Aktuelno

Subota, 22.11.2014.

14:21

Srbija i region na udaru klimatskih promene

Izvor: Izvor: Tanjug

Srbija i region na udaru klimatskih promene IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

lemy

pre 9 godina

@maratonci trce pocasni krug
Dzabe pricas,pojedini i neznaju ko je bio Milutin M. A kamoli culi za Milankovicev ciklus koji je presudan za sve sto se desava danas na planeti,a sve ostalo mozda ima uticaja 10% .....

Smuleco

pre 9 godina

Mare@: Ti si potpuno u pravu. Jedan Osvrt na komentar Mareta@: Jedan od najvećih zagađivaća atmosfere u Srbiji, a posebno u Jedan od najvećih zagađivač atmosfere u Beogradu i Srbiji su avioni koji preleću ovu teritoriju. Proizvode više štenih gasova od svih automobila, kamiona i autobusa u Srbiji zajedno.To su egzaktne naučne činjenice(literatura- Prof. Petar Pfendt- "Hemija životne sredine", Hemijski fakultet u Beogradu.

ana

pre 9 godina

Dusanmal - naucnik?! Iz kog domena? Parapsihologije? Astrologije?
Šalu na strenu, već dugo ne zivim u Beogradu, i kad mi se desi da dodjem zimi, odmah prepoznam karakteristican " miris" ovog grada, koji mi nekada nije smetao, ili sam ga smatrala normalnim, a od koga sam se odvikla: miris dima, sagorevanja, blago sumporovit. Ugalj.

Maratonci trče počasni krug

pre 9 godina

"svi ozbiljni naucnici se slazu da je globalno zagrevanje proizvod ljudskog delovanja"
Nije tačno. Svi ozbiljni naučnici se slažu da je promenu klime na Zemlji od nastanka pa nadalje objasnio Milutin Milanković kroz svoja poznata 3 efekta. Ovaj vajni naučnik bi morao da ih pročita( otvori Google naučniče, ukucaj pomenuti pojam...), pa bi mu sve bilo jasno, a ne da priča priču onog, kako se zvaše, Ala Gora nazovi borca za ekologiju.
Nažalost ozbiljni naučnici po ovom pitanju su ućutkani.

Dušan

pre 9 godina

možda grešim, ali koliko god da Srbija zagađuje više u poređenju sa Evropom šanse su da neće sprečiti ta mučna predviđanja ni ako potroši silne pare da se dovede u red do 2018. Bolje te pare da ulažemo u sopstvenu zaštitu od klimatskih promena (prvensteno poplava i suša) koje će svejedno doći zahvaljujući Kini, Americi, Indiji itd., Srbija tu ništa značajno neće uticati ako potroši milione na smanjenje svog industrijskog zagađenja ali te milione može da potroši na sopstvenu zaštitu. Sebično ali istinito.

mare

pre 9 godina

Srbija nije veliki zagadjivac, to su Kina i Amerika, ali mi nastradasmo mnogo. A zasto se niko ne pozabavi svakodnevnim preletima aviona iznad Srbije koji prave vestacke oblake koji satima stoje na nebu posle prolaska avione? To je kao normalno?

Bora

pre 9 godina

Koja je ovo bljuvotina od vesti?! Ako se temperatura u proseku poveca za 4c od sveta nece ostati nista. Druga stvar nemoguce je da se klima promeni na tako uskoj regiji kao sto je Balkan, a narocito ne jer jedna drzava nije potpisala Kjoto sporazum. Cisto objasnjenja radi. Samo vetrovi koji duvaju kod nas prelaze po vise desetina hiljada kilometara da bi stigli do Srbije ili Balkana, s toga u letnjem periodu prilikom stvaranja ciklona iznad djenovskog zaliva, ako u Sahari hara pustinjska oluja mi u Srbiji imamo kisu koja ostavlja crvenu prasinu iza sebe. To je pesak iz Sahare. Ta pojava je posmatrana cak i u Nemackoj! Ali da objasnimo zasto je ta pojava toliko dramaticna. Pa kada se stvori ciklon iznad Djenove i Atlantika, severni vetar, koj dolazi iz pravca Skandinavije! biva skrenut preko Atlantika, Spanije, Severne Afrike, Egipta, delom Turske, Grcke i tek onda zavrsi kao cuveni juzni vetar i u Srbiji, a u nekim slucajevima gonjen ciklonima iznad Atlantika i Djenove zavrsi cak i u juznoj Nemackoj! Ovaj tekst je bljuvotina i ovom naucniku treba ukinuti sve diplome i zabraniti mu da prica o klimatologiji, jer ocigledno ide ispred nekog esperimanta za manipulisanje klime ( ako je to uopste moguce, na danasnjem tehnoloskom razvoju covecanstva ). I jos jedna stvar paravo zagadjenje su industrijski otpadi i industrijske hemikalije, koje dugorocno zagadjuju zemlju vazduh i vode. Moze bas B92 da kaze i neku rec na temu izlivanja jalovine u Jadar!

nisam antipatican

pre 9 godina

za promenu klime je odgovoran covek? a taj covek ima ime i prezime.
nemojte da generalizujete,ja nisam kriv!
oni koji jesu opet kazem,imaju ime i prezime!!!
drugo,oni koji su zaduzeni po nekim "zakonima" da brinu o tome,ni oni nisu radili svoj posao kako treba,i oni imaju ime i prezima
dajem predlog da ih tuzimo,a to bi trebala da uradi neka NVO koja se bavi zastitom ljudskih prava,unistenjem klime znacajno je ugrozeno ljudsko pravo na zivot!

Јован

pre 9 godina

Лаж класична а људи као овце гутају ове глупости док све не оде на пут без повратка!

marko

pre 9 godina

EPS emituje koliko emituje, ali nije istina da mora da kupi isto toliko sertifikata. U EU prozvodjači su dobili besplatno sertifikate u početnoj fazi Kjoto protokola za količinu emitovanu 1990 godine. Svaka faza predviđa smanjenje besplatno dobijenih sertifikata, ali taj mehanizim u EU predstavlja samo način da se obogate ionako bogati šoekulanti, jer svojim ogromnim kapitalom stvaraju veštačku tražnju, dižući cenu sertifikata, koju na kraju plaćaju oni koji emituju CO2, a kroz cenu struje ta jtrošak plaćaju potrošači. Drugim rečima mehanizam u osnovi ima dobru ideju, ali kao i u svemu krupan kapital je našao način da i preko sertifikata zavuče ruku u džep potrošačima struje. Pošto je mnogo potrošača, od svakog po malo i nakupi se tu ogroman novac. Kad je to sve tako bajno i sjajno, kako t oda se najveći emiteri CO2 (SAD i Kina) nisu prilkjučili smanjenju emisije CO2 od početka primene Kjoto protokola. Mislim da su oni samo dovoljno veliki, da ih niko u to nije mogao ugurati, a nama će neki da objasne da je to dobro i poželjno. Da li je industrija u Srbiji toliko razvijenea da smo našim CO2 izazvali takve promene klime i zašto gospoda ne uporede Sbjiu sa drugim zemljama u regionu, a potom i sa onima koji do skora nisu primenjivali Kjoto protokl. Srbija je zanemarljiva u odnosu na USA po emisiji CO2. Ovo je još jedna šarena laža, bez učešća najvećih država, koju nam poturaju, a mi gutamo li gutamo.

milojko

pre 9 godina

"svi ozbiljni naucnici se slazu da je globalno zagrevanje proizvod ljudskog delovanja"

da da, svi ozbiljni naucnici koje gle cuda finansiraju bas one vlade koje najvise dizu "ekoloske" poreze kako bi se par osoba povezano sa njima enormno obogatilo, nemoj dalje molim te

Filomena

pre 9 godina

Sotona zaplesala i vodi svet u kraj. U Bibliji stoji da ce se zemlja u plamenu cistiti.Nakupilo se pohlepe,ljubomore,zla svakakva. Demonkrati glume demokrate uzas.
Spas je u Isusu.

nišlija

pre 9 godina

Malopre sam sa bratom izašao da prošetam i morali smo da se vratimo jer je počelo nekako pritajeno da me guši vazduh.Nemam astmu,bronhitis,srčanih problema...

хаџија

pre 9 godina

Nema komentara na ovu temu i time je sve receno o svesti ljudi koji ovde zive. Tuga, cemer i jad.
(Bojan, 22. novembar 2014 15:37)
шта ту има да се коментарише, ови наши нису низашта способни. од како сам скинуо апликацију за сателитску прогнозу било ког краја, поново верујем у прогнозе.
а ови наши могу да прогнозирају колко оће, ко ин још осим тебе слуша

dusanmal

pre 9 godina

@da_da (@Bojan) - To se vec zna (da covek i CO2 nema veze sa trenutnim klim promenama). Problem je u vladjucoj svetskoj ideologiji koja hoce da kontrolise ljude izmedju ostalog ovim putem. Ja sam naucnik po profesiji i znam sta govorim. Primeri za moje tvrdnje:
1) NASA/MIT studija tokom 8 godina u 1990'tim. Rezultat-svake godine je T isla gore, svake godine je proporcija energije koja je vracena sa Zemlje ka energiji koja je dosla na Zemlju RASLA. Srednjoskolski nivo fizike: efekat staklene baste se ponasa upravo OBRNUTO. 100% zakljucak-sta god greje Zemlju nije nikakav oblik efekta staklene baste, ne samo ljudski CO2 ili prirodni CO2 ili metan,... no nikakav, cak ni neki o kom neznamo nista.
2) CERN 2011, "Cloud Eksperiment"- Temperatura na Zemlji predominantno zavisna od proporcije energije koja dolazi na Zemlju u obliku cestica visokih energija posto vodena para u atmosferi mnogo efikasnije preuzima takav vid energije. Nekoliko redova velicina snazniji uticaj no CO2. Potpora rezultatu (1) jer se bas to i ocekuje od porasta efikasnosti.
3) Ideologija?-Rezultat (1) je ignorisan; Rezultat (2) je literarno ZABRANJEN od direktora CERNa (Galileo i Kopernik se okrecu u grobu); predvidjena ponasanja klime se ne dogadjaju... Najzad: cuveni 97% naucnika "podrzavaju"-politicki spin. Nadjite originalni izvor toga: od objavljenih naucnih klimatskih radova 1999-2009 68% NE UZIMA NI JEDNU STRANU; 31% podrzava zagrevanje CO2; 1% osporava,tj.97% od 32% "podrzava"... tuga za pravu nauku

Boko S.

pre 9 godina

Samo par komentara na ovako bitnu temu govori o svesti(nesvesti) većine kojoj su minorne teme i događaji mnogo važniji.Mediji isto tako pridaju važnosti pevaljkama i njihovim silikonima a nema ozbiljne rasparave o chemtrelovima(zaprašivanjima iz aviona) ili o Haarp sistemima koji imaju mogućnost promene klime pored svih zagađenja koja čovek proizvodi.Ako ovo sa Haarpom i chemtrelom izgleda kao teorija zavere neka mediji organizuju nekakav okrugli sto ili satanak stručnjaka pa nas o svemu obaveste i razbiju pogrešne predrasude.Niko se zvanično o ovoj temi ne oglašava pa je izgleda ipak istina da se sprovode eksperimenti koji su štetni po klimu i naravno zdravlje građana.

Makar necemo morati kreciti svako leto...

pre 9 godina

Nocas gledam reprizu Ivana Ivanovica...i neka ekipica tamo komedijasa se zeza na foru stampe.Koliko besmisleni teksotvi mogu biti i sala je pala na neki tekst o tome kako se ponasati ako vas u nekom zbacenom selu pocne juriti bik i drugi tekst sta raditi ako vas napadne jelen :D!I tu je bilo dosta super sala i doskocica,da bi za kraj jedan predlozio da budu i neki drugi uputi u novinama...kao na primer sta raditi ako vam beli medved dodje ispred igloa...oni se zaje*avali sa ovom temom,a izgleda da to nije sala...

Palcica

pre 9 godina

@Bojane u nasoj drzavi se ne zna sta ce biti sutra. Ljudi ne mogu da planiraju ni mesec dana u napred. Ne znaju da li ce imati da jedu za mesec, da plate kredit za stan. Misliti o tome kakva ce klima biti do kraja 21. veka je za ovako izmucen narod je zadnja rupa na svirali. Sve akcije u tom smislu dolaze od strane drzave, koja se vodi preporukama strucnjaka iz te oblasti. U normalnim zemljama. A ko u nasoj zemlji da uvede regulativu i sprovede potrebne akcije?

babaroga

pre 9 godina

"Trenutno je u Srbiji porast srednje godišnje temperature viši od srednjeg porasta globalne, što će reći da Srbija brže putuje ka budućoj klimi od ostatka sveta, naveo je Đurđević i naglasio da će na kraju 21. veka u Srbiji srednja temperatura biti povećana za četiri stepena, a možda i više"

To je ta nova nocna mora, da vise niko i nigde ne moze mirno da spava, ako je do sada i uopste moglo negde. Novi globalni terorista je globalno zagrevanje (promena temberature) u CO2 varijanti sa neizostavnim bacanjem krivice na coveka. Samo covek utice na klimu, nista sunce i vulkani, nista okeani, biljke, zivotinje u svetu gde sve vrvi od CO2.
I sad u celoj toj prici Srbija je neki lider jer ona brze putuje ka buducoj klimi od ostatka sveta, putuju vasi stavovi koje zastupate ka nekoj agendi profesore, pitajte se mozda ima li onih naucnika koji uopste ne misle tako?!
Mi sa nasom razvijenom industrijom, EU sa svojim standardima i CO2 agenda ucinise nas bar u necemu liderima u svetu. Mislim, prosto neverovatno!

andreas kisser

pre 9 godina

Bojim se da će za par godina ipak da shvate da nije čovek odgovoran ni za kakve (ili barem ne u tolikoj meri koliko nam stalno predstavljaju) klimatske promene već da to priroda čini u periodičnim ciklusima ...
(da da, 22. novembar 2014 15:02)

smarate vise svi sa tim peridicnim ciklusima. jednom neko odvali nesto na internetu i to odmah postane mantra dezurnih experata! svi ozbiljni naucnici se slazu da je globalno zagrevanje proizvod ljudskog delovanja, ali ti verovatno bolje znas. reci mi samo - da li se zbog toga osecas bolje kad zimi sprzis par tona uglja ili nekoliko kubika (bespravno posecenog) drva za ogrev?

Alex

pre 9 godina

Koje otopljenje? Ne videsmo Sunca ove godine. Te priče o globaljnom zagrevanju su koješta. Mi smo suviše mali da utičemo na planetu. Precenjujemo se.

Nedavno su stručnjaci utvrdili da je pre 2000 godina na zemlji bilo toplije nego danas, te su Rimljani sadili lozu u Engleskoj i po celu godinu se šetali u sandalama i onim haljinama.

Biće malo toplije, pa malo hladnije i tako u krug, ali to ne zavisi od ljudi.

aca@home

pre 9 godina

Ja sam na udaru klimaktericnih promena moje zene... Salu na stranu ne mislim da covek ima previse uticaja na promenu klime vec da je to nacin na koji priroda leci samu sebe.Mi samo unistavamo biljni i zivotinjski svet svojim otpadom i to je ono sto trebamo spreciti.

da da

pre 9 godina

Bojim se da će za par godina ipak da shvate da nije čovek odgovoran ni za kakve (ili barem ne u tolikoj meri koliko nam stalno predstavljaju) klimatske promene već da to priroda čini u periodičnim ciklusima ...

da da

pre 9 godina

Bojim se da će za par godina ipak da shvate da nije čovek odgovoran ni za kakve (ili barem ne u tolikoj meri koliko nam stalno predstavljaju) klimatske promene već da to priroda čini u periodičnim ciklusima ...

babaroga

pre 9 godina

"Trenutno je u Srbiji porast srednje godišnje temperature viši od srednjeg porasta globalne, što će reći da Srbija brže putuje ka budućoj klimi od ostatka sveta, naveo je Đurđević i naglasio da će na kraju 21. veka u Srbiji srednja temperatura biti povećana za četiri stepena, a možda i više"

To je ta nova nocna mora, da vise niko i nigde ne moze mirno da spava, ako je do sada i uopste moglo negde. Novi globalni terorista je globalno zagrevanje (promena temberature) u CO2 varijanti sa neizostavnim bacanjem krivice na coveka. Samo covek utice na klimu, nista sunce i vulkani, nista okeani, biljke, zivotinje u svetu gde sve vrvi od CO2.
I sad u celoj toj prici Srbija je neki lider jer ona brze putuje ka buducoj klimi od ostatka sveta, putuju vasi stavovi koje zastupate ka nekoj agendi profesore, pitajte se mozda ima li onih naucnika koji uopste ne misle tako?!
Mi sa nasom razvijenom industrijom, EU sa svojim standardima i CO2 agenda ucinise nas bar u necemu liderima u svetu. Mislim, prosto neverovatno!

Јован

pre 9 godina

Лаж класична а људи као овце гутају ове глупости док све не оде на пут без повратка!

Alex

pre 9 godina

Koje otopljenje? Ne videsmo Sunca ove godine. Te priče o globaljnom zagrevanju su koješta. Mi smo suviše mali da utičemo na planetu. Precenjujemo se.

Nedavno su stručnjaci utvrdili da je pre 2000 godina na zemlji bilo toplije nego danas, te su Rimljani sadili lozu u Engleskoj i po celu godinu se šetali u sandalama i onim haljinama.

Biće malo toplije, pa malo hladnije i tako u krug, ali to ne zavisi od ljudi.

Bora

pre 9 godina

Koja je ovo bljuvotina od vesti?! Ako se temperatura u proseku poveca za 4c od sveta nece ostati nista. Druga stvar nemoguce je da se klima promeni na tako uskoj regiji kao sto je Balkan, a narocito ne jer jedna drzava nije potpisala Kjoto sporazum. Cisto objasnjenja radi. Samo vetrovi koji duvaju kod nas prelaze po vise desetina hiljada kilometara da bi stigli do Srbije ili Balkana, s toga u letnjem periodu prilikom stvaranja ciklona iznad djenovskog zaliva, ako u Sahari hara pustinjska oluja mi u Srbiji imamo kisu koja ostavlja crvenu prasinu iza sebe. To je pesak iz Sahare. Ta pojava je posmatrana cak i u Nemackoj! Ali da objasnimo zasto je ta pojava toliko dramaticna. Pa kada se stvori ciklon iznad Djenove i Atlantika, severni vetar, koj dolazi iz pravca Skandinavije! biva skrenut preko Atlantika, Spanije, Severne Afrike, Egipta, delom Turske, Grcke i tek onda zavrsi kao cuveni juzni vetar i u Srbiji, a u nekim slucajevima gonjen ciklonima iznad Atlantika i Djenove zavrsi cak i u juznoj Nemackoj! Ovaj tekst je bljuvotina i ovom naucniku treba ukinuti sve diplome i zabraniti mu da prica o klimatologiji, jer ocigledno ide ispred nekog esperimanta za manipulisanje klime ( ako je to uopste moguce, na danasnjem tehnoloskom razvoju covecanstva ). I jos jedna stvar paravo zagadjenje su industrijski otpadi i industrijske hemikalije, koje dugorocno zagadjuju zemlju vazduh i vode. Moze bas B92 da kaze i neku rec na temu izlivanja jalovine u Jadar!

Maratonci trče počasni krug

pre 9 godina

"svi ozbiljni naucnici se slazu da je globalno zagrevanje proizvod ljudskog delovanja"
Nije tačno. Svi ozbiljni naučnici se slažu da je promenu klime na Zemlji od nastanka pa nadalje objasnio Milutin Milanković kroz svoja poznata 3 efekta. Ovaj vajni naučnik bi morao da ih pročita( otvori Google naučniče, ukucaj pomenuti pojam...), pa bi mu sve bilo jasno, a ne da priča priču onog, kako se zvaše, Ala Gora nazovi borca za ekologiju.
Nažalost ozbiljni naučnici po ovom pitanju su ućutkani.

andreas kisser

pre 9 godina

Bojim se da će za par godina ipak da shvate da nije čovek odgovoran ni za kakve (ili barem ne u tolikoj meri koliko nam stalno predstavljaju) klimatske promene već da to priroda čini u periodičnim ciklusima ...
(da da, 22. novembar 2014 15:02)

smarate vise svi sa tim peridicnim ciklusima. jednom neko odvali nesto na internetu i to odmah postane mantra dezurnih experata! svi ozbiljni naucnici se slazu da je globalno zagrevanje proizvod ljudskog delovanja, ali ti verovatno bolje znas. reci mi samo - da li se zbog toga osecas bolje kad zimi sprzis par tona uglja ili nekoliko kubika (bespravno posecenog) drva za ogrev?

milojko

pre 9 godina

"svi ozbiljni naucnici se slazu da je globalno zagrevanje proizvod ljudskog delovanja"

da da, svi ozbiljni naucnici koje gle cuda finansiraju bas one vlade koje najvise dizu "ekoloske" poreze kako bi se par osoba povezano sa njima enormno obogatilo, nemoj dalje molim te

Palcica

pre 9 godina

@Bojane u nasoj drzavi se ne zna sta ce biti sutra. Ljudi ne mogu da planiraju ni mesec dana u napred. Ne znaju da li ce imati da jedu za mesec, da plate kredit za stan. Misliti o tome kakva ce klima biti do kraja 21. veka je za ovako izmucen narod je zadnja rupa na svirali. Sve akcije u tom smislu dolaze od strane drzave, koja se vodi preporukama strucnjaka iz te oblasti. U normalnim zemljama. A ko u nasoj zemlji da uvede regulativu i sprovede potrebne akcije?

dusanmal

pre 9 godina

@da_da (@Bojan) - To se vec zna (da covek i CO2 nema veze sa trenutnim klim promenama). Problem je u vladjucoj svetskoj ideologiji koja hoce da kontrolise ljude izmedju ostalog ovim putem. Ja sam naucnik po profesiji i znam sta govorim. Primeri za moje tvrdnje:
1) NASA/MIT studija tokom 8 godina u 1990'tim. Rezultat-svake godine je T isla gore, svake godine je proporcija energije koja je vracena sa Zemlje ka energiji koja je dosla na Zemlju RASLA. Srednjoskolski nivo fizike: efekat staklene baste se ponasa upravo OBRNUTO. 100% zakljucak-sta god greje Zemlju nije nikakav oblik efekta staklene baste, ne samo ljudski CO2 ili prirodni CO2 ili metan,... no nikakav, cak ni neki o kom neznamo nista.
2) CERN 2011, "Cloud Eksperiment"- Temperatura na Zemlji predominantno zavisna od proporcije energije koja dolazi na Zemlju u obliku cestica visokih energija posto vodena para u atmosferi mnogo efikasnije preuzima takav vid energije. Nekoliko redova velicina snazniji uticaj no CO2. Potpora rezultatu (1) jer se bas to i ocekuje od porasta efikasnosti.
3) Ideologija?-Rezultat (1) je ignorisan; Rezultat (2) je literarno ZABRANJEN od direktora CERNa (Galileo i Kopernik se okrecu u grobu); predvidjena ponasanja klime se ne dogadjaju... Najzad: cuveni 97% naucnika "podrzavaju"-politicki spin. Nadjite originalni izvor toga: od objavljenih naucnih klimatskih radova 1999-2009 68% NE UZIMA NI JEDNU STRANU; 31% podrzava zagrevanje CO2; 1% osporava,tj.97% od 32% "podrzava"... tuga za pravu nauku

mare

pre 9 godina

Srbija nije veliki zagadjivac, to su Kina i Amerika, ali mi nastradasmo mnogo. A zasto se niko ne pozabavi svakodnevnim preletima aviona iznad Srbije koji prave vestacke oblake koji satima stoje na nebu posle prolaska avione? To je kao normalno?

Boko S.

pre 9 godina

Samo par komentara na ovako bitnu temu govori o svesti(nesvesti) većine kojoj su minorne teme i događaji mnogo važniji.Mediji isto tako pridaju važnosti pevaljkama i njihovim silikonima a nema ozbiljne rasparave o chemtrelovima(zaprašivanjima iz aviona) ili o Haarp sistemima koji imaju mogućnost promene klime pored svih zagađenja koja čovek proizvodi.Ako ovo sa Haarpom i chemtrelom izgleda kao teorija zavere neka mediji organizuju nekakav okrugli sto ili satanak stručnjaka pa nas o svemu obaveste i razbiju pogrešne predrasude.Niko se zvanično o ovoj temi ne oglašava pa je izgleda ipak istina da se sprovode eksperimenti koji su štetni po klimu i naravno zdravlje građana.

aca@home

pre 9 godina

Ja sam na udaru klimaktericnih promena moje zene... Salu na stranu ne mislim da covek ima previse uticaja na promenu klime vec da je to nacin na koji priroda leci samu sebe.Mi samo unistavamo biljni i zivotinjski svet svojim otpadom i to je ono sto trebamo spreciti.

nišlija

pre 9 godina

Malopre sam sa bratom izašao da prošetam i morali smo da se vratimo jer je počelo nekako pritajeno da me guši vazduh.Nemam astmu,bronhitis,srčanih problema...

Filomena

pre 9 godina

Sotona zaplesala i vodi svet u kraj. U Bibliji stoji da ce se zemlja u plamenu cistiti.Nakupilo se pohlepe,ljubomore,zla svakakva. Demonkrati glume demokrate uzas.
Spas je u Isusu.

Dušan

pre 9 godina

možda grešim, ali koliko god da Srbija zagađuje više u poređenju sa Evropom šanse su da neće sprečiti ta mučna predviđanja ni ako potroši silne pare da se dovede u red do 2018. Bolje te pare da ulažemo u sopstvenu zaštitu od klimatskih promena (prvensteno poplava i suša) koje će svejedno doći zahvaljujući Kini, Americi, Indiji itd., Srbija tu ništa značajno neće uticati ako potroši milione na smanjenje svog industrijskog zagađenja ali te milione može da potroši na sopstvenu zaštitu. Sebično ali istinito.

marko

pre 9 godina

EPS emituje koliko emituje, ali nije istina da mora da kupi isto toliko sertifikata. U EU prozvodjači su dobili besplatno sertifikate u početnoj fazi Kjoto protokola za količinu emitovanu 1990 godine. Svaka faza predviđa smanjenje besplatno dobijenih sertifikata, ali taj mehanizim u EU predstavlja samo način da se obogate ionako bogati šoekulanti, jer svojim ogromnim kapitalom stvaraju veštačku tražnju, dižući cenu sertifikata, koju na kraju plaćaju oni koji emituju CO2, a kroz cenu struje ta jtrošak plaćaju potrošači. Drugim rečima mehanizam u osnovi ima dobru ideju, ali kao i u svemu krupan kapital je našao način da i preko sertifikata zavuče ruku u džep potrošačima struje. Pošto je mnogo potrošača, od svakog po malo i nakupi se tu ogroman novac. Kad je to sve tako bajno i sjajno, kako t oda se najveći emiteri CO2 (SAD i Kina) nisu prilkjučili smanjenju emisije CO2 od početka primene Kjoto protokola. Mislim da su oni samo dovoljno veliki, da ih niko u to nije mogao ugurati, a nama će neki da objasne da je to dobro i poželjno. Da li je industrija u Srbiji toliko razvijenea da smo našim CO2 izazvali takve promene klime i zašto gospoda ne uporede Sbjiu sa drugim zemljama u regionu, a potom i sa onima koji do skora nisu primenjivali Kjoto protokl. Srbija je zanemarljiva u odnosu na USA po emisiji CO2. Ovo je još jedna šarena laža, bez učešća najvećih država, koju nam poturaju, a mi gutamo li gutamo.

ana

pre 9 godina

Dusanmal - naucnik?! Iz kog domena? Parapsihologije? Astrologije?
Šalu na strenu, već dugo ne zivim u Beogradu, i kad mi se desi da dodjem zimi, odmah prepoznam karakteristican " miris" ovog grada, koji mi nekada nije smetao, ili sam ga smatrala normalnim, a od koga sam se odvikla: miris dima, sagorevanja, blago sumporovit. Ugalj.

хаџија

pre 9 godina

Nema komentara na ovu temu i time je sve receno o svesti ljudi koji ovde zive. Tuga, cemer i jad.
(Bojan, 22. novembar 2014 15:37)
шта ту има да се коментарише, ови наши нису низашта способни. од како сам скинуо апликацију за сателитску прогнозу било ког краја, поново верујем у прогнозе.
а ови наши могу да прогнозирају колко оће, ко ин још осим тебе слуша

Smuleco

pre 9 godina

Mare@: Ti si potpuno u pravu. Jedan Osvrt na komentar Mareta@: Jedan od najvećih zagađivaća atmosfere u Srbiji, a posebno u Jedan od najvećih zagađivač atmosfere u Beogradu i Srbiji su avioni koji preleću ovu teritoriju. Proizvode više štenih gasova od svih automobila, kamiona i autobusa u Srbiji zajedno.To su egzaktne naučne činjenice(literatura- Prof. Petar Pfendt- "Hemija životne sredine", Hemijski fakultet u Beogradu.

Makar necemo morati kreciti svako leto...

pre 9 godina

Nocas gledam reprizu Ivana Ivanovica...i neka ekipica tamo komedijasa se zeza na foru stampe.Koliko besmisleni teksotvi mogu biti i sala je pala na neki tekst o tome kako se ponasati ako vas u nekom zbacenom selu pocne juriti bik i drugi tekst sta raditi ako vas napadne jelen :D!I tu je bilo dosta super sala i doskocica,da bi za kraj jedan predlozio da budu i neki drugi uputi u novinama...kao na primer sta raditi ako vam beli medved dodje ispred igloa...oni se zaje*avali sa ovom temom,a izgleda da to nije sala...

lemy

pre 9 godina

@maratonci trce pocasni krug
Dzabe pricas,pojedini i neznaju ko je bio Milutin M. A kamoli culi za Milankovicev ciklus koji je presudan za sve sto se desava danas na planeti,a sve ostalo mozda ima uticaja 10% .....

nisam antipatican

pre 9 godina

za promenu klime je odgovoran covek? a taj covek ima ime i prezime.
nemojte da generalizujete,ja nisam kriv!
oni koji jesu opet kazem,imaju ime i prezime!!!
drugo,oni koji su zaduzeni po nekim "zakonima" da brinu o tome,ni oni nisu radili svoj posao kako treba,i oni imaju ime i prezima
dajem predlog da ih tuzimo,a to bi trebala da uradi neka NVO koja se bavi zastitom ljudskih prava,unistenjem klime znacajno je ugrozeno ljudsko pravo na zivot!

da da

pre 9 godina

Bojim se da će za par godina ipak da shvate da nije čovek odgovoran ni za kakve (ili barem ne u tolikoj meri koliko nam stalno predstavljaju) klimatske promene već da to priroda čini u periodičnim ciklusima ...

Јован

pre 9 godina

Лаж класична а људи као овце гутају ове глупости док све не оде на пут без повратка!

andreas kisser

pre 9 godina

Bojim se da će za par godina ipak da shvate da nije čovek odgovoran ni za kakve (ili barem ne u tolikoj meri koliko nam stalno predstavljaju) klimatske promene već da to priroda čini u periodičnim ciklusima ...
(da da, 22. novembar 2014 15:02)

smarate vise svi sa tim peridicnim ciklusima. jednom neko odvali nesto na internetu i to odmah postane mantra dezurnih experata! svi ozbiljni naucnici se slazu da je globalno zagrevanje proizvod ljudskog delovanja, ali ti verovatno bolje znas. reci mi samo - da li se zbog toga osecas bolje kad zimi sprzis par tona uglja ili nekoliko kubika (bespravno posecenog) drva za ogrev?

Boko S.

pre 9 godina

Samo par komentara na ovako bitnu temu govori o svesti(nesvesti) većine kojoj su minorne teme i događaji mnogo važniji.Mediji isto tako pridaju važnosti pevaljkama i njihovim silikonima a nema ozbiljne rasparave o chemtrelovima(zaprašivanjima iz aviona) ili o Haarp sistemima koji imaju mogućnost promene klime pored svih zagađenja koja čovek proizvodi.Ako ovo sa Haarpom i chemtrelom izgleda kao teorija zavere neka mediji organizuju nekakav okrugli sto ili satanak stručnjaka pa nas o svemu obaveste i razbiju pogrešne predrasude.Niko se zvanično o ovoj temi ne oglašava pa je izgleda ipak istina da se sprovode eksperimenti koji su štetni po klimu i naravno zdravlje građana.

Filomena

pre 9 godina

Sotona zaplesala i vodi svet u kraj. U Bibliji stoji da ce se zemlja u plamenu cistiti.Nakupilo se pohlepe,ljubomore,zla svakakva. Demonkrati glume demokrate uzas.
Spas je u Isusu.

Alex

pre 9 godina

Koje otopljenje? Ne videsmo Sunca ove godine. Te priče o globaljnom zagrevanju su koješta. Mi smo suviše mali da utičemo na planetu. Precenjujemo se.

Nedavno su stručnjaci utvrdili da je pre 2000 godina na zemlji bilo toplije nego danas, te su Rimljani sadili lozu u Engleskoj i po celu godinu se šetali u sandalama i onim haljinama.

Biće malo toplije, pa malo hladnije i tako u krug, ali to ne zavisi od ljudi.

dusanmal

pre 9 godina

@da_da (@Bojan) - To se vec zna (da covek i CO2 nema veze sa trenutnim klim promenama). Problem je u vladjucoj svetskoj ideologiji koja hoce da kontrolise ljude izmedju ostalog ovim putem. Ja sam naucnik po profesiji i znam sta govorim. Primeri za moje tvrdnje:
1) NASA/MIT studija tokom 8 godina u 1990'tim. Rezultat-svake godine je T isla gore, svake godine je proporcija energije koja je vracena sa Zemlje ka energiji koja je dosla na Zemlju RASLA. Srednjoskolski nivo fizike: efekat staklene baste se ponasa upravo OBRNUTO. 100% zakljucak-sta god greje Zemlju nije nikakav oblik efekta staklene baste, ne samo ljudski CO2 ili prirodni CO2 ili metan,... no nikakav, cak ni neki o kom neznamo nista.
2) CERN 2011, "Cloud Eksperiment"- Temperatura na Zemlji predominantno zavisna od proporcije energije koja dolazi na Zemlju u obliku cestica visokih energija posto vodena para u atmosferi mnogo efikasnije preuzima takav vid energije. Nekoliko redova velicina snazniji uticaj no CO2. Potpora rezultatu (1) jer se bas to i ocekuje od porasta efikasnosti.
3) Ideologija?-Rezultat (1) je ignorisan; Rezultat (2) je literarno ZABRANJEN od direktora CERNa (Galileo i Kopernik se okrecu u grobu); predvidjena ponasanja klime se ne dogadjaju... Najzad: cuveni 97% naucnika "podrzavaju"-politicki spin. Nadjite originalni izvor toga: od objavljenih naucnih klimatskih radova 1999-2009 68% NE UZIMA NI JEDNU STRANU; 31% podrzava zagrevanje CO2; 1% osporava,tj.97% od 32% "podrzava"... tuga za pravu nauku

babaroga

pre 9 godina

"Trenutno je u Srbiji porast srednje godišnje temperature viši od srednjeg porasta globalne, što će reći da Srbija brže putuje ka budućoj klimi od ostatka sveta, naveo je Đurđević i naglasio da će na kraju 21. veka u Srbiji srednja temperatura biti povećana za četiri stepena, a možda i više"

To je ta nova nocna mora, da vise niko i nigde ne moze mirno da spava, ako je do sada i uopste moglo negde. Novi globalni terorista je globalno zagrevanje (promena temberature) u CO2 varijanti sa neizostavnim bacanjem krivice na coveka. Samo covek utice na klimu, nista sunce i vulkani, nista okeani, biljke, zivotinje u svetu gde sve vrvi od CO2.
I sad u celoj toj prici Srbija je neki lider jer ona brze putuje ka buducoj klimi od ostatka sveta, putuju vasi stavovi koje zastupate ka nekoj agendi profesore, pitajte se mozda ima li onih naucnika koji uopste ne misle tako?!
Mi sa nasom razvijenom industrijom, EU sa svojim standardima i CO2 agenda ucinise nas bar u necemu liderima u svetu. Mislim, prosto neverovatno!

Maratonci trče počasni krug

pre 9 godina

"svi ozbiljni naucnici se slazu da je globalno zagrevanje proizvod ljudskog delovanja"
Nije tačno. Svi ozbiljni naučnici se slažu da je promenu klime na Zemlji od nastanka pa nadalje objasnio Milutin Milanković kroz svoja poznata 3 efekta. Ovaj vajni naučnik bi morao da ih pročita( otvori Google naučniče, ukucaj pomenuti pojam...), pa bi mu sve bilo jasno, a ne da priča priču onog, kako se zvaše, Ala Gora nazovi borca za ekologiju.
Nažalost ozbiljni naučnici po ovom pitanju su ućutkani.

Makar necemo morati kreciti svako leto...

pre 9 godina

Nocas gledam reprizu Ivana Ivanovica...i neka ekipica tamo komedijasa se zeza na foru stampe.Koliko besmisleni teksotvi mogu biti i sala je pala na neki tekst o tome kako se ponasati ako vas u nekom zbacenom selu pocne juriti bik i drugi tekst sta raditi ako vas napadne jelen :D!I tu je bilo dosta super sala i doskocica,da bi za kraj jedan predlozio da budu i neki drugi uputi u novinama...kao na primer sta raditi ako vam beli medved dodje ispred igloa...oni se zaje*avali sa ovom temom,a izgleda da to nije sala...

хаџија

pre 9 godina

Nema komentara na ovu temu i time je sve receno o svesti ljudi koji ovde zive. Tuga, cemer i jad.
(Bojan, 22. novembar 2014 15:37)
шта ту има да се коментарише, ови наши нису низашта способни. од како сам скинуо апликацију за сателитску прогнозу било ког краја, поново верујем у прогнозе.
а ови наши могу да прогнозирају колко оће, ко ин још осим тебе слуша

milojko

pre 9 godina

"svi ozbiljni naucnici se slazu da je globalno zagrevanje proizvod ljudskog delovanja"

da da, svi ozbiljni naucnici koje gle cuda finansiraju bas one vlade koje najvise dizu "ekoloske" poreze kako bi se par osoba povezano sa njima enormno obogatilo, nemoj dalje molim te

nisam antipatican

pre 9 godina

za promenu klime je odgovoran covek? a taj covek ima ime i prezime.
nemojte da generalizujete,ja nisam kriv!
oni koji jesu opet kazem,imaju ime i prezime!!!
drugo,oni koji su zaduzeni po nekim "zakonima" da brinu o tome,ni oni nisu radili svoj posao kako treba,i oni imaju ime i prezima
dajem predlog da ih tuzimo,a to bi trebala da uradi neka NVO koja se bavi zastitom ljudskih prava,unistenjem klime znacajno je ugrozeno ljudsko pravo na zivot!

nišlija

pre 9 godina

Malopre sam sa bratom izašao da prošetam i morali smo da se vratimo jer je počelo nekako pritajeno da me guši vazduh.Nemam astmu,bronhitis,srčanih problema...

marko

pre 9 godina

EPS emituje koliko emituje, ali nije istina da mora da kupi isto toliko sertifikata. U EU prozvodjači su dobili besplatno sertifikate u početnoj fazi Kjoto protokola za količinu emitovanu 1990 godine. Svaka faza predviđa smanjenje besplatno dobijenih sertifikata, ali taj mehanizim u EU predstavlja samo način da se obogate ionako bogati šoekulanti, jer svojim ogromnim kapitalom stvaraju veštačku tražnju, dižući cenu sertifikata, koju na kraju plaćaju oni koji emituju CO2, a kroz cenu struje ta jtrošak plaćaju potrošači. Drugim rečima mehanizam u osnovi ima dobru ideju, ali kao i u svemu krupan kapital je našao način da i preko sertifikata zavuče ruku u džep potrošačima struje. Pošto je mnogo potrošača, od svakog po malo i nakupi se tu ogroman novac. Kad je to sve tako bajno i sjajno, kako t oda se najveći emiteri CO2 (SAD i Kina) nisu prilkjučili smanjenju emisije CO2 od početka primene Kjoto protokola. Mislim da su oni samo dovoljno veliki, da ih niko u to nije mogao ugurati, a nama će neki da objasne da je to dobro i poželjno. Da li je industrija u Srbiji toliko razvijenea da smo našim CO2 izazvali takve promene klime i zašto gospoda ne uporede Sbjiu sa drugim zemljama u regionu, a potom i sa onima koji do skora nisu primenjivali Kjoto protokl. Srbija je zanemarljiva u odnosu na USA po emisiji CO2. Ovo je još jedna šarena laža, bez učešća najvećih država, koju nam poturaju, a mi gutamo li gutamo.

aca@home

pre 9 godina

Ja sam na udaru klimaktericnih promena moje zene... Salu na stranu ne mislim da covek ima previse uticaja na promenu klime vec da je to nacin na koji priroda leci samu sebe.Mi samo unistavamo biljni i zivotinjski svet svojim otpadom i to je ono sto trebamo spreciti.

Bora

pre 9 godina

Koja je ovo bljuvotina od vesti?! Ako se temperatura u proseku poveca za 4c od sveta nece ostati nista. Druga stvar nemoguce je da se klima promeni na tako uskoj regiji kao sto je Balkan, a narocito ne jer jedna drzava nije potpisala Kjoto sporazum. Cisto objasnjenja radi. Samo vetrovi koji duvaju kod nas prelaze po vise desetina hiljada kilometara da bi stigli do Srbije ili Balkana, s toga u letnjem periodu prilikom stvaranja ciklona iznad djenovskog zaliva, ako u Sahari hara pustinjska oluja mi u Srbiji imamo kisu koja ostavlja crvenu prasinu iza sebe. To je pesak iz Sahare. Ta pojava je posmatrana cak i u Nemackoj! Ali da objasnimo zasto je ta pojava toliko dramaticna. Pa kada se stvori ciklon iznad Djenove i Atlantika, severni vetar, koj dolazi iz pravca Skandinavije! biva skrenut preko Atlantika, Spanije, Severne Afrike, Egipta, delom Turske, Grcke i tek onda zavrsi kao cuveni juzni vetar i u Srbiji, a u nekim slucajevima gonjen ciklonima iznad Atlantika i Djenove zavrsi cak i u juznoj Nemackoj! Ovaj tekst je bljuvotina i ovom naucniku treba ukinuti sve diplome i zabraniti mu da prica o klimatologiji, jer ocigledno ide ispred nekog esperimanta za manipulisanje klime ( ako je to uopste moguce, na danasnjem tehnoloskom razvoju covecanstva ). I jos jedna stvar paravo zagadjenje su industrijski otpadi i industrijske hemikalije, koje dugorocno zagadjuju zemlju vazduh i vode. Moze bas B92 da kaze i neku rec na temu izlivanja jalovine u Jadar!

Dušan

pre 9 godina

možda grešim, ali koliko god da Srbija zagađuje više u poređenju sa Evropom šanse su da neće sprečiti ta mučna predviđanja ni ako potroši silne pare da se dovede u red do 2018. Bolje te pare da ulažemo u sopstvenu zaštitu od klimatskih promena (prvensteno poplava i suša) koje će svejedno doći zahvaljujući Kini, Americi, Indiji itd., Srbija tu ništa značajno neće uticati ako potroši milione na smanjenje svog industrijskog zagađenja ali te milione može da potroši na sopstvenu zaštitu. Sebično ali istinito.

Palcica

pre 9 godina

@Bojane u nasoj drzavi se ne zna sta ce biti sutra. Ljudi ne mogu da planiraju ni mesec dana u napred. Ne znaju da li ce imati da jedu za mesec, da plate kredit za stan. Misliti o tome kakva ce klima biti do kraja 21. veka je za ovako izmucen narod je zadnja rupa na svirali. Sve akcije u tom smislu dolaze od strane drzave, koja se vodi preporukama strucnjaka iz te oblasti. U normalnim zemljama. A ko u nasoj zemlji da uvede regulativu i sprovede potrebne akcije?

mare

pre 9 godina

Srbija nije veliki zagadjivac, to su Kina i Amerika, ali mi nastradasmo mnogo. A zasto se niko ne pozabavi svakodnevnim preletima aviona iznad Srbije koji prave vestacke oblake koji satima stoje na nebu posle prolaska avione? To je kao normalno?

ana

pre 9 godina

Dusanmal - naucnik?! Iz kog domena? Parapsihologije? Astrologije?
Šalu na strenu, već dugo ne zivim u Beogradu, i kad mi se desi da dodjem zimi, odmah prepoznam karakteristican " miris" ovog grada, koji mi nekada nije smetao, ili sam ga smatrala normalnim, a od koga sam se odvikla: miris dima, sagorevanja, blago sumporovit. Ugalj.

Smuleco

pre 9 godina

Mare@: Ti si potpuno u pravu. Jedan Osvrt na komentar Mareta@: Jedan od najvećih zagađivaća atmosfere u Srbiji, a posebno u Jedan od najvećih zagađivač atmosfere u Beogradu i Srbiji su avioni koji preleću ovu teritoriju. Proizvode više štenih gasova od svih automobila, kamiona i autobusa u Srbiji zajedno.To su egzaktne naučne činjenice(literatura- Prof. Petar Pfendt- "Hemija životne sredine", Hemijski fakultet u Beogradu.

lemy

pre 9 godina

@maratonci trce pocasni krug
Dzabe pricas,pojedini i neznaju ko je bio Milutin M. A kamoli culi za Milankovicev ciklus koji je presudan za sve sto se desava danas na planeti,a sve ostalo mozda ima uticaja 10% .....