Utorak, 25.11.2014.

08:57

SAD eliminišu Ruse preko Hrvatske?

Hrvatska ima potencijal da postane regionalno energetsko čvorište, ako bude pametno ulagala uz podršku EU i u saradnji sa susedima, kaže Džozef Bajden.

Izvor: Jutarnji.hr

SAD eliminišu Ruse preko Hrvatske? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

85 Komentari

Sortiraj po:

Pro patria

pre 9 godina

@Slijepo crijevo
Odvukao si svoju"rspravu" na sasvim drugi kolosjek i nepotrebno "uvalio" kvaziemocionalnu oblandu. Navlačiš na teren u koji ja ni devedesetih nisam zalazio, jer nisam obolio od te zarazne boljke. Inače, za razliku od tebe, mene veseli svaki napredak na "ovim prostorima", pa i Hrvatske. Potpuno je razumljivo da Budimpešta gravitira ka Rijeci, jer je - ne zaboravimo da je, pored razloga koje navodiš, upravo ona izgradila prugu ka Rijeci a i dobrim dijelom luku i pristupne prometnice k toj luki. Usput, podatak koji ti ne znaš - baš Mađarska inicira izgradnju drugog kolosjeka pruge od Zagreba ka Rijeci! Tebe pak smeta izgradnja brze pruge Budimpešta - Beograd - Solun; nešto slično čulo se i sedamdesetih godina u Hrvatskoj prilikom gradnje pruge Beograd - Bar. I dalje smatram da gradnja autoputa prema Baru - u ovim okolnostima nije ekonomnski opravdana! Dovoljno je postojeću željezničku prugu održavat kako valja - a ne kao dosad: nikako! Netko nedavno u svom "komentaru" i sam spomenu kako je autoput prema Srbiji nepotreban; doduše, ne baš priličnim jezikom (tipa: "čemu se okretati ka sirotinji i bijedi", kad se "suva drenovina više ne može iscijediti"). E pa, kad je tako, čemu onda ljutnja što se gradi brza pruga Budimpešta - Beograd - Solun! Ovim zaključujem "prepisku" s tobom, jer je "neučinkovita" i naprosto - nema smisla! Pozdrav!

slijepo crijevo

pre 9 godina

@pro patria,

Kako ti i nick govori upravo tvoje teze koje iznosiš su temeljene isključivo na patriotskim osnovama, dakle emocionalnim koje drugima imputiraš. Ta Mađarska je živo zainteresirana za ulaganje u luku Rijeka gdje želi čak i koncesiju na dio luke. Pomorski promet je ubjedljivo najjeftiniji i mnogo više od udaljenosti na moru igra udaljenost na kopnu. Rijeka je Budimpešti bliža od Soluna za cca 1.000 KM i iz Rijeke se u Budimpeštu dolazi za 5 sati vožnje ultra modernom autocestom koja je na čitavoj ovoj dionici urađena u punom profilu. Ista je na dionici koju ti pominješ sanak pusti! Također i privrednici iz tvoje Srbije su nedavno posjetili Rijeku da se raspitaju o mogučnostima njenog korištenja jer autocesta od Rijeke postoji u punom profilu sve do Beograda tako da je Srbiji jeftinije da robu dovlači i šalje preko Rijeke nego preko Soluna pa čak i Bara. To ti je čista ekonomska računica i kada emocije splasnu upravo češ i gledati kako promet iz Srbije se usmjerava na Rijeku koja će biti najvažniji prozor u Svijet za srpsku privredu!

Pro patria

pre 9 godina

Suoči se ti sa time da izgradnjom brze pruge Rijeka-Zagreb- Budimpešta, a što je najkraći put do centralne Evrope ta tvoja pruga do Soluna je unaprijed osuđena na propast i kako kažeš je slijepo crijevo. Ovaj projekat od Rijeke postoji već dugo vremena i sad bi se mogao realizovati iz EU fondova.
(slijepo crijevo, 26. novembar 2014 10:32)

Pozdravljam Vašu želju da se izgradi i ta "mađarska" brza pruga do Rijeke, koja će, kao i dosad u snažnoj konkurenciji Trsta i Kopra biti lučko odredište tog dijela srednje Evrope; ne zaboravimo pritom i ostale ne manje važne luke na Jadranu - Split, Ploče, Gruž...Ipak, Solun ima kud i kamo veće prednosti samom činjenicom da se već nalazi na "otvorenom moru" i dok roba iz Rijeke stigne do Otranta, roba koja polazi iz Soluna - već je na svom odredištu. Što nije baš zanemarljivo. Zbog ove čiste ekonomske logike, Solunska luka je u planovima EU dobila načajno mjesto, koja je več otpočela s ulaganjem u pripadajuću infrastukturu (povezivanje sjevernog "zaleđa" brzom prugom te proširenje i modernizacija kargo utovara/istovara). Mađarska je jedan od značajnijih nosilaca u EU ovih projekata (brza pruga). Dovršetak cijelog projekta - tzv. "južni koridor" - željeznički spoj Hamburga preko Budimpešte, Beograda sa Solunom predviđen je za 2018.g. Tada će privrednici i iz Tvoje Hrvatske imati interese da se ponekad usmjere i na ovu luku. Čista ekonomska logika uvijek ima prevagu nad (beskorisnim) emocijama!

slijepo crijevo

pre 9 godina

''@ Geostrategnut, Izgradnjom brze pruge Beograd - Budimpešta i dalje kroz Makedoniju do Soluna, uz ubrzo dovršen autoput, Bar definitivno postaje slijepo crijevo, a njegova luka promašen projekat. To su surove činjenice s kojim se Crnogorci napokon moraju suočit!
(Pro patria, 26. novembar 2014 08:50)''

Suoči se ti sa time da izgradnjom brze pruge Rijeka-Zagreb- Budimpešta, a što je najkraći put do centralne Evrope ta tvoja pruga do Souluna je unaprijed osuđena na propast i kako kažeš je slijepo crijevo. Ovaj projekat od Rijeke postoji već dugo vremena i sad bi se mogao realizovati iz EU fondova.

Pro patria

pre 9 godina

@ Geostrategnut, Izgradnjom brze pruge Beograd - Budimpešta i dalje kroz Makedoniju do Soluna, uz ubrzo dovršen autoput, Bar definitivno postaje slijepo crijevo, a njegova luka promašen projekat. To su surove činjenice s kojim se Crnogorci napokon moraju suočit!

Geostrategnut

pre 9 godina

Ako bi mi neko mogao pojasniti stratesku poziciju Srbije u ovoj situaciji. Madjarska zainteresirana za prugu Budimpesta - Beograd? A dalje? Grcka preko Makedonije? Bar? Ja sam mislio da je Bar u Crnoj Gori, zemlji koja trazi pristup NATO-u i u postupku je priblizavanja EU. Ako vec govorimo u kontekstu sprecavanja daljnje propgagacije ruskog uticaj i kontrole na Jugoistoku tj. Srednjoj EU i pritisaka i poticaja usmjerenih postizanju tog cilja, kako onda pase Crna Gora u tu slagalicu? Osobito s obzirom na vlastite srednjorocne i dugorocne ciljeve?

grga

pre 9 godina

Hrvati su naše komšije i drago bi mi bilo da im bude bolje i da budu prosperitetni. Ipak, ovo što priča bajden je stvarno smešno.
(Radojko, 25. novembar 2014 09:54)
I ja Srbima iskreno zelim sve najbolje, i znas sto je meni bilo smijesno?
Ono kad vam je Putin za vrijeme posjeta rekao da samo kazete sto vam treba, a kad se vratio u Rusiju poslao vam racun za plin.

NikolaMoskva

pre 9 godina

Ovi euroSrbi su bas smesni :D

Gde je to vidjeno da neko pada u noge onome koji ga sa tim nogama gazi? Jeste da je korist bitna.. Ali u vezi sa Srbijom tu ima mnogo vise ponizavanja nego koristi.

Iron(ija)Man

pre 9 godina

Koja glupost Amera. Rusiju, Kinu i Indiju guraju u zagrljaj. Ako zele da uniste Ruse, bolje da su napravili da citava Ruska privreda zavisi od Evrope. Ovako samo prave uslugu Moskvi. Evropa nema prostora za rast i istroseno je trziste. Zemlje BRIKS-a se uspinju i u njima je buducnost.

idemo dalje

pre 9 godina

Pa i maloj deci je jasno da iza ovog stoji namera SAD-a ta TNG izvozi u Evropu. To neće povećati konkurenciju, jer TNG iz SAD nikada ne može sa cenom biti konkurentan ruskom prirodnom gasu.Zato se na sve načine pokušava izbaciti ruski gas kako bi tržište bilo oslobođeno. A što se tiče gasa iz Azerbejdžana od toga se odustalo, jer je projekat Nabuko propao, zbog nedovoljnih količina. Nabuko je trebalo preko Turske i Grčke gas da doprema do Italije, a Hrvatska nije imala veze sa tim. Sada gas iz Azerbejdžana u Evropu stiže preko Rusije, tačnije Gasproma.

Promenio sam nick zbog cenzure!

pre 9 godina

"Da je pameti mi bismo postali novi Kalinjingrad."
@ (Mihailo, 25. novembar 2014 10:46)

Pameti kao sto je tvoja pretpostavljam?
Kako Srbija moze biti ruski Kaljingrad ako ne izlazi na more i ako je potpuno okruzena NATO?
Takve samoubice kao sto si ti i tebi slicni su nas i doveli ovde gde smo danas i i dalje svim silama unistavate buducnost moje dece!
Sram vas bilo!!!!!!!

nikad SNS, nikad homofob, nikad šovinista

pre 9 godina

Bajden pozvao Evropu da uloži svoje pare zbog Američkog interesa.
Ovaj svet čeka neka velika nesreća, jer kauboji neće prepustiti svoju ulogu svetskog policajca olako

bezimena

pre 9 godina

Kakve veze ima SAD sa energetskom budućnošću Evrope? Samo interes, interes, interes, ...
(Goran, 25. novembar 2014 11:54)

Naravno da je interes, kao što je i Rusiji, kojoj trebaju PARE i koja energente PRODAJE, s tim što ne treba zaboraviti da se u SAD ne govori ruski, već engleski....

Svako normalan gleda da ne bude energetski zavistan ni o kome, ili bar što je najmanje moguće, medjutim ovdašnji rusofilski mazohisti ljubu daju za bilo šta rusko, čak i kada je to na našu štetu! Znate li kako se to naziva? IZDAJA!

србин ло

pre 9 godina

Није ми јасно ко још верује у тај јужни ток! Остаћемо ми задња рупа на свирали због Русије. Зато хитно у ЕУ и НАТО!

cro

pre 9 godina

Nema Evropa para da ispunjava vase zelje u tudjem dvoristu, Ameri.
Eliminisati Rusiju je nemoguce, a da Evropa ne bankrotira.
(marija, 25. novembar 2014 12:20)

EU ima 508 milijuna stanovnika i 15,650.000 milijardi dolara,a po glavi stanovnika ima 34500 dolara.Rusija ima oko 143 milijuna stanovnika i 2225 milijardi dolara BDP,a po stanovniku ima 15641 dolar.To je po glavi prije ovih sankcija i vrtoglavog pada cijene nafte što je rezultiralo vrtoglavim padom rublje.Ne znam tko tu koga može kupiti?!

@Ema
Niste u pravu.Do raspada SSSR-a nije bilo nikakve trgovinske razmjene između SSSR-a i Zapada.Nikakva nafta ili plin nisu išli na Zapad.Ma ni ekseri se nisu prodavali međusobno.To sam baš gledao u jednom dokumentarcu i iznenadio se da je međusobna razmjena bila 0 dolara.

basar asad

pre 9 godina

komentari na ovu tzv vest me podsecaju na zlatnu eru anti ruskih (sovjetskih) parola iz 50tih godina u SADu...neverovatna anti ruska histerija se pravi a gosn Bajden poznat kao velika neznalica i manipulator jos jednom gura Evropu u prve borbene redove protiv Rusije,njega bas briga on je 10.000km udaljen

Lika

pre 9 godina

Ovi Ameri su u opasnoj mentalnoj krizi pusti nek grade Rusi i drugi pa ko jetiniji.Ameri vrse spekulacije na naftnom trzistu vec decenijama sad ojacali Rusi pa im konkurencija ne odgovara.Ovo je vec bolest.

urke

pre 9 godina

@(E jeee, 25. novembar 2014 12:28)
Putin ne samo da je zatvoren nego je i matiran u bilo kakvom pristupu Evropi u narednih x godina. Kako je tako veliki drzavnik jedne velike drzave smeo da dozvoli da dodje u defanzivnu situaciju i da se celo vreme se brani. Pa gde je tu drzavnicka inteligencija da prepozna sve ono sto se desavalo pre, kao uvod na sve ono sto se desava danas? Za mene je on ne zasluzuje naredni dvadesetogodisnji mandat.

Mare

pre 9 godina

Dobro,izgradite taj ultra isplativ gasovod preko HR,ovde neka se izgradi juzni tok,pa da vidimo ciji ce energent biti jeftiniji,zdrava konkurencija,zar ne ?

E jeee

pre 9 godina

""Rusima sprečen pristup Jadranu"? Ako idemo tom logikom, sve i da dođu od Bara do Beograda, Rusiji je "sprečen" prelaz preko NATO zemalja Rumunije, Bugarske i Mađarske, i "prijateljske" Ukrajine... A prilaz Baru imaju, gle, preko međunarodnih voda. Kako god, ova priča je bezvezna, i sa hrvatskom naftom i ne-znam-ti-čime, i sa značajem Hrvatske i Srbije.
(munz, 25. novembar 2014 11:20)"

Da si mali pratio vesti znao bi da je Putin obecao Orbanu kredit od 10mlrd (citaj kupio ga). Madjarska se zauzvrat odjednom zaintresovala za brzu prugu Beograd-Budimpešta. Ruski pristup Jadranu je itekako aktuelan, što nam potvrdjuje i ruska akcija i američka reakcija.
Da Madjarska je članica NATO, što ovo pitanje komplikuje, ali to je pitanje za Orbana.
Što se Ukrajine tiče, pa zar tamo Rusi nisu pokrenuli rat? Pitam se zašto.

jiji

pre 9 godina

Ne vjerujem da će itko izbaciti Rusiju iz igre,ali svaka konkurencija je dobra i ako može utjecati na smanjenje cijena plina,nafte ili bilo čega drugog dobro je došla . Rusi su u poziciji da diktiraju cijenu ,ako se smanji ovisnost o Rusima,lako je moguće da će doći do smanjenja cijene. Sigurno je jedino to da će se još dugo kupovati Ruski plin,po kojoj cijeni ovisi o konkurenciji i mogućnosti konkurencije da ponudi bolji proizvod po boljoj cijeni.

MileZullu

pre 9 godina

Rusija se mora zaustaviti u prodaji nekog proizvoda na tržištu, rekao je Obama, predsjednik države koja je toliko vlada svijeta srušila baš kako bi se tržišta od političkih pritisaka oslobodila, jer slobodno tržište donosi slobodu ljudima. To je teorija, a ove izjave su licimjerje nivoa 99.

istina

pre 9 godina

''Cak su i oni svesni da sa Rusima mozes jedino da pregovaras. Ostale metode ne donose nista dobro.
(mikin, 25. novembar 2014 11:20) ''

Svesni su da s njima možeš pregovarati jedino ako držiš cijev na njihovoj slepočnici. Za ostale metode je dokazano, ne pale! Zato se između ostaloga i ovaj projekat gura da se zauzmu što jače pozicije kad do pregovora dođe.

munz

pre 9 godina

(E jeee, 25. novembar 2014 09:44)
"Rusima sprečen pristup Jadranu"? Ako idemo tom logikom, sve i da dođu od Bara do Beograda, Rusiji je "sprečen" prelaz preko NATO zemalja Rumunije, Bugarske i Mađarske, i "prijateljske" Ukrajine... A prilaz Baru imaju, gle, preko međunarodnih voda. Kako god, ova priča je bezvezna, i sa hrvatskom naftom i ne-znam-ti-čime, i sa značajem Hrvatske i Srbije.

mikin

pre 9 godina

EU i Amerika vode istu politiku ali (ocito) nemaju iste ciljeve. E ta mala neujednacenost ce Evropu skupo stajati. Vrlo skupo. Ovakva EU je sklona verovati Amerikancima da je prirodnije biti povezan sa nekim preko bare nego sa nekim ko je deo Evrope i njen prirodni nastavak. Cinjenica je da ce amerikanci morati progutati knedlju zvanu "ravnopravnost" u pregovorima jer one Gorbacovsko-Jeljcinovske Rusije vise nema. Cak su i oni svesni da sa Rusima mozes jedino da pregovaras. Ostale metode ne donose nista dobro.

f2

pre 9 godina

Sada je tek jasno zbog cega se toliko lome koplja oko gasovoda kroz srbiju. Prirodno geografski Srbija bi trebala da stane na stranu evrope da bude deo nje iz jednostavnog razloga, mi pripadamo evropi geografski to je cinjenica. Rusi su daleko i neka tamo ostanu. Ne...., iz ovih ili onih razloga uvek kada dune vetar velikih promena u svetu, srbija stane na pogresnu stranu i pati narednih 100 godina. Ako nista barem, ajde da promenimo zbog istorije i negativnih iskustava generacija pre nas.

Por pratia

pre 9 godina

MIslim da se ovdje radi o klasičnom jezičkom nesporazumu tipa one slavne rečenice na "brilijantnom engleskom" - "Yes...day after yesterday!". Elem, u tom stilu ni novokompovani, uparađeni i dobro plaćeni hrvatski predstavnici u EU ne uspijevaju da razaznaju o čemu je ovdje riječ...a očito se Hrvatsku ovim "projektom" pokušava navuči da počne s eksploatacijom naftnih škriljevaca, kojih ima dosta na njenoj teritoriji (s izrazito prljavom tehnologijom) - jer, bez dodatne proizvodnje "na terenu" ti novoizgrađeni LNG-terminali,džinovski mastodonti koji s pristupnim vezama, zauzimaju i zagađuju poveliku površinu, - naprosto neće biti "učinkoviti" i falit će im "materijala" za punu i isplativu proizvodnost. A i cijena tako dobijene nafte bit će vrlo upitna! O posljedicama po turizam na Kvarneru i srednjem Jadranu izgleda da nitko ni ne razmmišlja!

politikant

pre 9 godina

Sad eliminise SRBE I RUSE preko hrvatske.
(kokakola kultura, 25. novembar 2014 09:27)

SAD zele dominaciju nad Rusijom, a Srbija ih interesuje koliko i Fidzi i Tuvalu. Nas najveci problem je sto mislimo da smo neki bitan faktor u svetu i kako bez nas ne moze nista da se resi. Posledica Titove indoktrinacije o Jugoslaviji kao nekom bitnom faktoru u svetu. Nikada mi nismo bili nikome bitni, niti cemo biti ikada. Jedino ako suvise budemo smetali bicemo pocisceni kao '99. Ali neki misle da smo '99 pobedili, hahaha!

gunner

pre 9 godina

Na sve nacine pokusavaju da isprovociraju Rusiju i treci svetski rat, koji mi sada deluje skoro pa neizbezan. Zao mi je samo sto Evropa nije dovoljno pametna, vec dozvoljava Americi da manipulise njom radi zastite svojih interesa, dok se oni kukavicki drze iza. Dignu li se Rusija i Kina na noge, ne pise se dobro Americi, samo ne znam kako jos uvek odbijaju to da shvate.

patriota

pre 9 godina

Samo akosmo naivni pristaćemo na ovu priču u koju ni oni neveruju. Dižu Hrvatima rep. Srbiju moraju na svaki način da drže pod kontrolom. Pod tom pričom ceo region će biti crna rupa.
G-dine Bajden sedite vi lepo u Americi i rešavajte vaše pribleme u Fergusonu. Pustete nas da živimo na miru. Srbija je postojala kada niko za Ameriku nije ni znao. Naše tarabe su starije od Amerike u pijedunim selima.

Mihailo

pre 9 godina

A gde je tu Srbija? Da pogodim. Zapad Srbiju vidi kao ruskog saveznika, pa će da opstruira komunikaciju Beograd-Bar (auto put, pruga), kako bi se Rusima sprečio pristup Jadranu. Isto je sa Solunom zbog Mediterana. Tako postajemo ruska intresna sfera, od čega koristi imaju Rusi. Svi služe Rusiji, Rusija nikome. E, bravo Srbi. Sad možete da putujete u Sibir, tamo ima dovoljno mesta za sve.
(E jeee, 25. novembar 2014 09:44)

Srbija bi itekako imala koristi od Rusije kada bi postala pravi i iskren savez Federacije, a ne najobičnija kurva koja pokušava sa svake strane da izvuče korist i povlači se sa svima. Da je pameti mi bismo postali novi Kalinjingrad.

Milos

pre 9 godina

nego rusofili, evo skoro pa je stigla zima, jel se smrzavaju evropljani bez ruskog gasa ili? mozda ima neko informacije iz prve ruke
(asteroid, 25. novembar 2014 09:34)
**************************************************************************
Zima jos uvek nije stigla, ni kalendarski, a ni temperaturno, a Rusi jos nisu prekinuli isporuku gasa, i nece ni prekidati dok god Ukrajina placa, jere je postignut dogovor o isplati duga. Sa druge strane, Zapadne sankcije Rusiji, koje pogadjaju pojedine funkcionere, nisu dovoljan razlog za prekidanje isporuka gasa (dovoljne su sankcije na uvoz iz EU), a i zasto bi Rusi preduzimali bilo sta kada su dobili Krim (vise ga niko na zapadu i ne pominje), a Boga mi, dobise i Novorusiju...

Alexa

pre 9 godina

@kokakola kultura: Patriotizam si savladao, odličan 5. Sad malo počni da se baviš gramatikom i logikom jer si tu veoma loš. Mislim da je neophodno da onaj ko želi da nešto napiše i objavi to javno poznaje osnovne gramatičke "preambule", rečeno jezikom koji razumeš. Zašto ti logika nije jača strana? Pametni ljudi, kada kreću u neki projekat, lišeni su emocija i razmišljaju glavom a ne drugim organima kako taj projekat uspešno privesti kraju. Zato imaju jedan glavni plan (nazovimo ga plan A), i jedan rezervni (plan B). Ako je u pitanju energetska nezavisnost Srbije, kako je moguće da nam nije potreban plan B? Zašto bismo došli u ropski položaj prema jednoj banana-državi kao što je Rusija i sabotirali sopstveno odlično rešenje za plan B? Šta fali da uvozimo gas iz Hrvatske umesto iz Rusije ako bude jevtiniji? Zašto bismo onemogućili sopstvenoj deci da sutra imaju siguran, konstantan priliv potrebne količine gasa sa dve strane? Da li ti je jasno da su zemlje u kojima su Rusi organizovali život prvom prilikom pobegle na drugu stranu i da su trenutno njihovi najveći neprijatelji? Zašto misliš da će se naša "ljubav" završiti drugačije?

Max_Zg

pre 9 godina

Čestitke narodima Balkana što uspijevaju već 100 godina popiti iste fazone i pobiti se svakih 20-30 godina za račun SAD-a, Njemačke ili Rusije. Bravo Balkanci :)))

Pierre

pre 9 godina

Patoloska mrznja srpskih eurofila prema Rusiji je porimila epske proporcije i pomracila im ono malo zdravog razuma kojeg su imali. Ako Srbija ikada i bude primljena u EU bice to upravo zbog Rusije kao EU/USA kontra mera Rusiji i ogranicavanje Ruskog uticaja na Balkanu. Eurofili, vas jedini adut za pregovore sa EU je Rusija kojom mozete da pretite kao alternativom. Bez tog aduta mozete "da se slikate"... ugasite TV da vam se malo oporave isprani mozgovi i analizirajte malo ponasanje i politiku EU. And, by the way, u Rusiju je do Ukrainske krize islo dosta zapadnih strucnjaka i profesionalaca a prosecne plate su bile vece (a i sada su) nego u istocnoevropskim clanicama EU...Moralo je nesto demokratski da se uradi protiv tog "loseg" primera....Pozdrav od rusofila koji ima dva Zapadna drzavljanstva (i siisto toliko fakulteta) pa mozda nesto zna bolje od vas europejaca iz Malog Morkog Luga...

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Ostali smo kao jedina drzava na ovim prostorima koja ne zna sta hoce.Juzni tok nece da se gradi to je danas svima jasno,a i medjuvremnu se grade drugi pravci koji ce sada da obidju nasu zemlju. Naravno,kao i u II sv ratu,pokazalo se da najgluplje ideje se jedino ovde primaju.Marta 1941 nigde niste mogli da organizujete ni 2 coveka da izadju na ulice ali je moglo samo u Bgd,zato smo dobili razaranja u Aprili 41 i gradjanski rat,zato i sada dobijamo izolaciju povodom energenata,ne umemo da se ponasamo normalno,i da shvatimo da mi nismo u Rusiji i da nikakve veze sa njima nemamo.

panzer general

pre 9 godina

(Milos, 25. novembar 2014 09:29)
Ja sam na tragu tvog razmišljanja. Imam velike simpatije prema ruskom narodu, puno manje prema ruskoj državi, ali to nema nikakve veze sa interesom moje zemlje (hr). A interes svake male zemlje je da ima jakog saveznika, po mogućnosti naječeg. Za ovaj balkanski prostor to su SAD, Njemačka, NATO i EU. Rusija nije neutralna zemlja, ona je na drugoj strani. Pogubnost službene srpske politike je taj što i dalje nakon svega misli voziti na dva kolosjeka.

ese

pre 9 godina

Ukrajina, Hrvatska...da da. Znaci kaze amerikanac mozda, moze, trebalo bi. Stavi pare, nemoj tudjim gloginje mlatiti. Niko ne veeruje u prazne price, niko nije vise naivan. prevarili ste pola sveta, a sad se nadgornjavate s Rusima pa gurate Hrvatsku u prvi plan.

Dug put

pre 9 godina

A mi se i dalje uporno drzimo iste price, umesto da smo se odmah opredelili za prave saveznike. Ko je gde, vidi se odmah - Hrvatska u Evropi i napreduje, a Srbija - iseljava se jer u sopstvenoj zemlji nema uslova za zivot. Zbog te upornosti ova zemlja sve vise lici na pustu ledinu, u kojoj ce na kraju svoj dom da nadju neki drugi narodi.

ema

pre 9 godina

@asteroid:
Niko se ne smrzava jer je ukrajinski dug placen (prva transa) od strane EU. CItajte malo vise posto nista ne znate. EU je inace i od SSSr-a uvozila energente. Da, da, ako niste znali tako bese...
Platice EU i ostatak ukrajinskog duga, pa ce onda nacionalisticke stranke da odvuku jos par hiljada glasova jer verovali ili ne, gradjane zapadne Evrope Ukrajina ne zanima ni u crtanom filmu, a posebno da ima pare idu u bandistsku zemlju koja decenijama ne placa gas.
Eto sad znate - gasa ima jer je EU platila ukrajinski dug, bas onako kako su Rusi trazili.

Штилцована катаболцна

pre 9 godina

@Milos
Тако су и 1914. 1941. изабрали страну за коју се мислило да је победничка, па их је спас'ла само српска глупост. Мислим да их следећи пут ни то неће спас'ти.

dabar

pre 9 godina

Hrvatska 55. americka savezna drzava i Bajden kao njen predsednik. Puno jednostavnije za upravljanje i vodjenje interesa u EU. Sto je EU ? God bless America

Božidar, Beograd

pre 9 godina

Ovo je priča kao jedna od Grimovih bajki! Pročitajte tekst tri puta i pokušajte da shvatite kako će Bajden i ostali bacači magle eliminisati Ruse iz trgovine gasom. Nije toliko bitno kuda će gasovodi ići, nego čiji će gas kroz te cevi ići. Azerbejdžan nema ni blizu tolike kapacitete i rezerve....znači opet se vraćamo na Ruse. Rusi odlučuju kome će prodavati gas, koliko i po kojoj ceni.Kraj priče i bajke!

Milos

pre 9 godina

Odlicna igra hrvatske politicke elite. Jos od sredine osamdesetih se hrvatska jasno opredelila i nepogresivo odabrala pobednicku stranu. Za razliku od Hrvatske, Srbija jos od ubistva kralja Aleksandra '34 nikad nije uspela da se jasno odredi o svojim strateskim interesima. Taj nedostatak politicke inteligencije u 20 a sada i u 21 veku ce mozda i biti fatalan za Srbiju.

Миле

pre 9 godina

Европа баш жели да их Америка уништи на уштрб њених личних интереса и конфронтације са Русијом. Не дај се Европо !!!

gabrijela

pre 9 godina

Dakle, opet izolacija za nas... Hrvatskoj se obecava procvat pod uslovom da interese sopstvene privrede gurne pod tepih..A Evropi sugerise da opet istrese dzepove i zastiti interese Amerike..Potkusurivanje Balkanom. Ocekujem raspirivanje novih mrznji i radost novih robova....

Врачар

pre 9 godina

Јадна је Европа која мора да слуша пацере попут Бајдена. Велика је то несрећа за све нас.

Goran BG

pre 9 godina

Malo priglup tekst.
Ameri nedaju rast uticaja rusa preko gasa tj budućih gasnih elektrana ka Evropi preko Istočne Evrope.
Pošto rusi nisu hteli da grade Južni tok a da dozvole da ga dele sa drugim firmama koje bi da ga koriste za transport svojih derivata. Time bi pale njihove količine koje bi oni transportovali a ujedno bi i podsticali sopstvenu konkurenciju. Naravno sigurno bi cenu transporta određivao neko drugi a ne rusi.
ovih par godina od kako je aktuelan projekat Južni tok, ameri traže sve načine kako da to preseku. Ove godine su u južnom jadranu pokrenuti procesi istraživanja za naftom i gasom. Na konkursu se za 2015 prijavilo 4-6 firmi među kojima je i Total i Shell.

Time gubi se smisao Južnog toka a time i Rusa n srednjoj i južnoj evropi.

vlajko

pre 9 godina

Aha samo sto u Azerbejdzanu nem toliko plina. Ima samo za NATO infrastrukturu. Sto i jeste cilj da se Natou osigura alternatini pravac dotoka plina. Ali za potrebe Evrope Azejberdzan nema kapacitete u plinu. Nema izvorista velikog kapacitetanije problem tehnika! A Evropa jeste clanica Natoa i kao takva treba da finansira u pomenutu infrastrujturu. Ali ovo bije resenje koje ce da zadovolji civilne potrebe sto se ovde precutkuje.

E jeee

pre 9 godina

A gde je tu Srbija? Da pogodim. Zapad Srbiju vidi kao ruskog saveznika, pa će da opstruira komunikaciju Beograd-Bar (auto put, pruga), kako bi se Rusima sprečio pristup Jadranu. Isto je sa Solunom zbog Mediterana. Tako postajemo ruska intresna sfera, od čega koristi imaju Rusi. Svi služe Rusiji, Rusija nikome. E, bravo Srbi. Sad možete da putujete u Sibir, tamo ima dovoljno mesta za sve.

kokakola kultura

pre 9 godina

Sad eliminise SRBE I RUSE preko hrvatske. Stvari su ovde vise nego jasne i iako ovo nece proci ni u snu, zanimljivo je da neki srbi u srbiji i dalje neznaju sto sacica nas ultra patriota prezire politiku sa zapada. Mora da je do nas. Primitivni smo, nenacitani, nevidimo siru sliku, neklanjamo se projektima za unistavanje covecanstva(serija sex@the city, prim aut), i nezelimo da nasa deca odrastaju u okruzenju u kome je marketing 100 puta bitniji od realnosti - CITAJ U ZEMLJI GDE JE LAZ LEGALNO SREDSTVO I ORUZIJE U SVAKODNEVNOM ZIVOTU. U nama je problem ja sam u to ubedjen!

Kod umnih ljudi, stanje duha nemogu da slome ni bombe sa uranijumom, ni propaganda gora nego u gebelsovo vreme.

ISTINA JE JEDNA, A KO JE IMA NA SVOJOJ STRANI ON JE NEPOBEDIV!!!!!!!!!

E jeee

pre 9 godina

A gde je tu Srbija? Da pogodim. Zapad Srbiju vidi kao ruskog saveznika, pa će da opstruira komunikaciju Beograd-Bar (auto put, pruga), kako bi se Rusima sprečio pristup Jadranu. Isto je sa Solunom zbog Mediterana. Tako postajemo ruska intresna sfera, od čega koristi imaju Rusi. Svi služe Rusiji, Rusija nikome. E, bravo Srbi. Sad možete da putujete u Sibir, tamo ima dovoljno mesta za sve.

Миле

pre 9 godina

Европа баш жели да их Америка уништи на уштрб њених личних интереса и конфронтације са Русијом. Не дај се Европо !!!

Milos

pre 9 godina

Odlicna igra hrvatske politicke elite. Jos od sredine osamdesetih se hrvatska jasno opredelila i nepogresivo odabrala pobednicku stranu. Za razliku od Hrvatske, Srbija jos od ubistva kralja Aleksandra '34 nikad nije uspela da se jasno odredi o svojim strateskim interesima. Taj nedostatak politicke inteligencije u 20 a sada i u 21 veku ce mozda i biti fatalan za Srbiju.

gabrijela

pre 9 godina

Dakle, opet izolacija za nas... Hrvatskoj se obecava procvat pod uslovom da interese sopstvene privrede gurne pod tepih..A Evropi sugerise da opet istrese dzepove i zastiti interese Amerike..Potkusurivanje Balkanom. Ocekujem raspirivanje novih mrznji i radost novih robova....

kokakola kultura

pre 9 godina

Sad eliminise SRBE I RUSE preko hrvatske. Stvari su ovde vise nego jasne i iako ovo nece proci ni u snu, zanimljivo je da neki srbi u srbiji i dalje neznaju sto sacica nas ultra patriota prezire politiku sa zapada. Mora da je do nas. Primitivni smo, nenacitani, nevidimo siru sliku, neklanjamo se projektima za unistavanje covecanstva(serija sex@the city, prim aut), i nezelimo da nasa deca odrastaju u okruzenju u kome je marketing 100 puta bitniji od realnosti - CITAJ U ZEMLJI GDE JE LAZ LEGALNO SREDSTVO I ORUZIJE U SVAKODNEVNOM ZIVOTU. U nama je problem ja sam u to ubedjen!

Kod umnih ljudi, stanje duha nemogu da slome ni bombe sa uranijumom, ni propaganda gora nego u gebelsovo vreme.

ISTINA JE JEDNA, A KO JE IMA NA SVOJOJ STRANI ON JE NEPOBEDIV!!!!!!!!!

Max_Zg

pre 9 godina

Čestitke narodima Balkana što uspijevaju već 100 godina popiti iste fazone i pobiti se svakih 20-30 godina za račun SAD-a, Njemačke ili Rusije. Bravo Balkanci :)))

politikant

pre 9 godina

Sad eliminise SRBE I RUSE preko hrvatske.
(kokakola kultura, 25. novembar 2014 09:27)

SAD zele dominaciju nad Rusijom, a Srbija ih interesuje koliko i Fidzi i Tuvalu. Nas najveci problem je sto mislimo da smo neki bitan faktor u svetu i kako bez nas ne moze nista da se resi. Posledica Titove indoktrinacije o Jugoslaviji kao nekom bitnom faktoru u svetu. Nikada mi nismo bili nikome bitni, niti cemo biti ikada. Jedino ako suvise budemo smetali bicemo pocisceni kao '99. Ali neki misle da smo '99 pobedili, hahaha!

panzer general

pre 9 godina

(Milos, 25. novembar 2014 09:29)
Ja sam na tragu tvog razmišljanja. Imam velike simpatije prema ruskom narodu, puno manje prema ruskoj državi, ali to nema nikakve veze sa interesom moje zemlje (hr). A interes svake male zemlje je da ima jakog saveznika, po mogućnosti naječeg. Za ovaj balkanski prostor to su SAD, Njemačka, NATO i EU. Rusija nije neutralna zemlja, ona je na drugoj strani. Pogubnost službene srpske politike je taj što i dalje nakon svega misli voziti na dva kolosjeka.

vlajko

pre 9 godina

Aha samo sto u Azerbejdzanu nem toliko plina. Ima samo za NATO infrastrukturu. Sto i jeste cilj da se Natou osigura alternatini pravac dotoka plina. Ali za potrebe Evrope Azejberdzan nema kapacitete u plinu. Nema izvorista velikog kapacitetanije problem tehnika! A Evropa jeste clanica Natoa i kao takva treba da finansira u pomenutu infrastrujturu. Ali ovo bije resenje koje ce da zadovolji civilne potrebe sto se ovde precutkuje.

Goran BG

pre 9 godina

Malo priglup tekst.
Ameri nedaju rast uticaja rusa preko gasa tj budućih gasnih elektrana ka Evropi preko Istočne Evrope.
Pošto rusi nisu hteli da grade Južni tok a da dozvole da ga dele sa drugim firmama koje bi da ga koriste za transport svojih derivata. Time bi pale njihove količine koje bi oni transportovali a ujedno bi i podsticali sopstvenu konkurenciju. Naravno sigurno bi cenu transporta određivao neko drugi a ne rusi.
ovih par godina od kako je aktuelan projekat Južni tok, ameri traže sve načine kako da to preseku. Ove godine su u južnom jadranu pokrenuti procesi istraživanja za naftom i gasom. Na konkursu se za 2015 prijavilo 4-6 firmi među kojima je i Total i Shell.

Time gubi se smisao Južnog toka a time i Rusa n srednjoj i južnoj evropi.

Штилцована катаболцна

pre 9 godina

@Milos
Тако су и 1914. 1941. изабрали страну за коју се мислило да је победничка, па их је спас'ла само српска глупост. Мислим да их следећи пут ни то неће спас'ти.

Dug put

pre 9 godina

A mi se i dalje uporno drzimo iste price, umesto da smo se odmah opredelili za prave saveznike. Ko je gde, vidi se odmah - Hrvatska u Evropi i napreduje, a Srbija - iseljava se jer u sopstvenoj zemlji nema uslova za zivot. Zbog te upornosti ova zemlja sve vise lici na pustu ledinu, u kojoj ce na kraju svoj dom da nadju neki drugi narodi.

Alexa

pre 9 godina

@kokakola kultura: Patriotizam si savladao, odličan 5. Sad malo počni da se baviš gramatikom i logikom jer si tu veoma loš. Mislim da je neophodno da onaj ko želi da nešto napiše i objavi to javno poznaje osnovne gramatičke "preambule", rečeno jezikom koji razumeš. Zašto ti logika nije jača strana? Pametni ljudi, kada kreću u neki projekat, lišeni su emocija i razmišljaju glavom a ne drugim organima kako taj projekat uspešno privesti kraju. Zato imaju jedan glavni plan (nazovimo ga plan A), i jedan rezervni (plan B). Ako je u pitanju energetska nezavisnost Srbije, kako je moguće da nam nije potreban plan B? Zašto bismo došli u ropski položaj prema jednoj banana-državi kao što je Rusija i sabotirali sopstveno odlično rešenje za plan B? Šta fali da uvozimo gas iz Hrvatske umesto iz Rusije ako bude jevtiniji? Zašto bismo onemogućili sopstvenoj deci da sutra imaju siguran, konstantan priliv potrebne količine gasa sa dve strane? Da li ti je jasno da su zemlje u kojima su Rusi organizovali život prvom prilikom pobegle na drugu stranu i da su trenutno njihovi najveći neprijatelji? Zašto misliš da će se naša "ljubav" završiti drugačije?

mikin

pre 9 godina

EU i Amerika vode istu politiku ali (ocito) nemaju iste ciljeve. E ta mala neujednacenost ce Evropu skupo stajati. Vrlo skupo. Ovakva EU je sklona verovati Amerikancima da je prirodnije biti povezan sa nekim preko bare nego sa nekim ko je deo Evrope i njen prirodni nastavak. Cinjenica je da ce amerikanci morati progutati knedlju zvanu "ravnopravnost" u pregovorima jer one Gorbacovsko-Jeljcinovske Rusije vise nema. Cak su i oni svesni da sa Rusima mozes jedino da pregovaras. Ostale metode ne donose nista dobro.

MileZullu

pre 9 godina

Rusija se mora zaustaviti u prodaji nekog proizvoda na tržištu, rekao je Obama, predsjednik države koja je toliko vlada svijeta srušila baš kako bi se tržišta od političkih pritisaka oslobodila, jer slobodno tržište donosi slobodu ljudima. To je teorija, a ove izjave su licimjerje nivoa 99.

Por pratia

pre 9 godina

MIslim da se ovdje radi o klasičnom jezičkom nesporazumu tipa one slavne rečenice na "brilijantnom engleskom" - "Yes...day after yesterday!". Elem, u tom stilu ni novokompovani, uparađeni i dobro plaćeni hrvatski predstavnici u EU ne uspijevaju da razaznaju o čemu je ovdje riječ...a očito se Hrvatsku ovim "projektom" pokušava navuči da počne s eksploatacijom naftnih škriljevaca, kojih ima dosta na njenoj teritoriji (s izrazito prljavom tehnologijom) - jer, bez dodatne proizvodnje "na terenu" ti novoizgrađeni LNG-terminali,džinovski mastodonti koji s pristupnim vezama, zauzimaju i zagađuju poveliku površinu, - naprosto neće biti "učinkoviti" i falit će im "materijala" za punu i isplativu proizvodnost. A i cijena tako dobijene nafte bit će vrlo upitna! O posljedicama po turizam na Kvarneru i srednjem Jadranu izgleda da nitko ni ne razmmišlja!

Pierre

pre 9 godina

Patoloska mrznja srpskih eurofila prema Rusiji je porimila epske proporcije i pomracila im ono malo zdravog razuma kojeg su imali. Ako Srbija ikada i bude primljena u EU bice to upravo zbog Rusije kao EU/USA kontra mera Rusiji i ogranicavanje Ruskog uticaja na Balkanu. Eurofili, vas jedini adut za pregovore sa EU je Rusija kojom mozete da pretite kao alternativom. Bez tog aduta mozete "da se slikate"... ugasite TV da vam se malo oporave isprani mozgovi i analizirajte malo ponasanje i politiku EU. And, by the way, u Rusiju je do Ukrainske krize islo dosta zapadnih strucnjaka i profesionalaca a prosecne plate su bile vece (a i sada su) nego u istocnoevropskim clanicama EU...Moralo je nesto demokratski da se uradi protiv tog "loseg" primera....Pozdrav od rusofila koji ima dva Zapadna drzavljanstva (i siisto toliko fakulteta) pa mozda nesto zna bolje od vas europejaca iz Malog Morkog Luga...

Mihailo

pre 9 godina

A gde je tu Srbija? Da pogodim. Zapad Srbiju vidi kao ruskog saveznika, pa će da opstruira komunikaciju Beograd-Bar (auto put, pruga), kako bi se Rusima sprečio pristup Jadranu. Isto je sa Solunom zbog Mediterana. Tako postajemo ruska intresna sfera, od čega koristi imaju Rusi. Svi služe Rusiji, Rusija nikome. E, bravo Srbi. Sad možete da putujete u Sibir, tamo ima dovoljno mesta za sve.
(E jeee, 25. novembar 2014 09:44)

Srbija bi itekako imala koristi od Rusije kada bi postala pravi i iskren savez Federacije, a ne najobičnija kurva koja pokušava sa svake strane da izvuče korist i povlači se sa svima. Da je pameti mi bismo postali novi Kalinjingrad.

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Ostali smo kao jedina drzava na ovim prostorima koja ne zna sta hoce.Juzni tok nece da se gradi to je danas svima jasno,a i medjuvremnu se grade drugi pravci koji ce sada da obidju nasu zemlju. Naravno,kao i u II sv ratu,pokazalo se da najgluplje ideje se jedino ovde primaju.Marta 1941 nigde niste mogli da organizujete ni 2 coveka da izadju na ulice ali je moglo samo u Bgd,zato smo dobili razaranja u Aprili 41 i gradjanski rat,zato i sada dobijamo izolaciju povodom energenata,ne umemo da se ponasamo normalno,i da shvatimo da mi nismo u Rusiji i da nikakve veze sa njima nemamo.

Mare

pre 9 godina

Dobro,izgradite taj ultra isplativ gasovod preko HR,ovde neka se izgradi juzni tok,pa da vidimo ciji ce energent biti jeftiniji,zdrava konkurencija,zar ne ?

f2

pre 9 godina

Sada je tek jasno zbog cega se toliko lome koplja oko gasovoda kroz srbiju. Prirodno geografski Srbija bi trebala da stane na stranu evrope da bude deo nje iz jednostavnog razloga, mi pripadamo evropi geografski to je cinjenica. Rusi su daleko i neka tamo ostanu. Ne...., iz ovih ili onih razloga uvek kada dune vetar velikih promena u svetu, srbija stane na pogresnu stranu i pati narednih 100 godina. Ako nista barem, ajde da promenimo zbog istorije i negativnih iskustava generacija pre nas.

ema

pre 9 godina

@asteroid:
Niko se ne smrzava jer je ukrajinski dug placen (prva transa) od strane EU. CItajte malo vise posto nista ne znate. EU je inace i od SSSr-a uvozila energente. Da, da, ako niste znali tako bese...
Platice EU i ostatak ukrajinskog duga, pa ce onda nacionalisticke stranke da odvuku jos par hiljada glasova jer verovali ili ne, gradjane zapadne Evrope Ukrajina ne zanima ni u crtanom filmu, a posebno da ima pare idu u bandistsku zemlju koja decenijama ne placa gas.
Eto sad znate - gasa ima jer je EU platila ukrajinski dug, bas onako kako su Rusi trazili.

urke

pre 9 godina

@(E jeee, 25. novembar 2014 12:28)
Putin ne samo da je zatvoren nego je i matiran u bilo kakvom pristupu Evropi u narednih x godina. Kako je tako veliki drzavnik jedne velike drzave smeo da dozvoli da dodje u defanzivnu situaciju i da se celo vreme se brani. Pa gde je tu drzavnicka inteligencija da prepozna sve ono sto se desavalo pre, kao uvod na sve ono sto se desava danas? Za mene je on ne zasluzuje naredni dvadesetogodisnji mandat.

jiji

pre 9 godina

Ne vjerujem da će itko izbaciti Rusiju iz igre,ali svaka konkurencija je dobra i ako može utjecati na smanjenje cijena plina,nafte ili bilo čega drugog dobro je došla . Rusi su u poziciji da diktiraju cijenu ,ako se smanji ovisnost o Rusima,lako je moguće da će doći do smanjenja cijene. Sigurno je jedino to da će se još dugo kupovati Ruski plin,po kojoj cijeni ovisi o konkurenciji i mogućnosti konkurencije da ponudi bolji proizvod po boljoj cijeni.

Milos

pre 9 godina

nego rusofili, evo skoro pa je stigla zima, jel se smrzavaju evropljani bez ruskog gasa ili? mozda ima neko informacije iz prve ruke
(asteroid, 25. novembar 2014 09:34)
**************************************************************************
Zima jos uvek nije stigla, ni kalendarski, a ni temperaturno, a Rusi jos nisu prekinuli isporuku gasa, i nece ni prekidati dok god Ukrajina placa, jere je postignut dogovor o isplati duga. Sa druge strane, Zapadne sankcije Rusiji, koje pogadjaju pojedine funkcionere, nisu dovoljan razlog za prekidanje isporuka gasa (dovoljne su sankcije na uvoz iz EU), a i zasto bi Rusi preduzimali bilo sta kada su dobili Krim (vise ga niko na zapadu i ne pominje), a Boga mi, dobise i Novorusiju...

munz

pre 9 godina

(E jeee, 25. novembar 2014 09:44)
"Rusima sprečen pristup Jadranu"? Ako idemo tom logikom, sve i da dođu od Bara do Beograda, Rusiji je "sprečen" prelaz preko NATO zemalja Rumunije, Bugarske i Mađarske, i "prijateljske" Ukrajine... A prilaz Baru imaju, gle, preko međunarodnih voda. Kako god, ova priča je bezvezna, i sa hrvatskom naftom i ne-znam-ti-čime, i sa značajem Hrvatske i Srbije.

dabar

pre 9 godina

Hrvatska 55. americka savezna drzava i Bajden kao njen predsednik. Puno jednostavnije za upravljanje i vodjenje interesa u EU. Sto je EU ? God bless America

grga

pre 9 godina

Hrvati su naše komšije i drago bi mi bilo da im bude bolje i da budu prosperitetni. Ipak, ovo što priča bajden je stvarno smešno.
(Radojko, 25. novembar 2014 09:54)
I ja Srbima iskreno zelim sve najbolje, i znas sto je meni bilo smijesno?
Ono kad vam je Putin za vrijeme posjeta rekao da samo kazete sto vam treba, a kad se vratio u Rusiju poslao vam racun za plin.

E jeee

pre 9 godina

""Rusima sprečen pristup Jadranu"? Ako idemo tom logikom, sve i da dođu od Bara do Beograda, Rusiji je "sprečen" prelaz preko NATO zemalja Rumunije, Bugarske i Mađarske, i "prijateljske" Ukrajine... A prilaz Baru imaju, gle, preko međunarodnih voda. Kako god, ova priča je bezvezna, i sa hrvatskom naftom i ne-znam-ti-čime, i sa značajem Hrvatske i Srbije.
(munz, 25. novembar 2014 11:20)"

Da si mali pratio vesti znao bi da je Putin obecao Orbanu kredit od 10mlrd (citaj kupio ga). Madjarska se zauzvrat odjednom zaintresovala za brzu prugu Beograd-Budimpešta. Ruski pristup Jadranu je itekako aktuelan, što nam potvrdjuje i ruska akcija i američka reakcija.
Da Madjarska je članica NATO, što ovo pitanje komplikuje, ali to je pitanje za Orbana.
Što se Ukrajine tiče, pa zar tamo Rusi nisu pokrenuli rat? Pitam se zašto.

istina

pre 9 godina

''Cak su i oni svesni da sa Rusima mozes jedino da pregovaras. Ostale metode ne donose nista dobro.
(mikin, 25. novembar 2014 11:20) ''

Svesni su da s njima možeš pregovarati jedino ako držiš cijev na njihovoj slepočnici. Za ostale metode je dokazano, ne pale! Zato se između ostaloga i ovaj projekat gura da se zauzmu što jače pozicije kad do pregovora dođe.

Врачар

pre 9 godina

Јадна је Европа која мора да слуша пацере попут Бајдена. Велика је то несрећа за све нас.

Božidar, Beograd

pre 9 godina

Ovo je priča kao jedna od Grimovih bajki! Pročitajte tekst tri puta i pokušajte da shvatite kako će Bajden i ostali bacači magle eliminisati Ruse iz trgovine gasom. Nije toliko bitno kuda će gasovodi ići, nego čiji će gas kroz te cevi ići. Azerbejdžan nema ni blizu tolike kapacitete i rezerve....znači opet se vraćamo na Ruse. Rusi odlučuju kome će prodavati gas, koliko i po kojoj ceni.Kraj priče i bajke!

ese

pre 9 godina

Ukrajina, Hrvatska...da da. Znaci kaze amerikanac mozda, moze, trebalo bi. Stavi pare, nemoj tudjim gloginje mlatiti. Niko ne veeruje u prazne price, niko nije vise naivan. prevarili ste pola sveta, a sad se nadgornjavate s Rusima pa gurate Hrvatsku u prvi plan.

patriota

pre 9 godina

Samo akosmo naivni pristaćemo na ovu priču u koju ni oni neveruju. Dižu Hrvatima rep. Srbiju moraju na svaki način da drže pod kontrolom. Pod tom pričom ceo region će biti crna rupa.
G-dine Bajden sedite vi lepo u Americi i rešavajte vaše pribleme u Fergusonu. Pustete nas da živimo na miru. Srbija je postojala kada niko za Ameriku nije ni znao. Naše tarabe su starije od Amerike u pijedunim selima.

gunner

pre 9 godina

Na sve nacine pokusavaju da isprovociraju Rusiju i treci svetski rat, koji mi sada deluje skoro pa neizbezan. Zao mi je samo sto Evropa nije dovoljno pametna, vec dozvoljava Americi da manipulise njom radi zastite svojih interesa, dok se oni kukavicki drze iza. Dignu li se Rusija i Kina na noge, ne pise se dobro Americi, samo ne znam kako jos uvek odbijaju to da shvate.

Promenio sam nick zbog cenzure!

pre 9 godina

"Da je pameti mi bismo postali novi Kalinjingrad."
@ (Mihailo, 25. novembar 2014 10:46)

Pameti kao sto je tvoja pretpostavljam?
Kako Srbija moze biti ruski Kaljingrad ako ne izlazi na more i ako je potpuno okruzena NATO?
Takve samoubice kao sto si ti i tebi slicni su nas i doveli ovde gde smo danas i i dalje svim silama unistavate buducnost moje dece!
Sram vas bilo!!!!!!!

bezimena

pre 9 godina

Kakve veze ima SAD sa energetskom budućnošću Evrope? Samo interes, interes, interes, ...
(Goran, 25. novembar 2014 11:54)

Naravno da je interes, kao što je i Rusiji, kojoj trebaju PARE i koja energente PRODAJE, s tim što ne treba zaboraviti da se u SAD ne govori ruski, već engleski....

Svako normalan gleda da ne bude energetski zavistan ni o kome, ili bar što je najmanje moguće, medjutim ovdašnji rusofilski mazohisti ljubu daju za bilo šta rusko, čak i kada je to na našu štetu! Znate li kako se to naziva? IZDAJA!

slijepo crijevo

pre 9 godina

''@ Geostrategnut, Izgradnjom brze pruge Beograd - Budimpešta i dalje kroz Makedoniju do Soluna, uz ubrzo dovršen autoput, Bar definitivno postaje slijepo crijevo, a njegova luka promašen projekat. To su surove činjenice s kojim se Crnogorci napokon moraju suočit!
(Pro patria, 26. novembar 2014 08:50)''

Suoči se ti sa time da izgradnjom brze pruge Rijeka-Zagreb- Budimpešta, a što je najkraći put do centralne Evrope ta tvoja pruga do Souluna je unaprijed osuđena na propast i kako kažeš je slijepo crijevo. Ovaj projekat od Rijeke postoji već dugo vremena i sad bi se mogao realizovati iz EU fondova.

slijepo crijevo

pre 9 godina

@pro patria,

Kako ti i nick govori upravo tvoje teze koje iznosiš su temeljene isključivo na patriotskim osnovama, dakle emocionalnim koje drugima imputiraš. Ta Mađarska je živo zainteresirana za ulaganje u luku Rijeka gdje želi čak i koncesiju na dio luke. Pomorski promet je ubjedljivo najjeftiniji i mnogo više od udaljenosti na moru igra udaljenost na kopnu. Rijeka je Budimpešti bliža od Soluna za cca 1.000 KM i iz Rijeke se u Budimpeštu dolazi za 5 sati vožnje ultra modernom autocestom koja je na čitavoj ovoj dionici urađena u punom profilu. Ista je na dionici koju ti pominješ sanak pusti! Također i privrednici iz tvoje Srbije su nedavno posjetili Rijeku da se raspitaju o mogučnostima njenog korištenja jer autocesta od Rijeke postoji u punom profilu sve do Beograda tako da je Srbiji jeftinije da robu dovlači i šalje preko Rijeke nego preko Soluna pa čak i Bara. To ti je čista ekonomska računica i kada emocije splasnu upravo češ i gledati kako promet iz Srbije se usmjerava na Rijeku koja će biti najvažniji prozor u Svijet za srpsku privredu!

србин ло

pre 9 godina

Није ми јасно ко још верује у тај јужни ток! Остаћемо ми задња рупа на свирали због Русије. Зато хитно у ЕУ и НАТО!

cro

pre 9 godina

Nema Evropa para da ispunjava vase zelje u tudjem dvoristu, Ameri.
Eliminisati Rusiju je nemoguce, a da Evropa ne bankrotira.
(marija, 25. novembar 2014 12:20)

EU ima 508 milijuna stanovnika i 15,650.000 milijardi dolara,a po glavi stanovnika ima 34500 dolara.Rusija ima oko 143 milijuna stanovnika i 2225 milijardi dolara BDP,a po stanovniku ima 15641 dolar.To je po glavi prije ovih sankcija i vrtoglavog pada cijene nafte što je rezultiralo vrtoglavim padom rublje.Ne znam tko tu koga može kupiti?!

@Ema
Niste u pravu.Do raspada SSSR-a nije bilo nikakve trgovinske razmjene između SSSR-a i Zapada.Nikakva nafta ili plin nisu išli na Zapad.Ma ni ekseri se nisu prodavali međusobno.To sam baš gledao u jednom dokumentarcu i iznenadio se da je međusobna razmjena bila 0 dolara.

nikad SNS, nikad homofob, nikad šovinista

pre 9 godina

Bajden pozvao Evropu da uloži svoje pare zbog Američkog interesa.
Ovaj svet čeka neka velika nesreća, jer kauboji neće prepustiti svoju ulogu svetskog policajca olako

Iron(ija)Man

pre 9 godina

Koja glupost Amera. Rusiju, Kinu i Indiju guraju u zagrljaj. Ako zele da uniste Ruse, bolje da su napravili da citava Ruska privreda zavisi od Evrope. Ovako samo prave uslugu Moskvi. Evropa nema prostora za rast i istroseno je trziste. Zemlje BRIKS-a se uspinju i u njima je buducnost.

Pro patria

pre 9 godina

@Slijepo crijevo
Odvukao si svoju"rspravu" na sasvim drugi kolosjek i nepotrebno "uvalio" kvaziemocionalnu oblandu. Navlačiš na teren u koji ja ni devedesetih nisam zalazio, jer nisam obolio od te zarazne boljke. Inače, za razliku od tebe, mene veseli svaki napredak na "ovim prostorima", pa i Hrvatske. Potpuno je razumljivo da Budimpešta gravitira ka Rijeci, jer je - ne zaboravimo da je, pored razloga koje navodiš, upravo ona izgradila prugu ka Rijeci a i dobrim dijelom luku i pristupne prometnice k toj luki. Usput, podatak koji ti ne znaš - baš Mađarska inicira izgradnju drugog kolosjeka pruge od Zagreba ka Rijeci! Tebe pak smeta izgradnja brze pruge Budimpešta - Beograd - Solun; nešto slično čulo se i sedamdesetih godina u Hrvatskoj prilikom gradnje pruge Beograd - Bar. I dalje smatram da gradnja autoputa prema Baru - u ovim okolnostima nije ekonomnski opravdana! Dovoljno je postojeću željezničku prugu održavat kako valja - a ne kao dosad: nikako! Netko nedavno u svom "komentaru" i sam spomenu kako je autoput prema Srbiji nepotreban; doduše, ne baš priličnim jezikom (tipa: "čemu se okretati ka sirotinji i bijedi", kad se "suva drenovina više ne može iscijediti"). E pa, kad je tako, čemu onda ljutnja što se gradi brza pruga Budimpešta - Beograd - Solun! Ovim zaključujem "prepisku" s tobom, jer je "neučinkovita" i naprosto - nema smisla! Pozdrav!

basar asad

pre 9 godina

komentari na ovu tzv vest me podsecaju na zlatnu eru anti ruskih (sovjetskih) parola iz 50tih godina u SADu...neverovatna anti ruska histerija se pravi a gosn Bajden poznat kao velika neznalica i manipulator jos jednom gura Evropu u prve borbene redove protiv Rusije,njega bas briga on je 10.000km udaljen

Lika

pre 9 godina

Ovi Ameri su u opasnoj mentalnoj krizi pusti nek grade Rusi i drugi pa ko jetiniji.Ameri vrse spekulacije na naftnom trzistu vec decenijama sad ojacali Rusi pa im konkurencija ne odgovara.Ovo je vec bolest.

NikolaMoskva

pre 9 godina

Ovi euroSrbi su bas smesni :D

Gde je to vidjeno da neko pada u noge onome koji ga sa tim nogama gazi? Jeste da je korist bitna.. Ali u vezi sa Srbijom tu ima mnogo vise ponizavanja nego koristi.

Geostrategnut

pre 9 godina

Ako bi mi neko mogao pojasniti stratesku poziciju Srbije u ovoj situaciji. Madjarska zainteresirana za prugu Budimpesta - Beograd? A dalje? Grcka preko Makedonije? Bar? Ja sam mislio da je Bar u Crnoj Gori, zemlji koja trazi pristup NATO-u i u postupku je priblizavanja EU. Ako vec govorimo u kontekstu sprecavanja daljnje propgagacije ruskog uticaj i kontrole na Jugoistoku tj. Srednjoj EU i pritisaka i poticaja usmjerenih postizanju tog cilja, kako onda pase Crna Gora u tu slagalicu? Osobito s obzirom na vlastite srednjorocne i dugorocne ciljeve?

idemo dalje

pre 9 godina

Pa i maloj deci je jasno da iza ovog stoji namera SAD-a ta TNG izvozi u Evropu. To neće povećati konkurenciju, jer TNG iz SAD nikada ne može sa cenom biti konkurentan ruskom prirodnom gasu.Zato se na sve načine pokušava izbaciti ruski gas kako bi tržište bilo oslobođeno. A što se tiče gasa iz Azerbejdžana od toga se odustalo, jer je projekat Nabuko propao, zbog nedovoljnih količina. Nabuko je trebalo preko Turske i Grčke gas da doprema do Italije, a Hrvatska nije imala veze sa tim. Sada gas iz Azerbejdžana u Evropu stiže preko Rusije, tačnije Gasproma.

Pro patria

pre 9 godina

@ Geostrategnut, Izgradnjom brze pruge Beograd - Budimpešta i dalje kroz Makedoniju do Soluna, uz ubrzo dovršen autoput, Bar definitivno postaje slijepo crijevo, a njegova luka promašen projekat. To su surove činjenice s kojim se Crnogorci napokon moraju suočit!

Pro patria

pre 9 godina

Suoči se ti sa time da izgradnjom brze pruge Rijeka-Zagreb- Budimpešta, a što je najkraći put do centralne Evrope ta tvoja pruga do Soluna je unaprijed osuđena na propast i kako kažeš je slijepo crijevo. Ovaj projekat od Rijeke postoji već dugo vremena i sad bi se mogao realizovati iz EU fondova.
(slijepo crijevo, 26. novembar 2014 10:32)

Pozdravljam Vašu želju da se izgradi i ta "mađarska" brza pruga do Rijeke, koja će, kao i dosad u snažnoj konkurenciji Trsta i Kopra biti lučko odredište tog dijela srednje Evrope; ne zaboravimo pritom i ostale ne manje važne luke na Jadranu - Split, Ploče, Gruž...Ipak, Solun ima kud i kamo veće prednosti samom činjenicom da se već nalazi na "otvorenom moru" i dok roba iz Rijeke stigne do Otranta, roba koja polazi iz Soluna - već je na svom odredištu. Što nije baš zanemarljivo. Zbog ove čiste ekonomske logike, Solunska luka je u planovima EU dobila načajno mjesto, koja je več otpočela s ulaganjem u pripadajuću infrastukturu (povezivanje sjevernog "zaleđa" brzom prugom te proširenje i modernizacija kargo utovara/istovara). Mađarska je jedan od značajnijih nosilaca u EU ovih projekata (brza pruga). Dovršetak cijelog projekta - tzv. "južni koridor" - željeznički spoj Hamburga preko Budimpešte, Beograda sa Solunom predviđen je za 2018.g. Tada će privrednici i iz Tvoje Hrvatske imati interese da se ponekad usmjere i na ovu luku. Čista ekonomska logika uvijek ima prevagu nad (beskorisnim) emocijama!

E jeee

pre 9 godina

A gde je tu Srbija? Da pogodim. Zapad Srbiju vidi kao ruskog saveznika, pa će da opstruira komunikaciju Beograd-Bar (auto put, pruga), kako bi se Rusima sprečio pristup Jadranu. Isto je sa Solunom zbog Mediterana. Tako postajemo ruska intresna sfera, od čega koristi imaju Rusi. Svi služe Rusiji, Rusija nikome. E, bravo Srbi. Sad možete da putujete u Sibir, tamo ima dovoljno mesta za sve.

Milos

pre 9 godina

Odlicna igra hrvatske politicke elite. Jos od sredine osamdesetih se hrvatska jasno opredelila i nepogresivo odabrala pobednicku stranu. Za razliku od Hrvatske, Srbija jos od ubistva kralja Aleksandra '34 nikad nije uspela da se jasno odredi o svojim strateskim interesima. Taj nedostatak politicke inteligencije u 20 a sada i u 21 veku ce mozda i biti fatalan za Srbiju.

kokakola kultura

pre 9 godina

Sad eliminise SRBE I RUSE preko hrvatske. Stvari su ovde vise nego jasne i iako ovo nece proci ni u snu, zanimljivo je da neki srbi u srbiji i dalje neznaju sto sacica nas ultra patriota prezire politiku sa zapada. Mora da je do nas. Primitivni smo, nenacitani, nevidimo siru sliku, neklanjamo se projektima za unistavanje covecanstva(serija sex@the city, prim aut), i nezelimo da nasa deca odrastaju u okruzenju u kome je marketing 100 puta bitniji od realnosti - CITAJ U ZEMLJI GDE JE LAZ LEGALNO SREDSTVO I ORUZIJE U SVAKODNEVNOM ZIVOTU. U nama je problem ja sam u to ubedjen!

Kod umnih ljudi, stanje duha nemogu da slome ni bombe sa uranijumom, ni propaganda gora nego u gebelsovo vreme.

ISTINA JE JEDNA, A KO JE IMA NA SVOJOJ STRANI ON JE NEPOBEDIV!!!!!!!!!

E jeee

pre 9 godina

""Rusima sprečen pristup Jadranu"? Ako idemo tom logikom, sve i da dođu od Bara do Beograda, Rusiji je "sprečen" prelaz preko NATO zemalja Rumunije, Bugarske i Mađarske, i "prijateljske" Ukrajine... A prilaz Baru imaju, gle, preko međunarodnih voda. Kako god, ova priča je bezvezna, i sa hrvatskom naftom i ne-znam-ti-čime, i sa značajem Hrvatske i Srbije.
(munz, 25. novembar 2014 11:20)"

Da si mali pratio vesti znao bi da je Putin obecao Orbanu kredit od 10mlrd (citaj kupio ga). Madjarska se zauzvrat odjednom zaintresovala za brzu prugu Beograd-Budimpešta. Ruski pristup Jadranu je itekako aktuelan, što nam potvrdjuje i ruska akcija i američka reakcija.
Da Madjarska je članica NATO, što ovo pitanje komplikuje, ali to je pitanje za Orbana.
Što se Ukrajine tiče, pa zar tamo Rusi nisu pokrenuli rat? Pitam se zašto.

Миле

pre 9 godina

Европа баш жели да их Америка уништи на уштрб њених личних интереса и конфронтације са Русијом. Не дај се Европо !!!

f2

pre 9 godina

Sada je tek jasno zbog cega se toliko lome koplja oko gasovoda kroz srbiju. Prirodno geografski Srbija bi trebala da stane na stranu evrope da bude deo nje iz jednostavnog razloga, mi pripadamo evropi geografski to je cinjenica. Rusi su daleko i neka tamo ostanu. Ne...., iz ovih ili onih razloga uvek kada dune vetar velikih promena u svetu, srbija stane na pogresnu stranu i pati narednih 100 godina. Ako nista barem, ajde da promenimo zbog istorije i negativnih iskustava generacija pre nas.

Pierre

pre 9 godina

Patoloska mrznja srpskih eurofila prema Rusiji je porimila epske proporcije i pomracila im ono malo zdravog razuma kojeg su imali. Ako Srbija ikada i bude primljena u EU bice to upravo zbog Rusije kao EU/USA kontra mera Rusiji i ogranicavanje Ruskog uticaja na Balkanu. Eurofili, vas jedini adut za pregovore sa EU je Rusija kojom mozete da pretite kao alternativom. Bez tog aduta mozete "da se slikate"... ugasite TV da vam se malo oporave isprani mozgovi i analizirajte malo ponasanje i politiku EU. And, by the way, u Rusiju je do Ukrainske krize islo dosta zapadnih strucnjaka i profesionalaca a prosecne plate su bile vece (a i sada su) nego u istocnoevropskim clanicama EU...Moralo je nesto demokratski da se uradi protiv tog "loseg" primera....Pozdrav od rusofila koji ima dva Zapadna drzavljanstva (i siisto toliko fakulteta) pa mozda nesto zna bolje od vas europejaca iz Malog Morkog Luga...

patriota

pre 9 godina

Samo akosmo naivni pristaćemo na ovu priču u koju ni oni neveruju. Dižu Hrvatima rep. Srbiju moraju na svaki način da drže pod kontrolom. Pod tom pričom ceo region će biti crna rupa.
G-dine Bajden sedite vi lepo u Americi i rešavajte vaše pribleme u Fergusonu. Pustete nas da živimo na miru. Srbija je postojala kada niko za Ameriku nije ni znao. Naše tarabe su starije od Amerike u pijedunim selima.

Mihailo

pre 9 godina

A gde je tu Srbija? Da pogodim. Zapad Srbiju vidi kao ruskog saveznika, pa će da opstruira komunikaciju Beograd-Bar (auto put, pruga), kako bi se Rusima sprečio pristup Jadranu. Isto je sa Solunom zbog Mediterana. Tako postajemo ruska intresna sfera, od čega koristi imaju Rusi. Svi služe Rusiji, Rusija nikome. E, bravo Srbi. Sad možete da putujete u Sibir, tamo ima dovoljno mesta za sve.
(E jeee, 25. novembar 2014 09:44)

Srbija bi itekako imala koristi od Rusije kada bi postala pravi i iskren savez Federacije, a ne najobičnija kurva koja pokušava sa svake strane da izvuče korist i povlači se sa svima. Da je pameti mi bismo postali novi Kalinjingrad.

istina

pre 9 godina

''Cak su i oni svesni da sa Rusima mozes jedino da pregovaras. Ostale metode ne donose nista dobro.
(mikin, 25. novembar 2014 11:20) ''

Svesni su da s njima možeš pregovarati jedino ako držiš cijev na njihovoj slepočnici. Za ostale metode je dokazano, ne pale! Zato se između ostaloga i ovaj projekat gura da se zauzmu što jače pozicije kad do pregovora dođe.

gabrijela

pre 9 godina

Dakle, opet izolacija za nas... Hrvatskoj se obecava procvat pod uslovom da interese sopstvene privrede gurne pod tepih..A Evropi sugerise da opet istrese dzepove i zastiti interese Amerike..Potkusurivanje Balkanom. Ocekujem raspirivanje novih mrznji i radost novih robova....

vlajko

pre 9 godina

Aha samo sto u Azerbejdzanu nem toliko plina. Ima samo za NATO infrastrukturu. Sto i jeste cilj da se Natou osigura alternatini pravac dotoka plina. Ali za potrebe Evrope Azejberdzan nema kapacitete u plinu. Nema izvorista velikog kapacitetanije problem tehnika! A Evropa jeste clanica Natoa i kao takva treba da finansira u pomenutu infrastrujturu. Ali ovo bije resenje koje ce da zadovolji civilne potrebe sto se ovde precutkuje.

Goran BG

pre 9 godina

Malo priglup tekst.
Ameri nedaju rast uticaja rusa preko gasa tj budućih gasnih elektrana ka Evropi preko Istočne Evrope.
Pošto rusi nisu hteli da grade Južni tok a da dozvole da ga dele sa drugim firmama koje bi da ga koriste za transport svojih derivata. Time bi pale njihove količine koje bi oni transportovali a ujedno bi i podsticali sopstvenu konkurenciju. Naravno sigurno bi cenu transporta određivao neko drugi a ne rusi.
ovih par godina od kako je aktuelan projekat Južni tok, ameri traže sve načine kako da to preseku. Ove godine su u južnom jadranu pokrenuti procesi istraživanja za naftom i gasom. Na konkursu se za 2015 prijavilo 4-6 firmi među kojima je i Total i Shell.

Time gubi se smisao Južnog toka a time i Rusa n srednjoj i južnoj evropi.

urke

pre 9 godina

@(E jeee, 25. novembar 2014 12:28)
Putin ne samo da je zatvoren nego je i matiran u bilo kakvom pristupu Evropi u narednih x godina. Kako je tako veliki drzavnik jedne velike drzave smeo da dozvoli da dodje u defanzivnu situaciju i da se celo vreme se brani. Pa gde je tu drzavnicka inteligencija da prepozna sve ono sto se desavalo pre, kao uvod na sve ono sto se desava danas? Za mene je on ne zasluzuje naredni dvadesetogodisnji mandat.

Božidar, Beograd

pre 9 godina

Ovo je priča kao jedna od Grimovih bajki! Pročitajte tekst tri puta i pokušajte da shvatite kako će Bajden i ostali bacači magle eliminisati Ruse iz trgovine gasom. Nije toliko bitno kuda će gasovodi ići, nego čiji će gas kroz te cevi ići. Azerbejdžan nema ni blizu tolike kapacitete i rezerve....znači opet se vraćamo na Ruse. Rusi odlučuju kome će prodavati gas, koliko i po kojoj ceni.Kraj priče i bajke!

politikant

pre 9 godina

Sad eliminise SRBE I RUSE preko hrvatske.
(kokakola kultura, 25. novembar 2014 09:27)

SAD zele dominaciju nad Rusijom, a Srbija ih interesuje koliko i Fidzi i Tuvalu. Nas najveci problem je sto mislimo da smo neki bitan faktor u svetu i kako bez nas ne moze nista da se resi. Posledica Titove indoktrinacije o Jugoslaviji kao nekom bitnom faktoru u svetu. Nikada mi nismo bili nikome bitni, niti cemo biti ikada. Jedino ako suvise budemo smetali bicemo pocisceni kao '99. Ali neki misle da smo '99 pobedili, hahaha!

gunner

pre 9 godina

Na sve nacine pokusavaju da isprovociraju Rusiju i treci svetski rat, koji mi sada deluje skoro pa neizbezan. Zao mi je samo sto Evropa nije dovoljno pametna, vec dozvoljava Americi da manipulise njom radi zastite svojih interesa, dok se oni kukavicki drze iza. Dignu li se Rusija i Kina na noge, ne pise se dobro Americi, samo ne znam kako jos uvek odbijaju to da shvate.

Штилцована катаболцна

pre 9 godina

@Milos
Тако су и 1914. 1941. изабрали страну за коју се мислило да је победничка, па их је спас'ла само српска глупост. Мислим да их следећи пут ни то неће спас'ти.

panzer general

pre 9 godina

(Milos, 25. novembar 2014 09:29)
Ja sam na tragu tvog razmišljanja. Imam velike simpatije prema ruskom narodu, puno manje prema ruskoj državi, ali to nema nikakve veze sa interesom moje zemlje (hr). A interes svake male zemlje je da ima jakog saveznika, po mogućnosti naječeg. Za ovaj balkanski prostor to su SAD, Njemačka, NATO i EU. Rusija nije neutralna zemlja, ona je na drugoj strani. Pogubnost službene srpske politike je taj što i dalje nakon svega misli voziti na dva kolosjeka.

Por pratia

pre 9 godina

MIslim da se ovdje radi o klasičnom jezičkom nesporazumu tipa one slavne rečenice na "brilijantnom engleskom" - "Yes...day after yesterday!". Elem, u tom stilu ni novokompovani, uparađeni i dobro plaćeni hrvatski predstavnici u EU ne uspijevaju da razaznaju o čemu je ovdje riječ...a očito se Hrvatsku ovim "projektom" pokušava navuči da počne s eksploatacijom naftnih škriljevaca, kojih ima dosta na njenoj teritoriji (s izrazito prljavom tehnologijom) - jer, bez dodatne proizvodnje "na terenu" ti novoizgrađeni LNG-terminali,džinovski mastodonti koji s pristupnim vezama, zauzimaju i zagađuju poveliku površinu, - naprosto neće biti "učinkoviti" i falit će im "materijala" za punu i isplativu proizvodnost. A i cijena tako dobijene nafte bit će vrlo upitna! O posljedicama po turizam na Kvarneru i srednjem Jadranu izgleda da nitko ni ne razmmišlja!

Dug put

pre 9 godina

A mi se i dalje uporno drzimo iste price, umesto da smo se odmah opredelili za prave saveznike. Ko je gde, vidi se odmah - Hrvatska u Evropi i napreduje, a Srbija - iseljava se jer u sopstvenoj zemlji nema uslova za zivot. Zbog te upornosti ova zemlja sve vise lici na pustu ledinu, u kojoj ce na kraju svoj dom da nadju neki drugi narodi.

Milos

pre 9 godina

nego rusofili, evo skoro pa je stigla zima, jel se smrzavaju evropljani bez ruskog gasa ili? mozda ima neko informacije iz prve ruke
(asteroid, 25. novembar 2014 09:34)
**************************************************************************
Zima jos uvek nije stigla, ni kalendarski, a ni temperaturno, a Rusi jos nisu prekinuli isporuku gasa, i nece ni prekidati dok god Ukrajina placa, jere je postignut dogovor o isplati duga. Sa druge strane, Zapadne sankcije Rusiji, koje pogadjaju pojedine funkcionere, nisu dovoljan razlog za prekidanje isporuka gasa (dovoljne su sankcije na uvoz iz EU), a i zasto bi Rusi preduzimali bilo sta kada su dobili Krim (vise ga niko na zapadu i ne pominje), a Boga mi, dobise i Novorusiju...

mikin

pre 9 godina

EU i Amerika vode istu politiku ali (ocito) nemaju iste ciljeve. E ta mala neujednacenost ce Evropu skupo stajati. Vrlo skupo. Ovakva EU je sklona verovati Amerikancima da je prirodnije biti povezan sa nekim preko bare nego sa nekim ko je deo Evrope i njen prirodni nastavak. Cinjenica je da ce amerikanci morati progutati knedlju zvanu "ravnopravnost" u pregovorima jer one Gorbacovsko-Jeljcinovske Rusije vise nema. Cak su i oni svesni da sa Rusima mozes jedino da pregovaras. Ostale metode ne donose nista dobro.

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Ostali smo kao jedina drzava na ovim prostorima koja ne zna sta hoce.Juzni tok nece da se gradi to je danas svima jasno,a i medjuvremnu se grade drugi pravci koji ce sada da obidju nasu zemlju. Naravno,kao i u II sv ratu,pokazalo se da najgluplje ideje se jedino ovde primaju.Marta 1941 nigde niste mogli da organizujete ni 2 coveka da izadju na ulice ali je moglo samo u Bgd,zato smo dobili razaranja u Aprili 41 i gradjanski rat,zato i sada dobijamo izolaciju povodom energenata,ne umemo da se ponasamo normalno,i da shvatimo da mi nismo u Rusiji i da nikakve veze sa njima nemamo.

Alexa

pre 9 godina

@kokakola kultura: Patriotizam si savladao, odličan 5. Sad malo počni da se baviš gramatikom i logikom jer si tu veoma loš. Mislim da je neophodno da onaj ko želi da nešto napiše i objavi to javno poznaje osnovne gramatičke "preambule", rečeno jezikom koji razumeš. Zašto ti logika nije jača strana? Pametni ljudi, kada kreću u neki projekat, lišeni su emocija i razmišljaju glavom a ne drugim organima kako taj projekat uspešno privesti kraju. Zato imaju jedan glavni plan (nazovimo ga plan A), i jedan rezervni (plan B). Ako je u pitanju energetska nezavisnost Srbije, kako je moguće da nam nije potreban plan B? Zašto bismo došli u ropski položaj prema jednoj banana-državi kao što je Rusija i sabotirali sopstveno odlično rešenje za plan B? Šta fali da uvozimo gas iz Hrvatske umesto iz Rusije ako bude jevtiniji? Zašto bismo onemogućili sopstvenoj deci da sutra imaju siguran, konstantan priliv potrebne količine gasa sa dve strane? Da li ti je jasno da su zemlje u kojima su Rusi organizovali život prvom prilikom pobegle na drugu stranu i da su trenutno njihovi najveći neprijatelji? Zašto misliš da će se naša "ljubav" završiti drugačije?

munz

pre 9 godina

(E jeee, 25. novembar 2014 09:44)
"Rusima sprečen pristup Jadranu"? Ako idemo tom logikom, sve i da dođu od Bara do Beograda, Rusiji je "sprečen" prelaz preko NATO zemalja Rumunije, Bugarske i Mađarske, i "prijateljske" Ukrajine... A prilaz Baru imaju, gle, preko međunarodnih voda. Kako god, ova priča je bezvezna, i sa hrvatskom naftom i ne-znam-ti-čime, i sa značajem Hrvatske i Srbije.

Mare

pre 9 godina

Dobro,izgradite taj ultra isplativ gasovod preko HR,ovde neka se izgradi juzni tok,pa da vidimo ciji ce energent biti jeftiniji,zdrava konkurencija,zar ne ?

ese

pre 9 godina

Ukrajina, Hrvatska...da da. Znaci kaze amerikanac mozda, moze, trebalo bi. Stavi pare, nemoj tudjim gloginje mlatiti. Niko ne veeruje u prazne price, niko nije vise naivan. prevarili ste pola sveta, a sad se nadgornjavate s Rusima pa gurate Hrvatsku u prvi plan.

Врачар

pre 9 godina

Јадна је Европа која мора да слуша пацере попут Бајдена. Велика је то несрећа за све нас.

ema

pre 9 godina

@asteroid:
Niko se ne smrzava jer je ukrajinski dug placen (prva transa) od strane EU. CItajte malo vise posto nista ne znate. EU je inace i od SSSr-a uvozila energente. Da, da, ako niste znali tako bese...
Platice EU i ostatak ukrajinskog duga, pa ce onda nacionalisticke stranke da odvuku jos par hiljada glasova jer verovali ili ne, gradjane zapadne Evrope Ukrajina ne zanima ni u crtanom filmu, a posebno da ima pare idu u bandistsku zemlju koja decenijama ne placa gas.
Eto sad znate - gasa ima jer je EU platila ukrajinski dug, bas onako kako su Rusi trazili.

MileZullu

pre 9 godina

Rusija se mora zaustaviti u prodaji nekog proizvoda na tržištu, rekao je Obama, predsjednik države koja je toliko vlada svijeta srušila baš kako bi se tržišta od političkih pritisaka oslobodila, jer slobodno tržište donosi slobodu ljudima. To je teorija, a ove izjave su licimjerje nivoa 99.

dabar

pre 9 godina

Hrvatska 55. americka savezna drzava i Bajden kao njen predsednik. Puno jednostavnije za upravljanje i vodjenje interesa u EU. Sto je EU ? God bless America

Max_Zg

pre 9 godina

Čestitke narodima Balkana što uspijevaju već 100 godina popiti iste fazone i pobiti se svakih 20-30 godina za račun SAD-a, Njemačke ili Rusije. Bravo Balkanci :)))

jiji

pre 9 godina

Ne vjerujem da će itko izbaciti Rusiju iz igre,ali svaka konkurencija je dobra i ako može utjecati na smanjenje cijena plina,nafte ili bilo čega drugog dobro je došla . Rusi su u poziciji da diktiraju cijenu ,ako se smanji ovisnost o Rusima,lako je moguće da će doći do smanjenja cijene. Sigurno je jedino to da će se još dugo kupovati Ruski plin,po kojoj cijeni ovisi o konkurenciji i mogućnosti konkurencije da ponudi bolji proizvod po boljoj cijeni.

Iron(ija)Man

pre 9 godina

Koja glupost Amera. Rusiju, Kinu i Indiju guraju u zagrljaj. Ako zele da uniste Ruse, bolje da su napravili da citava Ruska privreda zavisi od Evrope. Ovako samo prave uslugu Moskvi. Evropa nema prostora za rast i istroseno je trziste. Zemlje BRIKS-a se uspinju i u njima je buducnost.

basar asad

pre 9 godina

komentari na ovu tzv vest me podsecaju na zlatnu eru anti ruskih (sovjetskih) parola iz 50tih godina u SADu...neverovatna anti ruska histerija se pravi a gosn Bajden poznat kao velika neznalica i manipulator jos jednom gura Evropu u prve borbene redove protiv Rusije,njega bas briga on je 10.000km udaljen

cro

pre 9 godina

Nema Evropa para da ispunjava vase zelje u tudjem dvoristu, Ameri.
Eliminisati Rusiju je nemoguce, a da Evropa ne bankrotira.
(marija, 25. novembar 2014 12:20)

EU ima 508 milijuna stanovnika i 15,650.000 milijardi dolara,a po glavi stanovnika ima 34500 dolara.Rusija ima oko 143 milijuna stanovnika i 2225 milijardi dolara BDP,a po stanovniku ima 15641 dolar.To je po glavi prije ovih sankcija i vrtoglavog pada cijene nafte što je rezultiralo vrtoglavim padom rublje.Ne znam tko tu koga može kupiti?!

@Ema
Niste u pravu.Do raspada SSSR-a nije bilo nikakve trgovinske razmjene između SSSR-a i Zapada.Nikakva nafta ili plin nisu išli na Zapad.Ma ni ekseri se nisu prodavali međusobno.To sam baš gledao u jednom dokumentarcu i iznenadio se da je međusobna razmjena bila 0 dolara.

NikolaMoskva

pre 9 godina

Ovi euroSrbi su bas smesni :D

Gde je to vidjeno da neko pada u noge onome koji ga sa tim nogama gazi? Jeste da je korist bitna.. Ali u vezi sa Srbijom tu ima mnogo vise ponizavanja nego koristi.

Lika

pre 9 godina

Ovi Ameri su u opasnoj mentalnoj krizi pusti nek grade Rusi i drugi pa ko jetiniji.Ameri vrse spekulacije na naftnom trzistu vec decenijama sad ojacali Rusi pa im konkurencija ne odgovara.Ovo je vec bolest.

idemo dalje

pre 9 godina

Pa i maloj deci je jasno da iza ovog stoji namera SAD-a ta TNG izvozi u Evropu. To neće povećati konkurenciju, jer TNG iz SAD nikada ne može sa cenom biti konkurentan ruskom prirodnom gasu.Zato se na sve načine pokušava izbaciti ruski gas kako bi tržište bilo oslobođeno. A što se tiče gasa iz Azerbejdžana od toga se odustalo, jer je projekat Nabuko propao, zbog nedovoljnih količina. Nabuko je trebalo preko Turske i Grčke gas da doprema do Italije, a Hrvatska nije imala veze sa tim. Sada gas iz Azerbejdžana u Evropu stiže preko Rusije, tačnije Gasproma.

Pro patria

pre 9 godina

Suoči se ti sa time da izgradnjom brze pruge Rijeka-Zagreb- Budimpešta, a što je najkraći put do centralne Evrope ta tvoja pruga do Soluna je unaprijed osuđena na propast i kako kažeš je slijepo crijevo. Ovaj projekat od Rijeke postoji već dugo vremena i sad bi se mogao realizovati iz EU fondova.
(slijepo crijevo, 26. novembar 2014 10:32)

Pozdravljam Vašu želju da se izgradi i ta "mađarska" brza pruga do Rijeke, koja će, kao i dosad u snažnoj konkurenciji Trsta i Kopra biti lučko odredište tog dijela srednje Evrope; ne zaboravimo pritom i ostale ne manje važne luke na Jadranu - Split, Ploče, Gruž...Ipak, Solun ima kud i kamo veće prednosti samom činjenicom da se već nalazi na "otvorenom moru" i dok roba iz Rijeke stigne do Otranta, roba koja polazi iz Soluna - već je na svom odredištu. Što nije baš zanemarljivo. Zbog ove čiste ekonomske logike, Solunska luka je u planovima EU dobila načajno mjesto, koja je več otpočela s ulaganjem u pripadajuću infrastukturu (povezivanje sjevernog "zaleđa" brzom prugom te proširenje i modernizacija kargo utovara/istovara). Mađarska je jedan od značajnijih nosilaca u EU ovih projekata (brza pruga). Dovršetak cijelog projekta - tzv. "južni koridor" - željeznički spoj Hamburga preko Budimpešte, Beograda sa Solunom predviđen je za 2018.g. Tada će privrednici i iz Tvoje Hrvatske imati interese da se ponekad usmjere i na ovu luku. Čista ekonomska logika uvijek ima prevagu nad (beskorisnim) emocijama!

Pro patria

pre 9 godina

@ Geostrategnut, Izgradnjom brze pruge Beograd - Budimpešta i dalje kroz Makedoniju do Soluna, uz ubrzo dovršen autoput, Bar definitivno postaje slijepo crijevo, a njegova luka promašen projekat. To su surove činjenice s kojim se Crnogorci napokon moraju suočit!

nikad SNS, nikad homofob, nikad šovinista

pre 9 godina

Bajden pozvao Evropu da uloži svoje pare zbog Američkog interesa.
Ovaj svet čeka neka velika nesreća, jer kauboji neće prepustiti svoju ulogu svetskog policajca olako

србин ло

pre 9 godina

Није ми јасно ко још верује у тај јужни ток! Остаћемо ми задња рупа на свирали због Русије. Зато хитно у ЕУ и НАТО!

Promenio sam nick zbog cenzure!

pre 9 godina

"Da je pameti mi bismo postali novi Kalinjingrad."
@ (Mihailo, 25. novembar 2014 10:46)

Pameti kao sto je tvoja pretpostavljam?
Kako Srbija moze biti ruski Kaljingrad ako ne izlazi na more i ako je potpuno okruzena NATO?
Takve samoubice kao sto si ti i tebi slicni su nas i doveli ovde gde smo danas i i dalje svim silama unistavate buducnost moje dece!
Sram vas bilo!!!!!!!

grga

pre 9 godina

Hrvati su naše komšije i drago bi mi bilo da im bude bolje i da budu prosperitetni. Ipak, ovo što priča bajden je stvarno smešno.
(Radojko, 25. novembar 2014 09:54)
I ja Srbima iskreno zelim sve najbolje, i znas sto je meni bilo smijesno?
Ono kad vam je Putin za vrijeme posjeta rekao da samo kazete sto vam treba, a kad se vratio u Rusiju poslao vam racun za plin.

Pro patria

pre 9 godina

@Slijepo crijevo
Odvukao si svoju"rspravu" na sasvim drugi kolosjek i nepotrebno "uvalio" kvaziemocionalnu oblandu. Navlačiš na teren u koji ja ni devedesetih nisam zalazio, jer nisam obolio od te zarazne boljke. Inače, za razliku od tebe, mene veseli svaki napredak na "ovim prostorima", pa i Hrvatske. Potpuno je razumljivo da Budimpešta gravitira ka Rijeci, jer je - ne zaboravimo da je, pored razloga koje navodiš, upravo ona izgradila prugu ka Rijeci a i dobrim dijelom luku i pristupne prometnice k toj luki. Usput, podatak koji ti ne znaš - baš Mađarska inicira izgradnju drugog kolosjeka pruge od Zagreba ka Rijeci! Tebe pak smeta izgradnja brze pruge Budimpešta - Beograd - Solun; nešto slično čulo se i sedamdesetih godina u Hrvatskoj prilikom gradnje pruge Beograd - Bar. I dalje smatram da gradnja autoputa prema Baru - u ovim okolnostima nije ekonomnski opravdana! Dovoljno je postojeću željezničku prugu održavat kako valja - a ne kao dosad: nikako! Netko nedavno u svom "komentaru" i sam spomenu kako je autoput prema Srbiji nepotreban; doduše, ne baš priličnim jezikom (tipa: "čemu se okretati ka sirotinji i bijedi", kad se "suva drenovina više ne može iscijediti"). E pa, kad je tako, čemu onda ljutnja što se gradi brza pruga Budimpešta - Beograd - Solun! Ovim zaključujem "prepisku" s tobom, jer je "neučinkovita" i naprosto - nema smisla! Pozdrav!

slijepo crijevo

pre 9 godina

''@ Geostrategnut, Izgradnjom brze pruge Beograd - Budimpešta i dalje kroz Makedoniju do Soluna, uz ubrzo dovršen autoput, Bar definitivno postaje slijepo crijevo, a njegova luka promašen projekat. To su surove činjenice s kojim se Crnogorci napokon moraju suočit!
(Pro patria, 26. novembar 2014 08:50)''

Suoči se ti sa time da izgradnjom brze pruge Rijeka-Zagreb- Budimpešta, a što je najkraći put do centralne Evrope ta tvoja pruga do Souluna je unaprijed osuđena na propast i kako kažeš je slijepo crijevo. Ovaj projekat od Rijeke postoji već dugo vremena i sad bi se mogao realizovati iz EU fondova.

Geostrategnut

pre 9 godina

Ako bi mi neko mogao pojasniti stratesku poziciju Srbije u ovoj situaciji. Madjarska zainteresirana za prugu Budimpesta - Beograd? A dalje? Grcka preko Makedonije? Bar? Ja sam mislio da je Bar u Crnoj Gori, zemlji koja trazi pristup NATO-u i u postupku je priblizavanja EU. Ako vec govorimo u kontekstu sprecavanja daljnje propgagacije ruskog uticaj i kontrole na Jugoistoku tj. Srednjoj EU i pritisaka i poticaja usmjerenih postizanju tog cilja, kako onda pase Crna Gora u tu slagalicu? Osobito s obzirom na vlastite srednjorocne i dugorocne ciljeve?

bezimena

pre 9 godina

Kakve veze ima SAD sa energetskom budućnošću Evrope? Samo interes, interes, interes, ...
(Goran, 25. novembar 2014 11:54)

Naravno da je interes, kao što je i Rusiji, kojoj trebaju PARE i koja energente PRODAJE, s tim što ne treba zaboraviti da se u SAD ne govori ruski, već engleski....

Svako normalan gleda da ne bude energetski zavistan ni o kome, ili bar što je najmanje moguće, medjutim ovdašnji rusofilski mazohisti ljubu daju za bilo šta rusko, čak i kada je to na našu štetu! Znate li kako se to naziva? IZDAJA!

slijepo crijevo

pre 9 godina

@pro patria,

Kako ti i nick govori upravo tvoje teze koje iznosiš su temeljene isključivo na patriotskim osnovama, dakle emocionalnim koje drugima imputiraš. Ta Mađarska je živo zainteresirana za ulaganje u luku Rijeka gdje želi čak i koncesiju na dio luke. Pomorski promet je ubjedljivo najjeftiniji i mnogo više od udaljenosti na moru igra udaljenost na kopnu. Rijeka je Budimpešti bliža od Soluna za cca 1.000 KM i iz Rijeke se u Budimpeštu dolazi za 5 sati vožnje ultra modernom autocestom koja je na čitavoj ovoj dionici urađena u punom profilu. Ista je na dionici koju ti pominješ sanak pusti! Također i privrednici iz tvoje Srbije su nedavno posjetili Rijeku da se raspitaju o mogučnostima njenog korištenja jer autocesta od Rijeke postoji u punom profilu sve do Beograda tako da je Srbiji jeftinije da robu dovlači i šalje preko Rijeke nego preko Soluna pa čak i Bara. To ti je čista ekonomska računica i kada emocije splasnu upravo češ i gledati kako promet iz Srbije se usmjerava na Rijeku koja će biti najvažniji prozor u Svijet za srpsku privredu!