Petak, 21.11.2014.

15:18

Kako smanjiti potrošnju goriva tokom zime?

Izvor: B92

Kako smanjiti potrošnju goriva tokom zime? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

dex

pre 7 godina

@boost
Napiši knjigu tebra. A može i neka reportaža. Tema je slobodna. Ali ne reče Maretu jel da sedi i zagreva motor ili odamah da kreće? Ili ja nisam ukapirao? (što je takođe opcija) I da li ima veze ako je benzin ili dizel? Sve najbolje..

Alex

pre 7 godina

Neverovatno da ni autor teksta, ni komentatori nisu spomenuli jednu od glavnih stvari za smanjenje utroška goriva u zimskom režimu rada, a to su: širina i prečnik zimskih pneumatika koji treba da su manji od letnjih....Sa užim pneumaticima se postiže manja potrošnja u odnosu na šire za i do 0,5-0,7l/100km...Pozdrav sa Niša!

johhny

pre 7 godina

Boost, meni je super sto hoces da podelis svoje znanje sa nama (malo me iritira nacin na koji to radis ... nekako nadmeno, ali sve u svemu, cenim to sto ipak hoces da podelis svoja iskustva). Nije mi jasno zasto ovde moras da preneses deo svog CV-a ... i ono sto mi je katastrofalno - tvoja gramatika iz negacija uz glagol ... nekako, MENI (kazem meni) smeta sto si bezao sa casova srpskog ... i nije prozivanje - samo pokusaj da te spustim na zemlju jer mislim da na zemlji mozes vise da pomognes nego sa nosicem u oblacima

Boost

pre 7 godina

(dusans, 27. decembar 2016 00:37)

Izvini sto neuspevam da povezem nick, vrlo interesantan fenomen se desava.
Ostavio sam 5 godina zivota na tehnickom opismenjavanju na nivou iznad nivoa ucenja na masincu i sve na najlakse mogucem jeziku za razumeti. U databazi je 400 Mb teksta koji sam ispisao od kontakt kljuca/daljinskog do dima iz auspuha i nikako mi nije jasno da sve mora iz pocetka (opet :) )
A Google ladno indeksira sa korektnim upitom sve u top rangu. Izgleda, "neki novi klinci". :)

Mile

pre 7 godina

Naravno da se zagreva motor pre voznje, jer je potrebno vreme da hladno ulje procirkulise kroz sve kanale i obezbedi optimalno neophodno podmazivanje. To nema nikakve veze sa ustedom goriva, vec sa cuvanjem motora vaseg automobila. Ako sumnjate, probajte da vozite hladan motor i zagrejan, pa sami sebi odgovorite na pitanje koji bolje i lakse ide.
Onaj koji ide teze, sa razlogom ide tako, zato ga i ne treba voziti potpuno neugrejanog.

Joc@

pre 7 godina

@ mare: ovo prvo. Najintenzivnije habanje (dotrajavanje) motora postoji kada vozilo krene punim gasom odmah po startovanju. Voznja malim gasom je svakako bolja ali ipak tek posle minut dva u mestu.
Pritom, nije svejedno da li se vozi nizbrdo ili uzbrdo, osim ako se ne radi o ''najboljem autu – sluzbenom autu'' kako se ovde par komentatora izrazilo, u kom slucaju ih je bas briga.
*
Ali... nisu navedena dva GLAVNA faktora ustede goriva: tezina vozila i voznja sa sto manje usporavanja a pogotovo zaustavljanja. 10% povecanja tezine dovodi do 9% vece potrosnje. Svako usporavanje, a najvise od svega gubljenje brzine i zaustavljanje, oduzima vozilu energiju koju je ono steklo ''po skupe pare'' iz goriva, i nema se odakle ponovo zadobiti i saopstiti vozilu osim preko ulaganja novog goriva.

wtf

pre 7 godina

@mare kod svih novijih automobila nemas nikakve potrebe da ga drzis u leru,ako hoces iskreno ja to ne radim ni sa yugom iz 90',auto sluzi meni a ne ja njemu.

Dks

pre 7 godina

Bato stari motori sa karburatorom za njij je imalo smisla zagrevati na leru.bdanasbjisa comon rail tehnologijom(pricam za dizele) nema potrebe za zagrevanjm bolje kreni odmah lagano pa druga pa ga pustis fa cakce par minuta ne prelazi 2.000 obrtaja i trajace dugo.

Iznogud

pre 7 godina

Neminovna je veća potrošnja u hladnijim danima. Za motor je bolje da neko vreme radi u mestu na niskim obrtajima. Naravno da je to sa aspekta potrošnje neekonomičnije, ali je za sam motor bolje. Sve te priče da prvih par kilometara vozimo lagano i polako, piju vodu ako vozimo po dvorištu ili da smo sami u saobraćaju. No kako nismo, to pada u vodu jer bi smo takvim ponašanjem nekoga svakako ometali. Pomirimo se da nema jeftine vožnje, a zimi je ona i malo skuplja.

nov auto

pre 7 godina

Ja samo znam da moj super moderni euro 5 dizel iz 2012te trosi trenutno 11 litara po gradu a u katalogu mu stoji 6. Ne bih da navodim koji je auto u pitanju jer svi danas imaju iste probleme ali reci cu da je 1400 kila i na 17kama felnama. Takodje nemam tesku nogu niti sam u BG, NS. Jednostavno dok se ne ugreje cca 10tak min on trosi kao lud. Naravno dok se ugreje ja sam stigao na destinaciju.

Gaga

pre 7 godina

Ja vozim u skladu sa uslovima na putu i saobraćajnim propisima. U vreme inflacije sam vozio na flašu, hteo sam da uštedim na gorivu, a samo sam pravio prekršaje i razbio kola. Ko hoće da uštedi na gorivu neka se vozi biciklom

Boost

pre 7 godina

Neko ko je iskusan da mi kaze sta je bolje za motor nevezano za potrosnju. Da se motor neko vreme zagreva tako sto radi na leru u mestu, ili da se odmah krene, ali da se vozi na malom broju obrtaja dok motor ne dostigne radnu temperaturu?
(mare, 26. decembar 2016 09:21)

Zelis kratak ili duzi odgovor?
Kratak, lepo je opisano kratko i vrlo vrlo jasno, za laike nepotrbno duze.
Duzi odgovor: Da li zaista mislis da bi BMW u M modelima odavno uveo dinamicku blokadu obrtaja u zavisnosti od temperature ulja? (za laike, ne motora vec ulja)
Tehnicki razarajuca verzija (niposto za laike) moze se naci na cbc.rs

Suma: Motor netrazi nikad veci pritisak ulja nego li je minimalno definisani, reda od 0,3 do 0,5 Bara, ispod pali lampicu.
(izuzetak motori sa brizgaljkama za hladjenje klipova u uslovima veceg opterecenja, uslov za otvaranje 2Bara+.

Lezajevi motora su ekscentricne prese visokog pritiska, Lezaj sam po konstrukciji stvara interni pritisak reda 250+ bara.
Odatle penusavo ulje stvara kavitaciju u lezajevima i erodira povrsinu lezaja (suvi karter eliminise problematiku).

Pritisak ulja je posledica cirkulacije. Motor trazi cirkulaciju ulja zarad hladjenja lezajeva. Hladno ulje znaci povecan pritisak tj. limit u cirkulaciji, zagrevanjem ulja opada otpor cirkulacije te je povecana sto rezultira manjim pritiskom.

Postoje manje varijacije od motora do motora ali je ovaj generalni opis vazeci za motore sa kojima ces ikada imati kontakt.

"Neko sa iskustvom" ce ti mozda reci svasta, da sam na tvom mestu (posto si ipak postavio ovakvo pitanje znaci da nevladas materijom te ces biti lak za manipulaciju, ne nasedaj) trebalo bi da sedis sa osmehom na licu i potvrdno klimas glavom na ovu informaciju.

Meriti je znati.

jdddds

pre 7 godina

mare
Dovoljno je minut eventualno 2 u mestu mada ipak samo minut da se obrtaji umire i moze se krenuti pre ce se zagrejati u voznji nego u mestu svakako i 5,6 min bez divljanja i to je to nista vise ne mora ovo u mestu je nekada bilo sa karburatorskim motorima

Orginalno

pre 7 godina

(mare, 26. decembar 2016 09:21)
Vozio sam vise modela automobila.Sve polovnjaci uglavnom 10-12 god stari i sve benzinci neki i u kombinaciji sa tng-om.Sa svakim sam preko zime grejao motor pre nego sto krenem.Znaci ujutru ga upalim i radi dok cistim stakla i sneg sa njega ako ima,podesim grejanje muziku i krecem najnormalnije.Nikad problema sa motorom ni na jednom nisam imao.E sad sa dizelima i motorima zadnje generacije neznam kakva je prica ali verovatno i nov auto kad bi uzeo isto bi tako radio.

neko

pre 7 godina

Nemojte se truditi. Zimi mora trositi vise, tu nema pomoci. Jednostavno, hladan motor trasi bogatiju smjesu. Sto se tice grijanja, u leru maksimalno 2 min., poslije tog lagana voznja i to je to. CR dizel se cak i ne moze ugrijati na leru, potrebna je voznja. Dobre gume, bistra glava i ne bi trebalo biti problema.

Срђан Јовановић

pre 7 godina

@Маре,
Најбоље је као што стоји у тексту. На основу свог вишегодишњег искуства са српским, италијанским, немачким и јапанским бензинцима (немам довољно пара да возим полован дизел), најбоље је кренути одмах.

Мој пример: после испаркиравања, на око 1700-2000 обртаја убацујем из прве у другу и без гаса, само на аутоматском саугу, возим 400-500 метара до главног пута. И после бар још један километар не премашујем 2000-2100 обртаја у 4. брзини. Код јачих мразева, евентуално, оставим га 30-60 секундии да ради у леру док не састружем лед са стакала.

Свашта сам пробао, експериментисао, саветовао се... Пробај, па види.

B_BG

pre 7 godina

za nosace skija ste potpuno u pravu. Veoma cesta pojava. Odes 7 dana na zimovanje a onda celu zimu po gradu vozis sa nosacima. Ne vezano za potrosnju - glupo je do bola...

Vuk

pre 7 godina

Mare dokle god se motori budu pravili od metala citaj (celik, gus, aluminijum i slicne legure) nema boljeg nacina od zagrevanja u mestu pogotovo zimi bar 10 min ili ugraditi webasto oko 1200 e pa onda cim sednes slobdono vozi jer je on zagrejao vodu - antifriz a samim tim i motor, ulje i ostalo.

Barba

pre 7 godina

@mare bolje je da se odmah krene tačnije posle minut rada. Pa lagano i bez agresivne vožnje na početku. Em se auto tako brze ugreje, em je bolje za motor, em smanjuje potrošnju.

Pera

pre 7 godina

@mare: Sve zavisi od automobila. Imao sam Opel kadet benzinac koji je štucao dok se malo ne zagreje. Sad vozim Vectru C GTC dizel i u fabričkoj knjizi sa upustvom kaže da je poželjno zimi odmah krenuti pri startu sa malim obrtajima motora. Tako da je ja zimi upalim, dok otvorim garažu kapiju ona se malo unormali, i ne prelazim 2000rpm dok ne počne da greje kabinu, tad znam da je motor već koliko toliko ugrejan.
pozdrav

mare

pre 7 godina

Neko ko je iskusan da mi kaze sta je bolje za motor nevezano za potrosnju. Da se motor neko vreme zagreva tako sto radi na leru u mestu, ili da se odmah krene, ali da se vozi na malom broju obrtaja dok motor ne dostigne radnu temperaturu?

Hahaha

pre 7 godina

Za motore sa karburatorom ipak treba malo sacekati u mestu da se zagreje. Za benzince sa diznama nema poente cekati, osim ako necete da ustedite benzin dok ne prebaci na plin (ako ga auto ima). Dizel se u mestu nece zagrejati 20 min, bolje ga je voziti lagano jer se tako bolje greje. Ne znajuci to za dizela sam jednom na placu upalio auto da ga ugrejem pred put, upalio ventilaciju i sacekao 10 min. Ulazim u auto a unutra smrdi nafta kao da sam orao sedista rakovicom a temperatura nije mrdnula.

EX Style

pre 7 godina

Zaboavili su da kažu ključnu stvar - nemojte da vozite kola po gradu na kratkim relacijama kada je temperatura "u debelom minusu", a posebno ako je u pitanju 1,6 MJ. Taj tada troši kao da je šupalj.
Za te uslove moja preporuka je samo 1,6 GDI. Uvek se drži u granicama deklaracija proizvodjača. KIA. Prva po kvalitetu.

nov auto

pre 7 godina

Ja samo znam da moj super moderni euro 5 dizel iz 2012te trosi trenutno 11 litara po gradu a u katalogu mu stoji 6. Ne bih da navodim koji je auto u pitanju jer svi danas imaju iste probleme ali reci cu da je 1400 kila i na 17kama felnama. Takodje nemam tesku nogu niti sam u BG, NS. Jednostavno dok se ne ugreje cca 10tak min on trosi kao lud. Naravno dok se ugreje ja sam stigao na destinaciju.

mare

pre 7 godina

Neko ko je iskusan da mi kaze sta je bolje za motor nevezano za potrosnju. Da se motor neko vreme zagreva tako sto radi na leru u mestu, ili da se odmah krene, ali da se vozi na malom broju obrtaja dok motor ne dostigne radnu temperaturu?

B_BG

pre 7 godina

za nosace skija ste potpuno u pravu. Veoma cesta pojava. Odes 7 dana na zimovanje a onda celu zimu po gradu vozis sa nosacima. Ne vezano za potrosnju - glupo je do bola...

neko

pre 7 godina

Nemojte se truditi. Zimi mora trositi vise, tu nema pomoci. Jednostavno, hladan motor trasi bogatiju smjesu. Sto se tice grijanja, u leru maksimalno 2 min., poslije tog lagana voznja i to je to. CR dizel se cak i ne moze ugrijati na leru, potrebna je voznja. Dobre gume, bistra glava i ne bi trebalo biti problema.

Joc@

pre 7 godina

@ mare: ovo prvo. Najintenzivnije habanje (dotrajavanje) motora postoji kada vozilo krene punim gasom odmah po startovanju. Voznja malim gasom je svakako bolja ali ipak tek posle minut dva u mestu.
Pritom, nije svejedno da li se vozi nizbrdo ili uzbrdo, osim ako se ne radi o ''najboljem autu – sluzbenom autu'' kako se ovde par komentatora izrazilo, u kom slucaju ih je bas briga.
*
Ali... nisu navedena dva GLAVNA faktora ustede goriva: tezina vozila i voznja sa sto manje usporavanja a pogotovo zaustavljanja. 10% povecanja tezine dovodi do 9% vece potrosnje. Svako usporavanje, a najvise od svega gubljenje brzine i zaustavljanje, oduzima vozilu energiju koju je ono steklo ''po skupe pare'' iz goriva, i nema se odakle ponovo zadobiti i saopstiti vozilu osim preko ulaganja novog goriva.

Pera

pre 7 godina

@mare: Sve zavisi od automobila. Imao sam Opel kadet benzinac koji je štucao dok se malo ne zagreje. Sad vozim Vectru C GTC dizel i u fabričkoj knjizi sa upustvom kaže da je poželjno zimi odmah krenuti pri startu sa malim obrtajima motora. Tako da je ja zimi upalim, dok otvorim garažu kapiju ona se malo unormali, i ne prelazim 2000rpm dok ne počne da greje kabinu, tad znam da je motor već koliko toliko ugrejan.
pozdrav

Mile

pre 7 godina

Naravno da se zagreva motor pre voznje, jer je potrebno vreme da hladno ulje procirkulise kroz sve kanale i obezbedi optimalno neophodno podmazivanje. To nema nikakve veze sa ustedom goriva, vec sa cuvanjem motora vaseg automobila. Ako sumnjate, probajte da vozite hladan motor i zagrejan, pa sami sebi odgovorite na pitanje koji bolje i lakse ide.
Onaj koji ide teze, sa razlogom ide tako, zato ga i ne treba voziti potpuno neugrejanog.

Iznogud

pre 7 godina

Neminovna je veća potrošnja u hladnijim danima. Za motor je bolje da neko vreme radi u mestu na niskim obrtajima. Naravno da je to sa aspekta potrošnje neekonomičnije, ali je za sam motor bolje. Sve te priče da prvih par kilometara vozimo lagano i polako, piju vodu ako vozimo po dvorištu ili da smo sami u saobraćaju. No kako nismo, to pada u vodu jer bi smo takvim ponašanjem nekoga svakako ometali. Pomirimo se da nema jeftine vožnje, a zimi je ona i malo skuplja.

Gaga

pre 7 godina

Ja vozim u skladu sa uslovima na putu i saobraćajnim propisima. U vreme inflacije sam vozio na flašu, hteo sam da uštedim na gorivu, a samo sam pravio prekršaje i razbio kola. Ko hoće da uštedi na gorivu neka se vozi biciklom

Barba

pre 7 godina

@mare bolje je da se odmah krene tačnije posle minut rada. Pa lagano i bez agresivne vožnje na početku. Em se auto tako brze ugreje, em je bolje za motor, em smanjuje potrošnju.

Срђан Јовановић

pre 7 godina

@Маре,
Најбоље је као што стоји у тексту. На основу свог вишегодишњег искуства са српским, италијанским, немачким и јапанским бензинцима (немам довољно пара да возим полован дизел), најбоље је кренути одмах.

Мој пример: после испаркиравања, на око 1700-2000 обртаја убацујем из прве у другу и без гаса, само на аутоматском саугу, возим 400-500 метара до главног пута. И после бар још један километар не премашујем 2000-2100 обртаја у 4. брзини. Код јачих мразева, евентуално, оставим га 30-60 секундии да ради у леру док не састружем лед са стакала.

Свашта сам пробао, експериментисао, саветовао се... Пробај, па види.

Hahaha

pre 7 godina

Za motore sa karburatorom ipak treba malo sacekati u mestu da se zagreje. Za benzince sa diznama nema poente cekati, osim ako necete da ustedite benzin dok ne prebaci na plin (ako ga auto ima). Dizel se u mestu nece zagrejati 20 min, bolje ga je voziti lagano jer se tako bolje greje. Ne znajuci to za dizela sam jednom na placu upalio auto da ga ugrejem pred put, upalio ventilaciju i sacekao 10 min. Ulazim u auto a unutra smrdi nafta kao da sam orao sedista rakovicom a temperatura nije mrdnula.

Boost

pre 7 godina

Neko ko je iskusan da mi kaze sta je bolje za motor nevezano za potrosnju. Da se motor neko vreme zagreva tako sto radi na leru u mestu, ili da se odmah krene, ali da se vozi na malom broju obrtaja dok motor ne dostigne radnu temperaturu?
(mare, 26. decembar 2016 09:21)

Zelis kratak ili duzi odgovor?
Kratak, lepo je opisano kratko i vrlo vrlo jasno, za laike nepotrbno duze.
Duzi odgovor: Da li zaista mislis da bi BMW u M modelima odavno uveo dinamicku blokadu obrtaja u zavisnosti od temperature ulja? (za laike, ne motora vec ulja)
Tehnicki razarajuca verzija (niposto za laike) moze se naci na cbc.rs

Suma: Motor netrazi nikad veci pritisak ulja nego li je minimalno definisani, reda od 0,3 do 0,5 Bara, ispod pali lampicu.
(izuzetak motori sa brizgaljkama za hladjenje klipova u uslovima veceg opterecenja, uslov za otvaranje 2Bara+.

Lezajevi motora su ekscentricne prese visokog pritiska, Lezaj sam po konstrukciji stvara interni pritisak reda 250+ bara.
Odatle penusavo ulje stvara kavitaciju u lezajevima i erodira povrsinu lezaja (suvi karter eliminise problematiku).

Pritisak ulja je posledica cirkulacije. Motor trazi cirkulaciju ulja zarad hladjenja lezajeva. Hladno ulje znaci povecan pritisak tj. limit u cirkulaciji, zagrevanjem ulja opada otpor cirkulacije te je povecana sto rezultira manjim pritiskom.

Postoje manje varijacije od motora do motora ali je ovaj generalni opis vazeci za motore sa kojima ces ikada imati kontakt.

"Neko sa iskustvom" ce ti mozda reci svasta, da sam na tvom mestu (posto si ipak postavio ovakvo pitanje znaci da nevladas materijom te ces biti lak za manipulaciju, ne nasedaj) trebalo bi da sedis sa osmehom na licu i potvrdno klimas glavom na ovu informaciju.

Meriti je znati.

wtf

pre 7 godina

@mare kod svih novijih automobila nemas nikakve potrebe da ga drzis u leru,ako hoces iskreno ja to ne radim ni sa yugom iz 90',auto sluzi meni a ne ja njemu.

jdddds

pre 7 godina

mare
Dovoljno je minut eventualno 2 u mestu mada ipak samo minut da se obrtaji umire i moze se krenuti pre ce se zagrejati u voznji nego u mestu svakako i 5,6 min bez divljanja i to je to nista vise ne mora ovo u mestu je nekada bilo sa karburatorskim motorima

Orginalno

pre 7 godina

(mare, 26. decembar 2016 09:21)
Vozio sam vise modela automobila.Sve polovnjaci uglavnom 10-12 god stari i sve benzinci neki i u kombinaciji sa tng-om.Sa svakim sam preko zime grejao motor pre nego sto krenem.Znaci ujutru ga upalim i radi dok cistim stakla i sneg sa njega ako ima,podesim grejanje muziku i krecem najnormalnije.Nikad problema sa motorom ni na jednom nisam imao.E sad sa dizelima i motorima zadnje generacije neznam kakva je prica ali verovatno i nov auto kad bi uzeo isto bi tako radio.

johhny

pre 7 godina

Boost, meni je super sto hoces da podelis svoje znanje sa nama (malo me iritira nacin na koji to radis ... nekako nadmeno, ali sve u svemu, cenim to sto ipak hoces da podelis svoja iskustva). Nije mi jasno zasto ovde moras da preneses deo svog CV-a ... i ono sto mi je katastrofalno - tvoja gramatika iz negacija uz glagol ... nekako, MENI (kazem meni) smeta sto si bezao sa casova srpskog ... i nije prozivanje - samo pokusaj da te spustim na zemlju jer mislim da na zemlji mozes vise da pomognes nego sa nosicem u oblacima

Dks

pre 7 godina

Bato stari motori sa karburatorom za njij je imalo smisla zagrevati na leru.bdanasbjisa comon rail tehnologijom(pricam za dizele) nema potrebe za zagrevanjm bolje kreni odmah lagano pa druga pa ga pustis fa cakce par minuta ne prelazi 2.000 obrtaja i trajace dugo.

Vuk

pre 7 godina

Mare dokle god se motori budu pravili od metala citaj (celik, gus, aluminijum i slicne legure) nema boljeg nacina od zagrevanja u mestu pogotovo zimi bar 10 min ili ugraditi webasto oko 1200 e pa onda cim sednes slobdono vozi jer je on zagrejao vodu - antifriz a samim tim i motor, ulje i ostalo.

Alex

pre 7 godina

Neverovatno da ni autor teksta, ni komentatori nisu spomenuli jednu od glavnih stvari za smanjenje utroška goriva u zimskom režimu rada, a to su: širina i prečnik zimskih pneumatika koji treba da su manji od letnjih....Sa užim pneumaticima se postiže manja potrošnja u odnosu na šire za i do 0,5-0,7l/100km...Pozdrav sa Niša!

Boost

pre 7 godina

(dusans, 27. decembar 2016 00:37)

Izvini sto neuspevam da povezem nick, vrlo interesantan fenomen se desava.
Ostavio sam 5 godina zivota na tehnickom opismenjavanju na nivou iznad nivoa ucenja na masincu i sve na najlakse mogucem jeziku za razumeti. U databazi je 400 Mb teksta koji sam ispisao od kontakt kljuca/daljinskog do dima iz auspuha i nikako mi nije jasno da sve mora iz pocetka (opet :) )
A Google ladno indeksira sa korektnim upitom sve u top rangu. Izgleda, "neki novi klinci". :)

dex

pre 7 godina

@boost
Napiši knjigu tebra. A može i neka reportaža. Tema je slobodna. Ali ne reče Maretu jel da sedi i zagreva motor ili odamah da kreće? Ili ja nisam ukapirao? (što je takođe opcija) I da li ima veze ako je benzin ili dizel? Sve najbolje..

EX Style

pre 7 godina

Zaboavili su da kažu ključnu stvar - nemojte da vozite kola po gradu na kratkim relacijama kada je temperatura "u debelom minusu", a posebno ako je u pitanju 1,6 MJ. Taj tada troši kao da je šupalj.
Za te uslove moja preporuka je samo 1,6 GDI. Uvek se drži u granicama deklaracija proizvodjača. KIA. Prva po kvalitetu.

Mile

pre 7 godina

Naravno da se zagreva motor pre voznje, jer je potrebno vreme da hladno ulje procirkulise kroz sve kanale i obezbedi optimalno neophodno podmazivanje. To nema nikakve veze sa ustedom goriva, vec sa cuvanjem motora vaseg automobila. Ako sumnjate, probajte da vozite hladan motor i zagrejan, pa sami sebi odgovorite na pitanje koji bolje i lakse ide.
Onaj koji ide teze, sa razlogom ide tako, zato ga i ne treba voziti potpuno neugrejanog.

EX Style

pre 7 godina

Zaboavili su da kažu ključnu stvar - nemojte da vozite kola po gradu na kratkim relacijama kada je temperatura "u debelom minusu", a posebno ako je u pitanju 1,6 MJ. Taj tada troši kao da je šupalj.
Za te uslove moja preporuka je samo 1,6 GDI. Uvek se drži u granicama deklaracija proizvodjača. KIA. Prva po kvalitetu.

Boost

pre 7 godina

Neko ko je iskusan da mi kaze sta je bolje za motor nevezano za potrosnju. Da se motor neko vreme zagreva tako sto radi na leru u mestu, ili da se odmah krene, ali da se vozi na malom broju obrtaja dok motor ne dostigne radnu temperaturu?
(mare, 26. decembar 2016 09:21)

Zelis kratak ili duzi odgovor?
Kratak, lepo je opisano kratko i vrlo vrlo jasno, za laike nepotrbno duze.
Duzi odgovor: Da li zaista mislis da bi BMW u M modelima odavno uveo dinamicku blokadu obrtaja u zavisnosti od temperature ulja? (za laike, ne motora vec ulja)
Tehnicki razarajuca verzija (niposto za laike) moze se naci na cbc.rs

Suma: Motor netrazi nikad veci pritisak ulja nego li je minimalno definisani, reda od 0,3 do 0,5 Bara, ispod pali lampicu.
(izuzetak motori sa brizgaljkama za hladjenje klipova u uslovima veceg opterecenja, uslov za otvaranje 2Bara+.

Lezajevi motora su ekscentricne prese visokog pritiska, Lezaj sam po konstrukciji stvara interni pritisak reda 250+ bara.
Odatle penusavo ulje stvara kavitaciju u lezajevima i erodira povrsinu lezaja (suvi karter eliminise problematiku).

Pritisak ulja je posledica cirkulacije. Motor trazi cirkulaciju ulja zarad hladjenja lezajeva. Hladno ulje znaci povecan pritisak tj. limit u cirkulaciji, zagrevanjem ulja opada otpor cirkulacije te je povecana sto rezultira manjim pritiskom.

Postoje manje varijacije od motora do motora ali je ovaj generalni opis vazeci za motore sa kojima ces ikada imati kontakt.

"Neko sa iskustvom" ce ti mozda reci svasta, da sam na tvom mestu (posto si ipak postavio ovakvo pitanje znaci da nevladas materijom te ces biti lak za manipulaciju, ne nasedaj) trebalo bi da sedis sa osmehom na licu i potvrdno klimas glavom na ovu informaciju.

Meriti je znati.

Vuk

pre 7 godina

Mare dokle god se motori budu pravili od metala citaj (celik, gus, aluminijum i slicne legure) nema boljeg nacina od zagrevanja u mestu pogotovo zimi bar 10 min ili ugraditi webasto oko 1200 e pa onda cim sednes slobdono vozi jer je on zagrejao vodu - antifriz a samim tim i motor, ulje i ostalo.

wtf

pre 7 godina

@mare kod svih novijih automobila nemas nikakve potrebe da ga drzis u leru,ako hoces iskreno ja to ne radim ni sa yugom iz 90',auto sluzi meni a ne ja njemu.

Dks

pre 7 godina

Bato stari motori sa karburatorom za njij je imalo smisla zagrevati na leru.bdanasbjisa comon rail tehnologijom(pricam za dizele) nema potrebe za zagrevanjm bolje kreni odmah lagano pa druga pa ga pustis fa cakce par minuta ne prelazi 2.000 obrtaja i trajace dugo.

mare

pre 7 godina

Neko ko je iskusan da mi kaze sta je bolje za motor nevezano za potrosnju. Da se motor neko vreme zagreva tako sto radi na leru u mestu, ili da se odmah krene, ali da se vozi na malom broju obrtaja dok motor ne dostigne radnu temperaturu?

Boost

pre 7 godina

(dusans, 27. decembar 2016 00:37)

Izvini sto neuspevam da povezem nick, vrlo interesantan fenomen se desava.
Ostavio sam 5 godina zivota na tehnickom opismenjavanju na nivou iznad nivoa ucenja na masincu i sve na najlakse mogucem jeziku za razumeti. U databazi je 400 Mb teksta koji sam ispisao od kontakt kljuca/daljinskog do dima iz auspuha i nikako mi nije jasno da sve mora iz pocetka (opet :) )
A Google ladno indeksira sa korektnim upitom sve u top rangu. Izgleda, "neki novi klinci". :)

Iznogud

pre 7 godina

Neminovna je veća potrošnja u hladnijim danima. Za motor je bolje da neko vreme radi u mestu na niskim obrtajima. Naravno da je to sa aspekta potrošnje neekonomičnije, ali je za sam motor bolje. Sve te priče da prvih par kilometara vozimo lagano i polako, piju vodu ako vozimo po dvorištu ili da smo sami u saobraćaju. No kako nismo, to pada u vodu jer bi smo takvim ponašanjem nekoga svakako ometali. Pomirimo se da nema jeftine vožnje, a zimi je ona i malo skuplja.

Barba

pre 7 godina

@mare bolje je da se odmah krene tačnije posle minut rada. Pa lagano i bez agresivne vožnje na početku. Em se auto tako brze ugreje, em je bolje za motor, em smanjuje potrošnju.

jdddds

pre 7 godina

mare
Dovoljno je minut eventualno 2 u mestu mada ipak samo minut da se obrtaji umire i moze se krenuti pre ce se zagrejati u voznji nego u mestu svakako i 5,6 min bez divljanja i to je to nista vise ne mora ovo u mestu je nekada bilo sa karburatorskim motorima

Orginalno

pre 7 godina

(mare, 26. decembar 2016 09:21)
Vozio sam vise modela automobila.Sve polovnjaci uglavnom 10-12 god stari i sve benzinci neki i u kombinaciji sa tng-om.Sa svakim sam preko zime grejao motor pre nego sto krenem.Znaci ujutru ga upalim i radi dok cistim stakla i sneg sa njega ako ima,podesim grejanje muziku i krecem najnormalnije.Nikad problema sa motorom ni na jednom nisam imao.E sad sa dizelima i motorima zadnje generacije neznam kakva je prica ali verovatno i nov auto kad bi uzeo isto bi tako radio.

nov auto

pre 7 godina

Ja samo znam da moj super moderni euro 5 dizel iz 2012te trosi trenutno 11 litara po gradu a u katalogu mu stoji 6. Ne bih da navodim koji je auto u pitanju jer svi danas imaju iste probleme ali reci cu da je 1400 kila i na 17kama felnama. Takodje nemam tesku nogu niti sam u BG, NS. Jednostavno dok se ne ugreje cca 10tak min on trosi kao lud. Naravno dok se ugreje ja sam stigao na destinaciju.

Pera

pre 7 godina

@mare: Sve zavisi od automobila. Imao sam Opel kadet benzinac koji je štucao dok se malo ne zagreje. Sad vozim Vectru C GTC dizel i u fabričkoj knjizi sa upustvom kaže da je poželjno zimi odmah krenuti pri startu sa malim obrtajima motora. Tako da je ja zimi upalim, dok otvorim garažu kapiju ona se malo unormali, i ne prelazim 2000rpm dok ne počne da greje kabinu, tad znam da je motor već koliko toliko ugrejan.
pozdrav

Alex

pre 7 godina

Neverovatno da ni autor teksta, ni komentatori nisu spomenuli jednu od glavnih stvari za smanjenje utroška goriva u zimskom režimu rada, a to su: širina i prečnik zimskih pneumatika koji treba da su manji od letnjih....Sa užim pneumaticima se postiže manja potrošnja u odnosu na šire za i do 0,5-0,7l/100km...Pozdrav sa Niša!

B_BG

pre 7 godina

za nosace skija ste potpuno u pravu. Veoma cesta pojava. Odes 7 dana na zimovanje a onda celu zimu po gradu vozis sa nosacima. Ne vezano za potrosnju - glupo je do bola...

Hahaha

pre 7 godina

Za motore sa karburatorom ipak treba malo sacekati u mestu da se zagreje. Za benzince sa diznama nema poente cekati, osim ako necete da ustedite benzin dok ne prebaci na plin (ako ga auto ima). Dizel se u mestu nece zagrejati 20 min, bolje ga je voziti lagano jer se tako bolje greje. Ne znajuci to za dizela sam jednom na placu upalio auto da ga ugrejem pred put, upalio ventilaciju i sacekao 10 min. Ulazim u auto a unutra smrdi nafta kao da sam orao sedista rakovicom a temperatura nije mrdnula.

Срђан Јовановић

pre 7 godina

@Маре,
Најбоље је као што стоји у тексту. На основу свог вишегодишњег искуства са српским, италијанским, немачким и јапанским бензинцима (немам довољно пара да возим полован дизел), најбоље је кренути одмах.

Мој пример: после испаркиравања, на око 1700-2000 обртаја убацујем из прве у другу и без гаса, само на аутоматском саугу, возим 400-500 метара до главног пута. И после бар још један километар не премашујем 2000-2100 обртаја у 4. брзини. Код јачих мразева, евентуално, оставим га 30-60 секундии да ради у леру док не састружем лед са стакала.

Свашта сам пробао, експериментисао, саветовао се... Пробај, па види.

Joc@

pre 7 godina

@ mare: ovo prvo. Najintenzivnije habanje (dotrajavanje) motora postoji kada vozilo krene punim gasom odmah po startovanju. Voznja malim gasom je svakako bolja ali ipak tek posle minut dva u mestu.
Pritom, nije svejedno da li se vozi nizbrdo ili uzbrdo, osim ako se ne radi o ''najboljem autu – sluzbenom autu'' kako se ovde par komentatora izrazilo, u kom slucaju ih je bas briga.
*
Ali... nisu navedena dva GLAVNA faktora ustede goriva: tezina vozila i voznja sa sto manje usporavanja a pogotovo zaustavljanja. 10% povecanja tezine dovodi do 9% vece potrosnje. Svako usporavanje, a najvise od svega gubljenje brzine i zaustavljanje, oduzima vozilu energiju koju je ono steklo ''po skupe pare'' iz goriva, i nema se odakle ponovo zadobiti i saopstiti vozilu osim preko ulaganja novog goriva.

Gaga

pre 7 godina

Ja vozim u skladu sa uslovima na putu i saobraćajnim propisima. U vreme inflacije sam vozio na flašu, hteo sam da uštedim na gorivu, a samo sam pravio prekršaje i razbio kola. Ko hoće da uštedi na gorivu neka se vozi biciklom

johhny

pre 7 godina

Boost, meni je super sto hoces da podelis svoje znanje sa nama (malo me iritira nacin na koji to radis ... nekako nadmeno, ali sve u svemu, cenim to sto ipak hoces da podelis svoja iskustva). Nije mi jasno zasto ovde moras da preneses deo svog CV-a ... i ono sto mi je katastrofalno - tvoja gramatika iz negacija uz glagol ... nekako, MENI (kazem meni) smeta sto si bezao sa casova srpskog ... i nije prozivanje - samo pokusaj da te spustim na zemlju jer mislim da na zemlji mozes vise da pomognes nego sa nosicem u oblacima

neko

pre 7 godina

Nemojte se truditi. Zimi mora trositi vise, tu nema pomoci. Jednostavno, hladan motor trasi bogatiju smjesu. Sto se tice grijanja, u leru maksimalno 2 min., poslije tog lagana voznja i to je to. CR dizel se cak i ne moze ugrijati na leru, potrebna je voznja. Dobre gume, bistra glava i ne bi trebalo biti problema.

dex

pre 7 godina

@boost
Napiši knjigu tebra. A može i neka reportaža. Tema je slobodna. Ali ne reče Maretu jel da sedi i zagreva motor ili odamah da kreće? Ili ja nisam ukapirao? (što je takođe opcija) I da li ima veze ako je benzin ili dizel? Sve najbolje..