Ponedeljak, 17.11.2014.

15:03

Merkel: Brine ruski uticaj u Srbiji

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je, povodom situacije u Ukrajini, na ruski uticaj u Srbiji, Moldaviji i Gruziji, prenose nemački mediji.

Izvor: Tanjug

Merkel: Brine ruski uticaj u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

168 Komentari

Sortiraj po:

Elena

pre 9 godina

Da se Nemačka malo više potrudila i 90-tih godina i da su izbegnuti sukobi u bivšoj Jugi, sada bi ceo region bio još bliže EU, nego sad! Ali nikad nije kasno da se stvari promene!

Barkly

pre 9 godina

Nema šta da se Merkelova brine! Srbija je ekonomski mnogo bliža Nemačkoj nego Rusiji! Ako nas nemačka privreda adekvatno podrži i pojača investicije u Srbiji, odnosi sa Rusijom će ostati na nivou tradiconalno dobrih!

Buca

pre 9 godina

Vidimo da je Nemačka ozbilj no krenula da se bavi ovim regionom i da neće ko nekad zemlju koja ekonomski zavisi od Nemački, gurati u ruski zagrljaj, što je iluzija!

HILJADU - I - JEDNA - NOC

pre 9 godina

Mislim da se Angela Merker malo zanela, ili je zaboravila sta joj je Aleksandar Vucic rekao u Berlinu stav Srbije po ovom pitanju., tada se slozila sa izlozenim, sta joj sada smeta to sto mi imamo dobre odnose sa Rusijom. Sta je ocekivala da cemo poremetiti te odnose. Mislim da treb da pohvali takve susedske odnose i da druge uputi da se ugledaju na Srbiju, koja danas sa svima moze da razgovara i saradjuje, a ne da kritikuje jednu ispravnu i zdravu politiku koju vodi Srbija, a ona je iskrena i postena prema svim svojim sagovornicima zahvaljujuci Aleksandru Vucic.

Mare

pre 9 godina

Srbija vodi politiku medijatora između Evrope i Rusije, premijer Vučić pokušava da demistifikuje Rusiju zapadnim partnerima i ništa nije loše u tome.

Mirela

pre 9 godina

@Obilić:Srbija je utvrdila svoje prioritete kada je u pitanju spoljna politika , a to su evrointegracije i dobri odnosi sa ostalim državama koje nisu članice EU , pre svega sa Rusijom i Kinom.Ova politika se pokazala ispravno i zato je treba nastaviti.

Marko Lučić

pre 9 godina


@Sunđer Bob: Svi bi oni želeli da imaju što veći uticaj na Balkanu i smatraju da to najlakše mogu da urade preko Srbije. Međutim mi se sa njihovim željama ne opterećujemo , nego samo gledamo naše interese.

Mirko Mačar

pre 9 godina


@sava: Srbija je samostalna država i ona odlučuje sa kim će sarađivati bez ičijeg uticaja, isključivo vodeći računa o sopstvenom interesu. Upravo zbog toga je i odlučeno da se ne opredeljujemo ni na jednu stranu , nego da su nam važni i Istok i Zapad.

harama

pre 9 godina

Pa,gospođo Merkel,nema unificiranosti u svetu,svaka država i svaki narod su priča za sebe.Malo više razumevanja i poštovanja za one različite i svima će biti bolje.

Andjela

pre 9 godina

Nema potrebe da vas brine Srbija i Rusija su oduvek bile i biće prijateljske zemlje, a mi se ne mešamo u njihove odnose sa drugim zemljama.

JASNO

pre 9 godina

Pa zapad neka samo nastavi sa ucenama Srbije,pa će videti gde to vodi.Merkelova to sluti zato je i poslala ovu privrednu delegaciju da parira Putinu.

urako

pre 9 godina

Kancelarko Merkel,ponekad nisam znao ko nam se obraća,da li član Štazija,ili član komunističke partije DDR-a,toliko je to zvučalo rigidno i osiono.Da znate,Evropa se promenila.

bauk

pre 9 godina

Merkelova nas je podsetila na dane kada je DDR morala za sve da pita Moskvu.Podsetimo i mi Merkelovu zbog čega je Nemačka, posle 2. svetskog rata , podeljena na Istočnu i Zapadnu! U tom kontekstu,svet bi trebao da strahuje i od ujedinjene Nemačke!

sava

pre 9 godina

Prvo i osnovno, Srbija je svoja zemlja, ima prvo da odlucuje u svom intresu kako je najbolje! Utcaj ima Rusija jer osim pritaljskih odnosa ima i ekonomskih, tako ne zatvaramo vrata vec sa svima saradjujemo!

Obilić

pre 9 godina

Jedina ispravna politika za Srbiju je ulazak u EU uz ocuvanje tradiocionalno prijateljskih odnosa sa Rusijom. Od toga nikako nesmemo odstupati, jer je to politika koja ce Srbiji ovoguciti najveci moguci privredni rast i razvoj.

Viktorija

pre 9 godina

Merkelova netreba da brine Putin gas najviše izvozi u Nemačku tako da malo gasa za grejanje Srbiji nije nikakva smetnja.Vučić ima jasan stav i politiku prema istoku i zapadu tako da nema nikakvih skrivenih namera ni prema jednima ni prema drugima.

Smesno

pre 9 godina

Niko nije nikad krio da na prijateljstvo sa Rusijom ništa neće uticati-nije to "uticaj Rusije"- to je prijateljstvo o kojem se otvoreno govori i koje je vekovno.Takođe ni od Rusije se ne krije stav po pitanju Ukrajine i EU. Srbija je vrlo jasna i svoje stavove ne krije niti od Rusije, niti od EU. Gde god se pričalo o politici koju vodi Srbija, bilo u Moskvi ili Berlinu-priča je jasna i nedvosmislena.
(BjankaLinzz, 17. novembar 2014 18:04)

Je li, a da li ti poznajes nekog Rusa? Da li si prijatelj sa nekim od njih? Recimo, da si im usao u kucu, ili oni tebi? Mislim, kad vec prodajes ovde te blazirane price o prijateljstvu, verujem da si barem nekog Rusa upoznao i postao prijatelj sa njim...

E pa ja sam upoznao prilican broj Rusa licno u zivotu. Uglavnom skolovanih i intelektualaca. Nikada nisam stekao utisak da imaju narocite simpatije prema Srbima. Niti da o nama uopste nesto mnogo vise znaju nego o drugim slovenskim narodima sa kojima usgred ne dele pravoslavnu veru. Ali sam isto tako saznao da su vrlo nefleksibilni, vrlo tvrdoglavi, misle da su najpametniji i da se vrlo malo (ili nimalo) smeju. Eto to je moj utisak o Rusima iz prve ruke. Nema tu nista sto moze da se voli. Vise je to stvar nakaradnog i tragicnog pristupa zivotu koje ocigledno delimo sa "bracom" Rusima, pa se bas fino kapiramo i zato volimo vec vekovima...

11482

pre 9 godina

Srbija je samostalna i nezavisna zemlja koja sama odlučuje o svojoj sudbini,nama je najbitnije održavanje korektnih odnosa i privlačenje njihovih investitora kako bi nam se ekonomija oporavila.

11482

pre 9 godina

Srbija je samostalna i nezavisna zemlja koja sama odlučuje o svojoj sudbini,nama je najbitnije održavanje korektnih odnosa i privlačenje njihovih investitora kako bi nam se ekonomija oporavila.

Iskreno

pre 9 godina

@dalmatinac
Ti mozes iz Balkana, ali Balkan nikako iz tebe. Mene bi bio blam da menjam Srbiju za Hrvatsku. Sta, mi sad treba da rasprodamo ko vi pa da mislimo da smo civilizovani? E, ne hvala. Vi se poklonite Nemcima, mi necemo.

dzoni

pre 9 godina

Nije nemacka i EU nista donirala..to je ono 1000 puta ponovljena laz postaje istina...al zato dobise firme za dzabe plus 10000 eura po zaposlenom robu za 200 eura iz naseg dzepa..smanjuju penzije i plate a daju boshu koji ima para ko pleve iz naseg dzepa 30 000 eura po zaposlenom.

Бојан Илић

pre 9 godina

Теткица се ложи опасно!
Нормално је да будемо ок са Русијом и она то зна!
Ја не знам више шта да урадимо да докажемо да смо за ЕУ?!
Ево сад и од уста сиротиње отимамо да би испунили "нешто"?!

Да имају Руси "утицај", не би сваки "зец дизао ногу" на нас!

Pariz 1

pre 9 godina

Mala greska u koracima gospodjo Merkel, na nas niko i nista ne moze da utice, pa ni ta velika, velika zemlja. Mi smo svoj na svome, diplomatski odradjujemo sve sto treba da se odradi, i nikome se ne uvlacimo u anatomni organ za sedenje.

oskar

pre 9 godina

Veoma mi prija kad vidimo ovoliko raspomamljenih, rasplakanih rusofila na jednom mestu :)

Dušu krepi ta slika :D

Sve Kalimero do Kalimera, i svi viču kme kme kme :D

Rastko

pre 9 godina

Ako Srbija prekine pregovore sa EU, Vojvodina i Sandzak idu na otcepljenje, evo Srbije manje od pasaluka. Pa se vi mislite patriote i domaci petokolonasi sta ocete!

Simeon

pre 9 godina

Svidelo se to nekom ili ne, u Srbiji ce se uvek osecati jak uticaj Rusije. Istorija, tradicija, religija, a sve vise i bliske ekonomske veze ne idu u prilog zahladjenju srpsko-ruskih odnosa. Takodje, ova vlada ne bi uradila sve sto od nje trazi Nemacka, narocito ako to nije u skladu sa intresima Srbije.

makarije

pre 9 godina

i mene takodje brine uticaj Amerike i zapadnih azdaja u Srbiji,ali ko mene pita,mislim da srpski narod sam kroz referendum treba da odluci pod cijim ce uticajem biti,nisam rusofil,ali pre bih se odlucio za ruski uticaj,nego Americki,i Nemacki......

Smejem se a plakao bih

pre 9 godina

Jbt. sa Srbijom se igra fudbal. Sutiraju nas po terenu od istoka do zapada.. Daju jedni drugima golove. Slave i tuguju. Napadaju i brane se. A Srbija lopta koju samo sibaju. Niti kontrole nad sudbinom,niti ciljanog gola. Da ce bar puci ta lopta konacno da se zavrsi ova tuzna utakmica sto se s nama igra. Dok ne postanemo igrac u medjunarodnoj utakmici zauvijek cemo bit lopta koja se sutira.

Kornjaca

pre 9 godina

A sta bi ti gospodjo htela da se pita samo Amerika i njihove kolonije,zapravo EU?Pa vi ste samo +/- milijardu ljudi na svetu od +/- sest i po milijardi. Ima li ova ogromna vecina nesto da kaze? Znam da imate uticaj i na ovu vecinu, ali ova vecina nije zaboravila kolonijalizam i fasizam koji je dosao bas iz tvoje sadasnje jazbine. Zato gospodjo Merkel malo realnije razmisljaj, i ne dozvoli da te ameri drze kao lutku na koncu!

angelzs

pre 9 godina

Gospodja bi mogla da se seti kako su njeni piloti nemilosrdno 1999. Tamanili civile a vojsku su tek okrznuli!!! Licno ucestvovao pa znam, naravno u uniformi al na nasoj strani! Da na vlasti u Rusiji tada nije bio usa votka men, vec ovaj opaki stvor, NATO bi zestoko n...ao!!! Nisam rusofil ali ovi iz EU stalno nesto zakeraju a mi vise zavisimo od Rusije nego od njih, a primice nas u EU mozda 2020. A mozda i ne, ako EU tada uopste bude postojala u ovom obliku! Sto doticna gospodja ne digne d... i poseti Srbiju, niko joj ne brani!!! Putin je do sada bio 2 puta, dug za gas ispeglan! Dolazi najvisa kineska delegacija, i nikom nista! Sto ne uzme sekiru pa medju Srbe da ih utamani zauvek?! Pa mi smo mala zemlja i sto mora stalno nas da pominje??? Mi jedva prezivljavamo i to je jedino sto nam je u mislima, a visokom politikom nek se bave velike drzave! I pored toga mi smo ponosan narod i pamtimo ko nam je sta uradio! Dodjite a znam restoran gde spremaju najbolju jaretinu u kajmaku i vinu, tako da bar necete otici gladni!!!

Rus

pre 9 godina

Sta se ti Merkel mesas, bre. Ukini evropske fondove, uvedi vize i izoluj Srbiju da bude crna rupa na karti Evrope. Srbi to vole, prazni rafovi, plata pedesetak evrica, tuca za hleb na trgu republike, i benzin iz plasticnih flasa. I obozavaju Ruse, Srbi bi bas tako zeleli da zive. Ako moze, da seselj vlada, a mogu i ovi njegovi ucenici. Sve jedno. Vazna je neizmerna, i ne uzvracena ljubav prema Putinu, i bacuskama. Jos kad bi mogao Sloba da se vrati, koga ste Vi tako brutalno skinuli sa vlasti NATO bombardovanjem - sto vam pravi Srbin nikada nece oprostiti - eto idealne zemlje. Zato Frau Merkel, cuti!

socijalista, komunista

pre 9 godina

Vucic je bar u jednom u pravu. Sa Nemcima nema skrivenih poruka, oni ti sve kazu u lice,...za razliku od USA i UK. Hvala im na tome.

SVK75

pre 9 godina

Da Vam pravo kažem ja ne bih ni po koju cenu ugrožavao dobre odnose sa Rusijom. Pitao bih Nemce ok, šta želite od nas da budete na "našoj"strani? Telekom? Dao bih im. Ali svakako ruska vojna baza ne gine...

Eto, rekoh

pre 9 godina

A šta mi možemo od Rusa da dobijemo? Plaćanje iole preživelih firmi za 1/5 cene kao što su NIS platili. I mene plaši rusko prisustvo.

Brane212

pre 9 godina

A šta je s nemačkim uticajem na Balkanu ?

Je'l se još neko seća početka YU pada, kada je KOS namirisao nemačke instruktore slovenačkih "boraca za slobodu" ?

Srdjina skola

pre 9 godina

Nisu Sovjeti dosli u DDR da donesu med i mleko nego da jasu Nemce da plate za 30 mil ubijenih, za 15 mil invalida i za hiljade km spaljene zemlje.
Npr , USA jase Afganistan 15 god zbog 2 zgrade i 1800 mrtvih ( mada su pogresili drzavu jer je KSA dole levo na mapi ). Isto je i sa Rumunijom (koja je na strani nacista imala 3 puta vise vojnika nego USA u Evropi), sa Bugarskom koja nije slala vojsku na istok ali je menjala Nemacke divizije na drugim mestima da bi one divljale istokom , pa sa Madjarskom i Slovackom , pa Poljska koja je 15 godina ranije okupirala delove Rusije i te teritorije nisu nikada njima pripadale , danas njima ne pripadaju i nikada nece pripadati (pa pada u vodu da je Crvena Armija usla u Poljsku jer je oslobodila teritorije koje su Poljaci deceniju ranije okupirali). Da je Srece bilo pa da su Rusi to napravili i sa Dancima, Belgijancima i Holandjanima gde je odnos 15 mrtvih u sluzbi Nacista na jednog u borbi protiv Nacizma i naravno Francuzima jer je razlika u nekoliko desetina hiljada u korist nacistickih vojnika koji su se ozenili Francuskinjama kada su sa istoka dolazili u Pariz na odmor vs Francuza koji su stradali od Nacizma nakon okupacije. Naravno sve te zapadne drzave su imale legije na ist. frontu a Francuska je izgubila najvise vojnika kada su Britanci unistili profasisticku flotu u sev. Africi. U normalnom svetu nje moguce da horde ubiju milione i spale pola Rusije pa da 45-te vicu "dobrodosli oslobodioci" To prolazi samo na zapadnom Balkanu.

Milan-Indjija

pre 9 godina

@MZ
Pobesneo sam kada sam procitao komentar!!! Pa ja sam vise od pola zivota proveo u Nemackoj i to mi je najmirniji, najproduktivniji i najlepsi deo zivota. Pa kako mozete postovanj zemljace pljuvati zemlju koja vam je dala posao, radnu vizu, uslove za zivot i rad i gde cete po svemu sudeci zaraditi penziju? O cemu vi pisete? Pa zasto ste uopste ostali u toj zemlji? Pa Nemacka ima desetine firmi po Srbiji, zaposljava desetine hiljada ljudi, sa Nemackom imamo najvecu trgovinsku razmenu, Nemci najvise doniraju i pomazu Srbiji u kriznim situacijama. Da nije Nemacke gde radi stotine hiljada nasih ljudi, milion Srba u Srbiji ne bi imalo od cega da zivi, jer izdrzavaju svoje ovde. Sta Rusija ima u Srbiji od privrede sem poklonjenog NIS-a? Ne zelim i ne mogu vise da pisem, sem da vam porucim da bezite iz Nemacke dok jos imate mogucnosti. Eto vam Rusije i Kine. Idite tamo i odande ce vas komentar imati smisla. Iz Nemacke u kojoj zivite, nema.

antimOnonOlisT

pre 9 godina

Nista Angela ti onda povecaj broj investicija, daj vece pogodnosti u trgovini i izmeni malo istoriju i tako cesh povecati uticaj Nemacke u Srbiji.

humanista

pre 9 godina

A nemacka vlada se nije zabrinula kada su pogazili svoj ustav tj, zabranu upotrebe oruzane sile, kada su nas bombardovali 99,godine? Pa i Sreder je to skoro izjavio da je to bila velika greska. Nego bolje da se oni zabrinu za grejanje da ne bi morali da loze drva.

BjankaLinzz

pre 9 godina

Niko nije nikad krio da na prijateljstvo sa Rusijom ništa neće uticati-nije to "uticaj Rusije"- to je prijateljstvo o kojem se otvoreno govori i koje je vekovno.Takođe ni od Rusije se ne krije stav po pitanju Ukrajine i EU. Srbija je vrlo jasna i svoje stavove ne krije niti od Rusije, niti od EU. Gde god se pričalo o politici koju vodi Srbija, bilo u Moskvi ili Berlinu-priča je jasna i nedvosmislena.

Mairon

pre 9 godina

Nemacku mnogo vise treba da brine njen sopstven polozaj. Uprkos ekonomskoj moci Nemacka je ostala politicki patuljak pod vodjstvom SAD. Sukob izmedju Rusije i EU (US) najvise moze da pogodi upravo Nemacku.
Ipak, interesi finansijske oligarhije su mnogo jaci od Nemacke ili bilo koje druge drzave, stoga ce Nemacka ostati pod vodjstvom SAD (kao i EU u celini).

Ruski uticaj u Srbiji i na Balkanu i dalje je vrlo ogranicen. Rusija ne moze da se vrati na Balkan kako to neki zamisljaju, ukoliko ne odnese vidljivu pobedu nad zapadom u Ukrajini.
Cak i tada, pitanje je koliko Rusija zeli da ima uticaja u regionu. Ruski uticaj je mozda malo ojacao, ali ovakva izjava Merkelove je sasvim uobicajna u kontekstu trenutne situacije oko Ukrajine.
Iako je bilo vidljivo na pocetku krize da je Merkelova bila najuzdrzanija od svih zapadnih lidera po pitanju osude Rusije.

ws

pre 9 godina

Meni je jedino zao sto Njemacka nije ostala protektorat i ostala podjeljena nakon WWII. Ovako se samo zvjer razmahala opet i sve uvila u fini celofan ljudskih prava, evropskih vrijednosti i slicnih nebuloza sa kojima oni kao narod nemaju nikakve veze. Evropa bi bila puno ljepse mjesto za zivot sa Njemackom na uzici.

pricaognjen

pre 9 godina

Rusija je pravoslavna zemlja,prirodno je da je podrzavam u svemu...zapad puno voli nas pravoslavce,to smo videli u zadnjih 20 godina koliko nas ameri i svabe vole i sta su nam radili.

milan

pre 9 godina

Nije jedina kojoj smeta srpsko-ruski odnosi i to se moglo predvideti da neće ni zapadu odgovarati a ni Rusiji naše približavanje EU, Rusija se bori za svakog saveznika pa makar to bila i mala Srbija. Naši političari se nadaju da će to onako proći samo dve frakcije u zemlji pa će biti sve u redu Nikolić-Rusija a Vučić-EU i niko neće to primetiti. Nema više na dve stolice i na kraju neće nas ni jedni pustiti da kod bilo koga sednemo onako kako treba.

Starac Zosima

pre 9 godina

Pored spijuna iz Poljske,Letonije,danas je iz Rusije izbacen Nemac.
Po wikipediji frau Merkel za razliku od svog predhodnika Sredera izbegava stampu.No,usta su joj uvek puna Putina i Rusije.Bukvalno svaki dan nam pocinje sa njom na nasim medijima.Citajmo Rusku rec,Fakte...Videcete da su prave informacije pokraj nas.Otkrijte ih.

Nicht Paja, ich bin Spira

pre 9 godina

Frau Merkel, Srbi nisu roba koja se kupuje u ducanu, niti marva koja se izvodi na stocnu pijacu, merka, cenka i prodaje, Srbi su narod - shvati! Drugoj marvi natici povodac i zvonce, mi smo narod, zaobidji nas u velikom luku sa takvim rasistickim izjavama!

Milan1989

pre 9 godina

@(ramadan, 17. novembar 2014 16:44)
Racunica kaze da nam je bombardovanjem 1999. zapad naneo stetu koja se procenjuje na 100 milijardi evra,u narednih 15 godina donirao verovatno oko 5-6 milijardi,tako da nam duguje jos 95 milijardi da bi bili na nuli gde su sada Rusi.. A o ubijenih 3000 civila necu ni da pricam,ipak to nema cenu.. ;)

Rabren

pre 9 godina

Ako se želi širiti uticaj pa odrešite više kesu. :) I to treba da bude princip za sve strance i Amere i Ruse i Nemce. Ako želite veći uticaj ulažite više u ovu državu.

Pauly Ester

pre 9 godina

Jedno je sigurno...drzava Srbija ce zbog te "podrske" Rusije kao i do sada platiti debelu cenu...nadam se da cemo se okanuti vec jednom te velike politike. Znam da volite da se inatite ali proci ce vam zivot u bedi i ponizavanjima. Zasto bas sada vojna parada, zasto bas sada vojna vezba kada su svi nasi ekonomski partneri u sukobu sa Rusijom...ovo sve nas treba da zabrinjava ljudi.

Gina

pre 9 godina

Boze , Srbija ko komad mesa koji se trga izmedju zapadnih i istocnih kockara. Svi posteni i iskreni. Tip, dodji k meni i bice vam fino.........

oklahoma kid

pre 9 godina

"To je zapad dobro znam posto ovde nazalost zivim godinama. Sa postovanjem braco Srbi.
(MZ, 17. novembar 2014 16:44)"

Što "nažalost"? Zapravo si krenuo u Kirgistan, ali si ušao u pogrešan voz, i eto te u Minhenu? Iz kog godinama ne možeš da utekneš?

Oplakah... rusofilska nova dimenzija ludila :D

Aleksandar

pre 9 godina

Istorija je zanimljiva nauka , citajte je malo pa ce te videti da se sve ponavlja.
Balkanski primitivci i tzv. balkanska plemena su dobra samo za arbajt poslove sto niko u EU nece da radi , ciscenje klozeta , portiri i slicne zavrzlame ! Onaj ko je uspio u EU iz Srbije je morao da bude dobra podguzna muva i veci evropejac od Nemaca ! Citajte istoriju naucicete mnogo !

china 1

pre 9 godina

Angelu Merkel bolje da brine činjenica što ej EU bedna američka marioneta, koja ne može da ima svoj stav o nijednom međunarodnom pitanju. Putin je više puta dao do znanja da je spreman na kompromis i da će poštovati teritorijalni integritet Ukraine, sam da se odbaci nasilno rešenje u Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Ali naravno ne bombardovanje sela i gradova od strane ukrainske vojske se nastavljaju jer je to naređenje SAD marionetskom režimu. I zato se nastavlja rat i pogobije. U takvim okolnostima Rusija neće da dopusti propast tih teritorija, jer je to za nju poniženje, a mnogi stanovnici bi završili kao srbi na Kosovu, proterani, pobijeni, obespravljeni...

Samo nastavite da budete američke marionete i trpećete ekonomsku štetu, a prorusko raspoleženje će rasti. p.s. oni što vas brine mene veseli, pogotovo

Bato

pre 9 godina

Ovi sto su kivni sto je Evropa Americka marioneta hteli bi da bude ruska marionet, pazi bogati. Od kad su radikali dosli na vlast Srbija se gura sve vise u Rusiji, to je ocigledno. Ruska baza u Nisu, parada, vojni manevri su jasni za Merkelovu dok su pregovori sa EU samo kupovina vremene. Srbija se gura u totalnu izolaciju i bedu. Ako se Srbija okrene Rusija i izoluje se onda je Kosovo za svagda i sigurno izgubljeno.

mirko

pre 9 godina

samo jedno pitanje koliko do sad ukupno dao rusi i koliko nemacka ima od vas neki racunar pored sebe
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ramadan, 17. novembar 2014 16:44)
--------------------------------------------------------
Nemacka mnogo vise, ali kad se sabere ono sto se oduzme dobije se cifra od 90-100 milijardi stete nanete zverskim bombardovanjem 1999. godine, ubijanje civila, i totalno kontaminirana teritorija Srbije. Eto to su nam Nemci dali.

tanja

pre 9 godina

Esesovka. Sta nju ima da brine nasa politika ? I mene brine njena politika. Zar im je malo sto su svaki put huškali da nas bombarduju? Da li smo mi imbecilu ,pa nam treba njihovo tužilaštvo? Sta bre oni vise hoce?

Iskustvo Imam

pre 9 godina

samo jedno pitanje koliko do sad ukupno dao rusi i koliko nemacka ima od vas neki racunar pored sebe
(ramadan, 17. novembar 2014 16:44)
?????????????????????????????)????
Prevod ?

....

pre 9 godina

Znaci muka mi je vise od ove zene bukvalno... Povraticu... Stalno ona neke uslove postavlja, ne smete ovo, ne smete ono. Kako nase prijateljstvo sa Rusijom skodi Nemcima??? Sta se ona uvek prsi i preti nije mi jasno...

strina

pre 9 godina

Primite nas u EU bez uslovljavanja i ponizavanja, sto brze moze i resili ste sve probleme.
Nego to vam ne odgovara, vi bi radje da probate neke nove stvari na nama i da nas drzite na udici laznim obecanjima i providnim trikovima.
Providno do bola, Srbija i ostale Balkanske drzavice su multinacionalne sa dosta velikim procentom muslimana i kao takve nisu bas pozeljne u uniji. To je prava istina, ostalo su prazne price.

stomina

pre 9 godina

Pa i slepac vidi šta se kuva u Putinovom kotliću !! Polako ali sigurno ostaje bez prijatelja u svetu i sad mu dobro dođe jadna i bedna Srbija jel tu može da prodaje maglu napaćenom narodu !! GDE JE BILO KAD NAM JE TERBALA POMOĆ ??? Tada se nije setio da nas poseti , tada nije bilo zajedničke vojne vežbe , tada nam nije dolazio niko jedino je stizala moralna podrška iz Moskve od čega slabe vajde! Sad smo postali zanimljivi za Putina jel mu treba neka bu...a sa Balkana, sad kad smo napokon krenuki prema EU , prema boljem sutra za našu decu sad se on setio nas ....

Sale

pre 9 godina

Mišljenja sam da je danas jedino ekonomski uticaj - uticaj. Uzgred, treba nešto i mi da naučimo, takav uticaj i mi treba da gradimo na Kosovu, da otvaramo ispostave naših većih firmi, da kupujemo i zapošljavamo, tako će Kosovo ostati naše, šta god da se desi u politici. Bolje nego da korupcijom izvlačimo pare iz Telekoma i EPSa, ili prodajemo to što imamo.

Milan

pre 9 godina

"posle užasa Drugog svetskog rata" Reče Merkelova i ne trepnu...
Gdjo Merkel te "užase" je napravila ne samo vaša država nego vaša nacija!
I zato da imate obraza u pomen svih miliona koji su zbog vas Nemaca pobijeni ne biste smeli ni da pogledate u pravcu istoka, a kamoli da tu vodite svoju politiku i da drugima solite pamet!

Milos

pre 9 godina

Mnogi se ne secaju ali jos je Havijer Solana, 2-3 pre bombardovanja, rekao: "Prvo cemo da vas pokorimo, pa cemo onda da vas primimo u Evropu". Intervju je dat domacim novinama, mislim da je u pitanju bio "Profil". Ne brine mene Rusija, od njih znam sta mogu da ocekujem, mene vise brine Nemacka, od Nemacke tek znam sta da ocekujem. Prvi svetski rat, Drugi svetski rat, raspad Jugoslavije, bombardovanje, a sta ce biti dalje vreme ce pokazati.
Mnogi ce reci, da Nemacka se promenila, to nije ona zemlja od pre 70 godina, ali dovoljno je da se vratite 15 godina unazad i da vidite da je ista ta Nemacka prekrsila svoje zakone i ucestvovala u vojnoj intervenciji na stranom tlu ili vazduhu. Ako se vec pozivaju na medjunarodno pravo, molim ih da prestanu da nam pomazu, dovoljno je samo da nam plate ratnu odstetu za 1999 godinu.

Kreker

pre 9 godina

Činjenica je da Srbija mora nastaviti da razvija odnose i saradnju sa Rusijom i u narednom periodu. Ipak, po pitanju Ukrajine moramo ostati neutralni. Ulazak u EU nam je trenutno prioritet i nadam se da ćemo u tome uskoro i uspeti.

Brale

pre 9 godina

U Tribunalu ste pokazali pravo, u II svetskom ratu ste pokazali da ste jaci od celog sveta . . . Vodeca ekonomija bi sada bila Jugoslavija, ali ste uspeli i to da unistite. Bacali ste nam bombe na glavu (vise puta) i jos trazite da vas volimo? Pa nismo mi ludi Eeejj.

dzoni

pre 9 godina

Srbija je 2008 potpisala trgovinsi sporazum sa EU i ukinula carine sa EU..procitajte tekstove iz tog vremena kako su svi mediji i prozapadni politicari to hvalili kao nesto najbolje na svetu..kad sam tad napisao da ce da samo dovede do pada kursa i povecanje zaduzivanja dobio sam 1000 minusa.

A ajde ako smete podvucite crtu a ne samo obecavajte nesto u buducnosti.

Sta je srbija dobila od tog trgovinskog sporazuma sa EU? Koji su rezultati ,kurs pao 50% od tad,dug porastao 3 PUTA ,GDP pao i jos ce da pada ..kad budete shvatili (ako to IKAD shvatite ) da NEmacka i Amerika rade iskljucivo i samo za svoj dugorocni interes .a interes Nemacke nikad nije bio jaka Srbija vec naprotiv ,slaba i siromasna Srbija kojom onda moze lako da se upravlja..sve su ostalo su BAJKE ZA DECU.
Zasto su 99% glavnih medija u Srbiji dobili vlasnika sa zapada..sigurno ne jer ovde ima puno para u medijima pa ce da zarade ..vec naprotiv ...da kroz medije guraju iskljucivo svoje interese.

sumorni

pre 9 godina

Ja jedva čekam da "ruska struja" najzad počne svoj projekat prekida sa EU i vođenja Srbije ka maćehi Rusiji, jer živ nisam da vidim preko koje granice misle da beže kad počne ozbiljno prebrojavanje :)

Ne mislim na prebrojavanje po komentarima, već na ono iz kog su uvek do sada hrabro bežali :)

Drugari, jasno vam je da će te morati biti brzi? Jako brzi?

CIBE

pre 9 godina

Frau Merkel mislim da ste zakasnili sa smanjenjem ruskog uticaja u Srbiji. Dok ste mučili Srbiju raznim ucenama, fabrike se zatvarale , milion ljudi ostalo bez posla, rastao je ruski uticaj i po mom mišljenju približava se dvotrećinskoj većini. Koliko da uložite biće malo. Jeste da se Srbi lako potkupljuju , odnosno jevtino prodaju, ali 2,5 decenija mučenja Srba mnogo je.

Mirko

pre 9 godina

Džabe.... Hitler je poslednji Nemac koji se pitao, a on je umro pre više od pola veka. Iako malo podsećaš na njega, teško da ćeš uspeti da ga naslediš. Mada, ako se potrudiš.. možda budeš mali Hića.

MZ

pre 9 godina

Zapad nam je UKRAO Kosovo, nas su rasturili ( Jugoslavija) , a Nemacke su se ujedinile, u Engleskoj je vlada molila Skotlandjane da ostanu u UK... I sada se JOS uvek mesaju u nasu politiku..njima ne treba verovati a nasi ljudi neka se nezanose Evropom, mi cemo za njih biti samo "Balkanski cigani" sto oni zovu Rumune I Bugare. To je zapad dobro znam posto ovde nazalost zivim godinama. Sa postovanjem braco Srbi.

NATO... seko!

pre 9 godina

Gospodjo Angela, de vi malo prvo razvrstajte pojmove NATO i EU pa onda ponovo sedite da razgovarate sa Vladimirom.
Ja sam siguran da njemu ne smeta da mue EU bude na pragu, NAPROTIV.
NATO ga svrbi, provocira i ne moze da ga podnese. A sto se nas Srba tice, sta bi ste hteli da vam kazemo? Kako smo zaboravili podmetanja kojim je od ponosne Jugoslavije nastala ova veza baby-banana? Kako nas ne bole mrtvi i kako nas ne kosta sruseno i razvaljeno?... E pa boli, kosta i ne. Nismo zaboravili cinizam velike vojne alijanse.

Kvislinška je tuga pregolema

pre 9 godina

Ali Milosevic i pro-komunjarske i proruske snage u bivsoj Jugi su prve pocele da se brinu, uz posledice oduzimanja zivota, zdravlja, ...
(svaka medalja ima dve strane, 17. novembar 2014 15:36)

Ovo se zove kvisling. A kvisliški kraj je uvek neveseo. O tome ti razmišljaj.

osoba123sac

pre 9 godina

Kao sto Vulin rekao zapad doveo Seselja, e pa mislim da se vise Rusija tome raduje...I ako Seselj dodje na vlast nedaj boze opet se vracamo u 90-te. U Rusiji mnogo ljudi zele da krenu ka Evropi, ali u Evropi cisto sumnjam da iko zeli da tezi ka Rusiji...(to nadam se valjda nam nesto govori o toj kao "bratskoj Rusiji")

miodrag

pre 9 godina

Stvarno kako neko može tako beskrupulozno da izvršava anti zapadnu agendu? Ostavite Srbe da se smrznu, podviju rep i na kolenima mole da uđu u EU. Da li biste onda bili zadovoljni gospođo Merkel? Neke stvari se nikad ne menjaju, jedna od njih je težnja Germana da dominiraju Slovenima. Pre 100 godina vojno, danas ekonomski, ali suština ostaje ista. Dominacija.

galeti@hotmail.com

pre 9 godina

Mislim da Srbija treba da ostane neutralana po tom pitanju,jer koliko god da je cilj EU,toliko je i cilj biti prijatelj sa Rusijom u svakom pogledu(politički i ekonomski).Tako da ne treba da budemo zabrinuti zbog ove izjave frau Merkel.

Nemačka je već 70 godina okupirana zemlja

pre 9 godina

Nego šta, idemo u integraciju s Rusijom. Neće sigurno dekadentni Berlin da nam bude orijentacija. Vladajući krugovi u Evropskoj uniji žele da napune evropske zemlje muslimanskim Arapima i Turcima, i crncima. To se vidi po dugogodišnjem, višedecenijskom naseljavanju imigranata iz Afrike i sa bliskog i srednjeg istoka u zemlje Evropske unije. To se radi pod uticajem SAD-a kojima je cilj da Evropa bude poput SAD-a – prostor izmešanih rasa. Ajde i ovo cenzurišite!

Zoxy

pre 9 godina

Je li ono Putin priznao Hrvatsku (a da se nisu rascistila prava Srba u Krajini) i Bosnu taman kad su ovi sjeli da pregovaraju?

Doduse, pitanje je samo koliko smo mi glupi i mazohisti jer Nemci su usli na Balkan kao osvajaci, a Rusi kao oslobodioci. Jeste da su Nemci klali kao gospoda, precizno, tacno, a Rusi pucali i silovali, ali to je vec stvar ukusa.

Nemacka, Italija, Austrija, Turska... Mars s Balkana!

besna glista

pre 9 godina

Politika sargarepe i stapa je kriva za to. Da je Srbija primljena u EU kad je bilo vreme, ovog problema ne bi ni bilo. Sad su sve sanse propustene, a moze se ocekivati da situacija bude samo jos gora, na nesrecu svih ukljucenih strana.

Her

pre 9 godina

Postoji mogucnost da Nemacka blefira. Ili izigravaju sukob sa Srbijom pred Amerikom kako bi Nemacka vrsila poslove sa Rusijom preko Srbije (bez ili sa Vucicevim znanjem oko blefiranja) ili mozda pripremaju poligon za kupovinu Srpskog telekoma pa kao nesto treba da im damo kako bi namirili azdaju.

vaske

pre 9 godina

Koliko primecujem, Rusija u tim zemljama ne siri germanofobiju, vec pokusava da smanji manijakalnu rusofobiju izazvanu nemackim uticajem u tim zemljama.
Nemacka ima pravo da siri uticaj u celom svetu, a Rusija nema ni u svom komsiluku.
Je l' to demokratija?

Klasicno antikomunisticko ponasanje izazvano sociopatijom.
Smeta im kada neko drugi radi ono sto oni rade.

Nije ni cudo sto domaci antikomunisti se toliko pale na Merkelovu, kao sto su njihovi pradedovi na Hitlera.
Slican se slicnome raduje. tj. antikomunista se fasisti raduje...i obratno.

Sremac, a ne Vojvođanin

pre 9 godina

Vojvodina ce sigurno nastaviti ka EU i postati clanica, da li ce to biti sa Srbijom ili bez nje, to zavisi od vlade RS i njenih odluka. Moze vrlo lako da se javi ista zelja i u ostatku Srbije pa neka rusofili u Nemanjinoj ponavljaju iste greske kroz istoriju, sve su to losi djaci koji uce na svojim greskama.
(citizen, 17. novembar 2014 16:01)

Ma, naravno. Videli smo onaj gerijatrijski skup 5-og oktobra u NS:):):) Apsolutni laureat u moru banalnih skupova u ovoj zemlji. Ono ste vi i ono je vaša snaga (doduše, možda pomogne Gerovital).
Uzgred, pojasni šta misliš kad kažeš Vojvodina? Podsetiću te na 'granice' Srema i dalje svoje staračke prste od njih! Ipak, dobro nam došli na Exit. Dobra volja, ono-ovo...

bilo mislit ranije

pre 9 godina

Ovo je ono: ako se ja davim i tebe ću da povučem za noge. Bolje bi bilo da iskoristi naše dobre odnose sa Rusijom pa da EU i Rusija poprave odnose, a ne da očekuje od nas da pokvarimo odnose sa jednom zemljom sa kojom smo već tradicionalno u dobrim odnosima. I to zbog čega, zbog nečega što je moglo da se izbegne da je i sama Merkelova bila pametnija, jer da Nemačka nije priznala Kosovo ni pola drugih država ne bi ga priznalo, pa ne bi ni ukrajinske krize bilo.

Otimač intelektualne svojine

pre 9 godina

'Međunarodno pravo' i Srbiju u istoj rečenici, mogu progutati samo debilni domaći čuvaru zapadnih 'vrednosti'. Ali, oni ionako gutaju sve. Bez rezerve.

Rodoljub

pre 9 godina

Zbog cega to treba da brine ? Srbi i Rusi su slovenski narodi i nikada nisu ratovali jedni protiv drugih, niti cinili zlocine jedni drugima, za razliku od Nemacke. Treba vas, na zapadu, da brine ozivljavanje nacizma, jer to je zlo , a vi okrecete glavu i tolerisete. To je ono sto nas brine, a trebalo bi i vas, gospodjo Merkel.

Ivan

pre 9 godina

Da li gospodja Merkel mozda misli da je medjunarodno pravo bilo prekrseno i kad je bombardovana Jugoslavija ili je tu zazmurila na oba oka i prekrila usi?

Violeta

pre 9 godina

Izgleda da ce veoma brzo svi koji zele da napuste ovu zemlju i odu u Evropu ili ne daj boze mrsku Ameriku morati da traze odobrenje u ambasadi Rusije.

kejto

pre 9 godina

svi veliki igraci i oni koji se tako osecaju priznaju samo svoju sferu uticaja. tudji interesi su zlocinacki, protivprirodni i ilegalni. tu lezi izvor problema i tako svi ratovi pocinju. rusija jeste prekrsila medjunarodno pravo,ali izvinite zapadnjaci prvi ste poceli.

majstor buda

pre 9 godina

Mislio sam da je ova Nemica pametna osoba. Na zalost, ako je po ovom tekstu suditi, radi se o (mada nije dzentlmenski reci) jednoj velikoj istocnonemackoj bu*ali!

DonJuan

pre 9 godina

@ ljubav za ljubav, sir za pare
Bravo, najpametniji komentar ovde u moru gluposti. Tako se zastupaju interesi jedne zemlje i kamo srece da ovi demagozi i nesposobnjakovici na vlasti znaju da se bave time, ne bismo bili najsiromasnija zemlja u Evropi.

citizen

pre 9 godina

Vojvodina ce sigurno nastaviti ka EU i postati clanica, da li ce to biti sa Srbijom ili bez nje, to zavisi od vlade RS i njenih odluka. Moze vrlo lako da se javi ista zelja i u ostatku Srbije pa neka rusofili u Nemanjinoj ponavljaju iste greske kroz istoriju, sve su to losi djaci koji uce na svojim greskama.

Humanoid

pre 9 godina

Izgleda da ce veoma brzo svi koji zele da napuste ovu zemlju i odu u Evropu ili ne daj boze mrsku Ameriku morati da traze odobrenje u ambasadi Rusije.
(Violeta, 17. novembar 2014 15:58)

Ti onda požuri, ako misliš da je cajtnot. Još jedan parazit sa državnih jasala manje.

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 9 godina

I mene. Nego, patriJoti da li vam je rodbina u Rusiji ili na mrskom zapadu. Sta imate po dzepovima? Eure. Dovoljno kao odgovor.

Dadara

pre 9 godina

Па и твог претходника прије једно седамдесетак година је то бринуло и доносило му несаницу, па пробао човјек да рјеши проблем.
Тако да вам топло препоручујем да оставите нас Славене (Робове на вашем језику) на миру, а ви да ширите ваш утицај рецимо у Африци или Блиском Истоку, можда тамо мање читају историју, па не знају како сте племенити и добри.

Ilija

pre 9 godina

Nije meni sto nju to brine, vec je meni jer i mene to brine. . . Mada ako cemo sikreno, mislim da kad bi bio referendum EU ili Rusija, ovi prvi bi oduvali ove druge, jer ovi drugi su samo puno glasni i to je otprilike to.

Sasa RS

pre 9 godina

Rusija je 2000 km daleko i sa njom nemamo kopnenu granicu.Sa druge strane sve zemlje oko nas su ili ce biti u EU pa se samo namece kako bi mi funkcionisali kada bi sada odustali od EU i gurnuli prst u oko zapadu.Da nas zapad nije stedio i to je tacno mada mislim vise zbog nasih nepismenih politicara koji su nas gurali u ratove i kada je trebalo i kada nije.Svaka cast Rusima nemam nista protiv njih ono gledaju svoj interes, ali i najveci kriticari zapada u Srbiji pocevsi od politicara popova i samog naroda nista nemaju od Ruskih proizvoda vec im je sve zapadno sto koriste.Pa pogledajte samo nase popove neizlaze iz bmw audija i mercedasa a nama govore kako su to toboze neprijateljske drzave, a direktno na taj nacin pomazu njihovu ekonomiju.Kada su tako dosledni zasto nevoze ruska vozila!Takva vrsta cinizma je tolika pogubna za Srpski narod mnogo vise nego ijedna teritorija koju smo izgubili zajedno sa Kosovom.Putin igra svoju igru i Srbija je tu samo pijun koju ce odbaciti kao krpu kada se ovo zavrsi.Naravno da su ovi iz EU zajedno sa Amerikom puni kntradiktornosti ali mi smo na njih osudjeni htjeli mi to priznati ili ne.
Svako ima pravo na svoje misljenje ovo je moje pa kome se svidja neka da + kome ne - i to je to!!!!

Nenad

pre 9 godina

Ima tu mali istorijski problem. Gospodja Merkel bi morala znati da je Nemacka napala Rusiju i sa svojim saveznicima ubila 25.000.000 Rusa ??. I danas bi bili dve drzave da im Rusi nisu dozvolili rusenje zida .Nesto se ne secam da je koristila rec Pravo prilikom bombardovanja Srbije.nemci su svu krivicu svalili na Hitlera i oprali se . Mi svalismo na Milosevica al ne vredi za zapad svaki Srbin je Milosevic. U drugom ratu pobise nas ustase , sada oterase 250000 Srba i dobise drzavu u uniji . O kom pravu prica ova zena. i kome drzi slovo ?????

Dejan

pre 9 godina

Sta je bilo sa Medjunarodnim pravom kada je u pitanju Srbija i nasilnom promenom njenih granica? Onda vam je to odgovaralo... Odgovaralo vam je da radite sta ste hteli i kada se Jugoslavija bez dogovora komadala a prostor ste prekrojili opet prema vasim zeljama. U jednom slucaju ste postovali republicke granice a u drugom slucaju ne.
Hvala Bogu da je dosao kraj ovakvom vasem ponasanju i da ne mozete vise da vrsljate i radite gde i kako hocete.

pokvareni_betmen

pre 9 godina

" Merkelova i naglasila da ona ne želi ''oživljavanje'' vremena DDR, kada ''bez saglasnosti Moskve'' nije bio moguć nikakav pokret "
Da, samo sto sada u celoj EU i na ovom bednom Balkanu nije moguce bilo sta uraditi bez saglasnosti Berlina.

mrle

pre 9 godina

Pa samo nastavite da nas ucenjujete, razvlacite, postavljate nove uslove pa ce utica Nemacke i EU sigurno da poraste... Lezimo na zemlji i jos nas sutirate i onda se cudite sto su nam simpaticniji oni koji nam ne pomazu, ali nas makar ne mrcvare...

Trismegistos

pre 9 godina

Angela,

Vi ste u vreme DDR bili aktivistkinja Komununisticke partije i dousnik KGBa. Vi ste terali DDR i Nemce da se "savijaju" pred SSSRom. Vi kao i svaki drugi konvertit, bilo koje vrste, nemate moralno pravo da pricate drugima sta teba da rade. Moral, izmedju ostalog, podrazumeva doslednost, a vi ste dosledni samo svojoj volji za vladanjem.

cisto da cujemo odgovor

pre 9 godina

Mogao bi neko da priupita Merkelovu da li je medjunarodno pravo bilo prekrseno kada je bombardovana SR Jugoslavija i nasilno joj otet deo teritorije... Posto ponavlja da je nedopustivo krsenje medjunarodnog prava.

Igor

pre 9 godina

Екстремна русофобија на Западу досеже размере србофобије током 1990-их. Срећом па данас постоји интернет, и људи могу да виде ирационалност и лицемерје западне пропаганде.

ZarkoP

pre 9 godina

Srbija prvenstveno mora štititi sebe. Ako se smanjenje trgovinske razmene smanji između Rusije i neke zemlje EU, druge članice će toj članici priskočiti u pomoć. Međutim, ako se smanji izvoz iz Srbije u Rusiju, u ovom trenutku, ko će priskočiti u pomoć Srbiji, koja još uvek nije članica EU?

interesantno

pre 9 godina

Bas interesantna perspektiva ... ono o "medjunarodnom pravu" je zabavno ... znaci samo USA da se pita a Rusi ni malko malkice ?! ihhhh .... A kakvu kafu sluze u Bilderberg grupi ?

wer

pre 9 godina

a mene brine sto cemo, po ko zna koj put u istoriji, biti duboko podeljeni.. pseduo pro ruske 'patriJote' protiv kvazi 'evropejaca'

malo je tu iskrenosti i dobrih namera...

Deus

pre 9 godina

Oh vidi vidi kako je vest o Srbiji nasla svoje mesto u pododeljku o krizi u Ukrajini. Odavno je pozicija Srbije trebalo da se pojavi kao tema u odeljku "kriza u Ukrajini". Zasto? Pa, zato sto je odavno svakom bukvanu jasno da ako Rusija izadje na granice Rumunije i Bugarske (a to je sve izvesnije) Srbiju nece vise moci da sutira svako kako je to do sad bio slucaj. Ili bar ne tako besramno.I mnoge ce se stvari promeniti na Balkanu, vec je ton prema Srbiji blazi nego sto je bio iako je ista perfidna politika miniranja pregovora sa EU jos tu. Da vidimo koje su pozitivne strane naseg priblizavanja EU:
1. Ukinuli smo carine za prilicno robe iz EU a dobili smo - bezvizni rezim. Mrsavo. Pritom smo ostali bez 400 000 radnih mesta od 2000 naovamo. Od potpisivanja sporazuma sa EU imamo bar 100 000 nezaposlenih vise. Deindustrijalizacija zemlje je od 2000 zapravo skoro dovrsena a da pritom skoro nista nije temeljno napravljeno. FIAT sutra moze kao i US Steel da ode. To nisu sigurne investicije. Moramo imati svoju privredu i zatvorene procese proizvodnje u granama koje mislimo da razvijamo. Treba nam privredni plan, a tu nam je ugovor sa EU samo stetan jer gusi domacu proizvodnju.
2.Moramo da smanjimo subvencije poljoprivredi a razvijene zemlje EU subvencioniraju svoje poljoprivrede do iznemoglosti.
3.Moramo da se drzimo standarda EU vec sada, iako su oni izuzetno skupi za nasu industriju i cine je jos manje konkurentnom.
Zakljucak: nestrpljivo cekam Rusiju da izadje na deltu Dunava.

ne izmisljajte

pre 9 godina

Prvo nije spmenula Srbiju uopste ili sam ja nepismena, a taj poverljivi dokument napravio izgleda Vucic.Tanjug treba pod hitno zatvoriti.
A i da jeste, koliko znam ona nema nikave veze sa Srbijom, to nije njena zemlja.Bilo bi joj mnogo delotvornije da brine o uticaju Amerike na Nemacku, a kako stvari stoje to ce je izgleda i kostatati epiteta najmocnije zene. Ne cvetaju joj ni u otadzbini bas ruze, posle ovoga sa Ukrajinom.

Miroslav

pre 9 godina

Htedoh nesto da napisem,no videh da su svi vec sve i rekli,pa nemam sta da smaram!!! Da Vam kazem samo nesto,ljudi! Nikoga ja ne volim,simpatisem osim moje porodice,moje zemlje Srbije i mog naroda gde god da je,a najvise ovde,u Srbiji i na Kosovu(ovi po inostranstvu,pa za njih i ne brinem. snalaze se oni)! Rusija nam je bliska po dosta osnova,ja se onda zamislim i kazem ne bi bilo fer okrenuti ledja ljudima koji su nam bliski po veri,po poreklu itd! Onda,vidim kako po nekim pitanjima nista ne cine za nas ako njima nije u interesu i tada mi se smuce! Sa druge strane,zapad je pokazao svih ovih prethodnih godina svojim delima kakav im je stav prema nama! Ipak,nekako su mi njihovi standardi(ljudksa prava,unutrasnje uredjenje i ostalo) blizi i delotvorniji! No,kao i ovi prvi,onda na videlo izadje postavljanje uslova i uslova i uslova,i kao sto neko rece mrcvarenje,sutiranje dok smo jos na zemlji i slicno! Umesto da nam jedini uslovi budu unutrasnje reforme i da nas ubzano poguraju,oni nas Kosovom i ostalim uslovima guraju od sebe! I onda se bune na uticaj Rusije!
A i za jedne i za druge smo uzina! Ne bi ni osetili ako bi nas malo "pogurali" i finansijski i ekonomski! Ali,i to izostaje!!!
Tako da,jasno je da smo u svakoj,i bliskoj i daljoj buducnosti u nemilosti velikih i tako ce biti dok sami ne doprinesemo tome da sami i upravljamo svojom sudbinom!
E zbog toga,ponavljam,ne volim nikoga od njih vec samo svoje!

surovo iskren

pre 9 godina

Nije problem sto postoji ruski uticaj u Srbiji. Problem je sto vi nista ne radite da taj uticaj smanjite vec ucenama samo terate Srbiju od sebe i saljete Putinu u zagrljaj.

ljubav za ljubav, sir za pare

pre 9 godina

Frau Merkel, odresite kesu, dovedite jednu vašu fabriku visoko serijskih automobila, sapnite zabarima da ubace još dva modela u FAS. pa malo SIEMENS i BOSCH, pa sapnite Olandu da udje u Kraljevo sa vagonima i još od ostalih po malo... Zatim da vam Vučić nedeljno podnosi izveštaj o trosenju brzpovratnih donacija u poljoprivedu, moderne sisteme navodnjavanja i sl. Naravno na sve to garantujte min platu 600-700 eura. Tada nemojte da brinete ništa. Pravićemo se da i ne znamo gde je Rusija.

superb

pre 9 godina

Ako se dobro secam, uvek su nam vise davali kad su bili zabrinuti za uticaj drugih na nas. Tako da... Ajmo svi u glas, zivela Rusija, Kina, Iran i Azerbejdzan......

svaka medalja ima dve strane

pre 9 godina

Nama je vasa briga za Srbiju i Jugoslaviju odezela zivote i zdravlje i stotine hiljada vekovnih domova.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Tuga!, 17. novembar 2014 15:16)

Ali Milosevic i pro-komunjarske i proruske snage u bivsoj Jugi su prve pocele da se brinu, uz posledice oduzimanja zivota, zdravlja, ...

Bata

pre 9 godina

Kada Zapad postavi uslove Srbiji vezano za ulazak u klub država EU, koji su pre svega sređivanje stanja u našoj zemlji, onda to mediji predvođeni Tanjugom proglašavaju za ucene. Kada Rusi ucenjuju isporukama gasa, za te iste medije to je čist poslovni aranžman. Uz tajno rusko finansiranje raznih tobože autohtonih "patriotskih" organizacija, na koje se mladi lako primaju jer kao predstavljaju neki otpor, onda nije ni čudo što je narod zaveden pričama o ruskom prosperitetu i propasti Zapada.

Violeta

pre 9 godina

Izgleda da ce veoma brzo svi koji zele da napuste ovu zemlju i odu u Evropu ili ne daj boze mrsku Ameriku morati da traze odobrenje u ambasadi Rusije.

popeye

pre 9 godina

Чекајте мало, јел се нешто онда уопште питају наше земље и народи или то ви одлучујете о свему?? Постоји назив који описује такво уређење односа, и не зове се слобода!

Milan

pre 9 godina

A nas brine to što vas brine jer je to pokazatelj da nikad niste odustali od okupacije i uništenja Srbije, samo to trenutno sprovodite na drugi način do prve prilike. Od Bizmarka na ovamo nemačka ne odustaje od toga da je Balkan njena teritorija. Sve što se od tada dešavalo na Balkanu je posledica te boleštine u glavama Nemaca.

Toliko

pre 9 godina

" i da gazi međunarodno pravo".
Medjunarodni sud pravde je rekao da ne gazi i da postoji pravo na samoopredeljenje. Kako to da sad oni nemaju pravo na samoopredeljenje? Kako to da pravo na samoopredeljenje nemaju Rusi na Krimu ili Donbasu, Albanci iz Preseva ili Makedonije, Srbi iz RS ili sa severa Kosova, Katalonci ali imaju Skoti i Albanci sa Kosova? Mislim po kom kljucu se to odredjuje? Mi stalno optuzujemo nase vlasti sad trenutno Vucica kako jedno pricaju drugo rade. Pa svetski lideri nisu nista bolji.

Mare,NS

pre 9 godina

Odmah nas,pod hitno,primite u EU!
Snadbevajte nas gasom iz Severnog toka(koji je smeo da se izgradi),a mi cemo vam placati kad budemo mogli i koliko budemo hteli,bas kao i Rusima!
Uz to nam isplatite stotinjak milijardi US$,za stetu izazvanu bombardovanjem uz krsenje medjunarodnog prava,a mi cemo vam od te sume rado vratiti 2,6 mlrd,koje ste nam nepovratno poklonili za ovih 15g.!
O Kosovu cemo se dogovoriti kasnije,jer su EU i Kosovo dva odvojena koloseka,kao sto ste i sami godinama ponavljali!
Jel` vazi???

Silvio

pre 9 godina

Toliko vas brine da ste nam spremili dodatne uslove?! Malo Kosovo, malo Vojvodina, pa Sandzak i Rep.Srpska. Pa, onda ljudska prava i tako dalje. Ne brine vas npr los zivotni standard u Srbiji? Ne brine vas unistena ekonomija, bez ikakve perspektive? Ili mozda cenzura u medijima? Ili vas brine samo ono gde imate interes?

mrle

pre 9 godina

Pa samo nastavite da nas ucenjujete, razvlacite, postavljate nove uslove pa ce utica Nemacke i EU sigurno da poraste... Lezimo na zemlji i jos nas sutirate i onda se cudite sto su nam simpaticniji oni koji nam ne pomazu, ali nas makar ne mrcvare...

surovo iskren

pre 9 godina

Nije problem sto postoji ruski uticaj u Srbiji. Problem je sto vi nista ne radite da taj uticaj smanjite vec ucenama samo terate Srbiju od sebe i saljete Putinu u zagrljaj.

majstor buda

pre 9 godina

Mislio sam da je ova Nemica pametna osoba. Na zalost, ako je po ovom tekstu suditi, radi se o (mada nije dzentlmenski reci) jednoj velikoj istocnonemackoj bu*ali!

CIBE

pre 9 godina

Frau Merkel mislim da ste zakasnili sa smanjenjem ruskog uticaja u Srbiji. Dok ste mučili Srbiju raznim ucenama, fabrike se zatvarale , milion ljudi ostalo bez posla, rastao je ruski uticaj i po mom mišljenju približava se dvotrećinskoj većini. Koliko da uložite biće malo. Jeste da se Srbi lako potkupljuju , odnosno jevtino prodaju, ali 2,5 decenija mučenja Srba mnogo je.

Ivan

pre 9 godina

Da li gospodja Merkel mozda misli da je medjunarodno pravo bilo prekrseno i kad je bombardovana Jugoslavija ili je tu zazmurila na oba oka i prekrila usi?

Nenad

pre 9 godina

Ima tu mali istorijski problem. Gospodja Merkel bi morala znati da je Nemacka napala Rusiju i sa svojim saveznicima ubila 25.000.000 Rusa ??. I danas bi bili dve drzave da im Rusi nisu dozvolili rusenje zida .Nesto se ne secam da je koristila rec Pravo prilikom bombardovanja Srbije.nemci su svu krivicu svalili na Hitlera i oprali se . Mi svalismo na Milosevica al ne vredi za zapad svaki Srbin je Milosevic. U drugom ratu pobise nas ustase , sada oterase 250000 Srba i dobise drzavu u uniji . O kom pravu prica ova zena. i kome drzi slovo ?????

cisto da cujemo odgovor

pre 9 godina

Mogao bi neko da priupita Merkelovu da li je medjunarodno pravo bilo prekrseno kada je bombardovana SR Jugoslavija i nasilno joj otet deo teritorije... Posto ponavlja da je nedopustivo krsenje medjunarodnog prava.

ws

pre 9 godina

Meni je jedino zao sto Njemacka nije ostala protektorat i ostala podjeljena nakon WWII. Ovako se samo zvjer razmahala opet i sve uvila u fini celofan ljudskih prava, evropskih vrijednosti i slicnih nebuloza sa kojima oni kao narod nemaju nikakve veze. Evropa bi bila puno ljepse mjesto za zivot sa Njemackom na uzici.

socijalista, komunista

pre 9 godina

Vucic je bar u jednom u pravu. Sa Nemcima nema skrivenih poruka, oni ti sve kazu u lice,...za razliku od USA i UK. Hvala im na tome.

Rodoljub

pre 9 godina

Zbog cega to treba da brine ? Srbi i Rusi su slovenski narodi i nikada nisu ratovali jedni protiv drugih, niti cinili zlocine jedni drugima, za razliku od Nemacke. Treba vas, na zapadu, da brine ozivljavanje nacizma, jer to je zlo , a vi okrecete glavu i tolerisete. To je ono sto nas brine, a trebalo bi i vas, gospodjo Merkel.

sava

pre 9 godina

Prvo i osnovno, Srbija je svoja zemlja, ima prvo da odlucuje u svom intresu kako je najbolje! Utcaj ima Rusija jer osim pritaljskih odnosa ima i ekonomskih, tako ne zatvaramo vrata vec sa svima saradjujemo!

harama

pre 9 godina

Pa,gospođo Merkel,nema unificiranosti u svetu,svaka država i svaki narod su priča za sebe.Malo više razumevanja i poštovanja za one različite i svima će biti bolje.

Mare,NS

pre 9 godina

Odmah nas,pod hitno,primite u EU!
Snadbevajte nas gasom iz Severnog toka(koji je smeo da se izgradi),a mi cemo vam placati kad budemo mogli i koliko budemo hteli,bas kao i Rusima!
Uz to nam isplatite stotinjak milijardi US$,za stetu izazvanu bombardovanjem uz krsenje medjunarodnog prava,a mi cemo vam od te sume rado vratiti 2,6 mlrd,koje ste nam nepovratno poklonili za ovih 15g.!
O Kosovu cemo se dogovoriti kasnije,jer su EU i Kosovo dva odvojena koloseka,kao sto ste i sami godinama ponavljali!
Jel` vazi???

popeye

pre 9 godina

Чекајте мало, јел се нешто онда уопште питају наше земље и народи или то ви одлучујете о свему?? Постоји назив који описује такво уређење односа, и не зове се слобода!

mirko

pre 9 godina

samo jedno pitanje koliko do sad ukupno dao rusi i koliko nemacka ima od vas neki racunar pored sebe
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ramadan, 17. novembar 2014 16:44)
--------------------------------------------------------
Nemacka mnogo vise, ali kad se sabere ono sto se oduzme dobije se cifra od 90-100 milijardi stete nanete zverskim bombardovanjem 1999. godine, ubijanje civila, i totalno kontaminirana teritorija Srbije. Eto to su nam Nemci dali.

Aleksandar

pre 9 godina

Istorija je zanimljiva nauka , citajte je malo pa ce te videti da se sve ponavlja.
Balkanski primitivci i tzv. balkanska plemena su dobra samo za arbajt poslove sto niko u EU nece da radi , ciscenje klozeta , portiri i slicne zavrzlame ! Onaj ko je uspio u EU iz Srbije je morao da bude dobra podguzna muva i veci evropejac od Nemaca ! Citajte istoriju naucicete mnogo !

....

pre 9 godina

Znaci muka mi je vise od ove zene bukvalno... Povraticu... Stalno ona neke uslove postavlja, ne smete ovo, ne smete ono. Kako nase prijateljstvo sa Rusijom skodi Nemcima??? Sta se ona uvek prsi i preti nije mi jasno...

Andjela

pre 9 godina

Nema potrebe da vas brine Srbija i Rusija su oduvek bile i biće prijateljske zemlje, a mi se ne mešamo u njihove odnose sa drugim zemljama.

Kreker

pre 9 godina

Činjenica je da Srbija mora nastaviti da razvija odnose i saradnju sa Rusijom i u narednom periodu. Ipak, po pitanju Ukrajine moramo ostati neutralni. Ulazak u EU nam je trenutno prioritet i nadam se da ćemo u tome uskoro i uspeti.

JASNO

pre 9 godina

Pa zapad neka samo nastavi sa ucenama Srbije,pa će videti gde to vodi.Merkelova to sluti zato je i poslala ovu privrednu delegaciju da parira Putinu.

Brale

pre 9 godina

U Tribunalu ste pokazali pravo, u II svetskom ratu ste pokazali da ste jaci od celog sveta . . . Vodeca ekonomija bi sada bila Jugoslavija, ali ste uspeli i to da unistite. Bacali ste nam bombe na glavu (vise puta) i jos trazite da vas volimo? Pa nismo mi ludi Eeejj.

galeti@hotmail.com

pre 9 godina

Mislim da Srbija treba da ostane neutralana po tom pitanju,jer koliko god da je cilj EU,toliko je i cilj biti prijatelj sa Rusijom u svakom pogledu(politički i ekonomski).Tako da ne treba da budemo zabrinuti zbog ove izjave frau Merkel.

Bato

pre 9 godina

Ovi sto su kivni sto je Evropa Americka marioneta hteli bi da bude ruska marionet, pazi bogati. Od kad su radikali dosli na vlast Srbija se gura sve vise u Rusiji, to je ocigledno. Ruska baza u Nisu, parada, vojni manevri su jasni za Merkelovu dok su pregovori sa EU samo kupovina vremene. Srbija se gura u totalnu izolaciju i bedu. Ako se Srbija okrene Rusija i izoluje se onda je Kosovo za svagda i sigurno izgubljeno.

dzoni

pre 9 godina

Srbija je 2008 potpisala trgovinsi sporazum sa EU i ukinula carine sa EU..procitajte tekstove iz tog vremena kako su svi mediji i prozapadni politicari to hvalili kao nesto najbolje na svetu..kad sam tad napisao da ce da samo dovede do pada kursa i povecanje zaduzivanja dobio sam 1000 minusa.

A ajde ako smete podvucite crtu a ne samo obecavajte nesto u buducnosti.

Sta je srbija dobila od tog trgovinskog sporazuma sa EU? Koji su rezultati ,kurs pao 50% od tad,dug porastao 3 PUTA ,GDP pao i jos ce da pada ..kad budete shvatili (ako to IKAD shvatite ) da NEmacka i Amerika rade iskljucivo i samo za svoj dugorocni interes .a interes Nemacke nikad nije bio jaka Srbija vec naprotiv ,slaba i siromasna Srbija kojom onda moze lako da se upravlja..sve su ostalo su BAJKE ZA DECU.
Zasto su 99% glavnih medija u Srbiji dobili vlasnika sa zapada..sigurno ne jer ovde ima puno para u medijima pa ce da zarade ..vec naprotiv ...da kroz medije guraju iskljucivo svoje interese.

vaske

pre 9 godina

Koliko primecujem, Rusija u tim zemljama ne siri germanofobiju, vec pokusava da smanji manijakalnu rusofobiju izazvanu nemackim uticajem u tim zemljama.
Nemacka ima pravo da siri uticaj u celom svetu, a Rusija nema ni u svom komsiluku.
Je l' to demokratija?

Klasicno antikomunisticko ponasanje izazvano sociopatijom.
Smeta im kada neko drugi radi ono sto oni rade.

Nije ni cudo sto domaci antikomunisti se toliko pale na Merkelovu, kao sto su njihovi pradedovi na Hitlera.
Slican se slicnome raduje. tj. antikomunista se fasisti raduje...i obratno.

strina

pre 9 godina

Primite nas u EU bez uslovljavanja i ponizavanja, sto brze moze i resili ste sve probleme.
Nego to vam ne odgovara, vi bi radje da probate neke nove stvari na nama i da nas drzite na udici laznim obecanjima i providnim trikovima.
Providno do bola, Srbija i ostale Balkanske drzavice su multinacionalne sa dosta velikim procentom muslimana i kao takve nisu bas pozeljne u uniji. To je prava istina, ostalo su prazne price.

Pariz 1

pre 9 godina

Mala greska u koracima gospodjo Merkel, na nas niko i nista ne moze da utice, pa ni ta velika, velika zemlja. Mi smo svoj na svome, diplomatski odradjujemo sve sto treba da se odradi, i nikome se ne uvlacimo u anatomni organ za sedenje.

osoba123sac

pre 9 godina

Kao sto Vulin rekao zapad doveo Seselja, e pa mislim da se vise Rusija tome raduje...I ako Seselj dodje na vlast nedaj boze opet se vracamo u 90-te. U Rusiji mnogo ljudi zele da krenu ka Evropi, ali u Evropi cisto sumnjam da iko zeli da tezi ka Rusiji...(to nadam se valjda nam nesto govori o toj kao "bratskoj Rusiji")

Trismegistos

pre 9 godina

Angela,

Vi ste u vreme DDR bili aktivistkinja Komununisticke partije i dousnik KGBa. Vi ste terali DDR i Nemce da se "savijaju" pred SSSRom. Vi kao i svaki drugi konvertit, bilo koje vrste, nemate moralno pravo da pricate drugima sta teba da rade. Moral, izmedju ostalog, podrazumeva doslednost, a vi ste dosledni samo svojoj volji za vladanjem.

Silvio

pre 9 godina

Toliko vas brine da ste nam spremili dodatne uslove?! Malo Kosovo, malo Vojvodina, pa Sandzak i Rep.Srpska. Pa, onda ljudska prava i tako dalje. Ne brine vas npr los zivotni standard u Srbiji? Ne brine vas unistena ekonomija, bez ikakve perspektive? Ili mozda cenzura u medijima? Ili vas brine samo ono gde imate interes?

Deus

pre 9 godina

Oh vidi vidi kako je vest o Srbiji nasla svoje mesto u pododeljku o krizi u Ukrajini. Odavno je pozicija Srbije trebalo da se pojavi kao tema u odeljku "kriza u Ukrajini". Zasto? Pa, zato sto je odavno svakom bukvanu jasno da ako Rusija izadje na granice Rumunije i Bugarske (a to je sve izvesnije) Srbiju nece vise moci da sutira svako kako je to do sad bio slucaj. Ili bar ne tako besramno.I mnoge ce se stvari promeniti na Balkanu, vec je ton prema Srbiji blazi nego sto je bio iako je ista perfidna politika miniranja pregovora sa EU jos tu. Da vidimo koje su pozitivne strane naseg priblizavanja EU:
1. Ukinuli smo carine za prilicno robe iz EU a dobili smo - bezvizni rezim. Mrsavo. Pritom smo ostali bez 400 000 radnih mesta od 2000 naovamo. Od potpisivanja sporazuma sa EU imamo bar 100 000 nezaposlenih vise. Deindustrijalizacija zemlje je od 2000 zapravo skoro dovrsena a da pritom skoro nista nije temeljno napravljeno. FIAT sutra moze kao i US Steel da ode. To nisu sigurne investicije. Moramo imati svoju privredu i zatvorene procese proizvodnje u granama koje mislimo da razvijamo. Treba nam privredni plan, a tu nam je ugovor sa EU samo stetan jer gusi domacu proizvodnju.
2.Moramo da smanjimo subvencije poljoprivredi a razvijene zemlje EU subvencioniraju svoje poljoprivrede do iznemoglosti.
3.Moramo da se drzimo standarda EU vec sada, iako su oni izuzetno skupi za nasu industriju i cine je jos manje konkurentnom.
Zakljucak: nestrpljivo cekam Rusiju da izadje na deltu Dunava.

ZarkoP

pre 9 godina

Srbija prvenstveno mora štititi sebe. Ako se smanjenje trgovinske razmene smanji između Rusije i neke zemlje EU, druge članice će toj članici priskočiti u pomoć. Međutim, ako se smanji izvoz iz Srbije u Rusiju, u ovom trenutku, ko će priskočiti u pomoć Srbiji, koja još uvek nije članica EU?

Nicht Paja, ich bin Spira

pre 9 godina

Frau Merkel, Srbi nisu roba koja se kupuje u ducanu, niti marva koja se izvodi na stocnu pijacu, merka, cenka i prodaje, Srbi su narod - shvati! Drugoj marvi natici povodac i zvonce, mi smo narod, zaobidji nas u velikom luku sa takvim rasistickim izjavama!

humanista

pre 9 godina

A nemacka vlada se nije zabrinula kada su pogazili svoj ustav tj, zabranu upotrebe oruzane sile, kada su nas bombardovali 99,godine? Pa i Sreder je to skoro izjavio da je to bila velika greska. Nego bolje da se oni zabrinu za grejanje da ne bi morali da loze drva.

Igor

pre 9 godina

Екстремна русофобија на Западу досеже размере србофобије током 1990-их. Срећом па данас постоји интернет, и људи могу да виде ирационалност и лицемерје западне пропаганде.

Miroslav

pre 9 godina

Htedoh nesto da napisem,no videh da su svi vec sve i rekli,pa nemam sta da smaram!!! Da Vam kazem samo nesto,ljudi! Nikoga ja ne volim,simpatisem osim moje porodice,moje zemlje Srbije i mog naroda gde god da je,a najvise ovde,u Srbiji i na Kosovu(ovi po inostranstvu,pa za njih i ne brinem. snalaze se oni)! Rusija nam je bliska po dosta osnova,ja se onda zamislim i kazem ne bi bilo fer okrenuti ledja ljudima koji su nam bliski po veri,po poreklu itd! Onda,vidim kako po nekim pitanjima nista ne cine za nas ako njima nije u interesu i tada mi se smuce! Sa druge strane,zapad je pokazao svih ovih prethodnih godina svojim delima kakav im je stav prema nama! Ipak,nekako su mi njihovi standardi(ljudksa prava,unutrasnje uredjenje i ostalo) blizi i delotvorniji! No,kao i ovi prvi,onda na videlo izadje postavljanje uslova i uslova i uslova,i kao sto neko rece mrcvarenje,sutiranje dok smo jos na zemlji i slicno! Umesto da nam jedini uslovi budu unutrasnje reforme i da nas ubzano poguraju,oni nas Kosovom i ostalim uslovima guraju od sebe! I onda se bune na uticaj Rusije!
A i za jedne i za druge smo uzina! Ne bi ni osetili ako bi nas malo "pogurali" i finansijski i ekonomski! Ali,i to izostaje!!!
Tako da,jasno je da smo u svakoj,i bliskoj i daljoj buducnosti u nemilosti velikih i tako ce biti dok sami ne doprinesemo tome da sami i upravljamo svojom sudbinom!
E zbog toga,ponavljam,ne volim nikoga od njih vec samo svoje!

bilo mislit ranije

pre 9 godina

Ovo je ono: ako se ja davim i tebe ću da povučem za noge. Bolje bi bilo da iskoristi naše dobre odnose sa Rusijom pa da EU i Rusija poprave odnose, a ne da očekuje od nas da pokvarimo odnose sa jednom zemljom sa kojom smo već tradicionalno u dobrim odnosima. I to zbog čega, zbog nečega što je moglo da se izbegne da je i sama Merkelova bila pametnija, jer da Nemačka nije priznala Kosovo ni pola drugih država ne bi ga priznalo, pa ne bi ni ukrajinske krize bilo.

china 1

pre 9 godina

Angelu Merkel bolje da brine činjenica što ej EU bedna američka marioneta, koja ne može da ima svoj stav o nijednom međunarodnom pitanju. Putin je više puta dao do znanja da je spreman na kompromis i da će poštovati teritorijalni integritet Ukraine, sam da se odbaci nasilno rešenje u Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Ali naravno ne bombardovanje sela i gradova od strane ukrainske vojske se nastavljaju jer je to naređenje SAD marionetskom režimu. I zato se nastavlja rat i pogobije. U takvim okolnostima Rusija neće da dopusti propast tih teritorija, jer je to za nju poniženje, a mnogi stanovnici bi završili kao srbi na Kosovu, proterani, pobijeni, obespravljeni...

Samo nastavite da budete američke marionete i trpećete ekonomsku štetu, a prorusko raspoleženje će rasti. p.s. oni što vas brine mene veseli, pogotovo

bauk

pre 9 godina

Merkelova nas je podsetila na dane kada je DDR morala za sve da pita Moskvu.Podsetimo i mi Merkelovu zbog čega je Nemačka, posle 2. svetskog rata , podeljena na Istočnu i Zapadnu! U tom kontekstu,svet bi trebao da strahuje i od ujedinjene Nemačke!

Milan

pre 9 godina

A nas brine to što vas brine jer je to pokazatelj da nikad niste odustali od okupacije i uništenja Srbije, samo to trenutno sprovodite na drugi način do prve prilike. Od Bizmarka na ovamo nemačka ne odustaje od toga da je Balkan njena teritorija. Sve što se od tada dešavalo na Balkanu je posledica te boleštine u glavama Nemaca.

Simeon

pre 9 godina

Svidelo se to nekom ili ne, u Srbiji ce se uvek osecati jak uticaj Rusije. Istorija, tradicija, religija, a sve vise i bliske ekonomske veze ne idu u prilog zahladjenju srpsko-ruskih odnosa. Takodje, ova vlada ne bi uradila sve sto od nje trazi Nemacka, narocito ako to nije u skladu sa intresima Srbije.

antimOnonOlisT

pre 9 godina

Nista Angela ti onda povecaj broj investicija, daj vece pogodnosti u trgovini i izmeni malo istoriju i tako cesh povecati uticaj Nemacke u Srbiji.

11482

pre 9 godina

Srbija je samostalna i nezavisna zemlja koja sama odlučuje o svojoj sudbini,nama je najbitnije održavanje korektnih odnosa i privlačenje njihovih investitora kako bi nam se ekonomija oporavila.

MZ

pre 9 godina

Zapad nam je UKRAO Kosovo, nas su rasturili ( Jugoslavija) , a Nemacke su se ujedinile, u Engleskoj je vlada molila Skotlandjane da ostanu u UK... I sada se JOS uvek mesaju u nasu politiku..njima ne treba verovati a nasi ljudi neka se nezanose Evropom, mi cemo za njih biti samo "Balkanski cigani" sto oni zovu Rumune I Bugare. To je zapad dobro znam posto ovde nazalost zivim godinama. Sa postovanjem braco Srbi.

Srdjina skola

pre 9 godina

Nisu Sovjeti dosli u DDR da donesu med i mleko nego da jasu Nemce da plate za 30 mil ubijenih, za 15 mil invalida i za hiljade km spaljene zemlje.
Npr , USA jase Afganistan 15 god zbog 2 zgrade i 1800 mrtvih ( mada su pogresili drzavu jer je KSA dole levo na mapi ). Isto je i sa Rumunijom (koja je na strani nacista imala 3 puta vise vojnika nego USA u Evropi), sa Bugarskom koja nije slala vojsku na istok ali je menjala Nemacke divizije na drugim mestima da bi one divljale istokom , pa sa Madjarskom i Slovackom , pa Poljska koja je 15 godina ranije okupirala delove Rusije i te teritorije nisu nikada njima pripadale , danas njima ne pripadaju i nikada nece pripadati (pa pada u vodu da je Crvena Armija usla u Poljsku jer je oslobodila teritorije koje su Poljaci deceniju ranije okupirali). Da je Srece bilo pa da su Rusi to napravili i sa Dancima, Belgijancima i Holandjanima gde je odnos 15 mrtvih u sluzbi Nacista na jednog u borbi protiv Nacizma i naravno Francuzima jer je razlika u nekoliko desetina hiljada u korist nacistickih vojnika koji su se ozenili Francuskinjama kada su sa istoka dolazili u Pariz na odmor vs Francuza koji su stradali od Nacizma nakon okupacije. Naravno sve te zapadne drzave su imale legije na ist. frontu a Francuska je izgubila najvise vojnika kada su Britanci unistili profasisticku flotu u sev. Africi. U normalnom svetu nje moguce da horde ubiju milione i spale pola Rusije pa da 45-te vicu "dobrodosli oslobodioci" To prolazi samo na zapadnom Balkanu.

Nemačka je već 70 godina okupirana zemlja

pre 9 godina

Nego šta, idemo u integraciju s Rusijom. Neće sigurno dekadentni Berlin da nam bude orijentacija. Vladajući krugovi u Evropskoj uniji žele da napune evropske zemlje muslimanskim Arapima i Turcima, i crncima. To se vidi po dugogodišnjem, višedecenijskom naseljavanju imigranata iz Afrike i sa bliskog i srednjeg istoka u zemlje Evropske unije. To se radi pod uticajem SAD-a kojima je cilj da Evropa bude poput SAD-a – prostor izmešanih rasa. Ajde i ovo cenzurišite!

SVK75

pre 9 godina

Da Vam pravo kažem ja ne bih ni po koju cenu ugrožavao dobre odnose sa Rusijom. Pitao bih Nemce ok, šta želite od nas da budete na "našoj"strani? Telekom? Dao bih im. Ali svakako ruska vojna baza ne gine...

Obilić

pre 9 godina

Jedina ispravna politika za Srbiju je ulazak u EU uz ocuvanje tradiocionalno prijateljskih odnosa sa Rusijom. Od toga nikako nesmemo odstupati, jer je to politika koja ce Srbiji ovoguciti najveci moguci privredni rast i razvoj.

Iskustvo Imam

pre 9 godina

samo jedno pitanje koliko do sad ukupno dao rusi i koliko nemacka ima od vas neki racunar pored sebe
(ramadan, 17. novembar 2014 16:44)
?????????????????????????????)????
Prevod ?

Sale

pre 9 godina

Mišljenja sam da je danas jedino ekonomski uticaj - uticaj. Uzgred, treba nešto i mi da naučimo, takav uticaj i mi treba da gradimo na Kosovu, da otvaramo ispostave naših većih firmi, da kupujemo i zapošljavamo, tako će Kosovo ostati naše, šta god da se desi u politici. Bolje nego da korupcijom izvlačimo pare iz Telekoma i EPSa, ili prodajemo to što imamo.

Bata

pre 9 godina

Kada Zapad postavi uslove Srbiji vezano za ulazak u klub država EU, koji su pre svega sređivanje stanja u našoj zemlji, onda to mediji predvođeni Tanjugom proglašavaju za ucene. Kada Rusi ucenjuju isporukama gasa, za te iste medije to je čist poslovni aranžman. Uz tajno rusko finansiranje raznih tobože autohtonih "patriotskih" organizacija, na koje se mladi lako primaju jer kao predstavljaju neki otpor, onda nije ni čudo što je narod zaveden pričama o ruskom prosperitetu i propasti Zapada.

BjankaLinzz

pre 9 godina

Niko nije nikad krio da na prijateljstvo sa Rusijom ništa neće uticati-nije to "uticaj Rusije"- to je prijateljstvo o kojem se otvoreno govori i koje je vekovno.Takođe ni od Rusije se ne krije stav po pitanju Ukrajine i EU. Srbija je vrlo jasna i svoje stavove ne krije niti od Rusije, niti od EU. Gde god se pričalo o politici koju vodi Srbija, bilo u Moskvi ili Berlinu-priča je jasna i nedvosmislena.

urako

pre 9 godina

Kancelarko Merkel,ponekad nisam znao ko nam se obraća,da li član Štazija,ili član komunističke partije DDR-a,toliko je to zvučalo rigidno i osiono.Da znate,Evropa se promenila.

Milos

pre 9 godina

Mnogi se ne secaju ali jos je Havijer Solana, 2-3 pre bombardovanja, rekao: "Prvo cemo da vas pokorimo, pa cemo onda da vas primimo u Evropu". Intervju je dat domacim novinama, mislim da je u pitanju bio "Profil". Ne brine mene Rusija, od njih znam sta mogu da ocekujem, mene vise brine Nemacka, od Nemacke tek znam sta da ocekujem. Prvi svetski rat, Drugi svetski rat, raspad Jugoslavije, bombardovanje, a sta ce biti dalje vreme ce pokazati.
Mnogi ce reci, da Nemacka se promenila, to nije ona zemlja od pre 70 godina, ali dovoljno je da se vratite 15 godina unazad i da vidite da je ista ta Nemacka prekrsila svoje zakone i ucestvovala u vojnoj intervenciji na stranom tlu ili vazduhu. Ako se vec pozivaju na medjunarodno pravo, molim ih da prestanu da nam pomazu, dovoljno je samo da nam plate ratnu odstetu za 1999 godinu.

Gina

pre 9 godina

Boze , Srbija ko komad mesa koji se trga izmedju zapadnih i istocnih kockara. Svi posteni i iskreni. Tip, dodji k meni i bice vam fino.........

Viktorija

pre 9 godina

Merkelova netreba da brine Putin gas najviše izvozi u Nemačku tako da malo gasa za grejanje Srbiji nije nikakva smetnja.Vučić ima jasan stav i politiku prema istoku i zapadu tako da nema nikakvih skrivenih namera ni prema jednima ni prema drugima.

makarije

pre 9 godina

i mene takodje brine uticaj Amerike i zapadnih azdaja u Srbiji,ali ko mene pita,mislim da srpski narod sam kroz referendum treba da odluci pod cijim ce uticajem biti,nisam rusofil,ali pre bih se odlucio za ruski uticaj,nego Americki,i Nemacki......

Dadara

pre 9 godina

Па и твог претходника прије једно седамдесетак година је то бринуло и доносило му несаницу, па пробао човјек да рјеши проблем.
Тако да вам топло препоручујем да оставите нас Славене (Робове на вашем језику) на миру, а ви да ширите ваш утицај рецимо у Африци или Блиском Истоку, можда тамо мање читају историју, па не знају како сте племенити и добри.

tanja

pre 9 godina

Esesovka. Sta nju ima da brine nasa politika ? I mene brine njena politika. Zar im je malo sto su svaki put huškali da nas bombarduju? Da li smo mi imbecilu ,pa nam treba njihovo tužilaštvo? Sta bre oni vise hoce?

interesantno

pre 9 godina

Bas interesantna perspektiva ... ono o "medjunarodnom pravu" je zabavno ... znaci samo USA da se pita a Rusi ni malko malkice ?! ihhhh .... A kakvu kafu sluze u Bilderberg grupi ?

miodrag

pre 9 godina

Stvarno kako neko može tako beskrupulozno da izvršava anti zapadnu agendu? Ostavite Srbe da se smrznu, podviju rep i na kolenima mole da uđu u EU. Da li biste onda bili zadovoljni gospođo Merkel? Neke stvari se nikad ne menjaju, jedna od njih je težnja Germana da dominiraju Slovenima. Pre 100 godina vojno, danas ekonomski, ali suština ostaje ista. Dominacija.

Milan

pre 9 godina

"posle užasa Drugog svetskog rata" Reče Merkelova i ne trepnu...
Gdjo Merkel te "užase" je napravila ne samo vaša država nego vaša nacija!
I zato da imate obraza u pomen svih miliona koji su zbog vas Nemaca pobijeni ne biste smeli ni da pogledate u pravcu istoka, a kamoli da tu vodite svoju politiku i da drugima solite pamet!

pokvareni_betmen

pre 9 godina

" Merkelova i naglasila da ona ne želi ''oživljavanje'' vremena DDR, kada ''bez saglasnosti Moskve'' nije bio moguć nikakav pokret "
Da, samo sto sada u celoj EU i na ovom bednom Balkanu nije moguce bilo sta uraditi bez saglasnosti Berlina.

Mirko

pre 9 godina

Džabe.... Hitler je poslednji Nemac koji se pitao, a on je umro pre više od pola veka. Iako malo podsećaš na njega, teško da ćeš uspeti da ga naslediš. Mada, ako se potrudiš.. možda budeš mali Hića.

Smesno

pre 9 godina

Niko nije nikad krio da na prijateljstvo sa Rusijom ništa neće uticati-nije to "uticaj Rusije"- to je prijateljstvo o kojem se otvoreno govori i koje je vekovno.Takođe ni od Rusije se ne krije stav po pitanju Ukrajine i EU. Srbija je vrlo jasna i svoje stavove ne krije niti od Rusije, niti od EU. Gde god se pričalo o politici koju vodi Srbija, bilo u Moskvi ili Berlinu-priča je jasna i nedvosmislena.
(BjankaLinzz, 17. novembar 2014 18:04)

Je li, a da li ti poznajes nekog Rusa? Da li si prijatelj sa nekim od njih? Recimo, da si im usao u kucu, ili oni tebi? Mislim, kad vec prodajes ovde te blazirane price o prijateljstvu, verujem da si barem nekog Rusa upoznao i postao prijatelj sa njim...

E pa ja sam upoznao prilican broj Rusa licno u zivotu. Uglavnom skolovanih i intelektualaca. Nikada nisam stekao utisak da imaju narocite simpatije prema Srbima. Niti da o nama uopste nesto mnogo vise znaju nego o drugim slovenskim narodima sa kojima usgred ne dele pravoslavnu veru. Ali sam isto tako saznao da su vrlo nefleksibilni, vrlo tvrdoglavi, misle da su najpametniji i da se vrlo malo (ili nimalo) smeju. Eto to je moj utisak o Rusima iz prve ruke. Nema tu nista sto moze da se voli. Vise je to stvar nakaradnog i tragicnog pristupa zivotu koje ocigledno delimo sa "bracom" Rusima, pa se bas fino kapiramo i zato volimo vec vekovima...

Rabren

pre 9 godina

Ako se želi širiti uticaj pa odrešite više kesu. :) I to treba da bude princip za sve strance i Amere i Ruse i Nemce. Ako želite veći uticaj ulažite više u ovu državu.

Brane212

pre 9 godina

A šta je s nemačkim uticajem na Balkanu ?

Je'l se još neko seća početka YU pada, kada je KOS namirisao nemačke instruktore slovenačkih "boraca za slobodu" ?

angelzs

pre 9 godina

Gospodja bi mogla da se seti kako su njeni piloti nemilosrdno 1999. Tamanili civile a vojsku su tek okrznuli!!! Licno ucestvovao pa znam, naravno u uniformi al na nasoj strani! Da na vlasti u Rusiji tada nije bio usa votka men, vec ovaj opaki stvor, NATO bi zestoko n...ao!!! Nisam rusofil ali ovi iz EU stalno nesto zakeraju a mi vise zavisimo od Rusije nego od njih, a primice nas u EU mozda 2020. A mozda i ne, ako EU tada uopste bude postojala u ovom obliku! Sto doticna gospodja ne digne d... i poseti Srbiju, niko joj ne brani!!! Putin je do sada bio 2 puta, dug za gas ispeglan! Dolazi najvisa kineska delegacija, i nikom nista! Sto ne uzme sekiru pa medju Srbe da ih utamani zauvek?! Pa mi smo mala zemlja i sto mora stalno nas da pominje??? Mi jedva prezivljavamo i to je jedino sto nam je u mislima, a visokom politikom nek se bave velike drzave! I pored toga mi smo ponosan narod i pamtimo ko nam je sta uradio! Dodjite a znam restoran gde spremaju najbolju jaretinu u kajmaku i vinu, tako da bar necete otici gladni!!!

kejto

pre 9 godina

svi veliki igraci i oni koji se tako osecaju priznaju samo svoju sferu uticaja. tudji interesi su zlocinacki, protivprirodni i ilegalni. tu lezi izvor problema i tako svi ratovi pocinju. rusija jeste prekrsila medjunarodno pravo,ali izvinite zapadnjaci prvi ste poceli.

pricaognjen

pre 9 godina

Rusija je pravoslavna zemlja,prirodno je da je podrzavam u svemu...zapad puno voli nas pravoslavce,to smo videli u zadnjih 20 godina koliko nas ameri i svabe vole i sta su nam radili.

Mairon

pre 9 godina

Nemacku mnogo vise treba da brine njen sopstven polozaj. Uprkos ekonomskoj moci Nemacka je ostala politicki patuljak pod vodjstvom SAD. Sukob izmedju Rusije i EU (US) najvise moze da pogodi upravo Nemacku.
Ipak, interesi finansijske oligarhije su mnogo jaci od Nemacke ili bilo koje druge drzave, stoga ce Nemacka ostati pod vodjstvom SAD (kao i EU u celini).

Ruski uticaj u Srbiji i na Balkanu i dalje je vrlo ogranicen. Rusija ne moze da se vrati na Balkan kako to neki zamisljaju, ukoliko ne odnese vidljivu pobedu nad zapadom u Ukrajini.
Cak i tada, pitanje je koliko Rusija zeli da ima uticaja u regionu. Ruski uticaj je mozda malo ojacao, ali ovakva izjava Merkelove je sasvim uobicajna u kontekstu trenutne situacije oko Ukrajine.
Iako je bilo vidljivo na pocetku krize da je Merkelova bila najuzdrzanija od svih zapadnih lidera po pitanju osude Rusije.

11482

pre 9 godina

Srbija je samostalna i nezavisna zemlja koja sama odlučuje o svojoj sudbini,nama je najbitnije održavanje korektnih odnosa i privlačenje njihovih investitora kako bi nam se ekonomija oporavila.

Starac Zosima

pre 9 godina

Pored spijuna iz Poljske,Letonije,danas je iz Rusije izbacen Nemac.
Po wikipediji frau Merkel za razliku od svog predhodnika Sredera izbegava stampu.No,usta su joj uvek puna Putina i Rusije.Bukvalno svaki dan nam pocinje sa njom na nasim medijima.Citajmo Rusku rec,Fakte...Videcete da su prave informacije pokraj nas.Otkrijte ih.

Sasa RS

pre 9 godina

Rusija je 2000 km daleko i sa njom nemamo kopnenu granicu.Sa druge strane sve zemlje oko nas su ili ce biti u EU pa se samo namece kako bi mi funkcionisali kada bi sada odustali od EU i gurnuli prst u oko zapadu.Da nas zapad nije stedio i to je tacno mada mislim vise zbog nasih nepismenih politicara koji su nas gurali u ratove i kada je trebalo i kada nije.Svaka cast Rusima nemam nista protiv njih ono gledaju svoj interes, ali i najveci kriticari zapada u Srbiji pocevsi od politicara popova i samog naroda nista nemaju od Ruskih proizvoda vec im je sve zapadno sto koriste.Pa pogledajte samo nase popove neizlaze iz bmw audija i mercedasa a nama govore kako su to toboze neprijateljske drzave, a direktno na taj nacin pomazu njihovu ekonomiju.Kada su tako dosledni zasto nevoze ruska vozila!Takva vrsta cinizma je tolika pogubna za Srpski narod mnogo vise nego ijedna teritorija koju smo izgubili zajedno sa Kosovom.Putin igra svoju igru i Srbija je tu samo pijun koju ce odbaciti kao krpu kada se ovo zavrsi.Naravno da su ovi iz EU zajedno sa Amerikom puni kntradiktornosti ali mi smo na njih osudjeni htjeli mi to priznati ili ne.
Svako ima pravo na svoje misljenje ovo je moje pa kome se svidja neka da + kome ne - i to je to!!!!

Бојан Илић

pre 9 godina

Теткица се ложи опасно!
Нормално је да будемо ок са Русијом и она то зна!
Ја не знам више шта да урадимо да докажемо да смо за ЕУ?!
Ево сад и од уста сиротиње отимамо да би испунили "нешто"?!

Да имају Руси "утицај", не би сваки "зец дизао ногу" на нас!

Dejan

pre 9 godina

Sta je bilo sa Medjunarodnim pravom kada je u pitanju Srbija i nasilnom promenom njenih granica? Onda vam je to odgovaralo... Odgovaralo vam je da radite sta ste hteli i kada se Jugoslavija bez dogovora komadala a prostor ste prekrojili opet prema vasim zeljama. U jednom slucaju ste postovali republicke granice a u drugom slucaju ne.
Hvala Bogu da je dosao kraj ovakvom vasem ponasanju i da ne mozete vise da vrsljate i radite gde i kako hocete.

NATO... seko!

pre 9 godina

Gospodjo Angela, de vi malo prvo razvrstajte pojmove NATO i EU pa onda ponovo sedite da razgovarate sa Vladimirom.
Ja sam siguran da njemu ne smeta da mue EU bude na pragu, NAPROTIV.
NATO ga svrbi, provocira i ne moze da ga podnese. A sto se nas Srba tice, sta bi ste hteli da vam kazemo? Kako smo zaboravili podmetanja kojim je od ponosne Jugoslavije nastala ova veza baby-banana? Kako nas ne bole mrtvi i kako nas ne kosta sruseno i razvaljeno?... E pa boli, kosta i ne. Nismo zaboravili cinizam velike vojne alijanse.

Kornjaca

pre 9 godina

A sta bi ti gospodjo htela da se pita samo Amerika i njihove kolonije,zapravo EU?Pa vi ste samo +/- milijardu ljudi na svetu od +/- sest i po milijardi. Ima li ova ogromna vecina nesto da kaze? Znam da imate uticaj i na ovu vecinu, ali ova vecina nije zaboravila kolonijalizam i fasizam koji je dosao bas iz tvoje sadasnje jazbine. Zato gospodjo Merkel malo realnije razmisljaj, i ne dozvoli da te ameri drze kao lutku na koncu!

superb

pre 9 godina

Ako se dobro secam, uvek su nam vise davali kad su bili zabrinuti za uticaj drugih na nas. Tako da... Ajmo svi u glas, zivela Rusija, Kina, Iran i Azerbejdzan......

Rus

pre 9 godina

Sta se ti Merkel mesas, bre. Ukini evropske fondove, uvedi vize i izoluj Srbiju da bude crna rupa na karti Evrope. Srbi to vole, prazni rafovi, plata pedesetak evrica, tuca za hleb na trgu republike, i benzin iz plasticnih flasa. I obozavaju Ruse, Srbi bi bas tako zeleli da zive. Ako moze, da seselj vlada, a mogu i ovi njegovi ucenici. Sve jedno. Vazna je neizmerna, i ne uzvracena ljubav prema Putinu, i bacuskama. Jos kad bi mogao Sloba da se vrati, koga ste Vi tako brutalno skinuli sa vlasti NATO bombardovanjem - sto vam pravi Srbin nikada nece oprostiti - eto idealne zemlje. Zato Frau Merkel, cuti!

ljubav za ljubav, sir za pare

pre 9 godina

Frau Merkel, odresite kesu, dovedite jednu vašu fabriku visoko serijskih automobila, sapnite zabarima da ubace još dva modela u FAS. pa malo SIEMENS i BOSCH, pa sapnite Olandu da udje u Kraljevo sa vagonima i još od ostalih po malo... Zatim da vam Vučić nedeljno podnosi izveštaj o trosenju brzpovratnih donacija u poljoprivedu, moderne sisteme navodnjavanja i sl. Naravno na sve to garantujte min platu 600-700 eura. Tada nemojte da brinete ništa. Pravićemo se da i ne znamo gde je Rusija.

wer

pre 9 godina

a mene brine sto cemo, po ko zna koj put u istoriji, biti duboko podeljeni.. pseduo pro ruske 'patriJote' protiv kvazi 'evropejaca'

malo je tu iskrenosti i dobrih namera...

Milan1989

pre 9 godina

@(ramadan, 17. novembar 2014 16:44)
Racunica kaze da nam je bombardovanjem 1999. zapad naneo stetu koja se procenjuje na 100 milijardi evra,u narednih 15 godina donirao verovatno oko 5-6 milijardi,tako da nam duguje jos 95 milijardi da bi bili na nuli gde su sada Rusi.. A o ubijenih 3000 civila necu ni da pricam,ipak to nema cenu.. ;)

citizen

pre 9 godina

Vojvodina ce sigurno nastaviti ka EU i postati clanica, da li ce to biti sa Srbijom ili bez nje, to zavisi od vlade RS i njenih odluka. Moze vrlo lako da se javi ista zelja i u ostatku Srbije pa neka rusofili u Nemanjinoj ponavljaju iste greske kroz istoriju, sve su to losi djaci koji uce na svojim greskama.

Milan-Indjija

pre 9 godina

@MZ
Pobesneo sam kada sam procitao komentar!!! Pa ja sam vise od pola zivota proveo u Nemackoj i to mi je najmirniji, najproduktivniji i najlepsi deo zivota. Pa kako mozete postovanj zemljace pljuvati zemlju koja vam je dala posao, radnu vizu, uslove za zivot i rad i gde cete po svemu sudeci zaraditi penziju? O cemu vi pisete? Pa zasto ste uopste ostali u toj zemlji? Pa Nemacka ima desetine firmi po Srbiji, zaposljava desetine hiljada ljudi, sa Nemackom imamo najvecu trgovinsku razmenu, Nemci najvise doniraju i pomazu Srbiji u kriznim situacijama. Da nije Nemacke gde radi stotine hiljada nasih ljudi, milion Srba u Srbiji ne bi imalo od cega da zivi, jer izdrzavaju svoje ovde. Sta Rusija ima u Srbiji od privrede sem poklonjenog NIS-a? Ne zelim i ne mogu vise da pisem, sem da vam porucim da bezite iz Nemacke dok jos imate mogucnosti. Eto vam Rusije i Kine. Idite tamo i odande ce vas komentar imati smisla. Iz Nemacke u kojoj zivite, nema.

Rastko

pre 9 godina

Ako Srbija prekine pregovore sa EU, Vojvodina i Sandzak idu na otcepljenje, evo Srbije manje od pasaluka. Pa se vi mislite patriote i domaci petokolonasi sta ocete!

Toliko

pre 9 godina

" i da gazi međunarodno pravo".
Medjunarodni sud pravde je rekao da ne gazi i da postoji pravo na samoopredeljenje. Kako to da sad oni nemaju pravo na samoopredeljenje? Kako to da pravo na samoopredeljenje nemaju Rusi na Krimu ili Donbasu, Albanci iz Preseva ili Makedonije, Srbi iz RS ili sa severa Kosova, Katalonci ali imaju Skoti i Albanci sa Kosova? Mislim po kom kljucu se to odredjuje? Mi stalno optuzujemo nase vlasti sad trenutno Vucica kako jedno pricaju drugo rade. Pa svetski lideri nisu nista bolji.

Otimač intelektualne svojine

pre 9 godina

'Međunarodno pravo' i Srbiju u istoj rečenici, mogu progutati samo debilni domaći čuvaru zapadnih 'vrednosti'. Ali, oni ionako gutaju sve. Bez rezerve.

Ilija

pre 9 godina

Nije meni sto nju to brine, vec je meni jer i mene to brine. . . Mada ako cemo sikreno, mislim da kad bi bio referendum EU ili Rusija, ovi prvi bi oduvali ove druge, jer ovi drugi su samo puno glasni i to je otprilike to.

Humanoid

pre 9 godina

Izgleda da ce veoma brzo svi koji zele da napuste ovu zemlju i odu u Evropu ili ne daj boze mrsku Ameriku morati da traze odobrenje u ambasadi Rusije.
(Violeta, 17. novembar 2014 15:58)

Ti onda požuri, ako misliš da je cajtnot. Još jedan parazit sa državnih jasala manje.

besna glista

pre 9 godina

Politika sargarepe i stapa je kriva za to. Da je Srbija primljena u EU kad je bilo vreme, ovog problema ne bi ni bilo. Sad su sve sanse propustene, a moze se ocekivati da situacija bude samo jos gora, na nesrecu svih ukljucenih strana.

Zoxy

pre 9 godina

Je li ono Putin priznao Hrvatsku (a da se nisu rascistila prava Srba u Krajini) i Bosnu taman kad su ovi sjeli da pregovaraju?

Doduse, pitanje je samo koliko smo mi glupi i mazohisti jer Nemci su usli na Balkan kao osvajaci, a Rusi kao oslobodioci. Jeste da su Nemci klali kao gospoda, precizno, tacno, a Rusi pucali i silovali, ali to je vec stvar ukusa.

Nemacka, Italija, Austrija, Turska... Mars s Balkana!

Pauly Ester

pre 9 godina

Jedno je sigurno...drzava Srbija ce zbog te "podrske" Rusije kao i do sada platiti debelu cenu...nadam se da cemo se okanuti vec jednom te velike politike. Znam da volite da se inatite ali proci ce vam zivot u bedi i ponizavanjima. Zasto bas sada vojna parada, zasto bas sada vojna vezba kada su svi nasi ekonomski partneri u sukobu sa Rusijom...ovo sve nas treba da zabrinjava ljudi.

Eto, rekoh

pre 9 godina

A šta mi možemo od Rusa da dobijemo? Plaćanje iole preživelih firmi za 1/5 cene kao što su NIS platili. I mene plaši rusko prisustvo.

oskar

pre 9 godina

Veoma mi prija kad vidimo ovoliko raspomamljenih, rasplakanih rusofila na jednom mestu :)

Dušu krepi ta slika :D

Sve Kalimero do Kalimera, i svi viču kme kme kme :D

Violeta

pre 9 godina

Izgleda da ce veoma brzo svi koji zele da napuste ovu zemlju i odu u Evropu ili ne daj boze mrsku Ameriku morati da traze odobrenje u ambasadi Rusije.

Kvislinška je tuga pregolema

pre 9 godina

Ali Milosevic i pro-komunjarske i proruske snage u bivsoj Jugi su prve pocele da se brinu, uz posledice oduzimanja zivota, zdravlja, ...
(svaka medalja ima dve strane, 17. novembar 2014 15:36)

Ovo se zove kvisling. A kvisliški kraj je uvek neveseo. O tome ti razmišljaj.

stomina

pre 9 godina

Pa i slepac vidi šta se kuva u Putinovom kotliću !! Polako ali sigurno ostaje bez prijatelja u svetu i sad mu dobro dođe jadna i bedna Srbija jel tu može da prodaje maglu napaćenom narodu !! GDE JE BILO KAD NAM JE TERBALA POMOĆ ??? Tada se nije setio da nas poseti , tada nije bilo zajedničke vojne vežbe , tada nam nije dolazio niko jedino je stizala moralna podrška iz Moskve od čega slabe vajde! Sad smo postali zanimljivi za Putina jel mu treba neka bu...a sa Balkana, sad kad smo napokon krenuki prema EU , prema boljem sutra za našu decu sad se on setio nas ....

oklahoma kid

pre 9 godina

"To je zapad dobro znam posto ovde nazalost zivim godinama. Sa postovanjem braco Srbi.
(MZ, 17. novembar 2014 16:44)"

Što "nažalost"? Zapravo si krenuo u Kirgistan, ali si ušao u pogrešan voz, i eto te u Minhenu? Iz kog godinama ne možeš da utekneš?

Oplakah... rusofilska nova dimenzija ludila :D

Sremac, a ne Vojvođanin

pre 9 godina

Vojvodina ce sigurno nastaviti ka EU i postati clanica, da li ce to biti sa Srbijom ili bez nje, to zavisi od vlade RS i njenih odluka. Moze vrlo lako da se javi ista zelja i u ostatku Srbije pa neka rusofili u Nemanjinoj ponavljaju iste greske kroz istoriju, sve su to losi djaci koji uce na svojim greskama.
(citizen, 17. novembar 2014 16:01)

Ma, naravno. Videli smo onaj gerijatrijski skup 5-og oktobra u NS:):):) Apsolutni laureat u moru banalnih skupova u ovoj zemlji. Ono ste vi i ono je vaša snaga (doduše, možda pomogne Gerovital).
Uzgred, pojasni šta misliš kad kažeš Vojvodina? Podsetiću te na 'granice' Srema i dalje svoje staračke prste od njih! Ipak, dobro nam došli na Exit. Dobra volja, ono-ovo...

Violeta

pre 9 godina

Izgleda da ce veoma brzo svi koji zele da napuste ovu zemlju i odu u Evropu ili ne daj boze mrsku Ameriku morati da traze odobrenje u ambasadi Rusije.

dzoni

pre 9 godina

Nije nemacka i EU nista donirala..to je ono 1000 puta ponovljena laz postaje istina...al zato dobise firme za dzabe plus 10000 eura po zaposlenom robu za 200 eura iz naseg dzepa..smanjuju penzije i plate a daju boshu koji ima para ko pleve iz naseg dzepa 30 000 eura po zaposlenom.

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 9 godina

I mene. Nego, patriJoti da li vam je rodbina u Rusiji ili na mrskom zapadu. Sta imate po dzepovima? Eure. Dovoljno kao odgovor.

milan

pre 9 godina

Nije jedina kojoj smeta srpsko-ruski odnosi i to se moglo predvideti da neće ni zapadu odgovarati a ni Rusiji naše približavanje EU, Rusija se bori za svakog saveznika pa makar to bila i mala Srbija. Naši političari se nadaju da će to onako proći samo dve frakcije u zemlji pa će biti sve u redu Nikolić-Rusija a Vučić-EU i niko neće to primetiti. Nema više na dve stolice i na kraju neće nas ni jedni pustiti da kod bilo koga sednemo onako kako treba.

svaka medalja ima dve strane

pre 9 godina

Nama je vasa briga za Srbiju i Jugoslaviju odezela zivote i zdravlje i stotine hiljada vekovnih domova.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Tuga!, 17. novembar 2014 15:16)

Ali Milosevic i pro-komunjarske i proruske snage u bivsoj Jugi su prve pocele da se brinu, uz posledice oduzimanja zivota, zdravlja, ...

sumorni

pre 9 godina

Ja jedva čekam da "ruska struja" najzad počne svoj projekat prekida sa EU i vođenja Srbije ka maćehi Rusiji, jer živ nisam da vidim preko koje granice misle da beže kad počne ozbiljno prebrojavanje :)

Ne mislim na prebrojavanje po komentarima, već na ono iz kog su uvek do sada hrabro bežali :)

Drugari, jasno vam je da će te morati biti brzi? Jako brzi?

DonJuan

pre 9 godina

@ ljubav za ljubav, sir za pare
Bravo, najpametniji komentar ovde u moru gluposti. Tako se zastupaju interesi jedne zemlje i kamo srece da ovi demagozi i nesposobnjakovici na vlasti znaju da se bave time, ne bismo bili najsiromasnija zemlja u Evropi.

ne izmisljajte

pre 9 godina

Prvo nije spmenula Srbiju uopste ili sam ja nepismena, a taj poverljivi dokument napravio izgleda Vucic.Tanjug treba pod hitno zatvoriti.
A i da jeste, koliko znam ona nema nikave veze sa Srbijom, to nije njena zemlja.Bilo bi joj mnogo delotvornije da brine o uticaju Amerike na Nemacku, a kako stvari stoje to ce je izgleda i kostatati epiteta najmocnije zene. Ne cvetaju joj ni u otadzbini bas ruze, posle ovoga sa Ukrajinom.

Smejem se a plakao bih

pre 9 godina

Jbt. sa Srbijom se igra fudbal. Sutiraju nas po terenu od istoka do zapada.. Daju jedni drugima golove. Slave i tuguju. Napadaju i brane se. A Srbija lopta koju samo sibaju. Niti kontrole nad sudbinom,niti ciljanog gola. Da ce bar puci ta lopta konacno da se zavrsi ova tuzna utakmica sto se s nama igra. Dok ne postanemo igrac u medjunarodnoj utakmici zauvijek cemo bit lopta koja se sutira.

Iskreno

pre 9 godina

@dalmatinac
Ti mozes iz Balkana, ali Balkan nikako iz tebe. Mene bi bio blam da menjam Srbiju za Hrvatsku. Sta, mi sad treba da rasprodamo ko vi pa da mislimo da smo civilizovani? E, ne hvala. Vi se poklonite Nemcima, mi necemo.

Her

pre 9 godina

Postoji mogucnost da Nemacka blefira. Ili izigravaju sukob sa Srbijom pred Amerikom kako bi Nemacka vrsila poslove sa Rusijom preko Srbije (bez ili sa Vucicevim znanjem oko blefiranja) ili mozda pripremaju poligon za kupovinu Srpskog telekoma pa kao nesto treba da im damo kako bi namirili azdaju.

HILJADU - I - JEDNA - NOC

pre 9 godina

Mislim da se Angela Merker malo zanela, ili je zaboravila sta joj je Aleksandar Vucic rekao u Berlinu stav Srbije po ovom pitanju., tada se slozila sa izlozenim, sta joj sada smeta to sto mi imamo dobre odnose sa Rusijom. Sta je ocekivala da cemo poremetiti te odnose. Mislim da treb da pohvali takve susedske odnose i da druge uputi da se ugledaju na Srbiju, koja danas sa svima moze da razgovara i saradjuje, a ne da kritikuje jednu ispravnu i zdravu politiku koju vodi Srbija, a ona je iskrena i postena prema svim svojim sagovornicima zahvaljujuci Aleksandru Vucic.

Barkly

pre 9 godina

Nema šta da se Merkelova brine! Srbija je ekonomski mnogo bliža Nemačkoj nego Rusiji! Ako nas nemačka privreda adekvatno podrži i pojača investicije u Srbiji, odnosi sa Rusijom će ostati na nivou tradiconalno dobrih!

Buca

pre 9 godina

Vidimo da je Nemačka ozbilj no krenula da se bavi ovim regionom i da neće ko nekad zemlju koja ekonomski zavisi od Nemački, gurati u ruski zagrljaj, što je iluzija!

Elena

pre 9 godina

Da se Nemačka malo više potrudila i 90-tih godina i da su izbegnuti sukobi u bivšoj Jugi, sada bi ceo region bio još bliže EU, nego sad! Ali nikad nije kasno da se stvari promene!

Marko Lučić

pre 9 godina


@Sunđer Bob: Svi bi oni želeli da imaju što veći uticaj na Balkanu i smatraju da to najlakše mogu da urade preko Srbije. Međutim mi se sa njihovim željama ne opterećujemo , nego samo gledamo naše interese.

Mirela

pre 9 godina

@Obilić:Srbija je utvrdila svoje prioritete kada je u pitanju spoljna politika , a to su evrointegracije i dobri odnosi sa ostalim državama koje nisu članice EU , pre svega sa Rusijom i Kinom.Ova politika se pokazala ispravno i zato je treba nastaviti.

Mirko Mačar

pre 9 godina


@sava: Srbija je samostalna država i ona odlučuje sa kim će sarađivati bez ičijeg uticaja, isključivo vodeći računa o sopstvenom interesu. Upravo zbog toga je i odlučeno da se ne opredeljujemo ni na jednu stranu , nego da su nam važni i Istok i Zapad.

Mare

pre 9 godina

Srbija vodi politiku medijatora između Evrope i Rusije, premijer Vučić pokušava da demistifikuje Rusiju zapadnim partnerima i ništa nije loše u tome.

citizen

pre 9 godina

Vojvodina ce sigurno nastaviti ka EU i postati clanica, da li ce to biti sa Srbijom ili bez nje, to zavisi od vlade RS i njenih odluka. Moze vrlo lako da se javi ista zelja i u ostatku Srbije pa neka rusofili u Nemanjinoj ponavljaju iste greske kroz istoriju, sve su to losi djaci koji uce na svojim greskama.

Humanoid

pre 9 godina

Izgleda da ce veoma brzo svi koji zele da napuste ovu zemlju i odu u Evropu ili ne daj boze mrsku Ameriku morati da traze odobrenje u ambasadi Rusije.
(Violeta, 17. novembar 2014 15:58)

Ti onda požuri, ako misliš da je cajtnot. Još jedan parazit sa državnih jasala manje.

Pauly Ester

pre 9 godina

Jedno je sigurno...drzava Srbija ce zbog te "podrske" Rusije kao i do sada platiti debelu cenu...nadam se da cemo se okanuti vec jednom te velike politike. Znam da volite da se inatite ali proci ce vam zivot u bedi i ponizavanjima. Zasto bas sada vojna parada, zasto bas sada vojna vezba kada su svi nasi ekonomski partneri u sukobu sa Rusijom...ovo sve nas treba da zabrinjava ljudi.

Rastko

pre 9 godina

Ako Srbija prekine pregovore sa EU, Vojvodina i Sandzak idu na otcepljenje, evo Srbije manje od pasaluka. Pa se vi mislite patriote i domaci petokolonasi sta ocete!

Violeta

pre 9 godina

Izgleda da ce veoma brzo svi koji zele da napuste ovu zemlju i odu u Evropu ili ne daj boze mrsku Ameriku morati da traze odobrenje u ambasadi Rusije.

Eto, rekoh

pre 9 godina

A šta mi možemo od Rusa da dobijemo? Plaćanje iole preživelih firmi za 1/5 cene kao što su NIS platili. I mene plaši rusko prisustvo.

dzoni

pre 9 godina

Nije nemacka i EU nista donirala..to je ono 1000 puta ponovljena laz postaje istina...al zato dobise firme za dzabe plus 10000 eura po zaposlenom robu za 200 eura iz naseg dzepa..smanjuju penzije i plate a daju boshu koji ima para ko pleve iz naseg dzepa 30 000 eura po zaposlenom.

Violeta

pre 9 godina

Izgleda da ce veoma brzo svi koji zele da napuste ovu zemlju i odu u Evropu ili ne daj boze mrsku Ameriku morati da traze odobrenje u ambasadi Rusije.

stomina

pre 9 godina

Pa i slepac vidi šta se kuva u Putinovom kotliću !! Polako ali sigurno ostaje bez prijatelja u svetu i sad mu dobro dođe jadna i bedna Srbija jel tu može da prodaje maglu napaćenom narodu !! GDE JE BILO KAD NAM JE TERBALA POMOĆ ??? Tada se nije setio da nas poseti , tada nije bilo zajedničke vojne vežbe , tada nam nije dolazio niko jedino je stizala moralna podrška iz Moskve od čega slabe vajde! Sad smo postali zanimljivi za Putina jel mu treba neka bu...a sa Balkana, sad kad smo napokon krenuki prema EU , prema boljem sutra za našu decu sad se on setio nas ....

ljubav za ljubav, sir za pare

pre 9 godina

Frau Merkel, odresite kesu, dovedite jednu vašu fabriku visoko serijskih automobila, sapnite zabarima da ubace još dva modela u FAS. pa malo SIEMENS i BOSCH, pa sapnite Olandu da udje u Kraljevo sa vagonima i još od ostalih po malo... Zatim da vam Vučić nedeljno podnosi izveštaj o trosenju brzpovratnih donacija u poljoprivedu, moderne sisteme navodnjavanja i sl. Naravno na sve to garantujte min platu 600-700 eura. Tada nemojte da brinete ništa. Pravićemo se da i ne znamo gde je Rusija.

oskar

pre 9 godina

Veoma mi prija kad vidimo ovoliko raspomamljenih, rasplakanih rusofila na jednom mestu :)

Dušu krepi ta slika :D

Sve Kalimero do Kalimera, i svi viču kme kme kme :D

sumorni

pre 9 godina

Ja jedva čekam da "ruska struja" najzad počne svoj projekat prekida sa EU i vođenja Srbije ka maćehi Rusiji, jer živ nisam da vidim preko koje granice misle da beže kad počne ozbiljno prebrojavanje :)

Ne mislim na prebrojavanje po komentarima, već na ono iz kog su uvek do sada hrabro bežali :)

Drugari, jasno vam je da će te morati biti brzi? Jako brzi?

Milan-Indjija

pre 9 godina

@MZ
Pobesneo sam kada sam procitao komentar!!! Pa ja sam vise od pola zivota proveo u Nemackoj i to mi je najmirniji, najproduktivniji i najlepsi deo zivota. Pa kako mozete postovanj zemljace pljuvati zemlju koja vam je dala posao, radnu vizu, uslove za zivot i rad i gde cete po svemu sudeci zaraditi penziju? O cemu vi pisete? Pa zasto ste uopste ostali u toj zemlji? Pa Nemacka ima desetine firmi po Srbiji, zaposljava desetine hiljada ljudi, sa Nemackom imamo najvecu trgovinsku razmenu, Nemci najvise doniraju i pomazu Srbiji u kriznim situacijama. Da nije Nemacke gde radi stotine hiljada nasih ljudi, milion Srba u Srbiji ne bi imalo od cega da zivi, jer izdrzavaju svoje ovde. Sta Rusija ima u Srbiji od privrede sem poklonjenog NIS-a? Ne zelim i ne mogu vise da pisem, sem da vam porucim da bezite iz Nemacke dok jos imate mogucnosti. Eto vam Rusije i Kine. Idite tamo i odande ce vas komentar imati smisla. Iz Nemacke u kojoj zivite, nema.

Otimač intelektualne svojine

pre 9 godina

'Međunarodno pravo' i Srbiju u istoj rečenici, mogu progutati samo debilni domaći čuvaru zapadnih 'vrednosti'. Ali, oni ionako gutaju sve. Bez rezerve.

Sremac, a ne Vojvođanin

pre 9 godina

Vojvodina ce sigurno nastaviti ka EU i postati clanica, da li ce to biti sa Srbijom ili bez nje, to zavisi od vlade RS i njenih odluka. Moze vrlo lako da se javi ista zelja i u ostatku Srbije pa neka rusofili u Nemanjinoj ponavljaju iste greske kroz istoriju, sve su to losi djaci koji uce na svojim greskama.
(citizen, 17. novembar 2014 16:01)

Ma, naravno. Videli smo onaj gerijatrijski skup 5-og oktobra u NS:):):) Apsolutni laureat u moru banalnih skupova u ovoj zemlji. Ono ste vi i ono je vaša snaga (doduše, možda pomogne Gerovital).
Uzgred, pojasni šta misliš kad kažeš Vojvodina? Podsetiću te na 'granice' Srema i dalje svoje staračke prste od njih! Ipak, dobro nam došli na Exit. Dobra volja, ono-ovo...

milan

pre 9 godina

Nije jedina kojoj smeta srpsko-ruski odnosi i to se moglo predvideti da neće ni zapadu odgovarati a ni Rusiji naše približavanje EU, Rusija se bori za svakog saveznika pa makar to bila i mala Srbija. Naši političari se nadaju da će to onako proći samo dve frakcije u zemlji pa će biti sve u redu Nikolić-Rusija a Vučić-EU i niko neće to primetiti. Nema više na dve stolice i na kraju neće nas ni jedni pustiti da kod bilo koga sednemo onako kako treba.

DonJuan

pre 9 godina

@ ljubav za ljubav, sir za pare
Bravo, najpametniji komentar ovde u moru gluposti. Tako se zastupaju interesi jedne zemlje i kamo srece da ovi demagozi i nesposobnjakovici na vlasti znaju da se bave time, ne bismo bili najsiromasnija zemlja u Evropi.

Toliko

pre 9 godina

" i da gazi međunarodno pravo".
Medjunarodni sud pravde je rekao da ne gazi i da postoji pravo na samoopredeljenje. Kako to da sad oni nemaju pravo na samoopredeljenje? Kako to da pravo na samoopredeljenje nemaju Rusi na Krimu ili Donbasu, Albanci iz Preseva ili Makedonije, Srbi iz RS ili sa severa Kosova, Katalonci ali imaju Skoti i Albanci sa Kosova? Mislim po kom kljucu se to odredjuje? Mi stalno optuzujemo nase vlasti sad trenutno Vucica kako jedno pricaju drugo rade. Pa svetski lideri nisu nista bolji.

Zoxy

pre 9 godina

Je li ono Putin priznao Hrvatsku (a da se nisu rascistila prava Srba u Krajini) i Bosnu taman kad su ovi sjeli da pregovaraju?

Doduse, pitanje je samo koliko smo mi glupi i mazohisti jer Nemci su usli na Balkan kao osvajaci, a Rusi kao oslobodioci. Jeste da su Nemci klali kao gospoda, precizno, tacno, a Rusi pucali i silovali, ali to je vec stvar ukusa.

Nemacka, Italija, Austrija, Turska... Mars s Balkana!

ne izmisljajte

pre 9 godina

Prvo nije spmenula Srbiju uopste ili sam ja nepismena, a taj poverljivi dokument napravio izgleda Vucic.Tanjug treba pod hitno zatvoriti.
A i da jeste, koliko znam ona nema nikave veze sa Srbijom, to nije njena zemlja.Bilo bi joj mnogo delotvornije da brine o uticaju Amerike na Nemacku, a kako stvari stoje to ce je izgleda i kostatati epiteta najmocnije zene. Ne cvetaju joj ni u otadzbini bas ruze, posle ovoga sa Ukrajinom.

besna glista

pre 9 godina

Politika sargarepe i stapa je kriva za to. Da je Srbija primljena u EU kad je bilo vreme, ovog problema ne bi ni bilo. Sad su sve sanse propustene, a moze se ocekivati da situacija bude samo jos gora, na nesrecu svih ukljucenih strana.

svaka medalja ima dve strane

pre 9 godina

Nama je vasa briga za Srbiju i Jugoslaviju odezela zivote i zdravlje i stotine hiljada vekovnih domova.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Tuga!, 17. novembar 2014 15:16)

Ali Milosevic i pro-komunjarske i proruske snage u bivsoj Jugi su prve pocele da se brinu, uz posledice oduzimanja zivota, zdravlja, ...

Kvislinška je tuga pregolema

pre 9 godina

Ali Milosevic i pro-komunjarske i proruske snage u bivsoj Jugi su prve pocele da se brinu, uz posledice oduzimanja zivota, zdravlja, ...
(svaka medalja ima dve strane, 17. novembar 2014 15:36)

Ovo se zove kvisling. A kvisliški kraj je uvek neveseo. O tome ti razmišljaj.

Her

pre 9 godina

Postoji mogucnost da Nemacka blefira. Ili izigravaju sukob sa Srbijom pred Amerikom kako bi Nemacka vrsila poslove sa Rusijom preko Srbije (bez ili sa Vucicevim znanjem oko blefiranja) ili mozda pripremaju poligon za kupovinu Srpskog telekoma pa kao nesto treba da im damo kako bi namirili azdaju.

Smejem se a plakao bih

pre 9 godina

Jbt. sa Srbijom se igra fudbal. Sutiraju nas po terenu od istoka do zapada.. Daju jedni drugima golove. Slave i tuguju. Napadaju i brane se. A Srbija lopta koju samo sibaju. Niti kontrole nad sudbinom,niti ciljanog gola. Da ce bar puci ta lopta konacno da se zavrsi ova tuzna utakmica sto se s nama igra. Dok ne postanemo igrac u medjunarodnoj utakmici zauvijek cemo bit lopta koja se sutira.

Iskreno

pre 9 godina

@dalmatinac
Ti mozes iz Balkana, ali Balkan nikako iz tebe. Mene bi bio blam da menjam Srbiju za Hrvatsku. Sta, mi sad treba da rasprodamo ko vi pa da mislimo da smo civilizovani? E, ne hvala. Vi se poklonite Nemcima, mi necemo.

osoba123sac

pre 9 godina

Kao sto Vulin rekao zapad doveo Seselja, e pa mislim da se vise Rusija tome raduje...I ako Seselj dodje na vlast nedaj boze opet se vracamo u 90-te. U Rusiji mnogo ljudi zele da krenu ka Evropi, ali u Evropi cisto sumnjam da iko zeli da tezi ka Rusiji...(to nadam se valjda nam nesto govori o toj kao "bratskoj Rusiji")

Ilija

pre 9 godina

Nije meni sto nju to brine, vec je meni jer i mene to brine. . . Mada ako cemo sikreno, mislim da kad bi bio referendum EU ili Rusija, ovi prvi bi oduvali ove druge, jer ovi drugi su samo puno glasni i to je otprilike to.

Bato

pre 9 godina

Ovi sto su kivni sto je Evropa Americka marioneta hteli bi da bude ruska marionet, pazi bogati. Od kad su radikali dosli na vlast Srbija se gura sve vise u Rusiji, to je ocigledno. Ruska baza u Nisu, parada, vojni manevri su jasni za Merkelovu dok su pregovori sa EU samo kupovina vremene. Srbija se gura u totalnu izolaciju i bedu. Ako se Srbija okrene Rusija i izoluje se onda je Kosovo za svagda i sigurno izgubljeno.

mrle

pre 9 godina

Pa samo nastavite da nas ucenjujete, razvlacite, postavljate nove uslove pa ce utica Nemacke i EU sigurno da poraste... Lezimo na zemlji i jos nas sutirate i onda se cudite sto su nam simpaticniji oni koji nam ne pomazu, ali nas makar ne mrcvare...

surovo iskren

pre 9 godina

Nije problem sto postoji ruski uticaj u Srbiji. Problem je sto vi nista ne radite da taj uticaj smanjite vec ucenama samo terate Srbiju od sebe i saljete Putinu u zagrljaj.

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 9 godina

I mene. Nego, patriJoti da li vam je rodbina u Rusiji ili na mrskom zapadu. Sta imate po dzepovima? Eure. Dovoljno kao odgovor.

Bata

pre 9 godina

Kada Zapad postavi uslove Srbiji vezano za ulazak u klub država EU, koji su pre svega sređivanje stanja u našoj zemlji, onda to mediji predvođeni Tanjugom proglašavaju za ucene. Kada Rusi ucenjuju isporukama gasa, za te iste medije to je čist poslovni aranžman. Uz tajno rusko finansiranje raznih tobože autohtonih "patriotskih" organizacija, na koje se mladi lako primaju jer kao predstavljaju neki otpor, onda nije ni čudo što je narod zaveden pričama o ruskom prosperitetu i propasti Zapada.

ws

pre 9 godina

Meni je jedino zao sto Njemacka nije ostala protektorat i ostala podjeljena nakon WWII. Ovako se samo zvjer razmahala opet i sve uvila u fini celofan ljudskih prava, evropskih vrijednosti i slicnih nebuloza sa kojima oni kao narod nemaju nikakve veze. Evropa bi bila puno ljepse mjesto za zivot sa Njemackom na uzici.

Kreker

pre 9 godina

Činjenica je da Srbija mora nastaviti da razvija odnose i saradnju sa Rusijom i u narednom periodu. Ipak, po pitanju Ukrajine moramo ostati neutralni. Ulazak u EU nam je trenutno prioritet i nadam se da ćemo u tome uskoro i uspeti.

Mare,NS

pre 9 godina

Odmah nas,pod hitno,primite u EU!
Snadbevajte nas gasom iz Severnog toka(koji je smeo da se izgradi),a mi cemo vam placati kad budemo mogli i koliko budemo hteli,bas kao i Rusima!
Uz to nam isplatite stotinjak milijardi US$,za stetu izazvanu bombardovanjem uz krsenje medjunarodnog prava,a mi cemo vam od te sume rado vratiti 2,6 mlrd,koje ste nam nepovratno poklonili za ovih 15g.!
O Kosovu cemo se dogovoriti kasnije,jer su EU i Kosovo dva odvojena koloseka,kao sto ste i sami godinama ponavljali!
Jel` vazi???

majstor buda

pre 9 godina

Mislio sam da je ova Nemica pametna osoba. Na zalost, ako je po ovom tekstu suditi, radi se o (mada nije dzentlmenski reci) jednoj velikoj istocnonemackoj bu*ali!

Rus

pre 9 godina

Sta se ti Merkel mesas, bre. Ukini evropske fondove, uvedi vize i izoluj Srbiju da bude crna rupa na karti Evrope. Srbi to vole, prazni rafovi, plata pedesetak evrica, tuca za hleb na trgu republike, i benzin iz plasticnih flasa. I obozavaju Ruse, Srbi bi bas tako zeleli da zive. Ako moze, da seselj vlada, a mogu i ovi njegovi ucenici. Sve jedno. Vazna je neizmerna, i ne uzvracena ljubav prema Putinu, i bacuskama. Jos kad bi mogao Sloba da se vrati, koga ste Vi tako brutalno skinuli sa vlasti NATO bombardovanjem - sto vam pravi Srbin nikada nece oprostiti - eto idealne zemlje. Zato Frau Merkel, cuti!

Pariz 1

pre 9 godina

Mala greska u koracima gospodjo Merkel, na nas niko i nista ne moze da utice, pa ni ta velika, velika zemlja. Mi smo svoj na svome, diplomatski odradjujemo sve sto treba da se odradi, i nikome se ne uvlacimo u anatomni organ za sedenje.

....

pre 9 godina

Znaci muka mi je vise od ove zene bukvalno... Povraticu... Stalno ona neke uslove postavlja, ne smete ovo, ne smete ono. Kako nase prijateljstvo sa Rusijom skodi Nemcima??? Sta se ona uvek prsi i preti nije mi jasno...

oklahoma kid

pre 9 godina

"To je zapad dobro znam posto ovde nazalost zivim godinama. Sa postovanjem braco Srbi.
(MZ, 17. novembar 2014 16:44)"

Što "nažalost"? Zapravo si krenuo u Kirgistan, ali si ušao u pogrešan voz, i eto te u Minhenu? Iz kog godinama ne možeš da utekneš?

Oplakah... rusofilska nova dimenzija ludila :D

makarije

pre 9 godina

i mene takodje brine uticaj Amerike i zapadnih azdaja u Srbiji,ali ko mene pita,mislim da srpski narod sam kroz referendum treba da odluci pod cijim ce uticajem biti,nisam rusofil,ali pre bih se odlucio za ruski uticaj,nego Americki,i Nemacki......

Sasa RS

pre 9 godina

Rusija je 2000 km daleko i sa njom nemamo kopnenu granicu.Sa druge strane sve zemlje oko nas su ili ce biti u EU pa se samo namece kako bi mi funkcionisali kada bi sada odustali od EU i gurnuli prst u oko zapadu.Da nas zapad nije stedio i to je tacno mada mislim vise zbog nasih nepismenih politicara koji su nas gurali u ratove i kada je trebalo i kada nije.Svaka cast Rusima nemam nista protiv njih ono gledaju svoj interes, ali i najveci kriticari zapada u Srbiji pocevsi od politicara popova i samog naroda nista nemaju od Ruskih proizvoda vec im je sve zapadno sto koriste.Pa pogledajte samo nase popove neizlaze iz bmw audija i mercedasa a nama govore kako su to toboze neprijateljske drzave, a direktno na taj nacin pomazu njihovu ekonomiju.Kada su tako dosledni zasto nevoze ruska vozila!Takva vrsta cinizma je tolika pogubna za Srpski narod mnogo vise nego ijedna teritorija koju smo izgubili zajedno sa Kosovom.Putin igra svoju igru i Srbija je tu samo pijun koju ce odbaciti kao krpu kada se ovo zavrsi.Naravno da su ovi iz EU zajedno sa Amerikom puni kntradiktornosti ali mi smo na njih osudjeni htjeli mi to priznati ili ne.
Svako ima pravo na svoje misljenje ovo je moje pa kome se svidja neka da + kome ne - i to je to!!!!

cisto da cujemo odgovor

pre 9 godina

Mogao bi neko da priupita Merkelovu da li je medjunarodno pravo bilo prekrseno kada je bombardovana SR Jugoslavija i nasilno joj otet deo teritorije... Posto ponavlja da je nedopustivo krsenje medjunarodnog prava.

Nenad

pre 9 godina

Ima tu mali istorijski problem. Gospodja Merkel bi morala znati da je Nemacka napala Rusiju i sa svojim saveznicima ubila 25.000.000 Rusa ??. I danas bi bili dve drzave da im Rusi nisu dozvolili rusenje zida .Nesto se ne secam da je koristila rec Pravo prilikom bombardovanja Srbije.nemci su svu krivicu svalili na Hitlera i oprali se . Mi svalismo na Milosevica al ne vredi za zapad svaki Srbin je Milosevic. U drugom ratu pobise nas ustase , sada oterase 250000 Srba i dobise drzavu u uniji . O kom pravu prica ova zena. i kome drzi slovo ?????

Ivan

pre 9 godina

Da li gospodja Merkel mozda misli da je medjunarodno pravo bilo prekrseno i kad je bombardovana Jugoslavija ili je tu zazmurila na oba oka i prekrila usi?

pricaognjen

pre 9 godina

Rusija je pravoslavna zemlja,prirodno je da je podrzavam u svemu...zapad puno voli nas pravoslavce,to smo videli u zadnjih 20 godina koliko nas ameri i svabe vole i sta su nam radili.

Simeon

pre 9 godina

Svidelo se to nekom ili ne, u Srbiji ce se uvek osecati jak uticaj Rusije. Istorija, tradicija, religija, a sve vise i bliske ekonomske veze ne idu u prilog zahladjenju srpsko-ruskih odnosa. Takodje, ova vlada ne bi uradila sve sto od nje trazi Nemacka, narocito ako to nije u skladu sa intresima Srbije.

popeye

pre 9 godina

Чекајте мало, јел се нешто онда уопште питају наше земље и народи или то ви одлучујете о свему?? Постоји назив који описује такво уређење односа, и не зове се слобода!

vaske

pre 9 godina

Koliko primecujem, Rusija u tim zemljama ne siri germanofobiju, vec pokusava da smanji manijakalnu rusofobiju izazvanu nemackim uticajem u tim zemljama.
Nemacka ima pravo da siri uticaj u celom svetu, a Rusija nema ni u svom komsiluku.
Je l' to demokratija?

Klasicno antikomunisticko ponasanje izazvano sociopatijom.
Smeta im kada neko drugi radi ono sto oni rade.

Nije ni cudo sto domaci antikomunisti se toliko pale na Merkelovu, kao sto su njihovi pradedovi na Hitlera.
Slican se slicnome raduje. tj. antikomunista se fasisti raduje...i obratno.

CIBE

pre 9 godina

Frau Merkel mislim da ste zakasnili sa smanjenjem ruskog uticaja u Srbiji. Dok ste mučili Srbiju raznim ucenama, fabrike se zatvarale , milion ljudi ostalo bez posla, rastao je ruski uticaj i po mom mišljenju približava se dvotrećinskoj većini. Koliko da uložite biće malo. Jeste da se Srbi lako potkupljuju , odnosno jevtino prodaju, ali 2,5 decenija mučenja Srba mnogo je.

Brale

pre 9 godina

U Tribunalu ste pokazali pravo, u II svetskom ratu ste pokazali da ste jaci od celog sveta . . . Vodeca ekonomija bi sada bila Jugoslavija, ali ste uspeli i to da unistite. Bacali ste nam bombe na glavu (vise puta) i jos trazite da vas volimo? Pa nismo mi ludi Eeejj.

Nemačka je već 70 godina okupirana zemlja

pre 9 godina

Nego šta, idemo u integraciju s Rusijom. Neće sigurno dekadentni Berlin da nam bude orijentacija. Vladajući krugovi u Evropskoj uniji žele da napune evropske zemlje muslimanskim Arapima i Turcima, i crncima. To se vidi po dugogodišnjem, višedecenijskom naseljavanju imigranata iz Afrike i sa bliskog i srednjeg istoka u zemlje Evropske unije. To se radi pod uticajem SAD-a kojima je cilj da Evropa bude poput SAD-a – prostor izmešanih rasa. Ajde i ovo cenzurišite!

Aleksandar

pre 9 godina

Istorija je zanimljiva nauka , citajte je malo pa ce te videti da se sve ponavlja.
Balkanski primitivci i tzv. balkanska plemena su dobra samo za arbajt poslove sto niko u EU nece da radi , ciscenje klozeta , portiri i slicne zavrzlame ! Onaj ko je uspio u EU iz Srbije je morao da bude dobra podguzna muva i veci evropejac od Nemaca ! Citajte istoriju naucicete mnogo !

pokvareni_betmen

pre 9 godina

" Merkelova i naglasila da ona ne želi ''oživljavanje'' vremena DDR, kada ''bez saglasnosti Moskve'' nije bio moguć nikakav pokret "
Da, samo sto sada u celoj EU i na ovom bednom Balkanu nije moguce bilo sta uraditi bez saglasnosti Berlina.

Rodoljub

pre 9 godina

Zbog cega to treba da brine ? Srbi i Rusi su slovenski narodi i nikada nisu ratovali jedni protiv drugih, niti cinili zlocine jedni drugima, za razliku od Nemacke. Treba vas, na zapadu, da brine ozivljavanje nacizma, jer to je zlo , a vi okrecete glavu i tolerisete. To je ono sto nas brine, a trebalo bi i vas, gospodjo Merkel.

Deus

pre 9 godina

Oh vidi vidi kako je vest o Srbiji nasla svoje mesto u pododeljku o krizi u Ukrajini. Odavno je pozicija Srbije trebalo da se pojavi kao tema u odeljku "kriza u Ukrajini". Zasto? Pa, zato sto je odavno svakom bukvanu jasno da ako Rusija izadje na granice Rumunije i Bugarske (a to je sve izvesnije) Srbiju nece vise moci da sutira svako kako je to do sad bio slucaj. Ili bar ne tako besramno.I mnoge ce se stvari promeniti na Balkanu, vec je ton prema Srbiji blazi nego sto je bio iako je ista perfidna politika miniranja pregovora sa EU jos tu. Da vidimo koje su pozitivne strane naseg priblizavanja EU:
1. Ukinuli smo carine za prilicno robe iz EU a dobili smo - bezvizni rezim. Mrsavo. Pritom smo ostali bez 400 000 radnih mesta od 2000 naovamo. Od potpisivanja sporazuma sa EU imamo bar 100 000 nezaposlenih vise. Deindustrijalizacija zemlje je od 2000 zapravo skoro dovrsena a da pritom skoro nista nije temeljno napravljeno. FIAT sutra moze kao i US Steel da ode. To nisu sigurne investicije. Moramo imati svoju privredu i zatvorene procese proizvodnje u granama koje mislimo da razvijamo. Treba nam privredni plan, a tu nam je ugovor sa EU samo stetan jer gusi domacu proizvodnju.
2.Moramo da smanjimo subvencije poljoprivredi a razvijene zemlje EU subvencioniraju svoje poljoprivrede do iznemoglosti.
3.Moramo da se drzimo standarda EU vec sada, iako su oni izuzetno skupi za nasu industriju i cine je jos manje konkurentnom.
Zakljucak: nestrpljivo cekam Rusiju da izadje na deltu Dunava.

Бојан Илић

pre 9 godina

Теткица се ложи опасно!
Нормално је да будемо ок са Русијом и она то зна!
Ја не знам више шта да урадимо да докажемо да смо за ЕУ?!
Ево сад и од уста сиротиње отимамо да би испунили "нешто"?!

Да имају Руси "утицај", не би сваки "зец дизао ногу" на нас!

Dejan

pre 9 godina

Sta je bilo sa Medjunarodnim pravom kada je u pitanju Srbija i nasilnom promenom njenih granica? Onda vam je to odgovaralo... Odgovaralo vam je da radite sta ste hteli i kada se Jugoslavija bez dogovora komadala a prostor ste prekrojili opet prema vasim zeljama. U jednom slucaju ste postovali republicke granice a u drugom slucaju ne.
Hvala Bogu da je dosao kraj ovakvom vasem ponasanju i da ne mozete vise da vrsljate i radite gde i kako hocete.

tanja

pre 9 godina

Esesovka. Sta nju ima da brine nasa politika ? I mene brine njena politika. Zar im je malo sto su svaki put huškali da nas bombarduju? Da li smo mi imbecilu ,pa nam treba njihovo tužilaštvo? Sta bre oni vise hoce?

mirko

pre 9 godina

samo jedno pitanje koliko do sad ukupno dao rusi i koliko nemacka ima od vas neki racunar pored sebe
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ramadan, 17. novembar 2014 16:44)
--------------------------------------------------------
Nemacka mnogo vise, ali kad se sabere ono sto se oduzme dobije se cifra od 90-100 milijardi stete nanete zverskim bombardovanjem 1999. godine, ubijanje civila, i totalno kontaminirana teritorija Srbije. Eto to su nam Nemci dali.

Srdjina skola

pre 9 godina

Nisu Sovjeti dosli u DDR da donesu med i mleko nego da jasu Nemce da plate za 30 mil ubijenih, za 15 mil invalida i za hiljade km spaljene zemlje.
Npr , USA jase Afganistan 15 god zbog 2 zgrade i 1800 mrtvih ( mada su pogresili drzavu jer je KSA dole levo na mapi ). Isto je i sa Rumunijom (koja je na strani nacista imala 3 puta vise vojnika nego USA u Evropi), sa Bugarskom koja nije slala vojsku na istok ali je menjala Nemacke divizije na drugim mestima da bi one divljale istokom , pa sa Madjarskom i Slovackom , pa Poljska koja je 15 godina ranije okupirala delove Rusije i te teritorije nisu nikada njima pripadale , danas njima ne pripadaju i nikada nece pripadati (pa pada u vodu da je Crvena Armija usla u Poljsku jer je oslobodila teritorije koje su Poljaci deceniju ranije okupirali). Da je Srece bilo pa da su Rusi to napravili i sa Dancima, Belgijancima i Holandjanima gde je odnos 15 mrtvih u sluzbi Nacista na jednog u borbi protiv Nacizma i naravno Francuzima jer je razlika u nekoliko desetina hiljada u korist nacistickih vojnika koji su se ozenili Francuskinjama kada su sa istoka dolazili u Pariz na odmor vs Francuza koji su stradali od Nacizma nakon okupacije. Naravno sve te zapadne drzave su imale legije na ist. frontu a Francuska je izgubila najvise vojnika kada su Britanci unistili profasisticku flotu u sev. Africi. U normalnom svetu nje moguce da horde ubiju milione i spale pola Rusije pa da 45-te vicu "dobrodosli oslobodioci" To prolazi samo na zapadnom Balkanu.

superb

pre 9 godina

Ako se dobro secam, uvek su nam vise davali kad su bili zabrinuti za uticaj drugih na nas. Tako da... Ajmo svi u glas, zivela Rusija, Kina, Iran i Azerbejdzan......

dzoni

pre 9 godina

Srbija je 2008 potpisala trgovinsi sporazum sa EU i ukinula carine sa EU..procitajte tekstove iz tog vremena kako su svi mediji i prozapadni politicari to hvalili kao nesto najbolje na svetu..kad sam tad napisao da ce da samo dovede do pada kursa i povecanje zaduzivanja dobio sam 1000 minusa.

A ajde ako smete podvucite crtu a ne samo obecavajte nesto u buducnosti.

Sta je srbija dobila od tog trgovinskog sporazuma sa EU? Koji su rezultati ,kurs pao 50% od tad,dug porastao 3 PUTA ,GDP pao i jos ce da pada ..kad budete shvatili (ako to IKAD shvatite ) da NEmacka i Amerika rade iskljucivo i samo za svoj dugorocni interes .a interes Nemacke nikad nije bio jaka Srbija vec naprotiv ,slaba i siromasna Srbija kojom onda moze lako da se upravlja..sve su ostalo su BAJKE ZA DECU.
Zasto su 99% glavnih medija u Srbiji dobili vlasnika sa zapada..sigurno ne jer ovde ima puno para u medijima pa ce da zarade ..vec naprotiv ...da kroz medije guraju iskljucivo svoje interese.

MZ

pre 9 godina

Zapad nam je UKRAO Kosovo, nas su rasturili ( Jugoslavija) , a Nemacke su se ujedinile, u Engleskoj je vlada molila Skotlandjane da ostanu u UK... I sada se JOS uvek mesaju u nasu politiku..njima ne treba verovati a nasi ljudi neka se nezanose Evropom, mi cemo za njih biti samo "Balkanski cigani" sto oni zovu Rumune I Bugare. To je zapad dobro znam posto ovde nazalost zivim godinama. Sa postovanjem braco Srbi.

SVK75

pre 9 godina

Da Vam pravo kažem ja ne bih ni po koju cenu ugrožavao dobre odnose sa Rusijom. Pitao bih Nemce ok, šta želite od nas da budete na "našoj"strani? Telekom? Dao bih im. Ali svakako ruska vojna baza ne gine...

Nicht Paja, ich bin Spira

pre 9 godina

Frau Merkel, Srbi nisu roba koja se kupuje u ducanu, niti marva koja se izvodi na stocnu pijacu, merka, cenka i prodaje, Srbi su narod - shvati! Drugoj marvi natici povodac i zvonce, mi smo narod, zaobidji nas u velikom luku sa takvim rasistickim izjavama!

NATO... seko!

pre 9 godina

Gospodjo Angela, de vi malo prvo razvrstajte pojmove NATO i EU pa onda ponovo sedite da razgovarate sa Vladimirom.
Ja sam siguran da njemu ne smeta da mue EU bude na pragu, NAPROTIV.
NATO ga svrbi, provocira i ne moze da ga podnese. A sto se nas Srba tice, sta bi ste hteli da vam kazemo? Kako smo zaboravili podmetanja kojim je od ponosne Jugoslavije nastala ova veza baby-banana? Kako nas ne bole mrtvi i kako nas ne kosta sruseno i razvaljeno?... E pa boli, kosta i ne. Nismo zaboravili cinizam velike vojne alijanse.

humanista

pre 9 godina

A nemacka vlada se nije zabrinula kada su pogazili svoj ustav tj, zabranu upotrebe oruzane sile, kada su nas bombardovali 99,godine? Pa i Sreder je to skoro izjavio da je to bila velika greska. Nego bolje da se oni zabrinu za grejanje da ne bi morali da loze drva.

antimOnonOlisT

pre 9 godina

Nista Angela ti onda povecaj broj investicija, daj vece pogodnosti u trgovini i izmeni malo istoriju i tako cesh povecati uticaj Nemacke u Srbiji.

Kornjaca

pre 9 godina

A sta bi ti gospodjo htela da se pita samo Amerika i njihove kolonije,zapravo EU?Pa vi ste samo +/- milijardu ljudi na svetu od +/- sest i po milijardi. Ima li ova ogromna vecina nesto da kaze? Znam da imate uticaj i na ovu vecinu, ali ova vecina nije zaboravila kolonijalizam i fasizam koji je dosao bas iz tvoje sadasnje jazbine. Zato gospodjo Merkel malo realnije razmisljaj, i ne dozvoli da te ameri drze kao lutku na koncu!

angelzs

pre 9 godina

Gospodja bi mogla da se seti kako su njeni piloti nemilosrdno 1999. Tamanili civile a vojsku su tek okrznuli!!! Licno ucestvovao pa znam, naravno u uniformi al na nasoj strani! Da na vlasti u Rusiji tada nije bio usa votka men, vec ovaj opaki stvor, NATO bi zestoko n...ao!!! Nisam rusofil ali ovi iz EU stalno nesto zakeraju a mi vise zavisimo od Rusije nego od njih, a primice nas u EU mozda 2020. A mozda i ne, ako EU tada uopste bude postojala u ovom obliku! Sto doticna gospodja ne digne d... i poseti Srbiju, niko joj ne brani!!! Putin je do sada bio 2 puta, dug za gas ispeglan! Dolazi najvisa kineska delegacija, i nikom nista! Sto ne uzme sekiru pa medju Srbe da ih utamani zauvek?! Pa mi smo mala zemlja i sto mora stalno nas da pominje??? Mi jedva prezivljavamo i to je jedino sto nam je u mislima, a visokom politikom nek se bave velike drzave! I pored toga mi smo ponosan narod i pamtimo ko nam je sta uradio! Dodjite a znam restoran gde spremaju najbolju jaretinu u kajmaku i vinu, tako da bar necete otici gladni!!!

Igor

pre 9 godina

Екстремна русофобија на Западу досеже размере србофобије током 1990-их. Срећом па данас постоји интернет, и људи могу да виде ирационалност и лицемерје западне пропаганде.

Miroslav

pre 9 godina

Htedoh nesto da napisem,no videh da su svi vec sve i rekli,pa nemam sta da smaram!!! Da Vam kazem samo nesto,ljudi! Nikoga ja ne volim,simpatisem osim moje porodice,moje zemlje Srbije i mog naroda gde god da je,a najvise ovde,u Srbiji i na Kosovu(ovi po inostranstvu,pa za njih i ne brinem. snalaze se oni)! Rusija nam je bliska po dosta osnova,ja se onda zamislim i kazem ne bi bilo fer okrenuti ledja ljudima koji su nam bliski po veri,po poreklu itd! Onda,vidim kako po nekim pitanjima nista ne cine za nas ako njima nije u interesu i tada mi se smuce! Sa druge strane,zapad je pokazao svih ovih prethodnih godina svojim delima kakav im je stav prema nama! Ipak,nekako su mi njihovi standardi(ljudksa prava,unutrasnje uredjenje i ostalo) blizi i delotvorniji! No,kao i ovi prvi,onda na videlo izadje postavljanje uslova i uslova i uslova,i kao sto neko rece mrcvarenje,sutiranje dok smo jos na zemlji i slicno! Umesto da nam jedini uslovi budu unutrasnje reforme i da nas ubzano poguraju,oni nas Kosovom i ostalim uslovima guraju od sebe! I onda se bune na uticaj Rusije!
A i za jedne i za druge smo uzina! Ne bi ni osetili ako bi nas malo "pogurali" i finansijski i ekonomski! Ali,i to izostaje!!!
Tako da,jasno je da smo u svakoj,i bliskoj i daljoj buducnosti u nemilosti velikih i tako ce biti dok sami ne doprinesemo tome da sami i upravljamo svojom sudbinom!
E zbog toga,ponavljam,ne volim nikoga od njih vec samo svoje!

Milan1989

pre 9 godina

@(ramadan, 17. novembar 2014 16:44)
Racunica kaze da nam je bombardovanjem 1999. zapad naneo stetu koja se procenjuje na 100 milijardi evra,u narednih 15 godina donirao verovatno oko 5-6 milijardi,tako da nam duguje jos 95 milijardi da bi bili na nuli gde su sada Rusi.. A o ubijenih 3000 civila necu ni da pricam,ipak to nema cenu.. ;)

Iskustvo Imam

pre 9 godina

samo jedno pitanje koliko do sad ukupno dao rusi i koliko nemacka ima od vas neki racunar pored sebe
(ramadan, 17. novembar 2014 16:44)
?????????????????????????????)????
Prevod ?

Milan

pre 9 godina

"posle užasa Drugog svetskog rata" Reče Merkelova i ne trepnu...
Gdjo Merkel te "užase" je napravila ne samo vaša država nego vaša nacija!
I zato da imate obraza u pomen svih miliona koji su zbog vas Nemaca pobijeni ne biste smeli ni da pogledate u pravcu istoka, a kamoli da tu vodite svoju politiku i da drugima solite pamet!

socijalista, komunista

pre 9 godina

Vucic je bar u jednom u pravu. Sa Nemcima nema skrivenih poruka, oni ti sve kazu u lice,...za razliku od USA i UK. Hvala im na tome.

ZarkoP

pre 9 godina

Srbija prvenstveno mora štititi sebe. Ako se smanjenje trgovinske razmene smanji između Rusije i neke zemlje EU, druge članice će toj članici priskočiti u pomoć. Međutim, ako se smanji izvoz iz Srbije u Rusiju, u ovom trenutku, ko će priskočiti u pomoć Srbiji, koja još uvek nije članica EU?

galeti@hotmail.com

pre 9 godina

Mislim da Srbija treba da ostane neutralana po tom pitanju,jer koliko god da je cilj EU,toliko je i cilj biti prijatelj sa Rusijom u svakom pogledu(politički i ekonomski).Tako da ne treba da budemo zabrinuti zbog ove izjave frau Merkel.

bilo mislit ranije

pre 9 godina

Ovo je ono: ako se ja davim i tebe ću da povučem za noge. Bolje bi bilo da iskoristi naše dobre odnose sa Rusijom pa da EU i Rusija poprave odnose, a ne da očekuje od nas da pokvarimo odnose sa jednom zemljom sa kojom smo već tradicionalno u dobrim odnosima. I to zbog čega, zbog nečega što je moglo da se izbegne da je i sama Merkelova bila pametnija, jer da Nemačka nije priznala Kosovo ni pola drugih država ne bi ga priznalo, pa ne bi ni ukrajinske krize bilo.

BjankaLinzz

pre 9 godina

Niko nije nikad krio da na prijateljstvo sa Rusijom ništa neće uticati-nije to "uticaj Rusije"- to je prijateljstvo o kojem se otvoreno govori i koje je vekovno.Takođe ni od Rusije se ne krije stav po pitanju Ukrajine i EU. Srbija je vrlo jasna i svoje stavove ne krije niti od Rusije, niti od EU. Gde god se pričalo o politici koju vodi Srbija, bilo u Moskvi ili Berlinu-priča je jasna i nedvosmislena.

Smesno

pre 9 godina

Niko nije nikad krio da na prijateljstvo sa Rusijom ništa neće uticati-nije to "uticaj Rusije"- to je prijateljstvo o kojem se otvoreno govori i koje je vekovno.Takođe ni od Rusije se ne krije stav po pitanju Ukrajine i EU. Srbija je vrlo jasna i svoje stavove ne krije niti od Rusije, niti od EU. Gde god se pričalo o politici koju vodi Srbija, bilo u Moskvi ili Berlinu-priča je jasna i nedvosmislena.
(BjankaLinzz, 17. novembar 2014 18:04)

Je li, a da li ti poznajes nekog Rusa? Da li si prijatelj sa nekim od njih? Recimo, da si im usao u kucu, ili oni tebi? Mislim, kad vec prodajes ovde te blazirane price o prijateljstvu, verujem da si barem nekog Rusa upoznao i postao prijatelj sa njim...

E pa ja sam upoznao prilican broj Rusa licno u zivotu. Uglavnom skolovanih i intelektualaca. Nikada nisam stekao utisak da imaju narocite simpatije prema Srbima. Niti da o nama uopste nesto mnogo vise znaju nego o drugim slovenskim narodima sa kojima usgred ne dele pravoslavnu veru. Ali sam isto tako saznao da su vrlo nefleksibilni, vrlo tvrdoglavi, misle da su najpametniji i da se vrlo malo (ili nimalo) smeju. Eto to je moj utisak o Rusima iz prve ruke. Nema tu nista sto moze da se voli. Vise je to stvar nakaradnog i tragicnog pristupa zivotu koje ocigledno delimo sa "bracom" Rusima, pa se bas fino kapiramo i zato volimo vec vekovima...

Mirko

pre 9 godina

Džabe.... Hitler je poslednji Nemac koji se pitao, a on je umro pre više od pola veka. Iako malo podsećaš na njega, teško da ćeš uspeti da ga naslediš. Mada, ako se potrudiš.. možda budeš mali Hića.

china 1

pre 9 godina

Angelu Merkel bolje da brine činjenica što ej EU bedna američka marioneta, koja ne može da ima svoj stav o nijednom međunarodnom pitanju. Putin je više puta dao do znanja da je spreman na kompromis i da će poštovati teritorijalni integritet Ukraine, sam da se odbaci nasilno rešenje u Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Ali naravno ne bombardovanje sela i gradova od strane ukrainske vojske se nastavljaju jer je to naređenje SAD marionetskom režimu. I zato se nastavlja rat i pogobije. U takvim okolnostima Rusija neće da dopusti propast tih teritorija, jer je to za nju poniženje, a mnogi stanovnici bi završili kao srbi na Kosovu, proterani, pobijeni, obespravljeni...

Samo nastavite da budete američke marionete i trpećete ekonomsku štetu, a prorusko raspoleženje će rasti. p.s. oni što vas brine mene veseli, pogotovo

Rabren

pre 9 godina

Ako se želi širiti uticaj pa odrešite više kesu. :) I to treba da bude princip za sve strance i Amere i Ruse i Nemce. Ako želite veći uticaj ulažite više u ovu državu.

Brane212

pre 9 godina

A šta je s nemačkim uticajem na Balkanu ?

Je'l se još neko seća početka YU pada, kada je KOS namirisao nemačke instruktore slovenačkih "boraca za slobodu" ?

wer

pre 9 godina

a mene brine sto cemo, po ko zna koj put u istoriji, biti duboko podeljeni.. pseduo pro ruske 'patriJote' protiv kvazi 'evropejaca'

malo je tu iskrenosti i dobrih namera...

Trismegistos

pre 9 godina

Angela,

Vi ste u vreme DDR bili aktivistkinja Komununisticke partije i dousnik KGBa. Vi ste terali DDR i Nemce da se "savijaju" pred SSSRom. Vi kao i svaki drugi konvertit, bilo koje vrste, nemate moralno pravo da pricate drugima sta teba da rade. Moral, izmedju ostalog, podrazumeva doslednost, a vi ste dosledni samo svojoj volji za vladanjem.

Milan

pre 9 godina

A nas brine to što vas brine jer je to pokazatelj da nikad niste odustali od okupacije i uništenja Srbije, samo to trenutno sprovodite na drugi način do prve prilike. Od Bizmarka na ovamo nemačka ne odustaje od toga da je Balkan njena teritorija. Sve što se od tada dešavalo na Balkanu je posledica te boleštine u glavama Nemaca.

strina

pre 9 godina

Primite nas u EU bez uslovljavanja i ponizavanja, sto brze moze i resili ste sve probleme.
Nego to vam ne odgovara, vi bi radje da probate neke nove stvari na nama i da nas drzite na udici laznim obecanjima i providnim trikovima.
Providno do bola, Srbija i ostale Balkanske drzavice su multinacionalne sa dosta velikim procentom muslimana i kao takve nisu bas pozeljne u uniji. To je prava istina, ostalo su prazne price.

Dadara

pre 9 godina

Па и твог претходника прије једно седамдесетак година је то бринуло и доносило му несаницу, па пробао човјек да рјеши проблем.
Тако да вам топло препоручујем да оставите нас Славене (Робове на вашем језику) на миру, а ви да ширите ваш утицај рецимо у Африци или Блиском Истоку, можда тамо мање читају историју, па не знају како сте племенити и добри.

miodrag

pre 9 godina

Stvarno kako neko može tako beskrupulozno da izvršava anti zapadnu agendu? Ostavite Srbe da se smrznu, podviju rep i na kolenima mole da uđu u EU. Da li biste onda bili zadovoljni gospođo Merkel? Neke stvari se nikad ne menjaju, jedna od njih je težnja Germana da dominiraju Slovenima. Pre 100 godina vojno, danas ekonomski, ali suština ostaje ista. Dominacija.

Gina

pre 9 godina

Boze , Srbija ko komad mesa koji se trga izmedju zapadnih i istocnih kockara. Svi posteni i iskreni. Tip, dodji k meni i bice vam fino.........

Starac Zosima

pre 9 godina

Pored spijuna iz Poljske,Letonije,danas je iz Rusije izbacen Nemac.
Po wikipediji frau Merkel za razliku od svog predhodnika Sredera izbegava stampu.No,usta su joj uvek puna Putina i Rusije.Bukvalno svaki dan nam pocinje sa njom na nasim medijima.Citajmo Rusku rec,Fakte...Videcete da su prave informacije pokraj nas.Otkrijte ih.

Obilić

pre 9 godina

Jedina ispravna politika za Srbiju je ulazak u EU uz ocuvanje tradiocionalno prijateljskih odnosa sa Rusijom. Od toga nikako nesmemo odstupati, jer je to politika koja ce Srbiji ovoguciti najveci moguci privredni rast i razvoj.

Silvio

pre 9 godina

Toliko vas brine da ste nam spremili dodatne uslove?! Malo Kosovo, malo Vojvodina, pa Sandzak i Rep.Srpska. Pa, onda ljudska prava i tako dalje. Ne brine vas npr los zivotni standard u Srbiji? Ne brine vas unistena ekonomija, bez ikakve perspektive? Ili mozda cenzura u medijima? Ili vas brine samo ono gde imate interes?

kejto

pre 9 godina

svi veliki igraci i oni koji se tako osecaju priznaju samo svoju sferu uticaja. tudji interesi su zlocinacki, protivprirodni i ilegalni. tu lezi izvor problema i tako svi ratovi pocinju. rusija jeste prekrsila medjunarodno pravo,ali izvinite zapadnjaci prvi ste poceli.

Milos

pre 9 godina

Mnogi se ne secaju ali jos je Havijer Solana, 2-3 pre bombardovanja, rekao: "Prvo cemo da vas pokorimo, pa cemo onda da vas primimo u Evropu". Intervju je dat domacim novinama, mislim da je u pitanju bio "Profil". Ne brine mene Rusija, od njih znam sta mogu da ocekujem, mene vise brine Nemacka, od Nemacke tek znam sta da ocekujem. Prvi svetski rat, Drugi svetski rat, raspad Jugoslavije, bombardovanje, a sta ce biti dalje vreme ce pokazati.
Mnogi ce reci, da Nemacka se promenila, to nije ona zemlja od pre 70 godina, ali dovoljno je da se vratite 15 godina unazad i da vidite da je ista ta Nemacka prekrsila svoje zakone i ucestvovala u vojnoj intervenciji na stranom tlu ili vazduhu. Ako se vec pozivaju na medjunarodno pravo, molim ih da prestanu da nam pomazu, dovoljno je samo da nam plate ratnu odstetu za 1999 godinu.

Mairon

pre 9 godina

Nemacku mnogo vise treba da brine njen sopstven polozaj. Uprkos ekonomskoj moci Nemacka je ostala politicki patuljak pod vodjstvom SAD. Sukob izmedju Rusije i EU (US) najvise moze da pogodi upravo Nemacku.
Ipak, interesi finansijske oligarhije su mnogo jaci od Nemacke ili bilo koje druge drzave, stoga ce Nemacka ostati pod vodjstvom SAD (kao i EU u celini).

Ruski uticaj u Srbiji i na Balkanu i dalje je vrlo ogranicen. Rusija ne moze da se vrati na Balkan kako to neki zamisljaju, ukoliko ne odnese vidljivu pobedu nad zapadom u Ukrajini.
Cak i tada, pitanje je koliko Rusija zeli da ima uticaja u regionu. Ruski uticaj je mozda malo ojacao, ali ovakva izjava Merkelove je sasvim uobicajna u kontekstu trenutne situacije oko Ukrajine.
Iako je bilo vidljivo na pocetku krize da je Merkelova bila najuzdrzanija od svih zapadnih lidera po pitanju osude Rusije.

interesantno

pre 9 godina

Bas interesantna perspektiva ... ono o "medjunarodnom pravu" je zabavno ... znaci samo USA da se pita a Rusi ni malko malkice ?! ihhhh .... A kakvu kafu sluze u Bilderberg grupi ?

11482

pre 9 godina

Srbija je samostalna i nezavisna zemlja koja sama odlučuje o svojoj sudbini,nama je najbitnije održavanje korektnih odnosa i privlačenje njihovih investitora kako bi nam se ekonomija oporavila.

11482

pre 9 godina

Srbija je samostalna i nezavisna zemlja koja sama odlučuje o svojoj sudbini,nama je najbitnije održavanje korektnih odnosa i privlačenje njihovih investitora kako bi nam se ekonomija oporavila.

sava

pre 9 godina

Prvo i osnovno, Srbija je svoja zemlja, ima prvo da odlucuje u svom intresu kako je najbolje! Utcaj ima Rusija jer osim pritaljskih odnosa ima i ekonomskih, tako ne zatvaramo vrata vec sa svima saradjujemo!

bauk

pre 9 godina

Merkelova nas je podsetila na dane kada je DDR morala za sve da pita Moskvu.Podsetimo i mi Merkelovu zbog čega je Nemačka, posle 2. svetskog rata , podeljena na Istočnu i Zapadnu! U tom kontekstu,svet bi trebao da strahuje i od ujedinjene Nemačke!

urako

pre 9 godina

Kancelarko Merkel,ponekad nisam znao ko nam se obraća,da li član Štazija,ili član komunističke partije DDR-a,toliko je to zvučalo rigidno i osiono.Da znate,Evropa se promenila.

Viktorija

pre 9 godina

Merkelova netreba da brine Putin gas najviše izvozi u Nemačku tako da malo gasa za grejanje Srbiji nije nikakva smetnja.Vučić ima jasan stav i politiku prema istoku i zapadu tako da nema nikakvih skrivenih namera ni prema jednima ni prema drugima.

Sale

pre 9 godina

Mišljenja sam da je danas jedino ekonomski uticaj - uticaj. Uzgred, treba nešto i mi da naučimo, takav uticaj i mi treba da gradimo na Kosovu, da otvaramo ispostave naših većih firmi, da kupujemo i zapošljavamo, tako će Kosovo ostati naše, šta god da se desi u politici. Bolje nego da korupcijom izvlačimo pare iz Telekoma i EPSa, ili prodajemo to što imamo.

JASNO

pre 9 godina

Pa zapad neka samo nastavi sa ucenama Srbije,pa će videti gde to vodi.Merkelova to sluti zato je i poslala ovu privrednu delegaciju da parira Putinu.

Andjela

pre 9 godina

Nema potrebe da vas brine Srbija i Rusija su oduvek bile i biće prijateljske zemlje, a mi se ne mešamo u njihove odnose sa drugim zemljama.

harama

pre 9 godina

Pa,gospođo Merkel,nema unificiranosti u svetu,svaka država i svaki narod su priča za sebe.Malo više razumevanja i poštovanja za one različite i svima će biti bolje.

Marko Lučić

pre 9 godina


@Sunđer Bob: Svi bi oni želeli da imaju što veći uticaj na Balkanu i smatraju da to najlakše mogu da urade preko Srbije. Međutim mi se sa njihovim željama ne opterećujemo , nego samo gledamo naše interese.

Mirela

pre 9 godina

@Obilić:Srbija je utvrdila svoje prioritete kada je u pitanju spoljna politika , a to su evrointegracije i dobri odnosi sa ostalim državama koje nisu članice EU , pre svega sa Rusijom i Kinom.Ova politika se pokazala ispravno i zato je treba nastaviti.

Mirko Mačar

pre 9 godina


@sava: Srbija je samostalna država i ona odlučuje sa kim će sarađivati bez ičijeg uticaja, isključivo vodeći računa o sopstvenom interesu. Upravo zbog toga je i odlučeno da se ne opredeljujemo ni na jednu stranu , nego da su nam važni i Istok i Zapad.

Mare

pre 9 godina

Srbija vodi politiku medijatora između Evrope i Rusije, premijer Vučić pokušava da demistifikuje Rusiju zapadnim partnerima i ništa nije loše u tome.

HILJADU - I - JEDNA - NOC

pre 9 godina

Mislim da se Angela Merker malo zanela, ili je zaboravila sta joj je Aleksandar Vucic rekao u Berlinu stav Srbije po ovom pitanju., tada se slozila sa izlozenim, sta joj sada smeta to sto mi imamo dobre odnose sa Rusijom. Sta je ocekivala da cemo poremetiti te odnose. Mislim da treb da pohvali takve susedske odnose i da druge uputi da se ugledaju na Srbiju, koja danas sa svima moze da razgovara i saradjuje, a ne da kritikuje jednu ispravnu i zdravu politiku koju vodi Srbija, a ona je iskrena i postena prema svim svojim sagovornicima zahvaljujuci Aleksandru Vucic.

Barkly

pre 9 godina

Nema šta da se Merkelova brine! Srbija je ekonomski mnogo bliža Nemačkoj nego Rusiji! Ako nas nemačka privreda adekvatno podrži i pojača investicije u Srbiji, odnosi sa Rusijom će ostati na nivou tradiconalno dobrih!

Buca

pre 9 godina

Vidimo da je Nemačka ozbilj no krenula da se bavi ovim regionom i da neće ko nekad zemlju koja ekonomski zavisi od Nemački, gurati u ruski zagrljaj, što je iluzija!

Elena

pre 9 godina

Da se Nemačka malo više potrudila i 90-tih godina i da su izbegnuti sukobi u bivšoj Jugi, sada bi ceo region bio još bliže EU, nego sad! Ali nikad nije kasno da se stvari promene!