostrateski interes da zadrze odlicne odnose sa Srbijom.

seimortatroia

pre 9 godina

Ma pokrali bi politicari do sada sve pare i da su nam platili 5 milijardi NIS.Meni je sve jedno,znam da evra ne bih video od tih para.

Sss

pre 9 godina

Kolko se ja secam u pregovorima za prodaju pored Tadica i Kostunice bio je i Nikolic a i ostala politichka elita,a i dodeljene su besplatne akcije gradjanima (koji su ih bud zashto prodali) automatski i oni imaju odgovornost za prodaju,sto je po meni poenta besplatnih akcija...

Duci0167

pre 9 godina

Nasla Srbija sa kim da pravi biznis. Lepo vam kazem,zavrsimo sa Rusijom i daleka im kuca. Protiv celog sveta su,kao Srbija '90tih a svi znamo kako se zavrsilo. Zaboravite na "ljubav" i ostale gluposti vec se skoncentrisite na nase interese o kojima toliko pricate. Ode NIS ko da ga bilo nije!

Dedalus

pre 9 godina

"Zbog svega toga Beograd ne treba da pravi nikakve rezervne planove, jer će se izgradnjom Južnog toka..." - Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.
Ovo je slika i prilika nase politike.
Ne samo da je dubiozno nemati rezervni plan uopste (sto smo pokazali i ugovorom), nego je covek izgleda i lucidan jer negira stvarnost govoreci kao da ce Juzni tok biti realizovan.

MARINKO TOMIC

pre 9 godina

Definitivno je da će naša zemlja biti veliki gubitnik ako se ne zavrsi Juzni tok . Međutim, mi ništa ne možemo da uradimo da bi se to promenilo jer nam je manevarski prostor veoma skucen.

tex

pre 9 godina

(Miša, 2. decembar 2014 23:48)

Aha,da. Tako sto zaposljava 'autsorsovane' studente i ljude za 20,000din mesecno. Oni ne zaposljavaju, domaci kadar radi za mizernu platu dok Englezi, Rusi, Nemci imaju strava plate.

I NIS i "banke sa zapada" samo igraju po pravilima kakva im je postavia ova nasa drzava, Da drzava kaze da je minimalac 50,000 verujte svi bi imali platu 50,000

RoD

pre 9 godina

..prodali su NIS za cenu koliko je kompaniji potrebno za 4g da ostvari taj profit..nudjeno nam je da napravimo s austrijancima i madjarima nas TOK..ali posto shabani srbijanski se okrecu "braci Rusima" koji nas vole do zadnjeg dinara..sad cemo oralno da ih zadovoljavamo..svi politicari su idijoti a i mi kao narod sto ih trpimo i biramo..

monte-video

pre 9 godina

Ali ima prava da izgradi NIS-ovu konkurenciju! Ovi koji su hteli u Smederevu da naprave rafineriju, pobegli su glavom-bezobzira kad su videli da nismo čisti u glavu!

EU Citizen

pre 9 godina

Uvek postoje vanredne mere, NIS se može prosto nacionalizovati i Rusima vratiti onoliko koliko su za njega platili, a ako im se to ne sviđa, neka nas tuže, mislim da uskoro dolazi vreme kada će njihove tužbe relevantne svetske sudske instance zarezivati otprilike kao tužbe Severne Koreje, jer su svojim arogantnim i agresivnim ponašanjem izgubili pravo na postupanje kao sa normalnom i ozbiljnom državom. A stvarno ozbiljna država bi pokrenula i pitanje krivične odgovornosti onih koji su odlučivali i našla načina da dokaže ono o čemu se već godinama javno govori, da su ruske pare i te kako dolazile i još dolaze do džepova pojedinaca i stranaka koji su odlučivali o prodaji NIS-a, pa bi se mnogi našli tamo gde je odavno trebalo da budu, u zatvoru, ali, naravno, ova vlast je takođe puna ruskih plaćenika i u SNS-u, a naročito u SPS-u koji je praktično ceo ruska agentura, to jest stranka domaćih izdajnika, pa je to naučna fantastika.

Srbin

pre 9 godina

Možda nemamo prava da tražimo NIS, ali zato po hitnom postupku okončati sve sudske sporove koje vode radnici NIS-a protiv NIS-a, naravno u korist radnika i odrapiti drakonske kazne i odštete koji treba NIS da plati radnicima. Povećati im rudnu rentu i ukinuti monopol NIS-u na trgovinu naftom i naftnim derivatima. Prosto naterati ih da sami vrate NIS.

Eiffel

pre 9 godina

Uhh, nadam se da će biti onako kako Vuletić kaže, u suprotnom nam ostaje samo da verujemo da će premijer uspeti da izdejstvuje makar nešto pozitivno za Srbiju u pregovorima sa Rusijom.

dukaPPS

pre 9 godina

Nema druge nego da uvedemo ovim hohštaplerima sankcije. Drugo, ovaj "stručnjak" Profesor eko. Fakulteta nema tri blage. To se pod hitno uvede u skupštinsku proceduru Zakon koji omogućava državi da odmah počne zaplenu NIS-a (pogledati primer Čaveza 2008). Treće @Kalino NIS JE EX-jugopetrol i vama novosadistima pripada jedno veliko NIŠTA

Grada

pre 9 godina

Ako od Juznog toka ne bude nista, treba krenuti u procedure raskida ugovora za NIS ili njegovu nacionalizaciju. Naravno Rusi ce debelo uracunati sve sto su investirali. Onda mi zajmimo pare (ako nam neko pozajmi) i preuzimamo NIS.Onda kada bude ponovo nas mozemo ga zadrzati (dok ne dodje u ocajnu situaciju kao pre prodaje) ili ga prodati. Obzirom na pad vrednosti nafte i rafinerija ni NIS ne moze imati cenu za koju mi mislimo da bi je dobili da ga nismo prodali Rusima. Osim ovog nema trece alternative i to treba da znamo. A onda sledi priznavanje Kosova od strane Rusije i sve sto nam dalje sledi.

жикс

pre 9 godina

како ништа, подигните рудну ренту на реалних 30% ,и има сами да врате НИС

kögel TIR.

pre 9 godina

Prethodne vlasti pa prethodne vlasti pa i vi ste gospodo radikali(naprednjaci) glasali za ovaj sporazum i vi gospodo iz DS I DSS I SPS - A !!!! Sad krivite jedni druge sto je sporazum los a kad je Čeda govorio godinama unazad da je sve to lose za NIS i energetsku stabilnost Srbije vi ste svi u glas govorili kako je on i njegova partija izdajnicka sram vas bilo sve do jednog unistavate Srbiju decenijama svojom glupavom propalom kosovskom politikom UNISTAVATE !!! Kada budete shvatili da i Rusija gleda na nas istim ocima kao i zapad onda cete shvatiti nesto do tada izvol'te pa trljajte glavu i radite sta hocete nesposobna nepismena bagro zadriglih stomaka !!

Danny

pre 9 godina

Poklloniti izvore nafte i gasa je bila neverovatna glupost, citaj kriminal. Narod to nije znao.Trebalo je odvojiti NIS od izvora nafte i onda prodati, to je tako logicno. Cak i naftno polje u Angoli je sada rusko. Ovo je najveca afera u istoriji Srbije!

ИБАРСКИ ВУК

pre 9 godina

рудна рента је најнижа у србији свега три посто............кад руси не поштују договор.........србија би требало подићи рудну ренту на осам посто

bojan

pre 9 godina

Hipotetican moguc i veoma katasrofalan scenario:
Obzirom da su Bugarska, Rumunija i Madjarska vec u EU, "Juzni Tok" u Bugarskoj 'okrene' na sever, udje u Rumuniju i onda iz Rumunije udje u Madjarsku.
Geografski, to je potpuno moguce i nema nikakvih dodatnih okuka/motanja
A Bosna [RS i Fed] onda mogu dobiti gas preko Madjarke i Hrvatske [koja je isto u EU].
Plasim se da,ako mi prema EU puno 'zakeramo', pravimo se naivni, sedimo na dve stolice, .. ovakav nacin tretiranja je veoma realan

Gavrilo

pre 9 godina

Srbija ne priznaje suverenitet Rusije na Krimu i to će tek da nam se razbije o glavu. Sačekajte dok zahladi malo na -10. Pa da vidite žurke na otvorenom kad Ukrajina digne u vazduh gasovode postojeće.

dr.kadzija

pre 9 godina

da ali ima prava da uvede ekonomski isplative cene za koncesije. dokle vise da par korumpiranih likova odlucuje o sudbini mega poslova?

aleksandar

pre 9 godina

A zaœto da ga tražimo? Da opet pravimo 80 milijardi gubitka godišnje? Preduzeće sada radi kako treba i ostvaruje odličnu zaradu, samo treba da redovno isplaćuje poreze i takse. Šta, jel bolje da me krade Srbin nego da me izdržava Rus? Kakva je ovo kvazipatriotska priča, uopšte?

sava1

pre 9 godina

Koliko ja znam a znaju to i gospoda Savić i Vuletic ali se prave ludi, nije uzrok ovome sukob u Ukrajini nego je uzrok odbijanje Rusa da izmene ugovore koje su sklopili sa Bugarima, sa nama (opet loš ugovor) i drugima a koji su bili neprihvatljivi za EU jer su omogućavali Rusima ekskluzivu i pravo da rade šta hoće!

jole

pre 9 godina

Verujem da ce se posle jednog zimskog smrzavanja Nemacka opametiti i pomoci da se uradi gasovod. Ni na kraci ni na duzi rok nikom ne odgovara da gasovod ne bude izgradjen, osim amerikancima koji na taj nacin ubijaju dve muve jednim udarcem-slabe Evropu(citaj Nemacku) i glavnog neprijatelja Rusiju. @ (Perun)

E moj Perune ... zbog takvog nacina razmisljanja kao sto je tvoj ova zemlja umire ... Pa zar ti stvarno mislis da bi Nemci sebi dozvolili da nemaju gas ? daaavno su oni stavili sve mogucnosti na sto ...

Milos

pre 9 godina

Mislim da bi vracaj NIS ili idemo u NATO pristup bio pogresan jer ipak nam je Rusija bila vekovna zastitnica iako je ponekad umela da zatalasa ali u opstem bilansu je nesumnjivo bila sa nama. Tesko vreme nas zadesilo, I to u najgorem trenutku dok su najgori diletanti I neznalice na vlasti, a ni pre njih nisu bili mnogo bolji. U ovakvom odnosu snaga ne da ne bi trebalo da koketiramo sa obe strane nego je trebalo da se pravimo mrtvi I da radimo neke male projekte saradnje u regionu, ovako moze opet preko nasih ledja da se lome koplja :/...

tex

pre 9 godina

(Miša, 2. decembar 2014 23:48)

Aha,da. Tako sto zaposljava autsorsovane studente i ljude za 20,000din mesecno. Oni ne zaposljavaju, domaci kadar radi za mizernu platu dok Englezi, Rusi, Nemci imaju strava plate.

I NIS i "banke sa zapada" samo igraju po pravilima kakva im je postavia ova nasa drzava, Da drzava kaze da je minimalac 50,000 verujte svi bi imali platu 50,000

Atinac

pre 9 godina

Još jedan dilentant u moru istih koji nije očigledno pročitao šta piše u Gasnotrgovinskom sporazumu iz 2007-e godine. Uostalom šta reći ako im se ne sviđa podići im rudnu rentu na 25% i sami će nam vratiti NIS.

Neznalica

pre 9 godina

Kakvi su vizionari bili Tadić i Koštunica kada su sklapali sporazum sa Rusima. Jedini nisu zatezali oko vlasništva. Znali ljudi da je 49% od nule isto koliko i 51% od nule. Usput se utalili za NIS i pokupili političke poene koji su ih držali na vlasti još 5-6 godina (Boris).

Aleksandar "biće nam bolje za dve godine" Vučić se uopšte ne sekira zbog propadanja Južnog toka pošto on ima svoj "Beograd na vodi" da na njemu jaše bar toliko dugo koliko je Tadić jahao ovaj narod.

dejan b

pre 9 godina

a da mi pregrmimo dugovanja sa rusima, sto smo duzni za gas. i "otkupimo" nazad nis. fale rusima pare u budzet. pa da ih pomognemo bratski.

Ноле

pre 9 godina

Испаде да је Путину јачи адут и савезник Турска иста она Турска која је Србији икс пута на овај или онај начин исказивала непријатељство. Де овај школовани свет из радикалне странке да то појасни нама лаицима.

Srki

pre 9 godina

Neki kukaju za NISom kao da je država pravila milione od njega, a ne da je iz godine u godinu bio u sve većem minusu zbog bezočne pljačke stranačkih poslušnika koji su njim upravljali. Da smo znali da ga iskoristimo i napravimo profitabilno preduzeće od njega, mi ga ne bismo ni prodavali. Pošto smo ga upropastili da nije bilo više kud, prodali smo ga. I da ga dobijemo nazad, opet bismo ga napravili gorim nego što jeste i opet bismo ga zavalili u minus.

Kobster

pre 9 godina

"Koliko citam Turci 'ce jos razmisliti' o izgradnji gasovoda (koji se u nasoj stampi velica u nebesa), a nisu ni zadovoljni cenom gasa koju im nude Rusi...
(ivan, 2. decembar 2014 22:34)"

U pravu si, Turci ce razmisliti i zakljuciti da im je itekako u interesu da dobijaju gas "iz prve ruke", sigurno, dugorocno i po prihvatljivoj ceni. Plus ogromno skladiste ka granici sa Grckom. Ako Turcima ovo treba, izgradice bez obzira na eventualne pritiske.

Josarian

pre 9 godina

Ne vidim zasto ne bi izgradili nas deo? Nema veze sto ne bi nicemu koristio. Imamo i ogroman drzavni administrativni aparat koji smo izgradili, skup je, a nicemu ne koristi. Znaci da vec imamo iskustvo u takvim projektima.

Fridman

pre 9 godina

Sigurno da nije dobro kada propadne ovako veliki projekat.Ali,lepo vam kazu ljudi da ne moze tamo-amo.Kockali ste se,stavili pare na Rusiju(koja je barem dosta ulozila u poruseni i razvaljeni gubitas od NIS-a)i sto se sad bunite zbog toga sto ste propali.A uleteli su u dil sa Rusijom,zato sto kompletna elita ne pripada Evropi,sto su mislili da ce se na taj nacin dodvoriti Rusima (cuveno nase uvlacenje)i da ce im taj "sporazum" omoguciti da, ako ne dobiju od EU ono sto su mislili (RS,Kosovo+CG),tako nesto dobiju od Rusa.A Rusi su samo gledali svoj interes,njima je bilo vazno da "cev" prodje negde posle Bugarske i da naravno imaju jos ekonomskog interesa.Jednog dana politicari ne samo u Srbji nego i na Zap[adnom Balkanu moraju da shvate da dolazak investitora "kosta" i da nece niko potrcati ovde da nam sipa pare iz vrece.Ali kao sto je Rusima trebalo 70 godina da shvate kako funkcionise kapitalizam,pa su sada najliberalnija kapitalisticka zemlja,dosta im je drzavnog intervencionizma i bede,mozda ce i ovi nasi "srbo-komunisti" svhatiti za 50 godina kako funkcionise svet,gde se pare zaista nalaze,ko propisuje pravila igre u tom svetu i kako se igra.Propao je Milosevic,propali su i ovi.E pa sad ako niste pametni....

Mufljuz

pre 9 godina

Valjda je sada najzad jasno zasto Srbija nikako ne uspeva da izadje na zelenu granu. Mogu vlasti sprovoditi ekonomske mere, snizavati plate, penzije, dostignuta prava, povecavati poreze i takse i to ciniti decenijama ali sve to nije ni desetina od onoga sto uniste svojim amaterizmom, neznanjem i lopovlukom. Ovaj primer sa prodajom NIS-a i ugovorom sa Rusima najbolje to pokazuje. Na zalost, ekipa na vlasti jos vise to potvrdjuje.

Niklas

pre 9 godina

Eto ,,brace". Jos jedno veliko obecanje i jos jedno veliko nista. Nema veze, nastavite slepo da im verujete, i nemojte da uvedete sankcije da se Putin ne uvredi...

Poznavaoc

pre 9 godina

Alo vi koji SECETE VENE ZBOG RUSA I JUZNOG TOKA.
-Popisan je protokol o namereniju,sto nije ugovor o izgradnji.
-Turska trazi smanjenje cena gasa za 15%,a ne 6% sto nude Rusi.
Rusofili,prestanite da brinete Ruske brige u Srbiji.Ako ne mozete da brinete Srpske brige,onda se lepo preselite u Rusiji pa tamo brinite Ruske brige.

KAUZA UGOVORA

pre 9 godina

*
Za prekid gradnje gasovoda Južni tok kriv je Gasprom jer nije hteo da se u ugovor unesu EU standardi za KORIŠĆENJE gasovoda (tj. da gasovodom može ići pored ruskog i drugi gas), i zato teret naknade štete zbog prekida gradnje pada na Gasprom.

Takođe Srbija mora zahtevati poništaj ugovora o prodaji NIS-a, zbog nerealizovane KAUZE (osnova, razloga,..) koja je POVEZANA sa KAUZOM Ugovora o gradnji Južnog toka,
pa će zbog toga što je Gasprom odustao od gradnje gasovoda, oni platiti naknadu pune štete
(vraćanje NIS-a, plus izgubljena dobit od JT).

Petka

pre 9 godina

Vučić bi trebao da ispred Vlade Srbije zatraži od Putina da se na neki način prključimo na neki gasovod, možda taj u Truskoj, i tako ipak rešimo svpje probleme sa gasom!

MEGGY

pre 9 godina

Ipak, možda se desi u doglednoj budućnosti da se notmalizuju odnosi između Rusije i Evrope, pa da se ponovo oživi projekat Juđnog toka. Bugarska je stopirala izgradnju kroz svoju teritoriju, tako da do nas ne može da stigne gasovod, ali iskreno verujem da će u narednom periodu da se sve reši uspešno za sve strane.

Zagorka

pre 9 godina

Prethodna vlast je ostavila neke stvari nedorecene, i delimicno su i oni krivi, a prvi su sad kad se negativno komentarise nova vlast. Bolje da cute.

Realista

pre 9 godina

ALO; Srpska vlada hoce na dve stolice. Ne moze se imati dve gazde. Rusi su ljuti. Moras birati....
Samo Turska kao veca sila moze sama odlucivati. Nato zemlja i potpisuje aranzman sa Vladimirom...

WEST

pre 9 godina

Ako i bude izgrađen Južni tok bit će to po propisima EU i točka.U tom slučaju rusi će biti ograničeni i neće imati moć ucjene ,a Europa svakako radi na alternativi.Predviđena su 4 nova velika LNG terminala među kojima je i onaj na Krku,zatim plinovod iz Azerbejdžana i iz Sjeverne Afrike.Rusima se znantno smanjio manevarski prostor i svaki dan je sve manji.Valjao im putin (u crno će ih zaviti).

neutralni felsh

pre 9 godina

taman da ne "bacim" komentar... citam malopre borisa tadica kako apeluje za juzni tok. glupo mu da kaze da je skontao kako su ga rusi premuntali, pod forom "vi nama prodate nis pod nasim uslovima, a mi vama obezbedimo juzni tok - ali budite strpljivi"... znalo se da od toga nema nista, cim se videla projektovana cena kostanja izgradnje cele instslacije (desetine milijardi dolara), ali je svima odgovaralo da pustaju bajku i dalje. nasima da vitlaju sporazumom u predizbornim kampanjama (da pridobiju ono primitivno glasacko telo koje bi da "mi zavrcemo ventil jevropi" kadgod nas "evropa opet nesto uslovljava"), rusima da cuvaju svoj ekonomski i politicki uticaj u srbiji (tri hidroaviona, poseta putina i ambasadorsko tapsanje po ramenu - jeftinije ne moze biti). da nije smesno bilo bi tuzno - ali bolje da se bar smejemo, kad vec mi placamo celu predstavu.

Dejan

pre 9 godina

Ne verujem da će se EU odreći jedne tako velike investicije. Pa njoj gasovod dolazi na vrata, ada sama EU ne mora mnogo da uradi. Kad se sve slegne, shvatiće šta gube.

ko

pre 9 godina

kao teritorijalni stanovnik Vojvodine kao pokrajine u Srbiji dakle ne kao separatista nego kao lojalan gradjanin insistiram da Srbija obestrti sve koji zive u Vojvodini zbog pricinjene stete prodajom Naftagasa ispod trzisne cene Rusima!

mile

pre 9 godina

Kako se svi vi bavite posledicama. Tačno je da smo mi kolateralna šteta i rusi moraju ovako da odluče, ali nisu oni problem. Mi smo dali NIS sa svim rudnim bogatstvom (gas,nafta,voda) kojih nema mnogo ali ima. NIS iz toga crpi profit. Mi smo DALI. Mi nismo znali da upravljamo svojim bigatstvo. Znate svi kako prolazi kuća koja zna samo da prodaje ono vredno sto ima. Uvek ukućani završi na uluci. Nisu rusi ptoblem nego mi.

Posle Tita nema vise Tita

pre 9 godina

Citanje komentara me baca u tesku depresiju. Oko 90% komentatora su ili teski moroni ili mozda, sto je jos gore po Srbiju, teske bitange koje se nadaju da ce botovanjem obezbediti sebi parce kolaca od grabeza poslednjih ostataka porodicnog srebra. Srpska pamet se izgleda odlila, a ono sto je ostalo zavuklo se u misiju rupu.
Mastajte i dalje kako ce vam neko dati slavine koje ce te da okrecete kako volite i zaj... kada vam padne na pamet. A kad usfali para za provod pravac firma u Svajcarskoj da se malo napune dzepovi. Problem je samo sto ste SVI (pozicija i opozicija, sadasnje i bivse) samo lokalni politicari i jajare, za razliku od onih drugih koji su drzavnici.

mdj

pre 9 godina

Slusaj ove strucnjake u rangu Miroslava Lazanskog i Cede Cvorka:"Brisel ce biti kriv za nestasice gasa jer pravi probleme Moskvi zbog okupacije Ukrajine". Valjda ce Moskva biti kriva jer je okupirala Ukrajinu, aman covece. Pazite samo udvorice jedne da ne pogledate krivo Moskvu i Ruse, prodali ste deset hiljada Srba na Kosovu a te Ruse tretirate kao da su vam otac i majka. Kakve bre vi veze imate sa Rusima,alo?! Jel znate da je London u kilometrima blizi Srbiji od Moskve?! Ko su ti Rusi i sta se ceo zivot sa njima zamlacujete? Dobro, u redu, tu su Tolstoj i Dostojevski, lepa knjizevnost, ali kakve vi veze imate sa lepom knjizevnoscu, kad ste zadnji put knjigu procitali? "Brisel ce biti kriv". Vecito ce vam taj Brisel za nesto biti kriv iako su vasi sunarodnici pobili dvesta hiljada bosanskih Muslimana. Da li je mozda Merkelova davila ljude kao pilice na Ovcari? Sta samo ponavljate kao da vas je neko izvukao iz naftalina: oni su nas bombardovali. Jesu i to je za osudu ali gde vam je pamet da vam kaze da je to i bilo za ocekivati posle svih onih pokolja koje smo mi Srbi izazvali na teritoriji bivse SFRJ. Srpski seljaci imaju lep termin za te sto se zanose sa Rusima, lepo se kaze za takve na srpskom selu da su obicne zamlate. Ali ne samo da su zamlate i nemaju veze sa zivotom vec prave i veliku stetu konstantno potpirujuci tu tenziju u vezi sa Rusijom. Nadjite smisao zivota van Rusa i Rusije, nikad nece biti zivot kao u romanticnim ruskim romanima. Pitajte Ivanu Zigon.

beba

pre 9 godina

Nadam se da će ruska strana, ukoliko Južni tok zaista ne zaživi, pristati na revidiranje enregetskog sporazuma. Mislim da bi bilo korektno da Rusi pristanu na povećanje rudne rente, koja je veoma niska, verovatno najniža u Evropi

Lupo

pre 9 godina

Ćorsokak u koji se nalazimo ako zaista ne bude Južnog toka, pokazuje kako je Tadićeva vlada, samo gledala dnevno političku popularnost i nije se uopšte udubljivalal u analizu "šta će biti ako bude", i na taj način Srbiju gurnula u veliki problem!

Cale

pre 9 godina

SAd treba skupiti vladu demokrata prodvođenu tadićem i pitati ih šta su mislili kad u ugovor o prodaji NIS-a nisu ubacili mogućnost propadanja projekta Južni tok! koliko su površni ili zlonamerni!

Magda

pre 9 godina

Veliki su pritisci na Rusiju zbog Ukrajine , ali su I veliki pritisci na Srbiju zbog dobrih odnosa sa Rusijom. Naravno da nemamo prava da uvodimo sankcije Rusiji ali verujem da ce se naci neko resenje jer sve sto nam preostaje jeste da se promeni sprazum vezano za juzni tok iako je manevarski prostor dosta mali.

Centralac

pre 9 godina

kalino,

Ako je tako jel onda mi iz centralne Srbije mozemo da trazimo Vojvodjanima da nam nadoknade cenu do trzisne cene sto koriste struju proizvedenu u TE i HE na tlu centralne Srbije.

Analiticar bez emocija

pre 9 godina

Predlažem da mi sami izgradimo svoj južni tok pa kada velikima zatreba da im naplatimo priključak a posle i tranzit. Inače dobit ćemo dupli golo.

rusofil

pre 9 godina

Pa mozemo odmah da pustimo uvoz naftnih derivata pa bi na stranim pumpama odmah se osetio pad cena nafte na svetskom trzistu. Srbija ima nafte jedva za zlu ne trebalo a cak nedovoljno za neko duze ratno stanje pa ne znam uopste odakle nekom ideja da to prepusti bilo kome a tek Rusima koji ioanako imaju pola svetskih siroovinskih resursa. Vlada moze doneti pravila za kontrolu oktanske vrednosti, ekoloske normative koji Rusi ne mogu da obezbede pa da im se ne isplati da rade uopste. Znam da NIS puni veliki deo budzeta i zaposljava desetine hiljada ljudi ali ako se dokaze krivicno delo onih koji su omogucili taj sporazu onda bi ugovor pao na nekom od sudova.

st

pre 9 godina

Ako nesto sto pise u sporazumu, nije i nece biti sprovedeno u delo, onda taj sporazum vise nije validan... kakvi su ovo nevalidni strucnjaci?!

jimifix

pre 9 godina

(Steta, 2. decembar 2014 23:46)

Nije interes velikih vec ruska kolona u Srbiji kojoj je vise stalo do interesa Rusije nego svoje zemlje

milek

pre 9 godina

Po jučerašnjim izjavama zvaničnika EU, svi izgledi su da je ovo samo opipavanje terana, i da ni EU, a ni Rusija, ne zbog Srbije, već zbog svojih interesa neće dozvoliti da se Južni tok ne izgradi, a to je dobro i za Srbiju.

kristina maric

pre 9 godina

inat prema bilo kome je najgluplja reakcija. srbija mora smireno da razmislja o svojim interesima, ali zaista o svojim! interesima u najsirem smislu.

Kreker

pre 9 godina

U sukobu Rusije i EU, Srbija će sigurno izvući najdeblji kraj, u to nema sumnje. Rusija bi bar malo mogla da nam pomogne u rešavanju problema snabdevanja gasom. Nalazimo se u teškoj poziciji. Siguran sam da će aktuelna vlast dati sve od sebe da se ovaj problem u potpunosti reši.

Vladan

pre 9 godina

Ko je odgovoran za potpsivanje ugovora koji su očigledno bili na štetu Srbije? Kostunica, Tadic ili neko treci... A što je najgore, ovo nije jedini slučaj da je Sbije u gubitku zbog grešaka ljudi koji su vodili državu u prethodnih 12 godina.

Viki

pre 9 godina

Treba istražiti kako su Tadić i Koštunica prodali NIS za tako male pare i da li su imali i oni koristi od toga.Prodaja NIS-a je velika šteta koja je učinjena Srbiji i narodu.

CORTEX

pre 9 godina

Ako izuzmemo najnesposobniji pregovaracki tim koji je prevideo mogucnost da projekat propadne (i za to svima treba oduzeti licence i zatvoriti ih na nako vreme) ostaje cinjenica da ni Francuskoj, ni Italiji, ni Nemackoj ne odgovara da se juzni tok ne izgradi jer jednostavno postoji potreba za gasom. Rusi pametno prebacuju vruc krompir u Brisel ali i pored svih politickih igrica koje se trenutno vode mislim da ce projekat biti ostvaren i da ce se stvari malo izgladiti posle sledeceg razgovora premijera sa Putinom.

Menhetn 5

pre 9 godina

Nema pravo da ga trazi zato sto su ga prodali nasi dragi politicari iz prethodne vlade. E pa gospodo Tadicu, Kostunico, i vi svi ostali krajnje je vreme da se suocite sa problemom i da nam kazete kakav ste sporazum napravili, valjda toliko zasluzujemo kao vas narod.

ZIVOT - PRODJE - PENZIJA - NE - DODJE

pre 9 godina

Definitivno ovo je za nas veoma tezak udarac, naravno ukoliko se to desi to se jasno vidi iz izjave Aleksandra Vucic koji kaze da je ovo losa vest za Srbiju da ce nasa zemlja biti veliki gubitnik ako Juzni tok ne bude bio izgradjen.Medjutim, mi nista ne mozemo u ovom trenutku da uradimo da bi se to promenilo sem da se samo nadamo da ce stavr ipak krenuti u dobrom smeru, tu pre svega mislim na promenu odluke EU kada je Juzni tok u pitanju. Sto se tice NIS-a cak formalno pravno nemamo pravo ni da zatrazimo da se Srbiji vrati Naftna industrija Srbije, koja je bila deo sporazuma o izgradnju Juznog toka kroz teritoriju nase zemlje. Naravno da se ne treba zaletati kod bilo kakve reakcije. Kako se kaze uvej je jutro pametnije od noci.

Srecko

pre 9 godina

Od onakve prosle vlasti nismo se dobru mogli ni nadati i sada se vidi koliko je stetan ugovor napravljen i koliko nas je kostalo neznanje prosle vlasti!Sada se samo mozemo uzdati u Vucica da ce iskoristiti dobre odnose sa Putinom i uspeti da promeni sporazum i makar i mi izvucemo neki benefit!

Milke F.

pre 9 godina

Najvažnije je da NIS posluje dobro i da radnici dobijaju plate na vreme, a da li će biti vraćen u našu nadležnost to nije sada toliko bitno.

ISTINA o NISu

pre 9 godina

Da li su ruski političari svesni da im Srbi više ništa ne veruju,
jer se prilikom prodaje NIS-a (i naftnih rezervi u Srbiji i nostranstvu vrednih desetine milijardi $)
desila velika prevara i PLjAČKA Srbije, koju su izveli lukavi agenti KGB i naivni srpski rusofili.

bogdan

pre 9 godina

Nisu samo zapadni strani placenici radili lepo nego bih rekao da su ovde uspeli istocni strani placenici. Dosta je bilo mi smo sami u svim pricama od svih ratova i sukoba, ni sa kim u timu nismo bili i ne treba ni da se postavljamo drigacije a ni da brkamo stvari.

Vlada

pre 9 godina

Kap u moru kompanija koje su prodate posto zasto bez ikakve garancije za vreme prosle vlade. Koliko firmi su kupili stranci za dz i posle mesec dana kazu nije profitabilno rasprodaju sve masine, sirovine i materijal zarade 10 puta vise novca i odu. I naravno nikom nista.

Rade

pre 9 godina

Pa nije valjda ponovo Kostunica? Jos jedna stvar kojom nas je njegova vlada zaduzila. Steta sto dan nema 25 casova, siguran sam da bi onda bilo i Juznog toka.

zora

pre 9 godina

Naravno da nema vraćanja NIS. Što je jednom poklonjeno - poklonjeno je. Nećemo valjda silom da im uzmemo? Da protiv Rusije pošaljemo one tenkove što smo ih pokazali Putinu na paradi?
Šta više, NIS nije poklonjena, nego kupljena. Rusi su svoj deo odradili: nisu priznali Kosovo i gde god se pruži prilika, a osobito u SB, blokiraju i blokiraće prijem Kosova u međunarodne organizacije. A to je bio glavni razlog za dil, zar ne? Južni tok je tu za našu stranu bila sporedna korist, a što se Rusa tiče, sasvim im je svejedno kuda bi gas išao, samo da im bude jeftinije, a da zaobiđe Ukrajinu.

jeca

pre 9 godina

Prvo ovako, ako to nisu uneli u sporazum onda smo idioti neopevani. pitam se da li su imali pravnika koji zna da sastavi ovakav ugovor. Druga stva treba videti koje je pravo ugovoreno. Negde ukoliko nisu ugovorene odredbe oko propadanja posla- može da se traži poništaj pošto je to bila svrha posla. Ukoliko nije došlo do svrhe zbog koje se ugovor i potpisao ( glavna stvar) onda svaka propratna stvar mora da se vrati. To poznaje naše pravo. A sigurna sma da poznaju i druga. Bojim se da će međunarodni sudovi morati da rešavaju ovu stvar i iskreno se nadam da ćemo pokrenuti Tuzbu pred njima za ovo. Da ne bude ona priča- nećemo sa Rusima da se svađamo, a onda mi ostali uskraćeni za jednu najprosperitetniju kompaniju i ko zna koliko Milijardi evra.

Rale82

pre 9 godina

Kako nam je bivsa vlast dobar ugovor napravila... ludilo, toliko je dobar da ne bih smeo iz kuce da izadjem od srama da sam na njihovom mestu.

Pametnjaković

pre 9 godina

Glup smo narod koji ima glupe super eksperte i vrhunske stručnjake, to je jedina konstanta koja se nikada neće promeniti bez obzira na sve.

Janja Ubovic

pre 9 godina

Kriza u Ukrajini nam svima stalno donosi nove i nove problame a vrhunac je odustajanje Rusije od projekta Juzni tok. Ovaj projekat je potreban i koristan i Evropskoj uniji i Rusiji pa mi nije jasno zasto obe strane rade protiv sopstvenih interesa. I gospodin Savic i Vuletic ocekuju da do propasti te investicije nece doci bas zbog obostranih interesa da ne ona propadne pa nam samo ostaje da se nadamo da ce do nekog dogovora i kompromisa ipak doci. Srbiji bi odustajanje od Juznog toka nanelo velike stete pa se nadamo da su oba nasa strucnjaka u pravu i da ima jos nade da se stvari dogovore i poprave.

drag

pre 9 godina

(Djordje, 3. decembar 2014 02:42)

Ma kakva Snaga Sibira prema Kini... Pukli su, već se priča da nemaju para ni za to. Kinezi ne misle povećati svoj udio u financiranju tog projekta, a Rusi krešu troškove na svemu što stignu, evo sad su počeli zatvarati bolnice i ukidati niz besplatnih lijekova, penzije su zamrznute, zaustavljeno je niz infrastrukturnih objekata, državne firme nemaju para da vrate zapadnim bankama kredite i tu će država morat uskočit...

Pukli su.

milivoje simic

pre 9 godina

sve ovo treba pretvoriti u iskustvo! ne samo juzni tok, sklapanje ugovora, nis, krivi ovi, krivi oni, vec sve ukupno gledajuci unazad dokle god hoces ili mozes, pa razmisli.nema emocija! razmisljanje sta je pametno!

Nesa

pre 9 godina

Treba ispitati ko je i zasto ispustio iz ugovora da definise sta ce se desiti u slucaju propasti projekta, ne mogu da verujem da se neko od nasih bio naivan kao francuska sobarica i da nije predvideo tako nesto. T u je neko primio debele pare da ugovor bude maksimalno povoljan po ruse.

bojanilo

pre 9 godina

Neuspešna realizacija projekta Južni tok, nikako ne bi smela da utiče na aboliranje svih onih koji su doprineli da Srbija na tako loš način ispregovara prodaju NIS-a- Ruse treba razumeti, gledali su svoj ekonomski interes, no problem je bio što naš državni vrh nije na adekvatan način štitio naše ekonomske interese

Neske

pre 9 godina

E sad zamislite da se vlast nije promenila i da nam je ostala ekipa sa Tadicem,Cvetkovicem i ostalima na vlasti i zapitajte se koliko bi oni jos stete naneli drzavi!Neki se sad jave ti experti koji su potpisali ovakav ugovor sa Rusima!

Gile

pre 9 godina

Citat:"Prethodna vlada je, naime, bezrezervno verovala da je Evropskoj uniji taj gasovod neophodan i da aranžman nikad neće propasti." zavrsen citat.
Pa i najlosiji osnovac shvata da je verovanje-poverenje, bez garancija, najskuplja stvar na svetu. Kod nas se to sada i potvrdilo. Zalosno je kome mi poveravamo nase sudbine i trosimo zivot, sve manje verujuci bilo kome.

Pfc

pre 9 godina

Verujem da ce se posle jednog zimskog smrzavanja Nemacka opametiti i pomoci da se uradi gasovod. Ni na kraci ni na duzi rok nikom ne odgovara da gasovod ne bude izgradjen, osim amerikancima koji na taj nacin ubijaju dve muve jednim udarcem-slabe Evropu(citaj Nemacku) i glavnog neprijatelja Rusiju.
(Perun, 02. decembar 2014 23:56)

Perune Nemci se gasom snabdevaju sa gasovoda severni tok.Nemaju oni velikih problema zimi.

grbavi

pre 9 godina

nema prava da trazi nis nazad i koji ce nam da smo znali da upravljamo NISom ne bi ga ni prodavali ali mozemo da dignemo rudnu rentu i ukinemo monopol

Rade

pre 9 godina

Zašto niko ne pominje glavne vinovnike ove katastrofe: Koštunicu, Tadića, Bajatovića, Dačića..Zar smo zaboravili kako je Bajatović, zagovarajući prodaju obećavao pune "Banske dvore" gasa koliko hoćemo, jeftino i bla, bla. od svega, danas samo on profitira i SPS. Da li smo toliko glupi ili hipnostisani od strane nove vlasti. Ako su navalili da zgaze Miškovića, zašto to ne urade i sa pomenutim ljudima koji su napravili višestruko veću štetu Srbiji. Važno je da su Dinkića oterali koji je jedini bio protiv prodaje NIS-a. Što bi rekli u "peščaniku" ako nam je dobro, onda ništa.

ovdasnji vojvodjanin

pre 9 godina

ali zato,Vojvodina ima puno pravo da trazi povracaj NAP-a,koji je ne zakonito prisvojila srbija a zatim bez saglasnosti Vojvodjana prodala rusima !

mattko

pre 9 godina

corto, 2. decembar 2014 23:59)
Ako mislis na teritoriju Srbije bez APV , u pravu si. Ali iz vojvodjanske zemlje izvuce se skoro 1 milijarda $ u obliku nafte i gasa godisnje pa ti vidi.

profesorka

pre 9 godina

Osnovni razlog izgradnje Južnog toka je potreba potrošača u Evropskoj uniji za većim količinama gasa. Dakle, sprovođenje tog projekta je ekonomski interes Evrope. Nadamo se da će do izgradnje Južnog toka ipak doći.

Dora

pre 9 godina

Verujem da Nemačka,Francuska i ostali neće dozvoliti da Južni tok propadne i da će izvršiti pritisak u bruisel da imap doće do promene odluke i podrži izgradnju ovog gasovoda izuzetno važnog za Evropu!

lav90

pre 9 godina

Srbija je sve uradila što je u njenoj moći i ne može da utiče na Rusiju i EU. Ali verujem, da će Aleksandar Vučić svojim trudom i zalaganjem naći zajednički kompromis.

BORIS POPOVIC

pre 9 godina

Premijer Vucic ne moze da utice na sukobe izmedju velikih sila ,da li smo mi krivi sto je Bugarska stopirala prolazak Juznog toka kroz teritoriju Eu.

Artem

pre 9 godina

Podrška za premijera Vučića u ovako teškom ekonomskom trenutku za Srbiju! Ne bih mu bio u koži, treba pronaći prave reči koje će navesti ruske zvaničnike da dođu do rešenja koje će odgovarati i nama, makar u nekoj meri...

MIRJANA LATINOVIC

pre 9 godina

Predhodne vlasti nisu predvidele da ce Eu odustati od projekta Juzni tok tako da Vucic kao premijer ne moze da trazi novac od Rusije niti NIS.

Perun

pre 9 godina

Verujem da ce se posle jednog zimskog smrzavanja Nemacka opametiti i pomoci da se uradi gasovod. Ni na kraci ni na duzi rok nikom ne odgovara da gasovod ne bude izgradjen, osim amerikancima koji na taj nacin ubijaju dve muve jednim udarcem-slabe Evropu(citaj Nemacku) i glavnog neprijatelja Rusiju.

tosa

pre 9 godina

Hajde vi malo oladite sa ovakvim vestima. To oko Juznog toka je jedna velika igra i sigurno se nece na ovome zavrsiti. Nemojte odmah dizati paniku.

Zorana Doroslovac

pre 9 godina

Rusija je ovim potezom poslala jasnu poruku Eu ili omogucite izgradnju Juznog toka ili ce mo se mi okrenuti novim trzistima i drugim drzavama van Eu.

SOMBORAC STEVAN

pre 9 godina

Srbija ne moze da trazi nista od Rusije ako se ne izgradi Juzni tok jer nam to nije pravno omoguceno,vlada republike Srbije ne noze se nista kriviti jer sta mozemo mi da ucinimo da Bugari puste prolazak Juznog toka kroz njihovu teritoriju.

Miša

pre 9 godina

Srbija nema naftu, a profesor ekonomskog fakulteta bi da vraća Naftnu Industriju Srbije, koja i sada bez Južnog toka posluje pristojno i ponaša se socijalno odgovornije nego banke sa zapada.

Gavrilo

pre 9 godina

Srbija ne priznaje suverenitet Rusije na Krimu i to će tek da nam se razbije o glavu. Sačekajte dok zahladi malo na -10. Pa da vidite žurke na otvorenom kad Ukrajina digne u vazduh gasovode postojeće.

Boza

pre 9 godina

Sta smo i mogli ocekivati kada su onakvi "strucnjaci" kao Cvetkovic,Djelic,Dinkic i ostali ucestvovali u sklapanju ugovora ali najvise je kriv Tadic jer im je on vodio glavnu rec!Jedino se mozemo nadati da ce Vucic izvuci neku korist za Srbiju iz ovog ugovora!

MARICA GRUBOR

pre 9 godina

Ovo vise nije pitanje vlade Srbije ili nekih ministara ovo je pitanje dogovora izmedju Rusije i drzava Eu ,Srbija je samo koleteralna steta u sukobu ovih velikih sila.

MILICA ZORIC

pre 9 godina

Srbija je sada u teskoj situaciji i realno ce izgubiti mnogo ako se ne izgradi Juzni tok,problem je sto predhodne vlasti koje su pisale sporazum nisu predvidele da projekat moze da propadne.

Eiffel

pre 9 godina

Uhh, nadam se da će biti onako kako Vuletić kaže, u suprotnom nam ostaje samo da verujemo da će premijer uspeti da izdejstvuje makar nešto pozitivno za Srbiju u pregovorima sa Rusijom.

Desic M.

pre 9 godina

Kriza je nastala iz politickih razloga tj zbog rata na jugoistoku Ukrajine ....mislim da Rusija ovim stavom taktizira i mislim da je ovo samo uradjeno da bi uvideli koliko nam je znacajna saradnja sa Rusijom....

Sss

pre 9 godina

Kolko se ja secam u pregovorima za prodaju pored Tadica i Kostunice bio je i Nikolic a i ostala politichka elita,a i dodeljene su besplatne akcije gradjanima (koji su ih bud zashto prodali) automatski i oni imaju odgovornost za prodaju,sto je po meni poenta besplatnih akcija...

Mujo

pre 9 godina

Ima Srbija prava da radi sta god pozeli. Ja bih pre trazio odstetu od bombardovanja, preko sto milijardi. Samo prosimo rusima. Neka da nesto I EU ili neka se gube odavde. Kako lepo cika Putin zna sa njima kad je stavio drzavu na noge.

MARINKO TOMIC

pre 9 godina

Definitivno je da će naša zemlja biti veliki gubitnik ako se ne zavrsi Juzni tok . Međutim, mi ništa ne možemo da uradimo da bi se to promenilo jer nam je manevarski prostor veoma skucen.

Prethodna vlada? A da vi odskora slavite potop BG na naslovnoj...

pre 9 godina

Samo da bude zabeleženo "za zapisnik":
ZA poklanjanje NIS-a braći Rusima glasali su:
- tadašnji DSS sa svojim sadašnjim ćerkama-strankama
- tadašnji radikali sa AV, Dragičinim suprugom i njihovom današnjom ćerkom-strankom
- DS - žuti lopovi, oni su krivi za sve uključujući i ledenu kišu u Krajini
- SPS, glavni posrednici u poslu, sa partnerima PUPS i JS
PROTIV su glasali:
- G17/URS - to je onaj što nikad ne obuče prugasto
- LDP, sa tada koalicionim LSDV
- SVM i još neke manjine
SPO kako god da je glasao, Dana je posle toga dobila stalnu stolicu u Bordu direktora NIS.

avram

pre 9 godina

Saglasan sam sa ocenom strucnjaka da je do ovg nezeljenog dogadjaja doslo zbog "prepucavanja" velikih sila, ali da ce zbog interesa i Rusije i zemalja EU ipak biti nastavljen projekat Juzni tok. Sadasnja vlast ne treba da zateze odnose sa Rusijom, jer ce nam se oni sigurno revansirati na drugi nacin. Oni imaju geostrateski interes da zadrze odlicne odnose sa Srbijom.

zodijak ns

pre 9 godina

rusi su to znali mnoooogo ranije, kao i arapi sto nam trenutno rade. zednog preko vode, ili bolje ..sargarepa.ovo me podseca na jednog momka kome je bilo potrebno danas za danas a iduca nedelja....ce vidimo! puno puta pominjano, niti imamo strategiju, diplomatiju vode priuceni ljudi (pogle' Dacica) a "prijatelja" na pretek!?

Magda

pre 9 godina

Veliki su pritisci na Rusiju zbog Ukrajine , ali su I veliki pritisci na Srbiju zbog dobrih odnosa sa Rusijom. Naravno da nemamo prava da uvodimo sankcije Rusiji ali verujem da ce se naci neko resenje jer sve sto nam preostaje jeste da se promeni sprazum vezano za juzni tok iako je manevarski prostor dosta mali.

Milos

pre 9 godina

Mislim da bi vracaj NIS ili idemo u NATO pristup bio pogresan jer ipak nam je Rusija bila vekovna zastitnica iako je ponekad umela da zatalasa ali u opstem bilansu je nesumnjivo bila sa nama. Tesko vreme nas zadesilo, I to u najgorem trenutku dok su najgori diletanti I neznalice na vlasti, a ni pre njih nisu bili mnogo bolji. U ovakvom odnosu snaga ne da ne bi trebalo da koketiramo sa obe strane nego je trebalo da se pravimo mrtvi I da radimo neke male projekte saradnje u regionu, ovako moze opet preko nasih ledja da se lome koplja :/...

Mile

pre 9 godina

Nisu nama krivi ni Rusi ni Ameri ni niko sa strane, vec nasi placenici koji za saku dolara u svom dzepu prodaju i poklanjaju drzavnu imovinu dok su na vlasti. Potrebno je osuditi te osobe i oduzeti im sve sto imaju jer su drzavu i narod unazadili svojim postupcima.

Mihailo

pre 9 godina

@ A šta će Srbiji NIS, kad' Srbija nema sirovu naftu?
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (corto, 2. decembar 2014 23:59)


Nisi obavešten, Srbija ima dnevnu proizvodnju veću od Saudijske Arabije, Katara i Venecuele zajedno, oko 50 miliona barela. Problem je u tome što su zli Rusi na prevaru jadnim Srbima oteli NIS, te sada Srbija živi u bedi, a trebalo bi da u odnosu na nju i El Dorado izgleda kao poslednja sirotinjska rupa.
Eto, zbog Rusa Srbi umesto da rade 6 sati dnevno, po mogućstvu u državnoj pravi - dakle ne rade ništa, imaju bar 7000 evra mesečno i žive u sedmosobnim stanovima, oni danas jedva sastavljaju kraj s krajem. Tužna sudbina jadnog naroda izazvana gubitkom NIS-a koji vredi bar sto milijardi evra.

Zagorka

pre 9 godina

Prethodna vlast je ostavila neke stvari nedorecene, i delimicno su i oni krivi, a prvi su sad kad se negativno komentarise nova vlast. Bolje da cute.

Bolero

pre 9 godina

Moze, da dozvoli slobodan uvoz benzina, nafte, naftnih proizvoda i gasa i otvori slobodno trziste, i time stavi pod noge i ruse i amere, i EU, samo kad ne bi bili korumpirani i lizali tudje brabonjke.

roxi

pre 9 godina

vucic je divan, mnogo inteligentan i sve radi u interesu nas. njegova vlada je sastavljena od najvecih strucnjaka, postenih ljudi, koji su pozavrsavali fakultete na svetsko poznatim.priznatim univerzitetima sa medjunarodnim priznanjima za uspesan rad van srbije. i na kraju ko tvrdi da je vucic zaposlio ca. 200 botova, koji rade u 3 smene, sa pocetkom od ujutro u 9 sati, taj mora da je drzavni neprijatelj iz SAD ili EU, isti ti koji sada hoce da vucic hapsi seselja. Pozdrav gosp. vucicu, koji budno prati sve forume nasih medija.

Sasa

pre 9 godina

Vecina nas obicnih ljudi je znala da od juznog toka nema nista jos kad je NIS prodat. Zasto se Srbija nije osigurala to samo nasi politicari znaju.

Grada

pre 9 godina

Ako od Juznog toka ne bude nista, treba krenuti u procedure raskida ugovora za NIS ili njegovu nacionalizaciju. Naravno Rusi ce debelo uracunati sve sto su investirali. Onda mi zajmimo pare (ako nam neko pozajmi) i preuzimamo NIS.Onda kada bude ponovo nas mozemo ga zadrzati (dok ne dodje u ocajnu situaciju kao pre prodaje) ili ga prodati. Obzirom na pad vrednosti nafte i rafinerija ni NIS ne moze imati cenu za koju mi mislimo da bi je dobili da ga nismo prodali Rusima. Osim ovog nema trece alternative i to treba da znamo. A onda sledi priznavanje Kosova od strane Rusije i sve sto nam dalje sledi.

Petar Jovanovic

pre 9 godina

Sa Rusima je ovo lako resiti ko hoce da misli.Drzava po osnovu monopola i mreze benzinskih stanica moze da natera NIS da proda 50% benzinskih stanica i uvede potpunu liberalizaciju uvoza nafte, benzina ako ne pristanu na promenu ugovora.Rusima ove nase rafinerije realno i ne trebaju. Sami ce Rusu da odu i ponude vecinski paket akcija nazad za odgovarajucu sumu.Djindjic je vratio Telekom, vratili bi i NIS. Za Kosovo nam vise ne trebaju, to je ionako samo nasa stvar hocemo li ga priznati ili proglasiti okupaciju na delu teritorije. Radovi su u toku za ovu prvu opciju. Dakle uglavnom sve je do nas.

bojan

pre 9 godina

Hipotetican moguc i veoma katasrofalan scenario:
Obzirom da su Bugarska, Rumunija i Madjarska vec u EU, "Juzni Tok" u Bugarskoj 'okrene' na sever, udje u Rumuniju i onda iz Rumunije udje u Madjarsku.
Geografski, to je potpuno moguce i nema nikakvih dodatnih okuka/motanja
A Bosna [RS i Fed] onda mogu dobiti gas preko Madjarke i Hrvatske [koja je isto u EU].
Plasim se da,ako mi prema EU puno 'zakeramo', pravimo se naivni, sedimo na dve stolice, .. ovakav nacin tretiranja je veoma realan

Milan

pre 9 godina

Mogu da grade ali po pravilima koja vaze u EU. Posto im se to ne isplati, jer je pala cena gasa i nafte, Rusi su odustali. Sve ostalo su gluposti.

Realista

pre 9 godina

ALO; Srpska vlada hoce na dve stolice. Ne moze se imati dve gazde. Rusi su ljuti. Moras birati....
Samo Turska kao veca sila moze sama odlucivati. Nato zemlja i potpisuje aranzman sa Vladimirom...

programer

pre 9 godina

E a najjace mi sto ovo nasi zameraju Rusima, pa zamerite Tadicu koji je sklopio ovako glup ugovor! Rusi su trgovci, pare ih interesuju, ljubav postoji izmedju dva naroda, a ne izmedju dve ekonomije...

dukaPPS

pre 9 godina

Nema druge nego da uvedemo ovim hohštaplerima sankcije. Drugo, ovaj "stručnjak" Profesor eko. Fakulteta nema tri blage. To se pod hitno uvede u skupštinsku proceduru Zakon koji omogućava državi da odmah počne zaplenu NIS-a (pogledati primer Čaveza 2008). Treće @Kalino NIS JE EX-jugopetrol i vama novosadistima pripada jedno veliko NIŠTA

ŽK

pre 9 godina

Stvar je jednostavna,NIS acionalizovati,pohapsiti one koji su taj štetni ugovor napravili i ruse urgentno najuriti.
Prosta stvar,da je država kako treba.Okrenuti se prema Evropi,gde je prosperitet.

Rabren

pre 9 godina

Politika o NIS-u se ne vodi preko medija, ova naklapanja su mi smućaj pa prolij. Čemu takav pritisak i pokušaj da se nešto nametne i isforsira?

simo

pre 9 godina

Ne vidim tu nikakvu kocnicu Brisela ili EUa jedina moguca scenarija je rat u Ukrajni gde su ruske snage nasilno usle i sad bi da ucenjuju Brisel ili EU i to da se ne mesaju u Ukrajinsku scenariju ali sto se tice Srbije je velika vera u Rusku poltiku jedno sto Srbija treba da zna da u biznisu nema brace i vere koja bi spojili Rusiju i Srbiju

Srbin 100%

pre 9 godina

Sa punim pravom ocekujem da se pokrene jedna opsezna istraga ko i zasto iz naseg pregovarackog tima nije trazio garancije ili nadoknadu u slucaju da ne dodje do realizacije projekta Juzni tok,jer je time naneo ogromnu stetu interesima drzave i gradjanima Srbije

Haiyan

pre 9 godina

Nista od Rusije. Batalite tu pricu bratstvo i jedinstvo,ovde su samo interesi bitni. Izradili su nas za taj ugovor i trepnuli nisu sad kad su ukinuli projekat. 25 godina vec mi truju mozak sa pricom kako cemo mi sa Rusijom,uz Rusiju,nasa braca Rusi,itd. Prazne price za prazne glave.

hocu 300 minusa minimum

pre 9 godina

Moze da se ide na arbitrazu. To je inace osnovno pravilo, da moze da se raskine ugovor zbog promenjenih okolnosti. Samo je potrebno da se mi najzad opametimo i okrenemo leđa Rusiji. Koriste nas za njihove interese, a nista nam ne daju. Za njih smo niži Sloveni. Nije Milo lud. Jbg, time cemo izgubiti Kosovo ali isto tako su i Mađari izgubili Vojvodinu. Moramo da definišemo svoju politiku. Ili smo deo Evrope ili cemo i dalje da se ku**imo bez potrebne alatke. Da smo barem teritorijalno povezani sa Rusijom bila bi druga priča, ovako su predaleko.

beogradjanin

pre 9 godina

to su rusi.uvek i svuda su gledali da nas iskoriste.ali dzaba im,zato i jesu tako mali,iskompleksirani,puni votke i zastarele tehnike...

Stoja NS

pre 9 godina

Južni tok od legende polako prerasta u mit.
Srbi su poznati kao mitomani, ali ovaj put nemamo pravo na maštu i treba stati na loptu.
Da je zaista bio potreban Evropi, ovaj gasovod bi davno bio napravljen, kao na primer Severni tok.
Pametnom dosta !

jcdenton

pre 9 godina

"Srbija je sve uradila što je u njenoj moći i ne može da utiče na Rusiju i EU. Ali verujem, da će Aleksandar Vučić svojim trudom i zalaganjem naći zajednički kompromis.
(lav90, 2. decembar 2014 22:39) "

kada bi postojao oskar za botove, ovaj komentar bi sigurno pobedio!

Neznalica

pre 9 godina

Kakvi su vizionari bili Tadić i Koštunica kada su sklapali sporazum sa Rusima. Jedini nisu zatezali oko vlasništva. Znali ljudi da je 49% od nule isto koliko i 51% od nule. Usput se utalili za NIS i pokupili političke poene koji su ih držali na vlasti još 5-6 godina (Boris).

Aleksandar "biće nam bolje za dve godine" Vučić se uopšte ne sekira zbog propadanja Južnog toka pošto on ima svoj "Beograd na vodi" da na njemu jaše bar toliko dugo koliko je Tadić jahao ovaj narod.

ubi boze

pre 9 godina

(Endzi 02. decembar 2014 23:00)

NIS je prodala vlada na celu sa Kostunicom .Predsednik je bio Tadic a zna se ko je sve jos bio u toj vladi.A posto se NIS prodavao Rusima nista nije imala protiv ni tadasnja opozicija a sadasnja vlast. Ukljuci mozak Endzi...ukljuci mozak...

kögel TIR.

pre 9 godina

Prethodne vlasti pa prethodne vlasti pa i vi ste gospodo radikali(naprednjaci) glasali za ovaj sporazum i vi gospodo iz DS I DSS I SPS - A !!!! Sad krivite jedni druge sto je sporazum los a kad je Čeda govorio godinama unazad da je sve to lose za NIS i energetsku stabilnost Srbije vi ste svi u glas govorili kako je on i njegova partija izdajnicka sram vas bilo sve do jednog unistavate Srbiju decenijama svojom glupavom propalom kosovskom politikom UNISTAVATE !!! Kada budete shvatili da i Rusija gleda na nas istim ocima kao i zapad onda cete shvatiti nesto do tada izvol'te pa trljajte glavu i radite sta hocete nesposobna nepismena bagro zadriglih stomaka !!

Predrag

pre 9 godina

Ugovor o prodaji NIS-a je katastrofalan za Srbiju.
Da li će Tadić i Koštunica odgovarati za potpisivanje ovako štetnog ugovora ?
Narod u Srbiji hoće pravdu !

Duci0167

pre 9 godina

Nasla Srbija sa kim da pravi biznis. Lepo vam kazem,zavrsimo sa Rusijom i daleka im kuca. Protiv celog sveta su,kao Srbija '90tih a svi znamo kako se zavrsilo. Zaboravite na "ljubav" i ostale gluposti vec se skoncentrisite na nase interese o kojima toliko pricate. Ode NIS ko da ga bilo nije!

RoD

pre 9 godina

..prodali su NIS za cenu koliko je kompaniji potrebno za 4g da ostvari taj profit..nudjeno nam je da napravimo s austrijancima i madjarima nas TOK..ali posto shabani srbijanski se okrecu "braci Rusima" koji nas vole do zadnjeg dinara..sad cemo oralno da ih zadovoljavamo..svi politicari su idijoti a i mi kao narod sto ih trpimo i biramo..

Fridman

pre 9 godina

Sigurno da nije dobro kada propadne ovako veliki projekat.Ali,lepo vam kazu ljudi da ne moze tamo-amo.Kockali ste se,stavili pare na Rusiju(koja je barem dosta ulozila u poruseni i razvaljeni gubitas od NIS-a)i sto se sad bunite zbog toga sto ste propali.A uleteli su u dil sa Rusijom,zato sto kompletna elita ne pripada Evropi,sto su mislili da ce se na taj nacin dodvoriti Rusima (cuveno nase uvlacenje)i da ce im taj "sporazum" omoguciti da, ako ne dobiju od EU ono sto su mislili (RS,Kosovo+CG),tako nesto dobiju od Rusa.A Rusi su samo gledali svoj interes,njima je bilo vazno da "cev" prodje negde posle Bugarske i da naravno imaju jos ekonomskog interesa.Jednog dana politicari ne samo u Srbji nego i na Zap[adnom Balkanu moraju da shvate da dolazak investitora "kosta" i da nece niko potrcati ovde da nam sipa pare iz vrece.Ali kao sto je Rusima trebalo 70 godina da shvate kako funkcionise kapitalizam,pa su sada najliberalnija kapitalisticka zemlja,dosta im je drzavnog intervencionizma i bede,mozda ce i ovi nasi "srbo-komunisti" svhatiti za 50 godina kako funkcionise svet,gde se pare zaista nalaze,ko propisuje pravila igre u tom svetu i kako se igra.Propao je Milosevic,propali su i ovi.E pa sad ako niste pametni....

Mufljuz

pre 9 godina

Valjda je sada najzad jasno zasto Srbija nikako ne uspeva da izadje na zelenu granu. Mogu vlasti sprovoditi ekonomske mere, snizavati plate, penzije, dostignuta prava, povecavati poreze i takse i to ciniti decenijama ali sve to nije ni desetina od onoga sto uniste svojim amaterizmom, neznanjem i lopovlukom. Ovaj primer sa prodajom NIS-a i ugovorom sa Rusima najbolje to pokazuje. Na zalost, ekipa na vlasti jos vise to potvrdjuje.

EU Citizen

pre 9 godina

Uvek postoje vanredne mere, NIS se može prosto nacionalizovati i Rusima vratiti onoliko koliko su za njega platili, a ako im se to ne sviđa, neka nas tuže, mislim da uskoro dolazi vreme kada će njihove tužbe relevantne svetske sudske instance zarezivati otprilike kao tužbe Severne Koreje, jer su svojim arogantnim i agresivnim ponašanjem izgubili pravo na postupanje kao sa normalnom i ozbiljnom državom. A stvarno ozbiljna država bi pokrenula i pitanje krivične odgovornosti onih koji su odlučivali i našla načina da dokaže ono o čemu se već godinama javno govori, da su ruske pare i te kako dolazile i još dolaze do džepova pojedinaca i stranaka koji su odlučivali o prodaji NIS-a, pa bi se mnogi našli tamo gde je odavno trebalo da budu, u zatvoru, ali, naravno, ova vlast je takođe puna ruskih plaćenika i u SNS-u, a naročito u SPS-u koji je praktično ceo ruska agentura, to jest stranka domaćih izdajnika, pa je to naučna fantastika.

Ноле

pre 9 godina

Испаде да је Путину јачи адут и савезник Турска иста она Турска која је Србији икс пута на овај или онај начин исказивала непријатељство. Де овај школовани свет из радикалне странке да то појасни нама лаицима.

sava1

pre 9 godina

Koliko ja znam a znaju to i gospoda Savić i Vuletic ali se prave ludi, nije uzrok ovome sukob u Ukrajini nego je uzrok odbijanje Rusa da izmene ugovore koje su sklopili sa Bugarima, sa nama (opet loš ugovor) i drugima a koji su bili neprihvatljivi za EU jer su omogućavali Rusima ekskluzivu i pravo da rade šta hoće!

baba Vanga

pre 9 godina

Oni koji su ovako prodali NIS napravili su vecu stetu nego svi tajkuni skupa od devedesetih naovamo. Jednostavno Srbi ne umeju da vode drzavu i to je to. Cak vise ni zatvor nema nikakvog smisla ....koja korist ako napune zatvore sa KGB i UDB kadrovima...pa oni nisu ni svesni sto su ucinili

krle

pre 9 godina

pa mozda su citav juzni tok rusi i eu i izmislili da bi od malih zemalja pokupile sve rafinerije i naftne industrije pod izgovorom da ce im se isplatiti kad prodje juzni tok.

ivan

pre 9 godina

Vlada pod hitno treba nesto da ucini kako bi na nase trziste dosla i druga naftna/gasna kompanija.

Zato je pogubno praviti monopole - na sta bi licila Srbija da smo istim monopolistima dali i petrohemiju?

Ukoliko se nastavi pad cena nafte i gasa izostanak JT mozda bude i bolje resenje na duzi rok...

Koliko citam Turci 'ce jos razmisliti' o izgradnji gasovoda (koji se u nasoj stampi velica u nebesa), a nisu ni zadovoljni cenom gasa koju im nude Rusi...

građanin

pre 9 godina

Ajde, nemojte više za sve probleme da krivite prethodne vlade! NIS je pravio gubitke jer su ga "jahali" političari, gasovod je bio odlična investicija i sporazum je bio dobar za Srbiju! Nema klauzule za vraćanje NIS-a ali samo neizvršenje dela ugovora za izgradnju gasovoda daje za pravo Srbiji da traži nadoknadu za izgubljenu dobit. To, naravno, nećemo tražiti jer "volimo" Ruse! Opet Putinu spremite vojnu paradu a on će nama dati "male ustupke"!

Haso

pre 9 godina

Znate kako kazu, kad krene poplava pacovi prvi isplivaju. Sad se lepo vidi kako reaguje zapad, koje medije kontrolisu u Srbiji i koliko su se uspanicili.
Kakve su ovo gluposti? Rusi nam oteli NIS, Rusi nas nisu branili za vreme bombardovanja. Ko bre zivi u ovoj zemlji da pada na ove gluposti?
Ej bre ljudi, Amerika i Nemacka su nam rasturili drzavu od 24 miliona ljudi, napravili rat od 4 godine, bombardovali Srbiju i srusili skoro sve sto je vredelo od fabrika i mostova, oteli i Kosovo i Metohiju, a vi tupite da su nas rusi zeznuli za NIS u koji je inace ulozeno nekoliko milijardi, koji vise nezagadjuje Pancevo i koji bi bio zatvoren da nije prodat.
Ako ove komentare pise narod Srbije i ocenjuje mi smo skroz nenormalni. Ali ne verujem da je tako.

Ayatollah

pre 9 godina

Mi opet ispali najgluplji, kao i obično. Kako smo počeli, bićemo uskoro robovi stranaca u sopstvenoj zemlji (dobar deo već i jeste), a na kraju će i zemlja nestati.

Jole

pre 9 godina

Zašto nismo onda prodali NIS Nemcima, Francuzima ili Amerikancima? Pa zato što oni, kao i u slučaju Telekoma ili JAT-a, hoće sve džabe. Jedino su Rusi hteli da plate keš. Budimo realni, druge opcije jednostano nije bilo.

mile

pre 9 godina

Bez velikog razmisljanja ,sto pre povecati rudnu rentu NIS-u na poen vise nego sto je to u Rusiji, pojacati kontrole zagadjenja vazduha i zemljista na kriticnim lokacijama i drapati kazne , sve po zakonima ove zemlje.

zoki

pre 9 godina

A sto ne kazu 'strucnjaci' da se Rusiji mozda ne isplati ovaj gasni aranzman?... i da oni grade gasovod po eu, pa valjda moraju da prihvate njihove(eu) zakone... nemaju pojma.

Pedja

pre 9 godina

Naravno mi smo opet ispali budale, odnosno narod ove drzave je po ko zn akoji put ostecen, ali je neko verovatno dobro napunio dzepove za ovaj "fantasticni sporazum". Sada bi trebalo komplet vlada koja je prodala NIS i potpisala ovu glupost od sporazuma u pritvor pa na optuzenicku klupu da se ispita ko je koliko kriv i koliko godina ima da placa odstetu i ko koliko u zatvor. Kada se napravi stetan ugovor normalno je da to nosi odgovornost.

марио марко дел тинторето

pre 9 godina

Треба тражити одштету од Бугарске, будући да су они блокирали Јужни ток. Толико су се уплашили притисака да се заиста нису понашали као суверена држава.

Kralj Ibi

pre 9 godina

@bezimena, ti i tebi slicni se silno nasekiraste sto smo mi zaboga za nista dali NIS a ne smete vam, cak to i podrzavate, otudjenje 15% teritorije, izuzetno bogate rudnim i drugim prirodnim bogatstvima, kojima danas u glavnom raspolazu americke i zapadnoevropske firme. Odmorite malo u vasoj brizi.

aleksandar

pre 9 godina

A zaœto da ga tražimo? Da opet pravimo 80 milijardi gubitka godišnje? Preduzeće sada radi kako treba i ostvaruje odličnu zaradu, samo treba da redovno isplaćuje poreze i takse. Šta, jel bolje da me krade Srbin nego da me izdržava Rus? Kakva je ovo kvazipatriotska priča, uopšte?

Darko

pre 9 godina

Kao i obično ispali smo naivni, da se ne izrazim drugačije, ili je neko zarad ličnih interesa zaobišao u ugovoru ovakav razvoj situacije! Bilo kako bilo, predlažem novu mernu jedinicu-Glupost-a za jediničnu vrednost gluposti-Srbiju!

Predrag Popovic

pre 9 godina

Parafraziram:
Kostunica: "NIS prodajemo po niskoj ceni (vise su placene RK Beograd) ali ce nam Rusija pomoci u ocuvanju Kosova (otislo odavno) i izgradice Juzni tok kroz Srbiju od koga cemo ubirati stotine miliona EUR godisnje (u ugovoru o prodaji NIS nisu kao uslov naveli obavezu izgradnje Juznog tooa niti vremenski limit da se on izgradi)". Dakle Kostunica (a mislim i Tadic) je potpisao ugovor koji je stetan po Srbiju, svesno ili nesvesno nebitno. Sumnjam da bi Zoran Djindjic to ikad uradio. Krajnje je vreme da se podnese krivicna prijava protiv Kostunice zbog potpisivanja stetnog ugovora i da se ispita o tome sta zna o atentatu na Zorana.

deki

pre 9 godina

Lupate minuse a "gradjani"? Nije ovo nista sta su Tadic i ekipa jos srozali.. ali dobro, razisli su se zuti, posvadjali izmedju sebe, presvukli odela i zamenili firme kako bi izgledali kao nova vruca roba na trzistu i prevarili glasace, hahaha... nema nista od vas, veciti ste luzeri, a taj naziv "gradjanski", vam ne daje ama bas nikakve super moci ni pameti, to je samo njihov jeftin trik kako bi se vi primili na nesto sto izgleda niste.

Dexterijus

pre 9 godina

Setite se kako su nashi cerupali taj isti NIS, pre privatizacije. Pa jos dan pre preuzimanja izvuku 100 miliona evra.Da nema tih Rusa mi danas ne bi imali goriva u Evro kvalitetu iz nase rafinerije!!!! Tako da pametnije je da je NIS sto dalje od drzavnih "ruku"....
S druge strane ako nema Juznog toka, a ni garancija za nadoknadu, mozemo bar traziti povecanje investicija iz Rusije u Srbiju kao i povecanje traznje nase robe u Rusiju.
Makar da se kroz jacu razmenu nadoknadi "minus".....

Aleksandra

pre 9 godina

"Zbog svega toga Beograd ne treba da pravi nikakve rezervne planove, jer će se izgradnjom Južnog toka kroz plaćanje tranzitnih taksa značajan novac sliti u budžet, kao i kroz porez koje će platiti naše građevinske firme angažovane na izgradnji", naglašava Vuletić."

Koji deo izjave Putina i Milera ti nisi razumeo?

Putin je kazao: "Ako Evropa ne želi da sprovede (Južni tok), onda on neće biti sproveden".
Projekat izgradnje gasovoda Južni tok je "mrtav", izjavio je Aleksej Miler.

Novi Sad

pre 9 godina

"Srbija nema sirovu naftu"
A šta misliš od čega je 420 000 000 € profita NIS-a za prošlu godinu ???
Potvrđene rezerve sirove nafte i gasa su bile 7 milijardi dolara prilikom prodaje NIS-a ...

joka

pre 9 godina

Energetski sukob izmedju EU i Rusije nama je doneo samo stetu koja bi verovatno bila manja da Tadic i Kostunica nisu sklopili ugovor koji nam se sada na sve ovo obija o glavu!

ns

pre 9 godina

Necu da branim proslu vladu ali celu stvar je zapoceo Kostunica. Demokrate su samo zavrsile stvar. Naravno da su krivi sto se ugovorom nisu obezbedili za slucaj da cela stvar propadne. Naivno je verovati da ce sada Rusi da pristanu.na ixmenu ugovora. Oni uvek gledaju samo svoje interese. Rusi su od pocetka morali da budu manjinski partner. Lose ispregovarano od pocetka...

Dejan

pre 9 godina

Ne verujem da će se EU odreći jedne tako velike investicije. Pa njoj gasovod dolazi na vrata, ada sama EU ne mora mnogo da uradi. Kad se sve slegne, shvatiće šta gube.

Srbin

pre 9 godina

Možda nemamo prava da tražimo NIS, ali zato po hitnom postupku okončati sve sudske sporove koje vode radnici NIS-a protiv NIS-a, naravno u korist radnika i odrapiti drakonske kazne i odštete koji treba NIS da plati radnicima. Povećati im rudnu rentu i ukinuti monopol NIS-u na trgovinu naftom i naftnim derivatima. Prosto naterati ih da sami vrate NIS.

bogdan

pre 9 godina

Nisu samo zapadni strani placenici radili lepo nego bih rekao da su ovde uspeli istocni strani placenici. Dosta je bilo mi smo sami u svim pricama od svih ratova i sukoba, ni sa kim u timu nismo bili i ne treba ni da se postavljamo drigacije a ni da brkamo stvari.

ИБАРСКИ ВУК

pre 9 godina

рудна рента је најнижа у србији свега три посто............кад руси не поштују договор.........србија би требало подићи рудну ренту на осам посто

Niklas

pre 9 godina

Eto ,,brace". Jos jedno veliko obecanje i jos jedno veliko nista. Nema veze, nastavite slepo da im verujete, i nemojte da uvedete sankcije da se Putin ne uvredi...

ko

pre 9 godina

kao teritorijalni stanovnik Vojvodine kao pokrajine u Srbiji dakle ne kao separatista nego kao lojalan gradjanin insistiram da Srbija obestrti sve koji zive u Vojvodini zbog pricinjene stete prodajom Naftagasa ispod trzisne cene Rusima!

jimifix

pre 9 godina

(Steta, 2. decembar 2014 23:46)

Nije interes velikih vec ruska kolona u Srbiji kojoj je vise stalo do interesa Rusije nego svoje zemlje

Perica

pre 9 godina

Posto nase vodje nisu u stanju ni da odrze osnovne zivotne potrebe naroda SRBIJA trazi pod hitno raspisivanje izbora na svim nivoima! Neka narod kaze sta zeli I gde cemo. Velike promene su se desile u svetu I mnogo stvari je izaslo na povrsinu. Potrebna je sto pre nova politika.

seimortatroia

pre 9 godina

Ma pokrali bi politicari do sada sve pare i da su nam platili 5 milijardi NIS.Meni je sve jedno,znam da evra ne bih video od tih para.

Djordje

pre 9 godina

Rusija je ovim potezom poslala jasnu poruku Eu ili omogucite izgradnju Juznog toka ili ce mo se mi okrenuti novim trzistima i drugim drzavama van Eu.
(Zorana Doroslovac, 02. decembar 2014 23:52)

Kojim drugim tržištima? Putin je pobedonosno napravio dil sa Turcima, ali posao je vrlo povoljan za Tursku, koja je dobila i popust na dosadašnju cenu, kao i pravo da ona dalje prodaje ruski gas koji dodje do njih, a ne samo da bude tranzitna zemlja (a to je Rusija htela da spreči ali je morala da popusti, jer nema gde). Drugo, Tursko tržište je PET POSTO veličine tržišta EU, tako da ona za Rusiju nikako nije rešenje kao zamena za EU. Onaj gasovod do Kine je na dugačkom štapu, a Kinezi će sada imati odličnu poziciju da ucene Rusiju za uslove, jer Rusija bez njih ostaje bez mogućnosti da ikome proda energente, koji su pritom sve jeftiniji. Sve u svemu, sumanuta i agresorska Putinova politika dovela je njegovu zemlju u tešku situaciju. Već sada ruski stručnjaci najavljuju recesiju u 2015. i pad rublje za dodatnih 30%, što će poskupeti uvoznu robu, a Rusija uvozi mnogo šta, od hrane, preko kozmetike do cipela (u poslednje dve stvari više od 80% robe u Rusiji je uvozno). Tako da će i gradjani Rusije osetiti blagodeti Putinove politike kao što je osećaju Ukrajinci.

monte-video

pre 9 godina

Ali ima prava da izgradi NIS-ovu konkurenciju! Ovi koji su hteli u Smederevu da naprave rafineriju, pobegli su glavom-bezobzira kad su videli da nismo čisti u glavu!

monte-video

pre 9 godina

Mislim da nema nilakve veze s sporazumom. Rusija nije davala garancije za južni tok jer je dovoljno jaka da ispoštuje to. Ovo je sasvim druga stvar i mislim da Srbija ima pravo na neku kompenzaciju!

Centralac

pre 9 godina

kalino,

Ako je tako jel onda mi iz centralne Srbije mozemo da trazimo Vojvodjanima da nam nadoknade cenu do trzisne cene sto koriste struju proizvedenu u TE i HE na tlu centralne Srbije.

Analiticar bez emocija

pre 9 godina

Predlažem da mi sami izgradimo svoj južni tok pa kada velikima zatreba da im naplatimo priključak a posle i tranzit. Inače dobit ćemo dupli golo.

dejan b

pre 9 godina

a da mi pregrmimo dugovanja sa rusima, sto smo duzni za gas. i "otkupimo" nazad nis. fale rusima pare u budzet. pa da ih pomognemo bratski.

miha bukovac

pre 9 godina

Srbija je poznata po vladarima idi*tima, pa bilo da su monarsi ili "republikanci", akademici ili nhjihovi sinovi. Tako je bilo sa A. Karađorđevićem, S. Milošević/M. Marković, Koštunicom ili Tadićem.
"Kad' idioti dođu na vlast ni narodu tad' nema spas."

WEST

pre 9 godina

Ako i bude izgrađen Južni tok bit će to po propisima EU i točka.U tom slučaju rusi će biti ograničeni i neće imati moć ucjene ,a Europa svakako radi na alternativi.Predviđena su 4 nova velika LNG terminala među kojima je i onaj na Krku,zatim plinovod iz Azerbejdžana i iz Sjeverne Afrike.Rusima se znantno smanjio manevarski prostor i svaki dan je sve manji.Valjao im putin (u crno će ih zaviti).

Srki

pre 9 godina

Neki kukaju za NISom kao da je država pravila milione od njega, a ne da je iz godine u godinu bio u sve većem minusu zbog bezočne pljačke stranačkih poslušnika koji su njim upravljali. Da smo znali da ga iskoristimo i napravimo profitabilno preduzeće od njega, mi ga ne bismo ni prodavali. Pošto smo ga upropastili da nije bilo više kud, prodali smo ga. I da ga dobijemo nazad, opet bismo ga napravili gorim nego što jeste i opet bismo ga zavalili u minus.

taša

pre 9 godina

nis je primer uspeha rusko-srpske investicije,nadam se da ce ih biti još,ako smo im dali za dzabe kompaniju treba ispitati koštuničinu vladu koja je potpisala ugovor

Danny

pre 9 godina

Poklloniti izvore nafte i gasa je bila neverovatna glupost, citaj kriminal. Narod to nije znao.Trebalo je odvojiti NIS od izvora nafte i onda prodati, to je tako logicno. Cak i naftno polje u Angoli je sada rusko. Ovo je najveca afera u istoriji Srbije!

st

pre 9 godina

Ako nesto sto pise u sporazumu, nije i nece biti sprovedeno u delo, onda taj sporazum vise nije validan... kakvi su ovo nevalidni strucnjaci?!

Vlada

pre 9 godina

Kap u moru kompanija koje su prodate posto zasto bez ikakve garancije za vreme prosle vlade. Koliko firmi su kupili stranci za dz i posle mesec dana kazu nije profitabilno rasprodaju sve masine, sirovine i materijal zarade 10 puta vise novca i odu. I naravno nikom nista.

Molder

pre 9 godina

Jos jedna velika prevara,naravno na racun obicnih ljudi u Srbiji a vlast je pokupila premije i kajmak,nista novo...Imace im deca za gudriranje i da ginu u brzim kolima!!!

Labud

pre 9 godina

Te stvari se rade emancipacijom od kolonizatora. Ali onom mentalnom emancipacijom o kojoj je Bob Marley pevao. Kakva crna Rusija ili Zapad. Bravar je znao i s jednim i s drugima.

anarchymeansfreedom

pre 9 godina

Imamo prava, da nadlezne sluzbe sprovedu istragu, donesu zakljucak da je drzava ostecena i pohapse one koji su takav ugovor sacinili i osnovu nelegalnih radnji sprovedenih u privatizaciji NIS-a poniste istu, i oduzmu NIS od Gasproma. To se vec radilo kada kupac nije ispostovao ugovor o privatizaviji ili se dokazalo da je i kupac prekrsio zakone i na taj nacin dosao do firme.

Atinac

pre 9 godina

Još jedan dilentant u moru istih koji nije očigledno pročitao šta piše u Gasnotrgovinskom sporazumu iz 2007-e godine. Uostalom šta reći ako im se ne sviđa podići im rudnu rentu na 25% i sami će nam vratiti NIS.

Duci0167

pre 9 godina

@perun Mastaj ti samo da ce se Nemacka smrzavati :) Sinak,oni zive u XXI veku i ne radi nista dok ne izmere sve po 100 puta. Ne brini se ti za Nemacku a to sto bi TI voleo da se smrzavaju pa ... ispasces smesan

Daki

pre 9 godina

Stidim se sto sam ikada glasao za zute i gledam skoro svaki dan sta su sve radili i prodavali...tako nam i treba,Rusi nisu nista krivi,oni isisavaju iz svakog sve sto se moze i sto se dozvoli...

Taj Dinkic,kakav god je bio,javno je prvi rekao da se povlaci iz sporazuma zato sto Rusi ne zele da potpisu sigurnost da ce biti gasovoda i dobro se secam,u jednoj emisiji je rekao da Rusi ne zele vise da pregovaraju sa njim zato sto je trazio da se obavezu pismeno i oni su se naljutili zbog toga i rekli da vise nece pregovarati sa njim jer je "bezobrzan,drzak i NE VERUJE DA JE REC PREDSEDNIKA RUSIJE JACA OD OBICNOG PAPIRA"!!!
Odmah je povucen sa pregovora a ubrzo i smenjen i secam se njegovih reci da nece ucestvovati u pljacki NIS po 5 i vise puta nizoj ceni koja bi bila u redu kada bi imali crno na belo da ce graditi i da ce graditi kroz Srbiju...

Imate sve na netu... http://forum.burek.com/vesti-iz-domace-privrede-i-ekonomije-t137907.5605.wap2.html

dr.kadzija

pre 9 godina

da ali ima prava da uvede ekonomski isplative cene za koncesije. dokle vise da par korumpiranih likova odlucuje o sudbini mega poslova?

жикс

pre 9 godina

како ништа, подигните рудну ренту на реалних 30% ,и има сами да врате НИС

karamba

pre 9 godina

Naravno da garancija nema,jer,kako bi onda Bajatovic i bulumenta imali primanja od po 40000evra mesecno,plus onaj deo za koji ni ne znamo koliki je!
Ne mogu i jare i pare.

Opet kazem,iskljucivi krivci za sve sto nam se desava smo mi sami,narod.Zasto mi?Zato sto smo nikakvi ...

rusofil

pre 9 godina

Pa mozemo odmah da pustimo uvoz naftnih derivata pa bi na stranim pumpama odmah se osetio pad cena nafte na svetskom trzistu. Srbija ima nafte jedva za zlu ne trebalo a cak nedovoljno za neko duze ratno stanje pa ne znam uopste odakle nekom ideja da to prepusti bilo kome a tek Rusima koji ioanako imaju pola svetskih siroovinskih resursa. Vlada moze doneti pravila za kontrolu oktanske vrednosti, ekoloske normative koji Rusi ne mogu da obezbede pa da im se ne isplati da rade uopste. Znam da NIS puni veliki deo budzeta i zaposljava desetine hiljada ljudi ali ako se dokaze krivicno delo onih koji su omogucili taj sporazu onda bi ugovor pao na nekom od sudova.

jole

pre 9 godina

Verujem da ce se posle jednog zimskog smrzavanja Nemacka opametiti i pomoci da se uradi gasovod. Ni na kraci ni na duzi rok nikom ne odgovara da gasovod ne bude izgradjen, osim amerikancima koji na taj nacin ubijaju dve muve jednim udarcem-slabe Evropu(citaj Nemacku) i glavnog neprijatelja Rusiju. @ (Perun)

E moj Perune ... zbog takvog nacina razmisljanja kao sto je tvoj ova zemlja umire ... Pa zar ti stvarno mislis da bi Nemci sebi dozvolili da nemaju gas ? daaavno su oni stavili sve mogucnosti na sto ...

neutralni felsh

pre 9 godina

taman da ne "bacim" komentar... citam malopre borisa tadica kako apeluje za juzni tok. glupo mu da kaze da je skontao kako su ga rusi premuntali, pod forom "vi nama prodate nis pod nasim uslovima, a mi vama obezbedimo juzni tok - ali budite strpljivi"... znalo se da od toga nema nista, cim se videla projektovana cena kostanja izgradnje cele instslacije (desetine milijardi dolara), ali je svima odgovaralo da pustaju bajku i dalje. nasima da vitlaju sporazumom u predizbornim kampanjama (da pridobiju ono primitivno glasacko telo koje bi da "mi zavrcemo ventil jevropi" kadgod nas "evropa opet nesto uslovljava"), rusima da cuvaju svoj ekonomski i politicki uticaj u srbiji (tri hidroaviona, poseta putina i ambasadorsko tapsanje po ramenu - jeftinije ne moze biti). da nije smesno bilo bi tuzno - ali bolje da se bar smejemo, kad vec mi placamo celu predstavu.

Rade

pre 9 godina

Pa nije valjda ponovo Kostunica? Jos jedna stvar kojom nas je njegova vlada zaduzila. Steta sto dan nema 25 casova, siguran sam da bi onda bilo i Juznog toka.

Dora

pre 9 godina

Verujem da Nemačka,Francuska i ostali neće dozvoliti da Južni tok propadne i da će izvršiti pritisak u bruisel da imap doće do promene odluke i podrži izgradnju ovog gasovoda izuzetno važnog za Evropu!

Neske

pre 9 godina

E sad zamislite da se vlast nije promenila i da nam je ostala ekipa sa Tadicem,Cvetkovicem i ostalima na vlasti i zapitajte se koliko bi oni jos stete naneli drzavi!Neki se sad jave ti experti koji su potpisali ovakav ugovor sa Rusima!

Kobster

pre 9 godina

"Koliko citam Turci 'ce jos razmisliti' o izgradnji gasovoda (koji se u nasoj stampi velica u nebesa), a nisu ni zadovoljni cenom gasa koju im nude Rusi...
(ivan, 2. decembar 2014 22:34)"

U pravu si, Turci ce razmisliti i zakljuciti da im je itekako u interesu da dobijaju gas "iz prve ruke", sigurno, dugorocno i po prihvatljivoj ceni. Plus ogromno skladiste ka granici sa Grckom. Ako Turcima ovo treba, izgradice bez obzira na eventualne pritiske.

tex

pre 9 godina

(Miša, 2. decembar 2014 23:48)

Aha,da. Tako sto zaposljava 'autsorsovane' studente i ljude za 20,000din mesecno. Oni ne zaposljavaju, domaci kadar radi za mizernu platu dok Englezi, Rusi, Nemci imaju strava plate.

I NIS i "banke sa zapada" samo igraju po pravilima kakva im je postavia ova nasa drzava, Da drzava kaze da je minimalac 50,000 verujte svi bi imali platu 50,000

Dedalus

pre 9 godina

"Zbog svega toga Beograd ne treba da pravi nikakve rezervne planove, jer će se izgradnjom Južnog toka..." - Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.
Ovo je slika i prilika nase politike.
Ne samo da je dubiozno nemati rezervni plan uopste (sto smo pokazali i ugovorom), nego je covek izgleda i lucidan jer negira stvarnost govoreci kao da ce Juzni tok biti realizovan.

Josarian

pre 9 godina

Ne vidim zasto ne bi izgradili nas deo? Nema veze sto ne bi nicemu koristio. Imamo i ogroman drzavni administrativni aparat koji smo izgradili, skup je, a nicemu ne koristi. Znaci da vec imamo iskustvo u takvim projektima.

bravo

pre 9 godina

"Zbog svega toga Beograd ne treba da pravi nikakve rezervne planove". Nikada ih nismo ni pravili, zato smo tu gde jesmo. Genijalna izjava.

Posle Tita nema vise Tita

pre 9 godina

Citanje komentara me baca u tesku depresiju. Oko 90% komentatora su ili teski moroni ili mozda, sto je jos gore po Srbiju, teske bitange koje se nadaju da ce botovanjem obezbediti sebi parce kolaca od grabeza poslednjih ostataka porodicnog srebra. Srpska pamet se izgleda odlila, a ono sto je ostalo zavuklo se u misiju rupu.
Mastajte i dalje kako ce vam neko dati slavine koje ce te da okrecete kako volite i zaj... kada vam padne na pamet. A kad usfali para za provod pravac firma u Svajcarskoj da se malo napune dzepovi. Problem je samo sto ste SVI (pozicija i opozicija, sadasnje i bivse) samo lokalni politicari i jajare, za razliku od onih drugih koji su drzavnici.

grbavi

pre 9 godina

nema prava da trazi nis nazad i koji ce nam da smo znali da upravljamo NISom ne bi ga ni prodavali ali mozemo da dignemo rudnu rentu i ukinemo monopol

mdj

pre 9 godina

Slusaj ove strucnjake u rangu Miroslava Lazanskog i Cede Cvorka:"Brisel ce biti kriv za nestasice gasa jer pravi probleme Moskvi zbog okupacije Ukrajine". Valjda ce Moskva biti kriva jer je okupirala Ukrajinu, aman covece. Pazite samo udvorice jedne da ne pogledate krivo Moskvu i Ruse, prodali ste deset hiljada Srba na Kosovu a te Ruse tretirate kao da su vam otac i majka. Kakve bre vi veze imate sa Rusima,alo?! Jel znate da je London u kilometrima blizi Srbiji od Moskve?! Ko su ti Rusi i sta se ceo zivot sa njima zamlacujete? Dobro, u redu, tu su Tolstoj i Dostojevski, lepa knjizevnost, ali kakve vi veze imate sa lepom knjizevnoscu, kad ste zadnji put knjigu procitali? "Brisel ce biti kriv". Vecito ce vam taj Brisel za nesto biti kriv iako su vasi sunarodnici pobili dvesta hiljada bosanskih Muslimana. Da li je mozda Merkelova davila ljude kao pilice na Ovcari? Sta samo ponavljate kao da vas je neko izvukao iz naftalina: oni su nas bombardovali. Jesu i to je za osudu ali gde vam je pamet da vam kaze da je to i bilo za ocekivati posle svih onih pokolja koje smo mi Srbi izazvali na teritoriji bivse SFRJ. Srpski seljaci imaju lep termin za te sto se zanose sa Rusima, lepo se kaze za takve na srpskom selu da su obicne zamlate. Ali ne samo da su zamlate i nemaju veze sa zivotom vec prave i veliku stetu konstantno potpirujuci tu tenziju u vezi sa Rusijom. Nadjite smisao zivota van Rusa i Rusije, nikad nece biti zivot kao u romanticnim ruskim romanima. Pitajte Ivanu Zigon.

Viki

pre 9 godina

Treba istražiti kako su Tadić i Koštunica prodali NIS za tako male pare i da li su imali i oni koristi od toga.Prodaja NIS-a je velika šteta koja je učinjena Srbiji i narodu.

ZIVOT - PRODJE - PENZIJA - NE - DODJE

pre 9 godina

Definitivno ovo je za nas veoma tezak udarac, naravno ukoliko se to desi to se jasno vidi iz izjave Aleksandra Vucic koji kaze da je ovo losa vest za Srbiju da ce nasa zemlja biti veliki gubitnik ako Juzni tok ne bude bio izgradjen.Medjutim, mi nista ne mozemo u ovom trenutku da uradimo da bi se to promenilo sem da se samo nadamo da ce stavr ipak krenuti u dobrom smeru, tu pre svega mislim na promenu odluke EU kada je Juzni tok u pitanju. Sto se tice NIS-a cak formalno pravno nemamo pravo ni da zatrazimo da se Srbiji vrati Naftna industrija Srbije, koja je bila deo sporazuma o izgradnju Juznog toka kroz teritoriju nase zemlje. Naravno da se ne treba zaletati kod bilo kakve reakcije. Kako se kaze uvej je jutro pametnije od noci.

beba

pre 9 godina

Nadam se da će ruska strana, ukoliko Južni tok zaista ne zaživi, pristati na revidiranje enregetskog sporazuma. Mislim da bi bilo korektno da Rusi pristanu na povećanje rudne rente, koja je veoma niska, verovatno najniža u Evropi

Milke F.

pre 9 godina

Najvažnije je da NIS posluje dobro i da radnici dobijaju plate na vreme, a da li će biti vraćen u našu nadležnost to nije sada toliko bitno.

MEGGY

pre 9 godina

Ipak, možda se desi u doglednoj budućnosti da se notmalizuju odnosi između Rusije i Evrope, pa da se ponovo oživi projekat Juđnog toka. Bugarska je stopirala izgradnju kroz svoju teritoriju, tako da do nas ne može da stigne gasovod, ali iskreno verujem da će u narednom periodu da se sve reši uspešno za sve strane.

ISTINA o NISu

pre 9 godina

Da li su ruski političari svesni da im Srbi više ništa ne veruju,
jer se prilikom prodaje NIS-a (i naftnih rezervi u Srbiji i nostranstvu vrednih desetine milijardi $)
desila velika prevara i PLjAČKA Srbije, koju su izveli lukavi agenti KGB i naivni srpski rusofili.

Dusan

pre 9 godina

Vidim dosta se pljuje BoTa... neka, i treba ali za ovo je ipak kriv kancer DrK, cak je i Mladja bio vizionar: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=782725

tex

pre 9 godina

(Miša, 2. decembar 2014 23:48)

Aha,da. Tako sto zaposljava autsorsovane studente i ljude za 20,000din mesecno. Oni ne zaposljavaju, domaci kadar radi za mizernu platu dok Englezi, Rusi, Nemci imaju strava plate.

I NIS i "banke sa zapada" samo igraju po pravilima kakva im je postavia ova nasa drzava, Da drzava kaze da je minimalac 50,000 verujte svi bi imali platu 50,000

mile

pre 9 godina

Kako se svi vi bavite posledicama. Tačno je da smo mi kolateralna šteta i rusi moraju ovako da odluče, ali nisu oni problem. Mi smo dali NIS sa svim rudnim bogatstvom (gas,nafta,voda) kojih nema mnogo ali ima. NIS iz toga crpi profit. Mi smo DALI. Mi nismo znali da upravljamo svojim bigatstvo. Znate svi kako prolazi kuća koja zna samo da prodaje ono vredno sto ima. Uvek ukućani završi na uluci. Nisu rusi ptoblem nego mi.

Gile

pre 9 godina

Citat:"Prethodna vlada je, naime, bezrezervno verovala da je Evropskoj uniji taj gasovod neophodan i da aranžman nikad neće propasti." zavrsen citat.
Pa i najlosiji osnovac shvata da je verovanje-poverenje, bez garancija, najskuplja stvar na svetu. Kod nas se to sada i potvrdilo. Zalosno je kome mi poveravamo nase sudbine i trosimo zivot, sve manje verujuci bilo kome.

zora

pre 9 godina

Naravno da nema vraćanja NIS. Što je jednom poklonjeno - poklonjeno je. Nećemo valjda silom da im uzmemo? Da protiv Rusije pošaljemo one tenkove što smo ih pokazali Putinu na paradi?
Šta više, NIS nije poklonjena, nego kupljena. Rusi su svoj deo odradili: nisu priznali Kosovo i gde god se pruži prilika, a osobito u SB, blokiraju i blokiraće prijem Kosova u međunarodne organizacije. A to je bio glavni razlog za dil, zar ne? Južni tok je tu za našu stranu bila sporedna korist, a što se Rusa tiče, sasvim im je svejedno kuda bi gas išao, samo da im bude jeftinije, a da zaobiđe Ukrajinu.

Pfc

pre 9 godina

Verujem da ce se posle jednog zimskog smrzavanja Nemacka opametiti i pomoci da se uradi gasovod. Ni na kraci ni na duzi rok nikom ne odgovara da gasovod ne bude izgradjen, osim amerikancima koji na taj nacin ubijaju dve muve jednim udarcem-slabe Evropu(citaj Nemacku) i glavnog neprijatelja Rusiju.
(Perun, 02. decembar 2014 23:56)

Perune Nemci se gasom snabdevaju sa gasovoda severni tok.Nemaju oni velikih problema zimi.

jeca

pre 9 godina

Prvo ovako, ako to nisu uneli u sporazum onda smo idioti neopevani. pitam se da li su imali pravnika koji zna da sastavi ovakav ugovor. Druga stva treba videti koje je pravo ugovoreno. Negde ukoliko nisu ugovorene odredbe oko propadanja posla- može da se traži poništaj pošto je to bila svrha posla. Ukoliko nije došlo do svrhe zbog koje se ugovor i potpisao ( glavna stvar) onda svaka propratna stvar mora da se vrati. To poznaje naše pravo. A sigurna sma da poznaju i druga. Bojim se da će međunarodni sudovi morati da rešavaju ovu stvar i iskreno se nadam da ćemo pokrenuti Tuzbu pred njima za ovo. Da ne bude ona priča- nećemo sa Rusima da se svađamo, a onda mi ostali uskraćeni za jednu najprosperitetniju kompaniju i ko zna koliko Milijardi evra.

Rale82

pre 9 godina

Kako nam je bivsa vlast dobar ugovor napravila... ludilo, toliko je dobar da ne bih smeo iz kuce da izadjem od srama da sam na njihovom mestu.

Rade

pre 9 godina

Zašto niko ne pominje glavne vinovnike ove katastrofe: Koštunicu, Tadića, Bajatovića, Dačića..Zar smo zaboravili kako je Bajatović, zagovarajući prodaju obećavao pune "Banske dvore" gasa koliko hoćemo, jeftino i bla, bla. od svega, danas samo on profitira i SPS. Da li smo toliko glupi ili hipnostisani od strane nove vlasti. Ako su navalili da zgaze Miškovića, zašto to ne urade i sa pomenutim ljudima koji su napravili višestruko veću štetu Srbiji. Važno je da su Dinkića oterali koji je jedini bio protiv prodaje NIS-a. Što bi rekli u "peščaniku" ako nam je dobro, onda ništa.

ovdasnji vojvodjanin

pre 9 godina

ali zato,Vojvodina ima puno pravo da trazi povracaj NAP-a,koji je ne zakonito prisvojila srbija a zatim bez saglasnosti Vojvodjana prodala rusima !

Pametnjaković

pre 9 godina

Glup smo narod koji ima glupe super eksperte i vrhunske stručnjake, to je jedina konstanta koja se nikada neće promeniti bez obzira na sve.

mattko

pre 9 godina

corto, 2. decembar 2014 23:59)
Ako mislis na teritoriju Srbije bez APV , u pravu si. Ali iz vojvodjanske zemlje izvuce se skoro 1 milijarda $ u obliku nafte i gasa godisnje pa ti vidi.

profesorka

pre 9 godina

Osnovni razlog izgradnje Južnog toka je potreba potrošača u Evropskoj uniji za većim količinama gasa. Dakle, sprovođenje tog projekta je ekonomski interes Evrope. Nadamo se da će do izgradnje Južnog toka ipak doći.

Janja Ubovic

pre 9 godina

Kriza u Ukrajini nam svima stalno donosi nove i nove problame a vrhunac je odustajanje Rusije od projekta Juzni tok. Ovaj projekat je potreban i koristan i Evropskoj uniji i Rusiji pa mi nije jasno zasto obe strane rade protiv sopstvenih interesa. I gospodin Savic i Vuletic ocekuju da do propasti te investicije nece doci bas zbog obostranih interesa da ne ona propadne pa nam samo ostaje da se nadamo da ce do nekog dogovora i kompromisa ipak doci. Srbiji bi odustajanje od Juznog toka nanelo velike stete pa se nadamo da su oba nasa strucnjaka u pravu i da ima jos nade da se stvari dogovore i poprave.

Poznavaoc

pre 9 godina

Alo vi koji SECETE VENE ZBOG RUSA I JUZNOG TOKA.
-Popisan je protokol o namereniju,sto nije ugovor o izgradnji.
-Turska trazi smanjenje cena gasa za 15%,a ne 6% sto nude Rusi.
Rusofili,prestanite da brinete Ruske brige u Srbiji.Ako ne mozete da brinete Srpske brige,onda se lepo preselite u Rusiji pa tamo brinite Ruske brige.

milek

pre 9 godina

Po jučerašnjim izjavama zvaničnika EU, svi izgledi su da je ovo samo opipavanje terana, i da ni EU, a ni Rusija, ne zbog Srbije, već zbog svojih interesa neće dozvoliti da se Južni tok ne izgradi, a to je dobro i za Srbiju.

drag

pre 9 godina

(Djordje, 3. decembar 2014 02:42)

Ma kakva Snaga Sibira prema Kini... Pukli su, već se priča da nemaju para ni za to. Kinezi ne misle povećati svoj udio u financiranju tog projekta, a Rusi krešu troškove na svemu što stignu, evo sad su počeli zatvarati bolnice i ukidati niz besplatnih lijekova, penzije su zamrznute, zaustavljeno je niz infrastrukturnih objekata, državne firme nemaju para da vrate zapadnim bankama kredite i tu će država morat uskočit...

Pukli su.

kristina maric

pre 9 godina

inat prema bilo kome je najgluplja reakcija. srbija mora smireno da razmislja o svojim interesima, ali zaista o svojim! interesima u najsirem smislu.

milivoje simic

pre 9 godina

sve ovo treba pretvoriti u iskustvo! ne samo juzni tok, sklapanje ugovora, nis, krivi ovi, krivi oni, vec sve ukupno gledajuci unazad dokle god hoces ili mozes, pa razmisli.nema emocija! razmisljanje sta je pametno!

Nesa

pre 9 godina

Treba ispitati ko je i zasto ispustio iz ugovora da definise sta ce se desiti u slucaju propasti projekta, ne mogu da verujem da se neko od nasih bio naivan kao francuska sobarica i da nije predvideo tako nesto. T u je neko primio debele pare da ugovor bude maksimalno povoljan po ruse.

Kreker

pre 9 godina

U sukobu Rusije i EU, Srbija će sigurno izvući najdeblji kraj, u to nema sumnje. Rusija bi bar malo mogla da nam pomogne u rešavanju problema snabdevanja gasom. Nalazimo se u teškoj poziciji. Siguran sam da će aktuelna vlast dati sve od sebe da se ovaj problem u potpunosti reši.

Vladan

pre 9 godina

Ko je odgovoran za potpsivanje ugovora koji su očigledno bili na štetu Srbije? Kostunica, Tadic ili neko treci... A što je najgore, ovo nije jedini slučaj da je Sbije u gubitku zbog grešaka ljudi koji su vodili državu u prethodnih 12 godina.

CORTEX

pre 9 godina

Ako izuzmemo najnesposobniji pregovaracki tim koji je prevideo mogucnost da projekat propadne (i za to svima treba oduzeti licence i zatvoriti ih na nako vreme) ostaje cinjenica da ni Francuskoj, ni Italiji, ni Nemackoj ne odgovara da se juzni tok ne izgradi jer jednostavno postoji potreba za gasom. Rusi pametno prebacuju vruc krompir u Brisel ali i pored svih politickih igrica koje se trenutno vode mislim da ce projekat biti ostvaren i da ce se stvari malo izgladiti posle sledeceg razgovora premijera sa Putinom.

Menhetn 5

pre 9 godina

Nema pravo da ga trazi zato sto su ga prodali nasi dragi politicari iz prethodne vlade. E pa gospodo Tadicu, Kostunico, i vi svi ostali krajnje je vreme da se suocite sa problemom i da nam kazete kakav ste sporazum napravili, valjda toliko zasluzujemo kao vas narod.

Srecko

pre 9 godina

Od onakve prosle vlasti nismo se dobru mogli ni nadati i sada se vidi koliko je stetan ugovor napravljen i koliko nas je kostalo neznanje prosle vlasti!Sada se samo mozemo uzdati u Vucica da ce iskoristiti dobre odnose sa Putinom i uspeti da promeni sporazum i makar i mi izvucemo neki benefit!

bojanilo

pre 9 godina

Neuspešna realizacija projekta Južni tok, nikako ne bi smela da utiče na aboliranje svih onih koji su doprineli da Srbija na tako loš način ispregovara prodaju NIS-a- Ruse treba razumeti, gledali su svoj ekonomski interes, no problem je bio što naš državni vrh nije na adekvatan način štitio naše ekonomske interese

KAUZA UGOVORA

pre 9 godina

*
Za prekid gradnje gasovoda Južni tok kriv je Gasprom jer nije hteo da se u ugovor unesu EU standardi za KORIŠĆENJE gasovoda (tj. da gasovodom može ići pored ruskog i drugi gas), i zato teret naknade štete zbog prekida gradnje pada na Gasprom.

Takođe Srbija mora zahtevati poništaj ugovora o prodaji NIS-a, zbog nerealizovane KAUZE (osnova, razloga,..) koja je POVEZANA sa KAUZOM Ugovora o gradnji Južnog toka,
pa će zbog toga što je Gasprom odustao od gradnje gasovoda, oni platiti naknadu pune štete
(vraćanje NIS-a, plus izgubljena dobit od JT).

Lupo

pre 9 godina

Ćorsokak u koji se nalazimo ako zaista ne bude Južnog toka, pokazuje kako je Tadićeva vlada, samo gledala dnevno političku popularnost i nije se uopšte udubljivalal u analizu "šta će biti ako bude", i na taj način Srbiju gurnula u veliki problem!

Petka

pre 9 godina

Vučić bi trebao da ispred Vlade Srbije zatraži od Putina da se na neki način prključimo na neki gasovod, možda taj u Truskoj, i tako ipak rešimo svpje probleme sa gasom!

Cale

pre 9 godina

SAd treba skupiti vladu demokrata prodvođenu tadićem i pitati ih šta su mislili kad u ugovor o prodaji NIS-a nisu ubacili mogućnost propadanja projekta Južni tok! koliko su površni ili zlonamerni!