Ponedeljak, 24.11.2014.

09:55

Hitlerov akvarel prodat za 130.000€

Izvor: B92

Hitlerov akvarel prodat za 130.000€ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

Milan

pre 9 godina

Mnogo je lepo nacrtano, nisam stručnjak, možda je i precrtavao nije bitno, ali je cena mnogo velika za jedan crtež. Za te pare pre bi uzo Van Gogh ili slično. Ipak sve je stvar ukusa o kome se ne raspravlja, sem ponekad.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Ne znam kakve veze ima akvarel naslikan od strane Adolfa Hitlera sa njegovom kasnijom politickom karijerom? Akvarel je prema mom misljenju i ukusu veoma lep a pokazalo se i, veoma vredna investicija. U Srbiji je obicaj da uvek pocinjemo ispocetka. Jos mo u 1945 godini. Kada nekog smenjujemo, kaznjavamo ili stanizujemo onda to radimo korenito. Samoubilacki unistavamo i ono sto je bilo pozitivno.

vaske

pre 9 godina

Klasican primer fasizma. Ne dozvoljavaju ti da odgovoris normalno, a fasistima dozvoljavaju najprimitivnije ponasanje i vredjanja.

Posle neka neko kaze kako Srbija nije fasisticka nacija.
Povlasceni su antikomunisit u svim sferama drustva.

Onako samo usput

pre 9 godina

Hitler je bio psihopata.Psihopate nemaju osećanja,ali umeju da se dobro pretvaraju da ih imaju jer je kod njih sve na saznajnom nivou.Zato je Hitler tehnički dobro ovladao slikanjem, ali emotivno je bio totalni promašaj.Za ovaj akvarel sam u prvom momentu pomislio,vau,baš ga je dobro naslikao,kako to da nema dara,da li su akademici pogrešili?A potom je u produžetku teksta rečeno kako je kopirao jeftine razglednice koje je prodavao turistima.Verovatno su i razglednice bile sličnog izgleda kao akvarel...U najmanju ruku mogu reći ne da je bio bez dara,već polu-darovit,osrednji kao što je i navedeno u tekstu...

miro split

pre 9 godina

@Mihailo
Evo ja iman primitivan mozak i ne mogu razumit ideju i želju posjedovanja predmeta neke osobe koja je krojila sudbinu civilizacije.
Evo uzmimo za primjer ovi akvarel od mladog i perspektivnog Adolfa.
Ovakve akvarele slične umjetničke kvalitete možeš kupit u svakom malom turističkom mistu u Dalmaciji.Kupiš ga ka suvenir na godišnji odmor i podsjećanje na to misto,a na šta bi mene ovo Hitlerovo remek djelo tribalo podsjećat?Na to da je najveći zločinac ovog svita ima skromni dar za slikarstvo?
Ne radi se ovdi o primitivnom ili plemenitom mozgu.Rdi se o želji za posjedovanjem nečega s čim bi se tribali hvalit pred prijateljima jer,evo ja posjedujen olovku s kojon je pisa Ruzvelt,pa sam samim tim ako ne Ruzvelt onda bar dio njegove povjesti.
Sa ovakvim razmišljanjem ćemo doć do apsurdne situacije u kojoj nepotrošeni paketić papirnati maramica koje je trošija Obama vridi nekolko tisuća dolara.Neman ja ništa protiv ako će to neko kupit,ali nemoj me molin te uvjeravat da je to pvjesna papirnata maramica.

NBG DEMOKRATA

pre 9 godina

@"Primitivan mozak nije u stanju da razume vrednost predmeta koji su pripadali ljudima koji su krojili istoriju sveta; kao što bih voleo da imam nešto što je pripadalo Hitleru, Himleru, Hadrihu... isto tako bi mi bilo drago da dođem do ličnih stvari Staljina, Ruzvelta, Čerčila...":

Uh, uh... Na stranu vredjanje svih onih koji se ne slazu sa tobom (mi - primitivni mozgovi), ali u vecini zemalja je zakonom zabranjeno trgovanje predmetima bilo koje vrednosti (umetnicke, materijalne, ideoloske) koji su pripadali personi/grupi/pokretu koji je naneo drugim narodima nesto sto prevazilazi sustinsko znacenje termina zlo! Ja kao primitivan mozak ne da ne razumem (sta vise, gadim se ovakvih "predmeta") ovo, vec sam morao da konsultujem Klajna i Google da bih srocio ovu prosto-prosirenu recenicu koja je plod mog primitivnog razmisljanja! Sve najbolje!

Mihajlo

pre 9 godina

@Mihailo: Nema tu ništa neshvatljivo, Vi biste se rado okružili artefaktima koji su pripadali čuvenim ratnim vođama, pa makar bili i zločonci, jer Vam se da ne kažem šta na moć koju su oni uživali nad drugim ljudima, a druge nazivate "primitivnim mozgovima". Pri tom Vam je velika istorijska ličnost Hajnrih Himler, čiji je "veliki" doprinos ratu (i istoriji sveta) to što je uspeo da pobije silne civile. Dakle, ako se za Hitlera može reći da je bio istinski harizmatian vođa koji je ostavio trag u istoriji sveta (takav kakav je ostavio), Himler je bio običan psihopata kome je neko dao moć. I on Vam je velika ličnost koja je "krojila istoriju sveta", a nije Vam tok istorije promenio čovek zahvaljujući kome je svet elektrificiran; ili, na primer, čovek koji je otkrio nuklearnu fisiju, a verujem da se divite onom koji je rekao "bacite bombu". U jednome se slažemo, zaista ima primitivnih mozgova.

novina.......

pre 9 godina

Mihailo@ To je sve tacno sto kazes!Ali kad bi imao toliko para,pre bih dao te pare gladnoj deci,nego za slike,tamo nekih krvoloka ili diktatora!Daleko mu krvolocna dusa i ne povratila se vise!I zato je vazno novac,ako ga imas usmeriti u pravu stranu i na pravu umetnost,prave vrednosti!Ovakve slike obicno kupuju,njihovi pobornici ili familija,da ih cuvaju kao,crnu ovcu,u porodici,negde u nekom podrumu,daleko od ociju drugih!Ne kaze se tek tako,da danas i g...o da uvijes u novinu,mogao bi da prodas!Nikad me nije privlacio mrak!Nekako sam uvek tezio svetlosti i suncevim zracima!Sve mi je tako,izgledalo lepse..Ovako sa Hitlerovom slikom,bi samo imao nocne more!Koliko je samo,taj covek unistio ljudskih zivota,verovatno bi nam secanja na sve te strahote,oduzelo zauvek san!Nikada se vise ne bi povratio..koliko je toga strasnoga bilo!Ma i da je sama Eva Braun slikala a ne Adolf Hitler,daleko im bila svaka slika..A kamoli jos i da je platim!Ni na poklon da je daju..ne bi je uzeo!Shvatio bi to kao uvredu i bilo bi mi ispod casti,da je i pogledam a kamoli da je okacim na zid!Uvek bi mi padalo na pamet,vreme u kome je ona nastala!U kakvom li je suludom magnovenju bio tada i koliko je ljudi,dok je on to slikao..umiralo u isto vreme!Broja im se ne zna!Izgubili su ikakvu sansu da docekaju i samo jutro..a kamoli da mastaju o umetnosti!Uzeo im je sve..i nadu i ljubav,a onda na kraju i sam zivot!Ostalo im je jedino nase vecno secanje!A on treba da ostane u dubokom mraku,bez traga..zauvek!

oblak

pre 9 godina

Antikomunisti vec poceli da zale sto nemaju para da kupe sliku svog voljenog Firera.

Bas volim kada sami antikomunisti pokazu da sam u pravu da su svi oni nista vise do prikriveni fasisti.

Ne brinite, kupio je neki tatin sin iz cetnicke omladine, ipak, nije tata ojadio tolika preduzeca i banke za dzabe mora da se kulturno obrazuje.
(vaske, 24. novembar 2014 10:57)

Auuuu, pa sad će komunjare i njihova deca demokrate da nam drže lekciju o poštenju?! Pa vama je, gospodo internacionalisti, obraz deblji od đona!

I hvala što mi nećete objaviti komentar, onda sam siguran da sam u pravu.

podmetac..

pre 9 godina

Ma ko zna ko je kupio..Nije sigurno neki ljubitelj lepe umetnosti!Vec neko,ko ce ko zna zasta da je koristi!Mozda kao podmetac,za teglu sa krastavcicima!Kakav je bio umetnik..takva mu i namena slici!Boze ,zali para..Mogao je da te pare da recimo da u humanitarne svrhe!

Super

pre 9 godina

@blazirana špilhozna: To je naopako viđenje stvari. Pravi problem je bio Hitlerova manijakalna sujeta a ne što ga je neko odbio. Mnogi veliki slikari su doživeli i mnogo traumatičnija odbijanja, mnogi nisu ni pohađali umetničke škole pa su opet stvarali fascinantnu umetnost. Da je Hitler zaista bio zaljubljenik u umetnost našao bi načina da se njome bavi. Ovako se čini da je on želeo da bude etabliran, želeo je društveni status mnogo više od toga da postane ozbiljan umetnik i verovao je da će to da postigne kroz infiltraciju u umetničke krugove koje je Akademija u Beču okupljala. On je mnogo voleo da bude na vrhu društene lestvice, mnogo više no što je ikada voleo da slika. Na koncu i uspeo je u toj nameri - na opštu tragdiju. Imao sam prilike da vidim značajan deo njegovog opusa i ono što sam primetio je sledeće: on je zaista bio u slikarskom smislu epigon bečkih kič majstora s početka XX veka sa veoma provincijalnim i anahronim stavom o umetnosti koja je verovatno poticala iz njegovog niskog stepena vizuelne kultivisanosti kao i nedostatka kvalitetnog obrazovanja. Bio je čak toliko rigidan da je smatrao da su drugi krivi što ne razumeju njegovu uobrazilju o sopstvenoj umetničkoj veličini. Pritom nije bio sposoban za objektivno samosagledavanje, jer da je bio ne bi mu puno vremena trebalo da shvati sopstvena ograničenja. Danas se njegovim akvarelima dive uglavnom laici koji o vrednosti umetničkog dela sude vođeni sopstvenom suženom percepcijom.

Megatronman

pre 9 godina

Uopce nije loš. Imao je dara. Kao I za pse. Samo kuje njemackog ovcara. Najvjernije na svijetu. Nisu najpametnije ali su najbolje.

Mihailo

pre 9 godina

@(vaske, 24. novembar 2014 10:57)

Primitivan mozak nije u stanju da razume vrednost predmeta koji su pripadali ljudima koji su krojili istoriju sveta; kao što bih voleo da imam nešto što je pripadalo Hitleru, Himleru, Hadrihu... isto tako bi mi bilo drago da dođem do ličnih stvari Staljina, Ruzvelta, Čerčila... ili ljudi koji su u nekim drugim vremenima odlučivali o sudbinama miliona.
Pomenuti primitivan mozak bi, i pored urođenih mana, ipak morao da pokuša bar nešto da shvati, bez isključivih stavova i "držanja" jedne strane izosavljajući širi kontekst kada su ovakve stvari u pitanju.

blazirana špilhozna

pre 9 godina

Slobodno se može reći da su i profesori, koji su bili u komisiji za prijem na likovnu akademiju, takođe odgovorni za II sv. rat zato što su odbili tada mladog Adolfa.

vaske

pre 9 godina

Antikomunisti vec poceli da zale sto nemaju para da kupe sliku svog voljenog Firera.

Bas volim kada sami antikomunisti pokazu da sam u pravu da su svi oni nista vise do prikriveni fasisti.

Ne brinite, kupio je neki tatin sin iz cetnicke omladine, ipak, nije tata ojadio tolika preduzeca i banke za dzabe mora da se kulturno obrazuje.

blazirana špilhozna

pre 9 godina

Slobodno se može reći da su i profesori, koji su bili u komisiji za prijem na likovnu akademiju, takođe odgovorni za II sv. rat zato što su odbili tada mladog Adolfa.

Mihailo

pre 9 godina

@(vaske, 24. novembar 2014 10:57)

Primitivan mozak nije u stanju da razume vrednost predmeta koji su pripadali ljudima koji su krojili istoriju sveta; kao što bih voleo da imam nešto što je pripadalo Hitleru, Himleru, Hadrihu... isto tako bi mi bilo drago da dođem do ličnih stvari Staljina, Ruzvelta, Čerčila... ili ljudi koji su u nekim drugim vremenima odlučivali o sudbinama miliona.
Pomenuti primitivan mozak bi, i pored urođenih mana, ipak morao da pokuša bar nešto da shvati, bez isključivih stavova i "držanja" jedne strane izosavljajući širi kontekst kada su ovakve stvari u pitanju.

Megatronman

pre 9 godina

Uopce nije loš. Imao je dara. Kao I za pse. Samo kuje njemackog ovcara. Najvjernije na svijetu. Nisu najpametnije ali su najbolje.

miro split

pre 9 godina

@Mihailo
Evo ja iman primitivan mozak i ne mogu razumit ideju i želju posjedovanja predmeta neke osobe koja je krojila sudbinu civilizacije.
Evo uzmimo za primjer ovi akvarel od mladog i perspektivnog Adolfa.
Ovakve akvarele slične umjetničke kvalitete možeš kupit u svakom malom turističkom mistu u Dalmaciji.Kupiš ga ka suvenir na godišnji odmor i podsjećanje na to misto,a na šta bi mene ovo Hitlerovo remek djelo tribalo podsjećat?Na to da je najveći zločinac ovog svita ima skromni dar za slikarstvo?
Ne radi se ovdi o primitivnom ili plemenitom mozgu.Rdi se o želji za posjedovanjem nečega s čim bi se tribali hvalit pred prijateljima jer,evo ja posjedujen olovku s kojon je pisa Ruzvelt,pa sam samim tim ako ne Ruzvelt onda bar dio njegove povjesti.
Sa ovakvim razmišljanjem ćemo doć do apsurdne situacije u kojoj nepotrošeni paketić papirnati maramica koje je trošija Obama vridi nekolko tisuća dolara.Neman ja ništa protiv ako će to neko kupit,ali nemoj me molin te uvjeravat da je to pvjesna papirnata maramica.

vaske

pre 9 godina

Antikomunisti vec poceli da zale sto nemaju para da kupe sliku svog voljenog Firera.

Bas volim kada sami antikomunisti pokazu da sam u pravu da su svi oni nista vise do prikriveni fasisti.

Ne brinite, kupio je neki tatin sin iz cetnicke omladine, ipak, nije tata ojadio tolika preduzeca i banke za dzabe mora da se kulturno obrazuje.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Ne znam kakve veze ima akvarel naslikan od strane Adolfa Hitlera sa njegovom kasnijom politickom karijerom? Akvarel je prema mom misljenju i ukusu veoma lep a pokazalo se i, veoma vredna investicija. U Srbiji je obicaj da uvek pocinjemo ispocetka. Jos mo u 1945 godini. Kada nekog smenjujemo, kaznjavamo ili stanizujemo onda to radimo korenito. Samoubilacki unistavamo i ono sto je bilo pozitivno.

NBG DEMOKRATA

pre 9 godina

@"Primitivan mozak nije u stanju da razume vrednost predmeta koji su pripadali ljudima koji su krojili istoriju sveta; kao što bih voleo da imam nešto što je pripadalo Hitleru, Himleru, Hadrihu... isto tako bi mi bilo drago da dođem do ličnih stvari Staljina, Ruzvelta, Čerčila...":

Uh, uh... Na stranu vredjanje svih onih koji se ne slazu sa tobom (mi - primitivni mozgovi), ali u vecini zemalja je zakonom zabranjeno trgovanje predmetima bilo koje vrednosti (umetnicke, materijalne, ideoloske) koji su pripadali personi/grupi/pokretu koji je naneo drugim narodima nesto sto prevazilazi sustinsko znacenje termina zlo! Ja kao primitivan mozak ne da ne razumem (sta vise, gadim se ovakvih "predmeta") ovo, vec sam morao da konsultujem Klajna i Google da bih srocio ovu prosto-prosirenu recenicu koja je plod mog primitivnog razmisljanja! Sve najbolje!

Mihajlo

pre 9 godina

@Mihailo: Nema tu ništa neshvatljivo, Vi biste se rado okružili artefaktima koji su pripadali čuvenim ratnim vođama, pa makar bili i zločonci, jer Vam se da ne kažem šta na moć koju su oni uživali nad drugim ljudima, a druge nazivate "primitivnim mozgovima". Pri tom Vam je velika istorijska ličnost Hajnrih Himler, čiji je "veliki" doprinos ratu (i istoriji sveta) to što je uspeo da pobije silne civile. Dakle, ako se za Hitlera može reći da je bio istinski harizmatian vođa koji je ostavio trag u istoriji sveta (takav kakav je ostavio), Himler je bio običan psihopata kome je neko dao moć. I on Vam je velika ličnost koja je "krojila istoriju sveta", a nije Vam tok istorije promenio čovek zahvaljujući kome je svet elektrificiran; ili, na primer, čovek koji je otkrio nuklearnu fisiju, a verujem da se divite onom koji je rekao "bacite bombu". U jednome se slažemo, zaista ima primitivnih mozgova.

Super

pre 9 godina

@blazirana špilhozna: To je naopako viđenje stvari. Pravi problem je bio Hitlerova manijakalna sujeta a ne što ga je neko odbio. Mnogi veliki slikari su doživeli i mnogo traumatičnija odbijanja, mnogi nisu ni pohađali umetničke škole pa su opet stvarali fascinantnu umetnost. Da je Hitler zaista bio zaljubljenik u umetnost našao bi načina da se njome bavi. Ovako se čini da je on želeo da bude etabliran, želeo je društveni status mnogo više od toga da postane ozbiljan umetnik i verovao je da će to da postigne kroz infiltraciju u umetničke krugove koje je Akademija u Beču okupljala. On je mnogo voleo da bude na vrhu društene lestvice, mnogo više no što je ikada voleo da slika. Na koncu i uspeo je u toj nameri - na opštu tragdiju. Imao sam prilike da vidim značajan deo njegovog opusa i ono što sam primetio je sledeće: on je zaista bio u slikarskom smislu epigon bečkih kič majstora s početka XX veka sa veoma provincijalnim i anahronim stavom o umetnosti koja je verovatno poticala iz njegovog niskog stepena vizuelne kultivisanosti kao i nedostatka kvalitetnog obrazovanja. Bio je čak toliko rigidan da je smatrao da su drugi krivi što ne razumeju njegovu uobrazilju o sopstvenoj umetničkoj veličini. Pritom nije bio sposoban za objektivno samosagledavanje, jer da je bio ne bi mu puno vremena trebalo da shvati sopstvena ograničenja. Danas se njegovim akvarelima dive uglavnom laici koji o vrednosti umetničkog dela sude vođeni sopstvenom suženom percepcijom.

vaske

pre 9 godina

Klasican primer fasizma. Ne dozvoljavaju ti da odgovoris normalno, a fasistima dozvoljavaju najprimitivnije ponasanje i vredjanja.

Posle neka neko kaze kako Srbija nije fasisticka nacija.
Povlasceni su antikomunisit u svim sferama drustva.

Milan

pre 9 godina

Mnogo je lepo nacrtano, nisam stručnjak, možda je i precrtavao nije bitno, ali je cena mnogo velika za jedan crtež. Za te pare pre bi uzo Van Gogh ili slično. Ipak sve je stvar ukusa o kome se ne raspravlja, sem ponekad.

oblak

pre 9 godina

Antikomunisti vec poceli da zale sto nemaju para da kupe sliku svog voljenog Firera.

Bas volim kada sami antikomunisti pokazu da sam u pravu da su svi oni nista vise do prikriveni fasisti.

Ne brinite, kupio je neki tatin sin iz cetnicke omladine, ipak, nije tata ojadio tolika preduzeca i banke za dzabe mora da se kulturno obrazuje.
(vaske, 24. novembar 2014 10:57)

Auuuu, pa sad će komunjare i njihova deca demokrate da nam drže lekciju o poštenju?! Pa vama je, gospodo internacionalisti, obraz deblji od đona!

I hvala što mi nećete objaviti komentar, onda sam siguran da sam u pravu.

novina.......

pre 9 godina

Mihailo@ To je sve tacno sto kazes!Ali kad bi imao toliko para,pre bih dao te pare gladnoj deci,nego za slike,tamo nekih krvoloka ili diktatora!Daleko mu krvolocna dusa i ne povratila se vise!I zato je vazno novac,ako ga imas usmeriti u pravu stranu i na pravu umetnost,prave vrednosti!Ovakve slike obicno kupuju,njihovi pobornici ili familija,da ih cuvaju kao,crnu ovcu,u porodici,negde u nekom podrumu,daleko od ociju drugih!Ne kaze se tek tako,da danas i g...o da uvijes u novinu,mogao bi da prodas!Nikad me nije privlacio mrak!Nekako sam uvek tezio svetlosti i suncevim zracima!Sve mi je tako,izgledalo lepse..Ovako sa Hitlerovom slikom,bi samo imao nocne more!Koliko je samo,taj covek unistio ljudskih zivota,verovatno bi nam secanja na sve te strahote,oduzelo zauvek san!Nikada se vise ne bi povratio..koliko je toga strasnoga bilo!Ma i da je sama Eva Braun slikala a ne Adolf Hitler,daleko im bila svaka slika..A kamoli jos i da je platim!Ni na poklon da je daju..ne bi je uzeo!Shvatio bi to kao uvredu i bilo bi mi ispod casti,da je i pogledam a kamoli da je okacim na zid!Uvek bi mi padalo na pamet,vreme u kome je ona nastala!U kakvom li je suludom magnovenju bio tada i koliko je ljudi,dok je on to slikao..umiralo u isto vreme!Broja im se ne zna!Izgubili su ikakvu sansu da docekaju i samo jutro..a kamoli da mastaju o umetnosti!Uzeo im je sve..i nadu i ljubav,a onda na kraju i sam zivot!Ostalo im je jedino nase vecno secanje!A on treba da ostane u dubokom mraku,bez traga..zauvek!

Onako samo usput

pre 9 godina

Hitler je bio psihopata.Psihopate nemaju osećanja,ali umeju da se dobro pretvaraju da ih imaju jer je kod njih sve na saznajnom nivou.Zato je Hitler tehnički dobro ovladao slikanjem, ali emotivno je bio totalni promašaj.Za ovaj akvarel sam u prvom momentu pomislio,vau,baš ga je dobro naslikao,kako to da nema dara,da li su akademici pogrešili?A potom je u produžetku teksta rečeno kako je kopirao jeftine razglednice koje je prodavao turistima.Verovatno su i razglednice bile sličnog izgleda kao akvarel...U najmanju ruku mogu reći ne da je bio bez dara,već polu-darovit,osrednji kao što je i navedeno u tekstu...

podmetac..

pre 9 godina

Ma ko zna ko je kupio..Nije sigurno neki ljubitelj lepe umetnosti!Vec neko,ko ce ko zna zasta da je koristi!Mozda kao podmetac,za teglu sa krastavcicima!Kakav je bio umetnik..takva mu i namena slici!Boze ,zali para..Mogao je da te pare da recimo da u humanitarne svrhe!

vaske

pre 9 godina

Antikomunisti vec poceli da zale sto nemaju para da kupe sliku svog voljenog Firera.

Bas volim kada sami antikomunisti pokazu da sam u pravu da su svi oni nista vise do prikriveni fasisti.

Ne brinite, kupio je neki tatin sin iz cetnicke omladine, ipak, nije tata ojadio tolika preduzeca i banke za dzabe mora da se kulturno obrazuje.

Mihailo

pre 9 godina

@(vaske, 24. novembar 2014 10:57)

Primitivan mozak nije u stanju da razume vrednost predmeta koji su pripadali ljudima koji su krojili istoriju sveta; kao što bih voleo da imam nešto što je pripadalo Hitleru, Himleru, Hadrihu... isto tako bi mi bilo drago da dođem do ličnih stvari Staljina, Ruzvelta, Čerčila... ili ljudi koji su u nekim drugim vremenima odlučivali o sudbinama miliona.
Pomenuti primitivan mozak bi, i pored urođenih mana, ipak morao da pokuša bar nešto da shvati, bez isključivih stavova i "držanja" jedne strane izosavljajući širi kontekst kada su ovakve stvari u pitanju.

blazirana špilhozna

pre 9 godina

Slobodno se može reći da su i profesori, koji su bili u komisiji za prijem na likovnu akademiju, takođe odgovorni za II sv. rat zato što su odbili tada mladog Adolfa.

Megatronman

pre 9 godina

Uopce nije loš. Imao je dara. Kao I za pse. Samo kuje njemackog ovcara. Najvjernije na svijetu. Nisu najpametnije ali su najbolje.

vaske

pre 9 godina

Klasican primer fasizma. Ne dozvoljavaju ti da odgovoris normalno, a fasistima dozvoljavaju najprimitivnije ponasanje i vredjanja.

Posle neka neko kaze kako Srbija nije fasisticka nacija.
Povlasceni su antikomunisit u svim sferama drustva.

Milan

pre 9 godina

Mnogo je lepo nacrtano, nisam stručnjak, možda je i precrtavao nije bitno, ali je cena mnogo velika za jedan crtež. Za te pare pre bi uzo Van Gogh ili slično. Ipak sve je stvar ukusa o kome se ne raspravlja, sem ponekad.

Onako samo usput

pre 9 godina

Hitler je bio psihopata.Psihopate nemaju osećanja,ali umeju da se dobro pretvaraju da ih imaju jer je kod njih sve na saznajnom nivou.Zato je Hitler tehnički dobro ovladao slikanjem, ali emotivno je bio totalni promašaj.Za ovaj akvarel sam u prvom momentu pomislio,vau,baš ga je dobro naslikao,kako to da nema dara,da li su akademici pogrešili?A potom je u produžetku teksta rečeno kako je kopirao jeftine razglednice koje je prodavao turistima.Verovatno su i razglednice bile sličnog izgleda kao akvarel...U najmanju ruku mogu reći ne da je bio bez dara,već polu-darovit,osrednji kao što je i navedeno u tekstu...

NBG DEMOKRATA

pre 9 godina

@"Primitivan mozak nije u stanju da razume vrednost predmeta koji su pripadali ljudima koji su krojili istoriju sveta; kao što bih voleo da imam nešto što je pripadalo Hitleru, Himleru, Hadrihu... isto tako bi mi bilo drago da dođem do ličnih stvari Staljina, Ruzvelta, Čerčila...":

Uh, uh... Na stranu vredjanje svih onih koji se ne slazu sa tobom (mi - primitivni mozgovi), ali u vecini zemalja je zakonom zabranjeno trgovanje predmetima bilo koje vrednosti (umetnicke, materijalne, ideoloske) koji su pripadali personi/grupi/pokretu koji je naneo drugim narodima nesto sto prevazilazi sustinsko znacenje termina zlo! Ja kao primitivan mozak ne da ne razumem (sta vise, gadim se ovakvih "predmeta") ovo, vec sam morao da konsultujem Klajna i Google da bih srocio ovu prosto-prosirenu recenicu koja je plod mog primitivnog razmisljanja! Sve najbolje!

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Ne znam kakve veze ima akvarel naslikan od strane Adolfa Hitlera sa njegovom kasnijom politickom karijerom? Akvarel je prema mom misljenju i ukusu veoma lep a pokazalo se i, veoma vredna investicija. U Srbiji je obicaj da uvek pocinjemo ispocetka. Jos mo u 1945 godini. Kada nekog smenjujemo, kaznjavamo ili stanizujemo onda to radimo korenito. Samoubilacki unistavamo i ono sto je bilo pozitivno.

novina.......

pre 9 godina

Mihailo@ To je sve tacno sto kazes!Ali kad bi imao toliko para,pre bih dao te pare gladnoj deci,nego za slike,tamo nekih krvoloka ili diktatora!Daleko mu krvolocna dusa i ne povratila se vise!I zato je vazno novac,ako ga imas usmeriti u pravu stranu i na pravu umetnost,prave vrednosti!Ovakve slike obicno kupuju,njihovi pobornici ili familija,da ih cuvaju kao,crnu ovcu,u porodici,negde u nekom podrumu,daleko od ociju drugih!Ne kaze se tek tako,da danas i g...o da uvijes u novinu,mogao bi da prodas!Nikad me nije privlacio mrak!Nekako sam uvek tezio svetlosti i suncevim zracima!Sve mi je tako,izgledalo lepse..Ovako sa Hitlerovom slikom,bi samo imao nocne more!Koliko je samo,taj covek unistio ljudskih zivota,verovatno bi nam secanja na sve te strahote,oduzelo zauvek san!Nikada se vise ne bi povratio..koliko je toga strasnoga bilo!Ma i da je sama Eva Braun slikala a ne Adolf Hitler,daleko im bila svaka slika..A kamoli jos i da je platim!Ni na poklon da je daju..ne bi je uzeo!Shvatio bi to kao uvredu i bilo bi mi ispod casti,da je i pogledam a kamoli da je okacim na zid!Uvek bi mi padalo na pamet,vreme u kome je ona nastala!U kakvom li je suludom magnovenju bio tada i koliko je ljudi,dok je on to slikao..umiralo u isto vreme!Broja im se ne zna!Izgubili su ikakvu sansu da docekaju i samo jutro..a kamoli da mastaju o umetnosti!Uzeo im je sve..i nadu i ljubav,a onda na kraju i sam zivot!Ostalo im je jedino nase vecno secanje!A on treba da ostane u dubokom mraku,bez traga..zauvek!

miro split

pre 9 godina

@Mihailo
Evo ja iman primitivan mozak i ne mogu razumit ideju i želju posjedovanja predmeta neke osobe koja je krojila sudbinu civilizacije.
Evo uzmimo za primjer ovi akvarel od mladog i perspektivnog Adolfa.
Ovakve akvarele slične umjetničke kvalitete možeš kupit u svakom malom turističkom mistu u Dalmaciji.Kupiš ga ka suvenir na godišnji odmor i podsjećanje na to misto,a na šta bi mene ovo Hitlerovo remek djelo tribalo podsjećat?Na to da je najveći zločinac ovog svita ima skromni dar za slikarstvo?
Ne radi se ovdi o primitivnom ili plemenitom mozgu.Rdi se o želji za posjedovanjem nečega s čim bi se tribali hvalit pred prijateljima jer,evo ja posjedujen olovku s kojon je pisa Ruzvelt,pa sam samim tim ako ne Ruzvelt onda bar dio njegove povjesti.
Sa ovakvim razmišljanjem ćemo doć do apsurdne situacije u kojoj nepotrošeni paketić papirnati maramica koje je trošija Obama vridi nekolko tisuća dolara.Neman ja ništa protiv ako će to neko kupit,ali nemoj me molin te uvjeravat da je to pvjesna papirnata maramica.

Mihajlo

pre 9 godina

@Mihailo: Nema tu ništa neshvatljivo, Vi biste se rado okružili artefaktima koji su pripadali čuvenim ratnim vođama, pa makar bili i zločonci, jer Vam se da ne kažem šta na moć koju su oni uživali nad drugim ljudima, a druge nazivate "primitivnim mozgovima". Pri tom Vam je velika istorijska ličnost Hajnrih Himler, čiji je "veliki" doprinos ratu (i istoriji sveta) to što je uspeo da pobije silne civile. Dakle, ako se za Hitlera može reći da je bio istinski harizmatian vođa koji je ostavio trag u istoriji sveta (takav kakav je ostavio), Himler je bio običan psihopata kome je neko dao moć. I on Vam je velika ličnost koja je "krojila istoriju sveta", a nije Vam tok istorije promenio čovek zahvaljujući kome je svet elektrificiran; ili, na primer, čovek koji je otkrio nuklearnu fisiju, a verujem da se divite onom koji je rekao "bacite bombu". U jednome se slažemo, zaista ima primitivnih mozgova.

oblak

pre 9 godina

Antikomunisti vec poceli da zale sto nemaju para da kupe sliku svog voljenog Firera.

Bas volim kada sami antikomunisti pokazu da sam u pravu da su svi oni nista vise do prikriveni fasisti.

Ne brinite, kupio je neki tatin sin iz cetnicke omladine, ipak, nije tata ojadio tolika preduzeca i banke za dzabe mora da se kulturno obrazuje.
(vaske, 24. novembar 2014 10:57)

Auuuu, pa sad će komunjare i njihova deca demokrate da nam drže lekciju o poštenju?! Pa vama je, gospodo internacionalisti, obraz deblji od đona!

I hvala što mi nećete objaviti komentar, onda sam siguran da sam u pravu.

podmetac..

pre 9 godina

Ma ko zna ko je kupio..Nije sigurno neki ljubitelj lepe umetnosti!Vec neko,ko ce ko zna zasta da je koristi!Mozda kao podmetac,za teglu sa krastavcicima!Kakav je bio umetnik..takva mu i namena slici!Boze ,zali para..Mogao je da te pare da recimo da u humanitarne svrhe!

Super

pre 9 godina

@blazirana špilhozna: To je naopako viđenje stvari. Pravi problem je bio Hitlerova manijakalna sujeta a ne što ga je neko odbio. Mnogi veliki slikari su doživeli i mnogo traumatičnija odbijanja, mnogi nisu ni pohađali umetničke škole pa su opet stvarali fascinantnu umetnost. Da je Hitler zaista bio zaljubljenik u umetnost našao bi načina da se njome bavi. Ovako se čini da je on želeo da bude etabliran, želeo je društveni status mnogo više od toga da postane ozbiljan umetnik i verovao je da će to da postigne kroz infiltraciju u umetničke krugove koje je Akademija u Beču okupljala. On je mnogo voleo da bude na vrhu društene lestvice, mnogo više no što je ikada voleo da slika. Na koncu i uspeo je u toj nameri - na opštu tragdiju. Imao sam prilike da vidim značajan deo njegovog opusa i ono što sam primetio je sledeće: on je zaista bio u slikarskom smislu epigon bečkih kič majstora s početka XX veka sa veoma provincijalnim i anahronim stavom o umetnosti koja je verovatno poticala iz njegovog niskog stepena vizuelne kultivisanosti kao i nedostatka kvalitetnog obrazovanja. Bio je čak toliko rigidan da je smatrao da su drugi krivi što ne razumeju njegovu uobrazilju o sopstvenoj umetničkoj veličini. Pritom nije bio sposoban za objektivno samosagledavanje, jer da je bio ne bi mu puno vremena trebalo da shvati sopstvena ograničenja. Danas se njegovim akvarelima dive uglavnom laici koji o vrednosti umetničkog dela sude vođeni sopstvenom suženom percepcijom.