Nedelja, 23.11.2014.

18:30

Zarada notara oko 1.500 € mesečno

Javnim beležnicima u Srbiji je tokom prvog meseca svog poslovanja, u septembru 2014. godine, u proseku ostajalo oko 1.500 evra zarade.

Izvor: Tanjug

Zarada notara oko 1.500 € meseèno IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

Pero Ćivša

pre 9 godina

Pa nije valjda da je posao javnog beležnika važniji i odgovorniji posao od posla predsednika države i premijere vlade , pa da notari imaju veću platu od njih.

paor

pre 9 godina

Pa kako da garantuju svojom imovinom kada imaju tako niska primanja na milionske ugovore?
kako su se notari vec obogatili da za dva meseca kako vec rade mogu da garantuju svojom imovinom?
Da li ja mogu da budem notar koji nemam nista... a da vec samo to sto moram da garantujem svojom imovinom zakonski i ustavno ne mogu da budem notar jer zakon o notarima je napisan tako da je kao novi zavet, pardon ustav a i zakon Srbije za privilegovane.
Evo sada da pitam da li su notari stavili tapiju na svoju imovinu pre stupanja na duznost, barem ja tako tumacim garanciju o kojoj kazu da je u zakonu zacrtana. Nista ne izmisljam nego samo razmisljam jer sam seljak a znam da kada se nesto garantuje onda se u sudske knjige stavi tapija jer u slucaju ako dodje do nekog spora (nisu ni oni nepogresivi) da trazim odmah naplatu prodajom imovine iz zalozene tapije ili hipoteke kako im je volja samo da se ne desi da mi neko tumaci da su to dva razlicita osnova itd. kako se svi zakoni mogu i protumaciti.
To sto govore i u zakonu pise bez ovoga moze da bidne a i ne mora a ja ipak verujem kada u imovinskim knjigama vidim garanciju na notarsko ime i prezime.

marinko

pre 9 godina

Predsednice komore, ne ljutite ministra, on se ubi objasnjavajuci kako garantujete nekakvom imovinom za svoj rad i rad svojih zaposlenih. A vi golje, pa cime garantujete ako ovako malo zaradjujete?

Atticus Finch

pre 9 godina

(objektivno subjektivna, 23. novembar 2014 23:44)

1. OK, ali šta je sa notarom koji je uzeo 800 000 evra od banke za šezdesetak ugovora o kupoprodaji stanova? Banka u pitanju je Societe Generale, a lokacija je Novi Beograd.
2. Neće biti. U momentu kada je konkurisao nije ispunjavao kriterijume i prijava je morala da bude odbačena.
3. Statistika je kao bikini - otkriva sve, a ne pokazuje ništa. I kako to statistika može da pokaže da notari unapređuju pravnu zaštitu? Kad odbiju da sastave ugovor, dužni su da daju pismeno obrazloženje za to. Odbijaju to da rade. Može li neko da ih natera? Ne može. Toliko o pravnoj sigurnosti.
4. Pročitao sam izjavu. Celu. Više puta. I sad me boli mozak od količine budalaština.
5. Ako se bolje izračuna - tim gore po notare.
6. OK, i šta s tim?
7. E, pa statistički (opet ta statistika) je prohodnost rapidno porasla otkako se promenila ispitna komisija.
- Znam čoveka koji ispunjava sve uslove iz tačke 5. Hoće da polaže javnobeležnički ispit. Otvoreno su mu rekli "Ne bacaj pare i ne trudi se džabe - zna se ko to može da položi"

ervin

pre 9 godina

sramota. zar lekari imaju takve plate ili je mozda njihov posao manje vazan? o ostalim zanimanjima da i ne govorim. u opstoj krizi i stednji neki mogu biti postedjeni. Vazno je da se onima koji imaju do 30000 umanjuje plata skoro do minimalne zarade.

objektivno subjektivna

pre 9 godina

Nekoliko napomena: 1.Beleznik iz Nisa je rekao da mu je promet 10000 evra, sto nije isto sto i zarada, slozicete se?
2. Sto se tice Djukanovica, on je ispit polozio legitimno potpuno, prijavio se na konkurs nakon polozenog ispita, konkurs je bio u toku kada je polozio ispit, i u tome nema nikakvih nezakonitosti. 3. Institut javnog beleznika postoji u svim civilizovanim drustvima, statistika pokazuje da unapredjuje pravnu zastitu gradjana i rasterecuje sudove. 4. Procitajte celu izjavu, bez sa se uhvatite za cifru. 5. Matematicari, bolje racunajte. 6. Da bi bili izabrani za javnog beleznika potrebno je da imate zavrsen fakultet+pravosudni ispit(dve godine nakon zavrsenog fak)+pet godina rada u struci+polozen pravosudni ispit. 7.Od 200 prijavljenih za javnoveleznicki ispit, polozi ih manje od 10.

edvard

pre 9 godina

Hocu i ja kao dpl.ing na gradilistu bilo kom da imam 3000-4000 evra po ugovoru na 6 meseci kao na istoku i zapadu.Nije pravnik ni hirurg ni inzinjer da zaradjuje i pljacka budzet zakonski direktno.Znam da su notori popularni,ali ovim ja privatniku dajem svoje podatke,protiv moje saglasnosti.Sistem je isti kao kod bus plusa.
Nedam JMBG,ne dam nista privatniku.Moje je ustavno pravo da verujem sudu,a da ne dajem ni jedan podatak privatniku koji me moze vrbovati za pljacku.Ipak smo kriminalna drzava,gde je privatan kriminal zasticen.Insistiram na institucijama,notor neka overava kopije ugovora,dokumenata,u smislu pecatiranja uz uplatnicu,mada mi nije jasno zasto to vise ne radi lokalna samouprava?
Ja imam ustavno pravo,a ne zakonsko.Zakon me ne zanima

СОЛИДАРНА СИГУРНОСТ

pre 9 godina

*
Сагласно ЕУ стандардима, нотари су НЕОПХОДНИ због правне сигурности грађана и инвеститора, али се мора одредити максималан број запослених у нотарској канцеларији (нпр 5-7 сарадника) како би се што више канцеларија отворило ближе грађанима.
Такође би требало увести СОЛИДАРАН порез 30% од добити, који би плаћали само нотари који остваре НЕТО добит преко 3,000 евра а који би се делио нотарима у неразвијеним општинама где је зарада минимална.

George Carlin

pre 9 godina

Sviđa mi se ova psihološka granica koju su odredili, 1,5K€. Mnogo je, ali i nije. Ovo je postala teritorija, sa državom nema veze... Poslednji čin drame zvane Srbija, započete odlaskom Turaka. Gotovi smo.

jocan

pre 9 godina

nemerljiva laz,ja sticajem okolnosti
znam jednog notara,i zaradio je cisto makar 10x veci novac,od navedenog.Sad sam rekao min. 10x vise,i preko toga. Sramno je da se toliko laze.

Aleksandar

pre 9 godina

Ja im potpuno verujem... Kad od prihoda odbiju masan procenat za stranku koja ih je tu postavila i obezbedila im monopol vrlo je verovatno da im ostane samo soma-dva evra...

socijala

pre 9 godina

1500e, pa cekajte koga to oni zezaju, ko bi od njih radio taj posao zbog 1500e, morate da imate depozit od nekoliko desetina hiljada eura, kad bi to isplatili.
to su price za malu decu. samo treci osnovni sud je naplatio 300 000e, manje taksi na novom beogradu zemunu, surcinu imate 10 notara i kod njih su te pare.

duka

pre 9 godina

Lično poznajem notara koji mi je rekao da je od kako je počeo da radi zaradio 5 miliona dinara. Inače, odmah je kupio land cruiser. Isitna živa!

zemunac

pre 9 godina

Đukanović je takođe podsetio da su javni beležnici preuzeli deo poslova koji je do sada radio sud, pa su samim tim smanjeni i troškovi suda za plaćanje zaposlenih, za prostor i sve ostale troškove poslovanja.

"Kada se uporede troškovi koje je sud imao i činjenice da javni beležnici od nagrade 20 odsto plaćaju PDV i 30 odsto neoporezovanog dela u sudski budžet, očigledno je da ove tvrdnje nisu tačne", naglasio je Đukanović.

A da li se drzava oprostila usluga onih koji su u sudu radili taj posao posto su sada ocigledno visak.
Ili su partijski reorganizovani.
Ili mozda jednostavno sad imaju vise vremena da obidju pijace

veliki brat

pre 9 godina

Kao prvo uopšte vam ne verujem da vam je zarada 1500€, neki dan je vaš kolega izjavio da mu je zarada 10.000€, a čak i da jeste i to je bezobrazno mnogo kad se imaju u vidu plate ostalog visoko obrazovanog kadra(profesori,lekari,sudije...)kojem smanjuju plate i tako ih dodatno ponižavaju,kao da njihov posao nije podjednako važan kao vaš.
A što se tiče notarskih nadležnosti,odakle vama pravo da se mešate u moje privatne stvari,a da vam ja to nisam tražila. Ugovor se tiče samo mene i druge strane i kakve veze to ima sa državom. Nekako se osećam kao da mi država viri kroz ključaonicu. To mi baš smeta!

zoran

pre 9 godina

Samo 1,5K Eura (eto odmah prekršen Zakon od strane postavljenog da ga svojom imovinom štiti jer je u Srbiji JEDINO SREDSTVO PLAĆNJA RSD)!!!
Pa to je bedna zarada za tako odgovoran posao koji obavljate. Da sam na vašem mestu, gospodine Notarijus, ovog momenta bih zatvorio piljarnicu i otišao u vodoinstalatere. Mislim, zanatlije UZIMAJU pare... (by the way, ja radim taj posao iako sam inžinjer po struci).

laz

pre 9 godina

molim b92 da jos jednom obajvi podatke i dokaze kojima ce pokazati ko laze u ovovj situaciji, b92 ili uprava prihoda ili djukanovic, mada mi gradjani srbije to odlicno vidimo.pinokiju porastao nos.

Djordje

pre 9 godina

Pa sasvim je normalno da notari zaradjuju vise od advokata i profesora jer su obrazovaniji od njih zato nemojte pisati vise gluposti. Sto se tice hirurga apsolutno se slazem da je njihova plata mala ali za to nisu krivi notari vec drzava. Pozdrav

nismo mi maloumni

pre 9 godina

Ovo je stvarno vrhunac bezobrazluka. Kada govore o tome koliko je posao beležnnika važan, isti taj lik iz te beležniče komore izjavljuje kako je na primer javni beležnik u Kraljevu samo prvog dana imao 100 klijenata! Ako se zna da je na primer najniža tarifa za ugovore kod beležnika 10.800 dinara stvar je jasna. Što se tiče tvrdnji da je kod nekih sudova povećan prihod, to je tačno. Ali, radi se o sudovima na čijim područjima nema beležnika, pa sada tamo sudije sastavljau i overavaju ugovore, a umesto takse naplaćuju pun iznos javnobeležničike tarife za sastavljanje i overu ugovora. Međutim, to će trajati samo dok se i tamo ne postave beležnici. Koliki su njihovi prihodi to je vrlo lako utvrditi (iako ima mnogo tvrdnji da ne izdaju fiskalne račune ili da ih izdaju samo selektivno). Pošto oni porez plaćaju po knjigama Poreska uprava u svakom trenutku ima uvid u stanje njihove računa i u promet na njima. No, naravno te podatke niko ne želi da obajvi jer bi se ljudi šokirali koliko oni stvarno zarađuju.

Zdravko

pre 9 godina

Siroti advokati das mi se place za njima.Drznuo se neko da im skloni zaradu za koju ne zele da placaju porez.Kad dubem bio u prilici da overim neki ugovor jedno je sigirno otici ce Notaru jer
sam uveren da ce deo takse ostati drzavi a ako platim advokatu nisam siguran da ce i drzava imati ikakve korist a o fiskslnom racunu nema ni govora.Advoksti ce ubuduce menjati automodile svake tri godine a ne kao danas kad novi auto ide godisnje

prosecan matematicar

pre 9 godina

Ako Notar zaradjuje 1500 eur, a advokati (po recima ministra i njegovih BoT-ova) uzimaju basnoslovne sume na koje ni porez ne placaju, zasto su onda neki notari potekli iz reda dotadsnjih advokata?

mickey

pre 9 godina

Notara ima oko 90. Znaci ukupno su zaradili oko 150.000 evra. I sad ce neko da me ubedi da je od 84 miliona dinara, po odbitku poreza i doprinosa preteklo jedva tih 150.000 evrica...

маринко

pre 9 godina

A nastavnik u osnovnoj skoli ima 250 evra platu (pada vrednost dinara)...
Svaka cast Srbijo nahrani ale i gavrane politickih stranaka oni ce ti glave doci!

dr

pre 9 godina

Ma nemoj! Njihov posao je vrlo odgovoran i to nije velika cifra, a za lekara je mnogo 500eura, pa cete da smanjite, posto je to posao bez neke vece odgovornosti?!?

Baki

pre 9 godina

Ne pricaj gluposti, Djukanovicu. I u drzzavama nasledicama Austrougarske gradjanima ugovore o kupoprodaji nepokretnosti sastavljaju advokati i to je objasnjeno time da advokati bolje stite interese svojih klijenata nego notari. Notar nije moj advokat i NECE PROVERAVATI DA LI ME JE PRODAVAC STANA PREVARIO, a advokat to hoce. Dakle, u tim zemljama, Ceskoj, recimo, notar samo na tom ugovoru naplati overu potpisa, sto kosta (overa jednog potpisa na jednom primerku ugovora) 36 kruna, odnosno, 1 evro i 30 centi.

Uninstall

pre 9 godina

Neurohirurg ima platu 61000 dinara sa skorasnjim umanjenjem i to je 500 evra (6 godina medicina+6 godina specijalizacija=12 godina skolovanja), a notar sa 4 godine fakulteta-dakle 3 puta manje skole ima 3 puta vecu platu! E to se zove Srbija! O odgovornostima posla da ne pricamo!

Uroš

pre 9 godina

" zemlja u kojoj notari zaradjuju vise od hirurga, profesora i advokata nema buducnost. "

Koji to hirurg ili advokat ne zarađuje 1500e ??

Brrm brrm

pre 9 godina

Tako ja otisla kod jedne žene u penziji, notar (2 dokumenta 60€) i hvali mi se kako prevodi sa 12 jezika, kancelarija joj puna recnika. Ona jedna prevodi sa 12 jezika. A toliko dece zavrsilo filološke fakultete,njih 12 bi štancovali prevode za 10€. Jbg, ko umije njemu dvije

malo logike samo

pre 9 godina

Ako oni stvarno zarade toliko para otkud onda toliki minus u budzetu na konto taksi od overe. Jeftinije bi bilo za drzavu da im isplacuje 1500e mesecno apanaze iz budzeta (i da ne rade nista) a da vrati sistem na staro.

ns

pre 9 godina

omora javnih beleznika je izabrana suprotno pravnim propisima (nije ispunjen popian formalni uslov za osnivanje - 100 notara mora da bude kao osnivaci a bilo ih je 94!) sto znaci da su svi njihovi akti apsolutno nistavi - ne proizvode nikakvo pravno dejstvo.

Advokati su u pravu, smenite vec jednom Selakovica jer nije dostojanda bude ministar. Advokati izdrzite. Sta nam radi uspavana lepotica zvana Ustavni sud??? Jos uvek spava?

brbljivac

pre 9 godina

Oni zaradjuju tricavih 15oo evra(...ako nije vise u sta sumnjam...) a nama smanjuju bedne plate od 35000-40000 rsd. "kud plovi ovaj brod" rekao bih u propast a ne u ozdravljenje... sramota....

german

pre 9 godina

Možda čovek i ne laže, nego je the answer my friend u ovim rečima "moraju da plate ... sve druge troškove koji terete poslovanje" (naročito kad kupiš monopolski položaj).

matematika

pre 9 godina

Pitanje za cenjenog gospodina predsednika komore javnih beleznika je zasto su se najlblizi saradnici ministra I najvisi funkcioneri Ministarstva Pravde prijavili za polaganje notarskog ispita, mislim da to nije zato sto notari zaradjuju samo 1500 eura, nego zato sto notari zaradjuju mnogo mnogo vise. Notarijat u Srbiji je najveca pljacka srpskog budzeta IKADA, naime sudovi (sudake uprave) kriju podatke koliko se tacno novca od overe iz suda sada sliva u dzepove privatnih lica (notara) kojima je drzava poklonila javna ovlascenja. Ne treba naglasavati da se to desava u momentu kada se penzionerima smanjuju zaradjene penzije, treba naglasiti I to da ce od marta 2015 sve overe u Srbiji biti u nadleznosti notara , da li ste vi svesni koliki je to novac, u pitanju su stotine miliona dinara mesecno. Treba naglasiti I to da javnobeleznicki zapis NIKADA u srpskoj istoriji (pre septembra 2014 ) nije bio uslov za ugovorni odnos(postojala je samo overa) javno beleznicki zapis je uveden da bi se legalizovala najveca pljacka spskog budzeta IKADA.

klosar

pre 9 godina

"
Sudska overa je podrazumevala samo utvrđivanje identiteta stranaka bez upuštanja u sadržinu i zakonitost isprava koje su se overavale, naveo je Đukanović.

Javni beležnik je međutim dužan da istovremeno ceni i formalnu i sadržinsdku stranu svake isprave, da proveri sve podatke koji su bitni za zaključenje tog pravnog posla i odgovara za zakonitost takve isprave, istovremeno štiteći interese svih stranaka koje učestvuju u tom poslu, naglasio je on."

Nije mi potrebno da vi ulažete svoje intelektualne napore i da ulazite u sadržinsku stranu svake isprave koju ja želim da zaključim sa nekim, jer sam to do sada i sam umeo da radim, štiteći svoje interese u poslu.

Ne vidim šta to sada epohalno radite, kad su seljaci do sada sami sklapali svoje poslove i overavali ih, bez ikakvih problema.

Ukoliko su to mogli seljaci, usput, zbog čega ste nam sada pa vi potrebni?

Gordana Ilić

pre 9 godina

Što se ne dogovore? Pa njegov kolega iz Niša Dragan Dozet izgleda da ima 10 puta vecu zaradu, rece je pre neki dan -10.000,00 EUR-a.
Kako je to pa moguće?
Kad dajete izjave cuveni notari, dogovorite se jer i onako Poreska uprava nece da da pravu informaciju.
ALI, PO PRIHODIMA, ODNOSNO MANJKOVIMA U SUDSKOM BUDŽETU PO SVIM OVERAMA MOŽE SVAKO DA IZRAČUNA KOLIKA JE ZARADA BELEZNIKA.

Jankovic Vesko

pre 9 godina

Prihod Notara ne moze da se lazira, on je evidentiran i na njega je placen PDV!
I ja sam se iznenadio koliko malo prohodaju!
Manje od milion DIN. prosecno po notaru, je malo!
Većina iole ozbiljnih advokata prihoduje vise!

Gaja

pre 9 godina

Dobar cova, pa svi privatnici placaju komunalije,zakupninu,zaposlene... Dobro nije uracunao u troskove i tastinu frizuru,odelce za kera......

Mare

pre 9 godina

Prosečno 1500 čistog profita posle tvih troškova? Sve i da je tako, to je na svakog kome je ostalo samo 500, jedan kome je ostalo 2500 evra! Za mesec dana, na konto toga što je u povlašćenoj grupi onih kojima je država (tj stranka) poverila posao koji je ona do tada radila.

Petar

pre 9 godina

Pa zapitajte se onda koliko li su samo advokati zarađivali pre ovog štrajka? Advokati se ne bune bez veze jer svaki pokušaj da se vidi koliko advokati zaista zarađuju je uvek povod za neki štrajk.

Nikola Z.

pre 9 godina

Stvarno sam se iznenadio kada sam video da je ukupan prihod svih notara 84 miliona!
Kada se odbiju realni troskovi, to stvarno pokazuje da i nisu neke pare u toj priči!

A.C.M.E.

pre 9 godina

Đukanoviću ne verujem ni kada kaže da je danas nedelja. Taj isti Đukanović je prvo izabran za notara, pa tek onda položio ispit koji je uslov da neko može da bude biran za notara. A ujedno je i predsednik nezakonito osnovane Komore. Komora mora da ima najmanje 100 beležnika, a u ovoj trenutno ima 92 notara (bilo 94, pa je jedan umro, a drugi pobegao glavom bez obzira kada je video u šta se uvalio).
P.S. Šta bi sa notarom sa Novog Beograda koji je od jedne banke za overu 67 ugovora o kupoprodaji tražio 2 miliona evra? (na kraju su se našli na 800 hiljada) Je l' i njemu ostalo 1500 evra?

A.C.M.E.

pre 9 godina

Đukanoviću ne verujem ni kada kaže da je danas nedelja. Taj isti Đukanović je prvo izabran za notara, pa tek onda položio ispit koji je uslov da neko može da bude biran za notara. A ujedno je i predsednik nezakonito osnovane Komore. Komora mora da ima najmanje 100 beležnika, a u ovoj trenutno ima 92 notara (bilo 94, pa je jedan umro, a drugi pobegao glavom bez obzira kada je video u šta se uvalio).
P.S. Šta bi sa notarom sa Novog Beograda koji je od jedne banke za overu 67 ugovora o kupoprodaji tražio 2 miliona evra? (na kraju su se našli na 800 hiljada) Je l' i njemu ostalo 1500 evra?

Gordana Ilić

pre 9 godina

Što se ne dogovore? Pa njegov kolega iz Niša Dragan Dozet izgleda da ima 10 puta vecu zaradu, rece je pre neki dan -10.000,00 EUR-a.
Kako je to pa moguće?
Kad dajete izjave cuveni notari, dogovorite se jer i onako Poreska uprava nece da da pravu informaciju.
ALI, PO PRIHODIMA, ODNOSNO MANJKOVIMA U SUDSKOM BUDŽETU PO SVIM OVERAMA MOŽE SVAKO DA IZRAČUNA KOLIKA JE ZARADA BELEZNIKA.

matematika

pre 9 godina

Pitanje za cenjenog gospodina predsednika komore javnih beleznika je zasto su se najlblizi saradnici ministra I najvisi funkcioneri Ministarstva Pravde prijavili za polaganje notarskog ispita, mislim da to nije zato sto notari zaradjuju samo 1500 eura, nego zato sto notari zaradjuju mnogo mnogo vise. Notarijat u Srbiji je najveca pljacka srpskog budzeta IKADA, naime sudovi (sudake uprave) kriju podatke koliko se tacno novca od overe iz suda sada sliva u dzepove privatnih lica (notara) kojima je drzava poklonila javna ovlascenja. Ne treba naglasavati da se to desava u momentu kada se penzionerima smanjuju zaradjene penzije, treba naglasiti I to da ce od marta 2015 sve overe u Srbiji biti u nadleznosti notara , da li ste vi svesni koliki je to novac, u pitanju su stotine miliona dinara mesecno. Treba naglasiti I to da javnobeleznicki zapis NIKADA u srpskoj istoriji (pre septembra 2014 ) nije bio uslov za ugovorni odnos(postojala je samo overa) javno beleznicki zapis je uveden da bi se legalizovala najveca pljacka spskog budzeta IKADA.

klosar

pre 9 godina

"
Sudska overa je podrazumevala samo utvrđivanje identiteta stranaka bez upuštanja u sadržinu i zakonitost isprava koje su se overavale, naveo je Đukanović.

Javni beležnik je međutim dužan da istovremeno ceni i formalnu i sadržinsdku stranu svake isprave, da proveri sve podatke koji su bitni za zaključenje tog pravnog posla i odgovara za zakonitost takve isprave, istovremeno štiteći interese svih stranaka koje učestvuju u tom poslu, naglasio je on."

Nije mi potrebno da vi ulažete svoje intelektualne napore i da ulazite u sadržinsku stranu svake isprave koju ja želim da zaključim sa nekim, jer sam to do sada i sam umeo da radim, štiteći svoje interese u poslu.

Ne vidim šta to sada epohalno radite, kad su seljaci do sada sami sklapali svoje poslove i overavali ih, bez ikakvih problema.

Ukoliko su to mogli seljaci, usput, zbog čega ste nam sada pa vi potrebni?

Gaja

pre 9 godina

Dobar cova, pa svi privatnici placaju komunalije,zakupninu,zaposlene... Dobro nije uracunao u troskove i tastinu frizuru,odelce za kera......

brbljivac

pre 9 godina

Oni zaradjuju tricavih 15oo evra(...ako nije vise u sta sumnjam...) a nama smanjuju bedne plate od 35000-40000 rsd. "kud plovi ovaj brod" rekao bih u propast a ne u ozdravljenje... sramota....

german

pre 9 godina

Možda čovek i ne laže, nego je the answer my friend u ovim rečima "moraju da plate ... sve druge troškove koji terete poslovanje" (naročito kad kupiš monopolski položaj).

Mare

pre 9 godina

Prosečno 1500 čistog profita posle tvih troškova? Sve i da je tako, to je na svakog kome je ostalo samo 500, jedan kome je ostalo 2500 evra! Za mesec dana, na konto toga što je u povlašćenoj grupi onih kojima je država (tj stranka) poverila posao koji je ona do tada radila.

dr

pre 9 godina

Ma nemoj! Njihov posao je vrlo odgovoran i to nije velika cifra, a za lekara je mnogo 500eura, pa cete da smanjite, posto je to posao bez neke vece odgovornosti?!?

prosecan matematicar

pre 9 godina

Ako Notar zaradjuje 1500 eur, a advokati (po recima ministra i njegovih BoT-ova) uzimaju basnoslovne sume na koje ni porez ne placaju, zasto su onda neki notari potekli iz reda dotadsnjih advokata?

Uninstall

pre 9 godina

Neurohirurg ima platu 61000 dinara sa skorasnjim umanjenjem i to je 500 evra (6 godina medicina+6 godina specijalizacija=12 godina skolovanja), a notar sa 4 godine fakulteta-dakle 3 puta manje skole ima 3 puta vecu platu! E to se zove Srbija! O odgovornostima posla da ne pricamo!

Baki

pre 9 godina

Ne pricaj gluposti, Djukanovicu. I u drzzavama nasledicama Austrougarske gradjanima ugovore o kupoprodaji nepokretnosti sastavljaju advokati i to je objasnjeno time da advokati bolje stite interese svojih klijenata nego notari. Notar nije moj advokat i NECE PROVERAVATI DA LI ME JE PRODAVAC STANA PREVARIO, a advokat to hoce. Dakle, u tim zemljama, Ceskoj, recimo, notar samo na tom ugovoru naplati overu potpisa, sto kosta (overa jednog potpisa na jednom primerku ugovora) 36 kruna, odnosno, 1 evro i 30 centi.

mickey

pre 9 godina

Notara ima oko 90. Znaci ukupno su zaradili oko 150.000 evra. I sad ce neko da me ubedi da je od 84 miliona dinara, po odbitku poreza i doprinosa preteklo jedva tih 150.000 evrica...

ns

pre 9 godina

omora javnih beleznika je izabrana suprotno pravnim propisima (nije ispunjen popian formalni uslov za osnivanje - 100 notara mora da bude kao osnivaci a bilo ih je 94!) sto znaci da su svi njihovi akti apsolutno nistavi - ne proizvode nikakvo pravno dejstvo.

Advokati su u pravu, smenite vec jednom Selakovica jer nije dostojanda bude ministar. Advokati izdrzite. Sta nam radi uspavana lepotica zvana Ustavni sud??? Jos uvek spava?

маринко

pre 9 godina

A nastavnik u osnovnoj skoli ima 250 evra platu (pada vrednost dinara)...
Svaka cast Srbijo nahrani ale i gavrane politickih stranaka oni ce ti glave doci!

zoran

pre 9 godina

Samo 1,5K Eura (eto odmah prekršen Zakon od strane postavljenog da ga svojom imovinom štiti jer je u Srbiji JEDINO SREDSTVO PLAĆNJA RSD)!!!
Pa to je bedna zarada za tako odgovoran posao koji obavljate. Da sam na vašem mestu, gospodine Notarijus, ovog momenta bih zatvorio piljarnicu i otišao u vodoinstalatere. Mislim, zanatlije UZIMAJU pare... (by the way, ja radim taj posao iako sam inžinjer po struci).

laz

pre 9 godina

molim b92 da jos jednom obajvi podatke i dokaze kojima ce pokazati ko laze u ovovj situaciji, b92 ili uprava prihoda ili djukanovic, mada mi gradjani srbije to odlicno vidimo.pinokiju porastao nos.

malo logike samo

pre 9 godina

Ako oni stvarno zarade toliko para otkud onda toliki minus u budzetu na konto taksi od overe. Jeftinije bi bilo za drzavu da im isplacuje 1500e mesecno apanaze iz budzeta (i da ne rade nista) a da vrati sistem na staro.

nismo mi maloumni

pre 9 godina

Ovo je stvarno vrhunac bezobrazluka. Kada govore o tome koliko je posao beležnnika važan, isti taj lik iz te beležniče komore izjavljuje kako je na primer javni beležnik u Kraljevu samo prvog dana imao 100 klijenata! Ako se zna da je na primer najniža tarifa za ugovore kod beležnika 10.800 dinara stvar je jasna. Što se tiče tvrdnji da je kod nekih sudova povećan prihod, to je tačno. Ali, radi se o sudovima na čijim područjima nema beležnika, pa sada tamo sudije sastavljau i overavaju ugovore, a umesto takse naplaćuju pun iznos javnobeležničike tarife za sastavljanje i overu ugovora. Međutim, to će trajati samo dok se i tamo ne postave beležnici. Koliki su njihovi prihodi to je vrlo lako utvrditi (iako ima mnogo tvrdnji da ne izdaju fiskalne račune ili da ih izdaju samo selektivno). Pošto oni porez plaćaju po knjigama Poreska uprava u svakom trenutku ima uvid u stanje njihove računa i u promet na njima. No, naravno te podatke niko ne želi da obajvi jer bi se ljudi šokirali koliko oni stvarno zarađuju.

jocan

pre 9 godina

nemerljiva laz,ja sticajem okolnosti
znam jednog notara,i zaradio je cisto makar 10x veci novac,od navedenog.Sad sam rekao min. 10x vise,i preko toga. Sramno je da se toliko laze.

duka

pre 9 godina

Lično poznajem notara koji mi je rekao da je od kako je počeo da radi zaradio 5 miliona dinara. Inače, odmah je kupio land cruiser. Isitna živa!

George Carlin

pre 9 godina

Sviđa mi se ova psihološka granica koju su odredili, 1,5K€. Mnogo je, ali i nije. Ovo je postala teritorija, sa državom nema veze... Poslednji čin drame zvane Srbija, započete odlaskom Turaka. Gotovi smo.

Aleksandar

pre 9 godina

Ja im potpuno verujem... Kad od prihoda odbiju masan procenat za stranku koja ih je tu postavila i obezbedila im monopol vrlo je verovatno da im ostane samo soma-dva evra...

Brrm brrm

pre 9 godina

Tako ja otisla kod jedne žene u penziji, notar (2 dokumenta 60€) i hvali mi se kako prevodi sa 12 jezika, kancelarija joj puna recnika. Ona jedna prevodi sa 12 jezika. A toliko dece zavrsilo filološke fakultete,njih 12 bi štancovali prevode za 10€. Jbg, ko umije njemu dvije

veliki brat

pre 9 godina

Kao prvo uopšte vam ne verujem da vam je zarada 1500€, neki dan je vaš kolega izjavio da mu je zarada 10.000€, a čak i da jeste i to je bezobrazno mnogo kad se imaju u vidu plate ostalog visoko obrazovanog kadra(profesori,lekari,sudije...)kojem smanjuju plate i tako ih dodatno ponižavaju,kao da njihov posao nije podjednako važan kao vaš.
A što se tiče notarskih nadležnosti,odakle vama pravo da se mešate u moje privatne stvari,a da vam ja to nisam tražila. Ugovor se tiče samo mene i druge strane i kakve veze to ima sa državom. Nekako se osećam kao da mi država viri kroz ključaonicu. To mi baš smeta!

socijala

pre 9 godina

1500e, pa cekajte koga to oni zezaju, ko bi od njih radio taj posao zbog 1500e, morate da imate depozit od nekoliko desetina hiljada eura, kad bi to isplatili.
to su price za malu decu. samo treci osnovni sud je naplatio 300 000e, manje taksi na novom beogradu zemunu, surcinu imate 10 notara i kod njih su te pare.

Petar

pre 9 godina

Pa zapitajte se onda koliko li su samo advokati zarađivali pre ovog štrajka? Advokati se ne bune bez veze jer svaki pokušaj da se vidi koliko advokati zaista zarađuju je uvek povod za neki štrajk.

zemunac

pre 9 godina

Đukanović je takođe podsetio da su javni beležnici preuzeli deo poslova koji je do sada radio sud, pa su samim tim smanjeni i troškovi suda za plaćanje zaposlenih, za prostor i sve ostale troškove poslovanja.

"Kada se uporede troškovi koje je sud imao i činjenice da javni beležnici od nagrade 20 odsto plaćaju PDV i 30 odsto neoporezovanog dela u sudski budžet, očigledno je da ove tvrdnje nisu tačne", naglasio je Đukanović.

A da li se drzava oprostila usluga onih koji su u sudu radili taj posao posto su sada ocigledno visak.
Ili su partijski reorganizovani.
Ili mozda jednostavno sad imaju vise vremena da obidju pijace

ervin

pre 9 godina

sramota. zar lekari imaju takve plate ili je mozda njihov posao manje vazan? o ostalim zanimanjima da i ne govorim. u opstoj krizi i stednji neki mogu biti postedjeni. Vazno je da se onima koji imaju do 30000 umanjuje plata skoro do minimalne zarade.

edvard

pre 9 godina

Hocu i ja kao dpl.ing na gradilistu bilo kom da imam 3000-4000 evra po ugovoru na 6 meseci kao na istoku i zapadu.Nije pravnik ni hirurg ni inzinjer da zaradjuje i pljacka budzet zakonski direktno.Znam da su notori popularni,ali ovim ja privatniku dajem svoje podatke,protiv moje saglasnosti.Sistem je isti kao kod bus plusa.
Nedam JMBG,ne dam nista privatniku.Moje je ustavno pravo da verujem sudu,a da ne dajem ni jedan podatak privatniku koji me moze vrbovati za pljacku.Ipak smo kriminalna drzava,gde je privatan kriminal zasticen.Insistiram na institucijama,notor neka overava kopije ugovora,dokumenata,u smislu pecatiranja uz uplatnicu,mada mi nije jasno zasto to vise ne radi lokalna samouprava?
Ja imam ustavno pravo,a ne zakonsko.Zakon me ne zanima

Atticus Finch

pre 9 godina

(objektivno subjektivna, 23. novembar 2014 23:44)

1. OK, ali šta je sa notarom koji je uzeo 800 000 evra od banke za šezdesetak ugovora o kupoprodaji stanova? Banka u pitanju je Societe Generale, a lokacija je Novi Beograd.
2. Neće biti. U momentu kada je konkurisao nije ispunjavao kriterijume i prijava je morala da bude odbačena.
3. Statistika je kao bikini - otkriva sve, a ne pokazuje ništa. I kako to statistika može da pokaže da notari unapređuju pravnu zaštitu? Kad odbiju da sastave ugovor, dužni su da daju pismeno obrazloženje za to. Odbijaju to da rade. Može li neko da ih natera? Ne može. Toliko o pravnoj sigurnosti.
4. Pročitao sam izjavu. Celu. Više puta. I sad me boli mozak od količine budalaština.
5. Ako se bolje izračuna - tim gore po notare.
6. OK, i šta s tim?
7. E, pa statistički (opet ta statistika) je prohodnost rapidno porasla otkako se promenila ispitna komisija.
- Znam čoveka koji ispunjava sve uslove iz tačke 5. Hoće da polaže javnobeležnički ispit. Otvoreno su mu rekli "Ne bacaj pare i ne trudi se džabe - zna se ko to može da položi"

Jankovic Vesko

pre 9 godina

Prihod Notara ne moze da se lazira, on je evidentiran i na njega je placen PDV!
I ja sam se iznenadio koliko malo prohodaju!
Manje od milion DIN. prosecno po notaru, je malo!
Većina iole ozbiljnih advokata prihoduje vise!

Zdravko

pre 9 godina

Siroti advokati das mi se place za njima.Drznuo se neko da im skloni zaradu za koju ne zele da placaju porez.Kad dubem bio u prilici da overim neki ugovor jedno je sigirno otici ce Notaru jer
sam uveren da ce deo takse ostati drzavi a ako platim advokatu nisam siguran da ce i drzava imati ikakve korist a o fiskslnom racunu nema ni govora.Advoksti ce ubuduce menjati automodile svake tri godine a ne kao danas kad novi auto ide godisnje

Uroš

pre 9 godina

" zemlja u kojoj notari zaradjuju vise od hirurga, profesora i advokata nema buducnost. "

Koji to hirurg ili advokat ne zarađuje 1500e ??

marinko

pre 9 godina

Predsednice komore, ne ljutite ministra, on se ubi objasnjavajuci kako garantujete nekakvom imovinom za svoj rad i rad svojih zaposlenih. A vi golje, pa cime garantujete ako ovako malo zaradjujete?

Djordje

pre 9 godina

Pa sasvim je normalno da notari zaradjuju vise od advokata i profesora jer su obrazovaniji od njih zato nemojte pisati vise gluposti. Sto se tice hirurga apsolutno se slazem da je njihova plata mala ali za to nisu krivi notari vec drzava. Pozdrav

paor

pre 9 godina

Pa kako da garantuju svojom imovinom kada imaju tako niska primanja na milionske ugovore?
kako su se notari vec obogatili da za dva meseca kako vec rade mogu da garantuju svojom imovinom?
Da li ja mogu da budem notar koji nemam nista... a da vec samo to sto moram da garantujem svojom imovinom zakonski i ustavno ne mogu da budem notar jer zakon o notarima je napisan tako da je kao novi zavet, pardon ustav a i zakon Srbije za privilegovane.
Evo sada da pitam da li su notari stavili tapiju na svoju imovinu pre stupanja na duznost, barem ja tako tumacim garanciju o kojoj kazu da je u zakonu zacrtana. Nista ne izmisljam nego samo razmisljam jer sam seljak a znam da kada se nesto garantuje onda se u sudske knjige stavi tapija jer u slucaju ako dodje do nekog spora (nisu ni oni nepogresivi) da trazim odmah naplatu prodajom imovine iz zalozene tapije ili hipoteke kako im je volja samo da se ne desi da mi neko tumaci da su to dva razlicita osnova itd. kako se svi zakoni mogu i protumaciti.
To sto govore i u zakonu pise bez ovoga moze da bidne a i ne mora a ja ipak verujem kada u imovinskim knjigama vidim garanciju na notarsko ime i prezime.

Nikola Z.

pre 9 godina

Stvarno sam se iznenadio kada sam video da je ukupan prihod svih notara 84 miliona!
Kada se odbiju realni troskovi, to stvarno pokazuje da i nisu neke pare u toj priči!

Pero Ćivša

pre 9 godina

Pa nije valjda da je posao javnog beležnika važniji i odgovorniji posao od posla predsednika države i premijere vlade , pa da notari imaju veću platu od njih.

СОЛИДАРНА СИГУРНОСТ

pre 9 godina

*
Сагласно ЕУ стандардима, нотари су НЕОПХОДНИ због правне сигурности грађана и инвеститора, али се мора одредити максималан број запослених у нотарској канцеларији (нпр 5-7 сарадника) како би се што више канцеларија отворило ближе грађанима.
Такође би требало увести СОЛИДАРАН порез 30% од добити, који би плаћали само нотари који остваре НЕТО добит преко 3,000 евра а који би се делио нотарима у неразвијеним општинама где је зарада минимална.

objektivno subjektivna

pre 9 godina

Nekoliko napomena: 1.Beleznik iz Nisa je rekao da mu je promet 10000 evra, sto nije isto sto i zarada, slozicete se?
2. Sto se tice Djukanovica, on je ispit polozio legitimno potpuno, prijavio se na konkurs nakon polozenog ispita, konkurs je bio u toku kada je polozio ispit, i u tome nema nikakvih nezakonitosti. 3. Institut javnog beleznika postoji u svim civilizovanim drustvima, statistika pokazuje da unapredjuje pravnu zastitu gradjana i rasterecuje sudove. 4. Procitajte celu izjavu, bez sa se uhvatite za cifru. 5. Matematicari, bolje racunajte. 6. Da bi bili izabrani za javnog beleznika potrebno je da imate zavrsen fakultet+pravosudni ispit(dve godine nakon zavrsenog fak)+pet godina rada u struci+polozen pravosudni ispit. 7.Od 200 prijavljenih za javnoveleznicki ispit, polozi ih manje od 10.

Nikola Z.

pre 9 godina

Stvarno sam se iznenadio kada sam video da je ukupan prihod svih notara 84 miliona!
Kada se odbiju realni troskovi, to stvarno pokazuje da i nisu neke pare u toj priči!

Jankovic Vesko

pre 9 godina

Prihod Notara ne moze da se lazira, on je evidentiran i na njega je placen PDV!
I ja sam se iznenadio koliko malo prohodaju!
Manje od milion DIN. prosecno po notaru, je malo!
Većina iole ozbiljnih advokata prihoduje vise!

Petar

pre 9 godina

Pa zapitajte se onda koliko li su samo advokati zarađivali pre ovog štrajka? Advokati se ne bune bez veze jer svaki pokušaj da se vidi koliko advokati zaista zarađuju je uvek povod za neki štrajk.

Djordje

pre 9 godina

Pa sasvim je normalno da notari zaradjuju vise od advokata i profesora jer su obrazovaniji od njih zato nemojte pisati vise gluposti. Sto se tice hirurga apsolutno se slazem da je njihova plata mala ali za to nisu krivi notari vec drzava. Pozdrav

Zdravko

pre 9 godina

Siroti advokati das mi se place za njima.Drznuo se neko da im skloni zaradu za koju ne zele da placaju porez.Kad dubem bio u prilici da overim neki ugovor jedno je sigirno otici ce Notaru jer
sam uveren da ce deo takse ostati drzavi a ako platim advokatu nisam siguran da ce i drzava imati ikakve korist a o fiskslnom racunu nema ni govora.Advoksti ce ubuduce menjati automodile svake tri godine a ne kao danas kad novi auto ide godisnje

Uroš

pre 9 godina

" zemlja u kojoj notari zaradjuju vise od hirurga, profesora i advokata nema buducnost. "

Koji to hirurg ili advokat ne zarađuje 1500e ??

objektivno subjektivna

pre 9 godina

Nekoliko napomena: 1.Beleznik iz Nisa je rekao da mu je promet 10000 evra, sto nije isto sto i zarada, slozicete se?
2. Sto se tice Djukanovica, on je ispit polozio legitimno potpuno, prijavio se na konkurs nakon polozenog ispita, konkurs je bio u toku kada je polozio ispit, i u tome nema nikakvih nezakonitosti. 3. Institut javnog beleznika postoji u svim civilizovanim drustvima, statistika pokazuje da unapredjuje pravnu zastitu gradjana i rasterecuje sudove. 4. Procitajte celu izjavu, bez sa se uhvatite za cifru. 5. Matematicari, bolje racunajte. 6. Da bi bili izabrani za javnog beleznika potrebno je da imate zavrsen fakultet+pravosudni ispit(dve godine nakon zavrsenog fak)+pet godina rada u struci+polozen pravosudni ispit. 7.Od 200 prijavljenih za javnoveleznicki ispit, polozi ih manje od 10.

СОЛИДАРНА СИГУРНОСТ

pre 9 godina

*
Сагласно ЕУ стандардима, нотари су НЕОПХОДНИ због правне сигурности грађана и инвеститора, али се мора одредити максималан број запослених у нотарској канцеларији (нпр 5-7 сарадника) како би се што више канцеларија отворило ближе грађанима.
Такође би требало увести СОЛИДАРАН порез 30% од добити, који би плаћали само нотари који остваре НЕТО добит преко 3,000 евра а који би се делио нотарима у неразвијеним општинама где је зарада минимална.

A.C.M.E.

pre 9 godina

Đukanoviću ne verujem ni kada kaže da je danas nedelja. Taj isti Đukanović je prvo izabran za notara, pa tek onda položio ispit koji je uslov da neko može da bude biran za notara. A ujedno je i predsednik nezakonito osnovane Komore. Komora mora da ima najmanje 100 beležnika, a u ovoj trenutno ima 92 notara (bilo 94, pa je jedan umro, a drugi pobegao glavom bez obzira kada je video u šta se uvalio).
P.S. Šta bi sa notarom sa Novog Beograda koji je od jedne banke za overu 67 ugovora o kupoprodaji tražio 2 miliona evra? (na kraju su se našli na 800 hiljada) Je l' i njemu ostalo 1500 evra?

klosar

pre 9 godina

"
Sudska overa je podrazumevala samo utvrđivanje identiteta stranaka bez upuštanja u sadržinu i zakonitost isprava koje su se overavale, naveo je Đukanović.

Javni beležnik je međutim dužan da istovremeno ceni i formalnu i sadržinsdku stranu svake isprave, da proveri sve podatke koji su bitni za zaključenje tog pravnog posla i odgovara za zakonitost takve isprave, istovremeno štiteći interese svih stranaka koje učestvuju u tom poslu, naglasio je on."

Nije mi potrebno da vi ulažete svoje intelektualne napore i da ulazite u sadržinsku stranu svake isprave koju ja želim da zaključim sa nekim, jer sam to do sada i sam umeo da radim, štiteći svoje interese u poslu.

Ne vidim šta to sada epohalno radite, kad su seljaci do sada sami sklapali svoje poslove i overavali ih, bez ikakvih problema.

Ukoliko su to mogli seljaci, usput, zbog čega ste nam sada pa vi potrebni?

Uninstall

pre 9 godina

Neurohirurg ima platu 61000 dinara sa skorasnjim umanjenjem i to je 500 evra (6 godina medicina+6 godina specijalizacija=12 godina skolovanja), a notar sa 4 godine fakulteta-dakle 3 puta manje skole ima 3 puta vecu platu! E to se zove Srbija! O odgovornostima posla da ne pricamo!

dr

pre 9 godina

Ma nemoj! Njihov posao je vrlo odgovoran i to nije velika cifra, a za lekara je mnogo 500eura, pa cete da smanjite, posto je to posao bez neke vece odgovornosti?!?

malo logike samo

pre 9 godina

Ako oni stvarno zarade toliko para otkud onda toliki minus u budzetu na konto taksi od overe. Jeftinije bi bilo za drzavu da im isplacuje 1500e mesecno apanaze iz budzeta (i da ne rade nista) a da vrati sistem na staro.

laz

pre 9 godina

molim b92 da jos jednom obajvi podatke i dokaze kojima ce pokazati ko laze u ovovj situaciji, b92 ili uprava prihoda ili djukanovic, mada mi gradjani srbije to odlicno vidimo.pinokiju porastao nos.

brbljivac

pre 9 godina

Oni zaradjuju tricavih 15oo evra(...ako nije vise u sta sumnjam...) a nama smanjuju bedne plate od 35000-40000 rsd. "kud plovi ovaj brod" rekao bih u propast a ne u ozdravljenje... sramota....

Gordana Ilić

pre 9 godina

Što se ne dogovore? Pa njegov kolega iz Niša Dragan Dozet izgleda da ima 10 puta vecu zaradu, rece je pre neki dan -10.000,00 EUR-a.
Kako je to pa moguće?
Kad dajete izjave cuveni notari, dogovorite se jer i onako Poreska uprava nece da da pravu informaciju.
ALI, PO PRIHODIMA, ODNOSNO MANJKOVIMA U SUDSKOM BUDŽETU PO SVIM OVERAMA MOŽE SVAKO DA IZRAČUNA KOLIKA JE ZARADA BELEZNIKA.

Baki

pre 9 godina

Ne pricaj gluposti, Djukanovicu. I u drzzavama nasledicama Austrougarske gradjanima ugovore o kupoprodaji nepokretnosti sastavljaju advokati i to je objasnjeno time da advokati bolje stite interese svojih klijenata nego notari. Notar nije moj advokat i NECE PROVERAVATI DA LI ME JE PRODAVAC STANA PREVARIO, a advokat to hoce. Dakle, u tim zemljama, Ceskoj, recimo, notar samo na tom ugovoru naplati overu potpisa, sto kosta (overa jednog potpisa na jednom primerku ugovora) 36 kruna, odnosno, 1 evro i 30 centi.

zoran

pre 9 godina

Samo 1,5K Eura (eto odmah prekršen Zakon od strane postavljenog da ga svojom imovinom štiti jer je u Srbiji JEDINO SREDSTVO PLAĆNJA RSD)!!!
Pa to je bedna zarada za tako odgovoran posao koji obavljate. Da sam na vašem mestu, gospodine Notarijus, ovog momenta bih zatvorio piljarnicu i otišao u vodoinstalatere. Mislim, zanatlije UZIMAJU pare... (by the way, ja radim taj posao iako sam inžinjer po struci).

Mare

pre 9 godina

Prosečno 1500 čistog profita posle tvih troškova? Sve i da je tako, to je na svakog kome je ostalo samo 500, jedan kome je ostalo 2500 evra! Za mesec dana, na konto toga što je u povlašćenoj grupi onih kojima je država (tj stranka) poverila posao koji je ona do tada radila.

Aleksandar

pre 9 godina

Ja im potpuno verujem... Kad od prihoda odbiju masan procenat za stranku koja ih je tu postavila i obezbedila im monopol vrlo je verovatno da im ostane samo soma-dva evra...

edvard

pre 9 godina

Hocu i ja kao dpl.ing na gradilistu bilo kom da imam 3000-4000 evra po ugovoru na 6 meseci kao na istoku i zapadu.Nije pravnik ni hirurg ni inzinjer da zaradjuje i pljacka budzet zakonski direktno.Znam da su notori popularni,ali ovim ja privatniku dajem svoje podatke,protiv moje saglasnosti.Sistem je isti kao kod bus plusa.
Nedam JMBG,ne dam nista privatniku.Moje je ustavno pravo da verujem sudu,a da ne dajem ni jedan podatak privatniku koji me moze vrbovati za pljacku.Ipak smo kriminalna drzava,gde je privatan kriminal zasticen.Insistiram na institucijama,notor neka overava kopije ugovora,dokumenata,u smislu pecatiranja uz uplatnicu,mada mi nije jasno zasto to vise ne radi lokalna samouprava?
Ja imam ustavno pravo,a ne zakonsko.Zakon me ne zanima

matematika

pre 9 godina

Pitanje za cenjenog gospodina predsednika komore javnih beleznika je zasto su se najlblizi saradnici ministra I najvisi funkcioneri Ministarstva Pravde prijavili za polaganje notarskog ispita, mislim da to nije zato sto notari zaradjuju samo 1500 eura, nego zato sto notari zaradjuju mnogo mnogo vise. Notarijat u Srbiji je najveca pljacka srpskog budzeta IKADA, naime sudovi (sudake uprave) kriju podatke koliko se tacno novca od overe iz suda sada sliva u dzepove privatnih lica (notara) kojima je drzava poklonila javna ovlascenja. Ne treba naglasavati da se to desava u momentu kada se penzionerima smanjuju zaradjene penzije, treba naglasiti I to da ce od marta 2015 sve overe u Srbiji biti u nadleznosti notara , da li ste vi svesni koliki je to novac, u pitanju su stotine miliona dinara mesecno. Treba naglasiti I to da javnobeleznicki zapis NIKADA u srpskoj istoriji (pre septembra 2014 ) nije bio uslov za ugovorni odnos(postojala je samo overa) javno beleznicki zapis je uveden da bi se legalizovala najveca pljacka spskog budzeta IKADA.

Gaja

pre 9 godina

Dobar cova, pa svi privatnici placaju komunalije,zakupninu,zaposlene... Dobro nije uracunao u troskove i tastinu frizuru,odelce za kera......

Brrm brrm

pre 9 godina

Tako ja otisla kod jedne žene u penziji, notar (2 dokumenta 60€) i hvali mi se kako prevodi sa 12 jezika, kancelarija joj puna recnika. Ona jedna prevodi sa 12 jezika. A toliko dece zavrsilo filološke fakultete,njih 12 bi štancovali prevode za 10€. Jbg, ko umije njemu dvije

nismo mi maloumni

pre 9 godina

Ovo je stvarno vrhunac bezobrazluka. Kada govore o tome koliko je posao beležnnika važan, isti taj lik iz te beležniče komore izjavljuje kako je na primer javni beležnik u Kraljevu samo prvog dana imao 100 klijenata! Ako se zna da je na primer najniža tarifa za ugovore kod beležnika 10.800 dinara stvar je jasna. Što se tiče tvrdnji da je kod nekih sudova povećan prihod, to je tačno. Ali, radi se o sudovima na čijim područjima nema beležnika, pa sada tamo sudije sastavljau i overavaju ugovore, a umesto takse naplaćuju pun iznos javnobeležničike tarife za sastavljanje i overu ugovora. Međutim, to će trajati samo dok se i tamo ne postave beležnici. Koliki su njihovi prihodi to je vrlo lako utvrditi (iako ima mnogo tvrdnji da ne izdaju fiskalne račune ili da ih izdaju samo selektivno). Pošto oni porez plaćaju po knjigama Poreska uprava u svakom trenutku ima uvid u stanje njihove računa i u promet na njima. No, naravno te podatke niko ne želi da obajvi jer bi se ljudi šokirali koliko oni stvarno zarađuju.

маринко

pre 9 godina

A nastavnik u osnovnoj skoli ima 250 evra platu (pada vrednost dinara)...
Svaka cast Srbijo nahrani ale i gavrane politickih stranaka oni ce ti glave doci!

prosecan matematicar

pre 9 godina

Ako Notar zaradjuje 1500 eur, a advokati (po recima ministra i njegovih BoT-ova) uzimaju basnoslovne sume na koje ni porez ne placaju, zasto su onda neki notari potekli iz reda dotadsnjih advokata?

german

pre 9 godina

Možda čovek i ne laže, nego je the answer my friend u ovim rečima "moraju da plate ... sve druge troškove koji terete poslovanje" (naročito kad kupiš monopolski položaj).

ns

pre 9 godina

omora javnih beleznika je izabrana suprotno pravnim propisima (nije ispunjen popian formalni uslov za osnivanje - 100 notara mora da bude kao osnivaci a bilo ih je 94!) sto znaci da su svi njihovi akti apsolutno nistavi - ne proizvode nikakvo pravno dejstvo.

Advokati su u pravu, smenite vec jednom Selakovica jer nije dostojanda bude ministar. Advokati izdrzite. Sta nam radi uspavana lepotica zvana Ustavni sud??? Jos uvek spava?

mickey

pre 9 godina

Notara ima oko 90. Znaci ukupno su zaradili oko 150.000 evra. I sad ce neko da me ubedi da je od 84 miliona dinara, po odbitku poreza i doprinosa preteklo jedva tih 150.000 evrica...

veliki brat

pre 9 godina

Kao prvo uopšte vam ne verujem da vam je zarada 1500€, neki dan je vaš kolega izjavio da mu je zarada 10.000€, a čak i da jeste i to je bezobrazno mnogo kad se imaju u vidu plate ostalog visoko obrazovanog kadra(profesori,lekari,sudije...)kojem smanjuju plate i tako ih dodatno ponižavaju,kao da njihov posao nije podjednako važan kao vaš.
A što se tiče notarskih nadležnosti,odakle vama pravo da se mešate u moje privatne stvari,a da vam ja to nisam tražila. Ugovor se tiče samo mene i druge strane i kakve veze to ima sa državom. Nekako se osećam kao da mi država viri kroz ključaonicu. To mi baš smeta!

duka

pre 9 godina

Lično poznajem notara koji mi je rekao da je od kako je počeo da radi zaradio 5 miliona dinara. Inače, odmah je kupio land cruiser. Isitna živa!

socijala

pre 9 godina

1500e, pa cekajte koga to oni zezaju, ko bi od njih radio taj posao zbog 1500e, morate da imate depozit od nekoliko desetina hiljada eura, kad bi to isplatili.
to su price za malu decu. samo treci osnovni sud je naplatio 300 000e, manje taksi na novom beogradu zemunu, surcinu imate 10 notara i kod njih su te pare.

jocan

pre 9 godina

nemerljiva laz,ja sticajem okolnosti
znam jednog notara,i zaradio je cisto makar 10x veci novac,od navedenog.Sad sam rekao min. 10x vise,i preko toga. Sramno je da se toliko laze.

zemunac

pre 9 godina

Đukanović je takođe podsetio da su javni beležnici preuzeli deo poslova koji je do sada radio sud, pa su samim tim smanjeni i troškovi suda za plaćanje zaposlenih, za prostor i sve ostale troškove poslovanja.

"Kada se uporede troškovi koje je sud imao i činjenice da javni beležnici od nagrade 20 odsto plaćaju PDV i 30 odsto neoporezovanog dela u sudski budžet, očigledno je da ove tvrdnje nisu tačne", naglasio je Đukanović.

A da li se drzava oprostila usluga onih koji su u sudu radili taj posao posto su sada ocigledno visak.
Ili su partijski reorganizovani.
Ili mozda jednostavno sad imaju vise vremena da obidju pijace

George Carlin

pre 9 godina

Sviđa mi se ova psihološka granica koju su odredili, 1,5K€. Mnogo je, ali i nije. Ovo je postala teritorija, sa državom nema veze... Poslednji čin drame zvane Srbija, započete odlaskom Turaka. Gotovi smo.

ervin

pre 9 godina

sramota. zar lekari imaju takve plate ili je mozda njihov posao manje vazan? o ostalim zanimanjima da i ne govorim. u opstoj krizi i stednji neki mogu biti postedjeni. Vazno je da se onima koji imaju do 30000 umanjuje plata skoro do minimalne zarade.

Atticus Finch

pre 9 godina

(objektivno subjektivna, 23. novembar 2014 23:44)

1. OK, ali šta je sa notarom koji je uzeo 800 000 evra od banke za šezdesetak ugovora o kupoprodaji stanova? Banka u pitanju je Societe Generale, a lokacija je Novi Beograd.
2. Neće biti. U momentu kada je konkurisao nije ispunjavao kriterijume i prijava je morala da bude odbačena.
3. Statistika je kao bikini - otkriva sve, a ne pokazuje ništa. I kako to statistika može da pokaže da notari unapređuju pravnu zaštitu? Kad odbiju da sastave ugovor, dužni su da daju pismeno obrazloženje za to. Odbijaju to da rade. Može li neko da ih natera? Ne može. Toliko o pravnoj sigurnosti.
4. Pročitao sam izjavu. Celu. Više puta. I sad me boli mozak od količine budalaština.
5. Ako se bolje izračuna - tim gore po notare.
6. OK, i šta s tim?
7. E, pa statistički (opet ta statistika) je prohodnost rapidno porasla otkako se promenila ispitna komisija.
- Znam čoveka koji ispunjava sve uslove iz tačke 5. Hoće da polaže javnobeležnički ispit. Otvoreno su mu rekli "Ne bacaj pare i ne trudi se džabe - zna se ko to može da položi"

marinko

pre 9 godina

Predsednice komore, ne ljutite ministra, on se ubi objasnjavajuci kako garantujete nekakvom imovinom za svoj rad i rad svojih zaposlenih. A vi golje, pa cime garantujete ako ovako malo zaradjujete?

paor

pre 9 godina

Pa kako da garantuju svojom imovinom kada imaju tako niska primanja na milionske ugovore?
kako su se notari vec obogatili da za dva meseca kako vec rade mogu da garantuju svojom imovinom?
Da li ja mogu da budem notar koji nemam nista... a da vec samo to sto moram da garantujem svojom imovinom zakonski i ustavno ne mogu da budem notar jer zakon o notarima je napisan tako da je kao novi zavet, pardon ustav a i zakon Srbije za privilegovane.
Evo sada da pitam da li su notari stavili tapiju na svoju imovinu pre stupanja na duznost, barem ja tako tumacim garanciju o kojoj kazu da je u zakonu zacrtana. Nista ne izmisljam nego samo razmisljam jer sam seljak a znam da kada se nesto garantuje onda se u sudske knjige stavi tapija jer u slucaju ako dodje do nekog spora (nisu ni oni nepogresivi) da trazim odmah naplatu prodajom imovine iz zalozene tapije ili hipoteke kako im je volja samo da se ne desi da mi neko tumaci da su to dva razlicita osnova itd. kako se svi zakoni mogu i protumaciti.
To sto govore i u zakonu pise bez ovoga moze da bidne a i ne mora a ja ipak verujem kada u imovinskim knjigama vidim garanciju na notarsko ime i prezime.

Pero Ćivša

pre 9 godina

Pa nije valjda da je posao javnog beležnika važniji i odgovorniji posao od posla predsednika države i premijere vlade , pa da notari imaju veću platu od njih.