Ponedeljak, 24.11.2014.

10:12

Rusi broje gubitke i gutaju knedle

Rusija će godišnje gubiti 32 milijarde evra zbog sankcija Zapada, a zbog pada cena nafte gubi 80 milijardi, kaže je ruski ministar finansija Anton Siluanov.

Izvor: Beta

Rusi broje gubitke i gutaju knedle IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

yea

pre 9 godina

@andreas kisser: Zanimljivo, gorivo tocite "iskljucivo na OMV pupama" - a sta mislite odakle OMV nabavlja naftu za preradu? Da to mozda nije iz iste one zemlje iz koje je nabavljamo mi, Poljaci, Nemci i vecina ostalih zemalja?
Za gas takodje valja napomenuti da on ne sluzi samo za grejanje, vec je njegova glavna primena u industriji, jer je i jeftiniji i ekoloski cistiji od ostalih energenata.

pa sta onda

pre 9 godina

A sto je ovo vazno za nas, pa nas su rasturili uzduz i popreko. Daj bre neke vesti kako da se udruzimo da nesto proizvodimo i pravimo, od ovih velikih politickih tema samo nam prolaze dani uzalud. Meni je 41 godina, ja sam se naslusao ovih gluposti ranije, vreme je za odluku, ako smes da se duvas i da opet ratujes sa zapadom, a ti se okreni istoku, ako oces da rasprodas zemlju, onda se okreni zapadu i ceo zivot robuj.
Nista lakse, hahaha!

pita od detlića

pre 9 godina

ovo je bilo neminovno da se desi, pre ili kasnije. Rusi (ako hoće da budu sila) moraju da štite svoje interese, i ovo im je dobra škola čega da se paze i kako da ovo prevazilaze u nekim narednim dešavanjima.

zabrinut

pre 9 godina

Neko dole pomenu, da ako se ovako nastavi sa Rusijom, ima da nastane opsta bezanija iz te zemlje. Sto je veoma losa vest. Jer ako Rusi nagrnu na Zapad (a gde bi drugde?), onda ce biti sve teze nama da bezimo iz Srbije, posto ce se u tim zapadnim zemljama poostravati emigraciona politika. Tako da bi za sve nas u Srbiji, koji smo mislili da palimo iz ove drzave, ipak bolje bilo da oni izglade odnose sa zapadom i da se sve vrati na pozicije gde su bili pre ukrajinske krize. A ko ce tu koga da nadmudri, iz perspektive malog bednog coveka iz Srbije, totalno je nebitno, jer sta god da se dogodi treba od necega ziveti. A reklo bi se da smo mi ovde u Srbiji sastrugali dno, i da vise nemamo kud, osim da ko vec zeli, emigrira. Konkretno mislim i na moju licnu situaciju...

Lesa

pre 9 godina

Loše je za sve.Loše je za Rusiju jer ide ka recesiji.Loše je za EU jer tek neće moći da ima rusko tržište tj.biće joj sve nedostupnije.O energentima da i ne govorim.Loše je i za SAD jer Risija i Kina imaju nameru da se oproste od dolara ali i ne samo oni.Evropa misli da će jurnjavom sa Rusijom da zamagli sve lošiju situaciju u njoj samoj.Kao pred I i II svetski rat SAD forsiraju sukob unutar Evrope ali i sukob između Evrope i Rusije nadajući se da će da profitiraju u tom sukobu.Rusi to znaju i zato tu mogućnost drže pod kontrolom a intezivno razvija strateški uticaj i odnose sa drugima.Praktično,Rusija koristi vreme za građenje alternative jer nema nameru da se po svaku cenu zadržava samo na SAD i EU.Rusija je energente i strateške sirovine i interese preusmerila ka istoku i nije je više mnogo briga za EU.Tako su Amerikanci uspeli da zadrže Evropu u šaci i to preko Engleske i Nemačke uz pomoć Ukrajne.Francuska će pri tome biti najveći gubitnik iako je od nje krenula ideja o evropskom jedinstvu.Degol je u evropskoj zajednici video i mogućnost oslobađanja Evrope od anglo-američke stege a što je bilo jasno pri sastanku još onomad u Rimu.Praktično,za Rusiju ja ne brinem jer što neko skoro reče.."Samo je Bog veći od Rusije".Velika je,mnogo je velika.Biće da je Putin upravo to hteo da kaže pre neki dan u Australiji napuštajući samit pre svih.Mene brine Evropa.Ona nema prostranstva i Sibir i ne može da preživi sa krompirom i Votkom kao baćuška.Eto to mene brine.

igor

pre 9 godina

I onda ovde ljudi pricaju sta nam moze EU. Pa EU I Amerika su jednu Rusiju ekonomski razorili sankcijama, kada bi recimo nama EU rekli ili uvedite sankcije Rusiji, ili ih mi uvodimo Vama, Srbija bi ekonomski bila unistena!!! Mi itekako zavisimo od EU, I ovaj ekonomski kolaps Rusije, samo pokazuje sta bi tek mala Srbija dozivela kada bi okrenula ledja EU!!!

manitu

pre 9 godina

a ni na zapadu nije mnogo bolje,mehur sapunice samo sto se nije raspukao! dokle ce narod trpeti da mangupi stampaju novac a narod za isti da rmbaci? videcemo koliko ledja radnika mogu da se saviju,a da ne puknu..

andreas kisser

pre 9 godina

Nadam se da ste isti poziv uputili i evropejcima da prestanu da se greju i da voze ta zapadna vozila jer zaboga....idu na ruska goriva koja kupuju ovde. Molim da prosledite i svoj poziv gdji Merkel da prestane da kupuje energente i sirovine u mrskoj RF. Zbog doslednosti...
(e jeste promaja kad neko progovori, 24. novembar 2014 10:54)

gorivo u srbiji tocim iskljucivo na OMV pupama, a ne grejemo se ne gas!

djk

pre 9 godina

Realno jedini razlog zašto su uvedene sankcije Rusiji je da bi se oslabila i u tome su uspeli. Ovo je bio prilično vruć šamar za Rusiju jer je Amerika pokazala da još uvek vlada planetom i da vrti oko malog prsta Evropu. A pokazalo je i to da je Rusija POTPUNO usamljena. Mene iznenađuje samo da je Evropa spremna da našteti sebi samo da bi stala uz Ameriku. Vrlo uznemiravajuće saznanje. Očigledno je da Evropom vlada Amerika i to je prosto neshvatljivo. Ali tako je to kad se međusobno svađaju evropske države. Mi po običaju od svakog sukoba imamo samo štetu tako da mi nije jasno čemu se neki raduju. Jedino što može da bude kolika tolika uteha je što će se treći svetski rat očigledno voditi ekonomijom a ne oružjem. A pobednik će verovatno biti Kina.

Mihailo

pre 9 godina

Preživeli su Rusi i mnogo veće probleme od ovih. Kada se bore za svoju zemlju i svoj narod, koji su ponovo ugroženi od nacista, ne pitaju za cenu. Ne bojim se ja za njih, više me brinu ovi naši koji bi za par evra ili dolara prodali i rođenu majku.

Владимир

pre 9 godina

32 хиљаде милијарди!
Пропаде Русија.
Моле Бога да им се врате Јелцин, Горбачов...
(:

mile

pre 9 godina

Nikakve se sankcije ne osecaju vec zadovoljstvo zbog vracenog Krima i zastite brace u Ukrajini.Daleko je bilo kakva slabost Rusije a Ukraina je pred kolapsom.Pozdrav iz Vladivostoka...

sovuljaga

pre 9 godina

mirko...cena nafte jeste pala ali nas drzava krade tako sto stalno povecava akcize pa onda ti jednostavno,bukvalno iz dzepa otmu po 20,30 dinara po SVAKOM LITRU koji natocis pa ti racunaj.to rade i sa skoro svim drugim stvarima u prehrambenoj industriji i drugima.

tržište i demokratija

pre 9 godina

Pa kad ISIS nudi naftu jeftinije od Sadama, Gadafija i Asada, a bogami uskoro će biti povoljniji i od saudijske kraljevske porodice kako je krenulo...

Mile

pre 9 godina

Imam jedno pitanje za sve nas, nase politicare, nas narod...da li smo mi normalni?

Kako je moguce da je cena nafte u svetu toliko pala, a da su cene derivata kod nas ostale gotovo iste.Dokle cemo bre da cutimo i da gledamo kako nas kradu.
(mirko, 24. novembar 2014 10:43)
# Link komentara Da te utesim...i u Rusiji nije pojeftinila nafta ni za rublju...po nasim parama i dalje je oko 70 dinara...hehe

joca

pre 9 godina

kao sto rusofili jedva docekaju neku povoljnu vest za ruse tako evo sada i europejci u sav glas, niko izgleda na ovom svetu ne radi potpune analize, jeste rusija gubi jer je cena nafte niska ali zasto je niska, ili jos bolje ko je snizava, ja bih rekao ameri potpomognuti zemljama opeka, pride jos koliko dugo ce to moci da se nastavlja, onih 32 milijadre sto kao rusi gube ce da se anuliraju cim se izgradi gasovod ka kini a ko ce na kraju duze izdrzati dali zapad (u teskim dugovima) ili rusija (puna para i potpomognuta kinezima) to ce mo da vidimo...

D10S

pre 9 godina

Zbog ovakvog razmisljanja i jesmo jedna od najsiromasnijih drzava balkana.

Vi se rugate Putinu i Rusiji, a ne kapirate nista.

U mom kraju se kaze 'Cackas Mecku'. Ta vojna vele sila sa nuklearnim postrojenjima moze da izbrise ljudski zivot sa planete.

I sada je vama milo i mislite da je dobro takvu silu gurati u ekonomsku i socijalnu krizu i uterati im inat i bes na ceo svet??

Pa ni oni najliberalniji, evropski orijentisani Rusi nisu vise uz EU i zapad...

KOSOVAC

pre 9 godina

au bre srbi kakav ste narod,jedva bi dočekali da rusi propadnu,samo da komšiji crkne krava a vi bi prodali veru za veceru! ali ne brinite sve ce mo mi srbi sa Kosova to da íspraúimo jer vama je potrebna sveža junacka krv!

prolaznik

pre 9 godina

Cena goriva po barelu je pala 25% sto znaci da cene na benziskim pumpama trebaju biti 25% manje.Ako nije tako onda drzava pljacka narod.O ovakvim stvarima trebaju da pisu portali a ne Putin nije vecerao,Poljska ima problem sa jabukama,Erdogan pravi palatu od 350 soba itd.Sta me oni ineresuju treba da gledamo sebe daje narodu bolje.

Ekonomista

pre 9 godina

Ove sankcije najvise ce biti korisne za zapadne kompanije i drzave jer smanjenjem cene sirove nafte i naftnih derivata znaci da privreda i gradjani daju manje novca za energente.

Zapadne zemlje uglavnom su uvoznici a Rusija izvoznik energeneta. Racunica je jasna - zapad je na dobit a Rusija jeste gubitnik.

I odliv kaptitala od 128 milijardi dolara jeste strasna vest za Ruse. To znaci da za koju godinu ostace i bes svoji rezervi i tako biti siromasniji.

oklahoma kid

pre 9 godina

"Imam jedno pitanje za sve nas, nase politicare, nas narod...da li smo mi normalni?

Kako je moguce da je cena nafte u svetu toliko pala, a da su cene derivata kod nas ostale gotovo iste.Dokle cemo bre da cutimo i da gledamo kako nas kradu.
(mirko, 24. novembar 2014 10:43)"

Pa ovi gubitci o kojima govori ruski ministar finansija moraju negde nekako da se pokrivaju.

Mi ih pokrivamo.

Prava ljubav ume i da boli, ali svakako nema cenu...

geopoliticar

pre 9 godina

Pa ovo i nije bas tacno. Tj jeste, ali za obicne ljude i zapadne medije...

Ameri vestacki obaraju cenu nafte i gasa, kako bi naneli stetu Ruskoj ekonomiji.

Ova dva energenta glavni izvozni potencijal Rusije. x. Ali... Rusija sada prodaje svoje energente iskljucivo u zamenu za FIZICKO ZLATO. Na taj nacin se oslobadja zavisnosti od Americkog dolara. Rusija i dalje priznaje dolar kao osvnovno sredstvo placanja, ali cim ga dobiju odmah sa tim istim dolarom kupuju zlato. Dakle, zapadni svet koji se temelji na hegemoniji Americkog dolara u katastrofalnom je stanju, i ne moze preziveti bez Ruskog gasa i nafte.

Rusi to znaju i otkupljuju siromasne rezerve svetskog zlata. Rezerve zlata na svetskom trzistu su hiljadu puta manje od Ruskih rezervi nafte, gasa, urana... Tako da ce kada Rusi otkupe vecinu rezervi zlata, reci samo NECEMO DOLARE, i tada ce americka ekonomija puci i to ce verovatno znaciti nestanak SAD kakvu danas poznajemo...

Zole

pre 9 godina

U polednjih 15 godina EU je imala rast ekonomije od 57% a Rusija od 1243%. Ove godine Rusija ce imati rast od 0,6% a EU od 1,1@. To znaci da su sankcije zautavile brzi rast ruske ekonomije a ne i njen slom. Rusija se pod sankcijama razvija po slicnoj stopi kao EU u poslednjih 15 godina.

masha

pre 9 godina

A jel mozete suvislo da objasnite sta je tu fino? Mislim, ako ste demokrata, kako mislite da je fino kada neka zemlja ima gubitke? Kako vi to bojasnjavate u smislu ljudskih prava i odluke Saveta Bezbednosti? Sar se sankcije ne uvode samo odlukom Saveta Bezbednosti? Ako mozete, bilo bi lepo da nama, neobrazovanim rusofilima to objasnite. A sto se tice delovanja sankcija, isto bi ih kostalo i da su "kupili" Krim, zar ne? Ovako, dobili su teritoriju (i to kakvu), za to valja platiti, oni su sa tim racunali! Pozdrav, velikim evropejcima, demokratama i covekljupcima!

Božidar, Beograd

pre 9 godina

Rusi gube 32 milijarde zbog "sankcija" i 80 zbog pada cene nafte.A koliko su EU i USA izgubili zbog "sankcija" Rusiji? Ja mislim najmanje 100 milijarde. A zbog pada cene nafte koliko su izgubili USA, Norveška, Emirati, Kuvajt, Britanija, Saudi Arabija, Francuska, Nemačka, Libija, Irak....? Sigurno tri puta više....i znači svi gube, Rusija je u gubitku, ali ostali zajedno mnogo više.

dzak

pre 9 godina

(nena, 24. novembar 2014 10:52)

Aha, 0,6... Javnim poduzećima na naplatu do kraja godine stiže preko 100 milijardi dolara kredita (neke firme već traže pomoć države u otplati), kapital leti istom brzinom od preko 100 milijardi godišnje, rublja pojela već preko 100 milijardi dolara deviznih rezervi, a iduće godine Rusija predviđa stagnaciju ekonomskog rasta... a ozbiljne sankcije još nisu praktički ni uvedene.

Miki

pre 9 godina

Ameri se slatko smeju dok glupa EU izvrsava naredbe! Mada ne shvatam zasto su Ameri toliko srecni kad imaju valutu koja je vredna koliko i novac iz mog Monopola! A razlog zasto je jos uvek konvertibilna jer drze pola svet pod cizmom i svaki otpor guse sankcijama, ratom, revolucijama pa i ubijanjem drzavnika i stavljanjem marionetkih vlada.

masha

pre 9 godina

Bravo!!! Kako ste samo obavesteni, sve znate, ja se divim takvima kao sto ste vi, koji sve sa svog divana znaju, samo ne umeju svoju zemlju i svoje zivote da srede. Pustite vi ruse, snaci ce se oni, imaju i resurse i znanje i novac i Kinu kao saveznika, pa ce nekako isplivati. Ko se gde iseljava, to nije nas problem. Nas problem su takvi kao vi, koji sve znaju o Rusiji, a pitanje djubreta u svojoj ulici i drzavi ne znaju da rese.

Mackoni

pre 9 godina

Gde li vi nalazite ove clanke sa "gutanjem knedli" ... ovo je samo jos jedna runda borbe zapada protiv Rusija,koju ce opet na kraju zapad izgubiti.Na kratkorocnom planu da Rusija gubi,ali prodaje svoje nergente samo za zlato, kao sto je i Kina pocela raditi, te ce tako izbaciti peto-dolar iz povlascene pozicije globalne valute pre ili kasnije,a samim tim zakopati ameriku.Od 59 tona zlata u prometu Rusija je uzela 55.

Covek

pre 9 godina

Sankcije,zbog kojih RUSIJA GUTA KNEDLE,kako kazu Rusoljubci,Uvela je RUSIJA. i to na trgovinu sa zemljama EU,USA,KANADA,AUSTRALIJA,NZ,JAPAN.
Rusija je sama sebe SANKCIONISALA,kako bi Ruska Vrhuska. pokazala Rusima kako ih mrzi ceo svet

pc

pre 9 godina

Rusija ce najverovatnije biti dobropogodjena sankcijama. Medjutim, postoji I jos jedna stvar, stvari u Ruskoj ekonomiji ce se poceti popravljati jer ce biti prinudjeni da razvijaju svoju enonomiju, a koliko vidim po najavama da ce Ruska vlada davati novac samo onima koji ce otvarati nove fabrike. Kina ce za dve do tri godine dobiti cenu gasa kao I EU (cena gasa na pacifickoj obali je 25% skuplja nego cena u EU) I tada ce EU biti u jako velikom problemu da odrzi svoju rentabilnost.
Kina ce samo povecavati kolicine kupljene nafte I gasa I to pogotovo dok je Rusija pod sankcijama iz jednostavnog razloga jer joj sada odgovara jaka Rusija zbog pretnje iz USA, Japana itd...
Sve u svemu EU ce na kraju platiti ceh za sve, a posto smo mi vezani za EU ja se ne bi ovome puno veselio.

brasa

pre 9 godina

pokažite na delu koliko volite rusiju.. cuj decko ukljuci tu porodicnu mozdanu celiju i probaj da shvatis da bez rusije nema slobodnog sveta ma kako to glupo zvucalo, uostal;om sve je smisljeno da oslabi i uspori rusiju a da je unisti svakako nemoze ko nije glup shvatice

munzekonza

pre 9 godina

"Godišnje gubimo 32 milijarde evra zbog geopolitičkih sankcija, "

1. Šta ne uvoze poljoprivredne proizvode?
2. Ne dobijaju povoljne kredite od zapada?
3. Gubitak zbog pada cene nafte.... Koliko je to gorivo pojeftinilo u Evropi, a da ne pričamo o Srbiji?

Ovo kao da piše neko ko ne zan da sabre ni 2+2

srb

pre 9 godina

nemojte se dzabe radovati neznalice, pre ce EU propasti nego rusija, a i stvarno ste brzo zaboravili sva " dobra dela" koja nam je zapad ucinio, raspad drzave, nametnute ratove, sankcije, bombardovanje , kosovo a i dalje navijate za truli zapad. krim je bio ruski i ako narod hoce neka bude opet sta je tu sporno?

Darko

pre 9 godina

Ovo je početak samo! Strpljen-spašen kaže naš narod. Veštački se cena nafte neće moći održati duže nego što rusi mogu da izdrže! Rusi su stare čekalice. Za 10-15 godina oni će da diktiraju cenu i nafte i gasa! Živi bili pa videli

Dragan

pre 9 godina

Dala baba dinar da udje sad bi 2 da izadje.Zaglibili su se u Ukrajini,mogu da se hrabre koliko hoce,rublja pada,cena nafte pada,a nekog casnog resenja za Ruse u Ukrajini nema ni na vidiku.Nije bio dosta Krim!

steva

pre 9 godina

Koštaće Rusuju Ukrajina kao i nas Kosovo.Žao mi je samo tog nesretnog,dobrćudnog i tolerantnog ruskog naroda koji ispašta nepromišljene poteze svoga vođe.TEŠKO NOGAMA POD MAHNITOM GLAVOM.

munz

pre 9 godina

Teško je verovati da Putin i družina ovo nisu predvideli. Pitanje je da li su spremni za još veći udar, pogotovo ako krenu putem "dalje zaštite svojih interesa" i pripoje još štošta iz Ukrajine. Prosto, na delu je novo geostrateško pomeranje i kreće igra izdržljivosti. S jedne strane, SAD vode celu igranku sa naftom, Rusija ipak ima stratešku dubinu i prosto nije ni po mentalitetu ni prirodi ranjiva kao Zapad (važe druga pravila),a tu je najranjivija EU... Rusija će sigurno platiti visoku cenu, ali ako se strateški odredila prema svojim interesima, verovatno će izdržati. Najmanje će izdržati EU i Ukrajina. SAD dobijaju koji god da je ishod - sve im odgovara i sve je za njih pobeda, sve i da se Ukrajina raspadne na pola.

masha

pre 9 godina

(pokažite na delu koliko volite rusiju, 24. novembar 2014 10:30)
Ja uopste ne razumem sta ste hteli da kazete...zasto bi mi pomagali Rusiji i to kupovinom Lada???? Zar to i vama ne zvuci glupo? Niti o Rusija trazi od bilo koga, zar ne? Ako vec mislite da se na taj nacin pomaze prijateljima ili svojoj drzavi, zasto vi, kao prozapadno orijentisana osoba, ne pomognete svojoj drzavi da makar pokusa da uvede zapadni sistem postovanaj zakona? Sedite, komentarisete na netu i to je to...Sta ste konkretno uradili za Srbiju? Manite vi Rusiju...I zasluge Zapada, nisu vase zasluge, ne zaboravite to!

wes

pre 9 godina

Fino. Sankcije deluju. Rusija baš i nije svetska sila kakva je mislila da jest kad "truli Zapad" može preokrenuti rusku ekonomiju u svega nekoliko meseci.

pokažite na delu koliko volite rusiju

pre 9 godina

ajde rusoljupci pomozite svojoj braći i odreknite se automobila sa "propalog" zapada i počnite da kupujete lade!

budite makar jednom u životu dosledni i pomozite svojoj majcici

Калуђер

pre 9 godina

Како сад ово? Зар није велики Путин рекао да су санкције шанса за Русију, па смо очекивали да ће се за кратко време милиони емиграната Руса вратити кући из САД и ЕУ, а да ће за њима кренути и милиони Американаца и ѕападњака да тражи бољи живот у Русији?! Изгледа да ће се ипак повећати (ионако огроман) тренд исељавања Руса ка САД и ЕУ - ваљда несвесни да беже од доброг живота у тај проклети и неправедни капитализам...

mirko

pre 9 godina

Imam jedno pitanje za sve nas, nase politicare, nas narod...da li smo mi normalni?

Kako je moguce da je cena nafte u svetu toliko pala, a da su cene derivata kod nas ostale gotovo iste.Dokle cemo bre da cutimo i da gledamo kako nas kradu.

e jeste promaja kad neko progovori

pre 9 godina

@pokazite na delu..
Nadam se da ste isti poziv uputili i evropejcima da prestanu da se greju i da voze ta zapadna vozila jer zaboga....idu na ruska goriva koja kupuju ovde. Molim da prosledite i svoj poziv gdji Merkel da prestane da kupuje energente i sirovine u mrskoj RF. Zbog doslednosti...

mirko

pre 9 godina

Imam jedno pitanje za sve nas, nase politicare, nas narod...da li smo mi normalni?

Kako je moguce da je cena nafte u svetu toliko pala, a da su cene derivata kod nas ostale gotovo iste.Dokle cemo bre da cutimo i da gledamo kako nas kradu.

pokažite na delu koliko volite rusiju

pre 9 godina

ajde rusoljupci pomozite svojoj braći i odreknite se automobila sa "propalog" zapada i počnite da kupujete lade!

budite makar jednom u životu dosledni i pomozite svojoj majcici

Калуђер

pre 9 godina

Како сад ово? Зар није велики Путин рекао да су санкције шанса за Русију, па смо очекивали да ће се за кратко време милиони емиграната Руса вратити кући из САД и ЕУ, а да ће за њима кренути и милиони Американаца и ѕападњака да тражи бољи живот у Русији?! Изгледа да ће се ипак повећати (ионако огроман) тренд исељавања Руса ка САД и ЕУ - ваљда несвесни да беже од доброг живота у тај проклети и неправедни капитализам...

wes

pre 9 godina

Fino. Sankcije deluju. Rusija baš i nije svetska sila kakva je mislila da jest kad "truli Zapad" može preokrenuti rusku ekonomiju u svega nekoliko meseci.

steva

pre 9 godina

Koštaće Rusuju Ukrajina kao i nas Kosovo.Žao mi je samo tog nesretnog,dobrćudnog i tolerantnog ruskog naroda koji ispašta nepromišljene poteze svoga vođe.TEŠKO NOGAMA POD MAHNITOM GLAVOM.

e jeste promaja kad neko progovori

pre 9 godina

@pokazite na delu..
Nadam se da ste isti poziv uputili i evropejcima da prestanu da se greju i da voze ta zapadna vozila jer zaboga....idu na ruska goriva koja kupuju ovde. Molim da prosledite i svoj poziv gdji Merkel da prestane da kupuje energente i sirovine u mrskoj RF. Zbog doslednosti...

zabrinut

pre 9 godina

Neko dole pomenu, da ako se ovako nastavi sa Rusijom, ima da nastane opsta bezanija iz te zemlje. Sto je veoma losa vest. Jer ako Rusi nagrnu na Zapad (a gde bi drugde?), onda ce biti sve teze nama da bezimo iz Srbije, posto ce se u tim zapadnim zemljama poostravati emigraciona politika. Tako da bi za sve nas u Srbiji, koji smo mislili da palimo iz ove drzave, ipak bolje bilo da oni izglade odnose sa zapadom i da se sve vrati na pozicije gde su bili pre ukrajinske krize. A ko ce tu koga da nadmudri, iz perspektive malog bednog coveka iz Srbije, totalno je nebitno, jer sta god da se dogodi treba od necega ziveti. A reklo bi se da smo mi ovde u Srbiji sastrugali dno, i da vise nemamo kud, osim da ko vec zeli, emigrira. Konkretno mislim i na moju licnu situaciju...

igor

pre 9 godina

I onda ovde ljudi pricaju sta nam moze EU. Pa EU I Amerika su jednu Rusiju ekonomski razorili sankcijama, kada bi recimo nama EU rekli ili uvedite sankcije Rusiji, ili ih mi uvodimo Vama, Srbija bi ekonomski bila unistena!!! Mi itekako zavisimo od EU, I ovaj ekonomski kolaps Rusije, samo pokazuje sta bi tek mala Srbija dozivela kada bi okrenula ledja EU!!!

Ekonomista

pre 9 godina

Ove sankcije najvise ce biti korisne za zapadne kompanije i drzave jer smanjenjem cene sirove nafte i naftnih derivata znaci da privreda i gradjani daju manje novca za energente.

Zapadne zemlje uglavnom su uvoznici a Rusija izvoznik energeneta. Racunica je jasna - zapad je na dobit a Rusija jeste gubitnik.

I odliv kaptitala od 128 milijardi dolara jeste strasna vest za Ruse. To znaci da za koju godinu ostace i bes svoji rezervi i tako biti siromasniji.

Mihailo

pre 9 godina

Preživeli su Rusi i mnogo veće probleme od ovih. Kada se bore za svoju zemlju i svoj narod, koji su ponovo ugroženi od nacista, ne pitaju za cenu. Ne bojim se ja za njih, više me brinu ovi naši koji bi za par evra ili dolara prodali i rođenu majku.

djk

pre 9 godina

Realno jedini razlog zašto su uvedene sankcije Rusiji je da bi se oslabila i u tome su uspeli. Ovo je bio prilično vruć šamar za Rusiju jer je Amerika pokazala da još uvek vlada planetom i da vrti oko malog prsta Evropu. A pokazalo je i to da je Rusija POTPUNO usamljena. Mene iznenađuje samo da je Evropa spremna da našteti sebi samo da bi stala uz Ameriku. Vrlo uznemiravajuće saznanje. Očigledno je da Evropom vlada Amerika i to je prosto neshvatljivo. Ali tako je to kad se međusobno svađaju evropske države. Mi po običaju od svakog sukoba imamo samo štetu tako da mi nije jasno čemu se neki raduju. Jedino što može da bude kolika tolika uteha je što će se treći svetski rat očigledno voditi ekonomijom a ne oružjem. A pobednik će verovatno biti Kina.

Dragan

pre 9 godina

Dala baba dinar da udje sad bi 2 da izadje.Zaglibili su se u Ukrajini,mogu da se hrabre koliko hoce,rublja pada,cena nafte pada,a nekog casnog resenja za Ruse u Ukrajini nema ni na vidiku.Nije bio dosta Krim!

Lesa

pre 9 godina

Loše je za sve.Loše je za Rusiju jer ide ka recesiji.Loše je za EU jer tek neće moći da ima rusko tržište tj.biće joj sve nedostupnije.O energentima da i ne govorim.Loše je i za SAD jer Risija i Kina imaju nameru da se oproste od dolara ali i ne samo oni.Evropa misli da će jurnjavom sa Rusijom da zamagli sve lošiju situaciju u njoj samoj.Kao pred I i II svetski rat SAD forsiraju sukob unutar Evrope ali i sukob između Evrope i Rusije nadajući se da će da profitiraju u tom sukobu.Rusi to znaju i zato tu mogućnost drže pod kontrolom a intezivno razvija strateški uticaj i odnose sa drugima.Praktično,Rusija koristi vreme za građenje alternative jer nema nameru da se po svaku cenu zadržava samo na SAD i EU.Rusija je energente i strateške sirovine i interese preusmerila ka istoku i nije je više mnogo briga za EU.Tako su Amerikanci uspeli da zadrže Evropu u šaci i to preko Engleske i Nemačke uz pomoć Ukrajne.Francuska će pri tome biti najveći gubitnik iako je od nje krenula ideja o evropskom jedinstvu.Degol je u evropskoj zajednici video i mogućnost oslobađanja Evrope od anglo-američke stege a što je bilo jasno pri sastanku još onomad u Rimu.Praktično,za Rusiju ja ne brinem jer što neko skoro reče.."Samo je Bog veći od Rusije".Velika je,mnogo je velika.Biće da je Putin upravo to hteo da kaže pre neki dan u Australiji napuštajući samit pre svih.Mene brine Evropa.Ona nema prostranstva i Sibir i ne može da preživi sa krompirom i Votkom kao baćuška.Eto to mene brine.

prolaznik

pre 9 godina

Cena goriva po barelu je pala 25% sto znaci da cene na benziskim pumpama trebaju biti 25% manje.Ako nije tako onda drzava pljacka narod.O ovakvim stvarima trebaju da pisu portali a ne Putin nije vecerao,Poljska ima problem sa jabukama,Erdogan pravi palatu od 350 soba itd.Sta me oni ineresuju treba da gledamo sebe daje narodu bolje.

tržište i demokratija

pre 9 godina

Pa kad ISIS nudi naftu jeftinije od Sadama, Gadafija i Asada, a bogami uskoro će biti povoljniji i od saudijske kraljevske porodice kako je krenulo...

Mile

pre 9 godina

Imam jedno pitanje za sve nas, nase politicare, nas narod...da li smo mi normalni?

Kako je moguce da je cena nafte u svetu toliko pala, a da su cene derivata kod nas ostale gotovo iste.Dokle cemo bre da cutimo i da gledamo kako nas kradu.
(mirko, 24. novembar 2014 10:43)
# Link komentara Da te utesim...i u Rusiji nije pojeftinila nafta ni za rublju...po nasim parama i dalje je oko 70 dinara...hehe

D10S

pre 9 godina

Zbog ovakvog razmisljanja i jesmo jedna od najsiromasnijih drzava balkana.

Vi se rugate Putinu i Rusiji, a ne kapirate nista.

U mom kraju se kaze 'Cackas Mecku'. Ta vojna vele sila sa nuklearnim postrojenjima moze da izbrise ljudski zivot sa planete.

I sada je vama milo i mislite da je dobro takvu silu gurati u ekonomsku i socijalnu krizu i uterati im inat i bes na ceo svet??

Pa ni oni najliberalniji, evropski orijentisani Rusi nisu vise uz EU i zapad...

sovuljaga

pre 9 godina

mirko...cena nafte jeste pala ali nas drzava krade tako sto stalno povecava akcize pa onda ti jednostavno,bukvalno iz dzepa otmu po 20,30 dinara po SVAKOM LITRU koji natocis pa ti racunaj.to rade i sa skoro svim drugim stvarima u prehrambenoj industriji i drugima.

andreas kisser

pre 9 godina

Nadam se da ste isti poziv uputili i evropejcima da prestanu da se greju i da voze ta zapadna vozila jer zaboga....idu na ruska goriva koja kupuju ovde. Molim da prosledite i svoj poziv gdji Merkel da prestane da kupuje energente i sirovine u mrskoj RF. Zbog doslednosti...
(e jeste promaja kad neko progovori, 24. novembar 2014 10:54)

gorivo u srbiji tocim iskljucivo na OMV pupama, a ne grejemo se ne gas!

pc

pre 9 godina

Rusija ce najverovatnije biti dobropogodjena sankcijama. Medjutim, postoji I jos jedna stvar, stvari u Ruskoj ekonomiji ce se poceti popravljati jer ce biti prinudjeni da razvijaju svoju enonomiju, a koliko vidim po najavama da ce Ruska vlada davati novac samo onima koji ce otvarati nove fabrike. Kina ce za dve do tri godine dobiti cenu gasa kao I EU (cena gasa na pacifickoj obali je 25% skuplja nego cena u EU) I tada ce EU biti u jako velikom problemu da odrzi svoju rentabilnost.
Kina ce samo povecavati kolicine kupljene nafte I gasa I to pogotovo dok je Rusija pod sankcijama iz jednostavnog razloga jer joj sada odgovara jaka Rusija zbog pretnje iz USA, Japana itd...
Sve u svemu EU ce na kraju platiti ceh za sve, a posto smo mi vezani za EU ja se ne bi ovome puno veselio.

mile

pre 9 godina

Nikakve se sankcije ne osecaju vec zadovoljstvo zbog vracenog Krima i zastite brace u Ukrajini.Daleko je bilo kakva slabost Rusije a Ukraina je pred kolapsom.Pozdrav iz Vladivostoka...

KOSOVAC

pre 9 godina

au bre srbi kakav ste narod,jedva bi dočekali da rusi propadnu,samo da komšiji crkne krava a vi bi prodali veru za veceru! ali ne brinite sve ce mo mi srbi sa Kosova to da íspraúimo jer vama je potrebna sveža junacka krv!

dzak

pre 9 godina

(nena, 24. novembar 2014 10:52)

Aha, 0,6... Javnim poduzećima na naplatu do kraja godine stiže preko 100 milijardi dolara kredita (neke firme već traže pomoć države u otplati), kapital leti istom brzinom od preko 100 milijardi godišnje, rublja pojela već preko 100 milijardi dolara deviznih rezervi, a iduće godine Rusija predviđa stagnaciju ekonomskog rasta... a ozbiljne sankcije još nisu praktički ni uvedene.

munz

pre 9 godina

Teško je verovati da Putin i družina ovo nisu predvideli. Pitanje je da li su spremni za još veći udar, pogotovo ako krenu putem "dalje zaštite svojih interesa" i pripoje još štošta iz Ukrajine. Prosto, na delu je novo geostrateško pomeranje i kreće igra izdržljivosti. S jedne strane, SAD vode celu igranku sa naftom, Rusija ipak ima stratešku dubinu i prosto nije ni po mentalitetu ni prirodi ranjiva kao Zapad (važe druga pravila),a tu je najranjivija EU... Rusija će sigurno platiti visoku cenu, ali ako se strateški odredila prema svojim interesima, verovatno će izdržati. Najmanje će izdržati EU i Ukrajina. SAD dobijaju koji god da je ishod - sve im odgovara i sve je za njih pobeda, sve i da se Ukrajina raspadne na pola.

srb

pre 9 godina

nemojte se dzabe radovati neznalice, pre ce EU propasti nego rusija, a i stvarno ste brzo zaboravili sva " dobra dela" koja nam je zapad ucinio, raspad drzave, nametnute ratove, sankcije, bombardovanje , kosovo a i dalje navijate za truli zapad. krim je bio ruski i ako narod hoce neka bude opet sta je tu sporno?

pita od detlića

pre 9 godina

ovo je bilo neminovno da se desi, pre ili kasnije. Rusi (ako hoće da budu sila) moraju da štite svoje interese, i ovo im je dobra škola čega da se paze i kako da ovo prevazilaze u nekim narednim dešavanjima.

masha

pre 9 godina

Bravo!!! Kako ste samo obavesteni, sve znate, ja se divim takvima kao sto ste vi, koji sve sa svog divana znaju, samo ne umeju svoju zemlju i svoje zivote da srede. Pustite vi ruse, snaci ce se oni, imaju i resurse i znanje i novac i Kinu kao saveznika, pa ce nekako isplivati. Ko se gde iseljava, to nije nas problem. Nas problem su takvi kao vi, koji sve znaju o Rusiji, a pitanje djubreta u svojoj ulici i drzavi ne znaju da rese.

masha

pre 9 godina

A jel mozete suvislo da objasnite sta je tu fino? Mislim, ako ste demokrata, kako mislite da je fino kada neka zemlja ima gubitke? Kako vi to bojasnjavate u smislu ljudskih prava i odluke Saveta Bezbednosti? Sar se sankcije ne uvode samo odlukom Saveta Bezbednosti? Ako mozete, bilo bi lepo da nama, neobrazovanim rusofilima to objasnite. A sto se tice delovanja sankcija, isto bi ih kostalo i da su "kupili" Krim, zar ne? Ovako, dobili su teritoriju (i to kakvu), za to valja platiti, oni su sa tim racunali! Pozdrav, velikim evropejcima, demokratama i covekljupcima!

brasa

pre 9 godina

pokažite na delu koliko volite rusiju.. cuj decko ukljuci tu porodicnu mozdanu celiju i probaj da shvatis da bez rusije nema slobodnog sveta ma kako to glupo zvucalo, uostal;om sve je smisljeno da oslabi i uspori rusiju a da je unisti svakako nemoze ko nije glup shvatice

Božidar, Beograd

pre 9 godina

Rusi gube 32 milijarde zbog "sankcija" i 80 zbog pada cene nafte.A koliko su EU i USA izgubili zbog "sankcija" Rusiji? Ja mislim najmanje 100 milijarde. A zbog pada cene nafte koliko su izgubili USA, Norveška, Emirati, Kuvajt, Britanija, Saudi Arabija, Francuska, Nemačka, Libija, Irak....? Sigurno tri puta više....i znači svi gube, Rusija je u gubitku, ali ostali zajedno mnogo više.

Covek

pre 9 godina

Sankcije,zbog kojih RUSIJA GUTA KNEDLE,kako kazu Rusoljubci,Uvela je RUSIJA. i to na trgovinu sa zemljama EU,USA,KANADA,AUSTRALIJA,NZ,JAPAN.
Rusija je sama sebe SANKCIONISALA,kako bi Ruska Vrhuska. pokazala Rusima kako ih mrzi ceo svet

Miki

pre 9 godina

Ameri se slatko smeju dok glupa EU izvrsava naredbe! Mada ne shvatam zasto su Ameri toliko srecni kad imaju valutu koja je vredna koliko i novac iz mog Monopola! A razlog zasto je jos uvek konvertibilna jer drze pola svet pod cizmom i svaki otpor guse sankcijama, ratom, revolucijama pa i ubijanjem drzavnika i stavljanjem marionetkih vlada.

oklahoma kid

pre 9 godina

"Imam jedno pitanje za sve nas, nase politicare, nas narod...da li smo mi normalni?

Kako je moguce da je cena nafte u svetu toliko pala, a da su cene derivata kod nas ostale gotovo iste.Dokle cemo bre da cutimo i da gledamo kako nas kradu.
(mirko, 24. novembar 2014 10:43)"

Pa ovi gubitci o kojima govori ruski ministar finansija moraju negde nekako da se pokrivaju.

Mi ih pokrivamo.

Prava ljubav ume i da boli, ali svakako nema cenu...

Mackoni

pre 9 godina

Gde li vi nalazite ove clanke sa "gutanjem knedli" ... ovo je samo jos jedna runda borbe zapada protiv Rusija,koju ce opet na kraju zapad izgubiti.Na kratkorocnom planu da Rusija gubi,ali prodaje svoje nergente samo za zlato, kao sto je i Kina pocela raditi, te ce tako izbaciti peto-dolar iz povlascene pozicije globalne valute pre ili kasnije,a samim tim zakopati ameriku.Od 59 tona zlata u prometu Rusija je uzela 55.

geopoliticar

pre 9 godina

Pa ovo i nije bas tacno. Tj jeste, ali za obicne ljude i zapadne medije...

Ameri vestacki obaraju cenu nafte i gasa, kako bi naneli stetu Ruskoj ekonomiji.

Ova dva energenta glavni izvozni potencijal Rusije. x. Ali... Rusija sada prodaje svoje energente iskljucivo u zamenu za FIZICKO ZLATO. Na taj nacin se oslobadja zavisnosti od Americkog dolara. Rusija i dalje priznaje dolar kao osvnovno sredstvo placanja, ali cim ga dobiju odmah sa tim istim dolarom kupuju zlato. Dakle, zapadni svet koji se temelji na hegemoniji Americkog dolara u katastrofalnom je stanju, i ne moze preziveti bez Ruskog gasa i nafte.

Rusi to znaju i otkupljuju siromasne rezerve svetskog zlata. Rezerve zlata na svetskom trzistu su hiljadu puta manje od Ruskih rezervi nafte, gasa, urana... Tako da ce kada Rusi otkupe vecinu rezervi zlata, reci samo NECEMO DOLARE, i tada ce americka ekonomija puci i to ce verovatno znaciti nestanak SAD kakvu danas poznajemo...

Zole

pre 9 godina

U polednjih 15 godina EU je imala rast ekonomije od 57% a Rusija od 1243%. Ove godine Rusija ce imati rast od 0,6% a EU od 1,1@. To znaci da su sankcije zautavile brzi rast ruske ekonomije a ne i njen slom. Rusija se pod sankcijama razvija po slicnoj stopi kao EU u poslednjih 15 godina.

Darko

pre 9 godina

Ovo je početak samo! Strpljen-spašen kaže naš narod. Veštački se cena nafte neće moći održati duže nego što rusi mogu da izdrže! Rusi su stare čekalice. Za 10-15 godina oni će da diktiraju cenu i nafte i gasa! Živi bili pa videli

masha

pre 9 godina

(pokažite na delu koliko volite rusiju, 24. novembar 2014 10:30)
Ja uopste ne razumem sta ste hteli da kazete...zasto bi mi pomagali Rusiji i to kupovinom Lada???? Zar to i vama ne zvuci glupo? Niti o Rusija trazi od bilo koga, zar ne? Ako vec mislite da se na taj nacin pomaze prijateljima ili svojoj drzavi, zasto vi, kao prozapadno orijentisana osoba, ne pomognete svojoj drzavi da makar pokusa da uvede zapadni sistem postovanaj zakona? Sedite, komentarisete na netu i to je to...Sta ste konkretno uradili za Srbiju? Manite vi Rusiju...I zasluge Zapada, nisu vase zasluge, ne zaboravite to!

manitu

pre 9 godina

a ni na zapadu nije mnogo bolje,mehur sapunice samo sto se nije raspukao! dokle ce narod trpeti da mangupi stampaju novac a narod za isti da rmbaci? videcemo koliko ledja radnika mogu da se saviju,a da ne puknu..

joca

pre 9 godina

kao sto rusofili jedva docekaju neku povoljnu vest za ruse tako evo sada i europejci u sav glas, niko izgleda na ovom svetu ne radi potpune analize, jeste rusija gubi jer je cena nafte niska ali zasto je niska, ili jos bolje ko je snizava, ja bih rekao ameri potpomognuti zemljama opeka, pride jos koliko dugo ce to moci da se nastavlja, onih 32 milijadre sto kao rusi gube ce da se anuliraju cim se izgradi gasovod ka kini a ko ce na kraju duze izdrzati dali zapad (u teskim dugovima) ili rusija (puna para i potpomognuta kinezima) to ce mo da vidimo...

yea

pre 9 godina

@andreas kisser: Zanimljivo, gorivo tocite "iskljucivo na OMV pupama" - a sta mislite odakle OMV nabavlja naftu za preradu? Da to mozda nije iz iste one zemlje iz koje je nabavljamo mi, Poljaci, Nemci i vecina ostalih zemalja?
Za gas takodje valja napomenuti da on ne sluzi samo za grejanje, vec je njegova glavna primena u industriji, jer je i jeftiniji i ekoloski cistiji od ostalih energenata.

Владимир

pre 9 godina

32 хиљаде милијарди!
Пропаде Русија.
Моле Бога да им се врате Јелцин, Горбачов...
(:

pa sta onda

pre 9 godina

A sto je ovo vazno za nas, pa nas su rasturili uzduz i popreko. Daj bre neke vesti kako da se udruzimo da nesto proizvodimo i pravimo, od ovih velikih politickih tema samo nam prolaze dani uzalud. Meni je 41 godina, ja sam se naslusao ovih gluposti ranije, vreme je za odluku, ako smes da se duvas i da opet ratujes sa zapadom, a ti se okreni istoku, ako oces da rasprodas zemlju, onda se okreni zapadu i ceo zivot robuj.
Nista lakse, hahaha!

munzekonza

pre 9 godina

"Godišnje gubimo 32 milijarde evra zbog geopolitičkih sankcija, "

1. Šta ne uvoze poljoprivredne proizvode?
2. Ne dobijaju povoljne kredite od zapada?
3. Gubitak zbog pada cene nafte.... Koliko je to gorivo pojeftinilo u Evropi, a da ne pričamo o Srbiji?

Ovo kao da piše neko ko ne zan da sabre ni 2+2

pokažite na delu koliko volite rusiju

pre 9 godina

ajde rusoljupci pomozite svojoj braći i odreknite se automobila sa "propalog" zapada i počnite da kupujete lade!

budite makar jednom u životu dosledni i pomozite svojoj majcici

steva

pre 9 godina

Koštaće Rusuju Ukrajina kao i nas Kosovo.Žao mi je samo tog nesretnog,dobrćudnog i tolerantnog ruskog naroda koji ispašta nepromišljene poteze svoga vođe.TEŠKO NOGAMA POD MAHNITOM GLAVOM.

wes

pre 9 godina

Fino. Sankcije deluju. Rusija baš i nije svetska sila kakva je mislila da jest kad "truli Zapad" može preokrenuti rusku ekonomiju u svega nekoliko meseci.

Калуђер

pre 9 godina

Како сад ово? Зар није велики Путин рекао да су санкције шанса за Русију, па смо очекивали да ће се за кратко време милиони емиграната Руса вратити кући из САД и ЕУ, а да ће за њима кренути и милиони Американаца и ѕападњака да тражи бољи живот у Русији?! Изгледа да ће се ипак повећати (ионако огроман) тренд исељавања Руса ка САД и ЕУ - ваљда несвесни да беже од доброг живота у тај проклети и неправедни капитализам...

e jeste promaja kad neko progovori

pre 9 godina

@pokazite na delu..
Nadam se da ste isti poziv uputili i evropejcima da prestanu da se greju i da voze ta zapadna vozila jer zaboga....idu na ruska goriva koja kupuju ovde. Molim da prosledite i svoj poziv gdji Merkel da prestane da kupuje energente i sirovine u mrskoj RF. Zbog doslednosti...

KOSOVAC

pre 9 godina

au bre srbi kakav ste narod,jedva bi dočekali da rusi propadnu,samo da komšiji crkne krava a vi bi prodali veru za veceru! ali ne brinite sve ce mo mi srbi sa Kosova to da íspraúimo jer vama je potrebna sveža junacka krv!

Mihailo

pre 9 godina

Preživeli su Rusi i mnogo veće probleme od ovih. Kada se bore za svoju zemlju i svoj narod, koji su ponovo ugroženi od nacista, ne pitaju za cenu. Ne bojim se ja za njih, više me brinu ovi naši koji bi za par evra ili dolara prodali i rođenu majku.

srb

pre 9 godina

nemojte se dzabe radovati neznalice, pre ce EU propasti nego rusija, a i stvarno ste brzo zaboravili sva " dobra dela" koja nam je zapad ucinio, raspad drzave, nametnute ratove, sankcije, bombardovanje , kosovo a i dalje navijate za truli zapad. krim je bio ruski i ako narod hoce neka bude opet sta je tu sporno?

D10S

pre 9 godina

Zbog ovakvog razmisljanja i jesmo jedna od najsiromasnijih drzava balkana.

Vi se rugate Putinu i Rusiji, a ne kapirate nista.

U mom kraju se kaze 'Cackas Mecku'. Ta vojna vele sila sa nuklearnim postrojenjima moze da izbrise ljudski zivot sa planete.

I sada je vama milo i mislite da je dobro takvu silu gurati u ekonomsku i socijalnu krizu i uterati im inat i bes na ceo svet??

Pa ni oni najliberalniji, evropski orijentisani Rusi nisu vise uz EU i zapad...

Lesa

pre 9 godina

Loše je za sve.Loše je za Rusiju jer ide ka recesiji.Loše je za EU jer tek neće moći da ima rusko tržište tj.biće joj sve nedostupnije.O energentima da i ne govorim.Loše je i za SAD jer Risija i Kina imaju nameru da se oproste od dolara ali i ne samo oni.Evropa misli da će jurnjavom sa Rusijom da zamagli sve lošiju situaciju u njoj samoj.Kao pred I i II svetski rat SAD forsiraju sukob unutar Evrope ali i sukob između Evrope i Rusije nadajući se da će da profitiraju u tom sukobu.Rusi to znaju i zato tu mogućnost drže pod kontrolom a intezivno razvija strateški uticaj i odnose sa drugima.Praktično,Rusija koristi vreme za građenje alternative jer nema nameru da se po svaku cenu zadržava samo na SAD i EU.Rusija je energente i strateške sirovine i interese preusmerila ka istoku i nije je više mnogo briga za EU.Tako su Amerikanci uspeli da zadrže Evropu u šaci i to preko Engleske i Nemačke uz pomoć Ukrajne.Francuska će pri tome biti najveći gubitnik iako je od nje krenula ideja o evropskom jedinstvu.Degol je u evropskoj zajednici video i mogućnost oslobađanja Evrope od anglo-američke stege a što je bilo jasno pri sastanku još onomad u Rimu.Praktično,za Rusiju ja ne brinem jer što neko skoro reče.."Samo je Bog veći od Rusije".Velika je,mnogo je velika.Biće da je Putin upravo to hteo da kaže pre neki dan u Australiji napuštajući samit pre svih.Mene brine Evropa.Ona nema prostranstva i Sibir i ne može da preživi sa krompirom i Votkom kao baćuška.Eto to mene brine.

andreas kisser

pre 9 godina

Nadam se da ste isti poziv uputili i evropejcima da prestanu da se greju i da voze ta zapadna vozila jer zaboga....idu na ruska goriva koja kupuju ovde. Molim da prosledite i svoj poziv gdji Merkel da prestane da kupuje energente i sirovine u mrskoj RF. Zbog doslednosti...
(e jeste promaja kad neko progovori, 24. novembar 2014 10:54)

gorivo u srbiji tocim iskljucivo na OMV pupama, a ne grejemo se ne gas!

geopoliticar

pre 9 godina

Pa ovo i nije bas tacno. Tj jeste, ali za obicne ljude i zapadne medije...

Ameri vestacki obaraju cenu nafte i gasa, kako bi naneli stetu Ruskoj ekonomiji.

Ova dva energenta glavni izvozni potencijal Rusije. x. Ali... Rusija sada prodaje svoje energente iskljucivo u zamenu za FIZICKO ZLATO. Na taj nacin se oslobadja zavisnosti od Americkog dolara. Rusija i dalje priznaje dolar kao osvnovno sredstvo placanja, ali cim ga dobiju odmah sa tim istim dolarom kupuju zlato. Dakle, zapadni svet koji se temelji na hegemoniji Americkog dolara u katastrofalnom je stanju, i ne moze preziveti bez Ruskog gasa i nafte.

Rusi to znaju i otkupljuju siromasne rezerve svetskog zlata. Rezerve zlata na svetskom trzistu su hiljadu puta manje od Ruskih rezervi nafte, gasa, urana... Tako da ce kada Rusi otkupe vecinu rezervi zlata, reci samo NECEMO DOLARE, i tada ce americka ekonomija puci i to ce verovatno znaciti nestanak SAD kakvu danas poznajemo...

Božidar, Beograd

pre 9 godina

Rusi gube 32 milijarde zbog "sankcija" i 80 zbog pada cene nafte.A koliko su EU i USA izgubili zbog "sankcija" Rusiji? Ja mislim najmanje 100 milijarde. A zbog pada cene nafte koliko su izgubili USA, Norveška, Emirati, Kuvajt, Britanija, Saudi Arabija, Francuska, Nemačka, Libija, Irak....? Sigurno tri puta više....i znači svi gube, Rusija je u gubitku, ali ostali zajedno mnogo više.

Darko

pre 9 godina

Ovo je početak samo! Strpljen-spašen kaže naš narod. Veštački se cena nafte neće moći održati duže nego što rusi mogu da izdrže! Rusi su stare čekalice. Za 10-15 godina oni će da diktiraju cenu i nafte i gasa! Živi bili pa videli

mile

pre 9 godina

Nikakve se sankcije ne osecaju vec zadovoljstvo zbog vracenog Krima i zastite brace u Ukrajini.Daleko je bilo kakva slabost Rusije a Ukraina je pred kolapsom.Pozdrav iz Vladivostoka...

Miki

pre 9 godina

Ameri se slatko smeju dok glupa EU izvrsava naredbe! Mada ne shvatam zasto su Ameri toliko srecni kad imaju valutu koja je vredna koliko i novac iz mog Monopola! A razlog zasto je jos uvek konvertibilna jer drze pola svet pod cizmom i svaki otpor guse sankcijama, ratom, revolucijama pa i ubijanjem drzavnika i stavljanjem marionetkih vlada.

brasa

pre 9 godina

pokažite na delu koliko volite rusiju.. cuj decko ukljuci tu porodicnu mozdanu celiju i probaj da shvatis da bez rusije nema slobodnog sveta ma kako to glupo zvucalo, uostal;om sve je smisljeno da oslabi i uspori rusiju a da je unisti svakako nemoze ko nije glup shvatice

manitu

pre 9 godina

a ni na zapadu nije mnogo bolje,mehur sapunice samo sto se nije raspukao! dokle ce narod trpeti da mangupi stampaju novac a narod za isti da rmbaci? videcemo koliko ledja radnika mogu da se saviju,a da ne puknu..

Zole

pre 9 godina

U polednjih 15 godina EU je imala rast ekonomije od 57% a Rusija od 1243%. Ove godine Rusija ce imati rast od 0,6% a EU od 1,1@. To znaci da su sankcije zautavile brzi rast ruske ekonomije a ne i njen slom. Rusija se pod sankcijama razvija po slicnoj stopi kao EU u poslednjih 15 godina.

joca

pre 9 godina

kao sto rusofili jedva docekaju neku povoljnu vest za ruse tako evo sada i europejci u sav glas, niko izgleda na ovom svetu ne radi potpune analize, jeste rusija gubi jer je cena nafte niska ali zasto je niska, ili jos bolje ko je snizava, ja bih rekao ameri potpomognuti zemljama opeka, pride jos koliko dugo ce to moci da se nastavlja, onih 32 milijadre sto kao rusi gube ce da se anuliraju cim se izgradi gasovod ka kini a ko ce na kraju duze izdrzati dali zapad (u teskim dugovima) ili rusija (puna para i potpomognuta kinezima) to ce mo da vidimo...

Mackoni

pre 9 godina

Gde li vi nalazite ove clanke sa "gutanjem knedli" ... ovo je samo jos jedna runda borbe zapada protiv Rusija,koju ce opet na kraju zapad izgubiti.Na kratkorocnom planu da Rusija gubi,ali prodaje svoje nergente samo za zlato, kao sto je i Kina pocela raditi, te ce tako izbaciti peto-dolar iz povlascene pozicije globalne valute pre ili kasnije,a samim tim zakopati ameriku.Od 59 tona zlata u prometu Rusija je uzela 55.

mirko

pre 9 godina

Imam jedno pitanje za sve nas, nase politicare, nas narod...da li smo mi normalni?

Kako je moguce da je cena nafte u svetu toliko pala, a da su cene derivata kod nas ostale gotovo iste.Dokle cemo bre da cutimo i da gledamo kako nas kradu.

pc

pre 9 godina

Rusija ce najverovatnije biti dobropogodjena sankcijama. Medjutim, postoji I jos jedna stvar, stvari u Ruskoj ekonomiji ce se poceti popravljati jer ce biti prinudjeni da razvijaju svoju enonomiju, a koliko vidim po najavama da ce Ruska vlada davati novac samo onima koji ce otvarati nove fabrike. Kina ce za dve do tri godine dobiti cenu gasa kao I EU (cena gasa na pacifickoj obali je 25% skuplja nego cena u EU) I tada ce EU biti u jako velikom problemu da odrzi svoju rentabilnost.
Kina ce samo povecavati kolicine kupljene nafte I gasa I to pogotovo dok je Rusija pod sankcijama iz jednostavnog razloga jer joj sada odgovara jaka Rusija zbog pretnje iz USA, Japana itd...
Sve u svemu EU ce na kraju platiti ceh za sve, a posto smo mi vezani za EU ja se ne bi ovome puno veselio.

Covek

pre 9 godina

Sankcije,zbog kojih RUSIJA GUTA KNEDLE,kako kazu Rusoljubci,Uvela je RUSIJA. i to na trgovinu sa zemljama EU,USA,KANADA,AUSTRALIJA,NZ,JAPAN.
Rusija je sama sebe SANKCIONISALA,kako bi Ruska Vrhuska. pokazala Rusima kako ih mrzi ceo svet

masha

pre 9 godina

A jel mozete suvislo da objasnite sta je tu fino? Mislim, ako ste demokrata, kako mislite da je fino kada neka zemlja ima gubitke? Kako vi to bojasnjavate u smislu ljudskih prava i odluke Saveta Bezbednosti? Sar se sankcije ne uvode samo odlukom Saveta Bezbednosti? Ako mozete, bilo bi lepo da nama, neobrazovanim rusofilima to objasnite. A sto se tice delovanja sankcija, isto bi ih kostalo i da su "kupili" Krim, zar ne? Ovako, dobili su teritoriju (i to kakvu), za to valja platiti, oni su sa tim racunali! Pozdrav, velikim evropejcima, demokratama i covekljupcima!

Dragan

pre 9 godina

Dala baba dinar da udje sad bi 2 da izadje.Zaglibili su se u Ukrajini,mogu da se hrabre koliko hoce,rublja pada,cena nafte pada,a nekog casnog resenja za Ruse u Ukrajini nema ni na vidiku.Nije bio dosta Krim!

oklahoma kid

pre 9 godina

"Imam jedno pitanje za sve nas, nase politicare, nas narod...da li smo mi normalni?

Kako je moguce da je cena nafte u svetu toliko pala, a da su cene derivata kod nas ostale gotovo iste.Dokle cemo bre da cutimo i da gledamo kako nas kradu.
(mirko, 24. novembar 2014 10:43)"

Pa ovi gubitci o kojima govori ruski ministar finansija moraju negde nekako da se pokrivaju.

Mi ih pokrivamo.

Prava ljubav ume i da boli, ali svakako nema cenu...

djk

pre 9 godina

Realno jedini razlog zašto su uvedene sankcije Rusiji je da bi se oslabila i u tome su uspeli. Ovo je bio prilično vruć šamar za Rusiju jer je Amerika pokazala da još uvek vlada planetom i da vrti oko malog prsta Evropu. A pokazalo je i to da je Rusija POTPUNO usamljena. Mene iznenađuje samo da je Evropa spremna da našteti sebi samo da bi stala uz Ameriku. Vrlo uznemiravajuće saznanje. Očigledno je da Evropom vlada Amerika i to je prosto neshvatljivo. Ali tako je to kad se međusobno svađaju evropske države. Mi po običaju od svakog sukoba imamo samo štetu tako da mi nije jasno čemu se neki raduju. Jedino što može da bude kolika tolika uteha je što će se treći svetski rat očigledno voditi ekonomijom a ne oružjem. A pobednik će verovatno biti Kina.

dzak

pre 9 godina

(nena, 24. novembar 2014 10:52)

Aha, 0,6... Javnim poduzećima na naplatu do kraja godine stiže preko 100 milijardi dolara kredita (neke firme već traže pomoć države u otplati), kapital leti istom brzinom od preko 100 milijardi godišnje, rublja pojela već preko 100 milijardi dolara deviznih rezervi, a iduće godine Rusija predviđa stagnaciju ekonomskog rasta... a ozbiljne sankcije još nisu praktički ni uvedene.

Владимир

pre 9 godina

32 хиљаде милијарди!
Пропаде Русија.
Моле Бога да им се врате Јелцин, Горбачов...
(:

Ekonomista

pre 9 godina

Ove sankcije najvise ce biti korisne za zapadne kompanije i drzave jer smanjenjem cene sirove nafte i naftnih derivata znaci da privreda i gradjani daju manje novca za energente.

Zapadne zemlje uglavnom su uvoznici a Rusija izvoznik energeneta. Racunica je jasna - zapad je na dobit a Rusija jeste gubitnik.

I odliv kaptitala od 128 milijardi dolara jeste strasna vest za Ruse. To znaci da za koju godinu ostace i bes svoji rezervi i tako biti siromasniji.

igor

pre 9 godina

I onda ovde ljudi pricaju sta nam moze EU. Pa EU I Amerika su jednu Rusiju ekonomski razorili sankcijama, kada bi recimo nama EU rekli ili uvedite sankcije Rusiji, ili ih mi uvodimo Vama, Srbija bi ekonomski bila unistena!!! Mi itekako zavisimo od EU, I ovaj ekonomski kolaps Rusije, samo pokazuje sta bi tek mala Srbija dozivela kada bi okrenula ledja EU!!!

masha

pre 9 godina

Bravo!!! Kako ste samo obavesteni, sve znate, ja se divim takvima kao sto ste vi, koji sve sa svog divana znaju, samo ne umeju svoju zemlju i svoje zivote da srede. Pustite vi ruse, snaci ce se oni, imaju i resurse i znanje i novac i Kinu kao saveznika, pa ce nekako isplivati. Ko se gde iseljava, to nije nas problem. Nas problem su takvi kao vi, koji sve znaju o Rusiji, a pitanje djubreta u svojoj ulici i drzavi ne znaju da rese.

munz

pre 9 godina

Teško je verovati da Putin i družina ovo nisu predvideli. Pitanje je da li su spremni za još veći udar, pogotovo ako krenu putem "dalje zaštite svojih interesa" i pripoje još štošta iz Ukrajine. Prosto, na delu je novo geostrateško pomeranje i kreće igra izdržljivosti. S jedne strane, SAD vode celu igranku sa naftom, Rusija ipak ima stratešku dubinu i prosto nije ni po mentalitetu ni prirodi ranjiva kao Zapad (važe druga pravila),a tu je najranjivija EU... Rusija će sigurno platiti visoku cenu, ali ako se strateški odredila prema svojim interesima, verovatno će izdržati. Najmanje će izdržati EU i Ukrajina. SAD dobijaju koji god da je ishod - sve im odgovara i sve je za njih pobeda, sve i da se Ukrajina raspadne na pola.

pita od detlića

pre 9 godina

ovo je bilo neminovno da se desi, pre ili kasnije. Rusi (ako hoće da budu sila) moraju da štite svoje interese, i ovo im je dobra škola čega da se paze i kako da ovo prevazilaze u nekim narednim dešavanjima.

zabrinut

pre 9 godina

Neko dole pomenu, da ako se ovako nastavi sa Rusijom, ima da nastane opsta bezanija iz te zemlje. Sto je veoma losa vest. Jer ako Rusi nagrnu na Zapad (a gde bi drugde?), onda ce biti sve teze nama da bezimo iz Srbije, posto ce se u tim zapadnim zemljama poostravati emigraciona politika. Tako da bi za sve nas u Srbiji, koji smo mislili da palimo iz ove drzave, ipak bolje bilo da oni izglade odnose sa zapadom i da se sve vrati na pozicije gde su bili pre ukrajinske krize. A ko ce tu koga da nadmudri, iz perspektive malog bednog coveka iz Srbije, totalno je nebitno, jer sta god da se dogodi treba od necega ziveti. A reklo bi se da smo mi ovde u Srbiji sastrugali dno, i da vise nemamo kud, osim da ko vec zeli, emigrira. Konkretno mislim i na moju licnu situaciju...

masha

pre 9 godina

(pokažite na delu koliko volite rusiju, 24. novembar 2014 10:30)
Ja uopste ne razumem sta ste hteli da kazete...zasto bi mi pomagali Rusiji i to kupovinom Lada???? Zar to i vama ne zvuci glupo? Niti o Rusija trazi od bilo koga, zar ne? Ako vec mislite da se na taj nacin pomaze prijateljima ili svojoj drzavi, zasto vi, kao prozapadno orijentisana osoba, ne pomognete svojoj drzavi da makar pokusa da uvede zapadni sistem postovanaj zakona? Sedite, komentarisete na netu i to je to...Sta ste konkretno uradili za Srbiju? Manite vi Rusiju...I zasluge Zapada, nisu vase zasluge, ne zaboravite to!

yea

pre 9 godina

@andreas kisser: Zanimljivo, gorivo tocite "iskljucivo na OMV pupama" - a sta mislite odakle OMV nabavlja naftu za preradu? Da to mozda nije iz iste one zemlje iz koje je nabavljamo mi, Poljaci, Nemci i vecina ostalih zemalja?
Za gas takodje valja napomenuti da on ne sluzi samo za grejanje, vec je njegova glavna primena u industriji, jer je i jeftiniji i ekoloski cistiji od ostalih energenata.

pa sta onda

pre 9 godina

A sto je ovo vazno za nas, pa nas su rasturili uzduz i popreko. Daj bre neke vesti kako da se udruzimo da nesto proizvodimo i pravimo, od ovih velikih politickih tema samo nam prolaze dani uzalud. Meni je 41 godina, ja sam se naslusao ovih gluposti ranije, vreme je za odluku, ako smes da se duvas i da opet ratujes sa zapadom, a ti se okreni istoku, ako oces da rasprodas zemlju, onda se okreni zapadu i ceo zivot robuj.
Nista lakse, hahaha!

munzekonza

pre 9 godina

"Godišnje gubimo 32 milijarde evra zbog geopolitičkih sankcija, "

1. Šta ne uvoze poljoprivredne proizvode?
2. Ne dobijaju povoljne kredite od zapada?
3. Gubitak zbog pada cene nafte.... Koliko je to gorivo pojeftinilo u Evropi, a da ne pričamo o Srbiji?

Ovo kao da piše neko ko ne zan da sabre ni 2+2

prolaznik

pre 9 godina

Cena goriva po barelu je pala 25% sto znaci da cene na benziskim pumpama trebaju biti 25% manje.Ako nije tako onda drzava pljacka narod.O ovakvim stvarima trebaju da pisu portali a ne Putin nije vecerao,Poljska ima problem sa jabukama,Erdogan pravi palatu od 350 soba itd.Sta me oni ineresuju treba da gledamo sebe daje narodu bolje.

tržište i demokratija

pre 9 godina

Pa kad ISIS nudi naftu jeftinije od Sadama, Gadafija i Asada, a bogami uskoro će biti povoljniji i od saudijske kraljevske porodice kako je krenulo...

sovuljaga

pre 9 godina

mirko...cena nafte jeste pala ali nas drzava krade tako sto stalno povecava akcize pa onda ti jednostavno,bukvalno iz dzepa otmu po 20,30 dinara po SVAKOM LITRU koji natocis pa ti racunaj.to rade i sa skoro svim drugim stvarima u prehrambenoj industriji i drugima.

Mile

pre 9 godina

Imam jedno pitanje za sve nas, nase politicare, nas narod...da li smo mi normalni?

Kako je moguce da je cena nafte u svetu toliko pala, a da su cene derivata kod nas ostale gotovo iste.Dokle cemo bre da cutimo i da gledamo kako nas kradu.
(mirko, 24. novembar 2014 10:43)
# Link komentara Da te utesim...i u Rusiji nije pojeftinila nafta ni za rublju...po nasim parama i dalje je oko 70 dinara...hehe