Četvrtak, 27.11.2014.

15:20

"Štrajk prosvetara se nastavlja"

Predsednik Sindikata zaposlenih u prosveti izjavio je da se protest prosvetnih radnika nastavlja i da prosvetari neće odustati od uvođenja platnih razreda.

Izvor: Beta

"Štrajk prosvetara se nastavlja" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Dr.

pre 9 godina

Licemerne li države!
Ova "država" je omogućila Bogoljubu Kariću da se obogati na račun građana dajući mu monopol na sve i svašta od telefoije do TV, Miškoviću takođe sa 2/3 trgovine, Beku da izvodi marifetluke u privatizacijama, Bogićeviću da ispumpa 500 000 000 e (taman toliko koliko će država dobiti solidarnim porezom, tj mi ćemo platiti njegove avione i kamione), raznim ministrima sa %$ ugradje...
Ista ta država je odbijala da plati lečenje bolesnoj deci, davala (ili ne davala) minimalce takve da su radnici sekli i jeli svoje prste tokom štrajka, zaposlene u prosveti držala ispod granice siromaštva, lekarima na savest ostavljala funkcionisanje zdravstva (jer su jednako bedno plaćeni), opljačkala i uništila farmaceutsku industriju što je jedinstven slučaj u svetu...
NEMAM NI TRUNČICE RAZUMEVANJA NITI SIMPATIJE ZA OVAKVU DRŽAVU.
Ono što nama treba je Place de la concorde, da stavimo prst na čelo i dogovorimo se šta i kako.
Učitelji su izrekli svoj stav. Hleba nemamo a nemamo ni kolača! Dosta je bilo!Borite se, jer Vi se borite ne samo za sebe i svoje porodice, već i za položaj onih koji će Vas naslediti, kao i za status Vaše profesije.

sasha

pre 9 godina

Verbić bi da priča sa nastavnicima o obrazovanju baš sada kada su započeli štrajk zbog ugrožene egzistencije! Pa što nisi pričao ranije?

Sveznadar

pre 9 godina

Sve se resava samo i jedino sa platnim razredima i definisanim brojem izvrsilaca, ali ne samo za prosvetare i medicinare, vec za sve one koji su na budzetu.

Onoga trenutka kada cistacica u Narodnoj banci bude imala istu platu kao i cistacice u skolama i bolnicama svi problemi ce biti reseni. Doduse, smanjice se plate ministrima, poslanicima, direktorima,.... ali njima ionako nije do novca, oni se politikom bave iz ideala i ljubavi prema Srbiji.

akademac

pre 9 godina

Samo napred prosvetni radnici, budite uporni. Da je srece da svi krenu u masovni strajk jer ovakvom politikom se ide u totalni kolaps, u kojem vec i jesmo.

Takodje bivša i nikad više nastavnica

pre 9 godina

Mihajlo Pušin je verovatno rodjen 90-tih, nije preživeo ono što smo mi stariji preživeli i nije završio fakultet. Uglavnom su takve osobe sada "najstručnije" da komentarišu sve što se dešava u našem društvu.

ljubitelj burleski

pre 9 godina

Kako nam je,,kreativan, ovaj Petničanin.Ako ,,misli,, kao u ,,slučaju,, megadoktorata, i ,,nezavisne komisije,, onda se vidi o čemu on uporno ,,razišlja,, i to,,sam,, a ne po befelu,,onog koji ,,sve zna i sve je po njemu ,,regularno,i,, bez ikakave sumnje,,.Ako para nema opet za sve stručne ljude od lekara ,profesora i svih sličnih zaista pismenih i školovanih,a ne,,instant,, ,,diplomiranih,, klimoglavaca, treba da kao član ove vlade odgovori ,odakle,,rezervni,, budžet za sve parade, ,,stručna putovanja, i slične proturene nebuloze.posebno na one poslednje,poklonjene silne milione ,na do juče nepostojeće centre za ,,socijalne potrebe,, silnog,,radnika,, vulina, ili su njih dvojica iz različitih vlada i kontakti su ,,neobavezni,,.Obavezne , su samo svakodnevene ,,etikete, i haranga i to onih koji svih ovih dana očekuju jedino da oni koji se bore za svoja ustavna i radna prava odustanu od umora,i ,,gluvoće, ,,izabranih,,,spasitelja,, nacije,,.Obradović je prosvetu ,,sredio,, na sps, način ovaj će se baš,,proslaviti,, uništavajući one koji su u petnicu otišli zarad svojih talenata i rada, a ne,,pečatovanih,,,zasluga,,.Kada se od,,nezavisnog, člana vlade neko ovako ostrvi na sve one kojima treba da bude prvi i najjači oslonac, šta da se očekuje od onih ,koji su školu ,,temeljno, zaobilazili,pa je se,,setili,, po raznoraznim naknadno,,uvedenim, politički podobnim,,školicama, ,,faksovima, ,,isturenim odeljenjima,,za potrebe lokalnih ,,samouprava,,.,,In,,je instant ,,klin,,!

Frle

pre 9 godina

Dovoljno bi bilo da predsednik drzave sa suprugom, njenim druzbenicama i ostalom svitom manje putuje i manje trosi te bi bilo vise para za prosvetu.
Jadna je zemlja u kojoj su sve siromasniji nastavnici i profesori a sve bogatiji bahati, politicari ( sa kupljenim diplomama ).

orman

pre 9 godina

A šta ćemo sa večitim i bahatim direktorima koji zapošljavaju svoje ljude i maltretiraju starije radnike koji ukazuju na te bahatosti.jer mladi nastavnici ne smeju da pisnu,pošto su došli preko veze.Dobro bi bilo da se ponovo zabrani više od dva mandata direktorima-neznam kome to smeta.

sivi mantili

pre 9 godina

Podrska prosvetnim radnicima i advokatima. Tako se brani svoja struka i profesija. Ne znam sta rade zdravstveni radnici, ili njima mozda nisu samnjene plate?

bivsa i nikad vise nastavnica

pre 9 godina

@gile
Odlican komentar. A Mihajlu Pusinu verovatno treba vrlo detaljno objasniti da nastavnici uopste nemaju kratko radno vreme, kao sto to na prvi pogled izgleda. Kako bi to izgledalo da nastavnik dodje na cas bez prethodne pripreme, i da, onako, iz rukava govori lekciju? Da improvizuje. I da ne provodi kod kuce sate i sate pregledajuci kontrolne i pismene zadatke. S punom koncentracijom - ako pogresi, ode glava.

Od nastavnika se, preko svega, ocekuje i da svoj cas ucine zanimljivim. To moze samo neko ko je pun elana i optimizma.

Advokat

pre 9 godina

Podrška prosvetnim radnicima u borbi za svoja legitimna prava od advokata.
Za zarade prosvetarima nema novca a istovremeno se država odriče sudskih taksi (ogromna suma) i iste sada za svoj račun naplaćuju fizička lica pod nazivom "NOTARI". Vratite sudu i budžetu a samim tim i državi državni novac od taksi, i od njega isplatite prosvetarima zarade... a ne da iste uzima 94 čoveka ostvarivajući zarade od više desetina hiljada evra mesečno (neto).
Jedan notar u BG zaradi 50 bruto zarada prosvetnog radnika.

deja

pre 9 godina

@Mihajlo Pušin
Ti si Mihajlo verovatno jedan od onih čije je dete upravo onakvo kako je jedan ovde i opisao.... Ajde idi i ti radi kao učitelj, profesor...pa radi to i privatno, niko ti ne brani.
Podrška svim prosvetarima, plate su im zamrznute više od 5 godina. Sa 100% norme jedan profesor u školi ima kao jedna čistačica u nekom javnom preduzeću.

Lupa

pre 9 godina

Vidim da među komentatorima još uvek ima naivnih, koji misle da možeš da "biješ" nastavnike, a da to deca ne osete.

Škole, nastavnici, su samo "džak" u kome se nalaze učenici.Ko ošine palicom po džaku, neka dobro razmisli o posledicama.

Ovo nije nikakva ucena uz zloupotrebu dece, reč je o surovoj istini. Spremi detetu ručak od jeftinih sastojaka, a onda sam sebe laži da si učinio najbolje za svoju decu.

Naravno, kvalitet obrazovanja je stvar izbora državljana, ali je očekivanje kvaliteta uz nisku cenu, u najmanju ruku nerazumno.

Za ove što im neko decu "uči", pomoći nema, kada do sada nisu shvatili da dete uči, a da mu nastavnik pomaže i to u meri u kojoj mu to učenik dozvoli. Danas se niko na silu ne može naučiti. A to što deca ne vide potrebu i smisao za učenjem je sasvim drugi problem. Problem koji je izražen u državi Srbiji.

gile

pre 9 godina

@(Mihajlo Pušin, 27. novembar 2014 15:56)

A kako bi bilo da tebe stavimo na njihovo mesto, ispred katedre makar jedan dan, jel vazi? Pa da vidis kako to izgleda. Possto imam prrijatelje u prosveti ilustrovacu ti njihove "divne" uslove rada. Dobijes copor od 30 a nekad i po 40 nalih divljaka u raznobojnim patikama, koji dok im pricas lajkuju kojesta po fejsu, salju porukice, poneko se i javi glasno na telefon ... Noge na stolu i zvaka u ustima se podrazumevaju. Ako im nesto kazes pocnu uvrede, pretnje a ponekad i batine, dok ako se ti na njih izderes letis iz sluzbe a ako ih pipnes letis u zatvor, jer policija i zakoni ne vaze ni za njih ni za tvog partijski postavljenog direktora, ali vazi za tebe. I ta policija koja ni 2 nacrtane ovce ne bi uhvatila stvori se za 5 minuta, a ako si u samoodbrani pocupao za kosu dete nekog vaznog baje doci ce i interventna da te hapsi. A tek kada javnost cuje za to, pa ima da te lincuju po novinama. Kada dodje kraj godine pojave ti se roditelji da mole za ocene, ako im ne uslisis molbe sleduju pretnje i batine; ako se branis dolazi policija. Djaci, njihovi roditelji, tvoj direktor, inspekcija itd mogu da ti zavrcu usi i nos do mile volje, a ti im ne mozes nista! Na sve to posle casova moras da pises izvestaje, referate, elaborate, da ides na idiotske seminare, skupljas sertifikate, bodove ... Ko posle 20 godina u srpskoj prosveti ne poludi taj nije normalan!

ilic

pre 9 godina

Svi se udruzili sa Miskovicem, stranim ambasadama, Hagom, advokatima, samo da bi destabilizovali Vladu velikog reformatora i vodju Vucica, ali Vucica, Vulina, Risticevica, Babica, Maju, Jorgovanku, Martinovica, Zoranu, Dr Stefanovica, nece zaustaviti u borbi da nasim cukun cukun unucima bude bolje.

Dimitrije

pre 9 godina

Zalimo se na "Belu kugu " a vaspitacima u vrticima smanjujemo plate ..Zalimo se sto najpametniji odlaze a smanjujemo plate profesorima ,doktorima...
Ne ide to tako !

Mihajlo Pušin

pre 9 godina

Protestvuju uvek oni koji najmanje rade. Vikendi, plaćene ekskurzije, 3 meseca odmora, ne uče decu na časovima već kod kuće za VELIKE pare. U Jagodini ih štancuju kao u nekadašnjim večernjim školama. Izbacuje se godišnje na stotine učitelja iako nam je zemlja 5 puta manja i 3 puta manje dece. Ko neće da radi , radnu knjižicu u ruke pa na buvljak!

Dimitrije

pre 9 godina

Zalimo se na "Belu kugu " a vaspitacima u vrticima smanjujemo plate ..Zalimo se sto najpametniji odlaze a smanjujemo plate profesorima ,doktorima...
Ne ide to tako !

ilic

pre 9 godina

Svi se udruzili sa Miskovicem, stranim ambasadama, Hagom, advokatima, samo da bi destabilizovali Vladu velikog reformatora i vodju Vucica, ali Vucica, Vulina, Risticevica, Babica, Maju, Jorgovanku, Martinovica, Zoranu, Dr Stefanovica, nece zaustaviti u borbi da nasim cukun cukun unucima bude bolje.

gile

pre 9 godina

@(Mihajlo Pušin, 27. novembar 2014 15:56)

A kako bi bilo da tebe stavimo na njihovo mesto, ispred katedre makar jedan dan, jel vazi? Pa da vidis kako to izgleda. Possto imam prrijatelje u prosveti ilustrovacu ti njihove "divne" uslove rada. Dobijes copor od 30 a nekad i po 40 nalih divljaka u raznobojnim patikama, koji dok im pricas lajkuju kojesta po fejsu, salju porukice, poneko se i javi glasno na telefon ... Noge na stolu i zvaka u ustima se podrazumevaju. Ako im nesto kazes pocnu uvrede, pretnje a ponekad i batine, dok ako se ti na njih izderes letis iz sluzbe a ako ih pipnes letis u zatvor, jer policija i zakoni ne vaze ni za njih ni za tvog partijski postavljenog direktora, ali vazi za tebe. I ta policija koja ni 2 nacrtane ovce ne bi uhvatila stvori se za 5 minuta, a ako si u samoodbrani pocupao za kosu dete nekog vaznog baje doci ce i interventna da te hapsi. A tek kada javnost cuje za to, pa ima da te lincuju po novinama. Kada dodje kraj godine pojave ti se roditelji da mole za ocene, ako im ne uslisis molbe sleduju pretnje i batine; ako se branis dolazi policija. Djaci, njihovi roditelji, tvoj direktor, inspekcija itd mogu da ti zavrcu usi i nos do mile volje, a ti im ne mozes nista! Na sve to posle casova moras da pises izvestaje, referate, elaborate, da ides na idiotske seminare, skupljas sertifikate, bodove ... Ko posle 20 godina u srpskoj prosveti ne poludi taj nije normalan!

deja

pre 9 godina

@Mihajlo Pušin
Ti si Mihajlo verovatno jedan od onih čije je dete upravo onakvo kako je jedan ovde i opisao.... Ajde idi i ti radi kao učitelj, profesor...pa radi to i privatno, niko ti ne brani.
Podrška svim prosvetarima, plate su im zamrznute više od 5 godina. Sa 100% norme jedan profesor u školi ima kao jedna čistačica u nekom javnom preduzeću.

Advokat

pre 9 godina

Podrška prosvetnim radnicima u borbi za svoja legitimna prava od advokata.
Za zarade prosvetarima nema novca a istovremeno se država odriče sudskih taksi (ogromna suma) i iste sada za svoj račun naplaćuju fizička lica pod nazivom "NOTARI". Vratite sudu i budžetu a samim tim i državi državni novac od taksi, i od njega isplatite prosvetarima zarade... a ne da iste uzima 94 čoveka ostvarivajući zarade od više desetina hiljada evra mesečno (neto).
Jedan notar u BG zaradi 50 bruto zarada prosvetnog radnika.

Lupa

pre 9 godina

Vidim da među komentatorima još uvek ima naivnih, koji misle da možeš da "biješ" nastavnike, a da to deca ne osete.

Škole, nastavnici, su samo "džak" u kome se nalaze učenici.Ko ošine palicom po džaku, neka dobro razmisli o posledicama.

Ovo nije nikakva ucena uz zloupotrebu dece, reč je o surovoj istini. Spremi detetu ručak od jeftinih sastojaka, a onda sam sebe laži da si učinio najbolje za svoju decu.

Naravno, kvalitet obrazovanja je stvar izbora državljana, ali je očekivanje kvaliteta uz nisku cenu, u najmanju ruku nerazumno.

Za ove što im neko decu "uči", pomoći nema, kada do sada nisu shvatili da dete uči, a da mu nastavnik pomaže i to u meri u kojoj mu to učenik dozvoli. Danas se niko na silu ne može naučiti. A to što deca ne vide potrebu i smisao za učenjem je sasvim drugi problem. Problem koji je izražen u državi Srbiji.

bivsa i nikad vise nastavnica

pre 9 godina

@gile
Odlican komentar. A Mihajlu Pusinu verovatno treba vrlo detaljno objasniti da nastavnici uopste nemaju kratko radno vreme, kao sto to na prvi pogled izgleda. Kako bi to izgledalo da nastavnik dodje na cas bez prethodne pripreme, i da, onako, iz rukava govori lekciju? Da improvizuje. I da ne provodi kod kuce sate i sate pregledajuci kontrolne i pismene zadatke. S punom koncentracijom - ako pogresi, ode glava.

Od nastavnika se, preko svega, ocekuje i da svoj cas ucine zanimljivim. To moze samo neko ko je pun elana i optimizma.

Frle

pre 9 godina

Dovoljno bi bilo da predsednik drzave sa suprugom, njenim druzbenicama i ostalom svitom manje putuje i manje trosi te bi bilo vise para za prosvetu.
Jadna je zemlja u kojoj su sve siromasniji nastavnici i profesori a sve bogatiji bahati, politicari ( sa kupljenim diplomama ).

sivi mantili

pre 9 godina

Podrska prosvetnim radnicima i advokatima. Tako se brani svoja struka i profesija. Ne znam sta rade zdravstveni radnici, ili njima mozda nisu samnjene plate?

akademac

pre 9 godina

Samo napred prosvetni radnici, budite uporni. Da je srece da svi krenu u masovni strajk jer ovakvom politikom se ide u totalni kolaps, u kojem vec i jesmo.

orman

pre 9 godina

A šta ćemo sa večitim i bahatim direktorima koji zapošljavaju svoje ljude i maltretiraju starije radnike koji ukazuju na te bahatosti.jer mladi nastavnici ne smeju da pisnu,pošto su došli preko veze.Dobro bi bilo da se ponovo zabrani više od dva mandata direktorima-neznam kome to smeta.

Takodje bivša i nikad više nastavnica

pre 9 godina

Mihajlo Pušin je verovatno rodjen 90-tih, nije preživeo ono što smo mi stariji preživeli i nije završio fakultet. Uglavnom su takve osobe sada "najstručnije" da komentarišu sve što se dešava u našem društvu.

ljubitelj burleski

pre 9 godina

Kako nam je,,kreativan, ovaj Petničanin.Ako ,,misli,, kao u ,,slučaju,, megadoktorata, i ,,nezavisne komisije,, onda se vidi o čemu on uporno ,,razišlja,, i to,,sam,, a ne po befelu,,onog koji ,,sve zna i sve je po njemu ,,regularno,i,, bez ikakave sumnje,,.Ako para nema opet za sve stručne ljude od lekara ,profesora i svih sličnih zaista pismenih i školovanih,a ne,,instant,, ,,diplomiranih,, klimoglavaca, treba da kao član ove vlade odgovori ,odakle,,rezervni,, budžet za sve parade, ,,stručna putovanja, i slične proturene nebuloze.posebno na one poslednje,poklonjene silne milione ,na do juče nepostojeće centre za ,,socijalne potrebe,, silnog,,radnika,, vulina, ili su njih dvojica iz različitih vlada i kontakti su ,,neobavezni,,.Obavezne , su samo svakodnevene ,,etikete, i haranga i to onih koji svih ovih dana očekuju jedino da oni koji se bore za svoja ustavna i radna prava odustanu od umora,i ,,gluvoće, ,,izabranih,,,spasitelja,, nacije,,.Obradović je prosvetu ,,sredio,, na sps, način ovaj će se baš,,proslaviti,, uništavajući one koji su u petnicu otišli zarad svojih talenata i rada, a ne,,pečatovanih,,,zasluga,,.Kada se od,,nezavisnog, člana vlade neko ovako ostrvi na sve one kojima treba da bude prvi i najjači oslonac, šta da se očekuje od onih ,koji su školu ,,temeljno, zaobilazili,pa je se,,setili,, po raznoraznim naknadno,,uvedenim, politički podobnim,,školicama, ,,faksovima, ,,isturenim odeljenjima,,za potrebe lokalnih ,,samouprava,,.,,In,,je instant ,,klin,,!

Sveznadar

pre 9 godina

Sve se resava samo i jedino sa platnim razredima i definisanim brojem izvrsilaca, ali ne samo za prosvetare i medicinare, vec za sve one koji su na budzetu.

Onoga trenutka kada cistacica u Narodnoj banci bude imala istu platu kao i cistacice u skolama i bolnicama svi problemi ce biti reseni. Doduse, smanjice se plate ministrima, poslanicima, direktorima,.... ali njima ionako nije do novca, oni se politikom bave iz ideala i ljubavi prema Srbiji.

Mihajlo Pušin

pre 9 godina

Protestvuju uvek oni koji najmanje rade. Vikendi, plaćene ekskurzije, 3 meseca odmora, ne uče decu na časovima već kod kuće za VELIKE pare. U Jagodini ih štancuju kao u nekadašnjim večernjim školama. Izbacuje se godišnje na stotine učitelja iako nam je zemlja 5 puta manja i 3 puta manje dece. Ko neće da radi , radnu knjižicu u ruke pa na buvljak!

Dr.

pre 9 godina

Licemerne li države!
Ova "država" je omogućila Bogoljubu Kariću da se obogati na račun građana dajući mu monopol na sve i svašta od telefoije do TV, Miškoviću takođe sa 2/3 trgovine, Beku da izvodi marifetluke u privatizacijama, Bogićeviću da ispumpa 500 000 000 e (taman toliko koliko će država dobiti solidarnim porezom, tj mi ćemo platiti njegove avione i kamione), raznim ministrima sa %$ ugradje...
Ista ta država je odbijala da plati lečenje bolesnoj deci, davala (ili ne davala) minimalce takve da su radnici sekli i jeli svoje prste tokom štrajka, zaposlene u prosveti držala ispod granice siromaštva, lekarima na savest ostavljala funkcionisanje zdravstva (jer su jednako bedno plaćeni), opljačkala i uništila farmaceutsku industriju što je jedinstven slučaj u svetu...
NEMAM NI TRUNČICE RAZUMEVANJA NITI SIMPATIJE ZA OVAKVU DRŽAVU.
Ono što nama treba je Place de la concorde, da stavimo prst na čelo i dogovorimo se šta i kako.
Učitelji su izrekli svoj stav. Hleba nemamo a nemamo ni kolača! Dosta je bilo!Borite se, jer Vi se borite ne samo za sebe i svoje porodice, već i za položaj onih koji će Vas naslediti, kao i za status Vaše profesije.

sasha

pre 9 godina

Verbić bi da priča sa nastavnicima o obrazovanju baš sada kada su započeli štrajk zbog ugrožene egzistencije! Pa što nisi pričao ranije?

Mihajlo Pušin

pre 9 godina

Protestvuju uvek oni koji najmanje rade. Vikendi, plaćene ekskurzije, 3 meseca odmora, ne uče decu na časovima već kod kuće za VELIKE pare. U Jagodini ih štancuju kao u nekadašnjim večernjim školama. Izbacuje se godišnje na stotine učitelja iako nam je zemlja 5 puta manja i 3 puta manje dece. Ko neće da radi , radnu knjižicu u ruke pa na buvljak!

ilic

pre 9 godina

Svi se udruzili sa Miskovicem, stranim ambasadama, Hagom, advokatima, samo da bi destabilizovali Vladu velikog reformatora i vodju Vucica, ali Vucica, Vulina, Risticevica, Babica, Maju, Jorgovanku, Martinovica, Zoranu, Dr Stefanovica, nece zaustaviti u borbi da nasim cukun cukun unucima bude bolje.

gile

pre 9 godina

@(Mihajlo Pušin, 27. novembar 2014 15:56)

A kako bi bilo da tebe stavimo na njihovo mesto, ispred katedre makar jedan dan, jel vazi? Pa da vidis kako to izgleda. Possto imam prrijatelje u prosveti ilustrovacu ti njihove "divne" uslove rada. Dobijes copor od 30 a nekad i po 40 nalih divljaka u raznobojnim patikama, koji dok im pricas lajkuju kojesta po fejsu, salju porukice, poneko se i javi glasno na telefon ... Noge na stolu i zvaka u ustima se podrazumevaju. Ako im nesto kazes pocnu uvrede, pretnje a ponekad i batine, dok ako se ti na njih izderes letis iz sluzbe a ako ih pipnes letis u zatvor, jer policija i zakoni ne vaze ni za njih ni za tvog partijski postavljenog direktora, ali vazi za tebe. I ta policija koja ni 2 nacrtane ovce ne bi uhvatila stvori se za 5 minuta, a ako si u samoodbrani pocupao za kosu dete nekog vaznog baje doci ce i interventna da te hapsi. A tek kada javnost cuje za to, pa ima da te lincuju po novinama. Kada dodje kraj godine pojave ti se roditelji da mole za ocene, ako im ne uslisis molbe sleduju pretnje i batine; ako se branis dolazi policija. Djaci, njihovi roditelji, tvoj direktor, inspekcija itd mogu da ti zavrcu usi i nos do mile volje, a ti im ne mozes nista! Na sve to posle casova moras da pises izvestaje, referate, elaborate, da ides na idiotske seminare, skupljas sertifikate, bodove ... Ko posle 20 godina u srpskoj prosveti ne poludi taj nije normalan!

Advokat

pre 9 godina

Podrška prosvetnim radnicima u borbi za svoja legitimna prava od advokata.
Za zarade prosvetarima nema novca a istovremeno se država odriče sudskih taksi (ogromna suma) i iste sada za svoj račun naplaćuju fizička lica pod nazivom "NOTARI". Vratite sudu i budžetu a samim tim i državi državni novac od taksi, i od njega isplatite prosvetarima zarade... a ne da iste uzima 94 čoveka ostvarivajući zarade od više desetina hiljada evra mesečno (neto).
Jedan notar u BG zaradi 50 bruto zarada prosvetnog radnika.

Lupa

pre 9 godina

Vidim da među komentatorima još uvek ima naivnih, koji misle da možeš da "biješ" nastavnike, a da to deca ne osete.

Škole, nastavnici, su samo "džak" u kome se nalaze učenici.Ko ošine palicom po džaku, neka dobro razmisli o posledicama.

Ovo nije nikakva ucena uz zloupotrebu dece, reč je o surovoj istini. Spremi detetu ručak od jeftinih sastojaka, a onda sam sebe laži da si učinio najbolje za svoju decu.

Naravno, kvalitet obrazovanja je stvar izbora državljana, ali je očekivanje kvaliteta uz nisku cenu, u najmanju ruku nerazumno.

Za ove što im neko decu "uči", pomoći nema, kada do sada nisu shvatili da dete uči, a da mu nastavnik pomaže i to u meri u kojoj mu to učenik dozvoli. Danas se niko na silu ne može naučiti. A to što deca ne vide potrebu i smisao za učenjem je sasvim drugi problem. Problem koji je izražen u državi Srbiji.

orman

pre 9 godina

A šta ćemo sa večitim i bahatim direktorima koji zapošljavaju svoje ljude i maltretiraju starije radnike koji ukazuju na te bahatosti.jer mladi nastavnici ne smeju da pisnu,pošto su došli preko veze.Dobro bi bilo da se ponovo zabrani više od dva mandata direktorima-neznam kome to smeta.

deja

pre 9 godina

@Mihajlo Pušin
Ti si Mihajlo verovatno jedan od onih čije je dete upravo onakvo kako je jedan ovde i opisao.... Ajde idi i ti radi kao učitelj, profesor...pa radi to i privatno, niko ti ne brani.
Podrška svim prosvetarima, plate su im zamrznute više od 5 godina. Sa 100% norme jedan profesor u školi ima kao jedna čistačica u nekom javnom preduzeću.

ljubitelj burleski

pre 9 godina

Kako nam je,,kreativan, ovaj Petničanin.Ako ,,misli,, kao u ,,slučaju,, megadoktorata, i ,,nezavisne komisije,, onda se vidi o čemu on uporno ,,razišlja,, i to,,sam,, a ne po befelu,,onog koji ,,sve zna i sve je po njemu ,,regularno,i,, bez ikakave sumnje,,.Ako para nema opet za sve stručne ljude od lekara ,profesora i svih sličnih zaista pismenih i školovanih,a ne,,instant,, ,,diplomiranih,, klimoglavaca, treba da kao član ove vlade odgovori ,odakle,,rezervni,, budžet za sve parade, ,,stručna putovanja, i slične proturene nebuloze.posebno na one poslednje,poklonjene silne milione ,na do juče nepostojeće centre za ,,socijalne potrebe,, silnog,,radnika,, vulina, ili su njih dvojica iz različitih vlada i kontakti su ,,neobavezni,,.Obavezne , su samo svakodnevene ,,etikete, i haranga i to onih koji svih ovih dana očekuju jedino da oni koji se bore za svoja ustavna i radna prava odustanu od umora,i ,,gluvoće, ,,izabranih,,,spasitelja,, nacije,,.Obradović je prosvetu ,,sredio,, na sps, način ovaj će se baš,,proslaviti,, uništavajući one koji su u petnicu otišli zarad svojih talenata i rada, a ne,,pečatovanih,,,zasluga,,.Kada se od,,nezavisnog, člana vlade neko ovako ostrvi na sve one kojima treba da bude prvi i najjači oslonac, šta da se očekuje od onih ,koji su školu ,,temeljno, zaobilazili,pa je se,,setili,, po raznoraznim naknadno,,uvedenim, politički podobnim,,školicama, ,,faksovima, ,,isturenim odeljenjima,,za potrebe lokalnih ,,samouprava,,.,,In,,je instant ,,klin,,!

Frle

pre 9 godina

Dovoljno bi bilo da predsednik drzave sa suprugom, njenim druzbenicama i ostalom svitom manje putuje i manje trosi te bi bilo vise para za prosvetu.
Jadna je zemlja u kojoj su sve siromasniji nastavnici i profesori a sve bogatiji bahati, politicari ( sa kupljenim diplomama ).

akademac

pre 9 godina

Samo napred prosvetni radnici, budite uporni. Da je srece da svi krenu u masovni strajk jer ovakvom politikom se ide u totalni kolaps, u kojem vec i jesmo.

Dimitrije

pre 9 godina

Zalimo se na "Belu kugu " a vaspitacima u vrticima smanjujemo plate ..Zalimo se sto najpametniji odlaze a smanjujemo plate profesorima ,doktorima...
Ne ide to tako !

bivsa i nikad vise nastavnica

pre 9 godina

@gile
Odlican komentar. A Mihajlu Pusinu verovatno treba vrlo detaljno objasniti da nastavnici uopste nemaju kratko radno vreme, kao sto to na prvi pogled izgleda. Kako bi to izgledalo da nastavnik dodje na cas bez prethodne pripreme, i da, onako, iz rukava govori lekciju? Da improvizuje. I da ne provodi kod kuce sate i sate pregledajuci kontrolne i pismene zadatke. S punom koncentracijom - ako pogresi, ode glava.

Od nastavnika se, preko svega, ocekuje i da svoj cas ucine zanimljivim. To moze samo neko ko je pun elana i optimizma.

sivi mantili

pre 9 godina

Podrska prosvetnim radnicima i advokatima. Tako se brani svoja struka i profesija. Ne znam sta rade zdravstveni radnici, ili njima mozda nisu samnjene plate?

Takodje bivša i nikad više nastavnica

pre 9 godina

Mihajlo Pušin je verovatno rodjen 90-tih, nije preživeo ono što smo mi stariji preživeli i nije završio fakultet. Uglavnom su takve osobe sada "najstručnije" da komentarišu sve što se dešava u našem društvu.

Sveznadar

pre 9 godina

Sve se resava samo i jedino sa platnim razredima i definisanim brojem izvrsilaca, ali ne samo za prosvetare i medicinare, vec za sve one koji su na budzetu.

Onoga trenutka kada cistacica u Narodnoj banci bude imala istu platu kao i cistacice u skolama i bolnicama svi problemi ce biti reseni. Doduse, smanjice se plate ministrima, poslanicima, direktorima,.... ali njima ionako nije do novca, oni se politikom bave iz ideala i ljubavi prema Srbiji.

Dr.

pre 9 godina

Licemerne li države!
Ova "država" je omogućila Bogoljubu Kariću da se obogati na račun građana dajući mu monopol na sve i svašta od telefoije do TV, Miškoviću takođe sa 2/3 trgovine, Beku da izvodi marifetluke u privatizacijama, Bogićeviću da ispumpa 500 000 000 e (taman toliko koliko će država dobiti solidarnim porezom, tj mi ćemo platiti njegove avione i kamione), raznim ministrima sa %$ ugradje...
Ista ta država je odbijala da plati lečenje bolesnoj deci, davala (ili ne davala) minimalce takve da su radnici sekli i jeli svoje prste tokom štrajka, zaposlene u prosveti držala ispod granice siromaštva, lekarima na savest ostavljala funkcionisanje zdravstva (jer su jednako bedno plaćeni), opljačkala i uništila farmaceutsku industriju što je jedinstven slučaj u svetu...
NEMAM NI TRUNČICE RAZUMEVANJA NITI SIMPATIJE ZA OVAKVU DRŽAVU.
Ono što nama treba je Place de la concorde, da stavimo prst na čelo i dogovorimo se šta i kako.
Učitelji su izrekli svoj stav. Hleba nemamo a nemamo ni kolača! Dosta je bilo!Borite se, jer Vi se borite ne samo za sebe i svoje porodice, već i za položaj onih koji će Vas naslediti, kao i za status Vaše profesije.

sasha

pre 9 godina

Verbić bi da priča sa nastavnicima o obrazovanju baš sada kada su započeli štrajk zbog ugrožene egzistencije! Pa što nisi pričao ranije?