Petak, 14.11.2014.

09:39

Moskva Parizu: Mistral ne opraštamo

Rusija je upozorila Francusku na "ozbiljne" posledice ukoliko joj Pariz ne isporuči do kraja novembra vojne brodove Mistral, javile su RIA Novosti.

Izvor: Tanjug

Moskva Parizu: Mistral ne opraštamo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

twitter - @VestiIzRusije

pre 9 godina

Jedan od dva Mistrala trebalo je da bude stacioniran u Tihom okeanu, a drugi u Crnom moru. S obzirom da je Krim sada ruski, postavlja se pitanje koliko je Rusiji stvarno potreban nosac helikoptera u Crnom moru. I bez tih nosaca helikoptera Rusija je bila sila, i bice i dalje sila bez Mistrala. Mozda je Rusiji pametnije da im Francuzi ne isporuce brodove, a da im onda napalte penale par milijardi dolara i od tog novca pokriju stetu firmama koje su pretrpele gubitke zbog sankcija.

Zoki

pre 9 godina

@zec
Viša sila je "act of God" ili eventualno ratno stanje. Eventualno bi mogle da se provuku sankcije UN. Sankcije EU su jednostrane francuske sankcije, jer nisu ni mogle biti donete bez pristanka Francuske.

boza

pre 9 godina

Ozbiljna drzava bi pored naplate potrazivanja trebala da posalje komandose da potope brodove jer su od njihovih para sagradjeni i ne sme ih niko drugi koristiti.
(bole, 14. novembar 2014 11:06)

Koji car. Mnogo igra Call of Duty.

ema

pre 9 godina

@Zec:
Hm,Vi ocigledno iamte ugovor pred sobom. Posto citam stranu stampu, jos nigde to nisam procitala. Uvek svi pominju tem penale, mislim u Zapadnoj stampi. Vi mislite da se ti ugovori pisu kao kod nasih privatnika pa sve ide pod visu silu?! O, ne...RUsi znaju posao jednako dobro kao i ovi drugi, bar kad je energetika u pitanju...kako mi rece Francuz iz Total-a, "Mi glumimo prepametne Francuze, a Rusi dodju na sastanka i razvale nas za 10 minuta". Eto, toliko iz prve ruke od nekog ko radi za jednu od najvecih naftnih kompanija...

A.

pre 9 godina

rusi nisu u stanju da naprave nista, apsolutno nista sto bi iole pariralo zapadu...
(Pedja, 14. novembar 2014 15:16)

Donekle ste u pravu.
Ali, gde bi bila Francuska kada bi pravila brodove samo za Francusku?
O sposobnosti, šta neka zemlja može ili ne, a šta se više isplati (šta je jeftinije) ne mogu da komentarišem.
Ali, evo jednog primera kod nas: GSP ne može da prebroji putnike već Direkcija angažuje drugu firmu kojoj će da plati za taj posao.

Grigorije silni

pre 9 godina

Pedja@
Apsolutno je ne vjerovatna logika rusofoba.
Nije valda da misliš da je Mistral za Rusiju po Francuskom ili ti ga NATO standardu?
Sva bitna elektronika je Made in RUS pa cak i neki robusni dijelovi su Made in RUS tako da ti je skupo platjena samo licenca sa ljušturom na pogon možda Reno motora ali če i to pre biti CRO Torpedo.
imaju Rusi i super sonični taktički bombarder a ovaj protiv komaraca što kažeš da je šije b52 kada god poželiš i po dometu i po potrošnji a opšte je poznato da RUS yehnika vojna ima puno duži rok trajanja i eksploatacije ali ću se složiti da "medo" damo zapraši i pada kao kamen ali je bitno da zapraši.
Molim vas...samo istinu

dusanmal

pre 9 godina

@Pedja - Vrlo grubo uopstavanje. Primeri iz prakse - 1) Istrazivanje svemira... "Cutting edge" Americki privatni program - koristi Ruske motore iz 70'tih, Americka drzava i Evropa salju ljude u orbitu... - Ruskom tehnologijom. Cak i ako hocete da svedete vas stav na "vojne upotrebe" - interkontinentalne (i manje) rakete su... rakete. 2) Iz moje struke - tehnologija najmodernijih akceleratora na Zapadu, "cutting edge" u istrazivanju. Ja licno sam bio u timovima za konstrukciju tri najnaprednija u Americi... Pogodite odakle su prisitgli glavni delovi? Detektori veliki kao stambene zgrade, brodom iz Rusije. Opet, ako hocete da uzano gledate samo na vojne upotrebe - ta ista tehnologija je kljucna bas u slicnim primenama kao nosaci aviona (vrlo veliki, tehnoloski vrlo integrisani precizni objekti).
Rusi imaju tehnologiju, no nasledili su komunisticki proizvodni tok. Da hoce, mogli bi da naprave ekvivalent Mistrala - no kostalo bi ih 10 puta vise. To je problem. Ukoliko Putinova strategija uspe i Ruska ekonomija stvarno zagreje, prelazni period je moguc u moderniji industrijski proizvodni tok i u civilnom i u ratnom sektoru. Toga se Zapad vise plasi no Ukrajinske situacije.

Zec

pre 9 godina

Penala nikakvih nema, u pitanju je visa sila i to je regulirano ugorovom. Visa sila je u ovom slucaju odluka EU o uvodjenju ekonomskih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Rusija ce brodove dobiti kad sankcije budu ponistene. "Prosto ko pasulj"

Put your money where your mouth is

pre 9 godina

Ne razumem sta Francuzi imaju da uslovljavaju isporuku brodova ruskim odnosom prema Ukrajni. Pa nije ni Rusija uslovljavala porudzbinu promenom francuskog odnosa prema krizi u Libiji.

Bojan KG

pre 9 godina

Iako sam oduvek Rusofil i generalno ne podnosim Zapad tj njegovo ugnjetavanje, bombardovanje, "humanitarne" intervencije jedno stoji. Rusija je propala država koja da nema nafte i gasa može da spusti roletne. Potpuno je neverovatno da jedina država koja praktično ima sve: vodu, šume, plodno zemljište, sirovine, naftu, gas, rude, minerale, teritoriju, veliku tradiciju u nauci, kulturi, sportu i drugim oblastima života je došla na ovako niske grane. Da Nemci imaju to što Rusija ima to bi bila hipersila nezapamćena u istoriji civilizacije.

Pedja

pre 9 godina

rusi nisu u stanju da naprave nista, apsolutno nista sto bi iole pariralo zapadu...oni kobajagi bombarderi su iz 60-ih godina i zapadu prestavljaju pretnju kao sto nama predstavljaju avioni za zaprasivanje komaraca... vide ih kad uzlete i mogu ih oboriti kad god hoce i gde god hoce...ne zamajavajte se....

vasdf

pre 9 godina

Tahnoloski zaostala Rusija ne ume ni nosac helikoptera sama da napravi bez Francuza. Pa nije vam to gas pa zabodi cev u zemlju i vadi :P

A sto se tice plenidbe, mogu slobodno da doju da ih uzmu. Samo treba da se promuvaju izmedju 100 NATO-vih nosaca aviona i vojnih brodova koliko ni vrsni ruski matematicari ne mogu da prebroje.

Takodje, za vracanje novca neka se obrate pismeno NATO paktu, c/o Mr. Jens Stoltenberg

biraz

pre 9 godina

(Enterprise, 14. novembar 2014 13:03)
Navedite obojica izvore, da ne sirite dezinformacije.
Usput sumnjam da je toliki budzet NATOa inace bi lako isfinansirali Ukrajinsku vojsku bez ikakvog problema. Ali nije ni onoliko mali

Englez

pre 9 godina

@Voyager
Bilo bi dobro proveriti cifre pre nego sto se nesto napise.
Interpretacija je licna stvar i na to se moze dobiti mnogo pluseva, kao sto se vidi od onih koji nisu informisani.
Zar ne deluje nelogicno vec na prvi pogled da NATO ima vojni budzet od samo 1.5 mlrd $? 990 mlrd $ je vec ozbiljnije.
http://sites.uci.edu/energyobserver/2014/03/17/comparison-of-russian-military-budget-with-eu-nato-and-us-budgets/

Inace mislim da ce Francuzi prodati brodove Rusima, samo je pitanje vremena i politickih igara, a lova je lova.

a mozda i nije bas tako

pre 9 godina

Ih, stali ste za dva brodica!?
Pa vi ste velika vojna sila!
Sta vama znace dva brodica za helikoptere!? Mozete vi bez njih!
Imate nosace aviona, podmornice na atomski pogon, avione, rakete sa bojevim glavama...

Ideja

pre 9 godina

Evo resenja, francuska proda SRbiji brodove i oni cisti. Srbija posto nije uvela sankcija Rusiji proda Rusiji i nama ostane neki fee ... svi happy ...

Aca

pre 9 godina

Može im se pa se zezaju, i Rusija i Francuska su mnogo jake države da bi ih poremetile 2-3 milijarde.
Ovim samo zabavljaju nas koji ubijamo vreme pa pišemo komentare

mlekadzija

pre 9 godina

Ako sam dobro razumeo brodovi (mosaci helikoptera ili sta vec) su PLACENI, u cemu je problem? Ili se uvodi nova praksa i biznis, NATO mora da da saglasnost....

zoran

pre 9 godina

Masivno glup potez Francuske, ako ne isporuchi ove brodove.
Rusija nece biti slabija ne dobijanjem ova dva plovila, a Francuska ne samo sto ce morati da plati cenu brodova, vec i penale koji nisu mali. No, preko toga gube posao u buducnosti, jer ova kriza ce proci kao i sve prethodne, a Rusi ne moraju vishe od njih da naruchuju bilo shta. Ulizice ,Englezi, ce vrlo rado preuzeti bilo koji posao, samo kada vide novchanicu ispred ochiju. Na stranu sto sami Rusi mogu sebi praviti brodove.
Zalosno je da jedan tako velika zemlja, kao sto je Francuska, ne razmishlja svojom glavom.

bole

pre 9 godina

Ozbiljna drzava bi pored naplate potrazivanja trebala da posalje komandose da potope brodove jer su od njihovih para sagradjeni i ne sme ih niko drugi koristiti.

Savri

pre 9 godina

Baš me zanima da li će ih na kraju isporučiti Rusiji jer ako ih ne isporuče moraće da plaćaju penale zbog neispoštovanog ugovora a ako ih isporuče pokazaće se koliki su licemeri jer da je Srbija ili neka druga zemlja u pitanju popila bi najoštrije sankcije zbog tako neke isporuke Rusiji...

Свашта

pre 9 godina

Sapen je time demantovao izjavu zamenika ruskog premijera Dmitrija Rogozina da je Rusija dobila poziv da 14. novembra prisustvuje svečanoj primopredaji prvog od dva broda.

Шта има да демантује када је цео свет видео тај позив на фотографији преко Интернета?

Voyager

pre 9 godina

"Rusija je upozorila Francusku na "ozbiljne" posledice ukoliko joj Pariz ne isporuči do kraja novembra vojne brodove Mistral, javile su RIA Novosti."

Posto TANJUG ne zna ili nece da zna ruski, ajde malo da objasnimo. Ovakvu vest RIAN nisu objavile. Radi se o JEDNOM brodu Vladivostok tipa Mistral, rok je kraj novembra, kompanija je pozvala Ruse da se brod danas preda, ali Pariz ne dozvoljava, takodje su objavili da ce biti "ozbiljne (EKONOMSKE) pretenzije" po Francusku, jer Moskva ne samo da racuna ugovornu vredost broda, nego i sve ugovorne penale (ocekuje se da ce odstetni zahtev biti oko 3 milijarde dolara). Takodje, Francuska NE MOZE da proda nekome drugome ni ovaj, a ni drugi brod koji se planira za kraj 2015. jer su za oba broda polovine napravljene u Rusiji i tegljene do Marseja, tako da ce Francuzi morati da pored kazne rastave brodove na pola i vrate Rusima polovine kao i opremu po ruskim standardima. I da ne bi bilo rekla kazala od RIA-AP-TANJUG... evo direktnog linka: http://ria.ru/defense_safety/20141114/1033256316.html

Dalje, oni koji se pozivaju na NATO.. Lepo su rekli iz NATOa da je ukupan NATO budzet za ovu godinu 1.47 milijardi dolara i da to jedva pokriva redovne rashode, a da novca za kupovinu ovakvih brodova nema ni u masti. Isti slucaj je i sa zemljama clanicama koje od novca za odbranu ne mogu da pokriju ni materijalne troskove svojih vojski. Jedino moze Amerika da kupi ostatke ovih brodova. A i tada bi novac isao Rusiji, a ne Francuskoj.

Voyager

pre 9 godina

"Rusija je upozorila Francusku na "ozbiljne" posledice ukoliko joj Pariz ne isporuči do kraja novembra vojne brodove Mistral, javile su RIA Novosti."

Posto TANJUG ne zna ili nece da zna ruski, ajde malo da objasnimo. Ovakvu vest RIAN nisu objavile. Radi se o JEDNOM brodu Vladivostok tipa Mistral, rok je kraj novembra, kompanija je pozvala Ruse da se brod danas preda, ali Pariz ne dozvoljava, takodje su objavili da ce biti "ozbiljne (EKONOMSKE) pretenzije" po Francusku, jer Moskva ne samo da racuna ugovornu vredost broda, nego i sve ugovorne penale (ocekuje se da ce odstetni zahtev biti oko 3 milijarde dolara). Takodje, Francuska NE MOZE da proda nekome drugome ni ovaj, a ni drugi brod koji se planira za kraj 2015. jer su za oba broda polovine napravljene u Rusiji i tegljene do Marseja, tako da ce Francuzi morati da pored kazne rastave brodove na pola i vrate Rusima polovine kao i opremu po ruskim standardima. I da ne bi bilo rekla kazala od RIA-AP-TANJUG... evo direktnog linka: http://ria.ru/defense_safety/20141114/1033256316.html

Dalje, oni koji se pozivaju na NATO.. Lepo su rekli iz NATOa da je ukupan NATO budzet za ovu godinu 1.47 milijardi dolara i da to jedva pokriva redovne rashode, a da novca za kupovinu ovakvih brodova nema ni u masti. Isti slucaj je i sa zemljama clanicama koje od novca za odbranu ne mogu da pokriju ni materijalne troskove svojih vojski. Jedino moze Amerika da kupi ostatke ovih brodova. A i tada bi novac isao Rusiji, a ne Francuskoj.

zoran

pre 9 godina

Masivno glup potez Francuske, ako ne isporuchi ove brodove.
Rusija nece biti slabija ne dobijanjem ova dva plovila, a Francuska ne samo sto ce morati da plati cenu brodova, vec i penale koji nisu mali. No, preko toga gube posao u buducnosti, jer ova kriza ce proci kao i sve prethodne, a Rusi ne moraju vishe od njih da naruchuju bilo shta. Ulizice ,Englezi, ce vrlo rado preuzeti bilo koji posao, samo kada vide novchanicu ispred ochiju. Na stranu sto sami Rusi mogu sebi praviti brodove.
Zalosno je da jedan tako velika zemlja, kao sto je Francuska, ne razmishlja svojom glavom.

Ideja

pre 9 godina

Evo resenja, francuska proda SRbiji brodove i oni cisti. Srbija posto nije uvela sankcija Rusiji proda Rusiji i nama ostane neki fee ... svi happy ...

mlekadzija

pre 9 godina

Ako sam dobro razumeo brodovi (mosaci helikoptera ili sta vec) su PLACENI, u cemu je problem? Ili se uvodi nova praksa i biznis, NATO mora da da saglasnost....

Savri

pre 9 godina

Baš me zanima da li će ih na kraju isporučiti Rusiji jer ako ih ne isporuče moraće da plaćaju penale zbog neispoštovanog ugovora a ako ih isporuče pokazaće se koliki su licemeri jer da je Srbija ili neka druga zemlja u pitanju popila bi najoštrije sankcije zbog tako neke isporuke Rusiji...

Aca

pre 9 godina

Može im se pa se zezaju, i Rusija i Francuska su mnogo jake države da bi ih poremetile 2-3 milijarde.
Ovim samo zabavljaju nas koji ubijamo vreme pa pišemo komentare

Bojan KG

pre 9 godina

Iako sam oduvek Rusofil i generalno ne podnosim Zapad tj njegovo ugnjetavanje, bombardovanje, "humanitarne" intervencije jedno stoji. Rusija je propala država koja da nema nafte i gasa može da spusti roletne. Potpuno je neverovatno da jedina država koja praktično ima sve: vodu, šume, plodno zemljište, sirovine, naftu, gas, rude, minerale, teritoriju, veliku tradiciju u nauci, kulturi, sportu i drugim oblastima života je došla na ovako niske grane. Da Nemci imaju to što Rusija ima to bi bila hipersila nezapamćena u istoriji civilizacije.

Свашта

pre 9 godina

Sapen je time demantovao izjavu zamenika ruskog premijera Dmitrija Rogozina da je Rusija dobila poziv da 14. novembra prisustvuje svečanoj primopredaji prvog od dva broda.

Шта има да демантује када је цео свет видео тај позив на фотографији преко Интернета?

Put your money where your mouth is

pre 9 godina

Ne razumem sta Francuzi imaju da uslovljavaju isporuku brodova ruskim odnosom prema Ukrajni. Pa nije ni Rusija uslovljavala porudzbinu promenom francuskog odnosa prema krizi u Libiji.

dusanmal

pre 9 godina

@Pedja - Vrlo grubo uopstavanje. Primeri iz prakse - 1) Istrazivanje svemira... "Cutting edge" Americki privatni program - koristi Ruske motore iz 70'tih, Americka drzava i Evropa salju ljude u orbitu... - Ruskom tehnologijom. Cak i ako hocete da svedete vas stav na "vojne upotrebe" - interkontinentalne (i manje) rakete su... rakete. 2) Iz moje struke - tehnologija najmodernijih akceleratora na Zapadu, "cutting edge" u istrazivanju. Ja licno sam bio u timovima za konstrukciju tri najnaprednija u Americi... Pogodite odakle su prisitgli glavni delovi? Detektori veliki kao stambene zgrade, brodom iz Rusije. Opet, ako hocete da uzano gledate samo na vojne upotrebe - ta ista tehnologija je kljucna bas u slicnim primenama kao nosaci aviona (vrlo veliki, tehnoloski vrlo integrisani precizni objekti).
Rusi imaju tehnologiju, no nasledili su komunisticki proizvodni tok. Da hoce, mogli bi da naprave ekvivalent Mistrala - no kostalo bi ih 10 puta vise. To je problem. Ukoliko Putinova strategija uspe i Ruska ekonomija stvarno zagreje, prelazni period je moguc u moderniji industrijski proizvodni tok i u civilnom i u ratnom sektoru. Toga se Zapad vise plasi no Ukrajinske situacije.

bole

pre 9 godina

Ozbiljna drzava bi pored naplate potrazivanja trebala da posalje komandose da potope brodove jer su od njihovih para sagradjeni i ne sme ih niko drugi koristiti.

A.

pre 9 godina

rusi nisu u stanju da naprave nista, apsolutno nista sto bi iole pariralo zapadu...
(Pedja, 14. novembar 2014 15:16)

Donekle ste u pravu.
Ali, gde bi bila Francuska kada bi pravila brodove samo za Francusku?
O sposobnosti, šta neka zemlja može ili ne, a šta se više isplati (šta je jeftinije) ne mogu da komentarišem.
Ali, evo jednog primera kod nas: GSP ne može da prebroji putnike već Direkcija angažuje drugu firmu kojoj će da plati za taj posao.

ema

pre 9 godina

@Zec:
Hm,Vi ocigledno iamte ugovor pred sobom. Posto citam stranu stampu, jos nigde to nisam procitala. Uvek svi pominju tem penale, mislim u Zapadnoj stampi. Vi mislite da se ti ugovori pisu kao kod nasih privatnika pa sve ide pod visu silu?! O, ne...RUsi znaju posao jednako dobro kao i ovi drugi, bar kad je energetika u pitanju...kako mi rece Francuz iz Total-a, "Mi glumimo prepametne Francuze, a Rusi dodju na sastanka i razvale nas za 10 minuta". Eto, toliko iz prve ruke od nekog ko radi za jednu od najvecih naftnih kompanija...

Englez

pre 9 godina

@Voyager
Bilo bi dobro proveriti cifre pre nego sto se nesto napise.
Interpretacija je licna stvar i na to se moze dobiti mnogo pluseva, kao sto se vidi od onih koji nisu informisani.
Zar ne deluje nelogicno vec na prvi pogled da NATO ima vojni budzet od samo 1.5 mlrd $? 990 mlrd $ je vec ozbiljnije.
http://sites.uci.edu/energyobserver/2014/03/17/comparison-of-russian-military-budget-with-eu-nato-and-us-budgets/

Inace mislim da ce Francuzi prodati brodove Rusima, samo je pitanje vremena i politickih igara, a lova je lova.

Pedja

pre 9 godina

rusi nisu u stanju da naprave nista, apsolutno nista sto bi iole pariralo zapadu...oni kobajagi bombarderi su iz 60-ih godina i zapadu prestavljaju pretnju kao sto nama predstavljaju avioni za zaprasivanje komaraca... vide ih kad uzlete i mogu ih oboriti kad god hoce i gde god hoce...ne zamajavajte se....

biraz

pre 9 godina

(Enterprise, 14. novembar 2014 13:03)
Navedite obojica izvore, da ne sirite dezinformacije.
Usput sumnjam da je toliki budzet NATOa inace bi lako isfinansirali Ukrajinsku vojsku bez ikakvog problema. Ali nije ni onoliko mali

boza

pre 9 godina

Ozbiljna drzava bi pored naplate potrazivanja trebala da posalje komandose da potope brodove jer su od njihovih para sagradjeni i ne sme ih niko drugi koristiti.
(bole, 14. novembar 2014 11:06)

Koji car. Mnogo igra Call of Duty.

a mozda i nije bas tako

pre 9 godina

Ih, stali ste za dva brodica!?
Pa vi ste velika vojna sila!
Sta vama znace dva brodica za helikoptere!? Mozete vi bez njih!
Imate nosace aviona, podmornice na atomski pogon, avione, rakete sa bojevim glavama...

Zoki

pre 9 godina

@zec
Viša sila je "act of God" ili eventualno ratno stanje. Eventualno bi mogle da se provuku sankcije UN. Sankcije EU su jednostrane francuske sankcije, jer nisu ni mogle biti donete bez pristanka Francuske.

Grigorije silni

pre 9 godina

Pedja@
Apsolutno je ne vjerovatna logika rusofoba.
Nije valda da misliš da je Mistral za Rusiju po Francuskom ili ti ga NATO standardu?
Sva bitna elektronika je Made in RUS pa cak i neki robusni dijelovi su Made in RUS tako da ti je skupo platjena samo licenca sa ljušturom na pogon možda Reno motora ali če i to pre biti CRO Torpedo.
imaju Rusi i super sonični taktički bombarder a ovaj protiv komaraca što kažeš da je šije b52 kada god poželiš i po dometu i po potrošnji a opšte je poznato da RUS yehnika vojna ima puno duži rok trajanja i eksploatacije ali ću se složiti da "medo" damo zapraši i pada kao kamen ali je bitno da zapraši.
Molim vas...samo istinu

vasdf

pre 9 godina

Tahnoloski zaostala Rusija ne ume ni nosac helikoptera sama da napravi bez Francuza. Pa nije vam to gas pa zabodi cev u zemlju i vadi :P

A sto se tice plenidbe, mogu slobodno da doju da ih uzmu. Samo treba da se promuvaju izmedju 100 NATO-vih nosaca aviona i vojnih brodova koliko ni vrsni ruski matematicari ne mogu da prebroje.

Takodje, za vracanje novca neka se obrate pismeno NATO paktu, c/o Mr. Jens Stoltenberg

Zec

pre 9 godina

Penala nikakvih nema, u pitanju je visa sila i to je regulirano ugorovom. Visa sila je u ovom slucaju odluka EU o uvodjenju ekonomskih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Rusija ce brodove dobiti kad sankcije budu ponistene. "Prosto ko pasulj"

twitter - @VestiIzRusije

pre 9 godina

Jedan od dva Mistrala trebalo je da bude stacioniran u Tihom okeanu, a drugi u Crnom moru. S obzirom da je Krim sada ruski, postavlja se pitanje koliko je Rusiji stvarno potreban nosac helikoptera u Crnom moru. I bez tih nosaca helikoptera Rusija je bila sila, i bice i dalje sila bez Mistrala. Mozda je Rusiji pametnije da im Francuzi ne isporuce brodove, a da im onda napalte penale par milijardi dolara i od tog novca pokriju stetu firmama koje su pretrpele gubitke zbog sankcija.

Pedja

pre 9 godina

rusi nisu u stanju da naprave nista, apsolutno nista sto bi iole pariralo zapadu...oni kobajagi bombarderi su iz 60-ih godina i zapadu prestavljaju pretnju kao sto nama predstavljaju avioni za zaprasivanje komaraca... vide ih kad uzlete i mogu ih oboriti kad god hoce i gde god hoce...ne zamajavajte se....

a mozda i nije bas tako

pre 9 godina

Ih, stali ste za dva brodica!?
Pa vi ste velika vojna sila!
Sta vama znace dva brodica za helikoptere!? Mozete vi bez njih!
Imate nosace aviona, podmornice na atomski pogon, avione, rakete sa bojevim glavama...

vasdf

pre 9 godina

Tahnoloski zaostala Rusija ne ume ni nosac helikoptera sama da napravi bez Francuza. Pa nije vam to gas pa zabodi cev u zemlju i vadi :P

A sto se tice plenidbe, mogu slobodno da doju da ih uzmu. Samo treba da se promuvaju izmedju 100 NATO-vih nosaca aviona i vojnih brodova koliko ni vrsni ruski matematicari ne mogu da prebroje.

Takodje, za vracanje novca neka se obrate pismeno NATO paktu, c/o Mr. Jens Stoltenberg

Zec

pre 9 godina

Penala nikakvih nema, u pitanju je visa sila i to je regulirano ugorovom. Visa sila je u ovom slucaju odluka EU o uvodjenju ekonomskih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Rusija ce brodove dobiti kad sankcije budu ponistene. "Prosto ko pasulj"

Bojan KG

pre 9 godina

Iako sam oduvek Rusofil i generalno ne podnosim Zapad tj njegovo ugnjetavanje, bombardovanje, "humanitarne" intervencije jedno stoji. Rusija je propala država koja da nema nafte i gasa može da spusti roletne. Potpuno je neverovatno da jedina država koja praktično ima sve: vodu, šume, plodno zemljište, sirovine, naftu, gas, rude, minerale, teritoriju, veliku tradiciju u nauci, kulturi, sportu i drugim oblastima života je došla na ovako niske grane. Da Nemci imaju to što Rusija ima to bi bila hipersila nezapamćena u istoriji civilizacije.

Voyager

pre 9 godina

"Rusija je upozorila Francusku na "ozbiljne" posledice ukoliko joj Pariz ne isporuči do kraja novembra vojne brodove Mistral, javile su RIA Novosti."

Posto TANJUG ne zna ili nece da zna ruski, ajde malo da objasnimo. Ovakvu vest RIAN nisu objavile. Radi se o JEDNOM brodu Vladivostok tipa Mistral, rok je kraj novembra, kompanija je pozvala Ruse da se brod danas preda, ali Pariz ne dozvoljava, takodje su objavili da ce biti "ozbiljne (EKONOMSKE) pretenzije" po Francusku, jer Moskva ne samo da racuna ugovornu vredost broda, nego i sve ugovorne penale (ocekuje se da ce odstetni zahtev biti oko 3 milijarde dolara). Takodje, Francuska NE MOZE da proda nekome drugome ni ovaj, a ni drugi brod koji se planira za kraj 2015. jer su za oba broda polovine napravljene u Rusiji i tegljene do Marseja, tako da ce Francuzi morati da pored kazne rastave brodove na pola i vrate Rusima polovine kao i opremu po ruskim standardima. I da ne bi bilo rekla kazala od RIA-AP-TANJUG... evo direktnog linka: http://ria.ru/defense_safety/20141114/1033256316.html

Dalje, oni koji se pozivaju na NATO.. Lepo su rekli iz NATOa da je ukupan NATO budzet za ovu godinu 1.47 milijardi dolara i da to jedva pokriva redovne rashode, a da novca za kupovinu ovakvih brodova nema ni u masti. Isti slucaj je i sa zemljama clanicama koje od novca za odbranu ne mogu da pokriju ni materijalne troskove svojih vojski. Jedino moze Amerika da kupi ostatke ovih brodova. A i tada bi novac isao Rusiji, a ne Francuskoj.

Aca

pre 9 godina

Može im se pa se zezaju, i Rusija i Francuska su mnogo jake države da bi ih poremetile 2-3 milijarde.
Ovim samo zabavljaju nas koji ubijamo vreme pa pišemo komentare

bole

pre 9 godina

Ozbiljna drzava bi pored naplate potrazivanja trebala da posalje komandose da potope brodove jer su od njihovih para sagradjeni i ne sme ih niko drugi koristiti.

zoran

pre 9 godina

Masivno glup potez Francuske, ako ne isporuchi ove brodove.
Rusija nece biti slabija ne dobijanjem ova dva plovila, a Francuska ne samo sto ce morati da plati cenu brodova, vec i penale koji nisu mali. No, preko toga gube posao u buducnosti, jer ova kriza ce proci kao i sve prethodne, a Rusi ne moraju vishe od njih da naruchuju bilo shta. Ulizice ,Englezi, ce vrlo rado preuzeti bilo koji posao, samo kada vide novchanicu ispred ochiju. Na stranu sto sami Rusi mogu sebi praviti brodove.
Zalosno je da jedan tako velika zemlja, kao sto je Francuska, ne razmishlja svojom glavom.

Ideja

pre 9 godina

Evo resenja, francuska proda SRbiji brodove i oni cisti. Srbija posto nije uvela sankcija Rusiji proda Rusiji i nama ostane neki fee ... svi happy ...

mlekadzija

pre 9 godina

Ako sam dobro razumeo brodovi (mosaci helikoptera ili sta vec) su PLACENI, u cemu je problem? Ili se uvodi nova praksa i biznis, NATO mora da da saglasnost....

Savri

pre 9 godina

Baš me zanima da li će ih na kraju isporučiti Rusiji jer ako ih ne isporuče moraće da plaćaju penale zbog neispoštovanog ugovora a ako ih isporuče pokazaće se koliki su licemeri jer da je Srbija ili neka druga zemlja u pitanju popila bi najoštrije sankcije zbog tako neke isporuke Rusiji...

biraz

pre 9 godina

(Enterprise, 14. novembar 2014 13:03)
Navedite obojica izvore, da ne sirite dezinformacije.
Usput sumnjam da je toliki budzet NATOa inace bi lako isfinansirali Ukrajinsku vojsku bez ikakvog problema. Ali nije ni onoliko mali

Свашта

pre 9 godina

Sapen je time demantovao izjavu zamenika ruskog premijera Dmitrija Rogozina da je Rusija dobila poziv da 14. novembra prisustvuje svečanoj primopredaji prvog od dva broda.

Шта има да демантује када је цео свет видео тај позив на фотографији преко Интернета?

Put your money where your mouth is

pre 9 godina

Ne razumem sta Francuzi imaju da uslovljavaju isporuku brodova ruskim odnosom prema Ukrajni. Pa nije ni Rusija uslovljavala porudzbinu promenom francuskog odnosa prema krizi u Libiji.

Grigorije silni

pre 9 godina

Pedja@
Apsolutno je ne vjerovatna logika rusofoba.
Nije valda da misliš da je Mistral za Rusiju po Francuskom ili ti ga NATO standardu?
Sva bitna elektronika je Made in RUS pa cak i neki robusni dijelovi su Made in RUS tako da ti je skupo platjena samo licenca sa ljušturom na pogon možda Reno motora ali če i to pre biti CRO Torpedo.
imaju Rusi i super sonični taktički bombarder a ovaj protiv komaraca što kažeš da je šije b52 kada god poželiš i po dometu i po potrošnji a opšte je poznato da RUS yehnika vojna ima puno duži rok trajanja i eksploatacije ali ću se složiti da "medo" damo zapraši i pada kao kamen ali je bitno da zapraši.
Molim vas...samo istinu

Englez

pre 9 godina

@Voyager
Bilo bi dobro proveriti cifre pre nego sto se nesto napise.
Interpretacija je licna stvar i na to se moze dobiti mnogo pluseva, kao sto se vidi od onih koji nisu informisani.
Zar ne deluje nelogicno vec na prvi pogled da NATO ima vojni budzet od samo 1.5 mlrd $? 990 mlrd $ je vec ozbiljnije.
http://sites.uci.edu/energyobserver/2014/03/17/comparison-of-russian-military-budget-with-eu-nato-and-us-budgets/

Inace mislim da ce Francuzi prodati brodove Rusima, samo je pitanje vremena i politickih igara, a lova je lova.

dusanmal

pre 9 godina

@Pedja - Vrlo grubo uopstavanje. Primeri iz prakse - 1) Istrazivanje svemira... "Cutting edge" Americki privatni program - koristi Ruske motore iz 70'tih, Americka drzava i Evropa salju ljude u orbitu... - Ruskom tehnologijom. Cak i ako hocete da svedete vas stav na "vojne upotrebe" - interkontinentalne (i manje) rakete su... rakete. 2) Iz moje struke - tehnologija najmodernijih akceleratora na Zapadu, "cutting edge" u istrazivanju. Ja licno sam bio u timovima za konstrukciju tri najnaprednija u Americi... Pogodite odakle su prisitgli glavni delovi? Detektori veliki kao stambene zgrade, brodom iz Rusije. Opet, ako hocete da uzano gledate samo na vojne upotrebe - ta ista tehnologija je kljucna bas u slicnim primenama kao nosaci aviona (vrlo veliki, tehnoloski vrlo integrisani precizni objekti).
Rusi imaju tehnologiju, no nasledili su komunisticki proizvodni tok. Da hoce, mogli bi da naprave ekvivalent Mistrala - no kostalo bi ih 10 puta vise. To je problem. Ukoliko Putinova strategija uspe i Ruska ekonomija stvarno zagreje, prelazni period je moguc u moderniji industrijski proizvodni tok i u civilnom i u ratnom sektoru. Toga se Zapad vise plasi no Ukrajinske situacije.

boza

pre 9 godina

Ozbiljna drzava bi pored naplate potrazivanja trebala da posalje komandose da potope brodove jer su od njihovih para sagradjeni i ne sme ih niko drugi koristiti.
(bole, 14. novembar 2014 11:06)

Koji car. Mnogo igra Call of Duty.

ema

pre 9 godina

@Zec:
Hm,Vi ocigledno iamte ugovor pred sobom. Posto citam stranu stampu, jos nigde to nisam procitala. Uvek svi pominju tem penale, mislim u Zapadnoj stampi. Vi mislite da se ti ugovori pisu kao kod nasih privatnika pa sve ide pod visu silu?! O, ne...RUsi znaju posao jednako dobro kao i ovi drugi, bar kad je energetika u pitanju...kako mi rece Francuz iz Total-a, "Mi glumimo prepametne Francuze, a Rusi dodju na sastanka i razvale nas za 10 minuta". Eto, toliko iz prve ruke od nekog ko radi za jednu od najvecih naftnih kompanija...

twitter - @VestiIzRusije

pre 9 godina

Jedan od dva Mistrala trebalo je da bude stacioniran u Tihom okeanu, a drugi u Crnom moru. S obzirom da je Krim sada ruski, postavlja se pitanje koliko je Rusiji stvarno potreban nosac helikoptera u Crnom moru. I bez tih nosaca helikoptera Rusija je bila sila, i bice i dalje sila bez Mistrala. Mozda je Rusiji pametnije da im Francuzi ne isporuce brodove, a da im onda napalte penale par milijardi dolara i od tog novca pokriju stetu firmama koje su pretrpele gubitke zbog sankcija.

Zoki

pre 9 godina

@zec
Viša sila je "act of God" ili eventualno ratno stanje. Eventualno bi mogle da se provuku sankcije UN. Sankcije EU su jednostrane francuske sankcije, jer nisu ni mogle biti donete bez pristanka Francuske.

A.

pre 9 godina

rusi nisu u stanju da naprave nista, apsolutno nista sto bi iole pariralo zapadu...
(Pedja, 14. novembar 2014 15:16)

Donekle ste u pravu.
Ali, gde bi bila Francuska kada bi pravila brodove samo za Francusku?
O sposobnosti, šta neka zemlja može ili ne, a šta se više isplati (šta je jeftinije) ne mogu da komentarišem.
Ali, evo jednog primera kod nas: GSP ne može da prebroji putnike već Direkcija angažuje drugu firmu kojoj će da plati za taj posao.