Ponedeljak, 24.11.2014.

18:24

Da li je došao kraj za dual-core gejming?

Izvor: B92

Da li je došao kraj za dual-core gejming? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

aca88

pre 9 godina

Zato ja ceo zivot igram igre na Playstation-u. Kada sam kupio Ps3 2007-e svi su balavili nad grafikom jer niko od mojih drugara nije imao dovoljno jak PC da pici igre na full detaljima pa su visili kod mene... Isto vazi i danas, dolaze na FIFU, jer na PC-u ne mogu da je teraju vise od jedva medium grafike. Uzimam PS4 cim izadje Gran turismo 7.... Jesu igre malo skuplje ali kada radim mogu da priustim jednu sebi u 3 meseca... Onaj ko pusi te pare baci na pljuge mesecno... Ziveo playstation! :)

HW

pre 9 godina

@Altreos

To sto si napisao uopste nije tacno koji i3 procesor koristi 2-3 puta naje struje proguglaj malo pa onda pisi,razlika je najvise 20-30% sto je zanemarljiva jer je to potrosnja pod punim opterecenjem a koliko vremena procesor radi pod punim opterecenjem,skoro nikada tako da je "usteda" koju pominjes smesna.Kazes AMD posustaje pa kako su onda i PS i XBox odabrali bas AMD za svoje konzole umesto Intel-a?AMD mozda momentalno nema dostojnog konkurenta najboljim i7 procesorima ali u ostalim klasama jos kako ima sta da ponudi.

Altreos

pre 9 godina

(mick, 25. novembar 2014 10:45)

Netacno. Intel procesori jesu skuplji od AMD nekih 20% ali zato trose 3-4 puta manje struje doslovce. Sto ce reci da se pazarenje istih isplati vec nakon prvog racuna za struju. O stabilnosti i brzini Intel i3, 5 i 7ce tuku AMD u svim testovima. Jaz je veci nego ikada i cini se da AMD gubi korak.

wacom

pre 9 godina

@mick
eto, meni je npr integrisana graficka u i5 bila odlicno resenje jer je trebalo kupiti 2 racunara za posao s kvalitetnim procesorom dok gaming nije bio prooritet. pritom taj hd4000 nije uopste tako los, lepo smo pikali diablo 3 na njemu.

kasper

pre 9 godina

Naravno da nije dosao kraj igre na dual core i core2duo, mala zakrpa sa neta i fc4 radi u fulu na intelu core2duo E8400 3 ghz, 8gb ram, nvidia gtx460 na ful detaljima. masina stara 5 god.

Nenad

pre 9 godina

Bice vremena za optimizaciju softvera. Neka sada samo hardver napreduje a kad dodje do granice mogucnosti onda ce se jednog dana svi okrenuti optimizaciji koda samih igara i programa. Hardver napreduju u brzini ali svi zanemarujemo da napreduje i u smanjenju potrosnje energije sto je i te kako veoma bitno. Danasnji High-End procesori em rade 10-15x brze od procesora od pre 6-7 godine em isto toliko trose i manje struje sto je fascinantno!!!

Miso

pre 9 godina

Zato ja sa mojim kumom jos uvek igramo preko VPN Diablo 2 ili Heroes of Might and Magic 3, i bas nas briga sto svaki mesec izadje neka mega giga superGT nova graficka kartica da bi zadovoljila danasnje igrice koje predjes za 2 dana i vise je nikad ne ukljucis :)

Endless Sky

pre 9 godina

Upravo to sto kaze Nikola. 2006-te, retko ko je mogao igrati Oblivion kako valja (izasle nove konzole, XBOX360 i PS3) , dok je vec Skyrim (2011) mogao normalno da se igra na vecini konfiguracija. Sad se cela prica ponavlja, jer su dosle nove konzole.

VVV

pre 9 godina

(jackbarnes, 25. novembar 2014 21:49)
Ni CPU ni GPU ti nisu ni priblizno dovoljno dobri za tih 4-5 godina o kojima pricas. Promenices celu platformu mnogo ranije. Tvoja konfiguracija je na samoj granici sto se tice najzahtevnijih igara iz ove godine, a ti pricas o 5 godina. Bilo bi lepo ali je nemoguce.

DusanLo

pre 9 godina

Kako cepa PES 2012 ,ORF ski challenge i RTL winter games na dvojezgarnom athlonu i 2 GB RAM sa nekom Radeon 3620 silent kartom.Dok je meni mog sestrica i njegove gladi za pobedama u PES-u meni nsita drugo ne treba.Ko nije bar jednom odigrao Drug lord nema pojma sta je dobra igra bez ikakve grafike. Samo bacajte lovu. :-)

Nebojša

pre 9 godina

Kad sam pre preko 3.5 godine kupio moj i5 2500K znao sam da kupujem pravu stvar i da sam godinama miran. Ja sam ga tad platio 190EUR a ni danas takve specifikacije ne bi prosle ispod 150EUR. Posto ga drzim na defaultu, kad krene da koci, bez problema mu mogu dici takt za ~35% buduci da nikad nije overklokovam nit se grejao preko 40 stepeni pod CM 212-icom. U medjuvremenu sam dokupio 4, pa jos 8GB RAMa, ali CPU mi ni na kraj pameti nije da menjam. Naravucenije - ne stedite na procesoru.

Aleksandar

pre 9 godina

Tako je to kada je kapitalizam preci od optimizacije. Kapitalizam preci od bilo cega. Ni jedan igrica nije iskoristila pun potencijal bilo koje generacije kartica. Cak i procesora.

jackbarnes

pre 9 godina

FX-8320, R9 270x, 8 GB RAM, 1 TB HDD. Ja sam miran narednih 4-5 godina po pitanju gejminga. Ako nekad zatreba, mogu dodati SSD i još 24 GB RAM.

Stefan J.

pre 9 godina

@Demius, sine od 92. god sam ispred kompa vise nego sto bih zeleo, od atarija preko 286, 386, pentiuma, do core i7 4770k i poprilicno znam o cemu govorim.Ako je nekom do bacanja novca na core i7 a pritom ide na fb, igra igre i gleda filmove, nemam nista protiv, ovo je samo savet iz prve ruke kao korisnika bar jedno 20 generacija procesora i grafickih kartici.Ziveli i samo edukacija, mali ;)

Ranzo

pre 9 godina

Zato ja igram igre sa zakasnjenjem od 2 godine i nemam tih problema :D pazarim nov komp, na 770 ukljucim DSR faktor 1.5, a Arkham City nikad lepsi i uz to sasvim dobar FPS. Javicu vam 2017. kako radi FC4...

2 GHz...

pre 9 godina

Pretrgli se mogli su bar da ubace nova oruzija,vozila,video kameru umesto fotoaparata...sve deluje nabudjeno iz drugog i treceg dela,teren i nije nesto fotorealan... mnogo je saren sa rastrkanim drvecem.Setite se kako je uradjena igra Dead Island ostrvo sto puta bolje od ostrva fc3.

Meni se licno dopadaju fps igre za dvojezgralce graficki ekstra uradjene kao metro 2033,metro last lighht,Rage,dead Island,sniper ghost warrior 2,splinter cell blacklist,Crysis1,Crysis warhead,Crysis2,Crysis3,moh warfight,Syndicate... a fc4 je totalni promasaj sa likom koji imitira Kim Jonga iz s.koreje!

kingston

pre 9 godina

Kada se setim vremena 16-bit gejminga (Amiga, Atari ST, Snes, Sega Genesis), kupis igru i igras ko covek, ne brines o bilo kakvim performansama. Cim se preslo na 32-bit gejming odmah videli u PC industriji da mogu da zaradjuju velike pare na hardware-u pa krenuli da namerno sakate igre i taj trend traje i do dan danas. Da stvar bude gora i proizvodjaci konzola su poceli odavno da prate taj trend ali ako je za utehu na konzolama pristojno igranje novijih naslova traje kojih par godina duze dok je na PC-u ta mogucnost svedena na ne vise od 2 godine jer se stalno novi hardware izbacuje. Sve u svemu jedna velika, mozda i najveca mafija.

Demius

pre 9 godina

@bole
"Imajte UVIJEK na umu da dobra grafička ne znači automatski brz 3D u igrama..."
Ej, koliko je ovaj "znalac" pluseva pokupio...
@Stefan J
"Realno u nizim rezolucijama je procesor presudan, sve preko 1080p je stvar dobre graficke".
Evo ga još jedan "stručnjak" sa brdom pluseva...
Majko mila, sačuvaj me ovakvog "znanja".I da, apelujem na nadležne,da se pod hitno uvede IT Polcija.Ovoliko neznanje je pogubnije od svakog vida tehnološkog kriminala!

mick

pre 9 godina

pa stvarno treba biti ne znam sta pa danas kupiti gejmer sa dual core procesorom ili makar bez hyper threadinga. 760k top budzetski za gejming koji je u rangu sa i3 po performansama a dosta jeftiniji, fx6300 u cenovnom rangu sa i3 procesorima a bije ih samo tako. to je zbog glupe integrisane grafike kod intela i zao mi je sto nemaju procesore bez toga jer samo bez veze dizu cenu. koji ce mi integrisana grafika u desktopu? pa za razliku izmedju 750,60k i skuplje i3 moze da se kupi graficka koja je 10x bolja od integrisane...

Crevical Bruizer

pre 9 godina

WoW je zakon. Od kako igram samo i iskljicivo WoW, a igram ga od Vanile, dosta para sam ustedeo, ne bacavsi na HW. Gtx 580 i I5 760 rasturaju stvari i dalje... :)

Kako_ne

pre 9 godina

Uvijek su gejmerske maisne bile najskuplje i uvijek je trebalo jos snage(sto procesor sto grafika). Moj i5 ivy bridge, gtx660,8gb ddr3 i 120gb ssd sve staro 2 godine a 80% danasnjih igri poktecem na medium mozda i nizoj grafici. O fps necu ni da pricam. WoT mi je na nekih 35-45 freima. Nema tu, svake 2-3 godine po 700+ eura i to je to ako oces da bude sve u fullu sa fullicima! ?

Aca

pre 9 godina

Od kafd imam smart fon komp nisam upalio sluzi mu samo za wifi po celom stanu i igram Clash of Clans i ta jedna igra mi je sasvim dovoljna.a sa ovim pricesorima sa 101 jezgro :-) me iskreno zabo..... :-)

Chi

pre 9 godina

Lakše kupovati nova kola nego komp.. Jedno vreme sam pratio, jurio, a onda mi je sinulo... Bolje da vozim auto, izlazim, k.....am nešto za te pare.. Ili lepo skupis za Sony 4 dok ne izadje 5 i do tad uzivas, ako vec ne mozes bez igrica.. Otimačina na sve strane.

Muad'Dib

pre 9 godina

Pa i nije neka senzacija, gejming na PCu je oduvek bio finansijski vrlo zahtevna razbibriga. Što se quad zahteva tiče, samo ću reći da na mobilnom kupljenom letos imam octa core procesor, a nije bio skup. Tehnologija napreduje, gejmeri moraju da drže korak.

Radebe

pre 9 godina

Pre 3 godine i 3 meseca sam kupio PS3 i nijednog trenutka nisam zazalio, cak sta vise preporodio sam se. Sad mi kompjuter sluzi za skidanje filmova i za internet. Preko 60 igara sam do sada odigrao na konzoli a bar jos 25-30 me ceka....a u februaru planiram da kupim i Ps4 kad izadje The Witcher 3 :D
Jeste malo skup hobi ali za sada mi ne predstavlja problem, radim i zaradjujem pa mogu i da priustim! Nikad vise se necu vratiti na pc gaming, i igracu Sony dok budem mogao da drzim dzojstik u rukama!

MDS

pre 9 godina

Dual core procesori su proslost ovo sto danas igramo i sto smo igrali pre 3 godine jednostavno nije isto ,danas imamo drugaciji engine dosta zahtevniji.Primera radi za cs go vam minimum treba 250 fps pozeljno je ko moze monitor 120 hz ( 300 eu 9) 8 giga rama minimum ,ssd, grafika od 256 bita (200 eu ). Procesor I 5 ne treba vam I7 hyper trade jer I 7 kupuju ljudi uglavnom za obradu neku 3 D RENDEROVANJE .Za gejming je I5.Sve u svemu za nas jako skup sport.

conte

pre 9 godina

E da je samo za dvojezgarce... Ja se mučim sa i5-2500K, 8GB RAM i Radeonom 6870, rezolucija 1600x1050, sve na medium i štuca i dalje. Optimizacija je katastrofalna.

dragance

pre 9 godina

konkretno, meni fc4 odlicno radi na athlonu2 x4 630 na 2,8 gh sa nekim mrtvim hardom od pre 6 godina, 3 gb ddr2 i radeonom 7970 :) ploca je isto neka mrtvilo biostar am2+, ne podrzava ni ddr3 niti neke jace procesore, sve grafika gura a ovo ostalo je blago receno ocajno za danasnje standarde gejminga, moram vam reci da igra nije nijednom zastucala i sve igram u high detaljima :) doduse na cistom win7 64bit bez ijednog programa instaliranog i dosta mesta za svap. pozdrv svima

bole znalac

pre 9 godina

Bole,
nemas pojma o cemu pricas.

Graficka je tu bas da obradi tu veliku kolicinu informacija,
da sistem ne bi morao da radi to isto.

Stefan J.

pre 9 godina

Realno u nizim rezolucijama je procesor presudan, sve preko 1080p je stvar dobre graficke.Recimo i3 4330, sve preko je bacanje para, sem ako se neko ne bavi video editingom, 3d i sl.Core i7 je jednostavno preskup za plus 10FPS.Imam prilike da koristim oba, i7 4770 i ovaj licno i3 4330 na slicnim konf i razlike su uocljive samo u profesionalnom softveru, ostalo je sve tu negde, sem cene :)Dakle za gejming i3, ssd i neka azdaja od graficke (GTX 980, 880 recimo i far cray 4 nema da secne u full hd)

ludak

pre 9 godina

zato ja igram CoD 1 i 2, warcraft 3 i frozen throne, counter-strike 1.6 i fifu 07, veruje da sve to radi odlicno na klokovanom intel celeron pentium IV procesoru koji umesto na 2,2GHz sad radi na 2,99GHz, mx 4400 agp grafici sa 128MB, 1,5GB ram ddr, jeste to matoro 10 godina, ali sljaka i dalje :D

Nindza

pre 9 godina

Jos su Far Cry 3 napravili da bude Farmville, tako da iako imam i7, ne igram ta sra*a. Na zalost, prvi deo je bio genijalan.
Ovo sad pokusavaju da naprave S.T.A.L.K.E.R za domacice...

lexa

pre 9 godina

ja imam AMD Sempron 2800+ stock je 1.6 a ja ga klokovao na 2.3 GHz tako vec 2 godine radi
he he tehnologija iz kamenog doba xD nekad odigram CS i neke starije igre poput Hitman blood money ili Resident evil 4 :)

Pera

pre 9 godina

I ja sam skoro bio prinuđen da zamenim stari dual core sa quad-om, pokrećem far cry 4 na medium, ali sam na 30 fps, 60 mogu samo da sanjam. Inače neko dobro ovde reče, sve današnje pc igre su portovane sa konzola, tako da dok se ne istestira koliko one mogu da poguraju zahtevi će još rasti, do izlaska sledeće konzole, i tako u nedogled.

kakvi bakraci

pre 9 godina

ne zelim da dan ni dinar da nadografim svoj racunarvsamo da bih se igrao..bacanje para i gubljenje vremena..jos nisam cuo da je neko zaradio penziju igrajuci igrice..

bice bolje

pre 9 godina

ma da bas cemo za ubijeve nedovrsene i bagovite igre da bacamo itekako upotrebljive kompjutere, velika je kriza u gejmingu. Realno igre jos uvek ne koriste 4 jezgra a namerno se neoptimizuju da bi nam izbili jos para za hardver, sada je to tesko posto vizuelno igre su dosegle preveliku kompleksnost i fotorealisticnost, i da autori imaju velikih problema da naprave neku vecu revoluciju, zbog koje bi vecina resila da kupi nov PC.

qwerty

pre 9 godina

Ja imam AMD Sempron (Socket A) procesor na 2.4GHz, 1GB RAMa i 128MB GPU, igram povremeno Far Cray, Quake 4, Half Life 2, NFS Most Wanted i Carbon itd. I lepo mi je, lovu trosim na druga zadovoljstva.

Adriano_Galliani

pre 9 godina

Koga briga, ove nove igre su uvreda za razum. GTA, CoD, Battlefield i AC, samo to se prodaje i igra (sportskw igre igraju causal gameri), a ne znam koja je gora. Ja sam odrastao u vreme System Shocka 2,/Homeworlda, Deus Exa i Tiberian Suna, uz Quake, Half Life, Red Alert 2... Casopisi svakog meseca puni igara, danas izadje jedna dobra igra godisnje. Ja cu pazariti GeForce 750 kako bih odigrao neke starije igre koje ne rade sa GT240 (ne rade na high, nikada ne smanjujem detalje, sacekam par godina pa ih igram onda), a onda cu videti sta cu.. Iskreno, veca mi je briga kako naterati starije igre da rade na novom hardveru nego nove na starom.

pffft

pre 9 godina

Moje sada vec 7 godina staro dual-core cudoviste ne moze da se nosi sa igricama od kraja i pocetka 2013. I sam kapiram da je vreme da pazarim neku zverinu sa kojom cu biti miran bar 5-6 godina,ako ne i vise.

Ovce be,e,e,e !!!

pre 9 godina

BF4,FC4,CODAW kod mene rade bez problema na INTEL procesoru 3GHz,4GBDDR2, GT630 MSI 4GB DDR3, 1680x1050 !!!

sa drajverima DX11,NETFRAMEWORK 4.5,PHYSX 9,VCREDIST 2010,2012,2013 i W7-64x

patch FC4 1.0.4 za CPU-DC.Proguglajte FC4 portabl hakerski sredjeno 100% radi.

Bole

pre 9 godina

Imajte UVIJEK na umu da dobra grafička ne znači automatski brz 3D u igrama. Ostatak sistema mora biti u stanju da podrži OGROMNA količinu informacija koje izlaze iz GPU - a to je ne moguće na starijim pločama, starijem RAM-u ili procesoru. Današnje grafičke mogu proizvesti bukvalno nezamislivo veliku količinu podataka za čije prihvatanje je neophodno da i ostatak sistema bude u dobom stanju. To vam je kao kada bi ste na mobitelu imali kameru sposobnu da snimi 4k video, što većina telefonskih kamera modula u zadnjih 2 godine i jeste, ali ostatak sistema ima ograničen protok informacija na 30Mbps - to znaci da ne postoji način da se 4k video "uhvati" i skladišti.

c.o.a.

pre 9 godina

Što više kupujete nove komponente, to će igrice biti zahtevnije....
iskreno, preteruju sa zahtevnoscu. zato sam i prestao da igram bilo sta. Ne treba mi da savršeno vidim svaku poru na liku koga kontrolišem, želim igricu koju neću moći da predjem minimum mesec dana svakodnevnog igranja. I sa naravno, dobrom pričom.

Android 17

pre 9 godina

U sustini ja koji sam igrao FC3 na maksimumu, necu moci ni da pokrenem FC4 koja bi verovatno i radila na srednjim podesavanjima (AC Unity radi bez problema) samo jer igra ne dozvoljava to.

Мргец

pre 9 godina

" Moj rodjak ima komp star 6 godina - Core2 Duo na 2.2 GHz , 4 GB RAMa i 520GT graficku kupljenu polovnu , tera Bettlefied 4 bez problema , igru koja je bukvalno izasla pre neki dan .
(Mladen, 24. novembar 2014 19:21) "


Battlefield 4 је буквално изашао 29.10.2013. Значи пре више од годину дана. Можда си побркао и мислиш на нови Call of Duty?
Наравно...са таквом конфигурацијом не може ни да сања да покрене тако нешто. Да га игра само поздрави треба му минимум 6 ГБ РАМ меморије:)

Mihailo

pre 9 godina

Znaci , ja na kompu koji ima i3 3220 ; 3.2 GHz i 64b , na kome sam terao FC3 bez ikakve graficke na srednjim podesavanjima necu moci da pokrenem FC4 koju god graficku da imam . Pa ovi prave vecu glupost nego Microsoft sa Vistom pre 8 godina . Moj rodjak ima komp star 6 godina - Core2 Duo na 2.2 GHz , 4 GB RAMa i 520GT graficku kupljenu polovnu , tera Bettlefied 4 bez problema , igru koja je bukvalno izasla pre neki dan .
(Mladen, 24. novembar 2014 19:21)


Battlefield 4 na tom kompjuteru? Na kojim podešavanjima? Piksel kao vrabac?

User013

pre 9 godina

Slazem se sto Bole kaze ali da ne optimizuju igre i to stoji. Ja taman kupio i5 4670k reko pare sto bih dao za i7 bolje da dam na graficku. Kad ono skinem watch dogs cim je izasao a ono nema sanse da drzi na 60fps, gledam kazu treba ti i7, pa ajde bre...

Duci0167

pre 9 godina

Ah da je samo FarCry4! Moja muka jos malo i penzija. Pravi mi se vise problem sa RAM memorijom i grafickom kartom. Da bi menjao dual core morao bi i maticnu da menjam a onda sve redom. Dual core bez E7200 gura bez problems Alien Isolation,recimo

Mihailo

pre 9 godina

Najbolje je uzeti hexa-core i biti miran bar pet godina što se procesora tiče. Na dualu ne radi više skoro ništa ili može samo na najnižim podešavanjima.

kriza bato

pre 9 godina

Uvek su namerno pravili igre da ne mogu na slabijim mašinama da bi pospešili prodaju hardvera i to samo softverski onemoguće igri da bude igriva na slabijoj konf. Primer Crysis, neko je izbacio crack verziju koju si mogao da igraš na full performansama na mašini koja jedva zadovolhava min spec ?

Nikola

pre 9 godina

Ako sad neko planra da kupi novi pc za igranje mislim da je to velika greska.Pocelo je da se dodadja ono sto se vec jednom dogodilo 2006-2007 godine kad su se pojavili x360 i ps3.Zahtevnosti igara su naglo skocile i retko koji pc je mogao da pokrene ista sve do negde kraja 2009 kada su se zahtevi igara ustalili i bili isti sve do kraja 2013 to jest pojave ps4 i xbx one.Zakljucak je da sad treba sacekati jedno godinu, dve dok se skroz ne iscrpe mogucnosti novih konzola, a kad se to desi mocice da se igraju sve u tom momentu aktuelne igre na prosecnom pc. Do tad treba igrati starije naslove koje smo propustili :D

Mladen

pre 9 godina

Znaci , ja na kompu koji ima i3 3220 ; 3.2 GHz i 64b , na kome sam terao FC3 bez ikakve graficke na srednjim podesavanjima necu moci da pokrenem FC4 koju god graficku da imam . Pa ovi prave vecu glupost nego Microsoft sa Vistom pre 8 godina . Moj rodjak ima komp star 6 godina - Core2 Duo na 2.2 GHz , 4 GB RAMa i 520GT graficku kupljenu polovnu , tera Bettlefied 4 bez problema , igru koja je bukvalno izasla pre neki dan .

79

pre 9 godina

Dovoljno je videti za FIFU 15. Plus moras imati i OS x64. Mogu da igram, ali je to previse za sportsku igru. Jer klincima nije toliko bitan gameplay, vec da vide frizuricu Ronalda i tetovaze na igracima. Vremena su se promenila i samim tim i igraci (gejmeri).
Old school - gejmeri.
New school - sminkeri.

zhbljz geek

pre 9 godina

Mislim da vredi uloziti vise novca u procesor. Na primer Intelovi procesori iz Core2Quad serije su i dalje poprilicno aktuelni. Mislim da bi trebalo uzeti neki procesor iz Intelove i5 ili AMD 8xxx serije. Tako nesto bi trebalo da odradi posao bar 5 godina i vise naravno, u zavisnosti od zahteva samog korisnika. Sto se tice grafickih kartica svaki cas izlaze novi modeli pa je realno menjati ih na 2-3 godine, naravno ne mora tako cesto. Ram memorija, 4-8 gb obavlja posao... Sve u svemu skupa zanimacija, igre su sve zahtevnije i nije lako ispratiti to. Ja sam uzeo zver masinu pre manje od 2 godine i vec sad pocinje da se muci sa nekim igrama...

Bole

pre 9 godina

Pa sta očekivati. Igra sa tako velikim otvorenim svijetom i tako puno detalja treba jaku CPU i GPU podršku. Brzina protoka obrađenih podataka je ogromna, slabije mašine jednostavno to ne mogu izgurati.

79

pre 9 godina

Dovoljno je videti za FIFU 15. Plus moras imati i OS x64. Mogu da igram, ali je to previse za sportsku igru. Jer klincima nije toliko bitan gameplay, vec da vide frizuricu Ronalda i tetovaze na igracima. Vremena su se promenila i samim tim i igraci (gejmeri).
Old school - gejmeri.
New school - sminkeri.

Nikola

pre 9 godina

Ako sad neko planra da kupi novi pc za igranje mislim da je to velika greska.Pocelo je da se dodadja ono sto se vec jednom dogodilo 2006-2007 godine kad su se pojavili x360 i ps3.Zahtevnosti igara su naglo skocile i retko koji pc je mogao da pokrene ista sve do negde kraja 2009 kada su se zahtevi igara ustalili i bili isti sve do kraja 2013 to jest pojave ps4 i xbx one.Zakljucak je da sad treba sacekati jedno godinu, dve dok se skroz ne iscrpe mogucnosti novih konzola, a kad se to desi mocice da se igraju sve u tom momentu aktuelne igre na prosecnom pc. Do tad treba igrati starije naslove koje smo propustili :D

kriza bato

pre 9 godina

Uvek su namerno pravili igre da ne mogu na slabijim mašinama da bi pospešili prodaju hardvera i to samo softverski onemoguće igri da bude igriva na slabijoj konf. Primer Crysis, neko je izbacio crack verziju koju si mogao da igraš na full performansama na mašini koja jedva zadovolhava min spec ?

Mihailo

pre 9 godina

Znaci , ja na kompu koji ima i3 3220 ; 3.2 GHz i 64b , na kome sam terao FC3 bez ikakve graficke na srednjim podesavanjima necu moci da pokrenem FC4 koju god graficku da imam . Pa ovi prave vecu glupost nego Microsoft sa Vistom pre 8 godina . Moj rodjak ima komp star 6 godina - Core2 Duo na 2.2 GHz , 4 GB RAMa i 520GT graficku kupljenu polovnu , tera Bettlefied 4 bez problema , igru koja je bukvalno izasla pre neki dan .
(Mladen, 24. novembar 2014 19:21)


Battlefield 4 na tom kompjuteru? Na kojim podešavanjima? Piksel kao vrabac?

User013

pre 9 godina

Slazem se sto Bole kaze ali da ne optimizuju igre i to stoji. Ja taman kupio i5 4670k reko pare sto bih dao za i7 bolje da dam na graficku. Kad ono skinem watch dogs cim je izasao a ono nema sanse da drzi na 60fps, gledam kazu treba ti i7, pa ajde bre...

c.o.a.

pre 9 godina

Što više kupujete nove komponente, to će igrice biti zahtevnije....
iskreno, preteruju sa zahtevnoscu. zato sam i prestao da igram bilo sta. Ne treba mi da savršeno vidim svaku poru na liku koga kontrolišem, želim igricu koju neću moći da predjem minimum mesec dana svakodnevnog igranja. I sa naravno, dobrom pričom.

Bole

pre 9 godina

Pa sta očekivati. Igra sa tako velikim otvorenim svijetom i tako puno detalja treba jaku CPU i GPU podršku. Brzina protoka obrađenih podataka je ogromna, slabije mašine jednostavno to ne mogu izgurati.

Мргец

pre 9 godina

" Moj rodjak ima komp star 6 godina - Core2 Duo na 2.2 GHz , 4 GB RAMa i 520GT graficku kupljenu polovnu , tera Bettlefied 4 bez problema , igru koja je bukvalno izasla pre neki dan .
(Mladen, 24. novembar 2014 19:21) "


Battlefield 4 је буквално изашао 29.10.2013. Значи пре више од годину дана. Можда си побркао и мислиш на нови Call of Duty?
Наравно...са таквом конфигурацијом не може ни да сања да покрене тако нешто. Да га игра само поздрави треба му минимум 6 ГБ РАМ меморије:)

zhbljz geek

pre 9 godina

Mislim da vredi uloziti vise novca u procesor. Na primer Intelovi procesori iz Core2Quad serije su i dalje poprilicno aktuelni. Mislim da bi trebalo uzeti neki procesor iz Intelove i5 ili AMD 8xxx serije. Tako nesto bi trebalo da odradi posao bar 5 godina i vise naravno, u zavisnosti od zahteva samog korisnika. Sto se tice grafickih kartica svaki cas izlaze novi modeli pa je realno menjati ih na 2-3 godine, naravno ne mora tako cesto. Ram memorija, 4-8 gb obavlja posao... Sve u svemu skupa zanimacija, igre su sve zahtevnije i nije lako ispratiti to. Ja sam uzeo zver masinu pre manje od 2 godine i vec sad pocinje da se muci sa nekim igrama...

Bole

pre 9 godina

Imajte UVIJEK na umu da dobra grafička ne znači automatski brz 3D u igrama. Ostatak sistema mora biti u stanju da podrži OGROMNA količinu informacija koje izlaze iz GPU - a to je ne moguće na starijim pločama, starijem RAM-u ili procesoru. Današnje grafičke mogu proizvesti bukvalno nezamislivo veliku količinu podataka za čije prihvatanje je neophodno da i ostatak sistema bude u dobom stanju. To vam je kao kada bi ste na mobitelu imali kameru sposobnu da snimi 4k video, što većina telefonskih kamera modula u zadnjih 2 godine i jeste, ali ostatak sistema ima ograničen protok informacija na 30Mbps - to znaci da ne postoji način da se 4k video "uhvati" i skladišti.

Android 17

pre 9 godina

U sustini ja koji sam igrao FC3 na maksimumu, necu moci ni da pokrenem FC4 koja bi verovatno i radila na srednjim podesavanjima (AC Unity radi bez problema) samo jer igra ne dozvoljava to.

Duci0167

pre 9 godina

Ah da je samo FarCry4! Moja muka jos malo i penzija. Pravi mi se vise problem sa RAM memorijom i grafickom kartom. Da bi menjao dual core morao bi i maticnu da menjam a onda sve redom. Dual core bez E7200 gura bez problems Alien Isolation,recimo

Chi

pre 9 godina

Lakše kupovati nova kola nego komp.. Jedno vreme sam pratio, jurio, a onda mi je sinulo... Bolje da vozim auto, izlazim, k.....am nešto za te pare.. Ili lepo skupis za Sony 4 dok ne izadje 5 i do tad uzivas, ako vec ne mozes bez igrica.. Otimačina na sve strane.

Mladen

pre 9 godina

Znaci , ja na kompu koji ima i3 3220 ; 3.2 GHz i 64b , na kome sam terao FC3 bez ikakve graficke na srednjim podesavanjima necu moci da pokrenem FC4 koju god graficku da imam . Pa ovi prave vecu glupost nego Microsoft sa Vistom pre 8 godina . Moj rodjak ima komp star 6 godina - Core2 Duo na 2.2 GHz , 4 GB RAMa i 520GT graficku kupljenu polovnu , tera Bettlefied 4 bez problema , igru koja je bukvalno izasla pre neki dan .

Adriano_Galliani

pre 9 godina

Koga briga, ove nove igre su uvreda za razum. GTA, CoD, Battlefield i AC, samo to se prodaje i igra (sportskw igre igraju causal gameri), a ne znam koja je gora. Ja sam odrastao u vreme System Shocka 2,/Homeworlda, Deus Exa i Tiberian Suna, uz Quake, Half Life, Red Alert 2... Casopisi svakog meseca puni igara, danas izadje jedna dobra igra godisnje. Ja cu pazariti GeForce 750 kako bih odigrao neke starije igre koje ne rade sa GT240 (ne rade na high, nikada ne smanjujem detalje, sacekam par godina pa ih igram onda), a onda cu videti sta cu.. Iskreno, veca mi je briga kako naterati starije igre da rade na novom hardveru nego nove na starom.

Muad'Dib

pre 9 godina

Pa i nije neka senzacija, gejming na PCu je oduvek bio finansijski vrlo zahtevna razbibriga. Što se quad zahteva tiče, samo ću reći da na mobilnom kupljenom letos imam octa core procesor, a nije bio skup. Tehnologija napreduje, gejmeri moraju da drže korak.

ludak

pre 9 godina

zato ja igram CoD 1 i 2, warcraft 3 i frozen throne, counter-strike 1.6 i fifu 07, veruje da sve to radi odlicno na klokovanom intel celeron pentium IV procesoru koji umesto na 2,2GHz sad radi na 2,99GHz, mx 4400 agp grafici sa 128MB, 1,5GB ram ddr, jeste to matoro 10 godina, ali sljaka i dalje :D

conte

pre 9 godina

E da je samo za dvojezgarce... Ja se mučim sa i5-2500K, 8GB RAM i Radeonom 6870, rezolucija 1600x1050, sve na medium i štuca i dalje. Optimizacija je katastrofalna.

Radebe

pre 9 godina

Pre 3 godine i 3 meseca sam kupio PS3 i nijednog trenutka nisam zazalio, cak sta vise preporodio sam se. Sad mi kompjuter sluzi za skidanje filmova i za internet. Preko 60 igara sam do sada odigrao na konzoli a bar jos 25-30 me ceka....a u februaru planiram da kupim i Ps4 kad izadje The Witcher 3 :D
Jeste malo skup hobi ali za sada mi ne predstavlja problem, radim i zaradjujem pa mogu i da priustim! Nikad vise se necu vratiti na pc gaming, i igracu Sony dok budem mogao da drzim dzojstik u rukama!

Ranzo

pre 9 godina

Zato ja igram igre sa zakasnjenjem od 2 godine i nemam tih problema :D pazarim nov komp, na 770 ukljucim DSR faktor 1.5, a Arkham City nikad lepsi i uz to sasvim dobar FPS. Javicu vam 2017. kako radi FC4...

kingston

pre 9 godina

Kada se setim vremena 16-bit gejminga (Amiga, Atari ST, Snes, Sega Genesis), kupis igru i igras ko covek, ne brines o bilo kakvim performansama. Cim se preslo na 32-bit gejming odmah videli u PC industriji da mogu da zaradjuju velike pare na hardware-u pa krenuli da namerno sakate igre i taj trend traje i do dan danas. Da stvar bude gora i proizvodjaci konzola su poceli odavno da prate taj trend ali ako je za utehu na konzolama pristojno igranje novijih naslova traje kojih par godina duze dok je na PC-u ta mogucnost svedena na ne vise od 2 godine jer se stalno novi hardware izbacuje. Sve u svemu jedna velika, mozda i najveca mafija.

qwerty

pre 9 godina

Ja imam AMD Sempron (Socket A) procesor na 2.4GHz, 1GB RAMa i 128MB GPU, igram povremeno Far Cray, Quake 4, Half Life 2, NFS Most Wanted i Carbon itd. I lepo mi je, lovu trosim na druga zadovoljstva.

pffft

pre 9 godina

Moje sada vec 7 godina staro dual-core cudoviste ne moze da se nosi sa igricama od kraja i pocetka 2013. I sam kapiram da je vreme da pazarim neku zverinu sa kojom cu biti miran bar 5-6 godina,ako ne i vise.

Stefan J.

pre 9 godina

Realno u nizim rezolucijama je procesor presudan, sve preko 1080p je stvar dobre graficke.Recimo i3 4330, sve preko je bacanje para, sem ako se neko ne bavi video editingom, 3d i sl.Core i7 je jednostavno preskup za plus 10FPS.Imam prilike da koristim oba, i7 4770 i ovaj licno i3 4330 na slicnim konf i razlike su uocljive samo u profesionalnom softveru, ostalo je sve tu negde, sem cene :)Dakle za gejming i3, ssd i neka azdaja od graficke (GTX 980, 880 recimo i far cray 4 nema da secne u full hd)

Kako_ne

pre 9 godina

Uvijek su gejmerske maisne bile najskuplje i uvijek je trebalo jos snage(sto procesor sto grafika). Moj i5 ivy bridge, gtx660,8gb ddr3 i 120gb ssd sve staro 2 godine a 80% danasnjih igri poktecem na medium mozda i nizoj grafici. O fps necu ni da pricam. WoT mi je na nekih 35-45 freima. Nema tu, svake 2-3 godine po 700+ eura i to je to ako oces da bude sve u fullu sa fullicima! ?

mick

pre 9 godina

pa stvarno treba biti ne znam sta pa danas kupiti gejmer sa dual core procesorom ili makar bez hyper threadinga. 760k top budzetski za gejming koji je u rangu sa i3 po performansama a dosta jeftiniji, fx6300 u cenovnom rangu sa i3 procesorima a bije ih samo tako. to je zbog glupe integrisane grafike kod intela i zao mi je sto nemaju procesore bez toga jer samo bez veze dizu cenu. koji ce mi integrisana grafika u desktopu? pa za razliku izmedju 750,60k i skuplje i3 moze da se kupi graficka koja je 10x bolja od integrisane...

Stefan J.

pre 9 godina

@Demius, sine od 92. god sam ispred kompa vise nego sto bih zeleo, od atarija preko 286, 386, pentiuma, do core i7 4770k i poprilicno znam o cemu govorim.Ako je nekom do bacanja novca na core i7 a pritom ide na fb, igra igre i gleda filmove, nemam nista protiv, ovo je samo savet iz prve ruke kao korisnika bar jedno 20 generacija procesora i grafickih kartici.Ziveli i samo edukacija, mali ;)

Aleksandar

pre 9 godina

Tako je to kada je kapitalizam preci od optimizacije. Kapitalizam preci od bilo cega. Ni jedan igrica nije iskoristila pun potencijal bilo koje generacije kartica. Cak i procesora.

Pera

pre 9 godina

I ja sam skoro bio prinuđen da zamenim stari dual core sa quad-om, pokrećem far cry 4 na medium, ali sam na 30 fps, 60 mogu samo da sanjam. Inače neko dobro ovde reče, sve današnje pc igre su portovane sa konzola, tako da dok se ne istestira koliko one mogu da poguraju zahtevi će još rasti, do izlaska sledeće konzole, i tako u nedogled.

Endless Sky

pre 9 godina

Upravo to sto kaze Nikola. 2006-te, retko ko je mogao igrati Oblivion kako valja (izasle nove konzole, XBOX360 i PS3) , dok je vec Skyrim (2011) mogao normalno da se igra na vecini konfiguracija. Sad se cela prica ponavlja, jer su dosle nove konzole.

bice bolje

pre 9 godina

ma da bas cemo za ubijeve nedovrsene i bagovite igre da bacamo itekako upotrebljive kompjutere, velika je kriza u gejmingu. Realno igre jos uvek ne koriste 4 jezgra a namerno se neoptimizuju da bi nam izbili jos para za hardver, sada je to tesko posto vizuelno igre su dosegle preveliku kompleksnost i fotorealisticnost, i da autori imaju velikih problema da naprave neku vecu revoluciju, zbog koje bi vecina resila da kupi nov PC.

2 GHz...

pre 9 godina

Pretrgli se mogli su bar da ubace nova oruzija,vozila,video kameru umesto fotoaparata...sve deluje nabudjeno iz drugog i treceg dela,teren i nije nesto fotorealan... mnogo je saren sa rastrkanim drvecem.Setite se kako je uradjena igra Dead Island ostrvo sto puta bolje od ostrva fc3.

Meni se licno dopadaju fps igre za dvojezgralce graficki ekstra uradjene kao metro 2033,metro last lighht,Rage,dead Island,sniper ghost warrior 2,splinter cell blacklist,Crysis1,Crysis warhead,Crysis2,Crysis3,moh warfight,Syndicate... a fc4 je totalni promasaj sa likom koji imitira Kim Jonga iz s.koreje!

Mihailo

pre 9 godina

Najbolje je uzeti hexa-core i biti miran bar pet godina što se procesora tiče. Na dualu ne radi više skoro ništa ili može samo na najnižim podešavanjima.

Nindza

pre 9 godina

Jos su Far Cry 3 napravili da bude Farmville, tako da iako imam i7, ne igram ta sra*a. Na zalost, prvi deo je bio genijalan.
Ovo sad pokusavaju da naprave S.T.A.L.K.E.R za domacice...

Miso

pre 9 godina

Zato ja sa mojim kumom jos uvek igramo preko VPN Diablo 2 ili Heroes of Might and Magic 3, i bas nas briga sto svaki mesec izadje neka mega giga superGT nova graficka kartica da bi zadovoljila danasnje igrice koje predjes za 2 dana i vise je nikad ne ukljucis :)

kakvi bakraci

pre 9 godina

ne zelim da dan ni dinar da nadografim svoj racunarvsamo da bih se igrao..bacanje para i gubljenje vremena..jos nisam cuo da je neko zaradio penziju igrajuci igrice..

lexa

pre 9 godina

ja imam AMD Sempron 2800+ stock je 1.6 a ja ga klokovao na 2.3 GHz tako vec 2 godine radi
he he tehnologija iz kamenog doba xD nekad odigram CS i neke starije igre poput Hitman blood money ili Resident evil 4 :)

bole znalac

pre 9 godina

Bole,
nemas pojma o cemu pricas.

Graficka je tu bas da obradi tu veliku kolicinu informacija,
da sistem ne bi morao da radi to isto.

Demius

pre 9 godina

@bole
"Imajte UVIJEK na umu da dobra grafička ne znači automatski brz 3D u igrama..."
Ej, koliko je ovaj "znalac" pluseva pokupio...
@Stefan J
"Realno u nizim rezolucijama je procesor presudan, sve preko 1080p je stvar dobre graficke".
Evo ga još jedan "stručnjak" sa brdom pluseva...
Majko mila, sačuvaj me ovakvog "znanja".I da, apelujem na nadležne,da se pod hitno uvede IT Polcija.Ovoliko neznanje je pogubnije od svakog vida tehnološkog kriminala!

Ovce be,e,e,e !!!

pre 9 godina

BF4,FC4,CODAW kod mene rade bez problema na INTEL procesoru 3GHz,4GBDDR2, GT630 MSI 4GB DDR3, 1680x1050 !!!

sa drajverima DX11,NETFRAMEWORK 4.5,PHYSX 9,VCREDIST 2010,2012,2013 i W7-64x

patch FC4 1.0.4 za CPU-DC.Proguglajte FC4 portabl hakerski sredjeno 100% radi.

Aca

pre 9 godina

Od kafd imam smart fon komp nisam upalio sluzi mu samo za wifi po celom stanu i igram Clash of Clans i ta jedna igra mi je sasvim dovoljna.a sa ovim pricesorima sa 101 jezgro :-) me iskreno zabo..... :-)

Nebojša

pre 9 godina

Kad sam pre preko 3.5 godine kupio moj i5 2500K znao sam da kupujem pravu stvar i da sam godinama miran. Ja sam ga tad platio 190EUR a ni danas takve specifikacije ne bi prosle ispod 150EUR. Posto ga drzim na defaultu, kad krene da koci, bez problema mu mogu dici takt za ~35% buduci da nikad nije overklokovam nit se grejao preko 40 stepeni pod CM 212-icom. U medjuvremenu sam dokupio 4, pa jos 8GB RAMa, ali CPU mi ni na kraj pameti nije da menjam. Naravucenije - ne stedite na procesoru.

kasper

pre 9 godina

Naravno da nije dosao kraj igre na dual core i core2duo, mala zakrpa sa neta i fc4 radi u fulu na intelu core2duo E8400 3 ghz, 8gb ram, nvidia gtx460 na ful detaljima. masina stara 5 god.

MDS

pre 9 godina

Dual core procesori su proslost ovo sto danas igramo i sto smo igrali pre 3 godine jednostavno nije isto ,danas imamo drugaciji engine dosta zahtevniji.Primera radi za cs go vam minimum treba 250 fps pozeljno je ko moze monitor 120 hz ( 300 eu 9) 8 giga rama minimum ,ssd, grafika od 256 bita (200 eu ). Procesor I 5 ne treba vam I7 hyper trade jer I 7 kupuju ljudi uglavnom za obradu neku 3 D RENDEROVANJE .Za gejming je I5.Sve u svemu za nas jako skup sport.

Crevical Bruizer

pre 9 godina

WoW je zakon. Od kako igram samo i iskljicivo WoW, a igram ga od Vanile, dosta para sam ustedeo, ne bacavsi na HW. Gtx 580 i I5 760 rasturaju stvari i dalje... :)

VVV

pre 9 godina

(jackbarnes, 25. novembar 2014 21:49)
Ni CPU ni GPU ti nisu ni priblizno dovoljno dobri za tih 4-5 godina o kojima pricas. Promenices celu platformu mnogo ranije. Tvoja konfiguracija je na samoj granici sto se tice najzahtevnijih igara iz ove godine, a ti pricas o 5 godina. Bilo bi lepo ali je nemoguce.

jackbarnes

pre 9 godina

FX-8320, R9 270x, 8 GB RAM, 1 TB HDD. Ja sam miran narednih 4-5 godina po pitanju gejminga. Ako nekad zatreba, mogu dodati SSD i još 24 GB RAM.

HW

pre 9 godina

@Altreos

To sto si napisao uopste nije tacno koji i3 procesor koristi 2-3 puta naje struje proguglaj malo pa onda pisi,razlika je najvise 20-30% sto je zanemarljiva jer je to potrosnja pod punim opterecenjem a koliko vremena procesor radi pod punim opterecenjem,skoro nikada tako da je "usteda" koju pominjes smesna.Kazes AMD posustaje pa kako su onda i PS i XBox odabrali bas AMD za svoje konzole umesto Intel-a?AMD mozda momentalno nema dostojnog konkurenta najboljim i7 procesorima ali u ostalim klasama jos kako ima sta da ponudi.

dragance

pre 9 godina

konkretno, meni fc4 odlicno radi na athlonu2 x4 630 na 2,8 gh sa nekim mrtvim hardom od pre 6 godina, 3 gb ddr2 i radeonom 7970 :) ploca je isto neka mrtvilo biostar am2+, ne podrzava ni ddr3 niti neke jace procesore, sve grafika gura a ovo ostalo je blago receno ocajno za danasnje standarde gejminga, moram vam reci da igra nije nijednom zastucala i sve igram u high detaljima :) doduse na cistom win7 64bit bez ijednog programa instaliranog i dosta mesta za svap. pozdrv svima

aca88

pre 9 godina

Zato ja ceo zivot igram igre na Playstation-u. Kada sam kupio Ps3 2007-e svi su balavili nad grafikom jer niko od mojih drugara nije imao dovoljno jak PC da pici igre na full detaljima pa su visili kod mene... Isto vazi i danas, dolaze na FIFU, jer na PC-u ne mogu da je teraju vise od jedva medium grafike. Uzimam PS4 cim izadje Gran turismo 7.... Jesu igre malo skuplje ali kada radim mogu da priustim jednu sebi u 3 meseca... Onaj ko pusi te pare baci na pljuge mesecno... Ziveo playstation! :)

Nenad

pre 9 godina

Bice vremena za optimizaciju softvera. Neka sada samo hardver napreduje a kad dodje do granice mogucnosti onda ce se jednog dana svi okrenuti optimizaciji koda samih igara i programa. Hardver napreduju u brzini ali svi zanemarujemo da napreduje i u smanjenju potrosnje energije sto je i te kako veoma bitno. Danasnji High-End procesori em rade 10-15x brze od procesora od pre 6-7 godine em isto toliko trose i manje struje sto je fascinantno!!!

DusanLo

pre 9 godina

Kako cepa PES 2012 ,ORF ski challenge i RTL winter games na dvojezgarnom athlonu i 2 GB RAM sa nekom Radeon 3620 silent kartom.Dok je meni mog sestrica i njegove gladi za pobedama u PES-u meni nsita drugo ne treba.Ko nije bar jednom odigrao Drug lord nema pojma sta je dobra igra bez ikakve grafike. Samo bacajte lovu. :-)

wacom

pre 9 godina

@mick
eto, meni je npr integrisana graficka u i5 bila odlicno resenje jer je trebalo kupiti 2 racunara za posao s kvalitetnim procesorom dok gaming nije bio prooritet. pritom taj hd4000 nije uopste tako los, lepo smo pikali diablo 3 na njemu.

Altreos

pre 9 godina

(mick, 25. novembar 2014 10:45)

Netacno. Intel procesori jesu skuplji od AMD nekih 20% ali zato trose 3-4 puta manje struje doslovce. Sto ce reci da se pazarenje istih isplati vec nakon prvog racuna za struju. O stabilnosti i brzini Intel i3, 5 i 7ce tuku AMD u svim testovima. Jaz je veci nego ikada i cini se da AMD gubi korak.

Mladen

pre 9 godina

Znaci , ja na kompu koji ima i3 3220 ; 3.2 GHz i 64b , na kome sam terao FC3 bez ikakve graficke na srednjim podesavanjima necu moci da pokrenem FC4 koju god graficku da imam . Pa ovi prave vecu glupost nego Microsoft sa Vistom pre 8 godina . Moj rodjak ima komp star 6 godina - Core2 Duo na 2.2 GHz , 4 GB RAMa i 520GT graficku kupljenu polovnu , tera Bettlefied 4 bez problema , igru koja je bukvalno izasla pre neki dan .

Mihailo

pre 9 godina

Najbolje je uzeti hexa-core i biti miran bar pet godina što se procesora tiče. Na dualu ne radi više skoro ništa ili može samo na najnižim podešavanjima.

kakvi bakraci

pre 9 godina

ne zelim da dan ni dinar da nadografim svoj racunarvsamo da bih se igrao..bacanje para i gubljenje vremena..jos nisam cuo da je neko zaradio penziju igrajuci igrice..

79

pre 9 godina

Dovoljno je videti za FIFU 15. Plus moras imati i OS x64. Mogu da igram, ali je to previse za sportsku igru. Jer klincima nije toliko bitan gameplay, vec da vide frizuricu Ronalda i tetovaze na igracima. Vremena su se promenila i samim tim i igraci (gejmeri).
Old school - gejmeri.
New school - sminkeri.

dragance

pre 9 godina

konkretno, meni fc4 odlicno radi na athlonu2 x4 630 na 2,8 gh sa nekim mrtvim hardom od pre 6 godina, 3 gb ddr2 i radeonom 7970 :) ploca je isto neka mrtvilo biostar am2+, ne podrzava ni ddr3 niti neke jace procesore, sve grafika gura a ovo ostalo je blago receno ocajno za danasnje standarde gejminga, moram vam reci da igra nije nijednom zastucala i sve igram u high detaljima :) doduse na cistom win7 64bit bez ijednog programa instaliranog i dosta mesta za svap. pozdrv svima

Aca

pre 9 godina

Od kafd imam smart fon komp nisam upalio sluzi mu samo za wifi po celom stanu i igram Clash of Clans i ta jedna igra mi je sasvim dovoljna.a sa ovim pricesorima sa 101 jezgro :-) me iskreno zabo..... :-)

Mihailo

pre 9 godina

Znaci , ja na kompu koji ima i3 3220 ; 3.2 GHz i 64b , na kome sam terao FC3 bez ikakve graficke na srednjim podesavanjima necu moci da pokrenem FC4 koju god graficku da imam . Pa ovi prave vecu glupost nego Microsoft sa Vistom pre 8 godina . Moj rodjak ima komp star 6 godina - Core2 Duo na 2.2 GHz , 4 GB RAMa i 520GT graficku kupljenu polovnu , tera Bettlefied 4 bez problema , igru koja je bukvalno izasla pre neki dan .
(Mladen, 24. novembar 2014 19:21)


Battlefield 4 na tom kompjuteru? Na kojim podešavanjima? Piksel kao vrabac?

Demius

pre 9 godina

@bole
"Imajte UVIJEK na umu da dobra grafička ne znači automatski brz 3D u igrama..."
Ej, koliko je ovaj "znalac" pluseva pokupio...
@Stefan J
"Realno u nizim rezolucijama je procesor presudan, sve preko 1080p je stvar dobre graficke".
Evo ga još jedan "stručnjak" sa brdom pluseva...
Majko mila, sačuvaj me ovakvog "znanja".I da, apelujem na nadležne,da se pod hitno uvede IT Polcija.Ovoliko neznanje je pogubnije od svakog vida tehnološkog kriminala!

Crevical Bruizer

pre 9 godina

WoW je zakon. Od kako igram samo i iskljicivo WoW, a igram ga od Vanile, dosta para sam ustedeo, ne bacavsi na HW. Gtx 580 i I5 760 rasturaju stvari i dalje... :)

Мргец

pre 9 godina

" Moj rodjak ima komp star 6 godina - Core2 Duo na 2.2 GHz , 4 GB RAMa i 520GT graficku kupljenu polovnu , tera Bettlefied 4 bez problema , igru koja je bukvalno izasla pre neki dan .
(Mladen, 24. novembar 2014 19:21) "


Battlefield 4 је буквално изашао 29.10.2013. Значи пре више од годину дана. Можда си побркао и мислиш на нови Call of Duty?
Наравно...са таквом конфигурацијом не може ни да сања да покрене тако нешто. Да га игра само поздрави треба му минимум 6 ГБ РАМ меморије:)

MDS

pre 9 godina

Dual core procesori su proslost ovo sto danas igramo i sto smo igrali pre 3 godine jednostavno nije isto ,danas imamo drugaciji engine dosta zahtevniji.Primera radi za cs go vam minimum treba 250 fps pozeljno je ko moze monitor 120 hz ( 300 eu 9) 8 giga rama minimum ,ssd, grafika od 256 bita (200 eu ). Procesor I 5 ne treba vam I7 hyper trade jer I 7 kupuju ljudi uglavnom za obradu neku 3 D RENDEROVANJE .Za gejming je I5.Sve u svemu za nas jako skup sport.

Nikola

pre 9 godina

Ako sad neko planra da kupi novi pc za igranje mislim da je to velika greska.Pocelo je da se dodadja ono sto se vec jednom dogodilo 2006-2007 godine kad su se pojavili x360 i ps3.Zahtevnosti igara su naglo skocile i retko koji pc je mogao da pokrene ista sve do negde kraja 2009 kada su se zahtevi igara ustalili i bili isti sve do kraja 2013 to jest pojave ps4 i xbx one.Zakljucak je da sad treba sacekati jedno godinu, dve dok se skroz ne iscrpe mogucnosti novih konzola, a kad se to desi mocice da se igraju sve u tom momentu aktuelne igre na prosecnom pc. Do tad treba igrati starije naslove koje smo propustili :D

User013

pre 9 godina

Slazem se sto Bole kaze ali da ne optimizuju igre i to stoji. Ja taman kupio i5 4670k reko pare sto bih dao za i7 bolje da dam na graficku. Kad ono skinem watch dogs cim je izasao a ono nema sanse da drzi na 60fps, gledam kazu treba ti i7, pa ajde bre...

Radebe

pre 9 godina

Pre 3 godine i 3 meseca sam kupio PS3 i nijednog trenutka nisam zazalio, cak sta vise preporodio sam se. Sad mi kompjuter sluzi za skidanje filmova i za internet. Preko 60 igara sam do sada odigrao na konzoli a bar jos 25-30 me ceka....a u februaru planiram da kupim i Ps4 kad izadje The Witcher 3 :D
Jeste malo skup hobi ali za sada mi ne predstavlja problem, radim i zaradjujem pa mogu i da priustim! Nikad vise se necu vratiti na pc gaming, i igracu Sony dok budem mogao da drzim dzojstik u rukama!

Bole

pre 9 godina

Imajte UVIJEK na umu da dobra grafička ne znači automatski brz 3D u igrama. Ostatak sistema mora biti u stanju da podrži OGROMNA količinu informacija koje izlaze iz GPU - a to je ne moguće na starijim pločama, starijem RAM-u ili procesoru. Današnje grafičke mogu proizvesti bukvalno nezamislivo veliku količinu podataka za čije prihvatanje je neophodno da i ostatak sistema bude u dobom stanju. To vam je kao kada bi ste na mobitelu imali kameru sposobnu da snimi 4k video, što većina telefonskih kamera modula u zadnjih 2 godine i jeste, ali ostatak sistema ima ograničen protok informacija na 30Mbps - to znaci da ne postoji način da se 4k video "uhvati" i skladišti.

Ovce be,e,e,e !!!

pre 9 godina

BF4,FC4,CODAW kod mene rade bez problema na INTEL procesoru 3GHz,4GBDDR2, GT630 MSI 4GB DDR3, 1680x1050 !!!

sa drajverima DX11,NETFRAMEWORK 4.5,PHYSX 9,VCREDIST 2010,2012,2013 i W7-64x

patch FC4 1.0.4 za CPU-DC.Proguglajte FC4 portabl hakerski sredjeno 100% radi.

jackbarnes

pre 9 godina

FX-8320, R9 270x, 8 GB RAM, 1 TB HDD. Ja sam miran narednih 4-5 godina po pitanju gejminga. Ako nekad zatreba, mogu dodati SSD i još 24 GB RAM.

Bole

pre 9 godina

Pa sta očekivati. Igra sa tako velikim otvorenim svijetom i tako puno detalja treba jaku CPU i GPU podršku. Brzina protoka obrađenih podataka je ogromna, slabije mašine jednostavno to ne mogu izgurati.

zhbljz geek

pre 9 godina

Mislim da vredi uloziti vise novca u procesor. Na primer Intelovi procesori iz Core2Quad serije su i dalje poprilicno aktuelni. Mislim da bi trebalo uzeti neki procesor iz Intelove i5 ili AMD 8xxx serije. Tako nesto bi trebalo da odradi posao bar 5 godina i vise naravno, u zavisnosti od zahteva samog korisnika. Sto se tice grafickih kartica svaki cas izlaze novi modeli pa je realno menjati ih na 2-3 godine, naravno ne mora tako cesto. Ram memorija, 4-8 gb obavlja posao... Sve u svemu skupa zanimacija, igre su sve zahtevnije i nije lako ispratiti to. Ja sam uzeo zver masinu pre manje od 2 godine i vec sad pocinje da se muci sa nekim igrama...

kriza bato

pre 9 godina

Uvek su namerno pravili igre da ne mogu na slabijim mašinama da bi pospešili prodaju hardvera i to samo softverski onemoguće igri da bude igriva na slabijoj konf. Primer Crysis, neko je izbacio crack verziju koju si mogao da igraš na full performansama na mašini koja jedva zadovolhava min spec ?

Stefan J.

pre 9 godina

Realno u nizim rezolucijama je procesor presudan, sve preko 1080p je stvar dobre graficke.Recimo i3 4330, sve preko je bacanje para, sem ako se neko ne bavi video editingom, 3d i sl.Core i7 je jednostavno preskup za plus 10FPS.Imam prilike da koristim oba, i7 4770 i ovaj licno i3 4330 na slicnim konf i razlike su uocljive samo u profesionalnom softveru, ostalo je sve tu negde, sem cene :)Dakle za gejming i3, ssd i neka azdaja od graficke (GTX 980, 880 recimo i far cray 4 nema da secne u full hd)

c.o.a.

pre 9 godina

Što više kupujete nove komponente, to će igrice biti zahtevnije....
iskreno, preteruju sa zahtevnoscu. zato sam i prestao da igram bilo sta. Ne treba mi da savršeno vidim svaku poru na liku koga kontrolišem, želim igricu koju neću moći da predjem minimum mesec dana svakodnevnog igranja. I sa naravno, dobrom pričom.

wacom

pre 9 godina

@mick
eto, meni je npr integrisana graficka u i5 bila odlicno resenje jer je trebalo kupiti 2 racunara za posao s kvalitetnim procesorom dok gaming nije bio prooritet. pritom taj hd4000 nije uopste tako los, lepo smo pikali diablo 3 na njemu.

Duci0167

pre 9 godina

Ah da je samo FarCry4! Moja muka jos malo i penzija. Pravi mi se vise problem sa RAM memorijom i grafickom kartom. Da bi menjao dual core morao bi i maticnu da menjam a onda sve redom. Dual core bez E7200 gura bez problems Alien Isolation,recimo

Chi

pre 9 godina

Lakše kupovati nova kola nego komp.. Jedno vreme sam pratio, jurio, a onda mi je sinulo... Bolje da vozim auto, izlazim, k.....am nešto za te pare.. Ili lepo skupis za Sony 4 dok ne izadje 5 i do tad uzivas, ako vec ne mozes bez igrica.. Otimačina na sve strane.

mick

pre 9 godina

pa stvarno treba biti ne znam sta pa danas kupiti gejmer sa dual core procesorom ili makar bez hyper threadinga. 760k top budzetski za gejming koji je u rangu sa i3 po performansama a dosta jeftiniji, fx6300 u cenovnom rangu sa i3 procesorima a bije ih samo tako. to je zbog glupe integrisane grafike kod intela i zao mi je sto nemaju procesore bez toga jer samo bez veze dizu cenu. koji ce mi integrisana grafika u desktopu? pa za razliku izmedju 750,60k i skuplje i3 moze da se kupi graficka koja je 10x bolja od integrisane...

2 GHz...

pre 9 godina

Pretrgli se mogli su bar da ubace nova oruzija,vozila,video kameru umesto fotoaparata...sve deluje nabudjeno iz drugog i treceg dela,teren i nije nesto fotorealan... mnogo je saren sa rastrkanim drvecem.Setite se kako je uradjena igra Dead Island ostrvo sto puta bolje od ostrva fc3.

Meni se licno dopadaju fps igre za dvojezgralce graficki ekstra uradjene kao metro 2033,metro last lighht,Rage,dead Island,sniper ghost warrior 2,splinter cell blacklist,Crysis1,Crysis warhead,Crysis2,Crysis3,moh warfight,Syndicate... a fc4 je totalni promasaj sa likom koji imitira Kim Jonga iz s.koreje!

Stefan J.

pre 9 godina

@Demius, sine od 92. god sam ispred kompa vise nego sto bih zeleo, od atarija preko 286, 386, pentiuma, do core i7 4770k i poprilicno znam o cemu govorim.Ako je nekom do bacanja novca na core i7 a pritom ide na fb, igra igre i gleda filmove, nemam nista protiv, ovo je samo savet iz prve ruke kao korisnika bar jedno 20 generacija procesora i grafickih kartici.Ziveli i samo edukacija, mali ;)

DusanLo

pre 9 godina

Kako cepa PES 2012 ,ORF ski challenge i RTL winter games na dvojezgarnom athlonu i 2 GB RAM sa nekom Radeon 3620 silent kartom.Dok je meni mog sestrica i njegove gladi za pobedama u PES-u meni nsita drugo ne treba.Ko nije bar jednom odigrao Drug lord nema pojma sta je dobra igra bez ikakve grafike. Samo bacajte lovu. :-)

Miso

pre 9 godina

Zato ja sa mojim kumom jos uvek igramo preko VPN Diablo 2 ili Heroes of Might and Magic 3, i bas nas briga sto svaki mesec izadje neka mega giga superGT nova graficka kartica da bi zadovoljila danasnje igrice koje predjes za 2 dana i vise je nikad ne ukljucis :)

Altreos

pre 9 godina

(mick, 25. novembar 2014 10:45)

Netacno. Intel procesori jesu skuplji od AMD nekih 20% ali zato trose 3-4 puta manje struje doslovce. Sto ce reci da se pazarenje istih isplati vec nakon prvog racuna za struju. O stabilnosti i brzini Intel i3, 5 i 7ce tuku AMD u svim testovima. Jaz je veci nego ikada i cini se da AMD gubi korak.

qwerty

pre 9 godina

Ja imam AMD Sempron (Socket A) procesor na 2.4GHz, 1GB RAMa i 128MB GPU, igram povremeno Far Cray, Quake 4, Half Life 2, NFS Most Wanted i Carbon itd. I lepo mi je, lovu trosim na druga zadovoljstva.

bole znalac

pre 9 godina

Bole,
nemas pojma o cemu pricas.

Graficka je tu bas da obradi tu veliku kolicinu informacija,
da sistem ne bi morao da radi to isto.

Muad'Dib

pre 9 godina

Pa i nije neka senzacija, gejming na PCu je oduvek bio finansijski vrlo zahtevna razbibriga. Što se quad zahteva tiče, samo ću reći da na mobilnom kupljenom letos imam octa core procesor, a nije bio skup. Tehnologija napreduje, gejmeri moraju da drže korak.

Aleksandar

pre 9 godina

Tako je to kada je kapitalizam preci od optimizacije. Kapitalizam preci od bilo cega. Ni jedan igrica nije iskoristila pun potencijal bilo koje generacije kartica. Cak i procesora.

kasper

pre 9 godina

Naravno da nije dosao kraj igre na dual core i core2duo, mala zakrpa sa neta i fc4 radi u fulu na intelu core2duo E8400 3 ghz, 8gb ram, nvidia gtx460 na ful detaljima. masina stara 5 god.

Adriano_Galliani

pre 9 godina

Koga briga, ove nove igre su uvreda za razum. GTA, CoD, Battlefield i AC, samo to se prodaje i igra (sportskw igre igraju causal gameri), a ne znam koja je gora. Ja sam odrastao u vreme System Shocka 2,/Homeworlda, Deus Exa i Tiberian Suna, uz Quake, Half Life, Red Alert 2... Casopisi svakog meseca puni igara, danas izadje jedna dobra igra godisnje. Ja cu pazariti GeForce 750 kako bih odigrao neke starije igre koje ne rade sa GT240 (ne rade na high, nikada ne smanjujem detalje, sacekam par godina pa ih igram onda), a onda cu videti sta cu.. Iskreno, veca mi je briga kako naterati starije igre da rade na novom hardveru nego nove na starom.

VVV

pre 9 godina

(jackbarnes, 25. novembar 2014 21:49)
Ni CPU ni GPU ti nisu ni priblizno dovoljno dobri za tih 4-5 godina o kojima pricas. Promenices celu platformu mnogo ranije. Tvoja konfiguracija je na samoj granici sto se tice najzahtevnijih igara iz ove godine, a ti pricas o 5 godina. Bilo bi lepo ali je nemoguce.

Android 17

pre 9 godina

U sustini ja koji sam igrao FC3 na maksimumu, necu moci ni da pokrenem FC4 koja bi verovatno i radila na srednjim podesavanjima (AC Unity radi bez problema) samo jer igra ne dozvoljava to.

ludak

pre 9 godina

zato ja igram CoD 1 i 2, warcraft 3 i frozen throne, counter-strike 1.6 i fifu 07, veruje da sve to radi odlicno na klokovanom intel celeron pentium IV procesoru koji umesto na 2,2GHz sad radi na 2,99GHz, mx 4400 agp grafici sa 128MB, 1,5GB ram ddr, jeste to matoro 10 godina, ali sljaka i dalje :D

conte

pre 9 godina

E da je samo za dvojezgarce... Ja se mučim sa i5-2500K, 8GB RAM i Radeonom 6870, rezolucija 1600x1050, sve na medium i štuca i dalje. Optimizacija je katastrofalna.

kingston

pre 9 godina

Kada se setim vremena 16-bit gejminga (Amiga, Atari ST, Snes, Sega Genesis), kupis igru i igras ko covek, ne brines o bilo kakvim performansama. Cim se preslo na 32-bit gejming odmah videli u PC industriji da mogu da zaradjuju velike pare na hardware-u pa krenuli da namerno sakate igre i taj trend traje i do dan danas. Da stvar bude gora i proizvodjaci konzola su poceli odavno da prate taj trend ali ako je za utehu na konzolama pristojno igranje novijih naslova traje kojih par godina duze dok je na PC-u ta mogucnost svedena na ne vise od 2 godine jer se stalno novi hardware izbacuje. Sve u svemu jedna velika, mozda i najveca mafija.

Nebojša

pre 9 godina

Kad sam pre preko 3.5 godine kupio moj i5 2500K znao sam da kupujem pravu stvar i da sam godinama miran. Ja sam ga tad platio 190EUR a ni danas takve specifikacije ne bi prosle ispod 150EUR. Posto ga drzim na defaultu, kad krene da koci, bez problema mu mogu dici takt za ~35% buduci da nikad nije overklokovam nit se grejao preko 40 stepeni pod CM 212-icom. U medjuvremenu sam dokupio 4, pa jos 8GB RAMa, ali CPU mi ni na kraj pameti nije da menjam. Naravucenije - ne stedite na procesoru.

Nenad

pre 9 godina

Bice vremena za optimizaciju softvera. Neka sada samo hardver napreduje a kad dodje do granice mogucnosti onda ce se jednog dana svi okrenuti optimizaciji koda samih igara i programa. Hardver napreduju u brzini ali svi zanemarujemo da napreduje i u smanjenju potrosnje energije sto je i te kako veoma bitno. Danasnji High-End procesori em rade 10-15x brze od procesora od pre 6-7 godine em isto toliko trose i manje struje sto je fascinantno!!!

Nindza

pre 9 godina

Jos su Far Cry 3 napravili da bude Farmville, tako da iako imam i7, ne igram ta sra*a. Na zalost, prvi deo je bio genijalan.
Ovo sad pokusavaju da naprave S.T.A.L.K.E.R za domacice...

lexa

pre 9 godina

ja imam AMD Sempron 2800+ stock je 1.6 a ja ga klokovao na 2.3 GHz tako vec 2 godine radi
he he tehnologija iz kamenog doba xD nekad odigram CS i neke starije igre poput Hitman blood money ili Resident evil 4 :)

Pera

pre 9 godina

I ja sam skoro bio prinuđen da zamenim stari dual core sa quad-om, pokrećem far cry 4 na medium, ali sam na 30 fps, 60 mogu samo da sanjam. Inače neko dobro ovde reče, sve današnje pc igre su portovane sa konzola, tako da dok se ne istestira koliko one mogu da poguraju zahtevi će još rasti, do izlaska sledeće konzole, i tako u nedogled.

Kako_ne

pre 9 godina

Uvijek su gejmerske maisne bile najskuplje i uvijek je trebalo jos snage(sto procesor sto grafika). Moj i5 ivy bridge, gtx660,8gb ddr3 i 120gb ssd sve staro 2 godine a 80% danasnjih igri poktecem na medium mozda i nizoj grafici. O fps necu ni da pricam. WoT mi je na nekih 35-45 freima. Nema tu, svake 2-3 godine po 700+ eura i to je to ako oces da bude sve u fullu sa fullicima! ?

bice bolje

pre 9 godina

ma da bas cemo za ubijeve nedovrsene i bagovite igre da bacamo itekako upotrebljive kompjutere, velika je kriza u gejmingu. Realno igre jos uvek ne koriste 4 jezgra a namerno se neoptimizuju da bi nam izbili jos para za hardver, sada je to tesko posto vizuelno igre su dosegle preveliku kompleksnost i fotorealisticnost, i da autori imaju velikih problema da naprave neku vecu revoluciju, zbog koje bi vecina resila da kupi nov PC.

pffft

pre 9 godina

Moje sada vec 7 godina staro dual-core cudoviste ne moze da se nosi sa igricama od kraja i pocetka 2013. I sam kapiram da je vreme da pazarim neku zverinu sa kojom cu biti miran bar 5-6 godina,ako ne i vise.

Ranzo

pre 9 godina

Zato ja igram igre sa zakasnjenjem od 2 godine i nemam tih problema :D pazarim nov komp, na 770 ukljucim DSR faktor 1.5, a Arkham City nikad lepsi i uz to sasvim dobar FPS. Javicu vam 2017. kako radi FC4...

Endless Sky

pre 9 godina

Upravo to sto kaze Nikola. 2006-te, retko ko je mogao igrati Oblivion kako valja (izasle nove konzole, XBOX360 i PS3) , dok je vec Skyrim (2011) mogao normalno da se igra na vecini konfiguracija. Sad se cela prica ponavlja, jer su dosle nove konzole.

HW

pre 9 godina

@Altreos

To sto si napisao uopste nije tacno koji i3 procesor koristi 2-3 puta naje struje proguglaj malo pa onda pisi,razlika je najvise 20-30% sto je zanemarljiva jer je to potrosnja pod punim opterecenjem a koliko vremena procesor radi pod punim opterecenjem,skoro nikada tako da je "usteda" koju pominjes smesna.Kazes AMD posustaje pa kako su onda i PS i XBox odabrali bas AMD za svoje konzole umesto Intel-a?AMD mozda momentalno nema dostojnog konkurenta najboljim i7 procesorima ali u ostalim klasama jos kako ima sta da ponudi.

aca88

pre 9 godina

Zato ja ceo zivot igram igre na Playstation-u. Kada sam kupio Ps3 2007-e svi su balavili nad grafikom jer niko od mojih drugara nije imao dovoljno jak PC da pici igre na full detaljima pa su visili kod mene... Isto vazi i danas, dolaze na FIFU, jer na PC-u ne mogu da je teraju vise od jedva medium grafike. Uzimam PS4 cim izadje Gran turismo 7.... Jesu igre malo skuplje ali kada radim mogu da priustim jednu sebi u 3 meseca... Onaj ko pusi te pare baci na pljuge mesecno... Ziveo playstation! :)