Nedelja, 09.11.2014.

11:40

Seks bi uskoro mogao da postane čista rekreacija?

Izvor: B92

Seks bi uskoro mogao da postane èista rekreacija? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

K

pre 9 godina

Iz mog najuzeg okruzenja: Poznanica, 29 god. umrla zbog plucne embolije, uzrokovane, kako su lekari naveli, najverovatnije kontraceptivnim pilulama. Drugarica, 26 god. dobila, i potom godinama lecila, vensku trombozu uzrokovanu takodje pilulama kako su smatrali lekari. Drugarica, 26 god. nakon visegodisnjeg konzumiranja pilula, odmah po prestanku zadobila ozbiljan poremecaj menstrualnog ciklusa koji jos niko nije uspeo da joj izleci. Cula sam za jos neke slicne slucajeve, ali nisu informacije iz prve ruke.

Dok endokrinolozi vriste na sav glas o stetnosti pilule, ginekolozi kod nas je srdacno preporucuju! Takvo je moje iskustvo. Proci ce jos decenije dok se njena stetnost ne svede na minimum, ako se to ikad i dogodi! A do tada, na nama ostaje da budemo odgovorni prema sebi i pazimo sta unosimo u organizam! Na kraju krajeva, sta toliko fali kondomu? Navodno muskarcima umanjuje zadovoljstvo. Donekle i zenama, ali znatno manje. Ali to je svakako manja zrtva od one koju pilula izaziva, a pritom i stiti od PPB. Bitno je osvestiti i muskarce o njenoj stetnosti, jer se desava da oni manje savesni ili manje informisani vrse pritisak nad devojkom. Tako, nek se zapitaju u kojim to okolnostima bi oni uneli u organizam takvu hemiju koja inhibira njihov reproduktivni sistem, a pritom zivotno ugrozava? Nadam se nikad!

Znam da se mnogo njih ne slaze sa mnom. Jednostavno, desila su se veoma potresna iskustva u mom bliskom okruzenju, sto daje kredibilitet ovakvom stavu! (...Nastavak)

K

pre 9 godina

(...Nastavak) A sto se tice iniciranja masovne vestacke oplodnje onde gde nije neophodna, gde je prirodno zacece moguce, ne bih volela da zivim u takvom drustvu. Najpre, samo zamrzavanje celija nosi ogroman rizik po zdravlje potomstva (sumnjam da ce u skorijem periodu nauka toliko napredovati da rizik bude manji od relativne greske). A drugo, mislim da bi se ona draz sexa nekako bas osiromasila. Zar nije lepse kad znate (ili makar pretpostavljate :)) da vam se dete samo stvorilo nekim ludacki dobrim sexom? :D

Pilula

pre 9 godina

Koliko li je samo ovaj "doktor" upropastio zena sa tim hemijskim buckama dok nije usavrsio svoju "tableticu"! Licno poznajem njih nekoliko koje su imale hiljadu problema sa zdravljem zbog toga. Odrazi se i na mogucnost dobijanja dece u kasnijem periodu, samo sto to naravno niko nece da prizna, jer je "tabletica" 100% zdrava i "prirodna". Sto kaze nasa narodna: Dok te mami secerom te sladi! Kako moze nesto biti prirodno, ako je direktno upereno protiv prirode? Priroda je dala nacin kako se razmnozavamo. Ali zbog minuta zadovoljstva spremni smo da platimo visoku cenu. I da se "prirodno" sterilisemo.

Jedna Riđokosa

pre 9 godina

@ Miro Split
Hvala na pitanju, bolje mi je. Moram još nekoliko analiza i snimanja da uradim. Nadam se da će biti sve uredu.

Swedenonline

pre 9 godina

Čitala sam npr. da su deca koju su pravili stariji muškarci, recimo u tridesetim, četrdesetim, mudrija i pametnija od dece mlađih muškaraca, jer ovi stariji imaju bogato životno iskustvo (u smislu da su preživeli mnogo toga, videli dosta toga i sl.), a to se sve odražava i na karakteristike sperme.8tz
(D., 09. novembar 2014 22:34)

Pobrkani loncici, prvenstveno sto je muskarac sa 30+ konacno spreman da bude savestan otac i uzgaja dete u smislu prenosenja iskustva.

D.

pre 9 godina

@White
Komentar je u suštini u redu, sem ovog dela: "Pošto se evolutivni procesi ne mogu odvijati u tako kratkom vremenskom intervalu, zbog čega i jajne ćelije i spermatozoidi postaju „lošiji“ kako vreme prolazi i danas, nauka je tu da da rešenje ako rešenje postoji. Kad se to uzme u obzir, zašto ne zamrznuti jajne ćelije u ranim dvadesetim godina i obezbediti najbolje moguće osnove za potomstvo?"
Nisam sigurna, ali mislim da jajne ćelije ne postaju "lošije" tokom godina, u smislu da im se svima menja kvalitet, već da im se broj smanjuje (žena se rodi sa odr. brojem jajnih ćelija i taj broj se, počev od prve menstruacije, smanjuje), a zatim, neke od tih preostalih ćelija jesu možda "lošijeg kvaliteta", odn. recimo da verovatnoća da budu oplođene je mala. Zato se ženama savetuje da postanu majke dok još imaju velik broj jajnih ćelija, a i zato što lakše podnose trudnoću i porođaj dok su mlađe.
Što se tiče spermatozoida, oni se neprestano stvaraju, i njihov kvalitet zavisi od načina života muškarca, dakle: Recimo da muškarac ne puši, ne pije, bavi se fizičkom aktivnošću, i umno je aktivan, imaće spermu i spermatozoide dobrog kvaliteta, i obrnuto. Čitala sam npr. da su deca koju su pravili stariji muškarci, recimo u tridesetim, četrdesetim, mudrija i pametnija od dece mlađih muškaraca, jer ovi stariji imaju bogato životno iskustvo (u smislu da su preživeli mnogo toga, videli dosta toga i sl.), a to se sve odražava i na karakteristike sperme.8tz

Ko zna Zna..

pre 9 godina

Pre svega, nismo danas izmislili toplu vodu! Sve vrste seksualnih rekreacija od normalnih (sve šta jedno, dvoje ili više zajedno prihvataju) do izopačenih postoje od pamtiveka. Kada nije bilo kontraceptivnih sredstava bio je tzv. 'coitus interruptus', a onda ponovo u nekim religijama prolivanje semena osim u va.... važi za smrtni greh! O tome može mnogo da se diskutuje, da li je spermatozoid pola živog bića i da li se njegovim namernim prolivanjem vrši genocid? U tom slučaju je ljudima sa grižom savesti opravdana sterilizacija.
Ali meni mnogo važnija stvar je što se tu sprečava prirodna selekcija! Ako u jednom naletu pošaljemo 500.000 hajduka ka jajnoj ćeliji, zamislite koja se tu borba vodi? Jasno je do sada da samo najbolji od najboljih, da li plivanjem, lukavošću ili zavadom, ali zasluženo stižu do cilja! E sada, tu dođe još njih, a jajna ćelija, bivši dama ima pravo izbora pa pušta unutra onoga ko njoj odgovara! E to se zove prirodna selekcija..
E sada zamislite vantelesno oplođivanje, prvo ih odlediš pa ih tejzerom elektrošokiraš da prorade pa doktor bira slučajno, pa možda i izabere nekog lenjivca kome nije ni do plivanja, razmišljanja a kamoli do jajne ćelije, pa na kraju ni ona nema izbora...prisila!!
Kakve li će se generacije izroditi???

miro split

pre 9 godina

Za gospu blaženu pa normalno da se ja sa sekson bavin rekreativno.
Samo se prostitutke bave profesionalno sa tim sportom.
@Jedna riđokosa
Prijo je si mi ozdravila?

mrgud

pre 9 godina

Glupa zapadna ciivilizacija sa svojim skolicama, diplomicama, takmicenjem od malih nogu do groba itd uz zanemarivanje bioloske prirode coveka ce otici tamo gde i anticki Egipat, Grcka, Rim ... Na djubriste istorije. Nama je vazna karijera, boze sacuvaj da ziivimo na farmi gajeci svoje voce i stoku. Nego vise ni fakultet ti nije doovoljan, vec si bez dr nula. I dok ti diplomiras, nasterisess, doktorisea ...
neki novi "varvari" se i dalje seksaju i prave decu prirodnim putem. A onda ce se za 200-300 godina izroditi nekog novog Dzingis Kana pa ce nas IVF-mutante pregaziti. A za 500 godina u Evropi ce se pricati hinfu, mandarin i arapski. A sada nastavite da mastate o karijerama kancelarijskih pacova iza sve brzih i lepsih kompjutera ...

ana

pre 9 godina

@Lesa
Kaže se da majke usvojene dece više vole, ako je to moguće, od bioloških majki. Čin trudnoće i porođaj ne čine majku. Ima loših i emotivno hladnih majki i medju biološkim majkama.
ja sam majka, i pre i posle rođenja deteta seks mi je bio rekreacija, uživanje, izražavanje ljubavi prema partneru, a od neželjene trudnoće sam se štitila.

aleks

pre 9 godina

A kada dobijete dete sa 50 treba da se molite da docekate zivi njegovo punoletstvo inace ce da zavrsi u domu a o babama i dedama odavno pokojnim ce da slusa price. Lepo je sve to, neka radi ko kako zeli...

više znanja, manje osuđivanja

pre 9 godina

@lesa
Khm, pa to bi funkcionisalo kao što funkcioniše i danas veštačka oplodnja: oplodi se jajna ćelija, pa se vrati u telo žene, koja je onda trudna 9 meseci, baš kao i sve ostale žene koje ostanu trudne prirodnim putem.

Samo kazem

pre 9 godina

1. Zamrznuti embrioni se ne cuvaju vise od 5 godina jer nakon tog perioda opada verovatnoca za dobijanje zdrave bebe, tako da te price o zamrzavanju decenijama unapred predstavljaju SF.
2. IVF je resenje za probleme sa zececem i nikako nije garancija za uspesnu trudnocu.

white

pre 9 godina

Trend odlaganja trudnoće postoji postoji već više vekova. Kad se već citiraju književna dela, ja kao primer navesti Šekspirovu dramu „Romea i Juliju“, u kojoj dva glavna junaka imaju po 13, 14 godina. Brojni su razlozi zašto se granica pravljenja/planiranja porodice pomera naviše, a jedan od njih je i produžetak ljudskog veka. Kada je vek u proseku bio 40-50 godina, logično je bilo stvoriti potomstvo pre 20. godine. Drugi razlog je pomeranje granice odrastanja. Mislim da nema potrebe da dalje elaboriram kako danas stoje stvari kada je životni vek produžen za 30-40 godina i kada se granica odrastanja (i/ili formalnog školovanja) sve više pomera naviše.
Pošto se evolutivni procesi ne mogu odvijati u tako kratkom vremenskom intervalu, zbog čega i jajne ćelije i spermatozoidi postaju „lošiji“ kako vreme prolazi i danas, nauka je tu da da rešenje ako rešenje postoji. Kad se to uzme u obzir, zašto ne zamrznuti jajne ćelije u ranim dvadesetim godina i obezbediti najbolje moguće osnove za potomstvo?
Što se tiče seksa kao rekreacije, pa on je to postao otkad postoje kontraceptivna sredstva, jer je u protivnom vezan samo za reprodukciju. Ne vidim zaista ništa šokantno niti moralno neispravno u tome.

lesa

pre 9 godina

Znaci hoces porodicu, odes sa zenim narucis dete i oni smuckaju koktel. Nece tu biti prave majcinske ljubavi, jer ta zene nece osetiti zivot u sebi. Jedino dobro u svemu tome je sto nece moci da ti uvali tudje dete.

Vic

pre 9 godina

Dosao deda u javnu kucu.
- Sta trazis ti ovde deda?
- Ja bih malo rekreacije.
- Ti si svoje odrekreirao, hajde idi.
- A jesam!? E pa da platim.

Marko

pre 9 godina

Rhyzm: naslov knjige "Brave new world" se na srpski prevodi kao "Vrli novi svet". Ta fraza potiče od Šekspirove drame "Bura" gde je "brave" na srpski takođe prepevan kao vrli. Inače ti je referenca sasvim na mestu, mada sam kao fan distopijskog žanra uvek smatrao da Haksli nije u istoj klasi kao Zamjatin i Orvel.

Lena

pre 9 godina

Pa oduvjek je za mene bio samo ludo dobra rekreacija.
A verujem da je i drugima pa cak i onima sto imaju decu. Ako su seksualno aktivni 15 godina i imaju dva deteta onda im je procentualno jako malo icega drugoga od rekreacije u tom sexu.

Vic

pre 9 godina

Dosao deda u javnu kucu.
- Sta trazis ti ovde deda?
- Ja bih malo rekreacije.
- Ti si svoje odrekreirao, hajde idi.
- A jesam!? E pa da platim.

Lena

pre 9 godina

Pa oduvjek je za mene bio samo ludo dobra rekreacija.
A verujem da je i drugima pa cak i onima sto imaju decu. Ako su seksualno aktivni 15 godina i imaju dva deteta onda im je procentualno jako malo icega drugoga od rekreacije u tom sexu.

Marko

pre 9 godina

Rhyzm: naslov knjige "Brave new world" se na srpski prevodi kao "Vrli novi svet". Ta fraza potiče od Šekspirove drame "Bura" gde je "brave" na srpski takođe prepevan kao vrli. Inače ti je referenca sasvim na mestu, mada sam kao fan distopijskog žanra uvek smatrao da Haksli nije u istoj klasi kao Zamjatin i Orvel.

white

pre 9 godina

Trend odlaganja trudnoće postoji postoji već više vekova. Kad se već citiraju književna dela, ja kao primer navesti Šekspirovu dramu „Romea i Juliju“, u kojoj dva glavna junaka imaju po 13, 14 godina. Brojni su razlozi zašto se granica pravljenja/planiranja porodice pomera naviše, a jedan od njih je i produžetak ljudskog veka. Kada je vek u proseku bio 40-50 godina, logično je bilo stvoriti potomstvo pre 20. godine. Drugi razlog je pomeranje granice odrastanja. Mislim da nema potrebe da dalje elaboriram kako danas stoje stvari kada je životni vek produžen za 30-40 godina i kada se granica odrastanja (i/ili formalnog školovanja) sve više pomera naviše.
Pošto se evolutivni procesi ne mogu odvijati u tako kratkom vremenskom intervalu, zbog čega i jajne ćelije i spermatozoidi postaju „lošiji“ kako vreme prolazi i danas, nauka je tu da da rešenje ako rešenje postoji. Kad se to uzme u obzir, zašto ne zamrznuti jajne ćelije u ranim dvadesetim godina i obezbediti najbolje moguće osnove za potomstvo?
Što se tiče seksa kao rekreacije, pa on je to postao otkad postoje kontraceptivna sredstva, jer je u protivnom vezan samo za reprodukciju. Ne vidim zaista ništa šokantno niti moralno neispravno u tome.

Samo kazem

pre 9 godina

1. Zamrznuti embrioni se ne cuvaju vise od 5 godina jer nakon tog perioda opada verovatnoca za dobijanje zdrave bebe, tako da te price o zamrzavanju decenijama unapred predstavljaju SF.
2. IVF je resenje za probleme sa zececem i nikako nije garancija za uspesnu trudnocu.

više znanja, manje osuđivanja

pre 9 godina

@lesa
Khm, pa to bi funkcionisalo kao što funkcioniše i danas veštačka oplodnja: oplodi se jajna ćelija, pa se vrati u telo žene, koja je onda trudna 9 meseci, baš kao i sve ostale žene koje ostanu trudne prirodnim putem.

lesa

pre 9 godina

Znaci hoces porodicu, odes sa zenim narucis dete i oni smuckaju koktel. Nece tu biti prave majcinske ljubavi, jer ta zene nece osetiti zivot u sebi. Jedino dobro u svemu tome je sto nece moci da ti uvali tudje dete.

mrgud

pre 9 godina

Glupa zapadna ciivilizacija sa svojim skolicama, diplomicama, takmicenjem od malih nogu do groba itd uz zanemarivanje bioloske prirode coveka ce otici tamo gde i anticki Egipat, Grcka, Rim ... Na djubriste istorije. Nama je vazna karijera, boze sacuvaj da ziivimo na farmi gajeci svoje voce i stoku. Nego vise ni fakultet ti nije doovoljan, vec si bez dr nula. I dok ti diplomiras, nasterisess, doktorisea ...
neki novi "varvari" se i dalje seksaju i prave decu prirodnim putem. A onda ce se za 200-300 godina izroditi nekog novog Dzingis Kana pa ce nas IVF-mutante pregaziti. A za 500 godina u Evropi ce se pricati hinfu, mandarin i arapski. A sada nastavite da mastate o karijerama kancelarijskih pacova iza sve brzih i lepsih kompjutera ...

ana

pre 9 godina

@Lesa
Kaže se da majke usvojene dece više vole, ako je to moguće, od bioloških majki. Čin trudnoće i porođaj ne čine majku. Ima loših i emotivno hladnih majki i medju biološkim majkama.
ja sam majka, i pre i posle rođenja deteta seks mi je bio rekreacija, uživanje, izražavanje ljubavi prema partneru, a od neželjene trudnoće sam se štitila.

aleks

pre 9 godina

A kada dobijete dete sa 50 treba da se molite da docekate zivi njegovo punoletstvo inace ce da zavrsi u domu a o babama i dedama odavno pokojnim ce da slusa price. Lepo je sve to, neka radi ko kako zeli...

miro split

pre 9 godina

Za gospu blaženu pa normalno da se ja sa sekson bavin rekreativno.
Samo se prostitutke bave profesionalno sa tim sportom.
@Jedna riđokosa
Prijo je si mi ozdravila?

Ko zna Zna..

pre 9 godina

Pre svega, nismo danas izmislili toplu vodu! Sve vrste seksualnih rekreacija od normalnih (sve šta jedno, dvoje ili više zajedno prihvataju) do izopačenih postoje od pamtiveka. Kada nije bilo kontraceptivnih sredstava bio je tzv. 'coitus interruptus', a onda ponovo u nekim religijama prolivanje semena osim u va.... važi za smrtni greh! O tome može mnogo da se diskutuje, da li je spermatozoid pola živog bića i da li se njegovim namernim prolivanjem vrši genocid? U tom slučaju je ljudima sa grižom savesti opravdana sterilizacija.
Ali meni mnogo važnija stvar je što se tu sprečava prirodna selekcija! Ako u jednom naletu pošaljemo 500.000 hajduka ka jajnoj ćeliji, zamislite koja se tu borba vodi? Jasno je do sada da samo najbolji od najboljih, da li plivanjem, lukavošću ili zavadom, ali zasluženo stižu do cilja! E sada, tu dođe još njih, a jajna ćelija, bivši dama ima pravo izbora pa pušta unutra onoga ko njoj odgovara! E to se zove prirodna selekcija..
E sada zamislite vantelesno oplođivanje, prvo ih odlediš pa ih tejzerom elektrošokiraš da prorade pa doktor bira slučajno, pa možda i izabere nekog lenjivca kome nije ni do plivanja, razmišljanja a kamoli do jajne ćelije, pa na kraju ni ona nema izbora...prisila!!
Kakve li će se generacije izroditi???

D.

pre 9 godina

@White
Komentar je u suštini u redu, sem ovog dela: "Pošto se evolutivni procesi ne mogu odvijati u tako kratkom vremenskom intervalu, zbog čega i jajne ćelije i spermatozoidi postaju „lošiji“ kako vreme prolazi i danas, nauka je tu da da rešenje ako rešenje postoji. Kad se to uzme u obzir, zašto ne zamrznuti jajne ćelije u ranim dvadesetim godina i obezbediti najbolje moguće osnove za potomstvo?"
Nisam sigurna, ali mislim da jajne ćelije ne postaju "lošije" tokom godina, u smislu da im se svima menja kvalitet, već da im se broj smanjuje (žena se rodi sa odr. brojem jajnih ćelija i taj broj se, počev od prve menstruacije, smanjuje), a zatim, neke od tih preostalih ćelija jesu možda "lošijeg kvaliteta", odn. recimo da verovatnoća da budu oplođene je mala. Zato se ženama savetuje da postanu majke dok još imaju velik broj jajnih ćelija, a i zato što lakše podnose trudnoću i porođaj dok su mlađe.
Što se tiče spermatozoida, oni se neprestano stvaraju, i njihov kvalitet zavisi od načina života muškarca, dakle: Recimo da muškarac ne puši, ne pije, bavi se fizičkom aktivnošću, i umno je aktivan, imaće spermu i spermatozoide dobrog kvaliteta, i obrnuto. Čitala sam npr. da su deca koju su pravili stariji muškarci, recimo u tridesetim, četrdesetim, mudrija i pametnija od dece mlađih muškaraca, jer ovi stariji imaju bogato životno iskustvo (u smislu da su preživeli mnogo toga, videli dosta toga i sl.), a to se sve odražava i na karakteristike sperme.8tz

Swedenonline

pre 9 godina

Čitala sam npr. da su deca koju su pravili stariji muškarci, recimo u tridesetim, četrdesetim, mudrija i pametnija od dece mlađih muškaraca, jer ovi stariji imaju bogato životno iskustvo (u smislu da su preživeli mnogo toga, videli dosta toga i sl.), a to se sve odražava i na karakteristike sperme.8tz
(D., 09. novembar 2014 22:34)

Pobrkani loncici, prvenstveno sto je muskarac sa 30+ konacno spreman da bude savestan otac i uzgaja dete u smislu prenosenja iskustva.

Pilula

pre 9 godina

Koliko li je samo ovaj "doktor" upropastio zena sa tim hemijskim buckama dok nije usavrsio svoju "tableticu"! Licno poznajem njih nekoliko koje su imale hiljadu problema sa zdravljem zbog toga. Odrazi se i na mogucnost dobijanja dece u kasnijem periodu, samo sto to naravno niko nece da prizna, jer je "tabletica" 100% zdrava i "prirodna". Sto kaze nasa narodna: Dok te mami secerom te sladi! Kako moze nesto biti prirodno, ako je direktno upereno protiv prirode? Priroda je dala nacin kako se razmnozavamo. Ali zbog minuta zadovoljstva spremni smo da platimo visoku cenu. I da se "prirodno" sterilisemo.

Jedna Riđokosa

pre 9 godina

@ Miro Split
Hvala na pitanju, bolje mi je. Moram još nekoliko analiza i snimanja da uradim. Nadam se da će biti sve uredu.

K

pre 9 godina

Iz mog najuzeg okruzenja: Poznanica, 29 god. umrla zbog plucne embolije, uzrokovane, kako su lekari naveli, najverovatnije kontraceptivnim pilulama. Drugarica, 26 god. dobila, i potom godinama lecila, vensku trombozu uzrokovanu takodje pilulama kako su smatrali lekari. Drugarica, 26 god. nakon visegodisnjeg konzumiranja pilula, odmah po prestanku zadobila ozbiljan poremecaj menstrualnog ciklusa koji jos niko nije uspeo da joj izleci. Cula sam za jos neke slicne slucajeve, ali nisu informacije iz prve ruke.

Dok endokrinolozi vriste na sav glas o stetnosti pilule, ginekolozi kod nas je srdacno preporucuju! Takvo je moje iskustvo. Proci ce jos decenije dok se njena stetnost ne svede na minimum, ako se to ikad i dogodi! A do tada, na nama ostaje da budemo odgovorni prema sebi i pazimo sta unosimo u organizam! Na kraju krajeva, sta toliko fali kondomu? Navodno muskarcima umanjuje zadovoljstvo. Donekle i zenama, ali znatno manje. Ali to je svakako manja zrtva od one koju pilula izaziva, a pritom i stiti od PPB. Bitno je osvestiti i muskarce o njenoj stetnosti, jer se desava da oni manje savesni ili manje informisani vrse pritisak nad devojkom. Tako, nek se zapitaju u kojim to okolnostima bi oni uneli u organizam takvu hemiju koja inhibira njihov reproduktivni sistem, a pritom zivotno ugrozava? Nadam se nikad!

Znam da se mnogo njih ne slaze sa mnom. Jednostavno, desila su se veoma potresna iskustva u mom bliskom okruzenju, sto daje kredibilitet ovakvom stavu! (...Nastavak)

K

pre 9 godina

(...Nastavak) A sto se tice iniciranja masovne vestacke oplodnje onde gde nije neophodna, gde je prirodno zacece moguce, ne bih volela da zivim u takvom drustvu. Najpre, samo zamrzavanje celija nosi ogroman rizik po zdravlje potomstva (sumnjam da ce u skorijem periodu nauka toliko napredovati da rizik bude manji od relativne greske). A drugo, mislim da bi se ona draz sexa nekako bas osiromasila. Zar nije lepse kad znate (ili makar pretpostavljate :)) da vam se dete samo stvorilo nekim ludacki dobrim sexom? :D

lesa

pre 9 godina

Znaci hoces porodicu, odes sa zenim narucis dete i oni smuckaju koktel. Nece tu biti prave majcinske ljubavi, jer ta zene nece osetiti zivot u sebi. Jedino dobro u svemu tome je sto nece moci da ti uvali tudje dete.

Lena

pre 9 godina

Pa oduvjek je za mene bio samo ludo dobra rekreacija.
A verujem da je i drugima pa cak i onima sto imaju decu. Ako su seksualno aktivni 15 godina i imaju dva deteta onda im je procentualno jako malo icega drugoga od rekreacije u tom sexu.

Marko

pre 9 godina

Rhyzm: naslov knjige "Brave new world" se na srpski prevodi kao "Vrli novi svet". Ta fraza potiče od Šekspirove drame "Bura" gde je "brave" na srpski takođe prepevan kao vrli. Inače ti je referenca sasvim na mestu, mada sam kao fan distopijskog žanra uvek smatrao da Haksli nije u istoj klasi kao Zamjatin i Orvel.

mrgud

pre 9 godina

Glupa zapadna ciivilizacija sa svojim skolicama, diplomicama, takmicenjem od malih nogu do groba itd uz zanemarivanje bioloske prirode coveka ce otici tamo gde i anticki Egipat, Grcka, Rim ... Na djubriste istorije. Nama je vazna karijera, boze sacuvaj da ziivimo na farmi gajeci svoje voce i stoku. Nego vise ni fakultet ti nije doovoljan, vec si bez dr nula. I dok ti diplomiras, nasterisess, doktorisea ...
neki novi "varvari" se i dalje seksaju i prave decu prirodnim putem. A onda ce se za 200-300 godina izroditi nekog novog Dzingis Kana pa ce nas IVF-mutante pregaziti. A za 500 godina u Evropi ce se pricati hinfu, mandarin i arapski. A sada nastavite da mastate o karijerama kancelarijskih pacova iza sve brzih i lepsih kompjutera ...

white

pre 9 godina

Trend odlaganja trudnoće postoji postoji već više vekova. Kad se već citiraju književna dela, ja kao primer navesti Šekspirovu dramu „Romea i Juliju“, u kojoj dva glavna junaka imaju po 13, 14 godina. Brojni su razlozi zašto se granica pravljenja/planiranja porodice pomera naviše, a jedan od njih je i produžetak ljudskog veka. Kada je vek u proseku bio 40-50 godina, logično je bilo stvoriti potomstvo pre 20. godine. Drugi razlog je pomeranje granice odrastanja. Mislim da nema potrebe da dalje elaboriram kako danas stoje stvari kada je životni vek produžen za 30-40 godina i kada se granica odrastanja (i/ili formalnog školovanja) sve više pomera naviše.
Pošto se evolutivni procesi ne mogu odvijati u tako kratkom vremenskom intervalu, zbog čega i jajne ćelije i spermatozoidi postaju „lošiji“ kako vreme prolazi i danas, nauka je tu da da rešenje ako rešenje postoji. Kad se to uzme u obzir, zašto ne zamrznuti jajne ćelije u ranim dvadesetim godina i obezbediti najbolje moguće osnove za potomstvo?
Što se tiče seksa kao rekreacije, pa on je to postao otkad postoje kontraceptivna sredstva, jer je u protivnom vezan samo za reprodukciju. Ne vidim zaista ništa šokantno niti moralno neispravno u tome.

aleks

pre 9 godina

A kada dobijete dete sa 50 treba da se molite da docekate zivi njegovo punoletstvo inace ce da zavrsi u domu a o babama i dedama odavno pokojnim ce da slusa price. Lepo je sve to, neka radi ko kako zeli...

Samo kazem

pre 9 godina

1. Zamrznuti embrioni se ne cuvaju vise od 5 godina jer nakon tog perioda opada verovatnoca za dobijanje zdrave bebe, tako da te price o zamrzavanju decenijama unapred predstavljaju SF.
2. IVF je resenje za probleme sa zececem i nikako nije garancija za uspesnu trudnocu.

Vic

pre 9 godina

Dosao deda u javnu kucu.
- Sta trazis ti ovde deda?
- Ja bih malo rekreacije.
- Ti si svoje odrekreirao, hajde idi.
- A jesam!? E pa da platim.

više znanja, manje osuđivanja

pre 9 godina

@lesa
Khm, pa to bi funkcionisalo kao što funkcioniše i danas veštačka oplodnja: oplodi se jajna ćelija, pa se vrati u telo žene, koja je onda trudna 9 meseci, baš kao i sve ostale žene koje ostanu trudne prirodnim putem.

Ko zna Zna..

pre 9 godina

Pre svega, nismo danas izmislili toplu vodu! Sve vrste seksualnih rekreacija od normalnih (sve šta jedno, dvoje ili više zajedno prihvataju) do izopačenih postoje od pamtiveka. Kada nije bilo kontraceptivnih sredstava bio je tzv. 'coitus interruptus', a onda ponovo u nekim religijama prolivanje semena osim u va.... važi za smrtni greh! O tome može mnogo da se diskutuje, da li je spermatozoid pola živog bića i da li se njegovim namernim prolivanjem vrši genocid? U tom slučaju je ljudima sa grižom savesti opravdana sterilizacija.
Ali meni mnogo važnija stvar je što se tu sprečava prirodna selekcija! Ako u jednom naletu pošaljemo 500.000 hajduka ka jajnoj ćeliji, zamislite koja se tu borba vodi? Jasno je do sada da samo najbolji od najboljih, da li plivanjem, lukavošću ili zavadom, ali zasluženo stižu do cilja! E sada, tu dođe još njih, a jajna ćelija, bivši dama ima pravo izbora pa pušta unutra onoga ko njoj odgovara! E to se zove prirodna selekcija..
E sada zamislite vantelesno oplođivanje, prvo ih odlediš pa ih tejzerom elektrošokiraš da prorade pa doktor bira slučajno, pa možda i izabere nekog lenjivca kome nije ni do plivanja, razmišljanja a kamoli do jajne ćelije, pa na kraju ni ona nema izbora...prisila!!
Kakve li će se generacije izroditi???

ana

pre 9 godina

@Lesa
Kaže se da majke usvojene dece više vole, ako je to moguće, od bioloških majki. Čin trudnoće i porođaj ne čine majku. Ima loših i emotivno hladnih majki i medju biološkim majkama.
ja sam majka, i pre i posle rođenja deteta seks mi je bio rekreacija, uživanje, izražavanje ljubavi prema partneru, a od neželjene trudnoće sam se štitila.

D.

pre 9 godina

@White
Komentar je u suštini u redu, sem ovog dela: "Pošto se evolutivni procesi ne mogu odvijati u tako kratkom vremenskom intervalu, zbog čega i jajne ćelije i spermatozoidi postaju „lošiji“ kako vreme prolazi i danas, nauka je tu da da rešenje ako rešenje postoji. Kad se to uzme u obzir, zašto ne zamrznuti jajne ćelije u ranim dvadesetim godina i obezbediti najbolje moguće osnove za potomstvo?"
Nisam sigurna, ali mislim da jajne ćelije ne postaju "lošije" tokom godina, u smislu da im se svima menja kvalitet, već da im se broj smanjuje (žena se rodi sa odr. brojem jajnih ćelija i taj broj se, počev od prve menstruacije, smanjuje), a zatim, neke od tih preostalih ćelija jesu možda "lošijeg kvaliteta", odn. recimo da verovatnoća da budu oplođene je mala. Zato se ženama savetuje da postanu majke dok još imaju velik broj jajnih ćelija, a i zato što lakše podnose trudnoću i porođaj dok su mlađe.
Što se tiče spermatozoida, oni se neprestano stvaraju, i njihov kvalitet zavisi od načina života muškarca, dakle: Recimo da muškarac ne puši, ne pije, bavi se fizičkom aktivnošću, i umno je aktivan, imaće spermu i spermatozoide dobrog kvaliteta, i obrnuto. Čitala sam npr. da su deca koju su pravili stariji muškarci, recimo u tridesetim, četrdesetim, mudrija i pametnija od dece mlađih muškaraca, jer ovi stariji imaju bogato životno iskustvo (u smislu da su preživeli mnogo toga, videli dosta toga i sl.), a to se sve odražava i na karakteristike sperme.8tz

miro split

pre 9 godina

Za gospu blaženu pa normalno da se ja sa sekson bavin rekreativno.
Samo se prostitutke bave profesionalno sa tim sportom.
@Jedna riđokosa
Prijo je si mi ozdravila?

Pilula

pre 9 godina

Koliko li je samo ovaj "doktor" upropastio zena sa tim hemijskim buckama dok nije usavrsio svoju "tableticu"! Licno poznajem njih nekoliko koje su imale hiljadu problema sa zdravljem zbog toga. Odrazi se i na mogucnost dobijanja dece u kasnijem periodu, samo sto to naravno niko nece da prizna, jer je "tabletica" 100% zdrava i "prirodna". Sto kaze nasa narodna: Dok te mami secerom te sladi! Kako moze nesto biti prirodno, ako je direktno upereno protiv prirode? Priroda je dala nacin kako se razmnozavamo. Ali zbog minuta zadovoljstva spremni smo da platimo visoku cenu. I da se "prirodno" sterilisemo.

Swedenonline

pre 9 godina

Čitala sam npr. da su deca koju su pravili stariji muškarci, recimo u tridesetim, četrdesetim, mudrija i pametnija od dece mlađih muškaraca, jer ovi stariji imaju bogato životno iskustvo (u smislu da su preživeli mnogo toga, videli dosta toga i sl.), a to se sve odražava i na karakteristike sperme.8tz
(D., 09. novembar 2014 22:34)

Pobrkani loncici, prvenstveno sto je muskarac sa 30+ konacno spreman da bude savestan otac i uzgaja dete u smislu prenosenja iskustva.

Jedna Riđokosa

pre 9 godina

@ Miro Split
Hvala na pitanju, bolje mi je. Moram još nekoliko analiza i snimanja da uradim. Nadam se da će biti sve uredu.

K

pre 9 godina

Iz mog najuzeg okruzenja: Poznanica, 29 god. umrla zbog plucne embolije, uzrokovane, kako su lekari naveli, najverovatnije kontraceptivnim pilulama. Drugarica, 26 god. dobila, i potom godinama lecila, vensku trombozu uzrokovanu takodje pilulama kako su smatrali lekari. Drugarica, 26 god. nakon visegodisnjeg konzumiranja pilula, odmah po prestanku zadobila ozbiljan poremecaj menstrualnog ciklusa koji jos niko nije uspeo da joj izleci. Cula sam za jos neke slicne slucajeve, ali nisu informacije iz prve ruke.

Dok endokrinolozi vriste na sav glas o stetnosti pilule, ginekolozi kod nas je srdacno preporucuju! Takvo je moje iskustvo. Proci ce jos decenije dok se njena stetnost ne svede na minimum, ako se to ikad i dogodi! A do tada, na nama ostaje da budemo odgovorni prema sebi i pazimo sta unosimo u organizam! Na kraju krajeva, sta toliko fali kondomu? Navodno muskarcima umanjuje zadovoljstvo. Donekle i zenama, ali znatno manje. Ali to je svakako manja zrtva od one koju pilula izaziva, a pritom i stiti od PPB. Bitno je osvestiti i muskarce o njenoj stetnosti, jer se desava da oni manje savesni ili manje informisani vrse pritisak nad devojkom. Tako, nek se zapitaju u kojim to okolnostima bi oni uneli u organizam takvu hemiju koja inhibira njihov reproduktivni sistem, a pritom zivotno ugrozava? Nadam se nikad!

Znam da se mnogo njih ne slaze sa mnom. Jednostavno, desila su se veoma potresna iskustva u mom bliskom okruzenju, sto daje kredibilitet ovakvom stavu! (...Nastavak)

K

pre 9 godina

(...Nastavak) A sto se tice iniciranja masovne vestacke oplodnje onde gde nije neophodna, gde je prirodno zacece moguce, ne bih volela da zivim u takvom drustvu. Najpre, samo zamrzavanje celija nosi ogroman rizik po zdravlje potomstva (sumnjam da ce u skorijem periodu nauka toliko napredovati da rizik bude manji od relativne greske). A drugo, mislim da bi se ona draz sexa nekako bas osiromasila. Zar nije lepse kad znate (ili makar pretpostavljate :)) da vam se dete samo stvorilo nekim ludacki dobrim sexom? :D