Sreda, 05.11.2014.

08:04

"Putin je svetu objavio rat"

Bivši poljski predsednik, dobitnik Nobelove nagrade za mir Leh Valensa, optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da je objavio rat svetu.

Izvor: Beta

"Putin je svetu objavio rat" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

161 Komentari

Sortiraj po:

dragan

pre 9 godina

Sta pisete nato ljubimcimu oni su nas bombardovali a ne Rusi.Oni su krivi za smrt nevinih pocev od dece pa nadalje,oni su krivi za pojavu svih oblika kancerogenih bolesti u Srbiji,oni su nam oduzeli Kosovo, nadam se ne za stalno,oni su mi rasparcali drzavu, i da ne nabrajam vise ....To se ne zaboravlja bar ne od onih kojima nije sve u novcu.Ja nisam neki rusofil ali mi je ona bliza srcu nego ovi drugi upravo iz navedenih razloga.

s.

pre 9 godina

Kakav je ovaj lik paranoik i kompleksaš. Ne znam za tebe ni za svet gospodine bivši predsedniče, ali meni Putin nije objavio rat.
(St3fan KG, 5. novembar 2014 10:27)

Jeste, objavio ti je, samo u svom rusoljublju toga nisi svestan, polako, shvatićeš.
Kada počneš da misliš svojom glavom.

Mimica88

pre 9 godina

Valensa, jeste li vi culi za Kosmet? Znate li gde se nalazi?
(Ja sam, 5. novembar 2014 09:07)

-- Sigurno NE, ali za Kosovo DA! Ali ovo ni nije tema. Tema i tama su ruska pomama. Svet se od posle II. svetskog rata gradi i sad bi trebao u nekoliko dana da se razgradi? Ne!
I: Podrska razumu Zapada.

Ex YU

pre 9 godina

Ne brinu mene ni Zapad ni Rusija, oni će rešiti svoje nesuglasice, ali ko će ispraviti ovo nakaradno i potencionalno opasno razmišljanje većine komantatora na ovom sajtu. Ako je ovakvo mišljenje koje vidimo ovde i mišljenje većine u Srbiji, tada sa Srbijom nešto debelo nije u redu :(

Sandzo

pre 9 godina

Zanimljivo kako ovaj dobitnik nobela ne vidi kad ameri predu cijeli kontinet i dodu u arapske drzave da uzmu naftna polja, a vidi milimetar kod rusa .

zlo i naopako

pre 9 godina

A ti Valensa onda pušku u ruke pa u prve redove! Nisam te čuo kad su nas bombardovali, ili kad je NATO recimo napao Libiju.

asteroid

pre 9 godina

što ne spominje garancije da Ukrajina neće biti nikad u NATO-u?!
(dule nbg, 5. novembar 2014 10:27)
posto vidim da masa vas pise o nekakvim garancijama po kojima su se nato i rusija saglasili da ukrajina nece nikad biti u natou, kao i "garancijama" po kojima se "nato nece siriti na istok" molio bih nekog od rusofilskih eksperata da napise kog dana i gde su potpisani ti sporazumi (mada znam da ti sporazumi postoje samo u njihovim glavama, ali ko zna, mozda gresim). hvala unapred

Zlopamtilo

pre 9 godina

"Rusija želi da uđe na teritoriju države NATO i proveri u kojoj meri će NATO reagovati. Sjajan teren za takav eksperiment su baltičke zemlje gde postoji velika ruska manjina. Rusija želi da se pomera na Zapad milimetar po milimetar, ne metar po metar", istakao je Šeremetjev.

Klasična zamena teza , dogovor je bio nakon raspuštanja Varšavskog pakta i SSSR-a da se NATO odnosno SAD ne širi na istok ,ka Rusiji .Sada imamo NATO ili SAD ne na granicama bivšeg Varšavskog pakta , ne ni na granicama bivšeg SSSR-a , te su odavno pregažene NATO čizmom , sada je NATO odnosno SAD na granici Rusije .Da upravo tako nije Rusija u Meksiku na granici sa SAD naprotiv. I sa takvom situacijom na terenu pričati o ekspanziji Rusije ka zapadu je blago rečeno infantilno .Ali pošto je reč o profesionalnim političarima onda je jasno da je reč o poručenom spinu sa zadnjim namerama.

Lupa

pre 9 godina

Književnik se bavi politikom, eto gotove propasti. Ako kritikuje zašto ne koristi činjenice i argumente već opise tipa "kršem od oružja". Zbog tog krša su oni bili pedeset godina okupirani i prilično su se plašili tog oružja. Otkuda im sada hrabrost da ovako govore? Nisu je naučili, uvežbali, već izvire iz moćnog zaštitnika NATO. Dakle opet su okupirani.

neko iz mase

pre 9 godina

"Kada se predavalo nuklearno oružje, velike sile dale su garancije teritorijalne celovitosti Ukrajine a on je to osporio, prekršio je taj sporazum i objavio rat svetu", smatra Valensa."

ovo je suva istina pred kojom se ne smeju zatvarati oci. nato ima potpuno pravo da se mesa u situaciju u ukrajini, s obzirom da su i oni jedan od potpisnika sporazuma kojim se ukrajini nekad davno garantovala celovitost u zamenu za odricanje od nuklearnog oruzja, sto se sad pokazalo kao kardinalna greska ukrajinskih vlasti

diplomirani difovac

pre 9 godina

Previsoka je cena koju bi NATO platio ako bi usao u rat sa Rusijom.Ne isplati se jer znaju da Rusija nije nikakva realna pretnja i tesko bi mogli da ubede gradjane svih zemalja da uopste treba da ratuju zbog toga sto Rusija brani svoj narod u Ukrajini.Ako ipak ostanu bez mozga u nekom momentu,mozda ce Rusija izvuci deblji kraj ali Rusija nije ni Srbija,ni Irak ni ID.Zrtve ce biti ogromne na obe strane.Da li se isplati?Ako bombe pocnu da padaju po Parizu,Londonu,ko ce biti odgovoran?Putin samo?

ky3ma

pre 9 godina

Ovo su svetski prevaranti. NATO finansira rezime Ruske komsijske rezime da pristupe u taj vojni savez a sada Rusija hoce da napadne NATO.

zeljko

pre 9 godina

ovo rece valensa, koji je medju prvima pozurio da prizna secesiju hrvatske i slovenije, i tako dolio ulje na vatru raspada sfrj. tada mu rat nije smetao, tada nije mislio na svetski mir. valensa patoloski mrzi ruse, kao i vecina poljskih desnicara, tako da njegove izjave uopste ne treba da cude.

Izdajnik

pre 9 godina

gde si bio do sad? gde si bio kada je tzv Kosovo proglasilo nezavisnost krseci medjunarodno pravo i bez referenduma...? gde si bio kada se tzv kosovu priznala nezavianoat od strane svetskih sila...? sve je to lancana reakcija...

Pretender

pre 9 godina

Sasvim je jasno da Valensa prica po direktivi. Ovo je klasicno potpomaganje formiranja javnog mnjenja preko "bitnih" licnosti kako bi se dobila podrska za neku eventualnu akciju. Jedna stvar je tu najbitnija, ne igrajte se sa Rusima. Nisam rusofil,daleko od toga ali istocni blok je po meni jaci od celog NATO saveza, pa samo Rusija, Kina, Belorusija mogu da se suprostave bilo kome. Nadam se ipak da do toga nece doci, da ce se sukob u Ukrajini zavrsiti mirnim putem, tako sto ce svrgnuti prozapadnu vlast.

sašo

pre 9 godina

Alo,svet nije samo'NATO i SAD'!Vama u Poljskoj geografiju kao predmet su ukinuli izgleda.Leh nezna da bi Poljaci doživeli opet najveći udar u slučaju rata,nekaže se za džabe 'istorija se ponavlja'.Nerviraju me ovakve ratne svetske izjave bivših političara.

z

pre 9 godina

Rusija uzme deo teritorije gde zive Rusi i zlocinac je. Amerika izvrsi invaziju na pola sveta, oni su dobri momci. Amerikanci izvade ovog placenika iz naftalina svaki put kad se pomene Rusija.

profesionalni komentator

pre 9 godina

Rusija želi da se pomera na Zapad - ova izjava samo pokazuje da je ustvari Zapad objavio rat Rusiji,doduse za sada samo medijski, posto je istina sasvim suprotna

oce to od votke i dolara

pre 9 godina

jos jedan maisin sloser koji je postao politicar pa eto ume i da razmislja istreniran od strane svojih zapadnih prijatelja. Pijani deda nisi valjao ni kada je trebalo, idi gledaj unuke.

igor

pre 9 godina

Kakva glupost i velika neodgovornost zapadnog satelita Valense.Upravo ovakvim izjavama pravi se konfrontacija i zategnutost u svetu.Rusija je velika sila,Putin je veliki drzavnik, jer da to nije slucaj, Rusiju bi davno pregazili!

Hugo

pre 9 godina

Opet ti... Dosadan covek, sa ideologijom mrznje prema Rusiji.
Znamo mi kako stoje stvari, ne mora ostrasceni katolik kao ti da nam objasnjava sta je Rusija a sta Nato.

Djuro

pre 9 godina

Medjunarodne obaveze, garancije, pravila i zakoni generalno ne postoje. To nam SAD i nekoliko zapadnoevropskih zemalja vrlo nedvosmisleno pokazuju vec duze od 50 godina. Pravo pitanje ovde nije to, nego za koga ti zakoni vaze a za koga ne. Rusija ovim sto radi sa Ukrajinim porucuje da za nju posle 25 godina opet vaze ista pravila kao za SAD, znaci nikakva, ili receno na politicki korektan nacin, da je svetska sila. Nista drugo.

PeroDeformero

pre 9 godina

Mislim da zasluzuje barem 3 Nobelove nagrade za rspirivanje mira protiv Rusije, jer stvarno je zverski i necivilizovano to sto je nezavisna drzava... kako se samo usudila da se usprotivi zapadnim bogataskim i veleposednickim elitama.

zoran1965

pre 9 godina

Sve je tacno rekao. Ludi KGB predsednik igra se 3. svetskim ratom jer Ukrajina zeli u EU. Sva sreca sto nam Rusija nije sused, sa nasim rusofilima koliko ih ima, vec bismo bili okupirani.
(Nenad BG, 5. novembar 2014 09:11)
nema mnogo rusofila u srbiji, nego su jako glasni, i dobro su organizovani i plaćeni od moskve(naravno sa rubljama)
jesi čuo da neko u srbiji štedi u rubljama ?
svi koji se kunu u rusiju, gledaju da mu dete prebegne na zapad a ne u s.koreju ili moskuvu

Pedja

pre 9 godina

Savet mesne zajednice Bloka 45
je na sinocnoj posleponocnoj sednici
doneo obavezujucu odluku da
ako toga rata bude i da ako ikada pocne,
Blok 45 ce biti statusno neutralan,
odnosno bice oaza mira u okeanu svetskoga rata.
p.s.
jedan od clanova saveta mesne zajednice se zapitao nije li taj
" rat" poceo bombardovanjem nase zemlje i
otimanjem Kosova i Metohije od Srbije?

dule nbg

pre 9 godina

Dosta toga stoji što kaže... Ali imam pitanje, kako mu smeta pomeranje Rusije milimetar po milimetar a istovremeno mu ne smeta pomeranje NATO-a kilometar po kilometar ka Rusiji?! Ako već spominje garancije koje je Rusija dala za Ukrajinu, što ne spominje garancije da Ukrajina neće biti nikad u NATO-u?!

Sava

pre 9 godina

Poznato je koliko Poljaci vole Ruse.A poznato je i da je ovaj čovek dobio Nobelovu nagradu i od koga je dobio.Nisam čuo da je ikada rekao da su SAD rešile da porobe ceo svet i otmu mu sve što mogu.I Al Gor američki potpredsednik u vreme Klintona i bombardovanja Srbije dobio je Nobelovu nagradu za mir.Toliko o moralnom liku Leha Valense.

Solidarnost

pre 9 godina

Naravno kad Amerikanci bombarduju pola sveta to se onda tretira kao izuzetnost.Kada Rusi pokusavaju da zastite svoje interese i svoj narod to je objava rata...

znate, niko ne može da zabrani fmp-u kako će da se zove

pre 9 godina

"Rusija želi da uđe na teritoriju države NATO i proveri u kojoj meri će NATO reagovati. Sjajan teren za takav eksperiment su baltičke zemlje gde postoji velika ruska manjina. Rusija želi da se pomera na Zapad milimetar po milimetar, ne metar po metar", istakao je Šeremetjev.

A da nisu ameri prvi počeli sa pomeranjem na istok i to ne metar po metar, već bezobrazno, državu po državu.

Iako nisam zadrti rusofil (mislim da su rusi manje zlo od amera) ovo je krajnje licemerno.
 

Dragan

pre 9 godina

Rusija je prekrsila obaveze prema integritetu Ukrajine? A zar nije bio bese jedan od preduslova da se Ukrajina ne pdiblizava NATO paktu?

Nikola

pre 9 godina

Šta je matori, alatka te više ne služi pa bi malo da provociraš rat. Ti si svoje proživeo, zašto bi svet posle tebe opstao?
Ovde jedino ovaj čovek priziva rat, s dobio Nobela za mir. Izgleda da što više želiš rat, veće su šanse za Nobelov mir.

Jovan

pre 9 godina

Meni se cini da vi Poljaci uvidjate da postajete toliko beznacajni sa cinjenicom da je Zapadu daleko bolje da bude partner sa Rusijom. I onda kao americki poltroni prosto iznosite poslednje trzaje americke imperije kojaje davno povukla svoje granice i ostavila vas.

Uskok

pre 9 godina

Sve je u pravu i ja smatram da Leh Valensa, kao stari protivnik komunizma (čitaj : rusa) treba da uzme pušku, nož, kamen , štagod u ruke i povede prvi napad na omražene mu Ruse, za početak u Ukrajini. On je stari vođa sindikata i njega će narod slijediti, zato Leše Valensa, napred na Ruse...al' prvo kreni sam, uzmi neku toljagu i kreni pješke na Ukrajinu!Ovako, dragi Leše Valensa, nisi normalan, znaš...lako je ratovati preko tuđih pleća i mudrovati o svjetskoj politici....

Srdjan

pre 9 godina

Ma da!!!
Putin izaziva sukobe i po Libiji, Bliskom Istoku, Iranu, Iraku i po celom svetu!
Putin je rezirao drzavni udar u Ukrajini.
Putin je podrzao ljude koji su dosli na vlast na silu i bez izbora!
Putin pokusava da uvuce Ukrajinu u NATO pakt i dovede americke rakete na svoju granicu!
Jer ako Putin udje u Ukrajnu mnogo se primice Americi. A ako Amerika dodje na rusku granicu to je znak sigurnosti za ceo svet!
Ko ne vidi da jPutin svetu objavljuje rat on mora da je slep kod ociju!!!

DaLanik

pre 9 godina

Dakle neverovatno je koliko ovi istocni evropljani mrze Ruse bez razloga... nikako da skontaju da su oni bilo okupirani Sovjetskim Savezom a ne Rusijom.... I da su se vremena promenila - vreme kada su Rusi bili "losi momci" su se davno zavrsila, oni jadni se probudili u svetu u kome su napokon docekali da mogu da se slihtaju zapadu, koji je postao svetsko zlo broj jedan... sta su ti kompleksi i vekovi okupacije... drago mi je da nismo bili pod Austrougarskom nego pod Turcima, barem nemamo kompleks da zelimo da budemo deo zapada...

lemy

pre 9 godina

pa ne,treba da ide uz dlaku Americi i UE,A oni su navikli da slabiji moraju da im se povinuju,jer sve te sankc ije i provokacije prema Rusiji idu od njih,nije ni Putin zlatan ali jedini koji se radikalno suprodstavlja...

Branko

pre 9 godina

Na jedan poseban način gospodin Valanesa mi je u poslednje vreme jako simpatičan i prilično duhovit.... Više se nasmejem, onako od srca, kada pročitam neku njegovu "geopolitičku" izjavu nego kada Čarli Šin u "Dva i po muškarca" napravi neki dobar štos. Otuda bih i zamolio redakciju da bar jednom dnevno na sajt "kači" po neku izjavu uvaženog gospodina Valense !

Maki

pre 9 godina

Pa ceo svet je priznavao Jugoslaviju. Pa se nato lepo umesao u unutrasnju stvar suverene drzave. Na kraju je i bombardovao i sada dve teritorije drzi kao protektorat. Cinicno je to i jako drsko kada optuzujete nekoga za najgora dela a cinili ste mnogo gora. I pritom ne iz nuzde da se zastitite.

Nebojsa

pre 9 godina

Dakle,definitivno je jasno da su ljudi na zapadu u velikom deficitu kad je siva masa u pitanju.Ovakvo lupetanje odavno nisam cuo.Samo oni imaju pravo da menjaju granice,da zavode red i svoj nacin razmisljanja i rada.....samo oni.A kada neko zeli da se brani od njihovog nasrtanja,onda taj neko objavljuje rat svetu.Jos samo ako su oni svet....!

cq

pre 9 godina

u desetak narednih godina treba praviti rezerve ogreva,hrane,goriva za poljoprivredne mašine ,rezervne delove,ulje i sl. da ne budemo previše iznenađeni kad nastanu nestašice,skupoća i crna berza...

mik

pre 9 godina

A obećanje Zapada da se NATO neće širiti na istok nakon ujedinjenja Nemačke? To smo zaboravili? Putin je samo rekao da Rusija više ne veruje lažnim obećanjima tako da je odgovornost i dalje na Zapadu

zoran

pre 9 godina

Po svemu sudeći i ovde je Nobelova nagrada za mir potpuno promašila svrhu. Znam da je i ova izjava orkestrirana, pa se više vidi između redova. Sve i svemu bruka jer svi vide i znaju ko je glavni rušilac reda i mira u Svetu.

cukce

pre 9 godina

Po opredeljenju sam pacifista, prezirem ove nase rusofile, shvatam Valensu jer je Poljska decenijama bila pod istocnim blokom, plus cesti sugobi sa Rusijom u proslosti ali Rusi ovde jednostavno brane interese svog naroda koji zivi na tim teritorijama, pa gde su bili ovi dusebriznici kad se narusavala teritorijalna celovitost Srbije, kada su Srbiju bombardovali ljudi koji nisu znali na na mapi da je nadju! Standardi i arsini treba da budu isti za sve a ne dvostruki pa kako kome odgovara! I doso je red da neko stane na put americkoj samovolji, narocito americkoj samovolji na evropskom kontinetu!

sasav

pre 9 godina

Tuzno je da nisu uspeli u onolikoj Poljskoj da odgaje bar jos jednog agenta, nego moraju ovoga da vade iz penzije. Sto nisu lepo dosli ovde kod nas, pa na svaki prst po dva! Cicijasluk se ne isplati.

istina

pre 9 godina

Valensa,sedi …jedan…barem ti znas ko koga gnjeci decenijama…neo-kapitalizam je jako krvava rabota…a poljaci ne trebaju da budu eksponenti i jastrebovi …bolje je da se malo primire jer mogu da budu na udaru velikih igraca!

Maki

pre 9 godina

Pa ceo svet je priznavao Jugoslaviju. Pa se nato lepo umesao u unutrasnju stvar suverene drzave. Na kraju je i bombardovao i sada dve teritorije drzi kao protektorat. Cinicno je to i jako drsko kada optuzujete nekoga za najgora dela a cinili ste mnogo gora. I pritom ne iz nuzde da se zastitite.

zoka

pre 9 godina

Dobitnicima Nobelovih nagrada za mir puna usta rata,uporedjivanja vojski,konvencionalnog i onog drugog oruzja...Sustina je samo u jednom-to su obicni portparoli krupnog kapitala i korporativnog kapitalizma,dakle ljudi bez integriteta,pa ih tako i treba gledati-sa zaljenjem i ignorisanjem.Koristiti ih kao lose primere prilikom vaspitavanja dece.

Nenad BG

pre 9 godina

Sve je tacno rekao. Ludi KGB predsednik igra se 3. svetskim ratom jer Ukrajina zeli u EU. Sva sreca sto nam Rusija nije sused, sa nasim rusofilima koliko ih ima, vec bismo bili okupirani.

mala Juca

pre 9 godina

Putin je svetu objavio rat, ali i svet njemu: ekonomski rat.
Ako opadnu cene nafte, a time i ruski prihod koji od naftne trgovine iznosi 40% ruskoga celokupnog brutoprodukta, preti Rusiji recesija. Intervencija Ruske centralne banke za stabilizaciju rublje ce time da ode niz vetar. Stanje na svetskom trzistu nafte je postalo nesigurno, a Rusija je za 2014 njen buzet planirala prema ceni ood 104 dolara po barelu. Medjutim u ovome momentu su cene nafte uralskih resursa skoro za ¼ manje nego je predvidjeno. Sám Gasprom racuna sa padom ruske nafte cak na 70 dolara po barelu.
Zakljucak je dakle: Prazna puska ne puca.

бт

pre 9 godina

"moramo da budemo solidarni i ispravno odgovorimo" - може, али само када твоји синови буду у првим борбеним редовима. Лако је за солидараност жртвовати туђе животе.

runner

pre 9 godina

Međunarodna zajednica, odnosno SAD su garantovale Rusiji da se NATO neće širiti na Istok pa su prekršile taj sporazum. Nismo tada I nikada čuli ni jednu reč kritike na račun zapadnih saveznika od gospodina Valense. No doduše I ne treba očekivati ni od jednog Poljaka da digne svoj glas u odbranu ruskih interesa,jer je, dobar deo Poljska, bio pod Rusima više od 200 godina.

nebojfa

pre 9 godina

Putin svetu, Islamisti sveti, Ameri dolarski, Seik naftni, Albanci natalni, Srbi protiv Srbije, Kinezi ostrvski, Japanci antikitovski, pa virusni... kako god okrenes, nekom rat, nekom brat!

zabrinut

pre 9 godina

sta je sa ovim poljacima pa oni su trenutno najveci ratni huskaci. Nemci i rusi pokusavaju celu stvar da smire a ovi bi uporno da uvuku sve u neki sukob sa rusima iz licnih kompleksa.

Pro patroa

pre 9 godina

Nisam "pristalica" niti jedne strane u ovom sukobu...ali odustajanje od postugnutih dogovora i sporazuma na danas uzavrelim terenima Ukrajine - još od Velikog rata (sjetite se užasa i stradanja u Galiciji) više su nego li poslovični! I uvaženi Valensa zaboravlja (ili ne zna) istaknut jednu važnu činjenicu vezanu za Krim, koja je i bila ključna za potonja zbivanja na Istoku (U)krajine: sporazumom, koji ostarjeli Valensa spominje, Krimu je bio trajno dodojeljen poseban status zbog važnih ruskih vojnih baza na tom području. Taj status Ukrajina je jednostrano ukinula poslije svega par godina i time su praktično isprovocirali potonje reakcije Rusa; nastranu činjenica što je Krim izdvojen iz sastava Rusije i "prepisan" Ukrajini jednostavnim potezom pera (i bez danas popularnih "referenduma") tadašnjeg predsjednika SSSR-a Hruščova (nevažno, je li, što je po nacionalnosti bio Ukrajinac).
Ja ponovno upozoravam ostrašćene glave koji zazivaju širenje i internacionalizaciju ovih sukoba da se dohvate malo historije (može i Krleže) e da bi se pobliže upoznali sa stradanjima i posljedicama koje ti sukobi mogu donijeti - čitavoj planeti Zemlji! I još da dodam, navijačko poređenje oružanih kapaciteta jedne i druge "strane", kada obje strane imaju kapacitete da višekratno zatru sav život na ovoj našoj planeti, je u najmanju ruku neprijereno ali i - morbidno! U drugačijem svjetlu pamtimo Valensu!!

ионако ћемо једном поцркати сви

pre 9 godina

заратите већ једном и помлатите нас све,можда ће после нас живети неке боље генерације

guja

pre 9 godina

eksperiment su baltičke zemlje gde postoji velika ruska manjina. Rusija želi da se pomera na Zapad milimetar po milimetar, ne metar po metar", istakao je Šeremetjev.....
....pazi ovaj izraz: velika ruska manjina. Budalaštinama nikad kraja.

Лицемери

pre 9 godina

Класична замена теза, илити оптужи другога да би сакрио властите циљеве. А шта ће НАТО на границама Русије, када су гарантовали Горбачову да се неће ширити према Русији? Е, па Русија није мала Србија да јој можеш гурнути прст у око, а да она не реагује.Старе пољске, парсдн, католичке амбиције...

Stanislav Lektor

pre 9 godina

Au čoveče, koliko nelogičnosti...
Prvo što mi upada u oči, dobitnik Nobelove nagrade za mir a prvi se javio sa oštrom procenom da je Putin objavio rat i da Nato treba da odgovori...
Drugo, kaže da se Putin pomera ka zapadu... Pa šta Nato radi decenijama posle hladnog rata? Najpre centralna evropa, pa istočna, došli ste na prag Rusije...

fry

pre 9 godina

Sta hoce ovaj bivsi rudar? Nagradu za mir je dobio zbog rusenja komunizma.....zar je mislio da ce putin da gleda kako mu sunarodnike zive pale.....

Ivan

pre 9 godina

Ovaj gospodin je sve lepo rekao, ali je "slučajno" zaboravio da kaže i da je osim nuklearnog razoružavanja, uslov da Rusija poštuje teritorijalnu celovitost Ukrajine bio i to da Ukrajina nikada neće ući u NATO.
Kada su nasilno na ulici smenili lagalnog predsednika Ukrajine, sve prozapadne vođe su otvoreno govorili da je sledeći korak ulazak Ukrajine u NATO.
Rusija nije mogla da prihvati da u budućnosti NATO snage budu stacionirane na Krimu i da blokiraju i kontrolišu crnomorsku flotu.
To bi bilo van svake pameti.
Morali su da anektiraju Krim, čak bih rekao i da će ga vratiti Ukrajincima ako se ponovo čvrsto obavežu da neće u NATO, mada je sada to dosta teško, nešto sl. kao nama sa Kosovom.

miha bukovac

pre 9 godina

Valensa je bezobrazniji od mnogih NATO jastrebova! verovatno za to što je niko i ništa a misli da je neko i nešto dok je u jenom periodu svog života i bio u (relativno) uskim okvirima.

Srdjan

pre 9 godina

Ako cemo objektivno, zavrsetkom hladnog rata dobili ste sve sto ste hteli, slobodni ste, usli ste u ekonomski i vojni savez koji zelite, niko vas ne dira, ali jednostavno ne mozete da ostavite Ruse na miru sve dok ne napravite svetski rat pa sve iz pocetka.

Savri

pre 9 godina

Nisam znao da je Ukrajina clan NATO pakta? "Rusija želi da uđe na teritoriju države NATO i proveri u kojoj meri će NATO reagovati."

Зоран

pre 9 godina

Ја кажем да Обама, а пре њега Буш, а пре њега Клинтон ... активно воде рат са већим делом света, без објаве.

miki

pre 9 godina

Ne. On je objavio rat vama, neoliberalnim trutovima. A sad se lepo vrati i nastavi da uživaš život pod žutim staklenim zvonom sa svojim prijateljima dobitnicima nobela za mir: Ahtisarijem i Obamom.

sasa s

pre 9 godina

sve si ti to lepo rekao.samo si zaboravio da kazes da je Rusiji obecano da nema sirenja nato-a na istok.a oni im dosli do granicnih punktova Rusije.

navy

pre 9 godina

Izgleda da je istina da Poljaci ne vole mnogo Ruse jos od 1600 i neke :-) jedino što mi je sa zadrškom upalo u oči da odavno prema dobitnicima Nobela za mir nemam nikakvo poštovanje, jer je postalo i te kako jasno da je to u stvari politička nagrada...

manitu

pre 9 godina

ne znam sta bih pre citirao,sve je vrhunsko licemerstvo i ono sto upravo NATO radi vec decenijama.. ovo sto radi Rusija(koju cenim "samo" zbog toga sto eto ima nuklearno oruzje) je samo reakcija na njihovu akciju,a ovaj lik(slika u njegovom slucaju govori vise od reci) je u sluzbi mikrofona,zna se i ciji.. svetska politika ovih dana je postala sveopsti cirkus,zbog zapadnih sarlatana..

dzox

pre 9 godina

Cim neko amerima kaze da nece da igra kako oni kazu, taj je svetu objavio rat i zasluzuje malo bombardovanja. E malo morgen. Mecka se ne cacka...

Zdravko Božić

pre 9 godina

Putin samo prihvata izazov NATO pakta, jer ih se ne boji, kao ni ostalih koji su pristali za njima. Sve što je potpisano je i pogaženo: NATO se širi na istok, u zemlje nekadašnjeg Varšavskog pakta. NATO je najveća raatna opasnost na planeti jer širi ratove van svojih teritorija i vešto upravlja njima. Što se tiče Ukraine, stvar je ista kao sa Škotskom, Katalonijom, Kosovom i da ne nabrajam dalje... Građani velikih teritorija su se sami izjasnili za svoj status. Neko to podržava a neko ne, kako kome odgovara i kako se kome dopada. Ovde je "vika na vuka, a lisice meso jedu", samo je ulogu vuka dobio opasni medved sa severa!

ja

pre 9 godina

logicno. nato je procenio da je u konvencionalnom naoruzanju caci od rusije i milimetar po milimetar dopuzao je do granica rusije. putin to vidi i menja pravila igre prebacujuci akcenat na nuklearni arsenal. da li je blef ili nije ? breme je da nato odustane od spila karata koji drzi u ruci o zadrzi to sto ima ili rizikuje da rusija zaista napadne jer je sarerana u cosak i nema puno izbora.

Реалан

pre 9 godina

Мене само занима зашто ником од ових европских политичара не падне на памет да мало повлачи паралелу између Русије и других суперсила и њиховом понашању на међународној сцени. Западне земље униште земље Блиског истока и ником ништа

burbon

pre 9 godina

Pitam se zasto jedan Asanž ili Snouden ne dobiju Nobela? Jao, setio sam se, pa Nobel je rezervisan samo za ruske i kineske disidente i preCednika Baraka.

milan

pre 9 godina

Fuj!
Povraca mi se od Nobelovca Valense i svih ostalih turbofolk persona koji su nas okupirali i mentalno nas truju bez ikakvih posledica i mediji im samo pomazu u tome onako zdusno.

Istina

pre 9 godina

Nato je postavio nova pravila bombardujuci i otimajuci teritoriju Srbije jednoj suverenoj drzavi krseci pri tom sve vazece medjunarodne zakone pa cak i krseci zenevsku konvenciju. Nato i njegovi satrapi su uveli divlji zapad u medjunarodnim odnosima pa je sve ovo sto se desava samo posledica njihovog cinjenja.

manje-vodke

pre 9 godina

ovaj isti covek je nedavno objavio da Poljsku treba pripoiti Nemackoj! toliko o tome koliko ozbiljno treba uzimati njegove izjave...

Blade Runner

pre 9 godina

"Evropa i svet su odgovorni i gledaju da izbegnu konfrontaciju" ma nemoj nobelovac ! Toliko ste odgovorni da ste odlucili praviti raketni stit u Poljskoj i Ceskoj ali toboze protiv Irana a ne protiv Rusije kao da su Rusi sa kruske pali. O zapadnim provokacijama i sabotazama u Ukrajini necu ni da pricam. Samo vi cackajte mecku, procicete kao sto ste i uvek prolazili, vi i vasi nevini zapadni prijatelji...

falj

pre 9 godina

Odavno svet više ne znaci Amerika i par zemalja evrope sa ograničenom nezavisnošću. Dobrodošli u novu realnost gde se neko drznuo i suprotstavio hegemoniji Amerike .

Toliko

pre 9 godina

Ovakvi govori pokazuju koliko zapravo zapad nije u stanju da se snadje u situaciji koja se ne odvija po njihovom pretohodnom planu i kad protivnik ne odstupi. Problem je sto Zapad trenutno nema tacno definisan plan sta je konacni cilj za Ukrajinu. U Februaru je bilo skroz jasno, u Martu i Aprilu su bili voljni da prepuste Krim Rusiji i ocekivalo se da na tome ostane i prakticno za malu cifru preuzme ostatak Ukrajine. Rusi su reagovali kako su reagovali i njihov plan ovde je jasan, resenja kao Osetiji, Abhaziji... Cak i da je neki agresivniji americki predsednik u pitanju diskutabilno je sta on moze da ovde radi. Moze da posalju nesto CIA za obuku, Blackwater-a da pomaze, nesto vojne tehnike ali sustinski problem je sto Ukrajinci nece da idu na ratiste. Na zapadu ni teoretski ne mogu da proguraju ideju o slanju trupa jer ce odmah da izadje pitanje, jer mi to oslobadjamo ruse od rusa?

fry

pre 9 godina

Sta hoce ovaj bivsi rudar? Nagradu za mir je dobio zbog rusenja komunizma.....zar je mislio da ce putin da gleda kako mu sunarodnike zive pale.....

Uskok

pre 9 godina

Sve je u pravu i ja smatram da Leh Valensa, kao stari protivnik komunizma (čitaj : rusa) treba da uzme pušku, nož, kamen , štagod u ruke i povede prvi napad na omražene mu Ruse, za početak u Ukrajini. On je stari vođa sindikata i njega će narod slijediti, zato Leše Valensa, napred na Ruse...al' prvo kreni sam, uzmi neku toljagu i kreni pješke na Ukrajinu!Ovako, dragi Leše Valensa, nisi normalan, znaš...lako je ratovati preko tuđih pleća i mudrovati o svjetskoj politici....

cukce

pre 9 godina

Po opredeljenju sam pacifista, prezirem ove nase rusofile, shvatam Valensu jer je Poljska decenijama bila pod istocnim blokom, plus cesti sugobi sa Rusijom u proslosti ali Rusi ovde jednostavno brane interese svog naroda koji zivi na tim teritorijama, pa gde su bili ovi dusebriznici kad se narusavala teritorijalna celovitost Srbije, kada su Srbiju bombardovali ljudi koji nisu znali na na mapi da je nadju! Standardi i arsini treba da budu isti za sve a ne dvostruki pa kako kome odgovara! I doso je red da neko stane na put americkoj samovolji, narocito americkoj samovolji na evropskom kontinetu!

falj

pre 9 godina

Odavno svet više ne znaci Amerika i par zemalja evrope sa ograničenom nezavisnošću. Dobrodošli u novu realnost gde se neko drznuo i suprotstavio hegemoniji Amerike .

Maki

pre 9 godina

Pa ceo svet je priznavao Jugoslaviju. Pa se nato lepo umesao u unutrasnju stvar suverene drzave. Na kraju je i bombardovao i sada dve teritorije drzi kao protektorat. Cinicno je to i jako drsko kada optuzujete nekoga za najgora dela a cinili ste mnogo gora. I pritom ne iz nuzde da se zastitite.

Toliko

pre 9 godina

Ovakvi govori pokazuju koliko zapravo zapad nije u stanju da se snadje u situaciji koja se ne odvija po njihovom pretohodnom planu i kad protivnik ne odstupi. Problem je sto Zapad trenutno nema tacno definisan plan sta je konacni cilj za Ukrajinu. U Februaru je bilo skroz jasno, u Martu i Aprilu su bili voljni da prepuste Krim Rusiji i ocekivalo se da na tome ostane i prakticno za malu cifru preuzme ostatak Ukrajine. Rusi su reagovali kako su reagovali i njihov plan ovde je jasan, resenja kao Osetiji, Abhaziji... Cak i da je neki agresivniji americki predsednik u pitanju diskutabilno je sta on moze da ovde radi. Moze da posalju nesto CIA za obuku, Blackwater-a da pomaze, nesto vojne tehnike ali sustinski problem je sto Ukrajinci nece da idu na ratiste. Na zapadu ni teoretski ne mogu da proguraju ideju o slanju trupa jer ce odmah da izadje pitanje, jer mi to oslobadjamo ruse od rusa?

Maki

pre 9 godina

Pa ceo svet je priznavao Jugoslaviju. Pa se nato lepo umesao u unutrasnju stvar suverene drzave. Na kraju je i bombardovao i sada dve teritorije drzi kao protektorat. Cinicno je to i jako drsko kada optuzujete nekoga za najgora dela a cinili ste mnogo gora. I pritom ne iz nuzde da se zastitite.

Jovan

pre 9 godina

Meni se cini da vi Poljaci uvidjate da postajete toliko beznacajni sa cinjenicom da je Zapadu daleko bolje da bude partner sa Rusijom. I onda kao americki poltroni prosto iznosite poslednje trzaje americke imperije kojaje davno povukla svoje granice i ostavila vas.

Srdjan

pre 9 godina

Ma da!!!
Putin izaziva sukobe i po Libiji, Bliskom Istoku, Iranu, Iraku i po celom svetu!
Putin je rezirao drzavni udar u Ukrajini.
Putin je podrzao ljude koji su dosli na vlast na silu i bez izbora!
Putin pokusava da uvuce Ukrajinu u NATO pakt i dovede americke rakete na svoju granicu!
Jer ako Putin udje u Ukrajnu mnogo se primice Americi. A ako Amerika dodje na rusku granicu to je znak sigurnosti za ceo svet!
Ko ne vidi da jPutin svetu objavljuje rat on mora da je slep kod ociju!!!

dule nbg

pre 9 godina

Dosta toga stoji što kaže... Ali imam pitanje, kako mu smeta pomeranje Rusije milimetar po milimetar a istovremeno mu ne smeta pomeranje NATO-a kilometar po kilometar ka Rusiji?! Ako već spominje garancije koje je Rusija dala za Ukrajinu, što ne spominje garancije da Ukrajina neće biti nikad u NATO-u?!

Sava

pre 9 godina

Poznato je koliko Poljaci vole Ruse.A poznato je i da je ovaj čovek dobio Nobelovu nagradu i od koga je dobio.Nisam čuo da je ikada rekao da su SAD rešile da porobe ceo svet i otmu mu sve što mogu.I Al Gor američki potpredsednik u vreme Klintona i bombardovanja Srbije dobio je Nobelovu nagradu za mir.Toliko o moralnom liku Leha Valense.

mik

pre 9 godina

A obećanje Zapada da se NATO neće širiti na istok nakon ujedinjenja Nemačke? To smo zaboravili? Putin je samo rekao da Rusija više ne veruje lažnim obećanjima tako da je odgovornost i dalje na Zapadu

Nikola

pre 9 godina

Šta je matori, alatka te više ne služi pa bi malo da provociraš rat. Ti si svoje proživeo, zašto bi svet posle tebe opstao?
Ovde jedino ovaj čovek priziva rat, s dobio Nobela za mir. Izgleda da što više želiš rat, veće su šanse za Nobelov mir.

zoka

pre 9 godina

Dobitnicima Nobelovih nagrada za mir puna usta rata,uporedjivanja vojski,konvencionalnog i onog drugog oruzja...Sustina je samo u jednom-to su obicni portparoli krupnog kapitala i korporativnog kapitalizma,dakle ljudi bez integriteta,pa ih tako i treba gledati-sa zaljenjem i ignorisanjem.Koristiti ih kao lose primere prilikom vaspitavanja dece.

Solidarnost

pre 9 godina

Naravno kad Amerikanci bombarduju pola sveta to se onda tretira kao izuzetnost.Kada Rusi pokusavaju da zastite svoje interese i svoj narod to je objava rata...

Hugo

pre 9 godina

Opet ti... Dosadan covek, sa ideologijom mrznje prema Rusiji.
Znamo mi kako stoje stvari, ne mora ostrasceni katolik kao ti da nam objasnjava sta je Rusija a sta Nato.

z

pre 9 godina

Rusija uzme deo teritorije gde zive Rusi i zlocinac je. Amerika izvrsi invaziju na pola sveta, oni su dobri momci. Amerikanci izvade ovog placenika iz naftalina svaki put kad se pomene Rusija.

sasav

pre 9 godina

Tuzno je da nisu uspeli u onolikoj Poljskoj da odgaje bar jos jednog agenta, nego moraju ovoga da vade iz penzije. Sto nisu lepo dosli ovde kod nas, pa na svaki prst po dva! Cicijasluk se ne isplati.

zabrinut

pre 9 godina

sta je sa ovim poljacima pa oni su trenutno najveci ratni huskaci. Nemci i rusi pokusavaju celu stvar da smire a ovi bi uporno da uvuku sve u neki sukob sa rusima iz licnih kompleksa.

zoran

pre 9 godina

Po svemu sudeći i ovde je Nobelova nagrada za mir potpuno promašila svrhu. Znam da je i ova izjava orkestrirana, pa se više vidi između redova. Sve i svemu bruka jer svi vide i znaju ko je glavni rušilac reda i mira u Svetu.

zeljko

pre 9 godina

ovo rece valensa, koji je medju prvima pozurio da prizna secesiju hrvatske i slovenije, i tako dolio ulje na vatru raspada sfrj. tada mu rat nije smetao, tada nije mislio na svetski mir. valensa patoloski mrzi ruse, kao i vecina poljskih desnicara, tako da njegove izjave uopste ne treba da cude.

Nebojsa

pre 9 godina

Dakle,definitivno je jasno da su ljudi na zapadu u velikom deficitu kad je siva masa u pitanju.Ovakvo lupetanje odavno nisam cuo.Samo oni imaju pravo da menjaju granice,da zavode red i svoj nacin razmisljanja i rada.....samo oni.A kada neko zeli da se brani od njihovog nasrtanja,onda taj neko objavljuje rat svetu.Jos samo ako su oni svet....!

Branko

pre 9 godina

Na jedan poseban način gospodin Valanesa mi je u poslednje vreme jako simpatičan i prilično duhovit.... Više se nasmejem, onako od srca, kada pročitam neku njegovu "geopolitičku" izjavu nego kada Čarli Šin u "Dva i po muškarca" napravi neki dobar štos. Otuda bih i zamolio redakciju da bar jednom dnevno na sajt "kači" po neku izjavu uvaženog gospodina Valense !

ионако ћемо једном поцркати сви

pre 9 godina

заратите већ једном и помлатите нас све,можда ће после нас живети неке боље генерације

cq

pre 9 godina

u desetak narednih godina treba praviti rezerve ogreva,hrane,goriva za poljoprivredne mašine ,rezervne delove,ulje i sl. da ne budemo previše iznenađeni kad nastanu nestašice,skupoća i crna berza...

profesionalni komentator

pre 9 godina

Rusija želi da se pomera na Zapad - ova izjava samo pokazuje da je ustvari Zapad objavio rat Rusiji,doduse za sada samo medijski, posto je istina sasvim suprotna

istina

pre 9 godina

Valensa,sedi …jedan…barem ti znas ko koga gnjeci decenijama…neo-kapitalizam je jako krvava rabota…a poljaci ne trebaju da budu eksponenti i jastrebovi …bolje je da se malo primire jer mogu da budu na udaru velikih igraca!

бт

pre 9 godina

"moramo da budemo solidarni i ispravno odgovorimo" - може, али само када твоји синови буду у првим борбеним редовима. Лако је за солидараност жртвовати туђе животе.

Dragan

pre 9 godina

Rusija je prekrsila obaveze prema integritetu Ukrajine? A zar nije bio bese jedan od preduslova da se Ukrajina ne pdiblizava NATO paktu?

Nenad BG

pre 9 godina

Sve je tacno rekao. Ludi KGB predsednik igra se 3. svetskim ratom jer Ukrajina zeli u EU. Sva sreca sto nam Rusija nije sused, sa nasim rusofilima koliko ih ima, vec bismo bili okupirani.

DaLanik

pre 9 godina

Dakle neverovatno je koliko ovi istocni evropljani mrze Ruse bez razloga... nikako da skontaju da su oni bilo okupirani Sovjetskim Savezom a ne Rusijom.... I da su se vremena promenila - vreme kada su Rusi bili "losi momci" su se davno zavrsila, oni jadni se probudili u svetu u kome su napokon docekali da mogu da se slihtaju zapadu, koji je postao svetsko zlo broj jedan... sta su ti kompleksi i vekovi okupacije... drago mi je da nismo bili pod Austrougarskom nego pod Turcima, barem nemamo kompleks da zelimo da budemo deo zapada...

Pedja

pre 9 godina

Savet mesne zajednice Bloka 45
je na sinocnoj posleponocnoj sednici
doneo obavezujucu odluku da
ako toga rata bude i da ako ikada pocne,
Blok 45 ce biti statusno neutralan,
odnosno bice oaza mira u okeanu svetskoga rata.
p.s.
jedan od clanova saveta mesne zajednice se zapitao nije li taj
" rat" poceo bombardovanjem nase zemlje i
otimanjem Kosova i Metohije od Srbije?

nebojfa

pre 9 godina

Putin svetu, Islamisti sveti, Ameri dolarski, Seik naftni, Albanci natalni, Srbi protiv Srbije, Kinezi ostrvski, Japanci antikitovski, pa virusni... kako god okrenes, nekom rat, nekom brat!

runner

pre 9 godina

Međunarodna zajednica, odnosno SAD su garantovale Rusiji da se NATO neće širiti na Istok pa su prekršile taj sporazum. Nismo tada I nikada čuli ni jednu reč kritike na račun zapadnih saveznika od gospodina Valense. No doduše I ne treba očekivati ni od jednog Poljaka da digne svoj glas u odbranu ruskih interesa,jer je, dobar deo Poljska, bio pod Rusima više od 200 godina.

igor

pre 9 godina

Kakva glupost i velika neodgovornost zapadnog satelita Valense.Upravo ovakvim izjavama pravi se konfrontacija i zategnutost u svetu.Rusija je velika sila,Putin je veliki drzavnik, jer da to nije slucaj, Rusiju bi davno pregazili!

sašo

pre 9 godina

Alo,svet nije samo'NATO i SAD'!Vama u Poljskoj geografiju kao predmet su ukinuli izgleda.Leh nezna da bi Poljaci doživeli opet najveći udar u slučaju rata,nekaže se za džabe 'istorija se ponavlja'.Nerviraju me ovakve ratne svetske izjave bivših političara.

Izdajnik

pre 9 godina

gde si bio do sad? gde si bio kada je tzv Kosovo proglasilo nezavisnost krseci medjunarodno pravo i bez referenduma...? gde si bio kada se tzv kosovu priznala nezavianoat od strane svetskih sila...? sve je to lancana reakcija...

oce to od votke i dolara

pre 9 godina

jos jedan maisin sloser koji je postao politicar pa eto ume i da razmislja istreniran od strane svojih zapadnih prijatelja. Pijani deda nisi valjao ni kada je trebalo, idi gledaj unuke.

Sandzo

pre 9 godina

Zanimljivo kako ovaj dobitnik nobela ne vidi kad ameri predu cijeli kontinet i dodu u arapske drzave da uzmu naftna polja, a vidi milimetar kod rusa .

ky3ma

pre 9 godina

Ovo su svetski prevaranti. NATO finansira rezime Ruske komsijske rezime da pristupe u taj vojni savez a sada Rusija hoce da napadne NATO.

zlo i naopako

pre 9 godina

A ti Valensa onda pušku u ruke pa u prve redove! Nisam te čuo kad su nas bombardovali, ili kad je NATO recimo napao Libiju.

znate, niko ne može da zabrani fmp-u kako će da se zove

pre 9 godina

"Rusija želi da uđe na teritoriju države NATO i proveri u kojoj meri će NATO reagovati. Sjajan teren za takav eksperiment su baltičke zemlje gde postoji velika ruska manjina. Rusija želi da se pomera na Zapad milimetar po milimetar, ne metar po metar", istakao je Šeremetjev.

A da nisu ameri prvi počeli sa pomeranjem na istok i to ne metar po metar, već bezobrazno, državu po državu.

Iako nisam zadrti rusofil (mislim da su rusi manje zlo od amera) ovo je krajnje licemerno.
 

Djuro

pre 9 godina

Medjunarodne obaveze, garancije, pravila i zakoni generalno ne postoje. To nam SAD i nekoliko zapadnoevropskih zemalja vrlo nedvosmisleno pokazuju vec duze od 50 godina. Pravo pitanje ovde nije to, nego za koga ti zakoni vaze a za koga ne. Rusija ovim sto radi sa Ukrajinim porucuje da za nju posle 25 godina opet vaze ista pravila kao za SAD, znaci nikakva, ili receno na politicki korektan nacin, da je svetska sila. Nista drugo.

Pro patroa

pre 9 godina

Nisam "pristalica" niti jedne strane u ovom sukobu...ali odustajanje od postugnutih dogovora i sporazuma na danas uzavrelim terenima Ukrajine - još od Velikog rata (sjetite se užasa i stradanja u Galiciji) više su nego li poslovični! I uvaženi Valensa zaboravlja (ili ne zna) istaknut jednu važnu činjenicu vezanu za Krim, koja je i bila ključna za potonja zbivanja na Istoku (U)krajine: sporazumom, koji ostarjeli Valensa spominje, Krimu je bio trajno dodojeljen poseban status zbog važnih ruskih vojnih baza na tom području. Taj status Ukrajina je jednostrano ukinula poslije svega par godina i time su praktično isprovocirali potonje reakcije Rusa; nastranu činjenica što je Krim izdvojen iz sastava Rusije i "prepisan" Ukrajini jednostavnim potezom pera (i bez danas popularnih "referenduma") tadašnjeg predsjednika SSSR-a Hruščova (nevažno, je li, što je po nacionalnosti bio Ukrajinac).
Ja ponovno upozoravam ostrašćene glave koji zazivaju širenje i internacionalizaciju ovih sukoba da se dohvate malo historije (može i Krleže) e da bi se pobliže upoznali sa stradanjima i posljedicama koje ti sukobi mogu donijeti - čitavoj planeti Zemlji! I još da dodam, navijačko poređenje oružanih kapaciteta jedne i druge "strane", kada obje strane imaju kapacitete da višekratno zatru sav život na ovoj našoj planeti, je u najmanju ruku neprijereno ali i - morbidno! U drugačijem svjetlu pamtimo Valensu!!

mala Juca

pre 9 godina

Putin je svetu objavio rat, ali i svet njemu: ekonomski rat.
Ako opadnu cene nafte, a time i ruski prihod koji od naftne trgovine iznosi 40% ruskoga celokupnog brutoprodukta, preti Rusiji recesija. Intervencija Ruske centralne banke za stabilizaciju rublje ce time da ode niz vetar. Stanje na svetskom trzistu nafte je postalo nesigurno, a Rusija je za 2014 njen buzet planirala prema ceni ood 104 dolara po barelu. Medjutim u ovome momentu su cene nafte uralskih resursa skoro za ¼ manje nego je predvidjeno. Sám Gasprom racuna sa padom ruske nafte cak na 70 dolara po barelu.
Zakljucak je dakle: Prazna puska ne puca.

diplomirani difovac

pre 9 godina

Previsoka je cena koju bi NATO platio ako bi usao u rat sa Rusijom.Ne isplati se jer znaju da Rusija nije nikakva realna pretnja i tesko bi mogli da ubede gradjane svih zemalja da uopste treba da ratuju zbog toga sto Rusija brani svoj narod u Ukrajini.Ako ipak ostanu bez mozga u nekom momentu,mozda ce Rusija izvuci deblji kraj ali Rusija nije ni Srbija,ni Irak ni ID.Zrtve ce biti ogromne na obe strane.Da li se isplati?Ako bombe pocnu da padaju po Parizu,Londonu,ko ce biti odgovoran?Putin samo?

lemy

pre 9 godina

pa ne,treba da ide uz dlaku Americi i UE,A oni su navikli da slabiji moraju da im se povinuju,jer sve te sankc ije i provokacije prema Rusiji idu od njih,nije ni Putin zlatan ali jedini koji se radikalno suprodstavlja...

Zlopamtilo

pre 9 godina

"Rusija želi da uđe na teritoriju države NATO i proveri u kojoj meri će NATO reagovati. Sjajan teren za takav eksperiment su baltičke zemlje gde postoji velika ruska manjina. Rusija želi da se pomera na Zapad milimetar po milimetar, ne metar po metar", istakao je Šeremetjev.

Klasična zamena teza , dogovor je bio nakon raspuštanja Varšavskog pakta i SSSR-a da se NATO odnosno SAD ne širi na istok ,ka Rusiji .Sada imamo NATO ili SAD ne na granicama bivšeg Varšavskog pakta , ne ni na granicama bivšeg SSSR-a , te su odavno pregažene NATO čizmom , sada je NATO odnosno SAD na granici Rusije .Da upravo tako nije Rusija u Meksiku na granici sa SAD naprotiv. I sa takvom situacijom na terenu pričati o ekspanziji Rusije ka zapadu je blago rečeno infantilno .Ali pošto je reč o profesionalnim političarima onda je jasno da je reč o poručenom spinu sa zadnjim namerama.

manje-vodke

pre 9 godina

ovaj isti covek je nedavno objavio da Poljsku treba pripoiti Nemackoj! toliko o tome koliko ozbiljno treba uzimati njegove izjave...

Зоран

pre 9 godina

Ја кажем да Обама, а пре њега Буш, а пре њега Клинтон ... активно воде рат са већим делом света, без објаве.

PeroDeformero

pre 9 godina

Mislim da zasluzuje barem 3 Nobelove nagrade za rspirivanje mira protiv Rusije, jer stvarno je zverski i necivilizovano to sto je nezavisna drzava... kako se samo usudila da se usprotivi zapadnim bogataskim i veleposednickim elitama.

Pretender

pre 9 godina

Sasvim je jasno da Valensa prica po direktivi. Ovo je klasicno potpomaganje formiranja javnog mnjenja preko "bitnih" licnosti kako bi se dobila podrska za neku eventualnu akciju. Jedna stvar je tu najbitnija, ne igrajte se sa Rusima. Nisam rusofil,daleko od toga ali istocni blok je po meni jaci od celog NATO saveza, pa samo Rusija, Kina, Belorusija mogu da se suprostave bilo kome. Nadam se ipak da do toga nece doci, da ce se sukob u Ukrajini zavrsiti mirnim putem, tako sto ce svrgnuti prozapadnu vlast.

Savri

pre 9 godina

Nisam znao da je Ukrajina clan NATO pakta? "Rusija želi da uđe na teritoriju države NATO i proveri u kojoj meri će NATO reagovati."

zoran1965

pre 9 godina

Sve je tacno rekao. Ludi KGB predsednik igra se 3. svetskim ratom jer Ukrajina zeli u EU. Sva sreca sto nam Rusija nije sused, sa nasim rusofilima koliko ih ima, vec bismo bili okupirani.
(Nenad BG, 5. novembar 2014 09:11)
nema mnogo rusofila u srbiji, nego su jako glasni, i dobro su organizovani i plaćeni od moskve(naravno sa rubljama)
jesi čuo da neko u srbiji štedi u rubljama ?
svi koji se kunu u rusiju, gledaju da mu dete prebegne na zapad a ne u s.koreju ili moskuvu

Ex YU

pre 9 godina

Ne brinu mene ni Zapad ni Rusija, oni će rešiti svoje nesuglasice, ali ko će ispraviti ovo nakaradno i potencionalno opasno razmišljanje većine komantatora na ovom sajtu. Ako je ovakvo mišljenje koje vidimo ovde i mišljenje većine u Srbiji, tada sa Srbijom nešto debelo nije u redu :(

ja

pre 9 godina

logicno. nato je procenio da je u konvencionalnom naoruzanju caci od rusije i milimetar po milimetar dopuzao je do granica rusije. putin to vidi i menja pravila igre prebacujuci akcenat na nuklearni arsenal. da li je blef ili nije ? breme je da nato odustane od spila karata koji drzi u ruci o zadrzi to sto ima ili rizikuje da rusija zaista napadne jer je sarerana u cosak i nema puno izbora.

dzox

pre 9 godina

Cim neko amerima kaze da nece da igra kako oni kazu, taj je svetu objavio rat i zasluzuje malo bombardovanja. E malo morgen. Mecka se ne cacka...

s.

pre 9 godina

Kakav je ovaj lik paranoik i kompleksaš. Ne znam za tebe ni za svet gospodine bivši predsedniče, ali meni Putin nije objavio rat.
(St3fan KG, 5. novembar 2014 10:27)

Jeste, objavio ti je, samo u svom rusoljublju toga nisi svestan, polako, shvatićeš.
Kada počneš da misliš svojom glavom.

Lupa

pre 9 godina

Književnik se bavi politikom, eto gotove propasti. Ako kritikuje zašto ne koristi činjenice i argumente već opise tipa "kršem od oružja". Zbog tog krša su oni bili pedeset godina okupirani i prilično su se plašili tog oružja. Otkuda im sada hrabrost da ovako govore? Nisu je naučili, uvežbali, već izvire iz moćnog zaštitnika NATO. Dakle opet su okupirani.

burbon

pre 9 godina

Pitam se zasto jedan Asanž ili Snouden ne dobiju Nobela? Jao, setio sam se, pa Nobel je rezervisan samo za ruske i kineske disidente i preCednika Baraka.

navy

pre 9 godina

Izgleda da je istina da Poljaci ne vole mnogo Ruse jos od 1600 i neke :-) jedino što mi je sa zadrškom upalo u oči da odavno prema dobitnicima Nobela za mir nemam nikakvo poštovanje, jer je postalo i te kako jasno da je to u stvari politička nagrada...

miki

pre 9 godina

Ne. On je objavio rat vama, neoliberalnim trutovima. A sad se lepo vrati i nastavi da uživaš život pod žutim staklenim zvonom sa svojim prijateljima dobitnicima nobela za mir: Ahtisarijem i Obamom.

milan

pre 9 godina

Fuj!
Povraca mi se od Nobelovca Valense i svih ostalih turbofolk persona koji su nas okupirali i mentalno nas truju bez ikakvih posledica i mediji im samo pomazu u tome onako zdusno.

Ivan

pre 9 godina

Ovaj gospodin je sve lepo rekao, ali je "slučajno" zaboravio da kaže i da je osim nuklearnog razoružavanja, uslov da Rusija poštuje teritorijalnu celovitost Ukrajine bio i to da Ukrajina nikada neće ući u NATO.
Kada su nasilno na ulici smenili lagalnog predsednika Ukrajine, sve prozapadne vođe su otvoreno govorili da je sledeći korak ulazak Ukrajine u NATO.
Rusija nije mogla da prihvati da u budućnosti NATO snage budu stacionirane na Krimu i da blokiraju i kontrolišu crnomorsku flotu.
To bi bilo van svake pameti.
Morali su da anektiraju Krim, čak bih rekao i da će ga vratiti Ukrajincima ako se ponovo čvrsto obavežu da neće u NATO, mada je sada to dosta teško, nešto sl. kao nama sa Kosovom.

Srdjan

pre 9 godina

Ako cemo objektivno, zavrsetkom hladnog rata dobili ste sve sto ste hteli, slobodni ste, usli ste u ekonomski i vojni savez koji zelite, niko vas ne dira, ali jednostavno ne mozete da ostavite Ruse na miru sve dok ne napravite svetski rat pa sve iz pocetka.

manitu

pre 9 godina

ne znam sta bih pre citirao,sve je vrhunsko licemerstvo i ono sto upravo NATO radi vec decenijama.. ovo sto radi Rusija(koju cenim "samo" zbog toga sto eto ima nuklearno oruzje) je samo reakcija na njihovu akciju,a ovaj lik(slika u njegovom slucaju govori vise od reci) je u sluzbi mikrofona,zna se i ciji.. svetska politika ovih dana je postala sveopsti cirkus,zbog zapadnih sarlatana..

Stanislav Lektor

pre 9 godina

Au čoveče, koliko nelogičnosti...
Prvo što mi upada u oči, dobitnik Nobelove nagrade za mir a prvi se javio sa oštrom procenom da je Putin objavio rat i da Nato treba da odgovori...
Drugo, kaže da se Putin pomera ka zapadu... Pa šta Nato radi decenijama posle hladnog rata? Najpre centralna evropa, pa istočna, došli ste na prag Rusije...

neko iz mase

pre 9 godina

"Kada se predavalo nuklearno oružje, velike sile dale su garancije teritorijalne celovitosti Ukrajine a on je to osporio, prekršio je taj sporazum i objavio rat svetu", smatra Valensa."

ovo je suva istina pred kojom se ne smeju zatvarati oci. nato ima potpuno pravo da se mesa u situaciju u ukrajini, s obzirom da su i oni jedan od potpisnika sporazuma kojim se ukrajini nekad davno garantovala celovitost u zamenu za odricanje od nuklearnog oruzja, sto se sad pokazalo kao kardinalna greska ukrajinskih vlasti

guja

pre 9 godina

eksperiment su baltičke zemlje gde postoji velika ruska manjina. Rusija želi da se pomera na Zapad milimetar po milimetar, ne metar po metar", istakao je Šeremetjev.....
....pazi ovaj izraz: velika ruska manjina. Budalaštinama nikad kraja.

Istina

pre 9 godina

Nato je postavio nova pravila bombardujuci i otimajuci teritoriju Srbije jednoj suverenoj drzavi krseci pri tom sve vazece medjunarodne zakone pa cak i krseci zenevsku konvenciju. Nato i njegovi satrapi su uveli divlji zapad u medjunarodnim odnosima pa je sve ovo sto se desava samo posledica njihovog cinjenja.

sasa s

pre 9 godina

sve si ti to lepo rekao.samo si zaboravio da kazes da je Rusiji obecano da nema sirenja nato-a na istok.a oni im dosli do granicnih punktova Rusije.

asteroid

pre 9 godina

što ne spominje garancije da Ukrajina neće biti nikad u NATO-u?!
(dule nbg, 5. novembar 2014 10:27)
posto vidim da masa vas pise o nekakvim garancijama po kojima su se nato i rusija saglasili da ukrajina nece nikad biti u natou, kao i "garancijama" po kojima se "nato nece siriti na istok" molio bih nekog od rusofilskih eksperata da napise kog dana i gde su potpisani ti sporazumi (mada znam da ti sporazumi postoje samo u njihovim glavama, ali ko zna, mozda gresim). hvala unapred

Mimica88

pre 9 godina

Valensa, jeste li vi culi za Kosmet? Znate li gde se nalazi?
(Ja sam, 5. novembar 2014 09:07)

-- Sigurno NE, ali za Kosovo DA! Ali ovo ni nije tema. Tema i tama su ruska pomama. Svet se od posle II. svetskog rata gradi i sad bi trebao u nekoliko dana da se razgradi? Ne!
I: Podrska razumu Zapada.

Blade Runner

pre 9 godina

"Evropa i svet su odgovorni i gledaju da izbegnu konfrontaciju" ma nemoj nobelovac ! Toliko ste odgovorni da ste odlucili praviti raketni stit u Poljskoj i Ceskoj ali toboze protiv Irana a ne protiv Rusije kao da su Rusi sa kruske pali. O zapadnim provokacijama i sabotazama u Ukrajini necu ni da pricam. Samo vi cackajte mecku, procicete kao sto ste i uvek prolazili, vi i vasi nevini zapadni prijatelji...

Лицемери

pre 9 godina

Класична замена теза, илити оптужи другога да би сакрио властите циљеве. А шта ће НАТО на границама Русије, када су гарантовали Горбачову да се неће ширити према Русији? Е, па Русија није мала Србија да јој можеш гурнути прст у око, а да она не реагује.Старе пољске, парсдн, католичке амбиције...

Zdravko Božić

pre 9 godina

Putin samo prihvata izazov NATO pakta, jer ih se ne boji, kao ni ostalih koji su pristali za njima. Sve što je potpisano je i pogaženo: NATO se širi na istok, u zemlje nekadašnjeg Varšavskog pakta. NATO je najveća raatna opasnost na planeti jer širi ratove van svojih teritorija i vešto upravlja njima. Što se tiče Ukraine, stvar je ista kao sa Škotskom, Katalonijom, Kosovom i da ne nabrajam dalje... Građani velikih teritorija su se sami izjasnili za svoj status. Neko to podržava a neko ne, kako kome odgovara i kako se kome dopada. Ovde je "vika na vuka, a lisice meso jedu", samo je ulogu vuka dobio opasni medved sa severa!

dragan

pre 9 godina

Sta pisete nato ljubimcimu oni su nas bombardovali a ne Rusi.Oni su krivi za smrt nevinih pocev od dece pa nadalje,oni su krivi za pojavu svih oblika kancerogenih bolesti u Srbiji,oni su nam oduzeli Kosovo, nadam se ne za stalno,oni su mi rasparcali drzavu, i da ne nabrajam vise ....To se ne zaboravlja bar ne od onih kojima nije sve u novcu.Ja nisam neki rusofil ali mi je ona bliza srcu nego ovi drugi upravo iz navedenih razloga.

miha bukovac

pre 9 godina

Valensa je bezobrazniji od mnogih NATO jastrebova! verovatno za to što je niko i ništa a misli da je neko i nešto dok je u jenom periodu svog života i bio u (relativno) uskim okvirima.

Реалан

pre 9 godina

Мене само занима зашто ником од ових европских политичара не падне на памет да мало повлачи паралелу између Русије и других суперсила и њиховом понашању на међународној сцени. Западне земље униште земље Блиског истока и ником ништа

Nenad BG

pre 9 godina

Sve je tacno rekao. Ludi KGB predsednik igra se 3. svetskim ratom jer Ukrajina zeli u EU. Sva sreca sto nam Rusija nije sused, sa nasim rusofilima koliko ih ima, vec bismo bili okupirani.

Mimica88

pre 9 godina

Valensa, jeste li vi culi za Kosmet? Znate li gde se nalazi?
(Ja sam, 5. novembar 2014 09:07)

-- Sigurno NE, ali za Kosovo DA! Ali ovo ni nije tema. Tema i tama su ruska pomama. Svet se od posle II. svetskog rata gradi i sad bi trebao u nekoliko dana da se razgradi? Ne!
I: Podrska razumu Zapada.

fry

pre 9 godina

Sta hoce ovaj bivsi rudar? Nagradu za mir je dobio zbog rusenja komunizma.....zar je mislio da ce putin da gleda kako mu sunarodnike zive pale.....

cukce

pre 9 godina

Po opredeljenju sam pacifista, prezirem ove nase rusofile, shvatam Valensu jer je Poljska decenijama bila pod istocnim blokom, plus cesti sugobi sa Rusijom u proslosti ali Rusi ovde jednostavno brane interese svog naroda koji zivi na tim teritorijama, pa gde su bili ovi dusebriznici kad se narusavala teritorijalna celovitost Srbije, kada su Srbiju bombardovali ljudi koji nisu znali na na mapi da je nadju! Standardi i arsini treba da budu isti za sve a ne dvostruki pa kako kome odgovara! I doso je red da neko stane na put americkoj samovolji, narocito americkoj samovolji na evropskom kontinetu!

mala Juca

pre 9 godina

Putin je svetu objavio rat, ali i svet njemu: ekonomski rat.
Ako opadnu cene nafte, a time i ruski prihod koji od naftne trgovine iznosi 40% ruskoga celokupnog brutoprodukta, preti Rusiji recesija. Intervencija Ruske centralne banke za stabilizaciju rublje ce time da ode niz vetar. Stanje na svetskom trzistu nafte je postalo nesigurno, a Rusija je za 2014 njen buzet planirala prema ceni ood 104 dolara po barelu. Medjutim u ovome momentu su cene nafte uralskih resursa skoro za ¼ manje nego je predvidjeno. Sám Gasprom racuna sa padom ruske nafte cak na 70 dolara po barelu.
Zakljucak je dakle: Prazna puska ne puca.

s.

pre 9 godina

Kakav je ovaj lik paranoik i kompleksaš. Ne znam za tebe ni za svet gospodine bivši predsedniče, ali meni Putin nije objavio rat.
(St3fan KG, 5. novembar 2014 10:27)

Jeste, objavio ti je, samo u svom rusoljublju toga nisi svestan, polako, shvatićeš.
Kada počneš da misliš svojom glavom.

DaLanik

pre 9 godina

Dakle neverovatno je koliko ovi istocni evropljani mrze Ruse bez razloga... nikako da skontaju da su oni bilo okupirani Sovjetskim Savezom a ne Rusijom.... I da su se vremena promenila - vreme kada su Rusi bili "losi momci" su se davno zavrsila, oni jadni se probudili u svetu u kome su napokon docekali da mogu da se slihtaju zapadu, koji je postao svetsko zlo broj jedan... sta su ti kompleksi i vekovi okupacije... drago mi je da nismo bili pod Austrougarskom nego pod Turcima, barem nemamo kompleks da zelimo da budemo deo zapada...

Uskok

pre 9 godina

Sve je u pravu i ja smatram da Leh Valensa, kao stari protivnik komunizma (čitaj : rusa) treba da uzme pušku, nož, kamen , štagod u ruke i povede prvi napad na omražene mu Ruse, za početak u Ukrajini. On je stari vođa sindikata i njega će narod slijediti, zato Leše Valensa, napred na Ruse...al' prvo kreni sam, uzmi neku toljagu i kreni pješke na Ukrajinu!Ovako, dragi Leše Valensa, nisi normalan, znaš...lako je ratovati preko tuđih pleća i mudrovati o svjetskoj politici....

Maki

pre 9 godina

Pa ceo svet je priznavao Jugoslaviju. Pa se nato lepo umesao u unutrasnju stvar suverene drzave. Na kraju je i bombardovao i sada dve teritorije drzi kao protektorat. Cinicno je to i jako drsko kada optuzujete nekoga za najgora dela a cinili ste mnogo gora. I pritom ne iz nuzde da se zastitite.

falj

pre 9 godina

Odavno svet više ne znaci Amerika i par zemalja evrope sa ograničenom nezavisnošću. Dobrodošli u novu realnost gde se neko drznuo i suprotstavio hegemoniji Amerike .

istina

pre 9 godina

Valensa,sedi …jedan…barem ti znas ko koga gnjeci decenijama…neo-kapitalizam je jako krvava rabota…a poljaci ne trebaju da budu eksponenti i jastrebovi …bolje je da se malo primire jer mogu da budu na udaru velikih igraca!

zoran1965

pre 9 godina

Sve je tacno rekao. Ludi KGB predsednik igra se 3. svetskim ratom jer Ukrajina zeli u EU. Sva sreca sto nam Rusija nije sused, sa nasim rusofilima koliko ih ima, vec bismo bili okupirani.
(Nenad BG, 5. novembar 2014 09:11)
nema mnogo rusofila u srbiji, nego su jako glasni, i dobro su organizovani i plaćeni od moskve(naravno sa rubljama)
jesi čuo da neko u srbiji štedi u rubljama ?
svi koji se kunu u rusiju, gledaju da mu dete prebegne na zapad a ne u s.koreju ili moskuvu

zoran

pre 9 godina

Po svemu sudeći i ovde je Nobelova nagrada za mir potpuno promašila svrhu. Znam da je i ova izjava orkestrirana, pa se više vidi između redova. Sve i svemu bruka jer svi vide i znaju ko je glavni rušilac reda i mira u Svetu.

Srdjan

pre 9 godina

Ma da!!!
Putin izaziva sukobe i po Libiji, Bliskom Istoku, Iranu, Iraku i po celom svetu!
Putin je rezirao drzavni udar u Ukrajini.
Putin je podrzao ljude koji su dosli na vlast na silu i bez izbora!
Putin pokusava da uvuce Ukrajinu u NATO pakt i dovede americke rakete na svoju granicu!
Jer ako Putin udje u Ukrajnu mnogo se primice Americi. A ako Amerika dodje na rusku granicu to je znak sigurnosti za ceo svet!
Ko ne vidi da jPutin svetu objavljuje rat on mora da je slep kod ociju!!!

Nebojsa

pre 9 godina

Dakle,definitivno je jasno da su ljudi na zapadu u velikom deficitu kad je siva masa u pitanju.Ovakvo lupetanje odavno nisam cuo.Samo oni imaju pravo da menjaju granice,da zavode red i svoj nacin razmisljanja i rada.....samo oni.A kada neko zeli da se brani od njihovog nasrtanja,onda taj neko objavljuje rat svetu.Jos samo ako su oni svet....!

dule nbg

pre 9 godina

Dosta toga stoji što kaže... Ali imam pitanje, kako mu smeta pomeranje Rusije milimetar po milimetar a istovremeno mu ne smeta pomeranje NATO-a kilometar po kilometar ka Rusiji?! Ako već spominje garancije koje je Rusija dala za Ukrajinu, što ne spominje garancije da Ukrajina neće biti nikad u NATO-u?!

Maki

pre 9 godina

Pa ceo svet je priznavao Jugoslaviju. Pa se nato lepo umesao u unutrasnju stvar suverene drzave. Na kraju je i bombardovao i sada dve teritorije drzi kao protektorat. Cinicno je to i jako drsko kada optuzujete nekoga za najgora dela a cinili ste mnogo gora. I pritom ne iz nuzde da se zastitite.

zabrinut

pre 9 godina

sta je sa ovim poljacima pa oni su trenutno najveci ratni huskaci. Nemci i rusi pokusavaju celu stvar da smire a ovi bi uporno da uvuku sve u neki sukob sa rusima iz licnih kompleksa.

Hugo

pre 9 godina

Opet ti... Dosadan covek, sa ideologijom mrznje prema Rusiji.
Znamo mi kako stoje stvari, ne mora ostrasceni katolik kao ti da nam objasnjava sta je Rusija a sta Nato.

Jovan

pre 9 godina

Meni se cini da vi Poljaci uvidjate da postajete toliko beznacajni sa cinjenicom da je Zapadu daleko bolje da bude partner sa Rusijom. I onda kao americki poltroni prosto iznosite poslednje trzaje americke imperije kojaje davno povukla svoje granice i ostavila vas.

Branko

pre 9 godina

Na jedan poseban način gospodin Valanesa mi je u poslednje vreme jako simpatičan i prilično duhovit.... Više se nasmejem, onako od srca, kada pročitam neku njegovu "geopolitičku" izjavu nego kada Čarli Šin u "Dva i po muškarca" napravi neki dobar štos. Otuda bih i zamolio redakciju da bar jednom dnevno na sajt "kači" po neku izjavu uvaženog gospodina Valense !

Sava

pre 9 godina

Poznato je koliko Poljaci vole Ruse.A poznato je i da je ovaj čovek dobio Nobelovu nagradu i od koga je dobio.Nisam čuo da je ikada rekao da su SAD rešile da porobe ceo svet i otmu mu sve što mogu.I Al Gor američki potpredsednik u vreme Klintona i bombardovanja Srbije dobio je Nobelovu nagradu za mir.Toliko o moralnom liku Leha Valense.

neko iz mase

pre 9 godina

"Kada se predavalo nuklearno oružje, velike sile dale su garancije teritorijalne celovitosti Ukrajine a on je to osporio, prekršio je taj sporazum i objavio rat svetu", smatra Valensa."

ovo je suva istina pred kojom se ne smeju zatvarati oci. nato ima potpuno pravo da se mesa u situaciju u ukrajini, s obzirom da su i oni jedan od potpisnika sporazuma kojim se ukrajini nekad davno garantovala celovitost u zamenu za odricanje od nuklearnog oruzja, sto se sad pokazalo kao kardinalna greska ukrajinskih vlasti

Toliko

pre 9 godina

Ovakvi govori pokazuju koliko zapravo zapad nije u stanju da se snadje u situaciji koja se ne odvija po njihovom pretohodnom planu i kad protivnik ne odstupi. Problem je sto Zapad trenutno nema tacno definisan plan sta je konacni cilj za Ukrajinu. U Februaru je bilo skroz jasno, u Martu i Aprilu su bili voljni da prepuste Krim Rusiji i ocekivalo se da na tome ostane i prakticno za malu cifru preuzme ostatak Ukrajine. Rusi su reagovali kako su reagovali i njihov plan ovde je jasan, resenja kao Osetiji, Abhaziji... Cak i da je neki agresivniji americki predsednik u pitanju diskutabilno je sta on moze da ovde radi. Moze da posalju nesto CIA za obuku, Blackwater-a da pomaze, nesto vojne tehnike ali sustinski problem je sto Ukrajinci nece da idu na ratiste. Na zapadu ni teoretski ne mogu da proguraju ideju o slanju trupa jer ce odmah da izadje pitanje, jer mi to oslobadjamo ruse od rusa?

sasav

pre 9 godina

Tuzno je da nisu uspeli u onolikoj Poljskoj da odgaje bar jos jednog agenta, nego moraju ovoga da vade iz penzije. Sto nisu lepo dosli ovde kod nas, pa na svaki prst po dva! Cicijasluk se ne isplati.

asteroid

pre 9 godina

što ne spominje garancije da Ukrajina neće biti nikad u NATO-u?!
(dule nbg, 5. novembar 2014 10:27)
posto vidim da masa vas pise o nekakvim garancijama po kojima su se nato i rusija saglasili da ukrajina nece nikad biti u natou, kao i "garancijama" po kojima se "nato nece siriti na istok" molio bih nekog od rusofilskih eksperata da napise kog dana i gde su potpisani ti sporazumi (mada znam da ti sporazumi postoje samo u njihovim glavama, ali ko zna, mozda gresim). hvala unapred

mik

pre 9 godina

A obećanje Zapada da se NATO neće širiti na istok nakon ujedinjenja Nemačke? To smo zaboravili? Putin je samo rekao da Rusija više ne veruje lažnim obećanjima tako da je odgovornost i dalje na Zapadu

Nikola

pre 9 godina

Šta je matori, alatka te više ne služi pa bi malo da provociraš rat. Ti si svoje proživeo, zašto bi svet posle tebe opstao?
Ovde jedino ovaj čovek priziva rat, s dobio Nobela za mir. Izgleda da što više želiš rat, veće su šanse za Nobelov mir.

ионако ћемо једном поцркати сви

pre 9 godina

заратите већ једном и помлатите нас све,можда ће после нас живети неке боље генерације

runner

pre 9 godina

Međunarodna zajednica, odnosno SAD su garantovale Rusiji da se NATO neće širiti na Istok pa su prekršile taj sporazum. Nismo tada I nikada čuli ni jednu reč kritike na račun zapadnih saveznika od gospodina Valense. No doduše I ne treba očekivati ni od jednog Poljaka da digne svoj glas u odbranu ruskih interesa,jer je, dobar deo Poljska, bio pod Rusima više od 200 godina.

zoka

pre 9 godina

Dobitnicima Nobelovih nagrada za mir puna usta rata,uporedjivanja vojski,konvencionalnog i onog drugog oruzja...Sustina je samo u jednom-to su obicni portparoli krupnog kapitala i korporativnog kapitalizma,dakle ljudi bez integriteta,pa ih tako i treba gledati-sa zaljenjem i ignorisanjem.Koristiti ih kao lose primere prilikom vaspitavanja dece.

бт

pre 9 godina

"moramo da budemo solidarni i ispravno odgovorimo" - може, али само када твоји синови буду у првим борбеним редовима. Лако је за солидараност жртвовати туђе животе.

zeljko

pre 9 godina

ovo rece valensa, koji je medju prvima pozurio da prizna secesiju hrvatske i slovenije, i tako dolio ulje na vatru raspada sfrj. tada mu rat nije smetao, tada nije mislio na svetski mir. valensa patoloski mrzi ruse, kao i vecina poljskih desnicara, tako da njegove izjave uopste ne treba da cude.

Pedja

pre 9 godina

Savet mesne zajednice Bloka 45
je na sinocnoj posleponocnoj sednici
doneo obavezujucu odluku da
ako toga rata bude i da ako ikada pocne,
Blok 45 ce biti statusno neutralan,
odnosno bice oaza mira u okeanu svetskoga rata.
p.s.
jedan od clanova saveta mesne zajednice se zapitao nije li taj
" rat" poceo bombardovanjem nase zemlje i
otimanjem Kosova i Metohije od Srbije?

igor

pre 9 godina

Kakva glupost i velika neodgovornost zapadnog satelita Valense.Upravo ovakvim izjavama pravi se konfrontacija i zategnutost u svetu.Rusija je velika sila,Putin je veliki drzavnik, jer da to nije slucaj, Rusiju bi davno pregazili!

sašo

pre 9 godina

Alo,svet nije samo'NATO i SAD'!Vama u Poljskoj geografiju kao predmet su ukinuli izgleda.Leh nezna da bi Poljaci doživeli opet najveći udar u slučaju rata,nekaže se za džabe 'istorija se ponavlja'.Nerviraju me ovakve ratne svetske izjave bivših političara.

z

pre 9 godina

Rusija uzme deo teritorije gde zive Rusi i zlocinac je. Amerika izvrsi invaziju na pola sveta, oni su dobri momci. Amerikanci izvade ovog placenika iz naftalina svaki put kad se pomene Rusija.

Ex YU

pre 9 godina

Ne brinu mene ni Zapad ni Rusija, oni će rešiti svoje nesuglasice, ali ko će ispraviti ovo nakaradno i potencionalno opasno razmišljanje većine komantatora na ovom sajtu. Ako je ovakvo mišljenje koje vidimo ovde i mišljenje većine u Srbiji, tada sa Srbijom nešto debelo nije u redu :(

znate, niko ne može da zabrani fmp-u kako će da se zove

pre 9 godina

"Rusija želi da uđe na teritoriju države NATO i proveri u kojoj meri će NATO reagovati. Sjajan teren za takav eksperiment su baltičke zemlje gde postoji velika ruska manjina. Rusija želi da se pomera na Zapad milimetar po milimetar, ne metar po metar", istakao je Šeremetjev.

A da nisu ameri prvi počeli sa pomeranjem na istok i to ne metar po metar, već bezobrazno, državu po državu.

Iako nisam zadrti rusofil (mislim da su rusi manje zlo od amera) ovo je krajnje licemerno.
 

Izdajnik

pre 9 godina

gde si bio do sad? gde si bio kada je tzv Kosovo proglasilo nezavisnost krseci medjunarodno pravo i bez referenduma...? gde si bio kada se tzv kosovu priznala nezavianoat od strane svetskih sila...? sve je to lancana reakcija...

Solidarnost

pre 9 godina

Naravno kad Amerikanci bombarduju pola sveta to se onda tretira kao izuzetnost.Kada Rusi pokusavaju da zastite svoje interese i svoj narod to je objava rata...

oce to od votke i dolara

pre 9 godina

jos jedan maisin sloser koji je postao politicar pa eto ume i da razmislja istreniran od strane svojih zapadnih prijatelja. Pijani deda nisi valjao ni kada je trebalo, idi gledaj unuke.

Djuro

pre 9 godina

Medjunarodne obaveze, garancije, pravila i zakoni generalno ne postoje. To nam SAD i nekoliko zapadnoevropskih zemalja vrlo nedvosmisleno pokazuju vec duze od 50 godina. Pravo pitanje ovde nije to, nego za koga ti zakoni vaze a za koga ne. Rusija ovim sto radi sa Ukrajinim porucuje da za nju posle 25 godina opet vaze ista pravila kao za SAD, znaci nikakva, ili receno na politicki korektan nacin, da je svetska sila. Nista drugo.

profesionalni komentator

pre 9 godina

Rusija želi da se pomera na Zapad - ova izjava samo pokazuje da je ustvari Zapad objavio rat Rusiji,doduse za sada samo medijski, posto je istina sasvim suprotna

diplomirani difovac

pre 9 godina

Previsoka je cena koju bi NATO platio ako bi usao u rat sa Rusijom.Ne isplati se jer znaju da Rusija nije nikakva realna pretnja i tesko bi mogli da ubede gradjane svih zemalja da uopste treba da ratuju zbog toga sto Rusija brani svoj narod u Ukrajini.Ako ipak ostanu bez mozga u nekom momentu,mozda ce Rusija izvuci deblji kraj ali Rusija nije ni Srbija,ni Irak ni ID.Zrtve ce biti ogromne na obe strane.Da li se isplati?Ako bombe pocnu da padaju po Parizu,Londonu,ko ce biti odgovoran?Putin samo?

ky3ma

pre 9 godina

Ovo su svetski prevaranti. NATO finansira rezime Ruske komsijske rezime da pristupe u taj vojni savez a sada Rusija hoce da napadne NATO.

Dragan

pre 9 godina

Rusija je prekrsila obaveze prema integritetu Ukrajine? A zar nije bio bese jedan od preduslova da se Ukrajina ne pdiblizava NATO paktu?

Pro patroa

pre 9 godina

Nisam "pristalica" niti jedne strane u ovom sukobu...ali odustajanje od postugnutih dogovora i sporazuma na danas uzavrelim terenima Ukrajine - još od Velikog rata (sjetite se užasa i stradanja u Galiciji) više su nego li poslovični! I uvaženi Valensa zaboravlja (ili ne zna) istaknut jednu važnu činjenicu vezanu za Krim, koja je i bila ključna za potonja zbivanja na Istoku (U)krajine: sporazumom, koji ostarjeli Valensa spominje, Krimu je bio trajno dodojeljen poseban status zbog važnih ruskih vojnih baza na tom području. Taj status Ukrajina je jednostrano ukinula poslije svega par godina i time su praktično isprovocirali potonje reakcije Rusa; nastranu činjenica što je Krim izdvojen iz sastava Rusije i "prepisan" Ukrajini jednostavnim potezom pera (i bez danas popularnih "referenduma") tadašnjeg predsjednika SSSR-a Hruščova (nevažno, je li, što je po nacionalnosti bio Ukrajinac).
Ja ponovno upozoravam ostrašćene glave koji zazivaju širenje i internacionalizaciju ovih sukoba da se dohvate malo historije (može i Krleže) e da bi se pobliže upoznali sa stradanjima i posljedicama koje ti sukobi mogu donijeti - čitavoj planeti Zemlji! I još da dodam, navijačko poređenje oružanih kapaciteta jedne i druge "strane", kada obje strane imaju kapacitete da višekratno zatru sav život na ovoj našoj planeti, je u najmanju ruku neprijereno ali i - morbidno! U drugačijem svjetlu pamtimo Valensu!!

Lupa

pre 9 godina

Književnik se bavi politikom, eto gotove propasti. Ako kritikuje zašto ne koristi činjenice i argumente već opise tipa "kršem od oružja". Zbog tog krša su oni bili pedeset godina okupirani i prilično su se plašili tog oružja. Otkuda im sada hrabrost da ovako govore? Nisu je naučili, uvežbali, već izvire iz moćnog zaštitnika NATO. Dakle opet su okupirani.

cq

pre 9 godina

u desetak narednih godina treba praviti rezerve ogreva,hrane,goriva za poljoprivredne mašine ,rezervne delove,ulje i sl. da ne budemo previše iznenađeni kad nastanu nestašice,skupoća i crna berza...

nebojfa

pre 9 godina

Putin svetu, Islamisti sveti, Ameri dolarski, Seik naftni, Albanci natalni, Srbi protiv Srbije, Kinezi ostrvski, Japanci antikitovski, pa virusni... kako god okrenes, nekom rat, nekom brat!

lemy

pre 9 godina

pa ne,treba da ide uz dlaku Americi i UE,A oni su navikli da slabiji moraju da im se povinuju,jer sve te sankc ije i provokacije prema Rusiji idu od njih,nije ni Putin zlatan ali jedini koji se radikalno suprodstavlja...

Sandzo

pre 9 godina

Zanimljivo kako ovaj dobitnik nobela ne vidi kad ameri predu cijeli kontinet i dodu u arapske drzave da uzmu naftna polja, a vidi milimetar kod rusa .

Pretender

pre 9 godina

Sasvim je jasno da Valensa prica po direktivi. Ovo je klasicno potpomaganje formiranja javnog mnjenja preko "bitnih" licnosti kako bi se dobila podrska za neku eventualnu akciju. Jedna stvar je tu najbitnija, ne igrajte se sa Rusima. Nisam rusofil,daleko od toga ali istocni blok je po meni jaci od celog NATO saveza, pa samo Rusija, Kina, Belorusija mogu da se suprostave bilo kome. Nadam se ipak da do toga nece doci, da ce se sukob u Ukrajini zavrsiti mirnim putem, tako sto ce svrgnuti prozapadnu vlast.

zlo i naopako

pre 9 godina

A ti Valensa onda pušku u ruke pa u prve redove! Nisam te čuo kad su nas bombardovali, ili kad je NATO recimo napao Libiju.

PeroDeformero

pre 9 godina

Mislim da zasluzuje barem 3 Nobelove nagrade za rspirivanje mira protiv Rusije, jer stvarno je zverski i necivilizovano to sto je nezavisna drzava... kako se samo usudila da se usprotivi zapadnim bogataskim i veleposednickim elitama.

Zlopamtilo

pre 9 godina

"Rusija želi da uđe na teritoriju države NATO i proveri u kojoj meri će NATO reagovati. Sjajan teren za takav eksperiment su baltičke zemlje gde postoji velika ruska manjina. Rusija želi da se pomera na Zapad milimetar po milimetar, ne metar po metar", istakao je Šeremetjev.

Klasična zamena teza , dogovor je bio nakon raspuštanja Varšavskog pakta i SSSR-a da se NATO odnosno SAD ne širi na istok ,ka Rusiji .Sada imamo NATO ili SAD ne na granicama bivšeg Varšavskog pakta , ne ni na granicama bivšeg SSSR-a , te su odavno pregažene NATO čizmom , sada je NATO odnosno SAD na granici Rusije .Da upravo tako nije Rusija u Meksiku na granici sa SAD naprotiv. I sa takvom situacijom na terenu pričati o ekspanziji Rusije ka zapadu je blago rečeno infantilno .Ali pošto je reč o profesionalnim političarima onda je jasno da je reč o poručenom spinu sa zadnjim namerama.

guja

pre 9 godina

eksperiment su baltičke zemlje gde postoji velika ruska manjina. Rusija želi da se pomera na Zapad milimetar po milimetar, ne metar po metar", istakao je Šeremetjev.....
....pazi ovaj izraz: velika ruska manjina. Budalaštinama nikad kraja.

manje-vodke

pre 9 godina

ovaj isti covek je nedavno objavio da Poljsku treba pripoiti Nemackoj! toliko o tome koliko ozbiljno treba uzimati njegove izjave...

dzox

pre 9 godina

Cim neko amerima kaze da nece da igra kako oni kazu, taj je svetu objavio rat i zasluzuje malo bombardovanja. E malo morgen. Mecka se ne cacka...

Savri

pre 9 godina

Nisam znao da je Ukrajina clan NATO pakta? "Rusija želi da uđe na teritoriju države NATO i proveri u kojoj meri će NATO reagovati."

Ivan

pre 9 godina

Ovaj gospodin je sve lepo rekao, ali je "slučajno" zaboravio da kaže i da je osim nuklearnog razoružavanja, uslov da Rusija poštuje teritorijalnu celovitost Ukrajine bio i to da Ukrajina nikada neće ući u NATO.
Kada su nasilno na ulici smenili lagalnog predsednika Ukrajine, sve prozapadne vođe su otvoreno govorili da je sledeći korak ulazak Ukrajine u NATO.
Rusija nije mogla da prihvati da u budućnosti NATO snage budu stacionirane na Krimu i da blokiraju i kontrolišu crnomorsku flotu.
To bi bilo van svake pameti.
Morali su da anektiraju Krim, čak bih rekao i da će ga vratiti Ukrajincima ako se ponovo čvrsto obavežu da neće u NATO, mada je sada to dosta teško, nešto sl. kao nama sa Kosovom.

Blade Runner

pre 9 godina

"Evropa i svet su odgovorni i gledaju da izbegnu konfrontaciju" ma nemoj nobelovac ! Toliko ste odgovorni da ste odlucili praviti raketni stit u Poljskoj i Ceskoj ali toboze protiv Irana a ne protiv Rusije kao da su Rusi sa kruske pali. O zapadnim provokacijama i sabotazama u Ukrajini necu ni da pricam. Samo vi cackajte mecku, procicete kao sto ste i uvek prolazili, vi i vasi nevini zapadni prijatelji...

Лицемери

pre 9 godina

Класична замена теза, илити оптужи другога да би сакрио властите циљеве. А шта ће НАТО на границама Русије, када су гарантовали Горбачову да се неће ширити према Русији? Е, па Русија није мала Србија да јој можеш гурнути прст у око, а да она не реагује.Старе пољске, парсдн, католичке амбиције...

navy

pre 9 godina

Izgleda da je istina da Poljaci ne vole mnogo Ruse jos od 1600 i neke :-) jedino što mi je sa zadrškom upalo u oči da odavno prema dobitnicima Nobela za mir nemam nikakvo poštovanje, jer je postalo i te kako jasno da je to u stvari politička nagrada...

Srdjan

pre 9 godina

Ako cemo objektivno, zavrsetkom hladnog rata dobili ste sve sto ste hteli, slobodni ste, usli ste u ekonomski i vojni savez koji zelite, niko vas ne dira, ali jednostavno ne mozete da ostavite Ruse na miru sve dok ne napravite svetski rat pa sve iz pocetka.

miki

pre 9 godina

Ne. On je objavio rat vama, neoliberalnim trutovima. A sad se lepo vrati i nastavi da uživaš život pod žutim staklenim zvonom sa svojim prijateljima dobitnicima nobela za mir: Ahtisarijem i Obamom.

burbon

pre 9 godina

Pitam se zasto jedan Asanž ili Snouden ne dobiju Nobela? Jao, setio sam se, pa Nobel je rezervisan samo za ruske i kineske disidente i preCednika Baraka.

manitu

pre 9 godina

ne znam sta bih pre citirao,sve je vrhunsko licemerstvo i ono sto upravo NATO radi vec decenijama.. ovo sto radi Rusija(koju cenim "samo" zbog toga sto eto ima nuklearno oruzje) je samo reakcija na njihovu akciju,a ovaj lik(slika u njegovom slucaju govori vise od reci) je u sluzbi mikrofona,zna se i ciji.. svetska politika ovih dana je postala sveopsti cirkus,zbog zapadnih sarlatana..

Istina

pre 9 godina

Nato je postavio nova pravila bombardujuci i otimajuci teritoriju Srbije jednoj suverenoj drzavi krseci pri tom sve vazece medjunarodne zakone pa cak i krseci zenevsku konvenciju. Nato i njegovi satrapi su uveli divlji zapad u medjunarodnim odnosima pa je sve ovo sto se desava samo posledica njihovog cinjenja.

dragan

pre 9 godina

Sta pisete nato ljubimcimu oni su nas bombardovali a ne Rusi.Oni su krivi za smrt nevinih pocev od dece pa nadalje,oni su krivi za pojavu svih oblika kancerogenih bolesti u Srbiji,oni su nam oduzeli Kosovo, nadam se ne za stalno,oni su mi rasparcali drzavu, i da ne nabrajam vise ....To se ne zaboravlja bar ne od onih kojima nije sve u novcu.Ja nisam neki rusofil ali mi je ona bliza srcu nego ovi drugi upravo iz navedenih razloga.

ja

pre 9 godina

logicno. nato je procenio da je u konvencionalnom naoruzanju caci od rusije i milimetar po milimetar dopuzao je do granica rusije. putin to vidi i menja pravila igre prebacujuci akcenat na nuklearni arsenal. da li je blef ili nije ? breme je da nato odustane od spila karata koji drzi u ruci o zadrzi to sto ima ili rizikuje da rusija zaista napadne jer je sarerana u cosak i nema puno izbora.

Зоран

pre 9 godina

Ја кажем да Обама, а пре њега Буш, а пре њега Клинтон ... активно воде рат са већим делом света, без објаве.

Zdravko Božić

pre 9 godina

Putin samo prihvata izazov NATO pakta, jer ih se ne boji, kao ni ostalih koji su pristali za njima. Sve što je potpisano je i pogaženo: NATO se širi na istok, u zemlje nekadašnjeg Varšavskog pakta. NATO je najveća raatna opasnost na planeti jer širi ratove van svojih teritorija i vešto upravlja njima. Što se tiče Ukraine, stvar je ista kao sa Škotskom, Katalonijom, Kosovom i da ne nabrajam dalje... Građani velikih teritorija su se sami izjasnili za svoj status. Neko to podržava a neko ne, kako kome odgovara i kako se kome dopada. Ovde je "vika na vuka, a lisice meso jedu", samo je ulogu vuka dobio opasni medved sa severa!

miha bukovac

pre 9 godina

Valensa je bezobrazniji od mnogih NATO jastrebova! verovatno za to što je niko i ništa a misli da je neko i nešto dok je u jenom periodu svog života i bio u (relativno) uskim okvirima.

Реалан

pre 9 godina

Мене само занима зашто ником од ових европских политичара не падне на памет да мало повлачи паралелу између Русије и других суперсила и њиховом понашању на међународној сцени. Западне земље униште земље Блиског истока и ником ништа

milan

pre 9 godina

Fuj!
Povraca mi se od Nobelovca Valense i svih ostalih turbofolk persona koji su nas okupirali i mentalno nas truju bez ikakvih posledica i mediji im samo pomazu u tome onako zdusno.

Stanislav Lektor

pre 9 godina

Au čoveče, koliko nelogičnosti...
Prvo što mi upada u oči, dobitnik Nobelove nagrade za mir a prvi se javio sa oštrom procenom da je Putin objavio rat i da Nato treba da odgovori...
Drugo, kaže da se Putin pomera ka zapadu... Pa šta Nato radi decenijama posle hladnog rata? Najpre centralna evropa, pa istočna, došli ste na prag Rusije...

sasa s

pre 9 godina

sve si ti to lepo rekao.samo si zaboravio da kazes da je Rusiji obecano da nema sirenja nato-a na istok.a oni im dosli do granicnih punktova Rusije.