Nedelja, 02.11.2014.

16:40

Amerika prestaje da štampa dolar

Nakon šest godina radikalnih mera koje je sprovodila Američka centralna banka - Fed, štampanjem ogromnih količina novca i sada prestaje.

Izvor: Seebiz.eu

Amerika prestaje da štampa dolar IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Srbija, kakva je takva je, moja je!

pre 9 godina

anglofil eto ja prodajem jabuke, sljive, krompir u Rusiju i Italiju i zivim solidno u svojoj Srbijici. I ne pada mi napamet da perem tanjire u Njujorku ili da budem bejbisiter!

Sima

pre 9 godina

To samo znači da je Amerika završila sa oporezivanjem celog sveta kako bi izašla iz krize. Sad možemo da odahnemo do sledećeg mehura od sapunice.

Ana

pre 9 godina

Mudri Sokrat je rekao "znam da ništa ne znam". Ovakvu vest mogu da komentarisu samo oni koji su doobro ekonomski potkovani i pritom u toku zbivanja. Praktično, 0,01% komentatora. Sto reče jedan, opleti sad po milosrdnom anđelu. I imperiji zla, da dodam. Odakle? Pa iz imperije gluposti. E, jadni mi...

dejan b

pre 9 godina

ali mogu elektronski (virtuelni) $ da se "stampaju".
primer. drzava odstampa mlrd virtualnih dolara, podeli penzije. penzosi kupe robu od kineza (preko posredika, ali oni nisu ovde bitni). kinezi imaju mlrd usd u americkim bankama....

Deus

pre 9 godina

Ako dolar postaje skuplji, cena nafte pada.
(Zoki, 3. novembar 2014 08:33)
---
E to je zapravo uzrok rasta kursa dolara. USA vode privredni rat protiv Rusije vec dugo a sada su krenuli u najzesci napad. To je stara fora koju su koristili jos u Reganovo vreme da izazovu kolaps SSSR. Ipak, to im ovoga puta nece proci. Rusija ima ogromne devizne rezerve, ne mora da izdrzava siromasne zemlje Centralne Azije i moze dugo da izdrzi niske cene nafte. Anmerika ne moze. Oni svoju naftu dobijenu frekingom mogu da prodaju najnize za 90 dolara po barelu a i njihove kompanije imaju ogromne gubitke sa cenom nafte nizom od 90 dolara. USA svesno izaziva krize na periferiji Evrope (Ukrajina, Sirija, Libija itd) i time prouzrokuje ogromne probleme u EU. Evropljani vrlo dobro vide sta se desava ali (jos) se nisu iscupali iz kandzi Imperije. Restriktivna monetarna politika FED-a ce izazvati totalni kolaps na berzama jer ECB i japanska centralna banka nece moci da nastave sa stampanjem evra i jena ako FED ne stampa. Nestampanje dolara je i americki pritisak na njihove saveznike (citaj vazale) da slucajno ne pomisle da se otrgnu kontroli, Arapi su prakticno svi u ratu (ideolog ratova naravno USA) i ne smeju za sada ni da pomisle da prodaju Kinezima naftu za juane. Sledi ofanziva juana na dolar, podela Ukrajine i vrlo verovatno kolaps evra ako se ovako nastavi. U nemackoj stampi pocinje da raste nezadovoljstvo americkom agresivnom politikom (narocito povodom Ukrajine). Bice ovo zanimljiva zima.

mikin

pre 9 godina

"Amerika prestaje da štampa dolar"
----------------------------------
To bi (za nasu vladu) trebalo da znaci da su ga do sada STAMPALI (obilato). Ako neko stampa novac (opet za nasu vladu) onda vrednost tog novca opada. U poslednjih 3-4 meseca cena nafte na svetskim trzistima pala je za vise od 30%! Kod nas cena derivata nije pala ni za dinar (cak i raste - plin) jer vlada to opravdava SKOKOM cene dolara! Ovi se ne stide ni kad se pogledaju u vlastito ogledalo.

KoleM

pre 9 godina

Štampanjem dolara (ili bilo koje druge valute) oduzimate procentualno vrednost svim dolarima u opticaju. Pošto se enormna količina dolara nalazi van SAD na taj način SAD uzima novac onima van SAD koji imaju dolare. Zato im i jeste bolje. Zato nikad ni ne treba imati tuđu valutu kao svoju jer tako plaćate drugoj zemlji porez.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Čisto sumnjam u ovu "čvrstu" odluku. Postavlja se pitanje a, šta im je preostalo kada je štampanje dolara bio njihov najproduktivniji deo "privrede". Mislim da su jedino štamparije radile do usijanja inače, ne znam šta bi drugo Amerikanci proizvodili. Naravno tu je i ratna "industrija", koja je, nekako, bila sastavni deo američkog "izvoza" demokratije. Naime, "demokratija" se "izvozila" uglavnom američkim bombarderima i deljena ravnopravno i direktno, "po glavi stanovnika". Ekonomija SAD podseća na parnjaču zalutalu u 21 Vek, koja se, šišteći i stenjući raspada. Došli su do kraja "američkog sna", kada jedan radnik "pojede" više nego što proizvede. Do sada su veliku glad utoljavale države koje su najveći vlasnici ovih američkih bezvrednih dolara ali, stvari izmiču kontroli. "Kiklopa" više niko ne može da nahrani. "Glad je beskrajna a ruke većno prazne..." reče naš pesnik Rade Drainac, doduše, u nekom drugom kontekstu.

George Carlin

pre 9 godina

@(eho): sve vezano za bankarski sistem, religiju i ostalim mehanizmima koji se koriste u vladanju svetom imaš u Zeitgeist filmovima. Ima i sa srpskim prevodom- toplo preporučujem.

bice bolje

pre 9 godina

za ovakve stvari virtualna valuta je spas, zato ga se jenkiji plase, ne mozete ga stampati i vestacki manipulisati njime sto ga cini valutom buducnosti a da bi ste ga umnozavali potrebna vam je ozbiljna procesorska snaga, a njegova vrednost ne zavisi ni od kakve banke i fonda.

maroko,zemljo obecana

pre 9 godina

Mi, Srbi, mnogo dobro znamo ekonomske nauke. Reklo bi se po komentarima.
Samo me jedno buni - kako to da smo i dalje taoci Šojića i večito u ekonomskoj buli?

anglofil

pre 9 godina

Evo najiskrenije: od kada sam dobio otkaz ovde u Srbiji, pa poceo da radim kao freelanser za kompanije iz Amerike, mene je Bog pogledao! Treba svakog jutra kad ustanem da poljubim americku zastavu, eto kako se osecam! Takodje Vam svima savetujem da vredno ucite i uradite isto. Ako vam se ne iz nekog razloga ne svidja Amerika a vi proizvodite jabuke pa prodavajte Rusiji. Opet ce vama, vasoj porodici i Srbiji biti bolje!

Milos originale

pre 9 godina

Amerika jednostavno parazitira na ostatku sveta...Stampaju dolare, izazivaju ratove i krize, jer kada bi bio mir u svetu, oni bi propali...Ova zemlja je najvece zlo sveta...
(Milos, 2. novembar 2014 21:12)
**********************************************************************
A propali bi zato sto bu u vremeu mira i neusiljenih poteza u svetu kompletna americka privreda pala na osnove "zdrave i prirodne" ekonomije, za sta njihiva svest, ocekivanja, potrosnja i mentalitet uopste, jednostavno nisu "projektovani" i oni bi prosli gore nego bivsa juga. Tamo samo malo fali da se ne zna ko na koga puca, ajedino sto ih drzi jeste ekonomsko blagostanje, koje zaista i jeste blagostanje u odnosu na veci deo sveta...

Milos

pre 9 godina

Jednostavan primer pametne politike. Štampanje dolara je moglo da podstakne inflaciju, ali je istovremeno podstaklo i Američku privredu tako da je nova količina dolara dobila pokriće. Nešto inflacije je bilo, ali taman koliko da podstakne investicije. Naravno, tamo država ne guši privredu besmislenim propisima i nenormalnim nametima.
Kod nas, država ne spušta namete privredi, još više zapetljava propise i hvali se čvrstom odbranom kursa i deflacijom, a privreda ispušta poslednje dahove.
********************************************************
Ljudi moraju da shvate da americka ekononimja nije previse vezana za zakone ove nauke, jer je vestacki postavljena i vestacki se odrzava. Oni su sebi nakon rata dali ekskluzivno pravo da im ne treba nikakva podloga za stampanje novca, jer su tada Marsalovim planom uveli dolar kao rezervnu svetsku valutu, preko koje se danas odvija 70-80% svetskih transakcija. Takodje, kada privreda zaskripi (a osim vojne industrije i onoga sto je za potrebe iste, u americi i ne postoji, vec je vec godinama po Aziji), oni zapocnu neki rat, uposle svoju privredu, ostatak sveta destabilizuju i tako u krug. Jedini sto bi moglo stati ovakvom parazitiranju, jeste odbacivanje dolara kao svetske monete, ali drzave koje to pokusaju, odnah bivaju proglasene buntobnicima, i pocinje se sa dugogodisnjom izolacijom, a zavrsava se...pa videli smo kako na primeru libije i Sirije...

king

pre 9 godina

Njihov Fed je drzavni koliko je i Delta (Miskoviceva) drzavna u Srbiji...
(Dzo, 02. novembar 2014 16:49)

FED je privatna firma, ne lupaj.

king

pre 9 godina

Još kad bi ti dolari imali i regularnu zlatu podlogu ...
(Bronko, 02. novembar 2014 23:56)

Vidi se da nemaš pojma o ekonomiji. Nijedna valuta nema pokriće u zlatu. Koncept zlatnog pokrića je napušten pre stotinak godina.

Opinion

pre 9 godina

Srbija ima: 7 miliona selektora fudbalske reprezentacije, a koliko vidim, ima isto toliko i teoretičara zavere, "stručnjaka" za ekonomiju, pa eto i "stručnjaka" za monetarnu politiku. Restart sve objasnio.

nucky thompson

pre 9 godina

sve sami strucnjaci!!! U stvari svi imamo male stamoarije u podrumima, i stampamo koliko zelimo, izvozimo svima vama, a narocito Srbima, i to radimo diz samo jednog razloga- da bi nervirali Srbe :)

Zoran

pre 9 godina

Amerika jednostavno parazitira na ostatku sveta...Stampaju dolare, izazivaju ratove i krize, jer kada bi bio mir u svetu, oni bi propali...Ova zemlja je najvece zlo sveta...
(Milos, 2. novembar 2014 21:12)

Dodji parazitiraj malo umesto mene ovde u SAD.

Baja Patak

pre 9 godina

znate li da jedino dolar nema pokrice u zlatu...zato ga i mogu stampati koliko hoce.
(eho, 2. novembar 2014 22:44)

hm. tesko da ima vise ijedna ozbiljna valuta kompletno pokrice i u ekserima kamoli zlatu, samo mali dio protoka je u stvari pokriven fizicki. sve je to FIAT lova i svjetska ekonomija vec odavno funkcionise po 'materemi' principu. samo sto ameri kad kazu materemi oni znaju da lupe i sakom od sto pa se dolaru malo vise vjeruje plus ozbiljna ekonomija iza plus sve slamarice drzavnih ekonomskih rezervi po svijetu su uglavnom u dolarima pa ne ide tek tako da se kaze puj pike ne vazi. pa im se moze da stampaju do prekosutra i zaduzuju do nakosutra, naravno sve do jednom. ali to jednom ce da udari sve nas ne samo po dzepu, nego i po usima. sem ove sa vol strita i raznih bjelosvjetskih investicionih fondova. oni ce svi da se odsele na jupiter.

branko

pre 9 godina

Fed je u većinskom vlasništvu londonske grane Rotšilda od 1913. godine. Poseduju i ECB.
to što vi ljudi pišete je čist matrix.
preporučujem knjigu Edvarda Dž. Grifina - Stvorenje sa ostrva Džekil. kad to pročitate - sve će vam biti jasno

Kiza

pre 9 godina

Hehehe prestaje da stampa dolar verovatno im je nestalo papira :) Kako ovaj naslov uliva povereje u dolar i americke politicare. Pogotovo ce mirnije da spavaju dolarske stedise :)
(sareni, 2. novembar 2014 19:18)

Dolar se ne stampa na papiru nego na pamuku. E sad', ne znam kako stoje sa pamukom.

srb

pre 9 godina

stampaju papir kojim onda kupuju nase resurse i fabrike, nase radnike, i postajemo roboviii, robovi u svojon zemlji za parce papira. i jos nas zaduzuju, opet njihov mmf, a kad kazem njihov zna se ciji je i fed i mmf i sve pare ovog sveta.

Sloba

pre 9 godina

Pa nije ovo njihova taktika stampanja novca. To su videli od Slobodana Milosevica jos davnih godina, samo su ga oni usavrsili da moze normalno da funkcionise a mi propali.

dragan

pre 9 godina

Ништа ново и ми смо штампали деведесетих, упадали у платни систем СФРЈа. Ал америчке раде, траже послове а не ко ми седимо у канцеларији ,башти и куцкамо и кукамо како смо гладни због њих.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Opet vi o stampanju dolara.To je jednostavno samo ukljucis stampariju!Secam se kad je ista radila u Srbiji.Bilo je lepo!Neko spomenu americke obveznice-iste stampaju i druge zemlje ali ne vidim da se kupci otimaju za te druge?

lol

pre 9 godina

MMF i 'svtska banka' poručuju da treba da sredimo haos u finansijama? kažu i da je mrmot zavio čokoladu, ne?
..pa ona Dafina beše svetica

kamarad

pre 9 godina

Ovo do sada je samo prvo poluvreme a drugo tek dolazi. Od 2008 g. dDo sada su se USA nakon pucanja balona sa nekretninama nekako izvukle uz stampanje brda novca ali u drugom poluvremenu ih ceka balon sa prenaduvanim cenama akcija na berzi i kad to pukne tek ce se videti u kakvim g.....a se nalazi imperija zla.

Dosta je bilo - Restart

pre 9 godina

Jednostavan primer pametne politike. Štampanje dolara je moglo da podstakne inflaciju, ali je istovremeno podstaklo i Američku privredu tako da je nova količina dolara dobila pokriće. Nešto inflacije je bilo, ali taman koliko da podstakne investicije. Naravno, tamo država ne guši privredu besmislenim propisima i nenormalnim nametima.
Kod nas, država ne spušta namete privredi, još više zapetljava propise i hvali se čvrstom odbranom kursa i deflacijom, a privreda ispušta poslednje dahove.
Čikam nekog da objavi da je Fiat obustavio proizvodnju i poslao radnike na kolektivni GO.
Nema veze, za dve godine će biti bolje.

Milos

pre 9 godina

Amerika jednostavno parazitira na ostatku sveta...Stampaju dolare, izazivaju ratove i krize, jer kada bi bio mir u svetu, oni bi propali...Ova zemlja je najvece zlo sveta...

Maki

pre 9 godina

Kako prosto resenje. Samo odstampas koliko ti treba da izadjes iz krize. Pa sta su onda i izdavali obveznice. Odmah su trebali da naprave novca koliko im je trealo i bez koplikacija. I nije bitno sto se bez ikakvog pologa stampa novac. Inflacija pogadja samo zemlje treceg sveta. I sirotinju!

bonaparta3

pre 9 godina

Čak i mali poznavaoci ekonomskih događanja znaju da je Amerika sama sebi dala pravo da štampa novac koliko god joj treba navodno garantujući svojim industrijskom silom. Dok svima drugima treba zlato ili devizne rezerve njima ne treba ništa. Kada Kina odluči da proglasi juan konvertibilnim i kakv industrijski rast ima počeće da štampa koliko god želi novca. Da se to ne bi dogodilo ovi sada prestaju sa štampanjem dolara, da bi ga očuvali na svetskoj sceni, a i cena nafte je pala pa mogu to sebi da priušte. Do kada?

sareni

pre 9 godina

Hehehe prestaje da stampa dolar verovatno im je nestalo papira :) Kako ovaj naslov uliva povereje u dolar i americke politicare. Pogotovo ce mirnije da spavaju dolarske stedise :)

Jakobinac u ostavci

pre 9 godina

Secam se odlicnog dokumentarnog filma "Uspon i pad Idi Amina". Kriza u Ugandi, drzava bankrot, scena pored bazena, zenske u bikinima, hladna pica... Idi Amin, cuveni diktator i ljudozder, pozove guvernera centralne banke i kaze mu: "Idi stampaj dolare". Ovaj pocne da mu objasnjava, da to tako ne ide, da morate da imate neku podlogu za stampanje i svoje a ne tudje valute, da vam je potrebno zlato, jaka privreda.... Idi Amin uzme pistolj, ustreli guvernera, okrene se zameniku guvernera: "Ti si sada guverner. Idi i stampaj dolare". I covek ode da stampa dolare. Americke. Koliko god treba, da narod bude srecan. Svaka slucajnost sa pricom sa "ovom" modernom stampom dolara je slucajna.

eso

pre 9 godina

Cijeli svijet placa za to stampanje dolara. Ovo je strasan clanak gde se kaze 'oni se vade tako sto stampaju dolare i izazivaju ratove', ali se u clanku kaze da je to dobro. wtf?
Pokojni Sadam i Gadafi su ubijeni kad su htjeli da predju na obracun nafte u evrima. Ubijeni. Tako amerika radi, ubija da bi opstali njihovi lopovi i razvaljena ekonomija. Zato su nasa djeca gladna.

Milos

pre 9 godina

Amerika jednostavno parazitira na ostatku sveta...Stampaju dolare, izazivaju ratove i krize, jer kada bi bio mir u svetu, oni bi propali...Ova zemlja je najvece zlo sveta...

eso

pre 9 godina

Cijeli svijet placa za to stampanje dolara. Ovo je strasan clanak gde se kaze 'oni se vade tako sto stampaju dolare i izazivaju ratove', ali se u clanku kaze da je to dobro. wtf?
Pokojni Sadam i Gadafi su ubijeni kad su htjeli da predju na obracun nafte u evrima. Ubijeni. Tako amerika radi, ubija da bi opstali njihovi lopovi i razvaljena ekonomija. Zato su nasa djeca gladna.

Dosta je bilo - Restart

pre 9 godina

Jednostavan primer pametne politike. Štampanje dolara je moglo da podstakne inflaciju, ali je istovremeno podstaklo i Američku privredu tako da je nova količina dolara dobila pokriće. Nešto inflacije je bilo, ali taman koliko da podstakne investicije. Naravno, tamo država ne guši privredu besmislenim propisima i nenormalnim nametima.
Kod nas, država ne spušta namete privredi, još više zapetljava propise i hvali se čvrstom odbranom kursa i deflacijom, a privreda ispušta poslednje dahove.
Čikam nekog da objavi da je Fiat obustavio proizvodnju i poslao radnike na kolektivni GO.
Nema veze, za dve godine će biti bolje.

Jakobinac u ostavci

pre 9 godina

Secam se odlicnog dokumentarnog filma "Uspon i pad Idi Amina". Kriza u Ugandi, drzava bankrot, scena pored bazena, zenske u bikinima, hladna pica... Idi Amin, cuveni diktator i ljudozder, pozove guvernera centralne banke i kaze mu: "Idi stampaj dolare". Ovaj pocne da mu objasnjava, da to tako ne ide, da morate da imate neku podlogu za stampanje i svoje a ne tudje valute, da vam je potrebno zlato, jaka privreda.... Idi Amin uzme pistolj, ustreli guvernera, okrene se zameniku guvernera: "Ti si sada guverner. Idi i stampaj dolare". I covek ode da stampa dolare. Americke. Koliko god treba, da narod bude srecan. Svaka slucajnost sa pricom sa "ovom" modernom stampom dolara je slucajna.

Maki

pre 9 godina

Kako prosto resenje. Samo odstampas koliko ti treba da izadjes iz krize. Pa sta su onda i izdavali obveznice. Odmah su trebali da naprave novca koliko im je trealo i bez koplikacija. I nije bitno sto se bez ikakvog pologa stampa novac. Inflacija pogadja samo zemlje treceg sveta. I sirotinju!

bonaparta3

pre 9 godina

Čak i mali poznavaoci ekonomskih događanja znaju da je Amerika sama sebi dala pravo da štampa novac koliko god joj treba navodno garantujući svojim industrijskom silom. Dok svima drugima treba zlato ili devizne rezerve njima ne treba ništa. Kada Kina odluči da proglasi juan konvertibilnim i kakv industrijski rast ima počeće da štampa koliko god želi novca. Da se to ne bi dogodilo ovi sada prestaju sa štampanjem dolara, da bi ga očuvali na svetskoj sceni, a i cena nafte je pala pa mogu to sebi da priušte. Do kada?

sareni

pre 9 godina

Hehehe prestaje da stampa dolar verovatno im je nestalo papira :) Kako ovaj naslov uliva povereje u dolar i americke politicare. Pogotovo ce mirnije da spavaju dolarske stedise :)

kamarad

pre 9 godina

Ovo do sada je samo prvo poluvreme a drugo tek dolazi. Od 2008 g. dDo sada su se USA nakon pucanja balona sa nekretninama nekako izvukle uz stampanje brda novca ali u drugom poluvremenu ih ceka balon sa prenaduvanim cenama akcija na berzi i kad to pukne tek ce se videti u kakvim g.....a se nalazi imperija zla.

KoleM

pre 9 godina

Štampanjem dolara (ili bilo koje druge valute) oduzimate procentualno vrednost svim dolarima u opticaju. Pošto se enormna količina dolara nalazi van SAD na taj način SAD uzima novac onima van SAD koji imaju dolare. Zato im i jeste bolje. Zato nikad ni ne treba imati tuđu valutu kao svoju jer tako plaćate drugoj zemlji porez.

lol

pre 9 godina

MMF i 'svtska banka' poručuju da treba da sredimo haos u finansijama? kažu i da je mrmot zavio čokoladu, ne?
..pa ona Dafina beše svetica

maroko,zemljo obecana

pre 9 godina

Mi, Srbi, mnogo dobro znamo ekonomske nauke. Reklo bi se po komentarima.
Samo me jedno buni - kako to da smo i dalje taoci Šojića i večito u ekonomskoj buli?

Milos

pre 9 godina

Jednostavan primer pametne politike. Štampanje dolara je moglo da podstakne inflaciju, ali je istovremeno podstaklo i Američku privredu tako da je nova količina dolara dobila pokriće. Nešto inflacije je bilo, ali taman koliko da podstakne investicije. Naravno, tamo država ne guši privredu besmislenim propisima i nenormalnim nametima.
Kod nas, država ne spušta namete privredi, još više zapetljava propise i hvali se čvrstom odbranom kursa i deflacijom, a privreda ispušta poslednje dahove.
********************************************************
Ljudi moraju da shvate da americka ekononimja nije previse vezana za zakone ove nauke, jer je vestacki postavljena i vestacki se odrzava. Oni su sebi nakon rata dali ekskluzivno pravo da im ne treba nikakva podloga za stampanje novca, jer su tada Marsalovim planom uveli dolar kao rezervnu svetsku valutu, preko koje se danas odvija 70-80% svetskih transakcija. Takodje, kada privreda zaskripi (a osim vojne industrije i onoga sto je za potrebe iste, u americi i ne postoji, vec je vec godinama po Aziji), oni zapocnu neki rat, uposle svoju privredu, ostatak sveta destabilizuju i tako u krug. Jedini sto bi moglo stati ovakvom parazitiranju, jeste odbacivanje dolara kao svetske monete, ali drzave koje to pokusaju, odnah bivaju proglasene buntobnicima, i pocinje se sa dugogodisnjom izolacijom, a zavrsava se...pa videli smo kako na primeru libije i Sirije...

mikin

pre 9 godina

"Amerika prestaje da štampa dolar"
----------------------------------
To bi (za nasu vladu) trebalo da znaci da su ga do sada STAMPALI (obilato). Ako neko stampa novac (opet za nasu vladu) onda vrednost tog novca opada. U poslednjih 3-4 meseca cena nafte na svetskim trzistima pala je za vise od 30%! Kod nas cena derivata nije pala ni za dinar (cak i raste - plin) jer vlada to opravdava SKOKOM cene dolara! Ovi se ne stide ni kad se pogledaju u vlastito ogledalo.

Opinion

pre 9 godina

Srbija ima: 7 miliona selektora fudbalske reprezentacije, a koliko vidim, ima isto toliko i teoretičara zavere, "stručnjaka" za ekonomiju, pa eto i "stručnjaka" za monetarnu politiku. Restart sve objasnio.

anglofil

pre 9 godina

Evo najiskrenije: od kada sam dobio otkaz ovde u Srbiji, pa poceo da radim kao freelanser za kompanije iz Amerike, mene je Bog pogledao! Treba svakog jutra kad ustanem da poljubim americku zastavu, eto kako se osecam! Takodje Vam svima savetujem da vredno ucite i uradite isto. Ako vam se ne iz nekog razloga ne svidja Amerika a vi proizvodite jabuke pa prodavajte Rusiji. Opet ce vama, vasoj porodici i Srbiji biti bolje!

Deus

pre 9 godina

Ako dolar postaje skuplji, cena nafte pada.
(Zoki, 3. novembar 2014 08:33)
---
E to je zapravo uzrok rasta kursa dolara. USA vode privredni rat protiv Rusije vec dugo a sada su krenuli u najzesci napad. To je stara fora koju su koristili jos u Reganovo vreme da izazovu kolaps SSSR. Ipak, to im ovoga puta nece proci. Rusija ima ogromne devizne rezerve, ne mora da izdrzava siromasne zemlje Centralne Azije i moze dugo da izdrzi niske cene nafte. Anmerika ne moze. Oni svoju naftu dobijenu frekingom mogu da prodaju najnize za 90 dolara po barelu a i njihove kompanije imaju ogromne gubitke sa cenom nafte nizom od 90 dolara. USA svesno izaziva krize na periferiji Evrope (Ukrajina, Sirija, Libija itd) i time prouzrokuje ogromne probleme u EU. Evropljani vrlo dobro vide sta se desava ali (jos) se nisu iscupali iz kandzi Imperije. Restriktivna monetarna politika FED-a ce izazvati totalni kolaps na berzama jer ECB i japanska centralna banka nece moci da nastave sa stampanjem evra i jena ako FED ne stampa. Nestampanje dolara je i americki pritisak na njihove saveznike (citaj vazale) da slucajno ne pomisle da se otrgnu kontroli, Arapi su prakticno svi u ratu (ideolog ratova naravno USA) i ne smeju za sada ni da pomisle da prodaju Kinezima naftu za juane. Sledi ofanziva juana na dolar, podela Ukrajine i vrlo verovatno kolaps evra ako se ovako nastavi. U nemackoj stampi pocinje da raste nezadovoljstvo americkom agresivnom politikom (narocito povodom Ukrajine). Bice ovo zanimljiva zima.

srb

pre 9 godina

stampaju papir kojim onda kupuju nase resurse i fabrike, nase radnike, i postajemo roboviii, robovi u svojon zemlji za parce papira. i jos nas zaduzuju, opet njihov mmf, a kad kazem njihov zna se ciji je i fed i mmf i sve pare ovog sveta.

Milos originale

pre 9 godina

Amerika jednostavno parazitira na ostatku sveta...Stampaju dolare, izazivaju ratove i krize, jer kada bi bio mir u svetu, oni bi propali...Ova zemlja je najvece zlo sveta...
(Milos, 2. novembar 2014 21:12)
**********************************************************************
A propali bi zato sto bu u vremeu mira i neusiljenih poteza u svetu kompletna americka privreda pala na osnove "zdrave i prirodne" ekonomije, za sta njihiva svest, ocekivanja, potrosnja i mentalitet uopste, jednostavno nisu "projektovani" i oni bi prosli gore nego bivsa juga. Tamo samo malo fali da se ne zna ko na koga puca, ajedino sto ih drzi jeste ekonomsko blagostanje, koje zaista i jeste blagostanje u odnosu na veci deo sveta...

Baja Patak

pre 9 godina

znate li da jedino dolar nema pokrice u zlatu...zato ga i mogu stampati koliko hoce.
(eho, 2. novembar 2014 22:44)

hm. tesko da ima vise ijedna ozbiljna valuta kompletno pokrice i u ekserima kamoli zlatu, samo mali dio protoka je u stvari pokriven fizicki. sve je to FIAT lova i svjetska ekonomija vec odavno funkcionise po 'materemi' principu. samo sto ameri kad kazu materemi oni znaju da lupe i sakom od sto pa se dolaru malo vise vjeruje plus ozbiljna ekonomija iza plus sve slamarice drzavnih ekonomskih rezervi po svijetu su uglavnom u dolarima pa ne ide tek tako da se kaze puj pike ne vazi. pa im se moze da stampaju do prekosutra i zaduzuju do nakosutra, naravno sve do jednom. ali to jednom ce da udari sve nas ne samo po dzepu, nego i po usima. sem ove sa vol strita i raznih bjelosvjetskih investicionih fondova. oni ce svi da se odsele na jupiter.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Čisto sumnjam u ovu "čvrstu" odluku. Postavlja se pitanje a, šta im je preostalo kada je štampanje dolara bio njihov najproduktivniji deo "privrede". Mislim da su jedino štamparije radile do usijanja inače, ne znam šta bi drugo Amerikanci proizvodili. Naravno tu je i ratna "industrija", koja je, nekako, bila sastavni deo američkog "izvoza" demokratije. Naime, "demokratija" se "izvozila" uglavnom američkim bombarderima i deljena ravnopravno i direktno, "po glavi stanovnika". Ekonomija SAD podseća na parnjaču zalutalu u 21 Vek, koja se, šišteći i stenjući raspada. Došli su do kraja "američkog sna", kada jedan radnik "pojede" više nego što proizvede. Do sada su veliku glad utoljavale države koje su najveći vlasnici ovih američkih bezvrednih dolara ali, stvari izmiču kontroli. "Kiklopa" više niko ne može da nahrani. "Glad je beskrajna a ruke većno prazne..." reče naš pesnik Rade Drainac, doduše, u nekom drugom kontekstu.

Ana

pre 9 godina

Mudri Sokrat je rekao "znam da ništa ne znam". Ovakvu vest mogu da komentarisu samo oni koji su doobro ekonomski potkovani i pritom u toku zbivanja. Praktično, 0,01% komentatora. Sto reče jedan, opleti sad po milosrdnom anđelu. I imperiji zla, da dodam. Odakle? Pa iz imperije gluposti. E, jadni mi...

nucky thompson

pre 9 godina

sve sami strucnjaci!!! U stvari svi imamo male stamoarije u podrumima, i stampamo koliko zelimo, izvozimo svima vama, a narocito Srbima, i to radimo diz samo jednog razloga- da bi nervirali Srbe :)

king

pre 9 godina

Još kad bi ti dolari imali i regularnu zlatu podlogu ...
(Bronko, 02. novembar 2014 23:56)

Vidi se da nemaš pojma o ekonomiji. Nijedna valuta nema pokriće u zlatu. Koncept zlatnog pokrića je napušten pre stotinak godina.

Zoran

pre 9 godina

Amerika jednostavno parazitira na ostatku sveta...Stampaju dolare, izazivaju ratove i krize, jer kada bi bio mir u svetu, oni bi propali...Ova zemlja je najvece zlo sveta...
(Milos, 2. novembar 2014 21:12)

Dodji parazitiraj malo umesto mene ovde u SAD.

dragan

pre 9 godina

Ништа ново и ми смо штампали деведесетих, упадали у платни систем СФРЈа. Ал америчке раде, траже послове а не ко ми седимо у канцеларији ,башти и куцкамо и кукамо како смо гладни због њих.

branko

pre 9 godina

Fed je u većinskom vlasništvu londonske grane Rotšilda od 1913. godine. Poseduju i ECB.
to što vi ljudi pišete je čist matrix.
preporučujem knjigu Edvarda Dž. Grifina - Stvorenje sa ostrva Džekil. kad to pročitate - sve će vam biti jasno

George Carlin

pre 9 godina

@(eho): sve vezano za bankarski sistem, religiju i ostalim mehanizmima koji se koriste u vladanju svetom imaš u Zeitgeist filmovima. Ima i sa srpskim prevodom- toplo preporučujem.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Opet vi o stampanju dolara.To je jednostavno samo ukljucis stampariju!Secam se kad je ista radila u Srbiji.Bilo je lepo!Neko spomenu americke obveznice-iste stampaju i druge zemlje ali ne vidim da se kupci otimaju za te druge?

Srbija, kakva je takva je, moja je!

pre 9 godina

anglofil eto ja prodajem jabuke, sljive, krompir u Rusiju i Italiju i zivim solidno u svojoj Srbijici. I ne pada mi napamet da perem tanjire u Njujorku ili da budem bejbisiter!

Kiza

pre 9 godina

Hehehe prestaje da stampa dolar verovatno im je nestalo papira :) Kako ovaj naslov uliva povereje u dolar i americke politicare. Pogotovo ce mirnije da spavaju dolarske stedise :)
(sareni, 2. novembar 2014 19:18)

Dolar se ne stampa na papiru nego na pamuku. E sad', ne znam kako stoje sa pamukom.

king

pre 9 godina

Njihov Fed je drzavni koliko je i Delta (Miskoviceva) drzavna u Srbiji...
(Dzo, 02. novembar 2014 16:49)

FED je privatna firma, ne lupaj.

Sloba

pre 9 godina

Pa nije ovo njihova taktika stampanja novca. To su videli od Slobodana Milosevica jos davnih godina, samo su ga oni usavrsili da moze normalno da funkcionise a mi propali.

Sima

pre 9 godina

To samo znači da je Amerika završila sa oporezivanjem celog sveta kako bi izašla iz krize. Sad možemo da odahnemo do sledećeg mehura od sapunice.

bice bolje

pre 9 godina

za ovakve stvari virtualna valuta je spas, zato ga se jenkiji plase, ne mozete ga stampati i vestacki manipulisati njime sto ga cini valutom buducnosti a da bi ste ga umnozavali potrebna vam je ozbiljna procesorska snaga, a njegova vrednost ne zavisi ni od kakve banke i fonda.

dejan b

pre 9 godina

ali mogu elektronski (virtuelni) $ da se "stampaju".
primer. drzava odstampa mlrd virtualnih dolara, podeli penzije. penzosi kupe robu od kineza (preko posredika, ali oni nisu ovde bitni). kinezi imaju mlrd usd u americkim bankama....

Milos

pre 9 godina

Amerika jednostavno parazitira na ostatku sveta...Stampaju dolare, izazivaju ratove i krize, jer kada bi bio mir u svetu, oni bi propali...Ova zemlja je najvece zlo sveta...

eso

pre 9 godina

Cijeli svijet placa za to stampanje dolara. Ovo je strasan clanak gde se kaze 'oni se vade tako sto stampaju dolare i izazivaju ratove', ali se u clanku kaze da je to dobro. wtf?
Pokojni Sadam i Gadafi su ubijeni kad su htjeli da predju na obracun nafte u evrima. Ubijeni. Tako amerika radi, ubija da bi opstali njihovi lopovi i razvaljena ekonomija. Zato su nasa djeca gladna.

kamarad

pre 9 godina

Ovo do sada je samo prvo poluvreme a drugo tek dolazi. Od 2008 g. dDo sada su se USA nakon pucanja balona sa nekretninama nekako izvukle uz stampanje brda novca ali u drugom poluvremenu ih ceka balon sa prenaduvanim cenama akcija na berzi i kad to pukne tek ce se videti u kakvim g.....a se nalazi imperija zla.

Dosta je bilo - Restart

pre 9 godina

Jednostavan primer pametne politike. Štampanje dolara je moglo da podstakne inflaciju, ali je istovremeno podstaklo i Američku privredu tako da je nova količina dolara dobila pokriće. Nešto inflacije je bilo, ali taman koliko da podstakne investicije. Naravno, tamo država ne guši privredu besmislenim propisima i nenormalnim nametima.
Kod nas, država ne spušta namete privredi, još više zapetljava propise i hvali se čvrstom odbranom kursa i deflacijom, a privreda ispušta poslednje dahove.
Čikam nekog da objavi da je Fiat obustavio proizvodnju i poslao radnike na kolektivni GO.
Nema veze, za dve godine će biti bolje.

Maki

pre 9 godina

Kako prosto resenje. Samo odstampas koliko ti treba da izadjes iz krize. Pa sta su onda i izdavali obveznice. Odmah su trebali da naprave novca koliko im je trealo i bez koplikacija. I nije bitno sto se bez ikakvog pologa stampa novac. Inflacija pogadja samo zemlje treceg sveta. I sirotinju!

bonaparta3

pre 9 godina

Čak i mali poznavaoci ekonomskih događanja znaju da je Amerika sama sebi dala pravo da štampa novac koliko god joj treba navodno garantujući svojim industrijskom silom. Dok svima drugima treba zlato ili devizne rezerve njima ne treba ništa. Kada Kina odluči da proglasi juan konvertibilnim i kakv industrijski rast ima počeće da štampa koliko god želi novca. Da se to ne bi dogodilo ovi sada prestaju sa štampanjem dolara, da bi ga očuvali na svetskoj sceni, a i cena nafte je pala pa mogu to sebi da priušte. Do kada?

Jakobinac u ostavci

pre 9 godina

Secam se odlicnog dokumentarnog filma "Uspon i pad Idi Amina". Kriza u Ugandi, drzava bankrot, scena pored bazena, zenske u bikinima, hladna pica... Idi Amin, cuveni diktator i ljudozder, pozove guvernera centralne banke i kaze mu: "Idi stampaj dolare". Ovaj pocne da mu objasnjava, da to tako ne ide, da morate da imate neku podlogu za stampanje i svoje a ne tudje valute, da vam je potrebno zlato, jaka privreda.... Idi Amin uzme pistolj, ustreli guvernera, okrene se zameniku guvernera: "Ti si sada guverner. Idi i stampaj dolare". I covek ode da stampa dolare. Americke. Koliko god treba, da narod bude srecan. Svaka slucajnost sa pricom sa "ovom" modernom stampom dolara je slucajna.

sareni

pre 9 godina

Hehehe prestaje da stampa dolar verovatno im je nestalo papira :) Kako ovaj naslov uliva povereje u dolar i americke politicare. Pogotovo ce mirnije da spavaju dolarske stedise :)

lol

pre 9 godina

MMF i 'svtska banka' poručuju da treba da sredimo haos u finansijama? kažu i da je mrmot zavio čokoladu, ne?
..pa ona Dafina beše svetica

king

pre 9 godina

Njihov Fed je drzavni koliko je i Delta (Miskoviceva) drzavna u Srbiji...
(Dzo, 02. novembar 2014 16:49)

FED je privatna firma, ne lupaj.

Zoran

pre 9 godina

Amerika jednostavno parazitira na ostatku sveta...Stampaju dolare, izazivaju ratove i krize, jer kada bi bio mir u svetu, oni bi propali...Ova zemlja je najvece zlo sveta...
(Milos, 2. novembar 2014 21:12)

Dodji parazitiraj malo umesto mene ovde u SAD.

Opinion

pre 9 godina

Srbija ima: 7 miliona selektora fudbalske reprezentacije, a koliko vidim, ima isto toliko i teoretičara zavere, "stručnjaka" za ekonomiju, pa eto i "stručnjaka" za monetarnu politiku. Restart sve objasnio.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Čisto sumnjam u ovu "čvrstu" odluku. Postavlja se pitanje a, šta im je preostalo kada je štampanje dolara bio njihov najproduktivniji deo "privrede". Mislim da su jedino štamparije radile do usijanja inače, ne znam šta bi drugo Amerikanci proizvodili. Naravno tu je i ratna "industrija", koja je, nekako, bila sastavni deo američkog "izvoza" demokratije. Naime, "demokratija" se "izvozila" uglavnom američkim bombarderima i deljena ravnopravno i direktno, "po glavi stanovnika". Ekonomija SAD podseća na parnjaču zalutalu u 21 Vek, koja se, šišteći i stenjući raspada. Došli su do kraja "američkog sna", kada jedan radnik "pojede" više nego što proizvede. Do sada su veliku glad utoljavale države koje su najveći vlasnici ovih američkih bezvrednih dolara ali, stvari izmiču kontroli. "Kiklopa" više niko ne može da nahrani. "Glad je beskrajna a ruke većno prazne..." reče naš pesnik Rade Drainac, doduše, u nekom drugom kontekstu.

Deus

pre 9 godina

Ako dolar postaje skuplji, cena nafte pada.
(Zoki, 3. novembar 2014 08:33)
---
E to je zapravo uzrok rasta kursa dolara. USA vode privredni rat protiv Rusije vec dugo a sada su krenuli u najzesci napad. To je stara fora koju su koristili jos u Reganovo vreme da izazovu kolaps SSSR. Ipak, to im ovoga puta nece proci. Rusija ima ogromne devizne rezerve, ne mora da izdrzava siromasne zemlje Centralne Azije i moze dugo da izdrzi niske cene nafte. Anmerika ne moze. Oni svoju naftu dobijenu frekingom mogu da prodaju najnize za 90 dolara po barelu a i njihove kompanije imaju ogromne gubitke sa cenom nafte nizom od 90 dolara. USA svesno izaziva krize na periferiji Evrope (Ukrajina, Sirija, Libija itd) i time prouzrokuje ogromne probleme u EU. Evropljani vrlo dobro vide sta se desava ali (jos) se nisu iscupali iz kandzi Imperije. Restriktivna monetarna politika FED-a ce izazvati totalni kolaps na berzama jer ECB i japanska centralna banka nece moci da nastave sa stampanjem evra i jena ako FED ne stampa. Nestampanje dolara je i americki pritisak na njihove saveznike (citaj vazale) da slucajno ne pomisle da se otrgnu kontroli, Arapi su prakticno svi u ratu (ideolog ratova naravno USA) i ne smeju za sada ni da pomisle da prodaju Kinezima naftu za juane. Sledi ofanziva juana na dolar, podela Ukrajine i vrlo verovatno kolaps evra ako se ovako nastavi. U nemackoj stampi pocinje da raste nezadovoljstvo americkom agresivnom politikom (narocito povodom Ukrajine). Bice ovo zanimljiva zima.

Milos

pre 9 godina

Jednostavan primer pametne politike. Štampanje dolara je moglo da podstakne inflaciju, ali je istovremeno podstaklo i Američku privredu tako da je nova količina dolara dobila pokriće. Nešto inflacije je bilo, ali taman koliko da podstakne investicije. Naravno, tamo država ne guši privredu besmislenim propisima i nenormalnim nametima.
Kod nas, država ne spušta namete privredi, još više zapetljava propise i hvali se čvrstom odbranom kursa i deflacijom, a privreda ispušta poslednje dahove.
********************************************************
Ljudi moraju da shvate da americka ekononimja nije previse vezana za zakone ove nauke, jer je vestacki postavljena i vestacki se odrzava. Oni su sebi nakon rata dali ekskluzivno pravo da im ne treba nikakva podloga za stampanje novca, jer su tada Marsalovim planom uveli dolar kao rezervnu svetsku valutu, preko koje se danas odvija 70-80% svetskih transakcija. Takodje, kada privreda zaskripi (a osim vojne industrije i onoga sto je za potrebe iste, u americi i ne postoji, vec je vec godinama po Aziji), oni zapocnu neki rat, uposle svoju privredu, ostatak sveta destabilizuju i tako u krug. Jedini sto bi moglo stati ovakvom parazitiranju, jeste odbacivanje dolara kao svetske monete, ali drzave koje to pokusaju, odnah bivaju proglasene buntobnicima, i pocinje se sa dugogodisnjom izolacijom, a zavrsava se...pa videli smo kako na primeru libije i Sirije...

Milos originale

pre 9 godina

Amerika jednostavno parazitira na ostatku sveta...Stampaju dolare, izazivaju ratove i krize, jer kada bi bio mir u svetu, oni bi propali...Ova zemlja je najvece zlo sveta...
(Milos, 2. novembar 2014 21:12)
**********************************************************************
A propali bi zato sto bu u vremeu mira i neusiljenih poteza u svetu kompletna americka privreda pala na osnove "zdrave i prirodne" ekonomije, za sta njihiva svest, ocekivanja, potrosnja i mentalitet uopste, jednostavno nisu "projektovani" i oni bi prosli gore nego bivsa juga. Tamo samo malo fali da se ne zna ko na koga puca, ajedino sto ih drzi jeste ekonomsko blagostanje, koje zaista i jeste blagostanje u odnosu na veci deo sveta...

George Carlin

pre 9 godina

@(eho): sve vezano za bankarski sistem, religiju i ostalim mehanizmima koji se koriste u vladanju svetom imaš u Zeitgeist filmovima. Ima i sa srpskim prevodom- toplo preporučujem.

nucky thompson

pre 9 godina

sve sami strucnjaci!!! U stvari svi imamo male stamoarije u podrumima, i stampamo koliko zelimo, izvozimo svima vama, a narocito Srbima, i to radimo diz samo jednog razloga- da bi nervirali Srbe :)

king

pre 9 godina

Još kad bi ti dolari imali i regularnu zlatu podlogu ...
(Bronko, 02. novembar 2014 23:56)

Vidi se da nemaš pojma o ekonomiji. Nijedna valuta nema pokriće u zlatu. Koncept zlatnog pokrića je napušten pre stotinak godina.

anglofil

pre 9 godina

Evo najiskrenije: od kada sam dobio otkaz ovde u Srbiji, pa poceo da radim kao freelanser za kompanije iz Amerike, mene je Bog pogledao! Treba svakog jutra kad ustanem da poljubim americku zastavu, eto kako se osecam! Takodje Vam svima savetujem da vredno ucite i uradite isto. Ako vam se ne iz nekog razloga ne svidja Amerika a vi proizvodite jabuke pa prodavajte Rusiji. Opet ce vama, vasoj porodici i Srbiji biti bolje!

bice bolje

pre 9 godina

za ovakve stvari virtualna valuta je spas, zato ga se jenkiji plase, ne mozete ga stampati i vestacki manipulisati njime sto ga cini valutom buducnosti a da bi ste ga umnozavali potrebna vam je ozbiljna procesorska snaga, a njegova vrednost ne zavisi ni od kakve banke i fonda.

KoleM

pre 9 godina

Štampanjem dolara (ili bilo koje druge valute) oduzimate procentualno vrednost svim dolarima u opticaju. Pošto se enormna količina dolara nalazi van SAD na taj način SAD uzima novac onima van SAD koji imaju dolare. Zato im i jeste bolje. Zato nikad ni ne treba imati tuđu valutu kao svoju jer tako plaćate drugoj zemlji porez.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Opet vi o stampanju dolara.To je jednostavno samo ukljucis stampariju!Secam se kad je ista radila u Srbiji.Bilo je lepo!Neko spomenu americke obveznice-iste stampaju i druge zemlje ali ne vidim da se kupci otimaju za te druge?

branko

pre 9 godina

Fed je u većinskom vlasništvu londonske grane Rotšilda od 1913. godine. Poseduju i ECB.
to što vi ljudi pišete je čist matrix.
preporučujem knjigu Edvarda Dž. Grifina - Stvorenje sa ostrva Džekil. kad to pročitate - sve će vam biti jasno

Ana

pre 9 godina

Mudri Sokrat je rekao "znam da ništa ne znam". Ovakvu vest mogu da komentarisu samo oni koji su doobro ekonomski potkovani i pritom u toku zbivanja. Praktično, 0,01% komentatora. Sto reče jedan, opleti sad po milosrdnom anđelu. I imperiji zla, da dodam. Odakle? Pa iz imperije gluposti. E, jadni mi...

Srbija, kakva je takva je, moja je!

pre 9 godina

anglofil eto ja prodajem jabuke, sljive, krompir u Rusiju i Italiju i zivim solidno u svojoj Srbijici. I ne pada mi napamet da perem tanjire u Njujorku ili da budem bejbisiter!

srb

pre 9 godina

stampaju papir kojim onda kupuju nase resurse i fabrike, nase radnike, i postajemo roboviii, robovi u svojon zemlji za parce papira. i jos nas zaduzuju, opet njihov mmf, a kad kazem njihov zna se ciji je i fed i mmf i sve pare ovog sveta.

maroko,zemljo obecana

pre 9 godina

Mi, Srbi, mnogo dobro znamo ekonomske nauke. Reklo bi se po komentarima.
Samo me jedno buni - kako to da smo i dalje taoci Šojića i večito u ekonomskoj buli?

Sloba

pre 9 godina

Pa nije ovo njihova taktika stampanja novca. To su videli od Slobodana Milosevica jos davnih godina, samo su ga oni usavrsili da moze normalno da funkcionise a mi propali.

mikin

pre 9 godina

"Amerika prestaje da štampa dolar"
----------------------------------
To bi (za nasu vladu) trebalo da znaci da su ga do sada STAMPALI (obilato). Ako neko stampa novac (opet za nasu vladu) onda vrednost tog novca opada. U poslednjih 3-4 meseca cena nafte na svetskim trzistima pala je za vise od 30%! Kod nas cena derivata nije pala ni za dinar (cak i raste - plin) jer vlada to opravdava SKOKOM cene dolara! Ovi se ne stide ni kad se pogledaju u vlastito ogledalo.

dejan b

pre 9 godina

ali mogu elektronski (virtuelni) $ da se "stampaju".
primer. drzava odstampa mlrd virtualnih dolara, podeli penzije. penzosi kupe robu od kineza (preko posredika, ali oni nisu ovde bitni). kinezi imaju mlrd usd u americkim bankama....

Sima

pre 9 godina

To samo znači da je Amerika završila sa oporezivanjem celog sveta kako bi izašla iz krize. Sad možemo da odahnemo do sledećeg mehura od sapunice.

dragan

pre 9 godina

Ништа ново и ми смо штампали деведесетих, упадали у платни систем СФРЈа. Ал америчке раде, траже послове а не ко ми седимо у канцеларији ,башти и куцкамо и кукамо како смо гладни због њих.

Kiza

pre 9 godina

Hehehe prestaje da stampa dolar verovatno im je nestalo papira :) Kako ovaj naslov uliva povereje u dolar i americke politicare. Pogotovo ce mirnije da spavaju dolarske stedise :)
(sareni, 2. novembar 2014 19:18)

Dolar se ne stampa na papiru nego na pamuku. E sad', ne znam kako stoje sa pamukom.

Baja Patak

pre 9 godina

znate li da jedino dolar nema pokrice u zlatu...zato ga i mogu stampati koliko hoce.
(eho, 2. novembar 2014 22:44)

hm. tesko da ima vise ijedna ozbiljna valuta kompletno pokrice i u ekserima kamoli zlatu, samo mali dio protoka je u stvari pokriven fizicki. sve je to FIAT lova i svjetska ekonomija vec odavno funkcionise po 'materemi' principu. samo sto ameri kad kazu materemi oni znaju da lupe i sakom od sto pa se dolaru malo vise vjeruje plus ozbiljna ekonomija iza plus sve slamarice drzavnih ekonomskih rezervi po svijetu su uglavnom u dolarima pa ne ide tek tako da se kaze puj pike ne vazi. pa im se moze da stampaju do prekosutra i zaduzuju do nakosutra, naravno sve do jednom. ali to jednom ce da udari sve nas ne samo po dzepu, nego i po usima. sem ove sa vol strita i raznih bjelosvjetskih investicionih fondova. oni ce svi da se odsele na jupiter.