Nedelja, 09.11.2014.

13:20

Gasni "mega dogovor" Putina i Sija

Predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping potpisali su Sporazum o razumevanju oko zapadne rute ruskog gasa do Kine, javlja RT.

Izvor: B92

Gasni "mega dogovor" Putina i Sija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

bora

pre 9 godina

Pa naravno Bojane da nije!Rusi su daleko iznad Evrope,samo ti to ne razumeš!
Narod koji je svetu podario jednog Čajkovskog,Korsakova,Musorskog,jednog Puškina i Ljermontova,jednog Gogolja,Tolstoja i Dostojevskog!
Narod koji je slomio Napoleona i kičmu Hitleru!
Narod pred čijim se grofovima i vlastelom klanjala lihvarska Evropa 18 i 19 veka.....
No uzalud ti pričam,ne razumeš ti to..

mi

pre 9 godina

Zasto umesto 400 milijardi dolara ne pise isti iznos u juanima pa da bude lakse za racunanje.
Zato sto ce se jos dugooo koristiti us dollar kao svetska rezervna valuta
a specijalno u Rusiji gde je druga nacionalna valuta.

from_HR

pre 9 godina

(ss, 9. novembar 2014 22:31)

Nekako ipak mislim da su Rusi dobro promislili kome će se i kada okrenuti,uostalom Kina ne organizira obojene revolucije nego je i sama meta takvih,a ako nisi čuo o mnogobrojnim malim i medijski slabo pokrivenim ratovima u Africi(Mali,Somalija,Sudan...) evo ti informacije da se svi oni vode protiv kineskih interesa(Kinezi su tamo nabavljali različite sirovine,a čim bi sklopili povoljne ugovore javili bi se nekakvi "pobunjenici" koji su to sve minirali),pogodi tko stoji iza svega toga?

morente

pre 9 godina

Samo nikako ako da napišete cenu, koja je mnogo manja nego sa EU. Kinezi apsolutni pobednici ovog dogovora.(facts, 09. novembar 2014 14:03)Kinezi su se za ove projekte odlučili prevashodno iz ekoloških razloga.Kina je ubedljivo najveći potrošač uglja,koji je veliki zagađivač,i to želi da zameni sa gasom u narednim godinama.Znači da je donekle primorana na ovaj potez,slično kao i Rusija.Što znači da je ovaj posao u obostranom interesu.A što se cene tiče ona je ista kao za Nemačku,koja je takođe veliki potrošač gasa.Od količine gasa koji se kupuje zavisi cena,a kad se tome,u našem slučaju,doda i plaćanje za transfer jasno je zašto mi plaćamo više.Za razliku od ostalih mi plaćamo samo za potrošenu količinu gasa,dok druge zemlje plaćaju dogovorenu cenu,bez obzira da li su te količine preuzele ili ne.

Petar

pre 9 godina

@ss: be brige, ako ne mogu da zasiste,spalice i unistiti za sobom sve,kao sto su to i radilu u drugom svestkom ratu.,Ovog puta to mogu da urade za par sekundi, sa dva kljuca i jednim dugmetom. Kinezima bi bilo bolje da trguju,a od rata nema nista , sto garantuje i na hiljade bojevih glava i najnaprednija raketna tehnika u svetu.inace...tvoj nadimak dovoljno govori.

ss

pre 9 godina

u stvari, Rusija traba mnogo više da se boji Kine, nego NATO pakta, upravo zbog resursa koji su Kini na dohvat ruke, koji joj trebaju, ali koje Kina ne poseduje. svi ti resursi su u ruskom delu Sibira, koji je nenaseljiv. Kini je Sibir od neuporedivo većeg strateškog značaja nego bilo šta drugo na svetu. objektivno gledano, daleko više razloga za rat imaju Kina i Rusija, za sva ta bogata polja Sibira, nego što ga imaju Rusija i NATO oko bilo čega na ovoj planeti. naravno, u ovom momentu je u obostranom interesu da to prijateljstvo "cveta", ali su ispod površine interesi Kine i Rusije daleko više suprotstavljeni, nego interesi Rusije i Zapada. ne kažem da će neko sutra ratovati protiv nekog, ali Rusija ima daleko više razloga da se boji Kine, neko Amerike. prirodni resursi su ono što je najslabija tačka Kine i nešto što joj je na dohvat ruke. a u budućnosti, vojna moć Rusije će sve više slabiti u odnosu na vojnu moć Kine. u tome slučaju Rusiji je čak i neophodno prijateljstvo sa Zapadom, kako bi se sačuvala od Kine. osim strateškog nuklearnog naoružanja, ne vidim koja bi to ruska sila uspela da zaustavi kinesku. no, razume se, i Kina ima strateško nuklearno oružje. i pustite to da Kinezi neće da napadaju. budućnost je neizvesna, a Rusija nema kapaciteta da na konvencionalan način brani sva ta nenaseljena prostranstva od budućeg diva. razmislite malo i sami ćete doći do sličnog zaključka. vrlo je jednostavno.

T3

pre 9 godina

Umesto da prigrabi Rusiju i tako dobije sansu da parira Aziji i Americi, a sutra i Africi, matora, umorna a naivna Evropa je gura od sebe. Na osovini Berlin-Moskva treba graditi buducnost Evrope i Rusije, ali Evropljani vise vole kauboje od sebe samih.

Bivsi

pre 9 godina

Poštovani @Има решења за санкције
Biće dovoljno da se umesto petrodolara Ruski energenti plaćaju u Eurima ili Tozli i taj isti nastampani dolar se vraca u USA,ali to bi bilo pogubno za celu svetsku privredu, lično verujem da ce ruje to da urade kada budu saćerane u ćoše pre toga njet :))

ema

pre 9 godina

Ajoj, pa hoce ostati nesto za nas? Dobojacemo mi americki gas preko okeana 10 puta skuplji...
Opasne igre (ne placa se opet u dolarima cini mi se - trt).

beeblebrox

pre 9 godina

Lako ćemo mi za Ruse i Amerikance, nego šta ćemo mi jesti, ne za 50 godina, nego za 5 meseci.

Lepo je Pekić pisao. Nama Srbima je ½trbuh u Austriji (ja bih prepravio u Evropi), srce u Rusiji, mozak na otavi, a koža na dobošu½.

*citat iz Zlatnog runa

jf

pre 9 godina

iz bloka-ne,nisi u pravu,ponovo to razmotri,obrni,okreni,velike cifre lako prevare...vidiš,jedna hiljada kubnih metara košta trista pedeset dolara,jedan kubni m.košta trideset pet centi...

baki

pre 9 godina

@veliki brat
"Ako kroz ta dva gasovoda godišnje bude išlo 68 milijardi kubnih metara gasa po ceni od npr. 350$ za 1000 kubika, to je 68.000.000*350 = 23.8 milijardi dolara godišnje. " Proveri znanje iz matematike, 68 milijardi se pise 68.000.000.000, pa to puta 350$
(iz bloka, 9. novembar 2014 16:32)
Proveri svoju informisanost. 350$ je cena za 1000m3

Deki

pre 9 godina

Neka se lokalni pseudoliberali tj anglofili ne brinu za vrednost Rublje ,nije vam ovo 98.Sa zaljenem vam moram priopćiti da Deda Mraz ne postoji,i Judeo Oligarhija je izmasakrirana u Rusiji,ono sto je ostalo u životu sada kao pudlice na zadnjim nogicama igraju oko noga velikog Putina .
Putin ima čime da brani vrednost Rublje ,Naftom ,Gasom ,Platinom ,Dijamantima,Silom :),i na kraju tim Dolarima :)

Mica

pre 9 godina

@" veliki brate" ti ocigledno ne mozes da pojmis velike cifre :) kod tebe je 68 milijardi(68.000.000.000) puta 350 =28 milijardi (28.000.000.000), dakle manje nego pre mnozenja! Pa ko ozbiljan je mogao da ti da plus na komentar?! Ove brojke kad se pomnoze dobijes 23800 mlrd! Jbt!

Djordje NS

pre 9 godina

@ !!! Vidim da ništa nisi razumeo iz mog komentara pa me ni ne čudi tvoja uvodna rečenica koja se posle toga samo tebi može pripisati.
Ja ne govorim o tome ko će biti gde za 50 godina nego baš suprotno, da je dugo za čekati da vidimo šta će Rusi profitirati za pola veka. Oni su već sad ozbiljno uzdrmani sankcijama. Pa nema ni godinu dana kako su sankcije na snazi a uložiti samo u spas rublje 50 MILIJARDI DOLARA. Ako si tako dobar znalac izračunaj mi kolika će šteta po rusku ekonomiju biti ako sankcije potraju malo duže i koliko još trpi ostatak privrede koji će da počne da otpušta radnike.
Da nisi proživeo sankcije pa da razumem tvoje neznanje, a ovako ne bih komentarisao. Probaj da objasniš svim radnicima što dobiju otkaz da treba samo da se stisnu 50-ak godina i biće sve OK.
Kad objave naslov da rublja sve dublje tone nema vas nigde sa komentarima a kad je jedan ovakav inspirativan naslov pune vam junačke grudi.
Poenta svega je - NEĆE VAMA BITI BOLJE NI SAD NI ZA 50 GODINA!

Titus

pre 9 godina

@Има решења за санкције

Ne, sasvim naprotiv. Rusi treba da se oslobadjaju dolara i kupuju zlato. Oni to i rade i oni su trenutno najveci kupci zlata na svetu, cak mislim da imaju i najvece rezerve. Cena zlata je jako niska i oni kupuju enormne kolicine (kao i Kinezi). Pad rublje je ocekivan i ciljan i oni nece trositi unutrasnje rezerve za obaranje kursa. To ima direktnu posledicu - pad uvoza sa zapada i povecanje izvoza iz Rusije - to se vidi po rastu proizvodnje jer ruski proizvod postaje jeftiniji za neugovorene cene. Dalje, ovako jacanje dolara cak i odnosu na Evro (evro je najslabiji u odnosu na dolar u protekle dve godine) dovodi do kolapsa pre svega evropsku privredu. Da pojasnim: ako Rusima Srbija duguje 200 miliona dolara, to je bilo recimo pre godinu dana 160 miliona evra, a sada je 180 miliona Evra. Nije tacna cifra, ali cisto radi ilustracije. Ili recimo ako je Poljska ugovorila gas za 380 US$ za hiljadu kubika, a evro i rublja slabi, poljski gradjanin mora da plati vecu cenu gasa u zlotima ili evrima, iako cena ostaje ista u dolarima. Naravno da Rusija nije ovo ciljala, ali u zapocetom III svetskom ratu koristi se svim sto moze. Da, pad vrednosti rublje odgovara ruskoj privredi, ali evropsku dovodi do kolapsa. Videli ste vest za Ladu - uvozni automoblili su morali da poskupe za 20% posto sto je trziste okrenulo Toljatiju.

Djordje NS

pre 9 godina

Hej rusofili, bar imajte toliko hrabrosti da se potpišete kad ostavljate komentar da vam čovek može da odgovori. Jedan u potpisu stavio !!! a drugi @ Djordje NS. Strašno! Jedan "zna" šta se priča po neformalnim krugovima unutar EU (Oplakao sam taj deo komentara...) a drugi se naravno hrani mržnjom prema Amerikancima, kao da će svojom mržnjom uspeti da utiče na politiku USA.
Volim da dođem na stranicu na kojoj se nešto piše o Rusima jer se tu odmah sjate kojekakvi nostalgičari koji još nisu skinuli komunistički šinjel.
Savetujem vam svima da pročitate današnji intervju sa Vukom Draškovićem u Blicu. Nisam njegov glasač ni sledbenik ali vas je opisao tako dobro da bih mu dao Nobelovu nagradu za književnost.

@Djordje NS

pre 9 godina

Tja, te trice i kucine o rusofilima i rusofobima su toliko dosadne i nezrele da nisi ni morao traciti vremena za odgovor. Sankcije jesu promasene i to nije moja konstatacija, vec konstatacija po 'neformalnim' hodnicima EU vlada... Eto mi se moze malo komentarisati posto se krecem po tim krugovima. Za rublju se ne bih previse znojio isto tako - danas postoje trzista sa ogromnim energetskim potrebama da bi prozivodljac kao Rusija pao na 'valutu'. Ako i bude par godina krize, na duze staze, sto bi reakli kockari, ta valuta je 'sigurica'.

Има решења за санкције

pre 9 godina

(Djordje NS, 9. novembar 2014 15:36)
Ђорђе добро кажеш - шта се клибере ови русофили оволико? Рубља посрће и тоне, руска економија много трпи и тек ће да трпи. А шта је са доларом? Долар је стабилан и амери се само смеју са даљине како се Руси батргају да се извуку из живог блата.

А како су Амери успели да очувају долар? Ево овако:
1. Штампају фиктиван новац без покрића
2. Направили су 10 ратова у задњих 15 година и пљачкају све редом
3. Зарађују од војне индустрије више него од све остале америчке привреде
4. Манипулишу са тржиштем преко својих банака

Е сад, Руси ако мисле да се извуку, треба или да продају злато да би стабилизовали рубљу или да искористе амерички рецепт, па да утрче војно на Блиски Истог и сатерају амерички ИСИС под земљу, да ставе шапу на нафту коју тренутно краду Амери и Турци и да наоружају Иран као што су Амери наоружали Ирак. Сад - ко је ту хуманији? Руси или Амери?

bazbaz

pre 9 godina

BEIJING, November 9. /TASS/. Gas supplies from Russia to China mid-term may be bigger than supplies to Europe, Gazprom’s CEO Alexei Miller said on Sunday while commenting on the bilateral documents signed between Russia and China.

“In mid-term we have another route, which is being negotiated with China now - gas supplies by a pipeline from regions of the Far East,” he said.

amer

pre 9 godina

Prije osam godina Warren Buffett u jednom Tv nastupu rece.."Ucite kineski i ruski jezik...trebat ce vam..moji unucu vec pohadjaju kinesku skolu"Mislio sam tada da je to dobar vic..a sada vidim da je bio u pravu 100%.Vecina ljudi tek kad dodju na neki cilj mogu ga opipati i reci tu sam...a zamisliti taj cilj ili predvidjeti dogadjaje mogu samo izuzetno inteligentni ljudi.

AlekS

pre 9 godina

Ovde nešto nije baš u redu sa ciframa, kad se pominje taj projekat vredan 400 milijardi dolara.

Ako kroz ta dva gasovoda godišnje bude išlo 68 milijardi kubnih metara gasa po ceni od npr. 350$ za 1000 kubika, to je 68.000.000*350 = 23.8 milijardi dolara godišnje.
U prevodu, za tih 400 milijardi, koliko navode cenu projekta, trebaće 16.8 godina da se toliki bude ukupan prihod, a da bi profit pokrio uloženo u gasovod... za to će trebati jedno 50 ili više godina.


Ali tako je to, kad već imaju pare i ne mogu trenutno da ih ulažu u Južni tok, onda će u gasovode ka Kini, inače se pare potroše kao kod nas i posle bi pali u nemilost MMF-a i njima sličnih.
(Veliki brat, 9. novembar 2014 14:53)

Видим забринут си да ће Руси спасти на зависност од ММФ-а. Одмах да ти разгоним секирацију. Приходи од гаса у руском буџету учествују са само 5% па твојој забринутости нема места. Руском буџету знатно више приходује нафта. Са новим налазиштем откривеним овог лета ће Русија бити њен највећи произвођач.

gru

pre 9 godina

360-400$, zavisno od količine koju chn preuzme godišnje. chn je primorana da kupuje gas jer su im gradovi zagađeni (ugalj). nije rus ušla u sukob sa nato-m oko ukr onako bzv. nego im se može. rus je jedina evropska država članica asean-a (kao i usa iz amerike). ekonomska arena 21.v je u aziji. eu je kolonija, a valjda svi znamo čemu služe kolonije.

iz bloka

pre 9 godina

@veliki brat
"Ako kroz ta dva gasovoda godišnje bude išlo 68 milijardi kubnih metara gasa po ceni od npr. 350$ za 1000 kubika, to je 68.000.000*350 = 23.8 milijardi dolara godišnje. " Proveri znanje iz matematike, 68 milijardi se pise 68.000.000.000, pa to puta 350$

!!!

pre 9 godina

@Djordje NS
Pa nisi ni ti nesto mnogo pametnije napisao.
Sta ce biti sa dolarom ako zaista u razmeni Rusija, Kina a sa njima i neke druge velike ekonomije pocnu da koriste nacionalne valute?
Koja je najzaduzenija drzava na svetu? SAD! Sta li ce tek sa njima biti za 50-60 godina?
Sa kim su oni i kada potpisali ugovor vredan 400 milijardi? Kome oni prodaju gas? Sta ce biti sa njima kad im za 50-60 godina ponestane nafte? Rusiji nece ponestati jer sa novootkrivenim nalazistima postaju najveci svetski proizvodjac nafte.
Sta ce se desiti sa americkom privredom kada im za nekoliko decenija sva ekonomija bude premestena u Kinu? Amerikanci ostaju bez posla a Kinezi se zaposljavaju.
Zasto sve prognoze kazu da ce do 2025 najrazvijenije ekonomije sveta biti Kina, Rusija, Indija, Brazil? Gde je tu americka kolonija EU?
Jos si zaboravio da napises da i pored pada rublje Rusija belezi veci ekonomski rast od SAD-a i EU.

Djordje NS

pre 9 godina

Dobre ove sankcije, baš rade! :-)
@ Aleksandar

Misliš da si nešto pametno i smešno napisao? Ni Putinu tvoj komentar ne bi bio smešan. Raspitaj se koja je vrednost rublje bila pre uvođenja sankcija a kolika je danas i koja joj je dalja tendencija... Šta misliš zašto su već do sad Rusi "upumpali" 50 milijardi dolara da koliko toliko održe vrednost rublje ali za sad ni to ne pomaže. A ovaj gasovod o kome se piše će svoj profit, posle povrata investicije, početi da donosi posle 50 godina. A do tad ko živ, a ko mrtav... Ali, eto malo radovanja za dežurne rusofile i kovače novog svetskog poretka u kojem Srbiju vide kao nekog bitnog činioca ili bar mezimče novih svetskih sila... ;-)

Mrgud

pre 9 godina

Čitam komentare naših "sveznalica" i mislim samo, šta ako ne bude Južnog toka? Amerikanci će nam dopremati uljane Škriljce? Britanci će u flašamo po litar snabdevati našu industriju gasom? O kakvoj ideologiji ovi "pametnjakovići" pričaju? Mogao bih da se kladim da 90% posto njih nikad u životu ništa nije radilo ( a onih 10% su novopečeni "skojevci", nije ni važno koje partije). Ja sam u penziji, deca su otišla van, ovde nije bilo posla za fakultetski obrazovane, rekli bi drugi, zašto ja vrištim? Pa imaju li ovi "pametnjakovići" išta na umu sem one "u se, na se i poda se"? Nemaju!

argument

pre 9 godina

@burek, to sto kazes apsolutno je bez osnova jer rusija i kina nisu cirkuske drzave kao ova nasa kvazibananadrzava. to su ozbiljne i najmocnije zemlje sveta i u poslu kod njih nema igranja i neozbiljnosti kako ti kazes iz marketinskih razloga.... dokaz ti je snaga sibira koji je pretocen u klasican ugovor i od septembra i jedna i druga strana punom parom grade gasovod. neko je spomenuo ovde da je cena gasa daleko niza nego sto gasprom prodaje gas evropi. pa sta mislite zasto? mislite da je neko tu ruse prevario ili tako nesto, a? ne, nego su rusi ti koji su i u tom poslu strateski odigrali jer tom cenom gasa oni ubijaju svu konkurenciju koja dolazi iz amerike i kanade jer kinezi sada uvoze americki i kanadski gas iz skriljaca a svi dobro znate da cena po kojoj ce rusi kinezima prodavati gas je totalno nerentabilna kod gasa iz skriljaca... toliko o tome

TRex

pre 9 godina

Ovde je bitna i ruta preko Sibira, tj. 'autoput' za gas koja se kasnije može proširiti dodavanjem novih cevi. Slično je i sa 'Južnim tokom' gde su predviđene 4 cevi po 15Mld/god, tj. ukupno isto 60Mld/god.

Visoka cena

pre 9 godina

(facts, 9. novembar 2014 14:03)

Крију цену јер је мала у односу на цену коју плаћа ЕУ. Али, цена коју ће ЕУ да плати је висока - када Кинези добију енергенте по нижој цени, економија ће још брже да им расте, има да избаце још јефтиније апарате, а то погађа западну економију. Санкције заиста делују. Руси ће са друге стране да стагнирају, примаће мање пара па ће имати једноставан избор - или да раде више и боље или да пропадну. На крају крајева, нека их населе и Кинези, велика им је земља, може им се. А и Кинези су некако миран и питом народ, за разлику од Европљана и Американаца, имају мало фрке око Тибета, али ЕУ и Америка су до сада имали толико војних агресија за 20 година колико Кина није имала у задњих 500 година.

Pauly Ester

pre 9 godina

Samo Nemačka godišnje kupi od Rusije godišnje 40, jedna Italija 30 a cela EU 170 milijardi kubnih metara gasa...ne znam čemu tolika potreba za dezinformacijama kada je Rusija u pitanju.

defence

pre 9 godina

Znamo sta znaci sporazum o razumevanju, nista! To se potpisuje zbog propagandnih efekata u zemljama porpisnicima. Znamo iz iskustva.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Burek, 9. novembar 2014 13:54)

Nije ti to Srbija i EU sporazum. Kina je isuvise ozbiljna zemlja da bi se zanosila sa nekim ugovorima. NJima ovo treba vise nego Rusima jer sada kazu investirotima sadasnjim i buducim da i oni prelaze na jeftinije energente i da je snabdevanje sigurno u narednih pola veka. To je naj vaznije investitorima a i samim Kinezima kao i Rusima jer sada imaju prostora za ucene prema zapadu.

Benny Hill

pre 9 godina

Ukraina kupila 38 miljardi kuba od Rusije godišnje.Ukraina ima 45 miljona naseljenje,a Kina 1.4 mijlarde.Ne razumem kako Ukrainci troše toliko gaza.

Veliki brat

pre 9 godina

Ovde nešto nije baš u redu sa ciframa, kad se pominje taj projekat vredan 400 milijardi dolara.

Ako kroz ta dva gasovoda godišnje bude išlo 68 milijardi kubnih metara gasa po ceni od npr. 350$ za 1000 kubika, to je 68.000.000*350 = 23.8 milijardi dolara godišnje.
U prevodu, za tih 400 milijardi, koliko navode cenu projekta, trebaće 16.8 godina da se toliki bude ukupan prihod, a da bi profit pokrio uloženo u gasovod... za to će trebati jedno 50 ili više godina.


Ali tako je to, kad već imaju pare i ne mogu trenutno da ih ulažu u Južni tok, onda će u gasovode ka Kini, inače se pare potroše kao kod nas i posle bi pali u nemilost MMF-a i njima sličnih.

Џони Хазард

pre 9 godina

@Burek - Znamo sta znaci sporazum o razumevanju, nista! To se potpisuje zbog propagandnih efekata u zemljama porpisnicima. Znamo iz iskustva.

Ово горе је истинита тврдња али само у случају када споразуме о разумевању потписује боранија типа Тадић или Вучић. Овај споразум су потписали председници Кине и Русије, и то је сада ”као у камену исклесано”.

Џони Хазард

pre 9 godina

@Burek - Znamo sta znaci sporazum o razumevanju, nista! To se potpisuje zbog propagandnih efekata u zemljama porpisnicima. Znamo iz iskustva.

Ово горе је истинита тврдња али само у случају када споразуме о разумевању потписује боранија типа Тадић или Вучић. Овај споразум су потписали председници Кине и Русије, и то је сада ”као у камену исклесано”.

argument

pre 9 godina

@burek, to sto kazes apsolutno je bez osnova jer rusija i kina nisu cirkuske drzave kao ova nasa kvazibananadrzava. to su ozbiljne i najmocnije zemlje sveta i u poslu kod njih nema igranja i neozbiljnosti kako ti kazes iz marketinskih razloga.... dokaz ti je snaga sibira koji je pretocen u klasican ugovor i od septembra i jedna i druga strana punom parom grade gasovod. neko je spomenuo ovde da je cena gasa daleko niza nego sto gasprom prodaje gas evropi. pa sta mislite zasto? mislite da je neko tu ruse prevario ili tako nesto, a? ne, nego su rusi ti koji su i u tom poslu strateski odigrali jer tom cenom gasa oni ubijaju svu konkurenciju koja dolazi iz amerike i kanade jer kinezi sada uvoze americki i kanadski gas iz skriljaca a svi dobro znate da cena po kojoj ce rusi kinezima prodavati gas je totalno nerentabilna kod gasa iz skriljaca... toliko o tome

Visoka cena

pre 9 godina

(facts, 9. novembar 2014 14:03)

Крију цену јер је мала у односу на цену коју плаћа ЕУ. Али, цена коју ће ЕУ да плати је висока - када Кинези добију енергенте по нижој цени, економија ће још брже да им расте, има да избаце још јефтиније апарате, а то погађа западну економију. Санкције заиста делују. Руси ће са друге стране да стагнирају, примаће мање пара па ће имати једноставан избор - или да раде више и боље или да пропадну. На крају крајева, нека их населе и Кинези, велика им је земља, може им се. А и Кинези су некако миран и питом народ, за разлику од Европљана и Американаца, имају мало фрке око Тибета, али ЕУ и Америка су до сада имали толико војних агресија за 20 година колико Кина није имала у задњих 500 година.

defence

pre 9 godina

Znamo sta znaci sporazum o razumevanju, nista! To se potpisuje zbog propagandnih efekata u zemljama porpisnicima. Znamo iz iskustva.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Burek, 9. novembar 2014 13:54)

Nije ti to Srbija i EU sporazum. Kina je isuvise ozbiljna zemlja da bi se zanosila sa nekim ugovorima. NJima ovo treba vise nego Rusima jer sada kazu investirotima sadasnjim i buducim da i oni prelaze na jeftinije energente i da je snabdevanje sigurno u narednih pola veka. To je naj vaznije investitorima a i samim Kinezima kao i Rusima jer sada imaju prostora za ucene prema zapadu.

Има решења за санкције

pre 9 godina

(Djordje NS, 9. novembar 2014 15:36)
Ђорђе добро кажеш - шта се клибере ови русофили оволико? Рубља посрће и тоне, руска економија много трпи и тек ће да трпи. А шта је са доларом? Долар је стабилан и амери се само смеју са даљине како се Руси батргају да се извуку из живог блата.

А како су Амери успели да очувају долар? Ево овако:
1. Штампају фиктиван новац без покрића
2. Направили су 10 ратова у задњих 15 година и пљачкају све редом
3. Зарађују од војне индустрије више него од све остале америчке привреде
4. Манипулишу са тржиштем преко својих банака

Е сад, Руси ако мисле да се извуку, треба или да продају злато да би стабилизовали рубљу или да искористе амерички рецепт, па да утрче војно на Блиски Истог и сатерају амерички ИСИС под земљу, да ставе шапу на нафту коју тренутно краду Амери и Турци и да наоружају Иран као што су Амери наоружали Ирак. Сад - ко је ту хуманији? Руси или Амери?

!!!

pre 9 godina

@Djordje NS
Pa nisi ni ti nesto mnogo pametnije napisao.
Sta ce biti sa dolarom ako zaista u razmeni Rusija, Kina a sa njima i neke druge velike ekonomije pocnu da koriste nacionalne valute?
Koja je najzaduzenija drzava na svetu? SAD! Sta li ce tek sa njima biti za 50-60 godina?
Sa kim su oni i kada potpisali ugovor vredan 400 milijardi? Kome oni prodaju gas? Sta ce biti sa njima kad im za 50-60 godina ponestane nafte? Rusiji nece ponestati jer sa novootkrivenim nalazistima postaju najveci svetski proizvodjac nafte.
Sta ce se desiti sa americkom privredom kada im za nekoliko decenija sva ekonomija bude premestena u Kinu? Amerikanci ostaju bez posla a Kinezi se zaposljavaju.
Zasto sve prognoze kazu da ce do 2025 najrazvijenije ekonomije sveta biti Kina, Rusija, Indija, Brazil? Gde je tu americka kolonija EU?
Jos si zaboravio da napises da i pored pada rublje Rusija belezi veci ekonomski rast od SAD-a i EU.

AlekS

pre 9 godina

Ovde nešto nije baš u redu sa ciframa, kad se pominje taj projekat vredan 400 milijardi dolara.

Ako kroz ta dva gasovoda godišnje bude išlo 68 milijardi kubnih metara gasa po ceni od npr. 350$ za 1000 kubika, to je 68.000.000*350 = 23.8 milijardi dolara godišnje.
U prevodu, za tih 400 milijardi, koliko navode cenu projekta, trebaće 16.8 godina da se toliki bude ukupan prihod, a da bi profit pokrio uloženo u gasovod... za to će trebati jedno 50 ili više godina.


Ali tako je to, kad već imaju pare i ne mogu trenutno da ih ulažu u Južni tok, onda će u gasovode ka Kini, inače se pare potroše kao kod nas i posle bi pali u nemilost MMF-a i njima sličnih.
(Veliki brat, 9. novembar 2014 14:53)

Видим забринут си да ће Руси спасти на зависност од ММФ-а. Одмах да ти разгоним секирацију. Приходи од гаса у руском буџету учествују са само 5% па твојој забринутости нема места. Руском буџету знатно више приходује нафта. Са новим налазиштем откривеним овог лета ће Русија бити њен највећи произвођач.

Mrgud

pre 9 godina

Čitam komentare naših "sveznalica" i mislim samo, šta ako ne bude Južnog toka? Amerikanci će nam dopremati uljane Škriljce? Britanci će u flašamo po litar snabdevati našu industriju gasom? O kakvoj ideologiji ovi "pametnjakovići" pričaju? Mogao bih da se kladim da 90% posto njih nikad u životu ništa nije radilo ( a onih 10% su novopečeni "skojevci", nije ni važno koje partije). Ja sam u penziji, deca su otišla van, ovde nije bilo posla za fakultetski obrazovane, rekli bi drugi, zašto ja vrištim? Pa imaju li ovi "pametnjakovići" išta na umu sem one "u se, na se i poda se"? Nemaju!

amer

pre 9 godina

Prije osam godina Warren Buffett u jednom Tv nastupu rece.."Ucite kineski i ruski jezik...trebat ce vam..moji unucu vec pohadjaju kinesku skolu"Mislio sam tada da je to dobar vic..a sada vidim da je bio u pravu 100%.Vecina ljudi tek kad dodju na neki cilj mogu ga opipati i reci tu sam...a zamisliti taj cilj ili predvidjeti dogadjaje mogu samo izuzetno inteligentni ljudi.

gru

pre 9 godina

360-400$, zavisno od količine koju chn preuzme godišnje. chn je primorana da kupuje gas jer su im gradovi zagađeni (ugalj). nije rus ušla u sukob sa nato-m oko ukr onako bzv. nego im se može. rus je jedina evropska država članica asean-a (kao i usa iz amerike). ekonomska arena 21.v je u aziji. eu je kolonija, a valjda svi znamo čemu služe kolonije.

T3

pre 9 godina

Umesto da prigrabi Rusiju i tako dobije sansu da parira Aziji i Americi, a sutra i Africi, matora, umorna a naivna Evropa je gura od sebe. Na osovini Berlin-Moskva treba graditi buducnost Evrope i Rusije, ali Evropljani vise vole kauboje od sebe samih.

beeblebrox

pre 9 godina

Lako ćemo mi za Ruse i Amerikance, nego šta ćemo mi jesti, ne za 50 godina, nego za 5 meseci.

Lepo je Pekić pisao. Nama Srbima je ½trbuh u Austriji (ja bih prepravio u Evropi), srce u Rusiji, mozak na otavi, a koža na dobošu½.

*citat iz Zlatnog runa

Deki

pre 9 godina

Neka se lokalni pseudoliberali tj anglofili ne brinu za vrednost Rublje ,nije vam ovo 98.Sa zaljenem vam moram priopćiti da Deda Mraz ne postoji,i Judeo Oligarhija je izmasakrirana u Rusiji,ono sto je ostalo u životu sada kao pudlice na zadnjim nogicama igraju oko noga velikog Putina .
Putin ima čime da brani vrednost Rublje ,Naftom ,Gasom ,Platinom ,Dijamantima,Silom :),i na kraju tim Dolarima :)

@Djordje NS

pre 9 godina

Tja, te trice i kucine o rusofilima i rusofobima su toliko dosadne i nezrele da nisi ni morao traciti vremena za odgovor. Sankcije jesu promasene i to nije moja konstatacija, vec konstatacija po 'neformalnim' hodnicima EU vlada... Eto mi se moze malo komentarisati posto se krecem po tim krugovima. Za rublju se ne bih previse znojio isto tako - danas postoje trzista sa ogromnim energetskim potrebama da bi prozivodljac kao Rusija pao na 'valutu'. Ako i bude par godina krize, na duze staze, sto bi reakli kockari, ta valuta je 'sigurica'.

Titus

pre 9 godina

@Има решења за санкције

Ne, sasvim naprotiv. Rusi treba da se oslobadjaju dolara i kupuju zlato. Oni to i rade i oni su trenutno najveci kupci zlata na svetu, cak mislim da imaju i najvece rezerve. Cena zlata je jako niska i oni kupuju enormne kolicine (kao i Kinezi). Pad rublje je ocekivan i ciljan i oni nece trositi unutrasnje rezerve za obaranje kursa. To ima direktnu posledicu - pad uvoza sa zapada i povecanje izvoza iz Rusije - to se vidi po rastu proizvodnje jer ruski proizvod postaje jeftiniji za neugovorene cene. Dalje, ovako jacanje dolara cak i odnosu na Evro (evro je najslabiji u odnosu na dolar u protekle dve godine) dovodi do kolapsa pre svega evropsku privredu. Da pojasnim: ako Rusima Srbija duguje 200 miliona dolara, to je bilo recimo pre godinu dana 160 miliona evra, a sada je 180 miliona Evra. Nije tacna cifra, ali cisto radi ilustracije. Ili recimo ako je Poljska ugovorila gas za 380 US$ za hiljadu kubika, a evro i rublja slabi, poljski gradjanin mora da plati vecu cenu gasa u zlotima ili evrima, iako cena ostaje ista u dolarima. Naravno da Rusija nije ovo ciljala, ali u zapocetom III svetskom ratu koristi se svim sto moze. Da, pad vrednosti rublje odgovara ruskoj privredi, ali evropsku dovodi do kolapsa. Videli ste vest za Ladu - uvozni automoblili su morali da poskupe za 20% posto sto je trziste okrenulo Toljatiju.

TRex

pre 9 godina

Ovde je bitna i ruta preko Sibira, tj. 'autoput' za gas koja se kasnije može proširiti dodavanjem novih cevi. Slično je i sa 'Južnim tokom' gde su predviđene 4 cevi po 15Mld/god, tj. ukupno isto 60Mld/god.

Djordje NS

pre 9 godina

Dobre ove sankcije, baš rade! :-)
@ Aleksandar

Misliš da si nešto pametno i smešno napisao? Ni Putinu tvoj komentar ne bi bio smešan. Raspitaj se koja je vrednost rublje bila pre uvođenja sankcija a kolika je danas i koja joj je dalja tendencija... Šta misliš zašto su već do sad Rusi "upumpali" 50 milijardi dolara da koliko toliko održe vrednost rublje ali za sad ni to ne pomaže. A ovaj gasovod o kome se piše će svoj profit, posle povrata investicije, početi da donosi posle 50 godina. A do tad ko živ, a ko mrtav... Ali, eto malo radovanja za dežurne rusofile i kovače novog svetskog poretka u kojem Srbiju vide kao nekog bitnog činioca ili bar mezimče novih svetskih sila... ;-)

Benny Hill

pre 9 godina

Ukraina kupila 38 miljardi kuba od Rusije godišnje.Ukraina ima 45 miljona naseljenje,a Kina 1.4 mijlarde.Ne razumem kako Ukrainci troše toliko gaza.

Pauly Ester

pre 9 godina

Samo Nemačka godišnje kupi od Rusije godišnje 40, jedna Italija 30 a cela EU 170 milijardi kubnih metara gasa...ne znam čemu tolika potreba za dezinformacijama kada je Rusija u pitanju.

bazbaz

pre 9 godina

BEIJING, November 9. /TASS/. Gas supplies from Russia to China mid-term may be bigger than supplies to Europe, Gazprom’s CEO Alexei Miller said on Sunday while commenting on the bilateral documents signed between Russia and China.

“In mid-term we have another route, which is being negotiated with China now - gas supplies by a pipeline from regions of the Far East,” he said.

baki

pre 9 godina

@veliki brat
"Ako kroz ta dva gasovoda godišnje bude išlo 68 milijardi kubnih metara gasa po ceni od npr. 350$ za 1000 kubika, to je 68.000.000*350 = 23.8 milijardi dolara godišnje. " Proveri znanje iz matematike, 68 milijardi se pise 68.000.000.000, pa to puta 350$
(iz bloka, 9. novembar 2014 16:32)
Proveri svoju informisanost. 350$ je cena za 1000m3

Mica

pre 9 godina

@" veliki brate" ti ocigledno ne mozes da pojmis velike cifre :) kod tebe je 68 milijardi(68.000.000.000) puta 350 =28 milijardi (28.000.000.000), dakle manje nego pre mnozenja! Pa ko ozbiljan je mogao da ti da plus na komentar?! Ove brojke kad se pomnoze dobijes 23800 mlrd! Jbt!

iz bloka

pre 9 godina

@veliki brat
"Ako kroz ta dva gasovoda godišnje bude išlo 68 milijardi kubnih metara gasa po ceni od npr. 350$ za 1000 kubika, to je 68.000.000*350 = 23.8 milijardi dolara godišnje. " Proveri znanje iz matematike, 68 milijardi se pise 68.000.000.000, pa to puta 350$

Veliki brat

pre 9 godina

Ovde nešto nije baš u redu sa ciframa, kad se pominje taj projekat vredan 400 milijardi dolara.

Ako kroz ta dva gasovoda godišnje bude išlo 68 milijardi kubnih metara gasa po ceni od npr. 350$ za 1000 kubika, to je 68.000.000*350 = 23.8 milijardi dolara godišnje.
U prevodu, za tih 400 milijardi, koliko navode cenu projekta, trebaće 16.8 godina da se toliki bude ukupan prihod, a da bi profit pokrio uloženo u gasovod... za to će trebati jedno 50 ili više godina.


Ali tako je to, kad već imaju pare i ne mogu trenutno da ih ulažu u Južni tok, onda će u gasovode ka Kini, inače se pare potroše kao kod nas i posle bi pali u nemilost MMF-a i njima sličnih.

Bivsi

pre 9 godina

Poštovani @Има решења за санкције
Biće dovoljno da se umesto petrodolara Ruski energenti plaćaju u Eurima ili Tozli i taj isti nastampani dolar se vraca u USA,ali to bi bilo pogubno za celu svetsku privredu, lično verujem da ce ruje to da urade kada budu saćerane u ćoše pre toga njet :))

ss

pre 9 godina

u stvari, Rusija traba mnogo više da se boji Kine, nego NATO pakta, upravo zbog resursa koji su Kini na dohvat ruke, koji joj trebaju, ali koje Kina ne poseduje. svi ti resursi su u ruskom delu Sibira, koji je nenaseljiv. Kini je Sibir od neuporedivo većeg strateškog značaja nego bilo šta drugo na svetu. objektivno gledano, daleko više razloga za rat imaju Kina i Rusija, za sva ta bogata polja Sibira, nego što ga imaju Rusija i NATO oko bilo čega na ovoj planeti. naravno, u ovom momentu je u obostranom interesu da to prijateljstvo "cveta", ali su ispod površine interesi Kine i Rusije daleko više suprotstavljeni, nego interesi Rusije i Zapada. ne kažem da će neko sutra ratovati protiv nekog, ali Rusija ima daleko više razloga da se boji Kine, neko Amerike. prirodni resursi su ono što je najslabija tačka Kine i nešto što joj je na dohvat ruke. a u budućnosti, vojna moć Rusije će sve više slabiti u odnosu na vojnu moć Kine. u tome slučaju Rusiji je čak i neophodno prijateljstvo sa Zapadom, kako bi se sačuvala od Kine. osim strateškog nuklearnog naoružanja, ne vidim koja bi to ruska sila uspela da zaustavi kinesku. no, razume se, i Kina ima strateško nuklearno oružje. i pustite to da Kinezi neće da napadaju. budućnost je neizvesna, a Rusija nema kapaciteta da na konvencionalan način brani sva ta nenaseljena prostranstva od budućeg diva. razmislite malo i sami ćete doći do sličnog zaključka. vrlo je jednostavno.

bora

pre 9 godina

Pa naravno Bojane da nije!Rusi su daleko iznad Evrope,samo ti to ne razumeš!
Narod koji je svetu podario jednog Čajkovskog,Korsakova,Musorskog,jednog Puškina i Ljermontova,jednog Gogolja,Tolstoja i Dostojevskog!
Narod koji je slomio Napoleona i kičmu Hitleru!
Narod pred čijim se grofovima i vlastelom klanjala lihvarska Evropa 18 i 19 veka.....
No uzalud ti pričam,ne razumeš ti to..

ema

pre 9 godina

Ajoj, pa hoce ostati nesto za nas? Dobojacemo mi americki gas preko okeana 10 puta skuplji...
Opasne igre (ne placa se opet u dolarima cini mi se - trt).

Djordje NS

pre 9 godina

@ !!! Vidim da ništa nisi razumeo iz mog komentara pa me ni ne čudi tvoja uvodna rečenica koja se posle toga samo tebi može pripisati.
Ja ne govorim o tome ko će biti gde za 50 godina nego baš suprotno, da je dugo za čekati da vidimo šta će Rusi profitirati za pola veka. Oni su već sad ozbiljno uzdrmani sankcijama. Pa nema ni godinu dana kako su sankcije na snazi a uložiti samo u spas rublje 50 MILIJARDI DOLARA. Ako si tako dobar znalac izračunaj mi kolika će šteta po rusku ekonomiju biti ako sankcije potraju malo duže i koliko još trpi ostatak privrede koji će da počne da otpušta radnike.
Da nisi proživeo sankcije pa da razumem tvoje neznanje, a ovako ne bih komentarisao. Probaj da objasniš svim radnicima što dobiju otkaz da treba samo da se stisnu 50-ak godina i biće sve OK.
Kad objave naslov da rublja sve dublje tone nema vas nigde sa komentarima a kad je jedan ovakav inspirativan naslov pune vam junačke grudi.
Poenta svega je - NEĆE VAMA BITI BOLJE NI SAD NI ZA 50 GODINA!

Djordje NS

pre 9 godina

Hej rusofili, bar imajte toliko hrabrosti da se potpišete kad ostavljate komentar da vam čovek može da odgovori. Jedan u potpisu stavio !!! a drugi @ Djordje NS. Strašno! Jedan "zna" šta se priča po neformalnim krugovima unutar EU (Oplakao sam taj deo komentara...) a drugi se naravno hrani mržnjom prema Amerikancima, kao da će svojom mržnjom uspeti da utiče na politiku USA.
Volim da dođem na stranicu na kojoj se nešto piše o Rusima jer se tu odmah sjate kojekakvi nostalgičari koji još nisu skinuli komunistički šinjel.
Savetujem vam svima da pročitate današnji intervju sa Vukom Draškovićem u Blicu. Nisam njegov glasač ni sledbenik ali vas je opisao tako dobro da bih mu dao Nobelovu nagradu za književnost.

from_HR

pre 9 godina

(ss, 9. novembar 2014 22:31)

Nekako ipak mislim da su Rusi dobro promislili kome će se i kada okrenuti,uostalom Kina ne organizira obojene revolucije nego je i sama meta takvih,a ako nisi čuo o mnogobrojnim malim i medijski slabo pokrivenim ratovima u Africi(Mali,Somalija,Sudan...) evo ti informacije da se svi oni vode protiv kineskih interesa(Kinezi su tamo nabavljali različite sirovine,a čim bi sklopili povoljne ugovore javili bi se nekakvi "pobunjenici" koji su to sve minirali),pogodi tko stoji iza svega toga?

jf

pre 9 godina

iz bloka-ne,nisi u pravu,ponovo to razmotri,obrni,okreni,velike cifre lako prevare...vidiš,jedna hiljada kubnih metara košta trista pedeset dolara,jedan kubni m.košta trideset pet centi...

morente

pre 9 godina

Samo nikako ako da napišete cenu, koja je mnogo manja nego sa EU. Kinezi apsolutni pobednici ovog dogovora.(facts, 09. novembar 2014 14:03)Kinezi su se za ove projekte odlučili prevashodno iz ekoloških razloga.Kina je ubedljivo najveći potrošač uglja,koji je veliki zagađivač,i to želi da zameni sa gasom u narednim godinama.Znači da je donekle primorana na ovaj potez,slično kao i Rusija.Što znači da je ovaj posao u obostranom interesu.A što se cene tiče ona je ista kao za Nemačku,koja je takođe veliki potrošač gasa.Od količine gasa koji se kupuje zavisi cena,a kad se tome,u našem slučaju,doda i plaćanje za transfer jasno je zašto mi plaćamo više.Za razliku od ostalih mi plaćamo samo za potrošenu količinu gasa,dok druge zemlje plaćaju dogovorenu cenu,bez obzira da li su te količine preuzele ili ne.

mi

pre 9 godina

Zasto umesto 400 milijardi dolara ne pise isti iznos u juanima pa da bude lakse za racunanje.
Zato sto ce se jos dugooo koristiti us dollar kao svetska rezervna valuta
a specijalno u Rusiji gde je druga nacionalna valuta.

Petar

pre 9 godina

@ss: be brige, ako ne mogu da zasiste,spalice i unistiti za sobom sve,kao sto su to i radilu u drugom svestkom ratu.,Ovog puta to mogu da urade za par sekundi, sa dva kljuca i jednim dugmetom. Kinezima bi bilo bolje da trguju,a od rata nema nista , sto garantuje i na hiljade bojevih glava i najnaprednija raketna tehnika u svetu.inace...tvoj nadimak dovoljno govori.

Djordje NS

pre 9 godina

Dobre ove sankcije, baš rade! :-)
@ Aleksandar

Misliš da si nešto pametno i smešno napisao? Ni Putinu tvoj komentar ne bi bio smešan. Raspitaj se koja je vrednost rublje bila pre uvođenja sankcija a kolika je danas i koja joj je dalja tendencija... Šta misliš zašto su već do sad Rusi "upumpali" 50 milijardi dolara da koliko toliko održe vrednost rublje ali za sad ni to ne pomaže. A ovaj gasovod o kome se piše će svoj profit, posle povrata investicije, početi da donosi posle 50 godina. A do tad ko živ, a ko mrtav... Ali, eto malo radovanja za dežurne rusofile i kovače novog svetskog poretka u kojem Srbiju vide kao nekog bitnog činioca ili bar mezimče novih svetskih sila... ;-)

Djordje NS

pre 9 godina

Hej rusofili, bar imajte toliko hrabrosti da se potpišete kad ostavljate komentar da vam čovek može da odgovori. Jedan u potpisu stavio !!! a drugi @ Djordje NS. Strašno! Jedan "zna" šta se priča po neformalnim krugovima unutar EU (Oplakao sam taj deo komentara...) a drugi se naravno hrani mržnjom prema Amerikancima, kao da će svojom mržnjom uspeti da utiče na politiku USA.
Volim da dođem na stranicu na kojoj se nešto piše o Rusima jer se tu odmah sjate kojekakvi nostalgičari koji još nisu skinuli komunistički šinjel.
Savetujem vam svima da pročitate današnji intervju sa Vukom Draškovićem u Blicu. Nisam njegov glasač ni sledbenik ali vas je opisao tako dobro da bih mu dao Nobelovu nagradu za književnost.

ss

pre 9 godina

u stvari, Rusija traba mnogo više da se boji Kine, nego NATO pakta, upravo zbog resursa koji su Kini na dohvat ruke, koji joj trebaju, ali koje Kina ne poseduje. svi ti resursi su u ruskom delu Sibira, koji je nenaseljiv. Kini je Sibir od neuporedivo većeg strateškog značaja nego bilo šta drugo na svetu. objektivno gledano, daleko više razloga za rat imaju Kina i Rusija, za sva ta bogata polja Sibira, nego što ga imaju Rusija i NATO oko bilo čega na ovoj planeti. naravno, u ovom momentu je u obostranom interesu da to prijateljstvo "cveta", ali su ispod površine interesi Kine i Rusije daleko više suprotstavljeni, nego interesi Rusije i Zapada. ne kažem da će neko sutra ratovati protiv nekog, ali Rusija ima daleko više razloga da se boji Kine, neko Amerike. prirodni resursi su ono što je najslabija tačka Kine i nešto što joj je na dohvat ruke. a u budućnosti, vojna moć Rusije će sve više slabiti u odnosu na vojnu moć Kine. u tome slučaju Rusiji je čak i neophodno prijateljstvo sa Zapadom, kako bi se sačuvala od Kine. osim strateškog nuklearnog naoružanja, ne vidim koja bi to ruska sila uspela da zaustavi kinesku. no, razume se, i Kina ima strateško nuklearno oružje. i pustite to da Kinezi neće da napadaju. budućnost je neizvesna, a Rusija nema kapaciteta da na konvencionalan način brani sva ta nenaseljena prostranstva od budućeg diva. razmislite malo i sami ćete doći do sličnog zaključka. vrlo je jednostavno.

Pauly Ester

pre 9 godina

Samo Nemačka godišnje kupi od Rusije godišnje 40, jedna Italija 30 a cela EU 170 milijardi kubnih metara gasa...ne znam čemu tolika potreba za dezinformacijama kada je Rusija u pitanju.

Djordje NS

pre 9 godina

@ !!! Vidim da ništa nisi razumeo iz mog komentara pa me ni ne čudi tvoja uvodna rečenica koja se posle toga samo tebi može pripisati.
Ja ne govorim o tome ko će biti gde za 50 godina nego baš suprotno, da je dugo za čekati da vidimo šta će Rusi profitirati za pola veka. Oni su već sad ozbiljno uzdrmani sankcijama. Pa nema ni godinu dana kako su sankcije na snazi a uložiti samo u spas rublje 50 MILIJARDI DOLARA. Ako si tako dobar znalac izračunaj mi kolika će šteta po rusku ekonomiju biti ako sankcije potraju malo duže i koliko još trpi ostatak privrede koji će da počne da otpušta radnike.
Da nisi proživeo sankcije pa da razumem tvoje neznanje, a ovako ne bih komentarisao. Probaj da objasniš svim radnicima što dobiju otkaz da treba samo da se stisnu 50-ak godina i biće sve OK.
Kad objave naslov da rublja sve dublje tone nema vas nigde sa komentarima a kad je jedan ovakav inspirativan naslov pune vam junačke grudi.
Poenta svega je - NEĆE VAMA BITI BOLJE NI SAD NI ZA 50 GODINA!

Има решења за санкције

pre 9 godina

(Djordje NS, 9. novembar 2014 15:36)
Ђорђе добро кажеш - шта се клибере ови русофили оволико? Рубља посрће и тоне, руска економија много трпи и тек ће да трпи. А шта је са доларом? Долар је стабилан и амери се само смеју са даљине како се Руси батргају да се извуку из живог блата.

А како су Амери успели да очувају долар? Ево овако:
1. Штампају фиктиван новац без покрића
2. Направили су 10 ратова у задњих 15 година и пљачкају све редом
3. Зарађују од војне индустрије више него од све остале америчке привреде
4. Манипулишу са тржиштем преко својих банака

Е сад, Руси ако мисле да се извуку, треба или да продају злато да би стабилизовали рубљу или да искористе амерички рецепт, па да утрче војно на Блиски Истог и сатерају амерички ИСИС под земљу, да ставе шапу на нафту коју тренутно краду Амери и Турци и да наоружају Иран као што су Амери наоружали Ирак. Сад - ко је ту хуманији? Руси или Амери?

Visoka cena

pre 9 godina

(facts, 9. novembar 2014 14:03)

Крију цену јер је мала у односу на цену коју плаћа ЕУ. Али, цена коју ће ЕУ да плати је висока - када Кинези добију енергенте по нижој цени, економија ће још брже да им расте, има да избаце још јефтиније апарате, а то погађа западну економију. Санкције заиста делују. Руси ће са друге стране да стагнирају, примаће мање пара па ће имати једноставан избор - или да раде више и боље или да пропадну. На крају крајева, нека их населе и Кинези, велика им је земља, може им се. А и Кинези су некако миран и питом народ, за разлику од Европљана и Американаца, имају мало фрке око Тибета, али ЕУ и Америка су до сада имали толико војних агресија за 20 година колико Кина није имала у задњих 500 година.

Veliki brat

pre 9 godina

Ovde nešto nije baš u redu sa ciframa, kad se pominje taj projekat vredan 400 milijardi dolara.

Ako kroz ta dva gasovoda godišnje bude išlo 68 milijardi kubnih metara gasa po ceni od npr. 350$ za 1000 kubika, to je 68.000.000*350 = 23.8 milijardi dolara godišnje.
U prevodu, za tih 400 milijardi, koliko navode cenu projekta, trebaće 16.8 godina da se toliki bude ukupan prihod, a da bi profit pokrio uloženo u gasovod... za to će trebati jedno 50 ili više godina.


Ali tako je to, kad već imaju pare i ne mogu trenutno da ih ulažu u Južni tok, onda će u gasovode ka Kini, inače se pare potroše kao kod nas i posle bi pali u nemilost MMF-a i njima sličnih.

iz bloka

pre 9 godina

@veliki brat
"Ako kroz ta dva gasovoda godišnje bude išlo 68 milijardi kubnih metara gasa po ceni od npr. 350$ za 1000 kubika, to je 68.000.000*350 = 23.8 milijardi dolara godišnje. " Proveri znanje iz matematike, 68 milijardi se pise 68.000.000.000, pa to puta 350$

!!!

pre 9 godina

@Djordje NS
Pa nisi ni ti nesto mnogo pametnije napisao.
Sta ce biti sa dolarom ako zaista u razmeni Rusija, Kina a sa njima i neke druge velike ekonomije pocnu da koriste nacionalne valute?
Koja je najzaduzenija drzava na svetu? SAD! Sta li ce tek sa njima biti za 50-60 godina?
Sa kim su oni i kada potpisali ugovor vredan 400 milijardi? Kome oni prodaju gas? Sta ce biti sa njima kad im za 50-60 godina ponestane nafte? Rusiji nece ponestati jer sa novootkrivenim nalazistima postaju najveci svetski proizvodjac nafte.
Sta ce se desiti sa americkom privredom kada im za nekoliko decenija sva ekonomija bude premestena u Kinu? Amerikanci ostaju bez posla a Kinezi se zaposljavaju.
Zasto sve prognoze kazu da ce do 2025 najrazvijenije ekonomije sveta biti Kina, Rusija, Indija, Brazil? Gde je tu americka kolonija EU?
Jos si zaboravio da napises da i pored pada rublje Rusija belezi veci ekonomski rast od SAD-a i EU.

Џони Хазард

pre 9 godina

@Burek - Znamo sta znaci sporazum o razumevanju, nista! To se potpisuje zbog propagandnih efekata u zemljama porpisnicima. Znamo iz iskustva.

Ово горе је истинита тврдња али само у случају када споразуме о разумевању потписује боранија типа Тадић или Вучић. Овај споразум су потписали председници Кине и Русије, и то је сада ”као у камену исклесано”.

defence

pre 9 godina

Znamo sta znaci sporazum o razumevanju, nista! To se potpisuje zbog propagandnih efekata u zemljama porpisnicima. Znamo iz iskustva.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Burek, 9. novembar 2014 13:54)

Nije ti to Srbija i EU sporazum. Kina je isuvise ozbiljna zemlja da bi se zanosila sa nekim ugovorima. NJima ovo treba vise nego Rusima jer sada kazu investirotima sadasnjim i buducim da i oni prelaze na jeftinije energente i da je snabdevanje sigurno u narednih pola veka. To je naj vaznije investitorima a i samim Kinezima kao i Rusima jer sada imaju prostora za ucene prema zapadu.

AlekS

pre 9 godina

Ovde nešto nije baš u redu sa ciframa, kad se pominje taj projekat vredan 400 milijardi dolara.

Ako kroz ta dva gasovoda godišnje bude išlo 68 milijardi kubnih metara gasa po ceni od npr. 350$ za 1000 kubika, to je 68.000.000*350 = 23.8 milijardi dolara godišnje.
U prevodu, za tih 400 milijardi, koliko navode cenu projekta, trebaće 16.8 godina da se toliki bude ukupan prihod, a da bi profit pokrio uloženo u gasovod... za to će trebati jedno 50 ili više godina.


Ali tako je to, kad već imaju pare i ne mogu trenutno da ih ulažu u Južni tok, onda će u gasovode ka Kini, inače se pare potroše kao kod nas i posle bi pali u nemilost MMF-a i njima sličnih.
(Veliki brat, 9. novembar 2014 14:53)

Видим забринут си да ће Руси спасти на зависност од ММФ-а. Одмах да ти разгоним секирацију. Приходи од гаса у руском буџету учествују са само 5% па твојој забринутости нема места. Руском буџету знатно више приходује нафта. Са новим налазиштем откривеним овог лета ће Русија бити њен највећи произвођач.

Deki

pre 9 godina

Neka se lokalni pseudoliberali tj anglofili ne brinu za vrednost Rublje ,nije vam ovo 98.Sa zaljenem vam moram priopćiti da Deda Mraz ne postoji,i Judeo Oligarhija je izmasakrirana u Rusiji,ono sto je ostalo u životu sada kao pudlice na zadnjim nogicama igraju oko noga velikog Putina .
Putin ima čime da brani vrednost Rublje ,Naftom ,Gasom ,Platinom ,Dijamantima,Silom :),i na kraju tim Dolarima :)

argument

pre 9 godina

@burek, to sto kazes apsolutno je bez osnova jer rusija i kina nisu cirkuske drzave kao ova nasa kvazibananadrzava. to su ozbiljne i najmocnije zemlje sveta i u poslu kod njih nema igranja i neozbiljnosti kako ti kazes iz marketinskih razloga.... dokaz ti je snaga sibira koji je pretocen u klasican ugovor i od septembra i jedna i druga strana punom parom grade gasovod. neko je spomenuo ovde da je cena gasa daleko niza nego sto gasprom prodaje gas evropi. pa sta mislite zasto? mislite da je neko tu ruse prevario ili tako nesto, a? ne, nego su rusi ti koji su i u tom poslu strateski odigrali jer tom cenom gasa oni ubijaju svu konkurenciju koja dolazi iz amerike i kanade jer kinezi sada uvoze americki i kanadski gas iz skriljaca a svi dobro znate da cena po kojoj ce rusi kinezima prodavati gas je totalno nerentabilna kod gasa iz skriljaca... toliko o tome

amer

pre 9 godina

Prije osam godina Warren Buffett u jednom Tv nastupu rece.."Ucite kineski i ruski jezik...trebat ce vam..moji unucu vec pohadjaju kinesku skolu"Mislio sam tada da je to dobar vic..a sada vidim da je bio u pravu 100%.Vecina ljudi tek kad dodju na neki cilj mogu ga opipati i reci tu sam...a zamisliti taj cilj ili predvidjeti dogadjaje mogu samo izuzetno inteligentni ljudi.

@Djordje NS

pre 9 godina

Tja, te trice i kucine o rusofilima i rusofobima su toliko dosadne i nezrele da nisi ni morao traciti vremena za odgovor. Sankcije jesu promasene i to nije moja konstatacija, vec konstatacija po 'neformalnim' hodnicima EU vlada... Eto mi se moze malo komentarisati posto se krecem po tim krugovima. Za rublju se ne bih previse znojio isto tako - danas postoje trzista sa ogromnim energetskim potrebama da bi prozivodljac kao Rusija pao na 'valutu'. Ako i bude par godina krize, na duze staze, sto bi reakli kockari, ta valuta je 'sigurica'.

Mica

pre 9 godina

@" veliki brate" ti ocigledno ne mozes da pojmis velike cifre :) kod tebe je 68 milijardi(68.000.000.000) puta 350 =28 milijardi (28.000.000.000), dakle manje nego pre mnozenja! Pa ko ozbiljan je mogao da ti da plus na komentar?! Ove brojke kad se pomnoze dobijes 23800 mlrd! Jbt!

gru

pre 9 godina

360-400$, zavisno od količine koju chn preuzme godišnje. chn je primorana da kupuje gas jer su im gradovi zagađeni (ugalj). nije rus ušla u sukob sa nato-m oko ukr onako bzv. nego im se može. rus je jedina evropska država članica asean-a (kao i usa iz amerike). ekonomska arena 21.v je u aziji. eu je kolonija, a valjda svi znamo čemu služe kolonije.

Benny Hill

pre 9 godina

Ukraina kupila 38 miljardi kuba od Rusije godišnje.Ukraina ima 45 miljona naseljenje,a Kina 1.4 mijlarde.Ne razumem kako Ukrainci troše toliko gaza.

Titus

pre 9 godina

@Има решења за санкције

Ne, sasvim naprotiv. Rusi treba da se oslobadjaju dolara i kupuju zlato. Oni to i rade i oni su trenutno najveci kupci zlata na svetu, cak mislim da imaju i najvece rezerve. Cena zlata je jako niska i oni kupuju enormne kolicine (kao i Kinezi). Pad rublje je ocekivan i ciljan i oni nece trositi unutrasnje rezerve za obaranje kursa. To ima direktnu posledicu - pad uvoza sa zapada i povecanje izvoza iz Rusije - to se vidi po rastu proizvodnje jer ruski proizvod postaje jeftiniji za neugovorene cene. Dalje, ovako jacanje dolara cak i odnosu na Evro (evro je najslabiji u odnosu na dolar u protekle dve godine) dovodi do kolapsa pre svega evropsku privredu. Da pojasnim: ako Rusima Srbija duguje 200 miliona dolara, to je bilo recimo pre godinu dana 160 miliona evra, a sada je 180 miliona Evra. Nije tacna cifra, ali cisto radi ilustracije. Ili recimo ako je Poljska ugovorila gas za 380 US$ za hiljadu kubika, a evro i rublja slabi, poljski gradjanin mora da plati vecu cenu gasa u zlotima ili evrima, iako cena ostaje ista u dolarima. Naravno da Rusija nije ovo ciljala, ali u zapocetom III svetskom ratu koristi se svim sto moze. Da, pad vrednosti rublje odgovara ruskoj privredi, ali evropsku dovodi do kolapsa. Videli ste vest za Ladu - uvozni automoblili su morali da poskupe za 20% posto sto je trziste okrenulo Toljatiju.

T3

pre 9 godina

Umesto da prigrabi Rusiju i tako dobije sansu da parira Aziji i Americi, a sutra i Africi, matora, umorna a naivna Evropa je gura od sebe. Na osovini Berlin-Moskva treba graditi buducnost Evrope i Rusije, ali Evropljani vise vole kauboje od sebe samih.

Mrgud

pre 9 godina

Čitam komentare naših "sveznalica" i mislim samo, šta ako ne bude Južnog toka? Amerikanci će nam dopremati uljane Škriljce? Britanci će u flašamo po litar snabdevati našu industriju gasom? O kakvoj ideologiji ovi "pametnjakovići" pričaju? Mogao bih da se kladim da 90% posto njih nikad u životu ništa nije radilo ( a onih 10% su novopečeni "skojevci", nije ni važno koje partije). Ja sam u penziji, deca su otišla van, ovde nije bilo posla za fakultetski obrazovane, rekli bi drugi, zašto ja vrištim? Pa imaju li ovi "pametnjakovići" išta na umu sem one "u se, na se i poda se"? Nemaju!

bora

pre 9 godina

Pa naravno Bojane da nije!Rusi su daleko iznad Evrope,samo ti to ne razumeš!
Narod koji je svetu podario jednog Čajkovskog,Korsakova,Musorskog,jednog Puškina i Ljermontova,jednog Gogolja,Tolstoja i Dostojevskog!
Narod koji je slomio Napoleona i kičmu Hitleru!
Narod pred čijim se grofovima i vlastelom klanjala lihvarska Evropa 18 i 19 veka.....
No uzalud ti pričam,ne razumeš ti to..

bazbaz

pre 9 godina

BEIJING, November 9. /TASS/. Gas supplies from Russia to China mid-term may be bigger than supplies to Europe, Gazprom’s CEO Alexei Miller said on Sunday while commenting on the bilateral documents signed between Russia and China.

“In mid-term we have another route, which is being negotiated with China now - gas supplies by a pipeline from regions of the Far East,” he said.

ema

pre 9 godina

Ajoj, pa hoce ostati nesto za nas? Dobojacemo mi americki gas preko okeana 10 puta skuplji...
Opasne igre (ne placa se opet u dolarima cini mi se - trt).

mi

pre 9 godina

Zasto umesto 400 milijardi dolara ne pise isti iznos u juanima pa da bude lakse za racunanje.
Zato sto ce se jos dugooo koristiti us dollar kao svetska rezervna valuta
a specijalno u Rusiji gde je druga nacionalna valuta.

Bivsi

pre 9 godina

Poštovani @Има решења за санкције
Biće dovoljno da se umesto petrodolara Ruski energenti plaćaju u Eurima ili Tozli i taj isti nastampani dolar se vraca u USA,ali to bi bilo pogubno za celu svetsku privredu, lično verujem da ce ruje to da urade kada budu saćerane u ćoše pre toga njet :))

TRex

pre 9 godina

Ovde je bitna i ruta preko Sibira, tj. 'autoput' za gas koja se kasnije može proširiti dodavanjem novih cevi. Slično je i sa 'Južnim tokom' gde su predviđene 4 cevi po 15Mld/god, tj. ukupno isto 60Mld/god.

beeblebrox

pre 9 godina

Lako ćemo mi za Ruse i Amerikance, nego šta ćemo mi jesti, ne za 50 godina, nego za 5 meseci.

Lepo je Pekić pisao. Nama Srbima je ½trbuh u Austriji (ja bih prepravio u Evropi), srce u Rusiji, mozak na otavi, a koža na dobošu½.

*citat iz Zlatnog runa

baki

pre 9 godina

@veliki brat
"Ako kroz ta dva gasovoda godišnje bude išlo 68 milijardi kubnih metara gasa po ceni od npr. 350$ za 1000 kubika, to je 68.000.000*350 = 23.8 milijardi dolara godišnje. " Proveri znanje iz matematike, 68 milijardi se pise 68.000.000.000, pa to puta 350$
(iz bloka, 9. novembar 2014 16:32)
Proveri svoju informisanost. 350$ je cena za 1000m3

morente

pre 9 godina

Samo nikako ako da napišete cenu, koja je mnogo manja nego sa EU. Kinezi apsolutni pobednici ovog dogovora.(facts, 09. novembar 2014 14:03)Kinezi su se za ove projekte odlučili prevashodno iz ekoloških razloga.Kina je ubedljivo najveći potrošač uglja,koji je veliki zagađivač,i to želi da zameni sa gasom u narednim godinama.Znači da je donekle primorana na ovaj potez,slično kao i Rusija.Što znači da je ovaj posao u obostranom interesu.A što se cene tiče ona je ista kao za Nemačku,koja je takođe veliki potrošač gasa.Od količine gasa koji se kupuje zavisi cena,a kad se tome,u našem slučaju,doda i plaćanje za transfer jasno je zašto mi plaćamo više.Za razliku od ostalih mi plaćamo samo za potrošenu količinu gasa,dok druge zemlje plaćaju dogovorenu cenu,bez obzira da li su te količine preuzele ili ne.

from_HR

pre 9 godina

(ss, 9. novembar 2014 22:31)

Nekako ipak mislim da su Rusi dobro promislili kome će se i kada okrenuti,uostalom Kina ne organizira obojene revolucije nego je i sama meta takvih,a ako nisi čuo o mnogobrojnim malim i medijski slabo pokrivenim ratovima u Africi(Mali,Somalija,Sudan...) evo ti informacije da se svi oni vode protiv kineskih interesa(Kinezi su tamo nabavljali različite sirovine,a čim bi sklopili povoljne ugovore javili bi se nekakvi "pobunjenici" koji su to sve minirali),pogodi tko stoji iza svega toga?

Petar

pre 9 godina

@ss: be brige, ako ne mogu da zasiste,spalice i unistiti za sobom sve,kao sto su to i radilu u drugom svestkom ratu.,Ovog puta to mogu da urade za par sekundi, sa dva kljuca i jednim dugmetom. Kinezima bi bilo bolje da trguju,a od rata nema nista , sto garantuje i na hiljade bojevih glava i najnaprednija raketna tehnika u svetu.inace...tvoj nadimak dovoljno govori.

jf

pre 9 godina

iz bloka-ne,nisi u pravu,ponovo to razmotri,obrni,okreni,velike cifre lako prevare...vidiš,jedna hiljada kubnih metara košta trista pedeset dolara,jedan kubni m.košta trideset pet centi...