Petak, 21.11.2014.

20:01

Windows proslavio 29. rođendan

Izvor: B92

Windows proslavio 29. roðendan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

Maks

pre 9 godina

@ (lerr, 24. novembar 2014 19:02)

Obzirom da je OS X certifikovan kao UNIX sistem (preciznije, prošao je SUSv3 certifikaciju), onda nije "skoro kao UNIX", nego i jeste UNIX sistem, kao što se i Solaris ubraja u UNIX sisteme (Solaris 10 je takođe u skladu sa SUSv3 i certifikovan je kao UNIX).

Tu certifikaciju radi "The Open Group" konzorcijum.

Pre nego što su cetrifikovali OS X kao UNIX (pre Leoparda, koji je zvanično izašao 2007) je možda moglo da se kaže da OS X nije zvanično UNIX, nego samo "UNIX-like", pošto je bio sličan UNIX-u, ali nije bio zvanično certifikovan da je UNIX... ali kada se pojavio Leopard 2007. godine, OS X se od tada zvanično ubraja u UNIX sisteme jer je certifikovan da je UNIX, što podrazumeva i da bi, na primer, neki software koji je pisan da bude u skladu sa pomenutom UNIX specifikacijom i da radi na UNIX sistemima bez bilo kakvih modifikacija mogao da se kompajlira na Leopard i da radi (isto važi i ako bi se kompajlirao na ostalim verzijama OS X-a koje su certifikovane da su u skladu sa pomenutom UNIX specifikacijom), čak i ako je taj program originalno pravljen za Solaris ili neki drugi UNIX sistem.

Ske

pre 9 godina

izvinjavam se jabukashima, iOS je za handheld uredjaje... elem OS x, baziran na BSD kernelu... elem, skoro pa unix...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (lerr, 24. novembar 2014 19:02)

Dzabe se izvinjavas :)
Oce centrala da pogresi jednom, ali ne sto puta!

Pingvin

pre 9 godina

Cestitam Windowsu, ja od Aprila koristim Ubuntu i zadovoljan sam. Windows 7 mi je bio odlican, jedino mi je smetalo sto kad instaliram LOL malo ukoci masinu ali to je zato sto je piratizovan (verovatno). Sa Ubuntuom nemam tih problema tako da je to bila poslednja prepreka da predjem na njega.
Ostali free software sam odavno savladao tako mi je sada super i sto je najvaznije, sve je legalno, ne moram da se mlatim sa krekovima, sto je u poslednjih par godina pocelo da mi ide na zivce.
Ubuntu 14.04 mogu samo da preporucim svima, stabilan i relativno lep Unity interfejs, a i kompletan hardware podrzava (stari skener i novi printer) tako da je i tu proslo sve bez glavobolje.
Savet: ako vas ineresuje, skinite 14.04 LTS, nemojte da se mlatite sa najnovijima, kratka podrska i pomalo su bagoviti, Trusty Tahr (Ubuntu 14.04 LTS) je ono sto vam treba.
Da, ovo je bila velika reklama za Linux, ali sta cu, meni se od ove godine mnogo svidja, obzirom da me moj piratizovani Win7 izneverio par puta (Inace hardware je Acer Aspire Laptop V3-772G).
Radi sve, od HDMI izlaza, slusalica, USB 3.0 supporta, i nemojte da vas lazu, cak i video kamera radi (bez zezanja, ovo mora da se navede, ranije verzije nisu htele da prepoznaju kameru). Ako ste primetili ja ne hejtujem, samo mi se svidja ceo smek oko linuxa, blendera, gimpa, inkscape i libre offica, kao i ostalih koji za dzabe odrzavaju sve ovo, a usto i radi.
Pozdrav od Pingvinca.

Maks

pre 9 godina

@ (lerr, 23. novembar 2014 20:33)

Ako ne znaš ni koji OS koriste Macovi, onda mislim da ne ide da nam sad tu kao držiš nekakve "dersove" o Macovima (ako nisi čuo reč "ders" ranije, to je turcizam čije značenje obuhvata: predavanja, lekcije, kurseve, nastavu... i slično... znači, nemoj da nam držiš ni predavanja, niti nekakve lekcije, niti bilo šta slično).

Kao prvo, Macovi uopšte ne koriste iOS, nego OS X... ti da se razumeš u Macove i iOS uređaje, znao bi valjda da iOS ne može da se instalira ni na Mac, ni na neki Intel PC jer je iOS pravljen da radi na ARM procesorima koje Apple koristi u iOS uređajima, a i onaj "Metal" API za grafiku koji iOS koristi je low-level API koji je pravljen za grafički hardware koji Apple ugrađuje u novije iOS uređaje ("Metal" API su uveli da bi bolje iskoristili hardware u iOS uređajima i zato je low-level API... kao, na primer, što je AMD napravio "Mantle" low-level API za njihove grafičke kartice... prednosti koje nudi low-level API koji je pravljen za određeni hardware su bolje performase i manja potrošnja resursa u poređenju sa high-level API... high-level API nudi veću kompatibilnost sa različitim hardwareom, ali bi imao i lošije performanse nego low-level API).

Drugo... što se cene Macova tiče... €2500 nije neka početna cena... Nov Mac ima da se kupi i za oko $500 (Mac Mini toliko košta). 15" MacBook Pro Retina Late 2013 ima na Amazonu neotpakovan za oko $1600... 27" iMac Retina sa 5K rezolucijom je $2499 kod Apple.

Ske

pre 9 godina

(lerr, 23. novembar 2014 20:33)

Auuuu brate ala se ti nalupeta...
iOS ne mozes da instaliras na masini od 2500 eura jer uredjaj koji radi na ovom sistemu u tom cenovnom rangu ne postoji. Ti cak ne znas ni sta poredis. Kako mislis da te bilo ko ozbiljno shvati?

Pretpostavljam da si mislio na OS X koji mozes da instaliras na Mac Mini a koji je uglavnom prvi izbor svima koji hoce da probaju "jabuku" i kosta 66.000 dinara sto je veoma daleko od 2500 eura.
Inace, postoji "serverska linija" za OS X koja nije napusteni projekat vec naprotiv, veoma aktivno se azurira. MS jeste napravio Office za OS X ali to nije jedino resenje. Apple ima svoj, potpuno besplatan paket koji radi posao.
O bazi programa ne zelim ni da diskutujem.
Ocigledno se razumes u operativne sisteme k'o Marica u kriv k....

aj uzdravlje !

pre 9 godina

unix - za profesionalce
windows - za narod
osx - za snobove
linux - za socijalno neprilagođene
cos - za kineze
sos - za srbe

Ske

pre 9 godina

Bekapova Win sa Acronisom sa HDD, "ustekao" SSD, vratio bekap na SSD i sve radi kao pre...
(Jaa, 23. novembar 2014 11:45)

Izvini, sta ti je taj Acronis???
Zar tako napredan sistem zahteva "third-party" aplikaciju da napravis bekap tog istog sistema????

Дража

pre 9 godina

Dobio licencu ili ne, nije ga izmislio već ga je i on iskopirao.
Inače ne zove se već dugo Mac OS X, već samo OS X ili Apple OS X.

Bee-Zon

pre 9 godina

Radim sa vrlo ozbiljnim poslovnim analitickim softverskim paketima, i mogu reci sledece: od svih OS platformi, IBM AIX, HP unix, Oracle Solaris, par komercijalnih Linux distribucija (RedHat, SLES, ...) Windows je najbrzi ! Dakle, brza je Win 7 na mom glupavom laptopu od AIX na mainframe stanici !!! Ranije sam bio zaludjenik u Linux/Unix, ALI cinjenice jednostavno ne mogu da ignorisem. Win je bolji !

lerr

pre 9 godina

za ljubitelje jabuka:
Windows je sistem koji je napravljen da moze da se instalira na bilo koji PC ukljuchujici i jabuke I da radi... iOS je sistem koji jedino radi na jabuci... teoretski moze I na nekoj intel varijanti. Dakle, kupish windows I instalirash ga na kom god kompu hocesh, za iOS morash da dash 2500 evra za hardware koji ima jabuku... zamisli PC sa windowsom koji koshta 2500 evra? minimum je tri puta jachi od jabuke u istom cenownom rangu... e sad vi shto instalirate pirat windows na mashini od 500 evra sa monitorom i ochekujete da to radi kao mashina od 2500evra sa preinstaliranim sistemom... Windows je napredniji sistem zbog nekoliko desetina puta veceg izbora hardvera sa kojim radi, zbog toga shto ima serversku liniju (iOS ne poseduje, tj napushten projekt), mnogostruko vecu bazu programa, office paket za iOS je napisao MS, MS ima neshto tipa 40% akcija applea...

linux je zapravo jedini pravi konkurent windowsu... Josh neshto, medicinski aparati, kontroleri fabrichkih mashina rade pod windowsom 80% I linuxom 15% ostalo je neki fabrichki software.

nex

pre 9 godina

"Prava je istina da je Steve Jobs maznuo ideju o GUI (grafickom korisnickom okruzenju) dok je boravio u XPARC-u (Xerox Palo Alto Research Center). To je i sam potvrdio u knjizi/biografiji 'Steve Jobs' od Waltera Ajzaksona. ... Ziva istina, procitajte knjigu Waltera Ajzaksona!"
(Meni je Windows bas odlican, ali i Apple, 22. novembar 2014 11:34).

U da ti malo bolje procitas tu knjigu? U njoj lepo stoji da Jobs nije ukrao GUI, vec je od Xeroxa potpuno legalno dobio prava na njega, jer je menadzment Xeroxa bio ubedjen da GUI nema buducnost, kao uostalom ni miš. Sa druge strane, Jobs je odmah skontao da je GUI budućnost i tako je nastao prvi komercijalni pc sa GUI i mišem - Macintosh. Sve ostalo je istorija i blede kopije tipa Windows, koga je Gates izbacio na tržište nakon što je izneverio Jobsa i zloupotrebio par prototipova Macintosha koje je dobio na poverenje.

Jaa

pre 9 godina

Pre par meseci sam menjao HDD za SSD na jednom starijem Macbook-u. Kada sam ustekao bekap u USB, samo me je lepo pitao, hocu li da vratim sistem sa bekapa. 20 minuta kasnije, sistem radi sa novim SSD-om kao da nikad nije ni bio na HDD-u
Voleo bih da nam @Surovi objasni kao napredan korisnik sta on sve mora da uradi na naprednom Windowsu da postigne isti rezultat.


Dosta ljudi, u stvari velika vecina ovde prica iz kompletnog neznanja.
Da koriste i Windows i OS X mozda bih mogao i da razumem potrebu za uporedjivanjem i pogrdnim komentarima, ali kao sto se lagano da pretpostaviti iz komentara koje ostavljaju, to nije slucaj.
(Ske, 22. novembar 2014 16:23)

Bekapova Win sa Acronisom sa HDD, "ustekao" SSD, vratio bekap na SSD i sve radi kao pre...

stanisa

pre 9 godina

Nije taj windos bio nista spram OS/2 ali taj proizvod je bio nezavisan i open sors pa ga je microsoft ugusio i nametnuo svoj krs.

Nedeljko P

pre 9 godina

Vi paceri što ste se juče rodili mislite računarstvo počelo sa vama e nije! Ko nije radio na SCO Unix taj nezna šta je pravi operativni sistem. Ovo sve šarenilo za početnike i napredne početnike je na nivou Commodore Amige, šatro ekskluzivno a zapravo unutra osiromašen jedini pravi operativni sistem SCO Unix. Malo se edukujte, pa se onda obrazujte pre nego što počnete da pokazujete svoje nepoznavanje materije.

Maks

pre 9 godina

@ (Ske, 22. novembar 2014 16:23)

U vezi ovoga što si napisao "Iskopras li "Applications" folder sa jednog Maca na drugi, aplikacije brate, rade... Probaj to na Windowsu"

Ja kad sam pre dosta godina tek počinjao da koristim Windows, pokušao sam bio upravo to... bilo mi je logično da bi program trebalo da radi ako se njegov folder iz "Program Files" prebaci sa jednog PC-ja na drugi (kao što, na primer, neka slika može da se prebaci jednostavnim kopiranjem), ali kada su programi u pitanju, to na Windowsu u većini slučajeva ne radi tako jer se na Windows programi uglavnom instaliraju preko Installera koji ih upiše u "Registry" da bi Windows znao da su instalirani... tada nisam znao puno o tome kako Windows funkcioniše, nego sam pokušavao logikom da zaključim šta kako radi...

Kasnije, kada sam prešao na OS X, video sam da ipak moja logika nije bila pogrešna jer na OS X, kao što si pomenuo, aplikacije iz Applications folder mogu da se premeštaju i na drugi Mac... ustvari, ja sam neke programe koje sam imao na starom Macu pokretao i preko mreže na novom Macu, bez potrebe da ih kopiram prvo u Applications folder na novi Mac... a aplikacije mogu i na eksterni hard disk da se stave i samo po potrebi da se priključi hard disk kada neko hoće neku aplikaciju da koristi.

Nešto slično je na Windowosu izvodljivo sa aplikacijama koje imaju "Portable Apps" verziju, mada takve aplikacije na Windowsu nemaju punu integraciju sa sistemom.

1+1=10

pre 9 godina

@Cosmo®, по твом речнику бих могао да закључим да се ниси уопште смејао, већ да си услед своје умне немоћи да нађеш ваљане чињенице за одбрану нечег што је иначе неодбрањиво почео да вређаш личност која је написала нешто необориво. Иначе, стао си да држиш страну предузећа које никаква сазнања/достигнућа није оставио човечанству, већ је све „састојке“ својих производа задржало само за себе, што свима ван тог предузећа који славе рођендан прави по две бочне шиљате израслине на главама. Чини ми се да си међу њима.

Bill Gates

pre 9 godina

Windows , kao i svi drugi ima svojih prednosti i mana. Činjenica je da je najzastupljeniji. Koliko god se gurali sa sa Mac om i Linuxom koji ne da su dobri, već su u pojedinim stvarima i bolji od Windowsa ipak za poslovnog korisnika u Srbiji Windows je neizbežna stvar. Naime video sam reklamu i otišao na sajt iStore a u Beogradu, ne znam tačno kako se zove. Reklamiraju ljudi neki Mac za poslovne ljude itd.. Business u pokretu i ostala čuda. Pozovem lepo i pitam. U Srbiji postoje digitalni sertifikati, elektronska komunikacija sa PU, Centralnim registrom i još par nezaobilaznih institucija, pa sam pitao kako je to rešeno kod Mac-a u da li to funkcioniše, ne bih da platim 150k za laptop pa da mi to ne radi. Dobio sam jako interesantan odgovor: Možete instalirati virtuelni Win i preko njega sve navedeno radi, nažalost Apple, kao ni Linux ne može se koristiti u komunikaciji sa državnim organima Republike Srbije. Čak i vodeći sistemi e-bankinga (po zastupljenosti kod nas) zahtevaju isključivo Windows. A da li e-banking radi na Linuxu ili Mac u nije baš neki razlog da se menja Banka. Možda negde na tamo daleko Windows je bez veze i svi koriste Apple i Linux ali kod nasbez Windowsa nema leba. Čak su i u iStoru kase na Mac računaru na kome je instaliran Win. Nema podrške za fiskalne printere... Ima naravno i onih koji se bave "poslom" koji zahteva samo e mail i malo interneta. Ili se bave ozbiljnim dizajnom i video produkcijom, mada i njima treba banka i PU.
I svakom slučaju sve najboje i da nam stigne i windows 100!

Marko

pre 9 godina

Taj prvi Windows je bio relativno mnogo zahtevniji nego ovi današnji a zašto! Zato što onda skoro niko nije imao grafički adapter a danas ga svi imaju. Onda su samo buržuji imali kompjutere sa grafičkim monitorima sve drugo bilo je CGA i Hercules.

Cosmo®

pre 9 godina

1 1 ti samo i isključivo troluješ sa glupostima i patološkim lažima samo maloumnici tebi daju pluseve i likovi koji ništa ne znaju misleći da si ti neki stručnjak! Čuj njega win je postao stabilan sa sedmicom ?! Koji vic botine i nubare trolera hahahahah ! Evo nasmejao sam se do suza! Inače slepče postoje SSD memorije na kojima svaki OS leti, ako nisi čuo do sad ima da se pazare čak i jeftino verzije od 60GB da ti budu samo boot-drive za OS , sedi jedan retardu!

matori

pre 9 godina

@
"...re matori
e moj matori skoro sve si pogodio sem sto je prvo oostojao windows NT 31 (naravno i workstation i server) a onda napravljena poboljsana verzija NT35 (opet naravno i workstation i server i poboljsani server za domen)
a i srpsko izdanje win99 si zaboravio :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nt31, 22. novembar 2014 09:06)..."

Ne bavim se "pogađanjem", nego sam samo preneo svoja sećanja...
Pa eto, u žurbi sam zaboravio na Windows NT 3.1 - izvinjavam se svima!
Windows 99 nije zvanična verzija Microsoft-a (radi se o domaćem hakeraju), pa to zbog toga nisam spomenuo...
Zbog nedostatka prostora, nisam spomenuo ni derivate Windows-a 3.1 i 3.11, među kojima su Windows for Workgroups (za rad u grupama), ili Windows 3.1 CEE (Central European Edition) sa podrškom za istočno-evropske jezike, među kojima je i naš (kodni raspored za tastaturu, itd.).
Slično tome, postojao je i Windows 95 PEE (Pan European Edition)...
Lično posedujem kopiju Windows-a 3.2, koji je bio namenjen isključivo samo za Kinesko tržište, a predstavlja nadogradnju verzije 3.1 (za isto to tržište).
Također imam kopiju Windows NT 5.0, koji nikada nije doživeo zvanično izdanje, ali se u njemu lako može prepoznati budući Windows 2000!
O tome da većina NT izdanja postoji u Workstation, Server, ili Advanced Server verzijama, izlišno je govoriti...
Nabrajanju se mogu dodati i verzije Server 2003, 2008... Windows 8.1, pa 8.11, itd. (bla, bla, bla)

Ske

pre 9 godina

to sam samo na Windowu video da neko kantu za đubre baci u đubre.
(Maks, 22. novembar 2014 12:49)

Ja sam video, doduse dosta ranije na XP-u kod prijatelja, C particiju na C particiji :)
Ruku na srce, moram priznati da je Windows pravljen za ozbiljnije korisnike. Na njemu moras sve da podesavas rucno, dok na OS X radi sve cim otvoris aplikaciju, a da ne spominjem neke ozbiljnije intervencije na sistemu.

Iskopras li "Applications" folder sa jednog Maca na drugi, aplikacije brate, rade...
Probaj to na Windowsu
Ne daj boze da ti crkne HDD/SSD a moras da vratis isti sistem
Pre par meseci sam menjao HDD za SSD na jednom starijem Macbook-u. Kada sam ustekao bekap u USB, samo me je lepo pitao, hocu li da vratim sistem sa bekapa. 20 minuta kasnije, sistem radi sa novim SSD-om kao da nikad nije ni bio na HDD-u
Voleo bih da nam @Surovi objasni kao napredan korisnik sta on sve mora da uradi na naprednom Windowsu da postigne isti rezultat.


Dosta ljudi, u stvari velika vecina ovde prica iz kompletnog neznanja.
Da koriste i Windows i OS X mozda bih mogao i da razumem potrebu za uporedjivanjem i pogrdnim komentarima, ali kao sto se lagano da pretpostaviti iz komentara koje ostavljaju, to nije slucaj.

Mac

pre 9 godina

(sladoledsmesom, 22. novembar 2014 08:45) kakve to veze ima sa ovom vescu ili mojim komentarom??? Meni je jako drago sto je Gates pomogao i tim cinom je pocelo novo zdravije partnerstvo izmedju MS i Applea. Google moze samo da im zavidi. Ali cinjenica je da je MS ukrao ideju za OS i to ne mozes da osporavas ni u najludjim snovima.

дека

pre 9 godina

„Windows jeste bolji od osx-a i tu nema sumnje“
(Pantelija, 22. novembar 2014 11:51)


Јел? Ни један ни други не поштују право корисника и јавности да сазна како оперативни систем или појединачни програм ради оно што ради, и шта је све скривено између видљивих (графичких) ствари. Из угла корисникове безбедности и приватности су и једно и друго злоћудни системи, а @Pantelija нашао за сходно да мери које је зло боље.

da da

pre 9 godina

U to doba, 512k je kao sadašnjih 8Gb na telefonu, dakle samo za ekstremno bogate !
A i, dok se nije pojavio 3.0 i vrlo brzo 3.1, windows praktično nije ni postojao u poslovnom svetu !
Mekintoš je tada uveliko bio glavni izbor svih koji su želeli da se bave DTP-om ili da rade u grafičkom OS-u.

1+1=10

pre 9 godina

„... Win ostaje broj jedan. Izrastao je u izuzetno stabilan, brz i jednostavan operativni sistem koji radi cim se instalira....“

Понекад оставим шаљиви коментар, али сам сада озбиљан. Виндоуз је од седмице добио нешто стабилности, тј. док се не дира испод хаубе, али је то далеко од „нормалног“ јер је из корена накриво насађен и вуче те корене из прошлости. Брз? Па то је смешно. То може да каже само неко ко није користио ни један други оперативни систем. Виндоуз је најспорији од свих. А ово „једноставан“ и да ради чим се инсталира је такође безвезно. Прво, то кошта, инсталација је огромна, захтева превише времена и простора, па онда долазе рестарти, па налажење „дриверса“, па опет рестарти, па заборављен антивирус, па тражење кодека, па инсталација програма без којих се не може, па опет рестарти. А онда дође надоградња, па опет пар рестарта. Колико је то губљење времена? Тако треба да изгледа савремен рад за рачунаром? На слободним дистрибуцијама за време надоградње (свега, системе и програма) можеш да радиш! А за једноставност нећу ни да причам, све и сами знате колико је то тупаво замишљен систем са петљама које вас само врте у круг без разлога при „решавању“ било каквог проблема. Гејмери којима је тата купио компјуктер а не знају да убоду вола међ’ рогове могу да крену са минусима, а остали знају о чему причам.

bot br. 147890

pre 9 godina

Crni windosio i ekipa koja nije nikad videla ni na slici OS X. Koliko vidim tema je Windows, ali kompleksi su cudo. Ja koji sam odrastao na Dosu i Windowsu cestitam rodjendan, iako ga ne koristim od 2008.

Aleksandar

pre 9 godina

Zašto nekada, bilo koji elektronsko/štampani medij, ne napravi članak povodom 29. rođendana Amiga Workbench operativnog sistema, od Amiga 1000 preko A500 do A4000, već se oduševljavamo grobarima industrije računara u svim oblastima, od hardvera (u vreme kada se pojavio Windows, čiji rođendan obeležavate na Amigi je postojao koncept pomoćnih procesora za obradu zvuka u stereo 8-bit formatu i slike koja je mogla da prikaže spektar od 4096 boja u HAM modu) do softvera (tadašnji grafički programi na Amigi su već imali mogućnost obrade digitalizovanih frejmova preuzetih sa video kamere, čak i grebovanje video zapisa, a o podešavanju štampača, modema i ostalih periferija, koje je Workbench bez problema prepoznavao i da ne govorim).
Naravno, uvek je "običnim" smrtnicima interesantnija priča bazirana na lopovluku i plagijatorstvu gde akteri poput Microsofta uništavaju konkurente poput NetScape-a, a u našem slučaju i celog obrazovno/adminstarivnog sektora jedne zemlje, gde u nastavnom planu i programu predmeta računarstvo i informatika učimo buduće stručnjake da izbor ne postoji, već samo Windows i Office.

Maks

pre 9 godina

@ (Surovi, 22. novembar 2014 09:11)

Kažeš "Ovi sto hvale Osx,nisu ozbiljni korisnici racunara i verovatno bi pali u fras ako bi im neko izbrisao "ikonicu za internet" sa desktopa"

Je l' si video ti nekad OS X, bar na slici?

Izgleda da ne znaš ni da OS X nema prečice za programe na desktopu, niti za kantu, niti za bilo šta (prečice možeš da napraviš, ako hoćeš, ali je podrazumevano ceo desktop prazan kad se instalira OS i većina OS X korisnika i ne stavlja prečice za programe na desktop, nego ih pokreću ili iz Docka ili iz Launchpada ili preko Spotlighta ili uđu u Applications folder, pa odatle pokrenu).

Aplikacije iz Applications foldera na OS X se automatski pojavljuju u Launchpad čim se aplikacija doda u Applications folder (bilo da je korisnik downloaduje sa AppStore ili ako downloaduje, na primer, Skype preko Safarija, pa Skype aplikaciju odvuče u Applications), tako da nema potrebe izvlačiti prečice na desktop. Spotlight je za pretragu i možeš da počneš da kucaš, na primer "Safari" i kad ukucaš "sa" on će verovatno već da ti nađe Safari i onda samo pritisneš Return da otvoriš Safari. Ko hoće može da doda neku aplikaciju koju često koristi i u Dock jednostavnim odvlačenjem u Dock.

A kad već pominješ to da neko obriše neku prečicu i da ne zna kako da je vrati... tako je jedan korisnik Windowsa iz mog komšiluka bacio kantu za đubre u đubre, pa nije znao da je vrati... to sam samo na Windowu video da neko kantu za đubre baci u đubre.

iggi

pre 9 godina

Windows 1.0 niko nije koristio bio je potpuno ne funkcionalan isto vazi i za sve do windowsa 3.1.1 CE, bar za nase podrucje. Do pojave tog sistema priprema za stampu se radila letrasetima i kamerama on je sve promenio.

Meni je Windows bas odlican, ali i Apple

pre 9 godina

Matori kaze: "Ko je u tim davnim godinama, već bio dovoljno odrastao, i bavio se u nekom obliku informatikom, taj dobro zna da je grafičko okruženje već ranije postojalo kod nekih Apple proizvoda, a da postoji (opravdana) sumnja da je Microsoft neka rešenja jednostavno "prisvojio"..."

------------------------------------------------------------

Ovi Apple fanovi uvek barataju sa poluinformacijama. Prava je istina da je Steve Jobs maznuo ideju o GUI (grafickom korisnickom okruzenju) dok je boravio u XPARC-u (Xerox Palo Alto Research Center). To je i sam potvrdio u knjizi/biografiji 'Steve Jobs' od Waltera Ajzaksona.

Ljudi, citajte malo proverene izvore, a nemojte samo verovati sto vam neko kaze ili servira na internetu. Steve Jobs nije imao pojma o programiranju ali je imao karizmu i nos za biznis. Steve Woznijak je bio tata mata u Apple-u sto se tice programiranja i izrade kompjutera. Kada je Apple bio na samo nekoliko dana od propasti/bankrota, Steve Jobs je zvao Billa Gatesa da mu posudi novac i spasi Apple od bankrota. Da mu Gates nije posudio pare nitko drugi to ne bi ucinio jer je Jobs bio na izuzetno losem glasu s obzirom na nacin na koji je tretirao ljude sa kojia je radio, kovorio m da su je.... idioti, glupani i sl. Zato svaki put kada uzmete neki Apple proizvod u ruke zahvalite Billu Gatesu sto je spasio Apple od bankrota.

Ziva istina, procitajte knjigu Waltera Ajzaksona!

Pantelija

pre 9 godina

Windows najbolji!! Linux je ok, nije loš, ali zato je Mac OS najgori (1.jer nema 10 aplikacija za njega, 2. Radjen je za obične (pomalo mentalno zaostale) korisnike, uglavnom bogataše koji ih kupuju da bi se slikali s njima) A to vam kaže fan Apple proizvoda, pa vi vidite sad...
(Windosio, 22. novembar 2014 03:54)

Apple jeste zapoceo revoluciju,ali je tek IBM ms dos-om napravio pravu revoluciju koja je dovela pc u svaku kucu.Windows jeste bolji od osx-a i tu nema sumnje,osim ako se softver namenski pise za odredjenu potrebu.Tada je nebitno na kojoj platformi radi...
Sto se tice apple racunara,za njima niko nema potrebu,jer njihovi pc rodjaci sve mogu sto i oni,cesto i dosta bolje,jeftiniji su i pristupacniji.Apple ima izuzetno dobar brend,prilicno solidan hardver,a ono sto ih razlikuje od drugih je znacajno bolji dizajn.Jednostavno, oni su se pozicionirali u samom vrhu ponude i prave skupe uredjaje,imaju dobar brend i sjajnu zaradu.Problem je sto su balon od sapunice koji moze da prsne svaki cas...
Ms je kompanija koja ima nizu vrednost,ali je zato znacajno stabilnija i ima daleko veci udeo na trzistu zahvaljujuci svojim os-ovima i pratecim softverima kao sto je Office,Sql,razliciti serveri i drugo.

Surovi

pre 9 godina

Pa i sam sam bio za linux, ili unix, a protiv vetra nema smisla pi*ati! Otvorena koda rules!:)
(stranac 1952, 21. novembar 2014 23:40)

Odakle ti ideja da je Unix otvorenog koda?
Unix je vlasnistvo ATT-ija i ima veoma zatvoren kod.Linux i BSD su unix-oliki os-ovi,sto znaci da prate filozofiju i nacin rada Unixa,ali sa njegovim izvornim kodom nemaju ama bas nikakve veze.

Windows proslavio 29. godisnjicu od kada je pokrao Apple-ov System OS.
(Mac, 21. novembar 2014 22:39)

Apple je maznuo ideju od Zirox-a,tako da mu dodju na isto.Prvi racunar sa grafickim os-om je bio Zirox Star.

windows 2000 iliti windows millenium fali
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (nemanja, 21. novembar 2014 21:05)

Posto nemas pojma,u pitanju su dva potpuno drugacija os-a.Milenijum je bio predbidjen za kucne korisnike i multimediju,igrice i sl. ,dok je Win 2000 bio nenormalno stabilan i dobar os na nt bazi.Cak je bila i varijanta servera Win 2000 server,koja je bila veoma napredna u svoje vreme.Na osnovu win 2000 je uradjen i Xp,koji je u svojoj prvoj verziji bio znacajno losiji od 2000-darke,sto je ispravljeno tek sa xp sp2 i sp3.

Ms pravi najbolje userske os-ove na trzistu.Ni serveri im nisu losi,ali ih Linux tu kolje gotovo po svemu.Ovi sto hvale Osx,nisu ozbiljni korisnici racunara i verovatno bi pali u fras ako bi im neko izbrisao "ikonicu za internet" sa desktopa.

zoran

pre 9 godina

Prvi pravi Windows je bio 3.11 iz 1993.
Ko nije instalirao dtajvere za stampac po dos-om taj ne zna da ceni unapredjenje koje je doneo Windows

nt31

pre 9 godina

re matori
e moj matori skoro sve si pogodio sem sto je prvo oostojao windows NT 31 (naravno i workstation i server) a onda napravljena poboljsana verzija NT35 (opet naravno i workstation i server i poboljsani server za domen)

a i srpsko izdanje win99 si zaboravio :)

ivan

pre 9 godina

Mogu da mu zamere svasta tokom istorije, bilo je tu uspona i padova, ali Win ostaje broj jedan. Izrastao je u izuzetno stabilan, brz i jednostavan operativni sistem koji radi cim se instalira. Ne zamara krajnjeg korisnika vise nego sturom administracijom i obaveznim podesavanjima u konzoli (Linux), niti izdvajanje velike kolicine novca samo da bi pokrenuo racunar (Mac).

srba

pre 9 godina

@matori uštedeo si mi vreme, baš sam hteo da napišem isto što i ti. Apsolutno se slažem i mogu da potpišem. Meni su u najlepšem sećanju ostali Windows 95 OSR 2, Windows 98 SE i Windows 2000.

wacom

pre 9 godina

prvi windows koga se sećam je 3.11, ali moram da priznam da sam bio neuporedivo srećniji što kad dodjem kući iz škole bootujem Amiga Workbench 2.1 :)

Windosio

pre 9 godina

Windows najbolji!! Linux je ok, nije loš, ali zato je Mac OS najgori (1.jer nema 10 aplikacija za njega, 2. Radjen je za obične (pomalo mentalno zaostale) korisnike, uglavnom bogataše koji ih kupuju da bi se slikali s njima) A to vam kaže fan Apple proizvoda, pa vi vidite sad...

stranac 1952

pre 9 godina

(Aleksandar, 21. novembar 2014 20:21)
Pa i sam sam bio za linux, ili unix, a protiv vetra nema smisla pi*ati! Otvorena koda rules!:)

ms user

pre 9 godina

Probao lepo je radio na 8088 sa herkules grafikom i 640k rama. Da trebala su dva floppy-a i dosta zongliranja, I naravno genius mouse. Davno je bila ta '87 i moj prvi pc koji se overklokovao hardverskom promenom oscilatora...

matori

pre 9 godina

"...a onda su stizali Windows 3.0, Windows 3.1, Windows 95, Windows 98, Windows XP, Windows Vista, Windows 7 i Windows 8..."

Kad je već rođendan, valja biti malo konkretniji (i korektniji)!
Treba reći da je Windows 1.0, praktično bio neupotrebljiv...
Ko je u tim davnim godinama, već bio dovoljno odrastao, i bavio se u nekom obliku informatikom, taj dobro zna da je grafičko okruženje već ranije postojalo kod nekih Apple proizvoda, a da postoji (opravdana) sumnja da je Microsoft neka rešenja jednostavno "prisvojio"...
Kad smo već kod nabrajanja, moraju se spomenuti još neke verzije Windows-a koje je autor članka (neopravdano) propustio:
Windows 3.11 je značajno poboljšana verzija 3.1 (posebno deo za mrežni rad).
Windows NT 3.5 (namenjeno za servere, nije bilo ranijih verzija), a ubrzo sledi poboljšanje u verziji 3.51. Oznaka NT u nazivu, dolazi od "New Technology".
Dosta kasnije se pojavljuje i Windows NT 4.0, koji je postao sinonim stabilnog i pouzdanog operativnog sistema. Na njegovim osnovama su kasnije razvijeni XP i drugi danas poznati sistemi Microsoft-a.
Windovs 95 je imao i svoju znatno poboljšanu verziju (OSR 2), koja je među korisnicima dobila naziv "Windows 97", mada to nije zvanično tako...
Windows 98 je također doživeo poboljšano izdanje, kao Windows 98 SE, a ovo "SE" u nazivu, označava "Second Edition".
Windows ME (Millenium Edition), nije se baš proslavio, ali je zato Windows 2000 bio dostojan nastavljač NT serije.
Eto, toliko od mene...

Aleksandar

pre 9 godina

Eh, kada bih imao vremensku mašinu pa da se vratim tih 29 ili 30 godina unazad. Danas na 99.99 % računara ne bi bio instaliran Windows :)

matori

pre 9 godina

"...a onda su stizali Windows 3.0, Windows 3.1, Windows 95, Windows 98, Windows XP, Windows Vista, Windows 7 i Windows 8..."

Kad je već rođendan, valja biti malo konkretniji (i korektniji)!
Treba reći da je Windows 1.0, praktično bio neupotrebljiv...
Ko je u tim davnim godinama, već bio dovoljno odrastao, i bavio se u nekom obliku informatikom, taj dobro zna da je grafičko okruženje već ranije postojalo kod nekih Apple proizvoda, a da postoji (opravdana) sumnja da je Microsoft neka rešenja jednostavno "prisvojio"...
Kad smo već kod nabrajanja, moraju se spomenuti još neke verzije Windows-a koje je autor članka (neopravdano) propustio:
Windows 3.11 je značajno poboljšana verzija 3.1 (posebno deo za mrežni rad).
Windows NT 3.5 (namenjeno za servere, nije bilo ranijih verzija), a ubrzo sledi poboljšanje u verziji 3.51. Oznaka NT u nazivu, dolazi od "New Technology".
Dosta kasnije se pojavljuje i Windows NT 4.0, koji je postao sinonim stabilnog i pouzdanog operativnog sistema. Na njegovim osnovama su kasnije razvijeni XP i drugi danas poznati sistemi Microsoft-a.
Windovs 95 je imao i svoju znatno poboljšanu verziju (OSR 2), koja je među korisnicima dobila naziv "Windows 97", mada to nije zvanično tako...
Windows 98 je također doživeo poboljšano izdanje, kao Windows 98 SE, a ovo "SE" u nazivu, označava "Second Edition".
Windows ME (Millenium Edition), nije se baš proslavio, ali je zato Windows 2000 bio dostojan nastavljač NT serije.
Eto, toliko od mene...

ms user

pre 9 godina

Probao lepo je radio na 8088 sa herkules grafikom i 640k rama. Da trebala su dva floppy-a i dosta zongliranja, I naravno genius mouse. Davno je bila ta '87 i moj prvi pc koji se overklokovao hardverskom promenom oscilatora...

Surovi

pre 9 godina

Pa i sam sam bio za linux, ili unix, a protiv vetra nema smisla pi*ati! Otvorena koda rules!:)
(stranac 1952, 21. novembar 2014 23:40)

Odakle ti ideja da je Unix otvorenog koda?
Unix je vlasnistvo ATT-ija i ima veoma zatvoren kod.Linux i BSD su unix-oliki os-ovi,sto znaci da prate filozofiju i nacin rada Unixa,ali sa njegovim izvornim kodom nemaju ama bas nikakve veze.

Windows proslavio 29. godisnjicu od kada je pokrao Apple-ov System OS.
(Mac, 21. novembar 2014 22:39)

Apple je maznuo ideju od Zirox-a,tako da mu dodju na isto.Prvi racunar sa grafickim os-om je bio Zirox Star.

windows 2000 iliti windows millenium fali
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (nemanja, 21. novembar 2014 21:05)

Posto nemas pojma,u pitanju su dva potpuno drugacija os-a.Milenijum je bio predbidjen za kucne korisnike i multimediju,igrice i sl. ,dok je Win 2000 bio nenormalno stabilan i dobar os na nt bazi.Cak je bila i varijanta servera Win 2000 server,koja je bila veoma napredna u svoje vreme.Na osnovu win 2000 je uradjen i Xp,koji je u svojoj prvoj verziji bio znacajno losiji od 2000-darke,sto je ispravljeno tek sa xp sp2 i sp3.

Ms pravi najbolje userske os-ove na trzistu.Ni serveri im nisu losi,ali ih Linux tu kolje gotovo po svemu.Ovi sto hvale Osx,nisu ozbiljni korisnici racunara i verovatno bi pali u fras ako bi im neko izbrisao "ikonicu za internet" sa desktopa.

Meni je Windows bas odlican, ali i Apple

pre 9 godina

Matori kaze: "Ko je u tim davnim godinama, već bio dovoljno odrastao, i bavio se u nekom obliku informatikom, taj dobro zna da je grafičko okruženje već ranije postojalo kod nekih Apple proizvoda, a da postoji (opravdana) sumnja da je Microsoft neka rešenja jednostavno "prisvojio"..."

------------------------------------------------------------

Ovi Apple fanovi uvek barataju sa poluinformacijama. Prava je istina da je Steve Jobs maznuo ideju o GUI (grafickom korisnickom okruzenju) dok je boravio u XPARC-u (Xerox Palo Alto Research Center). To je i sam potvrdio u knjizi/biografiji 'Steve Jobs' od Waltera Ajzaksona.

Ljudi, citajte malo proverene izvore, a nemojte samo verovati sto vam neko kaze ili servira na internetu. Steve Jobs nije imao pojma o programiranju ali je imao karizmu i nos za biznis. Steve Woznijak je bio tata mata u Apple-u sto se tice programiranja i izrade kompjutera. Kada je Apple bio na samo nekoliko dana od propasti/bankrota, Steve Jobs je zvao Billa Gatesa da mu posudi novac i spasi Apple od bankrota. Da mu Gates nije posudio pare nitko drugi to ne bi ucinio jer je Jobs bio na izuzetno losem glasu s obzirom na nacin na koji je tretirao ljude sa kojia je radio, kovorio m da su je.... idioti, glupani i sl. Zato svaki put kada uzmete neki Apple proizvod u ruke zahvalite Billu Gatesu sto je spasio Apple od bankrota.

Ziva istina, procitajte knjigu Waltera Ajzaksona!

ivan

pre 9 godina

Mogu da mu zamere svasta tokom istorije, bilo je tu uspona i padova, ali Win ostaje broj jedan. Izrastao je u izuzetno stabilan, brz i jednostavan operativni sistem koji radi cim se instalira. Ne zamara krajnjeg korisnika vise nego sturom administracijom i obaveznim podesavanjima u konzoli (Linux), niti izdvajanje velike kolicine novca samo da bi pokrenuo racunar (Mac).

Aleksandar

pre 9 godina

Eh, kada bih imao vremensku mašinu pa da se vratim tih 29 ili 30 godina unazad. Danas na 99.99 % računara ne bi bio instaliran Windows :)

zoran

pre 9 godina

Prvi pravi Windows je bio 3.11 iz 1993.
Ko nije instalirao dtajvere za stampac po dos-om taj ne zna da ceni unapredjenje koje je doneo Windows

Aleksandar

pre 9 godina

Zašto nekada, bilo koji elektronsko/štampani medij, ne napravi članak povodom 29. rođendana Amiga Workbench operativnog sistema, od Amiga 1000 preko A500 do A4000, već se oduševljavamo grobarima industrije računara u svim oblastima, od hardvera (u vreme kada se pojavio Windows, čiji rođendan obeležavate na Amigi je postojao koncept pomoćnih procesora za obradu zvuka u stereo 8-bit formatu i slike koja je mogla da prikaže spektar od 4096 boja u HAM modu) do softvera (tadašnji grafički programi na Amigi su već imali mogućnost obrade digitalizovanih frejmova preuzetih sa video kamere, čak i grebovanje video zapisa, a o podešavanju štampača, modema i ostalih periferija, koje je Workbench bez problema prepoznavao i da ne govorim).
Naravno, uvek je "običnim" smrtnicima interesantnija priča bazirana na lopovluku i plagijatorstvu gde akteri poput Microsofta uništavaju konkurente poput NetScape-a, a u našem slučaju i celog obrazovno/adminstarivnog sektora jedne zemlje, gde u nastavnom planu i programu predmeta računarstvo i informatika učimo buduće stručnjake da izbor ne postoji, već samo Windows i Office.

1+1=10

pre 9 godina

„... Win ostaje broj jedan. Izrastao je u izuzetno stabilan, brz i jednostavan operativni sistem koji radi cim se instalira....“

Понекад оставим шаљиви коментар, али сам сада озбиљан. Виндоуз је од седмице добио нешто стабилности, тј. док се не дира испод хаубе, али је то далеко од „нормалног“ јер је из корена накриво насађен и вуче те корене из прошлости. Брз? Па то је смешно. То може да каже само неко ко није користио ни један други оперативни систем. Виндоуз је најспорији од свих. А ово „једноставан“ и да ради чим се инсталира је такође безвезно. Прво, то кошта, инсталација је огромна, захтева превише времена и простора, па онда долазе рестарти, па налажење „дриверса“, па опет рестарти, па заборављен антивирус, па тражење кодека, па инсталација програма без којих се не може, па опет рестарти. А онда дође надоградња, па опет пар рестарта. Колико је то губљење времена? Тако треба да изгледа савремен рад за рачунаром? На слободним дистрибуцијама за време надоградње (свега, системе и програма) можеш да радиш! А за једноставност нећу ни да причам, све и сами знате колико је то тупаво замишљен систем са петљама које вас само врте у круг без разлога при „решавању“ било каквог проблема. Гејмери којима је тата купио компјуктер а не знају да убоду вола међ’ рогове могу да крену са минусима, а остали знају о чему причам.

Cosmo®

pre 9 godina

1 1 ti samo i isključivo troluješ sa glupostima i patološkim lažima samo maloumnici tebi daju pluseve i likovi koji ništa ne znaju misleći da si ti neki stručnjak! Čuj njega win je postao stabilan sa sedmicom ?! Koji vic botine i nubare trolera hahahahah ! Evo nasmejao sam se do suza! Inače slepče postoje SSD memorije na kojima svaki OS leti, ako nisi čuo do sad ima da se pazare čak i jeftino verzije od 60GB da ti budu samo boot-drive za OS , sedi jedan retardu!

Jaa

pre 9 godina

Pre par meseci sam menjao HDD za SSD na jednom starijem Macbook-u. Kada sam ustekao bekap u USB, samo me je lepo pitao, hocu li da vratim sistem sa bekapa. 20 minuta kasnije, sistem radi sa novim SSD-om kao da nikad nije ni bio na HDD-u
Voleo bih da nam @Surovi objasni kao napredan korisnik sta on sve mora da uradi na naprednom Windowsu da postigne isti rezultat.


Dosta ljudi, u stvari velika vecina ovde prica iz kompletnog neznanja.
Da koriste i Windows i OS X mozda bih mogao i da razumem potrebu za uporedjivanjem i pogrdnim komentarima, ali kao sto se lagano da pretpostaviti iz komentara koje ostavljaju, to nije slucaj.
(Ske, 22. novembar 2014 16:23)

Bekapova Win sa Acronisom sa HDD, "ustekao" SSD, vratio bekap na SSD i sve radi kao pre...

bot br. 147890

pre 9 godina

Crni windosio i ekipa koja nije nikad videla ni na slici OS X. Koliko vidim tema je Windows, ali kompleksi su cudo. Ja koji sam odrastao na Dosu i Windowsu cestitam rodjendan, iako ga ne koristim od 2008.

Windosio

pre 9 godina

Windows najbolji!! Linux je ok, nije loš, ali zato je Mac OS najgori (1.jer nema 10 aplikacija za njega, 2. Radjen je za obične (pomalo mentalno zaostale) korisnike, uglavnom bogataše koji ih kupuju da bi se slikali s njima) A to vam kaže fan Apple proizvoda, pa vi vidite sad...

da da

pre 9 godina

U to doba, 512k je kao sadašnjih 8Gb na telefonu, dakle samo za ekstremno bogate !
A i, dok se nije pojavio 3.0 i vrlo brzo 3.1, windows praktično nije ni postojao u poslovnom svetu !
Mekintoš je tada uveliko bio glavni izbor svih koji su želeli da se bave DTP-om ili da rade u grafičkom OS-u.

Maks

pre 9 godina

@ (Ske, 22. novembar 2014 16:23)

U vezi ovoga što si napisao "Iskopras li "Applications" folder sa jednog Maca na drugi, aplikacije brate, rade... Probaj to na Windowsu"

Ja kad sam pre dosta godina tek počinjao da koristim Windows, pokušao sam bio upravo to... bilo mi je logično da bi program trebalo da radi ako se njegov folder iz "Program Files" prebaci sa jednog PC-ja na drugi (kao što, na primer, neka slika može da se prebaci jednostavnim kopiranjem), ali kada su programi u pitanju, to na Windowsu u većini slučajeva ne radi tako jer se na Windows programi uglavnom instaliraju preko Installera koji ih upiše u "Registry" da bi Windows znao da su instalirani... tada nisam znao puno o tome kako Windows funkcioniše, nego sam pokušavao logikom da zaključim šta kako radi...

Kasnije, kada sam prešao na OS X, video sam da ipak moja logika nije bila pogrešna jer na OS X, kao što si pomenuo, aplikacije iz Applications folder mogu da se premeštaju i na drugi Mac... ustvari, ja sam neke programe koje sam imao na starom Macu pokretao i preko mreže na novom Macu, bez potrebe da ih kopiram prvo u Applications folder na novi Mac... a aplikacije mogu i na eksterni hard disk da se stave i samo po potrebi da se priključi hard disk kada neko hoće neku aplikaciju da koristi.

Nešto slično je na Windowosu izvodljivo sa aplikacijama koje imaju "Portable Apps" verziju, mada takve aplikacije na Windowsu nemaju punu integraciju sa sistemom.

srba

pre 9 godina

@matori uštedeo si mi vreme, baš sam hteo da napišem isto što i ti. Apsolutno se slažem i mogu da potpišem. Meni su u najlepšem sećanju ostali Windows 95 OSR 2, Windows 98 SE i Windows 2000.

Pantelija

pre 9 godina

Windows najbolji!! Linux je ok, nije loš, ali zato je Mac OS najgori (1.jer nema 10 aplikacija za njega, 2. Radjen je za obične (pomalo mentalno zaostale) korisnike, uglavnom bogataše koji ih kupuju da bi se slikali s njima) A to vam kaže fan Apple proizvoda, pa vi vidite sad...
(Windosio, 22. novembar 2014 03:54)

Apple jeste zapoceo revoluciju,ali je tek IBM ms dos-om napravio pravu revoluciju koja je dovela pc u svaku kucu.Windows jeste bolji od osx-a i tu nema sumnje,osim ako se softver namenski pise za odredjenu potrebu.Tada je nebitno na kojoj platformi radi...
Sto se tice apple racunara,za njima niko nema potrebu,jer njihovi pc rodjaci sve mogu sto i oni,cesto i dosta bolje,jeftiniji su i pristupacniji.Apple ima izuzetno dobar brend,prilicno solidan hardver,a ono sto ih razlikuje od drugih je znacajno bolji dizajn.Jednostavno, oni su se pozicionirali u samom vrhu ponude i prave skupe uredjaje,imaju dobar brend i sjajnu zaradu.Problem je sto su balon od sapunice koji moze da prsne svaki cas...
Ms je kompanija koja ima nizu vrednost,ali je zato znacajno stabilnija i ima daleko veci udeo na trzistu zahvaljujuci svojim os-ovima i pratecim softverima kao sto je Office,Sql,razliciti serveri i drugo.

Maks

pre 9 godina

@ (Surovi, 22. novembar 2014 09:11)

Kažeš "Ovi sto hvale Osx,nisu ozbiljni korisnici racunara i verovatno bi pali u fras ako bi im neko izbrisao "ikonicu za internet" sa desktopa"

Je l' si video ti nekad OS X, bar na slici?

Izgleda da ne znaš ni da OS X nema prečice za programe na desktopu, niti za kantu, niti za bilo šta (prečice možeš da napraviš, ako hoćeš, ali je podrazumevano ceo desktop prazan kad se instalira OS i većina OS X korisnika i ne stavlja prečice za programe na desktop, nego ih pokreću ili iz Docka ili iz Launchpada ili preko Spotlighta ili uđu u Applications folder, pa odatle pokrenu).

Aplikacije iz Applications foldera na OS X se automatski pojavljuju u Launchpad čim se aplikacija doda u Applications folder (bilo da je korisnik downloaduje sa AppStore ili ako downloaduje, na primer, Skype preko Safarija, pa Skype aplikaciju odvuče u Applications), tako da nema potrebe izvlačiti prečice na desktop. Spotlight je za pretragu i možeš da počneš da kucaš, na primer "Safari" i kad ukucaš "sa" on će verovatno već da ti nađe Safari i onda samo pritisneš Return da otvoriš Safari. Ko hoće može da doda neku aplikaciju koju često koristi i u Dock jednostavnim odvlačenjem u Dock.

A kad već pominješ to da neko obriše neku prečicu i da ne zna kako da je vrati... tako je jedan korisnik Windowsa iz mog komšiluka bacio kantu za đubre u đubre, pa nije znao da je vrati... to sam samo na Windowu video da neko kantu za đubre baci u đubre.

wacom

pre 9 godina

prvi windows koga se sećam je 3.11, ali moram da priznam da sam bio neuporedivo srećniji što kad dodjem kući iz škole bootujem Amiga Workbench 2.1 :)

iggi

pre 9 godina

Windows 1.0 niko nije koristio bio je potpuno ne funkcionalan isto vazi i za sve do windowsa 3.1.1 CE, bar za nase podrucje. Do pojave tog sistema priprema za stampu se radila letrasetima i kamerama on je sve promenio.

Bill Gates

pre 9 godina

Windows , kao i svi drugi ima svojih prednosti i mana. Činjenica je da je najzastupljeniji. Koliko god se gurali sa sa Mac om i Linuxom koji ne da su dobri, već su u pojedinim stvarima i bolji od Windowsa ipak za poslovnog korisnika u Srbiji Windows je neizbežna stvar. Naime video sam reklamu i otišao na sajt iStore a u Beogradu, ne znam tačno kako se zove. Reklamiraju ljudi neki Mac za poslovne ljude itd.. Business u pokretu i ostala čuda. Pozovem lepo i pitam. U Srbiji postoje digitalni sertifikati, elektronska komunikacija sa PU, Centralnim registrom i još par nezaobilaznih institucija, pa sam pitao kako je to rešeno kod Mac-a u da li to funkcioniše, ne bih da platim 150k za laptop pa da mi to ne radi. Dobio sam jako interesantan odgovor: Možete instalirati virtuelni Win i preko njega sve navedeno radi, nažalost Apple, kao ni Linux ne može se koristiti u komunikaciji sa državnim organima Republike Srbije. Čak i vodeći sistemi e-bankinga (po zastupljenosti kod nas) zahtevaju isključivo Windows. A da li e-banking radi na Linuxu ili Mac u nije baš neki razlog da se menja Banka. Možda negde na tamo daleko Windows je bez veze i svi koriste Apple i Linux ali kod nasbez Windowsa nema leba. Čak su i u iStoru kase na Mac računaru na kome je instaliran Win. Nema podrške za fiskalne printere... Ima naravno i onih koji se bave "poslom" koji zahteva samo e mail i malo interneta. Ili se bave ozbiljnim dizajnom i video produkcijom, mada i njima treba banka i PU.
I svakom slučaju sve najboje i da nam stigne i windows 100!

nex

pre 9 godina

"Prava je istina da je Steve Jobs maznuo ideju o GUI (grafickom korisnickom okruzenju) dok je boravio u XPARC-u (Xerox Palo Alto Research Center). To je i sam potvrdio u knjizi/biografiji 'Steve Jobs' od Waltera Ajzaksona. ... Ziva istina, procitajte knjigu Waltera Ajzaksona!"
(Meni je Windows bas odlican, ali i Apple, 22. novembar 2014 11:34).

U da ti malo bolje procitas tu knjigu? U njoj lepo stoji da Jobs nije ukrao GUI, vec je od Xeroxa potpuno legalno dobio prava na njega, jer je menadzment Xeroxa bio ubedjen da GUI nema buducnost, kao uostalom ni miš. Sa druge strane, Jobs je odmah skontao da je GUI budućnost i tako je nastao prvi komercijalni pc sa GUI i mišem - Macintosh. Sve ostalo je istorija i blede kopije tipa Windows, koga je Gates izbacio na tržište nakon što je izneverio Jobsa i zloupotrebio par prototipova Macintosha koje je dobio na poverenje.

дека

pre 9 godina

„Windows jeste bolji od osx-a i tu nema sumnje“
(Pantelija, 22. novembar 2014 11:51)


Јел? Ни један ни други не поштују право корисника и јавности да сазна како оперативни систем или појединачни програм ради оно што ради, и шта је све скривено између видљивих (графичких) ствари. Из угла корисникове безбедности и приватности су и једно и друго злоћудни системи, а @Pantelija нашао за сходно да мери које је зло боље.

aj uzdravlje !

pre 9 godina

unix - za profesionalce
windows - za narod
osx - za snobove
linux - za socijalno neprilagođene
cos - za kineze
sos - za srbe

matori

pre 9 godina

@
"...re matori
e moj matori skoro sve si pogodio sem sto je prvo oostojao windows NT 31 (naravno i workstation i server) a onda napravljena poboljsana verzija NT35 (opet naravno i workstation i server i poboljsani server za domen)
a i srpsko izdanje win99 si zaboravio :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nt31, 22. novembar 2014 09:06)..."

Ne bavim se "pogađanjem", nego sam samo preneo svoja sećanja...
Pa eto, u žurbi sam zaboravio na Windows NT 3.1 - izvinjavam se svima!
Windows 99 nije zvanična verzija Microsoft-a (radi se o domaćem hakeraju), pa to zbog toga nisam spomenuo...
Zbog nedostatka prostora, nisam spomenuo ni derivate Windows-a 3.1 i 3.11, među kojima su Windows for Workgroups (za rad u grupama), ili Windows 3.1 CEE (Central European Edition) sa podrškom za istočno-evropske jezike, među kojima je i naš (kodni raspored za tastaturu, itd.).
Slično tome, postojao je i Windows 95 PEE (Pan European Edition)...
Lično posedujem kopiju Windows-a 3.2, koji je bio namenjen isključivo samo za Kinesko tržište, a predstavlja nadogradnju verzije 3.1 (za isto to tržište).
Također imam kopiju Windows NT 5.0, koji nikada nije doživeo zvanično izdanje, ali se u njemu lako može prepoznati budući Windows 2000!
O tome da većina NT izdanja postoji u Workstation, Server, ili Advanced Server verzijama, izlišno je govoriti...
Nabrajanju se mogu dodati i verzije Server 2003, 2008... Windows 8.1, pa 8.11, itd. (bla, bla, bla)

stanisa

pre 9 godina

Nije taj windos bio nista spram OS/2 ali taj proizvod je bio nezavisan i open sors pa ga je microsoft ugusio i nametnuo svoj krs.

stranac 1952

pre 9 godina

(Aleksandar, 21. novembar 2014 20:21)
Pa i sam sam bio za linux, ili unix, a protiv vetra nema smisla pi*ati! Otvorena koda rules!:)

Ske

pre 9 godina

to sam samo na Windowu video da neko kantu za đubre baci u đubre.
(Maks, 22. novembar 2014 12:49)

Ja sam video, doduse dosta ranije na XP-u kod prijatelja, C particiju na C particiji :)
Ruku na srce, moram priznati da je Windows pravljen za ozbiljnije korisnike. Na njemu moras sve da podesavas rucno, dok na OS X radi sve cim otvoris aplikaciju, a da ne spominjem neke ozbiljnije intervencije na sistemu.

Iskopras li "Applications" folder sa jednog Maca na drugi, aplikacije brate, rade...
Probaj to na Windowsu
Ne daj boze da ti crkne HDD/SSD a moras da vratis isti sistem
Pre par meseci sam menjao HDD za SSD na jednom starijem Macbook-u. Kada sam ustekao bekap u USB, samo me je lepo pitao, hocu li da vratim sistem sa bekapa. 20 minuta kasnije, sistem radi sa novim SSD-om kao da nikad nije ni bio na HDD-u
Voleo bih da nam @Surovi objasni kao napredan korisnik sta on sve mora da uradi na naprednom Windowsu da postigne isti rezultat.


Dosta ljudi, u stvari velika vecina ovde prica iz kompletnog neznanja.
Da koriste i Windows i OS X mozda bih mogao i da razumem potrebu za uporedjivanjem i pogrdnim komentarima, ali kao sto se lagano da pretpostaviti iz komentara koje ostavljaju, to nije slucaj.

1+1=10

pre 9 godina

@Cosmo®, по твом речнику бих могао да закључим да се ниси уопште смејао, већ да си услед своје умне немоћи да нађеш ваљане чињенице за одбрану нечег што је иначе неодбрањиво почео да вређаш личност која је написала нешто необориво. Иначе, стао си да држиш страну предузећа које никаква сазнања/достигнућа није оставио човечанству, већ је све „састојке“ својих производа задржало само за себе, што свима ван тог предузећа који славе рођендан прави по две бочне шиљате израслине на главама. Чини ми се да си међу њима.

Nedeljko P

pre 9 godina

Vi paceri što ste se juče rodili mislite računarstvo počelo sa vama e nije! Ko nije radio na SCO Unix taj nezna šta je pravi operativni sistem. Ovo sve šarenilo za početnike i napredne početnike je na nivou Commodore Amige, šatro ekskluzivno a zapravo unutra osiromašen jedini pravi operativni sistem SCO Unix. Malo se edukujte, pa se onda obrazujte pre nego što počnete da pokazujete svoje nepoznavanje materije.

Mac

pre 9 godina

(sladoledsmesom, 22. novembar 2014 08:45) kakve to veze ima sa ovom vescu ili mojim komentarom??? Meni je jako drago sto je Gates pomogao i tim cinom je pocelo novo zdravije partnerstvo izmedju MS i Applea. Google moze samo da im zavidi. Ali cinjenica je da je MS ukrao ideju za OS i to ne mozes da osporavas ni u najludjim snovima.

Bee-Zon

pre 9 godina

Radim sa vrlo ozbiljnim poslovnim analitickim softverskim paketima, i mogu reci sledece: od svih OS platformi, IBM AIX, HP unix, Oracle Solaris, par komercijalnih Linux distribucija (RedHat, SLES, ...) Windows je najbrzi ! Dakle, brza je Win 7 na mom glupavom laptopu od AIX na mainframe stanici !!! Ranije sam bio zaludjenik u Linux/Unix, ALI cinjenice jednostavno ne mogu da ignorisem. Win je bolji !

Marko

pre 9 godina

Taj prvi Windows je bio relativno mnogo zahtevniji nego ovi današnji a zašto! Zato što onda skoro niko nije imao grafički adapter a danas ga svi imaju. Onda su samo buržuji imali kompjutere sa grafičkim monitorima sve drugo bilo je CGA i Hercules.

Ske

pre 9 godina

(lerr, 23. novembar 2014 20:33)

Auuuu brate ala se ti nalupeta...
iOS ne mozes da instaliras na masini od 2500 eura jer uredjaj koji radi na ovom sistemu u tom cenovnom rangu ne postoji. Ti cak ne znas ni sta poredis. Kako mislis da te bilo ko ozbiljno shvati?

Pretpostavljam da si mislio na OS X koji mozes da instaliras na Mac Mini a koji je uglavnom prvi izbor svima koji hoce da probaju "jabuku" i kosta 66.000 dinara sto je veoma daleko od 2500 eura.
Inace, postoji "serverska linija" za OS X koja nije napusteni projekat vec naprotiv, veoma aktivno se azurira. MS jeste napravio Office za OS X ali to nije jedino resenje. Apple ima svoj, potpuno besplatan paket koji radi posao.
O bazi programa ne zelim ni da diskutujem.
Ocigledno se razumes u operativne sisteme k'o Marica u kriv k....

Maks

pre 9 godina

@ (lerr, 23. novembar 2014 20:33)

Ako ne znaš ni koji OS koriste Macovi, onda mislim da ne ide da nam sad tu kao držiš nekakve "dersove" o Macovima (ako nisi čuo reč "ders" ranije, to je turcizam čije značenje obuhvata: predavanja, lekcije, kurseve, nastavu... i slično... znači, nemoj da nam držiš ni predavanja, niti nekakve lekcije, niti bilo šta slično).

Kao prvo, Macovi uopšte ne koriste iOS, nego OS X... ti da se razumeš u Macove i iOS uređaje, znao bi valjda da iOS ne može da se instalira ni na Mac, ni na neki Intel PC jer je iOS pravljen da radi na ARM procesorima koje Apple koristi u iOS uređajima, a i onaj "Metal" API za grafiku koji iOS koristi je low-level API koji je pravljen za grafički hardware koji Apple ugrađuje u novije iOS uređaje ("Metal" API su uveli da bi bolje iskoristili hardware u iOS uređajima i zato je low-level API... kao, na primer, što je AMD napravio "Mantle" low-level API za njihove grafičke kartice... prednosti koje nudi low-level API koji je pravljen za određeni hardware su bolje performase i manja potrošnja resursa u poređenju sa high-level API... high-level API nudi veću kompatibilnost sa različitim hardwareom, ali bi imao i lošije performanse nego low-level API).

Drugo... što se cene Macova tiče... €2500 nije neka početna cena... Nov Mac ima da se kupi i za oko $500 (Mac Mini toliko košta). 15" MacBook Pro Retina Late 2013 ima na Amazonu neotpakovan za oko $1600... 27" iMac Retina sa 5K rezolucijom je $2499 kod Apple.

Ske

pre 9 godina

Bekapova Win sa Acronisom sa HDD, "ustekao" SSD, vratio bekap na SSD i sve radi kao pre...
(Jaa, 23. novembar 2014 11:45)

Izvini, sta ti je taj Acronis???
Zar tako napredan sistem zahteva "third-party" aplikaciju da napravis bekap tog istog sistema????

Pingvin

pre 9 godina

Cestitam Windowsu, ja od Aprila koristim Ubuntu i zadovoljan sam. Windows 7 mi je bio odlican, jedino mi je smetalo sto kad instaliram LOL malo ukoci masinu ali to je zato sto je piratizovan (verovatno). Sa Ubuntuom nemam tih problema tako da je to bila poslednja prepreka da predjem na njega.
Ostali free software sam odavno savladao tako mi je sada super i sto je najvaznije, sve je legalno, ne moram da se mlatim sa krekovima, sto je u poslednjih par godina pocelo da mi ide na zivce.
Ubuntu 14.04 mogu samo da preporucim svima, stabilan i relativno lep Unity interfejs, a i kompletan hardware podrzava (stari skener i novi printer) tako da je i tu proslo sve bez glavobolje.
Savet: ako vas ineresuje, skinite 14.04 LTS, nemojte da se mlatite sa najnovijima, kratka podrska i pomalo su bagoviti, Trusty Tahr (Ubuntu 14.04 LTS) je ono sto vam treba.
Da, ovo je bila velika reklama za Linux, ali sta cu, meni se od ove godine mnogo svidja, obzirom da me moj piratizovani Win7 izneverio par puta (Inace hardware je Acer Aspire Laptop V3-772G).
Radi sve, od HDMI izlaza, slusalica, USB 3.0 supporta, i nemojte da vas lazu, cak i video kamera radi (bez zezanja, ovo mora da se navede, ranije verzije nisu htele da prepoznaju kameru). Ako ste primetili ja ne hejtujem, samo mi se svidja ceo smek oko linuxa, blendera, gimpa, inkscape i libre offica, kao i ostalih koji za dzabe odrzavaju sve ovo, a usto i radi.
Pozdrav od Pingvinca.

nt31

pre 9 godina

re matori
e moj matori skoro sve si pogodio sem sto je prvo oostojao windows NT 31 (naravno i workstation i server) a onda napravljena poboljsana verzija NT35 (opet naravno i workstation i server i poboljsani server za domen)

a i srpsko izdanje win99 si zaboravio :)

lerr

pre 9 godina

za ljubitelje jabuka:
Windows je sistem koji je napravljen da moze da se instalira na bilo koji PC ukljuchujici i jabuke I da radi... iOS je sistem koji jedino radi na jabuci... teoretski moze I na nekoj intel varijanti. Dakle, kupish windows I instalirash ga na kom god kompu hocesh, za iOS morash da dash 2500 evra za hardware koji ima jabuku... zamisli PC sa windowsom koji koshta 2500 evra? minimum je tri puta jachi od jabuke u istom cenownom rangu... e sad vi shto instalirate pirat windows na mashini od 500 evra sa monitorom i ochekujete da to radi kao mashina od 2500evra sa preinstaliranim sistemom... Windows je napredniji sistem zbog nekoliko desetina puta veceg izbora hardvera sa kojim radi, zbog toga shto ima serversku liniju (iOS ne poseduje, tj napushten projekt), mnogostruko vecu bazu programa, office paket za iOS je napisao MS, MS ima neshto tipa 40% akcija applea...

linux je zapravo jedini pravi konkurent windowsu... Josh neshto, medicinski aparati, kontroleri fabrichkih mashina rade pod windowsom 80% I linuxom 15% ostalo je neki fabrichki software.

Ske

pre 9 godina

izvinjavam se jabukashima, iOS je za handheld uredjaje... elem OS x, baziran na BSD kernelu... elem, skoro pa unix...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (lerr, 24. novembar 2014 19:02)

Dzabe se izvinjavas :)
Oce centrala da pogresi jednom, ali ne sto puta!

Дража

pre 9 godina

Dobio licencu ili ne, nije ga izmislio već ga je i on iskopirao.
Inače ne zove se već dugo Mac OS X, već samo OS X ili Apple OS X.

Maks

pre 9 godina

@ (lerr, 24. novembar 2014 19:02)

Obzirom da je OS X certifikovan kao UNIX sistem (preciznije, prošao je SUSv3 certifikaciju), onda nije "skoro kao UNIX", nego i jeste UNIX sistem, kao što se i Solaris ubraja u UNIX sisteme (Solaris 10 je takođe u skladu sa SUSv3 i certifikovan je kao UNIX).

Tu certifikaciju radi "The Open Group" konzorcijum.

Pre nego što su cetrifikovali OS X kao UNIX (pre Leoparda, koji je zvanično izašao 2007) je možda moglo da se kaže da OS X nije zvanično UNIX, nego samo "UNIX-like", pošto je bio sličan UNIX-u, ali nije bio zvanično certifikovan da je UNIX... ali kada se pojavio Leopard 2007. godine, OS X se od tada zvanično ubraja u UNIX sisteme jer je certifikovan da je UNIX, što podrazumeva i da bi, na primer, neki software koji je pisan da bude u skladu sa pomenutom UNIX specifikacijom i da radi na UNIX sistemima bez bilo kakvih modifikacija mogao da se kompajlira na Leopard i da radi (isto važi i ako bi se kompajlirao na ostalim verzijama OS X-a koje su certifikovane da su u skladu sa pomenutom UNIX specifikacijom), čak i ako je taj program originalno pravljen za Solaris ili neki drugi UNIX sistem.

Aleksandar

pre 9 godina

Eh, kada bih imao vremensku mašinu pa da se vratim tih 29 ili 30 godina unazad. Danas na 99.99 % računara ne bi bio instaliran Windows :)

1+1=10

pre 9 godina

„... Win ostaje broj jedan. Izrastao je u izuzetno stabilan, brz i jednostavan operativni sistem koji radi cim se instalira....“

Понекад оставим шаљиви коментар, али сам сада озбиљан. Виндоуз је од седмице добио нешто стабилности, тј. док се не дира испод хаубе, али је то далеко од „нормалног“ јер је из корена накриво насађен и вуче те корене из прошлости. Брз? Па то је смешно. То може да каже само неко ко није користио ни један други оперативни систем. Виндоуз је најспорији од свих. А ово „једноставан“ и да ради чим се инсталира је такође безвезно. Прво, то кошта, инсталација је огромна, захтева превише времена и простора, па онда долазе рестарти, па налажење „дриверса“, па опет рестарти, па заборављен антивирус, па тражење кодека, па инсталација програма без којих се не може, па опет рестарти. А онда дође надоградња, па опет пар рестарта. Колико је то губљење времена? Тако треба да изгледа савремен рад за рачунаром? На слободним дистрибуцијама за време надоградње (свега, системе и програма) можеш да радиш! А за једноставност нећу ни да причам, све и сами знате колико је то тупаво замишљен систем са петљама које вас само врте у круг без разлога при „решавању“ било каквог проблема. Гејмери којима је тата купио компјуктер а не знају да убоду вола међ’ рогове могу да крену са минусима, а остали знају о чему причам.

Windosio

pre 9 godina

Windows najbolji!! Linux je ok, nije loš, ali zato je Mac OS najgori (1.jer nema 10 aplikacija za njega, 2. Radjen je za obične (pomalo mentalno zaostale) korisnike, uglavnom bogataše koji ih kupuju da bi se slikali s njima) A to vam kaže fan Apple proizvoda, pa vi vidite sad...

Cosmo®

pre 9 godina

1 1 ti samo i isključivo troluješ sa glupostima i patološkim lažima samo maloumnici tebi daju pluseve i likovi koji ništa ne znaju misleći da si ti neki stručnjak! Čuj njega win je postao stabilan sa sedmicom ?! Koji vic botine i nubare trolera hahahahah ! Evo nasmejao sam se do suza! Inače slepče postoje SSD memorije na kojima svaki OS leti, ako nisi čuo do sad ima da se pazare čak i jeftino verzije od 60GB da ti budu samo boot-drive za OS , sedi jedan retardu!

stranac 1952

pre 9 godina

(Aleksandar, 21. novembar 2014 20:21)
Pa i sam sam bio za linux, ili unix, a protiv vetra nema smisla pi*ati! Otvorena koda rules!:)

Pantelija

pre 9 godina

Windows najbolji!! Linux je ok, nije loš, ali zato je Mac OS najgori (1.jer nema 10 aplikacija za njega, 2. Radjen je za obične (pomalo mentalno zaostale) korisnike, uglavnom bogataše koji ih kupuju da bi se slikali s njima) A to vam kaže fan Apple proizvoda, pa vi vidite sad...
(Windosio, 22. novembar 2014 03:54)

Apple jeste zapoceo revoluciju,ali je tek IBM ms dos-om napravio pravu revoluciju koja je dovela pc u svaku kucu.Windows jeste bolji od osx-a i tu nema sumnje,osim ako se softver namenski pise za odredjenu potrebu.Tada je nebitno na kojoj platformi radi...
Sto se tice apple racunara,za njima niko nema potrebu,jer njihovi pc rodjaci sve mogu sto i oni,cesto i dosta bolje,jeftiniji su i pristupacniji.Apple ima izuzetno dobar brend,prilicno solidan hardver,a ono sto ih razlikuje od drugih je znacajno bolji dizajn.Jednostavno, oni su se pozicionirali u samom vrhu ponude i prave skupe uredjaje,imaju dobar brend i sjajnu zaradu.Problem je sto su balon od sapunice koji moze da prsne svaki cas...
Ms je kompanija koja ima nizu vrednost,ali je zato znacajno stabilnija i ima daleko veci udeo na trzistu zahvaljujuci svojim os-ovima i pratecim softverima kao sto je Office,Sql,razliciti serveri i drugo.

nex

pre 9 godina

"Prava je istina da je Steve Jobs maznuo ideju o GUI (grafickom korisnickom okruzenju) dok je boravio u XPARC-u (Xerox Palo Alto Research Center). To je i sam potvrdio u knjizi/biografiji 'Steve Jobs' od Waltera Ajzaksona. ... Ziva istina, procitajte knjigu Waltera Ajzaksona!"
(Meni je Windows bas odlican, ali i Apple, 22. novembar 2014 11:34).

U da ti malo bolje procitas tu knjigu? U njoj lepo stoji da Jobs nije ukrao GUI, vec je od Xeroxa potpuno legalno dobio prava na njega, jer je menadzment Xeroxa bio ubedjen da GUI nema buducnost, kao uostalom ni miš. Sa druge strane, Jobs je odmah skontao da je GUI budućnost i tako je nastao prvi komercijalni pc sa GUI i mišem - Macintosh. Sve ostalo je istorija i blede kopije tipa Windows, koga je Gates izbacio na tržište nakon što je izneverio Jobsa i zloupotrebio par prototipova Macintosha koje je dobio na poverenje.

Nedeljko P

pre 9 godina

Vi paceri što ste se juče rodili mislite računarstvo počelo sa vama e nije! Ko nije radio na SCO Unix taj nezna šta je pravi operativni sistem. Ovo sve šarenilo za početnike i napredne početnike je na nivou Commodore Amige, šatro ekskluzivno a zapravo unutra osiromašen jedini pravi operativni sistem SCO Unix. Malo se edukujte, pa se onda obrazujte pre nego što počnete da pokazujete svoje nepoznavanje materije.

Maks

pre 9 godina

@ (Surovi, 22. novembar 2014 09:11)

Kažeš "Ovi sto hvale Osx,nisu ozbiljni korisnici racunara i verovatno bi pali u fras ako bi im neko izbrisao "ikonicu za internet" sa desktopa"

Je l' si video ti nekad OS X, bar na slici?

Izgleda da ne znaš ni da OS X nema prečice za programe na desktopu, niti za kantu, niti za bilo šta (prečice možeš da napraviš, ako hoćeš, ali je podrazumevano ceo desktop prazan kad se instalira OS i većina OS X korisnika i ne stavlja prečice za programe na desktop, nego ih pokreću ili iz Docka ili iz Launchpada ili preko Spotlighta ili uđu u Applications folder, pa odatle pokrenu).

Aplikacije iz Applications foldera na OS X se automatski pojavljuju u Launchpad čim se aplikacija doda u Applications folder (bilo da je korisnik downloaduje sa AppStore ili ako downloaduje, na primer, Skype preko Safarija, pa Skype aplikaciju odvuče u Applications), tako da nema potrebe izvlačiti prečice na desktop. Spotlight je za pretragu i možeš da počneš da kucaš, na primer "Safari" i kad ukucaš "sa" on će verovatno već da ti nađe Safari i onda samo pritisneš Return da otvoriš Safari. Ko hoće može da doda neku aplikaciju koju često koristi i u Dock jednostavnim odvlačenjem u Dock.

A kad već pominješ to da neko obriše neku prečicu i da ne zna kako da je vrati... tako je jedan korisnik Windowsa iz mog komšiluka bacio kantu za đubre u đubre, pa nije znao da je vrati... to sam samo na Windowu video da neko kantu za đubre baci u đubre.

matori

pre 9 godina

"...a onda su stizali Windows 3.0, Windows 3.1, Windows 95, Windows 98, Windows XP, Windows Vista, Windows 7 i Windows 8..."

Kad je već rođendan, valja biti malo konkretniji (i korektniji)!
Treba reći da je Windows 1.0, praktično bio neupotrebljiv...
Ko je u tim davnim godinama, već bio dovoljno odrastao, i bavio se u nekom obliku informatikom, taj dobro zna da je grafičko okruženje već ranije postojalo kod nekih Apple proizvoda, a da postoji (opravdana) sumnja da je Microsoft neka rešenja jednostavno "prisvojio"...
Kad smo već kod nabrajanja, moraju se spomenuti još neke verzije Windows-a koje je autor članka (neopravdano) propustio:
Windows 3.11 je značajno poboljšana verzija 3.1 (posebno deo za mrežni rad).
Windows NT 3.5 (namenjeno za servere, nije bilo ranijih verzija), a ubrzo sledi poboljšanje u verziji 3.51. Oznaka NT u nazivu, dolazi od "New Technology".
Dosta kasnije se pojavljuje i Windows NT 4.0, koji je postao sinonim stabilnog i pouzdanog operativnog sistema. Na njegovim osnovama su kasnije razvijeni XP i drugi danas poznati sistemi Microsoft-a.
Windovs 95 je imao i svoju znatno poboljšanu verziju (OSR 2), koja je među korisnicima dobila naziv "Windows 97", mada to nije zvanično tako...
Windows 98 je također doživeo poboljšano izdanje, kao Windows 98 SE, a ovo "SE" u nazivu, označava "Second Edition".
Windows ME (Millenium Edition), nije se baš proslavio, ali je zato Windows 2000 bio dostojan nastavljač NT serije.
Eto, toliko od mene...

ivan

pre 9 godina

Mogu da mu zamere svasta tokom istorije, bilo je tu uspona i padova, ali Win ostaje broj jedan. Izrastao je u izuzetno stabilan, brz i jednostavan operativni sistem koji radi cim se instalira. Ne zamara krajnjeg korisnika vise nego sturom administracijom i obaveznim podesavanjima u konzoli (Linux), niti izdvajanje velike kolicine novca samo da bi pokrenuo racunar (Mac).

nt31

pre 9 godina

re matori
e moj matori skoro sve si pogodio sem sto je prvo oostojao windows NT 31 (naravno i workstation i server) a onda napravljena poboljsana verzija NT35 (opet naravno i workstation i server i poboljsani server za domen)

a i srpsko izdanje win99 si zaboravio :)

Surovi

pre 9 godina

Pa i sam sam bio za linux, ili unix, a protiv vetra nema smisla pi*ati! Otvorena koda rules!:)
(stranac 1952, 21. novembar 2014 23:40)

Odakle ti ideja da je Unix otvorenog koda?
Unix je vlasnistvo ATT-ija i ima veoma zatvoren kod.Linux i BSD su unix-oliki os-ovi,sto znaci da prate filozofiju i nacin rada Unixa,ali sa njegovim izvornim kodom nemaju ama bas nikakve veze.

Windows proslavio 29. godisnjicu od kada je pokrao Apple-ov System OS.
(Mac, 21. novembar 2014 22:39)

Apple je maznuo ideju od Zirox-a,tako da mu dodju na isto.Prvi racunar sa grafickim os-om je bio Zirox Star.

windows 2000 iliti windows millenium fali
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (nemanja, 21. novembar 2014 21:05)

Posto nemas pojma,u pitanju su dva potpuno drugacija os-a.Milenijum je bio predbidjen za kucne korisnike i multimediju,igrice i sl. ,dok je Win 2000 bio nenormalno stabilan i dobar os na nt bazi.Cak je bila i varijanta servera Win 2000 server,koja je bila veoma napredna u svoje vreme.Na osnovu win 2000 je uradjen i Xp,koji je u svojoj prvoj verziji bio znacajno losiji od 2000-darke,sto je ispravljeno tek sa xp sp2 i sp3.

Ms pravi najbolje userske os-ove na trzistu.Ni serveri im nisu losi,ali ih Linux tu kolje gotovo po svemu.Ovi sto hvale Osx,nisu ozbiljni korisnici racunara i verovatno bi pali u fras ako bi im neko izbrisao "ikonicu za internet" sa desktopa.

Bill Gates

pre 9 godina

Windows , kao i svi drugi ima svojih prednosti i mana. Činjenica je da je najzastupljeniji. Koliko god se gurali sa sa Mac om i Linuxom koji ne da su dobri, već su u pojedinim stvarima i bolji od Windowsa ipak za poslovnog korisnika u Srbiji Windows je neizbežna stvar. Naime video sam reklamu i otišao na sajt iStore a u Beogradu, ne znam tačno kako se zove. Reklamiraju ljudi neki Mac za poslovne ljude itd.. Business u pokretu i ostala čuda. Pozovem lepo i pitam. U Srbiji postoje digitalni sertifikati, elektronska komunikacija sa PU, Centralnim registrom i još par nezaobilaznih institucija, pa sam pitao kako je to rešeno kod Mac-a u da li to funkcioniše, ne bih da platim 150k za laptop pa da mi to ne radi. Dobio sam jako interesantan odgovor: Možete instalirati virtuelni Win i preko njega sve navedeno radi, nažalost Apple, kao ni Linux ne može se koristiti u komunikaciji sa državnim organima Republike Srbije. Čak i vodeći sistemi e-bankinga (po zastupljenosti kod nas) zahtevaju isključivo Windows. A da li e-banking radi na Linuxu ili Mac u nije baš neki razlog da se menja Banka. Možda negde na tamo daleko Windows je bez veze i svi koriste Apple i Linux ali kod nasbez Windowsa nema leba. Čak su i u iStoru kase na Mac računaru na kome je instaliran Win. Nema podrške za fiskalne printere... Ima naravno i onih koji se bave "poslom" koji zahteva samo e mail i malo interneta. Ili se bave ozbiljnim dizajnom i video produkcijom, mada i njima treba banka i PU.
I svakom slučaju sve najboje i da nam stigne i windows 100!

1+1=10

pre 9 godina

@Cosmo®, по твом речнику бих могао да закључим да се ниси уопште смејао, већ да си услед своје умне немоћи да нађеш ваљане чињенице за одбрану нечег што је иначе неодбрањиво почео да вређаш личност која је написала нешто необориво. Иначе, стао си да држиш страну предузећа које никаква сазнања/достигнућа није оставио човечанству, већ је све „састојке“ својих производа задржало само за себе, што свима ван тог предузећа који славе рођендан прави по две бочне шиљате израслине на главама. Чини ми се да си међу њима.

lerr

pre 9 godina

za ljubitelje jabuka:
Windows je sistem koji je napravljen da moze da se instalira na bilo koji PC ukljuchujici i jabuke I da radi... iOS je sistem koji jedino radi na jabuci... teoretski moze I na nekoj intel varijanti. Dakle, kupish windows I instalirash ga na kom god kompu hocesh, za iOS morash da dash 2500 evra za hardware koji ima jabuku... zamisli PC sa windowsom koji koshta 2500 evra? minimum je tri puta jachi od jabuke u istom cenownom rangu... e sad vi shto instalirate pirat windows na mashini od 500 evra sa monitorom i ochekujete da to radi kao mashina od 2500evra sa preinstaliranim sistemom... Windows je napredniji sistem zbog nekoliko desetina puta veceg izbora hardvera sa kojim radi, zbog toga shto ima serversku liniju (iOS ne poseduje, tj napushten projekt), mnogostruko vecu bazu programa, office paket za iOS je napisao MS, MS ima neshto tipa 40% akcija applea...

linux je zapravo jedini pravi konkurent windowsu... Josh neshto, medicinski aparati, kontroleri fabrichkih mashina rade pod windowsom 80% I linuxom 15% ostalo je neki fabrichki software.

ms user

pre 9 godina

Probao lepo je radio na 8088 sa herkules grafikom i 640k rama. Da trebala su dva floppy-a i dosta zongliranja, I naravno genius mouse. Davno je bila ta '87 i moj prvi pc koji se overklokovao hardverskom promenom oscilatora...

Aleksandar

pre 9 godina

Zašto nekada, bilo koji elektronsko/štampani medij, ne napravi članak povodom 29. rođendana Amiga Workbench operativnog sistema, od Amiga 1000 preko A500 do A4000, već se oduševljavamo grobarima industrije računara u svim oblastima, od hardvera (u vreme kada se pojavio Windows, čiji rođendan obeležavate na Amigi je postojao koncept pomoćnih procesora za obradu zvuka u stereo 8-bit formatu i slike koja je mogla da prikaže spektar od 4096 boja u HAM modu) do softvera (tadašnji grafički programi na Amigi su već imali mogućnost obrade digitalizovanih frejmova preuzetih sa video kamere, čak i grebovanje video zapisa, a o podešavanju štampača, modema i ostalih periferija, koje je Workbench bez problema prepoznavao i da ne govorim).
Naravno, uvek je "običnim" smrtnicima interesantnija priča bazirana na lopovluku i plagijatorstvu gde akteri poput Microsofta uništavaju konkurente poput NetScape-a, a u našem slučaju i celog obrazovno/adminstarivnog sektora jedne zemlje, gde u nastavnom planu i programu predmeta računarstvo i informatika učimo buduće stručnjake da izbor ne postoji, već samo Windows i Office.

Mac

pre 9 godina

(sladoledsmesom, 22. novembar 2014 08:45) kakve to veze ima sa ovom vescu ili mojim komentarom??? Meni je jako drago sto je Gates pomogao i tim cinom je pocelo novo zdravije partnerstvo izmedju MS i Applea. Google moze samo da im zavidi. Ali cinjenica je da je MS ukrao ideju za OS i to ne mozes da osporavas ni u najludjim snovima.

Ske

pre 9 godina

to sam samo na Windowu video da neko kantu za đubre baci u đubre.
(Maks, 22. novembar 2014 12:49)

Ja sam video, doduse dosta ranije na XP-u kod prijatelja, C particiju na C particiji :)
Ruku na srce, moram priznati da je Windows pravljen za ozbiljnije korisnike. Na njemu moras sve da podesavas rucno, dok na OS X radi sve cim otvoris aplikaciju, a da ne spominjem neke ozbiljnije intervencije na sistemu.

Iskopras li "Applications" folder sa jednog Maca na drugi, aplikacije brate, rade...
Probaj to na Windowsu
Ne daj boze da ti crkne HDD/SSD a moras da vratis isti sistem
Pre par meseci sam menjao HDD za SSD na jednom starijem Macbook-u. Kada sam ustekao bekap u USB, samo me je lepo pitao, hocu li da vratim sistem sa bekapa. 20 minuta kasnije, sistem radi sa novim SSD-om kao da nikad nije ni bio na HDD-u
Voleo bih da nam @Surovi objasni kao napredan korisnik sta on sve mora da uradi na naprednom Windowsu da postigne isti rezultat.


Dosta ljudi, u stvari velika vecina ovde prica iz kompletnog neznanja.
Da koriste i Windows i OS X mozda bih mogao i da razumem potrebu za uporedjivanjem i pogrdnim komentarima, ali kao sto se lagano da pretpostaviti iz komentara koje ostavljaju, to nije slucaj.

дека

pre 9 godina

„Windows jeste bolji od osx-a i tu nema sumnje“
(Pantelija, 22. novembar 2014 11:51)


Јел? Ни један ни други не поштују право корисника и јавности да сазна како оперативни систем или појединачни програм ради оно што ради, и шта је све скривено између видљивих (графичких) ствари. Из угла корисникове безбедности и приватности су и једно и друго злоћудни системи, а @Pantelija нашао за сходно да мери које је зло боље.

Marko

pre 9 godina

Taj prvi Windows je bio relativno mnogo zahtevniji nego ovi današnji a zašto! Zato što onda skoro niko nije imao grafički adapter a danas ga svi imaju. Onda su samo buržuji imali kompjutere sa grafičkim monitorima sve drugo bilo je CGA i Hercules.

Bee-Zon

pre 9 godina

Radim sa vrlo ozbiljnim poslovnim analitickim softverskim paketima, i mogu reci sledece: od svih OS platformi, IBM AIX, HP unix, Oracle Solaris, par komercijalnih Linux distribucija (RedHat, SLES, ...) Windows je najbrzi ! Dakle, brza je Win 7 na mom glupavom laptopu od AIX na mainframe stanici !!! Ranije sam bio zaludjenik u Linux/Unix, ALI cinjenice jednostavno ne mogu da ignorisem. Win je bolji !

Meni je Windows bas odlican, ali i Apple

pre 9 godina

Matori kaze: "Ko je u tim davnim godinama, već bio dovoljno odrastao, i bavio se u nekom obliku informatikom, taj dobro zna da je grafičko okruženje već ranije postojalo kod nekih Apple proizvoda, a da postoji (opravdana) sumnja da je Microsoft neka rešenja jednostavno "prisvojio"..."

------------------------------------------------------------

Ovi Apple fanovi uvek barataju sa poluinformacijama. Prava je istina da je Steve Jobs maznuo ideju o GUI (grafickom korisnickom okruzenju) dok je boravio u XPARC-u (Xerox Palo Alto Research Center). To je i sam potvrdio u knjizi/biografiji 'Steve Jobs' od Waltera Ajzaksona.

Ljudi, citajte malo proverene izvore, a nemojte samo verovati sto vam neko kaze ili servira na internetu. Steve Jobs nije imao pojma o programiranju ali je imao karizmu i nos za biznis. Steve Woznijak je bio tata mata u Apple-u sto se tice programiranja i izrade kompjutera. Kada je Apple bio na samo nekoliko dana od propasti/bankrota, Steve Jobs je zvao Billa Gatesa da mu posudi novac i spasi Apple od bankrota. Da mu Gates nije posudio pare nitko drugi to ne bi ucinio jer je Jobs bio na izuzetno losem glasu s obzirom na nacin na koji je tretirao ljude sa kojia je radio, kovorio m da su je.... idioti, glupani i sl. Zato svaki put kada uzmete neki Apple proizvod u ruke zahvalite Billu Gatesu sto je spasio Apple od bankrota.

Ziva istina, procitajte knjigu Waltera Ajzaksona!

stanisa

pre 9 godina

Nije taj windos bio nista spram OS/2 ali taj proizvod je bio nezavisan i open sors pa ga je microsoft ugusio i nametnuo svoj krs.

wacom

pre 9 godina

prvi windows koga se sećam je 3.11, ali moram da priznam da sam bio neuporedivo srećniji što kad dodjem kući iz škole bootujem Amiga Workbench 2.1 :)

zoran

pre 9 godina

Prvi pravi Windows je bio 3.11 iz 1993.
Ko nije instalirao dtajvere za stampac po dos-om taj ne zna da ceni unapredjenje koje je doneo Windows

bot br. 147890

pre 9 godina

Crni windosio i ekipa koja nije nikad videla ni na slici OS X. Koliko vidim tema je Windows, ali kompleksi su cudo. Ja koji sam odrastao na Dosu i Windowsu cestitam rodjendan, iako ga ne koristim od 2008.

da da

pre 9 godina

U to doba, 512k je kao sadašnjih 8Gb na telefonu, dakle samo za ekstremno bogate !
A i, dok se nije pojavio 3.0 i vrlo brzo 3.1, windows praktično nije ni postojao u poslovnom svetu !
Mekintoš je tada uveliko bio glavni izbor svih koji su želeli da se bave DTP-om ili da rade u grafičkom OS-u.

aj uzdravlje !

pre 9 godina

unix - za profesionalce
windows - za narod
osx - za snobove
linux - za socijalno neprilagođene
cos - za kineze
sos - za srbe

Ske

pre 9 godina

(lerr, 23. novembar 2014 20:33)

Auuuu brate ala se ti nalupeta...
iOS ne mozes da instaliras na masini od 2500 eura jer uredjaj koji radi na ovom sistemu u tom cenovnom rangu ne postoji. Ti cak ne znas ni sta poredis. Kako mislis da te bilo ko ozbiljno shvati?

Pretpostavljam da si mislio na OS X koji mozes da instaliras na Mac Mini a koji je uglavnom prvi izbor svima koji hoce da probaju "jabuku" i kosta 66.000 dinara sto je veoma daleko od 2500 eura.
Inace, postoji "serverska linija" za OS X koja nije napusteni projekat vec naprotiv, veoma aktivno se azurira. MS jeste napravio Office za OS X ali to nije jedino resenje. Apple ima svoj, potpuno besplatan paket koji radi posao.
O bazi programa ne zelim ni da diskutujem.
Ocigledno se razumes u operativne sisteme k'o Marica u kriv k....

Maks

pre 9 godina

@ (Ske, 22. novembar 2014 16:23)

U vezi ovoga što si napisao "Iskopras li "Applications" folder sa jednog Maca na drugi, aplikacije brate, rade... Probaj to na Windowsu"

Ja kad sam pre dosta godina tek počinjao da koristim Windows, pokušao sam bio upravo to... bilo mi je logično da bi program trebalo da radi ako se njegov folder iz "Program Files" prebaci sa jednog PC-ja na drugi (kao što, na primer, neka slika može da se prebaci jednostavnim kopiranjem), ali kada su programi u pitanju, to na Windowsu u većini slučajeva ne radi tako jer se na Windows programi uglavnom instaliraju preko Installera koji ih upiše u "Registry" da bi Windows znao da su instalirani... tada nisam znao puno o tome kako Windows funkcioniše, nego sam pokušavao logikom da zaključim šta kako radi...

Kasnije, kada sam prešao na OS X, video sam da ipak moja logika nije bila pogrešna jer na OS X, kao što si pomenuo, aplikacije iz Applications folder mogu da se premeštaju i na drugi Mac... ustvari, ja sam neke programe koje sam imao na starom Macu pokretao i preko mreže na novom Macu, bez potrebe da ih kopiram prvo u Applications folder na novi Mac... a aplikacije mogu i na eksterni hard disk da se stave i samo po potrebi da se priključi hard disk kada neko hoće neku aplikaciju da koristi.

Nešto slično je na Windowosu izvodljivo sa aplikacijama koje imaju "Portable Apps" verziju, mada takve aplikacije na Windowsu nemaju punu integraciju sa sistemom.

Дража

pre 9 godina

Dobio licencu ili ne, nije ga izmislio već ga je i on iskopirao.
Inače ne zove se već dugo Mac OS X, već samo OS X ili Apple OS X.

matori

pre 9 godina

@
"...re matori
e moj matori skoro sve si pogodio sem sto je prvo oostojao windows NT 31 (naravno i workstation i server) a onda napravljena poboljsana verzija NT35 (opet naravno i workstation i server i poboljsani server za domen)
a i srpsko izdanje win99 si zaboravio :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nt31, 22. novembar 2014 09:06)..."

Ne bavim se "pogađanjem", nego sam samo preneo svoja sećanja...
Pa eto, u žurbi sam zaboravio na Windows NT 3.1 - izvinjavam se svima!
Windows 99 nije zvanična verzija Microsoft-a (radi se o domaćem hakeraju), pa to zbog toga nisam spomenuo...
Zbog nedostatka prostora, nisam spomenuo ni derivate Windows-a 3.1 i 3.11, među kojima su Windows for Workgroups (za rad u grupama), ili Windows 3.1 CEE (Central European Edition) sa podrškom za istočno-evropske jezike, među kojima je i naš (kodni raspored za tastaturu, itd.).
Slično tome, postojao je i Windows 95 PEE (Pan European Edition)...
Lično posedujem kopiju Windows-a 3.2, koji je bio namenjen isključivo samo za Kinesko tržište, a predstavlja nadogradnju verzije 3.1 (za isto to tržište).
Također imam kopiju Windows NT 5.0, koji nikada nije doživeo zvanično izdanje, ali se u njemu lako može prepoznati budući Windows 2000!
O tome da većina NT izdanja postoji u Workstation, Server, ili Advanced Server verzijama, izlišno je govoriti...
Nabrajanju se mogu dodati i verzije Server 2003, 2008... Windows 8.1, pa 8.11, itd. (bla, bla, bla)

Jaa

pre 9 godina

Pre par meseci sam menjao HDD za SSD na jednom starijem Macbook-u. Kada sam ustekao bekap u USB, samo me je lepo pitao, hocu li da vratim sistem sa bekapa. 20 minuta kasnije, sistem radi sa novim SSD-om kao da nikad nije ni bio na HDD-u
Voleo bih da nam @Surovi objasni kao napredan korisnik sta on sve mora da uradi na naprednom Windowsu da postigne isti rezultat.


Dosta ljudi, u stvari velika vecina ovde prica iz kompletnog neznanja.
Da koriste i Windows i OS X mozda bih mogao i da razumem potrebu za uporedjivanjem i pogrdnim komentarima, ali kao sto se lagano da pretpostaviti iz komentara koje ostavljaju, to nije slucaj.
(Ske, 22. novembar 2014 16:23)

Bekapova Win sa Acronisom sa HDD, "ustekao" SSD, vratio bekap na SSD i sve radi kao pre...

Ske

pre 9 godina

Bekapova Win sa Acronisom sa HDD, "ustekao" SSD, vratio bekap na SSD i sve radi kao pre...
(Jaa, 23. novembar 2014 11:45)

Izvini, sta ti je taj Acronis???
Zar tako napredan sistem zahteva "third-party" aplikaciju da napravis bekap tog istog sistema????

Pingvin

pre 9 godina

Cestitam Windowsu, ja od Aprila koristim Ubuntu i zadovoljan sam. Windows 7 mi je bio odlican, jedino mi je smetalo sto kad instaliram LOL malo ukoci masinu ali to je zato sto je piratizovan (verovatno). Sa Ubuntuom nemam tih problema tako da je to bila poslednja prepreka da predjem na njega.
Ostali free software sam odavno savladao tako mi je sada super i sto je najvaznije, sve je legalno, ne moram da se mlatim sa krekovima, sto je u poslednjih par godina pocelo da mi ide na zivce.
Ubuntu 14.04 mogu samo da preporucim svima, stabilan i relativno lep Unity interfejs, a i kompletan hardware podrzava (stari skener i novi printer) tako da je i tu proslo sve bez glavobolje.
Savet: ako vas ineresuje, skinite 14.04 LTS, nemojte da se mlatite sa najnovijima, kratka podrska i pomalo su bagoviti, Trusty Tahr (Ubuntu 14.04 LTS) je ono sto vam treba.
Da, ovo je bila velika reklama za Linux, ali sta cu, meni se od ove godine mnogo svidja, obzirom da me moj piratizovani Win7 izneverio par puta (Inace hardware je Acer Aspire Laptop V3-772G).
Radi sve, od HDMI izlaza, slusalica, USB 3.0 supporta, i nemojte da vas lazu, cak i video kamera radi (bez zezanja, ovo mora da se navede, ranije verzije nisu htele da prepoznaju kameru). Ako ste primetili ja ne hejtujem, samo mi se svidja ceo smek oko linuxa, blendera, gimpa, inkscape i libre offica, kao i ostalih koji za dzabe odrzavaju sve ovo, a usto i radi.
Pozdrav od Pingvinca.

srba

pre 9 godina

@matori uštedeo si mi vreme, baš sam hteo da napišem isto što i ti. Apsolutno se slažem i mogu da potpišem. Meni su u najlepšem sećanju ostali Windows 95 OSR 2, Windows 98 SE i Windows 2000.

iggi

pre 9 godina

Windows 1.0 niko nije koristio bio je potpuno ne funkcionalan isto vazi i za sve do windowsa 3.1.1 CE, bar za nase podrucje. Do pojave tog sistema priprema za stampu se radila letrasetima i kamerama on je sve promenio.

Maks

pre 9 godina

@ (lerr, 23. novembar 2014 20:33)

Ako ne znaš ni koji OS koriste Macovi, onda mislim da ne ide da nam sad tu kao držiš nekakve "dersove" o Macovima (ako nisi čuo reč "ders" ranije, to je turcizam čije značenje obuhvata: predavanja, lekcije, kurseve, nastavu... i slično... znači, nemoj da nam držiš ni predavanja, niti nekakve lekcije, niti bilo šta slično).

Kao prvo, Macovi uopšte ne koriste iOS, nego OS X... ti da se razumeš u Macove i iOS uređaje, znao bi valjda da iOS ne može da se instalira ni na Mac, ni na neki Intel PC jer je iOS pravljen da radi na ARM procesorima koje Apple koristi u iOS uređajima, a i onaj "Metal" API za grafiku koji iOS koristi je low-level API koji je pravljen za grafički hardware koji Apple ugrađuje u novije iOS uređaje ("Metal" API su uveli da bi bolje iskoristili hardware u iOS uređajima i zato je low-level API... kao, na primer, što je AMD napravio "Mantle" low-level API za njihove grafičke kartice... prednosti koje nudi low-level API koji je pravljen za određeni hardware su bolje performase i manja potrošnja resursa u poređenju sa high-level API... high-level API nudi veću kompatibilnost sa različitim hardwareom, ali bi imao i lošije performanse nego low-level API).

Drugo... što se cene Macova tiče... €2500 nije neka početna cena... Nov Mac ima da se kupi i za oko $500 (Mac Mini toliko košta). 15" MacBook Pro Retina Late 2013 ima na Amazonu neotpakovan za oko $1600... 27" iMac Retina sa 5K rezolucijom je $2499 kod Apple.

Ske

pre 9 godina

izvinjavam se jabukashima, iOS je za handheld uredjaje... elem OS x, baziran na BSD kernelu... elem, skoro pa unix...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (lerr, 24. novembar 2014 19:02)

Dzabe se izvinjavas :)
Oce centrala da pogresi jednom, ali ne sto puta!

Maks

pre 9 godina

@ (lerr, 24. novembar 2014 19:02)

Obzirom da je OS X certifikovan kao UNIX sistem (preciznije, prošao je SUSv3 certifikaciju), onda nije "skoro kao UNIX", nego i jeste UNIX sistem, kao što se i Solaris ubraja u UNIX sisteme (Solaris 10 je takođe u skladu sa SUSv3 i certifikovan je kao UNIX).

Tu certifikaciju radi "The Open Group" konzorcijum.

Pre nego što su cetrifikovali OS X kao UNIX (pre Leoparda, koji je zvanično izašao 2007) je možda moglo da se kaže da OS X nije zvanično UNIX, nego samo "UNIX-like", pošto je bio sličan UNIX-u, ali nije bio zvanično certifikovan da je UNIX... ali kada se pojavio Leopard 2007. godine, OS X se od tada zvanično ubraja u UNIX sisteme jer je certifikovan da je UNIX, što podrazumeva i da bi, na primer, neki software koji je pisan da bude u skladu sa pomenutom UNIX specifikacijom i da radi na UNIX sistemima bez bilo kakvih modifikacija mogao da se kompajlira na Leopard i da radi (isto važi i ako bi se kompajlirao na ostalim verzijama OS X-a koje su certifikovane da su u skladu sa pomenutom UNIX specifikacijom), čak i ako je taj program originalno pravljen za Solaris ili neki drugi UNIX sistem.