Sreda, 05.11.2014.

16:36

Šlauf protiv Beograda na vodi

Operacija "Šlauf" naziv je performansa koji je grupa građana protivnika "Beograda na vodi“ izvela na početku rasprave o primedbama na izgradnju tog projekta.

Izvor: Beta

Šlauf protiv Beograda na vodi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Licemerni SNS botovi

pre 9 godina

Zamisljam scenu za nekoliko godina, dok se neka od ovih levicarki seta sa detetom od desetak godina kroz BNV.
Dijalog ide nekako ovako : mama, a zasto si bila protiv BNV??
Cuti cero, mama je bila glupa,a i morala da zaradi dnevnicu.
A sad ajmo da uzivamo u ovoj lepoti, toliko razlicitoj od NBG blokova..
(Licemerni kvarnjaci, 5. novembar 2014 20:03)

A šta ako scena bude ovakva

Šeta se levičarka sa detetom od oko dvanaes trinaest godina
Dete pita mamu A koje su ovo nedovršene zgrade zarasle u korov i blato ?!
Majka joj odgovara: To ti je sine nedovršeni BNV
Dete Pa pobogu mama kako niste videli da to ne može da se izgradi niti može da se održava ?! Uzgred kako niste izguglali i videli na internetu da glavni investitor je imao iste takve projekte u Kini Indiji, i još nekim zemljama i sve je propalo ?!
Mama Videli smo sine znali smo to i bunili se, ali šta ćeš politika !!
Dete Da zato ja sad i palim odavde !!!!

EU Citizen

pre 9 godina

@aurelije
Lepo je što znate istoriju, ali bi vam nešto bolje razumevanje srpskog jezika, posebno značenja priloga "skoro" sasvim sigurno takođe prilično poboljšalo kvalitet razumevanja ovog sveta :) Uzgred, ako smem da se umešam u raspravu, s moje tačke gledišta je relevatna ne samo Kaluđerica, već i sve ostale nakazne i rogobatne stvari koje su se uz aminovanje i direktno učešće tih "stručnjaka" dešavale od 1945. naovamo. Nisam primetio da su protestovali kada su se rušile stotine predratnih zgrada pokradene vlasnicima (uključujući i naselje Stepa Stepanović, podignuto na otetoj zemlji), i umesto njih ili na okolnim ledinama, bez ikakvog plana, logike i infrastrukture gradili kilometri nakaradnih komunističkih spavaonica koji su za jako dugo vremena upropastili izgled ovog grada, kada su nicala divlja naselja poput spomenute Kaluđerice i razne druge nenormalnosti pod Titom i Miloševićem, a sada, kada neko želi da ovaj grad učini modernijim i dinamičnijim mestom, i da uloži dosta para u njegov potpuno zapušten i sramno ruiniran deo, odjednom histerične reakcije istih tih decenijskih štetočina. Kao što rekoh, ne znam da li je ova investicija stvarnost ili prodaja magle (i to je teško reći dok ne počne gradnja), i nimalo ne volim sadašnju vlast, ali komunistički principi nekakvog "kolektivnog" odlučivanja o privatnim investicijama i postavljanja svih mogućih prepreka za gradnju umesto da se investitorima izađe u susret na sve moguće načine, jasno su i poznato crveno zlo.

Sima

pre 9 godina

@ EU citizen

Urbanistički uslovi za gradnju u EU čijom se pripadnošću legitimišeTE su izuzetno strogi i ne menjaju se kako kome padne na pamet. Dakle kada gradiTE ili se pridržavaTE urbanističkih uslova ili nema gradnje ma koliko novca imaTE. Zloupotreba vlasti se tamo politički plaća što će nadam se i ovde uskoro biti slučaj. Milijarde koje pominjeTE postoje samo u praznim obećanjima kamarile i glavama lakovernih gradjana. Dakle nikakav novac ne daje za pravo nikome da druge unesrećuje svojim prostaklukom.

EU Citizen

pre 9 godina

@german
Ja sam iz filma demokratija i kapitalizam, a jedna od stvari po kojima se dvovekovni Beograđani razlikuju od onih koji su došli posle četrdeset pete i zajedno sa komunističkim arhitektima unakazili grad (ovde se mnogi pozivaju na "stručnost", ali, kako sam u životu dosta posla imao sa arhitektima, mogu da posvedočim da su još na fakultetima indoktrinirani levim i kolektivističkim idejama, zadojeni bolesnom, anti-individualističkom i totalitarnom tradicijom arhitekture prošlog veka i uglavnom mrze investitore, jer, kao i većina frustriranih pseudointelektualaca misle da oni treba da odlučuju a ne taj ko je zaradio pare i plaća), jeste i persiranje nepoznatim ljudima: mi nismo na ti i nikad nećemo biti. A što se zakona i parcele tiče, država može da besplatno ustupi državnu zemlju nekome ko hoće da uloži par milijardi evra, i isto tako je pravo demokratski izabrane većine da promeni zakone i propise, a u zakonima koji se tiču građevine i urbanizma ima toliko gluposti i komunjarenja, da je meni jako drago što se menjaju. Lično nemam nikave simpatije za sadašnju vlast, iako poštujem to što je izabrana većinom glasova na poštenim izborima, ali još manje simpatija imam za ekipu koja bi ovde htela da zavede neokomunističke principe iz EU, obogalji tržište i privatni biznis i blokira sav rast i napredak. Zato sam otvoren: ako je BNV realan, kul, meni se sviđa, a ako je prevara, neka naprednjaci prosto jednog dana robijaju, a bar će se ruglo oko stanice konačno raščistiti :)

aurelije

pre 9 godina

@EU Citizen:
Pre dva veka je u Beogradu živeo jedan jedini Srbin: ludi Nasta (Ok, nije ni on bio Srbin ali ćemo to zanemariti za sad), pa deluje mi sasvim moguće da si od njega :D

@Willi
Ako si bot čestitam na pošteno zarađenim parama. Ako nisi onda tvoje razmišljanje pati od greške koja se zove zamena teze. Naime kad se raspravlja da li je BNV ostvarljiv, da li je stručno urađen pa čak i da li se radi po zakonu ta rasprava nema nikakve veze sa Kaluđericom.

ispljuni

pre 9 godina

Svaka cast arhitektama na inicijativi. Dok se struka ne pobuni, nema nista. Struka mora da se slusa!! Ne moze premijer sa svojim "prijateljima" da gradi sta on hoce. Druze Vucicu, nisi ti Tito. Cak je i Tito u svoje vreme raspisivao konkurse.

milos

pre 9 godina

U Srbiji je vazno biti protiv necega. Sta je alternativa tome 'necemu', to nema veza. Princip je kao - ajde da polupamo sve a posle cemo videti sta cemo. Tako funkcionise i ova grupa 'slaufana'.
Bio sam srcem i dusmo protiv Milosevica i protiv njegovih kriminalaca ali ova ekipa levicara koja je izmrcvarilaSrbiju posle njega je slicna kao i ovi... Samo rusi, uzmi sta se moze uzeti i ne pokusavaj da nesto gradis.
Srbija mora biti puna gradilista. Nesto ce valjati, nesto ce manje valjati al se mora ici napred. Po ovima treba sesti i svaku budaletinu u Beogradu pitai sta misli o ovome. Pa koliko ce to onda da traje... Jos 50 godina komunjarske demagogije...

Ex

pre 9 godina

Ljudi koji su se danas okupili i svojim stavom pokazali da nema vise kompromisa pred neznanjem, korupcijom.Na sednici taj navodni levicarski deo su činile ustvari mahom arhitekte, što bitno menja poglede na celu stvar.Zašto bi osobe kao što su mirne arhitekte odjednom masovno počeli da se ponašaju kao ludaci, kad su oni nešto mitingovali inače,a trebali su odavno?Oni ne traže pare,niko ih ne tera na to,ne reklamiraju sebe, ali zato pokušavaju da spasu nas grad jer ovo je zaista ozbiljna stvar koja će naneti ogromnu i neopvratnu štetu.Trebali bi da popričate sa nekima od njih.Njihovo navodno neprikladno ponasanje je nameran odgovor na istovetan cirkus koji predstavlja BNV.Jednostavno hteli su da posrame deo odgovornih jer to što rade ne vređa minimum inteligencije već je i duboko protivzakonito.

german

pre 9 godina

@EU Citizen:
Iz kog si ti filma dvovekovni Beograđanine?
"...treba da se pita šta će privatni investitor da radi na parceli koju je kupio i na njoj gradi po važećim zakonima".
Pa nije investitor kupio nikakvo zemljište nego će da dobije za dž, i neće da gradi po važećim zakonima nego se zakoni prilagođavaju njemu, u tome je stvar!

nije BGD Sim city

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da su mislili da će im to proći!Potpuno je i smešno trošiti vreme i reči na jedan ma ni studentski apsolutno monstruozan rad koji bi verovatno pao na ispitu i još bi bio predmet podsmeha.Građani to ne vide,njih je zanela bljestavost crteza i ne vide dalje od svog nosa, kamoli nešto na tu temu van glavnih medija da saznaju i pročitaju. Arhitekti koji su danas poludeli i napravili ovaj nazovi performans su bili prosto zatečeni ovim planom.Za njih je ovo gotovo nadrealno, noćna mora...to zna i komisija koja je donela plan zato su onako crveneli. Neko je napisao možda projekat uspe, to apsolutno nije moguće...nemoj da te mrzi da potrazis bar po netu primedbe i komenatare od stručnih nekorumpiranih ljudi. Oni ne iznose svoje mišljenje pa da kažeš ima mesta polemici,arhitekte i drugi stručnjaci namo govore zaista činjenice koje su potpuno logične. Ovi što misle da je BNV lep,lep je kao pustinjaska fatamorgana...samo u mašti. U stvarnosti biste svi plakali, ne samo što je ružno već što ništa love ne donosi, to šupalj sadržaj za duže korišćenje, a održavanje i infrastruktura će koštati jezivo mnogo. Mediji bi mogli da porade na edukaciji naroda na ovu temu. Lokacija je toliko inspirativna da može da se stvori predivan projekat, koji će zaista ulepšati i obogatiti Beograd kako fizički tako i duhovno, a samim tim i novčano i to u zantnoj meri. Ne budimo smešni i ne davimo Beograd, pomozimo ljudima od struke da nama pomognu. Mora se stati na put neznanju.

Willi

pre 9 godina

(архитектор, A gde su bili tvoji poznavaoci akademici i prijatelji kad se divlje zidalo Žarkovo,Kneževac ,Zvezdara , MML , Kaludjerica .... rugla nad ruglima - favele moderne šarenih boja razlicitih zgrada , naslonjene jedne na drugu ... gde su bili onda da skrenu pažnju ex-gradonačelnicima o neophodnosti urbanističkih planova - svaka politčka akcija mi se gadi kao i promocija sa maketama u političke svrhe .

Realno

pre 9 godina

Na negodovanje botova zasto svi kritikuju ovaj projekat, rekao bih samo jedan razlog koji mozda ne deluje toliko vazan, ali jeste:
u projektu od nacionalnog znacaja (tako se bar predstavlja BNV), drzava koja skoluje toliko arhitekata, urbanista, saobracajaca i svih ostalih inzenjera, nije nasla za shodno nikog od njih da pita za bilo kakvo strucno misljenje, osim gradskog nam arhitekte Folica, dobitnika Djindjiceve stipendije jos za vreme Djindjidjevog zivota, arhitekte koji se u svom CV-u potpisuje na kapitalnim projektima koje je radio za vreme studija (dok jos nije bio arhitekta).

Ovim projektom nam nasa vlast porucuje: mozete da se obrazujete i usavrsavate, ali dzabe vam sve to ako niste prevarant!

pravdoje

pre 9 godina

Zanimljivo da se niko nije bunio kad se pravila Zapadna kapija,Istočna kapija Beograda,kad je počelo da se zida Mirjevo-naselje bez pristupnih saobraćajnica,kad se gradio 45 blok u (božjoj materini u to vreme), kad se rušila Slavija bioskop.....a to je sve zato što je tada postojala DRŽAVA ili ti Narodna Milicija...a toga sada nema.Sada svako smatra da je stučnjak za sve I da za sve mora da se pita.Ja na primer smatram da je taj deo najveće ruglo grada kao I potez od Slavije do Cvetnog trga.Sve to treba porušiti I šta god da se izgradi I kako biće bolje nego ovo što je sada.

Kalimero

pre 9 godina

Gledao sam emisiju na studiju B posvecenu tom prijektu. ne znam da li je neko primetio kad su rekli da investitor ima prava da po svojoj potrebi i proceni menja izgled i namenu svih kvartova. Sto znaci da ona svevisnja maketa nema veze sa istinom jer ni jedan kvart jos nije urbanisticki resen.

архитектор

pre 9 godina

Ne verujem sta citam medju komentarima botova. Kakve zamene teza i optuzbe da su ovi ljudi politicki motivisani ili placeni. Sa fakulteta znam veliki broj njih. Kao i gradskog arhitektu. Sitiacija je takva da svako od ovih ljudi ima vise znanja i radnog iskustva od gradskog arhitekte (na snimku medju aktivistima je i clan SANU- doktor arhitekture), ali se ne pitaju nista jer se on proletos uclanio u SNS i paravan je za ovaj kriminal.Zauzvrat ce dobiti nesto novca i slikanje sa Sorajom, a mi arapski buvljak umesto grada. Podrska ljudima koji imaju snage i volje da se bore za svoje ideje protiv 'ovih' koji su kupili diplome i polupismeni zajahali da izdaju i prodaju nasu zemlju!

bezimena

pre 9 godina

Kada grad prestane da se menja on postaje palanka a kada lčjudi u njemu prihavate to stojanje kao činjenicu onda on postaje selo...Očigledno neki u Beogradu žele da Beograd od glavnog grada postane najveće selo u Srbiji.
P.S.
Uglavnom seljaci i ne znaju da plivaju pa koriste šlaufe
(Milan, 05. novembar 2014 19:05)

Vidiš druškane, ja sam Beogradjanka (znam da plivam) i svakako da želim da grad bude lepši i razvijeniji, ali tako što će da se napravi adekvatan kanalizacioni sistem, umesto 2/3 nelegalnih kanalizacionih cevi, saniraju klizišta, izmesti saobraćaj iz centra izgradnjom pristupnih saobraćajnica, završi višedecenijska izgradnja magistralnog unutrašnjeg poluprstena, doteraju fasade, obnove lepa gradj. zdanja itd.itd. kako bi se kvalitet života u gradu podigao na pristojan civilizacijski nivo, jer je upravo sada na nivou, ne palanke, nego selendre.


Protiv sam megalomanskog virtuelnog bg na vodi, arhitektonski neprimerenog ovom gradu, protiv sam da se grad širi i naseljava. Naprotiv, ja sam za raseljavanje i to tako što će da se razvija UNUTRAŠNJOST ove lepe Srbije, kako ne bi došli u situaciju da Beograd bude cela Srbija, ka čemu se ubrzano srlja!

Maja br. 2

pre 9 godina

@The Police

Dobro, što ih je policija legitimisala?

Mada, istorija i sećanje nas uče da su stanovnici zemalja sa milicijom mnogo češće legitimisani nego stanovnici zemalja sa policijom.

Licemerni kvarnjaci

pre 9 godina

Zamisljam scenu za nekoliko godina, dok se neka od ovih levicarki seta sa detetom od desetak godina kroz BNV.
Dijalog ide nekako ovako : mama, a zasto si bila protiv BNV??
Cuti cero, mama je bila glupa,a i morala da zaradi dnevnicu.
A sad ajmo da uzivamo u ovoj lepoti, toliko razlicitoj od NBG blokova..

miki

pre 9 godina

umesto da smanje drzavne namete struju, razne takse i poreze na firme, gorivo, infostan, registracije vozila, ogrev, cene hrane, usluga, oni nam grade bg na vodi i smanjuju plate... pa sta smo mi, slikari naivci...

milan

pre 9 godina

Šta ima da ih legitimiše policija, na ovaj način su barem protivnici političke odluke došli do reči koji nisu za sumano trošenje novca za podlogu nečije investicije nekoga ko mora da gleda dali će on sa tom investicijom biti zadovoljan. Građani koji su dali SNS-u svoj glas ili ostali kući što je isto, nisi glasali za BG na vodi nego za boljitak njihovog života što kroz ogromne troškove za reklamu i pripreme za sprovođenje nečije ideje nikako nije ispunjavanje obećanje koje oni očekuju.

Zoran Petrovic

pre 9 godina

Konačno neko da prozre hipokriziju koja se nadvila nad ovim "projektom".
Bravo za inicijativu i akciju.
Sledeći korak - referendum!

sekretarica u g.u.

pre 9 godina

a demonstrante je organizovao, uputio i omogućio ulaz Nenad Todorović, zamenik Načelnika Gradske uprave za Beograd, član LDP-a.

anticenzura

pre 9 godina

Nema potrebe da se ljudi uzbudjuju, od ovog nema nista.
Bg na vodi,Bpesta-Bg pruga,Mercedes busevi,Dunav-vardar-sta god kanal...ko i dalje veruje ima veliki problem u glavi! Opusteno,propascemo!

marija

pre 9 godina

Taj novac sto ce da uloze u grad na vodi,trebali bi da iskoriste da preurede fasade i infrastrukturu u Beogradu i u drugim gradovima,jer su u fazi raspada....

Momir

pre 9 godina

Onima koji, kao Neša, pitaju šta fali Beogradu na vodi - predlažem da pogledaju vrlo jasne primedbe koke su više puta publikovane. Primedbe nisu nimalo političke, nisu ni kako neki vole da kažu "žute", "radikalske" ni "crvene" - nego su primedbe onih koji taj BG na vodi kao građani moraju da plate i u njemu moraju da žive. Potsetiću samo da je osim zemljišta tim planom predviđena budžetska investicija od blizu 500 MILIONA EVRA o trošku Srbije, da bi se uopšte tako nešto gradilo, a da urbanističkim rešenjem tamo neće biti izgrađeno ništa od javnih objekata niti kulture, niti sporta, niti ičega što služi svim građanima, nego isključivo luksuzni stanovi i luksuzni poslovni prostori. Kome to treba kada i danas mnoge moderne poslovne zgrade zvrje nedovršene i prazne, a zakupaca i kupaca nema dovoljno ni za obične stanove? Da ne govorim o saobraćajnim i drugim infrastrukturnim problemima koji će uticati na život svih nas čak i ako živimo u Zemunu ili Karaburmi... Samo za ova dva meseca do kraja 2014 rebalansom republičkog budžeta u pokretanje Beograda na vodi REPUBLIKA SRBIJA ulaže oko 4 MILIONA EVRA, pri čemu je budžet Beograda već dotirala po drugim osnovama - da li je to u redu prema ostalim građanima Srbije koje muče mnogi nerešeni problemi oko vode? A nikakve garancije niti para od tih famoznih Investitora mi nismo ni videli...

The Police

pre 9 godina

asto ih je milicija legitimisala???
(maja, 5. novembar 2014 18:52
Znam da je vama levicarkama i levicarima tesko da prihvatite da je komunizam mrtav, ali milicija vise ne postoji cak ni u Rusiji.

Milan

pre 9 godina

Kada grad prestane da se menja on postaje palanka a kada lčjudi u njemu prihavate to stojanje kao činjenicu onda on postaje selo...Očigledno neki u Beogradu žele da Beograd od glavnog grada postane najveće selo u Srbiji.
P.S.
Uglavnom seljaci i ne znaju da plivaju pa koriste šlaufe

Srdjan

pre 9 godina

A zasto se doticni "sa slaufima" nisu bunili kada je ,npr,Djilas gradio preskupi i neiskoristeni most ( a most je svakako trebao Beogradu,i to ne samo jedan ) i onda postavljali pitanja o prostornom planiranju,ekologiji i sto je najvaznije,o trosenju NASIH para?
Sta biste ljudi hteli, da na mesto " Beograda na vodi" koji ce mozda uspeti a mozda i nece,( ali mi nismo glavni investitori toga) i dalje bude rupa i ruglo i krs i lom kao do sada? I sta mislite ,npr, o Generalstabu, jel treba vecno da stoji kao "spomenik" i " kulturno dobro" ili treba ici napred i obnoviti za neku drugu svrhu,ali uz zadrzavanje pomenutog znacajnog oblika?
Ljudi,postoje Institucije i IZABRANI organi vlasti a kome se ne svidja bice sledecih izbora pa ako pobedi druga opcija onda nek krene sve ispocetka i drugacije,za sada je ovako i bolje budite malo konstruktivni i probajte shvatiti u kakvoj smo situaciji zahvaljujuci najvise prethodnim vlastima

EU Citizen

pre 9 godina

Mladi ljudi, a već levičarski mračnjaci i štetočine protiv svega što je pozitivno: investicija, rasta, napretka, u ime bolesne socijalističke ideologije koja, iz nekog mističnog razloga, traži da svaki neradnik koji ničim ne doprinosi blagostanju ovog grada, nikog ne zapošljava, ne plaća porez, a, biće, ni sam sebe ne izdržava treba da se pita šta će privatni investitor da radi na parceli koju je kupio i na njoj gradi po važećim zakonima. A to što je izmenjen urbanistički plan je sjajna stvar, dosta je bilo hiperrestriktivnog, socijalističko-birokratskog shvatanja urbanizma po receptima propale EU, koje su protežirali levičarski orijentisani arhitekti iza kojih je ostao prsten odvratnih real-socijalsitičkih zgradurina i grad unakažen za sto godina, restrikcije su opravdane samo tamo gde postoji prava istorijska vrednost, koja može da se monetizuje i donese korist sadašnjosti, a toga je u Beogradu, nažalost, vrlo malo, inače je u normalnim zemljama koje idu napred glavni kriterijum novac i što brži razvoj, vredni i sposobni nemaju vremena da čekaju i ne treba da tolerišu usporivače i njihova lažna "prava". Jedini problem koji vidim je da investitori i cifre koje se najavljuju nisu realni, već samo naprednjačko spinovanje, što ne mogu da procenim, ali ako jesu to samo treba podržati, a i da nisu, barem će se raščistiti ono ruglo. I da se razumemo, moja porodica živi u Beogradu skoro dva veka, i nemam ništa protiv vrednih tradicija, ali ovo je čisto neokomunističko mračnjaštvo.

zabrinuti iz unutrasnjosti

pre 9 godina

Lepo gospodo.
Vrlo intelegentno za ove radikalcine!
PS: Vi ste u BG; kakav je epilog AV - Putin!? Da li se Putin oneredio od straha i odobrio da ne platimo gas jos par godina!?
Cekamo odgovor jer je bombasticno najavljivan...

whatislove

pre 9 godina

bio na javnoj raspravi u julu povodom izmena GUPa, bilo pravo zadovoljstvo gledati kako ovi 'klinci' argumentovano tovare korumpirane birokrate iz Grada i Zavoda. Žao mi što nisam mogao danas da dođem. Ne da(vi)mo Beograd!

Гагиба

pre 9 godina

О фантастично! Ботови су са мреже ушли у 3д...
Време је и да се зараде дневничице како доликује!

Zora

pre 9 godina

Bravo za mlade gradjane ! U toj tuznoj predstavi "Javna rasprava " ucestvovali su samo sporedni likovi MARIONETE (Urbanisticki zavod , Agencija za prostorno planiranje ... Minstarsva , Sekretarijati .. ) i STATISTI ( strucna javnost , profesionalna udruzenja , Arhitektonski fakultet .. ) Ovi drugi su nesto pokusali ali nije im dodeljena nikakva uloga . GLAVNI LIKOVI ove predstave nisu dosli . Tako da su mladi s pravom zeleli da tu predstavu prekinu , napravili su svoju predstavu "OPERACIJA SLAUF " u kojoj su glavni likovi Beograd i gradajani !!! BRAVO jos jednom ! A prostorni plan posebne namene svakako treba vratiti na ponovnu izradu sa drugim , metodoloski ,prihvatljivijim pristupom .

whatislove

pre 9 godina

bio na javnoj raspravi u julu povodom izmena GUPa, bilo pravo zadovoljstvo gledati kako ovi 'klinci' argumentovano tovare korumpirane birokrate iz Grada i Zavoda. Žao mi što nisam mogao danas da dođem. Ne da(vi)mo Beograd!

Zora

pre 9 godina

Bravo za mlade gradjane ! U toj tuznoj predstavi "Javna rasprava " ucestvovali su samo sporedni likovi MARIONETE (Urbanisticki zavod , Agencija za prostorno planiranje ... Minstarsva , Sekretarijati .. ) i STATISTI ( strucna javnost , profesionalna udruzenja , Arhitektonski fakultet .. ) Ovi drugi su nesto pokusali ali nije im dodeljena nikakva uloga . GLAVNI LIKOVI ove predstave nisu dosli . Tako da su mladi s pravom zeleli da tu predstavu prekinu , napravili su svoju predstavu "OPERACIJA SLAUF " u kojoj su glavni likovi Beograd i gradajani !!! BRAVO jos jednom ! A prostorni plan posebne namene svakako treba vratiti na ponovnu izradu sa drugim , metodoloski ,prihvatljivijim pristupom .

Momir

pre 9 godina

Onima koji, kao Neša, pitaju šta fali Beogradu na vodi - predlažem da pogledaju vrlo jasne primedbe koke su više puta publikovane. Primedbe nisu nimalo političke, nisu ni kako neki vole da kažu "žute", "radikalske" ni "crvene" - nego su primedbe onih koji taj BG na vodi kao građani moraju da plate i u njemu moraju da žive. Potsetiću samo da je osim zemljišta tim planom predviđena budžetska investicija od blizu 500 MILIONA EVRA o trošku Srbije, da bi se uopšte tako nešto gradilo, a da urbanističkim rešenjem tamo neće biti izgrađeno ništa od javnih objekata niti kulture, niti sporta, niti ičega što služi svim građanima, nego isključivo luksuzni stanovi i luksuzni poslovni prostori. Kome to treba kada i danas mnoge moderne poslovne zgrade zvrje nedovršene i prazne, a zakupaca i kupaca nema dovoljno ni za obične stanove? Da ne govorim o saobraćajnim i drugim infrastrukturnim problemima koji će uticati na život svih nas čak i ako živimo u Zemunu ili Karaburmi... Samo za ova dva meseca do kraja 2014 rebalansom republičkog budžeta u pokretanje Beograda na vodi REPUBLIKA SRBIJA ulaže oko 4 MILIONA EVRA, pri čemu je budžet Beograda već dotirala po drugim osnovama - da li je to u redu prema ostalim građanima Srbije koje muče mnogi nerešeni problemi oko vode? A nikakve garancije niti para od tih famoznih Investitora mi nismo ni videli...

zabrinuti iz unutrasnjosti

pre 9 godina

Lepo gospodo.
Vrlo intelegentno za ove radikalcine!
PS: Vi ste u BG; kakav je epilog AV - Putin!? Da li se Putin oneredio od straha i odobrio da ne platimo gas jos par godina!?
Cekamo odgovor jer je bombasticno najavljivan...

архитектор

pre 9 godina

Ne verujem sta citam medju komentarima botova. Kakve zamene teza i optuzbe da su ovi ljudi politicki motivisani ili placeni. Sa fakulteta znam veliki broj njih. Kao i gradskog arhitektu. Sitiacija je takva da svako od ovih ljudi ima vise znanja i radnog iskustva od gradskog arhitekte (na snimku medju aktivistima je i clan SANU- doktor arhitekture), ali se ne pitaju nista jer se on proletos uclanio u SNS i paravan je za ovaj kriminal.Zauzvrat ce dobiti nesto novca i slikanje sa Sorajom, a mi arapski buvljak umesto grada. Podrska ljudima koji imaju snage i volje da se bore za svoje ideje protiv 'ovih' koji su kupili diplome i polupismeni zajahali da izdaju i prodaju nasu zemlju!

Zoran Petrovic

pre 9 godina

Konačno neko da prozre hipokriziju koja se nadvila nad ovim "projektom".
Bravo za inicijativu i akciju.
Sledeći korak - referendum!

anticenzura

pre 9 godina

Nema potrebe da se ljudi uzbudjuju, od ovog nema nista.
Bg na vodi,Bpesta-Bg pruga,Mercedes busevi,Dunav-vardar-sta god kanal...ko i dalje veruje ima veliki problem u glavi! Opusteno,propascemo!

miki

pre 9 godina

umesto da smanje drzavne namete struju, razne takse i poreze na firme, gorivo, infostan, registracije vozila, ogrev, cene hrane, usluga, oni nam grade bg na vodi i smanjuju plate... pa sta smo mi, slikari naivci...

marija

pre 9 godina

Taj novac sto ce da uloze u grad na vodi,trebali bi da iskoriste da preurede fasade i infrastrukturu u Beogradu i u drugim gradovima,jer su u fazi raspada....

Kalimero

pre 9 godina

Gledao sam emisiju na studiju B posvecenu tom prijektu. ne znam da li je neko primetio kad su rekli da investitor ima prava da po svojoj potrebi i proceni menja izgled i namenu svih kvartova. Sto znaci da ona svevisnja maketa nema veze sa istinom jer ni jedan kvart jos nije urbanisticki resen.

Гагиба

pre 9 godina

О фантастично! Ботови су са мреже ушли у 3д...
Време је и да се зараде дневничице како доликује!

bezimena

pre 9 godina

Kada grad prestane da se menja on postaje palanka a kada lčjudi u njemu prihavate to stojanje kao činjenicu onda on postaje selo...Očigledno neki u Beogradu žele da Beograd od glavnog grada postane najveće selo u Srbiji.
P.S.
Uglavnom seljaci i ne znaju da plivaju pa koriste šlaufe
(Milan, 05. novembar 2014 19:05)

Vidiš druškane, ja sam Beogradjanka (znam da plivam) i svakako da želim da grad bude lepši i razvijeniji, ali tako što će da se napravi adekvatan kanalizacioni sistem, umesto 2/3 nelegalnih kanalizacionih cevi, saniraju klizišta, izmesti saobraćaj iz centra izgradnjom pristupnih saobraćajnica, završi višedecenijska izgradnja magistralnog unutrašnjeg poluprstena, doteraju fasade, obnove lepa gradj. zdanja itd.itd. kako bi se kvalitet života u gradu podigao na pristojan civilizacijski nivo, jer je upravo sada na nivou, ne palanke, nego selendre.


Protiv sam megalomanskog virtuelnog bg na vodi, arhitektonski neprimerenog ovom gradu, protiv sam da se grad širi i naseljava. Naprotiv, ja sam za raseljavanje i to tako što će da se razvija UNUTRAŠNJOST ove lepe Srbije, kako ne bi došli u situaciju da Beograd bude cela Srbija, ka čemu se ubrzano srlja!

milan

pre 9 godina

Šta ima da ih legitimiše policija, na ovaj način su barem protivnici političke odluke došli do reči koji nisu za sumano trošenje novca za podlogu nečije investicije nekoga ko mora da gleda dali će on sa tom investicijom biti zadovoljan. Građani koji su dali SNS-u svoj glas ili ostali kući što je isto, nisi glasali za BG na vodi nego za boljitak njihovog života što kroz ogromne troškove za reklamu i pripreme za sprovođenje nečije ideje nikako nije ispunjavanje obećanje koje oni očekuju.

german

pre 9 godina

@EU Citizen:
Iz kog si ti filma dvovekovni Beograđanine?
"...treba da se pita šta će privatni investitor da radi na parceli koju je kupio i na njoj gradi po važećim zakonima".
Pa nije investitor kupio nikakvo zemljište nego će da dobije za dž, i neće da gradi po važećim zakonima nego se zakoni prilagođavaju njemu, u tome je stvar!

nije BGD Sim city

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da su mislili da će im to proći!Potpuno je i smešno trošiti vreme i reči na jedan ma ni studentski apsolutno monstruozan rad koji bi verovatno pao na ispitu i još bi bio predmet podsmeha.Građani to ne vide,njih je zanela bljestavost crteza i ne vide dalje od svog nosa, kamoli nešto na tu temu van glavnih medija da saznaju i pročitaju. Arhitekti koji su danas poludeli i napravili ovaj nazovi performans su bili prosto zatečeni ovim planom.Za njih je ovo gotovo nadrealno, noćna mora...to zna i komisija koja je donela plan zato su onako crveneli. Neko je napisao možda projekat uspe, to apsolutno nije moguće...nemoj da te mrzi da potrazis bar po netu primedbe i komenatare od stručnih nekorumpiranih ljudi. Oni ne iznose svoje mišljenje pa da kažeš ima mesta polemici,arhitekte i drugi stručnjaci namo govore zaista činjenice koje su potpuno logične. Ovi što misle da je BNV lep,lep je kao pustinjaska fatamorgana...samo u mašti. U stvarnosti biste svi plakali, ne samo što je ružno već što ništa love ne donosi, to šupalj sadržaj za duže korišćenje, a održavanje i infrastruktura će koštati jezivo mnogo. Mediji bi mogli da porade na edukaciji naroda na ovu temu. Lokacija je toliko inspirativna da može da se stvori predivan projekat, koji će zaista ulepšati i obogatiti Beograd kako fizički tako i duhovno, a samim tim i novčano i to u zantnoj meri. Ne budimo smešni i ne davimo Beograd, pomozimo ljudima od struke da nama pomognu. Mora se stati na put neznanju.

Ex

pre 9 godina

Ljudi koji su se danas okupili i svojim stavom pokazali da nema vise kompromisa pred neznanjem, korupcijom.Na sednici taj navodni levicarski deo su činile ustvari mahom arhitekte, što bitno menja poglede na celu stvar.Zašto bi osobe kao što su mirne arhitekte odjednom masovno počeli da se ponašaju kao ludaci, kad su oni nešto mitingovali inače,a trebali su odavno?Oni ne traže pare,niko ih ne tera na to,ne reklamiraju sebe, ali zato pokušavaju da spasu nas grad jer ovo je zaista ozbiljna stvar koja će naneti ogromnu i neopvratnu štetu.Trebali bi da popričate sa nekima od njih.Njihovo navodno neprikladno ponasanje je nameran odgovor na istovetan cirkus koji predstavlja BNV.Jednostavno hteli su da posrame deo odgovornih jer to što rade ne vređa minimum inteligencije već je i duboko protivzakonito.

Maja br. 2

pre 9 godina

@The Police

Dobro, što ih je policija legitimisala?

Mada, istorija i sećanje nas uče da su stanovnici zemalja sa milicijom mnogo češće legitimisani nego stanovnici zemalja sa policijom.

Realno

pre 9 godina

Na negodovanje botova zasto svi kritikuju ovaj projekat, rekao bih samo jedan razlog koji mozda ne deluje toliko vazan, ali jeste:
u projektu od nacionalnog znacaja (tako se bar predstavlja BNV), drzava koja skoluje toliko arhitekata, urbanista, saobracajaca i svih ostalih inzenjera, nije nasla za shodno nikog od njih da pita za bilo kakvo strucno misljenje, osim gradskog nam arhitekte Folica, dobitnika Djindjiceve stipendije jos za vreme Djindjidjevog zivota, arhitekte koji se u svom CV-u potpisuje na kapitalnim projektima koje je radio za vreme studija (dok jos nije bio arhitekta).

Ovim projektom nam nasa vlast porucuje: mozete da se obrazujete i usavrsavate, ali dzabe vam sve to ako niste prevarant!

Srdjan

pre 9 godina

A zasto se doticni "sa slaufima" nisu bunili kada je ,npr,Djilas gradio preskupi i neiskoristeni most ( a most je svakako trebao Beogradu,i to ne samo jedan ) i onda postavljali pitanja o prostornom planiranju,ekologiji i sto je najvaznije,o trosenju NASIH para?
Sta biste ljudi hteli, da na mesto " Beograda na vodi" koji ce mozda uspeti a mozda i nece,( ali mi nismo glavni investitori toga) i dalje bude rupa i ruglo i krs i lom kao do sada? I sta mislite ,npr, o Generalstabu, jel treba vecno da stoji kao "spomenik" i " kulturno dobro" ili treba ici napred i obnoviti za neku drugu svrhu,ali uz zadrzavanje pomenutog znacajnog oblika?
Ljudi,postoje Institucije i IZABRANI organi vlasti a kome se ne svidja bice sledecih izbora pa ako pobedi druga opcija onda nek krene sve ispocetka i drugacije,za sada je ovako i bolje budite malo konstruktivni i probajte shvatiti u kakvoj smo situaciji zahvaljujuci najvise prethodnim vlastima

EU Citizen

pre 9 godina

Mladi ljudi, a već levičarski mračnjaci i štetočine protiv svega što je pozitivno: investicija, rasta, napretka, u ime bolesne socijalističke ideologije koja, iz nekog mističnog razloga, traži da svaki neradnik koji ničim ne doprinosi blagostanju ovog grada, nikog ne zapošljava, ne plaća porez, a, biće, ni sam sebe ne izdržava treba da se pita šta će privatni investitor da radi na parceli koju je kupio i na njoj gradi po važećim zakonima. A to što je izmenjen urbanistički plan je sjajna stvar, dosta je bilo hiperrestriktivnog, socijalističko-birokratskog shvatanja urbanizma po receptima propale EU, koje su protežirali levičarski orijentisani arhitekti iza kojih je ostao prsten odvratnih real-socijalsitičkih zgradurina i grad unakažen za sto godina, restrikcije su opravdane samo tamo gde postoji prava istorijska vrednost, koja može da se monetizuje i donese korist sadašnjosti, a toga je u Beogradu, nažalost, vrlo malo, inače je u normalnim zemljama koje idu napred glavni kriterijum novac i što brži razvoj, vredni i sposobni nemaju vremena da čekaju i ne treba da tolerišu usporivače i njihova lažna "prava". Jedini problem koji vidim je da investitori i cifre koje se najavljuju nisu realni, već samo naprednjačko spinovanje, što ne mogu da procenim, ali ako jesu to samo treba podržati, a i da nisu, barem će se raščistiti ono ruglo. I da se razumemo, moja porodica živi u Beogradu skoro dva veka, i nemam ništa protiv vrednih tradicija, ali ovo je čisto neokomunističko mračnjaštvo.

ispljuni

pre 9 godina

Svaka cast arhitektama na inicijativi. Dok se struka ne pobuni, nema nista. Struka mora da se slusa!! Ne moze premijer sa svojim "prijateljima" da gradi sta on hoce. Druze Vucicu, nisi ti Tito. Cak je i Tito u svoje vreme raspisivao konkurse.

Milan

pre 9 godina

Kada grad prestane da se menja on postaje palanka a kada lčjudi u njemu prihavate to stojanje kao činjenicu onda on postaje selo...Očigledno neki u Beogradu žele da Beograd od glavnog grada postane najveće selo u Srbiji.
P.S.
Uglavnom seljaci i ne znaju da plivaju pa koriste šlaufe

The Police

pre 9 godina

asto ih je milicija legitimisala???
(maja, 5. novembar 2014 18:52
Znam da je vama levicarkama i levicarima tesko da prihvatite da je komunizam mrtav, ali milicija vise ne postoji cak ni u Rusiji.

Licemerni kvarnjaci

pre 9 godina

Zamisljam scenu za nekoliko godina, dok se neka od ovih levicarki seta sa detetom od desetak godina kroz BNV.
Dijalog ide nekako ovako : mama, a zasto si bila protiv BNV??
Cuti cero, mama je bila glupa,a i morala da zaradi dnevnicu.
A sad ajmo da uzivamo u ovoj lepoti, toliko razlicitoj od NBG blokova..

sekretarica u g.u.

pre 9 godina

a demonstrante je organizovao, uputio i omogućio ulaz Nenad Todorović, zamenik Načelnika Gradske uprave za Beograd, član LDP-a.

Willi

pre 9 godina

(архитектор, A gde su bili tvoji poznavaoci akademici i prijatelji kad se divlje zidalo Žarkovo,Kneževac ,Zvezdara , MML , Kaludjerica .... rugla nad ruglima - favele moderne šarenih boja razlicitih zgrada , naslonjene jedne na drugu ... gde su bili onda da skrenu pažnju ex-gradonačelnicima o neophodnosti urbanističkih planova - svaka politčka akcija mi se gadi kao i promocija sa maketama u političke svrhe .

pravdoje

pre 9 godina

Zanimljivo da se niko nije bunio kad se pravila Zapadna kapija,Istočna kapija Beograda,kad je počelo da se zida Mirjevo-naselje bez pristupnih saobraćajnica,kad se gradio 45 blok u (božjoj materini u to vreme), kad se rušila Slavija bioskop.....a to je sve zato što je tada postojala DRŽAVA ili ti Narodna Milicija...a toga sada nema.Sada svako smatra da je stučnjak za sve I da za sve mora da se pita.Ja na primer smatram da je taj deo najveće ruglo grada kao I potez od Slavije do Cvetnog trga.Sve to treba porušiti I šta god da se izgradi I kako biće bolje nego ovo što je sada.

milos

pre 9 godina

U Srbiji je vazno biti protiv necega. Sta je alternativa tome 'necemu', to nema veza. Princip je kao - ajde da polupamo sve a posle cemo videti sta cemo. Tako funkcionise i ova grupa 'slaufana'.
Bio sam srcem i dusmo protiv Milosevica i protiv njegovih kriminalaca ali ova ekipa levicara koja je izmrcvarilaSrbiju posle njega je slicna kao i ovi... Samo rusi, uzmi sta se moze uzeti i ne pokusavaj da nesto gradis.
Srbija mora biti puna gradilista. Nesto ce valjati, nesto ce manje valjati al se mora ici napred. Po ovima treba sesti i svaku budaletinu u Beogradu pitai sta misli o ovome. Pa koliko ce to onda da traje... Jos 50 godina komunjarske demagogije...

aurelije

pre 9 godina

@EU Citizen:
Pre dva veka je u Beogradu živeo jedan jedini Srbin: ludi Nasta (Ok, nije ni on bio Srbin ali ćemo to zanemariti za sad), pa deluje mi sasvim moguće da si od njega :D

@Willi
Ako si bot čestitam na pošteno zarađenim parama. Ako nisi onda tvoje razmišljanje pati od greške koja se zove zamena teze. Naime kad se raspravlja da li je BNV ostvarljiv, da li je stručno urađen pa čak i da li se radi po zakonu ta rasprava nema nikakve veze sa Kaluđericom.

EU Citizen

pre 9 godina

@aurelije
Lepo je što znate istoriju, ali bi vam nešto bolje razumevanje srpskog jezika, posebno značenja priloga "skoro" sasvim sigurno takođe prilično poboljšalo kvalitet razumevanja ovog sveta :) Uzgred, ako smem da se umešam u raspravu, s moje tačke gledišta je relevatna ne samo Kaluđerica, već i sve ostale nakazne i rogobatne stvari koje su se uz aminovanje i direktno učešće tih "stručnjaka" dešavale od 1945. naovamo. Nisam primetio da su protestovali kada su se rušile stotine predratnih zgrada pokradene vlasnicima (uključujući i naselje Stepa Stepanović, podignuto na otetoj zemlji), i umesto njih ili na okolnim ledinama, bez ikakvog plana, logike i infrastrukture gradili kilometri nakaradnih komunističkih spavaonica koji su za jako dugo vremena upropastili izgled ovog grada, kada su nicala divlja naselja poput spomenute Kaluđerice i razne druge nenormalnosti pod Titom i Miloševićem, a sada, kada neko želi da ovaj grad učini modernijim i dinamičnijim mestom, i da uloži dosta para u njegov potpuno zapušten i sramno ruiniran deo, odjednom histerične reakcije istih tih decenijskih štetočina. Kao što rekoh, ne znam da li je ova investicija stvarnost ili prodaja magle (i to je teško reći dok ne počne gradnja), i nimalo ne volim sadašnju vlast, ali komunistički principi nekakvog "kolektivnog" odlučivanja o privatnim investicijama i postavljanja svih mogućih prepreka za gradnju umesto da se investitorima izađe u susret na sve moguće načine, jasno su i poznato crveno zlo.

Licemerni SNS botovi

pre 9 godina

Zamisljam scenu za nekoliko godina, dok se neka od ovih levicarki seta sa detetom od desetak godina kroz BNV.
Dijalog ide nekako ovako : mama, a zasto si bila protiv BNV??
Cuti cero, mama je bila glupa,a i morala da zaradi dnevnicu.
A sad ajmo da uzivamo u ovoj lepoti, toliko razlicitoj od NBG blokova..
(Licemerni kvarnjaci, 5. novembar 2014 20:03)

A šta ako scena bude ovakva

Šeta se levičarka sa detetom od oko dvanaes trinaest godina
Dete pita mamu A koje su ovo nedovršene zgrade zarasle u korov i blato ?!
Majka joj odgovara: To ti je sine nedovršeni BNV
Dete Pa pobogu mama kako niste videli da to ne može da se izgradi niti može da se održava ?! Uzgred kako niste izguglali i videli na internetu da glavni investitor je imao iste takve projekte u Kini Indiji, i još nekim zemljama i sve je propalo ?!
Mama Videli smo sine znali smo to i bunili se, ali šta ćeš politika !!
Dete Da zato ja sad i palim odavde !!!!

EU Citizen

pre 9 godina

@german
Ja sam iz filma demokratija i kapitalizam, a jedna od stvari po kojima se dvovekovni Beograđani razlikuju od onih koji su došli posle četrdeset pete i zajedno sa komunističkim arhitektima unakazili grad (ovde se mnogi pozivaju na "stručnost", ali, kako sam u životu dosta posla imao sa arhitektima, mogu da posvedočim da su još na fakultetima indoktrinirani levim i kolektivističkim idejama, zadojeni bolesnom, anti-individualističkom i totalitarnom tradicijom arhitekture prošlog veka i uglavnom mrze investitore, jer, kao i većina frustriranih pseudointelektualaca misle da oni treba da odlučuju a ne taj ko je zaradio pare i plaća), jeste i persiranje nepoznatim ljudima: mi nismo na ti i nikad nećemo biti. A što se zakona i parcele tiče, država može da besplatno ustupi državnu zemlju nekome ko hoće da uloži par milijardi evra, i isto tako je pravo demokratski izabrane većine da promeni zakone i propise, a u zakonima koji se tiču građevine i urbanizma ima toliko gluposti i komunjarenja, da je meni jako drago što se menjaju. Lično nemam nikave simpatije za sadašnju vlast, iako poštujem to što je izabrana većinom glasova na poštenim izborima, ali još manje simpatija imam za ekipu koja bi ovde htela da zavede neokomunističke principe iz EU, obogalji tržište i privatni biznis i blokira sav rast i napredak. Zato sam otvoren: ako je BNV realan, kul, meni se sviđa, a ako je prevara, neka naprednjaci prosto jednog dana robijaju, a bar će se ruglo oko stanice konačno raščistiti :)

Sima

pre 9 godina

@ EU citizen

Urbanistički uslovi za gradnju u EU čijom se pripadnošću legitimišeTE su izuzetno strogi i ne menjaju se kako kome padne na pamet. Dakle kada gradiTE ili se pridržavaTE urbanističkih uslova ili nema gradnje ma koliko novca imaTE. Zloupotreba vlasti se tamo politički plaća što će nadam se i ovde uskoro biti slučaj. Milijarde koje pominjeTE postoje samo u praznim obećanjima kamarile i glavama lakovernih gradjana. Dakle nikakav novac ne daje za pravo nikome da druge unesrećuje svojim prostaklukom.

Licemerni kvarnjaci

pre 9 godina

Zamisljam scenu za nekoliko godina, dok se neka od ovih levicarki seta sa detetom od desetak godina kroz BNV.
Dijalog ide nekako ovako : mama, a zasto si bila protiv BNV??
Cuti cero, mama je bila glupa,a i morala da zaradi dnevnicu.
A sad ajmo da uzivamo u ovoj lepoti, toliko razlicitoj od NBG blokova..

Milan

pre 9 godina

Kada grad prestane da se menja on postaje palanka a kada lčjudi u njemu prihavate to stojanje kao činjenicu onda on postaje selo...Očigledno neki u Beogradu žele da Beograd od glavnog grada postane najveće selo u Srbiji.
P.S.
Uglavnom seljaci i ne znaju da plivaju pa koriste šlaufe

Srdjan

pre 9 godina

A zasto se doticni "sa slaufima" nisu bunili kada je ,npr,Djilas gradio preskupi i neiskoristeni most ( a most je svakako trebao Beogradu,i to ne samo jedan ) i onda postavljali pitanja o prostornom planiranju,ekologiji i sto je najvaznije,o trosenju NASIH para?
Sta biste ljudi hteli, da na mesto " Beograda na vodi" koji ce mozda uspeti a mozda i nece,( ali mi nismo glavni investitori toga) i dalje bude rupa i ruglo i krs i lom kao do sada? I sta mislite ,npr, o Generalstabu, jel treba vecno da stoji kao "spomenik" i " kulturno dobro" ili treba ici napred i obnoviti za neku drugu svrhu,ali uz zadrzavanje pomenutog znacajnog oblika?
Ljudi,postoje Institucije i IZABRANI organi vlasti a kome se ne svidja bice sledecih izbora pa ako pobedi druga opcija onda nek krene sve ispocetka i drugacije,za sada je ovako i bolje budite malo konstruktivni i probajte shvatiti u kakvoj smo situaciji zahvaljujuci najvise prethodnim vlastima

EU Citizen

pre 9 godina

Mladi ljudi, a već levičarski mračnjaci i štetočine protiv svega što je pozitivno: investicija, rasta, napretka, u ime bolesne socijalističke ideologije koja, iz nekog mističnog razloga, traži da svaki neradnik koji ničim ne doprinosi blagostanju ovog grada, nikog ne zapošljava, ne plaća porez, a, biće, ni sam sebe ne izdržava treba da se pita šta će privatni investitor da radi na parceli koju je kupio i na njoj gradi po važećim zakonima. A to što je izmenjen urbanistički plan je sjajna stvar, dosta je bilo hiperrestriktivnog, socijalističko-birokratskog shvatanja urbanizma po receptima propale EU, koje su protežirali levičarski orijentisani arhitekti iza kojih je ostao prsten odvratnih real-socijalsitičkih zgradurina i grad unakažen za sto godina, restrikcije su opravdane samo tamo gde postoji prava istorijska vrednost, koja može da se monetizuje i donese korist sadašnjosti, a toga je u Beogradu, nažalost, vrlo malo, inače je u normalnim zemljama koje idu napred glavni kriterijum novac i što brži razvoj, vredni i sposobni nemaju vremena da čekaju i ne treba da tolerišu usporivače i njihova lažna "prava". Jedini problem koji vidim je da investitori i cifre koje se najavljuju nisu realni, već samo naprednjačko spinovanje, što ne mogu da procenim, ali ako jesu to samo treba podržati, a i da nisu, barem će se raščistiti ono ruglo. I da se razumemo, moja porodica živi u Beogradu skoro dva veka, i nemam ništa protiv vrednih tradicija, ali ovo je čisto neokomunističko mračnjaštvo.

The Police

pre 9 godina

asto ih je milicija legitimisala???
(maja, 5. novembar 2014 18:52
Znam da je vama levicarkama i levicarima tesko da prihvatite da je komunizam mrtav, ali milicija vise ne postoji cak ni u Rusiji.

sekretarica u g.u.

pre 9 godina

a demonstrante je organizovao, uputio i omogućio ulaz Nenad Todorović, zamenik Načelnika Gradske uprave za Beograd, član LDP-a.

pravdoje

pre 9 godina

Zanimljivo da se niko nije bunio kad se pravila Zapadna kapija,Istočna kapija Beograda,kad je počelo da se zida Mirjevo-naselje bez pristupnih saobraćajnica,kad se gradio 45 blok u (božjoj materini u to vreme), kad se rušila Slavija bioskop.....a to je sve zato što je tada postojala DRŽAVA ili ti Narodna Milicija...a toga sada nema.Sada svako smatra da je stučnjak za sve I da za sve mora da se pita.Ja na primer smatram da je taj deo najveće ruglo grada kao I potez od Slavije do Cvetnog trga.Sve to treba porušiti I šta god da se izgradi I kako biće bolje nego ovo što je sada.

Willi

pre 9 godina

(архитектор, A gde su bili tvoji poznavaoci akademici i prijatelji kad se divlje zidalo Žarkovo,Kneževac ,Zvezdara , MML , Kaludjerica .... rugla nad ruglima - favele moderne šarenih boja razlicitih zgrada , naslonjene jedne na drugu ... gde su bili onda da skrenu pažnju ex-gradonačelnicima o neophodnosti urbanističkih planova - svaka politčka akcija mi se gadi kao i promocija sa maketama u političke svrhe .

whatislove

pre 9 godina

bio na javnoj raspravi u julu povodom izmena GUPa, bilo pravo zadovoljstvo gledati kako ovi 'klinci' argumentovano tovare korumpirane birokrate iz Grada i Zavoda. Žao mi što nisam mogao danas da dođem. Ne da(vi)mo Beograd!

Zora

pre 9 godina

Bravo za mlade gradjane ! U toj tuznoj predstavi "Javna rasprava " ucestvovali su samo sporedni likovi MARIONETE (Urbanisticki zavod , Agencija za prostorno planiranje ... Minstarsva , Sekretarijati .. ) i STATISTI ( strucna javnost , profesionalna udruzenja , Arhitektonski fakultet .. ) Ovi drugi su nesto pokusali ali nije im dodeljena nikakva uloga . GLAVNI LIKOVI ove predstave nisu dosli . Tako da su mladi s pravom zeleli da tu predstavu prekinu , napravili su svoju predstavu "OPERACIJA SLAUF " u kojoj su glavni likovi Beograd i gradajani !!! BRAVO jos jednom ! A prostorni plan posebne namene svakako treba vratiti na ponovnu izradu sa drugim , metodoloski ,prihvatljivijim pristupom .

milos

pre 9 godina

U Srbiji je vazno biti protiv necega. Sta je alternativa tome 'necemu', to nema veza. Princip je kao - ajde da polupamo sve a posle cemo videti sta cemo. Tako funkcionise i ova grupa 'slaufana'.
Bio sam srcem i dusmo protiv Milosevica i protiv njegovih kriminalaca ali ova ekipa levicara koja je izmrcvarilaSrbiju posle njega je slicna kao i ovi... Samo rusi, uzmi sta se moze uzeti i ne pokusavaj da nesto gradis.
Srbija mora biti puna gradilista. Nesto ce valjati, nesto ce manje valjati al se mora ici napred. Po ovima treba sesti i svaku budaletinu u Beogradu pitai sta misli o ovome. Pa koliko ce to onda da traje... Jos 50 godina komunjarske demagogije...

zabrinuti iz unutrasnjosti

pre 9 godina

Lepo gospodo.
Vrlo intelegentno za ove radikalcine!
PS: Vi ste u BG; kakav je epilog AV - Putin!? Da li se Putin oneredio od straha i odobrio da ne platimo gas jos par godina!?
Cekamo odgovor jer je bombasticno najavljivan...

Zoran Petrovic

pre 9 godina

Konačno neko da prozre hipokriziju koja se nadvila nad ovim "projektom".
Bravo za inicijativu i akciju.
Sledeći korak - referendum!

marija

pre 9 godina

Taj novac sto ce da uloze u grad na vodi,trebali bi da iskoriste da preurede fasade i infrastrukturu u Beogradu i u drugim gradovima,jer su u fazi raspada....

Momir

pre 9 godina

Onima koji, kao Neša, pitaju šta fali Beogradu na vodi - predlažem da pogledaju vrlo jasne primedbe koke su više puta publikovane. Primedbe nisu nimalo političke, nisu ni kako neki vole da kažu "žute", "radikalske" ni "crvene" - nego su primedbe onih koji taj BG na vodi kao građani moraju da plate i u njemu moraju da žive. Potsetiću samo da je osim zemljišta tim planom predviđena budžetska investicija od blizu 500 MILIONA EVRA o trošku Srbije, da bi se uopšte tako nešto gradilo, a da urbanističkim rešenjem tamo neće biti izgrađeno ništa od javnih objekata niti kulture, niti sporta, niti ičega što služi svim građanima, nego isključivo luksuzni stanovi i luksuzni poslovni prostori. Kome to treba kada i danas mnoge moderne poslovne zgrade zvrje nedovršene i prazne, a zakupaca i kupaca nema dovoljno ni za obične stanove? Da ne govorim o saobraćajnim i drugim infrastrukturnim problemima koji će uticati na život svih nas čak i ako živimo u Zemunu ili Karaburmi... Samo za ova dva meseca do kraja 2014 rebalansom republičkog budžeta u pokretanje Beograda na vodi REPUBLIKA SRBIJA ulaže oko 4 MILIONA EVRA, pri čemu je budžet Beograda već dotirala po drugim osnovama - da li je to u redu prema ostalim građanima Srbije koje muče mnogi nerešeni problemi oko vode? A nikakve garancije niti para od tih famoznih Investitora mi nismo ni videli...

miki

pre 9 godina

umesto da smanje drzavne namete struju, razne takse i poreze na firme, gorivo, infostan, registracije vozila, ogrev, cene hrane, usluga, oni nam grade bg na vodi i smanjuju plate... pa sta smo mi, slikari naivci...

bezimena

pre 9 godina

Kada grad prestane da se menja on postaje palanka a kada lčjudi u njemu prihavate to stojanje kao činjenicu onda on postaje selo...Očigledno neki u Beogradu žele da Beograd od glavnog grada postane najveće selo u Srbiji.
P.S.
Uglavnom seljaci i ne znaju da plivaju pa koriste šlaufe
(Milan, 05. novembar 2014 19:05)

Vidiš druškane, ja sam Beogradjanka (znam da plivam) i svakako da želim da grad bude lepši i razvijeniji, ali tako što će da se napravi adekvatan kanalizacioni sistem, umesto 2/3 nelegalnih kanalizacionih cevi, saniraju klizišta, izmesti saobraćaj iz centra izgradnjom pristupnih saobraćajnica, završi višedecenijska izgradnja magistralnog unutrašnjeg poluprstena, doteraju fasade, obnove lepa gradj. zdanja itd.itd. kako bi se kvalitet života u gradu podigao na pristojan civilizacijski nivo, jer je upravo sada na nivou, ne palanke, nego selendre.


Protiv sam megalomanskog virtuelnog bg na vodi, arhitektonski neprimerenog ovom gradu, protiv sam da se grad širi i naseljava. Naprotiv, ja sam za raseljavanje i to tako što će da se razvija UNUTRAŠNJOST ove lepe Srbije, kako ne bi došli u situaciju da Beograd bude cela Srbija, ka čemu se ubrzano srlja!

anticenzura

pre 9 godina

Nema potrebe da se ljudi uzbudjuju, od ovog nema nista.
Bg na vodi,Bpesta-Bg pruga,Mercedes busevi,Dunav-vardar-sta god kanal...ko i dalje veruje ima veliki problem u glavi! Opusteno,propascemo!

архитектор

pre 9 godina

Ne verujem sta citam medju komentarima botova. Kakve zamene teza i optuzbe da su ovi ljudi politicki motivisani ili placeni. Sa fakulteta znam veliki broj njih. Kao i gradskog arhitektu. Sitiacija je takva da svako od ovih ljudi ima vise znanja i radnog iskustva od gradskog arhitekte (na snimku medju aktivistima je i clan SANU- doktor arhitekture), ali se ne pitaju nista jer se on proletos uclanio u SNS i paravan je za ovaj kriminal.Zauzvrat ce dobiti nesto novca i slikanje sa Sorajom, a mi arapski buvljak umesto grada. Podrska ljudima koji imaju snage i volje da se bore za svoje ideje protiv 'ovih' koji su kupili diplome i polupismeni zajahali da izdaju i prodaju nasu zemlju!

Kalimero

pre 9 godina

Gledao sam emisiju na studiju B posvecenu tom prijektu. ne znam da li je neko primetio kad su rekli da investitor ima prava da po svojoj potrebi i proceni menja izgled i namenu svih kvartova. Sto znaci da ona svevisnja maketa nema veze sa istinom jer ni jedan kvart jos nije urbanisticki resen.

Realno

pre 9 godina

Na negodovanje botova zasto svi kritikuju ovaj projekat, rekao bih samo jedan razlog koji mozda ne deluje toliko vazan, ali jeste:
u projektu od nacionalnog znacaja (tako se bar predstavlja BNV), drzava koja skoluje toliko arhitekata, urbanista, saobracajaca i svih ostalih inzenjera, nije nasla za shodno nikog od njih da pita za bilo kakvo strucno misljenje, osim gradskog nam arhitekte Folica, dobitnika Djindjiceve stipendije jos za vreme Djindjidjevog zivota, arhitekte koji se u svom CV-u potpisuje na kapitalnim projektima koje je radio za vreme studija (dok jos nije bio arhitekta).

Ovim projektom nam nasa vlast porucuje: mozete da se obrazujete i usavrsavate, ali dzabe vam sve to ako niste prevarant!

EU Citizen

pre 9 godina

@german
Ja sam iz filma demokratija i kapitalizam, a jedna od stvari po kojima se dvovekovni Beograđani razlikuju od onih koji su došli posle četrdeset pete i zajedno sa komunističkim arhitektima unakazili grad (ovde se mnogi pozivaju na "stručnost", ali, kako sam u životu dosta posla imao sa arhitektima, mogu da posvedočim da su još na fakultetima indoktrinirani levim i kolektivističkim idejama, zadojeni bolesnom, anti-individualističkom i totalitarnom tradicijom arhitekture prošlog veka i uglavnom mrze investitore, jer, kao i većina frustriranih pseudointelektualaca misle da oni treba da odlučuju a ne taj ko je zaradio pare i plaća), jeste i persiranje nepoznatim ljudima: mi nismo na ti i nikad nećemo biti. A što se zakona i parcele tiče, država može da besplatno ustupi državnu zemlju nekome ko hoće da uloži par milijardi evra, i isto tako je pravo demokratski izabrane većine da promeni zakone i propise, a u zakonima koji se tiču građevine i urbanizma ima toliko gluposti i komunjarenja, da je meni jako drago što se menjaju. Lično nemam nikave simpatije za sadašnju vlast, iako poštujem to što je izabrana većinom glasova na poštenim izborima, ali još manje simpatija imam za ekipu koja bi ovde htela da zavede neokomunističke principe iz EU, obogalji tržište i privatni biznis i blokira sav rast i napredak. Zato sam otvoren: ako je BNV realan, kul, meni se sviđa, a ako je prevara, neka naprednjaci prosto jednog dana robijaju, a bar će se ruglo oko stanice konačno raščistiti :)

ispljuni

pre 9 godina

Svaka cast arhitektama na inicijativi. Dok se struka ne pobuni, nema nista. Struka mora da se slusa!! Ne moze premijer sa svojim "prijateljima" da gradi sta on hoce. Druze Vucicu, nisi ti Tito. Cak je i Tito u svoje vreme raspisivao konkurse.

EU Citizen

pre 9 godina

@aurelije
Lepo je što znate istoriju, ali bi vam nešto bolje razumevanje srpskog jezika, posebno značenja priloga "skoro" sasvim sigurno takođe prilično poboljšalo kvalitet razumevanja ovog sveta :) Uzgred, ako smem da se umešam u raspravu, s moje tačke gledišta je relevatna ne samo Kaluđerica, već i sve ostale nakazne i rogobatne stvari koje su se uz aminovanje i direktno učešće tih "stručnjaka" dešavale od 1945. naovamo. Nisam primetio da su protestovali kada su se rušile stotine predratnih zgrada pokradene vlasnicima (uključujući i naselje Stepa Stepanović, podignuto na otetoj zemlji), i umesto njih ili na okolnim ledinama, bez ikakvog plana, logike i infrastrukture gradili kilometri nakaradnih komunističkih spavaonica koji su za jako dugo vremena upropastili izgled ovog grada, kada su nicala divlja naselja poput spomenute Kaluđerice i razne druge nenormalnosti pod Titom i Miloševićem, a sada, kada neko želi da ovaj grad učini modernijim i dinamičnijim mestom, i da uloži dosta para u njegov potpuno zapušten i sramno ruiniran deo, odjednom histerične reakcije istih tih decenijskih štetočina. Kao što rekoh, ne znam da li je ova investicija stvarnost ili prodaja magle (i to je teško reći dok ne počne gradnja), i nimalo ne volim sadašnju vlast, ali komunistički principi nekakvog "kolektivnog" odlučivanja o privatnim investicijama i postavljanja svih mogućih prepreka za gradnju umesto da se investitorima izađe u susret na sve moguće načine, jasno su i poznato crveno zlo.

Гагиба

pre 9 godina

О фантастично! Ботови су са мреже ушли у 3д...
Време је и да се зараде дневничице како доликује!

german

pre 9 godina

@EU Citizen:
Iz kog si ti filma dvovekovni Beograđanine?
"...treba da se pita šta će privatni investitor da radi na parceli koju je kupio i na njoj gradi po važećim zakonima".
Pa nije investitor kupio nikakvo zemljište nego će da dobije za dž, i neće da gradi po važećim zakonima nego se zakoni prilagođavaju njemu, u tome je stvar!

Ex

pre 9 godina

Ljudi koji su se danas okupili i svojim stavom pokazali da nema vise kompromisa pred neznanjem, korupcijom.Na sednici taj navodni levicarski deo su činile ustvari mahom arhitekte, što bitno menja poglede na celu stvar.Zašto bi osobe kao što su mirne arhitekte odjednom masovno počeli da se ponašaju kao ludaci, kad su oni nešto mitingovali inače,a trebali su odavno?Oni ne traže pare,niko ih ne tera na to,ne reklamiraju sebe, ali zato pokušavaju da spasu nas grad jer ovo je zaista ozbiljna stvar koja će naneti ogromnu i neopvratnu štetu.Trebali bi da popričate sa nekima od njih.Njihovo navodno neprikladno ponasanje je nameran odgovor na istovetan cirkus koji predstavlja BNV.Jednostavno hteli su da posrame deo odgovornih jer to što rade ne vređa minimum inteligencije već je i duboko protivzakonito.

Maja br. 2

pre 9 godina

@The Police

Dobro, što ih je policija legitimisala?

Mada, istorija i sećanje nas uče da su stanovnici zemalja sa milicijom mnogo češće legitimisani nego stanovnici zemalja sa policijom.

Sima

pre 9 godina

@ EU citizen

Urbanistički uslovi za gradnju u EU čijom se pripadnošću legitimišeTE su izuzetno strogi i ne menjaju se kako kome padne na pamet. Dakle kada gradiTE ili se pridržavaTE urbanističkih uslova ili nema gradnje ma koliko novca imaTE. Zloupotreba vlasti se tamo politički plaća što će nadam se i ovde uskoro biti slučaj. Milijarde koje pominjeTE postoje samo u praznim obećanjima kamarile i glavama lakovernih gradjana. Dakle nikakav novac ne daje za pravo nikome da druge unesrećuje svojim prostaklukom.

milan

pre 9 godina

Šta ima da ih legitimiše policija, na ovaj način su barem protivnici političke odluke došli do reči koji nisu za sumano trošenje novca za podlogu nečije investicije nekoga ko mora da gleda dali će on sa tom investicijom biti zadovoljan. Građani koji su dali SNS-u svoj glas ili ostali kući što je isto, nisi glasali za BG na vodi nego za boljitak njihovog života što kroz ogromne troškove za reklamu i pripreme za sprovođenje nečije ideje nikako nije ispunjavanje obećanje koje oni očekuju.

nije BGD Sim city

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da su mislili da će im to proći!Potpuno je i smešno trošiti vreme i reči na jedan ma ni studentski apsolutno monstruozan rad koji bi verovatno pao na ispitu i još bi bio predmet podsmeha.Građani to ne vide,njih je zanela bljestavost crteza i ne vide dalje od svog nosa, kamoli nešto na tu temu van glavnih medija da saznaju i pročitaju. Arhitekti koji su danas poludeli i napravili ovaj nazovi performans su bili prosto zatečeni ovim planom.Za njih je ovo gotovo nadrealno, noćna mora...to zna i komisija koja je donela plan zato su onako crveneli. Neko je napisao možda projekat uspe, to apsolutno nije moguće...nemoj da te mrzi da potrazis bar po netu primedbe i komenatare od stručnih nekorumpiranih ljudi. Oni ne iznose svoje mišljenje pa da kažeš ima mesta polemici,arhitekte i drugi stručnjaci namo govore zaista činjenice koje su potpuno logične. Ovi što misle da je BNV lep,lep je kao pustinjaska fatamorgana...samo u mašti. U stvarnosti biste svi plakali, ne samo što je ružno već što ništa love ne donosi, to šupalj sadržaj za duže korišćenje, a održavanje i infrastruktura će koštati jezivo mnogo. Mediji bi mogli da porade na edukaciji naroda na ovu temu. Lokacija je toliko inspirativna da može da se stvori predivan projekat, koji će zaista ulepšati i obogatiti Beograd kako fizički tako i duhovno, a samim tim i novčano i to u zantnoj meri. Ne budimo smešni i ne davimo Beograd, pomozimo ljudima od struke da nama pomognu. Mora se stati na put neznanju.

aurelije

pre 9 godina

@EU Citizen:
Pre dva veka je u Beogradu živeo jedan jedini Srbin: ludi Nasta (Ok, nije ni on bio Srbin ali ćemo to zanemariti za sad), pa deluje mi sasvim moguće da si od njega :D

@Willi
Ako si bot čestitam na pošteno zarađenim parama. Ako nisi onda tvoje razmišljanje pati od greške koja se zove zamena teze. Naime kad se raspravlja da li je BNV ostvarljiv, da li je stručno urađen pa čak i da li se radi po zakonu ta rasprava nema nikakve veze sa Kaluđericom.

Licemerni SNS botovi

pre 9 godina

Zamisljam scenu za nekoliko godina, dok se neka od ovih levicarki seta sa detetom od desetak godina kroz BNV.
Dijalog ide nekako ovako : mama, a zasto si bila protiv BNV??
Cuti cero, mama je bila glupa,a i morala da zaradi dnevnicu.
A sad ajmo da uzivamo u ovoj lepoti, toliko razlicitoj od NBG blokova..
(Licemerni kvarnjaci, 5. novembar 2014 20:03)

A šta ako scena bude ovakva

Šeta se levičarka sa detetom od oko dvanaes trinaest godina
Dete pita mamu A koje su ovo nedovršene zgrade zarasle u korov i blato ?!
Majka joj odgovara: To ti je sine nedovršeni BNV
Dete Pa pobogu mama kako niste videli da to ne može da se izgradi niti može da se održava ?! Uzgred kako niste izguglali i videli na internetu da glavni investitor je imao iste takve projekte u Kini Indiji, i još nekim zemljama i sve je propalo ?!
Mama Videli smo sine znali smo to i bunili se, ali šta ćeš politika !!
Dete Da zato ja sad i palim odavde !!!!