Četvrtak, 13.11.2014.

12:11

Srbija na pragu "priznavanja" surogat materinstva

Izvor: Tanjug

Srbija na pragu "priznavanja" surogat materinstva IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

nena

pre 7 godina

Ja sam za usvajanje zakona o surogat materinstvo kako bih i ja postala majka zrazim zenu koja moze da rodi dete pritom sledi nagrada

svi jednaki

pre 9 godina

@ivanhoe

da, jesu majke i razumem sta hoces da kazes, ali ovde se radi o situaciji i kada zena koja zeli da postane majka, a ne moze (znaci ne daje NISTA vec dobija bebu), moze to da bude uz dozvolu. Zasto ne moze muskarac da ima dete u kombinaciji sa random donorkom i random surogat zenom?

Ana

pre 9 godina

Bravo! Samo one žene koje su imale ili imaju problem da ostvare materinstvo zaista razumeju koliko je ovo važno. Podrška svim parovima koji ne mogu uobičajenim putem da dobiju dete!

ivanhoe

pre 9 godina

Po meni je ovo velika diskriminacija prema muskom rodu. Po ovome koliko sam shvatio, zena koja je samostalna ima pravo na surogat uslugu (uz dozvolu), a nigde se ne spominje da to moze i muskarac? Zbog cega to? pa, postoji mali milion muskaraca koji bi bili odlicni rodtitelji, a eto se nisu ozenili ili bili u vanbracnoj zajednici. Zbog cega su oni iskljuceni? (svi jednaki, 13. novembar 2014 22:46)
Druze, nisi obavesten. Zene su majke a ne muskarci. Zene daju jajnu celiju drugoj zeni koja moze da rodi. Muskarci nemaju jajne celije vec spermatozoide.

b.

pre 9 godina

Za sve zene koje su izgubile matericu usled pobacaja, karcinoma, raznih nesreca, koje su rodjene sa nefunkcionalnim matericama, koje ne smeju da zatrudne usled brojnih oboljenja (srca, bubrega, dijabetesa, autoimunih bolesti) ovo je JEDINO resenje. Ne osudjujte, to je najlakse, nego pokusajte da shvatite i PODRZITE!
Neke od njih nikad nisu imale sansu da ostanu trudne. Nikad! Zamislite samo koliko je mladoj devojci/ zeni saznanje da nece moci da bude majka, emocionalno razarajuce!
Na ovome se radilo godinama od strane pravnih i medicinskih eksperata, upucenijih od bilo kog od nas i zbog toga mora da ugleda svetlost dana!
Ovde je rec o altruistickom, ne komercijalnom surogatstvu, a procedura je ista kao kod VTO.

bee

pre 9 godina

@svi jednaki: procitaj ponovo!

@ovo mora da se uradi hirurski precizno: Ni jedan zakon u Srbiji ne sprecava parove koji imaju svoju decu, da takodje usvoje. Zasto se o tome razmislja kao o duznosti neplodnih parova? Druga stvar, recimo da ce par pre dobiti dete na ovaj nacin, nego sto ce ga usvojiti, ako ne misli da doooobro podmaze strukture nadlezne za usvajanje. Da da, toliko o trgovini dece i lakom i legalnom usvajanju.

@Za Surogat!: Blago tvojoj sestri sto te ima! Svaka cast

Za surogat!!!

pre 9 godina

Moja sestra je imala vanmatericnu trudnocu, ostala bez jednog jajovoda. Ako nekad u buducnosti resi da dobije decu,i ne bude uspela prirodnim putem, ja zelim da budem surogat! Nemojte polaziti od svojih sebicnih motiva, ima nas koje pokrece i tudja sreca osim nase sopstvene!

molba

pre 9 godina

Ja živim za dan kada će se usvojiti ovaj zakon zbog toga što mi je to jedna šansa da se ostvarim kao majka izgubila sam matericu prilikom neuspelog porođaja .Molim ljude koji su u stanju da nam pomognu i dozvole da i mi koji nemamo drugi izbor pomognu da budemo srećni.

svi jednaki

pre 9 godina

Po meni je ovo velika diskriminacija prema muskom rodu. Po ovome koliko sam shvatio, zena koja je samostalna ima pravo na surogat uslugu (uz dozvolu), a nigde se ne spominje da to moze i muskarac? Zbog cega to?
pa, postoji mali milion muskaraca koji bi bili odlicni rodtitelji, a eto se nisu ozenili ili bili u vanbracnoj zajednici. Zbog cega su oni iskljuceni?

dadilja

pre 9 godina

Ako muz hoce dete sa drugom zenom, ne vidim razlog da ostanem sa njim u braku.
Samo mi fali da svoj zivot posvetim razmnozavanju takve osobe i njegovim genima.

ovo mora da se uredi hirurski precizno

pre 9 godina

Sve je u redu , ali nikakva novcana naknada ne sme da postoji za ovo, jer bi to bila trgovina decom ! Osim toga , nejasno mi je da samac moze da bude korisnik ove usuge . Odakle nekom pravo da svoju samocu ispuni time sto ce da naruci da mu neko rodi dete ? Ima li dete pravo na drugog roditelja ? Eto i mogucnosti za zloupotrebu i pretvaranje neceg sto je zamisljeno kao pomoc heteroseksualnim parovima - u pomoc nekim drugim delovima populacije . Ovaj institut mora vrlo pazljivo da se uredi , da ostane u domenu humanosti i u domenu prirodnog i da se izbegnu sve moguce zloupotrebe . Obavezno moraju biti trajno iskljuceni - ekonomski momenat , strani drzavljani i LGBT populacija .Takodje , puno je napustene dece koja cekaju na usvajanje . Ovo u velikoj meri umanjuje njihove sanse .

podrska!

pre 9 godina

@Mima: Meni je Vas komentar neverovatan! Ja sam kao mlada devojka saznala da necu moci da zatrudnim NIKAD zbog svoje materice i zivim za dan kada ce ovo da se odobri, a vi ste imale sansu. Ja ni sansu, ni izbor.
Toliko o solidarnosti.
Podrzavam da se svakoj zeni da mogucnost da se ostvari kao majka, da li preko besplatne vto ili surogat majke.

pun brod ludaka...

pre 9 godina

@nnn: Znaci sestra sestri ili najboljoj drugarici da plati?
U nacrtu GZ, stoji da je komercijalno surogatstvo zabranjeno, na isti nacin je to ucinio i grcki GZ. Ako notar vidi da su troskovi odrzavanja trudnoce 20 000 € naravno da ce da ga ponisti. Par moze, a ne mora da ima neki interni, verbalni dogovor sa surogat majkom, ali taj dogovor pred sudom ne znaci nista.
Cini mi se da si slabo upucena u tematiku i sa pravnog i medicinskog aspekta, ali to je u redu, vecina nije. Vidi se po razmisljanjima koji su zakljucak doneli na osnovu pukog citanja naslova.

Бојан Илић

pre 9 godina

@Bojan Ilic:Pa ti ga svakako ne osecas, osim ako nisi nasao nacin da ostanes trudan. To sto je tebi bolesno je posledica neznanja, nista vise.
(bee, 13. novembar 2014 16:57)

Ме верујем шта написа коментатор?!?:-)
Све је ок!

Бојан Илић

pre 9 godina

"..ali to ne znaci da treba sve da bude zabranjeno kao u Juznoj Koreji.Kako razmisljamo, nismo daleko...
(pun brod ludaka..., 13. novembar 2014 14:44)

Е добро је да си убацио и Јужну Кореју ,онда си баш cool!:-))
Зашто Срби имају потребу да буду оно што нису?!

Tudja muka je najlaksa!

pre 9 godina

Konacno! Koliko samo parova ne moze da ima decu, a na ovaj nacin im se povecavaju opcije. Molim ove sto lupetaju "da ni jedna normalna zena ne bi rodila dete za drugu" da se ne blamiraju i ne grese dusu jer koliko bi samo sestara rodilo za svoju sestru ili rodjaku koja ne moze da ima decu. Uostalom, koliko su se neki ljudi naplacali za vantelesnu oplodnju, ovako bi direktno mozda nesto i uspeli. Treba pravno regulisati naravno i ugovor potpisati, ali zamislite da danas u SAD ne samo da neka druga zena moze biti surogat majka za vasu bebu (kada se koristi jajna celija te druge zene i ocevo seme) vec postoje i tkz. gestacioni nosioci kada se oplodjena celija (od pravog oca i majke) ubaci u drugu zenu koja rodi dete koje je 100% genetski vase. Kome normalnom ovo moze da smeta?

nnn

pre 9 godina

@Brod pun ludaka
Kako sa ne, hahahahahaha, rasiri se kao bundeva, pretrpi bolove, posle se oporavlja...zato sto je dobra, oce da ucini.
Da se razumemo, nemam nista protiv surogat materinstva, iskoristila bih da ne mogu da rodim, ali da to nece da se naplati-ne verujem. Pa i treba da naplati, trudnoca i porodjaj su teski.

Mima

pre 9 godina

Vazno je da se prica o surogat materinstvu, a zene sto zene posle 40. ne mogu na vantelesnu u drzavnoj bolnici ni ako plate, to nema veze.Uvek pocinjete od repa.

bee

pre 9 godina

@Dno dna:
SAD, Rusija, Australija, Engleska, Holandija, Kanada nisu siromasne zemlje. Kako si olako zamenio teze, nisi se ni trudio da to bude perfidno.

@Bojan Ilic:
Pa ti ga svakako ne osecas, osim ako nisi nasao nacin da ostanes trudan. To sto je tebi bolesno je posledica neznanja, nista vise.

Dno dna

pre 9 godina

Nije ovde u pitanje "priznavanje surogat materinstva" vec stvaranje pozitivnog zakonodavstva radi uspostavljanja trzista "radjanja za druge". Naravno tu se sad ne postavlja pitanje ekspolatacije i dovodjenja nekoga u stanje ekonomske zavisnosti, ali izgleda da se spremamo za ulogu Evropske fabrike za radjanje dece, kao sto imamo takve fabrike u Indiji. Koja bi normalna zena radjala za drugog, da nije dovedena na rub egzistencije i prinudjena na to da bi mozda dobila hiljadu, dve hiljade evra, koliko ce placati (homo/hetero) parovi sa Zapada? Nijedna, ili vrlo malo i to mozda iz humanitarnih razloga. Ovako smo na putu da budemo evropski (kupleraj) Tajland i zemlja surogata. Umesto da radjamo decu za sebe, jadni i bedni cemo radjati za bogate.
Kako nisu tako otvorene za ovakve radnje Francuska, Svajcarska, vec Srbija, Indija i pitaj boga koja god jos nesrecna zemlja i siromasi.

Бојан Илић

pre 9 godina

@Bojan Ilic: Ne naprotiv, ljudski je. Na taj plemenit i human cin, ne moze da se odluci svako, zato su i predvidjene psiholoske kontrole pre bilo kakvog upustanja u pricu. Ruska i Grcka (ortodoksna) pravoslavna crkva su surogatstvo podrzale jos pre 15-20 god, kao i sve politicke partije. Prst na celo pre bilo kakve osude, ovo moze sutra da zatreba svakom. Ne prave se bebe tako jednostavno i preko noci. Koliko danas zena ima problem, toliko ima i muskaraca.Neki parovi zive za ovaj trenutak, jer nisu tako lako odustali jedno od drugog i zasluzuju da ovo postane stvarnost u Srbiji.Drzim pesnice!
(pun brod ludaka..., 13. novembar 2014 13:49)

Ма разумем ја све то али опет ми је некако болесно!
Ја као мушкарац не бих поднео да знам да "негде тамо" имам дете а не неко ко га је осећао како расте!
Лично мишљење, нема потребе за нервозом!

pun brod ludaka...

pre 9 godina

@nnn: Pise u tekstu da bi ugovor bio altruisticki, dakle bez naknade. Samo troskovi pregleda i odrzavanja trudnoce-razumni troskovi. Ugovor bi odobravao sud, a overavao notar. Argument ti ne stoji, jer nema stvari legalne koja se ne moze zloupotrebiti. Apsolutno sve se moze zloupotrebiti, ali to ne znaci da treba sve da bude zabranjeno kao u Juznoj Koreji.
Kako razmisljamo, nismo daleko...

Ivana

pre 9 godina

Potpuno normalna stvar, naravno da treba dozvoliti surogat materinstvo. Za one koji su propustili casove biologije neke zene su rodjene bez materice ili imaju neki drugi razlog fizicke prirode koji ih sprecava da budu majke. Ko onda moze da im ospori da se ostvare kao majke,samo oni koji su ne obrazovani u toj oblasti.Zato je ovaj tekst odlican.

pun brod ludaka...

pre 9 godina

@Bojan Ilic: Ne naprotiv, ljudski je. Na taj plemenit i human cin, ne moze da se odluci svako, zato su i predvidjene psiholoske kontrole pre bilo kakvog upustanja u pricu.
Ruska i Grcka (ortodoksna) pravoslavna crkva su surogatstvo podrzale jos pre 15-20 god, kao i sve politicke partije. Prst na celo pre bilo kakve osude, ovo moze sutra da zatreba svakom. Ne prave se bebe tako jednostavno i preko noci. Koliko danas zena ima problem, toliko ima i muskaraca.
Neki parovi zive za ovaj trenutak, jer nisu tako lako odustali jedno od drugog i zasluzuju da ovo postane stvarnost u Srbiji.
Drzim pesnice!

sizofrenija

pre 9 godina

koje smo mi ludo drustvo. ovako jedna komplikovana tema ispade prosta ko pasulj, a kad se prica o homoreksualnim odnosima da ne pominjem brakove i usvajanje dece, onda svi skacu kako to nije prirodno, kako su ugrozena prava dece, i bla bla bla. ajd bar jednom da budemo pametni, ako ne moze vise puta.

Бојан Илић

pre 9 godina

Мене само интересује како неко може да носи дете толико дуго у стомаку и да га после једноставно да?!?
Болесно ми је некако, нељудски....

LGBT

pre 9 godina

Naravno da podrzavam. Samo verovatno gay parovi nece imati prava na ovo. Kao sto nemaju prava ni na bilo sta drugo. Osim da daju pare u budzet, to vam nekako ne smeta...ccc

pun brod ludaka...

pre 9 godina

@Bojan Ilic: Ne naprotiv, ljudski je. Na taj plemenit i human cin, ne moze da se odluci svako, zato su i predvidjene psiholoske kontrole pre bilo kakvog upustanja u pricu.
Ruska i Grcka (ortodoksna) pravoslavna crkva su surogatstvo podrzale jos pre 15-20 god, kao i sve politicke partije. Prst na celo pre bilo kakve osude, ovo moze sutra da zatreba svakom. Ne prave se bebe tako jednostavno i preko noci. Koliko danas zena ima problem, toliko ima i muskaraca.
Neki parovi zive za ovaj trenutak, jer nisu tako lako odustali jedno od drugog i zasluzuju da ovo postane stvarnost u Srbiji.
Drzim pesnice!

Ivana

pre 9 godina

Potpuno normalna stvar, naravno da treba dozvoliti surogat materinstvo. Za one koji su propustili casove biologije neke zene su rodjene bez materice ili imaju neki drugi razlog fizicke prirode koji ih sprecava da budu majke. Ko onda moze da im ospori da se ostvare kao majke,samo oni koji su ne obrazovani u toj oblasti.Zato je ovaj tekst odlican.

LGBT

pre 9 godina

Naravno da podrzavam. Samo verovatno gay parovi nece imati prava na ovo. Kao sto nemaju prava ni na bilo sta drugo. Osim da daju pare u budzet, to vam nekako ne smeta...ccc

podrska!

pre 9 godina

@Mima: Meni je Vas komentar neverovatan! Ja sam kao mlada devojka saznala da necu moci da zatrudnim NIKAD zbog svoje materice i zivim za dan kada ce ovo da se odobri, a vi ste imale sansu. Ja ni sansu, ni izbor.
Toliko o solidarnosti.
Podrzavam da se svakoj zeni da mogucnost da se ostvari kao majka, da li preko besplatne vto ili surogat majke.

molba

pre 9 godina

Ja živim za dan kada će se usvojiti ovaj zakon zbog toga što mi je to jedna šansa da se ostvarim kao majka izgubila sam matericu prilikom neuspelog porođaja .Molim ljude koji su u stanju da nam pomognu i dozvole da i mi koji nemamo drugi izbor pomognu da budemo srećni.

nnn

pre 9 godina

@Brod pun ludaka
Kako sa ne, hahahahahaha, rasiri se kao bundeva, pretrpi bolove, posle se oporavlja...zato sto je dobra, oce da ucini.
Da se razumemo, nemam nista protiv surogat materinstva, iskoristila bih da ne mogu da rodim, ali da to nece da se naplati-ne verujem. Pa i treba da naplati, trudnoca i porodjaj su teski.

Za surogat!!!

pre 9 godina

Moja sestra je imala vanmatericnu trudnocu, ostala bez jednog jajovoda. Ako nekad u buducnosti resi da dobije decu,i ne bude uspela prirodnim putem, ja zelim da budem surogat! Nemojte polaziti od svojih sebicnih motiva, ima nas koje pokrece i tudja sreca osim nase sopstvene!

Tudja muka je najlaksa!

pre 9 godina

Konacno! Koliko samo parova ne moze da ima decu, a na ovaj nacin im se povecavaju opcije. Molim ove sto lupetaju "da ni jedna normalna zena ne bi rodila dete za drugu" da se ne blamiraju i ne grese dusu jer koliko bi samo sestara rodilo za svoju sestru ili rodjaku koja ne moze da ima decu. Uostalom, koliko su se neki ljudi naplacali za vantelesnu oplodnju, ovako bi direktno mozda nesto i uspeli. Treba pravno regulisati naravno i ugovor potpisati, ali zamislite da danas u SAD ne samo da neka druga zena moze biti surogat majka za vasu bebu (kada se koristi jajna celija te druge zene i ocevo seme) vec postoje i tkz. gestacioni nosioci kada se oplodjena celija (od pravog oca i majke) ubaci u drugu zenu koja rodi dete koje je 100% genetski vase. Kome normalnom ovo moze da smeta?

Mima

pre 9 godina

Vazno je da se prica o surogat materinstvu, a zene sto zene posle 40. ne mogu na vantelesnu u drzavnoj bolnici ni ako plate, to nema veze.Uvek pocinjete od repa.

bee

pre 9 godina

@Dno dna:
SAD, Rusija, Australija, Engleska, Holandija, Kanada nisu siromasne zemlje. Kako si olako zamenio teze, nisi se ni trudio da to bude perfidno.

@Bojan Ilic:
Pa ti ga svakako ne osecas, osim ako nisi nasao nacin da ostanes trudan. To sto je tebi bolesno je posledica neznanja, nista vise.

pun brod ludaka...

pre 9 godina

@nnn: Pise u tekstu da bi ugovor bio altruisticki, dakle bez naknade. Samo troskovi pregleda i odrzavanja trudnoce-razumni troskovi. Ugovor bi odobravao sud, a overavao notar. Argument ti ne stoji, jer nema stvari legalne koja se ne moze zloupotrebiti. Apsolutno sve se moze zloupotrebiti, ali to ne znaci da treba sve da bude zabranjeno kao u Juznoj Koreji.
Kako razmisljamo, nismo daleko...

b.

pre 9 godina

Za sve zene koje su izgubile matericu usled pobacaja, karcinoma, raznih nesreca, koje su rodjene sa nefunkcionalnim matericama, koje ne smeju da zatrudne usled brojnih oboljenja (srca, bubrega, dijabetesa, autoimunih bolesti) ovo je JEDINO resenje. Ne osudjujte, to je najlakse, nego pokusajte da shvatite i PODRZITE!
Neke od njih nikad nisu imale sansu da ostanu trudne. Nikad! Zamislite samo koliko je mladoj devojci/ zeni saznanje da nece moci da bude majka, emocionalno razarajuce!
Na ovome se radilo godinama od strane pravnih i medicinskih eksperata, upucenijih od bilo kog od nas i zbog toga mora da ugleda svetlost dana!
Ovde je rec o altruistickom, ne komercijalnom surogatstvu, a procedura je ista kao kod VTO.

sizofrenija

pre 9 godina

koje smo mi ludo drustvo. ovako jedna komplikovana tema ispade prosta ko pasulj, a kad se prica o homoreksualnim odnosima da ne pominjem brakove i usvajanje dece, onda svi skacu kako to nije prirodno, kako su ugrozena prava dece, i bla bla bla. ajd bar jednom da budemo pametni, ako ne moze vise puta.

Бојан Илић

pre 9 godina

Мене само интересује како неко може да носи дете толико дуго у стомаку и да га после једноставно да?!?
Болесно ми је некако, нељудски....

Dno dna

pre 9 godina

Nije ovde u pitanje "priznavanje surogat materinstva" vec stvaranje pozitivnog zakonodavstva radi uspostavljanja trzista "radjanja za druge". Naravno tu se sad ne postavlja pitanje ekspolatacije i dovodjenja nekoga u stanje ekonomske zavisnosti, ali izgleda da se spremamo za ulogu Evropske fabrike za radjanje dece, kao sto imamo takve fabrike u Indiji. Koja bi normalna zena radjala za drugog, da nije dovedena na rub egzistencije i prinudjena na to da bi mozda dobila hiljadu, dve hiljade evra, koliko ce placati (homo/hetero) parovi sa Zapada? Nijedna, ili vrlo malo i to mozda iz humanitarnih razloga. Ovako smo na putu da budemo evropski (kupleraj) Tajland i zemlja surogata. Umesto da radjamo decu za sebe, jadni i bedni cemo radjati za bogate.
Kako nisu tako otvorene za ovakve radnje Francuska, Svajcarska, vec Srbija, Indija i pitaj boga koja god jos nesrecna zemlja i siromasi.

Ana

pre 9 godina

Bravo! Samo one žene koje su imale ili imaju problem da ostvare materinstvo zaista razumeju koliko je ovo važno. Podrška svim parovima koji ne mogu uobičajenim putem da dobiju dete!

pun brod ludaka...

pre 9 godina

@nnn: Znaci sestra sestri ili najboljoj drugarici da plati?
U nacrtu GZ, stoji da je komercijalno surogatstvo zabranjeno, na isti nacin je to ucinio i grcki GZ. Ako notar vidi da su troskovi odrzavanja trudnoce 20 000 € naravno da ce da ga ponisti. Par moze, a ne mora da ima neki interni, verbalni dogovor sa surogat majkom, ali taj dogovor pred sudom ne znaci nista.
Cini mi se da si slabo upucena u tematiku i sa pravnog i medicinskog aspekta, ali to je u redu, vecina nije. Vidi se po razmisljanjima koji su zakljucak doneli na osnovu pukog citanja naslova.

ivanhoe

pre 9 godina

Po meni je ovo velika diskriminacija prema muskom rodu. Po ovome koliko sam shvatio, zena koja je samostalna ima pravo na surogat uslugu (uz dozvolu), a nigde se ne spominje da to moze i muskarac? Zbog cega to? pa, postoji mali milion muskaraca koji bi bili odlicni rodtitelji, a eto se nisu ozenili ili bili u vanbracnoj zajednici. Zbog cega su oni iskljuceni? (svi jednaki, 13. novembar 2014 22:46)
Druze, nisi obavesten. Zene su majke a ne muskarci. Zene daju jajnu celiju drugoj zeni koja moze da rodi. Muskarci nemaju jajne celije vec spermatozoide.

Бојан Илић

pre 9 godina

@Bojan Ilic: Ne naprotiv, ljudski je. Na taj plemenit i human cin, ne moze da se odluci svako, zato su i predvidjene psiholoske kontrole pre bilo kakvog upustanja u pricu. Ruska i Grcka (ortodoksna) pravoslavna crkva su surogatstvo podrzale jos pre 15-20 god, kao i sve politicke partije. Prst na celo pre bilo kakve osude, ovo moze sutra da zatreba svakom. Ne prave se bebe tako jednostavno i preko noci. Koliko danas zena ima problem, toliko ima i muskaraca.Neki parovi zive za ovaj trenutak, jer nisu tako lako odustali jedno od drugog i zasluzuju da ovo postane stvarnost u Srbiji.Drzim pesnice!
(pun brod ludaka..., 13. novembar 2014 13:49)

Ма разумем ја све то али опет ми је некако болесно!
Ја као мушкарац не бих поднео да знам да "негде тамо" имам дете а не неко ко га је осећао како расте!
Лично мишљење, нема потребе за нервозом!

bee

pre 9 godina

@svi jednaki: procitaj ponovo!

@ovo mora da se uradi hirurski precizno: Ni jedan zakon u Srbiji ne sprecava parove koji imaju svoju decu, da takodje usvoje. Zasto se o tome razmislja kao o duznosti neplodnih parova? Druga stvar, recimo da ce par pre dobiti dete na ovaj nacin, nego sto ce ga usvojiti, ako ne misli da doooobro podmaze strukture nadlezne za usvajanje. Da da, toliko o trgovini dece i lakom i legalnom usvajanju.

@Za Surogat!: Blago tvojoj sestri sto te ima! Svaka cast

svi jednaki

pre 9 godina

Po meni je ovo velika diskriminacija prema muskom rodu. Po ovome koliko sam shvatio, zena koja je samostalna ima pravo na surogat uslugu (uz dozvolu), a nigde se ne spominje da to moze i muskarac? Zbog cega to?
pa, postoji mali milion muskaraca koji bi bili odlicni rodtitelji, a eto se nisu ozenili ili bili u vanbracnoj zajednici. Zbog cega su oni iskljuceni?

dadilja

pre 9 godina

Ako muz hoce dete sa drugom zenom, ne vidim razlog da ostanem sa njim u braku.
Samo mi fali da svoj zivot posvetim razmnozavanju takve osobe i njegovim genima.

ovo mora da se uredi hirurski precizno

pre 9 godina

Sve je u redu , ali nikakva novcana naknada ne sme da postoji za ovo, jer bi to bila trgovina decom ! Osim toga , nejasno mi je da samac moze da bude korisnik ove usuge . Odakle nekom pravo da svoju samocu ispuni time sto ce da naruci da mu neko rodi dete ? Ima li dete pravo na drugog roditelja ? Eto i mogucnosti za zloupotrebu i pretvaranje neceg sto je zamisljeno kao pomoc heteroseksualnim parovima - u pomoc nekim drugim delovima populacije . Ovaj institut mora vrlo pazljivo da se uredi , da ostane u domenu humanosti i u domenu prirodnog i da se izbegnu sve moguce zloupotrebe . Obavezno moraju biti trajno iskljuceni - ekonomski momenat , strani drzavljani i LGBT populacija .Takodje , puno je napustene dece koja cekaju na usvajanje . Ovo u velikoj meri umanjuje njihove sanse .

svi jednaki

pre 9 godina

@ivanhoe

da, jesu majke i razumem sta hoces da kazes, ali ovde se radi o situaciji i kada zena koja zeli da postane majka, a ne moze (znaci ne daje NISTA vec dobija bebu), moze to da bude uz dozvolu. Zasto ne moze muskarac da ima dete u kombinaciji sa random donorkom i random surogat zenom?

Бојан Илић

pre 9 godina

"..ali to ne znaci da treba sve da bude zabranjeno kao u Juznoj Koreji.Kako razmisljamo, nismo daleko...
(pun brod ludaka..., 13. novembar 2014 14:44)

Е добро је да си убацио и Јужну Кореју ,онда си баш cool!:-))
Зашто Срби имају потребу да буду оно што нису?!

Бојан Илић

pre 9 godina

@Bojan Ilic:Pa ti ga svakako ne osecas, osim ako nisi nasao nacin da ostanes trudan. To sto je tebi bolesno je posledica neznanja, nista vise.
(bee, 13. novembar 2014 16:57)

Ме верујем шта написа коментатор?!?:-)
Све је ок!

nena

pre 7 godina

Ja sam za usvajanje zakona o surogat materinstvo kako bih i ja postala majka zrazim zenu koja moze da rodi dete pritom sledi nagrada

Бојан Илић

pre 9 godina

Мене само интересује како неко може да носи дете толико дуго у стомаку и да га после једноставно да?!?
Болесно ми је некако, нељудски....

Dno dna

pre 9 godina

Nije ovde u pitanje "priznavanje surogat materinstva" vec stvaranje pozitivnog zakonodavstva radi uspostavljanja trzista "radjanja za druge". Naravno tu se sad ne postavlja pitanje ekspolatacije i dovodjenja nekoga u stanje ekonomske zavisnosti, ali izgleda da se spremamo za ulogu Evropske fabrike za radjanje dece, kao sto imamo takve fabrike u Indiji. Koja bi normalna zena radjala za drugog, da nije dovedena na rub egzistencije i prinudjena na to da bi mozda dobila hiljadu, dve hiljade evra, koliko ce placati (homo/hetero) parovi sa Zapada? Nijedna, ili vrlo malo i to mozda iz humanitarnih razloga. Ovako smo na putu da budemo evropski (kupleraj) Tajland i zemlja surogata. Umesto da radjamo decu za sebe, jadni i bedni cemo radjati za bogate.
Kako nisu tako otvorene za ovakve radnje Francuska, Svajcarska, vec Srbija, Indija i pitaj boga koja god jos nesrecna zemlja i siromasi.

Бојан Илић

pre 9 godina

@Bojan Ilic: Ne naprotiv, ljudski je. Na taj plemenit i human cin, ne moze da se odluci svako, zato su i predvidjene psiholoske kontrole pre bilo kakvog upustanja u pricu. Ruska i Grcka (ortodoksna) pravoslavna crkva su surogatstvo podrzale jos pre 15-20 god, kao i sve politicke partije. Prst na celo pre bilo kakve osude, ovo moze sutra da zatreba svakom. Ne prave se bebe tako jednostavno i preko noci. Koliko danas zena ima problem, toliko ima i muskaraca.Neki parovi zive za ovaj trenutak, jer nisu tako lako odustali jedno od drugog i zasluzuju da ovo postane stvarnost u Srbiji.Drzim pesnice!
(pun brod ludaka..., 13. novembar 2014 13:49)

Ма разумем ја све то али опет ми је некако болесно!
Ја као мушкарац не бих поднео да знам да "негде тамо" имам дете а не неко ко га је осећао како расте!
Лично мишљење, нема потребе за нервозом!

dadilja

pre 9 godina

Ako muz hoce dete sa drugom zenom, ne vidim razlog da ostanem sa njim u braku.
Samo mi fali da svoj zivot posvetim razmnozavanju takve osobe i njegovim genima.

LGBT

pre 9 godina

Naravno da podrzavam. Samo verovatno gay parovi nece imati prava na ovo. Kao sto nemaju prava ni na bilo sta drugo. Osim da daju pare u budzet, to vam nekako ne smeta...ccc

sizofrenija

pre 9 godina

koje smo mi ludo drustvo. ovako jedna komplikovana tema ispade prosta ko pasulj, a kad se prica o homoreksualnim odnosima da ne pominjem brakove i usvajanje dece, onda svi skacu kako to nije prirodno, kako su ugrozena prava dece, i bla bla bla. ajd bar jednom da budemo pametni, ako ne moze vise puta.

svi jednaki

pre 9 godina

Po meni je ovo velika diskriminacija prema muskom rodu. Po ovome koliko sam shvatio, zena koja je samostalna ima pravo na surogat uslugu (uz dozvolu), a nigde se ne spominje da to moze i muskarac? Zbog cega to?
pa, postoji mali milion muskaraca koji bi bili odlicni rodtitelji, a eto se nisu ozenili ili bili u vanbracnoj zajednici. Zbog cega su oni iskljuceni?

ovo mora da se uredi hirurski precizno

pre 9 godina

Sve je u redu , ali nikakva novcana naknada ne sme da postoji za ovo, jer bi to bila trgovina decom ! Osim toga , nejasno mi je da samac moze da bude korisnik ove usuge . Odakle nekom pravo da svoju samocu ispuni time sto ce da naruci da mu neko rodi dete ? Ima li dete pravo na drugog roditelja ? Eto i mogucnosti za zloupotrebu i pretvaranje neceg sto je zamisljeno kao pomoc heteroseksualnim parovima - u pomoc nekim drugim delovima populacije . Ovaj institut mora vrlo pazljivo da se uredi , da ostane u domenu humanosti i u domenu prirodnog i da se izbegnu sve moguce zloupotrebe . Obavezno moraju biti trajno iskljuceni - ekonomski momenat , strani drzavljani i LGBT populacija .Takodje , puno je napustene dece koja cekaju na usvajanje . Ovo u velikoj meri umanjuje njihove sanse .

Бојан Илић

pre 9 godina

@Bojan Ilic:Pa ti ga svakako ne osecas, osim ako nisi nasao nacin da ostanes trudan. To sto je tebi bolesno je posledica neznanja, nista vise.
(bee, 13. novembar 2014 16:57)

Ме верујем шта написа коментатор?!?:-)
Све је ок!

Бојан Илић

pre 9 godina

"..ali to ne znaci da treba sve da bude zabranjeno kao u Juznoj Koreji.Kako razmisljamo, nismo daleko...
(pun brod ludaka..., 13. novembar 2014 14:44)

Е добро је да си убацио и Јужну Кореју ,онда си баш cool!:-))
Зашто Срби имају потребу да буду оно што нису?!

Ivana

pre 9 godina

Potpuno normalna stvar, naravno da treba dozvoliti surogat materinstvo. Za one koji su propustili casove biologije neke zene su rodjene bez materice ili imaju neki drugi razlog fizicke prirode koji ih sprecava da budu majke. Ko onda moze da im ospori da se ostvare kao majke,samo oni koji su ne obrazovani u toj oblasti.Zato je ovaj tekst odlican.

pun brod ludaka...

pre 9 godina

@Bojan Ilic: Ne naprotiv, ljudski je. Na taj plemenit i human cin, ne moze da se odluci svako, zato su i predvidjene psiholoske kontrole pre bilo kakvog upustanja u pricu.
Ruska i Grcka (ortodoksna) pravoslavna crkva su surogatstvo podrzale jos pre 15-20 god, kao i sve politicke partije. Prst na celo pre bilo kakve osude, ovo moze sutra da zatreba svakom. Ne prave se bebe tako jednostavno i preko noci. Koliko danas zena ima problem, toliko ima i muskaraca.
Neki parovi zive za ovaj trenutak, jer nisu tako lako odustali jedno od drugog i zasluzuju da ovo postane stvarnost u Srbiji.
Drzim pesnice!

nnn

pre 9 godina

@Brod pun ludaka
Kako sa ne, hahahahahaha, rasiri se kao bundeva, pretrpi bolove, posle se oporavlja...zato sto je dobra, oce da ucini.
Da se razumemo, nemam nista protiv surogat materinstva, iskoristila bih da ne mogu da rodim, ali da to nece da se naplati-ne verujem. Pa i treba da naplati, trudnoca i porodjaj su teski.

Mima

pre 9 godina

Vazno je da se prica o surogat materinstvu, a zene sto zene posle 40. ne mogu na vantelesnu u drzavnoj bolnici ni ako plate, to nema veze.Uvek pocinjete od repa.

pun brod ludaka...

pre 9 godina

@nnn: Pise u tekstu da bi ugovor bio altruisticki, dakle bez naknade. Samo troskovi pregleda i odrzavanja trudnoce-razumni troskovi. Ugovor bi odobravao sud, a overavao notar. Argument ti ne stoji, jer nema stvari legalne koja se ne moze zloupotrebiti. Apsolutno sve se moze zloupotrebiti, ali to ne znaci da treba sve da bude zabranjeno kao u Juznoj Koreji.
Kako razmisljamo, nismo daleko...

bee

pre 9 godina

@Dno dna:
SAD, Rusija, Australija, Engleska, Holandija, Kanada nisu siromasne zemlje. Kako si olako zamenio teze, nisi se ni trudio da to bude perfidno.

@Bojan Ilic:
Pa ti ga svakako ne osecas, osim ako nisi nasao nacin da ostanes trudan. To sto je tebi bolesno je posledica neznanja, nista vise.

Tudja muka je najlaksa!

pre 9 godina

Konacno! Koliko samo parova ne moze da ima decu, a na ovaj nacin im se povecavaju opcije. Molim ove sto lupetaju "da ni jedna normalna zena ne bi rodila dete za drugu" da se ne blamiraju i ne grese dusu jer koliko bi samo sestara rodilo za svoju sestru ili rodjaku koja ne moze da ima decu. Uostalom, koliko su se neki ljudi naplacali za vantelesnu oplodnju, ovako bi direktno mozda nesto i uspeli. Treba pravno regulisati naravno i ugovor potpisati, ali zamislite da danas u SAD ne samo da neka druga zena moze biti surogat majka za vasu bebu (kada se koristi jajna celija te druge zene i ocevo seme) vec postoje i tkz. gestacioni nosioci kada se oplodjena celija (od pravog oca i majke) ubaci u drugu zenu koja rodi dete koje je 100% genetski vase. Kome normalnom ovo moze da smeta?

podrska!

pre 9 godina

@Mima: Meni je Vas komentar neverovatan! Ja sam kao mlada devojka saznala da necu moci da zatrudnim NIKAD zbog svoje materice i zivim za dan kada ce ovo da se odobri, a vi ste imale sansu. Ja ni sansu, ni izbor.
Toliko o solidarnosti.
Podrzavam da se svakoj zeni da mogucnost da se ostvari kao majka, da li preko besplatne vto ili surogat majke.

Za surogat!!!

pre 9 godina

Moja sestra je imala vanmatericnu trudnocu, ostala bez jednog jajovoda. Ako nekad u buducnosti resi da dobije decu,i ne bude uspela prirodnim putem, ja zelim da budem surogat! Nemojte polaziti od svojih sebicnih motiva, ima nas koje pokrece i tudja sreca osim nase sopstvene!

ivanhoe

pre 9 godina

Po meni je ovo velika diskriminacija prema muskom rodu. Po ovome koliko sam shvatio, zena koja je samostalna ima pravo na surogat uslugu (uz dozvolu), a nigde se ne spominje da to moze i muskarac? Zbog cega to? pa, postoji mali milion muskaraca koji bi bili odlicni rodtitelji, a eto se nisu ozenili ili bili u vanbracnoj zajednici. Zbog cega su oni iskljuceni? (svi jednaki, 13. novembar 2014 22:46)
Druze, nisi obavesten. Zene su majke a ne muskarci. Zene daju jajnu celiju drugoj zeni koja moze da rodi. Muskarci nemaju jajne celije vec spermatozoide.

pun brod ludaka...

pre 9 godina

@nnn: Znaci sestra sestri ili najboljoj drugarici da plati?
U nacrtu GZ, stoji da je komercijalno surogatstvo zabranjeno, na isti nacin je to ucinio i grcki GZ. Ako notar vidi da su troskovi odrzavanja trudnoce 20 000 € naravno da ce da ga ponisti. Par moze, a ne mora da ima neki interni, verbalni dogovor sa surogat majkom, ali taj dogovor pred sudom ne znaci nista.
Cini mi se da si slabo upucena u tematiku i sa pravnog i medicinskog aspekta, ali to je u redu, vecina nije. Vidi se po razmisljanjima koji su zakljucak doneli na osnovu pukog citanja naslova.

molba

pre 9 godina

Ja živim za dan kada će se usvojiti ovaj zakon zbog toga što mi je to jedna šansa da se ostvarim kao majka izgubila sam matericu prilikom neuspelog porođaja .Molim ljude koji su u stanju da nam pomognu i dozvole da i mi koji nemamo drugi izbor pomognu da budemo srećni.

bee

pre 9 godina

@svi jednaki: procitaj ponovo!

@ovo mora da se uradi hirurski precizno: Ni jedan zakon u Srbiji ne sprecava parove koji imaju svoju decu, da takodje usvoje. Zasto se o tome razmislja kao o duznosti neplodnih parova? Druga stvar, recimo da ce par pre dobiti dete na ovaj nacin, nego sto ce ga usvojiti, ako ne misli da doooobro podmaze strukture nadlezne za usvajanje. Da da, toliko o trgovini dece i lakom i legalnom usvajanju.

@Za Surogat!: Blago tvojoj sestri sto te ima! Svaka cast

b.

pre 9 godina

Za sve zene koje su izgubile matericu usled pobacaja, karcinoma, raznih nesreca, koje su rodjene sa nefunkcionalnim matericama, koje ne smeju da zatrudne usled brojnih oboljenja (srca, bubrega, dijabetesa, autoimunih bolesti) ovo je JEDINO resenje. Ne osudjujte, to je najlakse, nego pokusajte da shvatite i PODRZITE!
Neke od njih nikad nisu imale sansu da ostanu trudne. Nikad! Zamislite samo koliko je mladoj devojci/ zeni saznanje da nece moci da bude majka, emocionalno razarajuce!
Na ovome se radilo godinama od strane pravnih i medicinskih eksperata, upucenijih od bilo kog od nas i zbog toga mora da ugleda svetlost dana!
Ovde je rec o altruistickom, ne komercijalnom surogatstvu, a procedura je ista kao kod VTO.

svi jednaki

pre 9 godina

@ivanhoe

da, jesu majke i razumem sta hoces da kazes, ali ovde se radi o situaciji i kada zena koja zeli da postane majka, a ne moze (znaci ne daje NISTA vec dobija bebu), moze to da bude uz dozvolu. Zasto ne moze muskarac da ima dete u kombinaciji sa random donorkom i random surogat zenom?

Ana

pre 9 godina

Bravo! Samo one žene koje su imale ili imaju problem da ostvare materinstvo zaista razumeju koliko je ovo važno. Podrška svim parovima koji ne mogu uobičajenim putem da dobiju dete!

nena

pre 7 godina

Ja sam za usvajanje zakona o surogat materinstvo kako bih i ja postala majka zrazim zenu koja moze da rodi dete pritom sledi nagrada